#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/08/2013 07:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι κρυμμένοι άσσοι του Σαμαρά και η αδυναμία ουσιαστικής αντιπολίτευσηςτου Βασίλη Ζήση

Έχουμε ξαναγράψει ότι κορυφαίο δείγμα της ανικανότητας του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει τις λαϊκές μάζες για το πρόγραμμα και τις θέσεις του είναι η απουσία οργανωμένου και μαζικού λαϊκού κινήματος.

Που είναι η 28η Οκτωβρίου 2011, που ανάγκασε τον ΓΑΠ να φύγει πανικόβλητος από την εξουσία; Πού είναι οι “αγανακτισμένοι”; Πού είναι το κύμα οργής και αγανάκτησης που αισθανόταν τότε κανείς παντού;

Αντί για τεκμηριωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά Συριζαίοι και άλλοι γιαλαντζί επαναστάτες μιλάνε για "βουβά κύματα" και "καζάνια που σιγοβράζουν", αλλά ουδέποτε ξεσπούν, ούτε εκρήγνυνται.

Η πραγματικότητα όπως φαίνεται είναι άλλη και ο φίλος "Διογένης" δίνει σε ένα θαυμάσιο σχόλιο/παρέμβαση του το πλαίσιο για την κατανόηση της:

1. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση αυτή είναι παρά την θέλησή της όμηρος της τρόικας και του μνημονίου που υπέγραψαν άλλοι. Ωστόσο, οι  διαφοροποιήσεις Σαμαρά υπέρ του εθνικού συμφέροντος,  είναι αρκετές για να δημιουργήσουν σε εχθρούς και φίλους, την βαθύτερη, υποσυνείδητη πεποίθηση ότι αυτή η κυβέρνηση, παρά τα λάθη και τις αμέτρητες δυσχέρειες, θέλει το καλό της χώρας.

2.  Η σταδιακή μνημονιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα (βλ. και την συνέντευξη του Δραγασάκη στο Βήμα της Κυριακής με τίτλο  "Από την ουτοπία στον... ρεαλισμό") πείθει και τους πλέον δύσπιστους ότι δεν υπάρχει σήμερα ειλικρινής αντιμνημονιακή πρόταση.

3.  Ο κόσμος γνωρίζει την αναγκαιότητα να κυβερνηθεί η χώρα και δεν θέλει να εμποδίσει την διακυβέρνηση. Έστω και αν η διακυβέρνηση αυτή δεν είναι αυτή που θα θέλαμε σε όλες της τις διαστάσεις.

4.  Όσο και να γκρινιάζει ο κόσμος, η πραγματικότητα είναι ότι τα πράγματα πηγαίνουν όντως πολύ καλύτερα από όσο έναν χρόνο πριν. Η διαφορά αυτή ήλθε πολύ γρήγορα, ασχέτως μάλιστα του πόσο γρήγορα τρέχει ο πολιτικός χρόνος από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά. Μπορεί ο κόσμος να μην το έχει αισθανθεί στην τσέπη του, όμως γνωρίζει πολύ καλά μέσα του ότι δεν υπάρχει πια δημόσια κουβέντα περί χρεοκοπίας της χώρας. Αυτό και μόνον είναι ήδη η μεγάλη διαφορά Σαμαρά.

Μέσα σε ένα χρόνο ο Σαμαράς κατάφερε να αποτρέψει το Grexit, να βάλει μια τάξη στην χώρα, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο. Εκεί που μας θεωρούσαν τελειωμένους. Κι ας πάρουμε υπόψιν ότι το 2013 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά, αφού 13 δις βγήκαν από την πραγματική οικονομία.

Βεβαίως, κανείς, και πρώτοι εμείς εδώ στο antinews, δεν ισχυρίζεται ότι ξαφνικά όλα πάνε καλά. Όμως, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κλείσει τα μάτια στην ελπίδα που έχει αρχίσει να κτίζεται. Κάτι καλό πάει να γίνει στην Ελλάδα τώρα που φάγαμε την ουρά του γαϊδάρου. Ας μην το συνθλίβουμε στις μυλόπετρες της μιζέριας.

Ποιοί είναι οι στόχοι του Σαμαρά;

Καταρχήν και ως γνωστόν όλα εξαρτώνται από την έκβαση της σύγκρουσης μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης για το κούρεμα του χρέους και την λιτότητα.  Η Ελλάδα δεν θέλει να δώσει άλλοθι σε κανέναν και γι αυτό τηρεί προσεκτική στάση στο θέμα αυτό και ρίχνει το βάρος των προσπαθειών της στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο στόχος είναι διπλός για τον Αντ. Σαμαρά: Πρώτον, το πρωτογενές πλεόνασμα θα σημαίνει ότι μπορούμε να καταναλώνουμε όσα παράγουμε και μπορεί να οδηγήσει σε νέα μείωση του χρέους. Δεύτερον, με την αποχώρηση της τρόικας το 2014 να αποκτήσει αυτός τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

Θυμάσθε τι έγραφε η  Süddeutsche Zeitung προ ολίγων ημερών; «Προς το παρόν οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ κρατούν έναν αποφασιστικής σημασίας άσο στο μανίκι. Έχουν τα χρήματα τα οποία χρειάζεται η Αθήνα. Αυτό όμως θα αλλάξει. Ήδη στο τέλος του χρόνου ο άσσος αυτός των δανειστών δεν θα αξίζει τίποτα, όταν η Ελλάδα θα πετύχει και πάλι πρωτογενές πλεόνασμα. Όταν ο ελληνικός προϋπολογισμός θα έχει -χάρη στις δικές του δυνάμεις- θετικό πρόσημο, τότε οι δανειστές θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Και μάλιστα εις διπλούν».

Ο Α. Σαμαράς δεν θα εξαρτάται πλέον από τα χρήματα των δανειστών του και θα μπορεί να κυβερνά χωρίς τα δάνεια αυτά, τα οποία λαμβάνει μόνον υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Έτσι οι δανειστές χάνουν το σημαντικότερο μέσο άσκησης πιέσεων για τις μεταρρυθμίσεις. Γι΄ αυτό το λόγο, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις είναι «η τελευταία ευκαιρία για να περάσουν μεταρρυθμίσεις. Ό,τι δεν γίνει τώρα, δεν θα γίνει ούτε αργότερα. Προβληματικές κρατικές επιχειρήσεις που δεν θα πουληθούν τώρα, θα παραμείνουν σε κρατικά χέρια. Δημόσιοι υπάλληλοι που δεν θα απολυθούν τώρα, θα παραμείνουν στα γραφεία τους».

Προχθές εξάλλου γράψαμε για τον κρυμμένο άσσο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το σχετικό σενάριο, αν κλείσει ο προϋπολογισμός με πλεόνασμα, δηλαδή τα έσοδα του κράτους θα είναι έστω και ελαφρά υψηλότερα σε σχέση με τα έξοδα (χωρίς φυσικά τους τόκους), τότε το υπουργείο Οικονομικών θα έχει δικαίωμα να ζητήσει από την Τρόϊκα απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, το σενάριο προβλέπει απομείωση όχι της ονομαστικής αξίας αλλά μέσω μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, ακόμη και στα 50 χρόνια. Με τον τρόπο αυτό κανείς δε θα μπορεί να πει ότι πληρώνει για την Ελλάδα και τα χρέη της, αλλά ότι κάνει διευκόλυνση σε μια χώρα που χρειάζεται χαλάρωση των μέτρων. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα υποχωρήσουν στα 5-6 δις ευρώ το χρόνο. Θα μπορεί δηλαδή τότε η κυβέρνηση να πάρει ανάσα, να μην προβαίνει σε σκληρά μέτρα και ταυτόχρονα θα μπορεί να δώσει ακόμη και κάποιες αυξήσεις ή παροχές.

Τα πάντα βέβαια εξαρτώνται από τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Θα το καταφέρει ο Στουρνάρας;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Mariana avatar
  Mariana 07/08/2013 10:27:07

  Γιατί να μην τα καταφέρει? Οι ικανότητές του είναι αναμφισβήτητες όπως έχει αποδειχτεί ήδη από την εποχή Σημίτη. Ιδιαίτερα δε υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού και των πατριωτών συμβούλων του η επιτυχία είναι απόλυτα εφικτή. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τις αξιοσημείωτες ικανότητές τους και τον πατριωτισμό που έχουν επιδείξει κατά τη διάρκεια της καρριέρας τους.
  Άλλωστε όπως ορθά αναφέρει και στο σχόλιο του "Διογένη" που αναφέρεται το άρθρο, (και παρακαλώ επιτρέψτε μου να αντιγράψω προς επιβεβαίωση τα ζωτικά και ουσιώδη σημεία του σχολίου) :
  α. υπάρχει "υποσυνείδητη πεποίθηση ότι αυτή η κυβέρνηση, παρά τα λάθη και τις αμέτρητες δυσχέρειες, θέλει το καλό αυτής της χώρας"
  β. "τα πράγματα πηγαίνουν όντως πολύ καλύτερα από όσο έναν χρόνο πριν"
  γ."δεν υπάρχει πια δημόσια κουβέντα περί χρεωκοπίας της χώρας"
  δ."η καθαρά ιδιωτική αγορά σήμερα κινείται"
  ε."Οι πληρωμές είναι πια πιο εύκολες"
  στ. "η σκληρή πολιτική της κυβέρνησης βρίσκει απροσδόκητη αλλά και ασυνείδητη κοινωνική αποδοχή"
  ζ."ξέρει πως ΑΥΤΗ η κυβέρνηση προσπαθεί ειλικρινά και όχι στα ψεύτικα"

 2. Hawk avatar
  Hawk 07/08/2013 10:53:49

  Μία από τα ίδια, απογοήτευση... Η Ελλάδα δεν θέλει να δώσει άλλοθι σε κανέναν και γι αυτό τηρεί προσεκτική στάση στο θέμα αυτό και ρίχνει το βάρος των προσπαθειών της στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος....., μα αν είναι δυνατόν δεν ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε κούρεμα του χρέους, ντροπή είναι να το πούμε και ακόμη καλύτερα να το διεκδικήσουμε? Και πόσο πλεόνασμα θα έχουμε πιά για να μπορούμε να εξοφλούμε το χρέος που έφτασε εκεί που έφτασε? Τι να πω, ηττοπάθεια, κακή ενημέρωση, κακές εκτιμήσεις, τι απ΄όλα να είναι.

 3. blue nile avatar
  blue nile 07/08/2013 11:25:19

  Ισοσκελισμένος προυπολογισμός δεν πρόκειται να φανεί ακριβώς λόγω του ότι από την αγορά έκαναν φτερα 13 δις από την πραγματική οικονομία, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος.
  Εκτός και αν το κράτος αυξήσει τα όσα χρωστάει στους πολίτες σε αστρονομικά επίπεδα.
  Καλοπροαίρετη κριτική θέλω να κάνω, αντιλαμβάνομαι και εγώ όπως πολλοί εδώ μέσα τις υπαρκτές δυσκολίες της κυβέρνησης αλλά κάποια πράγματα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας του νεοφιλελεύθερου ιδεολογήματος.
  Δέστε τι έγινε στην Ιταλία που πήγαν και έκοψαν 1,3 δις από τις κρατικές δαπάνες ελπίζοντας ότι δεν θα παρατηρήσουν σημαντική μείωση στο ΑΕΠ.
  Όμως το ΑΕΠ έπεσε κοντά στα δύο δις και ακύρωσε όλα τα οφέλη στον προυπολογισμό.
  Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα απολύτως ευοίωνο μέλλον για τη χώρα όσο συνεχίζονται αυτές οι περιοριστικές πολιτικές που μειώνουν τα κρατικά έξοδα αλλά ταυτόχρονα μειώνουν επίσης και τα κρατικά έσοδα για να κάνουμε μια τρύπα στο νερό.
  Πολύ χειρότερα δε αν υπάρξουν και άλλα μέτρα το φθινόπωρο.
  Το πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης θα έπρεπε να ήταν η μη περεταίρω μείωση του ΑΕΠ, που αν το δούμε κάποια στιγμή κοντά στα 160 δις τότε απλά τετέλεσται, όχι η υπακοή στους εκβιασμούς των δανειστών που για να σε κρατήσουν δήθεν σε ένα ευρώ από το οποίο αν βγούμε θα καταρεύσει σε δυο τρεις μέρες, καταντούν την οικονομία σε τέτοιο χάλι που μετά και να θέλουν να σε σώσουν δεν θα μπορούν.
  Η κυβέρνηση έχει ύψιστο καθήκον την συγκρουσιακή διαπραγμάτευση με τους πολιτικούς προισταμένους της τρόικας.
  Ειδάλλως δεν θα είναι μόνο ένα χαμηλότατο εκλογικό αποτέλεσμα αυτό που πρέπει να φοβάται.

 4. Δημήτριος ο Μυροβλύτης avatar
  Δημήτριος ο Μυροβλύτης 07/08/2013 11:25:37

  Αν, όπως πιστεύετε εσείς οι φανατικοί υπερασπιστές του Σαμαρά, "η κυβέρνηση αυτή είναι παρά την θέλησή της όμηρος της τρόικας και του μνημονίου που υπέγραψαν άλλοι" και ότι ο Σαμαράς είναι ο ηγέτης που θα χτυπήσει την γροθιά του στο τραπέζι για να πει δεν πάει άλλο, πιστεύετε ότι υπάρχει καλύτερη στιγμή από αυτή, π.χ. δέκα μέρες πριν τις γερμανικές εκλογές, για να πει στην Μέρκελ : "Όπως σου υπέγραψα εγώ ένα χαρτί, έτσι θα μου υπογράψεις και συ ένα που θα λέει ότι μετά τις εκλογές θα γίνει ένα γερό κούρεμα του χρέους (ή ότι άλλο κριθεί απαραίτητο) αλλιώς αυτή τη στιγμή ανάβω το φυτίλι".

 5. H pena tis orghs avatar
  H pena tis orghs 07/08/2013 11:45:42

  Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδος είναι ότι δεν υπάρχει ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ στο κράτος σε καμία από τις λειτουργίες του. Όταν ακόμα και σήμερα ο κόσμος βλέπει τους μηχανισμούς να αφήνουν τα λαμόγια και τους γνωστούς και φίλους να κάνουν πάρτυ και να την πληρώνουν μόνο οι αδύναμοι και οι μη έχοντες, το παιχνίδι έχει τελειώσει. Για πια εθνική προσπάθεια να μιλήσεις, για ποιες θυσίες κι άλλα τέτοια από την γνωστή ρητορική; Αποκαταστήστε την χαμένη δικαιοσύνη του κράτους που έχει χαθεί τα 30 τελευταία χρόνια, αρχίζοντας από πάνω προς τα κάτω, και να δείτε μετά πως ο ελληνικός λαός θα συστρατευτεί με την κυβέρνηση του για την αντιμετώπιση αυτής της εθνικής τραγωδίας. Εάν δεν το κάνετε αυτό από χθες τότε να ξέρετε ότι ο κόσμος κάποια στιγμή θα "σπάσει" και μετά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Καλό υπόλοιπο.

 6. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 07/08/2013 11:51:04

  Ωρες Ωρες νομίζω πως δεν ζούμε Ελλάδα.Οι 2,000,000 ανεργοι, οι 900,000 χρόνια ανεργοι οι 400,00 ελληνικές οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο δεν υπάρχουν απλά γιατί δεν βολεύουν. Η Φοροδιαφυγή δεν υπάρχει ούτε το τι προκαλεί σε οικονομία και κοινωνία όπως και η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού. Η Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας το αναγκαίο απαιτούμενο, όμως πως αυτή θα πραγματωθεί; και ποιός κλάδος της οικονομίας θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος; Η Μεταρρυθμίσεις μόνο μεταρρυθμίσεις δεν είναι απορρυθμίσεις ενός κράτους μπάχαλου τείνουν να καταστούν.

  Κατά συνέπεια οι όροι που θα συνοδεύουν τις όποιες θετικές εξελίξεις θα είναι πολύ σκληροί και δυστυχώς η Ελληνική κοινωνία είναι στα όρια της με ιδιαίτερα ενισχυμένο τον εξωτερικά ελεγχόμενο χώρο της νεοναζιστικής Χ.Α. Ο Κοινωνικός αποκλεισμός αποτελεί δε την δεύτερη επικίνδυνη εξέλιξη.

  Η Κατάσταση απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα κα ισεβασμό προς τον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό. Η Αρχή έχει γίνει και αποτελεί το θετικό της Τρικομματικής και τώρα δικομματικής κυβέρνησης. Η Συνέχεια το ίδιο επώδυνη όμως το ίδιο αναγκαία για την επιβίωση του Ελληνισμού.Μόνο που πρέπει να γίνει με άλλους πολιτικούς όρους

  Αν κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να πράξουν τα δέοντα απέναντι στον Ελληνα Πρωθυπουργό Κο. Σαμαρά θα πρέπει να σταματήσουν να αποδομούν αυτόν και την Ηγετική του ομάδα . Ο τρόπος που το κάνουν προσβάλλει κάθε Ελληνα δημοκράτη.

  Ο Αρχοντοχωριατισμός ποτέ δεν παρήγαγε πολιτική όπως και οι ιδεολογικής αγκυλώσεις περί καθαρότητας οι όποιες παράγουν μόνο υστέρηση.Οι δε επιθέσεις φιλίας πορος την Χ.Α. αποτελούν γκάφα ολκής , όσο το συντομότερο γίνει αντιληπτό τόσο το καλύτερο

 7. Greg avatar
  Greg 07/08/2013 12:09:16

  Η αισιοδοξία θα εμφανισθεί εάν αρχίσει να μειώνεται η ανεργία, να ανοίγουν καταστήματα που είναι χρόνια άδεια, να λειτουργεί επενδυτικός νόμος με χιλιάδες πραγματικές προτάσεις, να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά.

  Όατν με λίγα λόγια αρχίσει η ανάπτυξη και αυτά με στουρνάρεια λογική και πολιτική δεν πρόκειται να γίνουν πριν το 2045!!!! Όλα τα άλλα είναι θεωρίες και φληναφήματα.

 8. George avatar
  George 07/08/2013 12:38:03

  Το χρέος δεν είναι δικό μας πρόβλημα αλλά των δανειστών. Αυτοί και θα το λύσουν. Δικό μας είναι το πρωτογενές έλλειμμα μια και δεν υπάρχουν νέα δανεικά. Αυτό δεν έχει λυθεί, μια και ακόμα κι αν το πετύχουμε φέτος αυτό θα έχει γίνει με υπερφορολόγηση και προφανώς δεν είναι διατηρήσιμη. Ούτε στο θέμα της ανάπτυξης έχει γίνει κάτι και δεν νομίζω να αντιδρά η τρόικα στο να λυθεί το θέμα της γραφειοκρατίας, αρνησιδικίας, διαφθοράς ώστε να έρθουν επενδύσεις. Αυτές σε παραγωγικούς και εξωστρεφείς τομείς δεν ερχόντουσαν ούτε πριν το 2009 και για τους ίδιους λόγους....δεν θα έρθουν και τώρα που προσθέσαμε και ένα κάρο φόρους συν ένα νέο φορολογικό ανά μήνα. Χωρίς αυτές όμως game is over ακόμα κι αν μας χαρίσουν όλα τα χρέη.

 9. Tasos avatar
  Tasos 07/08/2013 13:05:20

  "... Πρώτον, το πρωτογενές πλεόνασμα θα σημαίνει ότι μπορούμε να καταναλώνουμε όσα παράγουμε και μπορεί να οδηγήσει σε νέα μείωση του χρέους."

  Αυτή η πρόταση έχει μέσα της τη προφανή αλήθεια αλλά και ψέμματα.
  Θα ήταν απολύτως αληθής, αν το πλεόνασμα ήταν αυθεντικό και όχι μαϊμού.
  Για να ήταν αυθεντικό θα έπρεπε να συμβεί σε καθεστώς κανονική φορολογίας, με κατηργημένα τα "'εκτακτα" χαράτσια και φυσικά με πληρωμένες τις υποχρεώσεις του δημοσίου προς ιδιώτες. Πλεόνασμα που προκύπτει με τις συνθήκες αυτές μη εκπληρωμένες μπορεί για 1-2 χρόνια να σταθεί αλλά μετά θα πρέπει να καταργήσεις τα "έκτακτα" και να πληρώσεις και τα χρέη. Επομένως αν ο μηχανισμός που οδηγεί σε πλεόνασμα αλλάξει, δεν εγγυάται κανείς ότι θα έχεις ξανά πλεόνασμα το 14 το 15 κλπ γιατί δεν εγγυάται κανείς ότι στο μεταξύ θα χεις ήδη ανάπτυξη ώστε να ισοφαρίσεις τη χασούρα που θα υπάρχει από τη κατάργηση "έκτακτων" μέτρων και πληρωμής (επιτέλους) των χρεών σε ιδιώτες.
  Επιπλέον γίνεται η υπόθεση εργασίας ότι το πλεόνασμα θα είναι αληθινό και τόσο μεγάλο που θα φέρει και μείωση του χρέους. Πώς? Με 1-2 δις το χρόνο (λέμε τώρα...) θα μειωθεί το τεράστιο χρέος και θα γίνει πόσο από 300 δις 298 δις?
  Ή εννοείται ότι το πλεόνασμα θα φέρει και κούρεμα χρέους, πράγμα που είναι απλά ευσεβής πόθος και δε στηρίζεται πουθενά?

  Είναι ενδιαφέρον δε ότι κεντρικές αναρτήσεις εδώ πότε λένε ότι με αυτά που κάνουν έρχεται κοινωνική έκρηξη και άλλες φορές ότι τελικά δεν έρχεται έκρηξη γιατί ο κόσμος θεωρεί ότι δεν υπάρχει άλλη λύση άρα θα κάνει τουμπεκί και σε αυτή τη κυβέρνηση.

 10. Νικήτας avatar
  Νικήτας 07/08/2013 13:27:29

  Αν δεν πατάξει την κομματοκρατία και δεν τα πάρει απο το μεγάλο κεφάλαιο
  όχι άσσους , ούτε δύο κούπα δεν θα χει στο παιχνίδι.
  Πρέπει να το καταλάβει πως οι μικροί δώσανε ότι είχανε και δεν είχανε και βλέπουνε ένα κομματικό σύστημα άθικτο με προνομιούχους βουλευτές , με ανύπαρκτο πόθεν - έσχες , με την εξωφρενική τους ασυλία συν τους φίλους και γνωστούς κομματικούς να τρώνε με χρυσά κουτάλια.
  Ταυτόχρονα ανεργία , αυτοκτονίες , κλείσιμο μαγαζιών και τζίροι για κλάματα.

 11. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 07/08/2013 15:25:07

  1. Εχεις πρωτογενες πλεονασμα χωρις να εισφερεις και με ΠΔΕ ? ΠΔΕ οι οποιες εχουν κοπει.

  2. Τα μαθηματικα με τα οικονομικα ειναι ΕΧΘΡΟΙ απο πολυ παλια...

  3. Δεν υπολογιζω προγραμμα αποκρατικοποιησεων ! ( ειναι εσοδα ταμειου χρεους ) αλλα, ισως εισφερουν στα δημοσιονομικα.. ισως.

  4. Να θυμισω οτι 2010-2013 εχουμε πληρωσει 122 δισ σε τοκους και χρεολυσια ( απο τα 219 δισ συνολικων δανεικων )

  Ξαναλεω, οτι τα οικονομικα ειναι σε πληρη ρηξη "ταυτοτητας" με τα μαθηματικα !!

  ΠΠ

 12. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 07/08/2013 15:39:13

  Μιας και αρχησα....

  να θυμισω επισης οτι ο Στουρναρας 5 Μαρτιου υπεγραψε το "two pack" / στο EcoFin. δλδ υπεγραψε την εκχωρηση του Εθνικου Προυπολογισμου σε Βρυξελλες αρχης γενομενης απο τον Π 2014 / Οκτ-Νοεμβ 2013. ( 2012 / Φερβ ειχε υπογραψει ο Βενιζελος το Six Pack !! )

  η υπενθυνιση μου εχει να κανει με το ορθο -κατ αρχας- σχολιο του Φ σχετικα με την πιθανολογουμενη αποχωρηση Τροικας... αλλα,

  αν φυγει η Τροικα ( δλδ διαλυθει η Δανειακη Τριας ) θα μεινουν οι δυο ! ο Ντραγκι και η Μερκελ με Two Pack δλδ με το Ταμειο ΜΑΣ στα χερια!

  Ο Ντραγκι κρατα το παλφον τραεπζων και Target 2 κλπ
  Η Μερκελ κρατα τα παντα ολα ( συν ΤΑΙΠΕΔ..! = το συνολο του της Περιουσιας της Πατριδας )

  και...
  θα συνεχισουν να τρεχουν τοκοι και χρεολυσια στα 219 νεα δανεια συν τα παλια...
  και..
  ...απο την στιγμη ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝ-ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ EFSF ! οι Πολιτικα - και οχι χρηματοπιστωτικα- αντισυμβαλλομενοι, μπορουν ν αλλαξουν τους "ορους δανεισμου κ εξοφλησης" κατα το πολιτικο δοκουν ! = το επομενο μεσον εκβιασμου !

  Ελπιζω να υπαρχει η σχετικη Γνωση....

  ΠΠ

  • #Mara# avatar
   #Mara# @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 07/08/2013 16:35:59

   Βρέ..βρέ... χρόνια και ζαμάνια....

 13. Tell me lies avatar
  Tell me lies 07/08/2013 16:21:07

  Καναρίνι ήτανε ή κοτσίφι; Έχει σημασία....

 14. M.B avatar
  M.B 08/08/2013 16:16:17

  Εγώ αυτό που ξέρω, είναι πως το ... ''λαμπρό μας'' το μέλλον, το ατενίζουν με υπερβάλλουσα αισιοδοξία οι ήσυχοι, οι σίγουροι και οι πεισμένοι για τις προσεχείς επιτυχίες, όλοι όσοι βρίσκονται αραχτοί στις ξαπλώστρες, με το δροσερό τους κοκτέϊλ στο χέρι, μαυρίζοντας ανέμελοι και χαμογελαστοί, επί του....καταστρώματος. Εκ της πλεονεκτικής τους Α΄θέσης πηγάζει και η θετική ...θεώρηση! Θέλουν να παραμυθιαστούν, παίζει κι η ορχήστρα τους ευχάριστα άσματα για να τους νανουρίζει και να καλύπτει τις κραυγές αυτών (2.000.000 και προχωράμε), που κάθε μέρα σπρώχνουμε στη θάλασσα χωρίς σωσίβια, βάρκες και τύψεις, ώστε να συνεχίσει το .....Κρουαζιερόπλοιο ''Ματαιοπονία'' το επισφαλές του ταξίδι, προς κατεύθυνσιν άγνωστον! Τι να κάνουν κι αυτοί; Παραδίδονται αθώα, σε μιά παρηγορητική νιρβάνα.
  Δε δέχονται ν΄ακούσουνε κουβέντα οι εφησυχασμένοι για επιβεβλημένη αλλαγή πλεύσης, εν όψει ανεξέλεγκτων κινδύνων, τραγικών αδιέξοδων και άσκοπων ανθρωποθυσιών.... Νόμος έχει γίνει η βολή τους.... Όποιος πει κάτι διαφορετικό, μίζερος, ύποπτος και ...βαρετός λαϊκιστής! Ποτέ καλοπροαίρετος, ποτέ ανήσυχος ρεαλιστής.
  Αυτό δεν είναι πλοίο πια! Είμαστε επιβάτες ενός ιδιότυπου, Ελληνικού πλωτού ...Πύργου της Βαβέλ. Τόσες πολλές άγνωστες γλώσσες που μιλάμε κατά το προσωπικό συμφέρον του έκαστος, η συνεννόησή μας μοιάζει, προκαταδικασμένο εγχείρημα...
  Επείγει άμεσα να επινοήσουμε μιαν ''Εσπεράντο'' της συστράτευσης και του κοινού σκοπού, της Εθνικής μας σωτηρίας, του αλτρουισμού και της ενσυναίσθησης, ξεφεύγοντας από τα φάλτσα του κραυγαλέου εγωϊσμού μας. Διαφορετικά, είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή, απ΄όπου κι αν ατενίζουμε σήμερα τον ορίζοντα, να συναντηθούμε νικημένοι, στον πάτο του ωκεανού.
  Δεν μας αξίζει.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.