#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/12/2012 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Μόνος μεταξύ Γερμανών»: οι ανακαλύψεις ενός Εβραίου στην Γερμανία του σήμεραΣε μια μπυραρία για νεοναζί στο Neumünster, τον μυούν στην συγκαιρινή εκδοχή της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας. Στους αντίποδες, μια Γερμανίδα των φιλειρηνιστών οικολόγων τον ελέγχει αν έκανε την ανακύκλωση του με αυταρχικότητα και βλοσυρότητα που θα ζήλευε και ο πλέον μάχιμος Obersturmführer. Συναντά τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ, Συναντά τον διευθυντή της Bild. Και ο εκδότης του απαιτεί να μην δουν ποτέ αυτές οι διηγήσεις τα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Ο Tuvia Tenenbom, Εβραίος εκ καταγωγής αλλά και εκ πεποιθήσεως,  διευθύνει ένα επιτυχημένο και αναγνωρισμένο ως καινοτόμο θέατρο στην Νέα Υόρκη. Ο γερμανικός εκδοτικός οίκος Rowohlt τον προσέλαβε για να καταγράψει τις εμπειρίες του από μια περιήγηση στην Γερμανία, όμως δεν ικανοποιήθηκε καθόλου -μα καθόλου- από το αποτέλεσμα. Μετά από διάφορες εκδοτικές περιηγήσεις και πολλές απόπειρες λογοκρισίας, κατέληξε στον περίφημο οίκο Suhrkamp, ο οποίος δέχθηκε να εκδώσει το πόνημά του, "Allein unter Deutschen. Eine Entdeckungsreise" («Μόνος μεταξύ Γερμανών: ένα ταξίδι ανακάλυψης», με τίτλο στην αγγλική του έκδοση "I sleep in Hitler's room").

Το περιοδικό Spiegel (έντυπη έκδοση, τεύχος 48, σελίδες 164-166) φιλοξενεί μια παρουσίαση και συνέντευξη του ιδιόρρυθμου περιηγητή με τίτλο «Στην χώρα των Σκοτεινογερμανών», κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, χαρακτηρίζοντας την οπτική του γωνία «ακραία υποκειμενική» και περιγράφοντάς την ως υστερική. Διότι ο Tenenbom δεν διστάζει να ξεκαθαρίσει ότι «το μίσος εναντίον των Εβραίων στην Γερμανία είναι σήμερα, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, το ίδιο με αυτό της εποχής των Ναζί», καταγράφει το Spiegel.

Οι διηγήσεις, οι παρατηρήσεις του και οι περιπέτειές του είναι συχνά ευτράπελες. Στην μπυραρία Club 88 στο Neumünster, όπου συχνάζουν νεοναζί, ο πενηνταπεντάχρονος Εβραίος Tenenbom αυτοσυστήνεται ψευδώς ως «Tobias, και είμαι ένας καθαρόαιμος Άριος»: το αφεντικό της μπυραρίας τον κερνάει αμέσως με ενθουσιασμό και του διηγείται ότι επ' ουδενί δεν εξόντωσαν οι Ναζί έξι εκατομμύρια Εβραίους, αλλά παράλληλα ξεκαθαρίζει πως όλοι οι ζώντες Εβραίοι «πρέπει να πεθάνουν», καθώς καταπιέζουν τους Γερμανούς και την Γερμανία. Ο νεοναζί είναι φιλικός, συμπαθητικός, έχει διαρκώς ένα αγνό χαμόγελο καθώς εξιστορεί τις θεωρίες του και «είναι πιο καθαρός κι από τον Θεό» σωματικά. Αλλά και οι ακροαριστεροί στο Αμβούργο χάρισαν εμπειρίες στον Tenenbom: σε παμβρώμικα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια, πίνουν τόση μπύρα μετά την συναυλία στο φεστιβάλ «Hitler kaputt» που ο Tenenbom δεν πιστεύει στα μάτια του. «Πίνουν μπύρα και ταχύτατα την ξερνάνε. Μετά, ξαναπίνουν… Εδώ στους ακροαριστερούς δεν φαίνεται να υπάρχει ζήτημα χρημάτων», αγοράζουν αδιανόητες ποσότητες μπύρας χωρίς πρόβλημα. Στο Tübingen, οι ταγμένοι οικολόγοι, οι εθελοντές κυανόκρανοι της γερμανικής οικολογικής αποανάπτυξης, τον εκπλήσσουν με την επιμονή τους. Μια κυρία του φιλειρηνικού κινήματος τον διατάσσει με αυταρχικότητα που δεν σηκώνει πολλά πολλά να πετάξει το πλαστικό περίβλημα και το χρυσόχαρτο του κουτιού των τσιγάρων του σε διαφορετικούς κάδους ανακύκλωσης, και δεν αποχωρεί μέχρι να συμμορφωθεί ο Tenenbom με τις υποδείξεις.

Οι εμπειρίες του Tenenbom το καλοκαίρι του 2010, όπως τις εκδίδει ο Suhrkamp, δεν ήταν οι καλύτερες: μιλά για το «πιο ναρκισσιστικό έθνος επί της γης», «είναι ρατσιστές και αντισημίτες μέχρι το κόκαλο», «τόσο αυτοδικαιωτικοί όσο κανείς άλλος». Ο πρώτος του εκδότης, Rowohlt, θεώρησε ότι το κείμενο «δεν είχε καμία συνοχή», καθώς και ότι για λόγους συντομίας θα έπρεπε να περικοπούν κομμάτια, όπως π.χ. η επίσκεψη στην μπυραρία των νεοναζί, ενώ εξωτερικοί κριτές του χειρογράφου μίλησαν για έναν «υστερικό Εβραίο». Ο Tenenbom κατήγγειλε «λογοκρισία» και μεταφέρθηκε στον εκδοτικό ανταγωνιστή.

Στην διήγησή του καυτηριάζει τους διάφορους «θεατρινισμούς» των Γερμανών για να δείξουν πόσο αποστρέφονται το Ολοκαύτωμα και πόσο έχουν μετανοήσει, όπως η διαδήλωση ενός πάστορα με πλακάτ στο Μόναχο για ένα πογκρόμ εναντίον των Εβραίων στον… ύστερο Μεσαίωνα. «Οι άνθρωποι εδώ είναι πωρωμένοι με το ζήτημα των Εβραίων», γράφει. Στη Βαϊμάρη συναντά ένα μουσικό συγκρότημα ειδικευμένο στην εβραϊκή μουσική, το οποίο έπαιζε στο φεστιβάλ «Yiddish Summer Weimar». Ρωτά τους μουσικούς αν είναι Εβραίοι. «Η προ-προγιαγιά μου πρέπει να ήταν Εβραία», λέει ένας, «τραγουδάω εβραϊκά για να ξεπληρώσω την γερμανική ιστορία». Η τραγουδίστρια συμπληρώνει το πρώτο μέλος της μπάντας απαντώντας στην ερώτηση αν είναι Εβραία: «Η γιαγιά μου υποστήριζε πολύ τους Εβραίους και το Ισραήλ. Ανήκε στους Βαπτιστές και ήταν πολύ ευσεβής». Ενώ η τρίτη μουσικός το αποτελειώνει: «στην τελευταία μου ζωή ήμουν Εβραία»!

Το Spiegel παραθέτει την «σύνοψη της γερμανικότητας» διά χειρός Tenenbom: «Να προωθείς την δωρεάν κατοικία και δωρεάν εκπαίδευση. Να πίνεις μπύρα με το καφάσι, να είσαι μέλος σε κάποιον σύλλογο, να είσαι πολιτικώς ορθώς, να κρίνεις το Ισραήλ, να τρως βιολογικά, να είσαι συνεπής στα ραντεβού σου, να επιθυμείς το iPad του πλησίον σου, είτε να φωνάζεις ‘Γερμανία!’ στα ματς είτε να είσαι με την ομάδα της Βορείου Κορέας, είτε να μην σε ενδιαφέρει το τι έκανε η οικογένειά σου στον πόλεμο είτε να δηλώνεις Εβραίος, να είσαι είτε πολύ καθαρός είτε πάρα πολύ βρώμικος, να συμμετέχεις σε όλο και κάποια διαδήλωση, να συζητάς κάθε λεπτομέρεια κάθε ερώτησης μέχρι να μην αντέχει ο συνομιλητής – τότε, θα είσαι ένας Γερμανός. Αν γενικεύω; Φυσικά!».

Όταν ο δημοσιογράφος του Spiegel ξανασυνάντησε τον Tenenbom, αυτός τον ρώτησε αν τώρα, μετά την ανάγνωση του βιβλίου του, συμφωνεί ότι οι Γερμανοί μισούν σήμερα τους Εβραίους με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο όσο και επί Χίτλερ. Απάντησε αρνητικά. «Αχά! Άρα, το απωθείτε επειδή σας πονάει. Επειδή κρύβεται στα κόκαλά σας – ο γερμανικός αντισημιτισμός!». Για τον Tenenbom, η θέση του είχε ήδη αποδειχθεί - όπερ έδει δείξαι.

Αστυάναξ Καυσοκαλυβίτης

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. απων-αλφα avatar
  απων-αλφα 03/12/2012 12:49:08

  Το έχω ξαναπεί κατ' επανάληψη: " Toν φασίστα κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς" . Το σφάλμα των συμμάχων στη Νυρεμβέργη ήταν οτι δεν ανταπέδωσαν τα ίσα στους φασίστες, δηλαδή να τους στείλουν στο Αουσβιτς για να γίνουν σαπούνι ωστε να χρησιμέψουν σε κάτι για το ανθρώπινο είδος...
  Τώρα ο συγγραφέας το διαπιστώνει και στην πράξη. Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

  • Sofaditis avatar
   Sofaditis @ απων-αλφα 05/12/2012 05:12:38

   Πρώτον 'εχει αποδειχθεί ότι το ένα και μοναδικό σαπούνι που κάποιος Εβραίος είπε ότι προερχόταν από ανθρώπινο λίπος ήταν "μούφα". Δεύτερον το έχω ξαναπεί ότι οι φούρνοι στο Άουσβιτς χτιστήκαν το 1948 (στις αεροφωτογραφίες των συμμάχων δεν υπάρχουν!).
   Και στο κάτω-κάτω αν σκεφτεί κάποιος λογικά θα καταδεχόταν ένας Ναζί να πλυθεί με σαπούνι φτιαγμένο από "το πιο μυαρό γένος των ανθρώπων"; Ακόμα κι εγώ που δεν είμαι καν φιλοναζί θα σιχαινόμουνα!

 2. Κάποιος avatar
  Κάποιος 03/12/2012 13:25:41

  Μπα, πολύ ακραίο και μη πραγματοποιήσιμο. Αυτό που έπρεπε να γίνει μετά τον πόλεμο ήταν να χωριστεί η Γερμανία σε μικρά κρατίδια και ποτέ μα ποτέ να μην της επιτραπεί να ενωθεί ξανά σε ενιαίο κράτος. Μια ζωή ο μεγάλος μπελάς της Ευρώπης ήταν και συνεχίζει να είναι.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Κάποιος 03/12/2012 13:33:17

   Να και μια φορά που θα συμφωνήσω μαζί σου, μισέλληνα συριζαίε.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ ΚΜ 03/12/2012 13:37:33

    Τώρα θα μπορούσα και εγώ να σε αποκαλέσω φασίστα αλλά το κόβω εδώ και δεν ασχολούμαι.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Κάποιος 03/12/2012 13:44:20

     Δεν χρειάζεται, το έχουμε εμπεδώσει 40 χρόνια: Πας μη αριστερός φασίστας.

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Κάποιος 03/12/2012 16:00:00

   Ας πούμε ότι έχεις δίκιο. Γιατί δεν ζητούμε (απαιτούμε) το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις; Οι Γερμανοί φταίνε, ή οι ανίκανοι που μάς κυβερνούν;

 3. απων-αλφα avatar
  απων-αλφα 03/12/2012 13:52:11

  Μισέλληνας είσαι και φαίνεσαι απ' τα λεγόμενά σου...
  Εκτός αν μου το λές χαιδευτικά όπως ο Νιόνιος το "κωλοέλληνες"...
  Υ.Γ. Εχω εξηγήσει οτι εγώ έχω κάνει την ανάλυσση του DNA μου στο National Genografic και έχω το εγκυρότερο επιστημονικό πιστοποιητικό οτι είμαι ΔΩΡΙΕΥΣ απόγονος κλέφτη Σουλιώτη που ήταν ο φόβος και ο τρόμος του Αλή Πασά. Eσύ έχεις απόδειξη οτι είσαι Ελληνας τουλάχιστο?

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ απων-αλφα 03/12/2012 13:56:27

   Δεν απευθύνθηκα σε σένα, στον άλλονε έγραψα. Είσαι κι εσύ συριζαίος όπως ο άλλος;

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/12/2012 13:57:37

  Ο Τίλο Ζάρατσιν, ο καραγκιόζης "σοσιαλδημοκράτης τραπεζίτης" από το Βερολίνο, είχε πεί ότι "οι Εβραίοι είναι βρωμεροί και άθλιοι" και για όλα φταίει το ..."εβραïκό γονίδιο".
  Τούτος εδώ ο Τωβίας, λέει ότι ο Γερμανικός αντισημιτισμός "κρύβεται στα κόκκαλα των Γερμανών".
  Δεν ξέρω τι κρύβεται στα γονίδια και στα κόκκαλα των ανθρώπων (ούτε με ενδιαφέρει). Αυτό που βλέπω, είναι ότι αυτοί οι 2, στα μυαλά είναι δίδυμα αδέλφια.

 5. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 05/12/2012 09:55:07

  Δεν ξέρω αν οι Γερμανοί είναι αντισημίτες, νομίζω γενικότερα ότι σε μεγάλο βαθμό αντιπαθούν όλο τον κόσμο που δεν είναι Γερμανοί (οπότε, μέσα σε όλους και οι Εβραίοι). Από όσο βαθμό τους ξέρω, νομίζω ότι οι σαρκαστικές παρατηρήσεις του Τωβία έχουν μεγάλη δόση αλήθειας. Υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις (που επιβεβαιώνουν τον κανόνα...).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.