#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/10/2011 05:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μόνο μια λύση υπάρχει για την Ελλάδα: Να μηδενιστεί το κοντέρ!


του Κώστα Ροδινού
Eίναι λίγο δύσκολο να κατανοηθεί πώς μια  οικονομία, που αντιστοιχεί μόλις στο 2% του Κοινοτικού ΑΕΠ,  απειλεί να τινάξει  στον αέρα την Ευρωζώνη, αλλά όλως περιέργως και την παγκόσμια οικονομία.

Μήπως, τελικά η κρίση σοβούσε ήδη και η Ελλάδα  ήταν η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι;

Μήπως, όντως, έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι οι μεγάλες οικονομίες  της ΕΕ και οι ηγέτες τους, απλώς δεν πήραν τα πράγματα στα σοβαρά, αλλά και όταν το κατάλαβαν, ενεπλάκησαν σε χρονοβόρες θεσμικές διαδικασίες, που τους έφερναν πάντα πίσω από το βηματισμό των αγορών;

Μήπως, η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως case study για μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση του παγκοσμίου χρέους και επανασχεδιασμό των χρηματοπιστωτικών θεσμών;

Ό,τι από τα ανωτέρω και αν  συμβαίνει, η διαδικασία σωτηρίας της Ελλάδος βρίσκεται ολέον σε πλήρες αδιέξοδο. Η  θεραπεία όξυνε τα προβλήματα του ασθενούς, αντί να τα θεραπεύσει. Εν τω μεταξύ φαίνεται ό,τι …μολύνθηκαν  …νοσηλευτές και επισκέπτες.

Η Ελλάδα  έχει  εγκλωβιστεί  σ’ ένα φαύλο κύκλο, που μαθηματικά την οδηγεί στην καταστροφή. Είναι σχεδόν νομοτελειακό.

Η κόπωση των πρωταγωνιστών

Οι   «βασικοί παίκτες» εμφανίζουν έντονα σημεία κόπωσης ή αλλάζουν οι προτεραιότητές τους.

Οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης  με την τρόικα  έχουν μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Και οι δυο πλευρές συνεχίζουν τις ατέρμονες συζητήσεις, με αβέβαια πάντα αποτελέσματα, επειδή επένδυσαν πολύ χρόνο, που δεν θέλουν να πάει χαμένος.  Αρνούνται να τις εγκαταλείψουν γιατί θα είναι σαν να ομολογούν την αποτυχία τους.
Ο Τρισέ, διανύει τις τελευταίες μέρες του στην ΕΚΤ και αποφεύγει να αναλάβει δεσμεύσεις που τον υπερβαίνουν. Και ο Σμάγκι, μάλλον θα έχει περισσότερο το μυαλό του στην Ιταλία, παρά στην Ελλάδα.
Η Λαγκάρντ, φαίνεται ότι δεσμεύεται από τις υποσχέσεις που έδωσε στα BRICS και τις άλλες αναπτυσσόμενες χώρες που στήριξαν την εκλογή της και είναι αυστηρότερη με την Ελλάδα. Δεν είναι λίγοι  εκείνοι  που υποστηρίζουν ότι τα δάνεια στην Ελλάδα, είναι «πεταμένα λεφτά» και κάπου άλλου θα έπιαναν τόπο.
Ο Σαρκοζί έχει εκλογές το 2012, βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, ζεί με το άγχος μιας υποβάθμισης  και τώρα τελευταία έχει και τη DEXIA  στο κεφάλι του. Όσο περνάει ο καιρός θα ασχολείται λιγότερο με την Ελλάδα.
Η Μέρκελ  έχει να αντιμετωπίσει  όχι μόνο τον λαϊκισμό που εξέθρεψαν τα φιλικά της ταμπλόϊντς, αλλά και τον καταποντισμό του κυβερνητικού της εταίρου, που για να …αναγεννηθεί  χαϊδεύει τα αυτιά του εκλογικού σώματος.
Ακόμα και ο Ομπάμα, που βοήθησε με τις παρεμβάσεις του, από τον Ιανουάριο θα λειτουργεί περισσότερο ως …υποψήφιος, παρά ως Πρόεδρος!

Παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης Παπανδρέου

Παράλληλα η κρίση ανέδειξε, με τρόπο δραματικό, την πρωτοφανή ανικανότητα της Κυβέρνησης Παπανδρέου. Δεν έχει τηρήσει καμιά δέσμευσή της. Ψηφίζει νόμους που δεν εφαρμόζει. Κάνει ένα δειλό βήμα μπροστά και δέκα πίσω, ενώ πολλοί υπουργοί είναι δέσμιοι των κομματικών τους αγκυλώσεων. Αποτέλεσμα;  Ο πρωθυπουργός  έχει καταφέρει να ….πείσει ακόμα και τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του, ότι χάνουν πλέον τον καιρό τους με την Ελλάδα. Αυτή η αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που μοιραία αντανακλά και στη χώρα,  έχει εξασθενίσει δραματικά την διαπραγματευτική μας θέση. Δικαίως θέλουν αποτελέσματα και τα θέλουν τώρα. Όμως, με την χαώδη ύφεση και την ανεργία στα ύψη, το αίτημα  φαντάζει σαν mission impossible! Ο κ. Παπανδρέου όχι μόνο χρεώνεται με την αδυναμία να χειριστεί, έστω στοιχειωδώς αποτελεσματικά την ελληνική κρίση, αλλά του καταλογίζεται ότι «πήρε στο λαιμό του» και τους άλλους Ευρωπαίου ηγέτες που τον εμπιστεύτηκαν.

Τα σενάρια της καταστροφής

Δεν ξέρω αν είχε  δίκιο ο Κροπότκνιν,  όταν μιλούσε για   «καταστροφική δημιουργία», αλλά η ΕΕ πρέπει να επινοήσει άλλα εργαλεία για  να αντιμετωπίσει την κρίση. Ορισμένοι μάλιστα εγείρουν αμφιβολίες αν και κατά πόσον είναι  σε θέση  να την διαχειριστεί ικανοποιητικά.  Τώρα τελευταία όλο και πληθαίνουν οι καταστροφολάγνοι.  Όταν επικραττούν τέτοιες απόψεις, καθιστούν μάταια κάθε συντονισμένη δράση. Η χαρά των κερδοσκόπων. Πολύ φοβούμαι ότι η ΕΕ  έχει εμπλακεί σε μια αργόσυρτη διαδικασία που συντηρεί την κρίση.  Όπως, μου το είπε εύστοχα κάποιος, στην αρχή ήταν  μια μικρή χιονόμπαλα που γλίστρησε απ’ την κορυφή και στη διαδρομή έγινε χιονοστιβάδα.  Και όλοι τώρα αναλογιζόμαστε τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει και αναζητούμε καταφύγιο. Είναι αμφίβολο αν θα προλάβουν πλέον όλοι.

Είναι απορίας άξιον η ευκολία με την οποία διατυπώνονται ορισμένα σενάρια.  Πάρτε για παράδειγμα το  «κούρεμα ομολόγων κατά 50%. Ας υποθέσουμε ότι συμφωνείται: το χρέος μας  θα μειωθεί  στα 130 δις.   Αν’ σ’ αυτά προσθέσουμε και τα 110 δις της …σωτηρίας που είναι…ανεπίδεκτα κουρέματος,  θα ξαναβρεθούμε μ’ ένα  χρέος της  τάξεως των  240 δις  ευρώ. Αν υπολογίσουμε ότι  το ΑΕΠ του 2011 συρρικνώθηκε  στα  220 δις, το χρέος μας θα παραμείνει πάνω  από το 100% του ΑΕΠ!!! Με τη …μηχανή παραγωγή ελλειμμάτων  άθικτη και τη χώρα σε βαθιά ύφεση, σε δυο χρόνια θα επανέλθουμε εκεί που  ήμασταν! Χωρίς να υπολογιστεί η ζημιά που το κούρεμα θα προκαλέσει στα ασφαλιστικά μας ταμεία και το τραπεζικό σύστημα.

Όσον αφορά στο σενάριο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Αντιπαρέρχομαι το βασικό πρόβλημα, ότι δεν προβλέπεται διαδικασία εξόδου και εν πάση περιπτώσει, πρέπει να συμφωνήσουμε και εμείς.  Όμως, κατ’ οικονομίαν ας δεχθούμε ό,τι συμβαίνει. Το περασμένο Σάββατο η Bild, δημοσίευσε μια  έκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου Stratfor, σύμφωνα με την οποία, με την ανακοίνωση της αποχώρησης της Ελλάδος από το ευρώ, η Ευρώπη πρέπει να έχει έτοιμο ένα ταμείο εφοδιασμένο με  πάνω από 2 τρις ευρώ για να προστατεύσει τα άλλα μέλη της ευρωζώνης από τη  μετάδοση της κρίσης! Υπάρχουν αυτά τα χρήματα διαθέσιμα;

Και τα σενάρια της σωτηρίας

Αυτή τη στιγμή το ισχυρότερο επιχείρημα,  (your lethal weapon, όπως χαρακτηριστικά μου είπε ξένος τραπεζίτης) είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ. Το κόστος αποβολής ή απομάκρυνσής μας είναι πάρα πολύ υψηλό. Δεν το αντέχει η ΕΕ. Άρα αυτή είναι η βάση εκκίνησης μας.

Το δεύτερο, ισχυρό μας επιχείρημα είναι ότι το σχέδιο της τρόϊκας είναι μια λάθος συνταγή. Δεν δουλεύει.  Και μια άλλη κυβέρνηση να το εφάρμοζε, πάλι δεν θα δούλευε! Απλώς η ανικανότητα και η υστεροβουλία της Κυβέρνησης Παπανδρέου επιδείνωσε τα πράγματα. Επίσπευσε την καταστροφή. Το ότι το πρόγραμμα «δουλεύει» στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία είναι η μισή αλήθεια διότι τα προβλήματά  ήταν διαφορετικά.

Για να είναι πειστικά τα επιχειρήματα αυτά, πρέπει να έχουμε έτοιμη μια άλλη πρόταση η οποία κινείται προς  άλλη κατεύθυνση. Και ανοίγει τον δρόμο προς την ανάπτυξη.

Ο αντίλογος, που μονότονα επαναλαμβάνει η Κυβέρνηση και τα εξαπτέρυγά της είναι ότι η τρόϊκα δεν …επιδέχεται αλλαγές. Αυτό είναι το πρόγραμμα και κόψτε το κεφάλι σας ή «σκάστε και κολυμπήστε». Το πιθανότερο είναι ότι απλώς θα σκάσουμε και δεν θα μπορούμε να κολυμπάμε άλλο. Έχουν βέβαια κάποιο  δίκιο! Η τρόϊκα δεν συζητάει κάτι άλλο, στην παρούσα συγκυρία. Για αυτό η Ελλάδα πρέπει να μηδενίσει το κοντέρ και να προσεγγίσει τα προβλήματά της από την αρχή και από μηδενική βάση. Ο μηδενισμός του κοντέρ, γίνεται μ’ έναν  μόνο τρόπο: εκλογές.  Να αποκαλυφθεί η πλήρης αλήθεια στο λαό και να εξηγηθούν και οι επιλογές. Δεν υπάρχουν πολλές, αλλά να γίνουν κοινό κτήμα. Και να αναλάβει ο λαός την ευθύνη.

Μια νέα κυβέρνηση, με ισχυρή νωπή εντολή και ένα ρηξικέλευθο πρόγραμμα «100 ημερών» που θα  υλοποιηθεί με ρυθμούς blitzkrieg μπορεί να πείσει και τους άπιστους Θωμάδες, ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα προβλήματά  με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Μια κυβέρνηση με αυτά τα χαρακτηριστικά, όλοι θα την αντιμετωπίσουν με σεβασμό.  Μπορεί να κάνει την αρχή.

Διαφορετικά, θα παραμείνουμε όλοι εν αναμονή του μοιραίου…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Raziel avatar
  Raziel 06/10/2011 05:52:40

  Κυριε ροδινέ σας διαβάζω πάντα με μεγάλη προσοχή και σεβασμό. Το άρθρο σας είναι εξαιρετικό στο σύνολο του. Θα ήθελα να προσθέσω όμως κάτι στηντελευταία σας παρατήρηση υπο μορφήν ερώτησης. Με δεδομένο ότι ο κάποιος που θα υλοποιήσει τα ανωτέρω για την σωτηρία μας είναι η αξιωματική αντιπολίτευση (θεσμικά αλλά στην Ελλάδα λόγω του δικοματισμού και ουσιαστικά). Πιστέυετε ότι μία αντιπολίτευση η οποία αντί οποιασδήποτε αντίδρασης είναι "εν αναμονή του μοιραίου" για την κυβέρνηση είναι σε θέση να συγκροτήσει μια κυβέρνηση όπως την περιγράφετε; και αν ναί με ποιούς; τα απομεινάρια του καραμανλή;
  Σας ευχαριστώ

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Raziel 06/10/2011 08:29:49

   αγαπητέ φίλε,
   κατ' αρχήν δεν θεωρώ οτι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι εν αναμονή του ...μοιραίου.
   Κάθε αντίδραση θα ήταν μάταιη, αν προηγουμένως δεν είναι πλήρως απομυθοποιηθεί το ΠΑΣΟΚ στη συνείδηση των Ελλήνων.
   Αυτό,μόλις τελευταία άρχισε να γίνεται.
   Το έχω γράψει και άλλοτε: κατά τη γνώμη μου το "Ζάππειο ΙΙ" μπορεί να αποτελέσει τη βάση επί της οποίας μπορεί να δομηθεί μια ρεαλιστική, αλλά παράλληλα οραματική και αξιόπιστη πρόταση εξουσίας.
   Τέλος,επειδή πάντα καταλήγουμε, και δικαίως, στα πρόσωπα:
   Προσωπικώς, έχω εμπιστοσύνη στον Α.Σ.
   Δυστυχώς αρκετά από τα πρόσωπα που ήδη έχουν ή φιλοδοξούν να αναλάβουν ρόλους σε μια μελλοντική κυβέρνησή του ουδόλως με ενθουσιάζουν.
   Είμαι, όμως, βέβαιος οτι ίδιος έχει αίσθηση της αποστολής, άρα ξέρει και με ποιούς θα πορευτεί.

   • Raziel avatar
    Raziel @ Κώστας Ροδινός 06/10/2011 09:30:27

    Συμμερίζομαι απόλυτα τα όσα λέτε, με τα προηγούμενα εξέφρασα την ανησυχία μου.
    Σας ευχαριστώ για την απάντηση.

   • θοδωρης avatar
    θοδωρης @ Κώστας Ροδινός 06/10/2011 13:24:25

    δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι με τους σημερινούς 300, ακόμα και εαν ξαναρχίζαμε απο την αρχή, δεν θα μας εφτάναν πάλι εδώ.

    πρέπει να γίνουν ριζικές τομές, να παραμερίσουμε το ιδίον όφελος και θα ειμαστε η Ελβετία της Ευρώπης.

    • Theo avatar
     Theo @ θοδωρης 06/10/2011 14:59:45

     αγαπητε κε. Ροδινε,
     για να λεμε την αληθεια στον κοσμο και επειδη σας εκτιμω απο τα γραφομενα σας, το Ζαππειο ΙΙ δεν στεκει πλεον.
     Η εφεδρεια της ΝΔ ηταν στο ποδι και ανεδαφικη, οπως αποδειχτηκε απο την τροικα (αν ειχε βαση κατι θα αποδεχοταν, τα λεφτα τους θελουν να παρουν οι δανειστες) και γενικως η αξιωματικη αντιπολιτευση δεν εχει απολυτως κανενα σχεδιο οχι για τις 100 πρωτες μερες αλλα ουτε για την πρωτη βδομαδα.
     Θα επρεπε να ειχαν ηδη ενα πλανο με ορισμενες δρασεις με ακριβεια ομως, και να πηγαιναν μετα τις εκλογες στους δανειστες και να ελεγαν: εγω βγαινω απο ευρω οικειοθελως, θελω τοση βοηθεια και θωρακιστε τους υπολοιπους. Εχω ομως σχεδιο ακριβειας για να συνεφερω το κρατος. Λιγοτερους φορους, λιγοτερο κρατος, αναμορφωση της δικαιοσυνης με καίριες παρεμβασεις και ελεγχος., ελεγχος, ελεγχος μακρια απο κομματισμους και ρουσφετια.
     Δυστυχως δεν υπαρχουν τετοιοι σχεδιασμοι, γι' αυτο και ειμαστε πλεον στο ελεος του Θεου!!!!!!!

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Theo 06/10/2011 15:26:12

      Theo,
      συμφωνώ ο,τι πολλά από τα δεδομένα του Ζαππείου έχουν αλλάξει, δυστυχώς επι τα χείρω, για αυτό και λέω οτι μπορεί να είναι η βάση, όμως, το Ζάππειο ΙΙ πέραν των άλλων εκφράζει μια άλλη προσέγγιση όσον αφορά στην οικονομία.
      Αυτή η φιλοσοφία παραμένει ορθή, σήμερα μάλιστα είναι επίκαιρη παρά ποτέ.
      Τα νούμερα μπορούν να επικαιροποιηθούν, όπως και τα χρονοδιαγράμματα.

     • madprof avatar
      madprof @ Κώστας Ροδινός 09/10/2011 13:40:54

      "Ο αντίλογος, που μονότονα επαναλαμβάνει η Κυβέρνηση και τα εξαπτέρυγά της είναι ότι η τρόϊκα δεν …επιδέχεται αλλαγές. ...... Έχουν βέβαια κάποιο δίκιο! ..... Για αυτό η Ελλάδα πρέπει να μηδενίσει το κοντέρ (εκλογές) και να προσεγγίσει τα προβλήματά της από την αρχή και από μηδενική βάση (sic! έκφραση που δεν εξηγεί το νόημα της μηδενικής βάσης). ........ Μια νέα κυβέρνηση, με ισχυρή νωπή εντολή και ένα ρηξικέλευθο πρόγραμμα «100 ημερών» που θα υλοποιηθεί με ρυθμούς blitzkrieg μπορεί να πείσει και ....."
      Το "Ρηξικέλευθο πρόγραμμα των «100 ημερών» που θα υλοποιηθεί με ρυθμούς blitzkrieg" πρέπει να προταθεί στους πολίτες πριν τις πιθανές εκλογές ώστε να μην συμβεί ό, τι συνέβη με τους από το ’96 και εντεύθεν ΛαμογιοπολιτικαντικοΕπιχειρηματικοΤραπεζοΧρηματιστικοΣυνδικαλοΛησταρχοΣυμμορίτες (υπενθυμίζω ότι από το ’96 και μετά περίπου άρχισε η απολιτικοποίηση των κομμάτων με υποψήφιους κάθε λογής πανίδας και χλωρίδας , sic!) με αποκορύφωμα το νυν Καρούμπαλο, τους βουβαλοΑνταυτού και τους πραιτοριανούς τους και τα όμοιά τους ζωντανά της πλειοψηφίας των βολεμένων του κυνόβιου.

     • φωνη avatar
      φωνη @ Theo 06/10/2011 15:50:37

      Γιατί ήταν ανεδαφική η εργασιακή εφεδρεία; Τι δεν πετυχαίνει δηλ από τους στόχους; Δεν πετυχαίνει τη μείωση του κράτους; Είναι κοινωνικά ανάλγητη και ανεφάρμοστη στην πράξη; Την προηγούμενη βδομάδα βάλανε εδώ άρθρο που εξηγεί πως δουλεύει η εργασιακή εφεδρεία.
      Και η τρόικα είπε: για το 11 δεν το δέχομαι για το 12 δεν έχω αποφασίσει.
      Δε μου λες θεωρείς ότι όταν η τρόικα συμφώνησε μια μέρα πριν με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να κάνει απολύσεις και μια μέρα μετά θα έλεγε ότι μπορούν να μη γίνουν απολύσεις; Αυτό θα ήταν άδειασμα προς την κυβέρνηση και θα δημιουργούσε πολλών ειδών προβλήματα και ειδικά στην εφαρμογή των αποφάσεων με ευθύνη της τροικας όμως! Αυτό δε θα το κάνανε.
      Το ανεδαφικό δεν κρίνεται από το αν το αποδεχεται σε μια δεδομένη στιγμή η τροίκα. Κρίνεται από το αν μπορεί να πετύχει τους στόχους και από το αν είναι εφικτή η εφαρμογή του στη συγκεκριμένη οικονομία και κοινωνία.
      Και έλεος δεν ξέρω τι καταλαβένετε από αυτά που ακούτε, αλλά είναι εντελώς λάθος να λες ότι δεν έχουν προτάσεις για λιγότερους φόρους και μειωμένο κράτος. Δηλ όταν λένε θα μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές βάζουν περισσότερους φόρους; Όταν λένε δε θα κάνουμε καμία πρόσληψη για 5 χρόνια και θα βγάλουμε και σε εργασιακή εφεδρεία αυξάνουν το κράτος;

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ φωνη 06/10/2011 15:54:26

      Έτσι ακριβώς!
      Δυστυχώς, κάποιοι ακούνε και καταλαβαίνουν μόνο όσα τους βολεύουν.
      Η εφεδρεία που αρχικά πρότεινε ο Σαμαράς, δεν έχει καμία σχέση με την ανάλγητη μεταμόρφωση, και εξέλιξή της από το Πασόκ.

     • Theo avatar
      Theo @ φωνη 06/10/2011 16:24:16

      @φωνη
      προτασεις κοστολογημενες this year εχουν?
      τι σημαινει λιγοτερο κρατος? η εφεδρεια οπως την παρουσιασαν βγαζει αργομισθους την στιγμη που στον ιδιωτικο τομεα χανονται καθημερινα χιλιαδες θεσεις εργασιας!
      εμενα θα μου αρκουσε να εβγαζαν 100000 σε εφεδρεια με ηλικιακα κριτηρια παραυτα και να μην πληρωνε κανεις το χαρατσι στα ακινητα, την εκτακτη (τακτικη) εισφορα, τον φορο επιτηδευματος κλπ.κλπ.
      αν ομως εσυ πιστευεις οτι εχουν ακριβες προγραμμα για τις πρωτες εκατο μερες, εδω ειμαστε θα γραφουμε και θα συνομιλουμε!!!

     • Steliosmd avatar
      Steliosmd @ Theo 06/10/2011 21:40:39

      Πολυ σωστο και περιεκτικο το σχολιο σας αγαπητε Τheo...

 2. koinos_nous avatar
  koinos_nous 06/10/2011 06:27:39

  Τα προβληματα της οικονομιας μας ειναι τοσο μεγαλα που πλεον χωρις να μπορεις να καταφυγεις σε δανεισμο δεν λυνονται ουτε με τον Σαμαρα ουτε με τον Αβρααμ παπα.
  Πως ξαφνικα θα κλεισεις την ψαλιδα απο τα 44 δις εισαγωγες στα 16 δις εισαγωγες ?
  Με μαγικο ραβδακι?
  Η μονη διαφορετικη προσεγγιση ειναι μονο η επιστροφη στη δραχμη με τα οσα προβληματα συνεπαγεται.
  Τα περι επανεκκινησεων και αναπτυξης ειναι για ιθαγενεις.

  • np_complete_problems avatar
   np_complete_problems @ koinos_nous 06/10/2011 09:35:46

   Αγαπητέ Koinos_nous,
   παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρων τις απόψεις σου, αν και - προς το παρόν - δεν βρίσκω "λογική" την επιστροφή στην δραχμή.
   Μια μόνο παρατήρηση:
   Ο λόγος που έχουμε τέτοια "διαφορά" ανάμεσα στις εισαγωγές και στις εξαγωγές, ΔΕΝ είναι ΜΟΝΟ το ευρώ.
   Ακόμη και στις εποχές της δραχμής, ποτέ δεν καταφέραμε να έχουμε κανενός είδους ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ παραγωγή - ούτε βιομηχανία, ούτε αγροτική παραγωγή, ούτε σοβαρό τουρισμό και τολμώ να πώ ούτε καν σοβαρή ναυτιλία ...
   Τα ισχυρά νομίσματα, οι μεγάλοι φόροι και το υψηλό κόστος της εργασίας ΔΕΝ εμπόδισαν ποτέ τις Σκανδιναβικές χώρες να ευημερούν.
   Φοβάμαι ότι η μόνη λύση είναι ένα τεράστιο "πολιτισμικό σοκ", αλλά αμφιβάλλω άν η κοινωνία μας είναι ακόμη έτοιμη ...

   • Χαζούλης avatar
    Χαζούλης @ np_complete_problems 06/10/2011 11:44:42

    Το “πολιτισμικό σοκ” θα το προκαλέσει η δραχμή. Η δραχμή είναι το εργαλείο και όχι η αιτία ανάκαμψης.

    Με δραχμή ο νεοέλληνας θα βρεθεί ξαφνικά με αυτοκίνητο 2οετίας. Θα βρεθεί χωρίς Βουλγάρα να του ξεσκατώνει τη γιαγιά και φυσικά χωρίς Αλβανό να του κάνει τις βρώμικες δουλειές.

    Έτσι θα αναγκαστεί να δουλέψει. Χιλιάδες υπάλληλοι γραφείων θα ξεκινήσουν να παράγουν.

    Πολιτισμικό σόκ!

    • Ελλην (σχεδόν πτωχός) avatar
     Ελλην (σχεδόν πτωχός) @ Χαζούλης 06/10/2011 13:34:12

     Χωρίς να είμαι βέβαιος, κάτι τέτοιο δεν πήγε να κάνει και ο Μάο;

     • Χαζούλης avatar
      Χαζούλης @ Ελλην (σχεδόν πτωχός) 06/10/2011 16:43:38

      Δεν ξέρω τι έκανε ο Μάο. Εγώ ξέρω τι θα κάνω :
      1ον) για να μην πεινάσω.
      2ον) για να πεθάνω υπερήφανος

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ Ελλην (σχεδόν πτωχός) 08/10/2011 11:40:11

      Έ, όχι, ο Μάο έκοψε κάθε κεφάλι που ξεχώριζε, για να μην μάθουν ποτέ οι υπόλοιποι ότι πεινάνε (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Καμμία σχέση!

    • thassitis avatar
     thassitis @ Χαζούλης 11/10/2011 17:16:27

     δεν ξερω αν η επιστροφη στην δραχμη θα μας βοηθησει σε αυτο που λεει ο χαζουλης αλλα συμφωνω με τα υπολοιπα. Πρεπει να δουλεψουμε

   • ZXS avatar
    ZXS @ np_complete_problems 06/10/2011 11:44:49

    για δες πριν το 74

    • stanley@gr avatar
     stanley@gr @ ZXS 06/10/2011 15:08:07

     μπορει να εχουμε μυρια οσα προβληματα ως χωρα και να πρεπει να τα λυσουμε. Ομως το ευρω ως νομισμα εχει πολλα προβληματα: ειναι δυσκαμπτο και σχεδιαστηκε για την οικονομια της Γερμανιας. Εμεις δεν μπορουμε να το ακολουθησουμε. Εχουμε μεγαλυτερο πληθωρισμο απο τη Γερμανια μοιραζομαστε ομως τα ιδια επιτοκια. Στρεβλο απο την αρχη!!
     Αρα, τι μας απομενει? Η καλη δραχμουλα μας!
     Κανουμε σταση πληρωμων οπως το 32 στο εξωτερικο, σταματεμε να πληρωνουμε τους δανειστες και εξοικονομουμε χρηματα για τον πρωτο χρονο (φαρμακα, καυσιμα). Ανεβαινουν οι εξαγωγες μας και δεχομαστε τουριστικο τσουναμι. Περναμε δυσκολα 3-4 χρονια και αρχιζει η ανακαμψη. Να ξεχασουμε ομως διορισμους στο δημοσιο, φαυλους πολιτικους, ρουσφετια, φακελακια, παραοικονομια, παρεμποριο και τα λοιπα κακα της μοιρας μας!!!

  • Prometheus avatar
   Prometheus @ koinos_nous 06/10/2011 21:18:33

   Αγκαπητοί συν-ιθαγενείς ... Λαέ του Ελλαδιστάν... πόπολο της Ν. Ευρώπης ... σας παρακολουθώ εδώ και καιρό και θα πώ με σχετική ευκολία ότι:
   1. Είστε διασκεδαστικοί
   2. Όλοι κάνετε τις ίδιες διαπιστώσεις , μήνας μπει, μήνας βγεί.

   Για να μπώ στην ουσία μερικών θεμάτων ...
   Εφόσον είναι επιτακτικό και γενική παραδοχή ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις απο τον δημόσιο τομέα, πως θα σας φαινόταν να αποδοθεί παράλληλα και δικαιοσύνη ? Και εξηγώ αργά και καθαρά:

   1. Απολύονται ΟΛΟΙ όσοι έχουν εμπλακεί σε παραβάσεις του νόμου και των κανονισμών λειτουργίας των υπηρεσιών των, με σειρά προτεραιότητας στον πιο πονηρό και κατεβαίνουμε. Διώκονται Ποινικά , Αστικά , Δημεύονται οι περιουσίες τους, παύονται οι μισθοί-συντάξεις που λαμβάνουνε και υποχρεώνονται να αποζημιώσουν (μαζί μ'αυτούς αποδίδουμε και τις ανάλογες ευθύνες στους κλεπταποδόχους). Θα προτεινα να ξεκινήσουμε απο τη δικαιοσύνη ώστε παράλληλα να εξασφαλίσουμε και την συνεργασία και ακούραστη συμμετοχή της από δω και πέρα... μετά σειρά ασφαλώς έχουν οι Πολιτικοί μας.
   Ακολουθεί οποια εταιρία ενεπλακει σε σκάνδαλα και τελευταίοι και καλύτεροι οι ΔΥ, με προτεραιότητα βέβαια στα στελέχη των Υπηρεσιών που τις βάζανε μέσα με ρυθμό εκατοντάδων εκατομμυρίων κάθε χρόνο (ΔΕΝ εξαιρούνται Δήμοι, Νομαρχίες, Περιφέριες).

   Μάνι, μάνι μαζεύεις από τα κατασχεθέντα και τις στάσεις πληρωμών καμπόσα Ευρόπουλα. Δείχνεις οτι το έχεις πάρει απόφαση να κάνεις δουλεία και στις αγορές και στο Πόπολο σου...(δείχνεις σοβαρότητα που αρμόζει σε Κράτος) Να σημειώσω εδώ ότι τα κατασχεθέντα μπορούν να διατεθούν στο σχέδιο ''Εύρηκα'' για να είναι και οι Γερμανοί εν ειρήνη...

   Καπάκι ... στέλνεις την Τρόικα σπιτάκι της διότι η περιβόητη δανειακή σύμβαση δεν είναι από κανέναν υπογεγραμμένη, αλλά και υπογεγραμμένη να ήτανε σαφώς δεν είχε την απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία και συνεπώς δεν υφίσταται ... έτσι απλά... ας πρόσεχαν
   ... φωνές τύπου: '' δεν θα μας ξαναδανείσουν οι Αγορές'' να ξαναρίξουν μια ματιά και να μας πούνε αν μας δανείζουν τώρα η τα επόμενα 5-10 χρόνια...

   έχω κι άλλα , αλλά σας βαρέθηκα... όταν δείξετε σθένος ... ξανασυζητάμε...

   • Αιας Τ. avatar
    Αιας Τ. @ Prometheus 07/10/2011 04:44:51

    εσυ απο που εισαι ρε Prometheus?
    δυστυχως η εμφυτη επαρση μερικων δεν μπορει να κρυφτει ουτε και στην ανωνυμια του διαδικτυου!!!!!!!

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Prometheus 08/10/2011 11:45:15

    Και αυτή τη "βρωμοδουλειά" ποιός "καθαρός", "ικανός" και "αδέκαστος" θα την κάνει; Με εντολή τίνος;
    Φαντάζομαι, προσφέρεσαι αφιλοκερδώς....

 3. xzetta avatar
  xzetta 06/10/2011 06:38:38

  ωραία όλα αυτά, αλλά..
  "ισχυρή νωπή εντολή" - και αν δεν είναι τόσο ισχυρή? τι κάνουμε μετά?
  "ρηξικέλευθο πρόγραμμα «100 ημερών»" - ποιό είναι αυτό?
  "Να αποκαλυφθεί η πλήρης αλήθεια στο λαό" - και γιατί δεν γίνεται αυτό ήδη σήμερα και θα πρέπει να γίνει αφού κυρηχθούν εκλογές? αλήθεια τι εγινε με αυτή την επιτροπή/πρωτοβουλία για την διερεύνηση του επαχθούς χρέους? έβγαλε πόρισμα γιατί δεν ακούω τίποτα.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ xzetta 06/10/2011 09:03:46

   1. αν δεν είναι και τόσο ισχυρή, θα αναλάβουμε και τις ευθύνες και θα υποστούμε τις συνέπειες.
   2. αν, δεν παρουσιάσει ρηξικέλευθο πρόγραμμα 100 ημερών, να μην δώσουμε ισχυρή εντολή!
   3. εδώ ακόμα αναθεωρούν το ΑΕΠ του 2007, νομίζεις οτι ξέρουν τι γίνεται το 2011;
   4. Ειλικρινώς αγνοώ τι έγινε με την επιτροπή αυτή.

  • Rio avatar
   Rio @ xzetta 06/10/2011 13:35:13

   Τι να γινει μ'αυτη την επιτροπη; Μηπως συσταθηκε; Ο,τι εγινε τον Μαιο ηταν μια πρωτοβουλια για την συσταση διεθνους επιτροπης για τον ελεγχο του χρεους. Στην ιστοσελιδα τους elegr.gr δεν αναφερουν τιποτα νεοτερο..

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/10/2011 06:41:41

  Για αυτούς ακριβώς τους λόγους που αναφέρεις, λεώ και ξαναλέω ο φουκαράς, ότι η μόνη και εξαιρετικά επώδυνη για εμας λύση (με κάποια προοπτική διεξόδου όμως) περιλαμβάνει την εκ μέρους μας στάση πληρωμών (και μερικοί προσθέτουν και έξοδο από την ευρωζώνη, προσωρινή ή μόνιμη). Όχι γιατί θέλω να τους τα χώσω -- που θέλω -- αλλά γιατί δεν περιμένω ποτέ των ποτών να βρεθεί βιώσιμη για εμάς λύση από αυτούς. Αυτοί θα μεγιστοποιούν τα δικά τους ωφέλη (ή θα ελαχιστοποιούν τις δικιές τους ζημιές) και εμείς θα σαπίσουμε περιμένωντας.

  Το δύσκολο ερώτημα (και άγνωστο σε μένα), Κ.Ρ., είναι εάν η ΤτΕ έχει κάνει οποιαδήποτε σχετική προετοιμασία, και δεν περιμένω ή επιθυμώ δημόσια απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ archaeopteryx 06/10/2011 08:30:47

   και δεν νομίζω οτι μπορεί κανείς να απαντήσει.

  • drider avatar
   drider @ archaeopteryx 06/10/2011 08:30:47

   Καλημέρα αρχαίε,

   δεν ξέρω για την ΤτΕ αλλά σίγουρα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ο ΣΕΒ έχουν κάνει τη δικιά τους μελέτη σε 10η βάση για τη χώρα μας.

   h**p://www.iene.gr/page.asp?pid=1437&lng=1

   Τώρα δεν ξέρω γιατί πρέπει να αγχωνόμαστε όλοι οι υπόλοιποι για τη δημοσιονομική κατάσταση, όταν υπάρχουν αυτοί οι καλοί άνθρωποι που σου λένε ότι θα κινητοποιηθούν οι παραγωγικές δυνάμεις και οι δυνάμεις του κεφαλαίου για "βιώσιμη" ανάπτυξη της χώρας σε ένα τόσο εκτενές χρονικά πρόγραμμα;

   Παρεμπιπτόντως διαβάζοντας κανείς συνειδητοποιεί τη "χρησιμότητα" των δομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί τώρα η κυβέρνηση (π.χ. ευελιξία στην αγορά, μείωση δημοσίου τομέα, διευκόλυνση ξένων επενδύσεων κτλ).

   Καταλαβαίνουμε επίσης πόσο αστεία φαντάζουν τα προγράμματα 100 ημερών που παρουσιάζουν τα κόμματα προεκλογικά, όταν υπάρχουν ήδη σχεδιασμοί δεκαετίας και βάλε...

 5. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 06/10/2011 06:47:41

  Εξαιρετικό άρθρο. Η Ελλάδα χρειάζεται όσο ποτέ αλλοτε ένα blietzkrig. Και προς τη Δύση ( Τρόικα), αλλά και στην Ανατολή. Στη Δύση μεταφορικά και στον ανατολικό γείτονα κυριολεκτικά . Μόνο έτσι θα μπορέσουμε μετά να εκμεταλλευτούμε προς όφελος της Ελλάδας, των Ελλήνων και των πραγματικών μας συμμάχων ( θα φανούν την κρίσιμη ώρα γιατί μόνο τότε γνωρίζεις τους γνήσιους φίλους σου) τον ορυκτό πλούτο , με τον οποίο είναι προικισμένη η χώρα μας. Δυστυχώς εκεί που φτάσαμε, μόνο έτσι θα σωθεί η χώρα και όχι από περικοπές και... πρωτότυπες μπαρούφες τύπου εφεδρείας. Αν αρχίσουμε τα 50-50 και τις ...συνιδιοκτησίες, δεν θα βγάλουμε ποτέ άκρη με τον εξ Ανατολών άρπαγα.

 6. antonis1 avatar
  antonis1 06/10/2011 07:11:59

  Πολύ καλή η ανάλυση ,αναλυτική και σε πολλαπλά επίπεδα όμως στο τέλος υπάρχει μια συνοπτική και ασαφής πρόταση που δεν συνάδει τόσο με το ύφος και την δομή του κειμένου που προηγείται ,αλλά και με την ικανότητα του συντάκτη.
  Κύριε Ροδινέ, ας αρχίσουμε να λέμε τις αλήθειες απο τώρα χωρίς δεσμεύεσεις και εξαρτήσεις (όχι πάντα κακοπροαίρετες).
  Και αν η κυβέρνηση δεν μας λέει αλήθειες και την κατηγορούν δικαίως όλοι γιαυτό, η αντιπολίτευση που θέλει να την διαδεχθεί (το θέλει με κάποια επιφύλαξη) συναγωνίζεται τόσο στην απόκρυψη της αλήθειας όσο και στα μηνύματα που εκπέμπει προς την κοινωνία.
  Μπορεί μερικοί να αισθάνονται την ανάγκη να υπερασπιστούν αυτόκλητα ή μη, λανθασμένες πρακτικές ,όμως μια τεχνοκρατική αντίληψη και ανάλυση της πολιτικής και της οικονομίας δεν πρέπει να δεσμεύεται απο παρόμοιες σκέψεις.
  Τα ερωτήματα είναι απλά και πολλαπλά.
  Ποιές είναι οι επιλογές? Αν τις ξέρουμε να τις πούμε.
  Ποιά τα γρήγορα μέτρα των πρώτων 100 ωρών και ημερών? Αν υπάρχουν ή αν έχουμε κάτι στο μυαλό μας να το πούμε.
  Γιατί διαφορετικά ο καθένας αρχίζει και ιεραρχεί κατά πως βολεύει ιδεολογικά ή πραγματιστικά τον ίδιο τα μέτρα που ΘΑ εφαρμόσει ο νέος ηγέτης.
  Βέβαια αυτό βολεύει πολιτικάντικα για άγραν ψήφων, όμως με τις παρούσες συνθήκες προέχουν σημαντικότερα θέματα απο τα παιχνιδίσματα του ανεπαρκούς πολιτικού μας συστήματος.
  Την αλήθεια λοιπόν τώρα στον κόσμο.
  Τι επιλογές και με ποιά κόστη έχουμε ,για να μπεί κάθε κατεργάρης στη θέση του. Χορτάσαμε απο "σωτήρες " και ωραία δελφικά συνθήματα ανάλογα με την θέση των κομμάτων (της στίξης) που χρησιμοποιούν τα κόμματα.
  Επιζήσεις ου χρεοκοπήσεις.
  Το είπα εγώ...Εσείς δεν το καταλάβατε.
  Λεφτά υπάρχουν...
  Δεν απολύουμε κανέναν δημόσιο υπάλληλο αλλά μειώνουμε το κόστος...
  Δεν μειώνουμε τους μισθούς αλλά μειώνουμε το κόστος...
  Και πως στο διάολο θα επιτευχθεί ο στόχος (που συμφωνούμε) για μείωση του δημοσίου? Ελα ντέ....Η δύσκολη αλήθεια που πρέπει να ακουστεί.
  Η απολύουμε το 30-40 % των υπαλήλων διαλύοντας πολλά άχρηστα γραφειοκρατικά παρασκευάσματα ή κρατάμε τους αργόσχολους και μειώνουμε την μισθοδοσία τους κατά 30-40% γιατί αλλιώς το μαγαζί δεν βγαίνει.
  Οταν, πατάξουμε την φοροδιαφυγή, μαζέψουμε φόρους, φέρουμε τα λεφτά απο έξω , έρθει ανάπτυξη και αρχίσει να κινείται η οικονομία τότε μιλάμε για αυξήσεις.
  Αυτά που κάνει ο οποιοσδήποτε στο μαγαζί του, και ξέρει τα πράγματα.
  Το μαγαζί Ελλάδα δεν μπορεί να δουλεύει χωρίς να παράγει καλύπτοντας τους μισθούς με δάνεια απο τους εξαποδώ(κομμένα πιά) και φόρους απο τους πολίτες (κομμένοι και αυτοί πιά λόγω έλλειψης ρευστού στην αγορά).
  Για τις πρώτες 100 μέρες τουλάχιστον, και μετά βλέπουμε.

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ antonis1 06/10/2011 13:03:40

   +1

 7. JOHN avatar
  JOHN 06/10/2011 07:16:17

  ....για την αποχωρηση της Ελλαδος απο την Ευρωπη πρεπει το ταμειο να ειναι εφοδιασμενο με πανω απο 2 τρις ευρω.Εμμεσα δηλαδη παραδεχομαστε οτι η παραμονη μας στο ευρω εξαρταται απο τα συμφεροντα των σχεδιαστων και διαχειριστων του ενιαιου νομισματος.Με τα μετρα που καθημερινα απαιτουν και δεν εχουν τελος μπορουμε να επιβιωσουμε σαν λαος και σαν εθνος κατω απο τετοιες συνθηκες?Εαν καποτε ξεπεραστουν τα ταμειακα προβληματα ειναι δεδομενο οτι θα μας συντηρουν στην ευρωζονη η μηπως η Ελλαδα θυσιαζεται με τραγικο τροπο για να σωθουν οι υπολοιποι και να μη κινδυνευσει το ευρω που και αυτη η στρατηγηκη εχει ημερομηνια ληξης με καταστροφικες συνεπειες για εμας.

 8. aristeidis avatar
  aristeidis 06/10/2011 07:25:54

  Διαβάστε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις, τι σημαίνει "κούρεμα του χρέους"

  http://logia-starata.blogspot.com/2011/10/10.html

 9. kostas avatar
  kostas 06/10/2011 07:36:30

  Τελικα τα περι της ελληνικης οικονομιας μου φαινονται πολυ απλα τελικα!!!!!
  Τον Νοεμριο το 2009 μπορουσαμε να παρουμε οσα θελαμε !!!
  Τοτε ηρθε το αστερι .
  Το αμερικανακι ηρθε με συνγκεκριμενη πολιτικη -κατ εντολη των αφεντικων του- να τιναξει την Ευροζωνη στον ΑΕΡΑ και τα καταφερε!!!!!!

  Να το θυμυθητε καποτε ισως το αναδημοσιευσετε!!

  Δεν ειναι τυχαιο οτι ο Καραμανλης υπεστη 1.Υποκλοπες 2.Φωτιες 3.Δεκεμβριανα. 4.Βατοπεδια ......... κα.--

  Ο Σημηταρος Εφαγε πακετο τα ΙΜΙΑ μολις βγηκε (τυχαιο)
  Το Αστρι κυβερνα με τις ευλογιες των αφεντικων του χωρις 1.φωτιες 2.σκανδαλα ...... και συνεχιζει DURACEL την δουλεια του αψογα !!!!!

  Καλη μας μερα!!!

  ΥΓ.
  Για το καλο μας ευχομαι να μην ταξιδεψει για την Αμερικη τωρα στα κοντα καποιος πολιτικος αρχηγος.............!!

  • kostas avatar
   kostas @ kostas 06/10/2011 07:42:49

   Και κατι ακομα !!!!!
   Ας ευχηθω να βρει η Ευρωπη την Αντιβιωση για το μικροβιο ΓΑΠ πριν καταληξει !!

   • drider avatar
    drider @ kostas 06/10/2011 09:26:43

    Χαχα, μικρόβιο ο ΓΑΠ!

    Μάλλον περισσότερο σε "ελαφρύ" αεράκι τον προσομοιάζω που φύσηξε και προκάλεσε αρχικά το κρυολόγημα που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πνευμονία...

    Αλλά μην ανησυχείς ο ασθενής τώρα είναι σε καταστολή και οι γύρω του έχουν αρχίσει να χαπακώνονται με ευρέως φάσματος αντιβιοτικά.

    /τέλος σαρκασμού

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ kostas 06/10/2011 13:12:50

   Όταν ακούω αυτά τα παραμύθια ότι "το Νοέμβριο του 2009 μπορούσαμε να δανειστούμε όσα θέλαμε" ή το άλλο το αμίμητο "το Φλεβάρη του 2010 μπορούσαμε να αντλήσουμε 45 δις από την αγορά γιατί τόσες προεγγραφές είχαμε" μελαγχολώ. Κάποτε θα πρέπει να σταματήσουμε να μασάμε την κομματική προπαγάνδα και να σκεφτόμαστε μόνοι μας.

 10. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 06/10/2011 07:44:28

  Κύριε Ροδινέ, σας διαβάζω πάντα με προσοχή.
  Θα σας υποβάλλω τρεις ερωτήσεις, διευκρινιστικά:
  1. Τι ακριβώς εννοούμε λέγοντας ότι "η Ελλάδα βαδίζει προς την καταστροφή;". Μία στάση πληρωμών στο εσωτερικό για 2 μήνες, ας πούμε;
  2. Μπορούμε να εφαρμόσουμε τη λύση Βενιζέλου, το 1932, όπως μου είπε ειδικός επί της νομισματικής ιστορίας, δηλ. στάση πληρωμών του εξωτερικού χρέους με ταυτόχρονη εξυπηρέτηση των μισθολογικών και λοιπών υποχρεώσεων του κράτους στο εσωτερικό, έστω με δυσκολία, καθυστέρηση ή περικοπές;
  3. Μπορείτε να μου πείτε τι θα κάνει ο Σαμαράς, σε περίπτωση αυτοδυναμίας, όταν θα έχει απέναντί του, δεν λέω το συνδικαλιζόμενο ΠΑΣΟΚ, αλλά την συμπλεγματική και ανισόρροπη ελληνική άκρα Αριστερά (ζαχαριάδικο - και πάλι! - ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ + τους γνωστούς μπαχαλάκηδες που σκέπει και διαφυλάττει ο ΣΥΡΙΖΑ);

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΒΙΣ 06/10/2011 08:35:30

   ΒΙΣ,
   1.μια πρόγευση της καταστροφής είναι αυτό που ήδη βιώνουμε και τα χειρότερα είναι αυτά που έρχονται.
   2. Ειλικρινά δεν έχω απάντηση επ' αυτού, αν και στάση πληρωμών του εξωτερικού χρέους μόνο ως διαπραγματευτικό χαρτί τη βλέπω.
   3. "Αρχή άνδρα δείκνυσι"

 11. ORIMA avatar
  ORIMA 06/10/2011 07:46:31

  Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα δημιουργικό Blitzkrieg. Φοβάμαι ότι το υφιστάμεθα από την ανάποδη. Από την καταστροφική μανία όχι τη δημιουργική. Θέλω επίσης να θυμίσω μια παλιά παρότρυνση χωροφύλακα που μου είχε πει ότι "όταν βγάλεις ένα όπλο πρέπει οπωσδήποτε να το χρησιμοποιήσεις. Αλλιώς το κρατάς κρυφό". Αυτο περί lethal weapon το οποίο συμφωνώ απόλυτα ότι έπρεπε πρώτοι να ενεργοποιήσουμε.

 12. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 06/10/2011 07:51:00

  Αγαπητέ Κώστα καλημέρα

  Τη κρίσιμη και τραγική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, την έχουν περιγράψει πάρα πολλοί αρθρογράφοι και οικονομικοί αναλυτές, πριν μπούμε στο μνημόνιο, ή στις αρχές εφαρμογής του, ακόμη και πριν γίνουμε δεκτοί στη ζώνη του ευρώ, πλην όμως η κατεστημένη και βολεμένη οικονομολογική τάξη, τις υπόψη φωνές τις έβαλαν στο περιθώριο και τις παρουσίασαν σαν γραφικές. Δυστυχώς όμως, αυτές οι φωνές επιβεβαιώθηκαν απόλυτα. Ακόμη όμως και τώρα, αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές που το μέλλον της πατρίδας μας διαγράφεται σκοτεινό και αβέβαιο, κάποιες από τις παραπάνω «γραφικές φωνές» συνεχίζουν να κρούουν το κώδωνα του κινδύνου και λένε ότι η μόνη λύση για τη σωτηρία της χώρας, είναι η μονομερής στάση πληρωμών, η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, η βαθειά αναδιάρθρωση του χρέους και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, προκειμένου η οικονομία μας να ανακτήσει σιγά – σιγά κάποιο επίπεδο ανταγωνιστικότητας, σε συνδυασμό βεβαίως με λήψη αυστηρών μέτρων για τον έλεγχο του κράτους και της οικονομίας. Είμαι πλέον ή βέβαιος ότι τη θέση αυτή, πολύ σύντομα θα αναγκαστούμε να ακολουθήσουμε, πλην όμως θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ίσως και να μας εκβάλουν από το ευρώ.

  Προσωπική μου άποψη:
  1. Ή θα παραμείνουμε στο ευρώ, στα μνημόνια και την τρόικα και θα αποδεχθούμε εθελοντικά την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας μας, την ισοπέδωση της κοινωνίας μας, τη καταστροφή της μεσαίας τάξης και την εξαθλίωση των «μικρών» και τη μετατροπή μας σε ένα άθλιο και θλιβερό προτεκτοράτο στο οποίο θα κυριαρχούν οι ελεύθερες ζώνες – αποικίες επενδύσεων που θα εργάζονται σύγχρονοι σκλάβοι,.
  2. Ή θα πάρουμε το μέλλον της πατρίδας μας στα χέρια μας, αποχωρώντας εθελοντικά από το ευρώ και κηρύσσοντας μονομερή στάση πληρωμών κτλ… αποδεχόμενοι να «πληρώσουμε» ένα πολύ βαρύ τίμημα, αλλά με ελπίδες να επιστρέψουμε κάποια στιγμή σε τροχιά ανάπτυξης.
  3. Το βέβαιο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις το τίμημα θα είναι βαρύ. Θα υπάρξει πολύς πόνος και μεγάλες θυσίες. Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει ελευθερία, περηφάνια, αξιοπρέπεια και ελπίδα.

  Αλλά και η κάθε μάχη, απαιτεί θυσίες. Αναρωτιέμαι όμως για το εξής: Όταν παραδίδεται η εθνική κυριαρχία της χώρας και κινδυνεύει η οικονομία της με πλήρη κατάρρευση, μπορεί να αποτελεί λόγο μη εξόδου από το ευρώ, το ότι η ΕΕ θα χρειαστεί 2 τρις ευρώ για να ανακεφαλαιώσει τις τράπεζες της, σαν τη τοξική Dexia;

  Αλλά επειδή ανέφερα ότι όλα αυτά τα που ζούμε τα έχουν ήδη γράψει κάποιοι, διαβάστε για τη Dexia το ακόλουθο άρθρο:
  «Τρόμος για έκρηξη... μεγατόνων στο ευρώ!», Παρασκευή, 27 Μάιος 2011 23:42
  h--p://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2011-05-27-21-44-37-2011052737311/
  «………Η γαλλο-βελγική τράπεζα Dexia, ήδη προβληματική και υπό διάσωση από τις κυβερνήσεις Γαλλίας και Βελγίου μετά την κρίση του φθινοπώρου 2008, που παρόλα αυτά εξακολουθεί να έχει ενεργητικό σχεδόν τριπλάσιο του βελγικού ΑΕΠ, έγινε ορατό ότι βρίσκεται στο «κόκκινο», χωρίς να είναι εντελώς σαφής η προέλευση των προβλημάτων της. Το μόνο που ήταν γνωστό και κίνησε πολλές υποψίες στις αγορές ήταν ότι η Dexia είναι εκτεθειμένη σε μεγάλο βαθμό και στα ελληνικά ομόλογα, με τοποθετήσεις ονομαστικής αξίας 3,7 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιες αυτών που διατηρεί, για παράδειγμα, η Deutsche Bank…. Την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι ο κορυφαίος επενδυτικός οίκος BlackRock και η βρετανική Barclay’s έσπευσαν να εξαργυρώσουν πρόωρα ομόλογα της DEXIA αξίας σχεδόν 3 δισ. ευρώ, ανοίγοντας μια τεράστια «τρύπα» στη ρευστότητα της τράπεζας, που σύμφωνα με πληροφορίες καλύφθηκε από την ΕΚΤ………»

  Πιστεύω ότι αυτό που φοβούνται και τρέμουν στην ΕΕ, είναι μήπως κάποια στιγμή, εμείς οι Έλληνες απηυδισμένοι από τον εμπαιγμό, απελπισμένοι από τη καταστροφή και τη φτώχεια και τσαντισμένοι από το συνεχές βρίσιμο και φτύσιμο, τα πάρουμε στο κρανίο, θυμηθούμε την ιστορία μας και τους τινάξουμε στον αέρα μαζί με το ευρώ τους. Αυτό το μόρφωμα, που θέλει να το παίξει και διεθνές αποθεματικό νόμισμα.

 13. ΜΠ avatar
  ΜΠ 06/10/2011 08:06:00

  Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι στο χειρουργικό τραπέζι με ανοικτή καρδιά για τετραπλό by pass. Στην πορεία του χειρουργείου αποκαλύπτεται το Δράμα της κατάστασης, καθώς όλοι συνειδητοποιούν με τρόμο ότι η περίπτωση του ασθενούς δεν χρήζει by pass αλλά μεταμόσχευσης καρδιάς και δίνεται άμεση και επείγουσα εντολή για εξεύρεση μοσχεύματος. Προκειμένου δε για τη μεταμόσχευση πρέπει να κληθεί ειδικός καρδιοχειρούργος για να την πραγματοποιήσει. Στο μεταξύ η ασθενής βρίσκεται υπό καταστολή με μηχανικά μέσα και προσλαμβάνει τη μία φυάλη αίματος μετά την άλλη.....

  Ο Α.Σ καλείται Επειγόντος στην Εντατική διότι το μόσχευμα βρέθηκε και ονομάζεται ΕΚΛΟΓΈΣ !!!!!!!

 14. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 06/10/2011 08:28:17

  Ωραία όλα αυτά ,αλλά ποιοι θα το κάνουν το blitzkrieg?

  Ναι υπάρχει ένας αρχηγός, ο Αντώνης Σαμαράς. Αλλά σε ένα σύγχρονο οργανισμό , ακόμα και σε μιά επιχείρηση ,πολύ περισσότερο σ' ενα κράτος με τα σημερινά προβλήματα , δέν αρκεί ο ικανός διευθυντής. Χρειάζεσαι και στελέχη με ικανότητες και με brass balls...

  Για το blitzkrieg θέλεις Γκουντέριαν και Ρόμμελ ...

  (οι φίλοι της ιστορίας γνωρίζουν πως, ναι, ο Ρόμμελ στις περισσότερες φωτογραφίες εμφανίζεται με έντονο σημάδι απο τον ήλιο γύρω απ’ τα γυαλιά του: ήταν όμως για να προστατευτεί από τον ήλιο και την άμμο της ερήμου, όχι της Μυκόνου...)

  Να μη γίνομαι άδικος, θέλω να πιστεύω πως ο Α.Σαμαράς έχει γύρω του νέους ανθρώπους που ακόμα δεν τους έχουμε δεί σε θέση εξουσίας. Ίσως, όπως κάθε καλός στρατηγός πρίν τη μάχη κρατάει κάποια χαρτιά του κλειστά.

  (να πιστέψω τότε και πως οι γνωστοί…ανύπαρκτοι που εμφανίζονται κατά καιρούς στα κανάλια αποτελούν μέρος σχεδίου παραπλάνησης?)

  Θα αισθανόμουν ασφαλέστερος όμως αν έβλεπα ανάμεσα στα προς υπουργοποίηση στελέχη της Ν.Δ και ανθρώπους που έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους σαν managers στον ιδιωτικό τομέα , τόσο σαν στελέχη όσο και σαν επιτυχημένοι επιχειρηματίες.

  Δυστυχώς, αντίθετα με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες , στην Ελλάδα τέτοιοι άνθρωποι σπάνια επιλέγουν να μπουν στην πολιτική.

  Εδώ και δεκαετίες έχουμε την αφέλεια να περιμένουμε να βγάλουν δουλειά άνθρωποι με μοναδική εμπειρία διοίκησης το τρέξιμο ενός πολιτικού ή δικηγορικού γραφείου, ή ,ακόμα χειρότερα, μιάς πανεπιστημιακής έδρας.

  Δεν μιλάμε βέβαια για υπουργούς με μοναδική προηγουμένη εμπειρία το επάγγελμα του αποτυχημένου φοιτητή ,του εργατοπατέρα ,του (ή της…) ηθοποιού…

  Ευτυχώς στο χώρο της Ν.Δ δεν ευδοκιμούν πολύ αυτά τα φρούτα.

 15. NEOTERA avatar
  NEOTERA 06/10/2011 08:28:24

  Κάτω απ΄το τιτλάκι "Παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης Παπανδρέου"
  αναγράφεται κάτι στο οποίο υπάρχει τώρα γενική συμφωνία. "Ο πρωθυπουργός έχει καταφέρει να ….πείσει ακόμα και τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του, ότι χάνουν πλέον τον καιρό τους με την Ελλάδα".
  Αυτό είναι επιτυχία για τον αμερικανό γιωργάκη, αυτή πιστεύουμε ότι είναι η αποστολή του. Γιατί οι ΗΠΑ θα ήθελαν τη "σωτηρία" για την Ελλάδα(που ακούσθηκε αυτό) και για το ευρώ ? Αντιθέτως μόλις πάνω στη βράση κατόρθωσαν να βάλουν το ΔΝΤ στο κόλπο καήκαμε τάχιστα ως "μπουρλότο στην ευρωζώνη". Τώρα επίκεινται τα χειρότερα για την λεγόμενη εθνική κυριαρχία ως προς τις γεωπολιτικές επιδιώξεις των αγγλοαμερικάνων που καλώς γνωρίζουν όλοι. Εμείς δυό χρόνια τώρα αυτό προσπαθούμε να πούμε, ότι είναι σχεδιασμένη επιχείρηση με δύο σκέλη, τοπικό και ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο. Ετσι πρέπει να δούμε τα πράγματα, αν θέλουμε να αντιπαλέψουμε τον όλεθρο που μας επιβάλεται...

 16. gianni avatar
  gianni 06/10/2011 08:38:44

  αυτα φιλε μου ειναι παραμυθακια για μικρα παιδια.
  Εαν προκυρηχθουν εκλογες το βεβαιο ειναι οτι δεν προκειτε να σου δωσουν δανεικα για να πληρωνεις τους δημοσιους υπαλληλους αρα σταση πληρωμων.
  Δευτερον δεν υπαρχει ουτε 1%να βγει αυτοδυναμη κυβερνηση αρα ακυβερνησια και ξανα εκλογες.
  Τριτον να φυγουν τα λαμογια οι πειρατες της χωρας μας ,οι μαφιοζοι και να ερθουν οι δικοι σου οι ανικανοι οι μαθητευομενοι μαφιοζοι ,αυτο που λεω ειναι αποδεδειγμενο απο ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ πασοκ και ΝΔ.
  Τεταρτον οι εκλογες αυτον τον καιρο εκτος των παραπνω σοβαρων προβληματων που θα δημιουργησουν θα εχουν και ενα πολυ σοβαρο πολιτικο αντικτυπο θα μεταφερουν τις ευθυνες απο την πλατη των πολιτικων που ευθυνονται για την κατασταση στην πλατη του Ελληνα και της Ελληνιδας.
  Με λιγα λογια εκτος απο καταστροφη την συγκεκριμενη στιγμη ειναι και αδκες γιατι στον πυρηνα εξευρεσης λυσης θα βρεθει ενας λαος που θα πρεπει να δωσει αυτος την λυση και μαλιστα χωρις να εχει κανεναν τροπο να το πραξει αυτο.Τα μεσα στην δημοκρατια που χρησιμοποιει ο λαος για να λυση προβληματα ειναι οι πολιτικες ηγεσιες ε οποιος εχει ματια βλεπει ο ΓΑΠ ο γνωστοτατος,ο Σαμαρας η αλλη πλευρα του νομισματος στην αλλη ειναι ο ΓΑΠ μeλη και συνοδοιποροι της λεσχης Bieldeberg ,o ενας φανερος ανθωπος των αμερικανικων συμφεροντων ο αλλος λιγωτερο φανερος, ο Κωλοτουμπας τσιρκο καρατζαφερης,η παπαρηγα με τον ανθελληνικο ,κακη απομιμηση του ΚΚΣΕ κομμα της, ο Τσιπρας πανιβλαξ,ανθελληνας,η πρωσοποποιηση της κακιασμενης αγαμητης αδερφης πυ μισει ολους τους δικους της και υποστηριζει τον οποιονδηποτε αρκει να ειναι αλλος και κατι φιλοσκοπιανα υπολλειμματα που παρουσιαζονται ως οικολογοι .
  ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΙΣΤΕΕΥΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟΣ, ΙΚΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΘΡΟ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΗ ΕΠΩΝΥΜΩΣ.

 17. Ιξίων avatar
  Ιξίων 06/10/2011 08:49:18

  Κύριε Ροδινέ ένα ευχαριστώ για την ποιότητα των άρθρων σας.
  θα ήθελα να ρωτήσω, επιγραμματικά και με κάθε επιφύλαξη από
  μέρους σας :
  Τι σημαίνει απλά ένα κούρεμα 50-60 % συντεταγμένα ,για την αγορά,
  την καταβολή μισθών και συντάξεων ΙΥ,ΔΥ ,και για τις υποχρεώσεις μας
  σε τράπεζες (στεγαστικά κλπ).

  • anonymous avatar
   anonymous @ Ιξίων 06/10/2011 13:27:39

   Η Εθνική πχ. έχει 10 δις ομόλογα. Αυτά θα γίνουν 5. Η Εθνική θα επιβιώσει εγγράφοντας ζημίες για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον.
   Η Αγροτική με την Πειραιώς (10 και 7 δις αντίστοιχα -50%) δε θα επιβιώσουν, θα τις αναλάβει το κράτος. Η Αλφα, Γιουρομπανκ και ΤΤ είναι στα όρια. Τα ασφ. ταμεία θα αναγκαστούν να μειώσουν τις συντάξεις στο μισό ή θα πρέπει το χρεοκοπημένο κράτος να τσοντάρει μέσω ΕΚΑΣ.
   Λόγω άμεσης βραχυπρόθεσμης αύξησης των υποχρεώσεων του κράτους οι μισθοί θα μειωθούν, τώρα πόσο δε γνωρίζω.
   Με όλες τις μειώσεις που έχουν γίνει δε θα έχει ο κόσμος λεφτά να επιστρέψει τα δάνεια οπότε οι τράπεζες θα κάνουν κι εκεί διαγραφές. Ειδικά με τα στεγαστικά υφίσταται ο κίνδυνος να γίνει ότι έγινε στην Αμερική. Δε μπορείς να ζητάς από κάποιον να εξοφλεί δάνειο για ακίνητο αξίας 100 πριν 10 χρόνια όταν τώρα έχει 50. Όποτε θα πρέπει να διαγράψουν κι από εκεί ποσά.
   Πάντως η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη και θα λασκάρουμε μετά από 2-3 χρόνια.

   • Κωνσταντινος avatar
    Κωνσταντινος @ anonymous 07/10/2011 12:13:04

    Η εθνική έχει 133 δις σε ομόλογα. Σε περίπτωση στάσης πληρωμών γίνεται αμέσως insolvent. Ούτε το 1/3 απ αυτό δεν έχει σε κεφάλαια.

 18. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 06/10/2011 09:07:44

  Είμαι εναντίον της πτώχευσης γιατί δεν πρέπει να είμαστε μπαταχτσήδες.
  Το ότι πρέπει να δούμε τι μέρος των οφειλομένων είναι τόκοι και τι κεφάλαια, είναι κάτι που έπρεπε ήδη να το έχουμε τεκμηριώση επαρκώς και επ' αυτού να διαπραγματευόμαστε.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 06/10/2011 09:24:24

   Προς θεού, δεν ισχυρίζομαι οτι σε 100 μέρες θα λύσουμε τα προβλήματά μας.
   Μπορούμε ,όμως, να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη.
   Πρέπει να βρούμε μπροστά.
   Να στείλουμε ένα μήνυμα οτι είμαστε σοβαροί.
   Εδώ έχουμε ανθρώπους που πηγαίνουν να διαπραγματευτούν και δεν καταλαβαίνουν την ...ορολογία!
   Δεν ξέρουν γιατί μιλάνε!
   Εχουν γίνει ανέκδοτο του τελευταίου υπαλληλίσκου τω Βρυξελλών...
   Σέβομαι τη σελίδα και τους αναγνώστες και δε γράφω αυτά που ακούω.
   Είναι για γέλια η κατάσταση...

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Κώστας Ροδινός 06/10/2011 11:23:51

    Θά εἶχε πλάκα κύριε Ροδινέ νά μᾶς πεῖτε μερικά τέτοια ἀνέκδοτα, ἒτσι γιά νά χαμογελάσουμε λίγο μέσα στή σοβαρότητα τῆς κατάστασης.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 06/10/2011 15:28:21

     δυστυχώς, δεν είναι για γέλια..
     Για κλάμματα είναι...

    • ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
     ΔΗΜΗΤΡΗΣ @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 07/10/2011 11:05:53

     ..ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΚΥΘΗΡΙΕ....
     ΣΟΚ : ..ΠΑΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
     ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ-ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ -ΚΥΡΙΑ ΣΕ ΓΑΛΛΟΥΣ/ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ-
     ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ : ΚΑΜΕΝΟ / ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ / ΛΑΖΑΡΙΔΗ / ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΠΑΤΖΑΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΩΝ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΩΝΟΥΝ ΣΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ SIEMENS/ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ/ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ/ΘΟΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ (ΠΡΑΣΙΝΕΣ-ΚΟΚΚΙΝΕΣ)/ΘΕΣΕΙΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΤΑΣΣΟΥ Π"ΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ....ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΕΙ ΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΚΑΤΑ ΡΩΣΙΑ ΜΕΡΙΑ....ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ...ΚΟΙΝΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΤ' ΑΡΧΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ(ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΦΙΞΟΥΝ ΟΙ Κ...ΛΟΙ ΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΟΙ ΚΟΥΜΠΑΡΩΝ).....ΜΕΤΑ ΠΡΟΣ ΚΙΝΑ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΑΚΙ ....ΛΙΜΑΝΙΑ..ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
     ...ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΘΑ ΖΗΤΗΣΩ ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΩ ΣΤΗΝ Π.Α ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ F-4E ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ....
     ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ;;;;;;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Κώστας Ροδινός 06/10/2011 10:09:04

   "Πτώχευση" δεν σημαίνει μπαταχτσής. Σημαίνει "έλα όταν έχω", επαναδιαπραγμάτευση από θέση ισχύος (ή τουλάχιστον απο θέση προάσπισης των συμφερόντων του δανειζομένου). Είναι όλο, 100%, θέμα διαπραγματευτικής προσέγγισης. Το πρόβλημα είναι ότι 1) είμαστε σχετικά ανίδεοι και φοβισμένοι στο θέμα, και 2) δεν υπάρχει "Ευρώπη", πόσο μάλλον Chapter 11 στην "Ευρώπη"

   Σήμερα το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό. Εάν το κόστος είναι τα 1, 2, 3 τρις, όσα είναι, ακούγεται πολύ, και δεν συμφωνούν οι "Ευρωπαίοι". Οι συνέπεια θα είναι η επερχόμενη "ασημαντότητα" της Ευρώπης (που δεν με χαλάει γιατί είμαι λίγο ...ευρωσκεπτικιστής, αλλά τώρα έχουν τρομοκρατηθεί και οι Δυτικοί. Κάπου είδα ότο μόνο ο μπαμπούλας του θείου Ιβάν μπορεί να ταρακουνήσει τους Ευρωπαίους, και θείος Ιβάν κάνει τηνκαλή κόττα εδώ και καιρό. Να δω ψυχροπολεμική ρητορική για την "σωτηρία της Ελλάδας", και θα τα έχω δει όλα. Ορλωφικά από την αρχή.

   Ωστόσο, κακώς, κατά την γνώμη μου, ταυτίζουμε το¨"δεν έχω, έλα όταν έχω" με μπαταχτσήδες. Εάν το είχαμε επικαλεστεί πρόπερσι, τώρα θα είμαστε καθ οδόν για ανάκαμψη. Το δις ιζ Πάρτα ΔΕΝ είναι προτροπή για μη αποπληρωμή, είναι (ήταν) διαπραγματευτική θέση. Καλά πόκερ δεν παίζει κανείς;

   100 μέρες, τώρα δεν φτάνουν. 12 μήνες θα έφταναν, το καλοκαίρι του 2009. Εξ άλλου τώρα έχει ξεφύγει και ο έλεγχος (Εκτός, εάν δουλεύουμε ήδη στο παρασκήνιο).

   • ό παγωτατζής avatar
    ό παγωτατζής @ archaeopteryx 06/10/2011 20:01:01

    Δώσε λίγη λογική Αρχαίε..Δώσε..Δώσε..
    ΔΩΣΕ!!!
    Το 2009-10(αρχές) ήθελες 18 μήνες να ορθοποδήσεις....
    Τώρα δεν σου φθάνουν 5 χρόνια...Και ΑΝ
    Ούτε να το αναλύσσουμε....
    2 χρόνια αναλύουν επιπτώσεις,δήθεν και πιθανές λύσεις και.....και....και.....μέχρι τίς επόμενες εκλογές.
    Περιμένεις να καταλάβουν..... τί;;
    Να ακούσει ποιός ακριβώς ;;
    Μας έχουν τρελλάνει παντού στά άρθρα -δημοσκοπήσεις ένθεν-κακείθεν,ώστε να δούν ,άν ό γάιδαρος εξακολουθεί να "υπακούει"..
    δεν βαριέσαι..έτσι και αλλιώς, εσύ λογική στήν πολιτική ψάχνεις....
    Καλή επιτυχία..Απο καρδιάς!

    Υ.Γ κ.Ροδινέ nothing personal, just business τό σχόλιό μου για τό άρθρο σας....
    Εξαίρετη δομή ,υφή και γραφή..
    για ΄"δημοσκόπηση" ναι..άριστο,γνωστά τοίς πάσι όμως τα δεδομένα πού αναφέρετε..Στούς έχοντες την ευθύνη τών αποφάσεων .
    Στείλτε το κατευθείαν στην Συγγρού με τα παρατιθέμενα σχόλια,μιά και θα είναι επόμενοι ......αποφασίζοντες!

  • JOHN avatar
   JOHN @ Κώστας Ροδινός 06/10/2011 15:44:57

   Κυριε Ροδινε ειμαστε σιγουροι οτι τα δανεια που μας δινουν ειναι νομιμα?

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ JOHN 06/10/2011 15:51:59

    Aυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση!!!

 19. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 06/10/2011 09:11:46

  Kαλημέρα Κώστα!
  Ο τίτλος, έτσι όπως τον γράφεις, "Να μηδενιστεί το κοντέρ" προϊδεάζει για στάση πληρωμών, σεισάχθεια, μονομερή διαγραφή του χρέους, ή εθνικό νομισματικό εργαλείο.
  Από που και ως που οι εκλογές είναι "μηδένισμα του κοντέρ" στην παρούσα φάση?

  Οι εκλογές είναι μια συστημική εξέλιξη, πολύ περισσότερο που δεν φαίνεται να προκύπτει κοσμογονία από τις εκλογές... ούτε αυτοδυναμία κανενός, ειδικότερα αν συνεχιστεί ή διογκωθεί η αποχή... Ακούστηκε για μονοψήφια ποσοστά του πασοκ, πίσω απο την αριστερά (στο σύνολό της νομίζω). Αυτό θα ήταν ένα συντριπτικό κάταγμα στο Πασοκ.

  Σε πολυκομματική βουλή το σύστημα θα έμπαινε σε ένρηξη -είναι οικονομικός όρος- αλλά πιστεύω ότι ταιριάζει και στην πολιτική.
  Θα κατέρρεε εσωτερικά προς το κέντρο του (συμβολικά το "κέντρο είναι η βουλή", ο κοινοβουλευτισμός), στην ήπια περίπτωση θα αποδομείτο εκ των έσω.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ αλλενάκι 06/10/2011 11:33:49

   Aλλενάκι,

   Η εκτίμηση μου είναι οτι Τρόϊκα και Κυβέρνηση έχουν εγκλωβιστεί σε μια διαδικασία η οποία δεν οδηγεί πουθενά. Να το πώ διαφορετικά: δεν λύνει το πρόβλημά μας. Το επιδεινώνει.
   Οταν, λοιπόν, οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο πρέπει να δούμε τα πράγματα εξυπαρχής με άλλους ανθρώπους, διαφορετική προσέγγιση και στόχευση.
   Αυτό σημαίνει να φύγει η Κυβέρνηση Παπανδρέου.

 20. Απορία avatar
  Απορία 06/10/2011 09:15:41

  κ. Ροδινέ από το στόμα σου και σε όποιου αυτί πρέπει.

 21. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 06/10/2011 09:18:43

  Ιξίωνα,
  κατ' αρχήν το nick σου μας παραπέμπει σε μια από τις πλέον διδακτικές ιστορίες της μυθολογία μας.
  Αν μεταχειριστώ την σοφία των Κενταύρων πρέπει να αποφύγω να σου απαντήσω επειδή, ειλικρινώς, δεν γνωρίζω τις επιπτώσεις. Ούτε νομίζω μπορεί κάποιος να τις εκτιμήσει με ακρίβεια.
  Εχω διαβάσει πολλές προσομειώσεις, αλλά ο καθένας γράφει αυτό που του έχουν πεί να υπερασπιστεί.
  Ομως, ένα "κούρεμα" αυτής της τάξεως, μετά βεβαιότητος, θα οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά μας ταμεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θα απαιτηθούν κεφάλαια για να επιβιώσουν.

  • Ιξίων avatar
   Ιξίων @ Κώστας Ροδινός 06/10/2011 09:56:19

   Ευχαριστώ Κύριε Ροδινέ.

 22. zame avatar
  zame 06/10/2011 09:38:49

  ΛΑΘΟΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΝΟΥΝ.
  Aντι να ειναι στο στο χειρουργικο τραπεζι το χρηματοπιστοτικο
  το ΕΡΩΤΗΜΑ το "βλεπω" μετα τον ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ του Κοντερ.

  Εξαιρετικό άρθρο , ακρως αντικειμενική & ορθολογικη τοποθετηση.
  *) συνολική επαναδιαπραγμάτευση του παγκοσμίου χρέους και επανασχεδιασμό των χρηματοπιστωτικών θεσμών;
  ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΝΙΟΥ-ΝΙΟΥ. ( αλλα & αυτο που χρίζει άμεση εγχείρηση)
  *)Η θεραπεία όξυνε τα προβλήματα του ασθενούς, αντί να τα θεραπεύσει...μαζι μολύνθηκαν …νοσηλευτές και επισκέπτες.
  ..με πολυ σοβαρη βλαβη στην κοινωνια..στα ορια μιας κοινωνικης εκρηξης
  *)Με τη …μηχανή παραγωγή ελλειμμάτων άθικτη και τη χώρα σε βαθιά ύφεση,..
  ακρως ΥΠΟΠΤΟ.& ΕΝΟΧΟ.
  *)Αρματιστης @.. χωρίς να είναι εντελώς σαφής η προέλευση των προβλημάτων της (DEXIA)
  ...μηπως ετσι θελουν να το "βλεπουν"?
  *) ... Το ..με ελπίδες να επιστρέψουμε κάποια στιγμή σε τροχιά ανάπτυξης.
  ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ.απο μονο του.
  ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ καποιος τροπος δεσμευσης.. καρατσεκαρισμενων ασφαλιστικών δικλίδων..με ρήτρες σοβαρές.
  ΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΟ..δεν σημαίνει πως πρεπει να εξαθλιωθεί η κοινωνία..& οι ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΖΩΝΕΣ δεν λειτουργουν σε ΜΗ ΦΙΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 23. Ν.Καραβαζάκης avatar
  Ν.Καραβαζάκης 06/10/2011 10:21:01

  ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ !
  Καθώς επέρχεται η πλήρης καταβαράθρωση της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση παρακολουθεί ημιπαράλυτη, ικανή μόνο και μόνο να διεκπεραιώνει τις διαταγές της Τρόικας. Είναι άραγε τελειωμένη υπόθεση η ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση η ίδια η Ελλάδα;
  Κάποιοι, κυρίως χρηματοοικονομικοί κύκλοι, καθόλου ανιδιοτελώς, σπεύδουν να το προεξοφλήσουν. Είναι βέβαια πλέον, παγκοίνως γνωστό πως, περιουσίες ολόκληρες θα χτιστούν στο ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, με την ενεργοποίηση ασφαλιστηρίων και αντασφαλιστηρίων συμβολαίων, στις περισσότερες δε περιπτώσεις «naked» (δηλ. ακάλυπτων, χωρίς ο επωφελούμενος πραγματικά να κατέχει τέτοια συμβόλαια). Η συγκεκριμένη αγορά είναι απροσδιόριστη και ανεξέλεγκτη γι’ αυτό ενέχει απροσδιόριστους κινδύνους, τεράστια κεφάλαια να απολεσθούν! Κανείς επίσης, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, οι ίδιοι πιθανοί ζημιωμένοι από το ελληνικό χρεοστάσιο, να έχουν θέσεις και στην προαναφερθείσα αγορά για… αντιστάθμιση κινδύνου.
  Στις 29/9/2011 λοιπόν, ένα «think tank» (δεξαμενή σκέψης), το STRATFOR, αναλύοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, θεωρεί δεδομένο τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δεδομένου ότι «δεν αξίζει να διασωθεί», αφού πλέον σήμερα εκλείπουν λόγοι στήριξης και χρηματοδότησής της: http://www.stratfor.com/analysis/20110928-portfolio Διότι, κατ’ αυτούς, μη υπάρχοντας ανταγωνιζόμενες υπερδυνάμεις η Ελλάδα είναι.. άχρηστη στην περιοχή (!). Παραδέχονται όμως ότι, έως ότου εξοβελιστεί η Ελλάδα θα απαιτηθούν τουλάχιστον δυο (2) τρις (!),για να αποσοβηθεί η καταστροφή της Ευρωζώνης.
  Στο σημείο αυτό, να τονίσουμε τα εξής:
  Η απειλή στάσης πληρωμών είναι το κύριο διαπραγματευτικό όπλο της χώρας.
  Χρειαζόμαστε διακρίβωση του χρέους. Δεν έχει ελεγχθεί και επιβεβαιωθεί. Γίνεται δεκτό το όποιο ύψος του υπό το κράτος κραυγών και πανικού.
  Χρειαζόμαστε επαναδιαπραγμάτευσή του. Υπάρχουν δάνεια που έχει εξοφληθεί το κεφάλαιό τους και τώρα "τρέχουν " με απίστευτα υψηλά επιτόκια. Για το γεγονός πως χρεωστάμε και καταντήσαμε αναξιόχρεοι, φταίνε οι κυβερνήσεις μας, φταίνε οι ψηφοφόροι ΑΛΛΑ φταίνε κι οι δανειστές που δάνεισαν σε "μπαταχτσήδες". ΟΛΟΙ πρέπει να ζημιωθούν.
  Το υφιστάμενο (360 δις) χρέος είναι αναμφισβήτητα αδύνατον να εξυπηρετηθεί.
  Χρησιμοποιείται ως πολιτικό μέσον αφαίρεσης της ελληνικής δημόσιας περιουσίας (ιδ. και σχέδιο «Eurika»). Δουλοπρεπείς, δήθεν αξιοπρεπείς διαβεβαιώσεις πως θα «είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας», είναι απάνθρωπες, με τις πτωχευτικές συνέπειες που έχουν επιφέρει στους Έλληνες. Δεν πρέπει να παραδώσουμε την πατρίδα μας.
  Η δραστική περικοπή του χρέους μας, συνεπώς κι η κρατικοποίηση των τραπεζών, επιβάλλεται για να σωθεί ο τόπος. Πρέπει να γίνει μεθοδικά και σε βάθος χρόνου, για αν μη κινδυνεύσει και η ευρωζώνη. Ο λογιστικός συμψηφισμός, των γερμανικών πολεμικών οφειλών, εκτονώνει αποφασιστικά την ελληνική κρίση! Επίσης, με την αξιοποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας αλλά υπό την ελληνική ιδιοκτησία και κυριαρχία. Μπορούμε να δανειστούμε από τρίτους (BRIC) με ενέχυρα. Όχι όμως σε τιμές -90% (μείον ενενήντα τοις εκατόν) όπου βρίσκεται η ελληνική κεφαλαιαγορά.

  Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό και λύνεται μόνον πολιτικά.

  Χρειαζόμαστε άλλη κυβέρνηση, ακομμάτιστων, αδέκαστων, πατριωτών, κατεπειγόντως!

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ Ν.Καραβαζάκης 06/10/2011 11:02:56

   "...Χρειαζόμαστε διακρίβωση του χρέους. Δεν έχει ελεγχθεί και επιβεβαιωθεί. Γίνεται δεκτό το όποιο ύψος του υπό το κράτος κραυγών και πανικού.."

   Ακριβώς κ. Καραβαζάκη!
   ΠΟΥ χρωστάμε και ΠΟΣΑ χρωστάμε;
   Από τα χρόνια του "Εθνάρχη" και μετά και με το δεδομένο ότι η Χούντα άφησε πλεόνασμα, θυμάμαι να ξεπληρώνουμε χρέη.
   Σε ΠΟΙΟΥΣ χρωστάμε τελικά;

 24. zame avatar
  zame 06/10/2011 10:40:51

  gianni @ δεν εχεις και πολυ αδικο..αλλα αυτο ομως δεν σημενει πως πρεπει να παρουμε τα βουνα..
  ουτε πως ειναι σοφρων να καθομαστε να τους τρωμε στην μαπα..& μαλιστα σε κατασταση.. ακατασχετης αιμοραγιας.
  ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΑ ΝΑΙ αυτοι που ειναι Υπεύθυνοι για τα ΧΑΛΙΑ της ΧΩΡΑΣ οκ.. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ.
  ετσι τι μας μενουν.. οι ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ..στον ιδιο στοχο- σχημα.. αλλα με μια ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ..
  ΚΑΡΑΣΤΕΚΑΡΙΣΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ..με πολυ σοβαρες επιπτωσεις σε περιπτωση αστοχιας.η μη τήρησης των δεσμεύσεων τους.
  αν & η περίφημη ΗΠΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ στα ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ μάλλον χλωμή ακούγετε.?

  επισης το οτι ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ δεν σας λεει τιποτα αλλο εκτος απο τα χιλιο-ειπωμένα αυτονόητα..
  που θελουν ΜΟΝΟΝ την ΤΙΜΩΡΙΑ της ΧΩΡΑΣ μας & των ευνομων ΠΟΛΙΤΩΝ.
  και τωρα αυτο να ΘΕΛΟΥΝ & να ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ.

 25. zame avatar
  zame 06/10/2011 10:51:41

  ...στην ουσια ΕΞΙΔΑΝΙΚΕΥΕΤΑΙ η ΑΠΑΤΗ & ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ η ΕΥΝΟΜΙΑ.

 26. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠ. avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠ. 06/10/2011 10:55:30

  Μια ερώτηση: Για τις σημερινές αποκαλύψεις του περιοδικού ΕΠΙΚΑΙΡΑ περί μυστικών επαφών Παπανδρέου-ΗΠΑ πριν τις εκλογές του 2009, η ΝΔ θα βγάλει καμία ανακοίνωση???Θα επανέλθουμε εντός της ημέρας. Αναμένουμε...
  Άντε να δούμε γιατί είμαστε ακόμα κολλημένοι στο 20% !!

 27. wraia ta leme avatar
  wraia ta leme 06/10/2011 10:56:22

  Μία διόρθωση στο κείμενο του κ. Ροδινού: Ο Ντράγκι και όχι ο Σμάγκι, που θα διαδεχτεί τον Τρισέ, δεν κοιτάει προς Ιταλία μεριά. Επιλογή και εκλεκτός της Γερμανίας είναι, παρότι Ιταλός. Επομένως θα σπεύσει να εξυπηρετήσει τις γερμανικές αντιλήψεις περί "διευθέτησης" του προβλήματος χρέους στην Ευρωζώνη. Για να μην έχουμε αυταπάτες δηλαδή...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ wraia ta leme 06/10/2011 11:37:59

   Ευχαριστώ για τη διόρθωση στο όνομα, ζητώ συγνώμη.
   Για το δεύτερο που λέτε, δεν έχω αμφιβολίες οτι είναι εκλεκτός του Βερολίνου, αλλά θα τον απασχολήσει περισσότερο η Ιταλία απ' οτι απασχολούσε τον Τρισέ.
   Εκτίμηση κάνουμε, όχι πρόβλεψη!

 28. Απορία avatar
  Απορία 06/10/2011 11:01:34

  Ένα βήμα πιο πέρα:

  1) Δημιουργία (κόψτε το λαιμό σας) συναλλαγματικού αποθέματος.

  2) Κρατικοποίηση όλων των τραπεζών.

  3) Κούρεμα του χρέους 80%.

  4) Διαγραφή του 90% του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες. "Μηδενίστε" τους "τειρεσίες".

  5) Κοπή νέας δραχμής και αποχώρηση από το ευρώ.

  6) Παραμονή στην ΕΕ (εαν θέλουν, εαν δεν θέλουν δεν χάθηκε κι ο κόσμος).

  7) Αναδιοργάνωση του δημοσίου και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, καμμία πρόσληψη και καμμία απόλυση στο δημόσιο, ενιαίο μισθολόγιο σε όλο το δημόσιο από δικαστικούς-βουλευτές μέχρι καθαρίστριες.

  8) Άμεση εκδίκαση και τιμωρία όποιων είναι υπέυθυνοι για το σημερινό χάλι της χώρας, όσο παλιά και να πάει η έρευνα.

  9) Εύρεση και τιμωρία όσων έβγαλαν παράνομο χρήμα όλα τα χρόνια του ευρώ. Επιστροφή όσων χρημάτων είναι δυνατόν.

  10) Προστασία συνόρων και "συμμάζεμα" του μεταναστευτικού.

  11) Λεφτά (όσα είναι διαθέσιμα) μόνον για στρατό, παιδεία, υγεία, έρευνα και παραγωγικές επενδύσεις και γεωργία.

  12) Αυτοχρηματοδοτούμενη δημιουργία υποδομών παντού και στα πάντα, δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, τηλεπικοινωνίες, μηχανοργάνωση-δικτύωση παντού και στην κορφή στον όλυμπο.

  13) Ανασύσταση (όσο είναι δυνατόν) του κοινωνικού κράτους.

  αυτά για αρχή...

  Τα πρώτα 1-2 χρόνια θα'ναι δύσκολα. Μετά θα μπει το νερό στ'αυλάκι και θα αρχίσει η ανάπτυξη και η ανάταξη της χώρας.

  Εαν μείνουμε μέσα στο ευρώ θα συνεχιστεί η δυστυχία μας για όσα χρόνια υπάρχει ακόμα αυτό και στο τέλος δεν θα έχουμε κερδίσει τίποτα.

  Μην ακούτε αυτούς που βλέπουν καταστροφή εκτός ευρώ, είναι παπαγαλάκια, έχουν τεράστια κεφάλαια και συμφέροντα βασισμένα στο ευρώ και δεν προκειται αυτοί ποτέ να διολισθήσουν στην αθλιότητα αλλά μόνον ο κοσμάκης.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Απορία 06/10/2011 11:34:07

   Το Μάιο του 2010 και αργότερα, όποιος μιλούσε για στάση πληρωμών, κουρέματα, αναδιαρθρώσεις, έξοδο από το ευρώ κλπ, τον στόλιζαν ιδιαίτερα και τον αποκαλούσαν γραφικό μπαταχτσή κλπ

   Στη συνέχεια, σιγά - σιγά, μπήκαμε στη φιλοσοφία της αναδιάρθρωσης.
   Η πρώτη ήρθε με μείωση του επιτοκίου
   Η δεύτερη με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου που προβλέπει κούρεμα 21%
   Τώρα συζητούν για κούρεμα 50% +
   Σε λίγο θα αρχίσουν να λένε για κούρεμα 70%

   Τι είναι ένα κούρεμα 70% του χρέους της Ελλάδας; Της οικονομίας 2% της Ευρωζώνης; Τίποτε. Λιγότερο θα τους στοιχίσει, αν μπορέσουν να ελέγξουν τις συνέπειες, από τη διάσωση της ΝΤΕΞΙΑ. Αλλά η Ελλάδα είναι γωνιακό μαγαζί, με μεγάλες πλατείες και μπαλκόνια και έχει πόρους και άγνωστη τεράστια περιουσία. Και έχει και διεφθαρμένους πολιτικούς που πουλάνε και τη μάνα τους.

   Γι αυτό όποια αναδιάρθρωση και αν αποφασιστεί, θα γίνει με έναν απαράβατο όρο. Τον απόλυτο έλεγχο θα τον έχει η τρόικα και η ΕΕ. Με κανένα τρόπο δεν πρέπει να γίνει με πρωτοβουλία της Ελλάδας. Τη μονομερή χρεοκοπία τη φοβούνται σαν το διάβολο το λιβάνι.
   Άρα η μονομερής χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδο της από το καρκινικό μόρφωμα του ευρώ, πέρα από πυρηνικό όπλο στα χέρια της, είναι και το καλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί που θα μπορούσαμε να έχουμε.

   Αλλά τελικά, με τη βοήθεια των ανίκανων πολιτικών, οι τρόικες πρώτα θα μας κουρέψουν και μετά θα μας μαδήσουν.

 29. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 06/10/2011 11:08:27

  Αγαπητέ Κώστα, είναι βαριές και άδικες οι εκφράσεις μπαταχτσήδες.
  Αυτή η έκφραση μπορεί να χρησιμοποιείται στις ιδιωτικές οικονομικές σχέσεις, αλλά όχι για κυρίαρχα κράτη.
  Ο ιδιώτης μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, αλλά ο χαρακτηρισμός και τα αποτελέσματα που επιφέρει η πτώχευσή του, αφορούν μόνο τον ίδιο. Οι απόγονοί του, μπορούν να αποποιηθούν.
  Εμείς όμως, η δικιά μας άχρηστη γενιά, μπορούμε, έχουμε το δικαίωμα να μεταφέρουμε τα χρέη μας, όχι στους απογόνους μας, αλλά στους αγέννητους;

  Μετά υπάρχουν κάποια πολύ κρίσιμα ερωτήματα, όσο αφορά το δημόσιο χρέος:

  1) Πως δημιουργήθηκε αυτό το υπέρογκο χρέος, προς ποιους σκοπούς διατέθηκε, ποια είναι τα στοιχεία που το συναποτελούν (κεφάλαιο, τόκοι, τόκοι στο τόκο, σουάπς κλπ), από ποιες δανειακές συμβάσεις ρυθμίζεται, ποιοι υπόγραψαν και ποιοι ωφελήθηκαν από το χρέος της χώρας ... κλπ;
  2) Το χρέος της χώρας, εδώ που έχει φθάσει, μπορεί να εξυπηρετηθεί και αν θελήσουμε να το εξυπηρετήσουμε στο ακέραιο για να μη χαρακτηριστούμε μπαταχτσήδες, σε ποιους κινδύνους βάζουμε τη πατρίδα και τη κοινωνία;
  3) Είναι ηθικό να καταστραφεί ένας λαός προκειμένου να εξυπηρετήσει ένα μη βιώσιμο χρέος;
  4) Ποιοι θα συνεισφέρουν στην εξυπηρέτηση του χρέους και με βάση ποια αναλογία θα επιβαρυνθεί έκαστος;
  5) Προκειμένου να εξυπηρετηθεί το χρέος, επιτρέπεται η χώρα μας να χάσει την εθνική της κυριαρχία;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Αρματιστής 06/10/2011 12:24:02

   Αγαπητέ Αρματιστή,
   Κατ' αρχήν ζήτησε το mail μου από τον Φάκτορα, να τα πούμε από κοντά για την πατρίδα μου.
   Θα χαρώ πολύ.
   Επί του θέματος τώρα:
   Επειδή δεν μπορώ να τα αναλύω όλα εκτενώς.
   Προφανώς και δεν έχουμε το δικαίωμα να κλέβουμε το μέλλον των γενεών που έρχονται, το κάναμε ήδη και είναι ανήθικο.
   Διαφωνώ με τις φωνές που ακούγονται να βγούμε αύριο και να καταγγείλουμε το χρέος μας, ως επαχθές, να αρνηθούμε να το πληρώσουμε ή να τους πούμε "ελάτε, όταν μπορώ".
   Για να το κάνεις αυτό,πρέπει να έχεις έναν λαό αποφασισμένο για όλα!
   Είμαστε;
   Εσείς και εγώ και πολλοί άλλοι, είμαι βέβαιος, ο,τι είμαστε!
   Αμφιβάλλω για την πλειοψηφία των ελλήνων.
   Μπορούμε, όμως, να το χρησιμοποιήσουμε ως διαπραγματευτικό ατού, bargaining chip αγγλιστί!
   Εκείνο,όμως, που θεωρώ επιβεβλημένο είναι πρώτον να γίνει μια πλήρης καταγραφή πως προέκυψε αυτό το χρέος.
   Τι μέρος είναι κεφάλαιο, τι είναι τόκοι, ανατοκισμοί και swaps.
   Οταν γίνει αυτό, υπάρχουν δυνατότητες να γίνουν πολλά.
   Αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα χρέος, που αλλάζει κάθε μέρα!
   Είναι απορίας άξιον, πως ακόμα αυτοσχεδιάζουμε.
   Για όλα τα άλλα που λές, συμφωνώ.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Κώστας Ροδινός 06/10/2011 12:37:08

    το έχει πει κανείς; Εγώ και άλλοι 5-10-100 δεν φτάνουμε.

    ερωτήθηκε κανείς; (και δεν εννοώ οι 10-12 ντόπιοι επιχειρηματίες που "μετράνε", αυτοί, λογικό είναι να τρέμουν, εννοώ οι "800.000" ή τα 8.000.000)

    κανείς δεν βλέπει ότι μας τον βάζουν σιγά σιγά για να μην ξεσηκωθούμε; μόνο εγω βλέπω ότι είμαστε σε αμείλικτη εκκαθάριση;

    Ζούμε (και ζει) ιστορικές στιγμές και η επιλογή του do nothing είναι ΠΑΝΤΑ θεμιτή, αλλά ελπίζω να γίνεται συνειδητά. Όλα βασίζονται στο ΠΟΥ πιστέυει ο καθένας μας θα είμαστε, σαν χώρα, σε 5 χρόνια.

    Να τίτλος ανάρτησης, Κώστα Ροδινέ: "Πού θα είμαστε σε 5 χρόνια"; Με αυτό το σενάριο, ή με το άλλο. Συγγνώμη εάν επιμένω, αλλά θα πονέσει.

    • ό παγωτατζής avatar
     ό παγωτατζής @ archaeopteryx 06/10/2011 20:07:40

     ΔΩΣΕ...ΔΩΣΕ!!!

   • victoria (true) avatar
    victoria (true) @ Κώστας Ροδινός 06/10/2011 15:17:49

    K. Ροδινέ κάθε φορά που διαβάζω άρθρο σας, μπαίνει λίγο σε τάξη το μυαλό μου με όλα αυτά που ακούω και διαβάζω, ευχαριστούμε.

    Εσύ αρχαίε, πιπέρι!

 30. zame avatar
  zame 06/10/2011 11:38:27

  κυριολεκτικα τα πανω-κατω...
  ..θελουν να μας "βαφτισουν" και Μπαταχτηδες...!!!!!!
  και ελπιζουν να -λειτουργηση- για ποσο καιρο..?

  Χαχαα....!
  ποσο επικαιρος θα παραμενει ο Βουλγαρακης με το θεμα.. που ΑΝΕΔΕΙΞΕ.

  ΠΟΣΟ ηθικό ΕΙΝΑΙ να καταστραφεί (&νομοτυπα δηλαδη) ένας λαός προκειμένου να εξυπηρετήσει ένα μη βιώσιμο αλλα & ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ-ΛΑΘΡΟ χρέος;

 31. StarPowerNone avatar
  StarPowerNone 06/10/2011 12:04:01

  Κύριε Ροδινέ,
  Εξαίσια η ανάλυσή σας. Τα στοιχεία τεκμηριωμένα και ολοκληρωμένα σε πολύ σημαντικό βαθμό. Και τα επιχειρήματα, η λογική οδηγούν σ’ ένα πάρα πολύ πειστικό συμπέρασμα. Φτάνει όμως; Εδώ κι εκεί στα άρθρα σας έχετε δημιουργήσει λαμπρές ψηφίδες.
  Καιρό τώρα ψάχνω τρόπο να σας πω κάτι και δεν μου βγαίνει. Με βοηθάει όμως η συγκυρία. Ο θάνατος του Steve Jobs. Ο Steve Jobs είχε κάνει μια ομιλία στη τελετή αποφοίτησης του πανεπιστημίου Stanford το 2005. Σ’ αυτή την ομιλία λέει τρείς ιστορίες. Στην πρώτη ιστορία προσπαθεί να συνδέσει τις τελίτσες, τις ψηφίδες (connect the dots) της ζωής του. Στην μνήμη του, αξίζει μια παρένθεση να διαβάσουμε την ομιλία του:
  h**p://filotimia.blogspot.com/2011/10/blog-post_6725.html
  Τώρα πίσω στις δικές σας ψηφίδες για να μας δημιουργήσετε το ψηφιδωτό. Σας ζητώ να συνδέσετε τις κουκίδες με τα ποιήματα του Ελύτη και του Καβάφη που αναφέρετε σε άρθρα σας και σχόλιά σας, με την ψηφίδα εκείνη του φιλόλογου που σας κάλεσε νωρίς ένα πρωί στην Ακρόπολη, με την ψηφίδα του καλέσματος του «Γέροντα Μεσογαίας», με την ψηφίδα του συμπεράσματος του σημερινού σας άρθρου.
  Γιατί; Επειδή η σωτηρία μας δεν θα επιτευχθεί με τον μηδενισμό του κοντέρ.
  Για να φυτρώσει ο σπόρος που δεν πεθαίνει χρειάζεται γόνιμο, καθαρό έδαφος. Ο σπόρος δεν πρόκειται να ανθίσει και να δώσει καρπό σε ένα άδειο βόθρο. Το πιο πιθανό ο βόθρος θα ξαναγεμίσει με τα ίδια απορρίμματα. Απαιτείται ΚΑΘΑΡΣΗ. Και με την σύγχρονη έννοια της απονομής δικαιοσύνης, αλλά και με την πιο ολοκληρωμένη, έτσι όπως την εννοεί ο Αριστοτέλης στον ορισμό του για την αρχαία τραγωδία.
  «το σπίτι το μισό πρέπει να γκρεμισθή.
  Έτσι θ' αναπτυχθή ενάρετα στην γνώσι.»
  Και μη μου πείτε ότι σας βάζω δύσκολα…
  Αν εμείς οι Έλληνες μπορούμε, μπορείτε και σεις κ. Ροδινέ να δημιουργήσετε το πλήρες ψηφιδωτό. Να μας δώσετε την όλη εικόνα. Έτσι θα δημιουργηθεί το ρεύμα που θα συμπαρασύρει τα πάντα, θα ενεργοποιήσει την κοινωνία. (Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει κανείς.)
  Και μετά όλοι μαζί ας βάλουμε ο καθένας το λιθαράκι μας ώστε να χτίσουμε το καινούργιο.

 32. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 06/10/2011 12:46:02

  Αντιγράφω:
  "Το ότι το πρόγραμμα «δουλεύει» στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία είναι η μισή αλήθεια διότι τα προβλήματά ήταν διαφορετικά."

  Μα ποιός λέει οτι δουλεύει; Η επιτυχία ή η αποτύχία του αποτυπώνεται σε κάποιες στατιστικές. Η Ελλάδα έχει την αναμφίβολη ...πρωτοτυπία να συμπεριλαμβάνει στο Δημόσιο χρέος τις ΔΕΚΟ, μόνη αυτή σε όλη την Ευρωζώνη. Υπολογίστε έτσι το χρέος της Πορτογαλίας ή της Ιταλίας και τα ξαναλέμε...

  Η Ελλάδα είναι η πιό κακοδιοικούμενη χώρα στην ΕΕ και γι' αυτό ο πιό εύκολος στόχος. Στόχος φυσικά του οικονομικού πόλεμου ανάμεσα σε € και $. Ή νομίζετε πως η Goldman Sachs μαζί με το IMF και τις τρεις ...προφήτιδες (Moody's κτλ) απλά καταγράφουν και βοηθούν;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ανώνυμος 06/10/2011 13:29:08

   To είπε η Μέρκελ στη συνέντευξη τύπου με τον Μπαρόζο.
   Το λένε όλοι γενικώς!
   Χρειάζονται μια ...επιτυχία όπως αντιλαμβάνεσθε!
   Κατά τα άλλα συμφωνώ.

 33. anonymous avatar
  anonymous 06/10/2011 13:38:12

  Eίναι λίγο δύσκολο να κατανοηθεί πώς μια οικονομία, που αντιστοιχεί μόλις στο 2% του Κοινοτικού ΑΕΠ, απειλεί να τινάξει στον αέρα την Ευρωζώνη, αλλά όλως περιέργως και την παγκόσμια οικονομία.

  Αν ένα καράβι μπάζει νερά έστω και από μια μικρή τρύπα αυτό θα βουλιάξει.

  Μήπως, τελικά η κρίση σοβούσε ήδη και η Ελλάδα ήταν η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι;

  Η αλήθεια είναι ότι οι Ευρωπαίοι έχουν μεγάλα ανοίγματα παντού. Επίσης τους έχουν πιάσει από τα αχαμνά οι Αμερικάνοι και τα έχουν στρίψει αρκετά. Θέλουν να τελειώσουν το Ευρώ.

  Μήπως, όντως, έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι οι μεγάλες οικονομίες της ΕΕ και οι ηγέτες τους, απλώς δεν πήραν τα πράγματα στα σοβαρά, αλλά και όταν το κατάλαβαν, ενεπλάκησαν σε χρονοβόρες θεσμικές διαδικασίες, που τους έφερναν πάντα πίσω από το βηματισμό των αγορών;

  Αυτό το είχα πει σε ένα Γερμανό όταν μας επιτέθηκαν τα γερμανικά ΜΜΕ κατ εντολή της Μέρκελ πριν 2 χρόνια. Το Ευρώ πέθανε σήμερα και περιμένουμε την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου.

  Πολύ φοβάμαι ότι θα αναγκαστούν να διαγράψουν τον αέρα της παγκόσμιας οικονομίας. Θα φύγουν από τη μέση μερικές δεκάδες τρις. Επιστρέφουμε στην πραγματική οικονομία.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ anonymous 06/10/2011 15:03:02

   Το πρόβλημα είναι στην "διαγραφή". Με το σύστημα διπλων εγγραφών της λογιστικής, η διαγραφή από την μία είναι ζημιά από την άλλη. Η ζημιά ή προϋποθέτει αύξηση κεφαλαίου, η μετακυλιεται σε "μετόχους" και πιστωτές με την εκκαθάριση του νομικού προσώπου που την υπέστη. Το πρόβλημα (όπως είπε και ο αρματιστής, λίγο πιο πάνω) είναι ότι εδώ δεν μιλάμε για νομικά πρόσωπα, αλλά για κράτη, για λαούς, για κόσμο, για αποταμιεύσεις κλπ. (και για τράπεζες που διαμεσολαβούν σε όλα αυτά, είναι ήδη overleveraged και εάν σκάσουν -- που υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο, όλα τα τραπουλόχαρτα καταρρέουν).

   • anonymous avatar
    anonymous @ archaeopteryx 06/10/2011 16:18:42

    Αυτό ακριβώς θα τα διαγράψουν όλα. Πάμε στο μηδέν, ξεκινάμε όπως μετά την κατοχή. Ίσως μερικά πάγια να περάσουν για Χ χρονικό διάστημα στους δανειστές για να εισπράξουν σε βάθος χρόνου ότι μπορούν. Π.χ. διόδια σε δρόμους στεγαστικά με μεγάλο υπόλοιπο κλπ. αλλά σε νέες τιμές υποτιμημένα 50%+.

 34. Διογένης avatar
  Διογένης 06/10/2011 17:04:26

  Μηδενισμός του κοντέρ δεν γίνεται μονο με εκλογές. Μηδενισμός του κοντέρ σημαίνει μηδενισμό του δημοσιου ελλείμματος (στην πράξη δηλαδή δημιουργία ενός σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος) ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει από την νωπή εντολή τον πολιτών να έχει κάποιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χερια τις όταν καθίσει στο τραπέζι με τους πιστωτές. Ποιο είναι το πρόγραμμα τον 100 ημερών για τον μηδενισμό τον ελλειμμάτων; Ότι και να λένε οι δημοκόποι περί ανάπτυξης, αυτή δεν θα έρθει παρα μονο όταν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο τις χρεοκοπίας (μετά την περικοπή του χρέους, βίαιη η οργανωμένη, και μέσα η έξω από το ευρώ). Βλέπετε πολλούς επενδυτες να συνωθούνται αυτή την ώρα στην Ελλάδα (πέρα από τους χρυσοθήρες του Qatar); Αν η κυβέρνηση που θα προκύψει εξαπατήσει και πάλι τους πολίτες με γενικότητες, αοριστίες, και πράσινα άλογα του τύπου "λεφτά θα έρθουν με την ανάπτυξη", θα έχει χάσει τη μοναδική ευκαιρία για τη συναίνεση τών πολιτών στις τομές που χρειάζονται για να ξαναχτιστεί η χωρα μετά τη χρεοκοπία.

 35. φωνη avatar
  φωνη 06/10/2011 17:51:55

  @Theo
  Δεν αμφισβήτησα (ούτε καν αναφέρθηκα για την ακρίβεια) στην ανάγκη επικαιροποίησης (η οποία σχολιάστηκε και πριν από το δικό μου σχόλιο και δεν επανέλαβα)
  Η εργασιακή εφεδρεία, όπως εγώ την αντιλήφθηκα, δεν έγινε για να πληρώνει αργόμισθους. (Αυτά τα κάνει το ΠΑΣΟΚ που προσλαμβάνει από την πίσω πόρτα, ενώ η ΝΔ είπε πάγωμα προσλήψεων για 3 χρόνια -νομίζω) Έγινε για να μειωθεί το κράτος, αλλά χωρίς να μεγαλώσει η ανεργία και η ύφεση. Και διάβασα τι λένε. Τα νούμερά τους πετυχαίνουν περισσότερη μείωση του κράτους και του ελλείμματος από τις απολύσεις του ΠΑΣΟΚ και δεν είδα κανέναν να αμφισβητεί τα νούμερα αυτά ούτε καν από το ΠΑΣΟΚ!
  Και για τον ιδιώτη καλύτερα είναι που ο έφεδρος θα έχει αγοραστική δύναμη. Εγώ όταν πηγαίνω π.χ. στο σούπερ μάρκετ ο επιχειρηματίας δε μου λέει ότι το πρόβλημά του είναι ότι ο έφεδρος έχει παράταση 3 χρόνια, μου λέει: Ποιός θα να ρθει να ψωνίσει, αφού δεν έχει κανείς μια;
  Τον ιδιώτη δεν τον ενδιαφέρει ουσιαστικά να γίνονται απολύσεις στο δημόσιο. Κυρίως τον ενδιαφέρει να κινηθεί η αγορά. Τι κέρδος έχει δηλ ο ιδιώτης αν απολυθούν 100.000 υπάλληλοι και μεγαλώσει η ύφεση;
  Για το χάλι στον ιδιωτικό τομέα δε φταίει η ΝΔ, ούτε για το χαράτσι φταίει η ΝΔ, λες και αυτοί το βάζουν. Το ΠΑΣΟΚ κυβερνάει. Η ΝΔ εξ αρχής μίλαγε για ανάπτυξη, για τον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση των φόρων. Άλλοι ήταν αυτοί που κατέστρεψαν όλη την ιδιωτική οικονομία και θυμήθηκαν να λυπηθούν για τους ιδιώτες όταν ήρθε η ώρα να απολύσουν τους Δ.Υ.
  Δεν ξέρω πότε θα είναι οι πρώτες 100 μέρες που θα κυβερνήσουν και τι θα έχει συμβεί μέχρι τότε και πόσα θα αναθεωρηθούν μέχρι τότε. Άλλο είναι η ανάγκη επικαιροποίησης μιας σωστής πρότασης και άλλο είναι μια λάθος πρόταση. Άλλο θέμα είναι η εφεδρεία και άλλο θέμα είναι οι πρώτες 100 μέρες.
  Εγώ είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και να σου πω χέστηκα για τις απολύσεις που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Εμένα π.χ. με νοιάζει να δουλέψει η οικοδομή και σε αυτό το κλίμα ανασφάλειας, μειώσεις μισθών, απολύσεις, φόρους συνέχεια στην οικοδομή, δάνεια δε δίνουν οι τράπεζες δε θα δουλέψει ποτέ η οικοδομή. Τι να το κάνω δηλ που απολύονται κάποιοι στο δημόσιο; Κανένα κέρδος δεν έχω.

 36. aftaras avatar
  aftaras 06/10/2011 17:59:35

  ΕΙΤΕ ΕΤΣΙ ΕΙΤΕ ΑΛΙΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΑΖΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΛΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ.ΑΛΛΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΝΙΜΩΣ ΦΟΥΡΤΟΥΝΙΑΣΜΕΝΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ,ΘΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ.ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΥΧΕΡΟΙ ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΕΙ ΤΟ TIMMING.

 37. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 06/10/2011 23:07:30

  Kina - Rossia - India - Vrazilia kai an chreiasthei me tis evlogies ton anotero kai Iran...

  An eisai ygetis kai echeis kotsia epofelissai tou oti paizeis me ta aspra stin skakiera....

  Alla oxi gia poly !

 38. ad kan avatar
  ad kan 07/10/2011 08:13:52

  Το χαρτοφυλάκιο σε ομόλογα της Κίνας είναι ο στόχος. Να το θυμόμαστε.

  Τα δεινά της χώρας οφείλονται στο ότι την κυβερνά ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής διεθνούς, δηλαδή εις εκ των εντολοδόχων της παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας. Ποιός από εμάς νομίζει, ότι θα εξυπηρετήσει αυτη η περσόνα των διευθυντηρίων το εθνικό συμφέρον;

  Για να εγγραφεί αυτοδικαίως στην ακαδημία των απανταχού ηλιθίων

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.