#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/07/2011 06:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεταξύ της "επιλεκτικής χρεοκοπίας" και της "μερικής χρεοκοπίας"

... ή όπως λένε "από την Σκύλλα στην Χάρυβδη"'Ενα δεύτερο ελληνικό πακέτο διάσωσης ήταν στο "μενού" της χθεσινοβραδινής συνάντησης της Α. Μέρκελ και του Ν. Σαρκοζί, στο Βερολίνο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές (δείτε και την προηγούμενη ανάρτηση)

Σύμφωνα με σχέδιο της Κομισιόν, το νέο πακέτο περιλαμβάνει την ανταλλαγή από ιδιώτες ελληνικών ομολόγων λήξης πριν το 2019 με νέα 30ετή ομόλογα, οδηγώντας έτσι την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στους όρους του σχεδίου περιέχεται μια μείωση κατά 20% της αξίας των ελληνικών ομολόγων, με στόχο της συγκέντρωση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της ελληνικής διάδωσης. Επιπροσθέτως οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα συνεισφέρουν 71 δις ευρώ, ή 101 δις δολάρια, στο πακέτο διάσωσης μέχρι το 2014.

Επιπλέον μια φορολόγηση τραπεζών ίση με το 0.025% των κεφαλαίων τους θα μπορούσε να συγκεντρώσει ένα ποσό ύψους 50 δις ευρώ στην διάρκεια πέντε ετών και θα χρηματοδοτούσε μια επαναγορά ομολόγων από το ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας (EFSF). Αυτό θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. (ΣΣ, οι τράπεζες, ωστόσο, απείλησαν πως θα προχωρήσουν σε αγωγές στην περίπτωση που θα τους επιβάλλονταν φόροι στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της Ελλάδας).

Με την προθυμία της να εξετάσει το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας σε συνδυασμό με φιλόδοξους στόχους όπως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να προσελκύσει τη Γερμανία, που έχει επανειλημμένως ζητήσει από τις τράπεζες να αναλάβουν ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος.

Η Γερμανία , η Φιλανδία και η Ολλανδία αντιπαρατίθενται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ) και άλλες χώρες της Ευρωζώνης λόγω της επιμονής τους στην συμμετοχή των ιδιωτών. Η ΕΚΤ ανησυχεί για την μετάδοση της ελληνικής ασθένειας και θεωρεί ότι η επιλεκτική χρεοκοπία θα καθιστούσε αδύνατη την αποδοχή ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση.

Παράλληλα οι κορυφαίοι οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης (οι λεγόμενοι "Πέντε Σοφοί") προτείνουν την ιδέα μιας μερικής ελληνικής χρεοκοπίας, με κούρεμα κατά 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων, το οποίο θα οδηγήσει, όπως υποστηρίζουν, στην μείωση του χρέους στο 106%  του ΑΕΠ (από 160%). Ταυτόχρονα οι ιδιώτες θα μπορούν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με άλλα που θα εκδώσει το ταμείο διάσωσης (E.F.S.F.)

Οικονομολόγοι όμως επιμένουν ότι μια επαναγορά του χρέους θα έχει και άλλες συνέπειες. Για παράδειγμα, εάν η συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι εθελοντική, ορισμένοι επενδυτές ενδέχεται να μην συμμετάσχουν , ελπίζοντας ότι θα ανεβούν οι τιμές τις αγοράς. Έτσι η συμμετοχή θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, με άλλα λόγια πτώχευση, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία μείωση του ελληνικού χρέους.

Επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να διασωθούν επειδή έχουν μεγάλο τμήμα του ελληνικού χρέους. Θα χρειασθεί επίσης παρόμοια συμφωνία επαναγοράς για την Πορτογαλία και της Ιρλανδία προκειμένου να προστατευθούν από τις επιθέσεις της αγοράς. Τέλος η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά το ταμείο σταθερότητας για να δείξει στις αγορές ότι μπορεί να προστατέψει την Ισπανία και την Ιταλία.

Αξιωματούχος όμως της Ευρωζώνης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι για να στηριχθούν η Ιταλία και η Ισπανία, έτσι το πακέτο για την Ελλάδα πρέπει να δουλέψει εν μέσω γενικότερης σύγχυσης. Όπως υποστηρίζει το "εύκολο μέρος" θα είναι να δοθεί στο E.F.S.F. “περισσότερη δύναμη παρέμβασης στις δευτερογενείς αγορές” αγοράζοντας ομόλογα .

Αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς το Ευρωομόλογο, δηλώνει ο Richard McGuire, αναλυτής της αγγλικής Rabobank. Το Ευρωομόλογο, ένα ενιαίο δηλαδή ομόλογο για όλα τα κράτη- μέλη, θεωρείται ως ένα μείζονος σημασίας βήμα προς την πλήρη δημοσιονομική εξυγίανση

Antinews με πληροφορίες από http://www.nytimes.com/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χαμενος avatar
  Χαμενος 21/07/2011 09:02:16

  ...και φαντάζομαι ότι αυτό το πράγμα που συντάχτηκε χτες βράδυ σε κάποιους διαδρόμους των Βρυξελλών θα πρέπει να εγκριθεί από την Ελληνική βουλή και να καθορίσει τη ζωή μας για τα επόμενα 30 χρόνια...?!

  • JOHN avatar
   JOHN @ Χαμενος 21/07/2011 09:34:46

   Ποια βουλη.Η βουλη εχει αυτοαναιρεθει αναθετοντας αρμοδιοτητες της σε προσωπα εντος και κυριως εκτος Ελλαδος!Γι αυτο και η αναντιστοιχια λαικου αισθηματος και κοινοβουλιου ειναι σχεδον απολυτη.Κατω απο αυτες τις συνθηκες συσωμη η αντιπολιτευση επρεπε ν αποχωρησει απο αυτο το¨τσιρκο¨και να μεινει το ΠΑΣΟΚ μονο του με τα 155 προβατα η να γινουν εκλογες και να προκυψει κατι πιο υγειες απο αυτο που ζουμε σημερα.

 2. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 21/07/2011 09:05:10

  Και σε όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται ΠΟΥΘΕΝΑ...ΔΕΝ υπάρχει....Η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ και ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΗ...Άλλοι αποφασίζουν για μας....

 3. Μαύρος Ιάκωβος avatar
  Μαύρος Ιάκωβος 21/07/2011 09:50:06

  Σοσιαλισμός ή Χρεοκοπία;Χίλιες φορές χρεοκοπία

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Μαύρος Ιάκωβος 21/07/2011 10:34:11

   You Fundamentalist, black Jacob !

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 21/07/2011 10:33:20

  Το ότι ειδοποίησαν τον Τρισέ 10 η ώρα τη νύχτα, να συμμετάσχει στη συνάντηση (από "ντουέττο" έγινε "τρίγωνο"), δείχνει που πάει το πράγμα.
  Θα υπάρξει πρόγραμμα επαναγοράς στη δευτερογενή με ενεργοποίηση του E.F.S.F. ως δανειστή, πιθανότατα και ειδικός τραπεζικός φόρος (και τα 2 είναι "συμμετοχή ιδιωτών"), ελάττωση επιτοκίων, όσο για τα υπόλοιπα του συνδυαστικού πακέτου, θα τα δούμε αργά τη νύχτα.

 5. Ταραχή avatar
  Ταραχή 21/07/2011 10:39:55

  Το πρώτο που δηλώνω είναι ότι δεν είμαι ΠΑΣΟΚΟΣ για να μην έχουμε παρεξηγήσεις.Ρωτάω όμως,συμπληρώνοντας την ερώτηση του Komis Montechristo,η αντιπολίτευση που είναι;;;;;;;;;;;

  • Komis Montechristo avatar
   Komis Montechristo @ Ταραχή 21/07/2011 11:13:31

   Η Αντιπολίτευση ΔΕΝ κυβερνά.Παρ'όλα αυτά η ΝΔ έχει κάνει τις παρεμβάσεις της και τις προτάσεις της.Στην αρχή ΟΛΟΙ είδαμε τι πόλεμο δεχόταν ο Σαμαράς είτε μέσα είτε έξω.ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ,σιγά-σιγά όλοι άρχισαν και ασπάζονταν τις θέσεις της ΝΔ.Και κάτι ακόμη.Ας μην ξεχνούμε τις ΠΙΕΣΕΙΣ που δέχτηκε ο Σαμαράς για να υποκύψει...Τελικά,ΑΝΤΕΞΕ....Τα αλλεπάλληλα ΟΧΙ που είπε,και εξακολουθεί να λέει,είναι φάρος ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον.....

   • anetos avatar
    anetos @ Komis Montechristo 21/07/2011 14:05:12

    "φάρος ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον".... με τον Αβραμό και τον Πακη ?

    • Komis Montechristo avatar
     Komis Montechristo @ anetos 21/07/2011 15:11:54

     Όπως γνωρίζουμε,άριστα,πως η παράταξη έχει μεγάλο πρόβλημα στο να προβάλλει,ΜΕΣΩ βουλευτών και μεγαλοστελεχών,το πολιτικό λόγο του προέδρου στις ευρύτερες μάζες της κοινωνίας.Ελπίζουμε όλοι πως,σύντομα,θα εγκαταλείψουν πολλοί την ακινησία και τη σιωπή που τους διακρίνει και θα βγουν δυναμικά μπροστά...

     • Komis Montechristo avatar
      Komis Montechristo @ Komis Montechristo 21/07/2011 15:22:32

      Όπως γνωρίζουμε,άριστα,η παράταξη....(ορθό)

 6. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 21/07/2011 11:31:04

  Και κάτι τελευταίο.Το ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟ χάλι που βιώνει η χώρα,οικονομικά, οφείλεται στη ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ και ΑΦΡΟΝΑ πολιτική του Παπανδρεϊσμού,από τη δεκαετία του '80.Ενώ η πατρίδα είχε μπει σε ράγες δημοσιονομικής τάξης και οικονομικής προόδου,που οφείλονταν στη πολιτική Κωννου Καραμανλή,από τα μέσα της δεκαετίας του '50,ΟΛΑ τινάχτηκαν στον αέρα από το πασοκικό καθεστώς...ΦΟΡΤΩΣΑΝ με θαλλασοδάνεια τη πατρίδα για να γίνει το ανεπανάληπτο ΦΑΓΟΠΟΤΙ από τους νυν κυβερνώντες και η χώρα να μπαίνει σε ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ κι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ περιπέτειες....

 7. drider avatar
  drider 21/07/2011 11:50:52

  Στην χρεοκοπία είμαστε από πέρυσι, θυμίζω. Απλώς δεν απολαμβάναμε κανένα από τα θετικά της (π.χ. ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και όχι απλώς μετακύλιση σε τρίτους), αλλά μόνο τα αρνητικά της (λιτότητα, περικοπές, κτλ).

  Είμαι υπέρ του να λέγονται τα πράγματα με το όνομα τους. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του 2008 (μεταφορά των ιδιωτικών χρεών σε κρατικές οντότητες ή εγγύηση της αποπληρωμής τους από αυτές). Ήρθε η ώρα για απώλειες στους δανειστές μας (είτε είναι εντός είτε εκτός Ελλάδας).

 8. brankaleon avatar
  brankaleon 21/07/2011 12:20:45

  Μάλλον, το πρόβλημα των διαφωνιών, εντοπίζεται στην επιλογή της μάρκας του ελαίου, για να πονέσουμε λιγώτερο.
  Τί ουτιδανοί.

 9. Ratamahatta avatar
  Ratamahatta 21/07/2011 12:51:33

  Παράλληλα οι κορυφαίοι οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης (οι λεγόμενοι “Πέντε Σοφοί”) προτείνουν την ιδέα μιας μερικής ελληνικής χρεοκοπίας, με κούρεμα κατά 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων, το οποίο θα οδηγήσει, όπως υποστηρίζουν, στην μείωση του χρέους στο 106% του ΑΕΠ (από 160%). Ταυτόχρονα οι ιδιώτες θα μπορούν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με άλλα που θα εκδώσει το ταμείο διάσωσης (E.F.S.F.)

  δεν ακουγεται ασχημα αυτο νομιζω

 10. μετάφραση avatar
  μετάφραση 21/07/2011 13:45:47

  Μεταξύ της ' επιλεκτικής χρεοκοπίας και της ' μερικής χρεοκοπίας '
  σε απλά ελληνικά:
  Τί προτιμάτε, σκ@τ..... ή σκ@τ.... με κανέλα;
  @Komis
  H οικονομική πολιτική ( στα πλαίσια πάντα του καπιταλιστικού συστήματος) αλλά και η διεθνής κατάταξη ήταν διαφορετική με ορόσημο το '89 (δικό μας νόμισμα και μηχάνημα) και άλλη από τότε μέχρι σήμερα(διάταξη,εργαλεία).
  Εκτός αν μιλάμε για άλλα συστήματα που βέβαια αυτό είναι επιλογή του ΛΑΟΥ.
  Τώρα για τη νοσταλγία του '50 μια εξήγηση μπορεί να δοθεί, ότι καθόσουν στο τραπέζι που έτρωγαν οι μισοί ' εθνοπατριώτες '(όλοι γνωρίζουμε πλέον ποιοί συνεργάστηκαν με ποιούς) και οι άλλοι μισοί τα 'μιάσματα' κοιτούσαν από μακρια.Πολλές φορές ο προπαγανδιστικός θώκος επιταχύνει την ανεύρεση σήματος προς W.C.

  • Komis Montechristo avatar
   Komis Montechristo @ μετάφραση 21/07/2011 15:00:21

   Ο καθένας είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ να συμφωνεί,να διαφωνεί ή και ν'αδιαφορεί με όσα γράφω.ΑΛΛΑ δεν επιτρέπω ΚΑΝΕΝΑΝ ν'αφήνει υπονοούμενα εις βάρος μου.Τι υπονοούμενα αφήνεις στο τέλος;Γνωρίζεις ποιος είμαι;Μπορεί να διαφωνώ με άλλους ή και να συμφωνώ,ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ σε προσωπικό επίπεδο!!!Όταν διαφωνούμε με κάποιον,γράφουμε την άποψή μας με ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ και ΟΧΙ με ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ....Όταν επιλέγουμε το δεύτερο,τότε φανερώνεται η ΠΛΗΡΗΣ αδυναμία αντιμετώπισης μιας οποιασδήποτε διαφωνίας.....

 11. Σ.Β. avatar
  Σ.Β. 21/07/2011 14:39:03

  Άσχετο.. Η χώρα των Finn είναι η Finland ! Τι έχετε πάθει και το "τρώτε" το έρμο
  το "ν". Φινλανδία λοιπόν..

 12. Νικηφoρος Φωκας avatar
  Νικηφoρος Φωκας 21/07/2011 15:20:06

  Μηπως πρεπει να προετοιμαζομαστε να ξανασυναντησουμε την παλια καλη μας φιλη ? (Δραχμη)

  Λεω τωρα...

 13. JOHN avatar
  JOHN 21/07/2011 17:16:29

  Νικηφορε,ψαχνωντας τη ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΚΗ ΛΥΣΗ ισως εχεις δικιο.Αλλα δεν θα μας αφεισουν να το κανουμε εαν δεν μαζεψουν και το τελευταιο ευρω απο τη τσεπη μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.