#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/05/2010 21:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπροστά στο νέο κοινωνικό συμβόλαιοΖούμε τις πρώτες μέρες της νέας κοινωνικής πραγματικότητας. Επικρατεί αναβρασμός, ο κόσμος βγαίνει στο δρόμο. Οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις και δομές καταρρέουν υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ μεθόδευσε και επέβαλε τελικά την υποτέλεια. Συντρίβοντας τους μικρούς και προφυλάσσοντας τα κεκτημένα των μεγάλων. Όλης της ελίτ που δημιουργήθηκε από τις δοσοληψίες με το κράτος. Αυτούς που το στήριξαν και το στηρίζουν ακόμη.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι το κόμμα της γενιάς της μεταπολίτευσης. Τη σφραγίζει και σφραγίζεται από το τέλος της. Είναι το κόμμα της ένοχης γενιάς το οποίο και επέφερε τον εκμαυλισμό του κράτους και τη δημοσιονομική κατάρρευση.

Με τα μέτρα του Δ.Ν.Τ το ΠΑ.ΣΟ.Κ πρόδωσε τα παραδοσιακά στρώματα που το στήριζαν χάνοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος των ερεισμάτων του και του πολιτικού του κεφαλαίου. Αυτή τη στιγμή το ΠΑ.ΣΟ.Κ  έχει την ανοχή μονάχα ενός μέρους των ψηφοφόρων του. Μόλις όμως καταστεί προφανές ότι η προσφυγή στο Δ.Ν.Τ δεν αποτελούσε μονόδρομο αλλά μεθόδευση η κατάρρευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ θα είναι ραγδαία. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν είναι πια το κόμμα των μη προνομιούχων. Εξυπηρετεί προνομιούχους.

Και επιπλέον το ΠΑ.ΣΟ.Κ για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια στερείται οποιασδήποτε συμμαχίας στην αριστερά και καταφεύγει στη στήριξη του τυχοδιωκτικού κόμματος Καρατζαφέρη. Για πρώτη φορά αντιμετωπίζει αντιπολίτευση ευρέος φάσματος, από τα δεξιά ως τα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Και για πρώτη φορά Κ.Κ.Ε και ΣΥΝ συναντώνται με τον αρχηγό της Ν.Δ χωρίς να έχουν πρώτα συνομιλήσει με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Αυτό βέβαια ίσως να είναι σημείο των καιρών …

Στην σημερινή οικονομική συγκυρία και με την επικείμενη ροή των γεγονότων (μείωση εισοδήματος, αποικιοποίηση της χώρας βλ. «Η Ελλάδα ως αποικία») είναι μοιραίο η κοινωνία να αναζητήσει νέα μορφή λειτουργίας. Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

Το «κοινωνικό συμβόλαιο» του Ανδρέα Παπανδρέου προέβλεπε αναδιανομή του εισοδήματος. Μόνο που στο αρχικό σχέδιο προβλεπόταν η μεταφορά εισοδήματος από την αστική τάξη στους μη προνομιούχους. Δεν έγινε όμως ακριβώς έτσι. Το εισόδημα που έφτασε στους τότε μη προνομιούχους δεν προερχόταν από την εγχώρια αγορά αλλά από τα κονδύλια της τότε Ε.Ο.Κ. Το ίδιο μύθευμα χρησιμοποίησε και ο Σημίτης (έχοντες και κατέχοντες). Τώρα προφανώς το κοινωνικό αυτό συμβόλαιο δεν μπορεί να ισχύσει.

Η χώρα αναζητά ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, αυτή τη φορά παραγωγικό. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στον οικονομικά μικρό να μεγαλώσει χωρίς τις στρεβλώσεις της ολιγοπωλιακής αγοράς που θα προκύψει μετά το Δ.Ν.Τ και το οποίο θα σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στο οποίο οι εργαζόμενοι θα επιθυμούν την ανάπτυξη των εργοδοτών τους παίρνοντας πίσω ένα κομμάτι της υπεραξίας της εργασίας τους.

Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο θα είναι μια έντιμη συμφωνία μεταξύ της επίδοξης «αστικής τάξης» και των εργαζομένων. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης μια τέτοια έντιμη πολιτική συμφωνία με όρους επωφελείς και για τα δύο συμβαλλόμενα μέρη είναι και θεμιτή και εφικτή. Και μια τέτοια συμφωνία φέρνει στο προσκήνιο αλλαγές του πολιτικού σκηνικού. Μεγάλες αλλαγές.

Εάν τελικά η συνεννόηση της Ν.Δ με Κ.Κ.Ε και ΣΥΝ  τεθεί σε βάση συμφωνίας για ένα τέτοιο αναπτυξιακό μοντέλο τότε επιτυγχάνεται η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού αφού δημιουργείται ένα κοινωνικό μέτωπο το οποίο θα απαιτεί οικονομικά δίκαιη ανάπτυξη. Βέβαια δεν μπορεί να γίνει λόγος για δημιουργία εκλογικού μετώπου. Αλλά στην κοινωνία μια πολιτική γραμμή η οποία θα κινείται στην ανάπτυξη «εθνικής αστικής τάξης» με κοινωνική δικαιοσύνη και λιγότερα κέρδη για την εργοδοσία και μεγαλύτερους άρα μισθούς για τους εργαζομένους θα βρει εξαιρετικά μεγάλη ανταπόκριση.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ καταρρέει. Η αντιπολίτευση ψάχνει τρόπο να συνεννοηθεί. Το πολιτικό σκηνικό ανασυντάσσεται οριζόντια. Άραγε το δίπολο της μετά Δ.Ν.Τ εποχής θα είναι οι δυνάμεις της υποτέλειας στο διεθνές κεφάλαιο απέναντι στις δυνάμεις της αυτοτελούς εθνικής οικονομίας; Θα το δούμε.

Σημεία των καιρών …

radiomedic

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βρασίδας avatar
  Βρασίδας 19/05/2010 21:58:01

  Νομίζω ότι αστική τάξη ήδη υπάρχει, επίδοξη αστική τάξη δεν καταλαβαίνω τί εννοεί ο ποιητής.
  Νομίζω ότι το κείμενο χρειάζεται moderation.

  • bfo avatar
   bfo @ Βρασίδας 19/05/2010 22:12:56

   «Αστική τάξη» δεν σημαίνει απλώς «πλούσιοι»...

   Αστική τάξη με την μαρξιστική έννοια στην Ελλάδα δεν υπάρχει και έχει αναλυθεί εκτεταμένα το θέμα...

   Υπάρχουν οι εκδοχές: κομπραδόροι, μεταπράτες, λούμπεν μεγαλοαστική τάξη κλπ κλπ...

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ bfo 20/05/2010 00:48:52

    Σύμφωνοι για κομπραδόρους, μεταπράτες, ΛΜΑΤ κλπ.

    Αλλά σαν πολλαπλά δείγματα ενυπάρχουν σε μια κοινωνία με 60% αγροτικό πληθυσμό, ενυπήρχαν μάλλον, μέχρι περίπου το 1985, μεμονωμένες ή μη περιπτώσεις, που όλες μαζί συγκροτούσαν κοινωνικό στρώμα, ατόμων και οικογενειών που δημιουργούσαν, "έστηναν", επιχειρούσαν, κατασκεύαζαν, μεταποιούσαν, εφεύρισκαν (ναι, ναι, υπάρχει ακόμα και πατέντα ελληνικής φωτογραφικής μηχανής, το 1951).

    Για σιγά. Αυτοί από τους οποίους τρεφόταν (μεταποίηση πρωτογενούς παραγωγής), ντυνόταν, ποδενόταν, στεγαζόταν η Ελλάδα, πριν σταματήσει να παράγει τα πάντα και αρχίσει να εισάγει τα πάντα, τι ήταν; Αστοί ήταν.

    Μπορεί να μην είχαν προέλθει από τις συνοικίες δίπλα στα κάστρα (Burg, Bourg, bourgeois) όπου στεγάζονταν οι τεχνίτες της πρώιμης μεταφεουδαρχικής εποχής, όπως στην Ευρώπη, μπορεί σε βάθος μιας γενιάς να προέρχονταν από αγροκτηνοτρόφους, αλλά όλοι οι Έλληνες από 'κει προέρχονται.

    Δεν έλαβε χώρα εδώ η αργή, χιλιόχρονη, διαδικασία του σχηματισμού τάξεων κατά τους "Μέσους Χρόνους" και την "Αναγέννηση", όπως στην Ευρώπη. Δεν πρόλαβαν να δημιουργηθούν συντεχνίες και να διαλυθούν. Άλλη η ιστορική πορεία. Αλλά παρόμοιο το κοινωνικό αποτέλεσμα - αν και πεπιεσμένο χρονικά, γι' αυτό και ανώριμο, χωρίς ιστορική συνείδηση.

    Ιστορικά αυτά τα στρώματα "άνθισαν" και πολλαπλασιάστηκαν μετά τις δύο καταστροφές του 20ου Αιώνα.
    Πρώτα το 1928-32, με την απορρόφηση του σοκ από την έλευση του προσφυγικού στοιχείου, την ένταξή του, και την ανάγκη στέγασης και ανάπτυξής του.
    Κατόπιν, μετά το 1945, όποτε και αναπτύσσονταν μέχρι το 1970, με την ανοικοδόμηση.
    Στασιμότητα και πετρελαϊκές κρίσεις τη δεκαετία του 70.
    Σοκ και δέος με το ΠΑΣΟΚ από το 1981, εξάλειψή τους μέχρι το 1990.
    Οι γόνοι τους, πτυχιούχοι συνήθως, τροφοδοτούν την νέα απέραντη κοινωνική ζούγκλα της υπαλληλίας και της παροχής υπηρεσιών, προσεχώς άνεργη.
    Ίσως επιστρέψουν στα "πάτρια".

    ==
    Περνάω από το "μαγαζί" αλλά δεν βλέπω να το ανοίγεις συχνά.

   • bfo avatar
    bfo @ bfo 20/05/2010 02:51:29

    Ναι, υπήρχαν και αυτοί, αλλά δεν υπάρχουν πλέον, τους πάτησε το (πράσινο κυρίως) τρένο...

    Και όταν υπήρχαν όμως, δεν θα έλεγα ότι ήταν πλειοψηφία ανάμεσα στους φραγκάτους ή ότι έδιναν τον γενικό τόνο.


    Υ.Γ. Ελπίζω να αναβαθμίσω το "μαγαζί" συντόμως με πιο μαζικές καταχωρήσεις...

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ bfo 20/05/2010 09:59:14

    Δηλαδή μόνο οι χώρες που πέρασαν τα ευκρινώς διακριτά στάδια που περιγράφει συνήθως η μαρξιστική ανάλυση όταν παίρνει σαν υπόδειγμα την ιστορική πορεία των βορειο-ευρωπαϊκών χωρών, έχουν αστική τάξη; Οι άλλες όχι;

    Ε, τότε, στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και οι ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία. Να πούμε τι; Οτι δεν έχουν αστική τάξη αυτές οι χώρες; Επειδή δεν είχαν burgs?

    Εχει αστική τάξη η Τουρκία για παράδειγμα;

    Είναι άλλο πράγμα η ιστορική συγκρότηση μιας τάξης και άλλο πράγμα τα ταξικά χαρακτηριστικά και οι ιδιότητές της.

    Ακόμη και αν δεν δώσουμε το όνομα "αστική τάξη" στην τάξη αυτή, λόγω διαφορετικής ιστορικής πορείας, δεν παύει να έχει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες της αστικής τάξης και κυρίως τον έλεγχο της εξουσίας και της οικονομίας ενός έθνους.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Greco avatar
    Greco @ bfo 20/05/2010 15:15:00

    το θεμα ειναι να εχει σοβαρη αστικη ταξη μια χωρα
    δηλαδη οχι απλα πλουσιους που βρεθηκαν ξαφνικα με λεφτα ή κληρονομησαν ενα εργοστασιο

    να ενδιαφερονται για τη συνολικη κοινωνικη συνοχη και ευημερια.Οσο "προτεσταντικο" και αν ακουγεται αυτο,συμβαινει σε σημαντικο βαθμο στη δυτικη ευρωπη

    εδω η ευκαιρια χαθηκε την εποχη του βενιζελισμου,ενω οι ανερχομενες ταξεις μετα τον β'π.π. ενδιαφερονταν μονο να περασουν καλα και "ο,τι αρπαξει ο κ@@ος μας"

  • maestros avatar
   maestros @ Βρασίδας 20/05/2010 11:39:20

   ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ... Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

   http://aliartos-city.blogspot.com/2010/05/blog-post_186.html

 2. popolaros avatar
  popolaros 19/05/2010 22:02:39

  To νεοΠΑΣΟΚ του Jeffrey διανύει τους τελευταίους μήνες του.
  Ακόμα και εάν οι ίδιοι δεν το έχουν καταλάβει.
  Έχει γίνει αντιληπτό και στον τελευταίο ταγμένο, ότι ο giorgo και οι παρέα του από τους νεοταξίτες, χρησιμοποίησαν την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, με ψέμματα, για να κλέψουν την εξουσία.
  Βιάζονται να ψηφίσουν-ξεπουλήσουν ότι μπορούν.
  Το ξέρουν και οι 'χορηγοί' τους, ντόπιοι και ξένοι.

  Ο Σαμαράς πρέπει να βγεί μπροστά άμεσα.

 3. TASSOS avatar
  TASSOS 19/05/2010 22:30:02

  Το ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικά τελειωμένο. Χωρίς ιδεολογική προοπτική -αν είχε ποτέ τα τριάντα χρόνια ζωής του πέρα από πολιτικούς αριβισμούς και συλλογικούς εκμαυλισμούς συνειδήσεων. Η κοινωνική αδράνεια (με την έννοια που ο όρος έχει στην φυσική) του δίνει λίγη ακόμη ζωή. Στιγματίστηκε οριστικά από την υποτελή, συνειδητή επιλογή του προς το ΔΝΤ. Ποτέ άλλωστε δεν ήταν ευρωπαικό κόμμα ούτε είχε συμμάχους στην Ευρώπη όσα φούμαρα και αν μας πούλησε την δεκαετία του 80. Οι φιλογερμανικές συμπεριφορές Σημίτη ήταν τελείως άλλης φύσεως, Η Ν.Δ, από την άλλη μεριά, θέλει πολύ δρόμο και πολλή δουλειά ακόμη.

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/05/2010 22:47:11

  Πω πω με κοψοχόλιασες radiomedic! Είδα τον τίτλο σε μια άλλη ιστοσελίδα, είπα "πάει, μας ανακοίνωσαν ότι πτωχεύσαμε, έφυγε ο ΓΑΠ με C130, ανέλαβε ο Καρατζαφέρης προσωρινά (μέχρι να πάρει μαζί του και ξέρεις who), αύριο απεργία, θα είναι όλα κλειστά, ελικόπτερα στο αέρα...

  Έχεις όμως δίκιο, τώρα που διάβασα. Χρειαζόμαστε καθαρή διατύπωση ηθικών αξιών. Να μας πούνε ότι δεν πουληθήκαμε σε αυτούς από τους οποίους απελευθερωθήκαμε. Να μας πουν ότι τα δωράκια τέλος (τα 500 εκατ, τελειωσαν ούτως ή άλλως). Να μας πούν τα ψέματα τέλος.

  Δεν ξέρω τι ξέρει ο Σαμαράς, δεν ξέρω γιατί είναι τόσο φρόνιμος.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ archaeopteryx 19/05/2010 23:45:14

   κι εγώ δεν ξέρω πόσο αρχαίος είσαι, αλλά μου αρέσεις γιατί είσαι συνετός

  • Titos avatar
   Titos @ archaeopteryx 20/05/2010 05:11:53

   «Χρειαζόμαστε καθαρή διατύπωση ηθικών αξιών». Δεν ξέρω πόσα μπορούν να γίνουν με τις παραπάνω ευχές.
   Μία χώρα ά ασαφείς κοινωνικές τάξεις. Μία χώρα «γενικό μπάχαλο», δεν μπορεί να στηριχτεί σε ηθικές αξίες, που είναι έννοια σχετική και.. ελαστική (ανάλογα με την αντίληψη και την τοποθέτηση του κάθε πολίτη.)
   Νομίζω ότι άλλα πράγματα χρειαζόμαστε, όπως: θεσμοί , απαγκίστρωση του εκάστοτε κόμματος από την διαχείριση των οικονομικών του Δημοσίου (κατάργηση του κομματικού κράτους), πλήρης έλεγχος της λειτουργίας του πολιτεύματος, σε αντιπροσωπευτική βάση, Νόμοι που να ισχύουν και… δεν έχει τέλος αυτός ο κατάλογος.
   Οι καλές προθέσεις των έκαστε κυβερνήσεων, χωρίς την θεσμική εξασφάλιση της λειτουργίας τoυς, είναι μία παγίδα που δεν πρέπει να ξαναπέσει ο ελληνικός Λαός.

 5. donaE avatar
  donaE 19/05/2010 22:58:23

  Σκεφτομαι οτι οι Ελληνες για πρωτη φορα θα ειναι αναγκασμενοι να ψηφισουν ενα κομα που δεν θα υποσχεθει να τους διορισει.Αυτο συνιστα νεους αξιακους κωδικες και νεα ηθικη.Ποιο απο τα παλια κομματα μπορει να ανταποκριθει σε αυτη την νεα εποχη;

 6. Κ.Τ. avatar
  Κ.Τ. 20/05/2010 00:47:04

  Χρειαζεται δικο της διαδυκτιακο χωρο η ΝΔ για μια αμφιδρομη επικοινωνια με την κοινωνια για να αποκαλυψη τις σπαταλες, τις αδικιες και.. τις νεοταξιτικες διαστροφες προκειμενου να διαμορφωση πολιτικες πανω σε εισηγησεις ενος διευρυμενου πατριωτικου συμβουλιου με αποκλεισμο καθε φιλοδοξιας η μελλοντικης ευνοιας για να προτεινη αμεσα συγκεκριμενα μετρα στη λαοθαλασσα της χειμαζομενης πλειοψηφιας, που προς το παρον μενει διχως ηγερη. Οι ξενοι διασφαλισαν τα ομολογα τους με το ΔΝΤ.
  ΣΤΗ ΝΔ ΑΣ ΒΡΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΙ, ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ.
  ΚΑΙ ΕΝΤΕΥΘΕΝ

 7. Factorx avatar
  Factorx 20/05/2010 01:02:54

  Είναι σαφές οτι το άρθρο χρησιμοποιεί τον όρο "αστική ταξη" με την ένοια των κατεχόντων (ας πουμε) των μεσων παραγωγής.μ Γι αυτό και το έβαλα, με την άδεια του συγγραφεως σε εισαγωγικά. Μην μπουμε σε βυζαντινολογίες τύπου 9ου Συνεδρίου ΚΚΕ και δεν θυμάμαι που έβαλα την εισηγηση που έκανα

 8. Προφήτης avatar
  Προφήτης 20/05/2010 01:23:48

  Η ανάλυση της σημερινής κοινωνικής διαστρωμάτωσης είναι το βασικότερο εργαλείο πολιτικής.
  Γιατί καθορίζει σε ποιους και με ποιο τρόπο απευθύνεσαι.

  Η ΝΔ και το ΚΚΕ είναι μετεξεταστέοι στο μάθημα.
  Η ΝΔ, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν μπορεί. Γι' αυτό ακολουθεί τις εξελίξεις, βλέπε την ατζέντα του ΠΑΣΟΚ.
  Το ΚΚΕ μπορεί αλλά δεν το συμφέρει.

  Ας μού πει όμως κάποιος, π.χ. που ανήκει ο Φάκτορας και που ανήκει ένας χειροκροτητής της Αννίτας Πάνια;
  Σε ποιες κατηγορίες, κοινωνικές, εισοδηματικές, πολιτισμικές;

  • Κ.Τ. avatar
   Κ.Τ. @ Προφήτης 20/05/2010 02:21:14

   Τιμητης ο μεν των αξιων που συναποτελουν το οικονομικο-κοινωνικο-πολιτικο οικοδομημα με ιδεατο την γενικοτερη δυνατη δικαιοσυνη και ευημερια, εχοντας ενστερνησθη την παιδεια του και ισως οικονομικα αυταρκης, συντονιστης απροσκοπτης αλλα αδολης εξετασης της πραγματικοτητος, με αισιοδοξια, η δε μια υβριστρια, αν και με εμφανη αυταρεσκεια οτι δηθεν κατεχει υψηλη θεσι στην διαστρωματωση αυτης της πυραμιδας, που θελγεται στην χειραγωγησι και στην αποβλακωσι του κοινου της. Chacun a son gout.
   Κατι φερνει στο νου μου ο μεν σαν Σαμαρα, η δε σαν γαπ.

 9. Φερώνυμος avatar
  Φερώνυμος 20/05/2010 07:04:07

  Το «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» θα πρέπει να περιλαμβάνει και απόδοση νομοθετικής εξουσίας στους ίδιους τους πολίτες μέσω δημοψηφισμάτων. Δηλ. άν
  το 5% του εκλογικού σώματος το ζητήσει, να μπορεί να εισάγει νόμο πρός ψήφιση
  ή και ακύρωση νόμου της Βουλής μέσω ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. Αυτό γίνεται ήδη στην
  Ελβετία όπου με 100 000 έγκυρες υπογραφές κινείται δημοψήφισμα. Ατυχώς εδώ στη χώρα όπου γεννήθηκε η Αμεση Δημοκρατία, κανένα μά κανένα κόμμα δέν προτείνει κάτι τέτοιο. Πόσο «δημοκρατική» είναι η κοινωνία μας;

 10. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 20/05/2010 07:12:52

  Το ΠΑΘΟΚ είναι η μεταπολίτευση, γιατί κατάκτησε και οικειοποιήθηκε το Κράτος.
  Είτε διορίζοντας, μοιράζοντας συντάξεις, είτε επιχορηγώντας και επιδοτώντας, είτε δίνοντας δουλειές δημιουργώντας νέες κάστες και τζάκια. Η μεγαλύτερη επιτυχία του όμως είναι ότι αυτή η λεηλασία την ονόμασε Δημόσιο διαχέοντας τα ψήγματα στη κοινωνία και μαζεύοντας το χρήμα στους εκλεκτούς.
  Η ΝΔ στην αρχή ζαλισμένη επέλεξε ένα συν-ΠΑΘΟΚ (Μητσοτάκη) και μετά όταν δεν έπιασε οι "εκλεκτοί" της οικειοποιήθηκαν το σύστημα ΠΑΘΟΚ.
  Πάμε στο σήμερα λοιπόν, οι μεν έχασαν την αριστερή παπαρολογία που τους προσέδιδε τον μανδύα των προοδευτικών λήσταρχων, οι άλλοι απολογούνται παίζοντας το παιχνίδι του αντιπάλου.
  Μιλάμε λοιπόν για ηθικές αξίες και κοινωνικό συμβόλαιο, ενώ εδώ χρειάζεται φωτιά και τσεκούρι. Ο διάλογος δεν ισχύει σε περίοδο κρίσης, σε αυτές χρειάζονται αποφάσεις και δράσεις.
  Πρώτα ξεκαθάρισμα του κόμματος, τόσο σε επίπεδο βιτρίνας (πρωτοκλασάτοι) όσο και ουσίας (ας πετάξει όλους τους υπαλλήλους έξω και ας πάρει νέους, ας αξιοποιήσει το διαδίκτυο κλπ)
  Δεύτερον σε επίπεδο κοινωνίας: πχ τι πάει να πει Καμποτάζ ή κλειστά επαγγέλματα; τι πάει να πει προνόμια και κεχτημένα όταν είναι άδικα ή να βάλουμε πρώην πολιτικούς στη Βουλή ως υπαλλήλους για να παίρνουν 16 μισθούς; να χαράξεις γραμμές με ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για το πρώτο ή να μην θίξεις Βουλευτές εκπροσώπων καστών για τα υπόλοιπα;
  Η κοινωνία για να διαμορφώσει ηθικές αξίες χρειάζεται παιδεία (που δεν είναι μόνο εκπαίδευση) και κανόνες λειτουργίας.
  Η μεν πρώτη θέλει χρόνο που δεν διαθέτουμε η δεύτερη παράμετρος θέλει αδένες.
  Ας στείλει στη σέντρα και στελέχη που καταχράστηκαν χρήμα και θέσεις, ας σφάξει συνδικαλιστές και πολιτικάντηδες που πλήγωσαν, ας καταθέσει μηνύσεις για επίορκους δημόσιους λειτουργούς.Να δώσει το αίσθημα της νέας πορείας, γιατί συγχωροχάρτια πουλάνε οι παπάδες και δικαιολογίες οι αδύναμοι όχι οι ηγέτες.Αφήνει να τον παρασύρουν σε ένα φαύλο κύκλο που είναι το παιχνίδι του ΠΑΘΟΚ.

  Έπειτα να βγει όχι με προγράμματα και αναλύσεις βιβλιοθηκών και να πει που θέλει να πάει την χώρα πως θα την πάει και πόσο θα κοστίσει (χρόνος+κόπος).
  Αν δεν διαμορφωθεί στη χώρα άνεμος αλλαγής θα ακολουθήσει άνεμος φωτιάς και αίματος, ο κόσμος τα έχει πάρει στο κρανίο και μερικοί παίζουν με ποιους θα παραπέμψουν και τι πόρισμα θα βγάλει η κάθε εξεταστική.

  Να θυμάται ότι άρτος και θέαμα το παιχνίδι του ΠΑΘΟΚ είναι και βολεύει,ας καταθέσει μήνυση έναντι Τσουκάτου ή για αποζημίωση από SIEMENS και να μην ασχολείται με δικαιολόγηση της σκούφιας του αλόγου των ηθικά νομίμων και παπαγάλων.

  Η κοινωνία θέλει όραμα και αλλαγή πορείας όχι εναλλαγή διαχείρισης.

 11. μας δουλεύουν avatar
  μας δουλεύουν 20/05/2010 07:16:57

  Τάχουμε πεί χίλιες φορές.
  Η κατάσταση είναι η ίδια εδώ και 30 χρόνια.
  Οι πασόκοι είναι λύκοι μέ εμφάνιση προβάτου.
  Οι δεξιοί είναι πρόβατα με εμφάνιση λύκου.
  Μπορεί αυτό να αλλάξει;
  Ίσως.

 12. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 20/05/2010 07:21:36

  Δεν τα βλεπω ετσι.Το ΠΑΣΟΚ εχει την πρωτοβουλια των κινησεων και οι αλλοι δεν μπορουν να απαντησουν.
  Το ΠΑΣΟΚ μαζι με το ΔΝΤ μετασχηματιζει την ελληνικη κοινωνια και μετασχηματιζεται και το ιδιο στο βασικο κομμα του νεου καθεστωτος.Θα ειναι το κυριο αστικο κομμα μιας πιο ταξικης πολυπολιτισμικης κοινωνιας και θα εχει δεξια αντιπολιτευση διαφορους παραδοσιακους ή σχετικα πιο ευπορους ντοπιους ψηφοφορους (ΝΔ - ΛΑΟΣ ή οτι αλλο) και αριστερη αντιπολιτευση τους πιο φτωχους ή τους πιο προοδευτικους (ΚΚΕ - ΣΥΝ) που ομως δεν θα μπορουν να συνεννοηθουν με τους αλλους λογω αγεφυρωτων διαφορων και επι της πολυπολιτισμικοτητος και επι της οικονομικης δομης.Το ΠΑΣΟΚ θα ειναι το μονο κομμα που θα μπορει να κυβερνησει γιατι θα ειναι το μονο που θα ειναι ταυτοχρονα αστικο και πολυ πολυπολιτισμικο.
  Αυτοι ειναι οι σχεδιασμοι τουλαχιστον.
  Η συνενννοηση ΝΔ - αριστερας ειναι καταδικασμενη καθως διαφερουν τοσο στο οικονομικο μοντελο οσο και στην αποψη περι εθνους.Δε μπορει να δωσει βιωσιμη λυση.Λυση μπορει να δοθει μονο απο τη ΝΔ αλλα πρεπει να ξεπερασει τεραστια προβληματα,το παρελθον,τη δυσπιστια πλεον των κυριαρχων στρωματων οπως και το ζητημα της πολυεθνικοτητος εκτος απο τα στελεχιακα και τα οργανωτικα.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ ψυχραιμια 20/05/2010 07:33:42

   To ΠΑΘΟΚ φίλε μου ποτέ δεν κυβέρνησε πάντα απλά διαχειρίστηκε.
   Αυτή τη στιγμή είναι ήδη χαμένο και το ξέρει, γιατί δεν έχει πια ούτε τους πραιτοριανούς (καθώς ο λουφές τελείωσε) ούτε τον μανδύα της προοδευτικότητας.
   Όταν τον Δεκέμβριο η ανεργία είναι 20% και η οικονομία στο -4 μα 4% πληθωρισμό θα δούμε τι μπορεί να διαχειριστεί.
   Από την άλλη πλευρά η ΝΔ ποτέ δεν ήταν κόμμα οργανωμένο και συγκροτημένο και η μόνη λύση που έχει δεν είναι να το παίζει αντι ΠΑΘΟΚ αλλά να καταθέσει μια απλή και κατανοητή λύση.
   Πέρα από τις αναλύσεις όμως η πραγματικότητα είναι απλή, η οργή θα καθαρίσει το τοπίο, ο κόσμος τα έχει πάρει και σε ανάλογες ιστορικές καταστάσεις η λύση δόθηκε με αίμα.
   Το ΔΝΤ επιφέρει επιμήκυνση εργασιακού βίου αλλά λιγότερη σύνταξη, μείωση εργασιακών αμοιβών, ύφεση, ανεργία, απολύσεις, πτώση βιοτικού επιπέδου, κατάρρευση κοινωνικής ασφάλισης που στη χώρα όμως είναι συνδεδεμένη με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
   Σε εθνικό επίπεδο η υπο κηδεμονία επιφέρει υποτέλεια.
   Η σπίθα λείπει και θα έρθει τον χειμώνα.

 13. ΑΙΧΜΗΡΟΣ avatar
  ΑΙΧΜΗΡΟΣ 20/05/2010 07:34:07

  "ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣ <> ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΜΥΡΙΖΕΙ."
  ΟΔΥΣΣΕΑΣ-ΕΛΥΤΗΣ......

 14. ΑΙΧΜΗΡΟΣ avatar
  ΑΙΧΜΗΡΟΣ 20/05/2010 07:35:50

  ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣ "ΤΑΞΗ" ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΜΥΡΙΖΕΙ
  ΟΔΥΣΣΑΕΣ ΕΛΥΤΗΣ......

 15. l
  l' ami du peuple 20/05/2010 07:47:26

  ενδιαφερουσα αναδειξη ενος μειζονος θεματος, που πολλους ταλαιπωρει εδω και πολυ.

  η ελληνικη πολιτικη σκηνη χαρακτηριζεται απο μια βαρεια στρεβλωση της αντιπροσωπευτικης δημοκρατιας, καθως η βουλευτικη εδρα των "εργατικων" κομματων στοιχιζει το πολλαπλασιο σε ψηφους απο την εδρα των "αστικων".

  τα "καθεστωτικα" κομματα ειναι κατ' αναγκην(ωστε να διατηρουν δηλαδη το προνομιο της "φτηνης εδρας") "πολυσυλλεκτικα", απευθυνονται δηλαδη με "οριζοντιο" τροπο στο "εθνικο ακροατηριο". ( αυτη ηταν και η πολιτικη του κυρκου, που υπηρξε καταστροφικη για την αριστερα, αυτο ομως πρεπει να ιδωθει αλλού)

  η πολυσυλλεκτικοτητα αυτη γινεται κατορθωτη μεσα απο τη προσπαθεια συγκερασμου δυο μειζονων ρευματων στο εσωτερικο καθενος απο πασοκ και νδ, ενος "εκσυγχρονιστικου" που συγκροτει το λογο του στη προσπαθεια να ακολουθησει η ψωροκωσταινα το βηματισμο της δυσης και ενος "ριζοσπαστικου", που εστιαζει το λογο του στα "εθνικα θεματα".

  αντανακλουν ετσι και "αντιπροσωπευουν" διακριτες, οσο και ασυγκροτητες κοινωνικες κατηγοριες: τα μεν ριζοσπαστικα τμηματα αναφερονται σε παραδοσιακα στρωματα που εκτοπιζονται καθως εξελίσσεται ο ελληνικος καπιταλιστικος σχηματισμος, τα δε εκσυγχρονιστικα στα "νεα μεσοστρωματα" που αναδυονται απο την ιδια διαδικασια.

  οι στρεβλωσεις του ελληνικου καπιταλισμου (που δεν ειναι παρα επιβιωσεις του προτερου φεουδαρχικου συστηματος) ειναι εκφανσεις του "αρματολικιού"/τιμαριου στο σημερα, και σ'αυτες βλεπω παλι δυο επιπεδα, ενα κατωτερο που συναρταται απολυτα με το πελατειακο κρατος και τη χαμηλη διαφθορα (ρουσφετολογικος διορισμος και στη συνεχεια αντισταθμιση του υποτιμημενου μισθου με λαδωμα, φακελλακι, γρηγοροσημο, "καταχρηση εξουσιας") και ενα ανωτερο, που εχει να κανει με τους "κρατικοδιαιτους επιχειρηματιες" πχ τοπικους προμηθευτες του στρατου.
  αυτα συνυπαρχουν με εκσυγχρονισμενα παραλληλα τμηματα, που εχουν να κανουν σε μεγαλο βαθμο τα τελευταια 25 χρονια με τα τρωκτικα των προγραμματων της κοινοτητας, (επιδοτησεις, "καταρτιση" μεσω των οποιων σιτισθηκαν και επλουτισαν πολυπληθεις νομενκλατουρες ενθεν κακειθεν) αλλα και σε ενα ανωτερο επιπεδο με τη "διαπλοκη" (προτεινω να περιορισουμε τη χρηση του ορου στα μεγαλα εργα, γιατι αλλιως εξουθενωνεται η χρηστικοτητα του με την καταχρηση του), φοροελαφρυνσεις για τα ανωτερα στρωματα, και κυριως καρτελοποιηση της οικονομιας. (εξου και η αυξηση των τιμων σε καιρο υφεσης και "αποπληθωρισμου")


  αυτο που σημερα βλεπουμε να κανει ο παπανδρεου και να ζαλιζει το μικροελλαδικο συμπαν με το "που το παει;", ειναι η μεταφορα και ενσαρκωση στα καθ'ημας της διαρρηξης των σχεσεων της αστικης ταξης με τους μικροαστικους της συμμαχους. ταυτιζομενος ο ιδιος με το πιο προωθημενο κομματι της*

  πραγματι, στους καιρους της παγκοσμιοποιησης αξιολογα τμηματα της ελληνικης αστικης ταξης ειναι "σαν το ψαρι στο νερο" στην αιχμη του χρηματοπιστωτικου ιμπεριαλισμου ή τουρμποκαπιταλισμου, καθως ειναι προνομιακα τοποθετημενα στις μεταφορες (εφοπλισμος) ή στα χεντζταδεφουντς και παει λεγοντας.

  αυτη η ρηξη σε κοινωνικοοικονομικο επιπεδο περιγραφηκε πολυ καλα απο τους sic transit gloria mundis και antiathlitiko στην αναρτηση για τον εμφυλιο στην ευρωπη (φυσικα σε ορους εξωεπιχωριους, για φαινομενο της παγκοσμιοποιησης και οχι για εθνικο προκειται), ενω οι συνεπειες του ανιχνευονται δειλα σε σχολια συζητητων που αναφερονται στην απορια τους για τα μικρα δημοσκοπικα ποσοστα του σαμαρα, και στην (ορθη!! αν και "με εκπληξη") επισημανση τους, οτι παραδοσιακοι δεξιοι προσδενονται στο αρμα του παπανδρεϊκου ΔοΝηΤικου εκσυγχρονισμου.

  αυτο που φαινεται ολο και πιο καθαρα ειναι ο "εμφυλιος" στο εσωτερικο των κομματων του δικομματισμου αναμεσα σε ριζοσπαστικα/πατριωτικα και εκσυγχρονιστικα/διεθνιστικα στρατοπεδα.

  ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΟΣΟ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΙΑΣ ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΗΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΕΞΩΧΩΡΙΑΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
  (ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ "ΚΑΤΟΙΚΟΕΔΡΕΥΟΥΝ ΟΙ "100 ΠΛΟΥΣΙΟΙ" ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ;).

  (στις "τοπικες απαντησεις" και μαχες χαρακωματων (απελπιστικα ομοιες μεταξυ τους στους διαφορους "τοπους") εντασσω ολη την καθαροαιμης λογικης ρητορικη περι πεπρωμενων της φυλης, λαθρομεταναστευσης και τα παρομοια. οσο και την αποπειρα να ερμηνευουμε τα φαινομενα με ορους οπως "οι γερμανοι της μερκελ" ή ο "σαρκοζυ που παιρνει το μερος μας" ή οι ρωσοι κλπ - ακριβως αντιστοιχα λεγονται σε ολη τη "δυση")


  * αυτο ομως ειναι συμβατο με τον "πολιτικο φιλελευθερισμο" εξου και το υιοθετουν ασμενως μεγαλα τμηματα της "φιλελευθερης" αριστερας και συμφυες με τον οικονομικο φιλελευθερισμο οπου εχει απο πολυ καιρο προσχωρησει η σοσιαλδημοκρατια.

  εδω πρεπει να συνεξετασθει και ολη η οικολογιζουσα ρητορικη, καθως αποτελει εξαιρετικο αλλοθι ανεξοδης (πολιτικα) "προοδευτικοτητας" των μποεμ μπουρζουα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ l' ami du peuple 20/05/2010 08:46:56

   Η πιο ακριβη ψηφος ειναι του ΛΑΟΣ.Αν θελεις να τη βαλεις και αυτη "εργατικη" βαλτην.Καλυτερα να πεις οτι το συστημα βολευει τα μεγαλα κομματα εις βαρος των μικρων.Κανεις επισης δεν εμποδισε την αριστερα να κατεβαινει ενωμενη στις εκλογες με το καθε κομμα της να διατηρει την αυτονομια του για μετα ωστε να κερδιζουν πιο πολλες εδρες.
   Στα υπολοιπα οτι θα υπαρξει προσχωρηση παραδοσιακων δεξιων στο ΠΑΣΟΚ το εχω γραψει.Η επιλογη Σαμαρα ηταν συνειδητη αποφαση απο την πλειοψηφια των ψηφοφορων της ΝΔ οτι δεν θα ειναι το κυριο καθεστωτικο κομμα της Ελλαδος και εγινε ΠΡΙΝ απο την αποφαση Παπανδρεου για προσφυγη στο ΔΝΤ -ισως και να την διευκολυνε.Ηταν μια επιλογη που προσιδιαζε στις κοινωνικες αλλαγες που εχουν συμβει τα τελευταια 30 χρονια (μεγαλοι επιχειρηματιες δημιουργηματα του ΠΑΣΟΚ,κρατικος μηχανισμος ΠΑΣΟΚ,ΜΜΕ το ιδιο,πανεπιστημια - εκπαιδευση αριστεροκρατουμενα)οπως και στο πως βλεπουν οι παραδοσιακοι ψηφοφοροι της ΝΔ τους εαυτους τους και την πολιτικη μετα τον ψυχρο πολεμο (ελλειψη Σοβ.Ενωσης - παγκοσμιοποιηση).
   Ειμαι στη μειοψηφια της δεξιας αλλα σεβομαι την αποφαση της πλειοψηφιας,προειδοποιω ομως για τις συνεπειες.

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ ψυχραιμια 20/05/2010 09:07:05

    Όταν αναφέρεσθε σε "ακριβή ψήφο", όσο αφορά το ΛΑΟΣ, τι εννοείτε;
    Γιατί έχω την εντύπωση ότι ακόμα δεν εξοφλήθηκαν όλες οι επιταγές...

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ψυχραιμια 20/05/2010 09:20:16

    Οχι,εννοω οτι αναλογα με τις ψηφους παιρνει λιγες εδρες οπως και τα κομματα της αριστερας.
    Με το συστημα της ενισχυμενης αναλογικης ευνοουνται τα δυο μεγαλα κομματα -το πρωτο περισσοτερο - και για ενα βουλευτη μικρου κομματος απαιτουνται περισσοτεροι ψηφοι απ οτι για ενα μεγαλου κομματος.

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ ψυχραιμια 20/05/2010 09:25:04

    Σωστό, παρανόηση. Με συγχωρείτε.

   • l
    l' ami du peuple @ ψυχραιμια 20/05/2010 10:12:24

    κατα παραδοξο τροπο το λαος απευθυνεται ακριβως στο ιδιο κοινωνικο σωμα που απευθυνεται και η αριστερα, ομως θα ηταν ψιλοδιαστροφικο να πω οτι ο συστημα το αντιμετωπιζει ως "εργατικο"κομμα και ως εκ τουτου καθιστα ακριβη τη ψηφο του.

    οχι , το συστημα "δεν βολευει τα μεγαλα κομματα σε βαρος των μικρων", το συστημα μετα τη ρωσικη επανασταση, μετεξελιχθηκε στη μαζικη καταναλωτικη δημοκρατια που απορροφα τους κραδασμους σε πολιτικο επιπεδο στηνοντας ενα δικομματικο σκηνικο και ακριβαινοντας την εργατικη εδρα, κατα τροπον ωστε να βαινουν μειουμενες οι ψηφοι στα εργατικα κομματα, καθως ειναι εξ ορισμου αναποτελεσματικες, απο τη στιγμη που δεν εκλεγουν αντιπροσωπο.
    η θεωρια της χαμενης ψηφου ειναι στην βρετανια και την γερμανια που απεδωσε τα μεγιστα. οι γαλλοι καταφεραν να αντισταθουν εν μερει χαρη στο συστημα των δυο γυρων, αλλα κι αυτο μονο εν μερει.οι ιταλοι ειχαν αυτο που εμεις σνομπαρουμε σαν αναποτελεσματικη κυβερνηση, αλλα κι αυτο ειναι μεγαλη κουβεντα. παντως η φαλκιδευση της δημοκρατιας ειναι η πεμπτουσια του δυτικου κοσμου τον προηγουμενο αιωνα..(για οποιον κοπτεται εναντιον της σοβιετιας το λεω αυτο)

    παρα ταυτα, και για να επανελθω στο ουσιωδες: προκειται για ενδοαστικη ρηξη, οι ελιτ "εξεγειρονται" και λειτουργουν απολυτως για παρτη τους, καθως η πολιτικη τους ασκειται πια απολυτως εξωχωρια και δεν εχουν πια αναγκη τοπικων κοινωνικων συμμαχιων.

    (ναι, αν αφησουμε τα σορος και κερδοσκοποι και μπαφετ και ...και τα συμμαζεψουμε εννοιολογικα, ετσι ακριβως: ΕΞΩΧΩΡΙΑ off shore πολιτικη ειναι αυτο που εχουμε απεναντι..εκτος κι αν δαιμονοποιουμε "ο,τι κουνιεται" και το αντιμετωπιζουμε σαν υπερφυσικο...)

 16. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 20/05/2010 08:34:56

  Είναι εκπληκτική η σύμπτωση της μετα-διεθνιστικής εξ αριστερων σκεψης με τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό.
  Αλλά η ιστορία πηγαίνει πολύ μακριά, πριν το 1917.

  Γερμανοι τραπεζίτες συν-χρηματοδότησαν τους μπολσεβίκους για την επανασταση του Οκτώβρη.
  http://alles-schallundrauch.blogspot.com/2010/05/die-bankster-finanzierten-die.html

  Οικογένεια Warburg, ο ένας αδελφός γερμανός τραπεζίτης οι άλλοι στην Αμερική μέλη της FED με διακηρυγμενες προτάσεις για την παγκόσμια διακυβέρνηση από τις αρχές του 20ου αιώνα.

  • l
   l' ami du peuple @ αλλενάκι 20/05/2010 11:48:39

   ...............................
   Η ιστορία μοιάζει λίγο με παραμύθι. Οι αδελφοί Warburg, ο Aby (1866-1929) και ο Max, κληρονόμησαν μια τεράστια περιουσία από τον τραπεζίτη πατέρα τους. Ο Aby παραχώρησε τα κληρονομικά του δικαιώματα αντί «πινακίου φακής»: ζήτησε απλώς από τον Max να του αγοράσει όσα βιβλία ήθελε! Έτσι λοιπόν ­σύμφωνα με τον «μύθο»­ δημιουργήθηκε στο Αμβούργο ο πρώτος πυρήνας της περίφημης Βιβλιοθήκης Warburg με την οποία συνδέθηκε το ομώνυμο ερευνητικό ινστιτούτο. Ο Aby ­προτού βυθιστεί, στο τέλος της ζωής του, στην τρέλα­ έγινε ο πρωτοπόρος εισηγητής της εικονολογίας, μιας ερμηνευτικής προσέγγισης που επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τις ιστορικά καθορισμένες αλληγορίες, τις οποίες εμπεριέχουν τα έργα τέχνης. Και ο σπόρος που έσπειρε, υπήρξε γόνιμος. Στο Ινστιτούτο Warburg δίδαξαν προσωπικότητες όπως ο νεοκαντιανός φιλόσοφος Ernst Cassirer και o επιφανέστερος των εικονολόγων Erwin Panofsky. Με αυτόν τον κύκλο συνδέθηκε ένας νεαρός Εβραίος που γεννήθηκε στη Βιέννη το 1909, ο Ernst Gombrich. Και όταν ­«διά τον φόβον» όχι βεβαίως των Ιουδαίων, αλλά των Αρίων­ το Ινστιτούτο μεταφέρθηκε το 1933 στην Αγγλία και ενσωματώθηκε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο Gombrich ακολούθησε την ίδια πορεία. Υπήρξε μάλιστα διευθυντής του Ινστιτούτου για δύο, περίπου, δεκαετίες (1959-1976).....

   (απο τη βιβλιοκριτικη του δασκαλοθαναση για το "χρονικο της τεχνης" του Gombrich) σαιτ της πρωτοπορειας

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ l' ami du peuple 20/05/2010 12:39:09

    πουλάμε και τρελίτσα...
    η φωτό από το φύλλο της εφημερίδας είναι στο ανωτέρω λινκ

    London Times:
    German Reptile Band in Petrograd
    WARBURG AS BOLSCHEWIST PAYMASTER
    (from our correspondent)
    New York, Dec. 27
    The denial that German agents in Petrograd are financing the Bolschewist movement has excited considerable astonishment here, in view of the fact reported by several independent American witnesses of high reputation and judgement that Dr. FRITZ Warburg Financial Attache to the German Legation at Stockholm has been for many months in the Russian capital. Fritz Warburg is known here to have been for a long time past supreme Director of the German corruptionist fund in Russia. His meetings with Protopopoff have been recorded on indisputable evidence and returning American visitors report that AFTER the OLD regime had been overthrown he CONTINUED his work with the CHARACTERISTIC GERMAN IMPARTIALITY AMONG the extreme ANARCHIST groups in the INTERST of the GERMAN Government.
    With him in Petrograd during the summer, were von Lucius, the German minister in Stockholm and BOY-ED, formerly naval attache at Washington. Warburg and Boy-Ed lived under the hospitable roof of a certain neutral Legation in Petrograd.
    Fritz Warburg is a brother of Paul Warburg, who became a naturalized American, and was appointed member of the Federal Reserve Board shortly before the war began. His other brothers are FELIX, who lives in N.Y. and Max, known as the Director of the Deutsche Bank and of the Hamburg-Amerika Line, who works at Hamburg and Bremen.

    [James Paul Warburg (1896 - 1969), Sohn von Paul Warburg, Bankier, Aufsichtsrat der Bank of Manhattan, Finanzberater von Präsident Roosevelt, Mitglied der CFR, sagte vor dem Senatsausschuss für Aussenpolitik am 17. Februar 1950 ...]

    [λέει και άλλα πως έστειλαν οι ίδιοι κύκλοι το Λένιν με τρένο από Σουηδία, Ελβετία στη Ρωσία αλλά γίνεται μακροσκελές και βαρετό, το ζουμί της υπόθεσης ενδιαφέρει]

   • l
    l' ami du peuple @ l' ami du peuple 20/05/2010 12:55:06

    να σου πω εγω το ονομα το γνωριζω απ' το ιστιτουτο του αμβουργου, και τους πολυ σημαντικους διανοουμενους που στεγασε,πριν παει στο λονδινο, στα χρονια της βαϊμαρης.
    επισης εχω καπου διαβασει οτι ο λενιν επεστρεψε με γερμανικο τραινο..τα αλλα τα ακουω τωρα.
    θα τα εχω υποψη μου, στα προς διασταυρωση.

  • Κοντη Λιζα avatar
   Κοντη Λιζα @ αλλενάκι 22/05/2010 19:57:15

   Όχι και Γερμανοι αλλενάκι. Ασκεναζι ήταν οι άνθρωποι πράκτορες των Ροτσιλντ. Όπως και οι Αμερικανοι (;) Σιφ και ΣΙα που χρηματοδότησαν τον τροτσκυ και αλλους 200 που έκαναν προπονήσεις πριν τον αγωνα σε κτίριο ιδιοκτησιας

 17. Dimi avatar
  Dimi 20/05/2010 08:47:17

  Αρθρο 120, § 4, του ισχύοντος
  Συντάγματος της Ελλάδος
  (ακροτελεύτια Διάταξη):

  «Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται
  στον πατριωτισμό των Ελλήνων,
  που δικαιούνται και υποχρεούνται
  να αντιστέκονται με κάθε μέσο
  εναντίον oποιουδήποτε επιχειρεί
  να το καταλύσει με τη βία.»


  ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΦΥΠΝΗΣΙΣ:
  Jeffrey Mineiko is the name of the game.
  ή, πέφτει αυτός, ή χάνεται η Ελλάδα
  ή, Τώρα, ή, Ποτέ!


  «Λιγότερα στρέμματα (εθνικής) γης για να κοιμάμαι ήσυχος»… ~Jeffrey Mineiko

  «Φωτιά και Τσεκούρι στους προσκυνημένους» ~Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

 18. CRAZY DOCTOR avatar
  CRAZY DOCTOR 20/05/2010 08:54:57

  το παλιο συμβολαιο το ξερουμε: "ψηφίζουμε περιέργως πλουτισμένους πολιτικους για να μπουμε στο δημόσιο-κανε μου το ρουσφέτι και ας κλέβεις".......το νεο συμβόλαιο ειναι η προεκταση του παλιου: " δεν απεργουμε -δουλευουμε μπας και σωθει η ελλαδα για πληρωνονται οι μισθοι του δημοσιου"

 19. μαρκος avatar
  μαρκος 20/05/2010 09:43:10

  Σε ένα οικοδόμημα μπορείς να γκρεμίζεις τοίχους, να κτίζεις καινούριους η να το αφήνεις κι ανοιχτό σε καλούς ..καιρούς.
  ΔΕΝ μπορείς όμως να κόβεις κολόνες. Αν το κάνεις το οικοδόμημα θα καταρρεύσει.

  Όποιος αντιλαμβάνεται το νόημα του παραπάνω.....ποιήματος, μπορεί να αντιληφθεί επίσης και την διαφορά που καθιστά την Ελλάδα υποτελή έναντι των βορείων ανατολικών και δυτικών ...φίλων κρατών.

  Οι έλληνες από το 1825 μέχρι σήμερα, έκαναν πάντα το ίδιο. Έκοβαν κολόνες πριν καλά - καλά αυτές στηθούν.


  ΔΕΝ κατάφεραν ποτέ να στήσουν σταθερή βάση, ένα βασικό δικό τους οικοδόμημα που θα είχαν την γνώση να το σεβαστούν να το προστατεύσουν.
  Αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ότι ΔΕΝ πίστεψαν ποτέ μέχρι σήμερα σε μια διαχρονική οντότητα που κτίζεται από τα έσω.
  Ο κάθε ένας το βιολί του, με κύριο μέλημα τον γρήγορο πλουτισμό, χωρίς κανένα σεβασμό στο σύνολο.
  Κατάφεραν να πάνε πιο μακριά, να φάνε και το όποιο υπόλειμμα ελληνισμού στα πέρατα της οικουμένης ...που ο άλλος ποιητής καλά λέει, κατάφεραν οι αρχαίοι πρόγονοί του; να οικοδομήσουν στους αιώνες του πολιτισμού των.

  Ο Ανδρέας εκμεταλλευόμενος τα συνθήματα και τους ευσεβείς πόθους της αριστεράς, κατάφερε σε πέντε μόλις χρόνια να ξεφτιλίσει και την αριστερά την ίδια και να γκρεμίσει τις όποιες κολόνες του οικοδομήματος του ελληνικού κράτους.

  Από το 1985 ήδη είχαν φανεί τα σημάδια.
  Το κράτος μετουσιώθηκε σε ιδιωτικές κλίκες σε όλες του τις εκφάνσεις, που έμαθαν πολύ καλά την τέχνη ...των συμποσίων. Αυτό βέβαια ΔΕΝ είναι δημόσιο.
  Είναι η χειρίστου είδους ιδιώτευση.

  Αυτό το τέρας είχε άλλα τριάντα χρόνια μπροστά του για να γιγαντωθεί τόσο που πλέον κανένας ΔΕΝ μπορεί να τιθασεύσει.

  Η μέθοδος του ξεπουλήματος του ιδίου σε ιδιώτες, ώστε να διασωθεί αυτό και να συνεχίσει το ...θεάρεστο έργο του ΔΕΝ είναι βέβαια η λύση.

  Φαντάζει όμως το μόνο εφικτό στο αδιέξοδο, άρα κι η συντριβή, βέβαιη, αφού το μόνο που έμεινε είναι οι τελευταίες κολόνες. Η εθνική ανεξαρτησία.

  Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως όχι την παγκόσμια διακυβέρνηση, αλλά μια επανάσταση, διαφορετική από τις ...γνωστές παλιές, μια επανάσταση των Ελλήνων για τους Έλληνες.

 20. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 20/05/2010 10:33:25

  Καθε συμβολαιο εχει 2 αντισυμβαλομενους τουλαχιστον καθως και παρουσια συμβολαιογραφου. Εμεις τι εχουμε ?

  Το Λαο 1, το ΔΝΤ συμβολαιογραφο ( ωχ αμαν καρακλειστο το επαγγελμα ) και 2ο αντισυμβαλομενο τον ΓΑΠ ??? Που παμε ξεβρακωτοι σ αυτο το συμβολαιο?????

  Εχουμε χρεωκοπησει και δεν το εχουμε καταλαβει ακομη.. το τραβαμε μεσα μας για 1-2 χρονια ακομη και ΑΝ.

  Προτεινω συμβολαιο με τον κακο εαυτο μας και την μυστηρια ιδιοσυγκρασια μας. οι λοιποι περιτευουν και εχουν δικη τους ατζεντα και ουτως η αλλως η παρουσια τους ειναι επικινδυνη.

  Ορκιστηκαν πιστη στο κρατος κλπ κλπ οι 300 και αλλοι 200 απο το 74.. και τι εκακαν? συμβολαιο γαργαρα μ εμας μαρτυρες απο κατω.

  ΠΠ

 21. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 20/05/2010 11:08:24

  Ὁι Ἕλληνες δέν κάναμε τίποτα γιατί δέν ἀπαλλαγήκαμε ἀπό Φαναριῶτες καί Κοτσαμπάσηδες,καί γιατί φορέσαμε ἤ ἀφεθήκαμε νά μᾶς φορέσουν Δυτικό κουστούμι,μέσα στό ὁποῖο ἀσφυκτιοῦμε.
  Ἡ Ἐπανάστασις πού πρέπει νά γίνη εἶναι ὁ Ἕλληνας νά ἐπαναστατήση ἐναντίον τοῦ εαὐτοῦ του.Αὐτό εἶναι ἀρκετό γιά νά ἀλλάξουν τά πάντα.

 22. Determinism Is Dead avatar
  Determinism Is Dead 20/05/2010 13:14:25

  Η ανάρτηση θίγει ενδιαφέροντα θέματα που κυριαρχούν ή θα κυριαρχήσουν στο προσκήνιο αλλά…με λίγο αφελή τρόπο.

  Δεν μπορείς απ’ τη μια να κατηγορείς το «κοινωνικό συμβόλαιο» του ΑΓΠ που προέβλεπε «αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων» και στο δια ταύτα να προτείνεις «λιγότερα κέρδη για την εργοδοσία και μεγαλύτερους άρα μισθούς για τους εργαζομένους» χωρίς να προτείνεις την μέθοδο με την οποία θα αυξηθεί η συνολική πίτα, ο συνολικός εθνικός πλούτος, το ΑΕΠ της χώρας δηλαδή. Τα ίδια πράγματα λες κι εσύ. Πρόκειται για μια ταυτολογία χειρίστου είδους, αδιέξοδη, προβληματική και ίσως ύποπτη, θα μπορούσε να πει κάποιος εκτός… αν προτείνεις να κάνουμε αναθεώρηση του ΑΕΠ με ενσωμάτωση της παραοικονομίας (πάλι;) όπως έκανε ο Αλογοσκούφης το 2006 βγάζοντας το ΑΕΠ του ’05 στα 225δις αντί για 182δις που νομίζαμε έως τότε. Θυμόμαστε όλοι τους τίτλους της εποχής στα ντόπια αλλά και ξένα ΜΜΕ: Οι Έλληνες ξύπνησαν και έμαθαν ότι έγιναν πλουσιότεροι.

  Όσο για το αν το ΠΑΣΟΚ καταρρέει, χάνοντας μεγάλα τμήματα παραδοσιακών ψηφοφόρων του, ο l’ami du people έχει ήδη επισημάνει, στην τεκμηριωμένη ανάρτησή του, ότι άλλα τμήματα ψηφοφόρων από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς είναι έτοιμα να βρουν καταφύγιο κάτω απ’ την ταμπέλα του κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικού εκσυγχρονισμού που έχει αναρτηθεί πρόσφατα στο μαγαζάκι της οδού Ιπποκράτους.
  Αυτή η αντίθετη κίνηση όμως δεν έχει a priori νομοτελειακό χαρακτήρα και δυναμική. Προκειμένου να προκύψει μια νέα σύνθεση σε κατάσταση ισορροπίας υπάρχουν δυό προαπαιτούμενα:

  (1) Την αδήριτη ανάγκη πιστής εφαρμογής των υποσχόμενων.
  π.χ. στις εκλογές του 2000, πολλοί παραδοσιακοί «δεξιοί» ψηφοφόροι στραφήκαν προς τον τότε «εκσυγχρονιστή» Σημίτη με μόνο εχέγγυο τις υποσχέσεις για εκσυγχρονισμό, χωρίς απτά μέτρα και πράξεις. Σήμερα είναι διαφορετική η κατάσταση.
  (2) Τις απαραίτητες ανθρωποθυσίες & εξοστρακισμούς με διαπόμπευση για παραδειγματισμό.
  Σαφώς και δε λύνεται έτσι το οικονομικό πρόβλημα. Τέτοιες κινήσεις όμως λειτουργούν ως τονωτικά των βαθύτερων αισθημάτων μνησικακίας και χαιρεκακίας του κόσμου εν γένει, αποσπώντας και την προσοχή των υπολοίπων από την εφαρμογή των όντως σκληρών μέτρων.

  Προτείνεις επίσης ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στο οποίο «οι εργαζόμενοι θα επιθυμούν την ανάπτυξη των εργοδοτών τους παίρνοντας πίσω ένα κομμάτι της υπεραξίας της εργασίας τους».
  Ουφ! Αυτό μοιάζει βγαλμένο απ’ τα κατάστιχα της κλασσικής πολιτικής οικονομίας του Adam Smith και του Karl Marx.
  Είναι αλήθεια ότι ένας συνετός παραδοσιακός κεφαλαιοκράτης, που βασίζει την ανάπτυξή του στην παραγωγή, το τελευταίο που θα επιθυμούσε θα ήταν φτωχούς και εξαθλιωμένους εργαζομένους. Κι αυτό όχι γιατί είναι φιλάνθρωπος, αλλά γιατί ο εν λόγω κύριος αναγνωρίζει ότι μόνο μέσω του αγοραστικού/καταναλωτικού κύκλου, τα παραγόμενα προϊόντα/υπηρεσίες μετασχηματίζονται πάλι σε κεφάλαιο, απελευθερώνοντας έτσι την συμπυκνωμένη και αντικειμενοποιημένη μέσα τους υπεραξία.
  [Παρένθεση]
  Αυτή είναι για μένα αν θες και η ουσία της τωρινής κρίσης. Έχεις απ’ τη μια τις βιομηχανικές χώρες του βορρά - Παραδοσιακός Καπιταλισμός, που βλέπουν τα κέρδη τους να εξανεμίζονται προς όφελος των αεριτζήδων του καζίνο-καπιταλισμού, των κερδοσκοπικών κεφαλαίων και της υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Γι αυτό και πιστεύω ότι οι χθεσινές κινήσεις της Merkel σχετικά με τις απαγορεύσεις του short-shelling μετοχών και CDS καθώς και οι οδηγίες της ΕΕ για περιορισμό & διαφάνεια στις συναλλαγές των hedge funds, όχι μόνο δεν είναι σπασμωδικές αλλά έχουν και μέλλον. Νομίζω ο STGM τα κατέχει καλύτερα αυτά τα θέματα.
  [Παρένθεση]

  Σύμφωνα με τον Jared Diamond, κοινωνικά συμβόλαια όπου οικιοθελώς παραιτούμαστε από κάποια ορμέφυτα, ένστικτα κλπ δεν υπάρχουν ούτε υπήρξαν ποτέ. Οι συνενώσεις/συγχωνεύσεις, που τα κοινωνικά συμβόλαια προϋποθέτουν, συμβαίνουν μόνο είτε υπό την απειλή εξωτερικής βίας, είτε με πραγματική κατάκτηση, καθώς οι μικρές ομάδες/κοινωνίες/συντεχνίες φυλάσσουν με ζήλο τα προνόμια και την ανεξαρτησία τους.
  Πως μεταφράζεται αυτό στην ελληνική πραγματικότητα;
  Πράγματι υπάρχει αναβρασμός, υπάρχει θυμός και δυσπιστία, όμως, κάθε κοινωνική ομάδα νιώθει να θίγονται διαφορετικά συμφέροντα από διαφορετική οπτική γωνιά.
  Είναι το ΠΑΣΟΚ που απειλεί τα συμφέροντά μου, το μισθό και τη σύνταξή μου;
  Ή μήπως είναι το κακό ΔΝΤ που επιβάλλει αυτά τα επαχθή μέτρα στην κυβέρνηση;
  Ή μήπως πάλι είναι η επίθεση του αγγλοσαξωνικού κερδοσκοπικού μοντέλου ανάπτυξης εναντίον του ευρώ και της Ευροζώνης;

  «Εάν τελικά η συνεννόηση της Ν.Δ με Κ.Κ.Ε και ΣΥΝ τεθεί σε βάση συμφωνίας για ένα τέτοιο αναπτυξιακό μοντέλο…».
  Ναι… αν και γενικά δεν χρησιμοποιώ την ειρωνεία ως μέσο κατάδειξης της ορθότητας ή μη κάποιων απόψεων, φταίω εγώ αν σε ρωτήσω από ποιο διήγημα του Ray Bradbury είναι το απόσπασμα;

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Determinism Is Dead 20/05/2010 14:44:17

   Δεν είναι σπασμωδικές αλλά σίγουρα καθυστερημένες.
   Μέχρι του σημείου να γίνονται ανώφελες - εννοείται για τους υπολοίπους, την Γερμανία θα τη βοηθήσουν.
   Αλλά αν καταρρεύσουμε εμείς ή η Ισπανία κ.α. οι γερμανικές απαγορεύσεις πάνε στράφι δεδομένου ότι το κοινό ευρωπαϊκό πεπρωμένο πήγε αύτανδρο.
   Στη ρίζα του προβλήματος βρίσκεται πολύ απλά η αυτοκρατορική ηγεμονία των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την κοσμοαντίληψη των αγγλοσαξόνων και τις χωρίς πολιτισμό ηδονοθηρικές, λουμπενοποιημένες κοινωνίες τους που .
   Η δυνατότητα να προκαλεί παγκόσμιους τριγμούς με τη χρήση του δολαρίου ως μοναδικού συναλλαγματικού διαθεσίμου, που πηγάζει από τη νίκη στον Β' ΠΠ, νόμισμα που τυπώνει κατά το δοκούν, αλλάζει/καταργεί τις ισοτιμίες και χρηματοδοτεί τα ελλείμματα της με τις αποταμιεύσεις των άλλων.
   Και αν κάποιος μιλήσει, όπως ο Ντε Γκώλ ("οι Αμερικανοί τυπώνουν χαρτί και αγοράζουν τον πραγματικό πλούτο των κρατών") "τρώει" έναν "επαναστατικό Μάη" με αρχηγό ένα εβραιόπουλο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.