#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/03/2011 07:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορούμε και να μην χρεοκοπήσουμε και να βγούμε από το ΜνημόνιοΣκέψεις για το «Ζάππειο-2»

Ένα χρόνο σχεδόν μετά το Μνημόνιο και με την ελληνική οικονομία να φλερτάρει με την πλήρη κατάρρευση, ο Σαμαράς καλείται να δώσει στο λαό ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης.

Ακόμη περισσότερο: Καλείται να δώσει στο λαό απτό όραμα εξόδου από την κρίση. Κι αυτό είναι απείρως δυσκολότερο. Διότι δεν θα είναι δύσκολο να μας βγάλει ο Αντώνης από την κρίση, μόλις αναλάβει την εξουσία. Το ζητούμενο είναι όμως, να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να μας βγάλει από την κρίση.

«Φταίει ο Καραμανλής»;

Πρόκειται για το πρώτο και μεγαλύτερο ψέμα του συστήματος ΓΑΠ-ΔΝΤ. Και για το αποτελεσματικότερο.

Αν το ΠΑΣΟΚ συγκρατεί μέχρι σήμερα έναν πυρήνα οπαδών του, και μάλιστα διατηρεί, μετά τα όσα αδιανόητα έχει διαπράξει, την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις, αυτό οφείλεται στο ότι κατάφερε να πείσει μια σημαντική μερίδα του κόσμου ότι «η κατάσταση που κληρονόμησε ήταν τόσο δύσκολη, που δεν γινόταν αλλιώς».

Η αποχώρηση Καραμανλή αμέσως μετά την ήττα του Οκτωβρίου 2009 ήταν τόσο συνολική, που κατέλαβε ακόμη και την αυτονόητη, για κάθε ηγέτη, διάθεση να υπερασπιστεί την υστεροφημία του. Από την άλλη μεριά, η επίμονη προσπάθεια επιβολής της «συναίνεσης» στη ΝΔ αποτελούσε και αποτελεί μέρος του σχεδίου υποταγής της χώρας στηριζόμενη στην παγίδευση της ΝΔ με την διαρκή ενοχοποίησή της για το παρελθόν. Η παγίδευση της ΝΔ από το σύστημα ΓΑΠ-ΔΝΤ διευκολύνεται, βέβαια, και από τη σφοδρή απογοήτευση που άφησε πίσω της η διακυβέρνηση Καραμανλή.

Ωστόσο,  υλικό για αποδόμηση της κυβερνητικής προπαγάνδας υπάρχει άφθονο. Επιγραμματικά:

-       Τα πραγματικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Καραμανλή

-       Οι μηδέποτε απαντηθείσες, συντριπτικές καταγγελίες Κοντοπυράκη για την πολιτική κατασκευή υψηλού ελλείμματος στις πρώτες ημέρες ΓΑΠ.

-       Τα ανύπαρκτα, όπως αποδείχθηκε τελικά, «Greek Statistics». Ο κόσμος συνεχίζει να πιστεύει ότι ο Καραμανλής έδιδε «ψευδή στοιχεία» για το έλλειμμα, ενώ η πραγματική απάτη είναι οι συκοφαντίες της κυβέρνησης ΓΑΠ για τα διαβόητα Greek Statistics που μας κάνουν ρεζίλι μέχρι σήμερα!

«Η κατάσταση δεν σώζεται με τίποτα»

Αν η αλήθεια σε σχέση με τις δήθεν ευθύνες Καραμανλή είναι ήδη τεκμηριωμένη, ο βασικότερος πολιτικός εχθρός του Σαμαρά – αλλά και της χώρας – είναι η πεποίθηση ότι «δεν γίνεται τίποτα» και η νοοτροπία «άσε το Σαμαρά να λέει, δεν μπορεί να κάνει τίποτα».

Πρόκειται βέβαια για θεμελιωδώς εσφαλμένη, αλλά και πολύ βολική στάση. Η καταστροφολογία είναι ελκυστική, ο υπερφίαλος εξυπνακισμός των μαζών, που με ύφος ειδήμονα αποφαίνονται με χαρά και περηφάνια ότι «καταστρεφόμαστε», ακόμη περισσότερο. Από την άλλη, η στάση αυτή διευκολύνει στον υπερθετικό βαθμό την υποταγή μας στο ΔΝΤ.

Πώς να έρθει τώρα ο Σαμαράς σχεδόν μόνος του να πει ότι «όχι, αντιθέτως, η κατάσταση σώζεται»; Και, μάλιστα, χωρίς άρνηση πληρωμής του χρέους, χωρίς καταστροφική αναδιάρθρωση, χωρίς ξεπούλημα της χώρας;

Κι όμως η σωτηρία της χώρας είναι παραπάνω από εφικτή και ο Σαμαράς καλείται να πείσει τον κόσμο.

-       Πρώτον και κυριότερο: τα νούμερα δεν είναι τόσο καταστροφικά όσο τα έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ. Όπως τα έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ καταστροφικά, έτσι και ξε-φτιάχονται σε πιο υποφερτά επίπεδα. Δεν μιλούμε καν για δημιουργική λογιστική, μιλούμε για αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας.

-       Δεύτερον και ακόμη σημαντικότερο: Η παρούσα κρίση είναι καθαρά τεχνητή. Ήρθε ο Παπανδρέου και άρχισε να φωνάζει για την «καταστροφή της χώρας» και Τιτανικούς, από κοντά οι «οίκοι αξιολόγησης», να σου και ο διεθνής οικονομικός τύπος καταστροφολογεί, να και η απίστευτη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων. Δεν είναι βέβαια το ίδιο εύκολο να ανορθωθεί η ελληνική πιστοληπτική ικανότητα, όπως καταστράφηκε, αλλά πάντως η δυνατότητα ανόρθωσης υπάρχει και είναι δεδομένη.

-       Τρίτον: Η συμμετοχή του κράτους στο προϊόν της οικονομίας, μετά τις τερατώδεις αυξήσεις των φόρων και τις τερατώδεις μειώσεις μισθών και συντάξεων, έχει αυξηθεί τόσο πολύ, που μόλις ξαναπάρει μπρος η οικονομία, το έλλειμμα όχι μόνον θα μηδενισθεί, αλλά και θα εμφανιστούν και πλεονάσματα. Αυτή η θέση, που είχε διατυπωθεί και στο «Ζάππειο-1», πρέπει όμως σήμερα να τεκμηριωθεί επιθετικά και απλοποιημένα και να προστατευθεί από το προπαγανδιστικό σύστημα ΓΑΠ-ΔΝΤ. Ίσως να μην πρέπει καν να παρουσιαστεί ως «προεκλογική υπόσχεση» του Σαμαρά, αλλά ως αντίδοτο και αντιπληροφόρηση στην καθεστωτική προπαγάνδα.

Μεταξύ Νέας Τάξης και διαπλοκής

Ο εχθρός που έχει να αντιμετωπίσει ο Σαμαράς δεν είναι μόνον εσωτερικός. Είναι και διεθνής. Και είναι, εκτός από πανίσχυρος, και αδίστακτος.

Η υποταγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ χρησίμευσε πολλαπλά στη Νέα Τάξη. Χρησιμοποιήθηκε ως πολιορκητικός κριός στην προσπάθεια να προστατευθεί το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμιμα και, κυρίως, να συνεχιστεί η τιμολόγηση του πετρελαίου σε δολάρια, που κινδύνευε μετά τη διεθνή κρίση του 2008-2009. Από την άλλη, αποτρέπονται οι Έλληνες από το να λειτουργήσουν σύμφωνα με τα εθνικά τους συμφέροντα και αντίθετα με τα συμφέροντα της Νέας Τάξης – π.χ., να κάνουν ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία. Ενώ παράλληλα, μεθοδεύεται η διαρκής υποταγή της χώρας, μέσω του ξεπουλήματος των υποδομών της, δήθεν «για να εξοφληθεί ένα (ασήμαντο) μέρος του χρέους».

Από την άλλη, η εγχώρια διαπλοκή παίζει τα ρέστα της: Έχει για πρώτη φορά απέναντί της κάποιον που θεωρεί ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει. Δεν πήγαν ποτέ το Σαμαρά. Η λυσσαλέα υπονόμευσή του δεν έχει προηγούμενο. Και ο Καραμανλής είχε υποστεί πόλεμο, αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα με το Σαμαρά είναι, νομίζω, ανεπανάληπτο.

Κατά πόσο μπορεί να καταγγείλει ο Σαμαράς τη στάση της ελληνικής και διεθνούς διαπλοκής χωρίς να κατηγορηθεί ως συνωμοσιολόγος; Πόσο όμως μπορεί να συνεχίσει να δέχεται πόλεμο ταυτόχρονα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, χωρίς να τον καταγγέλει ανοιχτά;

Είναι φανερό ότι ο Σαμαράς πρέπει εδώ να βρει μια χρυσή ισορροπία, που θα του επιτρέψει και να αμυνθεί στις προσπάθειες εξόντωσής του και να τον προστατέψει από συκοφαντίες και διαστρεβλώσεις που μετά βεβαιότητας θα επιχειρηθούν εις βάρος του.

Όραμα και ανάταση

Ποτέ δεν θα ανακάμψει η οικονομία αν δεν δοθεί αποτελεσματικό όραμα στον κόσμο: Αν δεν περάσει το μήνυμα ότι μπορούμε και να μην χρεωκοπήσουμε, και να βγούμε από το Μνημόνιο.

Για να δοθεί όραμα, δεν αρκεί να γίνουν αλλαγές στο Μνημόνιο. Η θέση αυτή, πέραν του ότι δεν ακατάλληλη ως «όραμα», αποδέχεται στο υπόβαθρό της πλήρως την ουσία της προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ: αποδέχεται δηλαδή ότι το Μνημόνιο, ή έστω, «κάποιο» Μνημόνιο είναι δήθεν «απαραίτητο».

Ο Σαμαράς πολύ απλά πρέπει να διακηρύξει νέτα σκέτα ότι θα φύγει από το Μνημόνιο την επομένη που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν έχει άλλη επιλογή και πρέπει να το αντιληφθεί. Φτάνει πια με τις ισορροπίες, που προσφέρουν ζωτικό χώρο στους αντιπάλους του.

Οι προγραμματικοί άξονες της ΝΔ πρέπει κατά την γνώμη μου να είναι οι ακόλουθοι:

-       Χρήματα θα βρεθούν από τις αγορές, που το ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε σκόπιμα, αφού πρώτα σκόπιμα υπονόμευσε την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα.

-       Τα επιτόκια θα πέσουν πολύ σύντομα μετά την επιστροφή μας στις αγορές. Αλλά κι αν δεν πέσουν, υπάρχει πάντοτε η λύση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού, που ακόμη και σήμερα, εν μέσω μηδενικής (ελέω ΓΑΠ) αξιοπιστίας της χώρας, δίνει επιτόκια χαμηλότερα από αυτά του Μνημονίου! Κάτω του 5%!

-       Αν τα επιτόκια παραμένουν υψηλά είναι λόγω της καταστροφικής πεποίθησης που σκόπιμα έχει δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ στις αγορές ότι η αναδιάρθρωση (δηλαδή: το χάσιμο των χρημάτων των επενδυτών) είναι δήθεν «αναπόφευκτη».

-        Στόχος δεν είναι η «αποπληρωμή του χρέους» της Ελλάδας, αφού είναι γνωστό ότι όλοι οι μεγάλοι οικονομικοί οργανισμοί βασίζονται σε μεγάλο και διαρκές χρέος (π.χ.: οι τράπεζες χρωστούν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους στους καταθέτες τους) που ποτέ δεν αποπληρώνεται, αλλά ανάλογα με τις συνθήκες αυξομειώνεται. Στόχος είναι η ομαλή χρηματοδότηση του χρέους, που μπορεί να επιτευχθεί.

-       Εν ανάγκη, η Ελλάδα διαθέτει και το υπερόπλο της επιστροφής στη δραχμή (ακόμη και χωρίς τη συναίνεση των εταίρων μας, αν χρειαστεί), διασφαλίζοντας και οικονομική επιβίωση, και έξοδο από την κρίση. Η παραμονή στο ευρώ είναι μεν προτιμότερη, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός.

-       Η οικονομία θα ξαναπάρει μπρος μόλις το κράτος σταματήσει να είναι ο μεγάλος μπαταχτσής και ξοφλήσει τα χρέη του, και μόλις η κυβέρνηση της χώρας σταματήσει να επενδύει στο φόβο που παραλύει κάθε οικονομική δραστηριότητα.

-       Στην πραγματικότητα το δίλημμα είναι: Ελλάδα που να στέκεται στα πόδια της ή Ελλάδα διεθνής επαίτης. Η ΝΔ και ο Σαμαράς έχουν υποχρέωση να πάνε με την Ελλάδα που θέλει να στέκεται στα πόδια της. Αυτή είναι η Ελλάδα που ζητάει εκπροσώπηση από το Σαμαρά. Δεν έχει νόημα να μαλώνει αν αυτός πρώτος μίλησε για «ευρωομόλογο». Το ευρωομόλογο ας το χαρίσει στους οπαδούς του επαρχιώτικου «ευρωπαϊσμού», που δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της.

Αντώνη Σαμαρά, άκουσε τη φωνή του λαού: Δεν χρειάζονται αρχεία Excel, ούτε διαγράμματα, ούτε οικονομετρικά μοντέλα.

Όραμα χρειάζεται και να εμπνεύσεις ότι μπορείς να το υλοποιήσεις.

Απλά λόγια που να μιλούν στη λαϊκή ψυχή.

Να πείσεις ότι μπορείς και θέλεις να κυβερνήσεις!

Ότι μπορείς να φτιάξεις την Ελλάδα της Ελπίδας!

Ένα πραγματικά ανεξάρτητο ελληνικό εθνικό κράτος!

Επώνυμος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. S.T. avatar
  S.T. 31/03/2011 13:44:59

  Αντώνη πάρε θέση για:
  1) ΚΕΡΑΤΕΑ
  2) ΔΙΟΔΙΑ
  3) ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
  4) ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  5) ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  6) ΛΑΜΟΓΙΑ
  7) ΚΛΕΦΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
  8) ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,

  και να'σαι σίγουρος ότι το μνημόνιο θα είναι παιχνιδάκι και όχι θεωρητική στάση πολιτικής ζωής...

  Καιρός να γίνεις αντιπολίτευση (τόσα πολλά και τόσα δυνατά "πατήματα" έχεις) και να πάρουν μπρος οι μηχανές.

  ΑΥΤΑ...

  • man8os avatar
   man8os @ S.T. 31/03/2011 14:13:21

   ++++

  • factorx avatar
   factorx @ S.T. 31/03/2011 14:32:34

   Γιατί η Κερατέα να είναι πρώτο θέμα και τα διόδια; Επειδή το θέλει ο Αλαβάνος;

   Για όλα τα άλλα θέματα οι θέσεις του Σαμαρά είναι ξεκάθαρες

   • S.T. avatar
    S.T. @ factorx 31/03/2011 14:42:42

    Είσαι μακρυά νυχτωμένος.

    Σου φάινεται ότι υποστηρίζω τον Αλαβάνο;

    Μην λαϊκίζεις και σπείρεις προπαγάνδα "τύπου" ΠΑΣΟΚοΣύριζα

    • factorx avatar
     factorx @ S.T. 31/03/2011 14:50:07

     Εγώ λαϊκίζω; Εγώ ανέβασα ένα κομμάτι 1.500 λέξεων για να παρουσιάσω μια άποψη κι εσύ μπαίνεις και πετάς τσιτάτα, αφορισμούς και συνθήματα τύπου Αλαβάνου. Και μιλάς για διάλογο;

  • Ευμένης avatar
   Ευμένης @ S.T. 31/03/2011 14:50:25

   Συμφωνώ γενικότερα, αλλά όσον αφορά την προτεραιότητα οι κλέφτες δημοσίου χρήματος θα έπρεπε να είναι πρώτο πρώτο.
   Όσον αφορά τη δικαιοσύνη θα πρέπει α) αφενός να ανεξαρτητοποιηθεί από την εκτελεστική εξουσία (κυβέρνηση) και β) όταν ψηφίζονται από τη βουλή νόμοι (ίδε περί ευθύνης υπουργών) που επιτρέπουν την ατιμώρητη κατάχρηση χρήματος ή παραχώρηση εθνικών δικαιωμάτων τι περιμένουμε να κάνει η δικαιοσύνη? Ας μη μιλήσουμε και για την αντισυνταγματικότητα της βουλευτικές ασυλίας. Είμαστε όλοι οι Έλληνες το ίδιο απέναντι στο νόμο? Όχι βέβαια (ίδε βουλευτές..)
   Γενικότερα δεν υπάρχει διάκριση εξουσιών στην Ελλάδα σήμερα (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική). Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει λοιπόν και τα αποτελέσματα τα είδαμε...
   Το δεύτερο σε προτεραιότητα πρόβλημα είναι οι λαθρομετανάστες. Μια βραδυφλεγής ωρολογιακή βόμβα που περιμένουμε να εκραγεί όπως περιμέναμε να εκραγεί και το χρέος τόσα χρόνια. Ακόμη περιμένω να ακούσω από έναν πολιτικό πόσους λαθρο-μετανάστες πιστεύει ότι αντέχει αυτή η χώρα. Χίλιους? Εκατό χιλιάδες? Εκατό Εκατομύρια? Πότε θα βάλουμε ένα όριο? Αλλά όσο τους νομιμοποιούμε και παίρνουμε ψήφους καλά είναι. Έως ότου γίνουμε οι Έλληνες ξένοι στην ίδια μας την χώρα..
   Το τρίτο σοβαρότερο πρόβλημα για μένα είναι η γενικότερη διαφθορά αλλά αυτή είναι το αποτέλεσμα και ότι το αίτιο. Εξηγούμαι: Την σημαντικότερη ευθύνη την έχει το κράτος που θέλει να έχει συμμετοχή σε κάθε δραστηριότητα στη χώρα (φυσικά για να την εξαργυρώνει κομματικά και όχι για το καλό μας) και εκδίδει αφειδώς (ανεφάρμοστους σε μεγάλο βαθμό) νόμους αυξάνοντας επίτηδες τη γραφειοκρατία. Αυτό δίνει αυτό το δικαίωμα σε μερίδα κρατικών λειτουργών να κάνουν τα "στραβά" μάτια έναντι αντιτίμου φυσικά για να μπορέσει ο απλός πολίτης να κάνει την δουλειά του. Αντί λοιπόν να ψηφίζεται σωρεία νέων νόμων όπου θα δυιλίζεται ο κώνωπας θα ήταν καλύτερα η βουλή να προχωρήσει στην κατάργηση των μισών παλαιοτέρων και λίγων λέω..

  • Kostas D avatar
   Kostas D @ S.T. 01/04/2011 01:34:55

   και για
   -ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ( που Υπουλα θα προσπαθησουν να περασουν ΑΡΧΙΚΑ ως "φοροκαρτα" να μην μας επιβαρυνουν με ....αποδειξεις...)

   - ΝΕΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

   - Το νεο νομοσχεδιο για ΔΟΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ....


   (Αυτη ειναι μια Κυβερνηση εξωγηινων που επιτιθεται στην Ελλαδα..... ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ!!!! )

 2. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 31/03/2011 13:55:21

  Καλημέρα! Ωραίο το άρθρο Επώνυμε!
  Είχα διαβάσει το Ζάππειο Ι και περιμένω το ΙΙ, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξειδίκευση ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας. Ολα τα υπόλοιπα θέματα, παιδεία, εξωτερική πολιτική κλπ δεν τα περνάμε στα ψιλά, αλλά τώρα προέχει η ανόρθωση, επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτή είναι και το θέμα του τρίτου σημείου του άρθρου. Γράφεις, όπως έχει εξαγγείλει κι ο Σαμαράς, ότι όταν γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας θα πάμε σε πλεόνασμα. Αυτό από τη μεριά του είναι υπόθεση εργασίας κι είναι σωστή. Είναι αν θέλεις το αποτέλεσμα, με προβληματικό αυτή τη στιγμή το ζητούμενο.
  Γι'αυτό λέω πως χρειάζεται η μεγάλη σαφήνεια και στόχευση εκ μέρους του Σαμαρά. Εννοώ συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις, άμεσα εφαρμόσιμες. Ενα καλό παράδειγμα του τι εννοώ είναι το άρθρο του Ιεροφάντη για την αγροτική οικονομία και παραγωγή. Υποθέτω κι ελπίζω ότι σε τέτοιο ύφος θα είναι το Ζάππειο ΙΙ. Θεωρώ ότι κάτι λιγότερο θα ρίξει νερό στο μύλο της κυβέρνησης και των φερεφώνων του περί κενών υποσχέσεων κι εξαπάτησης του ελληνικού λαού.
  Ουσιαστικά ο Σαμαράς πρέπει να ρίξει τον κύβο. Δεν είμαι αυτός που θα κάνει υποδείξεις στον πρόεδρο, πιστεύω όμως ότι ο κόσμος αυτή τη στιγμή και με τα σημερινά δεδομένα θέλει να ακούσει από το Σαμαρά τι θέλει να κάνει και πως θα το κάνει. Το όραμα κι η ελπίδα είναι η απαίτηση. Απόδοση ευθυνών μπορεί να γίνει κι αργότερα...

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ σιδεράκιας 31/03/2011 14:08:46

   Κανένας δεν κάνει υποδείξεις στον Πρόεδρο. Τη γνώμη μας λέμε και πρέπει να την πούμε. Από κει και πέρα, αποφασίζει ο ίδιος. Αν πάλι εμείς δεν συμφωνούμε με όσα θα αποφασίσει, μπορούμε πολύ απλά να κρατήσουμε τη γνώμη μας και δεν χρειάζεται να σταματήσουμε να τον υποστηρίζουμε μόνο και μόνο επειδή θα έχουμε διαφορετική γνώμη - ακόμη και σε κομβικής σημασίας θέματα. Αν ο Αντώνης είναι αυτός που νομίζουμε, θα τη θέλει τη γνώμη του κάθε πολίτη.

   • σιδεράκιας avatar
    σιδεράκιας @ Επώνυμος 31/03/2011 14:16:03

    Τα πράγματα θα μπουν στο ζύγι. Αν είναι θετικό για τον καθένα ξεχωριστά φυσικά κι η υποστήριξη θα είναι αμέριστη. Στην αντίθετη περίπτωση όμως..... blanco check δε δίνονται πιά, δυστυχώς αυτά μας κατέστρεψαν.....

   • juliet avatar
    juliet @ Επώνυμος 31/03/2011 20:10:59

    μόνο με πειθαρχία στον αρχηγό και πλήρη συντονισμό θα μπορέσουμε να απεγκλωβιστούμε,το καθένας του κεφαλιού του το έχουμε πληρώσει ακριβά.

   • Kostas D avatar
    Kostas D @ Επώνυμος 01/04/2011 01:40:01

    Επωνυμε ΕΞΑΙΡΕΤΟ το αρθρο σου,

    Αλλα διαφωνω μονο στο σχολιο σου που ειδα τωρα....
    "Κανένας δεν κάνει υποδείξεις στον Πρόεδρο"
    ΓΕνικα μιλωντας, φυσικα και ΠΡΕΠΕΙ να του πουμε/δειξουμε τι προβληματα υπαρχουν, αλλα και ΑΠΛΕΣ προτασεις/ιδεες που ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ στο να τα ΕΠΙΛΥΣΕΙ πιο ευκολα και ο ιδιος....
    Ιδεες μπορει να αντλησει καποιος απο οπουδηποτε..
    Υστερα πιστευω ο ΗΓΕΤΗΣ ειναι για να ακολουθει το λαο, κι οχι το αναποδο,
    ( Αυτο το λεω γενικα μιλωντας κι οχι για σενα προσωπικα φυσικα..)

   • Kostas D avatar
    Kostas D @ Επώνυμος 01/04/2011 01:41:45

    Επωνυμε, τωρα ειδα ολοκληρη την συζητηση/σχολια,
    ενταξει συμφωνουμε, εγω δεν ειχα καταλαβει καλα..

 3. Kapetanios avatar
  Kapetanios 31/03/2011 13:59:23

  Φίλε S,T.,
  Συνφωνώ απόλυτα, να παρει θέση για όλα όσα αναφέρεις και για ακόμα περισσότερα. Ομως να πάρει ξεκάθαρη θέση!
  Οχι με μεσοβέζικες λύσεις που να έχουν πολλές επεξηγήσεις ή ερμηνείες...
  Οχι μαιμού νόμους περί ευθύνης υπουργών αλλά κρυστάλλινο νόμο και με αναθεώρηση του Συντάγματος, και κάτι ακόμα.
  Να επεξεργαστεί τρόπους και εγγυήσεις να βγεί αυτό που αποκαλόυν ΄΄μαύρο χρήμα΄΄ στην αγορά. Ούτε στις τράπεζες, ούτε στο εξωτερικό, για την δημιουργία εσόδων και θέσεων εργασίας και τότε, πράγματι, το χρέος θα είναι παιχνιδάκι!!

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 31/03/2011 14:19:24

  Καλο ειναι να γραφονται τετοια αρθρα για να μη ταυτιζεται η αντιμνημονιακοτητα με τη σταση πληρωμων,πραγμα που θα επρεπε να το λεει πιο συχνα η ΝΔ για να διαχωριζεται απο τους καταστροφολογους.
  Ως προς την ουσια του αρθρου ομως ενω συμφωνω με το οτι το μνημονιο δεν ηταν καθολου αναγκαιο διαφωνω οτι τωρα μπορουμε να βγουμε αμεσως.
  Η κριση που εξαπελυσε ο Παπανδρεου σε συνεργασια με διαφορους κερδοσκοπους που κατα τα αλλα καταγγελλει εχει γινει πια πανευρωπαικη.
  Η Πορτογαλια με χρεος μονο 85% του ΑΕΠ αγωνιζεται να μεινει εκτος μνημονιου και τα στοιχηματα ειναι οτι δεν θα τα καταφερει.Πως ειναι δυνατον το πρωτο θυμα με τεραστιο χρεος και τοση δυσφημιση να πεισει τις αγορες;
  Πιστευω λοιπον οτι η αναδιαπραγματευση πρεπει να ειναι το συνθημα.
  Βεβαια δεν ειναι πιασαρικο αλλα δεν γινεται αλλιως.

 5. Γιώργος Π avatar
  Γιώργος Π 31/03/2011 14:28:52

  Συμπληρώνω S.T.
  8)Καρατζαφέρης-πατριδέμπορας
  9)Ντόρα Made in usa
  10)ΑΟΖ
  11)Κατάργηση Υπουργείου Μακεδονίας
  12)Αναγνώριση Τουρκικής γλώσσας στην Θράκη
  13)Αρνηση είσπραξης φόρου ΜΜΕ 20%!
  14)Παζάρι για ξεπούλημα του Αιγαίου
  15)Υπονόμευση Ελληνο-Ρωσικών συμφωνιών (αγωγοί,bmp-3)
  16)70 δις € στις τράπεζες για τα έτη 2010-2011
  17)Ξεπούλημα στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ
  18)Πλήρης απαξίωση και αφοπλισμός των Ε.Δ.
  19)Παράνομος Νόμος χορήγησης ιθαγένειας σε λαθρομετανάστες και αλλοίωση εκλογικού αποτελέσματος σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

 6. dimos avatar
  dimos 31/03/2011 14:32:09

  Ενα από τα χαρακτηριστικά του Ελληνα είναι η ασθενής μνήμη. Επιπλέον οι κομματικές μηχανές προπαγάνδας (πασόκ, ΝΔ) προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν ότι τα κόμματα τους δεν έχουν καμιά ευθύνη για τον ξεπατωμό της χώρας από το 1981 μέχρι σήμερα. Ο Σαμαράς θα κερδίσει πολλούς πόντους αν πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και δώσει και μια προοπτική ελπίδας. Το ότι ο Καραμανλής απέτυχε παταγωδώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερες εξηγήσεις - η χώρα διαλύθηκε την τριετία 2006-2009 και το μνημόνιο την αποτελείωσε.

 7. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 31/03/2011 14:37:56

  Μια στιγμή, αν έχει 85% η Πορτογαλία, γιατί να μην έχει πρόβλημα και η Γερμανία που έχει 82%; Και τι να πουν και οι ΗΠΑ με άνω του 100%; Ή η Ιαπωναία με 200%.

  Είναι φανερό ότι ως "θύματα" της Νέας Τάξης επιλέγονται ευάλωτα, πολιτικώς, κράτη. Πήγαν κάτι να πουν για την Ιταλία και το βούλωσαν. Όσο ήταν ο Καραμανλής δεν έγινε τίποτε - παρά το Δεκέμβρη. Η Ιρλανδία μπήκε στο Μνημόνιο επειδή την πούλησαν οι πολιτικοί της, η Πορτογαλία όμως πώς στο καλό αντέχει και δεν μπαίνει; Κάτι γίνεται λοιπόν.

  Υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι για να το κάνεις, που δεν τους έγραψα όλους στην ανάρτηση, διότι δεν είναι όλοι για να ειπωθούν σε ένα "Ζάππειο-2". Είναι από αυτά που "γίνονται και δεν λέγονται". Πρώτα από όλα: Ποιος από εμάς ξέρει ότι οι οίκοι αξιολόγησης, που μας πετάνε σήμερα στα τάρταρα, ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ;;; Δηλαδή, πληρώνονται από εμάς για να μας πετάξουν στα τάρταρα;;; Θα μου πεις, αν δεν σε αξιολογήσουν, δεν έχεις αξιοπιστία, αλλά αν έτσι κι αλλιώς δεν έχεις αξιοπιοστία, ποιος ο λόγος να τους πληρώνεις για να σε βάζουν πιο βαθιά στα τάρταρα;;;

  Πας με τα κράτη-"θύματα" και συνεννοείσαι, ξεκινάς ομαδικά έναν επικοινωνιακό πόλεμο, στο οποίο φυσικά αναφέρεις ανοικτά στο πόπολο ότι "τους πληρώνουμε εμείς", στρέφεις τον κόσμο εναντίον τους, ξεμπροστιάζεις τον Όλι Ρεν ως υποκριτή που είπε ότι είναι "αναξιόπιστοι" αλλά δεν είπε το αυτονόητο (να σταματήσουμε να τους πληρώνουμε για να σταματήσει και η αξιολόγηση), μαζεύεις τους εκπροσώπους των σαράντα-πενήντα βασικών διεθνών τραπεζών και τους εξηγείς τους λόγους για τους οποίους θα σταματήσεις να αξιολογείσαι από τους "οίκους". Τους λες "κύριοι, έχετε δικούς σας αναλυτές και την πραγματικότητα για τη χώρα μου την ξέρετε πολύ καλύτερα από πρώτο χέρι, δεν χρειάζεστε τους αναξιόπιστους "οίκους". Και ό,τι παραπάνω στοιχεία θέλετε, ελάτε να σας τα δίνω και να ξέρετε από μόνοι σας τι γίνεται, χωρίς "οίκους"." Και τελειώνει εκεί η σεμνή τελετή. Την άλλη μέρα ξεγράφεις τους οίκους.

  Αν είναι βλάκες, θα καθήσουν να τους στείλεις σε μια ΔΟΜΙΚΗ ανεργία (δομική, διότι θα πάρουν κι άλλοι την ιδέα). Αν είναι έξυπνοι, θα σπεύσουν να σε αναβαθμίσουν για να προλάβουν την ανεργία. Μπορείς να παίζεις τη γάτα με το ποντίκι ατελείωτα, μέχρι να ξαναπάρεις το ΑΑ. Ξέρεις τι ωραία που γίνεσαι άρχοντας αν είσαι αποφασισμένος να συγκρουστείς;

  Και πολλές άλλες τέτοιες ιδέες μπορούν να μας βγάλουν ξανά στις αγορές. Το πρόβλημα είναι ότι κανένας μέχρι σήμερα δεν κατήγγειλε τη συνωμοσία εις βάρος της χώρας. Όπως π.χ. εγώ που καταγγέλω εσένα ότι, αφού δεν μπορείς να αποδομήσεις το άρθρο αλλιώς, το επαινείς και λες στο τέλος "αλλά αυτά δεν γίνονται, οπότε ας πάμε με σύνθημα την αναδιάρθρωση". Αντιλαμβάνομαι ότι τα αφεντικά αυτό θέλουν, Ψυχραιμία μ', όμως σας πήραμε χαμπάρι, πες τους.

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ Επώνυμος 31/03/2011 15:08:56

   Επώνυμε! πες την αλήθεια! εσύ το έγραψες αυτό και το έστειλες στο Reuters;

   http://www.antinews.gr/2011/03/31/94232/

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ σιδεράκιας 31/03/2011 16:15:35

    Το σκέφτηκα ότι μπορεί να μου πουν ότι αντέγραψα το Reuters, αλλά ειλικρινά το είχα σκεφτεί μόνος μου!

    Πάντως το σκεφτόμουν εδώ και μήνες αυτό το θέμα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Επώνυμος 31/03/2011 17:11:50

   Δεν ειδες καλα οσα εγραψα.Δεν ειπα για αναδιαρθρωση αλλα επαναδιαπραγματευση του μνημονιου.
   Για τα υπολοιπα που λες η Γερμανια και η Ιαπωνια ειναι μεγαλες εξαγωγικες βιομηχανικες χωρες ενω η Ελλαδα εχει ρεκορ εμπορικου ελλειμματος.
   Εχει συκοφαντηθει τοσο πολυ που ειναι πολυ δυσκολο να βγει μια νεα κυβερνηση και να πει ετσι ξαφνικα οτι δεν εχουμε αναγκη.
   Τα στοιχεια της εχουν περασει απο μικροσκοπιο.Παντως ειναι σιγουρο οτι στη ΝΔ ξερουν καλα τι μπορει και τι δεν μπορει να γινει.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ψυχραιμια 31/03/2011 19:09:12

    Ώπα, σόρρυ. Χμμμ, αν κρίνω και από το σχόλιο κάποιου "σοβαρευτείτε" παρακάτω, που επίσης αγχώνεται μήν τυχόν και ξεφύγει ο Σαμαράς από τη λογική της "αναδιαπραγμάτευσης", να υποθέσω ότι όλο το άγχος σας είναι πώς να κρατήσετε το Σαμαρά εγκλωβισμένο στη λογική της "αναδιαπραγμάτευσης", έ, Ψυχραιμιάκο;

    Μωρέ όταν πηγαίναμε εμείς, εσείς γυρίζατε. Είστε πολύ μπροστά. Μα έννοια σας και θα ηττηθείτε.

 8. noldor avatar
  noldor 31/03/2011 14:45:22

  Δεν ανήκω στον οικονομικό κλάδο για αυτό όποιος μπορεί ας μου εξηγήσει γιατί δεν έχει προχωρήσει το θέμα των "λαϊκών ομολόγων" (εν αντιθέσει με τα λεγόμενα των "ομογενών") που θα μπορούσαν να είναι μακροχρόνια με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά των κερδοσκόπων και υψηλότερα των τραπεζών; Μήπως για αυτόν ακριβώς τον λόγο;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ noldor 31/03/2011 14:48:36

   Εσύ θα έδινες τα λεφτά σου στην παρούσα φάση για να δανείσεις το ελληνικό δημόσιο; Όταν όλοι μιλούν για haircut ύψους 30%; Δηλαδή να δώσεις σήμερα 100 και αύριο να πάρεις 70; Αυτό είναι όλο το πρόβλημα της χώρας με τις βλακείες για τη δήθεν αναπόφευκτη αναδιάρθρωση. Όπως κι εσύ δεν θα δανείσεις σήμερα το ελληνικό Δημόσιο, έτσι δεν το δανείζουν και οι τράπεζες. Και οι τράπεζες θα σκεφτούν ακριβώς όπως κι εσύ, δεν έχει διαφορά.

   Το πρόβλημα της πιστοληπτικής ικανότητας είναι ενιαίο και δεν έχει διαφορά με το αν απευθύνεσαι σε τράπεζες ή αν απευθύνεσαι σε ιδιώτες, στο "λαό", για να του ζητήσεις χρήματα με "λαϊκό ομόλογο". Οπότε, όσοι μιλούν για λαϊκό ομόλογο, κατά τη γνώμη μου κινούνται εκτός της στοιχειώδους λογικής.

   • noldor avatar
    noldor @ Επώνυμος 31/03/2011 15:16:45

    Κατ΄αρχήν να πω ότι δεν υποστηρίζω ή αντιδρώ σε μία τέτοια λογική απλά αναζητώ πληροφόρηση. Στην συνέχεια, δεν αναφέρομαι τόσο στο σήμερα όσο στο χθες, πριν μπούμε στο ΔΝΤ (θα μου πεις τι ψάχνεις τώρα). Τρίτον, άρα ποιο το νόημα των ομολόγων της διασποράς; Να πιάσουμε κάποιους κώτσους, ή απλώς να δείξουμε ότι αναζητούμε και άλλες πηγές;

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ noldor 31/03/2011 16:16:20

     Και τα δύο. Και να πιάσουν κώτσους, και να δείξουν κινητικότητα...

 9. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 31/03/2011 14:50:01

  Να του πει ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ;;; Αφού τα περί "κατάντιας της οικονομίας" που τα θεωρείς δεδομένα είναι παραμυθάκια του ΓΑΠ για να περάσει ο οδοστρωτήρας της Νέας Τάξης που ακούει στο όνομα ΔΝΤ.

  Μάλλον δεν διάβασες την ανάρτηση, μου φαίνεται. Πες κάτι καινούργιο, αν έχεις άλλη άποψη, μην αναπαράγεις την κατεστημένη γνώση χωρίς να λες τίποτε για την ανάρτηση.

 10. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 31/03/2011 15:03:02

  Επώνυμε,
  Δυναμική επανεμφάνιση.
  Εξαίρετος, ως συνήθως.

  • danaos avatar
   danaos @ Κώστας Ροδινός 31/03/2011 19:29:07

   Ακριβώς όπως τα λες Κώστα!Δυναμική επανεμφάνιση εξαιρετική!Πολύ το χάρηκα Επώνυμε!!!

 11. Εnzo avatar
  Εnzo 31/03/2011 15:07:01

  να ζητησουμε εκλογες. εφτασε ο κομπος στο χτενι.
  μετα οι εξελιξεις μπορει να ειναι ραγδαιες και κανεις δεν ξερει τι μπορει να γινει.

 12. S.T. avatar
  S.T. 31/03/2011 15:07:32

  Για σένα υπάρχουν οι Αλαβάνοι και οι άλλοι.....

  Φαίνεται ότι ο Αλαβάνος μιλάει για εθνικά θέματα και για λαθρομετανάστες (sic εις το τετράγωνο).

  Άμα έγινε ο Αλαβάνος πατριώτης, τότε τιμή μου που τον μετάλλαξα!

 13. Σοβαρευτείτε avatar
  Σοβαρευτείτε 31/03/2011 16:37:32

  "Τα επιτόκια θα πέσουν πολύ σύντομα μετά την επιστροφή μας στις αγορές.Αλλά κι αν δεν πέσουν, υπάρχει πάντοτε η λύση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού, που ακόμη και σήμερα, εν μέσω μηδενικής (ελέω ΓΑΠ) αξιοπιστίας της χώρας, δίνει επιτόκια χαμηλότερα από αυτά του Μνημονίου! Κάτω του 5%!"

  Συγγραφέα ,
  Οι αγορές δεν είναι παιχνιδάκι να πατάμε το κουμπάκι και να πέφτει το επιτόκιο.Τα επιτόκια δεν πρόκειται να πέσουν επειδή κάποιοι ονειρεύονται.
  Ύστερα , θα δανείζεται το κράτος 50-60 δις το χρόνο με εξάμηνα κ ετήσια γραμμάτια?Και θα τα ξεπληρώνει από τα 60 δις φόρους που θα μαζέψει το επόμενο εξάμηνο/χρόνο?

  Άσε το Σαμαρά να κάνει τη δουλειά του,ευτυχώς αυτός είναι οικονομολόγος.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Σοβαρευτείτε 31/03/2011 18:07:37

   Αναγνώστη,

   Τα 60 δις χρέος κάθε χρόνο τα ανακυκλώνεις με καινούργιο χρέος. Έτσι γίνεται πάντοτε. Το χρέος εξοφλείται με καινούργιο χρέος. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδα πρέπει να ισχύει κάτι διαφορετικό από ό,τι για τον υπόλοιπο πλανήτη. Ή διαφορετικό από αυτό που ίσχυε για την Ελλάδα μέχρι το Μάρτιο του 2010.

   Τα επιτόκια δεν θα πέσουν επειδή το "ονειρευόμαστε", αλλά επειδή οι πραγματικές οικονομικές συνθήκες δεν δικαιολογούν αυτή τη διαφορά επιτοκίων. Πρόκειται για επιτόκια που παραμένουν ΤΕΧΝΗΤΑ σε αυτό το ύψος. Και παραμένουν τεχνητά, διότι όλοι είναι πεπεισμένοι ότι θα πάμε για αναδιάρθρωση. Είναι επιτόκια αναδιάρθρωσης. Η μέση τιμή του δεκαετούς ομολόγου είναι κάπου στα 55, δηλαδή πουλάς τα 100 ευρώ ελληνικού χρέους για 55 ευρώ! Έχει προεξοφληθεί δηλαδή (παραβλεπομένων των προεξοφλητικών τόκων) αναδιάρθρωση 45%!

   Όταν λήξει η κουβέντα περί αναδιάρθρωσης, τότε θα λήξει και η ιστορία με τα υψηλά επιτόκια.

   Όταν η Εθνική πέτυχε στην αύξηση κεφαλαίου τα σπρεντ είχαν πέσει από 900 στα 650 σε μια βδομάδα σχεδόν. Λίγο ακόμη να συνέχιζε η πορεία εκείνη, θα ξαναμπαίναμε στις αγορές! "Ευτυχώς" για τους δυνάστες μας, απείλησε ο ΓΑΠ με εκλογές ενόψει αυτοδιοικητικών και ξαναπήραν τα επιτόκια την ανηφόρα...

   Κάπου στην ανάτηση λέω για τον εξυπνακισμό των μαζών που με εμβριθή στόμφο αποφαίνονται ότι "δεν γίνεται τίποτα". Αυτό πώς σου φαίνεται;

 14. victoria (true) avatar
  victoria (true) 31/03/2011 16:53:15

  Συμφωνούμε, ένα πράγμα μονάχα να είναι *ξεκάθαρο*.
  Αν (κάπου?) είναι να επιστρέψουμε, ή να βγούμε, κλπ, να είναι δικό ΜΑΣ σχέδιο και πρωτοβουλία. Αν 'μας επιστρέψουν', ή μας βγάλουν, όχι υπερόπλο δεν θα είναι... αλλά φευ. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

 15. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 31/03/2011 16:54:27

  Στην «επέτειο» ενός έτους από το Μνημόνιο, θέλω να δω ένα νέο κείμενο από τη ΝΔ, με συγκεκριμένα νούμερα. Ο ΓΑΠ έκανε ό,τι έκανε, τώρα είμαστε σε ένα σημείο με νέα δεδομένα. Κουκιά μετρημένα, τι μπορούμε να κάνουμε, κοστολογημένα πράγματα. Δεν είναι μομφή, είναι επιθυμία.

 16. Πορφυρός7 avatar
  Πορφυρός7 31/03/2011 17:05:58

  Αντώνη Σαμαρά,
  εμείς σε πιστεύουμε.
  Εσύ αλήθεια, πιστεύεις τον εαυτό σου?
  Αποδείξεις με πράξεις, εδώ και τώρα!

 17. Γιώργος Μεσσηνία avatar
  Γιώργος Μεσσηνία 31/03/2011 17:24:48

  Το θέμα όμως είναι, πως ο Καραμανλής και οι συν αυτώ, δεν εμφανίζονται πουθενά σε επίπεδο ευθυνών και μάλιστα κάποιοι ..υπερ-υπουργοί που βάλτωσαν την Ελλάδα μοιράζοντας αφειδώς χρήμα ή προκαλώντας τουνάμι λαθρομεταναστών και αφήνοντας τη δημόσια διοίκηση στάσιμη και άνευρη επί 5+ έτη, προκαλούν με δημόσιες παρεμβάσεις και φαίνεται αγνοούν και τον πρόεδρο της ΝΔ...
  Είναι πολύ σοβαρό αυτό το θέμα, και πρέπει με κάποιο τρόπο ο κ. Σαμαράς, να ξεκθαρίσει τη στάση του από το νωχελικό και μουντό πρόσφατο παρελθόν της παράταξης...
  Τα οικονομικά του κόμματος, λύνονται -άλλωστε δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην έχει τη λύση του-, τοι διακύβευμα είναι η χάραξη διαχωριστικής γραμμής (όχι στα λόγια), από τα δεινά της προηγούμενης διακυβέρνησης, αναδεικνύοντας παράλληλα τα όποια θετικά υπήρξαν...

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Γιώργος Μεσσηνία 31/03/2011 18:10:12

   Άλλο οι ευθύνες Καραμανλή για την αποτυχία της διακυβέρνησής του, και άλλο το παραμυθάκι ότι "ο Καραμανλής κατέστρεψε την οικονομία και μας έφεραν μετά το Μνημόνιο". Αυτό το δεύτερο τμήμα "ευθυνών" είναι απολύτως ανύπαρκτο, καθαρό κόλπο για να κάνει τη δουλειά του το σύστημα ΓΑΠ-ΔΝΤ.

   • Γιώργος Μεσσηνία avatar
    Γιώργος Μεσσηνία @ Επώνυμος 31/03/2011 18:57:11

    Μα φυσικά, μόνο αφελείς θα πίστευαν πως ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός περιορίζεται στη περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, λες και δε ξέρουμε για το παρτάκι των προηγούμενων ετών, ειδικά κατά τα 80's.
    Αναφέρομαι ξεκάθαρα στο πρώτο σκέλος που παρέθεσες...
    Η προπαγάνδα που γίνεται, όπως σωστά επισημαίνεις, χρησιμοποιείται ως ''εργαλείο'' για την επιτάχυνση της κοινωνικής εξαθλίωσης προς όφελος των γνωστών ...κηδεμόνων της αγοράς.

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ Γιώργος Μεσσηνία 31/03/2011 19:01:03

     Για τα δεδομένα του ΣΥΝΟΛΟΥ των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ (με εξαίρεση ίσως την περίοδο 1993-95), ΔΕΝ υπήρξε δημοσιονομικός εκτροχιασμός που να οφείλεται στον Καραμανλή. Ο όποιος δημοσιονομικός εκτροχιασμός του 2008-2009 οφείλεται στη διεθνή κρίση και στην απότομη μεταβολή του οικονομικού κύκλου.

     • Γιώργος Μεσσηνία avatar
      Γιώργος Μεσσηνία @ Επώνυμος 31/03/2011 19:29:22

      Το ζητούμενο φίλε μου, είναι πως ένας άνθρωπος με σοβαρή διάρθρωση εξωτερικής πολιτικής και μακρο-οικονομικής (γιατί σε επίπεδο αμμιγώς διαχειριστικό άστα) αντίληψης, δεν είχε τη πολιτική οξυδέρκεια να απαγγιστρωθεί από ένα τόσο νοσηρό πολιτικό περιβάλλον, που τελικά του αποδόμησε όλο το σχεδιασμό, με τα γνωστά αποτελέσματα.
      Επίσης και ο αγωγός Μπουργκας-Αλεξ/πολης και τα περίφημα ρωσικά ανοίγματα, και η συγκράτηση -έως και μείωση της ανεργίας-, απορροφήθηκαν από την πιο αναποτελεσματική διακυβέρνηση των μεταπολιτευτικών χρόνων.
      Αυτή είναι η πραγματικότητα, όπως σύντομα περιέγραψα πιο πάνω, που είμαι βέβαιος πως καταλαβαίνεις!

      Υ.Γ. Διαφθορά, λαθρομετανάστευση, γραφειοκρατία κλπ... κλπ...
      Κανείς δεν ψέγει τον Καραμανλή, για τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Γιώργος Μεσσηνία 31/03/2011 20:01:42

      Συμφωνούμε.

 18. Striker avatar
  Striker 31/03/2011 17:46:02

  Αναρωτιέμαι τι σχέδιο έχει ο Αντώνης για τη διάδοση του "Ζάππειο-2". Θα έχουμε πάλι τα περσινά φαινόμενα τύπου "ο Σαμαράς παρουσίασε την πρότασή του" και τέρμα; Χρειάζεται το πρόγραμμα να κυκλοφορήσει τυπωμένο και να μοιραστεί παντού, χρειάζονται τηλεοπτικές διαφημίσεις ακόμα και αν δεν είναι προεκλογική περίοδος. Χρειάζονται δύο-τρία κύρια σημεία ατάκες που θα σοκάρουν όλους αυτούς που λένε ότι τίποτα δεν γίνεται. Και πάνω απ' όλα χρειάζεται η κατηγορηματική επίδειξη διάθεσης να κυβερνήσει μέσα σε αυτήν την κατάσταση. Γιατί αυτό, τελικά, είναι το μόνο που μπορεί να σε κάνει πιστευτό.

 19. koronakis avatar
  koronakis 31/03/2011 17:55:06

  Ραγδαία πτώση του δικομματισμού καταγράφουν οι τριμηνιαίες τάσεις της Metron Analysis, που θα δουν σε λίγη ώρα το φως της δημοσιότητας. Το συγκεκριμένο γκάλοπ έρχεται να επιβεβαίωσει την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δύο κόμματα εξουσίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφει η Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά που κινείται σ' ακόμη μια έρευνα, κάτω από το 20%. Στα αξιοσημείωτα είναι η άνοδος των ποσοστών του ΛΑ.Ο.Σ., όπως επίσης και το γεγονός ότι το κόμμα της Ντόρας, κινείται στο 2%.

  Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 22,9% (26,1%) και η ΝΔ 19,8% (από 21%), ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 32,5%. Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ είναι στο 7,1%(από 8,7%), ο ΛΑΟΣ φτάνει το 6,8%(από 5,1%), ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 3,9%(από 3,3%), οι Οικολόγοι Πράσινοι περνούν το όριο εισόδου στη βουλή, καταγράφοντας 3,3%(από 2,8%), η Δημοκρατική Συμμαχία είναι στο 2% και η Δημοκρατική Αριστερά στο 1,1%. Η δημοσκόπηση της Metron Analysis αναμένεται να τροφοδοτήσει νέα σενάρια, καθώς τα δυο κόμματα εξουσίας αθροιστικά συγκεντρώνουν μόλις 43%!
  parapolitika.gr

  ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕ!!!

  • factorx avatar
   factorx @ koronakis 31/03/2011 18:02:16

   Υπερ της συγκυβέρνησης με την διαπλοκή σε βλέπω. θα την πάρεις την απάντηση, αλλά πολύ διαφήμιση σε βλέπω να κάνεις στα επιχειρηματικά ιστολόγια

  • Kennan avatar
   Kennan @ koronakis 31/03/2011 18:05:48

   Αυτα να τα βλέπουν τα νούμερα στην Συγγρού που ξεσκίζονται να βλέπουν το ονοματάκι τους δημοσιευμένο στο διαδίκτυο. Αλλά τέτοιο ειναι το επίπεδό τους εκεί θέλουν να το βλέπουν

  • hellas-orthodoxy avatar
   hellas-orthodoxy @ koronakis 31/03/2011 19:47:09

   Δηλαδη ο,τι εχασε το ΚΚΕ το πηρε το Λαος;;;
   Αυτο και μονο αποδεικνυει τη "σοβαροτητα" του συγκεκριμενου γκαλοπ.

 20. αναγνωστης avatar
  αναγνωστης 31/03/2011 18:25:48

  Έβγαλε η Metron Analysis του Φαναρά, άνθρωπος της Ντότας γκάλοπ για να μας πει οτι πέφτει η ΝΔ επειδή δεν μπορει να ανεβασει με τίποτα την φίλη του. Και ποιός το ανέβασε πρωτος; Ο Ρετσίνας Κουρτάκης του ποδοσφαιρικού φίλου της οικογένειας

  • Γιώργος Μεσσηνία avatar
   Γιώργος Μεσσηνία @ αναγνωστης 31/03/2011 19:02:27

   Γιατί τρελαινόμαστε και δε κάνουμε χαβαλέ;;;
   Ποιος ξεχνάει την περίοδο -2-3 χρονάκια πριν- της πρώιμης ανάληψης προεδρίας του σύριζα από τον Τσίπρα;;;
   20% παρακαλώ, του έδιναν οι δημοσκόποι/καιροσκόποι...
   Αυτά είναι απλά γραφικότητες, στο τέλος θα φανεί τι ισχύει και τι όχι...
   Ντρέπομαι για τη κατάντια πάντως της κοινωνικής (πολιτικής) έρευνας.
   Μόνο παπατζήδες ασχολούνται με αυτές πλέον...

 21. Orestios avatar
  Orestios 31/03/2011 18:40:54

  Επώνυμε,
  πλήρως ανεξάρτητο κράτος σημαίνει μείωση της ισχύος των υπερεθνικών δομών που απομυζούν κάθε παραγωγική δομή.

 22. Σοβαρευτείτε avatar
  Σοβαρευτείτε 31/03/2011 18:55:28

  Συγγραφέα ,

  Στην περίπτωση της Ελλάδας η ανακύκλώση δεν γίνεται γιατί τα επιτόκια είναι σε τέτοια ύψη,ελέω του τρισμέγιστου μουστακαλή κυρίως αλλά και του άλλου του χοντρούλη που δεν θες να μαλώνουμε,που τα τοκοχρεωλύσια θα δημιουργούσαν χρέος που το σημερινό θα σου φαινόταν φιστίκια σε 5 χρόνια.Άμα δε ανακυκλώναμε και με γραμμάτια όπως προτείνεις ούτε έξι μήνες δε θα άντεχε.
  Η αναδιάρθρωση δεν είναι κουβέντα dear,είναι εδνεχόμενο και μάλιστα το πιθανότερο απ' ότι πιστεύουν αυτοί που σε δανείζουν και αυτοί που τους συμβουλεύουν.Ξέρεις, αυτοί οι 666 που μας δανείζουν, οι νεοταξίτες.Δεν είναι κουμπάκια η οικονομίες και οι θεσμικοί που θα τους πεις στοπ κι αυτές θα που "α οκ , είπε στοπ άρα δεν αναδιαρθώνουν,ρίξτε τώρα τα επιτόκια αφού το είπε ο εξαίρετος αυτός συγγραφεύς."
  Κάπου κάπως κάποτε.Στην ανάρτηση λες πολλά,τα περισσότερα ανήκουν στη σφαίρα του μυθιστορήματος.

 23. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 31/03/2011 19:07:17

  Αναγνώστη,

  Μη βάζεις λόγια στο στόμα μου που ποτέ δεν είπα. Η διαστρέβλωση είναι ίδιον όσων δεν έχουν επιχειρήματα.

  Νεοταξίτες δεν είναι όσοι μας δανείζουν, νεοταξίτες είναι όσοι δεν θέλουν να δανειζόμαστε απο τις αγορές.

  Οι άλλοι της απρόσωπης υπερεθνικής τρόικας (αλήθεια, σε ποιον δίνει λογαριασμό η τρόικα; Έχει κάποια νομιμοποίηση, αν όχι δημοκρατική, έστω των κατεστημένων αστικών δομών;) που είναι η Νέα Τάξη, την αναδιάρθρωση την έχουν σχεδιάσει. Κομίζεις γλαύκα λοιπόν ες Αθήνας. Όμως δεν μπορούν να το περάσουν χωρίς εσένα που θα αναπαραγάγεις το "αναπόφευκτο" των ενεργειών τους.

  Αν δεν είσαι βαλτός, λοιπόν, είσαι αν μη τι άλλο, "χρήσιμος ηλίθιος". Δεν εννοώ ηλίθιος, το χρησιμοποιώ με τη λενινιστική του όρου έννοια.

  Σχετικά με το κατά πόσο μπορείς να πας σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό, μπορώ να σου πω ότι δεν το σκέφτηκα μόνος μου. Ήταν ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε ο "ανίκανος" Καραμανλής την κρίση του 2008-2009 και κράτησε τα σπρεντ χαμηλά. Για να τα εκτοξεύσει στη συνέχεια ο ΓΑΠ και η διεθνής συμμορία του ΔΝΤ. Αλλά τώρα γίναμε όλοι ειδήμονες περί τον δανεισμό, κατάλαβες; Και αναμασούμε με εμβρίθεια σοφού τα όσα μας έχει σερβίρει η τρόικα.

  Παρατηρώ πάντως ένα άγχος μήπως τυχόν και ξεφύγει ο Σαμαράς από την οδό της "αναδιαπραγμάτευσης" από την οποία αγχώνεται και ο Ψυχραιμία, μην τυχόν και ξεφύγει. Χμμμ. Άρα η εκδοχή του "χρήσιμου ηλίθιου δεν ευσταθεί. Οι βαλτοί είναι περισσότεροι από όσο φαίνεται.

  • τσώφλι πασατέμπου avatar
   τσώφλι πασατέμπου @ Επώνυμος 31/03/2011 20:12:18

   Επώνυμε, δέν συνωμοτούν όλοι εναντίον σου και του Σαμαρά - θυμίζεις φοιτητή που αρπάζεται με την πρώτη κριτική και βλέπει εχθρούς, βαλτούς, προβοκάτορες και δέ συμμαζεύεται. Η κριτική μπορεί να μας κάνει καλύτερους - ακόμα και τον Πρόεδρο, ξέρεις (που δέν είναι Λένιν, ευτυχώς)

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ τσώφλι πασατέμπου 31/03/2011 20:25:52

    Τσώφλι, έχουμε μιλήσει και διαφωνήσει και μαζί και δεν νομίζω να σε κατηγόρησα εσένα ποτέ για βαλτό (αν και τίποτε δεν αποκλείεται, πάντως δεν φαίνεσαι να είσα). Τούτος εδώ όμως κάνει μπαμ για βαλτός, δεν σου κάνει εσένα;

 24. sp_athens avatar
  sp_athens 31/03/2011 19:09:45

  Με συγχωρείτε, αλλά πιστεύω ότι ο εάν ο Αντώνης Σαμαράς εμφανιστεί στο Ζάππειο και δηλώσει ότι
  - "οι πραγματικές οικονομικές συνθήκες δεν δικαιολογούν" την κρίση που διέρχεται η χώρα (= δεν έχει και τα χάλια της η οικονομία μας, πάνω-κάτω όπως όλοι - Γερμανοί, Σουηδοί, Ολλανδοί κλπ - είμαστε...)
  - "το χρέος εξοφλείται με καινούργιο χρέος" (= μην ανησυχείτε παιδιά, θα βολευτούμε με δανεικά αρκεί να μας τα δίνουν οι αγορές άνευ όρων αντί για την "τρόικα" που επιβάλλει στόχους και μέτρα) και τέλος
  - "δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδα πρέπει να ισχύει κάτι διαφορετικό από ό,τι για τον υπόλοιπο πλανήτη ή διαφορετικό από αυτό που ίσχυε για την Ελλάδα μέχρι το Μάρτιο του 2010" (= συνεχίζουμε όπως πριν, το σώζουμε το πράγμα με 2-3 μερεμέτια...) ,
  τότε φοβάμαι ότι μάλλον θα δώσει την χαριστική βολή στη ΝΔ.
  Και θα είναι κρίμα.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ sp_athens 31/03/2011 20:29:00

   Αυτό που λες έχει κάποια βάση επειδή έχει επικρατήσει το ψέμα και η μαξιμαλιστική υπερβολή από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

   Κανένας δεν είπε ότι είμαστε Γερμανία ή Ολλανδία. Αλλά εδώ η τριτοκοσμική Ουκρανία μπορεί και δανείζεται από τις αγορές!

   Ναι, το πράγμα είναι πολύ απλό να σωθεί. Με 2-3 μερεμέτια. Νομίζεις ότι ο Αλογοσκούφης και ο Παπαθανασίου που μια χαρά την έτρεχαν την οικονομία σε σύγκριση με τους φωστήρες του ΓΑΠ είχαν κάποια διανοητική υπερεπάρκεια; Μερεμέτια έκαναν και δούλευαν μια χαρά, σε σχέση με το σήμερα. Και αν τον Οκτωβρίο του 2009 είχαμε Καραμανλή, 2-3 μερεμέτια θα είχε κάνει (το "αντιλαϊκό" πάγωμα των μισθών π.χ.) και η κατάσταση θα είχε στρώσει και θα είμασταν όλοι πάλι στην ανάπτυξη όπως η υπόλοιπη ευρωζώνη.

 25. thanos avatar
  thanos 31/03/2011 20:00:22

  Επώνυμε είσαι φοβερός!
  Τέτοια ανάλυση δεν κάνει κανένα από τα προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ.
  Λέξη προς λέξη όσα λες είναι ΔΥΣΤΥΧΩΣ για τη χώρα ΑΛΗΘΕΙΑ.

  1) Η παρούσα κρίση είναι καθαρά τεχνητή!
  Από την πρώτη ημέρα το ΦΩΝΑΖΑ (τότε που και οι υποψιασμένοι είχαν αμφιβολίες).
  Συμφωνώ σε ΟΛΑ όσα γράφεις. Η μοναδική διαφωνία μου είναι:
  2) Γράφεις "Ο Σαμαράς πολύ απλά πρέπει να διακηρύξει νέτα σκέτα ότι θα φύγει από το Μνημόνιο την επομένη που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας".
  Συμφωνώ με την ουσία της πρότασης ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ η χώρα, διαφωνώ με την δημοσιοποίηση στην παρούσα φάση γιατί όπως πολύ σωστά την ονόμασες "η διεθνής κ εγχώρια διαπλοκή" είναι πολύ δυνατή για να συμπεριφερθεί ως ταύρος σε υαλοπωλείο.
  Κ δεν ξέρω κ τη γνώμη του Αντώνη για το αν θα φύγει από το μνημόνιο.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ thanos 31/03/2011 20:11:02

   O Σαμαρας εχει πει οτι θα φυγει απο το μνημονιο μονο αν μπορει να δανεισθει απο τις αγορες και ζητει επαναδιαπραγματευση του μνημονιου για να γινει αυτο γρηγοροτερα.
   Τωρα ο Επωνυμος θεωρει οτι μπορει να φυγει αυριο και εμεις προσπαθουμε να τον εγκλωβισουμε στη θεση που ηδη εχει.
   Την ιδια στιγμη διαφοροι αλλοι πραγματικοι ή μη λαικοδεξιοι προωθουν τις ιδεες της αριστερας για σταση πληρωμων χωρις αντιδραση.
   Ελπιζω στο Ζαππειο να τα ξεκαθαρισει.
   Για τους υπεραισιοδοξους το παρακατω απο τη Πορτογαλια.
   http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=20967&catid=13

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ψυχραιμια 31/03/2011 20:22:32

    Όοοοοχι, Ψυχραιμία. Δεν είναι έτσι.

    Αυτό που λέω εγώ είναι: Φεύγεις απο το Μνημόνιο έτσι κι αλλιώς. Και ζητάς από τις αγορές να σου δανείσουν.

    Οι επιλογές των αγορών είναι δύο: Α. Να σου δανείσουν. Β. Να μην σου δανείσουν. Ποια από τις δύο λες εσύ να ισχύσει. Εγώ λέω, αβλεπί η δεύτερη.

    Το ερώτημα από κει και πέρα είναι, με τι επιτόκιο θα σου δανείσουν. Στην αρχή θα είναι μεγάλο. Όταν όμως με τα πρώτα (ακριβά) δανεικά, βάλεις την οικονομία μπρος, τότε θα δημόσια έσοδα θα πολλαπλασιαστούν, και τότε το επιτόκια θα πέσει. Κοινή λογική.

    Υπεραισιοδοξία του Επώνυμου; Παμ' παρακάτω.

    Πόσο μεγάλο όμως θα είναι το επιτόκιο; Με τα σημερινά, ΓΑΠΕια δεδομένα (αναδιάρθρωση, εξωφρενικός χειρισμός, λάθη επί λαθών, δόλος κλπ.) 12%. Μα μήπως είναι μακριά ο καιρός που δανειζόταν το κράτος μας με 20 και 25%;

    Θα μου πεις, τότε είχαμε δραχμή.

    Ε, αν πάνε όλα στραβά, ξαναγυρίζεις στη δραχμή. Τόσο απλό. Και μειώνεις χρέος και έλλειμμα με μια παρατεταμένη περίοδο πληθωρισμού κάπου στο 10-15%. Τι φρίκη για τις διεθνείς τράπεζες... Όταν μειώσεις το έλλειμμα, μειώνεις τότε και τον πληθωρισμό σου.

    Αυτά βέβαια, είπαμε, για την περίπτωση που δεν πάρει μπρος η οικονομία με τα πρώτα ακριβά δανεικά.

    Λύσεις υπάρχουν για όλα λοιπόν. Διάθεση για λύσεις δεν υπάρχει. Αλλά πού να υπάρξει διάθεση για λύσεις όταν η pensée unique της Νέας Τάξης υπονομεύει τη διάθεσή μας να σκεφτόμαστε; Άξιος ο μισθός σου, είσαι ο ικανότερος από όλους τους υπαλλήλους της Νέας Τάξης.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Επώνυμος 31/03/2011 21:09:28

     Ξεχνας οτι τα δανεια ειναι σε ευρω.Αρα λεγοντας οτι γυριζουμε στη δραχμη αν δεν πετυχει η εξοδος προεξοφλεις και σταση πληρωμων γιατι οι ομολογιουχοι θα θελουν να πληρωθουν σε ευρω και τυπωνοντας πληθωριστικες και υποτιμωμενες δραχμες δεν τους προλαβαινεις.
     Με την πρωτη υποτιμηση απο 150% του AEΠ θα παει σε 180% δραχμικο και εχει και συνεχεια.
     Αφηνω το τι θα πληρωνουμε για πετρελαιο και αλλα με επιστροφη στη δραχμη.

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ ψυχραιμια 03/04/2011 19:51:24

      Ναι, μπορείς να πας χωρίς μετατροπή του χρέους σε ευρώ, όμως, μπορείς στην έσχατη ανάγκη να πας σε μονομερή μετατροπή του χρέους σε δραχμές, οπότε θα έχουν και κίνητρο να μην κάνουν κερδοσκοπικές κινήσεις κατά της δραχμής. Θα λυσσάξουν, αλλά τι θα κάνουν, αν γυρίσεις μ μονομερώς το χρέος σε δραχμή;

      Κατά τα άλλα, παραβλέπεις ότι ο πληθωρισμός που θα δημιουργήσει στην αρχή η επιστροφή στη δραχμή θα "φάει" ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρέους και θα προκαλέσει ονομαστική άνοδο του ΑΕΠ, έτσι ώστε η επιδείνωση από τους παράγοντες που αναφέρεις, θα ισοφαριστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της. Δεν έχει λοιπόν σχεδόν κανένα μειονέκτημα η επιστροφή στη δραχμή. Βλέπω όμως τον τρόμο σας στην προοπτική να γυρίσουμε στη δραχμή, ε, Υπάλληλε;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ψυχραιμια 31/03/2011 20:30:30

    Η επίθεση κατά της Πορτογαλίας κλπ. ξεκίνησε μετά που μπήκε στα δεσμά του Μνημονίου η Ελλάδα.

    Αν χαλάσει το Prototype, η Ελλάδα, τότε θα στρώσει και η κατάσταση παντού.

    Μια μπλόφα είναι και η Πορτογαλία και όλα.

    Μην ψαρώνετε, αδέρφια. Μπλόφα όλα και ο Ψυχραιμίας υπάλληλος.

    Στο χέρι μας είναι να τους ξεσκεπάσουμε και να αντιδράσουμε.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Επώνυμος 31/03/2011 21:13:41

     Ενταξει εγω ειμαι υπαλληλος.Τα πορτογαλικα κομματα που δεν μπορουν να βρουν τροπο να βαλουν μπρος την οικονομια τους τι ειναι;.

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ ψυχραιμια 03/04/2011 19:52:53

      Κότες, που δεν τολμούν (κι αυτοί) να καταγγείλουν την επίθεση κατά του ευρώ, χάριν του δολαριακού τραπεζικού και πετρελαϊκού καρτέλ.

      Πρέπει να ειπωθεί ανοιχτά ότι η κρίση είναι τεχντή, ότι έχουμε πόλεμο με τη Νέα Τάξη, και μόνον τότε θα καταλάβει ο κόσμος και θα ξεφοβηθεί. Εδώ οι δικοί μας είναι πιο πονηρεμένοι από τους Πορτογάλους. Γι' αυτό και η ανάκαμψη θα ξεκινήσει, αναγκαστικά, από εδώ.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ thanos 31/03/2011 20:24:23

   Καλά τη γνώμη του Αντώνη δεν την ξέρουμε, εμείς τη δική μας γνώμη λέμε.

   Με έχει προβληματίσει κι εμένα αυτό που λες. Υποθέτουμε ότι είναι όπως τα λες: ο Σαμαράς θέλει να φύγει από το Μνημόνιο, αλλά για τους λόγους που αναφέρεις δεν θέλει να το πει από τώρα, αλλά απλώς να το κάνει όταν έρθει η ώρα. Αν όμως δεν το πει, υπάρχει περίπτωση να μην έρθει ποτέ η ώρα.

   Βασικά, ο Σαμαράς, πιστεύω ότι δεν έχει πρόβλημα να διακηρύξει κάτι αν το πιστεύει. Το πώς θα διαχειριστεί τους "άλλους", τους απέναντι, είναι θέμα τακτικής και σχεδιασμού, πολιτικού και επικοινωνιακού.....δεν είναι χθεσινός, μια ζωή πολιτικός είναι, μέσα από φωτιά και σίδερο πέρασε...

 26. Netosavros avatar
  Netosavros 31/03/2011 20:55:46

  Δεν ξέρω τιλέτε αλλά δεδομένου ότι η δυναμική του χρέους είναι τεράστια (82% του χρέους οφείλετεαι σε ανατοκισμούς-πανωτόκια....... ΡΕΕΕΕΕΕ) οι λύσεις....
  1η Λύση είναι η Επιτροπή Ελέγχου χρέους και αφού διαπιστωθεί πιο είναι το πραγματικό και πιο το απεχθές ...προσωρινή στάση πληρωμών...και μετά κλήση των δανειστών και μιλάω για τα ιδιωτικά πιστοληπτικά υδρύματα.... για αναδιαπραγμάτευση(πως είναι δυνατόν να πληρώνουμε Δάνεια του 1890 ενώ ήδη έχουμε χρεοκοπησει 2 φορές.... ??? ΕΛΕΟΣ ΡΕΕΕΕ)
  2η Επαφή με χώρες που ενδιαφέρονται να δυεισδύσουν στην ευρώπη, τη βαλκανική και τη μεσόγειο διότι η Ελλάδα είναι γωνιακό μαγαζί.... Στην συνέχεια συντονισμένη εξαγορά από τη δευτερογενή αγορά των ελληνικών κουριαλιασμένων ομολόγων.... στο 60% της αξίας τους..... Οπότε τα 300 δις μπορούν με haircut αγορών να γίνουν έστω 220 προς ρωσία κίνα.....
  3η Συνδυασμός των ανωτέρω..... για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα...
  4η έξοδος από το μνημόνιο για συνταγματικούς και εθνικούς λόγους....
  Παιδιά και εγώ δεξιός είμαι όιπως ήταν και ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΠΟΥ ΤΟ 1936 ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΏΝ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΕΧΘΟΥΣ ΧΡΕΟΥΣ......... ΡΕΕΕΕΕ ΞΥΠΝΑΤΕ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΤΣΑΜΟΥΚΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΑ ΙΣΙΑ ΤΟΥΣ....

 27. sofia or8h avatar
  sofia or8h 31/03/2011 21:43:10

  Eπώνυμε έγραψες!!
  Με τα διαγράμματα ,αρχεία Εxcel,συμφωνώ με όλα όσα αναλύεις αλλά θα θέσω και ένα ερώτημα που βασανίζει το δικό μου το μυαλό.
  Ολοι καταλαβαίνουμε ότι τα ΜΜΕ παίζουν έναν καθοριστικότατο ρόλο στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης δυστυχώς!!
  Ολοι διαπιστώνομε ότι τα ΜΜΕ δεν τον θέλουν τον Σαμαρά και το σίγουρο είναι ότι και Ο Σαμαράς δεν τα {{θέλει}}και καλά κάνει, διότι και εμείς έτσι είμαστε σίγουροι ότι δεν γίνονται παρασκηνιακοί συμβιβασμοί και διαπλοκή.
  Είμαι πολύ σίγουρη ότι Ο Πρόεδρος θα τα πεί πολύ καλά στο Ζάππειο, γιατί πιστεύω πως για αυτόν η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός ,απλά θέλει να ανυψώσει το κύρος της Ελλάδας που την έχει στην ψυχή του ,όπως όλοι μας
  Το κενό όμως που θα υπάρξει ,από την απουσία των ΜΜΕ , ανάμεσα στο Ζάππειο και τον απληροφόρητο λαό ποιος θα το καλύψει?
  Όταν εγώ καθημερινά μαλώνω με τον δικό μου περίγυρο να μην ακούν τα πουλημένα ΜΜΕ αλλά να ενημερώνονται και από το διαδίκτυο και δεν τα καταφέρνω πάντα (Υπάρχουν και ηλικιωμένοι) πώς τάχα θα φτάσει αυτός ο λόγος και στον τελευταίο ψηφοφόρο?
  Εδώ είναι το μεγάλο έλλειμμα, είναι σαν να παρομοιάζουμε το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ με μικροπωλητές στην λαική ,το πασοκ έπιασε 1η θέση στους πάγκους και έχει και ντουντούκα να διαλαλεί τα προιόντα του, και η ΝΔ είναι προς το τέλος και δεν έχει και τα κατάλληλα εργαλεία ….!!!!!!!!!!
  Και εδώ θέλω να παραθέσω αν μου επιτρέπεται αυτό που με εντυπωσίασε εχ8ές στο ρεπορτάζ χωρίς σύνορα http://tvradio.ert.gr/details.asp?pid=3304648&chid=9,
  Όπου μία μόνο γυναίκα η Αιγύπτια Μαχφούζ έκανε ένα βίντεο και κινητοποίησε τόσο κόσμο ,άρα θέλω να καταλήξω εμείς πρέπει να είμαστε οι λαμπαδιοφορείς οι οποίοι θα πάμε αυτόν τον λόγο και στο τελευταίο ψηφοφόρο…
  Θέλει αγώνα?Τρέξιμο?Ξεβόλεμα?
  Δεν βλέπω άλλη λύση
  Δεν έχει άλλη λύση η Ελλάδα, ο Σαμαράς είναι η τελευταία της ΕΛΠΙΔΑ

 28. Ευμένης avatar
  Ευμένης 31/03/2011 22:28:41

  Κύριοι
  Επειδή καλώς ή κακώς ο κύριος προβληματισμός της χώρας είναι το πως θα βγούμε από την οικονομική κρίση, έχω μια απορία μόνο: Πιστεύεται πραγματικά ότι οι ίδιοι άνθρωποι που μας οδήγησαν σε αυτή τη κρίση είναι σε θέση να μας βγάλουν από αυτή ?
  Αν σημείο εκκίνησης ορίσουμε την μεταπολίτευση (1974) ή ακόμη καλύτερα το 1981 (είσοδος στη ΕΟΚ και πακτωλός "εύκολου" χρήματος) και παρατηρήσουμε την πορεία της χώρας στην κατάρευση θα διαπιστώσουμε ότι χωρίς την δικαιολογία πολέμου/φυσικής καταστροφής τύπου τσουνάμι, χωρίς την κατασκευή σοβαρών έργων υποδομής όπως προσπάθησε να κάνει ο Τρικούπης (και μη μου πείτε για έργα τύπου Ελ. Βενιζέλος/ΜΕΤΡΟ/Ατ.Οδός κτλ που τα διαχειρίζονται αποικιοκρατικά ιδιωτικές εταιρείες) και παρόλο που στην χώρα εισήλθαν σημαντικά ποσά ενίσχυσης όπως προανέφερα, καταρεύσαμε οικονομικά. Και όχι μόνο αυτό, καταφέραμε να αποβιομηχανοποιηθούμε, να διαβρωθούμε ηθικά και να αμφισβητείτε από παντού η Εθνική κυριαρχία μας (Ίμια, Σκόπια κτλ). Το Ελληνικό θαύμα από την ανάποδη. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι (ή τα παιδιά/ανήψια τους κτλ) που μας οδήγησαν στη καταστροφή περιμένουμε να μας βγάλουν από τη κρίση που μας οδήγησαν με την ανικανότητα διακυβέρνησης/ικανότητα ιδιοποίησης δημόσιου χρήματος?
  Μακάρι ο Σαμαράς να καταφέρει να αναδείξει νέους -και το σημαντικότερο- ικανούς και αδιάφθορους ανθρώπους. Γιατί τώρα τους χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Αλλά ακόμη δε το έχω δει, όπως και ο υπόλοιπος Ελληνικός λαός, και οι δημοσκοπήσεις ενδέχεται να είναι λάθος αλλά φοβάμαι ότι δεν απέχουν και πολύ απο τη πραγματικότητα (ίδε Δημοτικές Εκλογές). Η ΝΔ είναι η μόνη ελπίδα σοβαρού αστικού κόμματος που θα αντιστρέψει την ΠΑΣΟκοποίηση της χώρας αλλά αυτό δεν φτάνει. Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να γίνει η υπέρβαση και να αφήσουμε πίσω παλαιοκομματικούς και λαμόγια. Ο τολμών νικά.

 29. Ταλάντη avatar
  Ταλάντη 31/03/2011 22:31:06

  Tο θέμα που κυριαρχεί για τα Ελληνικά δεδομένα ,αφού πρώτα κάποιος τα ιεραρχήσει δεν είναι άλλο από την Λαθρομετανάστευση, όλα τα υπόλοιπα υπολείπονται και ο δρόμος για την επίλυση τους θα βρεθεί όπως βρέθηκε και κατά το παρελθόν που η χώρα μας είχε φτάσει στα όρια της χρεωκοπίας η χρεοκόπησε .Θέση η Ν. Δημοκρατία δεν νομίζω ότι μπορεί να πάρει μετά τις ευχαριστίες του πρώην Υπουργούς της Κου Παυλόπουλου προς τους λαθρομετανάστες διότι πέρα από το σεβασμό τον Ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει και ο σεβασμός προς τους αυτόχθονες όπου την ελευθερία τους την έχουν κερδίσει με θυσίες. Αναρωτήθηκε κανείς αν αυτή που έρχονται στην χώρα αποδέχονται τους Νόμους και την κουλτούρα μας.

 30. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 31/03/2011 23:33:35

  Oι αποφάσεις για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, θέτουν και την βάση της ελεγχόμενης χρεωκοπίας κρατών. Αυτή είναι και η λύση του ελληνικού προβλήματος τού υπερβολικού χρέους. Είναι οφθαλμοφανές ( το λένε άλλωστε ), ότι η Ελλάδα, θα οδεύσει στό μέλλον, πρός συντεταγμένη χρεωκοπία. Αλλη λύση δεν υπάρχει. Είναι η λύση, πού μετατίθεται χρονικά, λόγω της οικτρής θέσης τού ευρωπαικού τραπεζικού συστήματος, αλλά γιά να ωριμάσει και στην συνείδηση των ελλήνων υπηκόων. Προσώρας, επιτρέπουν οι κυβερνώντες, με την απεριόριστη παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, να σπεκουλάρει σε όλους τούς τομείς. Ενέργεια, πρώτες ύλες, νόμισμα, κ.λ.π.της οικονομίας. Αυτός ο νομιμοφανής τζόγος, θα αφαιμάξει τεράστια ποσά από το σύνολο της πραγματικής οικονομίας. Ελπίζουν, ότι λογιστικά, σε δύο-τρία χρόνια, θα κλείσουν τις τεράστιες τρύπες τους οι τράπεζες και τότε μπορεί να γίνει η αναδιάρθρωση του ελληνικού ( και άλλων, ενδεχομένως, κρατών ) χρέους καί τό κούρεμα θα γίνει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε το εναπομείνον χρέος, να είναι μελλοντικά βιώσιμο.
  Απαραίτητη προυπόθεση είναι ο ελληνικός προυπολογισμός να γίνει μέχρι τότε πλεονασματικός και να συνεχίσει να είναι πλεονασματικός. Απο το ύψος του πλεονάσματος και της βιωσιμότητάς του, θα εξαρτηθεί και το κούρεμα. Το κράτος πιέζεται να καταστείλει στο ελάχιστο την φοροδιαφυγή ( κάθε ευρώ πού φοροδιαφεύγει θα ζημιώσει αντίστοιχα τούς μεγαλοτραπεζίτες –αυξάνει το ποσό πού θα αναδιαρθρωθεί ) και ζητείται επιμόνως το υψηλότερο δυνατόν επίπεδο φόρων ( λιγότεροι φόροι ζημιώνουν αντίστοιχα τούς μεγαλοτραπεζίτες αυξάνει το ποσό πού θα αναδιαρθρωθεί ).
  Η επιβληθείσα απακρατικοποίηση των 50 δις, ευρώ, στοχεύει επίσης στην ελαχιστοποίηση των τραπεζικών ζημιών από την ερχόμενη αναδιάρθρωση. Ο πιστωτής ( το ελληνικό κράτος ) πρέπει να μπορεί να αποδείξει, ότι είναι πραγματικά πτωχευμένος και δεν κρύβει κάποιες αξίες κάτω απο το μαξιλάρι.

  Τότε θα έρθει και το ευρωομόλογο, με σαφείς δεσμεύσεις για ταμελλοντικά ελείμματα (3%) και το χρέος ( 60 % του ΑΕΠ ) και τον ρυθμό μείωσής του ( αυτού πού θα έχει απομείνει απο το κούρεμα ). Μάλλον ένα εικοστό κατ έτος, μέχρι να πιάσουμε την βάση του 60%. Αν όλα πάνε καλά και όπως σχεδιάζονται. Και αυτό το ξέρει καλά και ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς. Το πρόβλημα των πολιτικών είναι η αλήθεια. Πώς να πείσουν τον κόσμο, ότι είναι η καλύτερη λύση πού έχουμε, αλλά δυστυχώς προυποθέτει μεγάλο περιορισμός τής χάψας των δημοσιότροφων βολεμένων, εξαθλίωση πολλών μικρο-μεγαλο-μεσαίων και απόλυτη φτώχια για τούς ήδη φτωχούς;

  Εν κατακλείδι τονίζω ότι
  1. Αν το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας ( με τούς άδηλους πόρους ), δεν γίνει πλεονασματικό, δεν υπάρχει καμιά ελπίδα. Για τίποτα. Δεν μπορούμε μακροπρόθεσμα να πληρώνουμε ούτε τους τόκους, ακόμα και ενός αναδιαρθρωμένου χρέους.
  2. Αν το κράτος μηδενίσει άμεσα το τρέχον έλειμμα του και γίνει συγχρόνως πώληση ή αξιοποίηση ( όπως λέγεται ) των περιουσιακών του στοιχείων, με στόχο την άμεση μείωση του χρέους, υπάρχει ελπίδα να αποφύγουμε την αναδιάρθρωση και το μόνιμο μνημόνιο.
  3. Για να πετύχει τα παραπάνω, χρειάζεται να αλλάξει τελείως την κρατική δομή. Πρέπει να στείλει στα σπίτια τους τούς μισούς δημόσιους υπαλήλους, αυτούς πού θα κρατήσει να τούς αμοίβει αξιοπρεπώς και να τούς βάλλει να δουλέψουν πραγματικά. Οι μισοί φθάνουν και παραφθάνουν. Προμήθειες, μίζες, ΜΚΟ, κ.λ.π. μαχαίρι. Γραφειοκρατία τέρμα. Παρεμποδίζει τα πάντα και δεν ελέγχει τίποτα. Μόνο μίζα για την τσέπη των γραφειοκρατών. Μην έχετε αυταπάτες, ότι χωρίς γραφειοκρατικό έλεγχο, θα γίνει της κακομοίρας. Σήμερα έχουμε μόνο γραφειοκρατία, μίζα και κανένα έλεγχο.
  4. Μείωση ΦΠΑ και άμεσων φόρων. Φορολογική αμνηστία σε κεφάλαια πού έρχονται στην χώρα. Σε έξι μήνες, θα αρχίοει να αναδύεται μια καινούργια Ελλάδα.
  ΥΓ1 Η μόνιμη επιτήρηση και το κούρεμα, είναι η πιό πιθανή εκδοχή
  ΥΓ2 Για να αλλάξει η πολιτική και να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, θέλει επανάσταση. Αναρχικός, βασιλόφρων, κομμουνιστής και καπιταλιστής δεν γίνεται.

  • Apollonios avatar
   Apollonios @ Ιαπετός 01/04/2011 03:12:21

   Επιτέλους και μια λογική "φωνή" απέναντι σε ένα άρθρο που αιθεροβατεί στη στρατόσφαιρα...

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Ιαπετός 03/04/2011 19:56:43

   Μην παπαγαλίζετε ρε παιδιά ό,τι σας σεβρίρει η κατεστημένη προπαγάνδα του συστήματος ως δήθεν "σοφία". Σκεφτείτε και από μόνοι σας, θα σας κάνει καλό.

   Σκεφτείτε προ παντός: Γιατί ενάμιση χρόνο πριν, ή και ένα μόνον χρόνο πριν, όλα αυτά που τώρα είναι κατεστημένη προπαγάνδα, δεν τα έλεγε κανένας; Μα κανένας;

   Τώρα ξαφνικά έγινε η πτώχευση (κατ' ευφημισμόν "αναδιάρθρωση"), "αναπόφευκτη";;; Έλεος!

   Ειλικρινά δεν αντέχω τον εξυπνακισμό της αναπαραγωγής της κατεστημένης προπαγάνδας με εμβριθέστατο ύφος και ούτε καν τόση δα κριτική σκέψη!

   • skeptiki avatar
    skeptiki @ Επώνυμος 10/04/2011 20:33:14

    Θα σου το χαλάσω Επώνυμε... Φωνές που τώρα πιά κουράστηκαν να λένε τα λέγαμε, μιλάγανε για τη πτώχευση που θα έρθει αναπόφευκτα από το 2000 και μετά που θυμάμαι εγώ. Περυσινή είναι η ενασχόληση του mega με το θέμα και μετά ακολούθησε και η κοινωνία.... Αλλιώς πρίν κακομαθημένη και καλοφαγωμένη, ούτε είχε ακούσει για τη δυναμική του χρέους και που οδηγούν τα ελλείματα ούτε ενδιαφέρθηκε ποτέ να μάθει. Περίμενε να φάει από τα "λεφτά υπάρχουν".
    Ότι οδηγούμαστε σε πτώχευση το ξέρουν οι πολιτικοί από το 2008 επίσημα, και το 2009 απλά τρεναρίστηκε για την ομαλή εναλλαγή εξουσίας. Και σε μία χώρα που 2 στατιστικά στοιχεία δεν μπορείς να δώσεις όχι επειδή δεν θές αλλά επειδή δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία, και που πτωχεύει κάθε τρείς και λίγο στην ιστορία της, τεχνητή είναι η ευμάρεια όχι η κρίση. Τεχνητή είναι η φούσκα αλλά δεν το παραδέχεται κανείς. Και σόρρυ αλλά αν είχε έστω επιχειρηθεί ένας στοιχειώδης έλεγχος της διαπλοκής και της διαφθοράς τα τελευταία 30 χρόνια έστω, από τον οποιονδήποτε, δεν θα ήμασταν σε αυτό το σημείο. Αλλά κανείς, ΚΑΝΕΙΣ δεν έδωσε ΕΝΑ στοιχείο καταδίκης. Όλοι αθώοι. (Η συγκεκριμένη κρίση όντως είναι τεχνητή στη δομή της αλλά με τα δεδομένα που υπάρχουν θέλει όντως επανάσταση να πάρει μπρός. Οι αγορές είναι στημένες, δεν ανταποκρίνονται με λογικά μέτρα στις κινήσεις υπακούουν στους κανόνες του στησίματος :))

 31. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 31/03/2011 23:49:10

  Διαβάζω γιά λαικά ομόλογα.
  Με τι χρήματα θα αγορασθούν; Με τα 200 δισ. πού είναι κατατεθειμένα στίς τράπεζες; Και με τί καταθέσεις θα καλύψουν οι τράπεζες τον δανεισμό τους; Με αέρα κοπανιστό; Αυτά πού έχουν δεν αρκούν για τα δάνεια της αγοράς. Η διατραπεζική αγορά είναι νεκρή, εξ αιτείας της επικείμενης κατάρρευσης τού κράτους και οι ελληνικές τράπεζες ζούν από την ΕΚΤ με κοντά 100 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμο δενεισμό καί με 90 δισ. κρατικών εγγυήσεων. Ας σοβαρευτούμε επιτέλους.
  Και αν η Ιαπωνία χρωστά 220% τού ΑΕΠ της, το χρωστά στούς πολίτες της και σε Yen. Υπάρχουν συγκρίσιμα μεγέθη και μή συγκρίσιμα. Αφήνω έξω το γεγονός, ότι η Ιαπωνία είναι καθαρά πλεονασματική χώρα στο ισοζύγιό της και έχει συναλλαγματικά αποθέματα, πού ξεπερνούν τα 3 τρισ. δολάρια. Δεν μπορώ να συγκρίνω τον κόκαλη και τον κυρ Μήτσιο, ότι ακρίβυνε η βενζίνη και δυσκολεύονται και οι δύο να φουλάρουν το αυτοκίνητό τους

 32. stroumfaki avatar
  stroumfaki 01/04/2011 00:47:24

  Τα διάφορα γκάλοπ ας τα αφήσουμε εμείς εδώ διότι στο τέλος θα πούνε ότι το 80% των Ελλήνων συμφωνούν να δώσουν "όλο τους το βιός" για την πατρίδα που έλεγε και σε μια ραδιοφωνική φάρσα. Τα γκάλοπ των εταιρειών δημοσκόπισης είναι σαν τις εκτιμήσεις των χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Κοιτάνε το συμφέρον τους και στηρίζουν το σύστημα.

  Τώρα όσο αφορά το θέμα μας, όσο στηρίζεται σε άτομα που πραγματικά δεν ψήφισαν το μνημόνιο αλλά αν μπορούσαν θα το ψήφιζαν με τα δυο χέρια τότε αυτό είναι πρόβλημα και γι' αυτούς αλλά και γενικότερα για την χώρα μας.

  Το θέμα είναι αν μπορεί να ξεφύγει απο τις ιδεολογικές παρωπίδες και να κινηθεί καθαρά πατριωτικά (όχι εθνικιστικά). Οι Ιρλανδία π.χ. που απο την αρχή πίστευα πως θα δείξει και το δρόμο στην Ελλάδα, κρατικοποιεί τις τράπεζες της αλλά δεν την εθνικοποιεί όμως διότι ο πρωθυπουργός ανήκει στο λαϊκό κόμμα κάτι που δεν το δέχεται ιδεολογικά. Το θέμα δεν είναι να αναλάβεις τα χρέη των τραπεζών αλλά τις ίδιες εξ ολοκλήρου τις τράπεζες. Μέχρι στιγμής ανάλαβε μόνο τα χρέη. Ίσως βέβαια να το προχωρήσουν πιο βαθιά το θέμα αλλά αυτό θα δείξει.

  Πάντως το θέμα είναι ότι πρέπει να πάμε οπωσδήποτε σε εκλογές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να κινηθούν προς αυτό το σκοπό. Αυτή η κυβέρνηση δεν φέρεται δημοκρατικά και οφείλει να φύγει τουλάχιστον δημοκρατικά. Ο στόχος είναι να φύγουν αυτοί.

  Η ευρωπαϊκή κλίκα τους είναι πουλημένη, (στη Πορτογαλία μην ψαρώνουμε που ο δικός τους δε θέλει λέει να τους βάλει στο μηχανισμό στήριξης κτλ.: Μήπως δεν θέλουν οι άλλες χώρες να μπεί αυτή τη στιγμή η Πορτογαλία στο νέο μηχανισμό στήριξης της ευρωπαϊκής ένωσης γιατί το ταμείο είναι μείον και δεν υπάρχει χρήμα για στήριξη.)

 33. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/04/2011 01:54:28

  Επώνυμε, έξοχος. Όταν δεν τα βάζεις με τον Άρη, τον Τσε και τους άθεους, οπότε και σεληνιάζεσαι, είσαι χάρμα και απόλαυση. Συνέχισε...

 34. aristeidis avatar
  aristeidis 01/04/2011 04:21:34

  Ορισμένοι ζουν στον κόσμο τους κυριολεκτικά...
  Μεγάλη φαντασία έχει ο επώνυμος ,αλλά το party τέλειωσε.
  Κάποτε η Ελλάδα πρέπει να γίνει Ευρωπαική και παραγωγική χώρα. Η
  αναδιάρθρωση είναι αναποφευκτη και θα γίνει το 2013 ,όταν θα χει καταλάβει η κοινωνία ότι δεν μπορεί να θρέφει τόσους δημοσίους υπαλλήλους ,ότι ο ιδιώτης που βγάζει κέρδος δεν είναι κάτι κακό σύμφωνα με την επικρατούσα αριστερίστικη ιδεοληψία κλπ
  κ ότι θα πρέπει όλα να εκσυγχρονισόύν .Κάτι σαν επανίδρυση του κράτους...που λεγε κ κάποιος

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ aristeidis 03/04/2011 19:59:39

   Αχ, αχ, αυτός ο εξυπνακισμός των μαζών που αναπαράγουν περισπούδαστοι την κατεστημένη προπαγάνδα! Μια σκέψη ρε παιδιά, κάτι, ένα επιχείρημα, έναν αντίλογο! Τόσο δύσκολο σας είναι; Μόνον να πείτε ότι είναι "αναπόφευκτο";

   Και ένα χρόνο πριν γιατί δεν ήταν "αναπόφευκτο" και τώρα έγινε; Πώς στο καλό έγινε τώρα και τότε δεν ήταν;

   Δείτε, διαβάστε, πώς έφτιαξε τα νούμερα το ΠΑΣΟΚ, για να δείτε πώς "ξεφτιάχνονται". Έλεος πια με τη στείρα αναπαραγωγή των "αναλύσεων" των προπαγανδιστών του δελτίου των 8.

 35. ANNITA avatar
  ANNITA 01/04/2011 08:50:01

  Μετά λύπης μου βλέπω και ακούω και γω την υπονόμευση που γίνεται στο πρόσωπο του Σαμαρά αλλά και στην πολιτική που ασκεί. Το λυπηρότερο όλων είναι ότι κανείς η έστω ακόμα και οι αμφισβητίες δεν έχουν πρόθεση να του δώσουν καμμία ευκαιρία να αποδείξει ότι όσα λέει και στηρίζει δεν είναι απλά λόγια. ΄Εχει μέθοδο και μπορεί να τα κάνει πράξη. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι οι πολιτικές του κινήσεις στο Ελσίνκι και στις Βρυξέλλες ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τις λύσεις που προτείνει αλλά και την έξοδο μας από το ΔΝΤ. Τόσο κοντόφθαλμοι είναι οι ΄Ελληνες; Πως έφτασαν σ αυτό το σημείο να γίνονται τόσο μικρόψυχοι και να περιορίζουν τον τρόπο σκέψης τους σε έναν ωχαδερφισμό; Φτάσαμε στο σημείο να δίνουμε ευκαιρίες στο Πασοκ να μας κυβερνά, παλιότερα στη χούντα, κλπ και εδώ έχουμε έναν άξιο πολιτικό και δεν το αναγνωρίζουμε. Ψάχνουν μόνο κάποιοι κακόβουλοι να βρούν ψεγάδια στην πολιτική του και να επηρεάσουν την μερίδα του κόσμου που αμφισβητεί. Είμαστε εμείς έλληνες που πάντα πιστεύαμε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία; Είμαστε εμείς οι έλληνες που έχουμε οξύνεια πνεύματος που έχουμε κληρονομήσει από τον αρχαίο πολιτισμό μας; Τόσο πια μας πότισε με δηλητήριο η τωρινή κυβέρνηση που δεν μπορούμε να σκεφτούμε απλά αλλά και να δούμε κάτω απ την επιφάνεια; Ας βγάλουμε λοιπόν το βαμβάκι απ τα αυτιά μας για να ακούμε καλλίτερα τον άνθρωπο και πολιτικό Σαμαρά που κατ επανάληψη έχει προτείνει λύσεις για το μνημόνιο. Το εξ ίσου σπουδαίο που θα πρέπει να προσέξει και να δώσει την ίδια βαρύτητα είναι και τα εθνικά μας θέματα.

 36. spiros avatar
  spiros 01/04/2011 10:38:05

  Επώνυμε.
  Νομίζω ότι η λέξη "όραμα" είναι υποδεέστερη από την λέξη "αξιοπρέπεια" στην παρούσα κατάσταση. Εκτός εάν εντάσσεται σύμφωνα με τη σκέψη σου στο όραμα ως γενικότερος όρος. Τα τεχνικά θέματα είναι συζητήσιμα και εξαρτώμενα από την διεθνή κατάσταση. Σχεδόν όλα εφαρμόζονται στην παρούσα κατάσταση με μεγάλο βαθμό επιτυχίας. Επίσης θέλω να πιστεύω ότι με την λειτουργία των ΤΡΑΠΕΖΩΝ μεγάλο μέρος επιβάρυνσης επιβάλλεται να υποστεί το εγχώριο και διεθνές ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ σύστημα. Επιπλέον το εγχώριο Τραπεζικό διότι καταλήστεψε τον Ελληνικό Λαό με κρατική ανοχή.

 37. brankaleon avatar
  brankaleon 01/04/2011 17:43:26

  Την σιωπή του Καραμανλή μην την περιορίζετε μόνον στην υστεροφημία του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.