Οι Έλληνες τα καταφέρνουν
12/02/2014 18:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Έλληνες τα καταφέρνουν

Οι αριθμοί δείχνουν ότι η Ελλάδα ξεφεύγει από τον πάτο κι έχει πάρει φόρα για να βγει από το τούνελ που βρίσκεται εδώ και μια τετραετία. Κι αυτό γίνεται χάρη στις θυσίες των πολιτών αλλά και χάρη στη συνετή (έστω και με λάθη) διαχείριση της κατάστασης

Έχουμε πολλές φορές υποστηρίξει από εδώ ότι όταν οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι άνθρωποι πεινάνε, τότε κανείς δεν πρέπει να πανηγυρίζει.

Ωστόσο, όταν σε μια οικονομία όπως η ελληνική έχει επέλθει ολική καταστροφή, όταν όλη η χώρα έχει πιάσει πάτο, τότε τα καλά νέα όταν έρχονται ασφαλώς πρέπει να λέγονται και να μας γεννούν αισιοδοξία.

Μπορεί κάποιοι να δυσπιστούν για τα επιτεύγματα της οικονομίας, που φυσικά είναι επιτεύγματα όλων των Ελλήνων. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει ανακοίνωση... καταγγελίας γιατί η οικονομία πάει καλά ή μπορεί οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να πουν ότι είμαστε ψεκασμένοι και γι’ αυτό τα βλέπουμε όλα καλά.

Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι αριθμοί δείχνουν ότι η Ελλάδα ξεφεύγει από τον πάτο κι έχει πάρει φόρα για να βγει από το τούνελ που βρίσκεται εδώ και μια τετραετία. Κι αυτό γίνεται χάρη στις θυσίες των πολιτών αλλά και χάρη στη συνετή (έστω και με λάθη) διαχείριση της κατάστασης.

Τα μακροοικονομικά είναι καλό να τα βλέπουμε. Όπως ότι τα spreads είναι για πρώτη φορά σε επίπεδα προ κρίσης κι ότι θα πέσουν κι άλλο αν δεν υπάρξει κάποια.. πολιτική ανωμαλία.

Επίσης, είναι κοινό μυστικό πως όταν ανακοινωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους, για να μην πούμε για την επίτευξη των δίδυμων πλεονασμάτων για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της ελληνικής οικονομίας (που σημαίνει εξάλειψη της πραγματικής αιτίας της Ελληνικής κρίσης) δηλαδή στο πρωτογενές πλεόνασμα, και το εμπορικό πλεόνασμα.

Φαίνεται ότι η αισιοδοξία για την οικονομία αντικατοπτρίζεται και στην πραγματική οικονομία και τα στατιστικά στοιχεία το δείχνουν.

Έτσι, το Νοέμβριο οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν κατά 36,2%, κι αν δε δείχνει ότι η οικοδομή βγαίνει από την κρίση τουλάχιστον δείχνει ότι ο κόσμος έχει περισσότερη εμπιστοσύνη και βγάζει άδειες.

Επίσης, οι νέες άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων αυξήθηκαν 12% τον Δεκέμβριο και 18% τον Ιανουάριο.(Η αύξηση του Δεκεμβρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί οι αγοραστές πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας και για το 2013 και για το 2014)
. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες με τα λεφτά που έχουν κάνουν αγορές καταναλωτικών προϊόντων και μάλιστα ακριβών όπως είναι το αυτοκίνητο.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 2,6%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης ήταν -0,7%.

Ο δείκτης όγκου πωλήσεων λιανικού εμπορίου αυξήθηκε το Νοέμβριο κατά 2,9%, πρώτη φορά μετά από 44 μήνες... 
Ο δείκτης PMI (δείκτης μεταποίησης) τον Ιανουάριο είναι στο 51,2, σε υψηλά τετραετίας (πάνω από 50 μονάδες, σημαίνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε ανάπτυξη).


Οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά από το 2001. Όχι, η ανεργία δεν έχει ακόμη αποκλιμακωθεί ραγδαία, όμως, το να γίνονται προσλήψεις μέσα στον χειμώνα, δηλαδή δεν είναι εποχιακό προσωπικό στον τουριστικό κλάδο, αυτό δείχνει μια αντιστροφή της τάσης.

Τα προβλήματα δεν λύθηκαν, αντιθέτως είναι πολλά. Όμως, αρκούσαν μόνο λίγοι μήνες πολιτικής σταθερότητας. Χρειάζονταν λίγος καιρός όπου δεν γίνεται μπάχαλο στο κέντρο από τις διαδηλώσεις κι επίσης, ο κόσμος που έχει καιρό να δει τους τροικανούς, δείχνει να πιστεύει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Άλλωστε, τα σούρτα – φέρτα του Τόμσεν και της παρέας του παρέλυαν κάθε φορά την Ελλάδα, κάτι που από το Νοέμβριο δεν έχει γίνει.

Όλα αυτά είναι σημαντικά επιτεύγματα και δείχνουν ότι οι Έλληνες τα καταφέρνουν. Μακριά από καταστροφικά σενάρια και «κακομοιριές» τύπου ΣΥΡΙΖΑ, η οικονομία πάει πολύ καλύτερα. Κι όλο αυτό το σκηνικό είναι το κλειδί ή το χαρτί της κυβέρνησης για να διεκδικήσει μια έντιμη λύση για το χρέος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ρηνα avatar
  Ρηνα 12/02/2014 18:33:41

  Σκοπος ειναι να μη χυσουμε οσο γαλα μαζευτηκε στη καρδαρα, γιατι το συνηθιζουμε....Απο υπομονη ....γιοκ.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ρηνα 13/02/2014 00:10:28

   Ακριβώς!

 2. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 12/02/2014 18:52:27

  Αν είχαν επιστραφεί τα κλεμένα και είχε καταργηθεί η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

 3. JIM BEAM avatar
  JIM BEAM 13/02/2014 13:28:25

  ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ??
  Εάν απαντηθεί το ερώτημα του πως θα βγούμε απο την κρίση, τότε και μόνο θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Έχουμε μια κοινωνία που μαστίζεται απο οικονομικά προβλήματα, το 25% του πληθυσμού έχει βιοποριστικό πρόβλημα και άλλο ένα αντίστοιχο ποσοστό έχει χάσει το μισό του εισοδήματος του και δεν έχει κατανοήσει κανείς πως θα βγούμε απο αυτή την κατάσταση. Ακόμα και οι καλοπροαίρετοι με τον Πρωθυπουργό δεν έχουν πειστεί ότι υπάρχει σχέδιο ανατροπής της οικονομικής καθόδου. Πολλοί πιστεύουν ότι το ψάρι ΔΕΝ βρωμάει πια απο το κεφάλι αλλά εξακολουθεί να βρωμάει απο την ουρά εώς το κεφαλι. Και ψάρι μόνο με κεφάλι δεν επιβιώνει .... Πρέπει πριν τις όποιες εκλογές οπότε και αν γίνουν να κατατεθεί ένα σχέδιο εξόδου απο την κρίση, ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους. Χωρίς αποκλεισμούς, αλλά με διαχειριστές νέα πρόσωπα και θεσμούς. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η υπομονή έχει και τα όρια της και ότι η πείνα είναι κακός σύμβουλος. Δεν αρκεί η κάθαρση και η επιβολή του νομού σε μια κοινωνία που δεν έχει πλέον την ελπίδα για δημιουργία. Κανείς δεν είναι αισιόδοξος, η κατάθλιψη κυριαρχεί. Ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας θα απορροφούσε ανέργους και θα μείωνε τις εισαγωγές, οι επενδύσεις σε λιμάνια και μεταφορές θα καταστουσετην Ελλάδα κόμβο για τις χώρες της Άπω Ανατολής, η βιοτεχνία και η οικιακή οικονομία εάν συνδιαστουν με παραδοσιακά προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τότε ανοίγουμε νέες αγορές στην Ευρώπη. Το Ιταλικό μοντέλο είναι νομίζω αυτό που πρέπει να ακολουθήσουμε, έχουμε τον Τραχανά, τυριά καλύτερα απο την παρμεζανα και την μοτσαρελα, ζυμαρικά ελληνικά. Έχουμε το καλύτερο λάδι του κόσμου, κρασιά κλπ. Δεν έχουμε συσκευαστηρια, βιοτεχνίες επεξεργασίας και εθνική στρατηγική και marketing. Ο τουρισμός έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης, όπως η κρουαζιέρα, ο θρησκευτικός τουρισμός, και η αξιοποίηση ιαματικών πηγών και ο ιατρικός τουρισμός. Εάν επισκεφθεί κανείς τον χώρο των ιαματικών λουτρών του Καιαφα στην Ζαχαρω Ηλείας θα ντραπεί που είναι Έλληνας. Και τέλος η ιδιωτικοποίηση του δημοσίου τομέα πιστεύω ότι θα έκανε την χώρα πλουσιότερη, καθαρότερη και αποτελεσματικότερη. Το σχέδιο για την ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ πρέπει να κατατεθεί άμεσα και να επικοινωνηθεί με τον τον καλύτερο τρόπο, ΟΧΙ ΤΟΝ ακριβότερο αλλά τον αποτελεσματικότερο ! Και τέλος όλη αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να καλυφθεί απο τα ΜΜΕ ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο life style, ΝΕΑ ΠΡΩΤΥΠΑ συμπεριφοράς, όπου η καινοτομία και η παραγωγικότητα σε κάνει μάγκα, η έρευνα και η εργατικότητα σε καταξιώνει κοινωνικά και τελικά ο Σούπερ Έλληνας είναι αυτός που εξάγει τραχανά στην Ιταλία και Όχι αυτός που έχει πελάτη το δημόσιο. Δεν πρέπει να μας ξεπεράσει η κοινωνία πρέπει να προλάβουμε τις εξελίξεις και πρέπει γρήγορα να κάνουμε την υπέρβαση μας !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.