#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/11/2010 11:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορούμε και να μην χρεωκοπήσουμε και να βγούμε από το Μνημόνιο !Ζούμε σε μία σχιζοφρενική κατάσταση, στην οποία σχεδόν οι πάντες, εντός και εκτός Ελλάδος, είναι περίπου πεπεισμένοι ότι η χώρα θα χρεωκοπήσει, αν δεν έχει ήδη χρεωκοπήσει.

Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποια στιγμή η συμπεριφορά όλων ευθυγραμμιστεί με την εκδοχή της χρεωκοπίας της Ελλάδας, τότε η χρεωκοπία μας θα έρθει ως περίπου αυτοεκπληρούμενη προφητεία...

Υπάρχει όμως τρόπος να γλιτώσουμε από το Μνημόνιο; Και πριν απαντήσουμε  στο ερώτημα αυτό, υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί η διατυμπανιζόμενη ως «αναπόφευκτη» ελληνική χρεωκοπία.

Τι θα έκανε ένας πρωθυπουργός, άλλος φυσικά από τον ΓΑΠ, αποφασισμένος να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο και να τη γλιτώσει από τη χρεωκοπία;

Πώς θα έβαζε την οικονομία να ξαναπάρει μπρος;

Πώς θα νοικοκύρευε το κράτος χωρίς να υποφέρουν οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα;

Πώς θα μείωνε τα ελλείμματα χωρίς να καταστρέψει την οικονομία;

Κυρίως: Πώς θα νικούσε την αδίστακτη διεθνή συμμορία που έχει βάλει στο μάτι να ελέγξει όχι μόνον την Ελλάδα, αλλά το σύνολο των «αδύναμων» χωρών του ευρώ, όπως αποδεικνύει περίτρανα το παράδειγμα της Ιρλανδίας;

Το πρώτο και κυριότερο θα ήταν να  πείσει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, εκτός από την ελληνική χρεωκοπία. Ότι είναι εφικτό να μην χρεωκοπήσουμε, και να βγούμε από το Μνημόνιο.

Και να πείσει, όχι μόνον τους Έλληνες, αλλά και τους ξένους. Κυρίως, αυτούς που θα κληθούν να μας δανείσουν τα χρήματα που σήμερα μας δανείζει η τρόικα.

Αλλά για να πείσει τους ξένους, πρέπει να πείσει πρώτα τους Έλληνες. Διότι, για να πείσει τους ξένους, πρέπει να ξαναπάρει μπρος η οικονομία. Και η οικονομία δεν θα ξαναπάρει μπρος, όσο ο Έλληνας ζει με το ΦΟΒΟ της χρεωκοπίας. Κανένας δεν θα ξοδεύει λεφτά, αλλά όσοι έχουν λεφτά, θα τα κρατούν «για τις δύσκολες μέρες που έρχονται». Οι οποίες θα έρθουν, ακριβώς επειδή τα χρήματα γίνονται «μασούρια», αντί να κυκλοφορούν σε παραγωγικές δραστηριότητες (να επενδύονται ή να ξοδεύονται).

Όσο θα μαζεύεται το χρήμα, τόσο θα μειώνεται η οικονομική δραστηριότητα και όσο θα μειώνεται η οικονομική δραστηριότητα, τόσο θα μαζεύεται το χρήμα...

Πώς θα νικηθεί λοιπόν ο τεράστιος φόβος που έχει εμπεδώσει ο ΓΑΠ και το Μνημόνιο; Πώς θα ξαναέρθει η αισιοδοξία που θα βγάλει το χρήμα από τα σεντούκια, θα κινήσει την οικονομία, θα δημιουργήσει πλούτο, θα παραγάγει φόρους και θα πείσει τους ξένους ότι μπορούμε να εξυπηρετούμε το χρέος μας, άρα, θα είναι ασφαλές να μας δανείζουν χωρίς δεκανίκια;

Για να συμβεί αυτό πρέπει να δοθεί ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο, όραμα στον κόσμο.

Στις σημερινές συνθήκες, το όραμα αυτό μπορεί να είναι μόνον η ΑΜΕΣΗ ΕΞΟΔΟΣ μας από το Μνημόνιο, χωρίς περιστροφές και χωρίς «ναι μεν αλλά». Διακηρύσσοντας ταυτόχρονα ότι η έξοδος γίνεται επειδή το Μνημόνιο όχι μόνον δεν είναι αναγκαίο για τη «σωτηρία» της ελληνικής οικονομίας, αλλά, αντιθέτως, είναι η μοναδική αιτία της επερχόμενης χρεωκοπίας.

Αυτός ο πρωθυπουργός, λοιπόν, θα έπρεπε να στείλει την τρόικα κατευθείαν από εκεί που ήρθε, διακηρύσσοντας ότι από εδώ και πέρα το κράτος μας θα δανείζεται ως κυρίαρχο κράτος, μόνον με χρήματα που θα αντλούνται από τις αγορές.

Πώς όμως θα καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές; Το μόνο εύκολο! Κανένας δεν έχει συμφέρον από τη χρεωκοπία της Ελλάδας, εκτός ίσως από ορισμένους καταχθόνιους της Νέας Τάξης που σκοπό έχουν να μας αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί, μετά τη χρεωκοπία μας. Η υπόλοιπη ανθρωπότητα δεν έχει κανένα συμφέρον από τη χρεωκοπία!

Συνεπώς, αν στείλουμε την Τρόικα από εκεί που ήρθε, για να μην χρεωκοπήσουμε θα πρέπει η υπόλοιπη ανθρωπότητα (οι αγορές) να μας ξαναδανείσει (καθώς αλλιώς θα χρεωκοπήσουμε). Αν δεν μας δανείσουν και χρεωκοπήσουμε, θα χάσουν πρώτα αυτοί οι ίδιοι. Εμείς, και χρεωκοπημένοι να είμαστε, όλο και κάτι θα βρούμε να φάμε... Γη έχουμε, στο κάτω κάτω, θα την καλλιεργήσουμε, έστω, λάδι και σιτάρι... Αυτοί όμως, δεν μπορούν να ρισκάρουν την παγκόσμια μηχανή παραγωγής και διαχείρισης του χρήματος, που δεν αντέχει τη χρεωκοπία μια χώρας του μεγέθους της Ελλάδας.

Συνεπώς, η μόνη τους επιλογή θα είναι να μας δανείσουν. Όπως ακριβώς έβαλαν ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ τα λεφτά τους, στην επιτυχέστατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, που ήταν τόσο επιτυχής, ώστε «κινδύνευσε» να ξανανοίξει τις αγορές χρήματος για την Ελλάδα και θα μας έβγαζε «για πλάκα» από το Μνημόνιο!  Όμως γι αυτό, εμπνεύστηκε ο ΓΑΠ την ασύμμετρη «απειλή» των εκλογών και ξαναέριξε την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα στα τάρταρα...

Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα σώζεται:

α) αν αναστραφεί η καταστροφική, σήμερα, ψυχολογία της,

β) η ψυχολογία αυτή θα αναστραφεί αν ο αυριανός πρωθυπουργός πει την κατάλληλη στιγμή ότι μας βγάζει επιτόπιου από το Μνημόνιο και

γ) ζητήσει από το λαό κάθε είδους θυσίες, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο εθνικός στόχος.

Θα μου πείτε: Και πάλι δεν θα πρέπει να γίνουν θυσίες; Ποια η διαφορά με το να τις κάνουμε εντός Μνημονίου;

Η διαφορά είναι τεράστια!

Στη μία περίπτωση (Μνημόνιο) οι θυσίες γίνονται υπό το φόβο της χρεωκοπίας, που παραλύει τα πάντα και αποδεικνύεται, τελικά, η αιτία της καταστροφής.

Ενώ στην άλλη περίπτωση (εκτός Μνημονίου) οι θυσίες θα γίνουν με πίστη στις δυνάμεις του έθνους και της κοινωνίας και με ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Στις μία περίπτωση μας τις επιβάλλουν με το ζόρι, ενώ στην άλλη θα τις κάνουμε από μόνοι μας, επειδή το διαλέγουμε ελεύθερα!

Ο «μπαμπούλας» της εθνικής κατάθλιψης που επέβαλε το Μνημόνιο, θα είναι επαρκής εφιάλτης για να τα κάνουμε όλα, από δω και πέρα, πιο σωστά, πιο σοβαρά, πιο έντιμα στο κράτος μας. Και αν αισθανθούμε ότι οι θυσίες είναι πιο δίκαιες, θα τις κάνουμε και πιο εύκολα.

Ο μελλοντικός πρωθυπουργός δεν θα ζητήσει, σαν τον ΓΑΠ, να καταστραφούν οικονομικά οι Έλληνες χάριν των δανειστών μας. Θα μας ζητήσει να δουλέψουμε περισσότερο για παράγουμε πλεόνασμα και να αρχίσουμε σιγά σιγά να ξοφλάμε το χρέος μας.

Έτσι, θα έλθει η εθνική αυτοπεποίθηση και το τόσο αναγκαίο εθνικό όραμα...

Απομένει να απαντηθεί μόνον ένα ερώτημα: Πώς θα γλιτώσουμε από τους καταχθόνιους τύπους της Νέας Τάξης που επιδιώκουν σήμερα σκόπιμα την καταστροφή της χώρας, είτε για να εξυπηρετήσουν το δολάριο, είτε για να μεθοδεύσουν την υποταγή μας;

Ειλικρινά, δεν ξέρω πόσες ελπίδες έχουμε να γλιτώσουμε από δαύτους. Ξέρω όμως ένα πράγμα: Ότι ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουμε από αυτούς, είναι ΝΑ ΤΟ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ! Αν δεν παλέψουμε, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ηττηθούμε! Ενώ, αν παλέψουμε, είμαι βέβαιος ότι στη διαδρομή θα βρούμε τον τρόπο να τους νικήσουμε...

Επώνυμος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 22/11/2010 11:42:24

  Γιατί οι Ιρλανδοί, που δεν είναι ούτε οι μισοί από εμάς, είναι τόσο μάγκες και έχουν χαμηλή φορολογία επιχειρήσεων, προσελκύοντας κολοσσούς; Ας κάνουμε κι εμείς ένα ειδικό πρόγραμμα που να δίνουμε 10% φορολογία για όσους δεσμεύονται να μείνουν στην Ελλάδα 10 χρόνια, αρκεί να επενδύσουν μεγάλο ποσό και να δημιουργήσουν αρκετές θέσεις εργασίας. Μπορούμε και πρέπει να φέρουμε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

  • GAPονι avatar
   GAPονι @ Γιάννης Σ. 22/11/2010 12:29:04

   ΩΠΑ ΜΑΓΚΕΣ....
   Για ένα λεφτό, όλα καλά αυτά που λέγονται και τα προσυπογράφω όλα.
   Ενα προβλημα φάινεται να υπάρχει. ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.
   Το οποίο, αν δεν κάνω λάθος, είναι διμερής (ή έστω πολυμερής) συμφωνία.
   Από τη στιγμή που έχει υπογραφεί, να να αλλάξει ή να καταργηθεί πρέπει να συμφωνήσουν ΟΛΑ τα μέρη. Δύσκολο το κόβω...
   Άντε να δούμε που θα κρυφτούν οι πασόκοι στο μέλλον με αυτά που υπέγραψαν.

   ΥΓ Διαβάστε επί τούτου όλοι το άρθρο του ΝΖ στο κυριακάτικο ΠΑΡΟΝ

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ GAPονι 22/11/2010 20:30:19

    Στην ουσία, όταν δεν ζητάς τις επόμενες δόσεις και όταν δανειστείς από την αγορά και τους ξοφλήσεις αυτά που σου έχουν δώσει, το Μνημόνιο λήγει.

    Το Μνημόνιο ισχύει όσο υπάρχει δάνειο και σταματάει να ισχύει όταν σταματήσει να υπάρχει το δάνειο. Δανειακή σύμβαση είναι... Που σημαίνει ότι χωρίς δάνειο δεν έχει αντικείμενο.

   • Χαλκιδέος avatar
    Χαλκιδέος @ GAPονι 23/11/2010 08:11:27

    Μήπως να ρωτήσουμε τους Ούγγρους πώς βγήκαν από το δικό σου μνημόνιο;

  • GeorgeCh avatar
   GeorgeCh @ Γιάννης Σ. 22/11/2010 13:20:10

   Πόσο μάγκες είναι οι Ιρλανδοί; Κι αυτοί στο Δ.Ν.Τ μπήκανε σήμερα.

   • Γιάννης Σ. avatar
    Γιάννης Σ. @ GeorgeCh 22/11/2010 18:11:21

    Για τα επιμέρους, σου απάντησαν άλλοι. Για τη φορολογία, τα είπαν οι ίδιοι. Είναι εθνικό θέμα και δεν το διαπραγματεύονται.

  • JOHN avatar
   JOHN @ Γιάννης Σ. 22/11/2010 17:51:55

   Δεν ειναι μονο μαγκες γι αυτο.Αν ακουγες το υφος και τις ερωτησεις που εκαναν οι δημοσιογραφοι στον προυθπουργο τους και τους συγκρινες με τους δικους μας κολακες και γλυφτες θα καταλαβαινες που μιλαμε για αλλης ποιοτητας δημοκρατια,απηλαγμενη απο τα πελατειακα συνδρομα του δικου μας μπαχαλου.

 2. blue nile avatar
  blue nile 22/11/2010 11:51:11

  Χρειάζονται παρόμοιες φωνές να μας απαλλάσουν από την Σκύλα του ΔΝΤ και την Χάρυβδη της χρεωκοπίας.

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 22/11/2010 11:55:36

  Αγαπητοί φίλοι, οφείλω να ευχαριστήσω όσους από εσάς επιμείνατε όλον αυτόν τον καιρό στη λογική της ΑΜΕΣΗΣ ΕΞΟΔΟΥ από το Μνημόνιο, θέση στην οποία προσχωρώ τώρα κι εγώ, όπως βλέπετε (βλ. αναλυτικά την παλαιότερη θέση μου εδώ: http://www.antinews.gr/?p=71418#comment-565633).

  Αν και διατηρώ το αρχικό υπόβαθρο σκέψης, το βασικό επιχείρημα, που με έκανε να μεταβάλω γνώμη, είναι η αδιστακτότητα του εχθρού, που αποδείχθηκε στην περίπτωση της Ιρλανδίας και είναι φανερό ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμβατικά μέσα. Επίσης, η προφανής αδυναμία να αντιμετωπιστεί, πλέον, με άλλα μέσα, η εθνική κατάθλιψη που φέρνει το Μνημόνιο. Ευχαριστώ όσους στις διαμάχες μας στήριξαν τη γνώμη που κι εγώ υιοθετώ κι εγώ τώρα, δηλαδή, της άμεσης εξόδου από το Μνημόνιο και έπεισαν τελικά κι εμένα για το αναγκαίο αυτής της πολιτικής επιλογής.

  Αν μη τι άλλο, για τις ζυμώσεις και την πρόοδο της σκέψης μας, μπορούμε να είμαστε όλοι ευγνώμονες προς το εργαστήρι παραγωγής και επεξεργασίας ιδεών και πολιτικής που μας φιλοξενεί: το αγαπημένο μας antinews!

  • GeorgeCh avatar
   GeorgeCh @ Επώνυμος 22/11/2010 13:28:17

   Στο άρθρο σου είσαι σαφέστατος, με δυνατά επιχειρήματα που προκαλούν αν μη τι άλλο σκεπτικισμό. Μακάρι και η Ν.Δ. να ξεκαθαρίσει τη θέση της προς αυτήν την κατεύθυνση.

  • http://neotera.wordpress.com avatar
   http://neotera.wordpress.com @ Επώνυμος 22/11/2010 15:43:11

   Σε ευχαριστούμε για τον πολύτιμο λόγο σου και σε συγχαίρουμε για την ειλικρίνειά σου. Πως γίνεται να συγκροτηθεί μέτωπο πολιτών για την άμεση και άνευ όρων καταγγελία του Μνημόνιου και της σχετικής συμφωνίας από κυβέρνηση που πραγματικά να εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό ?

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ http://neotera.wordpress.com 22/11/2010 16:31:08

    Αυτό κατά τη γνώμη μου προϋποθέτει κι άλλες διεργασίες. Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιηθεί κι άλλο, δεν έχει συνειδητοποιηθεί ακόμη αρκετά. Πολλοί πασόκοι ακόμη νομίζουν π.χ. ότι για όλα φταίει ο Καραμανλής και η χώρα το 2004 πήγαινε περίφημα και ήρθε αυτός ο κακός και τα κατέστρεψε όλα. Μειώνονται βέβαια αυτοί που το πιστεύουν, αλλά τι να το κάνεις...

    Η κατάσταση στην Ελλάδα θα σωθεί μόνον μέσα από τον ελληνικό τρόπο. Ο οποίος ελληνικός τρόπος είναι ο ηρωισμός και η αυτοθυσία. Δεν πιστεύω ότι στην Ελλάδα μπορούν να πιάσουν tea parties κλπ., χρειάζονται αυτά μια εθνική ιδεολογία που εμείς δεν την έχουμε και ποτέ δεν την είχαμε, τουλάχιστον στο νεώτερο ελληνικό κράτος. Παραμείναμε δυστυχώς εξαρχής υπανάπτυκτοι ως κοινωνία και το δυτικού τύπου κράτος ποτέ δεν μας ταίριαξε - γι' αυτό και δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι οι καλύτεροι από εμάς.

    Ωστόσο, αν οι καλύτεροι από εμάς φερθούν σαν Λεωνίδες και Κωνσταντίνοι Παλαιολόγοι, τότε θα φέρουν μετά Θεμιστοκλήδες και Κολοκοτρώνηδες. Με μία προϋπόθεση: ότι θα το καταλάβουμε ότι στο έθνος αυτό, ο εχθρός είναι πάντα πρώτα από όλα εσωτερικός. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν μεταξύ μας ποιοι είναι οι προδότες, και μετά θα στραφούμε και προς τα έξω. Προς το παρόν, έχουμε να ασχοληθούμε με αυτό.

    Και αυτό (το ξεκαθάρισμα από τους προδότες) είναι μέρος της συνειδητοποίησής μας. Για τον απλούστατο λόγο, ότι δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμη ως κοινωνία τι σημαίνει προδότης...

    • Χαλκιδέος avatar
     Χαλκιδέος @ Επώνυμος 23/11/2010 08:22:06

     Δυστυχώς μαζί με τον Λεωνίδα και τους γενναίους του, υπήρξε και ο Εφιάλτης... Και το έχουμε στο γονίδιό μας να τρώμε τις σάρκες μας. Αν δεν είχαμε αυτό το καταστρεπτικό κουσούρι, θα είχαμε χτίσει 200 Παρθενώνες!

 4. ΜΑΝΙΑ avatar
  ΜΑΝΙΑ 22/11/2010 11:59:12

  ΑΝΟΙΞΕΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ.
  ΤΥΠΙΚΑ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ.
  ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΝΟΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ.
  ΑΡΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ...
  ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ "ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ" ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΞΕΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
  ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΑΝΕΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!
  Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
  ΠΡΩΤΑ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΥΑΛΟ!!!

  • 11888 avatar
   11888 @ ΜΑΝΙΑ 22/11/2010 12:06:17

   Γιατι πρεπει μια ζωη να παρακαλαμε τους ξενους?Απο το 1830 προτεκτορατο της δυσης ειμαστε.Δεν πιστευεις στις δικες σου δυναμεις?

   • ΜΑΝΙΑ avatar
    ΜΑΝΙΑ @ 11888 22/11/2010 12:15:35

    ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ "ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ".
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΩΡΕΣ (ΠΧ ΡΩΣΙΑ) ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΘΕΙ Ή ΑΔΡΑΝΗΣΕΙ.
    ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ.

    • 11888 avatar
     11888 @ ΜΑΝΙΑ 22/11/2010 12:24:37

     Οταν αναφερομαι σε δικες μας δυναμεις εννοω εσενα και εμενα και τον διπλα.Ασε την εγχωρια παρασιτικη ελιτ κατα μερος.Ας πανε τις επιχειρησεις τους οπου σκατα θελουν,μπας και ξεβρομισει λιγο ο τοπος.
     Θεωρεις τον εαυτο σου ανικανο να βρει αλλους δεκα-εικοσι-εκατο ,και να ξεκινησετε κατι.Ενα καρο ανεργοι πτυχιουχοι και εργατες περιφερονται εκει εξω.
     Φυσικα για να πραγματοποιησεις ενα ονειρο σημερα χρειαζεται να ζεις σε πραγματικη δημοκρατια που θα εξυπηρετει τα συμφεροντα ολων χωρις διακρισεις,και οχι σε καθεστως εκλεγμενης ολιγαρχιας.
     (τα κεφαλαια ειναι σαν να κραυγαζεις)

     • ΜΑΝΙΑ avatar
      ΜΑΝΙΑ @ 11888 22/11/2010 12:29:26

      ΔΥΣΤΥΧΩΣ..... ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ!
      ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΚΑ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΙΚΑ, ΠΕΡΑΙΩΣΗ, ΚΛΠ, ΚΛΠ, ΚΛΠ.
      ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ!

     • 11888 avatar
      11888 @ 11888 22/11/2010 12:57:33

      @ΜΑΝΙΑ
      Γιυτο και πρεπει να αλλαξουν οι υπαρχουσες κοινωνικες συνθηκες.Θυμασαι τι επαθε ο επιχειρηματιας που διατηρουσε βιομηχανια σηδιρου και τον εφαγε το καρτελ του χαλυβα?Περυσι ειχε φτασει σε σημειο να κανει πολυημερη απεργια πεινας που θαφτηκε κανονικα απο τα χουντοκαναλα.
      Ζουμε σε καθεστως μοντερνας δικτατοριας.Αυτα που σου εμαθαν περι ελευθερης αναπτυξης του ατομου μεσα σε συνθηκες καπιταλισμου ειναι κουραφεξαλα.Ο μονος τροπος να πας μπροστα σημερα ειναι να γινεις ανδραποδο με λιγο απο αρτεμη ματσα.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ΜΑΝΙΑ 22/11/2010 12:30:31

   Χρήμα υπάρχει πολύ στην Ελλάδα και ακόμη περισσότερο σε Έλληνες του εξωτερικού (εφοπλιστές κλπ.) που δεν το φέρνουν εδώ για πολλούς και διάφορους λόγους. Δεν έχουμε ανάγκη από ξένο χρήμα, το πιστεύω αυτό. Έχουμε ανάγκη να σταθούμε στα πόδια μας. Αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα.

   Και για να γίνει αυτό, έχουμε ανάγκη να μπαίνουν μπροστά οι καλύτεροι και όχι οι χειρότεροι, όπως συμβαίνει σήμερα.

 5. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 22/11/2010 12:02:04

  Έχω μια μικρή ένσταση, Επώνυμε. Γράφεις:

  "...Γη έχουμε, στο κάτω κάτω, θα την καλλιεργήσουμε..."

  Και ρωτάω: Είσαι βέβαιος ότι, γη έχουμε;;;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Αυριανιστής 22/11/2010 12:18:55

   Προς το παρόν, Αυριανιστή, προς το παρόν...

   Άλλος ένας λόγος για να φύγουμε από αυτή τη γάγγραινα το συντομότερο.

   Στο κάτω κάτω, υποθηκευμένη με το Μνημόνιο μόνον η κρατική γη, όχι η ιδιωτική. Κάτι είναι κι αυτό... Όση μας μείνει, θα την καλλιεργήσουμε.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Επώνυμος 22/11/2010 12:37:09

    Και η ιδιωτική γη, Επώνυμε, υποθηκευμένη είναι. Αν δεν ήταν, ο τραπεζόδουλος νεοέλληνας δεν θα είχε να φοβηθεί τίποτε για να βγει στο δρόμο. Ενώ τώρα...

 6. 11888 avatar
  11888 22/11/2010 12:03:09

  Δεν ειναι μονο η φορολογια που αποθαρρυνει τις μεγαλες επενδυσεις.Ετσι και αλλιως το κεφαλαιο παντα βρισκει τροπους να την αποφευγει.Εγω θα αντιστρεψω την ερωτηση γιατι καποιος να μη προτιμησει την γειτονικη Βουλγαρια που εχει και χαμηλη φορολογια και μισθους 300ευρω?
  Αν δεν παρουμε την κατασταση στα δικα μας χερια μη περιμενεις να ερθει κανεις να σου προσφερει ελεημοσυνη.
  Γιατι η ελεημοσυνη δεν απεχει και πολυ απο αυτο που θεωρειται σημερα ως επενδυση.

  • Γιάννης Σ. avatar
   Γιάννης Σ. @ 11888 22/11/2010 18:10:20

   11888, την απάντηση σου τη δίνει η ίδια η Ιρλανδία. Είναι στην άκρη της Ευρώπης, δεν έχει καν χερσαία σύνορα με άλλες χώρες και οι μισθοί δεν είναι επιπέδου Βουλγαρίας. Γι' αυτό είπα για επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Είναι πολλοί παράγοντες στη μέση. Αν κάποιος τα γλιτώνει από τη φορολογία, μπορεί να προσφέρει καλούς μισθούς.

  • ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
   ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα @ 11888 23/11/2010 15:26:36

   @11888
   Με φορολογία 10% ο επενδυτής θα προτιμήσει την Ελλάδα γιατί έχει ήλιο ,θάλασσα και νησιά. Αν γίνει σωστή ανάπτυξη τουρισμού και πολιτισμού μπορούν να έρχονται κάθε χρόνο πάνω από 20 εκ τουρίστες. Σκόπιμα κάποιοι δεν θέλουν ανάπτυξη τα τελευταία 30 χρόνια!

 7. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 22/11/2010 12:03:19

  Οι Ιρλανδοί, όμως, δεν φοροδιαφεύγουν γενικευμένα...

  • loretta avatar
   loretta @ Αυριανιστής 22/11/2010 12:47:32

   ναι δεν φοροδιαφευγουν γιατι εχουν σοβαρους ελεγκτικούς μηχανισμους που λειτουργουν και προφανως δεν εχουν 5000000 νομους για να γιγαντωνουν τον δημοσιο μηχανισμο και να τον συντηρουν εις βαρος των αλλων.

   θα τολμησει να κανει κανεις αυτες τις τομες αντι να ζηταει μονο απο τους πολιτες τα ρεστα??

   • Kasut avatar
    Kasut @ loretta 22/11/2010 12:49:02

    Αχα γινεται αν προτεινει καποιος χριστιανος ενιαιο φορο για ολους ανεξαιρετως ετσι ωστε ο καθενας να ξερει ποσα πληρωνει χωρις εφορα, λογιστη και αλλο κογκλαβιο.

 8. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 22/11/2010 12:07:09

  Aγαπητέ Επώνυμε,

  Μπράβο για το άρθρο σου.
  Εννοείται οτι συμφωνώ.
  Οπως, ενδεχομένως, θυμάσαι πριν ακόμα η χώρα υποδουλωθεί στο Μνημόνιο έγραφα εδώ στο antinews οτι δεν υπήρχε λόγος να ενταχθούμε στο Μνημόνιο!
  Τότε, όμως, οι απόψεις αυτές ήταν αιρετικές.
  Μετά και τις χθεσινές δραματικές, πλήν όμως αναμενόμενες εξελίξεις, είναι ηλίου φαεινότερον που οδηγεί το Μνημόνιο: σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία οικονομικής καταστροφής με άδηλες ακόμα εθνικές επιπτώσεις που ενδεχομένως να είναι περισσότερο επώδυνες.
  Οσο ταχύτερα το συνειδητοποιήουμε αυτό, τόσο περισσότερες ελπίδες έχουμε να γλυτώσουμε.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Κώστας Ροδινός 22/11/2010 15:08:40

   Κώστα τα λέγαμε τότε (αν και έχει σαφώς εξελιχθεί η σκέψη μας έκτοτε) και το παν είναι να συνεχίσουμε να τα λέμε.

   Ας κρατήσουμε τη φλόγα αναμμένη και, πού ξέρεις, ίσως κάποτε μπορέσουμε να πείσουμε κι άλλους και να βάλουμε τη φωτιά που θα κάψει το κακό και θα σώσει τη χώρα.

  • man8os avatar
   man8os @ Κώστας Ροδινός 22/11/2010 15:15:53

   Δεν εχουμε καμια ελπιδα, αν δεν αλλαξουμε κυβερνηση. Εαν διαλυσουν και το στρατο μας (πανε καλα σε αυτη τη δουλεια), ο Παγκαλος θα πει η Θρακη η το Καστελοριζο, ειναι πολυ μακρυα.

   • Orestios avatar
    Orestios @ man8os 22/11/2010 15:19:48

    Ο Στρατός θα διαλυθεί εν μία νυκτί.
    Εδώ είμαστε και θα το δείτε

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ man8os 22/11/2010 23:27:12

    oxi αλλαγη κυβερνησης.
    'αλλαγη πολιτικης' χρειαζεται. (αν και τωρα που περασαν οι εκλογες μπορουμε να ζηταμε και αλλαγη κυβερνησης..τζαμπα ειναι)

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ man8os 23/11/2010 01:02:34

    ΟΚ επομενως μπορουμε να παμε παρακατω
    η 'λεπτη' (αντι-Σαμαρας) ειρωνια φαινεται πως ειναι αποδεκτη απο τους comment moderators.

    • Factorx avatar
     Factorx @ rally monkey 23/11/2010 01:19:48

     1. μην ξύνεσαι στην γκλίτσα του τσομπάνη
     2. Μόνο εναντίον του Σαμαρά μπάινεις για να γράψεις;

     • rally monkey avatar
      rally monkey @ Factorx 23/11/2010 02:35:37

      1. για τη 'γκλιτσα' ..ποντος δικο σου γιατι βγαζεις και το σχολιο
      2. να ρωτησω με τη σειρα μου αν περιμεναμε κατι απο καποιον αλλον?
      οσο για το 'εναντιον' - δεν νομιζεις πως καποια σχολια πρεπει να το κανουν κι αυτο?
      (ρητορικες οι ερωτησεις - καταλαβαινω απο που ερχεσαι - καπου πρεπει να τραβηξεις γραμμες - γνωμη μου .. στο μπλογκ το χρωμα το δινουν τα αρθρα αλλα
      οσο πιο 'ανοιχτο΄φαινεται στα σχολια τοσο μεγαλυτερη απηχηση εχει)

 9. Μisha avatar
  Μisha 22/11/2010 12:07:11

  Επώνυμε,

  έχει προταθεί το λαϊκό ομόλογο ως εναλλακτική του δανεισμού από ξένους, το έχεις ακούσει;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Μisha 22/11/2010 12:10:37

   Δεν αφήνουν, βρε Μίσα, να εκδοθεί τέτοιο ομόλογο. Τι θα γίνουν οι πάτρωνές τους (οι τράπεζες) μετά; Είναι που είναι ληστές, θες να γίνουν και κλέφτες;

   • Μisha avatar
    Μisha @ Αυριανιστής 22/11/2010 12:13:19

    Τα λένε οι αργεντίνοι από τον Απρίλη:θέλετε να δείτε άσπρη μέρα ; Κρατικοποιηστε τις τράπεζες, μια κι έξω!
    ποια είναι η Γιουρομπανκ που δανείζεται με 1% ενω το κράτος δανείζεται με 6% ;

    • Orestios avatar
     Orestios @ Μisha 22/11/2010 15:20:46

     Με την προϋπόθεση να συλληφθούν τα λαμόγια και να δημευτούν οι περιουσίες τους

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Μisha 22/11/2010 12:24:15

   Για να πετύχει το λαϊκό ομόλογο, πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη. Εσύ θα δάνειζες σήμερα το ελληνικό δημόσιο με τα λεφτά σου; Αν απαντάς ειλικρινά καταφατικά αυτό το ερώτημα, τότε "παίζει" το λαϊκό ομόλογο. Αν δεν το απαντάς καταφατικά, τότε δεν παίζει...

   Ούτως ή άλλως, η εσωτερική αποταμίευση δεν επαρκεί, ακόμη και όλη θεωρητικά να πήγαινε ως δάνειο στο κράτος. Αφήστε που, όταν αγοράζονται ομόλογα μέσω τραπεζών, το χρήμα ξαναγυρίζει πίσω στις τράπεζες μέσω της κατάθεσης των ομολόγων στην ΕΚΤ ή μέσω της σύναψης repos (στους καλούς καιρούς...) με άλλες τράπεζες, συνήθως ξένες. Δηλαδή, στην ουσία, δημιουργείται επιπλέον χρήμα στην οικονομία με αυτόν τον τρόπο, το οποίο έχει ΜΑΘΕΙ τώρα πια η οικονομία να υπάρχει και να το χρησιμοποιεί. Ένα λαϊκό ομόλογο θα αφαιρέσει αυτό το χρήμα και θα δημιουργηθεί εκει αυτό το ΠΡΑΚΤΙΚΟ πρόβλημα, θα τραβήξει δηλαδή χρήμα από την κυκλοφορία.

   Τώρα, αυτά τα λέω χωρίς να παίρνω θέση "πολιτικά", απλώς είναι κάποια δεδομένα. Αν πρέπει να πάρω θέση, θα έλεγα ότι δεν θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα το λαϊκό ομόλογο σε αυτή τη φάση. Μόνον αν αναγκαστούμε να πάμε σε κίνηση μη αναγνώρισης του χρέους και το κράτος χρειαστεί εκτάκτως χρήματα για πόλεμο κλπ. Μόνον τότε το βλέπω λύση το "λαϊκό ομόλογο".

   Το βασικό πρόβλημα, Μίσα, είναι ότι δεν πιστεύουμε στις δυνατότητες αυτού του κράτους. Γιατί να δώσεις τα λεφτά σου σε ένα κράτος στο οποίο δεν πιστεύεις;

   • Μisha avatar
    Μisha @ Επώνυμος 22/11/2010 12:35:58

    Εχεις δίκιο για την εμπιστοσύνη προς το κράτος.
    Πώς όμως να εμπιστευθείς ενα κράτος του οποίου οι ηγητορες θησαυριζουν ακομα και όταν μας εκβιάζουν λέγοντας πως είμαστε στα προθυρα της κατάρρευσης ;

    3 εκ ευρω μπόνους πηραν οι εθνοπατερες για τις τρεις εξεταστικές που ειναι σε εξέλιξη.

   • man8os avatar
    man8os @ Επώνυμος 22/11/2010 15:17:29

    10-20 Ε θα τα εδινα. Δανεικα και αγυριστα. Παραπανω οχι. Δεν θελω να τα χασω, δεν μου περισσευουν.

 10. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 22/11/2010 12:09:11

  @ 11888

  Η Βουλγαρία φέτος είχε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της. (Βέβαια, θα μου πεις, και ο αχαμνός λογιστάκος εμφάνιζε "πέτσινο" πλεόνασμα για να μας μπάσει στο ευρώ, αλλά στη Βουλγαρία -ακόμα- δεν έχουν ανακαλύψει τη "δημιουργική λογιστική" του Γιάννου.)

  • 11888 avatar
   11888 @ Αυριανιστής 22/11/2010 12:15:08

   Ρωτα καλυτερα τους Βουλγαρους να σου πουνε για αυτα τα πλεονασματα.Αυτο που γραφεις ειναι μαγικη εικονα.Και η Κινα εχει τεραστια πλεονασματα γιατι δεν πας να ζησεις εκει?

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ 11888 22/11/2010 12:33:57

    Είπα ποτέ εγώ ότι ονειρεύομαι τις κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες της Βουλγαρίας;

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ 11888 22/11/2010 12:35:26

    Είπα ποτέ εγώ ότι ονειρεύομαι τις κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες της Βουλγαρίας; Για τον προϋπολογισμό της μίλησα. Και ο Τσαουσέσκου είχε μηδενίσει το χρέος της χώρας του με 7 χρόνια αιματηρών στερήσεων ζωτικών αγαθών, σημαίνει ότι θέλω κι εγώ να υποστούμε τέτοιες στερήσεις;

    • 11888 avatar
     11888 @ Αυριανιστής 22/11/2010 12:47:23

     Οχι απλα ηθελα να σου δειξω οτι τα πλεονασματα που αναφερες δεν σημαινουν απολυτως τιποτα.Δεν εχει σημασια αν το 90% του κοσμου βρισκεται σε κατασταση εξαθλιωσης,αρκει που τα νουμερα ευημερουν.Ο καπιταλισμος ανεκαθεν ειχε να κανει με νουμερα και οχι με ανθρωπους.

 11. ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ Κ.Χ. avatar
  ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ Κ.Χ. 22/11/2010 12:10:27

  Και ποιος είναι αυτός ο Πρωθυπουργός; Τον ξέρω;

  Γιατί αν είναι αυτός που νομίζω θέλει δουλειά ακόμη.

 12. Gik avatar
  Gik 22/11/2010 12:21:22

  http://www.bankrun2010.com/
  7 Dec 2010

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Gik 22/11/2010 12:29:12

   Τέτοιες κινήσεις, όσον αφορά την Ελλάδα, είναι βούτυρο στο ψωμί του ΔΝΤ.

   Η Ελλάδα χρειάζεται ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην οικονομία της, αυτή τη στιγμή, για να λύσει τα προβλήματά της. Αν χτυπήσουμε ΣΗΜΕΡΑ τις τράπεζες, αυτή η εμπιστοσύνη θα πάει ακόμη πιο πίσω. Τότε θα είναι πολύ εύκολο για τις ξένες τράπεζες να βάλουν στο χέρι τις χρυσοφόρες ελληνικές τράπεζες και τότε η ξένη κατοχή (όταν εξαγοράσουν τις τράπεζές μας) θα γίνει ακόμη πιο μόνιμη.

   Σήμερα μπορεί να έχεις μια οικονομική ολιγαρχία να τις ελέγχει, αλλά αυτός ο έλεγχος είναι μόνον μερικός, διότι υπάρχει η παρέμβαση του κράτους μέσω της Εθνικής. Δεν έχουν πλήρες κουμάντο. Αν αύριο κλονίσεις το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μην περιμένεις να το στηρίξει καμία Εθνική και κανένα κράτος.

   Αν επιλέξεις, πολιτικά, να τα βάλεις με τις τράπεζες, αυτό πρέπει να το κάνεις όταν σταθεί στα πόδια του το κράτος. Σήμερα, όσο και αν ακούγεται αυτό "κακό", η οικονομία έχει ανάγκη από τη στήριξη των τραπεζών και όχι από χτυπήματα κατά των τραπεζών.

   • 11888 avatar
    11888 @ Επώνυμος 22/11/2010 12:41:02

    Ο κοσμος ετσι και αλλιως θα φαει τις καταθεσεις του.Απο την αλλη τα κοκκινα δανεια εχουν ξεπερασει το 25%.Κανονια θα βαρεσουν ετσι και αλλιως και το κρατος καποια στιγμη θα αναγκαστει να τις κρατικοποιησει και να τις συνενωσει.
    Ποτε μου δε καταλαβα γιατι χρειαζομασταν τοσες πολλες τραπεζες μια τοσο μικρη χωρα.Η απαντηση ειναι μαλλον ευκολο και φτηνο κερδος χωρις να χρειαζεται να φτιαξεις καμμια παραγωγικη μοναδα.Ακομα και σε μικρους δημους εβρισκες περισσοτερα υποκαταστηματα τραπεζων ,παρα μαναβικα.Δειγμα της στρεβλης οικονομικης "αναπτυξης".
    Να μην αναφερω και τα λαμογια που κρυβονται απο πισω τους.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Επώνυμος 22/11/2010 12:42:09

    Αντε εσυ να βαλεις μυαλο στις αριστεριστικες ιδεοληψιες.
    Γραφω πιο κατω οτι γιατι κατα τη γνωμη μου αυτα που λες δε γινονται.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Επώνυμος 22/11/2010 12:42:26

    Επώνυμε, το έχουμε ξαναπεί.

    ΟΙ ΙΔΙΕΣ οι τράπεζες αυτοϋπονομεύονται, οι ίδιες σπέρνουν σοβαρές αμφιβολίες για την επιβίωσή τους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όταν εξωθούν σε αναγκαστική αργομισθία (με μειωμένες απολαβές φυσικά) τους εργαζόμενούς τους, έναντι μιας αόριστης υπόσχεσης για "μελλοντική επαναπρόσληψη".

    Και όταν μάλιστα αυτή η αυτοϋπονόμευση πλασσάρεται με καμάρι από τους τραπεζίτες ως "ρηξικέλευθη" ιδέα για γενικευμένη εφαρμογή, τότε προφανώς δεν είμαστε εμείς που "χτυπάμε", όπως λες, τις τράπεζες, αλλά οι διοικήσεις τους.

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ Αυριανιστής 22/11/2010 14:39:11

     Έχεις δίκιο, σε μεγάλο βαθμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς επιτρέπεται να σεγοντάρουμε.

     Αν αυτοί (οι ιδιοκτήτες των τραπεζών) είναι ανεύθυνοι, δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε κι εμείς.

     Αυτό που οι παλιότεροι έλεγαν "δημόσια πίστη" είναι αγαθό όλης της κοινωνίας, δεν είναι μόνον των τραπεζιτών. Αν το διαχειρίζονται λάθος οι τραπεζίτες, δεν θα πάμε να κάνουμε το ίδιο λάθος κι εμείς.

     • Θραξ Αναρμόδιος avatar
      Θραξ Αναρμόδιος @ Επώνυμος 22/11/2010 14:48:03

      Οι "ιδιοκτήτες των τραπεζών" έπαιξαν το παιχνίδι των διεθνών συνεταίρων τους. Των διεθνών αφεντικών τους ουσιαστικά.

      Χρηματοδότησαν καταναλωτικά δάνεια που ΣΤΗΡΙΞΑΝ τις ξένες οικονομίες. Που έδωσαν δουλειά και συντάξεις σε Γερμανούς, Γάλλους, Αμερικάνους και Γιαπωνέζους εργάτες. Και κέρδη στα διεθνή αφεντικά τους.

      Δεν χρηματοδότησαν ΠΟΤΕ την αυτόνομη ανάπτυξη της πατρίδας μας. Βοήθησαν τα μέγιστα στην διόγκωση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΟΥΣΚΑΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.

      Δάνεισαν και δανείζουν το ελληνικό δημόσιο με ΛΗΣΤΡΙΚΑ επιτόκια.

      Και έχουν πάντα επίγνωση πως αν κινδυνέψουν τα μαγαζιά τους, η μαμά-ΕΚΤ θα υποχρεώσει το ελληνικό δημόσιο να τους διασώσει. Με λεφτά που βγήκαν και θα βγουν από την δική μας τσέπη.

      Ουσιαστικά όπως λειτουργούν οι ιδιωτικές τράπεζες (ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ) ελάχιστα ωφελούν το δημόσιο, την κοινωνία μας και την πατρίδα μας.

      Ουσιαστικά την ζημιώνουν. ΜΕΓΙΣΤΑ.

      Με όπλο στα χέρια τους το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ της πίστωσης, έχουν την δυνατότητα να κάνουν στην κοινωνία και στην πατρίδα μας ότι της κάνουν, από συστάσεως ελληνικού κράτους.

      Οι τράπεζές μας, όπως λειτουργούν τώρα, είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς του λαού και της πατρίδας μας.

      Θραξ Αναρμόδιος

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ Επώνυμος 22/11/2010 14:48:18

      Κάτσε, βρε Επώνυμε, γιατί τρελαθώ. Δηλαδή, πρέπει να γίνω εγώ θεματοφύλακας της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης του Σάλλα ή του Χ άλλου τραπεζίτη, όταν δεν το πράττει ο ίδιος; Δεν (μου) είναι πιο εύκολο, να πάρω τα λεφτά μου από το μαγαζί του και να τα βάλω σε ένα σοβαρό(τερο) μαγαζί;

      Βέβαια, αν με τέτοιες κινήσεις διαπιστώσω ότι η αμφιβολία γενικεύεται και τα "μαγαζιά" δείχνουν συλλήβδην να μην πηγαίνουν καλά, προφανώς και πρώτο μου μέλημα θα είναι να προστατεύσω τις αποταμιεύσεις μου με οποιονδήποτε τρόπο -ο νοών, νοείτο-, είτε αρέσει είτε όχι σε ένα τραπεζικό σύστημα με τόσο ανεύθυνους ηγήτορες.

     • Μisha avatar
      Μisha @ Επώνυμος 22/11/2010 14:49:41

      Eπώνυμε, για ποια «δημόσια πιστη» μιλάμε με 1000000 ανθρωπους στη μαύρη λίστα του Τειρεσία, ο οποιος είναι εφευρεση και δημιουργημα των επίσημων τοκογλύφων;

     • Θραξ Αναρμόδιος avatar
      Θραξ Αναρμόδιος @ Επώνυμος 22/11/2010 14:57:57

      Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σύμφωνο με αυτό που γίνεται αυτή την στιγμή στην πατρίδα μας.

      Ακούστηκε να διαφωνεί; Πότε;

      Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αντιπρόσωπος σε μεγάλο βαθμό ΚΑΙ ξένων οικονομικών συμφερόντων. Από συστάσεώς του. Από την γένεσή του.

      Οργανισμοί και άνθρωποι που βρίσκονται μέσα και πίσω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κερδίζουν αυτή τη στιγμή ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ. Για αυτούς η κρίση είναι ευκαιρία για μεγαλύτερα κέρδη. ΚΕΡΔΗ.

      Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μόνο ελληνικό δεν είναι. Και καθόλου βέβαια πατριωτικό. Είναι ο πολιορκητικός κριός του ξένου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου στην πατρίδα μας.

      Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΥΓΙΑΝΘΕΙ. Είναι σαν τον γόρδιο δεσμό. "Δεν λύεται, κόβεται".

      Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέχρι να γίνει ελληνικό, θα ρουφάει το αίμα του λαού και του έλληνα επιχειρηματία, με κάρτες, διακοποδάνεια και πανωτόκια και καταχρηστικούς όρους και χρεώσεις. Θα δανείζει το δημόσιο με τα λεφτά του δημοσίου, δηλαδή της ΕΚΤ. Λεφτά που τα πήραν με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου με 1%. Και τα στελέχη του θα τσεπώνουν ΜΙΣΘΑΡΕΣ και ΜΠΟΝΟΥΣ.

      Ενώ ο λαός θα είναι ο βαστάζος τους.

      Θραξ Αναρμόδιος

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Επώνυμος 22/11/2010 15:05:30

      Παιδιά, ΔΕΝ μιλάμε για "ορθή εταιρική διακυβέρνηση". Αυτό που λέμε "δημόσια πίστη" είναι αγαθό ευρύτερο και δεν έχει σχέση με τις εταιρίες ή μάλλον έχει σχέση μόνον έμμεση.

      Να δώσουμε ένα παράδειγμα τι σημαίνει "δημόσια πίστη". Σου λένε πολλοί "επειδή μπορεί να χρεωκοπήσει το ελληνικό κράτος, να πάρουμε τις καταθέσεις μας από τις τράπεζες". Όσοι με ρώτησαν σχετικά, από το φιλικό μου κύκλο, τους εξήγησα ότι δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση το ένα με το άλλο και ότι, αν χρεωκοπήσει το ελληνικό κράτος, θεωρητικά πρόβλημα θα έχουν εκείνες οι τράπεζες ΜΟΝΟΝ που έχουν πολλά ελληνικά ομόλογα. Υπάρχουν σήμερα τράπεζες στην Ελλάδα που ΔΕΝ έχουν πολλά ή δεν έχουν καθόλου ελληνικά ομόλογα και είναι, άρα, πιο ασφαλείς και μπορείς να πας εκεί, για να αποφύγεις αυτό το πρόβλημα. Όμως, και σε αυτή ακόμη την περίπτωση, αν είσαι δηλαδή σε ελληνική τράπεζα που έχει πολλά ελληνικά ομόλογα, λύσεις υπάρχουν για να μην χρεωκοπήσει ο (υγιής) ελληνικός τραπεζικός τομέας.

      Όταν τα εξηγούσα αυτά (που δεν θέλω να πω πολλές λεπτομέρειες δημόσια, για τους ίδιους λόγους που δεν μιλάω γενικά δημόσια για το θέμα αυτό), έμεναν άναυδοι οι φίλοι και μου έλεγαν "καλά που σε ρωτήσαμε, γιατί ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του". Οι άνθρωποι δεν ήξεραν καν το αυτονόητο: ότι η χρεωκοπία του κράτους δεν συνεπάγεται την ΑΥΤΟΜΑΤΗ χρεωκοπία των τραπεζών. Και μιλάμε για ανθρώπους πτυχιούχους πανεπιστημίου κλπ. Έκαναν μετά το κουμάντο τους ο καθένας όπως καταλάβαινε, έχοντας όλες τις πληροφορίες.

      Να σας το πω και με ένα άλλο παράδειγμα, ιστορικό: Στις τρεις-τέσσερις φορές που πτώχευσε το ελληνικό κράτος στην ιστορία του, κινδύνευσαν οι καταθέσεις στις τράπεζες;

      Τι θέλω να πω όμως με αυτό το παράδειγμα: Ότι και μόνον στο άκουσμα "χρεωκοπία του κράτους" λένε όλοι "να τρέξουμε να σηκώσουμε τις καταθέσεις μας από τις τράπεζες", ενώ η ασφάλεια των καταθέσεων έχει, όπως είπαμε, στη χειρότερη περιπτωση μόνον ΕΜΜΕΣΗ σχέση, με τη χρεωκοπία του κράτους. Όμως η λέξη και μόνον "χρεωκοπία του κράτους" κάνει τον κόσμο να πάρει τις καταθέσεις από τις τράπεζες, να κάνει μια καταρχήν τελείως άσχετη κίνηση δηλαδή, προκειμένου να "προστατευτεί".

      Τι προκαλεί λοιπόν η ιδέα και μόνον της "χρεωκοπίας του κράτους"; Προκαλεί διαταραχή αυτού που λέμε "δημόσια πίστη". Έτσι, πάει ο κόσμος και ψάχνεται για τις καταθέσεις του. Και αυτό μετά έχει αλυσιδωτά αποτελέσματα σε όλη την οικονομία (η διαταραχή της δημόσιας πίστης).

      Εγώ απλώς αρνούμαι να συμπράξω σε αυτό και λέω και όπου μπορώ, όπως μπορώ, να το αποφεύγουμε. Τώρα, ο καθένας κάνει ό,τι νομίζει. Σας λέω απλώς τι κάνω εγώ και γιατί το κάνω. Ας καρφώνουν άλλοι καρφιά στο φέρετρο της Ελλάδας. Όχι εγώ.

 13. nick avatar
  nick 22/11/2010 12:31:58

  Εξαιρετική η ανάρτησή σου Επώνυμε.
  Όμως, για να πείσεις τους Έλληνες γι' αυτά που γράφεις, πρέπει να θέλουν κι αυτοί να πεισθούν. Κι απ' ότι φαίνεται δε θέλουν. Η πλειοψηφία τους έχει μετατραπεί σε μια μάζα προσκυνημένων, αποχαυνωμένων και άβουλων όντων που το μόνο που κάνουν είναι να περιμένουν αδιαμαρτύρητα την αναπόφευκτη αυτοεκπληρούμενη προφητεία που αναφέρεις στο κείμενό σου.
  Πρέπει κάποιος να εξηγήσει στον Έλληνα ότι τα 110δις του μνημονίου δεν πάνε για μισθούς και συντάξεις όπως λένε οι ψεύτες που μας κυβερνάνε, αλλά πάνε κατευθείαν στους πιστωτές της χώρας, κατευθείαν σε αυτούς που μας δάνειζαν τόσα χρόνια. Μισθοί και συντάξεις πληρώνονται μια χαρά από τα έσοδα του κράτους. Το μνημόνιο υπήρξε μόνο για να σωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα που μας δάνειζε χωρίς μέτρο όλα τα προηγούμενα χρόνια.
  Ε, λοιπόν έστω ότι δεν εφαρμόζαμε το μνημόνιο, δεν παίρναμε τα 110δις. Ποιος είχε το μεγαλύτερο πρόβλημα; Η χώρα που θα χρεοκοπούσε ή το πλήθος των τραπεζών που μας είχαν υπερδανείσει, που δε θα έπαιρναν ποτέ τα λεφτά τους πίσω και θα κατέρρεαν κι αυτές;
  Ο Σαμαράς είπε μια μεγάλη φράση στη ΔΕΘ που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Είπε ότι αν χρωστάς σε μια τράπεζα 10.000 € το πρόβλημα το έχεις εσύ. Αν όμως χρωστάς 1.000.000 € το πρόβλημα το έχει η τράπεζα. Είχε απόλυτο δίκιο. Το ζήτημα είναι πόσοι κατάλαβαν αυτό που είπε…

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ nick 22/11/2010 12:46:34

   Ναι, αλλά άντε άγγιξε την ιερή αγελάδα της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας (το τραπεζικό-καζινοκαπιταλιστικό σύστημα). Στο πυρ το εξώτερον θα ριφθείς!

 14. stam avatar
  stam 22/11/2010 12:33:18

  Η τρομοκρατία συνεχίζεται....Γιατί άραγε;;; Τί επιτέλους θέλουν οι γνωστοί άγνωστοι μαυραγορίτες;; Η ελπίδα θα έρθει ξανά στον κόσμο, μόνο εάν μάθουμε ,ποιός είναι ο εχθρός μας, ποιοί είναι αυτοί που μας δανείζουν ή δεν μας δανείζουν, ποιές είναι οι ΑΓΟΡΕΣ ,ποιοί είναι το ΔΝΤ;;;Ο λαός της Ελλάδας άντεξε μικρασιατικές καταστροφές ,πολέμους, εμφυλίους, δικτατορίες. Υπήρχε όμως πάντα ελπίδα, διότι ΓΝΩΡΙΖΕ τον εχθρό του και τον αντιμετώπιζε όσο σκληρός κι αν ήταν .Αυτός ο ψυχολογικός βιασμός απο την κυβέρνηση μέσω των Μ.Μ.Ε είναι επιεικώς "ΠΡΟΣΤΥΧΟΣ".Η φράση του πρωθυπουργου "απωλέσαμε κυριαρχικά ζητήματα" είναι εγκληματική. Οι πολίτες ,η ψυχολογία του κόσμου ,οι "αγορές" έστω ,τι μηνύματα εισπράττουν;; ;Πρωθυπουργός που δεν μπορεί να διαχειριστεί "όλα τα εθνικά κυριαρχικά θέματα μιας χώρας" νομίζω πρέπει να παραιτείται .Προτείνω να μην τον πιστέψουμε ,στο ότι οι Ελλαδα θα απολέσει ή δεν θα διαχειριστεί σωστά τα εθνικά ζητήματα της, και ειλικρινά ελπίζω κι αυτή την φορά να λέει πραγματικά ψέματα.

 15. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/11/2010 12:39:39

  Η αποψη του Επωνυμου προυποθετει εντελως αλλη πολιτικη παιδεια και αλλη αντιληψη απεναντι στον κοσμο απο αυτη που υπαρχει στην Ελλαδα.
  Αυτη τη στιγμη ενα τεραστιο φασμα ΜΜΕ αλλα και πολλων ανθρωπων αποδεχεται το διλημμα μνημονιο ή χρεωκοπια.Το αποδεχονται οχι μονο το ΠΑΣΟΚ και οι αλλοι υποστηρικτες του αλλα και οι αντιπαλοι εξ αριστερων : οταν αρνουνται το μνημονιο και αντιπροτεινουν σταση πληρωμων -δηλαδη ουσιαστικα χρεωκοπια που απλως επικοινωνιακα θα φαινεται πιο μαγκια-βασικα λενε οτι δε γινεται αλλιως.Μονο ο Σαμαρας δειλα δειλα και αυτος προσφερει καποια αλλη λυση που ηδη απο τους περισσοτερους θεωρειται ανεφικτη και απλως αντιπολιτυετικη.Να ειστε σιγουροι οτι αν ο κοσμος πιστευε οτι ειναι δυνατα αυτα που λεει ο Σαμαρας θα ειχε παρει 60%.
  Καταλαβαινω οτι υπαρχει το ερωτημα γιατι ο κοσμος μπορει να πιστευει ενα κομμα που επανειλημμενα ειπε ψεματα σαν το ΠΑΣΟΚ οταν λεει "λεφτα υπαρχουν" και δεν πιστευει τους αντιπαλους του.
  Η απαντηση ειναι οτι υπαρχει μια βαθια εμπεδωμενη ψευδοπροοδευτικη διαστρεβλωση της ιστορικης πραγματικοτητος στην Ελλαδα που χτιστηκε επι δεκαετιες και δε φευγει ευκολα.
  Και υπαρχει και κατι αλλο που δεν εχει σχεση με τη Νεα Ταξη : να ειστε σιγουροι οτι ακομη και αν γινει το θαυμα και αναλαβει ο Σαμαρας και προσπαθησει να βγαλει τη χωρα απο το λακκο ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ολοι αυτοι που εχουν τωρα λουφαξει θα αρχισουν να τα σπανε για "ενα αλλο κοσμο που ειναι εφικτος".

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ψυχραιμια 22/11/2010 14:43:56

   Κι αν δεν υπάρχει αυτή η παιδεία, πρέπει να την καλλιεργήσουμε. Τι θα πει "αυτό ήταν, τελείωσε, χάσαμε, τι να κάνουμε, θα υποταχθούμε". Δεν μπορώ να δεχθώ για ήττα, το να μην δώσουμε καν τη μάχη. Ας τη δώσουμε κι ας χάσουμε. Αλλά αν τη δώσουμε, δεν θα χάσουμε. Εγώ είμαι βέβαιος. Και είμαι βέβαιος, διότι το αιώνιό μας πρόβλημα είναι ότι δεν δίνουμε τις μάχες. Όταν τις δίνουμε, ακόμη κι αν τις χάσουμε, μαθαίνουμε από τις ήττες και την επόμενη φορά κερδίζουμε.

   Αυτό που λες με τις αντιδράσεις για "έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός", πιστεύω ότι ΤΕΛΕΙΩΣΕ με το ΠΑΣΟΚ του Γ. Α. Παπανδρέου. Αυτά ήταν όσο περνούσε το παραμυθάκι που σέρβιρε στον κόσμο ο Ανδρέας. Τώρα που το παραμυθάκι τελείωσε, αν αναλάβει ποτέ ο Σαμαράς (που δεν το θεωρώ "θαύμα" το να γίνει, νομοτελειακά θα γίνει, διότι δεν θα υπάρχει κανένας άλλος για να αναλάβει) θα βγάλουν όλοι το σκασμό τους.

   Έχουν λυσσάξει να μην αναλάβει, διότι ξέρουν ότι αν αναλάβει, μετά δεν τους σώζει τίποτα. Αλλά, ενώ προσπαθούν να καθυστερήσουν το Σαμαρά με αξιοθρήνητα κόλπα, στην πραγματικότητα βαθαίνουν το έδαφος για την καλύτερη εδραίωση της ηγεμονίας του.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ψυχραιμια 23/11/2010 08:36:55

   Πάντως, ψυχραιμία, έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που λες: Η αριστερά με τη στάση της σεγοντάρει τα μέγιστα το δίλημμα 'μνημόνιο ή χρεωκοπία'. Και ναι, μόνον ο Σαμαράς προσφέρει εναλλακτική έξω από αυτο το ψευτοδίλημμα. Αυτο δείχνει όμως, πρώτον, ότι είναι πολύ σημαντικό να υποστηριχθεί αυτή η κατεύθυνση και δεύτερον, ότι τα περιθώρια να κατακτήσει την 'καρδιά' του εκλογικού σώματος η ΝΔ είναι πραγματικά τεράστια. Για πρώτη φορά έχει αυτή τη δυνατότητα η ελληνική δεξιά. Και το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνει πιο σωστά αυτό που ήδη κάνει.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Επώνυμος 23/11/2010 09:09:40

    Nα ξερεις παντως οτι οι αντιπαλοι ειναι ικανοι για τα παντα προκειμενου να διατηρησουν και να επαυξησουν τις θεσεις τους.
    Τα οσα εγιναν στους δημους Αθηνας και Θεσσαλονικης ειναι ενδεικτικα.Εν μεσω οικονομικης κρισης τεθηκε ως πρωτο ζητουμενο η απαλλαγη απο τη "δεξια" και για να γινει αυτο δε διστασαν να παιξουν με μεταναστες ,μουσουλμανους.Το "προοδευτικο¨ κατεστημενο θα προτιμησει να διαλυσει την Ελλαδα παρα να την παραδωσει.

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ ψυχραιμια 23/11/2010 13:54:17

     Είναι όντως ικανοί για τα πάντα, αλλά στο χέρι μας είναι να δείξουμε στον κόσμο τι κάνουν και να πάρουμε τον κόσμο μαζί μας.

     Είναι η χρυσή ευκαιρία να χάσουν τα λαϊκά ερείσματά τους. Ήδη τα χάνουν, όπως έδειξε η τεράστια αποχή. Όλες αυτές οι ψήφοι είναι μετακινούμενες.

 16. Kasut avatar
  Kasut 22/11/2010 12:44:34

  Καταρχην το προβλημα δεν θα ειναι οτι θα μας ζητηθει να δουλεψουμε περισσοτερο αλλα και για λιγοτερα. Το δευτερο επιχειρημα οτι ειμαστε πολυ μεγαλοι για να χρεωκοπησουμε ελεγχεται. Μεχρι στιγμης οντως φαινεται να ισχυει, κανεις δεν ξερει αν ομως τελικα (αν αποφασισουμε να τραβηξουμε το πιστολι) ειμαστε και τοσο μεγαλοι. Δηλαδη δεν βλεπω το προβλημα να χρεωκοπησει η Ελλαδα να παρασυρει τις ευρωπαικες τραπεζες και η ΕΚΤ να αποφασισει να κανει αυτο που εκανε η Φεντ. Να τυπωσει λεφτα, να σωσει το ευρωπαικο τραπεζικο συστημα και να στειλει την Ελλαδα στα τσακιδια μαζι με μια αναγνωριση Βορειας Κυπρου, Σκοπιων κλπ.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Kasut 22/11/2010 12:49:04

   Είναι υποκριτικό, οι κατ' εξοχήν κήρυκες του νεοφιλελεύθερου παγκοσμιοποιημένου χυλού να επισείουν κινδυνολογώντας εθνικά ζητήματα, για τα οποία ουσιαστικά ποσώς ενδιαφέρονται.

   • Kasut avatar
    Kasut @ Αυριανιστής 22/11/2010 12:50:54

    Μπα και πατριδομετρο ελληναρα μου?

    • Μisha avatar
     Μisha @ Kasut 22/11/2010 14:00:42

     Βεβαιως και πατριδόμετρο όταν είναι γνωστό πως όλοι οι νεοφιλελεύθεροι ήταν συνοδοιπόροι με τον ΓΑΠ και τη ροζ αριστερά , θιασώτες του Αττίλα 3 -σχεδιο Ανάν.

     • Kasut avatar
      Kasut @ Μisha 22/11/2010 14:02:53

      Τι να πεις και για τον κομμουνιστη Χριστοφια βρε καημενε. Ψηφιζουμε οχι για να τσιμεντωσουμε το ναι.

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ Kasut 22/11/2010 13:53:24

   Η ΕΚΤ θα μπορούσε να τυπώσει χρήμα, να το μοιράσει αναλογικά στις χώρες της Ευρωζώνης. Οι Γερμανοί θα γίνουν πλουσιότεροι κι εμείς θα ξεφορτωθούμε τα χρέη. Και μιά χαρά μετά μπορούμε αντί για Siemens, AEG, BOSCH κλπ να αγοράζουμε ELCO, PITSOS κλπ.
   Κατ'αντιστοιχία και στα υπόλοιπα

  • Στάθης Δ avatar
   Στάθης Δ @ Kasut 22/11/2010 14:12:57

   @ Kasut

   Είμαστε το 0,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το το 2% της Ευρωζώνης (338 δις δολλάρια στα 57.228 και 16.192 αντίστοιχα). Οπως καταλαβαίνεις, η παγκόσμια κοινότητα και οι "αγορές" κρατάνε την αναπνοή τους γιατί ξέρουν ότι ο υπερήφανος Ελληνικός λαός (με την σωστή ηγεσία) είναι έτοιμος, αφού τους πεί ένα ξεγυρισμένο "Οχι", να φάει ψωμί (με εισαγόμενα άλευρα) και ελιές (για λάδι χλωμό, τα ελαιοτριβεία χρειάζονται καύσιμα και ανταλλακτικά) επί 18 μήνες ώστε να μηδενίσει το έλλειμα αξιοποιώντας την αμύθητη περιουσία των 300 δις (σ' αυτή την χώρα, real estate ξέρουμε, real estate κανοναρχάμε...), και με το δαιμόνιο σχέδιο της επιδότησης των στεγαστικών δανείων να ξαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά υγιούς ανάπτυξης

 17. Νick CCS avatar
  Νick CCS 22/11/2010 12:47:37

  Tό διεθνές λόμπυ πού ελέγχει το παγκόσμιο χρήμα <> να μας φέρει εκεί πού ήθελε. Συνεργάστηκε με τούς πολιτικούς ,ΜΜΕ, & συνδικαλιστές μπουκώνοντάς τους με μάνεϋ. Οταν βεβαιώθηκαν ότι ...δέν υπάρχει επιστροφή γιά την Ελληνική οικονομία τότε & μόνο τότε άφησαν να σκάσει η φούσκα της Ελλην. οικονομίας. Δέν είναι χαζοί σάν εμάς, 30 χρόνια δουλεύουν ακατάπαυστα να μας φέρουν σ' αυτό το σημείο για να μάς υποδουλώσουν μια & έξω και γιά να δουλεύουμε από δώ & πέρα γιά άγνωστες 10ετίες γιά 200 €.
  Τίς μαγκιές γιά αντίσταση έπρεπε να τίς κάνουμε τίς προηγούμενες 10ετίες.
  Είδαμε το τυρί,δεν είδαμε την φάκα. Τόρα θα κάτσουμε στήν φάκα σάν τα χάμστερ,θα γυρίζουμε τη ρόδα & θα φωνάζουμε σα τη Λουκά : αντίσταση !!,αντίσταση !!.....γειά σας νεοέλληνες

 18. βαγόνι avatar
  βαγόνι 22/11/2010 12:50:05

  Η μόνη διέξοδος είναι η έξοδος απο το σύστημα!
  Προυποθέτει άλλη διάταξη πολιτικών συσχετισμών, άλλη λαική βούληση,
  και ανάλογες κινήσεις σε όμορες χώρες,στα Βαλκάνια λόγου χάρη.
  Λυπάμαι αλλά καμμιά δεξιά,κεντροδεξιά,κεντρώα ή κεντροαριστερή θέση,
  συνοδευόμενη απο το παρόν πολιτικό προσωπικό μέσα σ'αυτό το σύστημα,
  δεν μπορεί να προωθήσει κάτι θετικό!
  Ειναι κλασσική συγκυρία λαικού αριστερού ριζοσπαστισμού και,δυστυχώς,
  οι δυνάμεις αυτές ασκούν πολιτική χαρακωμάτων και εμπνέουν-κατα καιρούς-
  μόνο ψήφους διαμαρτυρίας.
  Φοβάμαι ότι θα περιμένουμε πολύ καιρό, αιμοραγώντας στο μεταξύ!

 19. tsilivithras avatar
  tsilivithras 22/11/2010 12:51:21

  Ο μόνος τρόπος για να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και να δραστηριοποιηθεί ο κόσμος είναι ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ...!!!

  Πάρτε το χαμπάρι ΟΛΟΙ ότι ο κόσμος ΒΑΡΕΘΗΚΕ και ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕ με την κλοπή του δημοσίου, το ληστρικό κράτος και τους απατεώνες πολιτικούς.
  Δεν έχει αποφασίσει ο κόσμος ακόμα να αντιδράσει γιατί προφανώς δεν έχει αντιληφθεί ακόμα το μέγεθος της καταστροφής που έρχεται.
  Κάποιος πρέπει να τον ενημερώσει ΑΜΕΣΑ.
  Η ήπια πολιτική του κου Σαμαρά ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ.
  Η επικείμενη καταστροφή του τόπου είναι τεραστίων διαστάσεων.

  Είχα γράψει το Σεπτέμβριο που συζητούσαμε για την ΔΕΘ την ανάγκη να απευθύνει ο Σαμαράς ( ή ο οποιοσδήποτε πολιτικός με εθνικό φρόνημα) ένα “Δημοκρατικό Μανιφέστο της Ελλάδας 2010-λάθη, προδοσία και ο 21ος αιώνας στη χώρα που γέννησε το φως" σε εθνικό δίκτυο ή ακόμα καλύτερα σε ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ προκειμένου να μάθει ο κόσμος τι πήγε λάθος, που φταίξαμε ΕΜΕΙΣ και που έφταιξε το ΣΥΣΤΗΜΑ.
  Να ξετυλιχτεί το κουβάρι που μας έφερε εδώ που είμαστε σήμερα και να ακούσει ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ο Ελληνικός λαός την αλήθεια.

  Η τρόικα είναι μια συμμορία διεθνών τοκογλύφων.
  Όλα όσα βλέπετε στις ανακοινώσεις για μέτρα και σας φαίνονται "λογικά" είναι οι παθογένειες κάθε οικονομικής οντότητας που βλέπει και εκμεταλεύεται ο τοκογλύφος προκειμένου να την οδηγήσει στην αφαίμαξη και την τελική ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ.
  Το κόλπο είναι μαφιόζικο...δεν το βγαλαν πολιτικοί από το μυαλό τους.
  Έτσι κάνει η μαφία...εκμεταλεύεται τα προβλήματα μιας επιχείρησης προκειμένου να την δανείζει με επιτόκια που ποτέ δεν μπορούν να αποπληρωθούν ούτως ώστε να την χρεωκοπήσει και να της πάρει ότι πολύτιμο έχει απομείνει.

  ΟΛΑ τα ενδιάμεσα στάδια είναι ναχαμε-ναλεγαμε.
  ΟΛΑ.
  Δεν υπάρχει ίχνος ενδιαφέροντος για την κοινωνία που διαλύουν με τις μεθόδους τους.
  Το μόνο που υπάρχει είναι ΑΨΥΧΟΙ τοκογλύφοι που περιμένουν σαν τα όρνεα να κατασπαράξουν το θύμα που οι δικοί τους πράκτορες έφεραν στην κατάσταση που είναι.

  Δεν υπάρχει κοινωνία που να μην έχει προβλήματα.
  Τα μέλη της χρειάζονται υπεύθυνα να ακούσουν την αλήθεια και μετά να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

  Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι χώρες που ακολουθούν την Ελλάδα σε "μηχανισμούς στήριξης" είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για έναν πολιτικό με ΕΘΝΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ να πάρει θέση υπεύθυνα και να απευθύνει ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ με ειλικρίνεια στον λαό που κυβερνά και ένα ηχηρό "ΟΧΙ" στους διεθνείς τοκογλύφους.

  Αν δημιουργηθεί "φασαρία" ΑΜΕΣΑ ίσως καταφέρουμε να μπει ένα φρένο στον διασυρμό και την εκμετάλευση ολόκληρων κοινωνιών.
  Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια παρένθεση ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ μέσα στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι ίσως καταφέρουμε να αναδιπλωθούν οι τοκογλύφοι οι οποίοι το τελευταίο που θέλουν είναι να περνάει ο καιρός εκθέτοντάς τους ακόμα περισσότερο στα μάτια του κόσμου.
  Αν καταφέρουμε να χρησιμοποιήσουμε φράσεις κλειδιά και επικοινωνικό ταλέντο, με το πολιτισμικό υπόβαθρο που έχουμε σαν Έλληνες ίσως καταφέρουμε να βάλουμε το πρώτο φρένο στην "νεκρώσιμη ακολουθία" που ξεκίνησε και να αντιστρέψουμε τους όρους.

  Όλα ξεκινάνε με το ''Αγαπητοί κύριοι τάδε-τάδε, αυτό το μνημόνιο ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ..."

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ tsilivithras 22/11/2010 12:56:28

   Κι όμως, Τσιλιβήθρα. Μάλλιασε η γλώσσα τόσων και τόσων, επί τόσους μήνες, να αναδεικνύουν την λεηλασία του εθνικού μας πλούτου που "εγγυάται" η παρουσία του κατοχικού μνημονίου.

   Αλλά, βλέπεις, τα πρόβατα έτρεξαν να ψηφίσουν Σγουρό, Καμίνη και Μπουτάρη. Τι τα θες, τι τα γυρεύεις λοιπόν;

   • 11888 avatar
    11888 @ Αυριανιστής 22/11/2010 13:03:30

    Ποτε θα καταλαβεις οτι η ψηφος σημερα ειναι ενα ανεκδοτο.Περιμενε εσυ με την ψηφο να αλλαξει κατι.

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ Αυριανιστής 22/11/2010 13:10:34

    Αυριανιστή ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως "μέτρο" και οι μεν και οι δε.
    Οι πράσινοι είδαν μια νίκη που δεν την περίμεναν αλλά και δεν μπορούν να την εκμεταλευτούν γιατί αυτά που πρέπει να κάνουν είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΑ.
    Οι μπλε έφαγαν μια φάπα μεγάλη που το μόνο πράγμα που πρέπει να τους κάνει να πουν είναι "ουπς...μλκ κάναμε".

    Πιο απλό δεν γίνεται.
    Ακόμα και η δικαιολογία είναι εκεί έτοιμη να την εκμεταλευθεί ο Σαμαράς ΑΝ ΘΕΛΕΙ.
    Αλλά έχει κόστος πολιτικό ΚΑΙ προσωπικό.
    Δεν το γλυτώνει αυτός που θα θέλει να ηγηθεί μιας Νέας Ελλάδας επειδή ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΕΤΥΧΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.

    Reset χρειαζόμαστε.

    Τα "πρόβατα" όπως αρέσει σε πολλούς να αποκαλούν τους συμπολίτες μας θα συμμετείχαν ΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα εάν αυτό περιείχε ΕΥΘΕΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ περί του:

    - αν θεωρούν το πολιτικό σύστημα υπέυθυνο για την κατάσταση μας
    -αν θεωρούν τους πολιτικούς έντιμους
    -αν θεωρούν το μνημόνιο επωφελές για την ελληνική κοινωνία
    -αν θεωρούν ότι το ελληνικό κράτος λειτουργεί εις βάρος του πολίτη
    -αν θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθούν νόμοι περί ευθύνης υπουργών
    -αν θεωρεί ότι δημόσιο πρόσωπο που βρέθηκε να δωροδοκείται πρέπει ΑΜΕΣΑ να οδηγείται στην φυλακή και να δημεύεται η περιουσία του ΟΛΗ
    -αν θεωρεί ότι δεν έχει το δικαίωμα μια κυβέρνηση να υπογράφει διεθνείς συμβάσεις χωρίς την συναίνεση της κοινωνίας
    -αν θεωρεί ότι δεν έχει το δικαίωμα μια κυβέρνηση να χρεώνει γενεές επί γενεών πολιτών με δάνεια κρυφά
    -αν θεωρεί ότι το μισό και παραπάνω κόστος δανεισμού μας οφείλεται στις υπερτιμολογήσεις και τις μίζες των πολιτικών
    -...
    -...

    και άλλα πολλά ευθεία ερωτήματα στα οποία θα συμμετείχε ΟΛΟΣ ο ελληνικός λαός αν είχε την τόλμη και τα κάκαλα ένας πολιτικός ή ένα κόμμα ολόκληρο να ενημερώσει τον πολίτη υπεύθυνα και να κάνει δημοψήφισμα.

    Ποιος Καμίνης και ποιος Μπουτάρης και ποιος Κακλαμάνης;;

    Πλάκα με κάνετε;;;

    Ο κόσμος έδειξε την σιχασιά του απέναντι στο ψέμμα και τον πολιτικαντισμό.

    Όσο δεν το βλέπουμε καρφώνουμε τα καρφιά στο φέρετρό μας.

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ tsilivithras 22/11/2010 13:27:13

     Και ας πούμε ότι γινόταν το δημοψήφισμα με αυτούσια τα ερωτήματα που έθεσες. Και ας πούμε ότι σε όλα τα ερωτήματα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 80/20 σε βάρος των πολιτικών.

     ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΖΕ, ΑΦΟΥ ΣΤΙΣ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΞΑΝΑ Ο "ΣΥΣΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ" ΤΗΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ;

     • tsilivithras avatar
      tsilivithras @ Αυριανιστής 22/11/2010 14:26:21

      Αυριανιστή ας το δούμε πρώτα και μετά έλα να μου πεις πως ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ η πελατειακή σχέση όταν το 80% του ελληνικού λαού θα υποδεικνύει αυτό ακριβώς ως υπεύθυνο της κατάντιας μας.
      Εκεί δεν έχει ''πήραμε το μύνημα" και μλκς περί ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ερμηνειών.
      Εκεί το μύνημα είναι άμεσο.

      Το ότι ΔΕΝ το κάνουν αποδεικνύει ακριβώς αυτό που φοβούνται.

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ Αυριανιστής 22/11/2010 14:52:59

      Είναι πολύ απλό, Τσιλιβήθρα.

      Σε ένα δημοψήφισμα με απλές διαπιστώσεις, χωρίς διακυβεύματα δηλαδή, είναι πολύ εύκολο η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος να λάβει όχι μόνο 80, αλλά και 90%. Ακόμα και σταλινικά ποσοστά μπορεί να λάβει.

      Όταν όμως έρχεται η ώρα της επιλογής ΜΕ διακυβεύματα (κυβέρνηση/δημοτική αρχή, άρα πελατειακές εξυπηρετήσεις), τότε θα βλέπουμε συμπεριφορές αγέλης. Μη σου φαίνονται λοιπόν άσχετοι οι Καμίνης και Μπουτάρης.

     • tsilivithras avatar
      tsilivithras @ Αυριανιστής 22/11/2010 14:58:40

      Αυριανιστή δεν καταλαβαίνω τι λες...

      Ειλικρινά δλδ...νομίζω ότι λες ότι ναναι.

      Δημοψήφισμα είναι ένα βασικό συστατικό της δημοκρατίας...απλά πράγματα.
      Το κάνεις και βλέπεις τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ απόψεις του κοσμάκη.
      Είσια υποχρεωμένος αν το κάνεις.Δεν είναι δικαίωμά σου είναι υποχρέωση.
      Όσο το αρνείσαι στερείς το δικαίωμα στον πολίτη να εκφράσει την πολιτική του άποψη ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ MULTIPLE CHOISE α) πράσινο β) κόκκινος γ) μπλε που είναι φυσικά και η ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΑΓΙΔΑ του πληθυσμού.

      Αν είμασταν διοικητικό συμβούλιο σε ΑΕ θα τους είχαμε απολύσει ΟΟΟΟΟΛΟΥΣ με τις κλωτσιές εδώ και πολλά χρόνια.

      Τι ακριβώς υποστηρίζεις δεν καταλαβαίνω.
      Θα πρεπε να σε "βάψω" κομματικά για να καταλάβω τι λες.
      Θεωρώ αδιανόητο ελεύθερος ακομμάτιστος πολίτης να έχει επιχείρημα (!!!) κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος.

      Αδιανόητο...

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ Αυριανιστής 22/11/2010 15:03:58

      Τσιλιβήθρα, με παρεξηγείς.

      Δεν είμαι εναντίον των δημοψηφισμάτων. Κάθε άλλο. Είμαι όμως εναντίον των δημοψηφισμάτων χωρίς σκοπό και χωρίς πρακτικό αντίκρυσμα.

      Τι να το κάνω ένα δημοψήφισμα που, στο επίπεδο των διαπιστώσεων, θα μου βγάλει το πολιτικό σύστημα αναξιόπιστο, όταν η κάλπη των εθνικών εκλογών -ακόμα και την ίδια μέρα με το δημοψήφισμα να στηθεί- θα μου βγάλει σύνθεση της βουλής... μια από τα ίδια;

      Κατάλαβες τώρα πού κολλάει η προβατοειδής ψήφος σε Καμίνη και Μπουτάρη;

     • tsilivithras avatar
      tsilivithras @ Αυριανιστής 22/11/2010 15:15:40

      Αυριανιστή συγνώμη αλλά ένα δημοψήφισμα με ευθεία ερωτήματα σαν αυτά που περιγράφω ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ περιθώρια παρερμήνευσης...δεν είναι "Καμίνης-Μπουτάρης"που εμπεριέχουν μεγάλο ποσοστό διασποράς "ψηφου" ελέω διαφορετικής αντίληψης...είναι ΕΝΑ πράγμα και μόνο.

      Ως τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο να προβοκαριστεί από τα media και οφθαλμοφανές αρκετά ώστε να μην επαναπαύσει τους πολίτες.

      Τι εννοείς διακύβευμα;;;
      Να πούμε δλδ "χμμμ ας κάνουμε ένα δημοψήφισμα και ότι αποτέλεσμα βγει θα μας επηρεάσει στο μπλα μπλα μπλα..."...;;;;

      Ρε φίλε take a look around you...!!!

      Πεθαίνουμε δεν το καταλαβαίνεις;;;;
      Τελειώνουμε οικονομικά και κοινωνικά δεν το βλέπεις;;;
      Οι μεμέτηδες βγήκαν να κάνουν την προσευχή τους σε Ελληνικά χώματα χωρίς να περάσουν 24 ώρες από τις εκλογές...
      Η τρόικα σου λέει ότι αδιαφορεί για το σύνταγμα σου και σε απειλεί με οικονομικό θάνατο αν δεν πάρεις νέα μέτρα.
      Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κανονίζουν πορείες-μνημόσυνα ( μετά θάνατον δλδ).
      Η ιστορία καταργείται από τα σχολεία μας και τα θρησκευτικά όπου ναναι.
      Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας αντί να καταγγείλει επίσημα το μνημόνιο ως προσπάθεια υφαρπαγής της χώρας μας ΡΙΧΝΕΙ ΜΟΜΦΗ στους πολίτες που δεν πήγαν να ψηφίσουν...!!!


      Σε λίγο θα ακούσουμε να μας μιλάνε από την τιλεόραση στα γερμανικά!!!!

      ΠΟΙΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ;;;;;;;

      ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΚΑΝΕΙΣ;;;;;

      Τι παραπάνω δλδ να γίνει που να χρήζει ΑΜΕΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ;;;;;

    • Θραξ Αναρμόδιος avatar
     Θραξ Αναρμόδιος @ tsilivithras 22/11/2010 14:26:36

     @tsilivithras

     Παλλήκαρέ μου!

     Γράψτα. Και ξανα-γράψτα.

     Γράφτε τα για να τα βρει ο λαός. Θα τα βρει ο λαός, όταν θα ψάξει μετά από χρόνια, να δει ποιοι του λέγαν τι. Θα τα βρει...

     Σπορά στο διαδίκτυο με τον σπόρο της αλήθειας.

     Θα φυτρώσουν τα λουλούδια. Κι αυτοί που θα ψάξουν μετά από χρόνια, και θάναι πολλοί, θα ανακαλύψουν μέσα στα χαλάσματα, ότι κάποιοι πατριώτες, ανεξάρτητα από το προσωπικό τους δράμα ο καθένας, είχαν το κουράγιο να μιλάνε την αλήθεια, χωρίς καμμία ιδιοτέλεια.

     Οταν ακόμη οι φανατικοί και οι εγκλωβισμένοι τους λοιδωρούσαν. Τους στόχευαν με ύβρεις και ειρωνείες και "γνώσεις".

     Γράψτε τα λοιπόν.

     Την αλήθεια για την σκλαβιά της πατρίδας.
     Για την κατοχή και την παράδοσή της.
     Για τα παιδιά της που εξαγοράστηκαν από τον εχθρό κι έγιναν συνέταιροι του στο ξεζούμισμα του λαού μας.
     Για την ήπια αντίδραση εκείνων που έπρεπε να σκάψουν ταμπούρια και ορύγματα και να μας καλέσουν "στα όπλα".

     Δεν θα καταλάβουν όλοι. Ο εχθρός, εδώ και χρόνια, έχει αλώσει μυαλά και ψυχές και συνειδήσεις. Εχει φυλακίσει σκέψεις. Εχει φουντώσει οργές κατά των "αντιπάλων" σπέρνοντας την μόνιμη διχόνοια.

     Δεν θα καταλάβουν όλοι με την πρώτη. Οσο όμως περισσότεροι καταλαβαίνουν και αφυπνίζονται και φεύγουν από τις κομματικές, τις οπαδικές και τις παραταξιακές στάνες, τόσο περισσότερο θα χαράζει ένα φως. Το φως της ελπίδας ότι στο τέλος θα κάνουμε πατρίδα.

     Δικιά μας πατρίδα.
     Με ελευθερία ελληνική.
     Με δημοκρατία ελληνική.

     Θραξ Αναρμόδιος

 20. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 22/11/2010 13:02:13

  Επώνυμε, αυτό που προτείνεις ειναι ρηξικέλευθο. Θεωρητικά είμαι υπέρ αυτής της άμεσης εξόδου από το μνημόνιο. Θεωρητικά όμως... Τις συνέπειες μπορούμε να τις προεξοφλήσουμε; Και αν κάτι πάει στραβά, και να δεν μας κάτσει;
  Σκέψου τα "τάγματα εφόδου" που στην παραμικρή αναποδιά - π.χ. καθυστέρηση καταβολής μισθών Δημοσίων Υπαλλήλων για 10 ημέρες - θα ξεχυθούν στους δρόμους. Τώρα μαζί και με τον πολυάριθμο βαρβαρικό στρατό κατοχής, τους ισλαμολάθρο. Και από πάνω, τους Σαβοναρόλα του νεοφιλελευθερισμού (με επίσημη πλέον εκπροσώπηση στο πρόσωπο της Δυ.Ση [ς], του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς να κρώζουν από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, καθημερινά, ασταμάτητα...
  Νομίζεις ότι ένα τέτοιο ρίσκο θα το πάρει οποιαδήποτε κυβέρνηση, έστω άρτι εκλεχθείσα;
  Πολλές οι απορίες, λίγες οι απαντήσεις. Ολα αβέβαια...

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΒΙΣ 22/11/2010 13:10:40

   Για να προετοιμαστεί το έδαφος για κάτι τέτοιο, θέλει προεργασία, θέλει κατ'αρχήν αφύπνιση, ώστε να θορυβηθούν και οι επί πληρωμή Σαβοναρόλα και Μεγάλοι Μνημονιακοί Ιεροεξεταστές που κρώζουν από τα ΜΜΕ και τα καθεστωτικά τάγματα εφόδου, δηλαδή οι "αντιεξουσιαστές" (οι ισλαμολάθρο θα καθήσουν φρόνιμα αν οι προστάτες τους λουφάξουν).
   Για αυτό πρότεινα από εδώ μία μεγάλη α-κομματική και α-συνδικαλιστική συγκέντρωση ενάντια στην απάτη που μας κυβερνά και την παρακμή, χωρίς κανένα πανώ οργάνωσης ή κόμματος. Μία συγκέντρωση που θα οργανωθεί από τα ανεξάρτητα ιστολόγια. Να κατεβούν στον δρόμο όλοι οι πατριώτες διαφωνούντες με το μνημόνιο, με ελληνικές σημαίες (που θα ξορκίζουν και κάτι διεθνιστές αριστεριστές...). Δεν γίνεται διαφορετικά. Αν ο Σαμαράς απευθύνει έκκληση αυτή τη στιγμή, αυτή θα θεωρηθεί ότι αφορά μόνο στους πεπεισμένους ψηφοφόρους της ΝΔ. Ποιος μη βαμμένος νεοδημοκράτης θα κατέβει στο δρόμο να πάει σε συγκέντρωση όπου θα κυριαρχούν οι σημαίες και τα εμβλήματα της ΝΔ; Κανείς ή σχεδόν κανείς.
   Την πρόταση την επαναφέρω.

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ ΒΙΣ 22/11/2010 13:20:25

    ΒΙΣ

    ΜΟΝΟ η φωνή της αλήθειας μπορεί να βγάλει όλο τον μη βαμένο κόσμο στον δρόμο.
    ΜΟΝΟ η αλήθεια μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον πολιτικό λόγο αρκετά ώστε να κινηθεί το γρανάζι αντίθετα και να φρενάρει η κατρακύλα.

    Τα έκαναν τόσο σκατά στον τόπο αυτό που δεν έχουν απολύτως ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα να επιρρίπτουν ευθύνες στον κοσμάκη.
    Είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΥΠΕΘΥΝΟΙ για όλα όσα συμβούν στον τόπο μας.

    Είναι ανάγκη εθνικής σημασίας να επωμιστεί ο έλληνας πολιτικός το κόστος αποκατάστασης της αλήθειας και της οικονομικής ανεξαρτησίας του τόπου.

    Δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνο αν μας λυπηθεί ο Θεό και γίνει κανένα θαύμα.

    • Θραξ Αναρμόδιος avatar
     Θραξ Αναρμόδιος @ tsilivithras 22/11/2010 14:29:59

     @tsilivithras

     Τίποτε δεν θα "επωμιστεί" ο έλληνας πολιτικός.

     Ο "έλληνας πολιτικός" ανήκει στο είδος εκείνο του ανθρώπου που έχει κάνει μεταπτυχιακό στην ανευθυνότητα.

     Εμείς, ο λαός, θα τους τα "επωμίσουμε".

     Αργά ή γρήγορα.

     Θραξ Αναρμόδιος

     • tsilivithras avatar
      tsilivithras @ Θραξ Αναρμόδιος 22/11/2010 14:45:02

      Θράκς συμφωνώ και επαναδιατυπώνω ορθότερα:

      είναι ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΑΝΑΓΚΗ να επωμιστεί ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ένας πολιτικός με ΕΘΝΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ το κόστος της αποκάλυψης της αλήθειας στον ελληνικό λαό ώστε αν είμαστε λίγο τυχεροί να ΦΡΕΝΑΡΟΥΜΕ την κατρακύλα αρκετά ώστε να διασωθεί η κατάσταση όσο δυνατόν "αναίμακτα".

      Αν ΔΕΝ γίνει αυτό τότε θα συνεχίσει να πιέζεται ο Ελληνικός λαός προς τον οικονομικό και κοινωνικό "θάνατο" και όταν αποφασίσει εξ ανάγκης να αντιδράσει δεν θα ξεχωρίζει μπροστά του ούτε δίκαιους ούτε άδικους.

      Κατ'εμέ αξίζουν ΟΛΟΙ ισόβια φυλάκιση, δήμευση περιουσίας και ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ με τα ονόματά τους σε μνημείο αιώνιο...και όσο περνάει ο καιρός θα ζητάω να "πληρώσουν" ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ...

      Ναι...τα φλωρόπαιδα που δεν έβγαλαν ποτέ ένα μεροκάματο στη ζωή τους αλλά όλα τους έχουν καταθέσεις και ομόλογα στο όνομά τους.
      Τα φλωρόπαιδα που όταν ο λαουτζίκος τρέχει για το μεροκάματο αυτά έχουν το θράσσος να τους δαχτυλοδείχνουν ως τεμπέληδες, νωθρούς και "απέχοντες".
      Τα φλωρόπαιδα που ανεβάζουν φωτογραφίες στα φεησμπουκ με τε ξεκωλιάσματά τους σε γάμους πάνω εθνικά μνημεία.

      Κανένας από όλους αυτούς δεν έχει το δικαίωμα να πιάνει στο στόμα του τον ελληνικό λαό που ΤΟΥΣ ΤΑΙΖΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΛΩΡΟΠΑΙΔΑ ΤΟΥΣ...!!!

      Κανένα δικαίωμα δεν έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αποτείνει μομφή στους "απέχοντες" όταν δεν έχει το σθένος να αντιταχθεί στην τοκογλυφική και εγχώρια λαίλαπα που ήρθε να κατασπαράξει τον τόπο μας.


      Εθελούσια λοιπόν να επωμιστεί ένας πολιτικός το κόστος της αλήθειας.

      Γιατί αν αφήσουν το ψέμμα να μας σκεπάσει ολοσχερώς θα χρησιμοποιήσουμε τα "κουφάρια" τους για να επιπλεύσουμε όσο μπορούμε.

     • Minnie avatar
      Minnie @ Θραξ Αναρμόδιος 22/11/2010 14:54:05

      @tsilivithras

      Θα ηθελα να εχω μια απ'ευθειας επικοινωνια μαζι σου.
      Αν συμφωνεις, ζητα το e-mail μου απο τον Φακτορα.

      Cheers

 21. Γ Καισαριος avatar
  Γ Καισαριος 22/11/2010 13:02:38

  Δεν υπαρχει περίπτωση να ήταν τα πράγματα διαφορετικά άσχετα ποια κυβέρνηση θα ήταν στην εκούσια.

  Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για το μνημόνιο

  http://www.market-talk.net/index.php/id/9581

 22. Έρεβος avatar
  Έρεβος 22/11/2010 13:05:00

  Αυτό που λες Επώνυμε είναι δήλωση χρεωκοπίας και κατ'επέκταση επιστροφή στη δραχμή. Όλοι οι σοβαροί αναλυτές και οικονομολόγοι αυτό λένε εδώ και μήνες. Το ζήτημα είναι ότι τα εδώ συμφέροντα έχουν σαν πρώτη προτεραιότητα την εξασφάλιση των κεφαλαίων των ξένων τραπεζών και καποιων ελλήνων ιδιωτων και όχι το συμφέρον της χώρας. Το άσχημο είναι ότι όσο περναέι ο καιρός τόσο και ξεφορτώνονται οι ξένοι το χρέος μας και τόσο πιο πολύ μειώνεται το όποιο διαπραγματευτικό μας ατού. Αλλα και αυτό βέβαια δεν φαίνεται να ενοχλεί τους κυβερνώντες.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Έρεβος 22/11/2010 13:30:49

   Αυτό ακριβώς προσπαθούν πια, βλέποντας ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο για το οποίο να προσπαθήσουν. Προσπαθούν να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία, ώστε να αποδυναμώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα όποια διαπραγματευτικά χαρτιά της χώρας. Και να την εγκαταλείψουν, όταν επιστεί ο χρόνος, βορά στις ύαινες του νεοφιλελευθερισμού και στις ορδές των λάθρο εποίκων.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Έρεβος 22/11/2010 14:47:10

   Αυτό είναι αυτό που καταλαβαίνεις εσύ. Εγώ λέω κάτι τελείως διαφορετικό και αν δεν το καταλαβαίνεις δεν είναι δικό μου πρόβλημα.

   • Έρεβος avatar
    Έρεβος @ Επώνυμος 22/11/2010 15:54:30

    Αυτό που λες εσύ είναι να τους εκβιάσεις με τα περίπου 2,5 τρις δολλάρια που είχαν επενδύσει οι "εταίροι" μας σε ελληνικά ομόλογα. Εν ολίγοις ή μας δανείζετε ή χρεωκοπούμε και χάνετε τα λεφτά σας.

    Εαν είναι να ξέρουν ότι θα χάσουν τα λεφτά τους ούτως ή άλλως δεν θα σε δανείσουν. Εαν τους πείσεις με κάποιον μαγικό τρόπο ότι θα πάρουν μέρος των χρημάτων τους σε λογικό χρονικό διάστημα μπορεί και να σε δανείσουν.

    Χρεωκοπία δεν σημαίνει μόνον αδυναμία πληρωμών αλλά και αναδιάρθρωση χρέους. Χωρίς κάποια αναδιάρθρωση χρέους δεν πρόκειται ποτέ κανένας να σου δανείσει δεκάρα Επώνυμε γιατί απλούστατα οι ξένοι μας έχουν για άεργους χαβαλάδες με βιομηχανία στην εποχή του χαλκού και με τη διαφθορά να χτυπάει κόκκινο και δυστυχώς δεν έχουν και άδικο.

    Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να εισπράτει το μισθό του κάθε μέση και τέλος του μήνα. Και αυτό το ξέρουν οι ξένοι δεν είναι βλάκες Επώνυμε.

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ Έρεβος 22/11/2010 16:01:35

     Βασικά, η δική μου πρόταση είναι να πούμε στους ξένους ότι θα πάρουν ΟΛΑ τα λεφτά τους. Αρκεί να μας δώσουν τη δυνατότητα να ξαναγίνουμε ένα φυσιολογικό κράτος, όπως ήμασταν πριν τις 4 Οκτωβρίου 2009. Με τα καλά μας και με τα στραβά μας.

     Φυσικά και υπάρχει και η νοοτροπία που λες ("να έρθει το τέλος του μήνα να πάρω το μισθό μου"), όμως σκοπός είναι να την αλλάξουμε και ΜΠΟΡΟΥΜΕ να την αλλάξουμε. Δεν ήταν πάντοτε αυτή η νοοτροπία μας και σίγουρα δεν ήταν αυτή πριν το 1981.

     Εν πάση περιπτώσει, δεν δέχομαι ότι δεν μπορούμε να ξαναγίνουμε φυσιολογική χώρα.

    • Έρεβος avatar
     Έρεβος @ Έρεβος 22/11/2010 16:15:23

     Τα σενάρια είναι πολλά και κανείς δεν μπορεί να σου πει ότι δεν γίνονται αυτά που λες. Προσωπική μου άποψη είναι όμως ότι η πρότασή σου ενέχει πολύ ρίσκο για την Ελλάδα γιατί ενέχει πολύ ρίσκο και για τους δανειστές μας.

     Δυστυχώς, χάριν των διαδοχικών ανοησιών της κυβέρνησης, πιστεύω ότι είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα. Το μόνο που μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε είναι να φέρουμε μια σοβαρή κυβέρνηση στην εξουσία που στόχοι της θα είναι πέντε:

     Πρώτον, να κάνει όσα λες προς την κατέυθυνση της αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης του ηθικού του κόσμου και κατέπέκτασιν της οικονομίας.

     Δεύτερον, να αρχίσει την εκκαθάριση της διαφθοράς του οικονομικού και πολιτικού κόσμου της ελλάδας.

     Τρίτον, να σταματήσει το αίσχος της στυγνής κομματοκρατίας που ταλανίζει την χώρα δεκαετιές τώρα, κάνωντας την Ελλάδα χώρα των αξίων και όχι των κομματόσκυλων.

     Τέταρτον, να πείσει τους δανειστές μας με βάση τα προηγούμενα τρία ότι σοβαρευτήκαμε και πάνω σε αυτό να προβεί σε μια συμφέρουσα για τα ελληνικά συμφέροντα αναδιάρθρωση του χρέους μας. Και

     Πέμπτον, να διασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας από λαθρομετανάστες, μουσουλμανικά κυκλώματα και τον τουρκικό επεκτατισμό που είναι σε τελική ανάλυση και οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε μεσο-μακροπρόθεσμα.

     • δρόμος avatar
      δρόμος @ Έρεβος 22/11/2010 22:19:31

      νηφάλιος και μεστός ο λόγος σου, Έρεβος. Πόσο θα θέλαμε όλοι, σίγουρα, να γίνουν όλα όπως το περιγράφεις... Πες μου όμως, πραγματικά ελπίζεις ότι θα μπορούσαν όλα αυτά να συμβούν στην Ελλάδα του σήμερα έτσι αδιατάρακτα, χωρίς τη λυσσασμένη αντίδραση των κάθε είδους συμφερόντων που μας κατατρέχουν?

 23. ΕΛΛΗΝ avatar
  ΕΛΛΗΝ 22/11/2010 13:42:33

  @ Επώνυμος
  Για ακόμη μία φορά επαναβεβαιώνεις την άποψη που έχω για τα άρθρα σου .

  Είναι ΑΠΟΛΥΤΑ σωστά !!!

  Βασική προυπόθεση για να γίνουν όλα τα παραπάνω είναι οτι ο εκάστοτε ηγέτης θα πρέπει να το θέλει.

  Πράγμα το οποίο στην προκείμενη περίπτωση δεν ισχύει.

  Επίσης ακρογωνιαίος λίθος όλων αυτών που γράφεις είναι :
  Oτι πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα που θέτεις στο τέλος ΄΄πως θα απαλαγούμε απο.........

 24. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 22/11/2010 13:51:53

  Αυτό προϋποθέτει πολτικό που να πει την αλήθεια, και πολίτες που να μοην βαυκαλίζονται με ψέματα...

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ archaeopteryx 22/11/2010 17:27:20

   @ Αρχαίε (και άλλους τινάς)

   Και ποσοι θα τόν πιστέψουν ότι τώρα λέει αλήθεια;;

   Ποιό εύκολο είναι να αλλάξουμε πλευρό,για να δούμε και κάνα όνειρο...

   Καί επειδή πολλά τά ευχολόγια-σχόλια,και οι επιθυμίες-πολιτικές δράσεις,να προσθέσω και εγω μία:

   Η μόνη περίπτωση ,να έχεις ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ να σωθείς είναι μια διακαναλική όπου στο πάνελ θα κάθονται όλοι οι πολιτικοί αρχηγοι και μπροστα ό Παπούλιας να σου ανακοινώνει :
   " Κυριοι ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ. Αλλά, αποφασίσαμε από κοινού όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί,ότι για την σωτηρία τής πατρίδας ...κλπ..κλπ ....."

   Τό βλέπετε εφικτό να γίνει,λόγω της δραματικής κατάστασης της χώρας;
   Τί λές ρε μεγάλε ,ούτε μία στό εκατομύριο.....
   Ετσι ε! Ε καλά τότε, δέχομαι οποιαδήποτε απο τίς δικές σας με πιθανότητα μία πρός εκατό χιλιάδες.....
   Τί λέτε.....βάζει κανείς στοίχημα;;;;

 25. ΔΙΟΜΗΔΗΣ avatar
  ΔΙΟΜΗΔΗΣ 22/11/2010 13:53:33

  Εξαιρετικό άρθρο. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα είνα αισιοδοξία και η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να την προσφέρει. Ο χρόνος όμως που έχουμε στη διάθεση μας είναι λίγος, μετά την πτώση της Ιρλανδίας http://taxalia.blogspot.com/2010/11/blog-post_2107.html

 26. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 22/11/2010 14:04:19

  Εχει οριστεί τι σημαίνει χρεοκωπία;
  Αν σημαίνει μη πληρωμή των υποχρεώσεων έναντι των δανειστών, πρόβλημα μεν, λύνεται δε.
  Αν σημαίνει αδυναμία του κράτους να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις κι εγχώριες υποχρεώσεις, κι εδω υπάρχει προφανώς λύση.
  Τα έσοδα του κράτους τι ποσοστό των εγχώριων υποχρεώσεων καλύπτουν;
  Η διαφορά καλύπτεται κατά τη γνώμη μου όσο ψηλή κι αν είναι.
  Οπως είπε ο αρθρογράφος, τα μέτρα του μνημονίου δεν είναι στο σύνολό τους άσχημα. Οι περικοπές γίνονται ούτως ή άλλως. Ας τις εκμεταλλευτούμε για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός.
  Οταν έρθει η ώρα θα γίνουμε συνεπείς και προς τους ξένους...
  Αλλά θα είμαστε κύριοι της χώρας μας.

  Τα γουσουφάκια κι οι φοβολάτρες να μη σχολιάσουν!

  • O Mimikos o Giatros avatar
   O Mimikos o Giatros @ σιδεράκιας 22/11/2010 14:26:48

   Δεν μπορεί νάναι σκληρές οι διαπραγματεύσεις, όταν το ένα μέρος (Τρόϊκα), χωρίς επιπτώσεις, μπορεί να πάρει το καπελάκι του και να φύγει ανά πάσα στιγμή, ενώ η επιβίωση του άλλου μέρους, εξαρτάται από την συμφωνία και μόνο! Οι πολιτικοί μας ευθύνονται για την δεινή θέση μας! Οι δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις είναι για τα μάτια του κόσμου! Τελικά θα κάνουμε ότι μας πούν!
   ΔΕν μπορεί να επαναληφθεί η ηλιθιότητα του Χατζηδάκη με την Ολυμπιακή! Και τεράστιες αποζημιώσεις τους πληρώσαμε και κανείς δεν απολύθηκε! Απλά, εξακολουθούν να πληρώνονται από τον Δημόσιο κορβανά, αλλά από άλλον κωδικό, χωρίς μάλιστα να προσφέρουν και τίποτε! Το πιασες πουλί μου ?

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ O Mimikos o Giatros 23/11/2010 01:25:03

    giατρε καλα τα λετε - αλλα να μην ξεχναμε ο'τι δεμενους χειροποδαρα στην τροικα δε μας παρεδωσαν 'οι πολιτικοι μας' γενικα.. αλλα συγκεκριμενοι πολιτικοι με ονοματεπωμυμο μεσα σε διαστημα 7μηνων - βεβαιως ευθυνες διατηρουν στο ακεραιο και οσοι τους στηριξαν.
    Για τον Σαμαρα - ισως επελεξε την τακτικη του της 'χαλαρης' αντιπολιτευσης στον ΓΑΠ για να μην επιδιωξη αλλαγη κυβ/νσης μιας και τα περιθωρια ελιγμων ειναι περιορισμενα (βλ. 'χειροποδαρα' )
    Κατι γιατο οποιο δε θα δικαιωθει (εκτιμηση μου..), γιατι παρεβλεψε ο'τι περα απο οποιονδηποτε ελιγμο αυτο που προειχε ηταν να αποκτησει η χωρα αξιοπιστη διακυβερνηση (εκτος παλι και αν δεν ειχε περιθωριο παρα να υποκυψει σε βετο της τροικας για μη αλλαγη κυβ/νσης). Οι απεξω δεν θα το μαθουμε ποτε τι ακριβως συνεβει.

 27. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 22/11/2010 14:13:35

  Eπωνυμε, χθες στην αναρτηση Τι μπορει να περιμενει πια η Ιρλανδια, ειχαμε ενα πολυ μικρο διαλογο πανω ακριβως στο θεμα του σημερινου σου αρθρου.Στην αναγκη δηλαδη εθνικης συστρατευσης και αποτιναξης της εθνικης μας καταθλιψης σαν το μοναδικο μεσο ανακαμψης της χωρας.Σχολιασα χθες οτι η Ν.Δ καλο θα ηταν να απαγκιστρωθει απο τον αντιμνημονιακο της λογο γιατι τη στιγμη που ολο και περισσοτερες χωρες θα χρησιμοποιησουν το μνημονιο, αδυνατιζει το επιχειρημα της οτι μοναδικος υπευθυνος για την εφαρμογη του στην Ελλαδα ειναι ο Παπανδρεου.Η Ν.Δ και ο Αντωνης Σαμαρας θα πρεπει να να καταδειξουν οτι το Πασοκ ηταν για αλλη μια φορα δημαγωγικο οταν κατηγορουσε την Ν.Δ οτι αυτη ειναι η υπευθυνη για το μνημονιο και οτι η πολιτικη της 5αετιας της μας εφερε σε αυτο.Και αφου αδειασει το Πασοκ για την ανευθυνη σταση του ακομα και στα σοβαροτερα των πραγματων να ερθει στα λεγομενα σου:Οτι δηλαδη βαζουμε ολοι πλατη για να ξαναβρει η Ελλαδα το χαμογελο της.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 22/11/2010 14:50:51

   Κι όμως, και στην Ιρλανδία ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ είναι κι εκεί οι πολιτικοί της, οι οποίοι υποτάχθηκαν αμέσως στις εντολές της Νέας Τάξης, και μάλιστα ΧΩΡΙΣ να υπάρχει ο κατεπείγων λόγος που υπήρχε στην περίπτωση της Ελλάδας (εξόφληση υποχρεώσεων σε μερικές ημέρες από την ένταξη στο Μνημόνιο).

   Δεν θα βάλουμε "προδοτόμετρο" στον ΓΑΠ και στους Ιρλανδούς, πάντως και οι δύο συνειδητά παρέδωσαν της χώρα τους στη Νέα Τάξη. Η διαφορά είναι ότι ο ΓΑΠ το προκάλεσε κυρίως μόνος του, ενώ οι Ιρλανδοί κυρίως αποδέχθηκαν αυτό που κατά βάση προκάλεσαν άλλοι. Να είσαι όμως σίγουρος ότι, αν δεν υπήρχε ο Μηχανισμός Στήριξης εξαρχής, που ο ΓΑΠ "έδωσε μάχη για να δημιουργηθεί", ούτε η Ιρλανδία θα έμπαινε ποτέ. Ο ΓΑΠ ως άνθρωπος της Νέας Τάξης έχει κάνει δουλειά πολύ ευρύτερης χρησιμότητας από την περίπτωση της Ελλάδας...

 28. John avatar
  John 22/11/2010 14:29:51

  Απίστευτο άρθρο! Λέιε "θα μας δανείσουν" . Γιατί είπε κανείς οτι δεν θα μας δανείσουν; Με τι επιτοκιο όμως 10, 15, 20%. Είμαστε σοβαρολι να γράφουμε τέτοια;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ John 22/11/2010 14:53:11

   Εσύ τι επιτόκιο βάζεις ότι θα μας δανείσουν;

   Πόσο είχαν πέσει τα επιτόκια μετά την κίνηση της Εθνικής; Τα μέτρησες;

   Πόσο θα πέσουν αν κάνει το ελληνικό Δημόσιο ΜΙΑ μόνον επιτυχημένη έξοδο στις αγορές;

   Πόσο είναι το επιτόκιο των (επιτυχημένων) εκδόσεων εντόκων γραμματίων, βραχυπρόθεσμου δηλαδή δανεισμού;

   Ξέρεις από πότε είχα πει εδώ μέσα να πάνε σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό αν δεν τους βγαίνει ο μακροπρόθεσμος; Ο ΟΔΔΗΧ το είχε πει από τον Απρίλιο. Εγώ πρέπει να το είχα πει από αρχές Φεβρουαρίου.

   Βγες και δανείσου μόνον με έντοκα γραμμάτια δημοσίου. Σε ρωτάω εγώ να μου πεις, τι επιτόκιο θα πληρώνεις με έντοκα γραμμάτια δημοσίου... Τι πληρώνει σήμερα δηλαδή το ελληνικό κράτος.

   • Ραβινος avatar
    Ραβινος @ Επώνυμος 22/11/2010 15:24:47

    Καιριο αρθρο.Πολυ καλη τοποθετηση .Το προβλημα ειναι και θα παραμεινει δικο μας μεχρι να το χωνεψουμε και να βρουμε μονοι μας λυση χωρις τον ΓΑΠ στο κεφαλι μας .Αποψη μου ειναι οτι η λυση θα δοθει μεσω των ιδιωτικων καταθεσεων {εντοκα γραμματια,ομολογο δημοσιου κλπ } με μια και μονη προυποθεση Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ-ΕΚΤ ετσι ωστε να εμπεδωθει η ελλειπουσα εμπιστοσυνη του καταθετη Ελληνα στο Ελληνικο Κρατος για το εαν θα του αποπληρωσει το δανειο {Εντοκο η Ομολογο } .Θα μου πειτε μα τοτε τι θα γινουν οι Τραπεζες με την αφαιμαξη που θα επελθει στις καταθεσεις ?Η απαντηση ειναι οτι τα εντοκα και τα ΟΕΔ αυτες τα χρησιμοποιουν ως εγγυησεις για την χρηματοδοτηση τους απο την ΕΚΤ με 1 % και ετσι δεν θα εχουν προβλημα .Ετσι και ο καταθετης θα εχει οφελος αντι του 1- 1,50 % επιτοκιου που εισπραττει τωρα και το Κρατος θα βρει κεφαλαια για τις αποπληρωμες των δανειων με χαμηλο επιτοκιο δανεισμου {3-3,5 % }.Αυτο κανει η Ιαπωνια με χρεος 250 % του ΑΕΠ αλλα με ανεξαντλητη πηγη χρηματοδοτησης τις ιδιωτικες κατα θεσεις με δεικτη εμπιστοσυνης αποπληρωμης ομως 100% Αλλη λυση δεν διαφαινεται στο οριζοντα.Ιδου η Ροδος ιδου και το πηδημα .Εχω εμπιστοσυνη στον Σαμαρα οτι εχει λυσεις αρκει να του δοθει η ευκαιρια να τις εφαρμοσει οχι μεσω του ερμαφροδιτου ΓΑΠ αλλα με την αξιοσυνη του .

    • παγωτατζής avatar
     παγωτατζής @ Ραβινος 22/11/2010 18:28:18

     Η Ιαπωνία μεγάλε τό κάνει με.... Γιεν!
     Τεράστια διαφορά, άν την καταλαβαίνεις....

 29. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 22/11/2010 14:30:08

  Ορισμένοι γράφουν για την Ιρλανδία χωρίς να ξέρουν τι συνέβη πραγματικά στην χώρα αυτή.

  Η πραγματικότητα είναι η ακόλουθη :

  Με την πρόσφατη παγκόσμια κρίση, ιδιωτικές τράπεζες στην Ιρλανδία άρχισαν να έχουν σοβαρά προβλήματα λόγω των «τοξικών ομολόγων». Τότε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ,με σκοπό να σώσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, έσπευσε δια της κρατικοποίησης να διασώσει αυτές τις τράπεζες όπως την υπό κατάρρευση Anglo Irish Bank (μεγάλη Ιρλανδική τράπεζα).
  Βέβαια αυτή η κρατικοποίηση των ιρλανδικών τραπεζών έγινε με τεράστια ποσά από τα χρήματα των Ιρλανδών φορολογούμενων, πράγμα που, πέραν των άλλων, εκτίναξε το έλλειμμα του κρατικού ιρλανδικού προϋπολογισμού σε αστρονομικά ύψη.
  Πιο συγκεκριμένα, η ιρλανδική κυβέρνηση εφάρμοσε χωρίς επιτυχία ένα (μη ρεαλιστικό) σχέδιο για την διάσωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, βάση του οποίου το ιρλανδικό κράτος θα αναλάμβανε ιδιωτικά χρέη που ήταν αδύνατον να εισπραχθούν, συνολικού ύψους 81 δις ευρώ.
  Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι το ΑΕΠ της Ιρλανδίας (το οποίο σημειωτέον μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς την τελευταία διετία, από τότε που έσκασε η φούσκα) ανέρχεται περίπου σε 165 δισεκατομμύρια ευρώ, διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση της Ιρλανδίας προσπάθησε να φορτώσει στα δημοσιονομικά της χώρας, ιδιωτικά τραπεζικά χρέη αξίας ίσης με το μισό ΑΕΠ της χώρας!!!!!!
  Ακόμη και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου αναγκάστηκαν να ομολογήσουν ότι «η μακροπρόθεσμη ανησυχία συνίσταται στο ότι η Ιρλανδία κοινωνικοποιεί μια μαζική μελλοντική ζημιά, η οποία αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο βάρος για τους μελλοντικούς φορολογουμένους».
  Η οικονομική αυτή επιλογή της ιρλανδικής κυβέρνησης να κρατικοποιήσει ιδιωτικές τράπεζες, κατάφερε τελικά να τινάξει στον αέρα τους δημοσιονομικούς στόχους της Ιρλανδίας.
  Υπολογίζεται ότι μόνο για το 2010 έπρεπε να δοθούν περίπου 32 δις ευρώ από τα χρήματα των Ιρλανδών φορολογουμένων για να διασωθούν οι Ιρλανδικές τράπεζες, τη στιγμή που το σύνολο των φορολογικών εσόδων της Ιρλανδίας ανήλθε το 2009 στα 30 δις ευρώ και διαρκώς μάλιστα μειώνεται λόγω της βαθιάς κρίσης.
  Δηλαδή ακόμα και όλα ανεξαιρέτως τα φορολογικά έσοδα να έδινε δηλαδή η ιρλανδική κυβέρνηση για τις ιδιωτικές τράπεζες (μην πληρώνοντας ούτε ένα ευρώ για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και για τη λειτουργία του κράτους στην παιδεία, την υγεία και την ασφάλεια κτλ), πάλι θα έπρεπε να δανειστεί η χώρα για να πληρώσει τα χρέη των ιδιωτικών τραπεζών!!!!!!!

  Τέλος, ο Ιμον Γκίλμορ, ηγέτης των Εργατικών της Ιρλανδίας, μάλιστα είχε κατηγορήσει για αυτή την επιλογή, μέσα στη Βουλή τον πρωθυπουργό Μπράιαν Κάουεν για «οικονομική προδοσία».

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=10975002

  (το συγκεκριμένο άρθρο του κυρίου Δελαστίκ που έχω ως παραπομπή, έχει ημερομηνία 7/4/2010, πολύ πριν δηλαδή η Ε.Ε απαιτήσει σκληρά μέτρα από την Ιρλανδία).

  Η Ιρλανδία μάλιστα αρχές Οκτωβρίου αποκάλυψε ότι θα χρειαστεί περίπου 50 δις ευρώ για να διασώσει τελικά τις ιδιωτικές τράπεζες που είχαν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.
  Η υπό κατάρρευση Anglo Irish Bank εμφάνισε πάνω από 8 δις ευρώ ζημιές στο πρώτο εξάμηνο του 2010, με αποτέλεσμα η ιρλανδική κυβέρνηση να σπεύσει να της χορηγήσει 8 δις ευρώ, ανεβάζοντας έτσι στα 22 δις ευρώ το συνολικό ποσό που έχει πάρει από το κράτος αυτή η τράπεζα από το 2009 και μετά.
  Οι αναλυτές μάλιστα υπολογίζουν ότι μόνο αυτή η τράπεζα θα πάρει συνολικά από την ιρλανδική κυβέρνηση γύρω στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 22% του ΑΕΠ της Ιρλανδίας!!!!!

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=27694948

  Παράλληλα η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ως τώρα εγγυηθεί στον εγχώριο χρηματοοικονομικό της κλάδο περισσότερα από 400 δις ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από το ΑΕΠ της χώρας.

  Οπότε το πρόβλημα της Ιρλανδίας δεν είναι ένα απλό πρόβλημα δημοσιονομικής πειθαρχίας.
  Είναι ένα πρόβλημα που πηγάζει κυρίως από την αλόγιστη κρατικιστική τραπεζική πολιτική.
  Οι «δημόσιοι τραπεζικοί πυλώνες» είναι που γκρέμισαν, καταρράκωσαν την Ιρλανδική οικονομία, όχι η Ε.Ε.

  Από όλα τα παραπάνω βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η υπέρογκη νέα υπερχρέωση του ιρλανδικού κράτους έγινε εξαιτίας των ιδιωτικών τραπεζών.
  Επειδή κάποιοι επέλεξαν να πληρώσουν οι Ιρλανδοί φορολογούμενοι για τις υπερχρεωμένες ιρλανδικές τράπεζες.
  Επειδή κάποιοι δηλαδή μετέθεσαν στους εύθραυστους ώμους (από την σκληρή λιτότητα) των Ιρλανδών φορολογούμενων τα κολοσσιαία ιδιωτικά τραπεζικά χρέη.
  Με αυτό τον τρόπο βέβαια αυτοί υποθήκευσαν το μέλλον και τις ελπίδες του ιρλανδικού λαού.

  Αυτή είναι η αλήθεια.

  Και τώρα εδώ στην Ελλάδα κάποιοι χωρίς να γνωρίζουν τι συνέβη στην Ιρλανδία, βλέπουν μόνο τα αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης.
  Δηλαδή την άμεση και σοβαρή εμπλοκή της Ε.Ε στο ιρλανδικό ζήτημα.

  Δεν ασχολούνται καθόλου με τα αίτια που οδήγησαν την Ιρλανδία σε αυτή την μεγάλη κρίση.
  Για αυτούς πάλι φταίει μόνο η κακιά «Ε.Ε», το κακό «ΔΝΤ»…….

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ μια αλεπού στο παζάρι 22/11/2010 16:38:40

   Μια στιγμή, το ερώτημα είναι ποια είναι η ΣΥΝΑΦΕΙΑ αυτού που συνέβη στην Ιρλανδία με την υπαγωγή της στο ΔΝΤ. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας. Δεν λέει κανείς ότι δεν υπήρχε ΚΑΠΟΙΟ πρόβλημα, αυτό που λέμε ότι το πρόβλημα αυτό, από μόνο του, δεν οδηγούσε σε υπαγωγή σε Μνημόνια. Ειδικά στην περίπτωση της Ιρλανδίας, αυτό είναι πολύ προφανές ότι δεν ισχύει (ότι δηλαδή δεν υπάρχει συνάφεια μεταξύ του προβλήματος που είχε και της υπαγωγής της σε Μνημόνιο).

   Είναι γεγονός ότι οι Ιρλανδοί έπρεπε να αφήσουν τις τράπεζές τους να πτωχεύσουν. Το σοκ θα ήταν μεγάλο, όμως ο μη χρηματικός πλούτος της χώρας θα παρέμενε ανέπαφος και ένα κράτος, όπως το Ιρλανδικό, που δεν είχε χρέος, θα μπορούσε να φτιάξει ξανά από την αρχή το τραπεζικό σύστημα, μια που δεν θα είχε κλονιστεί η πίστη στο Ιρλανδικό δημόσιο. Αντ' αυτού, αποφάσισε να μεταδώσει την ασθένεια του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα στο δημόσιο - κάνοντας το αντίστροφο από αυτό που έκανε σε εμάς ο ΓΑΠ, που μετέδωσε την ασθένεια του δημόσιου τομέα στον έως πρότινος υγιή ιδιωτικό.

   Το ερώτημα που τίθεται πάντοτε είναι η ΑΙΤΙΑΚΗ σχέση των πραγμάτων, διότι εδώ δεν υπάρχει αιτιακή σχέση, στην περίπτωση της Ιρλανδίας. Διότι, αν η Ιρλανδία δεν μπορεί να σώσει το τραπεζικό της σύστημα, δεν μπορεί να το σώσει ΟΥΤΕ με το Μνημόνιό της. Αν πάλι μπορεί να το σώσει, θα το σώσει και χωρίς Μνημόνιο.

 30. man8os avatar
  man8os 22/11/2010 15:12:58

  Επωνυμε, δωρο ενα μπλογκ που θα σε βοηθησει στην σκεψη σου, techiechan.com/

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ man8os 22/11/2010 16:05:04

   Ευχαριστώ, το είχα ήδη υπόψη μου, έχει συγκρότηση και υπόβαθρο ο συγκεκριμένος και είναι καλός για μελέτη. Δεν τον έχω μελετήσει πολύ αναλυτικά όμως, θέλει χρόνο...

  • man8os avatar
   man8os @ man8os 22/11/2010 16:18:48

   Ειναι πολυ πανω απο το level μου. Δεν μπορω να σου πω οτι καταλαβαινω ολα οσα λεει. Ειναι εξαιρετικα εφυης και τα οικονομικα τα ξερει.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ man8os 22/11/2010 16:22:02

   Τώρα διάβασα ένα από τα άρθρα του. Σχόλιο: Ευφυέστατος ο τύπος, αλλά με εκνευρίζουν όσοι αρκούνται σε διαπιστώσεις και δεν έχουν να προτείνουν λύσεις. Ατάκες του τύπου "φυσικά και είμαστε καταδιασμένοι", για μένα είναι ΚΑΚΗ ΧΡΗΣΗ της ευφυίας, που αγγίζει τα όρια του εξυπνακισμού.

   Το μεγάλο ερώτημα είναι ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ και πώς θα μπορέσουμε να πάμε στο ΚΑΛΥΤΕΡΟ, όχι να καθήσουμε να κλαίμε τη μοίρα μας και να συναγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον σε καταστροφολογία.

   Λύσεις ρε παιδιά έχετε να προτείνετε; Εγώ σας προτείνω εδώ πέρα μία λύση. Αν έχετε κάτι άλλο, πείτε την. Αν κάπου διαφωνείτε, καταγράψτε το. Αλλά ΟΧΙ σκέτη καταστροφολογία με επιτηδευμένο, στομφώδες, ξερολίστικο ύφος. ΟΧΙ!

   • man8os avatar
    man8os @ Επώνυμος 22/11/2010 16:39:20

    Αν θελεις ριχνε καμια ματια. Θα σου δωσει κινητρα σκεψης, ισως και ιδεες.

   • παγωτατζής avatar
    παγωτατζής @ Επώνυμος 22/11/2010 17:58:57

    @ Επώνυμε
    ΛΥΣΗ:
    1. Πρωτα παραδέξου ότι έχεις χρεωκοπήσει
    2.Κάνε ότι κάνει ένας χρεωκοπημένος: Κοιτα πάση θυσία,να διασώσεις τα πιό πολύτιμα στοιχεία σου.
    3. Διαπραγματεύεσαι μετά τά οφειλόμενα χρέη και κοιτάς να τα μειώσεις όσο μπορείς.(μιά που είσαι χρεωκοπημένος)
    4.Στό συμφωνηθέν απομείναν χρέος, τίς πληρωμές του τίς κανονίζεις, κατα τέτοιο τρόπο ώστε να είσαι συνεπής.
    5.Βρίσκεις και κάνεις μιά άλλη δουλειά ώστε να σού αποδίδει για να μπορείς να τηρείς τό 4ο.

    Εσύ, σε ποιό από τα ανωτέρω σταδια νομίζεις ότι παραδέχονται ότι βρισκόμαστε, οι Ελληνες πολιτικοί;
    Για να προχωρήσεις στό επόμενο πρέπει να συμφωνήσουν πρώτα στό ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ.
    Μετά ή λύση βήμα-βημα ερχεται μόνη της...

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ παγωτατζής 22/11/2010 18:07:49

     Διαφωνώ κατευθείαν με το πρώτο. Δεν έχουμε χρεωκοπήσει. Άρα, τα υπόλοιπα περιττεύουν.

     Το να μη χρεωκοπήσουμε είναι εύκολο. Αρκεί να το θελήσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν το θέλουμε. Πέρα από τον δόλο του ΓΑΠ, όλοι οι ημιμαθείς εξυπνάκηδες που αποτελούν την πλειονότητα αυτού λαού, την ΚΑΤΑΒΡΙΣΚΟΥΝ ψυχολογικά με την ιδέα ότι χρεωκοπούμε/χρεωκοπήσαμε, διότι νομίζουν ότι δεν τους αφορά και αφορά μόνον τους κακούς της υπόθεσης (όποιους νομίζουν αυτοί).

     Λοιπόν, εγώ σε αυτή τη λογική δεν μπαίνω. Δεν ξέρω αν καταφέρουν τελικά οι κυβερνήσεις μας να μας χρεωκοπήσουν, όμως εμείς ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ, χρεωκοπημένοι, ΑΚΟΜΗ, δεν είμαστε.

     Όλα τα άλλα είναι εθνικός εξυπνακισμός.

     • παγωτατζής avatar
      παγωτατζής @ Επώνυμος 22/11/2010 18:19:46

      Η άρνηση πάντα είναι κακός σύμβουλος.

      Καί έαν δεν είσαι,τώρα σε αυτήν την συγκυρία, σε συμφέρει να είσαι..Πρός τό μελλοντικό συμφέρον αυτού τού έρμου λαού πού όλοι κόπτονται........Σκέψου το λίγο.
      Εσύ αν είχες επιχείρηση με τα ίδια οικονομικά στοιχεία θα είχες προχωρήσει σε χρεωκοπία.Και θα είχες ανανήψει σε πολύ λιγότερο χρόνο.
      Ξέρω είναι δύσκολή ή αποδοχή αλλά είναι τό πρώτο βήμα πρός την λύτρωση.

      Οσο τό παιδεύεις σπαταλάς πολύτιμους πόρους και ένέργεια πού θα σού χρησιμεύσουν ποιό πολύ στίς επόμενες φάσεις.
      Σε 5 χρόνια πάλι τα ίδια θα λέμε με 500 δις χρέος και πληρωμές 60-70δις ετησίως σε τοκοχρεωλύσια....Αυτά σε θέλουν να πληρώνεις..τίποτα άλλο.

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Επώνυμος 22/11/2010 18:29:01

      Από το ότι συγκρίνεις κράτη με επιχειρήσεις, φαίνεται τι σόι συμβούλους έχεις εσύ...

      Καταρχάς, η επιχειρήση όταν χρεωκοπεί, ΚΛΕΙΝΕΙ. Το κράτος "κλείνει" ποτέ; ΟΧΙ. Άρα, το "χρεωκοπία" σε ένα κράτος δεν έχει καμία σχέση με το "χρεωκοπία" σε μια επιχείρηση.

      Τεχνικά, η μόνη μικρή ομοιότητα είναι στη λεγόμενη "στάση πληρωμών". Αλλά στο κράτος, την πρώτη φορά που θα πει "δεν μπορώ να πληρώσω ένα ομόλογο" μιλούμε κατευθείαν για "χρεωκοπία", με την τεχνική του όρου έννοια, και πληρώνονται κατευθείαν τα CDS, ενώ στην επιχείρηση αν πει "δεν μπορώ να πληρώσω αυτό το δάνειο", δεν πάει ντε και καλά για χρεωκοπία.

      Μην συγκρίνεις λοιπόν ανόμοια πράγματα. Από τη στιγμή που ξεκινάς με τη λογική "σε συμφέρει να είσαι", σημαίνεις ότι φεύγεις από τα γεγονότα και πηγαίνεις σε ερμηνείες και σκέψεις δικές σου.

      Αν ήξερες τι σημαίνει αυτό που λες και τι επίδραση θα έχει στη ζωή σου, τι καταστροφική επίδραση θα έχει στη ζωή σου, ούτε που θα τολμούσες να το πεις.

      Από μια άποψη, λοιπόν, ΓΟΥΣΤΑΡΩ να γίνει αυτό που αποκαλείται "χρεωκοπία", ώστε να καταλάβετε τι σόι σαχλαμάρα (από οικονομικής απόψεως σαχλαμάρα) ευχόσασταν ένα σωρό αμόρφωτοι εξυπνάκηδες που πιάνετε ένα πληκτρολόγιο και κοπανάτε ό,τι σας κατέβει.

      Μόνο που δεν θα υποφέρετε μόνον εσείς οι αμόρφωτοι εξυπνάκηδες από μια χρεωκοπία της χώρας μας. Οπότε... δεν το εύχομαι...

     • παγωτατζής avatar
      παγωτατζής @ Επώνυμος 22/11/2010 18:59:59

      Θα αλλάξεις γνώμη ,όπως άλλαξες για τό μνημόνιο.
      Δεν θα ήθελα να προχωρήσω εδώ με αντίστοιχες με τίς δικές σου εκφράσεις.
      Αν τό Ελληνικό κράτος και πολλοί σαν και εσένα είχαν πρότυπο οιοδήποτε εταιρικό σχήμα, οιασδήποτε χώρας ή συστήματος,τώρα εσύ δεν θα έκανες οικονομική ανάλυση.
      Βέβαια πάντα μπορείς να υπερασπίζεσαι την γνώμη σου.Δικαίωμά σου.
      Μόνο μια ερώτηση (αν θέλεις απαντάς)
      Επιχειρείς και αν ναι,έχεις πτωχεύσει ποτέ;

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Επώνυμος 22/11/2010 19:04:24

      Δεν έχω να συζητήσω κάτι μαζί σου παλίκαρε, πραγματικά δεν έχω να συζητήσω μαζί σου απολύτως τίποτα.

 31. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 22/11/2010 16:16:04

  δεν είναι δυνατόν για το πρόβλημα της Ιρλανδίας να μην έχει τεράστια ευθύνη η ιρλανδική κυβέρνηση που με την αποτυχημένη πολιτική της και χρέωσε τους Ιρλανδούς φορολογούμενους με τις ζημιές & τα χρέη πολλών δις ευρώ των ιδιωτικών τραπεζών και δεν έλυσε το πρόβλημα με τις κρατικοποιήσεις αυτών των τραπεζών.

 32. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 22/11/2010 16:25:46

  αντί να εγκαλούμε την ιρλανδική κυβέρνηση που υπερχρέωσε τους Ιρλανδούς φορολογούμενους και εκτόξευσε το έλλειμμα σε δυσθεώρατα ύψη, όταν επιχείρησε ανεπιτυχώς με κρατικοποιήσεις να διασώσει τις υπό κατάρρευση ιδιωτικές τράπεζες, κάποιοι θέλουν να εγκαλούμε την Ε.Ε που επενέβη για να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της Ιρλανδίας.
  Η επέμβαση της Ε.Ε και η εμπλοκή του ευρωπαικού μηχανισμού στήριξης δεν είναι το αίτιο της βαθύτατης οικονομικής κρίσης της Ιρλανδίας.
  Είναι το αποτέλεσμα-κατάληξη μιας αναποτελεσματικής, αδιέξοδης και αλόγιστης κυβερνητικής πολιτικής που οδήγησε, μέσω των κρατικοποιήσεων ιδιωτικών τραπεζών, σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Ιρλανδίας.

 33. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 22/11/2010 16:33:53

  ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά ποια είναι η αλήθεια σχετικά με την Ιρλανδία.

  Με την πρόσφατη παγκόσμια κρίση, ιδιωτικές τράπεζες στην Ιρλανδία άρχισαν να έχουν σοβαρά προβλήματα λόγω των «τοξικών ομολόγων».
  Τότε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ,με σκοπό να σώσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, έσπευσε δια της κρατικοποίησης να διασώσει αυτές τις τράπεζες όπως την υπό κατάρρευση Anglo Irish Bank (μεγάλη Ιρλανδική τράπεζα).
  Βέβαια αυτή η κρατικοποίηση των ιρλανδικών τραπεζών έγινε με τεράστια ποσά από τα χρήματα των Ιρλανδών φορολογούμενων, πράγμα που, πέραν των άλλων, εκτίναξε το έλλειμμα του κρατικού ιρλανδικού προϋπολογισμού σε αστρονομικά ύψη.
  Πιο συγκεκριμένα, η ιρλανδική κυβέρνηση εφάρμοσε χωρίς επιτυχία ένα (μη ρεαλιστικό) σχέδιο για την διάσωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, βάση του οποίου το ιρλανδικό κράτος θα αναλάμβανε ιδιωτικά χρέη που ήταν αδύνατον να εισπραχθούν, συνολικού ύψους 81 δις ευρώ.
  Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι το ΑΕΠ της Ιρλανδίας (το οποίο σημειωτέον μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς την τελευταία διετία, από τότε που έσκασε η φούσκα) ανέρχεται περίπου σε 165 δισεκατομμύρια ευρώ, διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση της Ιρλανδίας προσπάθησε να φορτώσει στα δημοσιονομικά της χώρας, ιδιωτικά τραπεζικά χρέη αξίας ίσης με το μισό ΑΕΠ της χώρας!!!!!!
  Η οικονομική αυτή επιλογή της ιρλανδικής κυβέρνησης να κρατικοποιήσει ιδιωτικές τράπεζες, κατάφερε τελικά να τινάξει στον αέρα τους δημοσιονομικούς στόχους της Ιρλανδίας.

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=10975002

  (το συγκεκριμένο άρθρο μάλιστα του κυρίου Δελαστίκ που έχω ως παραπομπή, έχει ημερομηνία 7/4/2010, πολύ πριν δηλαδή η Ε.Ε απαιτήσει σκληρά μέτρα από την Ιρλανδία).

  Οι αναλυτές μάλιστα υπολογίζουν ότι μόνο υπό κατάρρευση Anglo Irish Bank θα πάρει συνολικά από την ιρλανδική κυβέρνηση γύρω στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 22% του ΑΕΠ της Ιρλανδίας!!!!!

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=27694948

  Οπότε το πρόβλημα της Ιρλανδίας δεν είναι ένα απλό πρόβλημα δημοσιονομικής πειθαρχίας.
  Είναι ένα πρόβλημα που πηγάζει κυρίως από την αλόγιστη κρατικιστική τραπεζική πολιτική.
  Οι «δημόσιοι τραπεζικοί πυλώνες» είναι που γκρέμισαν, καταρράκωσαν την Ιρλανδική οικονομία, όχι η Ε.Ε.

  Από όλα τα παραπάνω βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η υπέρογκη νέα υπερχρέωση του ιρλανδικού κράτους έγινε εξαιτίας των ιδιωτικών τραπεζών.
  Επειδή κάποιοι επέλεξαν να πληρώσουν οι Ιρλανδοί φορολογούμενοι για τις ιρλανδικές τράπεζες.
  Επειδή κάποιοι δηλαδή μετέθεσαν στους εύθραυστους ώμους (από την σκληρή λιτότητα) των Ιρλανδών φορολογούμενων τα κολοσσιαία ιδιωτικά τραπεζικά χρέη.
  Με αυτό τον τρόπο βέβαια αυτοί υποθήκευσαν το μέλλον και τις ελπίδες του ιρλανδικού λαού.
  Και αυτοί δεν είναι ούτε η Ε.Ε, ούτε το ΔΝΤ.
  Είναι αυτοί που όριζαν και συνεχίζουν να ορίζουν ακόμα και σήμερα, τις τύχες του ιρλανδικού λαού.
  Αυτή είναι η αλήθεια.

 34. Greg avatar
  Greg 22/11/2010 16:34:26

  Αποκαλυπτική για τις προθέσεις τους είναι η απαίτηση των διεθνών τοκογλύφων να ανεβάσει η Ιρλανδία σώνει και καλά τη φορολογία των επιχειρήσεων. Δεν ταιριάζει καν στη νεοφιλελεύθερη θεώρηση. Δείχνει ότι στόχος τους δεν είναι η εξυγίανση -έστω με ένα υπερ-νεοφιλελεύθερο σκεπτικό βάρβαρων περικοπών σε μισθούς και πρόνοια- αλλά η εξώθηση των οικονομιών προς τη χρεοκοπία! Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και το δικό μας μνημόνιο.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Greg 22/11/2010 16:48:44

   Εγώ ο λάτρης της ελευθερίας και τωβν χαμηλών φόρων, πιστεύω ότι της την έπεσαν της Ιρλανδίας οι Γαλλογερμανοί, για αυτό τον λόγο. Θα έλεγα και οι Αγγλοι, αλλά οι Αγγλοι είναι οι πιστωτές. Αρα θα έλεγα, και να ζορίσουν τους Άγγλους και από σπόντα τους Δυτικούς.

   Μαδρίτη... εκεί θα ξεκινήσει ο ..πόλεμος. Μέχρι τώρα έχουμε αψιμαχίες.

   • παγωτατζής avatar
    παγωτατζής @ archaeopteryx 22/11/2010 18:09:52

    Πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε σε ποιό σύστημα
    θέλουν(ε) να είμαστε.
    Ελευθερία και χαμηλοί φόροι;
    Για Βενεζουελανός καλά τα λές.
    Προβλέπεται νέα..... χμ...Γκουέρνικα!
    Μόνο θυμίσου τήν έκβαση της μάχης,
    και τόν τελικό νικητή...για πολλά πολλά χρόνια!

 35. DeltaLamda avatar
  DeltaLamda 22/11/2010 16:59:44

  @ Επώνυμος
  Αδελφέ έχεις απόλυτο δίκιο!
  Το θέμα είναι ποιος ειναι αυτός ο ηγέτης που θα εμπνεύσει και θα δρομολογήσει οσα λες. Ακομα και ο Σαμαρας στον οποιο εχουμε εναποθέσει κάποιες ελπίδες, οπως βλέπεις τα μασαει... εκτός κι αν ειναι μερος της πολιτικης... βλέπεις καποια πραγματα λέγονται και δεν γίνονται και άλλα που γίνονται δεν ανακοινωνονται προκαταβολικα... θέλω να πιστευω οτι αυτός ειναι με το δεύτερο...

 36. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 22/11/2010 17:07:58

  Συνοψίζω διότι δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνω. Και τα τρία αποσπάσματα από πρόσφατες τοποθετήσεις μου στο ¨Antinews" έχουν άμεση σχέση με το παρόν θέμα που βρίσκεται σε συζήτηση.
  ****************************************

  ΝΤΑΝΤΟΝ είπε:
  19/11/2010 στις 1:27 pm

  Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΑΣ ΜΑΣ ΦΩΤΙΣΟΥΝ
  “”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"
  Εθνικοποιεί το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό και μειώνει το όριο ηλικίας ο Μοράλες από τα 65 στα 58 ( ! )
  “”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=224627
  Δήλωση Ούγκο Τσάβες (Ιούλιος 2010):

  Με ρωτάτε γιατί στείλαμε φυλακή όσα στελέχη μας κλέψανε; Γιατί κλέψανε!
  Και δεν τους τιμωρήσαμε εμείς αλλά οι θεσμοί. Μου λένε «γιατί άφησες να μπει φυλακή ο υπουργός άμυνας και δεν τον κάλυψες επειδή ήταν προσωπικός σου φίλος;». Μα… γιατί έκλεψε! Πρόδωσε την εμπιστοσύνη μας, την πίστη του λαού στη κυβέρνηση.

  Πρόδωσαν τον Λαό, τη Δημοκρατία, το Στρατό, την Πατρίδα, το Έθνος; Τιμωρούνται από τη Δικαιοσύνη! Αν τους αφήσεις θα διαφθείρουν κι άλλους.

  Γι’ αυτό φυλακίστηκαν.

  Τιμωρώντας τη διαφθορά κρατάμε γεμάτα τα ταμεία και τη Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη μαφία των τραπεζών μακριά απ’ τα πόδια μας. Δεν καταντάμε Ελλάδα!

  “”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"”"

  Οι καταστάσεις είναι δύσκολες και πολύ κρίσιμες :

  Λαός – Στρατός Ενωμένος – Ποτέ ηττημένος. Για την Ελευθερία – την Δημοκρατία – Και το δικαίωμα ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ !
  Ας το ακούσουν , το σκεφτούν ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ , χωρίς να φοβόνται με τις αγκυλώσεις της πρόσφατης ιστορικής εμπειρίας της χώρας , οι ¨υπεύθυνες¨ πολιτικές δυνάμεις της χώρας , πέρα από τους μουρλαμένους οπαδούς των δικτατοριών – φασισμού και χουντισμού.

  Υπάρχουν και άλλες εμπειρίες. Ο Μακρυγιάννης και ο Ζορμπάς ας μας φωτίσει. Για ¨Σύνταγμα¨ – Ελευθερία και Δημοκρατία – πολιτική και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ .

  Λαός – Στρατός Ενωμένος
  Αύριο θα είναι ίσως πολύ αργά.

  Υ.Γ.

  Εξάλλου η Ελλάδα και όλη η ¨Ευρωπαϊκή Περιφέρεια¨ έχουν πολλά ΚΟΙΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ με την Νότια Αμερική στους Κοινωνικούς και Εθνικό-Απελευθερωτικούς Αγώνες . Βλέπε ενδιαφέρουσα ¨παλαιά¨ μελέτη του Ν. Π. Μουζέλη ( ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο συγγραφέας είναι στρατευμένος σήμερα στην ιμπεριαλιστική ¨Νέα Τάξη-πραγμάτων¨ ) :

  ¨Κοινοβουλευτισμός και Εκβιομηχάνιση στην Ημί-Περιφέρεια / Ελλάδα –Βαλκάνια-Λατινική Αμερική ¨ ( εκδόσεις ¨Θεμέλιο¨ , Αθήνα 1987 ).

  http://www.antinews.gr/?p=72230

  • ΝΤΑΝΤΟΝ είπε:
  23/10/2010 στις 8:45 pm

  Η ΑΘΩΩΣΗ ¨ΕΞΗ¨ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟ ( ; ) ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΤΟΝ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟ…

  Η ¨Νέα Τάξη¨ ( δήλωση Busch με την ευκαιρία της ¨Γερμανικής Ενοποίησης¨ , 1989 ) εγκαινιάσθηκε και με την εισαγωγή ¨trendy¨ συμπεριφορών και ιδεολογημάτων , όπως και με την καθιέρωση παλαιών φιλοσοφικών αρχών του ¨αγνωστικισμού¨ ( η αλήθεια είναι πάντα υποκειμενική και ¨όλοι έχουν το δίκιο τους¨) της ¨tolerance” και της ¨ανοιχτής κοινωνίας¨ του Κ. Πόπερ.

  Η προσπάθεια ουδετεροποίησης , ευνουχισμού , απονεύρωσης του ανθρώπου ,¨όπου τίποτα το διαφορετικό δεν θα του είναι ξένο ¨ , φαίνεται χαρακτηριστικά με το πρότυπο μαλάκιο-αμοιβάδα του ¨Μπόμπ-Σφουγγαράκι¨ , το οποίο δεν έχει φύλο και χρώμα και σαν οργανισμός απεικονίζεται με την μορφή μιας ¨τηλεοθόνης¨ που μιλάει στα παιδιά…

  Οι περήφανες ( pride ) αξίες των homosexual-bisexual-transsexual , κυρίως η ¨ελκυστική¨ έννοια του ¨trans…¨ , μεταφέρθηκε προκρούστια από τον χώρο των ¨ ελεύθερων γενετήσιων επιλογών και σεξουαλικών ερεθισμών ¨ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ¨ προωθώντας την ¨γενική πρόσμιξη ιδεών , ιδεολογιών και πολιτικών προγραμμάτων¨ , πέρα από ¨αρχές και σταθερές¨ που δεν επιτρέπετε να καθορίζει η ¨λογική¨ , ούτε η επιστήμη ( αφού δεν υπάρχει ¨αντικειμενική αλήθεια¨ , παρά μόνο υποκειμενική ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΚΑΙ ¨ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ¨ , κάθε τι άλλο ¨καταπιέζει¨ το ¨άτομο¨ που είναι σύμφωνα με τους παρεξηγημένους οπαδούς του ¨διαφωτισμού¨ η προσωποποίηση του θεού πάνω στην γη , ο ίδιος ο θεός ) , σε μια προσπάθεια διαρκούς ¨μετάβασης¨ ( trans ) προς…( τι ; ).

  Το πρότυπο του σεξουαλικά ¨ουδέτερου¨ όντος μεταφράζεται και σε ¨ουδέτερη¨ πολιτική συμπεριφορά¨, με το σκεπτικό ότι ¨γενικά όλα πρέπει να είναι ¨ανεχτά¨ απέναντι των πάντων.

  Συμβαίνει επίσης η στάση αυτή να είναι και ¨ trendy¨ , δηλαδή απόλυτα συμβατή με την μόδα ( το σύγχρονο …) , άλλη μια αξία που οφείλουμε να τηρούμαι για να είμαστε ¨συμβατοί με την πραγματικότητα¨ , διαφορετικά κινδυνεύουμε να είμαστε ¨αναχρονιστικοί ¨ που δεν κατανοούμε το ¨νέο¨.
  Τελικά ζούμε σε ¨ bisexual – homo- transsexual –ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ¨ , διότι αυτό επιτάσσει η ¨εναλλασσόμενη – παλινδρομική κίνηση του ανθρώπου που βρίσκεται σε διαρκή – μη σταθερή ¨μετάβαση¨ και ¨υπέρβαση¨ των ¨δεσμών¨ που μας επιβάλλουν οι ¨ιδεολογίες¨ , οι ¨θεωρίες¨ , η ¨λογική¨ ΚΑΙ Η ΦΥΣΗ .

  Τουλάχιστον στο πεδίο αυτό , μπορούμε να το πούμε χωρίς να παρεξηγηθούμε , ζούμε τον ΕΚΦΥΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ –ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΕΣ –

  ¨ Όλοι αγαπάνε την πατρίδα και τον λαό και θέλουν το καλό τους ¨ και ¨εάν ορισμένοι ¨καμιά φορά ¨ εγκληματούν το κάνουν βάση μιας ¨κακής εκτίμησης των πραγμάτων¨ , αλλά πάντα με ¨καλή πρόθεση και αγνά κίνητρα¨ !

  Ο άνθρωπος ¨γεννιέται από την φύση του καλός¨ , είναι οι ¨συνθήκες¨ που τον κάνουν κακό , αυτές πρέπει να αλλάξουν για να μην υπάρχουν και όχι να καταδικάζουμε – δαιμονοποιούμε τους παραβάτες.

  Εδώ εδράζει και η σχετικά ( και τίποτα παραπάνω ) ενδιαφέρουσα θεωρία της ¨ άμεσης σχέσης θύτη – θύματος ¨ , η οποία προσπαθεί να αποδείξει στις περισσότερες περιπτώσεις ότι το θύμα ( ! ) προκάλεσε τον θύτη , εάν συμπεριφερότανε καλλίτερα ¨μπορεί¨ ο τελευταίος να μην έκανε την ¨υπέρβαση¨.

  Συνεπώς ο θύτης είναι ¨θύμα του συστήματος¨ και των ίδιων των θυμάτων.
  Αγαπημένο ιδεολογικό ¨backround” που ενεργοποιεί στις αποφάσεις του το συλλογικό υποσυνείδητο των ¨ριζοσπαστικά συνασπισμένων για την πρόοδο¨.

  Όσοι δεν έχουν υποστεί ακόμα την ολοκληρωτική ιδεολογική λοβοτομή της Νέας Τάξης Πραγμάτων¨ μπορούν να καταλάβουν ότι η απόφαση της ¨Θέμιδος¨ για τους ¨έξη¨ δεν αποσκοπούσε στην ¨αποκατάσταση των βασιλικών¨ από τους ¨βενιζελικούς και της ¨δικαιοσύνης γενικότερα , αλλά σε κάτι άλλο πολύ πιο επίκαιρο…, στην έμμεση αθώωση των ¨σημερινών εγκληματιών της κρατικής διοίκησης , των υπαλλήλων και πάσης φύσης εμπειρογνωμόνων και τεχνικών συμβούλων του Δ.Ν.Τ. –Ε.Ε. και της ¨λαδιάρικης¨ ελληνικής αστικής τάξης .

  Συνεπώς η απόφαση για τους ¨έξη¨ ήταν ¨μέσα στο πνεύμα και τις ανάγκες της ¨Νέας Εποχής¨ ( ¨NEW AGE” ) .

  Για να σταματήσει , εκτός των άλλων , να φωνάζει ο λαός σήμερα ¨ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ – ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ – ΠΑΡ΄ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ!, όπως φώναζαν οι ¨βλάκες λαϊκιστές¨ το 1965 , δηλαδή οι οπαδοί της Ενώσεως Κέντρου και της ΕΔΑ για τους Αποστάτες γύρω από τον Κ. Μητσοτάκη και τις τότε Φιλιπινέζες των Γλύψ-μπουργκ και των Αμερικάνων .

  Ο ¨κόσμος άλλαξε και άλλαξαν οι καιροί ¨ και σήμερα το φωνάζουν – μόνο- οι ¨ακροδεξιοί ¨ , όπως και το ¨Η Ελλάδα ανήκει στους ¨ Έλληνες¨ ( ποιος φταίει γι΄αυτό οι ¨ακροδεξιοί¨ ή οι ¨Αριστεροί¨ ; ) .

  Τουλάχιστον οι παλαιοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να νοιώθουν αρκετή αμηχανία και να αισθάνονται αρκετά ηλίθιοι για τις ¨παλαιές τους αμαρτίες ¨ όταν ακούνε να φωνάζουν το σύνθημα αυτό οι ¨ακροδεξιοί¨ και στην συνέχεια να ακούνε τον Γεώργιο Παπανδρέου ( β΄) να δηλώνει πως η ¨Ελλάδα ανήκει στο Δ. Ν. Τ.¨ , επειδή δήθεν ¨ δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά , η παγκοσμιοποίηση και η παγκόσμια διακυβέρνηση είναι μια πραγματικότητα¨. Όμως μέχρι τώρα δεν έχει αυτοκτονήσει κανείς τους…

  Τι θα πει οι ¨προδότες στο Γουδί¨ ; Δεν είδες τι ¨αδικία¨ έγινε τότε ; Το λέει και η ¨δικαιοσύνη¨. Καλλίτερα ¨Οι Προδότες στο Μαξίμου ( ! ) ¨ , οι οποίοι θέλουν να κάνουν πολλά καλά , αλλά οι ¨συνθήκες δεν τους το επιτρέπουν…¨ .

  Καταραμένη ¨δεκσιά¨ , ¨καταραμένο Aerosol¨ που άφησες την χώρα χρεωμένη , χωρίς ¨να μας πεις μια κουβέντα , έστω ένα τηλέφωνο , ενώ ¨μαζί τα τρώγαμε...¨

  http://www.antinews.gr/?p=67833
  *************************************

  ΝΤΑΝΤΟΝ είπε:
  17/11/2010 στις 2:25 pm
  ΕΥΓΕ / ΑΙΝΤΕ ΝΤΕ-ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ (ΟΛΟΙ ΜΑΣ) !
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Από το 1959 τα είχε πει όλα ο Ν. Κιτσίκης με ξεχωριστό βιβλίο για την ¨Ευρωπαϊκή¨-Κοινότηταα¨( σήμερα ¨Ένωση¨) , όπως βέβαια και καταραμένη ¨ρεφορμιστική¨ ΕΔΑ στην Βουλή , δια του στόματος Ηλία Ηλιού , κατά την συζήτηση της Συνθήκης Ένταξής ¨μας¨.

  Μίλησε , τότε , για την διάλυση της αγροτικής οικονομίας και πολλά άλλα.
  Αλλά αργότερα η ¨Αριστερά¨ , μετά βέβαια και ΤΡΟΜ(ο)ΑΚΤΙΚΗ εμπειρία από την Σταλινική Οικοδόμηση του ¨Σοσιαλισμού¨ και την μεσολάβηση της Στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα απέκτησε άλλα ¨ανθρωποκεντρικά ενδιαφέροντα¨ και πέταξε το βασικό σύγγραμμα του Λένιν ¨Ιμπεριαλισμός – Ανώτερο Στάδιο του Καπιταλισμού¨ στα σκουπίδια ( πιστεύω ότι ¨όλα¨ θα μπορούσε να τα αναθεωρήσει κανείς εκτός από τις διαπιστώσεις του στην αυγή του 1ου καπιταλιστικού ιμπεριαλιστικού πολέμου ) .

  Ακόμα περισσότερα και πιο προφητικά είχε μιλήσει ξέρεται ποιός ;

  Ο καταραμένος ¨μικροαστός¨ υπαρχηγός του ΕΔΕΣ ( ! ) Κ. Πυρομάγλου :
  ¨Σε τριάντα χρόνια θα έχουμε μια νέα Γερμανική κατοχή , θα έχετε παραδοθεί ολοκληρωτικά σε αυτήν¨( ! )

  Αιωνία η μνήμη τους !

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Με λίγα λόγια : Εάν μέχρι τώρα ( επί δεκαετίες ) το βασικό επιχείρημα της μεταπρατικής αστικής τάξης της χώρας μας ήταν :

  ¨με την Ε.Ε. – με τους ¨μεγάλους¨ – διότι διαφορετικά θα ¨πεινάσουμε¨ …, επιχείρημα που έγινε αποδεκτό από τις ευρύτερες μάζες του ελληνικού λαού ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ , διότι ο απλός άνθρωπος σκέπτεται πάντα ¨ρεαλιστικά¨ για την ¨πρόσκαιρη επιβίωση¨- ΚΑΙ ΟΧΙ -

  ¨ΟΡΑΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ¨ – , ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΩΝ ¨ΚΟΜΜΑΤΩΝ¨ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ , ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΡΟΛΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ – ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ¨ ΕΛΕΓΧΟΥΝ¨ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ-

  ΜΙΑ ¨ΑΠΟΣΤΟΛΗ¨ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣ – ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ¨ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ¨ΤΑΞΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ¨ – ΚΑΙ Ο Χ Ι ΤΩΝ ¨ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ¨ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ … ,

  ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ πως με την συμμετοχή στην ¨Ευρωπαϊκή Ένωση¨ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ – ΤΟΤΕ :

  ΑΣ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ¨ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΕΔΙΟ – ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ¨ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ¨ – ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ¨ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ¨. Δηλαδή την πλήρη αξιοποίηση των δικών μας παραγωγικών δυνάμεων και πλουτοπαραγωγικών πηγών ΜΕ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ¨ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ¨ , με την συμμετοχή του ελληνικού λαού .

  ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

  Πρέπει να κάνουμε ¨ ένα βήμα πίσω σαν λαός – για να πάμε δύο βήματα μπροστά¨ ( ! ) και αυτή την αλήθεια πρέπει να την πούμε στον ελληνικό λαό :

  ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ , αλλά με δικό μας σχεδιασμό , με δική μας θέληση διατηρώντας την Ελευθερία την ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και Ανεξαρτησία , πάντα συνεργαζόμενοι , οικονομικά και πολιτιστικά , με όλους τους λαούς και τις χώρες του κόσμου που περπατούν πάνω στις ίδιες αρχές.

  Το ερώτημα αυτή την στιγμή , μπροστά στις προβλέψεις μάλιστα για χρονικά παρατεταμένη λιτότητα , δεν είναι εάν θα πεινάσουμε , ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ – ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ Η ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ/ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ …

  ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

  Ένα μεγάλο ανανεωτικό – επαναστατικό ρεύμα στην ¨Δεξιά¨ και ¨Αριστερά¨ πρέπει ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ να σκεφτεί και να σχεδιάσει ένα μέλλον εκτός από Αυτοκρατορίες , έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του ελληνικού λαού.

  Η ¨Παγκοσμιοποίηση¨ είναι μια πραγματικότητα , αλλά παράλληλα και ένας γυάλινος πύργος που μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε λίγες ώρες…
  Τις αιτίες ας τις αναζητήσουμε στο 1990…

  Λαός ΚΑΙ Στρατός Ενωμένος ΠΟΤΕ ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ και εύχομαι τις αλήθειες ¨μου¨ αυτές να μην τις αναζητήσουμε όταν πλέον θα είναι πολύ αργά , μετά από 10 – 20 ¨Δημόσια Ραμαζάνια¨ … όπου θα επικρατεί ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ , αυτή της ¨Παγκόσμιας ¨Ελεύθερης¨ – Άνισης Αγοράς ¨ – Κεφαλαίων , Εμπορευμάτων και ¨Μετακινούμενων –Παγκοσμίως- Εργατικών Δυνάμεων¨ ΚΑΙ το ¨Δούλευε – Κατανάλωνε ΚΑΙ ΜΗ – ΕΡΕΥΝΑ ¨.

  ¨Νταντόν ¨–
  Μέλος της Ευνουχισμένης και Καταπιεσμένης
  ακόμα ,
  ¨Ελληνικής- Εθνικής Πλειονότητας¨

  http://www.antinews.gr/?p=71893

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ ΝΤΑΝΤΟΝ 22/11/2010 23:16:58

   Ενδιαφέρον ... πες κι άλλα, please! (παρόλο που συνήθως με κουράζουν τα κατεβατά, ευτυχώς άφησες το ζουμί για το τέλος)

  • Orestios avatar
   Orestios @ ΝΤΑΝΤΟΝ 22/11/2010 23:28:30

   Και μαζοχιστικής θα πρόσθετα NTANTON

 37. Aris avatar
  Aris 22/11/2010 17:08:47

  Και μνημόνιο και θα χρεοκοπήσουμε! Εμείς είμαστε ειδική περίπτωση... Αφού είδαν ότι είμαστε υποτελείς, πλέον θα μας οδηγήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους. Ετοιμαστείτε! Εδώ δεν είναι Ιρλανδία που πέφτει η κυβέρνηση λόγω μνημονίου, είναι μπανανία που μας κάνουν ότι θέλουν!

 38. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 22/11/2010 17:20:58

  @ Επώνυμος.....στην Ιρλανδία πρώτα από όλα υπήρχε διαφορετικό πρόβλημα από την Ελλάδα.
  Η Ελλάδα προσέφυγε στον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης λόγω του τεράστιου δημόσιου χρέους της, ενώ η Ε.Ε θέλει να προσφύγει η Ιρλανδία στον μηχανισμό λόγω του ανοίγματος προς τις υπό κατάρρευση ιρλανδικές τράπεζες και της πιθανής κατάρρευσης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

  Η Ε.Ε διαβλέπει τώρα στην Ιρλανδία τον σοβαρό κίνδυνο της κατάρρευσης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο η ιρλανδική κυβέρνηση προσπάθησε ανεπιτυχώς να στηρίξει, αναλαμβάνοντας πολλά δις χρεών και ζημιών(που τελικά επιβάρυναν το δημόσιο χρέος και κατά επέκταση τους Ιρλανδούς φορολογούμενους).
  Αυτό που θέλει να αποφύγει πάση θυσία η Ε.Ε είναι η κατάρρευση της Ιρλανδίας που θα επιφέρει το φαινόμενο "ντόμινο" στην ευρωζώνη και θα αυξήσει δραματικά το κόστος δανεισμού για Πορτογαλία, Ισπανία.

  Αν διάβαζες καλά το σχόλιό μου θα διαπίστωνες ότι η ιρλανδική κυβέρνηση ατυχέστατα είχε την έμπνευση -την οποία και εφάρμοσε - να μεταθέσει στους ώμους των φορολογούμενων τα χρέη και τις ζημιές των υπό κατάρρευση ιρλανδικών τραπεζών.
  Αυτό το γεγονός επέτεινε,επιδείνωσε την οικονομική κρίση που πλήττει εδώ και 2-3 χρόνια την Ιρλανδία.
  Για αυτό τώρα επεμβαίνει η Ε.Ε.
  Για να προλάβει τα χειρότερα.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ μια αλεπού στο παζάρι 22/11/2010 17:32:11

   Μάλλον εσύ δεν διάβασες καλά το δικό μου σχόλιο. Που είναι: Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την υπαγωγή στο Μνημόνιο; Γιατί να οδηγούν σε Μνημόνιο;

  • Orestios avatar
   Orestios @ μια αλεπού στο παζάρι 22/11/2010 17:52:03

   Ενώ εδώ το μνημόνιο το πληρώνουν οι Τράπεζες, ε?

 39. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 22/11/2010 17:38:37

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ.ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΕ ΧΡΥΣΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΝΙΚΕΛΑΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΤΛ.ΑΛΛΑ Ο ΓΑΠ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΧΡΕΩΣΕΩΣ ΤΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΣΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΟΤΙ,ΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΘΟΥΜΕ ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ!!!.Η ΚΡΕΜΑΛΑ ΕΧΕΙ ΣΤΙΘΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

  • Orestios avatar
   Orestios @ ΓΙΑΝΝΗΣ 22/11/2010 17:53:31

   Κολοκύθια. Ποιές κρεμάλες?
   Τα προβατάκια αποφάσισαν να καθίσουν στο σπιτάκι τους στις εκλογές.
   Τώρα ας περιμένουν τον σφαγέα υπομονετικά και καρτερικά.

 40. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 22/11/2010 17:54:59

  @ Επώνυμος......Απαραίτητος και αναγκαίος όρος για την ένταξη μιας χώρας στον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης είναι η υποχρεωτική εφαρμογή ενός προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας, το οποίο έχει συγκεκριμένους στόχους σε συγκεκριμένες προθεσμίες.
  Αυτό το πρόγραμμα ονομάζουμε Μνημόνιο.

  Και η Ε.Ε θεωρεί παρόμοια προγράμματα αναγκαίο όρο για την χορήγηση των σχετικών δανείων, έτσι ώστε να διασφαλίσει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων καθώς και ότι τα χρήματα των δανείων δεν θα πάνε χαμένα.
  Και προφανώς σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι(βλέπε Ελλάδα), η Ε.Ε θέτει ή ζητά αυστηρότερα δημοσιονομικά μέτρα.

  Η Ιρλανδία αποδείχθηκε ανίκανη να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα το πρόβλημά της που έχω αναλύσει παραπάνω διεξοδικά.
  Είτε γιατί τα δημοσιονομικά μέτρα που πήρε ήταν ελλιπή, είτε γιατί δεν τόλμησε, εξαιτίας του πολιτικού κόστους, να πάρει τα ενδεδειγμένα-σκληρά δημοσιονομικά μέτρα.

  Για αυτό και επενέβη η Ε.Ε, η οποία τώρα για να δώσει δάνειο στην Ιρλανδία (έγκριση προσφυγής στον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης), απαιτεί από την τελευταία να ακολουθήσει και να εφαρμόσει αποτελεσματικά ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας(Μνημόνιο), με συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα.

  Η Ιρλανδία δηλαδή καλείται να εφαρμόσει ένα νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα και να πετύχει, εκεί που μόνη της απέτυχε παταγωδώς.
  Στην δημοσιονομική πολιτική και την μείωση του ελλείμματος.

  Επώνυμε, πρέπει να καταλάβεις ότι δάνειο από τον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης χωρίς προγράμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας (Μνημόνιο) ΔΕΝ νοείται.
  Δεν υπάρχει ούτε 1 στο τρισεκατομμύριο, να χορηγήσουν η Ε.Ε και η Ε.Κ.Τ δάνειο σε χώρα της ευρωζώνης, μέσω του ευρωπαικού μηχανισμού στήριξης, και να την αφήσουν ανεξέλεγκτη να διαχειριστεί τα δημοσιονομικά της.
  Και γιατί να την αφήσουν, από την στιγμή όπου έχουν ατράνταχτες αποδείξεις ότι η χώρα αυτή είναι ανίκανη να διαχειριστεί τα δημοσιονομικά της?

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ μια αλεπού στο παζάρι 22/11/2010 18:15:20

   Αλλά αφού αποτυγχάνει; Και αφού όλοι από την αρχή προέβλεπαν ότι αποτυγχάνει; Θυμάμαι πολύ καλά εκπομπή του Μπλούμπεργκ στις 7 (ναι, στις 7) Μαϊου 2010, που έλεγε η δημοσιογράφος ότι το βλέπει αμφίβολο η Ελλάδα να αντέχει τη "θεραπεία" του Μνημονίου. Κάτά λέξη: "Are the terms that the EU and the IMF impose on Greece too stringent? Does Greece even have a chance?" Χώρια τις προβλέψεις των αγορών και των αναλυτών, ΠΑΝΤΟΥ, ότι η Ελλάδα δεν θα γλιτώσει από αυτή την οδυνηρή ύφεση που της επιβάλει το Μνημόνιο...

   Συνεπώς, αν ήθελαν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω, έπρεπε να βάλουν ΑΚΙΡΒΩΣ τους αντίθετους όρους, να ευνοήσουν την ανάκαμψη, αφού από την αρχή ήξεραν ότι αυτό που κάνουν οδηγεί στην καταστροφή.

   Τότε γιατί το κάνουν; Έχεις εσύ απάντηση;

   Επαναφέρω λοιπόν το αρχικό ερώτημα: Τι σχέση έχουν τα προβλήματα της Ελλάδας (και της Ιρλανδίας) με την υπαγωγή σε ΑΥΤΟ το πρόγραμμα.

 41. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 22/11/2010 18:02:55

  Χωρίς μέτρα η στήριξη της ΕΕ-ΔΝΤ στην ΙΡΛΑΝΔΙΑ

  Mε ένα τριετές πρόγραμμα δανεισμού οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωομάδας αποφάσισαν να σώσουν από την κατάρρευση τον τραπεζικό τομέα της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας οι γερμανικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ιρλανδίας, με το ποσό των € 166 δις, με άλλα λόγια οι γερμανικές τράπεζες είχαν ζωτικό συμφέρον να εξασφαλίσουν την φερεγγυότητα των τραπεζών του ιρλανδικού κράτους.
  Η τραπεζική κρίση (πάνω από "80 δισ. ευρώ είναι τα τοξικά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών της Ιρλανδίας) έκαναν την ΕΕ και το ΔΝΤ να ασκήσει έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν που μέχρι τις αρχές της περασμένης εβδομάδας απέρριπτε την ιδέα της ευρωπαϊκής βοήθειας. Η κρίση του ιρλανδικού χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει οδηγήσει το ιρλανδικό έλλειμμα στο 32% του ΑΕΠ.
  Δεδομένου ότι η Ιρλανδία στο πλαίσιο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης έχει ήδη εγκρίνει μια σειρά μέτρων λιτότητας για τη διόρθωση των λογαριασμών του δημοσίου ( είναι σε εφαρμογή σχέδιο για την εξοικονόμηση 15 δισ. ευρώ σε 4 έτη), συμφωνήθηκε ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα απαιτήσουν οποιαδήποτε νέα μέτρα σε αντάλλαγμα για την βοήθεια,.

  Οι εξελίξεις στην Ιρλανδία δείχνουν ότι:

  Α. Ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν ήταν μόνο ως αποτέλεσμα των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, όπως προσπάθησε η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει το πρώτο 6μηνο του 2010 για να δικαιολογήσει την υπαγωγή της χώρας στις ρυθμίσεις του ΔΝΤ.

  Β. Τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος είχαν ως παράπλευρη συνέπεια την διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την εκτίναξη του δημόσιου χρέους.

  Γ. Οι δυσκολίες χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης των δημόσιων ή των τραπεζικών χρεών εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση σε διεθνές επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η αναπτυξιακή διαδικασία και το κυριότερο, χωρίς να κινδυνέψει η κοινωνική συνοχή, όπως συμβαίνει στη χώρα μας. Τα σκληρά μέτρα και η διεθνής επιτήρηση δεν είναι ο μόνος τρόπος να επιτύχει μια χώρα την επιστροφή των δανείων.

  Δ. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε την τραπεζική κρίση η ιρλανδική κυβέρνηση δεν επιδείνωσε σημαντικά τους όρους δανεισμού του ιρλανδικού δημοσίου, δεν έκανε την εμφάνιση του το πολύμηνο θρίλερ των spreds , δεν αντιμετώπισε το Δουβλίνο κρίση ρευστότητας και ανάγκασε την εε και το ΔΝΤ να χορηγήσουν δάνεια στο τραπεζικό σύστημα της Ιρλανδίας χωρίς να είναι σίγουρο ότι αυτά τα δάνεια στο μέλλον θα επιστραφούν στους ευρωπαίους φορολογουμένους από τις ιρλανδικές τράπεζες και τους μετόχους τους.
  ε. Σε αντίθεση με τη χώρα μας η Ιρλανδία διαπραγματεύτηκε και κέρδισε. Η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα απαιτήσουν από την Ιρλανδία οποιαδήποτε μέτρα σε αντάλλαγμα για τα δάνεια των 80 - 90.000.000.000 ευρώ.

 42. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 22/11/2010 19:11:29

  Λυπάμαι, αλλά εγώ, το κεντρικό νόημα, που βγάζω από το άρθρο σου, Επώνυμε, είναι: Ένα "Μολών Λαβέ" μπλόφα προς τους δανειστές μας και μία έκκληση-προσδοκία για αλλαγή ψυχολογίας προς τους συνέλληνες αρκούν για να λυθεί το πρόβλημά μας. Τόσο απλά.
  Οι εξελίξεις είναι ο μέγιστος εχθρός της "Συμβατικής Σοφίας" (Γκαλμπραίηθ-Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ). Εν προκειμένω, Συμβατικές Σοφίες είναι και η άποψη ότι "δεν τους συμφέρει να πτωχεύσουμε" -Τότε γιατί άφησαν την Αργεντινή να πτωχεύσει; Και γιατί να μην εξαθλιώσουν πλήρως τον ιδιοκτήτη, πριν του προτείνουν να αγοράσουν το οικόπεδο κοψοχρονιά; Αλλά και η απλοποιητική προτροπή για αλλαγή ψυχολογίας Συμβατική Σοφία συνιστά: -Όντας επιχειρηματίας σε διαβεβαιώ ότι, η αγορά δεν θα αλλάξει ψυχολογία καθόλου εύκολα, αφού η ανικανότητα του Ελληνικού κράτους και η θνησιγένεια των αλλοπρόσαλλων πολιτικών γραμμών έχει παγιωθεί στην κρίση μας. Χρειάζονται δέκα χρόνια συνέπειας, ή Γερμανική Κατοχή, για να ξαναεμπιστευθούμε το κράτος (Και δεν το συζητώ περαιτέρω. Οποιοσδήποτε σοβαρός επιχειρηματίας κάνει στο μέλλον επένδυση θα βασίζεται μόνο στις Ευρωπαϊκές Ντιρεκτίβες και όχι στις Μπούρδες του Ελληνικού Κράτους -που δεν έχει ξοφλήσει ακόμα τις περυσινές αποσύρσεις κλιματιστικών, άρα, ούτε σε άμεση επιδότηση δεν πρέπει να πειθόμεθα πιά). Ένας απατεώνας είναι το Ελληνικό Κράτος, δεν το έχεις καταλάβει; Ποιός θα πεισθεί σε ποιόν, τελικά; Εσύ ξέρεις κάποιον ικανόν να μας εμπνεύσει; Και με ποιόν τρόπο θα του δώσουμε, εμεις οι "ιλλουμινάτοι" το φραγγέλιο, αφού η ψήφος μας ακυρώνεται από τα δεκαπλάσια βαφτιστήρια του πολιτικού μας συστήματος;
  Εν πάσει περιπτώσει:
  1. Αν βγούμε τώρα από το μνημόνιο θα πρέπει να δανειστούμε με 10% και πάνω -> Να πτωχεύσουμε. Αν δεν είναι έτσι, γιατί είναι εκεί τα spread; Γιατί "οι λοιπές δυνάμεις" πλην των "αρπακτικών" δεν τα ανακούφισαν ήδη; Υπάρχουν άλλα, πιό φιλικά spread που δεν γνωρίζουμε; Αγορές άγνωστες μέχρι τώρα; Ποιές ακριβώς;
  2. Αν κάποιος λεβέντης πολιτικός κοινής αποδοχής (ποιός;) προτείνει θυσίες όλοι θα συμφωνήσουν, αρκεί να τις κάνουν οι άλλοι. Δηλαδή κανένας! Εσύ στην Ελλάδα δεν ζεις; Μάλλον ναι, αφού θες και την πίτα ολόκληρη ("να μην υποφέρουν οι μισθωτοί στο δημόσιο") και το σκύλο χορτάτο ("να ξωφλήσουμε όλα τα χρέη"). Τελικά τι σόϊ θυσίες εννοείς;
  Ειλικρινά, δεν είδα στο άρθρο σου παρά ένα απέραντο, υπερβατικής στοχεύσεως ευχολόγιο. Μία εις άτοπον απαγωγή, με άτοπα συμπεράσματα. Κάτι σαν προσευχή. Κάτι σαν την βεβαιότητα του τελευτώντος καρκινοπαθούς ότι, αν προσευχηθεί δυνατά, όχι ίσως, αλλά ΘΑ σωθεί! Τέλος πάντων, έχεις γράψει και πολύ ρεαλιστικότερα.
  Συμφωνούμε όμως σε ένα: Ότι η πτώχευση αργά θα είναι χειρότερη από την πτώχευση γρήγορα. Που θα είναι όμως κι αυτή, συμπληρώνω εγώ, "ο κλαυθμός και ο βρυγμός των οδόντων"!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ΠΗΛΕΑΣ 22/11/2010 19:16:12

   Θα μπορούσα να σου απαντήσω πολλά, αλλά αντί για εκτενή απάντηση, θα σε ρωτήσω μόνον ένα πράγμα:

   Ξέρεις ποιο είναι το spread της Ουκρανίας και του Ιράκ;

   • καφενόβειος avatar
    καφενόβειος @ Επώνυμος 22/11/2010 19:38:12

    @Επώνυμος
    "Θα μπορούσα να σου απαντήσω πολλά"

    Τυχαίνει να έχω και εγώ τις ίδιες απορίες με τον ΠΗΛΕΑ οπότε θα βοηθούσε μια πιο λεπτομερής απάντηση!

    @Επώνυμος
    "Ξέρεις ποιο είναι το spread της Ουκρανίας και του Ιράκ;"

    Οκ είναι γνωστό πως το spread της Ελλάδας είναι υψηλότερο. Λογικό μάλλον, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι μια χώρα που έχει βιοτικό επίπεδο ευρωπαϊκής χώρας και, όπως έχει γίνει πια φανερό, πολιτιστικό-θεσμικό επίπεδο αφρικανικής...

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ καφενόβειος 22/11/2010 19:42:00

     Δεν έχεις κάνει ούτε στη μία ούτε στην άλλη, για αυτό το λες. Πραγματικός τρίτος κόσμος. Εμείς είμαστε κάτι το ενδιάμεσο.

     Εν πάση περιπτώσει, το οικονομικά ορθολογικό σπρεντ της Ελλάδας είναι γύρω στα 150-200. Το υπόλοιπο είναι τεχνητή κατάσταση, ελέω ΓΑΠ και Νέας Τάξης.

     Καμία "μπλόφα" δεν πρεσβεύω εγώ. Μπλόφα είναι αυτό που ζούμε, με τη δήθεν "χρεωκοπημένη" χώρα μας.

     Αν δεν είχε εκλεγεί ο ΓΑΠ δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Ούτε εμείς, ούτε η Ιρλανδία. Ο ΓΑΠ άνοιξε την Κερκόπορτα της εισβολής των νομισματικών εχθρών της Ευρώπης. Και τώρα μου λέτε ότι είναι μπλόφα το να ξαναδούμε κατάματα την πραγματικότητα!

     Και εν πάση περιπτώσει, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι πρέπει να γίνει σοβαρό το κράτος μας για να το ξαναεμπιστευτούμε. Μέρος του όλου. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει ΠΡΩΤΑ να βγει από το Μνημόνιο. Με το Μνημόνιο σοβαρεύει, ή ξεσοβαρεύει κι άλλο το κράτος μας;

     • καφενόβειος avatar
      καφενόβειος @ Επώνυμος 22/11/2010 19:48:27

      Αν το spread της ελλάδας ήταν μη ορθολογικό, οι καπιταλιστές διαχειριστές funds, θα αγόραζαν ελλάδα και το spread θα έπεφτε...

      Πως ακριβώς ο GAP και η "Νέα Τάξη" χειραγωγούν την αγορά?

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Επώνυμος 22/11/2010 20:18:32

      Τα έχουμε εξηγήσει χιλιάδες φορές εδώ μέσα... Στην αρχή με τις κραυγές περι "χώρας που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας", "οικονομίας στην εντατική" κλπ. Μετά με μερικές υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, μετά με μέτρα που όλο πρέπει να παρθούν και δεν παίρνονται, μετά με τη διεθνή ζητιανιά για "μηχνισμό στήριξης" που "δεν τον χρειαζόμαστε", αλλά "θέλουμε να υπάρχει", ενδιαμέσως με το σκάνδαλο Τ+10 που έδωσε ώθηση στην υποτιμητική κερδοσκοπία, καθώς και με το λάθος χειρισμό όλων των ζητημάτων δανεισμού από τότε που εξελέγησαν.

      Μετά, όταν είδαν ότι πάει καλά το πράγμα μετά την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, που στην ουσία ξαναέβαλε την Ελλάδα στις αγορές (το σπρεντ είχε πέσει μέχρι 652, και συνέχιζε να πέφτει), προκάλεσαν την εκ νέου άνοδό του με την απειλή πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας...

      Δεν είναι πολύ δύσκολο να φέρεις την καταστροφή.

      Τελικά, όλοι αναπαράγουν αυτό που τώρα φαίνεται συμβατική σοφία, αλλά που πριν από ένα χρόνο κανένας δεν μιλούσε (ακόμη) για αυτό...

      Ε, ας βγούμε από αυτό το τεχντητό ψάρωμα. Ένα καραγκιοζλίκι ζούμε από τότε που ξεκίνησε.

     • ΣΤΕΦΑΝΟΣ avatar
      ΣΤΕΦΑΝΟΣ @ Επώνυμος 22/11/2010 21:48:01

      Επώνυμε,

      να δεχτώ όλα όσα λες. Μαζί σου ότι και το spread των ελληνικών ομολόγων έφτασε σε δυσθεώρατα ύψη λόγω πολιτικών χειρισμών. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι, ακόμα και όταν θα καταφέρουμε να βγούμε συντεταγμένα στις αγορές, αυτές θα κατανοήσουν τις θέσεις μας και θα μας δανείσουν πλεον με βελτιωμένους όρους;

      ΣΤΕΦΑΝΟΣ
      ΚΕΡΚΥΡΑ

   • George P. avatar
    George P. @ Επώνυμος 22/11/2010 22:01:38

    Τα spread δεν καθορίζονται με βάση το βιοτικό επίπεδο των πολιτών μιας χώρας, αλλά με βάση την αξιοπιστία και την φερεγγυότητα της, όπως και με την ικανότητα να εξυπηρετεί το χρέος της.

  • Orestios avatar
   Orestios @ ΠΗΛΕΑΣ 22/11/2010 20:04:28

   ΠΗΛΕΑ, δεν ξεφεύγεις πάντως από το υπερβατικό ευχολόγιο αλλά από την ανάποδη.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Orestios 23/11/2010 01:20:53

    Ναι, γιατί ο Επώνυμος βασίζει τις ελπίδες του στην μπλόφα του Μολών Λαβέ του, για την οποία δεν διατηρώ καμιά ελπίδα. Οπότε, πρέπει να σφίξουμε τα δόντια και να προχωρήσουμε. Αλλά η ηγεσία μας αν σφίξει τα δόντια, θα πνιγεί από το λίπος της αρπαχτής που έχει στο στόμα της. Και ο λαός δεν πρόκειται να καταλάβει ότι πνίγεται πριν το νερό ανέβει στα μάτια του. Άσε που δεν μπορεί να προχωρήσει μόνος του. Και, όσο και να ρίχνω τα χαρτιά, δεν μου βγαίνει ποτέ ένας Μεταξάς, ή, έστω, ένας Κωνσταντίνος (όχι Κωστάκης) Καραμανλής για να τον οδηγήσουν.
    Ο Σαμαράς; Μακάρι, αλλά δεν δείχνει....

    • παγωτατζής avatar
     παγωτατζής @ ΠΗΛΕΑΣ 23/11/2010 01:41:32

     Πρέπει να αποδεχτούμε να μας οδηγήσει κάποιος..
     Εσύ από τα σχόλια, αντιλαμβάνεσαι να έχουμε συνειδητοποιήσει τό πρόβλημά μας;
     Μας ενοχλούν οι λέξεις, κάνουμε αφορισμούς,αναπτύσουμε θεωρίες, μα πάνω από όλα φοβόμαστε!
     Να πάρουμε μια πρωτόγνωρη και δύσκολη απόφαση,σαν κοινωνία στό συνολο της.
     Βεβαια οι νυν πολιτικοί τό αντιλαμβάνονται καλύτερα αυτό ,ευκαιρία είναι νομίζουν, εξ΄ού και ή δημιουργία νέων κομμάτων,και πολιτικών διασπάσεων.
     Και εσύ ψάχνεις ηγέτες φίλε μου....

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ παγωτατζής 23/11/2010 16:02:52

      Ναι, (πρέπει να) ψάχνω ηγέτες, γιατί μόνος του ο λαός (η κοινωνία, που λές) δεν αποφασίζει. Δεν είναι ο "Μήτσος" να τον δακτυλοδείξεις και να του ρίξεις ένα "Εσύ, ρε, ναι εσύ, αποφάσισε τώρα!". Και κάθε λαϊκή απόφαση χωρίς προσωποποίηση σε έναν ισχυρό αρχηγό μόνο διάλυση και αίμα μπορεί να φέρει.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ ΠΗΛΕΑΣ 23/11/2010 00:04:34

   Επώνυμε, δεν ξέρω το σπρέντ της Ουκρανίας και του Ιράκ. Ξέρω όμως ότι ο Μπαρμπα Σαμ έχει κάθε λόγο να είναι και τα δυό χαμηλά και δεν φαντάζομαι ότι θα τα άφηνε στην τύχη τους. Άλλωστε και η Ελλάδα του '50 είχε λόγους να έχει καλύτερο σπρεντ. Γιατί οι αγορές δεν βαθμολογούν τις θέσεις, αλλά τις τάσεις. Και η τάση τότε ήταν ανοδική (ακολούθησε το "Ελληνικό θαύμα", αν ξέρεις), παρά την σχετική αθλιότητα. Και επί Χούντας θα παίρναμε καλύτερο σπρεντ, για τους ίδιους λόγους. Αλλά, έτσι κι αλλοιώς, η Χούντα αντιπαθούσε την "δημιουργική" λογιστική και τα δάνεια εξίσου. Κι όμως, ρώτα τους αγρότες πότε πρωτοείδαν πραγματική ευημερία! Σήμερα, η Ελλάδα είναι μια Ανεπτυγμένη χώρα, που βαίνει προς τα κάτω. Αν εσύ είχες λεφτά, θα την δάνειζες; Πρέπει να προηγηθεί ΠΤΩΧΕΥΣΗ ή ΦΩΤΙΣΗ για να αρχίσει νέα ανοδική πορεία, που χωρίς αφειδή δανεικά, που πρέπει να ξεχάσουμε, γίνεται ακόμα πιό δύσκολη. Η φώτιση απαιτεί φωτισμένους ηγέτες, που θα αναρριχηθούν χαριν των ικανοτήτων τους μέσα από τον εσμό των λαμογιών, που θα τους πυροβολούν πισώπλατα με ότι διαθέτουν. Εξωκοινοβουλευτικές λύσεις δεν επιτρέπονται από την ΕΕ, που συμφωνήσαμε να θεωρούμε χρήσιμη. Άρα απαιτεί και ένα φωτισμένο λαό, που θα τους ακολουθήσει και θα τους στηρίξει στην όχι βραχεία ασκητική, που θα μας ζητήσουν. Ονειρευόμαστε;
   Μέχρι τότε οι "άλλοι" θα ξέρουν ότι είμαστε εθισμένοι να τρώμε περισσότερα από όσα παράγουμε (Κων/νος Καραμανλής) και να ζητάμε αναιδώς περισσότερα. Γιατί να μας δανείσουν; 50 χρόνια πρίν θα κινδύνευαν, όντως, να χάσουν τα λεφτά τους αν πτωχεύαμε, σήμερα όμως όχι: Το χρέος της Ελλάδας θα ξοφληθεί με κομμάτια της σάρκας μας -της γής μας, αφού η παγκοσμιοποίηση και η ΕΕ επιτρέπουν την "νόμιμη" εισβολή ξένων οικονομικών δυνάμεων στην επικράτειά μας (που, αφού υπερτερεί το Κοινοτικό Δίκαιο, ήδη δεν είναι δική μας). Το προπαρασκευαστικό πυρ για την εισβολή έχει τελειώσει: Το είχαμε αναλάβει 30 χρόνια τώρα μόνοι μας, και οι οβίδες της βλακείας μας έχουν κάνει την οικονομία μας σεληνιακό τοπίο. Καμιά επένδυση δεν έρχεται, καμιά δεν επιτρέπεται να ανθίσει και, αν ξέφυγε κάποια, είναι γιατί είναι ασυνήθης -μέχρι δηλαδή να βρεθεί ανταγωνιστής απ' έξω (π.χ. apivita, Κορρές κλπ). Τώρα μένει να μπουν οι αγοραστές, αξιοποιώντας το Κοινοτικό Δίκαιο, και ο ΓΑΠ ή, εν πάσει περιπτώσει, η βέβαια και προϊούσα ύφεση, διευκολύνει την προέλασή τους. Σε λίγο θα παρακαλάμε να πουλήσουμε και τα σπίτια μας για να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες (βασικές για τον Έλληνα του 2010, όχι για τον Έλληνα του 1970). ΤΟΣΟ ΒΑΘΕΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΥΦΕΣΗ.
   Μην ανησυχείς για την Ελλάδα: Θα μένει πάντα το γωνιακότερο οικόπεδο του Κόσμου. Για τους (πολλούς από τους) Έλληνες να ανησυχείς, που θα χαθούν στον χρόνο και τους θολούς ορίζοντες. Κάποιοι πολλοί από τους ταγούς μας φαντάζονται τους εαυτούς τους ανάμεσα στους δυνάστες-αγοραστές μας και δεν βλέπουν την ώρα. Γι' αυτό στρώνουν, με το αζημίωτο, τον δρόμο των εξελίξεων. Διόλου δεν τους κόφτει το να ξυπνήσουν ένα πρωΐ με Βέλγο ή Φινλανδό γείτονα. Νέα Ζωή με Νέα Τάξη. Κι αυτοί καβάλα και χωρίς ενοχλητικούς, που ξέρουν τις πομπές τους.
   Να σου το πώ με δυό λέξεις: Για να σταθεροποιήσουμε το επίπεδο προσωπικής ευημερίας μας σε ότι ξέραμε το 2008, να μας ζηλεύουν δηλαδή και οι Γερμανοί, πρέπει να γίνουμε "Γερμανοί". Τότε και το σπρεντ μας θα γίνει "Γερμανικό", αλλά σπάνια θα χρειάζεται να δανειζόμαστε πιά. Αλλά αυτά δεν γίνονται σε λίγα χρόνια. Δεν ξέρω αν γίνονται ΚΑΝ!
   Γιατί, ένα πρέπει να φωτίσουμε σαν δόγμα των καιρών: Δεν αρκούν τα λεφτά για να προκόψει ένας λαός! ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ. Ο κύκλος κλείνει και ο κάθε κατεργάρης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία κλπ) ξαναβρίσκεται στην αρχική του θέση, και μάλιστα λεηλατημένος.
   ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ, ΑΝΟΗΤΕ! Η ΠΑΙΔΕΙΑ! (Το "ανόητε" αντιγραφική αδεία).

   • Enzo avatar
    Enzo @ ΠΗΛΕΑΣ 23/11/2010 12:14:30

    να αγιασει το στομα σου! η παιδεια παιδια. το Α και το Ω!

 43. Asterix13 avatar
  Asterix13 22/11/2010 20:41:15

  Αφιερωμένο στην κομπλεξική και εχθρική προς κάθε τι ελληνικό, κυβέρνηση της χώρας μας. Δείτε τι κάνουν οι Βρετανοί ακαδημαϊκοί και πολιτικοί. Οποιαδήποτε σύγκριση με τους ξεφτιλισμένους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είναι τραγική εις βάρος των τελευταίων.

  http://www.classicsforall.org.uk/

  Όταν οι ξένοι κατανοούν την ανάγκη για επιστροφή της ελληνικής και ρωμαϊκής Παιδείας, ο προβληματικός πρωθυπουργός μας και η συμπλεγματική υπουργός Παιδείας είναι αντίθετοι σε κάθε τι ελληνικό. Πως αλλιώς να εξηγηθεί ότι ήθελε να κάνει δεύτερή μας γλώσσα τα αγγλικά, ότι προωθεί την τουρκική εκπαίδευση στη Θράκη (ελέω Δραγώνας), ότι υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τα σχολεία μας και τα πανεπιστήμιά μας; Είναι μόνο ανικανότητα;

 44. George P. avatar
  George P. 22/11/2010 21:44:54

  Εγώ θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Πηλέα.
  Έγραψε όλα όσα εγώ ετοιμαζόμουν να γράψω πριν απο λίγο.
  Στην θεωρία όλα εύκολα δείχνουν, στην πράξη όμως οι αμέτρητοι απρόβλεπτοι παράγοντες που κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει, φέρνουν τα πάνω κάτω.
  Η πράξη δυστυχώς αυτό δείχνει. Στην σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία ισχύει μόνο μία θεωρία:
  Η θεωρία του χάους
  Θα παρακαλούσα λοιπόν τον αρθρογράφο σε μια ποιο εκτενή επιχειρηματολογία από το:
  "Θα μπορούσα να σου απαντήσω πολλά, αλλά...."

  Ένας ακόμη επαγγέλματιας/βιοτέχνης απο την Θεσσ/νίκη

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ George P. 23/11/2010 12:49:28

   Αλλά;... Αφού υπήρχε κάποια απάντηση στη συνέχεια. Γιατί δεν ασχολείσαι με αυτήν;

   Και η οποία απάντηση ήταν: Πώς γίνεται στο καλό και τριτοκοσμικά (πραγματικά τριτοκοσμικά κράτη, όχι σαν κι εμάς που είμαστε σε μια ενδιάμεση κατάσταση) καταφέρνουν και δανείζονται από τις αγορές και εμείς δεν μπορούμε; Και μάλιστά έχουν πολύ καλύτερο σπρεντ από εμάς;

   Παρακάτω θα πω και για τα "πολλά" που θέλεις, αλλά προς το παρόν περιμένω κι εγώ μια απάντηση. Όχι μόνον να θέτουμε το ζήτημα γύρω από τη δική μας λογική. Να προσπαθούμε να καταλάβουμε και τη λογική του άλλου.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Επώνυμος 23/11/2010 16:20:57

    Την απάντηση σου την έδωσα εγώ στις 12.04'. Τη διάβασες;
    Και, επ' ευκαιρία: Θα ευχόμουν πολλοί να είχαν τις δικές σου ανησυχίες και την δική σου επιμονή. Το ότι εγώ θεωρώ οίστρο αυτό που εσύ βλέπεις εφικτό δεν σημαίνει ότι εγώ έχω δίκαιο. Απλά καταθέτω την άποψή μου. Άλλωστε θα βρεθούν πολλοί, που θα θέλουν να συζητήσουν ψύχραιμα, αυτό που λίγοι, τολμηρότεροι, θα παιανίζουν. Σε στιγμές σαν τις σημερινές, η ακινησία είναι η μόνη θανάσιμη κίνηση.
    Keep Walking !

 45. Bob ο μάστορας avatar
  Bob ο μάστορας 22/11/2010 22:04:57

  Αυτό που κάνουμε τώρα πάντως είναι αδιέξοδο.
  :?
  Σταματάμε την ανάπτυξη ώστε να δανειστούμε ακριβά απ' τους χείριστους της πιάτσας, με τόκους τέτοιους που δεν θα βγαίνουμε.
  ...
  Ο αρθρογράφος των «Financial Times» αναφέρει πως μεταξύ των τραπεζικών και νομικών που προετοιμάζονται για την επικείμενη ελεγχόμενη στάση πληρωμών της Ελλάδας, υπάρχει ασυμφωνία όσον αφορά την χρονική στιγμή που θα γίνει αυτό. Ορισμένοι πιστεύουν ότι θα εκδηλωθεί μια δραματική, «σοκαριστική» ανακοίνωση με «σφοδρή» κοινωνική αντίδραση, στο β΄τρίμηνο του 2011, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν πως αυτό θα συμβεί στο γ’ τρίμηνο του 2011.
  ...
  Ο Ντίζαρντ επισημαίνει πως τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν μέσα σε αυτή την περίοδο, πληρώνονται σε μεγάλο βαθμό με νέο δανεισμό από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, καθώς και με τις εκπτωτικές αγορές ομολόγων των ελληνικών τραπεζών με την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ανταλλάσσει εκκρεμές χρέος που είναι νομικά και λογιστικά εύκολο να αναδιοργανωθεί με ευνοϊκούς όρους, με χρέος που είναι δύσκολο ή αδύνατον να αναδιοργανωθεί. «Είναι σαν να δανείζεσαι από «καρχαρία» της Μαφίας για να ξεπληρώσεις προκαταβολικά για λεφτά που χρωστάς στην γιαγιά σου», υποστηρίζει σχετικώς.
  ...
  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=368786&dt=22/11/2010

 46. Θοδωρής Λακεδαιμόνιος avatar
  Θοδωρής Λακεδαιμόνιος 22/11/2010 22:28:20

  Επώνυμε,σχολίασε σε παρακαλώ την παρακάτω ανάλυση του καθηγητού οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κώστα Λαπαβίτσα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθερία» και στον Αποστόλη Ζώη.

  "Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους?
  “Θέλω καταρχήν να τονίσω ότι το χρέος είναι άμεσα συνδεμένο με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Όσο έπεφτε η ανταγωνιστικότητα, τόσο μεγάλωνε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών με το εξωτερικό. Άρα έπρεπε η χώρα να δανείζεται από τις τράπεζες του κέντρου για να καλύπτει το εξωτερικό της έλλειμμα. Παράλληλα γιγαντώθηκαν και οι ελληνικές τράπεζες που δάνειζαν για κατανάλωση και άλλα. Ο μεγάλος όγκος του δανεισμού στην χώρα μας είναι ιδιωτικός και όχι δημόσιος. Το ίδιο συνέβη και στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας. Στη ρίζα του περιφερειακού χρέους βρίσκεται το ευρώ.
  Το χρέος που έχει πλέον συσσωρεύσει η Ελλάδα αποκλείεται να αποπληρωθεί αυτοδύναμα, ότι κι αν λέει ο κ. Παπανδρέου. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα με ποσοστά χρέους που θα φτάσουν ίσως στο 170%-180% του ΑΕΠ στο άμεσο μέλλον, και με τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει επιβάλλει η Ευρωζώνη, να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές. Το πρώτο βήμα για την ουσιαστική αντιμετώπιση του χρέους θα πρέπει λοιπόν να είναι η ευθεία παραγραφή του.
  Εμμέσως πλην σαφώς και η ίδια η κυβέρνηση το αποδέχεται, δεδομένου ότι συχνά αναφέρεται στην αναδιάρθρωση. Η αναδιάρθρωση όμως του χρέους δεν αποτελεί πανάκεια από μόνη της. Εξαρτάται από το πως θα γίνει και κυρίως από το αν θα υπάρξει πρωτοβουλία από πλευράς του δανειζόμενου, με διαφάνεια και συμμετοχή των λαϊκών στρωμάτων.
  Η επιμήκυνση την οποία συζητάει η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι ένα ακόμη παράδειγμα εσφαλμένης πολιτικής που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των τραπεζών και όχι της κοινωνίας. Δεν θα ελαττώσει ουσιαστικά το βάρος του χρέους, ενώ θα επιτρέψει σε διάφορους τραπεζικούς μεσολαβητές να πραγματοποιήσουν μεγάλα κέρδη. Υπάρχει ακόμη κίνδυνος να μεταβάλλει το νομικό καθεστώς του χρέους, που έχει συναφθεί υπό το ελληνικό δίκαιο κατά 90%. Αν το χρέος τεθεί υπό το αγγλικό ή το αμερικανικό δίκαιο, κερδισμένοι θα βρεθούν οι δανειστές διότι το νομικό πλαίσιο θα μεροληπτεί υπέρ αυτών. Κάτι τέτοιο θα κάνει μια μελλοντική παραγραφή του χρέους πολύ πιο δύσκολη”.
  Τι πρέπει τότε να γίνει για να αντιμετωπιστεί το χρέος;
  “Νομίζω ότι θα χρειαστεί, πρώτον, η χώρα να προχωρήσει σε μονομερή παύση πληρωμών ώστε να αναλάβει η ίδια την πρωτοβουλία των κινήσεων. Θα πρέπει κατόπιν να υπάρξει πλήρης διαφάνεια, δηλαδή να ανοίξουν τα αρχεία τους το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας ώστε να δει η κοινωνία τι πραγματικά συμβαίνει με το χρέος. Ποιό μέρος είναι απεχθές, ποιό παράνομο, ποιό παράτυπο; Ποιός έχει ευθύνες για θέματα όπως οι άκρως προβληματικές σχέσεις του δημοσίου με τράπεζες όπως η Γκόλντμαν Σακς τη δεκαετία που μας πέρασε; Θα πρέπει οι εργατικές οργανώσεις και η κοινωνία των πολιτών να λάβουν άμεση γνώση για να δούμε γρήγορα τι δεν πρόκειται να αποπληρωθεί.
  Σε αυτή τη βάση, θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε συνολική αναδιαπραγμάτευση, υπό την ελληνική νομοθεσία, με την προοπτική να υπάρξει ουσιαστικό ‘κούρεμα’ των τραπεζών που κατέχουν το μεγάλο μέρος του χρέους. Αν κρίνουμε από την πρόσφατη εμπειρία άλλων χωρών, το ‘κούρεμα΄ δύσκολα θα είναι μικρότερο του 50%-60%. Θα εξαρτηθεί βέβαια από το τι θα δείξουν τα βιβλία, αλλά η επιδίωξη θα πρέπει να είναι η ταχύτερη δυνατόν συμφωνία με τις τράπεζες-δανειστές.
  Να τονίσω ότι όσο περισσότερο καθυστερεί η Ελλάδα, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται το πρόβλημα. Αφενός, ο όγκος του χρέους θα μπαίνει σταδιακά κάτω από ξένη νομοθεσία δεδομένου ότι η χώρα θα συνεχίσει να παίρνει τα καταστροφικά δάνεια του Μνημονίου τα οποία προφανώς δεν εμπίπτουν στο ελληνικό δίκαιο. Αφετέρου, οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες θα βελτιώνουν σταδιακά τη θέση τους και άρα θα γίνουν πολύ σκληρότεροι διαπραγματευτές.
  Η μονομερής παύση πληρωμών θα κάνει βέβαια την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές πολύ δύσκολη. Να θυμίσω όμως ότι η Ελλάδα είναι ήδη αποκλεισμένη από τις αγορές και δεν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική αυτοδύναμης επιστροφής, παρά τις μονίμως αισιόδοξες διαβεβαιώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου. Η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει αυτοδύναμα μόνο όταν τακτοποιήσει τα του οίκου της. Αυτό σημαίνει ουσιαστική παραγραφή του χρέους, πράγμα που μεσοπρόθεσμα θα το δεχτούν οι αγορές γιατί η μνήμη τους είναι βραχεία.
  Και επειδή πολλά λέγονται για τις καταστροφικές συνέπειες της πάυσης πληρωμών ως προς τη διεθνή θέση της Ελλάδας, να πω ότι η Αργεντινή, παρότι ‘κούρεψε’ τους πιστωτές της βαθειά και μονομερώς, έγινε μέλος του G20”.
  Η παραγραφή του χρέους και το ‘κούρεμα’ των τραπεζών δεν θα δημιουργήσει προβλήματα όσον αφορά τη συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη;
  “Το θέμα της συμμετοχής μας στην Ευρωζώνη θα τεθεί ευθέως. Όπως ήδη ανέφερα, το ευρώ βρίσκεται στην καρδιά του ελληνικού προβλήματος. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βάλει την οικονομία της σε πιο παραγωγική βάση αν δεν βγει από την Ευρωζώνη. Μια τέτοια κίνηση ενέχει βέβαια κινδύνους, δημιουργεί όμως προοπτικές ανάπτυξης και βαθειάς κοινωνικής αλλαγής.
  Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα πρέπει να γίνει χωρίς προηγούμενη ανακοίνωση ώστε να αποφευχθεί κατα το δυνατόν η διαρροή κεφαλαίου στο εξωτερικό. Θα πρέπει ακόμη να κλείσουν οι τράπεζες για σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να μην υπάρξει πανικός των καταθετών. Η επιστροφή στη δραχμή, αλλά και η παραγραφή του χρέους, θα δημιουργήσει βεβαίως προβλήματα στις τράπεζες που θα πρέπει αμέσως να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο και ιδιοκτησία ώστε να προστατευτούν οι καταθέσεις. Ο δημόσιος έλεγχος θα επιτρέψει όμως στις τράπεζες να αρχίσουν ξανά να χρηματοδοτούν τον παραγωγικό τομέα που τώρα ασφυκτιά. Θα μπουν έτσι οι βάσεις για τη συνολική αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού.
  Η αλλαγή του νομίσματος θα φέρει σοκ στην αγορά και για ένα διάστημα θα υπάρξουν παράλληλες τιμές σε ευρώ και σε δραχμές. Θα υπάρξει επίσης υποτίμηση και άρα τόνωση των εξαγωγών που είναι απολύτως απαραίτητη. Θα ανέβουν όμως και οι τιμές των εισαγομένων, ιδίως του πετρελαίου, άρα θα χρειαστεί κρατική παρέμβαση για την εγγύηση της λειτουργίας μεγάλου φάσματος επιχειρήσεων. Θα χρειαστεί επίσης κρατική παρέμβαση για τη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος, πράγμα που σημαίνει αναδιανομή μέσω φορολογίας και μισθολογικής πολιτικής.
  Όσο για τα δημόσια ελλείμματα, η εμπειρία δείχνει ότι εξαλείφονται σε σύντομο χρονικό διάστημα εφόσον η χώρα μπει σε διαδικασία ανάκαμψης. Για ένα διάστημα μετά την έξοδο από το ευρώ θα μπορεί εξάλλου το κράτος να καλύπτει τις ανάγκες του με την έκδοση νομίσματος. Μεσοπρόθεσμα θα πρέπει βεβαίως να υπάρξει δραστική αλλαγή του φορολογικού συστήματος ώστε να συμπεριλάβει τους πλούσιους και το κεφάλαιο. Είναι προφανές, τέλος, ότι απαιτείται εκ βάθρων αναδιάρθρωση του κράτους, κάθαρση, διαφάνεια και δημοκρατικός έλεγχος από τα κάτω.
  Τα μέτρα αυτά δεν είναι καθόλου ακραία, αν αναλογιστούμε το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η Ελλάδα. Η τωρινή πολιτική επιβάλλει τρομακτικό κόστος, ενώ παράλληλα οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία. Η ιθύνουσα τάξη της Ελλάδας μοιάζει παραλυμένη και τρομοκρατημένη από το μέγεθος του προβλήματος. Τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία εξόδου από την κρίση αποδεχόμενα και το αναπόφευκτο κόστος.
  Η παύση πληρωμών και η έξοδος από το ευρώ μπορούν να βάλουν τη χώρα σε άλλη τροχιά ανάπτυξης, αλλάζοντας παράλληλα την κοινωνική ισορροπία υπέρ της εργασίας και κατά του κεφαλαίου. Το ιστορικό λάθος της εισόδου στην Ευρωζώνη μπορεί να διορθωθεί από την εργατική τάξη, δημιουργώντας πολύ καλύτερες συνθήκες για την κοινωνική εξέλιξη προς όφελος των πολλών”.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Θοδωρής Λακεδαιμόνιος 23/11/2010 00:18:40

   Σαν να διαβάζω όσα εδώ και μήνες γράφω και εδώ μέσα.
   Αναγεννηθήτω Δραχμή! Το πρώτο μεγάλο βήμα και προϋπόθεση για όλα τα άλλα, περιλαμβανομένης και της συμμετοχής μας στην ΕΕ. ΑΛΛΟΙΩΣ ΘΑ ΤΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΟΛΑ!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Θοδωρής Λακεδαιμόνιος 23/11/2010 11:19:45

   Όλοι αυτοί που ήταν να κάνουν τις αναλύσεις τους πριν αναλάβει ο Παπανδρέου. Παρόμοια δεν ήταν η οικονομική μας κατάσταση και πιο πριν; Τι άλλαξε και τώρα ηδονίζονται όλοι στην εκδοχή της επερχόμενης χρεωκοπίας;

   Περισσότερα αργότερα.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Θοδωρής Λακεδαιμόνιος 23/11/2010 12:54:25

   Εντωμεταξύ, αυτοί οι τύποι είναι ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι που δόξαζαν τη συμμετοχή μας στο ευρώ, που ήταν "σωτήρια" τον καιρό της οικονομικής κρίσης. Λιγότερη συμβατικότητα στη σκέψη σας ρε παιδιά. Δεν είναι ανάγκη να πηγαίνουμε πάντοτε με το ρεύμα. Δική σας σκέψη δεν έχετε; Πάντοτε πρέπει να λέτε με στόμφο αυτά που λένε όλοι;

   Παρακάτω αναλυτική απάντηση και στον κύριο αυτόν και σε όλους.

 47. firiki2010.wordpress.com avatar
  firiki2010.wordpress.com 23/11/2010 02:05:18

  Αντε και αλείψαμε τους εκπροσώπους της τρόικας με πίσσα και πούπουλα και τους κυνηγήσαμε μέχρι τα σύνορα. Αντε και φύγαμε από το "κακό" ευρώ. Αντε και εγκαταλείψαμε την Ευρώπη γενικώς. Να πάω και πιο πέρα? Αντε μας χάρισαν και το χρέος! Είναι απολύτως βέβαιο ότι με τις υπάρχουσες δομές οι οποίες είναι κτισμένες σε συγκεκριμένες νοοτροπίες τις οποίες φυσικά αναπαράγουν, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να το ...ξαναδημιουργήσουμε.
  Αντί να αναζητάμε τον καλύτερο τρόπο να χρεωκοπήσουμε ας δούμε ποια συγκεκριμένα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, σε ποια κατεύθυνση και μέσα από ποια διαδικασία. Οι αλλαγές είναι απαραίτητες είτε είμαστε ήδη χρεωκοπημένοι, είτε χρεωκοπήσουμε ελεγχόμενα, είτε κηρύξουμε στάση πληρωμών, είτε αναδιαρθρώσουμε το χρέος είτε επιμηκυνθεί ο χρόνος εξόφλησης , είτε...., είτε .... Εξ άλλου τα διάφορα "είτε" νομίζω ότι δεν είναι πια στο χέρι μας.

  • Misha avatar
   Misha @ firiki2010.wordpress.com 23/11/2010 12:42:05

   Ναι, αλλαγές...ΟΚ
   Αλλά προς ποια κατευθυνση;
   Ένας κερδοφορος ΟΤΕ γιατί είναι καλύτερος στα χέρια ιδιωτη ;Επειδή αυτό επιτάσσει η νεοφιλελευθερη ιδεολογία τών ΕΕ-ΔΝΤ;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ firiki2010.wordpress.com 23/11/2010 12:56:43

   Κι όμως, τα "είτε" είναι όλα στα χέρια μας. Και σε όλα αυτά τα "είτε" που λες, δεν υπάρχει το εξής ένα: Δεν κάνουμε τίποτε από αυτά και συνεχίζουμε να φερόμαστε σαν φυσιολογική χώρα.

   Και φυσικά και πρέπει να αλλάξουν ένα σωρό πράγματα στη χώρα. Εννοείται. Το πρόβλημα είναι ότι, αντί να ασχολούμαστε με αυτά που πρέπει να αλλάξουν, βαυκαλιζόμαστε με το πόσο υπέροχη και αναπόφευκτη θα είναι η επερχόμενη χρεωκοπία μας.

   Και, αν συνεχίσουμε να το ευχαριστιόμαστε τόσο πολύ το ότι "θα χρεωκοπήσουμε", απλώς θα επιβεβαιωθεί το ρηθέν ότι κανένας δεν μπορεί να σε σώσει, αν δεν θέλεις να σωθείς από μόνος σου...

   • Misha avatar
    Misha @ Επώνυμος 23/11/2010 13:08:32

    Επώνυμε, χρεωκοπία είναι ένας φαντασιακός όρος που θα στον φορέσουν ακόμα κι αν αποφασίσεις να πείς :
    ΟΚ μάγκες, τερμα τα παιχνίδια , ας δουμε πόσα χρωστά , σε ποιον και γιατί...
    Παίζουν παιχνίδι κυριαρχίας , γουστάρουν να μάς βλέπουν να σερνόμαστε στα πόδια τους.
    Οποτε αν το πάρουμε απόφασηκαι παλέψουμε για τον τόπο μας αλλάζουμε εμείς την εικονα προς όφελος μας.

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ Misha 23/11/2010 13:52:24

     Μίσα, ακριβώς αυτό είναι το θέμα. Η μάχη γίνεται μέσα στο μυαλό μας. Πάνε να μας πείσουν ότι χρεωκοπούμε για να καταφέρουν να χρεωκοπήσουμε. Αν δεν πειστούμε, δεν θα χρεωκοπήσουμε. Γι' αυτό είναι ΚΑΙΡΙΟ να πειστούμε ότι μια χαρά γίνεται να μην χρεωκοπήσουμε.

     Και όσοι λέτε "να μην αναγνωρίσουμε το χρέος", πρέπει να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας αυτό που λέει παραπάνω ο Ψυχριαμία: Ότι η λογική της τσαμπουκαλίδικης στάσης πληρωμών είναι η άλλη όψη του διλήμματος "μνημόνιο η χρεωκοπία", διότι η στάση πληρωμών (ακόμη και η τσαμπουκαλίδικη) ερμηνεύεται ως χρεωκοπία. Να αξιοποιήσεις υπέρ σου το φόβο των άλλων μήπως χρεωκοπήσεις, ναι. Αλλά όχι να το κάνεις από μόνος σου, ούτε να το διακηρύξεις. Διότι αυτή η λογική είναι βούτυρο στο ψωμί όσων λένε ότι η χρεωκοπία είναι δήθεν "αναπόφευκτη".

     • Misha avatar
      Misha @ Επώνυμος 23/11/2010 15:21:09

      Επώνυμε
      αυτό το «ερμηνεύεται σαν χρεωκοπία» εντάσσεται στο παιχνίδι της προπαγάνδας.
      Δλδ αν βρεθει ένας ηγετης με άντερα και πει
      «Για να δούμε, κανάγιες, πόσο είναι το χρέος, πόθεν και σε ποιους» θα ερμηνευθει σαν χρεωκοπία!!!!
      Ε, ας ερμηνευθεί! Και;
      Έτσι κι αλλιώς χαμένους μας έχουν, ας παίξουμε τα ρέστα μας : RESET και Restart
      Eμείς θα χασουμε αν καταρρεύσει το ευρω ή κυρίως η Γερμανία;
      Δραχμη δεν είχαμε επί χουντας όταν όπως νοσταλγουν κάποιοι, ειχαμε μηδενικό χρεος;
      Και γιατί δεμένοι απαραιτητως στο άρμα της Μέρκελ; Αλλου πορτοκαλιές δεν έχει;

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Επώνυμος 23/11/2010 18:26:41

      Εμείς θα χάσουμε σίγουρα, η Γερμανία θα κερδίσει επειδή θα ξαναπάρει πίσω το μάρκο. Δεν τους χαλάει καθόλου, ξέρεις. Έτσι κι αλλιώς η νομισματική ένωση ήταν κάτι που εφευρέθηκε για να ελεγχθεί η Γερμανία μετά την επανένωση και όχι για να ευνοηθεί.

      Στα υπόλοιπα, το ζητούμενο είναι ποιος είναι ο στόχος σου. Αν ο στόχος σου είναι να μην πληρώσεις, τότε έχεις λάθος στόχο. Αν ο στόχος σου είναι να ξαναγίνεις "φυσιολογικό κράτος" και, σε αυτό το πλαίσιο, χρησιμοποιήσεις και το όπλο του να μην πληρώσεις, τότε μόνο έχεις το σωστό στόχο.

 48. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 23/11/2010 05:41:34

  @ Θοδωρής Λακεδαιμόνιος....τα στοιχεία άλλα δείχνουν....ο μεγάλος όγκος είναι δημόσιος και όχι ιδιωτικός.

  Το δημόσιο χρέος 30/06/2010 ήταν 316,95 δις ευρώ.

  http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/cb/9f/e1/cb9fe18249b0ea1510cf35bbf6d5d60a167a60a6/application/pdf/100819_debt_gr.pdf

  Από το συνολικό δημόσιο χρέος περίπου 45-48 δις ευρώ κατείχαν στις 30/06/2010 οι ελληνικές τράπεζες.

  Ακόμα το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας(δημόσιο + ιδιωτικό) για το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ήταν συνολικά 434,304 δις ευρώ

  Πιο συγκεκριμένα, το δεύτερο τρίμηνο του 2010 οι ελληνικές τράπεζες είχαν δάνεια από το εξωτερικό ύψους 139,632 δις ευρώ ενώ οι λοιπές επιχειρήσεις είχαν δάνεια από το εξωτερικό ύψους 24,043 δις ευρώ.

  Άρα το εξωτερικό χρέος του ιδιωτικού τομέα της Ελλάδας το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ήταν 163,675 δις ευρώ.

  http://www.bankofgreece.gr/BoGDocuments/Πίνακας_ακαθάριστο_εξωτερικό_χρέος.xls

  Από τα παραπάνω φαίνεται ότι όντως στην Ελλάδα το δημόσιο χρέος είναι μεγαλύτερο από το ιδιωτικό χρέος.

  Και συνολικά το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας(δημόσιο+ιδιωτικό),όσο και να σου φανεί μικρότερο, είναι αρκετά ως πολύ μικρότερο ως ποσοστό συγκριτικά με πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε.

  Πιο συγκεκιρμένα, το συνολικό εξωτερικό χρέος της Ελλάδας ήταν το 2009 συνολικά περίπου το 170% του ΑΕΠ, όταν ενδεικτικά το 2009 :

  Το εξωτερικό χρέος της Ιρλανδίας ήταν περίπου το 1.312% του ΑΕΠ
  Το εξωτερικό χρέος της Μεγάλης Βρετανίας ήταν περίπου το 426 % του ΑΕΠ
  Το εξωτερικό χρέος της Ελβετίας ήταν περίπου το 382 % του ΑΕΠ
  Το εξωτερικό χρέος της Ολλανδίας ήταν περίπου το 377% του ΑΕΠ
  Το εξωτερικό χρέος του Βελγίου ήταν περίπου το 329% του ΑΕΠ
  Το εξωτερικό χρέος της Δανίας ήταν το 316% του ΑΕΠ
  Το εξωτερικό χρέος της Σουηδίας ήταν περίπου το 264% του ΑΕΠ
  Το εξωτερικό χρέος της Αυστρίας ήταν περίπου το 256%του ΑΕΠ
  Το εξωτερικό χρέος της Γαλλίας ήταν το 248% του ΑΕΠ
  Το εξωτερικό χρέος της Πορτογαλίας ήταν περίπου το 236% του ΑΕΠ
  Το εξωτερικό χρέος της Ισπανίας ήταν περίπου το 186% του ΑΕΠ
  Το εξωτερικό χρέος της Γερμανίας ήταν το 182.5% του ΑΕΠ

 49. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 23/11/2010 06:13:40

  @ o βουνίσιος ......προφανώς κάνεις λάθος όταν γράφεις "Η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα απαιτήσουν από την Ιρλανδία οποιαδήποτε μέτρα σε αντάλλαγμα για τα δάνεια των 80 – 90.000.000.000 ευρώ".

  1) Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο(Όλι Ρεν), το κλιμάκιο Κομισιόν και του ΔΝΤ, που βρίσκεται στο Δουβλίνο θα συντάξει το κείμενο του Μνημονίου, έως το τέλος του μήνα, για ένα πρόγραμμα ενίσχυσης τριετούς διάρκειας.

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=368769&ct=2&dt=21/11/2010

  2) Εξάλλου η Μέρκελ επεσήμανε ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες ακόμα μέχρι να οριστούν οι ακριβείς όροι της βοήθειας(προς την Ιρλανδία)

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=368896&ct=3&dt=22/11/2010

  3) Την ίδια ώρα ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος- Καν δήλωσε οτι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ιρλανδία χορηγώντας της πολυετές δάνειο και θα ξεκινήσει "άμεσα" συνομιλίες για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.

  "Μια ομάδα του ΔΝΤ που βρίσκεται ήδη στην Ιρλανδία για συνομιλίες για τεχνικά θέματα θα ξεκινήσει τώρα διαπραγματεύσεις με τις ιρλανδικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Στρος-Καν μετά το αίτημα του Δουβλίνου για χορήγηση οικονομικής βοήθειας.

  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=52523&catid=7&la=1

 50. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 23/11/2010 06:15:56

  @ Επώνυμος......Με κίνδυνο να γίνω (πάλι) κουραστικός να επαναλάβω ότι η Ε.Ε για να δώσει έγκριση ένταξης μιας χώρας στον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης και να χορηγήσει σχετικά δάνεια, επιβάλλει υποχρεωτικά την εφαρμογή ενός προγράμματος - πλαισίου δημοσιονομικών μέτρων(Μνημόνιο) που αποσκοπούν στην δημοσιονομική πειθαρχία (με την οποία θα μειωθούν τα ελλείμματα).
  Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου, τότε η Ε.Ε απαιτεί ή επιβάλλει αυστηρότερα δημοσιονομικά μέτρα(αυτό συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Ελλάδα).

  Αυτή την δεδομένη στιγμή, θέλουμε δεν θέλουμε, ακολουθούμε την άτεγκτη γραμμή της Γερμανίας που απαιτεί αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.
  Οι Γερμανοί άπαξ και δέχτηκαν-συναίνεσαν (ύστερα από κοπιαστικές διαπραγματεύσεις) στην δημιουργία του ευρωπαικού μηχανισμού στήριξης(που αρχικά δεν ήθελαν) και εφόσον συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των δανείου, απαιτούν την εφαρμογή αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων.
  Την οποιαδήποτε αστοχία ή αποτυχία του προγράμματος δημοσιονομικών μέτρων την αντιμετωπίζουν με ακόμα αυστηρότερα μέτρα(παράδειγμα τα επιπλέον μέτρα στον προυπολογισμό του 2011).

  Ήδη ο γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε πρόσφατα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί «να ρίχνει χρήματα από τα ελικόπτερα» και ότι τα κράτη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομική κρίση, οφείλουν να αρχίσουν μεταρρυθμίσεις.
  Και επέμεινε στο γεγονός ότι οι οικονομίες που αντιμετωπίζουν σοβαρές δημοσιονομικές κρίσεις, όπως η Ιρλανδία ή η Ελλάδα, θα πρέπει να αρχίσουν μεταρρυθμίσεις για να μειώσουν τα ελλείμματά τους «κατά τρόπο που να μην χρειάζεται πλέον να ζητάνε βοήθεια».

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=367574&ct=3&dt=16/11/2010

  Η Γερμανία επίσης πρόσφατα υιοθέτησε, παρά τις επικρίσεις που υπήρξαν, ένα σχέδιο λιτότητας που προβλέπει την εξοικονόμηση περισσότερων από 80 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2014 και που αναμένεται να επιτρέψει στη χώρα να ανατάξει τα δημόσια οικονομικά της.

  http://antennaonline.gr/Economy/World/Pages/20107/95ba5404-7fd1-48be-b4a1-2c05cae3b562.aspx

  Και δεν θα απαιτήσουν αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία από τις χώρες που δανείζουν;

  Για τους Γερμανούς δηλαδή, που κάνουν κουμάντο στην Ε.Ε, δεν υπάρχει άλλη λύση.

  Μόνο ΑΥΣΤΗΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ μια αλεπού στο παζάρι 23/11/2010 12:46:59

   Ναι, αλλά με κίνδυνο να γίνω κι εγώ κουραστικός επαναλαμβάνω: Αφού όλοι ομολογούν ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στην καταστροφή; Και αφού είναι ακριβώς αυτή η πολιτική που δημιουργεί αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα της Ελλάδας να παραγάγει τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που είναι αναγκαία;

   • Misha avatar
    Misha @ Επώνυμος 23/11/2010 13:05:23

    Επωνυμε, θα σε ζορισουν μέχρι να τους πουλήσεις τα πάντα...Μονόπολυ...

 51. Χαλκιδέος avatar
  Χαλκιδέος 23/11/2010 08:12:14

  Από το δικό τους μνημόνιο ήθελα να γράψω...

 52. Misha avatar
  Misha 23/11/2010 12:39:54

  Είναι απλό Επώνυμε.
  Τότε δεν ετίθετο θέμα χρέους και εξυπηρέτησης του από κανέναν.Τώρα που ετέθη, παρουσιάζονται και οι εναλλακτικές του μνημονιακού μονόδρομου.

 53. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 23/11/2010 13:46:24

  Καταρχάς δεν υπάρχει κανένα "μολών λαβέ" στο άρθρο. Η αντίληψη "ή με δανείζετε ή χρεωκοπώ και σας παίρνω στο μυαλό μου υπάρχει μόνον υποσυνείδητα στη διαπραγμάτευση. Εννοείται ότι δεν θα πας έτσι. Θα πας πολύ απλά και θα πεις τα εξής:

  "Κύριοι, όπως έχετε καταλάβει όλοι σας, η χώρα μου με το Μνημόνιο οδεύει στην καταστροφή. Μια καταστροφή, που ούτε εσείς τη θέλετε γιατί ούτε εσάς συμφέρει. Εγώ πρέπει να πάρω καινούργια μέτρα, που θα κινούνται σε διαφορετική λογική. Σε αναπτυξιακή λογική. Να αφήσω τα υπάρχοντα φορολογικά μέτρα να αποδώσουν, χωρίς να βάζουμε στο λαό και στην αγορά κι άλλα δυσβάστακτα και καταστροφικά βάρη. Με 23% ΦΠΑ και τη βενζίνη στο 1,5 που τη πήγε το ΠΑΣΟΚ, μια χαρά μαζεύω τα λεφτά που χρειάζονται για να στρώσουμε τα δημοσιονομικά μας ΑΝ, παράλληλα, λειτουργεί κανονικά η οικονομία. Για να λειτουργήσω κανονικά την οικονομία, όμως, πρέπει να μην πάρω άλλα καταστροφικά μέτρα. Και για να πάρω άλλα καταστροφικά μέτρα, πρέπει να βγω από το Μνημόνιο, μια που αυτά τα καταστροφικά μέτρα τα προβλέπει το ίδιο το Μνημόνιο. Και για να βγω από το Μνημόνιο, πρέπει να μου ξαναδανείσετε χρήματα ΕΣΕΙΣ.

  Εγώ έτσι κι αλλιώς, από το Μνημόνιο θα βγω, διότι έτσι κι αλλιώς μας οδηγεί όλους στην καταστροφή. Οπότε, οι επιλογές μου είναι ΜΟΝΟΝ εκτός Μνημονίου. Και εκεί, θα έρθω να σας ζητήσω χρήματα, δανεικά χρήματα, σε ομόλογα. Θα μου δώσετε; Σας συμφέρει να μου δώσετε, και θα σας εξηγήσω γιατί:

  Αυτή τη στιγμή το σπρεντ μου είναι γύρω στα 900 και βάλε. Είναι τόσο, διότι όλοι πιστεύουν ότι θα πάω σε αναδιάρθρωση χρέους, μέσω Μνημονίου. Δηλαδή, η αναδιάρθρωση χρέους έχει ήδη ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΘΕΙ στο σπρεντ μου. Ε, λοιπόν, εγώ θα σας πω ένα μυστικό: ΔΕΝ θα πάω σε αναδιάρθρωση χρέους. Θα επιστρέφω στους δανειστές το 100% του ποσού μου. Τις βλακείες του τύπου "τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται" τις έλεγαν οι προηγούμενοι. Εγώ λέω ότι "τα χρέη υπάρχουν για να ξεπληρώνονται". Θα διώξω λοιπόν τη Lazard, διότι δεν τη χρειάζομαι (δεν θα κάνω αναδιάρθρωση, δεν τη χρειάζομαι) και θα μου δώσετε λεφτά ΕΣΕΙΣ. Είδατε τι έγινε με την Εθνική, μόλις της έδωσαν λεφτά οι αγορές, γέμισαν αισιοδοξία οι πάντες για την πορεία της Ελλάδας και το σπρεντ έπεσε στα 650. Αν τώρα μπορέσω και δανειστώ εγώ ο ίδιος, το ελληνικό κράτος, πού νομίζετε ότι θα πάει το σπρεντ; Δεν θα πάει ΧΑΛΑΡΑ στα 500 και παρακάτω; Όμως εσείς θα με έχετε δανείσει με 900 και βάλε. Άρα, τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ενθουσιασμός που θα δημιουργήσει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές (έστω και, αρχικά, με πανάκριβα επιτόκια), εσάς θα σας δώσει τη δυνατότητα για ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ μέσα σε ελάχιστες μόνον εβδομάδες! Μιλάμε μέχρι και για δις ευρώ, από τη μεταπώληση των ομολόγων...

  Η άλλη επιλογή είναι να μην μου δανείσετε. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είμαι σε θέση να ξεπληρώσω κανέναν σας. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα χάσετε όλοι όλα τα λεφτά σας, εγώ θα είμαι υποχρεωμένος μετά να ισοσκελίσω τον προϋπολογισμό μου και να έχω πρωτογενή πλεονάσματα, μια που κανένας δεν θα μου δανείζει πια. Θα καταστραφούμε όλοι, κι εσείς μαζί. Κι όλα αυτά γιατί; Αφού έχετε τη σαφή δυνατότητα να βγάλετε ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΡΔΗ, αφού θα είστε εσείς που θα επωφεληθείτε από την πτώση των δικών μου σπρεντ, μετά που θα μου δανείσετε.

  Η επιλογή είναι δική σας. Εγώ πάντως από το Μνημόνιο θα βγω. Στο χέρι σας είναι αν θα βγάλετε μια καταπληκτική μπίζνα ή αν θα καταστραφείτε μαζί μου."

  Αυτά, ως προς το να βρει αυτούς που θα τον βοηθήσουν να κάνει τον πρώτο δανεισμό. Και δεν είναι ανάγκη καν να πάρει από αυτούς που θα κάνει το ντηλ λεφτά. Μπορεί απλώς να τους βάλει αναδόχους με υποχρέωση να εγγυηθούν την επιτυχία της έκδοσης (αυτό ακριβώς που έκανε η Εθνική και πέτυχε).

  Θα είναι ακριβά τα επιτόκια; Στην αρχή ναι. Μέχρι να πέσουν. Μέχρι τότε, οι επιλογές είναι οι εξής:

  - Στροφή στο βραχυπρόθεσμο δανεισμό, ο οποίος αυτή τη στιγμή κινείται ΚΑΤΩ ΤΟΥ 5%, σε περίοδο που τα επιτόκια είναι χειρότερα παρά ποτέ. Αν βγει η Ελλάδα στις αγορές και μειωθεί το σπρεντ από αυτό το λόγο και μόνο, τα επιτόκια του βραχυπρόθεσμου δανεισμού θα πέσουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. Μην ξεχνούμε ότι πριν τον Οκτώβριο του 2009 ήταν κάτω του 1%!!! Να πώς μπορεί να μειωθεί καίρια το κόστος δανεισμού!

  - Συμφωνίες με τα λεγόμενα sovereign funds, δηλαδή, χώρες με πλεονάσματα που κάνουν διαχείριση κεφαλαίων, τα οποία λειτουργούν και με πολιτικά κριτήρια. Κίνα, Ρωσία, είναι τα πιο γνωστά. Άραγε ο Βλαδίμηρος δεν θα βοηθήσει μια νέα, πιο φιλική κυβέρνηση; Κάποια λιγότερο γνωστά είναι της Νορβηγίας και των αραβικών κρατών. Τα sovereign funds μπορούν να παίξουν ως αγοραστές στις αγορές ομολόγων και, φυσικά, να επιδράσουν καίρια σε κατακόρυφη πτώση του σπρεντ.

  - Αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων των ελληνικών τραπεζών. Αυτή τη στιγμή τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών είναι "παγωμένα" για έναν βασικό λόγο ότι δεν μπορούν να "κουνήσουν" τα κεφάλαιά τους που έχουν δεσμευθεί στην ΕΚΤ, κυρίως υπό τη μορφή ελληνικών ομολόγων. Αν ξανανοίξει η (δευτερογενής) αγορά ελληνικών ομολόγων (όπως είχε ανοίξει τις ημέρες μετά την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής), και γίνουν και πάλι αντικείμενο συναλλαγών τα ελληνικά ομόλογα, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβοηθήσουν πολύ περισσότερο την άντληση κεφαλαίων του ελληνικού Δημοσίου από τις αγορές.

  - Το κυριότερο: Συμμαχία με την κυρα-Μέρκελ! Αυτή τη στιγμή, η επίθεση που δέχεται το ευρώ γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας σωτηρίας του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Ο ΓΑΠ ενήργησε ως αμερικανικός Δούρειος Ίππος μέσα στην Ευρώπη. Άνοιξε την Κερκόπορτα του ΔΝΤ όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά και για όλους τους άλλους (π.χ., Ιρλανδία). Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν θέλει να τον δει μπροστά της η Μέρκελ. Αν τώρα ο επόμενος πρωθυπουργός πάει στη Μέρκελ και της πει "Ανγκέλα μου, είμαι στη διάθεσή σου για να σώσουμε το ευρώ, αλλά πρέπει για να σώσουμε το ευρώ, να σωθεί η Ελλάδα, από όπου ξεκίνησε το κακό. Βοήθησέ με να το σώσουμε και βοήθησέ με να βγω αποτελεσματικά στις αγορές, μέσω "σπρωξίματος" των ομολόγων μου από τις τράπεζές σου και μέσω δημιουργίας θετικού κλίματος για τις κινήσεις μου στον οικονομικό σου τύπο και στις αγορές". Πόσο εύκολο είναι να πει "όχι" η κυρα-Μέρκελ σε μια τέτοια σωτηρία του ευρώ;;;

  Με αυτούς τους τρόπους μπορείς να βγεις στις αγορές. Πόσο "μολών λαβέ" σας φαίνεται; Εμένα μου φαίνεται σαν πρόταση "ή συνεχίζουμε να καταστρεφόμαστε όλοι μαζί, ή σωζόμαστε όλοι μαζί".

  Πάμε τώρα στα υπόλοιπα.

  Ρε παιδιά, το πρόβλημα είναι, και φαίνεται από όλα αυτά που γράφετε, ότι ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΙΑ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΡΜΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Θα μου πείτε, γιατί να πιστέψει; Θα σας πω, επειδή πρέπει να ξεκινήσουμε κάπως την αντίστροφη μέτρηση προς τα πάνω, ΧΩΡΙΣ ΠΡΩΤΑ να πάμε μοιρολατρικά προς την καταστροφή.

  Μου παραθέσατε παραπάνω ένα άρθρο ενός ανθρώπου που υποτίθεται ότι είναι και καθηγητής πανεπιστημίου. Μας λέει εκεί ο τύπος για 170-180% χρέος. Μα, ρε παιδιά, ΠΩΣ ΤΑ ΒΓΑΖΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ Ο ΤΥΠΟΣ;;; Σύμφωνα με το Μνημόνιο (δηλαδή, στη χειρότερη περίπτωση) το χρέος μας θα είναι το 2013 το 161% του ΑΕΠ. Και υπάρχουν και δύο παράμετροι που δεν έχουν ληφθεί υπόψη από το Μνημόνιο. Η πρώτη είναι, ότι λόγω του υψηλότατου πληθωρισμού φέτος (και του χρόνου) θα έχουμε ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ. Άρα, αύξηση του παρονομαστή, άρα μείωση του ποσοστού του χρέους. Η δεύτερη παράμετρος είναι ότι ξεκίνησε ήδη η καινούργια αναθεώρηση του ΑΕΠ, που θα δώσει μερικές μονάδες αύξησης στον παρονομαστή, άρα νέα μείωση του ποσοστού. Και αυτά ΔΕΝ είναι λογιστικά κόλπα, είναι πράγματα που γίνονται σε ΟΛΕΣ τις χώρες.

  Το δεύτερο και σημαντικότερο (για τα νούμερα) είναι το εξής: ένα 12% του χρέους είναι, όπως έχουμε εξηγήσει αναλυτικά, το χρέος των ΔΕΚΟ που ενσωματώνει ο Παπακωνσταντίνου στο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, με πρόσχημα ότι τα έσοδα των ΔΕΚΟ αυτών καλύπτουν λιγότερο από το 50% των δαπανών τους. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει τέτοιος κανόνας στο ESA-95, αλλά η αλήθεια είναι ότι από την αρχή η Eurostat είχε συμφωνήσει να είναι εκτός οι μεταφορικές ΔΕΚΟ, ασχέτως του κριτηρίου του 50%, για λόγους ίσης μεταχείρισης όλων των κρατών μελών.

  Αν τώρα δοθούν οι σχετικές αυξήσεις στα κόμιστρα, εξυγιανθεί ο ΟΣΕ και ανεβεί το ποσοστό των εσόδων πάνω από το 50% των δαπανών, τότε την άλλη στιγμή ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΚΑΜΙΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Θα πέσει τότε την άλλη στιγμή κατά 12% το χρέος μας και από 161% που θα είναι (το μάξιμουμ), θα πάει στο 149%. Στα επίπεδα δηλαδή που ήταν το χρέος του Βελγίου στις δεκαετίες 80 και 90. Και αυτό, αν εφαρμοστεί πλήρως το Μνημόνιο (λέμε ότι θα βγούμε και θα αναστρέψουμε την αρνητική πορεία) και χωρίς την ευεργετική επίδραση του πληθωρισμού στο και της αναθεώρησης του ΑΕΠ στο ποσοστό αυτό.

  Θέλω να πω ρε παιδιά, ότι οι ΠΑΝΤΕΣ κάνουν Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ για να εμφανίσουν τα μεγέθη μας όσο το δυνατόν χειρότερα και καταστροφολογικότερα. Ηδονίζονται λέγοντας πόσο "χάλια" είναι τα νούμερά μας! Κανονική εθνική αυτοκαταστροφή!

  Τώρα, λέει ο Πηλέας για την ψυχολογία της αγοράς. Η ψυχολογία αυτή είναι η ψυχολογία της κρίσης. Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που η αγορά είχε μια χαρά ψυχολογία. Θα σας θυμίσω την ψυχολογία της αγοράς τα πρώτα χρόνια του αχαμνού λογιστάκου, που με λίγες σωστές κινήσεις που είχε κάνει στην οικονομία ο συγκεκριμένος, μπόρεσε και έφτιαξε ένα καταπληκτικό κλίμα. Βέβαια, ο αχαμνός οδήγησε εκείνη την ευφορία στη ληστεία του χρηματιστηρίου και στη λεηλασία της Ολυμπιάδας, αλλά θέλω να πω ότι, άσχετα από το πού μας οδήγησε μετά, αν ένας αχαμνός λογιστάκος μπόρεσε να φτιάξει το κλίμα με δυο-τρία στοιχειώδη πράγματα ορθολογικής διαχείρισης της οικονομίας που εφάρμοσε τα πρώτα χρόνια, δεν θα μπορέσει να τα εφαρμόσει ο Σαμαράς, που είναι πολύ καλύτερος και ως ηθική υπόσταση και ως οικονομολόγος, από τον λογιστάκο;

  Για μένα, το παν είναι να αρχίσει να πληρώνει το κράτος ΚΑΝΟΝΙΚΑ τα χρέη του. Να κυκλοφορήσει έτσι υγιές και ζεστό χρήμα στην αγορά, να ξαναπάρουν τα πάνω τους λίγο οι επιχειρήσεις, να δημιουργηθεί έστι και υγιής, αυτοδύναμη ρευστότητα στις τράπεζες. Σήμερα ζούμε το τρομακτικό καθεστώς, ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς (το κράτος), να είναι ταυτόχρονα και ο μεγαλύτερος μπαταχτσής. Πιστεύω ακράδαντα ότι, ceteris paribus, (αν όλα τα άλλα ήταν ίδια δηλαδή), όμως το κράτος πλήρωνε κανονικά τις οφειλές του, ότι σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΘΑ ΖΟΥΣΑΜΕ το τρομακτικό σκηνικό που ζούμε σήμερα στην αγορά. Διότι θα υπήρχε γενικότερη εμπιστοσύνη στην καταβολή των οφειλών, που σήμερα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

  Σίγουρα πρέπει να αλλάξουν και πάρα πολλά ακόμα. Πάρα πολλά. Το κράτος μας να γίνει λιγότερο γραφειοκρατικό, περισσότερο έντιμο, περισσότερο αξιοκρατικό. Να δώσει τη δυνατότητα παραγωγής, να αξιοποιηθούν οι καλύτεροι, να προστατέψει την επιχειρηματικότητα και να μην τη διώκει. Λόγια, εκθέσεις ιδεών, που μια ζωή τα ακούμε και τα λέμε και σπάνια γίνεται κάτι.

  Υπάρχει όμως μία διαφορά: Τώρα πια είναι θέμα επιβίωσης να τα κάνουμε. Γι' αυτό και, τώρα πια, είναι πιθανόν να τα κάνουμε.

  Αν τα κάνουμε, συμφωνείτε ότι επιβιώνουμε;

  Ε, λοιπόν, αντί να κλαψουρίζουμε ηδονιστικά για την επερχόμενη χρεωκοπία, ΑΣ ΣΚΟΥΜΠΩΘΟΎΜΕ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΑΧΑΤΕΣ "ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ" ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ, ΠΟΥ, ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ.

  Αυτή είναι η λογική μου αγαπητοί φίλοι και είμαι έτοιμος να ακούσω τις αντιρρήσεις σας.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Επώνυμος 23/11/2010 13:48:01

   *σας παίρνω στο λαιμό μου, όχι, σας παίρνω στο "μυαλό" μου.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Επώνυμος 23/11/2010 17:33:57

   Αγαπητέ Επώνυμε
   -η εύκολη αλλαγή ψυχολογίας της αγοράς μας, οφείλεται στο ποιόν (και) των επιχειρηματιών μας. Οι οποίοι, ούτε μνήμην ούτε κρίσιν διαθέτουν, όπως και οι λοιποί.
   -η ευφορία, που ενέσπειρε ο λογιστάκος, ωφειλόταν στις επιδοτήσεις και στα δανεικά για να μπούμε στο Ευρώ, που έπεφταν, όπως είχε συμφωνήσει, αφειδώς. Τώρα ήλθε ο λογαριασμός και η χαρούμενη παρένθεση έσβησε ανεπιστρεπτί.
   Άσε, που εγώ δεν θυμάμαι κανένα θετικό επιχειρηματικό κλίμα, τουλάχιστον όπως το περιγράφουν στις μεγάλες οικονομίες. Αντίθετα θυμάμαι την αλαζονεία του υδραυλικού, που επειδή είχε μπόλικες δουλειές παρίστανε, και απαιτούσε να πληρωθεί για καθηγητής πανεπιστημίου. Κλίμα "γρήγορης αρπαχτής" θυμάμαι, από το 2000 μέχρι το 2008 -δεν είναι και τόσο μακρυά.
   -για τον Σημίτη, έχω γράψει επανηλλειμμένως ότι θα ήθελα να τον δώ στο εδώλιο για την εισοδό μας στο Ευρώ. Αλλά, για του λόγου το αληθές, ούτε χαμηλότερος ηθικά ήταν ως πρωθυπουργός, ούτε κατώτερος σαν οικονομολόγος -αντίθετα, ήταν και Καθηγητής ΑΕΙ από παλιά. Μακάρι βέβαια, ο Αντώνης να μας βγεί διαμάντι (ας βιαστεί, όμως, δεν μας περισσεύει καιρός).
   Τώρα, για τις υποθετικές διαπραγματεύσεις σου με "τις αγορές", είμαι πιό πεζός: Προφανώς δεν έχεις καταλάβει ότι ο καλύτερος πελάτης τράπεζας (η fund, εν προκειμένω) είναι ο μισοχρεωκοπημένος. Αυτός που μπορείς να τον χρεώνεις "τρελλά" επιτόκια υπερημερίας και στο τέλος να του πάρεις και το σπίτι. Και αυτό είναι που με ανησυχεί: Μέχρι τώρα, αν πτωχεύαμε ο δανειστής μας θα έχανε τα λεφτά του, αφού τα εθνικά σύνορα ήταν αδιαπέραστα. Σήμερα όμως, μέσω ΕΕ και παγκοσμιοποίησης, έγινε εφικτή η αποζημίωση με εθνικούς πόρους (γή, επιχειρήσεις,δικαιώματα). Άρα, δεν θα βρεις ευήκοα ώτα. Και θα σε χρεώνουν όσο μπορούν περισσότερα και, όταν εξαντληθείς θα σου στείλουν και τον κλητήρα. ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙΡΟΙ ΑΛΛΑΞΑΝ.
   Το Ευρώ στηρίζεται από εμάς, τους αιμοδότες. Τα λοιπά κράτη θα αμυνόντουσαν απέναντι στους Γερμανούς, όπως κάνουν και τώρα απέναντι στο Ευρώ, κραδαίνοντας την νομισματική τους πολιτική. Οι μόνοι, που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα είναι τα μαδημένα κοτόπουλα της Ευρωζώνης, που έχουν για νόμισμά τους το νόμισμα των Γερμανών (ως γνωστόν, αυτοί το ελέγχουν, άρα δικό τους είναι). Αυτό που κάνουν οι Κινέζοι με τους Αμερικάνους και τους ξεζουμίζουν με την "κολλημένη" ισοτιμία, το κάνουν οι Γερμανοί με εμάς ακόμα πιό εύκολα, γιατί οι Αμερικανοί κραδαίνουν και τελωνειακά αντίμετρα. Έχουν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και ρουφάνε (και αυτοί) το αίμα μας, προκειμένου να κρατάνε ψηλά την παραγωγή τους. Γι' αυτό και η ομολογία μιας Ευρωχώρας ότι δεν αντέχει άλλο Ευρώ θα χάλαγε το μαγαζί. Πρέπει, λοιπόν, και να μας κρατήσουν μέσα, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΟΥΣ. Άρα, ξεμένεις από χαρτιά και εκεί.
   -Τώρα, ceteris paribus, το κράτος δεν έχει μία. Και αν βρεί μία (δύο είναι άπιαστο όνειρο) προηγούνται τα ίδια θυλάκια (των διαχειριστών του χρήματος),τα των "ημετέρων" και τελευταίοι έρχονται οι (ατυχείς ή ευτυχείς) προμηθευταί. Άρα, πρέπει να αλλάξουν τα πάντα, για να δεις συνεπές Κράτος. Να πούμε, σε είκοσι χρόνια, ή είμαι αισιόδοξος;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ΠΗΛΕΑΣ 23/11/2010 18:23:52

    Αν είναι να κάνουμε παράλληλους μονολόγους, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί μου κάνεις ερωτήσεις. Εγώ να σου απαντάω σε αυτά που ρωτάς κι εσύ να μου λες άλλα αντ' άλλων.

    Δανεικά ξε-δανεικά, όλος ο κόσμος με δανεικά κινείται αυτή τη στιγμή. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι μέχρι να βγάλουμε πλεονάσματα και να αρχίσουμε να ξοφλάμε το χρέος μας, με δανεικά θα κινούμαστε. Γιατί, πώς κινείται ο υπόλοιπος πλανήτης;;; Η Γερμανία δεν έχει ελλείμματα, ποιος δεν έχει ελλείμματα στην ευρωζώνη; Οι ΗΠΑ δεν έχουν ελλείμματα; Όλη η ανθρωπότητα πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων έχουν ελλείμματα.

    Και δεν λέει κανένας ότι ήταν ιδανική η κατάσταση με το Σημίτη, αλλά τουλάχιστον, με εκείνα τα φτιασιδώματα είχε φτιάξει κλίμα. Εσύ τώρα τι κάνεις; Έρχεσαι εδώ και μας λές πόσο άχρηστοι είμαστε εμείς που προσπαθούμε να δούμε αν και ποιος δρόμος υπάρχει για να βγούμε από το αδιέξοδο και κοκορεύσαι γιατί νομίζεις ότι κατάλαβες καλύτερα το δήθεν "αναπόφευκτο της χρεωκοπίας" (που βέβαια λίγο καιρό πριν κανένας δεν το είχε καταλάβει) και που εμείς οι πτωχοί που ψάχνουμε λύση δεν το καταλάβουμε.

    Δεν ντρέπομαι απλώς γιατί έχω την ίδια εθνικότητα με τέτοιους Συνέλληνες, ντρέπομαι γιατί τέτοια υποκείμενα που χάριν του προσωπικού σας εγώ αξιώνετε να ρίξετε κι εσείς ακόμη μερικα χτυπήματα στην κατεδέφιση αυτής της χώρας αξιώνετε να εξακολουθείτε στο ανθρώπινο γένος.

    Τέτοια είναι η περιφρόνηση που αισθάνομαι για τον αλαζονικό εξυπνακισμό σας.

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ Επώνυμος 23/11/2010 21:54:00

     Καλά, καλά. Γυρίζοντας από το ραντεβού με τη Μέρκελ, πάρε και δυό κουτιά Psor. Είναι η καλύτερη στις σκούρες μπύρες. Να πίνεις και κάτι, όσο θα μου εξηγείς γιατί το σχέδιό σου απέτυχε.
     Εγώ πάντως κάτι πρότεινα, πιό ρεαλιστικά από το δικά σου, αλλά, πάλι, όπως είπες, κάποιοι ακούνε μόνο τον εαυτό τους. Ας κρίνουν οι τρίτοι, ποιοί είναι.
     Εν τω μεταξύ δες και το σχέδιο των Γερμανών για την ελεγχόμενη πτώχευση. Μόλις τώρα το διάβασα και με επιβεβαιώνει πλήρως: ΟΥΤΕ ΝΥΞΗ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ! ΟΥΤΕ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ!
     Και μην γίνεσαι αγενής!

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ ΠΗΛΕΑΣ 24/11/2010 12:09:17

      Κι όμως, η βαθύτερη επιθυμία των Γερμανών είναι να βγούμε από το ευρώ. Επειδή σε αυτό αντιδρούν οι τράπεζες (και οι δικές μας και, κυρίως, οι δικές τους), γι' αυτό δεν έχει τεθεί ακόμη επίσημα. Αν όμως εμείς τους πούμε ότι θέλουμε να βγούμε από το ευρώ, θα πετάξουν από τη χαρά τους.

      Βασικά, αυτό που θέλει η Γερμανία είναι να ξαναγίνει το ευρώ αυτό που ήταν πριν εκλεγεί ο Γιωργάκης πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αυτό είναι, στην πραγματικότητα, απλό. Και θα έχει και κάθε λόγο να μας στηρίξει σε μια τέτοια προσπάθεια που θα είναι ειλικρινής και, κυρίως, δεν θα βασίζεται στα λεφτά του Γερμανού φορολογούμενου. Που είναι και ο μεγάλος τους νταλκάς.

      Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι το μόνο που ξέρετε οι υποστηρικτές της χρεωκοπίας είναι να καταστρέφετε. Δεν σκέφτεστε πόσο πολλά προβλήματα θα προκαλέσει μια μονομερής αποχώρηση από το ευρώ σε συνθήκες κρίσης (άλλο το να γίνει σε ομαλές συνθήκες, διαχειρίσιμες) και το μόνο που ξέρετε είναι να πετάτε με ύφος μια παρόλα που κάπου διαβάσατε και σας συνεπήρε ότι επιτέλους έχετε άποψη καλύτερη από τον υπολοίπων και μπορείτε να προβληθείτε για καλύτεροι από τον περίγυρό σας.

      Κι αυτός είναι ο βασικός λόγος που σου είπα το πώς αισθάνομαι για σένα και τους ομοίους σου, για να μη νομίζεις δηλαδή ότι παριστάνεις και τον έξυπνο.

 54. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 23/11/2010 14:57:23

  @ Επώνυμος….αγαπητέ μου σε κάποιο άλλο σημείο (όπου με αποκάλεσες και "παλλικαρά") ισχυρίστηκες ότι αποφεύγω να σου απαντήσω.
  Πραγματικά δεν έχω ούτε πρόθεση, ούτε διάθεση να προπαγανδίσω υπέρ οποιαδήποτε άποψης.
  Απλώς αναφέρω τα πραγματικά στοιχεία & δεδομένα.
  Και σας έχω ήδη απαντήσει τεκμηριωμένα – προφανώς δεν θα διαβάσατε κάποια από τα προηγούμενα σχόλιά μου.

  Η Ιρλανδία αποδείχθηκε ανίκανη να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα το σοβαρό της πρόβλημα που έχω αναλύσει ήδη διεξοδικά σε προηγούμενα σχόλιά μου (γιγάντωση ελλείμματος λόγω της αλόγιστης και αφειδούς κρατικής χρηματοδότησης των υπό κατάρρευση ιρλανδικών τραπεζών, που το μόνο ουσιαστικό αποτέλεσμα που είχε ήταν η τεράστια επιβάρυνση των Ιρλανδών φορολογουμένων).
  Είτε γιατί τα δημοσιονομικά μέτρα που πήρε ήταν ελλιπή, είτε γιατί δεν τόλμησε, εξαιτίας του πολιτικού κόστους, να πάρει τα ενδεδειγμένα-σκληρά δημοσιονομικά μέτρα.

  Η Ε.Ε διέβλεψε μάλλον καθυστερημένα τώρα στην Ιρλανδία τον σοβαρό κίνδυνο της κατάρρευσης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο η ιρλανδική κυβέρνηση προσπάθησε ανεπιτυχώς να στηρίξει, αναλαμβάνοντας πολλά δις χρεών και ζημιών, που τελικά επιβάρυναν το δημόσιο χρέος και κατά επέκταση τους Ιρλανδούς φορολογούμενους.
  Αυτό που ήθελε να αποφύγει πάση θυσία η Ε.Ε είναι η οικονομική κατάρρευση της Ιρλανδίας(που θα ήταν το πρώτο άμεσο αποτέλεσμα της κατάρρευσης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματός της) που θα επέφερε συνολικά το φαινόμενο “ντόμινο” στην ευρωζώνη και θα αύξανε δραματικά το κόστος δανεισμού για Πορτογαλία, Ισπανία (σκεφτείτε ότι για Ελλάδα-Πορτογαλία θα χορηγηθούν δάνεια περίπου 200 δις ευρώ. Μόνο για την ενδεχόμενη περίπτωση της Ισπανίας θα χρειαστούν γύρω στο 1 τρις ευρώ – ποσά ασύλληπτα που θα γονατίσουν κυριολεκτικά την ευρωζώνη).

  Μην ξεχνάμε ακόμα ότι το 2009 το εξωτερικό χρέος της Ιρλανδίας (δημόσιο + ιδιωτικό) ήταν περίπου το 1.312% του ΑΕΠ.
  Η χώρα δηλαδή αυτή είναι υπερχρεωμένη και τυχόν κατάρρευση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος θα ήταν η «χαριστική βολή» στην ιρλανδική οικονομία.
  (Ενδεικτικά το συνολικό εξωτερικό χρέος της Ελλάδας, δημόσιο και ιδιωτικό, ήταν το 2009 συνολικά περίπου το 170% του ΑΕΠ)

  Για αυτό ακριβώς τον λόγο και επενέβη η Ε.Ε, η οποία τώρα για να δώσει δάνειο στην Ιρλανδία (έγκριση προσφυγής στον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης), απαιτεί από την τελευταία να ακολουθήσει και να εφαρμόσει αποτελεσματικά ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας(Μνημόνιο), με συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα.

  Η Ιρλανδία θα πάρει λοιπόν ένα δάνειο από τον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης και ταυτόχρονα θα κληθεί να εφαρμόσει ένα νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα (Μνημόνιο) και να πετύχει, εκεί που μόνη της απέτυχε παταγωδώς.
  Στην δημοσιονομική πολιτική και την μείωση του ελλείμματος.

  Και αυτό θα συμβεί διότι η Ε.Ε για να δώσει τελικά έγκριση ένταξης μιας χώρας στον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης και να χορηγήσει σχετικά δάνεια, επιβάλλει πρώτα υποχρεωτικά την εφαρμογή ενός προγράμματος – πλαισίου δημοσιονομικών μέτρων(Μνημόνιο) που αποσκοπούν στην δημοσιονομική πειθαρχία, με την οποία θα μειωθούν τα ελλείμματα.

  Δεν γνωρίζω, ούτε μπορώ να προβλέψω αν το νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ιρλανδίας(Μνημόνιο) θα πετύχει ή θα αποτύχει.
  Αυτό που γνωρίζω όμως καλά είναι ότι, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, θα ακολουθηθεί η άτεγκτη γραμμή της Γερμανίας, η οποία απαιτεί αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.

  Οι Γερμανοί άπαξ και δέχτηκαν-συναίνεσαν (ύστερα από κοπιαστικές διαπραγματεύσεις) στην δημιουργία του ευρωπαικού μηχανισμού στήριξης(που αρχικά δεν ήθελαν) και εφόσον συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των δανείων, απαιτούν την άμεση εφαρμογή αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων.
  Την οποιαδήποτε μάλιστα αστοχία ή αποτυχία του προγράμματος δημοσιονομικών μέτρων την αντιμετωπίζουν με ακόμα αυστηρότερα μέτρα(παράδειγμα τα επιπλέον μέτρα στον ελληνικό κρατικό προυπολογισμό του 2011).

  Η Γερμανία επίσης πρόσφατα υιοθέτησε, παρά τις επικρίσεις που υπήρξαν, ένα σχέδιο λιτότητας που προβλέπει την εξοικονόμηση περισσότερων από 80 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2014 και που αναμένεται να επιτρέψει στη χώρα να ανατάξει τα δημόσια οικονομικά της.

  http://antennaonline.gr/Economy/World/Pages/20107/95ba5404-7fd1-48be-b4a1-2c05cae3b562.aspx

  Και δεν θα απαιτήσει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία από τις χώρες που δανείζει μέσω αυτού του μηχανισμού;

  Για τους Γερμανούς δηλαδή, που κάνουν κουμάντο στην Ε.Ε, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.

  Μόνο ΑΥΣΤΗΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ.

  Υ.Γ 1 : Μπορεί να μην σας αρέσει η απάντησή μου – πράγμα θεμιτό.
  Μπορεί να έχετε άλλες επιθυμίες ή προσδοκίες ή απαιτήσεις, αλλά η αλήθεια είναι όμως ότι έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα όπως τα περιγράφω.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ μια αλεπού στο παζάρι 24/11/2010 06:57:17

   Αυτό που περιμένω να μου απαντήσεις αντί να παραθέτεις κατεβατά με 'στοιχεία', είναι το εξής απλό: Σε τι θα βοηθήσει ο Μηχανισμός στήριξης την Ιρλανδία να ξεπεράσει το πρόβλημα που περιγράφεις.

 55. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 23/11/2010 15:25:29

  @ Επώνυμος....αυτό που γράφετε "αφού όλοι ομολογούν ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στην καταστροφή;" ΔΕΝ ισχύει.

  Η τρόικα που μας δανείζει τα 110 δις ευρώ, δηλαδή η Ε.Ε, η Ε.Κ.Τ και το Δ.Ν.Τ, δεν έχει ομολογήσει ή δηλώσει πουθενά δημόσια ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης(Μνημόνιο) της Ελλάδας οδηγεί στην καταστροφή.
  Αντίθετα, με πρωτοστάτη την Γερμανία, η τρόικα απαιτεί και επιβάλλει πιο άτεγκτη εφαρμογή του, πιο αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα, γιατί πιστεύει ότι μόνο έτσι θα επιτευχθεί η διάσωση της Ελλάδας.
  Και τέλος να σας θυμίσω ότι στην ευρωζώνη μετέχουν αρκετές χώρες και καμία επίσημα δεν εξέφρασε την διαφωνία της, την αντίρρησή της με το πρόγραμμα δημοσιονομικών μέτρων που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ούτε καμία το κατηγόρησε ως "καταστροφικό".
  Οπότε αυτό το "όλοι" που γράφετε ΔΕΝ ισχύει.

  Και προφανώς η Ελλάδα ακολουθεί το συγκεκριμένο δημοσιονομικό πρόγραμμα, επειδή η τρόικα ΠΙΣΤΕΥΕΙ ότι με τα συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα θα μειωθούν τα κρατικά ελλείμματα και κάποια στιγμή μετά το 2013 θα δημιουργηθούν δημοσιονομικά πλεονάσματα.
  Μπορεί βέβαια να μην δημιουργηθούν, μπορεί τελικά να αποδειχθεί ότι έχετε δίκιο εσείς όπως και πολλοί άλλοι που εκφράζετε τις αντιρρήσεις σας και την κάθετην διαφωνία σας.
  Αλλά η Ελλάδα δεν είχε ούτε έχει την δυνατότητα να μην ακολουθήσει το συγκεκριμένο δημοσιονομικό πρόγραμμα, από την στιγμή που το ζητούν επιτακτικά οι δανειστές μας(τρόικα).

  Και ας μιλήσουμε και για ένα άλλο θέμα.
  Είδα χτες στο ALTER την εκπομπή του κυρίου Χατζηνικολάου, όπου την ΝΔ εκπροσωπούσε ο κύριος Μηταράκης.
  Στην σχετική ερώτηση του κυρίου Χατζηνικολάου ποια μέτρα προτείνει η ΝΔ για να βγει η χώρα από την βαθιά κρίση, ο κύριος Μηταράκης δήλωσε ότι η ΝΔ διαφωνεί με την επιβολή άμεσων και έμμεσων φόρων και μίλησε για περιστολή των κρατικών δαπανών και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που μένει ως σήμερα αναξιοποίητη.

  Ασφαλώς και έχει δίκιο ο κύριος Μηταράκης, αλλά τα ίδια πάνω-κάτω δεν λέει και το ΠΑΣΟΚ(π.χ περιστολή κρατικών δαπανών,αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας κτλ)?

  Και ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για την περιβόητη "περιστολή των κρατικών δαπανών".

  Τι διαφορετικό εννοεί η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ όταν κάνει λόγο για ""περιστολή των κρατικών δαπανών"?

  Μπορεί κάποιος να γίνει πιο συγκεκριμένος?

  Π.χ η ΝΔ εννοεί ως περιστολή των κρατικών δαπανών κατάργηση ΝΠΔΔ, δημοτικών επιχειρήσεων, μείωση αριθμού συμβασιούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, 1 πρόσληψη στο Δημόσιο ανά 2 ή 3 ή 4 ή 5 συνταξιοδοτήσεις?

  ΝΑΙ ή ΟΧΙ?

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ μια αλεπού στο παζάρι 23/11/2010 18:14:04

   Εμένα ρωτάς για το τι εννοεί η ΝΔ; Και τι είμαι εγώ ρε φίλε, εκπρόσωπος της ΝΔ;

   Όσο για το αν "ομολογεί" η τρόικα την αποτυχία της πολιτικής της, αυτό έλειπε, να το έλεγαν και οι ίδιοι! Το λέει ο υπόλοιπος πλανήτης, θα είχαν πολύ θράσος αν το έλεγαν ανοιχτά και αυτοί. Αν και, να σου πω, τώρα που το σκέφτομαι, στην ουσία ο Τόμσεν το έχει ψιλοπεί ήδη, στη συνέντευξή του στις 17 Σεπτεμβρίου στην Ελευθεροτυπία...

  • Nikitas avatar
   Nikitas @ μια αλεπού στο παζάρι 25/11/2010 10:34:34

   Η τρόικα φυσικά και δε θα παραδεχτεί (προς το παρόν) ότι η πολιτική της οδηγείται σε αποτυχία.

   Διάβασε όμως π.χ. τι δήλωσε μόλις χτες ο διευθύνοντας σύμβουλος της Pimco, το μεγαλύτερο ιδιωτικό fund επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα στον κόσμο: "στην περίπτωση της Ελλάδας η διάσωση δεν απέδωσε".

   http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=227262

 56. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 23/11/2010 15:49:50

  Μην προσπαθήτε να εξηγήσετε με οικονομικούς όρους αυτό που γίνεται.
  Είναι ένα γεωπολιτικό,προσχεδιασμένο παιχνίδι τραπεζικών οίκων και πολυεθνικών.
  Το μνημόνιο που υπογράψαμε λέει ότι δεν μπορούμε να δανειστούμε από άλλη χώρα! Αν μας δώσει μετρητά άλλη χώρα δεν τον λέει πουθενά.
  Αφού το παιχνίδι είναι γεωπολιτικό, κατεβάζουμε τη Ρωσία στο Αιγαίο, τη βάζουμε να φυλάει τα συνορά μας, σταματάμε τους εξοπλισμούς και μας δίνει και μετρητά. Ως αντάλλαγμα της δίνουμε το σταθμό στη Σύρο, τους αγωγούς
  και βγάζουμε μαζί πετρέλαιο! Δεν χρειάζεται να βάλουμε κανένα φόρο.

  • Kostas D avatar
   Kostas D @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 23/11/2010 18:08:38

   Συμφωνω!! απόλυτα φίλε μου

 57. kostas avatar
  kostas 23/11/2010 17:37:56

  Ωραία να γράφουμε διάφορα. Χωρίς όμως ενεργή πάλη με φυσική παρουσία και επιμονή, είναι σαν το νανούρισμα της μάνας. Μόνο που εμείς "μπογκάροντας" αυτοπαραμυθιαζόμαστε. Γιά να σταματήσει το αίσχος που μας έχουν ρίξει θέλει λαϊκό ξεσηκωμό χωρίς "κηδεμονία" και απαίτηση δικαιοσύνης και ευνομίας, όχι όμως σαν και αυτή των παραδικαστικών. Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι ίδιοι που ενοχοποιούνται γιά τη βρώμα της πολιτικής που μας έφτασε εδώ, κάνουν μανούβρες μεταξύ τους αλλά και "κόβονται" σε τάχα νέα κόμματα. Αυτοί οι πολιτικοί που μας έφεραν εδώ δεν είναι ικανοί να μας οδηγήσουν αλλού....

 58. TARAMAS avatar
  TARAMAS 24/11/2010 10:47:08

  Για να καταλάβω: Προτείνεται στο άρθρο να βγούμε από το μνημόνιο, να δανειστούμε καμμιά 150αριά δις από τις ... αγορές τα επόμενα 3 χρόνια για να καλύψουμε τις τρύπες του ελλείματος και να αποπληρώσουμε τις μέχρι τώρα δόσεις του μνημονίου και να αρχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά (επειδή θα το θέλουμε πλέον, άρα θα το κάνουμε καλά και αποτελεσματικά και θα χρησιμοποιήσουμε τη φοβερή αξιοπιστία μας για να τους πείσουμε τους ξένους γι αυτό) για να ξεπληρώσουμε τα δάνεια και τους (ληστρικούς προφανώς) τόκους που θα μας δανείσουν (;) οι αγορές. Και οι αγορές βέβαια θα υποχρεωθούν να μας δανείσουν ,γιατί θα φοβούνται μη χάσουν τα μέχρι τώρα δανεικά! Υποθέτω όσοι δεν έχουν πια ελληνικά ομόλογα στα χέρια τους, θα (μας) πετάξουν τα λεφτά τους για να σώσουν όσους έχουν ε; Κι όσοι έχουν ακόμη το μουτζούρη, θα ρισκάρουν 100 για να μη χάσουν τα 10 καλά τα λέω; Το κατάλαβα σωστά; ..... Μάαα..στα....

  Και μετά από το άρθρο αυτό έχουμε καμμιά διακοσαριά σχόλια επαινετικά και κάποια ενθουσιώδη. Και μετα αναρωτιώμαστε γιατί χρεωκοπήσαμε. Ενώ θα έπρεπε να αναρωτιώμαστε πως επιβιώνουμε κόντρα στη φυσική επιλογή.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ TARAMAS 24/11/2010 12:04:43

   Ψηλέ, αυτό που περιγράφεις τόσο ειρωνικά συνέβαινε ακριβώς όπως το περιγράφεις όλα τα προηγούμενα χρόνια σε μονόστηλα του οικονομικού τύπου. Τώρα ξαφνικά όλοι οι φωστήρες παίζεται το παιχνίδι των εχθρών μας και αναπαράγετε ηδονιζόμενοι για την ευφυία σας το πόσο "αναπόφευκτη" είναι η χρεωκοπία μας. Γιατί δεν χρεωκοπήσαμε τότε όλα τα προηγούμενα χρόνια; Η κυβέρνηση Καρμανλή δανείστηκε το 2009 65 δις σε ένα χρόνο χωρίς να το ξέρει η κοινή γνώμη (μόνο τα dealing rooms των τραπεζών) και αντίστοιχα δάνεια είχαν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνον από την Ελλάδα, αλλά από όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.

   Ξαφνικά, έρχεστε κάποιοι φωστήρες και δηλώνετε αλαζονικά "αδύνατον" να λειτουργήσει αυτό το μοντέλο και πρέπει οπωσδήποτε "να χρεωκοπήσουμε", χωρίς να έχετε ιδέα βασικά και τη σημαίνει αυτό το πράγμα.

   Σόρρυ που δεν θα αυτοκτονήσουμε για να ικανοποιήσουμε το εγώ σας, και που θα αρνηθούμε να χρεωκοπήσουμε επειδή έτσι το αποφάσισαν να μας πείσουν να το κάνουμε μόνοι μας οι εχθροί της χώρας.

 59. TARAMAS avatar
  TARAMAS 24/11/2010 14:04:48

  Βρες πρώτα ποιός θα μας δανείσει, και μετά μιλάμε. Με πορδές δε βάφονται αυγά, ούτε με φαντασιώσεις βρίσκεις χρήματα. (Ψηλέ;;)

 60. Apollonios avatar
  Apollonios 25/11/2010 16:52:20

  Οι "δανειστές" μας δεν συναντώνται σε 'ενα τραπέζι και συναποφασίζουν όλοι μαζί αν θα μας δανείσουν. Ο καθένας αποφασίζει για την πάρτη του.
  Κάπου γράφεις ο ίδιο ο Επώνυμος: "Για να πετύχει το λαϊκό ομόλογο, πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη. Εσύ θα δάνειζες σήμερα το ελληνικό δημόσιο με τα λεφτά σου;" Αν λοιπόν εσύ δεν θα δάνειζες με κάποιο μικρό ποσό την ίδια σου την χώρα από την οποία εξαρτάται η ζωή σου ολόκληρη, ο ξένος "δανειστής" γιατί να σε δανείσει?? Για να μη γίνει "κούρεμμα" λες και χάσει απο τα παλαιά δάνεια. Ο καθένας μόνος του ΔΕΝ θα λειτουργήσει έτσι όμως, αυτό θα είχε κάποια λογική αν ΟΛΟΙ μαζί οι δανειστές μας συναποφάσιζαν.
  Λαμβάνοντας ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ υπόψιν την κατάσταση, ο φόβος των "αγορών" για ελληνική "χρεοκοπία" (αναδιάρθρωση και κούρεμα) θα πάψει να υπάρχει μόνο σε μία περίπτωση: ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ. Μόνο αφού γίνει το όποιο "κούρεμα" και χάσουν όσα είναι να χάσουν, μόνο τότε θα μας ξαναδανείσουν. Κι αυτό πάλι, μόνο εφόσον πεισθούν ότι η οικονομία μας απαλλαγμένη απο μεγάλο βάρος του χρέους, έχει κάνει και σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές, έχει αποκτήσει και αναπτυξιακό προσανατολισμό στην πράξη κι όχι στα λόγια. Όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και στο γιαούρτι. Δεν μπορεί πλέον να γυρίσει ο χρόνος στον Οκτώβριο του 2009 και στα τότε spread.
  Το σχέδιο που προτείνει η Μερκελ (δεν ξέρουμε βέβαια ακόμη τι τυχόν "όρους" και τι αντίτιμο θα μας φορτώσει για αντάλλαγμα) περι ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του ομολογιακού χρέους σε συνδυασμό με έκδοση "ευρωομολόγου" για κάλυψη μέρους του κόστους, είναι ότι ρεαλιστικότερο και σοβαρότερο (και επωφελές) υπάρχει στο τραπέζι. Η πρόταση του ΓΑΠ για φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών κινήσεων επίσης είναι ενδιαφέρουσα.
  Όταν τελικά κάποια λύση αναδιάρθρωσης σαν την Γερμανική εφαρμοσθεί, μπορώ να φανταστώ τον Επώνυμο να τρέχει πίσω από τη Μέρκελ φωνάζοντας: "ΟΧΙ! πρέπει να σας πληρώσουμε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το χρέος μας, δεν θέλουμε διευκολύνσεις, είστε ανόητοι, άσχετοι, δεν ξέρετε τι σας γίνετε!"

 61. lypon avatar
  lypon 26/11/2010 12:34:01

  Έξοδος από το Μνημόνιο (που σημαίνει καταγγελία μια Διεθνούς Συνθήκης με ρήτρες και όλα τα υπόλοιπα ...καλούδια) γίνεται μόνο με χρεωκοπία. Όλα τα υπόλοιπα, λυπούμαι πολύ, αλλά μου φαίνονται έπεα πτερόεντα!

  Και με την ευκαιρία, για να μην ξεχνιόμαστε, το Μνημόνιο είναι μια Διεθνής Συνθήκη, δεσμευτική ως εκεί που δεν παίρνει, που, με την ανοχή της ΝΔ, ψηφίστηκε από 151 βολευτές, αντί για 181 όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

  ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ....

  Γιατί άραγε;

 62. ataktos avatar
  ataktos 09/12/2010 18:55:47

  http://library.tee.gr/digital/m2420/m2420_kakalis.pdf

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.