26/07/2009 18:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νίκος Κοτζιάς: Αλλαγές στις Ελληνοτουρκικές σχέσειςΕίναι πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις του Νίκου Κοτζιά προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου και συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου που ανάρτησε το http://epirusgate.blogspot.com

 Του Νίκου Κοτζιά

Α. Αντίβαρα στην τουρκική πολιτική

Είναι επείγουσα ανάγκη να κατανοηθεί η ουσία των αλλαγών στον σημερινό κόσμο σε συνδυασμό με την στρατηγική που ακολουθεί η Τουρκία, ώστε να διαμορφωθεί μια σύγχρονη γραμμή πλεύσης αντιμετώπισης της Αγκύρας. Σε αυτά τα πλαίσια θα εξετάσουμε τις σημαντικότερες παραμέτρους ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

1. Αναβαθμισμένη εικόνα για τη Τουρκία;

Σε έναν κόσμο που αλλάζει και όπου η σχετική σημασία της δύσης και της ίδιας της ΕΕ μειώνεται θα ήταν αντιπαραγωγικό για την Ελλάδα να περιορίσει το πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων στον ευρωπαϊκό δρόμο της γείτονας. Ένας τέτοιος περιορισμός είναι στρουθοκαμηλισμός. Όπως στρουθοκαμηλισμός θα είναι να μην αξιολογεί κανείς το γεγονός ότι τόσο οι Βρυξέλλες (ιδιαίτερα το Παρίσι και το Βερολίνο) όσο και η Άγκυρα δεν επιθυμούν πλέον με την ίδια ένταση, όπως πριν δέκα χρόνια, να προωθήσουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Οι μεν διότι δεν τους βγαίνει η θεσμική και δημοσιονομική αριθμητική μιας τέτοιας διεύρυνσης, οι δε διότι βλέπουν τον κόσμο να αλλάζει και τη σχετική σημασία της ΕΕ να περιορίζεται. Ότι η παγκόσμια πολιτική μετακινείται σε έναν κόσμο στον οποίο ο ρόλος της λίμνης του Ατλαντικού (ΗΠΑ και Δυτική Ευρώπη) υποχωρεί σαφώς έναντι της λίμνης του Ειρηνικού (Ασία και ΗΠΑ).Στα νέα πλαίσια, η Τουρκία θέλει να αναδειχτεί σε μια ευρωασιατική περιφερειακή δύναμη, ανάλογη με εκείνη της βορειότερα υπερκείμενης Ρωσίας. Ενώ συμμετέχει στους G20 θεσμός που συνεχώς αναβαθμίζεται. Η Τουρκία επιθυμεί να πείσει ότι είναι α) μια ηγεμονική εκκοσμικευμένη δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου, β) απαραίτητος χώρος διέλευσης ενεργειακών αγωγών γ), δύναμη διαμεσολάβησης στη Μέση Ανατολή, καθότι διαθέτει ειδικές σχέσεις τόσο με τον αραβικό κόσμο, όσο και με το Ισραήλ.Ο πιο πάνω τρόπος που εμφανίζει τον εαυτό της η Τουρκία στον σύγχρονο κόσμο, την καθιστά -στα μάτια εκείνων που το θέλουν, αλλά και εκείνων που δεν το γνωρίζουν- μια δύναμη απαραίτητη στα σχέδια της Δύσης, ακόμα και για την επιβίωσή της. Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θεωρείται συχνά ως ένας απαραίτητος σύμμαχος, σημαντικότερος έτσι και αλλιώς της Ελλάδας. Άποψη την οποία τείνουν, και αυτό είναι το χειρότερο, να υιοθετήσουν και οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ίδια την Ελλάδα.

2. Η πραγματική ικανότητα και δυνατότητες της Τουρκίας

Θα ήταν μεγάλο λάθος αν η Ελλάδα υποτιμήσει την ενδυνάμωση της Τουρκίας, οικονομικά και πολιτικά, τα τελευταία 15 χρόνια. Εξίσου αρνητικό θα ήταν, όμως, να πιστέψει η Ελλάδα τους μύθους που πλάθει η Τουρκία για τον εαυτό της και υιοθετούν ορισμένοι εκ των δυτικών προστατών της. Εξάλλου οι όποιες δυνατότητες της Τουρκίας είναι δυνητικές και όχι πάντα πραγματικές. Περικλείουν δε και πολλαπλά τρωτά σημεία για τη Τουρκία. Θα περιοριστώ να αναλύσω ορισμένα παραδείγματα στο σημερινό άρθρο (και θα συνεχίσω σε επόμενα), από τα οποία γίνεται φανερό ότι το πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι μόνο οι όποιες αντιφατικές δυνατότητες της Τουρκίας, αλλά, κύρια, οι ελλείψεις σε δημιουργικότητα και τόλμη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

3. Ισορροπίες ως προς την τουρκική πολιτική στη Θράκη

Η Τουρκία προσπαθεί να διεισδύσει και άλλο στη Δυτική Θράκη. Επιδιώκει να την μετατρέψει σε ζώνη δικών της οικονομικών συμφερόντων (επενδύσεις και εμπόριο). Αναζητά τρόπους να παρακάμψει διεθνείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί και με τη δική της συμμετοχή και να εμφανιστεί ως προστάτιδα δύναμη των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης. Επιθυμεί να πείσει ότι οι τρεις ομάδες μουσουλμάνων στην περιοχή (δηλαδή ακόμα και τσιγγάνους μουσουλμάνους και τους Πομάκους) ομογενοποιημένα «ως Τούρκους». Η Ελληνική πολιτεία ακολουθεί σε αυτό το ζήτημα μια συνεχώς αμυντική πολιτική. Στην καλύτερη περίπτωση προσπαθεί να περιορίσει την όποια ζημιά. Στην προώθηση της τουρκικής πολιτικής στην Δυτική Θράκη συμβάλλουν και ορισμένοι δυτικοί οργανισμοί οι οποίοι υπερβάλλουν ως προς την τήρηση ή όχι των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων της περιοχής. Δικαιώματα που χρειάζονται διεύρυνση, αλλά που ασφαλώς είναι πολλαπλά πιο κατοχυρωμένα από εκείνα των μειονοτήτων στην Τουρκία και σίγουρα δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνα των χιλιάδων Ελλήνων που εκδιώχθηκαν από την Πόλη. Τα όποια πραγματικά προβλήματα μπορεί και οφείλει να τα λύσει η ελληνική δημοκρατική πολιτεία. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να επιλυθούν από καθεστώτα περιορισμένης δημοκρατίας όπως είναι η Τουρκία. Στη βάση αυτής της λογικής η Ελλάδα οφείλει να δει ποιοτικές διαφορετικές πλευρές και δυνατότητες στην εξωτερική πολιτική της ως προς την Τουρκία. Πολιτική η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται σε αμυντικού χαρακτήρα μέτρα. Αλλά οφείλει να βρει αντίβαρα, έτσι όπως επιτάσσει κάθε στρατηγική σε διμερείς σχέσεις στον σημερινό κόσμο.

3Α. Το Κουρδικό από τη σκοπιά των ελληνικών συμφερόντων

Η Ελληνική διπλωματία στο θέμα των μουσουλμάνων της Θράκης όχι μόνο είναι απολογιτικά αμυντική, αλλά έχει παραιτηθεί από ουσιαστικά μέτρα αντίβαρα έναντι της τουρκικής πολιτικής. Το πρώτο και κύριο είναι ότι η Τουρκία δεν δικαιούται να ομιλεί. Τόσο διότι εκδίωξε παρανόμως και στήνοντας προβοκάτσιες εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες από τα εδάφη της, ιδιαίτερα στη δεκαετία του πενήντα, όσο και διότι συνεχίζει να καταπιέζει τις θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες στην περιοχή της. Όχι μόνο Έλληνες και Αρμένιους, αλλά ιδιαίτερα προκλητικά τους Κούρδους. Οι Κούρδοι είναι ένας λαός ιστορικός και ταυτόχρονα από τους πιο κοσμικούς μουσουλμάνους στον κόσμο. Η Ελληνική εξωτερική πολιτική, χωρίς να αναμειγνύεται στο εσωτερικό των τεσσάρων χωρών όπου ζουν και εργάζονται δεκάδες εκατομμύρια Κούρδοι, θα έπρεπε να υποδείξει στους δυτικούς συμμάχους της, ότι αν αναζητούν ένα πρότυπο κοσμικού ισλαμισμού, αυτό δεν είναι η Τουρκία του Ερντογκάν, αλλά οι Κούρδοι. Προκειμένου δε να πειστούν, δεν έχουν παρά να δουν την συμπεριφορά των Κούρδων στο Β.Ιράκ, όπου διαθέτουν και κρατικοειδή θεσμική οργάνωση.Εντύπωση προκαλεί, επίσης, ότι η Ελλάδα, δεν έχει ανοίξει, ακόμα, προξενείο στο Β.Ιράκ προκειμένου να αναπτύξει τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις της με ένα λαό που την δένουν πολλά πολιτιστικά, ιστορικά και κοινωνικά στοιχεία, καθώς και γεωστρατηγικά συμφέροντα. Και, όμως, υπάρχουν πάμπολλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που έχουν ανοίξει στην περιοχή προξενείο. Όσο και αν προσπάθησα να μάθω και να καταλάβω, ουδείς δεν είναι διατεθειμένος να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα απέχει από το Κουρδιστάν. Γιατί η Ελληνική εξωτερική πολιτική δεν οργανώνει επενδύσεις στην περιοχή, τη στιγμή που κάτι τέτοιο το κάνουν 3.000 τουρκικές επιχειρήσεις. Από οικοδομές και τεχνικές εταιρείες μέχρι αεροπορικές εταιρείες. Αλήθεια, γιατί δεν πετά ελληνική εταιρεία στο Β.Ιράκ, όταν κάτι τέτοιο γίνεται, επί παραδείγματι από της αυστριακές αερογραμμές; Τι είναι αυτό που συγκρατεί τα ελληνικά συμφέροντα από το Κουρδιστάν του Ιράκ. Η φοβική ελληνική εξωτερική πολιτική δείχνει να θεωρεί επέμβαση στα εσωτερικά της Τουρκίας την ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων και οικονομικών δεσμών με μια ομοσπονδιακή δομή τρίτου κράτους, ενώ, ταυτόχρονα, επιτρέπει στο τουρκικό προξενείο να δρα στην Θράκη ως κράτος εν κράτει. Πρόκειται για μια πολιτική χωρίς αρχή και τέλος.

3.Β. Οι μουσουλμάνοι της Κίνας – Η Τουρκία και η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική

Η Τουρκία, έχοντας αναπτύξει μια νέο-οθωμανική εξωτερική πολιτική, εμφανίστηκε ως προστάτης των μουσουλμάνων της Κίνας κατά τα πρόσφατα επεισόδια. Μίλησε με σκληρή και απρεπή γλώσσα έναντι του Πεκίνου. Τα ανθρώπινα δικαιώματα που πράγματι παραβιάστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ο Τούρκος πρωθυπουργός τα χαρακτήρισε ως γενοκτονία. Εδώ πρόκειται για δύο διαφορετικά πράματα. Το ένα η παραβίαση στην Κίνα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και το άλλο είναι η παρεμβατικότητα των νέο-Οθωμανών.Τι έκανε η Ελλάδα; Σιώπησε. Τι θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα κατά τη γνώμη μου; Να στείλει στο Πεκίνο άμεσα υπουργό της κυβέρνησης προκειμένου να συνεννοηθεί με την δεύτερη ισχυρότερη χώρα του κόσμου και ένα από τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τους τρόπους αντιμετώπισης του παντουρκισμού της Άγκυρας που την οδηγεί να παρεμβαίνει στο εσωτερικό τρίτων χωρών όπως είναι η Κίνα και η Ελλάδα. Το γεγονός ότι η Τουρκία φόρεσε ρούχα μεγαλύτερα από το μπόι της σε αυτό το ζήτημα, ήταν η ευκαιρία της Ελλάδας να σφυρηλατήσει ένα κοινό μέτωπο με την ανερχόμενη υπερδύναμη. Το ίδιο ακριβώς όφειλε να κάνει ως προς τις προκλήσεις της Τουρκίας που αναφέρονται στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς στην Ρωσία.Ανη Ελλάδα πολιτευόταν σύμφωνα με την πρότασή μου, αυτόματα θα αποκτούσε την συνεργασία δύο εκ των ισχυρότερων κρατών του κόσμου που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με την τακτική της Τουρκίας έναντι μουσουλμανικών πληθυσμών σε τρίτες χώρες. Αντί αυτού, καθόμαστε και αμυνόμαστε μόνοι μας σε αυτές τις τουρκικές προκλήσεις και επιτρέπουμε στις ΗΠΑ να παριστάνουν τον επιδιαιτητή, κατά κανόνα σε βάρος μας. Πέρα από τη Τουρκία, θα πρέπει να λάβουν οι ΗΠΑ το μήνυμα, ότι το ζήτημα της Θράκης, είναι ένα ζήτημα ανάλογο με εκείνο της Νοτιοανατολικής Ρωσίας και της Δυτικής Κίνας και κάθε επιλογή σε βάρος της χώρας μας στα ελληνοτουρκικά θα γίνεται αντιληπτή –και με τη δική μας φροντίδα- ως άνοιγμα μετώπων από Ρωσία και Κίνα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το λογικό θα ήταν να ξανασκεφτόντουσαν οι ΗΠΑ τη στάση τους, ενώ η Ελλάδα δεν θα συμπεριφερόταν ως κράτος «ανάδελφο» και εγκαταλειμμένο από την ιστορία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 26/07/2009 18:29:31

  Νικος Κοτζιάς...ε δε πάμε καλα...

  τελικά δεν υπάρχουν πιο ιδεολογικοί κωλοτούμπες στη ζωή από τους εκσυγχρονιστές....

  • τιραμολα avatar
   τιραμολα @ Βανζέτι 26/07/2009 19:29:56

   Αυτό σου έμεινε από το ποστ που διάβασες ή δεν διάβασες καν?

 2. osaperas avatar
  osaperas 26/07/2009 18:42:23

  Αρκετά ενδιαφέρουσες απόψεις που μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για μία ενδιαφέρουσα συζήτηση.

 3. sinn avatar
  sinn 26/07/2009 18:47:37

  Σωστός Βανζέτι, αλλά για μένα αυτό που δεν χωνεύεται με τίποτα είναι η συμπεριφορά του στη κυρία Καϊλή- αν και ο κύριος Κοτζιάς τόσο χρόνια υπέφερε με "ακροδεξιό πρύτανη" και με δεξιούς καθηγητές (μεγάλη ντροπή και μεγάλη αποκάλυψη: διδάσκουν ακόμη δεξιοί -πώς τολμπούν!!!- σε ελληνικά ιδρύματα) οπότε ενδεχομένως αξίζει την συμπάθεια και την προσοχή μας:

  «Μόνο ντροπή νιώθω από το γεγονός ότι η κυρία Καϊλή δεν συμμετείχε σε μάθημα, δεν έκανε τις απαραίτητες εργασίες, είχε το απόλυτο σε απουσίες και απαιτεί να περάσει άνευ κάθε γνώσης στο αντικείμενο. Και κατόπιν μου χρεώνει πολιτικό πάθος μέσω μικροπολιτικής στο "Βήμα", είναι κρίμα ένας νέος άνθρωπος να προσπαθεί να πάρει με αυτόν τον τρόπο πτυχίο για το οποίο δεν εργάστηκε και μάλιστα όντας βουλευτής του ΠαΣοΚ. Να προσπαθεί πρώτα να με εκβιάσει με πρύτανη ακροδεξιό και μετά μέσω στελεχών της ΝΔ και στο τέλος μέσω μικροπολιτικών στο "Βήμα"! Ντροπή και πάλι ντροπή. Να τους χαίρεται αυτούς τους εκβιαστές το ΠαΣοΚ και ο Πρόεδρός του. Φιλικά Ν».

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=186636

  • takis avatar
   takis @ sinn 11/08/2009 19:12:14

   Ayto tora exei kapoia sxesi me to arthro kai tin epistimoniki apopsi pou mas ekthetei enas akadimaikos???

   • Takis avatar
    Takis @ takis 17/08/2009 17:24:28

    Apo ena proxeiro search einai siggrafeas dekadon vivlion arketa ek ton opoion didaskontai se proptixiaka kai metaptixiaka kai protovathmios kathigitis, opote kai ergo exei kai kapoioi lene oti exei kai kiros efoson einai kathigitis se aei..

 4. τιραμολα avatar
  τιραμολα 26/07/2009 19:27:15

  3Α και 3Β ο ορισμός της επιθετικής διπλωματίας.Δυστηχώς εκτός των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας πρέπει λόγω της γείτονος να βρίσκεται διαρκώς σε έναν διπλωματικό πόλεμο.
  Υπερκομματική σύνθεση ιδεών χρειάζεται.
  Όλοι μαζί μπορούμε , στην εξωτερική πολιτική δεν χωράνε μικροκομματικά οφέλη.
  Από τα γραφόμενα πάντως του Κοτζιά φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.
  Στην μάχη για την εξουσία μεταξύ των κομμάτων αντιπαράθεση για την εξωτερική πολιτική της χώρας δεν χωράει σε καμία περίπτωση.

 5. mareli avatar
  mareli 26/07/2009 19:29:43

  Μου θυμίζουν τα κείμενα-λαγούς του Πανταγιά τον καιρό που ο άλλος έκανε τον Κινέζο και προετοίμαζε μαζί με το GAP το σχέδιο Αναν. Προσέξτε επιχείρημα εκκολαπτόμενου διπλωματη- μυστικοσύμβουλου (α ρε Ρόντο με τι σε αλλάζουνε!):

  "Το πρώτο και κύριο είναι ότι η Τουρκία δεν δικαιούται να ομιλεί. Τόσο διότι εκδίωξε παρανόμως και στήνοντας προβοκάτσιες εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες από τα εδάφη της, ιδιαίτερα στη δεκαετία του πενήντα..."

  Δηλαδή, η Τουρκία δεν δικαιούται να ομιλεί από τη δεκαετία του πενήντα (!). Παρ' όλα αυτά μετά από 8 χρόνια που ήταν Υπεξ το GAP γιατί συνέχισαν να μιλάνε και επί πλέον χόρευαν κιόλας;

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/07/2009 20:36:59

  Συμφωνω με τις προτασεις του Κοτζια μονο που κανεις δεν ξερει ποιος θα διευθυνει την εξωτερικη πολιτικη του ΓΑΠ,αυτος,ο Λοβερδος ή η Μαριλενα Κοππα και προς τα που θα κινειται.
  Κουρδικο : Η αποφυγη στενων σχεσεων της Ελλαδος με το κουρδικο Ιρακ οφειλεται στο οτι σε αυτο αντιδρουν οχι μονο οι Τουρκοι αλλα οι Αραβες και το Ιραν.Ειναι προθυμο το ΠΑΣΟΚ να ρισκαρει αραβικη αντιδραση;
  Κινεζικο : Αν η Ελλαδα επαιρνε ανοιχτα το μερος της Κινας κατα των Ουιγουρων θα δυσαρεστουσε σιγουρα τις ΗΠΑ.Ειναι ετροιμο το ΠΑΣΟΚ για συσφιγξη των σχεσεων με την Κινα;

 7. giankoulas avatar
  giankoulas 26/07/2009 21:08:48

  pou einai to endiaferon se autes tis koinotopies.? Oso gia tin kathigitikopoiisi, ase kalutera. ergo miden leie to google. Ta alla oloa einai foumara gia metaksotes kordeles.

 8. ahab avatar
  ahab 26/07/2009 21:28:13

  Κάνει αναλύσεις και μιλάει για αντίβαρα παραβλέποντας το κυρίως αντίβαρο που ειναι ο μαμωνάς της "εθνικής τράπεζας" , οπως ήταν με τα σκόπια οι μπακάληδες και οι πετρελαιάδες τα κολλητήρια του τότε συστήματος και οι κυρίως υπαίτιοι που επέτρεψαν να εκκολαφθεί το αυγό του φιδιού.
  Αν σκεφθεί κανείς οτι σχεδόν 50% των κερδών της "εθνικής" προέρχονται απο την Τουρκία για πιά πολιτική "στριψίματος χεριού" μιλάμε .
  Πάντα στην ιστορία ο Τούρκος ήταν συνεταιράκι στο ραγιαδιλίκι και στη ρεμούλα .

 9. mareli avatar
  mareli 26/07/2009 22:06:10

  Ρε karximola το ζεϊμπέκικο μήπως είναι ο 3Γαμα ορισμός της επιθετικής διπλωματίας;

  Ρε σεις τι σας δίνουν και πίνετε;

 10. mareli avatar
  mareli 26/07/2009 22:12:52

  Η σοσιαλιστική διεθνής με απόφαση προέδρου GAP έστειλε αντιπρόσωπο τον Υπ.Άμυνας του Ισραήλ που είναι εντιμότατο μέλος, για να διαπραγματευτεί με τους Κινέζους το μέγεθος της... φρίκης!

 11. Χι avatar
  Χι 26/07/2009 22:20:59

  ΙΣΤΑΜΕ; Ενίσταμαι.

  Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να διώξουν τους καλικάντζαρους με την αγιαστούρα τους και με τη μαγκούρα τους. Θέσεις επιπέδου τρίτης Δημοτικού.

 12. blue nile avatar
  blue nile 27/07/2009 00:26:53

  Σε πολλά σημεία το κείμενο οριοθετεί μια πιο ευρύχωρη εξωτερική πολιτική. Και καλά κάνει. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να αφήσουμε τα ανόητα και να καταπιαστούμε κάποτε με τα αυτονόητα. Πριν είναι πολύ αργά.

 13. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 27/07/2009 08:36:17

  Σωστός ο Κότζιας!

 14. ατακτος avatar
  ατακτος 27/07/2009 09:48:40

  Dubai Expatriate – σε λίγο ο τιραμολα θα σου πει και συγνώμη στα ποντιακά ...

 15. ΑWACS avatar
  ΑWACS 27/07/2009 14:01:47

  Οι προτάσεις του είναι για γέλια.

  Καταρχήν στην πολιτική άλλο το τι λες, και άλλο το τι τελικά κάνεις. Ή το πιο γνωστό:
  Πολλά από αυτά που λέγονται δεν πραγματοποιούνται ποτέ, και πολλά άλλα γίνονται και ποτέ δεν λέγονται.

  Αλήθεια ο κ. Κοτζιάς γνωρίζει ότι ο κύριος τεχνολογικός τροφοδότης του βαλλιστικού προγράμματος της Τουρκίας είναι η Κίνα; Γνωρίζει ο κύριος Κοτζιάς ότι η Τουρκία έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο στην υποστήριξη του Πακιστάν, έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους της Κίνας στην Κ. Ασία;
  Γνωρίζει ο Κοτζίας ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν αναπτύχθηκε με την ενεργό συμμετοχή της Τουρκίας; Το ξέρει ο κύριος Κοτζιάς ότι η Τουρκία αποτελεί για το Πακιστάν το τεχνολογικό εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης των βαλλιστικών του προγραμμάτων το οποίο μεταξύ άλλων αναπτύσεται με την στρατηγική συμμμαχία της ίδιας της Κίνας; Γνωρίζει το ΙΣΤΑΜΕ ότι η Τουρκία αναπτύσει πυραύλους κρουζ (BANDUR) για λογαριασμό του Πακιστάν με τις ευχές της Κίνας;
  Το ΙΣΤΑΜΕ ξέρει ότι οι Κινέζοι έχουν εγκαταστήσει βάσεις ακροάσεως σε Πακιστανικά νησιά στην είσοδο του Περσικού Κόλπου; Αυτά ξέρει πως και με ποιο τρόπο πληρώνονται;
  Θυμάται ο κύριος Κοτζιάς ότι μόλις πριν από ένα χρόνο η Κίνα αρνήθηκε να πουλήσει στην Κυπριακή δημακρατία 76 αυτοκινούμενα πυροβόλα της κινεζικής NORINCO μετά από έντονες πιέσεις της Τουρκίας;

  Τι να λέμε τώρα τα πάντα όλα Αλέφαντος...

  Όσο για το Κουρδικό, εδώ βγαίνουν οι Κούρδοι και δέχονται την πρόσδεσή τους στο όραμα της μεγάλης Τουρκίας. Αυτό δεν έκαναν μια ζωή; Θα πάει η Ελλάδα να ανοίξει πρεσβεία στο Β. Ιρακ και κάτι τρέχει στα γύφτικα.
  Εδώ δεν είμαστε ικανοί να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα μας υποστηρίξουν οι Κινέζοι και οι Κούρδοι;

  Έλεος πια με τις γελοιότητες και τις σάχλες, αμάν πια. ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ!!!

 16. Juan avatar
  Juan 27/07/2009 19:16:24

  ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΙΟ ΑΣΤΕΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΚΟΥΣΕΙ. ΑΥΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ;;; ΠΑΛΙ ΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΖΕΜΠΕΚΙΑΣ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ;;;
  ΕΓΚΑΘΕΤΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΛΕΙ ΥΠΕΥΘΗΝΟΤΗΤΑ. ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ...ΙΜΙΑ,ΟΤΣΑΛΑΝ,ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ.
  ΜΗΝ ΕΡΧΕΣΤΕ ΤΩΡΑ ΣΣΑΝ ΜΕ ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΝΕΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΑΣ ''USA'' ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ......

 17. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 27/07/2009 22:47:03

  Ειρωνικά βε΄βαια έκανα το σχόλιο για το Κότζια η Κοτζιά..αλήθεια?

  Ένα πουλάκι μου είπε ότι διαβάζει φανατικά αντινιους και έχουν ανησυχήσει για την αντιμετώπιση του ΓΚΑΠ-Τζέφρει ως CIA Stooge.

  Άρχισαν τα "μισό-πατριωτικά-σοασιαλιστικά" τώρα.

  Ακόμα βέβαια δεν έχουν δει τίποτα. Είναι καλοκαιράκι και πάει χαλαρά η κατάσταση, κάτσε να πέσουν οι ζέστες και τα ξαναλέμε.


  Υ.Γ Εντελώς άλλα έγραφε ο Κότζιας στην επιφυλλίδα του στην Αία πριν από λίγο καιρό. ΟΦΑ σου λέω...

 18. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 27/07/2009 22:47:46

  εφημερίδα Αξία, σορρυ

 19. sinn avatar
  sinn 11/08/2009 19:24:35

  Kamia sxesh asfalws. Paraleipsate na symplhrwsete:

  me terastio episthmoniko ergo kai kiros

  Opote h swsth erwthsh einai:
  "Ayto tora exei kapoia sxesi me to arthro kai tin epistimoniki apopsi pou mas ekthetei enas akadimaikos me terastio episthmoniko ergo kai kiros???"

 20. bibliopolio avatar
  bibliopolio 19/03/2012 15:39:47

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

  Το βιβλιοπωλείο «χωρίς όνομα» σας προσκαλεί στην συζήτηση με θέμα «για μία οικονομία με ανθρώπινο πρόσωπο», την Tετάρτη 21 Μαρτίου, στις 7:00 μ.μ., στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου «Σήμαντρο» (Ελευθ. Βενιζέλου 59 Α, Χολαργός).

  Συμμετέχουν κατά αλφαβητική σειρά οι :

  π. Αντώνιος Καλλιγέρης, διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,

  Νίκος Κοτζιάς, καθηγητής «Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά,

  Θανάσης Παπαθανασίου, θεολόγος-εκδότης του περιοδικού «Σύναξη»,

  Βαγγέλης Πισσίας, διδάκτωρ οικονομικών στo Πανεπιστήμιo της Amien.

  Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την συνεργασία του Γραφείου Νεότητος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Ι.Ν. Φανερωμένης.

  Για πληροφορίες επικοινωνήστε στο 210-6546742 ή στο nonamebk@otenet.gr

  http://papaleonidasdimitris.wordpress.com/2012/02/20/%CF%83%CF%85%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B5/

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.