#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/12/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει σοβαρό κόμμα εξουσίας;Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή την στιγμή η Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας. Θέλουν (θέλουμε) δεν θέλουν (θέλουμε) ο ρόλος τους είναι πλέον θεσμικός και αυτοί είναι πια μέρος του «συστήματος». Και στον βαθμό που θα επιδιώξουν κάποια μέρα να κυβερνήσουν, είναι απαραίτητο να ενισχύσουν τα συστημικά τους χαρακτηριστικά. Και κατ’ ανάγκη να αποβάλλουν τα αντισυστημικά. Αυτή είναι μια αλήθεια που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού και κανείς δεν μπορεί να την αρνηθεί ή να την παραβλέψει.

Για πολλά χρόνια, όσο βρισκόταν στο μεταίχμιο του 3% και συνεπώς της εισόδου του στο Κοινοβούλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ (και παλαιότερα ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) λειτούργησε ως «ξενιστής» διαφόρων ακραίων ομάδων και οργανώσεων που συλλήβδην ονομάζουμε «αναρχικούς», «κουκουλοφόρους» ή ακόμη και «φρικιά». Μερικές από αυτές τις ομάδες, ημι-εξημερωμένες, έγιναν γνωστές αργότερα και ως «συνιστώσες» της πιο πρόσφατης εκδοχής αυτού του αριστερού συμπιλήματος που ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ. Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τις ομάδες αυτές, υπήρξε για πολλά χρόνια συμβιωτική και αλληλοσυμπληρούμενη. Το κόμμα, ανέχονταν την παρουσία αυτών των κοινωνικών «παρασίτων» στο σώμα του, στα μπλοκ του, στις πορείες του, στις εκδηλώσεις του και έδειχνε μια  ευεξήγητη συμπάθεια και υποστήριξη προς αυτά, σε δικαστήρια, συλλήψεις και άλλες δοσοληψίες τους με τις αρχές. Ευεξήγητη, στον βαθμό που κάθε ψήφος τότε ήταν πολύτιμη για την διατήρηση του κρίσιμου 3% που θα του επέτρεπε την είσοδο στην Βουλή.

Αυτή η στάση του ΣΥΡΙΖΑ όμως, ήταν αποκρουστική και κατακριτέα από την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Η ανοχή και συμπαράσταση με λόγια, έργα και παραλείψεις, προς αυτά τα ακραία στοιχεία στοίχιζαν πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ ίσως περισσότερο από το όφελος που του παρείχαν. Όσο βέβαια το κόμμα έμενε στα γλίσχρα μονοψήφια ποσοστά του, αυτή η διαφορά κόστους – ωφέλειας ήταν δύσκολο να διευκρινιστεί. Τώρα που το κόμμα βρίσκεται στην θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όμως, η συνέχιση του ρόλου του ως «ξενιστή» αυτών των συγκεκριμένων «παρασίτων» είναι πολύ πιθανόν να μην είναι ανεκτή από την κοινωνική πλειοψηφία. Αυτό έγινε απόλυτα σαφές με την σκληρή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για την επέτειο Γρηγορόπουλου . Μια ανακοίνωση που έθεσε τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων: είναι απαράδεκτο ένα κόμμα που ζητά να κυβερνήσει με δημοκρατικό τρόπο την χώρα, να λειτουργεί ως «ξενιστής» οργανισμός επικίνδυνων «παρασίτων», που καταλύουν με την παρουσία τους και την δράση τους κάθε έννοια κοινωνικής γαλήνης και έννομης τάξης, απειλώντας ευθέως την ζωή και την περιουσία εργαζόμενων πολιτών.

Γίνεται φανερό μετά από αυτά, πως ο ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία, οφείλει να αποκόψει από το σώμα του τους ομφάλιους λώρους που τον συνδέουν με τα εξτρεμιστικά γκρουπούσκουλα που τόσο καιρό ανεχόταν (αν δεν ενθάρρυνε) να συμβιώνουν μαζί του. Άλλο πράγμα η ιδεολογία και το πολιτικό υπόβαθρο του κόμματος, που κρίνεται από τους πολίτες στις εκλογές και άλλο πράγμα η εξτρεμιστική δράση κατά της κοινωνίας και των ίδιων των πολιτών που ζητάς να σε ψηφίσουν. Ο κ. Σκουρλέτης, αντί να ξεσχίζει τα ιμάτιά του και να υπερθεματίζει σε χαρακτηρισμούς οξύνοντας την πολιτική διαμάχη, οφείλει μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί για αυτούς, τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά συνέπεια την κοινωνία ολόκληρη. Και επιτέλους, να καταφέρουν να αρθρώσουν μια λέξη καταδίκης και αποστροφής για την δράση όλων αυτών των «κουκουλοφόρων» που τόσα χρόνια εύρισκαν καταφύγιο και θαλπωρή στα εσώτερα του παρδαλού συνασπισμού τους. Μην ξεχνάμε πως πριν από μόλις δύο χρόνια, ήταν συνοδοιπόροι και συναγωνιστές με τον κ. Κουβέλη που τώρα είναι στην κυβέρνηση μαζί με άλλους μέχρι πρότινος συντρόφους τους που έφυγαν μαζί του στην ΔΗΜΑΡ.

Το δίλημμα για τους Συριζαίους είναι απτό: θα βγούνε στο «βουνό» παρέα με την ΡΟΖΑ και τα άλλα παιδιά να στήσουν πόλεμο με τα καλόπαιδα της Χρυσής Αυγής  ή θα κατέβουν στον πολιτικό «κάμπο» να παίξουν το παιχνίδι με τους κανόνες της Δημοκρατίας μας; Αν επιλέξουν το δεύτερο – πράγμα που είναι ολοφάνερα η επιλογή τους για την ώρα – οφείλουν να ξεριζώσουν από πάνω τους όλο αυτό το κακό συναπάντημα των κουκουλοφόρων εξτρεμιστών μαζί με κανα - δυο συνιστώσες! Δεν είναι δα και μεγάλο θέμα! Μια ξεκάθαρη ανακοίνωση και μια εσωκομματική εκκαθάριση αλά Ανδρέα Παπανδρέου το 1977 είναι! Όσο καθυστερούν και δεν την κάνουν, όλοι οι πολιτικοί τους αντίπαλοι νομιμοποιούνται να τους θυμίζουν κάθε ώρα και στιγμή τα εκτραχυμένα στίφη των κουκουλοφόρων παρασίτων που τόσα χρόνια φιλοξενούσαν (με το όποιο πολιτικό – εγκληματικό – «επαναστατικό» τους εκτόπισμα) στην κομματική ράχη τους.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΝΑΒΡΙΟΣ avatar
  ΑΝΑΒΡΙΟΣ 11/12/2012 07:30:26

  το κακό να κοπεί από τη ρίζα.

  • BLACK QUEEN IN STORM avatar
   BLACK QUEEN IN STORM @ ΑΝΑΒΡΙΟΣ 11/12/2012 08:30:25

   :-) Πόσο δίκιο έχετε ΑΝΑΒΡΙΕ !!! Να κοπούν από τη ρίζα τους ο φανατισμός, η προκατάληψη, η στενομυαλιά, ο αρνητισμός, η περιορισμένη οπτική, η μισαλλοδοξία, ο άγονος συντηρητισμός και όλα τα υπόλοιπα....κακά της μοίρας μας.

   • ΑΝΑΒΡΙΟΣ avatar
    ΑΝΑΒΡΙΟΣ @ BLACK QUEEN IN STORM 11/12/2012 12:04:22

    ω! μεγαλειοτάτη μου!! --υπόσχομαι να μην ξαναπώ ποτέ όχι σε οτιδήποτε κ να μην ξανακάνω ανούσιες αντιδιαδηλώσεις ανα την ελληνική επικράτεια.

    • BLACK QUEEN IN STORM avatar
     BLACK QUEEN IN STORM @ ΑΝΑΒΡΙΟΣ 12/12/2012 08:31:45

     EEEEEEEτσι μπράβο. Να είστε υπάκουος και να διατηρείτε την αυτοκυριαρχία σας. :-)

   • ριστος211 avatar
    ριστος211 @ BLACK QUEEN IN STORM 11/12/2012 19:08:40

    @akenaton:"ο ΣΥΡΙΖΑ (και παλαιότερα ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) λειτούργησε ως «ξενιστής» διαφόρων ακραίων ομάδων και οργανώσεων που συλλήβδην ονομάζουμε «αναρχικούς», «κουκουλοφόρους» ή ακόμη και «φρικιά»."

    To λάθος σας είναι ακριβώς αυτό. Εσείς οι νεώτεροι στην ηλικία Νεοδημοκράτες πέσατε θύματα της Πασοκικής βρωμερής προπαγάνδας (σας βόλευε κιόλας...) που προκειμένου να δικαιολογήσει τις λαικές αντιδράσεις εναντίον του πέτυχε το αδιανόητο!
    Να ταυτίσει τους κουκουλοφόρους που κατα κανόνα είναι φασίστες πρώην Ευπατζήδες και σκληροπυρηνικοί Ματατζήδες συνεργαζόμενοι με αναρχικούς-μπάχαλους και γενικά αυτό που το ΚΚΕ αποκαλούσε και αποκαλεί "παρακράτος της δεξιάς".
    Ετσι κάθε φορά που υπήρχε ακόμα και απο βαμμένους Πασόκους διαμαρτυρία κατά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τα αντιλαικά μέτρα, ο αρμόδιος κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευδε να καταγείλλει οτι τα " επεισόδια ανα την επικράτεια δημιούργησαν οι κουκουλοφόροι του Σύριζα ενώ ο λαός αποδέχεται τα Πασοκικά μέτρα με μαζοχιστική ικανοποίηση"...
    Χαρακτηριστικό είναι αν δείτε ψύχραιμα τα πράγματα, οτι και ο ίδιος ο Σαμαράς που μας υποσχέθηκε κατηγορηματικά οτι θα τους βγάλει τις κουκούλες για να δούμε επι τέλους ποιοί είναι, αν και 5 μήνες Πρωθυπουργός, δεν μας αποκάλυψε ακόμα ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΣΥΡΙΖΑΙΟ κουκουλοφόρο!!!
    Και για να έλθω στα "επιχειρήματα" του αγαπητού Akenaton θα καταλαβαίνει κι ο ίδιος οτι είναι ποδοσφαιρικού τύπου και δείχνουν έλλειψη ισχυρών τοιούτων...
    Θα μπορούσε κάλλιστα ενας Συριζαίος να του απαντήσει οτι αν επιθυμούν να παραμείνουν στην εξουσία οφείλουν ('οπως άλλωστε το υποσχέθηκε ο Σαμαράς) να ξεριζώσουν από πάνω τους όλο αυτό το κακό συναπάντημα των κουκουλοφόρων εξτρεμιστών του φασιστοαναρχικού παρακράτους που εκθρέφει η ΜΗ ΣΥΡΙΖΑΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ μαζί με τις βαρωνείες, την οικογενειοκρατεία ,τα Καρατζαφεριλίκια, και τα νταβατζηλίκια τύπου Α. Ψυχάρη κλπ.

    • akenaton avatar
     akenaton @ ριστος211 11/12/2012 21:20:58

     1. Ευχαριστώ για το "Εσείς οι νεώτεροι στην ηλικία Νεοδημοκράτες ", να σας κεράσω το επόμενο ντρινκ! Μακάρι αλλά που ......
     2. Δεν γράφω ότι ήταν Συριζαίοι οι κουκουλοφόροι (οπότε θα δικαιούσασταν να χαρακτηρίσετε τα επιχειρήματά μου τύπου ποδοσφαίρου), αλλά πως ο ΣΥΡΙΖΑ τους υπέθαλπε - τους υποστήριζε (με χίλιους τρόπους) - τους "φιλοξενούσε" στα μπλοκ του στις πορείες - τους εκθείαζε στις εφημερίδες του και στο διαδίκτυο.
     3. Ότι και να αναφέρετε για την "από δω" πλευρά μπορεί να είναι εν μέρει σωστό αλλά εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου ΔΕΝ υπέθαλψε ποτέ

    • firiki2010 avatar
     firiki2010 @ ριστος211 11/12/2012 21:58:13

     Αφου οι κουκουλοφόροι είναι "ευπατζήδες, σκληροπηρυνικοί Ματατζήδες' κλπ γιατί οι καταδίκες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ των κατά καιρούς βανδαλισμών συνοδεύεται από τόσους αστερίσκους και τόση φιλολογία σχετικά με τις αιτίες των βανδαλισμών που καθιστούν απολύτως προσχηματική την "καταδίκη";;;; Γιατί πρέπει να αγνοήσουμε οικογενειακές σχέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑίων και κουκουλοφόρων;;;; Κι επιτέλους το θέμα δεν είναι αν οι διάφοροι τραμπούκοι είναι οργανωμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ, σε κάποιες από τις συνιστώσες του ούτε καν αν τον ψηφίζουν. Το θέμα είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογεί τις πρακτικές τους.

     • αριστος211 avatar
      αριστος211 @ firiki2010 11/12/2012 22:40:24

      Δεν δικαιολογεί τις πρακτικές τους, απλά καταδικάζει τις πρακτικές της αστυνομίας. Αλλά, όπως και στο ποδόσφαιρο, οι αντίπαλοί του βολεύονται με το να πιστεύουν, ή το αισχρότερο να προφασίζονται πως πιστεύουν, οτι δικαιολογεί τις πρακτικές των μπάχαλων...Και αφου προχωρήσουν ως εκεί, κάνουν και το επόμενο βήμα (Τι έχουν να χάσουν άλλωστε?) και τους τσουβαλιάζουν μαζί με τους μπάχαλους και τους κουκουλοφόρους...Ετσι καταλήγουν στο βαθυστόχαστο πολιτικό συμπέρασμα ΣΥΡΙΖΑ=κουκουλοφόροι-μπάχαλοι.
      Και απορούν πως είναι δυνατό να τους κάνει ο λαός κυβέρνηση. Μάλλον είναι χαζός ο λαός και δεν αντιλήφθηκε το προφανές και μεγαλοφυές αυτό πολιτικό συμπέρασμα. Πάντα είναι κουτός ο λαός όταν δεν μας ψηφίζει άλλωστε...

     • Κόκκινος Περσέας avatar
      Κόκκινος Περσέας @ firiki2010 11/12/2012 22:49:30

      "Το θέμα είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογεί τις πρακτικές τους."

      Γιατί προσπαθεί να φανεί αντισυστημικός σε αντιδιαστολή με το "συστημικό" ΚΚΕ

      Είναι παιχνίδι εντυπώσεων που είχε σημασία όταν πάλευε να μπει στην βουλή ή να πιάσει ένα ποσοστό πάνω από 4 % στις ευρωεκλογές όταν το ΚΚΕ έπαιρνε διπλάσια ποσοστά.Μετά το συνέδριο τον Απρίλιο θα δείτε ότι οι πιο πολλές συνιστώσες θα διαλυθούν σε λίγες μέρες και θα απομείνουν μόνο οι τίτλοι τους.Οι διασπάσεις σε ΚΟΕ, ΔΕΑ και άλλες συνιστώσες είναι ήδη στα σκαριά και αυτοί που θα παραμείνουν είναι μόνο κάποια ηγετικά στελέχη τους με ελάχιστη απήχηση (ούτως ή άλλως πέρα του ΣΥΝ όλες οι συνιστώσες έχουν ελάχιστη απήχηση)

      Ο τρίτος πόλος της αριστεράς καραδοκεί, με το ΜΑΑ του Αλαβάνου ,την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους αντάρτες από τις συνιστώσες θα φτιαχτεί ένας νέος μικρός ΣΥΡΙΖΑ που θα αντικαταστήσει "επάξια" (χαχα) τον ΣΥΡΙΖΑ που αγάπησαν οι βάνδαλοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει καθαρά σοσιαλδημοκρατική στροφή σε βαθμό που σε λίγο δεν θα τον ξεχωρίζουμε από την ΔΗΜ.ΑΡ. του Φώτη με την οποία βεβαίως και θα συνεργαστεί για να σχηματίσει κυβέρνηση.

      Τέλος η αλήθεια είναι ότι η επανάσταση δεν θα γίνει με ταραχές μπαχαλάκηδων και αναρχοφασιστών-χουλιγκάνων που σπάνε βιτρίνες και καίνε μαγαζιά.ΑΝ συμβεί στα επόμενα χρόνια (χλωμότατο ως απίθανο) , θα δούμε καταλήψεις εργοστασίων, υπουργείων και άλλων στρατηγικών χώρων σε χρόνο dt και όταν όλοι οι "επαναστάτες του κ...ου" θα κοιμούνται μαστουρωμένοι.

 2. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 11/12/2012 07:51:56

  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα και όπως δείχνουν οι εξελίξεις πολύ σύντομα θα βρεθεί εκόν-άκον στην εξουσία. Η πολιτική που θα εφαρμόσει θα έχει σοσιαλδημοκρατική-αριστερή χροιά. Τα άλλα κόμματα θα έχουν όλο το χρονικό περιθώριο να αναδιοργανωθούν, να αλλάξουν πιθανόν τα στελέχη τους ή τα προγράμματά τους και να τον ανταγωνιστούν στο κοινοβουλευτικό πεδίο. Οι πιθανότητες να πετύχει ή και να αποτύχει δεν είναι λιγότερες από οποιδήποτε κόμμα κυβερνήσει μετά από 6 μήνες όταν η φτώχεια λόγω των πολιτικών του μνημονίου-για να μην ξεχνιόμαστε θα έχουν χτυπήσει την πόρτα του 50% τουλάχιστον των Ελλήνων και η ΝΔ που κυβερνά σήμερα θα έχει πέσει κάτω από το 20%. Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει ας πάμε στον πλανήτη Άρη να φέρουμε άλλα κόμματα να κυβερνήσουν τον τόπο. Αφιερωμένο εξαιρετικά στον πρώτο σχολιαστή , ανάβριο ,αν θυμάμαι καλά!

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ @ Γεώργιος 11/12/2012 08:12:40

   Θα σε στενοχωρήσω αλλά Αν ο Τσίπρας δεν καθαρίσει το κόμμα αυτό από τις συνιστώσες που λέει το άρθρο και - να προσθέσω - αν δεν κοντύνουν τον Λαφαζάνη και τους ομοϊδεάτες του που αποτελούν το 25% των στελεχών του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ (οι οποίοι έχουν φυσικό ηγέτη τύπου Αλαβάνου και όχι Τσίπρα) δεν πρόκειται ούτε δημοκρατικό κόμμα να γίνει ούτε να κυβερνήσει.

   • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
    ΜΑΝΩΛΗΣ Μ @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 11/12/2012 08:14:33

    Για να γίνουν αυτά και να το χωνέψει ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί τουλάχιστον μια 4ετια, θα βαρεθείτε να βλέπετε το Σαμαρά πρωθυπουργό.

   • Προκόπιος avatar
    Προκόπιος @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 11/12/2012 11:21:47

    Ναι μπήκε στην ουρά και περιμένει. ¨οταν έλθει η σειρά του θα γίνει κυβέρνηση.Πολίτης εν έτει 2012.Τι είναι η κυβέρνηση. Παιχνίδι που το παίρνεις όταν τελειώσει η ουρά μπροστά σου.Θα έλθει στην κυβέρμηση μόνο αν πείσει τον λαό για το μετά. Μία φορά την πατήσαμε το 81 (που ήταν καθολική θέληση του λαού) ,δεν κοντράραμε και όλα τα λάθη τους μας πήγαν πίσω και μας έφεραν με τους διορισμούς και τον άσκοπο δανεισμό στο χείλος του γκρεμού.Να περιμένετε στην ουρά όσο θέλετε αλλά με αυτά τα μυαλά εξουσία γιοκ.!Να αλλάξετε πρώτα και να πείσετε τον κόσμο!

    • akenaton avatar
     akenaton @ Προκόπιος 11/12/2012 11:25:28

     Δύο φορές την πατήσαμε! Μην ξεχνάτε το "λεφτά υπάρχουν" του ΓΑΠ!

  • αριστος211 avatar
   αριστος211 @ Γεώργιος 11/12/2012 11:57:50

   1000++++

  • ΑΝΑΒΡΙΟΣ avatar
   ΑΝΑΒΡΙΟΣ @ Γεώργιος 11/12/2012 12:17:42

   Γεώργιε δεν είναι το θέμα αν με την υπάρχουσα έκκρυθμη κατάσταση μπορεί να κυβερνήσει και ο σύριζα. Ίσως και ναι. Τ ο ζήτημα είναι κάτω υπό ποιες προυποθέσεις παει να γίνει το συγκεκριμένο εγχείρημα. Πολώνοντας και παπανδρεϊζοντας ?? αυτή είναι δηλ. η όλη στρατηγική??50% σύριζα και 30% χ.α ?? και οι αποφάσεις που θα παίρνονται στην αρένα του ΟΑΚΑ?? ας ξεκαθαρίχσουν εκεί μέσα αν ταιρίάζουν τα χνώτα τους, τη πολιτική θα ακολουθήσουν κι έχει ο θεός και ο αγγελόπουλος. Και κάτι ακόμη όταν μιλάς για αριστερά σε παρακαλώ μη βάζεις μέσα το σύριζα.

 3. Guardian Angel avatar
  Guardian Angel 11/12/2012 08:54:19

  ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ. ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΑΠ-ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ Η ΝΔ. ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΟΣΗ ΔΗΛ. ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.

  ΜΑΛΛΟΝ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ

 4. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 11/12/2012 09:20:43

  Το να γίνει "σοβαρό κόμμα εξουσίας" δεν είναι το ζητούμενο ,αγαπητέ φαραώ.

  Και το ΠΑΣΟΚ έγινε σοβαρό κόμμα εξουσίας όπως αναφέρεις ,αλλα αυτό δεν το εμπόδισε να καταστρέψει την Ελλάδα.

  Το ζητούμενο είναι το ήθος και ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ. Και εκεί , ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει ,όσες προβιές και να αλλάξει. (ίσως πείθει μόνο τον κ Καμμένο...)

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΣΤΕΛΙΟΣ 11/12/2012 11:31:08

   Το θέμα είναι πως ούτε ομογενοποίηση προς διακριτό και σύννομο πολιτικό λόγο δεν είναι ικανοί ακόμη να κάνουν. Κυριολεκτικά εκεί μέσα είναι τρεις μιλούν και δυο "τα σπάνε". Από την άλλη, υπάρχει μια έκρυθμη κατασταση στην κοινωνία, που αν δεν αντιστραφεί μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονικούς πειραματισμούς. Θα δούμε αγαπητέ Στέλιο!

 5. Χριστίνα avatar
  Χριστίνα 11/12/2012 10:14:33

  Ένταξη το 2004
  Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά
  Ενεργοί πολίτες
  Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς
  Κόκκινο (τροτσκιστές)
  Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (τροτσκιστές)
  μαρξιστές)

  Ένταξη 2007
  Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα
  Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας ( Μαοϊκοί)

  Ένταξη 2008
  Ρόζα (ριζοσπαστικοί )
  Οικοσοσιαλιστές Ελλάδος «(αριστεροί οικολόγοι)

  Ένταξη 2011
  Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα ένταξη
  Ριζοσπάστες
  Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας (Ευρωκομμουνιστές )

  Αν λοιπόν όλες αυτές είναι οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ λέμε τώρα . Ποια απ' όλες θα κυβερνήσει και πως θα συνεννοηθούν όλες αυτές μεταξύ τους ;
  Δουλευόμαστε ; Εδώ μια τρικολόρε κυβέρνηση έχουμε και δεν μπορούν να συνεννοηθούν...Θα βρει άκρη ο (τ)ΣΥΡΙΖΑ επειδή κάθε παρακλάδι έχει κολλήσει τη λέξη αριστερά ...

  Βέβαια οι σοβαρές κυβερνήσεις προϋποθέτουν και σοβαρό λαό και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα αλλά dum spiro spero.

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Χριστίνα 12/12/2012 00:24:59

   Eνταξη 2012 αν ειχαμε εκλογες
   Ανεξαρτητοι Ελληνες δηλαδη ο εξης ενας Καμμενος

 6. farofylakas4 avatar
  farofylakas4 11/12/2012 10:44:06

  Τί λέτε ρε παιδιά;
  Είναι δυνατόν ο Ελληνικός λαός μετά από όσα τραβάει και για τα οποία ευθύνονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ οι αριστερές-σοσιαλι(η)στικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, να ξανακάνει τα ίδια λάθη ψηφίζοντας την κακή φθηνή του απομίμηση;

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ farofylakas4 11/12/2012 11:13:50

   Φυσικά και είναι.

  • akenaton avatar
   akenaton @ farofylakas4 11/12/2012 11:37:18

   Στο χέρι της σημερινής κυβέρνησης είναι να τους οδηγήσει πίσω σε μονοψήφια ποσοστά. Θα δείξει. Από την άλλη, ο λαός έκανε πολλά λάθη στο (πρόσφατο) παρελθόν. Το πολιτικό του αισθητήριο είναι (τουλάχιστον) αμφισβητούμενο. Τελικά, δεν είναι και τόσο "σοφός" όσο τον θεωρούσαν (;) οι διάφοροι δημαγωγοί του παρελθόντος!

  • Γεώργιος avatar
   Γεώργιος @ farofylakas4 12/12/2012 07:39:47

   Μου αρέσει που δεν είσαι καθόλου μονόπλευρος! Και η πενταετία Καραμανλή δε φόρτωσε στο δημόσιο χρέος 160 δισ.;

  • Γιώργης Α. avatar
   Γιώργης Α. @ farofylakas4 13/12/2012 08:36:28

   Ακριβώς ο ίδιος λαός είναι, έτοιμος πάντα για την εύκολη λύση του λεφτά (χρονος, υπομονή, λυσεις, μελλον) υπάρχουν, χωρίς κόπο και πόνο, κατα βάσιν αγράμματος και ευχαριστημένος. Και φυσικά θα φταίνε πάλι οι λαμογιάριδες οι πολιτικοί.

 7. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 11/12/2012 10:49:46

  Την ίδια ώρα που ασχολούμαστε με τον Σύριζα, ο Σούρλας μιλάει για "ρατσιστικές επιθέσεις κατά αλλοδαπών" ξεχνώντας τις ρατσιστικές επιθέσεις αλλοδαπών κατά Ελλήνων...
  http://www.eglimatikotita.gr/2012/12/blog-post_1692.html
  Δηλαδή, τι νομίζει η ΝΔ; Οτι θα συγκινηθεί ο αριστερός αντιρατσιστούλης της Φιλοθέης και θα την ψηφίσει;
  Ή μήπως θέλει να εξοργίσει τον δεξιό ψηφοφόρο της και να τον στείλει στον Μιχαλολιάκο;
  Το "ευχαριστούμε τους λαθρομετανάστες" δεν έγινε μάθημα. Ενώ και η εκστρατεία "ανακατάληψης των πόλεων" αναχαιτίστηκε από τους νιγηριανούς πρεζέμπορους στην Ακαδημία Αθηνών (!!!) και από τους πακιστανούς "μικροπωλητές" (βλ. λαθρεμπόρους) στο "Οικονομικό-κάτι-σαν-Πανεπιστήμιο"...
  Και τώρα, ας συνεχίσουμε τα μαθήματα καλής συμπεριφοράς και savoir vivre στον Σύριζα, ξεκινώντας από το πώς τρώνε το ρύζι με αυτοσχέδια ξυλάκια στα Killing Fields της Δημοκρατικής Καμπουτσέας....
  Υπενθυμίζω ότι ο Σύριζα δεν είναι κυβέρνηση, πάντως...

 8. parsifal avatar
  parsifal 11/12/2012 11:10:20

  Πρός ανησυχούντας :
  Ο "Θεός της Ελλάδος", θα μας σώσει για αλλη μια φορά. Ο νεοέλληνας ραγιάς δεν θα τολμήσει να κάμει κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ... τουλάχιστον ετσι οπως είναι και με αυτά που υπόσχεται.
  Το ενστικτο της με κάθε θυσία επιβιώσεως και αναπαραγωγής του "γένους" σε ατομική κλίμακα θα υπερισχύσει και πάλι, οπως στην κατοχή, οπως στην επταετία, οπως πάντοτε.
  Οι δωσίλογοι, οι ταγματασφαλίτες, οι "εφαψίες" της "χούντας" δεν είναι η μειοψηφία, ηταν και είναι ο "εθνικός κορμός". Δεν πρόκειται να ρισκάρει το αυθαίρετο του, την μιζέρια του, την πατρογονική συνήθεια της "πεφιλημένης κατουρημένης ποδιάς" για ενα διορισμό, το ρύζι της UNRA για ενα κάρφωμα, την μικροεξουσία του "Ειδικού Ασφαλίτη" ...
  Θα αναπαραχθεί πιστά η νεολληνική ιστορία. 400 χρόνια για να ξεσηκωθούμε κατά των Οθωμανών, εμφύλιος, απελευθέρωση απο τρίτους και αναζήτηση ...ξένου βασιλέως ! Κάποια διαλλείματα δόξας και αυτοθυσίας και πάλι μαυραγοριτισμός, ρουφιανιά, συνεργασία με τον κατακτητή... Βαριέμαι να συνεχίσω.
  Απλά είναι στραβό το ξύλο, κάπου χάλασε το ADN μετά το 404 π.χ...
  Μήν ανησυχείτε λοιπόν, δεν θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα σπίτια σας. Θα τα πάρουν οι Τράπεζες !

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ parsifal 11/12/2012 16:23:31

   ΟΚ...απ τη μια εχουμε δωσιλογους, ταγματασφαλιτες κτλ. Απ τη πλευρα του Συριζα τι εχουμε? Μηπως αναρχο-φασιστες, και μπαχαλακηδες και πλιατσικολογους? Απλα ρωταω, αν ξερει κανεις ας μου πει...

   • Ρεαλιστης avatar
    Ρεαλιστης @ Μικρασιάτης 12/12/2012 00:32:02

    Δολλαριολαγνους, φιλοσκοπιανους, φιλομειονοτικους, υποψηφιους δημοσιουπαλληλισκους , υπερασπιστες της 17Ν, πιθανον εμπρηστες της μαρφιν κ.α.....

 9. TARAMAS avatar
  TARAMAS 11/12/2012 11:18:07

  Akenaton οι αναρτήσεις σας είναι πάντα υψηλού επιπέδου και δίνουν τροφή για σκέψη.
  Η αίσθησή μου είναι ότι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας. Αν καταφέρουμε τη σταθεροποίηση, πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετεξελιχθεί εξ ανάγκης όπως περιγράφετε. Αν όχι, θα παίξει πρώτο ρόλο στην αφρικανοποίηση της χώρας.

 10. Προκόπιος avatar
  Προκόπιος 11/12/2012 11:30:20

  Τι είναι η διακυβέρνηση του τόπου που θα την πάρετε περιμένοντας στην σειρά.Ουρά κοπής εισιτιρίων ,στάση λεωφορείουπου θα περάσει και θα μπούμε. Και αυτό είτε το θέλετε είτε όχι τι υπονοεί! Μια φορά δεν κοντράραμε το 81 (ήταν και η καθαρή πλειοψηφία του λαού, όχι 27%)) ,και άρχισαν οι λεβέντες να διορίζουν και να δανείζονται αβέρτα με αποτέλεσμα να πάθουμε αυτά που τα ζούμε όλοι σήμερα.Μην περιμένετε εσείς οι κρατικοδίαιτοι τον αυτοματισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται πάμε μ΄αυτόν και θα επαναληφθεί το φαγοπότι. Ξεχάστε το.Θα δώσετε εξετάσεις και αν κριθείτε από τον κόσμο ότι έχετε θέσεις κοντά στην πραγματικότητα τότε το συζητούμαι. ΄Ακου εν έτει 2012 να θεωρούν κάποιοι ότι ένα κόμμα με τόσες απόψεις πριν καν γίνει κόμμα θα γίνει θέλουμε δεν θέλουμε εμείς κυβέρνηση! Επειδή πήρατε θέση εσείς!

 11. Δ.Ζ. avatar
  Δ.Ζ. 11/12/2012 11:34:58

  Ορθότατη και εξαιρετικά καλογραμμένη η ανάλυση του "παράγοντα χ", από κεντροδεξιά όμως πλευρά. Το ερώτημα είναι: Τι μορφή και τι ιδεολογία θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ακολουθήσει τις μετριοπαθείς συμβουλές του κ. Χ. Θα είναι απλά ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, τύπου ΠΑΣΟΚ και τίποτε άλλο. Υποτίθεται όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει κάτι διαφορετικό στην πολιτική σκηνή, κάτι με το οποίο μπορεί να μη συμφωνεί κανείς, πλην όμως αυτό υπάρχει, είτε το θέλουμε είτε όχι! Συνεπώς, οι έμμεσες πλην σαφείς υποδείξεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανώς έωλες. Εκείνο που μπορεί κάποιος να κάνει (αν θέλει) είναι να τον "πολεμήσει" ιδεολογικά πείθοντας τον ελληνικό λαό ότι η επιλογή αυτού του κόμματος θα ήταν καταστροφική για την χώρα. Ποιος μας βεβαιώνει όμως ότι οι λαοί δεν αυτοκτονούν; Και πώς άλλωστε να στερήσεις από κάποιον το δικαίωμα στην αυτοκτονία; Αν φυσικά η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοκτονία.

 12. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/12/2012 11:57:46

  Μπορεί, αλλά "θέλει δουλειά πολλή".
  Απαραίτητη προυπόθεση για να γίνει επιτέλους "δημοτικό σχολείο" ο "βρεφονηπιακός σταθμός":
  Είτε δάκρυα, ιδρώτα και αίμα.
  Είτε Blood, sweat and tears.

 13. Bixiou avatar
  Bixiou 11/12/2012 13:40:24

  Πως μπορει ο ΣΥΡΙΖΑ να γινει κομμα εξουσιας με τις σημερινες του θεσεις στα εθνικα θεματα; Πως μπορει ο ΣΥΡΙΖΑ να γινει κομμα εξουσιας με τις σημερινες του θεσεις στο λαθρομεταναστευτικο; Ας μαθουν πρωτα στον ΣΥΡΙΖΑ να ξεχωριζουν ενα νομιμο μεταναστη που εργαζεται σκληρα για να κερδισει το ψωμι της οικογενειας του (και θελει να ριζωσει στην Ελλαδα) απο ενα παραβατικο και συχνα κακοποιο εξ επαγγελματος λαθρομεταναστη και τοτε τα ξαναλεμε. Ας μαθουν πρωτα στον ΣΥΡΙΖΑ να ξεχωριζουν τα γεροντακια-θυματα της λαθρομεταναστευτικης παραβατικοτητας και συχνα εγκληματικοτητας απο ενα ρατσιστη και τοτε βλεπουμε.

  • Σπορέας avatar
   Σπορέας @ Bixiou 11/12/2012 15:48:40

   Υπάρχει άραγε το είδος αυτό του "νόμιμου μετανάστη" σε αυτή την χώρα?
   Ξέρεις εσύ κανέναν που ήρθε με πρόσκληση και νόμιμα έγγραφα?
   Η θεωρείς "νόμιμο" τον κάθε έναν που πήρε αναδρομικό συγχωροχάρτι από τον υπηρέτη του τάδε μπετατζή και του δείνα τραπεζίτη?

   • Bixiou avatar
    Bixiou @ Σπορέας 11/12/2012 19:11:07

    Αγαπητε Σπορεα, η πολιτικη ειναι η τεχνη του εφικτου. Μακαρι να μπορουσαμε να σωθουμε απο τους λαθρομετανστες και μετα βλεπουμε τι θα κανουμε με τους παρανομα νομιμοποιηθεντες και τους παρανομα πολιτογραφηθεντες. Το ζητημα ειναι οτι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορουν να ξεχωρισουν ενα νομιμοποιημενο μεταναστη ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ απο ενα λαθρομεταναστη ΚΑΚΟΠΟΙΟ.

 14. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 11/12/2012 14:21:06

  http://www.kourdistoportocali.com/articles/16695.htm

  Αν αληθεύει τότε πιστεύω πως ΝΑΙ ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ...καθώς θα είναι μία Κυβέρνηση υποχείριο, όπως ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες....άρα θα έχει τα έξωθεν εχέγγυα...
  :-)
  Έτσι κι αλλιώς, δεν θα πλήξουμε. Με την κρίση θα γνωριστούμε όλοι καλύτερα...και παρεπιμπτόντως, δείξτε μου κάποιον Έλληνα πολτικό ο/η οποίος/α να μην είχε κάποιες "δοσοληψίες" με τη Χούντα του Παπαδόπουλου...είτε σε μεγάλο, είτε σε μικρό βαθμό...ελάχιστοι ήταν αυτοί...αυτό το παρελθόν δεν είναι δα τόσο μακριά...κιτάπια και φωτό υπάρχουν σε πολλά συρτάρια...σε Αθήνα και ΕΠΑΡΧΙΑ....

 15. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 11/12/2012 17:57:02

  Πάντως δεν θ'αργήσει και πολύ η πτώση της τρικολόρε κυβέρνησης. Και να γιατί: 1) Η ύφεση συνεχίζεται και το εθνικό εισόδημα μειώνεται συνεχώς. 2) οι μισθοί περικόπτονται κι άλλο ,το ίδιο και οι συντάξεις. 3) οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο συνεχώς, 4)οι ιδιωτικές δαπάνες ένεκα τούτων μειώνονται μη δίδοντας καμία απολύτως ευκαιρία στο ΑΕΠ να ανακάμψει, 5) ενώ ο λαός σε λίγο καιρό θα πεθαίνει-όχι όλοι ,μα οι πιο φτωχοί -από το κρύο η κυβέρνηση είναι ανίκανη να κάνει έστω και μία απλή ρύθμιση: να μειώσει, να διατιμήσει την τιμή του πετρελαίου για να εισπράξει από την άνοδο των πωλήσεων τον ειδικό φόρο και ο λαός να ανασάνει και 6)τα δώρα καταργούνται και σε λίγους μήνες κανείς-εκτός από τους πλούσιους-δεν θα μπαίνει στα μαγαζιά. Πληρώνουμε όμως σαν καλοί μαθητές τα τοκοχρεολύσια στους τοκογλύφους. Δεν περισσεύει τίποτε για τη χώρα μας. Γ

 16. GLAD avatar
  GLAD 11/12/2012 18:45:30

  Πάλι τα ίδια λοιπόν .
  Κύριοι μου , ο Ανδρέας το 1981 κέρδισε τις εκλογές γιατί ο κόσμος γνώριζε πολύ καλά ότι υπήρχε δυνατότητα να του "δώσει" .
  Παρέλαβε μιά υγιή οικονομία και μιά χώρα στην ΕΟΚ , από την οποία μόλις άρχιζαν οι οικονομικές ενισχύσεις , άρα το timing ήταν ιδανικό και ας έλεγε - ο απατεώνας - " EOK και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο".
  Άφθονο χρήμα και μάλιστα χωρίς υποχρέωση επιστροφής .
  Απλώς το δικό του συνδικάτο περίμενε να "πλασαρισθεί" σωστά , όπερ και εγένετο.
  Οι Συντηρητικοί "κύκλοι" που εκείνη την εποχή δεν μπορούσαν να διανοηθούν τις τολμηρές κινήσεις του (συνεχής υπερδανεισμός) , απλώς "έβλεπαν τα τραίνα να περνούν".
  Και αυτό συνέβη αρκετές φορές από τότε.
  Μέχρι που πρόσφατα φθάσαμε στην εποχή που , όπως λέει ο λαός "το α....ρι έφθασε στις αμυγδαλές".
  Αν κατέρρευσε αναμφίβολα κάτι μαζί με το ΠΑΣΟΚ , δεν είναι το συνδικάτο του (δυστυχώς υπάρχει ακόμη και δρα ανενόχλητο ) αλλά είναι σίγουρα η ιδεολογία του και οι εξ αυτής απορρέουσες πρακτικές.
  Ο άκρατος Κρατισμός και η μετριοκρατία που εισήγαγε στην κοινωνία και στην χώρα κατέρρευσαν.
  Υπάρχει καμιά αμφιβολία από οιονδήποτε, ότι αν δεν είχε δημιουργηθεί τόσο τεράστιο και ξεχαρβαλωμένο κράτος οι συνέπειες της μετεξέλιξης του Καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο , δεν θα μας έθιγαν τόσο ?
  Τα πράγματα είναι πολύ απλά :
  Δημιουργήθηκε ένα κράτος τέρας με υπέρμετρα μεγάλες υποχρεώσεις οι οποίες με κανέναν τρόπο δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν παρά με δάνεια επί δανείων.
  Και έρχεται τώρα το ίδιο αυτό κράτος - καφενείο και επιβάλει φόρους επί φόρων , αφού πλέον δεν μπορεί πλέον να δανεισθεί.
  Χαιρετίσματα...
  Ο Σύριζα λοιπόν μπορεί ίσως να κερδίσει τις εκλογές , μόνο και μόνο καρπούμενος την απόγνωση και την λαική δυσαρέσκεια που υπάρχει και που επιπλέον θα δημιουργηθεί.
  Και μετά τι ?
  Μπορεί να κινηθεί όπως το ΠΑΣΟΚ με συνεχή δάνεια ? Όχι - "forget about".
  Μπορεί να επιβάλει επιπλέον φόρους ? Όχι , ξέρει τι θα πάρει.
  Μπορεί να προσδοκά ροή χρήματος για υποδομές από την Ευρώπη ? Όχι "the party is over" .
  Επομένως "άντε γειά " , που λέμε εμείς στον Πειραιά .
  Είναι ξεκάθαρο ότι θα υποστεί τις μικρότερες κακές συνέπειες , όποιος προσαρμοσθεί γρηγορότερα στην διεθνή οικονομική και πολιτική πραγματικότητα .
  Και εννοώ και κράτη και επιμέρους ανθρώπους.
  Ο λαός λέει " ο ψεύτης και ο κλέφτης , τον πρώτο χρόνο χαίρονται".
  Απλώς εδώ με το ΠΑΣΟΚ και τις " λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις" κράτησε λίγο παραπάνω .

  • aριστος11 avatar
   aριστος11 @ GLAD 13/12/2012 11:01:01

   Πολύ ψύχραιμη η ανάλυσή σου φίλε GLAD . Και σωστό το συμπέρασμά σου:
   "Ο Σύριζα λοιπόν μπορεί ίσως να κερδίσει τις εκλογές , μόνο και μόνο καρπούμενος την απόγνωση και την λαική δυσαρέσκεια που υπάρχει και που επιπλέον θα δημιουργηθεί."
   Και μετά τι ? Και πάλι μόνος σου δίνεις την απάντηση:

   "Είναι ξεκάθαρο ότι θα υποστεί τις μικρότερες κακές συνέπειες , όποιος προσαρμοσθεί γρηγορότερα στην διεθνή οικονομική και πολιτική πραγματικότητα ." Επειδή πιστεύω οτι ο Τσίπρας δεν μπήκε στο ΕΜΠ απ' το παράθυρο και επειδή είναι ο νεώτερος απο τους ελάχιστους ευφυείς πολιτικούς που διαθέτουμε, όταν μάλιστα γίνει και Πρωθυπουργός, θα προσαρμοσθεί γρηγορότερα στην διεθνή οικονομική και πολιτική πραγματικότητα, πράγμα το οποίο κάνει ήδη με ταχύτατους ρυθμούς...Μπορεί μάλιστα να αποτελέσει και καταλυτικό παράγοντα στο να αντιληφθούν οι πάντες οτι η Γερμανοποίηση της Ευρώπης με στόχο την εκθρόνιση του Δολλαρίου απο την κορυφή των παγκόσμιων αποθεματκών νομισμάτων είναι τουλάχιστον μια χοντροκομμένη ανοησία και απρονοησία εκ μέρους των αδιόρθωτων Γερμανών που μέχρι στιγμής λειτουργούν ως χρήσιμοι ηλίθιοι της Αυτοκρατορίας του χρήματος. Ο Σαμαράς που ήταν ο πρώτος αστός πολιτικός που τόλμησε να τους δείξει το λάθος τους έφαγε κατάμουτρα τέτοια "πόρτα" που αναγκάστηκε να πεί ΝΑΙ σε όλα, ελπίζοντας ίσως οτι θα φάνε τα μούτρα τους απο μόνοι τους και θα αλλάξουν πορεία πριν διαλύσουν την ΕΕ...

 17. dim avatar
  dim 11/12/2012 19:42:00

  Ο Σύριζα δεν πρόκειται να κυβερνήσει ποτέ τη χώρα μας, ή αν ξεκινήσει να την κυβερνά δεν θα συμπληρώσει ούτε 100 μέρες... Αυτό είναι δεδομένο και τελειωμένο από όλες τις πλευρές, δεν χρειάζεται καν να το ξανασυζητήσουμε, ούτε να ασχολούμαστε άλλο με αυτό... Δύο πράγματα θα συμβούν και όποιος καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του καταλαβαίνει....

  1) Ο Σύριζα δεν θα κυβερνήσει ποτέ: Γιατί? Γιατί η οικονομία θα αρχίσει σιγά - σιγά να ανεβάζει στροφές, η τρικομματική θα αντέξει αυτή τη δύσκολη περίοδο, και όταν τα πράγματα καλυτερεύσουν τα άκρα θα επιστρέψουν στα γνώριμα για αυτούς ποσοστά, κι έτσι οι επόμενες εκλογές σε 2-3 χρόνια θα είναι μια υπόθεση της ανασυγκροτημένης κεντροαριστεράς και της ενωμένης κεντροδεξιάς... Αυτό αποτελεί το πρώτο από τα δυο σενάρια που θα μας συμβούν, και κάθε υπεύθυνος, αληθινός πατριώτης και δημοκράτης πρέπει να εύχεται να επικρατήσει αυτό το σενάριο...

  2) Ο Σύριζα θα κυβερνήσει λιγότερο από 100 μέρες: Γιατί? Γιατί η οικονομία δεν θα δείξει σημάδια ανάκαμψης, η τρικομματική δεν θα αντέξει υπό το βάρος της πίεσης, θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, με ένα τριχοτομημένο εκλογικό σώμα, με τα άκρα πολύ ενισχυμένα λόγω της κρίσης και της απόγνωσης, με έναν Σύριζα στο 40%, μια ΧΑ στο 25%, και όλους τους σχηματισμούς πέριξ του κέντρου ή να ενώνονται μπας και ανακόψουν το Σύριζα, αλλά και πάλι να χάνουν τελικά από τη μαζική φυγή των απεγνωσμένων πολιτών προς τα άκρα… Και τότε?? Τότε, αρχίζουν τα όργανα…

  Τότε θα καταλάβει ο καθένας από αυτους που τώρα φωνάζουν, γκρινιάζουν, διαμαρτύρονται, τι θα πει πραγματική εξαθλίωση, και εθνική καταστροφή… Αφήνω στην άκρη τα οικονομικά, που και εκεί χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα, αλλά πια εκεί πνιγμένοι θα είμαστε έτσι κι αλλιώς, (αφού είπαμε ότι το σενάριο αυτό είναι όταν δεν θα έχουν φανεί σημάδια ανάκαμψης)… Με το Σύριζα λοιπόν στην εξουσία να ασκεί πολιτική και συγκεκριμένα: Να ελληνοποιεί στρατιές, να αναγνωρίζει Σκόπια ως Μακεδονία, να μοιράζεται το Αιγαίο, να λέει ναι στη διχοτόμηση της Κυπρου, να περνάει νόμους που θα αλλοιώνουν τους παραδοσιακούς θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας (γάμοι, εκκλησία, παιδεία, στρατός κλπ κλπ), και όλα αυτά έχοντας απέναντι του όχι κάποιους μετριοπαθείς δημοκράτες ειρηνιστές, αλλά το 25% των πιο ακραίων υπερεθνικιστών δυναμωμένο, και που έχει πάρει τα πάνω του και που γυαλίζει το μάτι τους, και υπάρχει έστω και ένας αφελής εδώ μέσα που πιστεύει ότι δεν θα έχουμε γενικευμένη σύρραξη, με αμέτρητους νεκρούς καθημερινά στους δρόμους?

  Αυτό αποτελεί το δεύτερο σενάριο λοιπόν, που θα οδηγήσει στο νέο εμφύλιο, με φυσικό επακόλουθο την επέμβαση του στρατού, αφού θα είναι ο μόνος που θα μπορέσει να αντιταχθεί στις στρατιές λαθρομεταναστών που συμμαχώντας με τους εθνομηδενιστές του Σύριζα, θα αποδεκατίζουν, αποδεκατιζόμενοι βέβαια και αυτοί, δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων σε καθημερινή βάση…

  Ένα από τα δύο θα συμβούν λοιπόν, ή θα οδηγηθούμε σε ήρεμα νερά μέσω της τρικομματικής, ώστε Συριζα και ΧΑ να επιστρέψουν στα μονοψήφια, ή θα πάμε εν μέσω γενικευμένης κρίσης σε νέες εκλογές, όπου ο Σύριζα θα μείνει για λίγες μέρες στην εξουσία και θα αντιμετωπίσει τη γενικευμένη σύγκρουση με αυτούς που θα προτιμήσουν να πεθάνουν παρά να δουν τη πατρίδα τους να χάνει μέσα σε λίγο μόνο διάστημα όλα όσα υπερασπίζονται αιώνες τώρα (Πληθυσμιακή σύνθεση, Μακεδονία, Αιγαίο, Κύπρο, Θεσμούς κλπ κλπ κλπ)…

  Η σύγκρουση θα είναι δεδομένη και ακαριαία, διότι τα οικονομικά ξαναφτιάχνονται, πας σε πλεονάσματα, αποκαθιστάς αδικίες, τα εθνικά όμως δεν ξαναφτιάχνονται, άπαξ και χαθούν χάθηκαν για πάντα, ή εν πάση περιπτώσει χρειάζονται δεκαετίες και πολύ αίμα για να ξανακερδηθούν…. Με την οικονομία μπορείς να κάνεις υπομονή, χάνεις μια – δυο – τρεις χρονιές του εισόδημα σου, σε βοηθάνε συγγενείς, υπάρχει η οικογένεια που βοηθάει ο ένας τον άλλον κλπ κλπ… Με τη πατρίδα σου όμως δεν παίζεις, ούτε παίζεις με την εθνολογική σύνθεση του πληθυσμού ενός Έθνους όπως είναι το Ελληνικό Έθνος… και άνθρωποι που κάνουν δήλωση: «Με τη Τουρκία τι θα κάνουμε? Θα το ρισκάρουμε….!!!», άνθρωποι που οργανώνουν «Υπατίες», που υπερασπίζονται τρομοκράτες και κουκουλοφόρους δεν πρέπει να αφήνονται να κυβερνήσουν όχι 100 μέρες, αλλά ούτε λεπτό….

 18. firiki2010 avatar
  firiki2010 11/12/2012 19:58:31

  Akenaton
  Αυτή τη φορά θα βρεθούμε σε διαφορετικό κάπως μήκος κύματος.
  1 Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλώς η ΡΟΖΑ και οι μπαχαλάκηδες κουκουλοφόροι; Το πως βλέπει τον ρόλο του κράτους, το πως αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ή τα εθνικά θέματα δεν αποτελούν πρόβλημα;;;
  2. Νομίζω πως αντιμετωπίζεις κάποιες συνιστώσες σαν κάτι διαφορετικό και ξένο προς κάποιον "σοβαρό" και στην ουσία ανύπαρκτο ΣΥΡΙΖΑ . Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ! Οι συνιστώσες του ! Ακόμα και ενδεχόμενη αποκήρυξη κάποιων από αυτές (κάτι που δεν θα γίνει και από άποψη τακτικής καλώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα το κάνει) νομίζεις ότι θα διαφέρει από τις διάφορες κατα καιρούς εντελώς προσχηματικές "καταδίκες" εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ διαφόρων τραμπουκισμών;;;
  3. Εχω μια γενικότερη αντίρρηση σε άρθρα που εξετάζουν αν ο ΣΥΡΙΖΑ "μπορεί να κυβερνήσει", αν "θα κυβερνήσει", αν "θα κυβερνήσει μόνος του", αν "μπορεί να γίνει υπεύθυνος" κλπ Ρίχνουν νομίζω "νερό στον μύλο του". Η ουσία όμως είναι το τι κάνει, τι λέει , τι πρακτικές ακολουθεί, τι πολιτικές υποστηρίζει και το αν α όλα αυτά είναι σωστά ή λάθος. (Οφείλω να ομολογήσω ότι σε τέτοιου είδους άρθρα μερικές φορές διολισθαίνω κι εγώ στο blog μου)

  • akenaton avatar
   akenaton @ firiki2010 11/12/2012 21:47:53

   Αγαπητέ firiki2010, με άλλα λόγια, λέμε τα ίδια πράγματα.
   1. Εδώ είστε σε θέματα ουσίας και πολιτικής και συμφωνώ. Εκεί πρέπει να αντιμετωπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ: πολιτικά. Το να προσπαθεί κανείς να ταυτίσει το 27% του λαού που τον ψήφισε με τους "κουκουλοφόρους" είναι μεγάλο στρατηγικό λάθος.
   2. Δεν έχουν ποτέ ως τώρα καταδικάσει τους τραμπουκισμούς και τις εγκληματικές ενέργειες, ούτε καν προσχηματικά! Αν το κάνουν όμως στο μέλλον και έχεις βασίσει την στρατηγική σου απέναντί τους σε αυτό το επιχείρημα, καταλαβαίνετε πως θα βρεθείς έκθετος από πολιτικά όπλα και κινδυνεύεις να πλαγιοκοπηθείς.
   3. Μια πολιτική ανάλυση που παίρνει υπόψη της πραγματικά δεδομένα και όχι ενδόμυχες ευχές, που λέει αλήθειες χωρίς να ξορκίζει, που δίνει αληθινά επιχειρήματα χωρίς να συνθηματολογεί, είναι αυτή που κόβει το ρεύμα του "νερού" στον μύλο αυτών των πολιτικών "πελταστών". Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με "σφεντόνες" και "ξύλινα σπαθιά" ως πολιτικά όπλα να εκπορθήσει το κάστρο της εξουσίας. Όσο τον παρουσιάζουμε ως τρομερό και φοβερό "εξολοθρευτή" και άρα τονίζουμε τα αντισυστημικά του χαρακτηριστικά, βοηθάμε να γιγανώνεται η πολιτική αυτή πομφόλυγα. Προτιμώ να απαντώ πολιτικά στις ανεδαφικές τους θέσεις (που θα βρείτε τα λεφτά για να κάνετε όλα αυτά), παρά να ολοφύρομαι ότι θα σπάσουν κεφάλια, θα νομιμοποιησουν 3 εκατομμύρια λάθρους, θα πουλήσουν την Μακεδονία και άλλα τέτοια. ΔΕΝ θα τα κάνουν όλα αυτά, γιατί ΔΕΝ θα μπορούν να σταθούν ούτε μια μέρα στην εξουσία αν τα κάνουν. Το ερώτημα είναι, ακόμη και αν γίνουν "σοβαρό κόμμα", απαρνηθούν τις ακραίες θέσεις στο μεταναστευτικό και τα εθνικά θέματα και αποδοκιμάσουν τους "κουκουλοφόρους", θα μπορέσουν ποτέ να παρουσιάσουν μια συνεπή πολιτική πρόταση εξουσίας; Εμένα προσωπικά δεν με έχουν πείσει ακόμη. Επειδή "ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ"!

 19. cp avatar
  cp 11/12/2012 20:44:35

  O ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είχε υπερβολικές θέσεις όταν ήταν στο 3% ,αλλά έχει μετεξελιχθεί σε συστημικό κόμμα. Ο ΣΕΒ ,οι Αμερικάνοι τον σέβονται. Μην ανησυχείτε , ίσως έχει ποιο φρέσκες ιδέες μετά την στροφή της ΝΔ προς το μνημονιο . Μια χαρά τα πάει ο μικρός , αν τελικά μείνουμε στο ευρώ σαν ισότιμοι εταίροι.Αν υπάρξει πρόβλημα θα ισχύσει και για αυτόν το πλίνθοι και κέραμοι ατακτως ειρημένοι . Τελικά έτσι είναι η πολιτική , ένα θέαμα.......

 20. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 11/12/2012 23:05:26

  Ένα πράγμα δέν μπορεί νά γίνει αντιληπτό από τήν ελληνική κοινωνία καί άς ακούγεται κυνικό καί σκληρό.
  Η φτωχοποίηση ήρθε (όχι μόνον στήν Ελλάδα, αλλά σέ ολόκληρη τήν Ευρώπη καί γενικότερα στόν δυτικό κόσμο) γιά νά παραμείνει καί δέν είναι στήν ευχέρεια κανενός ελλαδικού κόμματος νά τήν ανατρέψει μέ τήν πολιτική του καί τόν τσαμπουκά του. Δυστυχώς ή ευτυχώς δέν ζούμε απομονωμένοι από τόν υπόλοιπο κόσμο καί τό μέγεθος τής χώρας μας δέν μάς επιτρέπει νά αλλάξουμε δυναμικά καί βίαια τό παγκόσμιο γίγνεσθαι καί νά επιβάλλουμε τούς δικούς μας όρους στίς παγκόσμιες εξουσιαστικές ελίτ.

  Υπάρχουν δύο πολιτικές γραμμές στήν Ελλάδα διαχείρισης αυτής τής κατάστασης.
  Η μία εκφράζεται από τό λεγόμενο μνημονιακό μπλόκ ή μπλόκ τού ευρώ καί η άλλη από τό λεγόμενο αντιμνημονιακό μπλόκ ή μπλόκ τής δραχμής.

  Καθοριστικός εκφραστής τής πρώτης πολιτικής καί μοναδική (προσώρας) προσωπικότητα πού μπορεί νά τήν διαχειρισθεί είναι ο Α.Σαμαράς.
  Καθοριστικός εκφραστής τής δεύτερης πολιτικής καί κύρια (προσώρας) προσωπικότητα πού θέλει νά τήν διαχειρισθεί είναι ο Α.Τσίπρας.

  Η κύρια διαφορά τών δύο διαχειριστικών πολιτικών είναι η ελεγχόμενη φτωχοποίηση ή η ανεξέλεγκτη φτωχοποίηση.

  Στήν πρώτη περίπτωση (ελεγχόμενη φτωχοποίηση) καταβάλεται κάθε δυνατή προσπάθεια νά συγκρατηθεί σέ κάποια ανεκτά επίπεδα καί νά διατηρήσει τήν δυνατότητα διαχείρισής της στά πλαίσια τής ευρωζώνης, ελπίζοντας νά τήν συγκρατήσει σέ επίπεδα πρώτου κόσμου (ευρωπαϊκού), καιροφυλακτόντας παράλληλα νά εκμεταλλευθεί κάθε ευκαιρία ανάπτυξης πού προσφέρουν οι κανόνες τού παιχνιδιού τών ισχυρών τής ευρωζώνης, όπως αυτοί κάθε φορά ορίζονται. Μέ άλλα λόγια προσπαθεί νά κρατηθεί στό ελιτίστικο μπλόκ τών ισχυρών τής δύσης, έστω ώς φτωχό καί αναξιόπιστο μέλος, ποντάροντας τήν πορεία του στό μέλλον σέ αντιστοιχία μέ τήν δική τους πορείας.

  Στήν δεύτερη περίπτωση (ανεξέλεγκτη φτωχοποίηση) καταβάλεται κάθε δυνατή προσπάθεια νά συγκρατηθούν μέ κάθε κόστος, ανεξαρτήτως βαθμού φτωχοποίησης, τά ειδικά συμφέροντα συγκεκριμένων συντεχνιών. Η δεύτερη αυτή πολιτική εγγυάται τήν σιγουριά κάποιων ειδικών συμφερόντων, ανεξαρτήτως τού γεγονότος ότι θά οδηγήσει ακαριαία τήν φτωχοποίηση τής κοινωνίας σέ απείρως χαμηλότερα επίπεδα από τά ευρωπαϊκά δεδομένα. Μπλοκάρισμα τής χρηματοδότησης θά οδηγήσει στήν αναγκαστική εθελουσία έξοδό μας από τό ευρώ, μέ παράλληλο πάγωμα τής θέσης ώς μέλους τής ΕΕ καί μέχρι τόν κίνδυνο αποπομπής μας. Η χώρα κινδυνεύει, χωρίς υπερβολή, νά οδηγηθεί σέ επίπεδα τριτοκοσμικής φτώχειας καί τότε θά είναι αδιάφορο γιά τούς πολλούς ποιά πολιτική παράταξη θά διαμοιράσει τόν τελευταίο χιτώνα πού θά έχει απομείνει. Θά ενδιαφέρει μόνον τού πολιτικούς κομισάριους καί τούς κολητούς τους.

  Ιστορίες γιά καλούς Ρώσους ή Κινέζους πού θά μάς σώσουν είναι γιά τά μπάζα.
  Άν πέσουμε τελείως, θά μάς σκυλεύσουν κανονικότατα όλοι τους. Αυτό λέγει η ανθρώπινη πραγματικότητα καί μάς διδάσκει η ιστορική εμπειρία.
  Όσον αφορά τήν άλλη μεγάλη χώρα (ΗΠΑ) καί τήν ελαφρότητά μας ότι φεύγουμε από τό ευρώ καί πάμε στό δολάριο γιατί είμαστε σέ γεωπολιτικά ευπαθή περιοχή καί οι αμερικάνοι θά μάς αγκαλιάσουν είναι όνειρα θερινής νυκτός. Υποτιμούν δέ τήν νοημοσύνη τού κάθε μέσου σκεπτόμενου πολίτη όταν αυτή τήν άποψη τήν εκφέρουν πολιτικοί αρχηγοί. Μάς μάθανε νά σκεφτόμαστε όπως θέλουνε. Η επίγνωση τής πραγματικότητας ειναι πικρή, αλλά είναι η μοναδική δυνατότητα πού έχουμε νά ψιλοσωθούμε.

  Άν στεναχώρησα κάποιους δέν τό έκανα από κακία.
  Αυτή είναι χονδρικά η άποψή μου καί δέν αλλάζει εύκολα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ιαπετός 11/12/2012 23:20:24

   Καλησπέρα αγαπητέ Ιαπετέ! Η ανάλυσή σας χτυπάει "κέντρο"! Ανώφελα αρνούνται οι πολλοί να δούν πως η "υποτίμηση", φτώχεια, ύφεση που βιώνουμε δεν είναι παροδική. Και αντί να προετοιμαζόμαστε για επιβίωση, αρκετοί ψυχανεμίζονται εμφύλιο σπαραγμό! Η κρίση είναι πόλεμος, ας συμφωνήσουμε. Ελπίζω να μην είμαστε οι μόνοι που θα κλείσουμε αυτή την καινούρια μαύρη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας του δυτικού κόσμου με έναν ακόμη εμφύλιο! Νισάφι πια, ας κυβερνηθούμε επιτέλους, ας μαζέψουμε δυνάμεις αντί να σκορπίζουμε απειλές ......

   • Karenin avatar
    Karenin @ akenaton 12/12/2012 00:25:23

    Η φτώχεια έχει πολλά επίπεδα. Το θέμα είναι απο την πλευρά αυτοί έχουν περάσει πολλοί, και άλλοι συνειδοτοποιούν ότι θα ακολουθήσουν. Η κρίση δεν ανατρέπει μόνο κοινωνικές καταστάσεις αλλάζει και τις πεποιθήσεις των ανθρώπων.
    Οι της κυβέρνησης πιστεύουν πως το μνημόνιο είναι η λύση.
    Οι άλλοι που καταστράφηκαν απο αυτό, πρέπει σύμφωνα με το άρθρο να σοβαρευτούν για να γλυτώσουν οι υπόλοιποι.
    Οι μεγαλοαστοί θεωρούν βάρος την μεσαία τάξη σε αυτή την φάση και την εγκαταλείπουν σε ελεύθερη πτώση. Χωρίς αυτή τα αιτήματα θα τεθούν μακιαβελικά. Η ριζοσπαστικοπίηση της κοινωνίας είναι αναπόφευκτη, και ο Συριζα είναι καλό μαξιλάρι, με τεράστιο ηθικό πλεονέκτημα .εναντι των άλλων. Οι ξένοι τον προτιμούν γιατί έχουν καταλάβει την πεμπτουσία της πολιτικής του, που είναι η αντίθεση στην φτωχοποίηση της ευρώπης οπότε όλες οι συγκρούσεις θα είναι σε κοινωνικό επίπεδο. Μοιάζει παράδοξο, αλλά δειχνει να μην τις φοβούντε.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ιαπετός 12/12/2012 14:30:24

   Στον "πολύ μεγάλο πίνακα" (παγκόσμια διάταξη, μεταφορά πλούτου από τη Δύση προς την Ανατολή), η ανάλυση είναι αρκετά ρεαλιστική, αγαπητέ Ιαπετέ. Πρέπει να συνηθίσουμε την σκληρή αλήθεια.
   Αλλά η διαχείριση της κρίσης (της Ευρωπαικής και στα πλαίσια αυτής, της Ελληνικής, με τις ιδιομορφίες της), επιδέχεται περισσότερες εναλλακτικές λύσεις:
   Η μία είναι η "αμερικανικού τύπου" (διοίκηση Ομπάμα) - περίπου ταυτίζεται με την μειοψηφική Ευρωπαική σοσιαλδημοκρατική πρόταση. Βαθμαίο φρενάρισμα και απόσβεση χρεών (ιδιωτικών και δημόσιων), αλλά με ταυτόχρονο "μετριοπαθή Κευνσιανισμό" - quantitative easing - και στροφή (κάπως αργά) σε αντικυκλική παρέμβαση του κράτους.
   Η άλλη είναι αυτή που ζούμε, του τύπου "ευρωδεξιάς". Το μεγάλο της πρόβλημα είναι η pro-κυκλικότητα: Καταστρέφει υπερβολικά πολλά κεφάλαια και ταυτόχρονα υπερσυγκεντρώνει (σχετικό) πλούτο σε όλο και πιό μικρό τμήμα του πληθυσμού. Με τον τρόπο αυτό εμποδίζει την ενεργό ζήτηση, δηλαδή αντιμάχεται την αξιοποίηση του κεφαλαίου στην διαδικασία προσφοράς και ζήτησης. Δρα ως παράγοντας πτωτικής τάσης στο ποσοστό κέρδους. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ρίσκο για το κεφαλαιοκρατικό σύστημα ως όλον, όπως έγινε το 1929 η πολιτική του Χούβερ.
   Συμπέρασμα: Θα δράσουν αντίρροπες δυνάμεις, θα εμφανισθούν στη σκηνή οι "Ρούσβελτ της Ευρώπης". Το σύστημα πιθανότατα δεν θα καταρρεύσει - μεσοπρόθεσμα. Δεν υπάρχει ακόμη διάδοχος τρόπος παραγωγής για τον κεφαλαιοκρατικό, απλούστατα γιατί δεν έχουν ακόμη "φυτρώσει κάποιες προβλαστήσεις". Η εναλλακτική λύση - δηλαδή η κατάρρευση - είναι χάος δεκαετιών.
   Αλλά ο μακροπρόθεσμος "δαιμονικός κύκλος" δεν θα σπάσει. Η"αμερικανική-σοσιαλδημοκρατική" εκδοχή, άν δεν θέλει να είναι βραχύβιο παυσίπονο, είναι καταδικασμένη να συμπεριλάβει ριζικά στη φαρέτρα της τον προβληματισμό για την καταστροφική εκθετική ανάπτυξη, για την απορρύθμιση της αγοράς κεφαλαίων, για τις πρώτες ύλες και το κόστος τους, την κλιματική αλλαγή. Πίσω λοιπόν στο Club of Rome (1972), πίσω στους Meadows και τα "Όρια της ανάπτυξης" (1972).
   Σαράντα χρόνια κυρίαρχης πολιτικής και οικονομικής σκέψης απορρίπτονται απο την παγκόσμια πραγματικότητα. Η Δύση μπορεί να βγάλει το συμπέρασμά της. Δυστυχώς η Κίνα και η λοιπή Ανατολή (πλήν Ιαπωνίας), ζούν ακόμη την περίοδο πολύ πρίν το δικό τους "1929".
   Σαμαράς και Τσίπρας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έχουν πολύ μικρό εκτόπισμα για να επηρεάσουν τέτοιες κοσμοιστορικές διαδικασίες. Αφού δεν μπορούν να προκαλέσουν κυματισμούς, πόσο μάλλον τσουνάμι, είναι καταδικασμένοι "να σερφάρουν" στον αφρό του κύματος που μας χτυπά.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ιαπετός 12/12/2012 16:00:42

   Συμπέρασμα γενικό (στο οποίο υποθέτω, ότι συμφωνώ με τον Ιαπετό - γενικώς και πάλι):
   Η λιτότητα είναι ΓΕΝΙΚΩΣ ένα καλό πράγμα.
   Αλλά μην έχουμε έχουμε αυταπάτες: Αυτό δεν είναι "Ομπαμααμερικανικό - Σοσιαλδημοκρατικό", ούτε "ευρωδεξιό" συμπέρασμα. Είναι το συμπέρασμα που έβγαλαν λίγο μετά το 1970 οι του Club of Rome. Είναι "Πράσινο", καταπράσινο, αλλά για να είναι ρεαλιστικό, έχει και ισχυρή δόση πολιτικού "ιστορικού συμβιβασμού" (βλέπε Μπερλινγκουέρ 1980) και ηθικού "συντηρητισμού ως προς τις αξίες" (τυπικό "Βορειοευρωπαικό - Καντιανό Πράσινο").
   Βασικά είναι ένας "ηθικοπολιτικός συντηρητισμός για τον 21ο αιώνα).
   Αλλά προσοχή: "Η λιτότητα είναι ΓΕΝΙΚΩΣ καλό πράγμα", είναι φιλοσοφική θέση. Πολύ αφηρημένη αρχή για να είναι εφαρμόσιμη. Το πραγματικό ζήτημα είναι σε ποιούς είναι ανάγκη να επιβληθεί (μην φοβόμαστε την λέξη, η δημοκρατία εμπεριέχει τον συσχετισμό δύναμης).
   Εδώ τα τα πνεύματα και οι καλές προθέσεις χωρίζονται, και αρχίζει ο (δημοκρατικός) κοινωνικός αγώνας για την ηγεμονία.
   Προς επίρρωσιν και για να έχουμε επίγνωση της ιστορικότητας του ζητήματος, το ξαναβάζω:
   h**p://ecoleft.wordpress.com/2012/01/17/%CE%B7-%CE%B7%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9/

   • aριστος11 avatar
    aριστος11 @ Ο Θείος 13/12/2012 11:14:11

    Αγαπητέ Θείε, αυτά τα δύο σχόλιά σου θα έπρεπε να τυπωθούν και να δοθούν στους ηγέτες του G20 με την υποχρέωση όχι απλώς να τα μάθουν απ' έξω, αλλά και να αποδείξουν οτι τα έχουν κατανοήσει σε βάθος...Τότε μόνο μπορεί η ανθρωπότητα να ελπίζει οτι θα αποφύγη την ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΥΦΕΣΗ.
    Καί όπως εύστοχα συμπεραίνεις: “Η λιτότητα είναι ΓΕΝΙΚΩΣ καλό πράγμα”, είναι φιλοσοφική θέση. Πολύ αφηρημένη αρχή για να είναι εφαρμόσιμη. Το πραγματικό ζήτημα είναι σε ποιούς είναι ανάγκη να επιβληθεί".

    Η απάντηση στο ερώτημά σου είναι αυτονόητη : Πρέπει κάποια στιγμή να επιβληθεί και στους λίγους που μέχρι σήμερα επωφελούνται απο την συνεχή εφαρμογή της στους πολλούς...Το κίνημα κατά της Wall Street προχωρεί ακάθεκτο, όπως και το κίνημα κατά του Βιετνάμ τη δεκαετία του '60.
    Και τότε στο τέλος ,νίκησαν οι πολλοί...

 21. Nik avatar
  Nik 11/12/2012 23:59:06

  Η εξουσία έχει τους δικούς της κανόνες, όποιος και αν την καταλάβει.

  Αν και όταν πιάσουν υπουργικό γραφείο τα παιδιά του Σύριζα θα πετάξουν τα λάβαρα και τα ζιβάγκα με την ίδια ταχύτητα που τα πέταξαν οι Πασόκοι. Αν το έκανε κάποιος σαν τον Τρίτση, θα το κάνει και ο Αλεξ και οι συν αυτώ.

  Το θέμα είναι άλλο, με τόσους ασυνάρτητους τενεκέδες, και έναν πατάτα αρχηγό, ποιος θα κινεί τα νήματα της εξουσίας; Τα περί αριστερής πολιτικής κλπ δεν πείθουν, τα είδαμε, τα μάθαμε, τώρα ξέρουμε ότι το κόμμα είναι η εικόνα, η δύναμη είναι αλλού.

 22. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 12/12/2012 11:06:00

  Σοβαρό κόμμα δεν χρειάζεται να γίνει...Σοβαρός θίασος της επανάστασης όμως μπορεί...Τώρα που βγαίνει στο κλαρί ο πανω-κάτω κατακαμένος ως νέος ζέρβας ,του κέντρου όμως, όλα είναι πιθανά στον τόπο αυτό που εγέννησεν την τραγωδία αλλά και τον Αριστοφάνη...

 23. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 12/12/2012 14:54:43

  Αληθεύει ότι οι εργαζόμενοι του ραδιοφωνικού σταθμού Κόκκινο του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλήρωτοι και περιμένουν τη δόση από την ΕΕ που τους εξασφάλσιε ο Σαμαράς για να πληρωθούν;
  Να γιατί πρέπει να καταργηθούν ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ...
  ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΚΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ...
  ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΕΝΙΕΣ...
  ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ RALPH LAUREN ΚΑΙ ΤΩΝ BURBERRY'S...

 24. mn avatar
  mn 12/12/2012 23:18:59

  Το λαθος που κανουν ολοι οι δεξιοι κεντροδεξιοι πανταχοθεν ειναι οτι υποτιμουν τους αριστερους αλλα ξεχνουν οτι οι μεντορες των δεξιων σοσιαλδημοκρατων βλεπε ΠΑΣΟΚ υπηρξαν πρωην αριστεροι βλεπε Παπαχελας Κυρτσος Λαζαριδης και πολλοι αλλοι απο αυτο συνεπαγεται οτι οι αριστεροι αν λαβουμε υποψην τις αρχες του μαρκετινκ γνωριζουν καλυτερα τις αναγκες αντικειμενικες υποκειμενικες του κοσμου οχλου η οπως αντιλαμβανετε ο καθενας την σημερινη κατασταση του Ελληνα.

 25. Νίκος Καπλάνης avatar
  Νίκος Καπλάνης 13/12/2012 14:13:24

  ΟΧΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.