#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/05/2012 17:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μελλοντικοί …κοψοχέρηδεςΤου Κώστα Ροδινού

Την έννοια του πολιτικού «κοψοχέρη» τη συνάντησα, εκεί στα πρώτα χρόνια της «Αλλαγής»,   σ΄ ένα πρωτοσέλιδο σκίτσο του μέγα Βασίλη Χριστοδούλου, στη «Βραδυνή» του  Τζώρτζη Αθανασιάδη. Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι, αλλά πάντα υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος που αισθάνεται προδομένο από την τελευταία του πολιτική επιλογή. Όμως, ως γνωστόν, «τα γενόμενα, ούκ απογίγνονται». Και τα πράγματα σπανίως  επανέρχονται στην προτεραία τους κατάσταση.

Όταν ήρθαν οι ..ξεκούραστοι

Αλήθεια, πόσοι από εκείνους που ψήφισαν τον κ. Παπανδρέου το 2009, δεν έχουν μετανιώσει για την επιλογή τους;  Μια επιλογή η οποία απεδείχθη ολέθρια και οδήγησε  τη χώρα σε μια πρωτοφανή κρίση με καταστροφικά αποτελέσματα. Και να πείς πως δεν μας είχαν προειδοποιήσει; Όλοι μιλούσαν για την καταιγίδα που ερχόταν. Πλήν του κ. Παπανδρέου που αμέριμνος μοίραζε υποσχέσεις, έταζε «πράσινη ανάπτυξη» και μας αποκοίμιζε με το «λεφτά υπάρχουν». Ύστερα, ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας οι ..ξεκούραστοι και  …αθλημένοι! Το Μέγαρο Μαξίμου κατακλύσθηκε από στρατιές συμβούλων. Δυσάρεστα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης καταργήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Και το κερασάκι στην τούρτα: Μοιράστηκε και ένα επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης!

Ύστερα, ήρθαν οι …σφήκες!

Τώρα,  σχεδόν όλοι οι πρωταίτιοι εκείνης της περιόδου παριστάνουν τις …μετανοούσες  Μαγδαληνές. Προσποιούνται πως δεν ήξεραν, δεν έμαθαν, δεν άκουσαν, δεν είδαν,  δεν διάβασαν, είχαν άλλο αντικείμενο, είχαν εκφράσει τις διαφωνίες τους, είχαν διατυπώσει άλλη άποψη. Και με μια συγγνώμη νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν μ’ εκείνη την περίοδο και  εμφανίζονται ενώπιον του εκλογικού σώματος, ως αθώες περιστερές, καινούργια δώρα  κρατώντας και ζητάνε  εκ νέου της εμπιστοσύνη μας. Για να κάνουν τι; Να αποτελειώσουν όσα άρχισαν και άφησαν στη μέση; Για ποιο λόγο να εμπιστευτείς εκ νέου τον κ. Βενιζέλο; Γιατί δικαιούται μιας δεύτερης ευκαιρίας ο κ. Χρυσοχοϊδης; Γιατί πρέπει να επανεκλεγεί η κα Διαμαντοπούλου; Ανέφερα μόνο μερικούς γιατί μιλάνε σαν να ήρθαν απ’ τον Άρη. Τον …πλανήτη εννοώ.

Η λογική του λεφτά υπάρχουν επανέρχεται

Λοιπόν, μετά το πάθημα του 2009, θα περίμενε κανένας από τα κόμματα μια προεκλογική εκστρατεία που να ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα των περιστάσεων.  Να προτείνουν λύσεις με μια σοβαρή προοπτική για το μέλλον της χώρας, αλλά φεύ!

Είναι πάλι στη διαπασών οι σειρήνες του λαϊκισμού.

Είναι λογικό, όταν μια χώρα βιώνει βαθειά οικονομική κρίση, να ανθίζει  ο λαϊκισμός.

Όμως, μόλις πριν δυόμισι χρόνια μας είχαν κοροϊδέψει. Δεν βάλλαμε μυαλό;

Ακούς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να ωρύεται ότι θα καταγγείλει το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις. Να γινόταν χθές. Όμως, ανοίγεις το πρόγραμμά του και  με  έκπληξη διαπιστώνεις ότι αυτό θα γίνει όταν συντρέξουν έξι προϋποθέσεις! «Ζήσε Μάη μου…»

Τον ακούς στην τηλεόραση να διαβεβαιώνει ότι εισοδήματα μέχρι 12 χιλιάδες ευρώ, θα είναι αφορολόγητα. Ανατρέχεις στο πρόγραμμά του και βλέπεις ότι θα τα φορολογήσει με 5%!

Βροντοφωνάζει ό,τι είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας της Δευτέρα και όταν ρωτάται παραδέχεται ότι δεν έχει πρόγραμμα για την Παιδεία και την Υγεία!

Από την άλλη παρακολουθείς τον άλλοτε υποστηρικτή των …Κορμοράνων να φωνάζει για μονομερή διαγραφή του χρέους, για πάγωμα δανείων και πληρωμών, για συνεργασία με το ΚΚΕ και τον Καμμένο και αναρωτιέσαι: Πως θα γίνουν όλα αυτά τα μαγικά;

Ακούς υποψήφιους βουλευτές επικρατείας να υποστηρίζουν την έξοδο από το ευρώ πάση θυσία, χωρίς να μπαίνουν κάν στον κόπο να σου εξηγήσουν τις συνέπειες!

Απορείς, πως μπορεί ο κ. Τσίπρας να δεχτεί ως πρωθυπουργό την κα Παπαρήγα, η οποία έχει εντελώς αντίθετες απόψεις και φιλοσοφία,  σε βασικά θέματα και η  οποία, εν πάση περιπτώσει, δηλώνει ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με κανέναν;

Ποιος είναι ο κοινός τόπος που μπορεί να βρεί με τον κ. Καμμένο σε καίρια ζητήματα, ας πούμε το μεταναστευτικό ή την παιδεία;

Όλα αυτά τα κορυφαία μένουν αναπάντητα, λές και έχουν το  κλειδί του χρόνου με το οποίο μπορεί να μας μεταφέρουν  σε άλλη διάσταση. Και, όμως, υπάρχει κόσμος, που μέσα στην απελπισία του, θαρρεί πως υπάρχει κάποια μαγική λύση που θα μας έρθει τη Δευτέρα.

Με τούτα και μ’ εκείνα  επωάστηκε και το αυγό του φιδιού.

 Η μαγική λύση της συνεργασίας

Ο νέος …εθνικός στόχος που παπαγαλίζουν εδώ και μήνες είναι αυτός της συνεργασίας των κομμάτων. Ακόμα και ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε χτές πως παρήλθε «η εποχή των αυτοδυναμιών».

Ειλικρινώς, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη συνένωση δυνάμεων στην αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών ζητημάτων.

Με ενοχλεί, όμως, η υποκρισία.

Το ΠΑΣΟΚ ανακαλύπτει την ανάγκη συνεργασιών όταν καταρρέει. Όταν αντιθέτως είναι ισχυρό, κυβερνά αλαζονικά και μόνο του, εννοείται.

Ως αντιπολίτευση απεχώρησε  από την ψηφοφορία για το Σύνταγμα του 1975, καταψήφισε  την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ (τότε φώναζαν «Όχι στην ΕΟΚ των Μονοπωλίων), καταψήφισαν την επάνοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ (τότε κραύγαζαν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»), τάχθηκαν εναντίον της Συμφωνία του Μάαστριχτ, το 2007 τορπίλισαν εκ  νέου, την αναθεώρηση του Συντάγματος και το 2009 αρνήθηκαν να στηρίξουν την κυβέρνηση Καραμανλή για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και όχι μόνο αυτό! Εκβίαζαν με πρόωρες εκλογές από τον Μάρτη του 2008 με αφορμή την εκλογή  του ΠτΔ το 2010!

Τώρα ομνύουν στις κυβερνήσεις συνεργασίας!

Ποιοι άλλοι τις θέλουν;

Ο κ. Καρατζαφέρης! Ναι, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ που δεν άντεξε για παραπάνω από τρείς μήνες τις ευθύνες διακυβέρνησης και μόλις είδε να μειώνονται τα ποσοστά του, έγινε …Λούης!

Η κα Μπακογιάννη, η οποία δεν μπόρεσε να συνεργαστεί με τον κ. Σαμαρά όταν ήταν στο ίδιο κόμμα, αλλά μπορεί να συνεργαστεί τώρα που έκανε δικό της κόμμα!

Το ίδιο ισχύει και για άλλους, παλαιούς και νέους,  πολιτικούς, που πολιτικοποίησαν τις προσωπικές τους διαφωνίες και πικρίες και νομίζουν ότι ο κόσμος περιστρέφεται  γύρω τους!

Απορώ, πώς ενώ δεν μπόρεσαν να τα βρούν στα μικρά και αυτονόητα, θα υπερβάλλουν εαυτούς και αλλήλους στα μεγάλα.

Η 7η Μαϊου

Δεν ανήκω σ’ εκείνους που πιστεύουν ό,τι ο λαός έχει πάντα δίκιο. Μακάρι να είχε, όμως δεν έχει και  υπάρχουν πολλά ιστορικά παραδείγματα να το τεκμηριώσω, αλλά δεν είναι της παρούσης.

Εκτός, λοιπόν, από τα κόμματα υπεύθυνος είναι και ο λαός που τα ψηφίζει.

Ο κ. Σαμαράς από την Άνοιξη του 2010, φωνάζει ό,τι το μνημόνιο,όχι μόνον δεν βγαίνει, αλλά μαθηματικά οδηγεί την οικονομία μας στην καταστροφή και τους Έλληνες σε απόγνωση.

Κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση εξουσίας την οποία και επικαιροποιούσε κάθε φορά που δραματικά άλλαζαν τα οικονομικά δεδομένα

Κατάφερε ένα πολιτικό θαύμα, μετά τη συντριβή του 2009 να κάνει τη ΝΔ και πάλι πρώτη δύναμη. Και αυτό ουδείς το αμφισβητεί. Για το μέγεθος της νίκης γίνεται η συζήτηση.

Όμως, το βράδυ της Κυριακής,  η χώρα πρέπει να έχει μια πρόταση διακυβέρνησης.

Με ρώτησαν πολλοί. Τι απεύχεσαι; Απεύχομαι μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ με 151 βουλευτές! Γιατί θα αναπηδήσουν «Μανώληδες, Τατούληδες και Καμμένοι»  και ξέρουμε τις συνέπειες. Και για ένα ακόμα λόγο: γιατί την επαύριον όλα τα κόμματα του πολιτικού φάσματος θα βρεθούν απέναντί της και η χώρα θα διχαστεί.

Το επόμενο ερώτημα είναι αν είμαι υπέρ της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Για να χρησιμοποιήσω μια φράση της περασμένης δεκαετίας «είμαι κάθετα εναντίον»! Το έχω αιτιολογήσει πολλές φορές. Θα προσθέσω μόνο τούτο. Μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα είναι βούτυρο στο ψωμί κάθε Τσίπρα και κάθε Καμμένου και αμφιβάλλω σοβαρά, αν μπορέσει να φτάσει μέχρι την ..παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου!

Ε, τότε ποια είναι πρότασή σου; Ανεξαρτήτως ποσοστών ο κ. Σαμαράς πρέπει να είναι έτοιμος από το πρωί της Δευτέρας να παρουσιάσει μια  «ολιγομελή κυβέρνηση αρίστων», χωρίς βουλευτές και από άτομα που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας,  με  αποστολή να εφαρμόσει το πρόγραμμα που εξήγγειλε στο Ζάππειο.

Αυτό είναι το μέτρο της ευθύνης ενός κόμματος  με την κοινοβουλευτική παράδοση και  ιστορία της ΝΔ.

Όποιοι  θέλουν, μπορούν:

-να εμπιστευθούν εκ νέου  μια  κυβέρνηση με κύριο κορμό το  ΠΑΣΟΚ.

-να ..δοκιμάσουν την  «Αριστερή πρόταση εξουσίας»  του κ. Τσίπρα

-να  πάρουν στα σοβαρά τις πομφόλυγες  του κ.  Καμμένου

ή τέλος να προκαλέσουν  νέες εκλογές.

Αλλά, να αναλάβουν και τις ευθύνες!

Ιδού η Ρόδος. Ιδού και το πήδημα..

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o deksios avatar
  o deksios 04/05/2012 17:59:32

  Δηλαδη προτεινεις κυβερνηση μειοψηφιας της ΝΔ, με ανοχη απο αλλα κομματα?
  δεν βγαινει αυτο... παλι το πασοκ θα κυβερναει ουσιαστικα...
  μονη λυση ειναι οι επαναληπτικες εκλογες... ποσοστο τον ιουνη 40%, και παμε γερα

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ o deksios 04/05/2012 21:35:36

   Ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρέπει να χρεωθεί δύο πράγματα:
   α)τη ....σωτηρία του ΠΑΣΟΚ
   β) τις ...επαναληπτικές εκλογές

 2. ΤΑΣΟΣ ΚΩΤΣΗΣ avatar
  ΤΑΣΟΣ ΚΩΤΣΗΣ 04/05/2012 18:16:44

  Τα λέμε και τα ξαναλέμε…
  Οι πολιτικοί και η κοντόφθαλμη, χωρίς προοπτική, χωρίς αύρα και χωρίς καμιά αξία πολιτική τους, είναι οι κύριοι και αποκλειστικοί υπεύθυνοι της απαράδεκτης κατάστασης, στην οποία οδηγήθηκε η χώρα.
  Φταίνε για όλα και χωρίς κανένα ελαφρυντικό και όλοι μαζί εκτός από το … εκτελεστικό απόσπασμα της ιστορίας, θα έπρεπε να συρθούν πίσω από το άρμα του Αχιλλέως προς χλεύη των ιδίων και παραδειγματισμό των άλλων!
  Η ύπαρξη του Αντώνη Σαμαρά θα λειτουργήσει καθαρτικά για την πολιτική και ας εύχονται όλοι τους να είναι ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα.

 3. Αιζενχάουερ avatar
  Αιζενχάουερ 04/05/2012 19:12:57

  Με τα προβλήματα της χώρας σήμερα, κυβέρνηση ακόμα και με τον Τσώρτσιλ πρωθυπουργό, με τον Ντε Γκωλ και με τον Ρουζβελτ αντιπροέδρους και με αυτοδυναμία 250 βουλευτών, δεν την βγάζει μέχρι την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

 4. Ρωμανός Πορφυρογέννητος avatar
  Ρωμανός Πορφυρογέννητος 04/05/2012 19:18:08

  Εξαιρετικό άρθρο κ.Ροδινέ.
  Το πρόβλημα του Αντώνη Σαμαρά είναι οι εσωτερικοί εχθροί εντός της παράταξης προεξάρχοντος του Αβραμόπουλου και των κατά Φαήλο ντιντίδων.
  Αν θέλουμε ισχυρό Σαμαρά θα ήταν ευχής έργον να μην εκλεγούν βουλευτές οι προαναφερθέντες.

  • Iωάννης33 avatar
   Iωάννης33 @ Ρωμανός Πορφυρογέννητος 04/05/2012 20:03:49

   Καλησπέρα,πολλές φορές γράψατε οτι είστε φίλος και υπέρμαχος του Σαμαρά.Για την ίδια την παράταξη,δεν μιλάτε με την ίδια σιγουριά.Τέτοια σχόλια θα φέρουν αυτοδυναμία;Λίγες μέρες πριν τις εκλογές,ας σταματήσουμε να κυνηγάμε μάγισσες!

 5. Pluto avatar
  Pluto 04/05/2012 19:34:33

  H πιό καλή καί λογική πρόταση!
  Ψήφο ανοχής μπορούν σε διαφορετικές περιστάσεις καί θέματα να παρέχουν διαφορετικά κόμματα.

  • o deksios avatar
   o deksios @ Pluto 04/05/2012 20:13:55

   δεν γινεται αυτο..
   ενα τετοιο μορφωμα θα κατερευσει γρηγορα...
   και μετα θα ερθει πισω βενιζελος-κουβελης..
   η ΝΔ μονο να κερδισει εχει απο επαναληπτικες εκλογες.. και ο τοπος....

 6. franc avatar
  franc 04/05/2012 20:16:52

  Aγαπητέ Κώστα Ροδινέ, Τέλεια η πρότασή σου: " Ανεξαρτήτως ποσοστών ο κ. Σαμαράς πρέπει να είναι έτοιμος από το πρωί της Δευτέρας να παρουσιάσει μια «ολιγομελή κυβέρνηση αρίστων», χωρίς βουλευτές και από άτομα που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας, με αποστολή να εφαρμόσει το πρόγραμμα που εξήγγειλε στο Ζάππειο."
  Eίναι λιγώτερο ουτοπική απο εκείνη του Τσίπρα περί ανατροπής του μνημονίου και χρεωκοπίας, η οποία βέβαια είναι αναπόφευκτη αν δεν εκδοθεί εγκαίρως το Ευρωομόλογο. Σ΄αυτό συμφωνούν όλοι οι αναλυτές, καθώς και με την σταθερή θέση του Σαμαρά οτι το μνημόνιο δεν βγαίνει με τίποτε και σπρώχνει την Ελλάδα στην πλήρη καταστροφή. Αρα αν δεν απορριφθεί τελείως με αμφισβήτηση της νομιμότητας του χρέους όπως λέει ο Τσίπρας θα πρέπει να ανασταλει η εφαρμογή του μέχρι να σημειωθεί πλεόνασμα στην οικονομία. (Πάλι όπως λέει ο Τσίπρας).
  Το πρόβλημα είναι οτι απομένει μόνο μία ημέρα ως τις εκλογές και την πρόταση αυτή δεν την έκανε ακόμη ο Σαμαράς , εκτός αν μου διέφυγε. Δεν είδα πουθενά οτι δεν θα βάλει κανέναν βουλευτή στις 15 μόνο θέσεις υπουργών
  (και υφυπουργών θα πρόσθετα εγώ), καθώς και οτι θα χρησιμοποήσει και μή Νεοδημοκράτες, ήτοι άτομα που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας.
  Επειδή αυτή την πρόταση περιμένω για να επιλέξω μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα, θα την περιμένω ως αύριο το βράδυ...
  O λαός εκτός απο σοφία διαθέτει και μεγάλη υπομονή κ. Ροδινέ. Εκτός αυτού δικαιούται να κάνει και λάθος, αφού ακόμα και για τα λαθη των άλλων, αυτός πληρώνει το λογαριασμό.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ franc 04/05/2012 21:38:32

   Aγαπητέ Franc,
   κάποτε ένας σπουδαίους πολιτικός μου είχε πεί: κάθε λαός στην ιστορική του διαδρομή επιλέγει τους ηγέτες που του αξίζουν.
   Σκληρή διαπίστωση.
   Ουδέποτε πίστεψα τα περί σοφού λαού.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ franc 04/05/2012 23:20:12

   Αγαπητέ franc υπάρχει μια ασάφεια που είναι καλό να ξεκαθαρίσει:
   Άν ο Τσίπρας εννοεί μονομερή απόρριψη του Μνημονίου - μόνον από την Ελλάδα και πρίν από μία μερικά συμφωνημένη ανατροπή πολιτικής σε Ευρωζωνική κλίμακα, έχει λάθος. Αυτό οδηγεί σε κατάρρευση - όχι της Ελλάδας αλλά της Ευρωζώνης. Οι αγορές θα "προλάβουν", θα είναι πιό γρήγορες από τις όποιες διορθωτικές κινήσεις της ΕΚΤ και των Βρυξελλών Θα είναι "κίνηση Σαμψών στο ναό". Δεν είναι όλα ελέγξιμα.
   Άν εννοεί συνδυασμένη κίνηση σε Ευρωπαικό επίπεδο, το συζητάμε. Είναι μεγάλη συζήτηση. Αλλά τότε, πρέπει να βάλουμε μπροστά Ισπανία - Ιταλία και το ιδιωτικό χρέος, την ανακεφαλαιοποίηση των Ευρωζωνικών τραπεζών. Ξέρεις την άποψή μου: Το δημοσιοοικονομικό πρόβλημα είναι παρωνυχίδα, ένας φερετζές πίσω από τον οποίο κρύβεται η αποτυχημένη διαχείριση της κρίσης εκ μέρους του ΕΛΚ. Η κρίση έχει ρίζες στον ιδιωτικό υπερδανεισμό, στη φούσκα που έσκασε μέσα στα στεγαστικά υποθηκοφυλάκεια των τραπεζών. Το μεγάλο τέστ θα είναι άν ο Ευρωπαικός Μηχανισμός στήριξης δανείσει απευθείας τις τράπεζες, χωρίς παρεμβολή του εθνικού κράτους. It 's the quasi-Eurobond, stupids...
   Ελπίζω ότι το επιτελείο του Σαμαρά το ξέρει αυτό...
   Ο Γιάννης Δραγασάκης (που συμβάλλει αποφασιστικά στο οικονομικό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα) σίγουρα το ξέρει πολύ καλά. Είναι όμως οι ισορροπίες μεταξύ φραξιών και "συνιστωσών" που χαλάνε το κέικ...

   • franc avatar
    franc @ Ο Θείος 05/05/2012 12:38:31

    Αγαπητέ Θείο,
    Προφανώς και εννοεί συνδυασμένη κίνηση σε Ευρωπαικό επίπεδο. Αν πρόσεξες, ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που πηγε σε άλλους Ευρωπαίους ομολόγους του, αλλά και τους έφερε και εδώ. Προφανώς συζήτησε και συμφώνησε μαζί τους σε πολλά θέματα. Aλλωστε ο Τσίπρας πλέον κινείται μεταξύ Ολλάντ και Μελανσόν...
    Για τους λόγους που αναφέρεις, εδώ και δυό χρόνια εγώ μιλάω για την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στα οικονομικά επιτελεία ΝΔ-ΣΥΝ, και περαιτέρω ανάμεσα στους δύο "απροσκύνητους" πολιτικούς αρχηγούς.
    Μόνο που αυτόν τον ανεκτίμητο τίτλο του απροσκύνητου, ο Σαμαράς δυστυχώς δεν κατάφερε να τον κρατήσει ως το τέλος...Οσον αφορά τις διαφορές μεταξύ φραξιών και “συνιστωσών”, θα πρόσεξες ότι όσο ανεβαίνει ο Τσίπρας, τόσο αμβλύνονται και τείνουν να εξαφανιστούν...

 7. o deksios avatar
  o deksios 04/05/2012 20:20:35

  Ο Σαμαρας το βραδυ των εκλογων πρεπει να παει στο Ζαπειο απλα και μονο για να ανακοινωσει την ημερομηνια των επαναληπτικων εκλογων...
  Αμα εμπλακει σε διαπραγματευσεις με το πασοκ, με τα πασοκικα μμε να τσιριζουν, ή κανει κυβερνηση μειοψηφιας, απλα θα εχει χασει το παιχνιδι..
  μη λεμε τα ιδια.. μεχρι τις 10 ιουνη τιποτα το κρισιμο δεν θα γινει.. ουτε καν ο ολλλαντ θα εχει αναλαβει επισημα..
  δηλαδη με κυβερνηση μειοψηφιας, τι το κρισιμο θα εχει καταφερει να κανει ο Σαμαρας μεχρι τις 10 Ιουνη;;Θα ανακυρηξει την ΑΟΖ με 130 βουλευτές ή θα καταργησει το νομο Ραγκουση?

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/05/2012 20:21:49

  Είναι καλή λύση, φίλε Κώστα. Επαυξάνω.
  Πολίτες διαφορετικών αφετηριών που γνωρίζω, θα συμφωνούσαν.
  Υπουργικό συμβούλιο χωρίς βουλευτές! Από όλο το φάσμα που πιστεύει σε Ελλάδα στην Ευρώπη! Δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί, πράσινοι, άνθρωποι που δεν είναι τίποτε από αυτά. Προσκείμενοι σε κόμματα και μή προσκείμενοι. Αλλά ικανοί + γνωστοί για την εντιμότητά τους. Συμμετοχή ως πολιτικά πρόσωπα, ως πολίτες "αυξημένης ευθύνης". Όχι συμμετοχή ως "τεχνοκράτες".
  Έχω ήδη γράψει ότι δικομματική κυβέρνηση (μόνον ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) θα είναι εξαιρετικά εύθραυστη και ευεπίφορη σε συντεχνιακές πιέσεις και διαρροές.

  • ΝΙΚΟΣ ΝΙΚ. avatar
   ΝΙΚΟΣ ΝΙΚ. @ Ο Θείος 04/05/2012 20:49:28

   Σεβαστέ Θείε,
   ποιοί άραγε είναι αυτοί.
   Μπορείτε να γράψετε μερικά ονόματα για να
   καταλάβουμε κ εμείς οι νεότεροι.

   • franc avatar
    franc @ ΝΙΚΟΣ ΝΙΚ. 04/05/2012 21:23:23

    Μια απάντηση αγαπητέ ΝΙΚΟ ΝΙΚ. θα ήταν πχ.να ψηφιστούν οι 15 καλύτεροι αναλυτές του antinews και να πάνε..Η ακόμα καλύτερα να ψηφιστούν οι 15 καλύτεροι από όλα τα πολιτικά sites στην Ελλάδα...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΝΙΚΟΣ ΝΙΚ. 04/05/2012 22:29:32

    Κατά το Σύνταγμα (άρθρο 37 παράγραφος 1 ), τους υπουργούς επιλέγει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός (εντολή σχηματισμού κυβέρνησης άν ένα κόμμα έχει αυτοδυναμία, διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης άν δεν υπάρχει αυτοδυναμία) .
    Είναι αποκλειστικό του προνόμιο και στις 2 περιπτώσεις.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 04/05/2012 21:41:56

   Χαίρε Θείε,
   κατά κάποιο τρόπο ...αντιπαθώ δυο κατηγορίες ανθρώπων που ασχολούνται με την πολιτική:
   -τους καθηγητές, λόγω της γνωστής ρήσης του Μπίσμαρκ.
   -και τους τεχνοκράτες επειδή θεωρούν ο,τι τα ξέρουν όλα και αποθεώνουν τους αριθμούς αδιαφορώντας συνήθως για τους ανθρώπους.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Κώστας Ροδινός 04/05/2012 22:30:28

    Σύμφωνοι και σ' αυτά τα 2.

 9. TopGunZ avatar
  TopGunZ 04/05/2012 22:04:51

  Αν μου επιτρέπεται να εκφράσω τη γνώμη μου, και με δεδομένη την επικράτηση Σαμαρά, τα σενάρια είναι δύο: Καθαρή αυτοδυναμία (δηλαδή 151+ βουλευτές) ή ξανά εκλογές. Τη συγκυβέρνηση με οποιοδήποτε κόμμα τη θεωρώ απλά απαράδεκτη και την κυβέρνηση υπό ψήφο ανοχής τη θεωρώ απλά ουτοπική. Μερικά σημεία επί τούτων και με την ελπίδα ότι δε θα δαγκωθώ τη Δευτέρα:
  -Με το σχηματισμό κυβέρνησης υπό την ψήφο ανοχής δίνεις βήμα και "πόντους" σε όποιον στη δώσει, καθιστώντας τον "παίκτη" των εξελίξεων και "συμπέθερο" σου στη διακυβέρνηση της χώρας, με την ταμπέλα μάλιστα του... ανιδιοτελή.
  -Άμεση συγκυβέρνηση με οποιοδήποτε κόμμα είναι το λιγότερο φαιδρή ως ιδέα και δεν έχει να προσφέρει τίποτα στον τόπο, πάνω κάτω για τον ίδιο λόγο με την ψήφο ανοχής, με επιπρόσθετο εδώ το "χάσιμο" υπουργείων.
  -Η επαναδιεξαγωγή των εκλογών θα έχει τα εξής "προικιά": έχουνε κάνει το "καπρίτσιο" τους οι αγανακτισμένοι, πάει τρεις και μία στους δήθεν επαναστάτες που δεν είχανε καταλάβει το διακύβευμα και ΚΥΡΙΩΣ βουλώνουν τα στόματα όσων προεξοφλούν μια συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και άλλα "μιλημένα-ξηγημένα" (όπως έχω γράψει και αλλού).
  Αν ο Ελληνικός λαός δεν φερθεί ώριμα την Κυριακή αυτή, θα αναγκαστεί μετά από λίγες εβδομάδες να το κάνει, χωρίς να μπορεί να βρει ένα πάτημα πλέον για την υπερίσχυση του θυμικού έναντι της λογικής.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ TopGunZ 04/05/2012 22:47:56

   αγαπητέ Top,
   δεν νομίζω οτι η εκτόνωση επέρχεται τόσο σύντομα, αλλά από την άλλη ο Σαμαράς, λέω εγώ, δεν πρέπει να χρεωθεί τις επαναληπτικές εκλογές.
   Ομως, όπως σημείωσε και η Μάρα, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά της ΝΔ και τη διαφορά της από το δεύτερο κόμμα.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Κώστας Ροδινός 04/05/2012 22:50:19

    Σίγουρα παίζει ρόλο το αποτέλεσμα και οι συσχετισμοί. Απλά δεν πρέπει να χρεωθεί και υποτιθέμενη εμμονή με την πρωθυπουργία και κυρίως οποιαδήποτε υπόνοια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Κώστας Ροδινός 04/05/2012 23:26:01

    Ισχύει ο watershed 30 %; Να πώ 28 %;
    Πάνω από 30 % "έξω από το νερό";

 10. Socrates avatar
  Socrates 04/05/2012 22:14:55

  Άσχετα από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, το σίγουρο είναι ότι θα γίνει η κηδεία του πράσινου κράτους.

  Την επομένη, θα ξημερώσει μια Ελλάδα, δίχως την πράσινη καθεστωτική νοοτροπία που εκμαύλισε όσο κάνεις άλλος τον Έλληνα και την Ελλάδα.

  Που ήθελε τον Έλληνα δέσμιο του κράτους, προσφέροντας του ένα κομμάτι ψωμί, αφήνοντας έτσι ανενόχλητους τους εκπροσώπους της να λυμαίνονται το κρατικό χρήμα.

  Που εφηύρε νέες λέξεις, όπως η διαπλοκή, η διαφθορά, το λαμόγιο, ο κρατικοδίαιτος, ο εθνικός προμηθευτής κλπ.

  Που αντικατέστησε την παιδεία με ένα υποτιθέμενο life style, χωρίς life ούτε style.

  Ωστόσο, με την πολυκομματική Βουλή που θα προκύψει, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, θα μπούμε σε μια αχαρτογράφητη περιοχή όπου θα κυριαρχεί το χάος.

  Μήπως όμως για να πεθάνει το παλιό και να γεννηθεί το νέο πρέπει να επικρατήσει πρώτα το χάος;

  Μήπως εν γνώσει του ο κόσμος θέλει να δημιουργηθεί αυτό το χάος για να δει ποιος πραγματικά μπορεί να δώσει λύση στα αδιέξοδά του;

  Και ο ρυθμιστής του χάους και χτίστης της Νέας Ελλάδας θα είναι αυτός που είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Αυτός που πρόταξε το εθνικό συμφέρον θυσιάζοντας το προσωπικό και κομματικό!

 11. Mara avatar
  Mara 04/05/2012 22:33:32

  Αγαπητέ Κώστα, όλα εξαρτώνται από το ποσοστό....

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Mara 04/05/2012 22:44:54

   Προφανώς και για αυτό φωνάζει συνεχώς ο Πρόεδρος και για αυτό πρέπει όλοι να κινητοποιηθούν μέχρι να κλείσουν οι κάλπες

 12. Christos Iraklio avatar
  Christos Iraklio 04/05/2012 22:43:30

  Όπως όλα δείχνουν ο Τσίπρας θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών και ο ρυθμιστής των εξελίξεων.ΤΟ ΠΑΣΟΚ καταρρέει και δεν βγαίνουν τα ΄''κουκιά'' για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.Ίσως θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ,προκειμένου να αποτραπεί η ακυβερνησία.Άλλωστε κάτι τέτοιο είχε ακουστεί,πριν ο Σαμαράς προσχωρήσει στο μνημονιακό μπλοκ.Προχωρημένο,αλλά γιατί όχι;

  • dikefalosaitos avatar
   dikefalosaitos @ Christos Iraklio 04/05/2012 22:44:42

   Τώρα θέλεις σοβαρή απάντηση ή να σε πάρω στην πλάκα;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Christos Iraklio 04/05/2012 23:24:04

   Είναι μια σκέψη. Αλλά με ποιόν ΣΥΡΙΖΑ; Τον Ευρω-ΣΥΡΙΖΑ ή τον Δραχμο-ΣΥΡΙΖΑ;
   Μήπως είναι καλύτερο (και για να διατηρούμε εφαπτομενική επαφή με το ρεαλιστικό) να μιλάμε για ΣΥΝ (μείον τον Δραχμο-ΣΥΝ) ;

   • Christos Iraklio avatar
    Christos Iraklio @ Ο Θείος 04/05/2012 23:37:21

    Με τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα.Στη λογική ότι δεν πρέπει να δοθεί φιλί της ζωής στο ΠΑΣΟΚ.Πρέπει οριστικά να μπει στο περιθώρειο,στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

    • dikefalosaitos avatar
     dikefalosaitos @ Christos Iraklio 04/05/2012 23:41:10

     http://www.antinews.gr/2012/05/03/159426/

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Christos Iraklio 04/05/2012 23:57:28

   από πού συνάγεται ο,τι ο Τσίπρας θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών;

   • juliet avatar
    juliet @ Κώστας Ροδινός 05/05/2012 00:08:22

    Kώστα ,καλησπέρα
    Ολοι οι πασόκοι αποφασίσανε να ψηφίσουν Τσίπρα.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ juliet 05/05/2012 00:10:43

     Καλησπέρα Juliet,
     δεν το νομίζω!

     • juliet avatar
      juliet @ Κώστας Ροδινός 05/05/2012 00:22:16

      Μηνύματα που πήρα μέχρι και πριν από λίγο,πρώην κομματόσκυλα θα ψηφίσουν Τσίπρα ,εκτός και αν το λένε για ...κόντρες δικές τους.
      Για να ψηφίσουν Ν.Δ καλύτερα να τους σκοτώσεις ,βέβαια πιστεύω ότι οι νοικοκυραίοι μπορεί να μη το διαλαλήσουν αλλά θα ψηφίσουν Σαμαρά .

   • Christos Iraklio avatar
    Christos Iraklio @ Κώστας Ροδινός 05/05/2012 00:18:07

    ΤΟ είπαν, εκτός των άλλων και στονΣκάι,στο κεντρικό δελτίο.Άφησαν να εννοηθεί ότι είναι πολύ κοντά στη δεύτερη θέση.Καλώς ή κακώς ο Τσίπρας έχει ρεύμα,που δύσκολα ανακόπτεται.Η κυβερνητική του πρόταση ήταν κίνηση ματ.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Christos Iraklio 05/05/2012 00:27:36

     Στο ΣΚΑΙ κάνει μετρήσεις η Public Issue.
     Απλώς να σου θυμίσω οτι στις εκλογές του 2009 μετά το πέρας της ψηφοφορίας η τελική τους εκτίμηση για το αποτέλεσμα, με βάση το exip poll που είχαν κάνει έδειχνε διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στις 4 μονάδες

     • Christos Iraklio avatar
      Christos Iraklio @ Κώστας Ροδινός 05/05/2012 00:40:26

      Σωστά,αλλά δεν είναι μόνο ο Σκάι.Όπως και να το κάνουμε ο Τσίπρας θα είναι ο κερδισμένος αυτων των εκλογών,είτε δεύτερος έρθει είτε τρίτος.Και σε μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα γιγαντωθεί τόσο ώστε στις επόμενες εκλογές θα διεκδικήσει αυτοδυναμία.Όχι ότι θα με χάλαγε δηλαδή,αλλά ποιος ακούει τη μάνα μου μετά.

  • dim avatar
   dim @ Christos Iraklio 05/05/2012 01:23:49

   Για να μην κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλό μας, επειδή λιγο - πολύ είμαστε αρκετοί εδώ μέσα που ξέρουμε τι ακριβώς δείχνουν οι δημοσποπήσεις αυτή τη στιγμή, ας ενημερώσουμε και τους υπολοίπους που δεν έχουν πρόσβαση στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις: ΝΔ 28% ΠΑΣΟΚ 20% ΣΥΡΙΖΑ 12% ΚΚΕ 10% ΑΕ 6% ΔΗΜΑΡ 5% ΧΑ 4% ΛΑΟΣ 3% ΟΙΚΟΛΟ 2,5% ΔΗΣΥ 2,5% ΔΡΑΣΗ 1,5% ΛΟΙΠΟΙ 5,5% Με 3-4 κόμματα στα λοιπά να κινούνται περί του 1% Δε λέω ότι αυτό θα είναι και το τελικό αποτέλεσμα, γιατί όντως οι αναγωγές που κάνουν οι εταιρίες από τη πρόθεση ψήφου στην εκτίμηση ψήφου είναι αμφίβολες, λόγω του εξαιρετικά ρευστού τοπίου και της άρνησης των αναποφάσιστων να 'δείξουν' προς τα που τελικά κλίνουν, αλλά μη περιμένετε και θεαματικές αλλαγές. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα κινηθούν στο συν/πλην 2%, τα μεσαία κόμματα στο συν/πλην 1%, και τα λοιπά στο συν/πλην 0,5%

 13. ΛΕΝΑ avatar
  ΛΕΝΑ 04/05/2012 23:29:51

  Κύριε Ροδινέ όπως πολύ σωστά τονίσατε ο λαός είναι αυτός που με την ψήφο του έφερε στην εξουσία δημοκόπους και λαοπλάνους(Παπανδρέου)και καταβαράθρωσε αβασάνιστα πατριώτες πολιτικούς(Καραμανλης),μόνο καί μονο επειδή οι πρώτοι είχαν αριστερή(ο θεός να την κάνει)προμετωπίδα και φρασεολογία.Το πρόβλημα με την ελληνική κοινωνία συνίσταται στο ότι είναι αθεράπευτα αριστερόστροφη.Ενας δεξιός πολιτικός ακόμα κι αν διαπνέεται από επαναστατικά ιδεώδη,ακόμα κι αν έχει αποδείξει στην πράξη τη διάθεσή του για σύγκρουση με το κατεστημένο,λυπάμαι αλλά δεν έχει καμία ελπίδα.Το μόνο που μας απομένει είναι ψήφος μετά από ώριμη και αιρετική σκέψη και ακολούθως ήσυχη συνείδηση. Καλό βόλι...

  • bird avatar
   bird @ ΛΕΝΑ 05/05/2012 02:36:35

   Αθεράπευτα βολεψάκηδες είναι με αριστερό άλλοθι.Πολλές φορές, βέβαια, δεν μπορούν και οι ίδιοι να ξεχωρίσουν που σταματάει η δήθεν αριστερή ιδεολογία και που ξεκινάει το προσωπικό βόλεμα. Εθελοτυφλούν και θα έχουν ΔΥΣΤΥΧΩΣ ήσυχη τη συνείδησή τους άνθρωποι που θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για κρατικοποιήσεις, για αυξήσεις μισθών στο δημόσιο, συντάξεων κλπ. Δεν ξέρουν οι ψηφοφόροι του οτι το ελληνικό κράτος χρεοκόπησε; Πού θα βρει τα χρήματα για αυτά; Το 2009 που ακόμα υπήρχε ελληνική οικονομία ο Παπανδρέου υποσχόταν λιγότερα από αυτά που υπόσχεται ο Τσίπρας στην Ελλάδα του 2012 που μόλις χρεοκόπησε.
   Ξέρεις τι μου λέει ψηφόφορος του Τσίπρα (που δεν πέρασε άσχημα στο δημόσιο όλα τα χρόνια) όταν τον ρωτάω πού θα βρουν δουλειά τα δικά του παιδιά; Μου λέει ας φύγουν στο εξωτερικό. Αυτοί είναι.Βολεύτηκαν οι ίδιοι, αλλά τα παιδιά τους να τα διώξουν στο εξωτερικό. Και αυτός θα έχει ήσυχη τη συνείδησή του το βράδυ των εκλογών και θα νομίζει οτι έκανε και επανάσταση, επειδή χτύπησε το δικομματισμό.

 14. dim avatar
  dim 04/05/2012 23:46:58

  Το τι πρέπει να κάνει ο Σαμαράς τη Κυριακή θα εξαρτηθεί από το ποσοστό και από τη διαφορά. Σε περίπτωση μικρής διαφοράς και μικρού ποσοστού, θα έχει πρόβλημα. Σε περίπτωση όμως ποσοστου περι το 30% (+- 2), και διαφορά στο 10% (+- 2), τότε ο Σαμαράς είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού και θα πρέπει αυτή του τη πολιτική κυριαρχία να τη διαχειριστει σωστά.

  Πρώτον και κυριότερο: Σε καμία περίπτωση να μην προχωρήσει σε τετ-α-τετ διαβουλεύσεις με το ΠΑΣΟΚ, με σβηστές κάμερες, γιατί τότε αν δεν προκύψει συμφωνία, το σύστημα της διαπλοκής θα βρει το τρόπο να χρεώσει τις επαναληπτικές εκλογές στο Σαμαρά.

  Δεύτερον: Kατά τη γνώμη μου η πιο σωστή στρατηγική του Σαμαρά είναι να βγει τη Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα, μόλις πάρει τη διερευνητική εντολή, και να απευθυνθεί συνολικά σε όλες τους πολίτες της χώρας που ψήφισαν τα κόμματα που δηλώνουν ξεκάθαρα ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στο Ευρώ και μέσα στην Ευρώπη.

  Όχι τετ-α-τετ διαβουλεύσεις με αρχηγούς άλλων κομμάτων. Ανοιχτή πρόσκληση σε όλους όσους πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, είτε έχουν μπει στη βουλή είτε όχι, γιατί το προβλημα δεν είναι το πόσες έδρες θα παρει η όποια κυβέρνηση ‘συνεργασίας’, το παιχνίδι από τους Τσιπροκαμμένους και το ΚΚΕ θα παίζεται μετά στο ότι υπάρχει αναντιστοιχία εδρών και λαϊκής ετυμηγορίας, και αντε πάλι όλοι στα κάγκελα και στις πορείες, κι ετσι δε γίνεται δουλειά.

  Επομένως, ξεκαθαρίζει εξ’ αρχής τους βασικούς άξονες οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής εντός Ευρώπης και εντός Ευρώ, πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθει μια κυβέρνηση συνεργασίας, και δηλώνει ότι αν έχει τη στήριξη των πολιτικών αρχηγών που αντιπροσωπεύουν το 60% και πάνω της νωπής λαϊκης ετημυγορίας, τους καλεί όλους μαζι υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, του ανακοινωνουν το κοινό προγραμμα των βασικών αξόνων της συγκυβέρνησης, και πάνε στη βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης.

  Το τι θα περιλαμβάνεται στους βασικούς άξονες, είναι λίγο-πολύ γνωστό:
  a. Tήρηση του πλαισίου του μνημονίου αλλά και επαναδιαπραγμάτευση στα εξής:
  i. Καμία άλλη μείωση σε μισθούς και συντάξεις
  ii. Μείωση των φορολογικών συντελεστών
  iii. Αποκατάσταση μεγάλων αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι κλπ.)

  b. Στα ευρύτερα θέματα που δεν αφορούν το μνημόνιο
  i. Αναπτυξιακή ατζέντα γα όλους τους τομείς, που η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (αγροτική παραγωγή, τουρισμός, πολιτισμός, ναυτιλία κλπ.)
  ii. Άμεση διακήρυξη ΑΟΖ
  iii. Άμεση αντιμετώπιση λαθρομετανάστευσης
  iv. Αποκρατικοποιήσεις (αυτό είναι και στο μνημόνιο βέβαια)
  v. Μη κυβερνητικά πανεπιστήμια και εφαρμογή στη πράξη του νόμου για τη παιδεία.
  vi. Συνταγματική αναθεώρηση ειδικά σε θέματα διαφάνειας του πολιτικού κόσμου
  vii. Σε πολλά άλλα, που μπορεί να βρεθεί ‘κοινός’ τόπος με τα υπόλοιπα κόμματα.

  Σίγουρα πολλά από τα παραπάνω στην ουσία είναι και το πρόγραμμα της ΝΔ, αλλα έτσι είναι η δημοκρατία, αφού ο λαός θα της έχει δώσει τη πρώτη θέση μακράν του δεύτερου, είναι εύλογο μια κυβερνητική συνεργασία να περιλαμβάνει στη πλειονότητα της το πρόγραμμα του πρώτου κόμματος.

  Φυσικά κάθε σωστή και ευρέως αποδεκτή πρόταση και από τα μικρότερα κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας θα αξιοποιείται και θα γίνεται νόμος του κράτους.

  Με μια τέτοια στρατηγική, ο Σαμαράς θα βγει κερδισμένος κι έτσι κι αλλιώς διότι:
  Αν συμφωνήσουν όλοι σε αυτό (ή έστω δυνάμεις που θα ξεπερνούν το 51% της ετυμηγορίας του Ελληνικού Λαού), τότε πετυχαίνει μέσα από την πρωθυπουργία του να φέρει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης, με εξασφαλισμένη την σύμφωνη γνώμη όλου του λαού (υποθέτω ότι με κυβέρνηση άνω του 60%, ούτε δρόμοι θα κλείνουν, ούτε απεργίες που θα θέτουν σε κίνδυνο το ευρύτερο συμφέρον της χώρας θα βρίσκουν έδαφος κλπ), ενώνοντας όλον τον ελληνικό λαό.

  Αν οι ηγεσίες των κομμάτων διαφωνήσουν, κάθε μια ξεχωριστά που θα αρνείται να συμμετάσχει σε αυτή τη κυβέρνηση, θα ξεγυμνώνεται μπροστά στα μάτια του κόσμου, και έτσι η όποια αναγκαία μετά προσφυγή σε επαναληπτικές εκλογές θα χρεώνεται σε αυτούς, και όχι στον Σαμαρά, ο οποίος αντιθέτως θα εισπράξει μετά το κέρδος της υπεύθυνης και ξεκάθαρης στάσης που θα έχει κρατήσει.

  Προσοχή όμως, αυτή η στρατηγική θα έχει νόημα, μόνο αν απευθυνθεί εξαρχής στον ελληνικό λαό απευθείας, και γίνουν όλα υπό το φως της ημέρας, και όχι σε ‘κλειστές’ τετ-α-τετ συνομιλίες, που ο καθένας μετά θα ρίχνει το φταίξιμο στον άλλον για το ναυάγιο των συνομιλιών.

  Θα τονίσει από την αρχή στο διάγγελμά του, ότι η πρόταση αυτή ισχύει μόνο εφόσον ενωθούν δυνάμεις που θα ξεπερνούν το 51% του ελληνικού λαού. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δεχτεί συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, αν το άθροισμα δε ξεπερνά το 51%. Η λογική που στηρίζεται όλη η παραπάνω ανάλυση είναι ότι πέρα από τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η διαπραγμάτευση και η νέα πορεία πρέπει να βασίζεται και στην απόλυτη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.

  Αν τα άλλα κόμματα αρνηθούν μια τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας, τότε ο Σαμαράς σε 30 μέρες από σήμερα, σας το υπογράφω, θα είναι πρωθυπουργός με minimum 40%.

 15. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 05/05/2012 00:44:48

  αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι εναντίον του σεναρίου συγκυβέρνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ

  • Christos Iraklio avatar
   Christos Iraklio @ Κώστας Ροδινός 05/05/2012 00:53:22

   Οπότε,αν το επιτρέψει ο Σόιμπλε,επαναληπτικές;

 16. airman avatar
  airman 05/05/2012 01:52:42

  Τα πιθανά σενάρια το βράδυ της Κυριακής είναι είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση είτε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης.
  Στη δεύτερη περίπτωση ο μόνος δρόμος είναι να οδηγηθεί ο τόπος ξανά σε εκλογές το συντομότερο, πιθανότατα την 17η Ιουνίου. Κι αυτό διότι οι διάφορες προσεγγίσεις περί συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ ή άλλους πολιτικούς σχηματισμούς οδηγεί ουσιαστικά σε ”ακυβερνησία”.
  Η δε υποθετική περίπτωση δημιουργίας κυβέρνησης της Ν.Δ. με ψήφο ανοχής από το ΠΑΣΟΚ (δηλαδή επιλεκτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ χωρίς στελέχη σε κυβερνητικές θέσεις) θα αποτελέσει κατά την άποψή μου ολέθριο λάθος.
  Ποιες τομές θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, ποιες ρήξεις θα επιτρέψει να πραγματοποιηθούν, πως θα επιτευχθεί η απαιτούμενη ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος;
  Οι καθυστερήσεις που θα επέλθουν σε συνδυασμό με την αποσπασματική εφαρμογή του προγράμματος από την ”υπό ανοχή” Κυβέρνηση δικαιολογούν απόλυτα τη διεξαγωγή επαναλληπτικών εκλογών. Οι 40 μέρες που θα μεσολαβήσουν σαφώς και είναι ένα πολύτιμο χρονικό διάστημα, αλλά στην περίπτωση αυτή είναι προτιμότερο να ενεργεί η Κυβέρνηση με ”λυμένα τα χέρια” παρά να διαβουλεύεται κάθε φορά τον τρόπο που θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της.
  Διότι στις επαναλληπτικές εκλογές η αυτοδυναμία είναι δεδομένη. Σε περίπτωση δε που το ΠΑΣΟΚ δεν πιάσει την Κυριακή ποσοστό πάνω από 18%, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ”ανασύστασης” του χώρου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων σχηματισμών. Εκεί άλλωστε βασίζει και ο κ. Τσίπρας τη θεωρία του περί διακυβέρνησης.
  Όσον αφορά τον κ. Καμμένο, ανάλογα με το πόσο υψηλό θα είναι το μονοψήφιο ποσοστό που θα λάβει, θα προσπαθήσει να πείσει ότι δεν είναι ευκαιριακό κόμμα και να συγκρατήσει τις δυνάμεις του για την επόμενη αναμέτρηση. Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και ο κ. Κουβέλης.
  Ο ΛΑΟΣ, η ΔΥΣΗ και ενδεχομένως η Δράση των Μάνου-Βαλιανάτου, αναλόγως των ποσοστών που θα λάβουν (με μικρές πάντως πιθανότητες εκπροσώπησής τους στη Βουλή), το πλέον πιθανό είναι να προσπαθήσουν να ''τοκίσουν'' το αποτέλεσμα που θα επιτύχουν (αθροιστικά περί το 7%), ''διαπραγματευόμενοι'' επίσης ενόψη της επόμενης αναμέτρησης.
  Το συμπέρασμα λοιπόν έγκειται στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία για να αλλάξει την πορεία του τόπου πρέπει να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Ο χρόνος που θα μεσολαβήσει σε περίπτωση που απαιτηθεί εκ νέου προσφυγή στις κάλπες είναι όντος πολύτιμος. Είναι κρίμα να πάει χαμένος. Δεν υπάρχει λόγος να πάει χαμένος. Εναπόκειται πλέον στην ετυμηγορία του Ελληνικού λαού να αποφασίσει γι' αυτό.
  Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ήταν και παραμένει στόχος, ο οποίος είναι θέμα χρόνου να επιτευχθεί.
  Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο Πρωθυπουργός που μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή ενός προγράμματος που οδηγεί τον τόπο στην ανάπτυξη, με σταθερά βήματα, συλλογική προσπάθεια και πίστη.
  Τα σενάρια της ακυβερνησίας οφελούν κάποιους, καλλιεργούνται από αυτούς αλλά δεν εξυπηρετούν το συμφέρον της Πατρίδας. Αυτοί ποτέ δε νοιάστηκαν σοβαρά για την Πατρίδα. Ο λαός όμως έχει διαφορετική άποψη και αυτό θα αποδειχτεί την Κυριακή.
  Τα ψέματα τελειώνουν. Κάποιοι πρέπει επιτέλους να το πάρουν απόφαση.
  Υ.Γ. Αναφορά στο ΚΚΕ και τους Οικολόγους είναι άσκοπο να γίνει, όσον αφορά δε τη ''Χρυσή Αυγή'' είναι τουλάχιστον άκομψο.

 17. Βατάτζης avatar
  Βατάτζης 05/05/2012 02:09:49

  ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ANTINEWS:

  Εγώ πάντως, δεν βλέπω φως, η ηλιθιότητα χτυπάει κόκκινα σε πάρα πολύ κόσμο. Σήμερα σε συνεύρεση προσπαθούσα να συνεννοηθώ με τις εξής περιπτώσεις:

  Γυναίκα 40+ ετών, γενικά απολιτίκ, χωρίς μειώσεις στο μισθό της, να αναρωτιέται τι να ψηφίσει μεταξύ Χρυσής Αυγής και Οικολόγων Πράσινων ενώ δήλωνε αγανακτισμένη “με την κατάσταση γύρω της”.

  Ανδρας 41 ετών δεξιός, θα ψηφίσει Καμμένο και να λέει σε μένα, “εσύ περίμενε να σου δώσει λεφτά ο Σαμαράς”…

  Γυναίκα 70 ετών δεξιά οργανωμένη από το 1974 να μου λέει “εσύ που είσαι νέος μην ψηφίσεις Σαμαρά” ενώ αυτή θα τον ψηφίσει “με βαριά καρδιά από υποχρέωση” σε τοπικό βουλευτή της.

  Γυναίκα 28-30 ετών να εγκαλεί μπροστά μου (εγώ δεν μίλησα) άνθρωπο που θα ψηφίσει Σαμαρά, επειδή, λέει, ο Σαμαράς “μας έφερε τους Πακιστανούς και τους Αλβανούς στην Ελλάδα”, ενώ η ίδια (πρώην ΠΑΣΟΚτζού) θα ψηφίσει Κουβέλη (που θα τους διώξει)…

  Ανδρας στα 55-60, παλαιάς κοπής στέλεχος, γενικά απολιτίκ αλλά μάλλον κκε-εσωτερικάκια τον κόβω, (ασπρα μούσια, μπεζ πουκάμισα, τζιπ, κλπ), να λέει “Η Μέρκελ μας είπε να ψηφίσουμε έτσι, ώστε να μην έχουμε ακυβερνησία” και άρα, αυτός είπε, θα ψηφίσει Τσίπρα για να της δώσει ένα μάθημα…

  Ανδρας 30-33 ετών να λέει μας απογοήτευσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά επειδή του άρεσε η στάση της Κατσέλη στο μνημόνιο (!) θα “την στηρίξει” και “θα της δώσει μια ευκαιρία”. Ο συγκεκριμένος, ήταν Καραμανλικός το 2004 και 2007….

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ… ΔΥΣΤΥΧΩΣ….

  • Κώστας Θ. avatar
   Κώστας Θ. @ Βατάτζης 05/05/2012 09:53:40

   Aκριβώς! Από εκλογικό σώμα που έβγαζε Πασόκ 30 χρόνια τί περιμένεις?

  • dikefalosaitos avatar
   dikefalosaitos @ Βατάτζης 05/05/2012 10:08:21

   Είναι οι ίδιοι άνθρωποι,
   -που όταν τους έλεγαν τρέξτε να πάρετε διακοποδάνεια, πηγαίνανε από τα ξημερώματα στον γκισέ για την «είσπραξη» αλλά όταν έφτανε ο λογαριασμός φώναζαν για τις απατεώνισσες τράπεζες,
   -που όταν άνοιξε το μετρό πήγαν από τις έξι το πρωΐ και ήταν ο ένας καβάλα στον άλλον για να «δοκιμάσουν» τους συρμούς πρώτοι,
   -που όταν άνοιξε το Ελ. Βενιζέλος έτρεξαν να δουν το αεροδρόμιο και εάν δεν τους έδιναν δωρεάν νερό και σάντουιτς θα πέθαιναν της πείνας με τις τόσες ώρες που ξεροστάλιασαν κόβοντας βόλτες ασκόπως,
   -που όταν κυκλοφόρησε το σακουλάκι με τα ευρώ, βγήκαν από το ξημέρωμα στον πάγο για να προλάβουν μην τους τα πάρουν και γέμισαν τα νοσοκομεία με σπασμένα κόκκαλα.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ dikefalosaitos 05/05/2012 10:10:54

    Που χτίζουν αυθαίρετα μέσα στα δάση, αλλά όταν ξεσπάσει φωτιά ουρλιάζουν: "Που είναι το κράτος";

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ Strange Attractor 05/05/2012 10:12:24

     h--p://www.antinews.gr/2009/08/23/12468/

    • dikefalosaitos avatar
     dikefalosaitos @ Strange Attractor 05/05/2012 10:13:49

     Που γλιστρούν στην βεράντα τους από τον πάγο και βρίζουν το διελυμένο κράτος που δεν ήρθε να τους την καθαρίσει.

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ dikefalosaitos 05/05/2012 10:17:35

      Αποφεύγοντας πάντα να πληρώνουν φόρους, να κόβουν αποδείξεις κλπ. Κατά τα άλλα θέλουν ασθενοφόρα. πυροσβεστικά, περιπολικά, δωρεάν παιδεία κλπ

    • dikefalosaitos avatar
     dikefalosaitos @ Strange Attractor 05/05/2012 10:16:09

     από tromaktiko
     Για να δουμε πως φερεται ο πολιτικο τσιπρας, ως πολιτης! Λέει λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας στο περιοδικό ‘’skouligans’’:
     Συμφωνείς με την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας;
     Συμφωνώ με την κατάργηση του στρατού. Να καταργηθούν όλοι οι στρατοί.

     Και μέχρι να γίνει αυτό;
     Μέχρι να γίνει, είμαι υπέρ της ισόχρονης κοινωνικής θητείας. Αντί να πηγαίνεις στρατό, να μπορείς να προσφέρεις κοινωνικές υπηρεσίες.

     Εσύ όταν πήγες στρατό, είχες βάλει βύσμα;
     Ναι, είχα βάλει. Είχα έναν γνωστό, Πασόκο εκείνη την εποχή, τον οποίο τον πήρα τηλέφωνο για να κάνει κάτι και αυτός τα κανε χειρότερα. Καλύτερα ήμουν πριν το βύσμα!

     Κακοπέρασες;
     Δεν μπορώ να πω ότι κακοπέρασα, αλλά εκείνη την εποχή αισθανόμουν ότι αν μ έπιανες από τη μύτη, θα έσκαγα. Στο τέλος, όμως, στάθηκα τυχερός. Είχα βρει έναν νόμο που είχε βγάλει τότε ο Τσοχατζόπουλος που έλεγε ότι αν είσαι στο στρατό και κατέβεις υποψήφιος βουλευτής, παίρνεις προσωρινή απόλυση και επανέρχεσαι μετά. Κατέβηκα, λοιπόν, στις εκλογές -ήμουν ο πρώτος οπλίτης στην ιστορία του ελληνικού στρατού που είχε γίνει υποψήφιος βουλευτής. Όταν επανήλθα στον στρατό, είχε μειωθεί η θητεία από 15μηνο σε 12μηνο. Κι έτσι εκεί που χρώσταγα έξι μήνεÏ! ‚ για ν απολυθώ, χρώσταγα ξαφνικά τρεις! Άσε που είχε πέσει τρελό σύρμα στη μονάδα ότι ήμουν υποψήφιος βουλευτής κι από κει που με στέλνανε για αγγαρείες, μόνο προσοχές δε μου βαράγανε!

 18. sitting duck avatar
  sitting duck 05/05/2012 02:10:28

  Mε βουλή-τσίρκο και με Συριζα στο 15% η χώρα δεν κυβερνάται. Τελεία και παύλα. Από το βράδυ της Κυριακής που θα τρομάξει ο κόσμος, ο Αντώνης υπεύθυνα, ως αρχηγός του πρώτου κόμματος, πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές. Αρέσει δεν αρέσει στους ξένους. Αν μπούμε ξανά σε θέατρα σκιών με διερευνητικές, σπέκουλα και παραφιλολογία όπως την τραγική εβδομάδα πριν τον σχηματισμό κυβέρνησης Παπαδήμου, απλώς...καήκαμε. Γρήγορα εκλογές να σοβαρευτούμε, να τελειώσει η εκτόνωση και να δώσουμε την αυτοδυναμία στον ηγέτη που την αξίζει!

 19. EVANGELOS avatar
  EVANGELOS 05/05/2012 07:00:04

  ένα πράγμα δεν πρέπει να χρεωθεί ο Σαμαράς ... την ανάνηψη της ετοιμοθάνατης μεταπολίτευσης ...

  κάθε μεσοβέζικη λύση (θνησιγεννής αυτοδύναμία για να χρεωθεί όλα τα αντιλαικά μέτρα , συγκυβέρνηση με το ήδη πολιτικά νεκρό πασόκ κλπ κλπ) απλά δίνει παράταση ζωής σε ένα ήδη καταδικασμένο σύστημα ... το ξέρεις κι εσύ Κώστα η επόμενη μέρα δεν γίνεται να έρθει αν δεν τελειώσει οριστικά η προηγούμενη ... και στην προηγούμένη μέρα ανήκει και μεγάλο μέρος της σημερινής ΝΔ ...

  δεν είναι τυχαίο ότι κανείς νεώτερος (εκτός ελάχιστους σαν κι εμάς) δεν ξέρει τον τελευταίο αρχηγό του Συναγερμού , των Φιλελευθέρων , της ΕΡΕ ή του Κέντρου ... όλοι όμως γνωρίζουν τους αρχηγούς των διάδοχων παρατάξεων που τις αφομίωσαν και που αυτοί τελικά κυβέρνησαν τη χώρα ;) ... εμμονή στην διατήρηση του θνησιγεννούς παρελθόντος δεν οδηγεί πουθενά (και το γνωρίζεις καλύτερα από μένα)

  υ.γ. το 1ο βήμα (επιτάγχυνση της αποδόμησης του παλαιού) έγινε ... το 2ο βήμα (εγκαθίδρυση του νέου) είναι πλέον το ζητούμενο

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ EVANGELOS 05/05/2012 08:45:10

   καλημέρα Ευάγγελε!

 20. gheathrow avatar
  gheathrow 05/05/2012 07:52:27

  To επίπεδο της συζήτησης είναι εξαιρετικό αλλά δεν πρέπει να παρεκλίνουμε της αρχικής και πολύ ουσιαστικής πρότασης του κ. Ροδινού: Ολιγομελές υπουργικό συμβούλιο με συμμετοχή μόνο διακεκριμένων πολιτών (αρίστων στην εργασία τους) από όλους τους πολιτικούς χώρους που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας. Με αυτό τον τρόπο:
  1. Αποφεύγει τη μικροκομματική και διαπλεκόμενη διαπραγμάτευση με τα υπόλοιπα κόμματα και ειδικά με το ΠΑΣΟΚ που θα τον πριονίσει πάραυτα με "επαγγελματικό" τρόπο.
  2. Δεν χρεώνεται, σε περίπτωση μη στήριξης, την επαναπροκήρυξη των εκλογών.
  3. Απευθύνεται στους πολίτες και όχι στους μηχανισμούς.
  4. Επιδιώκει την ουσιαστική συναίνεση η οποία είναι τόσο απαραίτητη για την επίτευξη μιας στοιχειώδους κοινωνικής ηρεμίας.
  5. Αποφεύγει τις κόντρες και την φθορά των δικών του στελεχών που ούτως ή άλλως δεδομένης της συγκυρίας θα είναι μεγάλη.
  6. Θα προσφέρει στον τόπο μια πρόταση για μια νέα αρχή. Μια Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας σε επίπεδο Προσώπων.

  Αυτό όμως το εγχείρημα έχει ορισμένες προϋποθέσεις.
  1. Πρέπει να έχει βρει τα πρόσωπα και να μην μπει σε ατομική διαπραγμάτευση με κάθε έναν χωριστά γιατί λογικά δεν θα δεχθεί κανείς πριν ακούσει ότι συμφώνησε κάποιος άλλος. Και χρόνος δεν υπάρχει. Ας πάει στο Ζάπειο και ας πει "εγώ αυτούς επιλέγω, δεν ξέρω αν θα δεχθούν, αυτή είναι η λύση"
  2. Πρέπει να υπάρχει ένα σαφές ιδεολογικό πλαίσιο αρχών το οποίο όμως θα πρέπει να επικεντρώνεται στις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και των μεταρυθμίσεων. Διαφορετικά, αν είναι αυστηρά στο πλαίσιο της ΝΔ κανένας από άλλον χώρο δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει (π.χ. ποιο στέλεχος της κεντροαριστεράς θα συμμετείχε σε ένα σχήμα με αυστηρή γραμμή στο μεταναστευτικό ή στο άσυλο). Ας είμαστε ρεαλιστές: πραγματική συναίνεση σημαίνει ευελιξία και μετριοπάθεια. First things first.
  3. Να είναι η πρόταση ειλικρινής με στόχο την σωτηρία της χώρας από την οικονομική καταστροφή και την προώθηση των μεταρυθμίσεων. Αν είναι προσχηματική θα απαξιωθεί άμεσα.

  Το σκηνικό είναι ρευστό. Χρειάζεται συναίνεση και ανοιχτό μυαλό και μια πρόταση που να αλλάξει τα δεδομένα που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε. Όποιος την τολμήσει θα μείνει στην ιστορία.

  • franc avatar
   franc @ gheathrow 05/05/2012 12:53:35

   Kαλά τα λές, αλλά αυτά έπρεπε να είχαν γίνει πέρυσι για να είναι έτοιμος τώρα. Αν τα αρχίσει τώρα, στην καλύτερη περίπτωση θέλει ενα εξάμηνο για να καταλήξει σε σωστό σχήμα και όχι της πλάκας...

 21. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 05/05/2012 08:32:28

  εξαιρετικό σχόλιο

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ Κώστας Ροδινός 05/05/2012 13:27:12

   Εξαιρετικό.
   Πρέπει να εκθέσει στην ΕΕ το πασοκ . Εάν δεν στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά επειδή δεν θα πάρει υπουργεία σβήνει αυτομάτως απο τον πολιτικό χάρτη

 22. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 05/05/2012 08:48:02

  Δεν ξέρω κατά πόσον οι δημοσκόποι είναι σε θέση πλέον να καταγράψουν αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία.
  Οψόμεθα

 23. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 05/05/2012 08:54:46

  Δυο επισημάνσεις για τις δημοσκοπήσεις:
  1-Εμένα ποτέ μα ποτέ δεν με πήραν τηλέφωνο, ούτε με ρώτησαν πουθενά την άποψή μου οι δημοσκόποι. Το ίδιο φαντάζομαι και σε εκατομμύρια άλλους συμπατριώτες.
  2-Λαμβάνονται άραγε υπόψη τα 5 στα 10 τηλεφωνήματα προς ερωτώμενους, όπου οι δεύτεροι τους κλείνουν το τηλέφωνο στα μούτρα; Μάλλον όχι.
  Συνεπώς, τα όποια αποτελέσματα τους είναι ελλιπή και παραπλανητικά.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Strange Attractor 05/05/2012 09:07:35

   Eσένα σε εκφράζει ο Δαναός, τι διαμαρτύρεσαι;

   • juliet avatar
    juliet @ Κώστας Ροδινός 05/05/2012 09:45:50

    Κώστα ,
    καλημέρα ,αφού όλοι γνωρίζουν τις σχέσεις του με το Δαναό ,τι να του τηλεφωνήσουν.....για παραπληροφόρηση;Μπάχαλο οι δημοσκοπήσεις!
    Καλό ταξίδι!
    :)

 24. Αξύριστος Μαρξιστής avatar
  Αξύριστος Μαρξιστής 05/05/2012 08:58:28

  Αυτές τις μέρες παρακουλουθώ περισσότερο εφημερίδες και τηλεόραση παρά διαδίκτυο.
  Αυτό που διακρίνω ότι η Ντόρα είναι συνεργάσιμη,
  το ΛΑΟΣ διαλύεται, ο Καμμένος ουρλιάζει για να κρύψει το πρόγραμμά του.
  Το ποσοστό της ΝΔ θα είναι λίγο πάνω από το 30% και πάνω από 8% η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ.
  Ταπεινή μου άποψη είναι ότι θα πάμε σε επαναληπτικές εκλογές με Ντόρα,στελέχη από το ΛΑΟΣ και στελέχη που θα λακίσουν από τους Ανεξ.Έλληνες.

 25. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 05/05/2012 09:05:33

  H χώρα έχει ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης μέσα στην κοινωνία, μεταξύ των κοινωνικών και παραγωγικών ομάδων και τάξεων. Κατανόηση του αυτονόητου.
  Μέσω αυτού να επιβληθεί και στις πολιτικές δυνάμεις η συνεννόηση και η συνεργασία. Διαφορετικά, η όποια συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο θα διακατέχεται από την επιδίωξη της ατιμωρησίας και της αναπαραγωγής με μικρές αναγκαίες διορθώσεις του σαπιοκάραβιου.

 26. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 05/05/2012 18:55:18

  Καλά ακούγεται, αλλά... το κοστολόγησες το όνειρο; Σε χρήμα ΚΑΙ χρόνο; Γιατί, η άσκηση κυβέρνησης είναι δυναμική διαδικασία και δεν μπορείς να παγώσεις όσες μεταβλητές δεν σου "κάθονται" στο σενάριο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.