#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/10/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι θυσίες είναι ανώφελες χωρίς μεταρρυθμίσειςΓια μια ακόμη φορά ο κόμπος με την τρόικα έφτασε στο χτένι. Τούτη την φορά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς το μπαλάκι είναι στην πλευρά των δανειστών μας. Είναι αυτοί που αρνούνται κατά τα φαινόμενα να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα! Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει κακήν-κακώς τις υποχρεώσεις της, έχει εμφανίσει ένα ελάχιστο πρωτογενές πλεόνασμα (θα επιβεβαιωθεί το ύψος του τον ερχόμενο Μάρτιο) και είναι οι τροϊκανοί και οι Γερμανοί που κάνουν «το παγώνι» κατά το κοινώς λεγόμενο.

Αντί λοιπόν να εκπληρώσουν τις συμφωνημένες υποχρεώσεις τους μετά την δική μας «συμμόρφωση», οι Γερμανοί ομιλούν για νέα δανειακή σύμβαση και φυσικά για νέα μνημόνια. Η ελληνική κυβέρνηση όπως είναι αναμενόμενο, απορρίπτει μετά βδελυγμίας κάθε σκέψη για νέα οριζόντια μέτρα. Στο σημείο αυτό βρίσκεται τούτη την ώρα το κρίσιμο «παίγνιο» μεταξύ ημών και των δανειστών μας. Ένα σημείο αμφιλεγόμενο, όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και αυτό των πρόωρων εκλογών αν η αδιάλλακτη στάση των εταίρων μας συνεχιστεί.

Εάν τελικά ο «κόμπος» δεν λυθεί και υποχρεωθούμε να πούμε το μεγάλο «όχι» στους δανειστές μας, οι εκλογές ίσως είναι το λιγότερο που θα έχουμε να σκεφτούμε. Εκείνο που θα έχει την μεγαλύτερη σημασία στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας της χώρας και ο βαθμός στον οποίο έπιασαν τόπο οι δυσβάσταχτες θυσίες του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.

Δυστυχώς, από αυτή την άποψη τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Φαίνεται πως ο λαϊκισμός έχει καταφέρει να αποδειχτεί νικητής όλα αυτά τα χρόνια. Πολιτικοί που ανερυθρίαστα σπεκουλάρισαν στις δυσκολίες του κόσμου, «ηγέτες» που χάιδεψαν αναίσχυντα αυτιά βασανισμένων ανθρώπων, μορφώματα, ψεκασμένοι και συνιστώσες που ποντάρισαν στον θυμό και την απόγνωση της κοινωνίας, κατάφεραν να περάσουν την λογική της σύγκρουσης μεταξύ των «μνημονιακών» και «αντιμνημονιακών». Μια λογική που στηρίζεται στην παραδοχή πως «το μνημόνιο έφερε την κρίση» και πως εμείς τα πηγαίναμε μια χαρά, μέχρι που «μας την πέσανε οι ευρωναζί» για να μας πάρουν τα σπίτια, τις καταθέσεις, τους υδρογονάνθρακες!

Το απέραντο αυτό φρενοκομείο της αυτοτροφοδοτούμενης φενάκης της συλλογικής αθωότητας, στάθηκε δυστυχώς ανυπέρβλητο πολιτικό εμπόδιο για οποιαδήποτε απόπειρα σοβαρών, αναγκαίων και αυτονόητων μεταρρυθμίσεων που ήταν και εξακολουθούν να είναι απαραίτητες για την σωτηρία της χώρας. Έτσι, εάν για κάποιον λόγο έρθουμε σε ρήξη με τους δανειστές μας τούτη την ύστατη ώρα, φοβάμαι πως θα μας έχουν μείνει μονάχα οι σκληρές θυσίες του λαού μας χωρίς κανένα αντίκρισμα στην πραγματική κατάσταση της οικονομίας, καθώς δεν συνοδεύτηκαν από τις απαραίτητες τομές και ρήξεις με το αποτυχημένο πολιτικο-οικονομικό μοντέλο που μας έχει οδηγήσει στον γκρεμό.

Θα μας έχει μείνει δηλαδή, ένα πρωτογενές πλεόνασμα μη διατηρήσιμο σε βάθος χρόνου καθώς στηρίζεται στην φορολογική αφαίμαξη και όχι στην ανάπτυξη. Θα μας έχει μείνει μια τερατώδης ανεργία που οφείλεται στις αυθόρμητες και εγκληματικές οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων συνδυασμένες με ανάλγητη φοροεπιδρομή επί δικαίων και αδίκων. Θα μας έχει μείνει μια εμμένουσα ύφεση, που οφείλεται στις δομικές στρεβλώσεις του κρατικού τομέα (γραφειοκρατία, διαφθορά, διαπλοκή) και στην επακόλουθη έλλειψη ενός υγιούς, ανεξάρτητου και υψηλού επιπέδου ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Θα μας έχει μείνει ένα εξόχως φορομπηχτικό φορολογικό σύστημα, που πρακτικά θα οδηγήσει στην απαλλοτρίωση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών και την συσσώρευση ολοένα και περισσότερων ανείσπρακτων φορολογικών εισφορών, τελών, χαρατσιών και των προσαυξήσεών τους. Θα μας έχει μείνει ένας διογκωμένος, αντιπαραγωγικός και δυσκίνητος δημόσιος τομέας, ένα τέρας που θα τρομάζει κάθε επίδοξο επενδυτή και θα καταναλώνει κάθε οικονομική ικμάδα του Έθνους. Θα μας έχει μείνει τέλος, ένα ασθμαίνον και κολοβό δικαιακό σύστημα, χαμένο στην πολυνομία, την αντινομία και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους, που θα αποτελεί τροχοπέδη κάθε απόπειρας επιχειρηματικής ανάπτυξης και οποιασδήποτε προσπάθειας απόδοσης δικαιοσύνης.

Φαίνεται πως η πολιτική των μεταρρυθμίσεων απέτυχε και την ευθύνη φέρουν τόσο οι πολιτικοί που τις ευαγγελίστηκαν, καθώς φαίνεται πως (με ελάχιστες εξαιρέσεις, του Πρωθυπουργού προεξάρχοντος) δεν πίστεψαν πραγματικά σε αυτές, όσο και οι πολιτικοί που εξ αρχής τις πολέμησαν, τις δαιμονοποίησαν, τις κακολόγησαν και τις εξοβέλισαν, προτάσσοντας τον λαϊκισμό, την παροχολογία και μιαν απέραντη καταγγελτική τιποτολογία, που χάιδευε τα αφτιά απελπισμένων, φοβισμένων και οργισμένων πολιτών, χωρίς όμως να οδηγεί στην πραγματικότητα σε οποιαδήποτε διέξοδο από την κρίση. Μερίδιο ευθύνης για την μέχρι σήμερα αποτυχία των απαραίτητων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, φέρει φυσικά και η κοινωνία, όλοι εμείς που παρασυρθήκαμε από τις σειρήνες του λαϊκισμού και προσπαθήσαμε να αποφύγουμε με χίλιες – δυο δικαιολογίες και δικολαβισμούς το πικρό ποτήρι των δύσκολων αποφάσεων.

Δεν τα αλλάξαμε όλα όταν έπρεπε! Συνεπώς, είτε θα αναγκαστούμε κι εμείς και ο Πρωθυπουργός να οδηγηθούμε σε περίπτωση ρήξης με τους εταίρους μας, σε μια πορεία δύσκολη και ριψοκίνδυνη, με τα ίδια πρόσωπα, θεσμούς και δομές που μας έχουν οδηγήσει μέχρι εδώ, είτε μια πιθανή διάρρηξη των σχέσεών μας με τους δανειστές μας, θα μπορούσε να επιταχύνει γεωμετρικά μια στροφή προς τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις εκείνες, που θα μας επιτρέψουν να κοιτάξουμε το μέλλον με εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Ποτέ δεν είναι πολύ αργά να αλλάξει κανείς πορεία όσο βρίσκεται ακόμη πάνω στον δρόμο. Αργά θα είναι μονάχα όταν θα έχουμε πέσει ήδη στον γκρεμό. Η ώρα της πτώσης παρ’ όλες τις τεχνητές καθυστερήσεις, φαίνεται πια να μας κοντεύει. Το καλό είναι πως καταφέραμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να κάνουμε αρκετές «επιδιορθώσεις» στο όχημα. Το κακό είναι πως πολλοί επιβάτες κρέμονται από την καρότσα έτοιμοι να πέσουν στο κενό. Για να σωθούμε όλοι μαζί χρειάζεται να αλλάξουμε πορεία. Είναι η ώρα ο οδηγός να γυρίσει το τιμόνι προς την σωστή κατεύθυνση. Οι περισσότεροι θα τον ακολουθήσουμε.

Akenaton     

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νικήτας avatar
  Νικήτας 22/10/2013 08:04:30

  Και οι μεταρυθμίσεις είναι αδύνατες χωρίς διάλυση της κομματοκρατίας .
  Ως τώρα οι λύσεις είναι μυωπικές , δηλαδή χωρίς ορίζοντα.
  Αν δεν σπάσει το παραπάνω απόστημα που μεταφράζεται σε κατεστημένες νοοτροπίες , τζάκια , φίλους κ.λ.π ιδιοτελείς της πολιτικής που τρώνε με δέκα μασέλες τότε δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει μπροστά η οικονομία .
  Αντιθέτως , αν συμβεί το θαύμα θα βγούν στην επιφάνεια το ταλέντο μαζί με το ελληνικό δαιμόνιο του επιχειρήν και θα τρίβουμε τα μάτια μας.
  Με μια λέξη : Α Ξ Ι Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α .

  Και δεν κουβεντιάζουμε για τον εμπλουτισμό της πολιτικής με νέο και καθαρό αίμα όπου τώρα δεν πλησιάζει έναν χώρο που κυριαρχούν τα συμφέροντα μην έχοντας κανένα λόγο να χαλάσει τον όμορφο κόσμο του με τους συμφεροντολόγους.

  • ΝΑΥΤΗΣ avatar
   ΝΑΥΤΗΣ @ Νικήτας 22/10/2013 12:04:41

   Επιτέλους ! Να μιλήσει και κάποιος για την ουσία της κατάντιας μας.
   ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ και μόνον ! Αν το πιστέψουν οι πολιτικοί μας (δεν ειμαι και πολύ αισιόδοξος,για όλους, ότι το θέλουν), τότε μόνον μπορεί να σωθεί η χώρα.
   ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ !

   • Hawk avatar
    Hawk @ ΝΑΥΤΗΣ 22/10/2013 13:32:53

    Ναι, μόνο οι πολιτικοί ΔΕΝ θέλουν την αξιοκρατία, ενώ ο λαός πλέει σε ένα " καθαρά αξιοκρατικό πλαίσιο " ...... κούνια που μας κούναγε, τίποτα δεν άλλαξε ούτε θα αλλάξει, όταν έχουμε ένα κράτος που δεν είναι ούτε 200 ετών, όταν πατάμε - κακώς - σε δυό βάρκες μιά ανατολίτικη και μιά δυτική, θέλει δουλειά πολύ για να φτάσουμε να λειτουργούμε ευσυνείδητα αξιοκρατικά.

    • ΝΑΥΤΗΣ avatar
     ΝΑΥΤΗΣ @ Hawk 22/10/2013 13:52:09

     Σωστά, και ο λαός , είναι αλήθεια, δεν τρελλαίνεται για αξιοκρατία...
     Ομως έιναι πιό αποτελεσματικό να αποφασίσει η ηγετική ομάδα της κοινωνίας να δώσει το καλό παράδειγμα, νομοθετώντας αξιοκρατικόύς θεσμούς, και τηρώντας τους...
     Από κάπου πρέπει να αρχίσουμε αν πραγματικά το θέλουμε, αλλοιώς πάντα θα βρίσκουμε δικαιολογίες.

    • triste avatar
     triste @ Hawk 23/10/2013 09:26:08

     Αυτό με τα 200 χρόνια του νεαρού ελληνικού κράτους πώς προέκυψε και σχεδόν όλοι το υιοθετούν;
     Είμαστε από τα πρώτα έθνη – κράτη της Ευρώπης,
     αν όχι το πρώτο…

     • Hawk avatar
      Hawk @ triste 23/10/2013 09:38:39

      Για 400 χρόνια είχαμε ανεξάρτητο κράτος?

     • triste avatar
      triste @ Hawk 23/10/2013 10:20:38

      Η Βουλγαρία έγινε κράτος με τη σημερινή μορφή το 1908 , η Τουρκία το 1923, η Σερβία και η Ρουμανία το 1878, η Αλβανία το 1912, η Ιταλία το 1861 και πάει λέγοντας. Δεν ήταν παρθενογενέσεις για κανέναν…

     • Hawk avatar
      Hawk @ triste 23/10/2013 11:30:20

      Είναι τυχαίο ότι όλες οι χώρες που αναφέρετε και καθυστέρησαν στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και αυτοτελούς κράτους ότι σήμερα αντιμετωπίζουν λίγο ή πολύ, δεν έχει σημασία, προβλήματα ίδια ή παρεμφερή με την Ελλάδα? Ολες οι χώρες που αναφέρετε μαζί με την Ελλάδα έχασαν το τρένο της βιομηχανικής επανάστασης και της δημιουργίας ενός αστικού κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται, αυτό θέλουμε να πούμε όταν λέμε ότι τα 200 χρόνια λειτουργίας τους σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι λίγα και ότι πολλά από τα σημερινά μας προβλήματα είναι παιδικές ασθένειες όπου κράτη όπως η Γαλλία, η Αγγλία, η Γερμανία κλπ., τα ξεπέρασαν πολύ - πολύ νωρίτερα.

     • George avatar
      George @ triste 23/10/2013 21:13:13

      Κατά κάποιο τρόπο οι Κλέφτες, οι αρματολοί, οι καραβοκύριδες και οι Φαναριώτες δημιούργησαν το πρώτο έθνο-κράτος και πυροδότησαν μια αλυσιδωτή αντίδραση με παγκόσμια εμβέλεια. Δυστυχώς αυτό έφερε πολύ αίμα στην Ευρώπη που προσπαθεί 60 χρόνια τώρα να το αλλάξει με την ΕΕ. Είναι πιθανό τώρα να ξανα-πυροδοτήσουμε την ιδέα του εθνοκράτους και να διαλύσουμε μια δεύτερη αυτοκρατορία. Αυτή τη φορά μόνο με κλέφτες :-)

  • Για τα Μπάζα Είμαστε. avatar
   Για τα Μπάζα Είμαστε. @ Νικήτας 22/10/2013 13:42:22

   Όταν ψηφίζουμε έχοντας ως επιλογή αποκλειστικά κόμματα ,περιμένεις αυτά να τα βάλουν με την ίδια τους την ύπαρξη;
   Λειτουργούν και αυτά με το αίσθημα της αυτοσυντήρησης .

   Αυτόν τον νόμο που λέγανε να ισχύσει στις Δημοτικές εκλογές αν τον εφάρμοζαν πρώτα στις βουλευτικές να δεις πως θα καλυτέρευαν πολλά πράγματα ,αλλά ...

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/10/2013 08:11:07

  Eχει βαση η αποψη οτι οι αντιμνημονιακοι δημαγωγουσαν αλλά εξ ισου το εκαναν οι μνημονιακοι.Το προγραμμα στην πραγματικοτητα πετυχε τους στοχους του που ηταν η εξαφανιση των διδυμων ελλειμματων,του ελλειμματος προυπολογισμου και του ελλειμματος ισοζυγιου με τη διαδικασια εσωτερικης υποτιμησης.
  Εαν ακουσεις σοβαρους μνημονιακους οπως ο Βοριδης ή ο Στουρναρας αυτο θα πουν.Αυτες ειναι οι "μεταρρυθμισεις" που λενε οι ξενοι και εγιναν.
  Οι "μεταρρυθμισεις" που ησαν στο μυαλο καποιων ακραιων νεοφιλελευθερων οτι δηθεν εαν απελυαν 200.000 υπαλληλους δεν θα χρειαζοταν τιποτε άλλο ειναι απλως το αντιδιαμετρικο φαντασμα των αρπαγων των υδρογονανθρακων και λοιπων ψεκασμενων που και οι δυο αρνουνται να συζητησουν το πραγματικο προβλημα που ειναι η ανταγωνιστικοτητα σε περιβαλλον σκληρου νομισματος και σκιαμαχουν περι φιλολαικων και φιλελευθερων πολιτικων.
  Ηδη ξερουμε τι θα περιεχει το νεο μνημονιο : "Διαρθρωτικα μετρα" δηλαδη ακριβως ιδιωτικοποιησεις,διαθεσιμοτητες κτλ για να περιορισθει ακομη το μεγεθος του δημοσιου που ηδη πια δεν ειναι πολυ μεγαλο.

  • AGGELOS avatar
   AGGELOS @ ψυχραιμια 22/10/2013 09:50:40

   Θα συμφωνήσω, εν πολλοις, αγαπητε "ψυχραιμία". Επίτρεψέ μου μόνον, ειδικά σε ό,τι αφορά στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, να διατηρήσω μια μικρή ένσταση. Τούτο δε διότι, ναι μεν έγινε όπως λες η μείωση του ελλείματος του προυπολογισμού, όμως τούτο έλαβε χώρα με αίμα, το οποίο κυρίως εχύθη υπό των ιδιωτικών υπαλλήλων και εν γενει υπό της ιδιωτικής οικονομίας. Θα μπορούσε να είχε χυθεί ολίγον ολιγότερον, εάν υπήρχε εξ αρχής μία σοβαρή και ανυποχώρητη στάση σχετικά με τις επιβεβλημένες απολύσεις (δεν ομιλώ περί 200.000) στον δημόσιο τομέα. Κατά τα λοιπά, και ιδιαιτερως σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, οχι μόνον θα συμφωνήσω μαζί σου αλλά έτι περαιτέρω απορώ ειλικρινά με την αναβλητική στάση του Σαμαρά και της Κυβερνήσεως σ αυτό το ζήτημα, που είναι ΚΕΦΑΛΑΙΩΔΕΣ!

  • George avatar
   George @ ψυχραιμια 22/10/2013 14:36:48

   Από 22% του εργατικού δυναμικού οι ΔΥ το 2009, είναι 23% το 2013! Πια δλδ είναι ακόμα πιο μεγάλο το μέγεθος και αυτά με στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ που μάλλον υποεκτιμούν το πραγματικό μέγεθος (αν συγκριθούν με τα νούμερα που δίνει το ΔΝΤ). Με παράλληλη αύξηση των συνταξιούχων, που κάνει την συνολική διαχείριση αδύνατη. Το αδιέξοδο από την μη φιλελευθεροποίηση της Ελληνικής οικονομίας, το αδιέξοδο των "σοβαρών" μνημονικών, απλά γίνεται ορατό σε όλους, σε λίγο ακόμα και στους ίδιους.
   http://www.euro2day.gr/specials/topics/article/1146239/h-thysia-900000-theseon-ergasias.html

  • akenaton avatar
   akenaton @ ψυχραιμια 22/10/2013 21:26:44

   Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ακόμη δυστυχώς ξεκινήσει. Η εσωτερική υποτίμηση ΔΕΝ αποτελεί φυσικά μεταρρύθμιση. Πέτυχε φυσικά τον περιορισμό των ελλειμμάτωναλλά χωρίς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δεν θα προσφέρει σκαλοπάτι για ανάκαμψη. Απλώς ένα κεφαλόσκαλο στην κατρακύλα της ύφεσης θα είναι.

 3. ορεσέιβιος avatar
  ορεσέιβιος 22/10/2013 09:44:56

  Ακενατόν, όταν ένας τσιγγάνος,αγράμματος κατά τα άλλα καταφέρνει να δουλεύει ,την αστυνομία με όλα τα υπερσύγχρονα ,τάχα μου, μέσα ελέγχου, τα ηλεκτρονικά αρχεία, τα δαχτυλικά αποτυπώματα, τις φωτογραφίες και βγάζει όσες ταυτότητες θέλει με τα ίδια αποτυπώματα και φωτογραφίες...
  Οταν ο ίδιος τσιγγάνος μπορεί να γενονοβολλά κάθε μήνα 2-3 παιδιά με χαρτιά και βούλες και υπογραφές του μπαχαλιστάν μας
  Οταν ο ίδιος τσιγγάνος μπορεί να έχει όσες μερίδες θέλει σε όποιους δήμους θέλει,νόμιμες, και να ψηφίζει, να εισπράτει επιδόματα αβέρτα απο το κρατιδιστάν μας
  Οταν αυτό το κράτος ,αυτό το γελοιοδιστάν μας , με αυτούς τους υπεύθυνους που θρασύτατα επικαλούνται τον νόμο ,εξακολουθεί ακόμη να αγωνίζεται ώστε τα παραπάνω να εξακολουθήσουν να είναι καθεστώς...
  Αυτό το τσαντίρ μαχαλάς θα διαπραγματευτεί στα σοβαρά,και θα μας πάρουν στα σοβαρά?
  Ας αναλογιστούμε μόνο τι θα σκεφτόμαστε και λέγαμε εμείς για ένα παρόμοιο γελοιοδιστάν που θα του δίναμε τα λεφτά μας και αυτοί θα ζητούσαν μετά τα ρέστα κιόλας επειδή τους΄δίνουμε λίγα ή τους ζητάμε να μετρήσουν επιτέλους αόμματους ταξιτζήδες, αγαμες κορασίδες, και τσιγγάνους με δέκα ταυτότητες και σαράντα παιδιά..
  Ούτε ο αλή μπαμπα και οι σαράντα κλέφτες είμαστε,όχι ευρωπαικό κράτος.
  Και ακόμη, δεν θέλουμε να το αλλάξουμε..
  Και ελπίζουμε ότι οι εκλογές θα τα λύσουν όλα αυτά?
  Δεν υπάρχει σωτηρία απο εγχώριες δυνάμεις πια ακενατόν...
  Ούτε να σκεφτούν δεν μπορούν και ούτε θέλουν να σοβαρευτούμε ως κράτος, γιατί έτσι έχουν μάθει.
  Δυστυχώς...
  Ακόμη μια φορά, θα πρέπει να μας σώσουν οι ξένες δυνάμεις...
  Ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία θα είναι.
  Το ξέρουν ,και ακόμη καλύτερα το ξέρουν τα δικά μας λαμόγια.
  Θα αφήσουν την χώρα να διαλυθεί , δεν τους νοιάζει ,ποτέ δεν τους ένοιαζε, τα λεφτά τους είναι σίγουρα και ασφαλή έξω.
  Ο κόσμος θα βρίζει τους ξένους και αυτοί θα είναι πάλι άρχοντες του τόπου, αφού θα χρειαστούν να αναλάβουν τον ντόπιο πληθυσμό..Κανείς ευρωπαίος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με αγράμματους τσιγγάνους,αόμματους ταξιτζήδες, ανάπηρους δρομείς, άγαμες κορασίδες...και δεν έχει τελειωμό.
  Και κυρίως με το καταπληκτικότερο όλων...Το θαύμα της Υπεύθυνης Δήλωσης ..
  Αυτό που όλα τα δικαιολογεί, όλα και όλους τους καλύπτει.
  Οταν στο γελοιοδιστάν μας καταργηθούν τα περίπτερα και οι υπέυθυνες δηλώσεις ,μπορώ να πιστέψώ ότι υπάρχει βούληση ισχυρή να αλλάξει αυτό το τσαντίρ μπερντέ κρατιδιστάν μας.
  Δεν υπάρχει σωτηρία....

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ορεσέιβιος 22/10/2013 09:52:38

   Θα συμφωνήσω απολύτως. Και να σκεφτείς ότι ο Δήμος Αθηναίων δίνει ακόμα χειρόγραφα πιστοποιητικά, όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος Λάρισας (που και αυτός μάλλον δεν είναι αθώο πιτσούνι..) αναφορικά με τους δύο τσιγγάνους από τα Φάρσαλα, που είχαν προμηθευτεί πιστοποιητικό γεννήσεως από το μαγαζάκι του "εκσυγχρονιστή" (τρομάρα του...) Καμίνη.
   Χωρίς κανείς να κινήσει διαδικασία δίωξης των υπευθύνων του ληξιαρχείου, γιατί όχι και κατά του ίδιου του δημάρχου...
   Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα και αν τώρα η τρόικα μας πει οικειοθελώς ¨εμείς φεύγουμε, κάντε ό,τι θέλετε, μνημόνια τέλος", εμείς είμαστε ικανοί σε ελάχιστα χρόνια να ξανακάνουμε την Ελλάδα ανδρεοπαπανδρεϊστάν του '80. Με έναν δημόσιο τομέα διαλυμένο, με λεφτά να σπαταλιούνται με αδιαφανείς τρόπους, με δωροδοκίες, με...χειρόγραφα πιστοποιητικά, με μία απίστευτη και βλακώδη μεσανατολίτικη γραφειοκρατία...
   Αν δεν φτιάξουμε εμείς το σπίτι μας, δεν θα μας σώσει κανείς ξένος, ούτε έχουμε ανάγκη από κανένα ξένο και καμία "σκοτεινή δύναμη" να μας διαλύσει. Το κάνουμε μια χαρά από μόνοι μας...

  • Mariana avatar
   Mariana @ ορεσέιβιος 22/10/2013 10:14:17

   Όταν μας ξαναζητηθεί υπεύθυνη δήλωση, να μη την ξαναδώσουμε. Τολμάμε? Τολμάμε να πάμε κόντρα στη νοοτροπία μας που φτάχνει νόμους και πολιτικές και πολιτικούς?
   Όταν οι μισοί Έλληνες αποφάσισαν να ζητάν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων από τους άλλους μισούς, οι μισοί ήταν κρυφοχαρούμενοι που ξεφορτώθηκαν τους άλλους μισούς και θα περίσσευε πιο πολύ φαΐ για αυτούς. Έτσι νόμισαν. Όταν μετά οι πράσινοι φασίστες κρατούσαν στην απέξω τους μπλε φασίστες, πάλι χαίρονταν οι μισοί (οι πράσινοι τώρα) επειδή κρατούσαν πιο πολύ φαΐ "για τα δικά τους παιδιά". Έτσι ήθελαν να πιστεύουν κι αυτοί. Ο εμφύλιος δεν τελείωσε ποτέ σε αυτή τη χώρα επειδή υπήρχε νυν και αει και εις τους αιώνες των αιώνων. Πάντα υπήρχε. Και λέγεται "θάνατος στο γείτονα για να του πάρεις το φαΐ". Οπότε και δεν τίθεται θέμα διαχωρισμού νικητή και νικημένου. Όλοι είναι νικημένοι στο τέλος. Δεν είναι ιδεολογικό το πρόβλημα. Είναι πνευματικό.

  • Αρκάς avatar
   Αρκάς @ ορεσέιβιος 22/10/2013 11:13:40

   Οι ξένες δυνάμεις ποτέ δεν μας έσωσαν.
   Μία ταμπέλα σωτηρίας μας έδιναν για να την κρεμάσουμε στο μαγαζί που λέγεται "Ελλάς", έτσι απλά για τα ...μάτια.
   Πάντα στο νου τους είχαν και έχουν το ...μαγαζί και την περιουσία του.
   Όλα τα άλλα είναι ευσεβείς πόθοι.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Αρκάς 22/10/2013 11:27:35

    Ὁ ορεσείβιος ἔχει δίκιο σέ ὅλα.Ἐσεῖς ὅμως μέ δυό ἀπλές προτάσεις διορθώνετε πολύ σωστά τό συμπέρασμά του,ὅτι δέν πρόκειται νά μᾶς σώσουν οὔτε οἱ ξένοι ἄν δέν θελήσουμε νά ἀλλάξουμε καί νά σωθοῦμε μόνοι μας...

   • ορεσέιβιος avatar
    ορεσέιβιος @ Αρκάς 22/10/2013 11:48:05

    1827
    1897
    1947

    • Vee avatar
     Vee @ ορεσέιβιος 22/10/2013 18:51:04

     2017? Κάτι δε μου πάει καλά στην ακολουθία...

  • akenaton avatar
   akenaton @ ορεσέιβιος 22/10/2013 21:28:28

   Ωχ!

 4. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 22/10/2013 10:08:02

  "Μια λογική που στηρίζεται στην παραδοχή πως «το μνημόνιο έφερε την κρίση» και πως εμείς τα πηγαίναμε μια χαρά, μέχρι που «μας την πέσανε οι ευρωναζί"

  Δεν τα πηγαίναμε μία χαρά πριν την κρίση αλλά ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης (=μνημόνιο) που δημιούργησε προβλήματα πολύ χειρότερα απο αυτά που που υποτίθεται θα έλυνε.

  Είναι σα να είχαμε σοβαρή γρίπη, καλέσαμε τον γιατρό (=τρόικα) να μας θεραπεύσει κι αυτός μας έδωσε ένα φάρμακο (=μνημόνιο) που σαν παρενέργεια μας προκάλεσε καρκίνο ενώ ούτε την αρχική γρίπη θεράπευσε ολοκληρωτικά!

  Πως αλλιώς να περιγράψουμε μία συνταγή που απο την μία δημιουργεί 1,5 εκ ανέργους αλλά απο την άλλη απαιτεί περισσότερα φορολογικά έσοδα;

  Πως να περιγράψουμε μία συνταγή οδηγεί στην απώλεια του 30% του εθνικού πλούτου, υπονομεύοντας έτσι και την δυνατότητα της χώρας να δώσει πισω τα δάνεια, για την αποπληρωμή των οποίων μπήκαμε σε αυτήν την απίστευτη περιπέτεια;

  Πως να περιγράψουμε μια συνταγή που αφήνει τους έλληνες να ξεπαγιάζουν, οδηγεί στην καταστροφή των δασών και σε νέφος αιθαλομίχλης στις πόλεις ενώ αποτυγχάνει ακόμη και τα έσοδα απο τα καύσιμα θέρμανσης να ανεβάσει;

  Πως να περιγράψουμε μία συνταγή που ακολουθήσαμε γιατί είχαμε μεγάλο έλλειμμα το 2009 (βοηθούντος και του κ Γεωργίου της ελστάτ μάλλον) και τώρα το έλλειμμα είναι το μικρότερο των προβλημάτων μας, όχι για το λύσαμε κι αυτό αλλά γιατί στην προσπάθειά μας να το λύσουμε, αποκτήσαμε νέα πολύ χειρότερα προβλήματα (ανεργία, σύριζα στο 25%, ΧΑ στο 10%, πτώση αεπ, αυτοκτονίες, γενικευμένη καταστροφή).

  Το μήνυμα του σχολίου μου είναι ότι, οτιδήποτε λάθος κι αν κάναμε πριν την έλευση του μνημονίου στα προηγούμενα 40 χρόνια, τίποτα απο αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί με την καταστροφή του ιδίου του μνημονίου. Με όλα τα λάθος των προηγούμενων ετών δεν αξίζαμε να πάθουμε αυτά που παθαίνουμε εξαιτίας τουε μνημονίου.

  Ξέρω ότι δεν είναι αυτό το κύριο νόημα του άρθρου (με το οποίο φυσικά συμφωνώ), αλλά το πόσο φταίξαμε πριν 10, 30, 50 χρόνια είναι μία συζήτηση που δεν έχει νόημα και απο ψυχολογικής σκοπιας μάλλον σε μαζοχιστές ταιριάζει.

  Θα θελα΄επίσης να ρτήσω τι είναι αυτή η μεταρρύθμιση τέλος πάντων; Οι απλές απολύσεις είναι μεταρρύθμιση; Η αύξηση των φόρων είναι μεταρρύθμιση; Οι κατασχέσεις είναι μεταρρύθμιση; Το λουκέτο στα καταστήματα είναι μεταρρύθμιση; Η αύξηση των τελών κυκλοφρορίας και οι εκατοντάδες χιλιάδες καταθέσεις πινακίδων είναι μεταρρύθμιση; Τα χαράτσια της ΔΕΗ είναι μεταρρύθμιση; Το να μην υπάρχει στην πατρίδα αμυντική βιομηχανία είναι μεταρρύθμιση; Απόσο ξέρω αυτή είναι η συνταγή και την έχουμε εφαρμόσει ίσως όχι ολοκληρωτικά (ευτυχώς!) αλλά σε μεγάλο βαθμό. Αυτά δεν απαίτησε και πέτυχε η τρόικα;

  Όταν ρωτάνε τους πολιτικούς τι στο διάολο είναι αυτή η μεταρρύθμιση το μόνο σοβαρό που έχουν να πουν είναι το εξής "εεεεεεεε....... τώρα τουλάχιστον ξέρουμε πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τους μετρήσαμε για πρώτη φορά.."

  Μπράβο που τους μετρήσατε τους ΔΥ έχω να πω. Γιατί όσον αφορά τους ανέργους τους αυτόχειρες και τυος απελπισμένους σίγουρα θα χάσετε το μέτρημα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γιώργος Αχαιός 22/10/2013 21:34:14

   Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: μεταρρύθμιση είναι να γνωρίζουν ΟΛΟΙ οι ΔΥ που εξυπηρετούν πολίτες, να στέλνουν ένα μέηλ, να συμπληρώνουν μια ηλεκτρονική φόρμα ή να αναζητούν ένα έγγραφο στο διαδίκτυο και με αυτό τον τρόπο, να σας εξυπηρετούν σε λίγα λεπτά και από το σπίτι ή την εργασία σας με την ηλεκτρονική σας υπογραφή, εκεί που σήμερα χρειάζεται να επισκεφείτε δύο και τρεις φορές την δημόσια υπηρεσία στην οποία εργάζονται. Όσοι δεν το γνωρίζουν και δεν μπορούν να το μάθουν, απλώς να πάνε στα σπίτια τους. Έχω και άλλα, χιλιάδες παραδείγματα αν θέλετε!

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ akenaton 22/10/2013 22:38:34

    Χα χα! Συμφωνώ με αυτήν την μεταρρύθμιση!
    Δεν αμφιβάλλω ότι αν κάποιοι δεν ξέρουν ακόμα να στέλνουν μέιλ, θα το μάθαιναν μέσα σε ένα τέταρτο αν κινδύνευαν να απολυθούν.

    Προφανώς όμως δεν είναι αυτό το είδος της "μεταρρύθμισης" που ζούμε καθημερινά.

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/10/2013 11:23:50

  Τρικυμια σε ποτηρι.

  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231270174

  Αυτου του ειδους η επικοινωνιακη διαχειριση κανει πολυ μεγαλυτερη ζημια στην κυβερνηση απο οποιαδηποτε άλλη.Ειτε το θελετε ειτε οχι η κυβερνηση ειναι μνημονιακη,μνημονιακοτατη και οι ψηφοφοροι της προσπαθουν να δικαιολογησουν μετρα και καταστασεις σε φιλους και γνωστους.Οταν γινονται παρομοια κολπα απλως δικαιωνεται η αντιπολιτευση ψεκασμενη ή μη.
  Το αποτελεσμα ειναι οτι στο μελλον ΚΑΝΕΙΣ δεν θα στηριζει την κυβερνητικη πολιτικη σε συζητησεις με γνωστους του γιατι κανεις δεν εχει ορεξη να τον αδειαζουν ανα πασα στιγμη.

  • Μπόρα avatar
   Μπόρα @ ψυχραιμια 22/10/2013 14:54:19

   Την συμπάθειά μου!

   Πού να ήξεραν και τα επιμέρους, οι γνωστοί σας:

   * Για το 2010 προβλέπονταν μέτρα ύψους 9% του ΑΕΠ ή 20 δισ. ευρώ.
   * Για το 2011 προβλέπονταν μέτρα ύψους 4% του ΑΕΠ ή 10 δισ. ευρώ.
   * Για το 2012 προβλέπονταν μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ ή 5 δισ. ευρώ.
   Τελικά επιβλήθηκαν νέα μέτρα ύψους 8,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 5,3 δισ. ευρώ ήταν οι αυξήσεις των φόρων και 3,1 δισ. ευρώ οι μειώσεις δαπανών.
   * Για το 2013 προβλέπονταν μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ ή 4,8 δισ. ευρώ. Τελικά, πέρυσι το φθινόπωρο το πακέτο διευρύνθηκε σε 9,4 δισ. ευρώ.
   * Για το 2014, το αρχικό μνημόνιο δεν προέβλεπε μέτρα, επειδή εκτιμούσε πως η ελληνική οικονομία θα είχε επανέλθει στην ανάπτυξη, θα δανειζόταν από τις αγορές και το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος θα είχαν υποχωρήσει σημαντικά! Ομως ήδη από πέρυσι επιβλήθηκαν νέα μέτρα, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, για το 2014, τα οποία πρόκειται να εφαρμοστούν, αλλά η τρόικα εκτιμά τώρα πως δεν επαρκούν και ζητεί επιπλέον 2 δισ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα μέτρα εντάσσονται στο πακέτο των 14,2 δισ. ευρώ (καθαρή απόδοση 13,5 δισ. ευρώ), που αποφασίστηκαν το φθινόπωρο του 2012 και εκτίονται μέχρι και το 2016, αλλά με μειούμενη απόδοση από το 2015 και μετά.

   Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως από πέρυσι, με το Μεσοπρόθεσμο 2013-16, εκτιμήθηκε πως θα υπάρξει δημοσιονομικό «κενό» ύψους 3,9 - 4,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016, που θα πρέπει να καλυφθεί με μέτρα τα οποία θα αποφασιστούν με την κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου 2014 - 2017. Απλά, το συγκεκριμένο πακέτο ζητείται από τους ελεγκτές να διευρυνθεί κατά 2 δισ. ευρώ και μάλιστα να είναι εμπροσθοβαρές και τα 2 δισ. ευρώ να εφαρμοστούν το 2014. (Ναυτεμπορικη).

 6. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 22/10/2013 11:29:08

  Ακενατών, περιττό να πω πως συμφωνώ. Δίχως μεταρρυθμίσεις δεν βελτιώνεται ΤΙΠΟΤΑ και αυτό διότι, το σύστημα παραμένει ως είχε. Και τέτοιο σύστημα μόνο μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να κάνει. Και ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Όταν ο Α. Σαμαράς -ο πρωθυπουργός!!!-πρέπει να επέμβει για να κάνει η δικαιοσύνη και η αστυνομία (μέρος της δικαιοσύνης -θα πρέπει να- είναι και αυτή) όπως στην περίπτωση της μικρής Μαρίς, ή των υποβρυχίων, δεν υπάρχει μέλλον. Διότι η νομενκλατούρα που εθίστικε τόσες δεκαετίες να θεωρεί το κράτος κτήμα της (το πως μας συμπεριφέρονται μερικοί δημόσιοι "υπάλληλοι" σε υπηρεσίες όταν χρειαζόμαστε κάτι είναι ενδεικτικό αυτής της νοοτροπίας) όχι μόνο δεν αλλάζει αλλά θέλει και επαναστατικές πράξεις για να αλλάξει. Και εδώ θα χρειαστουν πολλοί Α. Σαμαράδες για να κάνουν επαναστατικές αλλαγές. Γι' αυτό και θα κριθεί απο την ιστορία με βάση του τί έκανε προς αυτή την κατέυθυνση. Όσο για άτομα σαν τον Βενιζέλο, ε! ας μην πω τίποτα. αυτά δεν αλλάζουν ούτε με ατομικές. Το μόνο που τα ενδιαφέρει έιναι το γάντζωμα στην καρέκλα. Καλή σου μέρα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Νίκος Αργεάδης 22/10/2013 21:35:48

   Καλησπέρα φίλτατε Αργεάδη. Πολύ σωστά τα γράφεις!

 7. Greg avatar
  Greg 22/10/2013 11:31:57

  Δηλαδή εάν συνεχίσουμε τη "λάθος συνταγή" θα σωθούμε;

  Εάν συνεχίσουμε φοροεισπρακτική επιδρομή χωρίς ανάπτυξη θα σωθούμε;

  Εάν συνεχίσουμε τη στουρνάρειο συνταγή θα σωθούμε;

  Εάν συνεχίσουμε την εξαθλίωση θα σωθούμε;

  Εφόσον συνεχίσουμε να επιχειρηματολογούμε σε αυτή τη κατεύθυνση δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για την Ελλάδα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Greg 22/10/2013 11:37:04

   Νομίζω πως ακριβώς το αντίθετο προτείνω!!

   • anarcholiberal avatar
    anarcholiberal @ akenaton 22/10/2013 12:13:26

    δλδ, για να καταλάβω, τί ακριβως προτείνετε; Επανάσταση; Αρνηση πληρωμών; Εκλογές;; Μεταρρυθμίσεις; Κι αντε και γινονται εκλογές και ξαναβγαινει η ιδια Κυβέρνηση! Τι το διαφορετικό θα έχουμε από πλευράς δανειστών; Όσο για τις μεταρρυθμίσεις, αυτές φίλε ακενατον δεν γίνεται να λάβουν χώρα σε τόσο συντομο χρονικο διάστημα, τουλάχιστον στην έκταση που νομίζω ότι υποννοείς! 100 χρονια ζουμε έτσι, γενιές ολόκληρες ανετράφησαν και ετράφησαν με έναν αλφα-λανθασμένο οκ- τρόπο. Όλ αυτα περνούν πρωτίστως από την ανύπαρκτη Παιδεία μας που συνεχίζει ανύπαρκτη! Θα τον πεισεις τωρα εσυ τον γιατρο, που ενεργεί έτσι παππου προς παππου να μην λαμβάνει φακελακιον! Ε, δεν γινεται από την μια μερα στην άλλη ρε φίλε! Αυτό, όμως που γινεται ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΙΒΑΡΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ, που δεν έχεις ουτε αυτους και βασανίζεις τον κοσμάκη με τα χαρατσια!! Λοιπον, για να μην αιθεροβατούμε δω μεσα, δυο είναι οι λύσεις: ΡΗΞΗ η μια ΚΑΙ ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑ η άλλη!! Αμα μου βρεις τρίτη εσυ, ειλικρινά προσκυνώ!!!

 8. George avatar
  George 22/10/2013 11:38:38

  "η πολιτική των μεταρρυθμίσεων απέτυχε" Δεν απέτυχε, ούτε καν σκεφτήκαμε μια τέτοια πολιτική. Για να αποτύχει κάτι πρέπει να δοκιμασθεί πρώτα. Ακόμα και αν θέλαμε να δοκιμάσουμε, με τι πολιτικό προσωπικό θα γινόταν κάτι τέτοιο? Από την στιγμή που ένας υπουργός οικονομικών πχ σκέφτεται ότι είναι λογικό να ασχοληθεί με τα κυβικά εκατοστά μιας μηχανής εσωτερικής καύσης, ξέρεις ότι δεν μπορεί. Διανοητικά δλδ δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι δεν ζει στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Όταν μια κοινωνία δεν βλέπει κάτι παράξενο με ένα τέτοιο υπουργό, πόσο μάλλον με ολόκληρη σειρά από τέτοιους, σημαίνει ότι ούτε η κοινωνία είναι έτοιμη για μια πολιτική μεταρρυθμίσεων. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο μόνος τρόπος να γίνει κάτι είναι μέσω μιας ηγετικής ομάδας που θα αναλάβει να τρέξει ένα project προσαρμογής. Κάτι πολύ σπάνιο. Απομένει λοιπόν η ήττα, η παραδοχή της και η επιστροφή στα Βαλκάνια. Για μια ακόμα φορά η Γεωγραφία θα έχει νικήσει. Και η Ιστορία με την ειρωνεία της θα έχει φέρει την συντριβή του υπερφίαλου στόχου ακριβώς την στιγμή που αυτός έμοιαζε να είχε επιτευχθεί, με το ευρώ, μετά από προσπάθειες 200 χρόνων για οργανική ένταξη στη Δύση. Ένα παρόμοιο αστειάκι μας είχε κάνει η Ιστορία και το 1922 με έναν άλλο στόχο, αυτόν της Μεγάλης Ιδέας. Ηθικό δίδαγμα? Πρόσεχε τι στοχεύεις....

 9. Albert avatar
  Albert 22/10/2013 12:16:53

  Βρε Ακενατόν! Πάλι απ' την αρχή? Πού είναι οι μεταρρυθμίσεις?

  Θυμάστε πόσο λοιδωρήθηκε το opengov? (Ναι, ξέρω περιμέναμε να δουλέψει άψογα απο την πρώτη στιγμή)
  Θυμάστε πόσο συκοφαντείται ο "Καλλικράτης"?
  Θυμάστε την περιπαικτική αντιμετώπιση της "Διαύγειας"? (Μόλις πρόσφατα κόντεψε να απονευρωθεί)
  Θυμάστε τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης? (πρώτης τάξεως εργαλείο που οι αντιμετωπίζεται ως διακοσμητική πολυτέλεια)
  Θυμάστε το ΚΕΠ των επιχειρήσεων? (Ποιό?)
  Θυμάστε το on-line σύστημα παρακολούθησης των καυσίμων? (που αντί να παρακολουθεί τη διαδρομή απο το τελωνείο μέχρι τον καταναλωτή, υποβαθμίστηκε σε έλεγχο εισροών-εκροών στα πρατήρια, και ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο σε Αθήνα-Θεσ/νίκη)
  Βλέπετε πόσο ξεφτιλίζεται η "διαθεσιμότητα-κινητικότητα"? (που κι αυτή εφευρέθηκε για να μη γίνουν απολύσεις)
  Το ξέρετε ότι στο επαχθές μνημόνιο προβλέπονται νέα οργανογράμματα για το μεγαλύτερο μέρος του κρατικου μηχανισμού? (απαπα, και να πρέπει να απολύσουμε όσους περισεύουν? απαπα έρχονται εκλογες).

  Συγγνώμη, αλλά οι μεταρρυθμίσεις (κάποιες απο αυτές εστω) είναι εδώ. Απλά κανείς δεν τις αγαπά στην πράξη, μόνο στα λόγια.

  Το πιο αστείο είναι οτι ο Σαμ και ο Αλέξης, παίζουν τον καλό και κακό μπάτσο.

  • ΝΑΥΤΗΣ avatar
   ΝΑΥΤΗΣ @ Albert 22/10/2013 14:08:11

   Θα γίνω κουραστικός, αλλά νομίζω ότι αν δεν αποφασίσουμε , και κυρίως η ηγεσία, πολιτική, πνευματική, να θεσμοθετήσει αξιοκρατικές διαδικασίες καμμιά μεταρρύθμιση , κανένας εκσυγχρονισμός δεν μπορεί να υλοποιηθεί...
   Φωνάξτε τους λοιπον, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, μήπως και καταλάβουν !

   • Albert avatar
    Albert @ ΝΑΥΤΗΣ 22/10/2013 15:18:39

    Μα τι νομίζετε ότι είναι η αξιοκρατία, ένα αγαθό που φυτρώνει στα δέντρα? Ότι θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα επισυμβεί?

    Η αξιοκρατία είναι το αποτέλεσμα, όχι προϋπόθεση!

    Είναι σαν να λέτε "θέλω να έχω καλύτερη σωματική υγεία" και να αγνοείτε εκείνους που σας συστήνουν να κόψετε το κάπνισμα και να αρχίσετε το περπάτημα. Και παρ' όλα αυτά να ονειρεύεστε καλύτερη σωματική υγεία.

    Είναι τόσο απλό!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Albert 22/10/2013 21:40:23

   Τα γράφω και πιο πάνω. Οι μεταρρυθμίσεις εξαγγέλθηκαν πολλάκις, αλλά δεν "πέρασαν" ποτέ. Ούτε από τον πολιτικό "ηθμό" ούτε από την "κρησάρα" της κοινωνίας. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι γι αυτό.

   • Albert avatar
    Albert @ akenaton 22/10/2013 23:15:15

    Το εκλαμβάνω ως συγκεκαλυμμένη μομφή για τα κυβερνητικά και κυρίως αντιπολιτευτικά πεπραγμένα της ΝΔ (καραμανλικής τε και σαμαρικής ομοίως)

 10. akenaton avatar
  akenaton 22/10/2013 13:12:27

  Έχετε εν μέρει δίκιο, δεν δοκιμάστηκε ΑΚΟΜΗ μια τέτοια πολιτική. Εξαγγέλθηκε όμως: και προ κρίσης ("μεταρρυθμιστές" του Σημίτη, "επανίδρυση" του Καραμανλή) και μετά κρίση ("οπενγκοβ" του ΓΑΠ, "άνοιγμα" κλειστών επαγγελμάτων, "αναδιάρθρωση του δημοσίου", κλπ). Επίσης, ζητήθηκαν και από την τρόικα τέτοιες πολιτικές και ακόμη βρίσκονται στο τραπέζι. Πλην όμως, εκτός του Σαμαρά και ελαχίστων άλλων, οι υπόλοιποι πολιτικοί μας (μαζί και η πλειοψηφία(;) της κοινωνίας) κάνουν τα στραβά μάτια.

 11. akenaton avatar
  akenaton 22/10/2013 13:17:13

  Προτείνω να ασχοληθούμε με το συμμάζεμα της χώρας μας, σα να μην χρωστούσαμε μία! Τα μνημόνια τελειώνουν οσονούπω. Εκείνο που δεν φαίνεται, είναι αποφασιστική στροφή στην αναμόρφωση του νεοελληνικού δοβλετιού, μπας και καταφέρουμε να το κάνουμε επιτέλους κράτος. Ο Πρωθυπουργός και ελάχιστοι συν αυτώ θα το επιχειρήσουν είμαι βέβαιος, ήδη έχουν ξεκινήσει. Το θέμα είναι να μην τους αφήσουμε μόνους, καθώς είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Όλοι σχεδόν το καταλαβαίνουμε αυτό, οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν ξεκάθαρα. Είναι ώρα η κατανόηση να μετατραπεί σε συμπόρευση και συστράτευση.

  • anarcholiberal avatar
   anarcholiberal @ akenaton 22/10/2013 13:25:00

   μαζί σου! Για πες μου όμως κάτι: ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΔΟΒΛΕΤΙΟΥ, ΤΙ ΘΑ ΤΡΩΜΕ;;;;

   • Petronius avatar
    Petronius @ anarcholiberal 22/10/2013 16:24:54

    Εξαρτάται πώς εννοείς το "τρώμε" και σε ποιούς ακριβώς αναφέρεσαι με το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο.

    • anarcholiberal avatar
     anarcholiberal @ Petronius 22/10/2013 20:15:35

     ειδες λοιπον αγαπητε πετρονιε που ειναι τοσο πολύ ριζωμενες αιωνες τωρα οι πρακτικές του "τρωμε" που ακομη κι οταν ένας το χρησιμοποιεί με την απολύτως ακριβη έννοιά του κια για όλον τον κόσμο, εσύ παρανοείς και υποννοείς τα γνωστά;; Ποιες μεταρυθμίσεις λοιπον και σε ποιους;

     • Petronius avatar
      Petronius @ anarcholiberal 23/10/2013 14:38:57

      Αγαπητέ anarcholiberal, εσκεμμένα σε 'παρανόησα'. Για το δοβλέτι μιλούσα.

   • akenaton avatar
    akenaton @ anarcholiberal 22/10/2013 21:37:57

    Και πέτρες αν χρειαστεί. Κλέψαμε τα όνειρα των παιδιών μας. Αν χρειαστεί ας πεινάσουμε ώστε να τους δώσουμε μια Πατρίδα όπου η ελπίδα δεν θα είναι μια κούφια ευχή.

  • Greg avatar
   Greg @ akenaton 22/10/2013 13:40:58

   Ας βγει λοιπόν εμπρός ο Σαμαράς, ας σαλπίσει επανάσταση αρχών, ας διώξει πυξ λαξ, όσους σημειολογικά ταυτίζονται με τον εξανδραποδισμό της πατρίδας (Βενιζέλος, Στουρνάρας κλπ) και ¨ΟΛΟΙ μα ΌΛΟΙ θα τον ακολουθήσουν.

   Ας τολμήσει να αντικαταστήσει το "νυν υπέρ φόρων αγών" με το "ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΓΏΝ" και θα δει ότι όλοι οι Έλληνες χωρίς αγκυλώσεις θα τον ακολουθήσουν.

   Μη βαυκαλιζόμαστε ότι με Χρυσαυγούλειες δικαστικές διώξεις θα διατηρηθεί στην εξουσία η παρούσα κυβέρνηση. Η Ελλάδα χρειάζεται όραμα και όχι φυλακίσεις για χρέη στην εφορία, στο ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, και κατασχέσεις πρώτης κατοικίας. Ο Έλληνας ΑΠΑΙΤΕΊ πλέον ελπίδα για το αύριο. Το ΑΎΡΙΟ, όχι το μεθάυριο και είναι στο χέρι του Σαμαρά να το δώσει, εάν το πιστεύει ο ίδιος και εάν νοιώθει αρκετά δυνατός και εάν αντέχει τις σκληρές μετωπικές αντιπαραθέσεις.

   Στο χέρι του είναι. Εμείς απλά περιμένουμε. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν.

   • panosz avatar
    panosz @ Greg 22/10/2013 17:37:46

    ΣΥΜΦΩΝΩ.

 12. Hawk avatar
  Hawk 22/10/2013 14:10:29

  Στις άγαμες θυγατέρες των δημοσίων υπαλλήλων δίνουμε ακόμη τις συντάξεις ή πέτυχε η μεταρρύθμιση?

  • Hawk avatar
   Hawk @ Hawk 22/10/2013 14:15:07

   Τελευταία έχω ακούσει και το εξής: Αποθανών πυροσβέστης, μέρος της συντάξεώς του έλαβε η σύζυγος (2α σύζυγος μόνο για περίπου μία πενταετία) και η άγαμη θυγατέρα!! Για το πως διανεμήθηκε το ποσοστό θα σας γελάσω....

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ Hawk 22/10/2013 15:52:52

   Δίνουμε ,δίνουμε...Οικονομία θα κάνουμε?
   Ούτε η τρόικα θα μας χαλάσει το μαγαζί..

 13. Valantis avatar
  Valantis 22/10/2013 14:47:37

  "Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει κακήν-κακώς τις υποχρεώσεις της"...

  Ένα εκατομμύριο κόσμος στο Δημόσιο, φοροδιαφυγή έως και 100% (τοπικά), κρατικές ΔΕΚΟ με χιλιάδες εργαζόμενους που μπαίνουν καθημερινά πολλά εκατομμύρια μέσα χωρίς να προσφέρουν απολύτως τίποτε στον πολίτη...

  Κατά τα άλλα, τις εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Valantis 22/10/2013 21:40:56

   ΚΑΚΗΝ - ΚΑΚΩΣ!

 14. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 22/10/2013 15:00:09

  Μεταρρυθμισεις σε ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ δεν υπαρχει περιπτωση να γινουν ΠΟΤΕ. Μην σπαταλατε μελανη και μπλα-μπλα, οσο υπαρχει το κομματικο....καταφυγιο ας ξεχασουμε τα αυτονοητα. Τι να σου κανει ενας Σαμαρας οσο και να θελει να κανει κατι, δεν μπορει γιατι ΤΑ ΠΙΡΑΝΧΑΣ καραδοκουν. Ανακοινωση της ΕΛΣΤΑΤ.....750.000 θεσεις χαθηκαν στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ και 163.000 στο ΔΗΜΟΣΙΟ τομεα με τη διαφορα οτι συνταξιοδοτηθηκαν σε νεαρα....ηληκια η εφυγαν με εθελουσια. Λαμπρα....το κρατος συν/χων καλλα κρατει και θα φτασουμε σε σημειο οπως παει το πραγμα η μιση χωρα να ειναι συνταξιουχοι, αλλοι τοσοι ανεργοι και οι υπολοιποι Δ.Υ. μηνας μπαινει-μηνας βγαινει....Αυτες μαλλιστα ειναι μεταρρυθμισεις συγχρονου Ευρωπαικου κρατους που εχει χασει....την ταυτοτητα του. Επαναλαμβανω τι και αν θελει ο ΣΑΜΑΡΑΣ να αλλαξει τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, ΤΟΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΟΙ ΝΤΙΝΤΙΔΕΣ και οι ΧΟΡΤΑΤΟΙ??? Ολα τα αλλα ειναι για εσωτερικη καταναλωση και παραμυθιασμα.

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ Σαρακατσανος 22/10/2013 15:55:26

   Μάλλον λοιπόν είχε δίκιο πάγκαλος...Γιατί το μαγαζί μας δεν μπορεί να σταθεί χωρίς πελάτες..

   Ο ελληνας μέχρι τα 40 του είναι παιδί και στα 41 συνταξιούχος..

  • Υποψιασμένη avatar
   Υποψιασμένη @ Σαρακατσανος 22/10/2013 16:56:19

   ....Μεταρρυθμίσεις, ....διαρθρωτικές αλλαγές τάχα λένε, αλλά εννοούν απολύσεις και αύξηση της ανεργίας! Δεν έχω καταλάβει ακόμη καταμεσίς του βομβαρδισμένου τοπίου, σε τι θα ωφελούσαν στην ...ανάπτυξη οι περισσότεροι ...άστεγοι (εργασιακά) και ο πολλαπλασιασμός των απελπισμένων; Η άρση της μονιμότητας, η ελάφρυνση του Δημόσιου Τομέα από πλεονάζον προσωπικό, θα είχαν πραγματικά ουσία και νόημα, αν ο Ιδ.Τομέας ήταν ζωντανός και αν μπορούσε ν΄ απορροφήσει το προσφερόμενο εργατικό δυναμικό. Τώρα, μοιάζει σαν να ευχόμαστε και ν΄απαιτούμε απλά ΚΑΙ την καταστροφή του απέναντι, χωρίς όμως αυτό να λύνει το δικό μας πρόβλημα. Έτσι, από θυμό και δικαιολογημένη απαίτηση γι απόδοση κάποιου είδους .....δικαιοσύνης.
   Τι κρίμα όμως δυστυχώς, εδώ που έχουμε φτάσει πια, ούτε και αυτοακρωτηριαζόμενοι υπάρχει ελπίδα να σωθούμε. Χρειάζεται Επανάσταση και απόφαση για κατά μέτωπο συγκρούσεις και θυσίες. Γκρέμισμα και ξαναχτίσιμο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ψυχικό σθένος και πείσμα διαθέτουμε, ή μόνο για διαπιστώσεις και καταλογισμό ευθυνών (πάντα στους άλλους), είμαστε εύκαιροι; Το ερώτημα θ΄απαντηθεί εξ ανάγκης και μάλλον συντόμως......

   • Hawk avatar
    Hawk @ Υποψιασμένη 22/10/2013 17:07:16

    Υποψιασμένη άσε τις επαναστάσεις γιατί έχουν πολύ αίμα και δάκρυα, απλά μερικά χαστουκάκια στην θεία χρειάζονται αυτή τη στιγμή, που νομίζει αυτή και τα συνεταιράκια της ότι έτσι θα βάλουν χοντρό χέρι στα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της κατεστραμμένης - όπως τα έχουν καταφέρει - Ελλάδος. Is so simple my dear!

    • Υποψιασμένη avatar
     Υποψιασμένη @ Hawk 22/10/2013 18:29:19

     Οι Επαναστάσεις είναι απαραίτητες όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις και γκρέμισμα-κτίσιμο του άρρωστου κρατικού μηχανισμού. Σας αρέσει ή όχι, είναι μονόδρομος.
     Η δε ...Θείτσα, δεν πρόκειται να συνέλθει με τρυφερά...χαστουκάκια. Δεν πρόκειται για παραζαλισμένη ...λολίτα, αλλά για διεφθαρμένη, αδίστακτη επαγγελματία. Μην την υποτιμάτε. Χρειάζεται άμεσα κλωτσιά κι έξω απ΄την πόρτα. Όλα τα άλλα, θα είναι ημίμετρα. Τόσο απλό αγαπητή! Απαιτεί όμως γενναιότητα.

 15. σαββας avatar
  σαββας 22/10/2013 15:16:10

  Εδώ η ΝΔ δεν έχει τακτοποιήσει τα οικονομικά του κόμματος και περιμένετε να λύσει της χώρας?

 16. Neutral Observer avatar
  Neutral Observer 22/10/2013 15:35:53

  Ανατρίχιασα βλέποντας χθες στον Πρετεντέρη την δημόσιο υπάλληλο του ΑΝΤΑΡCIA.
  Είπε μάλιστα ότι δεν πάει πουθενά, ότι κάνει ως εργασία αυτό που της αρέσει και ότι σπούδασε…!!!!! (Χά χά χά μόνο αυτή...)
  Ύβρις για τις εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων επιστημόνων που έχουν σπουδάσει έχουν κάνει όνειρα αλλά αναγκάζονται να μεταναστεύσουν ως τα πέρατα της γης για ένα καλύτερο μέλλον.
  Πως είναι δυνατόν το κράτος να κατέχουν οι αριστεροί;
  Οι ανθέλληνες και οι εθνομηδενιστές.
  Ποιος τους προσλαμβάνει;
  Ποιος τους έχει δώσει αυτά τα δικαιώματα και τα προνόμια;
  Αν η κυβέρνηση δεν απολύσει δημοσίους υπαλλήλους και επιμείνει στη υπερφορολόγηση του απλού αγωνιζόμενου Έλληνα θα βρει όλη την κοινωνία μπροστά της.
  Αργά η γρήγορα. Και δεν τους σώζει κανένας τσίπρας και κανένας καψής….

  • Νικολάκη εφέντης avatar
   Νικολάκη εφέντης @ Neutral Observer 22/10/2013 17:14:34

   Αυτή είναι η αλήθεια όσο πικρή κι αν είναι!

   Βέβαια για ποιες μεταρρυθμίσεις μιλάμε αν υπάρχουν βουλευτές που καταθέτουν τροπολογίες 1000% φωτογραφικές για να μπάσουν από το παράθυρο συγκεκριμένους επιχειρηματίες και όχι μόνο αυτό αλλά προτείνουν και αύξηση του φόρου επί του φυσικού αερίου γι’ αυτό!
   Προφανώς δεν είναι στο πνεύμα του άρθρου…

 17. Υποψιασμένη avatar
  Υποψιασμένη 22/10/2013 16:32:10

  '' Πολύ δεν θέλει ο κόσμος. ΄Ενα κάτι. Ελάχιστο. Σαν τη στραβοτιμονιά πριν από το δυστύχημα. ΄Ομως ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση.'' Ο.Ε

  Έστω και τώρα, έστω αργά, έστω στην άκρη του γκρεμού...... Τολμάς;
  Μένει μονάχα να το δούμε.

  Χρυσωμένες έχουν τις παγίδες τους οι άνθρωποι κι είναι ανάγκη να μείνω απ'τους απέξω.

 18. factorx avatar
  factorx 22/10/2013 18:15:13

  Σε παρακαλώ άλλαξε το ψευδώνυμο
  Πάνος Ζήσης

 19. Άγνωστος x avatar
  Άγνωστος x 22/10/2013 22:45:28

  Θα σας πω εγώ τι είναι μεταρρύθμιση.
  Είμαι Δ.Υ. και δύο γραφεία δίπλα από μένα στεγάζονται δύο συνάδελφοι, οι οποίες από την ώρα που έρχονται μέχρι την ώρα που φεύγουν συζητάνε για τον Σουλεϊμάν, τα κουτσομπολιά της πόλης, διαβάζουν κανένα μυθιστόρημα ή κοιτάνε το ταβάνι. Ποτέ, δε, το πρωί δεν έρχονται και οι δύο μαζί. Δεν είναι απαραίτητο άλλωστε, αφού την κάρτα της μίας θα τη χτυπήσει η άλλη.
  Καταλαβαίνετε πόσο εκνευριστικές είναι τέτοιου είδους καταστάσεις για εμένα και κάποιους άλλους συναδέλφους που ασχολούμαστε με απαιτητικά αντικείμενα και δουλεύουμε το οκτάωρό μας (και βάλε) χωρίς να παίρνουμε ανάσα (ναι, γίνονται κι αυτά στο Δημόσιο).
  Μπορεί, λοιπόν, κάποιος από τα ξεφτέρια που μας κυβερνάνε να βρει έναν τρόπο να υποχρεώσει τις δύο αυτές κυρίες να έχουν αντικείμενο εργασίας και να μην χτυπάνε εναλλάξ τις κάρτες τους; Δεν φαντάζεστε πόσο μεγάλη μεταρρύθμιση θα είναι αυτό. Τόσο απλά!!!

  • cynthia avatar
   cynthia @ Άγνωστος x 23/10/2013 08:03:21

   Δεν μπορεί κανείς αγαπητέ μου να βρείτε τρόπο σε αυτό που ζητάτε γιατί θα σηκωθεί θύελλα αντιδράσεων ! Το ΠΑΜΕ , Σύριζα , Ανταρσύα κλπ θα καταλάβουν το κτίριό σας , φίλο κυβερνητικοί θα υποστηρίξουν τις συναδέλφους σας αναφερόμενοι με πάθος ...στις άγαμες κορασίδες που λαμβάνουν σύνταξη , χρυσαυγο-συμπαθώντες θα θυμηθούν οτι είναι Ελληνίδες κι οι Ανελο-καμένοι τον αντιμνημονιακο τους λόγο. Τι ζητάτε τώρα ....!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.