#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/05/2011 23:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ρίζες μια αδιέξοδης πολιτικής και η ανατροπή της
Τόνοι μελανιού έχουν χυθεί για να αναλυθεί αυτό που αποκλήθηκε «ελληνική κρίση».

Οι περισσότερες αναλύσεις παραβλέπουν, όμως, τη βασικότερη παράμετρο της ακολουθούμενης πολιτικής: τη λεγόμενη «εσωτερική υποτίμηση».

Η ιδέα της εσωτερικής υποτίμησης είναι απλή: Εφόσον, λόγω ευρώ, το ελληνικό νόμισμα δεν μπορεί να υποτιμηθεί, μειώνεται με κάθε τρόπο η κυκλοφορία του χρήματος στην αγορά, ώστε να πέσουν, αναγκαστικά, οι τιμές σε όλους τους συντελεστές παραγωγής. Κυρίως στην εργασία (μισθωτή ή μη μισθωτή) και στη χρήση των ακινήτων (κτιρίων και γης).

Έτσι λοιπόν κόβουν τους μισθούς και τα εισοδήματα παντού: Από τους «κοπρίτες» δημοσίους υπαλλήλους, τους «αντιπαραγωγικούς» των σωμάτων ασφαλείας, τους «υψηλόμισθους» δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, τα «προνομιούχα κλειστά επαγγέλματα», τους συνταξιούχους του «υπό κατάρρευση ασφαλιστικού συστήματος». Και όλα αυτά, σε συνδυασμό με το κλίμα οικονομικής τρομοκρατίας, συμπιέζουν προς τα κάτω την κερδοφορία των επιχειρήσεων και τις αμοιβές των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Υποτίθεται ότι η Ελλάδα θα γίνει έτσι, με μειωμένες τιμές σε εργασία και γη, «πιο ανταγωνιστική» και θα «αρχίσει να παράγει» ενώ μέχρι σήμερα «δεν παράγει». Και υποτίθεται ότι έτσι θα λυθεί το οικονομικό της πρόβλημα.

Λέμε «υποτίθεται», για δύο κυρίως λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι θα πρέπει κάποιος να μας δικαιολογήσει, για ποιο λόγο η μείωση των τιμών θα επιτύχει, παράλληλα, μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Αν έχουμε όλοι λιγότερο εισόδημα, εκφρασμένο σε ευρώ, με το χρέος να αποτιμάται (και να αυξάνεται) πάντοτε σε ευρώ, τότε δεν χρειάζεται να είσαι μαθηματικός για να καταλάβεις ότι έτσι μειώνεις και το διαθέσιμο εισόδημα για την εξυπηρέτηση του χρέους και τη δημιουργία πλεονασμάτων.

Ο δεύτερος καχυποψίας είναι ότι στη λίστα του World Economic Forum  του Davos με τις χώρες που έχουν την υψηλότερη ανταγωνιστικότητα, στην πρώτη θέση φιγουράρει η Ελβετία, στη δεύτερη η Σουηδία και στη συνέχεια χώρες με μισθούς σαφώς υψηλότερους των ελληνικών! Συνεπώς, οι υψηλοί μισθοί δεν σημαίνουν, αναγκαστικά, και λιγότερη ανταγωνιστικότητα.

Πώς λοιπόν μια εσωτερική υποτίμηση θα βοηθήσει να λυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας που, υποτίθεται, ήλθε να μας λύσει το ΔΝΤ;

Σε τι βοηθήσει π.χ. την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, η μείωση μισθού του υπαλλήλου της υπερκερδοφόρας ΔΕΗ (740 εκ. ευρώ κέρδη προ φόρων το 2010...). Θα πάρει περισσότερο μέρισμα το κράτος; Ασήμαντο κέρδος, μπροστά στην απώλεια που έχει από το χαμηλότερο φόρο εισοδήματος που θα εισπράξει από τον ίδιο τον εργαζόμενο, καθώς και τις υποπολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην οικονομία από τη μείωση της κατανάλωσης του ΔΕΗτζή και της οικογένειάς του.

Δεν σχετίζεται, λοιπόν, η πανταχού παρούσα προσπάθεια «εσωτερικής υποτίμησης» της χώρας (δηλαδή: φτώχυνσης του πληθυσμού της) με την επίλυση του (υποτιθέμενου) δημοσιονομικού προβλήματος.

Υποτίθεται βέβαια ότι αύριο «θα αρχίσουμε να παράγουμε» και θα «πληρώσουμε το χρέος» πιο εύκολα. Μόνο που μέχρι τότε το χρέος μας πηγαίνει στον ουρανό...

Οπότε έρχονται τώρα και (όπως ήταν από την αρχή το σχέδιο) μας πείθουν ότι «ε, δεν μπορείτε να τα καταφέρετε με τόσο χρέος, δεν βγαίνουν τα νούμερα, θα πρέπει να σας χαρίσουμε ένα μέρος». «Δεν βγαίνουμε αλλιώς», αναφωνούν, με ένα στόμα – μια φωνή, σχεδόν άπαντες. Τέτοια γενναιοδωρία; Όχι, υπάρχουν και ανταλλάγματα. Τίποτε λιγότερο από την ίδια χώρα και τις υποδομές της.

Το σχέδιο δηλαδή της Νέας Τάξης κατά της Ελλάδας συνοψίζεται ως εξής: 1) επίκληση δήθεν δημοσιονομικού προβλήματος  2) άσκηση πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης  3) φτώχυνση και εξαθλίωση του πληθυσμού  4) κατακόρυφη αύξηση του ελληνικού χρέους  5) χάρισμα, στη συνέχεια, ενός μέρους του ελληνικού χρέους  6) εκχώρηση, σε αντάλλαγμα, των υποδομών της χώρας και του συνόλου της οικονομικής της διακυβέρνησης.

Στόχος, δηλαδή, τίποτε λιγότερο από τον έλεγχο του «μαγαζιού γωνία» στην Ανατολική Μεσόγειο...

Τι να κάνουμε

Η άκρη του νήματος είναι, όπως προαναφέρθηκε, η επίκληση ενός ψευδεπίγραφου δημοσιονομικού προβλήματος. Γι’ αυτό παραποιήθηκαν τα στατιστικά από τον Παπακωνσταντίνου και εμφανίστηκε ένα μονοψήφιο έλλειμμα να είναι, τελικά, 15,4%... Όπως και το χρέος από 115% εμφανίστηκε σε μία νύχτα 127% με το γνωστό τρικ να συμπεριληφθούν οι μεταφορικές ΔΕΚΟ στη Γενική Κυβέρνηση. Γι’ αυτό και φαγώθηκαν να πείσουν τους πάντες ότι «φταίει ο Καραμανλής» και έκαναν ότι μπορούσαν για να εξαναγκάσουν και το Σαμαρά ακόμη να αποκηρύξει τον Καραμανλή...

Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε πρόβλημα τέτοιο που μας σερβίρουν. Διογκώνεται επίτηδες, προκειμένου να πετύχει το σχέδιο της εκχώρησης των υποδομών της χώρας και της οικονομικής της διακυβέρνησης. Σαφώς και πρέπει να μειωθεί το έλλειμμα, αλλά αυτό είναι άσχετο από αυτό που μας συμβαίνει.

Το δεύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι, να σταματήσει η πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης». Να καταδειχθεί πρώτα με στοιχεία και επιχειρήματα, πόσο άσχετη είναι η πολιτική αυτή με το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα της χώρας (το δημοσιονομικό έλλειμμα), πόσο καταστροφική μεσοπρόθεσμα (οδηγεί σχεδόν αναπόφευκτα σε αναδιάρθρωση, δηλαδή πτώχευση) και πόσο επίπονη, σήμερα, για το λαό. Να καταλάβουμε ότι όλα όσα ζούμε τα ζούμε εξαιτίας της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης. Μιας πολιτικής που όχι μόνον δεν επιλύει, αλλά επιδεινώνει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Το τρίτο και κυριότερο: Να ξεκινήσει πολιτική εκ νέου πολιτική χρηματοδότησης της οικονομίας, που θα ανατρέψει την ακολουθούμενη εσωτερική υποτίμηση. Δεν μιλούμε για την αφροσύνη των καταναλωτικών δανείων που ακολούθησε τη χρηματιστηριακή ληστεία κατά τη δεκαετία του 2000. Μιλούμε όμως για στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών της οικονομίας. Άμεση και συνεχή εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους, καταπολέμηση της λογικής των μπαταχτσήδων (τα κινήματα «δεν πληρώνω» είναι ίσως τελικά ο σημαντικότερος ιδεολογικός σύμμαχος της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης...), χαλάρωση των ασφυκτικών περιορισμών στη χρηματοδότηση των υγιών (και μόνον αυτών) επιχειρήσεων.

Πρέπει να πάρουμε απόφαση ένα πράγμα: η χώρα σώζεται και σώζεται εύκολα. Αρκεί να καταλάβουμε τη δολιότητα της ψευδούς επίκλησης δημοσιονομικού προβλήματος και της εσωτερικής υποτίμησης. Ούτε τόσο μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα έχουμε, ούτε η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης βοηθάει στην επίλυσή του.

Το πρόβλημά μας είναι κυρίως πολιτικό, πρόβλημα εξουσιαστικού ανταγωνισμού στο σώμα της χώρας.

Κουμάντο στη χώρα θα πρέπει να κάνουμε μόνοι μας. Γιατί, αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνουν άλλοι. Και θα το κάνουν με τον τρόπο που μας δείχνουν τον τελευταίο έναν χρόνο...

Επώνυμος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Kostas D avatar
  Kostas D 10/05/2011 23:24:22

  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ αρθρο....δεν εχω τιποτα να προσθεσω.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ευγε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 10/05/2011 23:27:01

  Σήμερα έρχεται και ο Κρούγκμαν να επισημάνει τα αδιέξοδα της πολιτικής της "εσωτερικής υποτίμησης" - αν και δεν συμφωνώ οι υπόλοιπες διαπιστώσεις του. Η ανάρτηση αυτή γράφτηκε μερικές ημέρες πριν μιλήσει ο Κρούγκμαν για το ζήτημα αυτό.

  • Απορία avatar
   Απορία @ Επώνυμος 10/05/2011 23:37:00

   Άσ'τον Κρούγκμαν ξέρουμε τι θα μας πει, χρεωκοπήσατε. Το ξέρουμε. Και εαν δεν πει αυτό μας δουλεύει.

   Εμείς περιμένουμε το ζάπειο ΙΙ να ακούσουμε επιτέλους ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ και ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ τις προτάσεις για την οικονομία της ΝΔ για να δούμε και τι θα ψηφίσουμε στις επερχόμενες εκλογές.

 3. Γιωργος Ασημένιος avatar
  Γιωργος Ασημένιος 10/05/2011 23:40:49

  Επωνυμε μήπως ψιλοζαλίστηκες λίγο; Απο που κι ως που, τα κινήματα δεν πληρώνω είναι μπαταχτήδες και σύμμαχοι της εσωτερικής υποτίμησης;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Γιωργος Ασημένιος 11/05/2011 00:35:59

   Ιδεολογικοί σύμμαχοι, όχι άμεσοι σύμμαχοι. Πρέπει να το εξηγήσω κάποια στιγμή λίγο καλύτερα αυτό.

   Η κεντρική ιδέα είναι: Το χρήμα είναι κυρίως νοητό και συνίσταται σε χρέη. Όχι σε πραγματικό χρήμα. Αν θέλεις να κλονίσεις το χρήμα σε μια οικονομία, τότε κλονίζεις την αξιοπιστία των χρεών. Δεν χρειάζεται να της κλ΄ψεις το χρυσό της, δεν χρειάζεται να πλαστογραφείς τα χαρτονομίσματά της, αρεκί να υπονομεύεις την αξιοπιστία των οφειλών. Αυτομάτως, έτσι, ενισχύεις τις τάσεις "εσωτερικής υποτίμησης", διότι μειώνεις την πίστωση στην αγορά και μειώνεις, παράλληλα, τα (αξιόπιστα) χρέη στην αγορά, άρα και το χρήμα.

   Έτσι λοιπόν, όχι μόνον με τα διόδια, αλλά και με όλους τους νόμους για την "προστασία των οφειλετών", έρχεται και εμπεδώνεται η συνείδηση ότι είναι "καλό πράγμα" το να μην πληρώνεις, όσο και εάν π.χ. η περίπτωση των διοδίων είναι τελείως διαφορετική από τις άλλες περιπτώσεις. Η ουσία δεν αλλάζει και η αξιοπιστία της πίστωσης κλονίζεται, άρα και η ποσότητα του χρήματος στην οικονομία.

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/05/2011 23:41:43

  Επωνυμε καλησπερα σου.
  η πηγη του κακου ειναι το υπερκεδρος ! αυτο διαδασκουν αυτο υπηρετουν ολοι !!

  δλδ μια τραπεζα θελει υπερκεδρη να δινει μπονους και μερισματα!! ΥΠΕΡ κερδη !
  δεν φτανουν τα κερδη ! αχχαα δλδ αν καθε χρονο βγαζεις 100 δεν ειναι χαπυ το συστημα !!! γ αυτο σου βαζει τοκο και σε στοχοθετει !...

  τα υπερκερδη και η ταση-πιεση για συνεχεις υπερ-κερδοφορες χρησεις σε εισηγμενες η οχι !!! ειναι η αιτια του κακου !!

  τωρα τα περι Δανειων και αποψεων και περογραφων-διαπιστωσεων τα εχουμε πολυσυζητησει!! συμφβωνουμε σχεδον σε ολα !!

  προτιμω να σκεφτομαι μονος μου και να μελετω τις σκεψεις των αλλων ! οχι να τις κανω παραμυθιαζομαι !
  αυτο "δολιότητα της ψευδούς επίκλησης δημοσιονομικού προβλήματος" να το φωναζεις!!!!

  ΠΠ

 5. King Leonidas avatar
  King Leonidas 10/05/2011 23:45:54

  Δεν συμφωνώ με το άρθρο. Μην συγχέουμε το έλλειμμα με το χρέος. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Η Αγγλία για παράδειγμα έχει μεγαλύτερο έλλειμμα από την Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι το τεράστιο χρέος. Από δημοσιονομικής απόψεως, η Ελλάδα είναι ένα μαύρο χαλι αυτή την στιγμή, και αυτό δεν είναι καθόλου ψευδεπίγραφο. Όλες οι κυβερνήσεις μετά από το 1981 έχουν ευθύνη, αλλα το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης αναλογεί στην περίοδο Καραμανλή και ιδιαιτερα επί υπουργίας Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου. Αν δείτε τους αριθμούς, εκείνη την περίοδο εκτροχιάστηκε η οικονομία της χώρας μας. Μιλάμε για απίστευτο εκτροχιασμό. Η τραγωδία της Ελλάδας είναι ότι έχουμε δυο συνεχόμενες κακές κυβερνήσεις με δυο συνεχόμενους κακούς πρωθυπουργούς. Το 2008 ο Καραμανλής γνώριζε που οδεύει η χωρα και δεν πήρε μετρα όσο ήταν καιρός γιατί φοβόταν το πολιτικο κόστος. Ο Παπαθανασίου έλεγε στην Γαλλίδα υπουργό οικονομίας ότι θα έπαιρνε μετρα μετά από τις εκλογές. Στην συνεχεια βγήκε ο ΓΑΠ και για μήνες ολόκληρους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κωλυσιεργούσε μέχρι που φτάσαμε στο μνημόσυνο, εμ εννοώ στο μνημόνιο.

  • Απορία avatar
   Απορία @ King Leonidas 10/05/2011 23:53:22

   Ωραία η ανάλυση σου όπως φυσικά και του Επώνυμου, το ζήτημα είναι όμως να μας πει κάποιος εαν δεν πέσουν οι υπόλοιπες μνημονιακές δόσεις πως θα πληρωθούν οι μισθοί και συντάξεις του κοσμάκη.

   Και για να πέσουν οι υπόλοιπες δόσεις του δανείου, επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παραμυθιάζει άλλο τους τροικανούς, πρέπει πλεόν να παρθούν σκληρά μέτρα, σοβαρά σκληρά μέτρα.

   Εαν δε η ΝΔ μπορεί να διαπραγματευτεί, τώρα στο παρά πέντε, καλύτερους τρόπους και διαρθρωτικά μέτρα οφείλει να μας πει το πως με ακρίβεια την Πέμπτη.

   • Aris. A avatar
    Aris. A @ Απορία 11/05/2011 00:29:25

    Απορία

    Δεν αφήνεται το παραμύθι πως θα πληρωθούν οι μισθοί του κοσμάκη.

    Και ο ποιό άσχετος ξέρει ότι αν έχεις έναν υπερδανεισμένο οργανισμό πρέπει να κάνει πωλήσεις τζίρο για να είναι σε θέση να γυρίζει και να αποπληρώνει τα δανειά του.

    Στην περίπτωση μας λοιπόν μας χορήγησαν το αντίθετο φάρμακο από αυτό που έπρεπε.

    Αντί να προσπαθήσουν να διατηρήσουν θετικό ΑΕΠ δηλαδή να τζιράρουμε κάνανε ότι μπορούν για να έρθει ύφεση.

    Επίσης τα κανάλια με την τρομοκρατία που άσκησαν για την επικείμενη πτώχευση που έρχεται, μαζί με κάτι σαν εσένα τρομοκράτησαν τον κόσμο με αποτέλεσμα να παγώσει κάθε επενδυτική προσπάθεια και όποιος είχε δύο φράγκα να τα βγάλει έξω.

    Τους μισθούς μπορούσαμε να τους πληρώνουμε όπως και επί Καραμανλή κρατώντας κρυφό το προβλημά μας και πέρνοντας χαμηλόφωνα τα μέτρα που χρειάζονται.

    Για να καταλάβεις το δώρο των δημοσίων υπαλλήλων των Χριστουγέννων που κόπηκε εξοικονόμησε 500.000.000 ευρώ.
    Ο τζίρος της Χριστουγεννιάτικης αγοράς σε νορμάλ συνθήκες ήταν 2δισ ευρώ με 23% ΦΠΑ το κράτος θα εισέπρατε 460.000.000 ευρώ.

    Με την φόβο που σπείρατε και τον πανικό στον κόσμο δεν ψώνισε και το κράτος όχι μόνο δεν κέρδισε αλλά άμα βάλεις και τα μαγαζιά που έκλεισαν έχασε.

    Αυτά περί μισθών είναι να τα λέει ο Γεωργιάδης του Λαος που είναι μόνο να χορεύει στον Αντέννα.

    Να δούμε πότε θα ξυπνήσετε.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ King Leonidas 11/05/2011 00:40:31

   Το πρόβλημα είναι το χρέος; Έτσι σου είπανε, και σου το είπανε από το 2009 και μετά. Πιο πριν σου έλεγαν ότι το χρέος είναι καλό πράγμα.

   Η αλήθεια είναι, φυσικά, ότι το πρόβλημα είναι το έλλειμμα και αυτό φαίνεται και στους κανόνες του Μάαστριχτ, που με το χρέος δεν είναι τόσο αυστηροί, ενώ με το έλλειμμα είναι πολύ πιο απόλυτοι.

   Και όσο για το ποιος φταίει, μάθε ότι η μόνη χρονιά που η χώρα έπιασε όλα α κριτήρια του Μάαστριχτ ήταν το 2006.

   Μην τρώτε την καθεστωτική προπαγάνδα.

  • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
   ΑΓΡΟΤΗΣ @ King Leonidas 11/05/2011 22:20:16

   ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΙΝG . ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΘΗΛΩΣΕΙ . ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΕΠ ΤΟΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙ . ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ , ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΠΟΣ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ , ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΥΨΗΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. ΕΤΣΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΘΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ , ΠΟΥ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΕΤΡΕΦΕ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΚΗΦΗΝΕΣ.

 6. Orestios avatar
  Orestios 10/05/2011 23:47:36

  Επώνυμε, το πρόβλημα είναι μόνο πολιτικό.
  Η λεηλασία της Ελλάδας, η "Μεγάλη Λεηλασία", είναι έμπνευση των οπαδών της Παγκοσμιοποίησης.
  Τα assets θέλουν και μας δίνουν απλό χαρτί. Ευρώ χωρίς κανένα αντίκρισμα σε χρυσό.
  Από του Πορτογάλλους ζήτησαν να πουλήσουν χρυσό.
  Είναι αρπακτικά.
  Τα εγχώρια αρπακτικά που έφεαν το μνημόνιο πότε θα τα δικάσουμε?????????

 7. Στεφανος Ραλλης avatar
  Στεφανος Ραλλης 10/05/2011 23:47:50

  ΠΩΣ ΣΩΖΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΕ 48-51 ΔΙΣ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ 70 ΔΙΣ ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ. Πρεπει να απολυθουν 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι κατ ελαχιστον. Η Τροικα αυτό πρότεινε το 2010, αλλά το σοβιετικου τύπου μοντέλο προκρεινε την προκρουστεια λυση της ισοπέδωσης 1.000.000 ανθρώπων και συρρίκνωση του ιδιωτικού τόμεα (μείωση
  κατανάλωσης)

  Η ΔΕΗ είναι δημόσιο αγαθό αλλά κανείς δεν λέει στον κόσμο οτι αφου αποδεχτήκαμε το σχέδιο ΟΜΠΑΜΑ-ΓΚΟΛΝΤΜΑΝ που προβλέπει 1 τρισ ....
  δολλάρια κέρδη ωσ το 2018 απο την μωβ ενέργεια, η ΔΕΗ θα είναι ζημιογόνα 2012-2013. Να φυγουμε δηλαδή απο τον Π.Ο.Ε και το ΝΑΤΟ για να μην πληρώνουμε τους ρύπους. Χωρίς να αλλάξει ιδιοκτήτη το ρευμα πρέπει να αυξηθεί 30-40%.
  Το λιγότερο εισόδημα γίνεται γιατι ξέρουν οτι εχουμε ακινητη περιουσία και
  οταν θα μείνουμε ανεργοι και με κουτσουρεμενα εισοδηματα θα μας φορολογήσουν αναδρομικά οπως στο Χρηματιστηριο το 99(μαζεψαν το μαυρο χρήμα 15 ετών) και θα μας πάρουν τα σπίτια λογω τεκμηρίου και τεκμαρτου -φανταστικου εισοδηματος. Αλλά θέλουν να το κάνουν με 1000 ευρω το τ.μ και οχι 3.000, οπωσ στο Βερολίνο που οταν εγκαταστάθηκε η Καγκελαρία το τ.μ είχε 1000 ευρω 1997-2005. Επισης θςλουν να παρουν και τα προικωα των τραπεζων μας στα Βαλκάνια και στην Τουρκία γι αυτο μας υποβαθμιζουν συνεχώς ωστε οι τράπεζες να μην προφθασουν να κανουν αυξησεις κεφαλαιου, να φοβηθουν οι πολιτες για την δραχμη και τα μυστικα ραντεβου και αφου κρατικοποιηθουν να τις παρουν απο το κράτος εναντι πινακιου φακης.

  Δεν υπαρχει ουτε ΝΕΑ ουτε ΠΑΛΙΑ ΤΑΞΗ υπάρχουν πολιτικοι που διοριζαν και σπαταλουσαν με το συστημα ΠΥΡΑΜΙΔΑ, ο επόμενος ας πληρώσει. Ο λαος αφου είχε αρτο και ολυμπιακα θεαματα τους ξαναψηφιζε και ας καιγονταν η ΡΩΜΗ.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Στεφανος Ραλλης 11/05/2011 00:55:11

   Αυξάνεις το ΑΕΠ σου και καταπολεμάς τη φοροδιαφυγή. Έτσι αυξάνεις τα έσοδα. Μειώνεις την ανεργία και μειώνεις τη δαπάνη του επιδόματος ανεργίας και τις εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων. Με την αύξηση των ορίων ηλικίας στα ασφαλιστικά ταμεία (που, αυτή και μόνον, καλώς έγινε κατά τη γνώμη μου) σιγά σιγά με τη μείωση των συνταξιούχων θα μειωθεί πολύ η συνταξιοδοτική δαπάνη. Γενικώς, τρόποι να μειωθούν τα ελλείμματα υπάρχουν. Κάνετε ρε παιδιά λες και τα μεγέθη είναι στατικά! Πολύ πλάκα έετε.

   Για τα υπόλοιπα που λες για τη ΔΕΗ, πρώτη φορά τα ακούω και δεν μπορώ να πάρω θέση. Δεν πιστεύω πάντως ότι είναι ακριβώς έτσι.

   Όσο για τα τελευταία για τα τεκμήρια, είναι προφανές ότι με μια άλλη πολιτκή, δεν θα υπάρχει αυτή η στόχευση. Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε συνολικά πολιτική.

 8. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 10/05/2011 23:49:38

  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ
  Συμφωνώ απόλυτα (και διαβάζω συχνά τις αναλύσεις σου)

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Ναυσικά... 10/05/2011 23:57:35

   που να διαβασεις και στο αλλο ποστ χαχαχαα με τη "μπαλα του ΓΑΠ" !! χαχααααα
   θα με σιχαθεις !! αχχααααα

   ΠΠ

 9. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 11/05/2011 00:12:00

  "πρόβλημα εξουσιαστικού ανταγωνισμού στο σώμα της χώρας".
  Πολλά συγχαρητήρια γιά το άρθρο!

 10. GSV avatar
  GSV 11/05/2011 00:15:40

  Επετρεψε μου να προσθεσω αυτο που θεωρω προσωπικως ως πιο σημαντικο βημα!

  Να αποκτησουν οι Ελληνες εθνικη συνειδηση και να αποταξουμε ολοι μας τους κομματικους μανδυες που φοραμε επι πολλες δεκαετιες τωρα...

  Πανω απο ολα να καταλαβουμε οτι ειμαστε Ελληνες και αγαπαμε την Ελλαδα!

  Φτανει πια ο Εθνικος παροξυσμος του καφενειου, πρεπει να το αποδειξουμε ...

  Μονο εαν το καταλαβουμε αυτο θα καταφερουμε να κανουμε και ολα τα υπολοιπα!

  • King Leonidas avatar
   King Leonidas @ GSV 11/05/2011 00:22:51

   Ούτως ή άλλως, ο κομματισμός πλέον έχει καταρρεύσει μετά από την απαξίωση των πολιτικών, όπως άλλωστε δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ King Leonidas 11/05/2011 02:05:13

    Περίμενε τις εκλογές που θα κάνει ο ΓΑΠ εκών-άκων, και θα δεις για τα καλά τι έχει "καταρρεύσει". Το ότι η αλαφουζοφυλλάδα προμοτάρει συνεχώς εξωθεσμικές εκτροπές με κυβερνήσεις "τεχνοκρατών", δεν σημαίνει ότι θα υλοποιηθούν κιόλας. Ο λαός δεν είναι ηλίθιος, να στηρίξει τους δημίους του που οι κατακτητές θα θελήσουν να επιβάλουν.

 11. Απορία avatar
  Απορία 11/05/2011 00:28:33

  Ε αφού το είπε ο Καζάκης έτσι θα'ναι...

  Αλλά εαν είναι έτσι και μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις για ποιο λόγο παίρναμε τόσα χρόνια δάνεια; Μπορεί να μας πει ο μέγας σοφός Καζάκης;

  Και ας πούμε ότι πάνε στις τράπεζες. Τότε τις δόσεις για τις τράπεζες ποιος θα τις πληρώσει; Στα παπάρια μας θα μου πεις αμέσως. Άρα άρνηση αποπληρωμής χρέους, άρα insolvency που λένε και οι "φίλοι" μας στα ξένα κανάλια, άρα τον πούλο Ελλάδα από τις αγορές παντελώς για 500 χρόνια.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Απορία 11/05/2011 00:57:08

   Απορία, το Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση δεν αποσκοπούσαν σε αυτό, ούτε και προβλέπουν πουθενά την κάλυψη των αναγκών σε μισθοδοσία. Είναι το μεγάλο παραμύθι που μας πούλησαν ο Πάγκαλος και Σια ότι τα χρήματα πάνε σε μισθούς και συντάξεις. Κι όμως τίποτα τέτοιο δεν προβλέπεται. Αντίθετα, εξασφαλίζονται με αυτό οι κάτοχοι ελληνικού χρέους και μόνο.

  • Απορία avatar
   Απορία @ Απορία 11/05/2011 01:24:14

   Ρε παιδιά τα ομόλογα που είχαμε δώσει παλιά ωρίμαζαν και θα έπρεπε να δώσουμε τα λεφτά στους δικαιούχους. Εαν δεν παίρναμε το δάνειο της τρόικας δεν θα είχαμε να τους τα δώσουμε και για να μην χρεωκοπήσουμε θα έπρεπε να τα πάρουμε από αλλού και το αλλού αυτό θα ήταν οι μισθοί και οι συντάξεις. Το να μην αποπληρώνεις τους ομολογιούχους σου θεωρείται στάση πληρωμών δηλαδή χρεωκοπία.

   Επίσης, τι γεωργιάδηδες και παπαριές μου τσαμπουνάει ο άλλος. Εκεί που έχω γραμμένο τον Άδωνι έχω και τον Καζάκη και εκεί φυσικά με έχουν γραμμένο και αυτοί εμένα.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Απορία 11/05/2011 07:39:18

    Εντάξει, θεωρείται χρεωκοπία. Τι θα πάθεις ΕΣΥ αν "χρεωκοπήσεις";

    • Απορία avatar
     Απορία @ Επώνυμος 11/05/2011 10:14:52

     Ό,τι ώρα θέλει μια χώρα αποκόπτεται από τη διεθνή κοινότητα και "κουβανοποιείται", με τις γνωστές όμως επίπτωσεις για τους κατοίκους της.

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ Επώνυμος 11/05/2011 11:10:37

     Ποιος μίλησε για κουβανοποίηση; Αυτά είναι δική σας προπαγάνδα.

     Απάντησέ μου εσύ, τώρα, ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΖΗΤΗΣΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ.

     "Χρεωκοπούν" στιγμιαία (δεν πρόκειται φυσικά περί κανονικής χρεωκοπίας) με την έννοια ότι στιγμιαία δεν πληρώνεται ΕΝΑ ομόλογο και αυτό θεωρείται, τεχνικά, χρεωκοπία. Σιγά τη χρεωκοπία! Σα να λέμε, δεν πληρώνεις μια δόση στην τράπεζα και χρεωκοπείς! Και την άλλη στιγμή, πού βρίσκουν τα λεφτά και πληρώνουν τα κράτη;

     Πρόκειται, πολύ απλά, για εκβιασμό του τραπεζικού καρτέλ και του ΔΝΤ. Οι χρεωκοπίες κρατών είναι ΟΛΕΣ τεχνητές και διαρκούν ελάχιστα. Την άλλη στιγμή οι δανειστές παίρνουν αυτά που θέλουν και ξαναδανείζουν.

     Πολύ απλά, εσύ τους βγαίνεις όχι από αριστερά με κινήματα του τύπου "δεν πληρώνω", αλλά από δεξιά, δηλαδή, βρίσκεις λεφτά από αυτούς που έχουν συμφέρον να σε δανείσουν.

     Ποιοι είναι, αυτοί, το βλέπεις κατά περίπτωση. Η Ισλανδία πάντως απείλησε με δάνειο 4 δις ευρώ από τη Ρωσία. Την άλλη στιγμή οι κρουνοί της χρηματοδότησης άνοιξαν, αποδέχθηκαν όλοι το δημοψήφισμα και σήμερα η χώρα αυτή έχει ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Ούτε κουβανοποιήθηκε ούτε τίποτα. Ούτε πήγε κανένα ΔΝΤ παρόλο που "χρεωκόπησε".

     Τα υπόλοιπα είναι καθεστωτική προπαγάνδα για όσους αρνούνται να το ψάξουν.

    • Απορία avatar
     Απορία @ Επώνυμος 11/05/2011 12:18:48

     Υπεραπλουστεύεις και γενικώς έχεις πολύ naive αντιμετώπιση του τι σημαίνει χρεωκοπία αγαπητέ.

     Σίγουρα όσο και να χρεωκοπήσει ένα κράτος μέσα σε 5-10 χρόνια το πολύ μπαίνει πάλι σε κανονική ροή η οικονομία του. Μέχρι να μπει όμως σε κανονικούς ρυθμούς σε παραπέμπω στα γνωστά βιντεάκια του youtube να ξαναθυμηθείς τι γινόταν στην Αργεντινή όταν χρεωκόπησε.

    • Απορία avatar
     Απορία @ Επώνυμος 11/05/2011 12:23:07

     Επίσης επειδή πολλοί μιλάνε για Ισημερινούς, Ισλανδίες κλπ. Κάθε χώρα δεν είναι η ίδια περίπτωση και η Ελλάδα δεν έχει και πολύ σχέση με την κατάσταση την οικονομική και γεωπολιτική αυτών των κρατών. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

     Σίγουρα βέβαια θα έπρεπε να υπάρξει καλύτερη διαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου και σίγουρα θα ΕΠΡΕΠΕ να γίνει λογιστικός έλεγχος όλου του ελληνικού χρέους για να δούμε πόσο από αυτό είναι μαύρο και επαχθες και όποια διαπραγμάτευση να γινόταν πάνω στη βάση των "καθαρών" και ΜΗ ΗΔΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ χρεών.

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ Επώνυμος 11/05/2011 13:07:31

     Αν δεν είσαι εγκάθετος, θα σου πω ένα πράγμα: ΜΗΝ ΨΑΡΩΝΕΙΣ! Δεν υπάρχει αυτό που λένε "χρεωκοπία κρατών". Είναι ένας τρόπος ελέγχου των κρατών. Δανεικά για τα κράτη υπάρχουν πάντα. Εκεί βασίζεται όλο το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, στο κρατικό χρέος. Όλο το θέμα είναι να έχεις λεφτά να πληρώνεις τους τόκους και τίποτε άλλο. Τόσα τα έχουμε, δεν είναι θέμα.

    • Απορία avatar
     Απορία @ Επώνυμος 11/05/2011 13:51:51

     Δουλέψτε έξυπνα. Προσπαθήστε να κερδίστε τον κόσμο με τα επιχειρήματα και την υπομονή στις θέσεις του άλλου και πάψτε να βλέπετε εγκαθέτους και φαντάσματα.

     Η υπομονή του κόσμου στερεύει. Εαν δεν δει ουσιαστικές και πρακτικές θέσεις μην νομίζεις ότι θα ασχολείται και πολύ μαζί σας.

 12. Orestios avatar
  Orestios 11/05/2011 00:35:19

  Άρα, είναι απατεώνες.
  Και ψάχνουν για κορόιδα.

 13. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 11/05/2011 00:49:55

  Δεν το λέει μόνον ο Καζάκης, του ξέφυγε και του ίδιου του ΓΑΠ και το έγραψαν και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς όταν είπαν ότι "ο άνθρωπός μας στην Ελλάδα" δουλεύει για να πληρώνονται οι τράπεζές τους.

  Η αλήθεια είναι ότι sovereign default σημαίνει όταν το κράτος δεν εξοφλεί ομόλογά του. Τότε μόνον. Δηλαδή, αυτό που προσπαθούσαν να αποτρέψουν είναι καθαρά και μόνον να επιβαρυνθούν οι τράπεζές τους, που είχαν και τα ελληνικά ομόλογα στην κατοχή τους.

 14. anonymous avatar
  anonymous 11/05/2011 00:52:47

  Ο πρώτος είναι ότι θα πρέπει κάποιος να μας δικαιολογήσει, για ποιο λόγο η μείωση των τιμών θα επιτύχει, παράλληλα, μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Αν έχουμε όλοι λιγότερο εισόδημα, εκφρασμένο σε ευρώ, με το χρέος να αποτιμάται (και να αυξάνεται) πάντοτε σε ευρώ, τότε δεν χρειάζεται να είσαι μαθηματικός για να καταλάβεις ότι έτσι μειώνεις και το διαθέσιμο εισόδημα για την εξυπηρέτηση του χρέους και τη δημιουργία πλεονασμάτων.

  Αυτό έχει νόημα για να γίνεις διεθνώς ανταγωνιστικός. Αν παράγεις, θα εξάγεις κι αν εξάγεις θα φέρνεις χρήμα κι αν φέρνεις χρήμα θα πληρωθούν φόροι και θα πέσει το έλλειμμα. Εσωτερική υποτίμηση έκανε η Γερμανία μέχρι το 2005. Τους εκβίασε να δεχτούν τις μειώσεις με το επιχείρημα ότι θα χάσουν τις δουλειές τους.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ anonymous 11/05/2011 07:42:21

   Η Γερμανία όταν το έκανε είχε πολύ χαμηλά ελλείμματα. Και ΔΕΝ εφάρμοσε αυτή την πολιτική για να πέσουν τα ελλείμματα, αλλά για να έχει μακροπρόθεσμα κάποια μεγαλύτερη ανταγωνστικότητα εντός ευρώ. Εν πάση περιπτώσει, η Ελβετία και η Σουηδία που ΔΕΝ εφάρμοσαν τέτοιες πολιτικές (όχι τυχαία, από ό,τι φαίνεται, αρνήθηκε να μπει στο ευρώ η Σουηδία), είναι πρώτη και δεύτερη, αντίστοιχα, στον πίνακα ανταγωνστικότητας και είναι και σούπερ-εξαγωγικές οικονομίες.

   Αυτό που λέω είναι ότι η πολιτική αυτή ΔΕΝ έχει σχέση με το σημερινό μας πρόβλημα. Και ΔΕΝ μπορεί να πιάσει ενάντια στο σημερινό μας πρόβλημα. Είναι ΑΣΧΕΤΗ με το σημερινό μας πρόβλημα και το επιδεινώνει, αντί να το επιλύει.

 15. neotera avatar
  neotera 11/05/2011 01:08:28

  Ακριβώς έτσι όπως τα λες ειναι Επώνυμε, αλλά σαν να υπάρχει μιά φοβία να ολοκληρωθεί η περιγραφή του πολιτικού ορίζοντα. Αυτα δεν τα έκαναν μόνοι τους ο γιωργάκης με τον παπάκ ούτε διέτρεξαν κάποιο ρίσκο να αντιδράσουν οι μηχανισμοί του κράτους. Επίσης ήρθαν ως συνέχεια της καταστροφικής αβουλίας της τελευταίας περιόδου Καραμανλή, ο οποίος σαφώς προσέκρουσε στη βούληση του διεθνούς παράγοντα Από τις κινήσεις αυτές πέρα από τα γειτονικά κράτη και τις μεγάλες δυνάμεις κάποιοι που τώρα δικαίως θεωρούνται ως προδότες έβγαλαν μυθώδη ποσά και κατέλαβαν μεγάλα πόστα. Αυτοί κι όχι μόνον εξακολουθούν να βρίσκονται στη δούλεψη των ξένων που διαφεντεύουν την ελλάδα σήμερα πολυ περισσότερο απ' ότι περσι και πρόπερσι... Ο διεθνής παράγων λοιπόν και οι ντόπιοι σμπίροι του δεν θα αφησουν να τους πάρουμε το φαγητό από το στόμα. Θα υπάρξουν συγκρούσεις σε πολλά επίπεδα, αν δεν κοροϊδεύεται πάλι ο κόσμος. Πώς αντιμετωπίζονται όλα αυτά ?

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ neotera 11/05/2011 07:44:52

   Πώς αντιμετωπίζονται... Καταρχάς με ενημέρωση όλων για το τι πραγματικά συμβαίνει. Ο περισσότερος κόσμος σήμερα δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει και ακούει Κώνστα (καλή του ώρα, όπου κι αν είναι), Πρετεντέρη, Τσίμα, Λυριτζή και Οικονόμου. Αν ήξεραν τι συμβαίνει, θα ήταν πιο δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να συμβούν αυτά που συμβαίνουν. Δες π.χ. πόσο πιο δύσκολο ήταν να κάνουν τα ίδια σε Ιρλανδία και Πορτογαλία, χώρες με σαφώς πιο ώριμες πολιτικά κοινωνίες από τη δική μας.

 16. δημης avatar
  δημης 11/05/2011 01:19:14

  "τα κινήματα «δεν πληρώνω» είναι ίσως τελικά ο σημαντικότερος ιδεολογικός σύμμαχος της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης…"
  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΛΕΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΤΟΥ " ΜΠΑΓΑΣΑΚΟ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΕΣΥ ΕΚΛΕΨΕΣ 1,4 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ 1,4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ...."

 17. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 11/05/2011 01:19:35

  Το πρόβλημά μας είναι κυρίως πολιτικό ....σωστά Επώνυμε το φωνάζω από το 2009 και ορισμένοι ... λοιδορούσαν.

  Για να λυθεί λοιπόν το πρόβλημα και οι συνέπειες του θα πρέπει οι ενέργειες να θίξουν:

  τις τσέπες των πολιτικών
  τις τσέπες των φίλων τους
  τις τσέπες των αφεντικών τους


  πχ δεν σου κάνει εντύπωση ότι από όλους τους βολευτές δύο μόνο είπαν όχι για τις νέες εγγυήσεις στις Τράπεζες;
  Ακόμα και ...μετοχές να μας έδιναν πχ για τις εγγυήσεις θα μας άνηκαν οι Τράπεζες και θα καίγαμε τ0 1/4 του χρέους σε ...ψησταριές.
  Δεν σου κάνει εντύπωση ότι όλοι λένε (ΜΜΕ) για την ολιγωρία των μέτρων της εκάστοτε κυβέρνησης αλλά ποτέ για την αδειοδότηση (πληρωμή) συχνοτήτων, για το φόρο επί των διαφημίσεων (3η αναβολή) ή για το μόνιμα εξαιρούμενο ταμείο των δημοσιογράφων;
  Ανέβασα έναν πίνακα : αν από το 2002 έως σήμερα οι ...επιχειρήσεις απλά πλήρωναν το ίδιο με το μισθωτό δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα.
  (η ΧΧΧ Τράπεζα πλήρωσε 6% φόρο...)

  Ποιος πολιτικός όμως πχ θα κόψει τις 2 συντάξεις που λαμβάνει ή τα δάνεια σε ΜΜΕ και Τράπεζες και Μέγαρα ή τα έργα σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ;

  Πολιτικό το πρόβλημα αλλά με βολεμένους πολιτικούς οπότε το βόλεμα ορισμένων γίνεται πρόβλημα οικονομικό μας...

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Ο Ιθαγενής 11/05/2011 01:30:32

   Οσο για τα μέτρα της Τρόικας είναι απλά: θα πετύχαιναν αν η χώρα ήταν εξαγωγική, στη βάση της υποτίμησης.
   Η υποτίμηση σε καθιστά φθηνότερο.
   Στη δική μας περίπτωση η εσωτερική υποτίμηση επιφέρει απλά μείωση της κατανάλωσης της παραγωγής και των εσόδων με αποτέλεσμα την μείωση της αποτίμησης ...φιλέτων.
   Κάποιοι λοιπόν θα αγοράσουν φθηνά για υπηρεσίες που θα πληρώνουμε αύριο ακριβά...

   πχ θα μπορούσε να γίνει μείωση στους τομείς εντάσεως εργασίας (συντριπτική πλειοψηφία στη χώρα) με μείωση των εισφορών και μερική αύξηση μισθών: έτσι και κατανάλωση και εισόδημα και νέες θέσεις θα δημιουργούσες με περισσότερα φορολογικά έσοδα, αφού μόνο μισθωτούς πιάνεις ως κράτος.
   Ακόμα και στο τομέα πχ των εξαγωγών η ΝΔ κοιμάται: η αύξηση είναι κάτω από την μονάδα το υπόλοιπο ποσοστό είναι στην επανα-εξαγωγή πετρελοειδών...από ποιος να το πει οι τομεάρχες που πανηγύριζαν για τις ...επιμηκύνσεις;

   Το διαφορετικό μείγμα λοιπόν της πολιτικής διαφοροποίησης πρέπει να είναι ...φωτιά και τσεκούρι και όχι νούμερα για ώριμα φρούτα.
   Διαφορετικά απλά όπως το 2004 θα έχουμε ένα διαφορετικό ...πολιτικό πρόβλημα στο μέλλον.

 18. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 11/05/2011 01:35:16

  Σωστα ολα αυτα αλλα παραμενει το μεγαλο ανοιγμα στο ισοζυγιο πληρωμων που εχει ξεπερασει το 10% του ΑΕΠ.
  Παλια στο 7% γινοταν υποτιμηση.Τωρα που δεν μπορει να γινει πως θα αντιμετωπισθει;

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ ψυχραιμια 11/05/2011 01:43:40

   ...ελέγχεις τις πληρωμές (τι πληρώνεις) αλλά είπαμε :

   τις τσέπες των πολιτικών
   τις τσέπες των φίλων τους
   τις τσέπες των αφεντικών τους

   ...τζιζζζζζζζζζ

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ψυχραιμια 11/05/2011 07:50:02

   Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν περνάει μόνον μέσα από την υποτίμηση. Ας πάρουμε μόνον τους δείκτες με τους οποίους τη μετράει το Νταβός κι ας κοιτάξουμε να βελτιώσουμε π.χ. αυτούς. Ας πάρουμε μέτρα μείωσης της κατανάλωσης (π.χ.: μείωση της καταναλωτικής πίστης στις τράπεζες με παράλληλη ποιοτική ενίσχυση της τραπεζικής πίστης.). Κατάργηση όλων των επιδοτήσεων, ώστε να απελευθερωθεί η αγορά από λαμόγια και κολλητούς. Επιμορφώσεις (πραγματικές, όχι γιαλαντζί) παντού. Μεταφορά τεχνογνωσίας από έξω και ανάπτυξη δικής μας. Και λοιπά.

   Η υποτίμηση (αν έχεις δικό σου νόμισμα) είναι ο εύκολος δρόμος. Αν δεν έχεις, απλώς δεν έχεις τον εύκολο δρόμο και πρέπει να πας από τον δύσκολο. Στην περίπτωσή μας, η εσωτερική υποτίμηση απλώς δεν υπάρχει ως δρόμος.

 19. Νίκος avatar
  Νίκος 11/05/2011 11:48:35

  Επώνυμε, Συμφνώ με τα συμπεράσματά σου.
  Για να δει προκοπή η Ελλάδα πρέπει να κάνει 2 πράγματα:
  1) Να φύγει απο το Ευρώ. Η παραμονή στο ευρώ εμποδίζει την ανάπτυξη και α΄ς λένε ό,τι θέλουν "ειδικοί" και μή. Η εμπειρία της Αργεντινής είναι άκρως διδακτική.
  2) Και το κυριώτερο, να αλλάξει νοοτροπία η ελιτ, πράγμα τπου δεν το βλέπω.

 20. Γεώργιος Τ. Παλαιολόγος avatar
  Γεώργιος Τ. Παλαιολόγος 11/05/2011 23:22:54

  Δεν έχω καταλάβει την λογική της συζήτησης. Το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι Μακρο-οικονομικό αλλά Μικρο-οικονομικό. Καμία λύση μακρο-οικονομικου περιεχομένου δεν συμφέρει την Ελλάδα. Και για να το καταλάβει κάποιος καλύτερα ας μεταφέρουμε το πρόβλημα στο σπίτι μας. Τί γίνετε όταν ξαφνικά βρεθούμε να χρωστάμε πχ 200.000 ευρώ γιατί θα μας πάρουν το σπίτι ι τράπεζες. Η πρώτη άποψη είναι να πάρουμε κάποιο άλλο δάνειο ή να αναχρηματοδοτήσουμε το παλιό. Το δεύτερο είναι να κόψουμε κάποιες παλιές αλλά ακριβές συνήθειες πχ. μπουζούκια. Το τρίτο είναι να πουλήσουμε το σπίτι μας πριν μας το πάρουν και όσο ακόμα έχει μια σοβαρή αξία. Υπάρχουν και ακραίες καταστάσεις στυλ δεν πληρώνω ή βάζω θηλειά στο λαιμό μου. Όλες αυτές οι λύσεις είναι μακρο-οικονομικού τύπου(εκτός της θηλειάς). Αλλά δε μας λύνουν πραγματικά το πρόβλημα, μάλλον το διαιωνίζουν. Επομένως η λύση πρέπει να αναζητηθεί αλλού. Ο καλός οικογενειάρχης θα ψάξει δεύτερη και τρίτη δουλειά, θα κάνει υπερωρίες και θα κοιτάξει να αυξήσει το εισόδημα του ακόμα και με δουλειά στο εξωτερικό.

  Αυτό πρέπει να κάνει και η Ελλάδα, να προσπαθήσει να αυξήσει την παραγωγή της εκεί που έχει συγκριτικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Επομένως αν θέλουν οι σοφοί της ΝΔ να μας δώσουν κάποια λύση καλό θα είναι να μας πουν που θα διαθέσουν τα υπάρχοντα χρήματα και από εκεί θα συμπεράνουμε...για το μέλλον της ΝΔ αλλά και της Ελλάδος. Προσωπικά πιστεύω ότι το πολιτικό προσωπικό της είναι πολύ κατώτερο των περιστάσεων και με αδυναμία διαχείρισης κρίσεων όπως αυτής που ζούμε σήμερα. Όσο για το σημερινό ΠΑΣΟΚ παρόλο το σύνδρομο παιδικής χαράς και ανεπάρκειας που το διακρίνει, εμπνέει πιο μεγάλη εμπιστοσύνη(παραδόξως) και ας είναι αυτό που μας οδηγεί μαθηματικά στην υποδούλωση...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.