#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/10/2010 05:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Ταλιμπάν της ΘράκηςΤου Γιώργου Διονυσόπουλου

(Αναδημοσίευση από το περιοδικό «Επίκαιρα»)

«Ήταν μία από τις χειρότερες στιγμές που έχω ζήσει. Σκέφτηκα ότι δεν είναι δυνατόν να βρίσκομαι σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πως δεν μπορεί όλα αυτά να συμβαίνουν στην Ελλάδα. Τέτοιες σκηνές, τόσο φανατισμό και μίσος συναντά κανείς μόνο στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν, όχι σε μία χώρα που είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. Και στη Γαλλία υπάρχουν μουσουλμάνοι, αλλά τέτοια φαινόμενα όπως αυτά που βίωσα στο μειονοτικό χωριό Θέρμες της Θράκης, δεν θα τα δεις να συμβαίνουν πουθενά μέσα στη γαλλική επικράτεια». Με αυτά τα λόγια περιγράφει, μιλώντας στα «Επίκαιρα» την εξάωρη ομηρία της από φανατικούς μουσουλμάνους της μειονότητας στο χωριό Θέρμες στο νομό Ξάνθης, η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Λιμπερασιόν» και ανταποκρίτρια του γαλλικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού «France 3» στην Αθήνα, Έφη Τσελίκα. Μαζί της και τρία μέλη του γαλλικού τηλεοπτικού συνεργείου που παρακολουθούσαν αμήχανα και φοβισμένα περισσότερα από 150 άτομα να τους βρίζουν σε μία άγνωστη γι’ αυτούς γλώσσα, να τους φτύνουν και να τους προπηλακίζουν, χωρίς να μπορούν να καταλάβουν το γιατί. «Για μια στιγμή νόμισαν ότι βρίσκονταν στην Καμπούλ», ανέφερε η κ Τσελίκα, σπεύδοντας να προσθέσει ότι ήταν η πρώτη φορά στην καριέρα τους που ένιωθαν ένα τόσο μεγάλο πολιτισμικό σοκ.

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου μήνα όταν και στο πλαίσιο ενός ταξιδιωτικού αφιερώματος, με χορηγία μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το συνεργείο της εκπομπής «Λεωφόρος της Ευρώπης» που μεταδίδεται κάθε εβδομάδα από τον τηλεοπτικό σταθμό «France 3», αποφάσισε να επισκεφθεί τα Πομακοχώρια στον ορεινό όγκο της Ξάνθης, προκειμένου να αναδείξει σε ένα ρεπορτάζ τεσσάρων μόλις λεπτών την πολιτισμική κουλτούρα της περιοχής. Τέσσερα λεπτά που στην πορεία όμως φάνηκαν στο συνεργείο του γαλλικού καναλιού σαν ένας ολόκληρος αιώνας…

Όμηροι του πλήθους

Ένας ολόκληρος μηχανισμός στην ευρύτερη περιοχή, που έχει στηθεί με ευθύνη και του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, κινητοποιήθηκε μέσα σε χρόνο – ρεκόρ, κρατώντας επί έξι συνεχείς ώρες τους Γάλλους σε ομηρία. Εκατοντάδες άνθρωποι ξεφύτρωσαν στην κυριολεξία από το πουθενά εγκλωβίζοντας το τηλεοπτικό συνεργείο μέσα στο αυτοκίνητο που το μετέφερε, απειλώντας ταυτόχρονα με τσεκούρια, μαχαίρια και ρόπαλα, τα μέλη του ότι θα τους «κόψουν τα κεφάλια» και όλα αυτά υπό το… άγρυπνο βλέμμα 10 περίπου ελλήνων αστυνομικών οι οποίοι παρακολουθούσαν χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα για να σταματήσουν όλα όσα εξωπραγματικά συνέβαιναν. Δίπλα σε αυτούς, κοινοτάρχες και δημοτικοί σύμβουλοι από τα γύρω χωριά, οι οποίοι είχαν επίσης καταφθάσει μέσα σε διάστημα λίγης μόλις ώρας στις Θέρμες, με την πλειονότητά τους να δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο το φανατισμό του πλήθους εναντίον των γάλλων. «Καμία Αρχή, δεν έπαιξε το ρόλο της ως Αρχή. Κανείς δεν επιχείρησε να επιβάλει το νόμο και τη τάξη. Είμασταν στην κυριολεξία στο έλεος του όχλου» τονίζει η κ. Τσελίκα προσθέτοντας ότι για όλο αυτό το διάστημα ένιωθε σαν να βρίσκεται σε μία χώρα «εκτός δικαίου».

Από την πρώτη στιγμή που το γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο έφτασε στις Θέρμες, συνοδευόμενο από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων Ιμάμ Αχμέτ, ήρθε αντιμέτωπο με μία πρωτόγνωρη εχθρότητα από την πλευρά του τοπικού πληθυσμού. Στο πρώτο μόλις πλάνο που επιχείρησε να τραβήξει το συνεργείο, έκανε την εμφάνισή της, σύμφωνα με την κ. Τσελίκα, «μία μαυροντυμένη γυναίκα ντυμένη με την παραδοσιακή αράβικη φορεσιά που άφηνε ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο και ξεκίνησε να μας βρίζει με χυδαία λόγια, λέγοντας ότι εδώ είναι Τουρκία. Σε κλάσματα δευτερολέπτων μαζεύτηκαν γύρω της πάνω από 150 άτομα, τα οποία ξεπετάχτηκαν μέσα από ένα παρακείμενο τζαμί. Απαίτησαν να τους δείξουμε τα πλάνα που είχαμε τραβήξει για να δουν εάν μέσα εμφανίζονταν τα παιδιά του σχολείου που εκείνη την ώρα έπαιζαν στην αυλή του, η οποία όμως δεν ήταν παρά ένας δρόμος όπου περνούσαν συνεχώς αυτοκίνητα. Την ίδια στιγμή μία ομάδα από αυτούς κύκλωσε το αυτοκίνητο του συνεργείου και με απειλές μας ζητούσαν να τους δείξουμε τα πλάνα που είχαμε τραβήξει. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο προκειμένου να προφυλαχτούμε, αφού φοβηθήκαμε ακόμη και για την ίδια μας την ζωή, εξαιτίας του μένους του πλήθους. Μαζί τους κουβαλούσαν τσεκούρια και μαχαίρια οι άνδρες και ρόπαλα οι γυναίκες» σημειώνει η κ. Τσελίκα.

Ο αστυνομικός με το ροζ  μπλουζάκι

Η συνέχεια θα έκρυβε όμως ακόμη χειρότερες εκπλήξεις για τα μέλη του γαλλικού τηλεοπτικού συνεργείου. «Επικοινωνήσαμε με την αστυνομία και σε λίγα λεπτά εμφανίστηκε ένας άνδρας ο οποίος φορούσε ένα ροζ μπλουζάκι και μας συστήθηκε ως αστυνομικός, χωρίς όμως να προσφέρει καμία ουσιαστική βοήθεια» τονίζει η ελληνογαλίδα δημοσιογράφος. Λίγη ώρα μετά, σαν να είχαν ειδοποιηθεί από ένα αόρατο τηλεφωνικό κέντρο, στην πλατεία των Θερμών φθάνει, με κάθε είδους μέσο, πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά, Μελίβια, Εχίνο, Κοτύλη, Δημάριο. Το πλήθος πλέον ελέγχεται δύσκολα. Ουρλιάζει και απειλεί να λυντσάρει τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του «France 3».

Περισσότερα από 700 άτομα πλέον είχαν μαζευτεί γύρω από τους γάλλους, οι οποίοι από το πουθενά βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν σε ένα σκηνικό που όμοιό του συναντά κανείς στα χωριά και τις πόλεις των Ταλιμπάν. Εν ριπή οφθαλμού στην περιοχή έφτασαν το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι ΤRT, οι υπεύθυνοι των εφημερίδων MILLET και BIRLIK, ο δήμαρχος Μύκης Μεχμέτ Αγγά, ο αντινομάρχης Μεμίς Τουρκές, ο Μουσταφά Τσουκάλ και οι πρόεδροι όλων των γύρω χωριών. «Μας ζήτησαν να βγάλουμε την κασέτα μέσα από την κάμερα και να τους δείξουμε τι είχαμε τραβήξει. Εγώ αρνήθηκα και τους είπα ότι σύμφωνα με την δεοντολογία και τους νόμους του ελληνικού κράτους κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο παρουσία εισαγγελέα ή άλλων θεσμικών παραγόντων του ελληνικού κράτους και σίγουρα όχι υπό καθεστώς βίας και απειλές εναντίον της ζωή μας. Δεν καταλάβαιναν τίποτα. Απειλούσαν ότι εάν δεν τους δίναμε την κασέτα δεν θα μας άφηναν να φύγουμε. Ένας μάλιστα από τους προέδρους που ήταν μαζεμένοι εκεί μου είπε επί λέξει πως έπρεπε να πάμε σε αυτόν πριν κάνουμε το οτιδήποτε, προκειμένου εν συνεχεία εκείνος να υποδείξει σε αυτούς με τους οποίους συνομιλήσαμε τι θα έπρεπε να πουν. Σκέφτηκα ότι δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά σε μία χώρα που θέλει να λέγεται ελεύθερη. Αντιμετωπίζαμε ένα καθεστώς κράτους εν κράτη. Το κλίμα τρόμου δε, ήταν τέτοιο που κάθε φορά που επιχειρούσαμε να βγούμε από το αυτοκίνητο μας, -όπου και όλες αυτές τις ώρες μας είχαν εγκλωβισμένους - προκειμένου να διαπραγματευτούμε μαζί τους μας έλουζαν με βρισιές και μας έφτυναν. Έκαναν σαν δαιμονισμένοι. Μείναμε έξι ώρες εκεί και μας πρόσφεραν ένα ποτήρι νερό μόνο όταν ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαπραγματεύσεις» αναφέρει η κ Τσελίκα.

Οι απεσταλμένοι του τουρκικού Προξενείου

Είναι η στιγμή που στο χωριό κάνει την εμφάνισή του ένας άτυπος μάλλον απεσταλμένος του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, μαζί με έναν δικηγόρο. Ο μεν πρώτος εμφανίζεται να έχει ειδικότητα στις κάμερες, αφού εκτός από την κασέτα ζητάει να ελέγξει και την ίδια την τηλεοπτική κάμερα θεωρώντας ότι μπορεί ενδεχομένως να έχουν καταγραφεί εικόνες στην εσωτερική της μνήμη, όπως και τελικά γίνεται. Η προβολή είναι δημόσια και γίνεται κάτω από τις απειλές και τα ουρλιαχτά του φανατισμένου πλήθους. Από την πλευρά του ο δικηγόρος έχοντας ήδη έτοιμο ένα έγγραφο το οποίο βγάζει μέσα από την τσάντα του, το δείχνει στην κ Τσελίκα και της ζητάει να το υπογράψει. «Νόμιζε ότι δε ξέρω να διαβάζω ελληνικά και είχε γράψει ένα ολόκληρο κατεβατό. Το διάβασα και μου σηκώθηκε η τρίχα από αυτά που έγραφε. Δεν υπήρχε περίπτωση με τίποτα να βάλω την υπογραφή μου σε κάτι τέτοιο. Πήρα ένα στυλό και έσβησα τα πάντα από ένα σημείο και κάτω. Άφησα μόνο τη φράση ότι στα πλάνα μας δεν είχαμε τραβήξει και δεν επρόκειτο να δείξουμε τα παιδιά του σχολείου» συνεχίζει τη διήγησή της η κ Τσελίκα.

Σαν σκηνή βγαλμένη μέσα από αμερικανική κινηματογραφική ταινία, στο χωριό μιάμιση ώρα περίπου μετά την έναρξη του επεισοδίου έφτασαν περιπολικά οχήματα της αστυνομίας από την Ξάνθη. Η διαδικασία απεγκλωβισμού του γαλλικού τηλεοπτικού συνεργείου είχε μόλις ξεκινήσει. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις «απεγκλωβισμού των ομήρων» θα κρατήσουν πάνω από τέσσερις ώρες. Συνοδεία περιπολικών μπρος και πίσω, το αυτοκίνητο που μετέφερε τους γάλλους πήρε το δρόμο της επιστροφής προς τον πολιτισμό. «Έπρεπε να μας είχατε ειδοποιήσει ότι θα ανεβαίνατε να κάνετε ρεπορτάζ στα χωριά που κατοικούν οι μουσουλμάνοι» ήταν η φράση με την οποία υποδέχτηκε την κ. Τσέλικα ο επικεφαλής των αστυνομικών. «Είναι μία ελεύθερη χώρα η Ελλάδα ή όχι; Εφόσον είναι, τότε ο δημοσιογράφος μπορεί και πρέπει να κάνει την δουλειά του οπουδήποτε χωρίς να χρειάζεται γι αυτό άδεια της αστυνομίας» ήταν η απάντηση της ελληνογαλλίδας δημοσιογράφου. Ενδιαφέρον για όσα συνέβησαν στους γάλλους υπηκόους και εξηγήσεις για το θέμα ζήτησε από την ελληνική πλευρά και το γαλλικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στη Ξάνθη προτίθεται να μεταβεί και ο γάλλος πρόξενος κ. Κριστιάν Τιμονιέ.

Επρόκειτο βεβαίως για ένα περιστατικό το οποίο καταδεικνύει αφενός ότι η κατάσταση στα χωριά που κατοικεί η μουσουλμανική μειονότητα έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του ελληνικού κράτους, αφετέρου κάνει σαφές την τεράστια επιρροή που ασκεί στην περιοχή το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής. Το εντυπωσιακό είναι ότι τέτοιου είδους περιστατικά αφορούν μόνο τα ελληνικά ή ξένα τηλεοπτικά συνεργεία που επιχειρούν να τραβήξουν εικόνες από την περιοχή και όχι τα τουρκικά ΜΜΕ που τριγυρνούν συνεχώς στα χωριά της μειονότητας σε Ξάνθη και Κομοτηνή κάνοντας προπαγάνδα και προβάλλοντας την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα. Εξάλλου μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σε όλα αυτά τα χωριά τα μόνο κανάλια που «πιάνουν» οι τηλεοπτικοί δέκτες, είναι τα τουρκικά… Να σημειώσουμε ότι στα Πομακοχώρια ένας μεγάλος αριθμός Πομάκων διαφωνεί με τις πρακτικές του τουρκικού προξενείου, ζητώντας να σταματήσει να τους διδάσκεται με το ζόρι στα σχολεία η τουρκική γλώσσα, αφού δεν είναι η γλώσσα τους. Η στάση της Πολιτείας στο συγκεκριμένο αίτημα, είναι ανάλογη με τη στάση που τήρησε η ελληνική αστυνομία στο παραπάνω περιστατικό. Απλά παρακολουθεί «νίπτοντας τα χείρας της»…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kiki avatar
  kiki 15/10/2010 05:15:10

  @ Θρακα,
  Οχι μονο αναρμοδιος,αλλα ξανα προσφυγας,μεσα στην χωρα σου.

  Καλημερα μιση Ελλαδα.
  Θυμαμαι ενα γερο παπου στην Κομοτηνη,που μου ειχε πει,τρεις φορες,μας πηραν μας εφεραν απο την Ανατολικη Ρωμυλια,εγω ξανα προσφυγας δεν γινομαι.
  Αχ. Πατριδα μου γλυκια.

 2. Αγροφυλακας avatar
  Αγροφυλακας 15/10/2010 06:03:31

  Τι να πει κανεις; Τα λογια μας χανουμε. Ειμαστε τελειωμενοι. Καληνυχτα Ελλαδα!

 3. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 15/10/2010 06:06:11

  Είναι προφανές οτι στη Θράκη έχουμε μια ελληνική περιοχή περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας. Με δική μας ευθύνη.
  Το ελληνικό κράτος επι δεκαετίες σφυρίζει αδιάφορα.
  Το τουρκικό προξενείο λειτουργεί ως ξένη διοίκηση.

  Στη Θράκη, σε λίγα χρόνια, πολύ πιο σύντομα απ' οτι φανταζόμαστε θ΄ αρχίσουν να προωθούν λύσεις αυτονομίας.

  Οποιος δε θέλει να το βλέπει, απλώς στρουθοκαμηλίζει.

  Τον Τούρκο πρόξενο Κομοτηνής, πρώην πράκτορα της ΜΙΤ, την επόμενη φορά που τουρκικά αεροπλάνα θα παραβιάσουν τον εναέριο χώρο του Αιγαίου, να τον στείλουμε στην Αγκυρα.

  Οταν σταματήσουν οι τούρκοι τις παραβιάσεις, να επιτρέψουμε νέο πρόξενο, ο οποίος όμως θα λειτουργεί με βάση τους κανόνες της διπλωματίας και δεν θα ασκεί πολιτική σε βάρος του ελληνικού κράτους.

  • Apnea avatar
   Apnea @ Κώστας Ροδινός 19/10/2010 15:44:31

   Οι κινήσεις δεν είναι πολλές.Πρέπει απλά να εφαρμοστούν.Πρόκειται για απλές και απόλυτα νόμιμες κινήσεις:
   1) Δημοψήφισμα του Ελληνικού λαού σχετικά με τα θέματα παρέμβασης της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής εις βάρος της Ελλάδος (παραβιάσεις αιθέρων, θαλάσσης και γης - με τους προκλητικούς χάρτες της τουρκίας, μειονωτικό ζήτημα - να εγκαταλείψει η τουρκία τις φρούδες ελπίδες εκτουρκισμού του συνόλου της μειονώτητος, Πομάκους - ν΄αφήσει του Έλληνες Πομάκους να διατηρήσουν την Πομακική Γλώσσα και την αυτοδιάθεση της φυλής τους - οι Πομάκοι ΔΕΝ τους θέλουν τους τούκους, Ρωμά - να μην περιμένει η τουρκία την αφομοίωση τους σε τουρκόφρονους κόλπους - οι Ρωμά ΔΕΝ είναι διατεθειμένοι να ενσωματωθούν στα νεο-κεμαλικά σχήματα!, κά).Και μόλις τελειώσει το δημοψήφισμα σχετικά με το πως νοιώθουν οι Ελληνες για την τουρκία στα θέματα αυτά τότε:
   1) Κλήτευση του τούρκου πρέσβη και πρόξενου της τουρκίας στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα τους επιδωθεί η ΒΟΥΛΗ (θέληση) των Ελλήνων.
   2) Απέλαση όσων αποσκπούν στον εκτουρκισμό, οιασδήποτε γωνιάς της Ελλάδος, ως αλλότριο σώμα
   3) Δικαστικό διασυρμό από την Ελληνική δικαιοσύνη όσων επιβουλεύονται την κυριαρχία της Ελλάδος με πραγματικές καταδίκες και τιμωρίες ως Εθνικοί προδότες!
   4) Κλήση σε απολογία του τούρκου πρέσβη και προξένου σε κάθε περίπτωση όπου παρατηρείται προσπάθεια υπονόμευσης της σταθερότητος του μειονωτικού πληθυσμού της Ελλάδος.
   5) Παραδειγματική τιμωρία όλων των παραβατών των διεθνών συνθηκών με απέλαση των τουρκόφρονων προτεργατών (και ενδεχόμενη αντικατάσταση τους αν αποδειχθεί γνώση ή ανάμειξη τούρκου υπαλλήλου πρεσβείας ή προξενείου στην Ελλάδα)
   6) Αντικατάσταση των πουλημένων ανθελλήνων των διαφόρων υπουργείων με ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν καλά τα Ελληνο-τούρκικα θέματα το συντομότερο δυνατό - ιδιαίτερα στο υπουργείο παιδείας.
   7) Συνεχή ενημέρωση όλων των Ευρωπαίων ετέρων σχετικά με τις μεθόδους δράσης και κίνησης της τουρκίας στην Ελλάδα ώστε να καταλάβουν πως θα δρα η τουρκία και στα ΔΙΚΑ τους εδάφη άν ποτέ τολμήσουν να την εντάξουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την τουρκία μιά σουνίτικη ισλαμική χώρα 75.000.000 μουσουλμάνων - στενοί πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι απο την τουρκία υπολογίζουν πως με τον τρόπο που συμπεριφέρεται η τουρκία στην Ελλάδα, θα γίνει η ένταξη της στην Ε.Ε., περί το έτος 4550 μΧ!!!
   8) Την άμεση έναρξη προγραμμάτων Ελληνικής γλώσσας και παιδείας στις πληθυσμιακές ομάδες οι οποίες δεν εντάσσονται στην συνθήκη της Λωζάννης (1923).

 4. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 15/10/2010 06:36:18

  Καταλαβαίνουμε τώρα τους συσχετισμούς ανάμεσα στην αναγνώριση του Κοσόβου, στον Καλλικράτη, στα εκπαιδευτικά προγράμματα των μουσουλμανοπαίδων κλπ?
  Πρέπει να σταματήσει ο ρόλος του προξενείου τώρα.

  • A.M. avatar
   A.M. @ Γιάννης Φαίλτωρ 15/10/2010 08:11:29

   Ο Σαμαράς κάπου εκεί γύρω στο 1990 είχε περιγράψει με «προφητικό» τρόπο τα σχέδια επαναχάραξης των συνόρων στα Βαλκάνια.
   Μέχρι σήμερα τα όσα είχε πεί αποδείχτηκαν σωστά.
   Το θλιβερό είναι πως το τελευταίο μέρος του σχεδίου προέβλεπε την αυτονομία της Θράκης, σύμφωνα με όσα είχε πεί τότε.
   Και βλέπουμε πως αν και ακόμα ως προς αυτό το σκέλος δεν έχει επαληθευτεί η «προφητεία» του, δυστυχώς βαίνει ολοταχώς προς επαλήθευση.
   Και δεν βλέπουμε καμμία απολύτως όχι αντίδραση αλλά ούτε κάν πρόθεση αντίδρασης σε αυτές τις εξελίξεις εκ μέρους της Ελλάδας.

   Μήπως η Αθήνα έχει συμφωνήσει στην παράδοση της Θράκης στους Τούρκους;
   Και με ποιά ανταλλάγματα; αν υπάρχουν τέτοια.
   Γιατί βλέπω όλα τα πολιτικά κόμματα να ποιούν την νήσσαν επί του θέματος.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ A.M. 15/10/2010 10:05:37

    Να σου πω εγώ ποια είναι τα ανταλλάγματα που πήρε η Αθήνα;

    Ότι κανείς δεν θα κουνήσει την αθηναϊκή ελίτ των παλιών και νέων τζακιών από τη θέση τους.

    Ξεπουλώντας εθνική κυριαρχία, η αθηναϊκή ελίτ μένει αγκιστρωμένη στην εξουσία και στο φαγοπότι εδώ και 200 χρόνια.

    Στην αρχή ξεπούλησαν την Ανατολική Ρωμυλία και τη Μικρασία, μετά τη Βόρεια Ήπειρο, την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, και στη συνέχεια την Κύπρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και το Αιγαίο. Ίσως και την Κρήτη.

    Να ξεκληριστούν οι Έλληνες, να κουρελιαστεί η Ελλάδα, φτάνει να μην κάνει κύματα ο εσπρέσσο στο Εκάλη Κλαμπ.

 5. vassilis avatar
  vassilis 15/10/2010 06:49:51

  Να παρει θεση η κυβερνηση,ο Σαμαρας ,η Παπαρηγα,Ο καρανζαφερης και ο τσιπρας.Οχι τιποτε αλλο να προσθεσουμε αλλη μια αιτια να μην προσελθουμε στις εκλογες αφου απ'οτι προκυπτει απο το ρεπορταζ τη χωρα τη διοικουν Τουρκοι.Αν σας πειραζει μην το δημοσιευεται δεν θα ειναι η πρωτη φορα.

  • sofia or8h avatar
   sofia or8h @ vassilis 16/10/2010 22:41:44

   Αγαπητέ ο Σαμαράς πήρε θέση το 1996 ,γιατί προτίμησε να χάσει και να μείνει εκτός βουλής παρά να βάλει τουρκόφωνο υποψήφιο ...

 6. kiki avatar
  kiki 15/10/2010 07:03:23

  @ Ποδινε,
  Αυτο εχει αρχισει απο το 2000, με υπουργο εξωτ. τον ΓΑΠ,ο οποιος ειχε αναφερει οτι μπορουν οι μειονοτητες να αυτοπροσδιοριζονται.Επισης πιεσαν τον Παπαδοπουλο υπ. Εσωτ. τοτε να αλλαξει τον νομο περι ιθαγενειας,και να αποδωθουν πισω οι ιθαγενειες που ειχαν χασει οι τουρκογενεις της περιοχης,εγκαταλειποντας την χωρα και πηγαινοντας στην τουρκια.Συμπαραστατης αυτης της πολιτικης και μεγας υπερμαχος των διαφφορων μειονοτητων,οχι θρησκευτικων βασει της Συνθηκης της Λωζαννης ο υπεξ. Ροζακης,προσωπικος φιλος του ανθελληνα Σημιτη,και τωρα στο δικαστηριο της ευρωπης,Ανθρωπινων δικαιωματων,υπερασπιζομενος εκει και βγαζοντας αποφασεις υπερ τους .
  Αυτη ολη η σαβουρα ξεκινησε την ιστορια,βοηθουμενοι απο τους ελληνοφωνους των διαφορων ΜΚΟ.
  επισης κατα την διαρκεια της θητειας της Ντορουλας,συνεχιστηκε το ιδιο εργο στην περιοχη,επισκεπτομενη η μωρα ουχι παρθενος την περιοχη,-Ως ΥΠΕΞ,-μην το ξεχναμε ,ως ΥΠΕΞ.
  κανεις νεοδημοκρατης δεν ανησυχησε,οταν ελεχθει απο τις εφημεριδες,δηλαδη μια ΕΛΕΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,και ολα μας φανηκαν φυσιολογικα.
  αυτα για την πικρα ιστορια των δωσιλογικων κυβερνησεων της χωρας μας.
  Αν παρατηρησατε ο ΓΑΠ,μας αποκαλει Ελληνικη Πολιτεια,ετσι μας χαρακτηριζαν επι κατοχης οι κατακτητες,και ο Τσολακογλου ηταν πρωθυπουργος της Ελληνικης Πολιτειας,οχι κρατος.
  Τετοιο ειμα;στε,μια πολιτεια.

 7. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 15/10/2010 07:18:49

  Ο Θράκας που είναι;
  Δεν έχει πάρει ακόμα θέση;

 8. denkserotipota avatar
  denkserotipota 15/10/2010 07:21:55

  Οι εισαγγελείς η δικαιοσύνη και ο νόμος, φτάνει το πολύ μέχρι την Ακρόπολη...
  και αυτό προς το παρόν, με περιθώρια περαιτέρω συρρίκνωσης.

  Καληνύχτα κράτος των Αθηνών.

 9. man8os avatar
  man8os 15/10/2010 07:51:32

  Οταν περσυ τα ελεγα καποιοι με λεγανε ακραιο. Αλλα οικονομικα τραυματισμενοι, δεν εχουμε αλλα μαυρα να τους στειλουμε και να τους εξαγορασουμε. Τωρα ιδου η Ροδος...

 10. A.M. avatar
  A.M. 15/10/2010 08:14:51

  Μετά την μισή Κύπρο η Θράκη; ή η μισή Θράκη;
  Τι θα χαρίσουμε στους Τούρκους;
  Πάρε κόσμε! απ όλα έχει ο μπαξές.

  • προβοκατορας avatar
   προβοκατορας @ A.M. 15/10/2010 10:31:41

   σα να το βλεπω μπροστα μοu.
   '' η κuπρος ειναι μακρια'' κωνσταντινος-εθναρχης-καραμανλης.
   ''η θρακη ειναι μακρια'' αντωνιος-αδιαφθορος-σαμαρας.

   • man8os avatar
    man8os @ προβοκατορας 15/10/2010 12:50:06

    Μακρυα ειναι οτιδηποτε δεν φτανεις. Καλως η κακως ετσι που τα καταφεραμε δεν ειναι δυσκολο για τους Τουρκους να φτασουν τον Νεστο , σε αντιθεση με εμας που ειναι δυσκολο να φτασουμε την Πολη, η εστω το Κιρκαρελι.
    Ο Αντωνης θα κανει οτι μπορει, αλλα δεν ειναι ευκολο να αναγεννησεις τον διαλυμενο στρατο και να αναταξεις την στρατιωτικη βιομηχανια μεσα σε 5 μερες. Εδω ζητατε τον Χαρι Ποτερ οχι ανθρωπο.

   • A.M. avatar
    A.M. @ προβοκατορας 15/10/2010 14:00:47

    Με εντυπωσιάζει πως έφτασες ΉΔΗ στον Σαμαρά!
    Μήπως να σου θυμίσω πως «πρωθυπουργός» για την ώρα είναι ο ΓΑΠ;

    Να σου θυμίσω επίσης πως ο ΜΟΝΟΣ πρωθυπουργός - ο ΜΟΝΟΣ! - που εδώ και 35 χρόνια έκανε μια προσπάθεια για να διασφαλίσει τα βόρεια σύνορά μας και την Ελληνικότητα της Θράκης με έστω έμμεσο τρόπο και βάζοντας τους Ρώσους ως «εγγυητές» υπογράφοντας την συμφωνία για τον αγωγό;
    Και μήπως να ξαναθυμίσω ότι ο ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟΣ λόγος που ο Καραμανλής έγινε στόχος κάθε είδους επιθέσεων και ρίχτηκε - παρόλο που προσπαθούν να μας πείσουν ότι «εγκατέλειψε» - απ την πρωθυπουργία ήταν ακριβώς αυτή η καθόλα σωστή στρατηγική του κίνηση που όμως ήταν αντίθετη με τα σχέδια των ΗΠΑ και ίσως όχι μόνον;
    Και μήπως να σου θυμίσω πως ο ΓΑΠ τον αγωγό τον έριξε εκεί που ήταν για πολλά χρόνια, δλδ στο «εσαεί ανάμενε»;

    Θα συμφωνήσω βέβαια ότι το Αθηναϊκό κράτος δεν θάχει ιδιαίτερο πρόβλημα να ξεπουλήσει ακόμα και την Θράκη αρκεί η ελίτ να μην χάσει την εξουσία και την κουτάλα.
    Το να περιορίζεις όμως αποκλειστικά στην δεξιά το όποιο ξεπούλημα έγινε ή πρόκειται να γίνει αυτό είναι μεροληψία.
    Τα Ίμια επί πασοκ συνέβησαν όχι επί δεξιάς.
    Ο Οτσαλάν επί πασοκ εκδόθηκε στην «σύμμαχο» τουρκία, όχι επί δεξιάς.
    Κλπ κλπ κλπ

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ προβοκατορας 15/10/2010 14:17:22

    Δε ντρέπεσαι ρε λίγο; Από πού το βγάζεις αυτό το συμπέρασμα και κάνεις αυτούς καθόλα ΑΝΕΔΑΦΙΚΟΥΣ παραλληλισμούς;

    Ο "Εθνάρχης" Καραμανλής, όταν ο Σαμαράς έθεσε 7 μέτρα δράσης υπόψιν των πολιτικών αρχηγών και του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις 13 Απριλίου 1992, άκουσε το έναν από τα 7 μέτρα να είναι "δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Μακεδονία". Αμέσως φόρτωσε: Ποιος ήταν αυτός ο μικρός, αυτό το νιάνιαρο, που θα του πει, αυτουνού, του Εθνάρχη, τι θα κάνει για τη Μακεδονία; Δεν είχε και πολλή όρεξη να το πάρει πάνω του θέμα, όπως μας είπε και ο Μητσοτάκης στον Παπαχελά το 2008, μαζί προσπαθούσαν να μεταπείσουν τον Κοσμόπουλο το Φεβρουάριο του 1992 να μην κάνει τα συλλαλητήρια. "Πέρασε έξω", του λέει. Και όταν βγήκε ο Σαμαράς έξω, το έθεσε ορθά κοφτά στο Μητσοτάκη: "Διώξτον". Άλλο που δεν ήθελε ο Μητσοτάκης. Τον απέπεμψε την ίδια στιγμή. Αλλά φυσικά, επειδή δεν μπορούσαν να πουν στον κόσμο ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος που τον έδιωξαν, υιοθέτησαν την πολιτική του! Και στις 28 Απριλίου 1992, είχαμε το περίφημο "δάκρυ του Εθνάρχη"... Ακριβώς αυτό που είχε ζητήσει ο Σαμαράς δηλαδή και γι' αυτό τον έδιωξαν από ΥΠΕΞ.

    Εντωμεταξύ, ψάχνοντας να τεκμηριώσω τα λεχθέντα, ανακάλυψα ότι η συγκεκριμένη εκπομπή του Παπαχελά για το Σκοπιανό έχει εξαφανιστεί από το Youtube και δεν παίζει ούτε στο σάιτ των Φακέλων! Ευτυχώς που υπάρχει ακόμη το κείμενο στο σάιτ των φακέλων. Δέστε κατά λέξη να φρίξετε, να δείτε ποιος είναι ο "Εθνάρχης":

    (μιλάει ο Μητσοτάκης:)

    "Ο γέρο Καραμανλής, ο οποίος είχε αίσθηση πολιτικής, είχε καλό αισθητήριο πολιτικό, ήταν ο πρώτος που ανησύχησε μαζί με μένα, και με πήρε στο τηλέφωνο λέγοντας «κάμε ότι μπορείς για να μη γίνει το συλλαλητήριο». Βεβαίως και εγώ ήμουν εναντίον του να γίνει το συλλαλητήριο, πήραμε, ήταν αδύνατο να το σταματήσουμε. Ήταν όπως η πυρκαγιά στο δάσος με νοτιά, δυνατό νοτιά, άπλωσε αμέσως αυτή η ψυχολογία, δεν μπορούσαμε να κάνουμε απολύτως τίποτα για να εμποδίσουμε αυτήν την εξέλιξη."

    Λοιπόν, βλέπεις καμία σχέση του ενός με τον άλλον;

    Εξωφρενικές συκοφαντίες, λοιπόν, να λείπουν!

   • προβοκατορας avatar
    προβοκατορας @ προβοκατορας 15/10/2010 20:32:14

    η σχεση ποu βλεπω ειναι πως τον πρωτο μας τον εφεραν ως σωτηρα απο τη χοuντα των στρατιωτικων χαριζοντας τη μιση Κuπρο, τον δε δεuτερο θα μας τον φεροuν ως σωτηρα απο τη χοuντα τοu ΓΑΠ χαριζοντας τη μιση? Θρακη.
    μακαρι να βγω ψεuτης

 11. JOHN avatar
  JOHN 15/10/2010 08:19:14

  Οι πολιτικοι μας αντιμετωπιζουν τα προβληματα σχετικα με τις μοιωνοτητες η τους μεταναστες με μια κουλτουριαρικη νοοτροπια η πολλες φορες κυριως απο κυβερνοντες φτανουν τα ορια της ενικης μοιοδοσιας.Κρατος εν κρατει σε μια δημοκρατικη ευνοουμενη πολιτεια δεν μπορει να υπαρχει.Ολοι οι πολιτες ανεξαρτητως θρησκειας και πολιτικων πεπιθησεων εχουν τα ιδια δικαιωματα και υποχρεωσεις εναντι της πολιτειας.Οταν θρησκευτικες μειωνοτητες βαφτιζονται εθνικες και μαλιστα με την υποστηριξη και συμπαρασταση γειτονων με τους οποιους εχουμε ανοιχτα προβληματα οριοθετησης υφαλοκριπιδας και οχι μονο τοτε καποια σιγμη μοιραια θα αντιμετωπισουμε καταστασεις,αναλογες με αυτες του Κοσσοβου με οτι αυτο μπορει να συνεπαγεται.Διεθνισμος συμαινει συνεργασια και οχι αντιπαραθεση.Βεβαιως το διαιρε και βασιλευε εχει βαθειες ριζες και σε τελικη αναλυση στρεφεται εναντιον των κομπαρσων που χρησημοποιουνται για τη υλοποιηση σκοτεινων σχεδιων δηθεν μεγαλων υπερασπιστων.Τι κερδισαν οι Κοσσοβαροι απο την ανεξαρτησια τους?Εγιναν ενα προτεκτορατο της Ευρ.ενωσης και των ΗΠΑ που μαστιζεται απο τη φτωχεια την ανεργια και τη διαφθορα!!!Τετοια παγκοσμιοποιηση δεν νομιζω πως κανενας λογικα σκεφτομενος ανθρωπος θελει.Η ειρηνικη συμβιωση μειωνοτητων και η συμφιλιωση λαων σε βαση ισοτητας και αμοιβαιου σεβασμου προυποθετει ΠΑΙΔΙΑ ωστε ν αποφευγονται ακροτητες και κυριως αμεσες η εμμεσες εξωτερικες επεμβασεις απ οπου κι αν προερχονται και οποαδηποτε υποκριτικη μασκα φορουν.

 12. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 15/10/2010 08:42:33

  Ξαναρωτάεω: Ο συμπατριώτης μου ο Θράκας που είναι;

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 15/10/2010 08:47:17

   Στην ομάδα των Ανώνυμων Τσιπουρομανών υπό την εποπτεία του Τσιλιβήθρα. Κάνει κακές παρέες φαίνεται στη Σαλλλονίκη.
   Που θα πάει, θα εμφανιστεί.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Γιάννης Φαίλτωρ 15/10/2010 08:49:18

    Όλο "-μανίες" είναι αυτός ο Τσιλιβήθρας. Τσιπουρομανία, νικοτινομανία...

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ Γιάννης Φαίλτωρ 15/10/2010 10:18:30

    Χαχχαχαχαα...είμαι "ελάχιστος" εγώ για να ποδηγετήσω τις επιθυμίες του Θράκα.
    Απλά ως νεότερος που και που τον τσιγκλάω λίγο να μην τον πάρει ο "ύπνος" επειδή είναι ευαίσθητη ψυχή και στενοχωριέται με τις ασχήμιες.

    Το θέμα της θράκης παραείναι όμως σοβαρό για να αστειευόμαστε.
    Η αστειότητα της αναγνώρισης του Κοσσόβου θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για Θράκη, Ισπανία αλλά και Κούρδους.
    Προσωπικά δεν έχω βγάλει άκρη ακόμα με τα fine details του θέματος αλλά το θέμα "μειονότητες" και "αυτορποσδιορισμός" είναι τεράστιο κεφάλαιο στα σχέδια των νεοταξιτών που επιθυμούν την κατάλυση των Εθνικών κρατών.

    Παρεπιπτόντως πιστεύω ότι ΔΕΝ είναι τόσο δυνατή όσο φαίνεται η παρουσία των "αυτοπροσδιοριζόμενων" εκεί πέρα αλλά ενισχύεται και προβάλεται πολύ από την παρουσία του προξενείου.

    Όσο για το τι πρέπει να γίνει...αστείο και μόνο να το συζητάμε.
    Το ΠΩΣ θα γίνει δεν ξέρω...τι ακριβώς χειρισμοί απαιτούνται για να ξεκολήσει εκείνη η "μαύρη τρύπα" από εκεί μέσα...
    Πάνω από όλα φυσικά χρειάζεται πολιτική βούληση και σθένος.

    Από ποιον περίσσεψε να το βρουν Έλληνες πολιτικοί;;;

 13. kostasxan avatar
  kostasxan 15/10/2010 09:00:35

  Όντας μόνιμος κάτοικος της Θράκης και αποφασισμένος να μείνω εδώ, όσο και αν το κράτος των Αθηνών με σπρώχνει να φύγω, θα ήθελα να καταθέσω στην παρέα σας την οποία καθημερινά απολαμβάνω σιωπηλά, πως στην ορεινή Θράκη και σε συγκεκριμένα χωριά - -περιοχές της έχουν δημιουργηθεί γκέτο τουρκοφρόνων, άμεσα ελεγχόμενα από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής. Για να μην σας κουράζω για τους λόγους οι οποίοι συνετέλεσαν στην δημιουργία της εικόνας που παραθέτει το άρθρο (παρόμοιο περιστατικό εξάλλου είχε δημιουργηθεί και στο παρελθόν με συνεργείο ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού που τόλμησε να κάνει γυρίσματα στον Εχίνο με την βοήθεια μίας νεαρής μουσουλμάνας χαρακτηρισμένης από τους ιμάμηδες ως "πόρνη" επειδή προτίμησε τον δυτικό τρόπο ζωής -όχι αλλαγή θρησκείας), θέλω να σας ενημερώσω πως σύμφωνα με πληροφορίες μαθητών μου (νεαρών παιδιών) το καλοκαίρι ακούστηκαν στα ορεινά της Ξάνθης και κοντά σε χωριό τουρκοφρόνων -σε διαφορετικές χρονικές περιόδους- πυροβολισμοί που περιείχαν μεταλλικό θόρυβο (πιστέψτε με, τα πομακόπουλα αναγνωρίζουν τον ήχο της καραμπίνας ή του δίκαννου επειδή πηγαίνουν με τους πατεράδες τους για κυνήγι). Ταυτόχρονα, μία επίσκεψη μίας μικρής παρέας σε ένα καφενείο τουρκοφρόνων χωριών της περιοχής θα κάνει τον επισκέπτη να νιώσει πολύ διαφορετικά και άβολα, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Αυτά τα ολίγα, για να γνωρίζετε τι συμβαίνει (κατ' ελάχιστο) στη Θράκη σήμερα...

  • Enzo avatar
   Enzo @ kostasxan 15/10/2010 09:03:42

   κοσσοβο θα γινει η Θρακη σε λιγα χρονια.ξεχαστε την

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Enzo 15/10/2010 09:08:45

    Τη Θράκη δε θα την ξεχάσουμε ποτέ.

   • Enzo avatar
    Enzo @ Enzo 15/10/2010 10:00:39

    ετσι οπως τα καταφεραν οι πολιτικοι θα γινει και αυτη ξεχασμενη πατριδα.

  • Archimedes avatar
   Archimedes @ kostasxan 15/10/2010 09:08:30

   Και οι έλληνες (και καλά) τοπικοί άρχοντες τι λένε για όλα αυτα;
   Πως τα δέχονται; Και αν όχι τι ενέργειες έχουν κάνει για να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο;
   Παίρνουν τηλ. την Αλ Σάλεχ να την συμβουλευτούν;

 14. Archimedes avatar
  Archimedes 15/10/2010 09:02:40

  Πότε Θεέ μου θα στείλουμε τους δωσίλογους που μας κυβερνάνε (και μας κυβέρνησαν) στο Γουδί, και τους "φίλους" μας, τους "γείτονες" μας στο δ%$#@*ο ;

 15. kostasxan avatar
  kostasxan 15/10/2010 09:06:20

  Συμπληρωματικά, θα ήθελα να καταθέσω πως επειδή ο Αντώνης Σαμαράς ως πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. είχε αρνηθεί να έχει μουσουλμάνους στο ψηφοδέλτιό του, θεωρείται εχθρός της πολιτικής της Άγκυρας και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να πάρει ψήφους από τους μουσουλμάνους της Θράκης οι οποίοι πιέζονται ποικιλοτρόπως (θρησκεία και εργασία) από το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής και τους κατά τόπους αντιπροσώπους - πρακτορίσκους του. Εάν ο Αντώνης Σαμαράς δεν φροντίσει να δημιουργήσει μία δυναμική τέτοια που να συσπειρώσει τους χριστιανούς κατοίκους της Θράκης προς την πολιτική που ο ίδιος ευαγγελίζεται, πολύ δύσκολα θα καταφέρει ο υποψήφιος περιφερειάρχης της ΝΔ (Γιώργος Παυλίδης) να κερδίσει την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Έχουνε γίνει συμφωνίες και ο Ταγίπ ψηφίζει ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια, ως αντίδωρο για τον Καλλικράτη και το "σχήμα" του στην Θράκη.

  • Archimedes avatar
   Archimedes @ kostasxan 15/10/2010 09:10:17

   Έτσι, έτσι...

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ kostasxan 15/10/2010 11:46:29

   Αγαπητέ Κώστα, διαβάζω με προσοχή τα όσα γράφεις εδώ, και επειδή βλέπω πως δεν περιορίζεσαι μόνο σε διαπιστώσεις,΄θέλω να σε ρωτήσω: έχεις καθόλου επαφή με τις οργανώσεις ή τους υποψηφίους της ΝΔ στην περιφέρειά σου, ώστε να μεταφέρεις και εκεί τα όσα πολύ χρήσιμα περιγράφεις? Αν όχι, υπάρχει και το nd.gr

 16. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 15/10/2010 10:14:30

  Πρώτη φορά ακούω για αυτό το επεισόδιο. Θα περιμένω να μάθουμε κι άλλα γι' αυτό αν υπάρξουν άλλες πηγές.

  Για την κατάσταση στα πομακοχώρια, παρότι δεν ζω στην Θράκη και είμαι μόνο επισκέπτης, έχω ξαναγράψει. Και έχουν γραφτεί πολλά και από άλλους που έχουν παρακολουθήσει στενά το θέμα για χρόνια.

  Εχω συναναστραφεί πομάκους γιατί έτυχε να εργαστώ μαζί τους όταν ήμουν νέος και ζούσα στην Ξάνθη. Εχω επισκεφθεί πάμπολλες φορές τα χωριά τους και σαν απλός επισκέπτης, συνοδεύοντας πολλές φορές και φίλους από τη Θεσσαλονίκη ως "ξεναγός" αλλά και ως έφεδρος αξιωματικός στα βουνά εκείνα υπηρέτησα την μισή μου θητεία. Κι ήταν μεγάλες τότε οι θητείες.

  Ξέρω λοιπόν λίγα πράγματα. Και το συμπέρασμά μου είναι πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ιδιαίτερή μου πατρίδα είναι αποτέλεσμα μια ΜΕΓΑΛΗΣ σειράς ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ λαθών από την μεριά την επίσημη την ελληνική.

  Να τα ξαναπώ;

  -Στρατιωτικά επιτηρούμενη ζώνη είχαμε την περιοχή τους για δεκαετίες. Δεν ξέρω αν πολλοί κατανοούν τι σημαίνει αυτό. Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις απέξω. Αλλά όπως μου είπε ένας νεαρός πομάκος κάποτε που δουλεύαμε μαζί "δείχνεις εσύ ταυτότητα στον φαντάρο ή τον αστυνομικό για να πας σπίτι σου;"
  -"Εξομοιώσαμε" τους πομάκους (και άντε να το εξηγήσω αυτό τώρα) με τους υπόλοιπους μουσουλμάνους τουρκικής καταγωγής μόνο και μόνο λόγω κοινού θρησκεύματος. Και τους ρίξαμε στην αγκαλιά της εχθρικής προπαγάνδας (σχολεία, μαθήματα, σχολικά βιβλία κλπ)
  -Δεν τους δίναμε, για δεκαετίες, άδεια ούτε για να διορθώσουν τον αχυρώνα τους, ούτε για παπάκι. Ετσι οι βουλευτές μας μπορούσαν να δίνουν στην ζούλα άδειες κάνοντας τα ρουσφέτια τους (τώρα όλο το βουνό οπλοφορεί με κυνηγετικές καραμπίνες, οι άδειες των οποίων δόθηκαν, ξέρετε πως)
  -Αφήσαμε εν ολίγοις την δοξασμένη ελληνική πολιτική διαφθορά να διαχειριστεί και ΑΥΤΟ το πρόβλημα, και τώρα θα θερίσουμε τους καρπούς της διαφθοράς αυτής
  -Στις δημοτικές εκλογές προσπαθούσαμε με "άκομψο" τρόπο να ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ τους υποψηφίους της δικής μας επιλογής, με διάφορα κόλπα, και με την ανάμειξη των αρχών (αστυνομία πχ), με βάναυσο τρόπο
  -Σε μια σειρά από θέματα ισχύει για τους μουσουλμάνους της θράκης το Ισλαμικό δίκαιο. Πρέπει να είμαστε η μόνο χώρα στην ευρώπη, όπου ισχύει και εφαρμόζεται το Ισλαμικό δίκαιο. Ελάχιστοι έλληνες βέβαια το ξέρουν αυτό. Νομίζουν ότι το ισλαμικό δίκαιο ισχύει και εφαρμόζεται μόνο στο Αφγανιστάν.
  -Δεν αναδείξαμε ποτέ τα στοιχεία του ιδιαίτερου πολιτισμού των πομάκων. Την γλώσσα τους, την μουσική τους, τα παραμύθια και την κουλτούρα τους γενικά. Μερικοί δασκάλοι δικοί μας σήκωσαν στον ώμο τους τεράστιο βάρος και έκαναν την προσπάθεια, και ένας επιχειρηματίας απόσο ξέρω. Κιας περάσαν Μελίνες και μεγάλοι μουσικοσυνθέτες από το αρμόδιο υπουργείο.

  Για να καταλάβει κάποιος τι γίνεται, και τους κινδύνους της όλης κατάστασης, πρέπει να καταλάβει
  -τι είναι οι Πομάκοι ως έθνος,
  -ποια είναι τα ειδικά χαρακτηριστικά τους ως λαός, ψυχολογικά, κοινωνικά, εθνικά κλπ
  -τι σχέση έχουν αν έχουν με τους υπόλοιπους μουσουλμάνους,
  -ποιος και τι συντηρεί και τονίζει αυτή τη σχέση,
  -πόσοι είναι οι Πομάκοι αριθμητικά και πόσοι οι υπόλοιποι
  -και μια σειρά παρόμοια ζητήματα.

  Τώρα έχουμε αρχίσει και χτυπάμε στην πόρτα του απροχώρητου. "Δυναμικές" λύσεις ονειρεύονται ορισμένοι υπερ-πατριώτες. Τόσο ξέρουν, τόσο μυαλό έχουν.

  Αλλά εγώ έχω τους γονείς μου εκεί ακόμη. Και περιουσία. Το πατρικό μου.

  Και ανησυχώ πάρα πολύ.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Θραξ Αναρμόδιος 15/10/2010 10:17:57

   Πολύ σωστός!

  • klausevitz avatar
   klausevitz @ Θραξ Αναρμόδιος 15/10/2010 10:32:11

   Ζυγισμένη άποψη!
   Συνέχισε!

   • klausevitz avatar
    klausevitz @ klausevitz 15/10/2010 11:04:45

    Μετά,όμως,την παραδοχή των λαθών παραμένει το
    θέμα της άμυνας του Ελληνικού Κράτους και των
    πιό πρόσφορων μέσων...έχουν κοπεί πολλές φέτες
    απο το σώμα του Ελληνισμού!

 17. Greg avatar
  Greg 15/10/2010 10:22:35

  Σχετικά με τον Καλλικράτη, που φέρεται να είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ιστορία του ελληνικού κράτους, όσους έχω ρωτήσει, ανθρώπους ενημερωμένους, μορφωμένους, καλλιεργημένους, διαβασμένους, δηλώνουν παντελή άγνοια! Ότι δεν γνωρίζουν το θέμα! Το ίδιο και στον Τύπο. Πουθενά δεν έχω διαβάσει κάτι σχετικό πέρα από κάποιον χάρτη με κείμενο 200 λέξεις το πολύ. Είδα ένα προσχέδιο στο σάιτ του υπουργείου, καμια ογδονταριά σελίδες, τύπου έκθεσης ιδεών, όπου και πάλι δεν προέκυπτε η σκοπιμότητα των 13 περιφεριών. Δηλαδή 51 νομοί είναι τόσοι πολλοί; Αν υπάρχουν δυσλειτουργίες στις νομαρχίες δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν, παρά μόνο να καταργηθούν; Ακόμα και καλοπροαίρετα να το δεις, από κυβερνητικής πλευράς, υπάρχει τεράστιο κενό ενημέρωσης γι΄ αυτή την κολοσιαία μεταρρύθμιση. Έστω ένα προπαγανδιστικά καλό σενάριο για τη χρησιμότητα του Καλλικράτη. Γιατί;

 18. προβοκατορας avatar
  προβοκατορας 15/10/2010 10:27:45

  μη τρελενεστε σuνελληνες, οuτος ή αλλος η θρακη ειναι μακρια απο την αθηνα και το πετρελαιο τραβαει την ανηφορα ασε ποu καθε 50 χιλιομετρα εχει διοδια. οποτε ο μισος ελληνικος πληθuσμος ειναι εξασφαλεισμενος και οικονομια κανοuμε στο κρατος ελεω ΔΝΤ. εξαλλοu ο γαπ το ειπε ''καλuτερα να δωσοuμε λιγη γη για να κοιμομαστε ησuχοι'' και ο λαος θα τον ξαναψηφισει, εδω θα ειμαστε...
  καληνuχτα ελλαδα, καλημερα φινλανδια

 19. enianos avatar
  enianos 15/10/2010 10:34:03

  Κράτος τον Αθηνών και πράσινα άλογα ένα ειναι το κράτος κα έχει μηδίσει προ πολλού, μου κάνει εντύπωση που ακόμα κάποιοι παριστάνουν τους έκπληκτους .Το συγκεκριμένο κράτος έχει και άλλον πυλώνα, όπου εκεί φυλάει τα αργύρια και τελευταία έχει επιδοθεί με πρόσχημα τον Καλλικράτη σε μια άνευ προηγουμένου αλλαγή των Ελληνικών τοπωνύμιων, αν δεν είχε ψυχή η δημοσιογράφος και δεν πατούσε πόδι θα το περνάγανε στο ντούκου, αυτό το άθλιο και υποτιμητικό γεγονός που δείχνει ότι στην χώρα μας δεν εφίσταται στοιχειώδη δημοκρατία και οι Έλληνες γίναμε μειονότητα !

 20. kostasxan avatar
  kostasxan 15/10/2010 10:36:26

  Αγαπητέ Θράκα, κι εγώ όταν πρωτάκουσα για τους "θορύβους" αν και θορυβήθηκα, θεώρησα πως τα παιδιά (πομακόπουλα τα οποία γνωρίζω επί χρόνια και επισκέπτομαι τα σπίτια τους επειδή έχω πολύ καλή σχέση με τους γονείς τους, και τα βοηθώ -χωρίς χρήματα- για να προσανατολιστούν εκπαιδευτικά, αλλά και πολλές φορές με καλούν για να συζητήσουν τα εφηβικά προβλήματα που είναι διαφορετικά από παλιότερα) άκουσαν κάτι που δεν μπόρεσαν να διευκρινήσουν...
  Αυτό θεώρησα στην αρχή.
  Όταν όμως άλλη, διαφορετική παρέα νεαρών πομάκων μου είπε την ίδια ιστορία, για διαφορετική ημέρα (αλλά πάντα μέσα στο καλοκαίρι που μας πέρασε) τότε πραγματικά ανησύχησα. Και πάλι, όμως θεώρησα καλό να το ψάξω όσο μπορώ.
  Πλησίασα έναν παλιό φίλο ο οποίος τώρα είναι συνταξιούχος, αλλά υπηρετούσε σε ευαίσθητο τομέα ασφαλείας. Όταν του ανέφερα το περιστατικό, γέλασε και μου είπε πως "αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια, αφού τους τα έχουνε φέρει"...

 21. kostasxan avatar
  kostasxan 15/10/2010 10:55:53

  Αγαπητέ Θράκα, γράφεις για στρατιωτικά επιτηρούμενη ζώνη και κάνεις γνωστό σε πολλούς το απαράδεκτο των ελληνικών κυβερνήσεων να κρατούν περιορισμένους και κάτω από μέτρα ασφάλειας Έλληνες πολίτες που κατοικούν σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Λάθος, που λειτούργησε ως έρεισμα στις πρακτικές προσέγγισης της Άγκυρας στους Πομάκους της ορεινής Θράκης.
  Σήμερα, αυτή η περιοχή επιτηρείται από το τουρκικό προξενείο ποικιλοτρόπως. Είτε μέσα από τα κηρύγματα των ιμάμηδων στα τζαμιά, είτε μέσα από τα σχολεία και τους «ειδικούς» δασκάλους (προσοντούχους), είτε μέσα από τις καφετέριες που συχνάζουν οι πρακτορίσκοι του τουρκικού προξενείου, είτε μέσα από την ίδια την εργασία των πομάκων, οι οποίοι εν πολλοίς ελέγχονται από τουρκόφρονες εργολάβους (να θυμίσω πως οι περισσότεροι πομάκοι είναι οικοδόμοι (και αυτή τη στιγμή τα οικοδομικά συνεργεία ελέγχονται από ανθρώπους του τουρκικού προξενείου).
  Η εξομοίωση των πομάκων με τους τούρκους, λόγω θρησκείας, όπως πολύ σωστά αναφέρεις, είναι ένα έγκλημα της ελληνικής κυβέρνησης του 1954, που ελέω πιέσεων των ΗΠΑ χαρακτήρισε γενικότερα τους μουσουλμάνους της Θράκης (βλ. συνθήκη Λωζάνης) ως «τούρκους»..! Τα αίσχη που επιτρέπουμε να γίνονται στην παιδεία, με δασκάλους αμφιβόλων προσόντων ή με δασκάλους που ταυτόχρονα τρέχουν στις εκδηλώσεις του τουρκικού προξενείου, ακόμη και με δασκάλους που γίνονται και θρησκευτικοί δάσκαλοι ή ακόμη και χοτζάδες που πουλάνε γιατροσόφια ή κάνουν μαγικά (και συρρέουν όλες οι μεγαλοκυρίες των Αθηνών για να δεχτούν την βοήθειά τους, φυσικά με την κατάλληλη παχυλότατη χρηματική ανταπόδοση)…
  Συνεχίζοντας θα πρέπει να ξεκαθαρίσω πως ελάχιστα έχουν αλλάξει από παλιά μέχρι σήμερα. Μέχρι και σήμερα, λοιπόν, ο Δήμος Μύκης δεν κάνει χωροταξική μελέτη (έτσι νομίζω ονομάζεται) προκειμένου να μπορούν οι κάτοικοι της Γλαύκης και κάποιων ακόμη χωριών, να χτίσουν τα σπίτια τους. Έτσι, αναγκάζονται να χτίζουν πάνω στα ήδη υπάρχοντα. Το σφάλμα ο τουρκόφρονας δήμαρχος της Μύκης το ρίχνει στην Ελληνική πολιτεία… η οποία παρακολουθεί αμέτοχη (βλέπετε η τοπική αυτοδιοίκηση ρίχνει μία περιοχή στα χέρια του εκάστοτε δημάρχου…)
  Να συνεχίσω ή μας πονάει πολύ;

 22. kostasxan avatar
  kostasxan 15/10/2010 11:08:45

  Οι δυναμικές λύσεις αγαπητέ Θράκα είναι στα μυαλά ανθρώπων που δεν ξέρουν καν τι είναι οι Πομάκοι. Είναι στα μυαλά ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να λειτουργήσουν ως σύγχρονοι εφιάλτες - γκοτζαμάνηδες. Δυστυχώς ο τόπος συνεχίζει να βγάζει μεγάλες ποσότητες από δαύτους.
  Οι δυναμικές λύσεις, που θα έπρεπε να προαχθούν είναι η ανάδειξη των Πομάκων, της ιστορίας τους, του πολιτισμού τους, της ιδιαιτερότητάς τους. Αυτό γίνεται μέσα από τον πολιτισμό (υπάρχει υπουργείο Πολιτισμού στην Ελλάδα; δεν μιλάω για κτίριο ή υπουργό...) που θα μπορούσε να δημιουργήσει μία σειρά εμφανίσεων πολιτιστικών πομακικών συλλόγων σε διεθνή φεστιβάλ φολκλόρ. Να τους δείξει τον κόσμο και να τους δει ο υπόλοιπος κόσμος. Να αναδείξουμε τα εργόχειρά τους σε διεθνείς εκθέσεις (και δη εμπορικές) και να βοηθηθούν να δημιουργήσουν μία "βιομηχανία" στο είδος (εδώ κολλάει ένα υπουργείο βάλτε το εσείς...) Να μιλήσω για ανάπτυξη οικοτουρισμού μέσα από παραδοσιακές κατοικίες που θα μπορούσε να φτιάξει το δημόσιο και θα εργάζονται πομάκοι γνωρίζοντας ξένους και έλληνες τουρίστες που θα επισκέπτονται την περιοχή (με όλο το πακέτο τουρισμού που δημιουργείται);

 23. kostasxan avatar
  kostasxan 15/10/2010 11:10:17

  Μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά για να τους κάνουμε να μας εμπιστευτούν και να νιώσουν ότι είμαστε δίπλα τους, μαζί τους, συνοδοιπόροι στην ανόρθωση αυτού του κράτους. Εμείς (η πολιτεία αλλά και πάαααααααρα πολλοί πολίτες) παραμένουμε θεατές σε ένα έργο το οποίο όλα πλέον δείχνουν ότι θα έχει δυσάρεστη κατάληξη.

 24. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 15/10/2010 11:31:25

  Η καλύτερη λύση είναι να αποκτήσει η Θράκη ειδικό φορολογικό καθεστώς, ώστε να προσελκύσει πολλές επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Ταυτόχρονα, το κράτος να δώσει κίνητρα σε Έλληνες από άλλες περιοχές, να μετακομίσουν εκεί (π.χ. ανεβάζοντας το αφορολόγητο και προσφέροντας χαμηλότοκα στεγαστικά). Μόνο αν αλλάξει λίγο η πληθυσμιακή ισορροπία, θα λυθεί το πρόβλημα. Αν δεν ελέγχουν τα εκλογικά αποτελέσματα, είτε θα φύγουν, είτε θα ενσωματωθούν.

  • καινός avatar
   καινός @ Γιάννης Σ. 15/10/2010 18:55:44

   συμφωνώ απόλυτα. Απλά θα πρέπει να γίνει με προσοχή γιατί αυτό θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ...

  • sofia or8h avatar
   sofia or8h @ Γιάννης Σ. 17/10/2010 17:44:14

   Πολύ σωστά τα λές
   Οπως έδιναν παλιά ,προνόμια στους ακρίτες:)
   Δεν μας φτάνουν οι αναδουλειές εδω στην Θράκη,όπως και σε όλη την Ελλάδα,αλλά αναλογίσου μόνο οτι εδώ έρχονται και Βούλγαροι να κάνουν δουλειές με έδρα εκεί, όπου φορολογούνται με 10% και δεν έχουν ΦΠΑ πως να ανταγωνιστείς?Πως να πείσεις τον Ελληνα εργοδότη να το κάνεις εσυ πιο ακριβά?

 25. kostasxan avatar
  kostasxan 15/10/2010 11:56:53

  Να με συγχωρείτε που δεν έχω καμία σχέση με κομματικές οργανώσεις. Αλλά και να είχα, επειδή γνωρίζω και τι ακριβώς γίνεται, πάλι τίποτε δεν θα γινόταν εάν τους έλεγα αυτά που γράφω εδώ (και που είναι ένα μικρό μόνο μέρος των όσων θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί και υλοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια). Τώρα, αν σου πω ότι στην τοπική ΝΟΔΕ είναι πρόεδρος κάποιος που έβριζε τους Νεοδημοκράτες όταν ο ίδιος είχε αλλάξει κόμμα (επανήλθε και βραβεύτηκε για την μικρο-αποστασία του, φυσικά) σαν οπισθοδρομικούς, τι θα μου πείς; Άστα να πάνε. Αρκεί να δεις τι κάνει η Νέα Δημοκρατία στην περιοχή τα τελευταία χρόνια και πόσο υποχωρεί... Το έχουν χαμένο το άλογο, μαζί με το χωράφι. Οι ικανοί και σοβαροί άνθρωποι έχουν αποχωρήσει για να μην συγκαταριθμηθούν στο "υπό του μηδενός" που επικρατεί. Και για να το πω αλλιώς: Όταν υπάρχει όρεξη, βρίσκονται και λύσεις. Όταν δεν υπάρχει, τότε υπάρχουν "συμφωνίες" για να δημιουργηθούν πολιτικές τάσεις (λόγω ανυπαρξίας εφαρμοσμένων πολιτικών δράσεων)

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ kostasxan 15/10/2010 12:18:14

   @kostasxan: "Οι ικανοί και σοβαροί άνθρωποι έχουν αποχωρήσει για να μην συγκαταριθμηθούν στο “υπό του μηδενός” που επικρατεί."

   Αυτό που περιγράφεις εδώ, είναι ένα κορυφαίο ζήτημα.
   Το οποίο όμως οι κομματικές ηγεσίες επιμένουν και αγνοούν.
   Κι όχι μόνο αυτό. Πάνε πολύ παραπέρα από αυτό.

   Καμώνονται και βαυκαλίζονται οι κομματικές ηγεσίες, ότι ΟΛΟΙ οι έλληνες παρακολουθούν τις απόψεις και τις πολιτικές τους με ΚΟΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ. Κούνια που τους κούναγε.

   Αγνοούν ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΟΤΑΤΑ το 30% των εκλογέων, που δεν θέλει ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙ.
   Λες και δεν υπάρχει αυτή η μεγάλη μερίδα για τα κόμματα και τις ηγεσίες.
   Λες και δεν είναι η πολιτική τους που ανάγκασε αυτούς τους πολίτες να πάρουν τέτοια στάση.

   Και το μόνο που κάνουν είναι να έρχονται, εδώ και αλλού, και να προσπαθούν να γεμίσουν ενοχές αυτόν που σκέφτεται ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ. Του ρίχνουν την ενοχή ότι με την αποχή του γίνεται συνένοχος στην καταστροφή της πατρίδας. Και ποιοι το κάνουν αυτό: οι "έντιμοι" των κομμάτων.

   Τους δώσαμε, και τους ξαναδώσαμε, και τους ξαναδώσαμε, ΠΑΓΙΑ ΛΑΪΚΗ ΕΝΤΟΛΗ:
   α) να δώσουν στην χώρα οικονομική ανάπτυξη
   β) να τιμωρήσουν τους κλέφτες και να βρουν τα κλεμμένα
   γ) να πατάξουν την διαφθορά η οποία ευθύνεται ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ για την οικονομική μας υπανάπτυξη.

   Και ΔΕΝ έκαναν τίποτε, ΔΕΝ κάνουν τίποτε και ΔΕΝ θα κάνουν τίποτε. (Κρατήστε σημειώσεις)

   Και όταν τους δείχνουμε την ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ μας, τι κάνουν οι "εντιμότατοί" μας;
   Μας φορτώνουν ενοχές.

   Δηλαδή αν τους ψηφίσουμε δεν θα είμαστε συν-ένοχοι στην καταστροφή;

   Τι λέτε πατριώτες της ΝΔ και σύντροφοι του ΠαΣοΚ;
   Οσο ΔΕΝ κάνετε κάθαρση, όσο δεν κάνετε σημαία σας το ξερίζωμα της διαφθοράς, της διαφθοράς (από τις ξένες εταιρίες και κυβερνησεις) που έφερε την υπανάπτυξη στη χώρα, να κλείνουμε τα μαγαζάκια μας και να μην μπορούν τα παιδιά μας να βρουν δουλειά και να ξενητεύονται, εσείς και ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ, είσαστε οι ΜΟΝΟΙ ΕΝΟΧΟΙ.

   Οσο συνεχίζουμε να σας ψηφίζουμε, σημαίνει ότι συμφωνούμε σε αυτό που κάνετε. Σε αυτό που μας κάνετε.
   Αυτός που θα πάει στην κάλπη σημαίνει ότι συμφωνεί να σας δώσει άλλη μια φορά λευκή επιταγή, να συνεχίσετε να κάνετε, να μας κάνετε, ότι μας κάνετε 200 χρόνια τώρα.

   Ο πατριώτης θέλει κάθαρση. Ο πατριώτης θέλει αλλαγές. Θέλει παλινόρθωση της δημοκρατίας.
   Και ο μόνος τρόπος να σας αναγκάσει να το κάνετε αυτό, είναι να ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ.

   Οι καλοί είναι έξω από τα κόμματα.
   Χρόνια τώρα.
   Χρόνια πολλά.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 15/10/2010 12:26:42

    Τι καινούρια ελπίδα να έχω εγώ, όταν δεν σας βλέπω να λέτε κουβέντα για το τρικέφαλο βαμπίρ που μου πίνει το αίμα; ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

    Τι "κυβέρνηση του Μνημονίου" κι άλλα τέτοια επικοινωνιακά;
    Για ποιον τα μαζεύει τα φράγκα η "κυβέρνηση του Μνημονίου";
    Για τον φούφουτο;

    Για ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ τα μαζεύει.
    Δεν θα πείτε γι' αυτούς;

    Ε, τότε μη μας λέτε και για την αποχή.

    Διότι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ και το διεθνές χρηματοπιστωτικό και οικονομικό κεφάλαιο είναι που ΔΕΝ μας αφήνει να έχουμε ανάπτυξη στην πατρίδα μας και λαδώνει τους πολιτικούς μας για να το πετύχει αυτό.

    Κι εσείς δεν λέτε τίποτε γι' αυτούς όλους.
    Και κατηγορείτε εμάς και την αποχή για ανεύθυνη στάση;

    Εσείς δηλαδή είσαστε υπεύθυνοι;
    Το άλλο με τον Τοτό...

    Θραξ Αναρμόδιος

    ΥΓ. Τους βλέπω τους υποψηφίους για τα αξιώματα τα αυτοδιοικητικά και βγάζω σπυριά. Οι ίδιοι και οι ίδιοι. Και χειρότεροι. Αυτοί που τόσα χρόνια μετείχαν στο μεγάλο ΦΑΓΟΠΟΤΙ ή το έβλεπαν μπροστά στα μάτια τους και δεν κάνανε τίποτε. Και τώρα, ερεθισμένοι από την νέα ευκαιρία για μοιρασιά και αρπαγή, ακονίζουν πάλι τα δόντια τους. Εγώ αυτό βλέπω. Εσείς τι βλέπετε; Εντιμότητες και Πατριωτισμούς; Να βάλετε τα γυαλιά σας λοιπόν για να βλέπετε καλύτερα.


    Θραξ Αναρμόδιος

   • τηλέμαχος αναγνώστου avatar
    τηλέμαχος αναγνώστου @ Θραξ Αναρμόδιος 15/10/2010 13:37:11

    @Θραξ Αναρμόδιος
    Ρε συ Θράκα έχεις απόλυτο δίκιο στις διαπιστώσεις σου (και το χαίρομαι που ενώ φτύνεις αρκετούς εδώ μέσα αυτοί παριστάνουν ότι ψιχαλίζει) αλλά: η αποχή με τον απαράδεκτο εκλογικό νόμο που έχουμε μαθηματικά σημαίνει ότι δεν θέλω να επηρεάσω το αποτέλεσμα που θα διαμορφώσουν οι n-1 άλλοι ψηφίσαντες, και β) η χώρα με τη μεγαλύτερη αποχή από την εκλογική διαδικασία είναι οι ΗΠΑ και δεν πιστεύω ότι τη συμπεριφορά καιτην ωριμότητα του κόσμου εκεί θα την πρότεινες ως παράδειγμα. Η αποχή από την εκλογική διαδικασία οδηγεί στην απάθεια και την άγνοια (αν δεν συνοδεύεται με άλλου είδους κινητοποιήσεις και συμμετοχή σε συλλογικές διαδικασίες). Εσύ το προτείνεις από μια ριζοσπαστική σκοπιά αλλά από μόνο του το δεν πάω να ψηφίσω μπορεί να σημαίνει (και συνήθως έτσι ερμηνεύεται) αδιαφορία για τα κοινά, παραίτηση, ατομικισμό και παράδοση των κλειδιών στους ήδη κυβερνώντες χωρίς όρους.

 26. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 15/10/2010 12:24:12

  Θράκα και Κώστα

  Τα σχόλια σας λένε πολλά.
  Και επειδή προφανώς γνωρίζετε καλύτερα από εμάς τους υπόλοιπους, οι παρεμβάσεις είναι καίριες.
  Δυο μόνο παρατηρήσεις.
  Το πατρικό όλων μας πρέπει να βρίσκεται στη Θράκη.
  Δεύτερον, ο Κώστας λέει μια μεγάλη αλήθεια "όταν υπάρχει όρεξη, βρίσκονται και λύσεις".

 27. kostasxan avatar
  kostasxan 15/10/2010 12:33:09

  @Θραξ Αναρμόδιος
  Πράγματι, οι ικανοί έχουν αποχωρήσει και δεν πρόκειται να επιστρέψουν, για να λερώσουν το όνομά τους δίπλα σε λεκέδες (και λακέδες) της πολιτικής. Το μέγα ζητούμενο, όμως είναι πως αυτή η κοινοβουλευτική ολιγαρχία έχει στηθεί για να μας εξαναγκάζει να την επαναφέρουμε (μετά βαΐων και κλάδων) κάθε φορά που κηρύσσονται εκλογές. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως όσοι δεν απέχουν θα αναδείξουν τους άρχοντες. Ακόμη και στην περίπτωση που οι συμμετέχοντες της εκλογικής διαδικασίας θα είναι ισχνή μειονότητα...!
  Τί κάνουμε λοιπόν; Είμαστε εγκλωβισμένοι στην φαυλότητα του συστήματος, επειδή όταν αυτό οργάνωνε τον ουσιαστικό αποκλεισμό μας εμείς ρεμβάζαμε αδιάφοροι (και άλλοι τρώγανε αδιαλλείπως).
  Στην προκειμένη περίπτωση, δεν ξέρω τι θα κάνει η υπόλοιπη Ελλάδα (και καλά θα κάνει να απέχει μίας στημένης διαδικασίας αναπαραγωγής ηλιθίων), αλλά στη Θράκη θα πρέπει να δημιουργηθεί μία δυναμική πολιτική που θα ανακόψει τους σχεδιασμούς και τις συμφωνίες που έχουν ήδη γίνει. Η πρόσφατη μομφή κατά του τούρκου προξένου από την κυβέρνηση, ήταν στάχτη στα μάτια. Ήταν αντιπερισπασμός. Δεδομένου του νεο-πατριωτισμού του ΓΑΠ, εδώ γίνονται κινήσεις -στους κύκλους των τουρκοφρόνων- για την επόμενη ημέρα. Μέχρι καβγάδες λεκτικούς έχουμε, στην προσπάθειά τους να είναι στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή (κρατήστε το ως σημείωση). Στη Θράκη χρειάζεται να θωρακίσουμε την πατρίδα. Εδώ θα "χτυπήσουν" και αλλού θα απαιτήσουν... Εδώ έχουνε βλέψεις μέχρι μία άτυπη συγκυριαρχία (σε οικονομικό επίπεδο και λόγω αγωγών), αλλού έχουνε εδαφικές βλέψεις (δείτε και το απόσπασμα του νόμου περί fast track που κατατέθηκε σήμερα, προσέξτε τι λέει για αιγιαλούς, υπαθαλάσσιες εκμεταλλεύσεις και θα καταλάβετε). Η θράκη θα είναι σταυροδρόμι αγωγών ενέργειας. Καλό κομμάτι γης. Πολύ καλό οικόπεδο και λόγω ουρανίου, χρυσού και πετρελαίου. Αλλά μέχρις εκεί. Εδώ θα παίξουν σκληρό ροκ για να πάρουν από αλλού. Στη Θράκη πρέπει να υπάρξει οργάνωση, πολιτικά πάντα, που θα "επιτεθεί" στην αλαζονεία της Άγκυρας και θα την αναγκάσει να αποσυρθεί. Τρόπος υπάρχει. Θέληση όμως...;

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ kostasxan 15/10/2010 12:43:28

   Κώστα μου

   ποιος θα τα κάνει όλα αυτά;
   Οι "έντιμοι" που ακόμη δεν ξεμπρόστιασαν τους διαφθορείς τους; την ΕΕ και το ΔΝΤ;

   Αυτοί θρακιώτη πατριωτάκι μου είναι his master's voice.
   Και τη μίζα στον λογαριασμό του κουμπάρου, του μπατζανάκη και της πεθεράς.

   Τι εθνική πολιτική να κάνουν αυτοί;
   Εκαναν στις εθνικές προμήθειες;
   Στις προμήθειες των νοσοκομείων;
   Στα δημόσια έργα;
   Σε τι;

   Οποιος θέλει να γίνει συνένοχος ας πάει στην κάλπη. Εγώ δεν μπορώ. Δεν μπορώ να τους ακούω να μου λένε ότι τα φάγαμε μαζί και να στήνουν και εξεταστικές, τάχαμου, κυνηγώντας ο ένας τον άλλον. ΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ.

   Χίλιες φορές, ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ, να το κάνουμε κομμάτια και θρύψαλα το ρημάδι. Να βγάλουμε τα νεύρα μας. Είναι το μόνο που φοβούνται: Η εξέγερσή μας. Και όσο τους ψηφίζουμε, νιώθουν ήσυχοι και ασφαλείς και συνεχίζουν να πωλούν και να πωλούνται.

   Πότε μίλησαν για κάθαρση;
   Πότε μίλησαν εναντίον των βαμπίρ που μας πίνουν το αίμα; (ΕΕ κλπ)
   Κι όταν το έκαναν ("ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ") ήταν πυροτέχνημα.

   Πυροτεχνήματα είναι και τα τωρινά τα αντι-μνημονιακά τραγουδάκια.
   Σαν εκείνα τα παλιά.

   Τι εθνική και πατριωτική πολιτική και πράσινα άλογα;
   Με τους διεφθαρμένους μες στα ποδάρια τους;
   Με τους ξεπουλημένους στο διπλανό γραφείο θα κάνει πατριωτική πολιτική ο ένας και θα σώσει την πατρίδα ο άλλος;

   Μην πάτε στην κάλπη. Κανέναν μην ψηφίσετε. Οχι μεγάλους. Ούτε μικρούς. Και οι μικροί σαν τους μεγάλους ονειρεύονται να γίνουν.

   Επιταχύνετε με την στάση σας την κρίση του συστήματος.
   Δεν έχουμε πολλές άλλες λύσεις.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Θραξ Αναρμόδιος 15/10/2010 12:48:39

    Θράκα, η κρίση του συστήματος δεν απειλεί ευθέως την πατρική σου γη και τη περιουσία σου? Για σκέψου το λιγάκι, μάλλον ο Κώστας έχει δίκιο εδώ.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Θραξ Αναρμόδιος 15/10/2010 13:13:33

    είναι τρομακτικός ο μηδενισμός σου, και καλά όσο τον έχεις για πάρτη σου, αλλά όταν μας τον συστήνεις και σε μας εξανίσταμαι. Δε γουστάρω το παράδειγμα που δίνεις, ελπίζω να μην είσαι δάσκαλος ή γονιός. Άμα τα γράψουμε όλα στα παλιά μας τα παπούτσια και περιμένουμε (τι??? ποιόν???) να μας φέρει τη δημοκρατία που προσδοκείς, σωθήκαμε.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Θραξ Αναρμόδιος 15/10/2010 13:17:27

    @δρόμος

    Εχει δίκιο ο Θράκας.
    Για όλες τις μεγάλες εθνικές καταστροφές, ποιος ευθύνεται διαχρονικά ο ελληνικός λαός ή οι εκάστοτε κυβερνώντες εθνοσωτήρες ;

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Θραξ Αναρμόδιος 15/10/2010 13:29:21

    πάντα είναι εύκολο να ρίχνεις όλες τις ευθύνες κάπου αλλού. Εσύ λοιπόν πήγαινε για ύπνο, εδώ έχει δουλειά.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Θραξ Αναρμόδιος 15/10/2010 17:38:33

    Δρόμε, κάθε φορά που ο ελληνικός λαός καλέστηκε να προασπίσει την πατρίδα του το έκανε με σθένος και αυτοθυσία.
    Το έκανε στην επανάσταση του '21, στους βαλκανικούς πολέμους, στην Μικρά Ασία, στο Αλβανικό μέτωπο, στην Κύπρο.
    Οι ήττες και οι καταστροφές προήλθαν από ανεπαρκείς ή ξεπουλημένους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες.
    Οσες φορές η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στάθηκε στο ύψος της, η Ελλάδα θριάμβευσε.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Θραξ Αναρμόδιος 15/10/2010 17:41:37

    Μα ακριβώς γιαυτό μιλάμε, για την επιλογή της σωστής ηγεσίας, για την μη αποφυγή του δικαιώματος (αλλά και καθήκοντος, κατά τη γνώμη μου) της επιλογής.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 15/10/2010 20:16:49

    @δρόμος

    Είναι προφανές ότι δεν συμφωνούμε.

    Αλλά μην με χαρακτηρίζεις μηδενιστή. Τέλος πάντων αν θες κάντο, και αφού από τα γραφόμενά μου εδώ τόσους μήνες έβγαλες το συμπέρασμα ότι είμαι μηδενιστής, δεν μπορώ να κάνω πολλά για να σου αλλάξω την γνώμη. Θα το υπομείνω.

    Αν σε ενδιαφέρει, κι εγώ δεν "γουστάρω" καθόλου το δικό σου παράδειγμα: να μας καλείς να ψηφίσουμε, για χιλιοστή φορά, άλλο ένα κόμμα επειδή εσύ δεν πείστηκες ακόμη για το "καλό" που κάνουν τα κόμματα, τόσα χρόνια στη χώρα.

    Και να θες μάλιστα να δώσεις σε άλλο ένα κόμμα, άλλη μια εν λευκώ επιταγή. Διότι το πολιτικό σύστημα δεν επιτρέπει να δώσεις βέβαια και κάτι άλλο πέρα από λευκή επιταγή. Δεν δέχεται τίποτε άλλο, το κακομαθημένο. Ούτε ρήτρες θέλουν. Ούτε έλεγχο. Και το έχουν νομοθετήσει κιόλας.

    Τα κόμματα έχουν φροντίσει να μην είναι ούτε καν νομικά πρόσωπα. Ούτε το παραμικρό πρόστιμο δεν μπορούμε να τους επιβάλουμε, αν προκύψει λόγος. Τόση υπευθυνότητα, μετά από αιώνων ψευδείς υποσχέσεις στο λαό και διαφθορά υπερχειλισμένη. Και συνεχίζουν να απαιτούν λευκή επιταγή. Που εσύ είσαι πρόθυμος να ξαναδώσεις. Και ψέγεις εμένα για κακά παραδείγματα.

    Ελπίζω επίσης να μην είσαι ούτε εσύ δάσκαλος και γονιός. Διότι το να διδάσκει κανείς δια του παραδείγματός του, τους νέους να μην έχουν μνήμη και κρίση, και να διαπράττουν κατ' επανάληψιν τα ίδια λάθη, είναι ένα ολέθριο παράδειγμα.

    Εγώ θα συνεχίσω να είμαι ο κακός δάσκαλος και γονιός που πιστεύεις πως είμαι. Και θα λέω στους νέους, αλλά και στους συνομηλίκους μου, να ασκούν την μνήμη τους και να χρησιμοποιούν την κρίση τους όσο πιο ανεπηρρέαστα μπορούν.

    Διότι η χώρα και η κοινωνία είναι κολλημένη σε έναν βρωμερό βάλτο. Από τον οποίο μόνο αν μπολιάσουμε το πολίτευμά μας με δημοκρατία θα καταφέρουμε να ξεκολλήσουμε λίγο.

    Μιλάς απαξιωτικά για την δημοκρατία που προσδοκώ εγώ.

    Την "δημοκρατία" την οποία θέλεις εσύ όμως την δοκιμάζουμε ανελλιπώς 160 χρόνια τώρα. Πόσο ακόμα να παρατείνουμε το test drive; Η "δημοκρατία" που θέλεις μας χόρτασε από κρυφά δάνεια, διαφθορά, υπανάπτυξη και ξενική εξάρτηση.

    Μείνε εσύ στην "δημοκρατία" σου. Εγώ έχω δικά μου όνειρα να παλαίψω.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Θραξ Αναρμόδιος 16/10/2010 10:09:03

    α ρε Θράκα, αν ο καθένας μείνει εγκλωβισμένος στα όσα γράφει και δεν ακούει και λίγο, σωθήκαμε, ξανά.

    Δεν απαξιώνω την δημοκρατία σου, και πάντα διαβάζω με ενδιαφέρον αυτά που γράφεις. Διαφωνώ με το ότι τα τοποθετείς σε χρόνο μακτυνό, προς υλοποίηση από κάποιους που ούτε ο ίδιος γνωρίζεις, ίσον μάλλον ποτέ.

    Ούτε καλώ κανέναν να ψηφίσει ο,τιδήποτε. Καλώ όμως για συμμετοχή στο γίγνεσθαι. Φοβάσαι να μετάσχεις, γιατί μπορεί και να κάνεις λάθος. Ε λοιπόν, έτσι δεν θα το μάθεις ποτέ, και ταυτοχρόνως απεμπολείς τη δυνατότητα να σου βγει σωστός ο δρόμος. Άσε που, και λάθος να κάνεις, κανείς δεν σε εμποδίζει από το να το διορθώσεις.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 16/10/2010 10:13:52

    @δρόμος

    Τι να πω πατριώτη; Δεν έχω λόγια πια.

    Γράφω, γράφω, γράφω και εδώ και στο δικό μου ιστολόγιο. Αμα τα αθροίσω μαζί, δυο βιβλία έχω γράψει μέχρι τώρα. Αν από αυτά που γράφω βγαίνει το συμπέρασμα ότι "φοβάμαι να μετάσχω", ε, τότε είμαι εντελώς ανίκανος να μεταδώσω τις ιδέες μου. Τζάμπα και η πολυλογία μου.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Θραξ Αναρμόδιος 16/10/2010 10:17:49

    Ακριβώς αυτό το συμπέρασμα βγαίνει Θράκα. Βγαίνει δηλαδή αυτό που λένε οι Αμερικανοί "if you cannot do, teach".

    Στα λόγια όλα εύκολα είναι. Στην ευθύνη της επιλογής, της ΔΡΑΣΗΣ, της απολογίας για το σωστό και το λάθος, εκεί είναι το ζουμί.

    Εσύ νομίζεις ότι έχεις κάποια αποστολή να ελέγχεις τους άλλους.

    Δεν έχεις. Εσένα τον ελεγκτή ποιος θα σε ελέγξει; Ποιος σε έταξε σε μοίρα διαφορετική από αυτή των υπολοίπων;

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 16/10/2010 11:38:15

    @Επώνυμος

    Ολοι, κι εγώ μαζί, είμαστε "κριτές", ελεγκτές όπως το λες, προσώπων και πολιτικών, που εκτίθενται δημόσια. Εχουμε και "έννομο συμφέρον", να είμαστε τέτοιοι κριτές.

    Και με τη σειρά τους και οι δικές μας γνώμες τίθενται στην κρίση και τον έλεγχο των συμπολιτών μας.

    Εγώ κρίνω τους συμπολίτες μου, και εκείνοι εμένα.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • kostasxan avatar
    kostasxan @ Θραξ Αναρμόδιος 16/10/2010 11:49:24

    @ Θράξ Αναρμόδιος
    Εδώ θα διαφωνήσω μαζί σου αγαπητέ μου Θράκα. Εμείς δεν είμαστε κριστές, αλλά μέρος της ζύμωσης. Σε εμάς επιδρούν οι πολιτικές αποφάσεις και δημιουργούν "αντιδράσεις" μεταβάλλοντας την ζύμωση. Εμείς εδώ μέσα δεν κρίνουμε, ούτε κρινόμαστε. Πιστεύω πως εδώ καταθέτουμε τον οβολό μας και ανταλλάσουμε σκέψεις... ζυμώνουμε δηλαδή το επόμενο "γεύμα". Και είτε το θέλουμε, είτε όχι, το επόμενο "γεύμα" πρέπει να έρθει. Επιβάλλεται να έρθει. Καλύτερο ή χειρότερο; Ο θεός να μας βοηθήσει να είναι καλύτερο... Πάντως το σημερινό γεύμα μοιάζει να έχει πολύ δηλητήριο μέσα του...

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 16/10/2010 11:52:20

    @kostasxan

    Η έκφραση και μόνο της δικής μας θέσης και άποψης, όταν γίνεται σε ένα δημόσιο βήμα, ισοδυναμεί ουσιαστικά με την κριτική της θέσης και της άποψης των άλλων. Στο βαθμό που δεν συμφωνεί με κείνη, την ανασκευάζει, της αντιτίθεται, κλπ κλπ

    Θραξ Αναρμόδιος

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ kostasxan 15/10/2010 13:09:35

   Είσαι λάθος Θράκα σχετικά με την αποχή, είσαι δυο φορές λάθος σχετικά με την αποχή στην ιδιαίτερη πατρίδα σου.

 28. kostasxan avatar
  kostasxan 15/10/2010 12:34:00

  Έτσι, θα έλεγα πως στη Θράκη δεν πρέπει να υπάρξει αποχή. Αλλά συμμετοχή κόντρα στα συμφωνηθέντα

 29. kostasxan avatar
  kostasxan 15/10/2010 12:51:16

  @Θραξ Αναρμόδιος
  Υπογράφω όσα λες και είναι επιτακτική ανάγκη. Όμως, πρέπει να μάθουμε να είμαστε ενεργοί πολίτες. Και να πιέζουμε όποτε προσπαθούν να την "κάνουν". Δεν πιστεύω πως μπορούμε πλέον να δημιουργήσουμε από τις στάχτες.
  Ναι, έφαγαν τρελά ποσά. Ιδιαίτερα εδώ στη Θράκη, με ειδικά προγράμματα. Το καλοκαίρι, βοηθώντας μία νεαρή γνωστή μου στην πτυχιακή της για την οικονομία της Ξάνθης σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, όταν ζήτησα στοιχεία από το ΕΒΕ (για την εργασία) και προκειμένου να τοποθετηθούν τα δεδομένα, να δημιουργηθούν οι σχετικοί πίνακες και τα γραφήματα με τα συμπεράσματα, μάντεψε τι έγινε...
  Το ΕΒΕ Ξάνθης αρνήθηκε να παράσχει αναλυτικά στοιχεία της τελευταία 20ετίας. Ούτε καν της 10ετίας. Ούτε της 5ετίας!!! Αλλά δεν έδωσε ούτε καν περιληπτικά στοιχεία... Δεν έδωσε τίποτε...
  Γιατί; Για να μην φανεί τι έγινε, πότε έγινε, σε τι ένταση έγινε και τι ποσά χάθηκαν σε κολώνες που έμειναν κολώνες ή σε χωράφια που έμειναν χωράφια αντί να γίνουν βιοτεχνίες και βιομηχανίες...
  Τρώνε. Είναι γεγονός. Όμως η λύση είναι σε εμάς. Όχι να βγαίνουμε στο δρόμο (αν βγαίνουμε) όποτε θίγονται τα προσωπικά μας δικαιώματα, αλλά κάθε φορά που θα απειλούν και τα δικαιώματα του διπλανού μας...
  Συλλογικότητα. Αυτό λείπει... Σε αυτό πρέπει να εργαστούμε. Ακόμη και αυτοί που μας έκλεψαν, συλλογικά εργάστηκαν και συλλογικά αλληλοκαλύπτονται

 30. kostasxan avatar
  kostasxan 15/10/2010 12:55:22

  @Θρακα Αναρμόδιε, όποτε τα βήματα (ή οι τροχοί) της ζωής σε φέρουν προς τα εδώ, σε καλώ σε μία κρασοκατάνυξη ή κατάνυξη σε αγιορίτικο τσίπουρο (ατόφιο) φυσικά με την κατάλληλη συνοδεία γευστικών μεζέδων... Γνωρίζεις το e-mail μου, οπότε...

 31. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 15/10/2010 12:59:08

  @δρόμος

  Α, ναι;
  Ωστε αν πάω να ψηφίσω, για να μην βγει ο μουσουλμάνος δήμαρχος ή δεν ξέρω εγώ, επιτελώ το πατριωτικό μου καθήκον; Σώζω και την πατρική περιουσία; Δύο σε ένα;

  Πάλι σε μένα το μπαλάκι;
  Πάλι στον λαό;
  Πάλι ο λαός στο δίλημμα;

  Αλλοι τα κάναν σκ.ατά επί δεκαετίες, κι εγώ τώρα να τα μαζεύω; Και θα με στείλουν και το λογαριασμό στο τέλος, είμαι σίγουρος. Οι "έντιμοι".

  Οχι δρόμε. Ας βγει δήμαρχος ο μουσουλμάνος.

  Ισως ένα δύο τέτοια σοκ χρειαζόμαστε.

  Νομίζεις ότι αν ΔΕΝ ΒΓΕΙ δήμαρχος ο μουσουλμάνος, απομακρύνονται οι εθνικοί κίνδυνοι;

  Λες να απομακρύνεται ο κίνδυνος επειδή θα βγει δήμαρχος έλληνας; Βάζεις το χέρι σου στη φωτιά; Τόσα χρόνια έλληνες δήμαρχοι βγαίνουν. Και;

  Ξέρεις τι λάθος κάνεις; ΤΕΡΑΣΤΙΟ.

  Χ.έστηκαν για την πατρίδα ορισμένοι.
  Καγιέν θέλουν.
  Και βίλα με πισίνα στην Αρωγή (αν ξέρεις που πέφτει)

  Και θα πουλήσουν όχι τη λίμνη (που δεν ζημιώθηκε και το δημόσιο -λολ), τον πατέρα τους θα πουλήσουν.

  Το 'κόνισμα του Αη-Γιώργη, που φέραν οι παπούδες μου απ' την "πατρίδα" θα πουλήσουν.

  Θραξ Αναρμόδιος

 32. kostasxan avatar
  kostasxan 15/10/2010 12:59:44

  Η Θράκη κινδυνεύει από πολιτικούς και όχι από στρατούς. Ο Νέστος για την Άγκυρα είναι πέρα από όνειρα. Ο Έβρος είναι φρούριο. Μην αγχώνεστε και παρασύρεστε από φόβους που διαδίδουν κάποιοι μη γνωρίζοντες. Επαναλαμβάνω, πως η Θράκη λειτουργεί σαν μοχλός πίεσης γι αλλού...

 33. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 15/10/2010 13:01:32

  Κώστα θα το προσπαθήσω. Ξέρεις ενδίδω εύκολα σε τέτοιες ...προκλήσεις εγώ. Εχω αδύναμο χαρακτήρα.

  Θραξ Αναρμόδιος

 34. kostasxan avatar
  kostasxan 15/10/2010 13:26:08

  Επειδή η συζήτηση είναι πολιτική (με εθνικό περιεχόμενο) πρέπει να αναρωτηθώ εγώ που ζω στη Θράκη: Να ψηφίσω τον Γιώργο που αδιαφορεί για την περιοχή και τις εξελίξεις, αλλά τον ενδιαφέρει μόνο το χρώμα του κομματικού χάρτη ή να ψηφίσω τον Αντώνη που είναι κόκκινο πανί για την Άγκυρα; Οι περιφερειάρχες θα είναι μαριονέτες των κομμάτων που εκπροσωπούν. Τα κόμματα συμπεριφέρονται ανάλογα με την στάση των πολιτών. Όμως, εδώ στη Θράκη, ένας χαλαρός περιφερειάρχης που θα κηδεμονεύεται (κακά τα ψέμματα) από τις εντολές της Αθήνας, προτιμώ να "κηδεμονεύεται" από τον Αντώνη παρά από τον Γιώργο. Είμαι θύμα του κομματικού - πολιτικού διλήμματος; Ίσως. Σήμερα όμως, νιώθω πως είναι επιτακτική ανάγκη παρά ποτέ να στηρίξω κάποιον που θα σταθεί όρθιος και όχι στα τέσσερα μπροστά στις αιτιάσεις της Άγκυρας. Έτσι απλά. Η αλήθεια είναι πως μέχρι την τελευταία φορά ζωγράφιζα μία μούντζα. Αν κάνω το ίδιο, σήμερα, νιώθω πως θα ρίξω την μούντζα στον εαυτό μου

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ kostasxan 15/10/2010 15:02:10

   kostasxan

   θέλω να σε ευχαριστήσω εδώ και καιρό και βρήκα την ευκαιρία τώρα που σε είδα να σχολιάζεις εδώ.
   Ένα απλό ευχαριστώ σαν ακομμάτιστος πολίτης που με αγγίζουν τα Εθνικά θέματα της πατρίδας μου όσο τίποτε άλλο αλλά δεν έχω ούτε την βαθιά σου γνώση και μερικές φορές ούτε το καθαρό μυαλό να καταλάβω τι ακριβώς παίζει.
   Ο λόγος σου στο διαδίκτυο (όπως και εδώ η σχολιαστική κοινότητα του antinews) είναι ενημερωτικά υπερ-πολύτιμος.

   Παρεπιπτόντως, η ανησυχία που εκφράζεις ως προς την ψήφο του Νοεμβρίου είναι και δική μου ανησυχία και πιστεύω της μεγαλύτερης πλειοψηφίας των Ελλήνων που αγαπάνε την Πατρίδα.

 35. δρόμος avatar
  δρόμος 15/10/2010 13:49:07

  για τους Πομάκους βρήκα αυτό: λίγο παληό, αλλά έχει στοιχεία

  http://www.diktyo21.gr/item.asp?ReportID=878

  • anonymous avatar
   anonymous @ δρόμος 16/10/2010 21:53:56

   Αν και είναι αμφισβητούμενο κατά τη γνώμη μου οι Πομάκοι είναι εξισλαμισμένοι Βούλγαροι. Πιθανότερο είναι να ενωθούν με τους άλλους Πομάκους της Βουλγαρίας παρά να γίνουν Τούρκοι.

 36. nina avatar
  nina 15/10/2010 14:49:42

  @θράκα, ν΄αγιάσει το στόμα σου χρυσόστομε. μαζί σου.

 37. denkserotipota avatar
  denkserotipota 15/10/2010 15:02:14

  @kostaxan τυχαίνει να έχουμε κοινούς γνωστούς, καλή δύναμη.

  Δείτε ένα βίντεο που έβαλε το exomatiakvlepo για τον υπεξ...
  Από κει θα καταλάβετε ΠΟΣΟ σοβαροί άνθρωποι έχουν το τιμόνι της χώρας.

 38. enianos avatar
  enianos 15/10/2010 15:16:52

  Για όσους επιμένουν ότι πρέπει να έχουμε συμμετοχή ας κοιτάξουν τα βιογραφικά των υποψήφιων πρώτα ,χρειάζεται κόπος να συγκεντρώσεις τόσα αρπαχτικά μαζί ,δεν είναι καθόλου εύκολο!

 39. phoivos avatar
  phoivos 15/10/2010 15:23:09

  Ο Δούρειος Ίππος του Καλλικράτη...

  Αναλυτικά:

  1 . Νομός Ροδόπης
  Στο νομό Ροδόπης, με βάση τον Καλλικράτη, θα υπάρξουν τέσσερις (4) Δήμοι, μετά από τις συγχωνεύσεις Δήμων και Κοινοτήτων . Ενδιαφέρον είναι το μοίρασμα που καταφέρνει να επιβάλει ο περιβόητος Καλλικράτης.

  Δήμος Κομοτηνής: Ο Δήμος Κομοτηνής έχει συνενωθεί με τον Δήμο Αιγείρου και τον Δήμο Σιδηροχωρίου, αποκτώντας με τον τρόπο αυτό σημαντική ενίσχυση στον χριστιανικό πληθυσμό η οποία ενίσχυση ίσως να είναι και πλέον του δέοντος εις βάρος άλλου δήμου του νομού Ροδόπης. Έτσι επικρατεί μία παράξενη κατάσταση, ακόμη μή σταθεροποιημένη, αφού οι «ισχυροί» χριστιανικοί υποψήφιοι δείχνουν να επιζητούν συμφωνία με εκπροσώπους του μουσουλμανικού πληθυσμού (κυρίως μέσα στην πόλη της Κομοτηνής). Έτσι, ενώ ο δήμος της Κομοτηνής θα περάσει σε «χριστιανικά χέρια», ταυτόχρονα θα επηρεάζεται πάρα πολύ από τις διαθέσεις του τούρκου προξένου και από τις εκάστοτε πιέσεις-απαιήσεις που θα δημιουργεί το μουσουλμανικό στοιχείο που θα βρίσκεται στην «πλευρά» του νικητή Δημάρχου. Στον Δήμο της Κομοτηνής αναμένεται το ποσοστό που θα «κερδίσει» ο συνδυασμός των τουρκοφρόνων, να κυμανθεί γύρω στο 35-40%, ενώ εάν δεν υπάρξει συμφωνία μερίδας μουσουλμάνων με κάποιον χριστιανικό συνδυασμό δεν αποκλείεται να υπάρξει οριακή νίκη από την πλευρά ενός συνδυασμού με υποψήφιο δήμαρχο χριστιανό.

  Δήμος Σαππών: Ένας εν πολλοίς αμφισβητούμενος δήμος, που όμως «δείχνει» πως τελικά γέρνει προς την ανάδειξη χριστιανού Δημάρχου, αφού θα στηριχθεί από τον πρώην Δήμο Μαρωνείας ο οποίος είχε υψηλότατο ποσοστό χριστιανών δημοτών. Η ένωση των δύο δείχνει να είναι αρκετά ισχυρή και τηρουμένων των σημερινών ισορροπιών, προφανώς η δημοτική αρχή θα βρεθεί υπό την διοίκηση χριστιανού δημάρχου.

  Δήμος Αρριανών: Ένας δήμος που ουσιαστικά έχει παραδοθεί (αμαχητί) από τον Καλλικράτη (των Ραγκούση και Παπανδρέου) στον τουρκόφρονο συνδυασμό. Υπάρχουν σημαντικά παράπονα από την πλευρά Πομάκων μουσουλμάνων, οι οποίοι σκέφτονται την μεταδημότευση στις Σάππες, για να μην είναι αναγκασμένοι να «προσκυνάνε» τουρκόφρονα δήμαρχο προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ό,ποιες ανάγκες τους.

  Δήμος Ιάσμου: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Δήμος Ιάσμου, αφού αποτελεί και το ξεκάθαρο «χάρισμα-δώρο» του Καλλικράτη στο τουρκικό προξενείο. Κι αυτό, επειδή ενώ θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται κάποια χωριά (Αίγειρος-Παλλάδιο-Γλυκονέρι-Καλλίστη) με σχεδόν αποκλειστικά χριστιανούς κατοίκους, μεταφέρθηκαν στον Δήμο Κομοτηνής, παραδίδοντας έτσι τον (μέχρι σήμερα) χριστιανικό Δήμο Ιάσμου στα χέρια του όποιου τουρκόφρονα υποψηφίου θέσει υποψηφιότητα. Στον Δήμο Ιάσμου έχουν «συγχωνευθεί» ο Δήμος Σώστη (με μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων) και η κοινότητα Αμαξάδων (άντρο του τουρκικού προξενείου στην δυτική
  πλευρά του νομού Ροδόπης. Η πιθανολόγηση ποσοστού νίκης του τουρκόφρονα υποψηφίου ίσως να αγγίξει στον συγκεκριμένο Δήμο εξωφρενικά νούμερα, δημιουργώντας έναν ακόμη ξεκάθαρο «θύλακα» τουρκοφρόνων, όπου το προξενείο θα έχει τον πρώτο λόγο.

  Οι μουσουλμανικοί συνδυασμοί δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, γεγονός που προδίδει πως γίνονται σημαντικές διεργασίες για τις όποιες συμφωνίες γίνονται αυτή τη στιγμή στους μουσουλμάνους (μέχρι και το όνομα του γνωστού δημοσιογράφου Ντεντέ έχει ακουστεί ως υποψηφίου Δημάρχου…!). Πάντως, συζητείται έντονα και η εμφάνιση συνδυασμών από την πλευρά του τουρκο-εθνικιστικού κόμματος του Αχμέτ Σαδίκ.


  2 . Νομός Ξάνθης
  Στο νομό Ξάνθης, το κατασκεύασμα της τοπικής αυτοδιοίκησης «Καλλικράτης», έφερε μεγάλες αλλαγές. Συνενώσεις (αδικαιολόγητες) μεγάλων δήμων, διαχωρισμό της ορεινής περιοχής που κατοικούν Πομάκοι και επικίνδυνες καταστάσεις που θα εξαρτηθούν (και πάλι) από μεταδημοτεύσεις ή «πιέσεις» του τουρκικού προξενείου. Κατʼ αρχήν, οι δήμοι έχουν μειωθεί, και από πέντε (5) έγιναν τέσσερις (4)!

  Δήμος Ξάνθης: Ενώθηκε με τον ορεινό δήμο Σταυρούπολης. Τελείως αναιτιολόγητα; Όχι φυσικά. Το κυβερνών κόμμα ελπίζει πως θα μπορέσει να μικρύνει την ψαλίδα από τη Νέα Δημοκρατία. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Η περίπτωση ανόδου των μουσουλμάνων είναι μηδενική.

  Δήμος Μύκης: Καθαρά μουσουλμανικός, με πομάκους κατοίκους. Καταλαμβάνει την ορεινή βόρεια και βορειο-ανατολική περιοχή του νομού. Ουσιαστικά παραδίνεται στο τουρκικό Προξενείο, αφού είναι γνωστό πως τα τρία μεγάλα κέντρα τουρκοφρόνων (Μύκη, Εχίνος, Κένταυρος) του νομού Ξάνθης κυριαρχούν ποικιλοτρόπως (κυρίως μέσα από την θρησκευτική τρομοκρατία, αλλά και μέσω των απειλών απώλειας εργασίας αφού οι «εργολάβοι» οικοδομών κατοικούν κάτω από τη στέγη του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής) στους Πομάκους. Εάν ο συγκεκριμένος Δήμος χωριζόταν και ένα μέρος του πήγαινε στο Δήμο Ξάνθης, ενώ το υπόλοιπο μέρος του δημιουργούσε έναν Δήμο με την Σταυρούπολη (αμιγώς χριστιανική περιοχή), ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.Τώρα δημιουργείται μία γκετοποιημένη περιοχή, θύλακας τουκοφρόνων, άκρως ελεγχόμενη από την Άγκυρα

  Δήμος Αβδήρων: Αυτή είναι η έκπληξη, αφού συγχωνεύθηκε ο Δήμος Βιστωνίδας με τον Δήμο Αβδήρων. Στο σημείο αυτό ίσως να χρειαστεί προσοχή και ίσως θα έπρεπε να ελεγχθούν οι μεταδημοτεύσεις τουρκοφρόνων που μετακινήθηκαν από τα ορεινά και κατοικούν πλέον σε χωριά της περιοχής, αφού το προξενείο φρόντισε να τους δώσει (μέσω της Ziraat Bank) τα κατάλληλα ποσά για αγορά γης και ανέγερσης κατοικίας. Αν και δεν αναμένεται κάποια έκπληξη, θα σημειωθεί άνοδος (στατιστική) στην εμφάνιση.

  Δήμος Τοπείρου: Ένας ακόμη δήμος που το κυβερνών κόμμα ελπίζει να θριαμβεύσει. Όμως, στον δήμο αυτό παρατηρείται μία έντονη κινητικότητα (το ίδιο συμβαίνει και στον δήμο Αβδήρων). Στην πραγματικότητα, πρόκειται για επισκέψεις άσκησης πίεσης ή εξαγοράς ψήφων, αφού οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής είναι αθιγγανικής καταγωγής που όμως έχουν επηρεαστεί αρκετά από τους τουρκόφρονες. Είναι γεγονός, πάντως, πως οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ευλπιστούν σε μία καλή απόδοση μέσω Καλλικράτη.

  Έχει υπολογίσει ο κύριος Ραγκούσης και ο κύριος Παπανδρέου τι ακριβώς θα σήμαινε για την Ελλάδα μία πιθανή αίτηση δημιουργίας «ανεξάρτητης μουσουλμανικής αρχής» για την περιοχή;

  Σχετικό δημοσίευμα της Πομακικής εφημερίδας «Ζαγάλισα» (αρ. φύλλου 43, Ιούλιος 2010) όχι μόνο ενισχύει την άποψή , αλλά δυστυχώς αποδεικνύει πως η Θράκη λίαν συντόμως θα αποτελεί γκρίζα ζώνη για την Ελλάδα…

 40. teo avatar
  teo 15/10/2010 19:39:01

  Συμβωνω με τα παραπανω. Θελω ομως να απαντησω εις τον κ. Παγουλατο καθηγητη πανεπιστημιου σε αρθρο του που εγραψε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 10/01/2010 για τους μετανάστες και τη θέση της κ. Δραγωνα.
  Ο κ. Παγουλατος κακως εγραψε τοσα πολλα. Πρωτα θα έπρεπέ να μας πει ποσοι ξενοι πρεπει να κατοικουν σε μια χωρα των δεκα εκατομμυριων και επειτα να υβριζει κομψα αυτους που εχουν αντιθετη αποψη. Μηπως μπορει ο κ. καθηγητης να μας πει. Του αρεσει το θεαμα που επικρατει σημερα στους δρομους της Αθηνας; Μηπως μπορει να μας πει, τι κοστος εχουν οταν νοσηλευοντα στα Νοσοκομεια και ποιος πληρωνει; Μηπως μπορουν να απαντησουν αυτοι που τους υποστηριζουν, γιατι εχουν αυξηθεί τα λοιμώδη νοσηματα; Επαψαν οι Ελληνες να πλενονται; Αν θελει ο κ. Παγουλατος να εχουν αξια αυτα που εγραψε θα πρεπει πρωτα να απαντησι στα παραπανω, και επειτα κουβεντιαζουμε τις αποψεις του.

 41. sakis avatar
  sakis 15/10/2010 21:07:09

  φανταστείτε εδώ 100.000 έλληνες μουσουλμάνους που πάνε στρατό και για πάρα πολλά χρόνια δεν καταφέραμε να αφομοιώσουμε ,αν τους ρωτήσεις τι ομάδα είστε θα σου πουν μπεσίκτας,φενερμαχτσέ η οποιαδήποτε άλλη τουρκική ομάδα ακόμα και τους τσιγγάνους που είναι μια μειονότητα 200-300.000 ανθρώπων που ζουν στην ελλάδα πάνω απο μια χιλιετία που πάνε στρατό ζούνε μαζί μας δεν καταφέραμε να αφομοιώσουμε αλλά αντιθέτως δεν νοιώθουνε έλληνες και ζούνε σε παράλληλους κόσμους θα καταφέρουμε να αφομοιώσει η ελλάδα 2000000 λαθρομετανάστες όπου οι μισοί από αυτούς είναι μουσουλμάνοι που προέρχονται από σκληρά φανατισμένες χώρες που δεν μπορούν να αφομοιωθούν ούτε καν από τις ευρωπαικές χώρες?

 42. Ἀνδρέας Τενεεύς avatar
  Ἀνδρέας Τενεεύς 16/10/2010 00:11:07

  http://www.greektube.org/content/view/125134/2/

 43. Γιώργος avatar
  Γιώργος 16/10/2010 11:46:11

  Mόνο ο Χριστόδουλος που δεν ήταν καν πολιτικός, είχε δει το προβλημα και ξεκίνησε των οικονομική ενίσχυση των πολύτεκνων χριστιανικών οικογενειών. Θυμάμαι η κυριαρχούσα θολοκουλτούρα έπεσε να τον φάει, με προεξάρχοντα τον Ιο της Ελευθεροτυπίας που τον κατηγορούσε για ...ρατσισμό, επειδή δεν έδινε το οικογενειακό επίδομα και στους μουσουλμάνους. Το θέμα της Θράκης είναι καθαρά θέμα ποσοστού του πλυθυσμού που ελέγχει το τουρκικό κράτος. Από την στιγμή που ξεπεράσει το 50% είναι χαμένη η Θράκη.
  Γι αυτό το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να ακολουθήσει την πολιτική του Χριστόδουλου, δεύτερον να προσεγγίσει του πομάκους και τους κατσίβελους ώστε να τους απομακρύνει από το προξενείο.

 44. αποκατάσταση avatar
  αποκατάσταση 16/10/2010 20:31:39

  Είναι μία ελεύθερη χώρα η Ελλάδα ή όχι;

  Τέτοιες απορίες τις έχουμε σε Ζεφύρι, Εξάρχεια, Ανόγια, κάποτε Ζωνιανά....

 45. anonymous avatar
  anonymous 16/10/2010 21:59:30

  Οι Μουσουλμάνοι έμειναν στη Θράκη επειδή έμειναν οι Χριστιανοί στην Κων/πολη.
  Από τη στιγμή που η Χριστιανική μειονότητα εκδιώχθηκε πρέπει να στείλουμε τους Μουσουλμάνους στην Τουρκία.

  Όλα πρέπει να ρυθμίζονται από την αρχή της αμοιβαιότητας.

 46. perifanos deksios avatar
  perifanos deksios 17/10/2010 03:49:02

  Υπηρέτησα την θητεία μου εκεί πάνω πέρσι τέτοιο καιρό..Η κατάσταση είναι πραγματικά εκτός ελέγχου..Να φανταστείτε ότι οι μουσουλμάνοι της Ξάνθης είναι πιο μετριοπαθείς από αυτούς της Κομοτηνής..

 47. A.M. avatar
  A.M. 17/10/2010 19:39:48

  @Θράκα

  Με εκφράζεις, όπως νομίζω και πολλούς ακόμα πατριώτες που έχουν το ελάττωμα να σκέπτονται, να κρίνουν, να συγκρίνουν και τελικά να απογοητεύονται.

  Με μία μικρή διαφορά:
  Εγώ θα ψηφίσω.

  Πάντα ψηφίζω, εδώ και 30 περίπου χρόνια.
  Πάντα απογοητεύομαι τελικά, εδώ και τριάντα χρόνια.
  Και πρίν αρχίζω να ψηφίζω στην εφηβεία μου πάντα πίστευα κάποια πρόσωπα και πολιτικές (αλλά και πρόσωπα εκτός πολιτικής) και τελικά πάντα απογοητευόμουν.

  Δεν θα ψηφίσω λοιπόν επειδή πιστεύω πως αυτή την φορά δεν θα απογοητευτώ.
  99,9% είμαι σίγουρος πως ακόμα και αν δώ κάποιες αλλαγές προς το καλύτερο - ΑΝ τις δώ - τελικά θα ξαναπώ «μια απ' τα ίδια!».

  Θα ψηφίσω όμως επειδή θεωρώ όλη την ζωή ένα όμορφο παιχνίδι.
  Και σε αυτό το όμορφο παιχνίδι θέλω να συμμετέχω.
  Προτιμώ το να παίζω απ το να μην παίζω στο παιχνίδι.

  Δεν θα αλλάξει όμως κάτι.
  Και δεν θα αλλάξει επειδή σε όσους επιτρέπεται να ανέλθουν στα ανώτατα αξιώματα της χώρας τίθενται όροι και προϋποθέσεις υπό τις οποίες τους «παραχωρείται» το αξίωμα.
  Και τους όρους και τις προϋποθέσεις ΔΕΝ τις θέτει ο λαός.
  Τις θέτουν άλλοι παράγοντες εκτός συνόρων της μικρής μας Ελλάδας.
  Οπότε το τι μέλλει γίγνεσθαι κατά την ταπεινή μου γνώμη ΔΕΝ καθορίζεται απ την ψήφο την δική μου ή του κάθε πολίτη αυτής της χώρας αλλά από άλλους εξωθεσμικούς παράγοντες βάσει γεωστρατηγικών σχεδίων που έχουν εκπονηθεί σε κάποια κέντρα εδώ και δεκαετίες ίσως.

  Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει καλύτερη διαχείριση στα οικονομικά της χώρας, ούτε βέβαια πως αυτό απαγορεύει την εξάλειψη της διαφθοράς, των καρτέλ κ.ο.κ.
  Σε καμμία περίπτωση!
  Σε μεγάλες όμως εθνικές υποθέσεις όπως η Θράκη είναι πολύ δύσκολο στην Ελλάδα και στον κάθε πρωθυπουργό να πάει κόντρα σε κάποια γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ για παράδειγμα. Αν αυτά τα γεωστρατηγικά συμφέροντα προβλέπουν αυτονόμηση της Θράκης η Ελλάδα είναι αδύνατον να το εμποδίσει τελικά.

  Είναι η ίδια περίπτωση των Αθηναίων με τους Μιλήσιους που περιγράφει ο Θουκυδίδης.
  Οι Μιλήσιοι πολέμησαν και ηττήθηκαν και έγιναν σκλάβοι.
  Οι σύγχρονοι πολιτικοί μαθαίνοντας απ τους Μιλήσιους προτιμούν να γίνουν «σκλάβοι» χωρίς πόλεμο έχοντας ως κέρδος τις μή απώλειες ανθρώπινων ζωών και οικονομικών πόρων και τις άλλες αρνητικές συνέπειες ενός πολέμου.
  Με την ψυχρή λογική και χωρίς υπερπατριωτισμούς ίσως κάνουν μια καλή επιλογή.
  Βλέποντας τι έπαθε η Γιουγκοσλαβία δύσκολα παίρνεις μια απόφαση να πάς κόντρα στους αμερικάνους όταν γνωρίζεις ότι θα ηττηθείς στα σίγουρα. Προς τί ο πόλεμος; Έτσι για να πούμε ότι πολεμήσαμε;

  Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και παρά τα όσα μας έχουν μάθει μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει απεριόριστες δυνατότητες και σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιταχθεί π.χ. στις ΗΠΑ.
  Μπορεί όμως να κάνει καλά «παζάρια» έστω και σαν μικρός παίκτης.
  Και δεν ξέρω αν κάνει τα καλύτερα δυνατά παζάρια με τους μεγάλους παίκτες.

  Όσο για όλους αυτούς που ψέγεις - και ορθώς τους ψέγεις - που δεν ενδιαφέρονται για την Ελλάδα αλλά μόνο για τις Καγιέν και για τις βίλες τους, νομίζω πως αυτοί γνωρίζουν τι μέλλει γίγνεσθαι, έχουν πιάσει το νόημα του τι συμβαίνει και κυττάνε μόνο να βολέψουν την πάρτη τους.
  Άν γίνει ένας πόλεμος αυτοί δεν θα πάνε να σκοτωθούν αλλά θα στείλουν τους πατριώτες που αγαπάνε την πατρίδα τους.
  Δεν θα ενισχύσουν την Ελλάδα αλλά θα ψάχνουν τρόπους να κονομήσουν περισσότερα όπως ακριβώς κάνουν σήμερα που η Ελλάδα δέχεται οικονομικό πόλεμο.

  Από πατριωτικής και ηθικής πλευράς όλοι αυτοί είναι για εκτέλεση.
  Αν το δεί όμως κάποιος εντελώς ψυχρά και λογικά αυτοί για τον εαυτούλη τους μια χαρά κάνουν.
  Ίσως είναι πιο «ψαγμένοι», πιο «πληροφορημένοι», πιο φιλοσοφημένοι, πιο «στα πράγματα» από εμάς τους πατριώτες που θα πηγαίναμε στην πρώτη γραμμή και θα δίναμε και την ζωή μας για την Ελλάδα ακόμα και αν ξέραμε ότι ο πόλεμος είναι χαμένος.

  «Σαν να είμαι ένα τίποτε που ότι και να κάνω δεν μπορώ να αλλάξω τον ρού της ιστορίας, δεν μπορώ να τροποποιήσω το πεπρωμένο της πατρίδας μου, του εαυτού μου, των συμπατριωτών μου.»

  Τελικά είμαι πράγματι ένα τίποτε.

  Που όμως θα ψηφίσω στις εκλογές Αντώνη Σαμαρά.
  Και ας γνωρίζω πως η ψήφος μου ίσως έτσι έχει προσχεδιαστεί από κάποιους άλλους, κάπου αλλού για να δοθεί στον Σαμαρά στην παρούσα συγκυρία και πως αν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο για την πατρίδα μου αυτό δεν θα το αλλάξει η ψήφος μου αλλά τα σχέδια κάποιων κέντρων εκτός της Ελλάδας.

  Θα ψηφίσω επειδή μ' αρέσει να συμμετέχω στο παιχνίδι της ζωής.
  Εν επιγνώσει μου ότι μπορεί κάποιοι να νομίζουν πως με δουλεύουν.

  Δεν με δουλεύουν! απλά διασκεδάζω παίζοντας πολιτική.
  Και όσο ζώ θα παίζω.
  Και ας απογοητεύομαι.
  Εξ άλλου είμαι άνθρωπος του ρίσκου, του τζόγου.
  Και που ξέρεις; ίσως κάποια φορά και να ΜΗΝ απογοητευτώ!

  Dum spiro spero.

  • A.M. avatar
   A.M. @ A.M. 10/11/2011 15:38:23

   Μάααλιστααα!!!
   «Νάμαστε πάλι εδώ Αντρέα!»

 48. Αγροφυλακας avatar
  Αγροφυλακας 17/10/2010 20:34:54

  @A.Μ.

  Τι να υποθέσω? Α.Μ.=Αυτού Μεγαλειώτης?
  Μεγάλε!, όπως και να έχει το πράμα, μας διέλυσες, μας ξεσκέπασες, τα είπες όπως είναι τα πράγματα. Είσαι ωραίος!

  • A.M. avatar
   A.M. @ Αγροφυλακας 17/10/2010 20:54:15

   A.M. = η Αυτού μηδαμινότης (με πεζό «μ» σε σμίκρυνση).

   • Αγροφυλακας avatar
    Αγροφυλακας @ A.M. 17/10/2010 21:38:46

    Ακόμη και σε αυτό 'Ωραίος'!

    • A.M. avatar
     A.M. @ Αγροφυλακας 10/11/2011 15:39:08

     Σαφώς!

 49. δρόμος avatar
  δρόμος 17/10/2010 21:17:59

  ωχωχωχ ... φίλε Θράκα βρήκες το μάστορή σου μου φαίνεται, ετούτος σε συναγωνίζεται στο λέγειν!

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ δρόμος 17/10/2010 21:51:42

   @δρόμος

   Δεν τρέχω βρε σε κάνα πρωτάθλημα (λολ).

   Ο A.M. μας περιγράφει πως νιώθει με την όλη κατάσταση. Και τις αποφάσεις του. Μας λέει ότι ξέρει πως έχουν τα πράγματα, συμφωνεί ακόμη και με τα περισσότερα από αυτά που λέω εγώ, αλλά έχει αποφασίσει, παρόλα αυτά, να κάνει κάτι άλλο.

   Ασε που δεν είμαι ανταγωνιστικός τύπος, αλλά και πως να το "συναγωνιστώ" αυτό;

   Θραξ Αναρμόδιος

   • A.M. avatar
    A.M. @ Θραξ Αναρμόδιος 10/11/2011 15:41:33

    Χα χα χα!!!

    Θράκα,
    η Θράκη έχει τώρα σειρά.

    Και ας ελπίσουμε πως ως προς αυτό τουλάχιστον θα διαψευστούμε.. που δεν.. δυστυχώς....

 50. Αγροφυλακας avatar
  Αγροφυλακας 18/10/2010 04:35:06

  Είχα και πάλι πρόσφατα επαινέσει τον Φακτορα για το υψηλό γούστο των αναδημοσιεύσεων που αναρτει σε αυτό το Forum. Ένα ακόμη δείγμα της απήχησης που είχε το παρόν άρθρο (Οι Ταλιμπαν της Θράκης) είναι ότι αναδημοσιεύθηκε και στα Forα: GREEKPARLIAMENT@HEC.GREECE.ORG και HELLENIC-PROFESSORS-PHDS@HEC.GREECE.ORG.

 51. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 20/10/2010 11:58:33

  Οι Πομάκοι της Θράκης - France 3, 16 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.