#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/01/2011 15:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι εξεγέρσεις του μέλλοντος θα είναι on lineΤο βλέπουμε να συμβαίνει παντού.   Η Τυνησία τώρα, το Ιράν πρόσφατα, ο παγκόσμιος «κυβερνοπόλεμος» και οι πολιτικοί κλυδωνισμοί που προκάλεσε εσχάτως το Wikileaks, όλα  δείχνουν ότι οι εξεγέρσεις του μέλλοντος θα γίνουν με τη βοήθεια των πληκτρολογίων. Η «επανάσταση του twitter» έχει αρχίσει  προ πολλού. Από την Μολδαβία και την κινητοποίηση της νεολαίας της κατά του Κ.Κ το 2009, μέχρι το Ιράν, με τους υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουσεΐν Μουσαβί, το σύγχρονο διαδίκτυο είναι ο άσος στο μανίκι των αδυνάτων. Στο Ιράν δούλεψε το Twitter, στη Τυνησία το Facebook, στη Δύση ομάδες διαδικτυακών ακτιβιστών αυτοοργανώνονται, επικοινωνούν, ανταλλάσουν απόψεις, οργανώνουν εκδηλώσεις, διαμαρτυρίες, κοινωνικά happenings, flash mobs, και άλλα πολλά.

Πρόσφατο παράδειγμα, αυτό με τις χιλιάδες Τυνήσιους που  βγήκαν στους δρόμους, διψασμένοι για αλλαγή, και για δημοκρατία. Διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή, με βασικό τους όπλο, εκτός από τις πορείες και τα συνθήματα,  το  διαδίκτυο. Στο facebook  εκατοντάδες «φίλοι» ανταλλάσσουν βίντεο από τα πολύνεκρα επεισόδια που συγκλονίζουν εδώ και ένα μήνα την Τυνησία και συμβολικά βάφουν με αίμα τη σημαία της Τυνησίας. Οι τυνησιακές αρχές ξεκίνησαν προ πολλού επιχειρήσεις phishing, κλέβοντας τα passwords των χρηστών, έτσι ώστε να τους κατασκοπεύουν και να περιορίσουν τις κριτικές φωνές. Όπως όμως αποδείχτηκε από τις εξελίξεις, εις μάτην! Ακόμη και η  χαλαρά οργανωμένη  ομάδα Anonymous, αποτελούμενη από διαδικτυακούς ακτιβιστές, και που πριν λίγο καιρό έγινε διάσημη για τις επιθέσεις (distributed denial of service- DDoS) που εξαπέλυσε εναντίον όσων εναντιώθηκαν στις αποκαλύψεις της WikiLeaks, ένωσε τις δυνάμεις με αυτές των Τυνήσιων διαδηλωτών. Από την άλλη,  το ίδιο το Facebook συνειδητοποιεί πλέον το σημαντικό του ρόλο στην ανταλλαγή πληροφοριών εν μέσω κρίσιμων καταστάσεων, και δεσμεύεται δημοσίως να μην λογοκρίνει οτιδήποτε.

Η  πληροφόρηση και η ενημέρωση που υπάρχουν σήμερα, δεν έχουν προηγούμενο σε καμία άλλη εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το ίδιο και η δίψα για ριζική αλλαγή τoυ πολιτικού και οικονομικού status quo. Οι ισχυροί, οι ελίτ, εκτός από την οργή, που εύκολα αντιμετωπίζουν με τη πατροπαράδοτη καταστολή, ή την επιτηδευμένη παραπληροφόρηση, μέσα από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν και την ελεύθερη πληροφόρηση, τη διάχυση των ιδεών. Και εκεί τα βρίσκουν σκούρα.

Το διαδίκτυο αναδεικνύεται σε καθοριστική μορφή πάλης της σύγχρονης εποχής. Στο ηλεκτρονικό οδόφραγμα. Τα παραδοσιακά οδοφράγματα, οι αιματηρές επαναστάσεις, δεν ενδείκνυνται πλέον ως μοναδικές ή αποκλειστικές  μέθοδοι αγώνα στις σύγχρονες πολυπληθείς και σύνθετες κοινωνίες. Οι εξεγερμένοι  καταγγέλλουν το σύστημα και τη διαφθορά του, οργανώνονται και δρουν τώρα με ένα απλό «κλικ». Και το κυριότερο, οι on line εξεγέρσεις δεν θα μπορουν να καπελωθούν εύκολα, όπως συνέβη στο παρελθόν με πολλές άλλες.Η χρησιμοποίηση του νέου  ηλεκτρονικού υπέρ-όπλου της ελεύθερης πληροφόρησης, στον συντονισμό διάφορων κοινωνικών δράσεων είναι νομοτελειακά αναπόφευκτη. Όπως αναπόφευκτη είναι και η  αυτό-οργάνωση μέσω διαδικτύου σε επίπεδο «γειτονιάς», τοπικών και κλαδικών αιτημάτων και συμφερόντων. Και έπειτα ο συντονισμός όλων αυτών. Μια grass roots αυτο - οργάνωση μέσα από την κοινωνική δικτύωση. Η άμεση δημοκρατία.

Το μέλλον, λοιπόν, είναι ήδη εδώ. Και είναι ηλεκτρονικό.

FX - SA

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Karampinas avatar
  Karampinas 15/01/2011 15:25:26

  Ακόμα περιμένουμε να δούμε το πρώτο μουσουλμανικό κράτος με πραγματική δυτικού τύπου φιλελεύθερη δημοκρατία. Το πιθανότερο να συμβεί στην Τυνησία είναι αυτό που παρολίγο να συμβεί στην Αλγερία, να κυριαρχήσουν οι ισλαμιστές, να γίνει μία τύπου ιρανική επανάσταση.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Karampinas 15/01/2011 19:13:38

   Αυτό θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Karampinas 15/01/2011 19:47:23

   Πιστεύω ότι είναι ασύμβατα αυτά τα δύο. Μέχρι και η Τουρκία που φαινόταν ότι τα κατάφερε για 80 χρόνια, αποδείχθηκε ότι το έκανε χάρη στη σχεδόν θρησκευτικού χαρακτήρα πίστη στον Κεμάλ, που υποκατέστησε το Κοράνι ως υπέρτατη αξία. Μόλις βρέθηκε ισλαμιστής που να παραβγαίνει στον Κεμάλ ως statesman, το Κοράνι ξαναπαίρνει το πάνω χέρι με πολύ γρήγορο ρυθμό και η δυτικού τύπου δημοκρατία τελειώνει κι εκεί.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Karampinas 15/01/2011 22:56:29

   Ο Σαρρής λέει στις εκπομπές του ότι το Ισλάμ δεν εκσυγχρονίζεται κι έχει δίκιο.

 2. Maximilien avatar
  Maximilien 15/01/2011 15:27:38

  Η τεχνολογία κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στη πληροφορία ή ενισχύει την εξέγερση ή την καταστολή αλλά ως εκεί.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Maximilien 15/01/2011 16:45:54

   Συμφωνώ.
   Οι εξεγέρσεις προϋποθέτουν φυσική παρουσία.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Orestios 15/01/2011 19:48:26

    Κι εγώ που χάρηκα νομίζοντας ότι δικαιωνόμαστε έναντι όλων αυτών που μας έλεγαν επαναστάτες του καναπέ!...

   • neotera avatar
    neotera @ Orestios 15/01/2011 23:42:39

    Εκεί είναι το στοίχημα να μπλέκονται ολες οι επαναστάσεις στο δίκτυο του Μεγάλου Αδελφού, στο ίντερνετ που ειναι αμερικανικό έδαφος. Τελικώς να φτάσουν να διαδραματίζονται μόνον στο μυαλό μας. Να τις προξενεί καθορίζοντας την πορεία τους η αρμόδια πρακτώρικη υπηρεσία που στρατολογεί φελους που την έχουν δει Μακιαβέλι από καθε χώρα. Περιμένοντας να φτάσουμε σε τέτοια υψη δεν έχουμε παρά να γράφουμε επαναλαμβάνοντας "ΖΗΤΩ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ" !

 3. Γιώργος avatar
  Γιώργος 15/01/2011 15:28:17

  Πάντως στην Ελλάδα οι εξεγέρσεις θα γίνονται διά μέσω της ΤV. Tώρα που αποκτήσαμε και τηλε-επαναστάτες σαν το Γκλέτσο, δεν μας σταματάει τίποτα.

  • Kasut avatar
   Kasut @ Γιώργος 15/01/2011 15:31:46

   τα χες με την Γιαγκουση η την Μαρια Ελενη Λυκουρεζου και στην πηρε?

   • Γιώργος avatar
    Γιώργος @ Kasut 15/01/2011 15:34:02

    βλέπω έχεις πλήρη γνώση για τις ερωτικές περιπέτειες του νέου μας εθνικού επαναστάτη :)

    • Kasut avatar
     Kasut @ Γιώργος 15/01/2011 15:37:02

     Η σφαιρικη μορφωση απαιτει και γνωσεις κουτσομπολιστικες.

   • Maximilien avatar
    Maximilien @ Kasut 15/01/2011 15:38:35

    Δεν λέει να περάσει ο καημός σε μερικούς. Τι να γίνει...

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Γιώργος 15/01/2011 17:13:56

   Και τους πολιτικούς που ψηφίζεις στο γυαλί τους βλέπεις και τους ακούς.

 4. Misha avatar
  Misha 15/01/2011 16:39:00

  Με το νέο ρουφιανονόμο και με προφαση την ασφάλεια , οι παροχείς τηλεφωνικών και διαδικτυακών συνδέσεων υποχρεουνται να διατηρούν φακελλωμένες όλες τις συνομιλίες και διαδικτυακες δραστηριότητες για ένα χρόνο.
  Δλδ αν υποθέσουμε πως συμβούν εδω ντραβαλα αλά Τυνησία , με διαδικτυακή συμβολή,αυτοί που θα τα οργανώσουν ή συμμετάσχουν σε αυτά και το δηλωσουν διαδικτυακά κινδυνευουν να βρεθούν παρέα με τον Κουφοντίνα....

  • Maximilien avatar
   Maximilien @ Misha 15/01/2011 16:45:00

   Δεν θα βρεθούν τόσα κελιά για όλους Misha. Και τα στάδια και ο ιππόδρομος είναι μπας κλας πια. Το κράτος δεν μπορεί πια να καταστείλει ενέργειες μεγάλου αριθμού ανθρώπων γιαυτό και δρουν προληπτικά μέσω εκφοβισμού. Υπάρχει και η ευρωπαϊκή χωροφυλακή standby.

   • Misha avatar
    Misha @ Maximilien 15/01/2011 17:15:50

    300 τόσους έχουν συλλάβει μέχρι τώρα για Πυρηνες , Σεχτες κλπ Ειναι ικανοι ν ανοιξουν ξανά και τον Αη Στράτη.
    Προκειται περι κανονικής χούντας, δεν ορρωδουν προ ουδενός

    • αποκατάσταση avatar
     αποκατάσταση @ Misha 15/01/2011 21:41:02

     Τι σχέση έχει η παρασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και η σύσταση τρομοκρατικής ομάδας με τη κουβέντα μας και την ενημέρωση στο διαδίκτυο. Πάντως χλωμό το κόβω το σενάριό σου, είναι τόσο αχανή τα δεδομένα που δεν ελέγχεται τίποτα...

    • vel avatar
     vel @ Misha 15/01/2011 22:30:27

     ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

 5. Θεωρείο avatar
  Θεωρείο 15/01/2011 17:57:48

  Η λαική εξέγερση και οι μάχες στους δρόμους είναι το τελευταίο μέσο αντίδρασης. Υπάρχουν ήδη σε εξέλιξη καλά τεκμηριωμένες νόμιμες διαδικασίες σε δικαστήρια και Βουλή.
  Αν τα ακυρώσουν κι αυτά, θα ξεσηκωθεί όλη η κοινωνία, που πρέπει να είναι αφυπνισμένη.
  Τότε η δυναμική εξεγερση όχι μόνο νομιμοποιείται, αλλά, πλέον είναι υποχρέωση για τον καθένα.

 6. paraellhnaw avatar
  paraellhnaw 15/01/2011 22:11:55

  δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κανονική λαϊκή εξέγερση, αν δουν ότι πάει κατά κει και είναι αναπόφευκτη, θα το γυρίσουν σε εμφύλιο.

  • Θεωρείο avatar
   Θεωρείο @ paraellhnaw 15/01/2011 23:11:15

   Ο εμφύλιος είναι πονεμένη μνήμη και δεν θα αφήσει ο κόσμος να πάει εκεί.

 7. κωστας β. avatar
  κωστας β. 15/01/2011 23:02:46

  Ότι αναδιάρθρωση και να κάνουν τα προβλήματα του χρέους,του ελλείματος,της αυξανόμενης ανεργίας των κατώτερων στρωμάτων της κοινωνίας,θα υπάρχει.Η κρίση η συστημική δεν αντιμετωπίζεται απο αυτούς που την δημιούργησαν.Είναι σαν να κλέβω μιά ...τράπεζα ,και να μου ανατεθεί εμένα να πιάσω τον κλέφτη.Κανόνας,όπου υπάρχει έλλειμμα υπάρχει κάπου πλεόνασμα,και δυστυχώς σ¨αυτήν την χρονική στιγμή αυτοί που δήθεν προσπαθούν να μας βγάλουν απο την κρίση,είναι ΑΥΤΟΙ που έχουν το πλεόνασμα.Μερικά δε στοιχεία πολιτικής είναι θέμα τρομοκράτησης,ποιός θα τρομοκρατήσει ποιόν,πόλεμος δηλαδή,το είπε κάποια στιγμή και ο Παπανδρέου αλλά αυτός είναι στο αντίθετο στρατόπεδο με τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα.Η ελπίδα πάντα (εκ φύσεως) είναι η νεολαία,αρκεί να καταλάβει ποιός είναι αυτός που τους στερεί το μέλλον της.Τώρα γιατί εγώ δεν βλέπω ,με την ισχύουσα παγκοσμιοποιημένη κατάσταση ,νόμιμο τρόπο να ξεφύγει η χαμηλομεσαία ανθρωπότητα,απο τα δεσμά της είναι ένα θέμα.Το σίγουρο όμως είναι ότι στην ψυχολογική βία ,γνώρισμα των δυνατών,οι αδύνατοι το μόνο που έχουν να αντιπαραθέσουν,είναι η σωματική βία,και για αυτό άλλωστε η δεύτερη ποινικοποιήθηκε ενώ η πρώτη είναι δύσκολο να την αποδείξεις.

 8. απορία! avatar
  απορία! 15/01/2011 23:43:02

  Ο factorx πήγε βόλτα με τα πεθερικά του!!!! Έχουμε να δούμε νέο άρθρο ώωωωρες!!!!!!!!!!!!!!!!

  (εκτός κι αν τον μαζέψανε στην αντιτρομοκρατική! :p)

 9. εξυπνούλης avatar
  εξυπνούλης 15/01/2011 23:51:35

  Πήγε βόλτα με τον Φαήλο αλλά δεν ξέρω να σου πω που.

 10. Dal avatar
  Dal 16/01/2011 01:18:23

  "Οι εξεγέρσεις του μέλλοντος θα είναι on line" Για την Ελλάδα δεν το βλέπω έδω έχει πέσει χειμερινή νάρκη. Ουτε με Face book ουτε με twitter ουτε με.....σφαίρες δεν πρόκειται να ξυπνήσουμε.

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/01/2011 01:18:38

  έβαλε διαφήμιση με πράσινα πουλάκια και ποδήλατα (τα πράσινα άλογα λείπουν) και προσπαθεί να συνέρθει!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.