#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/03/2011 12:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετά την Πορτογαλία τι;του Κώστα Ροδινού

Η  κατάρρευση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στην Πορτογαλία, λίγο πολύ,   ήταν αναμενόμενη. Όμως το βασανιστικό ερώτημα, με δύσκολη την απάντηση, είναι τι θα γίνει στη συνέχεια.

Ας υποθέσουμε ότι η Πορτογαλία εντάσσεται στο μηχανισμό στήριξης, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, τι θ’ ακολουθήσει;

Που θα σταματήσει το ντόμινο;

Χθές η Μoody’s προχώρησε στην υποβάθμιση 30 ισπανικών τραπεζών! Τροχιοδεικτικά βλήματα; Ο επόμενος στόχος;  Και μετά που;

Αν συνεχιστεί αυτό το παιχνίδι, ο ευρωπαϊκός Νότος θα ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης!  Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο αφ’ ενός μεν δεν το αντέχει οικονομικά ο   Βορράς, αφ’ ετέρου, και αν ακόμα το άντεχε, θα ξεσηκωθούν οι πολίτες, άρα δεν θα το τολμήσουν οι κυβερνήσεις τους!

Αν αυτό το ντόμινο δεν σταματήσει στην Πορτογαλία, η κατάρρευση της ευρωζώνης θα αρχίσει να φαντάζει σαν ένα ενδεχόμενο που δεν θα μπορεί να αποκλειστεί. Διόλου απίθανο μάλιστα να αποτελέσει και το επόμενο «στοίχημα» των αγορών.

Διπλή ανάγνωση

Η κατάρρευση της πορτογαλικής κυβέρνησης έχει δυο αναγνώσεις:

Πρώτον:  Αποτελεί μια  νίκη των αγορών έναντι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.  Οι αγορές εδώ και καιρό ήθελαν την ένταξη της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης, πίεζαν προς κάθε κατεύθυνση και σχεδόν προεξοφλούσαν το αποτέλεσμα. Το πέτυχαν.

Η «νίκη» αυτή σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην  αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης,  κυρίως λόγω της επαμφοτερίζουσας στάσης της Γερμανίας, να αντιδράσει άμεσα, αποτελεσματικά και να αρθρώσει ενιαίο και πειστικό λόγο.

Ό, τι κτίζεται σε μια Σύνοδο Κορυφής, αρχίζει να ξηλώνεται την επομένη με τις διαφοροποιήσεις, τους αστερίσκους, τις ενστάσεις.

Αυτή η τακτική αναδεικνύει και ένα άλλο μείζον θέμα: η Ευρώπη επεκτάθηκε αρκετά, τα συμφέροντα είναι πολύπλοκα και αντικρουόμενα και ο κοινός τόπος είναι δύσκολο να βρεθεί.

Ετσι, μοιραία,  οδηγούμαστε σ’  ένα τρόπο λειτουργίας, όπου οι λίγοι και ισχυροί θα επιβάλλουν τις απόψεις τους επί των υπολοίπων. Και το χειρότερο είναι ότι δεν θ’  αποφασίζουν με βάση το συμφέρον της Ευρωζώνης  ως συνόλου, αλλά πρωτίστως με βάση τα συμφέροντα της εκάστοτε περιστασιακής πλειοψηφίας.

Δείτε για παράδειγμα την πολιτική της Μέρκελ στην περίπτωση της Ελλάδος.  Οσο η  Καγκελάριος  αποφάσιζε, με τα μάτια στραμμένα στο εκλογικό της σώμα,  καθυστερούσε η λύση, γινόταν  ακριβότερη, επεκτεινόταν περισσότερο.  Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Δεν αντέχουν οι κοινωνίες

Η δεύτερη ανάγνωση είναι ότι τα μέτρα που προβλέπει ο μηχανισμός, ως αντάλλαγμα για τη στήριξη, είναι δυσβάσταχτα πλέον για τις κοινωνίες. Το είδαμε στην Ιρλανδία, το βλέπουμε στην Πορτογαλία, το βιώνουμε στην Ελλάδα.

Η Μέρκελ,  (και όσοι συντάσσονται με τις απόψεις της), συνέδεσε τη χρηματοδότηση με βάρβαρα προγράμματα λιτότητας.  Καμιά κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει τέτοια μέτρα. Ούτε καν η Γερμανική, που φημίζεται για την πειθαρχία της! Θα τολμούσε ποτέ η Κυβέρνηση της Γερμανίας ξεφτιλίσει έτσι τους πολίτες της με τον τρόπο που ξεφτιλίζουν τους Ελληνες; Με προτροπές να πουληθούν νησιά; Προφανώς όχι.

Ηταν, επομένως, θέμα χρόνου υπό το φόβο  της διογκούμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας, τα κόμματα να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Αρα, από την άποψη αυτή η κατάρρευση της Κυβέρνησης στην Πορτογαλία, αποτελεί και μια νίκη των αντιμνημονιακών δυνάμεων. Μια νίκη της κοινωνίας.

Αποτελεί και μια νίκη όλων εκείνων, που φωνάζουν εδώ και καιρό, ότι:

πρώτον,  κανένα πρόγραμμα λιτότητας δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αν στραγγαλίζεται η κοινωνία.

Δεύτερον, ότι το μνημόνιο δεν είναι η λύση. Είναι το πρόβλημα.

Τρίτον, το πρόβλημα αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της, για αυτό και χρειάζεται μια συνολική λύση.

Τέλος, η λύση πρέπει να είναι τέτοια, που να μην διαλύει τις κοινωνίες, ούτε να υποθηκεύει το μέλλον των χωρών που την υιοθετούν.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Panagiotis anagnostopoulos avatar
  Panagiotis anagnostopoulos 24/03/2011 12:41:50

  Μετά την Πορογαλία ειναι η σειρά της Ισπανίας. Πολύ φοβάμαι όμως ότι δεν θα κρατήσει η Ευρώπη. Εμείς όμως πρέπει να πάρουμε αμέσως τις αποφάσεις μας. Ιδιαίτερα ο Σαμαράς, ο οποίος πρέπει να πείσει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Προτείνω μία ανάλυση στο http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2315.aspx . Είναι σχετική με τη θέση της Ελλάδας σήμερα.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Panagiotis anagnostopoulos 24/03/2011 19:26:13

   Μα το πρόβλημα, φίλτατε, βρίσκεται στο γεγονός, ότι θέλαμε τα χρήματα του μνημονίου, για να μπορούμε να έχουμε και τα επόμενα χρόνια τεράστια ελείμματα. Ποιός θα πλήρωνε την στρατιά των δημοσίων υπαλλήλων;Πώς θα συνεχίζαμε τα δημόσια έργα ( πώς να ζήσεις χωρίς υπερκοστολογήσεις και μίζες );
   Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση Σαχινίδη, ότι άν μηδενίζαμε το έλειμμα, θα είχαμε υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 10%. Ενώ τώρα έχουμε μόνο 6,6% και με ένα έλειμμα πάνω από 20 δισ. και φυσικά με συνέχιση της αύξησης του χρέους!!! Εύγε.

 2. Μisha avatar
  Μisha 24/03/2011 12:51:51

  Είναι σαφώς μια νίκη της κοινωνίας που αρνειται να εξανδραποδισθεί και να συνηγορήσει στην εξαθλίωση της. Όπως και στην Ισλανδία και την Ιρλανδία.
  Ούτε στιγμή δεν πίστεψα πως υπάρχει επίθεση των αγορών εναντίον της Ευρώπης ή πόλεμος δολλαρίου -ευρώ. Αντίθετα βλέπω πως όλοι-με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - οδηγούν τους λαούς στο σφαγείο της ιδιωτικής αμερικάνικης τράπεζας που λέγεται ΔΝΤ κι έχει γαλλοεβραίο επικεφαλής , δυνάμει υποψήφιο μάλιστα για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.
  Ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο ΕΚΠΑ Γ.Βαρουφάκης είπε πως αυτές οι πρακτικές οδηγούν σε διάλυση την Ευρώπη, και πλέον είναι προτιμότερο να αποχωρήσουμε μόνοι μας από την ευρωζώνη γιατί η κατάρρευση της ειναι πλέον αναπόφευκτη.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Μisha 24/03/2011 13:02:19

   Αυτά που δεν θα προλάβει κάνει η σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Πορτογαλία θα τα κάνουν οι επόμενοι.
   Το ίδιο έγινε και στην Ιρλανδία.
   Ειδες όταν ήρθαν οι αντιμνημονιακοί του Φίνε Γκαέλ στην εξουσία να αλλάζει κάτι επί της ουσίας ;
   Απλά κάτι φοροελαφρύνσεις και διευκολύσεις στα επιτόκια τους έκαναν οι τροικανοί για να ρίξουν στάχτη στα μάτια και να θεωρούν ότι κατάφεραν κάποιο σπουδαίο κατόρθωμα.

   • Μisha avatar
    Μisha @ Κάποιος 24/03/2011 13:26:59

    Ασε να τους δουμε τους Φινε Γκάελ.Φαίνεται να το παλεύουν.
    Σαφως και πιστεύω ότι είμαστε παγιδευμενοι σε ένα μάτριξ, εικονική φυλακή τοκογλυφίας, κι αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουμε εθνικό νόμισμα. Όταν βρεθεί ο πρώτος «τρελός» να την κάνει από το ευρω , θα εξαφανιστεί και η ειρκτή που μας έχουν μπαγλαρώσει με τα ψευτόχαρτα τους.

    • sawas avatar
     sawas @ Μisha 24/03/2011 14:27:56

     ...και μετά θα είσαι εύκολος στόχος, βλέπε α) Αγγλια-Σορος β) συνεχείς υποτιμήσεις....

     Φαύλος κύκλος....

     • Μisha avatar
      Μisha @ sawas 24/03/2011 14:41:40

      Όχι τόσο εύκολα, αν βάλεις φόρο στις εισαγωγές, διαχειριστείς καλά τον τουρισμό και την ναυτιλία , αναδιαρθρώσεις την ντόπια παραγωγή τροφίμων και αναπτύξεις εναλλακτικές συμφωνίες με Κινέζους και Ρώσους.

      Σαφώς και δεν είναι εύκολη ιστορία, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι και με ηγεσίες πολύ κατώτερες των απαιτήσεων των καιρών.

     • sawas avatar
      sawas @ Μisha 24/03/2011 15:07:07

      Κρατώ το "είμαστε υποχρεωμένοι", αλλά με τέτοιες ηγεσίες θα είμαστε πάντα χρεωμένοι.....

      Έχουμε τεράστιο έλλειμμα ηγεσίας, ούτε μονόφθαλμος δεν απέμεινε να οδηγήσει....

     • GEODETIS avatar
      GEODETIS @ Μisha 24/03/2011 23:39:32

      ακούγεσαι (τρόπον τινά βέβαια το ακούγεσαι) σαν να περιγραφής μια προστατευμένη οικονομία σε ένα Εθνικά ελεγχόμενο νόμισμα ή σφάλω;;;
      όπως και να έχει οι γνώσεις μου στα οικονομικά είναι λίγες (μιας και δεν είναι η τέχνη μου) και κυρίως περιορίζονται σε αυτά που μάθαμε τελικά την τελευταία χρονιά μόνο και μόνο για να καταλαβαίνω τι ακούω και διαβάζω ...

 3. Ήφαιστος avatar
  Ήφαιστος 24/03/2011 13:05:45

  Tην κερκοπορτα για την εισοδο του Δ.Ν.Τ. σε ευρωπαϊκό έδαφος (και κατα επεκταση στα χωραφια του ευρώ) ποιος την άνοιξε? Σιγά μη βοηθησουν οι Γερμανοι.
  Στα κατεργα θα μας ριξουν....

  • Tassos avatar
   Tassos @ Ήφαιστος 24/03/2011 14:34:05

   To Δολλάριο τελείωσε τώρα την κάνουν προς την Ευρώπη για να σώσουν τα λεφτά τους, περιμένετε και θα δείτε το Ευρώ σε παγκόσμιο νόμισμα αγοράς.

 4. tiramola avatar
  tiramola 24/03/2011 13:08:19

  "Αρα, από την άποψη αυτή η κατάρρευση της Κυβέρνησης στην Πορτογαλία, αποτελεί και μια νίκη των αντιμνημονιακών δυνάμεων. Μια νίκη της κοινωνίας."

  Καλά ρε Κώστα σοβαρολογείς τώρα?
  Νίκησε η κοινωνία που δεν πέρασαν τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης και που οδηγούν κατευθείαν στην αγκαλιά του ΔΝΤ?
  Δηλαδή έλεος....

  • Μisha avatar
   Μisha @ tiramola 24/03/2011 13:24:31

   Tiramola

   Επειδή δεν είσαι χαζός αλλα βαλτός, ξέρεις πως με ΟΛΑ τα μέτρα εξαθλίωσης του ελληνικού λαού και ξεπουληματος της ελληνικής γης που έχει πάρει ο ΓΑΠ σου, τα αναθεματισμένα τα spread σας ήταν προχτες στις 950 μβ .
   Το ΔΝΤ είναι επιλογή «παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης», αυτής της φασιστικής ιδέας που επιθυμεί και προμοτάρει ο Τζέφρυ.

   • Φακ Κωστας avatar
    Φακ Κωστας @ Μisha 24/03/2011 15:20:59

    Προς επικύρωση αυτού που λες, μπείτε στο www.ypeka.gr. Σκρολάρει ένα κείμενο "ενας πλανήτης, ένας κόσμος, ένας σκοπός"..
    Ποιος τα γράφει αυτά? και κυρίως τι σημαίνουν?
    Ποιος ειναι ο σκοπός? Η παγκόσμια διακυβέρνηση?

   • drider avatar
    drider @ Μisha 24/03/2011 15:21:04

    Καλά μη "κολλάμε" σώνει και καλά στο ύψος των spreads. Δεν έχουν καμία οικονομική σημασία, όταν είναι τόσο υψηλά.

    Η ουσία είναι ότι οι αγορές πιέζουν για την ένταξη σε μηχανισμούς στήριξης, γιατί δεν θέλουν να υποστούν τις συνέπειες ενός "κουρέματος" (κυρίως οι τράπεζες, των οποίων τα οικονομικά είναι ούτως ή άλλως έωλα όσο διαρκούν οι καπιταλιστικές κρίσεις).

    Ας ελπίσουμε ότι οι Πορτογάλοι θα καταφέρουν να "σπάσουν" αυτόν τον φαύλο κύκλο (ότι δηλαδή εμείς δεν έχουμε κάνει μέχρι τώρα). Τις προοπτικές τις έχουνε ήδη θέσει για "αυτονόμηση" της οικονομικής τους δραστηριότητας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας.

    Δεν θεωρώ προς το παρόν καθόλου δεδομένη την ένταξη τους στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (δεν μπορεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση να αποφασίσει κάτι τέτοιο). Αυτό το γεγονός θα δημιουργήσει αναμφίβολα τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τους οποίους φρονώ ότι δεν θα μπορέσει να διαχειρισθεί με "καπιταλιστικές" λογικές. Οπότε ολική κατάρρευση ή ριζική αλλαγή ρότας...

    • Misha avatar
     Misha @ drider 24/03/2011 17:38:12

     Λέω για τα σπρέντς γιατί αυτά μα΄ς παρουσιάζουν σαν μέτρο σύγκρισης.Την 11η Μαρτιου πανηγύριζαν οι παπαγάλοι επειδή έπεσαν κατά 35μ.β., σήμερα κάνουν την πάπια βλέποντας τα στο ανώτατο σημείο τους παρά τα διαδοχικά συμφωνα λιτότητας που υπογράφει ο ΓΑΠ.

 5. Enzo avatar
  Enzo 24/03/2011 13:15:06

  τελειωμενη υποθεση η ΕΕ.
  παμε να φυγουμε τωρα που ειναι καιρος.

 6. zio avatar
  zio 24/03/2011 13:20:27

  Σειρά έχει η Ισπανία, μετά αστάθεια, κανάς πόλεμος, διάλυση ΕΕ, "σωτηρία" μέσω παγκόσμιας διακυβέρνησης. συνομωσίες...

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 24/03/2011 13:27:32

  H Γερμανια ειναι η μονη που δεν φταιει.Της ζητησαν να απαρνηθει το μαρκο και το δεχθηκε με ρητο ορο οτι ΔΕΝ θα εχει υποχρεωση να σωζει τις ασθενεις χωρες.
  Γραφονται ολα χαρτι και καλαμαρι στη συνθηκη του Μααστριχτ.
  Στη συνεχεια της ζητηθηκε να κανει τα στραβα ματια και να μπουν διαφοροι μεσα που δεν ειχαν θεση και το δεχθηκε και αυτο.
  Ακολουθησαν ψευτικα στατιστικα που επετρεψαν να εχουν βιοτικο επιπεδο πανω απο την παραγωγη τους αρκετοι.
  Και ξαφνικα βγαινει καποιος ,αυτοκαρφωνεται για τα στατιστικα και προκαλει κριση απαιτωντας να τον πληρωσουν απευθειας.
  Που φταιει η Γερμανια;Επειδη ζητει να τηρηθουν τα συμφωνηθεντα;
  Πιεσε κανενα να μπει στην ευρωζωνη;Aυτοι ζητουσαν και αγωνιζονταν.

  • Μisha avatar
   Μisha @ ψυχραιμια 24/03/2011 13:37:26

   Ψυχραιμία

   Η Γερμανία εκπλήρωνε τα προαπαιτούμενα για να μπεί στην ευρωζώνη;
   Είχε άγνοια των δικών μας λαθροχειριών , την περίοδο Σημίτη;

   Όχι και να μας την παρουσιάζεις σαν τον αθώο που θυσιάζεται για να σωθούν οι ένοχοι!!!
   Το παιχνίδι έχει ΕΝΑ όνομα και λέγεται ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΟΜΙΜΟΦΑΝΗΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ, αυτή η ληστοσυμμορία που δέχεται οι ιδιωτικές ελλληνικές τράπεζες να έχουν πάρει 140 δις από τον εθνικό μας πλούτο σε δυο χρόνια , ενω τιμωρούσε με πρόστιμα την Ελλάδα όταν επιδοτούσε την Ολυμπιακή.

   Όσο αντιμετωπίζουμε την κατάσταση μιλώντας με όρους καλβινιστικής ηθικολογίας, είμαστε πολύμακριά από την πραγματικότητα.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Μisha 24/03/2011 13:43:00

    Το οτι δεν ειχε αγνοια των λαθροχειριων οταν η ελληνικη κυβερνηση παρακαλουσε να μπει μεσα γιατι ειναι εις βαρος της;
    Τη συνθηκη του Μααστριχτ την ψηφισαν ΠΑΣΟΚ,ΝΔ και ΣΥΝ και ολοι αυτοι δηλαδη αντιπροσωπευοντες σε ψηφους γυρω στο 90% επιζητουσαν να μπουν μεσα.
    Επειδη σου εκανε το χατηρι θα βγεις και απο πανω;
    Oλοι αυτοι ηξεραν τι εγραφε η συνθηκη.

    • Μisha avatar
     Μisha @ ψυχραιμια 24/03/2011 13:55:26

     Ψυχραιμία

     1.Ούτε η ίδια η Γερμανία εκπληρωνε τα κριτήρια για ένταη της στην ευρωζώνη.Εχουν γραφτεί εκτενως αυτά τον τελευταίο καιρό.Συνεπώς «δεν δικαιούται δια να ομιλεί».

     2.Δεν έκανε χαρη σε κανέναν! Ούτε τώρα κάνει! Εγκλωβίζει χώρες , και σε συνεργασία με το ΔΝΤ, τους κλέβει τον εθνικό τους πλούτο αφού πρώτα τις ισοπέδωσε μεσω Μάαστριχτ , ελεύθερων εισαγωγών των προϊόντων της και ελευθερης εξαγωγής των κερδών των πολυεθνικών της τύπου Λιντλ, Πράκτικερ, Ντώυτσε Τέλεκομς, Χόκτιφ κλπ

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Μisha 24/03/2011 13:58:29

      Το βασικο στη συνθηκη ειναι η ρητρα no bail out με την οποια καμμια χωρα δεν υποχρεωνεται να πληρωνει για διασωση αλλης.
      Αυτο θελει να καταργησει ο Παπανδρεου με τα κολπα του για να υποχρεωσει τους Γερμανους να τον πληρωνουν και θεσμικα.Οι ελευθερες εισαγωγες και εξαγωγες ισχυουν για ολους.Αν δεν συνεφεραν την Ελλαδα ή καποιον αλλο να μη πηγαινε.Κανεις δεν τους υποχρεωσε.

     • Μisha avatar
      Μisha @ ψυχραιμια 24/03/2011 14:02:02

      Συμφωνώ πως είναι ένδειξη βλακείας, σε βαθμό αυτοκαταστροφής, η παραμονή σε αυτό το κλαμπ των απατεώνων

  • Greece Pleading avatar
   Greece Pleading @ ψυχραιμια 24/03/2011 18:15:49

   +1

  • JOHN avatar
   JOHN @ ψυχραιμια 24/03/2011 23:42:00

   Και ομως η Γερμανια προς το παρον βγαινει κερδισμενη απο αυτο το μπαχαλο.οι οικονομικοι δεκτες της ειναι οι καλυτεροι της Ευρωπης,και δεν ειναι τυχαιο αυτο.

 8. cornelsen avatar
  cornelsen 24/03/2011 13:33:25

  Ας αρχίσει να τυπώνει χρήμα ο Τρισέ και βλέπετε πως θα ησυχάσουν οι αγορές...

 9. factorx avatar
  factorx 24/03/2011 13:38:40

  Σε ιστορικό υψηλό οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων, στα ύψη τα spreads, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, που φέρνει την Πορτογαλία ένα βήμα πιο κοντά στην προσφυγή στον μηχανισμό διάσωσης.

  Το spread του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου «έπιασε» τις 480 μονάδες βάσης και του 2ετούς τις 538 μονάδες, ενώ σε ιστορικό υψηλό διαμορφώνονται οι αποδόσεις του 10ετούς και 5ετούς ομολόγου, στο 7,912% και 8,348% αντίστοιχα.

  Υψηλότερα και το spread του ισπανικού 10ετούς ομολόγου, που διαμορφώνεται στις 200 μονάδες βάσης. Στις 158 μονάδες του ιταλικού και στις 690 του ιρλανδικού.

  Στην Ελλάδα, το spread του 10ετούς ομολόγου διευρύνεται στις 950 μονάδες βάσης, του 5ετούς στις 1.324 και του 2ετούς στις 1.213 μονάδες βάσης.

 10. factorx avatar
  factorx 24/03/2011 13:40:46

  Η Πορτογαλία αναμένεται να ζητήσει σύντομα οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το μέγεθος του οικονομικού πακέτου να εκτιμάται μεταξύ 50 δισ. ευρώ και 100 δισ. ευρώ, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ζώνης του ευρώ όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

  "Η διάσωση της Πορτογαλίας αναμένεται να αποτελέσει κορυφαίο θέμα στη σύνοδο κορυφής σήμερα και αύριο", δηλώνει στο Dow Jones Newswires ο αξιωματούχος και προσθέτει. "Πιστεύω ότι θα ζητήσουν σύντομα το δάνειο. Έχουν υπάρξει αρχικές συζητήσεις για το πόσο, πιθανόν κάτι από 50 δισ. έως 100 δισ. ευρώ, αλλά δεν έχουν υποβάλει αίτημα ακόμα".

 11. factorx avatar
  factorx 24/03/2011 13:41:04

  Ασφυκτικές πιέσεις ασκούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Πορτογαλία να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης με πιθανό ύψος διάσωσης τα 80 δισ. ευρώ. Αυτό αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

  Επισημαίνεται ωστόσο, πως είναι μάλλον απίθανο η Λισσαβόνα να ζητήσει προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης κατά την διάρκεια αυτής της συνόδου Κορυφής, όπου θα μετάσχει ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες. "Δεν είναι σαφές εάν έχει λαϊκή εντολή πλέον για κάτι τέτοιο" αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος

  Η ίδια πηγή του πρακτορείου Reuters επισημαίνει άλλωστε, πως διαπραγματεύσεις μεταξύ Λισσαβόνας και Βρυξελλών για το ενδεχόμενο στήριξης δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, αλλά επισημαίνει πως «ένα ρεαλιστικό ύψος του πακέτου διάσωσης είναι τα 80 δις. ευρώ». Κεφάλαια, που σύμφωνα με την ίδια πηγή έχει τη δυνατότητα να διαθέσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

 12. factorx avatar
  factorx 24/03/2011 13:41:32

  Αποφασισμένη να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει την υπαγωγή και της Πορτογαλίας στο μηχανισμό διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης φέρεται η Ανγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος έπλεξε το εγκώμιο του παραιτηθέντος πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες για την «υπευθυνότητα και τη γενναιότητά του να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», προσθέτοντας, χωρίς βέβαια να αναφέρεται ευθέως στην Πορτογαλία, ότι «είναι προτιμότερο να εστιάζουμε την προσοχή μας στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη παρά να ανησυχούμε για την τήρηση των προγραμμάτων διάσωσης και άλλων υπερχρεωμένων κρατών».

  Μιλώντας σήμερα το πρωί στην Κάτω Βουλή (Bundestag), η Μέρκελ είπε ότι εκείνο που οφείλουν να πράξουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες είναι να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν τη βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της. Εξέφρασε τη λύπη της για την καταψήφιση από το Κοινοβούλιο των νέων περικοπών στον προϋπολογισμό που εισηγήθηκε η κυβέρνηση Σόκρατες. «Είμαι ευγνώμων στον Σόκρατες για την υπευθυνότητα που έδειξε στην προσπάθεια να διορθρώσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας του και για την προσήλωσή του στη μείωση των χρεών», σημείωσε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος.

  Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η Μέρκελ υπενθύμισε με έμφαση ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Πορτογαλίας είναι ένα πρόγραμμα που στήριξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ factorx 24/03/2011 15:24:43

   Φάκτορα,
   μας τρέλανες στην ενημέρωση.
   Μεταπτυχιακό κάνεις;

 13. Enzo avatar
  Enzo 24/03/2011 13:49:46

  θα εχουμε εξελιξεις πιστευω πανευρωπαϊκες!
  αφου οι πορτογαλοι δεν αφησαν να περασουν τωρα τα μετρα ,θα αφησουν να τα περασουν μετα αφου μπουνε στον μηχανισμο?
  θα γινει επανασταση.

 14. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/03/2011 13:52:39

  Αναμενόμενο ήταν. Εδώ και καιρό.
  Τη δανειακή σύμβαση θα την υπογράψει η νέα κυβέρνηση, σε 2 μήνες. Ιούνιος.
  Τώρα η λύση θα είναι συνολική, όπως θέλουν οι Τρισέ, Ρέν και λοιποί 'Βρυξελλιώτες". Όλοι θα μπούν στην κατσαρόλα. Η Μέρκελ δεν έχει πια περιθώρια ελιγμών. Άλλωστε ο κυβερνητικός συνασπισμός αποσυντίθεται ταχύτατα και μετά τις μεθαυρανές εκλογές προβλέπονται απότομες εξελίξεις.
  Σήμερα ο εκ του FDP υπουργός Μπρίντερλε δήλωσε ότι η Μέρκελ πάγωσε την παράταση λειτουργίας των πυρηνικών για εκλογικούς και μόνον λόγους. Και έγινε τσίρκο. "Φοβάται πιό πολύ τις εκλογές παρά την ακτινοβολία", σχολίασαν.

 15. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/03/2011 14:02:38

  Συζητείται ήδη το ενδεχόμενο - κατά τη γνώμη μου όχι ιδιαίτερα πιθανό - να σπάσει την Κυριακή βράδυ μετά το αποτέλεσμα στη Βάδη Βυρτεμβέργη ο κυβερνητικός συνασπισμός CDU/FDP.
  Το πιθανότερο θα πάει μέχρι το Σεπτέμβριο, εκλογές Βερολίνου. 'Η λίγο πρίν, για να βελτιώσουν το image του CDU. Αλλά από την άλλη, το FDP βλέποντας το αδιέξοδο, δεν θέλει να "εκδιωχθεί" και ίσως προτιμήσει "να φύγει πρώτο" κάποια στιγμή. Έτσι εξηγείται το σημερινό "κάρφωμα" της Μέρκελ από τον Μπρίντερλε.
  Και μετά επιστροφή στο "μεγάλο συνασπισμό" CDU/SPD - ο τρόπος για να ανακτηθεί η ήδη χαμένη κυβερνητική πλειοψηφία στην Άνω Βουλή?

  • Μisha avatar
   Μisha @ Ο Θείος 24/03/2011 14:36:57

   H «πλάκα» ξέρεις ποια είναι Θείο;
   Ότι ΟΛΟΙ αυτοί οι «κάργα δημοκράτες» και «αντιπρόσωποι» των λαών τους, βλέπουν τις εκλογές ως οιωνεί απειλή, εν όψει της οποίας πρέπει να μασκαρευτούν, να πουν ό,τι ψέμμα μπορεί να κατεβάσει η κούτρα τους (βλ.«λεφτά υπάρχουν» ενώ ο Παπαδήμος είχε ενημερώσει πλήρως άπαντες) προκειμένου να υφαρπάξουν τις ψηφους των πολιτών των χωρών τους, και να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις ηδονές της εξουσίας , της χλιδής και του χρήματος.
   Πλέον αυτή η λεγόμενη δημοκρατία έχει καταντήσει φιάσκο που έχει σχέση με την αρχαιοελληνική σύλληψη όση είχε και ο Διαγόρας ο Ρόδιος με την Μαριον Τζόουνς.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Μisha 24/03/2011 14:50:19

    Το ότι όλοι φοβουνται τόσο πολύ την ψήφο των πολιτών, είναι ένα φώς, ελπίδα.
    Δείχνει που βρίσκεται η πραγματική δύναμη. Στις δημοκρατίες, ο πολίτης, όταν είναι πραγματικά ενημερωμένος και προβληματισμένος, είναι ανίκητος.
    Δυστυχώς, συνήθως δεν είναι. Και για να είναι, "θέλει δουλειά πολλή", πού 'λεγε και ο Ελύτης (100 χρόνια από την γέννησή του φέτος -1911).

    • Theo avatar
     Theo @ Ο Θείος 24/03/2011 15:00:11

     Στο χερι του πολιτη ειναι να εχει σωστη ενημωρηση. Η αληθεια ειναι εκει εξω και κανεις δεν προκειται να τον εμποδισει να την βρει.

     Απλα οι δυναστες πονταρουν στην αδιαφορια και διαλυση των κοινωνικων και οικογενειακων θεσμων. Το ζουμε καθημερινα με τα τρισαθλια προγραματα στην τηλεοραση τα οποια αποσκοπουν στην χειραγωγηση της νεολαιας και οχι μονο...

    • Misha avatar
     Misha @ Ο Θείος 24/03/2011 15:27:03

     Δυστυχώς , Θείο, ο πολίτης σήμερα είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΙΣΧΥΡΟΣ μπροστά στην επίθεση προπαγάνδας που δέχεται πανταχόθεν. Αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες πληροφορίας , γνώσης και εμπειρίας , δημιουργούν εγχειρίδια και μανιπουλάρουν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν, όποιον λαό επιθυμούν!
     Η δημοκρατία στην παρούσα φάση , είναι μια φενάκη, ο φερετζές τού ...Προκρούστη

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Misha 24/03/2011 15:31:15

      Msha,
      στην Πορτογαλία έκαναν πίσω φοβούμενοι την οργή των πολιτιών.

     • Misha avatar
      Misha @ Κώστας Ροδινός 24/03/2011 17:34:00

      Κώστα
      έκαναν πίσω οι ντόπιοι πολιτικοί, όχι οι «διεθνείς αγορές», ούτε το διευθυντήριο των ευρωφασιστών.

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Misha 24/03/2011 17:35:39

      Mα στους ντόπιους αναφερόμουν και εγώ.
      Αλλωστε χωρίς τη δική τους συναίνεση τίποτα δεν γίνεται.

     • Misha avatar
      Misha @ Misha 24/03/2011 17:40:06

      Αυτό είναι το ελπιδοφόρο, η αντίσταση της κοινωνίας που αναφέρεις στο άρθρο σου.Μακάρι να εξαπλωθεί και να διευρυνθεί.

    • tiramola avatar
     tiramola @ Ο Θείος 24/03/2011 16:24:25

     Πάντως είναι γεγονός Θείε ότι από άκρη σε άκρη της υδρογείου περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται αυτά τα ζητήματα σήμερα από ότι ένα αιώνα πριν, πόσο μάλλον 5 αιώνες πριν.

 16. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/03/2011 14:15:39

  Έχουμε πολύ μεγάλη πύκνωση γεγονότων, η "χύτρα" έχει υπερθερμανθεί: Αδιέξοδο με Ιρλανδία, το αναμενόμενο της Πορτογαλίας συνέβη, ο Σαρκοζύ και οι Γάλλοι αυτονομούνται και "φεύγουν μπροστά" με τον τρόπο που συνηθίζουν (πολιτική και στρατιωτική αυτεξούσια δράση), το εκλογικό σώμα και το πολιτικό προσωπικό στη Γερμανία έχει πάλι ρευστοποιηθεί, χαμός με τα πυρηνικά, χαμός με τη Λιβύη, ο γνωστός Γιουνκέρ πάλι σφόδρα εναντίον της Μέρκελ σήμερα. Όλα αυτά μαζί λίγο πρίν τη σύσκεψη.
  Η "εκτόνωση της χύτρας" θα γίνει με τον Ευρωπαικό τρόπο (ομοφωνία κατόπιν σκληρού παζαριού), αλλά αυτή τη φορά θα είναι ριζική και θορυβώδης. Στην περίοδο Απριλίου - Ιουνίου, να περιμένουμε εξελίξεις αδιανόητες πρίν μερικούς μήνες.

 17. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/03/2011 14:32:27

  Η συνεχιζόμενη άνοδος του Ευρώ σε τέτοιες συνθήκες "κρίσης", δύο πράγματα δείχνει:
  1. Ο Τρισέ έπιασε σήμερα πάλι δουλειά και αγοράζει ομόλογα Πορτογαλικά και Ιρλανδέζικα. Κατά παράδοξο τρόπο και σε αντίθεση με τα συμβατικά οικονομικά, κάθε φορά που αγοράζει ομόλογα, το Ευρώ κάνει άλμα.
  2. Στην αγορά νομισμισμάτων, εκτιμούν ότι η εξέλιξη στην Πορτογαλία ήταν προεξοφλημένη και διευκολύνει την σταθερότητα της Ευρωζώνης.
  h**p://boersen.manager-magazin.de/spo_mmo/kurse_einzelkurs_uebersicht.htm?u=0&p=0&k=0&s=EUR&l=276&b=691&n=EUR%2FUSD%20SPOT&chartzeit=0

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 24/03/2011 15:26:27

   Θείε,
   και οι δυο διαπιστώσεις εύστοχες

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Ο Θείος 24/03/2011 16:27:48

   Ανεβαίνει το ευρώ γιατί ο Τρισέ αγοράζοντας ομόλογα μειώνει τη διασπορά του κινδύνου.
   ΕΚΤ είναι αυτή.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ αλλενάκι 24/03/2011 16:45:52

    Eτσι ακριβώς.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ αλλενάκι 24/03/2011 22:38:46

    Άν το Ευρώ ανέβει πάνω από τα 1,42 $ και κρατήσει αυτή την άνοδο 2 - 3 μέρες, θα σπάσει ανοδικά ένα κρίσιμο μακροπρόθεσμο "τεχνικό κανάλι" που άνοιξε με τις χρεωκοπίες τραπεζών το 2008. Τότε θα πουληθεί μαζικά το δολλάριο και θα έχουμε νέο ανοδικό κύκλο για το Ευρώ. Πρόκειται για όχι ιδιαίτερα ευνοικό σενάριο για τις Ελληνικές και Ευρωπαικές εξαγωγές. Εκτός αυτού εξασθένηση του δολλαρίου ίσως σημαίνει τιμή του πετρελαίου αρκετά πάνω από τα 120 $.
    h**p://boersen.manager-magazin.de/spo_mmo/kurse_einzelkurs_uebersicht.htm?u=0&p=0&k=0&s=EUR&l=276&b=691&n=EUR%2FUSD%20SPOT&chartzeit=100000

 18. Theo avatar
  Theo 24/03/2011 14:47:21

  Εχει δρομο ακομα η Ισπανια για τον μηχανισμο στηριξης. Στο Αα2 ειναι αυτην την στιγμη..Μπορει να κανω και λαθος...Σε ποιο επιπεδο πρεπει να φτασει η οικονομια μιας χωρας για να προσφυγει στον μηχανισμο στηριξης?? (Ααα,Αα,Α,Βαα κλπ)..Eγκυκλοπεδικα ρωταω... Καλα εμεις ειμαστε στις τελευταιες βαθμιδες...junk economy..δεν εχουν αδικο...εγω θα προσθετα junk politicians οπως και junk civilians...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Theo 24/03/2011 15:07:12

   Όταν το επιτόκιο δανεισμού με 10ετή ομόλογα στις αγορές φθάσει πάνω από 7%, και δεν ξανακατέβει μέσα σε 2-3 μήνες, θεωρείται γενικά "ανυπόφορο".
   Τότε μπορεί να σωθεί από τη χρεωκοπία ένα κράτος, μόνον με μηχανισμό στήριξης από δημόσιους - κρατικούς πόρους, όπως είναι ο Ευρωπαικός μηχανισμός ή το ΔΝΤ. Άν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, γιά το ποσό που χρειάζεται.
   Χώρες όπως η Ελλάδα, Ιρλανδία ή Πορτογαλία, με τα ποσά που έχουν ανάγκη, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, άν δεν ανήκαν στην Ευρωζώνη, θα ήταν αδύνατο να χρηματοδοτηθούν από το ΔΝΤ μόνον. Δεν θα έφθαναν οι (αναλογικά) διαθέσιμοι πόροι του.
   Η Ισπανία δεν θα χρειαστεί το μηχανισμό στήριξης. Έχει πρόβλημα σοβαρό με τράπεζες, όπως η Ιρλανδία, όχι δημοσιονομικό. Αλλά δεν είναι Ιρλανδία. Τα οικονομικά μεγέθη της είναι ασύγκριτα μεγαλύτερα.

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ Ο Θείος 24/03/2011 21:44:45

    Ναι, αλλά έχει και μια φούσκα στην αγορά real estate που άμα δεν ελεγχθεί, θα τους πάρει και αυτούς ο ... Ακατονόμαστος...

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ ierofantis 24/03/2011 21:53:32

     Το πρόβλημα με τις Ισπανικές τράπεζες είναι ακριβώς αυτό, του real estate. Αλλά μπορούν να τις αναχρηματοδοτήσουν εσωτερικά, ως Ισπανία, χωρίς προσφυγή σε Ευρωπαική βοήθεια. Το κάνουν ήδη.
     Οι Ισπανικοί δείκτες δημοσιοικονομικού ελείμματος και χρέους είναι καλύτεροι από της Γερμανίας. Αυτό το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι Γερμανοί.

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ Ο Θείος 25/03/2011 00:37:20

      Ακόμη και στο ιδιωτικό χρέος; Διότι αν βάλεις μαζί το δημόσιο και το ιδιωτικό ισπανικό χρέος τα νούμερα είναι θηριώδη.

      Για πόσο ακόμη θα μπορούν να το τροφοδοτούν και μάλιστα σε συνθήκες ύφεσης της κτηματαγοράς τους;

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ierofantis 25/03/2011 13:12:09

      Για όσο έχουν π.χ. βιομηχανίες που κατασκευάζουν τραίνα (CAF, Talgo), πετρελαικές εταιρείες όπως η Repsol, κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκτός Ισπανίας (οι 6 από τις 10 μεγαλύτερες παγκοσμίως, οι σχετικές με κατασκευή μεταφορικών υποδομών είναι Ισπανικές, π.χ. Ferrovial, Acciona, ACS, OHL, FCC) . Σημειωτέον η FCC επιχειρεί να εξαγοράσει τη Γερμανική Hochtief.
      Για όσο μπορούν τέλος και εξάγουν π.χ. αυτοκίνητα Seat. Ξέρετε επίσης πόσες εκτός Ισπανίας εταιρείες έχουν εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων στην Ισπανία; Λοιπόν: Volkswagen, Nissan, Daimler Mercedes-Benz, Ford, Renault, GM/Opel, Peugeot/Citroën, Iveco ...
      Ν΄αναφέουμε και εξαγωγές γεωργικών προιόντων, αλιευτικών κτλ;
      Η Ισπανία δεν είναι μόνον τουρισμός, ούτε κυρίως κατασκευή κατοικιών της εσωτερικής αγοράς, ούτε τριτογενής και χρηματοπιστωτική μπανανία τύπου UK. Έχει παραγωγή, εξαγωγές, ισχυρό πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
      Είναι η δωδέκατη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

 19. nick avatar
  nick 24/03/2011 15:53:32

  Μετα την Πορτογαλία είναι η σειρά της Ελλάδας,να πέσει ο θίασος των σοσια-ληστών...Αντε και στα δικά μας!

 20. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 24/03/2011 16:42:37

  Μπράβο στους Πορτογάλους!!!!!! Ευτυχώς υπάρχουν και λαοί με γεννητικούς αδένες!!!!!!!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΙΩΝΑΣ 24/03/2011 16:47:46

   Για φανταστείτε να καταψήφιζε και η ελληνική βουλή ένα από τα τόσα επικαιροποιημένα μνημόνια;
   Ομως, εμείς είμαστε καλά παιδιά!
   Δείχνουμε το δρόμο.
   Προλειαίνουμε το έδαφος!
   Δοκιμάζουμε πρώτοι τις αντοχές της κοινωνίας..

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Κώστας Ροδινός 24/03/2011 21:39:53

    Κύριε Ροδινέ, δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχής η σύγκριση γιατί το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων ήταν μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένα αντίστοιχο μνημόνιο, που θα τους παρέδιδε χειροπόδαρα δεμένους στις ορέξεις των Γερμανών. Είμαι πεπεισμένος, ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, με σχηματισμό νέας κυβέρνησης (άγνωστο από ποιά κόμματα), τα δεδομένα θα έχουν χειροτερεύσει γι'αυτούς ακόμα περισσότερο και θα χρειάζονται ακόμα πιο επώδυνα μέτρα για να αποφευχθεί ένα μνημόνιο. (Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα το παλέψουν.)

 21. Ταλάντη avatar
  Ταλάντη 24/03/2011 17:52:17

  Έρχεται η άνοιξη

 22. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 24/03/2011 19:40:54

  Πρέπει να διαφοροποιούμε τις καταστάσεις. Η Ιρλανδία μπήκε στον μηχανισμό στήριξης, γιατί ανέλαβε το χρέος των τραπεζών της. Το δικό μας χρέος και έλειμμα είναι, για να αναλαμβάνουμε οι υπόλοιποι το χρέος συντήρησης των κεθεστωτικών δυνάμεων.

 23. anonymous avatar
  anonymous 24/03/2011 20:15:17

  Μετά την εισαγωγή του Ευρώ οι Γερμ. εξαγωγές προς τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης διευρύνθηκαν κατά 67%. Αυτό σημαίνει ότι αντίστοιχα προϊόντα άλλων κρατών απαξιώθηκαν. Σημαίνει επίσης ότι όλο το χρήμα ρέει προς τη Γερμανία. Επιστροφή χρήματος μέσω άλλων καναλιών δεν υπήρξε. Τα προϊόντα των νότιων χωρών, κυρίως αγροτικά και μάλιστα μη ανταγωνιστικά προς τα γερμανικά διότι οι Γερμανοί δεν παράγουν τέτοια, απαξιώθηκαν.
  Αν αυτό το σύστημα δε διορθωθεί είναι βέβαιο ότι η Ευρωζώνη και ίσως και η ΕΕ πάει για τα θυμαράκια. Αυτό θα τινάξει την οικονομία της Γερμανίας στον αέρα, διότι δε θα ξέρουν τι να κάνουν τα προϊόντα. Τα μισά εργοστάσια αναγκαστικά θα κλείσουν και το προσωπικό θα απολυθεί. Η ανεργία θα πάει στο 20%. Με δεδομένο ότι οι Γερμανοί δεν έχουν άλλους πόρους εκτός από τη δουλειά τους θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

  • JOHN avatar
   JOHN @ anonymous 24/03/2011 23:50:09

   Η Γερμανια εχει διεισδυσει δυναμικα και σε αλλες αγορες,δεν εξαρταται μονο απο την ευρωζωνη.

 24. st.takis avatar
  st.takis 24/03/2011 21:09:06

  ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΠΟ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ ΝΕΡΟ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ,ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ?

 25. A.M. avatar
  A.M. 24/03/2011 21:58:26

  «Να λυπάστε το έθνος που φοράει ρούχα που δεν ύφανε, τρώει ψωμί που δεν θέρισε και πίνει κρασί που δε ρέει απ τα δικά του πατητήρια.»

  Kahlil Gibran. Ο κήπος του Προφήτη.

  Σας θυμίζει κάτι;
  Λυπηθείτε το έθνος μας.

  Γιατί πράγματι
  φοράει ρούχα που δεν ύφανε,
  τρώει ψωμί που δεν θέρισε,
  και πίνει κρασί που δεν ρέει απ τα δικά του πατητήρια.

  Αυτή είναι η αιτία όλων των κακών που ζούμε σήμερα.
  Και όχι μόνον εμείς.
  Πολλές άλλες χώρες που ήταν αυτάρκεις έφτασαν να μην παράγουν τίποτε και να εξαρτώνται απ την monsanto.

  • JOHN avatar
   JOHN @ A.M. 24/03/2011 23:52:10

   Σωστος και ευστοχος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 26. JOHN avatar
  JOHN 25/03/2011 00:08:23

  Η Ευρωπη αυτη που ζουμε δεν λυνει προβληματα,αντιθετα ειναι μερος του προβληματος.Γι αυτο και σε καποια φαση θα διαλυθει και θ αφεισει πισω της συντριμια.Το ερωτημα ειναι ποτε και πως.Δυστυχως αυτοι που επρεπε να εχουν λογο ειναι οι Ευρωπαικοι λαοι,αλλα αυτοι σκοπημα εχουν κρατηθει στο περιθοριο.Η Ευρωπη που πολλα υποσχονταν εχει μετατρπει για τους λαους της σε μηχανισμο καταπιεσης και εξαθλωσης για πολλους.Οι τραπεζιτες εχουν γινει τσαροι και οι υποτιθεμενοι εκλεγμενοι πολιτικοι πειθηνια οργανα τους.

 27. Brankaleon avatar
  Brankaleon 26/03/2011 23:48:25

  Θυμηθείτε τις Αλβανικές "Πυραμίδες".
  Το ίδιο περίπου φαινόμενο εξελίσσεται, σε μεγαλύτερη κλίμακα.
  Η βασιλεία των αριθμών (εικονική οικονομία) επί των αξιών χρήσης (πραγματική οικονομία), θα φέρει έναν νέο μεσαίωνα, σε βάρος του κόσμου της ζωντανής εργασίας.
  Η απο-κοινωνικοποίηση της Οικονομίας, είναι το απότοκο της Κοινωνίας των Πολιτών.
  Η απέναντι όχθη ανήκει στην κοινωνικοποιημένη Οικονομία, στους πολίτες της πραγματικής Κοινωνίας.
  Τα διλήματα θα γίνονται όλο και περισσότερο ανάγλυφα, ...
  Το αν δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να τα δούμε, δεν θα φταίνε τα ... διλήματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.