#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/03/2010 08:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι γαλάζιες αυταπάτες για το ΠΑΣΟΚΗ ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που όλο «καταρρέει» και όλο εδώ είναι

(Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι)

Όταν στις εκλογές του 1974 το ΠΑΣΟΚ πήρε το 13% του εκλογικού σώματος, στη Ν.Δ. στοιχημάτιζαν ότι  εκείνο το «μόρφωμα του Ανδρέα» θα διαλυθεί.  Μάλιστα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διέπραξε το λάθος να συνδιαλέγεται  στη Βουλή με τον Ανδρέα Παπανδρέου, λες και εκπροσωπούσε  κόμμα εξουσίας. Το 1977 ο Καραμανλής κέρδισε, χάνοντας 13 μονάδες σε σχέση με το 1974 και το ΠΑΣΟΚ διπλασίασε το ποσοστό του και έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό που ήταν να διαλυθεί.

Όταν το ΠΑΣΟΚ, με κινηματικό τρόπο,  κατέκτησε την εξουσία το 1981, βρισκόμουν για μεταπτυχιακές σπουδές στη Ν.Υ.  Θυμάμαι, παραμονές των εκλογών πήρα τη «Βραδυνή» (την παλιά του Τζώρτζη Αθανασιάδη) η οποία στο πρωτοσέλιδό της  περιέγραφε τη «μεγαλειώδη συγκέντρωση του Πρωθυπουργού Γ. Ράλλη στο Σύνταγμα» και προεξοφλούσε τη νίκη της Ν.Δ. Από κομματικό πατριωτισμό θα πείτε. Τι άλλο να έγραφε.

Όταν εξελέγη  αρχηγός  της παράταξη   ο Ευάγγελος Αβέρωφ,  στη Ν.Δ. ήταν διάχυτη η αντίληψη ότι το ΠΑΣΟΚ δε θ’ αντέξει και θα καταρρεύσει, όπου νάναι. Στις συγκεντρώσεις φωνάζαμε και εκείνο το ανόητο «αέρα αέρα να φύγει η χολέρα».  

Όταν εξελέγη αρχηγός της Ν.Δ. ο  Μητσοτάκης, (με το επιχείρημα ότι  γνώριζε τον Ανδρέα και μπορούσε να τον  αντιμετωπίσει στα ίσια), άρχισε να επανέρχεται το σενάριο σύντομης ανατροπής του ΠΑΣΟΚ. Όταν δε έγινε εκείνη η απρέπεια κατά του Καραμανλή, μέχρι και εγώ είχα έρθει από τη Ν.Υ για να ψηφίσω, επειδή «δημιουργήθηκε ποτάμι οργής στην κοινωνία»..

Μετά το Χέρφιλντ  και το σκάνδαλο Κοσκωτά, η Ν.Δ. του Μητσοτάκη ήταν τόσο βέβαιη για την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, που χωρίς να το πολυσκεφτεί δέχθηκε εκείνο τον άθλιο εκλογικό νόμο του Κουτσόγιωργα. Χρειάστηκαν τρείς εκλογικές αναμετρήσεις για να κατακτήσει η Ν.Δ. την  εξουσία και αυτό με την ψήφο του κ. Κατσίκη!  Αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν κατέρρευσε!

Και ο Μητσοτάκης δεν προκήρυξε εκ νέου εκλογές με το νόμο Κούβελα, επειδή πίστευε ότι  «το ΠΑΣΟΚ θα καταρρεύσει  σύντομα  και ήθελε να το πετύχει διαλυμένο.»

Όταν εξελέγη αρχηγός  ο Έβερτ, (τον οποίο ο Ψυχάρης στη μία και μοναδική του εκπομπή στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ τον καλωσόρισε ως τον «επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδος») στη Ν.Δ. ήταν όλοι βέβαιοι ότι ο «μπουλντόζας» στις επόμενες εκλογές θα «κατατροπώσει τον άρρωστο Ανδρέα.»

Όταν έγινε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός ο Σημίτης, λέγαμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα διασπαστεί και ότι  η Ν.Δ. είναι κυβέρνηση «εν αναμονή». Ο «κινέζος» όμως αιφνιδίασε τη Ν.Δ. με πρόωρες εκλογές και «η κυβέρνηση των ελικοπτέρων» που θα σχημάτιζε ο «μπουλντόζας» συνετρίβη. (περιττή υπενθύμιση: ο Ψυχάρης συνέβαλλε τα μέγιστα στη γελοιοποίηση του Έβερτ)

Όταν εξελέγη αρχηγός της Ν.Δ. ο Κώστας  Καραμανλής (τον οποίο ο Ψυχάρης υποδέχθηκε με τη «ντόλυ» σ’ ένα επαίσχυντο πρωτοσέλιδο του Βήματος), στη Ν.Δ. έπνεε πάλι άνεμος αισιοδοξίας ότι στις εκλογές του 2000 ο Καραμανλής θα γίνει πρωθυπουργός. Είχε «γίνει» μάλιστα και για δυο ώρες! Η Ν.Δ. μέσα στη μακαριότητά της και στην ανόητη ματαιοδοξία της , δεν πήρε χαμπάρι τι είχε σχεδιάσει το ΠΑΣΟΚ στο παρασκήνιο. Όταν το έμαθε ήταν πια αργά. Να υπενθυμίσω ότι είχαν  μεσολαβήσει τα Ίμια και το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου! Και τότε το ΠΑΣΟΚ θα κατέρρεε…

Όταν, επιτέλους, η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές του 2004, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν κατέρρευσε, αλλά ούτε καν συνετρίβη. Διατήρησε ένα αξιοπρεπές ποσοστό που το κράτησε ενωμένο. Στη Ν.Δ. όλοι στοιχημάτιζαν ότι ο Καραμανλής θα «βαρεθεί να κυβερνά» και ότι ο «Γιωργάκης» θα «διαλύσει» το  ΠΑΣΟΚ. Έκανε φιλότιμες προσπάθειες δε λέω. Αλήθεια πίστευε κανένας το 2004 ότι ο «Γιωργάκης»  θα γίνει ποτέ Πρωθυπουργός;

Όταν ο Καραμανλής  προκήρυξε  πρόωρες εκλογές το 2007 (ακόμα δεν κατάλαβα γιατί) και ο « Γιωργάκης» έχασε, όλοι στοιχημάτιζαν ότι «το ΠΑΣΟΚ θα διαλυθεί». Ο Ψυχάρης έγραψε μάλιστα «Πρόεδρε παραιτήσου»! Η Ν.Δ. μεθυσμένη από την Πύρρειο νίκη της, αντί μέσα σ’ ένα μήνα να προκηρύξει νέες εκλογές (γιατί με 152 είναι αδύνατον να κυβερνήσεις)  και να αιφνιδιάσει το σπαρασσόμενο ΠΑΣΟΚ του «Γιωργάκη», παρακολουθούσε αυτάρεσκα τις εξελίξεις. Και ξέχασε ότι ήταν στην κυβέρνηση. Και τότε το ΠΑΣΟΚ κατέρρεε.

Στις εκλογές του 2009, είδαμε ποιος πραγματικά κατέρρευσε…

Το έχω βαρεθεί αυτό  το σενάριο με την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ.

Υ. Γ.  Τα υπόλοιπα σε άλλη συνέχεια,  γιατί ο Φάκτορας θέλει σύντομα άρθρα

 ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΔΙΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΟΦΙΑ avatar
  ΣΟΦΙΑ 08/03/2010 08:21:47

  Και εμείς το έχουμε βαρεθεί αυτό το σενάριο!Πάντως στην παρούσα φάση δεν τίθεται τέτοιο θέμα και η φιλοσοφία του άρθρου για την κατάρρευση του συστήματος ΠΑΣΟΚ έχει να κάνει με το καθεστωτικό οικοδόμημα της πράσινης λαίλαπας που έχει διεισδύσει μέσα στον κρατικό μηχανισμό και όχι μόνο.Αυτό κοντοπρόθεσμα θα επιβεβαιωθεί, γιατί από τη στιγμή που δε θα μπορεί να ασκήσει την πολιτική που έχουν συνηθίσει τα λαμόγια του συστήματος θα καταρρεύσει. Το θέμα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκει πάντα τρόπους επιβίωσής του. Το μέτωπο επιθέσεων κατά της Ν.Δ. από όλα τα Μ.Μ.Ε. , ο νόμος για το μεταναστευτικό, η προπαγάνδα για να περάσουν τα μέτρα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι δείχνει τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Το θέμα είναι πώς.Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!

 2. socrates avatar
  socrates 08/03/2010 08:23:32

  Έχει δίκιο ο Ροδινός, το πολιτικό προσωπικό της Ν.Δ. πάντα ήταν χαμηλότερου επιπέδου από του πασόκ.
  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολιτική επικοινωνία στα κανάλια. Οι πασόκοι έχουν επιβάλλει την δικτατορία των καναλιών (άχρηστα είναι πια τα τάνκς) και η Ν.Δ. αντιπαρατάσσει (όποτε το θυμηθεί) πότε τον κρυόκωλο αγέλαστο Παπαγιωτόπουλο, πότε τον ξενέρωτο Γκιουλέκα και κάτι άλλους ψευδούς κεκέδες.
  Το πασόκ;
  Χαρακτηριστική περίπτωση σήμερα το πρωί. Καλεσμένοι και ΧΩΡΙΣ εκπροσώπους άλλων κομμάτων, με ερωτήσεις-πάσες από τους πάμπλουτους "δημοσιογράφους" (την ίδια ώρα-περίπου 8):
  MEGA (Καμπουράκης-Οικονομέας): Γ.Σκανδαλίδης
  ΣΚΑΙ (Λυριτζής-Οικονόμου): Α.Διαμαντοπούλου
  ANTENNA (Παπαδάκης-Λιαρέλης): Φ.Πετσάλνικος
  NET (Αρβανίτης): Ρ.Σπυρόπουλος
  ALTER: Μ.Χρυσοχοίδης
  Ο ALPHA είχε ρεπορτάζ για τη Τζούλια.
  Έτσι γίνεται η δουλειά χωρίς πολιτικό κόστος, κύριε Καραμανλή, όχι θεσμικά, με το σεις και με το σάς.
  Ξυπνάτε βρε κοιμισμένοι, έχουμε αρχίσει να χάνουμε την υπομονή μας!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ socrates 08/03/2010 11:20:39

   Socrates,
   Αυτό με το πολιτικό προσωπικό είναι μεγάλο θέμα. Η Ν.Δ.επειδή έμεινε πολλά χρόνια εκτός εξουσίας, δεν μπόρεσε να προσελκύσει στελέχη υψηλού επιπέδου. Δυστυχώς και όταν έγινε κυβέρνηση,στηρίχθηκε σε άτομα που ενδιαφέρονταν για τη τσέπη και φίλους τους, παρά για την παράταξη που τους διόρισε.Τα παραδείγματα αμέτρητα

  • perastikos avatar
   perastikos @ socrates 08/03/2010 12:08:29

   Μη βλασημας Socrates... το βράδυ ο Πρετεντέρης έχει τον Παυλόπουλο!!!

  • ΑΡΚΑΣ avatar
   ΑΡΚΑΣ @ socrates 08/03/2010 14:22:19

   Τον Παυλόπουλο; Να κλάψω ή να χαρώ;

   Μάλλον θα κλάψω!

  • socrates avatar
   socrates @ socrates 08/03/2010 14:32:06

   Βρε παιδιά, συγνώμη αλλά δεν αντέχω άλλο να βλέπω αυτά τα άτομα να με εκπροσωπούν δια της εις άτοπον απαγωγής. Δηλαδή όσοι από εμάς δεν συμπαθούμε τη σοσιαλιστική προσέγγιση θα πρέπι να ανεχόμαστε να μας εκπροσωπούν είτε οι φλώροι του Κολωνακίου είτε τα ραμολιμέντα της δεκαετίας του 70;
   Δεν είναι λαϊκό κόμμα η Νέα Δημοκρατία;
   Δεν έχει εκατοντάδες χιλιάδες μέλη;
   Τί στον κόρακα κάνουν εκεί πέρα;
   Συγνώμη Αντώνη Σαμαρά πίστεψα σε σένα και σε πιστεύω αλλά πάρε μια πρωτοβουλία ολικής ανατροπής, dammit!
   Κάνε ένα open.gov, κάνε κάτι πρωτοποριακό, κάνε μόνος σου interviews νέων στελεχών, δενμπορεί η μόνες σου επιλογές να είναι ο είρων Πανάρας και ο ξυλάγγουρος ο Γκιουλέκας.
   Ξέχνα μας εμάς του άνω των 50 και τσίμπα από τις δυναμικές ηλικίες 35-45 max.
   Τόσο δύσκολο είναι;
   Συγνώμη, δεν είναι προσωπικό, αλλά όποτε βλέπω Βαρβιτσιώτηδες, Βούλτεψες, Παπακώστες, Δούκες και Πάκηδες στην τηλεόραση μούρχεται να κλείσω το κουτί.
   Για να μην επεκταθώ περισσότερο (δεν κάνει και ήδη πολλά είπα) νομίζω ότι όταν λέμε ανανέωση εννούμε ανανέωση, όπως όταν λέμε συντήρηση εννοούμε συντήρηση.
   Αλλά τί να συντηρήσεις όταν είσαι στο 33%;
   Τη χασούρα;

 3. anonymous avatar
  anonymous 08/03/2010 08:28:52

  δεν καταρρεει ακομα το Πασοκ
  αυτο που ακουμε ειναι ο παταγος απο το γκρεμισμα του οικοδομηματος της μεταπολιτευσης
  αυτο ειναι που συμβαινει τωρα

  το προηγουμενο Πασοκ κυβερνησε 23 χρονια, τα τελευταια 10 απο τα οποια ηταν
  η απαρχη του τελους της μεταπολιτευσης
  τοτε συνειδητοποιησαμε ολοι οτι το καραβι εμπαζε νερα, ιδιως μετα τους προδοτες των ΙΜΙΩΝ

  η προηγουμενη ΝΔ κυβερνησε 5,5 χρονια
  ποσο διαστημα να αντεξει το Πασοκ χωρις να επιβαλλει ανοιχτα αυταρχικο καθεστως;

  οταν επιστρατευεται ως και ο Καρατζαφερης για να στηριξει τα απεχθεστερα μετρα ολων των ετων για να καλυψει το διατρητο εσωτερικο μετωπο στο Πασοκ, οταν επιμελως δεν αγγιζουν το μεγαλο κεφαλαιο καλωντας το εστω σε "φιλανθρωπικου τυπου" πανστρατια εμπρακτου πατριωτισμου, τα ψωμια του Πασοκ δεν θα ειναι πολλα

  εχουμε και λεμε: 23 - 5,5 - ?

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ anonymous 08/03/2010 08:36:53

   Το ΠΑΣΟΚ εχει τουλαχιστον δυο τετραετιες πριν αμφισβητηθει ανεξαρτητα απο την πτωση του βιοτικου επιπεδου.Η πτωση αυτη θα αποδοθει στη ΝΔ ενω η αριστερα ειναι αναξιοπιστη και οι μεταναστες θα ψηφιζουν ΠΑΣΟΚ.
   Δε χρειαζεται κανενα αυταρχικο καθεστως.Ξυπνηστε και δημιουργηστε δομες αντικαθεστωτικου κομματος αλλιως δεν αλλαζει τιποτα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ anonymous 08/03/2010 08:39:08

   Ο "προδοτης" των Ιμιων επανεξελεγη πανηγυρικα λιγους μηνες μετα.
   Αν περιμενετε να χασει ψηφους το ΠΑΣΟΚ απο "εθνικα θεματα" θα περιμενετε πολυ.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ anonymous 08/03/2010 10:41:24

   τώρα μάλιστα, ψυχραιμία, συνεννοούμαστε. "Δομές αντικαθεστωτικού κόμματος" - εγώ το λέω προσφυγή στη βάση, αλλά έχεις δίκιο, ποτέ δεν πρόκειται να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό, αν δεν υπενθυμίσεις την απώλεια εξουσίας και τους ενδεχόμενους τρόπους ανάκτησης...

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 08/03/2010 08:33:50

  Eνα μικρο δειγμα γιατι συμβαινει αυτο.
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_06/03/2010_393248
  Σε συνεντευξη του στη μεγαλυτερη γερμανικη εφημεριδα ο Παπανδρεου ΑΡΝΗΘΗΚΕ οτι ο πατερας του ΑΓΠ εχει οποιαδηποτε ευθυνη για το χρεος και ειπε οτι για ολα φταινε οι συντηρητικες κυβερνησεις.
  Απο τη μια μερια εχουμε ενα κομμα ιδεολογικα αδιαλλακτο και απο το αλλο σκορποχωρι.Ενω λοιπον ο ΓΑΠ δικαιολογει τα παντα και τα ριχνει στους αλλους ο Σαμαρας ζηταει συγνωμη για τη ΝΔ (!) και εδω πολλοι νομιζουν οτι η νικη του στις εσωκομματικες εκλογες εχει καποια σχεση με το ΠΑΣΟΚ τη στιγμη που ηταν ενα καθαρα εσωτερικο ζητημα της ΝΔ και ΚΑΜΜΙΑ σχεση δεν ειχε με το ΠΑΣΟΚ.
  Το ΠΑΣΟΚ δηλαδη εχει τη νοοτροπια του ΚΚΕ και αλλων αριστερων κομματων που υπερασπιζονται μεχρι τελους την ιστορια τους ακομη και σε σημεια που η κοινη γνωμη τους δινει αδικο ενω η ΝΔ ειναι ενα σκορποχωρι που δεν υπαρχει ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ συνειδηση ουτε κομματικη αλλα μονο "εθνικη" πραγμα που στην εσωτερικη πολιτικη δε σημαινει τιποτα.Μονο μια αδιαλλακτη ΝΔ με υπερασπιση ολης της ιστοριας της ελληνικης δεξιας,δικο της τυπο και εσωτερικη συνοχη εχει τυχη.Τα υπολοιπα ειναι παραμυθια.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ψυχραιμια 08/03/2010 08:51:52

   Ακριβώς

  • πατριωτης avatar
   πατριωτης @ ψυχραιμια 08/03/2010 09:05:51

   ξεχνατε κατι...περισσοτερο απο 2 τετραετιες θαναι το πασοκ στην εξουσια..θα αυξηθη η εκλογικη του πελατεια απο τους ελληνοποιηθεντες λαθρομεταναστες

  • anonymous avatar
   anonymous @ ψυχραιμια 08/03/2010 09:15:14

   Η υπονομευση της ΝΔ ειναι εκ των εσω.Μολις o χατζηλαλακης προανηγγειλε με στομφο εκπομπη προσωπο με προσωπο με τη Ντορα.Το τμημα PR της Ρηγιλης μαλλον καθευδει.Ομως ενας αρχηγος πρεπει να μπορει να προσελκυει τα φωτα της δημοσιοτητας πάνω του με τις κινησεις και με την δραστηριοτητα του, οχι μονο με τα PR...

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ ψυχραιμια 08/03/2010 11:39:40

   Ποιά υπεράσπιση της ιστορίας της ελληνικής δεξιάς από τη ΝΔ;
   Δεν αποκαλεί ΚΑΙ η ΝΔ τον Ελευθέριο Βενιζέλο "εθνάρχη";
   Εντάξει, αν τον αποκαλούσε "σημαίνοντα πολιτικό", "μεγάλο πολιτικό", ναι, αλλά "εθνάρχη" από πού και ως πού, τη στιγμή που ο μισός ελληνικός πληθυσμός τον έβριζε;
   Ο προπάππους μου είχε παει αναίτια εξορία από τον Βενιζέλο. Ενας απλός χωρικός ήταν και τον συνέλαβε ένας Κρητικός χωροφύλακας, από αυτούς που κατατρομοκρατούσαν την ελληνική ύπαιθρο, επειδή εκφράστηκε υποτιμητικά για τον Βενιζέλο. Ο παππούς μου ήταν παιδάκι και θυμάται ότι είχαν μείνει τα χωράφια αθέριστα, όλα του τα αδέλφια ήταν μικρότερα, δεν είχαν να φάνε. Μία απαίσια τρομοκρατία είχε επιβληθεί, ειδικά στα μέρη με αντιβενιζελική πλειοψηφία.
   Αυτό δεν το ξέχασε ποτέ ο παππούς. Μέχρι που πέθανε, αρχές δεκαετίας '90, ο Βενιζέλος δεν είχε όνομα, ήταν "ο Τρισκατάρατος"!
   Τολμάει η ΝΔ να υπερασπιστεί τη μνήμη των 6;

   Εδώ δεν τολμάει να στείλει εκπρόσωπο στου Μακρυγιάννη και στο Γράμμο, να τιμήσει τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για να μην γίνουμε Αλβανία του Χότζα.

   Καταδίκασε προχτές η ΝΔ του Σαμαρά τη βεβήλωση του Αγνώστου Στρατιώτη από την Συριζαίικη αλητεία, με τον παππού μπροστά για προκάλυμμα; (δεινόν το γήρας μπαρμπα Μανόλη, ου γαρ έρχεται μόνον...).
   Δεν πειράζει, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, μπροστά του θα τα βρει ο Σαμαράς, όπως τα βρήκε και ο άλλος, αυτός που κάνει τώρα σουβλακοθεραπεία.

  • anonymous avatar
   anonymous @ ψυχραιμια 08/03/2010 15:18:50

   @ Μάρκο Τ

   Συμφωνώ απόλυτα. Η ΝΔ δεν είναι δεξιό κόμμα.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ ψυχραιμια 08/03/2010 16:19:30

   Ψυχραιμία σ΄ αυτό κάνεις λάθος. Ο κόσμος απαιτεί να παραδεχθούν τα λάθη τους όλοι και ο Σαμαράς είναι νουνεχής και χτίζει στον χρόνο. Οι πασοκτζήδες είναι αλαζόνες και δεν πρόκειται να αποδεχθούν τίποτα. Ο Παπανδρέου που καθώς φαίνεται έχει ευφυές επικοινωνιακό επιτελείο εάν ενδιαφερόταν για την μακρημέρευση του ανδρεϊκού πασοκ σαφώς και θα ικανοποιούσε το αίτημα της κοινής γνώμης. Η επόμενη τετραετία ανήκει ήδη στον Σαμαρά.

 5. niko avatar
  niko 08/03/2010 08:57:31

  Πραγματικά μπράβο για το άρθρο. Μαζί με τις τις υπόλοιπες φαντασιώσεις μας ας διαλυθεί επιτέλους και αυτή του διαρκώς καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ. Μπας και ξυπνήσουμε όλοι (που δε γίνεται στο ΜΑΤRIX των ΜΜΕ που ζούμε) και δούμε την πραγματικότητα ποιοι και πώς μας κυβερνάνε

 6. ataktos avatar
  ataktos 08/03/2010 09:02:21

  Χρόνια Πολλά σε όλες της Κυρίες του κόσμου …

  • Dimi avatar
   Dimi @ ataktos 08/03/2010 15:45:43

   Σάς ευχαριστούμε!

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ ataktos 08/03/2010 16:22:34

   Ευχαριστούμε άτακτε, αν και αυτές οι δυτικόφρονες γιορτές δεν με εκφράζουν.

 7. Νίκος avatar
  Νίκος 08/03/2010 09:04:54

  Ετσι ειναι Κε Ροδινε. Το ουσιαστικοτερο προβλημα ομως ειναι οτι εχει περισσοτερες πιθανοτητες να καταρρευσει η Ελλαδα αλλα οχι τα δυο κομματα-εκπροσωποι ξενων συμφεροντων. Κι' αυτο διοτι δεν θα αφησουν αβοηθητους δυο τοσο χρησιμους για τα συμφεροντα τους σχηματισμους οι "εξ' αποδω". Το οικοπεδο Ελλαδα ειναι πολυυυυ! σπουδαιο για να το αφησουν ετσι οι ασπονδοι φιλοι μας. Ολο και καποιος Κουισλινγκ ή γκαουλαϊτερ θα βρεθει. ΔΟξα τω Θεω, οι Τσολακογλοραλληδες ολο και αφησαν πνευματικα τεκνα. Κυταξτε μονο το συρφετο των ξενοελεγχομενων ΜΜΕ και εφημεριδων.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Νίκος 08/03/2010 11:25:44

   Νίκο, ΄
   ευτυχώς δε πρόκειται να καταρρεύσει η Ελλάδα.
   Το κατεστημένο των τελευταίων δεκαετιών,θα ήταν ευχής έργον.
   Ούτε νομίζω ότι τα οικονομικά προβλήματά μας είναι μη διαχειρίσιμα.Χρειάζονται αλλαγές και επώδυνες αποφάσεις. Αυτό είναι όλο.
   Απλώς σε μια δύσκολη συγκυρία έχουμε μια πολύ κακή κυβέρνηση, η οποία δραματοποιεί τα πράγματα ακόμα περισσότερο γιατί δε θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος.

 8. pikis avatar
  pikis 08/03/2010 09:41:40

  Θα ήθελα πολύ να ήξερα πόσοι από τους "πατριώτες" εδώ μέσα θα στέλνανε τα παιδιά τους να πολεμήσουν στα Ίμια. ¨Οχι από μονάδες στη Μεσογείων...

  • xrhxa65 avatar
   xrhxa65 @ pikis 08/03/2010 09:50:22

   Τι έχουμε εδώ; πατριωτισμό; και σίγουρα pikis είσαι πατριωτικότερος όλων εδώ μέσα; ενώ οι υπόλοιποι;δοσίλογοι;
   να σε ρωτήσω για ποιόν βάζεις πλάτη και το παιδί σου στην λαιμητόμο; να σε διαφωτίσω ότι αν είναι για την σωτηρία της χώρας μας όλοι βάζουν πλάτη αλλά έχουμε βάσιμες υποψίες ότι μας πουλάν στον χασάπη;.............

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ pikis 08/03/2010 10:36:32

   Καλά άσε τους άλλους. Για πες τι θα έκανες πρώτα εσύ και θα σου πούμε και οι υπόλοιποι.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ pikis 08/03/2010 10:46:13

   Τι ακριβως σημαινει αυτο;Τα Ιμια ηταν φιασκο της κυβερνησης ΠΑΣΟΚ με το που ανελαβε ο Σημιτης οπως και η σημερινη κριση φιασκο του ΓΑΠ.
   Μεταθετοντας το ζητημα τι θα εκαναν οι "πατριωτες" δεν αλλαζει κατι.
   Η κυβερνηση ΠΑΣΟΚ διερρευσε την ειδηση στις εφημεριδες,η ιδια αρχισε τον πολεμο σημαιων,η ιδια εβγαλε το στολο,η ιδια εστειλε τα ΟΥΚ και η ιδια υποχωρησε ατακτως.Αν δεν ειχε τη δυναμη να τα βγαλει περα δεν θα επρεπε να κανει τιποτα απο αυτα.Δηλαδη δημιουργουμε διεθνη κριση που καταληγει σε ηττα και μετα λεμε τι θα εκαναν οι αλλοι;Μα δε θα δημιουργουσαν την κριση οπως και δε δημιουργηθηκε καμμια κριση επι ΝΔ τα τελευταια χρονια.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ pikis 08/03/2010 11:00:03

   +1

 9. xrhxa65 avatar
  xrhxa65 08/03/2010 09:42:57

  @Νίκο έπιασες τη ρίζα......
  Η Ελλάδα σαν οικόπεδο που το γλυκοκοιτάζουν πολλοί.....
  το θέμα είναι να δυσαρεστηθούν οι ένοικοι και να αποχωρήσουν σε άλλες γειτονιές "ασφαλέστερες" και το οικόπεδο να εκποιηθεί σε εξεφτελιστικές τιμές.....και οι νέοι ιδιοκτήτες θα "το φροντίσουν"....όπως κάνουν περίπου στα μεγάλα αστικά κέντρα όλων των μεγαλουπόλεων....ρημάζουν με την εισαγωγή μεταναστών και κομπιναδόρων περιοχές φιλέτα και μόλις γίνει η εξαγορά των φιλέτων από μεγαλοεταιρίες αυτές αμέσως το "αξιοποιούν" ,ενώ τα "προβλήματα" που έδιωξαν τους "ιθαγενείς" εξαφανίζονται "ξαφνικά"και βέβαια λόγω της "αξιοποίησης"..........

 10. Νίκος avatar
  Νίκος 08/03/2010 09:53:10

  @ piki, να μην εχεις καμμια αμφιβολια οτι οι Ελληνες (και δεν συμπριλαμβανων σ' αυτους τους εν Κολωνακιω και Βοριεις προαστειεις παρεπιδημουντες ελληνονοφωνους) θα επαναλαβουν το '40, αν, ω μη γενοιτο, χρειαστει. Το μονο ερωτημα ειναι, θα υπαρχει πατριωτης Μεταξας να πει καποιο ΟΧΙ ή θα πεσουν πανω μας τα "ρεαλιστικα" ψευτοπροοδευτικα γραικυλια για να μας "συνετισουν" στο ονομα της φιλιας των λαων;

 11. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 08/03/2010 10:23:18

  Αλλο ένα εξαιρετικό άρθρο από τον Κ.Ροδινό. Είναι γεγονός ότι ανέκαθεν στη ΝΔ καλλιεργείτο μια χαζοχαρούμεν αισιοδοξία ότι το ΠΑΣΟΚ σε 6 μήνες πέφτει,διαλύεται κτλ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μονίμως η ΝΔ να μην εκμεταλλεύεται το χρόνο που είχε μπροστά της (όπως τον έχει και σήμερα) για να δουλέψει σε βάθος ώστε να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα ιδεολογική κυριαρχία. Δούλευε λοιπόν (ή έτσι νόμιζε) για τις επόμενες εκλογές και όταν ερχόταν η...κατραπακιά ερχόταν και η απογοήτευση, η εσωστρέφεια, ενίοτε η κρίση και μετά ακολουθούσε η θεωρία του... ώριμου φρούτου.
  Βέβαια η στάση αυτή δεν είναι πέραν πάσης "λογικής" αφού ο εκάστοτε ηγέτης άγχεται (πιεζόμενος και από την ανυπόμονη βάση) για τη νίκη, η οποία αποτελεί την μόνη "απόδειξη επιτυχίας" και χωρίς αυτήν αν δεν πάει σπίτι του είναι σίγουρο ότι θα αμφισβητηθεί (εξαίρεση ο Καραμανλής το 2000 λόγω της οριακής ήττας). Κάποια στιγμή πρέπει να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Σήμερα έχουμε άλλη μία ευκαιρία.

 12. αχαβαχ avatar
  αχαβαχ 08/03/2010 10:35:01

  Το ΠΑΣΟΚ που καταρρέει είναι προφανής προπαγανδιστικός μύθος για να συσπειρώνει τους νεοδημοκράτες. Είναι αναγκαίο συμπλήρωμα της τακτικής του ώριμου φρούτου: πού θα πάει, θα έρθει και η σειρά μας. Όταν πραγματικά καταρρεύσει το ΠΑΣΟΚ θα καταρρεύσει πάραυτα και η ΝΔ, είναι οι δύο πόλοι του ίδιου συστήματος.

 13. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 08/03/2010 10:55:06

  Τώρα, κόντρα στο ρεύμα θα πάω λιγάκι εγώ για να πω ότι η αίσθησή μου είναι ότι το ΠΑΣΟΚ όντως καταρρέει... Απόδειξη για αυτό είναι, για μένα, η λυσσαλέα υποστήριξη που απολαμβάνει από όλο το σύστημα, καθώς και ο υπόγειος πόλεμος που γίνεται στο Σαμαρά για να αποτύχει. Πότε δίνουν 48% στο ΠΑΣΟΚ και 32% στο Σαμαρά (λέγοντας μάλιστα ότι... πέτυχε η στρατηγική της... συναίνεσης και... ανέβηκε από το 31% στο 32%! Έχουν και θράσος!), και λίγες εβδομάδες μετά δίνουν 31% στο ΠΑΣΟΚ και 19% στη ΝΔ! Στόχος τους είναι φυσικά η υπονόμευση της εμπιστοσύνης του κόμματος στο νέο αρχηγό και η επανεμφάνιση της Ντόρας σε ρόλο "Νεοδημοκρατικού Μεσσία". Φυσικά, υπάρχει η δικαιολογία ότι "ο κόσμος λέει ότι φταίει η ΝΔ" για το ότι δήθεν έπεσε η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτό που μας παρουσίασε χθες ο Ελεύθερος Τύπος, που μιλάει για 53% συσπείρωση, μας λέει ότι από τον Οκτώβριο και μετά η ΝΔ έχασε άλλο ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους! Και αυτό μετά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση των 800.000 νεοεγγεγραμμένων μελών! Ρε πάμε καλά ρε;

  Το ΠΑΣΟΚ είναι αδύνατον να αντέξει τη χρεωκοπία που έρχεται. Βασίστηκε εξαρχής πάνω στην τεχνητή ευημερία. Είτε στο μοίρασμα δανεικών, είτε στην πρόσληψη όλων των ΠΑΣΟΚΩΝ στο Δημόσιο, είτε στην είσοδό μας στην ΟΝΕ με πλαστά στοιχεία. Δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει από το ξεσκέπασμα της επίπλαστης ευημερίας, ακόμη και εάν καταφέρουν να ρίξουν τις ευθύνες γι' αυτό στον Καραμανλή (αν και πιστεύω ότι σύντομα θα αλλάξει αυτό, δεν θα αντέξει για πολύ το ψέμα). Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, πιστεύω, που οι πιο έντονες αντιδράσεις στην οικονομική πολιτική δεν προέρχονται από τη ΝΔ, αλλά από το ΠΑΣΟΚ. Και δεν είναι για τα μάτια του κόσμου, για θέατρο, αλλά ειλικρινείς αντιδράσεις.

  Το στοίχημα της ΝΔ είναι να μπορέσει να "μεταφράσει" αυτές τις αντιδράσεις σε αποδόμηση της Πασοκικής εξαπάτησης από το 1981 και πιο πριν ακόμη. Προηγουμένως, όμως, ή, καλύτερα, παράλληλα, θα πρέπει να αμυνθεί απέναντι στον υπαρξιακό κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για την ελπιδοφόρα ΝΔ του Σαμαρά η υπόγεια επίθεση που ετοιμάζεται εναντίον της ΝΔ με πολιορκητικό κριό, ποιους άλλους; Τους Μητσοτάκηδες.

  Και να προσέχετε όλοι εδώ μέσα τον Ψυχραιμία, που ύπουλα προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη ως παλιός σχολιαστής με, γενικώς, "σωστές", τάχα, θέσεις, για να τη "φέρει" στο Σαμαρά και στη χώρα όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή, σαν καλή "γάτα" στον κόσμο των ψυχολογικών επιχειρήσεων που είναι.

  • popolaros avatar
   popolaros @ Επώνυμος 08/03/2010 11:32:09

   Θα συμφωνήσω.
   Τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά τώρα.
   Ο Ανδρέας και ο Σημίτης στηρίχθηκαν στο κόμμα και μετά την εκλογή τους.
   Ο Γιωργάκης αφού πήρε την στήριξη του βαθέως πασοκ στις εσωκομματικές, αποφάσισε να το κάνει πέρα.
   Ο ΓΑΠ δίνει την εντύπωση ότι δεν τον ενδιαφέρει ούτε η επανεκλογή του, ούτε το πασοκ ως κόμμα εξουσίας.
   Αρκεί που έγινε πρωθυπουργός...έχει άλλα σχέδια για μετά και δεν θα μείνει Ελλάδα, όπως ο Σημίτης και ο ΚΚ β΄.
   Το βαθύ πασοκ είναι αυτό που εκδικείται τώρα, γιατί αντιλαμβάνεται το 'άδειασμα' του.
   Εάν πέσει ο ΓΑΠ θα πέσει εκ των έσω, γιατί από έξω δεν βλέπω φως.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Επώνυμος 08/03/2010 11:33:06

   Για τις δημοσκοπήσεις συμφωνώ. Είναι αντιφατικές. Αλλωστε είναι κατευθυνόμενες και αυτό το έχουμε πλέον εμπεδώσει όλοι.

   Το ΠΑΣΟΚ θα περάσει δύσκολα,αλλά δε θα καταρρεύσει επειδή έχει μιά καθαρή τετραετία μπροστά του, δημιουργεί νέες δεξαμενές ψηφοφόρων, έχει την απροκάλυπτη στήριξη των ΜΜΕ και δεν υπάρχει ακόμα στον ορίζοντα αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Αυτό που όλοι περιμένουμε από τον Αντώνη Σαμαρά.
   Για την ..επαναεμφάνιση της ...αυτοκράτειρας στον ΑΛΤΕΡ τι να πώ; Εχεις δίκιο: Αρχίζουν πάλι να τις φιλοτεχνούν το προφίλ.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Επώνυμος 08/03/2010 12:20:31

   ο Ψυχραιμίας αγαπητέ Επώνυμε σπέρνει όντως ηττοπάθεια, όταν όμως μιλάει για "δομές αντικαθεστωτικού κόμματος" πιστεύεις ότι προωθεί το συμφέρον της κυρίας ?
   Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι, χωρίς ισχυρή οργανωμένη βάση (που λειτουργεί και σαν δεξαμενή στελεχών, αλλά και σαν στήριξη της κυβερνητικής θητείας) δεν γίνεται δουλειά.

   Και, να σας πω και κάτι ? Ακόμη και χωρίς να υπεισέρχεται το θέμα εξουσίας, και μόνον σαν μαζική διαπαιδαγώγηση, κατά τη γνώμη μου η δημιουργία χώρων ιδεολογικής ζύμωσης είναι απαραίτητη.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Επώνυμος 08/03/2010 13:43:27

   Με αυτό όχι, αλλά με τα άλλα που λέει και κάνει στην κρίσιμη στιγμή. Ξέρουν τη δουλειά τους πολύ καλά κάτι τέτοιοι τύποι και τύπισσες.

 14. anonymous avatar
  anonymous 08/03/2010 10:58:19

  Θα συμφωνήσω σε όλα με τον Ψυχραιμία. Όχι μόνο γι αυτά που γράφει εδώ αλλά και για άλλα σχόλια που κάνει για τη ΝΔ σε άλλα σημεία.

  Πολύ φοβάμαι ότι η ΝΔ δε μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της έτσι όπως είναι. Πρέπει να διαλυθεί και να ιδρυθεί ένα άλλο κόμμα στη θέση της. Η ΝΔ είναι ηττοπαθής και δεν εκπροσωπεί πλέον τους δεξιούς.

 15. Crash&Burn avatar
  Crash&Burn 08/03/2010 11:05:39

  Αφου ακομη ασχολειστε με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ....... λες και εχει σημασια ποιος ειναι πανω

 16. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 08/03/2010 11:13:26

  To Πασόκ,είναι μαννούλα στον 'παπά'(εδώ παπάς,εκεί παπάς κλπ).Δεν θα κουρασθώ να το τονίζω.Μιλάμε γιά άλλο DNA,καταλάβετέ το.Μιλάμε γιά την νοοτροπία 'δεν θέλω να μου δώκεις και μένα αγελάδα,γιατί δεν έχω χώρο.Θέλω να ψοφήσει η αγελάδα του γείτονα'.Οσο οι αναρίθμητοι ψηφοφόροι αυτής της λογικής, παραμένουν εγκλωβισμένοι σ'αυτήν την νοοτροπία,το παιχνίδι είναι χαμένο(και δυστυχώς δεν βρίσκεται ΚΑΝΕΙΣ να τους ΑΠΕΓΚΛΩΒΗΣΕΙ).Το βλέπετε στη δουλειά,στο δρόμο,στις συναστροφές.Προτάσεις δεν έχουν.Στείρα άρνηση και 'γιατί εσείς κι όχι εμείς'.Εκεί αρχίζουν και τελειώνουν τα επιχειρήματά τους.Το βλέπετε και ΕΔΩ,από το ύφος και τη δομή της γραφής τους.Ε λοιπόν,το ΠΑΣΟΚ έχει βρεί τον τρόπο να 'μανιπουλάρει' τις μάζες αυτής της λογικής.Διότι δικό του δημιούργμα είναι.Καί όχι μόνο:Τις καλλιεργεί κιόλας,με θαυμαστή μαεστρία.Με το λουκουμάκι της εξουσίας.Δεν είδατε ψές;;;Μόλις το Μαξίμου σούφρωσε τα φρύδια,οι δυό καλοί και κακοί ΕΣΑΤΖΗΔΕΣ,μεταλλάχθηκαν χωρίς ν'ανοίξει ρουθούνι.Λουφαξής και Ασπονδυλίδης !!!! C'est ca la Republique a la Greque( mauvaise pour l'orient !!!).

  • tiramola avatar
   tiramola @ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 08/03/2010 11:58:05

   Ευτυχώς εσύ τη γλύτωσες ΣΠΑΡΤΑΚΕ...
   Δεν μπορεί κανένας να σε κοροιδέψει...

   ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝΕ ΞΕΡΕΙΣ?

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 08/03/2010 13:37:56

   Λεφτά από την αρχή δεν υπήρχανε, απλώς το ερώτημα το θέτει ο ΓΑΠ για να μην ομολογήσει ότι έλεγε ψέματα προεκλογικό στο λαό.

   Η πλάκα είναι ότι του το έλεγαν όλοι ότι δεν υπήρχαν λεφτά, ο Καραμανλής το έλεγε σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να παρθούν μέτρα, προετοιμάζοντας για τον εαυτό του το μείον δέκα, και τώρα αυτός έρχεται και συνεχίζει το δούλεμα ρωτώντας "πού πήγαν τα λεφτά".

  • tiramola avatar
   tiramola @ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 08/03/2010 14:04:27

   Ε εντάξει τότε , αφού μετά από 5,5 χρόνια πρωθυπουργίας του είπε την αλήθεια ότι δεν υπάρχει σάλιο , συγχωρεμένος...

 17. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 08/03/2010 11:45:33

  Αγαπητέ κε Ροδινέ, ως μη πασόκος και μη νεοδημοκράτης, αλλά μεταρρυθμιστής αριστερός (οι συμπάθειές μου αρχίζουν από τον Γκράμσι και τους αυστρο-μαρξιστές του μεσοπολέμου, προχωρούν στον Ηλία Ηλιού και τον Ενρίκο Μπερλινγκουέρ του "ιστορικού συμβιβασμού", για να καταλήξουν στην σημερινή Βορειοευρωπαική Πράσινη αριστερά - στην Ελλάδα δεν βρίσκω τίποτε), βρίσκω το συμπέρασμά σας απόλυτα σωστό.
  Που βλέπω με την δική μου οπτική το αίτιο; Η ΝΔ έχασε τη σταθερότητα και κοινωνική αγκύρωση που διέθετε επί Κ. Καραμανλή του Α', επιδή εγκατέλειψε την κοινωνικοπολιτική φιλοσοφία του ιδρυτή της: Την κοινωνική οικονομία της αγοράς (δηλαδή το ευρωπαικό ρεύμα όπου ανήκε και η οικογένεια ιδεών του Ζισκάρ Ντ' Εσταίν και του Γκωλισμού, των Χριστιανοδημοκρατών του Αντενάουερ και του Έρχαρτ) και το πρόταγμα της συνεπούς Ευρωπαικής ολοκλήρωσης. Αντ αυτών, προσπάθησε να "καθήσει σε 2 καρέκλες", από τη μία πλευρά σε λαικίστικες ιδέες που χάιδευαν τ' αυτιά του ακροατηρίου της (σφόδρα παλαιο-πασοκικού τύπου), αφ' ετέρου σε νεοφιλελεύθερες αυταπάτες που αποδείχθηκαν εξαιρετικά σαθρές και βραχύβιες.
  Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε εξαιρετικά μεταλλάξιμο, σχεδόν Οβιδιακό: Υπάρχουν 3 διαφορετικά ΠΑΣΟΚ με εντελώς διαφορετικά αλλά πολύ σαφή προτάγματα, το παλιό του ιδρυτή του ("αλλαγή - αναδιανομή"), το ενδιάμεσο Σημιτικό ("ΟΝΕ - εκσυγχρονισμός"), το τωρινό του Γ. Παπανδρέου ("σωτηρία του βυθυζόμενου Τιτανικού"). Σε αντίθεση με αυτό, μετά την περίοδο Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ευρωπαικού στόχου, η ΝΔ δεν είχε ποτέ σαφή στόχο, σαφή μεσο-μακροπρόθεσμη πολιτική γραμμή και μήνυμα με ηγεμονική φιλοδοξία προς την Ελληνική κοινωνία.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Sic transit gloria mundi 08/03/2010 13:40:40

   Και μόνο που μου θύμησες κάτι αναγνώσματα των φοιτητικών μου χρόνων (με τα οποία ακόμα διαφωνώ έντονα) σ' ευχαριστώ!
   Θα συμφωνήσω με την ανάλυση σου για τη φιλοσοφία του ιδρυτή της Ν.Δ. Μια άλλη σημαντική,κατά τη γνώμη που παρατήρηση, είναι ότι η Ν.Δ. έκανε το λάθος ιδιαίτερα μετά το 1981 σε πολλά θέματα ν' αντιγράφει το ΠΑΣΟΚ! Από την οργανωτική δομή,μέχρι τις πολιτικές διακηρύξεις.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 08/03/2010 13:57:55

   Βρίσκω πολύ εύστοχη την επισήμανση για τη μετά το 81 αντιγραφή.
   Για τα παλιότερα, άν και πολιτικά πολύ διαφορετικός, πιστεύω ότι μερικές από τις τότε πολιτικές εκφράσεις του Κεντροδεξιού χώρου, όπως ο Γκωλισμός και η κοινωνική οικονομία της αγοράς των Χ/Δημοκρατών του Αντενάουερ και του Έρχαρτ, άφησαν εξαιρετικά πολύτιμες συμβολές στην Ευρωπαική πολιτική και οικονομία, που ξαναγίνονται ή θα ξαναγίνουν επίκαιρες τώρα.
   Είναι απώλεια για όλους, όχι μόνον τους δεξιούς ή κεντροδεξιούς, που ο Ελληνικός κεντροδεξιός χώρος σε μεγάλο βαθμό απώλεσε, φοβάμαι, αυτό το νήμα ιδεών.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Sic transit gloria mundi 08/03/2010 14:31:45

   STGM
   Με ...προκαλείς. Δυστυχώς η μετέπειτα κεντροδεξιά,για λόγους που πειστικά δεν εξήγησε ποτέ, δε συνέχισε σ' αυτή την πολύ σημαντική παράδοση. Ισως γιατί δεν ακολούθησαν και ηγέτες ανάλογου βεληνεκούς.
   Για την Ελλάδα, άστα να πάνε. Θυμάμαι μια φορά,φοιτητής, τον Αβέρωφ ως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ράλλη να δίνει μια συνέντευξη την οποία η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ την είχε κάνει πρωτοσέλιδο με ξύλινα γράμματα όπου έλεγε: ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!
   Να υπερασπιστούν Γκωλισμό και Αντενάουερ; Μόνο ο Καραμανλής στα χρόνια της μοναξιάς στο Παρίσι,προσπάθησε να συνθέσει τα ρεύματα. Επίγονοι δεν υπήρξαν. Για αυτό εδώ και χρόνια φωνάζω ότι το πρόβλημα της Ν.Δ. είναι πρωτίστως ιδεολογικό. Ηρθε και ο Καραμανλής ο Β μ΄ εκείνη την πομφόλυγα περί μεσαίου χώρου, (ιδεολογικά το απόλυτο τίποτα) και τέλος,

 18. Smash Direct avatar
  Smash Direct 08/03/2010 11:48:53

  Βρισκω επι τελους πολυ θετικη την αυτοκριτικη απο πολλους σημερα..Κατι αρχιζει και κινειται εστω και αργα για τι μεχρι τωρα διαβαζαμε συνεχεια τις ανοησιες του Ορεστιου τοτ Σπαρτακου ...και των λοιπων στρατευμενων και αηδιαζαμε.Επι τελους διαβαζουμε σημερα τις αναλυσεις και τοποθετησεις σοβαρων ατομων...

 19. tiramola avatar
  tiramola 08/03/2010 11:50:46

  Καλές οι αναλύσεις περί κατάρρευσης συστημάτων ΠΑΣΟΚ και άλλες θεωρίες λες και οι πολίτες που ψηφίζουν κάθε 4 χρόνια είναι κριάρια που τους κατευθύνουν κάποιοι ενώ κάποιοι άλλοι δεν μασάνε από την προπαγάνδα των νταβατζήδικών ΜΜΕ...

  Τα δημόσια ταμεία έχουν καταρρεύσει και η δυσκολία πληρωμής μισθών και συντάξεων εμφανής.
  Το ερώτημα λοιπόν έξω από συστήματα και θεωρίες περί ΜΑΤΡΙΞ παραμένει:

  ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ???????????

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ tiramola 08/03/2010 12:09:12

   Πότε θα μιλήσει ο Άδωνις σε συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ ;

  • anonymous avatar
   anonymous @ tiramola 08/03/2010 12:26:05

   Τα φάγανε οι κομματικοί στρατοί του ΠΑΣΟΚ.

  • tiramola avatar
   tiramola @ tiramola 08/03/2010 12:28:57

   Προφήτη ίσως να έχεις ακούσει για μιά δυάδα Αλβανών που με Καλάσνικοφ έκαναν μπούκες σε ταβέρνες(!) της περιοχής μου.
   Αφού μπηκαν στην πρώτη , σε μιά δεύτερη μπήκαν και σε μιά τρίτη..
   Έφαγαν τόσο ξύλο από τον μαγαζάτορα και τους λιγοστούς πελάτες αφού προσγειώθηκαν στα κεφάλια τους τραπέζια και καρέκλες.
   Τους πήραν και τα καλάσνικοφ και τώρα ψάχνει να τους βρει η αστυνομία αφού έφυγαν τρέχοντας προς το βουνό...

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ tiramola 08/03/2010 12:43:43

   Δεν σε καταλαβαίνω, εννοείς ότι χάθηκαν δύο που θάρχονταν στη συγκέντρωση ΠΑΣΟΚ_ΛΑΟΣ;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ tiramola 08/03/2010 13:40:12

   Μια που θες να το ακούσεις, να το ξαναπούμε. Λεφτά από την αρχή δεν υπήρχαν, η κρίση μείωσε απότομα τα φορολογικά έσοδα και το ταμείον έπιασε πολύ μείον. Το ερώτημα το θέτει ο αρχηγός σας για να σας κοροϊδέψει για μια ακόμη φορά, για να μας πείσει ότι τάχα δεν είπε ψέματα. Η αλήθεια όμως είναι ότι σας είπε κι εσείς σαν καλά κριάρια άγεστε και φέρεστε για μια ακόμη φορά.

  • ΑΡΚΑΣ avatar
   ΑΡΚΑΣ @ tiramola 08/03/2010 14:26:35

   Προς tiramola:
   08/03/2010 at 13:28,

   μπα στα βόρεια Προάστια μένουμε; Από πότε; και τρώμε και σε (σικ) ταβέρνες!

   Αυτός ο σοσιαλισμός μου αρέσει και εμένα.

   Φιλικότατα και θέλω να μάθω τη συνταγή επιτυχίας....

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ tiramola 08/03/2010 16:34:45

   Τιραμόλα έχω την αίσθηση πως ο Παπανδρέου ήταν απολύτως ειλικρινής με το "λεφτά υπάρχουν". Διακρίνω μια κυνική συμπεριφορά και στους επιτελείς του ολοκάθαρη πλέον: τα λεφτά είναι στις τσέπες σας. γι΄ αυτό και δεν βγαίνουν έξω στον κόσμο (δες στον Βόλο την λαχτάρα της Μπατζελή). Τώρα εάν ο κυνισμός του πασοκ φθάσει μέχρι τις τσέπες αυτών που χρηματοδότησε μέχρι το 2004 και στήριξε η ΝΔ μέχρι το 2009, δεν ξέρω, θα σε γελάσω άμα πω ναι...

  • tiramola avatar
   tiramola @ tiramola 08/03/2010 19:10:20

   Ποιά βόρεια προάστια ρε Αρκά...
   Για ρώτα τον προφήτη , το Σοφικό το ξέρει?

 20. Προφήτης avatar
  Προφήτης 08/03/2010 11:59:08

  Στις αρχές του 2008 οι τότε δημοσκοπήσεις φούσκωσαν τα πανιά του ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας τον στο 20% και χαρίζοντας μας απολαυστικές στιγμές αλαζονείας των φτωχομπινέδων της σοσιαλδημοκρατίας, που διαψεύστηκαν τραγικά, αργότερα.

  Αυτό που δεν αποκαλυπτόταν δημοσκοπικά ήταν ότι οι ηττηθέντες στις προεδρικές του ΠΑΣΟΚ "βενιζελικοί" "ψήφιζαν" μαζικά ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

  Κάτι παρόμοιο δεν αποκλείεται στις σημερινές δημοσκοπήσεις, όσον αφορά τα "αποτελέσματα" της ΝΔ, αν και η επιρροή του μητσοτακισμού τείνει πλέον να είναι αμελητέα.

  Αυτό που δεν λέγεται είναι η αποστασιοποίηση πολλών, και δη σκεπτομένων, νδκρατών από το κόμμα τους.
  Και η ήπια για τη σοβαρότητα της κατάστασης στάση Σαμαρά, ανεξάρτητα από τα αντικειμενικά αίτια, τους απογοητεύει περισσότερο.
  Το θέμα είναι σοβαρότερο για την ΝΔ απ' ό,τι ήταν για το ΠΑΣΟΚ το 2007, λόγω της διαφορετικής ανθρωπογεωγραφίας : οι πασόκοι ό, τι και να γίνει θα συσπειρωθούν εν όψει της εξουσίας. Οι φιλελεύθεροι αστοί όχι.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Προφήτης 08/03/2010 12:35:38

   οι σκεπτόμενοι (νδκράτες και όχι μόνον) πολίτες υπερψήφισαν τον Σαμαρά επειδή τους έδωσε ελπίδα το όραμά του, αλλά και δημιούργησε την ελπίδα να βρούνε βήμα και χώρο ανταλλαγής ιδεών. Αυτό δεν εκπληρώνεται μόνον μέσα από τις εμφανίσεις των κομματικών στελεχών και του αρχηγού, αλλά προϋποθέτει και τη δική τους ενεργή συμμετοχή. Το πολυδιαφημισμένο συνέδριο μέχρι τώρα δεν αρκεί.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Προφήτης 08/03/2010 13:47:09

   Προφήτη,
   Με τις δημοσκοπήσεις πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρότερα. Εκτός του ότι έχουν πλέον απαξιωθεί ως εργαλεία ανάλυσης,οι περισσότερες επιχειρούν να ποδηγετήσουν την κοινή γνώμη,παρά να την καταγράψουν

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Προφήτης 08/03/2010 14:30:51

   Άλλη μια χαμένη ευκαιρία της ΝΔ, Κώστα :
   α) το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών δημοσκοπήσεων
   β) το πλαίσιο δημοσιοποίησης των δημοσκοπικών αποτελεσμάτων.

   Να ασχοληθούμε σοβαρότερα, πώς; Οι δημοσκοπήσεις ΕΙΝΑΙ μέσο χειραγώγησης της κοινής γνώμης και της κατασκευής πεποιθήσεων, δεν επιχειρούν να ποδηγετήσουν.

   Ήδη ο κόσμος το έχει αντιληφθεί και τα αποτελέσματα πελαγοδρομούν ανάμεσα σε επιστημονικοφανείς μεθόδους, άκυρα δείγματα πληθυσμού και πλαστές απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες.

   Εγώ δεν τις υπολογίζω. Ωστόσο δεν μπορείς να τις αγνοήσεις εντελώς, καταδείχνουν τάσεις - τις οποίες εν πολλοίς έχουν δημιουργήσει.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Προφήτης 08/03/2010 16:47:47

   Προφήτη,
   Οταν Υπουργός Επικρατείας ήταν πρώην υπάλληλος του MEGA και του STAR (η σύζυγος του οποίου παρέμεινε υπάλληλος του MEGA και του ALPHA και του ALTER) και Υπουργός Εσωτερκών νομικός σύμβουλος των "νταβατζήδων" Μπαϊρακτάρη, είχαμε ευκαιρία;

 21. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 08/03/2010 12:01:01

  Μια διαφοροποίηση μόνον, από την εξαιρετικά εύστοχη διαχρονική ανάλυση σας:
  Στη φάση της εισόδου του Σημίτη στη σκηνή, άν η ανάγνωσή μου ήταν σωστή, Ψυχάρης και Λαμπράκης έπαιξαν αρχικά το χαρτί Έβερτ: "Κάηκε" γρήγορα, επειδή μόνον με τον υπερτονισμό του θέματος των Υμίων, αλλά χωρίς σαφή γραμμή για τα οικονομικά και τα ευρωπαικά, φάνηκε ότι οι εκλογές μάλλον δεν κερδίζονται. Οι Ψυχάρης κλπ "τραβήχτηκαν" έγκαιρα. Αντί να ποντάρουν σε στρατηγική πολύ υψηλού ρίσκου, φρόντισαν αμέσως να στήσουν τα προγεφυρώματά τους στο ΠΑΣΟΚ Β', που ήδη έστηνε το στόχο της ΟΝΕ.

  • tiramola avatar
   tiramola @ Sic transit gloria mundi 08/03/2010 12:21:05

   STGM είμαι σχεδόν βέβαιος διότι δεν έχω πλήρη γνώση του τι παίζεται στο παρασκήνιο ότι οι Ψυχάρηδες , οι Κουρήδες και λοιποί αποκαλούμενοι νταβατζήδες εκτός από την προσφορά τους στην ενημέρωση θέλουν να διαμορφώσουν και τις τάσεις στην κοινή γνώμη.
   Εκείνο όμως που μου γυρνάει το κεφάλι και δεν μπορώ να το δεχτώ είναι η διαρκής και έμμεση υποτίμηση του IQ των πολιτών από κάποιους άλλους πολίτες με υψηλότερο προφανώς IQ που κανένας δεν μπορεί να τους κοροιδέψει.
   Από την μιά μεριά δηλαδή έχουμε τα κριάρια που άγονται και φέρονται από τα ΜΜΕ της διαπλοκής και από την άλλη τους αντιστασιακούς που δίνουν μάχη ενάντια στο σύστημα...
   Αυτό φυσικά το φαινόμενο αλλάζει ανάλογα με την εποχή...
   Όταν κέρδισε 2 αναμετρήσεις ο πρώην "καταλληλότερος" τότε μιλούσε ο κυρίαρχος λαός...
   Τώρα που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν τα πρόβατα των νταβατζήδων τσοπαναρέων...
   Ε ας αποφασίσωμεν επιτέλους...
   Πότε είναι κυρίαρχος ο λαός?

 22. ΑΣΤΕΡΟΕΣΣΑ avatar
  ΑΣΤΕΡΟΕΣΣΑ 08/03/2010 12:05:31

  ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ

 23. Νίκος avatar
  Νίκος 08/03/2010 12:11:13

  Τiramola, για τα λεφτα ρωτα τους Τσοχατζοπουλο, Παπαντωνιου, Χριστοδουλακη, Λαλιωτη, Τρεπεκλη, τον "στρατηγο" Τσουκατο και πολλους αλλους "σοσιαλησταδες" ων ου εστι αριθμος.

 24. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 08/03/2010 12:13:34

  smash direct.Τόσα ξέρεις,τόσα γράφεις . Τα περί ανοησίας σου τα επιστρέφω,δεν θα στα στερήσω.Σου ανήκουν εξ ολοκλήρου.Δεν χρειάσθηκε και πολύ να μας πείσεις και γιά την νοημοσύνη σου και γιά τις επιλογές σου.Δεν είναι κακό να διαφέρεις,δικαίωμά σου είναι. Απλά ,πρέπει να μάθεις να σέβεσαι το χώρο που σε φιλοξενεί.Εδώ δεν είναι ούτε Τρωκτικό, ούτε Press.Μπορεί και να χάρηκες που ασχολήθηκα μαζύ σου.Αυτά και τέλος με λόγου σου,άξεστε.

 25. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 08/03/2010 12:17:26

  Tiramola,μπορείς να κοπανιέσαι όσο θέλεις.Σαν πολύ δεν πάει, ν'ασχοληθώ και μαζύ σου;;;

 26. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 08/03/2010 12:31:12

  Γιά νά μιλήσω γιά κατάρευσι τού Πασόκ ή μή,θά περιμένω περαιτέρω οικονομικά μέτρα.Αν τού Ελληνα δέν τού βάλης οικονομική θηλειά στόν λαιμό,καί άν δέν τόν αφήσεις μόνο μέ ένα σουβλάκι καί μιά πίτσα νά τήν μοιράζονται 8 γιά μοναδική διασκέδασι,δέν θά βάλη μυαλό.Τά εθνικά,καί τό λάθρο ν/σχ, δέν τόν απασχολούν,διότι έχει αφελληνισθή πλήρως.Πρέπει νά βρεθή ηγέτης πού νά θελήση νά μάς κάνη σωστούς πολίτες,έστω καί διά τίς βίας.Αλλά πώς νά τό ελπίζω όταν βλέπω μέ φρίκη νά μού έρχεται ξανά τό 1453;

  @niko,
  στά Βόρεια προάστεια,υπάρχουν συνέλληνες πού τά βγάζουν πέρα,πολύ δύσκολα,καί δέν είναι όλοι λεφτάδες.Απλώς βρέθηκαν νά ζούν Βορείως.
  Αγαπούν δέ πολύ τήν πατρίδα καί ίσως περισσότερο από τούς κατοικούντας Νοτίως,Ανατολικά ή Δυτικά.

 27. ΙΔ avatar
  ΙΔ 08/03/2010 12:32:52

  Έ να λοιπόν μια απάντηση για που πήγαν τα λευτά.Όλα ξεκίνησαν επι περιουσίου Σημίτη.Μετά την σύσκεψη του Σημίυη με τον Γκάρυ Κοέν καi αυτόs περιούσιοs τηs goldnan sachs ανακάλυψαν τα συναιτεράκια το κόλπο τηs ωραιοποίησηs τηs οικονομίαs.Ξέρετε αυτό που ονομάζουν δημιουργική λογιστική με τα gredit default swaps.Και με τα δομημένα ομόλογα του Χριστοδουλάκη η Ελλάδα δημιούργησε εξωτερικό χρέοs 100 διs xωρίs ποτέ να δανιστεί αυτα τα χρήματα.Δηλαδή αν μετρήσετε το χρέοs χρόνο τον χρόνο δεν βγαίνουν τα 340 διs που χρωσταμε.

 28. ΙΔ avatar
  ΙΔ 08/03/2010 12:36:03

  ΣΠΑΡΤΑΚΕ. Τα100 διs μεσα στο συνολο των 340 είναι αέραs μπανάλ.

 29. antiathlitikos avatar
  antiathlitikos 08/03/2010 12:36:41

  Εδώ κατάρρευση, εκεί κατάρρευση, πού είναι η κατάρρευση;

  Έχουν διατυπωθεί (εδώ) ήδη τρεις τουλάχιστον «θεωρίες κατάρρευσης». Η πρώτη, απολύτως βουλησιαρχική απ’ο τον Φ.Κ., που συνδέει την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ με την αναγέννηση της (νέας) ΝΔ, η δεύτερη πιο ... ντεντερμινιστική από τον Χ.Λ. που συσχετίζει την κατάρρευση με το αδυνάτισμα των κιώνων στήριξης και μια τρίτη περί «μη κατάρρευσης» από τον Κ.Ρ. στο παρόν, που, αν και πάσχει από κάποιον ιστορικισμό, φαίνεται ως η πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Υπάρχουν, φυσικά, και άλλες από άλλους χώρους ή ανεξάρτητες φωνές που είτε συνδέουν την κατάρρευση με αυτή της χώρας είτε την αφήνουν έξω από την ανάλυσή τους, διότι ενώ αυτή έχει ήδη συντελεστεί δεν την έχουν ακόμη απλώς ... αντιληφθεί οι πολίτες.

  Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ανάμεσα στις τρεις πρώτες, που προέρχονται από το χώρο της ΝΔ, υπάρχει αν όχι χάος, τουλάχιστον «διαφωνία» και πολύ «φοβούμαι» ότι αν δεν συντεθούν ή αν δεν αποφασιστεί ποια είναι αυτή την οποία υιοθετεί η παράταξη ώστε να συγκροτηθεί μια ενιαία αντιπολιτευτική γραμμή, η ΝΔ θα βολοδέρνει ανάμεσα στον ήπιο αντικειμενισμό τύπου Χ.Λ. και στον ενθουσιώδη βολονταρισμό τύπου Φ.Κ. για να καταλήξει τελικά στη λογική του ώριμου φρούτου (για μιαν ακόμη φορά) και να μην παραχθεί πολιτική.

  Η γνώμη μου είναι ότι η άποψη του κ. Ροδινού εκτός από πιο ρεαλιστική έχει κι ένα ακόμη προσόν: απελευθερώνει από τον καθρέφτη στον οποίο είναι προσκολλημένη η ΝΔ, απολύτως δέσμια στις «ομορφιές» του αντιπάλου.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ antiathlitikos 08/03/2010 12:49:58

   Υπάρχει εντυπωσιακή αναλογία πάντως, με τις παλαιότερες ενδοαριστερές και ενδομαρξιστικές οξείες διαφωνίες περί κατάρρευσης ή μη κατάρρευσης του κεφαλαιοκρατικού συστήματος!
   Θυμίζω ότι και οι ενδοαριστερές απόψεις που υποστήριζαν την κατάρρευση του καπιταλισμού, χωριζόταν σε ντετερμινιστικές (η "αναπόφευκτη" κατάρρευση) και βουλησιαρχικές (καθοριστικός ρόλος του λεγόμενου υποκειμενικού παράγοντα - η έφοδος στα Θερινά Ανάκτορα).
   Συμφωνώ απολύτως ποιά είναι η πιθανώς ορθή, άλλωστε και στην περίπτωση των αριστερών θεωριών, η αντίστοιχη αποδείχθηκε εκ των υστέρων ορθή!

  • ΑΡΗΣ Θ avatar
   ΑΡΗΣ Θ @ antiathlitikos 08/03/2010 13:22:37

   Δεν βλέπω χαώδεις διαφορές τουλάχιστον ανάμεσα στις προσεγγίσεις Ροδινού και Λαζαρίδη γιατί σε μεγάλο βαθμό δεν κινούνται στο ίδιο επίπεδο. Ο μεν Λαζαρίδης βλέπει μια εκ των πραγμάτων αυτουπονόμευση των πυλώνων του ΠΑΣΟΚ που όμως αν θα οδηγήσουν σε πράσινη κατάρρευση ή αυτό που ονομάζει ενδόρρηξη εξαρτάται και από την πορεία της ΝΔ, ο δε Ροδινός ασχολείται με την μόνιμη φαντασίωση των Νεοδημοκρατών ότι το ΠΑΣΟΚ καταρρέει χωρίς όμως να τοποθετείται (ακόμα , φαντάζομαι) περί κατάρρευσης ή μη του σημερινού ΠΑΣΟΚ.
   Παρα ταύτα συμφωνώ απόλυτα με την άποψη σου ότι η ΝΔ ως ηγετική ομάδα θα πρέπει να διαμορφώσει μια συνεκτική άποψη σχετικά και με τις σημερινές προοπτικές του ΠΑΣΟΚ ώστε να υιοθετήσει και ανάλογες στρατηγικές(για τα περί ώριμου φρούτου θα καταλάβεις πόσο -νομίζω- συμφωνούμε διαβάζοντας προηγούμενο σχόλιο μου 11.23)

  • antiathlitikos avatar
   antiathlitikos @ antiathlitikos 08/03/2010 13:33:28

   Περί αναλογιών: έτσι είναι φίλε μου stgm! Υπάρχει όμως και μία τουλάχιστον ακόμη «ανάποδη» αναλογία για την ελληνική περίπτωση. Πρόκειται για την απώλεια του «αντιπάλου». Ο αντικομμουνισμός προ του 74 δεν κατόρθωσε να... εκσυγχρονιστεί (ή επικαιροποιηθεί όπως θα λέγανε οι «άλλοι» πασόκοι) εγκαίρως σε αντιπασοκισμό που ως προς τη δυσκολία συγκρότησης υπήρξε περισσότερο περίπλοκος αν και φαινομενικά λιγότερο συνεκτικός(!). Φροντίσανε γι αυτό η χούντα και ο πολιτικά ανεκδιήγητος Γεώργιος Μαύρος. Από μια άποψη πάντως η ελληνική Δεξιά υπηρξε πρωτοπόρος δεδομένου ότι το παγκόσμιο σύστημα «απώλεσε» τον σαφή και ορατό αντίπαλο μόλις το 1989 ...

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ antiathlitikos 08/03/2010 13:49:00

   Όταν προέκυπταν "γρήγορες φάσεις" στο πολιτικό σύστημα, το πολιτικό προσωπικό της ΝΔ το μετά τον Κ. Καραμανλή τον Ά', δεν μπορούσε να το κάνει Αντιαθλητικέ. Οι "κεντρικοί αμυντικοί" της "έχαναν" τους πασόκους σέντερ φόρ: Να θυμίσω πάλι την πρόωρη ανατροπή Μητσοτάκη και τις συνθήκες μέσα στις οποίες έγινε, την Α' πασοκική μετάλλαξη με την εκλογή Σημίτη (και αμέσως μετά την κρίση στα Ύμια), την διαχείριση της εισόδου στην ΟΝΕ το 2000, τα παρεπόμενα της οικονομικής κρίσης μετά το 2008 και το όλο ντόμινο στη διαχείριση πολλαπλών κρίσεων 2007-2009.
   Αντιδρούσαν με διαφορά φάσης, λές και είχαν μπροστά τους μονίμως το παλαιό πασόκ του ιδρυτή. Ενίοτε κάποιοι φαντασιωνόταν ετεροχρονισμένα ακόμη και συγγένεια με αυτό (θαυμασμός ενίων νεοδημοκρατών, ακόμη και ηγετικών, για την "πολιτική μαγκιά" του Α. Παπανδρέου). Αλλά η "φάση" γινόταν ήδη αλλού και η αμυντική διάταξη ήταν αναποτελεσματική.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ antiathlitikos 08/03/2010 13:51:14

   Αντιαθλητικέ,
   Σε επόμενο άρθρο θα επιχειρήσω να διατυπώσω την άποψη μου για την πορεία του ΠΑΣΟΚ.

  • antiathlitikos avatar
   antiathlitikos @ antiathlitikos 08/03/2010 15:16:32

   Ο Ρεχάγκελ και ο Οβίδιος του stgm.

   Θα προσπαθήσω να γενικεύσω λίγο τα περί «φάσεων». Σ΄ένα ομαδικό παίγνιο σα το ποδόσφαιρο υπάρχει το «παιγνίδι πρωτοβουλίας» και το «παιγνίδι προσαρμογής». 9 στις 10 φορές κερδίζει η πρωτοβουλία. Η προσαρμογή – συμπεριλαμβανομένης και της πειρατίας - μια φορά με το ζόρι κι όταν ο αντίπαλος είναι ή υπερόπτης ή αδιάφορος, όπως στην Πορτογαλία το 2004.

   Το ΠΑΣΟΚ έπαιξε παίγνιο προσαρμογής τις περιόδους 1974-77, 1990-93 και 2007-09 (το 2004-07 είχε αποκλειστεί από τη διοργάνωση και προσπαθούσε να ξαναφτιάξει ομάδα). Όλες τις άλλες περιόδους έπαιξε ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας με αλλεπάλληλες «προσαρμογές» της φιλοσοφίας της ομάδας, στριζόμενο ακόμη και σε φθαρμένους ή «ξοφλημένους» παίκτες. Την περίοδο 81-89 επιχείρησε με βάση το ολλανδικό πρότυπο του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου, μέχρι την απόσυρση του Κρόιφ στα πιτς για τεχνικό έλεγχο: άνοιξε το δρόμο για μοίρασμα της εξουσίας στους εκτός αυτής ευρισκομένους (ανεξαρτήτως ποιότητας) και διένειμε τα δανεικά (αλλά πάντως τα δένειμε). Την περίοδο 1996-2004 άλλαξε το σύστημα σε 4-5-1, προσέχοντας την άμυνα και μετατρέποντάς το στο περισσότερο επιθετικό 4-3-3 όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν, έχοντας πάντα μεγάλη κατοχή μπάλλας: προετοίμασε την ΟΝΕ, έφτιαξε υποδομές και ανεδιένειμε αδίκως τον όποιο δανεικό ή όχι πλούτο. Σήμερα παίζει κατενάτσιο – που επίσης κατά τη γνώμη μου έχει στοιχεία πρωτοβουλίας - αναμένοντας ευκαιρίες για αντεπιθέσεις, τις οποίες βέβαια δεν έχει σχεδιάσει ακόμη.

   Η ΝΔ από την άλλη έπαιξε πρωτοβουλία με το ΚΚ τον Α την περίοδο 74-79, διατυπώνοντας ιδέες και ασκώντας πολιτική κρατισμού και ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Ξανάπαιξε λίγο με το Μητσοτάκη ένα επιθετικό νεοφιλελεύθερο 4-4-2, αλλά μπλοκάρισε γιατί δε διέθετε επιθετικούς και ξώμεινε από πάγκο. Την περίοδο 2004-09 παραδόξως περιορίστηκε σε ποδόσφαιρο προσαρμογής χωρίς (!) αξιόμαχο αντίπαλο. Κι αυτό χρεώνεται αποκλειστικά στο κοουτσάρισμα από έναν άνθρωπο που δεν είχε εμπειρία προπονητικής, δε φρόντισε να προσλάβει καλούς γυμναστές για τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης των παικτών και κυρίως δεν κατάφερε να διδαχθεί από το Ρεχάγκελ ότι και το ποδόσφαιρο προσαρμογής έχει τα κόλπα και τα μυστικά του για να κερδίσει έστω τη μία φορά: έπαιξε σκέτη προσαρμογή στο ... κενό χωρίς «πρωτοβουλίες» ή πάντως με πρωτοβουλίες αδιόρατες για τους θεατές.

   Έτσι και αμυνόμενη αλλά (κυρίως) και επιτιθέμενη η ΝΔ άφησε την εντύπωση ότι δεν είχε σχέδιο και σχηματισμό νίκης, ενώ ο αντίπαλος κέρδιζε (ή έχανε) τα πρωταθλήματα έχοντας πάντα στο μυαλό του το αποτέλεσμα για την ομάδα και την τέρψη του φιλοθεάμονος ...

 30. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 08/03/2010 12:42:59

  Που πήγαν τα λεφτά;
  Σε πολλές κατευθύνσεις. Ασφαλή χαρτοφυλάκια σε Ceyman Islands, Παρθένες Νήσους, αλλά και πιό κοντά, κυρίως City και Κυπριακές offshore. Μεζονέτες πρώτης κατοικίας των 400 τετραγωνικών, και όχι μόνον σε καμμένα, οι πιό πολλές νόμιμες. Εξοχικά με πισίνα έξω και jaccuzi μέσα. Οχήματα που τα βλέπεις και λές έρχεται η 3η Panzerdivision της Wehrmacht.
  Αυτά υπάρχουν ακόμη, αλλά δεν ξέρω άν είναι ανακτήσιμα. Θεωρητικά είναι, άν τα μπλοκάρουν ως φοροδιαφεύγοντα ο Μπάρακας ή ο Γκόρντον, άν και όταν σφίξει θανάσιμα η κρίση. Να θυμηθούμε, στην άλλη κρίση, και τον Άλ Καπόνε για φοροδιαφυγή τον πιάσανε.
  Κάποια όμως, σε πιό επισφαλή υπερατλαντικά χαρτοφυλάκια, μάλλον εξαερώθηκαν όταν τρύπησαν κάποιες από τις φούσκες, είναι ήδη Τίποτε.

 31. Smash Direct avatar
  Smash Direct 08/03/2010 12:46:15

  Σπαρταγε μη συγχιζεσαι.Σαν παραδειγμα σε ανεφερα..Κανεις δεν ασχολειται μαζι σου..Οσον αφορα τους χαρακτηρισμους σου δεν με αγγιζουν απλα σε χαρακτηριζουν..

 32. χελιδόνι avatar
  χελιδόνι 08/03/2010 12:47:41

  Το ΠΑΣΟΚ, αν και πολυσυλλεκτικότερο, διέπεται πάντα από ταύτιση με τον εκάστοτε αρχηγό.
  Η ΝΔ, αν και ομοιογενέστερη, διχάζεται από το 1985 σε δύο ομάδες που αλληλοσπαράσονται κυριολεκτικά. Αν δεν σταματήσει ο εμφύλιος των Μητσοτακικών με τους λοιπούς άλλους, ασπρη μέρα δε βλέπει το κόμμα.
  Ο Αντώνης οφείλει, να το λάβει σοβαρά υπόψη του και να δράσει αποφασιστικά με τολμηρές κινήσεις. Αλλιώτικα, ο εν ισχύ ακόμη και σήμερα μηχανισμός Μητσοτάκη, δεν θα αφήσει να σηκώσει κεφάλι.... Θα προτιμήσει, να γιγαντώσει κιάλλο τον Καρατζαφέρη!

 33. tiramola avatar
  tiramola 08/03/2010 12:54:28

  Υπερ Ευρωπαικού Νομισματικού Ταμείου τάχθηκε και ο ΌΛι Ρεν?
  Γιατί μου φαίνεται ότι δυσκολεύουν τα πράγματα και το Ελληνικό πρόβλημα περνάει σε δεύτερη μοίρα?

 34. Νίκος avatar
  Νίκος 08/03/2010 13:38:27

  Kὀριννα, δεν ειχα προθεση να το αμφισβητησω αλλα δυστυχως ο ορος "βορεια προαστεια" εχει αποκτησει σχεδον οντολογικο χαρακτηρα ως προς τον χαρακτηρισμο Ελληνοφ(ω)ονων και Ελληνωνυμων για τους οποιους η Ελλαδα ειναι χωρος και οχι χωρα, οι Ελληνες ιθαγενεις αναλωσιμο "αγαθο", ο,τι πατριωτικο μιαρο "εθνικιστικο" (των γειτονων οι εθνικσμοι φυσικα δεν τους ενοχλουν) και ο,τι λαθραιο αξιο αγιοποιησεως, φυσικα για τα συμφεροντα τους (καταπτωση των εργατικων, λουμπενοποιηση της σχεδον ανυπαρκτης πλεον ελληνικης εργατικης ταξεως. Αναρωτιεμαι προς τι ο λογος υπαρξης του ΚΚΕ. Καλα, δεν μιλω για τον ΤΣΥΡΙΖΑ, διοτι ειναι ο,τι πιο ανθηλληνικοτερο "προοδευτικο" μας εχειθ προκυψει τα τελευταια χρονια.

 35. tiramola avatar
  tiramola 08/03/2010 14:17:50

  Αχ αυτή η κρίση...
  Καλά ρε συ επώνυμε δεν βγαίνεις από το σπίτι καθόλου έξω?
  Μιλάς με κόσμο ή έχεις περιοριστεί στον μικρόκοσμο του Antinews?
  Αυτά που γράφεις κάνουν ακόμα και νεοδημοκράτες να γελάνε...
  Διότι είναι άλλο πράγμα να κριτικάρεις τις επιλογές μιάς κυβέρνησης με την οποία δεν συμφωνείς ή που μπορεί αποδεδειγμένα να έχει κάνει λάθη τακτικής στον πόλεμο με τους κερδοσκόπους αλλά να προσπαθείς να διακιολογήσεις την νεοδημοκρατική 5ετία αυτό είναι άνευ προηγουμένου...

 36. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 08/03/2010 15:40:02

  Η διαχρονική προσδοκία της ΝΔ να καταρρεύσει το ΠΑΣΟΚ,μου θυμίζει εκείνη τη λαική ιστορία της αλεπούς,που λυσσούσε της πείνας και πήρε από πίσω ένα τράγο,επειδή έβλεπε ότι τα ...μπαλάκια κουνιόντουσαν και ήταν σίγουρη ότι θα πέσουν.Τελικά,βέβαια,τα ...μπαλάκια του τράγου δεν έπεσαν και η αλεπού τίναξε τα πέταλα.

 37. πολίτης avatar
  πολίτης 08/03/2010 16:24:30

  Αυτή τη φορά όμως θα διαλυθεί, αφού είναι πολύ κοντά πλέον στο στόχο: Να διαλύσει την Ελλάδα.

 38. Χρύσανθος Λαζαρίδης avatar
  Χρύσανθος Λαζαρίδης 08/03/2010 16:45:16

  Υπάρχει, νομίζω, μια παρανόηση:
  Εγώ μίλησα για "τέλος εποχής". Δηλαδή για το τέλος του μεταπολιτευτικού καθεστώτος, όπως διαμορφώθηκε από το ΠΑΣΟΚ μετά το 1981.
  Τα υπόλοιπα περί "αναπόφευκτης κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ" κλπ. είναι συμπεράσματα άλλων, όπως και ο τίλτος στην ανάρτηση δεν συνέπιπτε ακριβώς με το τίτλο του άρθρου.

  Για να εξηγούμαστε κάνω μια κρίσιμη διάκριση:
  --Ανάμεσα στο "καθεστώς" (το "σύστημα ΠΑΣΟΚ", αν θέλετε)
  -- και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
  Όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν τρείς περιστάσεις που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έμποιαζε να καταρρέει: Το 1989, το 1996 (όταν ο Ανδρέας ήταν στα τελευταία του) και το 2004.
  Αλλά ενώ η "κόπωση" και η "φθορά εξουσίας" ενός κόμματος το οδηγούσε σε ήττα, το σύστημα εξουσίας που το ίδιο είχε εγκαθιδρύσει παρέμενε ισχυρό.
  Έτσι σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία τη μία φορά ήλθε ως "σύντομη παρένθεση" (1989-93), τη δεύτερη φορά δεν πρόλαβε καθόλου να έλθει, διότι το ΠΑΣΟΚ μεταλλάχθηκε στην διακυβέρνηση (με τον Σημιτικό "εκσυγχρονισμό"), ενώ την τρίτη φορά η Νέα Δημοκρατία ήλθε στην εξουσία, αλλά δεν μπόρεσε, δεν θέλησε και δεν τόλμησε να αλλάξει το καθεστώς που κληρονόμησε πιστεύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα... διαλυθεί μόνο του!

  Σε καμία από τις περιπτώσεις αυτές δεν συμμεριζόμουν αυτές τις ψευδαισθήσεις.
  Όμως γνωρίζει ο Κώστας Ρ. με τον οποίο ήμασταν φίλοι όλα αυτά τα χρόνια. Και παραμένουμε φίλοι, παρά τις μικρο-διαφωνίες μας.

  Αυτό που συμβαίνει σήμερα, όμως, είναι αρκετά διαφορετικό:
  Το ΠΑΣΟΚ έχει έλθει μόλις στην εξουσία με μεγάλη διαφορά, είναι ισχυρό ακόμα, αλλά το σύστημά του καταρρέει.
  Τέσσερις από τους πέντε πυλώνες έχουν σχεδόν διαλυθεί ή πληττονται καίρια (αγρότες, μικρομεσαίοι, δημσόσιοι υπάλληλοι σήμερα, διαλυμένα και απαξιωμένα Πανεπιστήμια), ενώ ο πέμπτος (καθεστωτικά ΜΜΕ) παραμένει ισχυρός, αλλά με φθείνουσα επιρροή, ενώ δοκιμάζεται απο την οικονομική κρίση (μεγάλη πτώση των διαφημιστικών δαπανών, απολύσεις κλπ.)

  Έτσι, ενώ όλες τις προηγούμενες φορές έχανε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά το σύστημα ΠΑΣΟΚ παρέμενε ισχυρό και εξασφάλιζε την επάνοδό του στην εξουσία, σήμερα συμβαίνει το αντίθετο: Η κυβέρνηση παραμένει ισχυρή (για την ώρα τουλάχιστον), αλλά το σύστημα ΠΑΣΟΚ καταρρέει!

  Φοβάμαι, λοιπόν, ότι όσοι "κάηκαν από το κουρκούτι" στο παρελθόν, σήμερα "φυσάνε και το γιαούρτι".
  Και πώς όσοι είχαν ψευδαισθήσεις για "επικείμενη κατάρρευση" του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, σήμερα δυσκολεύονται να δούν ότι καταρρέει - αυτή τη φορά - όχι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ (ακόμα), αλλά το καθεστώς που το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε και πάνω του στηρίχθηκε όλες τις φορές στο παρελθόν (μέχρι και πολύ πρόσφατα).

  Αυτό δεν σημαίνει ότι όπου νάναι θα καταρρεύσει και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
  Το εξήγησα και σε απαντητικό σχόλιο στην ανάρτησή μου.

  Σημαίνει όμως, ότι τώρα είνα η μεγάλη ευκαιρία (όχι τις προηγούμενες φορές): Να εκμεταλλευτεί η ΝΔ τις αντιφάσεις του ΠΑΣΟΚ, αφού ξεπεράσει τις δικές της αντιφάσεις.
  Αφού δηλαδή πάψει η ΝΔ να είναι ένα κόμμα που δεν ξέρει η ίδια τι είναι (μεταξύ πολλών άλλων)...

  Τα εγραψε όλα αυτά για να δείξω ότι σήμερα παρουσιάζεται η πραγματική ευκαιρία. και για να εξηγήσω ότι δεν θα προκύψει ο οριστικός παραμερισμός του ΠΑΣΟΚ μέσα από την θεωρία του "ώριμου φρούτου". αλλά μόνο αν η ΝΔ μπορέσει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία μεταλλασσόμενη και η ίδια σε κάτι διαφορετικό απ' ότι ήταν ως σήμερα.

  Στην Πολιτική πρέπει να γνωρίζουμε κάθε φορά τι δυνατότητες υπάρχουν (οι "ευκαιρίες") και τι "προϋποθέσεις" χρειάζονται για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατόητες.
  Παλαια οι Αρισεροί το πρώτο το ονόμαζαν "αντικειμενικές συνθήκες" και το δεύτερο "υποκειμενικός παράγοντας".
  Αλλά οι παλαιαί Αριστεροί έβλεπαν συνήθως "δυνατότητες" και "ευκαιρίες" εκεί που δεν υπήρχαν, διότι είχαν την μόνιμη εμμονή με την "αναπόδραστη κρίση του καπιταλισμού".
  Ενώ από την άλλη πλευρά έβλεπαν δυνατότητες "επαναστατικής ρήξης" ή "μεταρρυθμιστικών τομών" παντού.
  Με αποτέλεσμα, κι όταν υπήρχαν τέτοιες δυνατότητες να μην είναι έτοιμοι να τις εκμεταλλευτούν.

  Προσπάθησα, λοιπόν, να δείξω το μηχανισμό που έστησε το ΠΑΣΟΚ ήδη από το 1981, και τους λόγους για τους οποίους ο μηχανισμός αυτός πλέον δεν λειτουργεί.
  Δεν αποκλείεται, βέβαια, το ΠΑΣΟΚ να προσπαθήσει να δημιουργήσει άλλο μηχανισμό για να ξεπεράσει την κρίση του προηγούμενου.
  Αλλά δεν είναι εύκολο.
  Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι καταδικασμένο σε μια "μάχη οπισθοφυλακών" για να διασώσει το σύστημα που το έφερε και το ξανάφερε στην εξουσία,
  ενώ η ΝΔ σήμερα έχει τουλάχιστον συνειδητοποιήσει ότι μόνο αν ανατρέψει το σύστημα ΠΑΣΟΚ και βάλει κάτι άλλο στη θέση του θα μπορέσει να αλλάξει τον τόπο.
  Δεν είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει.
  Αλλά τουλάχιστον έχει καταλάβει στο βάθος πιο είναι το πρόβλημα, εξ ου και μιλάει πλέον για "νέα Μεταπολίτευση".
  Εξ ού και κάνει αυτοκριτική για τις τομές που ΔΕΝ τόλμησαν και ΔΕΝ έκαναν οι κυβερνήσεις της προηογύμενης πενταετίας κλπ.

  Τώρα ότι το έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα δεν σημαίνει ότι θα το λύσει και επιτυχώς.
  Απλώς θυμίζω ότι ως πρόσφατα δεν το είχε συνειδητοποιήσει κάν...

  Γενικώς βρισκόμαστε σε πολύ μεταβατικές εποχές. Για όλους!
  Και σε μεταβατικές εποχές το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποστηρίζουμε πως "ότι δεν άλλαξε ως τώρα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ"!
  Κι ότι αφού ως τώρα διαψεύστηκαν οι ψευδαισθήσεις μας, έτσι και τώρα κάθε Ελπίδα είναι ψευδαίσθηση.
  Αν κάποιο βγάζουν αυτό το τελευταίο συμπέρασμα, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω.
  Αν και πιστεύω ότι κάποιοι οδηγούνται σε τέτοια συμπεράσματα χωρίς να το πολυκαταλβαίνουν.
  Κι αν ξαναδιαβάσετε πολλά από τα - σημαντικά - σχόλια πιο πάνω, θα καταλάβετε τι εννοώ...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 08/03/2010 17:30:05

   Λοιπόν,Χρύσανθε,
   Δεν ήθελα ν' αρχίσω εκείνες τις επικές μας διαφωνίες (αν και οφείλω να ομολογήσω ότι μου λείπουν) από τη δεκαετία του 80 γιατί διαφωνούμε ....συμφωνώντας. Και δεύτερον επειδή σκεφτόμουν να ασχοληθώ σ' ένα επόμενο άρθρο μετά της κατάρρευσης του συστήματος ΠΑΣΟΚ.
   Θα διαφωνήσω μαζί σου ότι αυτό που ονομάζεις "συστημα ΠΑΣΟΚ" καταρρέει. Πιστεύω,όμως, οτι βρίσκεται στην αρχή μιας βαθειάς κρίσης,η οποία μπορεί καινα οδηγήσει σε κατάρρευση, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Να αναφέρω ένα παράδειγμα. Αν η χώρα διαχειρστεί το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα δανεισμού και η Κυβέρνηση προχωρήσει σε ορισμένες, απο καιρό αναμενόμενες αλλαγές,με την παγκόσμια οικονομία σε εμφανή ανάκαμψη απότο 2011, το ΠΑΣΟΚ θα δυσκολευτεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις τους με τους αγρότες και τους δημοσίους υπαλλήλους το 2012 ή έστω 2013 που θα είναι προεκλογικές χρονιές; Εικάζω πως όχι!

   Συμφωνώ μαζί σου ότι η παρούσα κρίση δεν είναι σαν τις άλλες. Οπως επίοης,συμφωνώ ότι για τη Ν.Δ. είναι μεγαλύτερη η ευκαιρία "αν ξεπεράσει τις αντιφάσεις της". Αυτό το ΑΝ χωράει μεγάλη συζήτηση γιατί έχει σχέση με το που θα πάει ξεπερνώντας τις αντιφάσεις της.
   Αυτή η σύντομη ιστορική αναδρομή που έκανα, προφανώς και δεν είναι καμιά βαθυστόχαστη πολιτική ανάλυση! Εκείνο που ήθελα να αναδείξω είναι ότι η Ν.Δ. ποτέ δεν αντιμετώπισε το ΠΑΣΟΚ με μια μακροπρόθεση στρατηγική,που να στηρίζεται σ' ένα όραμα, το οποίο πηγάζει από μια ξεκάθαρη ιδεολογική τοποθέτηση και μέσω ενός προγράμματος επιδιώκει την επίτευξη μετρήσιμων στόχων.Ποτέ δεν τα ειχε όλα αυτά μαζί.
   Η ελπίδα δεν είναι ψευδαίσθηση μπορεί όμως να αποδειχθεί μάταιη, αν δε μετραπεί σε όραμα.

 39. ΙΔ avatar
  ΙΔ 08/03/2010 17:03:53

  Η ιστορία επαναλαμβάνεται ίδια και απαράλαχτα για την ΝΔ. Αναλύσειs αναλύσειs με κάθε πρώην αριστερό να την καταλαμβάνει εξ' εφόδου.Και επειδή εγώ ωs δεξιόs αντιλαμβάνομαι αλλιώs την πραγματικότητα και επειδή πιστεύω οτι τιs πολιτικέs τιs κάνει ο άνθρωποs και όχι το αντίθετο ερωτώ λοιπόν.Τι ζητάει ο Παυλόπουλοs στην επιτροπή για το λαθρονομοσχέδιο όπου παίζει τον πρώτο ρόλο.Ίδια και απαράλαχτα όπωs πριν έτσι και τώρα.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΙΔ 08/03/2010 17:39:23

   Αν θέλετε τη γνώμη μου ο κύριος αυτός έπρεπε προ πολλού να είχε πάει στο δικηγορικό του γραφείο και να ετοιμάζει τις πανάκριβες γνωμοδοτήσεις του.
   Κάθε φορά που εμφανίζεται στην τηλεόραση κάνουν πάρτυ οι αντίπαλοι...

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΙΔ 08/03/2010 17:48:50

   Στο γραφείο δουλεύει ο γιος του και ίσως και άλλοι. Πρέπει κάποιος με στοιχειώδη πολιτική επιρροή να στέλνει υποθέσεις ...

 40. Y. avatar
  Y. 08/03/2010 17:06:00

  Παρακολουθήστε Ζωντανά την
  Ομιλία του Προέδρου Αντώνη Σαμαρά στις 19.00
  από το site της Ν.Δ.
  wwww.nd.gr
  στη Συνδιάσκεψη για τις Γυναίκες με θέμα:
  "Η έμφυλη διάσταση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας"

 41. xbab avatar
  xbab 08/03/2010 17:08:08

  Πολύ καλά τα γράφετε κ.Ροδινέ και έτσι είναι.
  Τώρα όμως τι γίνεται...
  Υπάρχει ελπίς;
  Επιβάλλεται να υπάρξει ένα "κίνημα" νέων ανθρώπων κσι λοιπών προσωπικοτήτων για την αντιστροφή της κατάστασης.
  Ποιός θα αναλάβει τις πρωτοβουλίες;

 42. Factorx avatar
  Factorx 08/03/2010 17:47:28

  Η γνώμη μου είναι διαφορετική
  Το μεγάλο λάθος του Κώστα Καραμανλή (και της ΝΔ) ήταν ότι δεν αντιλήφθηκε την σημασία και την δυναμική αυτού που ο Χρήστος Γιανναράς αποκάλεσε κάποτε επιγραμματικά «κοινωνικό μετασχηματισμό» που «ευθαρσώς προανάγγειλε και συνεπέστατα πραγματοποίησε στην προηγούμενη εικοσαετία το ΠΑΣΟΚ».
  Απέναντί του η ΝΔ όχι μόνο δεν αντιπαρέθεσε έναν άλλο κοινωνικό μετασχηματισμό προ το καλύτερο (μέσω και της «επανίδρυσης του κράτους») αλλά αντιθέτως η ηγετική ομάδα της εκμαυλίστηκε από το «σύστημα ΠΑΣΟΚ». Είδαμε έτσι να αναπαράγονται φαινόμενα ίδια με εκείνα που η ΝΔ καταδίκαζε ως αντιπολίτευση. Για παράδειγμα, τον κ. Ρουσόπουλο να διαχειρίζεται τα ΜΜΕ με ανθρώπους που αναδείχθηκαν επί «συστήματος ΠΑΣΟΚ» και την κ. Μπακογιάννη να προσπαθεί να μοιάσει στον Γιώργο Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών. Κι αφού όλοι προσπαθούσαν να μοιάσουν στο ΠΑΣΟΚ τότε γιατί να μην το κάνουν και οι κουμπάροι με τους διοικητές των Ταμείων; Τελικά, η ΝΔ ως κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα άλλο, από το να αποθεώνει το πασοκικό πρότυπο διακυβέρνησης.
  Το αντίστροφο εγχείρημα, «επανίδρυσης του κράτους», αν ποτέ επιχειρηθεί, θα απαιτήσει και κοινωνικό μετασχηματισμό με αντεστραμμένους τους παπανδρεϊκούς όρους.
  Διαβάστε κι αυτό και τα ξαναλέμε
  http://www.antinews.gr/?p=15981

  • effie B. avatar
   effie B. @ Factorx 08/03/2010 19:55:30

   Η ΝΔ, αφου δεν μπορουσε να αντιπαραθεσει σαφη ιδεολογια απεναντι στο Πασοκ, ηταν φυσικο να μην μπορεσει να αντιπαραθεσει και κοινωνικο μετασχηματισμο. Και δεν μπορεσε να το κανει απο ενοχικα ιστορικα συνδρομα, που ανεσειρε το Πασοκ καθε φορα που προσπαθουσε να εκφρασει αντιπολιτευτικο ουσιαστικο λογο. Παντα στην "ουρα" του Πασοκ, φοβοταν να ψελλισει ακομα και τον ορο Δεξια λες και ηταν μιασμα, οταν ηδη ολα τα Ευρωπαικα κρατη ειχαν οριοθετησει την ιδεολογια τους. Αποδεχομενη να αποκαλειται το Πασοκ Δημοκρατικη Παραταξη λες και η ιδια ανηκε σε μη δημοκρατικο χωρο! Ο αρχηγος της δηλωνε μεγας θαυμαστης του Ανδρεα Παπανδρεου, η Μπακογιαννη, πολυ σωστα, αναπαρηγαγε εναν Γιωργο Παπανδρεου. Και ολοι μαζι προσπαθησαν, και το κατορθωσαν με επιτυχια, ειναι αληθεια, να εκμαυλισουν σε πολυ μικρο χρονικο διαστημα οτι εφεδρια υπηρχε στο κομμα τους. Αν τωρα, η ΝΔ δεν οριοθετηθει και δεν αποσαφηνισει την ιδεολογια και τους στοχους της πολυ δυσκολα θα μπορεσει να πετυχει τον κοινωνικο μετασχηματισμο που απαιτειται, και που αυτη τη φορα εχει να κανει με την εισαγωγη "αξιολογικης διαβαθμισης προσωπων" σε ολα τα επιπεδα και γι αυτο ειναι και εξαιρετικα επωδυνη!!

 43. Χρύσανθος Λαζαρίδης avatar
  Χρύσανθος Λαζαρίδης 08/03/2010 18:08:09

  Κώστα,
  καμία κρίση δεν είναι το "τέλος του κόσμου".
  "Αν αυτό" και "αν εκείνο", όλα μπορούν "εύκολα" να ξεπεραστούν...
  Σου θυμίζω απλώς ότι το 2013 τελειώνουν οι κοινοτικές επιδοτήσεις για τον αγροτικό τομέα.
  Σου θυμίζω, επίσης, ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους δημοσίους υπαλλήλους δεν θα έχουν ημερομηνία λήξεως. Είναι μόνιμα.
  Σου θυμίζω ακόμα, ότι τα μέτρα που έρχονται είναι ακόμα χειρότερα, προβλέπουν ακόμα και απολύσεις απο το Δημόσιο!, όπως έγραψε το antinews. Σου θυμίζω ότι ήδη μεγάλο Συγκρότημα Τύπου (ναι, πολύ μεγάλο) έχει σήμερα δυσκολιες για πληρωμές τρεχουσών υποχρεώσεων και ψάχνει απεγνωσμένα νέο επενδυτή, γιατί ο προηγούμενος έφυγε και το άφησε...ρέστο.
  Σου θυμίζω ότι στη Γερμανική Βουλή δεν πρόκειται να περάσει η "έκτακτη Γερμανική βοήθεια προς την Ελλάδα", που αν παρ' όλα αυτά υπάρξει θα είναι η τελευταία και μετά τον Ιούνιο έχουμε άλλα 14 δισεκατομμύρια να δανειστούμε (τουλάχιστον)...
  Σου θυμίζω ότι πιθανή "διέξοδος" προς το ΔΝΤ θα οδηγήσει πολύ γρήγορα και σε έξοδο από το ευρώ.
  Όλα αυτά δεν είναι "υποθέσεις εργασίας".
  Είναι πράγματα που είναι πολύ πιθανό να συμβούν, τα συζητάμε εδώ στο antinews εδώ και μέρες.
  Το μόνο που ζητώ είναι να βάλουμε όλοι αυτές τις ψηφίδες που έχουμε στα χέρια μας στη θέση τους και να δημιουργήσουμε την εικόνα.
  Ε λοιπόν, αυτή η εικόνα - ακόμα κι αν γίνει μέρος όλων αυτών - είναι πολύ διαφορετική απ' όσα ξέρουμε ως τώρα και απ' όσα έχουμε δεί ως τώρα.

  Αν συμφωνούμε ότι η κρίση αυτή είναι τελείως διαφορετική, τότε δεν χρειαζόταν όλη αυτή τη "ιστορική αναφορά" σε ψευδαισθήσεις του παρελθόντος. που όπως ξέρεις εγώ ΔΕΝ συμμεριζόμουν.

  Αν η κρίση αυτή είναι διαφορετική πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για τις ευκαιρίες που αυτή η κρίση δημιουργεί, όχι για τις - σαφώς διαφορετικές -ευκαιρίες που έχασε η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν.

  Ότι χρειαζόμαστε ένα καινούργιο όραμα, όχι μόνο για τη ΝΔ, αλλά για όλη την Ελλάδα και ένα κόμμα που να καταστήσει το όραμα αυτό ηγεμονικό στην Ελληνική κοινωνία, ΔΕΝ διαφωνούμε και το ξέρεις.
  Αλλά το κείμενό σου αποπνέει ένα "συντηρητισμό" του τύπου:
  "τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, γιατί τίποτε δεν άλλαξε ως τώρα"
  Κι ένα πεσσιμισμό του τύπου:
  "Τίποτε δεν μπορούμε να ελπίσουμε, γιατί ό,τι ελπίσαμε ως τώρα αποδείχθηκε ψευδαίσθηση"...
  Ξέρω ότι ΔΕΝ ήθελες να πείς αυτό.
  Ξέρω ότι ΔΕΝ σκέφτεσαι έτσι.
  Αλλά σε περιόδους κρίσης, το δύσκολο δεν είναι να καλλιεργήσει την απελπισία των διαψευσμένων προσδοκιών.
  Το δύσκολο είναι να καλλιεργήσεις την Ελπίδα.
  Να χαράξεις νέους δρόμους.

  Ο Σαμαράς απ' ότι ξέρω για Ελπίδα μίλησε και κέρδισε την 29η Νοεμβρίου.
  Κι αυτή την "στιγμιαία Ελπίδα" που δημιούργησε τότε,
  τώρα προσπαθεί να τη μετατρέψει σε πιο στέρεα Πίστη
  μιας ολόκληρης παράταξης στον εαυτό της
  και στις δυνατότητες της Ελλάδας.

  Δεν είναι εύκολο.
  Δεν θα αποφύγει τα λάθε και τις καθυστερήσεις.
  Αλλά αν ζητάς ένα πιο σαφές όραμα
  και την ίδια στιγμή ανακυκλώνεις τις ψευδαισθήσεις που δημιούργησαν
  οι χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος,
  τότε μάλλον δεν βοηθάς.

  Αν συμφωνούμε ότι η κρίση αυτή είναι διαφορετική,
  ας μείνουμε σε αυτό
  κι ας ξεκινήσουμε απ' αυτό.
  Να δούμε πού μας οδηγεί.
  Νομίζω ότι τότε δεν θα διαφωνήσουμε στο τέλος.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 08/03/2010 18:33:12

   Χρύσανθε,

   Μου αποδίδεις προθέσεις που δεν είχα, σκέψεις που δεν έκανα και στόχους που δεν επιδίωξα; Πόθεν προκύπτει ο "συντηρητισμός" και ο "πεσσιμισμός";
   Η Ν.Δ. δεν προήλθε απο παρθενογέννηση στις 29 Νοεμβρίου 2009. Εχει μια ιστορική διαδρομή με πλούσιο έργο και λάθη.
   Από πότε το να επισημαίνεις τα λάθη είναι πεσσιμισμός και συντήρηση;
   Συντήρηση είναι να κλείνεις τα μάτια σου στα λάθη. Είσαι καταδικασμένος να τα επαναλάβεις.
   Απο που προκύπτει ότι καλλιεργώ την ¨απελπισία των διαψευσμένων προσδοκιών"
   Αν διάβαζες όλα τα άρθρα μου (ξέρω ότι είσαι απασχολημένος) θα κατέληγες στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα.
   Οντως είναι δύσκολο να καλλιεργήσεις την ελπίδα. Αν,όμως, δεν μάθεις την αλήθεια,η ελπίδα στην πρώτη δυσκολία μπορεί να αποδειχθεί φρούδα και να εξανεμισθεί.
   Αν δεν συνειδητοποιήσουμε που μας οδήγησαν οι ψευδαισθήσεις του παρελθόντος, δε θα κτίσουμε σε στέρεες βάσεις.
   Και κάτι τελευταίο: Αν ο Καραμανλής,είχε διδαχθεί από τα λάθη του Μητσοτάκη,μπορεί και να ήταν ακόμα Πρωθυπουργός. Αν ο Σαμαράς επαναλάβει τα λάθη του Καραμανλή...Δε θέλω καν να το σκέφτομαι...

 44. Factorx avatar
  Factorx 08/03/2010 18:39:08

  Πάντως και ο Σαμαράς στην ομιλία του στις γυναίκες λέει οτι "Καταρρέει το σύστημα που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ" .....Χα χα χαααα. θα τα πούμε σε λίγο

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Factorx 08/03/2010 18:41:12

   Φάκτορα,
   Ρίχνεις λάδι στη φωτιά!

 45. Factorx avatar
  Factorx 08/03/2010 18:40:22

  Είπε κι άλλο ο Σαμαράς: "Κάποιοι δικοί μας, ίσως συμβιβάστηκαν με ένα σύστημα που εκλέχθηκαν για να το αλλάξουν… "

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Factorx 08/03/2010 18:42:40

   Αυτό είναι έξυπνο και το προσυπογράφω!

  • vardarskian avatar
   vardarskian @ Factorx 08/03/2010 20:19:23

   ίσως;;;;

 46. νικος γεωργιοπουλος avatar
  νικος γεωργιοπουλος 08/03/2010 18:40:54

  Η ελπιδα που επαγγελεται ο Σαμαρας απαιτει κατα την γνωμη μου ορισμενες κινησεις και σε ενα μαγαλο βαθμο συμβολικες ανθρωποθυσιες, οσων πληγωσαν τον νεοδημοκρατη. Σε ονοματολογια δεν μπαινω, ομως δεν μπορουν καποιοι κυριοι και καποιες κυριες να εξακολουθουν να προβαλλονται σε ΜΜΕ.
  Στο πλαισιο της ιδεολογιας πρεπει να χτιστει ενας ρωμαλεος μοντερνος ελληνικος συντηρητισμος (οπως των Τορρυς στην Αγγλια και των μετριοπαθων Αμερικανων Ρεπουμπλικανων), μακρυα απο πατριδοκαπηλεια και την επαρχιωτικη εθνκοφροσυνη. Λαικος, πατριωτικος και εκσυγχρονιστικος. Οι Ελληνες ψοφανε για εκσυγχρονισμο, δηλαδη για προταση υλικης βελτιωσης της ζωης εντος του δυτικου πλαισιου. Αυτο που πουλησε ο Σημιτης λιγους μηνες μετα την εθνικη ξεφτυλα των Ιμιων και κερδισε.

 47. trochalos avatar
  trochalos 08/03/2010 19:18:52

  Αφήστε τις αμπελοσοφίες γιά το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι που τον ΓΑΠ θα τον στείρίζουν τα ΜΜΕ,το ΠΑΣΟΚ θα είναι στην εξουσία.Ο κόσμος είναι σαν τα ζώα που πάει εκεί που λένε οι ρουφιάνοι δημοσιογράφοι.Εγώ όπου βρεθώ και όπου σταθώ μιλάω για τα blogggs,δυστυχώς λίγοι ξέρουν από PC.
  Κατάλαβες φίλε Φάκτορα.

  • Underdog avatar
   Underdog @ trochalos 08/03/2010 19:36:30

   Με τα μπλογκς δεν κερδίζεται η κοινή γνώμη. Νέοι σε ηλικία ψηφοφόροι ναι. Χρειάζεται συνεχής δράση και δημιουργία πολιτικής για να παίζουν σαν ειδήσεις στα κανάλια των 5 μεγάλων διαμορφωτών της κοινής γνώμης.

 48. Greco avatar
  Greco 08/03/2010 19:26:44

  παρατηρηση 1: μη μπερδευουμε το παραδοσιακο κεντρο (ελ βενιζελος,γεωργιος παπανδρεου) με το πασοκ.Το πασοκ δεν ιδρυθηκε ως ενα αστικο δημοκρατικο κομμα,με σαφη αντι-κομμουνιστικο χαρακτηρα,οπως ηταν το κεντρο.Ο αντρεας ελεγε τη δεκαετια του 80 οτι δεν ειμαστε αστικο κομμα και οτι δεν θελουμε να σωσουμε τον καπιταλισμο(!)

  το πασοκ εδραιωσε την αριστερη ιδεολογια ως κυριαρχη στην ελληνικη κοινωνια-που μεχρι τοτε δεν ηταν παρα τα ομορφα τραγουδια του θεοδωρακη;το αποδεικνυουν οι πρωτες εκλογικες αναμετρησεις μετα τη χουντα-και ταυτιστηκε εξαρχης με τον τριτο κοσμο και τον αντιαμερικανισμο

  εκτοτε και μετα τη καταρρευση του κομμουνισμου,μεταλασσεται συνεχως για να κερδιζει την εξουσια,ουσιαστικα γλειφοντας εκει που εφτυνε.

  Επομενως μη συγχεουμε τον ελευθ.βενιζελο με το πασοκ(!),η κληρονομια του βενιζελου ειναι σαφως αστικη και εκπροσωπειται κυριως μεσα στη νδ απτο κεντρωο κομματι.Γιαυτο υπο αλλες συνθηκες η νδ θα μπορουσε να ηγεμονευει χαλαρα ,αν δεν τη χαρακτηριζε η χαμηλη ποιοτητα στελεχων και ο μιμιτισμος του πασοκ(!),καθως και η κολακεια στην αριστερα

  παρατηρηση2 :εχοντας αυτη τη ροπη προς τα ολοκληρωτικα κομμουνιστικα καθεστωτα,το πασοκ αλωσε τα παντα για να εδραιωσει την κυριαρχια του.Το κρατος επρεπε να του ανηκει.Ο ανδρεας υποθετω τα βραδυα θα φανταζοταν τον εαυτο του ως τσαουσεσκου ή φιντελ καστρο.Ακομη και μεχρι σημερα το στιγμα του πασοκ ειναι εκδηλο σε καθε τομεα της ελληνικης κοινωνικης δρασης


  παρατηρηση 3:πως αλλαζει αυτο?πρεπει να ξεφυγουμε απτη λογικη της ηγεμονιας.Σε μια σωστη δημοκρατια τα κομματα εναλλασονται φυσιολογικα χωρις βοναπαρτισμους.Οπως ο ιωαννης μεταξας εδραιωσε την κυριαρχια της δεξιας επι 50 χρονια και ο αντρεας παπανδρεου της αριστερας επι 30 τωρα χρονια,πρεπει και η σημερινη νδ να επιδιωξει μια εξισορροπηση,η οποια κατεμε ειναι και η υγιης κατασταση,μεσα και απο δικο της κομματικο Τυπο συν τοις αλλοις

  προβαλλοντας τις παρακαταθηκες της:τον καραμανλη,τον στραταρχη παπαγο,τον παναγιωτη κανελλοπουλο,τον στεφανοπουλο,τον ευεργετη αβερωφ,την αστικη κληρονομια του ελ βενιζελου,τη σοβαροτητα και τον πατριωτικο ρεαλισμο του κων.μητσοτακη και κυριως να δωσει να γινει κατανοητο στον ελληνικο λαο ποσο καταστροφικη ηταν παντα η αριστερη ιδεολογια όπου κυριαρχησε,απτην οποια δεν εχει κοψει τον ομφαλιο λορο το πασοκ ακομη-και τωρα παρεπιπτοντως τα βρισκει μπροστα του-

  τα ονειρατα της αριστερας κατερρευσαν παγκοσμιως,μονο στην ελλαδα σταλινικο κομμουνμιστικο κομμα(!) συνεχιζει να παιρνει 7% με τσαμπουκαδες και ξυλο,για τους λογους που προανεφερα,και απο κοντα και οι απιθανοι συριζαιοι που δεν εχουν προσφερει τιποτα στον τοπο

 49. Προφήτης avatar
  Προφήτης 08/03/2010 19:30:12

  Χρύσανθε, αφού μοιραστώ μαζί σου την πεποίθηση ότι δεν πρέπει η πολιτική ανάλυση να εξαλείφει την ελπίδα, αφού διευκρινίσω με τη σειρά μου ότι δεν θεωρώ τις κοινωνικές διεργασίες στατική αλλά δυναμική διαδικασία (που σημαίνει π.χ. ότι πρέπει να γίνεται επεξεργασία πολιτικών για προσεταιρισμό και ενσωμάτωση μερίδας των «ελληνοποιούμενων» αλλοδαπών, κυρίως των ορθοδόξων ανατολικοευρωπαίων και αποκλεισμός των αφροασιατομουσουλμάνων), να σου μεταφέρω ότι χθες το βράδυ έτρωγα με φοιτητές, από τις καλύτερες σχολές, παιδιά «αστέρια» και όχι ντενεκεδόπουλα γόνους πασόκων, πολιτικοποιημένους αλλά όχι χειροκροτητές.

  Όλοι είχαν την χειρότερη άποψη για τον νεανικό κορμό της ΝΔ.

  Ο υποκειμενικός παράγοντας πρέπει να αλλάξει τις αντικειμενικές συνθήκες.
  Το ζήτημα είναι ότι
  1) πρέπει πρώτα να αλλάξει ο ίδιος ο υποκειμενικός παράγοντας (όπου στη θέση του προλεταριάτου βάλε τη βάση της ΝΔ)
  2) ο υποκειμενικός παράγοντας δεν αντιλαμβάνεται σαν αναγκαία την αλλαγή του ή αν θέλεις την προσαρμογή του (βλ. παραπάνω σχόλιο ΙΔ).
  Πόσοι διαμαρτυρόμενοι Νδκράτες έχουν τη διάθεση να ζώσουν τη Βουλή και αν αποτρέψουν την ψήφιση του λαθρονομοσχεδίου;

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Προφήτης 08/03/2010 19:31:46

   ..και ΝΑ αποτρέψουν..

 50. ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ 08/03/2010 20:18:21

  Αυτή τη φορά ίσως να είναι η μόνη που δεν πρέπει να πέσει το ΠΑΣΟΚ γρήγορα. Αν το συνειδητοποιήσουν αυτό οι Νεοδημοκράτες και δεν καταληφθούν από το άγχος της επιστροφής στην εξουσία, τότε θα φτιάξουν κόμμα σωστό που θα έχει ως στόχο τον κοινωνικό μετασχηματισμό και όχι τη νομή της εξουσίας.

 51. Orestios avatar
  Orestios 08/03/2010 20:27:09

  Μόλις προχθές ένα άλλο κείμενο μιλούσε για κατάρρευση του συστήματος ΠΑΣΟΚ.
  Σήμερα ένα άλλο κείμενο μιλά για γαλάζιες αυταπάτες περί ΠΑΣΟΚ.
  Το ένα μιλά για "συστημα ΠΑΣΟΚ" και το άλλο για ΠΑΣΟΚ.
  Είναι το ένα αντικείμενο διαφορετικό από το άλλο?
  Το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε το σύστημα ΠΑΣΟΚ. Χωρίς αμφισβήτιση.
  Το ΠΑΣΟΚ γκρέμισε κάτι άλλο.
  Σήμερα το ΠΑΣΟΚ θα γκρεμίσει το κατασκεύασμά του?
  Δεν νομίζω να αυτοακυρωθεί με τέτοιο τρόπο.
  Θα επιχειρήση με νύχια και δόντια να το στηρίξει.
  Το "σύστημα ΠΑΣΟΚ" όμως πνει τα λοίσθια. Πολύ απλά γιατί ο κόσμος μπούχτησε από αυτό. Έκανε τον κύκλο του και τώρα αποκαλύπτεται η χυδαιότητά του. Είναι ανύμπορο να παράγει οτιδήποτε υγιές. Έχει όμως ένα χαρακτηριστικό που δεν έχει αλλάξει καθόλου. Είναι αδίστακτο.
  Στην κατάρρευσή του δεν θα διστάσει να παρασύρει και την Ελλάδα.

 52. tzager avatar
  tzager 08/03/2010 20:44:16

  Tο πολιτικό σύστημα κλυδωνίζεται και είναι απίθανο να παραμείνει το ίδιο τα επόμενα χρόνια. Πάντα θα υπάρχουν οι δύο κύριοι πόλοι (ΠΑΣΟΚ- ΝΔ), αλλά θα καθίσταται επίμονα αναγκαίο να υπάρξουν ανατροπές στο εσωτερικό τους προαναγγέλοντας τη δημιουργία νέων πολιτικών φορέων.

  Στη ΝΔ το παραπάνο σενάριο αποτελεί τη πλέον πιθανή εξέλιξη. Ο εκσυγχρονιστικός λαικισμός του Σαμαρά ενισχύει την αποξένωση και αποστασιοποίηση της φιλελεύθερης τάσης. Μέχρι πότε..?

 53. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 08/03/2010 21:15:26

  νάτοι οι νέοι τρόποι αντίστασης....:
  http://www.youtube.com/watch?v=ZejNM-f79-s&feature=player_embedded

 54. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 08/03/2010 21:41:17

  “Κάποιοι δικοί μας, ίσως συμβιβάστηκαν με ένα σύστημα που εκλέχθηκαν για να το αλλάξουν… “

  Γιατί λοιπόν δεν τους διώχνει ο νέος Πρόεδρος; Φοβάται ένα κλίμα εσωστρέφειας; Μα με παλιά υλικά δεν φτιάχνεις μαγαζί αλλά μάντρα...
  Και πριν αρχίσει να μου φωνάζει πάλι ο Φάκτορας, ότι τα έχω με τον κ Σαμαρά, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε οι οπαδοί της ΝΔ ότι δεν έχει βγάλει ούτε ένα νέο άνθρωπο η ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια.
  Συγγενείς παλαιών βουλευτών ή συνδικαλιστές ή βουλευτές της δεκαετίας του ΄90 νέμονται το κόμμα. Αν δεν ανοίξουν οι πόρτες να μπει νέο αίμα και νέες ιδέες πως θα ανανεωθεί το κόμμα; Δεν μιλάω για Βουλευτές και αυριανούς Υπουργούς, ένα κόμμα εξουσίας χρειάζεται αν αύριο γίνει κυβέρνηση 8 - 10,000 άτομα. Που είναι; οι ίδιες και ίδιες καρέκλες...
  Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι το καλοκαίρι η ΝΔ γίνεται κυβέρνηση.
  Για να μην μας φταίνε πάντα οι άλλοι με ποιους θα κυβερνήσει;
  Με τα άτομα της 03/10/2009;
  Πόρτες κλειστές, οργανώσεις σφραγίδες κλπ. Εξω περιμένουν 800,000 άτομα.
  Δεν μπορούν να βρεθούν 100 υπάλληλοι νέοι για τα γραφεία;
  1000 άτομα για τους χώρους εργασίας ως συνδικαλιστές; Στην ανακύκλωση θα μείνουμε πάλι; ή στην θεωρία του ώριμου φρούτου.
  Κατανοώ ότι ως Πρόεδρος έχει ευθύνες και τόσο εσωκομματική όσο και θεσμική δουλειά ως αντιπολίτευση.
  Ομως θα συνεχίσω να το λέω το κόμμα είναι εκεί έξω από τα γραφεία όχι τα γραφεία. Στα γραφεία είναι οι καρέκλες.Οι καρέκλες που μας οδήγησαν στην 4η Οκτωβρίου του 2009. Την ημέρα που 1,000,000 ψηφοφόροι έκατσαν σπίτι για να μην ξανά δουν ορισμένες φάτσες....

  ΥΓ

  Δυστυχώς περισσότερη αντιπολίτευση κάνουν οι ανεξάρτητες φωνές στο διαδίκτυο, σαν τα αντινέα τον πολίτη την ολυμπία κλπ παρά το κόμμα των "εκπροσώπων" μας.

 55. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 08/03/2010 22:09:44

  Αυτη την ώρα μιλάει η Ντόρα στο Χατζηλαλάκη.
  Δε στηρίζει Σαμαρά με υπεκφυγές.
  Εξηγεί γιατί δεν εξελέγη λες και ενδιαφέρει κανέναν άλλο πλην την διαπλοκή και τα παρελκόμενά της.
  Δεν ξέρει αν ο Σαμαράς μπορεί να είναι καλός Πρωθυπουργός:αρχή άνδρα δύκνυσι.
  Αντώνη στείλε τη στο διάολο με όλο της το σόι που διέλυσαν την παράταξη του πατριωτισμού,της προσφοράς,των ευπατριδών και των θυσιών.
  Που πρόσφεραν στην αριστερά τα ιερά και όσια της παράταξης προκειμένου να τους αφήσει ήσυχους να κάνουν τις "δουλειές" τους.
  ΟΎΣΤ.

 56. Λάμαχος avatar
  Λάμαχος 08/03/2010 23:00:02

  @ Μάρκο Τ 12:39

  Το σχόλιο σου για τον παππού σου, τον Κρητικό χωροφύλακα και την σύνδεση του με την "τη μνήμη των 6" είναι το χειρότερο (άνευ συναγωνισμού) που έχω διαβάσει εδώ μέσα, όσο καιρό διαβάζω το ιστολόγιο.
  Αν δεν έχεις ξεκαθαρίσει μέχρι σήμερα τι συνέβη τότε, ποιοι είναι οι ήρωες και ποιοι οι εφιάλτες, κράτησε τα μέσα σου, μην χύνεις χολή και δηλητηριάζεις ένα αγώνα που δεν δίνεται αποκλειστικά από τους απογόνους του Χ'ανέστη και Γούναρη, ούτε έχει σαν σκοπό την αποκατάσταση τους.
  Δεν σημαίνει ότι επειδή ακούσαμε και εκτιμήσαμε τον πατριωτικό λόγο του Σαμαρά θα λουστούμε τις πομπές των 6 (και του κρητικού χωροφύλακα).

  • anonymous avatar
   anonymous @ Λάμαχος 08/03/2010 23:56:58

   Είσαι ανιστόρητος. Οι 6 δεν έκαναν καμιά πομπή. Οι πομπές ήταν των Βενιζελικών αξιωματικών. Ο Μεταξάς, που τον είχε αποστρατεύσει ο Βενιζέλος, είχε εισηγηθεί να γίνει υποχώρηση. Υποχώρηση ήταν αδύνατη διότι:
   1) Αντιδρούσαν οι Βενιζελικοί αξιωματικοί
   2) Θα κατηγορούσαν την κυβέρνηση για προδότες
   3) Θα έμενε ο Ελληνικός πληθυσμός αφύλακτος.

   Κοινώς για να σωθεί κάτι έπρεπε να υποχωρήσει ο Ελληνικός πληθυσμός στο Βιλαέτι της Σμύρνης και να γίνει ανταλλαγή επί αυτής της εδαφικής βάσης. Πράγμα αδύνατο για τους 2 πρώτους λόγους.

 57. Ermippos avatar
  Ermippos 08/03/2010 23:17:10

  Ας μου επιτραπεί ένα μικρό σχόλιο.

  Δυστυχώς για την ΝΔ, και μάλλον και για την Ελλάδα, δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί μα ρεαλιστικούς όρους να διεκδικήσει τον τίτλο της "δεξιάς" στην χώρα. Αυτό το αλλόκοτο μόρφωμα που προέκυψε μετά τον εμφύλιο δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας εσμός μεταπρατών και απατεώνων που καπηλεύτηκαν με επιδεξιότητα και περισσό κυνισμό αφενός τα πατριωτικά αντανακλαστικά των ανθρώπων που πολέμησαν τους κομμουνιστές και αφετέρου τον πόνο, τα βάσανα και τους φόβους τους. Η ηγέτιδα τάξη αυτής της δήθεν "δεξιάς" δεν θέλησε ποτέ τίποτε παραπάνω από την κατοχή και νομή της εξουσίας. Η φυσιογνωμία αυτού του χώρου καθορίστηκε με τον ετεροπροσδιορισμό. Δεξιά ήταν πάντα ότι δεν πίστευε και ότι αντιμαχόταν τον κομμουνισμό. Σε αυτό το άρμα έτυχε να καβαλήσει, χωρίς ποτέ να το πιστεύει, ο ΚΚ ο Α΄, ο κανονικός, και να κυριαρχήσει στα πολιτικά μας πράγματα για τέσσερες ολόκληρες δεκαετίες. Ήταν μια τύχη και ταυτόχρονα μια ατυχία για την χώρα. Τύχη γιατί ο Καραμανλής είχε γνήσιο και ειλικρινές όραμα για τον τόπο. Όραμα που κατάφερε να πραγματώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό με μοναδικά όπλα την επιβλητική του προσωπικότητα του και την ακλόνητή του θέληση. Οι κατά καιρούς ηγετικές ομάδες και οι μηχανισμού της "δεξιάς" στήριζαν σταθερά αυτό το ξένο σώμα όχι επειδή τον πίστευαν αλλά γιατί καταλάβαιναν ότι μόνον χάρη σε αυτόν θα μπορούν να μακροημερεύουν στην εξουσία. Από την άλλη μεριά η παρουσία αυτού του μεγάλου άνδρα έκρυβε μια πραγματική κατάρα. Το μέγεθος της πολιτικής του ακτινοβολίας και της αστείρευτης δημιουργικότητας του καθιστούσε περιττή κάθε ανάγκη για την επεξεργασία μιας διακριτής ιδεολογίας στο κόμμα και μιας πυραμίδας ισχυρών θεσμών στην χώρα. Πράγματα που θα υποκαθιστούσαν τον ηγέτη όταν αυτός θα άρχιζε σταδιακά να αποσύρεται από το προσκήνιο. Ο ίδιος δεν φαίνεται να αντιλήφθηκε ποτέ αυτό το έλλειμμα την εποχή του δημιουργικού οίστρου του. Πιθανόν να το αντιλήφθηκε πολύ αργότερα, όταν είχε ήδη αποσυρθεί στον ρόλο της υψηλής εποπτείας, αλλά τότε ήταν ήδη πολύ αργά. Φυσική συνέπεια ήταν ότι αυτό που ονομάζουμε "Καραμανλισμό", και πολύ λανθασμένα ταυτίζουμε με την ελληνική δεξιά, να σβήσει μαζί με τον έναν και μοναδικό εκφραστή του. Και φυσική συνέχεια ήταν η ευνουχισμένη παράταξη των τελευταίων 20 ετών που απορροφήθηκε πλήρως από αυτό που λέει ο Γιανναράς Πασοκικό Κοινωνικό Μετασχηματισμό.

  Ο ΚΚ ο ελάσσων ήταν τυπικό γέννημα αυτής της μετεξέλιξης. Αυτός δεν καβάλησε όπως ο θείος του το άρμα της μετεμφυλιακής "δεξιάς" ως λαθρεπιβάτης για να επιδιώξει τους δικούς του προσωπικούς οραματισμούς. Και αυτό επειδή δεν είχε τέτοιους. Ανέλαβε απλά να ηγηθεί στο τσούρμο των μεταπρατών με μόνο όπλο την βαρύτητα του ονόματος του. Ο ΚΚ οδηγήθηκε αναγκαστικά στην μηδενιστική επιλογή της δήθεν ιδεολογίας του μεσαίου χώρου για έναν και μόνον λόγο. Δεν πίστευε σε τίποτε και έπρεπε να βρει κάτι να προβάλει. Μια επίφαση που θα κάλυπτε το ιδεολογικό κενό του ιδίου και των ανθρώπων του χώρου που οδηγούσε. Οι καιροί είχαν περάσει, ο κίβδηλος πατριωτισμός (ουσιαστικά ο στείρος αντικομμουνισμός) είχε χάσει οριστικά την δυναμική του και η κοινωνία άρχισε να αποκτά παραστάσεις και ελευθερίες, με αποτέλεσμα να δυσφορεί στην αυταρχική και πατερναλιστική λογική της παρωχημένης "δεξιάς" που κυριαρχούσε απόλυτα μέχρι την μεταπολίτευση. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά σε όλους και είναι περιττό να μακρηγορούμε. Η έλλειψη ιδεολογίας υποκαταστάθηκε από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Οι ηγεσίες δεν επιχειρούσαν να οδηγήσουν τον λαό, όχι γιατί φοβόντουσαν τις αντιδράσεις του, όπως κατά κόρον γράφεται από πολλούς, (οι δήθεν δισταγμοί και η παροιμιώδης, πάλι δήθεν, αναποφασιστικότητα του ΚΚ μπροστά στις προκλήσεις), αλλά απλά επειδή δεν είχαν καμία επιθυμία να τον πάνε κάπου. Επειδή μέσα στο μυαλό τους δεν είχαν κάποιο ζωντανό μοντέλο για την κοινωνία. Και έτσι περιορίστηκαν να οδηγούνται οι ίδιες από τα ορμέφυτα και την σύγχυση του κόσμου εφαρμόζοντας ως πολιτική τα κελεύσματα των τακτικών δημοσκοπήσεων. Η κατάρρευση (ο βίαιος τρόπος της πτώσης) ήταν προβλέψιμη από την αρχή για όσους είχα μάτια να δουν. Αν όχι από την αρχή τουλάχιστον από τα μέσα του 2005.

  Οι σημερινές απελπισμένες κραυγές προς τον Σαμαρά, το πλήθος των παροτρύνσεων, δείχνουν και αποδεικνύουν με τον πιο διαυγή τρόπο το τεράστιο ιδεολογικό κενό του χώρου. Κενό που δεν δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια αλλά προϋπήρχε ήδη από την δεκαετία του '50. Καταδεικνύουν το γεγονός της εγγενούς σαθρότητας του οικοδομήματος. Και καθιστούν σαφές και κάτι άλλο. Ότι εν όψει της πλήρους ανεπάρκειας οράματος για την κοινωνία, (οι θολοί πατριωτισμοί και οι επικλήσεις πραγμάτων με πρώτο συνθετικό το έθνος διόλου δεν αποτελούν αναπαράσταση ενός μοντέλου λειτουργίας μιας σύγχρονης κοινωνίας), όλες οι συμβουλές που δέχεται ο αρχηγός δεν είναι τίποτε άλλο παρά συγκαλυμμένες μορφές τεχνικών πρόσκτησης της εξουσίας. Μιας εξουσίας που αν μας ρωτήσουν τι θα την κάνουμε πολύ δύσκολα θα βρούμε λόγια να απαντήσουμε. Μην πάτε μακρυά. Δείτε τα υποκριτικά πρόσωπα των προβεβλημένων στελεχών και ακούστε τον λευκό θόρυβο της ξύλινης γλώσσας τους. Δείτε την αμηχανία του ίδιου του ηγέτη που ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο να αντιπολιτευθεί τον ΓΑΠ. Όχι να πει την γνώμη του για τα πράγματα. Αλλά να δείξει απεγνωσμένα ότι υπάρχει. Ότι παίζει στην σκηνή. Επί ΚΚ είχαμε έναν και αυθεντικό Λούλη. Τώρα αποκτήσαμε αισίως δεκάδες και ερασιτέχνες.

  Να αποκτήσουμε ιδεολογία λένε οι πιο πολλοί. Η ιδεολογία όμως δεν αποκτάται. Ενυπάρχει μέσα στον καθένα και όπως σημείωσα παραπάνω δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια προσομοίωση ενός μοντέλου της κοινωνίας μέσα στο μυαλό του. Ξεκινάει ως βαθιά επιθυμία και καημός και καταλήγει (για τους λίγους και προικισμένους) σε εξορθολογισμένο σχέδιο πράξεων και δράσης. Αυτό δεν είναι διαδικασία σύντομων μεταβατικών περιόδων μεταπήδησης στην εξουσία. Είναι πρωτογενής εξέλιξη που επισυμβαίνει σε βάθος χρόνου. Είναι κάτι με λίγα λόγια που είτε το έχεις είτε όχι. Και εάν δεν το έχεις όσο και αν ψάξεις, όσο και αν προσπαθήσεις, όσο και αν σφιχτείς το μόνο που θα παράγεις θα είναι κακότεχνες και υποκριτικές μεγαλοστομίες που δεν θα πείθουν κανέναν. Ο κόσμος δεν χαμπαρίζει από τα μικρά και επιφανειακά αλλά καταλαβαίνει τα βαθιά και τα πραγματικά μεγάλα. Σαν τα μικρά παιδιά και σαν τα σκυλιά μπορεί να ξεχωρίσει ποιοι και πόσο τον αγαπάνε. Ποιοι νοιάζονται γιαυτόν.

  Και για να συνεχίσουμε. Η διαμόρφωση μιας ιδεολογικής φυσιογνωμίας είναι πιεστική ανταπόκριση στην πραγματικότητα του συλλογικού βίου. Κανείς δεν χτίζει μοντέλα στο σκοτεινό δωμάτιο του μυαλού του με σκοπό την διανοητική άσκηση. Η έλλειψη συλλογικού βίου καταργεί την ανάγκη αυτή και την υποκαθιστά με το ένστικτο ατομικής αυτοπροστασίας, μέσα σε ένα χώρο όπου δεν ζούμε κοινωνώντας και μοιράζοντας, αλλά, αντίθετα, επιδιδόμενοι σε έναν διαρκή πόλεμο επιβίωσης απέναντι σε εχθρικές θελήσεις που προσπαθούν να μας απωθήσουν και να καταλάβουν τον χώρο που κατέχουμε. Η ελληνική κοινωνία (ευφημισμός πλέον) έχει προ πολλού περάσει αυτό το τραγικό κατώφλι. Είναι με άλλα λόγια από καιρό ανίκανη να παράξει ιδεολογίες και τα παρόμοια.

  Για να γίνουμε όμως λιγάκι πιο πρακτικοί. Αν ο κάθε Σαμαράς σταματήσει να διαβουλεύεται αναζητώντας με αγωνία τρόπο να κάνει την φωνή της ΝΔ να ακουστεί και αποφασίσει απλά και μόνο να πει φωναχτά και με ειλικρίνεια αυτά που σκέφτεται. Για τον Καραμανλή, τον Μητσοτάκη, την Ντόρα, τον Παναγιωτόπολο, τον Γκιουλέκα, τον ΓΑΠ, την οικονομία, την Ελλάδα, την Ευρώπη, τους κωλοέλληνες (ναι ακόμη και γιαυτούς). Αν τα πει σκεπτόμενος όχι την πρωθυπουργία αλλά μόνο το γεγονός ότι αυτό που πραγματικά έχει νόημα, λίγο πριν βυθιστείς στην ανυπαρξία, είναι να μπορείς περήφανα να πεις στον εαυτό σου ότι έδωσες στον κόσμο την δική σου προσωπική αφήγηση με πρόσωπο καθαρό, χωρίς να υπολογίζεις καμιά συνέπεια, έτοιμος να μιλήσεις με θαυμασμό γιαυτούς που θαυμάζεις και με περιφρόνηση γιαυτούς που την αξίζουν. Αν κοντολογίς βγάλει προς τα έξω την ιδεολογία του. Όχι αυτήν που θα του φτιάξουν οι Λούληδες αλλά αυτήν που φτάχτηκε μέσα του μόνη της από τα 15 που άρχισε να καταλαβαίνει τον κόσμο μέχρι σήμερα. Αυτή που κρύβει με αμηχανία μετρώντας συμμαχίες και ποσοστά δημοσκοπήσεων, αυτήν που κρύβει όταν καλεί σε επίπλαστες ενότητες με όλους, γιατί κανένας δήθεν δεν περισσεύει (κι ας περισσεύουν στην πραγματικότητα οι πιο πολλοί), και αυτήν που κρύβει όταν διαφωνεί με τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ όταν αυτό παράλληλα συστήνει και εξεταστική για την οικονομία (χωρίς εξεταστική μπορεί και να συναινούσε).

  Τότε ο κόσμος θα αρχίσει να κοιτάει και να γυρνάει το αυτί. Στην αρχή μπορεί καχύποπτα. Άλλα όσο θα περνάει ο καιρός με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μέχρι το τέλος να μαγευτεί. Στην περίπτωση αυτή κανένα μέσο, κανένας νταβατζής και καμία πληρωμένη δημοσκόπηση δεν θα μπορούν να σταματήσουν το ποτάμι που θα αρχίσει να φουσκώνει. Τότε όλοι θα διαπιστώσουν ότι οι καθαρές φωνές τσακίζουν και περνάν όλα τα δόλια στημένα αναχώματα. Τότε μπορεί και η πρωθυπουργία να έρθει από μόνη της σε όσους δεν την ζητούν ως νάρκισσοι αλλά καλούνται σε αυτήν ως παράκλητοι. Το βλέπω πολύ δύσκολο.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Ermippos 09/03/2010 00:17:18

   Το κείμενο σου είναι μνημειώδες.

   Χωρίς "ναι μεν αλλά", αλλά με μια μόνο επισήμανση.
   Δεν είμαστε νησί ξέχωρο, όαση όπου φθάνεις μετά από χιλιάδες χιλιόμετρα ερήμου, ένας πλανήτης μόνος σε μακρινό γαλαξία.
   Ό,τι συνέβη, συμβαίνει, δεν είναι άμοιρο από παγκόσμιες εξελίξεις και σκληρή - γι' αυτή τη ταλαιπωρημένη και μεγαλοπρεπή γωνιά- Ιστορία.

   Κάποια πράγματα δεν συμβαίνουν μόνον εδώ. Τα ελείμματα ηγεσίας είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, απότοκο της μεταπολεμικής πολιτικής κυριαρχίας και επιβολής των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Δεν "βγαίνουν" πια Ντε Γκωλ.
   Βρήκα μερικές απαντήσεις στο βιβλίο "Μεταδημοκρατία" .

   Η ακροτελεύτια παράγραφος σου, με τη σπαραχτική επίκληση του αυθεντικού σε έναν κόσμο όλο και πιο ψεύτικο, made in China... , με στοιχειώνει απόψε...

 58. Geo avatar
  Geo 08/03/2010 23:24:48

  Είναι γεγονός ότι αυτό που σήμερα βλέπουμε να εκτυλίσσεται ραγδαία μπροστά στα μάτια μας είναι η πλήρης κατάρρευση του συστήματος που δημιουργήθηκε από το 1974 και μετά. Ήταν άλλωστε κάτι που όλοι το περιμέναμε να συμβεί, ίσως όχι με την σημερινή ένταση, αλλά πάντως ήταν αναμενόμενο.
  Ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η κατάρρευση του σαθρού συστήματος που οικοδομήθηκε μετά το 1974 θα οδηγήσει απαραίτητα και σε διάλυση ή κατάρρευση του παράγοντα (κόμματος) που έχει την κύρια και πρωταρχική ευθύνη για την δημιουργία του. Κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα του ΠΑΣΟΚ μπροστά στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται. Εάν μάλιστα παρατηρήσουμε προσεκτικά κάποιες κινήσεις που ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται, κατανοούμε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής του φυσιογνωμίας, άσχετα εάν εμείς δεν μπορούμε ακόμα να καταλάβουμε με σαφήνεια την ακριβή εικόνα και τους στόχους της ηγετικής του ομάδας. Οι ίδιοι όμως γνωρίζουν.
  Ενώπιον αυτού του φαινομένου, η απάντηση της ΝΔ πρέπει να είναι αμιγώς πολιτική. Η ΝΔ πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο όραμα για την πατρίδα και κυρίως για τους νέους ανθρώπους, το οποίο θα βασίζεται στις αρχές του κοινωνικού ανθρωπισμού, του οικονομικού φιλελευθερισμού, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσει να είναι χρήσιμη για τον τόπο και τον λαό.
  Είναι αυτονόητο ότι η δημιουργία ενός νέου οράματος θα είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ανάδειξη νέου πολιτικού προσωπικού, που θα απαρτίζεται αποκλειστικά από νέους και ικανούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν θα περιμένουν να καταξιωθούν οικονομικά ή κοινωνικά από την πολιτική.
  Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει και πάλι ελπίδα για την χώρα και τον λαό μας. Ελπίδα η οποία θα καταστήσει την ΝΔ αξιόπιστη και ικανή να αναλάβει εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας.
  Κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει στην παρούσα φάση το ακριβές χρονιλό σημείο στο οποίο θα συμβεί αυτό, αν και δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η όποια αλλαγή της πολιτικής φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι πραγματική αλλά μόνο κυβερνητική και ως εκ τούτου μη αξιόπιστη.

 59. Διοτίμα avatar
  Διοτίμα 08/03/2010 23:27:25

  "Τότε ο κόσμος θα αρχίσει να κοιτάει και να γυρνάει το αυτί. Στην αρχή μπορεί καχύποπτα. Άλλα όσο θα περνάει ο καιρός με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μέχρι το τέλος να μαγευτεί... (Ermippos)". Λέτε; Κάθε συζήτηση γύρω από την αντιμετώπιση ή την υποτιθέμενη κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, ή τέλος την επάνοδο της Νέας Δημοκρατίας, οφείλει να έχει υπ' όψη της (όπως ήδη έχει γίνει νύξη σε προηγούμενη ανάρτηση/σχόλια: "Το σύστημα ΠΑΣΟΚ καταρρέει", 6.10.3010) ότι:
  Η "Αλλαγή" δεν υπήρξε μιά απλή πολιτική μεταβολή. Υπήρξε μιά πολιτική επανάσταση (η επανάσταση δεν είναι πάντοτε ό,τι νομίζουμε...). Το ΠΑΣΟΚ τότε "προσπάθησε να θέσει τις βάσεις μιάς μακροχρόνιας καθεστωτικής επιβολής" (Λαζαρίδης). "Το 1981 η Αριστερά κατέλαβε την εξουσία, μέσω του παπανδρεϊκού μορφώματος. Μετά την ήττα του 1949 έπαιρνε τη ρεβάνς από τη Δεξιά" (Προφήτης). Από τότε βιώνουμε μιά ...δικτατορία του προλεταριάτου, δηλαδή του λαϊκισμού, ήγουν μια μορφή ολοκληρωτισμού. Ως εκ τούτου, κύριο χαρακτηριστικό του "αριστερού" (σε εισαγωγικά ή όχι) ΠΑΣΟΚ, ως "παλλαϊκού κινήματος" άλλωστε, είναι να "χωνεύει" εντός του κάθε πολιτική ή κοινωνική αντιπολίτευση (βλ. σήμερα Παπαουτσής/Σκανδαλίδης, ΓΕΣΕΕ/Παναγόπουλοςκτλ.). Σε ευρύτερο δέ πλαίσιο (πνευματικό, παιδευτικό, μιντιακό κτλ.), ως ολοκληρωτικό μόρφωμα, δεν σου κλείνει (βεβαιώς! βεβαίως!) το στόμα, σού επιβάλλει με τον τρόπο του τί θα σκεφτείς και τί θα 'πείς (ο πιό ουσιαστικός ορισμός του ολοκληρωτισμού/φασισμού από τον Ρολάν Μπάρτ).
  Όσοι το 1981 είχαν την κρίσιμη ηλικία (ηλικία που μπορούσε να διαθέτει κρίση), κυρίως αριστεροί, και το αντιλήφθηκαν, υπήρξαν από τότε (για να μην 'πώ από την 3η Σεπτέβρίου του 1974) και εξακολουθούν να είναι οι κύριοι φορείς αυτής της ιστορικής γνώσης και ασυμβίβαστοι αρνητές του πασοκικού ολοκληρωτισμού. Μόνο που (εξηντάρηδες καί, πλέον) σιγά-σιγά αναχωρούν ή αποχωρούν. Γι' αυτό ρώτησα αλλού τον Τιραμόλα για την ηλικία του... Αν δεν έχες νιώσει στο πετσί σου την τριαντάχρονη κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική επιβολή του ΠΑΣΟΚ, αν εξακολουθείς να παραμένεις ηλίθιος αριστερός ή αφελής δεξιός, ή αν δεν έχεις σήμερα οξύ ιστορικό - πολιτικό αισθητήριο, πελάγοδρομείς μεταξύ των εκάστοτε ενδοσυστημικών εκλογικών αναμετρήσεων και των μετέπειτα αναλύσεών τους.
  Συμπέρασμα: το πασοκικό καθεστώς/modus, που επί μία τριακονταετία (ακόμα και το 1990 - 1993, και το 2004 - 2009, αφού έχει μολύνει το ελληνικό σύμπαν) κυριαρχεί, μόνο με μιά νέα πολιτική επαναστατική διαδικασία μπορεί να ανατραπεί. Ή, εν πάση περιπτώσει, αν καταρρέει "αντικειμενικά" (οικονομική κρίση κτλ.), και πάλι απαιτείται γνώση, εγρήγορση και σοφία. Σοφοί δέ προσιόντων...

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Διοτίμα 08/03/2010 23:52:52

   +1000

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Διοτίμα 08/03/2010 23:54:17

   Με κάνεις να ντρέπομαι που έγραψα τόσα πολλά όταν τα λες με τόσο λίγα

  • Διοτίμα avatar
   Διοτίμα @ Διοτίμα 09/03/2010 00:09:51

   Όχι, αντίθετα, καλά κάνετε και γράφετε τόσα, οι νεώτεροι! Απλώς, πιστεύω ότι η συζήτηση οφείλει να κινείται γύρω απ' αυτές τις αρχές, αλλιώς (θα) είναι ατελέσφορη. Είναι επίσης ανάγκη να αναλυθεί ο ρόλος της λεγόμενης "δημοκρατικής παράταξης" στην Ελλάδα, και όχι μόνο τα τελευταία πενήντα χρόνια. Έχω την εντύπωση ότι ενεδύθη λάθρα τον μανδύα της προόδου και των λοιπών συναφών ιδεολογημάτων (δημοτικισμός, προοδευτική κουλτούρα κτλ.), απέναντι βέβαια σε μιά άθλια συντηρητική ιδεολογία. Χρειάζεται να καταρρίψουμε αυτόν τον ιστορικό πολιτικό "πύργο". Έχω την εντύπωση, αν μου επιτρέπεται στην ηλικία πλέον που βρίσκομαι, έχω την εμπειρία και την γνώση, ότι το κακό που έχει κάνει στον τόπο η λεγόμενη "δημοκρατική παράταξη" είναι πολύ μεγαλύτερο από το μεγάλο κακό που έχει κάνει η συτηρητική παράταξη στον τόπο.

  • Ermippos avatar
   Ermippos @ Διοτίμα 09/03/2010 00:19:39

   Η δημοκρατική παράταξη κάλυψε το κενό που δημιουργούσε η συντηρητική. Ετράφη από την ανεπάρκεια της για να καλύψει (όπως κάλυψε - εδώ μπορεί να συμφωνήσουμε σε γενικές γραμμές)την δίψα της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην πνευματική και όχι μόνον ανεπάρκεια της εθνοκαπηλείας. Παράλληλοι βίοι δύο αλληλοεξαρτώμενων υπό μια έννοια οντοτήτων. Αρα το ερώτημα για το ποιος ο χειρότερος παρέλκει. Φταίει η τροφός που έκανε το τέρας να θεριέψει ή το ίδιο το τέρας;

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Διοτίμα 09/03/2010 00:23:36

   Με ανησυχεί το γεγονός ότι αρχίζω να το σκέφτομαι και εγώ.
   Και γνωρίζω καλά την αφετηρία : είναι η ποιότητα του ανθρωπίνου παράγοντα της λεγόμενης "δημοκρατικής" παράταξης.

   Αν δε μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ, τους μίσησα από την πρώτη φορά που τους συνάντησα. Δεν με ξεγέλασαν ούτε μια στιγμή.
   Και το αντίστροφο...χαχαχα

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Διοτίμα 09/03/2010 00:27:31

   Η παραπάνω απάντηση στον Διοτίμα για το "πιθανόν η δημοκρατική παράταξη έχει κάνει μεγαλύτερο κακό..."

  • Διοτίμα avatar
   Διοτίμα @ Διοτίμα 09/03/2010 00:32:09

   "Η δημοκρατική παράταξη κάλυψε το κενό που δημιουργούσε η συντηρητική". Γιατί όχι το αντίθετο; Πλημμελώς και εγκληματικώς, βεβαίως... Π "δημοκρατικός" μακρυγιαννισμός υπήρξε η τροφός!

  • Ermippos avatar
   Ermippos @ Διοτίμα 09/03/2010 00:44:41

   Όχι. Η "δεξιά" δεν παρήγαγε ιδεολογία. Αυτό ήταν δουλειά της αριστεράς τα τελευταία 50 χρόνια. Για να καταλήξει σε αυτόν τον σύγχρονο βαρβαρισμό που δηλητηριάζει σήμερα την ζωή μας. Εν ολίγοις στην πολιτισμική κυριαρχία του αναχρονισμού και της ευτέλειας.
   Η πατερναλιστική δεξιά ποτέ δεν θέλησε να σπουδάσει τα παιδιά της. Όταν το μετεμφυλιακό κράτος κατεδίωκε τους αριστερούς, πράγμα που σημαίνει ότι στην ουσία τους εξωθούσε στην μόνη λύση που ήταν οι σπουδές (να γιατί η πνευματική ηγεσία της κοινωνίας μετά το 70 βρέθηκε όλη στρατευμένη εκεί) την ίδια στιγμή έδινε σωρηδόν τις επιλεκτικές άδειες στα δικά της παιδιά, μέσω των βουλευτικών γραφείων, για να φύγουν μετανάστες εργάτες στην Γερμανία. Και όσους έμεναν εδώ τους έλεγε ότι τι να τρέχουν τώρα στα πανεπιστήμια. Ο στοργικός βουλευτής θα τους βρει μια θέση γραμματέα σε κοινότητα. Για να ελέγχει και τα πόστα.

   Μόνον οι εκκλησία σπούδαζε τους ανθρώπους της. Όχι η πραγματική ορθόδοξη εκκλησία. Αλλά αυτό το κύμα της αθλιότητας ταν παραεκκλησιαστικών οργανώσεων που είχε ταυτιστεί με το καθεστώς σε βαθμό ακραίο. Και που τελικά μόλυνε το θρησκευτικό συναίσθημα των ελλήνων χωρίζοντας τους σε άθρησκους αρνητές και σε φανατικούς.

  • Διοτίμα avatar
   Διοτίμα @ Διοτίμα 09/03/2010 00:53:15

   Το ότι η "δεξιά" δεν παρήγαγε ιδεολογία, είναι ερώτημα, βέβαια... Τομάς να το απαντήσεις, χωρίς ανθρωπολογικές αναφορές;

  • Ermippos avatar
   Ermippos @ Διοτίμα 09/03/2010 00:58:57

   Δεν καταλαβαίνω το ερώτημα. Και συνήθως μιλάω απλά. Λέω τα βιβλία που διάβασα με τα δικά μου λόγια.

  • Διοτίμα avatar
   Διοτίμα @ Διοτίμα 09/03/2010 01:09:09

   Απλά: γιατί η "δεξιά" στην Ελλάδα δεν παρήγαγε ιδεολογία; Η μάλλον, πιό σωστά: γιατί η "δεξιά" ιδεολογία δεν έγινε κυρίαρχη ή ισότιμη ιδεολογία; Και διευκρινίζω (συγγνώμη, αν δεν ήμουν σαφής): δεν αρκεί μια απάντηση του τύπου "ήταν πιό αδύνατη", "δεν υπήρξαν ικανοί δεξιοί πνευματικοί άνθρωποι" κτλ.

  • Ermippos avatar
   Ermippos @ Διοτίμα 09/03/2010 01:16:32

   Η απάντηση προκύπτει νομίζω ξεκάθαρα από το προηγούμενο κείμενο. Η δεξιά ποτέ δεν σπούδασε τα παιδιά της. Μπορούσε να τα κάνει δημοσίους υπαλλήλους με απολυτήριο γυμνασίου. Να φτιάχνει μηχανισμούς ελέγχου με ευτελή πιόνια. Έχετε ζήσει στην ελληνική επαρχία της δεκαετίες του 60 - 70; Για τις πνευματικές κορυφές όπως είπαμε φρόντιζε η εκκλησία. Αυτή έβγαζε γυμνασιάρχες, επιθεωρητές και δικαστές. Και να λέει τον Χατζηδάκη κύναιδο, τον Τσάτσο κοντό και τους ποιητές παράσιτα. Και να οδηγεί την ελληνική κοινωνία στην αγκαλιά της αριστερής ξεφτίλας.

  • Διοτίμα avatar
   Διοτίμα @ Διοτίμα 09/03/2010 01:27:02

   Βεβαίως και έχω ζήσει (γεννήθηκα) στην ελληνική επαρχία, όχι μόνο τις δεκαετίες του '60 και το '70, αλλά και την δεκαετία του '50. Και σε πληροφορώ ότι πολλά παιδιά που σπούδασαν τότε ήσαν "δεξιά", αφού τα θέλεις έτσι... Επειδή πρέπει να σε καληνυχτίσω, γιατί το πρωί πάω στη δουλειά, διακινδυνεύω μια "άλλη" απάντηση:
   Ας το πάρουμε, επι τέλους, απόφαση. Η νεώτερη ελληνική κοινωνία, από χρόνια πολλά και παρά τα λεγόμενα και επιφαινόμενα, στο επίπεδο της κουλτούρας (και άρα της πολιτικής: γιατί οι μεγάλοι πολιτικοί, πού αλλού γεννιούνται παρά σε κύκλους ποιητών;) κινήθηκε και κινείται στα όρια του δημοκρατικού (και "αριστερού") ολοκληρωτισμού. Πέραν αυτού, ουδέν ανέχεται. Εδώ φτάσαμε στο σημείο δεξιές εφημερίδες (π΄χ. την "Καθημερινή") να τις γράφουν ...αριστεροι δημοσιογράφοι!

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Διοτίμα 09/03/2010 09:43:22

   Αυτό που αποκαλείτε "αριστερά" είναι καθαρά εγχώριο φαινόμενο. Το πολύ πολύ να βρείτε ανάλογά του και σε κάποιες απόμερες επαρχίες της Πορτογαλίας. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη, τουλάχιστον ως καταγράψιμο κοινωνικό φαινόμενο αυτής της μορφής: Με τον αντιδυτικισμό - αντιευρωπαισμό - χονδροειδή αντιαμερικανισμό του, τη λατρεία προς τους Μεσανατολικούς τριτοκοσμικούς φασισμούς και τους κάθε λογής Ταλιμπάνηδες, προπάντων όμως με το σταλινισμό, υπόγειο ή ομολογημένο.
   Αλλά σκεφτείτε φίλοι, μήπως κάποιες από τις βασικές νοοτροπίες αυτής της "αριστεράς", σήμερα καθορίζουν ακόμη και μεγάλα τμήματα αυτού που αποκαλείται "συντηρητικός", "κεντροδεξιός" ή δεξιός χώρος (για να μη μιλήσουμε για τους ενδιάμεσους Πασόκους);
   Υπήρξε στρέβλωση και ρευστότητα νοοτροπιών και ιδεολογιών μετά τον Εμφύλιο, και μετά, δεκαετίες του 1950 και 1960. Είχαμε από τη μία πλευρά το "στρατηγέ ιδού ο Στρατός σας" της άρχουσας τάξης κι από την άλλη τις "μικρές Μόσχες" των λαικών συνοικιών. Αλλά φτάσαμε απότομα, πολύ απότομα, μετά τη δικτατορία, σε μια ψευδή "εθνική ενότητα" όπου πασόκοι, "αριστεροί" και δεξιοί, όταν μιλούσαν με το στομάχι και όχι με τον ορθό λόγο, έλεγαν περίπου τα ίδια πράγματα για τον επιθυμητό βασικό προσανατολισμό της χώρας. Φυσικό ήταν αυτό για τους λεγόμενους "αριστερούς", με την προιστορία που είχαν, άντε να το δεχτώ και για τους πασόκους. Αλλά για τους δεξιούς ήταν παρά φύσιν, αντίφαση.
   Δεν ήταν το πασόκ ή η αριστερά το πρόβλημα φίλοι νεοδημοκράτες.
   De te fabula narratur.

 60. χελιδόνι avatar
  χελιδόνι 08/03/2010 23:34:43

  Μήπως προετοιμάζεται και στην Ελλάδα κόμμα Μπερλουσκονικού ύφους με σύμβολο τη Τζούλια κι αρχηγό τη Ντόρα;

  Κάτι η Ντόρα απόψε στο Χατζηλαλάκη, κάτι οι εντυπωσιακές πτώσεις των ποσοστών και των δύο κομμάτων στον Πρετεντέρη, κάτι ο Καρατζαφέρης να αλωνίζει ελεύθερος, κάτι η σύγχυση για το που πάμε,.. εκεί οδηγούν...

  Αντε και με το καλό να ανακαλύψουμε και την σεξουαλική επανάσταση!

 61. JOHN avatar
  JOHN 08/03/2010 23:40:31

  Το ΠΑΣΟΚ δεν προκειται να καταρευσει γιατι δεν υπαρχει αντιπολιτευση ικανη να το διαλυσει.Η διαφορα με τον¨αντιπαλο¨που λεγεται ΝΔ περιοριζεται στους βερμπαλισμους.Το ιδιο συμβαινει και οταν η ΝΔ ειναι στην εξουσια.Τα δυο αυτα κοματα ειναι το ενα συμπληρωμα του αλλου ωστε η διαδοχη στην εξουσια να ειναι ομαλη με τις καθιερωμενες δημοκρατικες διαδικασιες,και πρωτιστως ν ακολουθειται η ιδια πολιτικη και με μονη αλλαγη στα προσωπα.Οσο για τ αλλα κοματα της αντιπολιτευσης,για τους δικους του λογους το καθενα δεν πειθουν ωστε ν αυξησουν την εκλογικη τους δυναμη και ν απειλησουν το δικοματισμο.Ευθυνη σ αυτο φερουν και οι ηγεσιες τους και οι μονιμοι χαμενοι τα μεγαλα κοινωνικα στρωματα,αποτελεσμα οι ολεθριες συνεπειες που βιωνουμε σημερα!!

 62. moriarty avatar
  moriarty 08/03/2010 23:55:34

  Λυπάμαι, αλλά το αν θα καταρρεύσει το ΠΑΣΟΚ ή όχι, θα ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση πριν λίγα χρόνια.. Όμως, από το 2007 και μετά, τα πράγματα έχουν πάρει τέτοια τροπή που κινδυνεύει να καταρρεύσει η Ελλάδα. Αρκετοί σοβαροί σχολιαστές είχαν επισημάνει την ολέθρια πορεία στην οποία οδηγούσε τη χώρα η διεφθαρμένη πολιτική ολιγαρχία που κυβερνάει την Ελλάδα, αλλά εις μάτην. Η ολιγαρχία, πλήρως ελεγχόμενη από τις χορηγίες ξένων συμφερόντων, ελέγχει και κατασκευάζει την κοινή γνώμη μέσω των ξεπουλημένων ΜΜΕ, που λειτουργούν ως όργανα ψυχολογικού πολέμου εναντίον των Ελλήνων. Μέσω των ΜΜΕ η ολιγαρχία επιλέγει, αναδεικνύει και ελέγχει το 'κατάλληλο' πολιτικό προσωπικό μέσα από το πιο ανάξιο τμήμα της ελληνικής νεολαίας: τους καιροσκόπους των κομματικών νεολαιών και τους βλαχογιάπηδες των θλιβερών πολιτικών τζακιών.

  Η αναπάντεχη εκλογή Σαμαρά ήταν μια σπίθα που ξεπήδησε από τις στάχτες. Η σπίθα αυτή όμως δεν μπορεί από μόνη της να γίνει λαϊκό κίνημα εθνικής σωτηρίας. Θα την σβύσουν πριν καλά-καλά ανάψει οι διάφοροι γελωτοποιοί της διακυβέρνησης Καραμανλή που αρίστευσαν στις πολιτικές κωλοτούμπες και στη φαυλότητα.

  Δεν θέλω να προστεθώ σε εκείνους που είτε επωνύμως είτε ανωνύμως καθημερινά συμβουλεύουν τον Σαμαρά τι να κάνει (δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος πολιτικός ηγέτης με τόσους αυτόκλητους συμβούλους). Ωστόσο, έχω την αίσθηση ότι δεν έχουμε ακούσει ακόμα ούτε μεγαλόπνοες ιδέες, ούτε έχουμε αισθανθεί τους τριγμούς του πολιτικού σεισμού και της πολιτικής άνοιξης που ελπίζουμε και περιμένουμε να φέρει ο Σαμαράς.

  Η πρόκληση δεν είναι να γίνει αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, ούτε να κατατίθενται προτάσεις που δεν ψηφίζονται στο Κοινοβούλιο. Η πρόκληση είναι να ανακαλύψει και να συντονίσει η ΝΔ τις ζωντανές/δημιουργικές δυνάμεις της Ελληνικής κοινωνίας, να συγκεντρώσει τα καλύτερα μυαλά για να καταρτίσει άμεσα ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης και να προχωρήσει, με ισχυρή βούληση και σκληρή αποφασιστικότητα, στη δημιουργία ενός λαϊκού μετώπου με βαθειές ρίζες στο λαό και άμεση επικοινωνία μαζί του.

  • anonymous avatar
   anonymous @ moriarty 09/03/2010 00:27:57

   Αρκετοί σοβαροί σχολιαστές είχαν επισημάνει την ολέθρια πορεία στην οποία οδηγούσε τη χώρα η διεφθαρμένη πολιτική ολιγαρχία που κυβερνάει την Ελλάδα, αλλά εις μάτην.
   Επειδή πολλοί από αυτούς κατάλαβαν τη ματαιότητα τα παράτησαν και εξαφανίστηκαν. Ματαιότης ματαιοτήτων σελις 200 που έλεγε κι ο Βέγγος στην ταινία.

   Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι αυτές οι αναλύσεις και τα σχόλια για το ΠΑΣΟΚ ως φαινόμενο είναι εξαιρετικά δυνατά και αν γίνουν πράξη θα ξεβρομίσει ο τόπος οριστικά από δαύτους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.