#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/06/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι εκλογές επιβεβαίωσαν το τέλος της "Νέας Δημοκρατίας"

Ανοίγουμε την συζήτηση για τη νέα Κεντροδεξιά


 

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου:

Η Ν.Δ. έλαβε περίπου  τις μισές ψήφους από όσες είχε λάβει στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 (1.200.000 ψήφους έναντι 2.300.000). Το ΠΑΣΟΚ, από τις  3.000.000 ψήφους του 2009 συγκέντρωνε μόλις 756.000. Ο ΣΥΡΙΖΑ πολλαπλασίαζε 3,5 φορές τη δύναμη των 316 χιλιάδων ψήφων που είχε λάβει το 2009 και αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα με διαφορά περίπου 130 χιλιάδων ψήφων από τη Ν.Δ.  Τρία νέα κόμματα μπήκαν στη Βουλή με υψηλά ποσοστά (Ανεξάρτητου Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜ.ΑΡ.). Σε σχέση με τις εκλογές του 2009, έξι στους δέκα ψηφοφόρους ψήφισαν διαφορετικό κόμμα, ενώ το 19% του εκλογικού σώματος δεν αντιπροσωπεύθηκε στην Βουλή , επειδή τα κόμματα που ψήφισε δεν υπερέβησαν το όριο του 3%. Το εκλογικό σώμα συρρικνώθηκε  κατά 530 χιλιάδες σε σχέση με το 2009, παρότι τότε είχε σημειωθεί η μεγαλύτερη αποχή που είχαμε γνωρίσει στην Ελλάδα.

Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου:

 Η Ν.Δ. αύξησε τη δύναμή της κατά 634 χιλιάδες ψήφους και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 594 χιλιάδες. Η διαφορά των 170 χιλιάδων ψήφων που χωρίζει τα δύο κόμματα είναι μόνο το  2,8% των εγκύρων ψήφων, ενώ ο αθροιστικός δείκτης του λεγόμενου δικομματισμού από 35,6% τον Μάιο ανέβηκε κατά 21 μονάδες στο 56,6% (Ν.Δ.: 29,7%, ΣΥΡΙΖΑ: 26,9%). Οι τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους υπολογίζεται ότι ψήφισαν και πάλι διαφορετικό κόμμα, με την αποχή να αυξάνεται εκ νέου κατά περίπου 170 χιλιάδες. Τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, έδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή και μπήκαν πάλι στην Βουλή, αφού πρακτικά, πέρα από την κατά 4 μονάδες μείωση του ΚΚΕ, την κατά 3 μονάδες μείωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και την κατά σχεδόν 1 μονάδα μείωση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησαν τις ψήφους τους κυρίως από τις «εκτός Βουλής» δυνάμεις του Μαΐου, οι οποίες περιορίστηκαν από το 19% στο 6%.

 

Ποιά μορφή θα πάρει το νέο;

Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία από άρθρο του αναλυτή κ. Π. Σταθόπουλου στον "Τύπο της Κυριακής" σε ένα βασικό συμπέρασμα μας οδηγούν: Οι διπλές εκλογές του 2012, που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν και ως "οι εκλογές του Μνημονίου"  σφράγισαν το τέλος του προηγούμενου πολιτικού συστήματος και χάραξαν την αυγή ενός νέου. Είναι όμως ακόμα νωρίς για να πούμε ποια ακριβώς μορφή θα πάρει το νέο πολιτικό σκηνικό, στη Νέα Μεταπολίτευση που άρχισε. Νέα κόμματα θα συγκροτηθούν, παλιά θα διαλυθούν και άλλα θα επανασυσταθούν μέχρι να πάρει την τελική μορφή του το νέο κομματικό σύστημα.

Θα αποτελέσει άραγε το δίπολο Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ τον άξονα ενός νέου δικομματικού σκηνικού; Θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ; Μπορεί να υπάρξει μόνη της η ΔΗΜΑΡ; θα δημιουργηθεί μια νέα 'Ένωση Κέντρου" από δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ; Ποιές θα είναι οι αντοχές των ΑΝΕΛ; Το ΚΚΕ θα ανανεωθεί, επιτέλους; Ο Καρατζαφέρης τι θα κάνει; Η Χρυσή Αυγή θα ανέβει κι άλλο; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα μας απασχολήσουν τις ημέρες που έρχονται.

Για την ηγεμονία της Κεντροδεξιάς

Προς το παρόν για ένα είμαστε σίγουροι: έφτασε η ώρα για να εκδοθεί το πιστοποιητικό του επίσημου θανάτου της ΝΔ. Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Η ΝΔ έχει πεθάνει για την μεγάλη δεξαμενή των κεντροδεξιών ψηφοφόρων και μόνο ο διλημματικός χαρακτήρας των τελευταίων εκλογών και ο ίδιος ο Σαμαράς έσωσαν την παρτίδα. Νέες δυνάμεις, φρέσκιες, δυναμικές, σκληρές, εμφανίστηκαν και θα εμφανιστούν και θα πλαγιοκοπούν συνεχώς το ζωτικό της χώρο απειλώντας να τον καταλάβουν εξ΄ ολοκλήρου.

Εδώ δεν χωράνε μισόλογα, ούτε "στρογγυλεμένες" πολιτικές. Έχουμε γράψει δεκάδες φορές ότι το μεγάλο στοίχημα του Σαμαρά δεν είναι μόνο η έξοδος από το Μνημόνιο. Είναι κυρίως ο κοινωνικός μετασχηματισμός και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο μαζί με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο δεκαετιών, στη θέση του κοινωνικού συμβολαίου που επικράτησε με το ΠΑΣΟΚ μετά το 1974. Προϋπόθεση αυτού, είναι η βαθιά, δομική, τολμηρή αλλαγή της Νέας Δημοκρατίας. Η Κεντροδεξιά πρέπει να αλλάξει, να αποκτήσει νέα και ξεκάθαρη ιδεολογική ταυτότητα για να ηγηθεί στη νέα εποχή.

Μια τέτοια ηγεμονία, προϋποθέτει μια κεντροδεξιά που έχει «καθαρίσει» τον πολιτικό της λόγο από τα ήξεις – αφήξεις μιας ερζάτς σοσιαλδημοκρατίας.

Μια κεντροδεξιά που θα ταχθεί καθαρά υπέρ των δομικών μεταρρυθμίσεων στον Δημόσιο Τομέα και υπέρ μιας φιλελεύθερης αναμόρφωσης του ιδιωτικού Τομέα με νέο φορολογικό κώδικα, με τραπεζική αναδιάρθρωση, με απλές και ευέλικτες σχέσεις εργασίας, με πάταξη της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας.

Μια κεντροδεξιά που θα απενοχοποιήσει το «κέρδος», που θα θέσει το «επιχειρείν» σε νέες, στέρεες και δίκαιες βάσεις, που θα τολμήσει ρήξεις και τομές σε κρίσιμα θέματα όπως αυτά της λαθρομετανάστευσης και της ανακήρυξης ΑΟΖ.

Μια Κεντροδεξιά που θα συγκρουστεί με τα συμφέροντα των συνδικαλιστικών «κάστρων», των βαρόνων των ΜΜΕ, των συντεχνιών. Που θα συγκρουστεί κατά μέτωπο με όλους αυτούς που έχουν «βολευτεί» στην υπάρχουσα σάπια κατάσταση, με ιδεολογικό πλεονέκτημα τις αρχές και τις αξίες που έχουν προχωρήσει μπροστά όλες τις κοινωνίες του αναπτυγμένου κόσμου.

Με το μέρος των "αθώων του αίματος"

Η νέα και μεγάλη κεντροδεξιά θα πρέπει ξεκάθαρα, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές να δώσει το στίγμα της. Με τρόπο απλό και κατανοητό από όλους τους πολίτες, να επιλέξει τις κοινωνικές συμμαχίες που θα δημιουργήσει  και θα στηρίξει για να βγει η χώρα από το χάος. Δεδομένου ότι το Σύστημα ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που δημιούργησε και εξέθρεψε όλον αυτόν τον εσμό των «ενόχων» που μαζί τα «φάγανε» και καταστρέψανε τη χώρα και την κοινωνία και δεδομένου επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από καιρό επιλέξει πλευρά, έχει αναγορευθεί σε υπερασπιστή και συνένοχο του παραπάνω «εσμού», είναι φανερό ότι η νέα κεντροδεξιά ευρωπαϊκή παράταξη, ο νέος κεντροδεξιός Πατριωτικός Συναγερμός, έχει υποχρέωση να πάρει το μέρος των «αθώων» του αίματος. Να σταθεί πλάι σε αυτούς που μπορούν και θέλουν να βγάλουν το κάρο από τη λάσπη. Να σαλπίσει προσκλητήριο μεταρρυθμιστικών και ανανεωτικών δυνάμεων. Να διαρρήξει τους δεσμούς της με το αμαρτωλό παρελθόν της και να οδηγήσει σταθερά τη χώρα στις απαραίτητες βαθιές δομικές αλλαγές, χωρίς τις οποίες είναι αδύνατον αυτή να ορθοποδήσει είτε με ευρώ είτε με δραχμή, είτε με μνημόνιο είτε χωρίς μνημόνιο, είτε μέσα στην Ευρώπη είτε εκτός.

Έχουμε ξαναγράψει ότι η καθεστωτική πολιτική της ντόπιας και ξένης διαπλοκής αντιπαλεύεται μόνο με ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο στην βάση του εθνικού προσδιορισμού, της διατήρησης της εθνικής ταυτότητας και με κοινωνική πολιτική που θα αγκαλιάσει τους δοκιμαζόμενους πολίτες όλων των κατηγοριών, αλλά πρωτίστως την μεσαία τάξη.

Αυτή η Κεντροδεξιά δεν μπορεί παρά να είναι ταυτόχρονα βαθιά πατριωτική και λαϊκή επειδή εκτός των άλλων οφείλει να συσπειρώσει τις μεγάλες μάζες της λαϊκής δεξιάς που χάθηκαν το 2009 με τις μεσαιοχωρίτικες αντιλήψεις και τώρα με την συγκυβέρνηση και το μνημόνιο.

Ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει λοιπόν να εξαγγείλει την υπέρβαση της ΝΔ με ένα πλατύ κεντροδεξιό πατριωτικό και κοινωνικό μέτωπο, με ένα νέο Πατριωτικό Συναγερμό, στόχος του οποίου θα είναι η παραμονή στο Ευρώ, η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου προς όφελος του λαού, η Ανάπτυξη και όλα τα άλλα πατριωτικά και εθνικά  στοιχεία του προγράμματος του (ΑΟΖ κλπ) που μπορούν να εξελιχθούν σε ένα Εθνικό Πρόγραμμα για την Έξοδο από την Κρίση και την Αναγέννηση της χώρας

Κοιτάζοντας στο μέλλον και έχοντας μοναδικό μέλημα την σωτηρία του τόπου, θα πρέπει να προσφέρει γρήγορα στον λαό μια καινούρια, λαμπρή και ιδεολογικά κυρίαρχη Κεντροδεξιά. Μια φιλελεύθερη ελληνική παράταξη που θα αλλάξει για πάντα την ατζέντα της κοινωνίας και θα την τραβήξει μια κι έξω από το βάλτο της αριστερόστροφης στασιμότητας και του κρατικοδίαιτου αυτισμού που τόσα δεινά έχουν επισωρεύσει στη χώρα.

 FactorX - Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kas avatar
  kas 25/06/2012 07:44:03

  Καλημέρα σε όλους

  Επιτέλους ανοίγει...αυτό που πρέπει να ανοίξει τώρα. Συγχαρητήρια Φάκτορα και Ακένατον για την επιλογή.

  Σίγουρα θα ειπωθούν πολλά, αλλά με βρίσκει σύμφωνο το κείμενο σε γενικές γραμμές. Να προσθέσω απλά ότι ένα τέτοιο μέτωπο, θα είναι μεν ΔΕΞΙΟ, αλλά θα κινείται από τις παρυφές της - με την κατεστημένη έννοια - ακροδεξιάς ως τις παρυφές τις αριστεράς, ενώνοντας όλους όσους έχουν κοινό όραμα τόσο για τον τόπο, όσο και για την προσωπική-συλλογική εξέλιξη τους.

  Και ένα τέτοιο όραμα πρέπει να έχει εντός...το ξεπέρασμα του φυλετικού πεπρωμένου και το οριστικό σταμάτημα μιάς ατέρμονης ανακύκλωσης που δυναστεύει τον τόπο αιώνες τώρα.

  Δεν θα είναι μόνο λαϊκό, αλλά και ελιτίστικο. Δεν θα είναι μόνο κοινωνικό, αλλά και ατομικό. Δεν θα έχει μόνο το εμείς, αλλά και το εγώ...στην υπηρεσία του εμείς. Δεν θα έχει στίγμα...αλλά θα το αποτινάξει από πάνω του. Θα έχει όραμα το πέρα, το beyond...Πέρα από ιδεοληψίες και εμμονές που σταματούν την αρμονική σύνθεση.

  Καλή κουβενταρία να γίνει.

  • κωστας Α avatar
   κωστας Α @ kas 05/07/2012 16:49:25

   ΔΗΛΑΔΗ ,αν καταλαβα καλα εσεις επιμενετε οτι υπαρχει καποιο οραμα στους οπαδους των κομματων και αυτο που μας απομενει ειναι να το διαβασουμε σωστα ωστε συμφωνουντες να ενωθουμε κατω απ αυτο το ενιαιο οραμα και να δημιουργησουμε την νεα μεγαλη παραταξη. ΦΙΛΕ για καποιο λογο που δεν ειναι της παρουσης πηρα μια ποιο στενη επαφη με την πολιτικη και ιδιαιτερα με την ΝΔ . Δυστυχως δεν διεκρινα πουθενα ιδανικο, πουθενα οραμα , πουθενα εθνικο στοχο !!! ΔΙΕΚΡΙΝΑ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΕΓΩΙΣΜΟΥΣ , ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΑΝΤΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΤΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΧΟΡΤΟΥ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΒΟΛΕΜΑ !!!!!!! ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΑΜΑΚΙΑ !!! ΟΛΟΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΝ ΕΝΩ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ !!!!!! ΓΝΩΣΕΣΘΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΥΜΑΣ ......αφηστε τα ωραια λογια και πεστε αληθειες στον εαυτο σας και στους αλλους.Αλλιως η πατριδα δεν σωζεται !!!

 2. Anaconda avatar
  Anaconda 25/06/2012 08:44:49

  "Ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει λοιπόν να εξαγγείλει την υπέρβαση της ΝΔ με ένα πλατύ κεντροδεξιό πατριωτικό και κοινωνικό μέτωπο, με ένα νέο Πατριωτικό Συναγερμό, στόχος του οποίου θα είναι [...] που μπορούν να εξελιχθούν σε ένα Εθνικό Πρόγραμμα για την Έξοδο από την Κρίση και την Αναγέννηση της χώρας"

  Χαίρομαι γιατί, όπως έχουμε διαπιστώσει με τον Ιεροφάντη -και όχι μόνο- η επιλογή "Εθνικό Πρόγραμμα" είναι πλέον λογικός μονόδρομος.
  Άλλοι το λένε Εθνική Λύση - διότι δεν ξέρουν καν τί είναι.
  Άλλοι το λένε Εθνικό Σχέδιο - διότι απλά αντέγραψαν τους τίτλους.
  Άλλοι το λένε Εθνική Αντιπρόταση - διότι κατάλαβαν εγκαίρως την ανάγκη αντικατάστασης του Μνημονίου.
  Κάποιος άλλος το είχε πει αρμοδίως κάπως αλλιώς, αλλά ας μείνουμε στα δημοσίως γνωστά.
  Τελικά, όπως και να την πει κανείς, συμφωνούμε αφενός στην ανάγκη ύπαρξής της και στο περιεχόμενό της.

  Περιέργως, ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί: από "Μονομερή καταγγελία την επόμενη μέρα" στις πρώτες εκλογές πήγε στο "Αντικατάσταση του Μνημονίου με Εθνικό Σχέδιο". Διάβασε τα manual και κατέληξε στο σωστό (το τιμολόγιο για τα πνευμαιτκά δικαιώματα θα του σταλεί λίαν συντόμως). Πώς λοιπόν μπορεί να ισχυριστεί μια μη αριστερή παράταξη ότι διαφέρει ουσιωδώς από τον ΣΥΡΙΖΑ;

  Πρώτον, να διαθέτει την ικανότητα παραγωγής κυβερνητικού προγράμματος με στρατηγική και λύσεις, όχι με θέσεις / απόψεις / τίτλους / ατάκες και λοιπά ανέκδοτα.
  Δεύτερον, να διαθέτει άτομα ικανά να τα υλοποιήσουν, όχι πολιτικά απολιθώματα ή αγουρόφατσες του κομματικού σωλήνα.
  Τρίτον -και κυριότερο-, για να είναι όντως παράταξη και όχι κόμμα, να έχει σαφή ιδεολογική διαφοροποίηση με το κατάλληλο θεωρητικό υπόβαθρο.

  Θα μπορούσε ποτέ η ΝΔ να μετεξελιχθεί σε κόμμα που θα επιτρέψει, αν όχι παράξει εκ των έσω, μια τέτοια εξελικτική διαδικασία;
  Θα μπορούσε κάποιο άλλο υφιστάμενο κόμμα να κάνει κάτι τέτοιο;
  Θα υπήρχε ανάγκη δημιουργίας άλλου κόμματος;

  Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει εξέλιξη αν δεν υπάρχει αλλαγή του τρόπου σκέψης, ήτοι μετάνοια.
  Για να υπάρξει μετάνοια, πρέπει να υπάρξει βαθειά κατανόηση και κρασπεδοποίηση του εγωϊσμού.
  Χωρίς μετάνοια, ο πολιτικός είναι απλά μέρος του προβλήματος.
  Με μέρη του προβλήματος δεν λύνεις το πρόβλημα.
  Με πολιτικά μπάζα δεν φτιάχνεις νέα οικοδομή.
  Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.

  • κωστας Α avatar
   κωστας Α @ Anaconda 05/07/2012 16:51:35

   ΩΡΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΓΑΛΕ !!! ΑΡΙΣΤΑ 10 και με τονο .

 3. Στρυμών avatar
  Στρυμών 25/06/2012 09:01:23

  Άραγε θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε;

 4. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 25/06/2012 09:13:18

  Το βασικότερο όλων είναι η αλλαγή στο εσωτερικό του κόμματος. Η αλλαγή αυτή θα δώσει το στίγμα στην ελληνική κοινωνία ότι η Ν.Δ αποφάσισε να αλλάξει και θα κάνει ότι χρειάζεται γι'αυτό. Ποιά στοιχεία θα χαρακτηρίζουν αυτή την αλλαγή;
  1. Κατάργηση όλων των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων.
  2. Διαγραφή του μητρώου και εγγραφή εκ νέου των μελών.
  3. Εγγραφή μελών αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στην ιστοσελίδα της Ν.Δ.
  4. Θεσμοθέτηση πενταμελούς επιτροπής σε κάθε δήμο ορισμένη από το κόμμα. Υποψηφιότητες έχουν το δικαίωμα να καταθέτουν τα μέλη του κόμματος αποστέλωντας το βιογραφικό τους. Η πενταμελής αυτή επιτροπή θα συνιστά το μόνο τοπικό όργανο με συγκεκριμένη θητεία και θα εκλέγει μόνη της τον πρόεδρο της. Μέλη της επιτροπής δεν μπορεί να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Η επιτροπή αυτή θα εισηγείται τους υποψήφιους βουλευτές στα κεντρικά του κόμματος. Το μέλος δεν θα μπορεί να είναι και υποψήφιος βουλευτής.
  Κάνοντας τα παραπάνω ΤΩΡΑ που είναι νωρίς και δεν επίκεινται εκλογές θα ξεκαθαρίσει το παλαιοκομματικό πεδίο από τοπικούς κομματάρχες - συνήθως αγράμματους αγρότες και τεμπελόσκυλα συνδικαλιστές του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα - και θα γίνει η αντικατάστασή τους από νέους μορφωμένους επιστήμονες. Θα στείλουμε επομένως μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι ΕΜΕΙΣ ΘΈΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ.
  Η 5μελής επιτροπή δήμου θα έχει αρμοδιότητες και θα είναι υπεύθυνη για το δήμο που θα εκπροσωπεί. Ο ορισμός των μελών θα είναι ευθύνη του κόμματος όμως θα στηρίζεται σε αξιολόγηση των ατόμων και όχι σε συναλλαγές με τους τοπικούς άρχοντες και αλισβερίσι.
  Οι τοπικές οργανώσεις στα χωριουδάκια και σε συνοικίες καταργούνται.
  Η Ν.Δ πρέπει να δώσει ξεκάθαρο μήνυμα ότι:
  1. Θα αλλάξει το παλιό με ένα νέο σκηνικό απαρτιζόμενο από υπεύθυνους επιστήμονες.
  2. Ξεκινά στη νέα εποχή οργανώνοντας εκ νέου το κόμμα χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και την τεχνολογία.
  3. Εγκαταλείπει τη μεταπολιτευτική τακτική του ανεύθυνου συνδικαλισμού.
  4. Δημιουργεί μια ομάδα με νέα δημιουργικά στελέχη, τα άριστα στις τοπικές κοινωνίες, διαγράφοντας τις αμαρτίες των κομματόσκυλων.

  • Στρυμών avatar
   Στρυμών @ Δεξιόχειρας 25/06/2012 09:22:05

   Πάρα πολύ σωστές απόψεις στο οργανωτικό!!!

  • dikefalosaitos avatar
   dikefalosaitos @ Δεξιόχειρας 25/06/2012 13:53:39

   Μπράβο δεξιόχειρα, σωστά τα λες, σε ένα διαλυμένο κόμμα, ξεκινάς την οργάνωσή του από μηδενική βάση, με κανόνες που θα φέρνουν το κόμμα κοντά στην κοινωνία και όχι στα χέρια των κομματόσκυλων. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να προχωρήσεις μετά και στο δεύτερο βήμα, την ανανέωση και των ανωτέρω ορόφων του κόμματος. Η ανανέωση ξεκινάει πάντα από τα κάτω.

   • akenaton avatar
    akenaton @ dikefalosaitos 25/06/2012 14:27:42

    Σίγουρα οι αλλαγές πρέπει να είναι ριζικές. Μην ξεχνάμε όμως πως οι ΑΡΙΣΤΟΙ έχουν το κακό συνήθειο να είναι σκεπτόμενοι πολίτες, "καχύποπτοι" πολιτικά και κυρίως, εραστές της καθαρότητας των ιδεών και της ΠΡΑΞΗΣ. Συνήθως ΔΕΝ ακολουθούν ως πρόβατα αρχηγούς και ηγέτες, ΔΕΝ είναι φανατικοί και ΔΕΝ είναι "χειραγωγίσιμοι". Για να τους προσελκύσει ένας πολιτικός - κομματικός χώρος, πρέπει να έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Δηλαδή, αξιοκρατία, φρέσκες ιδέες, βούληση να τις πραγματοποιήσει. Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει μέχρι "να γυρίσει ο τροχός" και η παραζαλισμένη κοινωνία άμα τε και η "πασοκοποιημένη" ΝΔ να αλλάξουν αρκετά ώστε να στελεχωθούν από τους καλύτερους και αξιότερους των Ελλήνων. Κι αυτό, καλώς ή κακώς πρέπει να γίνει "από τα πάνω" και απαιτεί τιτάνιες προσπάθειες στην κατεύθυνση της μεταρρύθμισης των θεσμών και την κατάργηση των "αμαρτωλών" πολιτικών και κομματικών πρακτικών του πρόσφατου παρελθόντος. Χρειάζεται μαστίγιο, φραγγέλιο, σκούπα αλλά και καθαρός πολιτικός λόγος, καινούριες ιδέες, πολλή δουλειά. Κυρίως όμως χρειάζεται το ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ! Χωρίς αυτό, εξακουλουθητικά και λεπτομερώς εφαρμοσμένο, η κοινωνία ΔΕΝ πρόκειται να συγκινηθεί και οι άξιοι και ικανοί θα παραμένουν ες αεί εκτός του κομματικού "νυμφώνος". Μέχρι τα κομματικά "μαντριά" να γίνουν χώροι παραγωγής πολιτικής και ιδεών, μέχρι τα κομματικά μαντρόσκυλα να πάρουν πόδι, μέχρι οι κομματικοί "γιδοβοσκοί", "τσελιγγάδες" και "τσιφλικάδες" να παραδώσουν τις "γκλίτσες" και τα "κουδούνια" μην περιμένετε να αλλάξει τίποτε στο κομματικό γίγνεσθαι της ΝΔ (ή και άλλου κόμματος). Κι αυτό, μπορεί να γίνει μονάχα ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΩ δυστυχώς ....... Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι και το μεγαλύτερο ΣΤΟΙΧΗΜΑ του Αντώνη Σαμαρά!

    • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
     ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ akenaton 25/06/2012 18:59:12

     Δεξιόχειρα, πρώτον τα κόμματα και όλες οι συνασπισμένες διαφόρων ειδών ομάδες δεν είναι ομάδες αγγέλων επί γής, ώστε να υπάρχει η ιδεατή οργανωτική δομή που περιγράφεις πολύ σωστά.Πάντα θα υπάρχουν κομματόσκυλα και πάν τα θα υπάρχουν οι γλείφτες της εξουσίας. Αυτό δεν μπορείς να το αποφύγεις . Μπορεί όμως στην περίπτωση αυτή, το κέντρο να ελέγχει με ορθολογιστικό τρόπο τις δράσεις και ενέργειες των
     επιφορτισμένων με τις διάφορες αρμοδιότητες, στελεχών του κόμματος.
     Δεύτερον, εμείς που είμαστε μακριά από το κέντρο και δή σε νησιά που το χειμώνα μια έχουμε καράβι και δυό όχι, η τοπική οργάνωση είναι ο συνεκτικός κρίκος των μελών της ΝΔ και μάλιστα (μιλάω για το νησί μου) με εξαιρετικές αποδόσεις.
     Τρίτον , οι φρέσκιες ιδέες είναι αποτέλεσμα αναζήτησης και ενημέρωσης και πνευματικού κόπου
     σε κάθε μέρος της πατρίδας και θα μπορούσαν να γίνονται αποδεκτές στο κέντρο, στα headquaters που λέμε, φιλτράροντάς τα ομαδοποιημένα και μέσω των λεγομένων social media να επιστρέφουν με επισημάνσεις, απαντήσεις κλπ. στοιχεία στον αποστολέα . Στη συνέχεια της συζήτησης θα πούμε κι άλλα.

    • dikefalosaitos avatar
     dikefalosaitos @ akenaton 25/06/2012 19:25:27

     Φίλε Akenaton, συμφωνώ στο ότι από πάνω θα πρέπει να δοθεί το παράδειγμα, όμως πιστεύω ότι οι αλλαγές έρχονται (επιβάλλονται) πάντα από κάτω.
     Επάνω σε σαθρά θεμέλια δεν μπορείς να χτίσεις τίποτα σωστά.
     Εάν δεν φτιάξεις υγιή βάση, δεν μπορείς να βγάλεις καινούργια στελέχη, παρά μόνο γόνους.
     Πρέπει ο αρχηγός όμως να θεσπίσει κανόνες που να μην αφήνουν χώρο στα παράσιτα, για να μπορέσει να ανθήσει κάτι καινούργιο.
     Τα μεγαλοστελέχη εκτοπίζονται μόνο όταν σπρώξουν οι κάτω, οι πάνω ποτέ δεν διώχνουν τον διπλανό τους, επικρατεί ομερτά και ο αρχηγός δεν μπορεί να αρχίσει να παίρνει κεφάλια, χωρίς να έχει άλλους για να αντικαταστήσει τους παλιούς.
     Υ.Γ. Ωραία κουβεντούλα ανοίξατε, όμως θα γίνει το επόμενο βήμα, εάν στο τέλος κάνετε την σούμα.
     Άλλωστε όλοι έχουν κάτι να προσφέρουν, ώστε να εμπλουτισθεί το τελικό κείμενο.

     • akenaton avatar
      akenaton @ dikefalosaitos 25/06/2012 20:45:25

      Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση όπως και στο ερώτημα για την κότα και το αβγό. Σίγουρο είναι πως θα χρειαστεί "δάκτυλος" Σαμαρά!
      Σωστότατο το υστερόγραφό σας, για ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζονται οι απόψεις όλων και μια γόνιμη περίοδος "ζύμωσης".
      Φιλικά.

   • κωστας Α avatar
    κωστας Α @ dikefalosaitos 05/07/2012 17:03:27

    Ελατε ,ελατε και ποιος θα βολεψει το παιδι του κυριου η της κυριας , που δεν θα γινοταν ουτε θυρωρος στην πολυκατοικια ,και η αγωνιστρια, ο αγωνιστης θα το τακτοποιησει σε βαρος του ικανοτατου αλλα αδικτυωτου γειτονοπουλου το οποιο πικραμενο θα το δουμε στους δρομους να πετροβολει το συστημα !!! Και μετα θα προσλαμβανουμε και αλλους ημετερους ειδικους φρουρους για να αντιμετωπισουμε τα θυμωμενα αυτα παιδια !!!!!!!!! δεν νομιζεται οτι ηρθε η ωρα να σοβαρευτουμε !!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 25/06/2012 09:19:55

  Δεν υπαρχει ομως ειτε μεσα ειτε εξω απο το ευρω,ειτε μεσα ειτε εξω απο την ΕΕ.
  Το θεμα αυτο ειναι κομβικο και χωριζει τις δυναμεις και της δεξιας.
  Αυτος ειναι ο λογος που η ΝΔ κανει κυβερνηση με την κεντροαριστερα (ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ) και οχι την υπολοιπη δεξια (ΑΝΕΛ,ΧΑ).
  Αποδεικνυεται δηλαδη στην πραξη οτι το διλημμα Ευρωπη ή οχι,ειναι τοσο ισχυρο που υπερβαινει τα υπολοιπα και τελικα σε Βουλη με απολυτη πλειοψηφια δεξιας και πρωτο κομμα τη ΝΔ γινεται κυβερνηση κεντροαριστερας.
  Το διλημμα αυτο εκτος απροοπτου θα συνεχισει να υπαρχει και οδηγει σε μακρα σειρα κεντρωων κυβερνησεων.
  Επισης η αντιθεση μεταξυ φιλελευθερων ή νεοφιλελευθερων και εθνικιστων στο χωρο της δεξιας ειναι μεγαλη - στις πρωτες εκλογες τα τρια νεοφιλελευθερα κομματα ΔΗΣΥ,ΔΡΑΣΗ,Τζημερος πηραν 8% ,πιο πολυ απο τη ΧΑ - που δεν μπορει ευκολα να γεφυρωθει σε μια παραταξη.
  Με τα δεδομενα αυτα 1) πολυδιασπαση δεξιας 2) αντιθεση φιλελευθερων -εθνικιστων 3) ευρωπαικος προσανατολισμος που οδηγει σε συγκλισεις στο κεντρο κατα τη γνωμη μου η ΝΔ πρεπει να εγκαταλειψει τη θεση της για εκλογικο συστημα ενιοσχυμενης αναλογικης και να δεχθει την απλη αναλογικη που ως τωρα δεν ηθελε γιατι ηταν πολιτικα απομονωμενη μεταξυ σοσιαλιζοντων κομματων.Στη νεα μεταπολιτευση η ΝΔ δεν ειναι πολιτικα απομονωμενη ,το καταφυγιο των μη μαρξιστων.Ειναι η γεφυρα εθνικιστων,νεοφιλελευθερων και μετριοπαθων αριστερων και η απλη αναλογικη συμφερει.

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ ψυχραιμια 25/06/2012 12:02:16

   1. Τα εκλογικά συστήματα δεν επιλέγονται επειδή ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΑ συμφέρουν. Ενα εκλογικό σύστημα πρέπει πάνω απ΄ όλα να είναι λειτουργικό. Η απλή αναλογική δεν είναι. 2. Το παρόν εκλογικό σύστημα μπορεί να υποβοηθήσει την δημιουργία ισχυρών κυβερνήσεων. Πρέπει βεβαίως να ληφθούν υπ΄ όψη δυο ακόμη παράμετροι Ποσοστό 1ου κόμματος και διαφορά από το 2ο 3. Αντί της πολυδιάσπασης και της εν συνεχεία αναζήτησης διακομματικών συγκλίσεων δεν θα ήταν πιο λειτουργικό οι συγκλίσεις και οι συνθέσεις να γίνουν στα πλαίσια ενός ενιαίου πολυσυλλεκτικού κόμματος που θα μπορεί και να διαλέγεται με διαφορετικές ιδέες ( επί κοινων βασικών αρχών) και να τις συνθέτει; 4. Η κρίση θα δημιουργήσει πιθανώτατα ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό σκηνικό. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι σκηνικό πολυδιάσπασης. Καινούργιες "συσσωματώσεις" θα αντικαταστήσουν τις παλιές, θα τεθούν κάποιες καινούργιες κόκκινες γραμμές και κατά τη γνώμη μου καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε το "μοτίβο" του δικομματισμού και των ισχυρών κυβερνήσεων. (Εντελώς άλλο θέμα αν το επίπεδο συνεννόησης και αντιπαράθεσης των πολιτικών σχηματισμών πρέπει να αλλάξει δραστικά).

 6. Στρυμών avatar
  Στρυμών 25/06/2012 09:19:56

  Συμφωνώ στα περισσότερα με το κεντρικό άρθρο. Επίσης το θέμα του άρθρου είναι από δω και στο εξής πάρα μα πάρα πολύ επίκαιρο.
  Το πολιτικό παιχνίδι στον τόπο μας θα παιχτεί από εδώ και πέρα και πάλι στο κέντρο όπως συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Όταν λέω κέντρο δεν εννοώ φυσικά το πολιτικό κέντρο αλλά τον μέσο πολίτη με τις μέσες ανάγκες του.
  Η ΝΔ μπορεί και πρέπει να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα όπου μέσα σ' αυτό θα μπορούν να χωρέσουν αντιλήψεις από το "νεοφιλελευθερισμό" σε πολλά θέματα όπως την οικονομία , την παιδείας κ.α. αλλά και από την πατριωτική δεξιά όπως στη λαθρομετανάστευση , στην άμυνα , στις σχέσεις μας με τους γεότονες και γενικότερα σε εθνικά θέματα.
  Τα παραπάνω είναι τελείως σχηματικά για να καταδείξουν το ευρύχωρο του κόμματος.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν μετασχηματιστεί σ' ένα κεντοαριστερό κόμμα δεν θα μπορέσει να παίξει κεντρικό ρόλο στη πολιτική σκηνή όπως το ίδιο θα συμβεί και με τους ΑΝΕΛ.
  Η ΝΔ πρέπει να συνθέτει απόψεις και να πάψει αποτελεί άθροισμα καπετανάτων που όταν δεν περνάει του κάθε μικροκαπετάνιου παίρνει το μπουλούκι του και φεύγει.

 7. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 25/06/2012 09:21:26

  Συμφωνούμε στο περιεχόμενο της νέας παράταξης. Να προστεθεί και η προστασία της ελληνικής γλώσσας και ταυτότητας μέσα στους στόχους της ευρείας αυτής παράταξης. Το όνομα παίζει μεγάλο ρόλο και γι' αυτό πρέπει και ήρθε η ώρα να αλλάξει το "ΝΔ". Χρειάζεται κάτι δυνατό και εύηχο ή με εύηχο αρτικόλεξο. Και να έχει ενωτικό χαρακτήρα και όχι διχαστικό όπως συνηθίζουν διάφορα αριστερά κόμματα. "Ελληνική Λαϊκή Παράταξη"

  • EVANGELOS avatar
   EVANGELOS @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 25/06/2012 12:24:51

   “Ελληνική Λαϊκή Παράταξη” ... E.Λ.ΠΑ. ... "πάντα και παντού δίπλα σας"

   πολύ καλό !!!

   προτείνω έμβλημα σταυρό από κάτω δικέφαλο αετό και πάνω το σήμα της Ευρώπης

   http://www.localfinder.gr/custom/domain_1/image_files/sitemgr_photo_2016.jpg

   • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
    ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ EVANGELOS 25/06/2012 14:07:14

    Είναι κι αυτό που λες.

    Να γίνει:

    "Ελληνικό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ)"


    κάνει και συνειρμό με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Ε.Λ.Κ.)

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 25/06/2012 22:01:00

     Μα καποτε το ονομα της παραταξης ηταν Λαικο Κομμα σκετο.
     Καποιος πρεπει να εχει τα δικαιωματα του ονοματος στον Αρειο Παγο.

     • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
      ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ψυχραιμια 27/06/2012 11:27:34

      Κανείς δεν έχει πια τα δικαιώματα του παλιού Λαϊκού Κόμματος καθώς αντικαταστάθηκε από τον Ελληνικό Συναγερμό που ιδρύθηκε το 1951 από το στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο και απορρόφησε το μέγιστο μέρος της δύναμης, σε οπαδούς και στελέχη, του Λαϊκού Κόμματος και δέχθηκε τις προσχωρήσεις του Νέου Κόμματος και του Λαϊκού Ενωτικού Κόμματος.

      Επομένως, κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει να συσταθεί ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΕΛΚ)

 8. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 25/06/2012 09:41:26

  Ο όρος "Νέα Δημοκρατία" παραπέμπει πλέον σε σεβάσμια (λέμε τώρα...) γηραλέα κυρία, που τη σέβεσαι επειδή ήταν φίλη της μαμάς σου, τη χαιρετάς άμα τη βλέπεις στο δρόμο, άντε να την καλέσεις και σε κανένα βαφτίσι από υποχρέωση και για το χατήρι της μαμάς, αλλά μέχρις εκεί. Δεν την θέλεις και για κολλητή σου, ούτε καν θα την καλέσεις σπίτι σου, ούτε βέβαια θα χαίρεσαι αν χτυπάει το κουδούνι του σπιτιού σου όποτε της λείπει ένα λεμόνι....
  Ρωτήστε την πιτσιρικαρία στα σχολεία, ακόμα και σε καλά ιδιωτικά σχολεία. Τα κόμματα που υπάρχουν είναι δύο, Σύριζα και Χρυσή Αυγή. Με τις υγείες μας...

  • Δημήτρης, ετών 31 avatar
   Δημήτρης, ετών 31 @ ΒΙΣ 25/06/2012 14:33:27

   Πολύ σωστά. Πολύ σωστό και το άρθρο. Πρέπει εν τέλει η Νέα Δημοκρατία επιτέλους να ξεπεράσει τα συμπλέγματά της και να γίνει ένα σύγχρονο, δεξιό κόμμα. Είμαστε δεξιοί, ευρωπαιστές και δεν ντρεπόμαστε, ούτε απολογούμαστε σε κανέναν.

 9. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 25/06/2012 09:41:32

  Φάκτορα και Ακένατε, καλημέρα. Θέσατε τους δακτύλους επί των τύπων των ήλων και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με το όλο περίγραμμα. Η λέξη κλειδί για μένα είναι ο "κοινωνικός μετασχηματισμός". Αυτό απαιτεί χρόνια και στρατηγικό προγραμματισμό σε πολλά επίπεδα. Κυρίως όμως στην παιδεία όπου οι Λερναίες Ύδρες είναι πολλαπλές και διαφορετικές.

 10. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 25/06/2012 09:42:00

  Στο άρθρο περιγράφεται αυτό που ο κόσμος ονομάζει "Λαϊκή Δεξιά"
  Όχι ότι είναι κακό, προσωπικά συμφωνώ με το ΣΥΝΟΛΟ των προτάσεων, αλλά την απορία μου την έχω... ΓΙΑΤΙ το "ξορκίζαμε" το κακό και το λοιδορούσαμε ως ...λαϊκίστικο τόσον καιρό?

 11. unfair avatar
  unfair 25/06/2012 09:50:29

  δεν μου ακούγεται καλά το κεντροδεξιά, το δεξιά κ αριστερά, είναι του παρελθόντος κομμάτια. προτιμώ το κοινωνικός φιλελευθερισμός.
  μάλιστα, με κεφαλαία κ τα δύο. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ.
  Η νέα μεταπολίτευση, πρέπει να βασίζεται σε τοπικές οργανώσεις που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα της κάθε περιοχής καλύτερα, χωρίς όμως να κάνει διακρίσεις σε "δικά" μας παιδιά.
  Να τονιστεί το Κοινωνικό του φιλελευθερισμού, που θα δίνει ασφάλεια, παιδεία, υγεία, δικαιοσύνη σ' όλους! Να τονιστεί ο φιλελευθερισμός [κ όχι ο νέοφιλελευθερισμός!], που επιβραβεύει τον δημιουργικό, κ εργατικό συμπολίτη μας [κ δεν τον τιμωρεί με την απέραντη γραφειοκρατία, τα χαράτσια κ τους συνεχείς φόρους!].
  Κ σίγουρα, να επαναφέρει τις αξίες, τους θεσμούς που έχουν καταποντιστεί από το σύστημα ΠΑΣΟΚ [κ ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα τους θέλει κ πιο κάτω].
  Όλα μέσα σ' ένα κλίμα που να σε κάνει περήφανο που είσαι Έλληνας!

  • GO avatar
   GO @ unfair 25/06/2012 10:32:25

   ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ
   'Αρα και πολύ σωστά, παραμένουν αναλλοίωτες οι αρχές και οι αξίες της παράταξής μας.
   Αλλαγές σε ονόματα και σύμβολα δεν είναι αναγκαία. Οι σοβαρότερες χώρες, παγκοσμίως, έχουν αιωνόβια κόμματα που διατηρούν την ίδια ονομασία και τα ίδια σύμβολα από την ίδρυσή τους.
   Κύριος στόχος του εκσυγχρονισμένου μανιφέστου μας, η επανάκτηση της κλασικής νοοτροπίας του 'Ελληνα, που από το 1981 και μετά μετατράπηκε σε ατομική και εν τέλει γενικευμένη ασυδοσία.
   Οπωσδήποτε, εκκρεμεί ο εκσυγχρονισμός της οργάνωσης και της επικοινωνιακής πολιτικής του κόμματος.

   • Φωτεινή avatar
    Φωτεινή @ GO 25/06/2012 12:47:29

    "Αλλαγές σε ονόματα και σύμβολα δεν είναι αναγκαία. "

    ᾿Ακριβῶς! ῾Η νοοτροπία πρέπει ν᾿ ἀλλάξη, ἡ πασοκοποίηση τῆς ΝΔ νά ἐξαφανισθῆ!!!

    • κωστας Α avatar
     κωστας Α @ Φωτεινή 05/07/2012 17:05:11

     Να και μια σοβαρη αποψη επι τελους !!!!!!!!!!!!!!!

 12. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 25/06/2012 10:38:41

  Όσον αφορά το όνομα, το σύμβολο, το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος. Το όνομα επιβάλλεται να αλλάξει όπως και το σύμβολο, το οποίο ήδη έπαψε να χρησιμοποιείται. Για το ιδεολογικό στίγμα έχω την άποψη ότι το νέο κόμμα πρέπει να ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ανήκει στο χώρο της φιλελεύθερης δεξιάς. Πρέπει να γίνει προσπάθεια "απενεχοποίησης" του όρου φιλελεύθερος. Ο όρος σπιλώθηκε τόσα χρόνια και η Ν.Δ δεν έκανε τίποτα να αναδείξει την πραγματική διάσταση του φιλελευθερισμού. Δεν τόνισε ότι είναι υπέρ ενός λαϊκού φιλελευθερισμού στον οποίο έχουν θέση όχι μόνο οι κατέχοντες αλλά και όλοι όσοι μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστική εργασία. Στη φιλελεύθερη δεξιά έχουν θέση όσοι προάγουν το θετικό αποτέλεσμα.

 13. http://chomatery.blogspot.com avatar
  http://chomatery.blogspot.com 25/06/2012 10:45:09

  http://www.iapopsi.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=9762:s-empistefthikame&tmpl=component&print=1

 14. Νίκος avatar
  Νίκος 25/06/2012 10:59:55

  Απόλυτη ταύτιση με το άρθρο. Η αρχή της προσπάθειας πρέπει να γίνει με την επιλογή των 1000 περίπου προσώπων που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης στη δημόσια δοιήκηση και θα δώσουν το στίγμα των προθέσεων του Α.Σ. Αν συνυπολογίσουμε και τη χλιαρή αίσθηση που άφησε η επιλογή των προσώπων του υπουργικού συμβουλίου, η ανάγκη επιλογής των άριστων για τις παραπάνω θέσεις, όπως έχει υποσχεθεί ο Α.Σ, είναι ακόμη πιο επιτακτική.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Νίκος 25/06/2012 12:55:43

   Η ΝΔ ως κομματικός μηχανισμός έχει σαπίσει. Έχει αποκοπεί πλήρως από τη βάση. Δυστυχώς δεν ανανεώθηκε και φαίνεται ότι δε μπορεί να ανανεωθεί διότι πρέπει να παραδώσουν τις καρέκλες αυτοί που τις κατέχουν.

   Σε ιδεολογικό επίπεδο πρέπει μείνει κεντρώο κόμμα, ο χώρος της δεξιάς έχει αποχωρήσει οριστικά προς ΧΑ και Καμμένο.

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ anonymous 25/06/2012 15:40:38

    O Καμμενος θα εχει τη τυχη που ειχαν κομματα τυπου ΔΗΑΝΑ , ΛΑΟΣ, ΔΡαση, ΔΥΣΗ κτλ), απλα χρειζεται να ασχοληθουμε λιγο παραπανω για να δειξουμε οτι ειναι μη σοβαρη λυση . Η Χ.Α ειναι πιο ανθεκτικη, αλλα δεν ειναι ιδιαιτερα δυσκολη η αποδομιση της (αρκει να ειναι απαραιτητη να συμβει σ αυτο το χρονικο σημειο...).

    • κωστας Α avatar
     κωστας Α @ Μικρασιάτης 05/07/2012 17:07:08

     εδω φιλε μου κανεις μεγαλο λαθος.Δυστυχως ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ .

 15. Pikis avatar
  Pikis 25/06/2012 11:41:16

  Το νέο κόμμα πρέπει να είναι για όλους τους Έλληνες και να σταματήσει επιτέλους η φράση "δικά μας παιδιά". Η αφισοκόλληση και η ντουντούκα ανήκουν στην ιστορία και είδαμε που μας κατάντησαν...

  Ο Σαμαράς πρέπει να δράσει σύντομα. Δεν βλέπω να αντέχουν οι πολίτες για πολύ. Χαράτσια, εφορία, έγκλημα, ανεργία, ακρίβεια. Το 2012-2013 θα είναι πραγματική δοκιμασία για τις αντοχές μας.

 16. ΜΕΜΑΣ avatar
  ΜΕΜΑΣ 25/06/2012 11:42:45

  Με όλο το σεβασμό προς τους ειδήμονες ,θα ήθελα να πω τις απόψεις μου(και όχι μόνο ..μου)ότι η δεξιά και η αριστερά είναι έννοιες που καθόλου δεν απασχολούν την πλειοψηφία του λαού και δεν τον ενδιαφέρουν άλλωστε,το μόνο που θέλει ο κόσμος είναι η σαφής και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων που επί 30 και πλέον χρόνια αποκοίμιζαν και κορόιδευαν όλους (των συνδικαλιστών και κακών δημ. υπαλληλων μη εξαιρούμενων) και προ παντός να σταματήσουν τα χαζά και λαοπλάνα συνθήματα τύπου "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ ίδιο συνδικάτο"-"λεφτά υπάρχουν "κτλ. Και μια ΝΔ άβουλη και μοιραία,που να μην προσπαθεί να αλλάξει κάτι,αλλά να επαυξάνει κάνοντας χατίρια και διορισμούς για να μη χάσει ψήφους.Όλα αυτά συν την οικογενειοκρατία αν αλλάξουν τότε μαζί με μια σταδιακή ανάπτυξη και όχι με χρηματιστήρια και εύκολους πλουτισμούς,όλα θα πάνε καλά,αν όχι ούτε ΝΔ ούτε ΠΑΣΟΚ ή ότι άλλο δεν θα επιβιώσει.
  ΥΓ.και προ παντός η ασφάλεια του κόσμου.

 17. Μάνος avatar
  Μάνος 25/06/2012 11:50:32

  Εντελως αντικειμενικα βλεπει κανείς οτι η κεντροδεξια μπορει να κυριαρχησει. Η παλαι ποτέ κυριαρχη (πολιτικα, εκδοτικα, οικονομικα, πολιτιστικα, κτλ.) κεντροαριστερα εχει τεμαχιστει στο διπολο ΠΑΣΟΚ-Κουβελης απο τη μια και ΣΥΡΙΖΑ απο την αλλη. Το ΠΑΣΟΚ εχει εξευτελιστει πληρως φτανοντας σε επιπεδα του 12% και αναγκαζομενο να συγκυβερνησει με τους εχθρους του εισπραττοντας και αλλο πολιτικο κοστος χωρις καν να συμμετεχει στη νομη της εξουσιας!
  Ο Σαμαρας εχει την χρυση ευκαιρια αν κανει εξυπνες κινησεις να μεινει πρωθυπουργος για 4 τετραετιες και να συνδεσει το ονομα του με τη νεα μεταπολιτευση οπως ειχε κανει ο Κωνσταντινος Καραμανλης.

 18. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 25/06/2012 13:51:04

  Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ σήμερα πρέπει να προσδιοριστεί όχι από λέξεις κεντροδεξιά , δεξιά , φιλελεύθερη δεξιά , λαϊκή δεξιά , αλλά ΑΠΟ Σταθερές Θέσεις ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ !
  Όχι από το προεκλογικό τυπωμένο πιασαρικο πρόγραμμα της κάθε εποχής με στόχο να πάρω την εξουσία , αλλά από ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ .
  Δεν μπορεί να είναι ¨με ολίγη ζάχαρη¨ ουτε πολλές σελίδες που να υποκρύπτουν διαφορετικές θολές ερμηνείες όπως είναι οι νόμοι του κράτους .
  Πως ΒΛΕΠΕΙ Η ΝΕΑ Δημοκρατία την επομένη μέρα ?
  - Λίγο κράτος με πολύ ιδιωτικό τομεα?
  -Ελεύθερος Ιδιωτικός τομεας , αλλα προστατευόμενο κράτος ?
  -Και λίγο κράτος , και λίγο δημόσιο ?

  Η ανάλυση του ποσοστού της Νέας δημοκρατίας ¨ τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ¨που λένε , δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά ,μάλλον ανησυχητικά , γιατί έχει ένα αχταρμά κεκτημένων συμφερόντων , διαφορετικών κοινωνικών ομάδων -μεγάλων ηλικιών - καθώς και με πολιτικά ταμπού , ένα κοινό που δεν προσδιορίζεται ιδεολογικά μεταξύ τους , ίσως το πιο ανομοιογενές κοινό , κάτι που Ο ΣΥΡΙΖΑ , έχει σαφές πλεονέκτημα !

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ ΓΙΩΡΓΟΣ 25/06/2012 15:45:46

   Δλδ ο ΣΥΡΙΖΑ του 26,8 % εχει ομοιγενες κοινο ?? Αν εξαιρεσεις ενα 5% που ειναι οι παλαιοσυριζαιοι ολοι μαζι και ειναι 4% που πηραν απ το ΚΚΕ, οι υπολοιποι δεν εχουν καμια σχεση ουτε μεταξυ τους, ουτε με το ...ΣΥΡΙΖΑ. ΚΑι αργα ή γρηγορα θα τον εγκαταλειψουν...

   • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
    ΓΙΩΡΓΟΣ @ Μικρασιάτης 25/06/2012 16:45:59

    Στα κοινωνικά κριτήρια ( νέοι –άνεργοι –μικρομεσαίοι Eλευθεροι Eπαγγελματιες – ιδιωτικοί υπάλληλοι που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις σε ένα χώρο που δεν είναι εξασφαλισμένη η εργασία) είναι πολύ κοντά στο να γίνει « επιλογή σταθερή και συνειδητή¨» , ανεξάρτητα αν το σύριζα ήταν πριν μήνες 3% .
    Ήταν το καταφύγιο μεγάλου μέρους ελλήνων , γιατι ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΕΠΙΛΟΓΗ

    • Μικρασιάτης avatar
     Μικρασιάτης @ ΓΙΩΡΓΟΣ 25/06/2012 18:13:15

     Η εικονα που εχω ειναι πως οι ιδιωτικοι υπαλληλοι, εστω με βαρια καρδια, ψηφισαν ΝΔ. Γιαυτο και η ΝΔ βγηκε πρωτη.

 19. Παύλος avatar
  Παύλος 25/06/2012 14:53:36

  Όλα καλά, όλα ωραία, αλλά επιτρέψτε μου να τα δω από μια οπτική γωνιά λίγο διαφορετική :
  Με ποιο μαγικό τρόπο θα κυριαρχήσει αυτή η ....."ιδεατή κεντροδεξιά", όταν άνθρωποι που αγωνιούν γι 'αυτό, παραβλέπουν ανεξήγητα την βασική αιτία, που δεν το κατάφερε ως Νέα Δημοκρατία και εξακολουθούν να ρίχνουν νερό στο μύλο της ( αυτής της αιτίας) με το αναπαράγουν ακριβώς αυτά που το Σύστημα ΠΑΣΟΚ και οι διεθνείς συνεργάτες του επέβαλαν τω 2009 και εξακολουθύν να επιβάλλουν μέσω των αργυρώνητων ΜΜΕ ;;;;;; Για παράδειγμα: ' ...... Να διαρρήξει τους δεσμούς της με το αμαρτωλό παρελθόν της " !!!
  Το αμαρτωλό παρελθόν της Ν.Δ. έφταιξε , που αυτή την στιγμή δεν είμαστε ενεργειακά απεξαρτητοποιημένοι από τα πετρέλαια της Αμερικής , ενώ θα μπορούσαμε;;;;; Και ποιος μας διασφαλίζει ότι αυτές οι σατανικές δυνάμεις που την απέτρεψαν, δεν θα το ξανακάνουν ;;;;;;
  Όσο εύκολα και αβασάνιστα θα με χαρακτηρίσετε μονόχνωτο και μή αντικειμενικό (επειδή τάχα δεν βλέπω τα λάθη της Ν. Δημοκρατίας ), άλλο τόσο δίκαια θα σας χαρακτηρίσω αφελείς, αν πιστεύετε ότι ο πολιτικός σχηματισμός που επαγγέλεστε, θα μπορεί να είναι......"όμορφος κόσμος παιδικός, αγγελικά πλασμένο" !!!! Και τούτο, γιατί ΜΟΝΟ πταίσματα μπρορουν να χαρακτηρισθούν αντικειμενικώς κρινόμενα τα λάθη της Ν.Δ. μπροστά στα τερατουργήματα των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και μόνο με ......"στρογγυλοποίηση θα μπορούσαν να συνυπολογιστούν στην κατάντια της χώρας!!!!
  Στρογγυλοποίηση, που ενώ την αποδοκιμάζετε για το μέλλον, περιέργως δεν την αποφεύγετε !!!!!

 20. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 25/06/2012 15:05:54

  Ωραία όλα αυτά, αλλά ήδη στην Θεσσαλονίκη τα φαντάσματα του παρελθόντος που έστειλαν το 2009 την ΝΔ στα τάρταρα (σε ποσοστά), σήμερα ράβουν και πάλι κοστούμια, έτοιμα να εφορμήσουν επί του μπουλκουμέ, σε θέσεις της κρατικής νομενκλατούρας που ορέγονται.
  Πρόεδρε, έστω και με ένα μάτι, πρόσεχέ τους καλά!

 21. no fear avatar
  no fear 25/06/2012 15:34:00

  Εξαιρετική ανάλυση και εποικοδομητικά σχόλια.Η συγκυρία είναι πλέον κατάλληλη για τον μετασχηματισμό του κομματικού συστήματος που έχει χάσει την κοινωνική του αναφορά αλλά και την ικανότητα του ισχυρού εκλογικού μηχανισμού που του επέτρεπε να επιβιώνει έως σήμερα.Είναι απαραίτητο ωστόσο να προηγηθεί η ζύμωση στην κοινωνία από ομάδα θεωρητικών και διαμορφωτών της κοινής γνώμης και οι απαραίτητες παρεμβάσεις σε θεσμικό πλαίσιο.Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος και τους εναπομείναντες να χάσεις και να μην προσελκύσεις άλλους.Δεν βλέπω κάτι στον ορίζοντα προς το παρόν και οι πρώτες αναφορές για νέα πρόσωπα στον κομματικό μηχανισμό σε αντικατάσταση άλλων, στη λογική του βολέματος, αδικούν και τα πρόσωπα ενδεχομένως και δεν συνάδουν με την νέα οπτική όπως εκφράζεται στο άρθρο.Τ ο κοστούμι του μακαρίτη πέφτει στενό σε όλους μας!

 22. christinadelta avatar
  christinadelta 25/06/2012 16:32:08

  Mακάρι να γίνει το ''ξεκαθάρισμα'' νωρίς γιατί κάποιος ήδη ράβει πρωθυπουργικό κουστούμι για το φθινόπωρο....

 23. ΘΟΔΩΡΟΣ Κ avatar
  ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 25/06/2012 19:00:52

  Είναι προφανές ότι κάθε νοήμων Νεοδημοκράτης δεν μπορεί παρά να μη διαφωνήσει με την άποψη ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στο κόμμα.
  Τώρα αν αυτή η αλλαγή πρέπει να είναι αλλαγή περιτυλίγματος (σύμβολα & όνομα) , ουσίας (οργανωτική δομή & ιδεολογικός ανακαθορισμός) ή και τα δύο είναι πρώτιστα δουλειά αυτών που έχουν το καρπούζι και το μαχαίρι (κομματική νομιμοποίηση δηλαδή) και μετά όλων των υπολοίπων μελών του κόμματος.
  Έχω πει και εγώ και πολλοί άλλοι φίλοι ότι ο Σαμαράς είχε κάθε νόμιμο δικαίωμα μετά την εκλογή του 2009 και φυσικά μετά τις εσωκομματικές εκλογές λίγους μήνες αργότερα να είχε κινήσει όλες τις διαδικασίες σημαντικών αλλαγών (ακόμη και το ακραίο της διάλυσης όπως έκανε ο Καραμανλής με τον Συναγερμό τη δεκαετία του ΄50 ).
  Τότε ήταν η μεγάλη ευκαιρία του, καθώς και η μέγιστη νομιμοποίησή του. Τώρα όμως υπάρχει ένα ζητούμενο με το timing . Μπορεί στη μέση ενός αγώνα να ξεκινάς αλλαγές ΄΄αλόγων΄΄ και μάλιστα όταν ο κύριος σύμμαχός σου (που καταντήσαμε;) , το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, έχει ανάλογα προβλήματα; Θα δώσεις δηλαδή, πολυμέτωπες μάχες εντός κομματικών μηχανισμών και ταυτόχρονα θα πολεμάς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για την πατρίδα;
  Αυτές τις αλλαγές τις κάνεις όταν έχεις την πολυτέλεια της αντιπολίτευσης ή όταν είσαι ο απόλυτος κυρίαρχος της κατάστασης.
  Τώρα τι από τα δύο ισχύει;
  Τέλος σε ότι αφορά τον ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος, ας ανατρέξουν οι φίλοι στην έννοια ΄΄ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός΄΄ (πολύ κοντά στον κοινωνικό φιλελευθερισμό που προτείνουν κάποιοι) και θα ανακαλύψουν ότι ακόμη είναι η επίσημη (και διαχρονική κατά την ταπεινή μου γνώμη) ιδεολογία μας. Δεν διατυπώθηκε τυχαία στο πρώτο συνέδριο (το 77;) στη Χαλκιδική.
  Ο Εθνάρχης με την Δωρική απλότητά του και με τους λίγους αλλά εκλεκτούς συνεργάτες του ήξερε τι έγγραφε στα επίσημα κιτάπια.
  Κλείνοντας συνοψίζω και λέω τα εξής απλά :
  Πρόβλημα Ιδεολογίας δεν έχουμε (τα εξώγαμα του Μάνου και της Χ.Α, ένθεν κακείθεν, υπάρχουν καλύπτοντας άλλες ανάγκες), αυτό που έχουμε είναι πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος πανελλαδικά. Ας λειτουργήσει το καταστατικό σε όλες τις ΝΟΔΕ και σε ένα επόμενο συνέδριο (αργά το Φθινόπωρο) ας κάνουν και μία αλλαγή περιτυλίγματος (όνομα & σύμβολο).
  Στις δημοκρατίες και στους δημοκρατικούς οργανισμούς κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

 24. panos avatar
  panos 25/06/2012 19:51:58

  Ολες οι αποψεις του Δεξιοχειρα με βρισκουν απολυτα συμφωνο. Ειναι επιτακτικη αναγκη ο Αντωνης Σαμαρας αν θελει να γραψει ιστορια να αποδομησει ολο το παλαιοκοματικο σκαρτο πελατειακο συνοθυλευμα που ειναι εγκατεστημενο στις Τ.Ο. και εχουν παντα ως σκοπο το ιδιο οφελος.

 25. franc avatar
  franc 25/06/2012 20:11:36

  Η πρώτη ενέργεια ενός τέτοιου νέου κεντροδεξιού Πατριωτικού Συναγερμού είναι να ζητήσει την λεπτομερή διερεύνηση της νομιμότητας μεγάλου μέρους του χρέους,
  δεδομένου οτι οι υπάρχουσες ισχυρές αποχρώσες ενδείξεις απο τις υποθέσεις Τσοχατζόπουλου, Χριστοφοράκου και Μαντέλη καταμαρτυρούν την ύπαρξη παρανόμων πράξεων (κυρίως φουσκωμένων-ανεξέλεγτων τιμολογίων) μεταξύ πολιτικών,"δανειστών" και εργολάβων. Οσο δεν το κάνει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιώνεται στη συνείδηση των Ελλήνων που δεν τα έφαγαν με τον Πάγκαλο και θα παίρνει εκείνος τον ρόλο του Πατριωτικού Συναγερμού για την απαλλαγή απο το χρέος...

  • Factorx avatar
   Factorx @ franc 25/06/2012 20:14:06

   Ακόμα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Βαρουφάκη είσαι Φρανκ;

 26. Αετιδευς avatar
  Αετιδευς 25/06/2012 20:12:35

  Καλη και θετικη η ανταλλαγη αποψεων αλλα για να αποδωσει πρεπει και γινει οργανωμενα και να τεθουν πλαισια. Ετσι οπως γινεται τωρα ειναι πλινθοι κεραμοι ατακτως ερριμμενοι. Και ειναι κριμα γιατι οι περισσοτερες αποψεις - σχεδον το συνολο τους θα ελεγα - και πολυ ενδιαφερουσες ειναι και θα μπορουσαν να συμβαλλουν εποικοδομητικα στην διορθωση της πορειας της Ν.Δ.

  • Factorx avatar
   Factorx @ Αετιδευς 25/06/2012 20:14:55

   Δηλαδή τι θες να κάνουμε; Συνέδριο; Ο,τι θέλει γράφει ο καθένας τέλος πάντων στο διαδίκτυο

   • Αετιδευς avatar
    Αετιδευς @ Factorx 26/06/2012 12:15:43

    Οι καφενειακου τυπου συζητησεις προσφερουν τιποτα; Και ποιος ειπε οτι δεν θα γραφει ο καθενας ο,τι θελει; Αυτο ειπα;

 27. Πασχάλης avatar
  Πασχάλης 25/06/2012 22:48:17

  Το θεμα της μονης εξεταστικής που θα μας εδειχνε ποιος μας οδηγησε ως εδω θα ανοιξει ...?ή τωρα λογω συγκυβέρνησης παραπεμπεται στις καλένδες....?

 28. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 25/06/2012 23:20:03

  Καταρχήν, ας μου επιτρέψουν οι αρθρογράφοι μια αξιολογική κρίση. Το άρθρο σας είναι ηχηρότατο και μεστό μηνυμάτων.

  Το ζητούμενο λοιπόν φίλοι μου είναι το περιεχόμενο. Το νέο περιεχόμενο πρέπει να είναι τόσο ελκυστικό, ώστε να αγκαλιάσει τεράστιες μάζες ψηφοφόρων που, σήμερα, είτε είναι εντελώς αποστασιοποιημένες, επιλέγοντας αποχή, είτε έχουν διακόψει, προσωρινά ή μη, τις πολιτικές σχέσεις τους με την τωρινή ΝΔ. Με άλλα λόγια χρειάζεται τέτοιας ισχύος μήνυμα, που να αντιστρέψει, έστω και μηχανιστικά, την, τείνουσα να παγιωθεί, αντίληψη σε πολλούς, αναφορικά με την οριστική και αμετάκλητη απαξία της αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας εν γένει.  Το στοίχημα της Κεντροδεξιάς λοιπόν, είναι να επαναφέρει πρώτα τον κόσμο στις κάλπες αλλά και κυρίως, να επαναφέρει τον κόσμο στα πολιτικά δρώμενα. Η ιδιωτικότητα και η εκχώρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από τους πολίτες στους αντιπροσώπους τους χωρίς απολογισμό και έλεγχο, είναι οι αιτίες που εγώ τουλάχιστον εντοπίζω ως μείζονες για την απαξία του πολιτικού συστήματος, την αποχή από τις πολιτικές διαδικασίες (μέρος των οποίων αποτελεί και η εκλογική διαδικασία) και την γενικευμένη μεμψιμοιρία.  Για να το καταφέρει αυτό χρειάζεται περιεχόμενο πολιτικού λόγου, αλλά και ομάδα δράσης συμβατή με το επίπεδο του εκφερόμενου λόγου της. Πράγμα που σημαίνει ότι αν απευθύνεσαι σε γίδια και θέλεις να εξακολουθείς να απευθύνεσαι σε γίδια, σου αρκεί μια κενού νοήματος πολιτικάντικη μπαρούφα που θα πει κάποιος κομματικός μαϊντανός. Όταν όμως φιλοδοξείς να στραφείς σε ποιοτικό ακροατήριο σκεπτόμενων και πολιτικά δραστήριων πολιτών, χρειάζεσαι πολιτικό περιεχόμενο δυνατό και πολιτικό προσωπικό άριστο, που θα επιβάλλεται πρωτίστως δια του λόγου και της νοήσεώς του και όχι τόσο δια του pedigree καταγωγής και των καλών λόγων σκοτεινών κέντρων (ξέρετε τώρα, πρεσβείες, εταιρίες, Τράπεζες, και λοιπά ευαγή ιδρύματα).  Αν ο Πρωθυπουργός είναι αθώος του αίματος – και προσωπικά δεν έχω κάποιο λόγο να αμφιβάλλω για αυτό – όντως χρειάζεται να εξαγγείλει την υπέρβαση της ΝΔ με ένα πλατύ κεντροδεξιό πατριωτικό και κοινωνικό μέτωπο. Δυστυχώς φοβάμαι ότι τα υλικά που έχει στα χέρια του είναι φθαρμένα και ο ίδιος δεσμευμένος ως μη όφειλε, σε βουλές άλλων. Αν έχει πάρει απόφαση να εκδώσει το πιστοποιητικό θανάτου της ΝΔ και να το αντικαταστήσει με το πιστοποιητικό γεννήσεως ενός νέου φορέα της Τάξεως και της Ηθικής (δεν χρησιμοποιώ τυχαία τις δύο λέξεις) καλά θα κάνει να βιαστεί και βεβαίως να το έχει πάρει απόφαση ότι η διαδιακασία δεν θα είναι αναίμακτη αλλά ιδιαιτέρως συγκρουσιακή και έντονη, τόσο στον θνήσκοντα πολιτικό φορέα που λέγεται ΝΔ όσο και στο λοιπό πολιτικό σκηνικό και τους εκπροσώπους του.

  Η σύνθεση των αρίστων (τόσο σε πρόσωπα όσο και σε ιδέες) είναι δουλειά που απαιτεί προγραμματισμό αλλά κυρίως θέληση για υπέρβαση. Δεν αρκεί μια απλή ευχή ή εξαγγελία σαν όλες τις άλλες του παρελθόντος.

  Για ένα πράγμα είμαι σίγουρος. Δυνάμεις εν υπνώσει αυτό το έθνος διαθέτει αστείρευτες. Τον άνθρωπο που θα τις ενεργοποιήσει ψάχνουν και το όραμα και το στρατηγικό σχέδιο για να υπηρετήσουν αναμένουν.

  Σύντομα, σε κανα δυο - τρεις μήνες θα φανεί προς τα που πάει το πράγμα...!

  • ΘΟΔΩΡΟΣ Κ avatar
   ΘΟΔΩΡΟΣ Κ @ Ιεροφάντης 26/06/2012 00:30:41

   Ακριβώς γι αυτό (για το σε 2-3 μήνες που λες και εσύ), προτείνω και εγώ αργά το Φθινόπωρο να γίνει ένα συνέδριο (σχεδόν παράλληλα με του ΠΑΣΟΚ) και εκεί μαζί με το περιτύλιγμα που προτείνω ας μπουν κι άλλα θέματα. Ο νοών νοεί τω.

   • Ιεροφάντης avatar
    Ιεροφάντης @ ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 26/06/2012 19:47:18

    Μακάρι Θόδωρε να λυνόταν το ζήτημα με συνέδρια...

  • dikefalosaitos avatar
   dikefalosaitos @ Ιεροφάντης 26/06/2012 20:22:02

   Φίλε Ιεροφάντη,
   "Τον άνθρωπο που θα τις ενεργοποιήσει ψάχνουν και το όραμα και το στρατηγικό σχέδιο για να υπηρετήσουν αναμένουν."
   αυτό είναι όλο το ζουμί.
   Τον αρχηγό δεν τον πας εσύ σπρώχνοντας, σε πάει αυτός σπρώχνοντας, δεν του δείχνεις εσύ τον δρόμο, αλλά αυτός σε σένα.
   Όραμα υπάρχει;

 29. Dikolabos avatar
  Dikolabos 26/06/2012 00:57:43

  Η άποψη ενός πτωχού πλην τίμιου δημοδιδασκάλου:
  http://dake-lagomitzis.blogspot.gr/2012/05/blog-post.html?m=1

 30. Πρώην Νεοδημοκράτης avatar
  Πρώην Νεοδημοκράτης 26/06/2012 01:38:47

  Ευτυχώς που το πήρατε χαμπάρι! Ο κόσμος τό ΄χει τούμπανο και σεις κρυφό καμάρι!

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Πρώην Νεοδημοκράτης 27/06/2012 11:28:27

   νυν συριζάκι;

 31. ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟ avatar
  ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟ 26/06/2012 01:43:13

  Στο νέο σχηματισμό πρέπει να υπάρχουν :

  Α. Η λέξη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ που να παραπέμπει .....
  α) στην ιδεολογική παραδοχή - υπεροχή του όρου ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ , β) στην "καταγωγή" , προέλευση, ιστορικό παρελθόν (Νέα Δημοκρατία)

  Β. Ο όροι ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ - ΛΑΪΚΟΣ (ιδεολογικό στίγμα)

  Οπότε ένα όνομα θα μπορούσε να ήταν το " ΔΗΜΟΦΙΛΟΙ"
  ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ - ΛΑϊΚΟΙ ........... ΔΗΜΟΦΙΛΟΙ

  Το παραπάνω όνομα... προτάσσει τον όρο ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ , ο οποίος μπορεί να αντιπαρατεθεί στις γκεμπελικές -διαχωριστικές - προπαγανδιστικές - διχαστικές εκφράσεις που χρησιμοποίησαν παλιότερα κυρίως το ΠΑΣΟΚ και η αριστερά εναντίον της ΝΔ και αναφέρομαι στους όρους ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ...... Ο όρος ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ως πρώτος μπορεί να είναι και η σύντομη έκφραση του όλου όρου ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ - ΛΑϊΚΟΙ
  Φαντάζεσθαι την επιρροή σε αντιπαραθέσεις να λέμε ..."Εμείς οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ";
  Ο όρος ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ (ΔΗΜΟΣ + ΛΑΟΣ = αυτοί που αγαπούν το λαό ή είναι αγαπητός στο λαό) μπορεί να λειτουργήσει προπαγανδιστικά , αφού φέρει θετική νοηματική - ιδεολογική σηματοδότηση.

  • ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΣ avatar
   ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΣ @ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟ 26/06/2012 10:51:34

   πίστευα μέχρι πριν λίγο ότι το πρόβλημα ήταν το περιεχόμενο …..

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟ 27/06/2012 11:29:36

   Κάνει αρνητικούς συνειρμούς η ηχητική εκφορά του ονόματος που προτείνεις. Κάτι πιο ξεκάθαρο χρειάζεται

 32. george g avatar
  george g 26/06/2012 12:26:18

  για πρώτη φορά ένα άρθρο που μπορώ να προσυπογράψω 100% !!

  πιέστε για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν, δώστε το σύνθημα και θα δείτε για πότε ο κόσμος θα ακολουθήσει

 33. ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟ avatar
  ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟ 26/06/2012 12:36:01

  Ιδανικό θα ήταν το καλό περιεχόμενο να έχει ωραίο περιτύλιγμα .

 34. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 26/06/2012 14:17:42

  Η πρώτη φορά που συμφωνώ μαζί σας. Ωστόσο, τί νέο να έρθει με τα ψευτοδεξιά-αριστοκρατικά σαπάκια που κουβάλησε μαζί του ο Σαμαράς; Διαβάζω τα ονόματα αυτών (1000) που θα διορίσει σε οργανισμούς και θυμάμαι το...Βυζάντιο...άλλωστε και ο ίδιος πνευματικό τέκνο ενός ψευτοδεξιού ήταν: του Λαϊ-Βαγγελάκη Αβέρωφ...ο οποίος είχε διορίσει ουκ ολίγους κομμουνιστές σε δημόσιες υπηρεσίες στην Ήπειρο...ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΨΕΥΤΟΔΕΞΙΟΙ.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Τί να λέμε; 27/06/2012 11:30:52

   Ο Ευάγγελος Αβέρωφ που έγγραψε το Φωτιά και Τσεκούρι ψευτοδεξιός;

   Για κούνα το κεφάλι σου!

 35. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 26/06/2012 14:43:47

  Και κάτι ακόμη: αν τολμά η ΝΔ ας καταργήσει όλα τα συνδικαλιστικά όργανα του Δημοσίου που πρόσκεινται σε αυτήν και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ...βαρέθηκα να πληρώνω φόρους για γαλαζο-πρασινο-φρουρούς. Ίδια τεμπέλικα ρεμάλια είναι. Μια ζωή θυμάμαι τα γαλαζοπράσινα κομματικά ρεμάλια στο πανεπιστήμιο που τώρα είναι βολεμένα. Ουστ.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Τί να λέμε; 27/06/2012 11:33:21

   Είναι φανερό πόσο άσχετος είσαι με τη δεξιά στην Ελλάδα. Ρεμάλια βολεμένα που προέρχονται από τη ΔΑΠ στο Πανεπιστήμιο; Μήπως τους μπερδεύεις με τους γιαλαντζί επαναστάτες του φραπόγαλου των ΕΑΑΚ που όταν μεγαλώνουν γινόντουσαν κατά 99% ΠΑΣΟΚ; Αυτοί κι αν ήταν βολεμένοι! Τί να λέμε τώρα, κλασική φαιά προπαγάνδα.

   • Τί να λέμε; avatar
    Τί να λέμε; @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 27/06/2012 15:16:13

    Τους ξέρω και πολύ καλά μάλιστα φιλαράκο. Άστο μη το ψάχνεις. Και επειδή ακριβώς ξέρω πολύ καλά τί εστί ψευτοδεξιά θα την πολεμώ...με τα δικά της ιδεολογικά όπλα...τα οποία κατέχω πολύ καλά...εδώ και 70 χρόνια τους στηρίζει η οικογένειά μου...με αίμα στα βουνά της Ηπείρου. Στο Συμμοριτοπόλεμο. Για να πλουτίζουν κάποια Νεοδημοκρατικά κοπρόσκυλα. Άλλα δεν γράφω. Τέλος η ΝΔ. Να θαφτεί.

 36. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 26/06/2012 20:55:20

  Όραμα βεβαίως υπάρχει.
  Όμως φοβάμαι ότι το όραμα για ένα εθνικό προσκλητήριο που θα αλλάξει τη χώρα, ερμηνεύεται απ' τον καθένα σε τακτοποίηση των προσψπικών του υποθέσεων. Αν με ένα μαγικό τρόπο ακυρωνόταν το Μνημόνιο, αποσυρόταν το χαράτσι και επανερχόταν το αφορολόγητο στις 12000 και καταργούνταν τα τεκμήρια, όλα θα ήταν μια χαρά. Συνεπώς, όταν δεν υπάρχει η έννοια του Κοινού Αγαθού που θα ενσαρκώνεται σε ένα Όραμα, όταν οι αιτίες των Μνημονίων εξαντλούνται στη στοχοποίηση του ενός ή του άλλου πολιτικού φορέα, όταν η Ακύρωση ή η Αποδοχή του Μνημονίου μετατρέπεται σε όραμα χωρίς άλλα χαρακτηριστικά, τι να περιμένουμε; Οι υγιείς δυνάμεις του έθνους, δυστυχώς δεν είναι πλειοψηφία μέσα στην κοινωνία. Αυτό δείχνει η ιστορική πραγματικότητα. Αν ήταν, κάτι θα είχε αλλάξει διάβολε!

  • dikefalosaitos avatar
   dikefalosaitos @ Γιάννης Φαίλτωρ 27/06/2012 01:11:08

   Άρα Γιάννη δεν υπάρχει όραμα, αλλά πόθοι.
   Και μάλιστα πόθοι που εξαντλούνται σε μια αυξησούλα.
   Βέβαια εγώ δεν περιμένω να υπάρχει όραμα από την μάζα, αλλά από τον μπροστάρη, ο οποίος θα τους τραβήξει όλους μαζί του στο μέλλον.
   Και ξαναρωτώ, όραμα υπάρχει;

   • Anaconda avatar
    Anaconda @ dikefalosaitos 27/06/2012 20:38:39

    Αν περιμένεις έκφραση οράματος από μέρος του συστήματος, κάνεις κάποιο λογικό σφάλμα στο συλλογισμό σου.

    Αν περιμένεις το όραμα που έχουν οι υγιείς δυνάμεις του έθνους να εκφραστεί από κάποιο άτομο με διαφορετικά χαρακτηριστικά από εσένα ή τον γείτονά σου που σκέφτεται το ίδιο, απλά δεν έχεις κατανοήσει ότι ήρθε η ώρα να αναλάβεις άλλου επιπέδου ευθύνες.

    Οι υγιείς δυνάμεις του έθνους πρέπει να σηκώσουν το κατώτερο όριο πάνω από το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιος εν δυνάμει ηγέτης. Το ποιός θα μείνει πάνω από τη μπάρα θα σε εκπλήξει, διότι, νομοτελειακά, δεν θα δεις μέρος του τηλεοπτικού δείγματος να περιλαμβάνεται.

 37. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 27/06/2012 00:45:32

  Ο τίτλος της κεντρικής ανάρτησης είναι απολύτως επιτυχής.Το τέλος της ΝΔ είναι γεγονός.Και πως εξάγεται αυτό;Πολύ απλά,ενώ ο πασοκισμός έχει συντριβεί,η ΝΔ,μετά χιλίων κόπων και βασάνων,κατέληξε στο 29,7% (κατά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση) και με διαφορά 2,7% σε σχέση με την ριζοσπαστική αριστερά.Το ζήτημα είναι το μετά.Και πράγματι η συζήτηση είναι εξόχως ενδιαφέρουσα και θα διαρκέσει για κάμποσο χρονικό διάστημα.
  Ως γνωστόν η παράταξη αυτή σχηματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1951 με την ίδρυση του Ελ.Συναγερμού (στα πρότυπα του Συναγερμού του Λαού το 1947 υπό τον Σ.Ντε Γκωλ) .Θεωρήθηκε από τον ιδρυτή της Αλ.Παπάγο ως ''τρίτη λύσις'',με σκοπό να υπερκεράσει τις διαφορές του προπολεμικού Εθνικού Διχασμού.Συνέχεια του Ελ.Συναγερμού ήταν η Ε.Ρ.Ε του Κωννου Καραμανλή που είχε την εξής διαφορά με τον Ελ.Συναγερμό:Η ηγετική ομάδα της παράταξης ήταν ένα κράμα παλαιο-βενιζελικής και λαϊκογενούς προέλευσης.
  Και φτάνουμε στο 1974.Η ΝΔ ήταν δημιούργημα του Κωννου Καραμανλή.Σε αυτήν συσπειρώθηκαν η προδικτατορική ΕΡΕ,το προδικτατορικό ΦΙΔΗΚ(που δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 1965 από τους αποσχισθέντες βουλευτές της προδικτατορικής Εν.Κέντρου),στελέχη και ψηφοφόροι του προδικτατορικού Κόμματος Προοδευτικών,μεταδικτατορικοί κεντρογενείς και νέοι ψηφοφόροι που γαλουχήθηκαν από τον μεταπολιτευτικό καραμανλισμό.Είμαστε λοιπόν στο σημείο μηδέν για τη πολιτική συντηρητική-φιλελεύθερη κεντροδεξιά.Θα ρωτήσει κάποιος:Μετά τη ΝΔ,τι;
  Η κεντρική ανάρτηση θίγει σημαντικά ζητήματα.Πρώτα απ'όλα πρέπει να δούμε τις διεθνείς συνθήκες,τον ευρύτερο περίγυρο και την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση.Επίσης εκείνο που είναι ανάγκη να τεθεί είναι σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα η χώρα.Άρα,τι χρειάζεται;
  Πρώτον να δημιουργηθεί μια νέα,σφριγηλή παράταξη της Κεντροδεξιάς που να διακρίνεται από Δημοκρατικό Πατριωτισμό.
  Δεύτερον,να τονιστεί ο λαϊκός και κοινωνικός χαρακτήρας της Νέας Παράταξης.
  Τρίτον,να προωθηθούν νέοι,άφθαρτοι και αδοκίμαστοι άνθρωποι(το 29,7% που έλαβε η ΝΔ λέει πάρα πολλά).
  Τέταρτον,η Νέα Παράταξη να έχει στον πυρήνα της πολιτικά δεξιά και κεντρογενή στελέχη(αφενός δείχνοντας το εύρος της αφετέρου τονίζοντας και τη προέλευσή της).
  Πέμπτον,η Νέα Παράταξη να προτείνει (με τη γέννησή της) άμεσα ένα καινούργιο συνταγματικό χάρτη αλλάζοντας αφενός ριζικά νόμους που εξέθρεψαν τη λοβιτούρα,τη μίζα και τη διαφθορά αφετέρου δημιουργώντας και τις απαραίτητες συνθήκες για τη τιμωρία όλων όσων μας έφεραν έως εδώ.Και έκτον και απολύτως σημαντικό (το άφησα για το τέλος):
  Η Κεντροδεξιά παράταξη οφείλει αφενός να ενώσει αφετέρου να κάνει την απαραίτητη πολιτική επανεκκίνηση της.Η είσοδος της χώρας στο μνημόνιο έχει δημιουργήσει μια υπολανθάνουσα κατάσταση.Στην αρχή από το Μάιο του 2010 έως το Νοέμβριο του 2011 η ΝΔ συγκαταλεγόταν στις αντιμνημονιακές δυνάμεις.Από τότε και μέχρι σήμερα σε πολλούς έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση πως η ΝΔ είναι ακραιφνώς μνημονιακή δύναμη.Αυτό πρέπει να σταματήσει.Η αριστερά καλλιεργεί εντέχνως την εικόνα της ''μοναδικής αντιμνημονιακής δύναμης''.Ο διχασμός αυτός την συμφέρει.Άρα,η Κεντροδεξιά παράταξη πως πρέπει ν'αντιδράσει;Να κάθεται αμήχανη και να διαιωνίζεται αυτό το ψευτεπίγραφο διχαστικό κλίμα και πλαίσιο;Και πως θα σταματήσει αυτή τη διαιώνιση;Πολύ απλά με τη δική της πολιτική επανεκκίνηση αλλάζει πλήρως τους πολιτικούς συσχετισμούς,αναπτύσσοντας μια μοναδική δυναμική (ενώνοντας πια μεγάλες εκλογικές μάζες).
  Θα κλείσω το συλλογισμό μου ως εξής:Κάποιος είναι δυνατόν να ισχυριστεί πως ''η χώρα τώρα κινδυνεύει,πρώτα να σωθεί η χώρα και μετά βλέπουμε''.Θα διαφωνήσω με δύο απλά παραδείγματα:Το 1955,με το θάνατο του Παπάγου το κεντροδεξιό πολιτικό οικοδόμημα της εποχής είχε κλονιστεί απο τα γεγονότα του Κυπριακού (Σεπτεμβριανά).Το κλίμα ήταν εύφλεκτο και μια σπίθα χρειαζόταν για να συντελεστεί πιθανή καταστροφή.Αρχές Οκτωβρίου ανέλαβε ο Κ.Καραμανλής.Τι έκανε;Δυο μήνες μετά (4 Ιανουαρίου του 1956) ίδρυσε την ΕΡΕ.Εάν ήθελε δεν κρατούσε τον Ελ.Συναγερμό στ'όνομα μιας μεγάλης εθνικής κρίσης της εποχής;Τέσσερα και κάτι χρόνια ζωής είχε μόνον.
  Δεύτερο παράδειγμα είναι το 1974.Σε συζητήσεις με τον Γ.Ράλλη,ο Κ.Καραμανλής διαφωνούσε.Όλοι θυμούνται τους πρώτους μήνες-φωτιά της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.Ο μεν Ράλλης ισχυριζόταν πως για δυο χρόνια έπρεπε η χώρα να διοικηθεί μ'έκτακτες εξουσίες και όσοι θα κυβερνούσαν για δυο χρόνια δεν θα είχαν δικαίωμα να πολιτευτούν μετά.Ο Κ.Καραμανλής διαφώνησε.Τέλη Σεπτεμβρίου 1974 ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία και για τις 17 Νοεμβρίου προκήρυξε εθνικές εκλογές.Δεν θα μπορούσε ο Καραμανλής λόγω έκτακτων εθνικών και πολιτικών καταστάσεων να παγώσει τη μετεξέλιξη της Κεντροδεξιάς και γενικότερα τις διεργασίες ολόκληρου του πολιτικού σκηνικού,διατηρώντας έστω και προσωρινά το προδικτατορικό status quo;
  Ως χώρα είμαστε στο μέσο ενός πρωτοφανούς κοινωνικο-οικονομικού κυκλώνα.Δεν γνωρίζει κανείς τι θα συμβεί.Η Κεντροδεξιά παράταξη οφείλει να τρέξει τα πολιτικά γεγονότα και το παιχνίδι θα κριθεί όταν κάποιος διαμορφώνει τις συνθήκες και ΟΧΙ όταν τα γεγονότα διαμορφώνουν,αμετάκλητα,καταστάσεις....

 38. ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟ avatar
  ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟ 27/06/2012 08:56:37

  ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ή ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ;

  O Komis Montechristo έχει δίκιο :
  "Η Κεντροδεξιά παράταξη οφείλει να τρέξει τα πολιτικά γεγονότα και το παιχνίδι θα κριθεί όταν κάποιος διαμορφώνει τις συνθήκες και ΟΧΙ όταν τα γεγονότα διαμορφώνουν,αμετάκλητα,καταστάσεις…."

  Αλλιώς, το παιχνίδι θα το κρίνει η Κεντροαριστερά, ειδικά αν ο Τσίπρας μετασχηματίσει τον Σύριζα σε ενιαίο κομματικό σχηματισμό. Έχει την άνεση του χρόνου και την άνεση που του δίνουν :
  α. Η θέση του ως αντιπολίτευση , β. Η εκτόξευση των ποσοστών του.
  Για την κεντροδεξιά το δίλημμα είναι :
  ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ή ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ

 39. Φανη avatar
  Φανη 28/06/2012 11:28:34

  Μου θυμιζετε τη Μαρια Αντουανεττα με το παντεσπανι....
  Αν καταφερει ο αρχηγος και κρατησει τη χωρα ορθια σε αυτα που ερχονται.....ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ, να ενεργησει υπευθυνα και πατριωτικα σε στρατο και κοινωνια, να σπειρει το μισο καμπο της Λαρισας που ειναι ασπαρτος, να οργανωσει πανελληνια συσσιτια και να ΞΕΧΑΣΕΙ τα βορεια προαστια, τοτε δεν χρειαζεται καμμια αλλη αναδιοργανωση, θα ειναι ο επομενος εθναρχης....
  Αλλιως; βρασε ρυζι, παρτε αλευρι και καντε το σταυρο σας...

 40. kostas avatar
  kostas 02/07/2012 14:33:47

  Μόνο ο Κώστας Καραμανλής θα μαζέψει την Κεντροδεξιά. Δεν θα υπήρχε κόμμα Καμμένου, Ντόρας, Καρατζαφέρη, Μάνου κ.λ.π. αν ήταν αρχηγός αυτού του χώρου.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ kostas 02/07/2012 14:50:35

   Ποιός είναι αυτός;
   Πόσοι τον θυμούνται;

   • Γρύνη avatar
    Γρύνη @ Ο Θείος 02/07/2012 14:58:20

    ο Kostas σιγουρα...
    μάλλον λόγω συνωνυμίας!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.