#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/03/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι «Κλέονες» στρώνουν το δρόμο στους… «Ναιναίκους»!


Η προηγούμενη ανάρτησή μου (Μισές αλήθειες και Ολόκληρα ψέματα για την κρίση στην Κύπρο) προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια.


Θα ήθελα να απαντήσω σε κάποιες από τις πιο σημαντικές αντιρρήσεις.

* Πρώτα-πρώτα να τονίσω το αυτονόητο: έγραψα το κομμάτι εκείνο πριν ολοκληρωθεί το δράμα της Κύπρου. Τώρα που ολοκληρώθηκε, η εικόνα είναι πολύ πιο σαφής: Τους έδιναν πολύ καλύτερη λύση. Την απέρριψαν κατηγορηματικά. Κι αναγκάστηκαν να δεχθούν πολύ χειρότερη λύση:

--Τους πρότειναν καθόλου κούρεμα για καταθέσεις ως τις 100 χιλιάδες και «μέτριο κούρεμα», 15,5%, για πάνω από τις 100 χιλιάδες.

--Δεν το δέχθηκαν κι αντιπρότειναν μικρό κούρεμα (6%) ως τις 100 χιλιάδες και λίγο μεγαλύτερο (9,5%) πάνω από τις 100 χιλιάδες.

-- Τελικά αυτό πέρασε στο πρώτο Eurogoup, αλλά όταν πήγαν στην Κύπρο το απέρριψαν κι αυτό «μετά πολλών επαίνων»!

Μετά από μια βδομάδα περίπου, και υπό την άμεση απειλή «άτακτης χρεοκοπίας» πλέον, συμφωνήθηκε να μην υπάρξει κούρεμα ως τις 100 χιλιάδες (πράγμα που τους το έδιναν από την αρχή), αλλά από κει και πάνω το κούρεμα θα φθάσει στο 40%, δηλαδή πολύ πιο πάνω απ’ ό,τι τους είχαν επιβάλλει αρχικά…

Αν αυτό δεν είναι πλήρες πολιτικό ναυάγιο – πλήρης αποτυχία διαπραγματευτικής πολιτικής - τι ακριβώς είναι;

Μπορεί να λέμε διάφορα για την «τιμωρητική» και «ανάλγητη στάση» των Γερμανών. Αλλά τώρα τους έμαθαν; Το πώς είχαν φερθεί στην Ελλάδα τόσα χρόνια δεν το είχαν δει;

Όμως, εδώ έγινε χοντρό λάθος έγινε από τη δική μας πλευρά. Οι άλλοι κάνουν τη δουλειά τους…

Κι ύστερα οι «κακοί», προσέφεραν αρχικά πολύ καλύτερη λύση για όλους: και για τους «μικρούς» και για τους «μεγάλους» καταθέτες.

--Αν ήθελαν να σώσουν τους «μικρούς» (κάτω από 100 χιλιάδες), γιατί δεν πήραν την αρχική πρόταση με πολύ μικρότερη επιβάρυνση στους μεγάλους (μόλις 15,5%).

--Κι αν πάλι ήθελαν να σώσουν τους «μεγάλους», γιατί απέρριψαν το κούρεμα 15,5% και πήραν το υπερδιπλάσιο κούρεμα 30-40%;

Όποιος δεν βλέπει ότι τα έκαναν μούσκεμα, δεν βλέπει τίποτε…

Αδέλφια μας οι Κύπριοι, χωρίς αμφιβολία! «Σάρξ εκ της σαρκός μας»…

Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όταν κάνουν τέτοια κολοσσιαία λάθη δεν θα τους τα λέμε. Εδώ τα «χώνουμε» στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση. Και πολύ πιο χοντρά μάλιστα…

* Να σας πω, κατά τη γνώμη μου και που την πάτησαν:

Μετά την πρώτη απόφαση του Eurogroup, ολόκληρη η Κύπρος ήταν ανάστατη, «στο πόδι» κυριολεκτικά. Γιατί; Για τρείς λόγους:

--Πρώτον, διότι όλος ο πληθυσμός έπαθε σοκ με το κούρεμα των μικρών καταθέσεων κυρίως, κάτω από 100 χιλιάδες.

--Δεύτερον, διότι μεγάλο μέρος της τοπικής ελίτ, είναι επαγγελματικά συνδεδεμένοι με τους μεγάλους εξωχώριους καταθέτες – είναι δικηγόροι ή λογιστές η επενδυτικοί σύμβουλοι, όλων αυτών που επρόκειτο να κουρευτούν έστω και με 10-15%. Και ήξεραν ότι έτσι θα έχαναν την «πελατεία» τους.

--Τρίτον, διότι (ενώ το ήξεραν ότι «ψήνεται» κούρεμα εδώ και μήνες) αιφνιδιάστηκαν όλοι!

Δύο διαφορετικά τμήματα της κοινωνίας, και για εντελώς διαφορετικούς λόγους στράφηκαν εναντίον εκείνης της συμφωνίας. Οι μεν γιατί έθιγε τους μικρούς, οι δε γιατί έθιγε τους μεγάλους.

Αν από την αρχή είχαν προστατευθεί οι μικροί, όπως προβλέπει και η εγγύηση της ευρωζώνης, η συνολική ζημιά θα ήταν πολύ μικρότερη.

Κι αν δεν είχαν «αιφνιδιαστεί» για κάτι ευρέως γνωστό από καιρό, θα είχαν ελαχιστοποιήσει τις απώλειες. Τώρα με τους χειρισμούς τους «κατάφεραν» να … μεγιστοποιήσουν τη ζημιά τους!

* Είναι αλήθεια βέβαια, αυτό που παρατήρησε κάποιος: ότι οι Ευρωπαίοι ήξεραν από χρόνια πως η Κύπρος είναι «τραπεζικός παράδεισος». Πολύ πριν τη βάλουν στην ευρωζώνη. Δεν το έμαθαν τώρα…

Αλλά είναι επίσης αλήθεια, πως όταν μπήκε η Κύπρος στο ευρώ, το 2007, το ευρωσύστημα ήταν ανάπηρο και δεν είχε δοκιμαστεί ακόμα από συστημική κρίση. Τώρα, παραμένει ακόμα ανάπηρο, αλλά στο μεταξύ έχει αναπτύξει μηχανισμούς που αντί να διαχειρίζονται την κρίση αντίθετα την… μεγιστοποιούν! Και καταδεικνύουν ακόμα περισσότερο την αναπηρία του: δεν μπορεί να παράγει χρήμα για να καλύψει τέτοια περιστατικά τοπικών συστημικών κρίσεων. Με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε δανεισμό μεταξύ των μελών του και να δημιουργεί άνισες σχέσεις ανάμεσα σε αυτούς που δανείζουν από τη μία (και βάζουν όρους) κι εκείνους που δανείζονται από την άλλη και (πιέζονται να αποδεχθούν δυσμενείς όρους).

Αυτή η αναπηρία του ευρωσυστήματος δεν είχε φανεί το 2007. Αλλά είχε φανεί τον Ιούνιο του 2012, όταν η Κύπρος βγήκε από τις αγορές. Κι από τότε δεν έκανε τίποτε, δεν προετοιμάστηκε και τελικώς… «αιφνιδιάστηκε» για εκείνο που πολύ καλά ήξερε εδώ και πολλούς μήνες!

Εν τάξει, να τα «χώνουμε» στους Ευρωπαίους όσο θέλετε.

Αλλά μη το παίζουμε και ως… αποπλανηθείσα αθώα παιδίσκη!

* Είπαν κάποιοι γιατί οι Γερμανοί χτυπάνε την Κύπρο με την υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα, και δεν βλέπουν δίπλα τους το Λουξεμβούργο, που έχει ακόμα πιο υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα (κοντά στις 10 φορές το ΑΕΠ του);

Όμως Κύπρος και Λουξεμβούργο είναι εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις:

--Το Λουξεμβούργο προσφέρει κυρίως ασφάλεια στα ρευστά διαθέσιμα που προσελκύει. Τα επιτόκιά του είναι μόλις 0,8%!

--Αντίθετα, η Κύπρος προσέφερε κυρίως υψηλές αποδόσεις! Τα επιτόκιά της ήταν της τάξης 5,5%!

Όποιος προσελκύει κεφάλαια με επιτόκιο 0,8%, όπως το Λουξεμβούργο (όταν ο μέσος πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι πάνω από 1%) ουσιαστικά λειτουργεί ως «κουμπαράς», απλώς τα φυλάει.

Αντίθετα, όποιος δίνει αποδόσεις πάνω από 5% είναι υποχρεωμένος να αναζητά, με τη σειρά του, τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου κι είναι εκτεθειμένος σε μεγάλους κινδύνους σε μιαν αρνητική οικονομική συγκυρία, ιδιαίτερα όταν διαρκεί πολύ…

Έτσι το μοντέλο της Κύπρου, είχε πρόβλημα δομικό, και δεν έγιναν κατάλληλες κινήσεις για να διασωθεί όταν υπήρχε ακόμα καιρός. Αυτά τα προβλήματα δεν τα έχει το Λουξεμβούργο των πολύ χαμηλών αποδόσεων (που αν συνεχιστούν τα προβλήματα, θα κινδυνεύσει κι αυτό, ασφαλώς…)

* Κάποιος είπε ακόμα ότι - αντίθετα με την Κύπρο - η Ελλάδα «είναι πολύ μεγάλη για να την αφήσουν να χρεοκοπήσει»!

Δηλαδή η Ελλάδα μπορεί να «εκβιάσει» του δανειστές της, γιατί η χρεοκοπία της θα είναι καταστροφική και για εκείνους…

Αλήθεια πώς την φαντάζονται αυτή την «εκβιαστική τακτική»;

--Ότι από μία πλευρά οι δανειστές μας θα λένε: κάντε αυτά που σας είπαμε, γιατί αλλιώς θα σας αφήσουμε να χρεοκοπήσετε..,

--Κι από την άλλη πλευρά, εμείς θα λέμε: χρεοκοπήστε μας, αν τολμάτε, και δείτε μετά να καταστρέφεται και το ευρώ συνολικά!

Έτσι το φαντάζονται; Είναι μακριά νυχτωμένοι…

Αν φτάναμε ως εκεί, δεν θα υπήρχαμε μόνον εμείς και οι δανειστές μας. Θα υπήρχε κι ένας τρίτος, εντελώς ανεξέλεγκτος παράγοντας, οι διεθνείς αγορές που θα πίεζαν τους πάντες στην ευρωζώνη, να ξεμπλέξουν με την «πηγή της κρίσης».

Υπό αυτές τις συνθήκες το αποτέλεσμα γίνεται χαοτικό, και οι αποφάσεις μη ορθολογικές: υπό το κράτος πανικού θα αποφάσιζαν να ξεφορτωθούν την πηγή της κρίσης, δηλαδή την Ελλάδα, ακόμα κι αν αυτό τους στοίχιζε περισσότερο αργότερα. Γιατί εκείνο που θα τους φόβιζε είναι ο άμεσος κίνδυνος, όχι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της απόφασής τους...

Άλλωστε, ως τώρα πήραν πολλές αποφάσεις που λίγο αργότερα αποδείχθηκαν καταστροφικές για όλους. Κι όμως τις πήραν

-- Δεύτερον ακόμα κι αν αποδέχονταν τον εκβιασμό της Ελλάδας, θα αναγκάζονταν, σε λίγο, να κάνουν το ίδιο και για την Ιταλία και την Ισπανία, με οκταπλάσιο κόστος! Κι επειδή αυτό θα προεξοφλούνταν από τώρα, δεν θα το σκέφτονταν καν. Θα απέρριπταν την Ελλάδα, μήπως και σωθούν από τα χειρότερα…

--Τρίτον και σημαντικότερο από την πλευρά μας: αν είναι η Ελλάδα να καταστραφεί – και ο κίνδυνος γι’ αυτό πολύ υψηλός, δεδομένου του μη ορθολογικού χαρακτήρα αντίδρασης των δανειστών της – λίγο ενδιαφέρει, αν στη συνέχεια το «πληρώσουν» και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι αυτό! Χρέος μιας εθνικής ηγεσίας είναι να αποτρέψει την καταστροφή της χώρας, όχι να… τιμωρήσει αυτούς που θα την καταστρέψουν.

Σε ένα πόλεμο μπορείς να επιλέξεις «να πουλήσει ακριβά το τομάρι σου», αλλά εκεί δεν έχεις επιλογή. Εδώ όχι μόνον έχεις επιλογή, αλλά κάποιοι σε καλούν να διαλέξεις το χειρότερη! Για την ακρίβεια: την τρισχειρότερη!

Ακόμα κι αν έβγαινε η Ελλάδα από το ευρώ, πάλι θα έπρεπε να αλλάξει - έτσι κι αλλιώς - αυτά που της ζητούσαν να αλλάξει (ένα διεφθαρμένο δημόσιο και ένα μη ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα). Και θα καλείτο να το κάνει υπό συνθήκες πολύ χειρότερες από εκείνες που της πρότειναν.

Αν είχε βγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα αντιμετώπιζε όλα όσα αντιμετωπίζει σήμερα, αλλά κι ακόμα περισσότερα, πολύ χειρότερα, που τα έχει αποφύγει σήμερα: Θα βρισκόταν με βιοτικό επίπεδο 70% χαμηλότερο από το τωρινό (λόγω υποτίμησης και πληθωρισμού), με πολύ μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, πρώτες ύλες και ανταλλακτικά, αληθινά απομονωμένη διεθνώς και με ελάχιστες δυνατότητες να ανακάμψει στις επόμενες δεκαετίες.

* Και μια που τα λέμε όλα:

Είναι αλήθεια, ότι όλη αυτή η ιστορία με την Κύπρο  έβλαψε την ευρωζώνη.

Αποδείχθηκε ότι μια νομισματική ένωση που δεν διαθέτει Κεντρική Τράπεζα με ρόλο «δανειστή εσχάτης ανάγκης», δηλαδή Κεντρική Τράπεζα ικανή να χρησιμοποιεί το «εκδοτικό προνόμιο» (να παράγει χρήμα) σε στιγμές χρεοκοπίας, είναι ανάπηρη! Και υποχρεώνεται να καλύπτει τις ζημίες που προκύπτουν δεξιά- αριστερά με δανεισμό μεταξύ των μελών της. Η ικανότητα των μελών να δανείζουν – και η προθυμία τους να το κάνουν με αποφάσεις των κοινοβουλίων τους – είναι περιορισμένη. Και το όλο σύστημα είναι εξαιρετικά δύσκαμπτο

Αλλά και εξαιρετικά εύθραυστο: αν κάθε φορά κάποιοι πρέπει να δανείσουν κάποιους άλλους, δημιουργείται μια ανισότητα ανάμεσά στους δανείζοντες και τους δανειζόμενους. Κι αυτό δεν μπορεί να πάει μακριά. Αφού οι πρώτοι θα βάζουν όρους και οι δεύτεροι θα εκβιάζονται να τους αποδεχθούν.

Η Ένωση έτσι, μετά από κάθε κρίση θα βγαίνει πιο τραυματισμένη…

Αυτή είναι η πραγματική πηγή του προβλήματος στην ευρωζώνη. Ότι δεν έχει Κεντρική Τράπεζα που μπορεί να παράγει χρήμα όταν υπάρχει κρίση κι έτσι σε κάθε κρίση τα μέλη της είναι υποχρεωμένα να δανείζονται μεταξύ τους...

Κι αυτό σημαίνει ότι  όλα όσα γίνονται τα τελευταία τρία χρόνια, συμβαίνουν διότι η νομισματική ένωση έχει αυτή την δομική αναπηρία. Αν δεν την ξεπεράσει θα εξακολουθήσει να παράγει κρίσεις και προβλήματα.

Σε ένα σύγχρονο κόσμο, όπου ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι τόσο μεγάλος και τόσο ανεξέλεγκτος, όποιο νομισματικό σύστημα δεν έχει Κεντρική Τράπεζα με εκδοτικό προνόμιο, είναι βάρκα χωρίς καρίνα μέσα σε φουρτουνιασμένη θάλασσα…

Δεν είναι «σχέδιο» κάποιων «κακών» που επιβουλεύονται κάποιους «καλούς». Είναι εγγενής αδυναμία της νομισματικής ένωσης να ισορροπήσει λόγω της αναπηρίας της…

Το πολιτικό ερώτημα είναι πώς προφυλάσσει ο καθένας τη χώρα του, πώς τη θωρακίζει ώστε αν συμβεί το χειρότερο να μην πάθει μεγάλη ζημιά (κι αν αποφευχθεί το χειρότερο, να επωφεληθεί…)

Εκεί βρισκόμαστε σήμερα: προσπαθούμε να θωρακίσουμε την Ελλάδα, μέσα σε μιαν Ένωση ανάπηρη, που αν την εγκαταλείψουμε θα καταστραφούμε, αλλά αν «θωρακιστούμε» επαρκώς, θα αντέξουμε ό,τι κι αν γίνει…

* Και κάτι τελευταίο:

Με ενοχλεί πολύ όλη αυτή η προπαγάνδα κατά του «υπερήφανου ΟΧΙ»!

Και με ενοχλεί γιατί κι εγώ πιστεύω ότι ένας λαός πρέπει να έχει τη δυνατότητα – και το φρόνημα - να πει, όταν χρειαστεί, «υπερήφανα ΟΧΙ».

Κι όλοι αυτοί που τρίβουν στα μούτρα των Κυπρίων την ταπείνωση του «επαίσχυντου ΝΑΙ» που ακολούθησε το «υπερήφανο ΟΧΙ», μου είναι ανυπόφοροι, γιατί υπονομεύουν το αίσθημα αντίστασης ολόκληρου του Ελληνισμού.

Και γιατί το αίσθημα αντίστασης είναι όρος επιβίωσης. Για κάθε λαό…

Αλλά το ΟΧΙ για να έχει κάποια αξία δεν το έχουμε για… «ψωμοτύρι»! Ούτε το πετάμε τη λάθος στιγμή, για λάθος λόγο, σε λάθος θέμα, με λάθος τρόπο

Εν τάξει, δεν θέλουμε τους «Ναιναίκους». Αλλά δεν θέλουμε ούτε και τους «Κλέονες»! Γιατί οι δημαγωγοί τύπου Κλέωνα και Αλκιβιάδη, πάντα στρώνουν το δρόμο στους Ναιναίκους…

[Και δεν είναι τυχαίο που εδώ στην Ελλάδα ξεσπάθωσαν υπέρ του πρόσφατου «υπερήφανου ΟΧΙ» των Κυπρίων, κάποιοι από εκείνους που είχαν λυσσάξει υπέρ του  ΝΑΙ για το Σχέδιο Ανάν, υμνούν τους «Μακεδόνες» των Σκοπίων, και χαρίζουν το Αιγαίο… στα ψάρια του]

Τηλέμαχος 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 27/03/2013 07:47:05

  Yπαρχει κατι αλλο ομως : η σχεση της Κυπρου με τη Ρωσια που πρεπει να ειπωθει.
  Το αρχικο σχεδιο προβλεπε μικρο κουρεμα 10% για τις μεγαλες καταθεσεις ακριβως για το λογο αυτο.Ουσιαστικα οι μεγαλοκαταθετες εχαναν μονο δυο χρονια τοκους.
  Ομως οι πρωτες δηλωσεις Πουτιν και η αρνητικη σταση των Ρωσων τρομοκρατησαν τους Κυπριους.Δεν διανοουνταν να πανε κοντρα.Θεωρησαν οτι επρεπε να καταψηφισουν το νομο για να δειξουν στους Ρωσους οτι δεν ειναι εναντιον τους ,μετα να πανε να τους ζητησουν βοηθεια και οταν αυτοι αρνηθηκαν δεχθηκαν τη χειροτερη ΚΑΙ για τους Ρωσους λυση αλλά τωρα οι Ρωσοι δεν εχουν επιχειρηματα να στραφουν εναντιον τους - η κυβερνηση τουλαχιστον γιατι οι ιδιωτες εχουν.
  Ειναι ενας παραγοντας που βαρυνε.

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 27/03/2013 07:49:08

  Δεν μπορουμε να περιμενουμε να διορθωθει το ευρωσυστημα.Στην Ελλαδα εχουν γινει προτασεις - το ειπε ο Σοιμπλε και το επιβεβαιωσε ο Βενιζελος - να φυγει με συμφωνια και συντεταγμενα απο την ευρωζωνη.
  Να αρχισουν συνομιλιες επι των προτασεων Σοιμπλε για ομαλη αποχωρηση.

  • Tasos avatar
   Tasos @ ψυχραιμια 27/03/2013 13:54:20

   Σπανίως συμφωνώ μαζί σας αλλά εδώ συμφωνώ με 1000! Αυτή η συζήτηση εδώ δεν έγινε ποτέ οργανωμένα παρά μόνο με κραυγές καταστροφής από τη μια και ουτοπίας από την άλλη.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ ψυχραιμια 27/03/2013 14:06:33

   Στο πνεύμα του σχολίου σας, επισημαίνω και τις λύσεις που μπορούν να αναζητηθούν στα προβλεπόμενα της Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών. Τα εργαλεία υπάρχουν. Συνομιλεί η κυβέρνηση με νομικούς;

 3. aliosa avatar
  aliosa 27/03/2013 08:12:47

  Μιας και κανεις ωραίες οικονομικες αναλύσεις, γιατι δεν λες πως το δομικο προβλημα δεν ειναι της ΕΖ αλλα του ιδιου του ευρω;

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ aliosa 27/03/2013 12:26:36

   Γιάννης ή Γιαννάκης;

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ aliosa 27/03/2013 12:31:37

   Θαυμάζω τη σιγουριά ορισμένων στη γεωπολιτική ανάγνωση και ερμηνεία των πάντων. Εδώ ούτε οι ίδιοι οι παίχτες πολλές φορές δεν ξέρουν ακριβώς τι θέλουν, ξέρουμε εμείς οι ... έξυπνοι πολίτες που τα κάναμε σκ... στη χώρα μας.

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ MAYRO XABIARI 27/03/2013 12:32:29

    Αλλού πάει αυτό, κατά λάθος μπήκε εδώ, δεν είναι απάντηση.

 4. Θόδωρος 17.06.2012 avatar
  Θόδωρος 17.06.2012 27/03/2013 08:15:29

  Φανατικό Κεϋνσιανό σας βρίσκω. Θα συμφωνήσω κι εγώ.

  Θέλω να δω όμως -γιατί παρακολουθώ από κοντά όσο μπορώ- την κατάληξη της πορείας της Αμερικανικής οικονομίας:
  Ακόμα παλινωδεί και δεν έχει σταθεροποιηθεί πλήρως, αν και τα μηνύματα που εκπέμπονται είναι πολύ ενθαρρυντικά (χρηματιστήριο κ.λ.π.).
  Αφού πέταξε την κρίση από πάνω της σε μας, σε λίγο μπορεί να πίνει εις υγείαν των κορόϊδων!

 5. apergospastis avatar
  apergospastis 27/03/2013 09:27:16

  Τηλέμαχε πολύ ωραίο άρθρο, αν και δεν ανήκω στους πολύ υπέρμαχους της Ευρωπαϊκής πάση θυσία λύσης. Ειδικά η τελευταία σου παράγραφος με κάλυψε απόλυτα: Δέχομαι επιχειρήματα υπέρ ή κατά, αλλά κάποιοι το βρήκαν σαν ευκαιρία να βγάλουν όλα τα ανθελληνικά τους κόμπλεξ (και να πατσίσουν για λογαριασμούς του παρελθόντος, βλ. σχέδιο Ανάν). Παρεμπιπτόντως, δεν είμαι σίγουρος ότι ο Τάσος Παπαδόπουλος, που τόσο είχε φροντίσει την οικονομία στα χρόνια του, θα έλεγε όχι την πρώτη φορά.
  Σχετικά όμως με τον 'εκβιασμό' της χρεωκοπίας έναντι των Ευρωπαίων: Θεωρώ ότι το βλέπεις λάθος. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα όπλο ανάλογο της πυρηνικής αποτροπής: Το ότι εσύ θα καταστραφείς δεν αφορά τους 'άλλους' αν αυτοί υποστούν απώλειες που δύσκολα μπορούν να φανταστούν. Η λογική είναι αντίστροφη από αυτήν που λες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, νομίζω ότι περιθώρια για σοβαρή διαπραγμάτευση υπήρχαν πολλές φορές στο παρελθόν, τουλάχιστον μέχρι το PSI. Τώρα πλέον δεν γίνεται για πολλούς λόγους, τουλάχιστον σε αυτήν την φάση της κρίσης χρέους. Η κληρονομιά της Κυπριακής κρίσης θα είναι όμως ότι επαναδιαπραγμάτευση είναι δυνατή αρκεί να έχεις φροντίσει για τα μετόπισθεν από πιο πριν. Δυστυχώς όμως το τρένο ξεπέρασε και την Ελλάδα και την Κύπρο.

  • Tηλέμαχος avatar
   Tηλέμαχος @ apergospastis 27/03/2013 12:31:44

   Στην πυρηνική αποτροπή είναι άμεση η καταστροφή όλων! Αυτή είναι η υπόθεση του δόγματος MAD (Mutual Assured Distruction) πάνω στο οποίο στηρίχθηκε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου η πυρηνική αποτροπή.
   Στην περίπτωσή μας, αν η "εκβιάζουσα" χώρα (να τη δανεισουν για να σωθεί) καθιστά βέβαιο ότι θα βρεθούν κι άλλες σε λίγο να ζητήσουν το ίδιο (αλλά πολύ περισσότερα δανεικά), τότε ο δανειστής είναι πολύ πιθανό να διαλέψει το "μικρότερο κακό". Δηλαδή να μην τη δανείσει τώρα, για να μην αναγκαστεί να δανείσει σε άλλους λίγο αργότερα, αλλά πολύ περισσότερα...
   Μην ξεχνάτε, ακόμα, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι πολιτικές ηγεσίες δεν διαλέγουν το μακροχρόνια καλύτερο ή λιγότερο κακό. Διαλέγουν το βραχυχρόνια βέλτιστο. ("Μακροχρόνια είμαστε όλοι νεκροί").
   Γι' αυτό και πολλές φορές είναι επιρρεπείς σε "εύκολες" λύσεις (δηλαδή μπαλώματα της στιγμής).
   Πολλές φορές δεν κάνουν καν αυτό. Απλώς διαλέγουν υπό την επιρροή των δημοσκοπήσεων της κοινής γνώμης ή το φόβο των επερχόμενων εκλογών.
   Έχουν βραχύ ορίζοντα και πολλές φορές μη ορθολογικά κριτήρια. Γι' αυτό και "εκβιασμοί" που αφορούν τις απώτερες επιπτώσεεις των πράξεών τους δεν "πιάνουν".
   Γι' αυτό άλλωστε, αποφάσισαν τόσες φορές - και αποφασίζουν ακόμα - με τρόπους ΜΗ ορθολογικούς που οδηγούν σε αδιέξοδα λίγο αργότερα. Έκαναν λάθη πολλά ως τώρα. Κι εξακολουθούν να κάνουν. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αν τους "εκβιάσει" μια χώρα μόνη της δεν θα κάνουν "λάθος" ξανά;
   Θα το πληρώσουν αναμφίβολα! Αλλά η εκβιάζουσα χώρα θα το πληρώσει πολύ πιο άμεσα και πολύ ακριβότερα...
   Τελικά ασφαλώς, θα ελθει η "Νέμεσις" ως απάντηση στην "Υβρη"! Αλλά καθήκον της ηγεσίας μιας χώρας (αν έχει διδαχθεί από τα λάθη της) είναι όχι να καταστραφούν όσοι την ταπείνωσαν, αλλά να μείνει όρθια η ίδια, όταν οι άλλοι θα πληρώνουν τα δικά τους σφάλματα...
   [Αν μπορούσαν να τους εκβιάσουν πολλές χώρες μαζί, θα ήταν διαφορετικό το "παίγνιο". Αλλά αυτή τη στιγμή, όποιος βρίσκεται στο στόχαστρο είναι απελπιστικά μόνος. Γιατί οι υπόλοιποι φοβούνται...]

   • Diamond Angel avatar
    Diamond Angel @ Tηλέμαχος 27/03/2013 14:04:33

    Μου αρέσει η διεισδυτική σου ματιά και η εις βάθος ανάλυση που κάνεις . Τόσο με το πρώτο άρθρο σου , όσο και με αυτό , λύνεις πολλές απορίες και δίνεις απαντήσεις . Μπράβο Τηλέμαχε !

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ Diamond Angel 27/03/2013 20:18:37

     Έξοχη ανάλυση καί όχι απλώς διεισδυτική.

     Τό εφικτό καί τό ωφέλιμο μιάς βραχύβιας καί μεσοπρόθεσμης κυβερνητικής στρατηγικής, συνταυτισμένης χρονικά μέ τήν δίνη τἠς όποιας διεθνούς τάξης ή αταξίας. Παρέχει τήν ευχέρεια τής διαρκούς αξιολόγησης τής θέσης τής χώρας στήν σημερινή ρευστή, πρός αναδιάταξη βαίνουσα, διεθνή γεωπολιτική ισχύος καί δίνει στήν χώρα τήν δυνατότητα άσκησης ασύμμετρης, σκοπούντως όμως ορθά, εθνικής στρατηγικής, χωρίς τά τυπικά κομματοϊδεολογικά κωλύμματα.

     Προσωπικά μέ βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η ανάρτηση τού Τηλέμαχου καί μακάρι νά αποτελούσε τήν στοιχειώδη βάση άσκησης κυβερνητικής πολιτικής.

   • mara avatar
    mara @ Tηλέμαχος 28/03/2013 00:37:54

    Δεν νομίζετε ότι είναι λίγο αντιφατικό όταν θα πληρώσουν οι άλλοι τα σφάλματα τους, να μείνουν όρθιοι αυτοί που ακολούθησαν πιστά τις εσφαλμένες πολιτικές τους;

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ apergospastis 27/03/2013 12:50:14

   Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν ξέρω αν θα έλεγε ΟΧΙ τη ....δεύτερη φορά, αλλά είναι βέβαιο οτι θα έλεγε ΟΧΙ το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να γλιτώσει την πατρίδα και το λαό του από τα νύχια των αδίστακτων όρνεων.

   • Seagull avatar
    Seagull @ Queen For The Black Side 27/03/2013 13:32:31

    +1

   • Tηλέμαχος avatar
    Tηλέμαχος @ Queen For The Black Side 27/03/2013 14:38:56

    Επικοινωνείτε με "υπερπέραν" Μεγαλειοτάτη;
    Τα συγχαρητήριά μου!
    Εμείς οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί - που δεν διαθέτουμε το δικό σας "κληρονομικό χάρισμα" - ξέρουμε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος είπε το αληθινά υπερήφανο ΟΧΙ, όταν έπρεπε. Κι όταν το είπε εκείνος, πολλοί απ' όσους πανηγύριζαν την περασμένη εβδομάδα έλεγαν ΝΑΙ!

    Ξέρετε ο Κάρολος Μάρξ είχε πεί ότι η Ιστορία επαναλαμβάνετε ως φάρσα!

    Κι όσοι μπλέκουν τη σωτηρία της Πατρίδας (το ΟΧΙ του Τάσσου) με τη σωτηρία μιας... στρέβλωσης (το ΟΧΙ της περασμένης εβδομάδας) απλώς μπλέκουν τα σώβρακα με τις γραβάτες.
    Α, και παρεμπιπτόντως, ένας ακόμα λόγος που πανηγυρίζουμε το ΟΧΙ του Τάσσου (αλλά δεν πανηγυρίζουμε το ΟΧΙ της περασμένης εβδομάδας) είναι ότι εκείνο - του Τάσσου - δικαιώθηκε! Ενώ το δεύτερο οδήγησε εκεί που οδήγησε...
    Δεν ξέρω αν το αντιληφθήκατε, αλλά όσοι ταχθήκαμε τότε με τον Τάσσο, στην Ελλάδα κατηγορούμασταν για "εθνικιστές". Αλλά επιμέναμε και επιμένουμε. Και δικαιωθήκαμε.
    Αντίθετα, όσοι πανηγύριζαν το ΟΧΙ της περασμένης εβδομάδας, μετά συνειδητοποίησαν τι πάνε να πάθουν κι άλλαξαν γνώμη μέσα σε λίγες μέρες. Και τώρα ούτε θέλουν να το σκέφτονται...
    Να σημαίνει αυτό πως πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα.
    Εγώ αυτό νομίζω.
    Εσείς το υποψιάζεστε καθόλου;

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ Tηλέμαχος 27/03/2013 16:27:34

     ''...ξέρουμε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος είπε το αληθινά υπερήφανο ΟΧΙ, όταν έπρεπε.''

     Τώρα λοιπόν, ΠΡΕΠΕΙ επίσης.
     ΕΚΕΙΝΟΣ, θα το αντιλαμβανόταν οπωσδήποτε και δεν χρειάζεται να επικοινωνήσω με το υπερπέραν για να το διασταυρώσω.....
     Το αισθάνομαι και μου αρκεί.
     Τα πολλά λόγια είναι περιττά αγαπητέ Τηλέμαχε.

     ** ''Αντίθετα, όσοι πανηγύριζαν το ΟΧΙ της περασμένης εβδομάδας, μετά συνειδητοποίησαν τι πάνε να πάθουν κι άλλαξαν γνώμη μέσα σε λίγες μέρες. Και τώρα ούτε θέλουν να το σκέφτονται…''
     Μην προδικάζετε το τι σκέπτονται..... Μπορεί να εκπλαγείτε!

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Queen For The Black Side 27/03/2013 16:40:51

      Ξεχνατε ομως οτι ο Τασσος Παπαδοπουλος ειναι και αυτος που εβαλε την Κυπρο στην ευρωζωνη ,δηλαδη στην παγιδα που βρισκεται,κατι που δε χρειαζοταν βασιζομενος μαλλον σε γαλλικες υποσχεσεις για στηριξη στο κυπριακο και οντας ασχετος στα οικονομικα.

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ ψυχραιμια 27/03/2013 18:18:00

      Μη βλασφημείτε ψυχραιμία μου! Η παγίδα λειτούργησε γιατί η Κύπρος κινδύνευε και κινδυνεύει απ΄τους Οθωμανούς. Διαφορετικά, τι ανάγκη θα είχε απ΄τους βαρβάρους; Σωστά το λέτε και μόνος σας.

     • anideos avatar
      anideos @ Queen For The Black Side 27/03/2013 18:48:39

      Υπαρχουν και χρησημοι βαρβαροι λοιπον.

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Queen For The Black Side 27/03/2013 16:41:57

      ''Δεν ξέρω αν το αντιληφθήκατε, αλλά όσοι ταχθήκαμε τότε με τον Τάσσο, στην Ελλάδα κατηγορούμασταν για “εθνικιστές”.''

      Μετά τι έγινε; Σκιαχτήκατε μη σας χαρακτηρίσουν εθνικιστές και ....αναδιπλωθήκατε;

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Queen For The Black Side 27/03/2013 17:02:17

      Αυτό ήταν ένα από τα ωραιότερα σχόλια που έχετε κάνει μέχρι τώρα, αγαπητή Βασίλισσα. Το βάζω στη λίστα με τα highlights σας.

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Νιόβη 27/03/2013 18:15:30

      :-) Σας Ευχαριστώ αγαπητή Νιόβη.

     • Tηλέμαχος avatar
      Tηλέμαχος @ Queen For The Black Side 27/03/2013 17:41:31

      Μη μας κάνετε μαθήματα, να χαρείτε!
      Αν "σκιαζόμουν" δεν θα ήμουν εδώ να λογομαχώ μαζί σας.
      Τουμπεκί θα έκανα.
      Απλά δεν μου αρέσει να μπερδεύεται η υπεράσπιση ενός εθνικού θέματος με την υπεράσπιση ενός στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης.
      Εσείς τα έχετε μπλέξει λιγουλάκι στο μυαλό. Εγώ όχι.
      Και ξέρετε γίατί δεν τα έχω μπλέξει;
      Γιατί ακόμα και την εποχή που υποστήριζα το ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν, και τότε ακόμα κατήγγελα παράλληλα τη "δεσπούζασα θέση" των Τραπεζών (στην Ελλάδα και την Κύπρο). Κι αυτό που πολλοί καταγγέλλουν εδώ μέσα - τη διαπλοκή - πόσοι γνωρίζετει οτι εκφραζόταν και στηριζόταν μέσα απο τη δεσποζουσα θέση των τραπεζών;
      Τώρα που βλέπω να καταρρέει αυτο το μοντέλο - να καταρρέέι όχι να το "καταστρέφουν" - νομίζετε ότι στενοχωριέμαι;
      Ή μήπως δεν καταλαβαίνετε πως όλο αυτο το πογκρόμ κατά κάθε "εθνικιστή" είχε από πίσω του αρκετούς από τους βολεμένους αυτού το συστήματος. Οι οποίοι δεν έβεπαν τα σημάδια, ούτε άφηναν να γίνει το παραμικρό για να προλάβουμε την καταστροφή - και στην Ελλάδα και στην Κύπρο;
      Στο μυαλό σας τα έχετε λίγο απλοϊκά. Αλλά υπερασπίζεστε εν πολλοίς αυτούς που μας έφεραν ως εδώ. Και που δεν θέλουν να αλλάξει το παραμικρό. Ή απειλούν η δική τους καταστροφή να συμπερασύρει την καταστροφή της χώρας.
      Ε λοιπόν, η Ελλάδα δεν καταστράφηκε ούτε θα καταστραφεί.
      Η Κύπρος δεν καταστράφηκε ούτε θα καταστραφεί.
      Για την ΟΝΕ δεν ξέρω. Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, έτσι κι αλλιώς.
      Αλλά τη χώρα μας θα την αλλλάξουμε και θα την προφυλάξουμε.
      Δεν θα υπερασπιστούμε ό,τι την έφερε στο χάλι το σημερινό.
      Και πιστέψτε με δεν ήταν μόνο οι "κακοί Γερμανοί". Ήταν και κάτι γκλαμουράτοι δικοί μας που την εκμεταλλεύθηκαν τόσο χρόνια.
      Και τώρα προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τα δίκαια ανακλαστικά του Έθνους, για να σώσουν τα σπασμένα τους.
      Ε λοιπόν, δεν σώζονται τα σπασμένα τους!
      Η χώρα σώζεται!
      Και καλό είναι να διακρίνουμε ανάμεσα στα δύο αυτά...

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Tηλέμαχος 27/03/2013 19:31:33

      ---- ''Αν “σκιαζόμουν” δεν θα ήμουν εδώ να λογομαχώ μαζί σας.
      Τουμπεκί θα έκανα''
      Τώρα δηλαδή τι; Κινδυνεύετε;
      ---''Εσείς τα έχετε μπλέξει λιγουλάκι στο μυαλό. Εγώ όχι.'' Εγώ δεν ανέφερα το εθνικό και το οικονομικό σε συσχέτιση. Τα ΟΧΙ τα συνδέουν, αναγκαστικά.Η οικονομική καταστροφή, θέτει εν κινδύνω και την Εθνική ανεξαρτησία. Μην κοροϊδευόμαστε.
      ---Για μένα ο εθνικισμός - πατριωτισμός, είναι φόρος τιμής. Όχι κατηγορία. Άρα δεν σας αντιλαμβάνομαι...
      ---Απλοϊκά σας αρέσει να χαρακτηρίζετε τα ξεκάθαρα. Όταν μπερδεύεστε, αρχίζετε τις συνωμοσιολογικές αναφορές για να θολώστε τα νερά.
      -- Η Κύπρος και η Ελλάδα, ο Ελληνισμός, δέχτηκε επίθεση και καταδικάστηκε σε πολλών χρόνων δυστυχία, αδυναμία και μιζέρια. Δεν καταστραφήκαμε (ακόμη), αλλά απειλούμαστε με Εθνικό ακρωτηριασμό, με μακρόχρονη υποτέλεια, με οικονομικό και πνευματικό μαρασμό και φυσικά με υπανάπτυξη.
      ---Η χώρα, είναι (πρωτίστως) και οι άνθρωποί της. Όταν κοιτάζω γύρω μου και βλέπω τη ζωή να σέρνεται και να υποβαθμίζεται σε κάθε επίπεδο καθημερινά, είμαι σίγουρη οτι ούτε η πατρίδα σώζεται. Με 30% ανεργία, με νέους εξανδραποδισμένους, χωρίς σχέδιο ανάπτυξης, χωρίς πρόγραμμα, μόνο με εκβιασμούς, συμβιβασμούς, ευχολόγια και παιάνες, τίποτε δεν πρόκειται να σωθεί. Οι υπαίτιοι, ας πάνε στη φυλακή. Αλλά όταν δόθηκε η ευκαιρία, σφυρίξατε αδιάφορα και προτάξατε τη σκοπιμότητα. 'Ετσι τίποτε δεν αλλάζει και τίποτε δεν πάει μπροστά.....
      Καλό σας βραδι.

     • anideos avatar
      anideos @ Tηλέμαχος 27/03/2013 23:42:27

      Χαρα στο κουραγιο σου!!!
      Πες της οτι εχει δικιο, θα βρεις (ισως) την ισυχια σου.

     • κανενας avatar
      κανενας @ anideos 28/03/2013 01:13:59

      χαχα..ημουν ετοιμος να γραψω το ιδιο ακριβως σχολιο..χαρας το κουραγιο του...

     • Πέτρος avatar
      Πέτρος @ anideos 28/03/2013 07:50:55

      Xαχαχαχα.
      Και ανίδεος και κανένας! 2 se 1. Πολύ σωστή επιλογή ψευδώνυμων.Η αυτογνωσία είναι αρετή, ΑνιδεοΚανένα.

     • Tηλέμαχος avatar
      Tηλέμαχος @ anideos 28/03/2013 10:37:26

      Δεν είναι θέμα να κολακέψω την άγνοιά της.
      Άλλωστε, αυτά που λέει η "Μεγαλειοτάτη" μπερδεύουν κι άλλους. Και γι' αυτό χρειάζεται "ξεμπέρδεμα"...
      Το ομολογεί και η ίδια: "Δεν σας αντιλαμβάνομαι".
      Νομίζει ότι όλα τα ΟΧΙ είναι ίδια...

      Όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να καταλάβουν ότι δεν είμασταν δύο "ευτυχισμένες χώρες" που ξαφνικά τις "κατέστρεψαν". Εκείνη αυτό πιστεύει...
      Ήμασταν δύο χώρες όπου κυριάρχησαν για χρόνια ολέθριες επιλογές. Τις οποίες εκμεταλλεύονται σήμερα κάποιοι για να μας εκβιάσουν.
      Και το πρόβλημα τώρα είναι πως θα αλλάξουμε αυτά που πρέπει να αλλάξουμε, χωρίς να καταστραφούμε.
      Αυτό είναι το πρόβλημα για όλους εμάς.
      Για τη "Μεγαλαιοτάτη" δεν υπάρχει προβλημα, υπάρχει μια λύση για όλα. One size fits all, που έλεγε και ο...Μπαλζάκ:
      ΟΧΙ σε όλα!
      Αλλά το ΟΧΙ σε όλα (όπως και το ΝΑΙ σε όλα, ασφαλώς) δεν είναι λύση. Δημιουργεί προβλήματα μεγαλύτερα απ' αυτά που έχουμε. Οδηγεί σε χειρότερα απ' αυτά που περνάμε σήμερα.
      Και το χειρότερο: Βολεύει εκείνους που μας έφεραν ως εδώ: και που μαζί με την καταστροφή του δικού τους "μοντέλου" θέλουν να καταστρέψουν και τη χώρα.
      Αυτό είναι που δεν πρέπει να επιστρέψουμε.
      Αν η "Μεγαλειοτάτη" καταλάβαινε ότι εξυπηρετεί εκείνους που μας υποδούλωσαν, θα έλεγε άλλα.
      Αλλά δεν το υποπτεύετυαι καν...

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ anideos 28/03/2013 13:13:47

      @ Τηλέμαχος :
      :-) Δύο μόνο τελευταία θα σας πώ και θα το κλείσω το θέμα σας, γιατί δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε φυσικά ούτε σε 5 αιώνες και βαρέθηκα κι όλας!
      1) '' Αν βρεις άνθρωπο που να έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, να είσαι βέβαιος πως αυτή είναι η μόνη μεγάλη ιδέα που πέρασε από το μυαλό του.'' Και για να σας μπερδέψω λίγο ακόμη τον μπερδεμένο σας νου,
      2) '' Ο άνθρωπος είναι σαν το αριθμητικό κλάσμα, όπου αριθμητής είναι ο αληθινός εαυτός του και παρανομαστής η εικόνα που έχει για τον εαυτό του. Όσο μεγαλώνει ο παρανομαστής, τόσο μικραίνει η αξία του κλάσματος. Κι όσο ο παρανομαστής τείνει προς το άπειρο, τόσο το κλάσμα τείνει προς το μηδέν.
      Αντίο σας. :-)

     • Οίστρος avatar
      Οίστρος @ Tηλέμαχος 29/03/2013 19:08:08

      Ηρωικέ Τηλέμαχε! Που το βρίσκεις το κουράγιο; Άνθρωποι που,

      η εγωπάθεια, η οίηση, ξεροκεφαλιά, η εμπάθεια και η πολυλογία τους, μας ταλαιπωρεί από το πρωί ως το βράδυ, κάθε μέρα,

      έχουν το θράσος να σου εξακοντίζουν την περιφρονητική φράση: " τα πολλά τα λόγια είναι φτώχεια" !

      Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου !

     • Πέτρος avatar
      Πέτρος @ Οίστρος 01/04/2013 15:29:29

      Σαούλ, πάλι εσύ έβγαλες βόλτα το γνωστό κομπλεξάκι σου; Τώρα ΚΑΙ Οίστρος; Αστείος κατάντησες πια. Κακομοίρη.
      H βλακεία τελικά, είναι αήττητη. Εσύ αποτελείς δε τη ζωντανή επιβεβαίωση της ρήσης. Χαχαχαχα.

     • Αθώρ avatar
      Αθώρ @ Οίστρος 02/04/2013 11:29:15

      Oίστρο γιατί δεν παίζεις καλύτερα...τάβλι; Άστο αυτό που συνέχεια...παλεύεις! Μπορεί να μη σ΄έχει κουφάνει, μα ήδη έχει φυράνει το λιγοστό σου εγκέφαλο.

 6. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 27/03/2013 09:33:25

  by Jean-Claude Trichet on the successful entry of Cyprus into the euro area, in January of 2008:


  "Today’s euro celebrations are the result of the successful macroeconomic policies that the Cypriot authorities have pursued in recent years. Cyprus has made significant progress in both nominal and real convergence, owing to successful policies – namely, well-managed monetary and exchange rate policies combined with a range of structural reforms. ... The ECB and the Central Bank of Cyprus, together with the National Changeover Board, the European Commission and national and international authorities cooperated closely in many ways to prepare the introduction of the euro. ... It included public opinion polls, advertising and direct marketing. Over 900,000 copies of different publications were distributed by the Central Bank of Cyprus - this is more than one copy per Cypriot! ... As a result of these efforts, today we can celebrate a successful cash changeover. ... intimate cooperation between the members of the team, the national central banks of the Eurosystem, and the ECB is the key for the success of the single monetary policy in the euro area."

 7. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 27/03/2013 09:42:13

  "Όμως Κύπρος και Λουξεμβούργο είναι εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις".

  Τηλέμαχε, σύμφωνοι ως προς τα επί μέρους στην εξαιρετική ανάλυσή σου, αλλά πρέπει να πω πως η απόφαση αντιμετώπισης της Κύπρου, γενικά οι αποφάσεις των Γερμανών για την ΕΖ, έχουν κυρίως πολιτικά κριτήρια τα οποία μεσοπρόθεσμα στεριώνουν την οικονομική τους ηγεμονία. Τα οικονομικά έιναι δευτερεύοντα και χρησιμοποιούνται ως όπλα ανάλογα με τον στρατηγικό σκοπό.
  Π.χ κάλλιστα θα μπορούσαν αντιστρόφως να επιχειρηματολογήσουν υπέρ υψηλότερων επιτοκίων για λόγους ανάπτυξης, αλλά όχι πολύ υψηλών λόγω κινδύνου πληθωρισμού, ή όπως αλλιώς θα ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν.
  Κύριος σκοπός τους είναι μάλλον η αποσόβηση της διείσδυσης των Ρώσσων με μοχλό την αδυναμία της Κύπρου. Στην περίπτωση αυτή ίσως έτσι εξηγείται η αιδήμων σιωπή των Αμερικανών. Εν μέρει τα συμφέροντα Γερμανίας-ΗΠΑ συμπλέουν. Το σφάλμα βρίσκεται στους χειρισμούς Χριστόφια και κατόπιν του Αναστασιάδη.

  • Tηλέμαχος avatar
   Tηλέμαχος @ Νίκος Αργεάδης 28/03/2013 10:46:01

   Απέφυγα να μπώ στα ευρύτερα γεωπολιτικά. Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και θα παραμείνει ρευστή για καιρό.
   Στο θέμα των επιτοκίων μια διευκρίνιση:
   Τα υψηλά επιτόκια είναι φρένο ανάπτυξης και φρένο πληθωρισμού!
   Με αυτό που γράφετε παραπάνω δημιουργείται η πιθανή παρανόηση για το αντίθετο...
   Τα υψηλά επιτόκια προσελκύουν καταθέσεις σε ένα τραπεζικό σύστημα αλλά αποθαρρύνουν τις παραγωγικές τοποθετήσεις τους στην οικονομία (δηλαδή αποθαρρύνουν επενδύσεις). Έτσι όπου υπάρχουν υψηλά επιτόκια, αναζητούνται στη συνέχεια πιο κερδοσκοπικού χαρακτήρα "τοποθετήσεις". Τα υψηλά επιτόκια δεν είναι "καλός αγωγός" μακροχρόνιας ανάπτυξης.

 8. Γιώργος Λ. avatar
  Γιώργος Λ. 27/03/2013 09:48:13

  Πολύ καλό αν και μακρύ άρθρο. Διαφωνώ σε ένα θέμα: Αν και είναι σωστό ότι η πρώτη όροι του Γιούρογκρουπ ήταν καλύτερη από τους δεύτερους, το γεγονός το ΟΧΙ της βουλής ήταν πάρα μα πάρα πολύ χρήσιμο, γιατί απέδειξε 100% πως δεν υπάρχει Ρωσική λύση. Και μόνο για αυτό το λόγο νομίζω ότι το ΟΧΙ στην πρώτη πρόταση ήταν πάρα πολύ θετικό. Για να το κατανοήσουμε αυτό πρέπει να σκεφτούμε, πια θα ήταν η πιθανότητα εφαρμογής της πρώτης απόφασης όταν η αντιπολίτευση στην Κύπρο θα συνέχιζε να τραγουδά το 'τροπάρι' ότι η Ρωσία θα προσέφερε λύση. Από αυτή την πλευρά ΕΥΤΥΧΩΣ που υπήρξε οτι ΟΧΙ, διοτι η διδακτική αξία των όσων ακολούθησαν είναι τεράστια (και το κυριότερο - ΠΡΟΦΑΝΗΣ πλέον για όλους εκτός από τους κλινικά πλέον βαθιά φαντασιωμένους που πάντοτε θα υπάρχουν μερικοί).

  • Tηλέμαχος avatar
   Tηλέμαχος @ Γιώργος Λ. 27/03/2013 12:17:26

   Από μιαν άποψη έχεις δίκιο. Πολύ "διδαχτικά" όσα συνέβησαν στην Κύπρο, πράγματι...
   Αλλά το θέμα δεν είναι να καταστραφούμε για να "μάθουμε". Το θέμα είναι να αποφεύγουμε την καταστροφή, διορθώνοντας, ταυτοχρονα, τα σφάλματά μας.
   Αντικείμενο της Πολιτικής είναι να διαλέγουμε την καλύτερη λύση κάθε φορά, ή εν πάση περιπτώσει, την λιγότερο κακή. Όχι να πηγαίνουμε στη ...χειρότερη για να "μάθουμε"!
   Αντικείμενο της Πολιτικής, είναι να ΜΗ φτάνουμε στο σημείο να διαλέγουμε τη "λιγότερο κακή" λύση...
   Κι αν πρέπει να μάθουμε κάτι απ' όσα συνέβησαν στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες (αλλά και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια), είναι να βλέπουμε τα "σημάδια" της κρίσης που έρχεται και να αντιδρούμε έγκαιρα. Όχι να "αιφνιδιαζόμαστε" για όσα έπρεπε να ξέρουμε από καιρό.
   Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, εγώ αγαπώ την Κύπρο. Και θεωρώ τους Κύπριους αδέλφια μου. Έχουν κι αυτοί τα ελαττώματά τους. Κι εμείς οι Ελλαδίτες δεν πάμε πίσω. Αλλά όταν αγαπάς και νιάζεσαι για κάτι ή για κάποιον, είσαι αυστηρός μαζί του. Γιατί θέλεις να ξεπεράσει το πρόβλημα και να ξανασταθεί στα πόδια του.
   Είμαι βέβαιος ότι η Κύπρος θα τα καταφέρει. Όπως και η Ελλάδα, άλλωστε.
   Και το κυριότερο: ΔΕΝ επιχαίρω για τα δεινά της Κύπρου γιατί "επιβεβαιώνουν", τάχα, τις ιδεοληψίες μου! Δεν εύχομαι "να πάθουν για να μάθουν". Προσπαθώ να αποφύγουμε κι εμείς οι Ελλαδίτες και οι Κύπριοι τα χειρότερα...
   Λυπάμαι, αν κάποιοι νιώθουν ακριβώς έτσι. Και δεν το κρύβουν κι όλα...

   • Γιώργος Λ. avatar
    Γιώργος Λ. @ Tηλέμαχος 27/03/2013 21:57:08

    Τηλέμαχε, συμφωνώ με το ότι στην πολιτική πρέπει πάντοτε να προσπαθεί να αποφεύγει κάποιος τις χειρότερες λύσεις - απλά το εκλογικεύω κάπως και βλέπω ένα (παράδοξο) θετικό σε αυτό που έγινε μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης απόφαση του Γιούρογκρουπ. Δεν κάνω διάκριση μεταξύ Ελλήνων της Ελλάδας και της Κύπρου - αν και υπάρχουν σημειολογικές διαφορές λόγω διαφορετικής ιστορικής εξέλιξης, γενικά είμαστε εντός / εκτός και επι τα αυτά. Είναι μεγάλη βλακεία να πιστεύουν κάποιοι στην Ελλάδα ότι οι Κύπριο είναι 'διαφορετικοί' (και το ίδιο για όσους πιστεύουν το ίδιο στην Κύπρο). Φιλικά.

    • Tηλέμαχος avatar
     Tηλέμαχος @ Γιώργος Λ. 28/03/2013 10:47:42

     Ειλικρινά χαίρομαι που συμφωνούμε. Αλλά καμιά φορά χρειάζονται να δοθούν εκατέροθεν διευκρινίσεις για να το κατάλάβουμε...

 9. ferdinand avatar
  ferdinand 27/03/2013 09:50:09

  Η ΕΚΤ παράγει χρήμα, 9 δις πότε πρόλαβε και άντλησε η Λαϊκή μέσω ELA;
  Απλά δεν παράγει όσο θα ήθελαν κάποιοι, τόσο ώστε να δανείζει απευθείας και στα κράτη όπως (δυστυχώς μάλλον σοβαρά) αιτήθηκε ο μέγας ηγετής Πάνος Καμμένος.
  Κι αυτό που περιγράφετε ως δυσκαμψία είναι από μία άποψη πλεονέκτημα και δικλείδα ασφαλείας του ευρωσυστήματος, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους. Να το φοβάστε όταν γίνει εύκαμπτο και βγουν τα ευρωομόλογα που όλοι έμαθαν και ζητάνε ως λύση διά πάσαν νόσον.
  Διότι τότε οι Παπανδρέου και οι Χριστόφιες και οι επίδοξοι Τσάβες της Μεσογείου δεν θα 'χουν κανένα λόγο να πάρουν δυσάρεστα μέτρα προκειμένου να ικανοποιήσουν "τοκογλύφους", αφού οι "τοκογλύφοι" θα τους έχουν ήδη δώσει τα ανίερα λεφτά τους.
  Τότε είναι που στην πρώτη στραβή, που σίγουρα κάποτε θα υπάρξει, θα γίνει το άγριο μαλλιοτράβηγμα για το ποιος χρωστάει τι σε ποιον και τότε είναι που πραγματικά θα κινδυνεύσει όλο το οικοδόμημα με κατάρρευση.

  • Tηλέμαχος avatar
   Tηλέμαχος @ ferdinand 27/03/2013 15:10:14

   Το ELA είναι έκτακτη παροχή ρευστότητας σε τράπεζες που έχουν πρόβλημα. Και υπό μορφήν "δανείου".
   Δεν είναι παροχή ρευστότητας στην Οικονομία συνολικά, ΠΡΙΝ υπάρξει πρόβλημα και για να ΜΗΝ υπάρξει πρόβλημα...
   Εκείνο που υπαινίσσονται κάποιοι (οι πάντες εκτός Ευρώπης) είναι να γίνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως όλες οι άλλες Κεντρικές Τράπεζες. "Δανειστές εκτάκτου ανάγκης"! Δηλαδή να ασκούν το εκδοτικό τους προνόμιο, όταν εμφανίζεται η κρίση, για να μην χρειάζεται να δίνουν ενέσεις ρευστότητας στις επί μέρους τράπεζες όταν πια είναι αργά. Και για να μη χρειάζεται να δανείζουν κάποιοι κάποιους άλλους και να θέτουν όρους.
   Όταν αλληλοδανειζόμαστε ανακατανέμουμε την υπάρχουσα ρευστότητα. Όταν ασκείται το εκδοτικό προνόμιο παράγεται καινούργια ρευστότητα. Αυτή είναι η κύρια διαφορά.
   Αυτό συμβαίνει ΠΑΝΤΟΥ αλλού! Μόνο στην Ευρωζώνη δεν συμβαίνει.
   Δεν είναι πάντα αποτελεσματικό. Κάποιες φορές έχει και παρενέργειες. Κι είναι ένα όπλο που χρειάζεται να χρησιμοποιείται με φρόνηση (και κανόνες).
   Αλλά χωρίς αυτό δεν στέκει ένα νομισματικό σύστημα.

 10. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 27/03/2013 09:58:59

  Γερμανία ευχαριστημένη, Ρωσία ευχαριστημένη, καζάν-καζάν!

 11. ΓΑΝΤΙ avatar
  ΓΑΝΤΙ 27/03/2013 10:19:41

  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΚΟΝΤΕΣ ( ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΩΝ ΜΕΤΡΩΝ) ΚΑΙ Σ ΑΥΤΟΥΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ...ΣΟΛΩΝ

 12. η Dimi avatar
  η Dimi 27/03/2013 10:49:21

  Κύπρος: Ώρα Απόδοσης Ευθυνών Για Τη Κρίση
  πηγή: news.gr/msn.com/news/political | Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2013

  Τη δέσμευση της κυβέρνησης του προέδρου Αναστασιάδη να ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας και να εντοπίσει τους υπαίτιους της πρωτοφανούς για την Κύπρο οικονομικής τραγωδίας, επαναβεβαίωσε ο Χρίστος Στυλιανίδης.

  Σε συνέχεια της προχθεσινής εξαγγελίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκίνησε επαφές με στόχο το σχηματισμό ερευνητικής επιτροπής και διαμόρφωση των όρων εντολής της και η οποία θα αναζητήσει τυχόν ποινικές, αστικές ή πολιτικές ευθύνες για τη μεγάλη οικονομική τραγωδία που έπληξε τον τόπο. Για το θέμα αυτό , ανέφερε, ίσως να ληφθούν αποφάσεις σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

  Σε πολιτικό επίπεδο ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, διαβουλεύθηκε με συνεργάτες του και άλλους συμβούλους με στόχο να ορίσει μια ομάδα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης. Αυτή η ομάδα-«ομπρέλα» διαχείρισης της κρίσης θα αποτελείται από υπουργούς, εμπειρογνώμονες και θα έχει ακόμη τη βοήθεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, είτε σε επίπεδο Επιτροπής Οικονομικών είτε σε επίπεδο Προεδρείου της Βουλής. Σε αυτή την ομάδα διαχείρισης της κρίσης θα πρέπει να αξιοποιηθούν, όπως σημειώνεται, όσοι μπορούν να προσφέρουν σε πολύ ψηλό επίπεδο.

  Αντίστοιχες ομάδες διαχείρισης της κρίσης θα δημιουργηθούν και σε κάθε υπουργείο, με την αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών, στοχεύοντας το κάθε υπουργείο ξεχωριστά να αντιμετωπίσει αυτό το δύσκολο έργο που έχει, ιδιαίτερα σε αυτές τις πρώτες μέρες.

  Επίσης, ομάδα ειδικών από διάφορα υπουργεία, ακόμη και με εμπειρογνώμονες που προσφέρουν τη βοήθεια τους αφιλοκερδώς από τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό, επεξεργάζεται σενάρια για το πώς θα διασφαλιστούν τα Ταμεία Προνοίας με βάση την εξαγγελία του Προέδρου του Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Υπάρχουν διάφορα σενάρια τα οποία προς το παρόν, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, «διότι βρισκόμαστε σε μια λεπτή και ευαίσθητη στιγμή, αλλά μόλις έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα θα τα ανακοινώσουμε».

  Σήμερα ο Ν. Αναστασιάδης αρχίζει συσκέψεις που αφορούν σε θέματα επενδύσεων και στην υλοποίηση των καθυστερημένων αναπτυξιακών έργων. Στη σύσκεψη αυτή θα λάβουν μέρος οι αρμόδιοι με το αντικείμενο αυτό υπουργοί, και θα συζητηθεί το θέμα των γραφειοκρατικών διαδικασιών που δυστυχώς δημιούργησαν πολλές από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε σχέση με αναπτυξιακά έργα.

  Επίσης, σήμερα θα γίνει σύσκεψη για το θέμα της ενέργειας και της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

 13. άγρυπνη avatar
  άγρυπνη 27/03/2013 11:04:44

  Τα αυτονόητα, που πολύ καλά περιγράψατε,γιατί η Ευρώπη δεν τ'αντιμετωπίζει,αλλά συνεχίζει να τα επιδεινώνει;και μάλιστα με ιταμότητα και απαξίωση των μικρών;Απλο'ι'κό,ίσως,αλλά οι δανειστές δανείζουν τοκογλυφικά,μη σεβόμενοι την εθνική κυριαρχία[αγγλικό δίκαιο κ.λ.π],μια Γερμανία αποστραγγίζει το ρευστό απ'όλες τις χώρες,δημιουργώντας ένα υπερκράτος-τέρας[η επόμενη και θανατερή φούσκα;]για να τελειώσει κάποτε το φιλόδοξο πείραμα που λέγεται ΕΕ.Υπάρχει ακόμα ελπίδα.Διανοούμενοι,αυτή τη φορά,απ'όλες τις χώρες, να θέσουν τα νέα θεμέλια μιας ένωσης που θα σέβεται την ιστορία της δημοκρατίας, αυτής της ταλαίπωρης ηπείρου.

 14. άγρυπνη avatar
  άγρυπνη 27/03/2013 11:20:51

  Η αντίσταση στην δικτατορία των τεχνοκρατών,ανήκει στους ανθρώπους του πνεύματος,που επείγει να βγούν από την σπηλιά που κρύβονται.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ άγρυπνη 27/03/2013 11:50:54

   Μα τι βαθεια σπηλια ειναι αυτη; κανενα φως, καμμια φωνη, σιωπη και ερεβος....

   • Queen For The Black Side avatar
    Queen For The Black Side @ Ρηνα 27/03/2013 11:59:06

    Κι ἤθελε ἀκόμη... / Μανώλης Αναγνωστάκης

    Κι ἤθελε ἀκόμη πολὺ φῶς νὰ ξημερώσει. Ὅμως ἐγὼ
    Δὲν παραδέχτηκα τὴν ἧττα. Ἔβλεπα τώρα
    Πόσα κρυμμένα τιμαλφῆ ἔπρεπε νὰ σώσω
    Πόσες φωλιὲς νεροῦ νὰ συντηρήσω μέσα στὶς φλόγες.
    Μιλᾶτε, δείχνετε πληγὲς ἀλλόφρονες στοὺς δρόμους
    Τὸν πανικὸ ποὺ στραγγαλίζει τὴν καρδιά σας σὰ σημαία
    Καρφώσατε σ᾿ ἐξῶστες, μὲ σπουδὴ φορτώσατε τὸ ἐμπόρευμα
    Ἡ πρόγνωσίς σας ἀσφαλής: Θὰ πέσει ἡ πόλις.
    Ἐκεῖ, προσεχτικά, σὲ μιὰ γωνιά, μαζεύω μὲ τάξη,
    Φράζω μὲ σύνεση τὸ τελευταῖο μου φυλάκιο
    Κρεμῶ κομμένα χέρια στοὺς τοίχους, στολίζω
    Μὲ τὰ κομμένα κρανία τὰ παράθυρα, πλέκω
    Μὲ κομμένα μαλλιὰ τὸ δίχτυ μου καὶ περιμένω.
    Ὄρθιος καὶ μόνος σὰν καὶ πρῶτα περιμένω.
    ---------
    Η Κύπρος, ως το πιό ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού, δεν έχει πει την τελευταία της λέξη ακόμη.......

    • Tηλέμαχος avatar
     Tηλέμαχος @ Queen For The Black Side 27/03/2013 14:30:11

     Εσείς "Μεγαλειοτάτη" το...ποίημα σας!
     Να σας περνά άραγε από το μυαλό ότι με ποιήματα δεν απαντώνται τα ερωτήματα που συζητάμε εδώ;
     Δεν το νομίζω...
     Ίσως αυτή η έφεσή σας στην ποιηση να δείχνει σοφία.
     Ίσως να δείχνει μια ελαφρώς "μπλαζέ" στάση απέναντι σε μας τους υπόλοιπους που επιμένουμε να συζητάμε επί του συγκεκριμένου, κι όχι να σολάρουμε.
     Συμφωνώ μαζί σας στο τελευταίο: Η Κύπρος δεν είπε την τελευταία λέξη της. Ούτε η Ελλάδα, θα προσέθετα.
     Είμαι βέβαιος, όμως, ότι η "τελευταία λέξη" δεν θα είναι... ποιητική. Έστω και του Μανώλη Αναγνωστάκη που λατρεύω...
     ΥΓ Κάπου έχω κουραστεί επί πολλά χρόνια, να ακούω τους και ντεμέκ "διανοούμενους" όταν δεν έχουν επιχειρήματα - ή δεν καταλαβαίνουν τα επιχειρήματα των άλλων - να ξεφουρνίζουν μια κουλτουριάρικη παρόλα και να νομίζουν ότι κάτι λένε.
     Απλώς εκτός θέματος.
     Κι εκτός αισθητικής επίσης.
     Θα μπορούσα να σας πώ κι εγώ ένα ποίημα:
     --Αρνάκι άσπρο και παχύ, της μάνας του καμάρι...
     Δεν είναι το ίδιο όμορφο με το δικό σας. Αλλά είναι το ίδιο ΑΣΧΕΤΟ με το θέμα μας...

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Tηλέμαχος 27/03/2013 16:03:19

      Τα ποιήματα απαντούν σε όλα τα ερωτήματα αγαπητέ, αρκεί να έχει τη δυνατότητα ο αναγνώστης με ανοικτή ψυχή, να λάβει τις απαντήσεις.... Εγώ τα χρησιμοποιώ συχνότατα, γιατί πραγματικά υπερκαλύπτουν την ανάγκη ....επιχειρημάτων. Αν δεν εννοήσατε, ξαναπροσπαθήστε.
      Στο μόνο που θα συμφωνήσω μερικώς, είναι οτι ούτε η Ελλάδα είπε την τελευταία της λέξη, αλλά όπως πάμε μέχρι να την πει, μπορεί να αφήσει την τελευταία της ....πνοή !!! Αυτός είναι ο κίνδυνος.

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Tηλέμαχος 27/03/2013 16:11:09

      ''Ίσως αυτή η έφεσή σας στην ποιηση να δείχνει μια ελαφρώς “μπλαζέ” στάση απέναντι σε μας τους υπόλοιπους που επιμένουμε να συζητάμε επί του συγκεκριμένου, κι όχι να σολάρουμε'' Οι ποιητές ''σολάρουν'' , κι όχι εγώ. Δεν υπογράφω τι σκέψεις τους :-). Απλά εκφράζομαι συνοπτικά, αποφεύγοντας τα πολλά λόγια μερικές φορές. Εσείς πραγματικά επιλέξατε το ποίημα που σας ταιριάζει απόλυτα. Προσέξτε όμως, γιατί το αρνάκι σας όσο και να βελάζει για να το...λυπηθούν, το βλέπω πρώτα στο λεπίδι του χασάπη κι ύστερα στο τσιγκέλι και στη σούβλα, μέρες που έρχονται :-) ! Δεν παίζουνε με αυτά τα πράγματα......

     • Tηλέμαχος avatar
      Tηλέμαχος @ Queen For The Black Side 27/03/2013 16:23:12

      Μικρή διόρθωση:
      Οι ποιητές δεν σολάρουν! Εκφράζουν συναισθήματα.
      Εσείς σολάρετε όταν τα χρησιμοποιείτε, αντί επιχειρημάτων, όπου σας βολεύει.
      Το "αρνάκι άσπρο και παχύ" δε βελάζει.
      Σας ειρωνεύετε!
      Δεν είναι βέβαια μπλαζέ, όπως η δική σας παρόλα!
      Αλλά αυτό ακριβώς προσπαθεί να σας δείξει: Την αντίστηξη της απλής ειρωνείας, προς το επιτηδευμένο μπλαζέ τίποτα!

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Tηλέμαχος 27/03/2013 18:32:57

      Πώς γίνεται να με ειρωνευτεί το έρμο το προβατάκι σας, που αδυνατεί, δειλιάζει, να τρέξει στο λιβάδι ελεύθερο, ώστε να σώσει τον εαυτό του; Το υπερτιμάτε θαρρώ!Αφού ως υπάκουος μαθητής σας, μονάχα να βελάζει υποταγμένο ξέρει, μήπως και καλοπιάσει σκούζοντας το δήμιό του! Είναι στα σίγουρα χαμένο.....
      Μη με κατηγορείτε αδίκως που επιλέγω την ποίηση για να εκφραστώ ! Για μένα είναι όπλο και δώρο, κι όσο και να σας εκνευρίζει, θα συνεχίσω να τη χρησιμοποιώ. Τα λόγια σας χάνετε. Κι αντί τα ...χάνετε, καλύτερα να προσπαθήσετε ν' αντιληφθείτε το εκάστοτε μεταφερόμενο νόημα-μήνυμα :-). Σας ευχαριστώ για τον χαριτωμένο... αντίλογο και καλό σας βράδι.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Tηλέμαχος 27/03/2013 18:32:32

      Η ποίηση, η πραγματική ποίηση, δεν είναι ούτε άσχετη με την αλήθεια, ούτε άτοπη στον διάλογο, ούτε ντεμέκ διανόηση. Είναι η απεικόνιση της πραγματικότητας με λιγότερες λέξεις. Σας θυμίζω τα λόγια του Πλάτωνα:

      Η ποίηση είναι εγγύτερα στη ζωτική αλήθεια απ' ό,τι η ιστορία.

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Νιόβη 27/03/2013 18:36:23

      Αγαπητή Νιόβη και ο Τηλέμαχος το γνωρίζει, αλλά του σώθηκαν τα επιχειρήματα και καταφεύγει στη σκηνοθετημένη ''επίθεση'', μήπως κερδίσει τις ...εντυπώσεις. Κατανοητό.

     • Tηλέμαχος avatar
      Tηλέμαχος @ Queen For The Black Side 28/03/2013 10:54:25

      Ποιά επιχειρήματα;
      Έχετε την εντύπωση ότι καταλαβαίνετε από επιχειρήματα;
      Αν ναι, γιατί πετάτε άσχετα ποιητικά τσιτάτα.
      Και δεν καταλαβαίνετε κάν ότι είναι ωραία ποιήματα, αλλά ΑΣΧΕΤΑ με το θέμα μας!
      Τι να σου πεί η δόλια η ποίηση του Αναγνωστάκη, για το αν το ΕLA είναι δάνειο η "παραγωγή χρήματος";
      Εσείς εγκαινιάσατε την υπεκφυγή δια της ποίησης.
      Αλλά η ποίηση είναι λόγια αισθητική έξαρση δεν είναι αναλυτικη προσέγγιση...
      Τα έχετε μπερδεμένα λιγουλάκι...

     • antinewsistas avatar
      antinewsistas @ Queen For The Black Side 29/03/2013 09:00:57

      Κυρία μου,Queen For The Black Side, δεν έχετε με κάτι άλλο να ασχοληθείτε και πήρατε εργολαβία το πληκτρολόγιο;

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Queen For The Black Side 29/03/2013 15:51:13

      @ antinewsistas :
      :-) ΝΑΙ. Όταν χρησιμοποιώ το πληκτρολόγιο, είναι γιατί έτσι μου αρέσει.

 15. blue nile avatar
  blue nile 27/03/2013 11:51:51

  Είναι καλός ο διάλογος αλλά ακόμα καλύτερος όταν βασιζεται σε κοινή κατανόηση όρων, καταστάσεων και αξιών ώστε η όποια διαφωνία να είναι γόνιμη.

  Πριν συζητήσουμε το οτιδήποτε ας κληθούμε να απαντήσουμε σε κάποια θεμελιώδη ερωτήματα.

  1) Θα μπορούσε να συνεχίζει να υπάρχει ευρωζώνη αν η Ελλάδα αποχωρούσε από αυτή;
  2) Η ίδια ερώτηση στην περίπτωση της Κύπρου.

  Αν η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι πως η ευρωζώνη δεν θα μπορούσε να σταθεί μετά από μια ελληνική απώλεια, και καλώ όποιον θέλει να αποδείξει το αντίθετο, όλα τα εκβιαστικά διλήμματα που μας έχουν τεθεί, θα μπορούσαν να έχουν αντιστραφεί.
  Σίγουρα η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι πιο δύσκολη.
  Με την Κύπρο να έχει μια πολύ μικρή συμμετοχή στο ευρωζωνικό οικοδόμημα, κάτι που δεν παρέλειπαν να υπενθυμίσουν με κάθε ευκαιρία οι εταίροι μας, θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα είναι δυνατόν η ευρωζώνη να αποσοβήσει τους κραδασμούς από μια κυπριακή έξοδο.
  Προσωπική μου γνώμη είναι ότι ακόμα και η έξοδος της μικρής Κύπρου θα γκρέμιζε το ευρωζωνικό οικοδόμημα.
  Η ευρωζώνη τρεκλίζει, τα χαμηλά ισπανικά και ιταλικά επιτόκια παραμένουν χαμηλα λόγω ΟΜΤ που δεν μπορεί να συνεχίζει επ'άπειρον και η ΕΚΤ κατά παράβαση του καταστατικού της παρέχει ρευστότητα σε όλες τις ιδιωτικές ευρωπαικές τράπεζες.
  Μια κυπριακή έξοδος θα μπορούσε να γκρεμίσει τα πάντα γιατί ακριβώς όλα πλέον ισοροροπούν στην κόψη του ξυραφιού.

  Αν αναλογιστούμε τα παραπάνω τότε το λάθος της κυπριακής βουλής δεν είναι το ότι ψήφισε πρώτα ΟΧΙ και μετά ΝΑΙ.
  Το λάθος ήταν ότι δεν συνέχισε το ΟΧΙ.

  Λέγοντας το δεύτερο ΝΑΙ, τι κέρδισε άραγε;
  Απέφυγε μια διάλυση στην περίπτωση που οι ευρωπαίοι δεν υπολόγιζαν το τεράστιο ρίσκο και σταματούσαν την χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών, σώζοντας πολύ πολύ προσωρινά την θέση της σε ένα ασθμαίνων ευρώ, αλλά την περιμένει ο μνημονιακός κόλαφος.
  Με έναν από τους δύο πυλώνες ανάπτυξης της απενεργοποιημένο και με επιβολή μέτρων που θα δημιουργήσει εκεί την ίδια αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση όπως και εδώ.
  Μέτρα που κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα περάσουν από το κυπριακό κοινοβούλιο.
  Το 2010 η Ελλάδα, με τον ανεκδιήγητο ΓΑΠ, αποδεχόμενη το μνημόνιο άνοιξε το δρόμο για την επιβολή παρόμοιων πολιτικών στις άλλες προβληματικές χώρες. Με τα γνωστά πανευρωπαικά αποτελέσματα...
  Το 2013 αποδεχόμενη η Κύπρος το κούρεμα των καταθέσεων ανοίγει πάλι έναν καταστροφικό δρόμο που θα προτιμηθεί αντί της αναγκαίας τραπεζικής ενοποίησης. Με πολύ χειρότερα μελλοντικά αποτελέσματα.

  Αναζητείται ελπίδα...

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ blue nile 27/03/2013 12:23:59

   + 10000000000000
   «Η μόνη μου ελπίδα είναι η απελπισία μου.»
   Ζαν Μπατίστ Ρασέν (1639 – 1699)
   ( Ρακίνας, Γάλλος θεατρικός συγγραφέας).

  • Seagull avatar
   Seagull @ blue nile 27/03/2013 13:38:48

   Αναζητείται ... (ακόμη η ελπίδα)
   Skai.gr Κώστας Μηλλιός: Τα οικονομικά προβλήματα δεν είναι θέμα νομίσματος αλλά πολιτικής.
   Το δίλλημα είναι μέσα ή έξω από το ευρώ ή τι αλλάζει σε αυτό το προτεκτοράτο προσκυνημένων αν συνεχίζουν να το κυβερνούν διεφθαρμένοι.(πολιτικοί, δημοσιογράφοι κλπ)

  • άγρυπνη avatar
   άγρυπνη @ blue nile 27/03/2013 14:15:55

   Αναζητούνται ακτιβιστές του ευρωπα'ι'κού πνεύματος και κουλτούρας.Οι μελλοντικοί μας ήρωες.

  • Tηλέμαχος avatar
   Tηλέμαχος @ blue nile 27/03/2013 14:18:36

   Να θέσω κι ένα τρίτο ερώτημα - ρητορικό ασφαλώς, όπως ρητορικά ήταν και τα δικά σας:
   Πώς θα ήταν η Ελλάδα αν έβγαινε από το ευρώ;
   Είδατε κάποιες σκηνές την περασμένη εβδομάδα στην Κύπρο:
   Την πρώτη μέρα ο κόσμος πανηγύριζε το "υπερήφανο ΟΧΙ".
   Τη δεύτερη, πήγαινε στα ΑΤΜ και σήκωνε μέχρι 260 ευρώ.
   Την τρίτη πήγαινε στα ΑΤΜ και σήκωνε ως 100 ευρώ.
   Την τέταρτη μέρα δεν θα είχε τίποτε να σηκώσει.
   Αλλά κι αν σήκωνε δεν υπήρχαν εμπορεύματα στα ράφια.
   Και τότε άρχισε να... αναθεματίζει το υπερήφανο ΟΧΙ. Και είπε το ΝΑΙ, για λύση πιο οδυνηρή απ' αυτήν που αρνήθηκε.
   Θα μου πείτε η Ελλάδα είναι πιο μεγάλη από την Κύπρο. Ασφαλώς και είναι. Αλλά είναι τόσο μεγάλη, ώστε να διακινδυνεύσουν οι δανειστές της, να υποχωρήσουν στον εκβιασμό της Ελλάδας και ύστερα να υποχρεωθούν να το κάνουν και για την Ιταλία και για την Ισπανία. Αυτό δεν μπαίνει στο συλλογισμό σας. Γιατί αυτό απλώς δεν μπορεί να γίνει. Σε μια τέτοια περίπτωση, το κόστος θα έφτανε στα τρισεκατομμύρια ευρώ! Όχι το κόστος υποχώρησης στον εκβιασμό της Ελλάδας. Αλλά το κόστος υποχώρησης σε όλους τους "νότιους" που θα συμπαρασύρει η υποχώρηση έναντι της Ελλάδας. Γι' αυτό όσοι "ποντάρουν" σε αυτό κάνουν λάθος. Χοντρό λάθος.
   Το αν είναι να διαλυθεί η ευρωζώνη μετά - και εξ αιτίας μας - τι να το κάνω; Ωραία "παρηγοριά"...
   Θα τους έχουμε "εκδικηθεί", αλλά εμείς θα είμαστε κατεστραμμένοι για πολλά χρόνια.
   Βλέπετε εμένα με ενδιαφέρει να γλιτώσουμε εμείς. Να μη διαλυθεί εξ αιτίας μας η ευρωζώνη, κι αν διαλυθεί εμείς στο μεταξύ να είμαστε "θωρακισμένοι".
   Εσάς σας ενδιαφέρει να τιμωρηθούν οι "κακοί".
   Δεν μας ενδιαφέρει το ίδιο πράγμα. Γι' αυτό διαφωνούμε...

   • Queen For The Black Side avatar
    Queen For The Black Side @ Tηλέμαχος 27/03/2013 14:50:34

    ''Πώς θα ήταν η Ελλάδα αν έβγαινε από το ευρώ;
    Είδατε κάποιες σκηνές την περασμένη εβδομάδα στην Κύπρο '' Αυτός ο....εκφοβιστικός συσχετισμός, πόσο απλοϊκά επαναλαμβανόμενος και πλασματικός! Ποιά Ευρώ καλέ μας Τηλέμαχε; Ποιές κλειστές Τράπεζες; Ποιά άδεια ράφια; Που ζείτε; Απευθύνεστε σε επί ήδη 3 χρόνια έγκλειστους του Μνημονιακού Άουσβιτς. Όχι σε ...νεοεισερχόμενους που φοβούνται το άγνωστο. Εμείς αυτόν τον συγκεκριμένο μπαμπούλα, τον έχουμε ήδη σκοτώσει μέσα στην ψυχή μας. Δεν μας τρομάζει πλέον :-). Τώρα ΔΕΝ υπάρχουν πια Ευρώ στις Τράπεζες για πάααρα πολλούς από εμάς, στα ράφια τα προϊόντα για πάαααρα πολλούς επίσης ΔΕΝ υπάρχουν, οι Βενζίνες και τα Πετρέλαια και να υπάρχουν είναι τόσο μακριά από τα χέρια μας, που είναι σαν να μην υπάρχουν, μην κουράζεστε λοιπόν...Βρείτε άλλο τρόμο να μας ταϊσετε, αν και δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν πια γι αυτού του είδους το παραμύθιασμα...... Οι βολεμένοι λιγοστεύουν επικίνδυνα, άρα και οι ...τρομοκρατίσιμοι.
    '' Βλέπετε εμένα με ενδιαφέρει να γλιτώσουμε εμείς. Να μη διαλυθεί εξ αιτίας μας η ευρωζώνη, κι αν διαλυθεί εμείς στο μεταξύ να είμαστε “θωρακισμένοι”.
    Εσάς σας ενδιαφέρει να τιμωρηθούν οι “κακοί”. ''
    Λάθος κάνετε. Θέλουμε να βγούν απ΄τη ζωή μας οι εκβιαστές, οι ληστές και οι χυδαίοι ανίκανοι Ευρωπολιτικάντηδες της συμφοράς. Οχι να τιμωρηθούν. Να εξαφανιστούν.
    Ποιοί χωράμε άλλωστε μέσα σε αυτό το ''ΕΜΕΙΣ'', που περιγράφετε; Σίγουρα, Δε χωράμε ΟΛΟΙ κύριε. Αυτό είναι το πρόβλημα και η διαφωνία. Διαφωνούμε βέβαια και ως προς αυτό που αποκαλείτε ''σωτηρία'' και που όπως πάμε, για εμάς θα επέλθει μόνο μετά...θάνατον !

    • Tηλέμαχος avatar
     Tηλέμαχος @ Queen For The Black Side 27/03/2013 15:00:16

     Σας θυμίζω πως οι ίδιοι που είπαν ΟΧΙ στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα είπαν ΝΑΙ τώρα. Κάτι θα ξέρουν. Κάτι θα κατάλαβαν εκείνοι.
     Εσείς πάλι δεν καταλάβατε...
     Κι ούτε πρόκειται, όπως φαίνεται...

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Tηλέμαχος 27/03/2013 15:37:14

      Όχι οι ίδιοι κύριε.
      Το ΟΧΙ το είπε ο υπερήφανος Ελληνικός Κυπριακός λαός.
      Το Ναί, το είπαν οι ατάλαντοι διαχειριστές, οι υπαίτιοι και οι συνδιαμορφωτές της καταστροφικής πραγματικότητας.
      Σίγουρα και αυτοί ....κατάλαβαν, κι εγώ κατάλαβα :-) και όλοι τους καταλάβαμε τώρα πια....
      Το δράμα είναι εν εξελίξει και την τελευταία λέξη, θα την έχει οπωσδήποτε αυτός που πρόκειται να ματώσει.
      Ας τον ακούσουμε........

     • blue nile avatar
      blue nile @ Queen For The Black Side 27/03/2013 15:59:09

      Τηλέμαχε πραγματικά ευχαριστώ για τον διάλογο όμως η βασική μου αντίρρηση είναι ότι επιχειρείτε να πείσετε ότι πρέπει να δεχτούμε μια πολιτική με εφιαλτικά αποτελέσματα φοβούμενοι ότι αν δεν τη δεχτούμε θα πάθουμε χειρότερα. (Που όπως είπε ο Queen For The Black Side τα χείριστα έχουν έρθει ήδη για σημαντική μερίδα του πληθυσμού και έρχονται γοργά για όλο και περισσότερους)
      Το ίδιο θεμελιώδες δίλημμα εδώ και τρία χρόνια .
      Μόνο που θα σταματήσει αυτό;
      Γιατί το επόμενο δίλημμα μπορεί να είναι του τύπου: αυτοκτονήστε τώρα μόνοι σας γιατί αλλιώς θα σας σκοτώσουμε με βασανιστήρια !

     • Tηλέμαχος avatar
      Tηλέμαχος @ blue nile 27/03/2013 16:38:16

      Υπάρχει μια κρίσιμη διάκριση:
      Μερικά απ' αυτά που μας αναγκάζουν να κάνουμε έπρεπε να τα είχαμε κάνει μόνοι μας! Για παράδειγμα να υπάρχουν αναλυτικά λογιστικά στοιχεία στα Δημόσια Νοσοκομεία, όπου γινόταν το "μεγάλο φαγοπότι" για χρόνια! Υπάρχουν άλλα που μας τα επέβαλαν παράλογα και "τιμωτητικά". Και οδήγησαν σε αδιέξοδα...
      Το πρόβλημα είναι να βγούμε από αυτό το ζουρλομανδύα μιαν ώρα αρχύτερα. Όχι να υπερασπιζόμαστε ένα μοντέλο που είχε καταρρεύσει και αποτελούσε το απόλυτο ΑΔΙΕΞΟΔΟ για τη χώρα και την απόλυτη ΑΔΙΚΙΑ για την κοινωνία.
      Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Όφειλε αυτό το μοντέλο Ανάπτυξης να το αλλάξει εγκαίρως. Δεν το έκανε. Τώρα την εκβιάζουν βάναυσα.
      Δεν μου αρέσουν οι εκβιασμοί. Ιδιαίτερα όταν τους υφίσταμαι εγώ ή τα αδέλφια μου.
      Αλλά την Ελευθερία μας δεν την κατακτάμε με Νοσοκομεία γεμάτα διαφθορά, ούτε με Τράπεζες γεμάτες μαύρο χρήμα.
      Αν κοιτάμε μπροστά και θέλουμε να απαλλαγούμε απο τη "μέγγενη", προσπαθούμε να απαλλαγούμε από τα αίτια που μας οδήγησαν ως εδώ. Δεν υπερασπιζόμαστε την... εξαρτησή μας από ένα στρεβλό μοντέλο εύκολου πλουτισμού.
      Δυστυχώς, πολλοί απ' αυτούς που πανηγύριζαν το "υπερήφανο ΟΧΙ" της περασμένης εβδομάδας, αρνούνται να δούν αυτή την εξάρτηση από τη "χλίδα" του εύκολου πλούτου.
      Κι αυτό δεν οδηγεί σε Ελευθερία...

     • Tηλέμαχος avatar
      Tηλέμαχος @ Queen For The Black Side 27/03/2013 16:03:21

      Ωραίο κόσμο έχετε πλάσει στο μυαλό σας.Τόσο βολικό για πάσης φύσεως ιδεοληψίες Το ζηλεύω, για να είμαι ειλικρινής:
      --Όταν το Κοινοβούλιο ψηφίζει ΟΧΙ είναι "επειδή το απαιτεί ο λαός"!
      --Όταν το ΙΔΙΟ Κοινοβούλιο, λίγα 24ωρα αργότερα ψηφίζει ΝΑΙ, είναι "οι ατάλαντοι διαχειριστές της καταστροφικής πραγματικότητας"!
      Πιθανότητα να κατάλαβαν που οδηγούσε το ΟΧΙ και να "ανέκρουσαν πρύμναν" γιατί δεν τους βγήκε τίποτε, δεν βλέπετε!

      Όπως λέει και η δημώδης ποίηση:
      -- Τρείς λαλούν και δυό χορεύουν!
      (Δεν είναι σαν το ποίημα του Αναγνωστάκη, βεβαίως, αλλά είναι ΕΝΤΟΣ θέματος...)
      Ή όπως θα έλεγε και ο Μπαλζάκ:
      --Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε
      και καρδιές δεν χαλάμε.
      (Δεν το είπε ο Μπαλζάκ έτσι ακριβώς, αλλά δεν βρήκα τίποτε πιο πρόχειρο...)

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Tηλέμαχος 27/03/2013 21:51:03

      α) O λαός εξανάγκασε τους βουλευτές να πούν ΟΧΙ. Τώρα οι βουλευτές λένε ναί κι αν προσέξετε, ο λαός συνεχίζει να λέει ΟΧΙ.
      β) Ή μείνετε στο αρνάκι άσπρο και στο τρεις λαλούν, ή αν θέλετε να τα.... υπερβείτε, επί τέλους διασταυρώστε αυτά που γράφετε :-).Το ''έτσι είναι αν έτσι νομίζετε'', είναι έργο του Λουίτζι Πιραντέλο. Δεν το είπε ο Μπαλζάκ. Ο Μπαλζάκ όμως, είπε το θείκό : «Οι γυναίκες τα γνωρίζουν όλα από ένστικτο.»

     • κανενας avatar
      κανενας @ Queen For The Black Side 28/03/2013 01:45:28

      ''Η πραότητα και η υπακοή είναι τα πιο ισχυρά όπλα της γυναίκας.'' Μπαλζακ επισης..

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Queen For The Black Side 28/03/2013 07:59:21

      @ κανένας :
      :-) Της δικής σας γυναίκας, αγαπητέ !
      Ο Μπαλζάκ επίσης είπε : «Υπάρχουν αισθήματα που οι γυναίκες τα διαισθάνονται και είναι μάταια κάθε προσπάθεια των ανδρών να τ' αποκρύψουν.»
      και
      «Όποιος δεν μπορεί να κυβερνήσει γυναίκα, δεν μπορεί να κυβερνήσει και έθνος.»

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Queen For The Black Side 28/03/2013 08:04:49

      Καλή σας ημέρα αγαπητή Νιόβη. Δύσκολο να το έχετε μαντέψει πάντως :-).

     • Tηλέμαχος avatar
      Tηλέμαχος @ Queen For The Black Side 28/03/2013 11:02:30

      Αργήσατε λίγο να το "πιάσετε", αλλά σας είχα προειδοποιήσει:
      "Δεν το είπε ο Μπαλζάκ ακριβώς έτσι..." έγραφα πιο πάνω...
      Εδώ, όμως, δεν φταίτε εσείς, Μεγαλειοτάτη, για να είμαστε δίκαιοι.
      Προφανώς είστε νεώτερη και δεν γνωρίζετε (ή είστε λίγο παλαιότερη και δεν θύμάστε), ότι στη δεκαετία του 80, όταν θέλαμε να ειρωνευθούμε τους "μπλαζέ κουλτουριάρηδες" της εποχής εκείνης (κυρίως γαλλοτραφείς) λέγαμε αδιακρίτης "όπως είπε και ο Μπαλζάκ"!
      Αυτό είχε προέλθει από κάτι κουλτουριάρηκες αποστροφές από προκηρύξεις της "17 Νοέμβρη". Που μέσα σε ένα ακατάσχετο παραλήρημα πέταγε και μια παρόλα για το έρμο το... Μπαλζάκ.
      Καλαμπούρι της εποχής εκείνης είναι, δικαίως να το αγνοείτε...

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Queen For The Black Side 28/03/2013 12:26:57

      @Βασίλισσα

      Έκανα μια ευχάριστη εικασία (η «μαντεψιά» που σας έγραψα εχθές), όχι «ανακάλυψη», προς Θεού. :) Ανταποδίδω την καλημέρα.

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Queen For The Black Side 28/03/2013 15:17:44

      @ Τηλέμαχος : Το αστείο περί Μπαλζάκ, κυκλοφορούσε μάλλον στην ΟΝΝΕΔ (τρελλό χιούμορ μιλάμε), κι έτσι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να το....πιάσω ΠΟΤΈ αγαπητέ Τηλέμαχε. Εγώ σίγουρα ήμουν με τους...άλλους :-) ! και όπως είπε και ο Σαίξπηρ - χωρίς αστείο-, '' Από το σοβαρό στο γελοίο, η απόσταση είναι μικρή. Από το γελοίο όμως στο σοβαρό, η απόσταση είναι τεράστια.''

     • Seagull avatar
      Seagull @ Tηλέμαχος 27/03/2013 15:52:14

      Ευχαριστώ την ιστοσελίδα για την φιλοξενία.
      Αγαπητέ Τηλέμαχε είμαι βέβαιη πως στα περισσότερα συμφωνούμε.
      Να σημειώσω καταρχήν πως εχω γνωρίσει στο πετσί μου τον εθελοντισμό και βέβαια δεν έχει καμία απολύτως σημασία εν προκειμένω. Θέτοντας ως αξία πάνω από όλα τον Άνθρωπο και την αξία της Ανθρώπινης Ζωής με την ενασχόληση γνώρισα τι σημαίνει "ακτιβισμός" , "εθελοντισμός". Έχω πει ήδη, πως κάποιες λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους ή τους δίνουμε άλλο νόημα, αναλόγως του Πολιτισμού μας, όπως σημείωνε και ο Χατζηδάκις. Προσωπικά γνώρισα και τον φόβο και κατάλαβα πως ο μεγαλύτερος φόβος είναι ο ίδιος μου ο εαυτός, γνώρισα το τι σημαίνει να είσαι ήδη οργανωμένος, προετοιμασμένος πριν χτυπήσει ο κίνδυνος, γνώρισα την ετοιμότητα και την θέληση.
      Αναφερόμουν ευρύτερα σε μια διαχρονική περίοδο των τελευταίων χρόνων, όχι αποκλειστικά της σημερινής. Αν θέλουμε να σπάσει το απόστημα, αν πονάμε την Ελλάδα μας θα πρέπει κάποτε να μην κρυβόμαστε, ακόμη και πίσω από το δάκτυλο, να μην φοβόμαστε, να μην υποκύπτουμε συνεχώς σε υποχωρήσεις. Να αποκτήσουμε την χαμένη περιφάνεια μας. Δείτε τις εξελίξεις σε όποια εφημερίδα και πριν αποφασίσετε δείτε αν είστε απόλυτα ικανοποιημένος. Δείτε αν είστε ικανοποιημένος με την θέση της Ελλάδας, ένα χέρι χωμένο στη Μεσόγειο με στρατηγική σημασία, δείτε την θέση του Έλληνα που δυσκολεύεται να ζήσει, δείτε την εξαθλίωση όσων υπερασπίστηκαν με όποιο τρόπο αυτό τον τόπο, διάβασα σήμερα και της Ζ.Μακ, δείτε ποιοι αμοίβονται όμως, ποιοί πρόλαβαν να σωθούν και σήμερα. Αμφιβάλω ακόμη και για το πόσο αμοίβεται ο νεαρός δημοσιογράφος που γράφει κείμενα με ορθρογραφικά λάθη.
      Ζητώ συγνώμη αλλά δεν υπάρχει ευχέρεια χρόνου, δεν έχω διαβάσει καν τα ποστς. Σημειώνω την λέξη δημαγωγία από τον Θουκυδίδη.

     • Tηλέμαχος avatar
      Tηλέμαχος @ Seagull 27/03/2013 17:27:43

      "Αναφέρομαι ευρύτερα σε μια ολόκληρη διαχρονική περίοδο..."
      Στο "ευρύτερα" συμφωνούμε απόλυτα!
      Αλλά στο συγκεκριμένο διαφωνούμε. Διότι αυτο ακριβώς προειδοποιώ να ΜΗΝ κάνουμε:
      Επειδή καήκαμε στο χυλό να φυσάμε και το γιαούρτι.
      Εδώ έχουμε κάτι πολύ διαφορετικό: Η χώρα πρέπει να αλλάξει για να σηκώσει κεφάλι. Δεν μπορεί να ζεί με δανεικά, να εξαρτάται από δανεικά και να το παίζει και... "εθνική υπερηφάνεια". Αληθινά υπερήφανη στάση είναι να ξεφύγουμε από την εξάρτηση απο τα δανεικά, εμείς οι Ελλαδίτες. Και να ξεφύγουν από την εξάρτηση από το μαύρο εξωχώριο χρήμα οι Κύπριοι.
      Η εθνική υποτέλεια που σωστά υπαινίσσεσαι, τόσα χρόνια, νομίζεις ότι ήταν άσχετη με όλη αυτή τη "χλίδα και γκλαμουριά" που κάπλαζε επί δύο-τρείς δεκαετίες; Ήταν η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος!
      Πιστεύω απόλυτα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορεί να τα αναπτυχθούν μια χαρά σε υγιείς βάσεις ανταγωνιστικότητας. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει, αν στο μεταξύ γίνουν ερείπια.
      Την περασμένη εβδομάδα είδαμε λίγες μόνο σκηνές από το τι θα μπορούσε να συμβεί, αν είχαμε διαλέξει την αυτοκαταστροφική "λύση".
      Αυτό προκάλεσε φόβο. Κι ο φόβος είναι ανθρώπινος.
      Αλλά η Ελευθερία απαιτεί να ξεπεράσουμε το φόβο. Όχι να τον αγνοήσουμε! Όχι να τον ξορκίζουμε με ποιήματα!
      Να τον ξεπεράσουμε: να εξηγήσουμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος Ανάπτυξης. Κι ότι δεν χρειάζεται να γίνουμε ερείπια για να τον βαδίσουμε. Αυτό λέω απλώς. Κι εγώ το πιστεύω ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Όσοι δεν το πιστεύουν, δεν παλεύουν το φόβο. Τον ξορκίζουν. Και οδηγούν στην απελπισία.
      Γιατί αυτή τη στιγμή ο λαός φοβάται της σκηνές που είδε στην Κύπρο. Κι αυτά που θα είχαν ακολουθήσει, αν δεν είχαν "ανακρούσει πρύμνα"...

     • blue nile avatar
      blue nile @ Tηλέμαχος 27/03/2013 22:06:24

      Τηλέμαχε.
      Πραγματικά συμφωνώ σε όλα όσα επισημαίνεις ως κακώς κείμενα του παρελθόντος και προσδοκώ ένα μέλλον όπως το περιγράφεις.
      Όμως η διαφωνία μου μαζί σου είναι ότι όλα αυτά δεν γίνονται επιβάλοντας περιοριστικά μέτρα 11,5 δις σε μια ήδη καθημαγμένη οικονομία.
      Το μόνο που θα γίνει είναι να δούμε τον Τσίπρα αυτοδύναμο στην εξουσία.
      Και τότε θα μεγιστοποιηθούν όλα τα κακά του παρελθόντος και θα χάσουμε το μέλλον...
      Μαζί με κάποια κυριαρχικά δικαιώματα...

    • Geros avatar
     Geros @ Queen For The Black Side 27/03/2013 16:05:04

     Το μνημόνιο είναι όντως μια οδυνηρή εμπειρία για το έθνος και πραγματική τραγωδία για πολλούς συμπολίτες μας.
     Εγώ όμως λέω ότι ίσως , λέω ίσως να μην σας φαινόταν τα τρία χρόνια του μνημονίου ως εγκλεισμός στο Άουσβιτς αν κάνατε κάτι με την ζωή σας αυτά τα τρία χρόνια εκτός από το να κλαίγεστε και να μιζεριάζετε.
     Δεν υπάρχει περίπτωση να μπω στο antinews και να μην δω στην λίστα με τα τελευταία σχόλια κάποιο δικό σας! Πολλές φορές τα περισσότερα είναι δικά σας! Αν υπολογίσουμε και αυτά που γράφετε με άλλα ονόματα όπως σας έπιασα στα πράσα να κάνετε προχτές φτάνουμε ίσως τα 100 μηνύματα την μέρα!
     Εντάξει να δεχτώ ότι είσαστε άνεργη αλλά έτσι βρίσκει κανείς δουλειά ? Με το να είναι κολλημένος στον υπολογιστή όλη μέρα? Ξοδέψτε την ενέργεια σας κάπου πιο δημιουργικά και θα δείτε ότι και η όλη κατάσταση θα σταματήσει να σας μοιάζει τόσο δραματική. Όπως λένε και οι αγγλοσάξονες : GET A LIFE !

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Geros 27/03/2013 19:02:53

      α)''Εγώ όμως λέω ότι ίσως , λέω ίσως να μην σας φαινόταν τα τρία χρόνια του μνημονίου ως εγκλεισμός στο Άουσβιτς αν κάνατε κάτι με την ζωή σας αυτά τα τρία χρόνια εκτός από το να κλαίγεστε και να μιζεριάζετε.''
      Με πολλά λόγια το λέτε. Το είπε συνοπτικά πριν από εσάς, ο ομοϊδεάτης σας Πάγκαλος : ''Το μνημόνιο είναι ευλογία''. Για όλους εσάς, τους εξυπηρετούμενους. Δε ''μιζεριάζουμε'' όσοι σας περιγράφουμε μιαν αλήθεια που δε σας βολεύει να παραβλέπετε. Σας επαναφέρουμε στην πραγματικότητα για να μην αυταπατάστε και παραπλανάτε κι άλλους....
      β) Χάσατε σε όλες τις εικασίες - κατηγορίες- μαντεψιές σας ! Μα αυτοί οι Μνημονιολάγνοι, να μη μπορούν να αντιπαρατεθούν κοσμίως χωρίς να καταφεύγουν στην επιθετικότητα!Έναν εκνευρισμό (εύλογο) διακρίνω.
      Η εργασία μου λοιπόν( ακόμη οι πάνσοφοι διαχειριστές της εξουσίας δεν έχουν καταφέρει να με προσθέσουν στους ανέργους), πραγματοποιείται μέσω PC. Έτσι, έχω ευχέρεια να απαντώ εύκολα στα σχόλια και συγχωρέστε με γι αυτό :-). Σας απογοήτευσα ε; Δεν πειράζει αστυνόμε Σαϊνη! 'Αδικα όμως σπαταλάτε το κληρονομικό σας χάρισμα. Θα σας απαντάω όπως δεν σας αρέσει και όποτε εγώ νομίζω κι ότι θέλετε πείτε. Τα λόγια σας χάνετε..... :-)
      Η κατάσταση είναι δραματική για πολλούς συνανθρώπους σας (όχι για μένα). Δεν είμαι τόσο εγωϊστρια όπως εσείς που αντιλαμβάνεσθε τη ζωή μόνο μέσα από την ασφάλεια του σαρκίου σας. Κοιτάξτε λίγο και γύρω σας.

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Queen For The Black Side 27/03/2013 19:03:51

      που (δε) σας βολεύει να παραβλέπετε.

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Geros 27/03/2013 19:13:19

      @ Geros : Και πάψτε πια να μου μετράτε τα σχόλια, ακόμη είναι δωρεάν!! :-) Μπορείτε όμως να προτείνετε τη φορολόγησή τους, ώστε να φρενάρετε τους μη επιθυμητούς.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Tηλέμαχος 27/03/2013 16:47:52

    Για συμφωνημενη ομως εξοδο που προτεινε οπως λενε και οδι δυο ο Σοιμπλε στο Βενιζελο τι λετε;

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ ψυχραιμια 27/03/2013 19:11:37

     Επειδή έχουν μπλεχτεί τα σχόλια, αν απευθύνεστε σ΄εμένα, δεν ξέρω ποιός είναι ο πιό ανώδυνος για μάς τρόπος, αλλά ας βρεθεί μια οποιαδήποτε φόρμουλα, ώστε ν΄απεμπλακούμε. Αν πρόκειται να πεινάσουμε κι άλλο, να πεινάσουμε τουλάχιστον κτίζοντας το αύριο κι όχι κατεδαφίζοντας και καταστρέφοντας το παρόν και το μέλλον μας χωρίς ελπίδα.

  • blue nile avatar
   blue nile @ blue nile 27/03/2013 15:45:44

   Επειδή ο Τηλέμαχος απαντά στο γιατί δεν πρέπει να εκβιάσουμε με την δική μας αποπομπή και την συνεπαγόμενη διάλυση της ευρωζώνης και μιας που το θέμα είναι πολύ σοβαρό νιώθω υποχρεωμένος να αναλύσω περισσότερο.

   1) Κανείς δεν αμφιβάλει ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα πει ή έλεγε ΟΧΙ θα μπορούσαν οι εταίροι να την εκπαραθυρώσουν από την ένωση του ευρώ, ξέροντας πολύ καλά ότι αυτό θα σημάνει την διάλυση της ευρωζώνης.
   2) Το θέμα είναι όμως ότι αν εμείς λέγαμε κάτι τέτοιο οι διεθνείς αγορές θα πίεζαν για την εξεύρεση λύσης. Ποιους θα πίεζαν όμως;
   Εμάς ή την Γερμανία να αλλάξει πολιτική;
   3) Ακόμα και αν όντως μας πετούσαν έξω τι θα μας περίμενε;
   Θα μας περίμενε μια ανυπολόγιστη καταστροφή.
   Τόσο εμάς όσο και την Ευρώπη λόγω της αναπόφευκτης διάλυσης της ευρωζώνης. Που θα επέφερε έναν βορρά που θα παρήγε και δεν θα έχει που να διαθέσει τα προϊόντα του, άρα με τεράστια ανεργία και ένα νότο με ανεργία και αυτός συν ένα μεγάλο πληθωρισμό που δεν θα ξέρουμε αν θα γίνει υπερπληθωρισμός.
   Οπότε εμείς αντί αυτής της καταστροφής προτιμούμε τα μνημόνια που θα επιφέρουν την καταστροφή μας... λίγο αργότερα.
   Για να καταλήξουμε εμείς διαλυμένοι και οι Γερμανοί σχετικά αλώβητοι να κυριαρχούν στην Ευρώπη επιβάλλοντας κάθε επιθυμία τους.
   Μήπως τελικά μας συμφέρει καλύτερα η συνολική διάλυση;
   Που πέρα από την ποθητή τιμωρία των Γερμανών θα μας ξαναγυρίσει σε εθνικό νόμισμα ώστε να μην χρειαστεί ποτέ, μα ποτέ ξανά να εκχωρήσουμε την άσκηση της εθνικής νομισματικής πολιτικής.

   Πριν από τρία χρόνια υπογράψαμε ένα μνημόνιο λίγο πολύ ξέροντας το παραλογισμό του.
   Πέρασαν τρία χρόνια που η επωδός ήταν μία: οι Ευρωπαίοι ξέρουν , μπορεί να μας ταλαιπωρούν λίγο τώρα αλλά μετά θα στρώσουν την κατάσταση.
   Σ'αυτά τα τρία χρόνια δεχτήκαμε την χειρότερη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρώπη όσον αφορά τα τελευταία 80 χρόνια και το μόνο που καταφέραμε ήταν να φτωχοποιήσουμε βίαια τη κοινωνία.
   Στο ίδιο χρονικό διάστημα βλέπουμε την Γερμανία να μην συναινεί σε ότι μπορεί να νικήσει την Κρίση (ευρωομόλογο, τραπεζική ενοποίηση με διαχωρισμό τραπεζικών και εθνικών χρεών, ενεργοποίηση της ΕΤΕΠ).
   Αλήθεια μετά από αυτό που έγινε στην Κύπρο υπάρχει κανείς που να έμεινε να πιστεύει ότι η Γερμανία ποθεί μια βιώσιμη λύση της Κρίσης;
   Ίσως οι τελευταίοι που έμειναν είναι οι πολιτικοί μας ...
   Δεν το κάνουν γιατί είναι Ναιναίκοι ή επειδή είναι Κλέονες...
   Πιστεύω ότι το κάνουν γιατί πιστεύοντας στο όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι πεπεισμένοι ότι όπως η Κρίση του 1929 και το new deal ένωσε ουσιαστικά τις ΗΠΑ, έτσι και τώρα η Ευρώπη μέσω της Κρίσης του 2008 θα ξεπεράσει τα προβλήματα πιο ενωμένη από πριν.
   Λογαριάζουν όμως χωρίς τον Γερμανό ξενοδόχο...
   Που δεν θέλει μια ενοποιημένη Ευρώπη. Αλλά θέλει μια γερμανοποιημένη Ευρώπη...
   Ας σκεφτούν μόνο ότι: Όλα τα δεινά σε περιμένουν όταν προσπαθείς να υποδουλώσεις την ειρήνη στους βάρβαρους αντί να πολεμάς υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου.

   • Queen For The Black Side avatar
    Queen For The Black Side @ blue nile 27/03/2013 16:23:17

    Και σαφές και σοφόν αγαπητέ blue nile το σχόλιό σας !!

   • Queen For The Black Side avatar
    Queen For The Black Side @ blue nile 27/03/2013 16:33:18

    Και σαφές και σοφό το σχόλιό σας αγαπητέ!

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ blue nile 27/03/2013 19:01:49

    +100000000

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ blue nile 27/03/2013 19:12:46

   «Με την Κύπρο να έχει μια πολύ μικρή συμμετοχή στο ευρωζωνικό οικοδόμημα, κάτι που δεν παρέλειπαν να υπενθυμίσουν με κάθε ευκαιρία οι εταίροι μας, θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα είναι δυνατόν η ευρωζώνη να αποσοβήσει τους κραδασμούς από μια κυπριακή έξοδο».

   Κι όμως, ούτε αυτό είναι βέβαιο. Η Ευρωζώνη έχει τεράστια συμβολική αξία για τους εμπνευστές της. Θεωρητικά μιλώντας, πάντα, ήταν το βήμα που σηματοδότησε την πορεία προς την ολοκληρωτική ενοποίηση. Η αποχώρηση μιας χώρας από την Ευρωζώνη θα είχε τεράστιο αντίκτυπο, πολιτικό και συμβολικό. Ακόμα κι αν η Ευρωζώνη άντεχε το χτύπημα βραχυπρόθεσμα, θα έπρεπε να καταβληθεί τεράστια προσπάθεια για να μετριαστεί ο αντίκτυπος αυτός κι επιπλέον οι αμφιβολίες και οι φόβοι των υπολοίπων ότι ίσως και να μην είχαν πάρει τη σωστή απόφαση να συμμετάσχουν.

   Το οποίο μας φέρνει στο επόμενο πρόβλημα που θα είχε να αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη: το ενδεχόμενο κι άλλων αποχωρήσεων αν οι αμφιβολίες ξεπερνούσαν ένα ασφαλές όριο και, κυρίως, αν αποδεικνυόταν στην πράξη ότι η χώρα που αποχώρησε δεν έπεσε στον γκρεμό. Στην περίπτωση αυτή, αντί για bank run μπορεί να βρισκόμαστε ενώπιον ενός...chicken run.

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Νιόβη 27/03/2013 19:18:29

    Το σχόλιο είναι για τον blue nile.

 16. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 27/03/2013 11:54:34

  '' Ένας σίγουρος τρόπος για να κατευνάσεις μια τίγρη είναι να αφήσεις να σε καταβροχθίσει''.
  Konrad Adenauer, 1876-1967, Γερμανός καγκελάριος
  1) Το ΟΧΙ των Ελλήνων της Κύπρου, είναι η μοναδική γενναία πράξη που ο Ελληνισμός αποτόλμησε από την έναρξη του ΤροϊκανοΜνημονιακού πολέμου, ως σήμερα. Η οπισθοχώρηση δεν είναι ήττα, είναι σύνθημα για το ξεκίνημα σθεναρής αντίστασης ενάντια στην επικράτηση του Νεοναζισμού και υπόσχεση για την ανατροπή του.
  2) 'Οσους αριθμούς κι αν κανείς παραθέσει ώστε να πείσει για το αναπόφευκτο και το συνετό της πειθήνιας άνευ αντιρρήσεων υποταγής στους εκβιαστές-εταίρους-οικονομικούς δολοφόνους της Κύπρου, η ύφεση, η ανεργία, η διάλυση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που θα ακολουθήσουν, καθώς και η πλήρης αποδυνάμωση όσον αφορά τα Εθνικά ζητήματα που σύντομα θα τεθούν με την ωμότητα και τη χυδαιότητα που ήδη αρχίζουν να εκδηλώνονται απροκάλυπτα, ακυρώνουν τη φιλότιμη προσπάθεια να εμφανιστεί ο ατιμωτικός συμβιβασμός με τον βιαστή μας, σαν πράξη σωφροσύνης και σαν σοφή κίνηση ....τακτικής.
  3) Η Ελλάδα, όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν οι θιασώτες της ...καλής διαγωγής και του κατευνασμού του ...θηρίου μέσω υποκλίσεων, είναι δεδομένο οτι μπορούσε στην αρχή και στη διάρκεια των διαδικασιών, να διαπραγματευτεί σκληρά και κερδίσει ευνοϊκότερους όρους και ηπιότερα μέτρα προσαρμογής. Η σαδιστική τιμωρητική διάθεση των τοκογλύφων-εταίρων-δανειστών μέσω επιβολής σκληρότατων μέτρων κατά των Ελλήνων πολιτών, δε θα έπρεπε να γίνεται αδιαμαρτύρητα και άνευ αντίστασης ποτέ αποδεκτή. Και σήμερα η κυβέρνηση μπορεί και υποχρεούται, να διεκδικήσει και να απαιτήσει το τέλος της υποβάθμισης, της εξαθλίωσης και της κινεζοποίησης της ζωής των Ελλήνων. Όσο υποχωρείς, τόσο σε πατάνε. Είναι δεδομένο. Κι εμείς όλο αυτό κάνουμε….
  4) Ευρωπαϊκή ένωση με βάση το σεβασμό, την αλληλεγγύη, τη συνεννόηση, την αρμονική συνεργασία και την κοινή πορεία προς την ανάπτυξη και την ευημερία δεν υπάρχει ,ούτε και πρόκειται ποτέ να υπάρξει όσο οι Νεοναζί, καταφέρνουν να επιβάλλουν μέσω της βαρβαρότητας και της ζωώδους τους φύσης, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους εις βάρος των λαών του νότου. Όσο λοιπόν πιο γρήγορα το σκορωφαγωμένο τους πουλόβερ αρχίσει να ξεπλέκεται, τόσο το καλύτερο.
  Η Κύπρος, εύχομαι και πιστεύω ότι σύντομα μετά το πρώτο ξάφνιασμα, θα βρει τον πιο ασφαλή και σίγουρο τρόπο, για ν΄ αντιδράσει δυναμικά και ν΄ αποδράσει από το σύγχρονο Άουσβιτς, πριν τη διαλύσουν . Για εμάς, θα είναι λίγο δυσκολότερο, αλλά θα μας βοηθήσουν οι εξελίξεις και θα τους το κουνήσουμε το μαντήλι :-)……

 17. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 27/03/2013 12:22:51

  Η χθεσινή συνέντευξη του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ του Ισραήλ στους Νέους Φακέλου του Σκαι είναι έκρως σημαντική για τις γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή.

 18. νεφέλη avatar
  νεφέλη 27/03/2013 12:22:59

  ΜΟΝΑΔΙΚΟ: όσο οι τράπεζες ήταν κλειστές στην Κύπρο, εκατομύρια ευρώ διαφεύγαν από αυτές από υποκαταστήματα του εξωτερικού για ... ανθρωπιστική βοήθεια !!!!

  Τώρα κατάλαβα γιατί όλοι κόπτονται για την σύσταση και τον έλεγχο "φιλανθρωπικών" ιδρυμάτων !!!!!!!

 19. Νιόβη avatar
  Νιόβη 27/03/2013 12:24:28

  «Εν τάξει, δεν θέλουμε τους «Ναιναίκους». Αλλά δεν θέλουμε ούτε και τους «Κλέονες»! Γιατί οι δημαγωγοί τύπου Κλέωνα και Αλκιβιάδη, πάντα στρώνουν το δρόμο στους Ναιναίκους…».

  Τώρα θα επιρρίψετε και ευθύνες στους υποστηρικτές των άλλων δρόμων και του ΟΧΙ, αγαπητέ αρθρογράφε; Ότι δημαγωγούν και μάλιστα ότι εξ αιτίας τους θα στρωθεί και ο δρόμος για τους ναιναίκους;

  • Tηλέμαχος avatar
   Tηλέμαχος @ Νιόβη 27/03/2013 14:05:56

   Εσεις πιστεύετε ότι όλοι αυτοί που παραληρούσαν - χωρίς να καταλαβαίνουν - την προηγούμενη εβδομάδα, έκαναν καλό στην Κύπρο;
   Άν έτσι νομίζετε, ποιός τη χάρη σας. Μη σας το "χαλάσουμε" κι όλα...

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Tηλέμαχος 27/03/2013 14:50:56

    Εγώ πιστεύω, αγαπητέ μου, ότι η διατύπωση των τριών τελευταίων παραγράφων σας μπερδεύει τους υποστηρικτές του ΟΧΙ που κάποτε υποστήριζαν φανατικά το ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν (κατά δική σας δήλωση) με τους υποστηρικτές του ΟΧΙ, οι οποίοι με πολύ συγκεκριμένη συλλογιστική (και βάσιμη) κρίνουν ότι η Κύπρος καταστράφηκε από τα ΝΑΙ που ακολούθησαν (για τους οποίους δεν και έχετε κανένα στοιχείο ότι είναι αεριτζήδες και ότι καπηλεύονται πολιτικά πότε τη μια και πότε την άλλη θέση). Κρίνω δε τη διατύπωση αυτή τουλάχιστον ατυχή. Επιπλέον, αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι δραματικό, αλλά δεν υπάρχει κανένας λογικός δρόμος που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οφείλεται στο ΟΧΙ και στους υποστηρικτές του. Δεν είδαμε τι θα συνέβαινε αν το ΟΧΙ συνεχιζόταν. Αντίθετα, αυτό που διαφαίνεται από τα δημοσιεύματα είναι ότι το ΝΑΙ οδηγεί σε κουρέματα πολλαπλάσιου μεγέθους από το αρχικό και, μάλλον, σε κούρεμα μισθών και συντάξεων. Εκτός κι αν βάσει αυτών των εξελίξεων υπονοείτε ότι το ΟΧΙ επέφερε εκδικητική διάθεση απέναντι στην Κύπρο. Έτσι, όμως, δικαιώνετε έμμεσα τους υποστηρικτές του ΟΧΙ και της αντίδρασης. Σημαντικό. Τέλος, δεν ξέρω σε ποιούς αναφέρεστε με τον όρο «παραληρούντες». Προσωπικά, θα τον χρησιμοποιούσα για τους υποστηρικτές του ΝΑΙ. Τα γεγονότα ως τώρα και οι εξελίξεις σε Κύπρο και ΕΕ δεν τους δικαιώνουν.

    • Tηλέμαχος avatar
     Tηλέμαχος @ Νιόβη 27/03/2013 17:15:13

     Ταπεινή παρατήρηση: Η Κύπρος δεν καταστράφηκε!
     Κατέρρευσε ένα μοντέλο που είχε ήδη χρεοκοπήσει. Μην ταυτίζετε ένα οικονομικό μοντέλο με μια χώρα.
     Αντίθετα, αν η Κύπρος αποδεχόταν το Σχέδιο Ανάν θα αυτοκαταργούνταν οριστικά και αμετάκλητα. Αυτή είναι η διαφορά.
     Μην ταυτίζουμε την Κύπρο με μια στρεβλή εκδοχή ανάπτυξης.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Tηλέμαχος 27/03/2013 18:01:12

      Ελπίζω ειλικρινά ότι δεν καταστράφηκε και δεν θα καταστραφεί. Τα δεδομένα, ωστόσο, δεν είναι καλά. Μακάρι αύριο, μεθαύριο ή κι αργότερα ακόμα να έχουμε άλλα δεδομένα που να αναθεωρούν τις δυσοίωνες εκτιμήσεις που γίνονται τώρα. Ποιός δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο και για την Κύπρο και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη ολόκληρη; Αλλά, όσο δεν τα έχουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε αυτά που έχουμε ή να συγχέουμε όλους όσους υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη με τους πολιτικάντηδες. Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε πάνω σ᾽ αυτό.

      Αναφορικά με την τελευταία σας πρόταση, σας παραπέμπω σ᾽ αυτό το απόσπασμα από τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, το οποίο κατά τη γνώμη μου τα λέει όλα (δηλαδή, ποιό είναι το «στρεβλό», ποιός αποφασίζει και με τι κριτήρια;):

      «Πολύ δύσκολα ανέχομαι τον όρο ‘επιχειρηματικό μοντέλο’», συνεχίζει ο κ. Άσελμπορν, αναφερόμενος στην διατύπωση που έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Κύπρο. «Η Γερμανία δεν έχει το δικαίωμα να καθορίζει τα πρότυπα για τις άλλες χώρες της ΕΕ. Δεν επιτρέπεται, με το πρόσχημα οικονομοτεχνικών ζητημάτων, να υποβάλλονται κάποιες χώρες σε ασφυξία».

      Το σύνολο της δήλωσής του, γενικά, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αν έχετε χρόνο, ρίξτε μια ματιά.

      Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/227502/upex-louxemvourgou-i-germania-ehei-igemonikes-epidioxeis-/#ixzz2OkrmCc1G

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Νιόβη 27/03/2013 14:23:06

   Ναι. Μόνο η άκριτη ''συναίνεση'', η σιωπή, η απόλυτη αποδοχή των γερμανικών κελευσμάτων οδηγεί στη σωτηρία ! Σωτηρία βέβαια, είναι και ο θάνατος, που βάζει τέλος στις οδύνες της βιοπάλης και υπόσχεται δωρεάν τη μεταφυσική δικαίωση......
   Μετανοείτε λοιπόν, ραγιάδες αδελφοί !!!!! :-)

   • Tηλέμαχος avatar
    Tηλέμαχος @ Queen For The Black Side 27/03/2013 14:55:28

    Μεγαλειοτάτη, δεν ξέρω αν τα "αδέλφια" σας είναι ραγιάδες. Αν είναι λυπάμαι πολύ και σας καταλαβαίνω απόλυτα...
    Αλλά τα δικά μου αδέλφια ΔΕΝ είναι ραγιάδες!
    Επίσης δεν είναι ηλίθιοι.
    Κι αναρωτιούνται - τα αδέλφια μου - το εξής απλό:
    αν λέτε όσα λέτε, τώρα που το ΟΧΙ της περασμένης εβδομάδας κατέρρευσε, τι θα λέγατε άραγε, αν είχε δικαιωθεί;
    Μονά ζυγά δικά σας, δεν είναι σωστό...
    Ξέρετε όσοι δεν είναι ραγιάδες είναι ελεύθεροι.
    Κι όσοι είναι ελεύθεροι στοχάζονται κι όλα...
    Και διακρίνουν το λόγο Ελευθερίας, απο τα λογια τής μπλαζέ δημαγωγίας.
    Η Ελευθερία είναι άθληση ενάρετης επιλογής, και στοίχημα λύτρωσης. Δεν είναι καραμπόλα από αδιέξοδο σε αδιέξοδο.
    Επίσης η Ελευθερία συνεπάγεται δοκιμασίες, επιμονή και υπομονή. Και κυρίως αρετή:
    --Να παραδεχόμαστε το σφάλμα μας έντιμα.
    Οχι να το υπερασπιζόμστε όταν έχει γίνει μπούμεραγκ.
    --Και να διορθώνουμε τα σφάλματά μας! Όχι να τα εκθειάζουμε... απαγγέλλοντας στιχάκια.
    Αυτά, και χαιρετισμούς στους ραγιάδες αφελφούς σας

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ Tηλέμαχος 27/03/2013 15:58:02

     Το ΟΧΙ, το είπε ο υπερήφανος Κυπριακός λαός, απέναντι στον αισχρό και απροκάλυπτο εκβιασμό των αδίστακτων οικονομικών δολοφόνων-τοκογλύφων-ληστών-…εταίρων. Δεν το είπε γιατί επρόκειτο να ζημιωθεί κάποιες χιλιάδες Ευρώ, αλλά γιατί από ένστικτο αντιλήφθηκε άμεσα, το σχέδιο του αφανισμού του.
     Το ”ναι”,το λένε τώρα οι ανίκανοι πολιτικάντηδες, οι συγκαταβατικοί συνεταίροι, οι πλήρως ομονοούντες -συναλασσόμενοι, με τους κάθε είδους μαφιόζους του διεθνούς Τραπεζοοικονομικοπολιτικού συστήματος.
     Αρα, το ΟΧΙ δε χάνει την ανυπολόγιστη θετική του αξία, απ΄ την ανικανότητα ενός τσούρμου καραγκιοζοπαιχτών να το υπερασπιστούν, να το διαχειριστούν και να το μετατρέψουν σε γενναία πρόταση.
     ΤΟ ΟΧΙ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΝΑΝΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΓΕΝΝΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ.
     Το πως θα καταφέρει να το μετατρέψει σε διέξοδο απ΄την καταστροφή, θα το δούμε στο εγγύς μέλλον. Οι Έλληνες Κύπριοι, δεν είναι εύκολα χειραγωγήσιμοι όπως οι εύπλαστοι Ιθαγενείς του Ελλαδιστάν. Οψόμεθα λοιπόν…..
     Περήφανα είναι τα ΟΧΙ που σε φέρνουν αντιμέτωπο με υπέρτερους των δυνάμεών σου κινδύνους και απειλές, όταν στη ζυγαριά η συνείδησή σου επιλέγει αντί του συμφέροντος και της βολής, την αξιοπρέπεια ,την τιμή και την υπερηφάνεια.
     Τα γονατίζω και σέρνομαι πειθήνια, δειλιάζοντας κι υποχωρώντας σε πιέσεις, το ”διαπραγματεύομαι” με το δυνάστη, το βιαστή, τον νταβατζή μου για καλύτερους όρους δουλείας, αντικατοπτρίζουν επάξια, τα ατιμωτικά Ναι.
     Χονδρικά, κάπως έτσι…..
     Οι δρόμοι είναι δύο. Αγώνας ή Υποταγή.
     Τα μεσοβέζικα είναι για όσους αυτοκοροϊδεύονται και γι αυτό, κοροϊδεύουν…..

     ''αν λέτε όσα λέτε, τώρα που το ΟΧΙ της περασμένης εβδομάδας κατέρρευσε, τι θα λέγατε άραγε, αν είχε δικαιωθεί;''
     Η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής, αναζητά νικητές και ηττημένους. Για μένα το ΟΧΙ δικαιώθηκε με το που εκφράστηκε. Ως υπόσχεση και ως δέσμευση.

     ** Η προσπάθεια να συμβιβαστούν απόλυτα οι ''αδελφοί ΜΑΣ'' με την παθητική ανοχή-μοιρολατρεία του ραγιά, είναι συνεχής και αδιάλειπτη από τα έντυπα, το διαδίκτυο, τα ΜΜΕ. Μέχρι τώρα, κάτι κατάφερε. Από εδώ και πέρα, όσο κι αν προσπαθήσει, θα τη νικήσει η πείνα κι η επίγνωση.....

     • Tηλέμαχος avatar
      Tηλέμαχος @ Queen For The Black Side 27/03/2013 16:15:52

      Αν δεν το καταλάβατε, Μεγαλειοτάτη, είναι η "επίγνωση" που οδήγησε στο ΝΑΙ!
      Η επίγνωση ότι ένα μοντέλο καπιταλισμού, όπου οι τράπεζες δίνουν 5,5 επιτόκιο, δεν μπορεί να σταθεί για πάντα.
      Κι ότι οδηγεί στην εξάρτηση από εξωχώριους μεγιστάνες, που δεν έβγαλαν αναγκαστικά τα χρήματά τους με τους πιο "καθαρούς" τρόπους. Αυτός δεν είναι ο μόνος δρόμος να ζήσει ένα έθνος.
      Αυτό που υπερασπιστηκαν δεν ήταν Ελευθερία. Μορφή εξάρτησης ήταν! Και με την πολιτική και με την ιατρική έννοια του όρου.

      Υπάρχουν κι άλλοι. Πιο ανθεκτικοί, πιο υγιείς τρόποι να αναπτυχθεί μια χώρα. Εστω και μικρή χώρα.
      Εσείς, στο μυαλό σας επιμένετε να διατηρηθεί ο Καζινοκαπιταλισμός, όπως ανέφερε και ο Σοσιαλιστής Μοσκοβισί. Δεν συμφωνώ με το χαρακτηρισμό του. Δεν συμφωνώ με τους εκβιασμούς που ασκήθηκαν. Αλλά το ΟΧΙ αυτό αφορά: την επιμονή σε ένα μοντέλο, καθόλου μα καθόλου υπερασπίσιμο. Που είχε ήδη καταρρεύσει. Δεν αφορά την υπεράσπιση της Πατρίδας.
      Αυτό δεν το έχετε καταλάβει. Και δεν μπορείτε να το καταλάβατε.

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Tηλέμαχος 27/03/2013 22:06:48

      Θολώνετε τα νερά και κολλάτε ετικέτες για να καταλήξετε στα ποθούμενα συμπεράσματα. Ωστόσο, αν οι Ναζί ήταν ηθικολόγοι κι ήθελαν να αποκαζινοποιήσουν και καλά την οικονομία της Κύπρου για το καλό της, δε θα το έκαναν βυθίζοντας τον πληθυσμό της στη δυστυχία, ούτε διαλύοντας την οικονομία και την κοινωνία. Είναι κουραστικό, τα έχουμε αναφέρει πολλές φορές πια τα αίτια της εγκληματικής τους επέμβασης. Μετακίνηση κεφαλαίων, φυσικό αέριο, πολιτικός έλεγχος. Δε γίνεται να''καταλάβουμε'' όλοι έτσι, ώστε να συμφωνήσουμε με αυτά που υποστηρίζετε εσείς :-). Η διαφωνία, προέρχεται από διαφορετικές αντιλήψεις. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στις απόψεις μας, η ανασφάλεια, μας ωθεί να καταλογίζουμε ...αδυναμία κατανόησης στους διαφωνούντες.

 20. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 27/03/2013 12:28:44

  "Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τα σχέδια συνεργασίας της με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ENI εξαιτίας της συμμετοχής της στα προγράμματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο."

  Να δούμε τα γεωστρατηγικά ζητήματα.

 21. leak avatar
  leak 27/03/2013 12:47:35

  Πλέον πιστεύω ότι η ακόμα και η αστρολογία είναι πιο σοβαρή πολιτική από την οικονομική...

 22. victoria (true) avatar
  victoria (true) 27/03/2013 14:03:07

  Σίγουρα υπάρχει δημαγωγία.
  Σίγουρα καπηλεύονται το 'όχι', αυτοί που είτε λένε παντού όχι (χωρίς ποτέ τις επιπτώσεις, έτσι για εφφέ επανάστασης), ή οι θιασώτες άλλων 'ναι'.

  Απλώς ο Σαμαράς είναι στην απίθανα δύσκολη θέση να αποδείξει πως δεν επαναστατεί έναντι του 'δυνάστη/δανειστή', όχι γιατί δεν θέλει ή είναι λιγότερο εύθικτος από τους ..Καμμένους, αλλά γιατί εδώ προβλέπεται συνολικός χαμός κι εμείς πρώτοι θα την πατήσουμε, και άρα αυτό τον κάνει πιο επαναστάτη από το να επαναστατούσε. Που θα το θέλανε οι δυνάστες/δανειστές γιατί εντέλει θα μας έστελναν στον αγύριστο με συνοπτικές διαδικασίες.

  Και αρκετοί το πιστεύουμε βέβαια στη χώρα, πάλι καλά, αλλά δεν παύει να είναι πρόβλημα να το αποδείξεις. Και να πείσεις ταλαιπωρημένο και ευμετάβλητο όχλο...
  Μιλάει σωστά ο Τηλέμαχος για στρατηγική, ενώ οι άλλοι προβοκάρουν με τσιρίδες.
  Οι Κλέονες δεν έχουν λύση, αλλά ποντάρουν στην 'υπεράσπιση' των θιγμένων που γίνονται όλο και περισσότεροι. Παρακαλάω να έρθει η κρίσιμη στιγμή που θα αρχίσουν να μειώνονται οι θιγόμενοι, αυτό είναι το μόνο που θα προλάβει.

  • Θόδωρος 17.06.2012 avatar
   Θόδωρος 17.06.2012 @ victoria (true) 27/03/2013 17:06:59

   Ο Κλέων ο Κεκράτης πρώτα παρέσυρε τον αθηναϊκό όχλο που είχε τρομοκρατηθεί από την πολιορκία να κάνει την εκστρατεία στη Σικελία.
   Και μετά την καταστροφή και αιχμαλωσία του Αθηναϊκού στρατού ζητούσε την θανάτωση των στρατηγών, όπως και έγινε αν το θυμάμαι σωστά.

   Ήρθε όμως κι αυτουνού η σειρά του και κάποιος των δολοφόνησε με μαχαίρι, πάλι αν θυμάμαι καλά.

   Αυτή είναι η μοίρα των φανατικών αλλά και η μοίρα του όχλου που τους ακολουθεί!
   Γιατί μετά την αποτυχία της Σικελίας, η Αθήνα συνθηκολόγησε με την Σπάρτη.
   Λέτε η Ιστορία να επαναλαμβάνεται?

   Αυτά για να μην νομίζουμε ότι αλλάξαμε πολύ από τότε..

   • Tηλέμαχος avatar
    Tηλέμαχος @ Θόδωρος 17.06.2012 28/03/2013 11:21:32

    Ο Κλέων ο δημαγωγός σκοτώθηκε στην Αμφίπολη το 422 εφτά χρόνια ΠΡΙΝ από τη Σικελική εκστρατεία! Υπήρξε αντίπαλος του Περικλή. Και στη συνέχεια (μετά το θάματο του Περικλή, που είχε συνηγορήσει ενθέρμως ΥΠΕΡ του Πολέμου με τη Σπάρτη, αλλά με εντελώς διαφορετική λογική) πυροδοτούσε τη συνέχιση του πολέμου.
    Ο Κλέων κατάφερε ως συναρχηγός να αιχμαλωτίσει το απόσπασμα των Σπαρτιατών στη νήσο Σφακτηρία το 424. Αλλά στην πραγματικότητα (κατά Θουκιδίδη) ήταν ο άλλος Αθηναίος στρατηγός, ο Δημοσθένης, που το πέτυχε. Εκείνος απλώς το καρπώθηκε προσωρινά...
    Σε αντίθεση με τη σύνθετη στρατηγική πολιτική του μεγάλου αντιπάλου του, του Περικλή, ο Κλέωνας είχε μια "βολονταριστική" προσέγγιση: "γιούρια σε όλα". Έμεινε στην Ιστορία ως δημαγωγός, από εκεινους που κατέστρεψαν τη δύναμη της πατρίδας τους! Αυτής ακριβώς που προσπαθούσαν να εκμεταλευτούν στο έπακρο. Αλλά ανάμιξη στα "Σικελικά" ΔΕΝ είχε γιατί στο μεταξύ ήταν... "μακαρίτης".
    Κατά τη Θουκιδίδεια προσέγγιση - αλλά και στους Αριστοφάνειους "Ιππεις" - οι δημαγωγοί ποντάρουν στο δημόσιο αίσθημα με το χειρότερο τρόπο: εκμεταλλεύονται τα χειρότερα ελαττώματα του λαού (αλαζονεία) ή τις χειρότερες στιγμές του (φόβο), για να τον οδηγήσουν σε καταστροφικές επιλογές.
    Πολλές φορές το κάνουν για ιδιοτελείς λόγους. Ο Αριστοφάνης, στην κωμωδια του "Ιππείς" του σέρνει ούκ ολίγα και "επί του προσωπικού"...
    Σας προτρέπω, αν δεν τα έχετε πρόσφατα, να τα κοιτάξετε και τα δύο αποσπάσματα για τον Κλέωνα (και απο το Θουκυδίδη και απο τον Αριστοφάνη).
    Θα παρακολουθήσετε μεγάλες ομοιότητες με τη συζήτηση που κάναμε εδώ. Δεν διάλεξα τυχαια την αναφορά "στους Κλέωνες"...

    • Θόδωρος 17.06.2012 avatar
     Θόδωρος 17.06.2012 @ Tηλέμαχος 28/03/2013 22:48:09

     Έχετε δίκιο, Τηλέμαχε, έτσι είναι όπως τα λέτε.

     Δεν τα πολυθυμάμαι, χρόνια έχει που τα διάβασα και δεν είναι και το αντικείμενο μου, αλλά μ' αρέσει η Ελλ. Ιστορία.
     Γι' αυτό και -αν παρατηρήσατε- τ' ανέφερα με αμφιβολία.

     Αλλά αν κατάλαβα καλά, κάποιος/α εδώ μέσα σας εκνεύρισε αρκετά!
     Συμφωνώ με τον αντίλογο σας και πιστεύω ότι βάζετε τα πράματα στη σωστή τους θέση με ξεκάθαρο και κατανοητό για τους πολλούς τρόπο.

     Να 'στε καλά!

     • Tηλέμαχος avatar
      Tηλέμαχος @ Θόδωρος 17.06.2012 29/03/2013 13:25:44

      Μπά! Αντίθετα το γλεντάω. Κι όποιος έχει κάτι να πεί, οφείλει να επιμένει και να απαντά στον αντίλογο.
      Ιδιαίτερα οταν ο "αντίλογος" γίνεται με μπλαζέ υπεκφυγές...

     • Δαίμων avatar
      Δαίμων @ Tηλέμαχος 02/04/2013 11:46:50

      Xαχαχχαχα. Το πόσο το...γλέντησες Tηλέμαχε, ok., το καταλάβαμε όλοι.
      Και το ....γλεντήσαμε όλοι.

 23. ΓΑΝΤΙ avatar
  ΓΑΝΤΙ 27/03/2013 14:03:46

  Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ ΓΑΝΤΙ 27/03/2013 14:31:19

   Μα .....πολιτική για τους ατάλαντους, είναι η .....τέχνη του ''εφικτού''.
   Του δικού τους φυσικά ....εφικτού. (Βάσει του διατεταγμένου...Τσελεμεντέ).
   Ως γνωστόν, το εφικτόν των ανικάνων, των δειλών και των ανέμπνευστων υπαλληλίσκων, δεν ταυτίζεται ποτέ, ούτε κατά διάνοιαν με το εφικτόν των ΗΓΕΤΩΝ, που έχουν τη δυνατότητα να παράξουν πολιτική, να σχεδιάσουν, να οραματιστούν, και να γεφυρώσουν τελικά το επιθυμητό, με το πραγματοποιήσιμο.

   • Tηλέμαχος avatar
    Tηλέμαχος @ Queen For The Black Side 28/03/2013 11:40:19

    Να και κάπου που... συμφωνούμε.
    Η "τέχνη του εφικτού" αποδίδεται στον Αριστοτέλη.
    Αλλά ο Αριστοτέλης μιλάει ότι έτσι (ως "τέχνη του εφικτού") πρέπει η Πολιτική να διδάσκεται στους νέους. Όχι να ασκείται από τους πολιτικούς και μάλιστα εις πάσαν περίπτωση...
    Η στρατηγική άλλωστε είναι η "τέχνη του... ανέφικτου". Δηλαδή, να σχεδιάζεις κάτι που όταν το ξεκινάς να μοιάζει "ανέφικτο" και τελικά να επιτυγχάνεις!
    Αυτό ακριβώς έκανε ο μαθητής του Αριστοτέλη, ο Αλέξανδρος: όταν ξεκινούσε με 50 χιλιάδες στρατο να κατακτήσει και να διαλύσει τη μεγαλύτερη Αυτοκρατορία της εποχής, σίγουρα δεν ξεκινούσε κάτι "εφικτό" για εκείνη τη στιγμή...
    Ούτε ο Καίσαρας αργότερα, ούτε ο Βελισσάριος, ούτε ο Δούκας του Μάρλμπορο (Τζον Τσόρτσιλ), ούτε τόσοι και τόσοι άλλοι...
    Η στρατηγική είναι το όπλο των αδυνάτων (οι ισχυροί συνήθως καταφεύγουν στην συντριπτικη υπεροχή της δύναμής τους). Κι είναι ο τρόπος με τον οποίο οι αδύναμοι καταφέρνουν κάποτε να νικήσουν τους ισχυρούς (εξ ού και η τέχνη του (αρχικώς) "ανέφικτου".
    Το πρόβλημα είναι ότι η στρατηγική απαιτεί σχεδιασμό και προετοιμασία που προφανώς ΔΕΝ υπήρξε στην υπόθεση που συζητάμε. Κι ούτε μπορούσε να υπάρξει πλέον, αφού επί μήνες γνώριζαν και δεν έκαναν τίποτε...
    Και τέλος η στρατηγική προϋποθέτει σοφή επιλογή του "κατάλληλου χρόνου" (για την επίθεση, για την αναδίπλωση, για την αντεπίθεση κλπ.).
    Το ΟΧΙ σέ όλα, παντού και πάντα, δεν είναι ούτε "σοφή", ούτε "στρατηγική"...
    Ξέρω ότι μερικοί θα πούν: πάντα το "τώρα δεν είναι κατάλληλη στιγμή για επίθεση" μοιάζει με πρόσχημα να κάνουμε πάντα πίσω.
    Το ξέρω! Και πράγματι, έχει χρησιμοποιηθεί ως τέτοιο "αισχρό προσχημα", πολλές φορές.
    Αλλά στην περίπτωσή μας στρατηγική δεν υπήρχε, χρόνος προετοιμασίας υπήρξε, αλλά δεν αξιοποιήθηκε, κι όλη η υπόθεση ήταν καταδικασμένη.
    Εκείνο για το οποίο χρειαζόμαστε στρατηγική είναι όχι πως να σώσουμε αυτά που έπρεπε μόνοι μας, από καιρό να έχουμε καταργήσει - και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αλλά πως θα ανοίξουμε αληθινά νέους δρόμους Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Αξιοπρέπειας - και για την Ελλάδα και για την Κύπρο.
    Κι όχι να εξαρτιόμαστε από ένα διεφθαρμένο σύστημα στην Ελλάδα και απο το εξωχώριο μαύρο χρήμα στην Κύπρο.
    Ούτε να παρασυρόμαστε από τον... κοπετό όσων βλέπουν να χάνεται το σύστημα του εύκολου πλουτισμού τους ως τώρα.
    Στρατηγική χρειαζόμαστε για άλλα πράγματα. Όχι για το πώς θα σώσουμε αυτά που μας έφεραν ως εδώ κι αυτούς που μας οδήγησαν στο αδιέξοδο.

   • Παύλος avatar
    Παύλος @ Queen For The Black Side 29/03/2013 21:10:02

    http://gr.news.yahoo.com/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%AF-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B4%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-071844727.html

    Για να πάψεις να μας πρήζεις

    • Δαίμων avatar
     Δαίμων @ Παύλος 02/04/2013 11:43:51

     Παύλο γiνε κι άλλο γελοίος. Μην καταπιέζεσαι. διασκέδασέ μας! Κάθε φορά που γράφεις, ξεχειλίζει από τα λόγια σου η γλίτσα. Συνέχισε ακάθεκτος.

  • Seagull avatar
   Seagull @ ΓΑΝΤΙ 27/03/2013 15:57:42

   Σωστός. :-) Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης ακόμη του "διαίρει και βασίλευε", της εξαθλίωσης κρατών και εθνών, της πείνας , της χάραξης μακροχρόνιας πολιτικής μη μετρώντας κόστη.

 24. yianna avatar
  yianna 27/03/2013 14:47:38

  Πολύ καλή η ανάλυσή σου Τηλέμαχε. Δεν γνωρίζουμε ποιό είναι το stop loss της ΕΕ και της Γερμανίας που κάνει κουμάντο.
  Τα πακέτα διάσωσης λιγοστεύουν και όσα έχουν μείνει προφανώς τα κρατούν για την Ιταλία ή την Ισπανία ή και για τις ίδιες τις Τράπεζες της Γερμανίας και της Γαλλίας.
  Πράγματι όλοι χαίρονται με ένα ΟΧΙ, όραμα δεν υπάρχει, η ΕΕ και το Ευρώ δεν συγκινούν κανένα πια αλλά πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές.
  Ναι να βγούμε από αυτό το Ευρώ αλλά όταν θα έχουμε φτιάξει την υποδομή μας. Τώρα δεν μπορούμε, το παιχνίδι έχει αγριέψει, είναι για μεγάλους παίκτες.

  Τι βλέπουμε κάθε μέρα? Λύσεις που δεν έχουν δοκιμασθεί, που δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Να χαρακτηρίζονται χώρες σαν "ειδικές περιπτώσεις". Μα κάτω από κάθε ειδική περίπτωση υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν.

  Βρίζουμε όλοι την κυβέρνηση για την υποχωρητικότητά της, για την καθημερινή απώλεια κεκτημένων. Εάν όμως ζούσαμε ό,τι ζει αυτή τη στιγμή η Κύπρος, θα την βρίζαμε περισσότερο.
  Να επιζήσουμε είναι το ζητούμενο και πιστεύω ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει πιάσει το νόημα. Πιστεύω ότι αυτό που έπαθε η Κύπρος θα ληφθεί υπόψη.

 25. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 27/03/2013 15:10:28

  ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ..........ΟΙ ΝΑΖΙ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΤΟΥΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ. ΘΑΡΘΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥΣ........

 26. andreas avatar
  andreas 27/03/2013 15:10:41

  ΑΣΧΕΤΟ ΑΛΛΑ ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ andreas 27/03/2013 18:30:17

   Καί στά δύο παθαίνεις τό ἴδιο τραμπάκουλο...

 27. Zugzwang avatar
  Zugzwang 27/03/2013 15:52:02

  Δεν καταλαβα πως το Λουξεμβουργο μπορει να ειναι σιγουρο. Ο Ναισεμπλουμ και η εκπροσωπος του Μπαρνιε ηταν σαφεις. Δεν υπαρχει σιγουρια στην Ευρωζωνη. "Ουτε εδω ουτε πουθενα! Τσακιστε το ευρω σε καθε γειτονια!"

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Zugzwang 27/03/2013 16:37:57

   :-)

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Zugzwang 27/03/2013 16:52:39

   Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί πια να είναι ύστερα από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Αλλά, σκέφτομαι τα εξής:

   Το Λουξεμβούργο έχει αμελητέο δημοσιονομικό έλλειμμα (κάτω από το 3% που έχει τεθεί ως όριο ασφαλείας στην Ευρωζώνη), οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορεί η Γερμανία εδώ να επικαλεστεί τίποτα απολύτως που να αφορά τα δημοσιονομικά του. Εφ᾽ όσον η χώρα δεν έχει έλλειμμα, είναι δύσκολο να αιτιολογήσει η Γερμανία την οποιαδήποτε κριτική της. Δεν αποκλείονται βέβαια άλλα επιχειρήματα, όπως η «πλύση κεφαλαίων στους 90 βαθμούς σε πρόγραμμα για λευκά», όμως το Λουξεμβούργο προσπαθεί ήδη να μην βρεθεί στη θέση να τα αντικρούσει. Για αυτό νομίζω ότι ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου εχθές είπε και αυτά που είπε, για να προλάβει πρώτος να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις εναντίον της Γερμανίας ούτως ώστε να αποδυναμώσει τις μελλοντικές επιθέσεις της ή να τις αποτρέψει.

   Το άλλο που σκέφτομαι είναι ότι θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένη μια οικονομική επίθεση της Γερμανίας εναντίον του Λουξεμβούργου. Το Λουξεμβούργο και οι Βρυξέλλες αποτελούν το νομοθετικό, διοικητικό και γραφειοκρατικό κέντρο της ΕΕ. Είναι η καρδιά της. Αν η Γερμανία επιτεθεί στο Λουξεμβούργο, τα πράγματα πια αποκτούν εντελώς άλλες διαστάσεις. Αν δε η Γερμανία επικαλεστεί «πλύση κεφαλαίων», θα θίξει ανεπανόρθωτα την τιμή και την υπόληψη της μισής καρδιάς της ΕΕ - και της ΕΕ της ίδιας. Μέσα στην καρδιά της ΕΕ «πλυντήρια»; Τι μπορεί αυτό να αποκαλύπτει για την ΕΕ; Πόσο έντιμη είναι η ΕΕ με τους λαούς της;

   Τώρα, βέβαια, αν θέλουμε να «παίξουμε» με τη σημειολογία, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι μια οικονομική επίθεση της Γερμανίας κατά του Λουξεμβούργου θα μπορούσε να σημαίνει πόλεμο κυριαρχίας ανάμεσα στην Ευρωζώνη-Γερμανία (η ΕΚΤ έχει έδρα στη Γερμανία) και την ΕΕ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε οικονομικό, πολιτικό και συμβολικό επίπεδο. Αν πιστεύει ότι δεν χρειάζεται πια την ΕΕ και ότι μπορεί να κερδίσει έναν παρόμοιο πόλεμο, θα το κάνει.

   Όπως λέει κι ο Θείος... «μπάχαλο».

 28. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 27/03/2013 17:14:56

  Πού είμασταν όταν γινόταν το πάρτυ έγκλημα στην Κύπρο!
  Τώρα το μαχαίρι είναι στην καρδιά των Κυπρίων.
  Το Ισραήλ απειλεί. η Τουρκία απειλή. Και η Ελλάδα κλαίει στα συντρήμια του Μεσολογγείου...
  Δεν υπάρχουν πατριώτες και ναίκηδες.
  Υπάρχουν απατεώνες και αθώοι/θύματα.
  Οι απατεώνες πατριώτες το παίζουν. την ώρα που οι αθώοι/θύματα χαροπαλεύουν.

  • Tηλέμαχος avatar
   Tηλέμαχος @ Μανιάτης 27/03/2013 17:57:03

   Απ' όλα έχει ο μπαχτσές! Και πατριώτες και Κλέονες και Ναιναίκους! Και απατεώνες και θύματα...
   Και μερικούς αφελείς που παίζουν το παιγνίδι των απατεώνων και το έχουν δεί "πατριωτικά" να υπερασπίζονται το μοντέλο που κατέρρευσε - και στην Ελλάδα και στην Κύπρο...
   Όλα αυτά υπήρχαν πάντα και θα υπάρχουν πάντα. Το ζήτημα είναι ποιος έχει καθαρό μυαλό να τα ξεχωριζει. Και ποιός κυριαρχεί κάθε στιγμή.
   Οι Κλέονες οταν κυριαρχούν οδηγούν ταχύτατα στους Ναιναίκους!
   Αυτό οι παλαιότεροι το έλεγαν "διαλεκτική"...
   Η δημαγωγία οδηγεί στην υποταγή!
   Ο δρόμος της Ελευθερίας, κρατά αποστάσεις και απο τη δημαγωγία και από την υποταγή.
   Δεν είναι "μέσος δρόμος" Είναι "υπερβατικός" δρόμος! Ξεπερνά τα ψευτοδιλήματα. Και τις απλοϊκότητες.
   Είναι ασκηση αρετής, είναι άθληση αυτο-υπέρβασης και είναι επίγνωση των ορίων. Και τα τρία μαζί!
   Η δημαγωγία και η υποταγή είναι εύκολοι δρόμοι.
   Αλλά και καταστροφικοί.
   Η δρόμος της Ελευθερίας είναι δύσκολος. Αλλά λυτρωτικός...
   Κι αν κάποιες στιγμές υπήρξα δηκτικός, με συμπαθάτε...
   Αλλά αυτά που έγιναν τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο πιστοποιούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πως η δημαγωγία μπορεί να οδηγήσει στην υποταγή.
   Κι αυτός δεν είναι λόγος να αποφεύγουμε την υποταγή μόνο. Είναι λόγος να αποφεύγουμε και την δημαγωγία. Κι αυτή στην υποταγή οδηγεί!
   Με τον πιο οδυνηρό τρόπο...

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Tηλέμαχος 27/03/2013 22:36:15

    "Η δημαγωγία οδηγεί στην υποταγή!"
    Εδώ τα λες όλα.

   • Θόδωρος 17.06.2012 avatar
    Θόδωρος 17.06.2012 @ Tηλέμαχος 27/03/2013 23:24:51

    "Και τους έπιασε όλους μεγάλος πόθος να πάρουνε μέρος στην εκστρατεία, τους πιο ηλικιωμένους από τη μια με την ιδέα πως ή θα υποδούλωναν τα μέρη που πήγαιναν να χτυπήσουν ή τουλάχιστον πως τόσο μεγάλη δύναμη δεν μπορούσε να πάθει καμιά συμφορά, τους νέους στην ακμή της ηλικίας τους από την άλλη τους κυρίεψε η λαχτάρα να ιδούν και να γνωρίσουν από κοντά την άγνωστη χώρα, ελπίζοντας συγχρόνως πως θα επιζήσουν· το πλήθος του λαού στρεφόταν πρώτα στο άμεσο κέρδος του στρατιωτικού μισθού και δεύτερο στην κατάχτηση μιας ηγεμονίας, όπου θα υπήρχε πάντα ανάγκη μισθοφόρων. [6.24.4]

    Έτσι από το γενικό ρεύμα της ορμής της πλειοψηφίας, κ' εκείνος ακόμα που δεν εννοούσε την επιχείρηση φοβόταν μήπως αν σηκώσει το χέρι του σε αρνητική ψήφο θεωρηθεί εχτρός της πολιτείας κ' έτσι καθόταν ήσυχος.(bold)"

    ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΙ
    ΘΟΥΚ 6.24.1–6.26.2
    "Κίνητρα του αθηναϊκού λαού για την εκστρατεία – Οι τελικές αποφάσεις"

    από www.greek-language.gr

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ Θόδωρος 17.06.2012 28/03/2013 09:12:57

     Σπουδαίο κείμενο.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Tηλέμαχος 28/03/2013 00:03:22

    "Δεν είναι “μέσος δρόμος” Είναι “υπερβατικός” δρόμος! Ξεπερνά τα ψευτοδιλήματα. Και τις απλοϊκότητες.
    Είναι ασκηση αρετής, είναι άθληση αυτο-υπέρβασης και είναι επίγνωση των ορίων. Και τα τρία μαζί!"

    Τέλειο!!!

 29. cresswell avatar
  cresswell 27/03/2013 17:37:13

  H ανάγνωση της ιστορίας (για να αφήσω ασχολίαστα τα οικονομικά) που επιχειρεί ο αρθρογράφος είναι μάλλον ελλειμματική.

  Κατ' αρχάς δεν πρόκειται για Ναιναίκους (δεν προέρχεται από το "ναι" η λέξη) αλλά για Νενέκους, από τον Δημήτρη Νενέκο, τον "προσκυνημένο" οπλαρχηγό της Επανάστασης που κατέληξε τσιράκι του Ιμπραήμ, τον οποίο ήθελε να σκοτώσει με τα χέρια του ο Κολοκοτρώνης (και ο οποίος τελικά εκτελέστηκε με προσωπική διαταγή του "Γέρου του Μωριά").

  Τετοιοι λοιπόν πάντα υπήρξαν και πάντα θα υπάρχουν. Δεν χρειάζονται κανένα Κλέονα, ειναι από μονο του αρκετό το κίνητρο της εξουσίας και του χρήματος. Ή της διατήρησης της εξουσίας, αν θέλετε ...

  • Tηλέμαχος avatar
   Tηλέμαχος @ cresswell 28/03/2013 11:49:19

   Θα θυμάστε ίσως, ότι όταν συζητιόταν το Σχέδιο Ανάν, είχε επικρατήσει το "Ναιναίκος" (αντί του σωστού Νενέκος), γιατί συσχετιζόταν απαξιωτικά με εκείνους που είπαν τότε το ΝΑΙ (στο Σχέδιο Ανάν).
   Λογοπαίγνιο ήταν! Κι αυτό το λογοπαίγνιο διατήρησα γιατί είχε σχέση με αυτό που συζητάμε.
   Τώρα ποιό είναι ακριβώς το πρόβλημα σας; Οτι... παραποίησα τη ορθογραφία απο το όνομα ενός θλιβερού προδότη πριν διακόσια χρονια;
   Επειδή είμαι λίγο παλαιότερος, σας διαβεβαιώ, ότι πρόλαβα να... "απολαύσω" τα επιχειρήματα του μακαρίτη Γιαννόπουλου, που επικαλείτο το Νενέκο κάθε τρείς και μία επί χρόνια...
   Ολοι στην ηλικία μου γνώρίζουν ποιός ήταν ο Νενέκος.
   Μερικοί προτιμάμε να μιλάμε σήμερα για Ναιναίκους, διότι δώσαμε τη μάχη το 2004 ενάντια στο Σχέδιο Ανάνα. Κάποιοι πολλοί μόνοι τοτε...

 30. unfair avatar
  unfair 27/03/2013 17:56:47

  Μια παροιμία λέει, η μισή αλήθεια είναι ολόκληρο ψέμα [ομόηχος τίτλος δικού σας κειμένου].
  δικά σας λόγια... "εξαιρετικά εύθραυστο: αν κάθε φορά κάποιοι πρέπει να δανείσουν κάποιους άλλους, δημιουργείται μια ανισότητα ανάμεσά στους δανείζοντες και τους δανειζόμενους. Κι αυτό δεν μπορεί να πάει μακριά. Αφού οι πρώτοι θα βάζουν όρους και οι δεύτεροι θα εκβιάζονται να τους αποδεχθούν".
  Αν αρχίζαμε το κείμενο μ' αυτήν την πρόταση, θα φαινόταν καθαρά η ΑΛΗΘΕΙΑ!
  ...δηλαδή, πως κάποιοι θέλουν υποτελείς! κ γι' αυτό τον λόγο, το ΟΧΙ ήταν σωστό! κ το ΝΑΙ οδηγεί μαθηματικά στην εξαθλίωση κ στην υποτέλεια!

  • Tηλέμαχος avatar
   Tηλέμαχος @ unfair 28/03/2013 11:54:52

   Με κατηγορείτε γιατί είπα "μισή αλήθεια" που μόνος σας παραδέχεστε ότι... την είπα λίγο αργότερα στη ροή του κειμένου μου.
   Σας πειράζει πώς άρχισα το κείμενό μου;
   Θα θέλατε την άλλη φορά να το γράψουμε μαζί, για να το αρχίσω όπως θέλετε εσείς;
   Αφού μόνος σας επικαλείστε αποσπασμα από το κείμενό μου, που είναι η "απόκρυψη" (της "άλλης μισής αλήθειας") εκ μέρους μου;
   Επέλεξα να δώσω την έμφαση κάπου άλλού, κι αυτό είναι δικαίωμά μου, υποθέτω. Αλλά καμία "αλήθεια" δεν απέκρυψα...

   • unfair avatar
    unfair @ Tηλέμαχος 28/03/2013 12:51:06

    όπως έγραψα σε σχόλιο άλλου άρθρου, θεωρώ το άρθρο σας έντιμο κ λογικοφανές, πέραν τούτου, μιας κ φαίνεται πως κ εσείς είσθε υπέρ της αλήθειας, γνωρίζουμε πως το μήλο είναι φρούτο, γνωρίζουμε πως το αχλάδι είναι φρούτο, ...άρα το μήλο είναι αχλάδι!? με το ανωτέρω παράδειγμα εξηγώ την τοποθέτηση μου [κ όχι κατηγορία προς εσάς] πως έχει ΣΗΜΑΣΙΑ κ το πως παρουσιάζουμε [την ροή του κειμένου ως προς τι θέλουμε να αναδείξουμε].
    Κ η ουσία είναι στο τέλος του σχολίου μου, που εκφράζομαι για το ΝΑΙ κ το ΟΧΙ.
    Δικαίωμα σας κ επιλογή σας το τι πιστεύετε κ που θέλετε να δώσετε έμφαση. Το ότι κάποιος unfair έχει άλλη γνώμη, νομίζω πως κ αυτό είναι επιτρεπτό.

 31. aarslonga avatar
  aarslonga 27/03/2013 19:01:30

  Μπράβο Τηλέμαχε για τον χρόνο σου και την προσπάθεια να διευκολυνθεί η κατανόηση των καταστάσεων. Στην Κύπρο μεγιστοποιήθηκε το πρόβλημα από έλλειψη προετοιμασίας και από αποφάσεις εν θερμώ και έχουν αρχίσει να το συνειδητοποιούν. Στην ΕΕ, με την απόφαση για την Κύπρο, η ζημιά είναι μεγάλη. Με προβληματίζουν πάντως οι επιθέσεις στο Λουξεμβούργο. Δείχνουν αδυναμία του, όντως αδύναμου από τον σχεδιασμό του, συστήματος να αυτοελεγχθεί. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ λεπτή θέση. Εδώ που απαιτείται η μεγαλύτερη ενάργεια και προσοχή, πρέπει να αντιμετωπισθούν, εκτός των άλλων, και οι ιδεοληψίες. Τώρα μέσα στη φουρτούνα διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για το κύρος της Ελλάδας στο μέλλον.

 32. γιωργος,θρυλος avatar
  γιωργος,θρυλος 27/03/2013 19:43:51

  στην ελλαδα ειχαμε και κωλλετηδες και μαυροκορδατους

 33. Kokkini Pefki avatar
  Kokkini Pefki 27/03/2013 19:48:50

  Ευτυχώς υπάρχουν φωνές σαν του Προκόπη Παυλόπουλου στη Νδ που δείχνουν ότι δεν ακολουθούν όλοι την υποτέλεια και δουλοπρέπεια του Βορίδη (στην εκπομπή της Τσοπανίδου σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΙ έδωσε ρεσιτάλ Μερκελισμού) ούτε του Άδωνι .Το Όχι στην Κύπρο έπρεπε να έχει και συνέχεια.Αλλά το βάρος στους ώμους μιας μικρής χώρας ήταν δυσανάλογα μεγάλο με τις δυνάμεις του λαού της και των πολιτικών ηγετών της.

  Και αναφέρω τη Νδ γιατί αυτή τη στιγμή είναι το μόνο μεγάλο ανάχωμα στην αλλαγή πορείας που πρέπει να κάνει η χώρα (Πασόκ και Δημάρ) αποτελούν έναν πόλο του 10 -12% που δεν θα παίξει σημαντικό ρόλο.

  Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε πάνω από κόμματα για το ΜΕΛΛΟΝ της Ελλάδας και των παιδιών μας.

  Αν και ψηφοφόρος του Κκε παρακαλώ όσους Νεοδημοκράτες καταλαβαίνουν πως η τακτική του Ναι σε όλα δεν οδηγεί πουθενά παρά σε φρούδες ελπίδες, να ανατρέψουν την σημερινή πολιτική έστω θυσιάζοντας την ενότητα στο κόμμα τους.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Kokkini Pefki 28/03/2013 00:08:54

   Πολύ έντιμο το σχόλιό σου.
   Απαλλαγμένο από το βλέμα του μίσους:
   Οι άλλοι προδότες εμείς πατρατιώτες.

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ Kokkini Pefki 28/03/2013 08:52:05

   Καλε φιλε απο τη ...κοκκινη πευκη red club (lol) κτλ, δες το κομμα σου(?), που ο ΣΥΡΙΖΑ θα το αφησει εκτος Βουλης στις επομενες εκλογες, με τη λεηλασια ψηφοφορων που θα παθετε απ αυτο. Κι ασε τις προτροπες για το τι θα κανουμε με την ενοτητα της ΝΔ.
   Παντως πρωτη φορα ''βλεπω'' υποστηρικτη(?) του ΚΚΕ να το γραφει ως Κκε..! Γενικα κι απ την ...επιθεση σε Βοριδη και Γεωργιαδη κανεις κρα οτι εισαι ενα ακομα ΤΡΟΛ φιλος του Συριζα. Οποτε αστο το παραμυθι, και πες το σε καποιοι αλλο σαιτ. Ή ελα ξανα με μια πιο ''πειστικη'' προσπαθεια τρολλαρισματος.

   • mara avatar
    mara @ Μικρασιάτης 29/03/2013 12:26:18

    Εγώ αντιθέτως για ΝΔημοκράτη τον "έκοψα".

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ Kokkini Pefki 28/03/2013 10:36:04

   Ναι, περήφανος και ανυπότακτος ο ανύπαρκτος Πάκης και
   δουλοπρεπής ο λέων Βορίδης. Ε, τι άλλο έχουμε να
   διαβάσουμε...Πλήρης διαστροφή της πραγματικότητας.

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ μεταρρυθμιστής 28/03/2013 11:04:20

    Και γω την ειδα την εκπομπη της Τσαπανιδου και μου εκανε εντυπωση ποσο λιγος ηταν ο Σκουρλετης απεναντι στον Βοριδη, τοσο που εκνευριστηκε η Ποπη με τον Βοριδη.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ μεταρρυθμιστής 28/03/2013 13:37:30

    Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε για άλλη μια φορά την τύχη της χώρας μας σε πρόσωπα. Θεσμούς χρειαζόμαστε. Σύγχρονους και διαφανείς.
    Η έλλειψη θεσμών έκανε την Ελλάδα έρμαιο των διαφόρων ικανών και ανικάνων. Κι ο ικανός γίνεται ανίκανος όταν δεν λειτουργεί υπό καθεστώς παραγωγικών και διαφανών θεσμών.
    Η χώρα μας τελεί υπό καθεστώς πρωθυπουργικής δικτατορίας. Ο αυθαίρετος αυτός τρόπος διαχείρισης των δημοσίων θεμάτων αναπαράγεται σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης. Δεν είναι τυχαία η χρήση του όρου "τοπικοί άρχοντες". Η προσωποπαγής μορφή διακυβέρνησης είναι πηγή διαφθοράς, διαπλοκής και αναποτελεσματικότητας.
    Αν θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον, το πρώτο μέλημα είναι να απαιτήσουμε τη υιοθέτηση θεσμών και θεσμικών οργάνων και τον περιορισμό της εξουσίας των δημοσίων προσώπων.
    Η θέση αυτή είναι αυτονόητη. Δεν λέω τίποτα το σπουδαίο.
    Απλά οι κυβερνώντες δεν θέλουν να χάσουν τα τσιφλίκια τους.

    Η Ελλάδα διοικείται ακόμη με καθεστώς που μπορεί να ονομαστεί ”Δημοκρατία των προεστών”.

 34. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 27/03/2013 20:38:18

  Τηλέμαχε.
  Μέ εντυπωσίασε η ανάρτησή σου καί τά σχόλιά σου.
  Δέν έχω νά προσθέσω κάτι άλλο πού μπορεί νά βοηθήσει.
  Χαίρομαι πραγματικά νά διαβάζω τέτοιες σφαιρικές -καί μέ διευκρινίσεις- νοηματικές προσεγγίσεις.
  Νάσαι καλά.

 35. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 27/03/2013 20:53:27

  Τηλέμαχε πραγματικά πολύ καλό άρθρο! Σε μερικά ζητηματάκια που διαφωνώ σας παραπέμπω σε σχόλιό μου στο "Με νόμο θα βάζουν πλέον χέρι στις καταθέσεις" που βάζει και άλλους προβληματισμούς (μάλλον συμπληρωματικούς στο άρθρο σας) για το κυπριακό πακέτο διάσωσης και την πορεία της ευρωζώνης.

 36. Νιόβη avatar
  Νιόβη 27/03/2013 22:25:32

  Βασίλισσα, ξέρετε κάτι; Μόλις έκανα μια υπόθεση για την επαγγελματική σας ιδιότητα. Μια ευχάριστη μαντεψιά. Δεν προτίθεμαι, βέβαια, να την κοινοποιήσω. :) Θα είχε όμως μεγάλο ενδιαφέρον αν ποτέ μπορούσα να μάθω αν έχω πέσει μέσα. Χαιρετώ.

 37. Δαναός avatar
  Δαναός 27/03/2013 23:20:50

  Τηλέμαχε, στο προηγούμενο άρθρο σου έγραψα ότι ξεθόλωσε λιγάκι το θολωμένο μου μυαλό. Σήμερα επιβεβαιώνεται αυτό. Λόγος καθαρός χωρίς τερτίπια.Να είσαι καλά.

 38. rally monkey avatar
  rally monkey 28/03/2013 00:24:34

  εξακολουθω να εχω ακριβώς την ιδια γνωμη και για την 2η αναλυση οπως για την πρωτη και δεν θα την επαναλάβω
  συγκεκριμενα θεωρω οτι συζητησεις για το ύψος του haircut ειναι επουσιώδεις αφου το πραγματικο διακυβευμα ειναι διαφορετικο, πολύ μεγαλυτερο και ανεξάρτητο των ποσοστόσεων που επιβληθηκαν..

  οπως και να 'χει ...αφου μας αρέσει απο'τι φαινεται η συζητηση ποσοστών για να κρίνουμε το αν οι Κυπριοι διαχειριστηκαν επιτυχώς ή όχι την κρίση ..να θεσω ενα ειλικρινες ερώτημα ..

  πως γινεται όταν ψάχνουμε 6δις και την πρωτη Κυριακή υποτιθεται μπορουμε να τα βρουμε με 0% + 15% haircut (σε μικρους και μεγαλους καταθετες αντιστοίχως - προταση που απορριφθηκε) την δευτερη Κυριακή η συγκεντρωση του ιδιου ποσου (επι των ιδίων καταθέσεων) να απατεί 0% + 40% ...
  τι εγινε ..τους 'τιμωρησαν' με καμπάνα 25% για ανυπακοή?
  Ιδέες?

  • Tηλέμαχος avatar
   Tηλέμαχος @ rally monkey 28/03/2013 15:38:59

   Στο δεύτερο "κούρεμα καταθέσεων", έχουν εξαιρεθεί όλες οι "Συνεργατικές τράπεζες" που αντιπροσωπεύουν λίγο πάνω από το 30% των συνολικών καταθέσεων. Επίσης διαφορετικό είναι το ποσοστό του κουρέματος στην Κύπρου (πιο χαμηλό) και διαφορετικό στην Λαϊκή (ξεπερνά το 50 και μάλλον το 60%). Και φυσικά έχουν εξαιρεθεί όλες οι καταθέσεις κάτω απο 100 χιλιάδες. Και υπήρξαν και αρκετοί που πρόλαβαν την εβδομάδα που μεσολάβησε να βγάλουν τα χρήματά τους μέσω "υποκαταστημάτων" των δύο κυπριακών τραπεζών σε τρίτες χώρες. (αυτό το τελευταίο πάντως δεν έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διαφοροποίηση...)
   Άρα δεν πρόκειται για το "ίδιο" σύνολο καταθέσεων.
   Η "δεξαμενή" καταθέσεων που κουρεύτηκα μίκρυνε αρκετά και το ποσοστό που κουρεύτηκαν αυτές που έμειναν στη "δεξαμενή" ανέβηκε πολύ για να "εξοικονομηθεί το ίδιο ποσό.
   Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι πόσο θα ήταν το κούρεμα αν είχε αποφασιστεί αυτοβούλως από την Κύπρο έξη μήνες πρίν (πολύ μικρότερο) ή 9 μήνες πρίν (ακόμα μικρότερο).
   Και κάτι τελευταίο: αν είχαν κάνει αυτά που σκέφτηκαν εσπευσμένως την τελευταία στιγμή (SPV με ακίνητη περιουσια και άλλα assets και ενυπόθηκο δανεισμό με ομόλογα) θα είχαν στα χέρια τους όλο το ποσό που τους έλειπε (ίσως και αρκετά μεγαλύτερο), ώστε όταν θα τους έλεγαν "φέρτε 6 δισεκατομμύρια" θα τα είχαν ζεστά στο χέρι, θα τα έδιναν, θα απέφευγαν εντελώς το κούρεμα και θα έσωζαν το τραπεζικό τους σύστημα.
   Κι ακόμα θα είχαν τη δυνατότητα, τότε πλέον, να το εξυγιάνουν πλήρως!
   Γιατί η Κύπρος έχει πλήρες κτηματολόγια (που η Ελλάδα δεν έχει), πλήρως αναπτυγμένη αγορά ακινήτων (που η Ελλάδα επίσης δεν έχει) και πολύ καλή δημόσια διοίκηση (που η Ελλάδα... άστε να πάνε!)
   Είχαν λοιπόν, τη δυνατότητα, όχι απλώς εγκαίρως να ελαχιστοποιήσουν τη ζημία, αλλά και να την αποφύγουν ολοσχερώς.
   Αλλά δεν το έκαναν.
   Κι αυτό δεν είναι προβλημα μόνο της Κύπρου: Κάθε τέτοιο "σύστημα" σε κρίση (πολιτικό και οικονομικό) δεν βλέπει την κρίση ακόμα κι όταν "φαίνεται", ακόμα κι όταν "προειδοποιεί" εγκαίρως.
   Και δεν αντιδρά εγκαίρως, ακόμα κι όταν μπορεί, ακόμα κι όταν έχει τα μέσα να αντιδράσει.
   Στην περίπτωσή μας έκαναν τα αντίθετα: Στην Ελλάδα λιγους μήνες πρίν είχαμε εκλογές με κεντρικό σύνθημα: "λεφτά υπάρχουν" και γενναιόδωρο πρόσθετο "επίδομα αλληλεγγύης" (1 δισεκατομμύριο!) το Δεκέμβριο του 2009, όταν πια γνώριζαν ότι το έλλειμμα της χρονιάς εκείνης ήταν διψήφιο. Μωραίνει Κύριος...
   Και στην Κύπρο έγιναν αντίστοιχα. Αρκεί να θυμηθούμε ότι πρόπερσι εξεράγη απόθεμα εκρηκτικών που είχαν κατασχέσει (από φορτίο που πήγαινε για τρομοκράτες) και τα είχαν εκτεθειμένα στον ήλιο για χρόνια! Για χρόνια!!!
   Κι απο την έκρηξη εκείνη, χώρια από την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών, έγινε καταστροφή υποδομών (εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος) ίση με το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας! Μεγαλύτερη σχεδον ή ίσως αξίας με το τωρινό συνολικό "κούρεμα" καταθέσεων...

   Ένα από τα χαρακτηριστικά της κρίσης ενός "συστήματος" είναι ότι το σύστημα "τυφλώνεται" (δεν την βλέπει να έρχεται, κι ας "προειδοποιεί") είτε "παραλύει" (δεν αντιδρά κι ας έχει τα μέσα να αντιδράσει).
   Στην περίπτωσή μας το "σύστημα" και "τυφλώθηκε" και "παρέλυσε".
   Και στην Ελλάδα και στην Κύπρο...
   Γι' αυτό σας λέω: Ανυπόφορη η αλαζονεία των Γερμανών (κι όχι μόνο). Αλλά εδώ πρέπει να αλλάξουμε πολλά και εμείς οι ίδιοι στον τόπο μας, για να βγούμε απο τη μέγγενη των εκβιασμών...

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Tηλέμαχος 29/03/2013 00:48:18

    αυτο που γραφεις για τις 'Συνεργατικές τραπεζες' ειναι σημαντικο στοιχειο ειδικά αν όντως αποτελουν 30% του αρχικου συνολου των καταθέσεεων (αν εχεις σχετικη αναφορά..) - αν υπολογισουμε δε τους λογαριασμούς κατω των 100 χιλιαδων, όσους καταφεραν να αποσυρουν μεσω ανοιχτών υποκαταστηματων, και αυτές στην Ελλάδα τοτε εχει απομεινει κατα μια πολύ συντηρητικη εκτιμηση μισο απο το αρχικο συνολο καταθέσεων για να κουρευτεί...
    οποτε τα ποσοστά, καταστροφικά οπως προεκυψαν για πολλους, δεν μπορουμε να τα χρησιμοποιουμε για να συγκρινουμε τις διαφορες προτάσεις, η λύση ποιος θα υποστει βλαβη και ποιος όχι ήταν πολιτική.

    Επισης θεωρώ πως οποιαδηποτε επισημη κουβέντα για bail-in καταθεσεων ηταν αδιανοητη αφου θα σημαινε αυτομάτως το τέλος για το τραπεζικο συστημα και κατ'έπεκταση την οικονομια της Κυπρου.
    Αυτος τελικά ηταν ο στοχος για το Γερμανικό μπλοκ - οι υπολοιποι εχοντας εξασφαλισει καποια βασικά και περιμενοντας συναινεσεις απο τους Γερμανους στο κοντινο μέλλον τους αφησαν να το χειριστουνε εν λευκω. Τα αποτελεσμαστα τα ειδαμε.
    Στην ουσια η Κυπρος επεσε σε ενεδρα.. ασχετα απο ψιθυρους στον τυπο..
    ειναι σαν να λεμε οτι η Κυπρος επρεπε να λειτουργει στη βάση του ο'τι
    ισχυσε μεχρι εκεινη για τα άλλα μέλη *δεν* θα ισχυε στην περιπτωση της
    (βλ. Ιρλανδια, Ισπανία.. τροποι ανακεφαλαιοποιησης τραπεζών .. με ή χωρίς προγραμμα διασωσης)
    Δεν γινεται να εισαι μελος νομισματικής ενωσης και να λειτουργεις με τετοιους αποσταθεροποιητικους παραγοντες.
    Ευθυνες προφανως υπάρχουν για την χρεωκοπία των τραπεζών - αλλα αν επικεντρωνουμε σ'αυτό ειναι σαν να αποκρυπτουμε το τι πραγματικά συνέβει και διαλυθηκε η Κυπρος.

    Στο θεμα Ελλάδα - Κυπρος.. να πώ επιγραμματικά o'τι ειναι αντιδιαμετρικές περιπτωσεις ..η Ελλάδα επεσε με δολιοφθορά 'εκ των έσω', η Κυπρος εκτελεστηκε με διαταγή του Γιουρογκρουπ.

    Ευχαριστω για την απαντηση και τα στοιχεια

 39. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 28/03/2013 07:45:21

  Παντως οταν υπαρχουν επιχειρησεις που ισως τους μπλοκαριστηκαν μεγαλα ποσα που δεν ηταν δικα τους, ηταν πχ του προμηθευτη τους, το κουρεμα σε ποσοστο 70-80% συνιστα κανονικη ληστεια. Μια επιχειρηση ισως μολις εχει παρει επιχειρηματικο δανειο, και ενω χανει τα λεφτα της ,αραγε πρεπει να συνεχισει να πληρωνει το δανειο ?? Υπαρχουν εμποροι που εχουν πουλησει καποια προιοντα, και μολις ο πελατης τους κατεθεσε το ποσο, τοτε μπλοκαριστηκαν τα χρηματα τους. Ειναι ληστεια εν ψυχρω, με χαμενους ειδικα τις επιχειρησεις που εκαναν το λαθος να δραστηριοποιηθουν εκει. Ας μην μιλησουμε για τους απλους αποταμιευτες , που μαζευαν οικονομιες μιας ζωης, ή για καποιους που ισως απλα πουλησαν καποιο ακινητο. Για τις Ελληνικες επιχειρησεις, απλα ευχομαι οι περισσοτερες να ειχαν τα χρηματα τους στα δεκαδες υποκαταστηματα των Ελληνικων Τραπεζων σε ολη τη Κυπρο, τα οποια δεν εχουν καποιο προβλημα κουρεματος. Συνολικα ειναι μια εγκληματικη αποφαση, προχειρη, αστοχη, σχεδον ''Κομουνιστικη'', αφου τιμωρει επιχειρησεις και αποταμιευτες, οι οποιοι δεν ειχαν καμια ευθυνη για το οτι οι 2 Κυπριακες Τραπεζες αποδειχθηκαν τραγικες.

 40. η Dimi avatar
  η Dimi 28/03/2013 09:22:38

  Aγαπητέ Τηλέμαχε, παράκληση να γράφετε πιό συχνά.

 41. Kokkini Pefki avatar
  Kokkini Pefki 28/03/2013 13:16:34

  Λυπάμαι για το ύφος ορισμένων αναγνωστών ,νόμιζα ότι εδώ δεν είναι Πρώτο Θέμα ή enikos.gr που ο καθένας γράφει ανεύθυνα απλά για να δημιουργήσει εντυπώσεις.Μια και θέλετε πιστοποιητικά πολιτικά φρονημάτων να σας ευχαριστήσω.

  Καμιά σχέση δεν έχω ότι θέλω να έχω με το οπορτουνιστικό κόμμα του Σύριζα-Εκμ και ψηφίζω συνειδητά ΚΚΕ (να κάνω την χάρη το φίλου να γράφω όπως θέλει εκείνος και όχι όπως θέλω εγώ).Το αν το κόμμα μου ξαναμπεί στην βουλή φαίνεται από τις τελευταίες 2 δημοσκοπήσεις VPRC και Κάπα Research που το δείχνουν από 6 % και πάνω.

  Όσο για τον Σκουρλέτη στην Τσοπανίδου ήταν εξίσου τραγικός με τον Βορίδη γιατί απλά ο Σύριζα δεν έχει σταθερή πολιτική θέση όπως έχει το ΚΚΕ.Επίσης ο Σύριζα ακόμα δεν κατανοεί την ανάγκη εξόδου από την Ευρωζώνη και επιμένει ότι θα διαπραγματευτεί με τους Γερμανούς.

  Ο δε Βορίδης δεν απαντούσε για το 30 % της ανεργίας λες και αυτοί δεν είναι άνθρωποι που χωρίς δουλειά δεν έχουν χρονικό ορίζοντα 20 χρόνια να περιμένουν την ανάπτυξη. Το μόνο που μας έλεγε ήταν να περιμένει ο λαός την σωτηρία από την Γερμανική Ένωση (Ε.Ε.) που είναι μονόδρομος (Είχε κολλήσει η βελόνα του "υπερπατριώτη")

  Όσο πιο γρήγορα καταλάβουν κάποιοι στη Νδ ότι είναι το μόνο ανάχωμα στο ΌΧΙ στους Γερμανούς τόσο καλύτερα.

  Οι δήθεν πατριώτες προερχόμενοι από το ΛΑΟΣ είναι οι πιο Μερκελιστές μέσα στη Νδ ξεπερνώντας ακόμα και τους Μητσοτακικούς.Είδαμε την κατάντια του Καρατζαφέρη άλλωστε με την συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου και που κατάντησε.

  Πέρα από τα πολιτικά μου πιστεύω , κατανοώ πως ο ελληνικός λαός δεν θέλει και δεν είναι έτοιμος για Λαϊκές εξουσίες που προτείνει το κόμμα μου.Είναι σαφέστατο αυτό.

  Μια κυβέρνηση που θα μας οδηγήσει εκτός Ευρωζώνης είναι απαραίτητη αλλά για μερικούς από σας πρέπει πρώτα να φάτε μερικές φάπες ακόμα από του Γερμανούς (έρχονται σύντομα) και μετά να ξυπνήσετε.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Kokkini Pefki 28/03/2013 13:54:15

   Η φαυλότητα δεν είναι πατριωτισμός.
   Προδότες δεν είναι αυτοί που πιστεύοντας πως οι θέσεις τους οι σωστές για την πατρίδα έφαγαν τα χρόνια τους στα ξερονήσια.
   Προδότες δεν είναι αυτοί που πίστευαν πως πολεμώντας και στέλνοντας τους ηττημένους στα ξερονήσια έζωσαν την πατρίδα.
   Η ευκολία στην χρήση των εννοιών "προδότης" και "πατριώτης" είναι αποτέλεσμα ανικανότητας αναλυτικής και ηθικής σκέψης.

   Τι είναι προδοσία;
   Πράξεις όπως του Εφιάλτη και του Νενέκου.
   Είναι προδοσία πράξεις, όπως αυτές του Ι. Μεταξά ή του Α. Βελουχιώτη; Όχι. Κατηγορηματικά όχι.

   • Kokkini Pefki avatar
    Kokkini Pefki @ Μανιάτης 28/03/2013 14:52:40

    Δεν έχω αναφέρει ποτέ και πουθενά την λέξη προδότης και την λέξη προδοσία, δεν καταλαβαίνω το κόλλημα σου Μανιάτη !

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ Kokkini Pefki 28/03/2013 16:34:45

     Το θέτω σε θεωρητικό επίπεδο. Σαν ουσιαστικό ζήτημα συζήτησης.

 42. Ερμής avatar
  Ερμής 28/03/2013 17:52:39

  Συγχαρητήρια και ευχαριστώ μαζί.Με μεγάλη χαρά ανακαλύπτω ότι υπάρχουν αρθρογράφοι στο ΑΝΤΙ που είναι μέσα στα πράγματα. Πολύ "αντρίδραση" διάβαζα σε πολλές αναρτήσεις και έφευγα. τέτοια άρθρα μπορούν να μας συνεφέρουν. Την αλήθεια αδέλφια! Τον ορθολογισμό,Την επιστήμη,τους γνώστες τους πετυχημένους με απόδειξη ακολείστε! Οι λαϊκιστές μας πήγαν στην κόλαση. Παρατήστε τους. ¨Εχουμε ανθρώπους. Αναδείξτε τους. ο λαός μας το λέει : Από σκ..ο πίτα δεν γίνεται.

 43. ήγγικεν avatar
  ήγγικεν 29/03/2013 13:10:29

  Άμα δείς και πως συρθήκαμε στον πόλεμο του 1897 μπορεί να μπεί τίτλος "από τους Ράλληδες στους Νενέκους".
  Θα αρέσει και στους αριστερούς αναγνώστες. .

 44. μακεδων avatar
  μακεδων 29/03/2013 20:14:52

  Πρωθυπουργέ Αντώνη Σαμαρά το 1993 είχες το θάρρος και τον πατριωτισμό να παραιτηθείς για την Μακεδονία έτσι και τώρα αν χρειαστεί μπορείς το 2013 να το πράξεις για την Ελλάδα ο λαός θα σε ψηφίσει πάλι πρωθυπουργό .

 45. η Dimi avatar
  η Dimi 29/03/2013 21:20:01

  «Tον Τούρκο δεν τον φοβάμαι διότι αν θέλει να υποτάξει με βία τον τόπο και να βαστάξει και να τον κατέχει, θέλει τουλάχιστον 50,000 διαρκώς Τούρκους δια φρουράν, αλλά τώρα φοβούμαι το μίασμα του προσκυνήματος ότι πρέπει να καταβάλουμε κόπους διπλούς». Ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, βλέποντας τις θυσίες και τους αγώνες των Ελλήνων να πηγαίνουν χαμένοι, από τη μάστιγα των «προσκυνημένων», στ’ απομνημονεύματά του σημειώνει:-«Μόνον εις τον καιρόν του προσκυνήματος εφοβήθηκα διά την πατρίδα μου.» Τότε ο Κολοκοτρώνης έδωσε τη τρομερή εντολή: «Φωτιά και Τσεκούρι στους προσκυνημένους» και «ξαναζωντάνεψε» την ετοιμοθάνατη Επανάσταση. Και απάντησε με μία δίχως προηγούμενο τρομοκρατία στη τρομοκρατία του αλβανικής καταγωγής, Ιμπραήμ. Όσα χωριά δεν ήθελαν να επανέλθουν στο ελληνικό στρατόπεδο, δέχονταν αιφνιδιαστικές επιθέσεις από τους άνδρες του Κολοκοτρώνη. Σε όλο τον Μοριά οι πρωτεργάτες του προσκυνήματος συλλαμβάνονταν και εκτελούνταν. Στις πλατείες των χωριών οι απαγχονισμένοι συνεργάτες του εχθρού έκαναν τους διστακτικούς κατοίκους να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τις απειλητικές προειδοποιήσεις του Έλληνα Αρχιστράτηγου.

  Ο απαξιωτικός όρος «Νενέκος», είναι συνώνυμος της εθνικής προδοσίας και μάλιστα του χειρίστου είδους, καθώς ο προδότης δεν περιορίζεται απλά στην επαίσχυντη πράξη της προδοσίας, αλλά παίρνει εμφανώς το μέρος του εχθρού, τασσόμενος εμπράκτως εναντίον των συμπατριωτών του. Ο Δημήτριος Νενέκος, καταγόταν από το χωριό Ζουμπάτα των Πατρών κι έγινε οπλαρχηγός του προκρίτου της Πάτρας Βενιζέλου Ρούφου (ο Ρούφος αργότερα, διετέλεσε πρωθυπουργός), αφού προηγουμένως δολοφόνησε τους πολεμιστές Σπανοκυριάκο και Σαγιά που διεκδικούσαν το ίδιο αξίωμα.

  Αρχικά, ο Νενέκος διακρίθηκε στις πολιορκίες της Πάτρας και του Μεσολογγίου, όμως μετά την άλωση του, συνεργάστηκε με τον αλβανικής καταγωγής, Αιγύπτιο στρατηγό Ιμπραήμ, ο οποίος του προσέφερε «ειδικά» προνόμια. Το 1826, ο Νενέκος προσκύνησε και συμπαρέσυρε πολλούς άλλους Ελληνες. Το 1827, επικεφαλής των Τουρκοπροσκυνημένων πολέμησε εναντίον των Ελλήνων και τους νίκησε. «Για τα κατορθώματα» αυτά ο Νενέκος, με σουλτανικό φιρμάνι του Ιμπραήμ, έγινε «Μπέης!»

  Όταν ο Ιμπραήμ από τη Πάτρα ξεκίνησε με τον στρατό του για τα Καλάβρυτα και ο Νενέκος με 2000 «δικούς του» για το Χάνι του Βερβένικου, ο Ιμπραήμ παραδρόμησε και περιπλανήθηκε μέσα στο δάσος ώσπου έπεσε πάνω στο Νενέκο και τους Αρβανιτάδες του. Στου «Δεσπότη τη Βρύση», καθώς προχωρούσε αυτός με τη νέα του συνοδεία αποκοιμήθηκε. Όσο κοιμόταν όμως, τον φύλαγαν καλά οι Νενεκαίοι. Γι αυτό, όταν έφτασε στο στρατόπεδό του-«επαίνεσε τον Νενέκο για τη πίστη και παρρησία του και μάλιστα τον χάϊδεψε με τα χέρια του ενώπιον των επισήμων Τούρκων.» Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, μαθαίνοντας ότι ο Νενέκος είχε τον Ιμπραήμ στα χέρια του και δεν τον «έφαγε», σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του υπασπιστή του Φωτάκου, αγανάκτησε-«που ορκίσθη παρρησίαν ημών εις τον Μεγάλον Θεόν των Ελλήνων και είπεν ότι επιθυμεί τον φόνον του Νενέκου και αν τον εύρισκε πουθενά, με τα ίδια του τα χέρια θα τον φόνευε, πράγμα πολύ παράξενο και πρωτάκουστο από το στόμα του Κολοκοτρώνη να ομιλεί περί φόνου και ότι μόνος του θέλει να τον κάμει.»

  Η εκτέλεση του Νενέκου, έγινε τελικά το 1828, κατ’ εντολή του Κολοκοτρώνη, από τον αδελφό του δολοφονημένου Σαγιά. Έκτοτε, το όνομα του Νενέκου ταυτίστηκε με τον προσκυνημένο, τον δουλοπρεπή άνθρωπο, το μίασμα, τον προδότη, τον άνθρωπο που δεν έχει σε τίποτα να ξεπουλήσει τις ιδέες του, την αξιοπρέπεια του, την εθνική, την αγωνιστική του ταυτότητα, πουλώντας τους παλιούς συναγωνιστές του και συμπράττοντας με παλιούς αντιπάλους του προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συγκυριακά του συμφέροντα. (Νova106fm/Φωτιά-και-Τσεκούρι)

  «Είσαι Ελληνας; Τι Προσκυνάς; Σηκώσου Σου Απάνω!
  Εμείς Και Στους Θεούς, Ορθοί Μιλούμε!»
  ~Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, της Λευτεριάς το Δίζυγο Πυρ

 46. Christoforos Christofi avatar
  Christoforos Christofi 02/04/2013 12:37:52

  Παρόλο που δεν συμφωνώ, πλήρως (οι κατάσταση δεν αναλιυτέ εύκολα, μόνο κάποιες μικροαλληθιες , μπόρεις να αξιολογήσεις) με τον Τηλέμαχος το αναδημοσιέβω,
  Θέλω όμως φιλέ Τηλέμαχε, να γνωστοποιήσω, ότι ρώσοι , η όποιοι άλλοι κατάθετες Offshore, δεν έχουν κανένα απόλυτος πρόβλημα , απλούστατα μεταβιβάζουν την ιδιοκτησία των καταθέσεων, σχεδόν χωρίς να μπουν καθόλου, στην τράπεζα, οι πηγαίνοντας στους ίδιους τραπεζίτες της γκρίζας ζώνης , από τους οποίους αγοράζουν πληροφορίες προς 10% κόστος και διευθετώντας τις λεπτομερές, παραλείπω σκόπιμα τις ενδιάμεσες λεπτομερές)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.