Μονοπάτι με παγίδες το Κυπριακό – προσεκτικός ο Σαμαράς
17/02/2014 07:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μονοπάτι με παγίδες το Κυπριακό – προσεκτικός ο Σαμαράς

Ο Αντώνης Σαμαράς παίρνει σαφείς αποστάσεις από αυτούς που βιάζονται να φτάσουν στη λήξη πριν καν αρχίσει το παιχνίδι και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κάποιους που ευαγγελίζονται λύσεις ερήμην του λαού της Κύπρου.

Όταν ξαφνικά πριν δυο εβδομάδες περίπου έσκασε από το πουθενά η συμφωνία για κοινό ανακοινωθέν και έναρξη διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, πολλοί ήταν εκείνοι που ξαφνιάστηκαν.

Η απόρριψη του Σχεδίου Αννάν, με συντριπτική πλειοψηφία από το λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας και όσα διαδραματίστηκαν μετά, είχε κάνει πολλούς να πιστέψουν ότι πολύ δύσκολα το Κυπριακό θα έμπαινε πάλι σε μια πορεία επίλυσης.

Παρόλα αυτά οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, ήξεραν ότι η αμερικανική διπλωματία δεν είχε σταματήσει στο παρασκήνιο να εργάζεται εντατικά για μια επαναφορά της διαδικασίας επίλυσης στο προσκήνιο. Το γεγονός αυτό συνάδει και με τη γενική κατεύθυνση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής το τελευταίο διάστημα, αφού κάτι ανάλογο και το ίδιο ξαφνικό προέκυψε και στη διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων και άρσης των κυρώσεων με το Ιράν.

Και στις δυο περιπτώσεις στον πυρήνα των εξελίξεων βρίσκονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα που έχουν να κάνουν με πηγές ενέργειας.

Στην περίπτωση της Κύπρου, η ξαφνική εγρήγορση έχει να κάνει με τα αποθέματα φυσικού αερίου τόσο της Κύπρου, όσο και του Ισραήλ, αλλά και τις διόδους μεταφοράς τους προς την Ευρώπη.

Επίσης, είναι καλό να γνωρίζει η κοινή γνώμη ότι οι βασικές εταιρίες που εμπλέκονται στον ενεργειακό πακτωλό των πηγών της Κύπρου και του Ισραήλ, αλλά και τις πιθανές διόδους μεταφοράς τους μέσω Ελλάδας ή Τουρκίας, είναι αμερικανικές.

Τα συμφέροντα αυτά, παρά το γεγονός ότι μετά την επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας υπάρχει μνημόνιο κατανόησης με την Κύπρο, για την κατασκευή ενός τέρμιναλ υγρού φυσικού αερίου στον Βασιλικό της νότιας ακτής της Κύπρου, σήμερα επιθυμούν να βάλουν και πάλι στο παιχνίδι την Τουρκία. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η τρομερή πίεση που άσκησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Ισραήλ στον Πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να ζητήσει συγγνώμη από τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, για την επίθεση σε τουρκικό καράβι που μετέφερε βοήθεια στους Παλαιστινίους, με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων Τέλ Αβίβ – Άγκυρας.

Η υπάρχουσα από τον Ιούνιο του 2013 συμφωνία με την Κύπρο αυξάνει την πιθανότητα μια ευρωπαϊκής διόδου εξαγωγής του φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας που θα αποφύγει την Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά είναι γεγονός ότι η κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού από την ισραηλινή πηγή Leviathan στην Τουρκία είναι πιο συμφέρουσα όσο αφορά το κόστος και σύμφωνα με μελέτες θα επιφέρει πιο γρήγορα κέρδη από την κατασκευή του τέρμιναλ στην Κύπρο.

Ακόμη πιο σοβαρό είναι το γεγονός ότι μια επίλυση του Κυπριακού, στην ουσία θα εξαφανίσει και τα προβλήματα που υπάρχουν με την ανακήρυξη της κυπριακής ΑΟΖ, άλλο ένα γεγονός που βάζει χωρίς τυμπανοκρουσίες την Τουρκία στο παιχνίδι από την πίσω πόρτα.

Την ίδια στιγμή μια προσεκτική ανάγνωση του συμφωνηθέντος Κοινού Ανακοινωθέν, κάνει αμέσως αντιληπτό το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλά γκρίζα και ασαφή στοιχεία και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μη εμφανές με γυμνό μάτι παράθυρο για επαναφορά του σχεδίου Αννάν με συγκαλυμμένη μορφή.

Είναι επίσης ενδιαφέρον, ότι οι δυνάμεις που προωθούν τη νέα αυτή διαδικασία επίλυσης έχουν βρει θετική διάθεση από τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Ταυτόχρονα βέβαια έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Νικόλα Παπαδόπουλου, γιού του πρωτομάστορα της απόρριψης, Προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου.

Πάρα πολύ θετικό για τις από εδώ και στο εξής εξελίξεις είναι το γεγονός ότι Πρωθυπουργός της Ελλάδας σε αυτή την κρίσιμη για το Κυπριακό στιγμή είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει και τη γνώση και την εμπειρία να αντιμετωπίσει αυτά που έρχονται.

Του λόγου το αληθές, παρά την επίθεση κομπλιμέντων από το Λευκό Οίκο και όχι μόνο, αποδεικνύει ένα σημείο των δηλώσεων του μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κύπρου στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα ο Αντώνης Σαμαράς είπε,

«Στο τραπέζι των συνομιλιών, θα κάτσουν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι έχουν και την ευθύνη να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση σε μία τελική λύση. Πρέπει βέβαια να αντλήσουμε και διδάγματα, από πρόσφατες, μέχρι και πολύ πρόσφατες, φάσεις της πορείας του Κυπριακού και να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις της ευρύτατης εθνικής συναίνεσης. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια λύση θα πρέπει να γίνει δεκτή μέσω δημοψηφίσματος και συγκεκριμένα μεταξύ δύο ταυτοχρόνων δημοψηφισμάτων στα οποία θα μετάσχουν τα νόμιμα μέλη των δύο κοινοτήτων.»

Η επισήμανση αυτή από τον Πρωθυπουργό πέρα από το γεγονός ότι παίρνει σαφείς αποστάσεις από αυτούς που βιάζονται να φτάσουν στη λήξη πριν καν αρχίσει το παιχνίδι, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κάποιους που ευαγγελίζονται λύσεις ερήμην του λαού της Κύπρου.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό, έχουν και έντονη πολιτική σημασία για την Ελλάδα, πέρα από τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται για τη χώρα μας. Βέβαια θα είναι λάθος ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα όπως είναι το Κυπριακό να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής του ελληνικού λαού, το πόσο σημαντικό είναι το ποιος θα βρεθεί στο τιμόνι της χώρας όταν θα φτάσει ο κόμπος στο χτένι για την λύση στο Κυπριακό και η πίεση θα είναι αφόρητη, και μάλιστα σε συνθήκες πολύ πιο δυσμενείς από αυτές που υπήρχαν την εποχή της απόρριψης του σχεδίου Αννάν.

Τόμας Τζέφερσον

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ελλην Πολίτης avatar
  Ελλην Πολίτης 17/02/2014 09:28:07

  Απο την στιγμή που καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με τον κατοχικό δοσίλογο εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων, δεν ζητάμε άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και καθολικό δημοψήφισμα χωρίς τους εποίκους, έχουμε υποστεί ήττα

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 17/02/2014 09:44:56

  "Λυπούμαι ειλικρινά, γιατί δεν μπορώ να αποδεχθώ και να υπογράψω το Σχέδιο Ανάν όπως, τελικά, διαμορφώθηκε. Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω "κοινότητα" χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά, έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Εναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της." ~Ιστορικό Διάγγελμα (απόσπασμα) Τάσσου Παπαδόπουλου, Προέδρου του ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Μεγάλη Τετάρτη, 07 Απριλίου, 2004. Στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, το 76% των Ελληνοκυπρίων ψήφισαν ΟΧΙ στο δόλιο σχέδιο Ανάν.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ η Dimi 17/02/2014 11:31:49

   Ο ίδιος που τα έλεγε αυτά στις 8 Ιουλίου 2006 υπέγραψε διακήρυξη στον ΟΗΕ ότι θα αναζητηθεί λύση με δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και βάσει αυτής γίνονται οι συνομιλίες που βεβαίως δεν θα διαφέρουν και πολύ στο αποτέλεσμα. Ήξερε όμως ότι δεν θα τη βρει αυτός τη λύση γιατί ήταν άρρωστος.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ ψυχραιμια 17/02/2014 12:51:58

    Η εν λόγω διακήρυξη (διπλωματικός ελιγμός, καθαρά), καθόλου δεσμευτική δεν ήταν. Η μόνη «δέσμευση» (απαραίτητα τα εισαγωγικά!) ήταν ότι «θα αναζητηθεί» (και βλέπουμε). Όσο για την «πολιτική ισότητα», πουθενά δεν έδωσε δέσμευση ότι αυτή θα ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ της ισχύος του νέου συντάγματος (δηλαδή, ότι θα νομιμοποιηθεί de jure το ψευδοκράτος). Άλλωστε, είχε δώσει αγώνα προηγουμένως, ούτως ώστε το κράτος που θα προέκυπτε από τυχόν σχέδιο λύσης να αποτελεί ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ της Κυπριακής Δημοκρατίας (με ότι αυτό διασφαλίζει και συνεπάγεται). Όσον αφορά την διζωνικότητα καθαυτή, δεν «έδωσε» ο Παπαδόπουλος τίποτα περισσότερο από ότι είχαν δώσει ο Μακάριος και οι συν αυτώ ήδη από την δεκαετία του '70. Άν και δεν πιστεύω στην λειτουργικότητα της διζωνικότητα (όρα το ανουσιούργημα που επιβάλατε στην Βοσνία) και θεωρώ ότι ήταν ευκαιρία να απαλλαγούμε από αυτή την παραχώρηση που δεν βρήκε ανταπόκριση (κι ας δώσουν μετά κι εκείνοι τίποτα να το ξανασυζητήσουμε), ο Τάσσος Παπαδόπουλος (όχι κανας τυχαίος) έκρινε ότι δεν ήταν ενδεδειγμένη μια τέτοια κίνηση. Έτσι, έκανε τον ελιγμό που έκανε. Τέλος, υπάρχουν διζωνικότητες και διζωνικότητες. Άν προηγούνταν αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, τότε αλλάζουν τα δεδομένα. Άνευ αυτών όμως, δεν μασάμε κουτόχορτο. Λύση είναι άν κάνει τα πράγματα καλύτερα, όχι άν ανοίγει τον δρόμο για χειρότερες καταστροφές (και απλώς το βαφτίζετε «λύση»). Δεν θα αυτοκτονήσει ο Ελληνισμός για να γουστάρει η Αμερική. Κοιτάξτε δε κι εσείς να μαθαίνετε από τα λάθη σας γιατί η εξωτερική σας πολιτική τις τελευταίες δεκαετίες δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ ΚΜ 17/02/2014 13:50:57

     Οι συζητήσεις για τη λύση του κυπριακού γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και η βάση των συζητήσεων είναι η διακήρυξη αυτή που προβέπει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Δε γίνεται καμμιά άλλη συζήτηση επί καμμιάς άλλης βάσεως.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ ψυχραιμια 17/02/2014 14:11:25

      Το βιολάκι σου εσύ! Πολιτική ισότητα ΔΕΝ σημαίνει νομιμοποίηση του Ψευδοκράτους πρό της ενεργοποίσης της συμφωνίας. Μόνο μέσα από μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΟΧΙ του ψευδοκράτους) θα προκύψουν τα δυο μέρη. Δεν γίνεται καμιά άλλη συζήτηση επί καμίας άλλης βάσεως. ΥΓ: Επίσης «πολιτική ισότητα» δεν σημαίνει δικαίωμα βέτο επί παντός, όπως τεχνηέντως θες να περάσεις ότι δήθεν σημαίνει.

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ ψυχραιμια 17/02/2014 13:18:11

    "H ευημερία, σάς εξευτέλισε" κραύγαζε ο ιερός Αυγουστίνος στους Ρωμαίους, όταν ο Αλάριχος λεηλατούσε την υπερήφανη πόλη. ή, "Η Ρώμη πεθαίνει διασκεδάζοντας", θα πρόσθετε άλλος διάσημος συγγραφέας. Πράγματι, η κοσμοκράτειρα Ρώμη, παραδόθηκε ανυπεράσπιστη στο ξίφος των βαρβάρων, για να μεταβληθεί σε καπνισμένα ερείπια. Αλλά ο αδίστακτος βαρβαρισμός, που υπέταξε τον αρχαίο πολιτισμό, είναι ένα φαινόμενο με διαρκή διαχρονικότητα. Θα έπρεπε να προβληματίζει και τον σημερινό κόσμο που δεν διατρέχει μικρότερο κίνδυνο από τον νεοβαρβαρισμό. Αγιορείτικο Βήμα:"H Λεηλασία της Ψυχής"|Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014| 11:15 | *** Aγαπητέ Ψυχραιμία, επειδή το Πάσχα 2004, έζησα "τον πυρετό του ΟΧΙ" στη Πάφο, εκεί όπου ζει μεγάλος αριθμός Ελληνοκυπρίων "μεταναστών" στην ίδια τους τη Χώρα, με το κύριο άρθρο συμφωνώ και ανησυχώ, καθώς, της νέας παγκόσμιας αταξίας οι μασκαρεμένοι καιροί, ου μενετοί.

 3. Γιάννης Αυλακιώτης avatar
  Γιάννης Αυλακιώτης 17/02/2014 09:54:40

  πατριώτες (?) καλό θα είναι να αντιμετωπίσουμε το θέμα με σύνεση. σε αντίθεση με το 2004, δεν είναι οι τ/κ που καίγονται για λύση αλλά εμείς. αυτό προς γνώση και συμμόρφωση. ας αφήσουμε τις κραυγές, δεν οδηγούν πουθενά. στο νησί ο γιός του Τάσσου, προσπαθεί εναγωνίως να ανεβάσει τους τόνους. δεν τα έχει καταφέρει. αυτό κάτι θα έπρεπε να μας λέει. ο κόσμος ωρίμασε και κοιτάζει να δει ποιο θα είναι το μέλλον του. το κοινό ανακοινωθέν, εξασφαλίζει την ε/κ πλευρά στην έναρξη των συνομιλιών, ας περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα και ας απομονώσουμε τα ακροδεξιά και ακροαριστερά σταγονίδια που ετοιμάζουν κρεμάλες.

  • Μάτα Χάρι avatar
   Μάτα Χάρι @ Γιάννης Αυλακιώτης 17/02/2014 10:20:54

   ''....ο κόσμος ωρίμασε και κοιτάζει να δει ποιο θα είναι το μέλλον του...'' Ο κόσμος σκοπίμως κακοποιήθηκε με βάναυσο τρόπο οικονομικά, ώστε να γονατίσει, να κουραστεί και να φοβάται πια για το παρόν και για το μέλλον του. Δεν απορώ φυσικά που ειδικά εσείς το.....αγνοείτε και το παρερμηνεύετε. ''ο γιός του Τάσσου'' όπως τον λέτε (επιχειρώντας ανεπιτυχώς να τον υποτιμήσετε), είναι πιο αξιόπιστος και σεβαστός από το δουλικό της κυραΜέρκελ και οπωσδήποτε, δεν είναι ο μόνος που αντιδρά. Μην προτρέχετε δε για τις...εξασφαλίσεις. Μόνο να δει κανείς ποιοί βιάζονται, ποιοί επιχαίρουν και ποιοί εκβιάζουν για ''λύση'', καταλαβαίνει υπέρ ποιών επιχειρείται να ...στηθεί η σκακιέρα..... Έχουνε γνώση όμως οι φύλακες..... Ο πειθήνιος μπάτλερ, είναι ήδη μόνος του κι έτσι θα μείνει.

   • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
    Γιάννης Αυλακιώτης @ Μάτα Χάρι 17/02/2014 11:07:37

    ζείτε (προφανώς εκτός Κύπρου) και εκτός πραγματικότητας. ο γιός του Τάσσου, ο οποίος ανακοινώνει τις όποιες υποψηφιότητές του ως νικόλας ΤΑΣΣΟΥ παπαδόπουλου (άρα δεν τον υποτιμώ εγώ αλλά ο ίδιος) δεν κατάφερε να εκλέξει - εκτός του ΓΓ - κανένα άλλο στο ΕΓ του ΔΗΚΟ. νομίζετε λοιπόν ότι έχει τόση μεγάλη πέραση; καλά θα ήταν λοιπόν κυρία μου (λέμε τώρα) πριν αρχίσετε το υστερικό παραλήρημα να μελετήσετε τις τοπικές ιδιαιτερότητες και να μην υιοθετείτε αυτά που σας σερβίρει ο σύνδεσμος. το ξύπνημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ βίαιο.

    • Μάτα Χάρι avatar
     Μάτα Χάρι @ Γιάννης Αυλακιώτης 17/02/2014 11:29:44

     Όλοι γράφουμε το όνομα του πατέρα μας ανάμεσα στο όνομα και το επίθετό μας. Δηλώνοντας και τιμώντας την ...προέλευσή μας. Φυσικά και σκοπίμως αποκαλείτε κάποιον ''γιο του πατέρα του'' κύριε (λέμε τώρα) και μην παριστάνετε τον χαζό εκτός από τον ....αθώο. Απλά με δεδομένο οτι ο συγκεκριμένος δε θα φανεί ποτέ ασεβής στην πατρική παρακαταθήκη, είναι φυσικά πιο αξιόπιστος από το σκούρο γιουσουφάκι. Πως να γίνει; Αυτό δεν αλλάζει.... Χαλαρώστε, κανείς δεν πρόκειται να σας ζητήσει την άδεια για να εκφράσει την άποψή του κι ευτυχώς, λόγος ιδιαίτερος δεν σας πέφτει όσον αφορά τις εξελίξεις. Γιατί κάποιοι σαν εσάς, που προβάρουν το τούρκικο φέσι στον καθρέφτη τους χαμογελαστοί, είναι πραγματικά εκτός από πολύ αστείοι και αρκετά επικίνδυνοι. ☺

     • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
      Γιάννης Αυλακιώτης @ Μάτα Χάρι 17/02/2014 11:41:33

      δε θα μείνω στη γραφικότητα της άποψής σας αγαπητέ χρυσαυγίτη. αν θέλετε να κάνετε ένα καλό στον τόπο δείτε την όποια εκπροσώπηση έχει στην Κύπρο έχει το κόμμα σας. είναι πολύ πιο σεμνή, αποφεύγει τις χυδαιότητες τις δικές σας και προσπαθεί - μες το παραλήρημα σας - να δει τα πράγματα λίγο πιο νορμάλ. ξεκίνα από εκεί, δε λέω δες την αλήθεια, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι θα σου κόψουν το χαρτζιλικάκι και είναι μια καλή αρχή.άντε, να είσαι καλά.

     • Μάτα Χάρι avatar
      Μάτα Χάρι @ Γιάννης Αυλακιώτης 17/02/2014 11:52:54

      Απλά, καημένος και γραφικός.... Να προσέχετε την εμμονή με τους Χρυσαυγίτες που συνεχώς σας βασανίζει (μα σε κάθε συζήτηση πια;) και να παρακολουθήσετε εντατικά σεμινάρια ψυχολογίας. Ούτε 1 στα πέντε δεν ''πιάνετε''. Αντιληπτικότητα -8. Η μία δε και μοναδική ''αλήθεια'', είναι ίδιον των φασιστών. Ξέρετε εσείς.

     • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
      Γιάννης Αυλακιώτης @ Μάτα Χάρι 17/02/2014 12:21:55

      να είσαι καλά. χαιρετίσματα.

     • Μάτα Χάρι avatar
      Μάτα Χάρι @ Γιάννης Αυλακιώτης 17/02/2014 12:40:27

      ☺ Καλά να είσαστε κι εσείς και χωρίς ...φέσι.

     • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
      Γιάννης Αυλακιώτης @ Μάτα Χάρι 17/02/2014 12:53:50

      διαπίστωσες την εμμονή μου με τους χρυσαυγίτες. να διαπιστώσω και εγώ τη δική σου με τους οθωμανούς;.. θα ήσουν πολύ καλός υποψήφιος στο δήμο αθηναίων πιστεύω.

     • Μάτα Χάρι avatar
      Μάτα Χάρι @ Γιάννης Αυλακιώτης 17/02/2014 13:05:45

      Η διαφορά είναι οτι οι Οθωμανοί εμένα, δεν με ενοχλούν όταν δεν απειλούν την πατρίδα μου, όπως δεν με ενοχλούν και οι Αλιγάτορες, οι κροταλίες, οι ύαινες. Μπορούμε να υπάρχουμε εκ παραλλήλου. Εγώ εδώ κι εκείνοι στη ζούγκλα τους. Αν σπάσουνε την πόρτα μου και απαιτήσουν να συγκατοικήσουμε, ε, ένα προβληματάκι, θα το έχω. Μην με ...αδικείτε γι αυτό. (Δείτε το δικό σας το ζήτημα καλύτερα, που είναι περισσότερο ...πολύπλοκο).

 4. Μάτα Χάρι avatar
  Μάτα Χάρι 17/02/2014 10:03:26

  Σημασία έχει να λάβει ο κ. Αναστασιάδης από κάθε υπεύθυνη πλευρά, τα σωστά και απολύτως ξεκάθαρα μηνύματα. Να κατανοήσει δηλαδή έγκαιρα οτι στο δρόμο της υποχωρητικής ατιμωτικής συνδιαλλαγής και της δουλοπρεπούς προδοτικής υποταγής, -αν το επιλέξει-, θα πορευτεί απομονωμένος εντελώς, κατάπτυστος και πανταχόθεν βαλλόμενος. Ούτε που να το διανοηθεί να αυθαιρετήσει. Αν οι απαιτητικές συνθήκες τον ξεπερνούν, αν έχει δεσμευτεί ή αν έχει .... ''τάξει'', υπάρχει πάντα ο δρόμος της παραίτησης. Και από εδώ και πέρα, ας ευχηθούμε στα κρίσιμα Εθνικά μας διακυβεύματα, οι επιπόλαιοι Ελλαδίτες πολιτικοί, να μην καταδεχτούν να κυλιστούνε άλλο στη λάσπη των μικροκομματικών αντιπαραθέσεων. Οφείλουνε με κάθε τίμημα να γίνουν αδιαπέραστη ασπίδα, που θα προστατεύσει την ανεξαρτησία, και θα διασφαλίσει το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού της Κύπρου. Οτιδήποτε λιγότερο, θ' αποτελέσει προδοσία.

 5. Μαύρο κουτί avatar
  Μαύρο κουτί 17/02/2014 11:14:54

  Το κοινό ανακοινωθέν που αποδέχθηκαν ο Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου στην παράγραφο 4 ορίζει µε απόλυτη σαφήνεια: «Το οµοσπονδιακό σύνταγµα θα ορίζει ότι η ενωµένη οµοσπονδία της Κύπρου θα συγκροτείται από συστατικά κράτη ίσου στάτους». Στην παράγραφο 3 ορίζονται µεταξύ άλλων: «Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και ανέκκλητα (σ.σ. χωρίς δηλαδή καµιά δυνατότητα ανάκλησης εκ των υστέρων) όλες τις εξουσίες τους χωρίς καταπάτηση από την οµοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι οµοσπονδιακοί νόµοι δεν θα καταπατούν νόµους των συστατικών κρατών εντός της έκτασης αρµοδιοτήτων των συστατικών κρατών…» αναφέρεται επί λέξει. Ποια είναι η θανάσιµη απάτη του Αναστασιάδη; Άλλαξε τη σηµασία της σαφέστατης στα αγγλικά λέξης «κράτος (state)» αποδίδοντάς τη στα ελληνικά µε τη λέξη… «πολιτεία»! Συνεπικουρούµενος από όλο το σύστηµα προπαγάνδας των µέσων ενηµέρωσης, προσπαθεί µε το τέχνασµα αυτό να εξαπατήσει τους Ελληνοκύπριους και να συγκαλύψει το έγκληµα της νοµιµοποίησης των αποτελεσµάτων της εισβολής του Αττίλα. Από εκεί που έχουµε µία και µόνη Κυπριακή ∆ηµοκρατία διεθνώς αναγνωρισµένη και ένα παράνοµο τουρκοκυπριακό κρατίδιο στα κατεχόµενα εδάφη που το αναγνωρίζει ως κράτος µόνο η Τουρκία, η οποία και εισέβαλε στο νησί, τώρα θα έχουµε µε τον Αναστασιάδη «δύο συνιστώντα κράτη ίσου στάτους»! Απόσπασμα από το άρθρο του κ. Δελαστίκ ''Θανάσιμη απάτη στο Κυπριακό'' www.prin.gr

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Μαύρο κουτί 17/02/2014 11:39:12

   Όχι και μεγάλη απάτη αφού προηγήθηκε αυτού κάποιος Έλληνας πριν 200 χρόνια που μετέφρασε τον τίτλο μιας χώρας ονόματι United States of America σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και έτσι είναι γνωστή αυτή η χώρα στα ελληνικά έκτοτε.Άρα κάποιος πολύ πριν τον Αναστασιάδη μετέφρασε τον όρο states σε πολιτείες. Όσο για το ίσο στάτους βρίσκεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τη διακήρυξη της 8ης Ιουλίου 2006 που υπέγραψε ο Τάσσος Παπαδόπουλος και αναφέρει ότι η λύση θα είναι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ. Και βέβαια ο κομμουνιστής Δελάστικ ο οποίος αποφεύγει να μας πει ποιά είναι η θέση του ΑΚΕΛ.

   • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
    Γιάννης Αυλακιώτης @ ψυχραιμια 17/02/2014 12:23:20

    το σάλιο σου χαλάς. του έχουν πει να λέει άλλα.

   • Μαύρο κουτί avatar
    Μαύρο κουτί @ ψυχραιμια 17/02/2014 12:57:09

    Άλλη η περίπτωση των ...Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κι άλλη η περίπτωση προσπάθειας διχοτόμησης κράτους, στο οποίο έχουν με τη βία εισβάλλει και κατέχουν μέρος του οι Οθωμανοί. Μην ....μπερδεύεσαι σα χάνος. Το να διαθέτεις αριστερή οπτική, δε σημαίνει πως είσαι φερέφωνο και πιόνι. Αυτά είναι για σένα. Μήνυμα εντός και εκτός συνόρων έστειλε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό - Λευκωσία «Θέλω από το επίσημο βήμα του συνεδρίου να προειδοποιήσω για ακόμα μια φορά και όσους ενδιαφέρονται στη διεθνή κοινότητα, αλλά και εδώ στην Κύπρο, εκείνους που θα πρωταγωνιστήσουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί να μας σύρουν σε θέσεις, οι οποίες θα αντιστρατεύονται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού, σε ό,τι αφορά τη λύση του εθνικού μας προβλήματος», είπε. Συνέχισε λέγοντας ότι «όσοι ενδιαφέρονται να στηρίξει το ΑΚΕΛ τη λύση θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι αυτή θα καθορίζεται από τα πλαίσια τα οποία έχουμε διαχρονικά συναποφασίσει». Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014 Αλλά ό,τι κι αν πει το ΑΚΕΛ και το κάθε ΑΚΕΛ, σημασία έχει τι θα πουν οι Ελληνοκύπριοι που θα έχουν και την τελευταία λέξη. Αρκεί να οδηγηθούν από το αλάνθαστο ένστικο της επιβίωσης και από την ένδοξη Ιστορία τους.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Μαύρο κουτί 17/02/2014 13:55:20

     Ο Δελάστικ ισχυρίζεται ότι ο Αναστασιάδης είναι εκείνος που μετέφρασε την αγγλική λέξη states σε πολιτείες και εγώ απαντώ ότι είναι αυτός που μετέφρασε τις USA σε ΗΠΑ.Τα υπόλοιπα είναι υποθέσεις.

     • Μαύρο κουτί avatar
      Μαύρο κουτί @ ψυχραιμια 17/02/2014 14:01:22

      Ο Δελαστίκ λέει οτι ο Αναστασιάδης προσπαθεί να ...παραπλανήσει τον Ελληνοκυπριακό λαό ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΕ ΔΟ ΜΕ ΝΟ. Απλά τον καταγγέλουν ΟΛΟΙ απ΄όπου μπορούν, ώστε να μην τα καταφέρει. Απλό.

     • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
      Γιάννης Αυλακιώτης @ Μαύρο κουτί 17/02/2014 14:59:55

      όχι ότι ξέρεις να απαντήσεις, αλλά ποιο ακριβώς τον καταγγέλουν; για πες μας

     • Μαύρο κουτί avatar
      Μαύρο κουτί @ Γιάννης Αυλακιώτης 17/02/2014 15:21:16

      Τι σου χρωστάω να σου πω βρε μπουφάκο; Και τι είσαι σε θέση εσύ να καταλάβεις; Τον Αναστασιάδη, τον καταγγέλουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ που έχουν ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. ΟΙ Γραικύλοι (μ΄εννοείς σίγουρα), ....αναρωτιούνται ακόμη.

     • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
      Γιάννης Αυλακιώτης @ Μαύρο κουτί 17/02/2014 23:08:27

      κοπελιά κασέτα έχεις; σου έχει περάσει από το μυαλό ότι μπορεί να υπάρχει και άλλη απάντηση;

     • Μαύρο κουτί avatar
      Μαύρο κουτί @ Γιάννης Αυλακιώτης 18/02/2014 09:42:56

      ..κοπελιά,αποκλείεται να πληρώνεσαι καλά για να λες όσα αστεία μας λες. Άλλαξε ...επάγγελμα. Σου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό;

 6. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 17/02/2014 15:07:11

  Υπάρχει και ο Ετερος στο Κυβερνητικό σχήμα Κος Βενιζέλος ας δούμε κάτι Ενδεικτικό δια χειρός Κας Φανούλα Αργυρού " «Έχω συμφωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό μου Αχμέτ Νταβούτογλου να δεχθούμε, εγώ τον εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας και εκείνος της ελληνοκυπριακής. Οι κοινότητες είναι θεσμοθετημένες... Οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν αφού εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν... στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο κοινοτικό κεκτημένο και εφόσον το πολιτειακό σύστημα θα είναι ομοσπονδία, θα στηρίζεται σε τρεις αρχές... Η λύση θα δοθεί με δημοψηφίσματα στη βάση της αρχής της αυτοδιάθεσης». («Σημερινή» 21.1.2014 «Λύση στη βάση αυτοδιάθεσης» Γ. Χαραλαμπίδη). Γιατί κανένας δεν σχολίασε την αναφορά Βενιζέλου για ξεχωριστή αυτοδιάθεση της μειονότητας του 18%, που θα ακολουθήσει το «κοινό ανακοινωθέν»;" Την ώρα που απαιτείται κοινή διαπραγματευτική γραμμή Αθήνας-Λευκωσίας ο Κος Ιγνατίου αναφέρει σε άρθρο του " Οι κ. Σαμαράς και Αναστασιάδης, ενώ έρχονται από τα ίδια τζάκια της Δεξιάς, έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη για το εθνικό θέμα της Κύπρου, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τάχθηκε συνειδητά με το ΟΧΙ στο ρατσιστικό σχέδιο Ανάν, που υποστήριξε με πρωτόγνωρο πάθος ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου. Το δημοψήφισμα τους χώρισε και τους απομάκρυνε. Ο κ. Αναστασιάδης, που προτιμούσε τη κ. Ντόρα Μπακογιάνη στην ηγεσία της ΝΔ –και δεν το έκρυψε- έφτασε στο σημείο να μην στηρίξει τον κ. Σαμαρά όταν στις 25 Ιουνίου του 2011 βομβαρδιζόταν από τη Μέρκελ και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Palais d’ Academie Royal των Βρυξελλών. Ηταν μία στάση που δεν ξέχασε ο τότε πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς απέφυγε να στηρίξει τον κ. Αναστασιάδη στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, και καλώς έπραξε, διότι θα επέμβαινε στα εσωτερικά πράγματα του νησιού. Μερικές φορές έχω την αίσθηση πως -έτσι απλά να το καταθέσω- είναι «δυό ξένοι»…" Κατά την πρόσφατη συνάντηση Κου Σαμαρά με τον Κο Αναστασιάδη κατάγραφεται το εξής "Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει πλήρως τη μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία προσωπικότητα και ιθαγένεια της επανενωμένης Κύπρου. Στο κείμενο του ανακοινωθέντος, όμως, αν και αναφέρονται τα τρία singles, δεν διασφαλίζονται πλήρως, όπως επιθυμεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, αφού η κυριαρχία εκπηγάζει εξίσου από Ε/κ και Τ/κ και οι ιθαγένειες είναι τρεις.«Πρέπει να αντλήσουμε, βέβαια, και διδάγματα από πρόσφατες, μέχρι και πολύ πρόσφατες φάσεις της πορείας του Κυπριακού», είπε ο κ. Σαμαράς, μια αναφορά που οι συνεργάτες του σημειώνουν ότι φωτογραφίζει το σχέδιο Ανάν, στοιχεία του οποίου, όπως έχουν επισημάνει κάποιες πολιτικές δυνάμεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι έκδηλα στο κείμενο.Η τρίτη προϋπόθεση του Αντώνη Σαμαρά, η οποία επίσης είναι απούσα, είναι πως η λύση «θα πρέπει να γίνει δεκτή μέσω δημοψηφίσματος, και συγκεκριμένα δύο ταυτοχρόνων δημοψηφισμάτων, στα οποία θα μετάσχουν τα νόμιμα μέλη των δύο κοινοτήτων». Στο προσχέδιο η αναφορά στα δημοψηφίσματα έχει ως ακολούθως: «Η ομοσπονδία της ''ενωμένης Κύπρου'' θα είναι αποτέλεσμα της διευθέτησης, μετά από την έγκρισή της από χωριστά, ταυτόχρονα δημοψηφίσματα». Δεν γίνεται, δηλαδή, καμία αναφορά στους νόμιμους κατοίκους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και στους εποίκους να αποφασίσουν για το μέλλον της Κύπρου, όπως έγινε το 2004." Απόσπασμα απο την Σημερινή

  • Μάτα Χάρι avatar
   Μάτα Χάρι @ Δρόλαπας 17/02/2014 15:41:08

   ++++++++++++++ Πολύ χρήσιμη παρέμβαση.

 7. @Γ. Αυλακιώτης 17/02/2014  09:54 avatar
  @Γ. Αυλακιώτης 17/02/2014 09:54 17/02/2014 17:12:30

  Κύριε Αυλακιώτη, μου εξηγείτε σας παρακαλώ γιατί είναι οι ε/κ που αυτή τη φορά καίγονται για λύση; Διότι θα ορκιζόμουν πως ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

  • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
   Γιάννης Αυλακιώτης @ @Γ. Αυλακιώτης 17/02/2014 09:54 17/02/2014 23:06:30

   απλή παρακολούθηση των εφημερίδων δείχνει ότι όποια δραστηριότητά σχετική με το φυσικό αέριο έχει σταματήσει από καιρό. αυτό σαφώς καταδεικνύει την αναμονή των εταιριών για λύση. απλή ανάγνωση των οικονομικών δεικτών δείχνει ότι αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη αλλαγή, τα νούμερα δε βγαίνουν. οι ε/κ σήμερα βρίσκονται βυθισμένοι σε μια κατάσταση όπου όσοι δεν κουρεύτηκαν αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν τα λεφτά τους τα οποία είναι δεσμευμένα είτε σε χρεόγραφα είτε λόγω των διαταγμάτων. η μόνη πιθανή λύση για τα παραπάνω όπως την περιγράφουν επιμελητήρια, εκκλησία, κράτος περνά από τη λύση του κυπριακού.

   • Μάτα Χάρι avatar
    Μάτα Χάρι @ Γιάννης Αυλακιώτης 18/02/2014 12:35:05

    Πόσο κομψά, πόσο ...επιστημονικά, πόσο τετράγωνα, παραθέτοντας οικονομικά στοιχεία και λογικές αναλύσεις, περιγράφετε την ανήθικη δόλια επίθεση που υπέστησαν οι Ελληνοκύπριοι, προκειμένου να εκβιάζονται αισχρά σήμερα από ...εταιρείες, ληστοκυβερνήσεις, συμφέροντα και νταβατζήδες, για να παραχωρήσουν την κυριαρχία της πατρίδας τους, αν θέλουνε να τους ....επιτραπεί να συνεχίσουνε να ζούν όχι πια σαν ελεύθεροι άνθρωποι, αλλά ως κάπως ....εύποροι και ανεκτικοί δούλοι!! Θαυμάσιο. …Βιάζονται και αυτοί λοιπόν, να τους δοθεί μιά κάποια …λύση. Η όποια λύση. Κάτι σαν τον …συνωστισμό της Σμύρνης ένα πράγμα …. Συνωστισμός και στα χασαποτράπεζα των ….συνομιλιών!

 8. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 17/02/2014 18:00:04

  Εμπιστεύομαι τον Σαμαρά και τους συμβούλους του στον τομέα αυτό. Εξάλλου, υπάρχει ως προϋπόθεση εφαρμογής λύσης το δημοψήφισμα. Ο όρος επίσης "συνιστώντα κράτη" στο κ.ανακοινωθέν παραπέμπει σε συνομοσπονδία , πράγμα που το γνωρίζουν οι Ελληνες της Κύπρου. Παράλληλα, όμως υπάρχει σκεπτικισμός για το αν οι δραματικές οικονομικές εξελίξεις για την Κύπρο, οφείλονταν και στο ότι απερρίφθη το Σχέδιο Ανάν. Περίσκεψη και υπομονή λοιπόν.Τόσο για μας όσο και για τους Ελληνες της Κύπρου.

  • George N avatar
   George N @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 18/02/2014 09:45:49

   Οι δραματικές οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο βασίστηκαν στην επιλογή πολιτικών της κακιάς ώρας από τους Κύπριους. Με τέτοιες επιλογές ακόμα και αν βρεθεί όλο το φυσικό αέριο του κόσμου κάτω από το προεδρικό μέγαρο η τύχη τους απλά θα αλλάξει προς το πολύ χειρότερο. Χρειάζεται περίσκεψη, όχι κολύμπι στα "βρώμικα νερά της συνωμοσιολογίας".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.