Οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία στην Ελλάδα και την Κύπρο
22/03/2014 08:20
Του Τόμας Τζέφερσον
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία στην Ελλάδα και την Κύπρο

Εκτιμάται ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα παίξει στρατηγικό ρόλο στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και στη χαλάρωση του ελέγχου της Ρωσίας πάνω στην αγορά φυσικού αερίου.

Η παρατεταμένη και σκληρή σύγκρουση της Ρωσίας με τη Δύση, στην Ουκρανία έχει και θετικές επιπτώσεις για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την Ελλάδα και την Κύπρο, με δεδομένο ότι έχει αρχίσει να ενισχύει την πεποίθηση ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα παίξει στρατηγικό ρόλο στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμούτης Ευρώπης και στηχαλάρωσητου ελέγχου της Ρωσίαςπάνωστην αγοράφυσικού αερίου.

Τα κοιτάσματα που έχει εντοπίσει το Ισραήλ μπορούν να κατευθυνθούν στην Ευρώπη, η οποία ψάχνει τρόπους να απεμπλακεί από την εξάρτηση της στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα το οικόπεδο Ταμάρ που βρίσκεται στην ΑΟΖ του Ισραήλ, 80 χιλιόμετρα δυτικά της Χάιφα, ανακαλύφθηκε από την NobleEnergyto 2009. Το οικόπεδο αυτό έχει αποθέματα 10 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου και άρχισε να παράγει το 2010. Το οικόπεδο «Λεβιάθαν» αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία ενεργειακών ερευνών της NobleEnergy, με αποθέματα ύψους 19 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Ανακαλύφθηκε το 2010 περίπου 135 χιλιόμετρα από τη Χάιφα, σε νερά βάθους 1600 μέτρων. Η παραγωγή αερίου από το συγκεκριμένο οικόπεδο αναμένεται να αρχίσει το 2017-18.

Η ίδια εταιρία, NobleEnergy, ανακάλυψε φυσικό αέριο και στην ΑΟΖ της Κύπρου το 2011. Η κυπριακή κυβέρνηση τρέφει μεγάλες ελπίδες ότι τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου του οικοπέδου, «Αφροδίτη» στο Μπλοκ 12 της κυπριακής ΑΟΖ, θα τις επιτρέψουν να κατασκευάσει τέρμιναλ υγρού φυσικού αερίου στην ακτή Βασιλικό.

Η NobleEnergy, με ανακοίνωσή της το 2013 μετά από έρευνες υπολόγισε τα αποθέματα σε 3,6 με 6 τρις κυβικά πόδια με μέσο όρο τα 5 τρις, που είναι λιγότερα από τους αρχικούς υπολογισμούς. Τα νέα αυτά νούμερα και η αβεβαιότητα του Ισραήλ σχετικά με τις εξαγωγικές επιλογές του, οδήγησε στο να σταματήσουν τα σχέδια κατασκευής του τέρμιναλ από την Κύπρο, μέχρι ότου γίνουν περαιτέρω έρευνες στα νερά της Κύπρου.

Εταιρίες όπως η “Total” και η ENI/Kogas σχεδιάζουν έρευνες στα νερά της Κύπρου μέσα στα επόμενα δυο χρόνια. Η ENI/Kogas που εξασφάλισε άδεια ερευνών στα μπλοκ 2,3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ σχεδιάζει να αρχίσει τις έρευνες στο τρίτο τρίμηνο του 2014, ενώ η γαλλική Total με άδεια για τα μπλοκ 10 και 11, το 2015. Μια επιτυχής έρευνα σε αυτά τα μπλοκ για φυσικό αέριο θα επιτρέψει στην Κύπρο να ξεκινήσει και πάλι τα σχέδια για την κατασκευή του τέρμιναλ υγρού φυσικού αερίου και να απευθυνθεί σε πιθανούς πελάτες, μεταξύ των οποίων και η Ευρώπη.

[photo_1]

Παρόλα αυτά η θετική για την Ανατολική Μεσόγειο ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου, συνοδεύεται από την κατάρα των περίπλοκων γεωπολιτικών συνθηκών της περιοχής, οι οποίες καθιστούν τη μεταφορά των αποθεμάτων δύσκολη εξίσωση. Μια μεγάλη συζήτηση για το εάν θα έπρεπε να υπάρξει εξαγωγή του φυσικού αερίου ή θα έπρεπε να διατηρηθεί για εσωτερική κατανάλωση, ταλάνισε για αρκετό διάστημα το Ισραήλ, και επιλύθηκε τελικά από το Ανώτατο Δικαστήριο το Οκτώβρη του 2013, όταν αποφασίστηκε ότι το 40% των αποθεμάτων θα διατεθούν για εξαγωγές. Το πώς το φυσικό αέριο θα φτάσει στους πιθανούς πελάτες παραμένει αβέβαιο. Οι εξαγωγές του Ισραήλ θα αρχίσουν από την άμεση γειτονιά του, και στο μεσοδιάστημα θα ζυγίσει τις επιλογές κατασκευής αγωγού ή τέρμιναλ υγρού φυσικού αερίου.

Και εδώ είναι που έρχεται στο τραπέζι μετ’ επιτάσεως η περίπλοκη γεωπολιτική κατάσταση της ευρύτερης περιοχής, όπου συμφέροντα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και στην Ευρώπη πιέζουν για επίλυση μακροχρόνιων κρίσεων όπως το Κυπριακό. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η εσωτερική αναταραχή που επικρατεί στην Τουρκία, χωρίς να μπορεί κανείς να πει με σιγουριά που μπορεί να οδηγήσει. Ένα ακόμη προβληματικό μέτωπο αποτελεί ο συνεχιζόμενος εμφύλιος στη Συρία. Και βέβαια το Μεσανατολικό και η κατάσταση στο Λίβανο.

Όλα αυτά τα δύσκολα θέματα καθιστούν πολύ πιο δύσκολη και μακροχρόνια την εξαγωγή πετρελαίου στην Ευρώπη με αποτέλεσμα λόγω και της κρίσης στην Ουκρανία, η Δύση να επιθυμεί την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επίλυσή τους. Αυτό είναι από τη μια πλευρά θετική εξέλιξη, από την άλλη κρύβει παγίδες ειδικά στην περίπτωση του Κυπριακού.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα μπορεί να βγει κερδισμένη από την αναβάθμιση της Ανατολικής Μεσογείου στο δυνατό γεωπολιτικό ενεργειακό παιχνίδι, ειδικά εάν πετύχει την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου που θα περάσει από την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. airman avatar
    airman 22/03/2014 09:21:14

    Μια "ενδιάμεση λύση" μέχρι να λυθούν οι "εξισώσεις" και να λυφθούν αποφάσεις για τις απαιτούμενες υποδομές, η οποία όμως έχει και μακροπρόθεσμες προοπτικές, μπορεί να συνοψίζεται στη "γραμμή" Κιρκούκ-Κούρδοι-Μεσόγειος (Αλεξανδρέττα).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.