#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/09/2013 13:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΝΥΤ: "Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Βαϊμάρη"Η τέλεια πολιτική θύελλα βίαιου εξτρεμισμού έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα. Αποτελείται από εθνική ταπείνωση, οικονομική καταστροφή, υψηλή μετανάστευση, πολιτική διαίρεση και διεθνή κηδεμονία. Αν εξετάσουμε την Γερμανία της Βαϊμάρης θα καταλάβουμε τα συστατικά, γράφει στους New York Times από την Αθήνα ο Roger Cohen, τονίζοντας όμως τις ουσιαστικές διαφορές.
Στους υποτονικούς δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας, όπου μια αόριστη απειλή κρέμεται σαν πέπλο, τα νεύρα είναι σπασμένα. Η οικονομία αλλάζει σιγά-σιγά, μετά από δρακόντειες περικοπές και δύο πακέτα διάσωσης ύψους 240 δις ευρώ, αλλά όχι αρκετά ακόμη ώστε να γίνει αισθητή η αλλαγή. Η κραυγή της ακροδεξιάς αντηχεί: Εμείς, οι πατέρες του πολιτισμού, ξεπουληθήκαμε στους διεθνείς τοκογλύφους!
Αυτοί είναι γνωστοί υπαινιγμοί. Είναι γνωστό που μπορεί να οδηγήσουν. Η νεο- ναζιστική Χρυσή Αυγή εξελίσσεται από μία αμελητέα περιθωριακή ομάδα που ήταν το 2009, στην τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 15 τοις εκατό των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αν η πιο οξεία φάση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα έχει περάσει, η πιο οξεία φάση της πολιτική δίκης μόλις αρχίζει.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την προστασία που παρέχεται από αυτήν την πολύ δυσφημισμένη δημοκρατική ομάδα, θα είχε ήδη καταστραφεί, όπως και η ταπεινωμένη Γερμανία μετά το 1918. Η Ευρώπη υπήρξε προστάτης Ελλάδα, παρότι το ευρώ υπήρξε ο βασανιστής της.
Μια τυπική αντιπαράθεση σημειώθηκε προχθές. Ο Alex Soultos, ο οποίος εργάζεται στην κοσμηματοποιΐα, βρέθηκε να φωνάζει. Ααπόφοιτος του Northeastern University, ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα από τη Βοστώνη το 2009 , προσπαθούσε να περάσει μέσα από ένα πλήθος  απεργών έξω από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όταν έχασε την ψυχραιμία του. «Θα έπρεπε να δουλεύετε αντί να μπλοκάρετε το δρόμο», φώναξε, με την αμερικανική εργασιακή ηθική του να βράζει. Η επιχείρησή του βρίσκεται σε φαύλο κύκλο, σε μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τέταρτο. Μια ομάδα γυναικών φώναζε πίσω βρισιές. Στην εποχή μας, απαιτούσαν, που μπορούμε να βρούμε δουλειές; Ήταν μία από τους 2.000 σχολικούς φύλακες που εκδιώχθηκαν, καθώς η κυβέρνηση αναζητά να μετακινήσει 12.500 δημοσίους υπαλλήλους ως το τέλος του μήνα, για να τηρηθεί η προθεσμία που ορίζουν οι διεθνείς πιστωτές στην Ελλάδα . «Έχουμε λογαριασμούς» φώναξε η Δέσποινα Παπαδοπούλου. Όπως μου εξήγησε μέσα στο πολιορκημένο υπουργείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρμόδιος υπουργός για τις περικοπές, το μήνυμα από την τρόικα είναι σαφές: « Αν δεν το κάνουμε, δεν μπορούμε να ζητήσουμε περισσότερα χρήματα. Η απαίτηση της Ευρώπης είναι: μεταρρύθμιση ή τίποτα.
Η Ελλάδα, με έλλειμμα στο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης που εκτιμάται στα 3,3 δις δολάρια κατά το τρέχον έτος και ένα μεγαλύτερο χάσμα στη χρηματοδότηση να διαφαίνεται κατά τα επόμενα δύο χρόνια, εξακολουθεί να χρειάζεται τα χρήματα, αν και πολύ λιγότερο από ό,τι πριν. Πιο πολύ, χρειάζεται διεθνή κατανόηση. Ο συνδυασμός των απαιτήσεων της τρόικας (που ευρέως θεωρείται από τους Έλληνες ως Δούρειος Ίππος για τη Γερμανία) και η απογοήτευση που είναι εμφανή έξω από το υπουργείο – στον ιδιωτικό τομέα έχουν χαθεί σχεδόν 1,5 εκατ. θέσεις εργασίας, καθώς η ανεργία έχει φθάσει το 28 τοις εκατό - είναι εύφλεκτος. Παρακολούθησα τον Αντώνη Σαμαρά, να δίνει μια παθιασμένη ομιλία αυτή την εβδομάδα, στην οποία μίλησε για τον τρόπο που «η δημοκρατία τρέφει τον εχθρό της, ο οποίο είναι ουσιαστικά ο εξτρεμισμός». Προειδοποίησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο «τυφλό σημείο» πριν αρχίσει να γίνεται αισθητή η βελτίωση – μερικοί «κρίσιμοι» μήνες που «δεν είναι οι πιο δύσκολοι» αλλά είναι «οι πιο ευαίσθητοι πολιτικά».

Η Χρυσή Αυγή έχει αφηνιάσει. Η αστυνομία λέει ότι ένα μέλος της είναι υπεύθυνο για το φονικό μαχαίρωμα του Παύλου Φύσσα, ενός αριστερού τραγουδιστή της χιπ-χοπ, ο οποίος είχε καταγγείλει το κόμμα. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής έχουν κακοποιήσει έναν δήμαρχο που προσπάθησε να τιμήσει τα θύματα του εμφύλιου πολέμου και επιτέθηκαν σε οπαδούς του Κομμουνιστικού Κόμματος, τραυματίζοντας εννέα. Ο Σαμαράς πιέζεται ανάμεσα στην δημαγωγία αυτής της ανεξέλεγκτης δεξιάς και τον λαϊκισμό του αριστερού και κατά της λιτότητας ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπόσχεται ότι θα αποκαταστήσει τα περισσότερα, αν όχι όλα όσα έχουν χαθεί από τότε που η Ελλάδα «έπεσε από τα σύννεφα».
Οι αξιωματούχοι της τρόικας θα επισκεφθούν την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Αν απαιτήσουν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα μπορούσαν να σπρώξουν την Ελλάδα πέρα από τα άκρα. Η Γερμανία δεν έχει ακόμη μάθει να παίζει την καλοήθη υπερδύναμη. Είναι όμως καιρός. Και μετά τις γερμανικές εκλογές την Κυριακή, μπορεί να υπάρχει λίγο περισσότερος χώρος  για να κινηθούν. Η σκληρότητα απέναντι στην Ελλάδα έχει λειτουργήσει καλά στη Γερμανία, αλλά , όπως ο Μητσοτάκης το έθεσε: « Η χώρα έχει φτάσει στα όριά της. Αυτό πρέπει να γίνει πολύ, πολύ σαφές».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η Γερμανία έχει σώσει επίσης την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Το έπραξε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βοήθησε τη Γερμανία να βγει από την κατακλυσμική «ώρα μηδέν» του 1945. Μέσω της Ευρώπης, η Γερμανία επανήλθε. Μέσω της Ευρώπης, η Ελλάδα σώθηκε από τη μοίρα της Βαϊμάρης. Σε μια στιγμή που η μικρότητα περιβάλλει τις σκέψεις μας για την ΕΕ και η υπόθεση είναι ευρέως ότι ο ειρηνευτικός ρόλος της Ένωσης τελείωσε, είναι κρίσιμο να θυμηθούμε ότι η Ένωση είναι ο πιο σίγουρος τρόπος διασφάλισης της Ευρώπης, στις πιο ζοφερές ώρες της.

http://www.nytimes.com/2013/09/20/opinion/global/cohen-why-greece-is-not-weimar.html?hp&_r=0

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. fitsoulas avatar
  fitsoulas 20/09/2013 14:35:54

  Η Ελλάδα δεν είναι Βαϊμάρη, γιατί έχει έναν ισχυρό αρχηγό, τον Αντώνη Σαμαρά. Αυτή είναι η βασική διαφορά.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ @ fitsoulas 21/09/2013 13:48:16

   Τα είπες όλα. Στην πράξη θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η βία από όπου κι αν προέρχεται. Χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις, εξαιρέσεις, πολιτικές αναλύσεις και λοιπά.

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 20/09/2013 15:52:36

  Καλό άρθρο σε γενικές γραμμές αλλά δεν νομίζω ότι δικαιολογεί τον τίτλο “Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Βαϊμάρη”, αφού στο μεγαλύτερό του μέρος εστιάζει στις υπαρκτές ομοιότητες κι όχι στις διαφορές. Η μόνη διαφορά κατά το άρθρο είναι ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ. Και λοιπόν; Είμαστε κοντά στο άντε και ........ Ευρώπη.

 3. Anonymouse avatar
  Anonymouse 20/09/2013 16:09:21

  "Η Ευρώπη υπήρξε προστάτης για την Ελλάδα"

  Ναι μπρε...

  Τα Σκοπια τα'χουν αναγνωρισει με το Μακεδονια εδω και πολλα χρονια εχοντας τυπωσει χαρτες, διδασκοντας το στα σχολεια του εξωτερικου κλπ και το μονο που θελουν για κλεισει και τυπικα το ζητημα ειναι η τζιφρα των εδω πολιτικων

  Στο Αιγαιο "καζαν-καζαν" με τους κουμπαρους απεναντι γιατι "ειναι πιο ευκολο και πιο φτηνο για το καλο της Ενωσης ετσι"

  Οι λαθρο ειναι "προβλημα ολων" στα χαρτια αλλα γινονται προβλημα της εκαστοτε χωρας της ενωσης να το λυσει οχι της ΕΕ στην πραγματικοτητα.

  Και στην μοιρασια του εθνικου πλουτου καθε χωρας τα δικα τους δικα τους , τα δικα μας δικα τους.

  Τι θα γινομασταν χωρις αυτην την εβρ-οπη Θεε μου ;

 4. βαγόνι avatar
  βαγόνι 20/09/2013 19:49:31

  Και για κάποιο άλλο θεμελιώδη λόγο...οι Γερμανοί,για λόγους
  εθνολογικούς,οδηγούν σε ακραία συνέπεια ακόμη και τις
  μνημειώδεις χοντράδες τους....ο ναζισμός υπήρξε ο πιό οργανωμένος
  σκουπιδότοπος της νεώτερης ιστορίας....
  Η δική μας εκδοχή,παρά τις απεχθείς εικόνες που παρατηρήσαμε,
  παραμένει ακόμη γελοιογραφική....δε στερείται συνεπειών αλλά δε
  θα φτάσει στο μή περαιτέρω....ήδη,τρώνε σφαλιάρες,απο ένα σύστημα
  που κάνει τώρα πώς ξυπνάει....με όλες τις αντιφάσεις του κι αυτό...
  Ούτε ο Γενικός τους Γραμματέας πείθει για Αδόλφος,ούτε ο νεαρός
  κώουτς για Καλντεμπρύνερ....το βασικό μας πρόβλημα παραμένει
  το ξεχαρβάλωμα του ίδιου του συστήματος,η συντριβή φτωχών και
  μικρομεσαίων ομάδων και η επαπειλούμενη συρρίκνωση...είναι
  προφανές ότι πρέπει να μπούν τα μαχαίρια στο θηκάρι γιατί δεν
  βγαίνει πέρα....ώρα για αναδίπλωση....έχουμε ήδη διασυρθεί αρκετά,
  φτάνει!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.