#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/01/2011 06:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια σύγκριση των φοιτητών σε ΗΠΑ και ΕυρώπηΠριν από ένα μήνα, το Λονδίνο συνταράχθηκε από τις διαδηλώσεις φοιτητών με αφορμή την αύξηση των διδάκτρων, στις ΗΠΑ όμως δεν κουνιέται φύλλο. Στην Αγγλία, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές βγήκαν στους δρόμους, πολέμησαν με την αστυνομία, εισέβαλλαν στο αρχηγείο του συντηρητικού κόμματος, και επιτέθηκαν μέχρι και στη βασιλική λιμουζίνα του πρίγκιπα Κάρολου.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι φοιτητές εξεγείρονται. Εδώ και μήνες, οι Ιταλοί σπουδαστές αντιδρούν στις περικοπές των δαπανών για τη παιδεία. Οι Έλληνες συνάδελφοί τους αντέδρασαν με μένος στα μέτρα λιτότητας που τους επέβαλλε το ΔΝΤ. Στη Γαλλία, οι φοιτητές συμμετείχαν σε βίαιες αντιδράσεις εξαιτίας της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού προγράμματος της χώρας.

Γιατί άραγε οι φοιτητικές διαμαρτυρίες στην Αγγλία να είναι 500 φορές πιο έντονες απ ότι στην Αμερική; Γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχο φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ, που να αντιτίθεται στις μειώσεις των επιδοτήσεων για τη παιδεία και στην αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων;

Η απάντηση σε αυτό, σύμφωνα με κάποιους,  έχει μάλλον να κάνει με το γεγονός ότι οι προνομιούχοι Αμερικανοί φοιτητές δεν το παίρνουν προσωπικά. Όσοι από αυτούς είναι πολιτικά αφυπνισμένοι, κοιτάνε πιο μακριά, στη φτώχεια της Ινδίας, ή στους καταπιεσμένους του Αφγανιστάν. Έτσι, όταν εστιάζουν τη πολιτική τους δραστηριότητα σε μέρη μακρινά, εξαντλείται και η διάθεσή τους για πολιτικό ακτιβισμό στη πατρίδα τους. Αν και ο ισχυρισμός αυτός έχει μια λογική, δεν εξηγεί πλήρως τη διαφορά αντιδράσεων μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ.

Η «υπνηλία» που επικρατεί στα περισσότερα αμερικανικά πανεπιστήμια έχει βαθιές ρίζες. Η κοινωνική (πρόσθετη) αξία της ανώτατης εκπαίδευσης έχει σημειώσει πτώση. Κάποτε, τα πανεπιστήμια ήταν αρκετά πιο φτηνά επειδή επιχορηγούνταν σε μεγάλο βαθμό από το κράτος. Τις τελευταίες όμως δεκαετίες αυτή η επιχορήγηση έχει μειωθεί δραματικά. Το βάρος της χρηματοδότησης των ΑΕΙ έχει περάσει πλέον στο άτομο.

Ο Tom Hayden, ένας εκ των ιδρυτών του ιστορικού φοιτητικού κινήματος Students for a Democratic Society, λέει: «Το ερώτημα σήμερα για τους φοιτητές δεν είναι αν τους επιτρέπεται να διαβάσουν Zinn, Anais Nin ή Noam Chomsky, αλλά να έχουν τα χρήματα για να το κάνουν».  Και συνεχίζει λέγοντας «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί φοιτητές είναι πολύ πιο διαφορετικές από ότι ήταν πιο παλιά. Τα δίδακτρα στο πανεπιστήμιο που πήγαινα στη δεκαετία του `60 ήταν $100, και δεν θυμάμαι αν το ποσό αυτό ήταν για το εξάμηνο ή για ολόκληρο το έτος. Μπορούσα να σπουδάζω, να γράφω σε εφημερίδα, να συμμετέχω στο κίνημα των δικαιωμάτων για δυο χρόνια, να πάω για μεταπτυχιακό, και ποτέ να μην αισθανθώ μειονεκτικά στο οικονομικό επίπεδο… Σήμερα, ο μέσος φοιτητής δανείζεται δεκάδες χιλιάδες δολάρια, έχοντας δυο δουλειές μερικής απασχόλησης, που όλα αυτά είναι ένα μεγάλο βάρος για την επιλογή καριέρας. Αν ασχοληθεί με τον κοινωνικό ακτιβισμό, χάνει αμέσως σε ανταγωνιστικότητα».

Η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση δεν θεωρείται σήμερα πως προάγει το ευρύτερο κοινωνικό αγαθό. Και όσοι μπορούν να σπουδάσουν, φορτώνοντας τον εαυτό  τους με χρέη, ξοδεύουν 4-5 χρόνια προσπαθώντας να καταστούν πιο ανταγωνιστικοί και πιο «προσλήψιμοι». Τα σημερινά πανεπιστήμια δεν προάγουν τη δημοκρατική συμμετοχή, απλά παράγουν εργαζόμενους. Οι τάσεις ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης είναι πολύ ανησυχητικές.

Οι Βρετανοί φοιτητές βγήκαν στους δρόμους για κάτι περισσότερο από τις αυξήσεις των διδάκτρων. Όπως έγραψε σε επιστολή της, που απέστειλε στην εφημερίδα The Guardian, μια Βρετανίδα φοιτήτρια, «Διαμαρτυρηθήκαμε για το στένεμα των οριζόντων μας. Για την φιλελεύθερη υποκρισία. Για τη όλο και αυξανόμενη ωφελιμιστική προσέγγιση απέναντι στην ανθρώπινη ζωή που θεωρεί τα πτυχία ως απλές επενδύσεις, και που αρνείται την οποιαδήποτε σχέση μεταξύ ανώτατης παιδείας και του καλού της κοινωνίας».

Αν το δούμε έτσι, τότε δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τη τεράστια διαφορά αντιδράσεων μεταξύ των φοιτητών της Ευρώπης και αυτών των ΗΠΑ. Οι Βρετανοί σπουδαστές πολεμάνε εναντίον μιας μεταμόρφωσης της κοινωνίας τους, η οποία όμως είναι ήδη από καιρό ριζωμένη στην αμερικανική κοινωνία.

S.A.-AlterNet

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χαρίλαος avatar
  Χαρίλαος 06/01/2011 08:02:47

  Τό σύστημα δεν θέλει μόρφωση... θέλει ειδικευμένους εργάτες! Είχα την τύχη τα παιδιά μου να σπουδάσουν (δωρεάν) στην Αγγλία και λόγω καλών επιδόσεων να πάρουν και υποτροφίες (επιδοτούμενες από τα πανεπιστήμια) για master.
  (οι νόμοι άλλαξαν και τώρα θέλεις minimum 9000 λίρες...)
  Πριν 8-9 χρόνια που τελείωσαν τους είπα... Πάρτε το χαμπάρι, ειδικευμένοι εργάτες είστε. Και όσο περνούν τα χρόνια, τόσο επιβεβαιώνεται η σκέψη μου.

  Χαρίλαος

 2. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 06/01/2011 09:26:36

  «Διαμαρτυρηθήκαμε για το στένεμα των οριζόντων μας. Για την φιλελεύθερη υποκρισία. Για τη όλο και αυξανόμενη ωφελιμιστική προσέγγιση απέναντι στην ανθρώπινη ζωή που θεωρεί τα πτυχία ως απλές επενδύσεις, και που αρνείται την οποιαδήποτε σχέση μεταξύ ανώτατης παιδείας και του καλού της κοινωνίας».

  Θρησκευτικά !

  Ο καλύτερος τρόπος να μείνεις άνεργος και να πεινάσεις, γλυκά όμως, με τη συνείδησή σου ήσυχη.
  Κι όταν μείνεις 10 χρόνια δούλος ενός κινέζου μάναντζερ, τότε θα καταλάβεις (ίσως) ποιά είναι η ουσία του Δαρβινισμού, και γιατί εκείνος ο δόλιος ήρθε σε σύγκρουση με τους παπάδες του καιρού του.

 3. Στέργιος avatar
  Στέργιος 06/01/2011 10:38:11

  Μόνο που ο χριστιανικός ανθρωπισμός είναι ηθικά ανώτερος τού κοινωνικού δαρβινισμού. Η αλληλεγγύη είναι ηθικά ανώτερη τού δόγματος "ο θάνατός σου η ζωή μου". Εγώ προτιμώ το παιδί μου να γίνει ένας ΚΑΛΟΣ άνθρωπος παρά ένας λυσσαλέος χρηματιστής που θα πουλήσει ακόμη και τη μάνα του επειδή "τώρα είναι η ευκαιρία".

  Αν ο άνθρωπος έγινε Άνθρωπος και ξέφυγε απότη μοίρα των πιθήκων, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ξέφυγε από τη σκλαβιά τής φύσης και από τον νόμο τής ζούγκλας, τον "φυσικό νόμο" των Ναζί και των Νεοφιλελεύθερων.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Στέργιος 07/01/2011 08:35:48

   "Καλός άνθρωπος".
   Η απόλυτα στερεοτυπική, ιδεοληπτική και υποκριτική έκφραση που αντανακλά κατά περίσταση τα προσωπικά ιδεολογικά,ηθικά και κοινωνικά στεγανά καθενός που την αναφέρει.
   Το χειρότερο δε είναι ότι κατατάσσουν αυτομάτως όλους τους υπολοίπους που δεν ταιριάζουν στην προκρούστεια ιδεοληπτική ηθική τουε του "καλού ανθρώπου", στην κατηγορία των "κακών".

 4. yiannos avatar
  yiannos 06/01/2011 10:53:54

  Εάν το κριτήριο για τα πανεπιστήμια ήταν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών...όλοι ξέρουμε ποιά χώρα θα ήταν πρώτη στους σχετικούς πίνακες!!

 5. αλλήθωρος avatar
  αλλήθωρος 06/01/2011 17:02:25

  Όταν η κόρη μου πήγε να εγγραφεί ως πρωτοετής στο πανεπιστήμιο πριν 4 χρόνια,το πρώτο πράγμα που την ρώτησαν ήταν σε ποιά παράταξη θα γραφόταν.Σε ποιά άλλη χώρα γίνεται αυτό;

 6. Orestios avatar
  Orestios 06/01/2011 17:07:40

  Όλες οι σχολές έχουν παρατάξεις σε όλον τον κόσμο.

  • Άναυδος avatar
   Άναυδος @ Orestios 07/01/2011 04:57:34

   Ο άνθρωπος δεν ρώτησε αν υπάρχουν παρατάξεις στις σχολές όλου του κόσμου, αλλά αυτό:
   "το πρώτο πράγμα που την ρώτησαν ήταν σε ποιά παράταξη θα γραφόταν"

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 07/01/2011 08:51:16

  Διαφωνώ κάθετα. Η "υπνηλία" των φοιτητών στις ΗΠΑ οφείλεται στο ότι οι φοιτητές πληρώνουν για να σπουδάσουν και να επιζήσουν βασιζόμενοι στα ποδαράκια τους. Στην Ευρώπη... εεε... χμμμ... ποιά Ευρώπη. Ή θα φέρουμε Δανέζικη παιδεία στον Νότο;

  Το ερώτημα ήταν και παραμένει: Σοσιαλισμός ή όχι. Hayden, Chomsky κλπ μπορεί να παριστάνουν τους διανοούμενους, κατάλοιπα Σοβιετικής προπαγάνδας είναι που ψάχνουν για σπόνσορα.

  Δεν μπορεί να θέλουμε σοσιαλισμό στην παιδεία αλλά όχι αλλού (Και δεν νομίζω ότι οι Βρετανοί είναι ριζωμένοι στην Αμερική... άλλα παίζουν).

 8. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 07/01/2011 09:24:10

  Οι Βρετανοί φοιτητές όμως όταν δεν κινητοποιούνται σπουδάζουν, δηλαδή κοπιάζουν και προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των σπουδών τους που στα περισσότερα Πανεπιστήμια σημαίνει σκληρή δουλειά.
  Εμείς εδώ τί κάνουμε?

 9. aNoNimos avatar
  aNoNimos 14/01/2011 13:02:12

  εχω σπουδασει και στις δυο χωρες. πριν χρονια βεβαια. δεν θα αναλυσω το γιατι δεν εξεγειρονται στην αμερικη οπως στην ευρωπη. το μονο που ειναι σιγουρο ειναι οτι αν το αποφασισουν θα φερουν πραγματικη αναταραχη στην χωρα. οι κρατουντες το ξερουν και γι'αυτο η χαλαρη (;) δικτατορια -την περιγραφει ο Tom Hayden- που επικρατει περα απο τον ατλαντικο ειναι περα απο φαντασια ειδικα, αν ζεις στην ελλαδα και βρισκεσαι ξαφνικα στην "γη της ευκαιριας".

  απο την αλλη εχουν ενα συστημα που για τους περισσοτερους που θα ασχοληθουν, "λειτουργει" και αν μη τι αλλο δεν αλλαζει συνθηκες και ονοματα καθε 4 χρονια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.