#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/09/2012 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μιά από τα ίδια, δυστυχώς....Του Νίκου Αργεάδη

Η αυλαία έπεσε στο θέατρο του μνημονίου και σ’ αυτή την πράξη, την τρίτη, τέταρτη ; -έχω χάσει το μέτρημα πλέον- ακούσαμε και είδαμε τα ίδια ακριβώς είδωλα στην εξέδρα του θεατρικού έργου « η πτωχεύσασα Ελλάς, δώστε την δόση και εμείς θα υποκλιθούμε και άλλο, δηλαδή θα τους στίψουμε μέχρι να βγάλουν ξύγκι». Στον αέρα, πτερόεσσες οι ίδιες λέξεις οι οποίες αν και ακούγονταν βαρύγδουπες εν τούτοις ήταν κενές νοήματος, όπως και στις προηγούμενες πράξεις. Ένα νεκρικό τίποτα περιπλανιόταν στον πολιτικοοικονομικό αέρα της χώρας, ένα τίποτα που όμως δεν προμήνυε κάτι καλό. Ταυτόχρονα, τα περιθώρια για το «φιλοθεάμον κοινό» στενεύουν ανάμεσα στη Σκύλλα των περικοπών και στη Χάρυβδη της ακρίΒΙΑΣ. Παρά ταύτα, οι ομιλούσες κεφαλές του συστήματος ανέλυαν πως θα διατηρηθεί η «βιωσιμότητα» του χρέους, πως θα «πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος» όπως κατ’ ευφημισμόν αποκαλείται η βαθμιαία αφαίμαξη του βιού των Ελλήνων. Έχουν ξεπεράσει και τον Όργουελ. Είναι «απόλαυση» να τους ακούν να αναλύουν πως οι «εταίροι» μας μας βοηθούν να «βρούμε τον βηματισμό μας» (και για τους κοσμοπολίτες που προτιμούν την ανώτερη γλώσσα των αφεντικών τους, to get back on track). Πως θα «δούμε φώς στην άκρη της σήραγγας» –εν τάξει, τούνελ λένε ως πιο μοδέρνοι. Έτσι, ας δούμε απλά λοιπόν ένα-ένα τα είδωλα στα οποία οι τεχνοκράτες μας ομνύουν στην –όμως πραγματική για μας-  εικονική πραγματικότητά τους που ξεθεμελιώνει το κοινόν των Ελλήνων.

1)    Η πραγματικότητα: Την περιγράφει εναργώς και καλύτερα από εμένα ο Κ. Ροδινός σήμερα «Στο ίδιο έργο θεατές…».

2)    Η «βιωσιμότητα» του χρέους, το τοτέμ της θεότητας στην οποία ομνύουν απαξάπαντες, μέσα και έξω. Πρέπει να διατηρηθεί βιώσιμο γιατί δεν ξέρεις, μπορεί οι δανειστές μας να χάσουν, να θυμώσουν, και τότε-ωϊμέ!- πάει η αξιοπιστία μας εις τας Ευρώπας. Τι κι’ αν δεν θα υπάρχει «αίμα» να κυκλοφορήσει στην εσωτερική αγορά; Τι κι’ αν συνέλληνες πεθαίνουν ; Τι κι’ αν ερημώνεται η χώρα ; Σιγά, αρκεί να πιάσουμε τους «στόχους του προγράμματος», αρκεί να βελτιωθούν οι μακροοικονομικοί δείκτες. 3% θέλει η κ. Μέρκελ ; 2,5% εμείς και ας αυτοκτονήσουν και άλλοι 3000, και ας φύγει οι μισή νεολαία στο εξωτερικό. Ε! θα δώσουμε και κανένα νησί στο απέναντι του Αιγαίου κεμαλοφασιστικό θεριό για να ηερμήσει για λίγο.

Τι είναι η βιωσιμότητα; Είναι η διατήρηση του χρέους (να πληρώνουμε αέναα τόκους που ορίζουν αυθαίρετα τα ξένα αφεντικά των πολιτικών γραικύλων μας). Με επακόλουθο την διατήρηση του ζυγού της απειλής πως η εθνική μας περιουσία μπορεί να δεσμευτεί, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ συνθηκών (πόσο από το χρέος είναι επαχθές; Γιατί μας οδήγησαν εκεί οι ΓΚΑΠ και ΣΙΑ ; κλπ). Θυμάστε το Αγγλικό δίκαιο; Ε, λοιπόν, όσο διατηρείται η «βιωσιμότητα» του χρέους, εν απουσία ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (η έννοια θα ξεχαστεί για πολύ καιρό, να με θυμηθείτε!) θα είναι Δαμόκλειος σπάθη στον εθνικό μας λαιμό.  Οι δε δόσεις του, νεανίες και νεανίδες των Αθηνών στον Μινώταυρο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής μαφίας. Προς Θεού ! όμως, μη χάσουμε την «αξιοπιστία» μας, τουτέστιν την ικανότητά μας να πληρώνουν με αφαίμαξη οι Έλληνες, με ό,τι κατέβει στο κεφάλι των αιμοδοτών της κλεπτοκρατίας μας. Διαβάστε την «Καθημερινή» και τα «ΝΕΑ» στην κατοχή και θα διαπιστώσετε, ανατριχιάζοντας, πως τίποτα δεν έχει αλλάξει στην ψυχή των ελληνώνυμων ραγιάδων.

3)    Η Ανάπτυξη… Τα «μέτρα» τα είδατε. Τα ίδια όπως και πρίν. Δλδ, ΤΙΠΟΤΑ. Και το «κερασάκι» ; Μα η ύπαρξη ρήτρας απόκλισης ώστε στην περίπτωση που πέσουν έξω οι στόχοι, να λαμβάνονται νέα μέτρα, φυσικά εις βάρος μισθών και συντάξεων κατά κύριο λόγο. Και φυσικά ο κατά κύριο λόγο ΠΑΣΟΚΟικός κρατικός μηχανισμός με τους δικούς τους υψηλόμισθους ΑΝΕΠΑΦΟΣ, και πάλι. Δεν ξέρω αλλά αρχίζω και αισθάνομαι σαν προφήτης – με το συμπάθειο "Προφήτη" των ΑΝΤΙνέων- τα ίδια θα γίνουν και για την επόμενη δόση.  Και που θα πάει η δόση των 31 εκ. ευρώπουλων, όπως και οι επόμενες, αν υπάρξουν; Λοιπόν, κρατηθείτε:

α) Περίπου 24 εκ θα ανακεφαλαιώσουν τις τράπεζες, δλδ τον άπατο πάτο των άλλων 200 δις της προηγούμενης 3-ετίας. Και τι θα τα κάνουν οι τράπεζες ; Θα τα διαθέσουν σε επιχειρηματίες και σε αναπτυξιακά έργα μέσα σε ένα ευνοϊκό αναπτυξιακό και φορολογικό κλίμα; Μην ονειρεύεστε! Οι τραπεζίτες θα αγοράσουν τίτλους άλλων τραπεζών, δεν είναι χαζοί να τα διαθέσουν στην πραγματική οικονομία. Το πραγματικό χρήμα βγαίνει από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών. Η αλχημεία της μετατροπής λογιστικών εγγραφών σε πραγματικό ρευστό προς όφελος ΜΟΝΟ της τραπεζικής μαφίας. Το απόγειο του βρυκολακιασμένου ολοκληρωτικού νεοφιλελευθερισμού. Ποιος χάνει ; Μα τα ίδια κορόϊδα στα οποία κάθε βράδυ ο αρχιτέκτων του καταστροφικού PSI, Βενιζέλος, δείχνει το δάκτυλο.

β) Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα 7 δις ; Να δείτε που ούτε αυτά θα πάνε στην πραγματική οικονομία αλλά στους πιστωτές μας που μας «βοηθούν» να ανκάμψουμε. Κλαυσίγελως…

4) Και έρχομαι στο πολιτικό του θέματος από την άποψη του απλού «που δεν τάφαγε μαζί» πολίτη: Αργά αλλά σταθερά οι Έλληνες βάζουν τον πρωθυπουργό στο ίδιο «βαρέλι» με τους Βενιζέλο, ΓΚΑΠ και ΣΙΑ παρ’ όλο που, και αυτό είναι αισόδοξο, αντιλαμβάνονται πως ο Α. Σαμαράς λειτουργεί εν μέσω θηρίων κομματικών και εξωκομματικών και πως οι επιλογές του είναι περιορισμένες. Επειδή εκ πεποιθήσεως είναι ψύχραιμος πολιτικός που θέλει να «καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία» νάσου και οι πρωτες τροχειοδεικτικές βολές εναντίον του αλλά με στόχο τον Μεϊμαράκη, και σειρά έχουν και άλλοι σύντομα…

Το δόλωμα του PSI, η παθητική συμμετοχή στην –λέμε τώρα- διακυβέρνηση Παπαδήμου και τα νέα μέτρα ροκανίζουν την αξιοπιστία του. Διότι ξέρουν πως τα ίδια θα γίνουν και για την επόμενη δόση, δίχως ανάπτυξη, γιατί η ανάπτυξη απαιτεί μακροπρόθεσμή στρατηγική για το πώς βλέπουν την Ελλάδα, την οικονομία της και την κοινωνία της 5 και 10 χρόνια από τώρα. Αν η νέα μεγάλη ιδέα είναι να «διατηρήσουμε» την βιωσιμότητα του χρεόυς μας στο…120-160% το 2020, καλύτερα να παραδώσουμε τα κλειδιά στους Γαλλογερμανούς (και άστους να πολεμούν με τους Αμερικανούς), να αλλάξουμε την ιστορική μας αφήγηση στο πρότυπο των αντιπροσώπων του κεμαλοφασιμού (Ρεπούση και ΣΟΡΟΣ) και να αποκυρήξουμε το 1821 και τους κατσαπλιάδες που ειχαν το θράσος να μας απελευθερώσουν, sorry, να μας «αποσχίσουν» από την με φέσι τότε παγκοσμιοποίηση.

Τα ίδια θα γίνουν και για την επόμενη δόση, δίχως να έχει αναδιαρθρωθεί ΤΙΠΟΤΑ από τον σάπιο κρατικό τομέα των τρωκτικών. Με μηδενική αναπτυξιακή πολιτική γινόμαστε ένα “failed state” κατά πώς λένε και οι Αγγλοσάξωνες. Μετά απ΄όλα αυτά θα μπορεί να ισχυριστεί η πολιτική σκηνή πως όλα αυτά γίνονται για το καλό των πολιτών και της Ελλάδας; Την  ύφεση, την καταλήστευση των εισοδημάτων, την απαξίωση της χώρας μας, την ποδοπάτηση της εθνικής αξιοπρέπειας,  την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας, όλα αυτά πρέπει να τα υποστούμε αενάως μέχρι να δούμε φώς στην άκρη της εθνικής σήραγγας ; Όχι κύριοι! Ο Λαός δεν έχει πια υπομονή…

 

ΥΓ: Επιτομή της εθνικής αναξιοπρέπειάς μας ήταν η «έκρηξη» του υπουργού οικονομικών, όχι στον πωθυπουργό, αλλά σε κατώτερο υπάλληλο της ΕΕ και του ΔΝΤ. «Θέλεις να παραιτηθώ» είπε ο κ. Στουρνάρας, σε ποιον; Στον …Τομσεν… αν είναι δυνατόν!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tnt avatar
  tnt 29/09/2012 08:00:23

  μαυρα ολα....
  ΥΓ : επρεπε να γινει ο μειμαρακης υπουργος οικονομικων ,θα αντιμετωπιζε "αλλιως" την μερκελ και τον τομσεν.

  • thΘymios avatar
   thΘymios @ tnt 29/09/2012 20:21:15

   Δεν υπάρχει σκάνδαλο Siemens, αλλά σκάνδαλο Siemens-Intracom. Δεν μας λείπει ο Καραβέλας, ούτε Χριστοφοράκος, τον Κόκκαλη τον έχουμε. Αν θέλουμε μπορούμε να τον δικάσουμε. Θέλουμε;

 2. ap avatar
  ap 29/09/2012 08:37:30

  Αποδεικνύεται ότι ο ΑΣ ήταν πιο χρήσιμος ως αντιπολίτευση, διότι τουλάχιστον τότε ακουγόταν μια αντίρρηση για τα αδιέξοδα και αντιπαραγωγικά μέτρα του πασόκ. Τώρα είναι υποχρεωμένος (;) να αποδέχεται αδιαμαρτύρητα τα ίδια -πασοκικής έμνευσης- μέτρα .
  Το χειρότερο είναι ότι την προδιαγραμένη αποτυχία θα τη χρεωθεί όλη η ΝΔ με αποτέλεσμα να μας καταδικάσουν σε άλλα 30 χρόνια πασόκ. Τελικά δεν υπάρχει ελπίδα.

  • Giovanni avatar
   Giovanni @ ap 29/09/2012 08:41:18

   30 χρόνια νέο ΠΑΣΟΚ εννοείς (Σύριζα)

  • 1kris avatar
   1kris @ ap 29/09/2012 10:16:49

   Δηλ. ποιος ηθελε να τα χρεωθει Για πεντε μηνες συγκυβερνουσαμε με το ΠΑΣΟΚ καναμε ‘‘‘αντιστασι’’’ ,διαγραφες λεγαμε ΟΧΙ σε οριζοντιες περικοπες,ειπαμε πολλα.και τωρα συγκυβερνουμε με αυτους που κατηγορουσαμε με τους επιορκους του πασοκ και ακομη δεν μπορω να καταλαβω γιατι εγιναν εκλογες,ποιος ηταν ο λογος.να βγει η Ν.Δκυβερνησι και να παρει το αναθεμα ολου του λαου γιατι πρεπει να συνεχισει και να ’’’τιμα’’’ την υπογραφη καοιων προδοτων

  • tzagerCrete avatar
   tzagerCrete @ ap 29/09/2012 21:44:02

   Tο είπε ο Ρουμελιώτης, το λέει η αντιπολίτευση και φυσικά η κοινή λογική.

   Δυστυχώς επιβάλλεται να εκβιάσουμε τους Γερμανούς ΤΩΡΑ! Έπρεπε να το έχουμε κάνει απο καιρό αλλά τώρα είναι η ύστατη στιγμή.

   Αμερική, Κίνα και Γερμανία δεν επιθυμούν έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με κανένα τρόπο!

   Οι λόγοι για κάθε μία από αυτές τις χώρες μπορεί να διαφέρουν αλλά είναι απόλυτα υπαρκτοί και σοβαρότατης σημασίας.

   Η κυβέρνηση στην Ελλάδα έπρεπε ήδη να γνωρίζει ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής προκαλεί οικονομικό αδιέξοδο, κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση και τελικά καθιστά το χρέος μας μη βιώσιμο.

   Πρέπει τώρα να εκβιάσουμε ευθαρσώς. Να κάνουμε ξεκάθαρο στους εταίρους και δανειστές μας ότι δημοσιονομικά μέτρα δραστικής και οριζόντιας εξαθλίωσης του πληθυσμού δεν εφαρμόζουμε. Αλλιώς ας μην μας δώσουν τα λεφτά και να μας οδηγήσουν σε πτώχευση ΤΩΡΑ.

   Να προτείνουμε εναλλακτικά:
   • Άμεσες ιδιωτικοποιήσεις φορέων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (καθαριότητας, συγκοινωνιών και διαχείρισης απορριμμάτων/ αποβλήτων.
   • Μέτρα δραστικής μείωσης των κρατικών -μη μισθολογικών- δαπανών μέσω ενός ορθολογικού επανασχεδιασμού των κρατικών φορέων, άμεσες απολύσεις προσωπικού σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης μίας κρατικής επιχείρησης ή αποτυχίας κρατικών υπαλλήλων να επιτύχουν σε Πανελλήνιο διαγωνισμό αξιολόγησης ικανοτήτων.
   • Ουσιαστική απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων - χωρίς αστερίσκους- και ελεύθερη διάθεση προϊόντων άρτου, βενζίνης και φαρμάκων από τα super markets.
   • Φορολογική μεταρύθμιση με άμεση εφαρμογή μόνιμων αυστηρών μέτρων ελέγχου της κίνησης καταθέσεων και καρτών όλων των φορολογουμένων. Θέσπιση γενναίων φοροαπαλλαγών ως κίνητρα για νέα ζευγάρια, νέους ελεύθερους επαγγελματίες αγρότες και επιχειρηματίες να επενδύσουν σε καινοτόμους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

   Τα πράγματα είναι απλά.

   Προδοσία είναι να οδηγείς έναν ολόκληρο λαό στην εξαθλίωση, τη μιζέρια, την ανασφάλεια και τελικά το χάος.

   Τόλμη, γενναιότητα και ορθολογισμός χρειάζεται τούτη την ώρα.

   Δεν παραμένεις στην εξουσία με την επίκληση του φόβου. Η ταράτσα του Μεγάρου Μαξίμου δεν θα είναι ικανή να τους χωρέσει όλους.....

   • deldio avatar
    deldio @ tzagerCrete 30/09/2012 03:13:09

    Ενδιαφέρον έχουν τα οικονομικά "μέτρα" που προτείνεις. Κατά διαβολική σύμπτωση είναι τα ίδια με εκείνα που προωθούσε η κυβέρνηση ΓΑΠ με Παπακωνσταντίνου, συνέχισε η τριμερής Παπαδήμου με Βενιζέλο και συνεχίζει η τριμερής Σαμαρά με Στουρνάρα. Ρε μήπως είσαι ο Ζαννιάς;

 3. Anaconda avatar
  Anaconda 29/09/2012 08:38:33

  "Με μηδενική αναπτυξιακή πολιτική γινόμαστε ένα “failed state” κατά πώς λένε και οι Αγγλοσάξωνες. Μετά απ΄όλα αυτά θα μπορεί να ισχυριστεί η πολιτική σκηνή πως όλα αυτά γίνονται για το καλό των πολιτών και της Ελλάδας;"
  Εξαιρετικό συμπέρασμα!
  Μια ερώτηση: είναι τυχαίο που ΚΑΝΕΝΑΣ βουλευτής δεν έχει τα.... να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό και να του ζητήσει
  (α) να πάρει θέση σχετικά με το αν πάμε κατά διαόλου βάσει σχεδίου που πλέον ΟΛΟΙ παραδέχονται,
  (β) να δώσει στη Βουλή τις μελέτες των αρμοδίων κρατικών αρχών για να δούμε αν είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε το σχέδιο ή θα προσποιηθούμε πως εκπλαγήκαμε από την εξέλιξη της κατάστασης και μόλις δούμε τον έξω από'δω θα φωνάξουμε "είναι μάταιο, αφέσου";

 4. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 29/09/2012 08:39:38

  Γιατί ὁ κ.Σαμαρᾶς δέν τούς τρίζει λοιπόν τά δόντια;Ὅντας ἐγκλωβισμένος στίς συμπληγάδες τὴς συμπαθητικῆς καί ἀναγκαστικῆς συγκυβέρνησης ἀπό τή μιά καί τῆς μέγγενης τῶν δανειστῶν ἀπό τήν ἄλλη,γιατί δέν ὑψώνει τή φωνή του;
  Τρελό,ἀλλά γιατί οἱ σωτήρες μας νά μήν ὑπολογίζουν λίγο παραπάνω τόν Πρωθυπουργό καί ἀκόμη,νά φοβηθοῦν νά μήν πάθουν αὐτό πού θά πάθαιναν,
  παθαίναμε ἄν ἔβγαινε ὁ Τσίπρας;
  Ἡ ἐπαναδιαπραγμάτευση λοιπόν τοῦ κ.Σαμαρᾶ περιελάμβανε τή ρήτρα ἀπόκλισης τοῦ 2014;Τά κλειδιά κ. Ἀργεάδη πού προτείνετε νά τά δώσουμε,ἀφοῦ δέν γίνεται ἀλλιῶς,κατευθείαν στούς Γαλλογερμανούς,sorry,ἀλλά ἔχουν δοθεῖ ἤδη...Τί θά τούς δώσεις,ἀντικλείδια;Τίς πόρτες θέλουν νά ξεμασκουλώσουν τῶρα,γιά νά μήν κουράζονται νά ἀνοιγοκλείνουν...

  • romeo avatar
   romeo @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 29/09/2012 12:56:50

   Επειδή θέλει και δόντια και φωνή!

 5. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 29/09/2012 09:03:28

  .......οι Έλληνες βάζουν τον πρωθυπουργό στο ίδιο «βαρέλι» με τους Βενιζέλο,.......
  Μόνος του μπήκε ,το μεγάλο λάθος του Σαμαρά είναι ότι δεχθηκε τους εκβιασμούς του βενιζέλου
  να μην ψάξει τίποτα απο το παρελθόν και να περάσουν ντούκου οι αυθαιρεσίες και οι εγκληματικές αποφάσεις που πήραν αυτός και ο ΓΑΠ,μνημόνια ΔΝΤ κ.λ.π.
  να ΤΑΥΤΙΣΤΕΙ με το παχύδερμο,
  αποτέλεσμα 18,5%η ΝΔ ,αν συνεχίσει με την ίδια τακτική θα ταυτιστεί και στα ποσοστά του παχύσαρκου.

 6. The Camel avatar
  The Camel 29/09/2012 09:08:56

  Για όσους επιμένουν να το αγνοούν θα πρέπει να επισημανθεί οτι τα μέτρα λιτότητας λαμβάνονται για να μειωθεί το έλλειμμα του προυπολογισμού γιατί αφενός τα δανεικά των πιστωτών δεν φθάνουν και αφετέρου γιατί αυτη ήταν δέσμευση της χώρας απέναντί τους προκειμένου να μας δώσουν τα υπόλοιπα δανεικά που συμφωνήθηκαν.
  Οποιος η όποιοι μπορούν να εξασφαλίσουν δανεικά απο αλλού σε ευρώ να μας το πουν για να σταματήσει πάραυτα η πολιτική λιτότητας. Αν παλι θέλουν να καλύψουν το έλλειμμα με κοπή νέων δραχμών να μας το πουν. Ειναι κι αυτό μια επιλογή.

  • Enzo avatar
   Enzo @ The Camel 29/09/2012 09:21:13

   πανε και αυτα τα επιχειρηματα σας καμηλα, δεν ειναι ετσι.
   αλλου πανε τα λεφτα και τα δανεικα.
   Για οσους επιμενουν να το αγνοουν :

   Handelsblatt: Τα λεφτά για την Ελλάδα εξαφανίζονται γιατί πάνε σε δάνεια και τόκους

   Aδικη μεταχειρηση εχει η Ελλαδα.
   Αυτοι να μας καταστρεψουν θελουν.
   Χρειαζονται επαναστατικες λυσεις πλεον.
   Εναντιον Ολων.

   • dim avatar
    dim @ Enzo 29/09/2012 13:24:12

    Μην λέτε ανακρίβειες, το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας ήταν 23 δις το 2009, έχει πέσει σε 3 περίπου δις το 2011, μετά από όλες αυτές τις περικοπές της διετίας, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν είχαμε τη χρηματοδότηση της τρόικας δεν θα μπορούσαμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Για το 2012 το πρωτογενές έλλειμμα, θα διαμορφωθεί και πάλι ανάμεσα σε 0 έως 3 δις, ανάλογα με το πως θα πάνε τα έσοδα του κράτους, διότι πολύς κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους του, και ο μειωμένος τζίρος των επιχειρήσεων επίσης φέρνει λιγότερα έσοδα στο κράτος.

    Μέχρι επομένως να δημιουργήσουμε πλεόνασμα, τους έχουμε ανάγκή, γιατί απλούστατα κανένας άλλος δεν θα μας δανείσει. Αλλά δεν τους έχουμε ανάγκη μόνο για να καλύψουν τα 3 δίς που λείπουν ακόμα (ή τα 23 δις που έλειπαν πριν 2 χρόνια), τους έχουμε ανάγκη για να χρηματοδοτήσουν και την ανάπτυξη της χώρας, με πακέτα πολλών δις, που θα διοχετευθούν μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα στην πραγματική οικονομία, και έτσι θα έρθει η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας.

    Το κλειδί λοιπόν δεν είναι στα μέτρα, αλλά στο τι θα συνοδεύει τα μέτρα αυτά. Μόνο λιτότητα, χωρίς ανάπτυξη, δεν οδηγεί πουθενά, πρώτος ο ΑΣ το είπε αυτό εδώ και χρόνια, ήρθε επομένως η ώρα να το απαιτήσει, να το πετύχει άμεσα. Σκληρά μέτρα μόνο με υποσχέσεις δεν πρόκειται να περάσουν πια στον ελληνικό λαό που είναι στα όρια του. Σκληρά μέτρα , συνοδευόμενα με χειροπιαστές αποφάσεις σε επίπεδο κορυφής για επιμήκυνση, πακέτα ανάπτυξης και διαγραφή 50 ακόμα δις από το χρέος για να καταστεί βιώσιμο, θα περάσουν, γιατί ο λαός δέχεται να κάνει θυσίες, μόνο όταν βλέπει ότι οι θυσίες του αυτές θα πιάσουν τόπο.

    Το μπαλάκι βρίσκεται καταρχάς στον ΑΣ για να τους πείσει, και μετά στους Ευρωπαϊους ηγέτες που θα πρέπει να καταλάβουν τι θα παιχθεί στο προσεχές διάστημα αν δεν λάβουν τις σωστές αποφάσεις. Η κοινωνία έχει στείλει το μήνυμα: Φέρτε μαζί με τα μέτρα 3 πράγματα: επιμήκυνση, πακέτα ανάπτυξης και διαγραφή των 50δις από το χρέος, και δεχόμαστε τα μέτρα. Φέρτε τα μέτρα μόνα τους, συνοδευόμενα μόνο με ευχολόγια και υποσχέσεις, και η ζωή – η οικονομία και η καθημερινότητα στο κέντρο της Αθήνας θα παραλυσει. Θα ζούμε καθημερινά σκηνές πολέμου ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία, η κατάσταση θα ξεφύγει, η κυβέρνηση θα πέσει, ο Σύριζα θα ανέβει στην εξουσία, η χώρα θα βγει από το Ευρώ μεν, αλλά και η Ε.Ε. θα καταγράψει απώλειες 1τρις. Θα επιζήσει μεν (οικονομία με 15τρις ΑΕΠ, δεν θα πάθει και μεγάλο κακό αν χάσει σε μία χρονιά 1 τρις), αλλά γιατί να μπει σε αυτή τη διαδικασία αφού μπορεί δίνοντας τα τελευταία 100 δις για την Ελλάδα (20 για επιμήκυνση, 30 για ανάπτυξη, 50 για διαγραφή), και αφού βλέπει τη παρούσα κυβέρνηση ως τη μόνη αξιόπιστη για την ολοκλήρωση βαθιών τομών και μεταρρύθμίσεων, να τελειώσει μια και καλή με το ελληνικό θέμα, να το βάλει στη σωστή τροχιά ( το έχουν καταλάβει και η ίδιοι ότι λιτότητα χωρις ανάπτυξη δεν οδηγεί πουθενά), και να προχωρήσουν μετά απερίσπαστοι για τα άλλα μεγάλα θέματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης...

    • Giorgos91 avatar
     Giorgos91 @ dim 29/09/2012 19:54:04

     Επίτρεψε μου να διαφωνίσω για τα οικονομικά μεγέθη που παραθέτεις... Είπες ότι το 2009 είχαμε πρωτογενές έλλειμμα 23 δις. Σου παραθέτω λοιπόν τον τακτικό προϋπολογισμό του 2009 που ψηφίστηκε από την τότε βουλή και λεεί ότι έχουμε πρωτογεννές πλεόνασμα. Θα ήθελα επίσης να μου επισημάνεις τις πηγές που βρήκες τα οικονομικά στοιχεία που λες και επίσης να μου πεις τεκμηριωμένα πόσα από τα δις που πήραμε από τον μηχανισμό πήγαν στην πραγματική οικονομία. http://www.minfin.gr/budget/2009/proyp/PDFProyp/1.5.pdf

  • Γιάννης Δημητριάδης avatar
   Γιάννης Δημητριάδης @ The Camel 29/09/2012 09:43:19

   Έτσι...!!! Κουραστήκαμε από κήνσορες, γνώστες, επαΐοντες και άγονη αντιπαράθεση μη τεκμηριωμένων απόψεων! Τα κουκιά μετρημένα, οι ανάγκες δεδομένες -δεδομένης της γενικευμένης άρνησης ρήξεων και μεταρρυθμιστικών ενεργειών- οπότε τα παραπάνω όπως τα παραθέτεις είναι οι μόνες επιλογές...! Όλα τα άλλα είναι λόγια εκ του ασφαλούς ή "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε"...

   • petros avatar
    petros @ Γιάννης Δημητριάδης 29/09/2012 10:12:31

    Συμφωνώ απολύτως. Το να γινουμε πρωτογενώς πλεονασματικοί ειναι προϋπόθεση για καθε μελλοντική λυση, θα έλεγα ακομα και για αλλαγη νομίσματος (που απευχομαι). Οι δαπανες πρεπει να μειωθουν, δεν ειναι βιώσιμο οχι το χρέος αλλα η οικονομία η ίδια.

  • Σπορέας avatar
   Σπορέας @ The Camel 29/09/2012 11:37:19

   Όταν ο γάϊδαρος του Χότζα έμαθε να μην τρώει... πέθανε.

  • Lampros avatar
   Lampros @ The Camel 29/09/2012 13:17:20

   γιατί αφενός τα δανεικά των πιστωτών δεν φθάνουν

   Δεν υπάρχουν «δανεικά». Διάσωση των τραπεζών τους κάνουν, και κουμάντο της Ελλάδας μέσω αυτής.

   Τα λεφτά τα «δανεικά» πάνε απευθείας στα δάνεια και τους τόκους των τραπεζών τους, δεν μας τα δίνουν για να καλύψουμε οποιαδήποτε ανάγκη εκτός των χρεωστούμενων.

 7. ΓΚΙΟΙ avatar
  ΓΚΙΟΙ 29/09/2012 09:12:17

  Τα μετρά που ζητά η τροϊκα, ειναι μέτρα της τρόϊκας.
  Η αυξηση των διοδίων στην Εγνατία τι ειναι;
  Τα ζήτησε ο Μπομπολας;
  Τι είχε υπογράψει υπερ των ...παραχωρησιούχων ο περιβόητος Σουφλιάς;
  Ακόμα θα τον πλρώνουμε;
  Υποτίθεται οτι θα συνέχιζαν και την κατασκευή δρόμων αυτοί που εισπράττουν, αλλα δεν κουνιέται φύλλο!!

 8. ap avatar
  ap 29/09/2012 09:18:57

  Πιστεύω ότι δεν μας φταίνε ούτε οι Γαλλογερμανοί, ούτε το ΔΝΤ, ούτε η ΕΚΤ. Το ξερό μας το κεφάλι φταίει για όλα. Οι ξένοι επιμένουν από την αρχή για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Λάθος κάνουν; Τα δικά μας αστροπελέκια προσπαθούν με τα δήθεν "ισοδύναμα" να αποφύγουν το αυτονόητο, δηλαδή τις απολύσεις.
  Την "ισοδύναμη" οικονομική καταστροφή που θα φέρουν τα "ισοδύναμα" την υπολόγισε κανένας από τους κηφήνες στα υπουργεία;
  Απλά έβαλαν δυο νούμερα στο excel και αισθάνονται σπουδαίοι που παίζουν με την τύχη μας σαν να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια στην εικονική καθημερινότητα που ζουν.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ ap 29/09/2012 11:22:20

   Ακριβώς!!!
   Μια είδηση:
   Η Φινλανδία στην προσπάθειά της να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, προχωράει στην απόλυση 700 υπαλλήλων του Υπουργείου Άμυνας.
   Το μέτρο αυτό λαμβάνεται χωρίς καμία δραματοποίηση και τις λοιπές αηδίες της ελληνικής πολιτικής.

 9. Joao avatar
  Joao 29/09/2012 09:49:51

  Σοκ και Δεος..

 10. akis avatar
  akis 29/09/2012 10:02:31

  Δυστυχώς δεν είναι μια απο τα ίδια. Είναι η χαριστική βολή.
  Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Δεν μπορώ να φοροδιαφεύγω επειδή παρέχω υπηρεσίες σε εταιρειες. Αρα κοβονται τα παντα σε αποδειξεις. Με τους νεους φόρους (που ακουγονται) θα εργαζεσαι μονο για το Ταμειο και την εφορία. Να ταϊσεις την οικγενεια δεν θα μενει τιποτα.
  Φοβηθηκα τον Τσιπρα τον Ιούνιο μήπως και σταματήσει καθε επιχριρηματικότητα. Τελικα απο αλλου μας ήρθε.
  Ερωτηση αυτα έλεγαν τα ΖΑΠΠΕΙΑ Ι - ΙΙ- ΙΙΙ?
  Δεν μπορεί να μην καταλαβάινει κανεις ότι δεν θα πιασουν κανενα στοχο εσοδων. Αυτοι που δεν μπορουν να ξεφυγουν δεν εχουν αλλα να δωσουν και οι φοροπφυγαδες απλα τον χαβά τους.
  Θα αναγκαστω να φαω τις ΝΟΜΙΜΕΣ οικονομίες μου μεχρι να βρω καμια τρυπα στην ξενιτια να παω να χωθω.
  ΔΥΣΤΥΧΩΣ καποια απο τα καναλια παρουσιαζουν ως ελαφρυνση μισθωτων τα μετρα και ως τιμωρια των μονιμωςε φοροδιαφευγωντων. ΟΥΔΕΝ ΨΕΥΔΕΣΤΕΡΟΝ
  ΚΡΙΜΑ.

  • Sabmarine avatar
   Sabmarine @ akis 29/09/2012 11:13:03

   σωστα ταλες και εγω ετσι ειμαι με μπλοκακι και στην εταιρια παντα για να πληρωθω εκοβα τιμολογιο αλλα για πες ποσα αλλα επαγκελματα δεν εκοψαν ποτε καμμια αποδειξη τιμολογιο και κυκλοφορουσαν με πανακτιβα αυτοκινητα και οτι αλλο μπορεις να φανταστεις ποσους θες να σου πωεδω καλα κανουν μην τα βλεπουμε ολλα μαυρα

  • aristos avatar
   aristos @ akis 29/09/2012 12:26:07

   Ευτυχώς αυτή τη φορά δεν την πάτησα και ψήφισα Τσίπρα όπως θα ξαναψηφίσω σύντομα πρίν τα Χριστούγεννα υπολογίζω...
   Να δούμε τουλάχιστο ο Σαμαράς θα του δώσει ψήφο ανοχής έστω, μπάς και εξιλεωθεί απο τις αμαρτίες του που παραδέχτηκε (ουδείς αναμάρτητος),
   ή θα μείνει μέχρι τέλους με τους Τραπεζίτες των οποίων ήταν η πέμπτη φάλλαγγα?

 11. GeorgeK avatar
  GeorgeK 29/09/2012 10:07:59

  Για μια ακόμη φορά η ΝΔ ρίχνει τη χαριστική βολή και ολοκληρώνει το έργο του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας περίτρανα πως είναι το alter ego του, στον στόχο της επιβίωσης του σάπιου συστήματος εις βάρος του λαού. Δικαιολογίες όπως ''το ξεκίνησαν οι άλλοι, οι οποίοι είναι και χειρότεροι'' παρά το ότι έχουν μεγάλη δόση αλήθειας, έχουν καταντήσει γελοίες και άνευ ουσίας.

 12. ΝΙΚΟΣ Π avatar
  ΝΙΚΟΣ Π 29/09/2012 10:12:35

  πρεπει να στραγγιστει οικονομικα ολη η ελληνικη κοινωνια επειδη για να κρατηθει η κυβερνηση το πασοκικο μαγαζακι του δημοσιου δεν το πειραζουμε και ειμαστε ανικανοι να ελεγξουμε τη φοροδιαφυγη ,ομως καποια στιγμη αυτος που παραγει το χρημα και το δηλωνει δεν θα εχει να δωσει αλλα γι'αυτο το αχρηστο δημοσιο παμε νομοτελειακα για φουντο οριστικο

 13. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 29/09/2012 10:14:16

  Και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα λένε, θα βγείς αγαπητέ και στα μικρόφωνα για να μας εξηγήσεις τ΄ανεξήγητα, να πεις ξανά για το αναπόφευκτο των επιβεβλημένων σου επιλογών, για τις επιμηκύνσεις και για τις αναπτύξεις φάντασμα, για τον μέχρις εσχάτων αγώνα παραμονής μας στο Ευρώ, πάσει θυσία, έστω και νεκροζώντανοι με ξεσκισμένα όνειρα και διάτρητες ψυχές.... Αυτά θα είναι τα....τελευταία μέτρα :-), το φως στο τούνελ του 2014 που τάχα θ΄αχνοφαίνεται σιγά-σιγά και άλλα τέτοια τρυφερά και νανουριστικά και ξεφτισμένα παραμυθάκια, που καταφέρνουν όμως να ηρεμήσουν, μόνο αθώα κι εντελώς ανυποψίαστα παιδιά... Θα πείς ξανά μισές και κακομακιγιαρισμένες ψευτοαλήθειες, δε θα τολμήσεις ούτε τώρα να ξεφύγεις απ΄το ''ρόλο'', θα αρκεστείς να είσαι ακόμα μια φορά, μόνο πολύ καλύτερος από τους......τιποτένιους !!! Ακόμα μια φορά, αναμενόμενα επαναλαμβανόμενος....... Μα δεν σου αξίζει αυτή η εικόνα, ούτε σ΄εμάς αξίζει τόση υποτίμηση.... Δεν είναι αυτή η αποστολή σου, ούτε και μας χρειάζεται ακόμα ένας πιστός εκτελεστής διαταγών, ένας πειθήνιος και υποχωρητικός διαχειριστής της εθνικής μας συμφοράς. Από αυτό το ....είδος έχουμε περίσσεια όπως γνωρίζεις σίγουρα πολύ καλύτερα από εμάς. Απορώ αν έχεις τελικά πλήρη επίγνωση της πέραν του Μαξίμου, της Βουλής, και της Εμμ. Μπενάκη πραγματικότητας. Άραγε να σου μεταφέρουν επακριβώς οι έμπιστοι σύμβουλοι την εικόνα; Γίνεται να αντιληφθεί κανείς μέσω περιγραφών τη φρίκη; Την απόγνωση; Το μίσος;
  ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ το νέο ''πακέτο'' ..... Προαποφασισμένο και προσυμφωνημένο εκ των προηγουμένων (με τη συμμετοχή σου φυσικά. ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ). Έχεις όμως ακόμα περιθώριο, για πιό γενναία κι επαναστατική επιλογή. Παραδέξου και αποκάλυψε όλόκληρη την αλήθεια στον Ελληνικό λαό, χωρίς υπεκφυγές και ισορροπίστικα μισόλογα, χωρίς φτηνές δικαιολογίες και χάρτινες υποσχέσεις. Τόλμησε να υπερασπιστείς και να προτείνεις επί τέλους, αυτό που εκπροσωπείς. Μια νέα ηθική, μια ειλικρινή πρόταση εξόδου απ΄το αδιέξοδο, μία προοπτική που θα μας επιτρέψει με όπλα την ψυχική ενότητα και την κοινή προσπάθεια, να καταφέρουμε να ανατρέψουμε την εις βάρος μας διαμορφωμένη πραγματικότητα. Πρέπει όμως να βρεις τον τρόπο να κερδίσεις τη χαμένη εμπιστοσύνη. Αυτό δε γίνεται με όμορφα λόγια, με ΘΑ και καλοχτενισμένα ευχάριστα ψεύδη. Μόνο με τόλμη, με γενναιότητα, μονάχα προκαλώντας μετωπικές συγκρούσεις και ρήξεις με τις κατεστημένες μαφιόζικες φατρίες και τα μεγαλοσυμφέροντα μπορείς να πείσεις οτι αξίζει να ηγηθείς. Είναι βέβαια νωρίς για να σας κρίνω, όμως βιαστείτε, γιατί για ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων, είναι ήδη αργά…Αποφασίστε επί τέλους, όσο ακόμα υπάρχει καιρός. Θα υπερασπιστείτε εμάς και τον εαυτό σας ή θα επιτρέψετε να σας κατασπαράξει η αθλιότητα της γραφειοκρατικής διαχείρησης, θα μας προδώσετε και θα…αυτοκαταστραφείτε;; Τι επιλέγετε να σας αξίζει τελικά; Η επανάσταση ή ο συμβιβασμός; Η κλεψύδρα αδειάζει…….

  • aixaigis avatar
   aixaigis @ BLACKQUEEN 30/09/2012 05:18:24

   Mαύρη Βασίλισσα, συγκλονιστική όπως πάντα.

 14. aristos avatar
  aristos 29/09/2012 10:14:47

  Νίκο Αργεάδη περιττό να σου πώ οτι έγραψες το συμπέρασμα όλου του Antinews απο ιδρύσεώς του έως σήμερα.
  Είναι όπως ακριβώς τα λές και όπως σωστά παρατηρούν οι σχολιαστές, ιδιαίτερα ο
  Κυθήριος.
  Επομένως η μόνη επιλογή που μας απέμεινε είναι να δοκιμάσουμε, και την άλλη πλευρά του Φεγγαριού της πολιτικής μας σκηνής, που είτε μας αρέσει είτε όχι, τώρα εκπροσωπείται απο τον Τσίπρα και τις συνιστώσες του. Είναι προφανές οτι δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε. Αντιθέτως που ξέρεις; μπορεί να μας βγει και σε καλό...

  • factorx avatar
   factorx @ aristos 29/09/2012 11:54:18

   Καταρχήν μην συμπεραίνεις για το Antinews. Κατά δεύτερον με τον Σαμαρά δεν τέλειωσε ακόμα το παιχνίδι - μπορούμε να έχουμε και μια ελπίδα. Επειδή από την φύση του και απο το γεγονός μόνο ότι είναι πρωθυπουργός θα διαλυθεί το παλιό πολιτικό σκηνικό και μετά βλέπουμε. Αυτό ειναι και το θεμέλιο της στάσης μας, για όσους μπορούν να δούνε κάτω από την επιφάνεια. Το θέμα είναι τι βάθος θα έχει η λεγόμενη "νέα μεταπολίτευση". Με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους κλπ έχουμε μόνο αυτοεπιβεβαίωση του παλιού. Και όταν οι φίλοι σχολιαστές από τον ΣΥΡΙΖΑ καταφέρετε να αμφισβητείστε τον Αλέξη, τότε μπορούμε να μιλήσουμε

   • aristos avatar
    aristos @ factorx 29/09/2012 12:41:10

    Αγαπητέ Φάκτορα,
    με τιμά η απάντησή σου. Αν δεν αμφισβητούσα τον Αλέξη δεν θα έγραφα στο antinews. Kαι κυρίως δεν θα είχα ποτέ αμφισβητήσει τον Σαμαρά. Εχω την εντύπωση οτι αυτοί μας δίνουν το δικαίωμα ή μάλλον την υποχρέωση να τους αμφισβητούμε.
    Πάει πολύς καιρός που ψηφίζω όχι αυτο που είναι το ιδανικό και έντιμο, αλλα αυτό που κάθε φορά θα κάνει κατά τη γνώμη μου το μικρότερο κακό στην πατρίδα. "Το μη χείρον"...
    Ο Αλέξης ήδη δείχνει τα αναπόφευκτα σημάδια σαγήνευσης απο την εξουσία. Ο Βάτσλαβ Χάβελ το είχε δηλώσει απερίφραστα. Η σαγήνη της εξουσίας είναι πάντα ισχυρότερη απο κάθε πολιτικό που την πλησιάζει. Κάτι σαν Κίρκη που τους μετατρέπει σε γουρούνια. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι άρχοντες (νταβατζήδες όπως πολύ καλά τους ονόμασε ο Καραμανλης) και το χρησιμοποιούν για να κινούν τα νήματα των πολιτικών...
    Είδες πόσο φυσικό θεωρεί πλέον ο επαναστάτης Αλέξης να του κρατάει ο "σύντροφος" την ομπρέλλα και αυτός να έχει τα χέρια στις τσέπες? Βεβαίως με πλήρη επιφυλακτικότητα και δυσπιστία θα ψηφίσω τον Τσίπρα, μη έχοντας λιγώτερο κακή επιλογή, όντας έτοιμος για τον επόμενο, όταν και αυτός μετατραπεί σε χοίρο...

    • factorx avatar
     factorx @ aristos 29/09/2012 13:08:43

     Θα έχουμε την ευκαιρία να την κάνουμε πολλές φορές στο μέλλον αυτή την συζήτηση. Ωστόσο υπενθυμίζω ότι προσωπικά υποστήριζα ένα consensus Σαμαρά - Τσίπρα με στόχο την διάλυση του ΠΑΣΟΚ και την πραγματική θεμελίωση της αποκαλούμενης 'Νέας Μεταπολίτευσης" - Το είχα μάλιστα γράψει κι εδώ: "Για έναν “ιστορικό συμβιβασμό” του Α. Σαμαρά και του Α. Τσίπρα" - http://www.antinews.gr/2012/05/31/163861/). Επικράτησαν όμως άλλες λογικές και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε

     • Φωτεινή avatar
      Φωτεινή @ factorx 29/09/2012 21:43:06

      ". . .στόχο την διάλυση του ΠΑΣΟΚ. . ."

      ῎Αλλος τρόπος ὑπάρχει, Φάκτορα, γιά τήν διάλυση τοῦ πασοκ;; Αὐτή ἡ παράταξη καί μόνον αὐτή εἶναι ἡ αἰτία τῶν δεινῶν τῆς Πατρίδας! Τό δένδρο ἔχει πολύ βαθειές ρῖζες, σχεδόν ἀδύνατο νά ξεριζωθῆ. . .

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ factorx 29/09/2012 13:08:13

    Με πρόλαβες Φάκτορα. έτσι ακριβώς.

    • aristos avatar
     aristos @ Νίκος Αργεάδης 29/09/2012 13:28:26

     Οταν τρεις Ελληνες συμφωνούν, σημαίνει οτι κάτι καινούριο γιεννιέται. Σας αγαπώ απο βάθους καρδίας. Είμαστε όντως ο σπόρος που δεν πεθαίνει...

 15. ΚΕΝΤΡΟ avatar
  ΚΕΝΤΡΟ 29/09/2012 10:26:27

  Διεξοδο στην χωρα δεν μπορει και δεν θελει να δωσει ηΤΡΟΙΚΑ.
  Τα Δανεια δεν μας οδηγουν πουθενα χωρις ΑΝΑΠΤΥΞΗ(Τ'ολεγε και ο Αντωνης καποτε...)
  Αντιθετως οδηγουν στην υπερχρεωση και στην τυπικη ανακοινωση της Πτωχευσης.
  Διεξοδος για την χωρα ειναι μονο η περιβοητη ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
  Να σταματησει ο κατηφορος της Υφεσης και της Ανεργιας.
  Τοτε μονο θα αρχισουμε να παταμε παλι στα ποδια μας.
  Αν αυτο μπορει να γινει μεσα στο Ευρω να μας το πουναι τωρα.
  Οχι το 2020.
  Τοτε θαναι αργα για ολους(αν υπαρχουμε φυσικα εως τοτε μ'αυτην την πολιτικη)
  Αν μπορουμε να παμε στην Αναπτυξη με την Δραχμουλα μας ας διαλεξουμε αυτο τον δρομο.
  Δεν εχουμε την πολυτελεια πλεον να περιμενουμε αν θα αποδωσουν τα μετρα ,τα μεσοπροθεσμα τα PSI και οι αλλες κομπινες και μηχανες που στηνονται στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ και εκτελουνται απ' τους εδω υποτακτικους τους.

 16. unfair avatar
  unfair 29/09/2012 10:31:18

  καλημέρα κ. Αργεάδη,
  με κάνατε κ χαμογέλασα με το λαθάκι του κειμένου σας, που αντί δισεκατομμύρια, γράφεται εκατομμύρια! έτσι είναι, χάνεσαι κάπως από αυτά τα νούμερα με τα πολλά μηδενικά. Λύσεις από την αρχή υπήρχαν κ υπάρχουν ακόμα. Όμως χρειάζεται πολιτική βούληση. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως κ η κρίση να μην υπήρχε, ΔΙΑΡΘΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ χρειαζόμασταν, αλλά, δεν γίνεται κάτι σοβαρό προς αυτή την κατεύθυνση.
  Κάπου στο κείμενο σας, αναφέρατε τις αυτοκτονίες, για χάρην στατιστικής πληροφορίας, προσθέτω πως είναι πιο ψηλά τους θανάτους που προέρχονται από την βία! μαζί με το γεγονός, που ο ελληνικός λαός έχει αρνητική τροχιά στο θέμα των γεννήσεων, κ παράλληλα, οι μετανάστες [ή λάθρομετανάστες (όπως θέλετε πείτε το)] αυξάνονται, δείχνει ξεκάθαρα το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού έθνους [ειδικά, αν το σκεφτούμε πότε λήγουν τα ομόλογα ανταλλαγής 2042]. Βέβαια, αυτό είναι καλό (!?) μιας κ θα χρωστάνε οι νέοι άποικοι αυτής της χώρας κ όχι η μειοψηφία [οι Έλληνες δηλαδή].
  Όσο για την ανάπτυξη, φαίνεται ξεκάθαρα πως το μέλλον είναι λαμπρό! Στους ελεύθερους επαγγελματίες, εκτός από το ΦΠΑ, το χαράτσι επιτηδεύματος [κ αλληλεγγύης (αν κ αυτοί ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ)], τον φόρο 35% [ΚΑΙ την προκαταβολή φόρου 55% για το επόμενο έτος] δείχνουν το φως στο τούνελ! Δυστυχώς, στις Α.Ε., η μείωση είναι μικρή, κ θα δίνουν το 20% φόρο!!! το καταλαβαίνω, μιας κ θα 'ναι δύσκολο για παραπάνω, αφού τώρα ξοδεύουν ν' αγοράσουν [ή ενοικιάσουν] φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου [είπα Ελληνικού Δημοσίου? δικά σας κ δικά μου?]!
  Η αναξιοπρέπεια βαραίνει πλέον εμάς! επειδή, καλόπιστα (?) πιστεύουμε σ' ένα καλύτερο αύριο από προεκλογικές υποσχέσεις, κ τελικά, όπως λέτε, μια από τα ίδια!! κ μας βαραίνει, γιατί καθόμαστε στους καναπέδες μας, κ αν πάλι κατεβούμε στους δρόμους, δεν κάνουμε αλυσίδα ο ένας με τον άλλο!

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ unfair 29/09/2012 11:42:10

   Ανφέαρ, ευχαριστώ για την διόρθωση. Όντως, οι αριθμοί είναι ιλλιγγιώδεις.
   Σε επόμενη αναρτηση, Φάκτορος θέλοντος, θα έχω συγκεκριμένα παραδείγματα σε επιχειρηματικό επίπεδο εδώ στην Βόρεια Ελλάδα, για να δείτε τι σημαίνει εθνικός αυτοχειριασμός από την πολιτική κάστα που έχουμε, που νομίζει πως η Ελλάδα είναι (Αγ)Ελλάδα για ανέναο άρμεγμα.

 17. Father Fotis avatar
  Father Fotis 29/09/2012 10:42:43

  ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ; ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΧΘΟΥΣΑΝ ΠΑΣΟΚ & ΝΔ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΣΟΥΝ ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ !!! ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΑΜΕ, ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΟΥΜΕ.

 18. Ίωνας avatar
  Ίωνας 29/09/2012 10:52:42

  Σαφώς και είναι λύση η δραχμή από την στιγμή που δεν είναι λύση κατά όπως φαίνεται να μείνουμε στο ευρώ.Δεν είναι δυνατό το 80% του πληθυσμού να πλησιάζει την φτώχεια η ανεργία να χτυπάει κόκκινο, οι αυτοκτονίες το ίδιο, η παιδεία διαλυμένη, η υγεία διαλυμένη και εμείς να λέμε ότι πάσει θυσία πρέπει να μείνουμε στο ευρώ.Για ποιον λόγο ας μου εξηγήσει κάποιος ο οποίος δεν είναι βολεμένος.Στο επόμενο διαφημιστικό σποτ της Ν.Δ. δεν θα υπάρχει παιδί Έλληνα σε τάξη που να ρωτάει καθώς δεν θα υπάρχουν σχολεία και ίσως ούτε Έλληνες.Το θέμα είναι ποιος πολιτικός έχει την δύναμη να μας πάει στην δραχμή ή ποιος είναι ανεξάρτητος για να το προχωρήσει.Μάλλον όλοι περιμένουν να γίνει από μόνο του για να μην σκάσει η βόμβα στα χέρια τους.

 19. firiki2010 avatar
  firiki2010 29/09/2012 10:55:53

  Συγγνώμη που θα χαλάσω την σχεδόν πλήρη ομοφωνία, αλλά ας υποθέσουμε ότι δεν παίρνουμε αυτά τα μέτρα των 11,5 ή 14 δις τα οποία ακόμα δεν ξέρουμε πως θα κατανεμηθούν. ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ;;;;;;; Τα έχουμε για να τα δώσουμε σ΄ αυτούς που δίδονται μέχρι σήμερα;;;; Λυπάμαι πολύ, αλλά όχι ! Και δεν βλέπω πολλούς πρόθυμους να μας δανείσουν για να συνεχίσουμε να τα ξοδεύουμε όπως τα ξοδεύαμε μέχρι σήμερα.
  Τα 11,5 δις πρέπει από κάπου να βρεθούν Και προσέξτε να βρεθούν σαν ΜΟΝΙΜΕΣ περικοπές ή έστω ΜΟΝΙΜΑ έσοδα. (Μη μου πεί λοιπόν κανείς ακυρώνουμε την παραγγελία των 2 Γερμανικών υποβρυσίων ή δημεύουμε τις περιουσίες 100 φοροφυγάδων διαδικασία ατυχώς χρονοβόρα και αμφιβόλου κατάληξης - δεν λύνεται το πρόβλημα) Το πως θα κατανεμηθούν τα νέα βάρη ασφαλώς και είναι ένα ζήτημα, αλλά ούτε προτάσεις πολλές-πολλές ακούω και βεβαίως δεν υπάρχει και ομοφωνία πάνω σε αυτές. Μόνο "όχι σε όλα", μόνο ότι τα μέτρα θα έχουν υφεσιακά αποτελέσματα. Φυσικά θα έχουν υφεσιακά αποτελέσματα , αλλά τα μέτρα αποτελούν προϋπόθεση για να μπει χρήμα που- ανάλογα με το πως θα το διαχειρισθούμε- μπορεί να βοηθήσει την οικονομία να πάρει μπρος.
  Οσο για το χρέος... Απο τη στιγμή που δεν θα δημιουργούμε νέα ελλείμματα, από τη στιγμή που θα τακτοποιήσουμε το ισοζύγιο των συναλλαγών μας και ιδίως από τη στιγμή που θα αρχίσουμε να δημιουργούμε νέο πλούτο θα μπορούμε να συζητήσουμε με άλλους όρους. Ούτως ή άλλως το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μας είναι πλέον στην ουσία προς κράτη και η αντιμετώπιση του θα είναι "πολιτική" (υπάρχουν πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα σε αυτό). Και θα είναι πολιτική αντιμετώπιση στα πλαίσια μιας Ευρώπης που αλλάζει.
  Δεν είναι εύκολα τα πράγματα και δεν νομίζω πως αυτοί που τα αντιμετωπίζουν σημερα είναι ιδιαίτερα ευτυχείς. Εναλλακτικές υπάρχουν;;;;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ firiki2010 29/09/2012 13:21:30

   Αν κηρύξεις χρεοκοπία και πάψεις να πληρώνεις τις δόσεις των χρεών σου, δε λείπουν 10-13 δις ευρώ. Λείπουν 2-3. Ταμειακό είναι το πρόβλημα πλέον. Το θέμα είναι αν χρεοκοπήσεις πως σε 3 μήνες θα έχεις νόμισμα για να πληρώνεις. Το κενό διάστημα είναι το θέμα. Σε τι και τι θα αγοράζει και θα πουλάει ο απλός κόσμος; Και σε ποιες τιμές με την κερδοσκοπία από τα λοαμόγια στα ύψη; Εφιάλτης για το 95% του λαού. Και πολλοί δε το έχουν καταλάβει ακόμη. Αν όμως δε μας δώσουν α΄λλβη λύση οι εκ των δυσμών "φίλοι" μας, δεν έχουμε επιλογή...

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ Γεώργιος Τ. 29/09/2012 15:00:24

    Με τα ΣΗΜΕΡΙΝΑ δεδομένα σου λείπουν 4-4,5 δις το χρόνο. Σε περίπτωση χρωκοπίας θα σου λείψουν πολύ περισσότερα .
    Το "κενό διάστημα" προφανώς και είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, αλλά το πρόβλημα δεν τελειώνει μετά το τρίμηνο. Ποια θα είναι η αγοραστική δύναμη του νέου νομίσματος 40-50-70% κάτω;
    Και το κυριότερο... διευκολύνει σε τίποτα την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών της οικονομίας μας;

    • Εμμανουήλ Πρόιος avatar
     Εμμανουήλ Πρόιος @ firiki2010 29/09/2012 17:54:53

     Έχεις δίκιο, το νέο νόμισμα από μόνο του δεν διευκολύνει σε τίποτε την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών της οικονομίας μας.Για αυτό απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρυθμίσεις με εθνική στόχευση και όχι με κριτήριο την ευημερία των πολυεθνικών ομίλων.
     Φαντάσου αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με εθνικά κριτήρια + διαρθρωτικές μεταρυθμίσεις στην βάση του παραπάνω εθνικού παραγωγικού μοντέλου + εθνικό νόμισμα = η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
     Φυσικά απαιτείται πρώτα μηδενισμός του πρωτογενούς ελλείμματος της χώρας και μυστική προετοιμασία ώστε να αμβλυνθούν τα μεγάλα προβλήματα που θα προκύψουν το πρώτο κρίσιμο χρονικό διάστημα της επιστροφής στο δικό μας νόμισμα.

  • Αείμνηστος avatar
   Αείμνηστος @ firiki2010 29/09/2012 16:20:10

   Φιρικι αυτο που γράφουν όλοι εδω μέσα δεν είναι αν πρέπει να πάρουμε μέτρα , Αλλά αν αυτα λύνουν η βελτιώνουν το πρόβλημα . Και όλοι εκτός απο δυο τρεις , ας πούμε τακτοποιημενους οικονομικά, συμφωνούν ότι διαλύεται η χώρα .
   Εγω και Πιστεύω όλοι όσοι σχολίασαν , συμφωνώ για μέτρα 15 δις , Αλλά που θα είναι δικα μας , και θα δημιουργήσουν πλεόνασμα απαλλαγμένο απο ντανατζηδες και τραπεζίτες θα μας επιτρέψουν να κοιτάξουμε μπροστά , με ότι μέσα διαθέτουμε

  • Tasos avatar
   Tasos @ firiki2010 29/09/2012 17:57:16

   Επιμένεις να λές ότι αν δεν γίνουν περικοπές 11,5 δις δε θα χεις για εσωτερική κατανάλωση (για ξόδεμα όπως λές). Όμως η πραγματικότητα είναι ότι με αυτές τις περικοπές θα σου δώσουν δόση 30κάτι δις που θα πάει σχεδόν αυτούσια στις τράπεζες και όχι στο "ξόδεμα". Κάτι δε στέκει δε νομίζεις?

 20. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 29/09/2012 11:08:10

  Άλλο ένα κατεβατό που περιγράφει μόνο και κατά αυθαίρετο τρόπο την σημερινή κατάσταση.
  Καμμιά πρόταση για άλλη εναλλακτική πορεία ούτε λόγος. Σαν να το έγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ το κείμενο, δεν λέει τίποτα διαφορετικό από τις γνωστές διαπιστώσεις και δεν παραλείπει μια κινδυνολογία που βασίζεται σε αυθαίρετες υποθέσεις.
  Εν τάξει αν θέλουμε να περιγράφουμε συνεχώς ένα παρόν δύσκολο και να προβλέπουμε πάντα ένα μέλλον δυσοίωνο, μπορούμε να το κάνουμε να φορέσουμε τον μανδύα της μιζέριας , να σταυρώσουμε τα χέρια και να περιμένουμε τον θάνατο.
  Είναι τουλάχιστον άδικο, αν όχι επιζήμιο να μιλάμε τόσο απαξιωτικά για τον Σαμαρά και τις προσπάθειες που καταβάλλει.
  Θεωρείτε π.χ. ότι ανάπτυξη δεν θα υπάρξει και το προεξοφλείτε. Αυτό πως το αποδεικνύετε; Όλα όσα κάνει αυτή η κυβέρνηση, είναι στην κατεύθυνση να ξεφύγουμε από όλα όσα εμπόδιζαν και εμποδίζουν την ανάπτυξη, προσπαθεί να φέρει χρήματα για να υπάρξει ρευστό (το Α και το Ω της ανάπτυξης) , να κάνει αποκρατικοποιήσεις και συγχρόνως στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις.
  Ακόμη και με την τρόϊκα το παλεύει το θέμα, να εξασφαλίσει την όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη για τον λαό , εναρμόνιση στα υποσχεθέντα και στη εξασφάλιση της δανειοδότησης.
  Αν πάρουμε αυτή τη δόση των 31,5 δις, αμέσως αμέσως καταρρέει η φιλολογία περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και αλλάζει η εικόνα της χώρας , αλλάζει το επενδυτικό κλίμα επί το θετικότερον , πράγμα που το θέλουμε περισσότερο απ΄οτιδήποτε.
  Πείτε μου ποιός και πως θα μπορούσε να τα κάνει καλύτερα ... να τον προσκυνήσουμε μετά χαράς.
  Υπάρχει άλλος σήμερα στο πολιτικό σκηνικό πιο άξιος από τον σημερινό πρωθυπουργό που θα μπορέσει να κάνει πέντε πράγματα;

  • aristos avatar
   aristos @ Απλή σκέψη 29/09/2012 13:37:30

   Τσίπρας

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ aristos 29/09/2012 16:24:57

    Τσίπρας ; δηλ. λεβεντόπαιδο αρίστο μπες στο μαγαζί και κλείστο....

    • black1976 avatar
     black1976 @ roadrunner 29/09/2012 19:43:16

     Το μαγαζί το έχουν ήδη κλείσει οι πρασινομπλέ μιζαδόροι.

  • αρέλεγος avatar
   αρέλεγος @ Απλή σκέψη 29/09/2012 15:45:19

   ''Καμμιά πρόταση για άλλη εναλλακτική πορεία ούτε λόγος ''
   Γιατί παραβλέπεις υπάρχουσες προτάσεις - νομίζω και από τον κ. Αργεάδη- όπως η σύνδεση του ρυθμού αποπληρωμής δανείων με τον ρυθμό ανάπτυξης ή έστω μείωσης της ύφεσης? Γιατί εύκολοι αφορισμοί ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές ?
   Αλλά συμπάθαμε τ΄αλησμόνησα δεν συμφωνεί η Τρόικα...

   • Απλή σκέψη avatar
    Απλή σκέψη @ αρέλεγος 29/09/2012 17:53:07

    Εμένα να με συμπαθάς, αλλά δεν μιλάμε για τον τρόπο αποπληρωμής του χρέους αλλά για δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτό σημαίνει πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να μην ξοδεύουμε περισσότερα απ΄όσα διαθέτουμε.
    Το χρέος είναι άλλο πράγμα και τα μέτρα δεν αφορούν στο χρέος, αλλά στο να μην γεννιέται έλλειμα.
    Κανείς δεν λέει ότι τα μέτρα είναι καλά και αρεστά. Τώρα όσο για την τρόϊκα, σήμερα ο γερμανικός τύπος έγραψε ότι ανεξάρτητα με το αν θα είναι θετική ή αρνητική η έκθεση της τρόϊκας, η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα με ΠΟΛΙΤΙΚΑ κριτήρια, αρκεί μόνο η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

    • θανασης avatar
     θανασης @ Απλή σκέψη 29/09/2012 23:00:16

     Ποιες ειναι οι μεταρρυθμισεις που θα προχωρησει η κυβερνηση μας ρε φιλε;Δουλευομαστε μεταξυ μας μου φαινεται.Μεταρρυθμιση ειναι το "κοψιμο" των 30 ευρω απο τις συνταξεις των αγροτων;Μεταρρυθμιση ειναι το "κοψιμο" των οδοιπορικων των νεφροπαθων(!!!);Μεταρρυθμιση ειναι να εξισωσεις το πετρελαιο κινησης με το θερμανσης με αποτελεσμα εμεις εδω πανω στον Βορρα να κινδυνευσουμε να πεθανουμε απο το κρυο;!;!;!Ξερεις ποσο πετρελαιο θελω,φιλαρακι, καθε χρονο για να θερμανω μια "βιλα" των 80 τετραγωνικων που εχω;Με ζορικο χειμωνα,οπως τον περσυνο,χρειαζομαι τουλαχιστον 2-2,5 τονους.Πολλαπλασιασε επι 1,5 ευρω και πες μου εγω τι θα κανω φετος;Η δουλεια μου επεσε κατα 60% απο την ηδη πεσμενη περσυνη χρονια και η απογνωση χτυπαει κοκκινο.Διαβαζω και κατι "αναλυτες" σαν και του λογου σου και μου ανεβαινει το αιμα στο κεφαλι και λεω....ΠΟΥ ΖΕΙΤΕ ΡΕ ΣΕΙΣ;;;;;

 21. θησεας avatar
  θησεας 29/09/2012 11:13:36

  firiki με την συγκεκριμενη πολιτικη δεν μπορουμε να εχουμε πλεονασμα φυσιολογικο,αυτο που κανουμε τωρα ειναι αυτο με την κατσικα του Χοτζα που οταν την εμαθε να μην τρωι πεθανε!που ειναι η αναπτυξιακη πολιτικη? ειδες κανενα προγραμμα? νομιζεις οτι οι Βρυξελες θελουν να αναπτυχθουμε? ΄η μας θελουν δουλους για την δικη τους αναπτυξη ? οι Ισλανδοι ειναι ηλιθιοι ? ειναι ηδη στις αγορες με ΑΑΑ...

 22. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 29/09/2012 11:15:54

  Πολλή συζήτηση για την "αναπτυξιακή πολιτική"!
  Τι σημαίνει αναπτυξιακή πολιτική;!
  Από τα σχετικά γραφόμενα και λεγόμενα αυτή παρουσιάζεται ως μία μεταφυσική έννοια αντίστοιχη με τον από μηχανής Θεό. Στη συγκεκριμένη της δε μορφή ως κρατικίστικος παρεμβατισμός.
  Ανάπτυξη σημαίνει παραγωγή εμπορεύσιμου προϊόντος. Αυτό προϋποθέτει πρόσφορες κοινωνικές, νομικές και οικονομικές συνθήκες και πρώτιστα παραγωγική νοοτροπία. Δηλ. επενδυτικό κλίμα. Οι πολιτικοί μας, όμως, και οι "επιχειρηματίες" μας γνωρίζουν μόνο την παραγωγή "αναπτυξιακών νόμων"...

  Ας δούμε λοιπόν, ποιός από τους αρμόδιους του Antinews και τους φίλους του θα επένδυε σήμερα στην Ελλάδα και σε ποιός τομείς παραγωγής;
  Συγκεκριμένα κι όχι ρητορικές και μεταφυσικές αερολογίες.

  • Agriemenos avatar
   Agriemenos @ Μανιάτης 30/09/2012 04:30:39

   Η "αναπτυξιακή πολιτική" είναι φλου από μόνη της έτσι κι αλλιώς (αόριστη έννοια), παρόλο που θέλγει όλους τους οικονομολόγους, τα κράτη και τους επιχειρηματίες. Με ένα απλό παράδειγμα μπορώ να δείξω πως η... ανάπτυξη που ευαγγελίζεται ο ΑΣ μπορεί τελικά να μην οδηγήσει σε επιθυμητά (από κοινωνική άποψη) αποτελέσματα. Υποθέτουμε μια οικονομία που αποτελείται από 3 άτομα και μια (απρόσωπη) κυβέρνηση: τη Σούλα, τον Γιώργο και τον Κόκκαλη (τυχαίο όνομα, βάλτε όποιον λεφτά θέλετε). Η κυβέρνηση αποφασίζει να επιβάλλει φόρους για να χρηματοδοτήσει το Χ έργο. Αν το αποτέλεσμα είναι να μειωθούν τα εισοδήματα της Σούλας και του Γιώργου κατα 5000 ευρώ (και κατά συνέπεια φυτοζωούν), αλλά το εισόδημα του Λεφτά να αυξηθεί κατά 7000 ευρώ, τότε στην υποτειθέμενη οικονομία έχουμε οικονομική ανάπτυξη (που μετριέται μέσω του ΑΕΠ, δηλαδή σε χρηματικούς όρους) κατά 2000 ευρώ!!!!!!!!

 23. GreekInLux avatar
  GreekInLux 29/09/2012 11:34:18

  Αγαπητέ κύριε Αργεάδη ξεκίνησα να γράφω και εγώ μια απάντηση αλλά διαβάζοντας αυτές των συνσχολιαστών "φιρίκι" και "απλή σκέψη" αποφάσισα ότι με καλύπτουν απόλυτα και δεν βρίσκω το λόγο ν' αναφέρω σχεδόν τα ίδια... επιτρέψτε μου όμως να σας συγχαρώ για την εξαιρετική χρήση της ελληνικής (το λέω με κάθε σοβαρότητα και χωρίς καμία διάθεση αστεϊσμού). Πέρα από αυτό το κείμενο σας αποτελεί μνημείο απαισιοδοξίας, ηττοπάθειας, πεσιμισμού και γενικώς απόλυτης μαυρίλας. Και το χειρότερο; ενώ ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημα και όπως συμβαίνει και για μια άλλη σειρά επίκαιρων ζητημάτων (ΣΔΟΕ, "Καρούζος Gate" κ.λπ) που έκαναν μόδα τις διαρροές αλλά και κινητοποίησαν μια σειρά από δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι προφανώς κατάλαβαν ότι έπρεπε κάποια στιγμή να παρέμβουν για να σταματήσει αυτό το μπάχαλο, βασίζεστε και εσείς προφανώς σε μια σειρά από εικασίες και διαρροές όπως αυτές παρουσιάζονται από τα μέσα, επικαλούμενα πάντοτε "έγκυρες πληροφορίες από υψηλόβαθμους κύκλους και αξιωματούχους" για να μας περιγράψετε τη ζοφερή πραγματικότητα που έρχεται. Λυπάμαι που χαλάω την ελκυστική ατμόσφαιρα μνημόσυνου που διαμορφώνετε αλλά δεν θα πάρω. Η ελπίδα άλλωστε υπάρχει πάντα, ακόμα και σε αυτούς που αρέσκονται να καταστροφολογούν εργολαβικά και πεθαίνει, όπως λένε, τελευταία. Καλημέρα σας.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ GreekInLux 29/09/2012 13:17:59

   Αγαπητέ, στο Λουξεμβούργο, φίλε: Από φύση ΔΕΝ είμαι απαισιόδοξος, απλά περιγράφω και προσπαθώ να αναλύω ό,τι βλέπω. Πές μου σε παρακαλώ ΕΝΑ (1) μέτρο από το πακέτο του κοψίματος που θα συνεισέφερε στην άρση της καχυποψίας των αγορών, στην ενίσχυση του οικονομικοψυχολογικού κλιματος επί τα βελτίω, που θα μας έδινε αισοδοξία για οικονομικές συναλλαγές.

   • Απλή σκέψη avatar
    Απλή σκέψη @ Νίκος Αργεάδης 29/09/2012 13:51:37

    Δεν τοποθετείτε το θέμα σωστά κατά τη γνώμη μου. Δεν έχει καμμία σχέση το πακέτο το μέτρων με την καχυποψία κλπ.... που λέτε. Το πακέτο των μέτρων είναι για να πετύχεις δημοσιονομική προσαρμογή.
    Το επενδυτικό και αναπτυξιακό κλίμα αλλάζει, όταν θα πάρουμε τη δόση , (προϋπόθεση να παρθούν τα μέτρα), που από μόνο του αποτελεί απόδειξη ότι δεν φεύγουμε από το ευρώ και όταν βεβαιωθούν οι υποψήφιοι επενδυτές ότι στην Ελλάδα υπάρχει σταθερότητα.

    • aristos avatar
     aristos @ Απλή σκέψη 29/09/2012 14:00:50

     Οταν αρχίσουν να εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα θα "βεβαιωθούν οι υποψήφιοι επενδυτές ότι στην Ελλάδα υπάρχει σταθερότητα"?.
     Ετσι νομίζεις? Οταν μου έρθει εμένα η κατάσχεση για το σπίτι μου πιστεύεις οτι δεν έχω τον τρόπο να το τινάξω στον αέρα? ή μήπως θα φοβηθώ μη με συλλάβουν?

     • Απλή σκέψη avatar
      Απλή σκέψη @ aristos 29/09/2012 14:12:12

      Ένα πράγμα δεν έχετε καταλάβει αγαπητέ. Δεν καλούμαστε να διαλέξουμε ανάμεσα στο καλό και στο κακό αλλά ανάμεσα στα κακά και διαλέγουμε το λιγότερο κακό.
      Το σπίτι όλων μας θα τιναχτεί στον αέρα, αν γίνει το μεγαλύτερο κακό που μπορούμε να πάθουμε, δηλ. να φύγουμε από το ευρώ και να πάμε στη δραχμή.
      Νομίζετε τότε ότι θα έχετε μισθό ή εισοδήματα, ή σπίτι;

     • aristos avatar
      aristos @ Απλή σκέψη 29/09/2012 15:23:33

      Για σένα έχει σημασία αν η κατάσχεση είναι για ευρώ ή δραχμές?
      Γιατί μη μου πείς πως αν δεν έχω να πληρώσω το χρέος μου σε ευρώ αναστέλλεται επ' αόριστον η κατάσχεση? Τότε μάλλον δεν πιστεύεις ούτε εσύ στην υπογραφή Σαμαρά στα μέτρα που για μένα συνεπάγονται κατασχετήριο εντός του 2012 . Ηδη δεν είχα να πληρώσω την 1η δόση του φόρου εισοδήματος αν και ο Σαμαράς υπέγραψε για λογαριασμό μου στους κουτόφραγκους οτι θα κόψω το λαιμό μου και θα τους πληρώσω. Το λαιμό μου για χάρη του Τσοχατζόπουλου δεν θα τον κόψω κι ας υπογράφει όσα μέτρα θέλει ο Σαμαράς με τον Μπένυ και τον Κουβέλη (Ολοι οι κλέφτες μαζί)... Είδες που ήμασταν ανώριμοι για συγκυβερνήσεις?

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Απλή σκέψη 29/09/2012 15:45:24

      Nαι.Ειχα το 2000 μια χαρα εισοδηματα και μισθο.
      Ο δηθεν εθνικος στοχος της ΟΝΕ ηταν ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.
      Αποκλειεται με τη δραχμη να ειχα 1.000.000 ανεργους.

     • GreekInLux avatar
      GreekInLux @ ψυχραιμια 29/09/2012 16:15:15

      Δεκτό και προσυπογράφουν, είμαι σίγουρος, οι περισσότεροι. Ενθαρρυντικό επίσης αυτό που συνάγεται από την απάντησή σας ως συμπέρασμα. Ότι η μη είσοδος στο ευρώ είναι πολύ διαφορετική από την έξοδο από αυτό και επιστροφή σε νέα υποτιμημένη δραχμή.

     • Εμμανουήλ Πρόιος avatar
      Εμμανουήλ Πρόιος @ GreekInLux 29/09/2012 18:12:15

      Μα καλά αγαπητέ γιατί νομίζετε ότι όσοι αρχίσαμε να καλοβλέπουμε την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είμαστε ηλίθιοι?
      Φυσικά και η μη είσοδος στο ευρώ είναι εντελώς διαφορετικοί από μία ενδεχόμενη έξοδο από αυτό.Δεν περιμένουμε να φάμε με χρυσά κουτάλια με την δραχμή απλά να ζήσουμε με υπερηφάνεια και στοιχειώδη προοπτική θέλουμε.
      Στο φινάλε αν δεν μπορούμε να ζήσουμε με το ευρώ δεν θα πεθάνουμε υπερασπίζοντας το! Δηλαδή τι είναι το ευρώ Θερμοπύλες ή Ρούπελ?

     • Εμμανουήλ Πρόιος avatar
      Εμμανουήλ Πρόιος @ GreekInLux 29/09/2012 20:26:18

      Τι νομίζετε αγαπητέ ότι όσοι αρχίσαμε να καλοβλέπουμε την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είμαστε ηλίθιοι? Φυσικά και η μη είσοδος στο ευρώ είναι πολύ διαφορετική από την έξοδο από αυτό, η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.Αλλά αν τελικά, όπως αποδεικνύεται, δεν μπορούμε να ζήσουμε με το ευρώ πρέπει να πεθάνουμε υπερασπιζόμενοι το.Δηλαδή τι είναι το ευρώ οι Θερμοπύλες ή τα οχυρά του Ρούπελ?

     • Εμμανουήλ Πρόιος avatar
      Εμμανουήλ Πρόιος @ ψυχραιμια 29/09/2012 17:58:16

      +1000000!!!

     • blue nile avatar
      blue nile @ Εμμανουήλ Πρόιος 30/09/2012 01:23:02

      Η επιστροφή στο κοινό νόμισμα δεν εγκυμονεί απλά κινδύνους.
      Είναι η πλήρη καταστροφή.
      Φανταστείτε λίγο....
      Δραχμές δεν υπάρχουν και θα πρέπει να τυπωθούν. Μέχρι τοτε όμως οι τράπεζες θα σταμπάρουν τα ευρώ που θα έχουμε στα χέρια και θα τα μετατρέπουν σε δραχμές. Με τους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τις τράπεζες όπως ο εξωαποδώ το λιβάνι.
      Θα πάμε πάλι στη δραχμή με σκοπό να την υποτιμήσουμε κάτι που θα το ξέρουν όλοι μήνες πριν.
      Και όσοι έχουν κομπόδεμα στο ψυγείο ή στην Ελβετία θα περιμένουν σαν τα κοράκια να τα αγοράσουν όλα κοψοχρονιά.
      Για να δημιουργηθεί μια χώρα που κάποιοι προνομιούχοι θα κινούνται με ευρώ και οι άλλοι με δραχμές...

      Να πω κι άλλα;

   • GreekInLux avatar
    GreekInLux @ Νίκος Αργεάδης 29/09/2012 14:13:25

    Στο θέμα των μέτρων για το οποίο με ρωτάτε δεν θα σας απαντήσω γιατί δεν τα ξέρω και δεν τα ξέρω γιατί δεν έχουν δημοσιευτεί και ως εκ τούτου για εμένα ότι παρουσιάζεται είναι στα πλαίσια της εικασίας. Όταν δημοσιευθούν ας ξανακάνουμε κουβέντα. Διακρίνω μια ελαφρά ειρωνεία όταν αναφέρεστε στο μέρος στο οποίο βρίσκομαι; Δεν σας κατηγορώ γιατί δεν γνωρίζετε λεπτομέρειες για εμένα και δεν οφείλετε άλλωστε όπως και εγώ για εσάς. Θα σας αναφέρω μονάχα ότι λόγω επαγγέλματος και όχι μόνο, η ελληνική καθημερινότητα με αφορά άμμεσα και όχι μόνο από πατριωτικής πλευράς σαν Έλληνα του εξωτερικού που παρατηρεί την κατάσταση από απόσταση.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ GreekInLux 29/09/2012 15:20:40

     Αν αναφέρεσαι σε μένα, ουδόλως είχα πρόθεση για ειρωνία ή σαρκασμό. Τουναντίον. Το περίγραμμα των μέτρων είναι λίγο-πολύ γνωστό.
     Η δικιά μου ανησυχία οφείλεται σεν αντικειμενικούς λόγους. Η εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής -είναι πρωτίστως πολιτικό το θέμα- παιρνει χρονο περισσότερο από την Ελλαδική του ποδαριού κοπτοραπτική του κόψε -ξανα- από τα γνωστά χαϊβάνια πολιτική.
     Και φοβάμαι πως ο Α. Σαμαράς δεν έχει χρόνο για αυτό.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Νίκος Αργεάδης 29/09/2012 15:58:17

    GreekInLux, Ειλικρινά, ζητώ συγγνώμη αν το πιο πάνω σχόλιό μου ακούστηκε ως ειρωνικό. Κάθε άλλο.
    Και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά δεν διεκδικώ δάφνες Ελληνομάθειας, ειδικά μετά από 27 χρόνια στο εξωτερικό.

  • Πολιτης ή υπηκοος; avatar
   Πολιτης ή υπηκοος; @ GreekInLux 29/09/2012 13:38:33

   Ισως ειστε ενας εκ των ελαχιστων που πιστεψε στα Ζαππεια,την αναπτυξη,την ανακαμψη και την εξοδο της χωρας απο τη κριση το 2013.Το κακο ειναι πως αυτα δεν τα πιστευε ουτε αυτος που τα'λεγε.Ι

   • GreekInLux avatar
    GreekInLux @ Πολιτης ή υπηκοος; 29/09/2012 14:14:53

    ναι οκ.

 24. Ίωνας avatar
  Ίωνας 29/09/2012 11:40:57

  Χωρίς παραγωγή η οποία συνεχίζει να στραγγαλίζεται από τα μέτρα που επιβάλλει το ΔΝΤ μέσω μνημονίων δεν γίνεται ΤΙΠΟΤΑ.Δραχμή και στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής αυτή είναι η λύση.Το θέμα είναι ότι έχουμε ξεφύγει, το αντικείμενό μας είναι ο άνθρωπος και ο στόχος είναι το βιοτικό του επίπεδο.Για ποια ανάπτυξη μιλάμε και για ποια αναγκαία μέτρα για να πάρουμε την δόση μας όταν καταβαραθρώνεται το βιοτικό μας επίπεδο;Για την ανάπτυξη του επιχειρηματία που δίνει 216,00 € καθαρό μισθό;Για την ανάπτυξη της κατάργησης του οκταώρου;Για ανάπτυξη της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας;Κανένα μέτρο και κανένα πακέτο μέτρων, έξω από τα μνημόνια, δραχμή και σίγουρα δεν θα χαθούμε.Ας πάμε και μια φορά κόντρα έτσι κι αλλιώς όπως πάνε τα πράγματα χαμένοι είμαστε (εκτός από τους βολεμένους που κάνουν οικονομικές αναλύσεις).

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ Ίωνας 29/09/2012 13:57:30

   Την δραχμή δεν την συζητάει κανείς πλέον σοβαρά. Θα εμφάνιζε μήπως ως δια μαγείας τα 11,5 δις που περικόπτουμε γιατί δεν τα έχουμε; Οχι Θα ήμασταν υποχρεωμένοι να τα περικόψουμε μέσα σε μια νύχτα.Θα εκανε μήπως το Δημόσιο πιο παραγωγικό; Θα περιόριζε τη φοροδιαφυγή; Θα βοηθούσε τις εξαγωγές μας ίσως, μόνο που οι εισαγωγές μας που είναι πολύ περισσότερες θα γινόταν πανάκριβες. Και επειδή εισάγουμε πολλά βασικά προιόντα ο πληθωρισμός θα σάρωνε. Αυτά τα οποία σας φαίνονται δυσβάστακτα μέτρα (και είναι) θα μοιάζουν με ανοιξιάτικη βόλτα στην εξοχή. Ασε που δεν σας είναι πολύ δύσκολο να φαντασθείτε τι πρόκειται να γίνει με τις καταθέσεις μέχρι τη στιγμή που θα υιοθετηθεί η δραχμή ή το γρόσι. Γιατί η υιοθέτηση άλλου νομίσματος δεν είναι σαν την υποτίμηση που γίνεται κάποια Παρασκευή βράδυ και δεν ανοίγει μύτη.

   • Ίωνας avatar
    Ίωνας @ firiki2010 29/09/2012 18:00:32

    Η δραχμή είναι η τελική λύση τα 11,5 δις στα επιβάλλουν να τα κόψεις, δεν τα κόβεις προκειμένου να έχεις κάτι καλύτερο και τα γεγονότα το αποδεικνύουν δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φιλοσοφία τα ζούμε 2,5 χρόνια τώρα.Με τις περικοπές και τα μέτρα που έχουν παρθεί έως τώρα ποιο είναι το αποτέλεσμα; απλά το αποτέλεσμα θέλω όχι νούμερα και θα, γεγονότα.Όσο για την παραγωγικότητα του δημοσίου είναι θέμα ανεξάρτητο ή καλύτερα άσχετο με όλα αυτά.Το δημόσιο θέλουν κάποιοι και είναι όπως είναι, κάποιοι βολεύονται από αυτό το χάλι.Αυτοί που βολεύονται είναι κυρίως αυτοί που το διοικούν (Δήμαρχοι, Υπουργοί,γενικοί γραμματείς και πολλοί άλλοι).Τα συμφέροντα είναι μεγάλα και ή μη τήρηση διαδικασιών, νόμων, διατάξεων είναι στην ημερήσια διάταξη και εξυπηρετούν καταστάσεις και κεφάλαια.Όποιος αντισταθεί και προσπαθήσει να τηρήσει νόμους και διαδικασίες τον τρώει η μαρμάγκα είναι πασίγνωστο.Όλα φυσικά αλλάζουν, ακόμα και μέσα σε πέντε μέρες, αρκεί να βρεθεί ο ποντικός που θα κρεμάσει την κουδούνα στην ουρά του γάτου (είμαστε πολύ μακριά κατά την γνώμη μου από αυτό).

  • αλχημιστής avatar
   αλχημιστής @ Ίωνας 29/09/2012 20:05:34

   Ιωνα , απότι κατάλαβες το θέμα της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της εδώ δεν είναι ο άνθρωπος ούτε καν το έθνος.
   Θέμα της κυβέρνησης είναι ένα κράτος μόρφωμα που θα κατοικείται απο ελληνικά ζόμπι, βουτηγμένα στην κατάθλιψη και την απελπισία, ανίκανα ακόμη και να αυτοκτονήσουν, και απο μωαμεθανικά ορκ τα οποία θα δουλέυουν σε Ε.ΟΖ και θα ζουν όπως έμαθαν σαν τα ζώα με 100 ευρώ.
   Αυτή η χώρα θα έχει σαν νόμισμα της το ευρώ και πλεονασματικό προυπολογισμό, για να μπορούν οι εφοπλιστες και οι βιομήχανοι χωρίς βιομηχανία ( δασκαλόπουλος ) να επενδύουν άνετα.
   Προσπαθούν εδώ κάποιοι συγχολιαστές , αραχτοί στον καναπέ του σπιτιού τους στο εξωτερικό , να μας πείσουν τι είναι καλό για μας που μας παίρνουν τον καναπέ απο το σπίτι, μαζί με το σπίτι
   Και άμα μιλήσουμε μας κουνάνε και το δάχτυλο , επιτιμώντας μας οτι ξοδευαμε και φάγαμε τα λεφτά των Ευρωπίων
   ΠΟΙΟΊ?Οι Ελληνες που έχουν το μικρότερο ιδιωτικό δανεισμό στην Ευρώπη.
   Λυπάμαι συνέλληνες γιατι μόνο την παρτάρα σας σκέπτεστε.

   • θανασης avatar
    θανασης @ αλχημιστής 29/09/2012 23:11:10

    Μπραβο ρε Αλχημιστη,τα ειπες ΟΛΑ.Ξερεις τι ωραια υψηλη αναλυση κανεις,οντας μακρυα και οντας βολεμενος;Και το Φιρικι,πιο πανω,μας απειλει οτι αν γυρισουμε στην Δραχμη θα χαθουνε οι καταθεσεις μας!!!!Στην κοσμαρα σας ειστε καποιοι εδω μεσα.Ποιες καταθεσεις ρεεεεεεε,πατε καλα;

    • Ίωνας avatar
     Ίωνας @ θανασης 30/09/2012 03:41:33

     Είχα αρχίσει να ανησυχώ προς στιγμην νόμιζα ότι κάτι μου συμβαίνει, ότι ζω σε μια χώρα που όσο παίρνονται μέτρα που ξεφτιλίζουν το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα όλα πηγαίνουν καλά.Τελικά θανάση και αλχημιστή κατάλαβα με τα σχολιά σας ότι είμαι καλά, απλώς δεν έχω μια, κοινώς δεν είμαι βολεμένος για να κάνω μπούρδες αναλύσεις για το πόσο είναι αναγκαίο να μείνουμε στο ευρώ.

     • T.V avatar
      T.V @ Ίωνας 30/09/2012 11:09:56

      Ειναι γεγονος, η μονη λυση ειναι επιστροφη στη Δραχμη, δεν μπορεις να "κοντραρεις χωρες οπως Γερμανια-Γαλλια που εχουν το ιδιο νομισμα. Το ευρω για την Ελλαδα ειναι μηχανη παραγωγη χρεους και υποδουλωσης. Οι πρετεντερειες καναπεδατες αναλυσεις δεν μας τρομαζουν γιατι πολυ απλα δεν βιωνουν οτι βιωνουμε εμεις. Το εγραφε ο Τσομσκυ απο την αρχη της κρισης της Ελλαδος. Οτι θα εφθανε σε αυτο το σημειο η ΝΔ δεν το περιμενα ποτε, να ξεπουλα ετσι ασχημα την πατριδα και τους Ελληνες για τους ευρωτραπεζιτες και τους μεγαλοεπιχειρηματιες. Αυτη ομως δεν ειναι ΝΔ ειναι ΠΟΛΑΝ....

 25. η Dimi avatar
  η Dimi 29/09/2012 11:42:02

  “Τίποτα δεν μπορεί να προσθέσει περισσότερη δύναμη τη ζωή σας από την επικέντρωση όλων των ενεργειών σας σε ένα περιορισμένο σύνολο στόχων.”

  “Nothing can add more power to your life than concentrating all your energies on a limited set of targets.” ~Nido Kubein: “Honorary Doctor of Letters”. Advisor to some of America’s Top Corporate Leaders. Motivational Speaker: “Building Character & Careers”. President of one of America’s Top Colleges: "High Point University" N. Carolina, USA

 26. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 29/09/2012 11:43:56

  Δηλαδή ισχυρίζεσαι ότι αν μειώναμε τους δημοσίους υπαλλήλους έστω κατά 400.000 (πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε αρνητικό αριθμό Δ.Υ. :)) όπως πρεσβεύει ο πολιτικός "ογκόλιθος" :( Σ. Μάνος δε θα είχαμε αυτά τα μέτρα ; Αν το πιστεύεις είσαι ή αφελής ή "βαλτός". Τη "καραμέλα" με το μεγάλο δημόσιο την χρησιμοποιούν για δικαιολογήσουν τη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής (εσωτερική υποτίμηση) που εφαρμόζουν. Τα υπόλοιπα είναι για κάτι "χαϊβάνια" σαν και εσένα που ψάχνεις για "βαρβάρους"

  • ap avatar
   ap @ Γιάννης Κιαπέκος 29/09/2012 11:50:35

   Επειδή το παίρνεις προσωπικά, άρα σε ενοχλεί και σε αφορά, θα το επαναλάβω: ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Τι άλλο επιτέλους πρέπει να γίνει για να κάνουν έστω μια απόλυση δοκιμαστικά μήπως και αυτό το μέτρο αποδειχθεί αποτελεσματικότερο όλων των προηγούμρνων αποτυχημένων συνταγών; ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.

   • stoner avatar
    stoner @ ap 29/09/2012 13:19:02

    εγω προτεινω κατευθειαν ΕΚΤΕΛΕΣΗ να αραιωνουμε, τι απολυσεις και ημιμετρα...
    αφου ολα τα μετρα εχουν ''αποτυχει'' ας φτασουμε σε μια τελικη λυση να μη παιδευομαστε...

    • BLACKQUEEN avatar
     BLACKQUEEN @ stoner 29/09/2012 15:52:50

     ΑΜΕΣΗ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ = ΙΣΟΝΟΜΙΑ,ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

   • Lampros avatar
    Lampros @ ap 29/09/2012 13:25:04

    Επειδή το παίρνεις προσωπικά, άρα σε ενοχλεί και σε αφορά, θα το επαναλάβω: ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.

    Με το επαναλαμβάνεται η σαχλαμάρα δεν γίνεται σοφία.

   • Γιάννης Κιαπέκος avatar
    Γιάννης Κιαπέκος @ ap 29/09/2012 13:27:21

    >Επειδή το παίρνεις προσωπικά, άρα σε ενοχλεί και σε αφορά
    Τελικά εσείς (εννοώ με αυτές τις απόψεις) είστε πολύ προβλέψιμοι. Ήθελα στο προηγούμενο σχόλιό μου να κλείσω ως εξής "και για να μη παρεξηγηθώ δηλώνω ελεύθερος επαγγελματίας , υπερφορολογούμενος" αλλά λέω άστον τον αφελή θα τσιμπήσει και Ω!! του θαύματος "ετσίμπησε". Πάντως σου αναγνωρίζω το γεγονός ότι πιστεύεις (;;) ότι η ακολουθούμενη πολιτική είναι λάθος. Εκτός αν το λες ειρωνικά οπότε ανήκεις στους ανεγκέφαλους & ιδεοληπτικούς νεοφιλελεύθερους χωρίς ελπίδα σωτηρίας.

   • Λακμος avatar
    Λακμος @ ap 29/09/2012 13:29:22

    Ετσι ειναι. Και ας πεθανουν οι απολυμενοι της πεινας. Δεν πειραζει. Αρκει να σωθει το ρετιρε.

    • χανια avatar
     χανια @ Λακμος 29/09/2012 17:51:36

     για εκεινες τις 58 φοροαπαλλαγες των ελληνων μεγαλοεφοπλιστων δεν ακουω κουβεντα... ειπαμε, αν τους ακουμπησει κανεις θα φυγουν απο τη χωρα,τοσο φιλοπατρεις ειναι....

   • Γιάννης Κιαπέκος avatar
    Γιάννης Κιαπέκος @ ap 30/09/2012 11:34:04

    Τι έγινε ap ; ζαλίστηκες από τη πολλή σφαλιάρα ;;;
    με τις υγείες σου !!!

 27. ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ avatar
  ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ 29/09/2012 11:44:02

  Το βασικό λάθος της τρόικας: ΕΠΡΕΠΕ ΑΠΟ ΤΟ 2010 να επιμείνει να απολυθούν΄200.000 κρατικοί υπάλληλοι, να γίνουν άμεσα αποκρατικοποιήσεις, και να κλείσουν άχρηστοι οργανισμοί. Και η ελλάδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση, και αυτα τα εξοντωτικά μέτρα δεν θα λαμβάνονταν τώρα! ΑΛΛΑ..!
  Και τώρα μια τρύπα στο νερό θα γίνει! Χρήματα για να πληρωθούν οι τεράστοι φόροι και τα χαράτσια, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ! Και φυσικά για να πληρώνονται οι κρατικοί κηφήνες και οι κρατικοί συνταξιούχοι των 45 χρονώ , και των άγαμων θυγατέρων!

  • Εμμανουήλ Πρόιος avatar
   Εμμανουήλ Πρόιος @ ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ 29/09/2012 13:34:55

   ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ!

 28. Νίκανδρος Κεπέσης avatar
  Νίκανδρος Κεπέσης 29/09/2012 11:47:20

  Σε αυτά τα αντιπολιτευτικά/αντιμνημονιακά του παλιού καιρού έχει απαντήσει ο Σαμαράς:

  "ούδεις αναμάρτητος"

 29. sotos avatar
  sotos 29/09/2012 11:49:38

  Διαβάζοντας τα σχόλια,διαπιστώνω ότι κάτι λείπει.......
  Η λέξη "δικαίωμα" η "διεκδίκηση" !
  Γιατί εκτός από υποχρεώσεις, έχουμε και δικαιώματα !
  Π.χ. , δικαίωμα στη διεκδίκηση γερμανικών έχουμε η όχι ;
  Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση μόνο προς τους εταίρους και όχι προς τους Έλληνες πολίτες ;
  Αλλά τι ρωτάω...;;;
  Όλοι ξέρουμε πως έκλεισε το θέμα Siemens......
  Δυστυχώς, καλώς η κακώς, κρίνοντας κι απ' την πολιτική μας στα ελληνο-τουρκικά , η λέξη "ραγιάδες" αρμόζει στους πολιτικούς μας ! ! !
  Και το χειρότερο, ΕΜΕΙΣ τους εκλέξαμε και τους εκλέγαμε !

  Καλημέρα σας.

 30. blue nile avatar
  blue nile 29/09/2012 11:50:36

  Νίκο έτσι όπως τα λες...

  Το πολιτικό σύστημα επέλεξε να προσδεθεί στο μνημονιακό άρμα.
  Να ταυτιστεί με μια εκ των έξωθεν επιβαλόμενη λύση η οποία οδηγεί στην διάλυση.
  Κανείς δεν τους έφταιξε όταν δεν μπορούσαν να αναγνώσουν απλούς αριθμούς που έλεγαν και λένε ότι είναι αδύνατο με τέτοια ύφεση να λειτουργήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα που μεγαλώνει και άλλο την ύφεση...

  Το ζητούμενο της παραμονής στο ευρώ είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα όμως δεν μπορεί να αιτιολογήσει μια άνευ όρων υπαγωγή στη καταστροφική αποτυχία.

  Γιατί θα μπορούσαμε να μείνουμε στο ευρώ εάν τα μέτρα που παίρνουμε θα μας έδιναν έστω την πιο αμυδρή ελπίδα ότι θα μπορούσε η κατάσταση να καλυτερεύσει.

  Όταν όμως καλούμαστε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που λόγω της υφεσιακής δυναμικής του θα είναι ο φονιάς της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας, με συνέπεια να καταφεύγουμε διαρκώς στους Ευρωπαίους με την παλάμη ανοικτή, είναι δεδομένο ότι τα κοινοβούλια τους δεν θα μπορέσουν να ψηφίζουν εσαεί για πρόσθετη βοήθεια και αναπόφευκτα τότε θα βρεθούμε εκτός ευρωζώνης.

  Επιτρέψτε μου να πω ότι από τα λεγόμενα του Σαμαρά του Στουρνάρα και του λοιπούς οικονομολόγους της κυβέρνησης συμπεραίνω ότι παρά τις αδιαμφισβήτητες γνώσεις και ικανότητες τους, δεν έχουν καταλάβει (ή δεν θέλουν να καταλάβουν) μια τεράστια διαφορά στην οικονομία.

  Ότι υπάρχουν οι φυσιολογικές περίοδοι που μπορούν να έχουν τις ψιλοκρισούλες τους, όπως το 1972 ή το 1997...
  Και υπάρχουν και οι περίοδοι Κρίσης όπως τα χρόνια μετά το 1929 και τα χρόνια τώρα μετά το 2008.

  Είναι δυο τελείως διαφορετικές καταστάσεις (η Κρισιακή και η υπόλοιπη) όπου πολλές φορές οι ενέργειες έχουν καλά αποτελέσματα στη μια περίοδο είναι συμφορά για την άλλη.

  Πχ ο περιορισμός του ελλείματος μέσω περιοριστικών μέτρων είναι μια ορθολογικότατη επιδίωξη σε νορμάλ περιόδους.
  Σε περίοδο Κρίσης όμως επιτείνει την ύφεση και οδηγεί στον όλεθρο.
  Δείτε το παράδειγμα της Κρίσης του 1929.
  Κατά τη διάρκεια όλης της δεκαετίας του '30 με τις αστοχίες του Χούβερ, με πόλεμο νομισμάτων και διεθνή ύφεση, το new deal διόρθωσε κάπως αλλά δεν μπόρεσε να βελτιώσει την κατάσταση.
  Με το που άρχισε ο Β' παγκόσμιος πόλεμος η Κρίση ξεπεράστηκε μονομιάς γιατί οι κυβερνήσεις δεν έδιναν δεκάρα για τον εκτροχιασμό του ελλείμματος και δαπανούσαν τεράστια ποσά για την πολεμική βιομηχανία.
  Με αποτέλεσμα να βρουν δουλειά όλοι οι άνεργοι...

  Εδώ μέσα στην χαοδίνη που δημιούργησε η Κρίση του 2008 τα μνημονιακά μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος γιγάντωσαν την ύφεση εξανεμίζοντας τις ελπίδες μας για έξοδο από την Κρίση.

  Το ελαφρυντικό που έχει το οικονομικό επιτελείο είναι ότι χωρίς εθνικό νόμισμα που με την υποτίμηση του θα είχαμε κέρδη και χωρίς ιδίους πόρους καταφύγαμε στους εταίρους που εφαρμόζουν τα ακριβώς αντίθετα από ότι χρειάζονται.

  Όμως αυτό δεν αναιρεί τις ευθύνες τους για την αποδοχή μέτρων που μας οδηγούν στον όλεθρο.
  Και από πανω με αυτή τους τη στάση να θεωρούμαστε υπεύθυνοι στα μάτια της διεθνής κοινής γνώμης γιατί τάχα μου δεν μεταρυθμιζόμαστε, δεν κάνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές γι'αυτό και αποτυχαίνουν τα μημόνια και τα μεσοπρόθεσμα.
  Όταν ότι και να κάνουμε με τέτοια μέτρα καλό αποτέλεσμα δεν θα δούμε...

  Έπρεπε τουλάχιστον να έλεγαν ότι δεν πιστεύουμε στα μέτρα ακόμα και αν προσπαθήσουμε να τα εφαρμόσουμε.
  Και να ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο μέσω της εξαφάνισης των πρωτογενων ελλειμμάτων, προσπαθώντας παράλληλα να αξιοποιήσουν στο έπακρο ότι διαπραγματευτικά χαρτιά διαθέταμε.

  • Εμμανουήλ Πρόιος avatar
   Εμμανουήλ Πρόιος @ blue nile 29/09/2012 13:46:31

   Εξαιρετική ανάλυση, μπράβο σας!

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ blue nile 29/09/2012 17:05:19

   BlueNile, πραγματική απόλαυση το σχόλιό σου, όπως πάντα.
   Ας το ομολογήσω και εγώ ευθέως: Είμαι "Κρουγκμανόφρων" ως προς την οικονομία.
   Σε απλά ελληνικά: Δεν θα με ένοιαζε το έλλειμμα αν είχαμε ανάπτυξη της τάξεως του 2-5%, έστω και με λίγο πληθωρισμό, και το κυριώτερο. και >5% δεν θα με ξένιζε. Η ανεργία και η αποβιομηχάνιση, αλλά κυρίως είναι η έλλειψη εθνικής στρατηγικής αναπτύξεως που με αφήνει άναυδο.
   Ναι, πιστεύω σε ένα New Deal Ελληνικό, με τον Σαμαρά μπροστάρη, αλλά ένας κούκος την άνοιξη δεν φέρνει...

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ blue nile 29/09/2012 17:50:57

   Σωστή η άποψη του blue nile, και για αυτό να ετοιμαζόμαστε για πόλεμο και πολέμους.
   Μόνο έτσι θα ξεβαλτώσει η παγκόσμια ύφεση, και δοθεί παράλληλα και ένα (προσωρινό) τέλος στον ισλαμικό φονταμενταλισμό.
   Ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος, σ αυτή τη χρονική συγκυρία βολεύει πολλούς (ισχυρούς).
   Όσο για εμάς, ότι φάγαμε φάγαμε, και τώρα πάμε ξανά ως κρέας για τα κανόνια. Αυτή είναι η ιστορική μοίρα του απλού ανθρώπου.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Strange Attractor 29/09/2012 19:59:15

    Αμἀν Στρέϊντζ. Γι'αυτό χρειαζόμαστε ένα Βενιζέλο Ελευθέριο, ντε, μην ξεσαλιαστούν οι ΠΑΣΟΚοι.

    Είναι μέγα στρατηγικό λάθος που η Ελλάδα είναι με τα δύο πόδια σε 2 βάρκες, δλ στο ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, δλδ) και στην ευρωζώνη. Τα συμφέροντά τους ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ, όπως και πριν 70 χρόνια. οι Αγγλοαμερικανοί ΕΛΕΓΧΟΥΝ την Μεσόγειο, όπου είμαστε, και οι Γερμανοί θέλουν την ελεγξουν. Ό Ε. ΒΕνιζέλος κατανόησε τότε, και ισχύει ακόμα, πως τα συμφέροντα της Ελλάδας ταυτίζονται με τη δύναμη που ελέγχει την Μεσόγειο, τουτέστιν οι Άγγλοι τότε και οι Αμερικανοί τώρα.

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ Νίκος Αργεάδης 29/09/2012 20:23:36

     Ευτυχώς πρόλαβε ο Σαμαράς και έκανε το τάτς με το Ισραήλ σε ανύποπτο χρόνο.
     Το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο, με σύγκρουση Δύσης (ΗΠΑ) και Αράβων (Ιράν και σία).
     Το που θα κάτσει τελικά η μπίλια εξαρτάται και από την τυχόν εμπλοκή Κίνας, Ρωσίας, Ινδίας, κλπ.
     Στον Α` και Β` ΠΠ επιλέξαμε σχετικά σωστά (άσχετα αν στο τέλος μείναμε στα ίδια). Να δούμε τώρα.

     • blue nile avatar
      blue nile @ Strange Attractor 30/09/2012 01:30:39

      Σπαζοκεφαλιές για δυνατούς λύτες...Strange σα να'χεις δίκιο...

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ blue nile 30/09/2012 09:43:31

      Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, δεκάδες αμερικανικά μεταφορικά αεροσκάφη ξεκίνησαν να διασχίζουν τον Ατλαντικό στις 13 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για αεροσκάφη που συνήθως χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις, και συνεργασίες με ειδικές δυνάμεις κλπ. Τα εν λόγω α/φη κατέληξαν στη Σούδα της Κρήτης, με άγνωστο τελικό προορισμό.
      Την 24/9, δώδεκα α/φη τύπου F/A-18 Hornet κατέφθασαν την βάση Μορόν της Ισπανίας.
      Παράλληλα, σύμφωνα με την New York Times (24/9), το Ιράκ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν στην επιστροφή Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα, ως εκπαιδευτικές μονάδες.
      Ήδη υπάρχει στο Ιράκ μια μονάδα ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, που βοηθά στην εκπαίδευση των Ιρακινών στην αντιτρομοκρατία.
      Η γαλλική Le Figaro ανέφερε (24/9) ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100 Γάλλοι κομάντος στην υποσαχάρια Αφρική προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες του Μαλί.
      Στην περιοχή αποστάλθηκαν και αρκετά γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα.
      Σύμφωνα με τον Ιταλό δημοσιογράφο Guido Olimpio, αμερικανικά μη επανδρωμένα α/φη επιχειρούν στην ανατολική Λιβύη. Στην περιοχή επιχειρούν και Αμερικανοί κομάντος.
      Όλα τα παραπάνω μπορεί να μην σημαίνουν τίποτα, αλλά μπορεί και να σημαίνουν ότι κάτι ετοιμάζεται.

     • Santa avatar
      Santa @ Strange Attractor 30/09/2012 04:00:43

      Καλά εντάξει, μάθετε πρώτα να ξεχωρίζετε τους Άραβες από τους Πέρσες (Ιράν) και μετά κάνετε και γεωπολιτικές αναλύσεις για τον Τρίτο και τον Τέταρτο Παγκόσμιο.

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Santa 30/09/2012 09:00:58

      Για την οικονομία του λόγου.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Santa 01/10/2012 12:36:01

      Σιγά τη διαφορά (δεν αμφισβητώ πως οι Πέρσες δεν αισθάνονται Άραβες). Αν όμως πχ. τα συμφέροντα Ιραν-Ιράκ συγκλίνουν ως προς την Συρία, η διαφορά είναι άνευ νοήματος.

     • aristos avatar
      aristos @ Strange Attractor 01/10/2012 21:53:12

      "Το που θα κάτσει τελικά η μπίλια εξαρτάται και από την τυχόν εμπλοκή Κίνας, Ρωσίας, Ινδίας, κλπ."
      Αγαπητέ Strange, μου κάνει εντύπωση πως ξεχνάς γρήγορα. Για ποιά εμπλοκή Κίνας, Ρωσίας, Ινδίας, κλπ. μας λες?
      Εχεις την εντύπωση οτι αυτοί οι τρείς τούτη τη φορά δεν θα είναι με τους Αμερικάνους?. Αυτοί δεν ενέκριναν και δεν διευκόλυναν και δεν κέρδισαν πουλώντας όπλα, καύσιμα κλπ σε όλους τους πολέμους μαζί με την Αμερική και την ΕΕ μετά το 1989 που πέρασαν όλοι στον Καπιταλισμό?
      Ούτε καν σ' ενα ψήφισμα στον ΟΗΕ δεν είπαν για τον τύπο έστω ένα ΟΧΙ...Η μεγαλύτερη "αντίστασή" τους στους Αμερικάνους ήταν μια αποχή από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ. Τι σε κάνει να πιστεύεις οτι τώρα θα πούν όχι στό φάγωμα του Ιράν? Εχεις την εντύπωση οτι δεν θα πάρουν συμβόλαια απο την "ανοικοδόμηση" και μερίδιο στα πετρέλαια του Ιράν, σώζοντάς μας μάλιστα απο την "πυρηνική απειλή"?
      Εδώ αυτοί δεν είπαν όχι στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας που δεν είχε ούτε καλάσνικωφ, χωρίς καμμία ντροπή...
      Είναι πολλά τα λεφτα Strange...
      Μην ανυσυχείς καθόλου. Και αυτή τη φορά με τους νικητές θάμαστε. Αν και οι νταβατζήδες μας θα κονομήσουν, όπως ήδη κονομάνε απ' το εμπάργκο στην Περσία και απ την ανοικοδόμηση σε όλους τους βομβαρδισμένους ...

 31. Kώστας ΜΠ avatar
  Kώστας ΜΠ 29/09/2012 11:57:00

  "Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα 7 δις ; Να δείτε που ούτε αυτά θα πάνε στην πραγματική οικονομία αλλά στους πιστωτές μας που μας «βοηθούν» να ανκάμψουμε."

  Aπό που προκύπτει αυτό κ. Αργέαδη;

  • unfair avatar
   unfair @ Kώστας ΜΠ 29/09/2012 12:17:43

   Θα πάνε για τα τρίμηνα έντοκα δημοσίου. Δεν φτάνουν ούτε για τις εσωτερικές οφειλές του Δημοσίου.
   Βιωσιμότητα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Δεν μπορούμε να πιάσουμε τους στόχους! Φταίει η λάθος συνταγή του μνημονίου.
   Ανάπτυξη?
   Φιλικά.

   • drider avatar
    drider @ unfair 29/09/2012 13:04:23

    Τα τρίμηνα έντοκα δεν είναι παρά μια βραχυπρόθεσμη ταμειακή διευκόλυνση - βέβαια ακριβή, αν δει κανείς τα επιτόκια τους...

    • unfair avatar
     unfair @ drider 29/09/2012 14:58:18

     ...διευκόλυνση για να πληρώσουμε το δάνειο προς ΕΚΤ!? που έγινε χωρίς το κούρεμα!
     όταν θα φανούν τα πραγματικά ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμείο λόγω PSI θα δούμε τι θα φτάσει.
     ΥΓ. Α! δεν αναφέρω για τα "κακά" κομμάτια των δημοσίων επιχειρήσεων που θα μας μείνουν.

  • drider avatar
   drider @ Kώστας ΜΠ 29/09/2012 12:28:58

   Στη συντριπτική του πλειοψηφία θα πάνε για πληρωμές του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα. Εγώ συμφωνώ με αυτό γιατί έτσι θα μπορέσουν να "αναπνεύσουν" απλήρωτοι για πολλούς μήνες εργαζόμενοι αλλά και να εξυπηρετηθούν από τις επιχειρήσεις χρέη τους ιδιωτικού στο κράτος (φόροι) και στα ταμεία (εισφορές).

   Εγώ θα πρόσθετα ότι αυτή η εκταμίευση θα έπρεπε επίσης να συνοδεύεται από αυστηρό έλεγχο στις εταιρίες για να διαπιστωθεί αν όντως παραδόθηκαν τα συμφωνημένα (προϊόντα / υπηρεσίες) - επίσης το λογικό θα ήταν πρώτα να γίνει ένας συμψηφισμός με τα ήδη χρωστούμενα τους σε κράτος και ταμεία.

   Βέβαια αυτά τα 7 δις θα είναι μια πολύ προσωρινή ανακούφιση γιατί φυσικά με αυτά θα καλυφθούν οι εκατέρωθεν ήδη υπάρχουσες υποχρεώσεις και γιατί ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

   • Kώστας ΜΠ avatar
    Kώστας ΜΠ @ drider 29/09/2012 14:48:44

    Kαι βέβαια θα πάνε για εξόφληση χρεών προς ιδιώτες. Ρητά προβλέπεται.
    Ούτε έντοκα, ούτε τίποτα. Στους ιδιώτες πιστωτές του Δημοσίου , δηλαδή στην αγορά, δηλαδή στην πραγματική οικονομία.
    Ρώτησα από που και πως συμπεραίνει/υποθέτει ο κ. Αργεάδης πως δεν θα πάνε εκεί;

    • αλχημιστής avatar
     αλχημιστής @ Kώστας ΜΠ 29/09/2012 20:13:03

     Μπορείς Κώστα ΜΠ και drider να μου παραθέσεις το άρθρο στο οποιο ΡΗΤΑ προβλέπεται οτι τα 7 δις θα πάνε στην αποπληρωμή χρεών του δημοσιου προς τους ιδιώτες?
     Και αν ξέρεις να μου πείς απο που θα πληρωθούν τα τρίμηνα εντοκα γραμμάτια , με τα οποία πληρώσαμε τους τοκογλύφους της ΕΚΤ.( Εκτός αν δεν είναι τοκογλυφία ο σύμμαχος!! σου να σου πουλάει τα ομόλογα που αγόρασε για να σε ανακουφίσει!!!! σε διπλασια τιμή) αν όχι απο τα υπόλοιπα 7 δις?

     • Kώστας ΜΠ avatar
      Kώστας ΜΠ @ αλχημιστής 29/09/2012 21:44:52

      Bεβαίως, να σας πω.
      Πριν σας πω όμως να κάνω μία παρατήρηση.
      Ιδίως στο διαδίκτυο πολλοί κατεβάζουν τα κείμενα του μνημονίου και απορούν που αναγράφονται οι δόσεις, που πάνε, πόσα κλπ. Και φουντώνουν τα σενάρια συνωμοσίας.
      Λοιπόν: η παρούσα δόση έχει
      1. 23 δις για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Αυτό ρητά αναφέρεται στα κείμενα της δανειακής.
      2. Η εξόφληση των ιδιωτών( το 2012 και το 2013) αναφέρεται ΡΗΤΑ όχι στο Μνημόνιο, αλλά σε ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2012 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΔΟΣΗ .:
      "Την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου ύψους 4 δισ. ευρώ . Το ποσό αυτό θα διατεθεί στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης και θα προσφέρει πολύτιμη στήριξη σε μία περίοδο όπου η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστότητα.

      Ωστόσο, η καταβολή των οφειλών θα ξεκινήσει στο τρίτο τρίμηνο, όπου προβλέπεται να δοθούν 2,7 δισ. ευρώ, ενώ στο τέτρτο τρίμηνο θα δοθούν άλλα 1,3 δισ. ευρώ.

      Εντός του 2013, θα δοθούν συνολικά 3,2 δισ. ευρώ σε τέσσερις δόσεις των 800 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο."


      Οι φορείς που θα ενισχυθούν για να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (5,7 δισ. ευρώ το 2011) θα πρέπει να έχουν ορίσει προϊστάμενο οικονομικών υπηρεσιών, να τηρούν λειτουργικό μητρώο δεσμεύσεων για τουλάχιστον τρεις μήνες, να εξοφλήσουν μέρος των υποχρεώσεων από δικούς τους πόρους και να δεσμευθούν ότι εφεξής δεν θα δημιουργήσουν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές."

     • αλχημιστής avatar
      αλχημιστής @ Kώστας ΜΠ 29/09/2012 23:12:35

      Συγγνώμη βρε Κώστα μπ , μου απαντάς τώρα?
      Πρώτα απόλα μιλάς για μιά έκθεση της κομισιόν.Οι εκθέσεις της κομισιόν είναι σαν τις προσευχές τελειώνουν με το Αμήν.όταν είναι να κόψουμε μισθούς βρίεκετε την ακριβή σειρά του μνημονίου που υπογράψαμε, οταν πρόκειται να πάρουμε χρήματα για την αληθινή αγορά διαβάζετε προσευχές.
      Αλλα ας δεχθώ οτι θα εισακουστούν οι προσευχές.Τα 31 δις προβλέπεται να τα πάρουμε σε μια δόση , τα 23 δις οι Τραπεζες θα τα πάρουν cash, η αγορά γιατί θα τα πάρει σε 4 δόσεις των 800 ευρώ.Επίσης αυτά είναι 3,2 δις μέχρι τον 12/2013 τα υπόλοιπα 4 που είναι(εκτός αν εννοείς οτι είναι αυτά που θαααα πέρναμε το τρίτο τρίμηνο, ποιανού έτους?)
      ?Τα χρέη του δημοσίου το 2011 που προσευχόταν η κομισιον ηταν 5,7 δις , το 2013 πόσα θα είναι?
      Οταν υπερασπίζεστε τους εργοδότες σας καλό είναι να είστε έτοιμοι και για τον αντίλογο.
      (δεν μου παρέθεσες και ένα link με όλα αυτά τα ωραία που αποφάσισε η καλή κομισιόν να ξεστραβωθώ και εγώ ο άπιστος θωμάς)

     • Kώστας ΜΠ avatar
      Kώστας ΜΠ @ αλχημιστής 30/09/2012 00:42:48

      Αλχημιστή,
      Καταρχήν να μάθεις να προσέχεις τι λες.
      Με ξέρεις και μιλάς για εργοδότες που υπερασπίζομαι; Για σε παρακαλώ.
      Με ρώτησες κάτι, σου απάντησα και με προσβάλεις και από πάνω;!
      Δεν έχω εργοδότες και δεν θεωρώ κακό να έχει κανείς( δημόσιο ή ιδιωτικό). Ελεύθερος επαγγελματίας γαρ.
      Αν είσαι άπιστος Θωμάς δεν φταίω εγώ. Googlαρε "έκθεση κομισιόν μαρτιος εξόφληση ιδιωτών" και θα τα διαβάσεις.
      Η κομισιόν μιλά στην έκθεση για το τι θα γίνει ως μέλος της τρόικας(ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ). Δεν είναι έκθεση ιδεών για να την ειρωνεύεσαι.

     • αλχημιστής avatar
      αλχημιστής @ Kώστας ΜΠ 30/09/2012 11:24:28

      Το τρίτο τρίμηνο πέρασε, τα λεφτά που είναι?
      Το οτι είσαι ελευθερος επαγγελματίας , δε μου κάνει εντύπωση.Κανένας υπάλληλος δεν θα είχε τις απόψεις που έχεις εσύ.
      Επίσης το googlarisma το μόνο που μου δίνει είναι άρθρα εφημερίδων .
      στοιχεία δεν βλέπω.Κάνε και εσύ γκουγκλάρισμα "αυτοκτονίες ελλήνων λόγω μνημονίου" για να σου αποδείξω τι κάνει το μνημόνιο.
      Είναι στοιχεία αυτά?

     • Kώστας ΜΠ avatar
      Kώστας ΜΠ @ Kώστας ΜΠ 30/09/2012 12:45:17

      "Eίναι στοιχεία αυτά";

      Πάρε:
      http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/occasional_paper/2012/op94_en.htm

      Η έκθεση της επιτροπής που καθρορίζει τα ποσά.
      Κατέβασε το pdf.
      Πήγαινε στη σελίδα 56. Δες το Table 19.
      Στο Β(goverment cash needs) είναι τα arrears (=τι χρωστάει το δημόσιο) και καθορίζει πόσα θα δοθούν το γ και δ τρίμηνο και πόσα τα τρίμηνα του 2013 για εξόφληση ιδιωτών.
      Ένταξει Αλχημιστή;
      Ρητά λοιπόν αναγράφονται τα ποσά που θα πάνε για εξόφληση ιδιωτών.
      Ρητά.
      Δεν ξέρεις ούτε τα κείμενα ,ούτε τι προβλέπεται, και την λες και στους άλλους που στα παραθέτουν....

     • Kώστας ΜΠ avatar
      Kώστας ΜΠ @ αλχημιστής 30/09/2012 01:37:32

      Αλλά ξέρω θες λινκ. Χωρίς λινκ δεν...
      Λοιπόν πας εδώ:
      http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/occasional_paper/2012/op94_en.htm


      Κατεβάζεις το pdf . (προσοχή είναι 195 σελίδες).
      Πας στην σελίδα 56 και διαβάζεις το table 19. Nα βοηθήσω και άλλο: αν τα αγγλικά είναι επιπέδου Τσίπρα, arrears σημαίνει χρωστούμενα.
      Πας λοιπόν στο Β( Other govermeng cash needs) , κοιτάς το arrears και βλέπεις πως κατανέμονται στα τρίμηνα( Q3, Q4 κλπ και για το 2012 και το 2013).
      Εντάξει; Τable 19 , σελίδα 56 στο PDF.
      Είπα: ΡΗΤΑ._

     • unfair avatar
      unfair @ Kώστας ΜΠ 30/09/2012 13:24:40

      στην ίδια σελίδα - πίνακα, στο C-maturing debt, short-term [έντοκα δημοσίου?], έχουμε να πληρώσουμε επίσης!
      Επίσης, το όλον κείμενο, δεν είναι ενημερωμένο για εξελίξεις κ γι' αυτό λένε provisional!
      φίλτατε Κώστα ΜΠ, δυστυχώς, είναι σχέδια, νούμερα που ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΡΙΖΟΥΝ την πλήρη αλήθεια - πραγματικότητα.
      ΥΓ. καλό το λινκ!

 32. drider avatar
  drider 29/09/2012 13:06:31

  Η βιωσιμότητα του χρέους κρίνεται από την εν δυνάμει παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτά τα χρόνια των μνημονίων έχουμε δει την "καταστροφή" αλλά πουθενά το προσδιοριστικό "δημιουργική". Δηλαδή έχουμε βιώσει την καταστροφή μέσων παραγωγής αλλά δεν έχουμε δει να διαμορφώνονται οι όροι και ο ζωτικός χώρος για να ξεπροβάλλουν καινούργιες παραγωγικές δυνάμεις και δυνατότητες.

  Οι προτάσεις του Σύριζα ήταν να συγχωνευτούν δημόσιες τράπεζες σε αναπτυξιακή κατεύθυνση (χρηματοδότηση) και φυσικά να πριμοδοτηθούν τομείς της οικονομίας που θα είχανε το μεγαλύτερο δυνατό θετικό αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία (δικαιότερη ανάπτυξη).

  Δυστυχώς ανάπτυξη δεν γίνεται με τους Ευρωπαίους να νοιάζονται καταρχήν πώς θα αποπληρωθούν τα δάνεια που λήγουν αύριο το πρωί (βραχυπρόθεσμα) και μια πολιτική τάξη που ενδιαφέρεται μόνο να συντηρήσει/ενισχύσει τα υπάρχοντα μεγαλοσυμφέροντα (αντι-δημιουργικότητα) και το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε εδώ πέρα...

  Ειδικά για το 2ο έχουμε την απόλυτη ευθύνη εμείς οι ίδιοι σαν χώρα - πώς θα πείσουμε τους Ευρωπαίους να μας αντιμετωπίσουν διαφορετικά εφόσον ο όποιος παραγόμενος πλούτος καταλήγει στις ίδιες τσέπες αντί να διαχέεται πιο ισομερώς στην κοινωνία (με επιπτώσεις στην κατανάλωση, τη φοροδοτική μας ικανότητα κτλ);

  Μπορεί να μου απαντήσει κανείς εδώ πέρα ποίο είναι το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, πέρα από τα γνωστά τσιτάτα;

 33. ΚΕΝΤΡΟ avatar
  ΚΕΝΤΡΟ 29/09/2012 13:13:08

  Λοιπον οι συνταγες της ΤΡΟΙΚΑ(που τις ελεγε λαθος ο ανανηψας αλλη μια φορα Αντωνιος) κκ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ μπορει να σας φαινονται καλες γιατι ενδεχομενως βολευουν εσας και τις καταθεσεις σας που δεν εχετε βγαλει ακομα εξω.
  Δεν βολευουν ομως την συντριπτικη πλειοψηφια του Λαου μας.
  Αν μας ριχνετε την καραμελλα της μειωσης των ελλειματων για να παμε στην Αναπτυξη αυτη εχει λοιωσει εδω και 50 χρονια.
  Θα εχουμε φθασει ενδεχομενως σε πρωτογενες πλεονασμα αλλα η υφεση θα εχει αγγιξει το 8% για εκτη συνεχη χρονια και η ανεργια θα εχει ξεπερασει το 30%
  Και λοιπον τι εγινε;
  Αυτο το πειραμα το πετυχε και ο ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ τον οποιο η ΤΡΟΙΚΑ αντιγραφει με επιτυχια αλλα ο Λαος του λιμοκτονουσε.
  Αυτο θελετε να γινει και στην Ελλαδα;
  Να αντιμετωπισουμε ανθρωπιστικη κριση;
  'Η κανετε πως δεν βλεπετε γυρω σας τι συμβαινει.
  Αν περιμενουν καποιοι την αναπτυξη να ελθει μετα το υποτιθεμενο τελος του προγραμματος δημοσιονομικης καταστροφης τοτε καλυτερα να περιμενουν πρωτα την Δευτερα Παρουσια.
  Αν δεν αλλαξει σταση η Ευρωπαικη Ενωση απεναντι στην Ελλαδα αναθεωρωντας αυτο το καταστροφικο προγραμμα(Δεν εννοω φυσικα την π@π@ρι@ της επιμηκυνσης) θελουμε δεν θελουμε
  θελετε δεν θελετε θα οδηγηθουμε αναποφευκτα στην Δραχμη.
  Η Κυβερνηση που θα παρει αυτην την αποφαση ας το κανει τουλαχιστον συντεταγμενα και φυσικα λαμβανοντας τα απαιτουμενα μετρα προστασιας του συναλλαγματος και της εσωτερικης ασφαλειας.(Περι καταστασεως Πολιορκιας)
  Και φυσικα θα συστησει ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ για ενδεχομενη ενοχη Πολιτικων και μη προσωπων(π.χ. Δημοσιογραφων) για το αδικημα της καταδολιευσης της Λαικης Εντολης και της εκχωρησης Εθνικης Κυριαρχιας.

 34. Πολιτης ή υπηκοος; avatar
  Πολιτης ή υπηκοος; 29/09/2012 13:27:15

  «Θέλεις να παραιτηθώ» Σε ποιον δηλαδη να το'λεγε;Τον προισταμενο του ρωτουσε ή μηπως ο νομιζει κανενας πως ο Στουρναρας ειναι επιλογη της τροικα εσωτερικου.Το οτι ο Σαμαρας ηδη ειναι στο ιδιο βαρελι με τους προηγουμενους σωτηρες,ειναι αποτελεσμα της γιγαντιας επιθυμιας του να γινει πρωθυπουργος με οποιοδηποτε κοστος,με τη μονη διαφορα πως αυτο το κοστος το πληρωνει ο Ελληνικος λαος,μιας και οι επιλογες του, απο τη στιγμη που καταλαβε πως σαν ανθρωπος εκανε σφαλμα,ειναι ολεθριες.Τα ποσα που καθε μερα αυξανουν,απο 11,5 σε 13,σε 17,σε30 ειναι ενα ακομα δειγμα της ανυπαρξιας οικονομικου προγραμματος,ποσο δε μαλλον της υπαρξης ισοδυναμων και πολιτικης αναπτυξης.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Πολιτης ή υπηκοος; 29/09/2012 16:05:39

   Διαφωνώ αγαπητέ: Ο Σαμαράς είναι ευπατρίδης. Δεν τον ένοιαζε, ούτε τον νοιάζει το πρωθυπουργιλίκι, και ελπίζω να μην χρειαστεί να το κανει γιατί αν χρειαστεί θα το κάνει αν πιστεύει πως έτσι βοηθά την Ελλάδα.
   Αν μου έλεγες για τον "θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη" Βενιζέλο θα το δεχόμουν. Και δεν το λέω από κομματική εμπάθεια (δεν ανήκω σε κανένα κόμμα) αλλά από τα γεγονότα. Ας μην τα απαριθμήσω.

   • Πολιτης ή υπηκοος; avatar
    Πολιτης ή υπηκοος; @ Νίκος Αργεάδης 30/09/2012 10:37:49

    Θα ηθελα παρα πολυ να ξερω το τιτλο του ευπατριδη τον απεκτησε με τη σταση του στο διαμελισμο της Γιουγκοσλα βιας;στη σταση του στο Μακεδονικο,που ηταν φυσικο επομενο του προηγουμενου,που ειχε σαν αποτελεσμα την ελευση του Σημιτικου ΠΑΣΟΚ;στη εναλλασσομενη σταση του στα μνημονια που σαν συνεπεια εχουν την υποθηκευση του οποιου μελοντος της χωρας;Κατα τη γνωμη μου πατριωτης ειναι αυτος που αγαπα τη πατριδα και πατριδα δεν ειναι μονο οι τραπεζες,οι επιχειρηματιες και ο πλουτος της,ειναι ο λαος της και αυτος ο λαος αυτη τη στιγμη ειναι υποδουλος σε μια πολιτικη που ξενοι την σχεδιαζουν και την εφαρμοζουν.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ Πολιτης ή υπηκοος; 30/09/2012 15:39:45

     Ανάποδα τα βλέπεις αγαπητέ "Πολίτη ή υπήκοε". Να λές ευτυχώς που ήταν ο Σαμαρας γιατί αλλοιώς οι ψυχοπαθείς Σκοποιανοί θα ήταν και ΕΠΙΣΗΜΑ (δλδ με ελληνική βούλα) "Μακεδόνες" Μητσοτάκη. Για την δε πρώην Γιουγκοσλαυϊα, τοι να πω, φταίει ο Σαμαράς που διαμελίστηκε. Έπρεπε να κάνει αντίσταση στους Αμερικανούς...

 35. Νικόλας avatar
  Νικόλας 29/09/2012 14:03:44

  Είτε μας αρέσει είτε όχι μονόδρομος είναι το μνημόνιο και η εκτέλεση των εντολών της τρόικας. Σε άλλη περίπτωση θα υπάρχει πείνα και θα χάσουμε τις περιουσίες μας. Γι αυτό υπομονή και όχι γκρίνια.

  • Λιογκος avatar
   Λιογκος @ Νικόλας 29/09/2012 17:15:41

   Μικρέ Νικόλα, η βόλεψη η δική σου και της οικογένειας σου είναι προφανώς πολύ ισχυρά που ελάχιστα εάν όχι καθόλου έχει επηρεαστεί από την κρίση. Σε πληροφορώ λοιπόν ότι, πολλοί πάρα πολλοί έχουν χάσει τις περιούσιες τους, πολλοί πάρα πολλοί ζουν σε άθλιες συνθήκες και πολλοί μα παρά πολλοί έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους. Μπορείς να είσαι όσο κυνικός θέλεις αλλά καλό θα ήταν να βγεις από τον μικρόκοσμο σου, τον κομματικό σωλήνα που η οικογένειά σου σου φύτεψε στο μυαλό πριν φύγεις για τα ξένα γιατί θα το φας το αγγούρι και θα είναι και πικρό.

  • Πολιτης ή υπηκοος; avatar
   Πολιτης ή υπηκοος; @ Νικόλας 30/09/2012 10:41:11

   Οι Γερμανοι ειναι φιλοι μας!ηλθαν για να μας σωσουν.Καλυτερα οι Γερμανοι παρα οι μποσελβικοι που θα μας παρουν τα σπιτια.

 36. sotos avatar
  sotos 29/09/2012 14:31:23

  Κι όπως λέει ο από πάνω "...και θα χάσουμε τις περιουσίες μας.".........
  Εμ βέβαια, ο κλασσικός, ο παρτάκιας ο νεοέλληνας......
  Είμαι εγώ καλά με τη "πάρτη" Μου και τη "περιουσία" Μου ;;;
  Τι με νοιάζει εμένα τι γίνεται γύρω μου, τι συμβαίνει στη Χώρα μου, στο Έθνος..;;;!!!!!
  Και μετά μας φταίν' οι ξένοι και κάάάάργα "αναλύσεις"..........

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ sotos 29/09/2012 14:37:50

   Οι ξένοι πολύ καλά κάνουν και κοιτάνε τα συμφέροντά τους.

   Εμείς τι κάνουμε. Έχεις κάποια λύση να προτείνεις εκτός από το μνημόνιο; Να ψηφίσουμε μήπως Τσίμπλα, Καμμένους, Κουμμούνια ή Χρυσά Αυγά;

   Η βέλτιστη λύση για τα συμφέροντα των περισσοτέρων από εμάς είναι λιτότητα και υπομονή για να μείνουμε στο ευρώ και ο Σαμαράς αν και έχει ελατώμματα μας κρατάει στο ευρώ έστω και με θυσίες που είναι το πιο σημαντικό.

  • αλχημιστής avatar
   αλχημιστής @ sotos 29/09/2012 20:18:17

   Μην τσιμπάτε ο μικρός νικόλας τελείωσε τις εξετάσεις στο πανεπιστήμιο και επειδή αυτό τον καιρό δεν έχει κανένα γκομενάκι σπαέι πλάκα στο διαδίκτυο.
   Βρήκε και εμάς τους κολημένους και μας δουλεύει ψιλό γαζί.
   Αντε βρε νικολάκη βγες έξω τέτοιες ωραίες μέρες να πιείς κανένα καφέ και άσε το μπαμπάκα σου που με πόνο( άλλων ) έκανε την περιουσία σας , α στεναχωριέται

   • θανασης avatar
    θανασης @ αλχημιστής 29/09/2012 23:24:18

    Ρε συ Αλχημιστη,ειναι φοβερο αυτο που συμβαινει με σενα.Ειναι σαν να γραφεις για λογαριασμο μου.Πραγματικα τα ιδια λογια θα χρησιμοποιουσα για να απαντουσα στον μικρο Νικολακη αν και θα εβαζα και μερικα "Γαλλικα" για να τα νοστιμεψω λιγακι,αλλα προς το παρων θα πω μοναχα..."Αντε αγορακι μου τραβα να παιξεις με τα κουβαδακια σου παραπερα και ασε μας στον πονο μας"

    • Νικόλας avatar
     Νικόλας @ θανασης 30/09/2012 00:42:30

     Ξέρεις γιατί σας τα γράφω αυτά; Διότι παλιότερα κατηγορούσατε όλοι το μνημόνιο και τον ΓΑΠ λέγοντας ότι θα έρθει ο σωτήρας Σαμαράς να μας βγάλει από το μνημόνιο. Ψηφίσατε (ψηφίσαμε, εγώ γιατί κατάγομαι από νεοδημοκρατικό σόι) Σαμαρά αλλά μετά εσείς δεν έχετε διάθεση να κάνετε υπομονή και να παλέψετε για να αποδείξετε ότι αυτός που ψηφίσατε πράττει σωστά. Δεν τιμάτε την ψήφος σας δηλαδή όσοι κατηγορείτε τώρα τον Σαμαρά ενώ 3 μήνες πριν τον ψηφίσατε και δεν του δίνετε χρόνο.

     Αυτό είναι το νόημα των post μου. Αν δε θέλατε μνημόνιο ας ψηφίζατε κάτι άλλο. Αλλά αν ψηφίσατε Σαμαρά και μνημόνιο γιατί γκρινιάζετε τώρα; Εγώ που ψήφισα Σαμαρά όπως βλέπετε δεν γκρινιάζω για παράδειγμα.

 37. Μαθηματικός avatar
  Μαθηματικός 29/09/2012 14:41:55

  Πριν από λίγες ημέρες, οι κύριοι 'Αδωνης Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης (δηλαδή κάποιοι συμπολιτευόμενοι) δήλωσαν ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ οτι τα νέα μέτρα είναι καταφανώς ΥΦΕΣΙΑΚΑ !!!
  Θα γνωρίζεις ασφαλώς (βασική "αρχή" στην θεωρία επενδύσεων) ότι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν επενδύει σε χώρες που βουλιάζουν στην ύφεση...
  Απορώ λοιπόν από που αντλείς αυτή σου τη βεβαιότητα !!!

 38. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 29/09/2012 14:47:26

  Ναι, οπωσδήποτε, μόλις τελειώσει με τα κουβαδάκια του στην παραλία....

  • aristos avatar
   aristos @ Απλή σκέψη 29/09/2012 15:14:34

   Eτσι ξεκινήσανμε όλοι μας...

 39. θοδωρης avatar
  θοδωρης 29/09/2012 15:15:08

  Μαλλον κανεις πλακα ετσι Νικολα;Γιατι αν εσυ εισαι οπαδος του...Αφου δεν μπορεις να αποφυγεις ενα βιασμο, τουλαχιστον απολαυσε τον, σε πληροφορω οτι υπαρχουν εκατομμυρια ελληνων, που ειναι οπαδοι του .....Τι καθεσαι γονατιστος και με θωρεις ωρε; σηκωσου απανου. εμεις και τους θεους ορθοι τους θωρουμε.

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ θοδωρης 29/09/2012 16:24:39

   Να σηκωθούμε απάνου να κάνουμε τι; Να βγάλουμε Τσίπρα; Χρυσή Αυγή; Καμμένο; ΚΚΕ; Τι ακριβώς προτείνετε;

   • Φανη avatar
    Φανη @ Νικόλας 01/10/2012 12:25:43

    να μη φοροδιαφευγει κανεις, αει σιχτιρ πια.....
    Οταν θα το ακουσετε και στο original να δω αν θα σας αρεσει. Γιατι προς τα κει παμε.

 40. λαλακης avatar
  λαλακης 29/09/2012 15:57:53

  O Σαμαρας πεφτει απο λαθος σε λαθος.
  - Το 35% σε ελ επαγγελματιες θα αποδειχθει ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ
  Τι σοι αναπτυξη ειναι αυτη με μαζικο κλεισιμο επιχειρησεων;
  - Ωφειλει να εχει ενα σχεδιο εξοδου απο το ευρω , και προωρων εκλογων
  για το καλο της χωρας.
  - Χωρα που ζει απο δοσεις ειναι ΚΑΤΑΝΤΙΑ!
  Απο εκει και περα η ελειψη χαραξης νομισματικης πολιτικης αποδυκνειεται
  καταστροφικη για χωρες σαν την Ελλαδα.
  Και ξηγουμαι
  - Η Τσεχια αρνειται να μπει στο ευρω και προτεινει στην Ελλαδα να βγει για να σωθει!!!
  -Η Βουλγαρια ανεστειλε την ενταξη της επ αοριστον
  - Η Πωλονια ανεστειλε την ενταξη στο ευρω
  - Η Τουρκια ανεστειλε την ενταξη στο ευρω.
  - Επιχειρηματιες στην Ιταλια ζητουν επιστροφη στη Λιρεττα
  Και επεται συνεχεια .....
  Αυτα ο Σαμαρας δε τα βλεπει;
  Oι συμβουλατορες του σε ποιον κοσμο αληθεια ζουν;
  Oσο για πασοκ-δημαρ ειναι αναξιο να ασχολειθει κανεις , ειναι ετοιμοθανατα κομματα.
  Καλο ειναι οι εγωισμοι να εκλειψουν, Σαμαρας -Βενιζελος- Κουβελης
  ΑΠΕΤΥΧΑΝ οπως και ολοι οι υποστηρικτες του ευρω.
  Σε Ελλαδα και εξωτερικο.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ λαλακης 30/09/2012 02:15:22

   το καραβι μπορει να βουλιαζει λαλακη αλλα δεν ειναι καθολου σιγουρο οτι αν πηδηξεις πρωτος θα σωθεις (το αντιθετο μαλιστα)
   προς το παρον - καλυτερα να στριμωχθεις στο καταστρωμα μηπως (..)και βρεθει τελευταια σττιγμη θεση σε σωσιβια λεμβο
   τωρα για τους Τσεχο Τουρκο Βοσνιους κλπ ..- αρνουνται την επιβιβαση σε ναυαγιο.. πολυ πρωτοτυπο

 41. S.R. avatar
  S.R. 29/09/2012 16:02:36

  Ο ap εχει απολυτο δικιο.... ΝΑΙ,αν απολυονταν 200000 δημοσιοι υπαλληλοι που ΟΛΟΙ γνωριζουμε οτι ΠΕΡΙΣΕΥΟΥΝ, ΔΕΝ θα υπηρχε αναγκη παρα για μικρες περικοπες που δεν θα σκοτωναν την οικονομια....Το ειπαν χιλιες φορες οσοι ξενοι ανελυσαν το Ελληνικο προβλημα, και το λενε και ολοι οι Ελληνες που δουλευουν στον Ιδιωτικο τομεα... ΔΕΝ το λενε βεβαια τα κρατικοδιαιτα ελληνικα κομματα, δυστυχως και η Ν.Δ., γιατι τοσα χρονια βολευαν τους κομματικους τους στρατους... Και δεν το λενε βεβαια και τα "κομματικα στρατα" απο προφανεις λογους ιδιοτελειας...Αλλα οχι και να αποθρασυνονται και να βριζουν.....
  Αλλα θα κανω και μια προβλεψη: ΚΑΙ αυτα τα μετρα θα αποτυχουν γιατι πνιγουν το εισοδημα ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ μαζι με τους αδικους, λεφτα ΔΕΝ θα εισρευσουν στα δημοσια ταμεια, νεες περικοπες θα ακολουθησουν ,και τελικα η καταρρευση θα καταστη αναποφευκη...
  Και τοτε "πολιτικο συστημα" των "κοινωνικα ευαισθητων" θα λυσει το προβλημα του μια και καλη : Κοβοντας πληθωριστικες "δραχμες" η"ρουβλια", θα απολυσει εμμεσως ολους τους Δ.Υ. ελαχιστοποιωντας το μισθολογικο κοστος, και φερνοντας την Ελλαδα στην ανταλλακτικη οικονομια...
  Τωρα αν αυτα τα λενε "νεοφιλελευθεροι" η "παλαιοσοσιαλιστες" η "λαικοι δεξιοι" ,δεν εχει σημασια...Πριν απο αυτους τα λεει η πραγματικοτητα..

 42. Προφήτης avatar
  Προφήτης 29/09/2012 16:33:31

  Σωστά Νίκο, αλλά μην "απορείς" στο ΥΓ.
  Και ο κατοχικός πρωθυπουργός Ράλλης στο Βερολίνο απευθυνόταν για την "δεινή οικονομικοκοινωνική θέση του ελληνικού λαού".
  Εκεί από όπου αντλούσε εξουσία.
  Έτσι κι Στουρ., άρχων χωρίς εκλογική νομιμοποίηση, επιλογή ενός πρωθυπουργού που ουσιαστικά εκβίασε την κατάληψη της εξουσίας και τώρα δηλώνει ότι (η πρωθυπουργία) «είναι pain».
  Απλά, η χρήση του όρου "κατοχή" που φούντωνε την άνοιξη του 2010 δεν υιοθετήθηκε από τη ΝΔ για να μην τη βρει μπροστά της όταν θα έκανε τα ίδια με το ΠΑΣΟΚ..

  • Kώστας ΜΠ avatar
   Kώστας ΜΠ @ Προφήτης 29/09/2012 18:46:05

   Προφήτη, αν μου επιτρέπεις μια ερώτηση.
   Γράφεις "εκβίασε την κατάληψη της εξουσίας "

   Θυμάμαι καλά ή όχι πως η βασική κατηγορία εναντίον του ΑΣ και εδώ μέσα( και δίκαια κατά τη γνώμη μου) είναι η μη διενέργεια εκλογών τον 12/2011 όταν ο ΓΑΠ απέσυρε το δημοφήφισμα; Ή μήπως να παρέμενε ο Παπαδήμος;
   Δηλαδή θα ήθελες να έχουμε σήμερα την προηγούμενη βουλή( γιατί αυτήν θα είχαμε χωρίς τις "εκβιασθείσες" εκλογές) η οποία είχε πρωτοφανή αναντιστοιχία με τους συσχετισμούς της πραγματικής ζωής;
   Δηλαδή πιο συγκεκριμένα: από τον 11/2011 και μετά ( μετά την απομάκρυνση ΓΑΠ λόγω του δημοψηφίσματος και με το πασόκ στους 151 με το ζόρι ) δεν έπρεπε να γίνουν εκλογές; Ή να συνεργάζονταν χωρίς λαική εντολή;
   Ευχαριστώ πολύ.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Kώστας ΜΠ 30/09/2012 02:14:48

    @ Kώστας ΜΠ
    Από όταν συναίνεσε στην κυβερν. Παπαδήμου και κυρίως από όταν ψήφισε το Μνημόνιο ΙΙ και το Μεσοπρόθεσμο ουδεμία παρέκκλιση στην ακολουθούμενη πολιτική είναι επιτρεπτή στον Σαμαρά.

    Συνεπώς το αν θα υπήρχε κυβέρνηση από την προηγούμενη, από αυτήν την 6ης Μαΐου ή από την τωρινή βουλή, ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ, αφορά
    1) μια ολιγομελή ομάδα ισχυρών συμφερόντων
    2) μια στενή κάστα πολιτικής εξουσίας
    3) τον ομόκεντρο του πολιτικού συστήματος κύκλο παρατρεχάμενων και
    4) τους στενούς κομματικούς που εξυπηρετούνται.

 43. rasputin avatar
  rasputin 29/09/2012 16:33:33

  35% στους ελεύθερους επαγγελματίες λοιπόν από το πρώτο ευρώ . Γιατί ; Γιατί δεν μπορούν να πιάσουν την φοροδιαφυγή . Γιατί δεν μπορούν να ελέγξουν τους λογαριασμούς και την ακίνητη περιουσία όλων των ελ. επαγγελματιών και να την διασταυρώσουν με όσα δηλώνουν τα τελευταία 10 ή 20 χρόνια .
  Όλοι λοιπόν στο ίδιο τσουβάλι . Μόνο που οι περισσότεροι από αυτούς δεν φοροδιαφεύγουν (ή φοροδιαφεύγουν λίγο) γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει πλέον τζίρος .
  Για τα 3/4 των ελ. επαγγελματιών ισχύει το "τι είναι ο κάβουρας τι είναι το ζουμί του" . Ας βρουν το 1/4 που έτρωγε , τρώει και θα συνεχίσει να τρώει με χρυσά κουτάλια .
  Ο κ. Σαμαράς όμως προτιμάει αφού πληρώσω εγώ το ενοίκιο , τα λειτουργικά έξοδα και τον μισθό του υπαλλήλου της επιχείρησής μου , συν τις εισφορές στο ΤΕΒΕ , να δώσω 35% για να συντηρώ τους γνωστούς αργόμισθους του δημόσιου τομέα . Βέβαια γι' αυτούς υπάρχουν κόκκινες γραμμές , εμείς είμαστε κλέφτες.
  Εμείς σε ψηφίζουμε Σαμαρά , όχι αυτοί . Από εδώ και μπρος , ούτε ευρώ από φόρο θα ξαναδείς , ούτε ψήφο .
  Και πραγματικά παρακαλάω να κάνουμε στάση πληρωμών . Να δω μετά τι θα κάνουν αυτοί που κάθε πρώτη του μηνός εισπράττουν τον παχουλό μισθουλάκο τους από τα κρατικά ταμεία .

 44. Κβάντα avatar
  Κβάντα 29/09/2012 16:46:46

  "...και αυτό είναι αισόδοξο, αντιλαμβάνονται πως ο Α. Σαμαράς... και πως οι επιλογές του είναι περιορισμένες... που θέλει να «καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία» ..."

  Κύριε Αργεάδη, θα σας παρακαλούσα πολύ να μας εξηγήσετε πώς οδηγηθήκατε σε αυτά τα συμπεράσματα! Διά της εις άτοπον απαγωγής;
  Έχετε δει εσείς κάποια προσπάθεια που να αποδεικνύει τη θέληση του Προέδρου να καθαρίσει το τοπίο;
  Έχει τεράστια διαφορά το τί επιθυμούμε, με το τί γίνεται στην πράξη!

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Κβάντα 29/09/2012 20:46:41

   Μόλις ξεκίνησε αγαπητέ Κβάντα. Μόλις...

   • noldor avatar
    noldor @ Νίκος Αργεάδης 01/10/2012 15:40:20

    Μόνο που δεν ξεκίνησε από την θέληση του Προέδρου. Απλά είναι ανεξέλεγκτη...

 45. roadrunner avatar
  roadrunner 29/09/2012 16:51:21

  Έγραψες Προφήτη : "...η χρήση του όρου “κατοχή” που φούντωνε την άνοιξη του 2010 δεν υιοθετήθηκε από τη ΝΔ ...". Αν σου είναι εύκολο, εξήγησέ μας, για ποιο λόγο στις εκλογές προ-τριμήνου έγινε τέτοια υπερπροσπάθεια από την Ν.Δ. για την κατάληψη του "υπο-κατοχή" πρωθυπουργικού θώκου ; Ποιο είδος πολιτικού θα έδινε "μάχη" για να καταλάβει ένα τέτοιο θώκο (σύμφωνα με τα γραφόμενά σου) και κυρίως, για ποιον ακριβώς σκοπό ;

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ roadrunner 30/09/2012 01:30:03

   1. Για φιλοδοξία.
   2. Για εξυπηρέτηση συμφερόντων
   2.1 Κομματικών (βλ. τον 29χρονο οννεδίτη διοικητή νοσοκομείου)
   2.2 Ισχυρών προσωπικών (Βλ. ΑΤΕ - έπεται συνέχεια)

   Για αυτά που κάποιοι κυνηγούν με μανία την εξουσία, αγαπητέ/η.
   Ενώ άλλοι τραγουδούν "χαιρετίσματα στην εξουσία..."

 46. xp avatar
  xp 29/09/2012 17:50:04

  Πιστεύω οτι δεν μπορει να υπάρξει ανάπτυξη ,που είναι το βασικό πρόβλημα ,με τέτοιες πολιτικές ποτέ. Για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να υπάρξει ένα σοκ πολύ ισχυρό ,όπως η εφαρμογή του εθνικού νομίσματος,μετά από χρεωκοπία.Η κρίση του 29 λύθηκε ουσιαστικά στον Β ΠΠ με την Πολεμική οικονομία ,όταν ξεπεράστηκαν οι ακραίες φιλελεύθερες απόψεις οριστικά.Η Ισλανδία όταν χρεωκόπησε .Η Γερμανία το ίδιο (μετά τον ΒΠΠ) !
  Απλά η κοινωνία όπως ζούσε τοσα χρόνια με την βόμβα του χρέους ,τώρα ζεί με την βόμβα της αποεπένδυσης και της ύφεσης.Δεν έχουμε ηγέτες και είμαστε φοβικοί

 47. Ίωνας avatar
  Ίωνας 29/09/2012 18:01:54

  Σωστός

 48. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/09/2012 19:32:56

  Δύο είναι τα μέγιστα αρνητικά:
  Δομικές μεταρρυθμίσεις: Ολοταχώς καβάλα στη χελώνα, έρχεται και χειμώνας θα πέσει σε χειμέρια νάρκη...
  Φορολογικά: Αυτά που "διαρρέουν" είναι στον αντίποδα των νέων Γαλλικών φορολογικών μέτρων: Ενώ στη Γαλλία αυξάνουν τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές (για τους πλούσιους) στην κλίμακα φυσικών προσώπων και τους εταιρικούς φόρους για τις ΜΕΓΑΛΕΣ εταιρείες, στην Ελλάδα ακούγεται το ακριβώς αντίθετο, για μείωση των υψηλών και εταιρικών συντελεστών και αύξηση των χαμηλών.
  Δεν αρέσει ο Ολλάντ στο Ελληνικό πολιτικό προσωπικό βλέπετε, προτιμούν κάτι σαν το Γερμανικό "κόμμα των ξενοδόχων και φαρμακεμπόρων" FDP.
  Ο flat tax 35 % για ελεύθερους επαγγελματίες - τη στιγμή που ο εταιρικός φόρος λέγεται ότι θα κατέβει στο 18 ή 15 % - δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο: Άν τώρα γίνεται φοροδιαφυγή της αλεπούς, με flat tax θα γίνει η φοροδιαφυγή της αρκούδας.

 49. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 29/09/2012 20:28:20

  Τί κάνεις όταν οδηγείς το αυτοκίνητό σου σε στενό μονόδρομο που καταλήγει σε αδιέξοδο;

  (α) συνεχίζεις την πορεία με την ίδια ταχύτητα
  (β) συνεχίζεις την πορεία επιταχύνοντας.
  (γ) σταματάς και το σκέφτεσαι με τις ώρες.
  (δ) προσπαθείς να κάνεις ελιγμούς και αναστροφή.
  (ε) βάζεις όπισθεν και γυρνάς πίσω.

  Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ κάνω το (ε)...

  Υ.Σ. Νίκο, εξαιρετικός.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Ιεροφάντης 29/09/2012 20:49:30

   Καλησπέρα Ιεροφάντη. Τα λέω όπως τα βλέπω και τα αναλύω όσο μπορώ.

   • Ιεροφάντης avatar
    Ιεροφάντης @ Νίκος Αργεάδης 29/09/2012 21:02:37

    Καλά και άριστα πράττεις.

    Το επόμενο μεγάλο event στη χώρα δεν θα είναι τα μέτρα, οι επιπτώσεις τους στον κόσμο και τα εισοδήματά του ή την καθημερινότητά του.

    Είναι η αποδόμηση του πολιτικού συστήματος της τελευταίας 30ετίας. Ήδη η διαδικασία άρχισε, και όσο πιο κοντά οδηγούμαστε στο αδιέξοδο, το σχέδιο θα ενταθεί.

    Ποιος θα το αποδομήσει; Αυτοί που συνεργάστηκαν μαζί του και βλέπουν την πραγματικότητα, όχι μέσω των παραμορφωτικών γυαλιών της πολιτικής, αλλά μέσα από την ψυχρή αντιμετώπιση των αριθμών και των επιπτώσεών τους στις επιχειρήσεις τους.

    Έχουμε πολλά επεισόδια να δούμε ακόμα και πολλά πράγματα να πούμε. Ακόμη είναι νωρίς. Ο Οκτώβριος - Νοέμβριος είναι κομβικοί μήνες για την εξέλιξη που περιγράφω ανωτέρω. Ίδωμεν.

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Ιεροφάντης 29/09/2012 20:54:05

   (στ) Προχωράς αργά αργά προς το αδιέξοδο με επίγνωση ότι βαδίζεις στο αδιέξοδο και περιμένεις να ανοίξει το GPS (ΔΝΤ/Ευρώπη) μπας και σου βρει εναλλακτική διαδρομή.

   • Ιεροφάντης avatar
    Ιεροφάντης @ Νικόλας 29/09/2012 21:23:16

    Εντάξει Νικόλα, περίμενε εσύ σε μονόδρομο που οδηγεί σε αδιέξοδο, να σου ανοίξει το GPS...

    Δίπλωμα οδήγησης έχεις;

    • Νικόλας avatar
     Νικόλας @ Ιεροφάντης 29/09/2012 21:48:13

     Έχω. Διαφωνώ με το (ε) γιατί στην οικονομία δεν κάνεις όπισθεν. Μόνο στην οδήγηση. Μακάρι να γινόταν να κάναμε όπισθεν.

     • Ιεροφάντης avatar
      Ιεροφάντης @ Νικόλας 29/09/2012 22:21:06

      Back to basics, λέγεται η όπισθεν στην οικονομία.

      Τα κράτη δεν είναι εταιρίες. Τα οικονομικά κρατών δεν μπορείς να τα χειριστείς όπως ισολογισμούς εταιριών.

      Αν κάνεις αυτή τη βασική παραδοχή, μια χαρά όπισθεν κάνεις...

     • Νικόλας avatar
      Νικόλας @ Ιεροφάντης 30/09/2012 01:20:15

      Δηλαδή τι προτείνεις; Back to basics δε λέει κάτι συγκεκριμένο. Τι προτείνεις; Άρνηση χρέους και χρεοκοπία; Δραχμή; Τι;

     • Νικόλας avatar
      Νικόλας @ Ιεροφάντης 30/09/2012 01:21:41

      Οχ συγνώμη Ιεροφάντη δε διάβασα το παρακάτω post σου. Θα σου απαντήσω με μεγαλύτερη λεπτομέρεια αργότερα.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Ιεροφάντης 30/09/2012 08:56:25

      Ναι, αλλά απαιτεί ανεξαρτητη χρηματοπιστωτική πολιτική, και με το ευρώ αυτό είναι ανέφικτο.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Ιεροφάντης 29/09/2012 22:15:30

   Στό παράδειγμα πού παραθέτετε,θά ὑπῆρχε καί ἡ περίπτωση νά προσέξεις τήν ταμπέλα καί νά μήν μπεῖς στόν μονόδρομο,αὐτό ὅμως ἄν ἀφήσεις τήν πεθερά σου ἄς ποῦμε στό τιμόνι,θά μποροῦσες νά τό πάθεις χωρίς νά τό θέλεις...
   Ἡ λύση πού προτείνετε ἐσεῖς ὅμως στό παράδειγμά σας,ἀναφορικά μέ τήν ἀτραπό στήν ὁποία βρίσκεται ἡ χώρα μας,πῶς ἐρμηνεύεται;

   • Ιεροφάντης avatar
    Ιεροφάντης @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 29/09/2012 22:39:39

    (α) Εκμετάλλευση της γεωπολιτικής και της οικονομικής διπλωματίας, για την επίτευξη οικονομικών στόχων.
    (β) Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την καταγραφή και επιδίωξη των εθνικών στόχων (στρατιωτικών, οικονομικών, δημογραφικών, μεταναστευτικών ενεργειακών, κλπ) σε βάθος 20ετίας.
    (γ) Μόνιμη Ομάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού παρά τω Πρωθυπουργό, για την παρακολούθηση και επικαιροποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης.
    (δ) Διατήρηση και ενίσχυση κατά προτεραιότηα του σκληρού πυρήνα της κρατικής υπόστασης (Ένοπλες Δυνάμεις & Σώματα Ασφαλείας, Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη).
    (ε) Οργάνωση παραγωγής και διάθεση κονδυλίων κατά προτεραιότητα σε πρωτογεννή και δευτερογενή τομέα.
    (στ) Χρήση απειλής εξόδου από Ευρώ και Ευρωζώνη, προς τους απειλούντες.
    (ζ) Ταχεία απονομή δικαιοσύνης σε όσους έχουν καταχραστεί δημόσια αξιώματα και δημόσιο χρήμα, με ενίσχυση των αρμόδιων διωκτικών Αρχών.
    (η) Ριζική αντιμετώπιση λαθρομετανάστευσης με σκληρά μέτρα και παράλληλη ενίσχυση των πολυτέκνων για αντιστροφή του δείκτη των γεννήσεων.
    (θ) Ενεργειακή διπλωματία με χώρες εκτός Ε.Ε.
    (ι) Στοχευμένες δράσεις για μείωση ελλειμμάτων χωρίς οριζόντιες άδικες περικοπές.

    Αυτές είναι μερικές ιδέες grosso mondo που δίνουν διαφορετικό βηματισμό. Για κάθε μια από αυτές θα μπορούσα να σου γράφω σεντόνια.

    Εναλλακτικά, μπορείς να πάρεις από το "είναι ανειλλημένες υποχρεώσεις της Ελλάδος, πρέπει να τα εφαρμόσουμε όλα για να είμαστε αξιόπιστοι, ξέρουμε ότι τα μέτρα είναι επώδυνα και άδικα, αλλά τι να κάνουμε, σεβόμαστε τους φορολογουμένους των εταίρων μας που μας δανείζουν, αποδεχόμαστε την ιδιοκτησία των προγραμμάτων, θα βρεθεί λύση για τους μικροομολογιούχους που τους κουρεύτηκαν τα εισοδήματα..." και άλλα τέτοια ατελείωτα, με τα οποία έχει έρθει ο κόσμος σε απόγνωση.

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Ιεροφάντης 29/09/2012 23:48:27

     Σέ εὐχαριστῶ γιά τήν ἀπάντηση Ἱεροφάντη,σίγουρα δέν θά πάρω ὥς λύση ἀπό τήν τελευταία σου παράγραφο,συμφωνῶ μέ ὅλα ὅσα προτείνεις καί θά σταθῶ περισσότερο στό στ' πού παραθέτεις,γιατί κάπου σέ ἄλλη ἀνάρτηση τό πρωΐ τό ἔθεσε καί ἡ ταπεινότητά μου...

     • Ιεροφάντης avatar
      Ιεροφάντης @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 30/09/2012 01:17:47

      Παρακαλώ Κυθήριε.

      Το (στ) είναι ένα από τα μέσα. Καλώς κάνεις και το θίγεις και εσύ

      Δεν είναι όμως το πρώτο από όλα, αλλά και δεν είναι και το τελευταίο στη φαρέτρα...

      Σε ευχαριστώ για το διάλογο. Κάπου εδώ θα σε χαιρετίσω για σήμερα.

      Ες αύριον.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ Ιεροφάντης 30/09/2012 08:57:22

     Με πρόλαβες Ιεροφάντη. Έτσι ακριβώς.

 50. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 29/09/2012 21:23:58

  Πολύ καλή η κεντρική ανάρτηση.Κάνει εύστοχες παρατηρήσεις και σκληρή-γόνιμη κριτική.

 51. Tasos avatar
  Tasos 29/09/2012 21:26:21

  Όσοι επιμένετε ότι η μόνη λύση είναι 200χιλ απολύσεις, για σκεφτείτε λίγο αυτοί οι 1εκ άνεργοι (και βάλε) πώς ζούν? δε βλέπω χιλιάδες ανά δημο να ψάχνουν φαί στα σκουπίδια, άρα από κάπου έχουν έστω χαρτζιλίκι. Ναι, από κάποιον συνταξιούχο ή μισθωτό του ΙΤ ή του ΔΤ. Όπως λέμε λοιπόν ότι κάθε μαχαίρι στη σύνταξη κόβει κρέας και κόκκαλο μαζί από τον ίδιο τον συνταξιούχο αλλά και από 1-2 άλλους που επιβιώνουν χάρη σε αυτή τη σύνταξη, έτσι και οι μαζικές απολύσεις θα κάνουν μια τρύπα στο νερό δημοσιονομικά.
  Ας μου βρεί κάποιος μια δημοσιονομική ανάλυση πώς 200χιλ (ή ότι νούμερο θέλει) απολύσεις θα λύσουν το πρόβλημα ή έστω πώς από αυτό θα χεις κάποιο κέρδος (οποιοδήποτε).
  Ψάχνουν όλη και καλά την λιγότερη κακή λύση. Μα είναι προφανές ότι μέσα σε αυτό το περιβάλλον δεν υπάρχει καμία λίγο κακή λύση. ΌΛΕΣ είναι κάκιστες. Οπότε πρέπει να επιλεγή αυτή που αν σου φέρει τώρα πολύ κακό, να μπορείς έστω να χεις μια ελπίδα για ανάκαμψη στο μέλλον.

  • panos avatar
   panos @ Tasos 29/09/2012 22:03:36

   Υπαρχει η αρχικη αναλυση της τροικα οτι οι απολυσεις των παρανομων χωρις ΑΣΕΠ παραθυροβαλμενων και βολεμενων του πελατειακου κρατους ωστε να υπαρχουν τα κομματα για τα ψηφουλακια(Ελληνικο φυσικα φαινομενο) ειναι 8 δις το χρονο. Με τοσα δις δεν θα πετσοκοβαν τους υπολοιπους και θα λυνοταν το προβλημα, αλλα εδω ειμαστε στο Ελλαδισταν και θελουμε να ειμαστε και Ευρωπαιοι τρομαρα μας..................

   • αλχημιστής avatar
    αλχημιστής @ panos 29/09/2012 23:26:25

    panos αφου υπάρχει η ανάλυση της τροικα .....ε τότε...πασο.
    Αλλωστε οι άνθρωποι στις αναλύσεις τους είναι λίρα εκατό, δεν έπεσαν ούτε μια φορά έξω.
    Τι πειράζει αν πέσουν ακόμη μια φορά έξω?στα τέτοια τους .
    ουτε αυτοί θα ταίσουν 200 χιλ άνεργους ακόμα ούτε θα στεναχωρηθούν για παράπλευρες απώλειες στον ιδιωτικό τομέα άλλου 1 εκ .
    Ας μου πεί ένας απο σας τους οικονομολόγους πως θα βοηθήσουν εμένα τον άνεργο οι 200χιλ ακόμη άνεργοι/
    Ας μου πεί που θα πάνε αυτά τα 8 δις που δήθεν θα γλυτώσει η οικονομία?στον Λάτση-Μπόμπολα και Ακη.
    Ας μου πεί γιατί να με προσλάβει εμένα , και ποιός εργοδότης όταν θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη της χώρας σε πολλαπλάσιο αριθμό απο τους 200χιλ.
    Γραφετε μια λαλακία "απολύσεις 200 χιλ τώρα' χωρίς ούτε μια άποψη γιαυτό εκτός απο το οτι ο γείτονας μου ο Δ.Υ δεν δουλευει και πληρώνεται( κακώς ...και να πάρει τον πούλο , αλλά όχι οριζόντια όπως τα μέτρα αλλα με κανόνες δικαίου και όχι κουτουρού ένα νούμερο που ήρθε στον λαλακα τον Τομσεν)
    Αντε γράψτε και μιά ανάλυση πως θα βοηθήσουν οι απολύσεις στην ανάπτυξη, έτσι ωστε να πάρετε και το βραβείο νομπελ οικονομικών για το 2012.
    Επίσης γράψτε και που πήγε το ΔΝΤ και υπήρξε ανάπτυξη
    (ξέρω ξέρω στην τουρκία!)

    • Ίωνας avatar
     Ίωνας @ αλχημιστής 30/09/2012 03:59:59

     Οι απολύσεις θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ύφεση και θα συμπαρασύρουν και ένα μεγάλο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα (δεν εννοώ Κοκκάλη, Λάτση κ.λ.π.) στο τέλος. Η αγορά θα στεγνώσει κι άλλο, η ανεργία θα αυξηθεί και το μεροκάματο θα γίνεται για ένα κομμάτι ψωμί που είναι και ο στόχος της τροϊκας και του ΔΝΤ απλά πράγματα χωρίς βαθυστόχαστες αναλύσεις.

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Tasos 29/09/2012 22:06:43

   Δεν είναι θέμα οικονομικό όσο θέμα κύρους του πρωθυπουργού και δικαιοσύνης. Επιτέλους τέρμα οι κηφήνες που ξεζούμιζαν τον ιδιωτικό τομέα τόσα χρόνια επειδή είχαν κοννεδάκι με βουλευτή. Αυτό θα τελειώσει είτε με το καλό με πρωτοβουλία του ΑΣ που θα τον καταστήσει εθνικό ήρωα (απολύσεις ΔΥ δηλαδή στα πλαίσια της μνημονιακής μας πολιτικής) είτε με το άγριο (χρεοκοπία, μηδέν φόροι από ιδιωτικό τομέα και απλήρωτοι ΔΥ).

   • Tasos avatar
    Tasos @ Νικόλας 29/09/2012 23:41:58

    Μα οικονομική είναι η κουβέντα από αυτούς που μιλάνε σοβαρά αλλιώς οι άλλοι στα πλαίσια κοινωνικού αυτοματισμού απλά θέλουν ηθική εκδίκηση που με αφήνει αδιάφορο για την ώρα.
    Στα του οικονομικού λοιπόν αν με τη κίνηση αυτή απλά μεταφέρεις το πρόβλημα από ένα μέρος σε ένα άλλο δε βγάζεις και κέρδος και στέλνεις και εξτρά κόσμο στα κάγκελα. Και αυτό το τελευταίο είναι σημαντικό γιατί ο μόνος λόγος που δεν έχει γίνει κοινωνική έκρηξη ακόμα είναι ότι ακόμα μια κρίσιμη μάζα έχει πράγματα να χάσει (όπως λές και συ οι... "περιουσίες" τους) και φοβάται. Μια τέτοια κίνηση θα τροφοδοτήσει τη δεξαμενή αυτών που το ζύγι τους με αυτά που χάσαν και αυτά που έχουν να χάσουν γέρνει πολύ στη χασούρα.
    Σε κανονική κοινωνία μια χαρά θα γινόταν να πετάξεις έξω τα βαρίδια (ή κυφήνες οπως λέτε). Στη δική μας όμως έτσι όπως είναι δομημένη δε μπορείς να το κάνεις τώρα άμεσα και να χεις και κέρδος.

 52. xp avatar
  xp 29/09/2012 21:47:30

  Διακόσιες χιλιάδες απολυσεις θα μπορούσαν να γίνουν εαν η οικονομία "φύσαγε".
  Κακά τα ψέμματα όταν αναπτύσσεται η οικονομία και η ανεργία είναι χαμηλή ,ο εργοδότης είναι ίσος με τον εργαζόμενο.Σε μια τέτοια περίπτωση οι 200000 θα μπορούσαν να πήγαιναν άνετα στον ΙΤ. Τώρα εαν ενας παλαβός το έκανε ,θα γινομασταν Ρουμανία επί Τσαουσέσκου.

 53. Kώστας ΜΠ avatar
  Kώστας ΜΠ 29/09/2012 22:07:36

  http://www.capital.gr/News.asp?id=1627879


  H επίσκεψη Τσίπρα στην Γερμανία.
  "Το πρόγραμμα δεν βγαίνει( οκ) , χρειάζεται ανάπτυξη( σώπα...) ,"αναπόφευκτο το δεύτερο κούρεμα( κάποιον μου θυμίζει)"

  Και η καταγγελία που πήγε; Γιατί δεν είπε πως θα το καταγγείλει και ακυρώσει μονομερώς ; Α, ήταν στο εξωτερικό. Αυτά είναι για τους εδώ.
  Καλά κάνει. Καιρός είναι. Εστώ και για τους έξω , αφού οι εγχώριοι -που δήθεν ξύπνησαν-και θέλουν μονομερή καταγγελία θα βάλουν μυαλό μόνο μετα την υπουργοποίηση του Σταθάκη και όταν τον ακούσουν ( όπως το έχει πει ήδη ο Δραγασάκης) να τους λέει: "δεν κάνουμε μονομερείς ενέργειες".
  Αποσύρεται σιγά- σιγά και η μονομερής καταγγελία για να μείνουν πεντάρφανοι οι οπαδοί της Δραχμής.

 54. panos avatar
  panos 29/09/2012 22:25:06

  Να παρει ο Ι.Τ. το καθε κοπριτη π.χ. κηπουρο του καθε δημου για παραδειγμα που ολη μερα ειναι στα καφε και στα ουζερι ..............αν ειναι δυνατον.

  • T.V avatar
   T.V @ panos 30/09/2012 11:56:36

   Μα ο κοπριτης δεν θα απολυθει γιατι εχει την πλατη του πολιτικου....

 55. Εμμανουήλ Πρόιος avatar
  Εμμανουήλ Πρόιος 29/09/2012 22:34:00

  Αγαπητέ εμείς "οι οπαδοί της δραχμής", όπως μας αποκαλείς δεν φοβόμαστε μήπως μείνουμε ορφανοί από τον Τσίπρα - ποιος σου είπε ότι είμαστε όλοι συριζαίοι, ο Κεδίκογλου?
  Εσείς "οι οπαδοί του ευρώ" να φοβάστε μην ορφανέψετε ξαφνικά!

  • Kώστας ΜΠ avatar
   Kώστας ΜΠ @ Εμμανουήλ Πρόιος 30/09/2012 00:32:36

   Αγαπητέ δεν καταλαβαίνεις.
   Είστε ορφανοί ακριβώς επειδή ούτε ο Τσίπρας συμμερίζετε τις απόψεις σας.
   Και ο θρυλικός Πάνος ούτε να ακούσει για δραχμή δεν θέλει ή έχεις ακούσει να λέει κάτι; Πεντάρφανοι λέμε.
   Για την ακρίβεια κανείς δεν τις συμμερίζετε εκτός από κάτι βαρεμένους τύπου Καζάκη , οι οποίοι όμως έχουν το θάρρος να μιλάνε για συνδυασμό της δραχμής με γερή δόση σοσιαλμανίας.
   Και λέτε και τα μισά. Μια εκτίμηση πόσο θα υποτιμηθεί το νόμισμα , μάλλον πόσο και ποσές φορές ούτε μία φορά δεν έχετε γράψει . Και δικαίως αφού κανείς δεν ξέρει ακριβώς. Ούτε πως των άγριων υποτίμησεων(που θα είναι συνεχείς και σε βάθος χρόνου) θα έχει προηγηθεί χρεοκοπία. Και την χρεοκοπία( ναι ναι ξέρω ΄"και το psi χρεοκοπία ήταν" , αμ έλα που δεν είναι το ίδιο) ακολουθεί η λεηλασία δημόσιου πλούτου ( ναι ξέρω , "και οι αποκρατικοποίησεις λεληλασία είναι" , αμ έλα που δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο) . Και όλα με μαζική αποεπένδυση που μπροστά τους η μνημονιακή ύφεση θα μοιάζει παράδεισος.
   Ακόμη και ο σοβαρός αντιμνημονιακός Βαρουφάκης αποκήρυξε χθες την δραχμή ως αυτοκονία στην ΕΤ3.

   • Ιεροφάντης avatar
    Ιεροφάντης @ Kώστας ΜΠ 30/09/2012 00:46:19

    Αγαπητέ φίλε, μου επιτρέπεις μια ερώτηση;

    Το ενδεχόμενο να πτωχεύσεις και με PSI και μετά με OSI, να έχεις στο μεταξύ πουλήσει νερά, ενέργεια, υδρογονάνθρακες και δημόσια περιουσία στο όνομα της "απελευθέρωσης" της οικονομίας και τελικά να βρεθείς και με δραχμή και χωρίς τίποτα δικό σου, κυριολεκτικά επισκέπτης στην ίδια σου τη χώρα, το έχεις σκεφτεί;

    Την έννοια "ζωτικό εθνικό συμφέρον" και τι μπορεί να περικλείει αυτή μέσα της, την έχεις ακούσει;

    Και εγώ συμφωνώ ότι οφείλουμε να δώσουμε αγώνα και να συντάξουμε το κράτος και τα οικονομικά του εντός Ευρώπης και Ευρώ.

    Ξέρεις, όμως, μετά από ένα σημείο που η διάσωσή μας ξεπερνά τα όρια αντοχής της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής αποδοτικότητας δαφόρων μέτρων, η πολιτεία (πολιτικό σύστημα, θεσμοί, κοινωνικές ομάδες κλπ) οφείλει να εξετάσει όλες τις option προκειμένου να μη μετατραπεί η χώρα σε failed state, υπό την αέναη κηδεμονία πατρώνων.

    • Tasos avatar
     Tasos @ Ιεροφάντης 30/09/2012 01:47:15

     Μα είμαστε τόσο γερά δεμένοι στο άρμα του - πάση θυσία - ευρώ, που κανείς δε νομίζω να πιστεύει ότι έχει καθήσει κάτω κάποια ομάδα να σχεδιάσει, έστω για το γαμώτο, τί θα γίνει αν - λέμε αν - το μοιραίο έλθει παρά τη "καλή διαγωγή" που δείχνει η κυβέρνηση με ψηφισμένα τα μέτρα.
     Και το κακό θα είναι μετά ότι ευλόγως θα χεις δραχμή με χάος και αναρχία και θα βγαίνουν δικαιωμένοι αυτοί που λένε πως "τα λέγαμε με δραχμή θα καταστραφούμε", ενώ η αλήθεια είναι πώς αν χρεοκωπήσεις με σχέδιο που έχεις σκεφτεί από πριν (έστω κι αν δεν το πεις ποτέ δημόσια) μπορείς να αποφύγεις το χάος και την αναρχία.
     Η μια τελευταία και μοναδική μου ελπίδα για τον ΑΣ συγκεκριμένα είναι μήπως κάνω λάθος και πραγματικά έχει κάποιο τέτοιο σχέδιο αν χρειαστεί.

     • rally monkey avatar
      rally monkey @ Tasos 30/09/2012 02:34:38

      τα σχεδια καλα ειναι
      εκει που κολλαμε συνηθως ειναι στην 'δυνατοτητα εκτελεσης'
      εδω βρισκεται και το οξυμωρον
      αν μπορουσαμε δυνητικα να λειτουργησουμε με 'δραχμη' - δεν θα φταναμε ποτε στο σημειο να μην μπορουμε να αποτρεψουμε την εξοδο απο το ευρω.

    • Kώστας ΜΠ avatar
     Kώστας ΜΠ @ Ιεροφάντης 30/09/2012 02:02:40

     Ιεροφάντη,
     Δηλαδή το OSI δεν το θέλεις; Αν αύριο μας το προσφέρουν εσύ θα το ηρνείσο ως "πτώχευση"; Και τα συγκρίνεις με χρεοκοπία και υποτιμημένη δραχμή; Το ίδιο είναι;
     Την έννοια εθνικό συμφέρον την έχω ακούσει. Και εσύ την έχεις ακούσει. Πως το φαντάζεσαι; Πως θα βγούμε από το ευρώ , αλλά θα παραμείνουμε στην ΕΕ, να κάνουμε τι; Να έχουμε μόνο τα αρνητικά της ΕΕ; Τα πακέτα στήριξης τελείωσαν , οι επιδοτήσεις στους αγρότες τελείωσαν, μένει μόνο η μη δασμολήγηση των ευρωπαικών προιόντων. Δηλαδή τα αρνητικά της ΕΕ.
     Και επειδή ΕΕ είναι και πολιτικό όργανο και επειδή λοιπόν έχουμε ακούσει τι θα πει ζωτικό εθνικό συμφέρον έχει νόημα να μείνουμε εκεί που η ολοκλήρωση σε βάθος χρόνου θα προχωρήσει, σε όποιον βαθμό προχωρήσει. Γιατί η ζωή των εθνών μετριέται με δεκαετίες το minimum.
     Αν διαφωνείς με τις αποκρατικοποίησεις( να κρατήσουμε τα δίκτυα, αυτό είναι δεδομένο) είναι μεγάλη κουβέντα και έχει γίνει. Αν διαφωνείς αλλάζει το πράγμα και δεν θα βρούμε άκρη.
     Μου λες πως η διάσωση ξεπερνάει τα όρια αντοχής. Συμφωνώ. Αλλά είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι πως το άλμα στο κενό ξεπερνάει τα όρια και τηας αντοχής ΚΑΙ της επιβίωσης του κράτους και τη κοινωνίας που θα περάσει από το ωσανα στο σταύρωσον( = "κατάρα σε αυτούς που μας πήγαν στη δραχμή"), με την ευκολία που είναι γνωστή στην Ελλάδα.
     Να μας πουν πόσο θα υποτιμηθούν εισοδήματα και περιουσίες(ποσοστό υποτίμησης, νούμερο όχι λόγια), πόσο θα επηρεαστεί η γεωπολιτική θέση της χώρας, ποιές καταθέσεις θα απομείνουν, ποιες αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν με άγρια υποτιμημένη δραχμή, ποιός θα επενδύσει ( αφού η ανάπτυξη είναι προαπαιτούμενο και επιδιωκόμενο κάθε λύσης) σε κράτος που το νόμισμα θα είναι για καιρό στα τάρταρα, ποιες εισαγωγές θα γίνονται με πίστωση( καμία), πως θα τροφοδοτήσει το κράτος στοιχείωδη ανάπτυξη όταν θα αποκοπεί από ΕΤΕπ και δεν θα έχει μία, πως θα ισοσκελιστεί ο προυπολογισμός της δραχμής( χωρίς μέτρα δημοσιονομικών περικοπών; εκείνα δεν θα είναι τάχα αιματηρά;) κλπ. Αλλά δεν λένε. Γιατί δεν ξέρουν και γιατί ουδείς σοβαρός πολτικός/οικονομολόγος(γι'αυτό αναφέρθηκα ακόμη και σε Σταθάκη/Δραγασάκη) οιασδήποτε προελευσης δεν το υποστηρίζει. Μόνο στο διαδίκτυο της παντογνωσίας υπάρχουν υποστηρικτές.
     Ευχαριστώ.

     • Ιεροφάντης avatar
      Ιεροφάντης @ Kώστας ΜΠ 30/09/2012 22:13:21

      Δεν είναι θέμα τι θέλω εγώ. Το OSI έχει καταστεί πλέον αναπόφευκτο, διότι το χρέος χωρίς αυτό είναι μη βιώσιμο.

      Το θέμα είναι ότι για άλλη μια φορά θα γίνει με πρωτοβουλία του πιστωτή και με εξανδραποδισμό του δανειολήπτη, ενώ δεν θα πρέπει να γίνει έτσι, καθώς η άρνηση και αναδιάρθρωση χρέους, όπως και να την βαφτίσεις, είναι το τελικό όπλο στα χέρια του οφειλέτη. Εμείς βεβαίως και εδώ θα πάρουμε το παγκόσμιο βραβείο διότι θα αναδιαρθρωθούμε με πρωτοβουλία του δανειστή. Ελπίζω τότε, που θα μας έρθει το Νο 4 Μνημόνιο, να έχεις θάρρος να απαντήσεις στις ερωτήσεις που τότε θα σου κάνω για τα τότε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα επιβληθούν ως αντιπαροχή από την Ελλάδα, που οι καλοί μας δανειστές, είχαν την ευγένεια να αυτοκουρευτούν με δική τους πρωτοβουλία, στο μέτρο που αυτοί κρίνουν σκόπιμο, και σε χρόνο που αυτοί θα επιλέξουν.

      Εφαρμόζοντας λοιπόν Μνημόνια εσύ ξέρεις να μου πεις πόσο θα μειωθούν ακόμη οι συντάξεις και οι μισθοί. Όχι γενικά, με νούμερα.

      Επίσης μπορείς να μου πεις όχι γενικά αλλά με νούμερα, αν πουλώντας νερό, υδρογονάνθρακες, ηλεκτρισμό και άλλες υποδομές (ακόμη και να κρατήσεις τα δίκτυα) πόσο θα σου κοστίζει μεσοπρόθεσμα η κιλοβατώρα, ή το κυβικό νερού, ή το κυβικό φυσικού αερίου για οικειακή κατανάλωση.

      Αγαπητέ φίλε, περιγράφεις στην παραδοχή σου, τον ορισμό του Αποτυχημένου Κράτους. Ενός κράτους που εκχωρεί τον σκληρό πυρήνα της υπόστασής του και αποδέχεται την έξωθεν κηδεμονία, διότι το πολιτικό του σύστημα είναι ανεπαρκές να παράξει πρωτογενώς εθνικά βιώσιμες οικονομικές λύσεις, και οι πολίτες του, αποχαυνωμένοι από την οικονομολογία πιστών υπηρετών των δανειστών, αναπαράγουν φοβικά ότι χωρίς τις δόσεις τους είναι ξοφλημένοι.

      Μακάρι να είμαι εγώ ο υπερβολικός, ειλικρινά το εύχομαι και με χαρά θα υποδεχτώ την κριτική και την σκοπτική διάθεση όλων όσων σήμερα υποστηρίζουν τα αντίθετα. Το πολύ πολύ να μου κάνετε καζούρα και να γελάμε.

      Αν όμως αποδειχθώ εγώ αληθής, τότε φοβάμαι αγαπητέ φίλε, ότι κανείς μας δεν θα έχει όρεξη για χωρατά, διότι το μαύρο το σκοτάδι θα έχει πλακώσει την πατρίδα μας και οι σοβαροί οικονομολόγοι / πολιτικοί, θα εξαργυρώνουν τις θέσεις τους, στο εξωτερικό, ενώ εσύ και εγώ θα βράζουμε στο ζουμί μας στην Ελλάδα...

     • Ιεροφάντης avatar
      Ιεροφάντης @ Ιεροφάντης 01/10/2012 00:20:39

      Διαφωνούμε αγαπητέ.

      Η διαφορά μας είναι μάλλον δομική.

      Διότι εσύ ομνύεις στο Ευρώ, είσαι έτοιμος να κάνεις το παν για να μείνεις σε αυτό, με την ελπίδα ότι κάτι θα γίνει και οι άλλοι θα σε σώσουν, αποδεχόμενος την υποβολή σου σε εξοντωτικά μέτρα τα οποία σε έχουν πείσει ότι είναι όλα απαραίτητα, χωρίς καν να σκέφτεσαι ότι ενδέχεται να καταλήξεις σε δραχμή χωρίς τίποτε δικό σου και χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, οπότε για αυτά που μου περιγράφεις, τα οποία είναι λογικά αλλά δεν είναι θέσφατα, μάλλον θα βρεθείς απολογούμενος.

      Εγώ υποστηρίζω το ευρώ μέχρι το σημείο που δεν αποδομεί την κοινωνική μου συνοχή και την κρατική μου υπόσταση, και αρθρογραφώ επίμονα για να ετοιμαστεί ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης ως διαπραγματευτικό ατού έναντι των πιστωτών και ως last resort ακόμη και σε περίπτωση επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, ακόμη και σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ, αν οι περιστάσεις επιβάλλουν να λάβουμε μια απόφαση για το αν θα σώσουμε το Ευρώ, την Ευρωζώνη ή την ΕΕ με το να αργοπεθαίνουμε εμείς, ή αντίθετα θα επιλέξουμε να ετοιμάσουμε για το Έθνος, μεσοπροθεσμα, εθνικά βιώσιμη λύση.

      Εσύ επικεντρώνεσαι στους αριθμούς και την οικονομολογία (μιας ίσως συγκεκριμένης σχολής σκέψης, που τη θεωρεί ως αυθύπαρκτο σύνολο οικονομικών πράξεων ή παραλήψεων), εγώ επικεντρώνομαι στην γεωπολιτική και στην διπλωματία (ανεξαρτήτως σχολής, όταν θωρούν τα ζητήματα της οικονομίας ως υποσύνολο μέσα από το οποίο πραγματώνονται διπλωματικοί και γεωπολιτικοί στόχοι).

      Στην δική μου περίπτωση το 1+1, δεν κάνει απαραίτητα 2. Στην δική σου, ενδέχεται να δίνει 1,5.

      Τελοσπάντων, όπως προείπα, εύχομαι ειλικρινά να είσαι εσύ ο σωστός και έγκυρος.

      Θυμίσου όμως την κουβέντα μας, σε μερικούς μήνες...

     • τις avatar
      τις @ Ιεροφάντης 01/10/2012 10:50:38

      Η "δραχμή" ένα πάντως σίγουρα θα το κάνει... θα ανατρέψει τις αρνητικές ισορροπίες των εμπορικών ισοζυγίων, με ότι συνεπάγεται αυτό.
      Τώρα εάν αυτό θα έχει επιπτώσεις στα πρόσκαιρα πρωτογενή πλεονάσματα είναι δευτερεύον (που μάλλον η "ισχαιμία" στην κατανάλωση εισαγομένων θα μετακινήσει τις ανάγκες του κόσμου σε βασικώτερα εγχώρια, μη πολυτελή αγαθά και άρα μικρότερες-μη όμως απάνθρωπες- μισθοδοτικές δαπάνες γιά το δημόσιο), δεδομένου ότι το κυριώτατο σε μία διαχείρηση είναι το τί "περιουσιολόγιο" απομένει τελικά στην μία περίπτωση και στην άλλη...ακόμη και στην απευκταία εκδοχή να υποχρεωθής κάποτε να ξεκάνεις και κάποιο ασημικό με τους δικούς σου όμως όρους.
      Η χώρα, συν τοις άλλοις, θα παύσει να είναι και τόσο ισχυρός πόλος έλξης γιά τους διερχόμενους, που θα αναζητούν την επαιτεία τους να την κάνουν αποδοτικώτερη αλλού.

     • Εμμανουήλ Πρόιος avatar
      Εμμανουήλ Πρόιος @ Ιεροφάντης 01/10/2012 17:23:03

      Εξαιρετικός αγαπητέ Ιεροφάντη!

   • αλχημιστής avatar
    αλχημιστής @ Kώστας ΜΠ 30/09/2012 01:14:31

    Kωστα μπ , πες πες τα έμαθες νεράκι, σκέτη παπαγαλία.Μπράβο , άντε και υπουργός οικονομικών.(Άλλωστε θα συνεχίσεις το αναπτυξιακό έργο του παπακνσταντίνου, μπενυ , στουρνάρα)Και που ξέρεις μπορεί να σε γράψει η ιστορία σαν τον ΥΠΟΙΚ της δραχμής.
    Που πίστεψε με , στο λαό δεν είναι καθόλου πεντάρφανη.

   • Φανη avatar
    Φανη @ Kώστας ΜΠ 01/10/2012 13:13:07

    Πολυ σωστα και ξεχασες να πεις οτι υπαρχει και το μη χειροτερα.Μια ας πουμε ταξη προσπαθει ο Σαμαρας να κρατησει, την επιφαση μιας ευνομουμενης χωρας,χωρις λεηλασιες και αναρχια και με την ελπιδα ν αλλαξει κατι.Τωρα αν τα γεγονοτα που θαρθουν θα μας προσπερασουν ολους, αυτο ειναι αλλο θεμα.Το θεμα του νομισματος μπορει και να μην εχει καμμια σημασια...

    • Φανη avatar
     Φανη @ Φανη 01/10/2012 13:21:03

     το σχολιο πηγαινε στον Κωστα ΜΠ 30/9 12,32

    • Φανη avatar
     Φανη @ Φανη 01/10/2012 13:21:03

     το σχολιο πηγαινε στον Κωστα ΜΠ 30/9 12,32

 56. Tsol avatar
  Tsol 29/09/2012 23:04:08

  Ο ΓΑΠ και η κουστωδία του με τα μνημόνια μας έστειλαν στο νοσοκομείο τραυματίες, ο αντώνης σαμαράς είναι πάνω από το φορείο και μας κάνει ευθανασια. Τόσο απλά είναι τα πράγματα και όποιος ζητάει να παρουσιάσει κάποιος σχολιαστής άλλη λύση ή άλλο τρόπο να βγούμε από την κρίση πολύ απλά θα ήθελα να τον ρωτήσω και γω αν αυτά που κάνει η τωρινή κυβέρνηση δηλαδή περικοπές και επιπλέον φορολογία, αλήθεια, δεν θα μπορούσε να γίνουνα και από ένα 18χρονο απόφοιτο λυκείου?? Αν οι έλληνες πολιτικοί δεν μπορούν να κάνουν κάτι διαφορετικό απ' ότι θα έκανε και κάποιος μαθητής λυκείου ποιο το νόημα να βρισκονται εκεί που βρισκονται και να αμοίβονται αδρά??? Θέλω και γω να γίνω πρωθυπουργός, να κόβω τους μισθούς να βάζω φόρους και στο τέλος να κάνω τον στεναχωρημένο και να απολογούμαι ότι δεν γινόταν διαφορετικά. Αν δεν γινόταν διαφορετικά τότε ο μόνος λόγος για να γίνει ο Α. Σαμαράς πρωθυπουργός ήταν να εκπληρώσει προσωπικές φιλοδοξίες, διότι όπως ανέφεραν και άλλοι σχολιαστές ποιο το νόημα να γίνουν εκλογές δύο φορές, αφού η πολιτική και ο τρόπος άσκησής της ειναι ο ίδιος και απαράλλαχτος από την ημέρα που από το καστελόριζο ο ανθέλληνας ΓΑΠ ανακοίνωνε την προσφυγη μας στο ΔΝΤ??

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Tsol 30/09/2012 03:14:29

   μαλλον ξεχασες τι εκανε ο ΓΑΠ & κουστωδια
   δε μας εστειλαν απλα 'στο νοσοκομειο τραυματιες'
   μας αφησαν κλινικα νεκρους
   και ο Σαμαρας απλα αρνειται (οσο μπορει) την ευθανασια
   τουλαχιστον τωρα ξερουμε οτι εχουμε πρωθυπουργο με Ελληνικη συνειδηση ...
   το διακυβευμα ηταν αν θα καταφερει να επιμερισει βαρη και θυσιες με δικαιο τροπο ωστε να μην διαλυθει η κοινωνια
   θα περιμενα να δω ταχυτατη επιβολη ποινων στους παραβατες και χρηση βιας οπου χρειαζοταν να συγκρουστει με τα κυκλωματα
   δυστυχως δεν κινηθηκε καν προς αυτην την κατευθυνση
   συζητησεις για αναπτυξη και για δομικες μεταρυθμισεις ειναι μεσοπροθεσμες και εντελως σε δευτερο πλανο - δεν εχουν καν νοημα οσο 'κληρωνει' η μελλοντικη θεση της Ελλαδας στην Ευρωπη και η κοινωνια ειναι ετοιμη να εκραγει..

 57. Νικόλας avatar
  Νικόλας 30/09/2012 00:38:33

  Καλά χαλάρωσε δεν είμαστε πλούσιοι δυστυχώς. Ούτε σας δουλεύω ψιλό γαζί. Επίσης έχω γκομενάκι.

  Τέλος δεν μου απαντάς με επιχειρήματα. Έχεις άλλη λύση εκτός από το μνημόνιο και τη λιτότητα; Όχι. Ε τότε τι με κατηγορείς;

 58. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 30/09/2012 01:26:42

  Κι εγώ στη βόρεια Ελλάδα ζω, με τα ίδια προβλήματα σαν τα δικά σου. Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι τα μέτρα δεν είναι επώδυνα. Αλλά η συζήτηση ήταν επί άλλου θέματος.
  Όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις εξηγούμε:
  Μεταρρύθμιση είναι το μικρότερο κράτος, μεταρρύθμιση είναι το σπάσιμο των καρτέλ που μας ρουφάνε το αίμα, μεταρρύθμιση είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, μεταρρύθμιση είναι τα καλά πανεπιστήμια κλπ.
  Δεν κατάλαβες ότι είναι καλό που η Γερμανία κάνει στροφή και θέλει να βοηθήσει να γίνει η εκταμίευση της δόσης, άσχετα με το τι θα πει η τρόϊκα.

 59. Ίωνας avatar
  Ίωνας 30/09/2012 17:14:13

  Κανένας κοπρίτης δεν θα απολυθεί, αυτοί που δεν έχουν μάθει να κάνουν κάτι από μόνοι τους και έχουν διοριστεί από πολιτικούς δεν πρόκειται να πειραχθούν τουλάχιστον άμεσα.Για τον λόγο αυτό γίνεται και η αξιολόγηση δίνοντας εξετάσεις σε ιστορία και γεωγραφία, με τέτοια αξιολόγηση θα κριθούν οι ικανοί;Δεν γνωρίζουν στο δημόσιο ποιος δουλεύει και ποιος όχι;δεν γνωρίζουν ποιος τα παίρνει και ποιος όχι;Φυσικά και στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν κάτι κοπριταριά μα κάτι κοπριταριά.Κοιτάζουν να κάνουν υποτίθεται κακό στο κεφάλαιο προσποιούμενοι ότι δουλεύουν (κυρίως σε επιχειρήσεις με πολλούς εργαζομένους), όλοι τα έχουμε ζήσει αυτά.

 60. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 30/09/2012 18:03:36

  Παρκάρεις όσο μπορείς προσεκτικά στην άκρη, στέλνεις τα κατάλληλα μηνύματα σ' αυτούς που πρέπει (ιδίως στους άλλους που σε ακολουθούν από πίσω) και περιμένεις την "δημοτική μπουλντόζα" να γκρεμίσει το ανόητο εμπόδιο που μετέτρεψε την λεωφόρο σε αδιέξοδο. Και δεν έβαλε κάν προειδοποιητικό σήμα.
  Στην προκειμένη περίπτωση, η μπουλντόζα λέγεται ΑΛΛΑΓΗ Πολιτικής και Πολιτικών Συσχετισμών στην Ευρώπη.
  Άν συνεχίσεις θα τρακάρεις.
  Άν απλώς σταματάς και το σκέφτεσαι θα έλθουν από πίσω να σε τρακάρουν οι ανίδεοι ομοιοπαθείς.
  Με τους ελιγμούς θα σκοτωθείς σε καμμιά κολώνα.
  Η όπισθεν είναι το χειρότερο: Θα τρακάρεις εσύ τους ομοιοπαθείς που ακολουθούν. Και θα σκοτωθείς, και θα πάρεις στο λαιμό σου και άλλους...

  • Ιεροφάντης avatar
   Ιεροφάντης @ Ο Θείος 30/09/2012 21:56:15

   Βρε συ Θείο, μια ερώτηση έκανα.

   Στενός μονόδρομος που οδηγεί σε αδιέξοδο. Αναφέρθηκα σε ένα οδηγό.

   Εσύ μου περιγράφεις μποτιλιάρισμα λόγω έργων στο Μανχάταν...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ιεροφάντης 01/10/2012 11:06:44

    Όχι αγαπητέ. Αδιέξοδο λόγω αυθαίρετου οικοδομήματος - που αρνείται να κατεδαφίσει η Πολεοδομία (ελήφθη φακελλάκι).
    Και νυχτερινή κυκλοφορία Ελληνικού τύπου, σε Αθηναική συνοικία με "νυχτερινά μαγαζιά".

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ Ο Θείος 01/10/2012 12:38:36

     Χα, χα, χα! Η λακωνικότερη περιγραφή του Ελληνικού αδιεξόδου (και δεν είναι οικονομικό...

    • Ιεροφάντης avatar
     Ιεροφάντης @ Ο Θείος 01/10/2012 19:22:42

     Τι διάολο, σε αυτό το site κανένας δεν έχει κάνει όπισθεν σε μονόδρομο που πάει σε αδιέξοδο, έστω και αν έχει άλλους πίσω του;

     Γίναμε ... Ευρώπη τελικά!

     Υ.Σ. "Στην προκειμένη περίπτωση, η μπουλντόζα λέγεται ΑΛΛΑΓΗ Πολιτικής και Πολιτικών Συσχετισμών στην Ευρώπη...".

     Αισιόδοξο σε βρίσκω, Θείο...

 61. Kώστας ΜΠ avatar
  Kώστας ΜΠ 30/09/2012 18:14:57

  Unfair.
  δεν είναι ενημερώμενο ως προς τις μακροιοικονομικές εξελίξεις που μεσολάβησαν, άφου συνετάχθη τον 3/12 για να καθορίσει πότε θα πληρωθεί τι: ποσοστό ύφεσης, έσοδα, έξοδα κλπ.
  Αλλά η κουβέντα ξεκίνησε από το αν τα δις θα πανε για την εξόφληση ιδιωτών. Πράγμα που αμφισβήτησε ο συντάκτης του άρθρου.
  Θα πάνε. Αναγράφεται ρητά. Και δεν αλλάζει άσχετα από το ότι είναι κείμενο του Μαρτίου. Η ΕΕ καθόρισε τότε πόσα χρήματα θα πάνε και πότε για την εξόφληση ιδιωτών και αυτό δεν αλλάζει.
  υγ: το ξέρω πως είναι καλό, σε ευχαριστώ. Αλλά θέλει χρόνο για να το διαβάσει κανείς.

 62. dim avatar
  dim 30/09/2012 19:47:09

  Αυτο που λες είναι ο προϋπολογισμός του 2009, δηλαδή προβλέψεις. Η πραγματική εικόνα είναι αυτή που σου έγραψα: 23δις το 2009, 11,5 δις το 2010, στα 3 δις ακόμα και τώρα.

  http://government.gov.gr/2011/10/09/21061/

  Όσο δεν πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις χωρίς να δανειζόμαστε...

  Και προσέξτε, από τα 23 δις στα 3 δις, μετά από τόσες περικοπές, φανταστείτε να μην είχαν γίνει και αυτές, χωρίς τη χρηματοδότηση της Ε.Ε και με τις αγορές κλειστές, θα ζούσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις...

 63. Kώστας ΜΠ avatar
  Kώστας ΜΠ 30/09/2012 23:35:21

  Πόσο έχουν μειωθεί μέχρι σήμερα απολαβές/ εισοδήματα / περιουσίες ξέρουμε. Και μεσοσταθμικά και ανά κατηγορία.
  Και πόσο θα μειωθούν με τα νέα μέτρα ξέρουμε.
  Με την δραχμή δεν ξέρουμε. Δεν λένε. ( λέτε; δεν κατάλαβα αν την υποστηρίζεις ή όχι).
  Υπάρχει ένα θέμα στο οποίο συμφωνούν άπαντες. "Όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι" , που λέει και η διαφήμιση: η ανάγκη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος. Και υποθέτουμε πως πάμε δραχμή, λοιπόν Ιεροφάντη. Οργανωμένα σου λέω εγώ, με ιδανικές συνθήκες χάριν της συζήτησης.
  Ερώτηση: και τότε δεν θα πρέπει να καλυφθεί το έλλειμμα; Δεν θα πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα; Θα πρέπει . Και όχι μόνο θα πρέπει. Αλλά θα πρέπει και τάχιστα, σε μήνες, καθότι δεν θα υπάρχει εξωτερική χρηματοδότηση/πρόσβαση σε δάνεια. Εδώ παλεύουν να απελευθερώσουν πόρους του ΕΣΠΑ, της ΕΤΕπ, παραπάνω διαφωνούσα με κάποιον για το αν θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς ιδιώτες πιστωτές κλπ. Πώς θα γίνουν αυτά με δραχμή, Ιεροφάντη; Πώς θα ξεπληρώσεις φαρμακευτικές εταιρείες και πιστωτές του δημοσίου; Θα τυπώσει ο Χολαργός μήπως; Ε πόσο θα τυπώσει; Τί το περάσατε το εθνικό νόμισμα και τον Χολαργό , "για πάσαν νόσον";
  Πληθωρισμό ; Σε βάθος ετών θα παραμείνει σε πανύψηλα επίπεδα. Δεν θα μας τα τρών οι περικοπές θα τα χάνουμε από αλλού. Πολύ έξυπνο. "Ξυπνήσαμε" που έλεγαν και οι αγανακτισμένοι...
  Συνοψίζω:
  - περικοπές για πρωτογενές πλεόνασμα θα γίνουν και με ευρώ και με δραχμή. Απλά οι δραχμουποστηρικτές πετάνε κάτι ασύνδετα τύπου "με την άνοδο του τουρισμού ( αλά Ύδρα και μηδενικών αποδείξεων προφανώς...) θα αυξηθούν τα έσοδα". Λόγια του διαδικτύου...Είναι αμαρτία μετά απόό τοσα που έχουμε περάσει να αφήνουμε την εσχάτη πλάνη της εξίσωσης Δραχμή= όχι βίαια δημοσιονομικά μέτρα να σέρνεται. Το απόλυτο ψέμα. Βίαια θα είναι ποσοτικά όσο και τα σημερινά και ποιοτικά βιαιότατα γιατί θα ληφθούν όλα με σκοπό τον ισοσκελισμό εντός ταχύτατου χρονικού διαστήματος.
  - αποεπένδυση πλήρης. Ξεχνάμε και ΕΤΕπ και ΕΣΠΑ και κοινοτικά κονδύλια και τα πάντα. Καραντίνα γαρ.
  -Για τις αποκρατικοποιήσεις δεν έχει νόημα να διαφωνήσουμε. Είναι ατέλειωτη η κουβέντα και τα επιχειρήματα γνωστά εκατέρωθεν. Όχι δεν μπορώ να σου πω πόσο θα κοστίζει η κιλοβατόρα τότε. Ούτε εσύ μπορείς να μου πεις πόσο θα κοστίζει αν ανοίξει ο ανταγωνισμός( μήπως όπως έγινε με κινητή τηλεφωνία;).
  Α ξέχασα...Με δραχμή να μου πεις και ποιός θα βάλει τα απαραίτητα λεφτά για επενδύσεις της ΔΕΗ που είναι απαραίτητες όπως ξέρεις και χρονίζουν σε καθυστερήσεις για την επιβίωσή της. Ο δραχμικός βιαίως(εντός μηνών , όχι σε 2-4 χρόνια όπως πάμε τώρα) ισοσκελισμένος προυπολογισμός;

  • aristos avatar
   aristos @ Kώστας ΜΠ 02/10/2012 10:09:22

   Εκείνο που δεν καταλαβαίνεις αγαπητέ Kώστα ΜΠ είναι οτι
   ούτε ο Τσίπρας ούτε κανένας μη ηλίθιος Ελληνας είναι υπερ της Δραχμής ή καλύτερα της Μνάς .
   Ούτε ετέθη ποτέ το πολυτελές ερώτημα Ευρώ ή δραχμή απο ΚΑΝΕΝΑΝ σοβαρό άνθρωπο.
   Στή δραχμή θα καταλήξουμε ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ στην περίπτωση που διαλυθεί το Ευρώ, οπότε ΟΛΟΙ θα επιστρέψουμε στα Εθνικά μας νομίσματα. Μάλιστα πρώτα θα πάνε η Ιταλία και η Ισπανία στη Λιρέττα και την Πεσέτα αντίστοιχα και κατόπιν εμείς στη Δραχμή . Το πως θα επιβιώσουμε όλοι οι πρώην εταίροι στη νέα κατάσταση ,είναι ενα κοινά αναπάντητο ερώτημα για όλους .
   Η μόνη σίγουρη απάντηση είναι: "όπως κάναμε και μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο".
   Πιθανόν να ξαναυπογράψουμε την Συνθήκη της Ρώμης, να ξανασυστήσουμε την ΕΟΚ και να προχωρήσουμε στην νέα ΕΕ ξεκινώντας απο την πολιτική και αμυντική ενοποίηση πρώτα, με ομοσπονδιακό σύνταγμα, και στην οικονομική ενοποίηση έπειτα, με ένα Ευρωπαικό υπουργείο οικονομικών και μια ΕΚΤ στα πρότυπα της FED.
   Επομένως δεν θα μας ρωτήσει κανείς ποτέ αν είναι καλύτερα Ευρώ ή Δραχμή.
   Η Δραχμή θα είναι η αναπόφευκτη κατάληξη αν οι Γερμανοί επιμείνουν να διαλύσουν την ΕΕ για να κρατήσουν αυτοί ανέπαφα τα πλεονάσματα που απέσπασαν απο την ΕΕ...Που δεν θα τα κρατήσουν όταν διαλυθεί το Ευρώ...

 64. ΑΦΡΟΔΙΤΗ avatar
  ΑΦΡΟΔΙΤΗ 01/10/2012 11:15:05

  Λυπάμαι, ντρέπομαι και φοβάμαι για αυτά που έρχονται. Πίστεψα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, πίστεψα στον άνθρωπο και τώρα βρίσκομαι αντιμέτωπη με μέτρα απίστευτης αγριότητας. Πού είναι η αλλαγή του μείγματος, πού είναι η ρημαδοανάπτυξη; για να μην αναφερθώ στην προστασία και ενίσχυση των πολυτέκνων που με αφορά άμεσα. Κάποτε είχα ανατριχιάσει στο άκουσμα των λεγομένων της κας Διαμαντοπούλου ότι το δημογραφικό θα λυθεί με τη νομιμοποίηση των μεταναστών, είχα θυμώσει με την υποκρισία του κου Βενιζέλου που δήλωνε ότι έκανε ένα παιδί γιατί δε μπορούσε οικονομικά να αντέξει περισσότερα. Τώρα δηλαδή εγώ τί πρέπει να πω για τον κο Σαμαρά; πόση απογοήτευση και θυμό μπορεί να νιώσει η ελληνίδα μάνα;; πόση απελπισία;;; πόση υποκρισία μπορεί να αντέξει ένας λαός;;; λυπάμαι γιατί όλα αυτά είναι βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς...λυπάμαι για τη χώρα μου.......

 65. Nestorios avatar
  Nestorios 09/10/2012 10:56:29

  Είμαστε κάτοικοι μιας ξεχωριστής και προικισμένης περιοχής της Γης. Εχουμε μία από τις πλέον μοναδικές και πλούσιες ιστορίες του κόσμου. Διαθέτουμε λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και της γεωγραφικής μας θέσης πλεονεκτήματα. Ιστορικά είχαμε εποχές ακμής και παρακμής.
  Σήμερα λοιπόν απλα είμαστε σε φάση παρακμής. Για να αλλάξουμε θα πρέπει να εμφανισθεί ένα νέος ηγέτης. Το σύστημα πολιτικό, κυβερνηνητικό, κομματικό, δημοσιογραφικό ζει και βασιλευει υπηρετώντας το κατεστημένο και τις προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα.
  Αρρωστο, σάπιο πουλημένο στην συλλογικότητα.
  Και το άρρωστο και το σάπιο είναι τελειωμένα με το σάπιο να μυρίζει κιόλας.
  Αρα μία είναι η λύση. Νέο, υγιές, άφθαρτο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.