#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/05/2011 20:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι «Αγανακτισμένοι» είναι γνήσια λαϊκή έκφραση

Οι «Αγανακτισμένοι», το "αυθόρμητο" και οι δήθεν "πρωτοπορίες"Η κύρια κριτική που γίνεται στο κίνημα των “Αγανακτισμένων” από τα “μέσα”, από εκείνους δηλαδή που τάσσονται κατά του ΔΝΤ και της Τρόικας και αγωνιούν κι αυτοί για το μέλλον του τόπου είναι ότι πρόκειται για ένα "αυθόρμητο" κίνημα που θα καπελωθεί κι αφού εκτονωθούν οι μάζες θα καταλήξει τελικά σε εργαλείο του "συστήματος".

Μπορεί να εκπλαγούν όσοι - κυρίως εκ δεξιών - διατυπώνουν παρόμοιες απόψεις αλλά το ζήτημα είναι πολύ παλιό και ήταν από τα πρώτα που απασχόλησαν (μην φρυάξετε) τον Λένιν. Μπορεί ο καθένας να έχει τις όποιες ενστάσεις επιθυμεί μαζί του, αλλά στα ζητήματα τακτικής και στρατηγικής δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Έλεγε λοιπόν ο μεγάλος επαναστάτης ότι το «αυθόρμητο» είναι δεδομένο και εμφανίζεται πάντα σε κάποια στιγμή των μεγάλων ξεσηκωμών. Και ότι ο αυθορμητισμός των μαζών είναι η πρώτη και η εμβρυακή μορφή του συνειδητού.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά στις μέρες μας; Πιστεύω ότι ανεξάρτητα από το ποιοι πήραν την πρωτοβουλία το κίνημα των αγανακτισμένων εξελίσσεται σε γνήσιο λαϊκό κίνημα. Και ότι όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για τον τόπο και το μέλλον όλων μας κατεβαίνει στο Σύνταγμα και ζυμώνεται με τις μάζες. Συζητά μαζί τους και προσπαθεί να δείξει τον σωστό δρόμο. Ανεβαίνει στο τρένο του αυθόρμητου. Αν δεν γίνει αυτό από τους συνειδητούς πολίτες, τότε το κίνημα των "αγανακτισμένων" μοιραία είτε θα εκτονωθεί, είτε θα καταντήσει εργαλείο του συστήματος. Ακολουθούν δυο κείμενα για συζήτηση η οποία ποτέ δεν έκανε κακό.

Μήπως έχουν λίγο πλαστικό οι «αγανακτισμένοι»;Συχνά λέω πράγματα που δεν είναι «γενικά αποδεκτά». Αυτό οφείλεται στην Ιουράσσια ταυτότητά μου και το γεγονός ότι βασικά …πετάω.

Τι γίνεται αυτές τι μέρες;

Μουντζώνουμε την Βουλή, βρίζουμε βουλευτές και πολιτικούς, και θέλουμε αίμα, άλλος από δημόσιους υπαλλήλους, άλλος από πλούσιους.

Και τι πραγματικά γίνεται;

Περιμένουμε να βρούνε λύση οι ξένοι για να μην χάσουν λεφτά που αυτοί δάνεισαν, για πράγματα που αυτοί πούλησαν, με διαδικασίες που σε άλλες χώρες κάθισαν σε σκαμνί και πλήρωσαν και πρόστιμο.

Περιμένουμε να βρούνε λύση στο πως θα μαγειρέψουν τα χρέη μας ώστε να μην γράψουν ζημιές από την αδυναμία μας να πληρώσουμε. Και για να εξευμενίσουν τους δικούς τους ψηφοφόρους,  ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο ποιος θα μας υποθηκεύσει ή ποιος θα μας προσβάλει περισσότερο

Περιμένουμε να βρούνε λύση που θα προστατεύσει αυτούς που πούλησαν ασφάλιση από το σχεδόν αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε.

Περιμένουμε να βρεθεί λύση για τις Κρατικότατες τράπεζές μας που με λεφτά μας έχουν αγοράσει ή μαγειρέψει το Κρατικό χρέος, όπως το 2000 μαγείρευαν την σωτηρία του Χρηματιστηρίου.

Και λογικό είναι να βρίζουμε τους βουλευτές ή να προσβάλουμε την Βουλή, αλλά για τους βουλευτές και την Βουλή δεν φταίνε άλλοι παρά οι ντόπιοι κοτζαμπάσηδες και οι ξένοι που ο κάθε ένας εκπροσωπεί και από τον οποίο αντλεί δύναμη ή νομιμοποίηση.

Συγγνώμη που τα λέω δηλαδή, αλλά μήπως έχουμε δώσει αγώνες για την Βουλή;  Η Βουλή φταίει;   Δεν έχω καμία όρεξη να χάνουμε τον καιρό μας αναμασώντας το ποιος φταίει, αλλά η Βουλή φταίει;

Και ειλικρινά, δεν είμαι κατά των «αρίθμητων διαδηλώσεων», αλλά ψυχανεμίζομαι λίγο πλαστικό, λίγο νάιλον…

Πείτε με ψυλλιασμένο…

Archaeopteryx

Ο Λένιν πιο επίκαιρος από ποτέ. Ή γιατί οι αγωνιστές πρέπει να κολυμπάνε στις μάζες.Πριν ακόμα κι από το «Τι να κάνουμε;», ο Λένιν έγραφε το 1889: «Η σοσιαλδημοκρατία δεν περιορίζεται στο να είναι απλώς στην υπηρεσία του εργατικού κινήματος. Το καθήκον της είναι να εισάγει στο αυθόρμητο εργατικό κίνημα συγκεκριμένες σοσιαλιστικές ιδέες, να του προσδώσει σοσιαλιστικές πεποιθήσεις, η οποίες πρέπει να είναι στο επίπεδο της σύγχρονης επιστήμης» (Το άμεσο καθήκον μας, στο ίδιο, τόμος 4ος, σελ. 219).

Και την επόμενη χρονιά: «Η Σοσιαλδημοκρατία είναι ο συνδυασμός του κινήματος της εργατικής τάξεως και του σοσιαλισμού. Καθήκον της δεν είναι να τίθεται παθητικά στην υπηρεσία του κινήματος της εργατικής τάξεως σε κάθε ένα από τα χωριστά στάδιά του, αλλά να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του κινήματος συνολικά, να υποδεικνύει σε αυτό το κίνημα τον τελικό σκοπό του και τα πολιτικά του καθήκοντα, να προστατεύει την πολιτική και ιδεολογική ανεξαρτησία του.» (Τα άμεσα καθήκοντα του κινήματός μας, Άπαντα, τόμος 4ος, σ. 403).

Εξ ου η μεγάλη σημασία του οργανωμένου αποσπάσματος της προλεταριακής πρωτοπορίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος, που είναι το πολιτικό εργαστήρι όπου η επαναστατική θεωρία συνεχώς αναπτύσσεται σε στενή σχέση με την πραγματική εμπειρία του εργατικού κινήματος.

Τ’ακούτε σύντροφοι του Περισσού και του ΣΥΡΙΖΑ;

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. l
  l' ami du peuple 30/05/2011 21:14:50

  Το βέβαιον είναι ότι κάτι άρχισε να κινείται!

  Το σίγουρο, επίσης, είναι ότι πολύς κόσμος, ίσως για πρώτη φορά αρκετοί/ες, αποφάσισε να κατέβει στο δρόμο.

  Έκανε μια αρχή!

  ΠΗΓΕ ΠΛΑΤΕΙΑ! Έσμιξε με άλλους πολίτες! Διαμαρτυρήθηκε μαζί τους και δεν βρίζει μόνος του απέναντι στην TV!

  Φώναξε, ίσως με άλλους κοινά συνθήματα! Θέλει να ψάξει και να ψαχτεί μαζί τους για το τι φταίει και τι πρέπει να αλλάξει!

  Όλα αυτά είναι κατ΄ εξοχήν "αριστερά" πράγματα. Η Αριστερά αρχίζει από εκεί που κάποιος/α αμφισβητεί την υπάρχουσα πραγματικότητα και αγωνίζεται για να τη βελτιώσει και καταλήγει εκεί που συνειδητοποιεί τις βαθύτερες αιτίες της κακοδαιμονίας και την ανάγκη ριζοσπαστικής αλλαγής για μια νέα κοινωνία αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και συμμετοχής χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

  Αν όλα τούτα έχουν καποια βάση, αυτό σημαίνει ότι όλοι/ες οι αριστεροί και οι αριστερές οφείλουν, αντί να είναι αμήχανοι και να σχολιάζουν, να πάνε στις πλημμυρισμένες πλατείες και να παρέμβουν: να ακούσουν και να πουν, να δουν και να τους δούνε να δώσουν και να πάρουν!

  Να παρέμβουν χωρίς κομματικά λάβαρα, χωρίς ηγεμονισμούς, αλαζονείες και καπελώματα! Να παρέμβουν με τις ιδέες και τις απόψεις τους και με διάθεση όχι μόνο να πουν αλλά και (κυρίως) να ακούσουν!

  απο την ISKRA, σημερα

  • kopritis avatar
   kopritis @ l' ami du peuple 31/05/2011 10:48:14

   σιγουρα η αγανακτηση ειναι ενα συναισθημα που φανερωνει μεγαλη δυσαρεσκεια και οργη.σημερα οι ανθρωποι που συγκεντρωνονται στην πλατεια βιωνουν το ιδιο συναισθημα απο διαφορετικες ταξεις.σιγουρα αγανακτηση νοιωθει και ο γαπ και η κυβερνηση με τον λαο που δεν δεχεται τα μετρα.προφανως και ο σεβ,αλλα αυτο ετεροκλητο κοινο που τους ενωνει αυτο το συναισθημα προερχονται απο διαφορετικες ταξεις.καλουνται τωρα ομως να απρνηθουν την ταξη τους και να προσελθουν οικοιοθελως στην αμμεσοδημοκρατια.ενας αστος διπλα απο ενα εργατη βιωνουν αγανακτηση .αυτο τους ενωνει?μονιζω πως οχι.αν συντομα δεν απελευθερωθουν οι πραγματικες λαικες δυναμεις να ενωθουν και να απαιτησουν την αλλαγη του κρατικου μοντελου τοτε μιλαμε για μια πορεια διχαστικη που δενθα βοηθησει πουθενα.

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 30/05/2011 21:15:09

  Ο Άξελροντ είσαι;
  (Πάντως εκείνη την εποχή ήταν πολύ πιο εύκολο για κάποιο οργανωμένο κόμμα π.χ. Μπολσεβίκοι, να καπελώσει τα αυθόρμητα λαϊκά σοβιέτ, επειδή γενικά ο λαός ήταν πιο αθώος, πιο εύπιστος, και πολύ λιγότερο υποψιασμένος.)

  • l
   l' ami du peuple @ Strange Attractor 30/05/2011 21:41:57

   ξερεις, στο αρχιπελαγος γκουλαγκ, ο σολζενιτσιν μιλαει για την απορια του τροτσκυ απο τις αντιδρασεις των μελων των σοβιετ, οταν τους ελεγε πως εχουν το δικαιωμα να απεργησουν..."μα να απεργησουμε; εναντιον τινος";

   κι ετσι την πατησαν και οι μπολσεβικοι, τους ηρθε και η επιθεση απο ολους, του βενιζελου συμπεριλαμβανομενου, ετοιμαστηκε και το αντιπαλο δεος του αδολφου σαν απαντηση στους "αγανακτισμενους" της τοτε γερμανιας, καπακι και ο καουντιλιο...πολυ θελει ; μετα αρχισαν να ξεκαθαριζουν για να δευναμωσουν...

   ομως σημερα αυτος που προσπαθει να "καπελλωσει" ή και να "μανιπουλαρει" (μιλω για αριστερους, κι απο τη σκοπια της αριστερας), σκαβει το λακκο του...

 3. kostasthess avatar
  kostasthess 30/05/2011 21:21:12

  οι μαζες θελουν καθοδηγηση.. Κατευθυνση.. Αλλιως γινονται ανεξελεκτες.. Το κυριαρχο μηνυμα του Μαη του '68 ηταν "ξερουμε τι δεν θελουμε, δεν ξερουμε τι θελουμε.." Ελλειπε το οραμα, γιαυτο και εκφυλιστηκε γρηγορα.. Σημερα υπαρχει οραμα? Και αν ναι ποιο ειναι?

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ kostasthess 31/05/2011 12:21:56

   Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ.

 4. john avatar
  john 30/05/2011 21:22:08

  οι αμετανοητοι πασοκοι φωναζουν για τους 300 τη βουλης για να μην σηκωνει κανεις κεφαλι και να αποτελουν την μονη λυση η Ν.Δ εχεει δωσει παμπολα δικαιωματα με τη σταση της

 5. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 30/05/2011 21:36:06

  Δε λέω όχι, κάποια σημεία του άρθρου είναι σωστά.
  Ο κίνδυνος καπελώματος πάντα υπάρχει, όμως η πολιτική τελικά είναι και ρίσκο, σωστά;

  Εγώ έχω δύο ενστάσεις για το πως αντιμετωπίζεται αυτή η κινητοποίηση. Και τις έχω γιατί μπορεί η ουσία τους να προσδιορίσει και την ταυτότητα που τελικά θα διαμορφώσει αυτή η αντίδραση.

  1) ΔΕΝ ξυπνήσαμε τώρα... Κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις υπήρξαν κλιμακωτά, ποικίλες και αυξανόμενες τον τελευταίο χρόνο, χρωματισμένες ή όχι, μαζικές ή μη, σε κέντρο και περιφέρεια, αρεστές ή γραφικές. Από τις μαζικές πορείες με τα πολύ μεγαλύτερα πλήθη και την ανύπαρκτη δημοσιογραφική κάλυψη, μέχρι τον πόλεμο στην Κερατέα και την ήττα εκεί των εργολάβων, από το κίνημα Δεν Πληρώνω μέχρι τις Σπίθες, από τη δυναμική αντίδραση των κατοίκων του Κέντρου λόγω της δολοφονίας του οικογενειάρχη Μανώλη μέχρι την κλιμάκωση του εθελοντισμού στην έμπρακτη αλληλεγγύη μικρών φορέων προς τους αστέγους και τους πεινασμένους.

  Είναι τουλάχιστον προσβλητικό στις παραπάνω μορφές κοινωνικής ενεργοποίησης να λέμε ότι οι Έλληνες τώρα ξύπνησαν.

  2) (Σχετικό με το παραπάνω) τα καθεστωτικά ΜΜΕ ξαφνικά διαλαλούν και προωθούν το γεγονός της αγανακτησης του Κόσμου με εκτενή ρεπορταζ από το Σύνταγμα. Κάνουν και συνέχεια λόγο για πανευρωπαϊκό κίνημα, που μάλλον στη φαντασία τους είναι. Γιατί αυτοί οι εργολάβοι της εξουσίας που περιφρόνησαν ή και πολέμησαν τις προηγούμενες αντιδράσεις αλλάζουν τώρα τροπάρι; Το βλέπουν ακίνδυνο και αφορμή να ξαναγίνουν αρεστά; Πάνε να καλλιεργήσουν το σκηνικό αναταραχής που θα διευκολύνει την κυβέρνηση ή τα αφεντικά της να σκηνοθετήσουν μια εικονική αλλαγή στρατηγικής;

  Πολλά μπορούμε να λέμε. Αλλά ακριβώς επειδή κάποιοι από εδώ μέσα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις - και στο Σύνταγμα - κι έχουμε δεί πως το καθεστώς ξέρει από κόλπα, συμμετέχουμε μεν, είμαστε όμως κι επιφυλακτικοί. Και προσωπικά δε θα θεοποιήσω αυτό που γίνεται στο Σύνταγμα.

  Θα δείξει..

 6. ΠΕΤΡΟΣ Μ. avatar
  ΠΕΤΡΟΣ Μ. 30/05/2011 21:39:50

  ''το «αυθόρμητο» είναι δεδομένο και εμφανίζεται πάντα σε κάποια στιγμή των μεγάλων ξεσηκωμών''.

  Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι νομοτελιακα το αυθόρμητο οδηγεί σε κάποιο μεγάλο ξεσηκωμό.
  Και επιπλέον ότι αυτός ο ξεσηκωμός και αν έρθει θα οδηγήσει σε ιστορική ανατροπή.
  Οι ''αγανακτισμένοι'' λοιπόν, ή θα μετασχηματιστούν σε πολιτικό αντικατοχικό κίνημα ανατροπής ή θα χρησιμοποιηθούν σαν.... περιφρούρηση του χώρου που περικυκλώνουν.

 7. drider avatar
  drider 30/05/2011 21:40:27

  Το ΚΚΕ δυστυχώς παροδικά ταυτίστηκε με την οργάνωση συνδικαλιστικών δράσεων αλλά πλεόν χωρίς επαφή με το "νέο" επαναστατικό υποκείμενο (αν και ο ορισμός του είναι μεγάλη συζήτηση από μόνος του).

  Αλήθεια αν δεν υπήρχε ΚΚΕ αλλά μόνο το ΠΑΜΕ, θα καταλαβαίναμε τη διαφορά; Γιατί κατηγορείται από άλλες (κυρίως εξοκοινοβουλευτικές) αριστερές πολιτικές δυνάμεις ως "συστημικό";

  Οι αναλύσεις πάντως του ΚΚΕ παραμένουν πάντα εύστοχες, ειδικά αυτή την περίοδο της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης...

  • l
   l' ami du peuple @ drider 30/05/2011 21:45:32

   ενα κακο εχει το κκε, οτι πιστευει τη ρηση του χαριλαου " το μοναστηρι ναναι καλα" και θα αναψει ο καθενας το κερι του, καπως ετσι.

   θεωρει απαραιτητο και αναντικαταστατο τον εαυτο του, κι ετσι αντι να υπηρετει το λαο υπηρετει την επιβιωση του. ακριβως το αντιθετο απο αυτα που εκανε το 43-44-45.

   • Dal avatar
    Dal @ l' ami du peuple 30/05/2011 22:21:11

    Πολύ σωστό.

 8. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 30/05/2011 21:45:29

  Συμπέρασμα 1ο: ξεπεράστηκε το παγωμένο μούδιασμα των 4 θανάτων της Μαρφίν, που χτύπησε την αντίσταση στο ΔΝΤ την κρίσιμη στιγμή, στην αρχή της, όταν το μομέντουμ ήταν ισχυρό.

  Συμπέρασμα 2ο: ήττα κουκουλοφ(λ)ώρων και μολοτοφόρων (όποιοι και να είναι αυτοί)
  _________________________________________________________
  Αφιερωμένο στην Αριστερά
  από το ιστολόγιο Αναμνήσεις από τον Σύριζα
  Επίσης στο τέλος και το σχετικό σχόλιο του μπλόγγερ anti- somata

  Από ήττα σε ήττα μέχρι τη τελική νίκη (29-5-11)
  Μετά από πολύμηνη σιγή ασυρμάτου, οι «αναμνήσεις από τον Σύριζα» δεν μπορούν να μην ασχοληθούν με τη νέα περίλαμπρη επιτυχία της καθ’ ημάς αριστεράς. Το μαοϊκό απόφθεγμα του τίτλου συνοψίζει άψογα την αριστερή ταχτική ου μην και στρατηγική απέναντι στους Αγανακτισμένους του Συντάγματος.

  Γιατί δεν γίνεται ρε φίλε κοτζάμ αριστερά, ρεφορμιστική, επαναστατική ή ερμαφρόδιτη να κωλοχτυπιέται μήνες και να μην μπορεί να φτιάξει μια τέτοια κατάσταση ούτε στο υποδεκαπλάσιό της. Κι έρχεται και το κάνει ποιος; Το facebook!

  Ε όχι.

  Όπως υπογράμμισε γνωστό στέλεχος της επανάστασης «δεν μπορώ να το πιστέψω. Κάτι άλλο υπάρχει από πίσω». Και καλά, η άτιμη η CIA βάλθηκε να ξεδοντιάσει την στέρεα αξιοπιστία του λαϊκού και εργατικού κινήματος. Δικαίωμά της.

  Αλλά άμα το δούμε από την σκοπιά της διοργάνωσης, ο εργάτης ο σωστός, ο ντούρος, ο πρόστυχος, ο έμπυρος, δεν ενημερώνεται ρε παιδιά από το facebook. Έλεος. Ενημερώνεται από την αφίσα, από την προκήρυξη και από τα κόκκινα συνθήματα στους τοίχους.

  Αυτές τις μέρες δεν θα ήθελα να ‘μουνα στη θέση του Φίλη. Διότι ο Νίκος το ξέρει από παλιά ότι ο Αλαβάνος είναι φαρμακόγλωσσος. Τρεις στις τέσσερις ατάκες που αμολάει, βγαίνουν αληθινές. Τι τα ήθελε τα περί «Ταχρείων»; Και δώστου δεν είναι Κάιρο η Αθήνα. Και δώστου δεν είναι Ταχρίρ το Σύνταγμα. Και δώστου πόσο επικίνδυνος ο Αλέκος. Και όχι τίποτε άλλο άντε να βγάλουν φτερά οι νεολαίοι του ΣΥΝ που είδαν κόσμο στην πλατεία και μπήκαν, αλλά άμα πει κανείς «ψιτ ο Αλαβάνος» γυρνάνε τρομαγμένοι.

  Η πλάκα είναι ότι το Μέτωπο πάσχιζε να φτιάξει την πλατεία για τις 23 Ιούνη κι είχε οργανώσει σύσκεψη για αυτό στις 27 Μάη. Όμως δεν πρόκαμε, διότι η ζωή έχει άλλους ρυθμούς, και η πλατεία γέμισε ένα μήνα πριν, χωρίς πολλά πολλά. Δεν είναι κακό, πολύς κόσμος γλύτωσε το τρέξιμο, τις συσκέψεις, τις αναλύσεις, τις εχτιμήσεις και τις αφισοκολλήσεις. Μπορεί να γλίτωσε και κάνα φράγκο που θα το δινε στον ψυχαναλυτή του.

  Μέσα στον γενικό ορυμαγδό, ο Λαφαζάνης έβγαλε τη γραμμή «να δώσουμε αριστερό προσανατολισμό». Προσπερνώ την κακεντρέχεια του ξαδέρφου μου του Φώντα που αναρωτήθηκε πως «άμα ο Παναγιώτης δεν μπορεί να δώσει αριστερό προσανατολισμό στην πλατεία Κουμουνδούρου, πώς θα δώσει αριστερό προσανατολισμό στην πλατεία Συντάγματος;»

  Στέκομαι όμως στην αυταρέσκεια, στην αφέλεια και στη συγκινητική αυτοπεποίθηση ότι οι παριστάμενοι περιμένουν έμπλεοι αγωνίας την αριστερά να τους δώσει γραμμή.

  Μήνες και μήνες, σύμπασα η αριστερά, από το ΚΚΕ μέχρι την Ανταρσύα και σύμπασα η συνδικαλιστική πρωτοπορία, από το ΠΑΜΕ, μέχρι τον Μητσάρα τον Στρατούλη και τον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων, χύναν τόνους σάλιου και ιδρώτα για να πείσουν ότι το να «πάμε Σύνταγμα και να μείνουμε Σύνταγμα» είναι ανέφικτο, τυχοδιωκτικό και άσκοπο. Η σωστή διαδήλωση δεν πάει να μείνει στο Σύνταγμα, δεν επιτρέπει ελληνικές σημαίες, έχει μπροστά τα Πρωτοβάθμια και το Σουμουτου, περνά τρέχοντας το Σύνταγμα διότι πέφτει χημικό με το τσουβάλι και μετά έχει να το λέει για βδομάδες, περιμένοντας την επόμενη γενική απεργία που θα κηρύξουν οι πουλημένοι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ.

  Μόλις λοιπόν κυκλοφόρησε στην πιάτσα η συγκέντρωση της Τετάρτης έπεσε ειρωνία. Το καλό βέβαια με το facebook είναι ότι μπορείς να σβήσεις τα σχόλια που έκανες. Κι έτσι τα φαρμακερά σχόλια για τους απολίτικους, ελληναράδες, γηπεδοχουλιγκάνους, αγανακτισμένους ΟΝΝΕΔίτες, φασιστικά αποβράσματα, αλλά και φλώρους της πλατείας Συντάγματος, εξηφανίσθησαν και δώσαν τη θέση τους σε παραινέσεις παρέμβασης και εμπλοκής.

  Ο ΣΥΝ στραβοκατάπιε τους Ταχρείους, το Κοκκινοπράσινο κάνει ότι δεν βλέπει τις ελληνικές σημαίες και δεν ακούει το βάρβαρο «και α και ου γαμώ το Δουνουτου», ο Τσίπρας έκανε και φιλική δήλωση διότι σου λέει τι έχω να χάσω; Φασούλι το φασούλι ανεβαίνει το ποσοστό. Κι εκεί που την πρώτη μέρα η ΠΓ του ΣΥΝ μέτραγε πόσες ελληνικές σημαίες κουνιούνται στο Σύνταγμα, ο όγκος των αγανακτισμένων, αλλά και η εξαιρετικά πολιτική συνέλευση της πλατείας, έδωσε το πρόσταγμα: Μετάαααααβολή!

  Ο ίδιος ο προσφιλής μου Δημοσθένης αφού προβληματίστηκε από το συμβάν (εδώ μιλάμε πάντα με όρους Μπαντιού), κι αφού βεβαίως γκρίνιαξε διότι οι συγκεντρωμένοι δεν πάνε έξω από το Χρηματιστήριο ή την Τράπεζα της Ελλάδος, απεφάνθη ότι: «Τη διαδικασία αυτή, είτε θα την παρατηρεί κανείς και θα τη σχολιάζει απ’έξω, σαν κάτι εξωτικό και όχι τόσο τέλειο όσο θα όφειλε εξαρχής, είτε θα μπει για να δει -και να επηρεάσει- δυνατότητες και όρια». Οι αναγνώστες του Red Notebook ήταν ήδη τόσο ανατριχιασμένοι με τους αγανακτισμένους που έλουσαν τον Δημοσθένη με χαρακτηρισμούς. Ξεχνούν ότι και ο οπορτουνισμός θέλει την οξυδέρκειά του.

  Όμως το ρεσιτάλ της πολιτικής αρχών εδόθη από την επαναστατική αριστερά. Στην αρχή χέσιμο με τη σέσουλα, μετέπειτα ένας κάποιος (ψιλός) προβληματισμός και τέλος κλιμάκωση της παρέμβασης με τη μαζική μπούκα στη Συνέλευση το Σαββατόβραδο. Η οποία ειρήσθω εν παρόδω θύμιζε εισβολή Ούννων σε μια κατά τα λοιπά ανθρώπινη διαδικασία. Περικύκλωσαν το προεδρείο, απαιτούσαν το λόγο πριν τους κοινούς θνητούς μαλάκες, βούτηξαν τα μικρόφωνα και θυμηθήκαμε όλοι την ωραία εποχή της Πισικάπα.

  Τα συνδικάταααα ούρλιαζε ο ένας. Γενική απεργίαααα βράχνιαζε ο άλλος. Πολιτικό πλαίσιοοο γκάριζε ο τρίτος. Για καμιά ώρα η πλατεία έμοιαζε με φοιτητική συνέλευση τριανταπεντάρηδων και σαρανταπεντάρηδων.

  Συνάδελφοι έλεγε ο ένας νομίζοντας ότι μιλάει στου Γκίνη. Σύντροφοι απαντούσε ο άλλος νομίζοντας ότι μιλάει στην ΟΒα του. Παιδιά ηρεμία ίδρωνε ο συντονιστής νομίζοντας ότι μιλά σε φυσιολογικούς ανθρώπους.

  Είχε προηγηθεί ο Συντονισμός των Πρωτοβάθμιων ο οποίος αποφάσισε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει κόσμος μαζεμένος και να μην πάει η μαχόμενη κι από τα κάτω συνδικαλιζόμενη αριστερά να δώσει τη σωστή γραμμή. Τι διάολο πρωτοπορία είμαστε άμα αφήνουμε τους απολιτίκ φλώρους του real-democracy να διεξάγουν μια συνέλευση χιλιάδων ανθρώπων;

  Να πάμε να τους επηρεάσουμε έλεγε ο ένας. Να πάμε να τους προστατεύσουμε έλεγε ο άλλος. Να πάμε να τους πολιτικοποιήσουμε έλεγε ο τρίτος. Και δεν εβρέθη κανένας θαρραλέος να συνοψίσει την γραμμή σε μια φράση: Να πάμε να τους διώξουμε… Εκεί ήταν το ζουμί.

  Τέτοιες ώρες σκέφτεσαι στα σοβαρά: Μήπως αν έλειπε η αριστερά τα πράγματα θα ήταν καλύτερα;

  Κι αναγκαστικά σε πιάνει μια μελαγχολία. Κανένας από την αριστερά δεν μπόρεσε να πετύχει κάτι τέτοιο. Κανένας δεν προβληματίστηκε από αυτή την αδυναμία. Κανένας δεν αναρωτήθηκε για την απαξίωση και τη στοχοποίηση όλου του πολιτικού συστήματος και όλης της Βουλής. Κανένας δεν έμαθε. Κατά πλειοψηφία οι αριστεροί χλεύασαν, απαξίωσαν, κορόιδεψαν. Στην καλύτερη στάθηκαν αμήχανοι και είπαν «έτσι είναι τα αυθόρμητα κινήματα». Και στο τέλος μπούκαραν να δώσουν τη γραμμή.

  Δεν θέλει πολύ να καταλάβεις πως όπου δεν σκάει το χημικό του Ματατζή, σκάει η βλακεία του αριστερού.

  Το σχόλιο τώρα του Γιάννης Κ.

  “Ρε φίλε, τι να κριτικάρω; Συμφωνώ σε όλα! Μόλις γύρισα απο Σύνταγμα (Ζώ έξω, αλλά αυτές τις μέρες έτυχε να είμαι Αθήνα)…Κάθησα ώρες…Στην αρχή πέρασα από την συνέλευση, καλούτσικα ήταν αλλά βαρέθηκα…Τα έχω ξανακούσει…και εισβολή αριστερών όπως είπες…Μετά όταν αραίωσε ο κόσμος και μπορούσες να περάσεις, πήγα επάνω στους μπροστινούς, στους “απολίτικους”. Εκεί ήταν ένα πανηγύρι! Φοβερή ατμόσφαιρα, καταπληκτικός παλμός και ζωντάνια…Εκεί έκατσα…και κάποια στιγμή ακούω το καλύτερο σύνθημα των τελευταίων χρόνων! Απευθυνόταν στα ΜΑΤ και έλεγε: “ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΙΜΗ, ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΑΝΑΠΟΔΑ..ΑΝΑΠΟΔΑ ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ”…No comment!”

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ αλλενάκι 30/05/2011 21:54:15

   Μου πήρε ώρα να σε διαβάσω αλλά άξιζε τον κόπο. Πραγματικά, από κάποια sites αριστερών ομάδων, καταλαβαίνεις ότι για το Σύνταγμα νιώθουν σα να τους πήραν την μπουκιά από το στόμα.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ ΝΙΚΟΛΑΣ 30/05/2011 22:00:08

    Μόνοι τους το παραδέχονται... ίσως η στάση των πολιτών στο Σύνταγμα τους διδάξει να μην επαναλάβουν τα ίδια παντελάκη μου τα ίδια παντελή μου...

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ αλλενάκι 30/05/2011 23:36:13

     Η Αριστερά δεν διδάσκεται από τίποτα. Μόνη λύση είναι το βιολογικό τέλος των κολλημένων εκπροσώπων της, όταν κάποτε αυτό έλθει φυσιολογικά όπως σε όλους τους ανθρώπους, και η απαξίωση των ιδεών της. Ετσι και αλλιώς, έχουν απαξιωθεί μόνες τους.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ αλλενάκι 30/05/2011 22:10:57

   Αξεπέραστο. Οι αφ' υψηλού σύντροφοι μάλλον πρέπει να ξαναρχίσουν το διάβασμα του θείου Βλαδίμηρου και να ξανάρθουν το Σεπτέμβρη στην επαναληπτική εξεταστική. Το ΜΑΧ τους χωράει νομίζω. Μια ζωή τα ίδια μυαλά.

   • eyropaistis avatar
    eyropaistis @ Γιάννης Φαίλτωρ 30/05/2011 22:38:57

    MAX Γκινη κλπ αχ νιατα:)

   • Α.Κ. avatar
    Α.Κ. @ Γιάννης Φαίλτωρ 31/05/2011 08:48:28

    Αξεπέραστο. Συμφωνώ μαζί σου.

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ αλλενάκι 31/05/2011 12:33:03

   ΣΤΟ ΑΠΙΘΑΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟ ΑΥΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ,ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ .
   ΠΡΩΤΟΝ ...ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ,Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ
   FACEBOOK ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΒΟΗΘΑΕΙ ...... Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
   ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ (ΣΟΒΑΡΟ ΑΥΤΟ) ΟΤΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΑ ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ
   ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΑΓΙΑ . ΔΕΝ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟ
   ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΑΣΟΚ. ΔΥΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤ'ΑΡΧΗΝ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ.

 9. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 30/05/2011 21:52:40

  Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος γνωρίζει ότι ο "βασικός καθοδηγητής" της λαϊκής οργής είναι η κυβερνητική πολιτική, η οποία προσβάλει και πληγώνει κάθε Έλληνα,
  γνωρίζει επίσης ότι επί του παρόντος το κίνημα της πλατείας δεν έχει σχηματοποιημένη στην βάση πολιτικών όρων ταυτότητα.
  Αυτό το κάνει ευάλωτο και δημιουργεί προϋποθέσεις για λάθη, αποσπασματική προσέγγιση και κούραση.
  Ο Θ. Πάγκαλος μιλώντας για “ανώδυνη εκτόνωση, που δεν ενδιαφέρει καν την πολιτική” στοχεύει στο θυμικό του μέσου Έλληνα,
  αν σε 1-2 εβδομάδες το κίνημα της πλατείας δεν μπορέσει να προκαλέσει μετατοπίσεις του δημοσίου διαλόγου ή πολιτικές εξελίξεις θα χάσει την δυναμική του.
  Τότε ο μέσος πολίτης θα εκνευριστεί με το κίνημα και θα λάβει σοβαρά υπόψη του την άποψη που λέει ότι η κυβερνητική πολιτική είναι μονόδρομος.
  Με άλλα λόγια η κυβερνητική επιμονή στο μνημόνιο θα χρεωθεί ως αποτυχία της κοινωνίας των πολιτών να παρέμβει στις εξελίξεις και θα έχει συνέπειες επώδυνες, για την κοινωνία.
  Από όποια όμως πλευρά και να το δεις το κίνημα της πλατείας είναι από τα συμβάντα που στην πολιτική ονομάζονται μείζονα κλειδιά.

 10. Αφροδίτη avatar
  Αφροδίτη 30/05/2011 21:54:26

  Οι “αγανακτισμένοι” απέδειξαν πως μπορούν οι πολίτες να συναντιούνται και να συμπορεύονται, πέρα και πάνω από κόμματα και παρατάξεις.
  Κι αν κάποιοι τρόμαξαν από τη δυναμική αυτή, ας εμπεδώσουν πλέον πως δεν είναι οι μοναδικοί που κατέχουν την τεχνογνωσία, τέτοιων συγκεντρώσεων.
  Ο κόσμος και ειδικά οι νέοι βιώνουν στο πετσί τους την επέλαση του ΔΝΤ και αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν, διαδηλώνοντας με το δικό τους "Όχι" και προπαντός κρατώντας στα χέρια τους ελληνικές σημαίες.
  Αυτό για μένα είναι μεγάλη κατάκτηση!

 11. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 30/05/2011 21:58:25

  Άλλη άποψη, από τη σκοπιά της "Έγχρωμης Εξέγερσης":

  ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ"?
  (όχι των Ισπανών ή των Ελλήνων αγανακτισμένων χιλιαδων πολιτών που ανταποκρίνονται αυθόρμητα και ανυψοπίαστα, αλλά ο θεωρητικός, ο εμπνευστής που έσπειρε την ιδέα: Αγανακτήστε, οργανωθείτε, εξεγερθείτε!!! (κάτι θυμίζει το σύνθημα αυτό..., ραδιοφωνικό σποτ ίσως... ... γνωστό ακουγεται... )

  Από τον Άλκιμο:
  "Εξοργιστείτε! Εξεγερθείτε! Αγανακτήστε!"

  Είναι η “κίνηση των αγανακτισμένων” μια αυθόρμητη λαϊκή αντίδραση ή μήπως έχει και αυτή τον εμπνευστή της με συγκεκριμένο ιδεολογικό υπόβαθρο;
  Μετά την χθεσινή μίνι «εξέγερση» -από τον ύπνο- των Ελλήνων, όλοι μιλούν σήμερα για μια αντίδραση σε κάποια ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ Ισπανική πρόκληση, και για αυθόρμητη λαϊκή πρωτοβουλία, χωρίς κομματική, συνδικαλιστική ή άλλου είδους υποκίνηση. Μιλούν επίσης για «ελληνική πλατεία Ταχρίρ» ή «πλατεία del Sol», πιστεύοντας πως πρόκειται απλά για την ελληνική εκδοχή κάποιας λαϊκής αντίδρασης που προέκυψε ξαφνικά.

  Αυτό που αγνοούν όμως οι περισσότεροι στον τόπο μας, είναι, πως η κίνηση αυτή έχει τον εμπνευστή της, ο οποίος δεν είναι βέβαια ο …Σόρος, αλλά έχει κι αυτός κάποιο συγκενικό ιδεολογικό υπόβαθρο και ίσως κάπου στοχεύει, παροτρύνοντας τους νέους ανθρώπους να αγανακτήσουν. Αυτός ακριβώς είναι ο τίτλος του βιβλίου του 93χρονου, πρώην διπλωμάτη, Στεφάν Εσέλ: «Αγανακτήστε!» («Ιndignez-vous!») και γι αυτό οι Ισπανοί έδωσαν το όνομα «Los Indignados» (Οι Αγανακτισμένοι) στη γνωστή κίνηση που μεταλαμπαδεύτηκε τώρα και στην Ελλάδα.

  Είναι γεγονός πως η ολιγοσέλιδη μπροσούρα του Στεφάν Εσέλ (βλέπε εδώ) σπάει ρεκόρ πωλήσεων στη Γαλλία και στην Ισπανία, στήνοντας στον τοίχο το χρήμα, τις αγορές και τον …εγωισμό.

  Ποιος είναι ο Στεφάν Εσέλ;

  Πρόκειται απλά για έναν σχεδόν άγνωστο συνταξιούχο διπλωμάτη, πρώην αντιστασιακό, ο οποίος στη δύση της ζωής του αποφάσισε, ως φαίνεται, να δώσει στους νέους ανθρώπους μια ώθηση προς την ιδεολογική κατεύθυνση την οποία ο ίδιος έχει ασπαστεί. Μέσα από αυτό το βιβλιαράκι ζητεί από τους Γάλλους, και απ΄ όλους τους άλλους, να εξεγερθούν και να υπερασπιστούν δυναμικά τις «κοινωνικές αξίες της σύγχρονης δημοκρατίας». Να απορρίψουν την «εγωιστική» δύναμη του χρήματος. Να πουν «όχι» στην παντοδυναμία των αγορών. Να αγανακτήσουν, για να αλλάξει επιτέλους η κοινωνία.

  "Εξοργιστείτε! Εξεγερθείτε! Αγανακτήστε!"

  Με αυτή την πολιτική πρόσκληση στα όπλα, ο Εσέλ έγινε από τη μία ημέρα στην άλλη προφήτης για τη γαλλική Αριστερά. «Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα τον λατρεύουν.
  Ο Στεφάν Εσέλ γράφει όντως ότι οραματίζεται «μια κοινωνία για την οποία θα είμαστε και πάλι υπερήφανοι, όπου δεν θα θίγονται οι συντάξεις, οι κατακτήσεις της κοινωνικής ασφάλισης, και όπου τα ΜΜΕ θα είναι στην υπηρεσία των αδυνάτων». Όπως αντιστάθηκε ο ίδιος στον ναζισμό τη δεκαετία του 1940, έτσι και η νεολαία σήμερα «θα πρέπει να εξεγερθεί κατά της συνενοχής ανάμεσα στους πολιτικούς και στις οικονομικές δυνάμεις και να υπερασπιστεί τα δημοκρατικά δικαιώματα που κατακτήσαμε με τόσο σκληρούς αγώνες επί δύο αιώνες» λέει.

  Ο στόχος

  Που στοχεύει όμως ο 93χρονος «επαναστάτης»; Προς ποια κατεύθυνση επιδιώκει να σπρώξει τη Νέα Γενιά και ποια σκοτεινά συμφέροντα εξυπηρετεί – μάλλον- ΧΩΡΙΣ να το θέλει ΙΣΩΣ;

  Το βιβλίο του διαβάζεται σαν διάλογος μεταξύ του ιδίου και του δημοσιογράφου Ζιλ Βαντερπόοτεν. Ο τίτλος του “ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΤΕ” είναι και το κεντρικό μήνυμα του 93χρονου: ο Στεφάν Εσέλ καλεί τους νέους να δραστηριοποιηθούν, να βγουν από την απάθεια, να ενωθούν και να διαμαρτυρηθούν για τα κακώς κείμενα που βλέπουν γύρω τους και, όπου μπορούν, στον άμεσο περίγυρό τους, να δημιουργήσουν και κάτι καινούριο. “Πολιτικοί, οικονομικοί ηγέτες και διαχειριστές, πειθαρχήστε! ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΤΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ και δρομολογήστε μια παγκόσμια στρατηγική, για παράδειγμα στο πλαίσιο ενός συμβουλίου των ΗΕ για την οικονομική και κοινωνική ασφάλεια“, γράφει ο Εσέλ τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ ΜΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

  “Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, περισσότερο ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου το 1945, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις μεγάλες προκήσεις της παγκόσμιας δικαιοσύνης, της δικαιοσύνης στην οικονομία, και της προστασίας του πλανήτη μας. Ειδικά σε αυτό το πεδίο μπορείς να δραστηριποιηθείς πλέον μόνον ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ“.

  Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του ΟΗΕ

  Για τον Στεφάν Εσέλ μόνον τα ΗΕ είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος: τη βία, την περιβαλλοντική καταστροφή, την κατάπτωση των ηθών, το οικονομείν που δεν σέβεται τον άνθρωπο. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί αναγκαία την ίδρυση μίας ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ οργάνωσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στην οποία θα πρέπει να υπαχθούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, το ΔΝΤ και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. “Η υπερεκμετάλλευση του πλανήτη μπορεί να σταματήσει εάν το θέλουν πραγματικά όλοι“:

  “Όλα εξαρτώνται από το εάν οι ισχυρότερες χώρες θέλουν πράγματι να αξιοποιήσουν το όπλο που λέγεται ΟΗΕ. Το άρθρο 71 αναφέρεται σε ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (ΜΚΟ) οι οποίες έχουν γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη τα τελευταία 30 χρόνια. Ή τα κράτη θα γίνουν πιο έξυπνα από ότι είναι σήμερα, θα συνεργαστούν επιτέλους και θα αξιοποιήσουν τον ΟΗΕ όπως πρέπει ή εάν δεν το κάνουν, θα μπορούσαν να ενταθούν οι ΠΙΕΣΕΙΣ από τις ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ προκειμένου να αναγκαστούν οι χώρες – μέλη να αντιδράσουν“.

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Χωρίς να το ξέρουν, οι «καναπεδάτοι» Έλληνες βγήκαν στις πλατείες να διαδηλώσουν υπέρ μιας Παγκόσμιας Κυβέρνησης!

  Υπέρ της λεγόμενης Νέας Τάξης Πραγμάτων, την οποία ευαγγελίζεται ο γνωστός μας George Soros και ο πολυταξιδευμένος «αγωνιστής», ο «σωτήρας» του Έθνους: Jeffrey Papandreou ή αλλιώς (όπως είναι γνωστός στους –φανατικοί Νεοταξίτες κι αυτοί- γείτονές μας) Yiorgo.

  Ας μη εκπλαγούμε λοιπόν, αν στην επόμενη «έξοδο» κάνει την εμφάνισή του στις «επάλξεις» και …ο πρωθυπουργός!

  ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΤΑΣΗ (ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗ)

  • factorx avatar
   factorx @ αλλενάκι 30/05/2011 22:01:39

   Οι πάνω απο 100.000 κόσμου που πηγαν χθες ούτε καν τον ξέρουν τον Στεφάν Εσέλ. Ούτε τον ¨Αλκιμο

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ factorx 30/05/2011 22:10:39

    Factorx, τώρα είδα το σχόλιό σου, ασφαλώς ΔΕΝ τον γνωρίζουν. Ούτε και εγώ τον ήξερα. Ασφαλώς δεν αποτελεί μομφή ή κριτική για τον κόσμο, όλοι κατεβαίνουμε κάτω.

    Δεν λέω αυτό!

    Ο Αλκιμος γράφει για ένα συγγραφέα που εμπνεύστηκε μια ιδέα που με τη σειρά της εμπνέει τα πλήθη και φωτίζει τα δικά ΤΟΥ πιθανά κινητρα.

    Άλλωστε τα Εγχειρίδια των Έγχρωμων Εξεγέρσεων περιγράφουν πολύ καλά πως με 1 (ένα) μόνο άτομο ΣΤΗΝΕΙΣ ολόκληρη ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ διαμαρτυρία κόσμου.

    Στην περίπτωσή μας η κατάσταση ξεκίνησε από την Ισπανία με την ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ υποτίμηση των "καναπεδάτων" Ελλήνων και μεταδόθηκε ΕΤΟΙΜΗ εδώ.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αλλενάκι 30/05/2011 22:06:21

   Ο Σοσιαλιστής Στεφάν Εσσέλ λοιπόν:

   Υπέρμαχος της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ,

   Κατά των Εθνικών Συνόρων

   Υπέρ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

   Υπέρ των Υπερεθνικών Παγκοσμιποιητικών Νεοταξικών Οργανισμών (ΟΗΕ)

   ΓΑΝΤΙ ΘΑ ΤΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΤΟΥ ΓΑΠ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ...

   Ελπίζω ότι ο κόσμος στο Συνταγμα έχει διακρίνει τη ΦΑΚΑ.

   Το Κίνημα των Αγανακτισμένων ή θα λάβει Ελληνική Πατριωτική Χροιά αργά και σταθερά, ή διαφορετικά θα ενσωματωθεί από το Καθεστώς.

   • factorx avatar
    factorx @ αλλενάκι 30/05/2011 22:14:42

    Το βασικό λάθος που κάνουν οι εραστές της συνομωσιολογίας ειναι οτι δεν πα να το οργάνωσε ο Πάπας, οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες που θα περάσουν από εκεί θα φύγουν με άλλα μυαλά. Και η εικόνα είναι πλέον "ο κόσμος στις πλατείες - τα κόμματα κλεισμένα στην Βουλή".

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ factorx 30/05/2011 22:26:54

     Εγώ συμφωνώ ότι θα φύγουμε όλοι με άλλα μυαλά οταν περάσουμε από εκεί.
     Μαζί σου. Κι εγώ πρώτη φορά τα διάβασα αυτά. Είναι χρήσιμα να ύπάρχουν ως μια δεύτερη σκέψη όμως.

   • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
    ΝΙΚΟΛΑΣ @ αλλενάκι 30/05/2011 22:19:56

    Έχουν γραφτεί κι άλλα για τον άλλο διανοούμενο (αμερικανός) που είναι πίσω από τα "ειρηνικά κινήματα εκδημοκρατισμού" με τις ιεωρίες του. Και που τα διδάγματα του χρησιμοποιήθηκαν σε Σερβία (ομάδα Οτπόρ), σε Ουκρανία και Γεωργία (Πορτοκαλιές επαναστάσεις), εν τέλει σε Αίγυπτο (με εμπλοκή της Οτπορ), και μάλλον και σε Τυνησία.

    Σωστό ή όχι, καλό είναι να είμαστε επιφυλακτικοί όταν και καλά μας φέρνουν τέτοια παραδείγματα. Ιδιαίτερα αφού οι "επαναστάσεις" σε Ουκρανία και Γεωργία εκφυλίστηκαν λόγω της διαφθοράς και ανικανότητας των πρωταγωνιστών τους, η Ταχρίρ ήταν εν τέλει μια αποτυχία αφού τίποτα δεν άλλαξε εκτός του Μουμπάρακ, η Οτπόρ στη Σερβία αμερικανοκίνητη...

    Και θέλει ο Αλβάνος να έχουμε Ταχρίρ..

    Τίποτα από αυτά. Αντίδραση Ελλήνων για να πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, αυτή είναι η μόνη λύση.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ ΝΙΚΟΛΑΣ 30/05/2011 22:34:32

     Έτσι, καθαρά Ελληνική Υπόθεση είναι αυτή!!!

     Εμείς είμαστε στο ΔΝΤ με τους ΕΠΑΧΘΕΣΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ με έναν Απίστευτο Πόλεμο, με Εκβιασμούς, με Ριξιμο της Ψυχολογίας, με Ρατσιστικές Συκοφαντίες ότι είμαστε τα Λαμόγια της Ευρώπης και "μαζί τα φάγαμε".

     Σε καμία άλλη χώρα δεν έχει εξαπολυθεί από την ίδια της την κυβέρνηση τέτοια εκστρατεία κατασυκοφάντησης.

     ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ !

  • drider avatar
   drider @ αλλενάκι 30/05/2011 22:17:58

   Για σκεφτείτε να πάει ο Παπανδρέου στην ανοικτή συνέλευση του Συντάγματος και να αρχίσει τα περί "συμμετοχικής δημοκρατίας";

   • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
    ΝΙΚΟΛΑΣ @ drider 30/05/2011 22:20:44

    Το έχω ξαναγράψει, είναι ικανός να το κάνει. Η πασοκική ξεδιαντροπιά δεν έχει όρια.

    • drider avatar
     drider @ ΝΙΚΟΛΑΣ 30/05/2011 22:29:12

     Γιατί όχι, να του δώσουν και λόγο στην πλατεία, πολίτης αυτής της χώρας είναι και αυτός...

     Έτσι λειτουργεί η αμεσοδημοκρατία!

     (Άσε που θα του κάνει και καλό ως άνθρωπο να απομακρυνθεί για λίγο από το "περιβάλλον" του)

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ αλλενάκι 31/05/2011 12:40:43

   ΤΟΝ ΛΥΠΑΜΑΙ ΤΟΝ ΦΟΥΚΑΡΑ ΤΟΝ ΤΖΕΦΡΥ . ΠΟΣΟ ΝΟΣΤΑΛΓΕΙ ΤΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ
   ΝΑΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ.
   Α, ΡΕ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙΣ ΟΤΙ ΣΟΥ ΛΕΕΙ.
   ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ?

  • sceptical avatar
   sceptical @ αλλενάκι 31/05/2011 18:54:09

   Διάβασα το βιβλίο του Eσσέλ, και αναρωτιέμαι πώς μπορεί κανείς να οδηγηθεί σε τέτοια συμπεράσματα. Αντιστασιακός, συναγωνιστής του Ντε Γκωλ, συνδιαμορφωτής της Οικουμενικής Διακήρυξης τωνΔικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948, 93 χρόνων πια, ίσως αυτό το βιβλίο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνει, όπως λέει ο ίδιος. Κι αυτό που κάνει είναι να υπερασπίζεται τις αξίες και της αρχές της Αντίστασης του τότε και του τώρα. Τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα που ισοπεδώνει η διεθνής δικτατορία των χρηματαγορών. Αυτά γιά τα οποία εκείνος αγωνίστηκε γιά να θεσπιστούν κι εμείς δεν ξέρουμε ακόμη αν είμαστε ικανοί να αγωνιστούμε απλά γιά να τα διατηρήσουμε!.. Καμιά σχέση με την απάτη της "παγκόσμιας κυβέρνησης" και τους θιασώτες της τύπου Γιωργάκη.

 12. φωτιος avatar
  φωτιος 30/05/2011 22:10:42

  το μηνυμα ειναι
  μνημονιο τελος,κυβερνηση τελος.
  αναζητειται η λυση!
  η λυση που θα σπασει ,τις αλυσιδες της ελλαδος.
  οι αλυσιδες τις ελλαδος ειναι για τον καθενα αλλες.παντως ειναι παρα πολλες.
  ενας γορδιος δεσμος.οποιος τον κοψει τα παιρνει ολα.
  οταν εμφανιστει ο αλεξανδρος ,ολοι θα υποταχθουνε στο σπαθι του..
  καποιοι ψαχνουν δημοκρατια!?θα ειναι δημοκρατια ,για τι θα εχουμε
  δουλειες,δεν θα φοβομαστε να βγουμε στο δρομο,δεν θα πρεπει να περασουμε
  απο τα ξιφη των ...καθαριστων τζαμιων,δεν θα πρεπει να μας εξουσιαζουν τραπεζες,και δεν θα αγωνιουμε για το ποσο θα ακριβυνουν το νερο..οι επαινδυτες[γαμω τις επενδυσεις τους].θα ειναι δημοκρατια ελληνικη ,γιατι θα ανοικει η ελλαδα στους ελληνες.ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΛΛΑΔΑ!

 13. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 30/05/2011 22:13:00

  Το γεγονός ότι βγήκε ο Θεωδωράκης (όχι ο μουσικοσυνθέτης) και το λοιδωρεί στο σάιτ του με ειρωνικά σχόλια ότι είναι "ΑΠΟΛΙΤΙΚ" και καλά..., δείχνει ότι του ξεφεύγει ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ η κατάσταση του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

  • drider avatar
   drider @ αλλενάκι 30/05/2011 22:21:14

   Tα διάβασα και εγώ τα χάλια τους στο protagon.gr:

   h**p://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=7120

  • o βουνίσιος avatar
   o βουνίσιος @ αλλενάκι 30/05/2011 22:21:36

   @αλλενάκι
   είναι γεγονός ότι τα αιτήματα της Αθήνας της Πάτρας κ.α. είναι τα ίδια με τα ισπανικά.
   Με άλλα λόγια η τοποθέτηση αντιμετωπίζει την κοινωνία ως συστατικό μέρος μιας οικουμενικής κοσμόπολης με κεντρικό πολιτικό σύστημα όπου το τοπικό κράτος δεν είναι πολιτικά κυρίαρχο.

   • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
    ΝΙΚΟΛΑΣ @ o βουνίσιος 30/05/2011 22:31:56

    Βουνίσιε, τέτοια προσέγγιση έχει τους δικούς της κινδύνους. Το ότι το κράτος δε μετράει είναι αντιδημοκρατική τοποθέτηση, λαοί έχουν χύσει το αίμα τους για να κερδίσουν την ελευθερία και μέσω μιας κρατικής υπόστασης να διατρανώσουν την κυριαρχία τους. Επειδή μια θεωρητική τάση σε κάποιους κύκλους έχει απήχηση δε σημαίνει πως πρέπει ντε και καλά να κατεδαφίσουμε ότι χτίζαμε. Τα περί κοσμοπολιτανισμού είναι ωραία για τους μπον βιβερ που νομίζουν ότι ξέρουν τί συμβαίνει στον κόσμο. Και για όσους βέβαια επιθυμούν να ρίχνουμε μόνοι τα σύνορα μας αντί να στέλνουν τα βομβαρδιστικά τους να μας τα γκρεμίζουν.

    • o βουνίσιος avatar
     o βουνίσιος @ ΝΙΚΟΛΑΣ 30/05/2011 22:37:41

     @ ΝΙΚΟΛΑΣ,
     πολύ σωστά το τοποθέτησες, στις πλατείες υπάρχουν τάσεις.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ o βουνίσιος 30/05/2011 22:38:12

    Βουνίσιε, η ειδική γεωπολιτική θέση της χώρας μας μας απαγορεύει την οποιαδήποτε σκέψη για "οικουμενικές" θεωρήσεις αν δεν θέλουμε να γίνουμε εντελώς χώρα ΤΡΑΝΖΙΤΟ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΩΝ !!!

    Το Βέλγιο έγινε τέτοια χώρα - ξεφτίλα, παράδειγμα προς αποφυγή!!!

    • o βουνίσιος avatar
     o βουνίσιος @ αλλενάκι 30/05/2011 22:43:02

     Δεν θα διαφωνήσω, τα προβλήματα είναι ήδη εδώ.
     Στην Θράκη το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν κάνει «βόλτες» με την ανοχή του υπουργείου εξωτερικών.

   • drider avatar
    drider @ o βουνίσιος 30/05/2011 22:42:20

    Ίσα ίσα που το πρόβλημα των ευρωπαϊκών λαών (και του κόσμου που βγήκε στις πλατείες) είναι ότι προχώρησε πρώτα η οικονομική ενοποίηση στην ΕΕ, χωρίς να προηγηθεί κάποιου είδους πολιτική εμβάθυνση...

    Εξού και το ΤΕΡΑΣΤΙΟ δημοκρατικό έλλειμα στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς... Οι οποίοι έρχονται και "καπελώνουν" τελικά τους εθνικούς θεσμούς.

    Η ΕΕ των αγορών (και όχι των πολιτών) είναι που εξέθρεψε αλλά και που συντηρεί την κρίση.

  • Αίθρα avatar
   Αίθρα @ αλλενάκι 30/05/2011 22:29:33

   Το ότι το λοιδωρεί ο Θεοδωράκης είναι καλό στοιχείο.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Αίθρα 30/05/2011 22:31:40

    Και παρατήρησα σήμερα και στην ΕΤ και στον εθνοαποδομητή ΣΚΑΪ και στο ΜΕΓΑ ότι φρόντισαν να τονίσουν:

    "Οι διαδηλωτές είναι με την Ελληνική σημαία αλλά και με άλλες σημαίες χωρών που πήγε ο μηχανισμός."

    Αυτό είναι τεράστιο ψέμα!!!
    Καμία σημαία Πορτογαλίας και Ιρλανδίας ήταν εκεί, το είπαν μόνο για να ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΟΥΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ...

    • factorx avatar
     factorx @ αλλενάκι 30/05/2011 22:32:34

     Μπραβο !!!

    • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
     ΝΙΚΟΛΑΣ @ αλλενάκι 30/05/2011 22:34:41

     Για το τελευταίο, δες τί τούβλο πέταξε ένας ταχαμουαριστερός, που για κάποιο λόγο πολύ τον ενοχλεί η ελληνική σημαία.

     Εγώ παρατηρώ ότι από την Πέμπτη που ήταν ελάχιστες μέχρι και χτες, οι ελληνικές σημαίες πολλαπλασιάστηκαν.

     h__p://pitsirikos.net/2011/05/%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BC%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%BF%CF%85/#more-10601

     • drider avatar
      drider @ ΝΙΚΟΛΑΣ 30/05/2011 22:53:42

      Γιατί, σε αυτό έχει άδικο;

      "Σημαίες σε ιστούς, σημαίες σε κομματικές συγκεντρώσεις -λες και οι υπόλοιποι είναι Τούρκοι-, σημαίες σε μπαλκόνια, σημαίες σε γήπεδα, σημαίες σε μπλούζες, σημαίες σε καπέλα, σημαίες σε σώβρακα, σημαίες σε φανέλες, σημαίες σε κάλτσες, σημαίες σε πετσέτες, σημαίες σε μπικίνι, σημαίες σε σαγιονάρες, σημαίες σε τατουάζ, σημαίες σε νύχια αλλά σημαίες ακόμα και σε τηλεοπτικές διαφημίσεις – πήξαμε στη σημαία. Και μετά η χώρα χρεοκόπησε."

      Θέλω να σε ρωτήσω, πόσο πατριώτες νομίζεις ότι είμαστε πραγματικά (σαν λαός, όχι προσωπικά); - και όχι πόσο πατριώτες μας αρέσει να λέμε ότι είμαστε...

     • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
      ΝΙΚΟΛΑΣ @ drider 30/05/2011 23:03:39

      Αν εννοεί τις ελληνικές σημαίες, ναι έχει άδικο. Το αντίθετο συμβαίνει.
      Σε ότι λέει για τη σημαία ο άνθρωπος είναι εκτός πραγματικότητας. Η Ελλάδα είναι πήχτρα στις σημαίες της Ε.Ε., όχι της Ελλάδας. Αν ψάχνει για χώρα που έχει κόμπλεξ με τη σημαία, ας πάει δίπλα στην Τουρκία, όπου σε κάθε γωνίτσα υπάρχει από μια τουρκική σημαία και η φωτογραφία του Ατατούρκ. Εδώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

      Και για το Σύνταγμα λέει βλακείες, κάθε μέρα αυξάνονται οι ελληνικές σημαίες. Τις ανοησίες για το ότι δεν έχει σημασία η σημαία αλλά το πόσο πραγματικά πατριώτης είναι κάποιος, τις έλεγε και ο Πάγκαλος με αφορμή τα Ίμια. Φαντεζί λόγια για να κρύψουν ανεπάρκεια. Κι αν δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη ότι όταν καίς σημαίες (ανεξαρτήτως κράτους/λαού), καίς ανθρώπους, ο αρθρογράφος είναι επικίνδυνος...

     • drider avatar
      drider @ ΝΙΚΟΛΑΣ 30/05/2011 23:13:16

      Η σημαία είναι ένα σύμβολο. Κρατάς ένα σύμβολο γιατί συμφωνείς, υποστηρίζεις αυτό που συμβολίζει.

      Ξαναρωτάω, πόσο πατριώτες είμαστε; Πόσο υποστηρίξαμε την πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια (o καθένας μας από το μετερίζι του αλλά και συλλογικά με όλα αυτά που επιτρέψαμε να συμβούν στη χώρα μας)

      Κατά τα άλλα τη σημαία την έχουμε accessory...

     • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
      ΝΙΚΟΛΑΣ @ ΝΙΚΟΛΑΣ 30/05/2011 23:16:30

      Δες παρακάτω την απάντηση μου. Αν και μάλλον ρωτάς λάθος άτομο.
      Και η σημαία δεν είναι αξέσορυ ή απλό σύμβολο. Έχω άλλη οπτική σε αυτό, ως εκ τούτου βγάζω άλλα συμπεράσματα.

     • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
      ΝΙΚΟΛΑΣ @ drider 30/05/2011 23:10:57

      όσο για το πόσο πατριώτες είμαστε, δεν είναι εύκολη ερώτηση. Μάλλον δεν έχουμε φροντίσει και τόσο την πατρίδα μας, ούτε σεβόμαστε πολύ το παρελθόν της ή το μέλλον της και το δικαίωμα των νέων γενεών σε ελέυθερο και αξιοπρεπή βίο. Από την άλλη ότι καλό κρατιέται σε αυτήν την χώρα, κρατιέται ακριβώς χάρη στο φιλότιμο πολλών ανωνύμων (κι επωνύμων) Ελλήνων. Δε νομίζω ότι μπορεί να δοθεί μια απόλυτη απάντηση.

     • drider avatar
      drider @ ΝΙΚΟΛΑΣ 30/05/2011 23:15:56

      Δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση, συμφωνώ... Να κάνουμε και την αυτοκριτική μας σαν λαός (όχι όμως στο πλασματικό πλαίσιο Παγκάλου "μαζί τα φάγαμε")

 14. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 30/05/2011 22:36:36

  Για τον Λένιν το ζήτημα είναι λυμένο. Ο αυθορμητισμός είναι χρήσιμος όσο μπορεί να χειραγωγηθεί από το Κόμμα. Και εννοώ λυμένο έχοντας υπόψη τι έκανε σαν πράξη ο Λένιν όταν ανέβηκε στην εξουσία.

  Ο Μαρξ και ο Λένιν βαθμιαία ενστερνίστηκαν το μοντέλο της πρωτοπορίας που κατέχει ένα είδος “επιστημονικής” γνώσης της ιστορικής εξέλιξης. Ο Μαρξ κορόιδευε τους επαναστάτες πριν την Παρισινή κομμούνα, και μετά χαιρέτιζε την προλεταριακή επανάσταση. Μετά την ανελέητη σφαγή τους, τους έβλεπε σαν χρήσιμο πείραμα για εξαγωγή συμπερασμάτων, και ο Λένιν στο Κράτος και Επανάσταση είναι σαφέστατος: “Η καταστροφή της γραφειοκρατικής στρατιωτικής κρατικής μηχανής αποτελεί προκαταρκτικό όρο κάθε πραγματικής λαϊκής επανάστασης”, και αυτό έπρεπε να το πετύχει το Κόμμα. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία της σοβιετικής ένωσης. Κάθε αυθόρμητο κίνημα κατεστάλη με σφαγές και διώξεις σαν “μικροαστικό”, και πάνω στα ερείπια της παλιάς γραφειοκρατίας χτίστηκε η πλέον ολοκληρωτική στρατοκρατική γραφειοκρατία που γνώρισε η ιστορία. Αυτά για την “ιστορία”.

  Είναι επίσης γνωστό, ήδη από τον Μάιο του '68, ότι κάθε αυθόρμητο κίνημα, όσο δημιουργικό χάος και αν φέρει εν τη γενέσει του, θα πρέπει να απαντήσει στο αδυσώπητο ερώτημα της οργάνωσης, ή αυτο-οργάνωσης. Το κίνημα εκείνο διελύθη στα εξ ων συνετέθη, αφήνοντας κάποια ανεξίτηλα ίχνη στην φιλελευθεροποίηση των θεσμών, περισσότερη ελευθεριότητα έκφρασης και κάποιες μορφές στην τέχνη, ιδίως στον κινηματογράφο. Όμως, τα κινήματα του '60 είχαν από πίσω τους ολόκληρη προϊστορία. Ιδέες, τέχνη, μουσική. Όλα αυτά βαθμιαία ενσωματώθηκαν στο καθεστώς και έγιναν ένα σύγχρονο κατεστημένο. Ο ΚονΜπεντιτ είναι στο ευρωκοινοβούλιο και οι πράσινοι κόμμα εξουσίας στην Γερμανία.

  Αυτή τη στιγμή αν δούμε κυνικά την κατάσταση στην Ευρώπη, η ανερχόμενη αντίδραση προέρχεται όλο και περισσότερο από “δεξιά” και χαρακτηρίζεται “ακροδεξιά” από τα ΜΜΕ της πολιτικής ορθότητας. Και προκλήθηκε σαν αντίδραση από την “εισβολή” του Ισλάμ στην καρδιά της Ευρώπης. Μάζες αφροασιατών αμφισβητούν το δικαίωμα τω Ευρωπαίων να εφαρμόζουν τους νόμους τους και να ακολουθούν, όποτε το θέλουν, τις παραδόσεις τους. Η δημοκρατία, επίσης, είναι ευρωπαϊκή υπόθεση, και δεν μιλάμε για τον καταναλωτισμό που εξάγεται από την Δύση ως “δημοκρατία”.

  Δύο πράγματα θέλω να πω για την υπόθεση των “αγανακτισμένων”. Δεν είμαι επικριτικός. Είμαι όμως κριτικός.

  α) Δεν μου άρεσε το γεγονός ότι κάποιοι στην Ευρώπη θέλουν να φτιάξουν “πλατείες Ταχρίρ”. Δηλαδή, έχουν σαν πρότυπό τους τους Αιγύπτιους και λένε ότι αγωνίζονται για δημοκρατία και διαφάνεια. Μα οι Αιγύπτιοι δεν είχαν ποτέ δημοκρατική παράδοση, και την όποια δημοκρατία την έμαθαν από την Ευρώπη και την Αμερική. Και έρχονται κάποιοι στην Ευρώπη να μιμηθούν τους Αιγύπτιους; Και στήνουν τσαντίρια βεδουϊνων σε ευρωπαϊκές πλατείες. Θα διώξουν την τέντα από την Λιβύη και θα την εισάγουμε εδώ.

  β) Το ελληνικό αντίγραφο των “αγανακτισμένων”, ως αντίγραφο, είναι αυτονόητο ότι (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) στερείται αυθεντικότητας. Είναι πρόχειρη μετάφραση σε κακά ελληνικά του ισπανικού πρωτοτύπου. Το αν αποκτήσει δική του δυναμική, είναι ένα ερώτημα. Όμως, επειδή εδώ δεν έχει προηγηθεί αστική επανάσταση, όπως στις ευρωπαϊκές χώρες, κάποια πράγματα δεν είναι αυτονόητα. Και όσα ήταν αυτονόητα, μετά από δύο δεκαετίες πασοκικού εκμαυλισμού, έπαψαν να είναι. Τι είναι το πιο αυτονόητο για την δημοκρατία; Η ισότητα έναντι του νόμου. “Μέτεστι δε κατά μεν τους νόμους προς τα ίδια διάφορα πάσι το ίσον”. Και η “αξιοκρατία”: “κατά δε την αξίωσιν ως έκαστος έν τω ευδοκιμεί”. Δηλαδή, ο λωποδύτης υπουργός, αλλά και ο τσόγλανος που καπνίζει σε κλειστό χώρο, υφίστανται τις κυρώσεις. Ο κακός φοιτητής παίρνει κακό βαθμό, ή δεν προάγεται. Εδώ κατέληξε να γίνεται καθηγητής, ή και υπουργός, και να θέλει να μας κάνει και μαθήματα.

  γ) Το θέμα δεν είναι να “μιλήσει” ο κόσμος. Ο κόσμος μιλάει, και μιλάει πολύ. Το θέμα είναι το τι λέει, και το κυριότερο τι πράττει.

  Και ακόμη πιο σημαντικό: τι συνέπεια υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων.

  Το κατεστημένο του μαζικού τηλε-αυνανισμού, με hd TV, tablets, ασύρματη και καλωδιακή επικοινωνία, facebook, twitter, κλπ. αυτόν ακριβώς τον σκοπό εξυπηρετούν: την απεριόριστη φλυαρία και μέσω αυτής την διάλυση κάθε σημασίας και κάθε νοήματος. Με άλλα λόγια την διάλυση του λόγου. Για να θυμηθώ τον Heidegger, σε καιρούς απεριόριστης φλυαρίας, περισσότερη αξία έχει η σιωπή.

  Τα υπόλοιπα που έχουν γραφεί για επάνοδο στην “άμεση δημοκρατία” των αρχαίων, και για υπαίθριες συνελεύσεις και εκκλησίες δήμων (Θεοδωράκης), είναι φαιδρά και ανιστόρητα. Αυτοί που τα λένε αυτά αμφιβάλλω αν έχουν διαβάσει ποτέ πως ήταν οργανωμένο το πολίτευμα των Αρχαίων Αθηνών και πόσο αυστηρές ήταν οι διαδικασίες στην εκκλησία του δήμου και στα άλλα όργανα. Και υπήρχαν και οι Θράκες ραβδούχοι έτοιμοι να πετάξουν έξω όποιον πήγαινε να πει ό,τι του κατέβαινε στην εκκλησία του δήμου. Και προπαντός έχουν άγνοια του τρόπου και του χρόνου των ιστορικών εξελίξεων.

  Από τον Σόλωνα μέχρι τον Κλεισθένη πέρασε περίπου ένας αιώνας. Και η δημιουργία νέων πολιτειακών μορφών όπως η δημοκρατία, αρχίζει στην αρχαία Ελλάδα ήδη από τους ομηρικούς χρόνους, όπως έδειξε ο Καστοριάδης στα σεμινάρια της EHESS. Δεν μπορούμε να περάσουμε μέσα σε μια νύχτα, από την κατάσταση του μαζικού τηλεοπτικού αυνανισμού, στην παιδεία και την τεράστια υπευθυνότητα του πολίτη, όπως αυτός οριζόταν στην αρχαία δημοκρατία. (Και πριν από αυτό πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα θεωρείται πολίτης με πλήρη δικαιώματα – μήπως και ο συμπαθέστατος Τζαμάλ αλ Σαλαμαλέχ που του επετράπη με συνοπτικές διαδικασίες να ψηφίσει σε δημοτικές εκλογές;).

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Professor Moriarty 30/05/2011 22:41:49

   Έχουμε διαφωνήσει άλλες φορές, αλλά στα περισσότερα από τα παραπάνω συμφωνώ.

  • siakkas avatar
   siakkas @ Professor Moriarty 31/05/2011 06:12:51

   Συμφωνώ με την άποψή σας, αλλά υπάρχει και η εκδοχή της κοινωνικής μορφογένεσης όχι αναγκαστικά κάτω από το πρίσμα μιας ντετερμινιστικής λογικής αλλά χαοτικής.
   Ilya Prigogine. Νόμπελ χημείας 1977."Το τέλος της βεβαιότητας" και "Τάξη μέσα από το χάος"

 15. Ρήγας Φερραίος avatar
  Ρήγας Φερραίος 30/05/2011 22:51:07

  Και ενω συζηταμε ολα αυτα και προβληματιζομαστε ο Υπουργειο Παιδειας ερριξε την πρωτη τορπιλλη κατα της Ξενογλωσση παιδειας.
  Διαιρει και βασιλευε. Φακτωρ περιηγησου τιε εκπαιδευτικες ιστοσελιδες υπαρχει υλικο για αρκετα αρθρα. Εχω επισημανει εδω και καιρο οτι στον χωρο της υγειας και της παιδειας θα γινουν αλλαγες προς το χειροτερο, αλλα δυστυχως δεν βλεπω τη αναλογη αντιδραση

  Όχι στην κατάργηση των Ξένων Γλωσσών
  h**p://www.facebook.com/pages/%CE%8C%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%9E%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%93%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%83%CF%8E%CE%BD/208698045835562

 16. ΜΠΛΟΥΜ avatar
  ΜΠΛΟΥΜ 30/05/2011 23:00:31

  Mόνο απολιτίκ δεν είναι ο κόσμος και τα συνθήματα στο Σύνταγμα.
  Και κάτι άλλο.....εγώ είδα μιά γαλλική σημαία σήμερα εκτός όλων των άλλων των ελληνικών.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ ΜΠΛΟΥΜ 30/05/2011 23:13:52

   Χθές ήταν και 2-3 που κάνανε επιδεικτικά γύρους με μια ισπανική και μια άλλης χώρας σημαία. Μια ατραξιον παρα πάνω. Αλλά οι αυξανόμενες ελληνικές σημαίες δε βγαίνουν σαν ατραξιον, βγαίνουν γιατί έτσι νιώθουν οι Έλληνες που τις βαστούν.

   • αποκατάσταση avatar
    αποκατάσταση @ ΝΙΚΟΛΑΣ 31/05/2011 22:32:56

    Είχα πει ότι όταν ο κόσμος θα βγει με τις εθνικές σημαίες κατά το πρότυπα της αργεντινής θα είναι πιο αληθινά τα κίνητρα της διαμαρτυρίας. Πιστεύω πως αυτά που βλέπουμε είναι πολύ πιο αληθινά από τις κόκκινες σημαίες των επαγγελματιών αγανακτισμένων που είχαμε τόσα χρόνια.

  • drider avatar
   drider @ ΜΠΛΟΥΜ 30/05/2011 23:20:09

   Η απάντηση είναι ότι η κρίση μας ενώνει. Όλους τους λαούς της Ευρώπης...

   Τί να πει και ο καημένος ο Γερμανός που ο μισθός του είναι καθηλωμένος εδώ και μια δεκαετία; Και όπου το κοινωνικό κράτος στη χώρα του ξηλώνεται με τάχιστους ρυθμούς;

   • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
    ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ drider 31/05/2011 12:47:25

    ΝΑΙ Ο ΚΑΥΜΕΝΟΣ . ΠΟΥ ΕΝΩ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ
    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ
    ΕΧΕΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΛΙΓΓΙΩΔΕΣ ..6%.

 17. vel avatar
  vel 30/05/2011 23:22:28

  λοιπόν αφήστε τις μ....ς και πάτε στην πλατεία!
  ακούστε και μιλήστε με τον κόσμο χωρίς δογματισμό και υπεροψία , έχουμε όλοι να μάθουμε πολλά..

 18. Βατάτζης avatar
  Βατάτζης 31/05/2011 00:00:25

  Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω μια φαινομενικά παλλαϊκή αντίδραση όπως αυτή των "αγανακτισμένων", απλά να σας υπενθυμίσω τι είχε γίνει με όλες τις "πορτοκαλί", "ροζ" και "πουά" εξεγέρσεις ανά τον κόσμο: Ολες αυτές υποστηριγμένες από τους Σόρος, Κίσινγκερ, Μπρεζίνσκι, και των εσωτερικών ντελάληδων τους (βλέπετε "Δραχμανάκηδες", "σοσιαλδημοκράτες", "οικολόγους", "ποδηλάτες", "πολιτικά ορθούς" κλπ), οδήγησαν είτε σε ακυβερνησία, είτε σε πλήρη υιοθέτηση των αμερικανικών θέσεων και πολιτικών στις χώρες αυτές, κυρίως μέσω της υποταγής στο ΔΝΤ. Σε λίγες μέρες να δείτε που μάλλον θα κλειδώσει και το "αυθόρμητο" αίτημα ενός πιθανού δημοψηφίσματος: Ευρώ ή Δραχμή!!! Στόχος των αμερικανοτραφών υποστηρικτών τέτοιων διλλημάτων είναι ακριβώς η διάλυση της ΕΕ και του Ευρώ, κάτι που δεν συμφέρει κανέναν στην ήπειρό μας. Και ο ΓΑΠ (όπως φωνάζουμε εδώ και χρόνια -από το 1999) είναι ακριβώς ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ που έλειπε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σε λίγες μέρες να αναμένετε ακόμα και...δήλωση υποστήριξης από τον ΓΑΠ προς τους αγανακτισμένους!! Αν δεν τρελαθούμε και τότε, δεν θα το πάθουμε ποτέ...Δείτε τα όλα προσεκτικά και συνδέστε τα μεταξύ τους!! Το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί, είναι μια "κυβέρνηση εθνικής ενότητας" με ουρανοκατέβατους επιχειρηματίες και "προσωπικότητες" που, κύριος οίδε, τι σκοπούς θα εξυπηρετήσουν και μάλιστα ΧΩΡΙΣ Λαϊκή εντολή και βάση, κάτι που (κι όμως) ακόμα διαθέτουν τα πολιτικά κόμματα που λογοδοτούν ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΛΑΟ!! Γι'αυτό και θεωρούμε, ότι η ΜΟΝΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ πρέπει και ΟΦΕΙΛΕΙ να είναι οι ΕΚΛΟΓΕΣ!!! ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!!!!! Η μόνη περίπτωση να επιβάλλει ο λαός τη θέληση του, σωστή ή λάθος!!

 19. Κεφαλλονίτης avatar
  Κεφαλλονίτης 31/05/2011 00:08:02

  Δυστυχώς ο κόσμος βρίσκεται σε συμπληγάδες. Πιέζεται θέλει να αντιδράσει και δεν γνωρίζει πως. Δεν εμπιστεύεται κανέναν. Οι νεότεροι απομακρυσμένοι από την πραγματικότητα ξαφνικά ανακαλύπτουν το φεγγάρι και πιστεύουν ότι είναι εξυπνότεροι από τους πρίν! Η έλλειψη της γενικής παιδείας φαίνεται τώρα σε όλο της το μεγαλείο. Δεν μπορεί τίποτε να την αναπληρώσει σε μικρό χρονικό διάστημα. Ένα μπουλούκι σαν πλαστελίνη, χωρίς περιφρούρηση ιδεών ποιών ακριβώς βέβαια, μόνο της αντίδρασης; Πρόβλημα! Πριν αντιληφθείς τον εαυτό σου πρέπει να γνωρίζεις να κρίνεις τους άλλους. Αδύνατον! Μουντζώνεις την Βουλή (τους βουλευτές προφανώς) που είναι ο εαυτός σου γιατί εσύ τους επέλεξες πριν ένα χρόνο. Η εύκολη λύση. Όλο αυτό το φαινόμενο θα γεννήσει κάτι νέο ίσως. Αν συμβεί αυτό με μαθηματική ακρίβεια δεν θα είναι και το σωστό.

 20. anideos avatar
  anideos 31/05/2011 03:20:21

  Αυτη η συγκεντροση πρεπει να εχει ενα συνθημα, το μονο συνθημα που της τeριαζει ειναι το like του facebook.

 21. Ένας avatar
  Ένας 31/05/2011 04:17:20

  Ναι ε;

  Στο ισκρα έχει και αυτό:

  "Σε αυτή τη συγκυρία, οι δυνάμεις της Αριστεράς και του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, πρέπει να αναλάβουν μεγάλες ενωτικές πρωτοβουλίες και δράση, προκειμένου να συμβάλουν, χωρίς ηγεμονισμούς και πρωτοκαθεδρίες, ώστε η κατεύθυνση του αυθόρμητου οργισμένου λαϊκού ξεσπάσματος να προσλάβει με τη συναίνεση των συμμετεχόντων ριζοσπαστικό αριστερό περιεχόμενο με φιλειρηνικά πάντα χαρακτηριστικά."

  Αφού δεν μπορείτε μόνοι σας είπατε να το καπελώσετε δηλαδή να το διαλύσετε.

  Εύγε!

  Πάρε κι αυτό:
  http://syriza.wordpress.com/2011/05/29/defeat_to_defeat/

  • l
   l' ami du peuple @ Ένας 01/06/2011 12:30:14

   Η υλική παρουσία του πλήθους μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

   Ποιες είναι οι πρώτες σας σκέψεις από τις συγκεντρώσεις στις πλατείες;
   Το πρώτο που μου έχει κάνει εντύπωση είναι μια προφανής αδυναμία των οργανωμένων δυνάμεων της αριστεράς να μπορέσουν να καταλάβουν και να αναλύσουν αυτά τα γεγονότα. Το δεύτερο, που επίσης οφείλεται στην έλλειψη ανάλυσης και κατανόησης του τι συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι η έκκληση του Μετώπου “να κάνουμε το Σύνταγμα πλατεία Ταχρίρ”. Η λογική του ηγεμονικού μπλοκ είναι εξαιρετικά δόκιμη. Όπως φαίνεται στην Τυνησία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Ισπανία και τώρα στην Ελλάδα είναι πρώτον μία λογική ηγεμονικού μπλοκ χωρίς ηγέτη και δεύτερον μία βαθύτατη εκ των πραγμάτων κριτική της λογικής αντιπροσώπευσης. Της λογικής, δηλαδή, που μας έλεγε, και στο επίπεδο των δημοκρατικών θεσμών αλλά και στο επίπεδο της αριστεράς, ότι υπάρχει αντιπροσώπευση και αντικατάσταση του λαού από το κόμμα, του κόμματος από την ηγετική ομάδα και της ηγετικής ομάδας από τον ηγέτη. Δηλαδή μία σειρά αντικαταστάσεων και μεταθέσεων που καταλήγουν τελικά στην αρχή του ενός. Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι μία έμπρακτη κριτική αυτής της λογικής της αντικατάστασης. Και αυτό, νομίζω, είναι το πιο χαρακτηριστικό αυτού του πράγματος.


   Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των “πλατειών”;
   Το κύριο χαρακτηριστικό που εμφανίζεται σε αυτές της εκδηλώσεις είναι το πλήθος, ούτε ο λαός ούτε το έθνος. Η έννοια του λαού φτιάχνεται είτε μέσα από το δίκαιο με την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας που εμφανίζεται στα πρώιμα νεωτερικά συντάγματα είτε μέσα από την ιδεολογία με την έννοια της λαϊκής εξουσίας. Η έννοια του έθνους φτιάχνεται μέσα από μία πολιτισμική παράδοση και ιστορία. Το πλήθος είναι μία υλική οντότητα που είτε απαιτεί κάτι είτε αρχίζει να λειτουργεί και να μετατρέπεται σε θεωρητικό υποκείμενο. Είναι ένα σύνολο, δηλαδή, ανθρώπων που βρίσκονται κάποια στιγμή χωρίς καμία αντιπροσώπευση ή κάποια μονήρη κομματική αποκλειστική ιδεολογία να τους εκφράζει. Η διαφορά του πλήθους από το λαό και το έθνος είναι ότι δεν μπορεί εύκολα να ενοποιηθεί. Ενοποιείται μόνο στη δράση του. Όταν, δηλαδή, μία σειρά ανθρώπων μοναδικών στη διαφορετικότητά τους βρίσκονται μαζί αποκτούν μία δυναμική μιας πολιτικής επιθυμίας που δημιουργείται εκείνη τη στιγμή που βρίσκονται. Ό,τι είχε συμβεί πριν και ό,τι συμβεί μετά κατά κάποιο τρόπο μπαίνει σε παρένθεση. Είναι ένα υποκείμενο που φτιάχνεται και διαλύεται μέσα σε μια προσωρινότητα της συνεύρεσης των διαφορετικών ανθρώπων, που η ατομική επιθυμία γίνεται επιθυμία του πλήθους και αυτή μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Μπορεί καταρχάς να κάνει επανάσταση. Όπως ξέρουμε, όλες οι μεγάλες επαναστάσεις είχαν το πλήθος. Βέβαια, ταυτόχρονα μερικές από αυτές είχαν τα κόμματα, τις πρωτοπορίες. Αλλά είναι η υλική παρουσία του πλήθους -που δεν έχει κοινές καταβολές και πιθανόν ούτε κοινούς στόχους- που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Αυτό είναι ένα “μαγικό” από τη στιγμή που διαφορετικοί άνθρωποι βρίσκονται μαζί και αρχίζουν να έχουν κάτι κοινό.


   Ποιες είναι οι βασικές στρατηγικές της περιόδου;
   Μέχρι στιγμής οι βασικές πολιτικές αναλύσεις και στρατηγικές στην Ελλάδα γύρω από την αντιμετώπιση του μνημονίου, της κρίσης και της καταστροφής του κοινωνικού ιστού -που πρόκειται να επιταχύνει σημαντικά και να αλλάξει πια και εμφανώς την ισορροπία ανάμεσα στις ελίτ και το λαϊκό πόλο- ήταν δύο. Η πρώτη ήταν αυτή που προσπάθησε και ο Παπανδρέου στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Μία συμμαχία συναίνεσης που θα έρχεται από τα πάνω στη λογική της αντιπροσώπευσης και ελπίζει ότι ο κόσμος που ακολουθεί (είτε είναι μέλος είτε συμπαθών) θα συνταχθεί. Η δεύτερη μεγάλη, υποτίθεται και εναλλακτική, λογική είναι η λογική του “Μετώπου”, του ηγεμονικού μπλοκ. Αυτή η λογική αναγνωρίζει ότι για να μπορέσεις να έχεις μία κάποια επιτυχία σε μία τεράστια πολιτική σύγκρουση που θα καθορίσει το μέλλον μίας χώρας για δεκαετίες, πρέπει να αναγνωρίσεις ότι δεν μπορείς να αποφύγεις τις συγκρούσεις. Επομένως, για να δημιουργήσεις το λαϊκό πόλο, επιλέγεις μία κεντρική αντίφαση, μία κεντρική ρωγμή στον κοινωνικό χώρο, η οποία θεωρείς ότι έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις για όλη την κοινωνία και προσπαθείς να την προωθήσεις σαν τον κεντρικό πόλο αντίφασης και σύγκρουσης και επομένως να δημιουργήσεις μία συμμαχία γύρω από αυτή, έτσι ώστε ο κόσμος να τον αποδεχτεί σαν προσωρινά πιο σημαντική από τα απολύτως περιφερειακά συμφέροντα και έτσι να οργανωθεί προς τη λογική μιας κεντρικής σύγκρουσης. Η λογική του “Μετώπου” το έβαζε αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπόρεσε να βρει αυτή την κεντρική αντίφαση γύρω από την οποία θα οργανωνόταν μία μη παραταξιακή συμμαχία κεντρικής σύγκρουσης.


   Ποια είναι τα στοιχεία αυτής της κεντρικής αντίφασης;
   Τρία μόνο θα μπορούσαν να είχαν παίξει αυτό το ρόλο. Το ένα είναι η οικονομική εξαθλίωση και η διάλυση του κοινωνικού ιστού. Η επίθεση, δηλαδή, στο μνημόνιο επειδή ακριβώς προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι κολλάει πάντα στα οικονομικά συμφέροντα των επιμέρους τάξεων, συμφερόντων, επαγγελμάτων... Έπρεπε, λοιπόν, να συνδυαστεί. Το λάθος ήταν ότι δεν συνδυάστηκε με την έννοια της κυριαρχίας. Όπως λέει ο Καρλ Σμιτ “κυρίαρχος είναι αυτός που μπορεί να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου και να εισάγει την κατάσταση ανάγκης”. Έχουμε αυτή ακριβώς την κατάσταση στην Ελλάδα. Την αναστολή της κανονιστικότητας και νομιμότητας του ελληνικού κοινωνικού κράτους και την εισαγωγή κατάστασης έκτακτης ανάγκης από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Εμφανίστηκε, λοιπόν, η Ελλάδα σε μία πολύ ενδιαφέρουσα και παράδοξη κατάσταση. Ότι είμαστε μία νεοαποικιακή ή μεταποικιοκρατική κατάσταση χωρίς να έχουμε περάσει αποικιοκρατία. Τώρα, μία τρίτη λογική αρχίζει να εμφανίζεται στις πλατείες της Ελλάδας που απομακρύνεται από τις δύο προηγούμενες (κομματικές συμμαχίες και ηγεμονικό μπλοκ) και πηγαίνει στις πλατείες χωρίς αντιπροσώπευση.


   Πώς αντιμετωπίζει η αριστερά αυτό το φαινόμενο;
   Μερικές θεωρητικές αναλύσεις της αριστεράς έχουν μείνει ελαφρώς πίσω. Στο χώρο της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής υπήρχε ένας νέος τρόπος οργάνωσης, αυτό που θα ονομάζαμε βιοπολιτική. Μία εξαιρετικά σημαντική, δηλαδή, παρέμβαση της εξουσίας που προσπαθεί πια να ελέγχει συμπεριφορές. Δεν ενδιαφέρεται τόσο για τον έλεγχο ιδεών και ιδεολογιών. Στο μέτρο που εγώ εντάσσομαι από πλευράς συμπεριφορών (στον τρόπο με τον οποίο εργάζομαι, καταναλώνω, νιώθω υπόχρεος για την οικογένειά μου κ.λπ.). Οι ιδεολογικές και προσωπικές επιλογές εμφανίζονται πολύ πιο ολοκληρωμένες από την περίοδο του κλασικού καπιταλισμού, ο οποίος στηριζόταν στην Ελλάδα στην εξαγωγή υπεραξίας. Αυτό, από τη μία πλευρά οδηγεί στην υποβάθμιση της διαμεσολάβησης, την οποία οι πολιτικοί και τα κόμματα εξασκούσαν ανάμεσα στην κοινωνία, την οικονομία και την κρατική εξουσία και οδηγεί στην κρίση της αντιπροσώπευσης που λέγαμε προηγούμενα. Αυτή η δύναμη, όμως, του συστήματος είναι και η αχίλλειος φτέρνα του. Διότι αυτός που αρχίζει να ασχολείται με το σώμα του, τις υποχρεώσεις του, δεν ενδιαφέρεται για τα κοινά, έχει απόλυτη και άνιση σχέση με την οικονομία, πολύ πιο εύκολα και χωρίς διαμεσολαβήσεις μπορεί να έρθει σε αντίσταση. Να φύγει, δηλαδή, έστω και προσωρινά από το σύστημα αυτό. Διότι ενώ ο κλασικός καπιταλισμός δημιουργεί εμπορεύματα προς κυκλοφορία και κατανάλωση, σήμερα το βιοπολιτικό σύστημα, παράλληλα με τη δημιουργία εμπορευμάτων και την οικονομική αναπαραγωγή, παράγει υποκείμενα τα οποία αποδέχονται αυτόν τον ολοκληρωμένο τρόπο οικονομικής, κοινωνικής και ιδεολογικής λειτουργίας, τα οποία υπακούν απόλυτα τις επιλογές του συστήματος.


   Η ελπίδα;
   Ο βασικός στόχος του συστήματος είναι η δημιουργία υποκειμένων υπάκουων και έτσι όταν αυτά τα υποκείμενα βγαίνουν στο Σύνταγμα, αυτό που κάνουν καταρχάς είναι ότι αφαιρούν τη νομιμοποίηση και περιορίζουν τη διακυβέρνηση των σωμάτων. Αυτό δημιουργεί αυτή τη στιγμή και τη μεγαλύτερη ελπίδα. Από τη μία πλευρά η δυνατότητα του πλήθους να γίνει πολιτικό υποκείμενο επιθυμίας που θα φέρει το πολιτικό σύστημα σε μία αδυναμία και από την άλλη το κάθε μέρος του πλήθους που προσωρινά αποσύρεται από το σύστημα νομιμοποίησης που δουλεύει σήμερα ο βιοπολιτικός νεοφιλελευθερισμός.


   Και οι αιτιάσεις;
   Το να λες “όχι”, “φτάνει πια”, “δεν δέχομαι τίποτε άλλο”, “δεν αποδέχομαι την υποχρέωση να σε υπακούω”... όχι μόνο είναι πολιτικό αλλά είναι η βάση της κλασικής αριστερής πολιτικής. Η άρνηση είναι πάντα το πρώτο βήμα στη λογική της ανώτερης σύνθεσης. Σήμερα μπορεί να είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά πιθανά και το τελικό βήμα. Η ολοκλήρωση που λέγαμε πριν στηρίζεται στην αποχώρηση. Η άρνηση, λοιπόν, έχει από μόνη της πολύ μεγαλύτερη πολιτική, ριζοσπαστική και επαναστατική σημασία σήμερα από ό,τι είχε παλιά.

   ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της Ιωάννας Δρόσου ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΩΣΤΑ ΔΟΥΖΙΝΑ
   εποχη, 29 Μαΐου 2011

 22. Νίκος avatar
  Νίκος 31/05/2011 04:19:35

  Όλοι στο σύνταγμα. Εκλογές!

 23. Ένας avatar
  Ένας 31/05/2011 05:31:39

  Αυτή τη δήλωση του Μεϊμαράκη την είδατε;

  "Αυτό το κίνημα χωρίς να το έχει συνειδητοποιήσει έχει φρενάρει τρομακτικές εξελίξεις σε βάρος της χώρας εδώ και μια εβδομάδα.
  Αλλά για λόγους εθνικής ασφαλείας δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες."

  • Ρήγας Φερραίος avatar
   Ρήγας Φερραίος @ Ένας 31/05/2011 06:48:55

   @Ένας

   Που ειναι αναρτημενη;;

   • Ένας avatar
    Ένας @ Ρήγας Φερραίος 31/05/2011 07:07:01

    Τελικά είναι του Μάνου Μεϊμαράκη και όχι του Βαγγέλη.

    • Ρήγας Φερραίος avatar
     Ρήγας Φερραίος @ Ένας 31/05/2011 07:11:00

     Σε παρακαλω πες μου που βρισκεται αναρτημενη και ποιος ειναι γιατι δεν γνωριζω, ευχαριστω

 24. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 31/05/2011 05:39:19

  Καλημερα Αρχαιε,
  οσο κανενας πολιτικος δεν στελνει το λογαριασμο στις Τραπεζες, τη Διαπλοκη, και τα ΜΜΕ, τοσο δεν θα ακουμπησει την αληθεια.
  Δυτυχως ο κοσμος στην Πλατεια δεν ειναι ενημερωμενος !! σχεδον ΚΑΘΟΛΟΥ...
  εαν ρωτησεις 100
  - τι λεει το Μνημονιο, τα βασικα
  - τι λεει η Δανειακη, τα βασικα, οι οροι ας πουμε
  - ποσα εχουμε δωσει στις Τραπεζες και γιατι
  - Ποια η διαφορα θεσεων ΓΑΠ-Αντωνη-Αλεξις
  - ΓΙΑΤΙ υπογραφηκε το Μνημονιο

  θα σου απαντησουν οι 10 με το ζορι. εαν το Facebook εχει δυναμικη, τοτε οποιος εχει χρονο και μερακι σαν τον ΦΞ να δωσει τη μαχη ΕΚΕΙ !!! εγω δεν εχω ουτε θα αποκτησω ποτε FB. o ΦΞ να σηκωσει το Μνημονιο, τα βασικα αρθρα και το προγραμμα μετρων μεχρι 2014, ως εχουν εκει, να σηκκωσει τη Δακειακη και να κιτρινισει τους προδοτιοκους ορους τους οποιους ΠΡΕΠΕΙ να ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΑΙΑ !!
  Με μια ματια ο φιλος του FB να βλεπει τι εχει υπογραψει το ΠΑΣΟΚ νυχτα !

  Οι ακαπέλωτοι ειναι και "ο κανενας" των δημοσκοπησεων Αυτος ο μυστηριος τυπος, "ο κανενας", χρηζει ειδικης μεταχειρησης !!!! Δεν μπορει το 33% να αφεθει στην τυχη του διοτι εαν μεινει ετσι θα εχουμε δυσαρεστες εκπληξεις σε ενδεχομενες εκλογες. Δεν μιλαω πολιτικα και ψηφοθηρικα !!! Αλλα η ψηφος του, λογω αγνοιας, ισως ενεχειριασει το μελλον της Ελλαδας για παντα !!!!
  Ας εχουν οσοι περισσοτεροι γινεται ΓΝΩΣΗ και πληροφορηση και ας αποφασισουν.
  Ποιος παιρνει αυτο το ρισκο?

  ΠΠ

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 31/05/2011 08:29:01

   Ναι, σε ακούω... έγραψα κάτι παρακάτω...

 25. Ρήγας Φερραίος avatar
  Ρήγας Φερραίος 31/05/2011 06:45:45

  Ενα θα πω...οποιος βαριεται να ζημωσει σαραντα μερες κοσκινιζει...!!!
  Εαν θελουμε να γλυτωσουμε πρεπει σημερα κιολας να βγουμε με τις Ελληνικες σημαιες στο δρομο, να ζητησουμε τα αυτονοητα: Αξιοπρεπεια, ειλικρινεια, δικαιοσυνη.
  Αυτα που ερχονται ειναι πιο χειροτερα απο αυτα που ζουμε.
  Η ΤΩΡΑ Η ΠΟΤΕ
  Η χωρα βιωνει κοινωνικο εμφυλιο.
  Αληθεια εχετε καταλαβει τι σημαινει αυτο;;;
  ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΤΡΩΜΕ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΑΙΣΗ, ΔΑΝΕΙΑ....ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!!!

 26. anna avatar
  anna 31/05/2011 07:55:27

  Το κίνημα των "Αγανακτισμένων" είναι προς το παρόν Άφωνο. Οπως άφωνοι ήταν και οι δύο καλεσμένοι της Στάη στην χθεσινή εκπομπή της ΝΕΤ.
  Οι μόνοι που μπορούσαν να αρθρώσουν λόγο και να συνομιλήσουν ήταν ο Πάγκαλος κι ο Τασούλας, δυό βουλευτές δηλαδή του "κατεστημένου συστήματος" καθώς και κάτι Συριζέϊκα και φαιδρά που ψέλιζε ένας φερόμενος ως σκηνοθέτης για μείωση των εξοπλισμών (!) κλπ.

 27. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 31/05/2011 08:26:52

  εγώ, δεν σας κρύβω, δεν έχω τρομερά πολιτικά αισθητήρια, και δεν ξέρω προσωπικά τον Λένιν. Την Σοβιετική Επανάσταση την βλέπω σαν Γερμανικό δημιούργημα (για να γλυτώσουν από το Ανατολικό μέτωπο) που τους βγήκε εκτός ελέγχου, το πλήρωσαν το 1945, και έβαλαν τους Αγγλοσάξωνες "νικητές" κάπως να το μαζέψουν. Γεωπολιτικό σκάκι, με ανθρώπους για πιόνια.

  Πήγα στην πρώτη και την προχτεσινή συγκέντρωση. Η πρώτη ήταν ευχάριστη έκπληξη. Ναι, είχε κόσμο, ναι, μούντζωναν και φώναζαν. Να βγώ εγώ να κάνω τον καθοδηγητή, σε πλατεία, δεν μου βγαίνει. Να γράφω ή να μιλάω, μπορώ. Το θέμα, π.χ., που επέλεξα να κάνω "θέμα" στην ιστοσελίδα μου, το έκανα θέμα, και χαίρομαι που μερικοί έμαθαν ή καταλαβαν. Mπουρου μπουρου στο facebook ομολογώ δεν έχω κάνει.

  Με ξενίζουν οι ομάδες με τα ομοιόμορφα καπελλάκια. Με κάνει καχύποπτο η ...στήριξη του Σκάϊ. Δεν είμαι σίγουρος ότι φταίει η ..."Βουλή" και συμφωνόντας ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ότι φταίει η Βουλή, μου θυμίζει συνθήματα άλλων εποχών, σωστά σαν λόγια, αλλά με περίεργες συνέπειες. Έχω πει τι νομίζω φταίει, αλλά ποιός ακούει, και ποιό είναι το πρακτέο, είναι άλλο θέμα...

  Αν με ρωτήσετε τι έγινε αυτές τις μέρες, απλά νομίζω ότι δώσαμε άλλοθι για λίγο, τόσο δα λίγο, σκληρότερες διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα. Κακό; Όχι. Για πάρτη μας; Εξαρτάται τι είμαστε ο καθένας απο εμάς.

 28. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 31/05/2011 08:46:31

  Ανεξαρτητα απο το εαν συμφωνω ή διαφωνω με ολα οσα λεγονται, αυτο που βρισκω εξαιρετικο και παρα πολυ ελπιδοφορο ειναι το πολυ υψηλο επιπεδο στο οποιο διεξαγεται ο προβληματισμος και η ανταλλαγη αποψεων. Αποδεικνυεται πως, μετα απο ενα διαστημα μιζεριας και αμηχανιας, ο τοπος μας δεν εχει χασει την ζωντανια και την αξιοπρεπεια του. Χωρις να θελω να ειμαι "μελο", σας ευχαριστω ολους για την αισιοδοξια που μου προσφερετε.

 29. eosforos avatar
  eosforos 31/05/2011 09:02:40

  Συμφωνώ πως οι "αγανακτισμένοι" είναι γνήσια λαϊκή έκφραση . Δεν διατηρώ αμφιβολίες ότι ο κόσμος που συγκεντρώνεται καθημερινά στο Σύνταγμα είναι αγνός και φυσικά δικαίως αγανακτεί .... Η συνομωσιολογία και η κριτική κάποιων "προοδευτικών" δυνάμεων δεν με αιφνιδιάζουν.... Και κατά το παρελθόν εξάλλου αυτές οι "προοδευτικές" δυνάμεις έβλεπαν προβοκάτορες και χαφιέδες του Ρουφογάλλη στο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια καπέλωναν την εξέγερση ....

 30. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 31/05/2011 09:15:34

  Το μαθηματικό χάος είναι ντετερμινιστικό, ενώ οι κοινωνικές διεργασίες δεν μπορούν να θεωρηθούν ντετερμινιστικές. Ένα σύστημα μπορεί να είναι ντετερμινιστικό, αλλά να μην είναι προβλέψιμο. Αυτό σημβαίνει με τα ντετερμινιστικά χαοτικά συστήματα, τα οποία είναι μη προβλέψιμα από πρακτική άποψη, διότι μία μικρή ανακρίβεια στις μετρήσεις των αρχικών συνθηκών μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια απόκλιση στην τελική λύση. Η προσπάθεια να μεταφερθεί η θεωρία του χάους στο κοινωνικό πεδίο δεν προσφέρει σχεδόν τίποτε από άποψη κατανόησης, ή προβλέψεων. Μόνο μεταφορικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποιες περιπτώσεις.

  • siakkas avatar
   siakkas @ Professor Moriarty 31/05/2011 14:28:33

   Ο Progozine μεταμόρφωσε θεμελιακά και αναθεώρησε την επιστήμη της μη αντιστρέψιμης θερμοδυναμικής.
   Οι έννοιες, τις οποίες επέμενε να χρησιμοποιεί ως θεμελιώδεις και αναγκαίες για την διατύπωση των φυσικών θεωριών , είναι:
   το βέλος του χρόνου, η μη αντιστρεπτότητα, η πιθανότητα, οι δομές διασκορπισμού ή εκλυτογενείς δομές (dissipatives structures) και η αυτοοργάνωση της ύλης.
   Τα πειράματά του στράφηκαν στα θερμοδυναμικά συστήματα που βρίσκονταν όχι σε κατάσταση ισορροπίας αλλά μακράν της ισορροπίας της. Οδηγήθηκε λοιπόν σε όλη του τη ζωή στις δυναμικές διαδικασίες μέσα στη φύση, πράγμα που αγκαλιάζει διαφορετικά πεδία, από την κοσμολογία και τη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων μέχρι και τη βιολογία.
   Θυμάμαι μια συνέντευξη που είχε δώσει στην ΕΤ3 στον Σαββίδη 2000 περίπου που είχε πλατύνει το θέμα της κοινωνικής μορφογένεσις σε σχέση με την απόδειξη των πειραμάτων μέσω της θεωρίας του και το συμπέρασμα των λόγων του ήταν η ¨εκδοχή¨ μιας θεωρίας κοινωνικής μορφογένεσις λόγω του ότι οι κοινωνίες ανθρώπων εκτός απο ύλη έχουν κοινωνική και ατομική συνειδητότητα.

   • Professsor Moriarty avatar
    Professsor Moriarty @ siakkas 31/05/2011 18:36:44

    Τα γνωρίζω αυτά που έκανε ο Prigogine, και έχω διαβάσει και τα δυό βιβλία που αναφέρεις πιό πάνω. Είναι πολύ ενδιαφέρουσες φυσικές θεωρίες που έχουν και ευρύτερες προεκτάσεις για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την φυσική πραγματικότητα. Όμως επαναλαμβάνω ότι το κοινωνικό πεδίο είναι κάτι τελείως διαφορετικό και δεν υπάρχει τρόπος να εφαρμοστούν παρόμοιες θεωρίες εκεί. Και στο παρελθόν έγιναν τέτοιες απόπειρες, αλλά δεν έδωσαν καμιά αξιόπιστη θεωρητική λκατασκευή. Και γνώμη μου είναι ότι δεν μπορούν ποτέ να δώσουν. Ακόμη και οι οικονομικές θεωρίες έχουν σοβαρά προβλήματα πρόβλεψης όταν πάνε να διαχειριστούν καταστάσεις κρίσης.

    Θα αναφερθώ ξανά στον Καστοριάδη ο οποίος ασχολήθηκε και με αυτό το θέμα και διαχωρίζει σαφώς το φυσικομαθηματικό πεδίο από το κοινωνικό. Το ντετερμινιστικό χάος το ονομάζει "ψευδο-χάος" σε αντιδιαστολή με το πργματικό Χάος. Επίσης εξηγεί και αυτός από την δική του θεωρητική άποψη γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί μαθηματική μοντελοποίηση στο κοινωνικό-ιστορικό πεδίο. Επιγραμματικά λέει ότι στο κοινωνικό-ιστορικό πεδίο δεν ισχύει η συνολοταυτιστική λογική, αλλά η "λογική των μαγμάτων", όπως την αποκαλεί.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ siakkas 31/05/2011 18:37:49

    Γνωρίζω αυτά που έκανε ο Prigogine, και έχω διαβάσει και τα δυό βιβλία που αναφέρεις πιό πάνω. Είναι πολύ ενδιαφέρουσες φυσικές θεωρίες που έχουν και ευρύτερες προεκτάσεις για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την φυσική πραγματικότητα. Όμως επαναλαμβάνω ότι το κοινωνικό πεδίο είναι κάτι τελείως διαφορετικό και δεν υπάρχει τρόπος να εφαρμοστούν παρόμοιες θεωρίες εκεί. Και στο παρελθόν έγιναν τέτοιες απόπειρες, αλλά δεν έδωσαν καμιά αξιόπιστη θεωρητική λκατασκευή. Και γνώμη μου είναι ότι δεν μπορούν ποτέ να δώσουν. Ακόμη και οι οικονομικές θεωρίες έχουν σοβαρά προβλήματα πρόβλεψης όταν πάνε να διαχειριστούν καταστάσεις κρίσης.

    Θα αναφερθώ ξανά στον Καστοριάδη ο οποίος ασχολήθηκε και με αυτό το θέμα και διαχωρίζει σαφώς το φυσικομαθηματικό πεδίο από το κοινωνικό. Το ντετερμινιστικό χάος το ονομάζει “ψευδο-χάος” σε αντιδιαστολή με το πργματικό Χάος. Επίσης εξηγεί και αυτός από την δική του θεωρητική άποψη γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί μαθηματική μοντελοποίηση στο κοινωνικό-ιστορικό πεδίο. Επιγραμματικά λέει ότι στο κοινωνικό-ιστορικό πεδίο δεν ισχύει η συνολοταυτιστική λογική, αλλά η “λογική των μαγμάτων”, όπως την αποκαλεί.

 31. Γιώργος avatar
  Γιώργος 31/05/2011 10:17:40

  Θα ήθελα να εκφράσω την δυσαρέσκεια μου για την αναφορά του Αντώνη Σαμαρά στους "αγαναχτισμένους''. Μετά τα ΜΜΕ που αγανάχτισαν, τους προφεσσόρους που αγανάχτισαν, έχουμε και το υποτίθεται σοβαρό κόμμα της Ν.Δ. να αγαναχτεί κι αυτό.
  Καμμία διάθεση αυτοκριτικής από κανέναν λες και οι πολιτικάντηδες μπήκαν με τα τανκς στη Βουλή και δεν τους ψήφισαν κάποιοι. Όταν η χώρα καταχρεωνόταν μέχρι και τα δισέγγονα μας, κανείς δεν αγαναχτούσε, κανείς δεν μούτζωνε τους πολιτικούς, τότε κοιτούσε πως να φάει ο καθένας το δυνατόν περισσότερα.
  Τώρα βέβαια για τα χάλια μας φταίνε κάποιοι άλλοι, οι πολιτικοί, το τραπεζικό κεφάλαιο, ο διεθνής σιωνισμός που ορέγεται την φτωχή πλην τίμια ελλαδίτσα...
  Το πρόβλημα της καλύτερης δημοκρατίας δεν αφορά τους πολιτικούς, όπως λένε οι αγανακτισμένοι, αλλά τους ΠΟΛΙΤΕΣ. Αυτοί επικροτούσαν και ψήφιζαν τους ψεύτες, τους φαύλους, τους κρετίνους και τους ξιπασμένους.

  • αποκατάσταση avatar
   αποκατάσταση @ Γιώργος 31/05/2011 22:38:39

   Ο κόσμος μορφώνεται. Βλέπει ότι η πελατειοκρατία βλάπτει τους πάντες εν τέλει. Γι'αυτό και το κυβερνόν κόμμα είναι κοντά 20%. Ό,τι τους έχει απομείνει από το στρατό δηλαδή.

 32. Άγνωστος Μ. avatar
  Άγνωστος Μ. 31/05/2011 10:42:31

  Αληθεύει οτι ο Άνθιμος θα κατέβει κι αυτός με τους αγανακτησμένους στη Θεσσαλονλικη;

 33. Τι καλα, Τι καλα, πηγαμε στο Συνταγμα!ερικης! avatar
  Τι καλα, Τι καλα, πηγαμε στο Συνταγμα!ερικης! 31/05/2011 11:51:16

  Επιτελους εδω υπαρχει η αληθεια για το τι ακριβως  διαμορφωνεται στο Συνταγμα!
  Μερες του 41 ως το 43 ζουμε κι ας μη το ξερουν η να μη θελουν να το καταλαβουν μερικοι!
  Οποιος ξερει ιστορια, ξερει οτι η αριστερατζα,  με ολες τις φυλες της αλλα με κοινη τη κακοριζικια της, παλι, εργοδουλα, εχει αναλαβει τον ρολο της!
  Αποστρατεψε τους "σημαδεμενους", εκανε "ντελιβερι" τα πρωην κατσαρολικα  της, γνωστα και αγνωστα, που θα εμποδιζε η νεοφωτιστη ορμη να σταματησουν αφου "τελειωσε" ο ρολος τους, τους αλλαξε τη καπα "αλλιως" και τους ξαμολησε μεταμφιεσμενους, στες πλατειες να παριστανουν τους "ησυχους αγανακτησμενους", μεχρι να γινουν "οργισμενοι αγανακτησμενοι".
  Στοιχιζουν την αγνή προθεση των συνηθων προβατων που αισθανονται τη βολτα στους αγρους του ..Συνταγματος, επανασταση και το... βοσκημα κεμπαπ στου Μπαιρακταρη η στου Θαναση, πραξη εσχατης αντιστασης και τιμωριας!
  Πηγα την Κυριακη στο Μοναστηρακι και εκανα τη βολτα συνταγμα.
  Αισθανθηκα απελπισια να βλεπω τη καταντια μας σα λαο!
  Τα ιδια χερια που με τη ψηφο τους εστειλαν τους 300 στη βουλη, τα ιδια καμωνονται οτι μουτζωνουν τις επιλογες τους!
  Στησαν αγχονες και δεν φανταζονται καν  τους σβερκους που θα φιλοξενησουν!
  Ξερω, το ποσοστο που με αφορα εχει προβλεφθει στο "προτζεκτ της Καταστροφης"! Τι σημασια εχει που δεν θελω να συμμετεχω σε καραγκιοζηλικια που τα στηνουν περιεργοι σκηνοθετες και σπονσοναρουν γνωστοι παγκοσμιοι Αλητες! Στο μπαχαλο, θελω δεν θελω, θα παιξω το ρολο που εχουν  στη μεριδα μου διαλλεξει!
  Ειμαι στην αλυσσιδα μια ξεχωριστη θηλεια που καταληγει στο ιδιο κουμπωμα, να στολιζω το λαιμο της δουλας γης που με γεννησε!
  Η Ιρλανδια καταφερε να γλυτωσει! Οχι δε πηγε Πλατεια, δεν ειχε Αυτιαδες,Τρακγες,  Παπαδακηδες   και ισαξιους γλυφτες να εκστασιαζονται απο τις ιδιες και απαρραλλακτες παπαριες που αμολαει η Αριστερατζα,νεωτερη, μεσαια,του ΠΩΛΕΙΤΑΙχνειου, των πνευματικων, των ακαδημαικων, των μπουζουκτζηδων, των στοχαστων των Μαγιοξυλων, των ελασιτων, των   
  πεινασμενων αποστρατων του Σταλιν που γιατροπορεψαν οι παλιοφασιστες, οι προστατες οποιουδηποτε εθνικισμου αρκει να μη ειναι γαλαζοειδης μετα σταυρου!
  Οι Ιρλανδοί φωναξαν, διαμαρτυρηθηκαν, εκαναν εκλογες και στειλανε τους υπευθυνους στα σπιτια τους χρωνοντας τους μεσα σε 6 μηνες με το πορισμα εισαγγελεων για τις ευθυνες τους και γυρισαν να δουλεψουν!
  Εμεις περιμενουμε τον "απο μηχανης θεο", να δωσει το τελος στην τραγωδια! Αλλα ξεχασαμε οτι οπου η Υβρις εκει και η Νεμεσις! Καραδοκει! και εκτος του "απο μηχανης"- που μαλλον εμεινε απο μπουζοπλατινες- ειναι και τα αστροπελεκια του Δια να δινουν λυσεις!
  Αλλα "πού και ποιός" να συντονισει την ψυχη και τον νου των Ελληνων!
  Με το παραδειγμα του παρελθοντος,    ως μελλον του παροντος! Ποσοι ξερουν ποιοι ειναι; Ποσοι ξερουν να ξεχωριζουν τον Θεμιστοκλη και τον Λεωνιδα απο τον Εφιαλτη και τον Ανταλκιδα;
  "Χωρις ταυτοτητα σε μια πλατεια, εισαι κατσικι, χωρις βοσκο! Τουλαχιστον να τον διαλλεξεις, ειναι και χρεος σου μα και  σωστο! "

  • Dee Jay Stelios avatar
   Dee Jay Stelios @ Τι καλα, Τι καλα, πηγαμε στο Συνταγμα!ερικης! 31/05/2011 12:22:48

   Πρόσεξε μη δαγκώσεις τη γλώσσα σου και δηλητηριαστείς,αιντε και μη ξανακατέβεις δε σε χρειαζόμαστε,κάτσε στον καναπέ σου και συνέχισε τη μίζερη ζωή σου

  • marvin avatar
   marvin @ Τι καλα, Τι καλα, πηγαμε στο Συνταγμα!ερικης! 31/05/2011 13:08:14

   ποσο φορμαρισμενος ειναι ο εγκεφαλος σου αραγε?
   ποσο βαθυ κομπλεξ κατωτεροτητας εχεις οταν σε πιανει απελπισια μπροστα σε μια αναρχη συγκεντωση?τα κατσικια που λες στην αποστροφη του λογυδριου σου δεν ηρθαν στη γη με τσομπανη.απλα ο τσομπανης καταλαβε τι πρεπει να κανει για να τα εκμεταλλευτει για να πλουτισει.κανεναν καννιβαλο τσομπανη δεν ειχαν αναγκη.
   ποσο αρρωστημενα δεχεσαι τα συμβολα σαν αυθεντιες?
   αληθεια τι το μη υγειες βρισκεις στη δυσαρεσκεια του κοσμου που εκφραζεται ενοπιων της βουλης και οχι της τηλεορασης?
   ποσο φοβασαι οτι αυτη η συμπαθητικουλα συγκεντρωση που λεει και ο pretenerης μπορει(λεω μπορει)να εξελιχθει σε κατι συγκεκριμενο τελειως εκτος των φορμων του εγκεφαλου σου?
   δε φανταζεσαι ποση χαιρεκακια βγαζει το λογυδριο σου.
   εμπρος στο δρομο που χαραξε ο μακαριστος χριστοδουλος που στη χουντα διαβαζε και δεν πηρε γραμμη..

   • Ts! avatar
    Ts! @ marvin 31/05/2011 18:39:09

    Τα "κατσίκια" έρχονται "αγρίμια" στο Σύνταγμα, αλλά εκτός των λύκων, καραδοκούν τσοπαναραίοι! και χασάπηδες!
    Χώρια που τελευταία, μια χαρά ενδιαφέρον έχουν και τα "κοπάδια", ελεύθερα η μη!
    Όλοι παίζουν στο έργο που "ανέβηκε" στον Κόσμο!
    Μη σκιάζεστε κανείς δεν σας κλέβει το ρόλο!

    "-Το Ματριξ είναι παντού, είναι ολόγυρα ακόμα και σ΄ αυτό το δωμάτιο...Είναι ο "κόσμος" με τον οποίον κάλυψαν τα μάτια σου για να μην βλέπεις την αλήθεια...
    -Ποια αλήθεια;
    -Ότι είσαι σκλάβος, Νιο... Όπως όλοι, γεννήθηκες φορώντας αλυσίδες σε μια φυλακή που δεν μπορείς να μυρίσεις, να γευτείς, να αγγίξεις...
    -Μια φυλακή...
    -Για το πνεύμα σου..."
    http://www.youtube.com/watch?v=Xj4orxnwCD0&feature=youtu.be
    Εγώ αυτά "είδα" πηγαίνοντας "εκεί" που εσύ, ένοιωσες "άλλα"...
    Γιατί πρέπει η δική μου «αίσθηση φυλακής" να την χαρακτηρίζεις "έτσι";

    Τα χαιρετίσματά μου στους …λέφτερους! Με το καλό να αντιληφθούν, αν είναι Φύλακες ή Δέσμιοι!

    "...το Σιδερένιο κάγγελο που βλέπουμε μπροστά μας
    για δες΄το πιό καλά!
    Απέναντι που είμαστε, εκείνο μας χωρίζει.
    Ποιόν απ΄ τους δυό μας άραγε δεσμώτη να κρατά;
    Ειναι αυτή η Σιδεριά που φκιάνει τα δεσμά;
    Η να΄ν τα τοίχια πίσω της , ζερβά η δεξιά;
    Κι ας είναι μακριά;

    Όσο κι αν δεν τα βλέπουμε, μπορεί και να υπάρχουν.
    Αυτά κι όχι τα κάγκελα, ορίζουν τα κελιά,
    μιας φυλακής απέραντης...
    γι αυτό ας μη χαιρόμαστε κι οι δυο!!!
    Χαιρέκακοι ή λυπημένοι ο ένας για τον άλλον!
    *****
    ...τη Σιδεριά που βλέπεις και σ΄ άλλους την μετράς,
    σα φύλακας άν στέκεσαι
    και ξέγνοιαστος, ελεύθερος πως είσαι, αν νογάς,
    για κοίτα πιο καλά!
    ...τη Σιδεριά που βλέπω και σ΄ άλλους την μετρώ,
    σα φύλακας αν στέκομαι
    και ξέγνοιαστος, ελεύθερος πως είμαι, αν θαρρώ,
    λιγακι, λιγάκι πιο καλά ας δώ!"

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ marvin 31/05/2011 18:39:13

    Τα ορθογραφικά σου λάθη τα είδες, προτού αρχίσεις να βρίζεις τον Χριστόδουλο;
    Εξεστι Συριζαίοις αγραμματοσύνη...

    • marvin avatar
     marvin @ ΒΙΣ 31/05/2011 20:45:20

     που σαι αδωνι?οταν ψηφισω συριζα η κομμα της κοινοβουλευτικης αριστερας να μου κοπει το χερι.
     σταυροκοπησου τωρα στη μνημη της αγιας βουγουκλακη.
     οποιος διαφωνει με σενα και τα συντηριτικα που σε κρατανε στη ζωη δεν ειναι συριζα.ζωντανος ειναι.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Τι καλα, Τι καλα, πηγαμε στο Συνταγμα!ερικης! 31/05/2011 18:38:06

   Η Αριστερά στην Ελλάδα, επειδή είναι βαθύτατα συμπλεγματική και ολοκληρωτική στη νοοτροπία, θέλει να καπελώνει ό,τιδήποτε της ξεφεύγει και ο,τιδήποτε της απειλεί το μονοπώλιο γνώμης που έχει με το έτσι θέλω επιβάλει στην κοινωνία.
   Αν λειτουργούσαν οι νόμοι, πολλοί τύποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τις έκνομες δραστηριότητές τους και τις έξαλλες δηλώσεις τους θα έκαναν παρέα στα αγαπημένα τους λαθρο-ορκ, στις όμορφες ελληνικές φυλακές. Τα οποία, ως γνήσια ορκ, δεν αναγνωρίζουν αφεντικά, ειδικά όταν τα wannabe αφεντικά τους δεν είναι σε θέση να τους προσφέρουν πλέον προστασία και φαϊ. Θα έπεφτε τρελό γέλιο (από μέρους των Ελλήνων πατριωτών, εννοώ).

 34. ΝικοςΜπουρ avatar
  ΝικοςΜπουρ 31/05/2011 12:11:20

  Επι τελους ξορκιζουμε την καταρα της "ιδιωτειας" που μας στοιχειωνει.

 35. Εκηβόλος avatar
  Εκηβόλος 31/05/2011 15:54:00

  Αυτός είναι ο Έλληνας
  http://www.youtube.com/watch?v=nrbay-LnbyA&feature=youtu.be

 36. stefanos avatar
  stefanos 31/05/2011 17:56:42

  Προβληματισμοί: 1)Τυχαίο ότι στις χώρες της Μέσης Ανατολής,της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης, σχεδον ταυτογχρονα, προβλήματα όπως η φτώχεια,η εγκληματικότητα, οι θρησκευτικές αντιπαραθέσεις, η έλλειψη δημοκρατίας, η αναξιοπιστία των πολιτικών,οι τεραστιες οικονομικές ανισότητες ξεπρόβαλλαν με τόσο εντονο τρόπο?2) Τυχαίο ότι στις παραπανω χώρες ενω οι πολλοί βόσκαμε αμέριμνοι στα λιβάδια του καταναλωτισμού ξαφνικά με τη φτώχεια και την ανεργία ξυπνήσαμε γιανα κατέβουμε άλλοι με ειρηνικές και άλλοι με πολεμικές διαθεσεις στις πλατείες?3)Τυχαίο οτι ενω μέχρι πριν 2 χρόνια οι τράπεζες σε παρακαλούσαν να πάρεις τα λεφτά τους τώρα δε σου δίνουν ούτε τα δικά σου?4)Τυχαίο ότι στις συγκεντρώσεις και τις διαμαρτυρίες μέχρι τώρα (π.χ για την κάρτα του πολίτη που αποδεδειγμένα είχε μεγάλο πλήθος) τα καθεστωτικά μέσα δεν έβγαζαν τσιμουδιά ένω τώρα το κυρίαρχο κανάλι της παγκόσμιας διακυβέρνησης, ο ΣΚΑΙ, ξεκινά τις ειδήσεις του από το σύνταγμα?5) Τυχαίο ότι αποδεδειγμένα οι πορτοκαλί επαναστάσεις χρηματοδοτούνταν από τον Σόρος, επίλεκτο μέλος της bilderberg?
  Πραγματικά οι Ελληνες διψάμε για δημοκρατία,δικαιοσύνη,ισονομία,αξιοκρατία,αξίες που ο πατέρας του Τζέφρυ, ο δημαγωγός Αντρέας τις εξευτέλισε. Ο δε γιος, αξιος συνεχιστής του πατέρα του ολοκληρώνει το καταστροφικό του έργο ξεπουλώντας και τα τελευταία οχυρά μας, την ίδια την πατρίδα και την πίστη μας, την ορθοδοξία, στην παγκόσμια διακυβέρνηση, στο σιωνισμό και την παγκοσμιοποιημένη αγορα. Ναι, λοιπόν, πρέπει να αντιδράσουμε, να φωνάξουμε , να ξενυχτήσουμε, να βάλουμε μπροστά το στήθος μας για να διώξουμε τους προδότες. Πρέπει όμως να ξέρουμε και γιατι θα το κάνουμε. Η γενιά του Πολυτεχνείου εφερε τις Δ(ρ)α(χ)μανάκηδες που ξεπούλησαν για μια θέση ότι πίστεψαν και για ότι αγωνίστηκαν. Δεν έχουμε ανάγκη από τέτοιους. Η Ελλάδα χρειάζεται πατριώτες που να βάζουν το συμφέρον της πατρίδας, της ορθοδοξίας και των κατοίκων της πάνω από Ευρώπες,αγορές, δάνεια και καλοπέραση. Η Ελλάδα θέλει ακηδεμονευτους κατοίκους και αγανακτησμένους που θα ζητουν επιστροφή στις αξίες του ελληνορθόδοξου πολιτισμού. Αν τέτοιοι ειναι στις πλατείες , πρέπει να τις γεμίσουμε γρηγορα, αν όμως εστω και αθελά μας παίζουμε το παιχνίδι της νέας τάξης πραγμάτων τότε αλοιμονο μας.

 37. Νίκος Παπαδημητρίου avatar
  Νίκος Παπαδημητρίου 31/05/2011 18:05:29

  Συζητάω το θέμα των ¨Πλατειών" με δύο παρέες: μία πραγματική, και μία στο ΦΒ.
  Ενώ τόσον καιρό όλοι ήθελαν κάτι να συμβεί, τώρα που συνέβη, από όλους αυτούς είμαι ο μονος που πήγα στη συγκέντρωση. Και θα συνεχίσω να πηγαίνω. Έχω να δω ενωμένους τους Έλληνες από το Πανευρωπαϊκό του 2004. Ο πατέραςμου αν ήταν εδώ, θα έλεγε πως έχει να μας δει έτσι από το 1940.

  Ο καθένας που καθεται σπίτι του, παραπονιέται. Ο ένας θα ήθελε τις συγκεντρώσεις πιο ''εστιασμένες", άλλος τις θέλει πιο "ουσιαστικές". Διαφωνώ, καθώς κάθε επανάσταση έγινε κάπως έτσι, όχι με το να κατέβουν 5-10 διαβασμένοι. Ο κόσμος αυτό μπορεί να προσφέρει, αυτό και κάνει. Πληρώνουμε φόρους, πάμε στρατό, είμαστε νομοταγεις, ενημερωνόμαστε για τα κοινά. Ως πολίτες, αυτό μπορούμε να κάνουμε και απαιτούμε από την Εξουσία να κάνει αυτά για τα οποία έχει θεσπιστεί από τους νόμους να κάνει. Εάν δεν τα κάνει, είναι καθήκον και δικαίωμά μας να κατέβουμε στη Βουλή και να απαιτήσουμε αλλαγές.

  Σε τελική ανάλυση, αν υπάρχουν "αμορφωτες μάζες" που ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ την πολιτική ΓΑΠ, ας κατέβουν κι αυτές στο Σύνταγμα. Μα τι συνέβη, έκατσαν αυτές στον καναπέ τους τώρα;

  Εγώ χαίρομαι, και ακριβέστερα, νιώθω συγκινημένος. Οι άνθρωποι εκεί δεν πήγαν λόγω κομματικού καθήκοντος. Ναι, αυτοί τους ψήφισαν, όπως ψήφισαν και τη ΝΔ το 2004. Δηλαδή, δεν δικαιούται ο πολίτης να διαμαρτυρηθεί κατά αυτού που ψήφισε; Η ΝΔ αντιμετώπισε το 2008 στρατό από μπάχαλα υποστηριζόμενο από μετανάστες-μισθοφόρους. Δεν είναι καλύτερα τώρα, που κατέβηκαν οι Πολίτες; Ποιος θα έπρεπε να νιώθει πιο ηλίθιος τώρα, ο Καραμανλής ή ο ΓΑΠ; Είναι κακό που οι πολίτες σηκώθηκαν από τον καναπέ να διεκδικήσουν το Αυτονόητο, την Πολιεία; Και μας πειράζει που δεν έχουν "Στόχο" και "καθοδήγηση"; Αν αυτό μας βασανίζει, το πρόβλημα θα λυθεί, μιας και οι "ινστρούχτορες" της Αριστεράς περιμένουν γύρω από την Πλατεία, σαν τα όρνεα, το προλεταριάτο να τους ικετέψει για καθοδήγηση.....

  Ο Σαμαράς είπε κάτι ωραίο: να ''αφουγκραστούμε''. Ούτρε καθοδήγηση, ούτε πατερναλισμός. Αλλά για να αφουγκραστείς, πρέπει να πας να νιώσεις τη ζύμωση, να μιλήσεις με ανθρώπους που δε γνωρίζεις, να δεις να μιλούν οι άλλοι μεταξύ τους. Αφήσαμε τους δρόμους για δεκαετίες στους επαγγελματίες (χομπίστες αν προτιμάτε) της διαδήλωσης. Τώρα όλο αυτοί έφαγαν πόρτα από "απολιτίκ" ανθρώπους που κατάλαβαν πως δεν σηκώνει άλλο καρναβάλι. Είναι ωραίο αυτό που γίνεται, είναι ελληνικό, και δεν ξέρω πόσα χρόνια είχαμε να το δούμε. Ούτε αν θα το ξαναδούμε. Εγω θα συνεχίσω να πηγαίνω κι ας συνεννούμαστε εδώ μέσα για να έρχονται κι άλλοι. Αν έχουμε γνώμη και θέματα να εστιάσουμε, ΕΚΕΙ θα πρέπει να το πούμε, όχι μεταξύ μας, μεταξύ μας τα λέμε όποτε θέλετε.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Νίκος Παπαδημητρίου 31/05/2011 18:30:37

   Ποια εθνική ενότητα;
   Οταν στις "συνελεύσεις" των "αγανακτισμένων", καπελλωμένες από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκδίδονται "ψηφίσματα" υπέρ των λάθρο, για ποια ενότητα να μιλήσει κανείς;
   Τι κοινό έχει ένας έλληνας πατριώτης με έναν συριζαίο ελληνόφωνο που γουστάρει να κάνει την Ελλάδα ένα απέραντο Πακιστάν;
   Για εμένα αυτός είναι εχθρός της πατρίδας μου, δεν έχω τίποτα το κοινό μαζί του.

   • marvin avatar
    marvin @ ΒΙΣ 31/05/2011 22:34:23

    θλιβερος εισαι.
    παντου βλεπεις συριζα.
    πραγματικα οι αμοιβαδες προσφερουν πιο πολλα στην κοινωνια απο ατομα σαν εσενα.αν ο συριζα ειχε τοσο κοσμο να μαζεψει θα ηταν κυβερνηση και οχι ενα αστειο τρεντι κομμα.
    συγχωρεσε με για τα ορθογραφικα καταγομαι απο τα βαθη της μικρας ασιας.

    • Ένας avatar
     Ένας @ marvin 01/06/2011 00:09:36

     χμ .... youtube.com/watch?v=kG3WR21H_yM

   • Ένας avatar
    Ένας @ ΒΙΣ 01/06/2011 00:17:06

    Το καπέλωμα άρχισε εδώ και 1-2 μέρες. Στην αρχή την χλευάσαν οι "επαναστάτες" τη συγκέντρωση αλλά μετά είπαν να την καπελώσουν=διαλύσουν.

    Έχουν χωρίσει ήδη την πλατεία σε πάνω και κάτω πλατεία.

    Κάτω=οι κάτοχοι της αλήθειας και εραστές των κάθε λογής κατατρεγμένων (με τα λεφτά μου βέβαια).

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Νίκος Παπαδημητρίου 31/05/2011 18:32:28

   Να το καταλάβουμε: Η λυδία λίθος του πατριωτισμού είναι πλέον αυτό το ζήτημα, η διαχωριστική γραμμή στην πολιτική περνά από τη στάση των μεν και των δε έναντι στη λαθρομετανάστευση και μάλιστα την ισλαμική λαθρομετανάστευση.

 38. Νίκος Παπαδημητρίου avatar
  Νίκος Παπαδημητρίου 31/05/2011 19:01:24

  σωστός ο sceptical. Έσωσε κι εμένα κι εσάς από το μακρύτατο ποστ που θα έγραφα.

 39. Ένας avatar
  Ένας 01/06/2011 00:13:43

  Όπως πάει το πράμα τελικά οι επαναστατική αριστερά θα τους διώξει όλους από τις πλατείες και θα μείνουν με τον Αμπντούλ και τον Καρίμ (που έχουν τις γυναίκες τους κλεισμένες στο σπίτι).

  Λοιπόν δείτε πώς ξεκινάει η διάλυση της συγκέντρωσης των αγανακτισμένων:

  youtube.com/watch?v=kG3WR21H_yM


  Κάποιος πήγε να πει κάτι για τη λαθρομετανάστευση και πέσαν να τον φάνε.

  Επίσης τα συνθήματα ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ προάγουν την ομόνοια τη δημοκρατία και την συνεννόηση (όπως αυτοί οι αμεσοδημοκράτες την εννούν).

 40. Ένας avatar
  Ένας 01/06/2011 01:28:16

  Μα ξεκάθαρα το λένε πια ότι μπαίνουν στη συγκέντρωση για να διώξουν τις Ελληνικές σημαίες.

  • !!!! avatar
   !!!! @ Ένας 01/06/2011 17:23:08

   Το θέμα ειναι να μη τα καταφέρουν!

 41. ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ 01/06/2011 08:17:33

  Αυτο το κινημα μεγαλωνει. ο κοσμος προσερχεται αυθορμητα και κανεις δενμπορει να τον καπελωσει. Ουτε η δεξια ουτε η αριστερα. Κανεις, διοτι εχουν χασει την εμπιστοσυνη του λαου!

 42. ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ 01/06/2011 21:01:15

  βλεπω να γινεται οτι και το 1963 που ο Ρενος Αποστολιδης μαζι με νεολαιους τοτε, μπουκαραν στην βουλη και αρχισαν και μοιραζανε σφαλιαρες στους βουλευτες...χα χα χα....

 43. μαριαμ avatar
  μαριαμ 03/06/2011 13:31:52

  παρτε τις ελληνικες σημαιες απο το σπιτι σας και πατε στους αγανακτισμένους θα πάθετε ότι κι εγώ στη θεσσαλονίκη που μόλις με ανακάλυψαν μεσα στο πλήθος γιατί δεν είχα κοντάρι και την είχα στους ώμους πέρασε λίγη ώρα αμέσως με πλησίασε ένα ευγενέστατο παλληκάρι και προσπάθησε χαμηλόφωνα να μου πει ότι δεν πρέπει νάχω σημαία

 44. Νίκος Παπαδημητρίου avatar
  Νίκος Παπαδημητρίου 03/06/2011 14:57:01

  στη Θεσ/νίκη οι μόνιμα παρόντες πρέπει να είναι του γνωστού χώρου που έχει για χόμπι την ''άμεση δημοκρατία''. Είδα πολλούς παρευρισκόμενους να ψυθιρίζουν ότι το πράγμα καπελώθηκε από τον Σύριζα και να λένε πως δεν θα ξαναπάνε γι'αυτό ακριβώς τον λόγο. Εϊπα σε μερικούς, πως γι' αυτό ακριβώς πρέπει να είναι όλοι εκεί, αλλά δυστυχώς το ''χαλλαρό'' επεκράτησε. Αν και πρέπει να πω, ότι οι δυσαρεστημένοι ήταν πολλοί, που σημαίνει ότι οι Συριζοτέτοιοι επικρατούν μόνο κ μόνο επειδή είναι συντονισμένοι στο να συμμετέχουν, ΟΧΙ επειδή είναι πολλοί.

  Στο μεταξύ χθες πρωί έφυγα από Θεσ/νίκη, απόψε θα πάω Σύνταγμα να δω κατά πόσο τα πράγματα είναι πιο σοβαρά στην ΑΘήνα.

 45. Mintoras avatar
  Mintoras 05/06/2011 00:31:22

  Πράγματι. Στην Θεσσαλονίκη έχει πολλούς αγανακτισμένους. Πηγαίνουν, βλέπουν, ακούν και φεύγουν αγανακτισμένοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.