#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/05/2010 12:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μικροί ΠαρθενώνεςΤου Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Ποιά νομίζετε πως είναι η σημαντικότερη τεχνολογική επανάσταση στην Ιστορία της Ανθρωπότητας; Η μηχανική εσωτερικής καύσης; Η διάσπαση του ατόμου; Η πληροφορική; Τίποτε απ’ όλα αυτά. Η Γεωργία. Αυτή είναι η Μάνα του σύγχρονου πολιτισμού. Ως τότε γυρίζαμε μισόγυμνοι και φοβισμένοι ακολουθώντας την μετανάστευση των θηραμάτων. Περιπλανώμενοι θηρευτές και καρποσυλλέκτες, ζούσαμε με το φάσμα της πείνας, μονίμως στον άγριο αγώνα της επιβίωσης. Τα υπάρχοντα μας ήταν ελάχιστα, ότι μπορούσαμε να κουβαλήσουμε στη ράχη μας. Ένα γύρισμα της τύχης, οι κλιματικές αλλαγές, οι αρρώστιες ή το λοξοδρόμισμα των κοπαδιών, μας οδηγούσαν στην απόλυτη ένδεια και τον αφανισμό. Τα αποθέματα τροφής μας κρατούσαν όσες μέρες κάνει το κρέας να σαπίσει και κάποτε – κάποτε τρώγαμε ο ένας τον άλλο. Η τέχνη μας ήταν σκαριφήματα σε σπηλιές και χοντροκομμένα ειδώλια της μάνας γης κι οι αρρώστιες μας θέριζαν. Αν έφτανες τα τριάντα ήσουν φαινόμενο κι ερχόντουσαν από όλες τις σπηλιές και όλες τις φυλές των κυνηγών για να θαυμάσουν τον εσχατόγηρο.

Ο μεγαλύτερος καινοτόμος λοιπόν ήταν αυτός, που παρατήρησε πρώτος τ’ άγρια σιτηρά, μάζεψε σπόρο, ξεχέρσωσε λίγο τόπο, έσπειρε, θέρισε. Ξεδιάλεξε ακόμη καλύτερο σπόρο, ξανάσπειρε, ξαναθέρισε. Ο θεμελιωτής του πολιτισμού μας είναι αυτός που πρώτος εξασφάλισε έτσι απόθεμα τροφής, αυτός που πρώτος περπάτησε πίσω από το αλέτρι.  Η περιπλανώμενη αγέλη των όρθιων «τρελλών» πιθήκων μπορούσε να ξέρει πια πως θα χε τροφή για μήνες, ως την επόμενη σοδειά. Αποκτήσαμε μόνιμη εγκατάσταση κι αντί για σπηλιές και λαγούμια, αντί για καλύβες από κλαριά και δέρματα που στήναμε πρόχειρα ακολουθώντας τα κοπάδια των θηραμάτων, χορτάτοι πια και χωρίς το φόβο της πείνας στο μάτι,  πελεκήσαμε τις πέτρες, τις στoιβάξαμε και χτίσαμε γερά σπίτια, κι έχουμε σήμερα τόπους που κατοικούνται χιλιάδες χρόνια, αδιάκοπα. Χορτάτοι κι ασφαλείς μπορέσαμε να σηκώσουμε το βλέμμα μας ψηλά, ν’ αναρωτηθούμε, να σκεφτούμε. Σκαλίσαμε το ξύλο και την πέτρα, πληθύναμε κι οι αγροτικοί οικισμοί μας έγιναν πόλεις. Μέσα σ’ αυτές είχαμε την ασφάλεια και τον ελεύθερο χρόνο να κατακτήσουμε την πολυτέλεια της γνώσης, να συνδιαλλαγούμε και να λογομαχήσουμε, να χτίσουμε θεσμούς, θρησκείες, ιδεολογίες, να δημιουργήσουμε επιστήμες. Νικήσαμε πολλές αρρώστιες κι η ζωή μας σιγά - σιγά επιμηκύνθηκε ως τα 75 – 80 χρόνια.

Τον θυμάμαι να σκύβει από πάνω μου και με τα δυο του χέρια να μου δείχνει τις αρχέγονες κινήσεις. Με το αριστερό να πιάσω μια χεριά στάχυα και σκύβοντας ελαφρά με το δεξί που κρατούσε το δρεπάνι να την θερίζω χαμηλά και να προχωρώ επαναλαμβάνοντας ρυθμικά τις ίδιες κινήσεις. Έκλεισε στις ροζιασμένες χούφτες του, αυτές που κάποτε στο Σαγγάριο σφίγγανε το ντουφέκι και το πολυβόλο,  τις δικές μου και μου δειξε. Ύστερα μ’ άφησε, πήρε το δικό του δρεπάνι και προχωρούσαμε μαζί. Θερίζαμε δίπλα - δίπλα. Προχωρούσαμε αφήνοντας πίσω μας μικρούς σωρούς από ξανθά στάχυα. Συνονόματοι και με μια χαρακτηριστική ομοιότητα στο περπάτημα, στις κινήσεις. Τώρα πια ακόμη και στον χαρακτήρα. Ήμουν γύρω στα δέκα κι αυτός πια εβδομήντα τρία. Εκτελούσαμε μαζί το αρχαίο τελετουργικό της επιβίωσης. Ήμασταν μύστες της πιο σπουδαίας Τεχνολογίας.

Ξέρουμε πια πόσα χιλιόμετρα το χρόνο προχωρούσε αυτή η Τεχνολογική Επανάσταση από τη Μεσοποταμία στη Μικρά Ασία μέχρι να φτάσει στην απέναντι όχθη της Ελληνικής Λίμνης κι από κεί σιγά σιγά να ξαπλωθεί στα πέρατα της Ευρώπης.

Υπάρχουν πράγματα που τα θεωρούμε δεδομένα. Θα μπεις στο αυτοκίνητο, θα πας στην πολυεθνική αλυσίδα και θα βρεις τα πάντα. Πολλά παιδιά νομίζουν ότι το ψωμί φυτρώνει στα ράφια.

Οι αγρότες μας μέσα από την πελατειακή αφαίμαξη της επαρχίας από νεολαία, που στοιβάχτηκε στα Υπουργεία και τις ΔΕΚΟ με συμβάσεις και μισθούς πείνας, μετά την υποδούλωση τους στις επιδοτήσεις, την χημική μονοκαλλιέργεια και την υπερχρέωση, χρεωκόπησαν. Πρώτα ηθικά κι ύστερα οικονομικά. Τα παιδιά τους και συχνά οι ίδιοι περιφρόνησαν κι εγκατέλειψαν την γη τους. Το νήμα μιας αδιάκοπης ιστορικής συνέχειας, αυτής της πρώτης και σημαντικότερης Τεχνολογίας, κόπηκε βίαια. Σήμερα οι Έλληνες παράγουν όλο και λιγότερη από την τροφή τους. Η εξέλιξη, η τυποποίηση και η βιολογική καλλιέργεια  των  παραδοσιακών προϊόντων μας, ειδών που εδώ παράγονται καλύτερα από αλλού αλλά και η εισαγωγή νέων, είναι κάτι που γίνεται σπασμωδικά, ανοργάνωτα και σε μικρή κλίμακα.

Οι Έλληνες εγκατέλειψαν την γη τους και γέμισαν τις καφετέριες, τα σουβλατζίδικα και τους προθαλάμους των Υπουργείων. Προτιμούσαν να μπεγλεράνε με την φραπεδιά, περιμένοντας νέα για τα stage από τον μπάρμπα τον πολιτευτή, παρά να περπατήσουν πίσω από το αλέτρι.  Δεν σπέρνουν στάρι, δεν θερίζουν, οι γυναίκες δεν ζυμώνουν, απαξιούν να ‘χουν κότες και να θρέψουν μια κατσίκα ή δυο πρόβατα, γιατί το φρέσκο γάλα τους μυρίζει, γιατί οι κότες μυρίζουν, τα ζώα θέλουν φροντίδα. γιατί το ζύμωμα θέλει κόπο. Όποια χωράφια είναι απρόσιτα στο τρακτέρ ή το αυτοκίνητο, εγκαταλείπονται. Ελάχιστοι καταδέχονται να βόσκουν το κοπάδι τους. Θεωρούν υποτιμητική την δουλειά τους, προτιμούν τα παιδιά τους, ακόμη κι αν δεν είναι καλοί μαθητές να γίνουν κλητήρες σε οποιαδήποτε υπηρεσία και να ζουν σε γκαρσονιέρα στον Κολωνό, παρά να ζουν και να δουλεύουν στα χωράφια και στις στάνες. Τα κορίτσια φεύγουν πρώτα και τ’ αγόρια ανυπομονούν κι αυτά να πάνε στο «πέτσινο» Ελντοράντο της Αθήνας, στην πρωτεύουσα της πρέζας, της ανεργίας, στην πολυεθνική βαβέλ των εγχωρίων και των ντόπιων καταραμένων. Τα βοθροκάναλα των μπετατζήδων κι οι φυλλάδες τους και η μικροαστική νοοτροπία που βασιλεύει, θεωρεί εξευτελιστική ή έστω υποδεέστερη την ιδιότητα του αγρότη, του κτηνοτρόφου και του ψαρά. Ποια κοπέλα θα δεχόταν να μοιραστεί αυτή τη ζωή; Ποια κοπέλα μαθαίνει πια να την μοιράζεται αυτή τη ζωή; Η ίδια η Επανάσταση μας στηρίχθηκε στην αγροτιά. Αγρότες και βοσκοί ήταν ο κορμός του επαναστατικού στρατού. Κι αυτή η γη έθρεψε τον Λαό για αιώνες.  Η επιβίωση του Λαού μας στην ναζιστική κατοχή, στην γενοκτονία του Χειμώνα 1941-1942, οφείλεται στην ύπαρξη της αγροτικής και ποιμενικής Ελλάδας, στην πρωτόγονη αλλά υπαρκτή, πλούσια και πολυποίκιλη παραγωγική της βάση. Η Αθήνα, η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη έζησαν από την επαρχία κι όχι από το «Κουρτουλούς».

Επιχαίρουν οι κυβερνώντες που θα δανειστούμε πάλι. Τέτοια επιτυχία! Δεν παράγουμε ΤΙΠΟΤΑ αλλά ξαναβρήκαμε δανεικά αλλά όχι αγύριστα. Η ραχοκοκαλιά του Έθνους, η αγροτική Ελλάδα, έχει πολλαπλά κατάγματα. Η αποβιομηχάνιση ήταν ένα έγκλημα αλλά η εγκατάλειψη της γης ενέχει κίνδυνο γενοκτονίας. Αν αύριο συμβεί κάτι, αν αδειάσουν τα ράφια, το χρήμα στερέψει, αν μια φυσική καταστροφή ή ένας πόλεμος διαταράξει την μεταφορά αγαθών για λίγους μήνες, θα φάμε ο ένας τον άλλο. Δεν θα μας τάζουν πια πιστώσεις για να υποκύψουμε σε αξιώσεις. Απλά θα μας κουνάνε μια φρατζόλα και θα μας δείχνουν μια ληγμένη κονσέρβα.

Επιστροφή στη γη λοιπόν. Αλλαγή προτύπων. Αλλαγή αξιών. Δεν έχει Τιμή αλλά ούτε και προοπτική να προσδοκάς να ζήσεις ως παρίας στην Ομόνοια και περαστικός απ’ το Κολωνάκι.

Εκεί κοντά στο Μαυρομάτι είναι δυο ελαιώνες, σε δυο πλαγιές. Πριν καλά – καλά γεννηθεί η μάνα μου ήταν λόγγος με θεόρατα πουρνάρια.  Ένας νέος άντρας, μόνος του, με δυο άλογα, τριχιές κι ένα τσεκούρι, που μόλις είχε γυρίσει απ΄’ το Σαγγάριο, το Δορύλαιον και το Κάλε Γκρότο πάλευε κάθε μέρα, ολομόναχος. Πήχυ με το πήχυ καθάριζε με το τσεκούρι το λόγγο και με τ’ άλογα έδενε και ξερίζωνε τις βαθιές ρίζες. Κι ύστερα φύτευε μια ελιά κι ύστερα άλλη μια κι όλο προχωρούσε. Εκεί μετά από 50 χρόνια μου ‘δειχνε πως θερίζουνε το στάρι που φύτευε ανάμεσα στις ελιές του, που ‘θελες πια σκάλα για να τις μαζέψεις.

Αυτοί είναι οι μικροί Παρθενώνες του μόχθου. Γεμάτη η Ελλάδα από αυτούς. Πεζούλες πάνω από την αρμύρα στα νησιά μας, όπου σε μια φλούδα γης βγάζανε στάρι, ελιές, αμπέλια ή ελαιώνες και περβόλια μέσα στην πέτρα ή εκεί που ‘ταν άγρια ρουμάνια.

Χρειαζόμαστε πάλι τις παλιές μας συνήθειες με νέους τρόπους. Χρειαζόμαστε την κουλτούρα της εργατικότητας, της φιλοτιμίας και της αλληλεγγύης. Αυτή που δάμασε τους χερσότοπους, ανάθρεψε τις ελιές μας κι ανάστησε τον λαό μας. Να παράγουμε πάλι όχι μόνον την τροφή μας αλλά έτσι ν’ αναστήσουμε την ελπίδα μας και την αξιοπρέπεια μας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 13/05/2010 12:50:11

  Συμφωνώ, Φαήλο, αλλά ας δούμε και κάτι θεμελιώδες: πόσο ποσοστό αγροτικού πληθυσμού επιφυλάσσει -ή, καλτερα, επιτάσσει- ο καταμερισμός που έχει γίνει στα πλαίσια της ΕΕ; Κατά πόσον μπορούμε να τον αντιστρατευτούμε όντες μέλη της; Είναι άραγε μόνο η κυριαρχία των ξενόφερτων προτύπων εκείνο που φταίει για τη δραματική συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού τα τελευταία δέκα χρόνια;

  • xrhxa65 avatar
   xrhxa65 @ Αυριανιστής 13/05/2010 16:03:16

   ναι....τα πρότυπα έδιωξαν τις γυναίκες απ΄τα χωριά....οι άντρες κάνουν αν μπορούν εισαγωγή απ'το εξωτερικό....
   αλλά και τα έυκολα λεφτά που υποσχόταν οι μεγαλουπόλεις...
   ξέρεις τί σημαίνει ως έννοια "χασαπόσκυλο";(το σκυλί που συχνάζει γύρω απ'τα χασάπικα και τρώει κόκκαλα)...
   χασαπόσκυλα έχουμε γίνει .....
   (Σαν απόγονος γενιάς κτηνοτρόφων ,για μας είναι απ'τις πιο απαξιωτικές έννοιες ,το σκυλί που έμαθε να τρώει απ'το χασαπιό δεν ξαναβόσκει πρόβατα,και ζεί ζητιανεύοντας)

 2. Λ.Μ. avatar
  Λ.Μ. 13/05/2010 13:08:17

  COLLAPSE. Το κοντινό μας μέλλον ή παράννοια;

 3. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 13/05/2010 13:14:57

  ΦΑΗΛΟ έχεις μια μοναδική ικανότητα να περιγράφεις -εξιστορείς καταστάσεις και γεγονότα τόσο απλά που να γίνονται άμεσα κατανοητά .
  Πράγματι έχεις απόλυτα δίκιο στο άρθρο σου και καταθέτω και εγώ την μαρτυρία μου ,γνωρίζω ανθρώπους οι οποίοι στο χωριό τους έχουν σπίτι ,περιουσία (ελιές ,αμπέλια ,χωράφια για καλιέργεια )και όμως μένουν στην πόλη, ζώντας πενιχρά με το επίδομα ανεργίας η με κάνα μεροκάματο στην οικοδομή ,ενώ στο χωριό τους θα μπορούσαν να ζουν σαν άρχοντες και δεν μιλάω για περαμεθόριες περιοχές ,αλλά ακόμα και για κάμπο, σε απόσταση αναπνοής από μεγάλα αστικά κέντρα.

 4. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 13/05/2010 13:20:01

  Όποιος δεν θέλει να μιλήσει για καπιταλισμό, είναι ανώφελο να μιλά για την καταστροφή της αγροτικής κοινωνίας. Στην Βρετανία του 1830 την κατέστρεψαν με τις "περιφράξεις" της κοινής αγροτικής γής προς όφελος των πλουσίων, στην μεταπολεμική Ελλάδα (ότι άφησε όρθιο ο Εμφύλιος) με το συγκεντρωτικό κράτος που πριμοδότησε την αστυφιλία για να έχει φτηνούς εργάτες και καλούς κομματικούς πελάτες. Αλλά και με την αντιπαροχή, την "εκτός σχεδίου δόμηση" (ήλθε μετά και η βλακώδης, εγκαταλειφθείσα Κοινοτική πολιτική των "επιδοτήσεων").

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 13/05/2010 13:45:35

   Προσωπικά, όταν βρεθεί η Μηχανή του Χρόνου, θα προτιμήσω τον προκαπιταλιστικό, Αναγεννησιακό κόσμο: Πάντα μου έρχεται στο νού εκείνος ο πίνακας του Bruegel, "Κυνηγοί στο χιόνι", με το μεσαιωνικό χωριό που κάνει παγοδρομίες, τους κυνηγούς να επιστρέφουν από το βουνό, και το Μαύρο Πουλί της Καταστροφής στον ουρανό, του καπιταλισμού που έρχεται. Τον πίνακα αυτό τον έχει και ο Αντρέι Ταρκόφσκι στο φίλμ Σολάρις, όπως και την αγιογραφία του Ρουμπλιόφ "Η Αγία Τράδα", στην καμπίνα του αστροναύτη Κέλβιν. Και θυμηθήτε πώς τελειώνει το έργο. όσο για το πώς ήταν ο κόσμος της μικρής πόλης των τεχνιτών και των εμπόρων, αρκεί κανείς να πάει στην Μπρύζ του Βελγίου.
   Ο νεαρός καπιταλισμός έλεγε "Ο αέρας της πόλης απελευθερώνει". Αυτό έγινε μετά "Arbeit macht frei", ξέρετε που!
   Μου φαίνεται όμως ότι το πιό σωστό είναι:
   This is the way the world ends
   Not with a bang but a whimper.
   (T.S. Eliot, The Hollow men).

  • ataktos avatar
   ataktos @ Sic transit gloria mundi 13/05/2010 13:55:22

   Sic transit gloria mundi-Προσωπικά επιλέγω την εποχή του Αριστοτέλη …είναι και από τον τόπο μου

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ ataktos 13/05/2010 14:15:05

    Ακόμα καλύτερα, αλλά είναι μεγάλη η διαδρομή, φοβάμαι λίγο μη κρασάρει η μηχανή!

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ ataktos 13/05/2010 14:16:13

    Μόνο μη κατά λάθος βρεθούμε δούλοι, εδώ πονάει!

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/05/2010 13:28:07

  το αλέτρι που το τραβάνε ζώα, σπόρια που πετιώνται πολλά μαζί, κριθάρι που ξεχωρίζει εύκολα από το κέλυφός του. Και μετά ξεκίνησε ο καπιταλισμός και η άρχουσα τάξη χαχαχα.

  Φαήλο έχεις δίκιο, και έτσι πρέπει να είναι και αυτό πρέπει να θυμηθούμε.

  Μόνο που τα αγροτικά είναι μόνο από επιδοτήσεις. Επιδότηση για μπαμπάκι, για αηδίες κλπ και εισάγουμε πιπεριές, πορτοκάλια, ντομάτες. Και φέτα εισάγουμε απο την Δανία του Βορά. Επιδοτηθήκαμε για να βγάλουμε τα αμπέλια μας... Πουλάμε το λάδι μας χοντρική για να το πουλήσουν οι Ιταλοί λιανική... Αλλά η Μπατζελή θα τα λύσει αυτά.

 6. alfa2012 avatar
  alfa2012 13/05/2010 13:29:17

  Φαηλο παλι εγραψες !!!!!!!!!
  εφυγα απο την θεσσαλονικη πριν 12 χρονια, ζω στην επαρχια κοντα στα συνορα, ασχολουμαι οσο προλαβαινω με κηπο και δεντρα....δεν χρειαζομαι ψυχολογους ουτε ψυχιατρους προσπαθω να μεγαλωσω τους 3 γιους μου μακρυα απο ψευτικα ονειρα και "πρεζα"...
  και φυσικα ουτε ποτε περιμενα το δημοσιο για να λουφαρω...βλεπεις ειμαστε αρκετοι αλλα σκορπισμενοι...

 7. alfa2012 avatar
  alfa2012 13/05/2010 13:31:34

  να προτεινω και μια καθετοποιηση στα παραγωμενα απο την γη?

 8. Κ.Σκ. avatar
  Κ.Σκ. 13/05/2010 13:41:44

  Ή σύλληψις ήταν απλή, ή σχεδίασις απλούστερη καί ή εκτέλεσις απλούστατη. Όλοι έκαναν τά δικά τους σχέδια μένοντας ικανοποιημένοι. Τό παιδί - τό αγόρι δηλαδή - θά παρέμενε στό χωριό έχοντας στήν κατοχή του τά χωράφια, τό δέ κορίτσι θά μάθαινε γράμματα στήν Αθήνα ή σέ κάποια άλλη πόλη εντός ή εκτός επικρατείας. Οί δέ γονείς εάν ευοδώνοντο οί προσδοκίες τους καί τά πράγματα ήρχοντο όπως τά ήθελαν, θά ήσαν οί ευτυχέστεροι τών θνητών. Ακολούθως οί άνθρωποί μας πράττοντας τά δέοντα απέναντι στόν βουλευτή καί στό κόμμα, εισέπραξαν τήν ανταμοιβή μέ τόν διορισμό τού κοριτσιού καί τά όνειρα αυτής τής φάσεως πραγματώνονται. Οπωσδήποτε όμως καί ή λύσις τού βουλευτού νά απουσίαζε ή κοπέλα έχει αποκτήσει άλλη κουλτούρα, διαφορετικό επίπεδο μορφώσεως καί έχοντας άλλες προσδοκίες δέν επιστρέφει κατ'ουδέναν λόγον, πόσο μάλλον νά σχετισθεί μέ κάποιον από τούς νέους τού χωριού τούς οποίους πλέον απορρίπτει διαρρήδην καί δικαιολογημένως.
  Επάνω στό ίδιο ακριβώς σενάριο εδούλεψε ένα μεγάλο μέρος τής επαρχιώτικης κοινωνίας, έως ότου αίφνης ενεφανίσθη στήν περιφέρεια τό τεράστιο πρόβλημα τής ελλείψεως γυναικών πού προέκυψε γιά τούς νέους.
  Στήν επιθυμία τους νά βελτιώσουν τά περιουσιακά τους καί κατά συνέπειαν τήν οικονομικοκοινωνική τους θέση καί ακόμα ένεκα τού μεταξύ τους έντονου ανταγωνισμού, ελησμόνησαν πρός στιγμήν τόν βασικότερο προορισμό τού ανθρώπου. Τώρα παραμένουν μόνοι, παρέα μέ τά χωράφια τους, τά ζωντανά τους καί τίς περιουσίες τους. Τί νά τά κάνουν όμως όλα αυτά αφού οί γυναίκες εγκατέλειψαν καί αυτούς καί τά χωριά τους, μέ τήν δική τους μάλιστα συναίνεση καί βοήθεια; Τί νόημα έχουν οί αναφορές σέ στρέμματα, σέ ζώα καί σέ παραγωγές, αφού απουσιάζει από τήν ζωή τους ό βασικότερος λόγος γιά τόν οποίο θά είχαν αξία όλα αυτά καί τά οποία δέ βοηθούν στήν εξεύρεση συντρόφου;
  Στόν λάθος αυτόν δρόμο παρεσύρθησαν καί αυτές οί ίδιες οί γυναίκες, απεμπολώντας σέ έναν βαθμό τήν θηλυκή τους υπόσταση στήν επιθυμία τους καί μέ τήν ελπίδα νά αποκτήσουν κάτι καλλίτερο, σπαταλούν αφειδώς τόν χρόνο, αναβάλλοντας γιά τό μέλλον τήν εκπλήρωση τού προορισμού τους, αλλά καί τήν χαρά καί τήν ικανοποίηση πού ή φύσις απλόχερα τούς παραχωρεί μέσω τής μητρότητος. Αυτό δέν αντικαθίσταται μέ τίποτε άλλο καί ματαίως κοπιάζουν. Συχνά γνωρίζουν τήν απογοήτευση, ιδιαιτέρως δέ στίς περιπτώσεις εκείνες κατά τίς οποίες ό αμείλικτος χρόνος δέν τούς δίνει πολλά περιθώρια καί δέν τούς επιτρέπει νά εξακολουθούν νά ελπίζουν σέ αποκατάσταση.
  Όλα όμως συνέβησαν τόσο γρήγορα πού είναι φανερό ότι αιφνιδιάστηκαν από τίς ραγδαίες εξελίξεις καί τά αναπάντεχα γεγονότα. Γεγονότα οικονομικών καί κοινωνικών ανακατατάξεων τά οποία έθεσαν μεγάλο ποσοστό ανδρών καί γυναικών στό περιθώριο τής ζωής.

  • xrhxa65 avatar
   xrhxa65 @ Κ.Σκ. 13/05/2010 16:07:41

   έτσι.........
   και χειρότερα θα'λεγα αλλά ,μπράβο έπιασες το νήμα.....

 9. Bodinus1576 avatar
  Bodinus1576 13/05/2010 13:47:09

  Πέρα από τα πλεονεκτήματα, που αναδεικνύει το άρθρο υπάρχει και άλλο ένα, το οποίο είναι μεν έμμεσο σηματικό δε: Με την κρίση που δημιουργείται εφόσον ο Έλληνας που ζει στα αστικά κέντρα αποφασίσει να ξαναγυρίσει στην επαρχία και να αναζητήσει δουλειά στο χωράφι, στις ελιές στη γεωργία και στην κτηνοτροφία γενικότερα αυτόματα ο άλλοδαπός ιδίως ο παράνομος αναγκαστικά θα φύγει. Αν δεν φύγει και αντιδράσει τότε θα αφυπνιστεί ο κόσμος μια ώρα αρχύτερα και θα καταλάβει τί θα πει "βραδυφλεγής βόμβα".

  • παναγιώτης avatar
   παναγιώτης @ Bodinus1576 14/05/2010 19:08:07

   συμφωνώ και επαυξάνω για τα περί "βραδυφλεγούς βόμβας"..
   κάποιοι από εμάς, ως γνήσιοι αρούραιοι των πόλεων, όχι από δικιά μας επιλογή, αλλά μάλλον από "αναγκαστική" επιλογή κάποιου πρόσφατου προγόνου μας, αποφασίζοντας να αποκεντρωθούμε, να αναζητήσουμε μια νέα πατρίδα εντός της πατρίδας μας ή να πιάσουμε το νήμα μιας καταγωγής που πήγαινε να κοπεί, αντιμετωπιζόμαστε όχι και τόσο φιλικά από τους γηγενείς συνέλληνες..ή μάλλον να το πώ καλύτερα, αντιμετωπιζόμαστε φιλόξενα από αυτούς όσο αφήνουμε "συνάλλαγμα" και δε διεκδικούμε από το ψωμί τους. Όταν αλλάξει αυτή η ισορροπία κάποιοι επιδεικνύουν ένα άλλο πρόσωπο μιας και γινόμαστε ανταγωνιστές, μας φέρονται σαν πραγματικούς αρουραίους που δραπέτευσαν από το άστυ...που και που ξεπηδάνε από τα χείλη τους λόγια όπως "εδώ μόνο εμείς" σύνθημα που σε κάνει να νιώθεις χειρότερα και από οικονομικός μετανάστης στην ίδια σου την πατρίδα. Ας είναι.

 10. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 13/05/2010 13:53:24

  Το κείμενο στοχεύει στην καρδιά της πραγματικότητας. Με εύστοχη κριτική στο παρελθόν αναδεικνύει μια σημαντικότατη πτυχή των μελλοντικών προοπτικών, διεκδικώντας όχι μόνο την ιδιότητα σχεδίου δράσης, αλλά και προφητείας. Διότι οι οραματισμοί δεν αποτελούν κύρια ανάκλαση του μέλλοντος στο παρόν, αλλά προβολή του παρόντος στο μέλλον.

  Αυτά που περιγράφονται εδώ αποτελούν μια βασική πτυχή της Οδύσσειας. Η περιπλάνηση του Οδυσσέα και των συντρόφων του μέχρι την πολυπόθητη επιστροφή στην Ιθάκη γίνεται σε μέρη που δεν υπάρχει καλλιέργεια. Η Θράκη των Κικόνων είναι η τελευταία καλλιεργημένη χώρα που συναντά ο Οδυσσέας, όπου γεύεται πρόβατα και κρασί και μάλιστα προμηθεύεται το κρασί που θα προσφέρει στον Κύκλωπα. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο πρώτος σταθμός: Η χώρα των Λωτοφάγων, είναι η μόνος χώρος που διαθέτει καλλιέργεια, όμως μόνο ως πνευματική μονοκουλτούρα. Οι Λωτοφάγοι δεν τρώνε ψωμί, αλλά λουλούδια. Η τροφή που προσφέρουν στους συντρόφους του Οδυσσέα, τους στερεί από το ουσιώδες χαρακτηριστικό της ανθρωπότητας, που είναι η μνήμη.
  Γραφει ο Pierre Vidal-Naquet στο "Ο Μαύρο Κυνηγός":
  "...Όταν οι Αχαιοί φθάνουν στο νησί της Κίρκης, μάταια ζητούν έργα βροτών, δηλαδή τις καλλιέργειες. Αυτά που βλέπουν είναι τα δάση και οι θάμνοι - δρυμά πυκνά και ύλην - που μόνο το κυνήγι ελαφιού καθιστούν δυνατό. Στους Λαιστρυγόνες, όπου η θέα ενός καπνού μπορεί να εκληφθεί σα σημάδι οικογενειακής εστίας και παρουσίας ανθρώπινων όντων δεν υπάρχει κανένα ίχνος εργασίας, ούτε βοδιών ούτε ανθρώπων - ένθα μεν ούτε βοών ούτ' ανδρών φαίνεται έργα. Οι Σερήνες κατοικούν ένα λειβάδι, όπως συμβαίνει και με τις θεότητες. Το νησί της Καλυψώς είναι δασώδες και μάλιστα έχει ένα αμπέλι, όμως αυτό δεν παρουσιάζεται σαν καλλιεργημένο.
  Ένα δέντρο εν τούτοις, χαρακτηριστικά ανθρώπινο, είναι παρόν στον κόσμο των αφηγήσεων. Πρόκειται για την ΕΛΙΑ, το δέντρο που Οδυσσέας έκανε κρεββάτι του, σταθερό σημείο της κατοικίας του. Είναι παρόν και μάλιστα εξασφαλίζει επανειλημμένα την σωτηρία του Οσυσσέα, με μορφή όμως κινητή: Είναι ο πάσσαλος, που μ' αυτόν ο Οδυσσέας βγάζει το μάτι του κύκλωπα, είναι η λαβή του εργαλείου με το οποίο κατασκευάζει το καράβι του...".
  Με προφητικό τρόπο ο Θείος Όμηρος προβλέπει ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΥΒΡΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, που πολύ εύστοχα καταγγέλλει η ανάρτηση. Το ξερίζωμα ελαιοδένρδων, για να εισπραχτούν επιδοτήσεις που θα γίνουν τζιπάκια και ουίσκια στα χαμαιτυπία του "εκσυγχρονισμού". Με τι ξύλο θα φτιάξει αύριο ο Ηρακλής το ρόπαλό του, όταν κληθεί ξανά να αναμετρηθεί με την Λερναία Ύδρα;

  Πατέρας του Ελληνικού Πνεύματος, όπως σωστά διαπιστώνεται από το κείμενο, είναι ο Προμηθεύς. Αυτός που δώρησε την φωτιά και την καλλιέργεια στους ανθρώπους, κάνοντάς τους ανεξάρτητους απέναντι στα στοιχειά της φύσης, που ζήταγαν ανθρώπινο αίμα. Στην προμετωπίδα του Ναού της Περγάμου παρίσταται η Γιαγαντομαχία του Ελληνικού Πνεύματος. Ολύμπιοι εναντίον Χθονίων. Αυτοί που λύτρωσαν την ανθρωπότητα, ως μεταφυσικές οντότητες της αναζήτησαν αυτών που δημιούργησαν πολιτισμό από τα δεσμά μιας χθόνιας βλαστικής λατρείας, όπου οι Τιτάνες ζήταγαν εξιλασμό με ανθρωποθυσίες, για να δώσουν την βλάστηση και την τροφή.

  Και - όπως σωστά υπονοείται από την ανάρτηση - το ΔΝΤ. και λακέδες του ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΝ ΘΥΣΙΕΣ ΑΛΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ. Το κουλούρι από το στόμα του φτωχού παιδιού, το καφεδάκι ως έσχατη παρηγοριά του συνταξιούχου, τις παγωμένες σάρκες από το κοριτσάκι που θα βγει όχι μόνο τα επόμενα Χριστούγεννα να πουλήσει σπίρτα.

  Γιατί αρνηθήκαμε τον Προμηθέα και γίναμε ουρά της Πανδώρας. Περιφρονώντας την εργατικότητα και τον μόχθο, αναζητήσαμε δώρα εύκολα, χωρίς αντικαταβολή. Από το κουτί της μεταπολίτευσης όμως εξήλθαν ερπετά και ακρίδες.

  Η μεταπολίτευση αποτελεί το κύκνειο άσμα του Ελλαδικού προτεκτοράτου και των δυνάμεων που το θεμελίωσαν στα βαλτόνερα της ξένης εξάρτησης, της μόνιμης δανειοδότησης με υποθήκευση των αναπτυξιακών ΜΑΣ πόρων, κύρια της γης. Οι ξυπόλυτες αλητοπαρέες του Γκούρα, από μισθοφόροι των Άγγλων και της μαυροκορδάτιας μαριονέτας, βρέθηκαν ξαφνικά μεγαλοκτηματίες. Η γη ποτέ δεν μοιράστηκε στους ανθρώπους του μόχθου, ώστε ποτέ να μην γίνει έ δυνατή κάποια πρωταρχική συσσώρευση, εμποδίζοντας κάθε ανάπτυξη ουσιαστικού αστισμού.
  Όπως καταδεικνύει ο Κώστας Τσουκαλάς στο πόνημα "Εξάρτηση και Αναπαραγωγή", ο κατακερματισμός της έγγειας ιδιοκτησίας, από την λίγη γη που δόθηκε στους καλλιεργητές, οδήγησε σε μόνιμη αγροτική έξοδο, που αποτέλεσε την βάση ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΕιΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ από τον πρόπερασμένο αιώνα. Όπως και στα πολεοδομικά τέρατα των πόλεων της Ελλαδικής ζούγκλας.

  Η ελαία όμως παραμένει πάντοτε το ιερό δέντρο μέσα στις καρδιές των Ελλήνων, όπως οι πρόγονοι το εφύτευσαν και καλλιέργησαν. Ένα δέντρο που ζει κύρια από το φως του Ηλίου, με το ελάχιστο νερό μιας βραχώδους ψυχικής ενδοχώρας, της οποίας οι πέτρες επιτελούν μόνιμη δοξολογία του πνεύματος, όπως έψαλε ο Ποιητής:

  "Δεν υπάρχει νερό, μονάχα φως
  δεν υπάρχει νερό μονάχα φως
  ο Ήλιος χάνεται στο Φως
  ΚΙ Ο ΙΣΚΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΝΤΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΔΕΡΟ

  Μέχρι σήμερα αντιλαμβανόμουν τα κείμενα του Κρανιδιώτη περισσότερο πονήματα αγκιτάτσιας, που απευθύνονται στο θυμικό, με στόχο την πολιτική κινητοποίηση. Με το αριστούργημα όμως αυτής της ανάρτησης διαπιστώνω στην περίπτωση του Φαήλου, ότι ο Οδυσσέας άφησε συνειδητούς απογόνους, που πασχίζουν να διασώσουν την μνήμη των συντρόφων τους, σε μια προσπάθεια να μην καταντήσουν αυτοί γουρούνια της κάθε ψυχοσυφιλιδικής Κίρκης, ή επιδόρπιο στο στομάχι του κάθε αληταρά Κύκλωπα.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Μποτίλια στο πέλαγος 13/05/2010 14:31:43

   Μποτίλια,
   Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
   Το σπουδαίο σχόλιο σου θα το 'βαζα ευχαρίστως στην θέση της δικής μου ανάρτησης.
   Αναρωτιέμαι, πού αλλού στον δημόσιο βίο γίνεται τέτοια συζήτηση για τέτοια θέματα.

   • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο πέλαγος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 13/05/2010 18:27:53

    Δεν διεκδικούμε θέσεις, αλλά μοχθούμε για αλληλοεπικάλυψη εκεί που ο συντονισμός επέρχεται αυτόματα, με στόχο την ενίσχυση.
    Ακόμη μια φορά εύγε και καλή συνέχεια.

 11. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 13/05/2010 13:58:20

  Η μεγαλύτερη ανακάλυψη του ανθρώπου είναι η κονσέρβα και τα παστά !!!

  Πριν από αυτά κανείς δεν μπορούσε να αποθηκεύσει τρόφιμα για μακρά περίοδο.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ greekpoliticalreview 13/05/2010 19:17:44

   αα... μην το λές. Η άνοδος της τότε ολιγαρχίας άρχισε (λένε) από τα granaries και τον έλεγχό τους. Αποθήκες κριθαριού -σιταριού, με προστασία από τρωκτικά και μούχλα.

 12. TopGunZ avatar
  TopGunZ 13/05/2010 14:01:31

  Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να τρως τους καρπούς των δικών σου κόπων. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός, είχαμε στο παλιό μας μαγαζί μια αυλίτσα πίσω όπου μεγαλώσαμε παίζοντας και τρώγοντας τα ψητά του μπαμπά. Εκεί είχαμε και ένα μικρό σκάμα για παιχνίδι, όπου κάτω από την άμμο είχα βρει ένα πολύ ωραίο υγρό χώμα. Και λες και από γενετήσιο ένστικτο πήρα μερικά σπόρια από καρπούζι και τα πέταξα σε μια τρυπούλα που είχα φτιάξει. Κι όμως! Φάγαμε ένα πολύ μικρό, αλλά πεντανόστιμο καρπουζάκι, λίγο ο καθένας! Κάποια χρόνια μετά, περιμέναμε με λαχτάρα αυτά τα λίγα κιλά γλυκά καίσια και ξινά ερίκια που μας δίνανε 5-6 δεντράκια σε ένα παραθαλλάσιο οικοπεδάκι που είχαμε (δεκαετία του 90 γαρ).

  Στο τωρινό μαγαζί, είχαμε προνοήσει για λόγους χώρου να πάρουμε ένα ευμέγεθες οικόπεδο, οπότε έχουνε...περισσέψει 2-3 στρέματα. Ο πατέρας μου βγαίνει στη σύνταξη φέτος και απαλλαγμένος από τα άγχη της δουλειάς ήδη ονειρεύεται σπιτικά οπωροκηπευτικά. Και καισιές. Και μια ερικιά για τη μάνα μου. Και μια ροδιά για να σπάμε κάθε πρωτοχρονιά δικά μας ρόδια στο μαγαζί... Καλά θα είναι.

 13. alfa2012 avatar
  alfa2012 13/05/2010 14:19:52

  η μερα εκεινη δεν θα αργησει....

 14. nancy avatar
  nancy 13/05/2010 14:46:06

  Το κείμενο είναι βάλσαμο στην ψυχούλα μας. Βρήκα και το άλλο μου όνομα: Λωτοφάγος, πολύ μου άρεσε.

 15. mogoras avatar
  mogoras 13/05/2010 15:02:08

  Επιτέλους μια άποψη από το μέλλον μιας και δεν αναλώνεται στο να περιγράφει την παρούσα κατάσταση αλλά αν συνδιαστεί με τις παρακάτω εφαρμογές θα απότελέσει εφαλτήριο για την μετάβαση μας σε μια καλύτερη κοινωνία για εμας και τα παιδιά μας!!!

  ΥΔΡΙΑΔΑ http://www.techteam.gr/forum/topic/119942-ydriada-:-ploth-oikologikh-afalatosh-apo-ellada/

  ΥΔΡΟΠΟΝΙΑ
  http://www.agrek.gr/products8.php?wh=1&lang=1&the1id=29&theid=29&open1=29&open2=

  Υ.Γ.Προσωπικά με πολύ μεγάλη χαρά θα εργαζόμουν εθελοντικά σε μια τέτοια προσπάθεια με σκοπό να μοιράζονται σε όλους δωρεάν ή αν δεν νιώθετε ετοίμοι για κάτι τέτοιο έστω σε μια συμβολική τιμη προκειμένου να φτανουν τα προιόντα σε όλους ακόμα και σε αυτούς που τώρα ψάχνουν στα σκουπίδια μας..
  Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου μπράβο για το άρθρο!!!!

 16. xenitemenos21 avatar
  xenitemenos21 13/05/2010 15:02:52

  Eχω εναν ξαδερφο στο πατρογονικο χωριο, στις ριζες ιστορικου βουνου, στην Αρκαδια. Καλλιεργει τα λιγα χωραφια που εχει και με τα γεννηματα, κυριως καλαμποκι, κριθαρι και λιγο σταρι εξασφασλιζει το ψωμι της χρονιας και τη διατροφη ενος μικρου κοπαδιου που διατηρει. Ως προσφατα διατηρουσε πενηντα προβατινες, τωρα επειδη μεγαλωσε και ολο και καποια προβληματακια υγειας εμφανιζονται, τα παιδια του, ενα αγορι και ενα κοριτσι, τον πιεσαν να περιορισει το μικρο κοπαδι του. Τωρα εχει μονον εικοσι προβατινες, αλλα εξακολουθει να ειναι "πλουσιος", οχι με την εννοια οτι ειναι πνιγμενος (ή, χεσμενος, οπως προτιματε) στο χρημα αλλα σε αγαθα που του εξασφαλιζουν μια ζωη, που στην πολη ειναι πολυ δυσκολο να τη βρεις σε ανθρωπους της μεσαιας ή και ανωτερης εισοδηματικα ταξης. Το σπιτι του με τρεις ή τεσσερις κρεβατοκαμαρες, μεγαλο μπανιο (και δευτερο στο ισογειο) διαθετει τα παντα, δηλαδη, κεντρικη θερμανση, δυο ψυγεια και δυο, παρακαλω, καταψυκτες, με του πουλιου το γαλα, που λενε, ψωμι, τυρι, πατατες, ζαρζαβατικα, κοτοπουλα και αυγα, ακομη και γαλοπουλες κλπ., ολα δικης του παραγωγης. Γκουρλωσα, κυριολεκτικα, τα ματια μου, οπως τα γκουρλωνει ο γνωστος Κυριακος οταν αιφνιδιαζεται απο ερωτησεις και δεν ξερει τι να πει, οταν τα ειδα ολα αυτα. Δικαιολογημενα θα ρωτηστε, καλα, δεν εχουν κοπο ολα αυτα, που τα καταφερνει, σπευδω να προσθεσω, με τη γυναικα του? Ασφαλως εχουν, οπωσδηποτε, ομως, πολυ λιγοτερο απο τον κοπο που κανει ενας μεροκαματιαρης στην Αθηνα, ή σε αλλη μεγαλη πολη, για το μεροκαματο, γιατι αυτο το μεροκαματο, που δεν το εχεις στην αυλη σου ή στην πορτα σου, για να ξεκινησει χρειαζεται να διασχισεις ορισμενες φορες ολοκληρη την πολη και, εν παση περιπτωσει, να φας, να ξοδεψεις πολλη ωρα στις μετακινησεις σου. Το συμπερασμα μου απο ολα αυτα ειναι οτι οσοι εχουν σπιτι στο χωριο και καποιο χωραφι να τα μαζεψουν και να γυρισουν πισω για ζησουν αυτοι και τα παιδια τους ανθρωπινα - η μανα γη προσφερει σ΄εκεινους που την αγαπουν και τη δουλευουν παρα πολλα.

 17. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 13/05/2010 15:25:13

  “To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!”

  Ο επόμενος τρομοκράτης που θα κυνηγήσει ανηλεώς το σύστημα, μετά το ΨΕΜΑ της ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗΣ θα είναι ο ΑΥΤΑΡΚΗΣ καλλιεργητής, αγρότης, παραγωγός. Προς τα εκεί το πάνε, αλλά δεν το έχουν πει ανοιχτά, το είδαμε με το ξερίζωμα των αμπελιών και την καταστροφή των καϊκιών, κωδικός CODEX ALIMENTARIUS.

  Στο άμεσο μέλλον και για το μείζον ζήτημα του 21ου αιώνα, που είναι η εξασφάλιση μη μεταλλαγμένης τροφής και διατροφής για τα αρούρια που διαβιούν στις αποκαλούμενες μητροπόλεις, οι διαμορφούμενες τάσεις είναι:

  1. Υψηλή ζήτηση για την ειδικότητα “κάθετος αγρότης” που θα καλλιεργεί σε ουρανοξύστες-θερμοκήπια. Και όχι μόνο κάθετος αγρότης. Και κάθετος κτηνοτρόφος.

  2. Community Supported Agriculture CSA/Food Coops (Κοινότητες Αυτάρκους Εξασφάλισης Τροφής.

  Μια Food-Coop είναι η ίδρυση τοπικών κοινοτήτων μεταξύ παραγωγών τροφίμων και καταναλωτών. Παραγωγός θα μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε έχει τη δυνατότητα καλλιέργειας. Οι καταναλωτές θα μπορούν να συμμετέχουν με ελάχιστη προσωπική εργασία το χρόνο στην καλλιέργεια, στην παραγώγή, στη συσκευασία, στη διανομή.
  Η κεντρική ιδέα είναι ο ανεφοδιασμός με τρόφιμα όσων συμμετέχουν στην κοινότητα. Το πλεονέκτημα για τους παραγωγούς θα είναι η διασφάλιση μιας εγγυημένης ζήτησης, ενώ οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι θα προμηθεύονται αγνά τρόφιμα στην καλύτερη δυνατή τιμή, χωρίς την αλυσίδα των ενδιάμεσων.
  Ποια θα μπορούσαν να είναι τα πλεονεκτήματα μιας τοπικής κοινότητας τροφίμων:

  1. Αυτάρκεια διατροφής: ένα πρώτο στάδιο προς την ΚΑΘΟΛΙΚΗ ανεξαρτησία!

  2. Κοινότητα: μικρά και διαφανή, εύκολα διαχειρίσιμα δίκτυα, όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και στο μέλλον θα αποκτούν μεγαλύτερη κοινωνική και πολιτική βαρύτητα [κάτι σαν το Antinews, αλλά με γεύση].

  3. Πολιτική τιμών – φθηνές τιμές για τον καταναλωτή, από τον παραγωγό της κοινότητας στον καταναλωτή της κοινότητας, χωρίς ενδιάμεσους. Ταυτόχρονα καλές τιμές για τον παραγωγό, αλλά χαμηλότερες τιμές από τα συμβατικά προϊόντα των μεγαλοδιανομέων.
  Αυτό είναι δυνατό γιατί:
  - αποκλείονται οι ενδιάμεσες κλίμακες κέρδους (αλλεπάλληλες τιμολογήσεις)
  - οι καταναλωτές εργάζονται 3-4 απογεύματα το χρόνο για την “κοινότητα” στην καλλιέργεια, στη συλλογή ή στην παραγωγή των τροφίμων
  - οι καταναλωτές αναλαμβάνουν τη διανομή προς τις αποθήκες, π.χ. σε 40 αποθήκες, σε 40 γειτονιές μιας μικρής πόλης

  4. Η ποιότητα των τροφίμων την οποία θα παράγει μια κοινότητα θα είναι καλύτερη, γιατί βασική υποχρέωση θα είναι:
  - αγνοί μη οργανικοί σπόροι, όχι ύποπτης ή υβριδικής προέλευσης
  - οι θρεπτικές ουσίες/τα αρώματα/τα ιχνοστοιχεια κτλ. θα είναι περισσότερα.
  - τα τρόφιμα θα είναι πάντα πιο φρέσκα, αφού οι διαδρομές μεταφοράς θα είναι μικρότερες
  - η παραγωγή θα γίνεται με χειροποίητη φροντίδα και ποιότητα

  5. Ο ανεφοδιασμός με τα σωστά είδη διατροφής είναι ίσως η βασικότερη, η πιο υπεύθυνη αλλά και η πιο απαιτητική ενασχόληση της ημέρας για τη νοικοκυρά και την οικογένεια. Ξέρουμε στ’αλήθεια τι αγοράζουμε και τι τρώμε;

  6. Υπάρχει ένα στοιχείο αμοιβαιότητας και ασφάλειας, γιατί λειτουργεί σαν υπεύθυνο κοινωνικό δίκτυο και προστατευτικό δίχτυ.

  7. Η ποιότητα των τροφίμων που φθάνουν στην αγορά των πόλεων μειωνεται συνεχώς:
  - EU-Bio: συνεχής υποχώρηση της ποιότητας των βιολογικών τροφίμων
  - Παγκόσμιο εμπόριο: καταστρέφει τις μικρές αγροτικές δομές, η ποιότητα χειροτερεύει, εντατική εξαπλούμενη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων
  - μεγάλοι όμιλοι: μονοπωλούν την αγορά – ειδικά όσον αφορά τους σπόρους το μονοπώλιο είναι σχεδόν ολοκληρωτικό
  - τα λόμπι των φαρμακευτικών / των χημικών εταιρειών: με κάθε μέσο προσπαθούν να επιβάλλουν γεννετικά τροποποιημένη διατροφή [Genfood]
  - Codex Alimentarius: μέσω των διεθνών οργανισμών θα εισαχθούν σε όλο τον κόσμο καινοφανή διατροφικά πρότυπα, τα οποία θα ακυρώσουν τα όποια καλά πρότυπα ισχύουν ακόμα στις διάφορες χώρες.

  Μιλάμε συχνά και κρίνουμε τα ελληνάκια που προτιμούν να εργάζονται σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών (πωλήσεις ringtones και μαζική αποστολή sms) παρά να αναλάβουν μια καλλιέργεια στο χωράφι του παππού, στην πρώτη πρώτη σειρά του δικού μου σχολίου αναφέρομαι -όχι τυχαία- στα αρούρια των πόλεων. Το πρόβλημα δεν είναι το 1,5 παιδί ανα οικογένεια, ούτε ο αρνητικός υπερπροστατευτισμός της Ελληνίδας μάνας ούτε η ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΚΗ αλλοτριωση. Έχουμε παιδιά και καλά παιδιά. Το πρόβλημα είναι η συνολική πτώση του ηθικού. Οι Γερμανοί είχαν να χτίσουν ένα ισοπεδωμένο Βερολίνο, ένα ισοπεδωμένο Ντισελντορφ. Το ηθικό τους παρόλα αυτά ήταν ψηλά, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων. Εμείς δεν έχουμε ισοπεδωμένη πρωτεύουσα -παρόλο που το πρόβλημα από ΑΥΤΗ ξεκινά και μια ψιλοισοπεδωσούλα την χρειάζεται για να φύγουν πληθυσμοί στην περιφέρεια- αλλά έχουμε μια πρωτεύουσα που ισοπεδώνει συνειδήσεις και ηθικό.
  Χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα ισχυρό ιδεολογικό ρεύμα που θα συμπαρασύρει σαν χείμαρος τα μπάζα, ένα ρεύμα που να μιλά σύγχρονη γλώσσα, που θα καταστήσει ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ την εργασία στην ύπαιθρο για τους σύγχρονους Έλληνες ΦΑΡΜΕΡ !, που θα συνδυάζει την αυτοματοποίηση ορισμένων σταδιών της διεργασίας παραγωγής αγροτικών αγαθών με το χειροποίητο μεράκι και την επίβλεψη.

  Θα βρεις τέτοιες μεμονωμενες προσπάθειες στην Ελληνική ενδοχώρα, όχι συγκροτημένες σε ρεύμα ή σε κίνημα ή σε επικρατούσα τάση.

  Αν μπορέσουμε να διαμορφώσουμε αυτο το ιδεολογικό ρεύμα τότε τα δικά μας παιδιά φτάνουν και παραφτάνουν σε αριθμό, θα δεις ότι δεν θα χρειάζονται τόσοι πολλοί δύστυχοι δούλοι να μαζεύουν στη Μανωλάδα φράουλες και να πληρώνονται με 5 ευρώ τη μέρα, και θα έχουμε ξαναδεθεί με τη Γη.
  Ένα παράδειγμα: στην Ουγγαρία με τους απέραντους φραουλότοπους, η συγκομιδή της φράουλας γίνεται από τον κόσμο που συρρέει εκεί κατά χιλιάδες, μαζεύει τη φράουλα και παίρνει όσο θέλει, ένα τεράστιο καλάθι για το σπίτι.
  Χρειάζεται αυτενέργεια, συμμετοχή, κοινωνική αλληλεγγύη για ένα ζήτημα τόσο πρωτεύον, τόσο επείγον, τοσο κρίσιμο για την επιβίωση, την υγεία, την ίδια μας την ανθρώπινη υπόσταση.

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ αλλενάκι 13/05/2010 15:57:33

   Το σχόλιο είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί βάση προβληματισμού για μια μελλοντική εναλλακτική λύση με κέντρο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος. Η ποιότητα οφείλει να αντικαταστήσει την ποσότητα ως κριτήριο ανάπτυξης.
   Η οπτική αυτή έχει - όπως διαπιστώνεται στο σχόλιο - καταλυτικές πολιτικές προεκτάσεις, από την στιγμή που η οικονομική και κοινωνική οργάνωση στηρίζονται στην άμεση συμμετοχή και κοινοτική δράση.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Μποτίλια στο πέλαγος 13/05/2010 16:22:56

    Μποτιλια εκ των πραγμάτων εκεί οδηγούμαστε. Η απαγόρευση του ρευστου χρήματος ως συναλλακτικού στοιχείου, που επιβλήθηκε από τη Νέα Τάξη, με πρόσχημα την τεχνητή μας χρέωση και η ολοσχερής "απόσυρσή" του στο άμεσο μέλλον αναγκαστικά θα μας κάνουν να ανακαλύψουμε ξανά την "ανταλλακτική" οικονομία αγαθών, εργασίας και υπηρεσιών.

   • nancy avatar
    nancy @ Μποτίλια στο πέλαγος 13/05/2010 16:26:39

    Κάπου είχα διαβάσει για ένα αυτόνομο χωριό στην Ισπανία αποτελούμενο κυρίως απο γυναίκες που έκανε πράξη την κοινωνική οργάνωση με συμμετοχή όλων των κατοίκων στην παραγωγή και με πλήρεις παροχές στις καθημερινές ανάγκες τους, σε οικονομική συνεργασία με την υπόλοιπη Ισπανία. Ισως θυμίζει την οργάνωση των πρώτων χριστιανών, κάπως λέγονταν..Ασσαίοι?

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Μποτίλια στο πέλαγος 13/05/2010 16:39:26

    Εδώ το είχα διαβάσει και εγώ Nancy. Το είχε φέρει ένας σχολιαστής. Και στην Αγγλία έχει αρχίσει να επικρατεί αυτή η τάση, όπου η πολιτική της εκβιομηχάνισης του Μπλερ τους εξόντωσε. Από κάτι εκατομμύρια που ήταν έμειναν δεν έμειναν 500.000 αγρότες.

   • nancy avatar
    nancy @ Μποτίλια στο πέλαγος 13/05/2010 16:51:20

    Είναι η πρωτογενής ανάγκη μας αλλενάκι. Αυτό που γράφεις είναι πολύ αισιόδοξο.

   • pedro avatar
    pedro @ Μποτίλια στο πέλαγος 13/05/2010 23:36:38

    Μπράβο αυτός είναι ένας διάλογος που περίμενα να δω εδώ και καιρό, όντως, συμφωνώ απόλυτα εκεί οδηγούμαστε και καλά κάνουμε, και υπάρχουν πολύ πιο ανώδυνοι τρόποι από την άξινα και το άροτρο πιό "σύγχρονοι τρόποι" γεμάτοι με πληροφορίες από το παρελθόν και σεβασμό για την φύση και τον άνθρωπο:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Permaculture
    http://www.naturalfarming.org/

   • mogoras avatar
    mogoras @ Μποτίλια στο πέλαγος 15/05/2010 17:13:00

    Αγαπητοί μου φίλοι βρισκόμαστε στην ακμή της τεχνολογικής αλλά και της βιολογικής μας ανάπτυξης,
    Έχουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ζούμε σε αφθονία και είρηνη όλοι οι κάτοικοι αυτής της γης αλλά έχουμε εγκλωβιστεί σε ένα πολιτικοοικονομικό ΄μοντέλο που μεγαλώνει τις ανισότητες και έχει σαν κίνητρο το κέρδος.
    Ζούμε σε μια υπέροχη χώρα με τεράστιες δυνατότητες και εδώ μερικές αποδείξεις

    http://alithinapsemata.wordpress.com/2010/05/15/%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%cf%86%ce%b9%ce%ba%cf%84%cf%8c-%ce%bd%ce%b1-%ce%b6%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%87%cf%81%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84/

  • xrhxa65 avatar
   xrhxa65 @ αλλενάκι 13/05/2010 16:46:30

   καλησπέρα σας

   το σχόλιο αναφέρεται γενικά σε αυτό πυ έχει γίνει γνωστό στην ευρώπη ως "συνεταιρισμός καταναλωτών"
   είναι εφαρμόσιμο αν ευρεθεί ο κρίσιμος αριθμός καταναλωτών που θα το στηρίξουν....
   εμείς οι παραγωγοί απλά θέλουμε "ένα σφύριγμα"και θα τρέξουμε να σας εξυπηρετήσουμε....
   αυτήν την στιγμή δεν ξέρουμε οι περισσότεροι τί να καλλιεργήσουμε.....όλα είναι ελγχόμενα με οργουελικό τρόπο....από τους σπόρους, τα φάρμακα, τα λιπάσματα, μέχρι την συγκομιδή, την συγκέντρωση,την διακίνηση ...όλα...θέλει πολύ χώρο να σας περιγράψω τα χάλια μας...

   Το σχέδιο είναι οργανωμένο απ'το 1987 οπότε άρχισε η "επιδοτούμενη γεωργία"
   Από το 1965 ίσως και παλιότερα υπάρχουν ενισχύσεις στην ευρωπαϊκή γεωργία με στόχο την επάρκεια αγαθών στην Ευρώπη με στόχο την αποτρπή της πείνας που έζησε αυτή μετά τον 2οΠΠ...αλλά το 1987 άρχισαν οι επιδοτήσεις να γίνονται προσωπικές...πρίν γινόταν στήριξη τιμών,ο παραγωγός δεν το καταλάβεινε...
   απ'την στιγμή που άρχισαν τα "δικαιώματα" στην αρχή στο σκληρό σίτο και μετά γενικά σε όλα....

   Η Ελλάδα έχει πάρει έναν σκασμό λευτά για να οργανώσει την παραγωγή της έτσι ώστε να γίνει ανταγωνιστική στο εμπόριο της .....

   Αυτά τα λεφτά δεν πήγαν όμως σε αναδιαρθρώσεις...τις περισσότερες φορές πήγαιναν σε κατασκευή πεζοδρομίων στην αθήνα κτλ(όπου είχε μίζα).....

   Αλλά και τα λευτά που κατευθύνθηκαν σε "αγροτικές" τσέπες πήγανε ώς ενίσχυση εισοδήματος και όχι σε κάτι παραγωγικό....'ετσι έφτασε το υπουργείο γεωργίας να είναι ένας διανομέας επιδοτήσεων και "δικαιωμάτων"....ο αγρότης τίποτε άλλο από δικαιούχος.....
   Οι αγροτικές οργανώσεις κομματικά φέουδα όπου ανταγωνίζονταν φατρίες για την διανομή σε ημέτερους κτλ....
   Ο σημερινός πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κος Καρμίχας έχει ώς χαμαιλέων "συγκυβερνήσει" με όλους τους υπουργούς γεωργίας τα τελευταία είκοσι χρόνια...και επιβίωσε γιατί με την ιδιότητα του χαμαιλέοντα έπαιρνε το κατάλληλο χρώμα κάθε φορά ,και μετά από κάθε συνάντησή του με τον εκάστοτε νεό υπουργό έβγαινε βαιλικότερος του βασιλέως αρκεί να μην θιγόταν οι ημέτεροι και η νομή κονδυλίων....


   Συγνώμη για την καταγκελία πραγμάτων που δεν σας αγγίζουν άμεσα ή που θα σας κάνουν να πείτε : είδες τους παλιοαγρότες τί λεφτά παίρνανε....

   Το θέμα είναι όμως ότι με αυτήν την πολιτική τώρα και τριάντα χρόνια (σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας) αποσαθρώθηκε η κοινωνική βάση που παραδοσιακά έκανε την Ελλάδα να αντέχει σε "κατοχές" και άλλα δεινά....
   Εγώ πιστεύω ότι το σχέδιο άρχισε απ'τον πατέρα για να το ολοκληρώσει σήμερα ο γιός.....
   Ο πατέρας έκανε το βασικό βήμα...έδωσε λεφτά ..πολλά λεφτά...λεφτά που δεν έιχαμε ξαναδεί ως έθνος.....γυάλισε το μάτι μας.....γίναμε "χασαπόσκυλα"....ξεχάσαμε πώς έιναι να κερδίζεις πραγματικά το ψώμί σου....
   Τώρα που μάθαμε να ζούμε με δανεικά έρχεται ο γιός και μς βάζει στο ΔουΝηΤή του και μας στίβει σαν λεμόνια....

   Ποιός ξέρει να βόσκει πρόβατα; αυτό ήταν παράδοση αιώνων...χάθηκε....
   Ποιός ξέρει να παραγει σπόρους;....
   Ποιός ξέρει να ζεί χωρίς να αγοράζει τίποτε;
   Η γιαγιά μου έφτιαχνε μόνη της ακόμα και το σαπούνι που πλενότανε(με ροδόνερο παρακαλώ)...τι άλλο; τα πάντα ότι φορούσαν και ότι τρώγανε ....τα πάντα....έλεγε ότι η καλή νοικοκυρά πρέπει να κάνει από αλεύρι ,λάδι και τυρί σαράντα εννιά φαγητά.....

   Σήμερα έχουμε γίνει χασαπόσκυλα....
   Αν μας πετάξουν κανένα κόκκαλο θα φάμε....αλλιώς θα παρακαλάμε τους περαστικούς κουνώντας την ουρά μας...

   Το δικό μου μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο είχαμε επίγνωση σαν λαός πού πάμε.....
   Αλλιώς κάποιοι μας οδήγησαν εδώ αριστοτεχνικά...
   Σαν το βατραχάκι στην κατσαρόλα.....τώρα που άρχισε ο βρασμός δεν έχουμε την δύναμη να φύγουμε....

 18. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 13/05/2010 15:50:40

  Είμαι παιδί μιας αγροτικής οικογένειας. Για όσο θυμούνται ο πατέρας και οι παππούδες μου ήμασταν αγρότες. Από πάντοτε. Από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, όπως είπα μια φορά σε έναν φίλο (γειά σου Βασίλη) και του άρεσε. Αγρότες από την αυγή του χρόνου.

  Και γω αγρότης είμαι κατά βάθος ακόμη. Αν και την έσπασα την αλυσίδα, που να 'σπαγα το ποδάρι μου. Ηρθα 17 χρονών παιδί σ' αυτή την πόλη. Τάχα μου προσωρινά. Ακολουθώντας την γονική προτροπή "σπουδάστε να γλυτώσετε από τα χώματα και τις λάσπες".

  Το ξέρω τώρα και το λέω ότι ίσως ήταν το πιο μεγάλο λάθος που έκανα. Είναι αργά βέβαια. Νομίζω όμως ότι είναι αργά και για το σύνολο σχεδόν αυτών που έμειναν πίσω. Στα χωριά. Εκτός ίσως από αυτούς που είχαν πολύ γη και κληρονόμησαν εκτάσεις από τους παλιότερους. Οι τυχεροί της ιστορίας.

  Θυμάστε τη φράση "ο αγρότης θα γίνει ένας μικρός επιχειρηματίας"; Ποιος την είπε και πότε; Και τι ακολούθησε;

  Σε έναν κόσμο που πουλάει και αγοράζει έπρεπε και ο αγρότης να προσαρμοστεί. Για να καταφέρει να επιβιώσει σε έναν τέτοιον κόσμο θα έπρεπε να είναι ανταγωνιστικός. Πως όμως; Ποια κυβέρνηση προστάτεψε την εγχώρια παραγωγή και την ανταγωνιστικότητά της; Καμμία. Η εύκολη, για τότε λύση, ήταν οι επιδοτήσεις.

  Και θέριευαν οι εισαγωγές. Και καθυστερούσαν οι αναδασμοί. Τα νερά. Και τα έργα υποδομής. Και τα δάνεια (καλλιεργητικά κλπ κλπ), θηλειά. Θηλειά μεγάλη. Τόκος παιδάκι μου.

  Σε μακρινές χώρες, όπου άλλοι εξαθλιωμένοι από τον καπιταλισμό "μικροί επιχειρηματίες" αγρότες παράγουν και πουλάνε σχεδόν τζάμπα είναι ο ανταγωνιστής του έλληνα αγρότη. Και ο μεγάλος του εχθρός οι ποσοστώσεις της ΕΕ, οι άδειες για να πουλήσεις το γάλα και τα παρόμοια. (θες άδεια ναι, αμ τι νομίζεις; ελεύθερη αγορά είναι; Ποιος τόπε;)

  Διότι καλοί οι συναισθηματισμοί, αλλά για να ζήσεις μόνο με αυτά που παράγεις δεν είναι δυνατόν σήμερα. Χρειάζεσαι και μετρητά για να πληρώσεις αυτά που δεν παράγεις εσύ. Ο αγρότης ΔΕΝ μπορεί να είναι αυτάρκης. Και ηλεκτρικό θέλει, και κινητό θέλει και ADSL. Και ρούχα και παπούτσια και λεφτά για φροντιστήρια.

  Κι ο Κομνηνός έδωσε τα "εμπορικά προνόμια" στους Βενετσιάνους κι αυτό αποτέλεσε την αρχή του τέλους. Ετσι και το ελληνικό δημόσιο δεν προστάτευσε την ελληνική αγροτική παραγωγή απέναντι στην εισαγωγική λαίλαπα.

  Μα δεν ήταν μόνο αυτό. Είναι κι άλλα πολλά. Που οι αγρότες τα ξέρουν και τα ξέρουν καλά. Που τα θυμούνται εύκολα οι γεροντώτεροι στα καφενεία μόλις τους κεράσεις ένα τσίπουρο.

  Από που να αρχίσω; Από τους σπόρους και ποιος τους διαχειρίζεται-πουλάει; (ναι, δεν έχουμε πια δικούς μας σπόρους, εκείνα τα "στάρια" ή τις ντομάτες που μοσχοβολούσανε). Τις μονοκαλλιέργεις; Τα φυτοφάρμακα τα λιπάσματα και τις τιμές τους; Τις Ενώσεις των Γεωργικών Συνεταιρισμών και τις επιχειρήσεις τους τύπου ΣΕΚΟΒΕ και ΣΕΠΕΚ; (εδώ έχω να σας λέω ιστορίες του "πάρτε μαντήλια κι ελάτε να κλάψετε"). Το φαγοπότι του αιώνα. Από το 1960 και παλιώτερα. Οχι τώρα τελευταία μόνο. Μιλάμε για έγκλημα εκατονταετές.

  Αμ, η τράπεζα. Η τράπεζα. Η Αγροτική. Μήπως ξέρει κανείς με τίνος τα κεφάλαια συστήθηκε; Πως λειτούργησε και τι έκανε στον αγρότη; Πως τον έσκισε; Τον έσκισε. Τον ΕΣΚΙΣΕ. Και τον σκίζει. Το δικό του παιδί. Ναι συνέλληνες. Ου, ιστορίες...

  Ποιον ενδιαφέρουν τώρα όλα αυτά; Ξέρω, ξύνω πληγές. Και μερικές είναι και δικές μου.

  Θραξ Αναρμόδιος

  ΥΓ. Λέει ένας σοφός: "το έθνος που δεν θα μπορεί να βγάλει το γάλα που χρειάζεται για να θρέψει τα παιδιά του, σε 15 μέρες θα λιμοκτονήσει", ή κάπως έτσι, διότι και η μνήμη... (νομίζω είναι ο Μπέρναρ Σω στο "Τα πολιτικά συστήματα: Καπιταλισμός, σοσιαλισμός, φασισμός"). Να μη συμφωνήσω;

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Θραξ Αναρμόδιος 13/05/2010 16:42:56

   Η σπάνις του χρήματος θα επιβάλλει το μοντέλο.

   Όμως θα πάμε σε ένα μοντέλο μικτής οικονομίας στην αρχή, ανταλλακτική και χρήματος. Εκ των πραγμάτων και η ανάγκη θα το φέρει να γίνει έτσι. Και όχι μόνο σε ότι αφορά στην αγροτική παραγωγή, και στις πόλεις θα γίνει αυτό, ανταλλαγή εργασιών και υπηρεσιών.

   • xrhxa65 avatar
    xrhxa65 @ αλλενάκι 13/05/2010 17:01:56

    όχι αλλενάκι...
    δεν γίνεται αυτό ...πάει πέρασε.....
    όμως μπορούμε να αγοράζουμε τα λαχανικά μας τουλάχιστον από ανθρώπους που τους γνωρίζουμε προσωπικά....και να ζητάμε από όπου μπορούμε να μας λένε το όνομα του παραγωγού...ή τουλάχιστον την περιοχή που παράχθηκε αυτό που προτιθέμεθα να καταναλώσουμε....(υπάρχουν ετικέτες για την ονομασία προέλευσης)(επίσης είναι υποχρέωση αυτού που πουλάει να έχει αναγραμένο από πού είναι το προϊόν)
    Επισης υπάρχουν πολλά επώνυμα προϊόντα μικρών παραγωγών (είναι λίγο τσιμπημένα ομολογώ)

 19. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 13/05/2010 16:47:09

  sgtm
  μήπως κατά λάθος βρεθοῦμε δοῦλοι...γράφεις.
  Πές μου,πατριώτη,θεωρεῖς πῶς εἴμαστε ἐλεύθεροι; Προσέχεις ὅτι χρησιμοποιοῦμε τήν λέξι δουλεύω καί ὄχι ἐργάζομαι; διότι εἰμαστε δοῦλοι,ὄχι ἐργάτες.Δέν παράγουμε ἔργο.

  • mogoras avatar
   mogoras @ Kὀριννα 13/05/2010 18:57:03

   Συμφωνώ απολύτως!!!
   Ελευθερία σε ένα μοντέλο που έχει σαν κίνητρο το κέρδος δεν μπορεί να υπάρξει...

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Kὀριννα 14/05/2010 09:53:00

   Πατριώτισσα, δουλεύω 35 χρόνια (είδες, τη λέξη δουλεύω χρησιμοποιώ κι εγώ), και θλίβομαι βλέποντας το αποτέλεσμα. Δεν ξέρω, αλλά το έχω πεί και άλλη φορά, μου φαίνεται ότι όσα ζήσαμε ήταν ένα λάθος. Από την άλλη, μάλλον είμασταν οι, άς πούμε, τυχεροί: Άν γογγύζω εγώ, τι θα έπρεπε να πεί και η μάνα μου από το Γράμμο;

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Kὀριννα 14/05/2010 10:07:32

   "Εἰμαστε δοῦλοι,ὄχι ἐργάτες". Αυτό το κρατώ, είναι τροφή για πολλές και σημαντικές σκέψεις. Σου στέλνω κι ένα ποίημα, από τα Αγγλικά, που τα ξέρεις καλά:

   Paradise, and groves
   Elysian, Fortunate Fields--like those of old
   Sought in the Atlantic Main--why should they be
   A history only of departed things,
   Or a mere fiction of what never was?
   For the discerning intellect of Man,
   When wedded to this goodly universe
   In love and holy passion, shall find these
   A simple produce of the common day.
   (William Wordsworth, γύρω στα 1800)

 20. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 13/05/2010 17:11:11

  Ὁσοι ἔχετε κάτι στό χωριό σας,ἔστω καί μικρό κομμάτι γῆς,εἶσθε τυχεροί.
  Σέ ἐμένα δέν ἔμεινε τίποτα,μόνο κάτι πέτρες,ἡ μιά πάνω στήν ἄλλη.Τό σπίτι τῶν παπούδων,καί αὐτό στήν ἄκρη τῆς Ἑλλάδος.Ἄλλωστε ἐκεῖνοι δέν ἦταν οὔτε ἀγρότες οὔτε κτηνοτρόφοι,παρά μόνο δούλευαν τό ξύλο.
  Ὁμως βγάζω τό ἄχτι μου ἐδῶ στήν βεράντα μου.Ἐχω φυτέψει 7 δένδρα ἐκ τῶν ὁποίων 3 Ἐλιές,πού εἶναι καί τό ἀγαπημένο μου δένδρο.
  Πέρυσι ἀπό τήν μία φάγαμε 32 ἐλίτσες.Κάποτε εἶχα καί τοματάκια.
  Τά ὑπόλοιπα εἶναι,Ρίγανη(ποτέ δέν ἀγοράζω)Δενδρολίβανο(σέ ψητό κατσίκι,θαῦμα),Λεβάντα αντί γιά ναφθαλίνη,Λουίζα γιά τσαϊ ἀδυνατίσματος,Δυόσμο,Μέντα,καί ὅλα τά βότανα γιά τήν κουζίνα.Τά ὑπόλοιπα εἶναι λουλούδια γιά χρῶμα.
  Δέν μπορεῖτε νά φαντασθῆτε τί εὐχαρίστησι εἶναι νά φυτεύης κάτι καί νά τό βλέπης νά μεγαλώνη.
  Εἶναι μεγάλη εὐτυχία νά εἶσαι κοντά στήν γῆ.Δυστυχῶς γιά κάποιους ἀπό μᾶς δέν ἦταν τυχερό.

  • nancy avatar
   nancy @ Kὀριννα 13/05/2010 17:47:51

   Εγώ Κόριννα είναι αδύνατον να φυτέψω οτιδήποτε. Βλέπεις ο σκύλος, ότι δεν μπορεί να φάει,το κατουράει. ΄Ασε που ξεθάβει και σκουλήκια για κανα ψάρεμα. Τον μάζεψα πέρυσι απ τις φωτιές της Πεντέλης και τον αγαπάω τον ηλίθιο..

 21. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 13/05/2010 18:02:50

  Ἔγώ εἶμαι στό ἄλλο βουνό,στόν Ὑμηττό.
  Σκύλο δέν ἔχω πιά.Ἀφ΄ὅτου μᾶς πέθανε τό Κόλεϋ πού εἰχαμε καί ἀγαπήσαμε τόσο πολύ,δέν θελήσαμε νά πάρουμε ἄλλο,διότι ὅταν πεθαίνουν δέν τό ἀντέχουμε.Ἔτσι μείναμε πιστοί στήν μνήμη τοῦ Μπροῦμελ.
  Ἔδῶ μέσα λατρεύουμε ὅλοι τά σκυλιά.Ἐγῶ δέ,καί τίς γάτες.
  Σέ καταλαβαίνω πού τόν ἀγαπᾶς.Δῶσε του ἕνα χάδι καί ἀπό μένα.

  Υ.Γ
  βγῆκα ἔξω καί μέτρησα τά δένδρα μου.Ἔχω τελικά 9 καί ὄχι 7.
  Νά εἶναι ἀρχή Ἀλτσχάϊμερ ἤ ἐπειδή ἀνήκω στούς Ἰχθεῖς ἔχω afflicted memory; Ὁ Χρόνος θά δείξη.

  • nancy avatar
   nancy @ Kὀριννα 13/05/2010 20:06:32

   Σ ευχαριστώ Κόριννα, απο χάδια άλλο τίποτα αυτός. Τον είχα στείλει σε φιλόζωους στο εξωτερικό και μου τον στείλανε πακεττο γιατι είναι δαγκωνιάρης. Εχει ιστορία ο ταμτάκος.. Αλλα τώρα όλα καλά.

 22. alfa2012 avatar
  alfa2012 13/05/2010 19:40:17

  http://www.youtube.com/watch?v=0KrRNBqallI&feature=related

 23. neos agrotis avatar
  neos agrotis 13/05/2010 19:50:08

  "Χρειαζόμαστε πάλι τις παλιές μας συνήθειες με νέους τρόπους. Χρειαζόμαστε την κουλτούρα της εργατικότητας, της φιλοτιμίας και της αλληλεγγύης"
  Δυστυχώς το παιχνίδι είναι χαμένο. Το μοντέλο παραγωγής-οικονομίας και νοοτροπιας στον αγροτικό τομέα και γενικότερα στην υπαιθρο οπως εχει διαμορφωθει στη χώρα μας θυμίζει τους "τεμπεληδες της εύφορης κοιλάδας".
  -κανεις δεν σκέφθηκε οτι κάποια στιγμή οι επιδοτήσεις θα τελειώσουν.
  -κανεις δεν ενοχλήθηκε απο το γεγονός οτι πέταγε τα προιόοντα του στην χαβούζα.
  -κανεις δεν θέλησε να αξιοποιησει τα χρήματα των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ αλλά και τους οποιους εθνικούς πόρους , για την υλοποιηση κάποιας συγκεκριμένης στρατηγικής και σχεδίου, για την ανάππτυξη και εκσυγχρονισμό των απαιτούμενων υποδομών για την ελληνική γεωργία.
  -κανεις δεν υπολογίζει κόστος παραγωγης, οικονομικότητα των επενδυσεων και γενικότερα τα οικονομικά στοιχεία της εκμεταλευσης του.
  -Το κράτος εξαντλεί την παρεμβαση του στον αγροτικό τομέα, με την ασκηση της Κοινης Αγροτικής Πολιτικης και μάλιστα οπως βόλευει τα δικά του συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα του αγροτικού τομέα.
  -κανεις δεν θεώρησε απαραιτητες τις συμβουλες των ειδικών στην παραγωγή.
  -Οι ειδικοί με ελάχιστες εξαιρέσεις παρασύρθηκαν και αυτοί στο "χορό του ζαλόγγου".
  -Η πληροφορηση-ενημερωση-εκπαίδευση ειναι εννοιες ασήμαντες.
  -η ορθολογική χρήση λιπασμάτων και φυτο-προστατευτικών προιόντων δεν απασχολεί κανέναν.
  -Πιστεύουν ολοι οτι οι φυσικοί πόροι ειναι ανεξάντλητοι.
  -Καποιοι κατάλαβαν οτι οι συνεταιριστικές οργανώσεις ειναι κομματικα παραρτήματα και κατεβάζουν κομματικούς συνδυασμούς στις εκλογές τους.
  Και μέσα σ΄αυτό το αλαλουμ ποιος να ενδιαφερθεί για δυναμικές αγορές αγροτικών προιόντων ή για την ποιότητα την συσκευασία και μαρκετινγκ των αγροτικών προιοντων.
  Για να ...γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ.
  Με λόγια δεν γίνεται τίποτα. Και δυστυχώς δεν εχουμε και τους καθοδηγητές.

 24. alfa2012 avatar
  alfa2012 13/05/2010 20:01:12

  οι συνεταιρισμοι που εθαβαν (δοικησεις)
  οι ενωσεις που εκλεβαν
  οι γεωπονοι που εκαναν οικοπεδα
  οι βουλευτες που "βολευαν"
  και εμεις οι χρησιμοι ηλιθιοι !!!!

 25. πολίτης avatar
  πολίτης 13/05/2010 21:36:34

  Υπέροχο! Δεν έχω τίποτα άλλο να πω!

 26. xenitemenos21 avatar
  xenitemenos21 13/05/2010 23:43:15

  Καποιος σχολιαστης ειπε οτι ο αγροτης χρειαζεται και ηλεκτρικο ρευμα και το κινητο του και αλλα διαφορα. Δεν θα σταθω στο κινητο, μπορεις να ζησεις και χωρις αυτο, οπως ζουσαμε πριν μπει στη ζωη μας. Αναφορικα με το ηλεκτρικο ρευμα που χρειαζεται μπορει να το εξασφαλισει με δικη του παραγωγη που θα καλυπτει τις δικες του αναγκες. Η εποχη μας προσφερει μεσα και υλικα με τα οποια μπορεις να λυσεις παμφθηνα πολλες καθημερινες αναγκες, μεταξυ των οποιων περιλαμβανεται και η ενεργειακη αυταρκεια. Και επιπλεον, ειδικα με την ενεργειακη σου ανεξαρτησια αποφευγεις και τα "καπελα" των διαφορων τελων τα οποια εχουν "φορεσει" στους λογαριασμους της ΔΕΗ - τωρα οι καταναλωτες θα πληρωνουν και τα επιδοματακια των τελωνειακων, αυριο ενδεχομενως να προστεθουν τα "κομμενα" επιδοματα των αμετρητων υπαλληλων της Βουλης, ολων συγγενων και στενοτατων φιλων των βουλευτων μας. Σπιτι κι' ενα χωραφακι στο χωριο και η ζωη γινεται αμεσως καλυτερη, αν μαλιστα υπαρχουν και γονεις με μια συνταξουλα, εστω, τα πραγματα γινονται πολυ ευκολοτερα για το ριζωμα στο αρχικο σταδιο της επιστροφης μας στη γη. Οσοι το εχουν προσπαθησει - και ειναι αρκετοι - τα εχουν καταφερει μια χαρα και τωρα ειναι ανεξαρτητοι και ελευθεροι, ενω δεν τους λειπει τιποτα απο αυτα που εχουν τα αρουρια στις μεγαλουπολεις, που λεει το αλλενακι. Και υπογραμμιζουν οτι μονο θεληση χρειαζεται, φυσικο με το σπιτι και το χωραφι στο χωριο.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ xenitemenos21 14/05/2010 14:30:12

   Δεν ισχύει φίλε αυτό που λες, με το ρεύμα! Με φωτοβολταϊκά θα βάλεις μπρος μοτέρ 50 και 60 κιλοβάτ να ποτίσεις; Θες να σκεπάσεις όλο σου το χωράφι με συλλέκτες και πάλι δεν θα φτάνει η ισχύς - ακόμα και ήλιο να έχει! Χώρια το κόστος εγκατάστασης, που μόνο αν πουλάς προς την ΔΕΗ το ρεύμα που παράγεις θα το αποσβέσεις... Και πάλι, θα είναι μετά από πολλά χρόνια και μόνο και μόνο λόγω της επιδοτούμενης τιμής (άν δεν την αλλάξουν κι αυτή στην πορεία). Γιατί οι κιλοβατώρες από ανανεώσιμα είναι πολύ ακριβές σε σύγκριση με το αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (ή ακόμα και το οικιακό).

   Συμπέρασμα: Χρειάζεσαι οπωσδήποτε σύνδεση με την ΔΕΗ!

   • mogoras avatar
    mogoras @ ΚΜ 15/05/2010 17:01:07

    Αγαπητέ φίλε KM θα με συγχωρήσεις αλλά νομίζω πως έχεις μείνει λίγο πίσω, καθώς η τεχνολογία των εναλλακτικών πηγών ενέργειας έχει κάνει πραγματικα άλματα τόσο σε θέμα απόδοσης όσο και σε θέμα τιμής(αντικαθιστόντας τα ακριβά υλικά με πιο συμφέροντα).
    Θα σε παρακαλούσα να ενημερωθείς και θα σου προτεινα να ψάξεις λίγο τον παρακάτω πολύ ενδιαφέροντα ιστότοπο
    http://www.iqsolarpower.com/index.html

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ ΚΜ 15/05/2010 19:28:25

    Δεν ξέρω άν το λινκ που παραθέτεις είναι για να διαφημιστείς (οφείλεις να το διευκρινήσεις), ευχαριστώ πάντως. Όμως καθόλου δεν έχω μείνει πίσω. Και για να μην ξεφεύγουμε από την ουσια:

    Άλλο είναι να παράγεις ηλεκτρική ενέργεια και να πουλάς στην ΔΕΗ και άλλο είναι να είσαι αγρότης. Μπορεί το πρώτο να είναι όντως πιο προσοδοφόρα (όταν αποσβέσεις) χρήση της γης σου από ότι η καλλιέργεια, σε ορισμένες περιπτώσεις. Δεν είναι εκεί το θέμα μας όμως.

    Για να πουλήσεις στη ΔΕΗ, θες σύνδεση με την ΔΕΗ! Αλλιώς, άν βάλεις κάτω τα νούμερα:

    Η ΔΕΗ παράγει με κόστος Α ανά κιλοβατώρα και πουλάει με κόστος Β.

    Τα φωτοβολταϊκά που θα εγκαταστήσεις παράγουν με κόστος Γ (μπορείς να το βρεις από τον προσδωκώμενο χρόνο ζωής και από τα κόστη αγοράς εγκατάστασης) και η ΔΕΗ στα αγοράζει σε τιμή Δ.

    Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή: Α < Β < Γ < Δ.

    Κοινώς, άν σταματήσει η ΔΕΗ να σου αγοράζει πανάκριβα τις κιλοβατώρες, σε συμφέρει να αγοράζεις από την ΔΕΗ (λιγνίτης) παρά να παράγεις για δική σου χρήση. Επιδότηση είναι, μπορεί να έχει την τύχη αυτής του καπνού ή του βάμβακος...

    Επίσης, με τα φωτοβολταϊκά υπάρχει κόστος αγοράς και εγκατάστασης (ίσως μάλιστα από αυτό να βγάζεις το ψωμί σου). Συγκριτικά, το κόστος σύναψης σύνδεσης με την ΔΕΗ είναι αμελητέο. Αλλά και φωτοβολταϊκά να βάλεις, την σύνδεση με την ΔΕΗ δεν την γλιτώνεις.

    Κουΐζ: Αν υποθέσουμε ότι τα φωτοβολταϊκά σου δουλεύουν πάντοτε στο μέγιστο, τί επιφάνεια θες να καλύψεις με συλλέκτες για να τροφοδοτήσεις ένα μοτέρ 60 kW για να ποτίσεις; Πες να το ακούσουν και οι άλλοι και πες μας, άν τυχόν βρέχει ή είναι νύχτα, ποιά εναλλακτική έχεις άν στερείσαι συνδέσεως με την ΔΕΗ....

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ ΚΜ 16/05/2010 18:30:23

    Ζητώ συγνώμη άν χτες υπήρξα πολυλογάς ή επιθετικός. Η κεντρική ιδέα ήταν:

    Αν τυχόν βάλει κάποιος φωτοβολταϊκά, συμφέρει την ενέργεια που παράγει να την πουλάει προς την ΔΕΗ ακριβά (0,50 ευρώ/kWh) και να ποτίζει με ρεύμα της ΔΕΗ (0,08 ευρώ/kWh). Όχι να ποτίζει με ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά.

   • mogoras avatar
    mogoras @ ΚΜ 18/05/2010 09:59:51

    Ίσως ήμουν και εγώ λίγο πιο έντονος και ζητώ συγνώμη!!!
    Δεν έχω καμμία σχέση με το link iqsolarpower και θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω.
    Δεν έχω καμμία επιχειρηματική ή άλλη σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
    Είμαι όμως μέλος ένος παγκόσμιου κινήματος(ZEITGEIST MOVEMENT http://www.thezeitgeistmovement.gr ) που σαν στόχο έχει να αναδείξει σε πρώτη φάση, το γεγονός ότι η παρούσα δομή της κοινωνίας μας δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των πραγματικών δυνατοτήτων του ανθρώπινου γένους και να προτείνει και μία λύση μέσα από το (VENUS PROJECT http://venusprojectworldtourathens.eventbrite.com/).
    Μέσα από την δεδομένη οργάνωση του πολιτικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι αδύνατο να προκείψει κάτι άλλο εκτός από πολέμους,πείνα ,κοινωνικές ανισότητες, περιβαλλοντική καταστροφή.
    Είναι ανώφελο να προσπαθούμε να διασώσουμε ένα τόσο άρρωστο σύστημα και είναι σίγουρα αδύνατο να το καταφέρουμε λειτουργόντας με το ίδιο επίπεδο συνείδησης που το δημιουργήσαμε.
    Ετσι και εγώ επιλέγω να υπερασπίζομαι ότι θα μπορούσε να καλυτερεύσει την ζωή των κατοίκων αυτής της γης, άσχετα αν μου το επιτρέπει το κατεστημένο.
    Οι λύσεις υπάρχουν( όχι κατά το λεφτά υπάρχουν) αλλά είναι το κέρδος που στραγγαλίζει κάθε προσπάθεια της κοινωνίας για κάτι καλύτερο είναι το χρήμα εκείνο που μπαίνει πάνω από κάθε αξία και στις μέρες μας αυτό γίνεται όλο και πιο εμφανές.
    Σε ευχαριστώ ΚΜ να είσαι πάντα καλά...

    Υ.Γ.

 27. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 14/05/2010 19:54:35

  Συγχαρητήρια για τό άρθρο που απονέμει τον δίκαιο έπαινο στις γενεές που με πολύ μόχθο έκτισαν την Πατρίδα.Και μας κάνει να σκεφτούμε το σύστημα αξιών που υιοθετήσαμε - στο οποίο κατρακυλήσαμε ως κοινωνία.

 28. ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ avatar
  ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ 01/07/2010 19:08:14

  Ο Μπρέζνιεφ γέμισε την στέπα της Μογγολίας με γεωργικά μηχανήματα που σήμερα μαζεύουν σαν παλιοσίδερα οι παλιατζίδες. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

 29. φωτοβολταικα avatar
  φωτοβολταικα 10/03/2011 12:27:29

  Σημασία έχει να αντιλαμβανόμαστε ότι η πρόοδος δεν είναι πάντα κακή και οι νέες τεχνολογίες δεν φταίνε αν οι άνθρωποι δεν ξέρουν πως να τις διαχειριστούν.

 30. btelis avatar
  btelis 26/04/2011 11:33:22

  Πολύ καλό το άρθρο σου

  Ευκλείδη: να υποθέσω ότι θα είναι ΄κάτι σαν τα δικά μας υποβρύχια !! lol

 31. δερματολογος θεσσαλονικη avatar
  δερματολογος θεσσαλονικη 04/09/2011 17:40:39

  Τι σημασία εχουν τα παλιοσίδερα όταν έχουμε τοσα αναξιοποίητα μνημεία και τόσο λίγες γνώσεις για την ιστορία της Ελλάδας? Οι ξένοι ξέρουν, αγαπάνε και σέβονται παραπάνω από εμάς τους ίδιους, είμαστε από τους μοναδικούς λαούς που δεν σέβεται την ιστορία του και την κοροϊδεύει...

 32. αποκριατικες στολες avatar
  αποκριατικες στολες 22/11/2011 11:45:49

  Συγχαρητήρια για το άρθρο, είναι όντως συγκινητικό το να λέμε το 2011 ότι κάτι τόσο αυτονόητο (για πόσο ακόμα???) όπως τα σιτηρά, η τροφή, αποτελεί επανάσταση. Τι να τα κάνουμε τα αυτοκίνητα, τα laptops και τα iphone όταν δεν θα υπάρχουν βασικά αγαθά! Είναι όμως στη φύση του ανθρώπου η αχαριστία... Και η εξέλιξη.

 33. chrissa avatar
  chrissa 26/06/2012 08:11:40

  δεν υπαρχουν λογια να εκφρασω τη συγκινηση και τον θαυμασμο μου!!!!

 34. τεστ δυσανεξιας avatar
  τεστ δυσανεξιας 11/07/2013 23:32:23

  Στα λογια σου κρίνω εναν ιδιαιτερο ρομαντισμο, αυτα που περιγράφεις ειναι πραγματα που ειναι δύσκολο πλεον να αλλαξεις γιατι απλα ετσι μαθαμε. Δεν πρεπει αν ειμαστε σκληροι, αν ο πατερας μας ηταν στο δημοσιο και μας εβρισκε θεση θα λεγαμε οχι, αναρωτηθείτε... αν ειναι σωστο ή οχι ειναι άλλη ιστορια, αλλα γιατι τοσα χρονια κανεις δεν ελεγε ολα αυτα που αναφερεις εδω, καμια αναφορα...γιατι πολυ απλα μας εδιναν την καραμελα και την παιρναμε, δεν σκεφτομασταν πως και γιατι , ειμαστε ολοι ευαλωτοι... αλλα το αστειο της υποθεσης ξερεις ποιο ειναι , ειμαι σιγουρος πως αν επιστρεψει με εναν μαγικο τροπο η ευημερία ολα αυτα θα ξεχαστουν και ολα αυτα που γραφεις θα τα γραψουν στα παλια τους τα παπουτσια. γιατι ετσι ειναι ο ανθρωπος, ο Ελληνας, ΞΕΧΝΑΕΙ!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.