#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/02/2013 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να ξεφύγουμε από τη διαχείριση της μιζέριαςΤου Κώστα Ροδινού

Ώρες-ώρες αισθάνομαι ότι η χώρα έχει εγκλωβιστεί σε μια αδιέξοδη μάχη  όπως οι, κατά Καβάφη, Τρώες. Περιμένει το μοιραίο ή μια κάποια λύση που θα δοθεί από .....κάποιους άλλους! Αρκετοί  Υπουργοί δίνουν την εντύπωση ότι  ....αυτοσχεδιάζουν. Έτσι, χωρίς πρόγραμμα. Και στη συνέχεια προσπαθούν να μαζέψουν τα ...ασυμμάζευτα! Άλλοι πάλι, απλώς εκτελούν οδηγίες της τρόϊκας!  Και ο χρόνος τρέχει.

Πολύ φοβούμαι ότι η  Κυβέρνηση:

- αντί να σχεδιάζει το μέλλον, με όραμα, διαχειρίζεται την καθημερινότητα με το ανάλογο αποτυχημένο μοντέλο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ποτέ κανένας δεν ξεπέρασε την καθημερινότητα, χωρίς έναν μεγάλο στόχο. Γιατί χωρίς μεγάλους στόχους, τα μικρά και ασήμαντα, ανάγονται  σε  μεγάλα. Για να δικαιολογείται ο χρόνος που επενδύεται στη λύση τους.

-αναλώνει πολύτιμες δυνάμεις σε μια άχαρη αντιπαράθεση  με το χτες, που δίνει τις τελευταίες και απέλπιδες μάχες οπισθοφυλακής,  για να διατηρήσει κεκτημένα, το  κόστος των οποίων φόρτωσε στις πλάτες των πολλών. Όμως, όποιος αντιμετωπίζει το αύριο με όρους τους χτες, χάνει και το σήμερα και το αύριο. Γιατί στα νέα προβλήματα δεν κάνουν οι παλιές συνταγές.

-φθείρεται σε άγονες συζητήσεις  με οργανωμένες μειοψηφίες οι οποίες θέλουν τη χώρα αιχμάλωτη γιατί μόνον έτσι έχουν λόγο ύπαρξης. Για την κατάρρευση της οικονομίας μας τεράστια ευθύνη φέρουν και τα τρία, κατά τον Α. Παπανδρέου, «βάθρα της δημοκρατίας»! Ουδείς είναι άμοιρος ευθυνών. Δεν έχετε παρά να διαβάσετε την τελευταία Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

-επιμένει σε μια λογιστική διαχείριση της κρίσης, όταν είναι πλέον πανθομολογουμένως αποδεκτό ότι η συνταγή που εφαρμόστηκε είναι λάθος. Και όταν επιμένεις στο λάθος, τότε διαπράττεις ακόμα μεγαλύτερα λάθη και επιδεινώνεις το  πρόβλημα, αντί να το επιλύνεις.

-ανέθεσε σοβαρά ζητήματα, όπως αυτό των αποκρατικοποιήσεων, στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή  ένα κλειστό κογκλάβιο «τεχνοκρατών» και «golden boys», που  δεν έχουν καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση και δεν είμαι βέβαιος ποια συμφέροντα εξυπηρετούν. Για το δημόσιο συμφέρουν, ας μου επιτρέψετε να έχω κάποιες αμφιβολίες, αν κρίνω από την Κασσιόπη και το IBC. Ό,τι και να λέει η τρόϊκα. την περιουσία του ελληνικού δημοσίου δεν μπορεί να τη διαχειρίζεται κανένας άλλος παρά μόνο η εκλεγμένη κυβέρνηση. Όχι το ...ημιαυτόνομο κρατίδιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Tέλος, οι άλλοι κυβερνητικοί εταίροι (δηλαδή ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), ενώ  θέλουν να έχουν  λόγο στη χάραξη της πολιτικής και δυσανάλογο μερίδιο στο μοίρασμα των κυβερνητικών αξιωμάτων, όταν έρθει η ώρα της απόδοσης ευθυνών, αίφνης  ενθυμούνται πως έχουμε ....«κυβέρνηση Σαμαρά» και αυτές  καταλογίζονται στον Πρωθυπουργό. Χώρια, που στα δύσκολα, βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω! Δεν νοείται στήριξη της κυβέρνησης a la card πολύ δε περισσότερο είναι επικίνδυνο η κυβερνητική πολιτική (άρα η πολιτική της χώρας) να χαράσσεται με το μάτι στις εσωκομματικές ισορροπίες των εταίρων.

Στο δια ταύτα:

Πρώτον: Αφού η συνταγή της τρόϊκας ήταν λάθος και διέλυσε την οικονομία μας, η Ελλάδα  έχει ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να απαιτήσει «επανόρθωση ζημιών», αλλά κυρίως να ζητήσει  νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με έμφαση στην ανάπτυξη. Αρκετά με τη λιτότητα. Δεν οδηγεί πουθενά. Το λένε όλοι. Δεν πρέπει να σιωπούμε εμείς. Και η ώρα είναι τώρα, που ομολογούν το λάθος. Σε λίγους μήνες, πάλι  θα φταίμε  εμείς που δεν πιάσαμε...άπιαστους στόχους.

Δεύτερον, από τη στιγμή που το πρόγραμμά της απέτυχε, η τρόϊκα δεν νομιμοποιείται να  επιβάλλει τις απόψεις της σε καίρια ζητήματα. Αυτό που έγινε με τους μισθούς του ΤΧΣ, για παράδειγμα, αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία. Δεν γίνεται μια πτωχευμένη χώρα να πληρώνει μισθούς των 215 χιλιάδων ευρώ ετησίως. Κάποιοι πρέπει να προσγειωθούν στην πραγματικότητα.

Τρίτον, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, οφείλουν  να αντιληφθούν ότι έχουν ακριβώς τις ίδιες ευθύνες μ’ εκείνες της ΝΔ. Άρα δεν μπορούν να είναι εντός, εκτός και επι τα αυτά. Και καλόν είναι να το θέσει ως προϋπόθεση ο Πρωθυπουργός, στον επικείμενο ανασχηματισμό να τους ζητήσει να συμμετάσχουν με προβεβλημένα και πολιτικά στελέχη.

Τέταρτον, υπουργοί και άλλοι  κυβερνητικοί αξιωματούχοι  (σε επίπεδο ΔΕΚΟ) που αποδείχθηκαν κατώτεροι του αναμενομένου και δεν μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, επιβάλλεται να αντικατασταθούν για να δοθεί μια ευκαιρία σε πρόσωπα που έχουν μεγαλύτερη διάθεση. Ενδεχομένως μεγαλύτερη μαχητικότητα και φρέσκες ιδέες.

Πέμπτον, μεγάλα τμήματα της κοινωνίας έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Όποιος, δεν το βλέπει, είτε ζεί σε άλλη χώρα, είτε εθελοτυφλεί.  Κάτι πρέπει να γίνει μ΄ αυτούς τους ανθρώπους. Δεν αρκεί η λογιστική....ευημερία της κεντρικής κυβέρνησης. Αυτό το βουβό ποτάμι της οργής, δεν θα παραμένει για πολύ καιρό έτσι, χωρίς  απτή ελπίδα. Και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα αρκεί μια σπίθα...

Έκτον,  ο πρωθυπουργός έπρεπε να έχει ήδη θέσει την ατζέντα των τολμηρών συνταγματικών  και θεσμικών αλλαγών για την Ελλάδα του αύριο. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, όσο υπάρχει και δίνει μάχες επιβίωσης αυτό το αποτυχημένο μοντέλο διακυβέρνησης, που μας έφερε εδώ, δεν έχουμε ελπίδες να βγούμε από την κρίση. Ανάσες θα παίρνουμε μόνο και παρατάσεις.

Συμπέρασμα: Το πρόβλημα της χώρας δεν λύνεται με ....μερεμέτια. Απαιτείται μια  λύση μακράς πνοής. Ένα εθνικό σχέδιο, με άλλα λόγια, για το ποια Ελλάδα θέλουμε για τις επόμενες γενιές. Γιατί διαφορετικά πορευόμαστε στα τυφλά. Με την παραδοσιακή ελληνική στρατηγική του ...βλέποντας και κάνοντας. Και συνήθως ούτε βλέπουμε, ούτε κάνουμε...Και ύστερα, αρχίζουμε να ψάχνουμε για εχθρούς.

Καιρός, να  συνειδητοποιήσουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι ασήμαντο μέγεθος, διαθέτει και εφεδρείες. Την όποια λύση, έχουμε καθήκον να τη βρούμε εμείς. Να μην την επαιτούμε από τους ....εταίρους μας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δώρα Γκανούλη avatar
  Δώρα Γκανούλη 09/02/2013 08:38:15

  Καλημέρα Κώστα!
  Δυστυχώς είναι κοφτερά τα μαχαίρια και μαλ(θ)ακές οι γροθιές.....

 2. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 09/02/2013 08:59:46

  Βλέπω ότι ο καθαρός αέρας της επαρχίας αναζωογονεί το πνεύμα. Τοξοβολείς κατευθείαν στο κέντρο. Καλημέρα.

  • Νεράκι avatar
   Νεράκι @ Γιάννης Φαίλτωρ 09/02/2013 15:22:18

   "Τοξοβολείς κατευθείαν στο κέντρο".

   Μη λες τέτοια, μη λες τέτοια για τοξοβόλους, μερες που 'ναι!!!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 10/02/2013 10:10:47

   Καλημέρα Γιάννη!
   Κρύβε λόγια!

 3. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 09/02/2013 09:05:52

  Το κείμενο αυτό γράφτηκε πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το νέο προϋπολογισμό της ΕΕ. Δυστυχώς, ο νέος προϋπολογισμός έχει τη σφραγίδα της λιτότητας. Δεν γίνεται σε καιρούς ύφεσης, να περιορίζονται οι δαπάνες. Ομως, παρ' όλα αυτά ο Πρωθυπουργός φαίνεται κατάφερε τα μέγιστα και αυτό αναμφίβολα αποτελεί επιτυχία για τη χώρα.
  Οσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να κάνει κριτική, πριν ακόμα κλείσει η συμφωνία, ήθελα να ρωτήσω, ποιός κατά τη γνώμη τους ήταν ο στόχος που είχαν θέσει πριν απο τις διαπραγματεύσεις; Τι ποσό , δηλαδή, θα ήταν ικανοποιητικό; Γιατί η πρόταση Μπαρόζο έδινε στην Ελλάδα, 11,2 δις και ο Πρωθυπουργός, πέτυχε 16.3. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα επεδίωκε;
  Για να ξέρουμε για τι μιλάμε και να κάνουμε τις συγκρίσεις μας.

 4. Γιάννης Αυλακιώτης avatar
  Γιάννης Αυλακιώτης 09/02/2013 09:54:07

  και όμως κύριε ροδινέ μερεμέτια προτείνεται.

 5. ΠληβειοΠατρίκιος avatar
  ΠληβειοΠατρίκιος 09/02/2013 10:32:24

  Πόσες φορές πρέπει να ειπωθούν οι κραυγαλέες αλήθειες κ. Ροδινέ;
  Αποτέλεσμα δεν βλέπουμε. Λογική εξήγηση δεν υπάρχει.....
  Μόνοι μας μιλάμε τελικά;

  • klik avatar
   klik @ ΠληβειοΠατρίκιος 09/02/2013 13:52:06

   δυστυχώς

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΠληβειοΠατρίκιος 10/02/2013 10:10:13

   Δια της ....επαναλήψεως η μάθηση!

 6. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 09/02/2013 11:19:04

  Καλημέρα,ἐκτός ἀπό τό ὅτι δέν θά ἔπρεπε νά ἀναθέσουν στό ΤΑΙΠΕΔ τό θέμα τῶν ἀποκρατικοποιήσεων,τήν εὐθύνη αὐτοῦ τοῦ Ὀργανισμοῦ τήν ἀνέλαβε ξένο στέλεχος.Ἄρα δέν εἶναι ἡμιαυτόνομο κρατίδιο,ἀλλά ἀρκοῦντως αὐτόνομο..

 7. ASTHR avatar
  ASTHR 09/02/2013 11:20:43

  Τουλάχιστον ο Σαμαράς "κάνει μερεμέτια" (σύμφωνα με τη δυσμενέστερη θεώρηση). Γιατί, ουδείς άλλος προτείνει κάτι διαφορετικό ...εκτός απ' τους σοσιαλιστικούς-κομμουνιστικούς "παραδείσους" του κρατισμού!!!!!

 8. Γκόνης avatar
  Γκόνης 09/02/2013 11:30:19

  Καλημέρα,
  Σοβαρό & σωστό άρθρο κατά τη γνώμη μου που τελευταία δεν βλέπουμε πολλά,
  εν αντιθέσει με πολλά "επικοινωνιακά" κατά ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ το ψηφίσαμε, οπότε δεν χρειάζετε να παραβιάζονται "ανοιχτές πόρτες". Η κυβέρνηση κυβερνάει, αυτήν ψηφίσαμε & απο αυτήν περιμένουμε λύσεις. Εαν δεν μπορεί να τις βρεί, τουλάχιστον ας μαζέψει τον Στουρνάρα να μην μας εκνευρίζει & ας ξυπνήσει τον Χατζιδάκη.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Γκόνης 09/02/2013 16:02:10

   Ὁ Μητσοτάκης εἶστε;

 9. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 09/02/2013 12:25:18

  Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο...

 10. DI.KO avatar
  DI.KO 09/02/2013 13:39:49

  Καλό θα ήταν να διαβάσει κανείς και το άρθρο του Νότη Παπαδόπουλου στα ΝΕΑ σήμερα (Αιχμές). Υπάρχουν ευκαιρίες και ελπίδες αλλά και η αδυναμία της κυβέρνησης συνολικά να τις εκμεταλλευτεί ανάλογα.
  Σωστός κ. Ροδινέ. Αλλά για να αποφευχθούν τα μερεμέτια καιρός είναι να επεξεργαστούν και να ανακοινώσουν επίσημα ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Όχι μόνο λόγια και προοπτικές για τα επόμενα χρόνια. Άμεσα. Πρέπει επιτέλους να αφήσουμε την ευθυνοφοβία, την γραφειοκρατία και την αδράνεια που μας κατέχει από τότε που γίναμε κράτος και να ασχοληθούμε σοβαρά με την ανάπτυξη. Πρέπει να βγει ο ΑΣ και να μιλήσει στους πολίτες εξηγώντας τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Όχι 15 σημεία. Φτάνουν 5 μόνον. Για να καταλάβει ο κόσμος περί τίνος πρόκειται μέσα σ' όλον αυτόν τον κυκεώνα ανακοινώσεων, γεγονότων και εξαγγελιών.

  • Νεράκι avatar
   Νεράκι @ DI.KO 09/02/2013 15:28:19

   "Πρέπει να βγει ο ΑΣ και να μιλήσει στους πολίτες εξηγώντας τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Όχι 15 σημεία. Φτάνουν 5 μόνον. Για να καταλάβει ο κόσμος περί τίνος πρόκειται μέσα σ’ όλον αυτόν τον κυκεώνα ανακοινώσεων, γεγονότων και εξαγγελιών".

   Α, γεια σου!!!

 11. νεφέλη avatar
  νεφέλη 09/02/2013 14:11:18

  Πολύ σωστές επισημάνσεις, το θέμα είναι γιατί δεν εισακούγονται....

  Αν αληθεύει, ότι, μόλις άκουσα στον Αυτιά, πως θα ισχύσει για ακόμη μία χρονιά το χαράτσι, τότε δικαιώνεται η κοτσαμπάσικη φορομπηχτική αρπαχτική του Βενιζέλου (που τον οδήγησε στο 5%) και υποβαθμίζεται η λογική του Αντώνη για δικαιότερη φορολόγηση στα ακίνητα, περισσοτέρων με λιγότερη συνεισφορά. Ας γινει έστω αποδεκτή η πρόταση της αλφα μπανκ για εξίσωση της συνεισφοράς στο χαράτσι με τον φόρο για την ακίνητη περιουσία, για τα έτη 2011, 2012 κι αν θέλουν για 2013...

  Αλλιώς κύριε Ροδινέ μας, ότι κι αν λέτε, όσο κι αν βυθιζόμαστε στο χάος και την ανυπαρξία από περικοπές και φόρους, δεν θάχει τέλος η συρρίκνωση αυτή..... μέχρι να εξαφανιστούμε!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ νεφέλη 10/02/2013 10:11:56

   η δική μας η ...δουλειά, είναι να τα λέμε! Και να ελέγχουμε!

 12. GIANNIS avatar
  GIANNIS 09/02/2013 15:21:41

  Διαβάζω...''σωστές παρατηρήσεις''''μπράβο κ.Ροδινέ''''το μαχαίρι και η γροθιά'' και άλλα τέτοια ωραία που θα μπορούσαν να μπούν στον μελλοντικό Επιτάφιο της Γενιάς μας!
  Κρατάω απο το άρθρο τη φράση ''ανάγκη για μεγάλο στόχο''.
  Όποιος εμπνεύσει Μεγάλο Στόχο στη χαμένη γενιά μας Τώρα και όχι αύριο, με ανθρώπους Εκτός και όχι εντός συστήματος και με ρήτρα παραδειγματικής τιμωρίας Ολων και όχι μερικών κλεπτοκρατών, θα ηγηθεί της ημιθανούς χώρας.
  Δείτε ποιό κόμμα πληρεί τις περισσότερες προυποθέσεις και ας καταλάβουμε γιατί γιγαντώνεται κάθε μέρα...
  Καί όταν νιώσει αρκετά δυνατό και προτάξει το ΄Μεγάλο Στόχο οι νέοι πολυμαθείς-κακόμοιροι-άμαχοι Έλληνες θα παραδόσουμε τη κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία στα χέρια του με ''ικανοποίηση'' οτι πράττουμε ορθά...Τιμωρία! Ποινή! Στόχος!
  Οπότε κ.Ροδινέ τελικά μάλλον όλοι δουλεύουνε για αυτόν που έρχεται και εμείς εδώ απλά φλυαρούμε...εκτός εάν ο κ.Σαμαράς κοιτάξει Τώρα προς τις ερχόμενες γενιές άμεσα και ουσιαστικά και όχι δια ''ρομαντικών εκπροσώπων'' του...
  Συγχαρητήρια για το άρθρο σας και σττο antinews καθώς φαίνεται οτι ενηλικιώθηκε

  • Νεράκι avatar
   Νεράκι @ GIANNIS 09/02/2013 15:31:00

   @και σττο antinews καθώς φαίνεται οτι ενηλικιώθηκε

   Συγνώμη, αλλά από πότε διαβάζεις το αντινιούζ, γκαρντάση;

   • Νεράκι avatar
    Νεράκι @ Νεράκι 09/02/2013 16:00:37

    ΟΚ, δικαιολογημένος.

    Πάντως, πληροφοριακά, το αντινιούζ υπήρχε από το 2007. Γκουγκλάρισε κανένα άρθρο του παλιό, να έχεις σφαιρική άποψη, αγαπητέ Giannis...

 13. Nik avatar
  Nik 09/02/2013 15:26:24

  Η Ελλάδα είναι χώρα χωρίς νευρικό σύστημα, δηλαδή σύστημα συλλογής πληροφοριών για τον ίδιο της τον εαυτό. Τρανό παράδειγμα το ότι δεν ξέραμε πόσους δημοσίους υπαλλήλους έχουμε. Η μη συλλογή πληροφοριών για την ίδια τη χώρα είναι διαρκές σκάνδαλο και περνιέται στο "ντούκου" από τους πολιτικούς που δεν μπορούν να κατανοήσουν την σημασία και αξία δεδομένων για την ίδια την χώρα. Αν δεν ξέρεις τι είσαι και που βρίσκεσαι πως θα μπορέσεις να σχεδιάσεις τι θα γίνεις και που θα πας;

  Και βέβαια ακολουθεί η δημιουργία κρατικής μηχανής. Διότι αυτό που έχουμε ότι και αν είναι δημόσια διοίκηση σίγουρα ΔΕΝ είναι. Χωρίς αυτά τα βασικά εργαλεία δεν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος, όποιος και αν είναι στο τιμόνι.

 14. ΝΠ avatar
  ΝΠ 09/02/2013 15:46:09

  εύστοχος.καίριος κ.Ροδινέ.
  Να προσθέσω και την εξής διάσταση.
  Η νεολαία,παρά τα αντιθέτως λεγόμενα,σιωπά.... δε δρά.
  ποιος θα την εμπνεύσει;
  Πώς; χωρίς στόχους;
  Είναι ηλίου φαεινότερον,
  ότι,αν κινηθεί,
  θα αλλάξουν δραματικά οι συσχετισμοί.
  Προς τα πού;

 15. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 09/02/2013 16:36:35

  Συμφωνούμε, κύριε Ροδινέ. Λέτε τα αυτονόητα.
  Γιατί, όμως, δεν μπορούμε ούτε τα αυτονόητα να υλοποιήσουμε;

 16. Δαρείος avatar
  Δαρείος 09/02/2013 16:43:01

  Κύριε Ροδινέ,

  όσο υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν τέτοια άρθρα, με συγκεκριμένες προτάσεις και με πίστη σε ένα Όραμα για μία νέα Ελλάδα, που έχει φύγει μπροστά και αφήνει το παρελθόν να τρώει τις σάρκες του μόο του, ευελπιστώ σε ένα καλύτερο αύριο για τη γενιά μου αλλά κυρώς για τη γενιά των παιδιών μου.
  Ειλικρινά, εύχομαι αλλά και επιζητώ να είστε κι εσείς ανάμεσα σ'αυτούς που θα βάλουν τα οροθέσια της Ελλάδας της επόμενης εικοσαετίας.
  Κατά παράφραση αυτού που είπε κάποιος το 2004 θα γράψω: "Όραμα, όραμα, όραμα".

 17. Queen In Black avatar
  Queen In Black 09/02/2013 16:54:37

  ''Ό,τι και να λέει η τρόϊκα. την περιουσία του ελληνικού δημοσίου δεν μπορεί να τη διαχειρίζεται κανένας άλλος παρά μόνο η εκλεγμένη κυβέρνηση. Όχι το …ημιαυτόνομο κρατίδιο του ΤΑΙΠΕΔ.''
  Ούτε αυτό δεν τολμάμε να απαιτήσουμε. Την κυριαρχία επί της Εθνικής περιουσίας μας. Άρα; ..... Τι μένει;

  • σταρατα avatar
   σταρατα @ Queen In Black 09/02/2013 21:17:16

   Τουλάχιστο θα απαλλαγούμε απο το φόβο μη μας τα πάρουν οι Τούρκοι...

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Queen In Black 10/02/2013 01:06:12

   Σωστά, και να την χειρίζεται η εκλεγμένη κυβέρνηση ως είθισται, ως ξεφραγο οικο ανοχής. Και χωρίς συνέπειες.

   • Queen In Black avatar
    Queen In Black @ Μανιάτης 10/02/2013 09:11:47

    Αν δεν πρέπει να διαχειρίζεται την κρατική περιουσία η Ελληνική κυβέρνηση (όποια η ....σοφή πλειοψηφία επιλέγει), τότε αγαπητέ Μανιάτη, τι προτείνετε; Γιατί με τον ''κανένα'', τίποτε δε μπορεί να προχωρήσει.
    Το ιδανικότερο βέβαια, θα ήταν να υπάρχει διακομματική συνεννόηση και συμφωνία. Ακόμη καλύτερα, δημοψηφίσματα, όπου ο λαός και πραγματικός ιδιοκτήτης, να αποφασίζει για το τι μέλλει γενέσθαι. Δεν ξέρω όμως αν το επιτρέπει η υπάρχουσα νοοτροπία των κομμάτων, και μάλλον δεν υπάρχει ούτε κι ο χρόνος ώστε ν΄ακολουθήσουμε τόσο υψηλών απαιτήσεων διαδικασίες.

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ Queen In Black 10/02/2013 09:55:04

     Αγαπητέ Qeen in Black, υπάρχουν τρόποι ορθής, αποτελεσματικής και έντιμης διαχείρησης του ζητήματος.
     Αν υπάρχει βούληση, λύσεις υπάρχουν. Γνωρίζουμε όλοι σε τι τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και τι πλιάτσικο έχει γίνει.
     Ως πολίτες ρωτάμε γιατί! Δεν υπάρχουν έστω αστικές ευθύνες;
     Πρόκειται για εθνικό ζήτημα κι ως τέτοιο δεν πρέπει επί ουδενι να είναι αρμοδιότητας στενού κυβερνητικού κύκλου. Γνωρίζουμε τι αυτό σημαίνει.
     Και βέβαια πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο και την αρμοδιότητα διακομματικής επιτροπής.
     Το επιχειρησιακό σκέλος να υλοποιείται με σαφή νομικό πλαίσιο.
     Το πρόβλημα είναι πως ακόμη και σήμερα οι πολιτικοοικονομικές ελίτ της χώρας επιμένουν να συμπεριφέρονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

     • Queen In Black avatar
      Queen In Black @ Μανιάτης 10/02/2013 11:16:36

      Συμφωνούμε απόλυτα. Μόνο που οι τοκογλύφοι πιέζουν, εκβιάζουν και περιμένουν σαν τα κοράκια ώστε να επωφεληθούν (προσπαθώντας να προωθήσουν τα συμφέροντα που υπηρετούν). Αυτό είναι το πρόβλημα. Διαφορετικά, λύσεις υπάρχουν και διακομματική συνεννόηση, πιστεύω πως θα μπορούσε άνετα να επιτευχθεί.

     • Queen In Black avatar
      Queen In Black @ Queen In Black 10/02/2013 11:23:02

      Η αυτοκρατορία - παντοδυναμία του ΤΑΙΠΕΔ να αυθαιρετεί πάντως, να παρακάμπτει την εκλεγμένη Ελληνική κυβέρνηση και τη θέληση του Ελληνικού λαού, είναι απαράδεκτη.

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Queen In Black 10/02/2013 11:43:22

      Και βέβαια είναι απαράδεκτη. Επιπλέον, προκύπτει και θέμα αδιαφάνειας.
      Είμαστε και σε αυτό το ζήτημα στην παγίδα της κατάρρευσης.

 18. panas avatar
  panas 09/02/2013 17:22:00

  Μια "λεπτομέρεια" που συνεχώς ξεχνιέται. Το κράτος σε επίπεδο υψηλών και μεσαίων στελεχών είναι κατα πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ. Καί σίγουρα δεν είναι αυτά τα στελέχη οι υγιείς δυνάμεις της σοσιαλοδημοκρατίας στη χώρα μας...
  Ένα μικρό μέρος είναι γαλάζιο και μάλιστα όχι το καλύτερο τμήμα της "συντηρητικής" παράταξης, ενω οι πιο χαμηλόβαθμοι βαδίζουν προς το λιμάνι του ΣΥΡΙΖΑ .
  Όλοι αυτοί, είναι και οι βασικοί υπαίτιοι για άπειρες λαμογιές και για την χρεοκοπία της χώρας. Για τα τριτοκοσμικά σχολεία και νοσοκομεία μας. Για την διαφθορά στη δικαιοσύνη και στο στράτευμα...

  Με όλους αυτούς δεν πρόκειται κανείς πρωθυπουργός να καταφέρει να δώσει προοπτική στη χώρα. Ψευτικές ελπίδες μόνο...
  Αν δεν γίνει ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα ικέτες θα μείνουμε και θα περιμένουμε μάταια την ελεημοσύνη από την κεντρική ευρώπη. Θα τους παρακαλάμε να μας δείξουν πως θα κυβερνήσουμε, στο δρόμο που χάραξε ο ΓΑΠ...

  • σταρατα avatar
   σταρατα @ panas 09/02/2013 21:18:32

   ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟΣ!!!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ panas 10/02/2013 10:12:46

   δυστυχώς, έχετε δίκιο!

 19. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 09/02/2013 17:22:19

  Μήπως πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην ονομασία, από το “ηγετική ομάδα” σε “ομάδα του ηγέτη”, ώστε τελικά όλοι να αξιολογηθούν?

 20. Queen In Black avatar
  Queen In Black 09/02/2013 17:23:24

  Μπορούμε να το πούμε κι έτσι :

  ''Το ρόλο μας τον διαλέξαμε οι ίδιοι εμείς – την πρώτη μέρα
  που διστάσαμε να πάρουμε μια απόφαση ή που σταθήκαμε εύκολοι
  σε μιαν αναβολή.

  Όλα όσα αρνηθήκαμε – αυτό είναι το πεπρωμένο μας. ''
  Τάσος Λειβαδίτης

 21. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 09/02/2013 22:20:36

  Αντιλαμβάνομαι ότι παγιώνεται ένα τεράστιο διαπιστωτικό χάσμα μεταξύ όσων ομιλούμε δια «κουτσοδουλειές και μερεμέτια» (που, για να συνεχίσω τον Παπαδιαμάντη, φέρνουν «περισσότερα παράπονα και δυσαρεσκείας, παρά κέρδη και εισπράξεις») και όσων ισχυρίζονται ότι έχουν γίνει πελώρια άλματα προς τα εμπρός.

  • Τιγράνης avatar
   Τιγράνης @ Τιγράνης 09/02/2013 22:52:13

   Και για να μην κρυβόμαστε, μέχρι τώρα για πολλούς το χάσμα γεφυρώνει η αξία του πρωτομάστορα της υπόθεσης. Το πρόβλημα είναι ότι όσο συνεχίζεται το βάδην και κάποιοι εξακολουθούν εκνευριστικά να μπαίνουν γκολ χωρίς τη μπάλα, νομοτελειακά κάποια στιγμή οι, ας τους πούμε, σκεπτικιστές θα αρχίσουν να αμφισβητούν τις θέσεις και τις προθέσεις του ίδιου του αρχιτέκτονα - άρα και τη χρεία ζεύξης με το σινάφι των μυθικών αλτών της πολιτικής.

 22. Delta Lamda avatar
  Delta Lamda 09/02/2013 22:48:46

  Κωστα, πολυ καλος οπως πάντα... η πίστωση ομως στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό έχει παρέλθει... δεν νομίζεις? καιρός δεν είναι να αφήσουμε την διακριτική κριτική μέσα απο τα αρθρα και τα σχόλιά μας και να αρχίσουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους?
  Ποιός μιλούσε πρώτος για το φάρμακο και την λάθος συνταγή που σκοτώνει? Ποιός έλεγε οτι όταν επιμένεις στο λάθος, τότε διαπράττεις ακόμα μεγαλύτερα λάθη και επιδεινώνεις το πρόβλημα, αντί να το επιλύνεις?
  Μήπως ο πρωθυπουργός? Και τώρα που θα μας βγει και απο πάνω το ΔΝΤ, γιατί ο πρωθυπουργός δεν σηκώνει το ανάστημά του να εφαρμόσει έστω και καθυστερημένα τις πολιτικές του Ζαππείου 1, 2 και 3?
  Πριν τις εκλογες μας βομβάρδιζαν για την καταστροφή που θα μας εβρισκε αν βγούμε απο την ΕΕ και το ευρω. Κυριότερο επιχείρημα, εκτος απο το οτι θα μεινουμε απο τρόφιμα, καυσιμα, φάρμακα, κλπ., ηταν οτι θα έλθουν τα λαμόγια και οι φοροφυγάδες που εβγαλαν τα λεφτά τους εξω, να αγοράσουν τα καλύτερα "φιλέτα" και τις όποιες περιουσίες μας για ενα κοματι ψωμι.
  Οπως βλέπεις, σε λίγο καιρό ετσι οπως πάμε, η πλειοψηφία του λαού ουτε τρόφιμα θα μπορεί να αγοράσει, ουτε καυσιμα, ουτε φάρκακα, κλπ. Και μια παροιμία λέει οτι οταν καιγεται το σπίτι του γείτονα, η φωτιά δεν θα αργησει να φτάσει στο δικό σου...
  Κι επειδή δεν έχει φτάσει ακόμα και στο δικό μας μένουμε απλοι παρατηρητές στο πρόβλημα και στις επιπτώσεις που ερχονται σαν να μην μας αφορά...
  Σε πληροφορώ λοιπον οτι λαμόγια και οι φοροφυγαδες με τα λεφτά έξω είναι πλεόν γνωστοί και δεν θα ρισκάρουν να εκτεθούν περισσότερο ανοίγοντας νεα μετωπα. Αυτοί που έρχονται ήδη (οχι θα έλθουν) να αγοράσουν τα καλύτερα "φιλέτα" και τις όποιες περιουσίες μας για ενα κοματι ψωμι, ειναι οι ξένοι. Ενδεικτικά σου λεω οτι φίλος μου εβγαλε στο σφυρί εξοχικό σε νησί καταγωγής του για 250 χιλ. Οι διαπραγματευσεις του ξεκινησαν με Γερμανό ενδιαφερόμενο τον Αυγουστο και κατέληξαν μόλις αυτές τις μέρες στα 150 χιλ. Ο φίλος μου, που δεν ειναι κανενα λαμογιο ή ΔΥ παρα ενα μικρομεσαίος επιχειρηματίας, το σκοτωσε στο 40% της πραγματικής του αξίας (ειχε ξεκινησει να το φτιάχνει με μεράκι απο το 2007 και καταφερε να το ολοκληρωσει το καλοκαιρι του 2011 και του κοστισε 350 χιλ.). Στο ερωτημα γιατι το εκανε μου ειπε για να μην το κατασχέσουν οι πιστωτές του!
  Δυστυχως φίλε μου κάθε μέρα που περναει θα έχουμε όλοι μας ανάλογα παραδείγματα για να μην πω οτι πολλοι απο εμας θα βιωσουμε τα ιδια...
  Αφου λοιπον αυτά που υποτιθενται οτι θα ηταν η καταστροφή που θα μας εβρισκε αν φευγαμε απο την ΕΕ και το ευρω, τα βιωνουμε σιγα-σιγα και μαθηματικά θα τα υποστούμε στο maximun και μάλιστα σε συντομο χρόνο, μηπως ειναι η ωρα να επαναφέρουμε το θέμα της εξοδου και της επιστροφής στο εθνικό νομισμα παίρνοντας εμεις οι ιδιοι τις τύχες στα χέρια μας?

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Delta Lamda 10/02/2013 10:20:54

   καλημέρα,
   όπως γνωρίζεις, εγώ ήμουν εναντίον της εντάξεως της χώρας μας στην ΟΝΕ. Για πολλούς λόγους, ο βασικότερος εκ των οποίων ήταν οτι μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν είχε την πολυτέλεια να παραιτηθεί ενός ισχυρού όπλου, όπως το νόμισμά της.
   Επι πλέον, από τότε φώναζα ο,τι δεν έγινε καμιά προετοιμασία και δυστυχώς αντικαταστήσαμε το ευρώ το ...κατοστάρικο. Εξ ού και η ακρίβεια.
   Μετά ήρθαν τα χαμηλά επιτόκια, ο άκρατος δανεισμός, οι πολυτέλειες της Ολυμπιάδας και η φούσκα.
   Η συζήτηση για την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είναι τεράστια και δεν μπορεί να γίνει με κραυγές.
   Δεν τη θεωρώ και πανάκεια. Για να είμαι ειλικρινής.
   Τα αρνητικά είναι προφανή. Και θα κρατήσουν χρόνια. Και τα όποια θετικά, θα έρθουν, αν έρθουν, σε βάθος χρόνου!
   Το σενάριο εξόδου μας ήταν ένα ισχυρό επιχείρημα το 2010. Τώρα μου θυμίζει τον σύζυγο που απειλεί να ευνουχιστεί επειδή τον απατά η σύζυγός του.

 23. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 10/02/2013 00:09:49

  "Ποτέ κανένας δεν ξεπέρασε την καθημερινότητα, χωρίς έναν μεγάλο στόχο"

  Και μόνο αυτή η φράση είναι όλα τα λεφτά!


  Δυστυχώς όμως όραμα δεν μπορεί να υπάρξει όσο η χώρα δέχεται διαταγές απέξω ακόμη και για το χαρτί τουαλέτας στα υπουργεία....

 24. ~Mara~ avatar
  ~Mara~ 10/02/2013 01:47:07

  Αγαπητέ Κώστα, δεν γίνεται.
  Την απορία μου θα την εκφράσω.
  Άραγε προβληματίζεται κανείς με αυτά που γράφεις ή ούτε κάν...???

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ~Mara~ 10/02/2013 10:22:29

   Ε, όλο και κάτι γίνεται!

 25. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 10/02/2013 10:06:39

  Κώστα, καλημέρα. Το πρόβλημα ήταν και είναι πρωτίστως πολιτικό, όπως ανέλυσες. Όμως, δεν έπρεπε να περιμένουμε κάτι καλύτερο από αυτούς που έφεραν την χώρα στο σημείο αυτό. Και ένας Σαμαράς δεν μπορεί από μόνος του να φέρει την άνοιξη.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Νίκος Αργεάδης 10/02/2013 10:21:56

   Καλημέρα Νίκο

 26. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 10/02/2013 14:12:34

  Άς μήν υποεκτιμούμε τήν διαχείριση τής μιζέριας πού έφερε η κρίση.

  Είναι πολύ ουσιαστικό νά μπορέσει κάπου νά πατήσει σέ στέρεο έδαφος η χώρα μετά τήν θεομηνία.
  Εδώ βρισκόμαστε στό σημείο, όπου μεσούσης τής θύελλας οι μισοί προτείνουν νά πάμε πρός τόν βάλτο καί οι άλλοι μισοί πρός τό βουνό.

 27. ηλιας avatar
  ηλιας 10/02/2013 21:28:27

  Μιζερια ειναι αυτο που χαρακτηριζει την νεοελληνικη κοινωνια...
  Αρα την μιζερια διαχειριζονται...
  Αφου μονο αυτο αφησανε...
  Μιζερια που απορρεει απο τα σιγοψυθηρισματα των συμβουλων σταυτια των αρχοντων -ψευδαρχοντων-τουτου του τοπου...
  Μιζερια που απλωνεται σαν πεπλο απο ταυτια των μιτσοτακηδο-παπανδρεο-σιμητιδο-καραμανληδων σολοκληρη την κοινωνια, προκαλωντας απειρη ανασφαλεια και αναπαραγωγη της ,με γεωμετρικη προοδο...
  Η ΑΠΕΙΡΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ,ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΟ ΥΠΟΠΤΕΥΕΣΤΕ...

 28. DAVY JONES avatar
  DAVY JONES 11/02/2013 09:37:01

  Πολύ ωραίο το άρθρο σας κ. Ροδινέ. Αλλά η καλυτέρευση της κατάστασης θέλει και ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ από τους Έλληνες αλλά και ΚΑΤΑΛΥΤΗ για να γίνει γρήγορα. Με κίνδυνο βέβαια γιατί υπάρχουν και ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ που μετατρέπουν την κατάσταση σε ΒΟΥΡΚΟ!!!

 29. rally monkey avatar
  rally monkey 11/02/2013 14:16:24

  'Any idiot can face a crisis, it's the day to day living that wears you out.'
  A Τσεχωφ
  'Ποτέ κανένας δεν ξεπέρασε την καθημερινότητα, χωρίς έναν μεγάλο στόχο.'
  Κ. Ρ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.