#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/06/2010 15:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι «επικοινωνιολόγοι», ο κ. Φλέσσας και ο ιδεολογικός ευνουχισμός της ΝΔΔιαβάζουμε σε ένα παλιότερο κομμάτι της «Καθημερινής» με τίτλο «Όταν οι επικοινωνιολόγοι παράγουν... πολιτική» (21-09-08) ότι η  ιστορία της πολιτικής επικοινωνίας στην Ελλάδα δεν είναι πολύ παλιά. «Το 1988 ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κώστας Μητσοτάκης μη αντέχοντας άλλο να βλέπει παντού την «γκρίζα» αφίσα που τον παρομοίαζε με τον κόμη Δράκουλα, αποφάσισε να κάνει κάτι για να καλλωπίσει την όχι και τόσο κολακευτική δημόσια εικόνα του. Προσέλαβε έναν από τους ελάχιστους επικοινωνιολόγους που εκείνη την εποχή εργάζονταν στην Ελλάδα, τον Ζαν Κοέν. Με έναν λίγο μεγαλύτερο φωτισμό ο κ. Μητσοτάκης έπαψε να μοιάζει στις φωτογραφίσεις του με τον Κρίστοφερ Λι, και η εικόνα του γενικώς βελτιώθηκε…»

Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και άλλαξαν πολλά. Την θέση του κ. Κοέν πήρε μια δράκα επικοινωνιολόγων ο σημαντικότερος από τους οποίους ήταν ο γνωστός μας κ. Γ. Φλέσσας της CIVITAS, ο οποίος αναλάμβανε τις δημόσιες σχέσεις της ίδιας της ΝΔ και αρκετών κορυφαίων πολιτικών της όπως η κ. Μπακογιάννη, ο κ. Αλογοσκούφης, ο κ. Σουφλιάς, και άλλοι.

Παράλληλα και όπως δείξαμε σε σειρά αναρτήσεων μας ο κ. Φλέσσας αναλάμβανε τον ίδιο καιρό τις δημόσιες σχέσεις της Ζήμενς με τους πολιτικούς, τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους , ενώ τελευταία έκανε το ίδιο και το ΔΝΤ.

Η κ. Ντόρα, ο κ. Φλέσσας και η γαλάζια διαπλοκή

Τα τιμολόγια των διαφημιστικών υπηρεσιών της CIVITAS του κ. Φλέσσα προς την Ζήμενς

Ιδιαίτερα μαθήματα δημοσιογράφων για το ΔΝΤΜιλάμε δηλαδή για «καθαρή» διαπλοκή. Ο επικοινωνιολόγος που κάνει τις δημόσιες σχέσεις ενός κόμματος εξουσίας και σημαντικών στελεχών του κάνει ταυτόχρονα και τις δημόσιες σχέσεις της Ζήμενς και του ΔΝΤ. Εκείνων δηλαδή που ευθύνονται για την κατάντια της σημερινής Ελλάδας: την απίστευτη διαφθορά, την οικονομική καταστροφή και την απώλεια μέρους της εθνικής κυριαρχίας της.

Όπως είπε βέβαια ο κ. Φλέσσας στην Εξεταστική Επιτροπή «την δουλειά του έκανε». Αλλά μέσα στον καταιγισμό τον δήθεν «δολοφονικών ερωτήσεων» χάθηκαν τα ουσιαστικά ερωτήματα και μαζί τους οι ουσιαστικές απαντήσεις.

Όταν ένας επικοινωνιολόγος συμβουλεύει ταυτόχρονα την Ζήμενς και έναν πολιτικό, δεν επηρεάζει και τη στάση του συγκεκριμένου πολιτικού απέναντι στην συγκεκριμένη εταιρεία;

Όταν ο ίδιος πολιτικός διοχετεύει εκ μέρους της ίδιας εταιρείας σημαντικά ποσά για διαφημίσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα των ΜΜΕ, δεν τα επηρεάζει υπέρ όχι μόνο της εταιρείας αλλά και των πολιτικών που έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις;

Οι εφημερίδες που εισπράττουν ζωντανό χρήμα από τον εν λόγω επικοινωνιολόγο δεν αυτολογοκρίνονται άραγε όταν αναφέρονται στην συγκεκριμένη εταιρεία; Δεν κάνουν, πέραν των διαφημίσεων και άλλα χατιράκια;

Για παράδειγμα, στα φροντιστήρια των δημοσιογράφων για το ΔΝΤ δεν δόθηκαν οδηγίες να υπονομευθούν και εκείνοι που είπαν ΟΧΙ στα μέτρα, όπως ο Σαμαράς;

Αντιθέτως, το ΝΑΙ της κ. Μπακογιάννη ήταν άσχετο με το πλέγμα συμφερόντων που περιγράφεται εδώ;

Και αφού δώσετε μόνοι σας τις απαντήσεις θα καταλήξετε πιστεύω στο ίδιο συμπέρασμα με εμάς: ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ. ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΑ ΠΛΈΟΝ.Πάμε παρακάτω:

Πως συνδέονται όλα αυτά με την «καθαρή» πολιτική;

Στο ίδιο άρθρο της «Καθημερινής» θα διαβάσετε και κάτι που γνωρίζετε ήδη: «Σε επίπεδο κόμματος εκτός από τη Civitas, η Ν.Δ. συνεργάζεται φυσικά και με τον πρωθυπουργικό σύμβουλο κ. Γιάννη Λούλη…»

Φτάνουμε έτσι στους εμπνευστές της θεωρίας του ανύπαρκτου «μεσαίου χώρου»  και τους επικοινωνιολόγους που κατέστρεψαν τη ΝΔ.

Γράφαμε παλαιότερα για το πιστεύω ενός κορυφαίου επικοινωνιολόγου του Καραμανλή: «Εμείς δεν χρειαζόμαστε ούτε κόμματα, ούτε μηχανισμούς. Αρκεί που έχουμε έναν επικοινωνιακό αρχηγό και αρκεί να διενεργούμε δημοσκοπήσεις και focus group, να του μεταφέρουμε τι θέλει να ακούσει ο κόσμος και αυτός να το μετατρέπει σε επικοινωνιακή επικράτηση. Με τον τρόπο αυτό θα μείνουμε στην εξουσία για πολλά χρόνια».

Οι  «επικοινωνιολόγοι» της ΝΔ δεν ενδιαφέρονταν γι αυτά που έλεγε ο κόσμος. Τους ενδιέφεραν  μόνο τα γκάλοπ και οι δημοσκοπήσεις. Τα οποία τα μετέτρεπαν σε θεωρίες για τον ανύπαρκτο «μεσαίο χώρο» και την ανιστόρητη «συναίνεση».

Έτσι, ύστερα από τόσες υποσχέσεις και τόσες ελπίδες, η κυβέρνηση Καραμανλή εγκατέλειψε τον αγώνα εναντίον της διαφθοράς και της «διαπλοκής» και κατέληξε να διαγκωνίζεται με το ΠΑΣΟΚ μόνο για την εύνοια αυτού του περίεργου και απροσδιόριστου «μεσαίου χώρου» που «κρίνει τις εκλογές».

Όσο για την «συναίνεση» όλοι καταλάβαμε στο τέλος ότι δεν επρόκειτο για την συναίνεση του λαού, επειδή αυτήν την διέθετε η ΝΔ από την επαύριον των εκλογών του 2004 που τις κέρδισε με μεγάλη διαφορά και 165 βουλευτές. Αλλά  για τη «συναίνεση» των μεγάλων και μικρών συμφερόντων, για τη συναίνεση του «συστήματος ΠΑΣΟΚ» εν τέλει που κυριαρχούσε και κυριαρχεί στην Ελλάδα.

Γι αυτό σήμερα ο Σαμαράς δεν παύει να τονίζει ότι το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης Καραμανλή είναι ότι δεν  τόλμησε να αλλάξει το κράτος, να το «επανιδρύσει» όπως υποσχόταν προεκλογικά. Με τις θεωρίες του «μεσαίου χώρου» και της «συναίνεσης» η ΝΔ ευνουχίσθηκε ιδεολογικά και κατάντησε να διαχειρίζεται απλώς τις συνέπειες της προηγούμενης διακυβέρνησης, υπό συνθήκες πλήρους κυριαρχίας του λεγόμενου «συστήματος ΠΑΣΟΚ». Όταν όμως η λαϊκή εντολή για ριζικές αλλαγές μεταλλάσσεται σε «συναίνεση» με το υφιστάμενο διεφθαρμένο σύστημα όταν η λαϊκή κυριαρχία υποκαθίσταται με έναν «διάλογο» εις το διηνεκές με τις συντεχνίες και με ατέλειωτα παρασκηνιακά παζάρια εξουσίας, τότε καταργείται η λαϊκή κυριαρχία και η κοινοβουλευτική δημοκρατία αντικαθίσταται από μια διαδικασία αποδόμησης του πολιτικού συστήματος.

Σήμερα, λοιπόν, με όλα τα νέα δεδομένα που έχουμε υπόψη μας ποιος μπορεί να μην διερωτάται ότι ο ιδεολογικός ευνουχισμός της ΝΔ δεν ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης επιρροής που είχαν στην διαμόρφωση της  πολιτικής και της ιδεολογίας της οι επικοινωνιολόγοι που εργάζονταν ταυτόχρονα για τις μεγάλες εταιρείες της διαπλοκής;

Γι αυτό και – μπορεί να ακούγεται παράξενο – αλλά η προτεραιότητα που δίνει ο Σαμαράς στην ιδεολογική «καθαρότητα» της ΝΔ είναι ταυτόχρονα και αγώνας για την απαλλαγή από την επιρροή που ασκούν ακόμα στις γραμμές της μικρά και μεγάλα συμφέροντα και οι «πελατειακές» αντιλήψεις

ΣΧΟΛΙΑ

 1. socrates avatar
  socrates 12/06/2010 15:47:07

  Τα κοράκια των διαπλεκομένων είναι έτοιμα από καιρό να εκεταλλευθούν το παραμικρό επικοινωνιακό λάθος του Αντώνη Σαμαρά.
  Εάν ο Σαμαράς επιλέξει τους σωστούς συνεργάτες δεν έχει να φοβάται τίποτε και κανένα.
  Αντιθέτως θα έλεγα.

 2. νεόπτωχος avatar
  νεόπτωχος 12/06/2010 16:23:35

  Η ίδια εταιρία που έκανε τις δημόσιες σχέσεις (διαφήμιση, below the line) του Χριστοφοράκου έκανε και τις δημόσιες σχέσεις του Μητσοτακέϊκου.
  Μετέπειτα αναλαμβάνει και τις δημόσιες σχέσεις του Δ.Ν.Τ. το οποίο (εντελώς συμπτωματικά) προσκαλείται στην Ελλάδα από τον Παπανδρέου, με τη συναίνεση (ώ τι έκπληξη) της κυρίας Μητσοτάκη.
  Ρε κοίτα να δείς κάτι συμπτώσεις!
  Μια όμορφη παρέα όλοι τους, στην υγειά των κορόϊδων.

 3. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 12/06/2010 17:58:21

  Επικοινωνιολόγοι
  Καλλωπισμός
  Φωτισμός
  Δημόσια εικόνα
  Φωτογραφίσεις
  Διαπλοκή
  Διαφορά
  Συγκεκριμένη εταιρία
  Σημαντικά ποσά για διαφημίσεις
  Δημόσιες σχέσεις
  Ζωντανό χρήμα
  Αυτολογοκρισία
  Χατιράκια
  Πλέγμα συμφερόντων
  Επικοινωνιακός αρχηγός
  Δημοσκοπήσεις
  Επικοινωνιακή επικράτηση
  κλπ κλπ

  Και γμ τις δημοκρατίες έχουμε.
  Οτι θέλει ο πολίτης γίνεται.

  His master's voice κάτι οι πολιτικοί.

  Ε, ρε μυαλό που κουβαλάμε.

  θραξ Αναρμόδιος

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 12/06/2010 17:59:35

   Με τέτοιους κανόνες πάντα θα χάνουμε εμείς.
   Ο λαός. Ο πολίτης. Η χώρα όλη.

   Θραξ Αναρμόδιος

 4. πολίτης avatar
  πολίτης 12/06/2010 18:10:14

  Παραιτούνται στελέχη του ΛΑΟΣ. Διαβάστε κυρίως τους λόγους της παραίτησης:
  http://tiresias-press.blogspot.com/2010/06/to.html

 5. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 12/06/2010 18:33:38

  η νέα Ελλάδα έχει δύο πολύ σοβαρά θέματα να επιλύσει:
  το όνομα της χώρας δεν γίνεται όνομα κόμματος και δε μπορεί θα βρεθεί κάποιος παλαβός να τους σύρει στον Άρειο Πάγο.
  δεν έχει χρώμα! είναι όλα καπαρωμένα, εκτός του μωβ... -έστω λιλά! όποιος με πει χαιρέκακη έχει υγιές χιούμορ! :)

 6. Hase avatar
  Hase 12/06/2010 19:04:55

  Υπαρχουν πολλοι μαλακες που κανουν λεφτα απο το τιποτα και υπαρχουν πιο πολλοι μαλακες πολιτικοι που τροφοδοτουν τους πρωτους. Και υπαρχουμε και μεις, οι απολυτοι μαλακες που ψηφιζουμε τους πολιτικους μαλακες.

 7. ΣΥΣ avatar
  ΣΥΣ 12/06/2010 21:49:43

  ίσως η πλουσιότερη οικογένεια στην Ελλάδα είναι η οικογένεια Μητσοτάκη με επάγγελαμα ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ και δήθεν ψάχνουμε να βρούνε ποιός τα πήρε και έγινε πλόυσιος.
  Ο άκης είναι ένα τίποτα μπροστά στους μητσοτάκηδες αλλά τί περίεργο τα γνωστά παπαγαλάκια των ΜΜΕ μούγκα στην στρούγκα...............

  και εμείς περικοπες και δίαιτα ....................

 8. ελευθεριαδου βουλα avatar
  ελευθεριαδου βουλα 12/06/2010 23:23:06

  επαναφορα λοιπον στην πολιτικη που ολοι πιστεψαμε και αυτη την φορα στην αληθινη πολιτικη που εκφραζει τον κοσμο
  στην πυρα τα επικοινωνιολογακια

 9. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 13/06/2010 21:22:02

  Τον παλιό καιρό υπήρχαν ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, πράγματι. Σήμερα όλα τα κόμματα τσαλαβουτάνε σε θολά νερά για να βουτήξουν αδέσποτες ψήφους. Και, δυστυχώς, δεν βλέπω διαφορά μέχρι τώρα ούτε από την ΝΔ του Σαμαρά.
  Όταν επιτευχθεί ιδεολογικός προσανατολισμός θα τον καταλάβουμε: Θα υπάρξουν ιδεολογικά αξιώματα και θεωρήματα. Θα υπάρξουν θεωρητικοί (τεχνοκράτες, επιστήμονες), που θα θεμελιώνουν τον πολιτικό λόγο του Αρχηγού. Θα υπάρξουν δημόσιες συζητήσεις, εκλαϊκεύσεις, προπαγάνδα υπέρ των θέσεων του κόμματος. Και οι θέσεις δεν θα αλληλοαναιρούνται, γιατί θα τις έχουν επεξεργαστεί πραγματικοί γνώστες των θεμάτων, όχι "ανήψια" και, πάντως, όχι φαφλατάδες πολιτικάντηδες.
  Για την ώρα, ας πάμε για ύπνο.

  • κρις avatar
   κρις @ ΠΗΛΕΑΣ 14/06/2010 00:08:42

   μεγάλε φόρα γυαλιά τότε αφού δεν βλέπεις.

 10. 2926 avatar
  2926 04/07/2010 09:53:12

  Δοκιμαστική διαδικασία

  ''Βράζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ''
  ''Αναταραχή στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ''
  ''Καζάνι που βράζει το ΠΑΣΟΚ''

  Τι εξυπηρετούν άραγε φράσεις σαν τις παραπάνω που ακούμε κάθε φορά που η κυβέρνηση τα βρίσκει σκούρα; Είτε ψηφίζονται νέοι φόροι, είτε ασφαλιστικό, είτε σε μειώσεις μισθών, είτε έχουμε σκάνδαλα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία βράζει.

  Οι επιστήμονες της επικοινωνίας συμβουλεύουν η ένταση να δημιουργείται στην κεντρική πολιτική σκηνή για να μην επεκτείνεται στον δρόμο. Σκεφτείτε τα πρωτοσέλιδα να έγραφαν ''Ανυπόμονο το κοινοβούλιο να ψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για να προλάβει τις διακοπές του''. Είδηση που δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια. Τι σε νοιάζει το ασφαλιστικό αν έχεις 40 σπίτια και 3 εκατομμύρια στην τράπεζα. Από την σύνταξη περιμένεις;
  Τι βατραχοπέδιλο και κακό είχαν να φάνε τα ''δελφίνια'' της εκάστοτε κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να περιγραφεί.

  Η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ ''έβραζε'' επί τεσσεράμισι χρόνια. Σε κάθε δυσκολία όλα τα ΜΜΕ μιλούσαν για έξαλλους βουλευτές που επιτέθηκαν φραστικά σε υπουργούς και απειλούσαν ότι θα… θα… θα… Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. Η προηγούμενη κυβέρνηση πέρασε ότι νομοσχέδιο ήθελε και ας είχαν φτάσει οι βουλευτές στην 15η βράση. Όλοι αυτοί ''ξεσπάθωσαν'' μετά τις εκλογές πυροβολώντας κατά το κοινώς λεγόμενο ένα πτώμα...

  Το κάθε φάρμακο για να βγει στην παραγωγή πρέπει να παρέχει βεβαιωμένα και αδιαπραγμάτευτα αποτελέσματα. Οποιοδήποτε προηγούμενο στάδιο αποτελεί την δοκιμαστική διαδικασία. Την περίοδο που επάνω στα σώματα των άτυχων ποντικών εναλλάσσονται χημικές ουσίες και αναλογίες μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτή η πολυετής συνήθως περίοδος ονομάζεται από τις φαρμακευτικές εταιρίες πειραματικό στάδιο, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα.

  Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν μια ιστορική ευκαιρία στα χέρια τους. Αν πραγματικά διαφωνούν με τις βουλές της κυβέρνησης μπορούν απλά και χωρίς τυμπανοκρουσίες να καταψηφίσουν τα νομοσχέδια. Όπως έκαναν οι τρεις συνάδελφοι τους ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές. Σε διαφορετική περίπτωση τα ονόματα τους θα γραφτούν με μελανά χρώματα ως αυτοί που στήριξαν την δοκιμαστική διαδικασία που συντελείται πάνω στο σώμα της Ελλάδας.

  Οι ίδιοι γνωρίζουν τι έρχεται και έχουν ετοιμάσει από τώρα την ''απολογία'' τους ενώπιον των ψηφοφόρων, για τους ανεπαρκείς υπουργούς, τον εξαφανισμένο σε ταξίδια πρωθυπουργό και ότι άλλο βάζει ο νους σας. Επενδύουν και στην ελληνική νοοτροπία που δύσκολα αλλάζει. Μόνο που αυτή την φορά δεν είναι απόλυτα σίγουροι….

  http://29-26.blogspot.com/2010/06/blog-post_2191.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.