#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/08/2010 17:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι κοινωνίες απομακρύνονται απο την παραδοσιακή αριστεράΜετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού οι δυτικές κοινωνίες άρχισαν να κινούνται δεξιότερα. Αργά στην αρχή. Ταχύτερα στη συνέχεια. Ιδεολογικά μόνο στην αρχή. Και πολιτικά στη συνέχεια…

Αυτή η μετακίνηση ανακόπηκε κάποιες φορές λόγω τοπικών ιδιομορφιών ή λαθών των συντηρητικών κυβερνήσεων. Αλλά ως γενική τάση έγινε κυρίαρχη και είναι πλέον καθολική.

-- Οι Σοσιαλιστές το αντιλήφθηκαν πρώτοι και κινήθηκαν δεξιότερα για να κρατήσουν τις δυνάμεις τους, πράγμα που κατάφεραν για κάποια χρόνια. Ήταν η εποχή που μεσουρανούσε ο «Τρίτος δρόμος»: ο Κλίντον στις ΗΠΑ, ο Μπλαίρ στη Βρετανία, ο Σρέντερ στη Γερμανία (και ο Σημίτης στην Ελλάδα, για να μη ξεχνιόμαστε)…

-- Οι Κεντροδεξιοί το κατάλαβαν με καθυστέρηση. Γιατί αυτοί έπρεπε να ορίσουν την ταυτότητά τους με νέους όρους. Ο παραδοσιακός «αντικομμουνισμός» δεν είχε νόημα πια. Ούτε οι νεοφιλελεύθερες θέσεις, τις οποίες είχαν προλάβει να υφαρπάξουν οι «μεταλλαγμένοι» Σοσιαλιστές.

Εδώ έπρεπε να κινηθούν σε τρείς άξονες:

-- Την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας, έναντι της ατζέντας των Σοσιαλιστών που προωθούσε την «παγκοσμιοποίηση» και την κυριαρχία του τραπεζικού συστήματος διεθνώς.

-- Την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής, έναντι των «μεταλλαγμένων» Σοσιαλιστών που επέβαλαν την διάλυση των κοινωνιών υπό το βάρος των μεταναστευτικών ρευμάτων και με το πρόσχημα της λεγόμενης «πολύ-πολιτισμικότητας»

-- Τον επαναπροσδιορισμό του «εθνικού συμφέροντος» των χωρών τους, σε ένα κόσμο όπου οι παλαιές αντιπαλότητες είχαν εκλείψει, όπου δεν υπήρχε πια ορατός «εχθρός» (μετά την «κατάρρευση των τειχών», το 1989), αλλά υπήρχε όλο και εντονότερη αίσθηση ανασφάλειας (μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους, το Σεπτέμβριο του 2001)

Όταν ο κλυδωνιζόμενος από την οικονομική κρίση και τα σκάνδαλα Σαρκοζύ αποφάσισε προχθές να διώξει τους Ρομά από τη Γαλλία, όλα τα άλλα κόμματα στράφηκαν εναντίον του, ο Τύπος τον κατακεραύνωσε, οι διεθνείς οργανισμοί των αποδοκίμασαν, αλλά δύο στους τρείς Γάλλους τον υποστήριξαν ανοιχτά! Κάτι τέτοιο πριν λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητο οπουδήποτε στην Ευρώπη.

Αντίστοιχα συμβαίνουν στη Βρετανία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στην Ελβετία και στη Δανία.

Οι κοινωνίες κινούνται δεξιότερα. Με μια διαφορά ωστόσο. Ότι αυτό το «δεξιότερα» έχει ελάχιστη σχέση με την παλαιά «αντικομμουνιστική» Δεξιά.

Το σωστότερο είναι ότι οι κοινωνίες απομακρύνονται από την Αριστερά:

-- Απομακρύνονται από την «παραδοσιακή Αριστερά» που κατέρρευσε στο ανατολικό μπλοκ.

-- Απομακρύνονται από την παραδοσιακή Σοσιαλδημοκρατία που οδήγησε σε κρίση κρατισμού παντού όπου κυριάρχησε.

-- Αλλά απομακρύνονται και από τη «μεταλλαγμένη αριστερά» της προηγούμενης δεκαετίας, που με πρόσχημα τον «εκσυγχρονισμό», την «παγκοσμιοποίησης» και την «πολύ-πολιτισμικότητα», υπονόμευσε τις εθνικές οικονομίες και την παραγωγική τους βάση, έφερε την εφήμερη κυριαρχία του χρηματιστικού κεφαλαίου, εξέθρεψε ξέφρενη κερδοσκοπία, δημιούργησε πολλαπλές «φούσκες» και υπέσκαψε τη συνοχή των κοινωνιών, για να καταρρεύσει κι αυτή σχεδόν παντού, μέσα στον ορυμαγδό της παγκόσμιας κρίσης που η ίδια εξέθρεψε.

Τίποτε απ’ αυτά δεν κατάλαβαν οι δικοί μας φωστήρες του «μεσαίου χώρου».

Ο κοινωνίες απομακρύνεται από την Αριστερά σε όλο τον κόσμο κι εκείνοι παπαγαλίζουν το γνωστό στερεότυπο:  ότι η εξουσία κερδίζεται στο χώρο του Κέντρου!

Ξεχνάνε, όμως, ότι αυτό ισχύει σε εποχές «στατικές», σε περιόδους στασιμότητας, όταν οι κοινωνίες είναι μοιρασμένες και οι εκλογικές μάχες κρίνονται από τις μετακινήσεις οριακών ψηφοφόρων στο χώρο του Κέντρου. Πράγματι…

Μόνο που η τωρινή εποχή δεν είναι στατική. Είναι σεισμική

Δεν υπάρχει στασιμότητα και «μοιρασμένες» κοινωνίες, υπάρχουν τεράστιες ανακατατάξεις και ιλιγγιώδεις μετακινήσεις συσχετισμών.

Σε τέτοιες εποχές, αν μένεις καθηλωμένες στο «κέντρο», αν δεν παρακολουθείς την μετακίνηση της κοινωνίας γίνεσαι περιθωριακός. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τους… «μεσοχωρίτες» μας.

Και δεν ξέρουν καν τι θα πει «Κέντρο»…

-- Το Κέντρο του Βενιζέλου και του Παπαναστασίου ήταν φιλελεύθερο και πατριωτικό ταυτόχρονα.

-- Το ίδιο και το Κέντρο του Γεωργίου Παπανδρέου που κατήγγελλε τις «εθνοπροδοτικές συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου».

-- Το ίδιο και το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’70 και του ’80.

Με τις απόψεις του… «Τσουμπέ» που υποστηρίζουν οι «μεσοχωρίτες» μας απομακρύνονται από το ιστορικό Κέντρο.

Για να μη μιλήσουμε για τη σημερινή κοινωνία. Που ζητάει περισσότερη, πολιτική, όχι λιγότερη. Που ζητάει σαφέστερο και αιχμηρότερο πολιτικό λόγο. Όχι «στρογγυλεμένα λόγια». Που ζητάει πιο εθνοκεντρική πολιτική, όχι περισσότερη «παγκοσμιοποίηση»...

Ανάμεσα στους άλλους «φωστήρες» κυκλοφορεί κι ένας ανεκδιήγητος που εισηγήθηκε κάποτε την επιλογή Τζεννετάκου στη Νέα Δημοκρατία! Και μετά το μοναδικό εκείνο φιάσκο, έχει το θράσος σήμερα να κάνει και «μαθήματα»

Ήταν ο ίδιος που λίγο αργότερα υποστήριξε φανατικά το Σχέδιο Ανάν! Το οποίο απέρριψε πανηγυρικά η συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία της Ελληνικής κοινής γνώμης.

Σήμερα ο ίδιος αυτός άνθρωπος δίνει συμβουλές πώς θα… κερδίσει η Νέα Δημοκρατία «το χώρο του κέντρου»!

Λέγεται ότι με το που ακούνε μόνο το όνομά του στη Νέα Δημοκρατία παθαίνουν… εμφράγματα, εγκεφαλικά, κρεμάνε σκόρδα στα παράθυρα και φωνάζουν τον παπά να κάνει ευχέλαιο, να ξορκίσει το κακό…

Αλήθεια, ψέματα, θα σας γελάσω.

Ν.Ζ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. JohnK avatar
  JohnK 28/08/2010 17:30:47

  Πες μας και το ονομα για να καλυψεις πληρως το αρθρο!
  Οι κοινωνιες δεν απομακρυνονται μονο απο την παραδοσιακη αριστερα,αλλα απο καθε στημενο ιδεολογημα.
  Ακομα και απο τα προσωπα με ενασχοληση στην πολιτικη που τους φερνουν αλλεργια!
  Οταν ολοι θα καταλαβετε οτι το πολιτικο συστημα δεν ειναι πολιτικο-κεντρικο αλλα τραπεζο-κεντρικο,ε τοτε ισως αλλαξουν οι πιεσεις!

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ JohnK 29/08/2010 03:03:24

   ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΟΥΛΗΣ

   http://www.johnloulis.gr/

 2. anonymous avatar
  anonymous 28/08/2010 17:33:44

  Η αριστερά είναι κυρίαρχη στην Ελλάδα. Αυτά που γράφει η ανάρτηση για την Ευρώπη ή για τη Δύση γενικότερα δεν ισχύουν στην Ελλάδα και αμφιβάλλω αν θα ισχύσουν ποτέ.

 3. JohnK avatar
  JohnK 28/08/2010 17:48:49

  Διαφωνω,δεν ειναι καθολου κυριαρχη.
  Απεναντιας ειναι η φωνη της ,της και πισω ταμπουρωμα στα κεκτημενα της!
  Χρειαζετε και ο για τα !

 4. JohnK avatar
  JohnK 28/08/2010 17:51:11

  πως θα γινουμε αντιληπτοι οταν πεφτει μαχαιρι?
  ειπα...οτι χρειαζετε αντε.... και η αντιθετη αποψη.

 5. The Saint avatar
  The Saint 28/08/2010 18:03:34

  Φυσικά και απομακρυνονται οι κοινωνίες απο την ΠΟΛΙΤΙΚΗ και τους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ γενικώς! Ολα αυτά ττα στημένα ιδεολογήματα (όπως γραφει ο JohnK) απο τα οποια οι λαοί μόνο καταστροφή είδαν και βλέπουν.
  Ναί, θέλουν περισσότερη πολιτική όπως λέει το άρθρο, αλλά έντιμη πολιτική, απο ανθρώπους που που θα ενεργούν γιά το κοινό συμφέρον, και όχι γιά τις προσωπικές τους ματαιοδοξίες...

 6. JohnK avatar
  JohnK 28/08/2010 18:18:02

  Αλλο πραγμα εινα να θελεις να κυβερνησεις για το κοινο συμφερον, αυτοβολα και χωρις εξωτερικες επεμβασεις και αλλο πραγμα να κυβερνησεις για να διαχειριστεις κατοπιν κεντρικων αποφασεων, ενος το ξαναλεω παγκοσμιου τραπεζο-κεντρικου συστηματος!
  Δυσκολο πραγμα!

 7. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 28/08/2010 18:27:53

  Συμφωνώ απόλυτα! Έλεος πια! δε μπορεί ο κάθε καραφ...ΛΟΥΛΗΣ να εμφανίζεται από το πουθενά και να διεκδικεί ως ..."Πεφωτισμένος"(;) να εξακολουθεί να διαμορφώνει την ιδεολογική αφασία μιας ολόκληρης Παράταξης!

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ ΝΙΚΟΣ 29/08/2010 12:47:14

   Απάτριδες και απολιτίκ μαρκετίστες που έγιναν φίρμες εφόσον τα δικά μας πολιτικά τσακάλια τους έδωσαν την αφορμή.

 8. deldio avatar
  deldio 28/08/2010 18:35:28

  Εάν ήταν τόσο απλό να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην κοινωνία και στην πολιτική τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε ευκολότερα περισσότερα πράγματα. Θυμηθείτε ότι τα ποσοστά των κομμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι πάνω-κάτω τα ίδια, δηλ. αυξομειώσεις που ανατρέπονται και δεν δημιουργούν αίσθηση αλλαγής. Π.χ. εάν το ΚΚΕ ανέβει 5% αλλά η αποχή είναι 40% τότε η αύξησή του είναι κατ' ουσίαν μηδενική. Ακόμη όμως και εάν γίνουν ανατροπές θα είναι ασήμαντες διότι ο καθένας θα μπορεί να τις ερμηνεύσει όπως θέλει, άσε που είναι χαλαρή η ψήφος και όποιος φύγει από το μαντρί τώρα ουδείς αποκλείει ότι μάλλον θα επιστρέψει.

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 28/08/2010 18:36:41

  Συμφωνω με τον ανωνυμο.Η Ελλαδα διαφερει γιατι εχει γινει τοση προπαγανδα που οι ανθρωποι ζουν σε αλλο πλανητη.Σε καμμια αλλη χωρα δεν θα μπορουσε να γινει η εξεγερση του Δεκεμβριου 2008,δηλαδη μια καθαρα αντεθνικη εξεγερση.
  Ουτε καινε αλλου τις σημαιες των χωρων τους ουτε υπαρχουν πρωθυπουργοι που ζητουν παγκοσμια κυβερνηση.
  Φυσικα μονη της δεν μπορει να κανει πολλα.Οταν ολοι οι αλλοι λαοι συσπειρωνονται γυρω απο τις εθνικες κυβερνησεις το να βγαινει ενας υπερ καποιας παγκοσμιας απλως διαλυει τον εαυτο του.
  Οπως ειπε και ενας χρηματιστης την εποχη της κρισης των ελληνικων ομολογων "δεν απαγορευεται να εκμεταλλευεσαι το μαλακα".

 10. john avatar
  john 28/08/2010 18:39:17

  Και πάλι θα "την πατήσουν" οι κοινωνίες που πελαγοδρομούν απαίδευτες δεξιά-αριστερά στις ορέξεις του κάθε παλαβιάρη.

  "Οι Σκανδιναβικές χώρες με τα σοσιαλοδημοκρατικά συστήματα, που ενδιαφέρθηκαν για την ευδαιμονία των περισσοτέρων ανθρώπων, εφάρμοσαν σε μεγαλύτερο βαθμό τις αρχές του Επίκουρου."

  Πηγή:
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%80%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%82

 11. s54elas avatar
  s54elas 28/08/2010 18:43:56

  Ότι αυτό το «δεξιότερα» έχει ελάχιστη σχέση με την παλαιά «αντικομμουνιστική» Δεξιά.

  .. «δεξιότερα»; .. ελάχιστη σχέση; .. με την παλαιά «αντικομμουνιστική» Δεξιά; .. και γιατι δλδ να μην πεις .. οτι η Δεξια .. επι ενος πηχυ οριζοντιου .. πηγαινει προς τα αριστερα .. με τις λεξεις θα παιζεις; ..

  εγω αυτο που βλεπω .. φιλτατε .. οτι η παλαι ποτε δεξιοτερη Δεξια απο την .. παλαιά «αντικομμουνιστική» Δεξιά .. δεν υπαρχει πια ..μας αφησε χρονους .. η Δεξια .. μετατοπιζεται στα Αριστερα .. και οι κοινωνιες μετατοπιζονται στα αριστερα .. αλλα οπως ειπε και ο The Saint .. οι πολιτικοι .. οχι

  η ιδεα που μου βαζεις στο μυαλο .. οτι εβαλες τις παρωπιδες σου .. γραφοντας αυτο το αρθρο .. με φορα στα αριστερα .. και δεν κοιταζεις πισω σου .. στα δεξια .. τι γινεται εκει περα ..

 12. JohnK avatar
  JohnK 28/08/2010 18:48:51

  ποιας?

 13. JohnK avatar
  JohnK 28/08/2010 19:03:30

  επειδη λοιπον αγαπητοι φιλοι το δουλεμα θα πεσει την επομενη στις κυβερνησεις συνασπισμου ....μην ψαχνετε για αυτοχειρες!
  το πολιτικο συστημα θα βρει λυσεις να κολυμπησει,αλλοιμονο σε αυτους που δεν εχουν σωσιβια για να παλαιψουν την ζωη!

 14. ataktos avatar
  ataktos 28/08/2010 19:50:50

  πες το ..ποιο κομψά .. από την ΕΥΠ ....

 15. firiki2010.wordpress.com avatar
  firiki2010.wordpress.com 28/08/2010 20:04:43

  1"Σε τέτοιες εποχές, αν μένεις καθηλωμένες στο «κέντρο», αν δεν παρακολουθείς την μετακίνηση της κοινωνίας γίνεσαι περιθωριακός"
  Tα σοβαρά και υπεύθυνα πολιτικά κόμματα δεν ακολουθούν τις μετακινήσεις της κοινωνίας. Προσπαθούν να τις δημιουργήσουν. Εχουν τις ιδέες τους και προσπαθούν να πείσουν για την ορθότητα τους Αν μετακινούνται όπως και επειδή μετακινούνται οι κοινωνίες (απο τι άραγε?) είναι απλώς συνασπισμοί προς κατάληψη και νομή της εξουσίας.
  2 Η εμφάνιση αναλογιών μεταξύ του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου απο τη μια μεριά και Βενιζέλου-Παπαναστασίου από την άλλη είναι εκτός πραγματικότητας.
  3 Ο Λούλης όταν αναφέρεται στο μεσαίο χώρο δεν αναφέρεται στην ουσία σε πολιτικό χώρο αλλά περισσότερο σε εκείνη την κρίσιμη για τις εκλογές μάζες ψηφοφόρων που είναι λιγότερο πολιτικοποιημένοι,δεν έχουν ξεκάθαρες ιδέες,ψηφίζουν τον Χ επειδή βαρέθηκαν τον Ψ κλπ Οι τακτικές που προτείνει υπό προυποθέσεις βοηθούν στην κατάκτηση της εξουσίας δεν διευκολύνουν όμως καθόλου στη συνέχεια την άσκηση της
  4 Οσο για το κλασσικό πλέον ερώτημα αν η Ελληνική κοινωνία είναι μια αριστερή κοινωνία θα έλεγα (αν και προσπαθώ τις περισσότερες φορές να μην χρησιμοποιώ αυτό το αντιλειτουργικό σήμερα σχήμα Αριστερά-Δεξιά) ότι είναι μια κοινωνία που στη συντριπτική πλειοψηφία σκέπτεται και ζει "δεξιά" και για κάποιους μυστήριους λόγους γουστάρει να δηλώνε ¨"αριστερή"

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ firiki2010.wordpress.com 28/08/2010 20:18:08

   Βασικα εκεινο που λεει ο αρθρογραφος ειναι οτι μετα την καταρρευση του σοσιαλισμου δεν υπαρχει εναλλακτικη λυση στη κυριαρχια των αγορων απο μια κρατικιστικη (και εθνικιστικη ισως) δεξια και αυτη φυσικα επιφανειακη.
   Αυτο ειναι σωστο αλλα παιζουν ρολο και οι αντιληψεις των επι μερους χωρων.
   Στην Ελλαδα ακομη ζουν με το μυθο του σοσιαλισμου οποτε και το φαινομενο να εχουν παρα πολλοι παλαβωσει με οσα κανει τωρα το ΠΑΣΟΚ.
   Εχει χρονο ακομη η ελληνικη προσαρμογη.

  • michal avatar
   michal @ firiki2010.wordpress.com 28/08/2010 20:18:12

   polu swstos file sto 4!

  • billyraf avatar
   billyraf @ firiki2010.wordpress.com 29/08/2010 10:56:28

   Σχετικά με το 4.
   Η κυριαρχία της καταπιεστικής αριστερής πολιτικής ορθότητας (όχι πραγματικά της αριστερής ιδεολογίας)οφείλεται κυρίως στην ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Εκεί βρίσκεται η ρίζα του φαινομένου.Εκεί δημιουργούνται οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και του κυρίαρχου lifestyle, που πασπαλίζεται με προοδευτική άχνη ζάχαρη.
   Η δεξιά αρνείται να επενδύσει στο πανεπιστήμιο. Αρκείται να κερδίζει στις φοιτητικές εκλογές με τον φαιδρά απολίτικο μηχανισμό της ΔΑΠ. Στην καλύτερη περίπτωση θεωρεί ότι η ηγεμονία της αριστεράς θα υποχωρήσει αν προωθηθούν θεσμοκές αλλαγές στο πανεπιστήμιο, που θα αλλάξουν μακροπρόθεσμα την πανεπιστημιακή νοοτροπία (αξιολόγηση, καθολική εκλογή πρυτάνεων κλπ.).
   Η απουσία της δεξιάς από την ιδεολογική ζύμωση στα πανεπιστήμια είναι αποκαρδιωτική. Στρατηγικά υποσκάπτει κάθε προσπάθεια της συντηρητικής παράταξης να μετασχηματίσει την ελληνική κοινωνία προς την επιθυμητή για αυτήν κατεύθυνση.
   Το έργο της ιδεολογικής διείσδυσης δεν μπορεί να το αναλάβει η ΔΑΠ, τόσο λόγω κουλτούρας, όσο και επειδή είναι στιγματισμένη ως νεοδημοκρατική.

   • firiki2010.wordpress.com avatar
    firiki2010.wordpress.com @ billyraf 29/08/2010 13:42:15

    Θα μπορούσα να συμφωνήσω μέχρι τις 3 τελευταίες λεξούλες "... στιγματισμένη ως νεοδημοκρατική" Δηλαδή ποιος θα κάνει "ιδεολογική διείσδυση"με τις ιδέες που εκφράζει η ΝΔ? Κάποιος που δεν είναι Νεοδημοκράτης? Κάποιος που θα παριστάνει τον μη Νεοδημοκράτη? Μήπως το πρόβλημα είναι αυτό ακριβώς? Οτι κάποιοι δηλαδή για περίεργους λόγους αισθάνονται ή νομίζουν ότι πρεπει να αισθάνονται ελαφρώς ένοχοι για τις ιδέες τους. Πάντως αυτό το είδος των... τύψεων μόνο στην Ελληνική κεντροδεξιά υπάρχει και μάλιστα χωρίς κανένα λόγο.

   • anarxikos typos avatar
    anarxikos typos @ billyraf 29/08/2010 23:46:16

    Το προβλημα της κριτικης και της "ιδεολογικης διείσδυσης" που πρεπει να γινει καποια στιγμη μετα στον χρονο δεν θα υπηρχε καν αν αποφασιζαν απο την αρχη οι πολιτες. Ετσι οπως τα κανατε, τωρα ψαχνετε αποδιοπομπαιο τραγο και πολυ σωστα αισθανεσθαι ενοχοι για τις ιδεες σας. Αυτος ειναι ενας απο τους λογους που νοιωθουν καποιοι ετσι. Επειδη απλα δεν συμμετειχαν απο μονοι τους αλλα τους εσπρωξαν. Τι τους εσπρωξε δεν ξερω. Μπορει να ηταν το ρευμα του περιβαλλοντος, οι φιλοι, τα συμφεροντα, οι βλεψεις, αλλα δεν πηγαν μονοι τους. Απλα ακολουθησαν. Οπως πχ. ελεγαν στην γερμανια "Ένα έθνος, ένας λαός, ένας φύρερ". Τι παει να πει ενας Ηγετης (=φυρερ)? Και εγω πρεπει να ειμαι το προβατο του και αυτος και ολοι?

    Δεν ξερω αν βοηθησα σε αυτο το "ιδεολογικης διείσδυσης" ισως να εχει γινει παρανοηση.

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ billyraf 30/08/2010 12:26:23

    @ anarchikos typos
    Aν κατάλαβα καλά η συλλογιστική σου είναι ότι οι- ας πούμε- κεντροδεξιοί αισθάνονται ότι πρέπει να έχουν τύψεις για τις ιδέες τους, επειδή είναι ιδέες που δεν συνδιαμόρφωσαν αλά απλώς ακολούθησαν.Νομίζω οτι αυτό συμβαίνει σε όλες τις ιδεολογίες. Κάποιες "φωτισμένες" ή μη πρωτοπορίες -εκφράζοντας κοινωνικές ανάγκες- προτείνουν "δρόμους" Εμείς επιλέγουμε και ακολουθούμε τον Α ή τον Β (και μερικές φορές έστω και μόνο δια της παρουσίας μας και του παραδείγματος έχουμε την ευκαιρία να τον συνδιαμορφώνουμε). Γιατί λοιπόν οι τύψεις?
    Διαφωνώ απόλυτα με το "τους έσπρωξαν". Αφελώς ίσως, θεωρώ τους ανθρώπους ελεύθερα και υπεύθυνα για τις επιλογές και τις πράξεις τους όντα. Ολοι φυσικά δεχόμαστε επιρροές ή και πιέσεις όμως τελικά ΕΜΕΙΣ επιλέγουμε, γι αυτό και ο καθένας μας επιλέγει διαφορετικά.θεωρώ μάλιστα ότι ένα απο τα σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας μας είναι το ότι δεν καλλιεργείται αυτή η αίσθηση ατομικής ευθύνης του καθενός μας και για την προσωπική του ζωή και για τα όσα συμβαίνουν γύρω του.
    Οπως θα υποψιάζεσαι προσωπικά δεν αισθάνομαι ένοχος για τις ιδέες μου επομένως το "αισθάνεσθε" που γράφεις δεν με αφορά. Οπως και δεν με αφορά και το "ψάχνετε αποδιοπομπαίο τράγο". Γιατί άλλο η αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων και άλλο ο προβληματισμός (ατελής ισως) και η αναζητηση αιτίων.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ billyraf 30/08/2010 12:51:55

    Η πραγματικοτητα ειναι οτι αυτο εχει περασει απο τις ηγεσιες του κομματος.Πολυ πριν απο τους μεσαιους χωρους και τα προσκυνηματα του Καραμανλη Β¨στιν Αη Στρατη ειχαμε τη πολιτικη της "ληθης",ακομη και της αρνησης να κατονομασθει η ιδεολογια της οργανωσης 17Ν που σκοτωνε μεταξυ αλλων και μελη του κομματος.
    Εχεις δει ποτε τι ακριβως λεει ο Μπερλουσκονι για την ιταλικη αριστερα;Εχεις ακουσει Ισπανους δεξιους;
    Μιλαω για αυτες τις χωρες οπου υπηρχε ιστορικα καθαρα φασιστικη εκφραση της δεξιας και οχι κοινοβουλευτικη
    Αν παμε στη Γαλλια του Σαρκοζυ θα ακουσουμε και άλλα πολλα.
    Και επαναλαμβανω οτι η ΝΔ ειναι το μονο κομμα μελος του ΕΛΚ που καταψηφισε το ψηφισμα για τα εγκληματα του κομμουνισμου.Λοιπον τις ενοχες τις δημιουργησαν οι Καραμανλης Α΄, Μητσοτακης και Καραμανλης Β΄.Αυτοι ακριβως.
    Ο Αβερωφ δε νομιζω να ειχε τετοιο προβλημα αλλα ο Σαμαρας που υποτιθεται ηταν μαθητης του χλωμος ακουγεται ακομη.

   • firiki2010.wordpress.com avatar
    firiki2010.wordpress.com @ billyraf 30/08/2010 16:29:17

    @ ψυχραιμία
    Δεν μπορώ να διαφωνήσω στις ευθύνες των κατά καιρούς ηγεσιών.Με δεδομένο όμως ότι δεν θεωρώ ότι οι ίδιοι αισθάνονταν ενοχές για τις απόψεις τους οδηγούμαι στο ότι ακολούθησαν τις πολιτικές που ακολούθησαν προσπαθώντας να δημιουργήσουν ήπιο κλίμα και να στρέψουν τους πολίτες στα προβλήματα του μέλλοντος (αξιέπαινη φιλοδοξία - ή όχι?) σταματώντας αναφορές σε ένα οδυνηρό παρελθόν ή υποβαθμίζοντας την σημασία της ιδεολογικής προέλευσης εγκληματιών (λάθος τρόπος- ή όχι?).Μήπως έτσι φτάνουμε και πάλι στην πάγια επικοινωνιακή ανικανότητα του χώρου που δεν μπορεί αποτελεσματικά να προασπίσει τις ιδέες του? Κι έτσι άλλα προσπαθεί να πει κι άλλα περνάνε στον κόσμο?

   • anarxikos typos avatar
    anarxikos typos @ billyraf 31/08/2010 19:01:41

    Οχι δεν καταλαβες καλα. Αυτο που λες ισοδυναμει με ΕΛΛΕΙΨΗ ηθικης και αξιων. Αν οι αλλοι κανουν λαθος και εσυ επειδη ετυχε να βρεθεις εκει και να "συνδιαμορφωθεις" οπως λες ή "απλα να ακολουθησεις" ΤΕΛΙΚΑ ομως επιλεγεις να κανεις το ιδιο λαθος που εκαναν και οι αλλοι, τοτε εισαι ασυνειδητος ανηθικος και διεφθαρμενος. Αυτη η ανασκοπηση ή ο προβληματισμος που γινεται και ποτε πριν, σημαινει οτι απλα ψαχνεις ενα δρομο ωστε να κανεις παλι το ΙΔΙΟ ή ΟΜΟΙΟ λαθος αλλα χωρις να σε ανακαλυψουν ή χωρις να υποστεις τις ευθυνες-κυρωσεις. Αντιθετα εγω οταν ξερω οτι εχω κανει το σωστο ΑΣΧΕΤΑ με το τι λενε ή κανουν οι αλλοι, ή ποσοι ειναι ΤΟΤΕ ΠΑΝΤΑ νιωθω καλα και δεν εχω τυψεις ή προβληματισμους. Τυψεις σκεψεις, εγνοιες, προβληματισμους εχουν αυτοι που δεν αφουγκραστικαν την καρδια τους, δεν πιστευαν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στο εαυτο τους και στην λογικη τους αλλα ακολουθησαν σαν τα προβατα. Σαν τους χριστιανους δηλαδη που ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ οτι ακολουθουν τον δρομο του χριστου συμπεριφερονται σαν ανθρωπακια και δεν κανουν τιποτα στην ΠΡΑΞΗ απο αυτα που θα επρεπε. Η αποδειξη ειναι ακριβως στα λογια σου "Κάποιες φωτισμένες ή μη πρωτοπορίες προτείνουν δρόμους". Λοιπον μαντεψε τι ακολουθησαν τα ανθρωπακια. Ακολουθησαν τον ευκολο δρομο των "μη πρωτοποριων". Οταν παραγεμιζουν το τραπεζι τους και τον εαυτο τους με λεφτα και πραγματα ψευτικα τοτε ξερεις οτι δεν ειναι πρωτοποροι. Αν θες να βρεις κι αλλους που ΔΕΝ ειναι πρωτοποροι ακολουθα το χρημα και τους προπαγανδιστες και θα τους βρεις ολους παντα φυσικα με ετοιμους ΣΤΡΩΜΕΝΟΥΣ δρομους.
    Για το αλλο που λες "θεωρώ μάλιστα ότι ένα απο τα σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας μας είναι το ότι δεν καλλιεργείται αυτή η αίσθηση ατομικής ευθύνης του καθενός μας και για την προσωπική του ζωή και για τα όσα συμβαίνουν γύρω του." συμφωνω απολυτα για αυτο βλεπουμε στην αμερικη να ψηφιζει μονο το 10% και να υπαρχει τεραστια πτωση σε μερικες δεκαετιες. Για αυτο εδω δεν βλεπουμε δημοψηφισματα. Γιατι αν ενωθουν ολοι οι ψηφοι που χανουν την δυναμη τους μεσα στα μικρα κομματα λογω του εκλογικου συστηματος που ευνοει ΜΟΝΟ τον πρωτο στην κατανομη οπως γινεται οταν εχουμε δημοψηφισμα για ενα θεμα (πχ.με ψηφο Ναι ή Οχι) αντι για κομματα, τοτε η αποψη του πρωτου θα βγει τελευταια και με διαφορα. Γιατι να καλλιεργηθει κατι τετοιο? Το μονο που κοιτανε ειναι το συμφερον του υπερφιαλου εγω τους και της ομαδουλας τους για το καλο του ΣΤΡΩΜΕΝΟΥ δρομου τους.

   • anarxikos typos avatar
    anarxikos typos @ billyraf 31/08/2010 19:53:27

    @firiki2010 Μα τι λες? Επειδη λενε οτι δεν εχουν ενοχες τοτε -συμπεραινεις- οτι θα εκαναν το καλο? Ετσι απλα χωρις κριτικη "οδηγησε" εσυ? Λες "οδηγούμαι στο ότι ακολούθησαν τις πολιτικές που ακολούθησαν προσπαθώντας να δημιουργήσουν ήπιο κλίμα" Που το ειδες το ηπιο κλιμα στις μηχανοραφιες, εξοριες, αντιπαλοτητες, διαιρει και βασιλευε, εξαγορες συνειδησεων, δολοφονιες, κοινωνικη αναστατωση, προπαγανδα. Τι περιμενες να κανουν δηλαδη να πηδηξουν ολοι απο τα μπαλκονια απο τις ενοχες σαν το Ζαχόπουλο? Μετα λες οτι εστρεψαν την προσοσχη στα προβληματα του μελλοντος. Μα καλα εδω ΔΕΝ μπορεσαν (ή δεν ηθελαν) να λυσουν τα τρεχοντα προβληματα ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ σε ολες τις εποχες, τα προβληματα του μελλοντος μας μαραναν. Μονο φωτοστεφανο δεν τους εβαλες.

 16. AYTAPKEIA avatar
  AYTAPKEIA 28/08/2010 20:09:47

  Η από το 2005 έκθεση Ελλαδιτών καθηγητών για την τρέχουσα ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ των επίγειων αποθεμάτων πετρελαίου και την αυριανή ΑΣΥΜΦΟΡΗ εκμετάλλευση των εναπομεινάντων κοιτασμάτων: http://library.tee.gr/digital/m2069/m2069_foskolos.pdf
  Μόνο που, όπως συμβαίνει με όσους έμαθαν να μισούν τη (http://www.tetraktys.org/frmst%20elinusia.htm) σαρακατσάνικη αιγοτροφική ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ (βλ. εξόντωση ΧΙΛΙΑΔΩΝ κατσικιών με διαταγή Μεταξά το 1937, κατά παραγγελία των άγγλων νταβατζήδων του, για να στείλει τα δέρματα στον εκβιαζόμενο ξάδερφό τους Χίτλερ...), ΚΑΜΙΑ πρόταση για αποκέντρωση και αναγέννηση της υπαίθρου.
  Σήμερα, βέβαια, όλοι οι εγωμανείς ΤΡΕΜΟΥΝ για το αν θα τους ταΐζουν αύριο οι λαοί, ή αν θα τους φάνε ζωντανούς...

  • ataktos avatar
   ataktos @ AYTAPKEIA 28/08/2010 22:23:17

   αυτός ο Φώσκολος δεν είναι το ......δεξί χεράκι του Σημιτησταν εκ Καναδά ..θυμάμαι οπότε λέγαμε κάτι για λιγνίτες ..έβγαζε 10 σελίδα άρθρα στο Βήμα ..κουρκουτ μυαλό το παιδί

   • anarxikos typos avatar
    anarxikos typos @ ataktos 29/08/2010 23:06:18

    ataktos και s54elas μας τα εκανες τσουρεκια με τις τελιτσες. Αντε παρατα μας με την ευπ σου και τους πολλαπλους λογαριασμους σου. Αν εχεις κατι να προσφερεις καντο μαζι μας αλλιως εισαι αχρηστος και εμποδιζεις και αυτους που θελουν να αγωνιστουν. Αποδειξη οτι δεν ξερετε τι σας γινεται ειναι οτι εχετε βγει στον Ιντερνετ να αφουγραστητε και κυριως να χειραγωγησετε τον κοσμο φορωντας την οποια προβια ταιριαζει αναλογα την περισταση.

 17. Νταβέλης avatar
  Νταβέλης 28/08/2010 20:16:10

  Οι κοινωνίες δεν απομακρύνονται από την αριστερά. Μόνο οι πολιτικοί σχολιαστές που ενοχλούνται από την αριστερά απομακρύνονται από την κοινωνία

 18. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 28/08/2010 20:57:22

  Αριστερά και δεξιά είναι ιδεολογήματα που τα κόμματα προορίζουν για ευρεία λαϊκή κατανάλωση ώστε να καμώνονται τους εκφραστές αυτών των ιδεολογημάτων μετά. Αποκρύπτοντας βέβαια την κεντρική αλήθεια. Οτι δηλαδή η δημοκρατία είναι στην παρανομία. Στην ανυπαρξία. Οτι η δημοκρατία δεν περιλαμβάνεται ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ. Δεν προβλέπεται, που λέγαμε και στο στρατό.

  Ο λαός διαχρονικά θέλει τα ίδια πράγματα. Βασικά θέλει τα ίδια πράγματα εδώ και χιλιετηρίδες. Ο λαός χρειάζεται δημοκρατία για να επιτύχει αυτά που θέλει και οι πολιτικές ηγεσίες του δίνουν Αριστερά και Δεξιά. Για να μην του δώσουν δημοκρατία. Το απόλυτο εργαλείο της λαϊκής επιτυχίας.

  Τα πολιτικά επιτελεία σκαρφίζονται ιδεολογισμούς. Με τους ιδεολογισμούς αυτούς ξεγελούν τον λαό. Τον οποίο και κρατούν στην ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΓΝΟΙΑ. Κυρίως ιστορική άγνοια των πεπραγμένων αυτών των ίδιων πολιτικών επιτελείων στον λαό και την κοινωνία του. Και των δυνάμεων, συμφερόντων, τάξεων και προσώπων που αυτά τα ίδια τα επιτελεία εκπροσωπούν. Αποκρυμμένη εκπροσώπηση φυσικά και όχι διακυρηγμένη.

  Οι αμέτρητες "επαναστάσεις στην παιδεία" έχουν ως κύριο στόχο να ενισχύσουν αυτή την απόκρυψη. Α, ναι, ένας άλλος σημαντικός στόχος είναι το ξερίζωμα της κριτικής σκέψης. Η πρόσδεση του λαού σε ιδεολοψίες. Η συναισθηματική ένταξη μερίδων του λαού στην μια ή την άλλη ή την παράλλη πλευρά. Οι εμφύλιοι πόλεμοι βοηθούν πολύ σε αυτό. Διότι δημιουργούν "πολύτιμα" μετατραυματικά σύνδρομα στο λαό. Το ίδιο και οι παντοειδείς κρίσεις.

  Εμφύλιες συρράξεις, αιματηρές προεκλογικές εκστρατείες, εθνικοί διχασμοί, κομματικοί φανατισμοί, μπλε και πράσινα καφενεία, αυξάνουν τον κατακερματισμό του λαού. Σιγουρεύουν τη διχόνοια. Οσο ο λαός είναι χωρισμένος σε Αριστερά και Δεξιά, σε κόμματα και κομμάτια, σε παρατάξεις επί παρατάξεων και μάλιστα πονεμένος και με μετατραυματικά σύνδρομα από το αίμα εμφύλιων σπαραγμών, τρομακτικών κοινωνικών κρίσεων και τα παρόμοια, ο μόνος που ενισχύεται είναι οι κομματικές ηγεσίες. Ο λαός χάνει.

  Ο λαός είναι ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ όσο δεν ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ, πέρα από ιδεολογήματα και παρατάξεις.

  Τώρα αν σε μια περίοδο δημιουργηθούν κοινωνικοί όροι "ξενοφοβίας" ή ότι άλλο που δεν υπήρχε σε μια προηγούμενη περίοδο, αυτό το να το ερμηνεύσει κάποιος ως αριστερό ή δεξιό προσανατολισμό του λαού δείχνει ότι είναι μακριά από ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΩΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ. Πολύ μακριά. Η έχει άλλους λόγους, δικούς του.

  Ξαναλέω: Ο λαός διαχρονικά θέλει τα ίδια πράγματα. Βασικά θέλει τα ίδια πράγματα εδώ και χιλιετηρίδες.

  Ο λαός δεν έχει ανάγκη Δεξιά ή Αριστερά. Δεξιοί και Αριστεροί, σε τελική ανάλυση, ΤΟΥ ΤΑΖΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ:
  -Οικονομική προκοπή
  -Δημοκρατικές ελευθερίες
  -Περηφάνεια εθνική
  -Εξασφαλισμένη εθνική επιβίωση.

  Αυτά θέλει ο λαός. Αυτά του τάζουν Αριστεροί και Δεξιοί. ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ.

  ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ.
  ΟΧΙ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ή ΔΕΞΙΑ.

  Ο λαός δεν είναι ούτε αριστερός, ούτε δεξιός. Δεν χρειάζεται να είναι.
  Ο λαός ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ. Είναι η μεγάλη δύναμη που κινεί την ιστορία όλη.

  Ο λαός ερχεται από τα βάθη της ιστορίας και είναι ένας πλήρης μηχανισμός. Σε δυο γενιές απόσταση από την μεγαλύτερη καταστροφή θα έχει ξαναδημιουργήσει ότι του χρειάζεται για να συνεχίσει: από τον μουζικάντη και την μαία του, μέχρι τον χτίστη και τον θεραπευτή του. Τις εμπορο-πανηγύρεις του και τις κοινότητές του. Τα γεφύρια και τα πηγάδια του. Ο λαός είναι η ΠΑΤΡΙΔΑ.

  Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ.
  Πείτε το πολλές φορές για να καταλάβετε την αλήθεια του. Πείτε το από μέσα σας. Φωνάξτε το στο μπαλκόνι σας. Στην πλατεία του χωριού σας.
  ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ.

  Τι σχέση έχει η Αριστερά και η Δεξιά με τον λαό;

  Θραξ Αναρμόδιος

  • michal avatar
   michal @ Θραξ Αναρμόδιος 28/08/2010 21:00:38

   Ein volk, einai reich? 8a kopsoume thn politikh antipara8esh gia na to paiksoume xaroumenoi kai enwmenoi? O laos den einai ena, ena einai to e8nos apo ekei kai pera kai deksia 8a xoume kai aristera kai 8a tsakwnomaste kai apo kei 8a er8ei h proodos. Provata den eimaste.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ michal 28/08/2010 21:29:06

    Αφού δεν είμαστε πρόβατα, τότε τι γυρεύουν όλοι αυτοί οι επίδοξοι τσομπάνηδες μας, που μας παραδίνουν μάλιστα, εδώ και δυο αιώνες, κάθε τόσο στους λύκους;

    Εθνος, γένος, λαός καθώς και οι γνώμες για το περιεχόμενο της κάθε έννοιας δεν με ενδιαφέρουν εδώ.

    Πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να γίνει πάνω σε πολιτικά ζητήματα και προβλήματα κοινωνικά. Χωρίς ετικέτες. Οι ετικέτες δίνουν όνομα στην διχόνοια.

    Ο λαός δεν είναι ένα, φυσικά, αλλά έχει ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΥΡΗΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ. Που ούτε η Αριστερά ούτε η Δεξιά ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕ. Και ούτε φαίνεται πως έχουν σκοπό, και οι δύο, να το κάνουν.

    Θραξ Αναρμόδιος

    ΥΓ. Γερμανικά δεν ξέρω. Λίγα ελληνικά μόνο. Τι θα πει το πρώτο που έγραψες;

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ michal 28/08/2010 21:33:39

    Ένας λαός, ένα κράτος.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ michal 28/08/2010 21:38:59

    "Ein volk, einai reich?"
    "Ένας λαός, ένα κράτος."

    Χμμ, και το ερωτηματικό τι δουλειά έχει;
    Δηλαδή τι να κάνουμε;
    Κάθε Καλλικρατικός δήμος και χωριστό κράτος;
    Αυτό άραγε προτείνει;
    Μήπως οι αριστεροί να κάνουν δικό τους κράτος και οι δεξιοί ένα άλλο δικό τους, να το λύσουμε δια παντός;
    Τι δεν καταλαβαίνω;

    ΘΑ

  • Άργος avatar
   Άργος @ Θραξ Αναρμόδιος 29/08/2010 06:41:24

   Θ.Α. ! Συγχαρητήρια.

   Ευχαριστούμε.

  • anarxikos typos avatar
   anarxikos typos @ Θραξ Αναρμόδιος 31/08/2010 19:25:31

   Το "Ένας λαός, ένα κράτος." αν το επεκτεινεις λιγο θα γραφτει "Ένα έθνος, ένας λαός, ένας φύρερ" που λεγανε στην Γερμανια και που ειναι επικινδυνο και δεν προαγει τον ανθρωπισμο. Τι παει να πει ομως ενας Ηγετης (=φυρερ)? Και εγω ή οποιος αλλος πρεπει να ειμαστε τα προβατα του? Εχω γραψει σε αλλα ποστ για αυτο. Τεσπα ο καθενας πρεπει να αναλαβει τις ευθυνες του αναλογως τι του αντιστοιχει. Αλλοι εκαναν λαθη μονο για τον εαυτο τους, αλλοι μονο για το συνολο, και αλλοι και για τα δυο.

 19. Μπάμπης Σ. avatar
  Μπάμπης Σ. 28/08/2010 21:15:14

  Για να συμπληρωθεί η εικόνα θα πρέπει να προσθέσουμε ότι οι κοινωνίες προσελκύονται όλο και περισσότερο από την αναζήτηση της συλλογικής τους ταυτότητας, τις παραδόσεις τους και κυρίως τη θρησκεία τους. Οι κοινωνίες ολοένα και περισσότερο απορρίπτουν τον δυτικό ρασιοναλισμό και επιστρέφουν στη μεταφυσική. Το φαινόμενο διαπιστώνεται και στην καρδιά της Δύσης, όπου όμως στρέφεται σε κάθε κατεύθυνση. Ανατολικό διαλογισμό και άλλα. Στα δικά μας παρά τον λυσσαλέο αντικληρικαλισμό της επικρατούσης προοδευτικότητας, η κοινωνία παραμένει ακλόνητα δεμένη στην Ορθοδοξία. Νέα πρόταση χωρίς αυτόν τον παράγοντα ψηλά στην ιεραρχία των ζητημάτων δεν μπορεί να υπάρξει.

  • anarxikos typos avatar
   anarxikos typos @ Μπάμπης Σ. 29/08/2010 11:43:25

   Φυσικα ορθοδοξια. Οι ορθοδοξοι ποτε δεν εσφαζαν Ελληνες (ή ανθρωπους το ιδιο ειναι) οπως στον Ιπποδρομο ο Θεοδοσιος που τον κανανε "μεγα". Ολα τα ηγετες-τερατα που περασαν απο ολες τις κυβερνησεις ηταν χριστιανοι και ο χιτλερ αλλα κανεις τους δεν εκανε τιποτα απο αυτα που ειπε ο χριστος. Μην κολλαμε σε λεπτομεριες θεολογικου τυπου. Ο χριστος ειπε "αγαπατε αλληλους", "ο αναμαρτητος πρωτος το λιθο βαλετω" και "ο εχων 2 χιτωνες να δεινει τον ενα". Ποιος εκανε κατι απο αυτα που ειπε ωστε να εχει το δικαιωμα να λεγεται χριστιανος ε? Χριστιανος, (ορθοδοξος, ή καθολικος, ή αλλος, δεν με ενδιαφερει) δεν σημαινει να πηγαινεις στην εκκλησια και να φιλας εικονες σαν ειδωλαλατρης. Ο χριστος ηταν ενας επαναστατης στην εποχη του οχι ενα αθλιο και κακομοιρο ανθρωπακι που περιμενε το πασχα για να σφαξει διαφορα ζωα για να δειξει οτι μπορει να τρωει πτωματα και για εκφρασει πανω τους την δυναμη του.

   • Orestios avatar
    Orestios @ anarxikos typos 29/08/2010 12:01:28

    Φονταμενταλιστή σε βρίσκω.
    Και στο τέλος δικαιολογείς όλες τις σφαγές που αρχικά κατηγορείς. Ποιός ο λόγος λοιπόν να κάνεις αυτή την λούπα?

  • anarxikos typos avatar
   anarxikos typos @ Μπάμπης Σ. 29/08/2010 22:32:25

   Δεν δικαιολογησα τιποτα και μην μου κολας ταμπελες ειδικα αυτες που σου εμαθαν αυτοι οι οποιοι σε ελεγχουν.

 20. Asterix avatar
  Asterix 28/08/2010 21:22:47

  Δε ξέρω για την Ευρώπη, αλλά εδώ, ο Ελληνικός λαός απομακρύνεται από την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΗ φθαρμενη και βαθιά κομπλεξική αριστερά. Αλλά και από την Δεξιά το ίδιο.
  Έτσι έμεινε το πασοκ να γουργουριζει από ευχαρίστηση. Μη φάτε έξω, σπίτι έχουμε γλαροσουπα.

 21. klausevitz avatar
  klausevitz 28/08/2010 21:24:54

  Το να χρεώνεις, στο σύνολο της σοσιαλδημοκρατίας, την πολιτική
  εκπροσώπηση της χρηματοπιστωτικής "παγκοσμιοποίησης", είναι-το
  επιεικέστερο-υπεραπλούστευση. Δηλαδή, οι απανταχού κεντροδεξιές
  και δεξιές παρατάξεις εκπροσωπούσαν την υγιή,παραγωγική "αστική
  τάξη" σε αρμονία με τη μεσαία τάξη και τους εργαζομένους;
  Και η ρηγκανοθατσερική αντεπίθεση; και τα Chicago boys; και η
  πολιτική της τραπεζικής επέκτασης, με το life-style των στελεχών
  της; έμπνευση-κι'αυτό-της μεταλλαγμένης σοσιαλδημοκρατίας;
  'Η,μήπως,έπαψαν οι μητροπολιτικές χώρες του καπιταλισμού να
  έχουν "εθνοκεντρικούς" στόχους, επιφυλάσσοντας το ιδεολόγημα της
  "παγκοσμιοποίησης" στους....ισχνότερους της περιφέρειας;
  Απλούστατα, διηύρηναν-κατα περίπτωση- την πολιτική τους εκπροσώπηση
  και με την "μεταλλαγμένη" σοσιαλδημοκρατία μετά την κατάρρευση των
  Σταλινικών. Χάνεται τέτοια ευκαιρία;
  Η αυτοδιάθεση των εθνών, ο δι-εθνισμός ή οικουμενικότητα-
  άν προτιμάτε-παραμένουν αξίες της αριστεράς μαζί με τα μεγάλα
  κοινωνικά της αιτήματα αναλλοίωτα! Με μιά διαφορά: το αίτημα της
  σοσιαλιστικής κοινωνίας δεν είναι ένα κοινό πρόβλημα"ιστορικής
  ολοκλήρωσης" και "ταξικής αντιπαράθεσης" αλλά, πάνω απ'όλα,
  ένα ηθικό και υπαρξιακό αίτημα!
  Κι'ύστερά: ο ιστορικός χρόνος δεν είναι στη διάθεση μας κάθε
  δέκα-είκοσι χρόνια. Οι καίριες μεταλλαγές ξεπερνούν τις....
  ευσύνοπτες ζωές μας!

 22. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 28/08/2010 23:03:38

  142. Απ’ εσάς απομακραίνει
  Κάθε δύναμη εχθρική
  Αλλά ανίκητη μια μένει
  Που τες δάφνες σας μαδεί.
  143. Μία, που όταν ωσάν λύκοι
  Ξαναρχόστενε ζεστοί,
  Κουραμένοι από τη νίκη,
  Αχ! Τον νουν σας τυραννεί.
  144. Η Διχόνοια που βαστάει
  Ενα σκήπτρο η δολερή
  Καθενός χαμογελάει,
  Πάρ’ το, λέγοντας, και συ.
  145. Κειο το σκήπτρο που σας δείχνει
  Έχει αλήθεια ωραία θωριά
  Μην το πιάστε, γιατί ρίχνει
  Εισέ δάκρυα θλιβερά.
  146. Από στόμα οπού φθονάει,
  Παλληκάρια, ας μην ‘πωθή,
  Πως το χέρι σας κτυπάει
  Του αδελφού την κεφαλή.
  147. Μην ειπούν στο στοχασμό τους
  Τα ξένα έθνη αληθινά:
  Εάν μισούνται ανάμεσό τους
  Δεν τους πρέπει ελευθεριά.

  Τα χει πει ο Σολωμος.. υπενθυμιζω απλα..

  ΠΠ

 23. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 28/08/2010 23:38:05

  Στην Ελλάδα έχουν περάσει επικοινωνιακά ότι αν είσαι αριστερός είσαι ηθικός,τίμιος, δίκαιος,φτωχός.

  • Alex avatar
   Alex @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 29/08/2010 00:39:16

   Ναι ε? Με δεξια τσεπη ομως!!

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 29/08/2010 03:06:23

   Όποιος διαφημίζει ότι είναι ηθικός και τίμιος μάλλον είναι κρυπτοανήθικος και ανέντιμος

 24. anonymos avatar
  anonymos 29/08/2010 01:01:29

  Τι τσιμπάτε ρε το ζήτημα είναι να διώξουμε το Πασοκ και γιαυτό χρειάζεται σύμπραξη με την αριστερα

  • Αγροφυλακας avatar
   Αγροφυλακας @ anonymos 29/08/2010 07:19:23

   Ωραίος ο anonymos. Με έκανε και γέλασα, αλλά αμέσως μετά με έβαλε και σε μεγάλη σκέψη. Δείτε τι λέει και ο Γανναρας αυτήν την εβδομάδα. Δεν ξέρω αν επιτρέπεται να κάνω copy-paste όλο το άρθρο του εδώ. Το καλλίτερο πάντως το κράτησε για το τέλος, τάδε έφη: «Ο πρωθυπουργός είναι στο απυρόβλητο και της θαυματουργίας», δηλ. στο να γίνει φορέας διάσωσης της χώρας.

 25. anarxikos typos avatar
  anarxikos typos 29/08/2010 07:53:53

  Το προβλημα δεν ειναι αν και που πανε οι κοινωνιες (ή καλυτερα θα ελεγα που τις πανε οι κυβερνησεις τους) αλλα τι εγινε στο ανατολικο μπλοκ και γιατι εγινε. Η cia εχει βαλει και εκει το χερακι της οποτε ας μην μιλαμε για κοινωνιες και την συνοχη τους αλλα για ηγεσιες, κατευθυντηριες γραμμες, πρακτορες και συμφεροντα. Συμφεροντα οχι του λαου φυσικα αλλα των ιδιοκτητων της εκαστοτε χωρας. Των βιομηχανων, τραπεζιτων, εφοπλιστων, καναλαρχων κτλ. Παραδειγμα το usa navy nab στο google maps http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=32.675443,-117.158257&spn=0.006475,0.009645&t=h&z=17 και το ντοκιμαντερ http://video.google.com/videoplay?docid=3846833218126330420 ειδικα στο 43:36 λεπτο για το πως υποδαυλιζουν τα κρατη και δημιουργουν "επαναστασεις". Το συμπερασμα που εχει βγει ειναι οτι στο ανατολικο μπλοκ -οπως και εδω- δεν εκαναν κουμαντο οι πολιτες αλλα η αυταρχικη κυβερνηση και οι μαφιοζοι ή μαυραγοριτες. Τα περι σοσιαλισμου και κομμουνισμου ειναι τριχες και ποτε δεν εφαρμοστηκαν για να δουμε αν λειτουργουν αυτες οι ιδεες στην πραξη. Οι πολιτες, οι εργατες, ο λαος, δεν ειχαν επαφη με την αγορα, δεν ειχαν ποτε τον ελεγχο της κυβερνησης ή προσβαση στα οικονομικα στοιχεια της με αποτελεσματα να διαφθαρει και να "πεσει". Μονο που αυτοι που "επεσαν" τρωνε με χρυσα κουταλια. Οπως και εδω, κανεις απατεωνας και ψευτης δεν τιμωρηθηκε. Μην κρυβεστε πισω απο κομματα. Αυτο-οργανωθειτε στα πρακτικα θεματα τουλαχιστον. Πχ. Μην περιμενετε να βαλει παντου καμερες η αστυνομια για να περιορισει δηθεν τους ληστες. Οι πραγματικοι κλεφτες ποτε δεν πιανονται. Μαζευτειτε και ψωνιστε ολοι μαζι ποιο οινομικα απο δικους σαν ανθρωπους οχι απο απροσωπα supermarket που στελνουν ολο το συναλλαγμα εξω. Αλλη δυναμικη εχεις οταν διαπραγματευεσαι για 40 ευρω και αλλη για 1000. Η αλληλεγυη και η ενοτητα ειναι πανισχυρο οπλο το ιδιο και το ρουσφετι και η δωροδοκια. Μονο που τα δυο τελευταια ειδαμε που οδηγουν. Αν σκεφτοσαστε οτι μπορει να χαθει το σπιτι σας ή τα λεφτα σας σκεφτητε οτι μπορει χαθει η Ελλαδα με αυτους τους πουλημενους πολιτικους που αλλα ταζουν προεκλογικα και αλλα κανουν μετα. Μην το κανετε "εδω καραβια χανονται βαρκουλες αρμενιζουν". Αν ξερετε οτι κατι ειναι λαθος ή αδικο σταματηστε να το κανετε οσο ειναι καιρος. πχ. μην ακολουθητε σαν προβατα τον οποιο λαοπλανο χιτλερ γιατι μετα θα βρεθουμε ολοι μαζι σε ομαδικους ταφους και αυτοι θα πινουν στην υγεια των κοροιδων. Αν καπνιζετε ή περνετε ναρκωτικα σταματηστε. Αν βλεπετε τηλεοραση εχετε σιγουρα αρνητικες σκεψεις. Καντε ΜΟΝΟ θετικες σκεψεις. Ειμαστε ολοι εδω. Ολα θα πανε καλα. Στοχος ειναι να εχουμε τον ελεγχο της εξουσιας εμεις οι πολιτες και οχι ενα ή δυο ή x βολεμενα ατομα που παιρνουν αποφασεις ερημην μας. Ο αγωνας εχει 2 αντιπαλους εναντιον μας. Ο ενας ειναι εξωτερικος και ο αλλος ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ. Πολλα λαθη του κοσμου εχουν εισχωρησει και διαβρωνουν τους πολιτες απο μεσα ωστε να ξεπεφτουν σε ατομα, ατομιστες, ή ιδιωτες και να παυουν να προαγουν την συμμετοχη και την κοινωνια. Αλλωστε τι σημαινει κοινωνια?

  Αντε να βλεπω κοινωνους.

 26. s54elas avatar
  s54elas 29/08/2010 10:35:07

  της παραδοσιακης αριστερας .. τα βασανα .. απο που πηγαζουν ..οχι απο αυτα που λενε .. αλλα αυτα που λενε οτι θα κανουν για να κανουν αυτα που λενε .. οταν σου λενε .. ακουσε με η μαλλον υπακουσε με, ετσι θα τα κανουμε .. εμεις ξερουμε .. εσυ οχι .. εσυ ειναι αρκετο να ξερεις .. οτι, οτι κανουμε το κανουμε για το καλο σου .. παραδωσου σε εμας ..
  .. και εξ ου και η κομματικη πειθαρχια .. που τοσο ζηλευουνε ολα τα αλλα κομματα .. και προσπαθουν ματαια .. να εμπνευσουν και στα δικα τους κομματα

  και απο οπου πηγαζει και η δικτατορια του προλεταριατου .. που αυτη καθ' αυτη εφερε την καταρευση της ΕΣΣΔ και του ανατολικου μπλοκ .. και που στην Κινα που επεζησε .. μεταφραστηκε στην δημιουργια μιας κοινωνιας μιασμα .. οπου τα δικαιωματα εργασιας, ζωης, προκοπης .. αυτοι που καρπωνονται τα πλουτη που συσσωρευονται τωρα .. εχουν μονο τα μελη του κομμουνιστικου κομματος της Κινας .. και ολοι οι αλλοι να βολοδερνουν ματαια ..

  οσο για την ελλαδα .. δεν ακουσα ποτε το ΚΚΕ να λεει .. για το πως θα κυβερνησει την ελλαδα .. αν και παρει πλειοψηφια ..και ενταξει .. ολα αυτα για δικτατοριες ειναι του παρελθοντος .. αλλα το οτι .. θα δημιουργηθει μια καινουρια ταξη .. προνομιουχων .. απο τα μελη του κομματος .. η κομματικη ταυτοτητα για τον εισοδο στον παραδεισο .. δεν ειναι εικασια .. αλλα μια πραγματικοτητα .. αναποφευκτη ..

 27. s54elas avatar
  s54elas 29/08/2010 10:59:40

  παιγνια λογου ..

  θολες .. εθνικα ..

  δεν ειναι κατηγορια .. δεν ειναι θεμα .. θολοκουλτουρας .. που πολλοι προσαπτουνε σε πολλους αλλους .. δεν ειναι εκ πεποιθησεως .. ειναι εκ των πραγματων .. το ειναι εδω .. συνωνυμο του πηγαζει ..

  πηγαζει απο .. οταν στα εθνικα .. μπλεκεις και την τσεπη .. η τσεπη που καθοριζεται απο αυτο που ειπε ο .. ψυχραιμια says:

  "Οπως ειπε και ενας χρηματιστης την εποχη της κρισης των ελληνικων ομολογων “δεν απαγορευεται να εκμεταλλευεσαι το μαλακα”.

  ελληνικα ομολογα .. τι το ποιο εθνικο μπορει κανεις να βαλει στο μυαλο του .. απο αυτα ζει το ελληνικο κρατος .. οι ελληνες .. και ο χρηματιστης .. ανενδοιαστα ομολογει .. ειναι μια ευκαιρια .. να εκμεταλευτει τον μαλακα .. ποιος ειναι ο μαλακας; .. ο μαλακας για αυτον .. ειναι ο ελληνας . και το ελληνικο κρατος

  η τσεπη .. που εχει αναχθει .. σε εκμεταλευση του μαλακα .. η τσεπη και η αναμειξη της με τα εθνικα ζητηματα .. και η εκμεταλευση .. του μαλακα

  σκεψου τωρα σε τι βαραθρο .. τι βουρκο πεφτουν τα .. εθνικα ζητηματα .. αντε να βγαλεις ακρη ..

 28. s54elas avatar
  s54elas 29/08/2010 11:53:19

  ειναι ενα ποιημα ..

  τον κοσμο εγω τον φτιαχνω .. ποιω .. απο ολα αυτα που εχω συσσωρευσει στο μυαλο μου .. και αν το 'συσσωρευσει' φερνει κατ' ευθειαν στο μυαλο κανενος .. σωρους .. ατακτα εριγμενους .. μπορει να φανταζει ετσι .. αλλα δεν ειναι ετσι .. συνεχεια προσπαθω ταξη να επιβαλλω .. να οργανωσω

  το προβλημα αρχιζει .. οταν απο οσα πηρα, παιρνω ..και θα παρω .. κατι που ειναι αδιαμφισβητητο .. τα παιρνω οπως μου τα δωσαν .. συμφωνα με τις γραμμες που προσταζουν .. πιστευε και μη ερευνα .. η οτι ειμαι ανικανος να γραπωσω την εννοια .. απο αυτα που μου πεταξαν .. αυτα που πηρα, παιρνω και θα παρω ..

  .. να αμφισβητησω τις ικανοτητες μου ..

  .. κατι που σου περνανε .. επιτηδιοι .. οταν σε χαρακτηριζουν αγραμματο, αστοιχειωτο, σε τσουβαλιαζουν σε ενα σωρρο αχρηστων .. γυφτοι, χωριατες, εβραιοι, λαθρομεταναστες .. που μονο σκοπο εχουν .. να σου καλλιεργησουν .. αυτη την ανικανοτητα .. να σε κανουν να ψυλλιαστεις την αγραμματοσυνη σου .. να την εκμεταλευτουν .. για να σε βγαλουν απο την μεση

  ενα οπλο στη φαρετρα πολλων .. για να οπλισει την ..αδυναμια τους .. να τοποθετηθουν ευθεως στα οσα λεγονται ... ειτε γιατι δεν τους αρεσουν αυτα που ακουνε .. ειτε γιατι αδυνατουν να τα κατανοησουν .. η και τα δυο μαζι .. αρεσκεια που πηγαζει και απο εναν παραλογο ετσιθελισμο

  αυτα που αξιζουνε .. οχι μονο επιβιωνουν .. αλλα και εξαπλωνονται .. θελουμε .. δεν θελουμε .. θελουν .. δεν θελουν .. ουτε ο μπαρμπας στην Κορωνη .. ουτε ο θειος Σαμ .. μπορουν να κανουν τιποτα ..

  ειμαι ενας απο ολους εμας ..

 29. Asterix avatar
  Asterix 29/08/2010 12:18:11

  Ο "αναρχικός τύπος" και ο "Αναρμόδιος Θράκας" είναι πολύ καλοί. Όχι, δεν συμφωνούμε σε όλα, αλλά όμως δείχνουν να διαθέτουν ευαισθησίες. Ο Σικελιανος είχε πει:
  Τόσο αναστεναξα βαθύα,
  Που τ' αναστεναγμά μου
  Σα να μου γίνηκε ραβδί
  Και καρδιοστηριγμά μου.

  Η κατάσταση έχει ξεφύγει δεκαετίες τώρα. Δεν είναι καινούργια τα προβλήματά μας. Είναι παλιά, και γι αυτό είναι και δυσεπίλυτα.

  Ένας επιφανής και αγαπητός συνάδελφός μου έγραψε: Προχωρούμε κανονικά, λοξοπατώντας όπως τα καβούρια!

  Ήθελε να πει πως, τώρα πια, που το ίσιο δεν σε βγάζει πουθενά, μονάχα αν πας σα το κάβουρα μπορείς να ελπίζεις πως θα βρεις φως.

  Ερρωσο.

 30. Asterix avatar
  Asterix 29/08/2010 12:18:11

  Ο "αναρχικός τύπος" και ο "Αναρμόδιος Θράκας" είναι πολύ καλοί. Όχι, δεν συμφωνούμε σε όλα, αλλά όμως δείχνουν να διαθέτουν ευαισθησίες. Ο Σικελιανος είχε πει:
  Τόσο αναστεναξα βαθύα,
  Που τ' αναστεναγμά μου
  Σα να μου γίνηκε ραβδί
  Και καρδιοστηριγμά μου.

  Η κατάσταση έχει ξεφύγει δεκαετίες τώρα. Δεν είναι καινούργια τα προβλήματά μας. Είναι παλιά, και γι αυτό είναι και δυσεπίλυτα.

  Ένας επιφανής και αγαπητός συνάδελφός μου έγραψε: Προχωρούμε κανονικά, λοξοπατώντας όπως τα καβούρια!

  Ήθελε να πει πως, τώρα πια, που το ίσιο δεν σε βγάζει πουθενά, μονάχα αν πας σα το κάβουρα μπορείς να ελπίζεις πως θα βρεις φως.

  Ερρωσο.

  • anarxikos typos avatar
   anarxikos typos @ Asterix 29/08/2010 22:17:42

   Πηγαινε στο http://www.getgreeceback.com/ για να δεις πως ΠΡΕΠΕΙ να ειναι ο ισιος δρομος στρωμενος ΑΠΟ εμας και ΓΙΑ μας. Ασε τι ειπαν οι αλλοι. Σκεψου θετικα. Τι παει να πει δυσεπιλυτο. Ειμαστε ολοι εδω οτι κι αν χρειαστει.

  • anarxikos typos avatar
   anarxikos typos @ Asterix 29/08/2010 23:24:37

   Δεν εχει σημασια αν συμφωνουμε σε ολα. Καλα κανεις και δεν συμφωνεις αν συμφωνουσες σε ολα θα εισουν εγω. Μονο σε γενικες γραμμες πρεπει να συμφωνουμε. Πχ. οτι "η εξουσια διαφθειρει, οποιος κι αν την εχει." Ενα αλλο ειναι οτι "ποτε μην αφηνεις επαναστασεις μισοτελειωμενες". Αρα πρεπει να την εχουμε εμεις και μοιρασμενη ισα σε ολους. Ετσι η ιδεα ειναι οτι πρεπει να ανεβουν στην εξουσια οι πολιτες και να φυγουν οι καραγιοζηδες. Αυτο προυποθετει αγωνα. Ξεκιναμε τον αγωνα λοιπον που ειναι το πρωτο πραγμα που μας ενδιαφερει και οταν φτασουμε στο στοχο μας βλεπουμε απο ΚΟΙΝΟΥ πως θα γινουν τα πραγματα. Αυτο ειναι η δημοκρατια. Δημοκρατια δεν ειναι να ΠΡΟ-ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΜΥΣΤΙΚΑ σε διαφορες διαβουλευσεις και λεσχες μεταξυ μας. Αν κανουμε αυτο τοτε δεν θα ειχαμε καμια διαφορα απο αυτους που εχουμε τωρα.

 31. μετάχριστος avatar
  μετάχριστος 29/08/2010 18:03:03

  οι κοινωνίες απομακρύνονται από την παραδοσιακή αριστερά.
  Βλέπω όμως επίσης πως ένα μεγάλο κομμάτι, σχεδόν κατ αποκλειστικότητα νεολαία, κατευθύνεται προς την μόνη πολιτική αλλα και κοινωνική ιδέα που δίνει κάποιες πιθανότητες να επιβιώσει το ανθρώπινο είδος: στην Αναρχία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.