#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/05/2012 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα, άμεσα!Ιδού τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα: Παρά τα πολλά μπλα μπλα, η χώρα θα τα καταφέρει με τις άμεσες πληρωμές της.

Όποιος και αν είναι στο τιμόνι της, θα δεχτεί τηλεφωνήματα από τους Merkel, Lagarde, και Draghi, που θα προειδοποιούν για την παγκόσμια «σφαγή» που θα επέλθει αν δεν γίνουν οι πληρωμές αυτές. Πράγματι, τα ποσά είναι μεγάλα, και θα μπορούσαν να προκαλέσουν πτώση στα παγκόσμια χρηματιστήρια έως και 5%.

Παράλληλα, οι Hollande και  Obama θα ενθαρρύνουν λίγο τους Έλληνες, δεσμευόμενοι για βοήθεια με ευνοϊκότερους όρους, εν ευθέτω χρόνω, πείθοντάς τους να πληρώσουν τις δόσεις που επίκεινται… για το καλό όλων.

Έτσι, οι πληρωμές θα γίνουν, και θα επιτραπεί στην Ελλάδα να χαλαρώσει λίγο όσον αφορά στις απαιτούμενες απολύσεις υπαλλήλων. Ούτως ή άλλως, η λιτότητα έπαψε να είναι δημοφιλής, και έτσι θα επιτραπεί σε οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση προκύψει, να σώσει την εικόνα της.

Το βασικότερο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, αλλά όχι απαραίτητα βάσει του αρχικού σχεδίου. Οι μέτοχοι θα πρέπει να μπουν στην άκρη. Οι τράπεζες θα πρέπει να κρατικοποιηθούν, οι μέτοχοι να χάσουν λεφτά, και οι καταθέτες να πάρουν εγγυήσεις για τα χρήματά τους. Κανονικά οι ομολογιούχοι θα έπρεπε να είναι αυτοί που χάνουν, αλλά επειδή είναι ντόπιοι, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα απ όσα θα έλυνε. Μια επιμήκυνση όμως του χρέους θα έκανε καλό.

Μια πετυχημένη κρατικοποίηση θα χρειάζονταν ελάχιστα χρήματα, και θα έδινε τον έλεγχο στον ελληνικό λαό. Αν όντως συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα αυξάνονταν η πίεση για πώληση των ασθενέστερων ιταλικών και ισπανικών τραπεζών, αφού θα επικρατούσε ο μιμητισμός.

Μια άλλη απαραίτητη κίνηση θα ήταν οι σοβαρές διαπραγματεύσεις με την ΕΚΤ, η οποία έχει φερθεί άσχημα αναφορικά με την Ελλάδα. Η ΕΚΤ κερδίζει πολλά από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, και υπάρχουν τρόποι που θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθεί τουλάχιστον κατά €12.5 δισ το χρέος αυτό. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως παρά τα μεγάλα λόγια για διάσωση, τεράστια ποσά θα δανείζονταν στην Ελλάδα στα επόμενα χρόνια, μόνο και μόνο για να ξοφληθεί η ΕΚΤ. Για αυτό και η Ελλάδα θα κερδίσει πολλά, αν χάνοντας λίγα κέρδη η ΕΚΤ, μπορέσει να μειώσει το χρέος, να μειώσει τα ετήσια επιτόκια, και να παρατείνει τις ωριμάνσεις ομολόγων της.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ξαναδεί και το όλο  ζήτημα της λιτότητας από την αρχή, με την βοήθεια του Hollande. Αν βοηθήσει και η ΕΚΤ, ακόμη καλύτερα. Τα όποια μέτρα λιτότητας πρέπει να παραταθούν στο μέλλον, και κάτι τέτοιο θα ικανοποιήσει και τους Γερμανούς, (μπορεί να εξευμενίσει  και τις αγορές ομολόγων). Μόνο έτσι θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να ανακάμψει και να καταστεί βιώσιμη.

Με όλα τα παραπάνω, ο ελληνικός λαός κερδίζει. Αυτοί που χάνουν είναι οι μέτοχοι των τραπεζών, αλλά δεν πειράζει. Επίσης, χάνει και η ΕΚΤ, αλλά αυτή θα πρέπει να θυμάται ότι δεν υπάρχει με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος. Έτσι δεν είναι;

Η Γερμανία θα κρατήσει τα προσχήματα, αφού  η λιτότητα θα συνεχίσει να ισχύει, απλά θα αλλάξουν λίγο οι λεπτομέρειες. Το ΔΝΤ δεν χάνει πολλά.

Όλα αυτά δεν λύνουν τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά της επιτρέπουν να ανασάνει. Η όποια νέα κυβέρνηση θα έχει πετύχει ουκ ολίγα, έτσι ώστε η έξοδος από το ευρώ να μην φαίνεται ως μια ελκυστική επιλογή. Μπορεί να αναβληθεί, και να σχεδιαστεί και καλύτερα.

Κανένας δεν ξέρει το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά μάλλον η χώρα δεν πάει για χρεοκοπία σύντομα.

 

Του Peter Tchir

http://www.businessinsider.com/this-is-what-happens-in-greece-2012-5

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. HOOLIGAN avatar
  HOOLIGAN 10/05/2012 10:48:33

  ΝΑ ΤΟ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΑΡΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ HOOLIGAN 10/05/2012 11:54:00

   Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει!
   Ή δίψασε ο φάντης και ήπιε ρετσινόλαδο.

 2. ilektro77 avatar
  ilektro77 10/05/2012 10:55:57

  Η ζωή στην Ελλάδα πρίν το 2008 είχε έναν συγκεκριμένο ρυθμό γιατί η χρηματοδότηση των εξόδων της ήταν απρόσκοπτη. Ξαφνικά της είπαν ότι δεν είναι σε θέση να την χρηματοδοτούν άλλο. Αναγκάστηκε να αναζητήσει χρηματοδότες ώστε να μην εκθέσει τους εταίρους της αλλά και για να συνεχίσει να ζεί όπως ζούσε. Οι εταίροι της ξέκοψαν ότι μπορεί να συνεχίσει να ξοδεύει όπως ξόδευε γιατί πλέον έγιναν οι χρηματοδότες της. Αυτή είναι η αλήθεια και καλό θα ήταν να την χωνέψετε και να μην πλανάσθε από τον κάλπικο λόγο της αριστεράς.

 3. akismaria avatar
  akismaria 10/05/2012 11:45:08

  Αν η «παγκόσμια σφαγή που θα επέλθει» δεν είναι διαπραγματευτικό χαρτί, τότε καληνύχτα σας. Επιτέλους, διαπραγματευτείτε!!! Κι αν δεν μπορείτε πείτε τους μόνο αυτό «έχω έναν λαό που περιμένει το τσαφ για να σας τινάξει στον αέρα»

 4. Zame avatar
  Zame 10/05/2012 12:51:52

  ο δανειστης αν δεν ειναι υγιεστατος δεν αποδιδει στον αιωνα των αιωνων..
  ..ουτε με ανασες.. ουτε με φιλια ζωης..
  γιαυτο εχει και το πανω χερι..
  & οχι ο δανειστης..

  Μηπως ειρθε η ωρα Να ανεβάσουμε τον δειχτη νοημοσυνης μας..
  παρασυροντας & τον ποιοτικό πήχη..γενικοτερα..
  (ισως να υπαρχει"αντικειμενικη" δυσκολια λογο.. προτερου βιου..)
  και να "μεταφερει το πειραμα" που υφίσταται & υπόκεινται στον ηθικο και φυσικο αυτουργο του..
  γιατι το
  (φτου απτολας & σκουντήματα στην πιθαμή σου δεν έχει αλλο ..καηκε)

  ο κραυγαλεα ένοχος παραλογισμός όχι μόνον επιπόλαια αυθαδιάζει..κουνώντας και το δάκτυλο μάλιστα..
  (ισως απο την δεσποζουσα θεση που βρεθηκε..
  λογο της ανοχης μιας μεθοδευμενης ανθεκτικότητας)

  αλλά διεκδικεί και την νομιμοποίηση των ανομημάτων του
  ..τιμωρώντας τον ορθολογισμό..& τους οπαδους του.

  και μετά ψαχνόμαστε γιατί εμφανίζονται ακραίες καταστάσεις
  ..ούτε καν ως "εκμεταλλεύσιμο διαπραγματευτικό χαρτι"..
  γιατι σημερα το στερνη μου γνωση να σε ειχα πρωτα δεν λειτουργει πλεον..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.