#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/07/2009 15:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μειώστε επιτέλους τα επιτόκια !

 Όπως δηλώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας η αύξηση των επιτοκίων στις χορηγήσεις νέων δανείων στην Ελλάδα είναι αδικαιολόγητη, γεγονός που έχει θορυβήσει και την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδας.

Και τι έκανε σήμερα η κυβέρνηση; Παρακάλεσε τις Τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια χορηγήσεων, μέσω …«προτροπών» (!) που απηύθυνε το Συμβούλιο Εποπτείας για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, το οποίο συνεδρίασε σήμερα  υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, από το τέλος του 2008 μέχρι και το Μάιο του 2009 το εγχώριο τραπεζικό περιθώριο (δηλαδή η διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων – χορηγήσεων), εκτινάχθηκε στο 11,73% έναντι 9,4%. Αντίστοιχα, στη στεγαστική πίστη, ενώ στο τέλος του 2008 η «ψαλίδα» ήταν αρνητική για τις τράπεζες, σκαρφάλωσε στο 0,94% για τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου και εκτινάχθηκε στο 2,5% για τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο!

Οι τράπεζες δηλαδή ουσιαστικά «ξέχασαν» να μειώσουν τα σταθερά τους επιτόκια και ανέβασαν το περιθώριο κέρδους τους στα κυμαινόμενα, ενώ το ίδιο διάστημα «ψαλίδισαν» σημαντικά τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, τα οποία από το 5,5% και 6% στο τέλος του 2008 σήμερα διαμορφώνονται στο 3%.

Μεταξύ άλλων, στο Συμβούλιο Εποπτείας, ζητήθηκε, λέει,  από τους επιτρόπους να πιέσουν τις Τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τα επιτόκια χορηγήσεων.

Τι λες ρε παιδί μου. Κατατρόμαξαν οι Τράπεζες.

Το έχουμε γράψει εδώ δεκάδες φορές: Μειώστε τα επιτόκια.

Σε ένα άλλο από τα σχετικά δημοσιεύματά μας ( http://www.antinews.gr/?p=5777) εξηγούσαμεγιατί πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια:

Γιατί όσο μικραίνουν οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τόσο ευκολότερα τα ξεπληρώνουν, τόσο μικραίνουν οι επισφάλειές των τραπεζών, τόσο βελτιώνεται η χρηματοοικονομική υγεία τους.

 

Κι όσο διευκολύνονται οι δανειολήπτες να πληρώσουν τα δάνειά τους, τόσο αποταμιεύουν περισσότερο ή καταναλώνουν περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, μαζί με την εξυγίανση των τραπεζών, προκύπτει σταδιακή εξομάλυνση της αγοράς και αναζωογόνηση της οικονομίας.

 

Όμως η «δεσπόζουσα θέση» των Τραπεζών τις καθιστά «ανελαστικές προς τα κάτω»: το τραπεζικό καρτέλ δεν μπορεί να αποφασίσει μόνο του μείωση των τοκοχρεολυτικών δόσεων (δηλαδή προσωρινή μείωση των κερδών του). Οπότε πρέπει το κράτος να ελέγξει προσωρινά (με μερική κρατικοποίηση) τις ισχυρότερες, ώστε να υποχρεωθούν όλες να ρίξουν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους.

 

Πρόκειται για λύση απλή και ριζοσπαστική ταυτόχρονα. Που σταματά και αντιστρέφει τη δυναμική της κρίσης, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και τα «γενεσιουργά» αίτιά της και τα «δευτερογενή» αίτια που την ανατροφοδοτούν…

 

Ακούει κανείς…………….;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 17/07/2009 16:06:00

  Γιατί να τα μειώσουν; Είδατε να πέφτει η τιμή του fredoccino; Τόσα τους λείπουν, τόσα χρεώνουν. Δεν θέλουν νέες χορηγήσεις γιατί φοβούνται τις επισφάλειες. Το κόστος χρηματοδότησής τους εξακολουθεί και είναι ψηλό. Το ρίσκο (για την ακρίβεια το risk premium) της χώρας είναι ψηλό.

  Το ερώτημα είναι άλλο: Γιατί δεν ρίχνει λίγο το sread η ΕΤΕ; Αλλά σιγά μην τολμήσει κανείς να το ρωτήσει. (Η απάντηση είναι δεν την αφήνουν)

 2. donaE avatar
  donaE 17/07/2009 16:16:23

  θα ειναι προσωρινη η μειωση των κερδων τους,αμα μειωσουν?Ειναι πολλα τα δανεια στο κοκκινο και θα γινουν περισσοτερα με τα νεα μετρα.Οτι προλαβουν να παρουν.

 3. theo1611 avatar
  theo1611 17/07/2009 16:19:08

  Πριν μερικά χρόνια κάποια Τράπεζα έκανε στην Ελλάδα το 5% του τζίρου της και το 25% των κερδών της!!!!

  Τι άλλο να πούμε?

  Υγ: Από τότε πρέπει να έχει αυξήσει και το τζίρο της και τα κέρδη της στην Ελλάδα!!!

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 17/07/2009 16:28:51

  Υπάρχει όρος για την τιμολογιακή πολιτική των ελληνικών τραπεζών: Pricing of incompetence. Δηλαδή έχει πολλούς incompetent που χρειάζεται να έχουν υψηλές τιμές για να "βγαίνουν". Την "ομπρέλλα" για το pricing of incompetence την βασταέι η Εθνική. Βέβαια, πριν το 89, η Εθνική είχε το πρόβλημα και ως μεγάλη και "κρατική" χρέωνε ό,τι ήθελε. Κάτω από την ομπρέλλα αυτή, οι μονόφθαλμοι βασίλευαν. Έτσι (και από την μούμια της τότε Εμπορικής) φτιάχτηκε μια ιδιωτική τράπεζα, να μην λέμε ονόματα. Μετά, η από εποχής Μητσοτάκη και σε συνέχεια Παπαντωνίου ιδιωτικοποίηση των άλλων κρατικών τραπεζών, δημιούργησε τα άλλα θαύματα. Και δεν δημιουργήθηκαν για σας και για μένα, δημιουργήθηκαν, σωστά, για να κονομάνε. Όπωσ όμως λέει και ο theo1611, με 2% της αγοράς είχες μπίζνα. Γιατί το καρτέλ ανέχτηκε μεν την βελτίωση της ΕΤΕ αλλά με τον όρο να κρατάει την ομπρέλλα.

  Όπως είπε και κάποιος Διοικητής, "ο ανταγωνισμός μας έχει περισσότερη πολιτική επιρροή από εμάς"

  Δεν μπορουν να μειώσουν οι ιδιωτικές γιατί μερικές είναι στο (ή κάτω από το όριο). Εν τάξει, οι καιροί δεν έιναι φυσιολογικοί, σε καμμία χώρα του κόσμου δεν χαλάνε χατήρι σε τράπεζες. Ή νομίζουμε ότι πέρασε η κρίση; Εγώ νομίζω ότι η κρίση είναι μπροστά μας.

 5. theo1611 avatar
  theo1611 17/07/2009 16:32:35

  Στην Ελλάδα οι Τράπεζες, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, δεν μας έχουν βάλει ακόμα αρκετά στο χέρι. Ο ιδιωτικός δανεισμός είναι ο μισός από τον μέσο της ΕΕ. Οπότε το κόστος μας είναι υψηλό και δυσβάσταχτο.

  Προτιμούν να δανείζουν το κράτος, γιατί εμπιστεύονται τις καναγιές του, τις διευκολύνσεις του προς αυτές και τις αλήτικες συμπεριφορές του για είσπραξη (βλέπε π.χ. αύξηση τιμής καυσίμων, έκτακτη εισφορά, ημιϋπαίθριους, κλπ)


  Το παιγνίδι είναι στημένο για τις τράπεζες, όπως δεν είναι πουθενά αλλού. Γι' αυτό και τα στελέχη τους έπρεπε να αμείβονται με 700 ευρώ το μήνα!!!

 6. Swell avatar
  Swell 17/07/2009 16:37:07

  Πάντως από τις πολλές προτροπές του υπουργού προς τις τράπεζες, αυτές το 'ριξαν στις εκτροπές. Μία φορά δεν έχει τύχει να μου τηλεφωνήσει τράπεζα για χρωστούμενα χωρίς απόκρυψη αριθμού. Γι' αυτό τους έχει προτρέψει ο υπουργός;

  • prota-i-ellada avatar
   prota-i-ellada @ Swell 17/07/2009 16:50:46

   Έχπυμε μίνι καύσωνα και θέλει προσοχή.
   Λέγοντας ότι ο υπουργός έχει σχέση με τις πρακτικές κάποιων τραπεζών φανερώνεται ελαφρύ παραλήρημα, πιθανότατα συνδεόμενο με μερική αφυδάτωση.
   Πολλά υγρά και κρύο ντουσάκι!

   • theo1611 avatar
    theo1611 @ prota-i-ellada 17/07/2009 17:00:35

    Κοίταξε αγαπητέ,

    Εάν αυτό συνέβαινε οπουδήποτε αλλού ανά την υφήλιο, θα συμφωνούσα μαζί σου.

    Εδώ όμως είναι Ελλάδα και Βαλκάνια και ο συγκεκριμένος υπουργός σε ανύποπτο χρόνο το έπαιζε εκ του ασφαλούς τιμητής χωρίς να δοκιμάσει τη βάσανο της δικαστικής διαδικασίας για το δίκαιο ή όχι των απόψεών του. Επειδή λοιπόν δεν είχε τα κότσια να πάθει για να μάθει, προφανώς είναι επιρρεπής στο να πιεί το πικρό ποτήρι από τους πονηρούς. Αυτό είπε ο Swell και ενδεχομένως γι' αυτό θα μας τιμολογήσουν ακόμα ένα pricing of incompetence!!!

 7. theo1611 avatar
  theo1611 17/07/2009 16:49:07

  Pricing of incompetence!!!

  Αυτό είναι το τίμημα του να ζείς στην Ελλάδα. Για σκεφτείτο το, παντού!!!

  Υγ: Νονός της ορολογίας ο αρχαιοπτέρυγξ!!! Γειά στο στόμα σου!!!

 8. Nick avatar
  Nick 17/07/2009 18:11:30

  Καλό θα ήταν εκεί στο υπουργείο να καταλάβουν ότι η ρευστότητα θα ομαλοποιηθεί όταν το Δημόσιο αποληρώσεις ΟΛΕΣ τις οφειλές του.

  Α και κύριε Παπαθανασίου, οι πολλές χορηγήσεις δανείων βλάπτουν σοβαρά την οικονομία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.