#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/09/2009 13:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων λένε την αλήθεια;

 

Όλες οι βουλευτικές εκλογές καθορίζονται κυρίως από το ερώτημα της διακυβέρνησης, μέσα δηλαδή από τη διαμεσολαβητική λειτουργία του πολιτικού συστήματος, για την εξυπηρέτηση ανθρώπων και όχι δημόσιων πολιτικών.

Το βασικό διακύβευμα που θα κρίνει τις εκλογές είναι οι μετακινήσεις μεταξύ των κομμάτων και προφανώς τι θα συμβεί με το θέμα της συμμετοχής.

To antinews  βρέθηκε στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανάλυσης Δεδομένων, με τη συνδιοργάνωση της Ελληνικής Εταιρείας Ανάλυσης Δεδομένων, του Πανεπιστημίου της Κρήτης και του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, το οποίο έλαβε χώρα το 11-13/09 στο Ρέθυμνο, έδρα του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Σκοπός και  θεματολογία του συνεδρίου με διεθνείς συμμετοχές ήταν η ανάδειξη των πρόσφατων εξελίξεων και εφαρμογών των μεθόδων της Πολυμεταβλητής Ανάλυσης Δεδομένων σε ποικίλα επιστημονικά πεδία.

Μεταξύ άλλων, βασικό πεδίο μελέτης, αποτέλεσε το ζήτημα της μεθοδολογικής προσέγγισης και ανάλυσης δεδομένων στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου, στο οποίο παρευρέθηκε πλήθος της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, σίγουρα θα αποτελέσουν ένα καλό και χρηστικό οδηγό επιβίωσης στο μακρύ δρόμο των ευρωεκλογών. 

Στο πλαίσιο αυτό συνομιλήσαμε με τον μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Συνεδρίου και καθηγητή Εφαρμοσμένης Στατιστικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Θ. Χατζηπαντελή.

Τι ακριβώς έγινε στις ευρωεκλογές και είχαν τόσο μεγάλη απόκλιση τα exit polls;

Αν εξαιρεθεί η σταθερή αποχή που παρατηρούμε διαπιστώνουμε ότι σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007 ψήφισαν 2,1 εκ λιγότεροι. Ποσοστό 28,5%. Τέσσερα κόμματα είδαν τη σχετική δύναμη τους να μειώνετε. Η ΝΔ είχε σχετική μείωση 45%, το ΠΑΣΟΚ 31%, ο ΣΥΡΙΖΑ 33% και το ΚΚΕ 27%. Τι συνέβη με αυτούς; Δυστυχώς ούτε τα exit poll ούτε οι προηγούμενες μετρήσεις (που δεν σχεδιάστηκαν για αυτό) μπορούν να απαντήσουν. Σχεδόν 1,1 εκ μετακινήθηκαν προς την αποχή από τον συμβατικό πόλο της αριστεράς, 1,1 εκ από τον πόλο της δεξιάς με ανακατανομές στο εσωτερικό των δύο πόλων, ενώ 240,000 μετακινήθηκαν προς τους οικολόγους (με τις διάφορες εκδοχές τους). Αν οι μετακινήσεις και η εσωτερική ανακατανομή θα αποκτήσουν σταθερά χαρακτηριστικά θα το δείξει το μέλλον και ο ανταγωνισμός μεταξύ των κομμάτων.

Ποιες περιοχές χαρακτηρίζονται από τη μεγαλύτερη αποχή και κατά πόσο αυτή θα κρίνει το αποτέλεσμα;

Σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές 2007: Μείωση 29% της συμμετοχής. Σε απόλυτους αριθμούς μείωση 21%. Η πραγματική συμμετοχή είναι κοντά στο 70% (17,2% είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού). Ιδιαίτερα προβληματικές –πραγματική συμμετοχή- είναι οι αστικές περιφέρειες: Α’+Β’ Αθήνας (57%, 65%), Α’+Β’ Πειραιά (62%, 64%), Αττικής (64%), Α’ Θεσσαλονίκης (60%). Αυτό συνέβη γιατί  τα παραδοσιακά πελατειακά δίκτυα των δύο πολιτικών κομμάτων εξουσίας δεν κινητοποιήθηκαν, με την ίδια ένταση, όπως στις βουλευτικές εκλογές. Η ομοιόμορφη αποχή από όλα τα κόμματα (εκτός από το ΛΑΟΣ),οδήγησε στη μεγάλη απόκλιση των exit polls.

Κάτι τέτοιο περιμένετε και σε αυτές τις εκλογές;

Τα δεδομένα σε αυτές τις εκλογές δείχνουν πως η συμμετοχή θα φτάσει τα επίπεδα των βουλευτικών εκλογών. Όλες οι βουλευτικές εκλογές καθορίζονται κυρίως από το ερώτημα της διακυβέρνησης, μέσα δηλαδή από τη διαμεσολαβητική λειτουργία του πολιτικού συστήματος, για την εξυπηρέτηση ανθρώπων και όχι δημόσιων πολιτικών.

Mε βάση τα στατιστικά δεδομένα του 07 και του 04 τι θα κρίνει τις εκλογές;

Το βασικό διακύβευμα που θα κρίνει τις εκλογές είναι οι μετακινήσεις μεταξύ των κομμάτων και προφανώς τι θα συμβεί με το θέμα της συμμετοχής. Έχουμε εν δυνάμει ένα εκλογικό σώμα περίπου 8εκ και συνήθως ψηφίζουν τα 7εκ. Στις τελευταίες ευρωεκλογές ψήφισαν τα 5εκ.

Υπάρχει κομμάτι του πληθυσμού που θα επηρεάσει περισσότερο το αποτέλεσμα;

Στην Ελλάδα έχουμε παράδοση ομοιογένειας της ψήφου και των συμπεριφορών, στα δύο μεγάλα κόμματα, αν και ο Καραμανλής είχε μεγάλη στήριξη από τις αγροτικές περιοχές. Βέβαια σε αυτή τη περίπτωση λόγω της κρίσης έχουμε ένα νέο περιθώριο- στις αστικές περιφέρειες- μέσα στα κοινωνικά στρώματα  που δε ξέρουμε πως θα αντιδράσει, χωρίς τα ισχυρά κοινωνικά δίκτυα προστασίας.

Ποια θα είναι τα καθημερινά προβλήματα που θα απασχολήσουν το πρωθυπουργό στις 5 Οκτωβρίου;

Αποκατάσταση εμπιστοσύνης του πολίτη στη διοίκηση

Εντοπισμός εκείνων των ομάδων που πλήττονται από τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Αναδιάρθρωση του συνόλου του κράτους μέσα από ενίσχυση της αυτοδιοίκησης και την ενίσχυση των αποκεντρωμένων αποφάσεων στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Πως κρίνετε την απόφαση του Παπανδρέου για τη μη επιλογή Σημίτη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας;

 Δε θέλει να αφήσει σε κανέναν την εντύπωση πως υπάρχει άλλο κέντρο εξουσίας και αποφάσεων. Στη πολιτική δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Ηθικό και ανήθικό. Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 13/09/2009 14:21:18

  Για εμένα πολιτική είναι η εφαρμογή της λογικής για την ικανοποίηση των προσδοκιών.
  Όταν λοιπόν και το 2007 και τώρα, κυριαρχεί η αρνητική ψήφος: ψηφίζω τον Α ή τον Β όχι γιατί είναι καλύτερος και δείχνει διέξοδο, αλλά επειδή δεν θέλω τον άλλον, τότε η λογική και οι αναλύσεις πάνε περίπατο.
  Δεν έχουμε πλέον στη χώρα παραγωγή πολιτικής, οπαδικό συναίσθημα έχουμε, ας κρίνουμε τα χάλια του αντίπαλου, ας πάρουμε τη νίκη και ποιος νοιάζεται για την μπάλα που παίζουμε; Η κατάκτηση του Ταμείου μετρά....

 2. ange-ta avatar
  ange-ta 13/09/2009 16:20:03

  Η πρώτη δουλειά που θα κάνει ο Παπανδρέου εφόσον εκλεγεί είναι ο "Εντοπισμός εκείνων των ομάδων που πλήττονται από τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό"

  Ξεκίνησα να το σαρκάσω, αλλα δεν βοηθάει ο σαρκασμός και εξ άλλου σε μας τους έλληνες περισεύει!
  Απλώς θα τονίσω, ότι αν είχε σκοπό να βοηθήσει αυτές τις ομάδες, θα τις ηξερε, καθόσον δεν χρειάζεται να είσαι κυβερνηση για να τις ξέρεις. Ενα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ έχει όλες τις δυνατότητες ν α έχει μια πλήρη και σωστη ανάλυση της διαστρωμάτωσης της ελληνικής κοινωνίας.

  Με ενοχλεί που τέτοιες περιττες απόψεις εκφραζονται απο πανεπιστημικούς.

 3. Tηλέμαχος avatar
  Tηλέμαχος 14/09/2009 09:39:12

  Συγγνώμη αλλά αυτά είναι παραμύθια της χαλιμάς.

  Το να χρεώνεται την αποτυχία των exit polls η ...αποχή(!!) είναι στρουθοκαμηλισμός.

  Στα exit polls δεν κάνεις ανάλυση. Πας έξω από την κάλπη και ρωτάς μόνο αυτούς που ψήφισαν. Τους ρωτάς τι ψήφισαν. Δεν ρωτάς όσους πήγαν παραλία. Μετά μετράς τι πήρε ο καθένας και παρουσιάζεις τα αποτελέσματα.

  Όταν βγάζεις λάθος νούμερα σημαίνει ότι έχεις κάνει λάθος στο δείγμα. Όταν βγάζεις το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους παραπάνω και τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ, τα "λοιπά κόμματα", και το ΚΚΕ, σημαίνει ότι υπερτίμησες περιφέρειες όπου τα συγκεκριμένα κόμματα πήγαν καλύτερα (βλέπε συγκεκριμένες περιοχές της Β Αθήνας).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.