Οι σταλινικοί της δεξιάς
02/06/2014 09:55
Του Akenaton
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι σταλινικοί της δεξιάς

Πολύς λόγος γίνεται μετά τις εκλογές του 2012 για την Χρυσή Αυγή και (κυρίως) για τους ψηφοφόρους της.

Λέγε – λέγε και γράφε – γράφε κοντεύει να παγιωθεί στον χώρο της παράταξης (και όχι μόνο) μια άποψη που θέλει αυτούς τους πολίτες να είναι «παρασυρμένοι», «παραπλανημένοι», «ιδεολογικώς ενοχλημένοι», μέχρι και «πατριωτικώς διαμαρτυρόμενοι»!

Μέγα λάθος αυτού του είδους η ανάλυση.

Ιδίως οι πολιτικοί αναλυτές που υποστηρίζουν πεισματικά την εκδοχή των «ακροδεξιών πατριωτών» που απομακρύνθηκαν από την Νέα Δημοκρατία για λόγους «ιδεολογικής θολότητας» (βλέπε «μεσαιοχωριτισμός») ή «πατριωτικής αγανάκτησης» (βλέπε «ενοχική δεξιά» και άλλα τέτοια κατασκευάσματα), προσφέρουν τόσο στην παράταξη όσο και στην χώρα, χωρίς να το θέλουν οι περισσότεροι, κάκιστες υπηρεσίες.

Μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές μάλιστα, έχουν περισσέψει αβάσταχτα οι εν λόγω αναλύσεις, λες και η ΧΑ «χτύπησε» πράγματι τα ποσοστά που κάποιοι από τους χαιρέκακους απολογητές και οπαδούς της στα ΜΜΕ και το διαδίκτυο ονειρεύονταν. Είχα προβλέψει πολύ πριν τις ευρωεκλογές πως η οροφή της ΧΑ θα είναι το πολύ ένα σκάρτο 10%. Επιμένω σε τούτη την πρόβλεψή μου και για όλες τις μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις (κυρίως τις εθνικές εκλογές).

Και επιμένω για τούτο – με τον όρο πως η οικονομική κατάσταση δεν θα χειροτερέψει επιπλέον εξαθλιώνοντας ακόμη μεγαλύτερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας – όχι επειδή είμαι προικισμένος με κάποιες υπερφυσικές μαντικές ικανότητες ή επειδή θεωρώ τον εαυτό μου ένα είδος πολιτικού μέντιουμ, αλλά κάνοντας μια άλλου είδους ανάλυση, που λαμβάνει υπόψη κάποια αντικειμενικά δεδομένα που αρνούνται(;) να δουν οι αναλυτές που υποστηρίζουν όσα παραπάνω ανέφερα.

Τα δεδομένα τούτα, αφορούν την ίδια την ΧΑ, την Νέα Δημοκρατία και την οικονομική κρίση στην δίνη της οποίας έχει παγιδευτεί η χώρα.

Αρχίζοντας από το τελευταίο, αξίζει κανείς να επισημάνει συνδυαστικά με προηγούμενο άρθρο μου το γεγονός, πως όσο αυτή κορυφωνόταν, τόσο και τα ποσοστά της ΧΑ ανέβαιναν. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως η οικονομική κρίση μάλλον έχει χτυπήσει το ζενίθ της και αναμένεται μια κάποια έστω αργή και βασανιστική εκτόνωσή της. Ισχυρίζομαι πως κάτι τέτοιο όταν γίνει ορατό από την κοινωνία, θα αποστερήσει από την ΧΑ τυχόντες μελλοντικούς οπαδούς, αφήνοντάς την με έναν σκληρό – παγιωμένο πυρήνα υποστηρικτών, που θα κινείται σε βάθος χρόνων, σε ένα ποσοστό κοντά στα νούμερα του ΚΚΕ. Η μόνη περίπτωση κατά την γνώμη μου να έχουμε περεταίρω ανεξέλεγκτη εκλογική άνοδο αυτού του ναζιστικού μορφώματος, είναι να επανακάμψει η οικονομική δυσπραγία χειρότερη από πριν, οδηγώντας συνολικά την χώρα στην κατάρρευση.

Όσον αφορά την Νέα Δημοκρατία την ίδια, είναι ασύμβατο με την λογική να ισχυρίζεται κανείς πως απομακρύνονται από τον κορμό της παράταξης οπαδοί της για λόγους «ιδεολογικούς» ή «πατριωτικούς», όταν ακριβώς τούτη την ώρα η παράταξη έχει για αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά και οπωσδήποτε μια αναβαθμισμένη πολιτική ατζέντα, τόσο όσον αφορά θέματα ιδεολογικά (αποενοχοποίηση της δεξιάς ταυτότητας για παράδειγμα) όσο και όσον αφορά θέματα πατριωτικά ή «πατριωτικά» όπου έχουν γίνει σημαντικές μετατοπίσεις «προς τα δεξιά» σε σχέση με το άμεσο παρελθόν (βλέπε εξαετία ΚΚ του Β΄). Δηλαδή τι μας λένε οι εν λόγω αναλυτές; Πως δεν απομακρύνθηκαν από τον κορμό της παράταξης για λόγους «ιδεολογικούς και πατριωτικούς» οι εν λόγω «δεξιοί υπερπατριώτες» όταν ο Μητσοτάκης έλεγε πως το «μακεδονικό» θα ξεχαστεί(!) σε μια δεκαετία, όταν τα σύνορα της χώρας είχαν ανοίξει για κάθε τριτοκοσμικό λαθρομετανάστη, όταν ο κ. Παυλόπουλος ευχαριστούσε τους λαθρομετανάστες που μας «προτίμησαν»(!), όταν γινόταν ο σάλος με το βιβλίο της κ. Ρεπούση και η κ. Γιαννάκου την υποστήριζε (και άλλα πολλά, ων ουκ έστιν αριθμός) και αποφάσισαν να απομακρυνθούν τώρα, που η ατζέντα της παράταξης σε τέτοιου είδους θέματα έχει «σφίξει», αρχηγός της είναι ο Αντώνης Σαμαράς με γνωστή από το παρελθόν ευαισθησία στα εθνικά ζητήματα (μια ευαισθησία που πλήρωσε πανάκριβα ολόκληρες δεκαετίες με πολιτική απομόνωση) και οι πολιτικές προς την αντιμετώπιση θεμάτων όπως η λαθρομετανάστευση έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς;

Τέλος, κατά την ταπεινή μου άποψη, όλο το ζουμί της υπόθεσης «Χρυσή Αυγή» βρίσκεται μέσα στο ίδιο αυτό μόρφωμα και την σχέση που κατάφερε να αναπτύξει και να παγιώσει, αρχικά με ένα τμήμα της κοινωνίας που ήταν έτοιμο από καιρό να εκφραστεί πολιτικά με αυτόν τον τρόπο αλλά δεν εύρισκε την αφορμή και κατόπιν με το κομμάτι εκείνο του κόσμου που καταστραμμένο από την οικονομική κρίση και απελπισμένο (κυρίως οι νεότεροι) από την θηριώδη ανεργία και την δυσπραγία της αγοράς, αποφάσισε πως το συγκεκριμένο μόρφωμα ήταν το κατάλληλο «εργαλείο» ώστε να εκδικηθεί το «σύστημα» και την «άτιμη κενωνία» για το κακό που τους βρήκε.

Ισχυρίζομαι λοιπόν, πως ο σκληρός πυρήνας της ΧΑ (ένα κομμάτι κοντά στο 6-7% πλέον) αποτελείται από αυτές τις δύο κατηγορίες πολιτών. Και αυτοί εξελίσσονται σιγά - σιγά στους σταλινικούς της δεξιάς δηλαδή τους λεγόμενους ιδεολόγους εθνικοσοσιαλιστές. Είναι αφενός, πολίτες που με όχημα τους «λόχους εφόδου» των χρυσαυγιτών, ονειρεύονται την εκδίκηση, ονειρεύονται την ρεβάνς της προσωπικής και οικογενειακής τους καταστροφής, ονειρεύονται μια συνολική καταστροφή της χώρας, ονειρεύονται την τιμωρία των σιωνιστών, την εξολόθρευση των λαθρομεταναστών που τους πήραν τις δουλειές, την φυλάκιση ή και τον τυφεκισμό(!) των «σάπιων πολιτικών» και την τιμωρία όσων απέκτησαν ή διατηρούν ακόμη τον πλούτο που οι ίδιοι δεν κατάφεραν ποτέ να αποκτήσουν, και αφετέρου, πολίτες που ανέκαθεν «έκλιναν» πολιτικά προς αυτές τις ακραίες ναζιστικές-φασιστικές θέσεις αλλά δεν τολμούσαν να το εκφράσουν ανοικτά σε μια κοινωνία που ήταν έτοιμη να τους χλευάσει και να τους απομονώσει. Αρκούνταν έως τώρα να εκφράζονται μέσα από τα λεγόμενα μεγάλα κόμματα και πότε-πότε αποπειρώνταν κάποια διαφοροποίηση, με μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη αυτήν του ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη. Με την έλευση της οικονομικής κρίσης και την χαλάρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών αντανακλαστικών, οι εν λόγω ψηφοφόροι είδαν αυτό που λέμε «το φως το αληθινό» στο πρόσωπο του Μιχαλολιάκου, του Κασσιδιάρη, του Παναγιώταρου και του Καιάδα και φυσικά τους ακολούθησαν λυτρωτικά και «εν πλήρη συνειδήσει».

Είναι ουτοπία (για να μην αναφέρω κάτι βαρύτερο) να περιμένει κανείς να «ανανήψουν» συντόμως αυτές οι δύο κατηγορίες των ψηφοφόρων που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της ΧΑ. Είναι πολιτικό λάθος ολκής να επιχειρήσει κανείς να τους «προσελκύσει», να τους «δελεάσει» ή να τους «επαναπατρίσει» οπουδήποτε, καθώς έχουν απομακρυνθεί με πλήρη συνείδηση και με μεγάλο θυμό ή μεγάλη ευχαρίστηση αντίστοιχα. Αυτό το κομμάτι των οπαδών της ΧΑ, θα μείνει πλέον εκεί για καιρό. Θα στελεχώνει το σταλινικό αυτό μόρφωμα της δεξιάς και θα αποτελέσει μαζί με τους ορίτζιναλ σταλινικούς του Περισσού, το άλλο άκρο του νέου πολιτικού φάσματος που ανατέλλει. Δεν υπάρχει καθόλου τυρί στην «δεξιά στροφή» που κάποιοι επαγγέλλονται ή ζητούν επίμονα από την Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει μονάχα η φάκα της περιθωριοποίησης της μεγάλης αυτής παράταξης και της οριστικής της απομάκρυνσης από το κομμάτι εκείνο των κεντροδεξιών ψηφοφόρων που αποτελούν ίσως το δυναμικότερο τμήμα του εκλογικού σώματος. Δυστυχώς, η πολιτική ιστορία έχει αποδείξει πως χωρίς το «πολιτικό κέντρο» δεν μπορεί να σταθεί κυβέρνηση είτε αυτοδύναμη είτε συνεργασίας. Όσο γρηγορότερα το καταλάβει αυτό η κεντροδεξιά παράταξη, τόσο γρηγορότερα θα τελειώσει οριστικά με το φάντασμα του ΠΑΣΟΚ και θα κυριαρχήσει στον κρίσιμο πολιτικά χώρο που έχει εδώ και καιρός μείνει ορφανός.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΡΤΙΟΣ avatar
  ΜΑΡΤΙΟΣ 02/06/2014 14:55:18

  Οι εποχές που η ΝΔ θεωρώντας δεδομένους τους ,κατά συντριπτικό ποσοστό δεξιούς, ψηφοφόρους της,φλέρταρε με τους μεσαιοχωρίτες ,έχουν παρέλθει.Συνεπώς η αθέτηση των γνωστών κοινωνικοπατριωτικού περιεχομένου δεσμεύσεων προκάλεσε κυρίως την βαρειά ήττα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΜΑΡΤΙΟΣ 03/06/2014 07:16:42

   Δεν υπάρχει καμμιά κοινωνικοπατριτωτική δέσμευση που αθετήθηκε. Ξαναρωτάω μαζί με τον Akenaton.Γιατί δεν πήγαν στη ΧΑ όταν υπήρχε Παυλοπουλος στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και πάνε τώρα που υπάρχει Δένδιας; Γιατί κανείς από αυτούς δεν το σκέφθηκε επί Γιαννάκου; Αλλά και τέλος : γιατί πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους της ΧΑ στο δεύτερο γύρο προτίμηση Δούρου από Σγουρό;Ε;Τι "αντιπατριωτικό" έχει ο δημιουργός των ολυμπιακών ομάδων που έφερναν χρυσά μετάλλια και προτίμησαν την περιβαλλόμενη από αναρχοπατέρες Δούρου; Δικαιολογίες και προφάσεις.Την τσέπη τους κοίταγαν σε συνδυασμό με κάποια δυσπιστία - δικαιολογημένη βέβαια - στις προτάσεις της αριστεράς και προτίμησαν ΧΑ.

 2. Βασίλης Β. avatar
  Βασίλης Β. 02/06/2014 15:47:28

  Πρόκειται για το κατοπτρικά αντίθετο των απολογητών της αναρχοαυτόνομης κοινωνικής πάλης που τρώγαμε στη μάπα επι δεκαετίες. Όταν είχαμε σπασίματα και καψίματα στο κέντρο της Αθήνας, από τον χώρο της αριστεράς ξεφύτρωναν διάφοροι που ουσιαστικά έλεγαν οτι αν δεν βελτιωθούν τα πράγματα στον τομέα της παιδείας, της εργασίας και της ευρύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης, πάντοτε θα προκύπτουν σπασίματα και καψίματα ως σύμπτωμα γενικότερης ασθένειας που πρέπει να αντιμετωπισθεί στη ρίζα του. Και, μέσες-άκρες άφηναν να εννοηθεί οτι κυρίως εμείς φταίμε και πως ενδεχομένως καλά κάνουν τα παιδιά και αντιδρούν που και που –αρκεί να μη βγάλουν κανα μάτι- προκειμένου να μας υπενθυμίζουν προβλήματα που κάποια στιγμή θα πρέπει να «σκύψουμε πάνω από το πρόβλημα και να σκεφτούμε μεθοδικά λύσεις». Ήρθε λοιπόν η ώρα για την δεξιά εκτός από τους δικούς τους «μπαχαλάκιδες» να αποκτήσει και τους απολογητές τους που βάλθηκαν να μας λένε το ίδιο περίπου τροπάρι ελαφρώς παραλλαγμένο και με διαφορετική φυσικά στόχευση.

 3. Naruto avatar
  Naruto 02/06/2014 18:35:30

  Οπως γράφει και ο φίλος Μάρτιος η Ν.Δ θεωρούσε πάντα τούς δεξιούς ψηφοφόρους σιγουρους , για αυτό και δεν τους πρόσεχε ποτέ ούτε και τώρα ,απόδειξη ότι τον λογαριασμό της κρίσης τον πλήρωσε αυτή ακριβώς η μεσαία τάξη. Οι εξορμήσεις που έκανε προς τα αριστερά προς αγραν ψήφων από τον χώρο του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ άφησαν απο δεξιά κενό που απλώς συμπλήρωσαν οι Α.Ε και Χ.Α. Οι ψηφοφόροι των δυο αυτών κομμάτων ανήκουν στη πατριωτική δεξιά που η Ν.Δ εγκατέλειψε για χάρη των κεντροαριστερών. Με άλλα λόγια δεν έφυγαν οι δεξιοί απο την Ν.Δ αλλά η Ν.Δ απο τους δεξιούς Όσο για τους εξαφανισμένους ψηφοφόρους της άλλοτε κραταιάς παράταξης μας απλώς προτίμησαν τον καναπέ του σπιτιού τους.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Naruto 03/06/2014 07:17:59

   Πότε έφυγε;Επί Καραμανλή ή τώρα;

   • Naruto avatar
    Naruto @ ψυχραιμια 03/06/2014 08:53:37

    Άρχισε επι Καραμανλή όταν άφησε ανενόχλητους τούς αριστερούς να ρημάζουν τις περιουσίες των νοικοκυραίων στίς διαδηλώσεις . Συνεχίστηκε μετα από Σαμαρα και Στουρνάρα με τήν υπερφορολόγηση και συκοφάντηση της ίδιας τάξης . Η συκοφαντία αφορά τον χαρακτηρισμό ολης της μεσαίας τάξης ως φοροφυγάδες και ήταν απαραίτητη για να δικαιολογηθούν τα μέτρα .

  • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
   Γιάννης Αυλακιώτης @ Naruto 05/06/2014 18:14:58

   τι εννοείς δε μας πρόσεχε; ήθελες να σφάξει κανένα πακιστανό; να μας διορίσει; τι προσοχή θέλεις από ένα κόμμα; σίγουρα πάντως δεξιός σαν και εμάς δεν είσαι, δεν έχουμε ίδιο αξιακό κώδικα

 4. airman avatar
  airman 02/06/2014 21:40:17

  Υπεύθυνη επιλογή, η οποία όμως δεν οδηγεί - ή καλύτερα δεν στοχεύει - σε λύση, η οποία σαφώς αποτελεί δικαίωμα του καθενός, εκφράζει ψηφοφόρους οι οποίοι ενσυνείδητα "καταδικάζουν" εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που νομοτελειακά ασκούν και εναλλάσσονται στην εξουσία. Με τον τρόπο αυτό άλλωστε απενοχοποιούν εαυτούς και "κλειδώνουν" το δικαίωμά τους στη μόνιμη - και πολλές φορές άγονη - διαμαρτυρία. Ειδικότερα σε ότι αφορά τους ψηφοφόρους που επέλεξαν τη Χρυσή Αυγή, σαφώς και δεν πρόκειται για παραπλανημένους οι οποίοι "επαναπατριζόμενοι" σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα θα αποτελέσουν κέρδος για τη δημοκρατία. Ακόμα και το επιχείρημα ότι δεν υμνούν το ναζισμό όλοι όσοι ψηφίζουν τη Χρυσή Αυγή είναι έωλο, καθόσον είναι πλέον γνωστές οι θέσεις της. Εν τέλει όλοι όσοι αθροίζουν το ποσοστό της είναι σαφές ότι στηρίζουν ένα σχηματισμό, μέλη και ηγετικά στελέχη του οποίου κατηγορούνται για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, εγείροντας το βάσιμο ερώτημα εάν πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Τυχόν διαχείρισή τους λοιπόν δια της μεθόδου της προσέγγισης με σκοπό τον "επαναπατρισμό", όσο κι αν αυτός "βαφτισθεί" κέρδος για τη δημοκρατία, σίγουρα θα ρίξει "νερό στο μύλο" όσων στοχεύουν στη δημιουργία σύσχισης όσον αφορά την ιδεολογική βάση της παράταξης. Ως εκ τούτου, πέρα από τη δικαιοσύνη που έχει αναλάβει να φωτίσει τις σκοτινές πτυχές της Χρυσής Αυγής, από πολιτικής άποψης απαιτείται να καταστεί σαφές πως αποτελεί το έτερο άκρο, εξίσου αποκρουστικό με εκείνο που φοράει κουκούλες. Τις ίδιες μεθόδους χρησιμοποιούν, προβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες ή ευθύνονται γι' αυτές, προκαλούν ταραχές και επιδιώκουν το χάος. Συνεπώς δεν μπορούμε να μιλάμε για παραπλάνηση αλλά για ευθύνη επιλογής μιας οδού που δεν οδηγεί σε λύση, τουλάχιστον στα πλαίσια του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όσο κι αν υποφέρει η δημοκρατία μας, σίγουρα δεν πρέπει να υπονομευθεί περισσότερο προς όφελος όσων τη φοβούνται και την επιβουλεύονται.

 5. Ναπαίος avatar
  Ναπαίος 02/06/2014 21:54:46

  Το άρθρο έχει τελείως λάθος οπτική για το ζήτημα. Και πολιτική και ηθική.

 6. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 03/06/2014 00:22:45

  1)Από τις καλύτερες αναλύσεις που έχω διαβάσει περί ΧΑ, αν όχι η καλύτερη. 2)Είναι γεγονός ότι τα ποσοστά της ΧΑ θα αρχίσουν να ξαναμεγαλώνουν μόνο αν η κρίση χειροτερέψει και ότι η οικονομική δυσπραγία είναι βασικός τροφοδότης της. Μαζί με την οικονομική δυσπραγία και μία αίσθηση ταπείνωσης, μία αντίδραση σε πολιτικούς που βρίζουν τους έλληνες ή σε αναλυτές που τα βρίσκουν όλα λάθος πάνω τους. 3)Συμφωνώ απόλυτα ότι οι ψηφοφόροι της ΧΑ είναι συνειδητοποιημένοι. Αρκεί να θυμηθούμε ότι τα ποσοστά της ΧΑ ανέβαιναν με τα χαστούκια του Κασιδιάρη. Ψηφίζουν την ΧΑ για αυτό που γνωρίζουν καλά ότι είναι. Ωστόσο, προφανώς αυτοί οι άνθρωποι δεν επικροτούσαν πάντα τέτοιες συμπεριφορές, όταν για 40 χρόνια ψήφιζαν ΝΔ ή ότι άλλο. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα πάψουν να τις επικροτούν. 4)Συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό ότι είναι δύσκολο να γυρίσουν πίσω οι ψηφοφόροι της ΧΑ που έφυγαν από την ΝΔ και τα άλλα κόμματα μe πολλή οργή ή και μίσος. Και συμφωνώ ότι είναι δύσκολο η ΝΔ του Σαμαρά να κάνει δεξιά στροφή, διότι ήδη είναι αρκετά δεξιά. Δεν μπορεί η ΝΔ να ενστερνιστεί αυτοδικίες και επιθέσεις σε μετανάστες για παράδειγμα. Αλλά κάνω την σκέψη ότι μία ΝΔ της Ντόρας, μία μεσαία εθνικά, νεοφιλελεύθερη ΝΔ, θα είχε την οικτρή τύχη του πασόκ. Εννοώ ότι η ΝΔ δεν μπορεί να κάνει δεξιότερη στροφή, αλλά αυτό που πρέπει να κάνει, εκτός από το να βελτιώνει την οικονομία, είναι να συνεχίσει να μην φαλτσάρει στα εθνικά θέματα. Γιατί κάθε φάλτσο της όσον αφορά εθνικά θέματα και μετανάστευση θα είναι πεδίο εκμετάλλευσης από 3 κόμματα δεξιότερα από την ίδια: ΛΑΟΣ, ΑΝΕΛ & ΧΑ. Αν η οικονομία αρχίσει επιτέλους να βελτιώνεται και δεν υπάρχουν φάλτσα (π.χ.σαν το βιβλίο της απίστευτης γιαννάκου, μακεδονικό, μετανάστευση), ακόμη και ψηφοφόροι της ΧΑ θα ψήφιζαν ΝΔ στο μέλλον. Και δεν βλέπω πως αυτό θα ήταν καταστρεπτικό για την ΝΔ ή θα ήταν φιλοδοξία επιλήψιμη.

 7. Κώστας ΜΠ avatar
  Κώστας ΜΠ 03/06/2014 08:47:00

  Oρθότατη ανάλυση. Το κοινό της ΧΑ είναι ετερόκλητο και δεν αρκούν υπεραπλουστεύσεις τύπου "οργισμένοι δεξιοί" που κάνουν ορισμένοι ψηφοθήρες. Υπάρχουν διακριτές ομάδες: στις νεότερες ηλικίες κυριαρχούν πρώην απολιτίκ ( τύπου θαμώνες γυμναστηρίων, πορτιέρηδες ή επίδοξοι τέτοιοι) τους οποίους αν ρωτούσες προ κρίσης την πολιτική τους τοπόθετηση θα απαντούσαν σε άπταιστα νεοελληναράδικα "μεγάλε δεν ψηφίζω όλοι είναι ίδιοι, κλέφτες", ενώ αν τους ρωτήσεις σήμερα θα σου πουν "μεγάλε είναι όλοι κλέφτες γι' αυτό ψηφίζω Χρυσή Αυγή να ούμε΄". Υπάρχει το- μεγαλύτερης ηλικίας- κομμάτι των τυπικών ακροδεξιών, αυτών που στο πρώτο 20λεπτο πολιτικής συζήτησης θα σου πετάξουν "μια χαρά περνάγαμε επί Χούντας" και των οποίων η νοσταλγία ( πραγματική ή φαντασιακή για τους νεώτερους) αποενοχοποίηθηκε πλέον. Μια αποενοχοποίηση απόνερο και αυτή της Κρίσης. Τέλος υπάρχουν και τα αποκομμένα από τις κοινωνικές και οικονομικές διεργασίες τμήματα του κόσμου που ενώ θα περίμενε κανείς να στραφούν προς την Αριστερά, στρέφονται λόγω του κίβδηλου ακτιβισμού της ΧΑ προς την ΧΑ. Παραδείγματα τα ποσοστά της ΧΑ σε Πέραμα και άλλες βαρειά χτυπημένες από την ανεργία περιοχές, η περίπτωση του πρώην κομμουνιστή Ρουπακιά κλπ. Ποτέ , τουλάχιστον όχι αυτήν την δεκαετία, δεν θα επιστρέψουν. Και ορθότατα γράφει ο Akenaton πως το 9% είναι ταβάνι και υπό αυτή την έννοια αποτυχία. Οι ίδιοι( φανεροί οπαδοί και κρύφοι τύπου "δεν είμαι ΧΑ αλλά....) μιλούσαν και κομπορημονούσαν για "διψήφιο ποσοστό " και για τον "Λιάκο" ( εννοούν τον εθνοπροδότη με τον αγκυλωτό σταυρό στο μπράτσο που εγγράφως υμνούσε τον Ρούντολφ Ες το 2007 και τώρα ως δειλός τα αρνείται) που θα έβγαινε Δήμραχος. Η ΝΔ δεν έχει καμία δουλειά να ασχολείται με περιπτώσης αρμοδιότητας ψυχιάτρου. Πλείστοι εκ των ΧΑ οπαδών έχουν συμπεριφορά ανάλογη με του εξαρτημένου από ουσίες που βιώνει σύνδρομο στέρησης. Έχουν κοπεί τα δανεικά λεφτά και οι συνέπειες είναι εμφανείς. Εδώ στην Αθήνα ο Δένδιας ξεπάτωσε τις αριστερίστικες καταλήψεις , αλλά- και αυτό φανερώνει την υποκρισία των ΧΑ οπαδών- μιλάνε δήθεν για "ενοχική δεξιά".Από κοντά και οι ψηφοθήρες να τους κανακεύουν. Τα ΜΑΤ εισέβαλαν σε δεκάδες "στέκια" ( δημόσια κτίρια υπό αριστερίστικη κατάληψη) ανακαταλήφθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το σύμβολο των αριστεριστών βίλα Αμαλία γίνεται τούτες τις μέρες Ελληνικό Σχολείο ( με λεφτά και της ΕΕ , αλλά αυτό δεν κάνει να το λέμε, προσβάλλονται οι "πατριωτάρες") . Σε κοινωνικό επίπεδο χαίρομαι που ένα μεγάλο από τα κάτω κύμα αντίδρασης διαφαίνεται σε χώρους δουλειάς και στις κοινωνικές σχέσεις γενικώτερα. Συνοψίζεται στο "κοινωνική και επαγγελματική απόμονωση και περιθωροιοποίηση κάθε ψηφοφόρου Χρυασυγίτη". Καμία κοινωνική ή επαγγελματική σχέση με τον βούρκο.

  • Βαιλική Κ. Σ. avatar
   Βαιλική Κ. Σ. @ Κώστας ΜΠ 03/06/2014 09:31:02

   το να αντιμετωπισθεί το 9% των πολιτών ως περιπτώσεις χρήζουσες ψυχιάτρου, ενώ ταυτόχρονα η ΝΔ απευθύνεται ΚΑΙ στον νοικοκύρη ακροαριστερό ως μελλοντικό ψηφοφόρο δεν είναι απλώς απόδειξη αυτοκτονικού ιδεασμού της κεντροδεξηάς παράταξης αλλα πρωτίστ ως τεκμήρια πρωτοφανούς πνευματικής ένδειας στον συγκεκριμένο χώρο.... Εάν δεν ήταν ο Σαμαράς ηγέτης και ήταν κάποιος ή κάποια άλλη θα του/της είχαν τόση μανία οι χρυσαυγίτες; Οχι βέβαια... Μη το ζαλίζουμε. Οι βασιλικοοαποστάτες της πολιτικής μας νομενκλατούρας θρέφουν την ΧΑ, αλλά.δεν τους βγαινει... Δεν τους βγαίνει.

  • βαγγέλας avatar
   βαγγέλας @ Κώστας ΜΠ 03/06/2014 10:13:24

   Σωστός...

 8. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 03/06/2014 08:53:02

  Ψυχραιμία, Όπως λέει ο Ακενατόν είναι κυρίως η κρίση που τους έστειλε στα άκρα, όχι όμως μόνο αυτη λέω εγώ. Τα επιχειρήματα τα δικά σου και του ακενατόν δεν είναι 100% σωστά: 1)Μία ριζική αλλαγή εκλογικής συμπεριφοράς θέλει χρόνο να εκδηλωθεί. Τώρα συνεπικουρούσηςτης κρίσης, είναι η ώρα της εκδήλωσης. 2)Και Επί παυλόπουλου και γιαννάκου είχε εκδηλωθεί δυσαρέσκεια προς την μεσαία τότε ΝΔ. Πολλοί που τώρα ψηφίζουν ΧΑ, τότε προθερμαίνονταν ψηφίζοντας ΛΑΟΣ, το κόμμα που αποτέλεσεσε την αρχή νομιμοποίησης στην συνείδηση πολλών ψηφοφόρων όλο και πιο ακραίων ή αλλοπρόσαλλων θέσεων και τελικά της ΧΑ. Ο βορίδης κράταγε τσεκούρι παλιά! 3)Αν η ΝΔ δεν είχε Δένδια και βέβαια Σαμαρά, τα πράγματα θα ήταν τώρα πολύ χειρότερα απότι είναι, όσον αφορά την εκροή ψήφων στα δεξιά.

 9. ΜΑΡΤΙΟΣ avatar
  ΜΑΡΤΙΟΣ 03/06/2014 09:59:06

  Όλα καλά,όλα ανθηρά.Φαίνεται ότι το 16% δεξιά της ΝΔ και το 70% του...Τζίτζη ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας.

  • airman avatar
   airman @ ΜΑΡΤΙΟΣ 03/06/2014 16:17:01

   Το 16% που "φαίνεται" δεξιά της ΝΔ δεν προέρχεται στο σύνολό του από τη βάση της παράταξης. Μέρος του εκλογικού ποσοστού της ΧΑ καθώς και μεγάλο μέρος όσων επιμένουν ΑΝΕΛ δεν είχαν στο παρελθόν σχέση με τη ΝΔ. Όσο για το 70% του εκλεγέντα Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, είναι εμφανέστατα δυσανάλογο του 23,5% της Νέας Δημοκρατίας στην ίδια περιφέρεια, στο οποίο περιλαμβάνονται και ψηφοφόροι του κ. Ιωαννίδη. Σαφώς συγκέντρωσε ψήφους διαμαρτυρίας, αλλά και ψήφους από όλους τους άλλους χώρους. Γι' αυτό ας μην αφήσει τη φαντασία του να οργιάζει, όπως κάποιοι θα ήθελαν να τον παρασύρουν. Δε θέλει και πολύ ...

 10. Πάνος avatar
  Πάνος 03/06/2014 20:24:29

  Το άρθρο είναι σωστό σε γενικές γραμμές. Η οικονομική κρίση και η απενοχοποίηση του ακροδεξιού λόγου (βλ. πουσάρισμα Καρατζαφέρη από τα μίντια προ κρίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα), αποτέλεσαν το ιδανικό υπόστρωμα για να εκφραστεί αυτός ο ακραίος, ακροδεξιός έως φασιστικός/ναζιστικός λόγος συνοδευόμενος από εγκληματικές πράξεις, χωρίς το οικονομικό ζήτημα να είναι ο μοναδικός παράγοντας, όπως δείχνουν και τα ανεβασμένα ποσοστά σε περιοχές όπως το Κολωνάκι.
  Αν δούμε ιστορικά μετά τη μεταπολίτευση, υπήρχε πάντα ένα κομμάτι συνειδητοποιημένων και λούμπεν νοσταλγών της χούντας (βλ. Εθνική Παράταξη που είχε πάρει μάλιστα και 6% κάποτε), το οποίο όμως δίσταζε ή φοβόταν να εκδηλωθεί ανοικτά (οι γνωστοί τύποι που σε ανύποπτο χρόνο έλεγαν ότι ''μια χαρά ήμασταν και επί χούντας''). Συνυπολογίστε και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική δυτική χώρα όπου δεν τιμωρήθηκαν ποτέ οι δωσίλογοι και οι συνεργάτες των Γερμανών και «έδεσε το γλυκό».
  Η μόνη λύση πλέον είναι η ηθική, πολιτική, κοινωνική και οποιαδήποτε άλλη απομόνωση αυτών των αμετανόητων φασιστών από όλα τα υπόλοιπα κόμματα και το λαό, ώστε το μικρόβιο να μην μεταδοθεί παραπέρα. Πιστεύω και εγώ ότι έχουν φτάσει ταβάνι και σιγά-σιγά τα ποσοστά τους θα πέσουν σε ένα 5-6% που δυστυχώς θα μείνει μαζί μας για αρκετό καιρό. Πέρυσι σε μια κοινωνική συγκέντρωση δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν ένας συνταξιούχος ανώτερος δημόσιος υπάλληλος μιλούσε ανοικτά υπέρ της χούντας και μάλιστα θεωρούσε τη Χ.Α. λάιτ ακροδεξιά και ανέφερε κάποιο άλλο φασιστικό γκρουπούσκουλο που τον εξέφραζε. Πάνος

 11. Albert avatar
  Albert 05/06/2014 12:38:59

  Καιρό έχω να μπω στο Α/Ν και αυτό το άρθρο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Ακενατον είσαι μάλλον η καλύτερη γραφίδα στο σάιτ. Θα ήθελα να συμπληρώσω, ότι το κλείσιμο των ιδεολόγων εθνικοσοσιαλιστών σε ένα κουτί και η απομόνωση τους σε μια γωνιά δεν είναι επαρκής λύση. Όπως η κεντροαριστερά αντιπαρατίθεται στην κεντροδεξιά και την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει και τους στόκους του ΚΚΕ (και τους συμπαθώντες στο εσωτερικό της), έτσι και η κεντροδεξιά αναγκαστικά θα πρέπει να αντιμετωπίζει παράλληλα την κεντροαριστερά αλλά και τη ΧΑ και κυρίως τους συμπαθώντες εντός της.

 12. Γιάννης Αυλακιώτης avatar
  Γιάννης Αυλακιώτης 05/06/2014 14:00:53

  Πολλές φορές σας έχω κατακρίνει και μάλιστα ας έχω προσάψει ευθύνες για τα σημερινά μας χάλια. η αλήθεια είναι ακριβώς αυτή που αναφέρει ο συγγραφέας του άρθρου. οι λούμπεν κακομοίρηδες που απαρτίζουν τη χα είναι χαμένος κόπος για το πολιτικό σύστημα, είναι τοξικά κοινωνικά απόβλητα και υπήρχαν πάντοτε. θα σας παω λίγα χρόνια πίσω, οι σημερινοί χρυσαυγίτες είναι οι πρώην αυριανιστές, οι πρώην τσοβολικοί, οι πρώην καρατζαφερικοί. όλα αυτά τα ακραία λαϊκίστικα κόμματα αποτέλεσαν τον προπομπό της σημερινής κατάστασης. απλά σήμερα, η οικονομική κρίση απενοχοποίησε πλήρως τα ταπεινά τους ένστικτα και λειτουργούν με τον τρόπο που τους βλέπουμε.

  • Τρόλλης Μοσχόπουλος avatar
   Τρόλλης Μοσχόπουλος @ Γιάννης Αυλακιώτης 05/06/2014 18:47:41

   Τι μεροκάματο έχει, έχω μείνει άνεργος και ενδιαφέρομαι και εγώ να δουλέψω ως τρολλάς. Γράφω καλά και μπορώ να υποστηρίξω διάφορους χαρακτήρες προς όφελος του αντωνάκη - ή όπου άλλου θα με πλήρωνε - φυσικά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.