#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/11/2013 00:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση παρουσίασε ο Σαμαράς

s:65535:"

Οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή:

Το πρώτο βήμα: πρωτογενές πλεόνασμα! Δεν μας υπολόγιζαν να τα καταφέρναμε φέτος. Και όμως τα καταφέρνουμε. Κι αυτό σημαίνει ότι, όχι μόνο δεν ζητάμε δανεικά για να καλύψουμε τα τρέχοντα έξοδά μας, αλλά βγάζουμε και κάτι παραπάνω, για να καλύψουμε και κάποιες από τις αδικίες που έγιναν. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα. Μόνον έτσι θα μειωθούν οι αδικίες. Όταν κάθε χρόνο το 70% πάνω από το στόχο του πλεονάσματος, θα το δίνουμε σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Έρχεται  σε λίγους μήνες ο καιρός να δώσουμε το όποιο πλεόνασμα. Θα το δούμε ποιο θα είναι. Θα το δώσουμε όμως. Να δω τότε τι θα σοφιστείτε για να μας κατηγορήσετε!

- Το δεύτερο βήμα είναι η Ανάκαμψη. Κι αυτή θα αρχίσει από το νέο έτος, όπως πια συμφωνούν όλοι. Ούτε και γι’ αυτό ήταν σίγουρος κανείς μέχρι πρόσφατα. Τώρα πια όλοι το δέχονται. Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

- Το τρίτο βήμα είναι η εμπιστοσύνη, ότι βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα μας. Το επιβεβαιώνουν αυτό μια σειρά από δείκτες, αλλά κυρίως το γεγονός ότι το εμπορικό μας ισοζύγιο δεν είναι φέτος ελλειμματικό, για πρώτη χρονιά εδώ και δεκαετίες! Κι αυτό δείχνει ότι δεν συμμαζέψαμε απλώς τα δημοσιονομικά. Αλλάξαμε και τις βαθύτερες ισορροπίες της Ελληνικής οικονομίας υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της Ανάπτυξης. Έχουμε δρόμο ακόμα. Τη βασική στροφή, όμως, την πετυχαίνουμε ήδη…

- Το τέταρτο βήμα είναι να βγούμε στις αγορές. Να αρχίσουμε ξανά να δανειζόμαστε ως φυσιολογική χώρα. Να μην έχουμε «χρηματοδοτικά κενά». Αυτό μας το προέβλεπαν για τα τέλη του 2015 και αν! Όμως, κι εδώ τους διαψεύσαμε θετικά. Τα επιτόκια πέφτουν συνεχώς, τα spreads έχουν ήδη υποχωρήσει σε επίπεδα προ κρίσεως. Κατά πάσα πιθανότητα θα βγούμε στις αγορές για πρώτη φορά στην επόμενη χρονιά, στο τέλος. Κι αυτό θα σηματοδοτεί ότι ανακτούμε πρόσθετο έλεγχο.

- Το πέμπτο βήμα, θα είναι να μειώσουμε σταδιακά τα επίπεδα φορολογικής επιβάρυνσης, διευρύνοντας συστηματικά τη φορολογική βάση. Ξέρουμε πόσο επιβαρύνθηκε ο κόσμος ειδικά φέτος. Πληρώνει φόρους για τα τρία προηγούμενα χρόνια μαζί με τους φετινούς! Αλλά του χρόνου αυτό δεν θα υπάρχει. Και με το που επιτυγχάνουμε πλεονάσματα – και μάλιστα ξεπερνάμε τους στόχους μας, όπως ήδη κάνουμε – η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών θα προχωρήσει ταχύτερα.

- Και έκτο βήμα: τα πρωτογενή πλεονάσματα θα γίνουν κανονικά πλεονάσματα σε δύο χρόνια. Ως το 2016, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ήδη τηρούμε κατά γράμμα, θα καλύπτουμε όχι μόνο τα τρέχοντα έξοδά μας, αλλά και τις δαπάνες για τόκους και χρεολύσια. Κι έτσι θα ανακτήσουμε πλήρως τον έλεγχο.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός:

- Επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016 με τη λήξη της τετραετίας και πως οι θυσίες πιάνουν τόπο.

- Τόνισε ότι η πρόταση μομφής γίνεται σε μια επικίνδυνη στιγμή για την Ελλάδα, την ώρα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. «Ζητάτε να αποδυναμωθεί η Ελλάδα μπροστά στους δανειστές της» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον ρώτησε τι μήνυμα στέλνει προς τα έξω με την πρόταση δυσπιστίας. «Tη στιγμή που η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της εσείς ζητάτε να πέσει η κυβέρνηση» υπογράμμισε

- Είπε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τέλειωσε μαζί με την επανάσταση γι αυτό δεν βρίσκει ανταπόκριση στον λαό

- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά του Μνημονίου είναι υπέρ της στρεβλωμένης οικονομίας που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα

- Αναφέρθηκε στην δήλωσή του κ. Τσίπρα από το Τέξας που προκάλεσε αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να φύγει από το ευρώ. “Αυτά που είπατε από το Τέξας εμείς τα κάναμε από την Ελλάδα” είπε ο κ. Σαμαράς.

- Τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας έκανε γκάφα λέγοντας ότι το wi fi δεν τρώγεται: “παριστάνετε τους νεωτεριστές αλλά είσαστε πιο παλιοί και από τους δεινόσαυρους, Jurassic Park”.

«Πιστεύετε ότι το πεζοδρόμιο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφοβίσει το Κοινοβούλιο;» είπε ακόμα ο κ. Σαμαράς σχολιάζοντας  ότι ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αντιθέσεις και αντιφάσεις.

«Μη δηλητηριάζετε  με φτηνό λαϊκισμό  το Κοινοβούλιο» είπε ακόμα ο κ. Σαμαράς και αναρωτήθηκε: «Πως θα γίνετε κυβέρνηση όταν δεν μπορείτε να γίνετε αντιπολίτευση».

«Και αν δεν σας βγήκαν τα πεζοδρόμια δεν θα τα φέρετε στο Κοινοβούλιο, εδώ δεν είναι φοιτητικό αμφιθέατρο. Και τα μερκελιστές  ή τα εγκάθετους στους τοκογλύφους να τα κόψετε, μόνο εσείς η Χρυσή Αυγή και κάποιοι άλλοι που βρίσκονται σε μόνιμο παραλήρημα τα λένε» είπε ακόμα  ο πρωθυπουργός και τόνισε:

«Για να γλυτώσει από την μομφή του Λαφαζάνη ο κ. Τσίπρας έκανε πρόταση μομφής στον Σαμαρά, φθάσατε να ψηφίζετε μαζί με την Χρυσή Αυγή». Με αυτήν την φράση έκλεισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. με την φράση αυτή ο κ. Σαμαράς ολοκλήρωσε την ομιλία του κάνοντας έξαλλο τον κ. Τσίπρας που ζητούσε φορτικά να ξαναπάρει τον λόγο ενώ αυτό απαγορεύεται από την Βουλή

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τέλος από τους βουλευτές να απορρίψουν την πρόταση μορφής του ΣΥΡΙΖΑ γιατί ο ελληνικός λαός πλήρωσε πολύ ακριβά την προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Διαβάστε όλη τη ομιλία του Πρωθυπουργού        

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έχετε χάσει την αίσθηση του μέτρου και της σοβαρότητας, κ. Τσίπρα. Σας κοιτάω. Έχετε χάσει την αίσθηση του μέτρου και της σοβαρότητας. Σας ενόχλησε μήπως η «παλλαϊκή», «μεγαλειώδης» συγκέντρωσή σας  απόψε στο Σύνταγμα;

Ξεκινήσατε, κ. Τσίπρα, απόψε την πρόταση μομφής, για να μας «ρίξετε» και ζητήσατε στο τέλος να παραιτηθούμε μόνοι μας; κ. Τσίπρα, τη χάρη αυτή δε θα σας την κάνουμε. Εκλογές θα γίνουν το 2016, κ. Τσίπρα.

Με την πρόταση μομφής, εσείς πιστεύετε ότι μπορείτε να ανατρέψετε την κυβέρνηση!

Όμως ας θυμηθούμε: Λίγους μήνες πριν, μπροστά στο κτίριο της ΕΡΤ, όταν άρχιζε η κατάληψη, εσείς τότε διακηρύσσατε:

«… αυτή η κυβέρνηση της βαρβαρότητας –ανάλογα με αυτά που μας είπατε και απόψε- δεν θα πέσει –είπατε- στους διαδρόμους της Βουλής. Θα πέσει στους δρόμους, μέσα από τους λαϊκούς μας αγώνες…».

Το Σεπτέμβριο επεδίωξατε «λαϊκή εξέγερση»! Προαναγγείλατε και πάλι στη Θεσσαλονίκη ότι η κυβέρνηση θα πέσει από το λαό, από το πεζοδρόμιο.

Όμως ο λαός δεν σας έκανε τη χάρη. Γι’ αυτό και ύστερα απευθυνθήκατε, κ. Τσίπρα, στα σχολεία και καλέσατε τους εκπαιδευτικούς να ρίξουν την κυβέρνηση. Ούτε αυτό σας βγήκε…

Και φθάσατε στο κατάντημα να καλέσετε τους μαθητές να ρίξουν την κυβέρνηση, κάνοντας μάλιστα στον αγιασμό το φετινό, έκκληση και στα παιδιά του Δημοτικού! Ούτε κι αυτή η έκκλησή σας βρήκε ανταπόκριση…

Κι έτσι, τι κάνατε; Εγκαταλείψατε τους «δρόμους» και επιστρέψατε στους… «διαδρόμους» της Βουλής. Και καταθέσατε πρόταση μομφής.

Την καταθέσατε αλλά φαίνεται ότι δεν την πιστεύετε ο ίδιος.

Θέατρο παίζετε!

Και γιατί δεν την πιστεύετε:

Δεν την πιστεύετε, πρώτον, γιατί αν την πιστεύατε ειλικρινά, δεν θα κάνατε πρόταση μομφής σε ένα θέμα που το ίδιο το κόμμα σας βρίσκεται σε ασθενέστατη θέση! Γιατί την ΕΡΤ εσείς ο ίδιος την έχετε, πολλές φορές και όχι μία, καταγγείλει στο παρελθόν ως «πλήρως απαξιωμένη». Δικιά σας είναι η κουβέντα. Άλλο αν μετά χαλάσατε τον κόσμο που  εμείς κλείσαμε την… «πλήρως απαξιωμένη» ΕΡΤ!

Δημόσια τηλεόραση ήδη υπάρχει! Και θα μετακομίσει, κ. Τσίπρα, εκεί που είναι η θέση της: στο ραδιο-μέγαρο! Που το έχει πληρώσει ο Ελληνικός λαός με το υστέρημά του και που το είχαν καταλάβει επί πέντε μήνες μερικές δεκάδες συνδικαλιστές.

Η Δικαιοσύνη έχει προ πολλού αποφασίσει για τη νομιμότητα της απόφασής μας τον περασμένο Ιούνιο. Η ίδια η Βουλή έχει νομοθετήσει τη νέα δημόσια Τηλεόραση και το μεταβατικό σχέδιο. Και ο λαός εκφράζει, σε κάθε του ευκαιρία, την απέχθειά του σε καταλήψεις κτιρίων που γίνονται νησίδες ανομίας και επικροτεί την κυβέρνηση όταν καθαρίζει αυτή την κοινωνική γάγγραινα.

Κι απ’ όλα τα θέματα που θα μπορούσε να επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσει την πρότασή μομφής, διαλέγει εκείνο στο οποίο είναι ο πιο απομονωμένος, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στην κοινωνία. Η οποία μας επέκρινε, αν θέλετε, όχι γιατί αποκαταστήσαμε την νομιμότητα στο ραδιομέγαρο, αλλά γιατί αργήσαμε πέντε μήνες να το κάνουμε…

Κι ακόμα σήμερα καταθέτετε μομφή για το έλασσον, για τις συνέπειες της απόφασης του περασμένου Ιουνίου, για την ανάγκη δηλαδή να απελευθερωθεί το ραδιομέγαρο! Και δεν καταθέσατε μομφή τον Ιούνιο, για το μείζον, όταν κλείσαμε την αμαρτωλή ΕΡΤ!

Προφανώς δεν εννοείτε τίποτε απ’ όλα αυτά. Γι’ αυτό και η πρόταση μομφής που καταθέσατε– αν είναι ποτέ δυνατόν – δεν είναι ούτε μισή σελίδα…

Εκτός, όμως από θέατρο, ο κ. Τσίπρας παίζει και επικίνδυνα παιγνίδια τη στιγμή που επιλέγει για την πρόταση μομφής:

Τη στιγμή που η Κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Αλλά και τη στιγμή που, για πρώτη φορά η κυβέρνηση βρίσκεται σε ισχυρή θέση, γιατί έχει επιτύχει μετά από τόσα χρόνια, μέσα από τις θυσίες του Ελληνικού λαού, τους στόχους που είχε βάλει και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα έχει ξεπεράσει.

Τι μήνυμα λοιπόν, στέλνατε μέσα στη χώρα;

Ότι την ώρα που για πρώτη φορά δεν διαπραγματευόμαστε «με την πλάτη στον τοίχο», ζητάτε να πέσει η κυβέρνηση! Δηλαδή να αποδυναμωθεί ξανά η Ελλάδα, μπροστά στους δανειστές της!

Το πιστεύετε αυτό; Δεν το ξέρω. Το θέλετε; Δεν το ξέρω!

Εκ τους ασφαλούς κάνετε την πρότασή σας. Γνωρίζετε ότι δεν θα περάσει. Παρ’ όλα αυτά διακινδυνεύετε να κάνετε κακό και για ένα λόγο ακόμα: γιατί σε λιγότερες από 50 μέρες αρχίζει η Ελληνική Προεδρία στην Ευρώπη.

Για σκεφτείτε το! Για αναρωτηθείτε:

Τι μήνυμα στέλνετε με αυτό που κάνατε απόψε προς τα έξω;

Ότι τη στιγμή που η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της, κι όλος ο κόσμος αρχίζει να διαβλέπει την ανάκαμψη που πλησιάζει, κι όχι πλέον την έξοδο από το ευρώ, τη στιγμή που όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει πια την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή μας, όχι ως «πηγή αστάθειας» για την Ευρώπη, που θεωρείτο πριν, τη στιγμή αυτή ζητάτε να πέσει η κυβέρνηση. Να ξαναβυθιστεί η χώρα στο χάος.

Το επιθυμείτε αυτό; Πραγματικά δεν ξέρω. Ως Πρωθυπουργός εύχομαι να μην το επιθυμείτε.

Αλλά σίγουρα, παίζετε θέατρο.

Και δε μιλάω, βέβαια, για τα επεισόδια, αυτά τα αστεία που έστησαν ως θεατρική παράσταση χθες, πριν από τα δελτία των οκτώ, για να φτιάξετε ένταση από το τίποτα και για να καλύψετε την γκάφα της πρότασης μομφής, την οποία αμφισβητούν ή διακωμωδούν ακόμα και οι δικοί σας. Άλλωστε αυτή η θεατρική παράσταση απέτυχε, γιατί δεν ήταν καν θέατρο. Ήταν Καραγκιόζ- μπερντές, κ. Τσίπρα.

Και τίθεται, βέβαια, το ερώτημα: Γιατί υποχρεούται ο κ. Τσίπρας να παίζει θέατρο; Γιατί απλούστατα σας τελείωσε η πολιτική. Δεν έχετε εναλλακτικές λύσεις να προτείνετε. Σας τελείωσε και η επανάσταση. Δε βρίσκουν ανταπόκριση οι εκκλήσεις σας για ανατροπή της κυβέρνησης στους δρόμους και στα πεζοδρόμια. Δεν την βρίσκετε την ανταπόκριση από τον κοσμάκη. Τι άλλο σας μένει; Να παίξετε θέατρο κοινοβουλευτικής παρέμβασης με μια πρόταση μομφής που ξέρετε ότι δεν πρόκειται να περάσει!

Διαλέξατε όμως, τη χειρότερη στιγμή – τη στιγμή της πιο κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Προηγουμένως αναγκάστηκα να φύγω να πάω στο γραφείο μου γι’ αυτό το λόγο. Και είμαι επί επτά μέρες την εβδομάδα γι’ αυτό το λόγο στο γραφείο, εικοσιτέσσερις ώρες. Γι’ αυτή τη διαπραγμάτευση.

Και προχωράτε αμέσως στο επόμενο λάθος: καλείτε τους οπαδούς σας έξω από τη Βουλή! Δεν έχει σημασία που ακόμα μια φορά ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε. Σημασία έχει ότι ζητάτε από τον κόσμο σας να εκβιάσει τους βουλευτές την ώρα της ψηφοφορίας!

Αλήθεια, το πιστεύετε, κ Τσίπρα; Θα μας φοβίσετε;

Το πεζοδρόμιο του ΣΥΡΙΖΑ θα εκφοβίσει το Κοινοβούλιο, κ. Τσίπρα;

Έχετε την εντύπωση ότι θα υποκύψουμε στις ακραίες συμπεριφορές σας;

Αλλά επιδιώκετε πίσω από τις κουίντες τις μυστικές, που εμείς δε βλέπουμε, επιδιώκετε και κάτι άλλο – πολύ πιο σημαντικό για σας τον ίδιο - με αυτή την «παράσταση» που στήσατε:

Να «κατευνάσετε» το ίδιο σας το κόμμα!

Τους αιφνιδίασε η αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας να χτυπήσει την εγκληματική δραστηριότητα των Νεοναζί.

Τους κόστισε και η κριτική που σας κάνουμε για τις δικές σας ακραίες συμπεριφορές.

Και σας κόστισε ότι αναγκάζεστε και απολογείστε κάθε μέρα, γιατί οι ίδιοι δεν είστε το άκρο και γιατί δεν υποθάλπετε τις ακρότητες.

Το προσπαθείτε, αλλά σας κοστίζει πολύ. Γιατί ήσασταν αλλιώς μαθημένοι…

Ήσασταν μαθημένοι επί πολλά χρόνια, χωρίς πολιτικό κόστος, να υπερασπίζεστε κάθε ακραίο και κάθε ακρότητα. Να φωνάζετε για κάθε κατειλημμένο κτίριο, για κάθε «βίλα Αμαλία» που καθαρίζει πια ευτυχώς η αστυνομία και ο Δένδιας. Και ο Ελληνικός λαός χειροκροτεί που καθαρίζει η αστυνομία και ο Δένδιας. Υποθάλπετε καταλήψεις ακόμα και μέσα στα πανεπιστήμια και τα υπερασπίζεστε μόνον όταν αυτά είναι κλειστά! Ευτυχώς τα Πανεπιστήμια τα ανοίγουμε, παρά τις προσευχές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μην ανοίξουν!

Και τώρα υπερασπίζεστε ακόμα μια ακρότητα αδιανόητη για οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα: Να παραμένει κατειλημμένο το κεντρικό ραδιομέγαρο της χώρας από παράνομους που κάνουν πειρατική εκπομπή με μέσα και με υλικά του δημοσίου!

Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κρυφτεί, αλλά οι παλιές συνήθειες δεν τον αφήνουν!

Και πάνω στη στενοχώρια τους ήλθε και η δήλωσή σας από το Τέξας. Και προκάλεσε η δήλωση αυτή τεράστιο σοκ. Όχι σε μας στο εσωτερικό σας:

Τι τους είπατε;

Για να είμαστε δίκαιοι, το σωστό τους είπατε.

«Μια έξοδος από το ευρώ δεν θα ωφελήσει κανένα. Αντιθέτως θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα – διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος –σωστό- φαινόμενα bank run –σωστό-, πληθωρισμός –σωστό-, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων -σωστό. Για το λόγο αυτό και μόνο, η Ελλάδα, είπατε, δεν θα έπρεπε και δεν θα το κάνει, να εξέλθει από την ευρωζώνη».

Πώς είπατε; Το ξαναλέτε μια φορά να το ακούσουμε καλά όλοι μας!

Αυτό ακριβώς σας λέγαμε και εμείς εδώ και ενάμιση χρόνο. Και τι μου λέγατε, κ. Τσίπρα; Κινδυνολόγο, Μερκελιστή. Ό,τι άλλο μπορείτε να βρείτε μου το έχετε πει. Και ορθά σας παρατήρησε ο πρώην μέντοράς σας. Τον θυμάστε; Ο κ. Αλαβάνος, ότι αυτούς ακριβώς τους κινδύνους που τώρα αναγνωρίζετε, κ. Τσίπρα, τους επικαλείται από την αρχή η κυβέρνηση.

Κι αυτούς ακριβώς τους κινδύνους πολύ μεγαλύτερης καταστροφής αποτρέψαμε, λέω εγώ!

Αυτά όλα που περιγράφετε σήμερα – αυτά τα λέτε από το Τέξας - εμείς τα εμποδίσαμε να συμβούν στην Ελλάδα! Παρά τον πόλεμο που δεχθήκαμε από σας!

Αλλά ο κ. Αλαβάνος σας είπε και κάτι άλλο:

Ότι δεν συμβιβάζονται η «έξοδος από το Μνημόνιο» με την «παραμονή στο ευρώ»!

Τι ακριβώς συμβαίνει με αυτά τα πίσω-μπρός, ευρώ-δραχμή του κ. Τσίπρα;

Πίσω να πάει – σε αυτά που έλεγε πριν – προφανώς ντρέπεται!

Μπροστά να πάει – σε αυτά που εξήγγειλε στο Τέξας – φοβάται!

Τι να κάνει, λοιπόν; Επιστρέφοντας από το Τέξας, ρίχνει μια… πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, νομίζοντας ότι έτσι θα «καθαρίσει» το πρόβλημα!

Όμως, όποιος έχει πει πολλά ψέματα, πρέπει να έχει και καλή μνήμη, κ. Τσίπρα.

Είστε λίγο… ξεχασιάρης. Είναι λίγο κοντή η μνήμη σας!

Πώς αλλιώς εξηγείται ότι στις 11 Μαΐου 2012 λέγατε:

Πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των μνημονιακών νόμων του. Ή

«Δεν είναι φετίχ το νόμισμα. Έχει σημασία αν θα είναι ευρώ ή δραχμή;».

Αλλά εφτά μήνες αργότερα, στο Ινστιτούτο Brookings – κατά σύμπτωση και πάλι ροντέο μπορεί να γίνει η Βουλή -λέγατε το εξής απίστευτο, απευθυνόμενος, όχι σε Έλληνες, σε ξένους:

«Οι κινδυνολόγοι, λέγατε στους ξένους, θα σας πουν ότι το κόμμα μας, του ΣΥΡΙΖΑ, αν έλθει στην κυβέρνηση θα σχίσει την δανειακή σύμβαση με την Κυβέρνηση και το ΔΝΤ… Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τίποτε απ’ όλα αυτά, τους είπατε. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη». Το είπατε και σήμερα μέσα σε αυτό το κύμα του λαϊκισμού  που εκπέμψατε, είπατε μισή αλήθεια. Και ο κόσμος κατάλαβε.

Ποιοι «κινδυνολόγοι», λοιπόν, είναι αυτοί, κ. Τσίπρα; Εσείς ο ίδιος τα λέγατε! Για να μη σας θυμίσω τι λέγανε την ίδια εποχή - μέχρι και σήμερα κάποιοι δικοί σας.

Και πώς θέλετε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αφού διακηρύσσετε ότι «δεν έχει  σημασία ευρώ ή δραχμή»;

Θα μου πείτε: δεν έχει δικαίωμα, κ. Σαμαρά, να αλλάξει θέση ο κ. Τσίπρας;

Ασφαλώς και έχει! Αλλά να το πει καθαρά από δω, να το ακούσουν και οι δικοί του. Όχι να τους το σερβίρετε λίγο-λίγο κι από μακριά, αν κι εσείς βέβαια, αν πιστεύετε αυτά που λέτε…

Γιατί, στο κάτω-κάτω της γραφής, αν πράγματι έχετε αλλάξει ρότα και μυαλά, θα έπρεπε όχι μομφές να κάνετε κατά της κυβέρνησης, αλλά να μας βοηθάτε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Γι’ αυτό ακριβώς και ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει σύγχυση και αντιφάσεις, που τις διαβάζει ο καθένας, τις αναγνωρίζει και ένα μικρό παιδί…

Σημασία έχει ότι κανείς δεν μπορεί, όσο και να αναγάγει τον κομπογιαννιτισμό, την παραπλάνηση σε επιστήμη, κανείς δεν μπορεί ταυτόχρονα να κοροϊδεύει τον Ελληνικό λαό και τους ξένους. Και τους δικούς του και τους απέξω. Και τις «συνιστώσες» και τις «συνισταμένες»! Δεν μπορεί να παίζετε θέατρο συνεχώς, να κλείνετε το μάτι πονηρά σε όλους, να νομίζετε ότι μπορείτε να τους ξεγελάτε όλους. Κάποτε πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Αλλιώς θα χάσετε από παντού!

Και μια που μιλάμε για «θέατρο», όταν ακούω αυτές τις δολιχοδρομίες, όλη αυτή τη σύγχυση, αυτές τις αντιφάσεις, θυμάμαι αυτό που είχε πει ο Σαίξπηρ, για αυτές τις περιπτώσεις. Ακούστε το θα σας κάνει καλό, ακούστε το:

Από τα σοβαρό στο γελοίο, η απόσταση είναι μικρή.

Από το γελοίο στο σοβαρό, η απόσταση είναι τεράστια!

Η απόσταση που έχετε να διανύσετε είναι τεράστια.

Και γι’ αυτό μπλεγμένος καθώς είστε, μπλεγμένοι καθώς είστε, ανάμεσα σε ψέματα, σε συνιστώσες, μπλεγμένοι όπως είστε ανάμεσα σε υπερατλαντικές περιπλανήσεις και στον «υπαρκτό λαϊκισμό σας», θα σας πάρει χρόνια. Είναι μεγάλη απόσταση, για να βρείτε με τους συντρόφους σας σε μια επιτέλους ξεκάθαρη θέση. Κι αυτό είναι το τίμημα μιας ατέλειωτης πολιτικής υποκρισίας.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να ρίξουμε «αλάτι στην πληγή τους»! Έχουμε… κατανόηση κι  αντιλαμβανόμαστε πλήρως το σοκ και τον «κλονισμό», εκείνων που είχαν μάθει να καταγγέλλουν όλα αυτά ως «κινδυνολογία» και που τώρα τα ακούν ξαφνικά από το στόμα του ίδιου του αρχηγού τους!

Όλο αυτό το «ψυχόδραμα» που παίζεται στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ίσως έκπληξη για πολλούς. Όχι για μας. Το ξέραμε ότι κάπως έτσι θα τελείωνε αυτό το «δράμα» των πολλαπλών μεταμορφώσεων.

Επιλέξατε να πολεμήσετε το μνημόνιο, αλλά δεν μας είπατε τι θα κάνετε με το μνημόνιο. Το ψάχνατε, το παλεύατε, το ζορίζατε, κι ακόμα άκρη δεν βρήκατε.

Θα το σχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ; θα το καταργήσει; θα το επαναδιαπραγματευθεί; Κάποια απ’ όλα αυτά; Όλα αυτά μαζί; Απ’ όλα έχει ο μπαχτσές! Τα έχετε πει όλα κατά καιρούς.

Και τι δεν μας έχετε πει ως τώρα;

Και θα καταγγείλουν, μας είπαν, το μνημόνιο και θα παραμείνουν στην ευρωζώνη!

Και θα αποκαταστήσουν μισθούς και συντάξεις και νέα φορολογία δεν θα βάλουν.

Και θα διώξουν τους ξένους επενδυτές –φυλακή όποιος τολμήσει, και Έλληνες, δημόσιοι υπάλληλοι, εγκληματίες ξένοι- και θα τους καταργήσετε όλους και θα φιλοξενήσετε, όμως, όλους τους ξένους μετανάστες στην Ελλάδα!

Τώρα μάλιστα και οι δικοί σας έχουν αρχίσει να θέτουν επικίνδυνα ερωτήματα: Από πού θα βρεθούν οι «πόροι», για όλα αυτά; Στον ΣΥΡΙΖΑ «λεφτά υπάρχουν»;

Κι όσο προσπαθούν να απαντήσουν, τόσο περισσότερο τα μπερδεύουν…

Αλλά όσο εκείνοι μπερδεύονται στα αδιέξοδά τους, η χώρα προχωράει. Και η χώρα σας αφήνει πίσω, κ. Τσίπρα.

Η Ελλάδα θα έχει βγει από το μνημόνιο κι εσείς ακόμα θα τσακώνεστε για το πώς θα… επαναδιαπραγματευθείτε!

Η Ελλάδα έχει επιτύχει το μεγαλύτερο κούρεμα δημοσίου χρέους που έχει υπάρξει ποτέ στην Ιστορία! Κι εσείς ακόμα τσακώνεστε για το πώς θα «κουρέψετε» το χρέος, μας λέγατε πριν!

Η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει τη πιο θεαματική –και έχει δίκιο ο Στουρνάρας- μείωση τόκων, που έγινε ποτέ! Κι εσείς ακόμα τσακώνεστε για το πώς θα… «βελτιώσετε τους όρους του δανεισμού»!

Με 5,4% μας δάνειζαν όταν μπήκαμε στο πρώτο Μνημόνιο. 2,5% ο μέσος όρος είπε ο Βενιζέλος. Το τελευταίο ήταν με 1%!

13 δισεκατομμύρια τόκους πληρώναμε όταν μπήκαμε στο μνημόνιο. 18 φτάσαμε στη συνέχεια και πάνω από 20 θα πληρώναμε φέτος, αν δεν είχαμε επιτύχει το αποτέλεσμα του περασμένου Νοεμβρίου. Θα πληρώσουμε μόνον 7 κι ακόμα λιγότερα την επόμενη χρονιά!

Μειώσαμε τους τόκους στο ένα τρίτο. Κι εσείς ακόμα τσακώνεστε για το πώς θα «μειώσετε τους τόκους»…

Η Ελλάδα έχει επιτύχει συμφωνία των δανειστών για την επιπλέον βελτίωση του χρέους, αν πιάσουμε φέτος πρωτογενές πλεόνασμα. Και πιάνουμε πρωτογενές πλεόνασμα! Κι εσείς ακόμα τσακώνεστε για το πώς θα μειώσετε το χρέος…

Μας θυμίζετε καμιά φορά ότι ήμασταν κι εμείς στη Νέα Δημοκρατία, είπατε πριν, εναντίον του μνημονίου.

Σας απαντάω: Ναι, ήμασταν. Αλλά ψηφίζαμε στη Βουλή ό,τι ήταν σωστό, κυρίως  περικοπές σπατάλης και διαρθρωτικές αλλαγές. Γιατί αυτά έπρεπε να γίνουν.

Εσείς δεν έχετε ψηφίσει ούτε μία περικοπή σπατάλης, ούτε μία διαρθρωτική αλλαγή. Δεν είστε εναντίον του μνημονίου. Είστε υπέρ των κατεστημένων δομών και των στρεβλώσεων που, χρόνια τώρα, μας έχουν φέρει εδώ, στο χείλος της χρεοκοπίας και προσπαθείτε απεγνωσμένα αυτό να το διασώσετε.

Ήμασταν εναντίον του μνημονίου, προειδοποιώντας ότι θα οδηγούσε σε τεράστια και παρατεταμένη ύφεση. Κι αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο. Τώρα όμως, οδηγούμε τη χώρα στην ανάκαμψη. Κι αυτό θέλετε τώρα να το ανακόψετε.

Μας είπατε πριν ότι δεν μπορεί μια χώρα σε ύφεση να βγάλει πρωτογενές πλεόνασμα.

Σας απαντώ: πρώτα απ’όλα, ήδη βγάζουμε πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και μικρό, παρά το γεγονός ότι είμαστε ακόμα σε ύφεση. Οπότε αφήστε τα «δεν μπορεί»…

Δεύτερον, όντως δεν μπορεί μια χώρα σε ύφεση να βγάλει πλεονάσματα, εκτός. Κι αν έχει τεράστιες στρεβλώσεις, εκτός κι αν έχει τεράστιες σπατάλες!  Και η Ελλάδα είχε τεράστιες στρεβλώσεις, που τώρα τις θεραπεύουμε μια-μια. Και τεράστιες, μεγαλύτερες ακόμα σπατάλες, τις οποίες τώρα τις κόβουμε δραστικά.

Τι ακριβώς μας εισηγείστε; Να βγούμε από την ύφεση συνεχίζοντας τις απίστευτες σπατάλες; Να μην προχωρήσουμε σε αλλαγές στη διοίκηση, στους νόμους: Διαρθρωτικές αλλαγές που θα έπρεπε κανονικά από δεκαετίες να έχουν γίνει σε αυτόν τον τόπο, ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε Τρόικα; Θέλετε όμως να βγούμε από την ύφεση, συνεχίζοντας το «πάρτι» για τους επιτήδειους; Αυτούς τελικά προστατεύετε;

Κάνατε και μια γκάφα  το τελευταίο διάστημα που επαναλάβατε πολλοί από εσάς και απόψε: Βγήκατε και ειρωνευθήκατε τη δική μου ανακοίνωση ότι θα αγωνιστώ για να υπάρχει δωρεάν δικτυακή πρόσβαση, δωρεάν wi-fi μέσα σε ένα χρόνο.

Κι απαντήσατε οι πρωταθλητές του λαϊκισμού: το wi-fi δεν τρώγεται!

Φυσικά! Και οι καταλήψεις στο ραδιομέγαρο δεν τρώγονται, αλλά εσείς για αυτές χαλάτε τον κόσμο. Το wi-fi σας «μάρανε»;

Προσέξτε όμως, γιατί με το wi-fi τα πράγματα είναι πιο σοβαρά:

Σύμφωνα με τη Διεθνή Τράπεζα, αλλά κοιτάτε μόνο αυτά που σας συμφέρει να κοιτάτε, κάθε αύξηση 10% διείσδυσης της ευρυζωνικότητας, αυξάνει το ΑΕΠ μιας χώρας κατά 1,2%! Κι αν η Ελλάδα φτάσει στα επίπεδα διείσδυσης του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αυτό σημαίνει αυξημένο ΑΕΠ κάθε χρόνο, κατά 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Που θα πάνε, κατά κύριο λόγο σε νέους ανθρώπους.

Βλέπετε, μερικοί Συριζαίοι παριστάνουν τους «νεωτεριστές», αλλά στην πραγματικότητα  είναι πιο παλιοί και από τους «δεινόσαυρους»! Τζουράσικ παρκ!

Άλλωστε, μην το ξεχνάτε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που με επίσημη ανακοίνωσή του χαρακτήρισε το διαδίκτυο ως «τεχνο-φασισμό»!

Ελέχθησαν πάρα πολλά απόψε. Για όλες αυτές τις συνωμοσιολογίες, πήρατε απαντήσεις και από ότι κατάλαβα θα είναι δύσκολη για εσάς η συνέχεια. Θέλω μόνο να πω ότι μιλήσατε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εάν θα πάω να καταθέσω στην εξεταστική του επιτροπή. Εξεταστική επιτροπή, από ό,τι ξέρω, δεν συστήθηκε. Ακρόαση έγινε στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου. Αλλά ξαφνικά ο κ . Τσίπρας νοιάζεται για το Ευρωκοινοβούλιο; Αυτό αποτελεί είδηση.  Και για αυτό το λόγο θέλω να το επαναλάβω εδώ στο σώμα, ότι στην πλατφόρμα του συνεδρίου των κομμάτων που συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Αριστερά, υπάρχει θέση ότι πρέπει να καταργήσετε το Frontex, που αποτρέπει την ελεύθερη μετανάστευση στην Ευρώπη. Δηλαδή να μπούνε μέσα όλοι οι λαθρομετανάστες.  Υπάρχει θέση για τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Είμαι περίεργος πως θα το ακούσει αυτό η Τουρκία. Μάλλον θα χαρεί...

Το Die Linke στη γερμανική βουλή καταψήφισε, όχι μόνο τη χρηματοδότηση της Ελλάδος, καταψήφισε και τις θέσεις σας για το κατοχικό δάνειο. Το ξέρετε; Και είστε μαζί.

Τα περιθωριακά κόμματα του ψευδοκράτους που αυτοχαρακτηρίζονται ως κόμματα της βορείου Κύπρου και με αυτά μαζί. Και σταματάω εδώ.

Όμως, ελέχθη και κάτι ακόμα απόψε.

Το άφησα για τελευταίο, γιατί είναι το πιο  χαριτωμένο:

Είπατε, ότι  με αυτή την πρόταση μομφής  με αναγκάσατε να έλθω στο Κοινοβούλιο!

Ποιος το είπε;  Αυτός που  προχθές, Παρασκευή, την ώρα που υποβάλλατε την πρόταση μομφής, ο ίδιος δεν παραβρεθήκατε!

Δεν έχει ξαναγίνει αυτό! Να υποβάλλει πρόταση μομφής η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο αρχηγός της να απουσιάζει!

Κι όταν ήλθε χθες, το είδαμε όλοι, κόντεψε να δραπετεύσει από την πρόταση μομφής που είχατε υποβάλλει! Αλλά και αυτό το προσπερνάμε.

Προσχηματική ήταν η διαμαρτυρία σας.

Έτσι κι αλλιώς, μέσα στις επόμενες εβδομάδες έχουμε δύο μεγάλες συζητήσεις: Τη μια για τον Προϋπολογισμό  και την άλλη, μια προ Ημερησίας συζήτηση για το θέμα της αντιμετώπιση της βίας, όπου και θα μιλήσουμε για την ασφάλεια του πολίτη. Τις προανήγγειλα, άλλωστε, σε μια πρόσφατη συνέντευξή μου. Συνεπώς, δεν χρειαζόταν δα κοτζάμ πρόταση μομφής για να τα πούμε. Αστεία πράγματα. Σύντομα εδώ θα τα ξαναπούμε. Τώρα, για ποιο λόγο σας αρέσει κάθε φορά να πηγαίνετε γυρεύοντας, να έρχεστε εδώ και να τα «ακούτε», είναι δικό  σας θέμα...

Ξέρετε εγώ, κ. Τσίπρα, γυρίζω πραγματικά όλο τον κόσμο για να αλλάξω τη θέση και την εικόνα της χώρας μας. Γυρίζω όλο τον κόσμο για να φέρω επενδύσεις, τις οποίες εσείς θέλετε να διώξετε. Αγωνίζομαι νύχτα μέρα να ξεμπλοκάρω στρεβλώσεις που εσείς υπερασπίζεστε. Και αυτά όλοι μας θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε κατά προτεραιότητα. Γιατί αυτά έχει κατεπειγόντως ανάγκη η Ελλάδα.

Αλλά μεταξύ μας, κ. Τσίπρα, θέλω κι εγώ να συζητάμε δημόσια τακτικότερα.

Αλλά, κάντε μου μια χάρη:

Αν θέλετε να συζητάμε τακτικότερα, παρακαλώ να έχετε μια άποψη. Όχι δέκα διαφορετικές ταυτόχρονα απόψεις!

Να μας πείτε τι ακριβώς υποστηρίζετε συγκεκριμένα. Όχι να μας καταγγέλλετε συνεχώς, προτείνοντας στη συνέχεια αυτά που εμείς έχουμε ήδη κάνει! Ή προτείνοντας εκείνα που λίγο αργότερα εσείς ο ίδιος καταγγέλλετε ως «καταστροφικά».

Θερμά παρακαλώ: όχι τη μια «τι ευρώ, τι δραχμή»…

Και την άλλη «θα είναι καταστροφή να βγούμε από το ευρώ»!

Επίσης, αν θέλετε πραγματικά να γίνεται ουσιώδης κοινοβουλευτική συζήτηση, καλείστε κι εσείς να επωμιστείτε ,ως ΣΥΡΙΖΑ, μερίδιο ευθύνης.

Δεν μπορεί να μένετε στο «όχι σε όλα».

Δεν σας ζητώ φυσικά, να προσχωρήσετε στη δικιά μας άποψη.

Αλλά να μην έχετε ψηφίσει ως τώρα ούτε μια περικοπή σπατάλης, είναι αδιανόητο.

Και ακούστε κι αυτό:

Πέρα και πάνω από την παρουσία του οποιουδήποτε στη Βουλή, μη δηλητηριάζετε με φθηνό λαϊκισμό και θέατρο το Κοινοβούλιο!

Αλλάξτε τροπάρι! Προσπαθήστε να γίνετε σοβαρό κόμμα Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Γιατί δεν δυσκολεύεστε μόνο να γίνετε Κυβέρνηση.

Δεν μπορείτε καν να γίνετε Αντιπολίτευση!

Ούτε έχετε και σε μεγάλη υπόληψη, κ. Τσίπρα, το Κοινοβούλιο, μιας που διακηρύσσατε ως πρόσφατα ότι η κυβέρνηση «δεν θα πέσει στη Βουλή αλλά στους δρόμους».

Άλλο τώρα, δεν σας βγήκαν οι «δρόμοι», τα πεζοδρόμια και επιστρέψατε στη Βουλή.

Και αν η επιστροφή σας είναι ειλικρινής, τότε να ξέρετε, ότι εδώ δεν είναι «πεζοδρόμιο», ούτε φοιτητικό αμφιθέατρο άλλων εποχών. Και το βήμα της Βουλής δεν είναι… «ντουντούκα»!

Αν θέλετε πραγματικά  κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις, να προσέχετε και τις εκφράσεις σας.

Τα «Μερκελιστές» και «υπάλληλοι των τοκογλύφων» και «εγκάθετοι των ξένων», να τα κόψετε. Γιατί αν θέλετε να συναντιόμαστε τακτικότερα στο χώρο αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθώ τέτοια συμπεριφορά.

Δεν μου επιτρέπει η θέση μου να σας απαντήσω, όπως θα άξιζε ίσως.

Αλλά ούτε μπορώ και να κάθομαι να ακούω τις ύβρεις σας.

Αν απαιτείτε περισσότερη κοινοβουλευτική παρουσία του Πρωθυπουργού και όλης της Κυβέρνησης, καλό είναι να σέβεστε κι εσείς και οι βουλευτές σας το χώρο και τη θέση σας.

Αυτό που είπε χθες προς την Κυβέρνηση, εδώ μέσα, δικός σας βουλευτής:

«Χτίστε νέες φυλακές γιατί θα σας χρειαστούν», το ακούσατε, κ. Τσίπρα;

Αυτό είναι το κοινοβουλευτικό σας ήθος;

Κι έχετε το θράσος να μας εγκαλείτε κι από πάνω που σας αγνοούμε τόσες φορές;

Έχετε το θράσος να μιλάτε για «εγκάθετους τοκογλύφων», στην κυβέρνηση που πέτυχε δανεισμό με 1% και έκοψε 146 δισεκατομμύρια χρέους!

Σε αυτές τις απίστευτες ανοησίες τι να απαντήσω;

Και ποιοι τα λένε αυτά;

Εσείς, η Χρυσή Αυγή και κάποιοι άλλοι που βρίσκονται σε μόνιμο παραλήρημα!

Γι’ αυτό σας λέω: αν θέλετε να πολεμήσετε τους εχθρούς σας φροντίστε να μη γίνεστε ίδιοι με τους εχθρούς σας.

Κι αν θέλετε να συζητάτε με τους αντιπάλους σας, μάθετε πρώτα να τους σέβεστε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας δεν υπονομεύθηκε όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση. Υπονομευόταν επί χρόνια, όταν η χώρα δανειζόταν ξέφρενα, εισήγε πολλαπλάσια από όσα εξήγε, κι έχανε συνεχώς σε θέσεις ανταγωνιστικότητας.

Κι ενώ ήταν αυτονόητο ότι όλα αυτά έπρεπε να αλλάξουν, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Ε, λοιπόν, αυτή τη στιγμή, αυτό κάνουμε: Το αυτονόητο!

Βέβαια και τότε πολλές κυβερνήσεις το διαπίστωσαν. Και υπήρξαν αρκετοί που προσπάθησαν  να κάνουν κάτι να προλάβουν τα χειρότερα...

Κάθε φορά όμως τι ξεσηκώθηκε; Ένα τσουνάμι λαϊκισμού και τις σταμάτησε αυτές τις κυβερνήσεις.

Κι έτσι φτάσαμε στην κρίση, που κόντεψε να διαλύσει τη χώρα.

Εμείς έχουμε επιλέξει να μην κοιτάμε πίσω. Ο λαός μας έστειλε εδώ για να λύσουμε το πρόβλημα όσο γίνεται πιο γρήγορα, για να πιάσουν τόπο οι θυσίες του μιαν ώρα αρχύτερα, για να μην χρειαστούν άλλες θυσίες και να βγούμε από την κρίση το τάχιστο δυνατό.

Να λοιπόν, ο οδικός χάρτης που είπατε ότι δεν υπάρχει για την έξοδο από την κρίση. Όχι αυτά που θα γίνουν, κ. Τσίπρα. Αλλά αυτά που ήδη γίνονται και πολύ σύντομα θα αρχίσουν να αποδίδουν:

Και επειδή τα θέλετε βήμα-βήμα σας τα λέω βήμα-βήμα.

Το πρώτο βήμα: πρωτογενές πλεόνασμα! Δεν μας υπολόγιζαν να τα καταφέρναμε φέτος. Και όμως τα καταφέρνουμε. Κι αυτό σημαίνει ότι, όχι μόνο δεν ζητάμε δανεικά για να καλύψουμε τα τρέχοντα έξοδά μας, αλλά βγάζουμε και κάτι παραπάνω, για να καλύψουμε και κάποιες από τις αδικίες που έγιναν. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα. Μόνον έτσι θα μειωθούν οι αδικίες. Όταν κάθε χρόνο το 70% πάνω από το στόχο του πλεονάσματος, θα το δίνουμε σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Έρχεται  σε λίγους μήνες ο καιρός να δώσουμε το όποιο πλεόνασμα. Θα το δούμε ποιο θα είναι. Θα το δώσουμε όμως. Να δω τότε τι θα σοφιστείτε για να μας κατηγορήσετε!

Το δεύτερο βήμα είναι η Ανάκαμψη. Κι αυτή θα αρχίσει από το νέο έτος, όπως πια συμφωνούν όλοι. Ούτε και γι’ αυτό ήταν σίγουρος κανείς μέχρι πρόσφατα. Τώρα πια όλοι το δέχονται. Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Αν η μακροχρόνια βαθιά ύφεση γονάτισε τη Χώρα, η ανάκαμψη θα την ξαναστήσει στα πόδια της. Κι αυτό δεν είναι στο μακρινό μέλλον. Αυτό αρχίζει ήδη…

Το τρίτο βήμα είναι η εμπιστοσύνη, ότι βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα μας. Το επιβεβαιώνουν αυτό μια σειρά από δείκτες, αλλά κυρίως το γεγονός ότι το εμπορικό μας ισοζύγιο δεν είναι φέτος ελλειμματικό, για πρώτη χρονιά εδώ και δεκαετίες! Κι αυτό δείχνει ότι δεν συμμαζέψαμε απλώς τα δημοσιονομικά. Αλλάξαμε και τις βαθύτερες ισορροπίες της Ελληνικής οικονομίας υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της Ανάπτυξης. Έχουμε δρόμο ακόμα. Τη βασική στροφή, όμως, την πετυχαίνουμε ήδη…

Το τέταρτο βήμα είναι να βγούμε στις αγορές. Να αρχίσουμε ξανά να δανειζόμαστε ως φυσιολογική χώρα. Να μην έχουμε «χρηματοδοτικά κενά». Αυτό μας το προέβλεπαν για τα τέλη του 2015 και αν! Όμως, κι εδώ τους διαψεύσαμε θετικά. Τα επιτόκια πέφτουν συνεχώς, τα spreads έχουν ήδη υποχωρήσει σε επίπεδα προ κρίσεως. Κατά πάσα πιθανότητα θα βγούμε στις αγορές για πρώτη φορά στην επόμενη χρονιά, στο τέλος. Κι αυτό θα σηματοδοτεί ότι ανακτούμε πρόσθετο έλεγχο.

Βήμα-βήμα! Αλλά ανακτούμε συνεχώς πρόσθετο έλεγχο. Συνεχώς.

Το πέμπτο βήμα, θα είναι να μειώσουμε σταδιακά τα επίπεδα φορολογικής επιβάρυνσης, διευρύνοντας συστηματικά τη φορολογική βάση. Ξέρουμε πόσο επιβαρύνθηκε ο κόσμος ειδικά φέτος. Πληρώνει φόρους για τα τρία προηγούμενα χρόνια μαζί με τους φετινούς! Αλλά του χρόνου αυτό δεν θα υπάρχει. Και με το που επιτυγχάνουμε πλεονάσματα – και μάλιστα ξεπερνάμε τους στόχους μας, όπως ήδη κάνουμε – η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών θα προχωρήσει ταχύτερα.

Δεν πρόκειται, βεβαίως,  να θέσουμε σε κίνδυνο τα πλεονάσματα. Δεν πρόκειται να ξανακυλήσουμε σε κρίση ελλειμμάτων και δανεισμού. Αλλά τη φορολογία σταδιακά θα τη μειώνουμε. Μέχρι να τη φέρουμε εκεί που πρέπει.

Αυτό δεν θα γίνει «κάποια στιγμή» στο απώτερο μέλλον. Ήδη άρχισε με τον ΦΠΑ στην εστίαση. Και ασφαλώς θα υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στο σχέδιο για το φόρο των ακινήτων. Βελτιώσεις για τις οποίες πρότειναν σειρά γονίμων προτάσεων πολλοί συνάδελφοι μας.

Και έκτο βήμα: τα πρωτογενή πλεονάσματα θα γίνουν κανονικά πλεονάσματα σε δύο χρόνια. Ως το 2016, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ήδη τηρούμε κατά γράμμα, θα καλύπτουμε όχι μόνο τα τρέχοντα έξοδά μας, αλλά και τις δαπάνες για τόκους και χρεολύσια. Κι έτσι θα ανακτήσουμε πλήρως τον έλεγχο.

Το έλεγχο θα τον ανακτούμε πλήρως βήμα-βήμα από το 2014! Και το 2016 θα γίνουν εκλογές, με τη λήξη της τετραετίας! Μέχρι τότε, εμείς θα έχουμε βγάλει τη χώρα από το πρόβλημα. Ως τότε φροντίστε κι εσείς να έχετε λύσει τα εσωτερικά σας. Γιατί εκλογές θα γίνουν  το 2016, κ. Τσίπρα!

Και μη μπερδεύετε το μνημόνιο με την παρακολούθηση των δημοσιονομικών στοιχείων στις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ασφαλώς, όλες οι χώρες του ευρώ θα έχουν μιαν επιτήρηση με τις νέες συνθήκες που προβλέπονται για την ευρωζώνη! Όλες! Αλλά όταν έχεις βιώσιμη ανάπτυξη και δημοσιονομικά πλεονάσματα, δεν έχεις τίποτε να φοβάσαι από «επιτήρηση» στα οικονομικά σου, και μάλιστα από «επιτήρηση» όμοια με όλους τους εταίρους σου.

Αυτά που μόλις σας ανέφερα, κύριοι συνάδελφοι, είναι τα πρώτα αποφασιστικά βήματα εξόδου από την κρίση, από την ασφυξία του μνημονίου: Πρωτογενή πλεονάσματα, Ανάκαμψη, Εμπορικό πλεόνασμα, έξοδος στις αγορές, αντιμετώπιση υπέρ-φορολόγησης, γραφειοκρατίας, φοροδιαφυγής. Με ταυτόχρονη αποκατάσταση αδικιών.

Έτσι βγαίνουν οι χώρες από τις μεγάλες κρίσεις. Διορθώνοντας τα προβλήματά τους. Με θυσίες ασφαλώς, αλλά αποκαθιστώντας αδικίες και ανακτώντας τον έλεγχο.

Σταδιακά, βήμα-βήμα! Χωρίς «μαγικά» που δεν υπάρχουν. Χωρίς ψέματα με κοντά ποδάρια. Χωρίς φρούδες υποσχέσεις που δεν τις πιστεύει πια κανένας Έλληνας. Και όλα αυτά με σταθερότητα και με ασφάλεια.

Όχι με παραμύθια, που τα λέτε εδώ, μετά πηγαίνετε στο Τέξας, τα ανατρέπετε, κι ύστερα έρχεστε πίσω και κάνετε προτάσεις μομφής, για να μπερδέψετε τους δικούς σας.

Ακόμα και όσοι έχουν ασκήσει στην Ελλάδα την πιο αυστηρή κριτική μέχρι σήμερα, προβλέπουν ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε πια επίπεδο ΑΕΠ, ευημερίας δηλαδή, ίδια με εκείνα που είχαμε πριν την κρίση! Αλλά σε πολύ πιο υγιή βάση, λέω εγώ. Χωρίς σπατάλες, χωρίς «πάρτι», χωρίς ελλείμματα, χωρίς υπερδανεισμό.

Από «παράδειγμα προς αποφυγήν», θα είμαστε υπόδειγμα ανάπτυξης.

Και το δύσκολο κομμάτι το περάσαμε. Τα μεγάλα βήματα τα κάναμε. Οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο.

Δεν θα υπάρξουν άλλα οριζόντια μέτρα λιτότητας. Δεν θα βυθίσουμε την οικονομία σε νέο κύκλο ύφεσης, τώρα που πάει να βγει σε ανάκαμψη. Δεν το χρειαζόμαστε, αφού πιάνουμε τους στόχους μας. Άλλωστε, το λέω προς κάθε κατεύθυνση, δεν το αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η χώρα.

Ό,τι συμφωνήσαμε θα γίνει. Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας στο ακέραιο. Ζητούμε να τηρήσουν και οι εταίροι μας τις δικές τους.

Ο μεγάλος «Μαραθώνιος» είναι προς το τέλος του. Και μετά θα υπάρξουν δυσκολίες, ναι, αλλά η μεγάλη δοκιμασία πλησιάζει στο τέλος της.

Όλο και περισσότεροι το θέλουν αυτό. Και όλο λιγότεροι το αμφισβητούν.

Γι’ αυτό σας ζητώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να απορρίψετε την πρόταση μομφής του

ΣΧΟΛΙΑ

 1. guest avatar
  guest 11/11/2013 00:20:37

  Το ότι δεν είπε κάτι συγκεκριμένο για τον αν θα υπάρξουν νέα μέτρα και ποια το λέτε οδικό χάρτη ?

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ guest 11/11/2013 13:51:02

   Εχει τονισει , οχι αλλα οριζοντια μετρα. Αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν πρεπι να διορθωθουν στρεβλωσεις του συστηματος. Ειναι αλλα μετρα να πιαστουν οι καθε λογης και ταξης φοροφυγαδες? Ειναι κακο να πληρωθει και να αξιολογηθει ο ΔΥ συμφωνα με τα προσοντα του και την αποδοση του? Ειναι δικαιο ενας πτυχιουχος του Δημοσιου με 2 η 3 ξεννες γλωσσες να εχει μικροτερο μισθο απο εναν θυρωρο του Υπ. Οικονομικων η εναν αποφοιτο του Γυμνασιου που εργαζεται στην ΕΥΔΑΠ?

 2. factorx avatar
  factorx 11/11/2013 01:11:36

  Το τόνισε και ο Σαμαράς και ο Στπυρνάρας οτι δεν θα υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα

 3. tsakali avatar
  tsakali 11/11/2013 04:41:04

  ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΣΚΟΝΗ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ. ΦΟΒΕΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Κ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ. Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΠΕΡΑΣΕ ΑΣΧΗΜΗ ΝΥΧΤΑ κΠΡΕΠΕΙ να ΚΑΝΕΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ για την επόμενη ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ!

 4. Μεγαλες στιγμες avatar
  Μεγαλες στιγμες 11/11/2013 07:53:24

  Τωρα το καταλαβα γιατι μιλουσαμε για ''δωρο'' προς την κυβερνηση...
  Ηταν μια αρχηγικη,επιβλητικη ομιλια Σαμαρα που διαχωρισε ξεκαθαρα τους λεοντες απο τα γατακια.
  Συνεχιζουμε...

 5. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 11/11/2013 08:05:20

  Το είχαμε πει οτι πρόκειται για δώρο στον Σαμαρά απο τον Τσίπρα...Το θέαμα στην αρένα ηταν όντως εντυπωσιακό.Απολαύσαμε τον λέοντα, όμως εμείς τώρα, εκτός των άλλων, θα πρέπει να πληρώσουμε και το εισητήριο...

 6. anarcholiberal avatar
  anarcholiberal 11/11/2013 10:16:54

  Ελάτε τωρα ρε παιδιά, το να αποστομώσεις τον Τσίπρα είναι γελοιωδώς εύκολο! 5-6 δηλώσεις του να έχεις τον τελευταίο χρόνο, εντός κι εκτός Ελλάδος, αρκούν! Δλδ περιμενε κανείς να γίνει το αντίθετο; Αλλού είναι το θέμα: ότι πασει θυσία θα πρέπει εντός του επομένου εννεαμηνου να αρθούν κάποιες βασικότατες αδικίες, όπως ας πούμε αυτή η ηλιθιότητα που ακούει στ ονομα "εισφορά αλληλεγγύης" από όσους έχουν ακόμη δουλειά!! Αν, λέγω, αν αρθουν αυτές, Τσίπρας τέλος τελειωτικα κι εντελώς!!!

  • patriotis avatar
   patriotis @ anarcholiberal 11/11/2013 10:53:32

   100% δίκιο

 7. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 11/11/2013 10:31:33

  Στό τραπεζικό αδιέξοδο τού ευρωπαϊκού νότου, λύση "Κύπρου", συμφώνησαν Μέρκελ-SPD, έτσι....."υπεύθυνοι για τη διάσωση της προβληματικής τράπεζας θα είναι τα εθνικά κράτη και πρωτίστως οι ιδιώτες μέτοχοι, οι ομολογιούχοι αλλά και οι καταθέτες. Και κάτι ακόμη: το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί."-bankingnews.gr

 8. Hawk avatar
  Hawk 11/11/2013 10:42:19

  Η τρόϊκα ζητάει μέτρα 2,9 δισ και πιστεύει ότι το πλεόνασμα δεν θα είναι αυτό που προβλέπουμε, θα περιμένουμε λέει τον Απρίλιο, οι Γερμανοί αλλά και η Κομισιόν πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές και θα χρειαστεί κανούργιο δάνειο και καινούργιο μνημόνιο, τι να πιστέψουμε κι εμείς τα ατελή όντα δεν ξέρουμε!

 9. Γιάννης Αυλακιώτης avatar
  Γιάννης Αυλακιώτης 11/11/2013 10:58:03

  η χτεσινή συζήτηση μου θύμισε το επικό "λαγός τη φτέρη κούναγε, κακό της κεφαλής του" που είχε πει ο Κώστας Καραμανλής στο παιντί. Κύριοι, αν με τέτοια πολιτική παλταδούρα όπως ο τσίπρας δεν καταφέρνουμε να χτυπάμε 50ρια, πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε τι κάνουμε λάθος...

 10. H.S avatar
  H.S 11/11/2013 11:14:41

  Στην χθεσινη ομιλια των δυο προεδρων ο ενας χτυπησε στο αδυναμο σημειο του αλλου ο Τσιπρας χτυπησε τον Σαμαρα στο προγραμμα του ζαπειου και τα 18μετρα που δεν εφαρμοστηκαν και στην συγκαλυψη του Βενιζελου και ο Σαμαρας χτυπησε τον Τσιπρα στο που θα βρει τα λεφτα ο Συριζα και για τις διαφορετικες αποψεις που εκφραζει ο Τσιπρας εντος και εκτος Ελλαδας.Παντως οι ομιλιες χθες ηταν υπερβολικα χαμηλου επιπεδου που δεν τιμουν κανενα τραγικοι οι συμβουλου που εγραψαν τις ομιλιες.

 11. Πλάνη εικαστική avatar
  Πλάνη εικαστική 11/11/2013 11:36:07

  Νέο μνημόνιο και νέα μέτρα Δ Ε Ν πρόκειται να περάσουν. Δεν υπάρχει λαϊκή εξουσιοδότηση γι αυτά. Πείτε τους να πάνε ...βόλτα αν επιμένουν.

 12. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 11/11/2013 11:50:22

  Παρακολουθούσα ανόρεχτα τις αδιάφορες ομιλίες της πρότασης δυσπιστίας. Με τον ίδιο βαρετό τρόπο είπα να παρακολουθήσω την ομιλία και του Πρωθυπουργού,. Και ξαφνικά τι ευχάριστη έκπληξη: στην άκρη η ξύλινη γλώσσα, κατανοητά επιχειρήματα, σταράτα λόγια ξετίναγμα του μικρού αλαζόνα, σφυροκόπημα του ναρκισσευόμενου επαναστάτη που, προσφάτως, είπε να το παίξει και κάου μπόυ - όλα τα καταπίνει η Ελληνική κοινωνία.
  Πέρα από την ισοπεδωτική επικράτηση, μας έδειξες χτές Αντώνη Σαμαρά, ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Και, τουλάχιστον εγώ, ένοιωσα ότι υπάρχει ελπίδα, γιατί το τιμόνι είναι στα σωστά χέρια.

 13. νικος π. avatar
  νικος π. 11/11/2013 12:25:34

  ο πραγματικος κινδυνος για την κυβερνηση και κυριως για την Ελλαδα δεν ειναι ο τσιπρας ,ειναι η καθυστερηση σ'ενα σωρο κινησεων που επρεπε να εχουν γινει απο καιρο οπως οι ιδιωτικοποιησεις η καταπολεμηση της εισφοροδιαφυγης και φοροδιαφυγης, η απλοποιηση της φορολογιας και δι'αυτων η αποκατασταση των αδικιων που εχουν υποστει πολλοι συνανθρωποι μας,οσο υπαρχουν υπουργοι που σερνονται κι οι αναγκαιες αλλαγες δεν προχωρουν τοσο ο κινδυνος για ατυχηματα θα μεγαλωνει

 14. nickvous avatar
  nickvous 11/11/2013 12:54:50

  Πριν ενάμισυ χρόνο στήριζαν τον Σαμάρα 170 βουλευτές.Σήμερα τον στηρίζουν 154
  Δεν συμμερίζομαι το κλίμα ευφορίας των σχολίων σας.

 15. yianna avatar
  yianna 11/11/2013 14:05:06

  Αποστωμοτική η ομιλία Σαμαρά, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε έστω και εάν αυτό σημαίνει ότι θα επιτευχθεί δύσκολα.
  Η οργή του κόσμου είναι βουβή η κατεύθυνση όμως σωστή. Εάν δεν βγούμε στις αγορές δεν έχουμε καμμιά ελπίδα.
  Σωστά πορεύεται έχει βάλει τις σωστές προτεραιότητες.

 16. ΠΑΛΛΗΞ avatar
  ΠΑΛΛΗΞ 11/11/2013 16:38:02

  Φίλε H.S ο Σαμαράς όντως δεν εφαρμοσε τα 18 μέτρα, αλλά ξεχνάμε το γιατί. Ένα οποιοδήποτε κόμμα για να εφαρμόσει το οποιοδήποτε προγραμμά του χρειάζεται κάτι πολύ βασικό, αυτοδυναμία. Στην Ελλάδα αυτό σημαίνει 151 βουλευτές για να μπερείς να υλοποιήσεις τα βασικά. Εγώ θα προσθέσω οτι χρειάζεται ισχυρή αυτοδυναμία για να μην είναι έρμαιο εσωτερικών τραμπούκων βουλευτών που με ιδιοτέλεια εξυπηρετούν τα συμφέροντα που τους έβαλαν σε αυτή την θέση.
  Πιστεύει κανείς ότι ο Σαμαράς ήθελε να συγκυβερνήσει με Βενιζέλο και Κουβέλη; Έγιναν 2 εκλογές και απλά ο λαός με δίκαιη καχυποψία δεν πίστεψε σε ΚΑΝΕΝΑ πρόγραμμα ΚΑΝΕΝΟΣ κόμματος. Και έτσι ή θα είχαμε ακυβερνησία και απειλές εξ ανατολάς (σου θυμίζω κινήσεις από Τουρκία στο Αιγαίο εν μέσω εκλογών) ή ο Σαμαράς έπρεπε να συνεργαστεί. Live to fight another day... Ηθελέστα και παθέστα φίλε.
  Σημείωση: Ο Καραμανής είχε την αυτοδυναμία κάποτε και την πέταξε στα σκουπίδια. Οι ομιλιές χτες για σένα και για άλλους μπορεί να ήταν χαμηλού επιπέδου αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Σαμαράς κάνει τα πάντα για να πετύχει το έργο της κυβέρνησης, και είναι γεγονός ότι τους τελευταίους 15 μήνες έσωσε την Ελλάδα από την χρεωκοπία.
  Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου και εγώ χτες είδα ότι ο ένας παλεύει για την σωτηρία της χώρας και άλλος για τα ψηφουλάκια και τα σουξου μουξου επαναστατήματα.

 17. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 11/11/2013 17:34:06

  Πολύ σωστά . Και επίσης , αυτός που αποδομεί το άλλον μέσα από επιχειρήματα και γλώσσα με την οποία σέβεται τον εαυτό του,τη θέση του, το χώρο στον οποίο βρίσκεται, τον ίδιο τον αντίπαλο, εκ των πραγμάτων δεν βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο , αντιθέτως σε υψηλό . Δεν φταίει αυτός , αν ο αντίπαλος έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανεπαρκής .

 18. Πλάνη εικαστική avatar
  Πλάνη εικαστική 11/11/2013 18:46:48

  ...Πάντως, κι εγώ συμπαθώ τον Σαίξπηρ :
  '' Ο αληθινός άντρας, πρέπει να τολμά ό,τι αρμόζει σ’ έναν άντρα.''
  '' Είναι καλύτερο να υπολογίζεις ότι ο εχθρός σου είναι πιο δυνατός απ’ ό,τι φαίνεται.''
  '' Θα σε προκαλούσα σε πνευματική μονομαχία, αλλά βλέπω ότι είσαι άοπλος.''

 19. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 11/11/2013 19:37:23

  Η στάση του αλλά και ο πολιτικός λόγος που....προσπαθεί ν'αρθρώσει, μόνο τα συμφέροντα του πολύπαθου Ελληνικού Λαού φαίνεται ότι δεν εκπροσωπούν.....Κάθε εμφάνιση του στο Κοινοβούλιο μήπως τελικά, επιβεβαιώνει την πολιτική "επικινδυνότητά" του εξ'αιτίας της πολιτικής ανωριμότητάς του, την κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα μας και ειδικά αυτές τις ημέρες ;
  Κι ο Πρωθυπουργός εν μέσω διαπραγμάτευσης ,θα πρέπει να λαμβάνει μέρος στην κακόγουστη παράστασή του....

 20. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 13/11/2013 01:56:33

  Πολύ νωρίς για να πανηγυρίσουμε. Χάρηκα μεν τον ανασκολοπισμό του Τεξανού Κομμουνιστή, αλλά:
  1. Το πρωτογενές πλεόνασμα ίσως να είναι, τελικά, μαγική εικόνα, όπως η σπουδή για την εκταμίευση του ενός δις, όπου οι Τροϊκανοί κωλυσιεργούν, υποδηλώνει (γιατί ζορίζεσαι τόσο για μερικές μέρες, αφού "την βγάζεις" με τις οικονομίες σου;).
  2. Η ανάπτυξη του '14, μόνο την θηριώδη φορολόγηση του '13, που δεν θα υπάρχει, έχει σαν συνιστώσα. Από που θα προκύψει; Η παραγωγή μειώθηκε και φέτος. Θα υπάρξει encore στον Τουρισμό;
  3. Η ανταγωνιστικότητα έχει ΜΟΝΟ μια ανιούσα συνιστώσα μέχρι σήμερα: Το δια της βίας μειωμένο εργατικό κόστος. Κατά τα άλλα... "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε". Το δε εμπορικό ισοζύγιο εξηγείται με την βίαιη μείωση της ζητήσεως σε (ακριβά) εισαγόμενα, λόγω πενίας. Κατόρθωμα προς κομπορρημοσύνη;
  4,5 και 6. Ας ζήσουμε να τα δούμε, κι ας πεθάνουμε....
  Ας παραδεχθούμε, πάντως, ότι το καράβι δεν πλέει ακυβέρνητο, όπως από το '09 μέχρι το '12. Και αυτό ΕΙΝΑΙ θετικό!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.