#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/12/2010 22:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αλλαγές που προκάλεσε η WikiLeaks στο ρόλο των ΜΜΕΗ αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του Julian Assange και των συνεργατών του στη  WikiLeaks, με βάση έναν νόμο περί κατασκοπείας του 1917, που όμως είναι προγενέστερος αρκετών αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου, που προστατεύουν την ελευθερία της έκφρασης.

Το FBI ερευνά τον καθένα από όσους είχαν πρόσβαση στα απόρρητα σήματα του State Department που διέρρευσαν προχθές. Επίσης, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε πως όλοι οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί και γενικά τα ΜΜΕ, μπορεί να αντιμετωπίσουν διώξεις εφόσον δημοσιεύσουν απόρρητες πληροφορίες, κάτι όμως που οι ειδικοί θεωρούν αδύνατο.

Προκειμένου όμως να πετύχει το σκοπό της η αμερικανική δικαιοσύνη, θα πρέπει πρώτα να συλληφθεί ο Assange. Όπως ανακοίνωσε χθες ένας υφυπουργός εξωτερικών του Εκουαδόρ, η χώρα του προσφέρει ελεύθερη διαμονή στον Assange και μάλιστα «άνευ όρων». Όπως είπε, «…τον προσκαλούμε να έρθει και να παρουσιάσει ελεύθερα όλες τις πληροφορίες και τα έγγραφα που διαθέτει», προσθέτοντας ότι η χώρα του «ανησυχεί ιδιαίτερα» για τις αμερικανικές δραστηριότητες που αποκάλυψε η ιστοσελίδα του Assange. Όπως έγινε γνωστό, η Σουηδία ήδη απέρριψε αίτηση του Assange για να ζήσει εκεί.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το Politico, οι διαρροές της WikiLeaks αλλάζουν τον παραδοσιακό ρόλο των ΜΜΕ. Εφημερίδες όπως είναι η Guardian και  η New York Times (που έμεινε στην «απ`έξω» μετά τη δημοσίευση αρνητικού άρθρου για τον Assange), προσπαθούν να συνεργαστούν υπερατλαντικά, έτσι ώστε να αποτελέσουν το μέσο δημοσίευσης  ενός καυτού υλικού,που όμως δόθηκε σε άλλους. Αυτού του είδους η συνεργασία είναι άνευ προηγουμένου στο χώρο της δημοσιογραφίας, όπως λένε οι αναλυτές.

Σύμφωνα με έναν καθηγητή του NYU, υπάρχει πλέον μια νέα ισορροπία δυνάμεων, αναφέροντας τη πρόσφατη προτροπή της New York Times προς την ιστοσελίδα WikiLeaks, να μην δημοσιοποιήσει κάποια ευαίσθητα έγγραφα.

Στη νέα εποχή που αναδύεται, βλέπουμε το κράτος που έχει τα μυστικά αλλά που δεν μπορεί να τα κρατήσει μυστικά, βλέπουμε τους απάτριδες ειδησεογραφικούς οργανισμούς να αποφασίζουν για το πώς θα δημοσιευτούν αυτά τα μυστικά, και στη μέση βλέπουμε τις εθνικές εφημερίδες που διαπραγματεύονται τους όρους νομιμότητας μεταξύ των πρώτων δυο. «Όπως σχεδόν το κάθε τι έχει παγκοσμιοποιηθεί, το έγκλημα, η επιχειρηματικότητα, κλπ. έτσι βλέπουμε σήμερα και τη παγκοσμιοποίηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, λέει ο Mark Feldstein, καθηγητής στο George Washington University.

S.A.-BBC, Politico, Washington Post

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 05/12/2010 22:25:02

  Ο ρόλος των ΜΜΕ είναι το ζήτημα.
  Είτε θα συμμορφωθούν και οικιοθελώς θα γίνουν φερέφωνα της προπαγάνδας οριστικά, είτε θα αποκαλύψουν και θα αποκτήσουν κάποια υπόσταση.

 2. Nick avatar
  Nick 05/12/2010 22:37:28

  Αργά η γρήγορα, ή θα γίνουν οι εφημερίδες "έντυπα wikileaks" ή θα εκλείψουν.

 3. Νεφέλη avatar
  Νεφέλη 05/12/2010 22:53:00

  Στις "τρεις μέρες του κόνδωρα" είχαμε δει την ιδέα!
  Αργήσανε, αλλά βγάλανε το ... follow up της ταινίας!

  • Orestios avatar
   Orestios @ Νεφέλη 05/12/2010 23:41:05

   Ωραία μουσική είχε όμως η ταινία.

   • Νεφέλη avatar
    Νεφέλη @ Orestios 06/12/2010 00:19:04

    Kαλύτερη μουσική είχε ο Θωμάς Κράουν!
    http://www.youtube.com/watch?v=Wl8fKAYQuPk&feature=related

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.