#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/03/2013 12:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορεί η Κύπρος να πεί ακόμα ένα μεγάλο ΟΧΙ;

[caption id="attachment_208672" align="alignnone" width="600" caption="Κυπριακή Βουλή"][/caption]

Του Κώστα Ροδινού

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση μοιάζει μ’ ένα γάμο που δεν τον θέλει κανείς, αλλά όλοι φοβούνται τις συνέπειες του διαζυγίου», μου έλεγε χθές το βράδυ ένας παλιός μου καθηγητής εξ Αμερικής. Και πρόσθεσε «από όλες τις ανοησίες που μπορούσαν να κάνουν οι Γερμανοί, διέπραξαν τη μεγαλύτερη!» Και συνέχισε, σχεδόν εξοργισμένος, «στην Ευρώπη δεν στήνεται απλώς ένα σκηνικό κοινωνικής έκρηξης, αλλά δημιουργούνται συνθήκες που παραπέμπουν σε εμφύλιο»! Αυτό το τελευταίο ήταν σχεδόν σοκαριστικό, ακόμα και να το ακούσεις....

Η Κύπρος στο ικρίωμα

Η Κύπρος ήταν στο στόχαστρο Ευρωπαίων και Αμερικανών εδώ και  πολύ καιρό. Είτε γιατί περιέπλεκε τις σχέσεις τους  με την Τουρκία, είτε γιατί αποτελούσε έναν ελκυστικό φορολογικό παράδεισο, είτε τέλος γιατί ο Τάσος Παπαδόπουλος, το 2004, είχε τη γενναιότητα να αψηφήσει τα κελεύσματά τους, είτε για αυτά που υπαινίσσονται οι θεωρίες συνωμοσίας...

Θεώρησαν, λοιπόν, ότι για να τη .....σώσουν, έπρεπε να την τιθασεύουν. Να τη γονατίσουν, με άλλα λόγια. Να την ταπεινώσουν. Και πώς γίνεται αυτό; Ε, διαλύοντας την οικονομία της. Γιατί ποιό ήταν το ισχυρό της σημείο; Το τραπεζικό της σύστημα. Βρήκαν, λοιπόν, την αφορμή. «Η αναλογία», λέει, «καταθέσεων προς το ΑΕΠ είναι ο 7 προς 1 και πολλά κεφάλαια  που βρίσκονται εκεί, δεν μεταφέρθηκαν  με διαφανείς διαδικασίες». Σιγά τη διαπίστωση! Αυτό δεν το ήξεραν όταν  δεχόταν την Κύπρο στην ΕΕ; Δεν το έμαθαν, όταν η Κύπρος αργότερα υιοθέτησε το Ευρώ; Με το σπαθί της, μάλιστα, όπως ομολογούσαν  άπαντες; Όσον, δε αφορά στην περίφημη....αναλογία, ας μας πούν ποιά είναι η .....αναλογία καταθέσεων προς ΑΕΠ στο Λουξεμβούργο, ο Πρωθυπουργός του οποίου έως λίαν προσφάτως προήδρευε  του Eurogroup;  Γιατί δεν ζήτησαν τον  έλεγχο προέλευσης των καταθέσεων και στο Μεγάλο Δουκάτο; Γιατί δεν το έκαναν ούτε στην Ιρλανδία που βρίσκεται υπό καθεστώς μνημονίου;

 Παράγοντας αποσταθεροποίησης

Η φορολόγηση του κεφαλαίου των καταθέσεων, ανεξαρτήτως ύψους του συντελεστή, δεν είναι απλώς μια κακή απόφαση, αλλά μια επικίνδυνη εξέλιξη που βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Εισάγει στο τραπεζικό σύστημα έναν διαρκή  «παράγοντα αποσταθεροποίησης». Γιατί οι καταθέσεις αποτελούν την «ιερή αγελάδα του τραπεζικού συστήματος». Όταν αμφισβητείται η ασφάλεια των καταθέσεων, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Επιπλέον, δημιουργείται και μια τάση εκροής καταθέσεων προς άλλους δημοφιλείς προορισμούς, με μεγαλύτερη ασφάλεια! Μήπως, αυτό τελικά ήθελαν οι Γερμανοί και οι ...Βόρειοι σύμμαχοί τους. (Εδώ που τα λέμε και οι Νότιοι την ....νήσσαν εποίησαν γιατί δεν άκουσα κανέναν να διαφωνεί. Πού ήταν ο Ολάντ, που θα άλλαζε την πολιτική της Ευρώπης;)

Αν η ΕΕ ήθελε να «ελέγξει» την ροή αδήλωτων κεφαλαίων στην Κύπρο είχε πολλούς τρόπους να το κάνει. Αν πάλι είχε αποφασίσει  να φορολογήσει τα κεφάλαια αυτά με κάποιο μεγαλύτερο συντελεστή μπορούσε, επίσης, να βρεί αποδοτικότερους τρόπους να το επιτύχει. Οχι, όμως, φορολογώντας τις καταθέσεις. Γιατί ένα τέτοιο μέτρο δεν έχει προηγούμενο και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, με άγνωστες συνέπειες. Τα πράγματα, πλέον, δεν θα είναι όπως τα ξέραμε....

 Ποιός θέλει μια τέτοια Ευρώπη;

Όμως, ανεξαρτήτως των αποφάσεων που θα πάρει σήμερα η Κυπριακή Βουλή και της τελικής μορφής που θα λάβουν τα μέτρα, οι αποφάσεις του Eurogroup  για την Κύπρο, μας επιτρέπουν να καταλήξουμε σε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα.

-Πρώτον, η  περίφημη κοινοτική αλληλεγγύη είναι για τα πανηγύρια. Όταν για να πείσεις έναν εταίρο σου χρησιμοποιείς μεθόδους μαφίας (γιατί τι άλλο αποτελούσε ο αισχρός εκβιασμός οτι η ΕΚΤ θα σταματήσει την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, αν δεν ...συμμορφωθεί;), για ποιά Ένωση μιλάμε;

-Δεύτερον, να μη ρίχνουμε πάντα τις ευθύνες στους τρίτους. Η ανεκδιήγητη διακυβέρνηση Χριστόφια, που μέσα σε μια πενταετία κατάφερε να διαλύσει την Κυπριακή οικονομία, εδώ και ένα χρόνο, τουλάχιστον, αντί να πάρει μέτρα και να διασφαλίσει την Κυπριακή οικονομία, καλλιεργούσε ψευδαισθήσεις. Εκτός και αν δολίως οδήγησε τα πράγματα στο αμήν, όπως έπραξε και ο άλλος μεγάλος φωστήρας στην Ελλάδα το 2010. Και όταν καθυστερείς να βάλεις τάξη στα του οίκου σου...αναλαμβάνουν οι Γερμανοί!

-Τρίτον, για μια ακόμα φορά οι  Ρώσοι δεν ...έρχονται ποτέ! Και στην περίπτωση της Κύπρου τα μεγέθη ήταν σχετικά μικρά και από πέρυσι, ακόμα, εκκρεμούσε το αίτημα για το δάνειο. Το γράφω αυτό γιατί και στην περίπτωση της Ελλάδος δεν είναι λίγοι που αναμένουν τον «μόσχοβο να φέρει το σεφέρι». Από τα Ορλωφικά ακόμα....

-Τέταρτον,  όταν είσαι μικρός και αδύναμος σε αντιμετωπίζουν ως ....μικρό και αδύναμο....Και στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν ευαισθησίες. Ο Μέγας Θουκυδίδης, μας άφησε για κληρονομιά τον «Διάλογο Αθηναίων-Μηλίων», αλλά μάλλον τίποτα δεν μάθαμε και τίποτα δεν διδαχθήκαμε.

-Πέμπτον, οι υδρογονάθρακες δεν σώζουν. Πόσο,μάλλον, όταν ακόμα δεν είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμοι. Εκτός και αν αρχίσουμε να παίρνουμε σοβαρά τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, ακόμα και στις ακραίες εκδοχές τους.

Τούτων δοθέντων, μοιραία τίθεται το ερώτημα: ποιός θέλει μια τέτοια Ευρώπη, όπου ο εκβιασμός αποτελεί επίσημη πολιτική;

 Που το πάνε τελικά;

Επειδή, θεωρώ δεδομένο ότι η  "συμμαχία των Βορείων" έχει ήδη εκτιμήσει τις συνέπειες του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο, προσπαθώ να αντιληφθώ που το πάνε:

α) αν η  Κύπρος συμμορφωθεί και δεχθεί, έστω κατά κάποια ηπιότερη εκδοχή, το κούρεμα των καταθέσεων, τότε δημιουργείται ένα τετελεσμένο.

β) αν η Κυπριακή Βουλή πεί ένα μεγάλο ΟΧΙ, τότε θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση της ΕΕ! Θα εξαναγκάσει την Κύπρο σε μια άτακτη χρεοκοπία, (οπότε πάλι θα δημιουργηθεί τετελεσμένο) ή θα αναζητήσει άλλες λύσεις;.

γ) αν η Κύπρος, υπό το βάρος των εξελίξεων, αποφασίσει να εγκαταλείψει το ευρώ, τότε όχι μόνο θα δημιουργηθεί προηγούμενο, αλλά θα έχει ενδιαφέρον το αν προκύψει domino effect.

Ένα πράγμα δεν ξέρει κανένας. Ποιά θα είναι  αποσταθεροποιητική λειτουργία του κουρέματος στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα;

Οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση-παρέμβαση της ΕΚΤ.

 Συμπέρασμα:  Οι εξελίξεις στην Μεγαλόνησο  μας επηρεάζουν και μας αφορούν άμεσα. Όχι μονάχα γιατί πλήττεται και μάλιστα με βίαιο τρόπο ένα κομμάτι του Ελληνισμού, αλλά γιατί οι συνέπειες θα φτάσουν και σ’ εμάς. Και θα είναι άμεσες. Και δυσάρεστες.

Προφανώς και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να υποδείξει σ’ εκείνη της Κύπρου τι να πράξει.  Είναι υποχρέωσή της, όμως, να στηρίξει την Κύπρο, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα, σ’ οποιαδήποτε απόφαση και αν καταλήξει σήμερα το απόγευμα η Κυπριακή Βουλή.

Προσωπικά, πολύ θα ήθελα η Βουλή της Κύπρου να βρεί τη δύναμη να πεί ένα μεγάλο ΟΧΙ....

ΣΧΟΛΙΑ

 1. *partyman avatar
  *partyman 18/03/2013 13:01:00

  συγχαρητήρια για το άρθρο σας, πολύ ψύχραιμη, τεκμηριωμένη και ρεαλιστική απεικόνιση των τεκταινόμενων..

  • cyprusnet avatar
   cyprusnet @ *partyman 19/03/2013 00:19:42

   Κυριοι, μην βιαζεστε ή μπερδευετε την Κυπρο με την Ελλαδα..
   ΔΕΝ περνα κανενα κουρεμα με οποια ποσοστα και να επεξεργαζονται οι Ευρωπαιοι γιατι ο Λαος, οι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ και τα ΚΟΜΜΑΤΑ λενε ΟΧΙ σε οτιδηποτε θιγει την βασικη βιομηχανια της(χρηματοπιστωτικα) που εισπρατει ετησιως το 45% του ΑΕΠ της…
   Παραλληλα να γνωριζετε το πλεον εκνευριστικο εδω στο Νησι, που κυκλοφορησε απο την Κυβερνηση και ΑΛΛΑΞΕ το Κλιμα παντελως ακομα και τους ΔΥ.ΣΗκους που στηριζαν τον Αναστασιαδη, ειναι οτι Εκβιαστικε για το Κουρεμα ενω ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ..
   Δηλαδη ”κουρεψε, χασε ολα τα χρηματα απο τις Τραπεζες σου και το Ετησιο 45% των Χρηματοπιστωτικων Υπηρεσιων σου, ΑΛΛΑ δεν εχουμε εγκριση απο τα Κοινοβουλια μας για Βοηθεια ΑΚΟΜΑ.. Μονο απο την ΕΚΤ για την Ανακεφαλαιοποιηση!!!!
   Τι θα γινει;
   ΟΛΟΙ, βουλευτες/ οικονομολογοι/ ελεγκτες και αλλοι, διαβουλευονται για λυση και επαφες με την Ρωσια/ Κινα/ Ευρωπη για επανελεγχο της ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ, ισως και με ΜΕΙΩΣΗ αντι αυξηση του ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ και εγγυησεις συναλλαγων.. Εαν αρνητε η Ε.Ε υπαρχουν και ισχυροτατες αποψεις οικονομολογων/ τεχνοκρατων, σταδιακης απαγκιστρωσης απο το ευρω με υποτιμηση 40% του 1.71 του ευρω που κλειδωσε και ομαδικες προκυρηξεις εργων(Καζινο/μαρινες/ εκμεταλευση τουριστικης γης) που ηταν σε εκκρεμοτητα.. Η Κυπρος εχει και θα δυναμωσει τις Οικονομικες Σχεσεις με 3τες Χωρες, γιατι δουλευουν ΟΛΟΙ για την Χωρα.. (διαβαστε το σχεδιο του Στελιου Πλατη)

  • Θανάσης avatar
   Θανάσης @ *partyman 19/03/2013 20:37:12

   Οι Κύπριοι δεν είναι κότες σαν και τους δικούς μας.

 2. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 18/03/2013 13:07:50

  Δυστυχώς οι αντι-ενωσιακές θέσεις κερδίζουν καθημερινά έδαφος βασιζόμενες σε λαϊκίστικες και συνωμοσιολογικές θέσεις. Η αποδυνάμωση έως και κατάρρευση της ευρωζώνης ασφαλώς και εξυπηρετεί κάποιους όμως με βεβαιότητα δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα. Μιλάμε για συμφέροντα εθνικής σημασίας μακροπρόθεσμου χαρακτήρα- κέρδος για τις νέες γενιές και όχι κοντόφθαλμα οφέλη. Η ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να είναι ενσυνείδητη επιλογή και όχι περιστασιακή. Η Κύπρος πρέπει να δεχτεί την απόφαση του eurogroup και θα το κάνει για να δεχτεί άλλο ένα πλήγμα ο άξονας που επενδύει στην αποδυνάμωση της ευρωζώνης για να την βάλει στο χέρι. Θέλουμε ισχυρή Ευρώπη, πρέπει να ακολουθήσουμε την τακτική της λιτότητας για να δυναμώσουμε. Κλείστε τα αυτιά σας στις σειρήνες που σπέρνουν διχόνοια υποσχόμενοι έναν κόσμο κατανάλωσης με δανεικά από την Κίνα. Παίζονται πολλά στην περιοχή μας. Ας δείξουμε καρτερικότητα. Εμπιστεύομαι στην παρούσα φάση τις κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου καθώς και την ηγεσία της ευρωζώνης.

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ Δεξιόχειρας 18/03/2013 14:20:21

   Μα, βλεπεις; Το μοναδικο σας επιχειρημα ειναι οτι οσοι ειναι εναντια στην παρουσα αυταρχικη και αυτοκαταστροφικη "Ευρωπη" ειναι αυτοι που ηδονιζονται με ελλειμματα, με υπερκαταναλωση, με διαφθορα, με αναξιοκρατια, με χρεη, κτλ. Περαν αυτης της γελοιας υποθεσης που διαψευδεται (οσον αφορα εμενα τουλαχιστον) δεν εχετε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ αλλο να πειτε. Απο ποτε αποτελει "ισχυρη Ευρωπη" η διαλυση της Ισπανικης και Ιταλικης βιομηχανιας προς οφελος της Γερμανικης που συνεπαγεται η παραμονη στο ευρω; Απο ποτε η λιτοτητα μεσουσης της μεγαλυτερης και πολυσυνθετης οικ.κρισης απο το '30 "μας δυναμωνει"; Τι εκανε η λιτοτητα; Εκλεισε ελλειμματα αν δεν ειχαν ληφθει ξανα μετρα επι μετρων των επι μετρων για να κλεισει τις αποκλισεις που προκαλει η υφεση; Αυξησε ανταγωνιστικοτητες κοστους οταν καταγραφουμε θετικο πληθωρισμο την ιδια στιγμη που εχουμε χασει το 1/4 του ΑΕΠ; Δημιουργησε εμπιστοσυνη στις χειμαζομενες οικονομιες ή σκοτωσε καθε ελπιδα για ανακαμψη και τις μετετρεψε σε νεκρες ζωνες; Γιατι πρεπει η Κυπρος να δεχθει την αποφαση εξωθεσμικου οργανου που διαλυει τον μεγαλυτερο οικονομικα τομεα της που της δινει ζωη και να μην εφαρμοσει και αυτη ΕΕΤΗΔΕ και αλλα ευφανταστα ως "ισοδυναμα"; Γιατι αποτελουν σειρηνες και λαϊκιστες αυτοι που θελουν να σωσουν τον μεγαλυτερο οικονομικο τομεα της Κυπρου;

   • Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας @ Φοιτητης 18/03/2013 19:09:20

    Το πτυχίο δεν το πήρες ακόμα. Γιατί εκτίθεσαι με ημιμάθεια;

    • nikias avatar
     nikias @ Δεξιόχειρας 18/03/2013 20:07:20

     ΣΕ ΚΑΡΦΩΣΕ ΜΕ ΕΥΓΕΝΕΙΑ Ο...ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥ ΤΟΝ ΕΙΡΩΝΕΥΕΣΑΙ !
     Ντροπή σου !

     • Δεξιόχειρας avatar
      Δεξιόχειρας @ nikias 18/03/2013 20:27:39

      Νάτος και ο συνήγορος! Σε πήρε τηλέφωνο για να τον υποστηρίξεις ή είσαι και εσύ φοιτητής;

     • Μαθηματικός avatar
      Μαθηματικός @ Δεξιόχειρας 18/03/2013 20:59:49

      Όχι δεν μας πήρε τηλέφωνο, απλά είδαμε να σου θέτει ερωτήματα στα οποία δεν απαντάς ενώ περιορίζεσαι σε συνθήματα και είσαι και είρωνας.
      Υπογραφή : πτυχιούχος μαθηματικός με μεταπτυχιακό και σε φάση απόκτησης επαγγελματικής άδειας αναλογιστή (επειδή ίσως έχεις την απορία, αν κρίνω από τα παραπάνω ειρωνικά σου μηνύματα). Βλέπεις, κάποιοι στρώνουν τον κ@λο τους και διαβάζουν για να γίνουν καλύτεροι, ενώ άλλοι απλά ειρωνεύονται....

     • Δεξιόχειρας avatar
      Δεξιόχειρας @ Μαθηματικός 18/03/2013 21:07:49

      Όταν μάθει να τονίζει θα του απαντήσω.

     • maquis avatar
      maquis @ Δεξιόχειρας 18/03/2013 23:52:40

      Tη βαρεία που την βάζεις;

     • Ρεαλιστης avatar
      Ρεαλιστης @ Δεξιόχειρας 19/03/2013 00:08:41

      Kαι εγω δεν τονιζω, κανω αρκετα ορθογραφικα λαθη αλλα και πτυχιο στην ωρα μου ειχα , και μεταπτυχιακα και καλη καριερα κανω. Λιγο σεβασμος δεν βλαπτει

     • Μακεδόνας avatar
      Μακεδόνας @ Δεξιόχειρας 19/03/2013 11:27:29

      Γιατί εσύ έχεις αποκλειστικότητα στην ελληνική γλώσσα;;;; Ας είναι καλά ο όρθογραφικός έλεγχος του WORD.Και τέλος που έμαθες να κρίνεις και να κατακρίνεις;;;;;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Δεξιόχειρας 18/03/2013 15:21:03

   Πολύ καλή και χρήσιμη θα ήταν η ΕΕ αν τηρούσε κανόνες ισοτιμίας και δεν είχε καταντήσει μαγαζί των Γερμανών. Τώρα απλά περιμένουμε την ώρα διάλυσης. Και μακάρι να μη φύγουμε πρώτοι. Θα προτιμούσαν την Ιταλία μπροστάρη.

  • Πέτρος avatar
   Πέτρος @ Δεξιόχειρας 18/03/2013 16:17:58

   στο γράφω και αλλού επειδή ασκεις σε όλους εύκολη κριτική: εσυ που ξέρεις όλα τα δεδομένα πες μου απο που τα αντλείς. Μηπως είσαι ο Σαμαράς, ο Χρύσανθος ή κάποιος άλλος? Αποκαλύψου τώρα, γιατί γράφεις κριτικές διεκδικώντας την πλήρη γνώση των πραγμάτων και έχοντας το αλάθητο. Αποκαλύψου τώρα!!! Αλλιώς μην κάνεις υποδείξεις για το πως εκφραζόμαστε

   • Πέτρος avatar
    Πέτρος @ Πέτρος 18/03/2013 16:51:26

    για τον δεξιόχειρα γίνεται αυτή η αναφορά

   • Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας @ Πέτρος 18/03/2013 19:12:08

    Πίστευε και μη ερεύνα.

    • Θησειώτης avatar
     Θησειώτης @ Δεξιόχειρας 18/03/2013 19:28:48

     Πσσσ...φοβερή εξυπνάδα.

  • kouvari avatar
   kouvari @ Δεξιόχειρας 18/03/2013 17:29:25

   Τα επιχειρηματα σας ειναι γενικολογα και δεν βασιζονται πουθενα....
   Να εχουμε να λεμε για την Ε.Ε δηλαδη για να περναει η ωρα....
   Παραμυθια δεκαετιας 80 και 90 π.χ "ισχυρη Ευρωπη","λιτοτητα","συμφεροντα εθνικης σημασιας" ,"συνωμοσιολογιες"και αλλες μπαρουφες...
   Εγω σας συμβουλευω εκτος απο οικονομικα να διαβασετε και λιγο ιστορια για να δειτε ποιοι πλημμυρισαν τον πλανητη δυο φορες με αιμα απλως για να ικανοποιησουν το ηγεμονικο τους DNA και να κυριαρχησει μονο το γενος τους...

   • Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας @ kouvari 18/03/2013 19:24:46

    Η Ε.Ε δεν είναι απλά μια συνομοσπονδία. Είναι το όραμα για μια μεγάλη Ελλάδα. Η Ευρώπη είναι το όχημα της καταξίωσης του ελληνικού πνεύματος. Τί θέλετε επιτέλους; Να γίνουμε πολιτεία των ΗΠΑ ή Συρία;

   • Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας @ kouvari 18/03/2013 20:45:43

    Το συμφέρον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη. Η Ε.Ε δεν είναι απλά μια οικονομική ένωση. Αποτελεί για μας ένα εθνικό όραμα. Μέσα από την Ευρώπη θα ξαναγιγαντωθούμε. Θα γίνουμε ηγέτες στην Ευρώπη με δουλειά και έμπνευση. Οι εχθροί μας κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να βαλτώσουμε. Να γίνουμε ουρά των ΗΠΑ ή ακόμη και Συρία. Ψάχνουν για εγχώριους συνεργάτες, εκμεταλλεύονται την αμάθεια και τον πολιτικό φανατισμό. Γυρίστε την πλάτη στους αντεθνικούς ισχυρισμούς. Στηρίξτε την Ευρώπη, η επιτυχία θέλει θυσίες.

    • kouvari avatar
     kouvari @ Δεξιόχειρας 18/03/2013 21:05:04

     Δεν υπαρχει Ευρωπη αγαπητε μου....
     Παει ξοφλησε..πεταξε το πουλακι....
     Ηνωμενες πολιτειες της Γερμανιας υπαρχει....
     Το αντιγερμανικο μενος για ολους τους λαους του Νοτου ειναι αυτο που επικρατει και οσο περναει ο χρονος θα μεγαλωνει....
     Σας καλω λοιπον να μην επινοειτε "εχθρους" για να θολωσετε τα νερα σαν αλλος Τσολακογλου,Λογοθετοπουλος και Ραλλης....
     Ο εχθρος ειναι ο ΙΔΙΟΣ οπως και τις δυο προηγουμενες φορες....

     • Δεξιόχειρας avatar
      Δεξιόχειρας @ kouvari 18/03/2013 21:36:20

      Σας συμφέρει να ανασύρεται ονόματα από το παρελθόν και να με εξισώνεται με προδότες επειδή στην παρούσα φάση τα εθνικά συμφέροντα ταυτίζονται με της γερμανίας. Δεν πιάνει ο λίβελος kouvari. Μόλις κάτσει ο κουρνιαχτός θα το καταλάβουν όλοι ότι τον ρόλο του σύγχρονου Τσολάκογλου τον παίζεις εσύ και το αντιευρωπαϊκό μπλοκ. Θα το καταλάβεις σύντομα γιατί η Ευρώπη ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ όπως το θέλουν κάποιοι.

     • kouvari avatar
      kouvari @ Δεξιόχειρας 18/03/2013 22:06:05

      Σας ευχαριστω πολυ που παραδεχτηκατε οτι τα εθνικα συμφεροντα μας ταυτιζονται με της Γερμανιας....!
      Δυστυχως για εμενα δεν επικρατει αυτη η αποψη γιατι θα τριζουν τα κοκκαλα του παππου μου απο την Κ.Ζαχλωρου....

      Υ.Γ Δεν θελω την διαλυση της Ευρωπης....την διωγμο της Γερμανιας απο αυτην...

     • Ρεαλιστης avatar
      Ρεαλιστης @ kouvari 19/03/2013 00:16:04

      Kouvari η κατα Τραγκα αναλυση δεν ειναι και πολυ σοβαρη. Οι Γερμανοι υποστηριζουν περισσοτερο την Ευρωπη απο τους φιλους μας Αγγλους. Ειναι σιγουρο οτι αλλοι τριβουν τα χερια τους για αυτη την κατασταση και οχι οι Γερμανοι. Το κακο ειναι οτι ξεκινησαμε τα λαικα δικαστηρια και οποιον παρει ο χαρος.

     • kouvari avatar
      kouvari @ Ρεαλιστης 19/03/2013 01:57:47

      Το ξερω οτι μπορει και να ειμαι γραφικος με αυτα που λεω.....
      Δυστυχως ομως δεν βλεπω ακρη στο φως του τουνελ...
      Τα πραγματα μερα με την μερα χειροτερεουν ολοενα και περισσοτερο....
      Κατασχεσεις,ανεργια,εγκληματικοτητα,εξαθλιωση,Χρυση Αυγη,πεινα....
      Οι "Ευρωπαιοι εταιροι μας" το χαβα τους....
      Υπαρχουν και ιστορικα προηγουμενα βλεπεις....

     • maquis avatar
      maquis @ Δεξιόχειρας 18/03/2013 23:57:20

      Είσαι και αγράμματος! Μάθε να βάζεις σωστά τα -αι και τα -ε στις καταλήξεις των ρημάτων.

     • Μακεδόνας avatar
      Μακεδόνας @ Δεξιόχειρας 19/03/2013 11:31:23

      "Σας συμφέρει να ανασύρεται ονόματα από το παρελθόν και να με εξισώνεται με προδότες επειδή στην παρούσα φάση τα εθνικά συμφέροντα ταυτίζονται με της γερμανίας" Από πότε οι γερμανοί είναι φίλοι μας;;;;;;

    • letta avatar
     letta @ Δεξιόχειρας 19/03/2013 15:00:16

     ΔΕΞΙΟΧΕΙΡΑ, ΠΟΛΥ ΟΝΕΙΡΟΠΑΡΜΕΝΟΣ ΕΙΣΑΙ! ΖΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΖΙΣΚΑΡ, ΤΟΥ ΧΕΛΜΟΥΤ ΚΟΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ ΕΣΥ! ΣΕ ΡΩΤΑΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΡΑ! ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΤΩΡΑ; ΘΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΤΙΟΙ ΛΑΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ "ΟΧΙ" ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΝΑΖΙΣΤΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ! ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΠΟΝ ΝΑ ΕΜΨΥΧΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ! ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ ! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!

     • Δεξιόχειρας avatar
      Δεξιόχειρας @ letta 19/03/2013 17:35:21

      Φοβάμαι ότι έχουμε πέσει θύματα μια αμερικανογερμανικής κόντρας. Η πολιτική της Γερμανίας δεν αλλάζει εάν πέσει η Μέρκελ, έχουν σταθερή πολιτική. Δεν ξέρω αν το κατάλαβες με τον Ολάντ και το Σαρκοζί. Η Ευρώπη του νότου και το ΟΧΙ είναι συνθήματα αντίδρασης αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Δεν το καταλάβαμε ότι ΕΜΕΙΣ ζητάμε τα χρήματά τους για να επιβιώσουμε και οι Γερμανοί το εκμεταλλεύονται; Αντί να ενωθούμε μπροστά σε ένα κοινό όραμα και να ιδρώσουμε για να τα καταφέρουμε διατυπώνουμε οργίλες εκφράσεις εναντίον της Μέρκελ, του Σαμαρά και ουσιαστικά δυναμώνουμε τους εχθρούς μας. Επιπλέον ισχυρή Ευρώπη με κρατισμό δεν γίνεται. Δεν ξέρω τί φαντάζονταν ο Καραμανλής και οι υπόλοιποι που ανέφερες αλλά ο νέος άνθρωπος θέλει μια ισχυρή Ευρώπη και ο μόνος τρόπος είναι η δουλειά.

  • Στρυμών avatar
   Στρυμών @ Δεξιόχειρας 18/03/2013 20:22:47

   Συγχαρητήρια για την ψύχραιμη άποψή άποψή σας.Κι ας μην ξεχνάνε οι Έλληνες πως όλα τα "όχι" δεν γίνονται δεκτά , πολλά δε οδηγούν στην πλήρη καταστροφή.Ύστερα θα κλαίμε σαν τις Μωρές Παρθένες.

   • Apostolos Vlahos avatar
    Apostolos Vlahos @ Στρυμών 19/03/2013 02:37:12

    Ενώ τα ναι μας οδηγούν στο παράδεισο...

    Η πολιτική είναι πολύ δύσκολη για να ασκείται με αφορισμούς από ημιμαθείς εξυπηρετητές συμφερόντων και υπηρέτες αγράμματων φραγκάτων.

    • Στρυμών avatar
     Στρυμών @ Apostolos Vlahos 22/03/2013 19:02:13

     Αν ψάχνεις τον παράδεισο σ' αυτή τη ζωή , δε θα τον βρεις ποτέ. Θα δεις σε λίγο πώς το περήφανο όχι γίνεται παρακαλετό ναι.
     Η ρίζα όλων των κακών μας , ο λαΙκισμός.

 3. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 13:13:12

  Διαφωνώ πλήρως με τον κ. Ροδινό, έγραψα χθες πολλά σχόλια γιατί η πατριωτική στάση των Κυπριών είναι να πουν ένα μεγάλο ΝΑΙ στη συμφωνία, δεν είναι ώρα για παιχνιδάκια!

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 13:53:00

   Νομίζεις ότι με τέτοια σχόλια απαντάς πολιτικά ή καταθέτεις άποψη για το μέλλον της χώρας;

   • HeadWind avatar
    HeadWind @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 15:12:18

    'Aσε μας Χότζα μου. Τόσα καταλαβαίνεις, τόσα λες....

  • Zanias avatar
   Zanias @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 13:53:01

   Νενεκος ειναι η βασικη σου δουλεια η το κανεις απο χομπυ?

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ Zanias 18/03/2013 13:55:37

    Αν αναφέρεσαι σε μένα με χαρά κατέθεσε καλύτερη πρόταση τη δεδομένη στιγμή μετά την καταστροφική πολιτική Χριστόφια και να τη συζητήσουμε.

    • GeorgeK avatar
     GeorgeK @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 16:01:39

     Επειδή και καλά τα ξέρεις όλα, αλλά κατά βάθος είσε χέστης, σε πληροφορώ πως αν είναι να κουρέψουμε καταθέσεις τις κουρεύουμε και μόνοι μας...Και σε προλαβαίνω, το νούμερο βγαίνει άνετα. Αλλά να μη σε αγχώσω υπερβολικά και χάσεις τον ύπνο σου...

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ GeorgeK 18/03/2013 16:09:00

      Αν θες διάβασε το σχόλιό μου στο "Αμφισβητεί τις δηλώσεις Σόιμπλε η Κύπρος" και θα καταλάβεις τι εννοώ ως λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Τώρα σχετικά με τον ύπνο μου δεν θα τον χάσω μην ανησυχείς...

     • GeorgeK avatar
      GeorgeK @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 16:51:28

      Εκεί τα λες καλύτερα...Εδώ τα λες αλλιώς...Διάλεξε

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ GeorgeK 18/03/2013 16:57:30

      Εκεί είναι η πρότασή μου, εδώ λεώ ότι αν ήμουν κύπριος βουλευτής υπό τις παρούσες συνθήκες θα ψήφιζα ναι!

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 17:39:09

      Άν οι αριστεροί εθνομηδενιστές (τα στελέχη όχι όλοι όσοι τους ψήφισαν) είναι μια φορά εσωτερικός εχθρός (εσωτερικός=εντός της Ελλάδος), οι «φιλελεύθεροι» του συγκεκριμένου είδους (μπλε συριζαίοι) είναι ακόμα πιο εσωτερικός (εσωτερικός=εντός της κεντροδεξιάς παράταξης).

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 21:02:34

      Η κεντροδεξιά για τον ΚΜ είναι ο χώρος μεταξύ Κασιδιάρη και Καρατζαφέρη για να καταλαβαινόμαστε!

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 21:10:16

      Και τους δυο που αναφέρεις, τους έχω επικρίνει κατά κόρον εδώ μέσα, οπότε άσε τη λάσπη.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 21:18:52

      Πάντα μας λες τους πολιτικούς που δε γουστάρεις, για πες μας έναν κεντροδεξιό πολιτικό που εκτιμάς για να καταλάβουμε πως την εννοείς την κεντροδεξιά!

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 21:22:06

      Φαήλος Κρανιδιώτης.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 21:25:18

      Δεν τον έχω ακούσει μια φορά σε οικονομικά ζητήματα για να έχω πλήρη άποψη. Άλλον έχεις ή άμα δεν υπήρχε ο Φαήλος θα ήσουν ΚΚΕ;

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 22:58:53

      «Φιλελεύθεροι» που ωρύονται υπέρ της κατάσχεσης ιδιωτικής περιουσίας (!), να αποκαλούν κουκουέ έναν δεξιό, είναι κάπως!

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 23:01:46

      Πετάς στην μπάλα στην εξέδρα

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 23:04:04

      Σφύριξα κι έληξες.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 23:17:29

      Κλασικός Ελληναράς...

     • Δεξιόχειρας avatar
      Δεξιόχειρας @ GeorgeK 18/03/2013 20:49:35

      Είσε; Βρίζουμε κιόλας ανορθόγραφε; Βλέπω ΕΙΣΑΙ και βιτσιόζος.

    • Δεξιόχειρας avatar
     Δεξιόχειρας @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 20:51:07

     Μην τους απαντάς με το γάντι. Είναι γομάρια. Όσο θα είσαι ευγενικός, αυτοί θα σε βρίζουν.

   • Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας @ Zanias 18/03/2013 19:28:38

    Ξύπνα. Το ΟΧΙ το είπαμε όταν έπρεπε. Οι ερωτήσεις πλέον χρήζουν κατάφασης. Η άρνηση είναι παγίδα.

   • Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας @ Zanias 18/03/2013 20:47:15

    ΟΧΙά σταμάτα το βρισίδι.

 4. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 18/03/2013 13:22:51

  Κύριε Ροδινέ,καλημέρα και χρόνια πολλά.Επιτυχημένο το κεντρικό άρθρο σας,όπως και το κείμενο του Προφήτη σε άλλο τμήμα του Antinews.
  Βλέποντας χθες τον Αναστασιάδη να προβαίνει στο περίφημο διάγγελμά του,σίγουρα ο Παπαδόπουλος θα στιφογύριζε στο τάφο του.
  Εκτός των άλλων (ας μη σχολιάσω τι ανέφερε εκτενώς-εξάλλου τα όσα τόνισε ήταν ένα χείριστο αντίγραφο αντίστοιχων ''διαγγελμάτων'' σε εμάς παραμονές αντίστοιχων ψηφοφοριών) είπε πως είναι η χειρότερη στιγμή από το 1974.Το 2004 τι ήταν,όπου ο εκβιασμός,τότε,ήταν ΩΜΟΤΑΤΟΣ και ΧΥΔΑΙΟΣ;Μικρή στιγμή;Αλλά βέβαια,δεν τον συμφέρει να το αναφέρει.Γνωρίζουν οι πάντες τη θέση που είχε λάβει τότε,όπως και πολλοί,εν Ελλάδι,πολιτικοί (κράχτες της σημερινής μνημονιακής κατοχής στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα).
  Η επίθεση στον Ελληνισμό είναι πλέον ολοφάνερη.Από το 2009 ο Ελληνισμός δέχεται ένα άνευ προηγουμένου ΜΑΣΤΙΓΩΜΑ.Ξένοι και εγχώριοι μεγαλοπαράγοντες ΒΥΣΣΟΔΟΜΟΥΝ εναντίον της χώρας με σκοπό ποιο;Το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ των ασημικών της χώρας και την ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ των πολιτών της (τα έχω γράψει στο παρελθόν άπειρες φορές).
  Τα τελευταία γεγονότα στη Κύπρο είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί.Το παρασκήνιο ΔΕΝ θα ησυχάσει προκειμένου ο Ελληνισμός να υποταχθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ και ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ.Θα χρησιμοποιηθεί κάθε τρικ και κάθε κόλπο(θα χρησιμοποιηθεί η τακτική του καρότου και του μαστιγίου-τα κόλπα είναι γνωστά-ξεχάσαμε τι έγινε και στη Βουλή των Ελλήνων;).
  Μετά την Ελλάδα,σειρά παίρνει η Κύπρος.Θα ισχυριστεί κάποιος πως συνωμοσιολογώ ή καταστροφολογώ.Τα γεγονότα,ΟΜΩΣ,εδώ και τρία χρόνια είναι αμείλικτα.Ο Ελληνισμός ΒΑΛΛΕΤΑΙ.....Και οι κομματικές ηγεσίες ΟΛΩΝ των κομμάτων στην Ελλάδα και Κύπρο τι πράττουν;Το ανέφερα χθες σ'ένα πολύ μικρό σχόλιό μου χθες:''Δειλές,μοιραίες και άβουλες αντάμα''........

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Komis Montechristo 18/03/2013 15:16:35

   ''Θα ισχυριστεί κάποιος πως συνωμοσιολογώ ή καταστροφολογώ.''
   Ποιός θα το ισχυριστεί και θα΄ναι σοβαρός αγαπητέ Κόμη;
   Τι κρίμα, που σε ΌΛΑ έχετε δίκιο.....

  • **Mara** avatar
   **Mara** @ Komis Montechristo 18/03/2013 16:10:54

   +++++100000000000000

   Με την μόνη διαφορά ότι ο Αναστασιάδης ξεπέρασε ακόμα και τον αξεπέραστο Γιωργάκη.
   Ο δε Σαμαράς το αμέσως επόμενο διάστημα θα δείξει "....τί ψάρια... πιάνει...".
   Άν έχει λειτουργήσει στο παρασκήνιο ΕΘΝΙΚΑ, θα φανεί λίαν μα πολύ λίαν συντόμως.
   Άν όχι..., τότε Καληνύχτα.... και έφεξε.... για τον ίδιο.

   • Komis Montechristo avatar
    Komis Montechristo @ **Mara** 18/03/2013 18:48:07

    Βασίλισσα και Μάρα,σ'αυτό το διαδικτυακό μετερίζι,απ'όλους υπάρχει μια τρομερή αγωνία στο που βαδίζει αυτός ο τόπος,ανεξάρτητα αν συμφωνούμε με όλους ή όχι.Ευχαριστώ για το καλό σας λόγο.
    Και κάτι ακόμη και σημειώστε το:
    Τα νήματα κινούνται από το Βερολίνο.Οι Γερμανοί στέλνουν δύο μηνύματα με αποδέκτες δύο πλευρές:Αφενός προς τον Ελληνισμό(να μη κουνηθεί φύλλο-να μην υπάρχει καμία άρνηση-ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΕ ΟΛΑ-και ό,τι συνέβη σ'εμάς εδώ να συμβεί ακριβώς το ίδιο και στη Κύπρο) αφετέρου προς Ιταλία(πρωτίστως) και Ιβηρική Χερσόνησο.
    Είδαν οι Γερμανοί τι έγινε στις πρόσφατες εκλογές στην Ιταλία και έχασαν το χρώμα τους.Ο Μόντι καταποντίστηκε και η ιταλική αριστερά δεν έλαβε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα γι'αυτούς.Εκεί τα πάντα είναι ρευστά και το μέτωπο που άνοιξαν δεν τους είναι καθόλου ευχάριστο.
    Γι'αυτό και ''επέλεξαν'' τη Κύπρο (μικρό κράτος σκέφτηκαν και ανίσχυρο).Φοβούνται εξάπλωση του αντιγερμανισμού σε όλη την Ευρώπη και αποφάσισαν να τρομοκρατήσουν,διαλέγοντας τη Κύπρο(αδιαφορώντας αν τη διαλύουν ή όχι).
    Όμως το άσχημο γι'αυτούς είναι ότι έχουν εμπλακεί και άλλες μεγάλες δυνάμεις.Το τονίζω πάλι:Τα γεγονότα στη Κύπρο ΔΕΝ είναι τυχαία.Οψόμεθα.

    • **Mara** avatar
     **Mara** @ Komis Montechristo 18/03/2013 19:00:00

     Κόμη, συμφωνώ απολύτως!

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ Komis Montechristo 18/03/2013 22:27:56

     Κι εγώ συμφωνώ Κόμη, κι εύχομαι οι λαοί του Νότου να επαναστατήσουμε σύντομα , ώστε οι νεοναζί, να καούνε στις φλόγες που ανάψανε.

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ Komis Montechristo 18/03/2013 22:39:38

   Συγχαρητήρια γιά τό σχόλιό σου καί ἀπό μένα Κόμη μου,μέ τήν παράκληση νά γράφεις πιό συχνά!

  • Aφροδίτη avatar
   Aφροδίτη @ Komis Montechristo 19/03/2013 14:07:45

   Τα είπες αγαπητέ Κόμη, τα είπες όλα! Και ύστερα η Γερμανία θα κατασπαράξει όλον τον Ευρωπαϊκό Νότο. Είναι ένα αθεράπευτο κατάλοιπό της! Η απάντηση της Εθνικής μας Αξιοπρέπειας είναι μόνο το «Όχι»! Κι ας διδάξει η κόρη τη μάνα!!!

 5. akenaton avatar
  akenaton 18/03/2013 13:24:05

  Πλήρης διαφωνία μου στην τελευταία σας πρόταση. Το ΟΧΙ της Κύπρου μπορεί να την οδηγήσει εκτός ευρώ και ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Δεν είναι δυνατόν οι κύπριοι να πάρουν μια τέτοια απόφαση ελαφρά τη καρδία. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση τους.

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ akenaton 18/03/2013 13:31:55

   Είστε οπαδός της συστημικότητας του κινδύνου μέσω μετάδοσης;

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 13:33:06

    Η ερώτηση είναι για τον κύριο Ροδινό;

  • **Mara** avatar
   **Mara** @ akenaton 18/03/2013 15:52:29

   Την ίδια "καταστροφολογία" ακούγαμε και το 2004 με το σχέδιο Ανάν και τυχόν ΟΧΙ των Κυπρίων.
   Αλήθεια Ακένατων, τότε ήσουν υπέρ του σχεδίου, υιοθετώντας τα καταστροφικά σενάρια που διατυμπάνιζαν όλοι???

   • akenaton avatar
    akenaton @ **Mara** 18/03/2013 16:04:40

    Όπως και τώρα, είχα και τότε εμπιστοσύνη στην κρίση των κυπρίων. Ελπίζω να σας κάλυψα.

    • **Mara** avatar
     **Mara** @ akenaton 18/03/2013 16:12:43

     Όχι δεν με κάλυψες, γιατί δεν μου απάντησες εσύ ο ίδιος τί πίστευες.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ akenaton 18/03/2013 16:39:46

     Όποιος ήταν υπέρ του ΟΧΙ, το λέει ξεκάθαρα.

     • akenaton avatar
      akenaton @ ΚΜ 18/03/2013 16:49:07

      Ζητάτε να πάρω θέση για κάποιο κείμενο που ποτέ μου δεν διάβασα; Και μάλιστα εκ των υστέρων; Απλώς τότε δεν είχα άποψη, καθώς δεν είχα διαβάσει το σχέδιο. Όπως λέει κάπου και ο κ. Κρανιδιώτης η ανάγνωσή του δεν ήταν και το ευκολότερο πράγμα, κυρίως για μη νομικούς. Και τελικά, ανάκριση μου κάνετε αγαπητοί;

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ akenaton 18/03/2013 16:59:58

      Όπερ έδει δείξαι. Έτσι θέλουν...

     • akenaton avatar
      akenaton @ ΚΜ 18/03/2013 17:10:33

      Είπα πουθενά ότι ήμουν υπέρ του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ; Δεν σας καταλαβαίνω αλλά και δεν χρειάζεται κιόλας .....

     • **Mara** avatar
      **Mara** @ akenaton 18/03/2013 17:02:45

      Σιγά την ανάκριση....
      Μιά ερώτηση έγινε και δεν θέλεις να απαντήσεις.
      Απολύτως σεβαστό.

     • akenaton avatar
      akenaton @ **Mara** 18/03/2013 18:41:54

      Απάντησα ήδη. Ειλικρινά δεν είχα άποψη, καθώς δεν είχα μελετήσει καθόλου το σχέδιο. Δεν σας αρκεί ούτε αυτή απάντηση; Δυστυχώς, δεν έχω άλλη ...

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ akenaton 18/03/2013 18:53:52

      Το διάβασε ο Τάσσος Παπαδόπουλος και πληροφόρησε αρμοδίως τον Κυπριακό λαό καθώς κι όλους εμάς, που τον εμπιστευόμασταν. Δε χρειάζεται να το διαβάσουμε όλοι για να ταχθούμε στην πλευρά του ΟΧΙ. Τότε και για την επιστράτευση του 1940, αν ένας -ένας οι Έλληνες δε διάβαζαν το ...τελεσίγραφο, έπρεπε να δηλώσουν μη πληροφορημένοι και να μην πουν το απαιτούμενο ΟΧΙ. Ας μην παίζουμε λοιπόν με τις λέξεις....

     • akenaton avatar
      akenaton @ akenaton 18/03/2013 18:59:56

      Μα, αγαπητή Βασίλισσα συγκρίνετε την επιστράτευση του 1940 με την γνώμη που θα μπορούσε να έχει διαμορφώσει κάποιος για ένα σχέδιο που οδηγούσε σε διζωνική ομοσπονδία στην Κύπρο (νομίζω...) και για το οποίο σχέδιο ο ίδιος δεν ψήφιζε καν; Να υποθέσω πως χάσατε το μέτρο;

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ akenaton 18/03/2013 22:32:09

      @ Αkenaton : Τίποτε δεν έχασα αγαπητέ μου Αkenaton. Επιχειρώ νοερή ακροβασία, για να σας δείξω πως παραλογίζεστε. Ο φαντάρος το 1940 δεν διάβασε το τελεσίγραφο, πήγε όμως στον πόλεμο. Εμπιστεύτηκε τον ηγέτη του. Ο Κυπριακός λαός (κι εμείς), δε διαβάσαμε το <Σχέδιο Ανάν, μας κάλυψε ο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ με το διάγγελμά του. Εσείς δεν πειστήκατε; Πείτε το. Δεν είναι καλό, αλλά πείτε το :-).

     • Αρχιμήδης avatar
      Αρχιμήδης @ akenaton 19/03/2013 21:58:07

      Οπως κι ο μακαρίτης ο Χριστόδουλος όταν τον ρώτησαν την άποψή του για τη χούντα. Απάντησε οτι
      αυτός διάβαζε ...

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ akenaton 18/03/2013 17:07:04

      Α μη τα λες αυτά akenaton όλοι όσοι είναι φανατικοί του οχι στο σχέδιο Ανάν το έχουν διαβάσει όλο...Ξέρουν απ'έξω μέχρι και τα τετραγωνικά και τις συνεταγμένες του Ριζοκάρπασου... Απλό είναι στη χώρα μας πουλάει το όχι!!!

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 17:09:50

      Δηλαδή, μας λες ότι έπρεπε να διαβάσει τα ψιλά γράμματα για να βρει κάτι που επέβαλλε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ;

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ ΚΜ 18/03/2013 17:12:31

      Τότε ΚΜ ήμουν 17 χρ. και ασχολιόμουν με τις πανελλαδικές, όποτε λέω κάτι προφάνες ότι δεν έχω άποψη γιατί δεν το έχω διαβάσει

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ ΚΜ 18/03/2013 17:22:04

      Εγώ για τον άλλον συνομιλητή ρώταγα, που έσπευσες να υπερασπιστείς, αλλά ακόμα κι έτσι:

      Το ότι ήσουν 17 δεν μου λέει τίποτα γιατί ο Ευαγόρας ήτανε μικρότερος από σένα. Αλλά ακόμα κι έτσι, έκτοτε πέρασαν τόσα χρόνια - ακόμα 17 είσαι; Δεν άκουσες τίποτα (εσύ που έχεις άποψη για τόσα και τόσα και είσαι και φιλελεύθερος, ωσάν τον Μέγα Τζήμερο) για επιδιαιτησία ξένων (3 δικαστές ξένοι, 3 Έλληνες, 3 Τουρκοκύπριοι); Για να αναφερθώ σε ένα μόνο από τα τόσα και τόσα σημεία που το καθένα τους, από μόνο του, επέτασσε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ. Χρειαζόταν δηλαδή να εντρυφήσεις στα ψιλά γράμματα για να βρεις κάτι τέτοιο; Κι εσύ και ο άλλος που «υπερασπίζεσαι» - και που το 2004 είχε σίγουρα ξεμπερδέψει με πανελλήνιες...

     • akenaton avatar
      akenaton @ ΚΜ 18/03/2013 17:24:01

      Αγαπητέ ΚΜ μπορείτε να σημειώσετε στο ασφαλίτικο μπλοκάκι σας:
      Ο Akenaton δεν είχε άποψη για το σχέδιο Αναν, ο δε Χότζας ήταν 17 χρονών το 2004. Μπορεί σε κάποια άλλη ανάρτηση σε κάποιο άλλο σχόλιο, σε κάποια άλλη περίσταση, να μπορέσετε να αξιοποιήσετε τις άχρηστες τούτες για έναν καλόπιστο συνομιλητή πληροφορίες σας! Αληθινά λυπάμαι για τον άχαρο ρόλο στον οποίο έχετε καταδικάσει τον εαυτό σας εδώ μέσα!

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ ΚΜ 18/03/2013 17:32:01

      Πας καλά ρε ΚΜ; Αυτός είναι ο ρόλος της δικαιοσύνης η αμεροληψία εσύ τι θα ήθελες να έχει 6ε/κ,2τ/κ,1 ξένο;

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ ΚΜ 18/03/2013 17:34:57

      Η συγκεκριμένη πρόνοια δεν αφορούσε την δικαστική εξουσία αλλά την εκτελεστική, φιλελεύθερε! Και εκτός αυτού από πού κι ως που να υπάρχει μέσα ξένος;

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ ΚΜ 18/03/2013 17:41:52

      Εκτελεστική είναι η κυβέρνηση, επιδιαιτησία σε τι; σε αποφάσεις 2 κοινοβ. σωμάτων 2 διαφορετικών κοινοτήτων που εντάσσονται σε ένα ομόσπονδο και διζωνικό κράτος, γιατί να πω όχι σε αυτό; Εκτός αν εννοείς κάτι άλλο, μη μας τα ξεφουρνίζεις ένα-ένα

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ ΚΜ 18/03/2013 17:44:04

      Γιατί να πεις ΟΧΙ σε αυτό; Μήπως γιατί συνιστά αναίρεση της ανεξαρτησίας του κράτους, να αποφασίζουν ξένοι για αυτό; Λέω...

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ ΚΜ 18/03/2013 17:48:43

      Οι ξένοι που λες είναι αριθμητικό το ζήτημα, απαιτείται μονός αριθμός δικαστών, πως θα εξασφαλιζόταν η αμεροληψία της επιδιαιτησίας με 4,5ε/κ και 4,5τ/κ ή μήπως το εθνικιστικό 5ε/κ έναντι 4 τ/κ χωρίς ξένους;

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ ΚΜ 18/03/2013 17:53:26

      Α είναι εθνικιστικό (sic) ε; Μπαχτσές είσαι! Διαφήμιση στον «φιλελευθερισμό»!

      Σε λίγο θα μας πεις κιόλας ότι το «μη εθνικιστικό» 3-3-3 (με ξένους μέσα) ήταν προτιμότερο του στάτους κβο (όπου, το μισό νησί τουλάχιστον, είναι ελεύθερο και ανεξάρτητο).

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ ΚΜ 18/03/2013 18:02:36

      Εσύ φίλε μου με τις απαιτήσεις σου μετατρέπεις τη de facto διχοτόμηση σε de jure.Πες μας λοιπόν "μεγάλε πατριώτη"ποιά θα ήταν η θέση σου στο συγκεκριμένο ζήτημα ή αλλιώς άσε τους ε/κ να βλέπουν κάθε πρωί την σημαία των κατεχομένων στον Πενταδάκτυλο!

     • akenaton avatar
      akenaton @ ΚΜ 18/03/2013 18:05:02

      Πες το χριστιανέ μου πως είσαι οπαδός της ντε φάκτο ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ του νησιού! Μας ζάλισες μέχρι να το παραδεχτείς, γύρω-γύρω ....

     • akenaton avatar
      akenaton @ ΚΜ 18/03/2013 18:07:06

      @Χότζα: της ντε φάκτο είναι. Με οποιαδήποτε ντε γιούρε, όλο και κάτι θα κέρδιζαν οι Ε/Κ σε ποσοστό εδάφους τουλάχιστον. Της ντε φάκτο είναι το ασφαλιτάκι!

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ ΚΜ 18/03/2013 18:12:12

      Η θέση μου για το σχέδιο Ανάν ήταν ΟΧΙ. Άν έρθει άλλο σχέδιο καλύτερο, να το εξετάσουμε. Γιατί τα αποτελέσματα του σχεδίου Ανάν θα ήταν πολύ χειρότερα ακόμα και από την απευκτέα διχοτόμηση.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ ΚΜ 18/03/2013 18:13:16

      De facto είναι με την πράξη δηλαδή το 1974, de jure στα νομικά είναι κατά νόμο ή καθ΄έθιμον όπου χρειάζεται αναγκαστικά για να αναγνωριστείς από τον ΟΗΕ ως μέλος του

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ ΚΜ 18/03/2013 18:14:41

      Α ωραία, απεφάνθη ο φιλελεύθερος: Πας μη Ναιναίκος είναι υπέρ της διχοτόμησης. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο πιστεύουν και η Ντόρα με τον Τζήμερο.

     • **Mara** avatar
      **Mara** @ ΚΜ 18/03/2013 18:19:12

      Ακένατων, είναι δυνατόν να θίχτηκες τόσο πολύ με μιά απλή ερώτηση και να προβαίνεις σε χαρακτηρισμούς τύπου "...ασφαλιτάκι..." για τον ΚΜ???
      Δεν θέλεις να απαντήσεις, μην απαντάς. Δικαίωμα σου είναι.
      Αλλά τέτοιοι χαρακτηρισμοί από εσένα???

     • akenaton avatar
      akenaton @ ΚΜ 18/03/2013 18:20:42

      Εγώ πίστευα πάντα πως οι ίδιοι οι κύπριοι έπρεπε να αποφασίσουν για το δικό τους μέλλον. Όλα τα άλλα, είναι ιστορίες με αρκούδες για πατριδοκάπηλους.

     • **Mara** avatar
      **Mara** @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 17:25:24

      Κοίτα Χότζα, όταν το ΝΑΙ το πουλούσαν ή μάλλον το προπαγάνδιζαν, Γιωργάκης, Ντόρα, Μπαμπάς Ντόρας (ειδικά αυτός με έκτακτες εμφανίσεις εκείνη την εποχή διαλαλούσε την απόλυτη καταστροφή και απομόνωση της Κύπρου σε τυχόν ΟΧΙ), Σημίτης, Δαμανάκη, Αναστασιάδης, όλοι οι μεγαλοδημοσιογράφοι και φυσικά οι Αμερικανοί με λύσσα...., δεν χρειάζοταν να το διαβάσεις.
      Αυτομάτως υποστήριζες το ΟΧΙ.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ **Mara** 18/03/2013 18:32:02

      Με την ίδια επιχειρημαμτολογία Mara και το όχι το προπαγάνδιζαν ο Καρατζαφέρης, ο Ψωμιάδης, ο Άνθιμος και τον Κασιδιάρη να ρώταγες με το όχι θα ήταν

     • akenaton avatar
      akenaton @ **Mara** 18/03/2013 18:32:20

      Ε, όχι αγαπητή Μάρα. Δεν θα γίνω ο σάκκος του μποξ κάθε ενός φανατισμένου. Και η ευγένεια έχει τα όριά της. Ο ΚΜ τα έχει ξεπεράσει προ πολλού. Λυπάμαι για τους υπόλοιπους φίλους που διάβασαν έναν τέτοιο απρεπή διάλογο αλλά καμιά φορά οφείλεις να υπερασπιστείς την αξιοπρέπειά σου με τα όπλα του επιτιθέμενου.

     • **Mara** avatar
      **Mara** @ **Mara** 18/03/2013 18:57:21

      Καλέ μου Ακένατων, ίσως και να έχεις αντιληφθεί ότι είμαι αντίθετη σε αρκετές απόψεις που καταθέτεις.
      Ωστόσο θεωρώ πως η ευγένεια και η αγωγή σου, (που αναμφισβήτητα διαθέτεις) δεν σου επιτρέπουν τέτοιους χαρακτηρισμούς.

      Χρόνια Πολλά και καλή Σαρακοστή!!!
      (... και μην ξεχάσεις... νηστεία-προσευχή και εξομολόγηση, γιατί είσαι και παιδί της εκκλησίας.... χα χα)

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ **Mara** 18/03/2013 18:59:40

      + 1000000000000000000000000

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ **Mara** 18/03/2013 19:00:13

      Τα συν στη Μάρα φυσικά :-)

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ **Mara** 18/03/2013 19:09:34

      Αkenaton @ Xότζα, άμα το πάμε έτσι δεν έχουμε προσωπική γνώση ούτε για την επανάσταση του 1821 και ενδέχεται ο Κολοκοτρώνης να μην είχε δίκιο. Μπορεί αν μέναμε υπόδουλοι στους Τούρκους, σήμερα να ήμασταν ευτυχισμένοι μωαμεθανοί αναλφάβητοι, χωρίς μνημόνια, τρόϊκες και τα ρέστα. Αφήστε που αν πάμε ακόμη πιό πίσω, αν είχαμε αφήσει να περάσουν τότε οι ...Πέρσες, σήμερα δε θα υπήρχε ούτε Μέρκελ ούτε Ε.Ε, παρά μονάχα τσαντόρ, Χομεϊνί και Αχμαντινεζάντ. Οι λαοί εμπιστεύονται τους ΗΓΕΤΕΣ τους, όταν είναι τυχεροί και τους έχουν ή το ένστικτό τους, όταν οι επί κεφαλής είναι ανάξιοι και τους προδίνουν......

     • akenaton avatar
      akenaton @ **Mara** 18/03/2013 19:12:39

      Αγαπητή μου Μάρα, ευχαριστώ για τις ευχές σας και ανταποδίδω. Και γνωρίζω αυτά που λέτε και ανεκτικότατος είμαι στο χιούμορ ακομη και στην δυσπιστία κάποιων φίλων εδώ μέσα. Ο συγκεκριμένος όμως μου θυμίζει εκείνους τους παλιούς ασφαλίτες με το μουστάκι που βγάζουν το μπλοκάκι τους, όπου έχουν "ράμματα" για την γούνα του καθενός. Καμιά φορά όμως, πάσσαλος πασσάλω εκκρούεται όπως λέει και ο Απόστολος Παύλος αν δεν με απατά η μνήμη μου.

     • **Mara** avatar
      **Mara** @ **Mara** 18/03/2013 19:13:35

      Χότζα, σοβαρέψου.... και σταμάτα να κάνεις τον ξερόλα.
      Μιλάμε ότι τότε βγήκε μπροστά... το "βαρύ" πυροβολικό" του συστήματος και εσύ μου λές για Καρατζαφέρηδες???

     • **Mara** avatar
      **Mara** @ **Mara** 18/03/2013 19:31:47

      Βασίλισσα, εκτός από τα + που ανταποδίδω.
      Σε εξουσιοδοτώ εν λευκώ να αφιερώνεις εκ μέρους μου τραγούδια σε όποιον πιστεύεις εσύ ότι αξίζει χα χα!

      Χρόνια πολλά και Καλή Σαρακοστή!!!

     • Φωτεινή avatar
      Φωτεινή @ **Mara** 18/03/2013 19:37:25

      ᾿Εδῶ Μάρα μου, πρόκειται γιά δύο σχολές, πού στήν παροῦσα φάση, δυστυχῶς, πρέπει νά στεγαστοῦν κάτω ἀπό τήν ἴδια στέγη! Τώρα ἄν μπορέσουν νά συνυπάρξουν κοντός ψαλμός. . .καί ὁ νοῶν. . .

 6. Κ. Γαλλής avatar
  Κ. Γαλλής 18/03/2013 13:28:32

  Πράγματι η ΕΕ ενήργησε μαφιόζικα. Αποφάσισε χωρίς να λάβει υπόψη της τον Κυτπριακό λαό, και αυτό είναι ανεπίτρεπτο.
  Στο βωμό της διάσωσης τιμωρούν το ΑΚΕΛ και την άφρομα πολιτική του όλα αυτά τα χρόνια από συστάσεως του Κυπριακού κράτους. Αλλά Κύπρος δεν είναι το ΑΚΕΛ ή τουλάχιστον μόνο, αλλά ο κυπριακός λαός.
  Αυτό που ονομάζουν θηριώδες τραπεζικό σύστημα οι της ΕΕ είναι το ατού των κυπρίων και κάλλιστα μπορούν να στηριχθούν στις καταθέσεις αυτές και με χρηστή διοίκηση και πολλή εργασία να εξέλθουν από την κρίση. Η χρεοκοπία και η στάση πληρωμών δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή μιάς καινούργιας περιόδου πιο δυναμικής και συγχρόνως ανανεωτικής και εύχομαι και εγώ η Κυπριακή βουλή να απορρίψει το σχέδιο ως απαράδεκτο και ταπεινωτικό. Μακάρι και εμείς το 2009 να είχαμε το θάροος να πούμε ένα ηχηρό όχι. Τώρα θα ήταν καλύτερα και θα κάναμε κουμάντο εμείς στο σπίτι μας. Βέβαια μια τέτοια πολιτική θα έφερνε τα πάνω κάτω και θα προκαλούσε ριζική αναδιάρθρωση στις πολιτικές δυνάμεις, αλλά αυτό θα ήταν κέρδος.

 7. Νιόβη avatar
  Νιόβη 18/03/2013 13:32:24

  Εγώ πάλι θα συμφωνήσω μέχρι κεραίας μαζί σας, κ. Ροδινέ. Η Κύπρος καλείται να υποκύψει σ᾽ έναν εκβιασμό που ίσως της εξασφαλίσει παραμονή στην Ευρωζώνη (για όσο υφίσταται ακόμη Ευρωζώνη, η οποία μπορεί και να διαλυθεί μια ώρα αρχύτερα έτσι κι αλλιώς από το οικονομικό Ναγκασάκι που πάνε να δημιουργήσουν στην Κύπρο) αλλά που οπωσδήποτε θα καταστρέψει το δυνατότερο χαρτί της.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Νιόβη 18/03/2013 14:37:11

   Έτσι ακριβώς.

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Νιόβη 18/03/2013 15:17:21

   + 100000000000000

  • Tasos avatar
   Tasos @ Νιόβη 18/03/2013 16:14:00

   Η απαίτηση της ΕΕ για την Κύπρο ισοδυναμεί με το να μας έλεγαν εμάς, ξέρετε θέλουμε να ζήσετε χωρίς τα νησιά σας και το τουρισμό σας που θα περάσει σε ξένα χέρια. Ζήστε αλλά χωρίς χέρια και πόδια. Και κάποιοι επιχειρηματολογούν για την αξία της ζωής έστω χωρίς χέρια και πόδια όταν ο εκβιαστής είναι ο ίδιος που προκαλεί την αρρώστια που απαιτεί τον διαμελισμό...

 8. Karenin avatar
  Karenin 18/03/2013 13:39:53

  Oσο και να ειναι κυνικό ενα ναί η όχι, έχει να κάνει αποκλειστικά με το αν αυριο η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι χρηματηριαστικό-τραπεζικό κέντρο η όχι. Αν τα κεφάλαια ρώσσων βρετανών και άλλων την κάνουν για αλλού η όχι. Αν ο φόρος απο 10% στα 12,55 διώξει τις οφσόρ η όχι. Αυτό φαίνεται απο την στάση Αναστασιάδη που αρνήθηκε πρόταση Γερμανών να αποφευχθεί κούρεμα κάτω των 25 χιλ. Τώρα επανέρχεται το θέμα.
  Το θέμα είναι και για που σπρώχνουνται αυτά τα κεφάλαια.

 9. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 18/03/2013 13:40:04

  Αγαπητέ Κώστα, μην ξεχνάμε κάτι:
  Πρόκειται για "αντεστραμμένο PSI". Στο Ελληνικό PSI κατέστρεψαν ΚΥΡΙΩΣ χαρτοφυλάκια τραπεζών (δηλαδή τη μετοχική τους σύνθεση) και συνταξιοδοτικών ταμείων - στην πραγματικότητα έγινε ανακύκλωση κεφαλαίων εντός του ευρύτερου Δημόσιου τομέα. Μετά έρριξαν δις χρημάτων φορολογουμένων στο βαρέλι δίχως πάτο για να ανακεφαλαιοποιήσουν.
  Τώρα καταστρέφουν αμιγώς ιδιωτική ρευστότητα.
  Αντίθετα με το βλακώδες Ελληνικό PSI, τώρα "κούρεψαν" περιουσιακά στοιχεία ιδιωτών, πραγματικών ιδιωτων, με μορφή καταθέσεων (Κυπριακές τράπεζες) ή τραπεζικών ομολόγων (τράπεζα SNS, Ολλανδία). ¨Οχι ομόλογα Δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο τραπεζών ή ασφαλιστικών ταμείων.

  Η Ευρωπαική πολιτική για την χρηματοπιστωτική κρίση μεταλλάσσεται, ταλαντεύεται. Αλλά είναι μεγάλη η σύγχυση, η αβεβαιότητα πάει πολύ πέρα απο την Κύπρο και Ευρωζώνη.
  Μεγάλο λάθος που παραβίασαν τα εγγυημένα στην ΕΕ 100.000 Ευρω. Κατά τα άλλα, μεταφέρουν λίγη πίεση απο φορολογουμένους και εργαζόμενους προς τα ανενεργά, πλεονάζοντα ιδιωτικά κεφάλαια. Με την έννοια αυτή, το "κουρείο" γίνεται πιό δίκαιο, αλλά τώρα "παίζουν άγρια με τη φωτιά".

  • cyprusnet avatar
   cyprusnet @ Uncle Stgm 18/03/2013 17:26:43

   Δεν το γνωριζετε το θεμα Αγαπητε.. Στις Κυπριακες τραπεζες το ταμειο Προνειας και Συνταξιοδοτησεων(οπως λεγεται) εχει 2 δις και θα κοπει!!

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ cyprusnet 18/03/2013 17:37:00

    Θα "κουρέψουν" ομόλογα Κυπριακού Δημοσίου; Eχει το "πακέτο" και PSI;
    Πρώτη φορά το ακούω, μόνο για (ιδιωτικά) ομόλογα τραπεζών είχα υπόψη.

 10. Tassos avatar
  Tassos 18/03/2013 13:40:14

  Χάσαν τους τόκους 2 χρόνων και κάτι έγινε. Εδώ εμείς χάσαμε το 30 % των εσόδων μας..Πόσα θέλετε για να μας τρελλάνετε?...

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ Tassos 18/03/2013 14:57:04

   Δεν χασανε μονο αυτα που λετε, αγαπητε. Διαλυουν τον μεγαλυτερο οικονομικο τομεα τους που αποτελει την "βαρια βιομηχανια" τους, το πιο δυνατο τους οικονομικο χαρτι. Ειναι σαν να γινει το ιδιο στην Ελβετια και το Λουξεμβουργο και να μου πειτε: "Ε, και; Τους τοκους 2 χρονων χασανε, τιποτα δεν θα παθουν, η Ελβετια εχει την βιομηχανια και τον τουρισμο της και το Λουξεμβουργο τα τυρια του".

   Αληθεια, ξερετε ποσος ειναι ο κατωτατος μισθος στην Κυπρο και το Λουξεμβουργο; Μπορειτε να φανταστειτε που θα αναδιαμορφωθει αν αφαιρεσουμε απο τις δυο αναφερθεσεις λιλιπουτειες χωρες τον τραπεζικο τομεα τους;

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Φοιτητης 18/03/2013 15:18:29

    870 €. Μετά από έξι μήνες απασχόλησης € 924, λίγο κάτω απο των ΗΠΑ (€ 998).
    Λουξεμβούργο € 1.874.

    h**p://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=167641

   • Tassos avatar
    Tassos @ Φοιτητης 18/03/2013 17:00:36

    Τραπεζικός τομέας? Εμένα σαν "κάσα" της μαφίας με φαίνεται...

 11. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 18/03/2013 13:42:18

  Δεν υπαρχει κανεις εκβιασμος.Λεει το αρθρο δεν το ηξεραν οταν εβαλαν την Κυπρο στην ΕΕ;Μπα;Ξεχασαμε τον εκβιασμο της Ελλαδος οτι θα βαλει βετο στην ενταξη των ανατολικοευρωπαικων χωρων αν δεν εμπαινε η Κυπρος;
  Ξεχασαμε τις υποσχεσεις οτι θα δεχθουμε το σχεδιο Αναν και το ΜΑΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΤΕ που ειπε ο Φερχοιγκεν;
  Aλλα και μόλις τωρα ειπαν οτι θελουν 5,8 δις φορο με οποια αναλογια αποφασισει η Κυπρος.Λοιπον αν η Κυπρος θελει να μεινει χρηματοοικονομικο κεντρο θα ελεγε.Κατω τα χερια απο τους πελατες μου ,Ρωσους και Αραβες.ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΓΩ.15% φορο μονο στους Κυπριους καταθετες και μηδεν στους ξενους και θα εβγαζαν ολοι το καπελο.
  Αλλα εριξε εξω την τραπεζα ο Βγενοπουλος και πρεπει να πληρωσει ο Φουχτελ ειναι ο καραγκιοζης χρηματοοικονομικο κεντρο.

 12. anamaria avatar
  anamaria 18/03/2013 13:52:21

  Tassos 20% ανεργια εχει η Κυπρος και μετα το περασμα των μετρων θα διαλυθει η βασικη τους βιομηχανια...η τραπεζικη. Τα χειροτερα ερχονται...

 13. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 18/03/2013 14:01:19

  Από το δεύτερο μισό του 190υ αιώνα, κάποιος κ. Κάρολος μας αποκάλυψε ότι αυτο το "παιχνίδι" είναι μηδενικού αθροίσματος: Ότι χάνει ο εργαζόμενος, το κερδίζει ο επενδυτής κεφαλαιοκράτης ή ο τοκιστής ιδιώτης. Και αντιστρόφως.
  Και μια που επενδυτές δεν βλέπω αυτη την εποχή, το παιχνίδι είναι πιο απλό: Ξέρουν ότι η πρώτη εναλλακτική (Ελλάδα - Ισπανία κτλ) απέτυχε, συμπιέζοντας μισθούς και βάζοντας χαράτσια η κρίση βάθυνε αντί να σταματήσει. Τώρα σκέφθηκαν να τρομάξουν λιγο την "πούγκα" (το 10 % είναι μικρός τρόμος). Ίσως σκέφθηκαν αυτό που είχε πεί ο δικός μας κ. Μίχαλος: Σπέρνουν ανασφάλεια για να βγούν έξω στην πραγματική οικονομία "οι τοκιστές και σουλατσαδόροι"...

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Uncle Stgm 18/03/2013 14:13:10

   Αγαπητέ Θείε, σας περνάει από το μυαλό ότι τα «πλεονάζοντα κεφάλαια» και οι «τοκιστές και σουλατσαδόροι» μπορεί να είναι άλλη μια καλά στοχευμένη προπαγάνδα της τάξης των «τεμπέληδων του Νότου»; Δεν σας κάνει εντύπωση πώς, ύστερα από τόσο αγώνα ανατροφοδότησης των τραπεζών (με κεφάλαια), ξαφνικά άρχισαν τα κεφάλαια να θεωρούνται τοξικά; Δηλαδή, από τη μια να ταΐσουμε τις Τράπεζες, αλλά από την άλλη να τους κουρέψουμε τα παραπανίσια κεφάλαια; Να ιδρώσουμε τέσσερα χρόνια να σώσουμε το Τραπεζικό σύστημα και μόλις αυτό άρχισε να φαίνεται εφικτό να το πυροβολούμε στον κρόταφο; Δεν βλέπετε πραγματικά καμία αντίφαση σε όλα αυτά;

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Νιόβη 18/03/2013 14:35:33

    Η άποωη μου εδώ και χρόνια ειναι ότι ολο το Ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα (της Βρετανίας συμπεριλαμβανομένης), με όρους ιδιωτικής οικονομίας, είναι "ζόμπι".
    Άν ήταν όντως ιδιωτικές οι τράπεζες, θα έπρεπε να οι περισσότερες να είχαν κλείσει, ακόμη και πολύ μεγάλες του τύπου HSBC, Barclays, Deutsche Bank, Commerzbank, Citybank και πολλές άλλες. Κρατιούνται ενεργές με χρήματα φορολογουμένων, με Δημόσια ρευστότητα.
    Η λυση είναι προσωρινή κρατικοποίηση, σπάσιμο σε τμήμα λιανικής τραπεζικής και σε επενδυτικό τμήμα, εκκαθάριση "σκελετών στη ντουλάπα" (υποθήκες φουσκών, επιχειρηματικά θαλασσοδάνεια κτλ), ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ανακεφαλαιοποίηση άπαξ, και επαναπώληση μετά απο αρκετά χρόνια εξυγίανσης.
    Αυτά που κάνουν τώρα είναι ασπιρίνες σε καρκίνο.

    • kouvari avatar
     kouvari @ Uncle Stgm 19/03/2013 05:32:41

     Πεστα ανθρωπε μου.....!!
     Ολες μα ΟΛΕΣ οι τραπεζες της Ευρωπης ειναι ταπι και ψυχραιμοι.....

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Νιόβη 18/03/2013 14:45:20

    Δεν χαίρομαι με αυτό που "δοκιμάζουν" στην Κύπρο, όλα όσα γίνονται δυσάρεστα είναι.
    Αλλά άν παρακολουθείτε αγαπητή, είχα γίνει έξαλλος ήδη το 2011 με το Ελληνικό PSI που αποφάσισαν Μέρκελ-Σαρκοζύ στο Ντωβίλ. Ήταν λάδι στη φωτιά, μια ανόητη ιδέα που ξεκίνησε τοτε ακριβώς απο Γερμανούς πολιτικούς (το θυμίζω σε όσους παριστάνουν τους όψιμους ¨αντιγερμανούς" κήνσορες, αλλά τότε χειροκροτούσαν το PSI μαζί με τον κ. Βενιζέλο).

    Άν το "κούρεμα αλα Κυπριακά", το "ανάποδο PSI" είναι επικίνδυνο, με πολύ ρίσκο, και πλήττει δικαίους και αδίκους, το Ελληνικό PSI ήταν καταστροφή. Και εντελώς άδικο: Φορτώθηκε όλο στους φορολογουμένους και στους ασφαλισμένους των ταμείων. Και το χειροκροτούσαν τότε, σχεδόν όλοι. Τραγικό λαθος. Αυτό μόνο θυμίζω.

 14. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 18/03/2013 14:10:03

  Η αναβολή στην αναβολή στην αναβολή πάντως είναι σκανδαλώδης και δηλοί ασυλλληπτες πιέσεις. Τελικά πότε θα ψηφίσουν, σήμερα, αύριο ή... βλέπουμε;;;

 15. unfair avatar
  unfair 18/03/2013 14:30:23

  κ. Ροδινέ, η τελευταία πρόταση σας είναι κ δική μου ευχή!
  Είναι πλέον καιρός να ακούγονται κ κάποια ΟΧΙ!

 16. τάσος avatar
  τάσος 18/03/2013 14:35:32

  θα πάρει τελικά η gazprom την κύπρο; μετά τον παοκ και το μακεδονία παλλάς, τώρα και την κύπρο. άντε να γουστάρουμε.

 17. Παπαδόπουλος Τάσσος avatar
  Παπαδόπουλος Τάσσος 18/03/2013 14:49:00

  Ένας εκβιασμός είναι πάντα εκβιασμός, ακόμα κι αν έχει αγαθά κίνητρα. Που ήταν οι "εταίροι" μας τόσα χρόνια, όταν απειλούσε η Τουρκία με τα casus belli; Που ήταν οι "εταίροι" μας τόσα χρόνια με την τουρκική κατοχή στην Κύπρο; Που ήταν η Γερμανία όταν έδινε Η ΙΔΙΑ μίζες στην τριτοκοσμική Ελλάδα και στον Άκη (και όχι μόνο), για να πάρουν τα δικά της οπλικά συστήματα; Που είναι οι "εταίροι" μας όταν η επίσημη ανεργία είναι 29%, τα συσσίτια αυξάνονται, παίρνουμε φάρμακα αμφιβόλου ποιότητας και όλα αυτά σε μια χώρα που έχει υπογεννητικότητα και είναι και γερασμένη; ΠΟΥΘΕΝΑ. Πάρτε το χαμπάρι, Γερμανία, Γαλλία και λοιποί θα κοιτάξουν, εννοείται την Τουρκία (που έχει πληθυσμό 75,000,000 και το 2020 θα έχει πληθυσμό 100,000,000 και είναι μια τεράστια αγορά) και όχι την Ελλάδα που έχει πληθυσμό 11,000,000 και το 2020 θα είμαστε με το ζόρι 8,000,000 και αυτοί γερασμένοι.

 18. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 18/03/2013 14:54:49

  Απο την άλλη πλευρά ο γνωστός για την ακρίβεια πολλών προβλέψεών του Πέτερ Μπόφινγκερ (απο τους "σοφούς" συμβούλους της Μέρκελ) διαφωνεί ριζικά με το "κούρεμα" ιδιωτών καταθετών.
  Προειδοποιεί για κίνδυνο εξάπλωσης της ανασφάλειας μεταξύ των καταθετών και σε άλλες χώρες. Προτείνει τη σταθεροποίηση της Κύπρου χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών καταθετών.
  Μια διαφωνία που πρεπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Uncle Stgm 18/03/2013 15:30:28

   Πάνω από τη λογική βρίσκονται τα συμφέροντα. Δε το είδαμε περίτρανα 3 χρόνια τώρα με τα άθλια και αναποτελεσματικά μέτρα που ζηάει η τρόικα; Πίσω από τους υπαλλήλους της τρόικα ποιοι βρίσκονται; Γερμανοί, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Γερμανοί και τραπεζίτες δηλαδή...

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Uncle Stgm 18/03/2013 17:54:46

   Μήπως αυτή η επισήμανση σας πείθει περισσότερο, αγαπητέ Θείε, για αυτά που λέμε τόσοι άλλοι εδώ;

 19. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 18/03/2013 15:02:24

  '' Προσωπικά, πολύ θα ήθελα η Βουλή της Κύπρου να βρεί τη δύναμη να πεί ένα μεγάλο ΟΧΙ….''
  Eυχή ολόκληρου του Ελληνισμού το ΟΧΙ αυτό κ. Κώστα Ροδινέ.
  Η αλλοτρίωση μέσω της πλαστής υλικής ευμάρειας και της ανάπηρης παιδείας, πόσο μας έχει διαφθείρει, πόσο έχει απονευρώσει τα Εθνικά μας ανακλαστικά, σε πόσο πειθήνιους, γονατισμένους γραικύλους μας έχει τελικά μετατρέψει; Τόσο που δεν υπάρχει πλέον σωτηρία;
  Η απάντηση σύντομα......

 20. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 18/03/2013 15:26:50

  Άντε να ακούσουμε κ´ ένα Όχι να δούμε τι θα γίνει γιατί με όλο ναι που λέμε κάθε μέρα σαρακοστη είναι

 21. cp avatar
  cp 18/03/2013 15:30:46

  Μέχρι και ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για έξοδο από το ευρώ.
  Αν σου κάνουν τέτοιες μαγκιές ,γιατί κάθεσαι? Για την δήθεν προστασία της ΕΕ ?
  Ως προς τι?
  Το 76 ,αν θυμάμαι καλά,στην Κύπριο έγινε μια αεροπειρατεία .Ο Σαντάτ έστειλε -χωρίς να λάβει έγκριση από την Κυπριακή κυβέρνηση -ειδικές δυνάμεις ,για να απελευθερώσουν τους ομήρους.Οι Κύπριοι τους εξόντωσαν μέσα στο αεροδρόμιο.
  Οι αδελφοί μας κύπριοι δεν χαμπαριάζουν εύκολα και είναι πιθανόν να δούμε εκπλήξεις.............

 22. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 18/03/2013 15:46:13

  Ο Μποφινγκερ προτείνει καμμία συμμετοχή των μικρων καταθετών κάτω απο 100.000 ευρώ και επιβάρυνση των μεγάλων (π.χ. από 1 εκατ. ευρώ και άνω 20 %, απο 10 εκατ ευτώ και άνω 30 %).
  Και μεγαλυτερη επιβαρυνση όσων καταθετών δεν πολιτες χώρας της ΕΕ.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Uncle Stgm 18/03/2013 17:27:21

   Το οποιο σημαινει πραγματικα τελος στην Κυπρο σαν χρηματοοικονομικο κεντρο καθως θα την πληρωσουν Αραβες και Ρωσοι.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Uncle Stgm 18/03/2013 17:56:53

   Πάνω που πήγα να πω ότι έχει ευτυχώς και ο κύκλος των συμβούλων της Αγγελικούλας ορισμένους ανθρώπους με ψυχραιμία, μας τα χάλασε κι αυτός.

   Υ.Γ. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι να μην πληρώσουν για τα χρέη του Νότου, έτσι; Το θεωρούμε λογικό και δίκαιο. Οι Ρώσοι, που δεν είναι καν στην ΕΕ, γιατί να πληρώσουν για τα χρέη της Κύπρου, για τ᾽ όνομα του Θεού;

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Νιόβη 18/03/2013 18:19:23

    Το "ταμπού" των 100.000 ισχύει παντού εντός ΕΕ, αλλά το εγγυάται κάθε χώρα χωριστά. Τώρα κατάλαβαν ότι είναι γκάφα που το παραβίασαν, καταστρέφει την εμπιστοσύνη. Παραβίασαν οι Βρυξέλλες κάτι που εγγυώνται οι Εθνικές κυβερνήσεις. Για να αποκατασταθεί πρέπει τώρα να το εγγυηθούν οι Βρυξέλλες...
    Εν τω μεταξύ έχουν ξεσηκωθεί στη Βρετανία, 60.000 Βρετανοί έχουν λογαριασμούς στην Κύπρο - πιό πολλοί απο Ελλαδίτες.
    Η Κύπρος ως Δημόσιο δεν έχει υψηλά χρέη, οι τράπεζές της ("ιδιωτικές") έχουν. Βαζουν τους καταθέτες να πληρώσουν ένα μέρος για τη ζημιά των τραπεζών . Μάλλον θα κάνουν πίσω, θα εξαιρέσουν τους κάτω των 100.000 (ίσως και ανεξαρτήτως υπηκοότητας - ΕΕ ή όχι). Τι θα γίνει με τους "μεγάλους" - Κύπριους, Έλληνες, Ρώσους, Βρετανούς ή άλλους, εντός ή εκτός ΕΕ, άγνωστο ακόμη...

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ Uncle Stgm 18/03/2013 18:54:26

     Το πολύ ενδιαφέρον είναι, αν ισχύει, ότι η Βρετανία ήδη ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει αυτή τους Βρετανούς καταθέτες στην Κύπρο (που πάει να πει ότι θα πληρώσει η ίδια η Βρετανία για την Κυπριακή «διάσωση»). Αυτό πώς το ερμηνεύετε;

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Νιόβη 18/03/2013 21:53:43

      Απλό αγαπητή Νιόβη: Θα κάνει ο Κάμερον αυτό που δεν έκανε ο Γκόρντον Μπράουν για τους Βρετανούς καταθέτες στην Ισλανδία !!!
      Κομματική πελατεία: Μεγαλοκαταθέτες (εταιρικά στελέχη εξοικειωμένα με γνώση του χρηματοπιστωτικού συστήματος κτλ) που έψαχναν στην Κύπρο μεγάλες αποδοσεις επιτοκίων...
      Το έξυπνο πουλι ("έξυπνο χρήμα") απο τη μύτη μιάνεται, (αλλά έχει και "πισινή" πουτο προστατεύει - ώ άμοιροι μικροκαταθέτες)...
      Χθές δημοσκόπηση έδειχνε Labour 38 %, Tories 27 %.

 23. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 18/03/2013 15:48:34

  Ο Οδυσσέας Ελύτης «έφυγε» χωρίς ποτέ να φύγει από κοντά μας, στις 18 Μαρτίου 1996.
  ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ
  h**p://www.youtube.com/watch?v=PaCDD-USH4w
  Ποίηση : Οδυσσέας Ελύτης
  Μουσική - Ερμηνεία : Δημήτρης Λάγιος

  Όμορφη και παράξενη πατρίδα
  Ωσάν αυτή που μου'λαχε δεν είδα.
  Ρίχνει να πιάσει ψάρια,πιάνει φτερωτά,
  Στήνει στη γη καράβι,κήπο στα νερά.
  Κλαίει,φιλεί το χώμα,ξενιτεύεται,
  Μένει στους πέντε δρόμους,αντριεύεται.
  Κάνει να πάρει πέτρα,τηνε παρατά,
  Κάνει να τη σκαλίσει,βγάνει θάματα.
  Μπαίνει σ'ένα βαρκάκι,πιάνει ωκεανούς,
  Ξεσηκωμούς γυρεύει,θέλει τύραννους.
  Όμορφη και παράξενη πατρίδα
  Ωσάν αυτή που μου'λαχε δεν είδα...

 24. **Mara** avatar
  **Mara** 18/03/2013 15:49:17

  Αγαπητέ Κώστα, Χρόνια Πολλά και Καλή Σαρακοστή!

  Έγραψα στην ανάρτηση του αγαπητού Προφήτη και θα το επαναλάβω.
  "....Χτυπάνε την κόρη..., για να πονέσει η μάνα..."
  Δεν ξέρω πού το πάνε...
  Αλλά επειδή τώρα, είναι σε εξέλιξη το ενεργειακό παιχνίδι και τα συμφέροντα ασύλληπτα, σίγουρα δεν είναι τυχαία η φωτιά που ανάψανε εν μία νυχτί.

 25. Νιόβη avatar
  Νιόβη 18/03/2013 16:21:02

  Άσχετο, αλλά παρατηρώ ότι κανενός δεν του έκανε κέφι να πάει να πετάξει αετό σήμερα. :)

  • **Mara** avatar
   **Mara** @ Νιόβη 18/03/2013 17:08:30

   Δίκιο έχεις.
   Μεγαλώσανε βλέπεις και τα βλαστάρια μας, οπότε.... το ρίξαμε στα σχόλια...

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ Νιόβη 18/03/2013 22:49:58

   Κ ἐγῶ πού πῆγα,δέ φύσαγε!
   (τό ἄτιμο..)

 26. pneumo72 avatar
  pneumo72 18/03/2013 16:48:23

  Εξαιρετικό άρθρο, μπράβο! Ειλικρινά θα ήθελα ένα κυπριακό ΟΧΙ όπως το 2004! Δυστυχώς κυβέρνησαν και κυβερνούν το νησί μικροί ηγέτες, γνωστοί ανανιστές και <> της συμφοράς!!! Ήμαρτον αυτή η φυλή! Γεννά έναν Περικλή και ακολουθούν 100 Νικίες και Κλέωνες!!!

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ pneumo72 18/03/2013 19:30:53

   Γίνονται και λάθη (Περικλής). :)

 27. Πέτρος avatar
  Πέτρος 18/03/2013 17:05:51

  Τώρα βλέπω στο ΡΙΚ μαζί με τον Αναστασιάδη να βρίζουν και το ΣΑΜΑΡΑ φορώντας μάσκες, με το πρόσωπό του. Καλά τα πάει ο Αντώνης και έξω!!!

 28. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 18/03/2013 17:07:09

  Ιδού και τι έγραφε ο Γιάννης Βαρουφάκης ένα μήνα πρίν:

  “Η Κύπρος και η παγίδα” - Του Γ. Βαρουφάκη
  (Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013)

  Στον πηγαιμό για τις κάλπες του δεύτερου γύρου, η Κύπρος θα πρέπει να αναλογιστεί πως πιάστηκε στην παγίδα της τραπεζικής κρίσης που απειλεί, ως νέος Αττίλας, την ανεξαρτησία της. Κατ’ αρχάς, οι Κύπριοι θα πρέπει να αποδράσουν από την παρανόηση ότι για όλα φταίει το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Ναι, δημιούργησε προβλήματα στις κυπριακές τράπεζες. Δεν ήταν όμως το βασικό πρόβλημα.
  Στις αρχές του 2012, προτού το ελληνικό κούρεμα κάνει τη ζημιά του, η ανεργία στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 50%. Τι είχε συμβεί; Μια απλή ματιά στην αγορά εργασίας δείχνει ότι η οικονομική άνθηση του νησιού οφειλόταν, ως επί το πλείστον, στην εισροή κεφαλαίων στην αγορά ακινήτων, που με τη σειρά τους δημιούργησαν μια χρηματοπιστωτική φούσκα βαθιά στα έγκατα των τραπεζών. Κι όταν αυτά τα κεφάλαια στέγνωσαν, όπως στέγνωσαν στην Ισπανία και στην Ιρλανδία, η ύφεση ξεκίνησε από την οικοδομή, πλήγωσε τις τράπεζες και εξαπλώθηκε πολλαπλασιαστικά στην υπόλοιπη οικονομία.
  Κι από πού προέκυψαν τα κεφάλαια που αρχικά εισήλθαν στην κυπριακή οικοδομή, δημιουργώντας τη φούσκα που έσκασε; Στην Ιρλανδία η προέλευση τους ήταν γερμανική. Στην Κύπρο, όπως όλοι γνωρίζουμε, ήταν ρωσική. Δεν έχει σημασία όμως από πού ήρθαν. Σημασία έχει ότι τώρα η φούσκα έσκασε και ο μέσος Κύπριος καλείται να δανειστεί από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, όπως έκανε ο μέσος Ιρλανδός, για να πληρωθούν τα σπασμένα τραπεζών και εργολάβων.
  Ένα είναι σίγουρο: Ο κυπριακός λαός δεν πρέπει να αφήσει τη νέα κυβέρνηση του να επαναλάβει τα λάθη του Δουβλίνου. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να αναληφθούν από τον Κύπριο φορολογούμενο δάνεια και υποχρεώσεις εκ μέρους (α) των δανειστών των τραπεζών, (β) των ξένων καταθετών που χρησιμοποίησαν τις κυπριακές τράπεζες για να ξεπλύνουν χρήμα, και (γ) των ιδιοκτητών των τραπεζών που απαιτούν να πνιγεί ο φορολογούμενος στα δάνεια εκ μέρους τους, ώστε εκείνοι να παραμείνουν τραπεζίτες.
  Πως μπορεί να γίνει αυτό; Η νέα κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία που της δίνεται από το εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου τον τελευταίο καιρό ακούγονται λογικές φωνές οι οποίες προτείνουν:
  α) κούρεμα των ομολόγων των ιδιωτικών κυπριακών τραπεζών,
  β)κούρεμα των καταθέσεων πολιτών χωρών εκτός της Ε.Ε.,
  γ)συρρίκνωση των ίδιων των τραπεζών (χωρίς να χάσει ούτε ένα ευρώ καταθέσεων ο οποιοσδήποτε Κύπριος, Έλληνας ή Ευρωπαίος καταθέτης).

  Χωρίς αυτές τις απόλυτα δίκαιες και λογικές ρυθμίσεις, ο λαός της Κύπρου θα πρέπει να δανειστεί από την τρόικα 16,7 δις. ευρώ, και το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα εκτοξευθεί στο 140%. Με αυτές τις ρυθμίσεις – και τα «κουρέματα» – η Κύπρος θα τα βγάλει πέρα με ένα σχετικά μικρό δάνειο της τάξης των 5,5 δις ευρώ και ένα «βατό» ποσοστό χρέους γύρω στο 77%. (βλ. σχετικό άρθρο στους «Financial Times», 10 Φεβρουαρίου, των Peter Spiegel και Quentin Peel.)
  To παιχνίδι είναι εντελώς αμφίρροπο. Η διεθνής των τραπεζιτών θα δώσει μάχη ώστε οι τραπεζίτες να μη χάσουν δεκάρα και οι ζημιές τους να μεταφερθούν, όπως έγινε στην Ιρλανδία και τώρα στην Ελλάδα, στους ισχνούς ώμους των φορολογουμένων πολιτών.
  Παράλληλα, τραπεζίτες, Ρώσοι ολιγάρχες και δανειστές των πτωχευμένων κυπριακών τραπεζών θα πιέζουν αφόρητα τη νέα κυβέρνηση προς την κατεύθυνση ενός μεγάλου δημόσιου δανεισμού υπέρ τους. Θα ηττηθούν, όπως επιβάλλει το συμφέρον της Κύπρου, μόνο να οι Κύπριοι ορθώσουν σύσσωμοι το ανάστημα τους, αρνούμενοι μια δίνη Ύφεσης – Χρέους αλά ελληνικά, που μόνο κάποιους επιτήδειους θα ωφελήσει.

  Η λύση που επελέγη είναι μεσοβέζικη "κάπως καλύτερη απο την Ελληνική/Ιρλανδική, που τά φορτωναν όλα στους φορολογούμενους", λεει τώρα ο Βαρουφάκης, αλλά "μεσοπρόθεσμα αποσταθεροποιητική"...
  "Europe seems to have only partly learnt its lessons from Greece and Ireland. Europe’s leaders at least understood that they cannot pile a gigantic loan on an insolvent entity (i.e. an insolvent state that is intertwined with an insolvent banking sector) and expect, through austerity, to stabilise its debt-deflationary spiral. Some haircuts are necessary (although never sufficient) ex ante. What they have not understood is that limiting the bailout loan’s size is insufficient to prevent the free-fall, even if it buys them some extra time in the short run especially when the ‘limiting’ is achieved through sacrificing what bonds of trust remain between the EU and its citizens. That they will have to learn the hard way in the months to come.

  In short, the recent decision on Cyprus is a touch more realistic than that which was imposed upon Greece, Ireland and Portugal, in the sense that Europe took some (however unfair and inefficient) steps to reduce the loan’s size. However, by remaining in denial about the true causes of the Eurozone’s (and Cyprus’) instability, and by resorting to euphemisms involving the word ‘stability’, they are giving the Crisis another vicious spin".
  h**p://yanisvaroufakis.eu/2013/03/17/cyprus-stability-levy-another-sad-euphemism/

 29. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 18/03/2013 17:20:42

  Ο Μύνχάου στον Spiegel ειναι εξαιρετικά απορριπτικός για το Eurogroup και κυρίως για την παραβίαση του ορίου των 100.000 ευρώ στις καταθεσεις:
  "Είναι η πιό ηλίθια κίνηση που έχουν κάνει απο την αρχή της Ευρωπαικής κρίσης".
  'Θα προκαλέσει γενική απώλεια εμπιστοσύνης στις τράπεζες του Ευρωπαικού Νότου και όχι μόνον".
  Μαγειρεύεται υπαναχώρηση στο τηλε-Eurogroup, με επαναφορά του ορίου των 100.000, "αλλά η ζημιά έγινε, έσπασε το ταμπού", λέει ο Μύνχάου. "Για να το αποκαταστήσουν, θα χρειαστεί η εγγύηση να είναι απο τις Βρυξέλλες και όχι απο τις εθνικές κυβερνήσεις" - πάμε ξανά πίσω στην καλοκαιρινή διαμάχη για τον έλεγχο των τραπεζών.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Uncle Stgm 18/03/2013 20:09:51

   Η Ευρώπη ρισκάρει ένα bank run, γράφει ο ίδιος σήμερα στους ΦΤ.
   Δεν είναι λογικό να πυροδοτήσεις ένα bank run αλλά είναι λογικό να συμετάσχεις αν αυτό αρχίσει, κατά τη δήλωση του απερχόμενου κεντρικού τραπεζίτη του νησιού, Σερ Μέρβιν Κινγκ. Και καταλήγει:
   Πολλοί άνθρωποι πίστεψαν ότι η κρίση τελείωσε μόλις ο Μάριο Ντράγκι έδωσε εγγυήσεις ότι η ΕΚΤ θα δράσει ως δανειστής έσχατης προσφυγής. Τώρα οι καταθέτες αντιλαμβάνονται ότι η κρίση θα τελειώσει επειδή η ευρωζώνη βρήκε μια νέα πηγή χρηματοδότησης: τις καταθέσεις τους.
   Δεν έχω ιδέα αν θα υπάρξει bank run τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά σίγουρα θα είναι μια λογική εξέλιξη.

   h--p://www.ft.com/cms/s/0/b501c302-8cea-11e2-aed2-00144feabdc0.html#axzz2NunxOCkk

 30. galis avatar
  galis 18/03/2013 17:22:26

  Προφανώς οι κύπριοι χρειάζονται τις ΗΠΑ-ΕΕ για γεωπολιτικούς λόγους αλλιώς θα έκαναν ότι και οι ισλανδοί. Παρ' όλα αυτά όμως αυτή τη φορά οι γερμανοί το παράκαναν. Ακόμη κι αν η τελική συμφωνία βελτιωθεί κάπως, έχει ήδη δημιουργηθεί προηγούμενο που μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα πιθανόν από μια μελλοντική κυβέρνηση "κεντρο-αριστεράς".
  Όσο για τους ρώσους προφανώς και θα μπορούσαν να σώσουν τις κυπριακές τράπεζες, όμως δεν είναι σε θέση να παράσχουν την "προστασία" που παρέχουν ΗΠΑ-ΕΕ.

 31. Zanias avatar
  Zanias 18/03/2013 17:34:22

  Ε εισαι νενεκος επαγγελματιας....Η Κυπρος θελει 5,8 δις...Μονο το κουρεμα των καταθεσεων ειναι 10.5 δις.... Αν ειναι ετσι για ποιο λογο να παρουνε δανεια απο ΔΝΤ??? Και χρεωμενοι και δαρμενοι και κεραταδες..... Α ρε νενεκο.....Οσο υπαρχουνε αναμεσα μας τυποι σαν εσενα δεν υπαρχει σωτηρια....καλυτερα τεραστιος εχθρος εξω απο τα τειχη,παρα μερικοι νενεκοι σαν εσενα εντος των τειχων.

 32. aris. aold avatar
  aris. aold 18/03/2013 17:43:44

  Οι Κύπριοι δεν αντέχουν να πουν οχι.

  Πρώτον δεν έχουν την ηγεσία να το πιστέψει και να το διαχειρισθεί.

  Δεύτερον είναι και οι ίδιοι πολυ καλομαθημένοι και λάτρες της ευζωίας (πολύ περισσότερο από εμάς) με αποτελέσμα να είναι πολύ εύκολοι στον κλασσικό εκβιασμό "κάτσε να χάσεις τώρα λίγα γιατί αν πεις όχι τότε θα τα χάσεις όλα¨.

  Το οχι στο σχέδιο Ανάν ήταν πολύ εύκολο γιατί υπήρχαν απειλές και όχι χειροπιαστή τιμωρία σε περίπτωση που ψήφιζαν οχι.

  Τώρα ο φόβος είναι δεδομένος. Κινδυνεύουν να χάσουν το σύνολο των καταθέσεων τους αν φαληρίσουν οι τράπεζες τους και για αυτό θα προτιμήσουν να χάσουν το 10% και να πουν ναι.

  Επειδή υπάρχουν πολύ βουλευτές αμφιταλαντευόμενοι ακριβώς για αυτό δίνεται χρόνος για να περάσουν τα συμπτώματα της πρώτης κρυάδας και να πουν τελικά το ναι.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ aris. aold 18/03/2013 19:02:03

   Αρη!!!!!!!!!!!!!

  • Αδέξιος Δεξιός avatar
   Αδέξιος Δεξιός @ aris. aold 18/03/2013 19:04:32

   Οι Κύπριοι ήδη λένε όχι. Τους έστειλαν τηλεγράφημα να υπογράψουν και να ψηφίσουν χτές, Το πήγαν για την Τρίτη και ήδη δρομολογούνται αλλαγές...

   • aris. aold avatar
    aris. aold @ Αδέξιος Δεξιός 18/03/2013 19:29:14

    Θα δούμε ποιος έχει δίκιο θα ψηφίσουν.

    Οι αλλαγές θα είναι της πλάκας μπροστά στην πραγματική ουσία του νομοσχεδίου.

    Τους δουλεύουν όπως δουλεύουν και εμάς και μας εγκλωβίζουν.

    "Προτιμήσαμε αυτήν την επιλογή από το να κόψουμε μισθούς και συντάξεις...¨" διάγγελμα Αναστασιάδη.

    Οπως και εμείς δεν μπορούν να φανταστούν τι τους περιμένει.

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ aris. aold 19/03/2013 12:30:15

   Aρη, "Το οχι στο σχέδιο Ανάν ήταν πολύ εύκολο.." Το Πάσχα 2004, ήμουν στη Πάφο εκεί όπου ζει μεγάλος αριθμός Κυπρίων "μεταναστών" από την Αμμόχωστο. Πυρετός!

 33. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 18/03/2013 17:45:04

  Μπάχαλο και στην Βρετανία.
  Γύρω στους 60.000 Βρετανοί έχουν λογαριασμούς στην Κύπρο.

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Uncle Stgm 18/03/2013 18:13:48

   Apo to skai.gr
   "...Διάχυτη είναι η ανησυχία στον γαλλικό Τύπο για τις εξελίξεις στην Κύπρο, αλλά και για την πρωτοφανή απόφαση της Ευρώπης και του ΔΝΤ της φορολόγησης των καταθέσεων. Οι Γάλλοι αναρωτιώνται εάν θα πρέπει να ανησυχούν οι απανταχού ευρωπαίοι καταθέτες και εάν το μέτρο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοσθεί μελλοντικά και σε άλλες χώρες, μη εξαιρουμένης της Γαλλίας.

   Οι φωτογραφίες που δείχνουν τις ουρές των Κυπρίων στα μηχανήματα ανάληψης, έχουν περάσει ακόμα και σε πρωτοσέλιδα. «Η φορολογία πνίγει την αποταμίευση» τιτλοφορεί η Λιμπερασιόν,

   « Το σοκ και ο θυμός των Κυπρίων που υποχρεούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους για τη σωτηρία της νήσου », η οικονομική Λεζ Εκό, που προσθέτει : « Ενα ωστικό ευρωπαϊκό κύμα ».

   « Το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου προκαλεί πανικό στους καταθέτες » λέει η Φιγκαρό, με φωτογραφίες στα μηχανήματα ανάληψης

 34. blue nile avatar
  blue nile 18/03/2013 17:47:57

  Οι στιγμες ειναι δυσκολες και ολα ειναι ρευστα.
  Αν περασει το ναι ξεχαστε την Κυπρο που ξερατε.
  Το σχεδιο Αναν ερχεται...
  Απο την αλλη ας υποθεσουμε οτι η Κυπρος λεει οχι.
  Ποσο ευκολο θα ειναι να την τιμωρησει η Ευρωπη;
  Το μονο σιγουρο ειναι οτι θα χαθουν και τα τελευταια ψηγματα αξιοπιστιας στη σχεση ευρωζωνης και
  πολιτων της. Μαλλον οχι...
  Θα ηθελαν αραγε οι ιθυνοντες κατι τετοιο;
  Απο αυτη τη σκοπια το οχι δεν ειναι τοσο επικινδυνο

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ blue nile 18/03/2013 19:04:58

   Φυσιολογικα δεν θα το ηθελαν blue nile , αν ομως εχουν αποφασισει αλλες εξελιξεις και απεμπλεκονται σιγα σιγα;

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ blue nile 19/03/2013 22:17:23

   Αγαπητέ Blue Nile,
   Oπως πάντα οι θρασύδειλοι Γερμανοί πολιτικοί, μόλις συναντήσουν αντίσταση, κάνουν πίσω και αναζητούν νέο συμβιβασμό, για να μην υποχωρήσουν άτακτα. Δεν υπάρχει περίπτωση να θιγεί η αξιοπρέπειά τους διότι απλούστατα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ...
   Αν εξ αρχής αντί για συνεχή ΝΑΙ τους λέγαμε συνεχή ΟΧΙ, τώρα θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση κι απο την Ισλανδία ακόμα.

 35. Κυψελιώτης avatar
  Κυψελιώτης 18/03/2013 18:05:54

  Η Κύπρος πληρώνει την μήνι των ΓερμανόΤουρκων για το ΟΧΙ στο προδοτικό σχέδιο Αναν.
  Είναι ευκαιρία για ένα δεύτερο ΟΧΙ και τρίψιμο στα μούτρα των Βησιγότθων το σχέδιο λεηλασίας της Κύπρου με σφραγίδα Eurogroup...
  Πιστεύω ότι οι Κύπριοι αν και ψήφισαν δοσίλογο πρόεδρο θα αντέξουν και δεν θα υποταχθούν στο Ράιχ της Γκεστάπο απο το ανατολικό Βερολίνο
  Σε αντίθεση με τα δικά μας κουμάσια εδώ

 36. Διαφωνών avatar
  Διαφωνών 18/03/2013 18:13:11

  Κύριε ΚΡ: Αν η Κύπρος πεί το μεγάλο ΟΧΙ, όπως το ονομάζεις, θα τής δώσεις εσύ τα 10 δισ. που χρειάζεται απαραιτήτως από την τσέπη σου;

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ Διαφωνών 18/03/2013 18:16:02

   Οι Έλληνες είμαστε ή μάλλον οι Ελληναράδες είναι μάγκες μόνο με τα λεφτά των άλλων!

  • Κυψελιώτης avatar
   Κυψελιώτης @ Διαφωνών 18/03/2013 18:26:03

   Εσύ θα δώσεις τα 5 δις που θα ληστέψουν απ τις καταθέσεις;
   Κάνε μας τη χάρη ρε φίλε

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Διαφωνών 18/03/2013 20:15:34

   Ξέρετε, αν πει το ΝΑΙ, είναι πολύ πιθανόν να κληθείτε και εσείς σε λίγο να συμβάλλετε στη διάσωσή της με πανομοιότυπο τρόπο.

  • kouvari avatar
   kouvari @ Διαφωνών 19/03/2013 03:02:38

   Τα δις δεν λειπουν απο τον Κυπριακο λαο....
   Απο τις τραπεζες λοιπουν....

 37. DENTSIN avatar
  DENTSIN 18/03/2013 18:14:55

  ΔΩΡΕΑΝ ΓΕΥΜΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ:
  Οι Κυπριακές Τράπεζες, από την είσοδό της Κύπρου στο euro είχαν: Νομισματική σταθερότητα, ελάχιστο εώς καθόλου έλεγχο εισαγώμενων κεφαλαίων και υψηλές αποδόσεις κεφαλαίου. Για να πετύχουν το τελευταίο, πραγματοποιούσαν επενδύσεις ρίσκου (π.χ. Ελληνικά Ομόλογα, ακόμα και από τη δευτερογενή αγορά, ακόμα και όταν ήταν φανερό ότι η Ελλάδα βάδιζε προς χρεωκοπία), χωρίς τον οποιοδήποτε έλεγχο από την αρμόδια εποπτική αρχή. - Αλήθεια γιατί δεν επένδυσαν σε Γερμανικά ή Αμερικάνικα Ομόλογα?
  Το κούρεμα των Ελληνικών Ομολόγων οδήγησε τις δύο μεγαλύτερες Κυπριακές Τράπεζες στην χρεωκοπία. Οι καταθέτες τους τα τελευταία χρόνια απολάμβαναν αποδόσεις 4-5 % εξαιτίας αυτής ακριβώς της τακτικής ρίσκου των τραπεζών. Τώρα που το γεύμα τελείωσε και συνειδητοποιούν ότι πρέπει να πληρώσουν, τώρα διαμαρτύρονται??

  Υ.Γ. Στην Ελλάδα τα αποθεματικά των ταμείων ΜΑΣ κουρεύτηκαν περί του 55% - Οι Κύπριοι Ελλαδίτες δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν το 6% των καταθέσεών τους???

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ DENTSIN 18/03/2013 18:22:59

   Καλά είσαι σοβαρός Dentsin; Οι κύπριοι τραπεζίτες επένδυαν πάνω σε ατόφιο χρυσάφι όπως τα ομόλογα του ελληνικού δημισίου και οι τράπεζες τους για προσελκύσουν μαύρα κεφάλαια είχαν τα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων που έκαναν βεβαίως χρήση και οι κυπρίοι πολίτες και περιμένεις να πληρώσουν οι Κύπριοι; Αφού Έλληνες είναι και αυτοί πάντα κάποιος άλλος φταίει...Ας πλήρωσουν Εσκιμώοι!

 38. ΚΜ avatar
  ΚΜ 18/03/2013 18:25:58

  Ευτυχώς για τον Ελληνισμό και δυστυχώς για σένα, αποφάσισαν.

 39. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 18:26:56

  @KM δεν πας να βρει τον Καρατζαφέρη να κάνετε παρέα και άσε με εμένα, τη Ντόρα και το Τζήμερο
  @akenaton Σωστός

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Συριζαλβανία του Χότζα 19/03/2013 00:34:01

   Ολοι οι Ελληνες απο οτι διαβαζω ηταν υπερ του ΟΧΙ η υπερ του Τ. Παπαδοπουλου. Ενας σιγουρα ηταν και το ονομα του ειναι Κωστας Καραμανλης. Και ομως ολοι αυτοι οι Ελληνες δεν τον ψηφισαν , ψηφισαν τον ΓΑΠ που ηταν υπερ του ΝΑΙ. Τι να λεμε τωρα, εγω συμφωνω και με τον Χοτζα και με τον Ακενατον. Και φυσικα διαφωνω με το προτινομενο απο τον αρθρογραφο, ΟΧΙ.

 40. Zugzwang avatar
  Zugzwang 18/03/2013 18:44:33

  Με το σχεδιο Αναν οι Ελληνες της Κυπρου απο κυριοι ενος κρατους γινονταν κοινοτητα ενος προτεκτορατου. Ειπαν οχι τοτε και εννεα χρονια μετα τους τιμωρουν οι δυτικοι με την βοηθεια του Εφιαλτη και επιβαλλουν ( θα ειναι θεμα χρονου) το σχεδιο Αναν. Επιπλεον τους βαζουν να τσακωθουν και με τους Ρωσους. Αν πουν ναι αυριο, οι Ελληνες της Κυπρου γινονται μια απλη κοινοτητα ενος προτεκτορατου. Αυτο θελουν;

 41. Ερμής avatar
  Ερμής 18/03/2013 18:47:21

  Πάρα πολλά σχόλια,πολλές διαφορετικές απόψεις δεν ξέρω γιατί δεν μπορώ να παρακολουθήσω το αντινιους πια! Ξεκινώ και τα παρατώ στην μέση! Δεν πιστεύω ότι η άποψή μου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί δεν είμαι δα και επιστημονικός αναλυτής . Τακτικός αναγνώστης (τουλάχιστον των κυρίων θεμάτων) και απορώ με τις αναιρούμενες και ακραίες θέσεις μεταξύ των σχολιαστών. Παρακαλώ να εκλάβετε τον σχολιασμό σαν μια καλοπροαίρετη κριτική και μόνο! Τίποτα άλλο.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Ερμής 18/03/2013 19:06:57

   Αγαπητε Ερμη: δυο Ελληνες τρεις γνωμες!!! πρωτη φορα το ακουτε;

  • Στρυμών avatar
   Στρυμών @ Ερμής 18/03/2013 20:37:56

   Πάντα έτοιμοι για διχασμό. Θυμάμαι , όταν ολοκληρώθηκε το καινούριο Μουσείο της Ακρόπολης. Ακόμη και γι' αυτό καταφέραμε , αντί να το καμαρώνουμε , να μαλώνουμε στα κανάλια.

   • Β.Κ.Σ. avatar
    Β.Κ.Σ. @ Στρυμών 19/03/2013 03:40:16

    έ όχι και να το καμαρώνουμε! ένα μαύρο πράμα έρεβος που θα το λουζόμαστε μια ζωή απέναντι από την ολόλαμπρη Ακρόπολη!

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ Β.Κ.Σ. 19/03/2013 16:56:10

     :-) Ναι η αλήθεια είναι, ότι όσο γκρίζο σου φαίνεται απ΄έξω, τόσο εκτυφλωτικά λάμπει από μέσα!!!!!

 42. Η φαιδρά πορτοκαλέα avatar
  Η φαιδρά πορτοκαλέα 18/03/2013 18:59:03

  Η πικρή αλήθεια είναι μία: Με την απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων, ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, η "βαριά βιομηχανία" της Κύπρου, πλήττεται ανεπανόρθωτα. Από οικονομικής απόψεως, το πλήγμα είναι ισχυρότερο ακόμα και από την εισβολή του '74. Υπό αυτές τις συνθήκες, η παραμονή στο ευρώ μικρή αξία έχει. Το νόμισμα από μόνο του δε διασφαλίζει την ευημερία. Ευρώ χρησιμοποιούν και στο Κόσοβο, αυτό όμως δεν τους καθιστά ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα.
  Από την άλλη μεριά, ένα ΟΧΙ της κυπριακής Βουλής ίσως (επαναλαμβάνω: ίσως) αποτρέψει το κύμα φυγής των ξένων καταθέσεων, αλλά το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Θα συμφωνήσω λοιπόν με τα όσα έγραψε ο Uncle Stgm, ότι δηλαδή ολόκληρο το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι "ζόμπι". Και, αν αυτό ισχύει μία φορά στις "κανονικές" χώρες, ισχύει κατά μείζονα λόγο σε "παραδείσους" όπως η Κύπρος, όπου παρκάρουν κατά προτίμηση τα αδρανή κεφάλαια των "τοκιστών και σουλατσαδόρων".

 43. Πέτρος avatar
  Πέτρος 18/03/2013 19:35:29

  Εγώ βλέπω οτι με τον Α ή Β τρόπο οι Κύπριοι και τα υπόλοιπα κόμματα ανάγκασαν τον Αναστασιάδη να επαναδιαπραγματευθεί όσο μπορεί και ο φαιδρός ρόλος του Σόιμπλε και της Μέρκελ αποκαλύπτεται σιγά σιγά. Ας τα βλέπουν οι δικοί μας.

 44. Karenin avatar
  Karenin 18/03/2013 19:36:06

  Το όχι σημαίνει να μεγαλώσουν το κούρεμα σε επίπεδο 15% και και να συμπληρώσουν τα υπόλοιπα απο τρίτη χώρα. Πράγμα εφικτό,αλλά προς το παρων οι Κύπριοι διαφωνούν και στο 6%, και προτιμούν το ευρώ. Αυτό προδικάζει το αποτέλεσμα σήμερα.
  Οι Ρώσσοι στα μουλωχτά πνίγουν τις τράπεζες μέσω μετεχοποίησης του δανείου με αντάλαγμα τραπεζικές μετοχές. Η Λαική θεωρείται σχεδον συμφωνημένη.
  Να σημειωθεί οτι το εξωτερικό εμπόριο της Ρωσίας στο συνολό του χρηματοδοτείτε με πληρωμές απο Κύπρο. Αυτό σημαίνει τεράστια αναστάτωση στις αγορές ιδίως αν το τραπεζικό σύστημα παραμείνει ολη την εβδομάδα κλειστό.

 45. λυ.μα. avatar
  λυ.μα. 18/03/2013 20:30:38

  Το κακό για την Κυπριακή οικονομία έχει ήδη γίνει! Την πρώτη μέρα που θα τολμήσουν να ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει τεράστιο κύμα αναλήψεων από τους καταθετικούς λογαριασμούς, μικρούς και μεγάλους. Ακόμη και αν η απάντηση στο σχέδιο της (γερμανικών συμφερόντων) ΕΚΤ είναι το ΟΧΙ. Η πέτρα έφυγε και το γιαλί ράγισε και μάλιστα άσχημα.
  Θέλει τεράστιο αγώνα από την Κυπριακή ηγεσία και τις κυπριακές τράπεζες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους προκειμένου να έχουν το επιπεδο των οικονομικών απολαβών που είχαν μέχρι προχθές.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ λυ.μα. 18/03/2013 20:36:17

   Το χειρότερο είναι η αρχή που έγινε από πλευράς της ΕΕ να βάλει τέτοιο μέτρο στο τραπέζι. Είναι μια ατράνταχτη ένδειξη για το πού πάει το πράγμα. Αν οι αντιδράσεις είναι θηριώδεις τώρα, θα κάνουν πίσω. Την πρόθεσή τους όμως την αποκάλυψαν. Κάποια άλλη στιγμή, με καλύτερη προετοιμασία και προπαγάνδα, θα επανακάμψουν.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ λυ.μα. 18/03/2013 20:44:55

   Ελπίζω μόνο το πρωτοφανές άδειασμα και η απόλυτη περιφρόνηση που έδειξαν στον Αναστασιάδη που πήγε να βγάλει το φίδι (τους) από την τρύπα (τους), αμέσως με το που σκούρυναν τα πράγματα, να λειτουργήσει παιδευτικά για κάθε επόμενο ηγετοπαραγοντίσκο και να χαραχτεί βαθειά στη μνήμη του. Ό,τι και να γίνει, ο Αναστασιάδης γελοιοποιήθηκε με αξιοθρήνητο τρόπο. Ας πρόσεχε.

 46. firiki2010 avatar
  firiki2010 18/03/2013 20:51:56

  Ο,τι και να γίνει πλέον ( είτε περιορισθεί το κούρεμα στα άνω των 20.000€ ποσά, είτε στα άνω των 100.000, είτε το μέτρο ανακληθεί -προφανώς αδύνατο, είτε υπερψηφίσουν είτε καταψηφίσουν οι Κύπριοι βουλευτές) η ζημιά έχει γίνει. Οι καταθέσεις θα σαλπάρουν από την Κύπρο για μπαούλα ή για άλλους περίεργους τόπους και προφανώς οι αδυναμίες του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος που θα οξυνθούν σε συνδυασμό με την πολιτική αναστάτωση θα παρασύρουν την Κυπριακή οικονομία σε μια υφεσιακή δίνη ανάλογη της Ελλάδας. Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ από εδώ και πέρα.
  Ακομα χειρότερα - επαναλαμβάνω Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ απο εδώ και πέρα- έχει εγκατασταθεί ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ αβεβαιότητα ως προς την τύχη που μπορεί να έχει οποιαδήποτε κατάθεση. Ενα ταμπού στο οποίο βασίσθηκε η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος έχει καταρρεύσει κι ας ετοιμασθούμε ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ για ανάλογα "ρεσάλτα" στις καταθέσεις. Κι ας ετοιμασθούμε για τις οδυνηρές συνέπειες τους.

  • Δεξιόχειρας avatar
   Δεξιόχειρας @ firiki2010 18/03/2013 21:01:22

   Ποιές καταθέσεις firiki; Των Ρώσων και των Άγγλων και των πάσης φύσεως κερδοσκόπων οι οποίοι μέχρι τώρα χαζογελούσαν ότι ανακάλυψαν τον οικονομικό παράδεισο της Κύπρου; Ζορίστηκαν οι Ρώσοι (οι οποίοι σημειωτέον θα δάνειζαν και την Ελλάδα σύμφωνα με το αντιμνημονιακό ψέμα) και οι Αμερικάνοι και οι Άγγλοι που πλέον γίνονται ακόλουθοι των γεγονότων και όχι πρωτοπόροι. Στηρίζω τυφλά την τακτική των ευρωπαίων. Θα στερηθώ αλλά θα πετύχω.

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ Δεξιόχειρας 18/03/2013 22:10:47

    1. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχθώ ότι σε δύσκολες εποχές σαν αυτές που ζούμε απαιτούνται θυσίες. Πολύ περισσότερο αν έχει προηγηθεί "πάρτυ" από το οποίο όλοι- ακόμα και οι απολύτως νόμιμοι, ηθικοί κλπ- κάτι κέρδισαν.
    2 Στην πολιτική και στην οικονομία τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και όχι από το "ηθικόν" ή το "δίκαιον" κάποιου μέτρου. Αυτό που ισχυσίζομαι είναι ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την Κύπρο .
    3 Μεγαλύτερη σημασία έχει ότι το μέτρο εγκαθιστά -επαναλαμβάνω- ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ανασφάλεια σχετικά με τις τραπεζικές καταθέσεις.
    4 Πολύ πιθανόν να δούμε κάποια στιγμή κάποιος να βαφτίζει τις καταθέσεις "καταθέσεις φοροφυγάδων, κερδοσκόπων, εκμεταλλευτών κλπ" και να δούμε να τους βάζει χέρι προκειμένου να διορίσει 100.000 ΔΥ ή να βολέψει 100.000 ψηφοφόρους. Κανείς δεν πρόκειται να εντυπωσιασθεί αφού προχθες το "ταμπού" της ασφάλειας των τραπεζικών καταθέσεων έπεσε με την απόφαση της ΕΕ. Το μόνο "προβληματάκι" : για πόσο θα υπάρχουν ακόμα καταθέτες !

 47. βασιλης avatar
  βασιλης 18/03/2013 21:43:00

  Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους γερμανοτσολιάδες της Ελλάδας και της Κύπρου.

 48. Κούκος avatar
  Κούκος 18/03/2013 22:39:02

  Μια υποθετική ερώτηση: Αν ετούτη την κρίσιμη για τους Κυπρίους στιγμή, εμφανίζονταν ως από μηχανής θεός ο εύρωστος οικονομικά γείτονας ,ο οποίος θα προσέφερε τα 6 τόσα δις με ανταλλάγματα την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων αλλά κυρίως την νεκρανάσταση του σχεδίου Ανάν (σε χειρότερη ενδεχομένως εκδοχή του) τι θα επέλεγαν οι αδελφοί μας Κύπριοι;

  Θα θυσίαζαν άραγε την επίπλαστη ευζωία τους διατηρώντας την Εθνική τους αξιοπρέπεια και ταυτότητα ή θα επέλεγαν τον ρόλο της εταίρας (της πλούσιας ενδεχομένως) ή του επήλυδος στο Σίτι του Λονδίνου;
  Η περίπτωση της Κύπρου αποτελεί πρόκριμα για το τι πρόκειται να συμβεί οσονούπω και στη Κρήτη.

 49. η Dimi avatar
  η Dimi 18/03/2013 22:49:29

  “Τη Δημοκρατία θωρακίζει ο Δήμος και όχι ο ανώνυμος δήμιος.”
  ~Σαράντος Ι. Καργάκος

 50. Αλέξ avatar
  Αλέξ 18/03/2013 23:07:17

  "Προσωπικά, πολύ θα ήθελα η Βουλή της Κύπρου να βρεί τη δύναμη να πεί ένα μεγάλο ΟΧΙ…." ...παρότι πολλά σημεία της ανάλυσης συντείνουν στο αντίθετο... γιατί τον τελευταίο λόγο έχει πάντα η ελληνική ψυχή.

 51. Δημήτρης Καζάκης avatar
  Δημήτρης Καζάκης 18/03/2013 23:23:49

  Αυτό που έγινε στην Κύπρο με κατευθείαν «κούρεμα» των καταθέσεων δεν είναι ολίσθημα, ούτε λάθος, ούτε κάποιο αναγκαίο κακό. Πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης που αποφασίστηκε από το Eurogroup στις 15/3 και εκτελέστηκε από τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, γνωστό οικονομικό δολοφόνο και διαπλεκόμενο με πολύ σκοτεινά συμφέροντα.
  Το βασικό πρόβλημα δεν βρίσκεται απλά στο «κούρεμα» των καταθέσεων, αλλά στο ανεπανόρθωτο πλήγμα που δέχτηκε το τραπεζικό σύστημα του νησιού. Είτε περάσει το «κούρεμα», είτε όχι. Είτε γίνει στα 9,90 % για πάνω από 100 χιλιάδες ή όχι, είναι παντελώς αδιάφορο. Κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σ’ ένα τραπεζικό σύστημα όπου κάποιος αποφασίζει αυθαίρετα το «κούρεμα» των καταθέσεων. Ένα τέτοιο τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να σταθεί. Ακόμη κι αν ανακληθεί το «κούρεμα», ποιος μπορεί να έχει εμπιστοσύνη ότι κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί; Επομένως το σίγουρο είναι ότι οι τράπεζες της Κύπρου, είτε «κουρευτούν» οι καταθέσεις, είτε όχι, θα έχουν να αντιμετωπίσουν – μόλις, όποτε, ή αν ανοίξουν ποτέ – ένα γενικευμένο πανικό καταθετών που θα επιδιώκουν την ανάληψη των χρημάτων τους από τις τράπεζες. Και έχουν απόλυτο δίκιο.

  Τι τράβηξε την προσοχή στην Κύπρο των αρπακτικών της Ευρωζώνης; Μα το ύψος των καταθέσεων που βρίσκονται στις τράπεζές της. Οι καταθέσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα ανέρχονται στο 382% του ΑΕΠ της Κύπρου. Ίσως ο υψηλότερος δείκτης καταθέσεων στην ευρωζώνη. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ιρλανδία είναι 152%, ο μέσος όρος της ευρωζώνης κυμαίνεται περίπου στο ΑΕΠ της, ενώ στην Ελλάδα οι καταθέσεις και ρέπος στις εγχώριες τράπεζες ανέρχονταν στα 221 δις ευρώ (Ιανουάριος ’13) δηλαδή στο 115% περίπου του ΑΕΠ της χώρας. Με άλλα λόγια οι κυπριακές τράπεζες έχουν πολλές καταθέσεις.

  Περίπου το 62,5% των καταθέσεων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι από κατοίκους της Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα ο ιδιωτικός τομέας της Κύπρου διαθέτει (13/2/’13) καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες ύψους 42,3 δις ευρώ, ή 237% του ΑΕΠ της Κύπρου. Από αυτά τα 26,3 δις ευρώ, ή 147% του ΑΕΠ της Κύπρου ανήκουν στα εγχώρια νοικοκυριά, ενώ τα 9,3 δις ευρώ, ή 52% του ΑΕΠ ανήκουν σε επιχειρήσεις. Για να πάρουμε μια ιδέα τι σημαίνουν όλα αυτά, ας αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2013, οι κάτοικοι εσωτερικού διέθεταν καταθέσεις 176,6 δις ευρώ, ή 91% του ΑΕΠ της χώρας. Από αυτά τα 161 δις ευρώ, ή 83% του ΑΕΠ αφορούν σε καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ενώ τα νοικοκυριά διαθέτουν σε καταθέσεις 135,8 δις ευρώ ή 70% του ΑΕΠ της χώρας.

  Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο της καταθετικής βάσης των τραπεζών της Κύπρου είναι το ιδιαίτερο μεγάλο μέγεθος καταθέσεων και ρέπος από το εξωτερικό και κυρίως από χώρες εκτός ευρωζώνης. Το σύνολο των ιδιωτικών καταθέσεων στην Κύπρο που προέρχονται εκτός ευρωζώνης ανέρχονται σε 20,8 δις ευρώ, ή 116% του ΑΕΠ του νησιού. Από αυτά τα νοικοκυριά από χώρες εκτός ευρωζώνης διαθέτουν 4,9 δις ευρώ ή 27%, οι επιχειρήσεις από χώρες εκτός ευρωζώνης διαθέτουν 11,4 δις ευρώ καταθέσεις ή 64% του ΑΕΠ, ενώ πιστωτικά ιδρύματα εκτός ευρωζώνης διαθέτουν 4,5 δις ευρώ ή 25% του ΑΕΠ της Κύπρου. Στην Ελλάδα, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, οι καταθέσεις και ρέπος μη κατοίκων της ζώνης του ευρώ ανέρχονται στα 43 δις ευρώ, ή στο 22% του ΑΕΠ της χώρας.

  Ο πληθυσμός της Κύπρου είναι περίπου 875.000, ώστε οι καταθέσεις από τον τομέα των νοικοκυριών συνεπάγονται κατά κεφαλήν ποσό 30.000 ευρώ περίπου. Σε αντίθεση με τα 4,6 εκατομμύρια του πληθυσμού της Ιρλανδίας που συνεπάγεται κατά κεφαλήν καταθέσεις των νοικοκυριών της τάξης των 20.000 ευρώ. Και της Ελλάδας της οποία οι κατά κεφαλή καταθέσεις των νοικοκυριών ανέρχονται στα 12.500 ευρώ. Η Ελλάδα έχει κατά κεφαλή ΑΕΠ 17.900 ευρώ περίπου, η Ιρλανδία έχει 35.000 ευρώ, ενώ η Κύπρος 20.000 ευρώ.

  Οι κατά κεφαλήν καταθέσεις των νοικοκυριών στην Κύπρο είναι 150% υψηλότερες του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της. Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι οι Κύπριοι έχουν πολλά χρήματα στην τράπεζα. Ενώ το εγχώριο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου αποτελεί πόλο προσέλκυσης πολύ σημαντικών καταθέσεων από το εξωτερικό και κυρίως από χώρες εκτός ευρωζώνης. Ολόκληρη τη οικονομία της Κύπρου στηρίζεται κατά πρώτο και κύριο λόγο στην μετατροπή των τραπεζών της σε διαμετακομιστικό κέντρο κεφαλαίων, ειδικά με την μορφή δανείων και καταθέσεων. Για παράδειγμα το 2011, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι εγχώριες τράπεζες της Κύπρου εξήγαγαν 43,5 δις ευρώ σε Δάνεια/Νόμισμα και καταθέσεις και εισήγαγαν 62,6 δις ευρώ. Την ίδια χρονιά το ΑΕΠ της Κύπρου ανήλθε σχεδόν σε 18 δις ευρώ τρέχουσες τιμές. Το χρήμα που διακίνησαν οι εγχώριες τράπεζες της Κύπρου προς το εξωτερικό ήταν σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ και από το εξωτερικό σχεδόν 3,5 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ του νησιού.

  Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να είχαν περάσει απαρατήρητα από τα αρπαχτικά της ευρωζώνης και κυρίως την Γερμανία. Το θέμα ήταν πώς θα έβαζαν στο χέρι την Κύπρο με δεδομένο ότι χάρις στη συμμετοχή στην ευρωζώνη το συνολικό εξωτερικό χρέος του νησιού ανήλθε από 200% του ΑΕΠ το 2004 στα 447,4% του ΑΕΠ το 2008, στα 465,6% του ΑΕΠ το 2011. Η ιδιαίτερα μεγάλη καταθετική βάση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αλλά και το εμπόριο χρήματος με το εξωτερικό και κυρίως με χώρες εκτός ευρωζώνης, έδινε στο νησί την δυνατότητα να αντιμετωπίσει με σχετική ευκολία τις όποιες ζημιές λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

  Η επίθεση που δέχθηκε η Κύπρος από τα αρπαχτικά της ευρωζώνης άρχισε να προετοιμάζεται από το 2011, έστω κι αν έλλειπαν στα στοιχεία εκείνα που έκαναν περισσότερο ανησυχητική την οικονομική πορεία της Κύπρου από εκείνη των άλλων χωρών της ευρωζώνης ακόμη και της Γερμανίας. Παρ’ όλα αυτά η ευρωζώνη ξεκίνησε ολόκληρη εκστρατεία για την θυματοποίηση της Κύπρου. Σ’ αυτήν την εκστρατεία συμμετείχε και ο προηγούμενος πρόεδρος της Κύπρου Χριστόφιας, ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για την επίθεση αυτή εναντίον του νησιού. Το παραμύθι είναι γνωστό: οι τράπεζες εμφάνισαν λογιστικές ζημιές και επομένως το κράτος έπρεπε να τις διασώσει. Βέβαια οι λογιστικές ζημιές των τραπεζών ήταν εν πολλοίς εικονικές λόγω της αλλαγής των τοποθετήσεών τους σε ελληνικά και άλλα ομόλογα, αλλά λόγω της συγκριτικά τεράστιας καταθετικής βάσης που υποτίθεται ότι διαθέτουν, οι ζημιές δεν συνιστούσαν κίνδυνο γι’ αυτές. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ήξεραν πολύ καλά τι είχαν κάνει την καταθετική τους βάση οι τράπεζες και πώς την έχουν εξανεμίσει, γι’ αυτό και τις έπεισαν να δεχθούν το «δώρο» της διάσωσης. Κι έτσι όλοι μαζί άρχισαν να ψάλουν το Αλληλούια του γνωστού μονόδρομου της τρόικας. Με πριμαντόνα τον Χριστόφια προσπάθησαν να εξαπατήσουν τους Κύπριους ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Και κλάμα η κυρία του προεδρικού μεγάρου!

  Κι όλα αυτά βέβαια με την γνωστή δικαιολογία. Οι τράπεζες έπρεπε να διασωθούν και μάλιστα ατόφιες, χωρίς να ψάξει κανένας τα ενεργητικά τους για το που πήγε και πάει τόσο χρήμα, μόνο και μόνο για να εγγυηθούν άπαντες τις καταθέσεις του κοσμάκη. Με την άνοδο του Νίκου Αναστασιάδη και με δεδομένη την γενική αποχαύνωση που ακολουθεί κάθε εκλογική αναμέτρηση όπου ο λαός έχει να επιλέξει ανάμεσα στην Σκύλα και την Χάρυβδη, ξεκίνησε η επίθεση.

  Το συγκεκριμένο μέτρο δείχνει τα εξής:

  Πρώτο: Σε τι άθλια κατάσταση βρίσκεται η ίδια η ευρωζώνη και κυρίως οι μεγάλες οικονομίες της με πρώτη την Γερμανία. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούν να περιμένουν, ούτε να παίξουν το παιχνίδι της κλιμάκωσης των μνημονίων, όπως έκαναν με την Ελλάδα, όπως επίσης με την Ιρλανδία και Πορτογαλία. Η διάλυση της οικονομίας της Κύπρου με αυτόν τον άμεσο τρόπο υποδηλώνει ότι η ύφεση που αγκαλιάζει ακόμη και την Γερμανία δεν αφήνει πολλά περιθώρια κινήσεων στα αρπαχτικά της ευρωζώνης.

  Δεύτερο: Πώς σκέφτονται να λειτουργήσουν τον αποκαλούμενο «ενιαίο τραπεζικό χώρο» της ευρωζώνης, όπως τον έχουν αποφασίσει. Οι τράπεζες και κυρίως οι καταθέσεις των πολιτών της ευρωζώνης θα μετατραπούν σε εύκολη λεία των αρπαχτικών της. Άλλωστε εγγύηση καταθέσεων στην ευρωζώνη δεν υπάρχει. Μέχρι σήμερα μόνο τα κράτη μπορούσαν να παράσχουν τέτοια εγγύηση, αλλά μόνο εικονικά μιας και σε περίπτωση γενικής κατάρρευσης των τραπεζών δεν μπορούν να αντλήσουν τα χρήματα που χρειάζονται για να αποκαταστήσουν τις χαμένες καταθέσεις.

  Τρίτο: Η Κύπρος δεν πρόκειται να συνέλθει ξανά μετά από αυτό το χτύπημα. Ότι κι αν αποφασιστεί για το «κούρεμα» οι εγχώριες τράπεζες θα αδειάσουν από καταθέσεις και κεφάλαια, ενώ κανείς δεν πρόκειται ποτέ να τις ξαναεμπιστευτεί. Κι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα για να εξαρτηθεί πλήρως η Κύπρος και η οικονομία της από τον μηχανισμό στήριξης που θα της επιβάλει το Eurogroup, ενώ θα αναγκαστεί να ξεπουλήσει τα πάντα μετατρέποντας του Κυπρίους σε ραγιάδες, σε δουλοπάροικους των αγορών με την προσδοκία ενός ξεροκόμματου.

  Η Κύπρος κι ο λαός της έχει δυο μόνο επιλογές: Ή να επιζήσει σαν αποικία υπό καθεστώς πλήρους εξάρτησης από τις χρηματοδοτήσεις από το ευρωσύστημα που θα δώσει σε Γερμανούς και άλλους την δυνατότητα να την λεηλατήσουν όσο κανένας άλλος κατακτητής στην πολύχρονη ιστορία του νησιού. Ή να φύγει αμέσως εδώ και τώρα από το ευρώ, να εισάγει ξανά την κυπριακή λίρα, να θέσει υπό καθεστώς δημόσιας εκκαθάρισης τις τράπεζες – για να ξεκαθαριστεί το που πήγε όλο αυτό το χρήμα – έτσι ώστε να ανοικοδομήσει το τραπεζικό σύστημά της υπό κρατική ιδιοκτησία και να ανοικοδομήσει την οικονομία της επενδύοντας στην ζωντανή εργασία και στην κυριαρχία του νησιού. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

  Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα δούμε αν οι μηχανισμοί της ευρωζώνης θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν την επιδρομή στις τράπεζες από καταθέτες σ’ ολόκληρο το ευρωσύστημα. Αν τα καταφέρουν θα έχουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν την ραγδαία πτώση του ευρώ, αλλά και των αγορών κεφαλαίου. Διαφορετικά θα δούμε έναν γενικευμένο πανικό με εξαργυρώσεις σε όλες τις αγορές κεφαλαίου που θα συμπαρασύρει τα πάντα και θα προκαλέσει ένα μεγάλο κραχ στην ίδια την καρδιά της ευρωζώνης.

  Όπως και να έχουν οι εξελίξεις, εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε. Αν έκαναν κάτι τέτοιο σε μια εύρωστη γενικά οικονομία σαν της Κύπρου, σκεφτείτε τι σχεδιάζουν για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Πρέπει εδώ και τώρα να αποσύρουν όσοι διαθέτουν ακόμη καταθέσεις, ακόμη και το τελευταίο τους ευρώ από τις τράπεζες πριν να είναι πολύ αργά γι’ αυτούς. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γενικευτεί η παύση πληρωμών όλων μας προς το κράτος, έτσι ώστε να καταρρεύσει η κυβέρνηση. Αν το κάνουμε με συνέπεια και συνέχεια για το επόμενο δίμηνο, τότε αποκτούμε την πρωτοβουλία ως λαός και επιβάλουμε τετελεσμένα. Αντί να μας τα επιβάλουν αυτοί, ας τους τα επιβάλουμε εμείς.

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ Δημήτρης Καζάκης 19/03/2013 12:05:44

   Υπάρχει και μια τρίτη λύση:
   Αγορά των Κυπριακών Τραπεζών από Ρωσικές εταιρίες/χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ετσι ούτε θα θιγούν καταθέσεις ούτε θα χαθεί ολοκληρωτικά η εμπιστοσυνη.

  • Jiannis avatar
   Jiannis @ Δημήτρης Καζάκης 19/03/2013 21:11:00

   +100000!
   "Η Κύπρος κι ο λαός της έχει δυο μόνο επιλογές: Ή να επιζήσει σαν αποικία υπό καθεστώς πλήρους εξάρτησης από τις χρηματοδοτήσεις από το ευρωσύστημα που θα δώσει σε Γερμανούς και άλλους την δυνατότητα να την λεηλατήσουν όσο κανένας άλλος κατακτητής στην πολύχρονη ιστορία του νησιού. Ή να φύγει αμέσως εδώ και τώρα από το ευρώ, να εισάγει ξανά την κυπριακή λίρα, να θέσει υπό καθεστώς δημόσιας εκκαθάρισης τις τράπεζες – για να ξεκαθαριστεί το που πήγε όλο αυτό το χρήμα – έτσι ώστε να ανοικοδομήσει το τραπεζικό σύστημά της υπό κρατική ιδιοκτησία και να ανοικοδομήσει την οικονομία της επενδύοντας στην ζωντανή εργασία και στην κυριαρχία του νησιού. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει."

 52. Σταυρουλα avatar
  Σταυρουλα 19/03/2013 00:32:55

  Mαλλον τα ψυχοφαρμακα δεν θα βοηθουσαν στην περιπτωση της νδ..Ειναι το κομμα που στηριξε-ψηφισε τα 2 απο τα 3 πιο ντροπιαστηκα και καταστροφικα μνημονια στην χωρα απο τον ΒΠΠ .Μαλιστα θεωρουνται απο τα σκληροτερα στον στην ιστορια.(Το παραδεχονται οι ιδιοι , Γιουνκερ ,το ΖΟΥΜΕ) για τους ιδιους λογους που επικαλειται σημερα ο Αναστασιαδης και τωρα φοβαται ο Σαμαρας να παρει θεση ? Απλα στηριζει την οποια αποφαση? Συμφωνω με το αρθρο 100% αλλα ρε παιδια ΝΔημοκρατια ψηφισατε...

 53. Easy κι εύκολα avatar
  Easy κι εύκολα 19/03/2013 02:10:46

  @Προσωπικά, πολύ θα ήθελα η Βουλή της Κύπρου να βρεί τη δύναμη να πεί ένα μεγάλο ΟΧΙ….

  Κύριε Ροδινέ,

  δεν είστε σαμαρικός (= 100% υπέρ της Μέρκελ) εσείς;
  Από πότε;

 54. liapis avatar
  liapis 19/03/2013 02:27:51

  Ekseretiko arthro k Rodine!
  Ekseretiki episis ke i sholiastes KM, Queen, Niovi , Mara, Georgios T, i opioi me aklonita ephirimata alla ke me evgenia antikrououn Akenaton ke Xotza.
  Sto idio megethos episis i Tassos, Petros , matimatikos ke o Foititis kirios pou edose tin aformi, nomizo, ke to enavsma me to sholio tou na dieksahthi aftos o ekpliktikos dialogos - antilogos pou apolafsan ossi simetihan.
  Hereto episis tous BIS, Korinthio , Iapeto tous opoious ektimo ke simpatho poun an sholiazan ipotheto thatan uper tou arthrou.
  Sas efharisto gia ta kathimerina sas sholia me ta opoia mas enimeronete, diafotizete ke psihagogite.

 55. tasos1 avatar
  tasos1 19/03/2013 09:00:41

  Και μετά;

  • GO avatar
   GO @ tasos1 19/03/2013 09:43:09

   Η Ιστορία είναι γεμάτη από ..."μετά".
   Δεν το γνωρίζετε;

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ GO 19/03/2013 12:54:10

    " Μετά" πάντα υπάρχει. Απλώς μερικές φορές είναι ιδιαιτέρως οδυνηρά. Και το σημαντικότερο είναι και αποτυχημένα.

 56. tasos1 avatar
  tasos1 19/03/2013 09:03:16

  Αν θεωρείτε τον κ. Σαμαρά άνθρωπο της Μέρκελ, είστε πολύ μα πολύ μακριά νυχτωμένος!

  • Easy κι εύκολα avatar
   Easy κι εύκολα @ tasos1 19/03/2013 22:28:15

   Τον κ. Ροδινό, Κώστα δεν τον λένε;

 57. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 19/03/2013 09:04:36

  Οι κύπριοι αυτοκτονησαν...Χειρίστηκαν το πρόβλημα τους πολύ χειρότερα απο τους δικούς μας.
  Δεν υπήρχε καλύτερη ευκαιρία να πάρουν μια οποιαδήποτε απόφαση και να την εφαρμόσουν απο σήμερα το πρωί.
  Κάθε ημέρα καθυστέρηση , ήδη και τετάρτη δεν θα ανοίξουν οι τράπεζες, επιτείνει το πρόβλημα ανεξαρτήτως λύσης πια.
  Οσα υπερήφανα ΟΧΙ και αν πούν τώρα, τα ευρόπουλα των τραπεζών θα κάνουν φτερά μόλις ανοίξει το σύστημα μεταφοράς χρημάτων.
  Η μόνη διαφορά θα είναι.
  Αν υπάρχει στήριξη απο ΕΚΤ ,οπότε θα μπορούν να καλυφθούν οι τράπεζες, όπως έγινε με τις δικές μας ή δεν θα υπάρχει οπότε τράπεζες γιόκ.
  Ρώσοι και αμερικανοί δεν πρόκειται να ρίξουν ρευστό για να στηριχθεί μια τράπεζα ,που έχει μπεί στο στόχαστρο ,καλώς ή κακώς.
  Και την λήμαν μπράδερς την άφησαν και κράτησαν μετά όλες τις άλλες.
  Απο την άλλη κάθε προσπάθεια των κυπρίων να εξοικονομήσουν χρήματα απο άλλες πηγές (φόροι, χαράτσια και εισφορές ) θα κάνει τα δικά μας μνημόνια να φαίνονται ευχάριστες αναμνήσεις.
  Δεν μαζεύεται εύκολα και μάλιστα σε ρευστό ,το 30% του ΑΕΠ.
  Η κύπρος τελείωσε ως πλυντήριο...Είναι αστείο να υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις και να δανείζονται με 7-8% επιτόκια ...
  Τα περιθώρεια στενεύουν επικίνδυνα και εναλλακτικές δεν φαίνονται στον ορίζοντα.
  Αν αποφασίσουν να φορολογήσουν ακίνητα και να περικόψουν μισθούς για να σωθούν τα λεφτά των ρώσων, και μάλιστα ως αντιπρόταση στον σόιμπλε, θα αρχίσω να αναρωτιέμαι μήπως πραγματικά τους ψεκάζουν.
  Είναι δεμένη χειροπόδαρα η κύπρος αδέρφια.
  Οι ρώσοι για να βοηθήσουν θέλουν τον κατάλογο των ρώσων ,για να εισπράξουν αυτοί το μαύρο χρήμα με φορολόγηση , μια μεγαλίστα λαγκάρντ για να καταλαβαινόμαστε.
  Αν οι κύπριοι την δώσουν τετέλεσται οι τράπεζες τους.
  Αν τους δεσμεύσουν αλά ελβετία ένα 30% χωρίς ονόματα και τα δωσουν στους ρώσους ,πάλι ευχαριστημένοι θα είναι οι ρωσοι, καταθέτες και μη.
  Αν τους πάρει η κύπρος 10% για δικό της κέρδος κυρήτομεν την επανάσταση...Λέμε το μεγάλο ΟΧΙ, φορολογούμε όλους τους πολίτες, κοβουμε μισθούς και συντάξεις ,μάταια ομως.
  Τα κεφάλαια αυτά θα φύγουν ούτως ή άλλως.
  Ολο το ζήτημα είναι ποιός θα εισπράξει ένα καλό μερίδιο.
  Οι ρώσοι?
  Οι κύπριοι?
  Η κανείς?
  Κατά το πως το βλέπω, αλλαλάζοντες πάμε προς τη τρίτη επιλογή.
  Με τιμή και υπερηφάνεια.

  • ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
   ΦΑΝΤΑΣΜΑ @ ορεσείβιος 19/03/2013 13:46:56

   ΓΙΑΤΙ τα ρωσικά χρήματα θα φύγουν ?
   ΓΙΑ να αποκαλυφθούν που θα πάνε ? να γίνουν στόχος ? η να παραμείνουν ¨ καθαρά ¨ ανώνυμα , χωρίς λίστες , με ζημία ένα 10% εφάπαξ , όταν ετήσια ήταν τοκοφόρα 5-7% , και θα πάρουν μετοχές , που σημαίνει ότι ισχυροποιούνται στον νησί - τι ΕΧΑΣΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ?
   Ο θόρυβος των ΜΜΕ , η συμπεριφορές όχλου , και Ο ΠΑΝΙΚΟΣ , δεν ακουμπάνε αυτούς τους ρωσους που έχουν τα λεφτά τους στην κυπρο , δεν είναι ο μικροεπενδυτής ελληνας που ξέρουμε -
   25.000 χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι ΣΤΟ ΝΗΣΙ , με βίλες , λεφτά , ακίνητα , και χαμένα μόνο τόκοι , ΕΚΕΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ !!

 58. Τάσος avatar
  Τάσος 19/03/2013 09:48:04

  Ναι μπορεί η Κύπρος να πει ΟΧΙ.

  Με αυτούς τους ογκόλιθους, ατρόμητους πατριώτες ηγέτες, στην Κύπρο, τον Νικολάκη τον Αναστασιάδη, και στην Ελλάδα τον Αντωνάκη τον Σαμαρά, το ΟΧΙ είναι σίγουρο.

  Μπαμ θα κτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι, σούζα η Μέρκελ, σούζα και ο Ομπάμα. Τρόμος και στις δυο όχθες του Ατλαντικού!

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Τάσος 19/03/2013 11:47:13

   Τι έκανε ο Σαμαράς;
   Για άλλα θεματα μπορεί και πρέπει να τον κατακρίνει κανείς.
   Αλλά επι του προκειμένου, τι;

   • Queen For The Black Side avatar
    Queen For The Black Side @ Uncle Stgm 19/03/2013 17:09:36

    Ε, πώς; Δίδυμος δεν είναι; Λίγο είναι αυτό νομίζετε; ΟΛΕΘΡΙΟ !!! :-)

 59. πολιτης avatar
  πολιτης 19/03/2013 10:25:19

  πολυ ευστοχο κι εμπεριστατωμενο αρθρο.
  το ανακοινωθεν σχεδιο αποτελει τεραστιο πληγμα για την κυπρο. οι ανεκδιηγητοι τυποι της ευρωζωνης δεν τηρησαν ουτε τα προσχηματα. ο αναστασιαδης φυσικα εχει τεραστιες ευθυνες που αφησε να διαμορφωθει και να ανακοινωθει ενα τετοιο καταστροφικο "σχεδιο διασωσης" της κυπρου.
  ειναι αποριας αξιο πως θα σωθει η κυπριακη οικονομια αφου εξαϋλωνεται το 40-45 % της οικονομιας της. ακομη και να περασει το σχεδιο και με το κουρεμα των καταθεσεων κατεβει το ελλειμα στο 100% προσωρινα, πως θα συντελεστει η οικονομικη ανατυξη και βιωσιμοτητα της κυπριακης οικονομιας τα επομενα ετη? πλεον καθισταται και μαθηματικα βεβαιο οτι η κυπρος ειναι και θα παραμεινει για πολλα πολλα ετη μια χρεοκωπημενη χωρα.
  τελικα εχω την εντυπωση οτι η εκλογη αναστασιαδη απο τους αδελφους κυπριους αποτελεσε ολεθριο σφαλμα οι συνεπειες του οποιου δεν ξερω αν μπορουν να εχουν ανασταλτικο χαρακτηρα πλεον....
  για τη ευρωπαϊκη ενωση πλεον ουτε λογος ...εχει ηδη παει περιπατο και ας προετοιμαστουμε γι αυτο διοτι ειμαστε οι επομενοι στη σειρα.

 60. Tonia G. avatar
  Tonia G. 19/03/2013 10:27:36

  κ. Ρόδινε πολύ καλό το άρθρο σας και συμφωνώ. Πολλοί Ελλαδίτες κάνουν λάθος σχετικά με τους Συνέλληνες Κυπρίους αδελφούς.
  Αν και να είμαστε από την ίδια μάνα και τον ίδιο πατέρα ξεχνούν ότι κατά τη εφηβεία μας "χώρισαν" και μεγαλώσαμε με άλλους "ανάδοχους γονείς". Αυτό το ξεχνάνε πολλοί από εμάς εδώ στην Ελλάδα. Η Κύπρος πέρασε και από την Αγγλική Μεγάλη Οικογένεια.
  Δυστυχώς όπου εμείς ανακατευθηκαμε μαζί της (Κύπρο) τελικά τη βλάψαμε όπως άλλωστε βλάψαμε και ότι άλλο ασχοληθήκαμε ως χώρα διότι είμαστε αποσπασματικοί, πρόχειροι και αρπακολλατζήδες.
  Η Κύπρος ποτέ δεν έπρεπε να μπεί στην ΟΝΕ. Ως μέλος της ΕΕ θα είχε τα θετικά που αυτή δίνει (συζητήσιμο) σε πολιτικό επίπεδο αλλά με το νόμισμα της θα είχε εξασφαλίσει την οικονομία της η οποία στηριζεται στον Τραπεζικό τομέα και στον Τουρισμό. Μια τέτοια χώρα δεν είχε την ανάγκη του σκληρου ευρώ και του ελέγχου της οικονομίας της από ένα ξένο κατευθυντήριο. ΛΑΘΟΣ λοιπόν η είσοδος της στην ΟΝΕ 1000%.
  Τώρα και μετά την αντιμετώπιση που έτυχε από τους "εταίρους" μία λύση βλέπω. Έξοδος της από την ΟΝΕ, επαναφορά του Κυπριακού νομίσματος, απεξάρτηση από τη Φρακφούρτη, χτίσιμο μεγαλύτερης σχέσης με Ρωσία και Μ.Βρετανία. Μας αρέσει δεν μας αρέσει η Ευρώπη όπως την είχαμε φανταστεί η ΕΕ καταρρέει. Η Κύπρος όμως έχει από ότι βλέπω επί τουλάχιστον 10 χρόνια το πολιτικό προσωπικό που λέει ΟΧΙ όταν πρέπει. Εχει επίσης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ που λειτουργεί και μια Βουλή που ελέγχει την εκτελεστική εξουσία.
  Ας τα δουν και αυτά και αλλού!
  Μπράβο στους Κυπρίους και καλή επιτυχία στην Κύπρο.
  Ευτυχώς υπάρχουν και Ελληνες που τιμούν το ονομά τους και την Ιστορία του Εθνους τους.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Tonia G. 19/03/2013 10:41:06

   +10000000

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Νιόβη 20/03/2013 11:49:02

    Μα η Αγγλια μισει την Κυπρο και κατ επεκταση τον Ελληνισμο.

 61. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 19/03/2013 12:28:18

  Τα επαναλαμβάνει σήμερα ο κ. Βαρουφάκης:
  h**p://www.protagon.gr/?i=protagon.el.oikonomia&id=23013
  Υπάρχει αντίλογος, κ. Ροδινέ;
  Μήπως από σας κ. Καζάκη;

 62. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 19/03/2013 13:02:11

  Συμφωνώ με όσους υποστηρίζουν ότι το σχέδιο του κουρέματος θα επιφέρει θανάσιμο χτύπημα στον κυπριακό τραπεζικό τομέα. Διαφωνώ όμως με το στρουθοκαμηλισμό να θεωρούμε ότι αυτό το θανάσιμο χτύπημα οφείλεται στο σχέδιο του κουρέματος. Όταν πάσχεις από καρκίνο σε τερματικό στάδιο, δεν έχει σημασία αν θα φύγεις επειδή θα παραδώσει το πνεύμα η καρδιά, ή κάποιο άλλο όργανο. Σημασία έχει ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα φύγεις. Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ήταν καταδικασμένο. Αφέθηκε να γίνει υπερτροφική φούσκα, κι οι φούσκες σκάνε. Τα ελληνικά ομόλογα, ο απλόχερος δανεισμός χωρίς οικονομικά κριτήρια, η γιγάντωση σε δυσθεώρητα επίπεδα, έκαναν τη διάσωσή του αδύνατη από ένα κρατικό τομέα με ΑΕΠ 9 φορές μικρότερο από τον τραπεζικό τομέα. Ή θα έπρεπε να αφεθούν να χρεοκοπήσουν οι τράπεζες, ή θα έπρεπε να κουρευτούν οι καταθέσεις. Με οποιοδήποτε σενάριο το τέλος του τραπεζικού παραδείσου είναι αναπόφευκτο. Είναι αστείο να κακίζονται οι Ευρωπαίοι γιατί δε φορτώνουν στους δικούς τους φορολογούμενους όλο το λογαριασμό.

 63. Putin avatar
  Putin 19/03/2013 13:52:27

  «Έχω ακούσει (κι εδώ μέσα) πόσο γενναίος ήταν ο ισλανδικός λαός που με δημοψήφισμα αποφάσισε να μην αποζημιωθούν οι ξένοι καταθέτες στις ισλανδικές τράπεζες που πτώχευαν το 2008. Οι ισλανδικές τράπεζες έδιναν ψηλά επιτόκια και προσέλκυσαν πολλά ξένα κεφάλαια. Το 2008 χρεοκόπησαν, οι καταθέσεις χάθηκαν και τέθηκε το θέμα αν οι καταθέτες αποζημιωθούν από το ισλανδικό κράτος, έστω μέχρι κάποιο ποσό. Οι Ισλανδοί ψήφισαν να μην αποζημιώσουν κανέναν για να σωθεί η κρατική οικονομία και να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι για τα λάθη των τραπεζών τους και όλη η ‘αντικαπιταλιστική’ υφήλιος έσπευσε να πανηγυρίσει την αντίσταση ενός μικρού λαού στις καπιταλιστικές επιταγές των ‘κερδοσκόπων’. Το ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ‘κούρεμα’ καταθέσεων βαφτίστηκε ‘επανάσταση των μικρών λαών’ απέναντι στους νταβατζήδες τους.

  Τώρα οι ίδιοι ‘πανηγυρίζοντες’ αντικαπιταλιστές διαμαρτύρονται ακριβώς γιατί ένας λαός αρνείται να κουρευτούν οι καταθέσεις των χρεωκοπημένων κυπριακών τραπεζών. Γιατί ακριβώς για το ίδιο πράγμα μιλάμε. Η Κύπρος φαλίρισε γιατί χρεοκόπησαν οι μεγάλες τράπεζες. Το δίλημμα που έθεσε ο Άσμουσεν στο eurogroup στον Αναστασιάδη ήταν ακριβώς αυτό: Ή κουρεύετε καταθέσεις ή οι μεγάλες τράπεζες χρεοκοπούν αύριο και αποφασίστε τι θα κάνετε με τους καταθέτες (όπως και οι Ισλανδοί). Οι Κύπριοι όμως δεν ‘επαναστάτησαν’ ηρωικά (όπως οι Ισλανδοί), αντίθετα προτίμησαν να σώσουν τις τράπεζές τους με το κούρεμα μέρους των καταθέσεων. Θεμιτό, δική τους η επιλογή δική τους και η ευθύνη. Απορώ απλά με την διγλωσσία των ‘επαναστατών του καναπέ’ για τα ‘καλά’ και τα ‘κακά’ κουρέματα καταθετών, ανάλογα με το πώς μας βολεύει».

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Putin 19/03/2013 15:19:29

   Τι έλεγε ο κ. Καζάκης για την Ισλανδία;
   Θυμάται κανείς;

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Putin 20/03/2013 00:18:12

   Σας διαφεύγει η τεράστια διαφορά των δυο περιπτώσεων, όπως αντικατοπτρίζεται στο σχόλιό σας.

   Οι Ισλανδοί δεν είχαν να αντιμετωπίσουν «κούρεμα», αλλά τετελεσμένη χρεωκοπία. Αφού χρεωκόπησαν, οι Ισλανδοί κλήθηκαν να αποφασίσουν οι ίδιοι για το τι θα κάνουν με τις χαμένες καταθέσεις. Ψήφισαν. Αποφάσισαν να ξεχάσουν τα χρήματα που χάθηκαν. Η απόφασή τους μπορεί να θεωρηθεί ισοδύναμη με εθελούσια δωρεά στη χώρα τους. [Όμως, επικήρυξαν τους υπαίτιους και συνέταξαν το Σύνταγμά τους από την αρχή, όλοι οι πολίτες. Όταν η Interpol τσιμπήσει τους επικυρηγμένους, μην αμφιβάλλεις ότι η Ισλανδία θα τους πάρει και τα σώβρακα. Μέχρι και τα δισέγγονά τους θα πληρώνουν].

   Στην Κύπρο πήγαν να φορέσουν το προ χρεωκοπίας κούρεμα καπέλο, πραξικοπηματικά. Οι Κύπριοι ίσως και να δέχονταν να δώσουν όλοι από κάτι στις τράπεζες για να μην καταρρεύσουν αν το θέμα είχε τεθεί σε δημόσια και εκτενή διαβούλευση. Δεν αποκλείεται. Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα όμως, δεν μπορούσαν να δεχτούν και ήταν εγκληματικό σφάλμα της κυβέρνησής τους και να το σκεφτεί καν.

 64. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 19/03/2013 13:58:32

  κ οι τ α ποιοι μιλάνε
  1)
  «Γερμανία, ένας παράδεισος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος»!
  Υπό τον τίτλο «Γερμανία, ο παράδεισος για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος», η Handelsblatt εξαπολύει μύδρους: «Ό,τι είναι η Ελβετία και το Λίχτενσταϊν για τους φοροφυγάδες, το αντιπροσωπεύει η Γερμανία για όσους ξεπλένουν μαύρο χρήμα: έναν παράδεισο. Η εξαιρετικά υψηλή κυκλοφορία χρήματος, η ρευστότητα στην αγορά, το θωρακισμένο νομικά χρηματοπιστωτικό σύστημα και ο μικρός βαθμός διαφθοράς, δημιουργούν ένα πλαίσιο που έλκει Ιταλούς, Ρώσους, Λιβανέζους και, ασφαλώς, Γερμανούς εγκληματίες οι οποίοι επιθυμούν να καθαρίσουν το βρόμικο χρήμα τους», γράφει χαρακτηριστικά.

  43-57 δισ. ευρώ είναι το μαύρο χρήμα που ξεπλένεται ετησίως στη Γερμανία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΟΣΑ.
  13,5% του ΑΕΠ φτάνει και ξεπερνά ο τζίρος της «σκιώδους οικονομίας» στη Γερμανία.
  500 δισ. εκτιμάται ότι είναι το ύψος της «σκιώδους οικονομίας», (δηλαδή, των δραστηριοτήτων που έχουν τζίρο ο οποίος δεν φορολογείται ούτε κατ' ελάχιστο).
  30 χρόνια διαρκεί η «ειδική σχέση» της Deutsche Bank με μια πανίσχυρη οικογένεια της Μαλαισίας, η οποία «ξεπλένει» συστηματικά μαύρο χρήμα.

  2)
  Εισαγγελείς της Φρανκφούρτης έχουν καταθέσει ποινικές διώξεις σε πέντε άντρες για υποψίες ξεπλύματος χρήματος που σχετίζονται με πιθανή παράνομη μεταφορά 150 εκατ. δολαρίων από τις ρωσικές τηλεπικοινωνίες! Τέσσερις από τους πέντε είναι ή υπήρξαν εργαζόμενοι μεγάλης γερμανικής τράπεζας – υπεύθυνοι για το κομμάτι της Ανατολικής Ευρώπης. Ο εισαγγελέας δεν προέβη σε δημοσιοποίηση του ονόματος της εταιρίας. Ο πέμπτος είναι ένας 61χρονος Δανός δικηγόρος.
  Η Commerzbank αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά υποστήριξε ότι η τράπεζα βελτιώνει συνεχώς την πολιτική της κατά της παράνομης νομιμοποίησης εσόδων

  ai sixtir αλήτες

 65. Aφροδίτη avatar
  Aφροδίτη 19/03/2013 14:31:25

  Αγαπητέ Κώστα καλή Σαρακοστή, από συνήθεια το λέω, γιατί μπήκε η μεγάλη εβδομάδα ήδη για τον Ελληνισμό! Το άρθρο σου εξαιρετικό, ως συνήθως, μια και μας προκαλεί να σκεφθούμε όλες τις παραμέτρους αυτής της ιστορίας.

  Επειδή πάντα πίστευα πως η χώρα της Άνγκελα έχει πολλά απωθημένα και όταν είναι ισχυρή ξυπνάει μέσα της ο βρικόλακας, περιμένω από τη χώρα του Τάσσου ένα μεγάλο «Όχι»! Τώρα θα μου πεις πως εκείνος λείπει, αλλά κάτι θα έχει μείνει πίσω!

  Συνηθισμένη η καγκελάριος στα «πειράματα» των προγόνων της, ξεκινά την κατασπάραξη του Νότου από τον Ελληνισμό, που την πολέμησε σαν λιοντάρι. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο! Είναι πλέον ζήτημα πρωτίστως Εθνικής Αξιοπρέπειας και μετά επιβίωσης.

 66. Νικολάκη εφέντης avatar
  Νικολάκη εφέντης 19/03/2013 17:16:11

  Οι Γερμανοί, ασχέτως την νοσηρής υπεροψίας των σημερινών πολιτικών, έχουν συγκεκριμένη στόχευση κι εκμεταλλεύονται την ανικανότητα όλων των υπολοίπων της ΕΕ. Εγώ δίνω 2 σενάρια:

  1ον, ότι βρήκαν ένα «καλό δείγμα» για παραδειγματισμό ώστε να καμφθούν οι επιφυλάξεις ως προς την «συνταγή» εξόδου της ΕΕ από την κρίση. Οι Γερμανοί πάντα θέλουν να κάνουν μικρά βήματα όσο το δυνατόν πιο σίγουρα, και στην παρούσα συγκυρία η Κύπρος λόγω μεγέθους θεωρήθηκε η βέλτιστη ευκαιρία. Μια συνταγή που ταυτόχρονα ενισχύει τους ίδιους ως «ασφαλές λιμάνι» καταθέσεων κλπ.

  Το ζήτημα εδώ κατά την γνώμη μου είναι εάν αυτά τα μικρά βήματα (παραδειγματισμός με Κύπρο) είναι αρκετά και εάν είναι και σίγουρα. Οι αμφιβολίες πολλές από όλον τον πλανήτη. Δυστυχώς, στην πρόσφατη ιστορία, ο φόβος για μεγάλες αλλαγές από την Γερμανία, η έλλειψη διορατικότητας και η προσήλωση τους σε μικρά και «σίγουρα» βήματα ήταν αυτή που οδήγησε στην φαιδρή αντίδραση της ΕΕ στην κρίση του 2008. Επιπλέον παράδειγμα, που μάλιστα δεν αντιτάξει κανείς (αντί να «γαυγίζει» νεοελληνικά ή συριζέϊκα) στο θράσος και την υπεροψία τους είναι η διάσπαση της κοινής στάσης της ΕΕ απέναντι στο Γιουγκοσλαβικό, με την αναγνώριση της Κροατίας (επιδίωξη τους ήταν η δημιουργία κράτους δορυφόρου), πράξη που τροφοδότησε καθοριστικά τον εμφύλιο, ενώ επίσης δεν έπραξαν απολύτως τίποτα για την εθνοκάθαρση των Σέρβων της Κράινα από τους Κροάτες.

  2ο σενάριο, είναι αυτό του πλήγματος στη Ρωσία και η προσπάθεια μερικής απεξάρτησης της Γερμανίας από την όλο και ισχυροποιούμενη Ρωσία – πράγμα που σίγουρα έχει τις ευλογίες και των ΗΠΑ. Δηλαδή, η διάβρωση των σχέσεων της Κύπρου με την Ρωσία και η αυξανόμενη εξάρτηση από την ΕΕ-Γερμανία (με δεδομένη την καταστροφή του τραπεζικού τομέα κιόλας, ένας πυλώνας της Κύπρου έχει πληγεί σοβαρά) θα «δέσει» γεωπολιτικά την Κύπρο στην Δύση η οποία θα έχει προσβαση και θα καρπούται μέρος των ενεργειακών πόρων της Κύπρου. Έτσι η εξάρτηση της Γερμανίας μέσω του αγωγού Φ.Α. Nord Stream μειώνεται ενώ κι η γεωπολιτική ισχύς της Ρωσία στη Μεσόγειο μειώνεται επίσης.

  Αυτό που με θλίβει περισσότερο είναι ότι ενώ οι εξελίξεις τρέχουν η Ελληνική πλευρά όχι μόνο δεν κάνει το κόπο να τις ακολουθήσει αλλά δεν κάνει ούτε τα στοιχειώδη. Το μόνο που ενδιαφέρει τώρα είναι τι θα κάνει με τις απολύσεις των Δ.Υ…

  ΥΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί φωνάζει για την Κύπρο τώρα που ο σύντροφος Γλέζος δικαιώθηκε;

 67. Ευρώ-σκεπτικός avatar
  Ευρώ-σκεπτικός 19/03/2013 17:45:43

  Η Κύπρος θυσιάστηκε για να απελευθερωθούμε το 74 από τους χουντικούς και όπως φαίνεται η Κύπρος πάλι θα θυσιαστεί για να απελευθερωθούμε από τα δεσμά των επικυρίαρχων του 4ου Ράιχ (και των εδώ τοποτηρητών τους...). Εμείς απλώς θέλουμε το σκληρό νόμισμα των νέο κατακτητών ως ταπεινοί ραγιάδες...

  • ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
   ΦΑΝΤΑΣΜΑ @ Ευρώ-σκεπτικός 19/03/2013 17:56:11

   ΑΥΤΟ μου ΛΕΝΕ και φίλοι κύπριοι που συζητώ μαζί τους , δυστυχώς !

 68. tasos1 avatar
  tasos1 19/03/2013 20:21:48

  OXI είπε!

 69. Jiannis avatar
  Jiannis 19/03/2013 21:03:06

  Πολλά "τρολλακια" βλέπω:
  δεξοχειρας, Χότζας...
  Ποιος το φανταζόταν πως ένα μικρό νησί μπορεί να φέρι το τέλος του Τέρατος? Η Κύπρος ΠΡΈΠΕΙ να πάει σε αντεπίθεση δηλαδή:
  1) Έχω από το Euro
  2) Κάτω με τους φόρους (για να τραβήξει ακόμα πιο πολλά ξένα κεφαλαια)
  3) ΈΞΩ από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν συμφέρουν η Οροι

 70. Jiannis avatar
  Jiannis 19/03/2013 21:07:20

  Η Κύπρος δεν μπορεί με τίποτα να αφήσει το οικονομικό Μοντέλο τις να το ελέχει η Ευρώπη. Όταν έχεις ένα μαγαζί που δουλεύει κερδοφόρα δεν το εγκαταλείπεις με ΤΊΠΟΤΑ

 71. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 19/03/2013 21:25:15

  Στο ρεπορτάζ του για την Κύπρο, ο δημοσιογράφος Felix Salmon στο Reuters, αναφέρεται στην αντιμετώπιση συναδέλφων του από άλλα μέσα όπως ο Andrew Ross Sorkin των New York Times, Υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι υποστηρικτές της πρότασης δεν τολμούν να υποστηρίξουν το σημείο του πλάνου όπου τα χρήματα των καταθετών θα χαθούν. Γιατί αναρωτιέται ο δημοσιογράφος, η υπόσχεση της Κυπριακής Δημοκρατίας στα hedge funds είναι πιο σημαντική από την υπόσχεσή της στο λαό; Κανείς δεν απαντάει αυτό το καυτό ερώτημα.
  Θα έπρεπε η Κύπρος να αποδεχτεί την συμφωνία ή να περιμένει για κάτι καλύτερο; Ο Salmon ισχυρίζεται ότι υπάρχει εναλλακτική. Και μάλιστα σαφώς καλύτερη. «Υπάρχει εναλλακτική και μάλιστα καλύτερη, η οποία έχει εφαρμοστεί από τον Lee Buchheit, τον νονό των χρεών και μάλιστα σε δεκάδες περιπτώσεις. Και αν ο Lee Buchheit λέει οτι μπορεί να γίνει σημαίνει ότι γίνεται», αναφέρει ο Salmon.
  Και συνεχίζει εξηγώντας:
  «Υπάρχει ήδη ένα report που έχει γράψει ο Buchheit μαζί με τον συνεργάτη του Mitu Gulati από το Πανεπιστήμιο Duke της Αμερικής. Το πλάνο είναι απλό.
  Πρώτον -δεν ακουμπάμε όλες τις καταθέσεις μέχρι του ποσού των 100,000 ευρώ.
  Δεύτερον- σε όλους τους υπόλοιπους τραπεζικούς λογαριασμούς οι καταθέσεις μετατρέπονται σε ομόλογα- 5ετή ή 10ετή με επιλογή.
  Σύμφωνα με την έρευνα του Buchheit, έτσι το χρέος θα μειωθεί παραπάνω από 5.8 δισεκατομμύρια. Τα ομόλογα δίνουν την ευκαιρία σε υπομονετικούς καταθέτες να πάρουν τα χρήματα τους όλα πίσω-και μάλιστα με τόκο. Και ποιο σημαντικό, οι εγγυημένοι καταθέτες θα παραμείνουν χωρίς “τραύματα”.
  Αυτόι είναι ένα σχέδιο που βγάζει περισσότερο νόημα από τα υπόλοιπα, υποστηρίζει ο δημοσιογράφος, και ενώ στην πρώτη φάση η Γερμανία είχε το πάνω χέρι και η πρόταση της ήταν χωρίς εναλλακτικές, τώρα ο Buchheit και ο Gulati δίνουν στην Κύπρο μια πολύ καλή λύση ώστε να δώσει στην Γερμανία το δικό της τελεσίγραφο.
  Το σχέδιο Buchheit/Gulati δεν θα στοίχιζε στην Γερμανία παραπάνω, οπότε δεν έχει κανένα λόγο να πει όχι. Αλλά αν οι Γερμανοί θέσουν βέτο, τότε θα εξαναγκάσουν την Κύπρο να βγει από την ευρωζώνη».

 72. Jiannis avatar
  Jiannis 19/03/2013 22:35:34

  " σε όλους τους υπόλοιπους τραπεζικούς λογαριασμούς οι καταθέσεις μετατρέπονται σε ομόλογα"
  -> Αυτό λέγεται Πτώχευση.
  Η Κύπρος έχει πελάτες με πολλά Χρήματα και για να τα αφήσουν εκεί δεν κάνει να τους απογοήτευση.
  Για αυτό δεν κάνει να τους τα δέσμευση (όπως η δήθεν λύση από πάνω) ούτε εννοείτε να τους τα κουρέψει. Η μικρό-κατάθεσης κάτω τον 100000 Euro δεν παίζουν ΚΑΝΈΝΑ ΡΟΛΟ για το οικονομικό Μοντέλο τις Κύπρου.
  Η Λύση τις Τρόικας στοχεύει το οικονομικό Μοντέλο τις Κύπρου. Αυτό πρέπει η Κύπρο να το κράτηση αν δεν θέλει να γίνει Ζητιάνος...

 73. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 19/03/2013 23:03:42

  Eυχαριστώ όλους τους φίλους και τις φίλες για τα σχόλια και λυπούμαι που δεν είχα το χρόνο να απαντήσω.
  Η σημερινή απόφαση της Βουλής της Κύπρου έδειξε ο,τι την ιστορία μπορούν να τη γράψουν και μικρές χώρες όταν έχουν ψυχή.

 74. Μαθηματικός avatar
  Μαθηματικός 19/03/2013 23:44:43

  Άλλα 'ντ' άλλα κουτρουβάλα της Παρασκευής το γάλα.
  Είσαι για λύπηση ....

 75. Kώστας ΜΠ avatar
  Kώστας ΜΠ 19/03/2013 23:55:59

  18/3/2013, Ώρα: 11:23

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ: "Πρέπει εδώ και τώρα να αποσύρουν όσοι διαθέτουν ακόμη καταθέσεις, ακόμη και το τελευταίο τους ευρώ από τις τράπεζες πριν να είναι πολύ αργά γι’ αυτούς. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γενικευτεί η παύση πληρωμών όλων μας προς το κράτος, έτσι ώστε να καταρρεύσει η κυβέρνηση"

  Ένα εμετικό σχόλιο. Ντροπή και λίγο.
  Δεν είναι όλοι φίλοι...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.