#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/11/2011 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μείζον θέμα με Παπαδήμο
Καλές οι κυβερνήσεις συνεργασίας, καλοί και οι περιβόητοι τεχνοκράτες, αλλά αν ο άνθρωπος δε σκαμπάζει από πολιτική, δύσκολα στέκεται στα ‘’μεγάλα σαλόνια’’.  Δυστυχώς το χθεσινό ατόπημα του εντολοδόχου πρωθυπουργού μπορεί να αποδειχθεί οδυνηρό για τα συμφέροντα της χώρας μας.

Ο κ. Παπαδήμος, μιλώντας (διαβάζοντας μάλλον) αργά και σταθερά, στη δευτερολογία του, θέλησε ατυχώς να απαντήσει σε αυτούς που δεν θεωρούν κακή μια λύση που περιλαμβάνει την έξοδο από το ευρώ. Γενικότερα βέβαια η δευτερολογία του πρωθυπουργού, αλλά και όλη η (φτωχή) επιχειρηματολογία του, ουσιαστικά εστιάστηκε στην αποδοχή του γνωστού εκβιασμού, περί αποδοχής του τελεσιγράφου ή εξόδου από το ευρώ.

Για να ωραιοποιήσει λοιπόν την προαποφασισθείσα αποδοχή του τελεσιγράφου, ο πρωθυπουργός θέλησε να περιγράψει με μελανά χρώματα τις ενδεχόμενες εξελίξεις έπειτα από μια πιθανή έξοδο από το ευρώ.  Αφού πρώτα μίλησε για υποτίμηση και πληθωρισμό που υποτίθεται ότι θα πλήξουν μισθωτούς και συνταξιούχους, αναφέρθηκε και στο δημόσιο χρέος το οποίο ‘’θα είναι εκπεφρασμένο σε ευρώ’’, όπως είπε επί λέξει.

(Συγκεκριμένα είπε ότι η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση ενός υποτιμημένου εθνικού νομίσματος θα οδηγούσε στην αύξηση πληθωρισμού που θα έπληττε τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Παράλληλα, πρόσθεσε, θα καθιστούσε δυσχερέστερη την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους που είναι εκπεφρασμένο με ευρώ, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία τόσου του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να αποκτηθούν σε πολύ χαμηλές τιμές από όσους διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια σε ευρώ ή άλλα ισχυρά νομίσματα)

Είναι όμως γνωστό σε όλους τους σοβαρούς νομικούς οίκους του πλανήτη ότι το ελληνικό χρέος είναι εκπεφρασμένο σε εθνικό νόμισμα και διέπεται από το ελληνικό δίκαιο. Συνεπώς οποιαδήποτε νομισματική μεταβολή θα μετατρέψει τις αξίες των ομολόγων στο νέο εθνικό νόμισμα, όποιο και αν είναι αυτό.  Εκτός αν μια "ελληνική" κυβέρνηση σπεύσει να ανταλλάξει τα παλαιά ομόλογα με νέα, για τα οποία όχι μόνο θα υπάρχουν εγγυήσεις δημόσιας περιουσίας, αλλά και όρος με τον οποίο οποιαδήποτε νομισματική μεταβολή δεν θα αγγίξει τα συγκεκριμένα ομόλογα.

Αυτή η αποστροφή του κ. Παπαδήμου αποτελεί την πρώτη μεγαλειώδη γκάφα της νέας κυβέρνησης πριν καλά – καλά αναλάβει καθήκοντα.  Γιατί δύναται μελλοντικά οι πιστωτές σε κάποιο αγγλικό δικαστήριο να προβάλλουν το σχετικό βίντεο και να ισχυριστούν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεσμεύτηκε επίσημα να μην χρησιμοποιήσει την κρατική ασυλία που δικαιούται ή το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να ορίζει με νόμο τη νομισματική των αξιογράφων που εκδίδονται στην επικράτειά της και υπ’ ευθύνη της.

Αυτή η σούπερ γκάφα έρχεται να συνδυαστεί με το δημοσίευμα των FT σύμφωνα με το οποίο ο κ. Νταλλάρα έρχεται να διαπραγματευθεί με αποικιοκρατικές προτάσεις που περιγράφονται λεπτομερώς σε προηγούμενη ανάρτηση του antinews (βλ "Μυστικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου για το κούρεμα").  Ο επίσημος διαπραγματευτής της τοκογλυφικής διεθνούς προτείνει τρόπους ανταλλαγής με καταστροφικά επιτόκια και εμπράγματες εξασφαλίσεις, που αν γίνουν τελικά δεκτοί από την ελληνική πλευρά, η άτακτη χρεοκοπία θα επέλθει μαθηματικά εντός ολίγων μηνών, παρά την όποια ευρωπαϊκή στήριξη.

Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις πρωτοφανείς εξελίξεις καθώς είναι φυσικό η κοινή γνώμη να μη γνωρίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες και να αδυνατεί να παρακολουθήσει την τεχνοκρατική φρασεολογία του τραπεζίτη – πρωθυπουργού.

Αν όμως, έχουν σκοπό να προχωρήσουν σε μια δανειακή σύμβαση και σε ένα κούρεμα ομολόγων τα οποία θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, να μας το πουν. Διότι να το συγκεκριμένο δίκαιο προβλέπει ότι ακόμη και αν η Ελλάδα πάει σε άλλο νόμισμα οι δανειστές μας θα τα πάρουν τα λεφτά τους και με το παραπάνω, ίσως και με δημόσια περιουσία, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Κακοφωνίξ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. S.R. avatar
  S.R. 17/11/2011 07:35:34

  Κακοφωνιξ, θετεις, οπως παντα, ενα σοβαρωτατο θεμα.. Αλλα δεν πρεπει να ξεχναμε, βλεποντας και την αλλη πλευρα, οτι ειναι οι ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, οι ιδιοι που θα υποστουν το κατα 50% ( ισως πλεον και παραπανω) "κουρεμα", που ζητουν την εξασφαλιση του αλου 50% τους, σε ευρω.... Αλλιως ,κινδυνευουμε να μην δεχτουν το "εθελοντικο" κουρεμα, και αν επιμεινουμε να "κουρεψουμε", αυτο να θεωρηθη πληρης και επισημη ,χρεοκοπια....

  • Παναγιώτης avatar
   Παναγιώτης @ S.R. 17/11/2011 09:03:50

   Τί να το κάνουμε το κούρεμα 50% ; Αν πάμε σε δραχμή και γίνει υποτίμηση 50% θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Χώρια που μας ζητάνε α)μεγαλύτερα επιτόκια για τα νέα ομόλογα και β)εγγυήσεις από τη δημόσια περιουσία και ποιός ξέρει τί άλλους όρους που δεν τους ξέρουμε.

   Η υποτίμηση της δραχμής κατά 50% δεν είναι καθόλου εξωπραγματική σε περίπτωση εξόδου μας από το ευρώ. Ίσως όχι αμέσως αλλά σίγουρα θα είναι μεγαλύτερη σε 1-2 χρόνια. Επιπλέον το κούρεμα αυτό με την υποτίμηση θα εφαρμοσθεί και στα 60 δις ομόλογα που μάζεψε η ΕΚΤ και που δεν το περιλαμβάνει στο κούρεμα που συμφωνήθηκε (αν και αγόρασε τα ομόλογα αυτά στην μισή τιμή).

   Η αλήθεια για το κούρεμα είναι ότι θέλουν να μας τσουβαλιάσουν και να μας ρουφηξουν το αίμα.

  • Ετεός avatar
   Ετεός @ S.R. 17/11/2011 09:11:01

   το κούρεμα έχει αντάλλαγμα ουσιαστικά την Ελλάδα... γι΄ αυτό δείχνουν να το αποδέχονται μετά από μήνες διαβουλεύσεων και πλέον τρέχουν τα σάλια τους ονειρευόμενοι ότι θα βάλουν την Ελλάδα στο χέρι.

   • S.R. avatar
    S.R. @ Ετεός 17/11/2011 11:10:40

    Αυτο που φαινεται πια καθαρα, ηταν οτι θα επρεπε να διαπραγματευθουμε αγρια το πρωτο μνημονιο, οταν ολο το χρεος ηταν σε Ελληνικο νομισμα και με μια χρεοκοπια τους τιναζαμε ολους στον αερα ( και τους ξοφλουσαμε την αλλη μερα με φρεσκοτυπωμενες δραχμες)... Βεβαια ηθελε κυβερνητη με @ρχιδι@ , οχι τον Καραγκιοζη που ειχαμε....
    Ο Σαμαρας σε οτι ελεγε τοτε, δικαιωθηκε....

    • Κωστής avatar
     Κωστής @ S.R. 18/11/2011 12:11:54

     Ναι αλλά και ο Σαμαράς λέει πάντα ότι τον βολεύει για να μαζέψει ψήφους. Σε καμία περίπτωση δεν λέει αυτά που θα μπορούσε να κάνει. Γιατί απλούστατα είναι ελάχιστα. (Για να μην πω ανύπαρκτα) 2 χρόνια ήταν κατά του μνημονίου, κ σε ένα βράδυ το αποδέχτηκε κ συνέναισε..

     • dimitris avatar
      dimitris @ Κωστής 18/11/2011 15:42:36

      an ke samarikos sostos!!!

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ S.R. 17/11/2011 15:33:42

   Πολύ σωστά το θέτετε, μόνο που οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα εκλάβουν το ''εθελοντικό'' κούρεμα ως κανονική χρεοκοπία και θα μας βαθμολογήσουν με D (default). Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι η διαπραγμάτευση είναι δήθεν, κανονικό παραμύθι, ότι η συμφωνία δεν πρόκειται να περπατήσει και ότι η έξοδος από την ευρωζώνη έχει ήδη συμφωνηθεί.

   • S.R. avatar
    S.R. @ kakofonix 17/11/2011 18:58:05

    Nομιζω, μονο η Fitch, οχι οι υπολοιποι.... Μπορει να κανω λαθος.... Δεν ειμαι σιγουρος...

 2. Y. avatar
  Y. 17/11/2011 08:10:31

  92 + 1 = 19/2 ---> V

  • george avatar
   george @ Y. 17/11/2011 10:11:40

   Ωραία η εξίσωση αλλά το θέμα είναι αν μέχρι τότε θα προλάβουμε να βάλουμε μυαλό και να μην ψηφίσουμε ο,τι ο,τι. Γι΄αυτό πρέπει από τώρα να βάλουμε εμείς τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα προτεινόμενα προγράμματα των κομμάτων.

  • Advisor avatar
   Advisor @ Y. 17/11/2011 12:51:11

   92(;;;) +1

 3. The Saint avatar
  The Saint 17/11/2011 08:40:03

  Νομικά υπάρχει στήριξη σε αυτό που αναφέρεται στο κείμενο: "...Γιατί δύναται μελλοντικά οι πιστωτές σε κάποιο αγγλικό δικαστήριο να προβάλλουν το σχετικό βίντεο και να ισχυριστούν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεσμεύτηκε επίσημα να μην χρ

 4. The Saint avatar
  The Saint 17/11/2011 08:53:07

  Επανάληψη λόγω λάθους αποστολής του προηγούμενου.

  Νομικά υπάρχει στήριξη σε αυτό που αναφέρεται στο κείμενο: “…Γιατί δύναται μελλοντικά οι πιστωτές σε κάποιο αγγλικό δικαστήριο να προβάλλουν το σχετικό βίντεο και να ισχυριστούν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεσμεύτηκε επίσημα να μην χρησιμοποιήσει την κρατική ασυλία που δικαιούται ή το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να ορίζει με νόμο τη νομισματική των αξιογράφων που εκδίδονται στην επικράτειά της και υπ’ ευθύνη της."

  Θέλω να πώ, ακόμη και αν γίνει το χειροτερο, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε (σε δικαστηριο, όχι στην Ε.Ε.) ότι πρόκειται γιά απόφαση μη πολιτικού προσωπου μη εκλεγμένου απο το λαό, και κατα παράβαση προηγηθείσης συμφωνίας μεταξυ των πολιτικών αρχηγών, γιά τις αρμοδιότητες του, με δεδομένο το προσωρινό της παρούσης κυβέρνησης?

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ The Saint 17/11/2011 15:35:34

   Όλα τα μπορούμε, αλλά δεν υπήρχε λόγος να γίνει τέτοια γκάφα ολκής.

 5. Bibilis avatar
  Bibilis 17/11/2011 09:00:54

  Καλά...τώρα ξυπνήσατε εσείς. Και ο Καμμένος και πολλοί άλλοι το φωνάζουν μήνες τώρα. Αλλά ο Σαμαράς με τις αλευροντουφεκιές νομίζει ότι θα τρομάξει την τρόϊκα ! Παιχνίδι και μάλιστα στημένο με κρυφούς και φανερούς παίκτες τους περισσότερους πολιτικούς. Ποιός επιτέλους θα τραβήξει την γραμμή και θα πει ΟΧΙ, ΕΩΣ ΕΔΩ ;

 6. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 17/11/2011 09:05:17

  Από ότι καταλαβαίνω έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ δύο χρεοκοπιών,μία με δραχμή και με εθνικό δίκαιο και μία με ευρώ ,αγγλικό δίκαιο και εγγυήσεις που θα χειριστεί ο Παπαδήμος!!!
  Ο ρόλος του ξεκαθαρίζει και μην ξεχνάτε ότι μας προέκυψε μετά από πρόταση του "πράκτορα-εισπράκτορα" Καρατζαφέρη!

 7. mlvzero avatar
  mlvzero 17/11/2011 09:06:33

  s.r λες ψεμματα
  το κουρεμα αφορα ιδιωτες και οχι ομολογα της ΕΚΤ
  τα δικα της ομολογα οπως και της τροικα τα δανεια εχουν εξαιρεθει απο το κουρεμα
  το εθελοντικο κουρεμα ειναι ψεμμα.ειναι υποχρεωτικο και μερικοι αντιδρουν και μαλλον δεν θα το δεχτουν
  καταλαβες μεγαλε?

 8. Ετεός avatar
  Ετεός 17/11/2011 09:12:47

  Πολύ σωστά το επισημαίνετε........ ο Παπαδήμος είναι εδώ για να εκτελέσει την βρώμικη δουλειά των δανειστών με όνειρο τους την χώρα των Ελλήνων.

 9. mikros fokion avatar
  mikros fokion 17/11/2011 09:18:18

  Ας μην ξεχναμε οτι τα δανεια που πηρε η Ελλαδα με το μνημονιο και αυτα που θα παρει με την νεα συμβαση ειναι με το αγγλικο δικαιο. Προκειται για αλλο ενα σημειο του εγκληματος της κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ (οπου φυσικα παραχωρειται η εθνικη κυριαρχια και η ασυλια που προκειπτει απο αυτην) το οποιο εγκλημα πλεον εχει την στηριξη (συγκυβερνηση, απλη συμμετοχη, πεστο οπως θελεις η ουσια δεν αλλαζει) της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
  Οποτε δεν ειναι τυχαιο αυτο που ειπε ο Παπαδημος.
  Μονο που υπαρχει και μια λεπτομερεια ακομα. Εξοδος απο το ευρώ σημαινει οτι θα εχει επελθει σταση πληρωμων, κοινως ατακτη χρεοκοπια, οποτε η Ελλαδα θα αρνηθει να πληρωσει τα κερατιατικα και πολυπληρωμενα χρεη. Αφου βεβαια εχει κανει ενα ομορφο δικαστηριο για ολους οσοι συμμετειχαν στο εγκλημα αυτο.

  • Eurocrat avatar
   Eurocrat @ mikros fokion 17/11/2011 17:05:55

   NEA ΠΑΠΑΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 10. ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ avatar
  ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ 17/11/2011 09:21:24

  Αναρωτιέμαι... μετά τις σύντομες πρωθυπουργικές διακοπές, ο κ. Παπαδήμος δεν θα επιστρέψει στην εργασία του, ως υπάλληλος των τραπεζιτών που κερδοσκοπούν εις βάρος μας? Γνωρίζει κανείς?

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 17/11/2011 09:29:36

  Θερμά παρακαλώ factorx, και κακοφωνίξ, και ΟΛΟΙ όσοι κάπως νοιάζονται ή επηρεάζουν. Συντελείται Εγκλημα σε βάρος της χώρας μας. ΠΡΕΠΕΙ να σταματήσει. ΠΡΕΠΕΙ να το καταλάβει ο Σαμαράς. Αν δεν το καταλάβει, και εάν δεν υπάρχει κρυφό πλάνο να γίνει ΑΜΕΣΑ αυτό που φωνάζω εδώ και μήνες (περί στάσης πληρωμών και εξόδου από το ευρώ), ΜΟΝΟ βίαια θα μπορέσει να αντραπεί το απίθανα καταστροφικό αδιέξοδο στο οπόιο μας βάζουν.

  Όλοι τρελοί είμαστε; ΔΕΝ πρέπει να υπογραφεί η Δανειακή Σύμβαση. Οι 253 βουλευτές ("γίδια" τους αποκαλώ πλέον και εγώ), ΔΕΝ καταλαβαίνουν τι εγκρίνουν.

  Αυτά που λέει ο Κακοφωνίξ είναι 100% σωστά και δεν τα λέει μόνο αυτός, εγώ και άλλοι 10.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ archaeopteryx 17/11/2011 11:00:25

   Και ξέρεις που βρίσκεται η μεγάλη απάτη, ή μεγάλη προδοσία, ή το ΜΕΓΑ έγκλημα;

   Τα χαμηλής αξιολόγησης Ελληνικά ομόλογα, που κάθε μέρα που περνούσε μετά τον Γενάρη του 2010, οι κάτοχοι τους τα ξεφορτώνονταν κοψοχρονιά στη δευτερογενή αγορά, εξοφλήθηκαν στο ακέραιο μέσω του πρώτου πακέτου δανείων της τρόικας και αντικαταστάθηκαν από χρέος προς το ΔΝΤ, τις χώρες της ΕΕ και την ΕΚΤ. Δηλαδή ο ομολογιακός δανεισμός, μετατράπηκε σε διακρατικό χρέος. Χρέος που δεν κουρεύεται και δεν παραγράφεται εις τον αιώνα.

   Και κάτι ανάλογο σχεδιάζεται και με το δεύτερο πακέτο των 130 δις ευρώ.

   • victoria (true) avatar
    victoria (true) @ Αρματιστής 17/11/2011 13:15:07

    Όπως όλοι προσπαθώ κι εγώ να καταλάβω τι γίνεται εδώ... Νομίζω πως πρέπει να δούμε απόψεις των ειδικών για το τι σημαίνει αυτή η σύμβαση, όταν γραφεί. Επίσης τότε θα περιμένω να ακούσω την πολιτική εκτίμηση και ανάλυση από το Σαμαρά για τις επιπτώσεις της (από κάθε άποψη).

    Κατανοώ πλήρως (και αυτό με ανησυχεί) πως η προηγούμενη δανειακή, που ισχύει, υπεγράφη μόνο από τον Παπακωνσταντίνου ενώ τώρα προφανώς θέλουν άλλη νομιμοποίηση. Όμως θέλω να καταλάβω τι συνέβη με την προηγούμενη δανειακή για να ξέρω τι γίνεται και με αυτή. Διορθώστε με αν κάνω λάθος: αλλά καταλαβαίνω πως το επικίνδυνο είναι οι παραιτήσεις ασυλίας κλπ και οι ρήτρες σε περίπτωση μη αποπληρωμής που πρέπει να προσεχθούν όπως σε κάθε δάνειο να μην είναι καταχρηστικές σε βάρος μας. Κατά τ'άλλα το μνημόνιο φταίει για την ύφεση, όχι η δανειακή, ναι ή όχι..;

    Από την άλλη, από τη στάση που είχε κρατήσει ως προς το κούρεμα, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα πως ο Παπαδήμος δεν είναι "πλευρά" των κρατών-δανειστών, αλλά τραπεζιτών-δανειστών. Ποιος τελικά είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος και ποιος μπορεί με βεβαιότητα να το πει;

    • lampros avatar
     lampros @ victoria (true) 17/11/2011 18:35:42

     Νομίζω πως πρέπει να δούμε απόψεις των ειδικών για το τι σημαίνει αυτή η σύμβαση, όταν γραφεί.

     Οι ειδικοί είναι υπάλληλοι και παπαγαλάκια του τραπεζικού συστήματος. Είτε πληρώνονται από εκεί, είτε έχουν συμφέροντα εκεί, είτε σε αυτό το περιβάλλον σπούδασαν και τα δικά του τερτίπια έμαθαν να κάνουν.

     Είναι σαν να σου επιτίθεται οι Τουρκία και να περιμένεις να ακούσεις τις απόψεις των ειδικών τούρκων διπλωματών για να αποφασίσεις τι να κάνεις.

  • amt avatar
   amt @ archaeopteryx 17/11/2011 13:09:23

   Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με τον archaeopteryx. Αυτό φωνάζω μέρες τώρα... Κι επιτέλους ένα άρθρο του antinews που μπαίνει στον πυρήνα του προβλήματος. Στο ψητό που λέμε. ΑΥΤΟΣ λοιπόν είναι ο στόχος. Η ανταλλαγή των ομολόγων με τα καινούρια να διέπονται απ' τον αγγλικό δίκαιο. Ο Παπαδήμος κι οι επιτελείς του δεν είναι βλάκες ώστε να τον αφήσουν πετάξει τέτοια μπαρούφα στην Βουλή. Έγινε σκόπιμα για λόγους που δεν γνωρίζουμε. Ίσως να ανιχνεύσει αντιδράσεις. Πρέπει ο Σαμαράς να δράσει ΑΜΕΣΑ. Ήδη οι πασόκοι ξεσπάθωσαν κι ένας από δαύτους (Αργ. Λαφααζάνης) είπε χτες στην ομιλία του στη Βουλή μεταξύ σοβαρού κι αστείου, ότι "στο Γουδή, δεν θα είμαστε πια μόνοι μας. Θα έχουμε παρέα το Σαμαρά και τους Νεοδημοκράτες βουλευτές." Τ' ακούει αυτά η Συγγρού;;;

  • alexg avatar
   alexg @ archaeopteryx 17/11/2011 20:05:41

   το χειρότερο είναι πως στην ωρα της κρίσης θα πουν "δεν ήξερα.....", "ηταν γραμμή του κόμματος"

  • popolaros avatar
   popolaros @ archaeopteryx 17/11/2011 21:46:25

   ..και που φωνάζεις από πέρσι Αρχαίε και εσύ και κάποιοι 'γραφικοί' από εμάς, τι καταλάβαμε ?
   Βλέπεις κάποια αλλαγή προς το καλύτερο.
   Χειρότερα γίνονται τα πράγματα.
   Σήμερα έχουμε και τραπεζική κυβέρνηση και εδώ και δίπλα στην Ιταλία.

   Εδώ φτάσαμε να κρεμόμαστε από τα χείλη του Αλέξη για πατριωτικό λόγο, μπας και αναθαρρήσουμε λίγο.
   Το κόλπο είναι γκρόσο και δεν κουνιέται φύλλο.
   ...άσε που κινδυνεύουμε και με διαγραφή.

   Οι εταίροι μας, αφού μας στεγνώσουν μέσα στο ευρώ, θα μας στείλουν και στη υποτιμημένη δραχμούλα μας για να ψωνίσουν με το υπερτιμημένο ευρώ ότι βουνά, θάλασσες και ilios ξεμείνουν.

 12. NIKOS X. avatar
  NIKOS X. 17/11/2011 09:31:26

  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΚΑΦΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΡΟΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΜΕΘΑ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ.
  Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ Η JEFRY, ΠΑΛΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ.!

  • Γιαννης Ν. avatar
   Γιαννης Ν. @ NIKOS X. 17/11/2011 23:00:26

   ευτυχώς που "αντιστέκεται" ο Αντώνης.
   και με τα δύο χέρια θα υπογράψει.

 13. Βαρλάμης Νίκος avatar
  Βαρλάμης Νίκος 17/11/2011 09:33:53

  Απ' όσο γνωρίζω, μπορεί και να κάνω λάθος, τα ομόλογα διέπονται από το ελληνικό δίκαιο οπότε σε περίπτωση επιστροφής στην δραχμή το ελληνικό δίκαιο θα αποφάσιζε σε ποιο νόμισμα θα γινόταν η αποπληρωμή τους και σε περίπτωση μη αποπληρωμής ποια περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να εκποιηθούν. Με την νέα όμως σύμβαση για το κούρεμα τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Βαρλάμης Νίκος 17/11/2011 15:39:16

   Bingo

 14. ΜΠ avatar
  ΜΠ 17/11/2011 09:43:37

  Παρακαλώ ΠΟΛΥ ποιός μπορεί υπεύθυνα να μου απαντήσει ποιά είναι η επίσημη θέση του Α.Σ πάνω στο θέμα αυτό, της αλλαγής του Δικαίου που διέπει σήμερα τα ομόλογα από το Ελληνικό στο Αγγλικό;;;;; Θα δεχτεί τέτοιον όρο στη σύμβαση ;;;; Αν δεν τον δεχτεί θα έχουμε πάλι εκβιασμούς για την όποια δόση;;;; Αν τον αρνηθεί τον όρο βγαίνουμε απ´ το Ευρώ αναγκαστικά;;;;;;

 15. Θ avatar
  Θ 17/11/2011 09:52:12

  Το Σουηδικό Β. Ναυτικό να βομβαρδίσει -κατά λάθος- τον North Stream.
  Η Δημοκρατία της Γεωργίας μην μείνει μόνη.

 16. giorgos kris avatar
  giorgos kris 17/11/2011 09:55:28

  ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΚΟΦΩΝΙΞ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ ΝΑ ΣΕ ΔΙΑΒΑΖΕΙ.ΑΝ ΟΧΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

  • popolaros avatar
   popolaros @ giorgos kris 17/11/2011 21:52:39

   ...και αν δεν διαβάζει ο πρόεδρος, διαβάζουν οι παρά του προέδρου.
   Ας τα μεταφέρουν.

  • Γιαννης Ν. avatar
   Γιαννης Ν. @ giorgos kris 17/11/2011 23:02:56

   Εμείς θα έχουμε μεγαλύτερο

 17. cummulus avatar
  cummulus 17/11/2011 10:06:49

  Νά λοιπόν, ποιά θά εἶναι -μᾶλλον- ἡ πιό σημαντική ὑπογραφή τοῦ τραπεζίτη πρωθυπουργοῦ.

 18. άγρυπνος Έλληνας avatar
  άγρυπνος Έλληνας 17/11/2011 10:12:43

  Είσαι σίγουρος πως ήταν "γκάφα"; Σαν τις "γκάφες" που έκανε ο ΓΑΠ να πούμε...

 19. Περιπτερας avatar
  Περιπτερας 17/11/2011 10:18:34

  Διαβάζοντας το άρθρο του Κακοφωνιξ 3 είναι τα συμπεράσματα …ότι ο Καμμενος προφανώς και έχει δίκιο στις καταγγελίες του και ότι ο Σαμαράς ίσως τελικά είχε δίκιο που αποφάσισε να εισχωρήσει σε αυτή την κυβέρνηση ώστε να μπορεί να ελέγχει καλυτέρα το τι θα συμφωνηθεί. Το τρίτο είναι ότι ο Παπαδήμιος σίγουρα δεν είναι εκεί για το καλό τις χώρας αλλά μόνο για το καλό των αγορών και των τραπεζών. Περιμένω λοιπόν με αγωνιά να δω πως θα χειριστεί ο Σαμαράς αυτό το πολύ σοβαρό θέμα. Το άλλο που θέλω να αναφέρω είναι η κατηγορηματική διάψευση Σπυρόπουλου στον Αντ1 ότι κινδυνεύουν μισθοί και συντάξεις από την μη καταβολή της 6ης δόσης.

  • george avatar
   george @ Περιπτερας 17/11/2011 12:00:57

   Πρόσέξτε στο παρά κάτω απόσπασμα τo "....καθώς και των
   υποχρεώσεων που οδήγησαν στις αποφάσεις αυτές και απορρέουν από
   αυτές..." δηλαδή πρέπει να δηλώσει ο Σαμαράς οτι συμφωνεί και με τους
   όρους του αρχικού μνημονίου ....

   το απόσπασμα της ομιλίας του παπαδήμου :
   ...."Ζητείται, επίσης, η ρητή δέσμευση των αρχηγών των κομμάτων που
   στηρίζουν την κυβέρνηση ότι συμφωνούν με την πλήρη εφαρμογή των
   αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, καθώς και των υποχρεώσεων που οδήγησαν στις αποφάσεις αυτές και απορρέουν από αυτές, όπως πάλι ανέφερα στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης. Η δέσμευση αυτή ζητείται από την Ελλάδα, διότι οι Ευρωπαίοι και οι θεσμικοί εταίροι μας δεσμεύονται σε μια πολυετή χρηματοδοτική στήριξη της χώρας."....

   • Περιπτερας avatar
    Περιπτερας @ george 17/11/2011 12:51:43

    Και το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Σαμαράς με αυτό?

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Περιπτερας 17/11/2011 15:43:18

   O Πάνος απλά βιάστηκε, θέλοντας να είναι ήσυχος με τη συνείδησή του. Δεν μπορούμε να τον κατηγορήσουμε για αυτό. Το παιχνίδι είναι για γερά νεύρα. Προσωπική μου άποψη, που την κατέθεσα ευθαρσώς, είναι ότι ο Σαμαράς έπρεπε να ελέγχει από μέσα. Προς το παρόν τα φυσίγγια είναι άσφαιρα. Όταν έρθουν για ψήφιση η σύμβαση ή ο εφαρμοστικός, τότε τα πράγματα ζορίζουν και μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε εκ του ασφαλούς.

 20. petron avatar
  petron 17/11/2011 10:26:05

  ΑΣΧΕΤΟ : (ζητω την κατανοηση)

  Ο Προεδρος θα πρεπει να γινει σαφης τι προθεση εχει για τα ΧΑΡΑΤΣΙΑ και ιδιαιτερα για αυτο της ΔΕΗ.

  Δηλαδη επειδη καποιοι ΜΠΟΡΟΥΝ σημαινει οτι πρεπει να υποστουν την ΑΔΙΚΙΑ;

  Τουλαχιστον για μενα που ειμαι παραδοσιακος ψηφοφορος σας κ.Προεδρε θα περιμενω ξεκαθαρη θεση και δεσμευση για το καθε θεμα που αφορα τη ζωη μου...με ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ το απαραδεκτο χαρατσι της ΔΕΗ (στο οποιο βλεπω οτι δεν υπαρχει καθετη αντιδραση απο εσας).

  Ο νοων νοειτω....

  Με συγχωρειτε και παλι.....

 21. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 17/11/2011 10:35:09

  Ας κατανοήσουμε, ότι επιχειρούν να επιβάλουν με παράνομο τρόπο το αγγλικό "δίκαιο" στην "σύμβαση" (ποια σύμβαση; εδώ πρόκειται για τελεσίγραφο ληστείας) τουτέστιν το οθωμανικό δίκαιο στην περιποίηση του λαού (γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, στις ΗΠΑ, η οποία αποτελεί το κέντρον του τραπεζικού κατεστημένου, το οθωμανικόν δίκαιον αποκαλείται "greek f..").

 22. vildanden avatar
  vildanden 17/11/2011 10:49:00

  Φτου ρε πούστη, μια μέρα νωρίτερα να τα είχε πει αυτά δε θα δίναμε ψήφο εμπιστοσύνης....

 23. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 17/11/2011 10:50:22

  Κακοφωνίξ καλημέρα

  Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που αναφέρεις.

  Νομίζω όμως, (λαμβάνοντας υπόψη και τη πρώτη μη κυρωθείσα δανειακή σύμβαση, που περιελάμβανε όρο για την υπαγωγή του πρώτου πακέτου δανείων κάτω από το Βρετανικό δίκαιο), ότι υπό το Βρετανικό δίκαιο θα περιέλθει το σύνολο του Ελληνικού χρέους και όχι μόνο το πακέτο των 130 δις. Και πάρα πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν (και εγώ), ότι αυτό θα είναι απαράβατος όρος στη νέα δανειακή σύμβαση, που σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τους πολιτικούς αρχηγούς και από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, θα κυρωθεί με περισσότερες από 250 ψήφους της παρούσας βουλής.

  Πριν από λίγο καιρό, παρακολούθησα κάποια εκπομπή στη τηλεόραση, νομίζω στο μέγκα, ίσως του Τσίμα (υπάρχουν τόσες πολλές που χάνεις το λογαριασμό), που οι συμμετέχοντες (και ένας Άγγλος δικηγόρος σχετικός με τα κρατικά χρέη), υποστήριζαν ότι η υπαγωγή του συνόλου του δημόσιου χρέους κάτω από το Βρετανικό δίκαιο, αποτελούσε πρόταση "καλής θέλησης" της κυβέρνησης ΓΑΠ, προκειμένου έτσι να δηλώσει στους πιστωτές της, ότι "η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να εξοφλήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Εγώ πιστεύω ότι η παραμονή του Ελληνικού χρέους κάτω από το Ελληνικό δίκαιο και αυτού που οφείλεται στις "αγορές" και αυτού που οφείλεται στην τρόικα, αποτελεί τη τελευταία γραμμή άμυνας της χώρας. Και αυτό διότι η παραμονή μας στο ευρώ δεν είναι πλέον ασφαλής και δεν εξαρτάται καθόλου από τις δικές μας επιθυμίες. Οι ισχυροί της Ευρωζώνης μπορούν να κλείσουν τη στρόφιγγα της πίστωση και να μας εξαναγκάσουν σε έξοδο, ή εμείς να αποφασίσουμε ότι δεν πάει άλλο και να αποφασίσουμε μια ηρωική έξοδο, ή η Ευρωζώνη να διαλυθεί (πολύ πιθανό), ή να γίνει κάποια άλλη στραβή...

  Και η τελευταία γραμμή άμυνας, δεν εγκαταλείπεται.

 24. ΚΩΣ avatar
  ΚΩΣ 17/11/2011 11:09:34

  ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΥ ΜΑΣ ΖΑΛΙΣΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΧΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΜΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ ΜΟΥ ΕΧΩ ΠΡΙΟΝΙΣΕΙ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ ΣΕ 3 ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΟΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΕΙΣΜΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ 3,5 ΡΙΧΤΕΡ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, ΕΧΩ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΑΝ ΤΟΥΣ ΠΛΑΚΩΣΕΙ?

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ ΚΩΣ 17/11/2011 15:46:31

   Για τα σπίτια θα τα πούμε στην πορεία, μη βιάζεστε να πριονίσετε τα θεμέλια!

 25. unfair avatar
  unfair 17/11/2011 11:16:04

  Αναρωτιέμαι, πως κ γιατί, συμφωνούν κάθε τόσο οι "ξένοι", να σωθεί η Ελλάδα.
  Πως είναι δυνατόν, να δανείζουν, τόσα πολλά δις!!!
  Μιλάμε, για τεράστια ποσά! Τόσο πολύ μας αγαπάνε; τους περισσεύουν κ μας τα δίνουν, έστω κ με υψηλό επιτόκιο!
  Όταν είναι προφανές, πως δεν γίνεται "άμεσα" να τα πάρουν. Μπορεί, ούτε μελλοντικά! γι' αυτό κ έχουν τόσο ψηλά τα σπρεντ κ τα ασφάλιστρα οι αγορές.
  Η "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη" τους κάνει να φέρονται έτσι;
  Επιτρέψτε μου, να έχω σοβαρούς ενδοιασμούς! Ειδικά, όταν θέλουν αυτά τα δάνεια να είναι σε αγγλικό δίκαιο, που καταπατά εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτά θέλουν να κερδίσουν. Το θέμα είναι, εμείς έχουμε κάποιον να πει ΟΧΙ;
  Αν ο Σαμαράς, δεχθεί, τα δάνεια να είναι σε αγγλικό δίκαιο, μπορείτε να πείτε πως πλέον είμαστε αποικία. Ελπίζω, πως θα έχει το σθένος, να κρατήσει την σημαία κ να πάρουμε κ εμείς θάρρος κ ελπίδα.
  Δεν είμαι υπέρ της δραχμής, ειδικά, όταν δεν έχουμε παραγωγή να την στηρίξουμε. Όμως, είναι πολύ σκληρό να δεχθώ, πως η παραμονή μας στο ευρώ, σημαίνει απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μου, άρα κ δικιάς μου, κ των παιδιών, των παιδιών μου. Υπάρχουν λύσεις, τις έχει εκφράσει με Ζάππειο Ι κ ΙΙ, δεν συμφωνώ απόλυτα, αλλά, είναι κάποιες σκέψεις προς μια πιο λογική κατεύθυνση, μα το πιο σημαντικό, είναι πως εμείς αναλαμβάνουμε το νοικοκύρεμα μας.
  Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι, το σύστημα ΠΑΣΟΚ, που έχει δηλητηριάσει τους περισσότερους κ νομίζουν πως είναι εύκολο να βγάλεις χρήματα κ να κάνεις ότι θες. ΟΧΙ. Θέλει δουλειά το να βγάλεις χρήματα κ όχι δουλεία σε άλλους. Θέλει ευθύνη κ σοβαρότητα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί.
  Κ γι' αυτούς που λένε πως όλοι σ' ένα καζάνι βράζουμε, να ξέρουν πως ο καθένας μας, βγάζει διαφορετικό ζουμί.

 26. Θοδωρής avatar
  Θοδωρής 17/11/2011 11:18:51

  Ότι και να λένε ότι και να συμφωνήσουν η αλήθεια είναι μία . Δεν μπορούν να σταματήσουν την πτώχευση του ελληνικού πληθυσμού. Στην περίπτωση αυτή πιστεύω θα ισχύσει ότι ισχύει ανάκεθεν στην ιστορική εξέλιξη των χωρών ανά χρονικά διαστήματα ο λαός μιας χώρας πτωχεύει πεινάει διαλύεται με σκοπό να εξυπηρετηθουν τα συμφέροντα του κράτους και των ελίτ που το διοικούν. Ολα τα άλλα είναι ομαδική ψυχοθεραπεία .

 27. noldor avatar
  noldor 17/11/2011 11:38:55

  Ειλικρινά λυπάμαι που το λέω, αλλά σήμερα αυτό με εκφράζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο :

  Αλ. Τσίπρας: "Λάθος λαό διάλεξαν για πειραματόζωο"

  Μόνο που τα γεγονότα δείχνουν ότι τελικά σωστά διάλεξαν...

 28. nostos avatar
  nostos 17/11/2011 11:49:01

  Ρωτω και παλι το διο οπως και παλαιοτερα. Ο Παπαδημος καλυπτεται η οχι απο βουλευτικη ασυλια; Αν οχι ιδου η οδος ανοιχτη για τους νομικους η αλλους που επιθυμουν να του υποβαλουν αγωγη η μηνυση για οποιαδηποτε πραξη του ως πρωθυπουργου.

 29. Γιώργος avatar
  Γιώργος 17/11/2011 11:55:43

  Aπό τον αρχιερέα της διαπλοκής τι περιμένατε δηλαδή; 255 ψήφους πήρε, όχι αστεία.Δεν φοβάται τίποτα πλέον.

 30. Περιπτερας avatar
  Περιπτερας 17/11/2011 12:04:46

  Για να μην ξεχνιόμαστε … 12 υπουργούς ο Μοντι στην Ιταλία … 48 ο Παπαδημιος!!!!

 31. Χριστόφορος avatar
  Χριστόφορος 17/11/2011 12:14:38

  Ο θεός να φωτίσει τον τελευταίο θεωρώ εναπομείναντα Έλληνα, που μπορεί να πει όχι εκεί που οι άλλοι σέρνονται στη βόλεψη τους αδιαφορώντας για τις αγωνίες μας και την περήφανη συνέχιση της χώρας. Κάποιος να προσπαθήσει έστω, να σώσει τη χώρα πραγματικά και ...μια φορά, δλδ ο πρόεδρος της Ν.Δ. που δείχνει να τα ΄χει τα “βαρίδια” να το κάνει, διότι μετά από αυτόν αν βλέπει κανείς πρόσωπο που μπορεί να σταθεί όρθιο, ας το δείξει και σε μένα τον "αδαή"

 32. alexis avatar
  alexis 17/11/2011 12:17:43

  άλλο ένα θέμα να αντιμετωπίσει ο κύριος Παπαδήμος,όχι οικονομικό αλλά πολύ σημαντικό επίσης:
  http://www.adl.org/PresRele/ASInt_13/6167_13.htm

 33. karenin avatar
  karenin 17/11/2011 12:38:54

  Στην ουσία κουρεύομε κουρεμένο χρέος. Οι επενδυτές είχαν χαρτάκια στο χέρι, σαν αυτά του λότο. Μέχρι την κλήρωση έχουν μια αξία, αν δεν κερδίσουν κουβά. Μετατράπηκαν σε πραγματικό ζεστό χρήμα με διακρατικό
  ενυπόθηκο δάνεισμό της χώρας. Είναι η κοινωνικοποίηση των ζημιών των αγορών, μεγα σκάνδαλο για το οποίο φωνάζουν πολοί.
  Οι υπέρμαχοι της δανειακής συμφωνίας, παίρνουν σαν δεδομένο ότι έτσι η παραμονή στην ευρωζώνη είναι εξασφαλισμένη. Εγγυήσεις όμως δεν δίνουν.
  Τώρα το ερώτημα, τι θα γίνει σε περιπτωση εξόδου απο το ευρώ, οταν πια
  θα έχουμε ξεπουλήσει όλη την κρατική περιουσία, και το χρέος θα διέπεται απο το αγγλικό δίκαιο, δεν θέλει να το ακούσει κανένας

 34. Ιξίων avatar
  Ιξίων 17/11/2011 12:53:44

  Κακοφωνίξ, Αρχαίε, Αρματιστή, Φάκτορα κ.α.,
  μήνες σας διαβάζω, ευχαριστώ για την ποιότητα
  των άρθρων σας και για όσα έχω μάθει μέσα από
  αυτά. Το ''κακό'' είναι πως και στις προβλέψεις
  επαληθεύεστε.
  Έχω καταλήξει πλέον πως με τόσο μικρούς ηγέτες
  (προσθέστε κι άλλα αρνητικά επίθετα), αλλά
  κυρίως με τόσο εκμαυλισμένο λαό , τα πράγματα
  είναι τραγικά.Πιστεύω στις προθέσεις του Α.Σ.
  αλλά πότε θα μπορέσει να πει Μολών Λαβέ ;
  Έχουμε χάσει την επόμενη γενιά, έτσι κι αλλιώς.
  Δηλαδή τα παιδιά μας, κι αυτό να το θυμόμαστε
  όποτε κοιτάζουμε καθρέφτη.

  • lampros avatar
   lampros @ Ιξίων 17/11/2011 18:40:58

   Πιστεύω στις προθέσεις του Α.Σ. αλλά πότε θα μπορέσει να πει Μολών Λαβέ ;

   Τώρα πάει το πουλάκι. Ο Λεωνίδας δεν πήγε να συμμετάσχει στο στρατό του Ξέρξη για να τον «ελέγχει από μέσα»...

  • popolaros avatar
   popolaros @ Ιξίων 17/11/2011 21:50:18

   Λάμπρο το παράδειγμα σου είναι όλα τα λεφτά...όσο έμειναν.

 35. firiki2010 avatar
  firiki2010 17/11/2011 14:32:24

  "...ο πρωθυπουργός θέλησε να περιγράψει με μελανά χρώματα τις ενδεχόμενες εξελίξεις έπειτα από μια πιθανή έξοδο από το ευρώ...."
  Ενώ βεβαια το μια έξοδος από το ευρώ θα λύσει επιτέλους τα προβλήματα μας και θα πρέπει να χρωματίζεται ... ροζ.
  Οσο δεν καταλαβαίνουν κάποιοι ότι δεν φταίει το ευρώ αλλά 1. οι χρόνιες παθογένειες μας που φυσικά τις είχαμε και επί δραχμής και 2. ο τρόπος που διαχειριστήκαμε το ευρώ (νομίζοντας ότι είναι ο παράδεισος ενώ ήταν μια ευκαιρία) προκοπή δεν βλέπουμε!

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ firiki2010 17/11/2011 15:52:59

   Το μελανό δεν σήμαινε ότι η έξοδος από το ευρώ είναι ανώδυνη. Αλλά είναι κοροϊδία να έχει καταστραφεί ολοσχερώς η οικονομία και η παραγωγική διαδικασία και να επιμένεις σε μια δήθεν κατατροφολογία.

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ kakofonix 17/11/2011 17:07:29

    Πολυ φοβάμαι Κακοφωνίξ ότι μπροστά σε μια επιστροφή στη δραχμή η σημερινή όντως πολύ άσχημη και δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση θα έμοιαζε με ανοιξιάτικο περίπατο στην εξοχή.

    • kakofonix avatar
     kakofonix @ firiki2010 17/11/2011 17:49:00

     Δεν διαφωνώ καθόλου, ωστόσο δεν έχουμε ακόμα δει ούτε τις επιπτώσεις του ''εφαρμοστικού'' για να αποφανθούμε. Πιστεύω ότι θα ήταν καλό να προλάβουμε τη γενική διάσπαση της ευρωζώνης (δεν αργεί). Είμαι καρφωμένος στις Ιταλο - Ισπανο - Γαλλικές εξελίξεις και περιμένω. Τα σενάρια πολλά, εξίσου και οι πιθανότητες. Γερμανική αυτονομία; Ειρηνική απόσχιση του νότου; Ο καθένας μόνος του;

  • Θέμις avatar
   Θέμις @ firiki2010 17/11/2011 18:12:34

   Σε λίγο καιρό, ανεξάρτητα από τη στάση της Ελλάδας, δεν θα υπάρχει ευρώ, γιατί δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει με χρεοκοπημένες τις μισές χώρες της Ευρώπης. Κι εμείς καθόμαστε και πληρώνουμε χαράτσια στη ΔΕΗ με στόχο την παραμονή μας στην Ευρωζώνη; Και έχουμε παραδώσει τη διακυβέρνηση της χώρας κοινή συναινέσει σε έναν άνθρωπο που δεν επέλεξε κανείς μας για να επιτύχει τι; Να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους Ευρωπαίους; Πιστεύει κανείς ότι αυτή είναι η πρόθεσή του; Να διαπραγματευτεί προς όφελος της Ελλάδας;
   Έχεις δίκιο για τη διαχείριση του ευρώ και για τις προγενέστερες παθογένειες, όμως δεν υπάρχει κανένα ανεπτυγμένο κράτος παγκοσμίως, οι πολίτες του οποίου να έχουν ένα σχετικά καλό βιοτικό επίπεδο με δωρεάν παροχές στην υγεία, την παιδεία κτλ., που να μην έχει υψηλό δημόσιο χρέος και ο λόγος είναι το δημογραφικό τους.
   Επομένως, το χιλιοπαιγμένο τελεσίγραφο ευρώ ή δραχμή το ακυρώνουν οι ίδιες οι εξελίξεις εκτός της Ελλάδας.

 36. np_complete_problems avatar
  np_complete_problems 17/11/2011 15:02:37

  Αγαπητέ Κακοφωνίξ,
  οι "παραδοχές σου" για την μετατρεψιμότητα του χρέους είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΘΟΣ και φυσικά τα συμπεράσματα που ακολουθούν.
  Τα "τεχνικά βήματα" είναι τα εξής:
  1. Η κυβέρνηση αποφασίζει έξοδο από το euro
  2. Η κυβέρνηση αποφασίζει την ΝΕΑ ΙΣΟΤΟΜΙΑ του ΝΕΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ με το προηγούμενο νόμισμα δηλ το euro
  3. Για να έχουμε κάποιο είδους "κέρδος" από αυτή την ιστορία, θα πρέπει το ΝΕΟ ΝΟΜΙΣΜΑ να "υποτιμηθεί" σε ΣΧΕΣΗ με το euro κατά 50%. Που απλά σημαίνει ότι κάθε ΔΡΑΧΜΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ θα αξίζει το μισό (σε euro).
  δηλαδή:
  680 ΝΕΕΣ ΔΡΑΧΜΕΣ = 1 euro
  2 ΝΕΕΣ ΔΡΑΧΜΕΣ = 1 ΠΑΛΑΙΑ ΔΡΑΧΜΗ

  Σημειώστε ότι - η παλαιά δραχμή - δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ πια στις οικονομικές συναλλαγές. Εχουν τα πάντα μετατραπεί - ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ - με την ισοτιμία 340.75 σε euro (και μάλιστα με υπογραφή Παπαδήμο το 2002, εάν δεν κάνω λάθος)

  7. Το πιο σημαντικό βήμα - Ακόμη και εάν επιτρέπεται νομικά - αυτό ΔΕΝ το γνωρίζω - αυτό που θα χρωστάμε είναι το ΧΡΕΟΣ σε ΝΕΕΣ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΕΣ ΔΡΑΧΜΕΣ. Τζίφος ...
  Πολύ σωστά τα λέει ο Παπαδήμος ...

  Οσο περί Ελληνικής νομοθεσίας κλπ, φυσικά υπάρχει η δυνατότητα να την χρησιμοποιήσουμε "επωφελώς".
  Μπορούμε πολύ απλά να αρνηθούμε να το πληρώσουμε και να χρεωκοπήσουμε πραγματικά. Απλά να έχουμε και σχέδιο όμως.
  Αυτό όμως προϋποθέτει ότι ΣΧΕΔΟΝ το ΣΥΝΟΛΟ των Πολιτικών Δυνάμεων και της Κοινωνίας θα αποδεχότανε μια τέτοια επιλογή. Αλλιώς φοβάμε ότι θα πηγαίναμε σε "εμφύλιο" ...

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ np_complete_problems 17/11/2011 16:06:05

   Έχω ξαναγράψει για το θέμα αυτό αλλά ελπίζω να μην γίνομαι κουραστικός. Κάντε την υπόθεση ότι η χώρα μας εγκαταλείπει το ευρώ:

   1. Τα ομόλογα και όλες οι υπόλοιπες αξίες (καταθέσεις, συμβόλαια, επιταγές, γραμμάτια και ότι βάζει ο νους σας) μετατρέπονται αυτοδικαίως σε δραχμές (ή σε ευρώ του νότου, πιθανότερα).

   2. Πράγματι, όπως επισημαίνεται, το νέο νόμισμα υποτιμάται ως προς το σκληρό ευρώ.

   3. Η κυβέρνηση επιλέγει δύο τρόπους διευθέτησης του χρέους. Ο πρώτος είναι να τυπώσει δραχμές, πράγμα που μπορεί να σημαίνει νέες υποτιμήσεις και πληθωρισμό. Ο δεύτερος είναι να προχωρήσει σε στάση πληρωμών και να αποπληρώσει ότι επιθυμεί χρησιμοποιώντας τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

   Ο δρόμος προς τη δραχμή δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Το άρθρο δεν υμνεί τη δραχμολαγνεία. Το άρθρο λοιδορεί τη γκάφα Παπαδήμου και επισημαίνει τον κίνδυνο μετατροπής του χρέους.

   Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος γιατί, όπως έχουμε εκτιμήσει σε άλλα άρθρα, η έξοδος από το ευρώ είναι προαποφασισμένη.

   Αν λάβουμε ως δεδομένο ότι η χώρα βγαίνει από το ευρώ, εσείς τι χρέος θα προτιμούσατε να διαχειριστείτε, δραχμικό ακάλυπτο ή σε ευρώ εγγυημένο;

   Αν χρωστούσατε σε κάποια τράπεζα και δεν είχατε εισοδήματα για μια ομαλή αποπληρωμή, θα προτιμούσατε να χρωστούσατε ανοιχτό κεφάλαιο κίνησης ή στεγαστικό;

   Αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ σε τι νόμισμα θα επιθυμούσατε να χρωστάτε το δάνειό σας, σε ευρώ (που θα μετατρεπόταν σε δραχμές) ή σε δολάριο ή ελβετικό φράγκο;

   Αυτό που έκανε ο Παπαδήμος συγκρίνεται με το να πηγαίνεται εσείς στην τράπεζά σας και να υπογράφετε ότι σε περίπτωση μεταβολής του εθνικού νομίσματος εσείς επιθυμείτε να εξοφλήσετε σε ευρώ. Οικειοθελώς.

   • np_complete_problems avatar
    np_complete_problems @ kakofonix 17/11/2011 17:21:49

    Αγαπητέ Κακοφωνίξ,
    νομίζω ότι θέτετε 2 διαφορετικά θέματα.
    1. Το πρώτο θέμα προκύπτει από το παρακάτω δικό σας απόσπασμα:
    -Αν λάβουμε ως δεδομένο ότι η χώρα βγαίνει από το ευρώ, εσείς τι χρέος θα προτιμούσατε να διαχειριστείτε, δραχμικό ακάλυπτο ή σε ευρώ εγγυημένο; -

    Η απάντηση είναι, φυσικά το δραχμικό ακάλυπτο, αλλά - και εδώ είναι το λάθος σας - αυτό δεν έχει να κάνει με το νόμισμα αλλά ΚΥΡΙΩΣ με το Νομικό Δίκαιο της Σύμβασης.
    Είναι το Ελληνικό Δίκαιο ή το Αγγλικό;
    Το νόμισμα εδώ είναι δευτερεύων, γιατί μη ξεχνάτε ότι οι οποιαδήποτε υποτίμηση του ΝΕΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ θα συμπαρασύρει και το ΜΕΓΕΘΟΣ του χρέους ...

    2. Το δεύτερο θέμα προκύπτει από το παρακάτω επίσης δικό σας απόσπασμα:
    - Αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ σε τι νόμισμα θα επιθυμούσατε να χρωστάτε το δάνειό σας, σε ευρώ (που θα μετατρεπόταν σε δραχμές) ή σε δολάριο ή ελβετικό φράγκο;-
    Και πάλι εδώ είναι ΚΥΡΙΩΣ Νομικό θέμα. Η σύμβαση του δανείου "ορίζει ρητά" το νόμισμα του δανείου - τελεία και παύλα.

    Οπως είπα παραπάνω, ο μοναδικός τρόπος να ξεφύγουμε ΝΟΜΙΚΑ από τις αρχικές συμβάσεις, είναι η μονομερής καταγγελία τους - και αυτό ΜΟΝΟ για τις συμβάσεις που ισχύει το Ελληνικό Δίκαιο.

    Και για να είμαι σαφής, "ξεφεύγουμε μόνο Νομικά", γιατί ούτως ή άλλως το αποτέλεσμα μιας "μονομερής πτώχευσης" θα έχει και άλλες Πολιτικές και Οικονομικές παραμέτρους ...

    • kakofonix avatar
     kakofonix @ np_complete_problems 17/11/2011 17:59:05

     Νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε διαφωνώντας!
     Είστε υπέρμαχος, αν δεν κάνω λάθος, της λογικής του debdocracy. Αυτή είναι όντως μια πάρα πολύ καλή ιδέα. Αφού πτωχεύουμε που πτωχεύουμε, γιατί να μην το κάνουμε με τους δικούς μας όρους;
     Αυτή είναι όμως μια άλλη κουβέντα.
     Ως προς τα θέματα που τέθηκαν:
     1. Αυτό ακριβώς στηλιτεύει το άρθρο και, αν και δεν διεκδικώ την αυθεντία, αναρωτιέμαι που είναι το σφάλμα, με ειλικρινή διάθεση να επανορθώσω ή να έλθω κοντύτερα στις απόψεις σας. Δηλαδή αναφέρομαι στο νομικό καθεστώς. Αφού θα πρέπει να ακολουθηθεί ένα νομικό καθεστώς και μας συμφέρει το ελληνικό, γιατί να το αλλάξουμε; Ουσιαστικά ο πολιτικά άπειρος Παπαδήμος προεξόφλησε στην αποστροφή του την προαπαιτούμενη αλλαγή του νομικού καθεστώτος που διέπει το χρέος.

     2. Η σύμβαση είναι σύμβαση, εκτός αν εσείς οικειοθελώς υπογράψετε μια πρόσθετη πράξη που μεταβάλει ορισμένους όρους της προυπάρχουσας. Και αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση. Γιατί;

     • np_complete_problems avatar
      np_complete_problems @ kakofonix 17/11/2011 18:43:40

      Αγαπητέ Κακοφωνίξ,
      Στο σημείο που "διαφωνώ" με το αρχικό κείμενο είναι εκεί που αναφέρεται το παρακάτω:
      -Είναι όμως γνωστό σε όλους τους σοβαρούς νομικούς οίκους του πλανήτη ότι το ελληνικό χρέος είναι εκπεφρασμένο σε εθνικό νόμισμα και διέπεται από το ελληνικό δίκαιο-
      --------------------------------
      Από την στιγμή που μπήκαμε στο euro, η παλαιά δραχμή έπαψε να είναι ΝΟΜΙΜΗ και όλες οι συναλλαγές (και Νομικά) με τρίτους μετατράπηκαν σε euro - με την γνωστή αντιστοιχία 340.75
      Δεν υπάρχει πια Ελληνικό χρέος "εκπεφρασμένο σε δραχμές" .....
      Φυσικά συνεχίζει, όπως σωστά αναφέρεις, να υπάρχει Ελληνικό χρέος με βάση το Ελληνικό μας δίκαιο.
      Ο Παπαδήμος είναι ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΣ και ΣΩΣΤΑ χρησιμοποιεί την λέξη "εκπεφρασμένο" σε euro ....
      Το ΝΕΟ μας χρέος, μετά την εισαγωγή ενός Νέου Εθνικού Νομίσματος, απλά θα εκφράζεται ΑΠΟΛΥΤΑ από την αναλογία του Νέου Νομίσματος και του euro ....

     • kakofonix avatar
      kakofonix @ np_complete_problems 17/11/2011 19:13:57

      Εικάζω, δεν είμαι νομικός αλλά έχω άριστη πληροφόρηση από γραφεία του εξωτερικού, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ακολουθείται η ίδια διαδικασία αντίστροφα. Όπως ακριβώς τότε μετατράπηκαν όλες οι αξίες σε ευρώ (επειδή το ευρώ ήταν το επίσημο ΕΘΝΙΚΟ νόμισμα) έτσι και τώρα όλες οι αξίες θα μετατραπούν σε δραχμές, αφού η δραχμή θα είναι το νέο εθνικό νόμισμα. Αυτό λέει και η απλή λογική.
      Αν ακολουθούσαμε τη δική σας ερμηνεία, θα έπρεπε κάθε σύμβαση σε ευρώ να ακολουθήσει τη νέα ισοτιμία. Δηλαδή στεγαστικά, κάρτες, μεταχρονολογημένες επιταγές κ.λπ
      Ένας ακόμα λόγος που η ερμηνεία αυτή πιθανόν δεν ισχύει είναι ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙ την αρχική ισοτιμία προκειμένου να διευκολύνει τη ρευστότητά της.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ kakofonix 17/11/2011 20:31:20

    Κακοφωνίξ, περιττεύει να πώ ότι η επισήμανσή σου είναι καίριας σημασίας διότι οσοι εξ' ημών ξερουμε πως δουλεύει το Αγγλοσαξωνικό δίκαιο που σσε πολλές περιπτωσεις για να βγάλει απόφαση στηρίζεται σε αποτελεσματα δικών που δημιουργούν νόμιμο προηγούμενο (legal precedent), ξέρουμε ότι τέτοιες δηλώσεις μπορούν να απβούν μοιραίες. Τι φιάολο πληρώνουν τόσους και τόσους συμβουλάτορες; Σκεφτείτε ότι ο ΓΚΑΠ είχε πάνω από 100!!!! ¨ξένους συμβουλους και τα σκ%$#%$#σε, και μάλλον διατεταγμένα.

 37. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 17/11/2011 15:38:18

  Σωστά το γράφετε.

  Το κεντρικό νόημα της χθεσινής ομιλίας του τοποθετημένου πρωθυπουργού ήταν αυτό ακριβώς και εκεί ήθελε να εστιάσει.
  Χωροταξικά η πρόταση είναι τοποθετημένη στο κέντρο περίπου του κειμένου, αντιπροσωπεύοντας το κέντρο βάρους της, αν σωστά θυμάμαι.
  "Το χρέος είναι εκπεφρασμένο σε ευρώ" θα πρέπει να ήταν ο τίτλος.

  Ξέχασε να πει ότι έξοδος από το ευρώ συνεπάγεται και μονομερή διαγραφή του χρέους (αμ πως...).
  Είτε με πληθωρισμένη δραχμή είτε με σπάνιο ευρώ το ίδιο δεν μπορεί κάποιος να μας αγοράσει; Πωλείται το Μακεδονία Παλλάς σε ΤΟΥΡΚΟΥΣ;

  Tην έξοδο από το ευρώ οι πτωχευμένοι Έλληνες δεν τη φοβούνται.
  Χώρα που δεν τυπώνει το νόμισμά της δεν είναι ελεύθερη.
  Πόσο μάλλον που ήθελε να συμμετέχει σε μια κοινοπραξία ισχυρότερων χωρών.
  Τα αποτελέσματα τα βιώσαμε στο πετσί μας
  Διδαχθήκαμε το μάθημά μας οδυνηρά, και θεωρητικά και πρακτικά και το πληρώνουμε με το αίμα μας.

  Το "Μέτωπο του ΟΧΙ" μετράει μια σοβαρή απώλεια.
  Η προσπάθεια να συγκρατηθεί η ΝΔ εκτός κάδρου απέτυχε.
  Τώρα τα πολιτικάντικα "εντός εκτός και επί τα αυτά" όχι σε τα μας...
  Μένει αντιπολίτευση η αριστερά με ότι αυτό συνεπάγεται.

  Ίσως όμως δεν είναι αργά -έστω τελευταία στιγμή- να το ξανασκεφθούν έξω από πολιτικάντικους σχεδιασμούς του τύπου
  "αν πετύχει ο Παπαδήμος θα πιστωθεί στη ΝΔ και στον προεδρό της,
  αν δεν πετύχει θα της πιστωθεί επίσης διότι αυτή τουλάχιστον προσπάθησε,
  με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω,
  και με τον χωροφύλαξς και με τον αστυφύλαξς"
  και ένα σωρό άλλα δικαιολογητικά επιχειρήματα που διαβάσαμε αυτές τις μέρες.

  Γιατί δεν αργεί ο καιρός που θα τυπωθουν αφίσες "Wanted" με 253 και όχι με 163 του προηγούμενου μνημονίου.

  • popolaros avatar
   popolaros @ αλλενάκι 17/11/2011 22:00:36

   "Χώρα που δεν τυπώνει το νόμισμά της δεν είναι ελεύθερη."

   Σωστή,σωστότατη.
   Την κάνουλα της ρευστότητας την κουμαντάρουν από το πάνω χωριό.

 38. Μαριάννα avatar
  Μαριάννα 17/11/2011 15:55:23

  Αγαπητοί συμπολίτες μου εγώ φεύγω για δουλειά στην Κύπρο.
  Οσο για τους Βουλευτές μας , όποιος φύγει ποιο γρήγορα γλυτώνει την ψυχή του.
  Φιδάκια Μαρία

 39. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 17/11/2011 17:14:03

  έλε000000000ςςςςςς...

 40. factorx avatar
  factorx 17/11/2011 17:17:53

  δείτε και τι είπε ο Γιούνκερ:
  http://www.antinews.gr/2011/11/17/134094/

 41. www.bloglines.gr avatar
  www.bloglines.gr 17/11/2011 17:54:55

  Δεν νομίζω ότι η έξοδος από το ευρώ είναι μια εύκολη κατάσταση και οι παράμετροι θα είναι πολλές και απρόβλεπτες.

 42. http://www.bloglines.gr/ avatar
  http://www.bloglines.gr/ 17/11/2011 18:04:04

  Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι μια εύκολη υπόθεση!

 43. ANGRY MAN avatar
  ANGRY MAN 17/11/2011 18:21:35

  Για διαβάστε λίγο στο newsbomb τί γράφει: Ο Παπαδήμος στρογγτυλοκάθησε στην καρέκλα και δεν θέλουν να τον βγάλουν από εκεί. Η 19-2-2012 έχει πετάξει. Το κόμμα στην περίπτωση αυτή τί θα κάνει; Την κότα;

 44. greekboy avatar
  greekboy 17/11/2011 18:29:35

  Μας την έφερε σε όλους ο ΓΑΠ. Μας έκατσε τον Παπαδημο, ολοι νομιζουν οτι κάτι αλλαξε αλλα απο πισω ειναι ο ΓΑΠ. Οσο για τις εκλογες Τον Φεβρουαριο ξεχαστε τις. Απο Ιουλιο και βλέπουμε. Ο μονος που δεν θα μιλήσει ειναι ο Λαος. Καλά σε όλα πίσω έκανε ο Σαμαράς? Στο τέλος τι πήρε ως αντάλλαγμα για ολες τις υποχωρήσεις? Α ξεχασα δεν υπέγραψε τις επιστολές που ζητά η Τρόικα. Οχι ακόμη βέβαια.. Από την επόμενη βδομάδα όμως... Επιτέλους ένας πραγματικός άντρας να βρεθεί και να πεί ΝΑΙ να χρεωκοπήσουμε να τελειώνουμε. Τι απατηλά όνειρα και αηδιές είναι αυτές που ακούμε από Παπαδήμους και τους λοιπούς ότι μπορούμε να σωθούμε ότι έχουμε δυνατότητες, κλπ. Ειμαστε κλινικά νεκροί δεν τό βλέπει κανείς? Μας αρέσει να μας δουλεύουν?

 45. Δήμος avatar
  Δήμος 17/11/2011 18:50:45

  Γράφει ο Κακοφωνίξ:

  «[...] το ελληνικό χρέος είναι εκπεφρασμένο σε εθνικό νόμισμα και διέπεται από το ελληνικό δίκαιο. Συνεπώς οποιαδήποτε νομισματική μεταβολή θα μετατρέψει τις αξίες των ομολόγων στο νέο εθνικό νόμισμα, όποιο και αν είναι αυτό [...]»

  Σωστά. Μόνο που αυτή είνα η μισή ιστορία. Για την ακρίβεια, το εύκολο μισό της ιστορίας, γιατί από τη στιγμή που θα αλλάξουμε νόμισμα και θα το ξαμολήσουμε στο διεθνές περιβάλλον, η ισοτιμία θα κατρακυλήσει. Δηλαδή, δεν θα δώσουμε 340,75 δραχμές για κάθε ευρώ χρέους, αλλά ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. Επειδή δεν θα υπάρχουν τέτοια κεφάλαια, θα τυπώσουμε χρήμα. Αυτό σημαίνει πως θα αυξηθεί ΠΟΛΥ ο πληθωρισμός και σύντομα το νόμισμα θα κατρακυλήσει περισσότερο. Πέραν τούτου, επειδή ΔΕΝ είμαστε αυτάρκεις και εισάγουμε αρκετά αναγκαία προϊόντα και πρώτες ύλες από το εξωτερικό, θα έχουμε κι άλλα προβλήματα - ίσως και γεωπολιτικής φύσεως. Τέλος, ο κόσμος που έχει πάρει δάνεια από τράπεζες με έδρα το εξωτερικό ή σε άλλο νόμισμα, θα έχει σοβαρό πρόβλημα.

  Ξεχάστε τη δραχμή. Και μην ακούσω καμιά χαζομάρα πως είμαι μνημονιακός.

 46. sam530 avatar
  sam530 17/11/2011 19:17:23

  παιδιά ωραία τα λέτε εσείς το θέμα είναι τι μπορούμε πλέον να περιμένουμε εμείς
  και από ποιόν. θα ήταν πολύ λυτρωτικό για μένα να επαληθευθεί το σχόλιο σου
  κακοφωνιξ (3:43) σχετικά με τα προσωρινώς άσφαιρα της ΝΔ, αλλά πλέον
  φοβάμαι πολύ και για συγκεκριμένους λόγους που απορρέουν από συγκεκριμένες
  ενέργειες ή παραλήψεις δικές μας.

 47. kakofonix avatar
  kakofonix 17/11/2011 19:24:43

  Δεν διαφωνώ επί της ουσίας, αλλά για να είμαστε ακριβοδίκαιοι και να μην καταστροφολογούμε ασμένως, όπως η λατρευτή μας κυβέρνηση, οφείλουμε να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα:
  1. Το θέμα της κατρακύλας είναι περισσότερο πολιτική της κεντρικής τράπεζας (που πλέον θα ελέγχεται από το κράτος) και εξαρτάται από τη δυνατότητά της να αγοράζει εθνικό νόμισμα (για να το ενισχύει), εφόσον διαθέτει τα απαιτούμενα συναλλαγματικά αποθέματα. Το ευτύχημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός διαθέτει πληθώρα συναλλάγματος.
  2. Η λύση για το χρέος πράγματι περιλαμβάνει πληθωρισμό και κατρακύλα, όπως ακριβώς υποστηρίζετε. Όμως η κυβέρνηση διαθέτει το πλεονέκτημα της στάσης πληρωμών. Από τη στιγμή που δεν θα μπορεί να εκβιαστεί με έξοδο από το ευρώ και από τη στιγμή που είναι ήδη αποκλεισμένη από τις αγορές και ήδη σπαράσσεται από υφεσιακά προβλήματα, μια ολοσχερής στάση πληρωμών του εξωτερικού χρέους δεν θα σήμαινε περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήδη αντιμετωπίζει. Συνεπώς θα μπορούσε η υποτίμηση να περιοριστεί αρκετά και εν τέλει να αποδεσμευθεί από την αποπληρωμή του χρέους.
  3. Όσον αφορά τις εισαγωγές, νομίζω πως καλύπτεστε από τα δύο πρώτα. Θέλω να πω, αν περιοριστεί η υποτίμηση σε ένα 20 - 25%, αντίστοιχα μειώνονται και οι επιπτώσεις.
  Τέλος, θα συμφωνήσω ότι όποιος φουκαράς έχει πάρει δάνειο από ξένη τράπεζα ή σε ξένο νόμισμα, είναι τελειωμένος. Σκεφτείτε όμως και όλους αυτούς που έχουν σήμερα δάνεια σε ευρώ και σε τοπικές τράπεζες και λόγω της εσωτερικής υποτίμησης έχουν πεταχθεί στον καιάδα (και στις λίστες του Τειρεσία). Και έχω την κολασμένη υποψία ότι είναι περισσότεροι από τους πρώτους!

  • Aris Mathiopoulos avatar
   Aris Mathiopoulos @ kakofonix 17/11/2011 20:24:32

   Kakofonix, χαίρομαι που σε βλέπω λίγο πιο διαλακτικό σε σχέση με ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή σε σχέση με πιο παλιά που ήσουν υπέρμαχος.

   Το χρέος μας είναι κατα 99.2% εκπεφρασμένο σε ευρώ. Δεν είναι ούτε σε εθνικό νόμισμα ούτε σε εθνικό νόμισμα σε σταθερή ισοτιμία με το ευρώ. Θα πρέπει να αποπληρώσουμε σε ευρώ είτε με αγγλικό είτε με ελληνικό δίκαιο, είτε προχωρήσουμε στη νέα σύμβαση είτε όχι. Είναι ακριβώς όπως είναι εκπεφρασμένα τα δάνεια σε ελβετικό συνάλλαγμα όπως ανέφερες.

   Συμφωνώ για το αγγλικό δίκαιο γιατί ουσιαστικά δίνεις εγγυήσεις ότι θα αποπληρωθεί. Αλλά έλα στη θέση των τραπεζών. Σου έχουν δανείσει τόσα λεφτά, τους ζητάς να χάσουν τα μισά εθελοντικά. Δεν θα έπρεπε να είναι σίγουροι ότι τουλάχιστον θα πάρουν αυτό το 50%? Αλλιώς δεν πρόκειται να δεχτούν...Μην ξεχνάς ότι κι αυτοί μπορούν να απειλήσουν με το όπλο σου "Αν τολμάτε χρεοκοπήστε".

   Οσο για τη δραχμή. Πληθωρισμός σημαίνει οχι υποθετικά αλλά ουσιαστικά πλήγμα ΚΥΡΙΩΣ στους μισθωτούς και συνταξιούχους γιατί πλήτονται αναλογικά πιο πολύ σε σχέση με ελεύθερους επαγγελματίες που μπορούν να αναπροσαρμόσουν τις τιμές άμμεσα.

   Υποτίμηση 20-30%? 90% έφτασε στην Τουρκία 70% στην Αργεντινή. Η Αργεντινή ήταν εξαγωγική χώρα και το έκανε για να φορολογήσει τις εξαγωγές της. Ξέρεις πόσο έχω ακούσει απο αναλυτή θα έπρεπε να είναι η ισοτιμία δραχμής ευρώ με βάση τους αριθμούς 1800-2000 δρχ. Δεν χρειάζεται να αναφέρω πάλι σε εσένα τι θα γίνει τότε σε εισαγωγικές εταιρείες, σε εισαγώμενες πρώτες ύλες και τις επιπτώσεις σε τράπεζες κτλ. Τα ξέρεις καλύτερα από εμένα.

   Δεν νομίζω πως η λύση είναι αυτή που καιρό τώρα υποστηρίζεις. Μία λύση με ένα ευρώ του νότου με σταθερή ισοτιμία με το ευρώ του βορρά 20-30% υποτιμημένο θα ήταν μία λύση ναι.Διασφαλίζει κάποια σταθερότητα καθώς γίνεται με άλλες χώρες μαζί. Αλλά νομίζω ότι η ενδεδειγμένη λύση είναι μέσα από το εθελοντικό κούρεμα τόσο του χρέους στα χέρια ιδιωτών όσο όπως όμως και της ΕΚΤ ίσως και του διακρατικού. Προς τα εκεί πρέπει να πάμε με συνολική λύση για την Ευρώπη διαγραφής χρέους απο ιδιώτες και ενίσχυση της ρευστότητας ακόμα και αν αυτό περιέχει εγγυήσεις. Έτσι θα έχουμε το χρόνο τουλάχιστον να τα πουλήσουμε εμείς σε τιμές που θα καθορίσουμε εμείς και να αποπληρώσουμε μέρος του χρέους. Αν δεν τα καταφέρουμε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.Τουλάχιστον όμως δεν θα τα αγοράσουν για έλάχιστα ευρώ, αγοράζοντας υποτιμημένη δραχμή.

   Όλα τα άλλα είναι πόθοι εκ του πονηρού που δεν σκέφτονται το καλό της πατρίδας.

   • kakofonix avatar
    kakofonix @ Aris Mathiopoulos 17/11/2011 20:48:46

    Ποτέ δεν ήμουν ιδιαίτερα ένθερμος υποστηρικτής κυρίως λόγω των προβλημάτων στις τράπεζες και συνεπακόλουθα στις καταθέσεις. Αλλά δεν αποκλείω, κάθε άλλο, κάθε σοβαρή προσέγγιση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

    Αυτό που γράφετε και δίνετε μάλιστα και ποσοστό, σύμφωνα με τις δικές μου πληροφορίες, απλά δεν ισχύει. Αποτελεί ευσεβή πόθο όλων όσων έχουν ματαίως επενδύσει στην τρομοκρατία ενάντια σε ένα εθνικό νόμισμα.

  • Δήμος avatar
   Δήμος @ kakofonix 17/11/2011 22:20:53

   Χαίρομαι που υπάρχει παραδοχή για τα πολλά αρνητικά της αλλαγής εθνικού νομίσματος. Φοβάμαι πως θα μιλάγαμε για μια ισοτιμία 700 δραχμές ανά ευρώ, ίσως πολύ σύντομα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο, γιατί θα είμαστε αποκλεισμένοι από παντού για καιρό, ιδιαίτερα σε πλήρη στάση πληρωμών για δάνεια εξωτερικού. Μην ξεχνάμε και τα χρήματα από το 1ο Μνημόνιο, για τα οποία ισχύουν διαφορετικοί όροι. Επίσης να θυμόμαστε πως αν γίνει κάτι τέτοιο με το Κυπριακό ανοιχτό, θα έχουμε κι άλλα προβλήματα.

   Δεν είναι η ώρα για διαφορετικό νόμισμα.

   • Γιαννης Ν. avatar
    Γιαννης Ν. @ Δήμος 18/11/2011 00:59:24

    Ευρώ ή δραχμή
    και αν τολμήσετε να διαλέξετε δραχμή έρχονται τα άλλα διλήματα:
    Ευρώ η πόλεμος
    Μην μασάτε . τα ίδια έλεγαν (οι ίδιοι) για το σχέδιο Ανάν στη Κύπρο
    Αν δεν το ψηφισετε θα καταστραφείτε

 48. kakofonix avatar
  kakofonix 17/11/2011 19:32:50

  Νομίζω αγαπητέ ότι είναι και θέμα άγνοιας. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε την απαίτηση από τους πολιτικούς να έχουν οικονομικές γνώσεις επιπέδου. Και, πιστέψτε με, η σημερινή κρίση είναι πολυσύνθετη και κάθε απόφαση είναι μοιραία. Ύψιστο ρόλο παίζουν οι σύμβουλοι και πολύ φοβάμαι ότι οι υπάρχοντες είναι λίγο, πως να σας το πω, light...

  Ένα παράδειγμα: Αν η προηγούμενη κυβέρνηση έφερνε προς ψήφιση τη δανειακή σύμβαση που τελικώς υπέγραψε μόνος του ο Παπακωνσταντίνου, δεν υπήρχε περίπτωση να έπαιρνε περισσότερες από 15 ψήφους και αυτές με το ζόρι.

  Είμαστε απολύτως αισιόδοξοι ότι όσο περνάει ο καιρός και όσο οι λεπτομέρειες των γερμανικών απαιτήσεων έρχονται στο φώς, τόσο ο πρόεδρος όσο και οι λοιποί απλοί βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται και θα πράξουν αναλόγως.

  Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ότι η επίσημη ενημέρωση είναι στρατευμένη σε μία συγκεκριμένη γραμμή. Αν ένας βουλευτής βλέπει mega, διαβάζει καθημερινή και ακούει Bημα fm, πως είναι δυνατόν να έχει καθαρή εικόνα;

  Και όσο εμείς επιμένουμε να ενημερώνουμε εναλλακτικά και να βάζουμε φιτίλια, να είστε σίγουροι ότι πολύ γρήγορα θα μας κατατάξουν στους ''γραφικούς'', άσχετα αν έχουμε πέσει μέσα στα περισσότερα.

 49. kakofonix avatar
  kakofonix 17/11/2011 19:34:56

  Φτάνουν στα αυτιά μου και φωνές για την S&P

 50. sceptic avatar
  sceptic 17/11/2011 19:47:15

  Κάπου διάβασα ότι κατά το Ελληνικό Σύνταγμα απογορεύεται οποιαδήποτε διεθνής συμφωνία, σύμβαση κλπ. στην οποία να εφαρμόζεται άλλο δίκαιο πλην του ελληνικού.
  Γνωρίζει κανείς εάν όντως ισχύει αυτό;

 51. ierofantis avatar
  ierofantis 17/11/2011 19:49:45

  Καλησπέρα Κακοφωνίξ

  Διαβάζω με ενδιαφέρον τη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί γύρω από το θέμα του χρέους, των ομολόγων, των δηλώσεων του πρωθυπουργού κλπ.

  Αν μου επιτρέπεται, θα ήθελα να συνεισφέρω και εγώ στη συζήτηση με κάποιες παραμέτρους που νομίζω ότι είναι σημαντικές στην προβληματική μας.

  Ξεκινώ με τον στόχο της Ελλάδος από τούδε και στο εξής.

  Δυστυχώς ή ευτυχώς και σύμφωνα με τη δική μου ανάγνωση, η χώρα δεν κουβεντιάζει τη διάσωσή της με ίδιες δυνάμεις. Η χώρα έχει μπει από το καλοκαίρι του 2010 σε πτωχευτική διαδικασία χωρίς γυρισμό. Τα λεφτά των δανειστών δεν μας σώζουν, ούτε τα προγράμματα, ούτε οι περικοπές. Διακόσια μνημόνια να υπογράψουμε, 100 έγγραφες δηλώσεις να δώσουμε, 10 φορές να εκποιηθεί η ελληνική δημόσια και ιδιωτική περιουσία, δεν ξεχρεώνουμε. Αλλά για τα χρέη και τη λειτουργία τους έχουν μιλήσει άλλοι καλύτερα από μένα εδώ.

  Στόχος είναι άλλος τώρα. Είναι η διαμόρφωση και κατοχύρωση των καλυτέρων και ευνοϊκότερων συνθηκών για τη χώρα, στο ρευστό ευρωπαϊκό περιβάλλον, στο πλαίσιο της διαχείρισης της επόμενης μέρας της Ευρωζώνης και της ΕΕ γενικότερα, κατά, ή μετά την κρίση.

  Αυτός είναι ο στόχος. Το ποια θα είναι η επόμενη μέρα νομίζω καταλαβαίνετε. Είτε η μετατροπή της Ευρωζώνης σε ομοσπονδία κρατών με ενιαία οικονομική, πολιτική και νομισματική προσωπικότητα, κατά παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας των συμμετεχόντων κρατών αλλά εμπέδωση κοινότητας στόχων, οραμάτων, πολιτικών και μελλοντικής πορείας, είτε η οριστική διάλυση του πειράματος αυτού, η επικράτηση διαλυτικών φαινομένων και η επιστροφή σε άλλα πολυμερή ή εξατομικευμένα σχήματα (Ένωση και ευρώ δύο ταχυτήτων, εθνικά νομίσματα, περιφερειακές χαλαρές ενώσεις, Μεσογειακή Ένωση / Ένωση Ευρωπαϊκού Βορρά κλπ).

  Όποια και να είναι η επόμενη μέρα, αυτός που θα είναι μέσα στις εξελίξεις αυτές, μπορεί να επηρεάσει. Και μην νομίζετε ότι δεν έχουμε ή δεν θα έχουμε λόγο σε τέτοια περίπτωση, γιατί τάχαμου είμαστε πτωχευμένοι. Εκεί μετράνε (και) άλλες παράμετροι. Αρκεί να μείνουμε μέσα στο παιχνίδι τώρα. Και να μην πατήσουμε την μπανανόφλουδα, του να βγούμε οικειοθελώς, την ώρα της μοιρασιάς. Με τη δραχμή μας, τη φτώχια μας, την περηφάνια μας, αλλά στην έξω αυλή, όταν οι άλλοι, στη μέσα αυλή, θα χαράξουν ξανά τον χάρτη και εμείς θα έχουμε τη ρετσινιά του αποχωρήσαντα οικειοθελώς. Την έχουμε ξαναπατήσει έτσι.

  Αυτά ως προς το στόχο. Διότι εκτός από το στόχο πρέπει να δούμε και τα άμεσα θέματα που γεννά η δέσμη αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου 2011.

  Είναι σαφές ότι οι αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου πρακτικά συνιστούν την παραδοχή ότι οι ξένοι δανειστές αναλαμβάνουν τρόπον τινά, τη διαχείριση του ελληνικού χρέους με την ελληνική κυβέρνηση να μεριμνά κυρίως ως προς τα ελλείμματα.

  Ως προς το χρέος και τη διαχείρισή του τώρα, είναι γνωστό ότι υπάρχουν κάποιες διακριτές έννοιες. Είναι άλλο πράγμα η δανειακή σύμβαση, τα μέτρα του αναθεωρημένου μνημονίου που τη συνοδεύουν και τα ομόλογα εκδόσεως Ελληνικού Δημοσίου.

  Η Δανειακή Σύμβαση μπορεί να είναι (και μάλλον θα είναι) αγγλικού δικαίου. Δεν είναι παράλογο ο δανειστής να επιλέγει το δίκαιο και τα δικαστήρια που εκτιμά ότι θα του δώσουν μεγαλύτερη προστασία στις απαιτήσεις του. Άλλο είναι το πρόβλημα στη Δανειακή. Η οικειοθελής παραίτηση από τις ασυλίες του κράτους, η απαγόρευση εναλλακτικής πηγής δανεισμού όσο χρόνο τρέχει το δάνειο, η προνομιακή εξόφληση των δανειστών με προτεραιότητα έναντι της σειράς των άλλων πιστωτών και βεβαίως και κυρίως, τα covenants όπως τα λένε, δηλαδή η σύνδεση των εκταμιεύσεων με την πρόοδο των θετικών και αρνητικών υποχρεώσεων του κράτους στο πλαίσιο υλοποίησης του αναθεωρημένου μνημονίου και των προβλέψεών του. Όλη όμως αυτή η κουβέντα είναι επί του παρόντος θεωρητική. Διότι απλούστατα δεν έχουμε δει κανένα σχέδιο συμβάσεων ακόμα ούτε πολύ περισσότερο δεν έχει υπογραφεί τίποτα από αυτά. Αλλά τα covenants κρατήστε τα στο μυαλό σας...

  Στα ομόλογα όμως έχουμε ένα θέμα. Διότι στο θέμα μας τα ομόλογα έχουν σημασία στη συζήτησή μας στο πλαίσιο εφαρμογής του PSI, δηλαδή της διαδικασίας κουρέματος του χρέους ιδιωτών με παράλληλη δυνατότητα χρήσης μέρους του νέου δανείου για την εξαγορά μέρους των ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας.

  Ας δούμε ποια θέματα ανακύπτουν εδώ.

  Ένα θέμα είναι αν τα 30 περίπου δις που σύμφωνα με τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου προβλέπονται ως έξτρα ρευστό προς τη χώρα θα χρησιμοποιηθούν για την απ' ευθείας αγορά ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες (πράγμα που ευνοεί τον εκδότη ομολόγων δηλαδή το ελληνικό κράτος) ή θα χρησιμοποιηθεί άλλος μηχανισμός (πράγμα που σίγουρα θα ζητήσουν οι ιδιώτες κάτοχοι - τράπεζες).

  Ενα δεύτερο θέμα είναι αν τα παραπάνω κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά των οομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες στην τρέχουσα ή στην ονομαστική τους αξία. Αντιλαμβάνεστε ότι η απάντηση είναι εξόχως σημαντική. Στην πρώτη περίπτωση, με τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές να διαπραγματεύονται σε τιμές κάτω από το 50% ή 60% της ονομαστικής αξίας τους, με 30 δις διαγράφουμε χρέος 70 δις. Και εδώ οι τράπεζες θα θέλουν κάποια "αποζημίωση" για τη χασούρα των ... μη κερδισμένων.

  Πάμε τώρα στα ομόλογα που θα εκδώσει το ελληνικό κράτος ώστε με την μία ή άλλη μέθοδο, να αντικαταστήσει τα ομόλογα των ιδιωτών κατόχων που θα δεχτούν να μετάσχουν στο PSI. Εκδότης των ομολόγων είναι σήμερα και θα εξακολουθήσει να είναι το ελληνικό κράτος. Το ομόλογο είναι ένα χαρτί που ενσωματώνει μια αξία που ορίζει ο εκδότης του. Είναι ένα χρεώγραφο. Το χαρτί αυτό και την αξία που ενσωματώνει διέπεται από τους νόμους που θα επιλέξει ο εκδότης του. Σε όλα τα μέχρι σήμερα εκδοθέντα ομόλογα όντως υπάρχει ρητή πρόβλεψη να διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Και δεν βλέπω το λόγο να μην συνεχίσει να γίνεται αυτό.

  Υπάρχει ένας μόνο κίνδυνος. Οι ιδιώτες δανειστές και κάτοχοι ομολόγων να μη δεχτούν νέες εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο της ανταλλαγής τα οποία να μην έχουν εκδοθει κατά το αγγλικό δίκαιο. Και να απειλήσουν ότι αν κάτι τέτοιο δεν γίνει, θα αποσυρθούν από τη διαδικασία του PSI. Και πρό του κινδύνου να καταρρεύσει η περιβόητη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, να έρθουν οι δανειστές μας στη δανειακή (κράτη Ε.Ε. - ΔΝΤ) και στα covenants που είπαμε παραπάνω στο πλαίσιο της δανειακής, να ζητήσουν ως θετική υποχρέωση του ελληνικού κράτους, την αποδοχή ότι η υλοποίηση του PSI θα περιλαμβάνει την από τούδε και στο εξής έκδοση των νέων ομολόγων σε άλλο δίκαιο από το ελληνικό.

  Εκεί είναι ο μεγάλος κίνδυνος και εκεί πρέπει να δωθεί η μάχη από την ελληνική κυβέρνηση αλλά κυρίως από την Αξιωματική αντιπολίτευση.

  Υ.Σ. Το ευρώ και την έξοδό μας θα την κουβεντιάσουμε από του χρόνου.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ ierofantis 17/11/2011 19:56:25

   Καλησπέρα, άριστε

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ ierofantis 17/11/2011 20:03:47

   Συμμερίζομαι τους προβληματισμούς σου, αλλά θεωρώ κάπως υπερβολική μια διάσπαση της Ευρώπης. Δεν πιστεύω ότι το λάθος του ευρώ μπορεί να παρασύρει σε διάλυση την Ε.Ε.
   Θα μπορούσε πολύ όμορφα να υπάρχει μια ενωμένη Ευρώπη με εθνικά νομίσματα (όπως ακριβώς συνυπάρχει η Αγγλία με τη Γερμανία και η Σουηδία με τη Ρουμανία) ή με μικρότερες νομισματικές ενώσεις, χωρίς να έρθει το τέλος του κόσμου και χωρίς να απαιτούνται οι δεσμεύσεις που ορίζει η Γερμανία για να συναινέσει σε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη.

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ kakofonix 17/11/2011 20:10:32

    Δεν αντιλέγω. Απλώς λέω ότι, ό,τι και να συμβεί, πρέπει να είσμαστε μέσα σε αυτό.

    • geo avatar
     geo @ ierofantis 17/11/2011 21:11:59

     Η αποδοχή της λύσης Παπαδήμου κινείται σε αυτή την λογική - επειδή οι πολιτικοί μας δεν μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν την συγκεκριμένη διαδικασία αποδέχθηκαν μεταβατικά αυτή την λύση προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο. Ενστικτωδώς κατανοούν ότι δεν πρέπει να αποχωρήσουμε από την ευρωζώνη αλλά να αναμείνουμε την συνολική διευθέτηση της κρίσης. Επίσης αναφορικά με το ζήτημα του αγγλικού δικαίου δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι πάντα υπάρχει στο άκρο της πολιτικής ηγεσίας, η δυνατότητα πολιτικής διαχείρισης τυχόν εμπλοκής που ενδεχομένως προκύψει. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν διαθέτουν τις ειδικές γνώσεις που απαιτεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί (όπως κανείς μας άλλωστε δεν έχει πλήρη επίγνωση των συνεπειών της λύσης που έχει προκριθεί).

    • Γιαννης Ν. avatar
     Γιαννης Ν. @ ierofantis 18/11/2011 01:14:46

     Τι κεδίσαμε τόσα χρόνια που είμασταν μέσα;;;;
     Πραγματική ανάπτυξη όχι ... μάλλον αποβιομηχάνιση και αποδιοργάνωση του παραγωγικού τομέα
     Λύσαμε τα προβληματά μας με την Τουρκία όχι.... μάλλον οι Τούρκοι εντείνουν τις πιέσεις μέρα με τη μέρα.
     Λύθηκε το Κυπριακό , στμάτησαν τα προβλήματα στη Θράκη , στη Β. Ήπειρο , άλλαξε το όνομα στα Σκόπια;;;;;;;;;;;;;;
     Μήπως μειώσαμε τις αμυντικές δαπάνες ή δεν τις χρειαζόμαστε πια;;;
     Θυμάμαι επί Σημίτη να μου λένε ότι πρέπει να είμαστε στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης ! Μάλλον ο σκληρός πυρήνας είναι για σκληρές οικονομίες .
     Τίποτα δεν κερδίσαμε η μάλλον κερδίσαμε πολύ λιγότερα από αυτά που χάσαμε.

     • ΒΑΡΒΑΣ avatar
      ΒΑΡΒΑΣ @ Γιαννης Ν. 20/11/2011 22:15:30

      Τις ίδιες σκέψεις κάνω και εγώ. Επ ευκαιρία θέλω να ρωτήσω, κάποιον που γνωρίζει, να μας εξηγήσει με λίγα λόγια, πως καθορίζεται η ισοτιμία των νομισμάτων και τι είναι αυτό που θα μας υποχρεώσει να κάνουμε αμέσως υποτίμηση της δραχμής. Ακόμη η πώληση μεγάλου αποθέματος χρυσού επί Παπαδήμου, έχει σχέση με την προβλεπόμενη ισοτιμία ??

  • geo avatar
   geo @ ierofantis 17/11/2011 21:01:13

   Συγχαρητήρια - απόλυτα ακριβής ανάλυση των βασικότερων ζητημάτων που ανακύπτουν από την ακολουθούμενη διαδικασία Το κακό είναι ότι το τελευταίο ζήτημα έχει ήδη τεθεί από τους ιδιώτες - το ίδιο ισχύει και για τα covenants αλλά εκεί οι αρνητικές συνέπειες μπορούν πρακτικά να μετριασθούν με την κατάλληλη διαχείριση.

 52. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ 17/11/2011 19:51:38

  ΚΙ ΑΝ ΟΙ ΜΕΡΚΟΖΗΔΕΣ ΜΑΣ ΔΙΒΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΘΟΥΝ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΟΥΝ
  ΕΚΤΟΣ ΑΠ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗΝ 6Η ΔΟΣΗ, ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 7Η ΔΟΣΗ , ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ "ΧΡΕΟΥΣ ΣΑΣ" ΣΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ, ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ? ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ "ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ?

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ 17/11/2011 19:58:19

   Ανατριχιαστική λεπτομέρεια:
   Σε εμβόλιμη ανάρτησή του το έγκυρο xrimanews, αναφέρει ότι ήδη οι πιστωτές έχουν συνδέσει την καταβολή της 6ης δόσης με την αλλαγή του νομικού καθεστώτος κατά το PSI!!!

 53. theo1611 avatar
  theo1611 17/11/2011 19:56:36

  Η δανειακή σύμβαση που θα υπογραφεί τελικά είναι ευθύνη της κυβέρνησης και των κομμάτων που την υποστηρίζουν.

  Ο πρωθυπουργός αν θέλετε εκφώνησε την βαρύτερη εκδοχή της δανειακής σύμβασης, ότι το χρέος θα παραμείνει εκπεφρασμένο σε ευρώ.

  Μέχρι τώρα όλο για μίγμα πολιτικής ακούω, αλλά για τους όρους της σύμβασης, που όλοι συμφώνησαν να υπογράψουν και επικυρώσουν στη Βουλή, γαργάρα!!!

  Θα κριθούν όλοι εκ του αποτελέσματος, και σε ότι αφορά τους οικονομικούς όρους και σε ότι αφορά το δίκαιο επίλυσης διαφορών!!!

 54. σίγουρος avatar
  σίγουρος 17/11/2011 19:59:26

  Όλα καλά και μπράβο σας!!!
  Ποιος είπαμε είναι ο πολιτικός αυτός στην Ελλάδα που θα τολμήσει έστω να τραυλίσει τη λέξη Δ Ρ Α Χ Μ Η;

 55. k avatar
  k 17/11/2011 20:09:01

  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ. ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ.
  Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ? ΑΣ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΩΣ ΕΧΕΙ. ΑΣ ΠΕΙ ΤΟ ΟΧΙ.

 56. k avatar
  k 17/11/2011 20:13:14

  Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ. ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ. ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ. ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ , ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ, GAME OVER.

 57. ειδησεις avatar
  ειδησεις 17/11/2011 20:14:05

  Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση
  ειδησεις

 58. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ 17/11/2011 20:21:06

  Δυσκολη η επιστροφη στο ευρω

 59. theo1611 avatar
  theo1611 17/11/2011 20:35:02

  Σε 'οτι αφορά το δίκαιο επίλυσης διαφορών, αν αυτό δεν είναι το ελληνικό θα πρέπει κατά προτεραιότητα να είναι δίκαιο χώρας της ευρωζώνης εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό δίκαιο (ακόμη και της Γερμανίας ενδεχομένως). Αν είναι να φύγουμε εκτός ευρωζώνης (που κατά την Commission προϋποθέτει έξοδο από την ΕΕ!!!) δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το δίκαιο πρέπει να είναι χώρας της ΕΕ εκτός ευρωζώνης (αγγλικό δίκαιο) και όχι των ΗΠΑ ή του Καναδά ή της Κίνας ή της Ινδίας (αν μας συμφέρει περισσότερο).

 60. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 17/11/2011 20:38:18

  ότι η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση ενός υποτιμημένου εθνικού νομίσματος θα οδηγούσε στην αύξηση πληθωρισμού που θα έπληττε τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.


  Μάλιστα ...ποια εισοδήματα; Γιατί το μόνο που έχουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι στην χώρα τούτη είναι οι φόροι.

 61. Δαίμων avatar
  Δαίμων 17/11/2011 20:52:30

  "Αν όμως, έχουν σκοπό να προχωρήσουν σε μια δανειακή σύμβαση και σε ένα κούρεμα ομολόγων τα οποία θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, να μας το πουν." Θα αστειεύεστε βέβαια.Φυσικά και δεν θα μας το πουν. Όπως δεν μας είπαν και για το ΔΝΤ,το οποίο μόνο ο Σαχινίδης (!) την επόμενη των εκλογών ενέπλεξε στο ελληνικό πρόβλημα. Μια αναφορά, η οποία εξέπληξε πολλούς,και η οποία βέβαια δεν ήταν τυχαία. Το οικονομικό επιτελείο του ΓΑΠ απεργάστηκε προεκλογικώς το σχέδιο. Μετεκλογικώς το εφάρμοσε. Έχω την βεβαιότητα ότι το αντίστοιχο σχέδιο για το ελληνικό χρέος είναι έτοιμο, δηλαδή μετατροπή του συνόλου του, από χρέος με ρήτρα εθνικού νομίσματος σε χρέος με ρήτρα ευρώ, και εφαρμογή του αγγλικού δικαίου. Γράφετε ότι " Είναι όμως γνωστό σε όλους τους σοβαρούς νομικούς οίκους του πλανήτη ότι το ελληνικό χρέος είναι εκπεφρασμένο σε εθνικό νόμισμα και διέπεται από το ελληνικό δίκαιο." Μέχρι τον Μάιο του 2010. Το σωτήριο δάνειο των 110 δις είναι σε ρήτρα ευρώ.
  Τώρα το σπουδαιότερο. ΠΩΣ θα προχωρήσουν.Κατ'αρχήν ο φορέας εκτέλεσης (η κυβέρνηση Παπαδήμου), έπιασε δουλειά. Ο ΓΑΠ εκβίαζε. Ο Παπαδήμος εκφοβίζει. Αυτοί που ένα χρόνο πριν έβαζαν το δίλημμα "μνημόνιο ή χρεωκοπία", τώρα τρομοκρατούν με την επαπειλούμενη έξοδο απ'το ευρώ. Μπορεί και πάλι να λειτουργήσει. Στην Αργεντινή πριν την επίσημη χρεοκοπία είχαν (ξε)πουληθεί τα πάντα. Τώρα μοιράζουν τα ιμάτια της Ελλάδας.

 62. sofia avatar
  sofia 17/11/2011 21:09:56

  Διαβάστε και αυτό το άρθρο που είναι πολύ κατατοπιστικό και πολυ κοντα στην πραγματικότητα:
  http://o-peiraiotis.blogspot.com/2011/11/blog-post_7970.html

 63. k avatar
  k 17/11/2011 22:03:21

  ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ANTINEWS ΝΑ ΤΟ ΣΗΚΩΣΕΙ ΣΤΟ ΟΥΡΑΝΟ.

 64. ΧΠ avatar
  ΧΠ 17/11/2011 22:18:34

  Πιστεύω οτι μιλούμε ΟΛΟΙ για λάθος θέμα!!!Το θέμα για την Ελλάδα είναι θέμα περισσότερο εθισμού σε μια παρα φύσην κατάσταση που :
  1.H παραγωγική διαδικασία έχει ανασταλεί
  2.Οι πολίτες ασχολούνται μόνο με την φοροδοτική τους ικανότητα,τον φόβο της ανεργίας ,τον φόβο ότι θα κλείσουν (όσοι είναι εμποροι-ελεύθεροι επαγγελματίες)
  ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΣ -ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΦΥΣΗΝ
  Και δεν αφορά το παραδοσιακό δίπολο ΔΕΞΙΑΣ-ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!
  Πρέπει να ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία!Στα παλια μας τα παπουτσια οι αριθμοί. Ας είναι εναντίον μας ! (Αν και λάτρης των αριθμών -ως απόφοιτος Πολυτεχνείου-αλλά νισάφι ποιά με τους οικονομολόγους)
  Δεν γίνεται να τρώμε ντομάτες βελγίου,φραγκοστάφυλλα Ν.Αφρικής ,δεν γίνεται στον Εβρο ,να κάνω 200 χλμ κάθε μέρα να μεταφέρω έναν πομάκο από και προς το εργοτάξιο γιατί ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ και ΕΝΑΣ δεν γίνεται πετράς,όταν υπάρχουν οι Μεταξάδες και άλλα χωριά ,που υπάρχει παράδοση στην πετρα (Στον Β.Εβρο δεν υπάρχουν μετανάστες)
  Δεν έχω πτυχίο στην οικονομία αλλά χωρίς δουλειά ,έχουμε εικονικούς ανθρώπους και εικονική οικονομία!!!!Ελεος!!!!Ιδιαίτερα στα νέα παιδιά που φεύγουν απογοητευμένα !!!Εχω δεκα ανήψια και τα τρία είναι εξωτερικό μόνιμα! Πρέπει να ξεκινήσουμε να παράγουμε και εάν σημαίνει ΔΡΑΧΜΗ και ξεβόλεμα από ευρωπαικά κονδύλια τοτε ΝΑΙ! Μην είμαστε οι Δημιοι της Νεας Γενιάς ,μην τους γκρεμίσουμε τα όνειρα!(Το λέει κάποιος που για να πάει στην δουλειά του κάποτε άλλαζε πέντε πτήσεις.....)

 65. ierofantis avatar
  ierofantis 17/11/2011 22:40:03

  Συμφωνώ απολύτως.

  Μόνο που για να υπάρξει ανάπτυξη προϋποτίθεται η ύπαρξη

  (α) Προγράμματος δημοσίων επενδύσεων
  (β) απορροφητικότητας κοινοτικών κονδυλίων
  (γ) φορολογικού εξορθολογισμού και μείωσης συντελεστών
  (δ) Ασφάλειας δικαίου και απονομής δικαιοσύνης
  (ε) Κοινωνικής ειρήνης
  (στ) πολιτικής ομαλότητας
  (ζ) τραπεζικής λειτουργίας
  (η) καθορισμού και προγραμματισμού στόχων ανάπτυξης

  και ίσως και κάποιων άλλων πραγμάτων που μου διαφεύγουν τώρα.

  Τι από αυτά υπάρχει σήμερα;

 66. Idiot avatar
  Idiot 17/11/2011 22:44:34

  Αυτο που χρειαζεται η πατριδα αμεσα ειναι ενα σχεδιο διαχειρισης της χρεωκοπιας.
  Δημιουργια αποθεματων και συνθηκων προσβασης σε απροσκοπτη παροχη ενεργειας στην χωρα(Ιραν,Βενεζουελα).
  Δημιουργια αποθεματων και σχεδιο αντιμετωπισης λιμου.
  Το ποτε θα χρεωκοπησουμε και με ποιο τροπο ειναι δευτερευον.
  Γνωμη μου να περιμενουμε μεχρι να εχουμε παρεα(δεν προκειται να καθυστερησει πολυ)
  Κατα τα αλλα,GREAT IS BANKRUPTCY-CARLYLE

 67. Γιαννης Ν. avatar
  Γιαννης Ν. 17/11/2011 23:09:17

  Ναι ρε γαμώτο δεν κερδισαν οι "καλοί" να ζήσουμε τα μεγαλεία της Αλβανίας , Βουλγαρίας κλπ .
  Οι βλάκες δεν είχαν όραμα.....

 68. γιανκαρ avatar
  γιανκαρ 18/11/2011 00:07:48

  δεν προκειται για γκαφα απλα επιβεβαιωση του τι προκειται να γινει σε δυο μηνες

 69. rally monkey avatar
  rally monkey 18/11/2011 00:23:02

  PSI με νεα ομολογα να διεπονται απο Ελληνικο δικαιο..εχει περιπου τις ίδιες πιθανοτητες με το να αξιολογηθουμε αύριο με ΑΑΑ
  στην κατασταση μας η φορμα που μας στελνουν εκει που γραφει governing law δεν εχει κενο και συμπληρωνεις ..γραφει English law και πας παρακατω..αλλη φορμα δεν εχει (δυστυχως).

  και μη με διαβασεις στραβα .. δεν πιστευω στο PSI version Oct. ..θα μου πεις 'εσυ ότι και να λες..' οποτε σου λεω οτι δεν πιστευει ουτε ο Παπαδήμος..δες τι γραφει προ ημερών, (εμφαση δική μου )

  (...)
  The preceding analysis and risk assessment imply that the marginal benefit in terms of additional debt reduction would be relatively modest, while the adverse economic consequences and financial stability risks would be significant both for Greece and the Eurozone. Specifically, given the structure of the Greek sovereign debt by holder and the July PSI agreement, an increase in the haircut rate from about 20% to 50% could result in a reduction of Greek public debt by about €15-20 billion, that is by about 4-6%. The actual amount of debt reduction would, of course, depend on the chosen PSI options, features, and parameters.5 But it is doubtful that such additional debt relief would be achieved with the voluntary participation of the private sector, or would be assessed to be so; thus it could result in a sovereign default and a credit event. In addition to the implications of such an outcome for Greece as summarized above, its potential effects on bond yield spreads and CDS premia for other Eurozone countries that are perceived as fiscally vulnerable would lead to large – possibly huge – aggregate losses for financial institutions and the other holders of those countries' sovereign debt.
  At the current juncture, the most effective and prudent way ahead is to implement the 21 July Summit agreement, appropriately reinforced.

  για οσους θελουν να το διαβασουν ολοκληρο.. εδώ
  The pitfalls of EZ sovereign debt restructuring
  Lucas Papademos 26 October 2011
  http://www.voxeu.org/index.php?q=node/7161

  η ουσια ειναι οτι πας απο το 20% στο 50% και κερδιζεις 5% ελαφρυνση στο συνολικο χρέος.. μοιραια θα αναρωτηθεις πιον εξυπηρετούν όλα αυτά...
  - ουτε εμάς εξυπηρετούν, ούτε πχ τους Γάλλους..ποιος μένει?

 70. χόμπιτ avatar
  χόμπιτ 18/11/2011 02:36:31

  @ Κακοφωνίξ.....γράφεις στο κείμενό σου : "είναι όμως γνωστό σε όλους τους σοβαρούς νομικούς οίκους του πλανήτη ότι το ελληνικό χρέος είναι εκπεφρασμένο σε εθνικό νόμισμα. Συνεπώς οποιαδήποτε νομισματική μεταβολή θα μετατρέψει τις αξίες των ομολόγων στο νέο εθνικό νόμισμα, όποιο και αν είναι αυτό"......όμως διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις διότι :

  α) τα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου είναι τίτλοι σε ευρώ με εκδότη την Ελληνική Δημοκρατία και

  β) πιθανόν να μην γνωρίζουμε επακριβώς την νομοθεσία ή την διεθνή πρακτική σε ενδεχόμενο που μια χώρα να υιοθετήσει διαφορετικό νόμισμα (αν δηλαδή επιτρέπεται σε μια χώρα να αλλάξει μονομερώς το νόμισμα σε ήδη εκδοθέντα ομόλογα)

  Αλλά πάντως Κακοφωνίξ, ακόμα και έτσι να είναι τα πράγματα όπως αναφέρεις, ο κύριος Παπαδήμος πάλι σωστά δήλωσε "η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση ενός υποτιμημένου εθνικού νομίσματος θα καθιστούσε δυσχερέστερη την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους"......και αυτό γιατί στην υποθετική περίπτωση που υιοθετήσουμε νέο εθνικό νόμισμα (δραχμή) , ασφαλώς και θα γίνει και μια γενναία υποτίμηση της δραχμής, με σκοπό να γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική....οπότε η ισοτιμία ευρώ/δραχμής από 1 EUR = 340,75 δραχμές θα τροποποιηθεί άμεσα εις βάρος της δραχμής και αυτόματα το ελληνικό δημόσιο χρέος θα αυξηθεί το ίδιο ποσοστό, με το ποσοστό της υποτίμησης του νέου εθνικού νομίσματος......οπότε θα χρειάζεται η Ελλάδα πολύ περισσότερες δραχμές εξαιτίας της υποτίμησης, για να τις μετατρέπει (βάση νέας ισοτιμίας) σε ευρώ, με σκοπό να εξοφλεί κάθε χρόνο τοκοχρεολύσια των δανείων ή παλαιότερα δάνεια (γιατί προφανώς οι πληρωμές σε δραχμές των τοκοχρεολυσίων ή οι εξοφλήσεις παλιότερων δανείων θα μετατρέπονται πρώτα σε ευρώ πριν μεταφερθούν στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στους δανειστές μας)......και μόνο αυτή η σημαντική αύξηση (λόγω υποτίμησης) του εθνικού χρέους, αρκεί για να καταστεί αυτό ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ.......

 71. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 18/11/2011 11:44:33

  Δεν θέλει πολλή μυαλό... με την επικύρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου από το ελληνικό κοινοβούλιο σε λίγες μέρες από
  τώρα που γυρνάει τα τοκογλυφικά δάνεια από Ελληνικό Δίκαιο στο Αγγλικό (ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΑΠΟΛΕΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΙΣΟΝ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ) και θα μπορούν οι δανειστές μας να κατάσχουν τα ΠΑΝΤΑ!, μετράτε ένα μήνα μετά...και το κανόνι σκάει!...


  ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ - ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΤΗΣ

  ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΠΕΤΡΈΛΑΙΟ ΚΑΙ Φ. ΑΕΡΙΟ

  Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ - ΣΧΕΔΙΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΙ

  ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ...

  ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ! (ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΩΡΑ) ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ!

  ΕΔΩ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ ΤΩΝ ΑΝΩΘΕΝ...


  Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΗΣΤΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!

  ...ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ! ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΗΣΤΕΙ

  ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΨΗΦΗΣΕΙ Η ΒΟΥΛΉ...

  Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ!

  ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!... ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!

 72. k avatar
  k 18/11/2011 15:28:49

  Ανώνυμος @ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ. ΜΟΛΙΣ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ,ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ, ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΞΕΖΟΥΜΙΣΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΛΙΓΟ, ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

 73. NEKK avatar
  NEKK 19/11/2011 13:21:36

  Syggnomi gia ta "greeklish" kat' arxin...

  Paliotera eixa pei, vlepontas diafores kiniseis kai diloseis, oti den tha mporesei oute o Samaras, alla oute kai kanenas allos eklegmenos politikos na stamatisei ti xora mas apo tin poreia pou tis exoun dromologisei. To "project Ellada" exei kathoristei apo megala lobby kai oi dikoi mas politikoi einai poly mikroi gia na anorthosoun to anastima tous. Entoles dexontai. Xeri pou den to dagkosan noris, to filisan sto telos. H Ellada einai to magazaki kai ginontai tora diapragmateuseis me tous nonous gia to poios tha parexei tin prostasia - synidioktisia tis epixeirisis. Ean gia mikroposa kapoioi vazoun gkazakia kai ginetai ksekatharisma logariasmon, mporoume na dianoithoume ti pieseis mporei na dexontai otan kapoioi antiteithentai se symferonta ton Goldman Sachs, Deutche Bank, IMF, ECB, Soros, BlackRock, daneiston, programma Helios, klp...Olo to paixnidi tis "patriosynis" ton politikon mas einai poios oi poioi einai oi isxyroteroi gia na min epelthoun alla kaka. Ola ta alla einai "milestones" gia na erthei omala i metavasi kai gia na yparxei mia synoxi gegonoton, kai o kosmos na exei na leei diafora. Kai o Papadimos, i opoios allos "epilegmenos" kai oxi "eklegmenos" prothypourgos den tha eksypyretisei ta symferonta tis Elladas kai ton Ellinon. Auto prepei na to katanoisoume.

 74. Δεξιός avatar
  Δεξιός 03/01/2012 02:57:26

  σωστος !!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.