#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/08/2012 08:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νταβατζήδες της δραχμής σε μια λοβοτομημένη κοινωνία"Η πορεία της χώρας αυτή την στιγμή, μοιάζει προδιαγεγραμμένη να οδηγεί στον «ξαφνικό θάνατο» της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και της νέας δραχμής. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα, με ελάχιστες εξαιρέσεις (Σαμαράς και κάτι άλλοι ταλιμπάν περί αυτόν) μοιάζει συμφιλιωμένο με αυτήν την προοπτική. Το ίδιο φαίνεται ότι προκρίνει τελικά και μια μεγάλη μερίδα της Κοινωνίας. Τα κίνητρα των παλαιών πολιτικών είναι εμφανή: η μόνη προοπτική διάσωσης ενός τόσο φαύλου και ανίκανου πολιτικού συστήματος και επανόδου του σε εποχές δόξης λαμπρής (έστω όχι και τόσο λαμπρής πια) είναι τα κλειδιά του εθνικού νομισματοκοπείου. Η «μάνικα» των μετρητών (έστω και μειωμένης αξίας) θα τους επιτρέψει να κυριαρχήσουν ξανά σε μια εξαθλιωμένη αλλά έμφοβη Κοινωνία και να αναπαράγουν όλον τον φαύλο κύκλο της Μεταπολίτευσης…»

Καίριες διαπιστώσεις (σε προηγούμενη ανάρτηση του antinews)  πού μέ βρίσκουν σύμφωνο. Αυτό τό υπέρμετρα φαύλο πολιτικό σύστημα τής διαπλοκής κυριάρχησε από ιδρύσεως τού ελλαδικού κράτους. Στηρίχθηκε στήν ξένη προστασία, λειτούργησε μεταπρατικά, εξόντωσε όλες τίς προσπάθειες αξιοπρεπούς εθνικής διαχείρισης, εθνικής οικονομικοπολιτικής ανάπτυξης καί εθνικής πολιτιστικής αξιοπρέπειας. Είναι τό ίδιο δουλοπρεπές (έναντι τών ξένων προστατών) πολιτικό σύστημα πού «πιέστηκε» γιά λόγους διεθνούς πολιτικής νά επιλέξει τό ευρώ, διαχειρίσθηκε δουλοπρεπέστατα τό νέο οικονομικό σκηνικό, κατάκλεψε χωρίς τό παραμικρό ίχνος αιδούς τόν μελλοντικό πλούτο υπερχρεώνοντας τήν χώρα, βυθίζοντάς την συγχρόνως μέ τήν πλήρη οικονομική αποσάρθρωση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας σέ μιά καταίσχυντη δουλεία έναντι τών ξένων επικυριάρχων.

Είναι τό ίδιο τό πολιτικό σύστημα διαχείρισης δούλων πού θά προτιμήσει τό πυκνό σκότος τής δουλικής εκπόρνευσης αλλοτριωμένων συνειδήσεων τών πολιτών του. Δική του θά είναι η απόφαση νά ξαναγυρίσει στά πιό γνωστά μονοπάτια «εθνικού» νομίσματος καί «εθνικής» οικονομικής πολιτικής. Οι λευκοί μέ τούς λευκούς καί οι μαύροι μέ τούς μαύρους. Όταν οι Βόρειοι στήν Αμερική επέβαλαν μέ τήν βία τών όπλων στούς Νότιους τήν κατάργηση τής «παραδοσιακής» δουλοκτησίας, η πλειοψηφία τών μαύρων σκλάβων αναπολούσε τήν «θαλπωρή» τής άθλιας υποταγής στό αφεντικό, τήν σιγουριά τού δούλου καί τήν αθλιότητα τής καλύβας του από τήν μελλοντική διαχείριση τής απόλυτα άπορης μέν ελευθερίας, αλλά παρ’ όλα αυτά περιορισμένης ελευθερίας. Άν οι Βόρειοι επέλεξαν τό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης μέ μισθωτή δουλεία γιατί τούς απάλλασσε από τήν πάμφθηνη εργασία τών σκλάβων τού νότου δέν σημαίνει ότι οι σκλάβοι έπρεπε νά συνεχίσουν νά θέλουν νά είναι σκλάβοι. Καί όμως. Οι απόγονοι τών ελεύθερων νομάδων τής Αφρικής είχαν σέ μιά γενιά συνηθίσει τήν σκλαβιά.

Θά τό επιτύχει καί πάλι τό σύστημα τό θαύμα τής επιβίωσής του μέ τόν εκμαυλιστικό λόγο τής «προοδευτικής» αριστεράς; Μέ τόν γλυκερό πολιτικό λόγο τής άκοπης προσπάθειας καί τής συλλογιστικής τής τσατσάς πού προσπαθεί νά πείσει τίς μελλοντικές ιερόδουλες, κάτω από τήν επήρεια τής «δωρεάν» δόσης κοκαΐνης, πόσο «άκοπα» καί «ωραία» θά περάσουν στήν νέα φυλακή τού οίκου ανοχής τής νέας δραχμής μέ τήν προστασία τών «οικονταβατζήδων».

Τό λοβοτομημένο κοινωνικό συνειδητό καί ασυνείδητο επικροτεί αυτή τήν εκμαυλιστική λογική. Έχει αποχαυνωθεί από τίς πολλές δόσεις τού εύκολου καταναλωτισμού, τού πολύχρωμου διάκοσμου τού δωματίου αδιάφορης συνεύρεσης καί αδιαφορεί πλήρως νά ανοίξει τήν πόρτα -έστω τό παράθυρο- καί νά αντικρύσει τήν αποκρουστική πραγματικότητα καί δυσωδία τού μπορδέλου πού ζεί καί «δουλεύει». Νά επαναστατήσει, νά ζητήσει βίαια νά γίνει σεβαστή η απόφασή του από τό μπουρδελοκύκλωμα ότι αρνείται τήν τωρινή καί μελλοντική του εκπόρνευση, νά βγεί στό φώς τής μέρας, νά επαναορίσει τήν ύπαρξή του καί καί νά επανακαθορίσει σέ μιά τελείως διαφορετική βάση τόν τρόπο επιβίωσής του.

Η κατάσταση δουλείας πού ζεί ο μέσος άνθρωπος τού πλανήτη καί ο Έλληνας δέν του επιτρέπει νά ξεχωρίσει πότε κάποιοι αντιπρόσωποι τού συστήματος θέλουν καί πιστεύουν πραγματικά ότι αξίζει κάτι καλύτερο. Η ισοπέδωση όλων τών αξιών καί η απόλυτη κυριαρχία τού ατομικού ωφελιμισμού είναι τό σκοτεινό δωμάτιο τού πορνείου πού μάς εμποδίζει νά ξεχωρίσουμε πέντε πράγματα.
Η ψυχή λαχταρά νά αισθανθεί τήν χαρά τής ύπαρξης. Τού έρωτα. Μάς εμποδίζουν τά παρηγορητικά ψιθυρίσματα τής τσατσάς, η συμπόνια καί οι φοβικές μισοαπειλές τών λοιπών ιερόδουλων, καθώς καί ο φόβος από τό χάραγμα ή τό βιτριόλι τού τοπικού νταβατζή.

Αυτού τού ίδιου νταβατζή πού προσπαθεί νά μάς πείσει ότι τό καινούργιο μπουρδέλο στά χαλάσματα τής Φυλής θά είναι καλλίτερο από τό παλιό μπουρδέλο τού Κολωνακίου.

Ιαπετός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 13/08/2012 09:27:11

  Οι οραματιστές πηγαίνουν κόντρα στο φαινομενικά προδιαγεγραμμένο.

  • κωστας Α avatar
   κωστας Α @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 13/08/2012 17:25:09

   Αγαπητοι κρυπτοσυνομιλητες καλησπερα .Αρκετα το κουρασαμε το εργο !! Δεν ειμαι ουτε υπερ ουτε κατα του ευρω ,ουτε υπερ ουτε κατα της Δραχμης . Ειμαι ομως υπερ της Αξιοπρεπειας της χωρας μου, της Αξιοπρεπειας μου και αυτης των Παιδιων μου !!! Οτι ειναι να γινει να γινει για να τελειωνουμε με τον αργο θανατο ! Ομως προτεινω να το δουμε το θεμα με την δεουσα σοβαροτητα .Οτι και να γινει ,δεν θα παρασυρει μαζι του και την ευθυνη της χρεοκοπιας της χωρας με απωτερο σκοπο την διαγραφη !!! ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΟΤΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ . ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΛΙΓΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ 1897 .ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ..........ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ .

 2. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 13/08/2012 10:23:56

  Ο "ξαφνικός θάνατος" δεν είναι ξαφνικός αν είναι προδιαγεγραμμένος. Δεν γνωρίζω αν είναι προδιαγεγραμμένος, αλλά πληθαίνουν σαν συννεφάκια τα δημοσιεύματα περί επιστροφής στη δραχμή (διαβάσατε το άρθρο του συνήθως καλά ενημερωμένου από αμερικανικές πηγές Παπαχελά στη χθεσινή "Καθημερινή";).
  Το διά ταύτα: Καλά κάνει η κυβέρνηση και προσπαθεί να διασώσει την Ελλάδα εντός του ευρώ. Και μακάρι να το πετύχει.
  Πλην όμως, μυστικά, ας ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο του "ξαφνικού θανάτου" ή, ορθότερα, του "μεγάλου σοκ" (γιατί θάνατος δεν θα είναι φυσικά η επιστροφή σε μία "νέα δραχμή", αλλά ένα τεράστιο σοκ, το οποίο με τον καιρό θα ξεπεραστεί). Πρέπει και εμείς ψυχολογικά να είμαστε προετοιμασμένοι. Από την καταστροφολογία, προτιμώ την ψύχραιμη αντιμετώπιση των πραγμάτων. Στο κάτω-κάτω, αν φύγουμε από το ευρώ, δεν θα είναι δική μας επιλογή, αλλά επιλογή άλλων, δηλαδή των Γερμανών.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ ΒΙΣ 13/08/2012 12:33:55

   Συμφωνώ απόλυτα.

 3. popolaros avatar
  popolaros 13/08/2012 10:43:39

  Χώρα η οποία έχει εκχωρήσει το εκδοτικό νομισματικό της δικαίωμα...δεν λέγεται ελεύθερη χώρα.
  Βιώνουμε άλλο ένα παιχνίδι τεχνητού πληθωρισμού-αποπληθωρισμού.
  Παιχνίδι που μπορούν να κάνουν μόνοι όσοι έχουν το δικαίωμα εκτύπωσης.

  Μέχρι χθες πιστεύαμε ότι είμαστε εξαρτημένοι από την Ε.Ε.
  Η κρίση όμως ανάμεσα στα χίλια κακά είχε και ένα καλό.
  Ξεγυμνώθηκε η αλήθεια μπροστά μας και είδαμε ότι τα κουμάντα τα κάνει η Γερμανία και 2-3 δορυφόροι της.

  Δεν υπάρχει ισότιμη Ένωση ούτε Ευρωπαϊκοί νόμοι.
  Έχουν ανασταλεί μαζί με το εδώ σύνταγμα.
  Η 'κρίση' ήταν στημένη από την αρχή και ο ΓΑΠ έπαιξε το ρόλο του πυροκροτητή made in USA.
  Ο ρόλος του ήταν ένας...να μας βγάλει εκτός αγορών.

  Οι υπόλοιποι δυστυχώς στη συνέχεια συμβιβάστηκαν στην ιδέα ότι οι Έλληνες είναι 'άρρωστοι' και οι Τρόικες και τα μνημόνια είναι εδώ για να μας γιατρέψουν.

  Δεν έχω πειστεί ότι μετά από όλα τα ΝΑΙ, όλες τις υπογραφές και τις απαλλοτριώσεις των περιουσιών μας...θα μείνουμε στο Ευρώ.

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ popolaros 13/08/2012 11:13:25

   Από την πρώτη φράση σου προκύπτει ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης δεν είναι..... ελεύθερες χώρες.
   Το "λίγο λιγότερη ελευθερία" με αντάλλαγμα το "περισσότερη ασφάλεια και ισχύ" είναι είναι διαχρονικό και παγκόσμιο φαινόμενο πάνω στο οποίο βασίστηκε ο ανθρώπινος πολιτισμός.
   Η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει και νομίζω ότι το καταλαβαίνουν και οι ηγεσίες της.
   Αν φαντασιωνόμαστε ότι εμείς μια χαρά τα είχαμε τακτοποιήσει τα του οίκου μας μέχρι να έρθουν τα μνημόνιαδεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα , με ευρώ, δραχμή ή... γρόσι.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ popolaros 13/08/2012 11:35:41

   Ερώτημα προς άπαντες τους συνωμοσιολάγνους:
   Την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ποιός "ΓΑΠ" την έβγαλε εκτός αγορών;
   Ποιός βγάζει τώρα την Ισπανία και Κύπρο;
   Ποιός απειλεί να βγάλει Ιταλία και Σλοβενία;
   Δοκιμάζετε διαρκώς την λογική στο όριο θραύσης. Και το κάνετε, γιατί σαν άλλοι "καλοί παλαιοπασόκοι", πολύ αγαπήσατε τις φαύλες δεκαετίες 1981 - 2008.

   • Decodex avatar
    Decodex @ Ο Θείος 13/08/2012 13:11:56

    Θείε, παραβλέπεις το γεγονός ότι κάποιος άνοιξε τη κερκόπορτα...όπως και παραβλέπεις τα T+10, τις δηλώσεις, τον επανυπολογισμό του ελλείματος και άλλες όμορφες καταστάσεις. Αλλο να έχεις προβλήματα και να προσπαθείς να τα λύσεις ήσυχα και ωραία..και άλλο να βγείς και να το κάνεις βούκινο συμπαρασύροντας όλο το "χωριό" μαζί σου... (γιατι παντού υπήρχαν και θα υπάρχουν προβλήματα). Το θέμα είναι πως τα διαχειρίζεσαι.

   • popolaros avatar
    popolaros @ Ο Θείος 13/08/2012 13:48:29

    Το ότι αναφέρεις όλες αυτές τις χώρες ενισχύει την άποψη του κεντρικού σχεδιασμού της 'κρίσης' και ότι ίσως να μην φταίει ο διεφθαρμένος Έλληνας και η Ελλάδα για τα πάντα-όλα.
    Παρεμπιπτόντως η Ιρλανδία είναι ήδη πίσω στις αγορές.

    Ο πυροκροτητής ΓΑΠ προκάλεσε αλυσιδωτές εκρήξεις στην αξιοπιστία της ευρωζώνης.
    Ουσιαστικά μόλις πήρε την εξουσία από την Καραμανλή με τους γνωστούς τρόπους, διαλάλησε στην οικουμένη ότι η Ευρωζώνη είναι προβληματική και το ευρώ όχι τόσο δυνατό όσο φαινόταν.
    Πέμπτη φάλαγγα δηλαδή.
    Τα υπόλοιπα ήρθαν μόνα τους.

    Όσον αφορά τα περί παλαιοπασόκων, καλύτερα να απευθυνθείς σε εκείνους που συνεργάζονται σήμερα με το Πασοκ για το 'σώσιμο' της χώρας και παρέχουν κάλυψη στον ολετήρα ΓΑΠ.
    Εκτός και εάν το σημερινό Πασοκ του 12% είναι καλό Πασοκ.

   • spyros avatar
    spyros @ Ο Θείος 13/08/2012 14:21:53

    Από τα γραφόμενα σου μάλλον συμφωνείς με τον Παπανδρέου, τη Τρόικα και τα μνημόνια.
    Τα ίδια λένε.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ spyros 13/08/2012 18:20:14

     Σ' αυτό το θέμα, ως ανάλυση της κατάστασης, συμφωνώ μάλλον με τον ...κ. Τσίπρα: Πρόκειται για ολική κρίση της Ευρωζώνης, όχι Ελληνική.
     Ωστόσο, η στάση του κ. Τσίπρα είναι αντιφατική και παράλογη: Ενώ αναλύει σωστά (ολική κρίση της Ευρωζώνης), η πρότασή του είναι άσχετη με την σωστή ανάλυση. Προτείνει κατάργηση (ή επανεξέταση ή αναδιαπραγμάτευση ή...) των Μνημονίων μεμονωμένα από την Ελλάδα !
     Πώς να αντιμετωπισθεί ένα συνολικό Ευρωπαικό πρόβλημα από την περιφερειακή Ελληνική πτυχή του; Λόγια του αέρα, διπλή γλώσσα "δια εσωτερικήν χρήσιν".
     @ decodex: Η Ελλάδα ήταν πολύ ασθενής σε οικονομική "μυική δύναμη" για να ανοίξει κερκόπορτες το 2009. Οι κερδοσκόποι στις αγορές σορτάριζαν Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία (μαζί με την Ελλάδα) ήδη από το 2008. Φυσικά το έκαναν οι "γνώστες" συγκαλυμμένα, τα "πρόβατα" άρχισαν μαζικά αργότερα.
     @ popolaros : Για "κεντρικό σχεδιασμό" σε κυκλικές κρίσεις όπως αυτή, μπορούν να μιλούν μόνον ακραίοι συνωμοσιολάγνοι. Οι κρίσεις είναι εγγενές στοιχείο του καπιταλιστικού συστήματος, μετά τις ανόδους ακολουθούν οι πτώσεις.
     Η Ιρλανδία πήρε μέτρα - κυρίως διαρθρωτικά - έγκαιρα, έτσι επιστρέφει στις αγορές δοκιμαστικά, αλλά δικαίως.
     Καλά κάνουν και συνεργάζονται: Μαζί έρριξαν το κάρρο βαθειά στο γκρεμό. Τώρα έχουν υποχρέωση να το βγάλουν. Δουλειά τους είναι. Οι υπόλοιποι (Σύριζα και Ανελλήνιστοι Έλληνες), άς προσεύχονται μην πάρουν στο χέρι την καυτή πατάτα.
     @ spyros: Οι σκηροί της Τρόικας - και κυρίως οι κυβερνητικοί (ακρο)δεξιοί Γερμανοί - επικεντρώνονται μόνον στην "κακιά" Ελλάδα. Αποφεύγουν να μιλήσουν για ολική Ευρωπαική κρίση, γιατί αυτό αποδεικνύει την χρεωκοπημένη τους πολιτική.

    • popolaros avatar
     popolaros @ spyros 13/08/2012 22:52:50

     Λοιπόν να τα πάρουμε από την αρχή γιατί δεν έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου.

     Η Ευρώπη προχωρούσε αργά αλλά σταθερά σε κάποια μορφής ομοσπονδοποίησης και απεξάρτησης από ΗΠΑ.
     Είχε χαθεί ήδη μια μάχη με τον ευρωστρατό υπέρ του αμερικανικού ΝΑΤΟ.

     Η Γερμανία είχε το κεντρικό ρόλο και το ξέραμε λίγο-πολύ.
     Λοξοκοίταγε προς Ρωσία ενεργειακά.
     Το Ευρώ ήταν πολύ δυνατό και το δεύτερο αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη.
     Το χιλιοτυπωμένο δολάριο κινδύνευε, ιδίως μετά τα πανηγύρια με τη κατάρρευση της Lehman.
     Η κρίση έπρεπε να μεταφερθεί στην Ευρώπη και το Ευρώ.
     Η Αμερική είχε και πολλά σχέδια για τη λεκάνη της Μεσογείου.

     Η 3 αμερικανικές αδερφές, μας είχαν αξιολογήσεις με ΑΑΑ.
     Επαναλαμβάνω ο Καραμανλής παρέδωσε τη χώρα στον ολίγιστο ΓΑΠ με τρία Α.
     Δεν μπορούσαν να μας κατεβάσουν αξιολόγηση και να βγούμε εκτός αγορών χωρίς ένα εγχώριο πυροκροτητή.
     Το ρόλο αυτό έπαιξε ο ΓΑΠ και σε ελάχιστους μήνες οι αξιολογήσεις έφτασαν στο υπέδαφος.
     Αυτό ήταν το deal με το ΓΑΠ ώστε να αρχίσουν αλυσιδωτές εκρήξεις στην Ευρωζώνη.

     Απώτερο στόχος ήταν και είναι να δεχθεί η Γερμανία να τυπωθούν Ευρώ.
     Ότι κάνει η Αμερική δηλαδή και το οποίο δεν είναι υποχρεωτικά λάθος.
     Δεν το κάνει γιατί έχει κακές αναμνήσεις από το πληθωριστικό Reichsmark που οδήγησε και στο ναζισμό.
     Δεν έχει λόγο να το κάνει γιατί κατάφερε να είναι δεύτερη εξαγωγική δύναμη στο πλανήτη με σκληρό μάρκο και μετά με σκληρό ευρώ.

     Άλλωστε το Ευρώ τι είναι ;
     Αν το ξύσουμε θα δούμε ότι από κάτω είναι το Μάρκο...και αυτό θέλαμε.

     Αυτό που βιώνουμε κυρίως είναι τα Γερμανικά αντίποινα για την Ελληνική 'προδοσία'.
     Μνημόνια, τρόικες και λοιπές μπούδρες είναι άνευ οφέλους για τους Έλληνες και στόχο έχουν την υποδούλωση της χώρας και την βίαιη απαλλοτρίωση της περιουσίας των Ελλήνων.
     Στη πορεία είδαν και άλλοι το Bazaar και μπήκαν να ψωνίσουν από το ξεπούλημα.

     Ας το πάρουμε απόφαση ότι η Γερμανία μας θέλει εκτός Ευρώ, για τιμωρία λόγω σαμποτάζ ΓΑΠ στο κοινό νόμισμα και όσα μνημόνια και να υπογράψουμε δεν αλλάζουν άποψη.
     Είναι ξεροκέφαλοι και έτσι είναι η φύση τους.

     Παγκόσμιο Νομισματικό Πόλεμο έχουμε και εμείς ασχολούμαστε με το εφάπαξ και τη σύνταξη του Κυρ Μήτσου του δάσκαλου.

   • Σχετικά Ασχετος avatar
    Σχετικά Ασχετος @ Ο Θείος 14/08/2012 01:22:39

    Για την Κύπρο είναι εύκολη η απάντηση.
    Η Ελλάδα την βγάζει εκτός αγορών.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Σχετικά Ασχετος 14/08/2012 12:03:09

     Και την Σλοβενία η Ιταλία, χε χε !
     Σαν χαλί είναι. Άν τραβήξεις ένα ξέφτι, διαλύεται όλο.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ popolaros 13/08/2012 19:41:21

   «Χώρα η οποία έχει εκχωρήσει το εκδοτικό νομισματικό της δικαίωμα…δεν λέγεται ελεύθερη χώρα.»

   Χώρα η οποία έχει εκχωρήσει το εκδοτικό νομισματικό της δικαίωμα σέ ξένους ιδιώτες (ιδιοκτήτες τής Τράπεζας τής Ελλάδος δεν λέγεται ελεύθερη χώρα...
   Δέν ήταν ελεύθερη χώρα ούτε πρίν ευρώ εποχής, ούτε σέ ευρώ εποχή, πόσο δέ μάλλον σέ μετά-ευρώ εποχή. Η φενάκη τού εθνικού νομίσματος (πού μόνο εθνικό δέν είναι) οδηγεί από τήν φτώχεια στήν εξαθλίωση. Δέν μπορεί νά ονειρεύεσαι ψωμί από ξένο χωράφι, πού ενώ πληρώνεις ενοίκιο δέν τό σπέρνεις κάν.

   «Βιώνουμε άλλο ένα παιχνίδι τεχνητού πληθωρισμού-αποπληθωρισμού.
   Παιχνίδι που μπορούν να κάνουν μόνοι όσοι έχουν το δικαίωμα εκτύπωσης.»

   Ακριβώς έτσι είναι. Έτσι ήταν πάντα τά τελευταία, τουλάχιστον, εκατό χρόνια, είτε είχαμε εντόπιο ιδιωτικό νόμισμα ξένων (δραχμή), είτε άλλο ιδιωτικό τραπεζικό ευρωπαϊκό νόμισμα.
   Επειδή τό παιχνίδι παίζεται ερήμην τού κόσμου (καί έτσι θά συνεχίσει μέ ευρώ ή δραχμή), καλό είναι μετά τήν δεύτερη μεγάλη χλαπάτσα σέ μιά δεκαετία (η πρώτη ήταν τού χρηματιστηρίου), ο κόσμος νά μάθει καί νά μήν παίχει τό παιχνίδι τού χρήσιμου ηλίθιου. Όταν σού δίνουν τσάμπα πολύχρωμες καραμέλες κάτι περισσότερο θά σού ζητήσουν ώς ανταπόδοση. Υποτίθεται ότι είμαστε ενήλικες καί υπεύθυνα άτομα. Τυφλαμάρα μας.

   «Μέχρι χθες πιστεύαμε ότι είμαστε εξαρτημένοι από την Ε.Ε.
   Η κρίση όμως ανάμεσα στα χίλια κακά είχε και ένα καλό.
   Ξεγυμνώθηκε η αλήθεια μπροστά μας και είδαμε ότι τα κουμάντα τα κάνει η Γερμανία και 2-3 δορυφόροι της.»

   Ειλικρινά δέν μπορώ νά βρώ ένα έλληνα, ο οποίος πίστευε πρίν τήν κρίση ότι τό κουμάντο τό είχαμε εμείς καί όχι η Γερμανία και 2-3 δορυφόροι της ή οι Αμερικάνοι ή γενικώς οι ισχυροί. Δέν είναι κάποια καινούργια ανακάλυψη στίς κρίσης τόν καιρό.

   «Δεν υπάρχει ισότιμη Ένωση ούτε Ευρωπαϊκοί νόμοι.
   Έχουν ανασταλεί μαζί με το εδώ σύνταγμα.»

   Όχι καί ποτέ δέν υπήρχε. Οι νόμοι τηρούνται όσο βολεύουν. Όταν δέν βολεύουν πιά αλλάζουν. Όσον δέ αφορά τήν αναστολή τού ελληνικού συντάγματος, προτιμώ νά μήν σχολιάσω. Όλοι ενθυμούνται καλώς τόν σεβασμό τού έλληνα στό σύνταγμά του. Ιδιαίτερα τού πολιτικού κόσμου. Δέν κοιμούνται τά βράδυα από τήν έγνοια τους μήν τυχόν καί κάποιος, στήν σκέψη καί μόνον, αποπειραθεί νά τό αμφισβητήσει. Πόσω δέ μάλλον νά τό αναστείλει.

   «Η ‘κρίση’ ήταν στημένη από την αρχή και ο ΓΑΠ έπαιξε το ρόλο του πυροκροτητή made in USA.
   Ο ρόλος του ήταν ένας…να μας βγάλει εκτός αγορών.»

   Συμφωνώ απόλυτα. Παίξαμε τόν ρόλο τού πυροκροτητή. Όπως καί αυτό πού μάς ζητάνε στήν συνέχεια νά παίξουμε τόν πυροκροτητή τής διάλυσης τής ευρωζώνης.
   Τό τί συμβαίνει μέ τόν πυροκροτητή μετά τήν έκρηξη, ρωτήστε κάποιον τής αντιτρομοκρατικής. Από αυτούς πού μαζεύουν ιχνοστοιχία.

   «Οι υπόλοιποι δυστυχώς στη συνέχεια συμβιβάστηκαν στην ιδέα ότι οι Έλληνες είναι ‘άρρωστοι’ και οι Τρόικες και τα μνημόνια είναι εδώ για να μας γιατρέψουν.»

   Όχι βέβαια. Όλοι οι εμπλεκόμενοι ξέρανε πού μάς οδηγούν. Εμείς δεχθήκαμε νά συνεχίσουν νά ασελγούν καί δέν αντιδράσαμε στήν αρχή. Τώρα είναι πιά αργά. Η ασέλγεια είναι πιά γεγονός. Τουλάχιστον νά σταματήσουν αυτοί καί εμείς νά προσπαθήσουμε νά ξαναφτιάξουμε τήν ζωή μας. Όσο γίνεται καί υποψιασμένοι γιά τούς νέους προστάτες μέ τίς καραμέλες. Τό τετράκις εξαμαρτείν ουκ ανδρός ηλίθιου. Πανηλίθιου μάλλον.

   «Δεν έχω πειστεί ότι μετά από όλα τα ΝΑΙ, όλες τις υπογραφές και τις απαλλοτριώσεις των περιουσιών μας…θα μείνουμε στο Ευρώ.»

   Ούτε καί εγώ. Αλλά προτιμώ νά αρνούμε νά φύγω οικειοθελώς από τήν παρέα τών μεγάλων. Όχι θά πάρω τά μέτρα μου καί θά τούς γίνω κολλητσίδα μέχρι τέλους. Αναίσθητοι αυτοί μιά φορά, αναίσθητος εγώ δύο. Μόνος μου οικειοθελώς νά πέσω στόν γκρεμό γιά τό καλό τού συνδικάτου, δέν τό κάνω. Όσο καί νά μέ παροτρύνουν οι ευρωπαίοι καί οι υπερατλαντικοί «φιλέλληνες».
   Άς βρούνε έναν άλλο χρήσιμο ηλίθιο. Καί άς τόν λένε καί Αλέξη.

   • popolaros avatar
    popolaros @ Ιαπετός 13/08/2012 22:59:51

    Δεν μπορώ να διαφωνήσω με ότι γράφεις.
    Όντως και με την προηγούμενη δραχμή οι εκτυπωτές έπαιρναν remote εντολή από Αγγλία μεριά.
    Ας όψεται ο 'Εθνάρχης' Βενιζέλος που την έστησε και πήρε το εκδοτικό δικαίωμα από την Εθνική.
    Αχ ρε Καποδίστρια δεν φόραγες ένα αλεξίσφαιρο.

 4. Nik avatar
  Nik 13/08/2012 10:50:11

  Κρίνοντας εξ ιδίων, κατάλαβα ότι στην Ελλάδα σταδιακά, σταθερά και σίγουρα απαγορεύτηκε η δημιουργία. Εχει εκλείψει η έννοια "φτιάχνω". Η δήθεν σοσιαλίζουσα νομενκλατούρα που θεωρούσε ως αρκετό εφόδιο ζωής την "διαλεκτική", δηλαδή κούφιες κουβέντες, και η εισαγόμενη δήθεν οικολογία, συνέπραξαν για να θέσουν εκτός παιχνιδιού την δημιουργία. Οτι δεν καταλάβαιναν οι δύο αυτοί, συχνά ενσωματωμένοι σε ένα άτομο ή οργανισμό, αποκλειόταν. Χαρακτηριστικότερο δείγμα η άρνηση 23χρονης υπαλλήλου να υπογράψει για την ίδρυση μονάδας εριουργίας στη δυτική Ελλάδα που θα απασχολούσε 200 άτομα, λόγω "πιθανής οικολογικής επιβάρυνσης". Ανάθεμα και αν ξέρει το άτομο την έννοια κάθε λέξης που χρησιμοποίησε. Είχε όμως "άποψη" αλά γκρέκα. Ιδίου βεληνεκούς άτομα εγκρίνουν ασύστολα τις ανεμογεννήτριες διότι αυτές κρίθηκαν από μια ευκολόπιστη κοινωνία ως "οικολογικές".

  Ούτε και αντικαταστάθηκε ο διωγμός της ατομικής δημιουργικότητας με την συλλογική, τουλάχιστον, για νά έχουμε να λέμε. Το συνεργατικό κίνημα ανθεί παντού, ειδικά στην κοντινή Κύπρο, όπου έχει ακόμη και δική του τράπεζα (!). Εδώ, επί εποχής δήθεν σοσιαλιστικών κυβερνήσεων διαλύθηκαν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Αυτά την εποχή που βάλαμε στην γλώσσα μας την φράση "μαζικός φορέας" αλλά διατηρήσαμε ανέπαφους τους περιοριστικούς μηχανισμούς του πατερναλιστικού φοβικού κράτους της χούντας!

  Το αποτέλεσμα: οσοι διαθέτουν δημιουργικότητα κρατούν χαμηλό προφίλ, δαμασμένοι από τα πολλαπλά "δεν γίνεται", για να μην μπλέξουν. Οι πιο τυχεροί βρίσκουν διέξοδο σε άλλες χώρες όπου η δημιουργικότητα δεν διώκεται και σε μερικές (άκουσον!) ενθαρρύνεται.

  Σε αυτό το τοπιο πως να μην έχουν το πάνω χέρι οι νταβατζήδες της δραχμής! Συνεπικουρούμενοι από στρατιές "διαλεκτικών" τηλεπαραθυρόβιων αχθοφόρων που δεν ξέρουν να μοιράσουν δύο γαϊδάρων τ'άχυρα, οι νταβατζήδες έκαναν την υπέρβαση, λύνουν και δένουν.

  • popolaros avatar
   popolaros @ Nik 13/08/2012 10:58:15

   Έθιξες τη πηγή του προβλήματος.
   Εάν δημιουργείς είσαι εν δυνάμει λαμόγιο.
   Βέβαια τα 'Δεν γίνεται' εάν στάξει λάδι, μεταμορφώνονται σε 'Γίνεται'.

  • Α avatar
   Α @ Nik 13/08/2012 12:04:21

   +1000

 5. firiki2010 avatar
  firiki2010 13/08/2012 10:57:11

  Τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Και σήμερα οι προοπτικές μας είναι καλύτερες απ΄ ότι πριν ένα χρόνο. Εχουμε άλλη κυβέρνηση - ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ - και παράλληλα υπάρχει και κι ένα αρκετά αλλαγμένο διεθνές περιβάλλον.
  Οσο για τη "νέα δραχμή" θα ήταν χρήσιμο να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πρόκειται να λύσει προβλήματα, αλλά θα τα επιδεινώσει. Και το κυριότερο θα αποτελέσει το άλλοθι για να σταματήσουν μεταρρυθμίσεις που απεγνωσμένα χρειάζεται η χώρα.

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/08/2012 10:57:23

  Φαύλο εκ γενετής δεν είναι δυστυχώς μόνον το Ελληνικό πολιτικό "εποικοδόμημα", αλλά μία μειοψηφική μεν, "δυναμική" δε, υπερκινητική και διαρκώς αναπαραγόμενη κοινωνική μερίδα. Πείτε την όπως θέλετε: Ελίτ με τους κάθε φορά περιστασιακούς συμμάχους της, άρχουσα τάξη και τους υποτακτικούς της, πρώην κοτζαμπάσηδες και μετέπειτα αστούς με τις νεόπλουτες παραφυάδες τους, πονηρούς πλουτοκράτες με τη σύμπραξη αυτοκαταστροφικών χρήσιμων ηλιθίων...
  Το πολιτικό σύστημα βαρύνεται με την εξής πρόσθετη κατάρα: Ακόμη και το "καθαρό" τμήμα του (υπάρχει και αυτό!), οι καλοπροαίρετοι και έχοντες ήθος, είναι άλλοτε επιρρεπείς σε μοιραία λάθη, άλλοτε αργόστροφοι, άλλοτε βαδίζουν έχοντες παντελή άγνοια κινδύνου. Τα χρόνια της κρίσης, 2008 - 2012, είναι χαρακτηριστικά. Η διαχείριση υπήρξε τραγική, από όλες τις πλευρές. Για την διαχείριση ΝΔ - Καραμανλή (2008 - 2009) και ΠΑΣΟΚ - Παπανδρέου (2009 - 2011) δεν χρειάζεται να συζητήσουμε, έχω αναφερθεί πολλές φορές. Ο κ. Α. Σαμαράς είναι κατά την γνώμη μου κλασική περίπτωση πολιτικού "καθαρού" και με ήθος, αλλά υπέπεσε σ' αυτό που προανέφερα: Άγνοια κινδύνου, καθυστέρηση ν' αντιληφθεί την "πραγματική πραγματικότητα". Έτσι εξηγείται η αρχική υπέρμετρα "αντιμνημονιακή" ρητορεία (που δημιούργησε αυταπάτες), αλλά και η εμμονή σε πρόωρες εκλογές μετά το βραχύχρονο διάλειμμα "ειδικού σκοπού" του Παπαδήμου.
  Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται: Ο κ. Τσίπρας (και μερικοί άλλοι υστον ΣΥΡΙΖΑ), άν υποθέσουμε ότι είναι επίσης πολιτικοί "καθαροί" και με ήθος, επαναλαμβάνουν το ίδιο μονοπάτι: Άγνοια κινδύνου, καθυστέρηση ν' αντιληφθούν την "πραγματική πραγματικότητα".
  Το πρόβλημα δεν είναι μόνον το φαύλο του πολιτικού συστήματος. Δυστυχώς είναι κάτι ακόμη χειρότερο: Η ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος και του πολιτικού προσωπικού, ακόμη και του υγιούς του τμήματος. Η ανεπάρκεια ν' αντιληφθούν έγκαιρα την "πραγματική πραγματικότητα" και να πράξουν ανάλογα.
  Πϊσω από αυτό, βρίσκεται η κοινωνική βάση της αποτυχίας: Μια αποτυχημένη "ηγεσία" της κοινωνίας, δηλαδή μια αποτυχημένη ελίτ, μια στραβογεννημένη άρχουσα τάξη, όπως τα κατάντησαν οι αλλεπάλληλες ιστορικές "αμβλώσεις" της Δημοκρατίας μας : Από τον Διχασμό Φιλελεύθερων - Λαικών και τα Μικρασιατικά στον "Λατινοαμερικανικό" μας Μεσοπόλεμο, κι απο κεί στον Εμφύλιο, ώσπου φθάσαμε στην Μεταπολίτευση, και σε μια ακόμη "'αμβλωση" της Δημοκρατίας, με την αποτυχία μετά το 1981 να γίνουμε Ευρωπαική κοινωνία. Η τελευταία αυτή "άμβλωση" έχει επώνυμο "χειρουργικό" team, ήταν το team του ΑΓΠ και των λαικιστών συνεργατών του. Μετά πήραν τη σκυτάλη οι διάδοχοι και θαυμαστές του, φανεροί ή κρυφοί, μεταξύ των τελευταίων οι Νεοδημοκράτες κυβερνήτες 2004 - 2009.
  Ύστερα ήλθαν οι μέλισσες.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 13/08/2012 11:05:20

   Φυσικά η απάντηση είναι "για όλα φταίνει οι άλλοι", οί όξω απο δώ. Χθές "άλλοι" ήταν οι Αμερικάνοι, σήμερα οι Γερμανοί.
   Είναι η απάντηση όσων νοσταλγούν την περίοδο 1981 - 2008. ¨Οσων λένε (από μέσα τους), "ωραίες που ήταν αυτές οι δεκαετίες".
   "Καλά φάγαμε καλά ήπιαμε, τι καλά να συνεχιζόταν το πάρτυ" !
   Δυστυχώς οι νοσταλγοί δεν είναι μόνον της παλαιο-πασοκικής Ανδρεïκής και Λαλιωτίστικης εθνικολαïκουριάς. Το πρόβλημα είναι πιά οι "άλλοι"!

 7. Α avatar
  Α 13/08/2012 11:02:57

  : Νά επαναστατήσει, νά ζητήσει βίαια νά γίνει σεβαστή η απόφασή του από τό μπουρδελοκύκλωμα ότι αρνείται τήν τωρινή καί μελλοντική του εκπόρνευση, νά βγεί στό φώς τής μέρας, νά επαναορίσει τήν ύπαρξή του καί καί νά επανακαθορίσει σέ μιά τελείως διαφορετική βάση τόν τρόπο επιβίωσής του. :

  δηλαδή τι να γίνει; Στ΄άρματα στ΄άρματα εμπρός στον αγώνα;
  Επανάσταση μπορεί να συμβεί αλλά χωρίς βία. Η επανάσταση έγκειται πιστεύω, στην σταδιακή αλλαγή κουλτούρας στην κοινωνία. Με διάθεση ν΄αλλάξουμε συντεταγμένα τα κακώς κείμενα.
  Υπάρχουν τρόποι και εργαλεία, δεν χρειάζεται να γίνουμε μπάχαλο.
  Πολιτική βούληση χρειάζεται και βλέπουμε ήδη καλά δείγματα γραφής.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Α 13/08/2012 11:08:29

   Το εύχομαι.
   Πρέπει όμως να έχουν επίγνωση πόσο δύσκολο είναι.
   Να φοβούνται ακόμη και τον "κακό" εαυτό τους.
   Τα δείγματα γραφής 2008 - 2012 από όλες τις πολιτικές πλευρές ήταν κάκιστα.
   Να βάλουν μυαλό, αυτό λέω.
   Χωρίς διάθεση υπεροψίας, αλλά με την αγανάκτηση (και την απελπισία άν θέλετε), του απλού πολίτη που δεν έχει κόμμα να ψηφίσει. Και δεν ψήφισε τον Ιούνιο.

   • Α avatar
    Α @ Ο Θείος 13/08/2012 11:56:02

    Έτσι είναι, πρέπει να δεις για να πειστείς, δεν είναι κακό.
    Εμείς πάντως δεν ξέρω αν είμαστε ευκολόπιστοι, δώσαμε εμπιστοσύνη όχι τόσο σε κόμμα αλλά σε πρόσωπο. Γιατί οι ¨άνθρωποι¨ είναι αυτοί που εμπιστεύεσαι , ούτε τα κόμματα, ούτε τους μηχανισμούς τους, αρκεί βέβαια να πατάνε πάνω στον ορθό λόγο.
    Έχω την αισιοδοξία ότι δεν θα εξαπατηθώ.
    Εύχομαι να ανακαλύψετε το πρόσωπο που θα εμπιστευτείτε, στις άλλες εκλογές. Είναι κι΄αυτό κάθαρση ψυχής.

 8. Κρης avatar
  Κρης 13/08/2012 11:06:51

  περιβαλλοντολογικες μελετες στην ελλαδα ( 2011 )
  '' μέχρι και ο Σκαι αναφώνησε για το πλήθος τους "
  σε σχέση με τα άλλα Ευρωπαικά κράτη
  ( μιλάμε για γερή κονόμα τελικά edo sto ellada )

  Στην χώρα μας σήμερα, το σύνολο των φακέλων περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ξεπερνά τις 21.500 ανά έτος, εκ των οποίων περίπου 13.300 αξιολογούνται από τις Περιφέρειες (πρώην Νομαρχίες), περίπου 7.500 από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (πρώην Περιφέρειες) και περίπου 650 από το ΥΠΕΚΑ.

  Αντίστοιχα (βλ. συνημμένο Πίνακα), στην Αυστρία, μία χώρα παρόμοιου μεγέθους με τη χώρα μας και η οποία αποτελεί πρότυπο σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος διεξάγονται κατά μέσο όρο μόλις 23 μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ετησίως,

  ενώ στο Ην. Βασίλειο διεξάγονται κατά μέσο όρο 334.

  Ο μεγαλύτερος αριθμός μελετών διεξάγεται στη Γαλλία, όπου κι εκεί ο μέσος όρος είναι 3.867 ετησίως,
  δηλ. περίπου 6 φορές μικρότερος από την Ελλάδα,
  παρότι η Γαλλία είναι 6 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα σε πληθυσμό!

  Ακόμα πιο παραστατική εικόνα του προβλήματος μας δίνει η σύγκριση του ετήσιου αριθμού φακέλων περιβαλλοντικής αδειοδότησης ανά εκατομμύριο κατοίκων.

  Στην Ελλάδα κατατίθενται 1.902 μελέτες/εκ. κατοίκων,
  στην Αυστρία 3,
  στο Ην. Βασίλειο 5 και
  στη Γαλλία, η οποία έχει τον υψηλότερο μέσο όρο από τις Ευρωπαϊκές χώρες, μόλις 60.

  τα υπόλοιπα
  h**p://planet-greece.blogspot.com/2011/07/blog-post_3185.html

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Κρης 13/08/2012 11:10:13

   Από μελέτες 100, από πράξη 0.
   Μελέτες δια το θεαθήναι και το πληρωθείναι (με τις σχετικές μίζες).

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Κρης 13/08/2012 11:13:18

   Το Υπουργειο Περιβαλλοντος πρεπει να καταργηθει.Αρκει το Δημοσιων Εργων.Επισης πρεπει να καταργηθει και το Συμβουλιο Επικρατειας.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ ψυχραιμια 13/08/2012 11:20:22

    Έλα ντε! Τι χρειάζονται οι νόμοι μπροστά στις "αγορές";

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ψυχραιμια 13/08/2012 11:22:54

    Το Συμβούλιο Επικρατείας λειτουργεί αναγκαστικά ως Συνταγματικό Δικαστήριο light, χωρίς να έχει τις τεχνικές και νομικές προυποθέσεις (π.χ. γνωμοδοτικά όργανα εμεπιρογνωμόνων, ανάλογα με το θέμα).
    Το λάθος είναι αυτό, ότι δεν προβλέπεται κανονικό Συνταγματικό Δικαστήριο.
    Υπουργειο Περιβαλλοντος έχουν όλες οι Ευρωπαικές χώρες, ακόμη και το ...Κοσσυφοπέδιο. Δημοσιων Εργων - με τη μορφή που είχε κάποτε, π.χ. επί Λαλιώτη - δεν υπάρχει πουθενά. Τα σχετικά έργα (π.χ. οδικά, δίκτυα) είναι πλέον όλα "ΣΔΙΤ" (Σύμπραξη Ιδιωτικού - Δημόσιου Τομέα) και επιχορηγούμενα από την ΕΕ. Σε μεγάλο βαθμό είναι υπόθεση του ιδιωτικού τομέα, κατά τα λοιπά, για τη διαχείριση του Κοινοτικού σκέλους θα χρειαζόταν ένα ξεχωριστό Υπουργείο Ευρωπαικών Υποθέσεων. Δυστυχώς δεν υπάρχει. Υπάρχει σε όλες τις χώρες της ΕΕ, πλήν Βρετανίας.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Ο Θείος 13/08/2012 11:28:07

     Το Υπουργείο Ανάπτυξης + Υπουργείο Ευρωπαικών Υποθέσεων αρκούν για την διαχείριση "δημόσιων" (δηλαδή κοινοτικών - ΣΔΙΤ) έργων και δικτύων.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Ο Θείος 13/08/2012 11:32:51

     Εγω θυμαμαι τη φραση του Βενιζελου για τις καθυστερησεις των Ολυμπιακων Αγωνων σε σχεση με αυτους του Συδνευ οτι εμεις εχουμε Συμβουλιο Επικρατειας.
     Το δικαστηριο αυτο εχει εξελιχθει σε σαμποταριστη καθε επενδυσης.Αντι να σκιαμαχουν διαφοροι με ανεμομυλους καταργηστε αυτους που εμποδιζουν τις δουλειες.
     Η οικολογια δεν ειναι για χρεωκοπημενους.
     Να ανασταλει η συνθηκη του Κιοτο οσο ειμαστε σε μνημονιο.
     Αλλά οχι : θα πεινανε ανθρωποι,θα εχουμε πανω απο εκατομμυριο ανεργους αλλα θα πουλαμε αερα κοπανιστο.

 9. Nik avatar
  Nik 13/08/2012 11:09:27

  Δεν χρειάζεται επανάσταση. Ξεφόρτωμα από τα βάρη και τα βαρύδια χρειάζεται. Απλά πράγματα.

 10. Nik avatar
  Nik 13/08/2012 11:13:53

  Μπράβο Κρής!!!

  Εξαιρετικό παράδειγμα η μελετολογία. Αέρα είχε χαρακτηρίσει τις οικομελέτες ακόμη και ο ΓΑΠ! Αέρα, διαλεκτική μπόλικη, πράξη μηδέν. Απόρροια του εκπαιδευτικού συστήματος και της κυρίαρχης στάσης που ευδοκίμησε μεταπολιτευτικά. Πρόσθεσε και ολίγην αλά γκρέκα πονηριά- με την συντριπτική πλειονότητα των μελετών να πηγαίνει σε "ημέτερους"- και ιδού η σύγχρονη Ελλάδα του αεριτζή και του νταβατζή.

 11. John avatar
  John 13/08/2012 11:24:09

  Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο θα αποβεί θετικό καθώς με μια νομισματική διεύρυνση (τύπωμα) θα έχουμε ανάπτυξη και αύξηση του Α.Ε.Π. άμεσα κάτι που θα βελτιώσει την ψυχολογία της αγοράς μεσοπρόθεσμα.

  • Σχετικά Ασχετος avatar
   Σχετικά Ασχετος @ John 14/08/2012 01:45:48

   Εάν η" νομισματική διεύρυνση",γίνει με τον επιτυχή τρόπο της κατοχής,θα γίνω σίγουρα τρισεκατομυριούχος!!!!!!!!!!!!

 12. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 13/08/2012 11:40:40

  "Η οικολογία δεν είναι για χρεωκοπημένους", αλλά η κρίση είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για ορισμένους να καταστρέψουν ό,τι απέμεινε από την ελληνική φύση και να κάνουν την Ελλάδα, Ινδία: παράδεισο για τους "επενδυτές", κόλαση για τους κατοίκους αλλά και για τους τουρίστες.

 13. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/08/2012 11:43:50

  Άν ακούς τις κάθε φορά παπ#ριές που αμολά, κάηκες !
  Έχει καεί και ο ίδιος βέβαια, ξέρει: Μαζί με τον άλλο γίγαντα Πάκη, είχαν γνωμοδοτήσει στο ΤΕΕ ότι ήταν συνταγματική η παραχώρηση εκτάσεων για το Συνεταιρισμό Μηχανικών (Χορτιάτης Θεσσαλονίκη). Άρχισαν πλειστηριασμοί, έγιναν οι τιμές πύραυλος ! Μετά ήλθε η απόφαση του ΣτΕ: Αντισυνταγματικό! Limit Down η "μετοχή"! Χάθηκαν χρήματα όπως στο Χρηματιστήριο.
  Να απλοποιήσουν την νομοθεσία για επενδύσεις, τώρα. Σε θέματα που δεν υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα είναι το 90 % των προβλημάτων. Είναι δαίδαλος, κυρίως ότι αφορά τις απαλλοτριώσεις.
  Κατά τα άλλα, χρειάζεται κανονικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Δεν θα γίνουμε τριτοκοσμική Μπουρκίνα Φάσο επειδή υπάρχει Μνημόνιο και κρίση. Οι χώρες με ψηλά περιβαλλοντικά στάνταρντς δεν έχουν κρίση !

 14. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/08/2012 11:47:01

  Ευθύνη των δύο αυτών πολιτικών - συνταγματολόγων είναι οτι στην Αναθεώρηση δεν θεσπίσθηκε κανονικό Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά το ημίμετρο "ΣτΕ" - χωρίς τεχνική και νομική πληρότητα.
  Ήθελαν αδιαφανές νομικό περιβάλλον, πολυνομία, πολυπλοκότητα, ασάφεια...
  Η χαρά του κομπιναδόρου, ο νοών νοείτω.

 15. Στυλιανός Παπαδόπουλος avatar
  Στυλιανός Παπαδόπουλος 13/08/2012 12:03:12

  Μήπως κάποια ελληνική υπηρεσία θα έπρεπε να ερευνήσει - και αν υπάρχει να δημοσιοποιήσει - την πιθανότατη διαπλοκή του "απογοητευμένου" κου Ρέσλερ με τους οίκους στους οποίους προτείνει την εκχώρηση ελληνικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, σε τιμές αναγκαστικού πλειστηριασμού; Δεν είναι περίεργο ότι "απογοητεύθηκε" τώρα, που υπάρχει θέληση και σχέδιο για έξοδο από την κρίση, ενώ ήταν ενθουσιασμένος με τον γνωστό Στοχαστή, τον Γεωργάκιο τον Μικρό" του οποίου τα "οράματα" πανθομολογουμένως πλέον οδήγησαν την χώρα στην χρεωκοπία; Μήπως η "απογοήτευση" του, αφορά το γεγονός ότι δεν φαίνεται να εξυπηρετούνται οι επιδιώξεις των πατρώνων του κόμματός του - και προσωπικών του χορηγών - στο σύντομο πλέον διάστημα κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής εκπροσώπησής που θα έχουν; Και δεν είναι άραγε αδίκημα στην Γερμανία η κατάχρηση μιας κυβερνητικής θέσης - και μάλιστα υψηλού επιπέδου - για την πραγματοποίηση τέτοιων ιδιωτικών επιδιώξεων;
  Βεβαίως, ισχύει πάντοτε η ρήσις του Σύντροφου Πρόεδρου Μάο Τσε Τούνγκ, στο "Μικρό Κόκκινο Βιβλίο" του":
  "Ποτέ μια εξωτερική δύναμη δεν μπορεί να επιβάλλει σε μια χώρα και έναν λαό τη θέλησή της, εάν δεν υπάρχουν εσωτερικές δυνάμεις που θα θελήσουν να την υπηρετήσουν"...
  Και όπως φαίνεται το ΣΥνονθύλευμα ΡΙΖικής Αρπακόλας υπό την φρέσκια "φαιά εξουσία" του Θείου Βρέφους της Πειραιώς & Σαλαμίνος γωνία, είναι απολύτως πρόθυμο να αναλάβει αυτόν τον ρόλο' παρέα με τους Εξηρτημένους Αμθέλληνες και τα Χρυσά Αυγά - κλούβια μεν, χρήσιμα δε...

 16. STEVE avatar
  STEVE 13/08/2012 12:04:16

  Σχετικά με τις μελέτες που αναφέρονται πιο πάνω θεωρώ ότι η όλη δαδικασία πρέπει να αλλάξει τουλάχιστον για τα μικρά έργα.Οι μελέτες πρέπει να περιλαμβάνουν ενσωματωμένα την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προκειμένου να προχωρά γρήγορα η διαδικασία.Όλες οι μελέτες που αφορούν σε υποδομές και είναι υπό πρόταση στο ΕΣΠΑ κολλάνε ακριβώς σε αυτό το σημείο με συνέπεια να μην γίνεται απορρόφηση.Στην παραγματικότητα είναι ένα τέχνασμα των μεγαλοκαρχαριών να πετάξουν με ωραίο τρόπο έξω τους μικρούς κυρίως της Επαρχίας που δεν έχουν την δυνατότητα να συντάσσουν πολλές τέτοιες μελέτες οι οποίες κοστίζουν αλλά και εξαντλούν.Γι αυτό το πανηγυράκι ευθύνονται όλοι οι υπουργοί περιβάλλοντος και κυρίως οι γενικοί γραμματείς που υποτίθεται ότι είναι του αντικειμένου.Μόνο ο Ξανθόπουλος (πρώην πρύτανης ΕΜΠ) επί Ν.Δ. απλούστευσε τα πράγματα σ΄ αυτό το θέμα και όχι μόνο σε ότι αφορά έργα.Όσο για το ευρώ ή την δραχμή που είναι και το θέμα μας, είναι γεγονός ότι πολλούς από εμάς δεν μας απασχολεί, καθώς στην εφορία αυτή την στιγμή χτωστάμε ακόμη τα περσινά ευρώ.Αν δεν σταματήσει με κάποιο τρόπο η ύφεση , οι πολιτικές λιτότητας και η αφαίμαξη του απλού πολίτη είναι αδιάφορο σε πολλούς από εμάς αν θα μείνουμε στο ευρώ, αν θα πάμε στην δραχμή ή στην μνα.Δεν έχω καμία σχέση με ΣΥΡΙΖΑ και γενικά με την αριστερά

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ STEVE 13/08/2012 12:25:45

   1. ++++ "Οι μελέτες πρέπει να περιλαμβάνουν ενσωματωμένα την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων" - π.χ. μια κτιριακή μελέτη μεγάλης έκτασης πρέπει να περιλαμβάνει από την αρχή ΜΠΕ, όπως ακριβώς περιλαμβάνει αρχιτεκτονική, στατική μελέτη, Η/Μ μελέτες κτλ.
   2. Η ύφεση - δηλαδή η αρνητική μεταβολή ΑΕΠ - δεν γίνεται να σταματήσει με "παραγγέλματα" και να μετατραπεί σε μεγέθυνση.
   Αφενός υπάρχουν ανοδικοί και καθοδικοί μακροοικονομικοί κύκλοι που ακολουθούν τον χρονισμό τους.
   Αφετέρου, ένας καθοδικός μακροοικονομικός κύκλος όπως αυτός που ζούμε μπορεί να απαλυνθεί (ή να αντιστραφεί η φορά του κάπως πιό γρήγορα), με παρεμβάσεις αντι-κυκλικής πολιτικής. Εδώ είναι η εντελώς λανθασμένη πολιτική των πολιτικών δυνάμεων που διαχειρίζονται σήμερα την Ευρωζώνη. Σε αντίθεση με την διοίκηση Ομπάμα των ΗΠΑ, ασκούν pro-κυκλική πολιτική, δηλαδή με τις πολιτικές τους βαθαίνουν τον καθοδικό κύκλο αντί να τον απαλύνουν. Και αυτό γίνεται σε όλη την Ευρωζώνη.
   Πολιτικό ειναι το πρόβλημα, πολιτικά μπορεί μόνον να λυθεί. Με αλλαγή συσχετισμών.

 17. STEVE avatar
  STEVE 13/08/2012 12:35:15

  Σαφώς και το πρόβλημα είναι πολιτικό.Το θέμα είναι με ποιο τρόπο και πότε θα γίνει η αλλαγή συσχετισμών και με ποιους Ευρωπαίους ηγέτες;Μέχρι τώρα πάντως δεν φαίνεται να έχει κάποιος την δύναμη, την τόλμη ή και την διάθεση να αλλάξει τα πράγματα και αυτό ίσως οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις.

 18. Ενοχλητικός avatar
  Ενοχλητικός 13/08/2012 12:59:44

  Κεντροδεξιές δυνάμεις ,Αντώνη , δώστε ένα στοιχειώδες όραμα στον κόσμο.Πείτε του κάτι έστω και δύσκολο , για αυτή τη ρημάδα την άκρη του τούνελ . Ο έλληνας είναι νοικοκύρης στη σκέψη .Στην πράξη είναι όπως τον κατάντησαν οι πρασινόστροφες κυβερνήσεις με τις λογικές του 'μασάμε και βλέπουμε'.Πάρτε τα δίκαια μέτρα .Δώστε κίνητρα στο χρήμα να επιστρέψει πίσω στην ελλάδα και να μην βαλτώνει στις ξένες τράπεζες .Είμαστε μέσα σε μια παρέα που φυσικό είναι κάποιοι να μας γουστάρουν και κάποιοι όχι .Καποιοι θα θελαν να βγούμε εκτός .Μας συμφέρει να μαστε μέσα στην παρέα ,να μαστε μαζί τους ,κι αν και εφόσον σπάσει αυτή η αλυσίδα κάποτε , να μην είμαστε εμείς οι πρώτοι που θα φύγουν ,πολύ σημαντικό αυτό . Όμορφα ωραία ,σοβαρά κυρίως και υπεύθυνα ,να δείξουμε οτι αξίζουμε να μαστε στην παρέα αυτή,και να παίζουμε με τους ίδιους όρους ,έστω και με τις δικές μας ταχύτητες .Αυτοί μας στήριξαν από το 50 και μετά ,αυτοί στηρίζουν και τώρα .Τοκογλυφικά εννοείται ,αλλά φταίμε και μεις .Τους ανοίξαμε την πόρτα και έκατσαν και τρώνε σπίτι μας .Βγάλτε τους απέξω και συμφωνήστε ένα ραντεβού μια φορά το μήνα να ρχονται να παίρνουν τη δόση αποπληρωμής τους και άντε στο καλό μετά .Ο καθένας ,στα του οίκου του ....

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Ενοχλητικός 14/08/2012 01:38:34

   Εσύ μόνον ενοχλητικός δέν είσαι.

 19. xp avatar
  xp 13/08/2012 13:10:30

  Απο το Βήμα της Κυριακής:Το ελληνοευρωπαϊκό ρομάντζο ξεκίνησε από την επιθυμία του Κωνσταντίνου Καραμανλή να θωρακίσει, καθώς έλεγε, το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας.Πίστευε ότι σε μια Ενωμένη Ευρώπη δεν θα χωρούσαν πραξικοπήματα και δικτατορίες. Εδινε προτεραιότητα στις πολιτικές διαστάσεις της Ενωσης παρά στις οικονομικές συνέπειες.
  Για να πετύχει τον στόχο του ο Καραμανλής συχνά αναγκάστηκε να ενδώσει σε οικονομικές απαιτήσεις που εξέφραζαν ανενδοιάστως γνωστοί πολιτικοί ηγέτες. Παράδειγμα, η αναγκαστική μοιρασιά που υποχρεώθηκε να κάνει για να ικανοποιήσει και τους Γάλλους και τους Γερμανούς που διεκδικούσαν την εγκατάσταση της έγχρωμης τηλεόρασης στην Ελλάδα.Ενώ ο Καραμανλής προχωρούσε τον δρόμο της επιλογής του, σύμπασα η αντιπολίτευση στην Ελλάδα με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου και με τη βοήθεια του Χαρίλαου Φλωράκη έδινε τη δική της μάχη, πολιτική και αυτή (π.χ., «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» κτλ.).Στους σημερινούς ψυχρούς αναλυτές δημιουργείται η εντύπωση ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Ελλάδα κινήθηκαν με πολιτικά κίνητρα επί θυσία οικονομικών στόχων! Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με προφανή ζημιά της χώρας. Καραμανλής και Παπανδρέου απολάμβαναν τη... «μονομαχία».Συνυπεύθυνη και η κοινή γνώμη, έβλεπε μόνο τις καλές πλευρές. Οι αγρότες πανηγύριζαν στα καφενεία για τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις, χωρίς να σκέφτονται το μέλλον - που τελικώς μας ήλθε τα τελευταία χρόνια!Τώρα στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά εναπόκειται η λύση. Ασφαλώς είμαστε Ευρωπαίοι - αλλά δεν είμαστε βλάκες.Και επειδή στη ζωή τίποτε δεν χαρίζεται, ας πούμε κάποτε όλη την αλήθεια.
  Η αυλαία πέφτει.

 20. xp avatar
  xp 13/08/2012 13:19:13

  Το γλυκό παραμύθι τελειώνει ,μαζί με την αυλαία που πεφτει.Φινίτο λα μιουζικα,πασσατο λα φιέστα!Δεν είναι ανάγκη να ανήκεις σε συμμορία για να βλέπεις την πραγματικότητα! Αρκεί να μην είσαι τυφλός ! Οπως λέει και ο πατήρ του κου Βουλευτή το πολιτικό διακύδευμα είναι πολύ πιο κάτω από το οικονομικό ,ακόμη και από την δεκαετία του 80 ! Αρα ......καληνύχτα Ευρώ , όλα τα όνειρα έχουν ένα τέλος (όταν ξυπνάς.................)

 21. unfair avatar
  unfair 13/08/2012 13:30:35

  Όσο υπάρχουν οι νταβατζήδες της δραχμής, άλλο τόσο υπάρχουν κ τυφλοί πιστοί στο ευρώ. Δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε το ένα, ούτε το άλλο.
  Το θέμα είναι να μπουν επιτέλους τα πράγματα, στην σωστή τους θέση!
  Πρέπει να υπάρξει νοικοκύρεμα στο Δημόσιο κ σωστός έλεγχος της αγοράς.
  Πριν όμως, πρέπει να υπάρξει "κάθαρσις" αλλιώς, τι δραχμή, τι ευρώ. Όταν δεν υπάρχει η αίσθηση της δικαιοσύνης, οι πολίτες δεν θα 'ναι ικανοποιημένοι.
  Είναι ΞΕΚΑΘΑΡΟ, πως τα μέτρα οδηγούν σε ΥΦΕΣΗ! όπως ξεκάθαρο είναι, πως δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδος, είναι η πολιτική του ευρώ.
  Δεν είναι που ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει υπομονή. Είναι πως δεν έχει χρήματα! Δεν βλέπει κάποιο θετικό μέλλον. Μόνο κινήσεις που θα δώσουν πατήματα για ανάπτυξη μπορούν να διορθώσουν αυτή την κατάσταση.
  Όμως θα ξαναρωτήσω! Ανάπτυξη, για ποιους?!!? για τους νταβατζήδες της δραχμής? ή τους προστάτες του ευρώ?
  Αν η πολιτική σκηνή παραμείνει στο σανίδι της θεατρικής παράστασης κ δεν πλησιάσει στα καθημερινά προβλήματα που έχει ο λαός, ...τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά για την χώρα μας.

 22. STEVE avatar
  STEVE 13/08/2012 13:39:49

  unfair πολύ σωστά αυτό ακριβώς είναι το θέμα αλλά δεν το αγγίζει κανείς. Προσπαθούν να πείσουν μια εξαντλημένη κοινωνία να κάνει συνεχώς κουράγιο χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά καμία μα καμία προοπτική για κάτι καλύτερο

 23. xp avatar
  xp 13/08/2012 13:42:53

  Η ανάπτυξη θέλει κεφάλαια , οχι ανακυκλούμενα δανεικά! Αυτό είναι το δύσκολο ! Αλλο να συζητάς για μια μετοχή ,άλλο να πας στην τράπεζα ,να σηκώσεις λεφτά με κίνδυνο να τα χάσεις......Υπάρχει τεράστια διαφορά!!! Για να μειωθεί η ανεργία κ.τ.λ τα κεφάλαια είναι ιλυγγιώδη .Αυτό είναι το πρώτο! Το δεύτερο , μαζί με το νοικοκύρεμα , είναι ότι πρέπει να κάνουμε ταμείο με την ΕΕ .Αυτό λέει ο πατήρ του Βπουλευτή ,πολύ σωστά

 24. akisenv avatar
  akisenv 13/08/2012 13:50:45

  Μου κανει εντυπωση που για την επιστροφη στην δραχμη κανεις δεν κατηγορει την ιδια την Ε.Ε και την ΕΚΤ. Ξεχναμε γρηγορα δυστυχως... πισω στο 2010 η κριση δεν ηταν τιποτε περισοτερο απο την προσκαιρη αυξηση του ελλειμματος στο 115% (πριν ο Γεωργιου ενταξει στο ελλειμμα οργανισμους και φορεις ασχετους με το ελλειμμα). Η Ελληνικη πολιτικη ταξη με πρωτεργατες την κυβερνηση ΠΑΣΟΚ αλλα και τον επιχειρηματικο κοσμο αρνηθηκε να αναλαβει την ευθυνη διαχειρισης του προβληματος και επελεξε να εμπλεξει στην διαχειριση του ξενους οργανισμους και το πολιτικο κατεστημενο της Ε.Ε παρολο που διαφαινονταν πως οι προθεσεις τους δεν ηταν ουτε αγαθες ουτε βοηθητικες. Η Αντιπολιτευση το 2010 εμοιαζε με σκορποχωρι αφου στην μεν ΝΔ υπηρχαν διασπασεις και εσωτερικες συγκρουσεις(δημμιουργια ΔΗΣΥ) ενω παρομοια φαινομενα εξελισσονταν και στην Αριστερα (δημιουργια ΔΗΜΑΡ).
  Μολονοτι ολοι γνωριζαν ποιος ειναι διαχρονικα ο ρολος του ΔΝΤ στις χωρες υπο την κηδεμονια του εντουτοις εδω εγινε προσπαθεια να εξευγενιστει και να εξωραϊστει η πολιτικη του και η φιλοσοφια του. Η Ε.Ε και η ΕΚΤ αντιμετωπισαν την Ελλαδα και οχι μονο, ως πειραμα γιατην εφαρμογη μιας "ευρωπαϊκης" πολιτικης που σε κανενα σημειο δεν εμφανιζει τα στοιχεια της οικονομικης και πολιτικης αλληλεγγυης. Ισα ισα επετρεψε σε αμφιβολου αξιοπιστιας οργανισμους οπως οι οικοι αξιολογησης (αυτους ου εδιναν 3Α στην Λιμαν Μπραδερς ενα μηνα πριν την χρεοκοπια της), να αποδομουν την Ελληνικη οικονομια. Η ΕΚΤ επετρεψε στον Προβοπουλο να παιξει με τα ελληνικα ομολογα με εκεινη την ανεξηγητη αποφαση για το Τ+10 που επιδεινωσε την αγορα των κρατικων ομολογων επιτρεποντας να γινουν αντικειμενο αχρειας κερδοσκοπιας. Ενω στην συνεχεια επωφεληθηκε και η ιδια αγοραζοντας στην μιση τιμη ομολογα που τωρα απαιτει να πληρωθουν στο ολον κερδοσκοποντας διπλα.
  Ε.Ε και ΕΚΤ επιδεινωσαν την εικονα της χωρας παρεμβαινοντας στα στατιστικα της στοιχεια, διογκωσαν την αρνητικη εικονα με δηλωσεις και αποφασεις που ενισχυαν το αρνητικο κλιμα που με την σειρα του αυξανε την συσπιστια εναντι του κοινου νομισματος. Την ιδια πολιτικη ακολουθησαν σε Ιρλανδια και Πορτογαλια ενω συνεχιζουν με την Ισπανια την Κυπρο την Ιταλια και την Σλοβενια. Αληθεια ποτε τα τελευταια δυο χρονια η ΕΚΤ ή η Ε.Ε εδειξαν να θελουν να υπερασπιστουν το κοινο νομισμα;;
  Γιατι να μην συμπερανει κανεις οτι αντιθετα το χρησιμοποιουν ως οπλο για να δημιουργηθουν συνθηκες πολιτικης και οικονομικης κηδεμονιας και χειραγωγησης καποιοων ευρωπαϊκων κρατων απο αλλα;
  Δεν ξερω αν η πολιτικη επιλογη της κυβερνησης να υπερασπιστει το Ευρω με καθε κοστος ειναι η ορθη, τα οικονομικα μεγεθη ομως διαψευδουν τις προσδοκιες και τις επιδιωξεις της.
  Η ανεργια ειναι στο 25%, η υφεση για 5η χρονια στο 7,5% ενω η απομιωση του ΑΕΠ φθανει το 20%. Σε καμια περιπτωση το επενδυτικο κλιμα δεν εχει βελτιωθει, η ανταγωνιστικοτητα της χωρας εχει καταντησει κακογουστο αστειο ενω το Ελληνικο κρατος εμφανιζει φαινομενα διαλυσης που μονο πολεμος θα μπορουσε να προκαλεσει. Και ολα αυτα για να λεμε οτι το νομισμα μας ειναι το Ευρω που εμφανιζει οχι απλα μειωση στην καθημερινη λειτουργια της αγορας αλλα ελλειψη!!!! 14δις περαιτερω περικοπων ειναι χρηματα που αφαιρουνται ευθεως απο την πραγματικη οικονομια. Μια τετοια αποφαση οδηγει σε βραχυ χρονικο διαστημα την οικονομια μας σε πληρη, ουσιαστικη και καταστροφικη στασιμοτητα αφου πρακτικα η καταναλωση και με την σειρα της η παραγωγη θα παυσουν η θα μειωθουν στο ελαχιστο και σε μεγεθη που μονο αφρικανικες χωρες η οι χωρες των Βαλκανιων εμφανιζουν (μετα απο 10ετη πολεμο ομως). Το επιχειρημα πως η Ευρωπη αλλαζει και πως πρεπει να παραμεινουμε στο κοινο νομισμα (δηλαδη να σηνεχισουμε να εφαρμοζουμε την πολιτικη που ακολουθει αυτη την περιοδο η Ε.Ε και η ΕΚΤ) μακροχρονια θα μας ωφελησει θυμιζει μεταφυσικες προσδοκιες και αποκαλυπτει πως δεν υπαρχει ενα εθνικο σχεδιο και μια συγκροτημενη στρατηγικη που να ωφελει προτιστως την χωρα (Ενω οι δανειστες και οι εταιροι ο καθενας για λογαριασμο του εχει, βλεπε Γερμανια, Φιλανδια, Ολλανδια κ.α).
  Προσωπικα πιστευω οτι η πολιτικη της τροϊκας και η συνεχιση της δεν δικαιολογειται πλεον απο καμια στοχευση και καμια υποτιθεμενη "σωτήρια" παραμονη στο κοινο νομισμα που σε λιγες εβδομαδες θα ειναι δυσευρετρο.
  Δεν θα πρεπει να ληφθει καμια νεα δοση απο κανενα νεο η παλιο δανειο πριν η Ελληνικη κυβερνηση δεν απαιτησει την αλλαγη της φιλοσοφιας των δανειακων συμβασεων με προταγμα την ρητρα αναπτυξης και την αγορα απευθειας απο την ΕΚΤ των κρατικων ομολογων για ολες τις χωρες μελη. Με το χρεος αν συνεχισουμε ετσι να εκτοξευεται στο 171% το 2013 που το καθιστα και επισημως μη εξυπηρετουμενο, καμια νεα συμφωνια και κανενα νεο μνημονιο δεν θα πρεπει να γινει αποδεκτο πριν μπουν επι της ουσιας η βασεις για την βιωσιμη αναπτυξη της χωρας. Το ξεπουλημα της Δημοσιας περιουσιας σε αυτη την χρονικη στιγμη το μονο που καταφερνει ειναι να αφαιρει την δυνατοτητα του κρατους να σχεδιασει και να εφαρμοσει μια δικη του πολιτικη ανορθωσης της οικονομιας στην περιπτωση που τελικα οι ¨εταιροι" μας αποφασισουν να μας χρεοκοπησουν, οπως αλλωστε κανουν τα τελευταια δυο χρονια μεθοδικα.

 25. Nik avatar
  Nik 13/08/2012 14:08:25

  Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που μετατράπηκαν σε φάμπρικα για μερικούς ημέτερους να κόβουν εκατόευρα, γίνονται τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

  Αλλού υπάρχει το σύστημα Checklist όπου ο κατάλληλα εκπαιδευμένος δημόσιος υπάλληλος τσεκάρει ένα τετραγωνάκι δείχνοντας ότι το έργο πληροί τους εκ των προτέρων γνωστους όρους και η υπόθεση προχωρά. Αλλά με τέτοιο απλό σύστημα ξεβολεύονται τα οικολαμόγια.

  Η οικολογία έχει γίνει μέσο καταπίεσης και τροχοπέδη στην ανάπτυξη μιας χώρας που αφενός είναι η πιο αραιοκατοικημένη στην ΕΕ, αφετέρου έχει μόλις το 2 τοις εκατό της παραγωγής, δηλαδή δεν κινδυνεύει από καμία οικολογική καταστροφή αφού βιομηχανία δεν έχει, ενώ χρειάζεται επειγόντως επεδύσεις.

  Σε αυτό δεν μπορούμε να κατηγορούμε τους μεγάλους επενδυτές. Ισως, όπως έδειξε πρόσφατη μεγάλη τουριστική επένδυση, το λάθος τους είναι ότι ενδίδουν γρήγορα στον οικοεκβιασμό και τα "ακουμπάνε". Ο μικρός επενδυτής δεν έχει ανάλογη ευχέρεια και κόβεται. Η διόρθωση δεν είναι η μείωση του μεγάλου, είναι ο παραγκωνισμός του οικολαμόγιου.

  Ας τα ακούνε οι ειδικοί των Copy Paste μελετών.

 26. xp avatar
  xp 13/08/2012 14:10:29

  Συμφωνώ απόλυτα! Οι οικονομικές συνθήκες με τα νέα μέτρα θα είναι αντίστοιχες με της συνθήκες ανόδου του χίτλερ το 33.Απλά οι ελίτ ,η εντός ,νόμισε(το 2010) ότι ξεμπέρδευσε με την τρόικα,ότι θα φάει χοντρά σε μερικά χρόνια......Οτι όλοι θα πληρώνουν διόδια .....Δεν τους βγήκε ! Ηταν πιο μάγκες οι βόρειοι..Δυστυχώς γιατί το πληρώνουμε όλοι....Για να πάμε καλά θέλουμε κεφάλαια .Αυτό είναι το δύσκολο τώρα.Κεφάλαια! Μπορεί και να τα χάσεις ! Αλλο τοκογλυφικά δάνεια , άλλο κεφαλαια.Αλλο να πλακονώμαστε για την μετοχή της Εθνικής (στα λόγια) και άλλο να σηκώσεις λεφτά για να αγοράσεις μετοχές (με κίνδυνο να εξαερωθούν οι οικονομίες σου).Και όσο κατεβαίνουμε στο σπιράλ του θανάτου της οικονομίας τόσο περισσότερα κεφάλαια θα χρειάζονται (λόγω βλαβών που προκαλεί το μνημονιο) και τόσο περισσότερο επικινδυνο είναι το να επενδύεις στην οικονομία.Αρα ....

 27. Nik avatar
  Nik 13/08/2012 14:15:53

  Αρα ανακαλύπτουμε ότι επένδυση ίσον ρίσκο, αυτό που έπρεπε να ξέραμε αν πράγματι υπήρχε το εμπορικό "δαιμόνιο της φυλής" και άλλα πομπώδη που λεγόντουσαν κατά καιρούς.

  Αν δεν ρισκάρεις δεν κερδίζεις. Βασικός όρος από παλιά. Αλλά όχι να ρισκάρεις με χίλια βαρύδια στην πλάτη σου που βλέπουν κάθε δημιουργική προσπάθεια ευκαιρία να δέσουν το βαγόνι τους σε ξένη μηχανή και να ταξιδεύουν τσάμπα.

 28. avanti avatar
  avanti 13/08/2012 14:17:13

  Μάλλον κάποιοι θα ζούμε σε άλλη χώρα, ή σε αυτή τη χώρα σε άλλη διάσταση, δεν εξηγείται διαφορετικά γιατί εμείς να βλέπουμε μόνο ένα χρεοκοπημένο κράτος που οφείλει πέραν των 6 δις σε ιδιώτες και τα οποία αδυνατεί να εξοφλήσει, αδυνατεί να εισπράξει φόρους, παλαιούς και νέους, αδυνατεί να φυλλάξει τα σύνορα της χώρας, αδυνατεί να προστατέψει υγιεινομικά τους πολίτες του και ιδιαίτερα τους νέους και τους ανήμπορους όπως ορίζει το σύνταγμα, χρεοκοπημένες τράπεζες που αδυμονούν να πάρουν το πακετάκι των 25 δις εις υγείαν των κορόϊδων, εμπόριο και βιομηχανικός τομέας να κινούνται απλώς υπό το μηδέν, παγιδευμένο πολιτικό σύστημα που δεν του έχουν αφήσει ούτε μία χαραμάδα πρωτοβουλιών οι δανειστές, τελικά έχει νόημα αν είσαι χρεοκοπημένος με ευρώ ή με δραχμή? Δηλαδή τώρα η χρεοκοπία μας είναι πιό ευχάριστη?

 29. xp avatar
  xp 13/08/2012 15:04:06

  Για το παρελθόν είναι πολλοί οι υπεύθυνοι και φυσικά εμείς σαν σύστημα εχουμε την πρώτη ευθύνη ακόμη και εάν μας εξωθούσαν και τρίτοι σε αποφάσεις λάθος.Το θέμα είναι τι κάνεις από εδώ και πέρα.Ταμείο βέβαια πρέπει να γίνει χωρίς ταμπού όμως ,όπως λέει και ο Ψυχάρης,για να ξέρουμε με τι τύπους μιλάμε.Για να μπούμε στην ΕΟΚ κλείσαν πολλά εργοστάσια .Κάποτε είδα ,κατα λάθος μια ομιλία του ΑΓΠ στο Ρέθυμνο το 79 στο youtube.Τα είχε προβλέψει όλα.Αλλά οι λόγοι ήταν πολιτικοί .....Τέλος πάντων .Η ανόρθωση θέλει χρήμα ,πολύ χρήμα και ρυθμούς ανάπτυξης τρελλούς ! Αυτό είναι το πρόβλημα. Το να σου δώσουν κεφάλαια έχει ρίσκο και μεγάλο ρίσκο .Απλά πρέπει να μας που και οι βόρειοι τι ακριβώς επιθυμούν ,για να ξέρουμε και μεις τι θα κάνουμε......

 30. λαλακης avatar
  λαλακης 13/08/2012 15:12:45

  Μαγκες οι επιλογες πλεον ειναι δυο

  H Σφαζεις τους ΔΥ - εφεδρεια για 350.000 , καταργηση ειδ μισθολογιων διπλων συνταξεων κλπ ωστε η χωρα να μεινει στο ευρω και να μειωσει δραστικα τα ελειμματα

  Η πας δραχμη κυρησεις σταση πληρωμων προς πιστωτες οπως το εκουαδορ
  και ο,τι γινει.

  Μεσοβεζικες λυσεις δεν υπαρχουν , οι Βορειοι πειθαρχημενοι προτεσταντες
  δε δινουν αλλα λεφτα.

  • No Way avatar
   No Way @ λαλακης 13/08/2012 15:45:49

   Λαλακη μην γινεσαι αλλο ρεζιλι , αφου δεν το κατεχεις το αντικειμενο , τραβα διαβασε κανενα αρθρο να μορφωθεις τουλαχιστον


   h@@p://www.bankingnews.gr/texnikianalisiektheseis/item/54008-μετά-από-4-χρόνια-απομόνωσης-το-δντ-αναγνωρίζει-την-επιτυχή-διαχείριση-της-κρίσης-από-την-ισλανδία-–-συστήνει-στους-ευρωπαίους-να-πάρουν-μαθήματα-και-στους-επενδυτές-να-την-προτιμήσουν-λόγω-του-θετικού-outlook

   • λαλακης avatar
    λαλακης @ No Way 13/08/2012 17:41:41

    @ Νο Way

    Δεν καταλαβαινω που κολλαει η Ισλανδια με αυτα που γραφω , μιλησα για 2 επιλογες.
    Οχι για μια, Ευρω = Θεος κ μονοδρομος.
    Να μεινεις Ευρω και να μιμηθεις την Ισλανδια δεν γινεται.
    Επισης στην Ισλανδια χρεοκοπησε το τραπεζικο συστημα
    που εκτεθηκε σε τοξικα τραπεζικα προιοντα, δε χρεοκοπησε το δημοσιο .
    Η Ισλανδια εχει 330.000 πλυθησμο , λιγους μεταναστες
    που δεν ειναι μαυρο-πακιστανοι.
    Ειναι πειθαρχημενος λαος που με αξιοπρεπεια σταθηκε στη χρεοκοπια.
    Το βασικοτερο ισως ειναι πως ειναι Προτεσταντες
    και βασιζονται στην τιμιοτητα και τον αλληλοσεβασμο
    και οχι μαισεωνιστες ΟρθοδοξοΚαθολικοι,
    Το Θρησκευτικο θεμα ειναι βασικοτατο για να ερμηνευσεις μια κοινωνια - διαβασε Ραμφο.
    Η Ελλας εχει 9,5 εκατομ-τελευταια απογραφη- και
    2-3 εκατομ Πακιστανους Μαυρους Μπαγκλαντες
    Αν χρεοκοπησει επισημα η χωρα σκεψου τι χαμος θα γινει απο λαθρο στις πολεις.
    Μην παρομιαζεις τριτικοσμικες κοινωνιες τυπου Ελλαδας - Αιγυπτου με Βορειες Προτεσταντικες.
    Αλλα προβληματα αλλες αναγκες

    • anonymous avatar
     anonymous @ λαλακης 13/08/2012 23:19:16

     Ρε Λαλάκη, σωστά σου λένε. Το 80% των υπαλλήλων είναι στρατιωτικοί, αστυφύλακες, δάσκαλοι, γιατροί και νοσοκόμοι. 700.000 έβγαλε η απογραφή. Συνολικά τα κομματόσκυλα που υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση, Υπουργεία, Δήμους, Νομαρχίες κλπ. άντε να είναι 200.000. Από αυτούς άντε να διώξεις τους 100.000. Και πρόσεξε τα νούμερα είναι σκάρτα. Οι ΔΥ δεν είναι 700.000 είναι λιγότερο. Μέχρι τους 350.000 που λες έχουμε δρόμο ακόμη.

 31. Γιωργος avatar
  Γιωργος 13/08/2012 15:35:00

  Aρα λαλακη ο μονος που δεν μας δουλεψε ψιλο γαζι προεκλογικα ηταν το ΚΚΕ.Ασχετα αν συμφωνουμε η' διαφωνουμε με την πολιτικη του προταση.

  • λαλακης avatar
   λαλακης @ Γιωργος 13/08/2012 15:46:24

   @ Γιωργος

   Ακριβως ετσι ειναι. Το ΚΚΕ ειχε την ποιο καθαρη αποψη για το ευρω
   προτεινε καθαρη λυση -αμεση εξοδο. Σου λεει και αλλοι Ευρωπαιοι δεν εχουν ευρω πχ
   Μολδαβια. Και εχει σ αυτο δικιο.

   Το Συριζα τα μπερδευε -ετσι κι αλλιως δεν ειναι κομμα αλλα συνιστωσες και τασεις αναρχικων, κομμουνιστων, τροτσκιστων, γκει κλπ

   Η ΝΔ τα τα θολωνε ναι στο Ευρω αλλα επαναδιαπραγματαυση
   ξεροντας πως ειναι μονοδρομος η εφεδρεια.
   Το Πασοκ ηθελε να προτωγενη πλεονασμα απο φορους δηλ να πεθανει απο πεινα η μιση Ελλαδα για να σωθουν οι ΔΥ. Το κολπο του δεν επιασε
   12% και πολυ ηταν.

 32. akisenv avatar
  akisenv 13/08/2012 15:47:10

  Στην Ιταλια η προβληματισμος για το Ευρω και οι σκεψεις καθως και η επιχειρηματολογια για μια αποχωρηση απο αυτο δεν προερχονται αποκλειστικα απο την Αριστερα. Προερχονται κυριως απο την Ιταλικη αστικη παραγωγικη ταξη που βλεπει το τραπεζικο να μην της δινει κεφαλαια κινησης που εχει αναγκη, βλεπει τις εξαγωγες της να μειωνονται εναντι κυριως εναντι των γερμανικων που εχουν ολη την χρηματοδοτηση που χρειαζονται για να πλημμυρισουν την Ευρωπαικη αγορα, βλεπει την εσωτερικη αγορα να χανει μηνα με τον μηνα την αγοραστικη της δυναμη. Οι Ιταλοι επιχερηματιες κυριως στον παραγωγικο τομεα αντιλαμβανονται πως το Ευρω εχει μειωσει σημαντικα την ανταγωνιτικοτητα των προϊοντων τους ενω ταυτοχρονα εχει αυξησει το κοστος παραγωγης τους. Η επιχειρηματολογια τους ειναι απλη: "Αν οι Γερμανοι χειραγωγοντας το ευρωπαϊκο τραπεζικο συστημα μας πετανε εξω απο τις αγορες, τοτε θα πρεπει να αποδεσμευτουμε απο αυτο το τραπεζικο συστημα για να τους ανταγωνιστουμε."
  Σε καμια περιπτωση δεν μπορει κανεις να πει πως ο προβληματισμος των Ιταλων για το ευρω προερχεται απο καποια ακραια συνηστωσα του Συριζα η οι Ιταλοι ξημερωβραδιαζονται διαβαζοντας Λαφαζανη, Καζακη κ.α
  Εκτος αν και οι Ιταλοι και κυριως η επιχειρηματικη τους ταξη ανηκουν στην συμμορια της δραχμης...
  Το Ευρω δεν ειναι το "αγιο δισκοποτηρο" της Ευρωπης, η υπερασπιση του και του τραπεζικου συστηματος που μεχρι στιγμης δειχνει να ωφελειται αποκλειστικα απο αυτο, δεν αποτελει θεσφατο και δεν εξασφαλιζει καμια προοπτικη για την χωρα αν συνεχιστει η ιδια νομισματικη και πιστωτικη πολιτικη απο την Ε.Ε και την ΕΚΤ.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ akisenv 13/08/2012 18:25:46

   Τελικά είναι τόσο απλό;

   Οι Γερμανοί πλημμυρίζουν τις αγορές γιατί έχουν ποιοτική και ανταγωνιστική παραγωγή.
   Επιπλέον παράγουν προϊόντα υψηλής τεχνογνωσίας με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η μεταφορά της παραγωγής τους σε χαμηλού κόστους χώρες.
   Είναι δε γενικός κανόνας, υποτίμηση και αδύνατα νομίσματα να θέλουν οι αποτυχημένων προϊόντων παραγωγοί, δηλαδή οι εκάστοτε βιομηχανικές τάξεις /ομάδες.

  • gio avatar
   gio @ akisenv 13/08/2012 18:45:10

   Συμφωνω για το ευρω αλλα δεν ειναι ολα θεωριες επειδη δουλευα σε εισαγωγικη εταιρια τα Ιταλικα προιοντα μετα το 2004 δεν μπορεσαν να αντεξουν τον ανταγωνισμο, ηταν πανακριβα και χαμηλης ποιοτητας

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ gio 13/08/2012 18:54:21

    Ο μπερλουσκονισμός έκανε τρομακτική ζημιά στην Ιταλία. Η πολιτισμική αλλοίωση που προκάλεσε, έκανε ζημιά στο παραγωγικό ήθος και στην οικονομική ανταγωνιστικότητα.
    Δεν μπορεί να έχεις ανταγωνιστική οικονομία που στηρίζεται στα media, στην διαπλοκή του κράτους και των επιχειρηματιών με τις μαφίες και στα ...μοντέλα.
    Επιχειρηματίας ο "καβαλιέρε", επιχειρηματίας και ο Αουρέλιο Πετσέι: Είμαι ίσως παλιότερος και τον ξέρω. Σύγκρινέ τους και θα καταλάβεις...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ akisenv 13/08/2012 18:45:15

   Και στην Ιταλία - όπως στην Ελλάδα - υπάρχει ένα τμήμα της επιχειρηματικής αστικής τάξης κρατικοδίαιτο και παρακμιακό. Το τμήμα που πολιτικά εκπροσώπησε επάξια ο Μπερλουσκόνι και ο μπερλουσκονισμός, επί 2 σχεδόν δεκαετίες.
   Τώρα πληρώνουν τα επίχειρα. Και για να επιστρέψουν στον ...κολασμένο "παράδεισο" των δεκαετιών 1990 - 2000, ονειρεύονται ...λιρέττες. Ξέρετε, εκέινο το "σκληρό" νόμισμα με πολλά μηδενικά πρίν την υποδιαστολή !!!
   Αλλά η πλειοψηφία της Ιταλικής αστικής τάξης δεν είναι όπως της Ελληνικής. Δεν είναι αεριτζήδες μπερλουσκόνηδες, αλλά έχουν δημιουργικότητα, ανταγωνιστικότητα, επαφή με τις παγκόσμιες αγορές και νεωτεριστική ορμή. Θυμίζω μόνον την παράδοση που άφησε πίσω της η οικογένεια Ανιέλι, θυμίζω τον Αουρέλιο Πετσέι με Alitalia, Fiat, Innocenti, Montecatini, Olivetti και γιατί όχι, το Club of Rome.
   Αυτή η επιχειρηματική Ιταλία δεν ήταν επαρχιώτικη και παρακμιακή όπως των μπερλουσκονιστών, αλλά ύπεράσπιζε το Ιταλικό εθνικό συμφέρον όντας Ευρωπαική και παγκόσμια. Και είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει.

 33. xp avatar
  xp 13/08/2012 15:49:56

  Αμα γίνει αυτο που λέει ο λαλάκης αυτή την στιγμή τα οικονομικά δεδομένα δεν θα είναι στυλ 1933 όταν ο Χίτλερ πήρε την εξουσία θα είναι τα διπλά επί το δυσμενέστερο ... Πείτε μου πότε θα γίνει για να αγοράσω καλάσνικωφ.....

 34. xp avatar
  xp 13/08/2012 15:56:29

  Απλά akisenv εδώ στην Ελλάδα ο Δασκαλόπουλος είναι πρόεδρος των βιομηχάνων χωρις να είναι βιομήχανος πλέον , και το παρασιτικό κεφάλαιο καθορίζει τα πάντα......Τίποτε δεν είναι ταμπού σε τέτοια θέματα πλέον.Υπάρχουν για όλους κόκκινες γραμμές.

 35. Γιωργος avatar
  Γιωργος 13/08/2012 15:59:23

  xp Ωραια η ειρωνια σου,αλλα σκεψου πως ηταν η Ελλαδα πριν 2 χρονια.Δεν καταστροφολογω , αλλα μην νομιζεις οτι η ροδα της ιστοριας σταματησε.Εχουν να δουν πολλα τα ματια μας........

 36. gio avatar
  gio 13/08/2012 16:14:26

  Δημοψηφισμα αμεσα, ο λαος δεν ειναι ωριμος μονο οταν μας συμφερει, στην αγκαλια των ΗΠΑ και μαλιστα συντομα, δηλαδη προσδεση με το δολλαριο.

 37. xp avatar
  xp 13/08/2012 16:16:57

  Δεν το λεω απο ειρωνια,πολλοι φιλοι μου που θεωρησαν το 2010 το μνημονιο περιπου ως ευλογια ,νομίζοντας οτι θα διορθωθουν τα κακώς κείμενα, δεν έλαβαν μετρα και καταστράφηκαν.Τα μέτρα ήταν το ακριβώς αντίθετο της οικονομικης υγείας,συρρίκνωση.......(απολύσεις ,αποεπένδυση, χρηματα στο εξωτερικο κτλ) επειδή πίστεψαν τα αρχιλαμόγια.Φαντάσου τώρα !

 38. enas avatar
  enas 13/08/2012 16:27:23

  Ουτε η δραχμή ούτε το ευρώ μπορεί να είναι στόχος. Τα νομίσματα και η νομισματική πολιτική είναι ΜΕΣΟ. Κατα συνέπεια οι προτάσεις "κάνουμε τα πάντα για να μείνουμε στο ευρώ" ή "η δραχμή θα μας σώσει" είναι ΑΝΟΗΤΕΣ. Το θέμα είναι τη συγκεκριμένη στιγμή και υπο τις συγκεκριμένες συνθήκες τι σου...λύνει τα χέρια και πως ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΣΑΙ την κάθε περίπτωση ώστε να έχεις τις λιγότερες επιπτώσεις. Και φυσικά όπως όλες οι επιλογές στην οικονομία θα υπάρχουν ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ. Το θέμα -για μένα τουλάχιστον-είναι ποιοι θα είναι οι περισσότεροι

 39. akisenv avatar
  akisenv 13/08/2012 16:29:08

  Λενε και καταφερονται ολοι για το "κακο δημοσιο", ωραια οι κυβερνησεις των τελευταιων 2μιση ετων ανακαληψαν πως το δημοιο ειναι η πηγη ολων των κακων. Γιατην οικονομια της συζητησης, εστω λοιπον οτι για ολα φταιει το δημοσιο ενω ο ιδιωτικος τομεας λειτουργουσε σωστα και ηταν υγειης. Μπορει να μου πει κανεις μια αποφαση, μια! που να στηριζε η να βοηθησε η να ωφελησε τον ιδιωτικο τομεα ωστε να συνεχισει να δουλευει και να παραγει σωστα;
  Μια αποφαση που να αφορα αποκλειστικα τον ιδιωτικο τομεα της οικονομιας που να βοηθησε την ιδιωτικη οικονομια; Αν εξαιρεσει κανεις τις τραπεζες που απο νωρις και ολη αυτη την περιοδο εχουν βρεθει πισω απο ενα πολυ καλα χρηματοδοτουμενο και εξαιρετικα προστατευμενο πλαισιο λειτουργιας, ολοι οι υπολοιποι τομεις απλως καταστρεφονται. Ειτε ειναι παροχη υπηρεσιων, ειτε παραγωγη, ειτε εμποριο, ειτε κατασκευες.
  Οι πρωτοι που θα επρεπε να βρεθουν στον δρομο διαμαρτυρωμενοι ειναι οι Ελληνες επιχειρηματιες που βλεπουν τις επιχειρησεις τους να γινονται ερμαια της κρισης και των τραπεζων με τις τελευταιες να χρηματοδοτουνται σκανδαλωδως και να συνεχιζουν κανονικα να απαιτουν απο μια οικονομια που καταρρεει προς ωφελος τους.
  Ομως αυτη δεν ειναι αλλωστε η πολιτικη που ζητα και επιβαλει το μνημονιο και η τροϊκα;
  Σε οτι αφορα την κουβεντα για τις ΜΠΕ οποιος νομιζει πως η προτασια του περιβαλλοντος ειναι ο κυριως λογος ανασχεσης της επιχειρηματικης δραστηριοτητας και της μη αναπτυξης της οικονομιας απλα δεν ξερει τι του γινεται!!! Η Αυστρια η Ελβετια η Σουηδια Ο Καναδας που εχουν αυτηροτατο πλαισιο προαστασιας του περιβαλλντος γιατι εχουν ταυτοχρονα και αυξημενη βιομηχανικη η αλλη επιχειρηματικη δραστηριοτητα ακολουθοντας με αυστηροτητα τους περιβαλλοντικους ορους;
  Μην ψαχνεται εχθρους εκει που δεν υπαρχουν. Η Χωρα μας εχει ενα απο τα πλεον αξιολογα και σημαντικα φυσικα περιβαλλοντα του κοσμου με οικοσυστηματα μοναδικα με ειδη και οικοτοπους που δεν συναντονται πουθενα αλλου και αποτελουν κληρονομια των παιδιων μας. Η προστασια τους δεν ειναι εμποδιο στην επιχειρηματικοτητα ουτε την οικονομικη αναπτυξη. Ισα ισα που θα μπορουσε καλιστα να γινει αντικειμενο επιχειρηματικοτητας και οικονομικης δραστηριοποιησης με πολλαπλα ωφελη για τις τοπικες κοινωνιες και την οικονομια της πατριδας. Ορισμενοι ομως εχουν μεινει στην εποχη που κερδιζαν επιβαλλοντας και εφαρμοζοντας την λογικη "τσιμεντο να γινουν"....

 40. STEVE avatar
  STEVE 13/08/2012 17:21:23

  akisenv συμφωνώ με αυτά που γράφεις. Στην παραγματικότητα με επικοινωνιακά τρυκ προσπαθούν να ρίξουν την μπάλα αλλού.Είναι φυσικό σε μια χώρα από την στιγμή που δεν υπάρχουν επενδύσεις, που ουσιαστικά δεν υπάρχει παραγωγή ο ιδιωτικός τομέας να είναι διαλυμένος. Η διάλυση του ιδιωτικού τομέα καθιστά τον δημόσιο τομέα σαν ελεγκτικό μηχανισμό αλλά και σαν παροχή κοινωνικών υπηρεσιών άχρηστο.Θα πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο (αυτό έχει σχέση με πολιτική) η χώρα να μπει σε φάση παραγωγής.Να απαγκιστρωθεί από ΔΝΤ και μνημόνια που φέρνουν ύφεση και να μπει στις αγορές καθώς η συνταγή είναι λάθος (κάποιος το έλεγε αυτό).Τώρα αυτή την στιγμή που γράφουμε εκτελείται ένα οργανωμένο σχέδιο.Όποια κοινωνική ομάδα διατηρεί τα στοιχειώδη π.χ. αμοιβή περί των 1.000 € τα ΜΜΕ και το σύστημα την φέρνει ως προνομιούχα και αντιμέτωπη με την κοινωνική ομάδα των 900 € και ανάποδα, δημιουργώντας έτσι κοινωνικό αυτοματισμό και σταδιακή μείωση εισοδημάτων και ανεργία για όλους.Το πανηγύρι αυτό πρέπει να τελειώσει.Όσο γι αυτούς που θέλουν να λέγονται νεοφιλελεύθεροι κ.λ.π. θεωρώ ότι είναι αυτοί που έχουν το χρήμα σε ευρώ και μας ζαλίζουν σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για να σωθούμε και διάφορες άλλες μπούρδες , στην πραγματικότητα το πρόβλημά τους είναι να σώσουν την πάρτη τους. Για να υπάρχει νεοφιλελευθερισμός , κομμουνισμός, καπιταλισμός και οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να υπάρχει παραγωγή.Στην Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτα από αυτά, υπάρχει το μπάχαλο του ΔΝΤ (υποδούλωση) υπάρχουν οι περικοπές, η πείνα, η ανεργία, η φτώχεια και οι κοινωνικές αναταραχές που έρχονται, τα υπόλοιπα είναι λαλακίες

 41. Enzo avatar
  Enzo 13/08/2012 17:31:37

  θα ερθουν οι Αμερικανοι μετα και θα πηξουμε στο δολλαριο.

 42. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 13/08/2012 17:51:08

  Από τον ET:

  Παναγιώτης Κονδύλης:
  «Αν ο Ελληνισμός θέλει να επιβιώσει ως διακεκριμένη ταυτότητα, το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει θα ήταν να παράγει όσα τρώει. Δεν εννοώ διόλου κάποιαν οικονομική αυτάρκεια με την παλιά έννοια, αλλά την απαλλαγή από την πολιτική και την πρακτική του παρασιτικού καταναλωτισμού. Ένα βιώσιμο συλλογικό υποκείμενο οφείλει να εξάγει τουλάχιστον τόσα, όσα εισάγει, σ' έναν ανοικτότερο κόσμο. Ειδάλλως, είναι αναπόφευκτη η πτώση στα κατώτερα σκαλιά του διεθνούς καταμερισμού της εργασίας, η καταχρέωση και η πολιτικοστρατιωτική εξάρτηση. Τις τελευταίες δεκαετίες ο Ελληνισμός προχώρησε γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση. Η αναστροφή της απαιτεί γενναία παραγωγική προσπάθεια, προηγμένη τεχνογνωσία και ριζική θεσμική εξυγίανση, καθώς και ένα εκπαιδευτικό σύστημα εντελώς διαφορετικού επιπέδου».

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Μανιάτης 13/08/2012 18:51:47

   Αν ο Ελληνισμός θέλει να επιβιώσει ως διακεκριμένη ταυτότητα...

   Τό αυτονόητο καί αμείλικτο συμπέρασμα τού Παναγιώτη Κονδύλη καί κάθε εχέφρωνος ανθρώπου μέ τρία δράμια κριτική σκέψη, διέβλεπε καί διέγνωνε εδώ καί είκοσι χρόνια τήν αδήριτη ανάγκη απαλλαγής από την πολιτική και την πρακτική του παρασιτικού καταναλωτισμού. Αν ο Ελληνισμός ήθελε καί θέλει να επιβιώσει ως διακεκριμένη ταυτότητα.

   Τί πρότεινε, πρίν τήν κατάρρευση ο Κονδύλης;
   «Η αναστροφή της απαιτεί γενναία παραγωγική προσπάθεια, προηγμένη τεχνογνωσία και ριζική θεσμική εξυγίανση, καθώς και ένα εκπαιδευτικό σύστημα εντελώς διαφορετικού επιπέδου.»

   Κρίμα πού πέθανε τόσο νωρίς.
   Όλο καί κάτι πιό επίκαιρο θά πρότεινε στούς καιρούς τής κατάρρευσης.

   • Εύα avatar
    Εύα @ Ιαπετός 13/08/2012 19:35:50

    Κι αυτά, επίκαιρα μου φαίνονται..

   • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
    Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Ιαπετός 13/08/2012 19:57:29

    Αγαπητέ φίλε,υπάρχουν πολλοί εδώ μέσα που γνωρίζουν αρκετά καλά όλα αυτά που μας ταλανίζουν, υπάρχουν αρκετά κοφτερά μυαλά που θα μπορούσαν κάλιστα να εφαρμόσουν όλες αυτές τις συνισταμένες για να ανακάμψουμε ολοκληρωτικά.
    Πολύ απλά οι εξουσιαστές μας δεν το μπορούν το καλύτερο,πως το λένε..δεν το θέλουν..
    Και κάτι άλλο.Δυστυχώς δεν μπορούμε να δώσουμε στη σοφία εξουσία.
    Φαντάζεστε το Δαναό υπουργό παιδείας,εσένα υπουργό
    οικονομικών,τον Προφήτη υπουργό δικαιοσύνης,τον ΒΙΣ
    υπουργό δημόσιας τάξης,το Θείο υπουργό εσωτερικών,
    τον Πάρσιφαλ υπουργό εθνικής αμύνης,τον Ακενατον υπουργό υγείας?

    • Εύα avatar
     Εύα @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 13/08/2012 20:17:14

     Το βέβαιο είναι ότι ο Δαναός θα το έκανε Εθνικής Παιδείας, Θρησκευμάτων κι όλα τα υπόλοιπα..

 43. Enzo avatar
  Enzo 13/08/2012 17:51:48

  «Ειλικρινείς προσπάθειες για το 2013»

  Οι συνθήκες φέτος «δεν επιτρέπουν» μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, λέει η υπουργός Τουρισμού

  οπως καταλαβαινετε παιδες δεν παμε καθολου καλα.
  Αν δεν φανουνε αποτελεσματα του χρονου ( πρεπει να ειμαι ο μοναδικος που δινω τοσο μεγαλη ανοχη στην κυβερνηση Σαμαρα) το παιχνιδι εχει τελειωσει οριστικα.
  Ας μην κρυβομαστε αλλο.

 44. lornion avatar
  lornion 13/08/2012 18:57:44

  Αν ο Σαμαράς που γνώση και επιμονή έχει πετύχει στον στόχο του,η μάχη για την Ελλάδα θα κερδηθή.

 45. xp avatar
  xp 13/08/2012 18:58:09

  Τι γινεται Ιταλία ?"Ολοένα και περισσότερες κατασχέσεις και συλλήψεις ατόμων που προσπαθούν να βγάλουν κρυφά έξω από την Ιταλία χρήματα, κρύβοντάς τα στα παπούτσια, τα εσώρουχα, ακόμη και στα τσιγάρα τους πραγματοποιεί η φορολογική αστυνομία της Ιταλίας αφότου ξεκίνησε να χρησιμοποιεί ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ράτσας λαμπραντόρ στους ελέγχους της."Εδώ?

 46. STEVE avatar
  STEVE 13/08/2012 19:21:31

  Δεν υπάρχουν αποτελέσματα ούτε για του χρόνου ούτε για σήμερα οι αποφάσεις έπρεπε να παρθούν χθες και όχι από τραπεζίτες και υπαλλήλους τους αλλά από πολιτικούς.Γι΄ αυτό ήμασταν με τον Α.Σ..Για Στουρνάρα δεν γνωρίζαμε τίποτα.Όσο για την τακτική του Χότζα που ακολουθείται που είχε πει βάλε στο στενό σου σπιτάκι όλα τα ζώα...βγάλε την αγελάδα......να ζήσεις Χότζα μου ή αντίστοιχα βάλτε όποιο όνομα θέλετε, δεν πρόκειται να πει κανείς σε κανέναν πλέον.Θέλουμε άμεσα αποτελέσματα για τον απλό κόσμο ανοχή τέλος.

 47. λαλακης avatar
  λαλακης 13/08/2012 19:36:12

  Στο Ευρω θα μεινουμε οσο η κομματικη πελατεια δηλ οι ΔΥ , ειδ μισθολογια
  Δεκοτζηδες κλπ μενουν σχετικα αθικτοι.
  Μολις θιγουν οι θεσεις τους για τα καλα - κατι που αρχισε να γινεται
  βλ ΑΤΕ, επικειμενη πωληση ΕΛΤΑ ,ΟΠΑΠ κλπ , οι αντιδρασεις θα ειναι τετοιες
  απο πασοκ-δημαρ που βλεπω τον Αντωνη να πεφτει γρηγορα .

 48. Γιωργος avatar
  Γιωργος 13/08/2012 20:21:10

  Και εγω σου λεω λαλακη οτι αυριο πεφτει ο Σαμαρας.Ε,και????Και το ΠΑΣΟΚ επεσε σε δυο χρονια.....Νομιζεις ο Σαμαρας δεν γνωριζει οτι ειναι λιγα τα ψωμια του????Απλος η αστικη ταξη κερδισε λιγο χρονο ακομα....μεχρι να υποτιμηθουν τα παντα ,δηλ και η εργατικη δυναμη και η λαικη περιουσια,ωστε να εχει τελειωσει ολη η βρωμικη δουλεια.Δυστηχως λαλακη μου ξεχασαμε τη ταξη μας και αυτα που εγραψε ο Μαρξ 140 χρονια πριν!!!ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ!!!Τωρα ο καπιταλισμος βρυχατε και καταπινει τα παντα!!!Δεν υπαρχει μαγικη συνταγη!!!Για να επανεκκινησει το συστημα ,πρεπει να γινει καταστροφη κεφαλαιων!!!Τα γεγονοτα στη Βορεια Αφρικη και στη Μεση Ανατολη ,ειναι μονο η αρχη!!!ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΛΟ,ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΚΙΜΑ?????

 49. andreas avatar
  andreas 13/08/2012 21:11:02

  ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΤΟ ΔΝΤ ΕΔΩΣΕ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΤΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ

 50. λαλακης avatar
  λαλακης 13/08/2012 23:33:02

  Οι ΔΥ ειναι κοντα στο 1 εκ. και κατι μαζι με τις ΔΕΚΟ .
  60.000 απασχολει μονο η ΔΕΗ.
  700.000 ειναι οι μονιμοι που δε τους κουνα
  ουτε ο Χριστος.
  Πχ τις ΑΤΕ ειναι πλεον ιδ υπαλληλοι
  οπως και της Νεας Ολυμπιακης.
  Πρεπει πρωτα να καταργηθει η μονιμοτητα στο δημοσιο και υστερα ΟΛΑ
  γινονται .
  Ενναλακτικα εφαρμοζεται μαζικη εφεδρεια
  για να παρακαμφθει η μονιμοτητα.

  • anonymous avatar
   anonymous @ λαλακης 14/08/2012 13:32:33

   Λαλάκη η ΔΕΗ απασχολεί περί τους 13.000. Δεν είναι τα νούμερα αυτά που λες. Και ΔΕΚΟ πλέον δεν υπάρχουν. Ή έχουν πουληθεί ή έχουν κλείσει. Μόνο λίγο ΔΕΗ, λίγο ΕΛΤΑ και λίγο ΕΥΔΑΠ άντε και 2-3 άλλες ακόμη που ξεχνάω.
   Επίσης εκεί οι άνθρωποι παράγουν έργο και όχι ελλείμματα. Εξαίρεση τα ΕΛΤΑ τα οποία θα πουληθούν.

 51. λαλακης avatar
  λαλακης 13/08/2012 23:40:25

  Προσεξτε τι ειπε ο Κονδυλης:
  ''Ειδάλλως, είναι αναπόφευκτη η πτώση στα κατώτερα σκαλιά του διεθνούς καταμερισμού της εργασίας, η καταχρέωση και η πολιτικοστρατιωτική εξάρτηση.''

  Φοβερη Κουβεντα ,εκει οδηγηθηκε απο τους διορισμους στο δημοσιο , τις συνταξεις αγαμων θυγατερων και αλλα παλαβα αυτη η χωρα.
  Να πεινανε παιδια επειδη διοριζαν στο δημοσιο ασυστολα οι κυβερνοντες
  και μοιραζαν χιλιαδες ευρω στην πελατεια τους.
  Ζουμε απλα το χρονικο ενος προαναγγελθεντος θανατου
  Οταν δανειζεσαι για να κανεις διορισμους θα ερθει η ωρα της πληρωμης.

 52. λαλακης avatar
  λαλακης 13/08/2012 23:45:13

  Και οσοι φωναζουν για ανταγωνιστικη οικονομια , πρεπει ΠΡΩΤΑ να σταματησεις να χρεωνεσαι για να κανεις διορισμους στο δημοσιο δηλ
  πρωτα ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΥΕΣΑΙ.
  Τα υπολοιπα ερχονται . Πρωτα βαζεις ταξη

 53. Γιωργος avatar
  Γιωργος 14/08/2012 00:41:22

  λαλακη δεν δανειζονταν για να κανουν διορισμους.Δανειζονταν και δανειζονται ,για να ανακυκλονωνται τα κεφαλαια με καλυτερες συνθηκες για αυτα αυγατιζοντας τα κερδη οι τραπεζες.Δες ποιοι εχουν τις τραπεζες και θα καταλαβεις!!!Οι δημοσιοι υπαλληλοι ειναι το τυρακι.ΤΗ ΦΑΚΑ ΔΕΝ ΤΗ ΒΛΕΠΕΙΣ????

 54. Γιωργος avatar
  Γιωργος 14/08/2012 00:43:49

  Λαλακη παιδια πεινανε και στην Αφρικη!!!Εκει ποσους δημοσιους υπαλληλους εχει για να τους το χρεωσουμε!!!

  • λαλακης avatar
   λαλακης @ Γιωργος 14/08/2012 01:00:51

   @Γιωργο

   Στην Αφρικη να ξερεις δεν πεινανε ολοι, οι κρατικοι υπαλληλοι ζουνε
   σχετικα καλα.
   Πχ στη Ζιμπαμουε ο Μουγκαμπε διορισε στο κρατος μιλιουνια και
   καταχρεωσε τη χωρα, με αποτελεσμα να μην υπαρχουν λεφτα ουτε
   για χλωριωση του νερου!!
   Στη Ν Αφρικη το ANC διοριζει στο εκει δημοσιο με αποτελεσμα να πεινανε πλεον 1 εκ λευκοι!!
   Στο Καμερουν η γη ανοικει στο κρατος το οποιο μισθωνει σε μαυρους
   μεγαλοεπιχειρηματιες η πολυεθνικες εκτασεις οπου δουλευουν
   για 1 δολαριο τη μερα και πεθαινουν απο πεινα οι εργατες γης.
   Στην Αιθιοπια επισης η γη ανοικει στο κρατος, ΔΥ και κρατικοι
   αξιωματουχοι ζουν σα βασιλειαδες - το ιδιο και ο κληρος ,ομως
   τα παιδακια πεθαινουν σκελετωμενα απο πεινα.
   Σου εδωσα μερικα στοιχεια για να καταλαβεις οτι η πολιτικη του χρεωνω τη χωρα για να διοριζω στο δημοσιο και να μοιραζω προνομια
   οδηγει σε ανθρωπιστικο ολεθρο και στο ΔΝΤ.
   Να φανταστεις οτι η Ζιμπαμπουε -παλια Ροδεσια ηταν υπο τους λευκους ο σιτοβωλωνας της Αφρικης και καταντησε υπο τον αριστερο
   Μουγκαμπε τριτικοσμικη εξαθλιωμενη χωρα.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Γιωργος 14/08/2012 01:07:08

   Έχει καί πολλούς καί καλοπληρωμένους.
   Κάποιοι πρέπει νά πληρώνονται καλά, ώστε νά φροντίζουν νά μήν αλλάζει τίποτα στό σύστημα. Αυτή είναι η δουλειά τους καί τό κάνουν μέ περισσό ζήλο.

   Είναι τά ποσοστά πού παίρνουν από τούς διεθνείς τραπεζίτες.
   «Δανειζονταν και δανειζονται ,για να ανακυκλονωνται τα κεφαλαια με καλυτερες συνθηκες για αυτα αυγατιζοντας τα κερδη οι τραπεζες.Δες ποιοι εχουν τις τραπεζες και θα καταλαβεις!!!Οι δημοσιοι υπαλληλοι ειναι το τυρακι.ΤΗ ΦΑΚΑ ΔΕΝ ΤΗ ΒΛΕΠΕΙΣ????».

   Σχεδόν σωστά τό έγραψες.
   Τό τυράκι είναι γιά τούς δημόσιους υπαλλήλους.
   Η Φάκα είναι γιά τά παιδιά πού πεθαίνουν από τήν πείνα.
   Τά υπόλοιπα πού πεινάνε είναι απλώς τά «προνομιούχα».

   • λαλακης avatar
    λαλακης @ Ιαπετός 14/08/2012 01:17:55

    @ Ιαπετος
    Δε διαφωνω μαζι σου .
    Απλα η Αριστερα στην Αφρικη εγινε οχημα για να εκμεταλλευονται διαφοροι αλητες την ανθρωπινη ζωη
    ειτε εγχωριοι ειτε ξενοι .
    Πχ η πτωση του Απαρτχαιντ στη Ν Αφρικη οδηγησε τη
    χωρα στην εσχατη εξαθλιωση και εγκληματηκοτητα
    με οχημα το Αριστερο ANC .
    Γιατι να μην νοικοκυρευονται οι κοινωνιες οπως η Γερμανια αλλα να γινονται σαν την Αγκολα.

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ λαλακης 14/08/2012 01:33:27

     Μά δέν είχα τήν εντύπωση ότι διαφωνείς.

 55. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 14/08/2012 02:22:29

  Μόνο λακωνικά διατυπωμένες σκέψεις, γιατί η ώρα είναι προχωρημένη:
  1. Έχουμε διπλό πρόβλημα: Δημοσιονομικό και ανταγωνιστικότητας. Στα πλαίσια του ευρώ, το πρώτο λύνεται με περικοπές μεγέθους και δαπανών του κράτους, αλλά μας χώνει βαθύτερα σε ύφεση. Το δεύτερο με "εσωτερική υποτίμηση", που δεν πρόκειται ποτέ να πετύχει στα πλαίσια ελεύθερης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.
  2. Είναι αλήθεια ότι, ο πελατειακός κομματισμός προσβλέπει στην δραχμή για την σωτηρία του -όσοι "νογάνε" τουλάχιστον, γιατί οι περισσότεροι είναι απλά διψασμένα ζωντόβολα. Αλλά, αν δεν απαλλαγούμε από όλους αυτούς, πράγμα δύσκολο πλέον, η δραχμή (η δυνατότητα υποτίμησης, δηλαδή) είναι και ο μόνος τρόπος για να μετριάζουμε τις επιπτώσεις της παρουσίας τους επί της εθνικής μας οικονομικής ανταγωνιστικότητας.
  3. Οι "οικονομικοί κύκλοι" είναι καταξιωμένη θεωρία, αλλά, εξ ορισμού, για οικονομίες ΜΕ νόμισμα και τελωνεία. Χωρίς αυτά, μπορεί η πτώση να παραταθεί επί ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.
  4. Μόνη ελπίδα μας εντός ευρώ, είναι η δραστική (30%) υποτίμησή του, αφού τα περισσότερα προϊόντα μας έχουν "δολλαριακούς" ανταγωνιστές. Οι "Γερμανοί" όμως δεν θέλουν, γιατί δεν πουλάνε τιμολογιακή ανταγωνιστικότητα, αλλά "brand name". Η πτώση του ευρώ δεν θα φέρει αντίστοιχη άνοδο των πωλήσεών τους, ενώ θα ανέβει το χρέος τους και το κόστος των εισαγωγών τους.
  5. Δεν καταλαβαίνω το δέος, μπροστά στην πιθανότητα της δραχμής. Για εμένα, με τον δεδομένο πολιτικό θίασο, το δίλημμα γίνεται: Μια τσέπη άχρηστα χαρτιά, ή μια τσέπη άδεια;

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ ΠΗΛΕΑΣ 14/08/2012 23:57:17

   Μια τσέπη άχρηστα χαρτιά, ή μια τσέπη άδεια;

   Η ουσία προφανώς είναι πως δεν υπάρχουν γιατροσόφια.

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ Μανιάτης 15/08/2012 00:01:05

    Μια τσέπη άχρηστα χαρτιά, ή μια τσέπη άδεια;

    Έχει διαφορά.
    Στήν μιά περίπτωση κουβαλάς αναίτια περιττό βάρος.
    Στήν άλλη όχι.

 56. Μιχάλης Σ.Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ.Βάρδας 14/08/2012 13:18:48

  Eγκαταλείψαμε τελείως άκριτα το ΕΘΝΙΚΟ μας νόμισμα (την δραχμή) που ήταν
  ΔΙΚΟ μας και δεν μας στοίχιζε τίποτε και υιοθετήσαμε ένα άλλο νόμισμα ΞΕΝΟ , που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ και γι αυτό πρέπει να το αγοράζουμε προκειμένου
  να μπορούμε να επιβιώνουμε, στην τιμή που εκάστοτε θα καθορίζουν αυτοί που
  μας το πουλάνε.

  Τόσον η παραμονή στο ευρώ , όσον και η επιστροφή στην νέα δραχμή είναι
  διαδικασίες βασανιστικές και επώδυνες. Πρέπει με ψυχραιμία και με βάση
  το εθνικό συμφέρον , να επιλέξουμε την λιγώτερο επώδυνη διαδικασία !

  Συγχαρητήρια κύριε akisenv γιά τις σχολιογραφικές αναλύσεις σας .
  Προχωρούν ένα βήμα μπροστά μία ουσιαστική συζήτηση !!

 57. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 14/08/2012 13:24:39

  Δικό ΣΑΣ ήταν αγαπητέ το πληθωριστικό νόμισμα, και το κάνανε οι πολιτικοί σας εκπρόσωποι ό,τι εσείς θέλατε .
  Ποτέ δεν ήταν δικό ΜΑΣ.
  Τώρα βέβαια δεν έχετε δικό ΣΑΣ. Στην αναμπουμπούλα βρήκατε ευκαιρία να μυξοκλαίγεστε που δεν μπορείτε ΕΣΕΙΣ να καθοριχετε την τιμή του, όπως στα παλιά χλιδάτα χρόνια.
  Ότι είναι για σας "εθνικό", για μας είναι αντεθνικό.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Ο Θείος 14/08/2012 19:07:25

   Ωστόσο, Θείε μου, το κατάντημα της δραχμής δεν δικαιολογεί το σάλτο μορτάλε στο ευρώ, με σικέ στοιχεία υπέρ των "άλλων".
   Μας έβαλαν, ψοφοδεείς, σε μπρα-ντε-φερ με τον Καμπαφλή (αν τον θυμάσαι...). Και μας έπεισαν (τους καράβλαχους) να το ζητωκραυγάζουμε! Το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο και αφού υπολήπτεσαι τους "κύκλους" της κλασσικής θεωρίας, δεν μπορείς να αποστείς από την υπόλοιπη. Λογικά, λοιπόν (βλέπε και το σχετικό με την αναγκαία κάθαρση μετά την καταστροφή εδάφιο, στην "Αυγή" του Νίτσε), τώρα ζητούμε, κάποιοι, τις κεφαλές των υπολόγων επί πίνακι. Πολύ είναι, για μια τέτοια καταστροφή;
   Η μόνη μας ελπίδα για παλινόρθωση εντός ευρώ, θα ήταν να ΜΗΝ είναι ελεύθερη η αγορά. Αλλά, τότε, δεν θα είμασταν καν μέλος της ΕΕ (πές'την ΕΟΚ, ακριβέστερα), όπερ άτοπον.
   Το λούκι είναι βαθύ και τα πόδια μας και κοντά και δεμένα....

 58. Mιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Mιχάλης Σ. Βάρδας 14/08/2012 20:05:06

  Ο αναγνώστης της ιστοσελίδας με το ψευδώνυμο " Ο Θείος " θα ώφειλε να είναι
  ευπρεπέστερος στον σχολιασμό του ή να σιωπά. Προφανώς δεν έχει αντιληφθεί
  τον κεντρικό πυρήνα της συζήτησης . Ο αναγνώστης " Πηλέας " επιχειρεί να
  τον συνετίσει . Δεν γνωρίζω αν θα τα καταφέρει .

  Αγαπητέ " Θείε " ,

  Με το ΔΙΚΟ ΣΑΣ ευρώ επτωχεύσαμε !
  Δεν επτωχεύσαμε με την "αντεθνική μας" δραχμή .

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Mιχάλης Σ. Βάρδας 14/08/2012 23:49:00

   Δεν πτωχεύσαμε λόγω ευρώ, αλλά λόγω ηθικής κατάρρευσης που προκάλεσε το "σοσιαλιστικό" πάρτυ των τελευταίων 30 ετών.

   Η μετατροπή μιας υγιούς, εργατικής και παραγωγικής κοινωνίας σε δημοσιουπαλληλίσκους και «αρακτούς» υπό την καθοδήγηση μιας διεστραμμένης πολιτικής ηγεσίας.

   Είτε με ευρώ είτε με δραχμή το τέλος θα ερχόταν.

 59. Γιωργος avatar
  Γιωργος 14/08/2012 21:14:35

  Λαλακη στην Αφρικη στις χωρες που ανεφερες οτι οι εκτασεις γης ειναι δημοσιες,εκανες λαθος!!!Ειναι δημοσιες μεν ,ομως εκχωρουνται στις διεθνεις πολυεθνικες εταιριες τροφιμων!!!Αρα υπαρχει συνεργασια μιζας και απανθρωπιας μεταξυ της ντοπιας πολιτικης καστας και του διεθνους κεφαλαιου.Τωρα αυτο τι μου θυμιζει ,τι μου θυμιζει????Θα το θυμιθω οταν περασω τα διοδια......Ξερεις λαλακη ,σιγα-σιγα θα μπουν και στις εκτασεις μας!!!!Οσο δε ,θεωρουμε την αριστερα υπευθυνη, ακομα και για τη πεινα στην Αφρικη,τοτε αυτο θα ερχετε και πιο κοντα......

 60. Μιχάλης Σ.Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ.Βάρδας 15/08/2012 20:51:41

  Kύριε "Μανιάτη" ,

  Λόγω του ευρώ επτωχεύσαμε μέσα σε λιγώτερο από 10 χρόνια, και σήμερα,
  παρά τα μεγάλα λόγια διαφόρων ευρωλάγνων, δεν διαφαίνεται κανένα φως στη
  σκοτεινή σήραγγα της κρίσης χρέους του κοινού μας νομίσματος.

  Με την δραχμή εζήσαμε 55 μεταπολεμικά χρόνια, χωρίς να πτωχεύσουμε.

  Αν δεχθούμε την άποψη ότι γιά την πτώχευσή μας δεν φταίει το ευρώ , αλλά
  το ελληνικό "πάρτυ" των τελευταίων 30 ετών, θα πρέπει να είμαστε σε θέση
  να εξηγήσουμε πού οφείλονται οι κρίσεις χρέους της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας
  της Ισπανίας σήμερα , και , της Ιταλίας, του Βελγίου και της Σλοβενίας αύριο .

  Μήπως και εκεί είχανε 30-ετές "πάρτυ" ;

 61. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ 16/08/2012 22:01:12

  "Φρούδες ελπίδες" η σωτηρία του ευρώ.
  Μετά από κάμποσα χρόνια όταν το ευρώ θά 'χει παντελώς αποδομηθεί, οι ευρωλάγνοι θα στέκονται σα "χαμένοι" μπροστά στις χίμαιρες που βασίστηκαν και οι οποίες σήμερα διαλύουν εκ βάθρων την ελληνική κοινωνία!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.