#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/07/2013 08:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι μικρές νίκες, φέρνουν τις μεγάλες.....Αναμφίβολα, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αποτελεί μια νίκη...

Μικρή και καθυστερημένη μέν, αλλά όχι ασήμαντη.

Και με μεγάλο συμβολισμό.

Όχι τόσο γιατί είχε αναδειχθεί σε ...εθνικό περίπου στόχο, όσο γιατί είναι η πρώτη φορά που η τρόϊκα αποδέχεται μια γενναία μείωση της φορολογίας. Γιατί μέχρι τώρα, κάθε της επίσκεψη, συνοδευόταν και από έναν ορυμαγδό αυξήσεων. (αν και πάλι γίνονται κάποιες «κρυφές» αυξήσεις με το πολυνομοσχέδιο)

Και για έναν δεύτερο, ακόμα πιο σημαντικό λόγο. Αν πραγματικά μπορούμε να ελπίζουμε σε μια ουσιαστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αυτή θα σηματοδοτηθεί μόνο από μια γενναία μείωση της φορολογίας. Γιατί η βαρβαρότητα του μνημονίου, μεταξύ άλλων, με τις δυσβάσταχτες φορολογικές επιδρομές εξαφάνισε  τα εισοδήματα των Ελλήνων, οδήγησε εκατομμύρια συμπολιτών μας στην ανέχεια και τη φτώχεια, ενώ παρέλυσε κάθε αναπτυξιακή ικμάδα της οικονομίας μας.  Με άλλα λόγια μας βύθισε στο τέλμα.

Βέβαια, οι καθ΄έξιν λαϊκιστές και οι εξ επαγγέλματος αρνητές θα συνεχίζουν να βράζουν στη μιζέρια τους, αλλά ο κόσμος καταλαβαίνει. Και μπορεί να εκτιμήσει και να κρίνει.

Το τρίτο και σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι το στοίχημα με το οποίο βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη και η κυβέρνηση, αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας. Αν αυτή τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση την καρπωθούν οι επιτήδειοι, τότε θα είναι δώρο-άδωρο! Θα είναι σαν να μην έγινε ποτέ! Και όχι μόνον αυτό. Ενδεχομένως θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να την πληρώσουμε και πολύ ακριβότερα.

Με άλλα λόγια, η μείωση στο ΦΠΑ εστίασης θα έχει πραγματική αξία μόνον αν μετακυληθεί αμέσως, ολόκληρη και απ’ ευθείας στους πολίτες-καταναλωτές.  Αυτό είναι το στοίχημα.

Μια τέτοια ενέργεια, όταν δηλαδή ο πολίτης δει πραγματική μείωση των τιμών, θα βελτιώσει και την  ψυχολογία, ό,τι κάτι πάει ν΄αλλάξει, προς το καλύτερο. Και η ψυχολογία, ως γνωστόν, είναι το πάν στην οικονομία.

Τέλος, η μείωση του ΦΠΑ εστίασης υπογραμμίζει και κάτι άλλο. Όταν θέτεις συγκεκριμένους στόχους και διεκδικείς, έχεις πιθανότητες να κερδίσεις. Δυστυχώς, οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, ενδιαφέρονταν περισσότερο να γίνουν αρεστές στην τρόϊκα και στους δανειστές μας (επειδή προφανώς ήλπιζαν στην ....καλοσύνη τους) παρά να διαπραγματευτούν σκληρά μαζί τους.

Συμπέρασμα: Οι μικρές νίκες μπορούν να προετοιμάσουν το έδαφος για τις μεγάλες, αρκεί να τις αξιοποιήσουμε. Όμως, για να έρθουν αυτές οι μεγάλες νίκες πρέπει, επιτέλους, να το θέσουμε ως στόχο ότι το μνημόνιο δεν αποτελεί λύση και  να δεσμευτούμε σ’ ένα εθνικό σχέδιο σωτηρίας της  χώρας.

ΚΡ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δώρον Άδωρον avatar
  Δώρον Άδωρον 18/07/2013 09:50:07

  Αυτό το Εθνικό Σχέδιο, ποιός θα το εκπονήσει αλήθεια; Γιατί δε βλέπω κανέναν να απασχολείται. Όλοι με την κοπτοραπτική των μνημονίων και την αισιόδοξη μαγειρική αναλώνονται.
  Όσο για τη μιζέρια, βράζουνε μέσα της πάρα πολλοί αγαπητέ μου πια και όχι ...καθ΄έξιν! Βυθίζονται βιαίως και καταναγκαστικώς.
  Δείτε το και μην τους προτείνετε παντεσπάνι.

 2. tpe avatar
  tpe 18/07/2013 09:58:46

  Δεν θέλω να είμαι μηδενιστής. Αλλά για ποια νίκη μιλάμε; Για τη μείωση του ΦΠΑ; ΟΚ, ΘΕΤΙΚΟ. Μια ματιά όμως στον αριθμό των εγκυκλίων που θα χρειαστούν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα, στις σελίδες επί σελίδων χαρτιών, στις εξαιρέσεις επί εξαιρέσεων που θα υπάρξουν, στις διευκολύνσεις και στις "διευκολύνσεις" που θα κάνουν οι έφοιροι, φτάνει για να βάλουμε τα κλάματα.

 3. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 18/07/2013 10:18:20

  Είναι μια κίνηση υψηλότατου συμβολισμού και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό.Μεσούσης της διαπραγμάτευσης με την Γερμανία για τρία κομβικής σημασίας ζητήματα για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και αναφέρομαι τόσο στην εταιρική σχέση Ελλάδας-Γερμανίας και την πραγμάτωση της σε όλα τα επίπεδα όσο στο επικείμενο κούρεμα του Ελληνικού χρέους και στο Ελληνικό αίτημα αναδρομικότητας του μηχανισμού ανακεφαλαιοποίησης ESM (ώστε να ελαφρυνθεί και το δημόσιο χρέος). Η Ελλάδα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν τήρησε όλες τις δεσμεύσεις όμως δείχνει σοβαρή πολιτική διάθεση και δείχνει και αποφασιστικότητα στο να ξεπεράσει την κρίση χρέους που την ταλανίζει.Παράλληλα είναι η μόνη πολιτικά σταθερή χώρα του Ευρωπαικού Νότου με την θέση της συνεχώς να αναβαθμίζεται

  Η Ανάπτυξη θα προέλθει απ έ να σύνολο ενεργειών κατά συνέπεια αυτό που πρέπει η κοινωνία να λάβει ως μήνυμα είναι ότι το μοντέλο ανάπτυξης που μας οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο- και όπου τα μνημόνια απλά επιτάχυναν την εκδήλωση της καχεκτικότητας- απαιτεί την δραστηριοποίηση της και την συμμετοχή της ,Τα μνημόνια επήλθαν ως συνέπεια της πιστωτικής μας αφερεγγυόητας απέναντι στις αγορές είναι η αφορμή της εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης, δεν είναι τα γενεσιουργά της αίτια που την παρήγαγαν, ας πάψει λοιπόν αυτο το λαϊκιστικό ευφυολόγημα και ας προσγειωθούμε άπαντες στην πραγματικότητα όχι σήμερα ή αύριο αλλά χτές.

  Δεν θα εισέλθω στην εξέταση του μέτρου ο λόγος απλός η αφερεγγυότητα του επιχειρηματικού κόσμου είανι κάτι πέρα απο ορατή.Η Ελλάδα δεν έλαχε να έχει επιχειρηματική τάξη με εθνική συνείδηση και δεν θα αποκτήσει τώρα.Οι όποιες εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα

  Οι πολιτικές είανι ή φιλικές προς τις αγορές ή αρνητικές. Το μήνυμα είανι ακολουθούμε πιστά τον δρόμο πρός την επανάκτηση της φερεγγυότητας μας στις χρηματοπιστωτικές αγορές και παράλληλα δημιουργούμε τις δομές εκείνες που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα και ισότιμα να συμμετέχει στην λήψη αποφάσεων και σε όποια σχήματα συνεργασίας αλλά και να αναδιατάξει τις δικές της παραγωγικές δυνάμεις σε κατευθύνσεις Εθνικής Αναπτυξιακής Πολιτικής

 4. Αλέξης Οχι Ο γνωστός Ο Αλλος avatar
  Αλέξης Οχι Ο γνωστός Ο Αλλος 18/07/2013 11:46:05

  Έχετε αναγάγει το θέμα του ΦΠΑ επι της εστίασης σε μείζονος σημασίας οικονομικό θέμα όταν απο μόνο του αποτελεί ενα τεράστιο τίποτα. Αυτό για δύο λόγους:
  Α) Οταν τον καταστηματάρχη τον έχει γδάρει η εφορία θα κοιτάξει να μετακυλίση τη διαφορά του φπα σε κέρδος υπέρ του και σωστά θα κάνει αν θέλει να επιβιώση.
  Β)Οποιος έχει να πληρώσει πχ 100 ευρω για ένα τραπέζωμα της οικογενείας του σε μια ψαροταβέρνα ουδόλως εφιδρώνει για τη διαφορα του 10% στο φπα δλδ αντί για 123 ευρω θα πληρώσει 113 και κάτι τρέχει στα γύφτικα.

  Αν το σουβλάκι πάει 85 λεπτά του ευρω αντι για 1 ευρω με συγχωρείται αλλά εκτιμώ οτι δεν αποτελεί μικρή νίκη,αντιθέτως πιστεύω οτι αποτελεί ένα μεγάλο τίποτα ειδικά όταν είσαι άνεργος..
  Μικρή νίκη θα ήταν η καθολική μείωση του φπα.Μικρή νίκη θα ήταν η δημιουργία θέσεων εργασίας.Μικρή νίκη θα ήταν η ενεργοποίηση του φιλότιμου των πολιτικών.Τεράστια νίκη θα ήταν αντι να δικαιολογείται τ'αδικαιολόγητα να στραφείται ενάντια στους πολιτικούς σας αρχηγούς και να τους πιέσετε να πράξουν τ'αυτονόητα.

  • archimedes avatar
   archimedes @ Αλέξης Οχι Ο γνωστός Ο Αλλος 18/07/2013 12:30:26

   ΣΩΣΤΟΣ!!!!!!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Αλέξης Οχι Ο γνωστός Ο Αλλος 18/07/2013 15:06:34

   Όταν αυξάνεται γκρινιάζουμε και όταν μειώνεται δεν είναι τίποτα; Η αντίφαση σε όλο της το μεγαλείο...

  • παρατηρητης avatar
   παρατηρητης @ Αλέξης Οχι Ο γνωστός Ο Αλλος 19/07/2013 06:41:15

   Παντου και παντα γκρινια . Ετσι θα παμε μπροστα γκρινιαζοντας. Με το μαγικο ραβδακι θα δημιουργηθουν θεσεις εργασίας? Οι Αλλοι πολιτικοι αρχηγοι (οι φιλοτιμοι) εχουν καποια προταση ? Οσο για μενα ειχα κλήσει ξενοδοχειο τον Αυγουστο για μενα και την οικογενεια μου και ηδη μου στειλαν την μειωση της τιμης κατα 10% Δεν ηταν μεγάλη 50 € αλλα μη τα περιφρονούμε περιπου 17.500 δρχ. ετσι για μπαινουμε στο νόημα σε περιπτωση που.......

  • Ανδρεας45 avatar
   Ανδρεας45 @ Αλέξης Οχι Ο γνωστός Ο Αλλος 19/07/2013 07:16:28

   Μαλλον στο σχολειο δεν εμπαινες μεσα, η ησουν μπουμπουνας στα μαθηματικα.Γιατι 123-10%=110.70 αγαπητε Αλεξη ο αλλος.

   • Pikis avatar
    Pikis @ Ανδρεας45 19/07/2013 07:40:02

    Μάλλον εσύ δεν έχεις ιδέα από ποσοστά. Ο Αλέξης (ο άλλος) έχει δίκιο.
    Η μείωση είναι 10 ποσοστιαίες μονάδες και όχι 10%. Ο ΦΠΑ θα είναι 13%.
    Συνεπώς 100 χ 13%=13 ευρώ ο ΦΠΑ και ο λογαριασμός που θα πληρώσεις 113 ευρώ.

    • GO avatar
     GO @ Pikis 19/07/2013 08:15:13

     @Ανδρέας45 και @Pikis
     Τα χάλια σας και οι δύο. Αύριο, με τον κηδεμόνα σας.
     Έστω λογαριασμός εστιατορίου €100,00. Μέχρι 31/7 περιλαμβάνει Φ.Π.Α 23%, δηλαδή (100,00 - 100,00/1,23=) €18,70 και τιμολογείται προ Φ.Π.Α (100,00 - 18,70=) €81,30 (κόστος και κέρδος).
     Αν ο εστιάτορας θελήσει, από 1/8, να προσφέρει την μείωση του Φ.Π.Α προς όφελος των πελατών του, τότε ο νέος λογαριασμός θα είναι (81,30 Χ 1,13=) €91,87.
     Άρα, το όφελος, της μείωσης του Φ.Π.Α από το 23 στο 13%, για τον καταναλωτή, θα είναι -8,13% επί των παλαιών τιμών του menu.
     Καλή όρεξη!!!

 5. ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΛΛΑΣ avatar
  ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΛΛΑΣ 19/07/2013 00:53:53

  Τό πρώτο βήμα είναι η άρχή τού παντός

  ΕΙΝΑΙ οίκονομικός παγκόσμιος πόλεμος . ΛΥΠΑΜΕ τα νέα παιδιά πού παίζουν
  αμέριμνα στίς λίγες πλατείες τών πόλεων.

 6. Αλέξης Οχι Ο γνωστός Ο Αλλος avatar
  Αλέξης Οχι Ο γνωστός Ο Αλλος 19/07/2013 09:09:21

  Παιδιά το θέμα είναι απλό.Απλή αριθμητική του δημοτικού.
  100 ευρω + 23% ισούται με 123 ευρω συνολικά.
  100 ευρω +13% ισούται με 113 ευρω.
  Το λάθος βρίσκεται στη τιμολόγηση του "σουβλακίου" αλλά ούτε αυτό είναι το θέμα.
  Το θέμα είναι οτι χάσατε το ΘΕΜΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.