#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/07/2011 11:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μας θέλουν χρεωμένους…

 

του Κώστα Ροδινού

 «O ελληνικός λαός απαλλάχθηκε από τον βραχνά της χρεοκοπίας», δήλωσε, χωρίς αιδώ, ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο. Υποτίθεται ότι από τον βραχνά αυτό απαλλαχθήκαμε  με  το Μνημόνιο.  Τι μεσολάβησε και πρέπει  ν’ απαλλαγούμε, εκ νέου;

Κατ’ αρχήν μεσολάβησαν 14 μήνες καταστροφικής διακυβέρνησης. Ό,τι σχεδίασαν έπεσε έξω. Ό,τι εφήρμοσαν δεν έφερε αποτελέσματα. Ο προϋπολογισμός  εκτός στόχων, η ανεργία καλπάζει, η ύφεση αντί να ρηχαίνει, όπως κόμπαζε ο πρώην πλέον υπουργός οικονομικών, βαθαίνει και το χρέος διογκούνται, αντί να μειώνεται. Και όλα αυτά παρά τη δρακόντεια φορολογία και τις οριζόντιες περικοπές. Θα ζητήσει κάποιος, επιτέλους, συγνώμη για μια πολιτική, που ενώ ο λαός υποβάλλεται σε θυσίες, δεν φέρνει αποτελέσματα;

Γιατί πανηγυρίζουν;

Έμαθα ότι οι υπουργοί  υπεδέχθησαν τον  πρωθυπουργό χειροκροτούντες!  Όπως αρμόζει σε μια κωμική παράσταση! Αντί να κομπορρημονούν, ας μας εξηγήσουν:  Ένα χρόνο τώρα μας λένε ότι «αυτό είναι το μνημόνιο και δεν επιδέχεται διαπραγμάτευσης»!  Και τι έκαναν στη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες; Μείωσαν το επιτόκιο δανεισμού, επιμήκυναν τον χρόνο αποπληρωμής, μας έδωσαν και περίοδο χάριτος!

Αν είχαμε μια κυβέρνηση, που θα διαπραγματευόταν σοβαρά,  μπορεί και να μας δάνειζαν με τα επιτόκια της ….Γερμανίας!!! Άρα κάποιος μας δούλευε όλο αυτόν τον καιρό! Και συκοφαντούσαν τον Σαμαρά που από πέρυσι φωνάζει για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης.

Στοιχηματίζω από τώρα, το υβριδικό αυτοκίνητο του κ. Παπανδρέου, ότι το Φθινόπωρο (αν είναι ακόμα στην εξουσία) θα μειώσουν και τους φορολογικούς συντελεστές!

Στοιχηματίζω, επίσης, ότι η προτεραιότητα από πλευράς ΕΕ θα δοθεί στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις για την ταχύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας. Να θυμίσω, ότι σχεδόν δυό χρόνια στην εξουσία και ο κ. Παπανδρέου μόνο …γκάφες έχει να επιδείξει στον τομέα της ανάπτυξης!

Μείωση του χρέουςΠανηγυρίζουν, λέει, γιατί πέτυχαν τη μείωση του χρέους! Μάλιστα! Αλλά ποια μείωση;

Ο  Σαρκοζί μίλησε για περιορισμό του  χρέους κατά 24% του ΑΕΠ, δηλαδή  54 δις  ευρώ!

Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε  τη μείωση του χρέους στα 26 δις ευρώ.

Ο  κ. Βενιζέλος  δεν  έδωσε συγκεκριμένη απάντηση!

Τελικά πόσο μειώνεται το χρέος μας; Α, Β ή δεν ξέρω, δεν απαντώ; Για να ξέρουμε γιατί μιλάμε. Και πώς θα προέλθει  αυτή η μείωση; Από τη συμμετοχή των ιδιωτών, το μειωμένο επιτόκιο, ή από την «αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου», η οποία μάλιστα κατά την κα Μέρκελ είναι και πολύ μεγάλη; Γιατί μπορεί στο τέλος όλη η μείωση, αν προέλθει, να είναι από την εκποίηση της περιουσίας του δημοσίου!

Το χρέος μας δεν μειώθηκε αυτομάτως. Μπορεί να μειωθεί, αν συντρέξουν κάποιες προϋποθέσεις. Στο αν βρισκόμαστε  ακόμα!

 Πως  μειώνεται το χρέος;

Να το εξηγήσουμε απλά. Για να μειωθεί το δημόσιο χρέος, πρέπει  ν’ αρχίσουμε να παράγουμε πλεονάσματα. Όσο παράγουμε ελλείμματα, αυξάνεται το χρέος.

Με την πολιτική του κ. Παπανδρέου, το ελληνικό δημόσιο χρέος  έφτασε σήμερα περίπου στο  160% του  ΑΕΠ (και βγαίνει αυξανόμενο).  «Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται 25 χρόνια για να το επαναφέρει στα όρια του Μάαστριχτ (60%). Αν το πραγματικό επιτόκιο στο ελληνικό χρέος ήταν 4% (περίπου αυτό που πληρώνει για την έκτακτη βοήθεια που δέχτηκε), και το ΑΕΠ της αυξάνονταν κατά 2% (μέσο όρο), θα χρειάζονταν ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 5.7% για κάθε χρόνο στα επόμενα 25 χρόνια.  Αυτό θα ήταν ένα αβάσταχτο βάρος, και θα καταδίκαζε την Ελλάδα σε μόνιμη ύφεση και σε κοινωνικές αναταραχές….

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με δυο τρόπους. Ή να μειωθούν αισθητά τα επιτόκια που πληρώνει η χώρα, ή να μειωθεί η ονομαστική αξία του χρέους της. Ακόμη και με γερμανικού τύπου επιτόκια, η Ελλάδα θα χρειάζονταν πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ της, κάτι που είναι δύσκολο. Και με την ονομαστική αξία του χρέους της αναλλοίωτη, η ψυχολογική διάθεση όπως και οι επενδύσεις θα συνέχιζαν να είναι χαμηλές.

Η εναλλακτική λύση είναι να μειωθεί η ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους. Η απαιτούμενη μείωση είναι σημαντική. Το σβήσιμο του μισού δημόσιου χρέους, θα το άφηνε στο 80% του ΑΕΠ, ποσοστό υψηλότερο απ αυτό της Ισπανίας.

Η οποιαδήποτε συζήτηση για «κουρέματα» των ιδιωτών επενδυτών, πυροδοτεί φόβους για μετάδοση της κρίσης. Οι αγορές όμως ήδη θεωρούν πιθανή μια ελληνική χρεοκοπία.  Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν εδώ και πολύ καιρό χαρακτηρίσει τα ελληνικά ομόλογα ως σκουπίδια, και σήμερα κάνουν κάτι ανάλογο σε αυτά της Πορτογαλίας, και της Ιρλανδίας. Τα αυξανόμενα σπρέντς των Ισπανών και των Ιταλών, αποδεικνύουν πως η μεταδοτικότητα άρχισε ήδη, ακόμη και χωρίς μια επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Η ΕΕ ελπίζει πως ο μηχανισμός έκτακτης στήριξης θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αγοράσει η ίδια με έκπτωση το χρέος της στη δευτερογενή αγορά. Η εμπειρία όμως του παρελθόντος μας δείχνει πως αυτό δεν είναι πανάκεια. Ο λόγος είναι απλός. Όσο μειώνεται το χρέος, η τιμή του αυξάνεται στη δευτερογενή αγορά, μειώνοντας έτσι τα  όποια οφέλη του δανειολήπτη. Η καλύτερη λύση θα ήταν να ανταλλαγούν τα παλιά ελληνικά ομόλογα με ευρωομόλογα, στηριζόμενα από την εμπιστοσύνη ολόκληρης της ευρωζώνης.» Παρέθεσα αυτήν επιχειρηματολογία γιατί είναι ενός ανθρώπου που ξέρει καλύτερα πολλών άλλων. http://www.antinews.gr/2011/07/23/114407/

 Απλώς μετέθεσαν το πρόβλημα για αργότερα!Στο Συμβούλιο Κορυφής δόθηκε μια πολιτική λύση. Είτε επειδή  δεν μπορούσαν, είτε δε ήθελαν, είτε φοβόταν να λύσουν το  πρόβλημα, το …μετέθεσαν στις καλένδες!

«Το ελληνικό Δημόσιο ξαλαφρώνει μέχρι το 2020 από τα χρεολύσια που θα έπρεπε να πληρώσει κατά τις λήξεις των ομολόγων αξίας 135 δισ. ευρώ που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες.

Από την άλλη ξαλαφρώνει και από τις εξοφλήσεις των δανείων του Μηχανισμού (Ε.Ε. και ΔΝΤ), καθώς και αυτά μεταφέρονται τουλάχιστον μετά από 15 χρόνια, δηλαδή μετά το 2026.

Το χρέος μεταφέρεται στο μέλλον και δεν επιλύεται το πρόβλημα.

Οσο δε για τα δυο νέα δάνεια συνολικού ύψους 219 δισ. ευρώ, που μπορεί να εξοφληθούν μέχρι και το 2050 (!), καθώς στο νέο δάνειο 109 δισ. ευρώ δεν εντάσσονται τα υπόλοιπα 45 δς ευρώ του αρχικού δανείου, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, παρά τις αντίθετες δηλώσεις της Ε.Ε. ότι στο νέο δάνειο των 109 δισ. συμπεριλαμβάνονται και τα υπόλοιπα 45 δισ. ευρώ του πρώτου δανείου. Ουσιαστικά μέχρι το 2050 θα έχουμε τον οικονομικό έλεγχο από Ε Ε. και ΔΝΤ.» (http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=295725)

Αυτό, λοιπόν, είναι το επίτευγμα για το οποίο χειροκροτούσαν τον κ. Παπανδρέου!

Και τώρα τι γίνεται;

Το έχουμε γράψει πολλές φορές. Η Ελλάδα είχε πρόβλημα χρέους και το 2009. Παρά τους «τιτανικούς» και τις «εντατικές», παρά την κυβερνητική ανικανότητα και την πρωτοφανή ολιγωρία, οι αγορές μέχρι και τις αρχές του 2010 συνέχιζαν να μας δανείζουν, περιμένοντας κάποια μέτρα από την Κυβέρνηση. Όταν κατάλαβαν με ποιους είχαν να κάνουν, μας έδωσαν και καταλάβαμε.

Ένα χρόνο τώρα, παρά το …σωτήριο μνημόνιο, όλα τα οικονομικά μεγέθη της χώρας επιδεινώνονται και η διεθνής μας θέση εξασθενεί δραματικά.

Άρα, η πολιτική που ακολουθείται είναι λάθος. Και όταν μια κυβέρνηση επιμένει σ’ ένα λάθος είναι επικίνδυνη.

 

Γιατί με την κυβέρνηση Παπανδρέου το έργο έχει ως εξής:

Σε λίγο θ’ αρχίσουν οι εκβιασμοί για την έκτη δόση.

Μετά θα έρθει το νέο Μνημόνιο.

Επειδή οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν, θα χρειαστούν νέα μέτρα

Και πάει λέγοντας για την έβδομη δόση…

Πολύ φοβούμαι ότι μας θέλουν χρεωμένους.

Και μια χρεωμένη Ελλάδα, είναι μια ευάλωτη και αδύναμη Ελλάδα..

Επομένως, η χώρα έχει ανάγκη από μια άλλη πολιτική, με έμφαση στην ανάπτυξη.  Και αυτήν την πολιτική δεν μπορεί, ή δεν θέλει να την εφαρμόσει ο κ. Παπανδρέου.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anagnostopoulos panagiotis avatar
  anagnostopoulos panagiotis 24/07/2011 11:45:41

  Από το http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2390.aspx
  Η «εμπλοκή» των αγορών, ειδικά η διαγραφή χρεών, σημαίνει αυτόματα τη χρεοκοπία μίας χώρας η οποία, στην περίπτωση μας, φαίνεται πως θα εξελιχθεί σε μία ελεγχόμενη, μόνιμη πτώχευση - ενώ οι διαπραγματεύσεις γίνονται «ερήμην» της Ελλάδας, αφού τις έχει αναλάβει η Γερμανία. Φυσικά δεν πρόκειται για μία ουσιαστική χρεοκοπία (τουλάχιστον όχι ακόμη), αφού η χώρα μας θα συνεχίζει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της, ενώ η αγορά δεν έχει στερέψει από ρευστότητα.

  Παράλληλα, γίνεται έμμεση προσπάθεια αποπροσανατολισμού των Ελλήνων από τα κύρια προβλήματα τους: το μεσοπρόθεσμο έγκλημα με τον ανεφάρμοστο νόμο του, την μη αναπτυξιακή πολιτική και την ενδοτική εκποίηση δημόσιας περιουσίας και επιχειρήσεων, σε μία εποχή απόλυτης απαξίωσης τους.

  Συμπερασματικά λοιπόν, η όποια συμφωνία επιτεύχθηκε (για την οποία η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ξανά σαν πειραματόζωο), είναι ένα ακόμη «πυροτέχνημα» του πλανοδίου θιάσου της Ευρωζώνης

 2. anonymous avatar
  anonymous 24/07/2011 11:48:10

  Απλώς μετέθεσαν το πρόβλημα για αργότερα!

  Από τα πρώτα σχόλια που έπεσαν σε αυτή τη σελίδα επισημάνθηκε αυτό. Μερικά ήταν δικά μου. Τώρα το λένε όλοι οι Ευρωπαίοι, το γράφανε και στο twitter του Βαν Ρομπέι. Είναι το βασικό θέμα και θα έπρεπε να αναδειχθεί καλύτερα.

 3. Νυκτοφύλακας avatar
  Νυκτοφύλακας 24/07/2011 12:06:12

  Το χρέος τους έκαναν διαχειρίσιμο .....όχι την ζωή σου.

  Οδηγούν την Χώρα σε ολοκληρωτική καταστροφή και την μετατρέπουν σε Ευρωπαϊκή μπανανία.
  Σύντομα θα είμαστε άποικοι σε αυτό τον τόπο.

 4. ierofantis avatar
  ierofantis 24/07/2011 12:09:26

  Συγχαρητήρια Κώστα για το άρθρο. Αν μου επιτρέπεις να προσθέσω ένα προβληματισμό μου, θα έλεγα ότι η νέα πολιτική βεβαίως πρέπει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη, αλλά κυρίως θα πρέπει να δώσει έμφαση στην αλήθεια.

  Η αλήθεια Κώστα θα είναι καταλυτική και λυτρωτική.

  Πρέπει καταρχήν οι Έλληνες να μάθουν την αλήθεια για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Να ξέρουν ποιο είναι το πρόβλημα και πόσο μεγάλο είναι. Τί απαιτείται για να το αντιμετωπίσουν.

  Μετά πρέπει να μάθουν ποιοι ήταν οι επίορκοι. Ποιοι οδήγησαν τα πράγματα στο απροχώρητο και ποιοι από ανικανότητα ή σκοπιμότητα αμέλησαν να το διορθώσουν. Πρέπει να δουν να επέρχεται Νέμεσις. Δικαιοσύνη.

  Τέλος θα πρέπει οι Έλληνες να καταστούν υπεύθυνοι για την πορεία της χώρας. Έχουμε συνηθίσει σε ένα μοντέλο διοίκησης και ευθύνης όπου όλα τα περιμένουμε από το έρμο κράτος. Νομίζω είναι λάθος προοπτική. Το κράτος είμαστε εμείς.

  Και εμείς πρέπει επιτέλους, μετά από βαθιά συναίσθηση και αντίληψη των προβλημάτων μας, την ωρίμανση, αλλά και με εμπεδωμένο το πνεύμα δικαιοσύνης και τιμωρίας προς τους υπαίτιους της σύγχρονης πρώχευσής μας, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως πολίτες ενός κράτους αλλά και ως μέλη ενός έθνους με ιστορία στη γειτονιά.

  Πρέπει με άλλα λόγια να σοβαρευτούμε. Να πληρώνουμε φόρους όλοι και δίκαια. Να καλλιεργούμε τη γή μας όλοι όσοι ασχολούνται και να μην περιμένουμε τις φθίνουσες επιδοτήσεις. Να μπαίνουμε στα εργοτάξια και στα εργοστάσια και να παράγουμε έργο και αποτέλεσμα. Να τονώσουμε την ναυτιλία μας και τον τουρισμό μας με υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και όχι με τη λογική του all inclusive ή της ήσσονος προσπάθειας. Να κάνουμε τα πανεπιστήμιά μας κυψέλες γνώσης, έρευνας και πληροφωριών και όχι εργαστήριο λοβοτομημένων ημιμαθών παπαγάλων. Και άλλα πολλά...

  Στην συνειδητοποίηση μας χρειάζεται να συνεπικουρεί και η διοίκηση. Δεν αρκεί μόνο να καταλάβουμε εμείς οι Έλληνες το πρόβλημα και να αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα. Η πολιτεία έχει χρέος να θέσει ξανά στον πυρήνα της κοινωνικοπολιτικής ζωής του κράτους, απλούς αλλά απαράβατους κανόνες κοινωνικής και πολιτικής (με την έννοια του πολίτη και όχι κατ' ανάγκη του πολιτικού) συμπεριφοράς που να ισχύουν για όλους, δίκαιο, αρχές και ηθική.

  Δύσκολο έργο θα μου πεις.

  Συμφωνώ.

  Ελπίζω όμως, μέσα από τη δυστυχώς σκληρότερη πραγματικότητα στην οποία θα κληθούμε να ζήσουμε τα προσεχή έτη, η συλλογική αυτογνωσία και η αντίληψη του προοροσμού και του στόχου μας σαν κοινωνία, να γίνει το παλλαϊκό αίτημα του λαού μας και μέσα από αυτή τη διαδικασία, ελπίζω ότι θα ωριμάσουν ταχύτερα οι συνθήκες για να μπορέσουν οι Έλληνες, ως συλλογικός οργανισμός πλέον, να καθορίσουν τα μελλοντικά προτάγματα της ζωής τους για τις επόμενες δεκαετίες, τα οποία δεν θα στηρίζονται σε σαθρές και ξενόφερτες ιδέες, αλλά θα εδράζονται σε αξίες και τρόπο ζωής μετρημένο, ηθικό, τίμιο και αποτελεσματικό.

 5. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 24/07/2011 12:42:46

  Γιατί να μας θέλουν χρεωμένους; Mα φυσικά πίσω απ' όλα αυτά βρίσκονται τα ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ , Μακεδονία , Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος.
  Όταν όμως μιλάει κάποιος γι' αυτά η απάντηση απ' τους ενσυνείδητα προδότες είναι εύκολη , άλλος ένας ακροδεξιός - εθνικιστής κ.λ.π. ανοησίες. Γι' αυτό ο ΣΑΜΑΡΑΣ πρέπει να βγεί μπροστά ΤΩΡΑ για να σταματήσει την προδοσία, με το όποιο προσωπικό κόστος. ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΜΑΔΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
  Αύριο θα είναι πολύ αργά.

 6. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 24/07/2011 12:58:29

  Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν είναι οι λάθος..και δυστυχώς δεν πρόκειται για ΄΄στιγμιαίο λάθος..
  ΥΓ: Ο Μπένι έμεινε μετεξεταστέος για Σεπτέμβριο..ούτε τη ΄΄βάση΄΄ δεν κατάφερε να πιάσει...

 7. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 24/07/2011 12:59:22

  Iεροφάντη,
  καλημέρα.
  Εννοείται οτι προσυπογράφω το σχόλιό σου.

 8. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 24/07/2011 13:00:27

  εξαρτάται σε ποιούς δίνει εξετάσεις και ποιοί τον βαθμολογούν!

 9. BlueSky avatar
  BlueSky 24/07/2011 13:19:07

  Συγχαρητήρια Κωνσταντίνε!
  Μια επισήμανση! Οι υπουργοί τον χειροκροτούν γιατί επιτέλους θα πάει διακοπές!

 10. Έλενα avatar
  Έλενα 24/07/2011 13:41:01

  Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν πρέπει να εξαφανιστούν. Έτσι και αλλιώς ότι και να γίνει στη χώρα που ζούμε θα τους χειροκροτούν.Οι Έλληνες πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουν....

 11. spiros avatar
  spiros 24/07/2011 14:01:38

  Να ζήσω να ακούσω να αλλαλάξω " O ελληνικός λαός απαλλάχθηκε από τον βραχνά της υποδούλωσης και της δυναστείας.." Επί Τουρκοκρατίας έκανε 400 χρόνια σήμερα ομιλούμε για 50 χρόνια. Είναι μια πρόοδος !!!!!!

 12. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 24/07/2011 14:27:06

  Μας θέλουν ΜΟΝΙΜΑ χρεωμένους,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ υποταγμένους,ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ βυθισμένους,ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ρημαγμένους,ΠΟΛΙΤΙΚΑ τρομαγμένους,ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ψοφοδεείς,ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ αιχμαλώτους,ΕΘΝΙΚΑ παραλυμένους....Είναι ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ,ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ,ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ και ΔΙΠΡΟΣΩΠΟΙ...

 13. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 24/07/2011 14:54:08

  Tι έχουν πάθει ρε παιδιά με το Antinews, το Φάκτορα, το Ροδινό, τον Ιεροφάντη και λυσσομανάνε από το πρωί απειλητικά να μη μιλάμε και να μη γράφουμε;

  Κανονικά πρέπει να είναι ευχαριστημένοι,
  δάνεια πήραν διπλά και τρίδιπλα για να φτιάξουν τα ΝΕΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΖΑΚΙΑ,
  τους κολλητούς και τους φίλους τους διαπλεκόμενους τους έκαναν bail out,
  ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ στην Παγκόσμια Διακυβέρνηση για να εγκριθεί και τυπικά το Χρίσμα και να πάνε και για άλλα,
  everything goes exactly by the book,
  η Χίλαρι και η Μέρκελ τους γράφουν διθυράμβους!!!,
  η Ελλάδα μεγαλουργεί,
  έρχεται το ελληνικό Desertec ακριβώς όπως τα είχαμε πει γιατί στη Β. Αφρική που έχει τις τεράστιες ερήμους έχουν ένα ΨΙΛΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΚΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΝΑ ΕΡΗΜΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!! ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΡΕΥΜΑ Η ΓΑΜΗΜΕΝΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ !!!

  σπίτια κατάσχουν,
  οι Έλληνες αυτοκτονούν 2 την ημέρα,
  άλλους τους χώνουν στη φυλακή τον ένα μετά τον άλλο για 5000 ευρώ χρέος στην Εφορία,
  τις τράπεζες τις παρέδωσαν στους Banksters όπως όριζε το manual,
  H NEA TAΞΗ ΕΠΕΛΑΥΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ,
  τι άλλο θέλουν;

  Α ρε Φάκτορες, τι τους έχετε κάνει...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ αλλενάκι 24/07/2011 15:00:51

   Aλλενάκι, τι γίνεται;
   Για δώσε πληροφορίες και μην κάνεις τη σφίγγα.
   Να γελάσουμε και εμείς!
   Να μείνω στη χώρα;
   Να φύγω;
   Να σταματήσω να γράφω;
   Να αυτολογοκρίνομαι;
   Για δώσε...οδηγίες...

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Κώστας Ροδινός 24/07/2011 15:13:41

    μου έχουν πρήξει τα συκώτια ορισμένοι εμπαθείς με το antinews (πρέπει να είναι οι ίδιοι με άλλα νικ) γιατί, ενώ "ο μεγάλος πράσινος ηγέτης έσωσε την Ελλάδα" εμείς θέλουμε λέει να τη χρεοκοπήσουμε για να αναλάβει ο ηγέτης της δραχμής και της κατεστραμμένης χώρας

    πασοκόσκυλα μεν αλλά με ολίγη ενίσχυση από Εξάρχεια ("ελάτε κάτω στα Εξάρχεια να τα πούμε πολιτισμένα όπως τα λέτε στο antinews")

    χα χα...

    ντάξ... τα κατεβάζω τα σχόλιά τους, αλλά τα κρατώ...
    ένας δύο από αυτούς έγραφαν και εδώ πότε σταθερά... ... ... και πότε αραιά και που... και τώρα τριγυρνάνε βγάζοντας αφρούς...

    συνήθως Σ/Κ έχω moderation γιατί καραδοκούν να ανεβάσουν ύβρεις, αλλά καμιά φορά το ξεχνώ

 14. Κώστας avatar
  Κώστας 24/07/2011 14:58:52

  κ. Ροδινέ,
  αυτό που συμβαίνει με αυτήν την κυβέρνηση είναι εξοργιστικό.
  Ενώ έχει αποτύχει παντού, εξαπολύει με πρωτόγνωρη ελαφρότητα τις πιο υβριστικές κατηγορίες! Ο ΓΑΠ ("Greece watches from the sidelines" έγραφαν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης για τον παρατηρητή της συνόδου πρωθυπουργό) μέμφεται τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης πως τάχα ήταν απών από μια εθνική μάχη. Καταρχήν καμία εθνική μάζη δεν έδωσε ο ΓΑΠ , γιατί έχουμε εμπεδώσει πλέον πως ο άνθρωπος τίποτα δεν διαπραγματεύεται, καμία κόκκινη γραμμή δεν βάζει( όπως οι Ιρλανδοί για τις εμπράγματες εγγυήσεις), απλά ...υπογράφει. Αλλά η αλήθεια είναι πως η μόνη μάχη που δόθηκε τους τελευταίους μήνες με συμμετοχή Έλληνα πολιτικού ήταν η σύγκρουση Σαμαρά- Μέρκελ την οποία ανάγλυφα παρουσίασαν οι ευρωπαικές εφημερίδες.
  Οι πασοκικές ύβρεις συνεχίζονται-και επαναλαμβάνονται από παρακμιακά πασοκικά έντυπα τύπου εφημερίδα "Το Άρθρο"- πως τάχα ο Σαμαράς επενδύει πολιτικά στην χρεωκοπία. Ο Σαμαράς που δεν θέλει ούτε την λέξη "αναδιάρθρωση" να πει και που σαφέστατα απέρριψε προ της Συνόδου την επιλεκτική χρεωκοπία/συμμετοχή ιδιωτών ως λύση. Αλλά οι κυβερνώντες που αρνούνται πεισματικά να βάλουν οιαδήποτεκόκκινη γραμμή στους δανειστές τα πάντα δέχονται, σε όλα λένε ναι: και στην συμμετοχή ιδιωτών και στις επονείδιστες εμπράγματες εγγυήσεις.
  Αλλά το εξοργιστικότερο είναι πως αυτήν την "σε όλα ναι" πολιτική τους την συνοδεύουν με ένα όργιο ύβρεων , διότι αποτελεί μέγιστη ύβρη για οποιονδήποτε Έλληνα να του λες πως ποντάρει στην χρεωκοπία.
  Και ο Σαμαράς πως αντιδρά στις ύβρεις; Ψύχραιμα ή υποτονικά; Κατά την γνώμη μου υποτονικά. Σε θρασσείς τύπου Βενιζέλου και ΓΑΠ δεν απαντάς με λευκά γάντια. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται περί ολετήρων της Ελληνικής Οικονομίας. Δεν ξέρω τι να πω... Έκανε πίσω η ΝΔ μπροστά στο όργιο προπαγάνδας των ΔΟΛ-MEGA-Εθνους; Θεωρεί πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για φουλ επίθεση; Μπορεί. Αλλά να δέχεται αδιαμαρτύρητα τις υβριστικές προσβολές( απών, ποντάρει στην χρεωκοπία) πάει πολύ!

  • Β.Κ.Σ, avatar
   Β.Κ.Σ, @ Κώστας 24/07/2011 15:36:31

   Γιατί αυτή η σύγκρουση Σαμαρά - Μέρκελ δεν έχει συνδεθεί με την υπαναχώρηση της καγκελαρίου. γιατί δεν γυρνάει όχι ο ίδιος ο σαμαράς αλλά οι αρθογράφοι που τουλάχιστον δεν τον θάβουν στις κυρίαρχες εφημερίδες να διασυνδέσουν τις αιτιάσεις και την επιμονή του Σαμαρά με την υπαναχώρηση της τρόικας; γιατί δεν γύρισε κανένας να βάλει τίτλο στην επιφυλλίδα του, τους τα έλεγε ο Σαμαράς και το πολιτικό τους μέγεθος δεν τους επέτρεπε να το αντιληφθούν παρά μόνον όταν ο σίλβιο άρχισε να νοιώθει στο σβέρκο του το χνώτο των κερδοσκόπων; γιατί δέν έχει τονισθεί αυτή η διάσταση που είναι καταλυτική για το άμεσο πολιτικό μέλλον της πατρίδας μας; ούτε καν εδώ στο αντινέα δεν έχω δοθεί η δέουσα έμφαση; γιατί; μη μας πούνε εμάς τους Έλληνες αλαζόνες και επηρμένους; ποιοί; αυτοί που ή δεν έχουν το ελάχιστο πολιτικό κριτήριο ή είναι εξωμότες των συμφερόντων των λαών που τους εκλέγουν αφού δουλεύουν για τα συμφέροντα των κερδοσκόπων...

 15. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 24/07/2011 15:43:50

  Ε, τότε δεν πειράζει!

 16. φωνή avatar
  φωνή 24/07/2011 16:49:00

  Πραγματικά το έχω απορία. Θα επιτρέψει το ελληνικό κράτος στους ιδιώτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που στοιχημάτιζαν στη χρεοκοπία της Ελλάδας και κερδοσκοπούν σε βάρος της να έρθουν να επενδύσουν και μάλιστα στο τζάμπα; Σιγά μην τους πούμε και ευχαριστώ. Μόνο από καρτ ποστάλ πρέπει να βλέπουν την Ελλάδα και αυτοί και οι επιχειρηματικοί όμιλοί τους.

  Δεν είναι μόνο ηθικό το ζήτημα, όσο δεν τους αποκλύεις τη δυνατότητα να επενδύσουν στη χώρα σου χωρίς κανένα ρίσκο εκ μέρους τους τόσο σιγοντάρεις την κερδοσκοπία. Και η Αγγλία και η Ολλανδία έχει νομοθετήσει και τους έχει απαγορεύσει να επενδύουν στη χώρα τους.

  Γιατί δεχόμαστε να διαχειριστεί η Γερμανία τα χρήματα του υποτιθέμενου σχεδίου Μάρσαλ; Αυτό δεν είναι σχέδιο Μάρσαλ είναι επενδύσεις της Γερμανίας στην Ελλάδα για να ωφεληθεί η Γερμανία. Η Γερμανία νομίζει κανείς ότι θα σκεφτεί τι ανάγκες έχει το ελληνικό κράτος και ανάλογα θα επενδύσει; Τις δικές της ανάγκες θα σκεφτεί.

  Γιατί να κάνουν οι ξένοι τις ιδιωτικοποιήσεις; Για να τα πάρουν όλα από τους Έλληνες και να μην έχουμε στον ήλιο μοίρα; Να μην υπάρχει εθνική οικονομία;

  Συμμετοχή ιδιωτών: Γιατί συβαίνει μόνο για την Ελλάδα; Γιατί το ΠΑΣΟΚ λέει αισχρά ψέματα ότι δήθεν έτσι πληρώνουν και οι τράπεζες και είναι ο Σαμαράς κιόλας που δε θέλει να έχουν χασούρα οι τράπεζες και υποστηρίζει τους κερδοσκόπους. Έχουν δει καμία τράπεζα στον κόσμο τούτο να δίνει χρήματα χωρίς να έχει εξασφαλίσει πρώτον ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τα χάσει, ότι κάποιος της τα εγγυάται και δεύτερον ότι θα βγάλει κέρδος;

  Με τέτοιους όρους και τέτοιους επενδυτές μαύρη ανάπτυξη.
  Μάλλον ξεπουλάμε για να τα εκμεταλλευτούν άλλοι και εμείς να γίνουμε υπάλληλοι τους.

  Πάρε περήφανε ελληνικέ λαέ γενναία διαπραγμάτευση και να πανηγυρίζεις που στο μέλλον θα παρακαλάς για ένα κομμάτι ψωμί αυτούς που καταχράστηκαν την περιουσία σου όταν εσύ κοιμόσουν ύπνο βαθύ σοσιαλιστικό!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ φωνή 24/07/2011 20:08:32

   προφανώς δεχθήκαμε την "τεχνική βοήθεια" όπως την απεκάλεσαν γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας.
   Η οποία τη μια λέει οτι θα αξιοποιήσει την περιουσία του δημοσίου, μετά οτι θα φέρει νόμο που την απαγορεύει και στο τέλος αναθέτει την αξιοποίηση σ' έναν άνθρωπο του Ομίλου Λάτση, με ξένη ..τεχνική υποστήριξη!

 17. juliet avatar
  juliet 24/07/2011 19:21:34

  Κ.Ρ
  Το υστερόγραφο είναι όλη η ουσία του κειμένου,και βέβαια ο Ιεροφάντης συμπλήρωσε την ίδρυση του κράτους απο την αρχή με νέες βάσεις στην δικαιοσύνη ,στην παιδεία,στην πληρωμή των φόρων ,στην καλλιέργεια της γης.
  Ολα αυτά φαντάζουνε ουτοπίες ,με την τόση σαπίλα ,με τον τόσο εγωκεντρισμό θα μπορέσουνε να γίνουνε;Τα σαθρά θεμέλια θα στερεώρουνε με τσιμεντοενέσεις ;ή θα γκρεμίσουμε και θα κτίσουμε απο την αρχή;
  Οσο θα παραμένουνε στην εξουσία και όσο θα ροκανίζουνε το χρόνο,
  η τακτική πάντα ίδια,το άσπρο - μαύρο ,η προπαγάνδα στην ίδια συνταγή, πολεμάμε για τη σωτηρία σας(για την τσέπη τους και το κέρδος τους).
  Οταν κάνουνε ένα πείραμα για την δοκιμή ένος νέου φαρμάκου προτιμούνε ή αρρώστους ή απελπισμένους .Για να γίνει το πείραμα της νέας διακυβέρνησης έπρεπε τα πειραματόζωα να ήτανε ή χρεοκοπημένα ή απελπισμένα και να έχουνε χάσει τα ενδιαφέροντά τους οπότε ευάλωτα.
  Ο χρόνος της φθοράς δεν ήτανε τυχαίος ,έπρεπε να διαλύσουνε κάθε αντίσταση, με οποιοδήποτε τρόπο ηθικό ή υλικό.
  Παίζει το θέατρο του παραλόγου με ηθοποιούς τα πράσινα πιόνια .Δεν έχουνε καταλάβει ότι η εκτίμηση που τρέφει γι΄αυτούς είναι ένα απολύτως τίποτε.
  Εχει ένα τραπέζι με μηχανισμό που τον κινεί και τον σταματά σ΄αυτόν που επιλέγει για να εκτελέσει τον επόμενο στόχο .Ο ΓΑΠ όσο και να μη θέλουμε να το παραδεχτούμε δεν είναι τυχαίος.Στη ζωή μας το μεγαλύτερο κακό μας το έκαναν ανθρώποι που θεωρήσαμε βλάκες και ηλίθιους.
  Εκείνο που έχει σημασία είναι ,τα παιδιά της Ν.Δ ,να αφήσουνε τον Σαμαρά να ηγείται του κόμματος με το νέο αίμα, και να πάψουνε να απολογούνται και ν΄αφήνουνε τους μνημονιακούς να δικαιολογούνται.
  Να αρχίσει ο κόσμος να εμπιστεύεται ,η βάση είναι η κινητήριος δύναμη.
  Τη Παρασκευή ερχόμενοι απο Πάτρα ,είχε φωτιά στο Ψαρόπυργο ,ολοι μέσα στα αυτοκίνητα κοιτούσανε.Δεν άντεξα ,βγήκα ,έκοψα ένα κλαδί πικροδάφνης μερικά μπουκάλια νερό και βγήκα,αποτέλεσμα ; παιδιά απο άλλα αυτοκίνητα έκαναν το ίδιο,δεν έχει σημασία τι κατορθώσαμε ,μικρές εστίες ,σημασία εχει που τα παιδιά αφυπνίστηκαν .
  Η ελπίδα της διάσωσης δεν έχει σβήσει ,από μας εξαρτάται .Ολοι μαζί θα κατορθώσουμε αυτό που αυτοί τόσα χρόνια με την διάσπαση δεν θέλανε να έχουμε .Την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια .Το Πασοκ τόσα χρόνια εκεί έστησε την σαθρή δυναστεία του ,στην διασπορά μίσους έναντιον σε ότι ήτανε μη πράσινο.

 18. καβουρας avatar
  καβουρας 24/07/2011 19:25:52

  Κ. Ροδινέ μπορείτε να μου πείτε γιατί να πιστέψουμε ότι η επερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα σταματήσει την ληστεία του Ελληνικού κράτους και θα δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα ????? ΤΑ ιδια μας λέγανε και το 2004 με το σεμνά και ταπεινά και μέσα σε 5 χρόνια όχι μόνο δεν κανανε τίποτα αλλά έβαλάν και τις βάσεις για το μνημόνιο.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ καβουρας 24/07/2011 20:03:14

   Γιατί η δημιουργία πλεονασμάτων είναι μονόδρομος...
   Δεύτερον, στα σοβαρά πιστεύετε ακόμα ο,τι ευθύνεται ο Καραμανλής για το Μνημόνιο;
   Τις δηλώσεις Λοβέρδου δεν τις παρακολουθείτε;
   Το έχω γράψει πολλές φορές. Το μνημόνιο δεν ήταν η μοναδική λύση.
   Την κατέστησε μονόδρομο ο κ. Παπανδρέου για λόγους που θα μάθουμε αργότερα.
   Αλλωστε, όπως είχε δηλώσει και ο κ. Σαχινίδης, ήδη από τον Οκτώβριο του 2009 σκεφτόταν το Μνημόνιο.

 19. καβουρας avatar
  καβουρας 24/07/2011 19:31:29

  Α και κάτι άλλο τώρα - με τα CDS και τις θεωρίες συνομοσίας τι έγινε ? Μάλλον δεν θα πληρωθούν τα ρημάδια. Τελικά αυτοί οι νεοφιλελευθεροι δαίμονες πάλι έχασαν τα λεφτά τους. Αντε να βρούμε τώρα κάτι άλλο για να δημιουργούμε υστερίες. Κ. Καμμένε κάποια δήλωση στο διαδίκτυο για τη μη πληρωμή των CDS??

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ καβουρας 24/07/2011 20:05:51

   Τα CDS δεν ήταν θεωρίες συνωμοσίας.
   Αποτελούν μια πραγματικότητα.
   Και δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα αν οι κερδοσκόποι σπάσουν τα μούτρα τους.
   Οπως αντιλαμβάνεσθε δεν είναι δουλειά μου να απαντώ για λογαριασμό άλλων.

  • anonymous avatar
   anonymous @ καβουρας 24/07/2011 20:23:14

   Οι νεοφιλελεύθεροι δαίμονες δεν έχασαν πεντάρα. Είχαν πάρει θέση όταν τα CDS ήταν χαμηλά και μετά ανέβασαν τεχνητά τις τιμές και τα πούλησαν δέκα και είκοσι φορές πιο ακριβά από όσα τα είχαν αγοράσει. Χαμένοι είναι αυτοί που τα αγόρασαν διότι τρομοκρατήθηκαν και αυτοί που δεν ήθελαν να τα αγοράσουν και πούλησαν φτηνά τα ομόλογά τους.

   Γιατί για πες μου εσύ τι θα έκανες αν επί 14 μήνες άκουγες κάθε μέρα ότι πτωχεύει το κράτος και θα έχανες τα λεφτά σου; Ή ασφάλιστρα θα αγόραζες ή θα κοίταζες να περισώσεις ότι μπορούσες να περισώσεις.

  • juliet avatar
   juliet @ καβουρας 24/07/2011 20:25:08

   @καβουρα
   Το λάθος του Καραμανλή το 2004 ήτανε ένα και μοναδικό και το πλήρωσε ακριβά.
   Επρεπε να μην κουκουλώσουνε τίποτε και να αποδώσουνε ευθύνες .Επρεπε να γίνει απολογισμός του Αθήνα 2004,έπρεπε να δοθούνε οι υπεύθυνοι του χρηματιστηρίου,έπρεπε....έπρεπε.....
   Θυμίσου τον σημερινό σωτήρα διακονιάρη τον καιρό εκείνο μπροστάρη σε συλλαλητήρια υπερ των εργαζομένων,υπερ των κρατικοποιήσεων.
   Για άβουλο και μικρό των περιστάσεων να τον κατηγορήσουμε αλλά δεν υπήρξε θεμελιωτής του μνημονίου.Τον θεμελιωτή τον έχεις ,είναι ο πρωθυπουργός της Πατρίδας μας .

   • anonymous avatar
    anonymous @ juliet 25/07/2011 12:06:23

    Ο Καραμανλής έτεινε χείρα φιλίας και αυτοί του έφαγαν το χέρι μέχρι τον ώμο. Δε θα έλεγα ότι έκανε λάθος. Προσπάθησε με μικρά βήματα να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στα πολιτικά ήθη. Η πολιτική αυτή τορπιλίστηκε.
    Αν ο Σαμαράς κερδίσει τις εκλογές και δείξει έλεος στους ΠΑΣΟΚους θα είναι ο νεκροθάφτης της χώρας.

 20. juliet avatar
  juliet 24/07/2011 20:53:36

  Κατάλαβα καλά ;είπανε οτι οι Γερμανοί είναι ευχαριστημένοι με την εγκατάσταση φωτοβολταΐκών .
  Λοιπόν να σας πω ένα σενάριο;Οι φτωχοί ,χρεωκοποιμένοι Ελληνες δίνουνε τα χωράφια τους στους επενδυτές Γερμανούς για εγκατάσταση φωτοβολταΐκων.
  Οι Ελληνες πουλάνε .Γεωργία μηδενική,κτηνοτροφία μηδενική.Ντομάτες Γερμανίας,κρέας Γερμανίας ,βούτυρο Γερμανίας ,π@π@ρια Γερμανίας ,δηλ.ο κόπος μας και το αίμα της δουλειάς μας ,οι στερήσεις μας ,οι φόροι στους Γερμανούς.Πλήρη εξάρτηση απο τους δανειστές.
  Ας μου απαντήσει κάποιος ,βρε παιδιά,γιατί τόσο αίμα το 40 ;Οταν 14 ρώτησα τη φιλόλογο αν οι Γερμανοί κατακτούσανε το κόσμο ποιά θα ήτανε η μορφή του κόσμου;έγινε χαμός , και μου απήντησε είναι Διχοτομημένη.
  Εκείνοι είναι οι Γερμανοί ,εμείς είμαστε οι ΕΛΛΗΝΕΣ.Αυτοί έχουνε πατρίδα ,εμείς τι έχουμε ;Οσο πιο γρήγορα φύγουνε τόσο καλύτερα...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ juliet 24/07/2011 21:57:35

   Juliet,
   Οι Γερμανοί ετοιμάζουν κανονική ....κάθοδο, εννοείται επενδυτική!
   Η κα Μέρκελ είπε ότι έχουμε μεγάλη δημόσια περιουσία!

 21. ataktos avatar
  ataktos 24/07/2011 21:30:25

  Μένανδρος, 25 αιώνες πριν: "Τα δάνεια δούλους τους ελευθέρους ποιεί".

 22. Aφροδίτη avatar
  Aφροδίτη 24/07/2011 21:36:50

  Φίλε Κώστα Ροδινέ, η ανάλυσή σου εξαιρετική! Θα είπαν οι "φίλες και προστάτιδες" δυνάμεις, πως "αυτοί κοντεύουν να κλείσουν δύο αιώνες λεύτεροι, αρκετά τους είναι"!
  Όσα δεν μπόρεσαν να πάρουν με τα συμβατικά όπλα-γιατί οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες- θέλουν να τα πάρουν με τα υπερσύγχρονα "πυρηνικά" τους! Ο οικονομικός πόλεμος όμως θέλει οπωσδήποτε και "συνεργάτες" από μέσα. Τους βρήκανε ή τους κατασκεύασαν, δεν έχει και πολλή σημασία. Ανέκαθεν υπήρχαν και εφιάλτες σ’ αυτόν τον τόπο!
  Πέτυχαν την υποδούλωση ή νομίζουν πως την πέτυχαν, γιατί εμείς δεν έχουμε πει ακόμα την τελευταία μας λέξη! Εκείνο το κρασί του 21΄ υπάρχει ακόμα έστω και ως σώσμα και μας πιάνει!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Aφροδίτη 24/07/2011 21:56:13

   Kαλησπέρα,
   Αφροδίτη,
   Θέλω να πιστεύω οτι υπάρχει...

 23. Kostas avatar
  Kostas 25/07/2011 10:27:18

  Αγαπητέ κ. Ροδινέ
  (λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν είμαι ένας τακτικός σχολιαστής).

  Αν θυμάμαι καλά πριν αρκετούς μήνες που συζητούσαμε εδώ στο antinews εκφράζατε την άποψη ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να είχαμε πτωχεύσει τον Μάϊο του 2010 αφού κατά την εκτίμησή σας ήταν αδύνατη (με οικονομικούς κυρίως όρους) η αποφυγή της χρεωκοπίας, ενώ επιπλέον με το πρώτο μνημόνιο υποθηκεύαμε δημόσια περιουσία.

  Τότε είχα υποστηρίξει - ειδικά όντας μία χώρα με τεράστιο έλλειμμα - ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα (σχηματικά έλεγα ότι το συντριπτικό ποσοστό του πληθυσμού θα έψαχνε για φαγητό στα σκουπίδια), ενώ το νέο και κυρίως το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της θα έφευγε σε συντριπτικά ποσοστά στο εξωτερικό ελαχιστοποιώντας τις δυνατότητες ανάκαμψης της πατρίδας (και σήμερα συμβαίνει αυτό αλλά σε μικρό ποσοστό μέχρι στιγμής). Επιπλέον, υποστήριζα ότι θα ήταν καλύτερα να διατηρηθούμε στην επιφάνεια (να μην χρεωκοπήσουμε) με οποιοδήποτε τρόπο (μνημόνιο) πριν να μπορέσουμε να επιτύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Επιπλέον εξέφραζα και την εκτίμηση μου ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκή λύση (διότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο Ελληνικό είναι επίσης και συστημικό / ευρωπαϊκό) και μέχρι τότε θα έπρεπε να τα καταφέρουμε και να μην πτωχεύσουμε.

  Τότε η συζήτησή μας είχε καταλήξει στο ότι έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις και δε μένει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί (σε κάθε περίπτωση χαιρόμουν που μπορούσαμε και συζητούσαμε ουσιαστικά και πολιτισμένα).

  Νομίζω ότι όπως ήρθαν τα πράγματα, η λύση που δόθηκε είναι μία καλή λύση για τη χώρα (όχι η βέλτιστη αλλά σε κάθε περίπτωση καλή) γιατί 1ον γλυτώσαμε την απόλυτη καταστροφή (χρεωκοπία) που θα μας πήγαινε 10ετίες πίσω και κυρίως γιατί μας δίδεται ο αναγκαίος χρόνος (αν κάνουμε τα σωστά) να ισορροπήσουμε ξανά.

  κ. Ροδινέ δεν είναι κακό να το παραδεχόμαστε (ότι δηλαδή η χώρα πέτυχε μία καλή λύση - όχι τη βέλτιστη αλλά καλή). Αυτό άλλωστε αυξάνει και την αξιοπιστία σας. Στην τελική όταν έρθει η ώρα του Σαμαρά να κυβερνήσει θα παραλάβει μία πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που θα αναλάμβανε σε περίπτωση χρεωκοπίας και κυρίως τότε θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις πολιτικές που θεωρεί πιο αποτελεσματικές από καλύτερο σημείο εκκίνησης.

  Ελπίζω αυτή τη φορά να συμφωνήσετε με τα παραπάνω.

 24. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 25/07/2011 11:28:02

  Aγαπητέ Κώστα,
  Πολύ φοβούμαι οτι μάλλον αυτή η συζήτηση δεν θα έγινε μαζί μου.
  Προσωπικά ουδέποτε υπεστήριξα και δεν υποστηρίζω και τώρα την επιλογή της πτώχευσης.
  Είμαι σε θέση να γνωρίζω τις συνέπειες.
  Αυτό που γράφω από πέρυσι είναι:
  α) οτι υπήρχαν και άλλες λύσεις εκτός μνημονίου.
  β) οι πολιτικές του μνημονίου μας οδηγούν σχεδόν νομοτελειακά στην πτώχευση.
  γ) αν η κυβέρνηση επέλεγε την πτώχευση ως εναλλακτκή, αυτή θα ήταν καλύτερα (ακόμα και η απειλή ) να είχε γίνε το 2010.
  Οι λόγοι είναι προφανείς και τους αντιλαμβάνεσαι.
  Τώρα, αν η δοθείσα λύση είναι η βέλτιστη. Εύχομαι να είναι, αλλά η γνώμη μου είναι οτι δεν είναι.
  Και δεν είναι γιατί η μείωση του χρέους μας, ώστε αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο, είναι μικρή και δεν προκύπτει εμφανώς.
  Δεύτερον, με ανησυχεί αυτή η ιστορία με τις εγγυήσεις και την πώληση της δημόσιας περιουσίας.
  Τρίτον, υπάρχουν και πολλές άλλες λεπτομέρειες που δεν ξέρουμε ακόμα.
  Τέλος, και το λέω ευθέως, δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση Παπανδρέου.
  Και ευχαριστώ για το σχόλιο.
  Αλλωστε για την ίδια πατρίδα ανησυχούμε όλοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.