#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/03/2013 16:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μισές αλήθειες και ολόκληρα ψέματα…για την Κύπρο


1 Είναι μισή αλήθεια ότι τάχα «το κούρεμα του Ελληνικού χρέους προκάλεσε την καταστροφή της Κύπρου».


--Όντως το PSI (κούρεμα ιδιωτικού χρέους) που έγινε στην Ελλάδα προκάλεσε ζημιές στις Κυπριακές τράπεζες που είχαν αγοράσει Ελληνικά ομόλογα. Αλλά πλήρωσαν επενδυτική επιλογή τους! Δεν εξαναγκάστηκαν να αγοράσουν Ελληνικά ομόλογα. Από το συνολικό «άνοιγμα» τους, σήμερα (17 δισ.), λιγότερο από το ένα τέταρτο (γύρω στα 4 δισ.) προέρχεται από απώλειες εξ αιτίας του ελληνικού PSI πριν ένα χρόνο...

Οι κυπριακές τράπεζες είχαν ενεργητικό γύρω στα 130 δισεκατομμύρια. Απ’ αυτά επένδυσαν κατά καιρούς 6-8 δισεκατομμύρια σε ελληνικά ομόλογα. Τα πούλησαν, τα ξανά-αγόρασαν και  με το PSI βρέθηκαν να χάνουν γύρω στα 4-5 δισεκατομμύρια. Δηλαδή 3-4% του συνολικού ενεργητικού τους! Τέτοιας τάξης απώλειες δεν οδηγούν κανένα τραπεζικό σύστημα σε κατάρρευση…

Το βασικό τους πρόβλημα είναι ότι έφτιαξαν μια τραπεζική φούσκα! Το ίδιο ακριβώς έπαθαν η Ισλανδία (χωρίς να ανήκει καν στο ευρώ, δημιούργησε τραπεζικό τομέα δεκαπλάσιο του ΑΕΠ της), αλλά και η Ιρλανδία (που αυτή ανήκει στο ευρώ και δημιούργησε τραπεζικό τομέα πενταπλάσιο του ΑΕΠ της). Η τραπεζική κατάρρευση Ισλανδίας και Ιρλανδίας, έγινε πολύ πριν το ελληνικό PSI και χωρίς οι δύο αυτές χώρες να έχουν ούτε ένα ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.

Το πιο σπουδαίο: η Κύπρος μπορεί να φύγει προς τα μπρός και να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο και πολύ υγιέστερα με τα έσοδα που θα προσποριστεί από την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων. Δεν χρειάζεται πια το μοντέλο του «τραπεζικού παράδεισου» που ήδη καταρρέει σε διάφορα σημεία του κόσμου, εντός κι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Είναι ολόκληρο ψέμα,  ότι μπορούσε το ΟΧΙ της Κύπρου να προκαλέσει υποχώρηση της Γερμανίας:

Η αλήθεια είναι ότι η Γερμανία - έτσι που τα έκανε ως τώρα κι εδώ που έφτασαν τα πράγματα - δεν υπήρχε καμία περίπτωση να κάνει πίσω! Διότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε κατάρρευση της πολιτικής της και της ευρωζώνης. Η ίδια η Γερμανία φοβόταν ότι, αν έκανε πίσω στη «μικρή Κύπρο», αμέσως άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, θα έλεγαν ΟΧΙ κι εκείνες στους οδυνηρούς όρους του Μνημονίου τους. Κι αυτό θα κόστιζε στους υπόλοιπους εταίρους (και στην ίδια της Γερμανία) πολύ περισσότερα από τα 5,8 δισεκατομμύρια επί πλέον που θα έπρεπε να δώσουν στην Κύπρο. Μιλάμε για 10δες δισεκατομμύρια που θα χρειάζονταν σε πρώτη φάση. 100δες δισεκατομμύρια, αν έμπαινε και η Ισπανία.

Κι αν η Ιταλία βγει κι αυτή από τις διεθνείς αγορές, θα χρειαστεί τρισεκατομμύριο και πλέον! Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν να τα δανείσει κανένα κράτος της Ένωσης, ούτε η Ένωση συνολικά.

Κι αυτό, θα το προεξοφλούσαν οι αγορές αμέσως από τώρα, αν υποχωρούσε σήμερα η Γερμανία απέναντι στο ΟΧΙ της «μικρής Κύπρου»!

Εφ’ όσον η Γερμανία δεν υπήρχε περίπτωση να υποχωρήσει απέναντι στο ΟΧΙ της Κύπρου, η ίδια η Κύπρος είχε δύο επιλογές:

-- Είτε να βρει τα 5,8 δισεκατομμύρια από αλλού (Ρωσία)

-- Είτε να επιστρέψει σε μιαν άλλη εκδοχή αυτού που μόλις απέρριψε.

Δεν έγινε το πρώτο, κι έτσι οδηγήθηκαν τα πράγματα στο δεύτερο…

3. Είναι ακόμα χειρότερο ψέμα, ότι και η Ελλάδα θα μπορούσε να πει αντίστοιχο όχι!

Δέστε τα μεγέθη συγκριτικά:

--Το ΌΧΙ της Κύπρου αφορά ανεύρεση 17 δισεκατομμυρίων (ή 5,8 δισεκατομμυρίων, αν παραμείνει η πρόθεση της Ε.Ε. να τη δανείσουν τα 10 δισεκατομμύρια).

--Το ΟΧΙ της Ελλάδας θα απαιτούσε να βρεθούν με τη μία πάνω από 200 ίσως και 300 δισεκατομμύρια.

Τα 5 ή ακόμα και τα 17 δισεκατομμύρια που θα κόστιζε το ΟΧΙ της Κύπρου θεωρητικά υπάρχουν δύο τρείς μεγάλες χώρες που θα μπορούσαν να της τα δώσουν. Παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε «εναλλακτική λύση» ούτε για την Κύπρο

Τα 200-300 που θα χρειαζόταν ένα αντίστοιχο ΟΧΙ της Ελλάδας, δεν υπάρχει κανένας στον κόσμο που θα μπορούσε να της τα δώσει…

4. Είναι όχι απλώς ψέμα, αλλά ανοησία, ότι το αρχικό ΟΧΙ στο Σχέδιο διάσωσης της Κύπρου από το Eurogroup τώρα, είναι παρόμοιο και αντίστοιχο με το ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν πριν από 9 χρόνια…

Το ΌΧΙ στο Σχέδιο Ανάν αφορούσε τη σωτηρία της Πατρίδας, τη σωτηρία ενός κράτους.

Το ΌΧΙ στο Σχέδιο Διάσωσης του τραπεζικού συστήματος της Ένωσης, αφορούσε τη σωτηρία ενός οικονομικού μοντέλου που έχει ήδη καταρρεύσει, ενώ υπάρχει κι άλλο καλύτερο για την Κύπρο! Αφορούσε τη σωτηρία μιας «φούσκας» που έχει σπάσει, αφορούσε, αν θέλετε, τη σωτηρία μιας «στρέβλωσης»…

Μην μπερδεύουμε τη σωτηρία της πατρίδας με τη σωτηρία μας χρηματοοικονομικής «φούσκας».

Είναι αστείο να βλέπουμε κάποιους στην Ελλάδα, οι οποίοι στήριξαν το Σχέδιο Ανάν το 2004, να βροντοφωνάζουν «όχι» στο μέτριο κούρεμα των καταθέσεων, πασχίζοντας να σώσουν μια «χρηματοοικονομική φούσκα»! Κι είναι, όχι απλώς αστείο, αλλά γελοίο, να το παίζουν σήμερα και… αντικαπιταλιστές από πάνω!

5. Είναι ψέμα ότι την κρίσιμη στιγμή που ξέσπασε η Κυπριακή κρίση, υπήρχε «καλύτερη λύση» για την Κύπρο:

Η αλήθεια είναι ότι με τη λύση που προτάθηκε οι απώλειες περιορίζονταν σε ποσοστά πολύ μικρά της τάξης το 10-15% (ακόμα μικρότερο ή και καθόλου για τους μικροκαταθέτες).

Αν χρεοκοπούσαν οι τράπεζες εντός ευρωζώνης, οι απώλειες θα ήταν τουλάχιστον διπλάσιες ή τριπλάσιες.

Κι αν χρεοκοπούσε η Κύπρος εκτός ευρώ, από την υποτίμηση και μόνο οι απώλειες θα ήταν πενταπλάσιες ως επταπλάσιες!

Και οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία της Κύπρου πολύ πιο μακροπρόθεσμες και πολύ πιο δύσκολο να επανορθωθούν…

Και τέλος: Το σχέδιο που φαίνεται να περνάει τώρα, είναι χειρότερο από πλευράς κουρέματος για τους μεγαλοκαταθέτες, αν και διασώζει πλήρως τους μικρούς καταθέτες (ως 100 χιλιάδες).

--Αν ήθελαν να μειώσουν την επιβάρυνση στους μεγαλοκαταθέτες γιατί απέρριψαν το προηγούμενο σχέδιο;

--Κι αν ήθελαν να σώσουν τους μικρούς καταθέτες γιατί δεν το έκαναν από την αρχή, αφού τους το πρότειναν;

6. Είναι ψέμα επίσης ότι με την απόφαση του Eurogroup «καταστράφηκε» το μοντέλο της Κύπρου. Η κατάστασή της ήταν γνωστό που οδηγούσε εδώ και ένα χρόνο. Το ήξεραν επακριβώς, ότι θα χρειάζονταν κούρεμα καταθέσεων εδώ και πολλούς μήνες (από τις αρχές Νοεμβρίου). Αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει το παραμικρό. Και το πρόβλημα διογκώθηκε στο μεταξύ!

Όμως οι ολιγάρχες είχαν αντιληφθεί τι πάει να γίνει και αρκετοί είχαν σηκώσει τα χρήματά τους (πάνω από 25 δισεκατομμύρια είχαν φύγει από τις Κυπριακές τράπεζες – το ένα τέταρτο περίπου του συνόλου των καταθέσεων πριν έξη μήνες).

Το μοντέλο «τραπεζικού παραδείσου» της Κύπρου είχε κλονιστεί προ πολλού! Κι όσο το άφηναν το πρόβλημα χωρίς να το αντιμετωπίζουν, χειροτέρευε. Δεν καταστράφηκε τώρα το μοντέλο τους. Ήταν ήδη κατεστραμμένο…

Εκείνο που μπορεί να σωθεί είναι οι καταθέσεις των Κυπρίων και κυρίως οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, που είναι «εγγυημένες».

Αλλά την κρίσιμη στιγμή διάλεξαν, με ευθύνη και της ίδιας της Κύπρου, να μειώσουν τις ζημιές των «μεγάλων καταθετών» επιβάλλοντας και ζημιές στους μικρούς που μπορούσαν να τις αποφύγουν. Αυτό είναι ολέθριο λάθος! Κι είχε αντανάκλαση σε ολόκληρη την ευρωζώνη, γιατί έξαφνα η «εγγύηση» καταθέσεων ως το όριο των 100 χιλιάδων αποδείχθηκε, πρόσκαιρα, αναξιόπιστη. Και για την Κύπρο που ζήτησε να παραβιαστεί και για το Eurogroup που το προς στιγμήν το αποδέχθηκε…

Ακόμα χειρότερη ήταν η πρόταση να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων της Κύπρου (που είναι και πλεονασματικά).

Αυτό ήταν απίστευτο λάθος: για να μη πληγούν οι καταθέσεις των εξωχώριων μεγιστάνων θα έπαιρναν ρίσκο οι ασφαλισμένοι και το καθεστώς των συντάξεων στην Κύπρο! Κι όσοι τα υποστηρίζουν αυτά στην Ελλάδα εμφανίζονται ως υπερασπιστές του… λαού κατά του κεφαλαίου!

7. Είναι ψέμα ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε την Κύπρο την κρίσιμη στιγμή!

Άλλωστε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, διέψευσε αυτό το δόλιο ισχυρισμό και ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την Ελλάδα για τη συμπαράστασή της σε όλα τα βήματα της κρίσης. Η Ελλάδα στήριξε και μέσα στο Eurogroup την πρόταση της Κύπρου, που πέρασε σε αντίθεση με ισχυρά κράτη-μέλη. Κι ύστερα τη στήριξε σε όλες τις επόμενες δύσκολες στιγμές, όταν η Κύπρος είχε απομονωθεί. Και τη στήριξε ως το τέλος της τελικής ρύθμισης, χωρίς καμιά στιγμή να προσπαθήσει να την επηρεάσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Κάποιοι λένε ότι αυτό θυμίζει το δόγμα «Η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα συμπαρίσταται». Το δόγμα αυτό – πολύ συζητήσιμο, είναι αλήθεια – αφορούσε το εθνικό θέμα. Όπου πράγματι, η Ελλάδα δεν μπορεί να «συμπαρίσταται» απλώς, αφού είναι η ίδια «εγγυήτρια δύναμη»...

Εδώ όμως συζητάμε κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό: Συζητάμε το μοντέλο ανάπτυξης της Κύπρου, που είναι δικό τους θέμα, αφού είναι εντελώς διαφορετικό από το δικό μας μοντέλο ανάπτυξης (με δανεικά) που επίσης χρεοκόπησε.

Για το πώς θα ρυθμίσουν οι ίδιοι τον τραπεζικό τους τομέα, η Ελλάδα δεν έχει ούτε θα μπορούσε να έχει καμία ανάμιξη. Μόνο να τους στηρίζει, ιδιαίτερα όταν απομονώθηκαν μέσα στην Ευρώπη. Κι αυτό ακριβώς έκανε η Ελλάδα…

Κι όταν ζητήθηκε να αυξηθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο τίμημα εξαγοράς των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση και πάλι στήριξε την Κύπρο.

Δεν ήταν τυχαία η ευχαριστήρια ανακοίνωση του Προέδρου Αναστασιάδη. Ήταν απάντηση στις κακόβουλες φήμες που είχαν μεσολαβήσει. Γιατί μερικά πράγματα δεν γίνονται φωναχτά, γίνονται μόνο διακριτικά για να είναι αποτελεσματικά.

Κι ήταν απίστευτη ανευθυνότητα η προσπάθεια κάποιων να καταδημαγωγήσουν πάνω στην αγωνία των Κυπρίων αδελφών μας, αλλά και στα αυθόρμητα αισθήματα αλληλεγγύης του Ελληνικού λαού προς την Κύπρο.

Τώρα οι μάσκες έπεσαν και όλοι κατάλαβαν ποιοι νοιάζονται για την πατρίδα, και ποιοι αγωνίζονται να σώσουν την παρτίδα των μικροκομματικών τους παιγνιδιών.

Τηλέμαχος 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 23/03/2013 17:05:48

  Μπράβο στον αρθρογράφο για το θουκυδίδειο πρίσμα της ανάλυσής του. Έτσι είναι τα πράγματα

  • Αμφιβολία avatar
   Αμφιβολία @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 25/03/2013 04:25:03

   Του Αδώνιδος Γεωργιάδου είναι το άρθρο!
   Αποκλείεται άλλος να τα έγραφε καλλίτερα!
   Μπράβο!

 2. firiki2010 avatar
  firiki2010 23/03/2013 17:15:43

  Ε-ΞΑΙ-ΡΕ-ΤΙ-ΚΟ !!!!!

  • Α. Πέτρόπουλος avatar
   Α. Πέτρόπουλος @ firiki2010 24/03/2013 13:01:06

   Ακριβέστατο και για το ζουμί θα επικαλεστώ τον Καζάκη:

   Αυτά που δεν θα ακούσουμε ποτέ από τα κανάλια και τους πολιτικούς:

   - Οι Κυπριακές Τράπεζες τζόγαραν λεφτά των καταθετών τους στην χρεοκοπία της Ελλάδας.

   - Tο τραπεζικό λόμπι του κ. Νταλάρα – στο οποίο ανήκαν και οι κυπριακές τράπεζες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων – πήρε αποζημίωση για την συμμετοχή του στο PSI, 30 δις ευρώ μετρητά για λογιστικές ζημιές που δεν ξεπερνούσαν τα 18 δις ευρώ. Ανάμεσα στους ωφελημένους ήταν και οι τράπεζες της Κύπρου, που εκτιμάται ότι για 5 δις ευρώ λογιστική ζημιά λόγω ελληνικών ομολόγων, εισέπραξαν γύρω στα 7 δις ευρώ αποζημίωση ως μετρητά φορτώνοντας πρόσθετο χρέος στον Έλληνα φορολογούμενο.

   Σημερινό άρθρο του Καζάκη.
   Ολόκληρο στον σύνδεσμο

   http://www.anatropinews.gr/2013/03/22/%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CE%BA%CE%B7-%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%85/

   • Αμφιβολία avatar
    Αμφιβολία @ Α. Πέτρόπουλος 25/03/2013 04:26:48

    Τι σχέση έχει ο Καζάκης, ρε, φίλε, με τη ΝΔ;
    θα μας τρελάνεις;

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 23/03/2013 17:20:03

  "Αλλά την κρίσιμη στιγμή διάλεξαν, με ευθύνη και της ίδιας της Κύπρου, να μειώσουν τις ζημιές των «μεγάλων καταθετών» επιβάλλοντας και ζημιές στους μικρούς που μπορούσαν να τις αποφύγουν. Αυτό είναι ολέθριο λάθος! Κι είχε αντανάκλαση σε ολόκληρη την ευρωζώνη, γιατί έξαφνα η «εγγύηση» καταθέσεων ως το όριο των 100 χιλιάδων αποδείχθηκε, πρόσκαιρα, αναξιόπιστη.
  .........
  Ακόμα χειρότερη ήταν η πρόταση να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων της Κύπρου (που είναι και πλεονασματικά).
  .......
  Αυτό ήταν απίστευτο λάθος: για να μη πληγούν οι καταθέσεις των εξωχώριων μεγιστάνων θα έπαιρναν ρίσκο οι ασφαλισμένοι και το καθεστώς των συντάξεων στην Κύπρο! Κι όσοι τα υποστηρίζουν αυτά στην Ελλάδα εμφανίζονται ως υπερασπιστές του… λαού κατά του κεφαλαίου!"

  Συλλογισμοί στερεοί. Απλή λογική. Που ξεχάσαμε, αρκετοί.

  • cyprusnet avatar
   cyprusnet @ Uncle Stgm 24/03/2013 17:21:35

   Το εργαλειο καταστροφης μας ειναι το ELA
   Οι αληθειες λοιπον:
   Το τέλος Μαρτίου('12), η ρευστότητα της Λαικης, με εξασφαλίσεις χαμηλής ποιότητας, κινήθηκε σε ρηχά επίπεδα, γύρω στα 114 εκατ. ευρώ. Ως τον Απρίλη, η ενίσχυση αυτή από τον ELA (Κατεπείγουσα Ενίσχυση Ρευστότητας) ξεπέρασε τα 3.7 δισ. ευρώ, ενώ ως το τέλος του καλοκαιριού, το ποσό έφτασε τα 9.5 δισ. ευρώ.

   Η ραγδαία αύξηση του ELA αποτελούσε ξεκάθαρη ένδειξη πως η τράπεζα ήταν ήδη πολύ κοντά στη χρεοκοπία, από τον Ιούλιο. Το επιχείρημα πως το πρόβλημα της Λαϊκής αφορούσε αποκλειστικά στη ρευστότητά της, καταρρίφθηκε από το πόσο ραγδαία ήταν η αύξηση του ELA, αλλά και από το τελικό του μέγεθος, που ήταν μεγαλύτερο από το 50% του ΑΕΠ της χώρας.

   Όπως έγινε καλά γνωστό από μια μεγάλη λίστα κρίσεων στο παρελθόν, τα προβλήματα ρευστότητας πολύ συχνά κρύβουν πίσω τους και προβλήματα ευρωστίας.
   Εναντι προειδοποιησεων τοτε, οι απαντησεις ηταν: Πρώτο πως η Κεντρική Τράπεζα έχει απεριόριστη ρευστότητα από την ΕΚΤ και δεύτερο πως το πρόβλημα αφορά στη ρευστότητα και όχι την ευρωστία της Λαϊκής και πως η τράπεζα θα χρωστούσε αυτά τα λεφτά σε καταθέτες αν δεν τα χρωστούσε στην Κεντρική.

   Ωστόσο, το ύψος του ELA αποτελούσε από μόνο του αδιάσειστη απόδειξη πως αυτές οι απαντήσεις ήταν το τουλάχιστον αφελείς. Θα είχαν λογική αν το ELA είχε περιοριστεί σε επίπεδα του 1, 2 ή 4 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι προειδοποιήσεις της «Κ» σε κάποια στιγμή άρχισαν να αποκρούονται με διαφόρων ειδών απειλές, τόσο από την Κεντρική Τράπεζα, όσο και από την ίδια την Λαϊκή Τράπεζα.

   Σημειώνεται, μάλιστα, πως η Λαϊκή κατέβαλε στην Κεντρική Τράπεζα 250 εκατ. ευρώ μόνο για τους τόκους του ELA το 2012. Για το 2013, με τα σημερινά νούμερα, μόνο οι τόκοι εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 490 εκατ. ευρώ, με το τμωρητικό επιτόκιο που επιβάλλεται. Δεν είναι κατανοητό πώς θα μπορούν να πληρωθούν αυτά τα χρήματα, πόσο μάλλον το πώς θα πληρωθεί και το κεφάλαιο του ELA που πλέον ξεπερνά τα 10 με 12 δισ. ευρώ.

   Το άμεσο πρόβλημα

   Το άμεσο πρόβλημα που δημιουργείται, είναι πως το ποσό αυτό δεν μπορεί να μεταφερθεί στην «κακή Λαϊκή», αφού κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται διαγραφή του ποσού και απώλειες της Κεντρικής Τράπεζας που θα κληθεί να καταβάλει (και πάλι) ο φορολογούμενος. Ένα ερώτημα προς την Κεντρική είναι πώς μπορεί να διαχειριστεί μια τέτοια απώλεια. Από τη στιγμή που η επίμονη απάντηση από την κορυφή της Κεντρικής ήταν σταθερά πως «η Κεντρική Τράπεζα έχει απεριόριστη πίστωση από την ΕΚΤ», ο Διοικητής της Κεντρικής οφείλει να μας απαντήσει γιατί σήμερα αδυνατεί να απορροφήσει τη ζημιά.

   Από τη στιγμή που ο κ. Δημητριάδης, όμως, αρνείται να απορροφήσει τη ζημιά που προκάλεσε προσωπικά, μαζί με την νέα διοίκηση της Λαϊκής, η επιλογή που δημιουργείται είναι το ποσό αυτό να μεταφερθεί ως παθητικό στη νέα «υγιή» Λαϊκή. Σε μια τέτοια περίπτωση, η «υγιής Λαϊκή», θα γεννηθεί με εκ γενετής θανάσιμο τραύμα.

   Αξίζει να σημειωθεί πως το μισό περίπου ELA της Λαϊκής –περίπου 4.5 με 5 δισ. ευρώ- αφορούσαν στις λειτουργίες της τράπεζας στην Ελλάδα. Χωρίς να είναι βέβαιο, το ποσό αυτό βαραίνει ακόμα τα βιβλία της «μητρικής» Λαϊκής και δεν έχουν μεταφερθεί στην Ελλάδα με την πρόσφατη πώληση. Αν όντως έτσι έχουν τα πράματα, πλέον η σοφία των όσων συνέβαλαν και συμφώνησαν στους όρους της πώλησης, τελεί υπό πλήρη αμφισβήτηση. Αν όχι, τότε η τρύπα είναι μικρότερη, αλλά εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα.

   Μοναδική επιλογή είναι αυτή η υποχρέωση να μεταφερθεί στην «καλή Λαϊκή». Ωστόσο, αυτή η επιλογή μεταφράζεται σε νέο πρόβλημα: Με τη συγχώνευση της καλής Λαϊκής και Τράπεζας Κύπρου που ήδη προγραμματίζεται, τα 12 περίπου δισ. ευρώ του ELA, και το άλλο περίπου 0.5 δισ. σε τόκους, θα φορτωθούν στη νέα Τράπεζα Κύπρου. Αυτό, όμως, θα καταστήσει μη εύρωστη την Τράπεζα Κύπρου και θα την χρεοκοπήσει.

   Γι αυτό και η Τρόικα επιμένει σε διάλυση της Τρ. Κύπρου: Το βάρος του ELAθα την καταστρέψει, την ώρα που η Κεντρική Τράπεζα δειλιάζει να αναλάβει τη ζημιά που η ίδια προκάλεσε.

   Είναι σαφές πως η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Κεντρικής, η οποία οφείλει να αποδείξει πως όσα έλεγε εδώ και καιρό για το ELA, ευσταθούν. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Διοικητής θα φέρει προσωπική ευθύνη για την τρύπα 9 δισ. ευρώ που συνειδητά προκάλεσαν οι αποφάσεις του (συμπεριλαμβανομένης και της μη αναδιάρθρωσης της Λαϊκής τους τελευταίους μήνες). Θα πρέπει, δηλαδή, να χρησιμοποιήσει την «απεριόριστη πίστωση» από την ΕΚΤ για να απορροφήσει τις ζημιές.

   Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να απαντήσει κατά πόσον αποτελεί «δούρειο ίππο» της ΕΚΤ και όχι προστάτη της σταθερότητας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, όπως αναφέρεται στον όρκο που έδωσε.

   Τίποτε από τα πιο πάνω δεν αναιρεί τις εξίσου σοβαρές ηθικές και άλλες ευθύνες που φέρει η διοίκηση της Λαϊκής, που επίσης πρέπει να εξηγήσει στον Κυπριακό λαό γιατί θα πληρώσουμε την άρνησή τους να κάνουν το παραμικρό για την εδώ και μήνες προφανή χρεοκοπία τους.

   Τα ερωτήματα

   Οι βαρύτατες ευθύνες της Κεντρικής για το όλο θέμα είναι σαφείς, παρά το γεγονός ότι άπαντες σχεδόν αγνοούσαν επιδεικτικά το πρόβλημα. Η συνέχιση της παροχής του ELA σε τόσο μεγάλα επίπεδα, αποτελούσε απειλή για την κυπριακή οικονομία, ενώ και η επιδεικτική δειλία στην λήψη οποιουδήποτε απτού μέτρου για την χρεοκοπημένη Λαϊκή εδώ και έξι μήνες, απαιτούν ρητές πλέον απαντήσεις.

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ cyprusnet 24/03/2013 17:49:33

    Έξοχες οι επισημάνσεις καί πού καίριες.
    Νά προσθέσω δέ όπως σήμερα διάβασα Capital, ότι
    στις 24/6, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) -Δηλ. η Τράπεζα τών Κεντρικών Τραπεζών- παρουσίασε στήν Βασιλεία τήν ετήσια έκθεσή της, η οποία είχε ως σημείο αιχμής τήν προειδοποίηση πως ο εφιάλτης των παραγώγων έχει επιστρέψει. Και συνιστούσε τη στήριξη της γραμμής που η Κομισιόν τότε προωθούσε για τις τράπεζες: τη μετάβαση από τη στρατηγική του “bail out” των μη βιώσιμων τραπεζών στην τακτική του “bail in”.

    Δηλαδή στη διάσωσή τους με κεφάλαια όχι των φορολογούμενων, μέσα από τα μνημονιακά προγράμματα στήριξης του EFSF/ESM, αλλά των μετόχων και των δανειστών τους, στους οποίους συμπεριλαμβάνουν τους μη διασφαλισμένους καταθέτες.

    Κατά τά λοιπά τό δούλεμα πάει σύννεφο. Από όλους.

   • Αμφιβολία avatar
    Αμφιβολία @ cyprusnet 25/03/2013 04:32:40

    Μπράβο!
    Επιτρέψτε μου, cyprusnet, να προσθέσω μια... λεπτομέρεις, συνάδουσα στην επιχειρηματολογία σας:

    "Το εντυπωσιακό στην Κύπρο είναι ότι ο ELA είχε μέχρι τώρα ως α ν ώ τ α τ ο όριο παροχής ρευστότητας τα 10 δισ. ευρώ και τα 9 δισ. ευρώ εξ α υ τ ώ ν είχαν παραχωρηθεί στην Λαϊκή Τράπεζα"

    κάπιταλ.γρ

 4. Albert avatar
  Albert 23/03/2013 17:20:08

  Αυτό το άρθρο θα πρέπει να αφιερωθεί στους βιαστικούς γεωπολιτικούς αναλυτές της μιας εβδομάδας.

 5. ^Mara^ avatar
  ^Mara^ 23/03/2013 17:28:49

  Ο.κ... Τηλέμαχε.
  ...Και μισές αλήθειες και μισά ψέμματα, αλλά και μισή (...για να μην πω την μισή του μισού...) πληροφόρηση όπως και στοιχεία για το τί πραγματικά παίζεται....
  Γιατί αυτό το παιχνίδι των απίστευτων συμφερόντων, αντιλαμβανόμαστε πλέον όλοι, ότι παίζεται σε καθαρά γεωπολιτικό - γεωστρατηγικό - ενεργειακό επίπεδο και από παίκτες ιδιαιτέρως....σκληρούς και ανελέητους.

 6. cyprusnet avatar
  cyprusnet 23/03/2013 17:30:38

  Τι κοσμος αγγελικα πλασμενος!!
  Μα σε 5 χρονια απο την ανθηρη Οικονομια του αημνηστου Τασσου στο σημερα, γιναμε ''ΦΟΥΣΚΑ'';;
  Ελαχιστη η ζημια απο την Ελλαδα(συστημικοτητα hellooo), απο τον Βγενοπουλο, απο Πολιτικα εγκληματα του Χριστοφια και των συμβουλων του(συνδικαλιστες μας κυβερνουσαν)
  Για ποιες Χωρες και Πολιτικους γραφετε οταν δεν υπαρχουν Χωρες, αλλα Κεντρικοι Τραπεζιτες που αποφασιζουν;;
  για την επιχειρηματολογια σας περι ''φουσκας'' ατυχητε.. Η helenic bank(ελληνικη τραπεζα) ελλαδα και κυπρο, οπως και οι Συνεργατικες τραπεζες που ειναι περισσοτερο εκτεθημενες σε κοινωνικες ομαδες και δανειοδοτησεις ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ προβλημα...
  Η ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖA και με το ζορι η Κυπρου ηταν τα ΕΡΓΑΛΕΙΑ !!

  • Heaven avatar
   Heaven @ cyprusnet 23/03/2013 18:05:50

   1. Είναι ΨΕΜΑ ότι τάχα «το κούρεμα του Ελληνικού χρέους προκάλεσε την καταστροφή της Κύπρου».
   Η αλήθεια είναι:
   Το πρόβλημα της Κύπρου προέκυψε όχι λόγω μεγάλης κρίσης στην οικονομία της Κύπρου. Η οικονομία της Κύπρου δεν είναι από τις χειρότερες περιπτώσεις, ούτε ήταν στο χείλος της χρεωκοπίας. Το πρόβλημα της Κύπρου προέκυψε από τις τράπεζές της. Πρωτίστως από την Τράπεζα της Κύπρου και την Λαϊκή, πρώην Μαρφίν. Πώς γίνεται να καταρρεύσουν δυο τραπεζικοί κολοσσοί όταν οι καταθέσεις, η καταθετική βάση που δηλώνουν είναι σχεδόν 2 φορές του ΑΕΠ της Κύπρου; Μόνο στην περίπτωση που οι τραπεζίτες κατασπατάλησαν τα χρήματα των καταθέσεων σε μαύρα δάνεια και χορηγήσεις, σε επενδύσεις κερδοσκοπίας και ευκαιρίας και σε λεηλασία γενικά. Αυτό ακριβώς συνέβη με τις Κυπριακές τράπεζες....
   Με την κρίση οι τράπεζες της Κύπρου άρχισαν να αντλούν αυξημένη ρευστότητα από το ευρωσύστημα. Αυτό ήταν το πρώτο καμπανάκι. Όμως και αυτή την αυξημένη ρευστότητα οι Κύπριοι και μη τραπεζίτες την σπατάλησαν σε κερδοσκοπικές τοποθετήσεις σε ελληνικά και άλλα ομόλογα ποντάροντας στην χρεοκοπία της Ελλάδας. Έτσι όταν ήρθε το PSI, δηλαδή η αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα, οι Κύπριοι και μη τραπεζίτες εισέπραξαν τα πλούσια ανταλλάγματα που προσφέρθηκαν στις τράπεζες που θα έβαζαν τα ομόλογά τους στο «κούρεμα». Να θυμίσουμε εδώ ότι το τραπεζικό λόμπι του κ. Νταλάρα – στο οποίο ανήκαν και οι κυπριακές τράπεζες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων – πήρε αποζημίωση για την συμμετοχή του στο PSI, 30 δις ευρώ μετρητά για λογιστικές ζημιές που δεν ξεπερνούσαν τα 18 δις ευρώ. Ανάμεσα στους ωφελημένους ήταν και οι τράπεζες της Κύπρου, που εκτιμάται ότι για 5 δις ευρώ λογιστική ζημιά λόγω ελληνικών ομολόγων, εισέπραξαν γύρω στα 7 δις ευρώ αποζημίωση ως μετρητά φορτώνοντας πρόσθετο χρέος στον Έλληνα φορολογούμενο.
   Αν προσθέσουμε σ’ αυτά και την μετανάστευση καταθέσεων και κεφαλαίων από την Ελλάδα στην Κύπρο, που ανήλθαν τουλάχιστον σε άλλα 5 δις ευρώ, οι κυπριακές τράπεζες βγήκαν ωφελημένες από την χρεοκοπία της Ελλάδας. Γι’ αυτό και είναι εντελώς πρόστυχη η προσπάθεια να φορτώσουν την κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Είναι καθαρό ψέμα και μπορεί να το ισχυριστεί μόνο όποιος δεν ξέρει, ή είναι τόσο απατεώνας που ενώ ξέρει τι έχει συμβεί, το παπαγαλίζει από σκοπιμότητα. (h**p://www.enikos.gr/economy/130602,O_Kazakhs_grafei_gia_to_Oxi_ths_kypria.html)

   • Afroditi P. avatar
    Afroditi P. @ Heaven 23/03/2013 19:30:34

    @Ηeaven,

    Διάβασα το μακροσκελές άρθρο του κ. Καζάκη στο enikos - αυτό που είναι ''ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ'' - στην κυριολεξία - είναι το video, από τις 10 Δεκ. 2012, που λέει ""ΠΑΡΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!''

    Ενα πράγμα δεν καταλαβαίνω :

    Αφου , λέει, οι Κυπριακές Τράπεζες βγήκαν λογιστικά κερδισμένες απο το ελληνικό PSI, το ίδιο δεν έπρεπε να συμβαίνει με τις ελληνικές τράπεζες?
    Στην Ελλάδα όμως, υποτίθεται ότι οι ελληνικές χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση λόγω χασούρας απο το PSI - η οποία ανακεφαλαιοποίηση θα προστεθεί στο κρατικό χρέος- δηλαδή στους έλληνες πολίτες μέσω φορολογίας.

    Εδώ τίθεται ένα ερώτημα...

    Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι τα θέματα του ''ΧΡΕΟΥΣ'' αντιμετωπίζονται διαφορετικά σε κάθε περίπτωση.
    ΚΑΙ , φαίνεται, εξαρτώνται από την χώρα...

    Δείτε για παράδειγμα, πως αντιμετωπίστηκε η τεράστια έκθεση των Γερμανικών τραπεζών στα επικίνδυνα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου το 2009- οι ποίες ''ξελάσπωσαν'' τελείως:
    http://www.bloomberg.com/news/2012-05-23/merkel-should-know-her-country-has-been-bailed-out-too.html

    Η, ακόμα, πως η Ιρλανδία έκανε ένα swap για το χρέος που επωμίστηκε λόγω ρευστοποίησης της ANglo Irish Bank, με ομόλογα 25 δισ. , βάσει μιας μυστικής συμφωνίας μεταξύ ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών των 17 χωρών της Ευρωζώνης- που λέγεται '' Agreement on Net Financial Assets, ANFA.'' Καί είναι , βεβαίως, ''εμπιστευτική''!

    http://www.bloomberg.com/news/2013-03-19/ireland-said-to-tap-secret-ecb-pact-for-anglo-irish-bond-swap.html

    Οπως βλέπουμε, υπάρχουν παρα πολλές παράμετροι στις '' διασώσεις'' και στα ''χρέη'', ανάλογα με την περίπτωση- πράγμα που το καθιστά πολύ δύσκολο, έως αδύνατο, για τον μη ειδικό σε οικονομικά θέματα πολίτη να αξιολογήσει την κατάσταση, πέραν από τα πολιτικά κριτήρια του.

    Το αποτέλεσμα όμως είναι ξεκάθαρο :

    1) Οχι μόνο η όποια ''χρηματοπιστωτική φούσκα'', αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας της Κύπρου καταστρέφεται με ''συνοπτικές διαδικασίες'', π.χ. 147 ναυτιλιακές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία κτλ. που θα έρθουν σε οικονομική δυστοκία.

    2) Ο πολίτης των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης πήρε το μήνυμα '' Τα χρήματα σας ΔΕΝ είναι ασφαλή στις Τράπεζες''!

 7. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 23/03/2013 17:34:15

  Καιρός είναι να ξεκαθαρίζει η πραγματικότητα από τη φαντασία.

 8. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 23/03/2013 17:44:52

  Επιτέλους λίγος φρέσκος αέρας λογικής.Εκπληκτικό άρθρο!

 9. cyprusnet avatar
  cyprusnet 23/03/2013 18:02:06

  κυπρος=ισλανδια=ιρλανδια
  ωραια η καραμελα και συνεχιστε την, εχετε ομως εκθεσεις/μελετες στα υπ'οψιν για ''Φουσκες'', κανονια, μη εξυπηρετουμενα δανεια;;
  για την διαφορα 7/1-8/1 ογκου τραπεζων με ΑΕΠ συμφωνουμε, την Τριτη κιολας με το ανοιγμα τραπεζων θα πεσει στο 4/1-3/1 που ειναι τα αποδεκτα μεγεθη των Βρυξελλων..
  για το χρηματοπιστωτικο κομματι και το κομπλεξ περι απατεωνιας, δεν εχω λογια.. δεν παλευετε τα να αποδειξης το υγιες της επιχειρηματικοτητας, με ορους απατεωνιας που εκμεταλευτηκαν οι μιζαδοροι της Ελλαδας!!

  • aris. aold avatar
   aris. aold @ cyprusnet 23/03/2013 18:18:25

   Ελβετία με αυτό το πολιτικό σύστημα και αυτούς τους ελεγκτικούς και εποπτικούς μηχανισμούς δεν γίνεσαι.

   Δεν ξέρω αν μπορείς να βγεις "εξω¨ από αυτά που συμβαίνουν αλλά τα όσα διαδραματίζονται είναι απίστευτα.

   Η ζημιά που έκαναν τα Κυπριακά κόμματα και οι Κύπριοι πολιτικοί στην Κύπρο τα τελευταία 24ωρα δεν την φαντάζονταν ούτε ο Σοιμπλε.

   Μπορεί μια χώρα με τέτοια εικόνα στην διαχείρηση κρίσεων να είναι χρηματοπιστωτικό κέντρο και να νοιώθει ο κόσμος ασφαλής για την τοποθέτηση των χρημάτων του.

   Τον Βγενόπουλο γιατί δεν τον στρίμωξε η δικαιοσύνη της Κύπρου εφόσον φταίει.

   Στην Κύπρο την τελευταία εβδομάδα φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο η ελληνική τσαπατσουλιά και ασχετοσύνη.

   Το χειρότερο είναι ότι έβαλαν στην ρουλέτα της κρίσης και τους Υδρογονάνθρακες.

   Δυστυχώς η Κύπρος περισσότερο από οικονομικά έχασε πολιτικά.

   Ποιος θα πάρει σοβαρά πλέον στην Ευρώπη τον Αναστασιάδη και τους υπόλοιπους αρχηγούς.

   Ο τελευταίος που φταίει είναι Η Ελλάδα.

   Αρκετά με την γνωστή σπέκουλα για όλα φταίει η Ελλάδα.

   • cyprusnet avatar
    cyprusnet @ aris. aold 23/03/2013 19:04:16

    Το καλο για εμας αγαπητε, ειναι οτι δεν εχουμε ΓερμανοΑμερικανοΡωσοΚινεζικες εμμονες και υποπτους φοβους, για κατασπαραξη του οποιου ''πλουτου'' και ''αεριων'' μας...
    Οπως(για παραδειγμα) η συμφωνια Τουρκιας-Ισραηλ(και με την Παραγωγη του οικοπεδου 12 μεσα) για αγωγο προς Τουρκια ειναι ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗ..
    Εμεις ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΥΜΕ ΗΔΗ για νομοσχεδια ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ/ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ετσι ωστε απο τον αλλο μηνα κιολας να προσπαθησουμε για ανακαμψη..
    Εχει το 65% της Ελευθερης Κυπρου διαθεσιμο προς επενδυσεις, αρκει να ξεπλεξουμε με τις απαιτησεις των Τροικανων στην παρουσα φαση..
    Εχουμε καλες Εμπορικες σχεσεις με Ασια- Αραβια- Ρωσια- Ισραηλ και θελουμε ταχιστα αποκατασταση επιχειρηματικοτητας, επειτα απο το στημενο κακο που μας συνεβει..
    Γεγονος ομολογημενο, πρεπει στην παρουσα φαση να συρρικνωθει ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ και ΔΗΜΟΣΙΟΣ τομεας, ετσι ωστε να μην πεσει το αδιεξοδο στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ..
    Ξερετε...
    Πολλα απο τα ''κεκτημενα'' εδω, αλλαζουν ευκολα σε σχεση μα αλλες μεσογειακες χωρες, λογω Αγγλοσαξονικου δικαιου και δημοσιου τομεα

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ cyprusnet 23/03/2013 21:35:10

     Μακάρι να έχετε δίκιο και η Κύπρος να ανακάμψει σύντομα, πιό δυνατή, ανεξάρτητη και ικανή να προσφέρει υψηλό επίπεδο ζωής στους πολίτες της.
     Μακάρι να μην επιτρέψετε στα όρνια των Τροϊκανομνημονίων, να τυλίξουν τα θανατηφόρα τους πλοκάμια γύρω σας, για πολύ....

     • cyprusnet avatar
      cyprusnet @ Queen For The Black Side 23/03/2013 22:12:08

      Εδω που ηρθε το κακο, πρεπει να παλεψεις μεσα στο μνημονιο..
      Οπως αξιο λογου, το οτι απο την Πλευρα της Κυπρου για τις διαπραγματευσεις ηρθε επειγοντος μια ομαδα εκπληξη απο την ΑΓΓΛΙΑ, που μου ειπε ενας φιλος που παριστατε λογω εργασιας στις διαπραγματευσεις στο Οικονομικων και Κεντρικη Τραπεζα, ΔΕΝ ΑΡΕΣΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ...
      Επικεφαλής της ομάδας τέθηκε ο εκ των κορυφαίων τεχνοκρατών του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών Τομ Σκόλαρ.
      Ο κ. Σκόλαρ είναι δεύτερος μόνιμος γραμματέας στο υπουργείο και ειδικός σε θέματα δημοσίων και διεθνών οικονομικών. Ανέλαβε την τακτοποίηση της Northern Rock μετά την εθνικοποίησή της, ενώ διαδραμάτισε καίριο ρόλο στις διασώσεις της Royal Bank of Scotland και Lloyds Banking Group.
      Μαζί του, έχει ομάδα ειδικών στα τραπεζικά και στη διαχείριση κρίσεων από διάφορα κυβερνητικά τμήματα.

      Επρεπε να γινει αυτο που εγινε, το στοιχημα ειναι η αναστροφη..
      ------------------------------------
      Ερωτηση..... Γιατι σημερα δεχομαστε επιθεση απο τον Γερμανικο Τυπο, γνωριζει κανεις;;

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ cyprusnet 23/03/2013 22:52:54

      Φίλε cyprusnet
      Σε ευχαριστούμε θερμά για την ουσιαστική ενημέρωση που μάς παρέχεις.
      Καλή Δύναμη σε όλους σας στο νησί ...

     • Ιαπετός avatar
      Ιαπετός @ cyprusnet 23/03/2013 23:39:29

      Γιατί ο κ. Σκόλαρ είναι δεύτερος μόνιμος γραμματέας στο υπουργείο και ειδικός σε θέματα δημοσίων και διεθνών οικονομικών καί ειδικός διεκπαιρεωτής τών συμφερόντων τού City of London. Ειδικότητά του η προστασία μέ κάθε μέσο καί τρόπο τών διεθνών χρηματιστών, μέ μοναδική επιλογή τά κέρδη στούς διεθνείς τραπεζίτες καί τίς ζημιές στούς πολίτες.
      Δέν πρέπει νά διαφεύγει τής προσοχής σου cyprusnet ότι υπάρχει ένα είδους ανταγωνισμού συμφερόντων ανάμεσα στα «εθνικά» κεφάλαια καί στά διεθνικά. Αυτό φαίνεται από τή βεντέτα τής Μέρκελ μέ τήν Deutsche Bank καί τού Πούτιν μέ τίς εθνικιστικές κορώνες του καί τό κλείσιμο τών ΜΚΟ πού χρηματοδοτούνται από τήν αλλαδοπή (Αγγλοσαξωνικά κεφάλαια), καθώς καί τό κλείσιμο ή περιορισμό τών αλλοδαπών τραπεζικών καταστηματων στήν Ρωσία.
      Ο τρόπος χειρισμού τής κυπριακής χρηματοοικονομικής αγοράς έχει νά κάνει μέ αυτό τόν λυσσώδη πόλεμο χρηματοοικονομικής κυριαρχίας.
      Δυστυχώς ή ευτυχώς εμείς είμαστε τά πρόβατα τού ενός συγκεκριμένου μαντριού μέ συγκεκριμένο Τσομπάνη. Όσο καί νά βελάζουμε δέν βγαίνει άκρη. Ή θά μάς πωλήσει ο ιδιοκτήτης στόν άλλο ιδιοκτήτη ή θά προτιμήσει νά μάς σφάξει, γιατί έτσι θά έχει τήν μικρότερη ζημιά.
      Ο Τηλέμαχος έχει σέ όλα δίκαιο. Στήν παρούσα φάση ήταν η καλύτερη επιλογή. Η άλλη επιλογή είναι τό τσιγκέλι.

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ cyprusnet 24/03/2013 09:11:01

      Διοτι η καθυστερηση και η συνεχιση του προβληματος καθως και η αναταραχη γυρω απο τη φορολογηση των καταθεσεων δημιουργει προβληματα παντου.

 10. Δαναός avatar
  Δαναός 23/03/2013 18:10:40

  Το θολωμένο μου μυαλό ξεθόλωσε! Να είσαι καλά Τηλέμαχε!

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Δαναός 23/03/2013 19:52:39

   +

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ Δαναός 23/03/2013 20:09:42

   Δάσκαλέ μου καλησπέρα!
   Ἐμένα ὅσο πιό πολύ ξεθολώνει τό μυαλό μου,τόσο πιό πολύ ἀπογοητεύομαι...

   • Δαναός avatar
    Δαναός @ Κυθήριος Τ. 23/03/2013 21:20:19

    Κυθήριε, ξεθόλωσε λίγο απ' τη θολούρα των ημερών.Δεν είμαι δα και κανένας οικονομολόγος να καταλαβαίνω, αλλά ο Τηλέμαχος ξεκαθάρισε κάποια πράγματα. Σε διαβάζω.

    • Κυθήριος Τ. avatar
     Κυθήριος Τ. @ Δαναός 23/03/2013 21:56:49

     Εὐχαριστῶ Δαναέ.
     Λείπεις πολύ...

   • victoria (true) avatar
    victoria (true) @ Κυθήριος Τ. 23/03/2013 22:19:30

    Καλησπέρα δάσκαλε και σε όλους.
    Κι εγώ αυτό ήθελα να πω, μάλλον δεν σώζεται το πράγμα δεν ξέρω. Υπομονή, αξιοπρέπεια και ό,τι μπορεί ο καθένας να κάνει. Δεν μπορούμε να πάρουμε τα άρματα λένε..., ας είναι τα άρματα η αξιοπρέπεια που δεν θα αφήσουμε να πάρουν.
    Τουλάχιστον ας απαιτούμε να μη μας αντιμετωπίζουν σαν μύγες.

    Δανειστές μας είναι εντάξει, δεν είναι ανάγκη να προσβάλλουν έναν λαό.

    • Δαναός avatar
     Δαναός @ victoria (true) 23/03/2013 22:29:54

     victoria , εδώ είμαι. Παρακολουθώ και περιμένω.Έχω εμπιστοσύνη στο Σαμαρά.Πιστεύω πως θα τα καταφέρει.

    • Κυθήριος Τ. avatar
     Κυθήριος Τ. @ victoria (true) 24/03/2013 12:59:43

     victoria σέ χαιρετῶ κι ἐγῶ,καλή δύναμη.

   • Δαναός avatar
    Δαναός @ Κυθήριος Τ. 23/03/2013 22:34:00

    Να μην απογοητεύεσαι. Να άκουσε:www.youtube.com/watch?v=UNDglCdo4hY

    • Κυθήριος Τ. avatar
     Κυθήριος Τ. @ Δαναός 24/03/2013 13:15:19

     ...ἀδέλφια εἶναι ὁ πόνος κι ἡ χαρά...

    • victoria (true) avatar
     victoria (true) @ Δαναός 26/03/2013 00:02:47

     OK... Αφού το λέει ο δάσκαλος, 'θα κάνουμε όνειρα ξανά'!
     Άντε να δούμε και αμήν.

 11. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 23/03/2013 18:11:27

  Ενδιαφέρον και περιεκτικό άρθρο.

  Συμφωνώ ιδιαίτερα με το κομμάτι ότι δεν ευθύνεται το πι εσ αι για την κατάρρευση της κύπρου. Κάτι που έλεγα από μόνος μου σε φίλους μου ήταν ότι κανένας δεν υποχρέωσε τις κυπριακές τράπεζες να εκτεθούν τόσο πολύ στην Ελλάδα. Ήταν δική τους απόφαση, δική τους ευθύνη. Κάτι που δεν γνώριζα ήταν ότι βαθμός έκθεσης τους ήταν επιπροσθέτως, σχετικά μικρός.

  ψιλοδιαφωνώ με το 6 αλλά και πάλι δεν γνώριζα ότι το 1/4 των καταθέσεων είχε ήδη φύγει απο την κύπρο τον τελευταίο χρόνο.

 12. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 23/03/2013 18:12:25

  Eν κατακλείδι, το συμπέρασμα του Τηλέμαχου είναι για όλα φταίνε οι Κύπριοι και άλλη λύση δεν υπήρχε.

  Μερικές αφελείς ερωτήσεις-απορίες:
  Πρώτον, πότε ακριβώς κατάλαβε η Ευρωζώνη οτι στην Κύπρο είχε δημιουργηθεί μια...τραπεζική φούσκα; Πριν ή μετά την ένταξή της στο Ευρώ; Και αν ήταν πρίν, τότε γιατί την δέχθηκε στο ευρώ; Και αν την Ευρωζώνη την ενοχλούν τόσο πολύ οι τραπεζικές φούσκες, τότε σκοπεύει να κάνει κάτι για το Λουξεμβούργο, για παράδειγμα;

  Δεύτερον, παραδέχεται ο αρθρογράφος οτι και στην Ιρλανδία υπήρχε τραπεζική φούσκα. Μα όταν η Ιρλανδία μπήκε στο μνημόνιο, γιατί δεν κουρεύτηκαν οι καταθέσεις;

  Τρίτον, μπορεί να μας απαντήσει ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ της Κύπρου; Η Νομούρα ήδη μιλάει για 20%. Αλήθεια ποιά είναι η συμμετοχή του τραπεζικού τομέα στο ΑΕΠ της Κύπρου και πως θα αναπληρωθεί αυτό; Με το φυσικό αέριο;

  Τέταρτον, μπορεί να εκτιμήσει ποιός θα είναι ο συστημικός κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης από το κούρεμα των καταθέσεων ή δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος; Ηδη ακόμα και στη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνες, μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων ανησυχεί για τις καταθέσεις του.

  Πέμπτον, αν κατάλαβα καλά, η μόνη λύση που προτείνεται για την έξοδο της Κύπρου απο την κρίση είναι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων της; Πότε θα είναι αυτά αξιοποιήσιμα; Μέχρι τότε τι θα κάνει; Θα τα υποθηκεύει, θα τα τιτλοποιεί ή θα ζούνε από τις ...παραλίες όπως πρότεινε ο Σουηδός ΥΠΟΙΚ;

  Εκτον, αν επίσης κατάλαβα καλά, άλλη λύση δεν υπήρχε για την Κύπρο, παρά να αποδεχθεί το κάποιο σχέδιο της τρόϊκα που θα περιλαμβάνει κούρεμα καταθέσεων; Κατ' αρχήν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο με κούρεμα καταθέσεων; Επίσης, κατάλαβα καλά τον ισχυρισμό ο,τι αν η Κύπρος δεν μπορούσε να βρεί τα 17 τόσα δις που θα βρίσκαμε εμείς τα 200 δις; Δηλαδή, καλά έκανε ο Γιώργος και μας έβαλε στο μνημόνιο; Μα η ΝΔ δεν ήταν τότε εναντίον του Μνημονίου;

  Τέλος, όσον αφορά στη Γερμανία να το εμπεδώσουμε εφεξής οτι η Γερμανία δεν μπορεί να κάνει πίσω.

  Για να μην είμαι, όμως, και εντελώς αρνητικός, θα συμφωνούσα με τον αρθρογράφο ο,τι δεν νομίζω κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Σαμαρά θα εγκατέλειπε την Κύπρο στις τύχες της. Και δεν χρειαζόταν η επιστολή Αναστασιάδη για να πιστέψουμε. Οσοι γνωρίζουν τον Σαμαρά και τον Χρύσανθο Λαζαρίδη γνωρίζουν και τις ευαισθησίες τους για τα εθνικά θέματα.

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Κώστας Ροδινός 23/03/2013 18:16:51

   + 1000000000000000000000

  • The Camel avatar
   The Camel @ Κώστας Ροδινός 23/03/2013 18:59:24

   Oι προθέσεις έχουν κάποια αξία αλλά αυτό που μετρά είναι αν η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να βοηθήσει ουσιαστικά την Κύπρο.
   Η απάντηση είναι αρνητική, όποιος κι αν κυβερνούσε, γιατί η Ελλάδα εξαρτάται απο τα λεφτά των πιστωτών της.
   Η Ελλάδα εκανε οτι μπορούσε δίνοντας 1-2 δισ. ευρώ στη Κύπρο μέσω των δανεικών που έδωσε στην Τράπεζα Πειραιώς για να την ανακεφαλαιοποιήσει κι αυτή να πάρει τα υποκαταστήματα στους στην Ελλάδα.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Κώστας Ροδινός 23/03/2013 19:27:09

   Το πρώτο ερώτημα το έχω και εγώ εδώ και καιρό. Δηλαδή, το μοντέλο της Κύπρου ήταν γνωστό. Γιατί τώρα ειδικά αυτό το μοντέλο έγινε κακό και ανήθικο, ενώ τόσο καιρό (παρά τις κάποιες "ντουφεκιές" κατά καιρούς στον αέρα από τον ξένο τύπο) το ζήτημα δεν ετίθετο ανοιχτά;
   Και κάτι άλλο: Γιατί στις αναλύσεις αναφορικά με το μοντέλο της Κύπρου δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ ότι το συγκεκριμένο "ανήθικο" ή "αδιέξοδο" μοντέλο ανάπτυξης (αφαιρέστε τα "" αν θέλετε) ήταν μία οιονεί λύση ανάγκης για ένα ΗΜΙΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ νησί; Το ξέρω ότι, για ευνόητους λόγους, δεν μπορούσε να πει κανείς στον Υπουργό Οικονομικών της Σουηδίας "κάνετε λάθος κύριε, η Κύπρος ούτε παραλίες δεν έχει, ή μάλλον τις καλύτερες και τις περισσότερες τις έχουν καταλάβει οι Οθωμανοί". Αυτή όμως είναι η στυγνή πραγματικότητα....
   Αν στον γείτονά μου έχουν μπει γύφτοι και του έχουν πάρει με το έτσι θέλω το μισό σπίτι (και τον κήπο του σπιτιού του), δεν θα τον ψέξω ιδιαίτερα αν κάνει μαύρες δουλειές για να τα φέρει βόλτα...

   • Αμφιβολία avatar
    Αμφιβολία @ ΒΙΣ 25/03/2013 04:48:26

    Όχι μονάχα αυτό, ΒΙΣ.

    Αλλά και ΓΙΑΤΙ περίμεναν να βγει ο Αναστασιάδης για να δράσουν.

  • Tasos avatar
   Tasos @ Κώστας Ροδινός 23/03/2013 20:30:00

   Γνώριζαν τα πάντα πρίν την ένταξη. Σήμερα κιόλας βλέπω δημοσιεύματα επ' αυτού. Αν είναι ψέματα δε ξέρω. Πάντως λογικά δε μπορεί να μην ήξεραν. Και καταλήγουν στην απορία γιατί υπάρχει σκέψη να ενταχθεί η Λετονία (στην οποία πλέον παρκάρει πολύ χρήμα).

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ Κώστας Ροδινός 23/03/2013 20:54:35

   Δεν διαφωνώ με τον Τηλέμαχο πως και βέβαια ήταν άλλης τάξης και έννοιας θέμα το όχι στο σχέδιο Ανάν με το τωρινό, αλλά για τα υπόλοιπα υπάρχει και αντίλογος κ.Ροδινέ, σωστά...

   Το πρόβλημα είναι πως όσοι χαρήκαμε με το όχι, το ξέραμε πως δεν θα πάει μακριά αλλά το ό,τι τελικά δεν πήγε δεν είναι και για καλό.
   Γιατί το να καθίσταται σαφές πως ολόκληρες χώρες είναι πια απόλυτα εγκλωβισμένες στο plan A, που το ζούμε, κάνει τους ισχυρούς ακόμα πιο ασύδοτους μελλοντικά.
   Η δε δράση οδηγεί σε αντίδραση (κάποια στιγμή, δεν θα πηγαίνει άλλο). Πρέπει η Γερμανία να σταματήσει να καβαλάει το καλάμι και να διαλύει την Ευρώπη. Διαφορετικά θα τη διαλύσει, ή εκείνη, ή οι άλλοι για να ξεφύγουν από αυτήν.
   Ήδη δεν είναι αυτό που έλεγαν τα βιβλία, πάει, τα κατάφεραν να είναι όλα 'οικονομικά'.
   Κι εδώ γιατί θυμάμαι πως όλα αυτά έγιναν όταν ήρθε στην Ευρώπη και το ...ΔΝΤ. Με αυτά και με αυτά, το έχουμε ξεχάσει το ΔΝΤ, ενώ είναι εδώ και αυτό είναι που επιβάλλει τα χειρότερα μέσα στην τρόικα. Γιατί εγώ συνεχίζω να πιστεύω πως αυτοί θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη; (οι Γερμανοί θέλουν 'απλώς' να την ..κυβερνούν)

   ΥΓ> εννοείται δεν τίθεται θέμα ευαισθησίας Σαμαρά για Κύπρο, ο Τσίπρας δεν πείθει ούτε γάτα να υπερασπίζεται τάχα την Κύπρο, ύβρις.

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ Κώστας Ροδινός 23/03/2013 21:22:46

   Κώστα Ροδινέ, σ΄ ευχαριστώ βαθύτατα και προσωπικά για τον συγκεκριμένο αντίλογο.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Κώστας Ροδινός 23/03/2013 21:24:56

   Καλά τα λες κι εσύ! Μπερδεύτηκα!

  • blue nile avatar
   blue nile @ Κώστας Ροδινός 23/03/2013 21:37:02

   Έτσι είναι κύριε Κώστα.

  • cyprusnet avatar
   cyprusnet @ Κώστας Ροδινός 23/03/2013 22:36:50

   Σύμφωνα με την ιστοσελίδα businessweek.com, η στοχοποίηση της Κύπρου από τους «Ευρωγερμανούς» είναι εντελώς υποκριτική, καθώς οι ξένες καταθέσεις, ύψους 40 δισ. δολαρίων που φιλοξενούνται στο νησί, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των καταθέσεων 2,7 τρισ. δολαρίων σε offshore φορολογικούς παραδείσους. Το ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνει πως η Κύπρος δεν ανήκει καν στους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους, δεδομένου ότι οι ξένες καταθέσεις μόνο στα Νησιά Κέιμαν φτάνουν τα 500 δισ. δολάρια και στις Ολλανδικές Αντίλες τα 300 δισ. δολάρια (τα στοιχεία προέρχονται από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, με έδρα την Ελβετία).

   ΕΛΒΕΤΙΑ
   Πληθυσμός: 8.000.000
   ΑΕΠ: 621 δισ. $
   Χρηματοπιστωτικός τζίρος: 5,4 τρισ. $
   Η πλούσια χώρα των 196.000 τραπεζοϋπαλλήλων

   ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ του 2008 οι ελβετικές τράπεζες διαχειρίζονταν το 27% του παγκόσμιου offshore πλούτου. Την επόμενη χρονιά είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους 5,4 τρισ. ελβετικά φράγκα και απασχολούσαν 196.000 εργαζομένους σε μια χώρα 8 εκατομμυρίων κατοίκων (αντιστοίχως οι Έλληνες τραπεζοϋπάλληλοι δεν ξεπερνούν τους 60.000 και η Τρόικα θέλει να τους συρρικνώσει στο μισό). Και μόνο το γεγονός ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των ελβετικών τραπεζών ισοδυναμούν με το 1.273% (!) του δημόσιου χρέους της χώρας αποτυπώνει ανάγλυφα το γιγαντισμό του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Η τραπεζική εχεμύθεια υπέστη σοβαρές ρωγμές το 2009, όταν η UBS παρέδωσε τα ονόματα χιλιάδων Αμερικανών πελατών της στην αμερικανική εφορία και λίγο αργότερα διασώθηκε με χρήματα των Ελβετών φορολογουμένων. Ερευνα του Boston Consulting Group προβλέπει πως η ένταση των φορολογικών ελέγχων θα μειώσει τις καταθέσεις Δυτικοευρωπαίων στις ελβετικές τράπεζες από 668 δισ. δολάρια σε 623 δισ. δολάρια το 2014, πτώση 28%.

   ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
   Πληθυσμός: 517.000
   ΑΕΠ: 56 δισ. $
   Χρηματοπιστωτικός τζίρος: 1,2 τρισ. $
   Φορολογικός παράδεισος με 9.000 εταιρίες holding

   ΑΝ Η ΚΥΠΡΟΣ έχει επταπλάσιο τραπεζικό τομέα σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της, τι να πει κανείς για το Λουξεμβούργο που έχει… 25πλάσιο! Με μόλις 370.000 ενεργό πληθυσμό, η χώρα της οποίας πρωθυπουργεύει εδώ και 18 χρόνια ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ φιλοξενεί 152 τράπεζες (έναντι 26 της Κύπρου) με καταθέσεις που προσεγγίζουν το 1 τρισ. ευρώ. Φορολογικός παράδεισος στη «γκρίζα λίστα» του G20 και έδρα 9.000 εταιριών holding, το Μεγάλο Δουκάτο φιλοξενεί μεταξύ άλλων την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα συμβάλλει, υποτίθεται, στην επανεκκίνηση της «ανάπτυξης» στο χειμαζόμενο ευρωπαϊκό Νότο. Μεταξύ άλλων, η Apple επέλεξε το Λουξεμβούργο ως δίαυλο των iTunes πωλήσεών της για να γλιτώσει τεράστια ποσά σε φόρους.

   ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ
   Πληθυσμός: 36.000
   ΑΕΠ: 5,1 δισ. $
   Χρηματοπιστωτικός τζίρος: 128 δισ. $
   Το πριγκιπάτο που μπήκε στο μάτι ΔΝΤ και ΟΟΣΑ

   ΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟ πριγκιπάτο των Αλπεων καταγγέλθηκε το 2000 από δύο ανεξάρτητες διεθνείς εκθέσεις ως πλυντήριο βρόμικου χρήματος της ιταλικής, της ρωσικής και της κολομβιανής μαφίας, ενώ το 2008 βρέθηκε στο στόχαστρο του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ. Υποκύπτοντας στις πιέσεις, τελικά υπέγραψε διμερείς φορολογικές συμφωνίες με ΗΠΑ, Γερμανία και Βρετανία για μεγαλύτερη διαφάνεια στις καταθέσεις πολιτών τους. Άρχοντας του αδιαφανούς τραπεζικού συστήματος, που βασίζεται κατά 90% σε αλλοδαπές καταθέσεις, είναι ο πρίγκιπας Αλόις. Ούτε λίγο ούτε πολύ εκβίασε πέρσι τους υπηκόους του ότι θα… κλείσει το χρυσοφόρο μαγαζί αν επιμείνουν στο να καταργήσουν τη μοναρχία, κερδίζοντας έτσι το σχετικό δημοψήφισμα με ποσοστό άνω του 70%.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Κώστας Ροδινός 24/03/2013 01:29:48

   Η Ευρωζώνη ήταν η επιλογή τών κυρίαρχων Αγγλοσαξόνων καί τών παρατρεχάμενών τους μέ απώτερο σκοπό τόν μελλοντικό έλεγχο τής γερμανικής δυναμικής. Η Ευρωζώνη ήταν ο ευρωπαϊκός συμβιβασμός τών ευρωπαϊκών μικρομεσαίων κρατικών οντοτήτων. Από τήν μιά μεριά όσον αφορά τίς σχέσεις ισορροπιών μεταξύ των - πάντα μέ τήν σκέψη στραμένη στόν έλεγχο τής γερμανικής δυναμικής - καί από τήν άλλη μεριά στήν επιθυμητή παγκόσμια παρουσία τους μέ τούς αναγκαίους συμβιβασμούς συμμετοχής των στόν διεθνή καταμερισμό ισχύος τής μεγαλύτερης πλανητικής υπερδύναμης, τών ΗΠΑ. Η Ευρωζώνη δέν ήταν μιά οικονομική αναγκαιότητα, αλλλά μιά πολιτική επιλογή. Όλοι καί ο καθένας χωριστά είχε τίς δικές του ιδαίτερες προσδοκίες καί η τελική επιλογή τών μελών είχε νά κάνει καί μέ τίς επιθυμητές ισορροπίες.
   Τέτοιου είδους κριτήρια επέτρεψαν τήν συμμετοχή τής Ελλάδας καί αργότερα τής Κύπρου ώς μέλη τής ευρωζώνης.
   Γιά τήν Ελλάδα καί Κύπρο η επιλογή ήταν σωστή. Μόνο καί μόνο τό γεγονός ότι γιά πρώτη φορά οι χώρες αυτές στήν σύγχρονη ιστορία τους συμμετείχαν στόν ισχυρό πυρήνα λήψης αποφάσεων πού επηρεάζουν τήν Ευρώπη στό σύνολό της καί πέρα από αυτήν, ήταν λόγος υπεραρκετός νά τό επιδιώξουν.
   Η διαχείριση αυτής τής προοπτικής έγινε, δυστυχώς, μέ όρους καί αντιλήψεις κουτοπόνηρου χωριάτη. Σέ μιά ομάδα σέ αντιμετωπίζουν μέ αυτό πού είσαι, φαίνεσαι ότι είσαι καί μέ αυτό πού καταφέρνεις. Εδώ αποδείχθηκαν οι έλληνες καί κύπριοι Ιθύνοντες (όπως Ιρλανδοί, Πορτογάλλοι) νεόπλουτοι αρχοντοχωριάτες. Οι έλληνες πολιτικοί αποδείχθηκαν απλοί διαχειριστές μιάς νεόπλουτης μεσοαστικής μάζας, πού δημιουργήθηκε από ένα κοινωνικό αμοραλισμό καί μιά παρασιτική πρακτική, ταιριαστή μέ τόν Κώνωπα τόν ανώφελο μάλλον, παρά μέ στοιχειωδώς οργανωμένη μεσοαστική τάξη συμφερόντων.
   Επώδυνη η πτώση της. Έμοιαζε μέ τόν Τζίτζικα πού τραγουδάει τό καλοκαίρι καί πεθαίνει τόν χειμώνα.
   Στόν διεθνή καταμερισμό ισχύος επιβιώνουν καί επωφελούνται οι οργανωμένοι. Άν ζούσανε οι ισχυροί μόνο από τήν υπεραξία πού πραγματικά παράγουν, δέν θά υπήρχαν. Ωραίοι οι αρχαίοι, αλλά χωρίς τούς δούλους θάπρεπε νά αναλάβουν αυτοί τίς βάναυσες εργασίες καί Παρθενώνες θά υπήρχαν σέ άλλα γήϊνα μήκη καί πλάτη. Όχι στά δικά μας.
   Υπάρχει γενικό κλαψούρισμα καί απελπισία. Είναι τό κλαψούρισμα καί η απελπισία τού εθισμένου χαμάλη γιά τόν καιρό πού έπιασε καί δέν δένει τό πλοίο μέ τίς πραμάτειες.
   Πρέπει κάποια στιγμή ώς έθνος νά τό πάρουμε απόφαση. Πρέπει νά εκμεταλευθούμε κάθε δυνατότητα πού μάς δίνει η όποια συμμετοχή μας σέ πραγματικές συμμαχίες καί συμμετοχή μας σέ Club ισχύος. Μέ τήν λογική τού διψασμένου γιά άνοδο καί θέση στήν Ιστορία καί όχι τού ονειροπαρμένου χαμάλη πού ζεί αναπολώντας κάποιο ένδοξο παρελθόν τών προγόνων του.
   Βρίσκουμε άπειρες δικαιολογίες νά δικαιολογήσουμε τήν αδυναμία μας. Όλοι φταίνε. Τό διεθνές σύστημα, οι Γερμανοί, οι Ρώσοι, οι Τούρκοι, οι Εβραίοι, οι Κινέζοι, Άγγλοι, Γάλλοι καί Πορτογάλλοι. Λές καί όλοι αυτοί δέν ζούν μέ τό ίδιο διεθνές τραπεζικό σύστημα καί στόν ίδιο πλανήτη.
   Εμείς δέν φταίμε; Θά μού πεί κάποιος φταίει η κυρά Κούλα, ο κύρ Μήτσιος, ο φτωχός, ο άνεργος, ο άρρωστος;
   Όλοι αυτοί οι τύποι υπάρχουν παντού σέ όλες τίς κοινωνίες καί αντιμετωπίζονται διαφορετικά, ανάλογα μέ τήν ισχύ καί ηθική τής κάθε κοινωνίας.
   Εμείς πρέπει ώς έθνος νά αποφασίσουμε.
   Ναί. Είμαστε σήμερα οι Τσιγγάνοι τής Ευρώπης.
   Οι Τσιγγάνοι όμως τής Ευρώπης καί όχι τού Πακιστάν.
   Καί θέλουμε νά μείνουμε σέ αυτή τήν απαιτητική κατηγορία, πού σήμερα εκφράζεται μέσω τής Ευρωζώνης καί νά πετύχουμε.
   Πρέπει εκουσίως καί μέ πείσμα νά προσπαθήσουμε νά γκρεμίσουμε τήν τσιγγάνικη παράγκα μας καί νά χτίσουμε σπίτι αντίστοιχο τών προσδοκιών μας.
   Στό σχέδιο Πόλης. Εί δυνατόν στό κέντρο της.
   Όχι πάλι νέο αυθαίρετο σέ κάποια γυφτογειτονιά τής Ευρώπης.
   Σέ κάθε περίπτωση. Καλύτερα τελευταίοι στήν Ρώμη, παρά πρώτοι στό χωριό.

   • Diamond Angel avatar
    Diamond Angel @ Ιαπετός 24/03/2013 17:38:03

    Εις βάθος ανάλυση της πραγματικότητας , εξαιρετικά σαφής και ρεαλιστική τοποθέτηση !

  • EVANGELOS avatar
   EVANGELOS @ Κώστας Ροδινός 24/03/2013 09:37:25

   όταν θέλεις Κωστή είσαι ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ ΛΟΓΙΚΗΣ !!!

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Κώστας Ροδινός 24/03/2013 23:27:05

   Κώστα, συμφωνώ 100%.
   Ακόμα, γιατί επιμένει η Γερμανία να "αγοράσει" η τάπεζα Κύπρου την Λαική; Μα για να μετατραπέι το τραπεζικό χρέος σε δημόσιο. Για να ξεκινλησουν και εκεί τα κοψίματα και οι μειώσεις μισθών.
   Οι φούσκες που δημιούργησαν οι τράπεζες θα πληρώονται από τη πραγματική οικονομία με τους μισθούς των γωνστών κορόϊδων.

 13. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 23/03/2013 18:12:53

  Σε γενικές γραμμές θα μπορούσε ίσως να συμφωνήσει μαζί σας κανείς, όμως με 3 σημαντικούς αστερίσκους αγαπητέ Τηλέμαχε :
  1) ''Το πιο σπουδαίο: η Κύπρος μπορεί να φύγει προς τα μπρός και να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο και πολύ υγιέστερα με τα έσοδα που θα προσποριστεί από την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων.''
  -- Mόνο αν τελικά καταφέρει να διαφύγει απ΄τα ΤροϊκανοΜνημόνια, τον υπερδανεισμό και την αέναη υπερχρέωση που θα ''καταπιούν'' και θα σμικρύνουν τα προσδοκόμενα έσοδα. Συν πλέον και τις απαιτήσεις των Τούρκων που εγείρουν ζήτημα ''μοιράσματος'' εσόδων με την ....Τουρκοκυπριακή πλευρά (αφού φροντίσανε οι εκβιαστές...εταίροι να βρεθεί η Κύπρος εν αδυναμία, έτοιμος να επωφεληθεί ο Οθωμανός).
  2) '' Είναι ακόμα χειρότερο ψέμα, ότι και η Ελλάδα θα μπορούσε να πει αντίστοιχο όχι!''
  -- Η Ελλάδα μπορούσε κάλλιστα να εκβιάσει τους εκβιαστές, από πολύ ευνοϊκότερη θέση και σε άκρως καλύτερη χρονική συγκυρία, εξασφαλίζοντας πολύ ευνοϊκότερους όρους και ηπιότερους τρόπους προσαρμογής στα απαιτούμενα. Ας μη χρυσώνουμε το χάπι και ας μην προδικάζουμε την ''αδυναμία'' αντίστασής μας στην παραφροσύνη των τοκογλύφων-δανειστών-εταίρων. Ποτέ δεν είναι αργά ν΄αφυπνιστούμε.
  3) ‘’Είναι ψέμα επίσης ότι με την απόφαση του Eurogroup «καταστράφηκε» το μοντέλο της Κύπρου’’
  -- Φυσικά και καταστράφηκε το μοντέλο στο οποίο (καλώς ή κακώς) βασιζόταν η λειτουργία της Κυπριακής οικονομίας και μάλιστα ο απαράδεκτος τρόπος με τον οποίο αυτό απαιτήθηκε να καταστραφεί, δηλαδή βίαια, φασιστικά, εκβιαστικά και υπό ασφυκτική πίεση, είναι ανοίκειος, αισχρός και ανήθικος, όταν αφορά…εταίρους και τάχα ισότιμα μέλη οικονομικοπολιτικής ένωσης. Μάλλον για προσβλητική επιβολή της θέλησης κατακτητή σε κατακτημένο πρόκειται. Το αδιέξοδο δε , η μιζέρια, η εξαθλίωση και η υποβάθμιση της καθημερινότητας των Ελλήνων της Κύπρου που εντός ολίγου θα παρακολουθήσουμε και που ίσως είναι ακόμη πιο δραματική από αυτή που ήδη εμείς βιώνουμε, θα αποδείξει την αισχρότητα, τον κυνισμό, την υστεροβουλία και την εκδικητική μανία των νεοναζιστών και των συνεργών τους.
  Εύχομαι όταν θα σερβιριστεί το νέο Σχέχιο Ανάν που θα΄ρθει σύντομα να ολοκληρώσει το ‘’όραμα’’ της Νέας ‘’καθαρής’’ από τα …βρώμικα κεφάλαια Κύπρου, να επιδείξουμε το ήθος, τη δύναμη και το κουράγιο οι Έλλαδίτες και οι Έλληνες της Κύπρου, να πούμε το ΟΧΙ της τιμής και της αξιοπρέπειας.
  Eξ άλλου ο στόχος των …φίλων μας, είναι τόσο εμφανής !!!

 14. Heaven avatar
  Heaven 23/03/2013 18:24:44

  "Το ίδιο ακριβώς έπαθαν η Ισλανδία (χωρίς να ανήκει καν στο ευρώ, δημιούργησε τραπεζικό τομέα δεκαπλάσιο του ΑΕΠ της), αλλά και η Ιρλανδία (που αυτή ανήκει στο ευρώ και δημιούργησε τραπεζικό τομέα πενταπλάσιο του ΑΕΠ της). Η τραπεζική κατάρρευση Ισλανδίας και Ιρλανδίας, έγινε πολύ πριν το ελληνικό PSI και χωρίς οι δύο αυτές χώρες να έχουν ούτε ένα ευρώ σε ελληνικά ομόλογα."

  Αγαπητέ Τηλέμαχε, τα ανακάτεψες όλα!!!

  Η Ισλανδία, δημιούργησε μια τραπεζική φούσκα με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και η Κύπρος. Συσσωρεύοντας ρωσικά "μαυρα" κεφάλαια. Η διαφορά της με την Κύπρο είναι οτι είχε το δικό της νόμισμα και άφησε τις καζίνο-τράπεζες της να χρεωκοπήσουν! Το 2012 κατέγραψε ανάκαμψη!
  Η Ιρλανδία, δημιούργησε φούσκα ακινήτων. Όταν κατέρρευσε η αγορά ακινήτων στην άλλη πλευρα του ατλαντικού, ακολούθησε και η Ιρλανδία. Η οποία, όντας μέλος της ευρωζώνης, υπέγραψε μνημόνια και ακόμη τρέχει και δεν φτάνει!!

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Heaven 23/03/2013 22:21:32

   Μία παρατήρηση. Η Ιρλανδία θα βφει το τρεχον έτος από το μνημόνιο.

 15. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 23/03/2013 18:34:32

  ΑΓΑΠΗΤΕ ΤΗΛΕΜΑΧΕ ΕΥΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ. ΜΑΛΛΟΝ ΟΙ.......ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ Β. ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΗΣΑΝ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ. ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ Ε.Ε.-ΗΠΑ-ΚΙΝΑ-ΡΩΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΛΕΟΝ ΤΗΣ.....ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ........ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ- ΝΕΦΕΛΙΜ Κ.Λ.Π. ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΑΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ..........ΠΑΛΑΙΑ ΕΠΟΧΗ.

 16. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 23/03/2013 18:38:20

  ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΛΕΙΦΘΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΤΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ. ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝ ΕΡΧΟΤΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΑΝ ΕΘΝΟΣ.

  • ΓΚΙΟΙ avatar
   ΓΚΙΟΙ @ Σαρακατσανος 23/03/2013 21:15:18

   ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΟΡΙ ΣΟΥ;
   ΟΙ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΟΙ;
   ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ;

   • Σαρακατσανος avatar
    Σαρακατσανος @ ΓΚΙΟΙ 23/03/2013 23:57:19

    ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΑΨΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΛΑΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟ 2800 ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΗΓΑΝ ΣΤΑ 1200 ΚΑΙ ΤΟΥΣ........ΚΑΡΕΚΛΟΑΡΑΧΤΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 30 ΚΑΙ 40% ΓΙΑΤΙ ΧΟΡΤΑΣΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΣΑΜΠΑ ΧΡΗΜΑ. ΝΑ ΚΛΑΨΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ? ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΧΥΛΑ ΕΦ ΑΠΑΞ ΤΩΝ ΤΕΜΠΕΛΗΔΩΝ ΜΙΖΑΔΟΡΩΝ? ΤΟ ΜΕΛΗΜΑ ΜΑΣ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΠΑΕΙ(ΕΦΟΣΟΝ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Η ΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΡΙ) ΩΣΤΕ ΤΟ 20% ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΕΝΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΣΟΒΙΕΤ ΕΠΟΧΗ.

    • ΧΡΗΣΤΟΣ Λ avatar
     ΧΡΗΣΤΟΣ Λ @ Σαρακατσανος 24/03/2013 13:36:10

     ΣΩΣΤΟΣ

 17. camel avatar
  camel 23/03/2013 18:38:23

  Ειναι φανερο πως επαναλαμβανεται η ιστορια του δευτερου παγκοσμιου πολεμου χωρις οπλα. Η Γερμανια εχοντας γυρω της αλλες κεντρικες δυναμεις υποτελεις σε αυτην ( Αυστρια , Σλοβακια Τσεχια Βαλτικες χωρες Ολλανδια) επιτιθεται απο χωρα σε χωρα με σκοπο να τις κατακτησει. Οταν τις κατακτα εγκαθιστα Τσολακογλου Κουισλινγκ πιονια που απλως εκτελουν τις εντολες της. Αυτο ξεκινησε με τη διαλυση της Γιουγκοσλαβιας και συνεχιζεται μεχρι σημερα Τα φιλικα κομματια που υποδεχτηκαν με ανθη τους ναζι Σλοβενια Κροατια ανηκουν σε αυτους και επιζουν. Οι Σερβοι που αντισταθηκαν πεινανε και χανουν κομματια εδαφους με το ετσι θελω -Κοσσοβο. Μετα εχουν σειρα οι Ελληνες Αφου διασυρθηκαν σαν τεμπεληδες και παρασιτικοι μπηκαν στη σφαιρα υποτελειας. Αφου τελειωσουν και με την μικρη Κυπρο σειρα θα παρουν οι τεμπεληδες μορφωνιοι οι Ιταλοι. Σε λιγοτερο απο ενα χρονο θα εχουμε και εκει μια τελικη λυση. Το ξεκινησαν συκοφαντωντας τον Μπερλουσκονι σαν ανηθικο και θα συνεχισουν με οποιον αλλο θεωρησουν επικινδυνο στον δρομο τουςΤο πειραμα με το πιονι Μοντι μεχρι ενα σημειο πηγε καλα καηκε ομως απο τη χρηση αλλα δεν ανησυχουν θα βρουν αλλοΣτην Ισπανια και την Πορτογαλια εχουν τους Φρανκο και δεν ανησυχουνΕτσι με απομονωμενους τους Ρωσους στον πατροπαραδοτο απομονωτισμο τους και τους Βρετανους πρωην προσγειωμενους αποικιοκρατες χαμενους ετσι και αλλιως χωρις τις αποικιες θα τους εχουν μεινει μονο οι Γαλλοι που ευκολα ή δυσκολα θα υποταχτουν στο νεο Ραιχ.Ετσι σε 5 με 10 χρονια θα εχουμε μια νεα Αγια Γερμανικη Αυτοκρατορια του Γερμανικου Εθνους οπου οι αντιθετες φωνες θα ειναι ειτε γραφικες ειτε θα εξοβελλιζονται μεχρι θανατου

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ camel 24/03/2013 18:37:02

   όπως στον Β'ΠΠ όντως... το γκέττο της Λευκωσίας φτιάχτηκε ήδη
   (στο γκετο της Βαρσοβίας είχαμε 'τοκογλυφους Εβραιους' στης Λευκωσιας βάλε ΄Κυπριους που ξεπλενουν χρήμα')

 18. ^Mara^ avatar
  ^Mara^ 23/03/2013 18:54:10

  Πέστααααααααα Χρυσόστομε πέσταααααααα!!!!!!!

 19. Zugzwang avatar
  Zugzwang 23/03/2013 19:04:42

  Το κειμενο tou που ακολουθει αφιερωνεται στους μερκελιστες και στους εθελοτυφλουντες. Ειναι χρησιμο να βλεπουμε και πως κρινουν oi εκτος Ευρωπης τα κατορθωματα της Γερμανιας και των δορυφορων της. Oi πιο επιεικεις αποκαλουν τους ιθυνοντες της Μερκοζωνης ερασιτεχνες.

  Απο το enikos.gr
  Κορυφαίοι οικονομολόγοι επικρίνουν τους Ευρωπαίους, για τους χειρισμούς αναφορικά με το θέμα της Κύπρου.

  «H κυπριακή κρίση αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι οι χειρισμοί της ΕΕ και ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη όχι μόνο αποτυγχάνουν, αλλά στην πραγματικότητα δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα». Αυτό υποστηρίζει ο γνωστός οικονομολόγος και συγγραφέας Satayajit Das με άρθρο του στην εφημερίδα The Australian.

  « Η λήψη αποφάσεων με πολιτικά κριτήρια», αναφέρει «τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και τώρα στην περίπτωση της Κύπρου, οδηγεί στην αποστράγγιση του τραπεζικού τομέα των αδύναμων οικονομικά χωρών, καθιστώντας εξόχως δυσχερή την οποιαδήποτε δυνατότητα μελλοντικής έκδοσης ομολόγων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών».

  Ο γνωστός οικονομολόγος διατείνεται, επίσης, ότι η περίπτωση της Κύπρου «φέρει στο φως τις εγγενείς αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ σε όλο τους το εύρος και, κυρίως, την ανεπάρκεια των πόρων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την έλλειψη σχεδιασμού για την αποτελεσματική προστασία των καταθετών».

  Παράλληλα, θεωρεί ότι, εάν εφαρμοστεί και στην Κύπρο η ίδια πολιτική «αυστηρής λιτότητας και δραματικής αύξησης της φορολογίας, όπως στην Ελλάδα, αφενός δε θα υπάρξει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, όπως έδειξε η εμπειρία και αφετέρου οι εναπομείναντες καταθέτες θα οδηγηθούν προς τα τραπεζικά ιδρύματα άλλων χωρών».
  Η ανάλυση καταλήγει ότι η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη «βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο με απρόβλεπτες εξελίξεις,

  Εξάλλου άλλη ανάλυση του οικονομολόγου Mark Thirwell, μέλος του αυστραλιανού Ινστιτούτου Διεθνούς Πολιτικής Lowy με ειδίκευση στα διεθνή οικονομικά και εμπειρία σε θέσεις ευθύνης με αρμοδιότητα για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, διατείνεται ότι η κρίση στην Κύπρο, «είναι ένα ακόμα πλήγμα για την ευρωζώνη», «θυμίζει επικίνδυνα τις αρχικές φάσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με πρώτα θύματα την Ισλανδία και την Ιρλανδία, δηλαδή μικρές, συγκριτικά, οικονομίες με υπερμεγέθεις τραπεζικούς τομείς». Ειδικά για την περίπτωση της Κύπρου, υποστηρίζει ότι «ιδιαίτερα επιζήμια για την οικονομία της χώρας ήταν η κατοχή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και η χορήγηση δανείων σε Ελλαδίτες, μεγέθη τα οποία συνολικά αντιπροσωπεύουν το 160% του κυπριακού ΑΕΠ».

  Παράλληλα, υποστηρίζει, σε ό,τι αφορά το αρχικό πακέτο στήριξης της κυπριακής οικονομίας, ότι «εξαρχής δεν υπήρχε καμία ελπίδα επιτυχίας», ενώ, σε ό,τι αφορά την πρόταση επιβολής τέλους στις καταθέσεις, ότι «ακόμα και αν το μέτρο δεν εφαρμοσθεί, αφενός έχει καταφέρει ισχυρότατο πλήγμα στην εμπιστοσύνη των καταθετών, οι οποίοι θα σπεύσουν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους αλλού, οδηγώντας στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, και αφετέρου δημιουργεί κακό προηγούμενο για τους καταθέτες των άλλων αδύναμων οικονομικά χωρών, να πράξουν το ίδιο, οδηγώντας σε επικίνδυνους κλυδωνισμούς και αποσταθεροποίηση το σύνολο της ευρωζώνης».

  Ο αναλυτής καταλήγει προειδοποιώντας ότι «το ύφος των διαβουλεύσεων με την Κύπρο και οι όροι που τίθενται από τους Ευρωπαίους δανειστές καταδεικνύουν ανησυχητική έλλειψη αλληλεγγύης, αναγκαίο στοιχείο και απαραίτητη προϋπόθεση για την οποιαδήποτε δημοσιονομική, φορολογική, τραπεζική ακόμα και πολιτική εμβάθυνση των σχέσεων στην ΕΕ

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Zugzwang 23/03/2013 22:45:39

   Λοιπόν, έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι γιατί μιλάμε για "παγκόσμια οικονομική κρίση" και όχι για κρίση στην Ευρωζώνη, ή άλλως Μερκοζώνη. Διότι μπορεί η κρίση να ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, αλλά άλλες δυτικές οικονομίες δεν βλέπω να θίγονται (βλ. Καναδάς, Αυστραλία). Ακόμα και η Αγγλία προς το παρόν τη γλιτώνει, έστω και φτηνά.
   Για να το κάνω πιο λιανά το ερώτημά μου: Μήπως το ευρώ έχει δείξει πραγματικά τα όριά του, που είναι η απορρόφηση των ισχνών ή ακατάστατων ή διεφθαρμένων (βάλτε εισαγωγικά όπου θέλετε) οικονομιών του Νότου από την ευρωπαϊκή ηλεκτρική σκούπα made in Germany;
   Με άλλα λόγια: Μήπως τελικά το πρόβλημα είναι το ίδιο το ευρώ; Και απλά η κρίση στην Αμερική αποκάλυψε τον καρκίνο που σιγοτρώει την Ευρώπη;
   Εδώ να θυμηθούμε το ερώτημα του αποστόλου Παύλου, προσαρμοσμένου στα επίγεια πράγματα: Τις με ρύσεται από του σώματος του θανάτου τούτου;

 20. Mak avatar
  Mak 23/03/2013 19:09:57

  Η αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ήταν αυτό που έσπρωξε το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου στον γκρεμό. Δεν αγόρασαν οι τραπεζίτες τα ομόλογα από πατριωτισμό, αλλά από προσδοκία για μεγαλύτερα κέρδη και τη λανθασμένη πεποίθεση ότι τα ομόλογα χώρας που ανήκει στην ΟΝΕ δεν υπάρχει περίπτωση να μην πληρωθούν και να οδηγηθεί η χώρα σε πτώχευση. Προφανώς δεν φαντάστηκαν ποτέ ότι μπορεί να υπάρξει PSI για χώρα της ΟΝΕ.

  Το λάθος της κυβέρνησης της Κύπρου και πολύ πιθανόν της Ελλάδας, ήταν ότι δεν απαίτησαν όταν εγκρίθηκε το PSI να στηριχθούν/ανακεφαλαιωποιηθούν οι τράπεζες της Κύπρου από την Ευρώπη όπως οι τράπεζες της Ελλάδας.

  Οι τράπεζες είχαν προβλήματα από την οικονομική κρίση και το άνοιγμα στην Ελλάδα που είχε μπει σε ύφεση (βλ. προβληματικά δάνεια με χαμηλές ή ανύπαρκτες εξασφαλίσεις), αλλά δεν αρκούσαν για να πτωχεύσουν. Με πώληση ή συγχώνευση ή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν.
  Το κούρεμα των ομολόγων ήταν αυτό που αναποδογύρισε τη ζυγαριά...

 21. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 23/03/2013 19:17:06

  Συμφωνώ με τα περισσότερα. Λογική ανάλυση. Κάποιοι μπερδεύουν το μεγάλο τραπεζικό τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας, με την τραπεζική φούσκα.

  Κε Ροδινέ,
  δεν την ενοχλεί ιδιαίτερα την ΕΕ ο υπερμεγέθης τραπεζικός τομέας ΟΣΟ ΑΥΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. Όταν όμως μένει με ελλιπή επιτήρηση και κινείται απρόσεκτα κερδοσκοπικά και επενδύει σε φούσκες, τότε το μέγεθός του είναι πρόβλημα διότι η χώρα δεν μπορεί να τον διασώσει Τότε υπάρχει πρόβλημα για την ΕΕ λόγω συστημικού κινδύνου και διότι καλείται η ίδια να κάνει τη διάσωση. Και το άρθρο μια χαρά τα λέει και για τα 200 δις. Εξακολουθείτε να πιστεύετε όπως γράφατε τότε ότι θα τα βρίσκαμε από Κινέζους και Ρώσους; Θάλεγε κανείς ότι κάτι διδαχτήκατε από τότε ως τώρα.

 22. cyprusnet avatar
  cyprusnet 23/03/2013 19:33:11

  6 Μαρτιου 2011.... Εδω φωναζαμε ΟΛΟΙ Χριστοφια μου.......

  '''''Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά δυο βαθμίδες...
  Με τη νέα αξιολόγηση, η Κύπρος υποβιβάζεται από υψηλής φερεγγυότητας οφειλέτης σε πάνω από τον μέσο όρο οφειλέτης. Προβλέπεται ότι εξ αιτίας της υποβάθμισης το κόστος δανεισμού θα ανέλθει στα 5,75% και τα δημοσιονομικά ελλείμματα της κυβέρνησης θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο.

  Το συνολικό δημόσιο χρέος της Κύπρου ανέρχεται στα 10,3 δις ευρώ (60% του ΑΕΠ).
  Περίπου 4,2 δις ευρώ δημιουργήθηκε τα δυο τελευταία χρόνια. Το μέσο ετήσιο κόστος δανεισμού του χρέους είναι 4%. Ο τόκος για το 2011 υπολογίζεται στα 395 εκατ. ευρώ. Στα επόμενα πέντε χρόνια, το κυπριακό δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει γύρω στα 5,9 δις ευρώ του χρέους.

  Βασικά Αίτια της Υποβάθμισης

  Τα βασικά αίτια της υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας είναι 1) η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών 2) η έκθεση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου στα ελληνικά δάνεια και 3) η μείωση της ανταγωνιστικότητας.
  Η Moody's πιστεύει ότι η επιδείνωση των δημοσιονομικών της Κύπρου θα συνεχιστεί διότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει την ικανότητα να περιορίσει το ρυθμό αύξησης του δημοσίου μισθολογίου και των κοινωνικών δαπανών.''''

  Στο Προεδρικο τοτε Αγαπητοι φιλοι, εδρευαν συμβουλατορες:
  Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου κ.α σχετικοι!!!
  ΜΕ Αριστερους, ειναι το δυνατον να πας Μπροστα;;;

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ cyprusnet 23/03/2013 21:19:04

   Να κάνω την αφελή ερώτηση;
   Αφού ούτως ή άλλως θα της το καταστρέφανε το χρηματοπιστωτικό της σύστημα ως όρο για να την εντάξουν σε μνημόνιο (αγγλικού δικαίου βεβαίως, βεβαίως), γιατί δεν το καταστρέφανε μόνοι τους με κούρεμα των μεγάλων καταθέσεων για να βγάλουν τα 5,8 δις που χρειάζονται για τα επόμενα χρόνια και έτσι να γλιτώσουν το μνημόνιο (αγγλικού δικαίου βεβαίως βεβαίως για να μην ξεχνιόμαστε) της επελαύνουσας τρόϊκας;

   Φοβόντουσας οι πολιτικοί της κύπρου τα καλάσνικωφ της ρωσικής μαφίας απλώς ή μήπως γιατί όλα είναι σικέ, σικέ, και μιλημένα;;

   h**p://www.youtube.com/watch?v=yMnzvOODeLo

 23. Kώστας ΜΠ avatar
  Kώστας ΜΠ 23/03/2013 19:48:37

  H απόφαση του Eurogroup ήταν άθλια. Και στην ουσία της αντιευρωπαική. Εφαρμόστηκαν δύο μέτρα και σταθμά , αν αντιπαραβάλουμε τις περιπτώσεις Ιρλανδίας( όπου ο ακρογωνιαίος λίθος της ιρλανδικής οικονομίας, το corporate tax 12,5% έμεινε άθικτος- και ορθά) και Κύπρου. Η Γερμανία λειτούργησε πάλι ιδιοτελώς και λογιστικά, αδυνατώντας να καταλάβει πως αν θέλει να της αναγνωριστεί προβάδισμα στην ευρωπαική ηγεσία θα πληρώσει. Δεν θα πληρώσει ελλείμματα( η διαιώνιση ελλειμμάτων μόνο σε συριζαίικα μυαλά υπάρχει) , αλλά θα χρηματοδοτήσει δια OSI, θα πληρώσει για αναπτυξιακά κονδύλια, θα εγγυηθεί για ευρωομόλογα στο μέλλον και δεν θα λειτουργεί ως εκκαθαριστής όπως έκανε με την Κύπρο. Και νομισματική ένωση με δημόσιες δηλώσεις δυσφήμισης μέλους της νομισμάτικής ένωσης (Κύπρος) δεν γίνεται. Σόιμπλε και Μέρκελ υπονομεύουν το ευρωπαικό όραμα και θα μείνουν με μαύρα γράμματα στην ευρωπαική ιστορία.
  Το χέρι στις καταθέσεις το έκραξε σύσσωμος ο συστημικός διεθνής τύπος, οι πρωταγωνιστές (Σόιμπλε και λοιποί) άρχισαν να αλληλοκαρφώνονται.
  Στα καθ΄ημάς , τη Χώρα των Μουρλών, το πρόβλημα στη δημόσια συζήτηση ξεκίνησε όταν οι γραφικοί των Σύριζα και Ανέλ σε κομματικό επίπεδο και από κοντά οι ακολουθούντες απόψεις τύπου "τοκογλύφοι" , άρχισαν την παραπληροφόρηση για νεκραναστήσουν τις γραφικότητες και τη δημαγωγία τους, μπερδεύοντας τις καταστάσεις και θολώνοντας την αλήθεια:
  - Οι Κύπριοι δεν λένε όχι στη δημοσιονομική προσαρμογή και την αναγκαία λιτότητα. Δεν λένε κάν όχι στο Μνημόνιο. Το ΑΚΕΛ φώναξε την Τρόικα. Θέλουν/ήθελαν ένα μνημόνιο χωρίς κούρεμα στις καταθέσεις και καλά έκαναν. Και στην Ελλάδα( και στο ελλαδικό διαδίκτυο) η αλήθεια θόλωσε γιατί το σωστό "όχι κούρεμα στις καταθέσεις" το οικειοποιήθηκαν οι δημαγωγοί( οι μη αποδοκιμάσαντες τις φαιδρότητες Γλέζου προεκλογικά) και οι δημαγωγημένοι.

  • Karenin avatar
   Karenin @ Kώστας ΜΠ 23/03/2013 21:52:34

   Αγαπητέ Κωστα ΜΠ, μην ξεχνάς πως με αυτό το μεθυσμένο οχι, συμπαρατάχθηκες και συμπορεύθηκες και εσύ όλη την εβδομάδα.
   Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει.

   • Kώστας ΜΠ avatar
    Kώστας ΜΠ @ Karenin 23/03/2013 23:21:25

    Αγαπητέ Κarenin,
    μου λες να μην ξεχνάω. Τί να ξεχάσω αφού και τώρα πιστεύω πως το χέρι σε καταθέσεις χώρας- μέλους της Ευρωζώνης είναι καταστροφικό; Πόσο μάλλον που ένα "ναι" θα σηματοδοτούσε πως σπάει η ιερότητα των καταθέσεων μέχρι 100.000;! Ουδείς διαφωνεί με την ανάγκη για υπεράσπιση αυτών των καταθέσεων και το όχι αν μη τι άλλο συνέβαλε και στην ισχυροποίηση αυτού του θέσφατου. Αυτοκριτική να κάνουν λοιπόν όσοι προτείνοντας ένα γρήγορο "ναι" την Τρίτη , έσπαζαν ένα ευρωπαικό θέμελιο(τις 100.000) που οι πάντες υπερασπίζονται.
    Με καλείς σε αυτοκριτική ή να προσχωρήσω στην άποψη σου; Πειράζει κανείς να συμφωνεί με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία έγραφε μετά την απόφαση:
    "Η φερόμενη ευρωπαϊκή κοινότητα αλληλεγγύης αποδεικνύεται, όταν η νομιμότητα είναι αδιάφορη, μία -ανοικτής έννοιας- απαίτηση για εκχωρήσεις... σαν να ήταν οι αποταμιευτές στρατιώτες, που πρέπει να αποδέχονται κάθε παράγγελμα" ; Η απόφαση είναι ολίσθημα για την Ευρώπη , με άθλια επικοινωνιακή διαχείριση εκ μέρους των Γερμανών που σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες.
    Αν το όχι της κυπριακής βουλής ήταν "μεθυσμένο" , το Eurogroup που εντός 24ώρων αλλάζει απόφασή του είναι υπό την χρήση ουσιών. Ο "διάλογος" Άσμουσεν- Σόιμπλε , με τον πρώτο να διαψεύδει τον δεύτερο, σου φαίνεται σοβαρή διαχείριση;

 24. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 23/03/2013 19:51:37

  Συγνώμη αλλά η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων (αν γίνει μετά τη συμφωνία Τουρκίας Ισραήλ) θα αρχίσει να αποδίδει μετά το 2020...
  Συγνώμη η φούσκα ήταν ...τώρα; γιατί αν θυμάμαι το 2008 η Κύπρος απόκτησε € εκτός αν δεν είχε Τράπεζες πριν...
  Συγνώμη αλλά ποιο ..."σώσιμο"; Η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη πάει περίπατο και για αυτό πλέον μόνιμη επωδός είναι ο περιορισμός κίνησης κεφαλαίων τα όρια ανάληψης η πληρωμή με μετρητά κλπ κλπ Ακόμα και € να αρχίσει να βρέχει από τον ουρανό η Κυπριακή οικονομία έχει χρεοκοπήσει γιατί απλά δεν θα υπάρχει πίστη....
  Συγνώμη αλλά η Τρόικα θα φέρει την σταθερότητα και την ανάπτυξη στην ...Κύπρο; ...για να δούμε τι λάθος κάνουν οι δικοί μας εδώ τότε...

  Για να σταματήσω τις συγνώμες ...ποια εγγύηση των καταθέσεων; Η Ισπανία πλέον ζητά το 3 τοις χιλίοις από τις Τράπεζες ανά 1,000 € κατάθεση για το Ταμείο εγγύησης.
  Δεν καταλαβαίνει κανένας ότι δεν υπάρχει χρήμα στο Νότο γιατί συσσωρεύεται στο Βορρά;

  Η Κύπρος λοιπόν όπως και στην άλλη ανάρτηση (...ΟΧΙ) έγραψα είχε 3 λύσεις:

  -ΟΧΙ ...κανένας δεν μπορεί να σε βγάλει από το € και ο ELA θέλει τα 2/3 των ΚΤ για να σταματήσει και ΟΧΙ την απόφαση του κ Ντράγκι ή της κα Μέρκελ.
  -ΕΞΟΔΟΣ από το € ...αλλά θα χρεοκοπούσε και θα υπήρχε όριο ανάληψης και περιορισμός κίνησης κεφαλαίων και απολύσεις και ανεργία και γεωπολιτικός κίνδυνος κλπ κλπ κλπ ...ότι και ισχύει από χθες με τα 9 νομοθετήματα και το συγνώμη για τις μπίζνες των "φίλων"
  -ΝΑΙ...και σώθηκε όπως η Ελλάδα η Πορτογαλία η Ιρλανδία....

  Συγνώμη αλλά για να έχεις οικονομία κοινωνία και ΚΡΑΤΟΣ χρειάζεσαι πολίτες και όχι γραικύλους πολιτικούς.
  Εξάλλου υπάρχει και σύγκριση Ισλανδία (πόση ανάπτυξη έχει σε 12 μήνες;...) και Ελλάδα Πορτογαλία Ιρλανδία...απλά για να είσαι όρθιος πρέπει να σπας αυγά και πολιτικοί τραπεζίτες και λοιποί υπεύθυνοι να πηγαίνουν μέσα με αποφάσεις δικαστηρίων... και όχι στα τηλεοπτικά παράθυρα.

 25. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 23/03/2013 19:52:51

  1)Η αποχώρηση της Κύπρου από το ευρώ θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και επιπλοκές στην Τουρκία, τους Τουρκοκύπριους και σ΄όλη την περιοχή, τονίζει η αναλύτρια . «Η Ρωσία ήδη προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την κατάσταση και να δημιουργήσει ναυτική βάση στη Λεμεσό, κάτι που δεν αρέσει φυσικά στην Τουρκία», . Fiona Mullen, αναλύτρια για τα θέματα Κύπρου στο Economist Intelligence Unit (EIU),
  2)Η Γερμανία θέλει να σπάσει το μονοπώλιο της Ρωσίας στην υπόθεση «φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο». Φοβάται μάλλον ότι η οποιαδήποτε αντίθετη επιλογή της Κύπρου προς αυτή που προτείνει η επιτροπή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ρωσικό μονοπώλιο στην ανατ. Μεσόγειο. Το φοβάται εδώ και καιρό. Σε έκθεση της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών που δημοσιεύτηκε στο «Σπίγκελ», τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η Γερμανία ήθελε να ελέγχει το στόλο που μεταφέρει το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. Από το 2012, πλασαρίστηκε σε μία σημαντική θέση, όσον αφορά τον αριθμό των πλοίων που αποτελούν το συγκεκριμένο στόλο. Αυτή η ένταση που δείχνει η Γερμανία καταδεικνύει ακριβώς αυτό: φοβάται το αντίπαλον δέος, που είναι η Ρωσία.-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ (αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

  Είναι η αρχή λοιπόν μην βιαζόμαστε

 26. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 23/03/2013 20:01:20

  Μόλις ἄλλαξα γνώμη σὲ δυό-τρία ζητήματα...

 27. Nik avatar
  Nik 23/03/2013 20:01:52

  Τώρα όλοι κατανοούμε, ελπίζω, γιατί σε άλλους τραπεζικούς παραδείσους σε χρεώνουν για να παρκάρεις χρήμα αντί να σου δίνουν ψηλό τόκο, πχ Ελβετία, Αυστρία και Λίχτενσταϊν.

  Παραμένει το ερώτημα, αν το ενεργητικό των τραπεζών ήταν 100 και βάλε δισ. και έχασαν 5 δισ. σε ελληνικά ομόλογα, τα υπόλοιπα που πήγαν; Το χρήμα δεν εξαϋλώνεται τόσο εύκολα.

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ Nik 23/03/2013 20:18:38

   Λέει τό ἄρθρο,ὅτι ἀρκετοί ὁλιγάρχες εἶχαν σηκώσει ἔγκαιρα τά χρήματά τους,περίπου 25 δίς.

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ Nik 23/03/2013 21:07:37

   Επίσης υπήρξε αύξηση της τήρησης επαρκών κεφαλαίων που τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών με προθεσμία τις 30 Ιουνίου 2012. Μόνο για την ΤΚ προέκυψε επιβάρυνση 1.5 δις.

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ Nik 23/03/2013 21:12:36

   Τέλος, ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει επιδεινώσει το πρόβλημα – ο IIF κάνει λόγο για €23 δις, δηλαδή 27% του συνόλου των δανείων (με στοιχεία Σεπτεμβρίου). Πηγή: lifo.gr

  • Π. Ευθυμιάδης avatar
   Π. Ευθυμιάδης @ Nik 24/03/2013 16:46:40

   Οι Κυπριακές Τράπεζες :
   1. Όχι μόνο δεν έχασαν από την λογιστική απώλεια 5 δισ του Ελληνικού PSI αλλά πήραν ανακεφαλαιοποίηση 7 δισ. σε μετρητά που προστέθηκαν στο Ελληνικό χρέος δηλ. στον Ελληνα φορολογούμενο.

   2. Τζογάρισαν τεράστια ποσά των καταθετών τους στην Ελληνική χρεοκοπία αναμένοντας κέρδη και τα έχασαν.

   Λεπτομέρειες στον σύνδεσμο :

   http://www.anatropinews.gr/2013/03/22/%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CE%BA%CE%B7-%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%85/

 28. NTUA avatar
  NTUA 23/03/2013 20:03:05

  ΟΚ. Ελήφθη το μήνυμα. Ελλαδίτες, τα κεφάλια μέσα...

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ NTUA 23/03/2013 21:41:25

   Τα δικά μας κεφάλια είναι μέσα, εδώ και πάρα πολύν καιρό. Τώρα ήρθε η ώρα να βγούν απ΄τη λάσπη και ν΄ανασάνουμε. Οι παραινέσεις δεν ωφελούν όταν η πείνα προστάζει.....

   • Κυθήριος Τ. avatar
    Κυθήριος Τ. @ Queen For The Black Side 23/03/2013 21:53:01

    !!!!!!!!!!!!!!!!!

 29. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 23/03/2013 20:54:30

  Θαλασσοδάνεια, αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων επιχειρήσεων λόγω ύφεσης στην Ελλάδα.
  Διαπιστώσεις της S&P από το 2010 παρακαλώ:
  1. Ο ισολογισμός Τραπεζικού συστήματος είναι 7 φορές το ΑΕΠ της χώρας.
  2. Τα πιστωτικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών είναι 280% του ΑΕΠ της χώρας, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.
  3. Το μεγαλύτερο μέρος των εξασφαλίσεων που έχουν οι τράπεζες είναι ακίνητα, των οποίων οι αξίες ήδη είχαν αρχίσει να παίρνουν την κάτω το βόλτα από το 2007.
  Την τριετία 2007 – 2010 τα πιστωτικά χαρτοφυλάκια των Κυπριακών τραπεζών μεγεθύνθηκαν ταχύτατα. Εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι κυπριακές τράπεζες χορήγησαν δάνεια άνω των 17δις Ευρώ μόνο στη κυπριακή αγορά, τριπλάσιο από τις καταθέσεις τους.
  Επιπλέον η κυπριακή κυβέρνηση έχει και άμεση έκθεση στους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους λόγω των ειδικών ομολόγων που εκδόθηκαν το 2009 προς όφελος των τραπεζών (ανταλλαγή τους με το 5% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των τραπεζών-αξίας 3 δις Ευρώ- με την εγγύηση της Κυπριακής Δημοκρατίας). Κατά την S&P το ποσό των 3 δις Ευρώ, ως υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να περιλαμβάνεται στο δημόσιο χρέος

 30. η Dimi avatar
  η Dimi 23/03/2013 21:39:32

  Με απλά, κατανοητά λόγια: Paul Grignon:«Το Χρήμα ως Χρέος» Μέρος 2°
  http://bit.ly/Y6yyRp

  Ελληνικοί Υπότιτλοι: το πρώτο κάτω αριστερό κουμπί (Υπότιτλοι)
  Επιλέγουμε: Μετάφραση... BETA Ελληνικά-Ελληνικά και πατάμε ΟΚ

  «Η μελέτη του χρήματος, περισσότερο από οιονδήποτε άλλο τομέα οικονομικών, είναι αυτός μέσω του οποίου χρησιμοποιείται η περιπλοκότητα για τη συγκάλυψη ή, αποφυγή αποκάλυψης της αλήθειας.»
  ~John Kenneth Galbraith (1908–2006) Καναδός οικονομολόγος και συγγραφέας

 31. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 23/03/2013 22:02:32

  Πολύ μεστό και λακωνικά συνταγμένο άρθρο.

 32. kosvag avatar
  kosvag 23/03/2013 22:14:46

  Η Ελλάδα που έχει τραπεζικό τομέα =1ΑΕΠ ,χρειάζεται να χρεωθεί για ανακεφαλαιοποίηση (και ορθή η απόφαση) το 20% του τότε ΑΕΠ ήτοι το 25% του σημερινού +++ μεγαλύτερες τρύπες >>>> ανεκτό πάντως.
  Η Κύπρος που έχει τραπεζικό τομέα =6ΑΕΠ χρειάζεται να χρεωθεί για ανακεφαλαιοποίηση 6*25%=150% +++ ΠΟΛΥ μεγαλύτερες τρύπες >>>> ΜΗ ανεκτό οικονομικά σήμερα.
  Άρα η Κύπρος δεν σώζεται με κούρεμα 30% ΑΕΠ (=5.8Δις) αλλά μόνο για κούρεμα με την ψιλή, γιαυτό ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΑ τραπεζική αργία μέχρι νεωτέρας και ΄΄ντεμεκ με ευθύνη της ΕΕ΄΄.

  Η Ελλάδα δεν εγκατέλειψε την Κύπρο απλά όντως παίζει άλλο, συναινετικό παιχνίδι (μεγαλύτερος πληθυσμός, μεγαλύτερες ανάγκες, μικρότερη εσωτερική ομόνοια), θα ρισκάρει αναγκαστικά αλλά 2η αφού δει το πειραματόζωο την Κύπρο (γιατί είναι χρονικά εμπρός στην ΑΟΖ).

  Μισές αλήθειες και ολόκληρα ψέματα…για την Κύπρο: νομίζω δεν τους απασχολεί για plan B στην πτώχευση κράτους-τραπεζών κτλ ή στην λίρα-€-ρεάλι, ακόμα και να χαθεί το ΦΑ, νομίζω σήμερα τους απασχολεί να μην ζητηθεί plan B στο σχέδιο Αναν, γιατί ίσως γίνει αποδεκτό. Νομίζω, δεν είμαι σίγουρος.

 33. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 23/03/2013 22:24:11

  Η συμπεριφορά της Γερμανίας πρέπει να προσεγγιστεί ως σύγκρουση μεταξύ της γερμανογαλλικής και της αγγλοσαξονικής αντίληψης περί οικονομικής πολιτικής.
  Η πρώτη τονίζει το ρόλο του Κράτους ως ρυθμιστή του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η αγγλοσαξονική τάσσεται υπέρ της ανεμπόδιστης από κρατικές παρεμβάσεις και ρυθμιστικούς κανόνες λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
  Με την παγκοσμιοποίηση και την απελευθέρωση των τραπεζικών συναλλαγών η γαλλογερμανική σχολή οδηγήθηκε σε ήττα.
  Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που καταφέρθηκαν τόσο σφοδρά κατά της απόφασης του ευρωγκρούπ για το κούρεμα ήταν εκπρόσωποι της αγγλοσαξονικής σχολής, αναλυτές και Τύπος, όπως το Economist.

  Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν θέση ως στρατηγικό στόχο να επιστρέψουν στο Κράτος τον ρόλο που κατείχε μετά τον Β΄ΠΠ. Η δημιουργία του ευρώ προσφέρει δυνατό όπλο προς την κατεύθυνση αυτή. Η βιασύνη δε υιοθέτησής του μπορεί να οφείλεται και στον κηρυγμένο από τις αρχές της δεκαετία του 1980 πόλεμο στο πεδίο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

  Μη ξεχνάμε ότι τα πρώτα θύματα της απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος ήταν οι χώρες της Σκανδιναβίας αρχές της δεκαετίας του 1990. Λόγω υψηλής παραγωγικής ικανότητας και χαμηλού προηγούμενου δημοσίου χρέους ξεπέρασαν την κρίση γρήγορα.

  Ας αναλογιστούμε γιατί αφέθηκε να επαναληφθεί στην Ιρλανδία και την Ισπανία ακριβώς σαν αντίγραφο (!) η φούσκα και η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος που βίωσαν αρχές του 1990 η Σουηδία και κύρια η Φινλανδία; Πώς είναι δυνατόν να επαναλαμβάνεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και στο ίδιο γεωγραφικό χώρο το ίδιο «λάθος»!!!

  Είναι όντως εύλογο το ερώτημα γιατί η Κύπρος κι όχι το Λουξεμβούργο, η Ελβετία κτλ. Έχει δοθεί η απάντηση ότι το Λουξεμβούργο δεν ζήτησε βοήθεια. Εκ πρώτης όψεως λογική όχι, όμως, επαρκής. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έσπευσε να κριτικάρει την απόφαση του ευρωγκρούπ; Μήπως ξέρει πως έρχεται η σειρά του;

  Ο πόλεμος ανάμεσα στις δύο σχολές σε επίπεδο πλέον πολιτικής μόλις ξεκινάει. Έχουμε τις πρώτες αναγνωριστικές αψιμαχίες. Τα πρώτα θύματα.

  Το ζήτημα δεν είναι θεωρητικό και επιστημονικό, όπως οι διάφοροι χολιγουντιανού στυλ αστέρες οικονομολόγοι αυτάρεσκα διακηρύσσουν.
  Μπορεί να κατανοηθεί με βάση τα δομικά χαρακτηριστικά της χρηματοβιομηχανικής ικανότητας των δύο αυτών απόψεων και δυνάμεων, του αγγλοσαξονικού και του γαλλογερμανικού όπως αυτά εκδηλώνονται στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.
  Η δε σύγκρουση διεξάγεται στο πεδίο του υπό εξέλιξη γεωστρατηγικού σχεδιασμού (πολέμου) με τους νέους ισχυρούς παίκτες να διεκδικούν τη θέση τους.

  • MCA avatar
   MCA @ Μανιάτης 23/03/2013 23:35:57

   Αν ισχύουν αυτά που γράφετε,που το εύχομαι,αργά ή γρήγορα θα πάρουν σειρά η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.Θα τολμήσουν όμως να βάλουν χέρι εκεί, όπου υπάρχουν πολλά χρήματα δικών τους ανθρώπων και μάλιστα της οικονομικής ελίτ τους;

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ MCA 23/03/2013 23:58:36

    Βεβαίως όταν οι ανάγκες του συστήματος το απαιτήσουν. Τώρα είμαστε στην έναρξη αυτής της πορείας.

 34. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 23/03/2013 22:32:41

  Η Κύπρος θα κρατήσει όλο το φυσικό αέριο για τον εαυτό της και θ΄απαλλαγεί οριστικά από εκτρώματα τύπου σχέδιο Ανάν όταν αποφασίσει οτι η συζήτηση για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία είναι μια ανεφάρμοστη ανοησία κι οτι όντως ( δυστυχώς για τον Ελληνισμό) το Κυπριακό λύθηκε το 1974. Όλα τ΄άλλα είναι ρομαντισμός στην καλύτερη περίπτωση κι επικίνδυνη αφέλεια στη χειρότερη. Σε ποιο κράτος του κόσμου ζουν αρμονικά Χριστιανοί με Μουσουλμάνους, για να επιτευχθεί κατι τετοιο και στην Κύπρο; Το Βέλγιο, καίτοι δυτικοευρωπαϊκή χώρα έχει παραλύσει γατί οι Φλαμανδοί και οι Βαλλόνοι ( χριστιανικοί αμφότεροι οι πληθυσμοί) αλληλουποβλέπονται και στην Κύπρο θα ζήσουν ειρηνικά Έλληνες και Τούρκοι; Να υποχρεώσεις αυθαίρετα δυο λαούς που δεν αλληλοσυμπαθούνται να ζήσουν μαζί είναι τραγικό και οδηγεί σίγουρα και συντομότατα σε νέες συγκρούσεις. Αν είχαν βρεθεί πολιτικοί στην Ελλάδα και στην Κύπρο με θάρρος, καθαρό νου και αληθινό πατριωτισμό , ώστε να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα εγκαίρως τώρα η Κύπρος δεν θα ήταν ερμαια των διαθέσεων των Μεγάλων Δυνάμεων, ούτε θ΄αναγκαζόταν να σύρεται κάθε λίγο σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις που στην ουσία δεν επιθυμεί και μετά να εκτίθεται στη διεθνή Κοινότητα ως αδιάλλακτη σε αντίθεση με τους " διαλλακτικούς" Τουρκοκύπριους.

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ μεταρρυθμιστής 23/03/2013 23:12:28

   1000% μαζί σου !

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ μεταρρυθμιστής 23/03/2013 23:42:44

   Στην ΕΕ εντάχθηκε όλη η Κύπρος. και η υπό κατοχή.
   Και ο καιρός γαρ εγγύς...
   Τα δέκα επόμενα χρόνια δεν θα είναι τόσο λαμπρά, όσο είναι τα σημερινά της Τουρκίας...
   Ο ομπάμιας σε τέσσερα χρόνια δίνει τη θέση του στους ρεμπουπλικάνους, οι οποίοι δεν τρελλαίνονται και τόσο με τους ισλαμιστές...
   Και τα Σκόπια προσπαθούν εδώ είκοσι χρόνια να ονομαστούν Μακεδονία. Θα δούμε αν θα ονομαστούν...

   • MCA avatar
    MCA @ Β.Κ.Σ. 24/03/2013 00:09:44

    +++++

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Β.Κ.Σ. 24/03/2013 13:23:45

    ... και αν θα υπάρχουν Σκόπια σε λίγο καιρό...

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ μεταρρυθμιστής 23/03/2013 23:57:01

   Ακριβώς έτσι!

 35. blue nile avatar
  blue nile 23/03/2013 22:36:20

  Κάποια αναφερόμενα στο άρθρο είναι αληθή αλλά τα μεγάλα ψέμματα σε αποσπασματικές αλήθειες στηρίζονται.
  Είναι πολύ μεγάλο ψέμμα ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να πει όχι!
  Και πολύ μεγαλύτερο ότι σε περίπτωση του ΟΧΙ της Ελλάδας θα έπρεπε να βρεθούν με τη μία πάνω από 200 ίσως και 300 δισεκατομμύρια.
  Μα το ΟΧΙ συνοδεύεται απο προσωρινή στάση πληρωμών.
  Το μόνο που θέλαμε είναι ένα πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα.
  Φανταστείτε την Μέρκελ ή τον Ντράγκι να απειλούσαν την Ελλάδα ότι αν δεν υπακούσει σε νέα μέτρα τότε θα σταματήσει η ΕΚΤ την χρηματοδότηση των ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών. Όπως γκανγκστερικά έκαναν με την Κύπρο.
  Θα γελούσε και το παρδαλό κατσίκι.
  Γιατί όλοι ξέρουν ότι αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ τότε ευρωζώνη δεν θα υπήρχε σε πέντε μέρες.
  Εδώ δεν είναι καθόλου σίγουροι με ένα ενδεχόμενο όχι των Κυπρίων αν θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις απειλές τους οι οποίες για πολλούς είναι παραπλανητικές.
  Γιατί το ευρώ ήδη παραπαίει και δεν ήθελε πολύ η μικρή Κύπρος να του δώσει τη χαριστική βολή.

  Ο Κώστας ο Ροδινός αναρωτήθηκε το εξής εύλογο. Γιατί ότι επιβάλεται στην Κύπρο δεν επιβλήθηκε στην Ιρλανδία ; Που μπήκε στο μνημόνιο με 150 δις κρατικό χρέος και 750 δις τραπεζικό;
  Ωραία Ευρώπη έχουμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

  Περεταίρω για όσους κωμικά θέλουν να παρουσιάζουν τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών ως προσφορά χρημάτων από τους γερμανούς φορολογούμενους για να μην κουρευτεί το μαύρο ρωσικό χρήμα.
  Δέχτηκε ή όχι πριν από δέκα μήνες περίπου η Γερμανία τον διαχωρισμό εθνικών και τραπεζικών χρεών;
  Την δέχτηκε και την υπόγραψε.
  Μετά έκανε όμως ότι μπορούσε για να μην ισχύσει.
  Αν ίσχυε ο διαχωρισμός τότε δεν θα χρειαζόταν για την Κύπρο όσα καταστροφικά αποφασίζονται τώρα.
  Επαναλαμβάνω όλα αυτά γίνονται γιατί η Γερμανία δεν εφαρμόζει αυτά που συμφώνησε

  Κάποιοι δεν μπορούν ακόμα να καταλάβουν που το πάει η Γερμανία.
  Νομίζουν ότι απλά θα γίνουν οι γερμανικές εκλογές θα ξαναβγεί η Μέρκελ και θα σταματήσει τις καταστροφικές λιτότητες.
  Είναι οικτρά γελασμένοι.

  Σαράντα χρόνια πριν όταν οι ΗΠΑ κατανοούσε ότι δεν μπορούσε να στηρίζει το Παγκόσμιο Σχέδιο της μεταπολεμικής περιόδου επειδή από πλεονασματική χώρα μετατράπηκε σε ελλειμματική, προσπάθησε να αποσυντονίσει με κάθε τρόπο την παγκόσμια οικονομία για να μπορέσει συνεχίσει να έχει την κυριαρχία.
  Στους τυφλούς ο μονόφθαλμος βασιλεύει.
  Τα κατάφερε και τελικά τα τσουνάμια κεφαλαίων από όλες τις πολυεθνικές του κόσμου που κατευθύνονταν στην Wall Street κράτησαν ζωντανή την αμερικανική κυριαρχία.
  Τώρα οι Γερμανοί με τις χρεωκοπημένες ιδιωτικές τράπεζες προσπαθούν να εκμεταλευτούν την Κρίση για να κερδίζουν χρήματα και για να καταστρέψουν όλη την νότια Ευρώπη για να μπορέσουν να κυριαρχήσουν.
  Οι σύμμαχοι της τρίτης σε έναν αιώνα επεκτατικής γερμανικής απόπειρας είναι οι τραπεζίτες των νοτίων χωρών οι οποίοι ελέγχουν τα ΜΜΕ.
  Γιατί ουσιαστικά οι Γερμανοί και οι πλεονασματικοί βόρειοι γείτονες τους δεν απειλούν μόνο την Κύπρο.
  Απειλούν και όλες τις ελλειμματικές χώρες ότι αν δεν συμμορφωθούν με τα θέλω τους τότε θα φύγουν από το ευρώ με αποτέλεσμα να διαλύσουν όλα τα τραπεζικά συστήματα των ελλειμματικών χωρών από ένα άνευ προηγουμένου bank ran. Γιατί Γάλλοι, Ισπανοί, Ιταλοί, Πορτογάλοι, Έλληνες φοβούμενοι μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης που θα συνοδευτεί από επιστροφή σε υποτιμημένα εθνικά νομίσματα, θα τρέξουν να σηκώσουν τα λεφτά τους από τράπεζες και θα τα κατευθύνουν στις γερμανικές τράπεζες.
  Γι'αυτό και βλέπετε τον Ολάντ να σκύβει το κεφάλι και να δέχεται πολιτικές που μέσα του διαφωνεί.
  Και να μην το λέει γιατί αν οι οι λαοί καταλάβουν ότι είναι πιασμένοι στην φάκα της οικονομικής φυλακής του ευρώ τότε θα απαιτήσουν τα κεφάλια όσων τους αλυσόδεσαν σε ένα κοινό νόμισμα που δεν προέβλεπε δημοσιονομική ένωση αλλά μόνο νομισματική.
  Και οι εκβιασμοί της Γερμανίας δεν θα σταματήσουν μετά τις γερμανικές εκλογές.
  Αντίθετα σε κάθε μήνα που κερδίζει η Γερμανία αποδυναμώνονται κι άλλο οι οικονομίες των νοτίων χωρών και θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να πουν το ΟΧΙ.
  Τη Δευτέρα οι Κύπριοι θα έχουν μια ευκαιρία να γίνουν το Κούγκι που θα κάψει την γερμανική κυριαρχία.
  Δεν θα την εκμεταλευτούν. Τους κατανοώ και δεν μπορώ να τους πολυκατηγορήσω γι'αυτό.
  Σύντομα όμως έρχεται η ώρα των Ιταλών και των Ισπανών.
  Που ακόμα και αν αποδειχτούν κατώτεροι των περιστάσεων θα υπάρχει ελπίδα.
  Γιατί κάτι μου λέει ότι ως το τέλος οι Γάλλοι θα τη καθαρίσουν τη μπουγάδα.
  Εδώ είμαστε και τα ξαναλέμε...

 36. Ραβινος avatar
  Ραβινος 23/03/2013 23:35:02

  Tηλεμαχε μακαρι αυτο το αρθρο να το εγραφες την προηγουμενη εβδομαδα για να καθαριζαν μερικα μυαλα απο την θολουρα που τους εφερε ενα αφελεστατο ΟΧΙ που θα κοστισει εν τελει παρα πολλα ΝΑΙ!Ευγε !

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ Ραβινος 23/03/2013 23:50:47

   Το να το έγραφε πριν από μία εβδομάδα, όταν αυτός ο τόπος στάθηκε στα πόδια του ενώ του έκλεψαν, σφάζοντας και βιάζοντας, το 65% των ξενοδοχείων, το 87% των υπό ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων, το 40% των σχολικών κτιρίων, το 41% των κτηνοτροφικών μονάδων, το 48% των εξαγωγικών αγροτικών προϊόντων και το 56% των παραλιών του, θα ήταν απλώς χυδαίο.
   Το ό,τι το έγραψε σήμερα που απαλλαχτήκαμε επιτέλους από την παραμύθα του ξανθού γένους, ως ελληνισμός, έχει τη δυναμική του.
   Θα πρέπει όμως ο Τηλέμαχος να μας κάνει τη χάρη πέρα από τα ορθολογικά του άρθρα να απαντήσει και σε κάποιους αντιλόγους στην επιχειρηματολογία του, όπως του Ροδινού. Όπως κάνει και ο Ροδινός στα δικά του άρθρα.

 37. rally monkey avatar
  rally monkey 24/03/2013 00:39:13

  Θα σταθώ στο 1) για να μην κοροιδευομαστε...

  Οι Κυπριακές τραπεζες πριν το Ελληνικό PSI δεν τα πηγαιναν και τοσο ασχημα στο ευρυτερο τοπιο των Ευρωπαικών Τραπεζών

  γραφεις 'Αλλά πλήρωσαν την επενδυτική επιλογή τους!'
  σαν λεμε δηλ. 'ποιος ειπε στην Κυπρο να εχει παρτιδες με την Ελλάδα ..ας προσεχαν',
  επιχειρημα που δεν ακους ουτε σε αυλή δημοτικου σχολείου δηλ...
  Ορισμενες παρατηρησεις
  - πριν την κριση τα κρατικα ομολογα Ευροζώνης ήταν ότι ασφαλεστερο μπορουσε να εχει κανεις στα βιβλια του (συμπεριλαμβανομενων και των Ελληνικων)
  - οι καταθεσεις θεωρουνται απο τα πιο συντηρητικά και ασφαλή μεσα χρηματοδοτησης για τις τραπεζες
  - με την κριση στην Ελλαδα το χαρτοφυλάκιο των Κυπριακών τραπεζών σε Ελληνικα ομολογα ήταν αδυνατο να απομειωθεί (μεγεθος θέσης + συνθηκες στην αγορα)
  - οι Κυπριοι συνεργάστηκαν με την Τροικα και συμμετειχαν 'εθελοντικά' στο PSI (η Τροικα τωρα κανει δεν σας ειδα δεν σας ξέρω..)
  - η συνολική τρυπα για όλες τις τραπεζες ειναι περιπου 12.5% επι των στοιχειων ενεργητικου (total assets = 8xGDP περιπου), 4.5% όπως λές ειναι η ζημια απο το PSI
  - αυτο το 4.5% απο το Ελληνικο PSI μεταφράζεται σε 30% του ΑΕΠ...
  - η βιωσιμότητα του χρεους δεν υπολογιζεται στη βαση στοιχειων ανεργητικού αλλά στη βαση του ΑΕΠ

  Θα μπορουσα να σταματήσω εδώ..αλλά όπως εγραψα στον Θειο την αλλη φορα η τρυπα του PSI ειναι εγγεγραμμένη ζημιά - την παιρνεις εδώ και τώρα, δεν ειναι όπως τα μη εξυπηρετουμενα που μαγειρευονται..και πορευεσαι..

  Το ελληνικο PSI ηταν καθοριστικό για τις Κυπριακες τραπεζες
  και οποιος το αμφισβητεί ειτε προσπαθει να εξαπατησει είτε εχει εξαπατηθει ο ίδιος

 38. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 24/03/2013 02:16:05

  Συγνωμη ρε παιδια , Διαβαζοντας τα σχολια παραπανω αρχιζω να πιστευω οτι ξεχασαμε απο που προηλθε η δικια μας κριση. Υπηρξαμε νοικοκυραιοι και ηλθαν οι Βορειοι να μας κατασπαραξουν? Οταν εμεις ειχαμε παρτυ στα κοσμικα μερη καποις αλλες χωρες δεν εδιναν αυξησεις για πολλα χρονια, μειωναν το δημοσιο και ιδιωτικοποιουσαν οτι ηταν δυνατο. Εμεις καναμε ακριβως το αντιθετο. Οταν εμεις καταστρεφαμε την βιομηχανια μας και την γεωργια μας καποιοι αλλοι εβαζαν κατω το κεφαλι και δουλευαν πληρωνοντας φορους. Το μνημονια (χωρις να μου αρεσει) ισως ειναι η τελευταια μας ευκαιρια . Σκληρο και αδικο αλλα ακομα και τσεκουρεμενος ο πρωτος μισθος ειναι 4 με 5 φορες πιο μεγαλος απο αυτον της Βουλγαριας . Και ακομα δεν παραγουμε τιποτα. Στην Ευρωπη τα Ελληνικα προιοντα δεν υπαρχουν πουθενα. Ας ορθοποδησουμε λιγο και μετα συζηταμε. Με αρνηση στα παντα οδηγουμεθα (και με ΤσιπροΚαμμενους) στην πληρη καταστροφη. Ας παραδειγματιστουμε και απο τους γειτονες μας. Σε ΔΝΤ ηταν , μεχρι τον Οζαλ ο Τουρισμος ηταν ανυπαρκτος, η βιομηχανια τους για γελια και ας δουμε που ειναι σημερα. Η λυση και στην Κυπρο και στην Ελλαδα θα ερθει πιο ευκολα μονο με πολιτικη συναινεση , με κυνερνησεις 4ετιων , με λιγοτερες απεργιες και ταραχες. Δεν νομιζω οτι το ονειρο του Σαμαρα ηταν να κυβερνα μια χωρα με μνημονια και τροικες και 30% ανεργια. Δεν συνωμοτουν οι αλλοι , πρωτοι συνωμοτησαμε εναντιον μας. Το αρθρο παραπανω ειναι εξαιρετικο.

 39. billi smart avatar
  billi smart 24/03/2013 02:43:32

  στο 3 του αρθρου ειναι αυτο που θα επρεπε....και εκει ειναι η διαπραγματευση....που δεν εγινε ποτε....

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ billi smart 24/03/2013 08:47:15

   Πολύ σωστά. Η διαπραγμάτευση που δεν έγινε ποτέ και που κάτω από τις τότε υφιστάμενες συνθήκες, θα διαμόρφωνε εντελώς διαφορετικά το τοπίο και δε θα επέτρεπε τη λήψη ακραίων και εκδικητικά επώδυνων για την Ελλάδα μέτρων. Αλλά ας μην εφησυχάζουμε, κάθε ημέρα μπορεί κανείς να επιβάλλει το αναφαίρετο δικαίωμά του να πάψει να ...έρπει.

 40. rally monkey avatar
  rally monkey 24/03/2013 03:40:32

  Ειναι προφανες οτι το αρθρο αγνοει 2 στοιχειώδη ζητηματα
  1) τι σημαινει να βυθισεις μεσα σε ενα σαββατοκυριακο εναν τομέα της οικονομιας που αποτελεί το 40% του ΑΕΠ της χώρας.
  2) ο επανασχεδιασμος της οικονομίας ('δομικες αλλαγές', πχ συρρυκνωση τραπεζικου συστηματος) πραγματοποιουνται σε διαστημα μηνων το ελαχιστο και αποφερουν αποτελέσματα σε βαθος ετών (βλ. πολιτικές Θατσερ)

  Αυτα ίσως διαφωτισουν λιγο οσον αφορα τις πραγματικες προθεσεις του Γιουρογκρουπ στην Κυπρο.

  Αν εξαιρεσουμε το σημειο 7) για την συμπαρασταση της Ελλάδας στην Κυπρο,
  τα υπολοιπα σημεια του αρθρου δεν εμπιπτουν καν στην κατηγοριοποιηση αλήθεια/ψέμματα μισα ή ολόκληρα, ειναι μια συλλογή από λάθος απαντήσεις σε λάθος ερωτήματα.
  Παραλληλισμοι με την Ελλάδα (3), συγγνωμη δεν ειναι να ασχοληθεις καν, οι περιπτωσεις των δυο χωρών απέχουν ετη φωτός και αναλυονται σε 4 γραμμές.. παραγνωριζοντας οτι δεν υπηρξε ουτε τυπικη διαπραγματευση απο την Ελλάδα ..ΟΚ.

  Για θεμα 1) εγραψα σε προηγουμενο σχόλιο - αν βγουν τα λάθος συμπερασματα εκει..τα υπόλοιπα έπονται..

  Η ουσια ειναι οτι το προβλημα της Κυπρου παρουσιαστηκε με πολιτικους όρους που το έκαναν να φαινεται άλυτο (βιωσιμοτητα χρεους) ενώ στην ουσια δεν ήταν (ουτε απο πλευρας μεγεθους, ουτε σε ζητηαμ αρχής - αν εξαιρεσεις το οτι το χρημα ηταν Ρωσσικό).
  Εκει βρισκεται το όλο θέμα (κοψε το λαιμό σου βρες 5.8δις εγω βαζω μονο 10..ασχετα να σε φέσωσα περισυ στο PSI με 5δις και σου ειπα μη μιλας τωρα και θα τα βρουμε μετά όπως τα βρισκουμε και με τους υπολοιπους.. Ιρλανδιες, Πορτογαλιες, Ισπανιες, Ντέξια στο Βελγιο κλπ....)
  Τα όριο στις καταθέσεις ειναι οι τεχνικες λεπτομέρειες της καταστροφής, οι καταθέσεις ήταν ταμπού και δεν επρεπε να συζητηθουν κάν αλλιώς η Κυπρος βυθίζονταν.

  ..α και προφανώς ο σχεδιασμος απο πλευράς Γερμανιας/Γιουρογκρουπ να τορπιλισει την Κυπρο δεν ξεκινησε πριν απο μια εβδομάδα αν μας απασχολει η ακριβης ημερομηνια θανατου του μοντελου της Κυπρου (6), δημοσιως πάντως ανακοινωθηκε πριν μια βδομαδα..

  και για να μην αφησω αμφιβολία η αποψή μου ειναι οτι η Κυπρος όφειλε να διερευνήσει ενναλακτικες οποτε ορθως απερριψε το σχεδιο του Γιουρογκρουπ οταν το απερριψε ανεξαρτητα απο το αν καρποφορησαν τελικα οι αναζητησεις.

 41. Tasos avatar
  Tasos 24/03/2013 04:18:10

  Σχετικά με το (7), γιατί κανένας δεν λέει πόσο ακριβώς θα κοστίσει η εξαγορά? Να υποθέσω ότι ένα κομμάτι από εκείνα τα 30δις ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για τα οποία χάλασε ο κόσμος πριν μερικούς μήνες (και τα οποία υποτίθεται πώς έμμεσα θα πηγαιναν στην αγορά) θα χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό μέσω του Σάλλα ή όποιου άλλου προβεί στην αγαθοεργία?
  Είναι μυστικό το ποσό?

 42. Διογένης avatar
  Διογένης 24/03/2013 06:50:56

  Το άρθρο αποτελεί μια εξαιρετική απολογητική της μνημονιακού τύπου διαχείρισης της κυπριακής κρίσης. Διαφωνώ όμως με το τμήμα του αναφέρει εν είδει αξιώματος ότι χρεωκοπία έξω από το ευρώ θα είχε "πενταπλάσιες ή επταλάσιες" συνέπειες. Υπάρχουν μελέτες που να το τεκμηριώνουν ή είναι μια αναπόδεικτη συνθηματολογία των υπέρμαχων του ευρώ; Όταν το 70% των πολιτών της Κύπρου επιθυμούν έξοδο από το ευρώ (να μια εξαιρετική βάση για να μην υποτιμηθεί το νέο νόμισμα! Για όσους ξέρουν από νομισματικά), ας μην κρίνουμε με κριτήρια Ελλάδας, όπου το ποσοστό αυτό ήταν σαφώς μικρότερο και δεν αποτελούσε εχέγγυο για την εισαγωγή νέου εθνικού νομίσματος. Και όταν μετά και τις τελευταίες εξελίξεις το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί και άλλο, είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει δημόσιος διάλογος με εκατέρωθεν επιχειρήματα σε σχέση με την επιλογή της κυπριακής λίρας, παρά μόνον αναπόδεικτοι αφορισμοί κατά της λίρας.

  Να γίνει δηλαδή μια, δυο, τρεις, πολλές οικονομικές μελέτες που να εξετάζουν το ερώτημα περί κυπριακής λίρας από όλες τις απόψεις. Δεν υπάρχει τέτοια μελέτη, ούτε μία.

  Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Το παράδειγμα της Ισλανδίας αποδεικνύεί ότι η Ισλανδική διαχείριση με εθνικοποίηση των τραπεζών υπό εθνικό νόμισμα (άρα, με μια κεντρική τράπεζα που χρηματοδοτεί το τραπεζικό σύστημα απεριόριστα και χωρίς εκβιασμού τύπου ΕΚΤ) έφερε πολύ αποτελεσματικότερη διαχείριση της κρίσης. Αυτό παραβλέπεται από τον αρθρογράφο. Εάν δεν υπήρχε αυτό το προηγούμενο, θα μπορούσε να μιλούμε για απλές εικασίες ότι η διέξοδος εκτός ευρώ θα ήταν χειρότερη. Υπάρχει όμως και αυτό κάνει την τοποθέτηση περί "πενταπλάσιων ή επταπλάσιων" επιπτώσεων να έχει και έμπρακτη διάψευση.

 43. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 24/03/2013 07:05:14

  Επι τέλους, η παράθεση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ. Για να σταματήσει η περίσεια ανευθυνότητα των δημαγωγών. Δεν είναι καθόλου ευχάριστη η κατάληξη της Κύπρου, όμως αποτελεί παράδειγμα για αποφυγή.

 44. tak avatar
  tak 24/03/2013 10:08:32

  [11] ἀλλ᾽, οἶµαι, παρόµοιόν ἐστιν ὅπερ καὶ περὶ τῆς τῶν χρηµάτων κτήσεως· ἂν µὲν γάρ, ὅσ᾽ ἄν τις λάβῃ, καὶ σῴσῃ, µεγάλην ἔχει τῇ τύχῃ τὴν χάριν, ἂν δ᾽
  ἀναλώσας λάθῃ, συνανήλωσε καὶ τὸ µεµνῆσθαι [τὴν χάριν]. καὶ περὶ τῶν
  πραγµάτων οὕτως οἱ µὴ χρησάµενοι τοῖς καιροῖς ὀρθῶς, οὐδ᾽ εἰ συνέβη τι παρὰ τῶν θεῶν χρηστὸν µνηµονεύουσι· πρὸς γὰρ τὸ τελευταῖον ἐκβὰν ἕκαστον τῶν πρὶν ὑπαρξάντων κρίνεται.

  Αλλά αυτό, νομίζω, ότι είναι παρόμοιο με εκείνο το οποίον συμβαίνει και με την απόκτηση χρημάτων, αν δηλαδή κανένας όχι μόνον αποκτήσει από την τύχη, αλλά και διατηρήσει όσα λάβει από αυτή, της χρωστάει μεγάλη χάρη, εάν όμως τα διαχειριστεί κακά και τα ξοδέψει χωρίς να το καταλάβει, αν τα ξοδέψει απερίσκεπτα, ε, τότε εξοδεύει συνήθως μαζί με τα χρήματα και την ανάμνηση της χάρης, ξεχνάει την χάρη!.... Το ίδιον γίνεται και με τις πολιτικές υποθέσεις, όσοι δεν μεταχειρίσθηκαν ορθά τις περιστάσεις, όχι μόνον δεν ευγνωμονούν, αλλά ούτε ενθυμούνται, ότι εκ μέρους του θεού τους συνέβη κάτι τι καλό, διότι το τελευταίον συμβάν χρησιμεύει ως πήχης, με τον οποίον οι άνθρωποι συγκρίνουν και μετρούν εκείνα τα οποία έγιναν πρωτύτερα, τα περασμένα.
  ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ Α΄ΟΛΥΝΘΙΑΚΟΣ

 45. αλέξανδρος παύλιος avatar
  αλέξανδρος παύλιος 24/03/2013 10:46:12

  Σε τι ακριβώς συνίσταται η σωτηρία της πατρίδας που αναφέρεται ο αρθρογράφος, αλλά και όλη η κυβερνητική ηγεσία εδώ και στην Κύπρο?

  Τι ακριβώς νοούμε με το γενικόλογο σωτηρία της πατρίδας? Δηλαδή εάν δεν αλλάξουν τα σύνορα (σωτηρία του εδαφικού χώρου) στην Ελλάδα ή στην Κύπρο και το βιοτικό επίπεδο γίνει σαν της Αλβανίας είναι αποδεκτό? Μήπως σαν τη Βουλγαρία που το 30% του κόσμου τρώει ζωοτροφές είναι επίσης αποδεκτό?
  Και τι σωτηρία της πατρίδας μπορεί να υπάρξει όταν όλες οι αποφάσεις παίρνονται εκτός πατρίδας? Και ο ορυκτός πλούτος (χρυσός, μέταλλα, φυσικό αέριο) εάν μοιρασθεί με το πιστόλι στον κρόταφο σώσαμε πάλι την πατρίδα?

 46. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 24/03/2013 11:28:58

  Σωστές απόψεις στο άρθρο.
  Εμένα πάλι με προβλημάτισαν οι προχθεσινές δηλώσεις Κεριν ,για "επίλυση του Κυπριακού κλπ" Κάποιο Σχ.Αναν μου μυρίζεται και δεδομένης της συγκυρίας θα είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα για τους αδελφους κυπρίους. Μη γένοιτο.

 47. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 24/03/2013 12:40:59

  Η λύση που έχουν βρει για τα ψίχουλα (15 δις ) , είναι η Τουρκία !
  Το Σχέδιο ΑΝΑΝ, θα φαντάζει σαν λύτρωση ..... σύντομα .
  Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί εδώ και καιρό .

  1) ταξίδι πριν ΔΥΟ χρόνια Μερκελ στην Λευκωσία , που έθεσε το θέμα των τραπεζών -φορολογίας , και οι κύπριοι απάντησαν με τουπέ και αλαζονικό ύφος , go home , κυρία Μερκελ !
  2) Μυστικές υπηρεσίες , Η Π Α , που έδιναν κατά καιρούς μηνύματα- σταματήστε να παίζεται με τους ιρανους - ( μεταφορές κεφαλαίων - αγορές , βίζες κ α)
  ΟΙ βίζες , είχαν γίνει το καλύτερο GAME , δικηγόρων και λογιστών .

  Το ταξίδι ΟΜΠΑΜΑ , μόνο τυχαίο δεν ήταν .
  ΤΟ οχυρό ενάντια ΙΡΑΝ είναι έτοιμο , ΤΟΥΡΚΙΑ -ΙΣΡΑΗΛ , παράλληλα με κουρδικό κράτος -και ¨ενωμένη¨ κυπρο με φυσικό αέριο , συνεκμετάλλευση .
  Το έχουν πει οι Αμερικανοί εδώ και παρά πολύ καιρό .
  ΑΥΤΟ που παρακολουθούμε εδω και καιρό , το θέατρο παραλόγου , ΜΜΕ -δηλώσεις κα , δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια που είναι κρυμμένη .
  Σήμερα έμαθαν οι Ευρωπαίοι για το ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ , και την φούσκα των τραπεζών ?
  Πως μπήκαν στην ΟΝΕ ?
  Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟς τελειώνει , υποδουλώθηκε εδώ και καιρό .

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ ΦΑΝΤΑΣΜΑ 24/03/2013 19:02:42

   '' Δὲ χρειάζεται νὰ θυμηθεῖς. Ἡ φλέβα τοῦ πλάτανου
   ἔχει τὸ αἷμα σου. Καὶ τὸ σπερδοῦκλι τοῦ νησιοῦ κ᾿ ἡ κάπαρη.
   Τὸ ἀμίλητο πηγάδι ἀνεβάζει στὸ καταμεσήμερο
   μία στρογγυλὴ φωνὴ ἀπὸ μαῦρο γυαλὶ κι ἀπὸ ἄσπρο ἄνεμο
   στρογγυλὴ σὰν τὰ παλιὰ πιθάρια - ἡ ἴδια πανάρχαιη φωνή.
   Κάθε νύχτα τὸ φεγγάρι ἀναποδογυρίζει τοὺς σκοτωμένους
   ψάχνει τὰ πρόσωπά τους μὲ παγωμένα δάχτυλα νὰ βρεῖ τὸ γιό του
   ἀπ᾿ τὴν κοψιὰ τοῦ σαγονιοῦ κι ἀπ᾿ τὰ πέτρινα φρύδια,
   ψάχνει τὶς τσέπες τους. Πάντα κάτι θὰ βρεῖ. Κάτι βρίσκουμε.
   Ἕνα κλειδί, ἕνα γράμμα, ἕνα ρολόι σταματημένο στὶς ἑφτά. Κουρντίζουμε πάλι τὸ ρολόι. Περπατᾶνε οἱ ὧρες. ''
   Ρωμιοσύνη-Γ.Ρίτσος

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ ΦΑΝΤΑΣΜΑ 25/03/2013 13:21:38

   Δηλαδή θα ήθελες έναν Ελληνισμό-πλυντήριο;
   Με Έλληνες πολιτικάντηδες ιδιοκτήτες offshore;
   Είπαμε: με την κρίση θα γνωριστούμε όλοι καλύτερα...

 48. Diaggeleas avatar
  Diaggeleas 24/03/2013 17:15:18

  (Αλλά πλήρωσαν επενδυτική επιλογή τους! Δεν εξαναγκάστηκαν να αγοράσουν Ελληνικά ομόλογα.)
  Έτσι είναι αν έτσι θέλετε να πιστεύετε..... Εξαναγκάστηκαν και μάλιστα με εκβιασμούς από την κυβέρνηση του ΕΒΡΑΙΟΥ παπανδρέου να αγοράσουν όσον το δυνατόν περισσότερα ομόλογα...... και βέβαια συμφώνησε και ο Χριστόφιας....

 49. Albert avatar
  Albert 24/03/2013 21:38:16

  Ναι, έχει δείξει τα όρια του. Επειδή η νομισματική ένωση δεν ακολουθήθηκε από δημοσιονομική και τραπεζική ένωση (δηλαδή οικονομική ένωση). Το να διατηρείς εθνικά σύνορα, δηλαδή να ξεμένεις με εθνικά εργαλεία, σε μια περιοχή όπου τα κεφάλαια κινούνται υπερεθνικά και οι επιχειρήσεις ή τράπεζες αποκτούν μέγεθος κρατικής οντότητας, είναι απλά μη βιώσιμο.

  • Αμφιβολία avatar
   Αμφιβολία @ Albert 25/03/2013 05:05:10

   @Ναι, έχει δείξει τα όρια του.
   Μπααααα, φίλε!

   «H ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ είναι ΤΑΞΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ με άλλα μέσα», ή "Robert Mundell: η διαβολική ευφυΐα πίσω από το ΕΥΡΩ" - Greg Palast, “The Guardian”

   Η ιδέα ότι το ΕΥΡΩ έχει “αποτύχει” είναι επικίνδυνα αφελής. Το ευρώ κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ ό,τι είχε προβλέψει και είχε σχεδιάσει ο δημιουργός του –και το πλουσιότατο 1% που το υιοθέτησε.
   Ο δημιουργός είναι ο Ρόμπερτ Μάντελ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγου ... Το ΕΥΡΩ, παιδί του Μάντελ, όχι μόνο δεν έχει αποτύχει, αντιθέτως έχει επιτύχει πιο πολύ από το πιο τρελό όνειρο του δημιουργού του.

   - “Η νομισματική πειθαρχία ε π ι β ά λ λ ε ι τη δημοσιονομική πειθαρχία ΚΑΙ στους πολιτικούς”.

   - Η απομάκρυνση των ε κ λ ε γ μ έ ν ω ν πολιτικών από τα μακροοικονομικά και ο εξαναγκασμός σε απορρύθμιση ήταν μέρος του σχεδίου.

   - “Το ΕΥΡΩ τοποθετεί τη νομισματική πολιτική ΠΕΡΑΝ της εμβέλειας των π ο λ ι τ ι κ ώ ν”.

   - Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν θα αφηνόταν να παρεμβαίνει στην αγορά.

   h**p://www.tometopo.gr/home/ideas/825-to-.html

   • Albert avatar
    Albert @ Αμφιβολία 25/03/2013 14:33:09

    Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δεις τη γέννηση του ευρώ και μία είναι και αυτή, ότι δηλαδή σχεδιάστηκε για να επιβάλει τα μαθήματα της σχολής του Σικάγου, (που με τη σειρά της είναι τέκνο της Αυστριακής σχολής) στην Ευρώπη. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις εφαρμογής τους εφαρμόστηκαν στο κατάλληλο επίπεδο -κρατικό επίπεδο στη Βρετανία, ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ. Αντίθετα στην ευρωζώνη οι πολιτικές αυτές, στο βαθμό που επιβάλλονται από την ίδια τη δομή του ευρώ, εφαρμόζονται σε επίπεδο κράτους κι όχι ευρωζώνης.
    Αυτό που επεδίωκε ο Μάντελ, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς μαζί του, θα μπορούσε να επιτευχθεί και σε μια ολοκληρωμένη οικονομική ένωση. Απλώς, τώρα έχουμε και την "παράπλευρη απώλεια" να ρημάζονται και οι επί μέρους χώρες...

 50. Albert avatar
  Albert 24/03/2013 22:02:41

  Έτσι ακριβώς φίλε μου. Απλά οι εγχώριοι διάκονοι του βαθέος κράτους εκμεταλλεύονται το γερμανικό άλλοθι, δηλαδή το ότι αυτοί που δίνουν τις μνημονιακές οδηγίες είναι οι Γερμανοί. (Σε αυτό διακρίνεται μια αμοιβαιότητα: και οι Γερμανοί εκμεταλλεύονται το ελληνικό άλλοθι που είναι ο αισχρός δημόσιος τομέας). Έτσι, ο ταλαίπωρος Έλληνας πολίτης ταυτίζει ψευδώς τις μεταρρυθμιστική αναγκαιότητα με ενδοτισμό, αφήνοντας τους Γερμανούς και τους αντιμεταρρυθμιστές του πολιτικού συστήματος να κάνουν τη δουλειά τους οι πρώτοι και να τη σκαπουλάρουν οι δεύτεροι.

 51. hgemwn avatar
  hgemwn 24/03/2013 22:48:39

  Ο Τσίπρας πάντως άρχισε να μοιράζει ήδη δισεκατομύρια.

 52. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 24/03/2013 23:42:49

  Η διάλυση της ευρωζώνης πλησιάζει ακόμα πιο κοντά...

  Του Wolfgang Münchau

  Τους τελευταίους οχτώ μήνες πριν εκραγεί το ηφαίστειο της Κύπρου, διάφοροι φίλοι μου υπενθύμισαν μειδιώντας, μια πρόβλεψη που έκανα τον Νοέμβριο 2011. Μέσα από αυτές τις σελίδες είχα δηλώσει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης είχαν δέκα μέρες για να σώσουν το ευρώ. Έκανα μια παρόμοια πρόβλεψη, αν και λιγότερο δραματική, το 2006 όταν έγραψα ότι η κυβέρνηση του Μάριο Πρόντι ήταν η τελευταία ευκαιρία της Ιταλίας για να επιτύχει μια βιώσιμη θέση μέσα στην ευρωζώνη.

  Η κυβέρνηση του Πρόντι δεν τα κατάφερε. Οι δέκα μέρες του 2011 πέρασαν χωρίς ουσιαστική δράση. Έχουμε 2013, το ευρώ είναι ακόμα εδώ, η Ιταλία είναι ακόμη μέσα - κι εγώ συνεχίζω κάνω προβλέψεις. Απτόητος, θα διπλασιάσω το ποντάρισμα σήμερα. Μια ευρωζώνη η οποία συμβιβάζεται με την ύπαρξη τόσο διαφορετικών χωρών όπως η Γερμανία και η Κύπρος δεν είναι βιώσιμη, ακόμα και αν η ΕΕ και η Κύπρος καταφέρουν να επιτύχουν ένα συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής. Μια λειτουργική Τραπεζική Ένωση η οποία συμβιβάζει τον έλεγχο, τη λήψη αποφάσεων απόφαση και τη διασφάλιση των καταθέσεων θα αποτελούσε την ελάχιστη δυνατή συνθήκη ώστε να καταστεί το αποκλίνον νομισματικό σύστημα αποτελεσματικό, κόντρα σε όλους τους οιωνούς. Θα είχε επιλύσει το πρόβλημα των κυπριακών τραπεζών. Αλλά η ευρωζώνη δε διαθέτει τραπεζική ένωση και δεν θα την έχει ούτε σε πέντε χρόνια. Η Γερμανία την απορρίπτει ολοκληρωτικά με τη δικαιολογία ότι είναι πολύ δαπανηρή για τους γερμανούς φορολογούμενους. Κατά ειρωνικό τρόπο, την απορρίπτει και η Κύπρος καθώς θα σκότωνε το εταιρικό μοντέλο της χώρας ως ένα εξωχώριο κέντρο προσέλκυσης ξένων καταθέσεων. Οποιαδήποτε μορφή τραπεζικής ένωσης προκύψει μακροπρόθεσμα θα είναι άσχετη με τη σημερινή κρίση.

  Αυτό που συνέβη στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα δεν είναι η ουσιαστική αιτία για ;όλα τα δεινά. Αλλά είναι η τέλεια απεικόνιση του προβλήματος λήψης συλλογικών αποφάσεων εντός της ευρωζώνης. Η τελευταία κλιμάκωση ξεκίνησε με την επικίνδυνη συμφωνία για να πειραχτούν οι μη διασφαλισμένες καταθέσεις. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης είναι τόσο μορφωμένοι νομικά όσο είναι αγράμματοι οικονομικά. Η τόσο αξιοθαύμαστη ιδέα τους δεν ήταν να κουρέψουν τις καταθέσεις κάτω των 100000 ευρώ αλλά απλώς να τις φορολογήσουν. Δεν κατάλαβαν ότι αθετώντας την έμφυτη υπόσχεση στην ασφάλεια των καταθέσεων, τότε βρίσκονται σε κατάσταση χρεοκοπίας και σε κίνδυνο ενός bank run.

  Το κοινοβούλιο της Κύπρου είχε δίκιο που απέρριψε αυτή την τρελή συμφωνία. Αλλά η κυπριακή κυβέρνηση έκανε κατόπιν τρεις απανωτές ανοησίες. Η πρώτη ήταν η απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη να αναζητήσει βοήθεια στη Ρωσία. Αντί να εργαστεί με τα μέλη της ευρωζώνης, εργάστηκε εναντίον τους. Ιδιαίτερα οι Γερμανοί είδαν καθαρά εχθρικά αυτή την κίνηση. Επίσης, αυτή η κίνηση ήταν αποτέλεσμα εσφαλμένης εκτίμησης γιατί οι Ρώσοι απέρριψαν την προσφορά. Η δεύτερη ήταν η απόφαση να μην έχουν δίαυλο επικοινωνίας με τους ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών και με το Eurogroup για τρεις πολύ κρίσιμες ημέρες. Η τρίτη ήταν η απόφαση για τη δημιουργεί ενός κρατικού ταμείου αλληλεγγύης το οποίο θα χρηματοδοτούνταν με μια επιδρομή στα ασφαλιστικά ταμεία και σε άλλα κρατικά περιουσιακά στοιχεία. Την Παρασκευή η Άνγκελα Μέρκελ το απέρριψε ταχύτατα.

  Ότι συνέβη την περασμένη εβδομάδα είναι ένα καλό παράδειγμα μη επαγγελματικής επιδίωξης στενών εθνικών συμφερόντων από τους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι απέτυχαν να υπερασπιστούν το κοινό καλό.

  Ο βασικός κίνδυνος στον οποίο θέλω να δώσω έμφαση δεν είναι, εντούτοις, ο κίνδυνος ενός μεγάλου ατυχήματος. Φυσικά και μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά υποπτεύομαι ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος εδράζεται στα επαναλαμβανόμενα λάθη πολιτικής των ηγετών της ευρωζώνης. Το αποτέλεσμά τους είναι αργό αλλά σωρευτικό.

  Από αυτά το πιο ζημιογόνο υπήρξε η πολιτική ασύμμετρης προσαρμογής μέσω της λιτότητας. Οι τράπεζες στην Κύπρο απέτυχαν επειδή το ελληνικό κράτος και οι ελληνικές τράπεζες απέτυχαν νωρίτερα και επειδή η ευρωζώνη πίεσε για το κούρεμα του ιδιωτικού τομέα. Στην Ιταλία η λιτότητα ήταν αυτή που μετέτρεψε την ύφεση σε έντονη οικονομική δυσπραγία. Αυτή με τη σειρά της μετέτρεψε ένα κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στο ευρώ και στους θεσμούς στο μεγαλύτερο κόμμα στο ιταλικό κοινοβούλιο. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο Πέπε Γκρίλλο να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία αν διεξαχθούν νέες εκλογές στην Ιταλία φέτος.

  Αν η λιτότητα στο νότο είχε αντισταθμιστεί με δημοσιονομική επέκταση στο βορρά, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα στην ευρωζώνη θα ήταν μακροοικονομικά ουδέτερο. Αλλά αφού και ο βορράς ακολούθησε πολιτικές λιτότητας η ευρωζώνη κατέληξε να έχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα σε περίοδο ύφεσης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν μπορεί να λειτουργήσει καμία οικονομική προσαρμογή. Χωρίς αυτή δεν θα υπάρξει λύση στην κρίση.

  Έχω τη γνώμη εδώ και καιρό ότι είναι αδύνατο για χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία να βρίσκονται στην ίδια νομισματική ένωση με χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Είτε θα συμφωνήσουν αυτές οι χώρες να προσαρμοστούν με πιο συμμετρικό τρόπο, πολιτικά και οικονομικά, ή αυτό το πείραμα πρέπει να τελειώσει.

  Η πρόβλεψη που έκανα το Νοέμβριο του 2011, και την οποία επαναλαμβάνω σήμερα, είναι ότι θα τελειώσει κάποτε μια μέρα, αν και αυτή η μέρα μπορεί να είναι ακόμα μακριά. δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα ότι διάφορες κυβερνήσεις θα πράξουν το σωστό, αλλά η διαχείριση της κρίσης τα τελευταία τρία χρόνια αποδεικνύει το αντίθετο.

  Με την υπάρχουσα πολιτική, είναι αναγκαία η επιβολή ισχύος ώστε να συνεχίσει να αντιτίθεται στα συμφέροντα των ανθρώπων. Δε χρειάζεται να είσαι ευρωσκεπτικιστής για να συμπεράνεις ότι η νομισματική ένωση αυτού του είδους είναι βαθειά ανήθικη .

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Γιάννης Φαίλτωρ 25/03/2013 00:04:55

   Η επιχειρηματολογία είναι στερεά και διαυγής σαν κρύσταλλο, κορυφώνεται στο τέλος: "Με την υπάρχουσα πολιτική...."
   Πολιτικό είναι το πρόβλημα, πολιτικών επιλογών για τη διαχείριση της οικονομίας στην Ευρωζώνη.
   Χωρίς αλλαγή πολιτικής, ριζική ανατροπή πολιτικών επιλογών στην Ευρωζώνη - και ιδιαίτερα στην Γερμανία - το ευρώ δεν θα σωθεί ως νόμισμα.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Γιάννης Φαίλτωρ 25/03/2013 00:46:56

   «Έχω τη γνώμη εδώ και καιρό ότι είναι αδύνατο για χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία να βρίσκονται στην ίδια νομισματική ένωση με χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος».

   Έτσι είναι και δεν είναι απαραίτητα κακό όσο δεν πάει ο ένας να επέμβει στην ψυχοσύνθεση του άλλου. Η λειτουργία των εθνικών οικονομιών δεν είναι άσχετη από τις ιδιοσυγκρασίες των λαών. Αλλά μιας και δεν μπορεί να λειτουργήσει η Ευρωζώνη χωρίς βίαιες και μονομερείς επεμβάσεις στις ιδιοσυγκρασίες των μισών από τους άλλους μισούς, το προτιμότερο θα ήταν να διαλυθεί και να επιστρέψει καθένας στον τρόπο που ξέρει και μπορεί. Αν μπορεί να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ με τον τρόπο που ξέρει και μπορεί, αυτό για την ΕΕ οφείλει να αρκεί και με το παραπάνω. Το αν θα ξαπλάρει στις παραλίες από το μεσημέρι και μετά, είναι δουλειά δική του. Δεν φταίει αυτός αν ο Ολλανδός δεν μπορεί να το κάνει (αν ζούσε στην Ελλάδα, κι αυτός το ίδιο θα έκανε).

 53. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 25/03/2013 01:34:30

  Η αλήθεια στο Α. είναι ότι οι Κυπριακές Τράπεζες, (όπως και οι φουσκωμένες Αμερικανικές στην αρχή της κρίσεως) βασίζανε σε ψέμματα την αξία των μετοχών τους. Έτσι, τα Ελληνικά ομόλογα, αγορασμένα στο 70-80% της ονομαστικής τους αξίας τους φάνηκαν καλή λύση, αφού έδιναν 20-30% κέρδος ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ. Ίσως, απλά, να μην περίμεναν ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ κούρεμα.
  Πάντως, φιλοπατρία δεν ήταν...

 54. Chris avatar
  Chris 25/03/2013 07:55:19

  "Κι όταν ζητήθηκε να αυξηθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο τίμημα εξαγοράς των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση και πάλι στήριξε την Κύπρο"....
  Αυτό που ζητήθηκε ήταν ξεπούλημα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα κύριοι!!!!!!
  Όχι μόνο θα τις έπαιρνε η Ελλάδα αλλά θα πληρώναμε (Κύπρος) και από πάνω για την ανακεφαλαιοποίηση τους, ενώ ήδη πληρώσαμε 4 Δις λόγω κουρέματος και άλλα 6 Δις λόγω ELA!!!!
  Γιατί ο αρμόδιος κύριος Προβόπουλος αρνήθηκε να δώσει 2 Δις για το σκοπό της ανακεφαλαιοποίησης βοηθώντας τη κατάστασητη στιγμή που από τα 50 Δις που πήρε για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησε μόνο τα 42, ενώ εμείς εν μια νυκτί συνεναίσαμε να φορτωθούμε 4 Δις για τη σωτηρία της Ελλάδας????

 55. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 25/03/2013 10:06:19

  Ένωση του νότου; Club med; Ξάπλα, μάσα , αλλά τα δανεικά ποιος θα τα δίνει; Για μ@λ@κες τους περνάτε τους Ιταλούς να μπουν στην ίδια ένωση με Έλληνες, Πορτογάλους κτλ.;

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ μεταρρυθμιστής 25/03/2013 11:19:38

   Τους Βόρειους Ιταλούς εννοείς προφανώς, ότι θα "πιαστούν καραγκιόζηδες" σε μια ενδεχόμενη Ένωση του Νότου ...
   Γιατί οι Νότιοι Ιταλοί είναι πολύ πιό "προχωρημένοι" απο μάς στο "πολυμήχανον επεξεργάζεσθαι".

   • μεταρρυθμιστής avatar
    μεταρρυθμιστής @ Uncle Stgm 25/03/2013 13:52:35

    Si, Ζιο!

 56. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ avatar
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ 25/03/2013 12:58:41

  Η Κύπρος , δυστυχώς, πληρώνει και θα πληρώσει πολύ άσχημα την ΚΟΥΒΑΝΟΠΟΙΗΣΗ την οποία επέλεξε μέρος του λαού και της πολιτικής ηγεσίας της. Τις ευθύνες μάλλον αναζητήστε τες στο ΓΙΑΤΙ δεν προτίμησαν την ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ αλλά την ΑΝΕΞΑΡΤΟΠΟΙΗΣΗ της και τελικά την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ της.
  Και βέβαια η ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ μας (ΚΥΠΡΟΣ) μας ΕΜΠΟΔΙΣΕ το 1973-74 να αντλήσουμε τα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ μας, να επενδύσουμε και να επανεπενδύσουμε τα ΚΕΡΔΗ μας και η ΕΛΛΑΣ να ΕΚΔΙΩΞΕΙ μία εκ των αδελφών της (την ΦΤΩΧΕΙΑ).
  Ολα τα υπόλοιπα είναι ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΕ΄Σ και ΥΣΤΕΡΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ...

 57. ΒΑΣΙΛΗΣ avatar
  ΒΑΣΙΛΗΣ 25/03/2013 23:17:02

  Θέλουμε στοιχεία για το 1/4 των καταθέσεων που έφυγαν.
  Αλλιώς είναι αβάσιμα τα λεγόμενα αυτά (μιλάω για το (6))

 58. Γιώργος Γεωργίου avatar
  Γιώργος Γεωργίου 04/05/2013 23:19:00

  Το άρθρο λεέι τα μισά ψέματα μόνο. Το ενεργητικό των Τραπεζών της Κύπρου ακόμη και αν είναι 120 δισ δεν έχει σημασία, Η Τράπεζα Κύπρου και η Λαική είχαν περίπου 55 δισ, το αναγκαίο κεφάλαιο περίπου 5,5 δισ και αυτό έγινε σχεδόν αρνητικό με την απομείωση των ομολόγωμ. Είναι αλήθεια ότι θα υπήρχαν πάλι προβλήματα αλλά τα ομόλογα ήταν η χαριστική βολή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.