#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/10/2011 16:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαρξιστές απ’ την ανάποδη

Η Κεντροδεξιά ή θα είναι λαϊκή, ή δεν θα υπάρχειΤου Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Η θεμελιώδης διαφορά της Δεξιάς, Κεντροδεξιάς, πείτε την όπως θέλετε, από την Αριστερά, είναι ότι η Δεξιά πιστεύει, εμείς που ανήκουμε σε αυτήν, πιστεύουμε στην εθνική και λαϊκή ενότητα. Οι κοινωνικές τάξεις υπάρχουν και προφανώς έχουν δικά τους συμφέροντα η καθεμιά, όμως αυτά πρέπει να υποτάσσονται στο εθνικό και λαϊκό συμφέρον. Όλοι, πλούσιοι και φτωχοί, εργοδότες κι εργοδοσία, έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

Όποιοι εναγκαλίζονται την κοινωνική ανθρωποφαγία του νεοφιλευθερισμού και βλέπουν την κοινωνία αφ’ υψηλού, όποιοι πιστεύουν στον κοινωνικό δαρβινισμό και αυτοματισμό, όποιοι στρέφονται κατά του κόσμου της εργασίας, νομίζοντας ότι υπηρετούν τα συμφέροντα της παρασιτικής τάξης, που εν Ελλάδι υποδύεται την αστική, στην ουσία είναι μαρξιστές από την ανάποδη. Συνήθως πρόκειται για φλώρους, που δεν έχουν ένσημα πουθενά ή αποτελούν οργανικά στοιχεία της μεταπολιτευτικής παράγκας, που παραδόξως προσπορίζονται τα προς το ζην είτε άμεσα, είτε έμμεσα, από το Πρυτανείο του Δημοσίου. Ως πολυτελή παράσιτα παριστάνουν τους νεοφιλελεύθερους τιμητές του ιδρώτα και του ψωμιού των άλλων, των πολλών. Θεωρούν την περιφρόνηση του λαού και των εργαζομένων ως αναγκαίο αξεσουάρ της δοτής «καριέρας» τους. Δικαιώνουν με την στάση τους την διχαστική θεωρία της «πάλης των τάξεων» και παίρνουν θέση σε αυτήν, ενάντια στους αδύναμους, ενάντια στην λαϊκή πλειοψηφία. Η παράταξη όμως αυτή δεν πιστεύει σε καμμία διασπαστική της κοινωνίας θεωρία. Πιστεύει στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην αξιοκρατική κοινωνική κινητικότητα, που αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της εθνικής ενότητας. Πιστεύει στην ελεύθερη επιχειρηματικότητα μέσα σε ένα υγιές κι ανταγωνιστικό περιβάλλον, που όμως έχει κανόνες κι υψηλή εποπτεία του κράτους. Όλες δε οι σημαντικές κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας, που σήμερα καταλύονται από την κυβέρνηση του Μνημονίου και τους βοηθητικούς της, όπως επίσης και η βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, που επίσης κατελύθη επί του ελληνικού παρενδυτικού «σοσιαλισμού», ιστορικά είναι κληρονομιά της παράταξης μας και κανενός άλλου. Η κοινωνική δικαιοσύνη δεν γράφει στην ούγια ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ΚΚΕ. Φραστικά την καπηλεύονται, ενώ οδήγησαν τους εργαζόμενους σε αλλεπάλληλες ήττες και απώλειες, αλλά οι πολιτικές πράξεις που την κατοχύρωσαν ανήκουν σε μας και δεν την εκχωρούμε.

Ο τεμαχισμός της κοινωνίας, η κατασυκοφάντηση ολόκληρων κατηγοριών εργαζομένων, είτε είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, με στόχο να στρέψει το ένα κομμάτι του λαού ενάντια στο άλλο, είναι μια δολερή επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου με στόχο την υποταγή του Λαού.

Η Κεντροδεξιά, η παράταξη που κατάγεται από τις παραδόσεις του Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων, η μεγάλη φιλελεύθερη πατριωτική παράταξη ή θα είναι λαϊκή ή δεν θα υπάρχει. Γιατί απλούστατα η βάση της είναι κατεξοχήν λαϊκή, ποσοτικά και ποιοτικά.

Τα παράσιτα του δημοσίου χρήματος που υποδύονται τους «επιχειρηματίες» πόσοι είναι όλοι μαζί; Πεντακόσιοι, χίλιοι; Μαζί με συζύγους, γόνους, γκόμενες, εραστές και παρατρεχάμενους, πόσοι να είναι; Πέντε, δέκα χιλιάδες το πολύ. Αυτούς μια χαρά τους υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε όμως άλλα εννέα εκατομμύρια εννιακόσιες ενενήντα χιλιάδες να υπερασπίσουμε, τον λαό, υπέρ του οποίου υπάρχουν όλα κι από τον οποίο αντλούν νομιμοποίηση όλοι και όλα.

Οι ελάχιστοι αληθινοί αστοί, όχι οι επίγονοι μαυραγοριτών και πρακτόρων, όχι οι πρώην κομματικοί αφισοκολλητές που τα κονόμησαν λόγω «εσωτερικής πληροφόρησης», οι πραγματικοί ευπατρίδες – δημιουργοί, εκτός από εθνική έχουν και κοινωνική συνείδηση. Δεν δημιούργησαν πλούτο κλέβοντας το ΙΚΑ, την Εφορία ή τον ιδρώτα των εργαζομένων τους. Συνήθως δε έχουν «οπαδούς» κι όχι εργαζόμενους, γιατί ανταμείβουν τους καλούς και νοιάζονται για τους ανθρώπους τους. Όπως δε λέει ο λαός, «ο Θεός να σε φυλάει από αριστερό αφεντικό». Συνήθως αυτοί είναι οι πιο αδίστακτοι. Γιατί όταν έχεις ανατραφεί πολιτικά μακριά από τον ανθρωποκεντρισμό του Ελληνισμού και των Ιδεών του, όταν έχεις γαλουχηθεί με το βρώμικο γάλα του μηδενισμού, πιστεύοντας πως το άπαν είναι οι οικονομικοί μηχανισμοί κι όχι οι άνθρωποι, τότε ο ινστρούκτορας απέχει μια τρίχα απ’ το λαμόγιο. Το απέδειξε άλλωστε η μετάλλαξη και η ιστορία πολλών, που άδραξαν ευκαιρίες πλουτισμού μέσω προμηθειών και έργων επί του ελληνικού «υπαρκτού σουρρεαλισμού» από το 1981 κι εντεύθεν.

Κι επειδή είναι πολλοί της μόδας η συλλήβδην και συκοφαντική επίθεση στους δημοσίους υπαλλήλους, θα πω ότι δεν υπάρχουν αντιπαραγωγικοί εργαζόμενοι αλλά ανίκανες διοικήσεις, διοικήσεις που δεν εφαρμόζουν τον ένα και μόνο τρόπο διοίκησης: ποινές και αμοιβές. Τιμωρείς τους κακούς κι ανταμείβεις τους καλούς. Διότι το πρόβλημα στην δημόσια διοίκηση δεν είναι μόνο ο αριθμός των εργαζομένων αλλά και η ισοπέδωση. Και βέβαια η απουσία εμπνευσμένου σχεδίου για το παραγόμενο έργο. Όμως αυτό προϋποθέτει κι εμπνευσμένη διοίκηση. Πώς είναι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και το βαθύ πράσινο γραφειοκρατικό κράτος; Ε, καμμία σχέση.

Τον δημόσιο τομέα σίγουρα πρέπει να τον μικρύνουμε δραστικά και σταδιακά σε μέγεθος, να τον αναβαθμίσουμε ποιοτικά και να του δώσουμε αποτελεσματικότητα. Όμως αυτό δεν θα γίνει με την μηχανή του κιμά. Δεν θα γίνει εξευτελίζοντας τους ανθρώπους και πετώντας τους στον Καιάδα. Είναι διαχείριση Ανθρώπων κι όχι λογιστική πράξη.

Η μεγάλη παράταξη μας σαν στόχο έχει, και οφείλει να έχει, την σύνθεση κι όχι την διάσπαση, την δημιουργία κι όχι την καταστροφή. Να ενώσουμε την κοινωνία στην βάση, χωρίς να φοβόμαστε τις συγκρούσεις στην κορυφή.

Η δε σοβαρότερη και αποτελεσματικότερη, σε βάθος χρόνου, πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης κι εθνικής ενότητας είναι η ανασύσταση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Ό,τι κατεδάφισε το ΠΑΣΟΚ κι οι ψευτοπροοδευτικοί συνεργοί του σε 30 χρόνια, πρέπει να το ξαναχτίσουμε σε καλύτερα θεμέλια, σε υγιέστερο κι ανταγωνιστικότερο περιβάλλον. Οι Έλληνες θα πρέπει να ξαναγίνουν ελεύθεροι αγρότες, βιομήχανοι, βιοτέχνες, έμποροι. Μαζί με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, θα πρέπει να ξαναχτίσουμε φάμπρικες, να ναυπηγούμε πλοία, να γεμίσουμε τις αγορές του κόσμου με ανταγωνιστικά βιομηχανικά, βιοτεχνικά κι αγροτικά προϊόντα. Με ένα μικρό αλλά σοβαρό Δημόσιο που θα διασφαλίζει τους υγιείς κανόνες του παιχνιδιού. Έτσι θα παράγουμε αληθινό πλούτο, θα χτυπήσουμε την ανεργία, την ύφεση, θα ξοφλήσουμε χρέη. Έτσι θα ατενίσουμε τους λαμπρούς ορίζοντες και τις απάτητες κορφές που μας περιμένουν. Έτσι θα ενώσουμε τους ανθρώπους μας, την πολυτιμότερη «πρώτη ύλη» του Έθνους. Τότε, τώρα, πάντα.

(Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Δημοκρατία»)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 26/10/2011 16:42:40

  Δεν είμαστε Εθνικοσοσιαλιστές.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Orestios 26/10/2011 21:17:32

   Ούτε ανθρωποφάγοι δούλοι μιας παρασιτικής τάξης που υποδύεται την "αστική". Οι πραγματικοί αστοί ποτέ δεν περιφρονούν τον Λαό.
   ΄Που ερείδεται η προσβλητική "παρατήρηση" σου. Πες μου συγκεκριμένα για να σου απαντήσω καταλλήλως.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 27/10/2011 17:44:41

    Πόθεν προέκυψε προσβολή???

    Θα συμφωνήσω για τους πραγματικούς αστούς.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Orestios 28/10/2011 00:20:21

     Τα περί εθνικοσοσιαλισμού ήταν φιλοφρόνηση;

     • Orestios avatar
      Orestios @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 29/10/2011 03:15:50

      Δεν αφορούσαν εσένα.
      Τί σας κάνουν εκεί στη ΝΔ και είστε όλοι τόσο ενοχικοί?

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Orestios 30/10/2011 10:39:23

      Ενοχικός, εγώ; Δεν Νομίζω Τάκη.

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 26/10/2011 16:46:03

  ...δεν υπάρχουν αντιπαραγωγικοί εργαζόμενοι αλλά ανίκανες διοικήσεις, διοικήσεις που δεν εφαρμόζουν τον ένα και μόνο τρόπο διοίκησης: ποινές και αμοιβές. Τιμωρείς τους κακούς κι ανταμείβεις τους καλούς. Διότι το πρόβλημα στην δημόσια διοίκηση δεν είναι μόνο ο αριθμός των εργαζομένων αλλά και η ισοπέδωση. Και βέβαια η απουσία εμπνευσμένου σχεδίου για το παραγόμενο έργο...

  Πόσο μέσα είσαι Φαήλε!

 3. Y. avatar
  Y. 26/10/2011 16:59:22

  Η γλαφυρότητά σου στην αλήθεια, σπαέι κόκκαλα.
  Φαήλε, ......!!!

 4. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 26/10/2011 17:01:08

  Αυτό το άρθρο σου, είναι ότι καλύτερο και πληρέστερο έχεις γράψεις τους τελευταίους μήνες. Συγχαρητήρια!!

 5. BLUE BLACK avatar
  BLUE BLACK 26/10/2011 17:08:00

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΥΡΩΠΗ.Η ΕΘΝΙΚΟΛΑΙΚΗ ΔΕΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ.ΤΩΡΑ ΑΝ ΤΑ ΣΚΥΜΒΑΛΑ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥΣ.

 6. Βρούτος avatar
  Βρούτος 26/10/2011 17:10:51

  Μετά το Ζάπειο 1 και 2 σκεφτόμουνα σοβαρά να ψηφίσω Ν.Δ. Μετά από το παραπάνω κείμενο που βρίθει εθνικοσοσιαλιστικών προταγμάτων και απηχεί ιδέες κεντρικής οργάνωσης της οικονομίας, όπου αποδεκτοί θα γίνονται μόνο όσοι επιχειρηματίες έχουν "εθνική και κοινωνική συνείδηση" και που δεν "κλέβουν τον ιδρώτα των εργαζομένων τους" (πως γίνεται αυτό άραγε? / ποιός θα κρίνει πόσο αξίζει ο "ιδρώτας" : μα φυσικά το "σοβαρό και αποτελεσματικό δημόσιο" που θα φτιάξει η ΝΔ) και την διαβεβαίωση ότι η ΝΔ θα μικρύνει το δημόσιο "σταδιακά" και χωρίς να "πετάξει ανθρώπους στον Καϊάδα" (φαντάζομαι εδώ περιλαμβάνεται όλη η κομματική πελατεία του ΠΑΣΟΚ που βολεύτηκε από το '80 και μετά και που τρώει αργομισθούμενη τις ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΑΡΚΕΣ εδώ και 30 χρόνια φτιάχνοντας περιουσίες για αυτούς, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους) αποφάσισα να ψηφίσω ΚΚΕ προκειμένου να επιταχύνω την πτώση προς την καταστροφή. Ούτως ή άλλως με ιδέες σαν και τις παραπάνω η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από την δεξιά πτέρυγα του ΚΚΕ.

  • Y. avatar
   Y. @ Βρούτος 26/10/2011 17:27:08

   Μη παίρνεις αποσπασματικά κομμάτια (αναφέρομαι στα της εργασίας κλπ). Συνέδεσέ το με το σχόλιο του ατράκτορα πιό πάνω. Αυτό ισχύει περισσότερο και από το δημόσιο, στους ελεύθερα απασχολούντες που έχουν κοινωνική συνείδηση. Εξερούνται κάποιοι, που και αυτοί αναφέρονται στο άρθρο

  • ΝΙΚΟΣ avatar
   ΝΙΚΟΣ @ Βρούτος 26/10/2011 17:42:14

   Βρε, αφού Ντόρα εξαρχής θα ψήφιζες (ανήκεις σε προστατευόμενο είδος!) τι μας ζαλίζεις με όλα τ' άλλα;
   Υ.Γ: Είμαι σίγουρος ότι παρακολουθείς μετά μανίας ΣΚΑΙ και θαυμάζεις "αστέρες" 'όπως ο κ. Μπάμπης και ο κ. Μανδραβέλης....
   (Σου έχει ήδη απαντήσει ο Φαήλος!)

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ ΝΙΚΟΣ 27/10/2011 00:24:34

    Ακριβώς έτσι. Στην τελική, το "τους το λέμε κατάμουτρα: μη μας ψηφίσουν" του Σαμαρά, θα έπρεπε να απευθύνεται πρωτίστως στην ανθρωποφαγία των κοινωνικών αυτοματιστών.

    • Νίκος Α avatar
     Νίκος Α @ Αυριανιστής 27/10/2011 10:42:42

     +1000

  • Underdog avatar
   Underdog @ Βρούτος 26/10/2011 17:43:20

   Πριν το Ζάππειο Ι και ΙΙ μήπως θυμάσαι τι είχες ψηφίσει;
   Α! και όταν θα πας στις κάλπες στις προσεχείς εκλογές μην ξεχάσεις τα φυσεκλίκια. Τώρα που αποκαταστάθηκε και ο Ζαχαριάδης μπορεί να υπάρξει και 3ος Γύρος (όχι βέβαια ντονέρ).

  • Φακ Κωστας avatar
   Φακ Κωστας @ Βρούτος 26/10/2011 22:21:19

   Θα συμφωνήσω με τον προβληματισμό σου, εκτός της κατάληξης, ότι δηλαδή θα ψηφίσεις ΚΚΕ...

   • Φακ Κωστας avatar
    Φακ Κωστας @ Φακ Κωστας 27/10/2011 00:13:35

    Γιατί θυμώνεις?
    Μήπως σου ήρθε το χαρτί?
    Είσαι Έφεδρος?

   • εγκάθετος avatar
    εγκάθετος @ Φακ Κωστας 27/10/2011 00:34:33

    Εσύ είσαι τσιράκι του Φλωρίδη, της θυγατέρας ή του Μάνου;

    • Φακ Κωστας avatar
     Φακ Κωστας @ εγκάθετος 27/10/2011 01:07:19

     Eσύ είσαι σίγουρα Έφεδρος..

     • εγκάθετος avatar
      εγκάθετος @ Φακ Κωστας 27/10/2011 10:34:44

      Αυτό το όνειρο είδες χθες βράδυ; Μήπως είχες και ονείρωξη;

 7. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 26/10/2011 17:41:31

  Εκπληκτικότερο του εκπληκτικού...κάθε λέξη, αποτυπώνει μια μου σκέψη...

 8. Χρήστος Δημάρης avatar
  Χρήστος Δημάρης 26/10/2011 17:46:46

  ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΦΑΗΛΟ: Μια δεξιά όπως αυτή που περιγράφει ο Φαήλος μόνο κέρδος είναι για την πατρίδα μας και τον λαό μας.

 9. Θ avatar
  Θ 26/10/2011 17:57:31

  www.whatdoesitmean.com

 10. ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ 26/10/2011 18:00:22

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ....ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΑΥΤΗ Η ΦΩΝΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΜΙΑ ΔΕΞΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ, ΜΙΑ ΔΕΞΙΑ ΕΘΝΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΙΚΗ. ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.

 11. Νικος avatar
  Νικος 26/10/2011 18:19:27

  Μπράβο!μακαρι να γίνουν έτσι όπως τα λες! Εθνικός και κοινωνικός πρέπει να είναι ο λόγος μας γιατί αυτος είναι και πατριωτικού και η ελπίδα για μια Ελλάδα καλύτερη μετά την καταστροφή

 12. Γιώργος msn avatar
  Γιώργος msn 26/10/2011 18:22:01

  Το δημόσιο πρέπει να μην λειτουργεί με όρους "καταφερτζίδικους" και νερόβραστες διοικήσεις, ευεπηρέαστες στον πιο καπάτσο υπάλληλο που θα φάει τον παραδίπλα.
  Οι διοικήσεις πρέπει να αναπτύξουν ένα συνεργατικό μοντέλο και μια αντίστοιχη κουλτούρα, όπου οι λουφαδόροι απλά θα βγαίνουν από το παιχνίδι και θα πηγαίνουν στην εφεδρεία με ή χωρίς εισαγωγικά.
  Παράλληλα θα δίνονται κίνητρα συναδελφικότητας και άρα υψηλών αποδόσεων.
  Πολλές αθλητικές ομάδες με αστέρες στο ρόστερ τους, χάνουν τη μπάλα, από καλοσυντονισμένες/καλοκουρδισμένες μηχανές οι οποίες ανέπτυξαν αυτοματισμούς και αίσθημα αλληλεγγύης.
  Το ίδιο πρέπει να συμβεί και σε κοινωνικό επίπεδο, ώστε να μην παρεκκλίνει η φιλελεύθερη ανάπτυξη σε νεοφιλελεύθερο αυτισμό και κόμπλεξ.
  Εν ολίγοις να μην χάσουμε την ανθρωπιά μας και ξεπέσουμε σε όρους ζούγκλας.
  Δεν υπάρχουν ούτε αναντικατάστατοι, ούτε αυθεντίες και πολύ σωστά διατυπώθηκε πως το πρόβλημα εντοπίζεται κατεξοχήν στις ανίκανες διοικήσεις.
  Αυτό όμως δε σημαίνει πως θα υπάρχουν αυτές οι συντεχνιακές δομές που γνωρίζουμε όλοι -και φυσικά δεν αναφέρομαι στη προσπάθεια να αποκτηθεί μια άδεια-από τον τομέα των μεταφορών μέχρι τον τομέα της παιδείας, ή όπου αλλού...
  Το δημόσιο πρέπει να βελτιωθεί ποιοτικά και ποσοτικά με επανεξέταση των οργανικών αναγκών, με εισαγωγή της έννοιας της διοίκησης μέσω στόχων, άρση της μονιμότητας -που λαμβάνει χαρακτηριστικά ποινικής συμπεριφοράς στις μέρες μας-, με δημιουργία ενός επιτελικού κράτους κοκ...

 13. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 26/10/2011 18:34:22

  Η έξοδος κινδύνου της ψυχής ανοίγει προς τα μέσα!Aς το πάρουμε προσωπικά το θέμα. Ας γίνουμε αυτό που θα θέλαμε να έχουμε απέναντι μας και τότε και μόνον όλα θα αλλάξουν και θα έχουμε την Ελλάδα που ονειρευόμαστε!

  Λάρισα: Μάθημα ανθρωπιάς έδωσε ένας υπάλληλος της ΔΕΗ
  http://www.madata.gr/epikairotita/social/143769.html

 14. TAKHS avatar
  TAKHS 26/10/2011 18:53:20

  Εχεις απολυτο δικιο.
  Ο λαος λεει ο θεος να σε φυλαει απο εργοδοτη πρωην η νυν κουμουνιστη

 15. κοσμοκαλογερος avatar
  κοσμοκαλογερος 26/10/2011 19:21:59

  ποσος ελληνικος κινηματογραφος σε ενα μονο αρθρακι, διαβαζεις και νομιζεις θα σκασει μυτη ο καϊλας και ο ξανθοπουλος.

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ κοσμοκαλογερος 26/10/2011 21:09:55

   Για πες ρε φίλε, που "τραγουδάει" ο Θόδωρας ο Αγγελόπουλος, να πάμε να κουλτουρίσουμε λιγάκι!
   Κουλτούρα τα πόδια σου, βρε σύυυυυυυ!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ κοσμοκαλογερος 26/10/2011 21:19:22

   Ντόρα; Έβγαλες γένι κι εγκατέλειψες τα εγκόσμια;

 16. rs avatar
  rs 26/10/2011 19:44:09

  κ. Κρανιδιώτη,
  η υπερβολική χρήση του επιθέτου "λαϊκός" σ΄ όλες του τις εκφάνσεις δείχνει πόσο μακριά είναι ο πολιτικός σας χώρος απο αυτήν την έννοια.
  Διαφορετικά τί χρειάζεται τόση ανάλυση;
  Δεξιά αντίληψη με αριστερή φρασεολογία; Αλλά όπως λέει και ο ... λαός , στην Ελλάδα μπορείς να δηλώνεις τα πάντα.
  Προσέξτε όμως γιατί ήδη αυτά που λέτε χαρακτηρίστηκαν από ορισμένους εθνοσοσιαλιστικά.
  Είδατε σε ποιά κατεύθυνση πάει το μυαλό;
  Τόχω ξαναπεί σε παλαιότερο σχόλιο, που έσβησε ο factor, ότι το "κέντρο " δεν υπάρχει. Είναι μια κοινωνική ομάδα που κινείται μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανάλογα με τα συμφέροντά της. Σ΄αυτούς προσβλέπετε και σείς. Αλλά δεν θα σας βγεί. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει πολύ.
  Και κάτι ακόμα. Ο "μεσσιανισμός" στο πρόσωπο του Σαμαρά δεν έχει αποτέλεσμα την στιγμή που ηγείται των πολιτικών αστέρων της ΝΔ.

  • drider avatar
   drider @ rs 26/10/2011 20:25:20

   Τα έχουν μπερδέψει λίγο μου φαίνεται...

   Και εγώ πιστεύω ότι εργατική και μεσοαστική τάξη μπορούν να συνεργαστούν για να σωθεί η πατρίδα από τα αρπακτικά νύχια της κάθε λογής ελίτ.

   Με τη διαφορά όμως ότι η ταξική συνείδηση παραμένει... ταξική! Δεν θεωρώ ότι ωφελούμαστε από ένα ιδεολογικό μπουρδούκλωμα, τη στιγμή που το ζητούμενο είναι να εκφραστούν ξεκάθαρα τα σημεία τομής και οι συγκλίνουσες θέσεις εναντίων της ακολουθούμενης πολιτικής.

   • Bloody_Ophelia avatar
    Bloody_Ophelia @ drider 26/10/2011 21:19:52

    Ταξική συνείδηση και πράσσειν άλογα, αυτοί θέλουν να μας κάνουν κονιορτό. Θυμήθηκα τον παππού μου μ αυτό που έγραψες. πήγε εν έτει περίπου 1960 σε ένα σπίτι στο Μοσχάτο, παμφτώχων ανθρώπων, αντί για πάτωμα, είχαν χώμα. Τον φώναξαν ως γιατρό για να δει το πιτσιρικι τους το οποίο είχε βαρύτατη πνευμονία. Τους ρώτησε λοιπόν γιατί δεν τον κάλεσαν νωρίτερα κι άφησαν το παιδί να κινδυνεύσει. " Δεν είχαμε λεφτά, γιατρέ" του απάντησαν. Εξαγριώθηκε και τους είπε ότι ο γιατρός πληρώνεται μόνον από όσους έχουν. Τελειώνει την εξέταση, πηγαίνει στην κουζίνα για να δώσει οδηγίες στους γονείς, σηκώνει το κεφάλι του και βλέπει σε κορνίζα την ... Φρειδερίκη.
    " Κάτι άνθρωποι σαν αυτούς είναι άξιοι της τύχης τους. Αν δεν ήταν το παιδί στη μέση, πραγματικά θα τους ζητούσα λεφτά", μου έλεγε κάθε φορά που μου διηγόταν την ιστορία.

  • Android avatar
   Android @ rs 26/10/2011 21:14:35

   σιγά... μόνο έξι φορές αναφέρει τη λέξη

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ rs 26/10/2011 21:39:02

   Γενικώς είμαι ζωηρός και απρόσεκτος.
   Το λαϊκός να το γρά;ψεις 100 φορές σε κόλλα αναφοράς, μπας και το καταλάβεις. Ενοχλεί φαίνεται η ιστορική αλήθεια, η αμφισβήτηση στο αριστερό νταβαντζιλίκι πάνω στους εργαζόμενους. Όμως εκτός από εργαζόμενοι είναι Έλληνες, οικογενειάρχες, ορθόδοξοι (η συντριπτική πλειοψηφία), πατριώτες και είναι οι πολλοί, ο Λαός. Σταδιακά και ραγδαία όλο και περισσότεροι θα προλεταριοποιούνται με τα λαμπρά αποτελέσματα που έφερε ο ελληνικός "σοσιαλισμός" και η ψευτοπροοδευτική αποδόμηση. Τα λαϊκά στρώματα θα είναι το 80-90%. Επομένως, φίλτατε, και αριθμητικά δεν βγαίνει. Μήπως θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος και θα γίνει τιμοκρατικό; Θα ψηφίζουν μόνο οι φραγκάτοι κι οι ταβλαδόροι του Κολωνακίου;
   Τον μεσσιανισμό που τον είδες στο κείμενο; Αν εννοείς ότι σε άλλα κείμενα μιλάω για την πίστη μου στον Αντώνη και την εν γένει πίστη μου στον ρόλο του ηγέτη στην Ιστορία, έτσι είναι. Οι Ηγέτες, οι λίγοι, οι δυναμικές μειοψηφίες χαράσσουν την Ιστορία.
   Και μην μου λές "προσέξτε". Προειδοποιήσεις δεν δέχομαι ούτε από επωνύμους, πόσο μάλλον από ανωνύμους.

   • drider avatar
    drider @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 26/10/2011 22:16:26

    Καλησπέρα κ. Φαηλέ,

    ο λαός προλεταροποιείται από τις ακολουθούμενες πολιτικές και όχι από ιδεολογίες γενικά και αόριστα - σοσιαλισμός, καπιταλισμός κτλ.

    Συγκινητική η προσπάθεια σας να κολλήσετε ιδεολογικές ταμπέλες στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, αλλά δυστυχώς έτσι δεν κάνετε κάτι παραπάνω από αυτό που κάνανε όλα τα κόμματα μεταπολιτευτικά για να μαζέψουν τα "πρόβατα" στο "μαντρί".

    Οι καιροί είναι μεν πονηροί αλλά οι πολίτες είναι πιο υποψιασμένοι από ποτέ. Και ψάχνουν απαντήσεις στα προβλήματα τους και όχι γενικόλογες αναλύσεις του στυλ "είμαστε ιδεολογικά ανώτεροι γιατί..." κτλ.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ drider 26/10/2011 22:39:48

     Οι πολιτικές δεν φυτρώνουν στα λάχανα.
     Οι ιδεολογικά ανώτεροι βρίσκουν και τις λύσεις.
     Αφού σε συγκίνησα, ολοκληρώθηκα.

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 26/10/2011 22:43:03

      Η συγκίνησή του, ήταν από μόνη της μια θρησκευτική εμπειρία....

     • drider avatar
      drider @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 26/10/2011 23:22:25

      @Φαηλέ

      Οι ιδεολογίες είναι τα αναλυτικά εργαλεία συμφωνώ. Η συνέπεια κατά τη χρήση αυτών των εργαλείων είναι μια άλλη υπόθεση...

      Αυτό που έχει καταρχήν αντιληφθεί ο κόσμος είναι ότι όλο και περισσότερο οι ιδεολογίες αποτελούν το περιτύλιγμα της παραγόμενης πολιτικής και όχι την ουσία της.

      Επίσης, δεν υπάρχει ιδεολογική ανωτερότητα, όσο δεν υπάρχει μία και μοναδική αλήθεια.

      Το ίδιο ισχύει και για τις λύσεις. Και όπως πάντα, επειδή όλα είναι σχετικά στη ζωή, υπάρχουν λύσεις που εξυπηρετούν κάποιους καλά και άλλους λιγότερο καλά.

      Είμαι φύσει αγνωστικιστής και κατά συνέπεια με βάζουν σε υποψίες οι προσφερόμενες ολοκληρωμένες λύσεις "με το κλειδί στο χέρι".

      Ελπίζω τώρα να τοποθετήθηκα με μεγαλύτερη σαφήνεια.

      @SA
      Δικαιούμαι και εγώ θρησκευτικές εμπειρίες. Μπορεί να είναι σπάνιες αλλά ίσως για αυτό να τις εκτιμώ και περισσότερο.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ drider 27/10/2011 00:07:09

      Υπάρχει ιδεολογική ανωτερότητα, όπως υπάρχουν ανώτεροι πολιτισμοί, πιο έξυπνοι άνθρωποι κλπ.
      Άφεριμ.

   • rs avatar
    rs @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 27/10/2011 00:12:18

    κ. Κρανιδιώτη, διακρίνω θυμό στην απάντησή σας που γενικά δεν συνάδει με τις υψιπετείς αναλύσεις σας.
    Όσο για το λαϊκός, εγώ το ζώ απο τα γεννοφάσκια μου και δεν το .... περιγράφω! Οι δασκαλίστικες "τιμωρίες" λοιπόν σ΄αυτούς που δεν μπορούν να παίξουν- ακόμη- σωστά τον ρόλο τους ωστε να ξεγελάσουν πάλι για ακόμη μια φορά τον κόσμο.
    Το "προσέξτε¨ήταν σχήμα λόγου και δεν έχω καμμία πρόθεση διδακτική σε αντίθεση με ΄σας.
    Τέλος, θα πρέπει να ξέρετε ότι ο λαός θεωρεί ότι το "νταβατζιλίκι"- από κοινονιολογική άποψη- ήταν πάντα δεκανίκι του δεξιού παρακράτους.
    Όσο για την ανωνυμία .... τι να πώ; Στο mail μου ναφέρεται πλήρες το ονοματεπώνυμό μου αλλά δεν το δημοσιοποιώ - όπως οι περισσότεροι άλλωστε σχολιαστές- διότι δεν προσδοκώ σε οποιαδήποτε δημόσια προβολή.

 17. ΕΛΛΑΣ avatar
  ΕΛΛΑΣ 26/10/2011 19:44:31

  ΣΩΣΤΟΣ.....Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ....ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΠΙΟΝΙΑ, ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ (ΓΕΩΡΓΙΑ, ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ, ΝΑΥΤΙΛΊΑ, ΕΜΠΟΡΙΟ, ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΤΛ.) . Η ΚΥΡΙΑ ΟΜΩΣ ΤΟΜΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ, ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΤΩΝ ΝΕΟ-ΕΛΛΗΝΩΝ. ΔΙΟΤΙ Η ΦΙΛΑΡΓΥΡΙΑ, Η ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ Η ΦΙΛΙΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΊΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΕΔΩ!

  ΟΠΟΤΕ Η ΠΕΙΝΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟ....

 18. Tassos avatar
  Tassos 26/10/2011 19:45:22

  Είμαστε με τον Λαό και όχι με τα πούρα των Β. προαστείων. Με τον μικρομεσαίο μαγαζάτορα που παλεύει για τον επιούσιο και όχι με τους επιτήδειους που χρεωκοπούν τις επιχειρήσεις τους και την κάνουν σφυρίζοντας αδιάφορα.

 19. Bloody_Ophelia avatar
  Bloody_Ophelia 26/10/2011 20:16:21

  "Όπως δε λέει ο λαός, «ο Θεός να σε φυλάει από αριστερό αφεντικό». Συνήθως αυτοί είναι οι πιο αδίστακτοι. Γιατί όταν έχεις ανατραφεί πολιτικά μακριά από τον ανθρωποκεντρισμό του Ελληνισμού και των Ιδεών του, όταν έχεις γαλουχηθεί με το βρώμικο γάλα του μηδενισμού, πιστεύοντας πως το άπαν είναι οι οικονομικοί μηχανισμοί κι όχι οι άνθρωποι, τότε ο ινστρούκτορας απέχει μια τρίχα απ’ το λαμόγιο"

  Εξοργιστική γενίκευση, χυδαίος αφορισμός. Λυπάμαι Φαήλο κι ελπίζω να μη μου το κόψει ο αντμινιστράτορας που πολλά μου χει κουρέψει, αλλά είναι ντροπή αυτό που γράφεις.
  Να σε ενημερώσω λοιπόν, ότι εγώ εργάζομαι επί έτη σε "λαικό δεξιό" αφεντικό, της δεξιάς σου και ρουφάει προκλητικά το αίμα των εργαζομένων του με το καλαμάκι.
  Ο σύζυγός μου, κομμουνιστής κανονικός κι όχι με προβιά αριστερού, είναι ο ίδιος αφεντικό, όπως λες και πληρώνεται ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ και αν περισσέψει τίποτα από τους μισθούς των εργαζομένων του.
  Μα τω θεώ, ήμουν πάντα κόντρα στα ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως ο κομμουνισμός και εξακολουθούμε να ρίχνουμε ασύλληπτους καυγάδες πολιτικούς αλλά βλέποντας ΠΟΣΟ τρέμει το συστηματάκι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ να ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ εκλογές μην τυχόν και πάρει την οργή το ΚΚΕ, παρότι απεχθάνομαι το σφαγέα Στάλιν που το΄ν έχουν κορώνα στο κεφάλι τους, θα τους ψηφίσω.
  Παρεμπιπτόντως πολύ θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου, για το περιβόητο 180. Έπρεπε όχι να ωρύεστε μην έρθει, αλλά να το ΑΠΑΙΤΗΣΕΤΕ. πρώτον για να προκληθούν εκλογές και να φύγουν αυτά τα δοσιλογικά σιχάματα απ τη χώρα και δεύτερον γιατί εφόσον όπως λέτε αν είναι καταστροφική για τη χώρα η σύμβαση δεν θα την ψηφίσετε, θα έπρεπε να επιδιώκετε ΣΥΝΟΛΙΚΩΣ, στην περίπτωση αυτή να μην ψηφιστεί. κι όχι να κοιτάτε τζίφρες.
  Άντε γιατί ο λαός έχει φτάσει στα όριά του. και δε μασάει από τζάμπα μαγκιές που λέει και το λιποκύτταρο, η αυτού εξοχότης των ιθαγενών, Μπενύτο.

  • drider avatar
   drider @ Bloody_Ophelia 26/10/2011 20:33:33

   Μπράβο βρε Οφήλια, πολύ καλά τα γράφεις. Και να παρατηρήσω επίσης ότι η μεσσιανική αντίληψη που σέρνει η ΝΔ δεν διαφέρει και πολύ από την αντίληψη του ΓΑΠ που μας έχει "σώσει" ήδη καμιά δεκαριά φορές.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ drider 26/10/2011 21:42:35

    Α, εμείς σώζουμε μια κι έξω.

    • drider avatar
     drider @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 26/10/2011 22:31:43

     Χαχα, αυτό το "μια και έξω" με βάζει σε υποψίες...

     Πάντως δε βλέπω πώς η ΝΔ μπορεί να λειτουργήσει ως ο "από μηχανής θεός" στο ελληνικό δράμα. Μάλλον αρκείται στο ρόλο ενός εκ των συντελεστών του δράματος.

     Για την ακρίβεια πιστεύω ότι μόνος του ο λαός θα χειραφετηθεί τελικά, ξεφεύγοντας από τις καθιερωμένες "αφηγήσεις" κομματικές ή μη.

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ Bloody_Ophelia 26/10/2011 21:13:12

   Άστο Οφέλια με την αφέλια!
   Όταν το λέει ο λαός, κάτι ξέρει.
   Και μην πας μακρυά.
   Πάρε παράδειγμα τις απολύσεις στην Τυποεκδοτική!
   Ξέρεις ότι ξέρω!
   Εντάξει;!

   • Bloody_Ophelia avatar
    Bloody_Ophelia @ Σταύρος 26/10/2011 21:25:01

    Αυτά τα σιβυλλικά, ξέρεις , ξέρω κλπ μου φαίνονται αστεία.
    Προφανώς ο λαός θα ξέρει καλύτερα απο μένα τί γίνεται στο δικό μου το ΄σπίτι και στην δική μου δουλειά.
    Στην τυποεκδοτική έγιναν απολύσεις όπως κι εγώ διάβασα κι εξαγριώθηκα. Αλλά απολύσεις έγιναν και στον Μπόμπολα, που θες να καταλήξεις;
    Υ.Γ Ξεκαθαρίζω δε ότι το επιχείρημά τους " κι εμείς σε καπιταλιστικό περίβάλλον δουλεύουμε" ουδόλως μου φάνηκε σοβαρό επιχείρημα.
    Υ.Γ 2 Αφελής δεν υπήρξα ποτέ. Ακριβώς για αυτό και δεν έχω υπάρξει κομματόσκυλο ποτέ και κανενός.

    • Σταύρος avatar
     Σταύρος @ Bloody_Ophelia 27/10/2011 00:53:00

     Ο Μπόμπολας και ο κάθε Μπόμπολας "καλά κάνει" αφού είναι καπιταλΗστής και ο ρόλος του είναι να πίνει το αίμα του εργάτη.
     Το ΚΚΕ αποδεικνύεται κακός εργοδότης και σεις μου λέτε ότι τα φαντάζομαι!

     Τον έκαψες τον παππού σου με την ιστορία σου.
     Λαϊκός και φιλάνθρωπος ο παππούς αλλά για ένα 10% του Λαού και πολύ σου βάζω.
     Για το υπόλοιπο 90% που μπορεί να ήταν από Βασιλικοί έως "μαντζουράνες", ήταν κέρβερος!
     Το έχω πει και στον Κάποιος.
     Αλλάξτε λίπασμα!

     drider κι εγώ στον ιδιωτικό τομέα δουλεύω άσχετα αν σαν καραβίσιος μηχανικός είμαι "καλοπληρωμένος".
     Το ΝΑΤ το διέλυσε ο Παπατζής και για να φτάσω εδώ που έφτασα, πέρασα μέσα από την "σάρωση"!
     Δεν έχω λοιπόν το ΣΚΑΪ ίνδαλμα.
     Δεν είναι άγιος ο Εφοπλιστής αλλά δεν έχει κατέβει ποτέ στους δρόμους να φωνάζει για το "δίκιο του εργάτη".
     Αντίθετα και πίστεψέ με, είναι πολύ εντάξει!

   • drider avatar
    drider @ Σταύρος 26/10/2011 21:36:43

    Τελικά όταν σας βολεύει, το γυρνάτε στη γραμμή του ΣΚΑΙ που τόσο πολύ λοιδορείτε... Εγώ λυπάμαι για κάθε εργαζόμενο που χάνει τη δουλειά του, όπου και να δουλεύει.

    Ξεπουλημένος ο ΓΑΠ πέρα για πέρα, αλλά μπορεί και αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών. Δε γουστάρει που θα κρατικοποιηθούν οι τράπεζες, αλλά δεν μπορεί από την άλλη να πάει κόντρα στη Μέρκελ. Τώρα θα επιστρέψει διακηρύσσοντας ότι πέτυχε μια δύσκολη αποστολή , υπερασπιζόμενος το συμφέρον των πολιτών κόντρα στις τράπεζες και άλλα "ωραία" - αν και φυσικά τη "βρομοδουλειά" θα την έχει κάνει η Μέρκελ και όχι αυτός.

    Η ΝΔ φοβάμαι ότι θα παραμείνει να κρατάει το φανάρι στους τραπεζίτες, χεράκι χεράκι με τον ΣΕΒ.

    • Bloody_Ophelia avatar
     Bloody_Ophelia @ drider 26/10/2011 21:43:25

     Αυτό για το ΣΚΑΙ σε εμένα το πες; εγώ δε σε έβρισα!
     Εννοείται ότι για όλους τους εργαζομένους ισχύει το ίδιο. ΄
     Αλλά για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, σε κάποια από τα μισανθρωπάρια του ΣΚΑΙ, που νομίζουν ότι έγιναν Αλαφούζοι επειδή είναι ομοτράπεζοί του, και ηδονίζονται με το που ακούν για απολύσεις και χαράτσια, αξίζει να πεινάσουν.

     • drider avatar
      drider @ Bloody_Ophelia 26/10/2011 22:20:10

      @οφήλια:

      Όχι φυσικά, στον Σταύρο απαντούσα. Απλώς ... πρόλαβες και απάντησες πρώτη!

  • Android avatar
   Android @ Bloody_Ophelia 26/10/2011 21:18:37

   bloody... καλά κρασά
   φαντάζομαι ο σύζυγος τα χαρίζει και αυτά που είναι να πάρει αυτός από κομμουνιστική συνείδηση ε;

   • Bloody_Ophelia avatar
    Bloody_Ophelia @ Android 26/10/2011 21:31:27

    ΄Χάρες κάνουν μόνο τα κόμματα στους οπαδούς του φίλε Android. Λανθασμένο όρο διάλεξες. Τίποτα δεν χαρίζει. Αμείβει κανονικά τους ανθρώπους, ως οφείλει. Αλλά πρώτα πληρώνει αυτούς κι ύστερα ο ίδιος.
    Ελπίζω η δυσπιστία να μην είναι γνήσια. Προτιμώ χίλιες φορές να ορμάται άπό αντικόκκινο μένος, παρά να προκαλεί τόση εντύπωση το να έχει κάποιος συνείδηση. μη χειρότερα.

    • Y. avatar
     Y. @ Bloody_Ophelia 26/10/2011 22:00:16

     Δε ξέρω πόση εμπειρία έχεις στη γύρα της αγοράς ώστε να χαρτογραφείς τους αριστερούς και δεξιούς απασχολούντες (μπορεί και ναι), η δική μου γνώση είναι για πολλού-πολλούς δεξιούς που σέβονται και αμοίβουν τους εργαζόμενούς τους, όπως ακριβώς ο άνδρας σου

     • Bloody_Ophelia avatar
      Bloody_Ophelia @ Y. 26/10/2011 22:04:39

      Μα δεν έκανα καμιά χαρτογράφηση. Ακριβώς για το αντίθετο κιόλας την είπα στο Φαήλο. Επειδή τους τσουβάλιασε όλους. Σιγά μην είμαι τόσο ηλίθια που να χωρίζω τους ανθρώπους σε καλούς εργοδότες δεξιούς και κακούς αριστερούς και τούμπαλιν.
      Μόνο σ αυτούς που αγαπήθηκαν και σε όσους δεν, τους διαχωρίζω. αείμνηστη Μαλβίνα.

     • Y. avatar
      Y. @ Bloody_Ophelia 26/10/2011 22:36:59

      Αν το είπε η Μαλβίνα, μπράβο της. Αν είναι δικό σου, δυό φορές μπράβο

     • Bloody_Ophelia avatar
      Bloody_Ophelia @ Bloody_Ophelia 26/10/2011 22:53:39

      Της Μαλβίνας είναι. έξοχα αληθινό.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Bloody_Ophelia 26/10/2011 21:49:55

   Προφανώς ο καλός άνθρωπος ο άντρας σου είναι ένας φιλότιμος Έλληνας κι ιδεολόγος. Ρώτησε τον να σου πει για το πόσο εύκολα μετεξελίχθηκε η σοβιετική νομενκλατούρα σε αρπακτικά.
   Ρώτα να μάθεις κάτι εγχώρια μεγαλολαμόγια από "αντάρτικα" σόγια τι βίο και πολιτεία έχουν.
   Ο λαός ξέρει τι λέει. Δεν λέει "ο δεξιόις είναι καλό αφεντικό", προφανώς υπάρχουν καλοί και κακοί. Κι όταν λέει "Ο Θεός να σε φυλάει από αριστερό αφεντικό", αυτό δεν είναι γενικός κανόνας, αλλά μερικά από τα μεγαλύτερα καθάρματα ανήκουν στην κατηγορία κι η εεξήγηση είναι συγκεκριμένη: όταν ανάγεις τα πάντα στις απρόσωπες οικονομικές διαδικασίες και η σκέψη, η παιδεία σου ΔΕΝ είναι ανθρωποκεντρική, τότε γίνεσαι αδίστακτος. Αυτή είναι και η εξλήγηση των ανθρωποσφαγείων που έχτισαν οι μαζικές ολοκληρωτικές θεωρίς τους κομμουνισμού και του ναζισμού.
   Για τους 180; Αν διαφωνούμε και με 299 να το φέρετε, θα το καταψηφίσουμε.

   • Bloody_Ophelia avatar
    Bloody_Ophelia @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 26/10/2011 22:00:42

    Σιγά που περιμένω τον άντρα μου να μου τα πει. Ιστορικός σπούδασα, τα μαθα τα ανατριχιαστικά, από μόνη μου. Για αυτό ανέφερα κι ότι ενώ σιχαίνομαι τον ολοκληρωτισμό και το σφαγέα τους, είμαι τόσο έξαλλη που θα τους ψηφίσω.
    Φαήλο, δεν είσαι εντάξει. Για το 180, την έκανες γυριστή. Νομίζω ότι κατάλαβες πολύ καλά τί ρώτησα- πάντως όχι αυτό που απάντησες γιατί το χω εμπεδώσει ήδη- αλλά απέφυγες να απαντήσεις. Το σέβομαι γιατί είναι κι αυτή η κομματική γραμμή στη μέση...

   • oneoff avatar
    oneoff @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 27/10/2011 13:57:38

    1) Δεν είναι καλό να βάζεις στην ίδια πρόταση το κομμουνισμό και το ναζισμό. Είναι μάλιστα πολύ επικίνδυνο και καλύτερα να το αποφεύγεις γιατί εκτίθεσαι.

    2) "Ο κομμουνισμός, είναι λυγμός για το διπλανό σου". Κώστας Ζουράρις, σε συνένετυξη του τη δεκαετία του 90. Ρώτα τον να σου εξηγήσει.

    • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
     ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ oneoff 27/10/2011 15:11:09

     Ο κομμουνισμός ήταν το αρχέτυπο του ολοκληρωτισμού και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ναζισμό σε πολυάριθμα ζητήματα, σε όποια χώρα της Ευρώπης και αν πάτε έτσι τον αντιμετωπίζουν, ιδίως σε όσες τον βίωσαν στην ανατολική Ευρώπη, όπου θεωρείται εγκληματική ιδεολογία και έχουν απαγορευτεί τα σύμβολά της. Μάλλον λυγμός για τα εκατομμύρια νεκρών από λιμό (Ουκρανία), στα γκούλαγκ, τις φυλακές και τις πυρηνικές δοκιμές ήταν.

     • oneoff avatar
      oneoff @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 27/10/2011 15:40:44

      Μάλλον είστε αδιάβαστος. Άρα είναι περιττό να συζητήσουμε.
      Συγχέετε τις έννοιες και ακροβατείτε ιστορικά, για να χρησιμοποιήσω μία πολύ κομψή διατύπωση.
      Αυτά πρέπει να αποφεύγει ο κος Φαήλος, εξ'ου και η παρατήρηση μου.

 20. Bloody_Ophelia avatar
  Bloody_Ophelia 26/10/2011 20:54:51

  Όσο βλέπω ανθρώπους στο δρόμο να με πλησιάζουν με κατεβασμένο το κεφάλι και να μου ζητάνε χαμηλόφωνα να τους αγοράσω κάτι να φάνε, μου έτυχε 4 φορές σε διάστημα 15 ημερών, θεωρώ ίδιον και χειρότερο αυτόν που ανέχεται να παραμένει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία έστω και μία ώρα παραπάνω. Να πάνε στο δανειστή να ζητήσουν εκλογές, να χαλάσουν τον κόσμο, να απαιτήσουν να έρθει με 180 η σύμβαση, να κόψουν το λαιμό και το σβέρκο τους, δε με απασχολεί, να το διώξουν.
  Το πιστεύετε ότι εγώ ντρέπομαι το ίδιο με εκείνους όταν μου ζητάνε να τους αγοράσω φαγητό; σε λίγο, θα έχουμε ενοχές και όσοι απομείνουμε να τα βγάζουμε πέρα. Ισουιτισμοί, τέλος μεσιέ στη Ν.Δ. ή τώρα ή Beaute, που λέει και το σύνθημα. Αλλιώς, στο κονάκι σας με τους φωστήρες Βουλευτές σας.

  • Γιώργος msn avatar
   Γιώργος msn @ Bloody_Ophelia 26/10/2011 22:11:00

   Είσαι από τους/τις σχολιαστές/στριες που μου αρέσει το ύφος και η δομή της σκέψης τους και δεν έχεις ξύλινο λόγο.
   Το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει για να μην αναπτύσσονται αυτά τα φαινόμενα που -πίστεψέ με- ενοχλούν αφάνταστα.
   Το κκε έχει μείνει σε μια εθιμική αντίληψη του υπαρκτού σοσιαλισμού που έτσι και αλλιώς στη πράξη αλλοίωσε το περιεχόμενο της Μαρξικής θεώρησης (με την οποία διαφωνώ λόγω του υλιστικού αποτυπώματός της), ο σύριζα και οι οικολόγοι (που ψήφισα στις προηγούμενες ευρωεκλογές) έχουν μονοπωλήσει την "ευαισθησία" μετερχόμενοι ισοπεδωτικούς χαρακτηρισμούς για όλους τους άλλους, ο καρατζαφέρης ονειρεύεται ένα δημόσιο με κριτήρια ποσοτικής αφαίμαξης και συνήθως λειτουργεί σαν χαμαιλέοντας, οι εξωκοινοβουλευτικοί από την άκρα δεξιά έως την άκρα αριστερά επιβεβαιώνουν τη κατάσταση που βρίσκονται, το πασοκ πήρε ετσιθελικά την εξουσία επειδή ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις, μυρίστηκε αίμα σαν τους καρχαρίες, ψευδολόγησε αδίστακτα και πήρε την εξουσία, η νδ τα έκανε σαλάτα δυστυχώς και βγαίνουν διάφοροι της προηγούμενης διακυβέρνησης και παριστάνουν τους τιμητές.
   Το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο γενικά.
   Όχι πως δεν υπάρχουν ικανοί, υπάρχουν αλλά το επάγγελμα της πολιτικής είναι κλειστό.
   Το θέμα είναι πως η θεσμική αριστερά (δεν αναφέρομαι συνολικά σε ενεργούς πολίτες) ΔΕΝ τεκμηριώνει πρόταση, χασμουριέται, κάνει επίκληση στο συναίσθημα και όταν βρεθεί σε κίνδυνο συμπεριφέρεται ως ο πιο σκληρός καπιταλιστής.
   Ίσως διαφωνήσεις μαζί μου, αλλά όσο οι ιδεολογίες οχυρώνονται πίσω από ένα brand name και λειτουργούν σαν ανώνυμες επιχειρήσεις, δεν θα υπάρχει διέξοδος.
   Προσωπικά διαβάζω βιβλία δεξιών, αριστερών, μετριοπαθών, εξτρεμιστικών αντιλήψεων συγγραφέων, αλλά το παν τελικά είναι ο βιωματικός χάρτης.
   Οι εμπειρίες που συλλέγουμε και τελικά να βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω μας.
   Για μένα η δεξιά παίρνει κάποιους πόντους, ως συνέπεια του φαρισαϊσμού που διέπλασε την (μεταπολιτευτική) αριστερά, η οποία το δικαίωμα στην εργασία, στην ελευθερία, στην αξιοπρεπή διαβίωση, στη κοινωνική δικαιοσύνη τα μετέτρεψε σε ...domain name τα καπάρωσε και τα διαχειρίστηκε ασύδοτα και σε πολλές περιπτώσεις καταχρηστικά.
   πχ... κοινωνική ασφάλιση, πρέπει να υπάρχει;
   Σαφώς και ναι!
   Μεταπολιτευτική παρενέργεια: η μισή Ελλάδα έπασχε από ψωρίαση επειδή είναι πιο ακριβό το κόστος ίασης φαρμακευτικά!
   Συντάξεις έπρεπε να καταβάλει το κράτος;
   Σαφώς και ναι!
   Συνέπεια;
   Πληθώρα αναπηρικών συντάξεων, συντάξεων εθνικής αντίστασης και πάει λέγοντας.
   Έπρεπε ένα υγιώς σκεπτόμενο δημοκρατικό κράτος να περιθάλπει πρόσφυγες και να προσφέρει ελπίδα σε μετανάστες;
   Σαφώς και ναι!
   Αρνητική συνέπεια; γκετοποιήσεις, αλλοίωση κοινωνικού ιστού, ανασφάλεια, ξενοφοβία, αδιατάραχτη εισβολή σε ένα μη ευνομούμενο κράτος
   Έπρεπε να υπάρχει παν/μιακό άσυλο ιδεών;
   Σαφώς και έπρεπε;
   Πως εξελίχθηκε;
   Σε χώρους ανασύνταξης κομματικών νεολαιών, διαφθοράς και ανέλεγκτης συναλλαγής.
   Φυσικά σε αυτό συνέδραμαν και δεξιοί της "λαίκής δεξιάς" -εδώ έχεις απόλυτο δίκιο- καθώς επικρατεί μια χαοτική κατάσταση που εξυπηρετεί ένα μπάχαλο από το οποίο φαίνονται κερδισμένοι όσοι δεν βγαίνουν στη βροχή να βραχούν.
   Οπότε ποιοι ακολουθούν σαν τα σαλιγκάρια;
   Οι νεοφιλελεύθεροι, να μας πουν πως δεν χρειάζεται κοινωνικό κράτος, δεν μας ενδιαφέρουν οι άνεργοι, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, αρκεί να ευημερεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
   Και η ευθύνη ανήκει σε όλους όσους αυτά τα χρόνια είχαν τη δυνατότητα να χτίσουν ένα υγιές κράτος, να μην είναι απάνθρωπο, αλλά εκμεταλλέυτηκαν καταστάσεις και τώρα βιώνουμε τα τραγικά αποτελέσματα.
   Τελικά σιχαίνομαι το μνημόνιο, αλλά πιο πολύ σιχαίνομαι τις καταστάσεις που έδωσαν δικαίωμα στους υποστηρικτές του να μας το πλασάρουν ως νομοτέλεια.
   Αυτή την εξαθλίωση δηλαδή να τη θεωρούν πανάκεια!
   άντε να πείσεις αυτούς τους ταλιμπάν ότι ο κόσμος υποφέρει και δεν αντέχει τη συνταγή...

   • Γιώργος msn avatar
    Γιώργος msn @ Γιώργος msn 26/10/2011 22:24:42

    Δεν αναφέρθηκα στη Ντόρα και λοιπούς, καθώς τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται όταν αναφέρεσαι σε κλειστό επάγγελμα πολιτικής, συντεχνιασμό, νεποτισμό, νεοφιλελευθερισμό (...)

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Γιώργος msn 27/10/2011 15:56:26

    Μπράβο Γιώργο!

 21. ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ 26/10/2011 20:58:32

  ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ Η ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ? ΠΟΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ? ΕΙΤΕ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΙΤΕ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΟ, ΔΕΞΙΟ 'Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΤΑ ΠΙΟ ΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ Η ΔΕΞΙΑ. ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΑΝ ΗΤΑΝ Ο ΜΕΤΑΞΑΣ, Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ.

  8ΩΡΟ, ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΙΚΑ, ΔΙΑΤΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΗ, ΧΑΡΙΣΜΑ ΧΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΑ, ΔΩΡΕΕΣ (ΣΚΑΣΙΛΑ ΜΟΥ ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ) ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΔΡΟΜΟΙ, (ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΜΟΜΑ ΔΕΝ ΧΑΛΑΝΕ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ)...ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΔΕΞΙΑΣ-ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ-

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ 26/10/2011 21:41:38

   Μιχάλη μου, η αλήθεια πονάει, γι' αυτό ενοχλούνται.

   • ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ avatar
    ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 26/10/2011 22:40:59

    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΛΑΓΝΕΙΑ ...ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΧΕΙΛΗ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΧΩΡΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Η ΔΕΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ.

 22. Δικερως avatar
  Δικερως 26/10/2011 21:37:03

  Γιατι ενοχλει ο ορος ''λαικος''?
  Γιατι στην πατριδα μας εκτος ολων των αλλων στρεβλωσεων
  οι πολιτικοι οροι εχασαν την αρχικη σημασια τους.
  Υπευθυνοι γι'αυτο ειναι οι υπερηφανοι,δημοσιογραφιζοντες ,κρατικοτραφεις,
  διανοουμενοι που μεσα στον ερασιτεχνισμο τους μπερδεψαν την δευτεροχεριτικη
  μεταφραση με την πρωτογενη πολιτικη παραγωγη.

 23. Ραβινος avatar
  Ραβινος 26/10/2011 21:42:29

  Λεγοντας την αληθεια και πραττοντας το λογικο δεν εχασε ποτε κανεις !Μπραβο Φαηλο καλυπτεις επαξια ενα μεγαλο κενο της ιδεολογικης φαρετρας της Κεντροδεξιας !

 24. Δικερως avatar
  Δικερως 26/10/2011 21:50:23

  Και για να παω λιγο παραπερα,θα προτεινα στους περισπουδαστους ναλμπαντηδες της πολιτικης Ιστοριας να ψαξουν την σημασια ενος
  γραμματικου παραγωγου του πολιτικου ορου ''λαικος''που μετουσιωθηκε
  σε κινημα και επεδρασε καταλυτικα στην νεωτερη πολιτικη Ιστορια του
  Δυτικου πολιτισμου.Για να δουμε τι θα βρειτε για τον ''λαικισμο"κυριοι της
  ορθοτητας.
  (''populism'' και μην σκεφθειτε να απαντησετε με wikipedia γιατι σας πηρε και σας σηκωσε)

 25. Δικερως avatar
  Δικερως 26/10/2011 21:55:22

  A και συγγνωμη!
  Κρανιδιωτη ,τα ευσημα για το αρθρο σου και Χρονια Πολλα
  σε ολους!
  Τ'Αη Δημητρη σημερα κ'οι Ελληνες μπαινουν στον χειμωνα.
  (Αρχιζουν να βραζουν και τα τσιπουρα λεωωω)

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Δικερως 26/10/2011 22:21:26

   Στείλε ένα χωρίς!

   • Δικερως avatar
    Δικερως @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 26/10/2011 22:37:06

    Ενεργησω,Ετοιμος.
    (Περιμενε τα δευτερα σε καμμια βδομαδα,μπορει να εχουμε
    να γιορτασουμε και τιποτα σημαντικο).

 26. Γιώργος Γκ. avatar
  Γιώργος Γκ. 26/10/2011 22:01:03

  Φαήλο μη μασάς. Πονάνε πολύ τώρα που θα χάσουνε και το λουφέ.
  Συνέχισε εσύ απτόητος όπως πάντα.

 27. Σοφια Γιαννατου avatar
  Σοφια Γιαννατου 26/10/2011 22:07:44

  Σωστος !σωστος!σωστος! απο μια πολιτη επι δεκαετιας προσκολλημενη στην αριστερη πτερυγα του ΠΑΣΟΚ ....που αρχιζει και σε κοιταζει κλεφτα...

  • Y. avatar
   Y. @ Σοφια Γιαννατου 26/10/2011 22:48:40

   Κατάματα Σοφία, κατάματα

 28. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 26/10/2011 22:50:43

  Σοφία, ευχαριστώ.

 29. Θρακιώτης Φοιτητής Νομικής Αθηνών avatar
  Θρακιώτης Φοιτητής Νομικής Αθηνών 26/10/2011 22:52:25

  Πολύ ωραίο άρθρο!Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει το μανιφέστο μιας νέας πλεύσης της Λαικής Δεξιάς.Κύριε Κρανιδιώτη δεν σκόπευα να ψηφίσω τη ΝΔ, αλλά αν θέσετε υποψηφιότητα ως βουλευτής στη Β΄Αθηνών όπου και η εκλογική μου περιφέρεια, θα σας ψηφίσω με χαρά.Γιατί η ΝΔ δεν προωθεί στο δημόσιο διάλογο ανθρώπους με το δικό σας τρόπο σκέψης, αλλά εγκαταλείπεται στις προσωπικές φιλοδοξίες του κάθε νεοφιλελεύθερου Άρη Σπηλιωτόπουλου και της φίλης των εφοπλιστών Όλγας Κεφαλογιάννη;Η ΝΔ στηρίζεται στη Λαική Δεξιά, αλλά διοικείται από νεοφιλελεύθερους, άθεους και γόνους "οικογενειών".Ένας Σαμαράς δεν αρκεί για να έρθει η άνοιξη στη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Θρακιώτης Φοιτητής Νομικής Αθηνών 26/10/2011 23:15:01

   Δεν θα είμαι υποψήφιος στην Β' Αθηνών. Τυγχάνω εκ Β' Πειραιώς ορμώμενος, ως γέννημα - θρέμμα Κορυδαλλιώτης.
   Υπερβάλλεις. Η ΝΔ δεν διοικείται από "νεοφιλελεύθερους, άθεους και γόνους "οικογενειών". Διοικείται από τον Αντώνη Σαμαρά, κατά την άποψη μου, μαχητή του Ελληνισμού.
   Από δε αισθαντική άποψη είμαι φανατικός Ολγικός, οπότε...
   Σ' ευχαριστώ πάντως θερμά για τα καλά σου λόγια.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 26/10/2011 23:32:27

    Είσαι μερακλής στα αισθαντικά σου. Ομολογώ!

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Strange Attractor 26/10/2011 23:43:56

     Σας μερσώ, που λέει κι ο Ζήκος.

   • Θρακιώτης Φοιτητής Νομικής Αθηνών avatar
    Θρακιώτης Φοιτητής Νομικής Αθηνών @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 26/10/2011 23:40:28

    Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση και κατατοπιστική σας απάντηση.Σας έχω σε μεγάλη εκτίμηση και πρώτη φορά έμαθα για εσάς λίγους μήνες πριν, όταν ο πατριδοκάπηλος και πολιτικός απατεώνας Καρατζαφέρης σας έκανε προσωπική επίθεση.Η οικογένειά μου παραδοσιακά στήριζε τη ΝΔ, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι η ΝΔ έχει χάσει εδώ και χρόνια την ταυτότητά της μπροστά στην ανάγκη να ικανοποιήσει το Σύστημα που απαιτεί αμιγώς νεοφιλελεύθερη ρητορική και απορρίπτει κάθε διαφορετικό λόγο ως λαικίστικο πυροτέχνημα .Ζητάω να ψηφίσω ένα κόμμα που μιλάει για Ελλάδα και Ορθοδοξία, που σέβεται τον νέο και τα όνειρα του,που προστατεύει το θεσμό της οικογένειας, που προωθεί την κοινωνική αλληλεγγύη και προσφέρει ως πρόταση μια οικονομική πολιτική από την οποία θα κερδίσει ο απλός Ελληνικός λαός και όχι ο κάθε νεόπλουτος κρατικοδίαιτος επιχειρηματίας ή ο κάθε αλλοδαπός τραπεζίτης.Στις τελευταίες εκλογές έκανα το λάθος να ψηφίσω τον Καρατζαφέρη και αν και 22 χρονών θεωρώ ότι ήταν το μεγαλύτερο σφάλμα της ζωής μου.Σκεφτείτε ότι με τη δική μου πατριωτική ψήφο μας οδήγησε στο ΔΝΤ ως κοινός ανθέλληνας.Στις ερχόμενες εκλογές θα αναζητήσω μια καθαρή φωνή και αν η ΝΔ έχει κι άλλους Κρανιδιώτηδες τότε θα είναι τιμή μου να την ψηφίσω.

 30. Γιαγκούλας avatar
  Γιαγκούλας 26/10/2011 23:01:40

  Μάλλον ευσεβείς πόθοι για την εικόνα μιάς παράταξης που δεν υπάρχει (με τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται) περιγράφονται στο άρθρο. Η ιστορική διαδρομή της Ελληνικής Δεξιάς είναι διάσπαρτη από την κυριαρχία των παρασιτικών "αστών" (για παράδειγμα η προνομιακή "ανάδειξη" πολλών από το σχέιδο Μάρσαλλ).
  Η κοινωνική δικαιοσύνη απαιτεί κοινωνικοοικονομική "πυραμίδα" εξαιρετικά χαμηλού ύψους και πραγματική δημοκρατία και ελευθερίες.
  Καθόσον δε αφορά τους θεσμούς του προστατευικού εργατικού δικαίου και της κοινωνικής ασφάλισης (στο βαθμό και με τρόπο που θεσπίσθηκαν και εφαρμόσθηκαν), για την ιστορική ακρίβεια, θα πρέπει να ειπωθεί ότι οι πλείονες και βασικότερες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας θεσπίσθηκαν από τους Φιλελευθέρους (όταν οι τότε Λαϊκοί χαρακτήριζαν ως κομμουνιστή για το λόγο αυτόν το Βενιζέλο), τόσον υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε εγχωρίως και διεθνώς όσον και για το φόβο απόκτησης μεγαλύτερης επιρροής στα φτωχότερα στρώματα από το τότε ανερχόμενο ΚΚΕ.
  Ποτέ, άλλωστε, η συντηρητική παράταξη δεν χαλούσε τα χατήρια των πλουσιοτέρων (πλην του "σοσιαλιστή" Παπαληγούρα). Ετσι, είναι καταγεγραμμένη ιστορικά: με το μέρος των πλουσίων (παραγωγικών και μη).
  Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν είχε πάντοτε και ένα ευρύ λαϊκό ακροατήριο (έναν "σκληρό πυρήνα" γύρω στο 30% του πληθυσμού).
  Και αυτή ήταν που αγκάλιασε πρώτη τις νεοφιλελεύθερες απόψεις και πολιτικές. Δικά της παιδιά ήταν ο Ανδριανόπουλος, ο Μάνος και λοιποί. Το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε τη δεκαετία του '90.
  Ούτε ευθύνεται και αυτή λίγο για την παρούσα κατάσταση.
  Αυτά τα ολίγα για την "ανατομία" της παράταξης αυτής.
  Και αδικούνται ιστορικά από τον Φ.Κ. οι λοιπές παρατάξεις (με τα θετικά και τα στραβά τους) ως προς το θέμα του ανθρωποκεντρισμού τους ή του πατριωτισμού τους. Εχουν και φωτεινές και σκοτεινές πλευρές.
  Δεν θα ήταν καλό, όμως, να γίνει υπέρβαση των μέχρι τώρα σχηματισμών;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γιαγκούλας 26/10/2011 23:48:26

   Πόθοι κάτω από τ' Μνημόνιο.
   Παρασιτικά στοιχεία υπάρχουν πάντοτε.
   Αναφέρομαι στην λαϊκότητα της βάσης.
   Αναφέρομαι, αν θες σε αυτό που θα πρέπει να είναι η Κεντροδεξιά και ήταμν και ιστορικά. Λαϊκοί και Φιλελεύθεροι ως καταγωγή, με τις μετεξελίξεις τους συνθέτουν σήμερα την Κεντροδεξιά. Όταν αποδεσμευθεί και το κομμάτι που νέμεται το ΠΑΣΟΚ, τότε μιλάμε για πλατιά, συντριπτική πλειοψηφία .
   Οκτάωρο, ΙΚΑ: Ιωάννης Μεταξάς.

 31. moriarty avatar
  moriarty 26/10/2011 23:08:46

  Κι εγώ δεν καταλαβαίνω που ενοχλεί ο όρος «λαϊκός», ούτε που βρίσκονται τα «εθνοσοσιαλιστικά προτάγματα».. Μην ξεχνάμε ότι πολλά από τα Ευρωπαϊκά κεντροδεξιά κόμματα αποκαλούνται συνήθως λαϊκά, για τους λόγους που υιοθετεί και ο κος Κρανιδιώτης για να χαρακτηρίσει τη ΝΔ ως λαϊκό κόμμα.

  Επί της ουσίας: αν και μου «πάει» η ρητορική του άρθρου, δεν ξέρω πόσο κοντά βρίσκεται στην πραγματικότητα. Όπως έχει γράψει κι ο Παναγιώτης Κονδύλης, αστική τάξη στην Ελλάδα δεν δημιουργήθηκε ποτέ με τους όρους που δημιουργήθηκε στη Δύση ενσαρκώνοντας τα ιδανικά και τα συμφέροντα του εθνικού κράτους. Η αστική τάξη στην Ελλάδα ήταν και είναι κατά κύριο λόγο μεταπραττική, καιροσκοπική, και, για να το πώ κομψά, μεσητεύουσα. Εκεί λοιπόν που στη Δύση λειτουργούν τα αστικά μαντρόσκυλα των εθνικών συμφερόντων, εδώ έχουμε τα αστικά κοπρόσκυλα που τρώνε ό,τι περισσεύει από τις σάρκες μας. Η Ελλάδα στήθηκε κυρίως από τις μικροαστικές και αγροτικές τάξεις, μαζί με τους διανοούμενους του εσωτερικού και της εσπερίας, και από ελάχιστους ηγέτες που χαρακτηρίζονταν από αυτοθυσιαστική διάθεση. Δυστυχώς, οι τάξεις αυτές γίνονται σήμερα κονιορτός, ενώ έχει από καιρού αποσαρθρωθεί το εθνικό-ιδεολογικό τους υπόβαθρο από αριστερούς, πασόκους και νεοδημοκράτες διαπλεκόμενους εθνομηδενιστές και πρωταγωνιστές των Wikileaks. Όσο για αυτοθυσιαστικούς ηγέτες; Ας καγχάσουμε... Η αυτοθυσιαστική διάθεση υπάρχει πλέον μόνο σε αγνά λαϊκά στρώματα, όπως τα παλικάρια που χάθηκαν στα Ίμια, ο Ηλιάκης και οι άλλοι πιλότοι, ο Σολωμού, οι 12 σκοτωμένοι στο Μαρί και οι χιλιάδες ανώνυμοι που επιμένουν να κάνουν τη δουλειά τους με εντιμότητα και αξιοπρέπεια υφιστάμενοι την σαπίλα του κομματικού και κλεπτοκρατικού συστήματος.

  • m.s avatar
   m.s @ moriarty 27/10/2011 14:02:24

   Στην Ελλάδα αγαπητέ μου η λέξη ιδεολογία είναι ψευδής συνείδηση.
   Την χρησιμοποιείς όχι για να δηλώσεις τι είσαι αλλά για να κρύψεις αυτό που κάνεις.
   Πολιτικοί σαν το Σαμαρά έχουν ξεφύγει από αυτές τις ιδεοληψίες, διαθέτουν ρεαλισμό και αφήνουν άλλους να παλεύουν με τους συντρόφους για το σοσιαλισμό και μετά να κάνουν βουτιές σε υδατοσυλλέκτες.
   Επίσης είμαι πολύ χαρούμενος να βλέπω φρέσκα μυαλά σαν του Φαήλου να ανανεώνουν την πολιτική σκέψη αυτής της παράταξης.

  • oneoff avatar
   oneoff @ moriarty 27/10/2011 15:53:20

   Κε Κωτούλα, αν έχετε τη καλοσύνη σταματείστε να γράφετε ότι σας κατέβει.
   Επίσης, μην ισοπεδώνετε εννοιολογικά την Ελληνική γλώσσα, όπου κάθε λέξη έχει ένα σαφές νόημα.
   Προπάντων όμως, προσπαθείστε να μη μπλέκετε τη βούρτσα με το σμυριδόπανο.

 32. Lampros avatar
  Lampros 26/10/2011 23:16:09

  Σχετικά με το Δημόσιο δεν είναι απλά "κακή διοίκηση χωρίς όραμα", είναι και στημένο επίτηδες με δομή και νόμους που να βολεύουν τα λαμόγια της κυβέρνησης. Δείτε τι γράφει ο σημαντικός φιλόσοφος αλλά και με τεράστια εμπειρία στο ελληνικό δημόσιο, Θεόδωρος Ζιάκας:

  http://lomak.blogspot.com/2009/09/blog-post_28.html

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Lampros 26/10/2011 23:49:42

   Σωστό. Ευχαριστώ για την παρατήρηση.

 33. parsifal avatar
  parsifal 26/10/2011 23:44:51

  Ετσι ακριβώς προφέσσορα ! Η ρητορική αψογη, στην ουσία τα χαλάμε...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ parsifal 26/10/2011 23:50:43

   Αν συμφωνούσαμε π-άντοτε, θα βαριόμασταν αφόρητα. Δεν είμαστε το ΚΚΣΕ.

   • εγκάθετος avatar
    εγκάθετος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 27/10/2011 00:49:39

    Off topic μια που σε πέτυχα μέσα. Έχω επίσημο έγγραφο (Ελεγκτικό Συνέδριο) που καίει τον ηλιοκαμένο της Μυκόνου για διασπάθιση δημοσίου χρήματος (μικρό ποσό αλλά κραυγαλέα περίπτωση). Που μπορώ να το δώσω ώστε να καεί οριστικά και να απαλλαγούμε από τη θλιβερή του παρουσία;

 34. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 27/10/2011 00:28:32

  Αγαπητέ Φαήλο, γνωρίζω την πορεία , τις θέσεις σου και τον πατριωτισμό σου και γι'αυτό σ' εκτιμώ πολύ. Μου αρέσει κι ο γραπτός σου λόγος ( δεν έχει τύχει ν'ακούσω κάποια ομιλία σου μέχρι τούδε). Δυστυχώς, όμως αυτό που γράφεις ότι η σύγχρονη Κεντροδεξιά - εννοείς προφανώς μόνο τη ΝΔ- είναι πολιτικός απόγονος και των Φιλελευθέρων και του Λαϊκού Κόμματος είναι λεκτικός ακροβατισμός και ιστορικά ανακριβές. Πρέπει να διαλέξεις: Είτε του Λαϊκού Κόμματος είτε των Φιλελευθέρων. Πολύ απλά δεν μπορεί να είναι και των δυο κομμάτων, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν ολίγον τι σχιζοφρενικό. Εσύ ως εκ καταγωγής κεντρώος ίσως να θέλεις ή να βαυκαλίζεσαι οτι η ΝΔ είναι η συνέχεια των Φιλελευθέρων, αλλά οι παλιότεροι απο εσένα δεξιοί πολύ απλά θα σε κραξουν αν τους πεις κάτι τέτοιο. Το γεγονός οτι ο Σαμαράς κατάγεται από οικογένειες-στυλοβάτες του κόμματος των Φιλελευθέρων δεν μετατρέπει αυτόματα τη ΝΔ σε απόγονο των Φιλελευθέρων. Η Πολ.Αν όντως ήταν. Η ΔΗ.ΣΥ νομίζει πως είναι. ( Στην ουσία θέλει να εκθεμελιώσει τον κρατικό μηχανισμό, ενώ οι Φιλελεύθεροι οικοδόμησαν τον σύγχρονο , εξευρωπαϊσμένο κρατικό μηχανισμό- εστω και με τα πολλά τρωτά του σημεία) Η ΝΔ δεν είναι, ούτε ισχυρίζεται ότι είναι.

 35. Πεταλάς Σάββας avatar
  Πεταλάς Σάββας 27/10/2011 00:42:27

  Ένα από τα πιο μεστά άρθρα του κ Κρανιδιώτη που αποτυπώνει απόλυτα τους λόγους της Ελληνικής παθογένειας. Οι απόγονοι των γερμανοτσολιάδων (Χριστοφοράκος, Σημίτης, Πάγκαλος) σε σύμπραξη με ξενόφερτους κατ' επίφαση Έλληνες όπως οι Παπανδρέου (πατέρας & υιός) εκμεταλέυτηκαν το αίσθημα καταπίεσης του Λαού πείθωντας τους ότι μέσα από τον ψευτοσοσιαλισμό θα κατακτήσουν άκοπα τον απόλυτο καπιταλιστικό υλισμό......... Ένα Αμερικανικό όνειρο που μεταβλήθηκε κρυφά και μεθοδικά σε βαλκανικό εφιάλτη....... Το ζήτημα είναι ότι αν και γίνεται πλήρης ανασκόπηση των αιτιών και της πορείας αποξίλωσης των εθνικών χαρακτηριστικών και της κοινωνικής συνοχής, εντούτις θα μου επιτρέψει ο κ Κρανιδιώτης να επισημάνω ότι οι προτάσεις του αν και βρίσκουν τους αναγνώστες του σύμφωνους αμφιβάλω για την δυνατότητα εφαρμογής τους σε ένα πληθυσμό που στερείται οράματος και ιδεολογίας με εθνικό περιεχόμενο (όχι εθνικιστικό για τους κακοπροαίρετους...) Ένα νέο εθνικό όραμα ,μία νέα μεγάλη ιδέα που θα ενώσει τους κατοίκους της χώρας εμβαθύνοντας την εθνική ενσωμάτωση κάθε γωνίας της χώρας και θα επιτρέψει στους Έλληνες αφενός να διατηρήσουν την ταυτότητα τους ταυτόχρονα με την ανεξαρτησία του Ελληνικού κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται από την ηγετική ομάδα υπό τον Πρόεδρο κ Σαμαρά να μορφοποιήσει ένα εθνικό σχέδιο που θα ενσωματώνει οικονομικούς, πολιτισμικούς, γεοπολιτικούς αλλά και τοποστρατηγικούς στόχους. Αυτοί οι στόχοι αν και δεν αφορούν την καθημερινότητα των κατοίκων της χώρας είναι απόλυτα αναγκαίο να επιτευχθούν άμεσα με ριζοσπαστικές κινήσεις... Η νέα αυτή μεγάλη ιδέα είναι απαραίτητο να είναι έυπεπτη επιφανειακά προκειμένου να συνεπάρει και να ενώσει το λαό. Σταδιακά βέβαια ο λαός ωριμάζοντας και ανακαλύπτωντας την ταυτότητα του ξανά θα μπορέσει να αφομοιώσει και να κατανοήσει και τον βαθύτερο τον πυρήνα της νέας μεγάλης ιδέας. Οι σαφείς εθνικές αναφορές για την αλλαγή της ιστορίας και η επίδειξη αποφασιστικότητας έναντι των γειτόνων μας δεν αρκούν για να αφυπνίσουν. Πρέπει να θέσουμε σε κίνηση τις δημιουργικές δυνάμεις του έθνους και να διοχετευσουμε όλες τις αρετές στον κοινό στόχο ο οποίος μπορεί να έχει ενδιάμεσους σταθμούς που θα βοηθήσουν το λαό στην επικείμενη Οδύσεια. Ενας τέτοιος στόχος πολύ ορθά τέθηκε με την ομιλία Σαμαρά για το σπάσιμο των οικονομικών και γεοπολιτικών δεσμών μέχρι το 2021, έτος ορόσημο για τα 200 χρόνια από την εθνική μας απελευθέρωση. Πρέπει όμως να αξιοποιηθούν και επί μέρους ιδέες, στοιχεία και προσωπικότητες ακόμα και από ιδεολογικούς χώρους που δεν εντάσονται απαραίτητα στην κλασική δεξιά ιδεολογία... Πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέο ιδεολογικό ρευμα που θα επιτρέψει την συμμετοχή κάθε σκεπτόμενου Έλληνα με εθνοκεντρική αντίληψη, ανεξάρτητα πολιτικών καταβολών. Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που θα αντιμετοπίσει ο Ελληνισμός δεν περιορίζονται σε κοινωνικά, οικονομικά ζητήματα αλλά είναι άρυκτα συνδεδεμένοι με την στρεβλή ενδοπεριεφερειακή και διοικητική διαρθωση της χώρας..... Με λίγα λόγια κ Κρανιδιώτη χρειαζόμαστε ένα αμάγαλμα εθνικού σχεδιασμού που θα εμπεριέχει ιδέες από δεξιά όπως του Φαήλου, του Λαζαρίδη,του Καμμένου έως τα αριστερά όπως του Χαραλαμπίδη (Μιχάλη) ....... Στο σημείο που μας έφερε ο καρπαζοεισ-ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ της παγκοσμιοποίησης όλοι οι πολίτες και οι πολιτικοί με εθνοκεντρική σκέψη είναι απαραίτητοι ...... Πλέον χρειαζόμαστε μορφοποιημένες πολιτικές κατευθύνσεις και στρατηγικές έτοιμες να εφαρμοστούν αποτελεσματικά σε ένα κρατικό μόρφωμα η διοικητική δομή και οι μηχανισμοί του οποίου πέρα από αναποτελεσματικοί έχουν αποκτήσει αντεθνικά και αντικοινωνικά αντανακλαστικά.....Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι..... Άλλωστε η δύναμη που πρέπει να ασκήσουμε σε ένα αντικέιμενο προκειμένου να μετακινηθεί θα πρέπει να υπερνικήσει τόσο την αδράνεια όσο και την τριβή ..........

 36. Β.Β. avatar
  Β.Β. 27/10/2011 01:13:03

  Να ακους Καζακη γιατι σου κανει πολυ καλο και βελτιωνεσαι συνεχως

 37. Pileas avatar
  Pileas 27/10/2011 01:40:05

  Σε πολλά διαφωνω με τον κ. Κρανιδιώτη. Είχα διαφωνήσει με το ότι πήδαγε από τη χαρά του για το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Δεν καταλαβαίνω όμως που είδαν μερικοί ότι το άρθρο είναι "εθνικοσοσιαλιστικό". Το άρθρο είναι πολύ καλό και μπράβο. Απλώς να σημειώσω ότι η Ν.Δ. δεν αποτελεί συνέχεια του Λαικού Κόμματος. Η ΕΡΕ ναι. Η Ν.Δ. όχι που έχει περισσότερα κοινά με το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Ας μην ξεχνάμε ότι το σημαντικότερο έργο του πρεσβύτερου Κ.Κ. ήταν να μας απλάξει από τους βασιλιάδες.
  Ωραίο άρθρο και σου εύχομαι από καρδιάς να εκλεγείς στη Β. Πειραιώς...

 38. Eurocrat avatar
  Eurocrat 27/10/2011 02:10:26

  Σιγά θα βρεις τενεκεδάκο

 39. Eurocrat avatar
  Eurocrat 27/10/2011 02:13:02

  +1000

 40. Γιώργος avatar
  Γιώργος 27/10/2011 04:52:32

  1) Tο ΙΚΑ ιδρύθηκε με τον νόμο 6.298 «περί κοινωνικών ασφαλίσεων» του 1934 (Γ. Κουκουλέ, «Για μια ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος», 1983, σ. 80). Ο Μεταξάς απλώς το «εγκαινίασε», ενώ αμέσως μετά προχώρησε στον υποχρεωτικό δανεισμό του συνόλου των αποθεματικών όλων των ταμείων στο κράτος, υπονομεύοντας εξαρχής κάθε προοπτική βιωσιμότητάς τους.
  2) Το 8ωρο καθιερώθηκε από τη συνθήκη που υπογράφηκε στη Γενεύη πολύ πριν την δικτατορία Μεταξά και υπέγραφαν δεσμευτικά όλες οι ευρωπαικές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα δια του τότε υπουργού της κυβέρνησης Βενιζέλου.

  3) Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας επί Μεταξά είναι κακόγουστο αστείο (Δ. Στρατή, «Συλλογικές συμβάσεις εργασίας», 1958, σ. 23), εφόσον ο ένας διαπραγματευτής (η συνδικαλιστική ηγεσία) ήταν διορισμένος από τον άλλο (το κράτος).

  4) Η «βοήθεια στους αγρότες» δεν ήταν τίποτα άλλο παρά εξυπηρέτηση των μεγάλων κτηματιών και τοκογλυφική υπαγωγή των μικροκαλλιεργητών στην Αγροτική Τράπεζα (Χρ. Ευελπίδη, «Η Γεωργία στην Ελλάδα», 1944, σ. 140).

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γιώργος 27/10/2011 12:43:23

   Για το ΙΚΑ έχεις δίκιο, το είδα και μάλιστα πρώτος του διοικητής ήταν ο Π. Κανελλόπουλος.
   Το οκτάωρο όμως νομοθετικά το θέσπισε το καθεστώς Μεταξά.
   Εν γένει δε η δικτατορία του ήταν από τις περιόδους της αυστηρότερης εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας.
   Να μην μας ενοχλεί η ιστορική αλήθεια λόγω "χρώματος".

   • Γιώργος avatar
    Γιώργος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 27/10/2011 13:00:48

    Η εφαρμογή μίας συμφωνίας από τα συμβαλλόμενα κράτη δεν καθιστά πρωτοπόρο ή κοινωνικά ευαίσθητο τον εκάστοτε 'ηγέτη', ειδικά όταν αυτή έχει συναφθεί επί έτερου 'ηγέτη'.
    Επίσης η ιστορική αλήθεια (και η κοινή λογική) είναι ξεκάθαρη στο εξής:
    Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η καθιέρωση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων οφείλεται σε εκείνους που αγωνίστηκαν, συχνά με αντίτιμο την ζωή τους, εναντίον του (φιλελεύθερου) κεφαλαίου.

   • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 27/10/2011 13:05:05

    Το οκτάωρο, η λειτουργία του ΙΚΑ -έχει σημασία και ποιος αποφασίζει να εφαρμόσει κάτι-, οι συμβάσεις, οι αποζημιώσεις (αλλά και σε άλλα θέματα η ενίσχυση της δημοτικής, ιδρύματα και θεσμοί, η ΣΕΑΠ -τα περίφημα κτήρια είναι εκεί ίδια από το 1938-) αποτέλεσαν όλα εμπνεύσεις του καθεστώτος Μεταξά, το οποίο σε κοινωνικό επίπεδο συνέχιζε κατ' ουσίαν την πολιτική κοινωνικής πρόνοιας που είχε εγκαινιάσει στον ευρωπαικό χώρο ο Βίσμαρκ τον ύστερο 19ο αιώνα. Οι πραγματικές απαρχές του κράτους πρόνοιας ανήκουν ακριβώς στην λαική Δεξιά, η οποία αργότερα μεταπολεμικά εξελίχθηκε σε χριστιανοδημοκρατία.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 27/10/2011 13:20:05

     Γιάννη, σ' ευχαριστώ. Μ' έβγαλες από τον κόπο.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 27/10/2011 13:30:10

     Η προσπάθεια μερικών να παρουσιαστεί ο δικτάτορας Μεταξάς ως εκφραστής φιλολαικής δεξιάς πολιτικής είναι τουλάχιστον ανιστόρητη, όχι γιατί το ισχυρίζομαι εγώ, αλλά η ιστορία του τόπου.

     Πριν καταλάβει με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και με την βοήθεια του Παλατιού την εξουσία ,ο Μεταξάς είχε φάει χοντρό εκλογικό δημοκρατικό "μαύρισμα" από το ελληνικό λαό όπως αναφέρει και ο ίδιος στα απομνημονεύματα του.

     Καταρχήν το 8ωρο δεν καθιερώθηκε επί Μεταξά αλλά με το Προεδρικό Διάταγμα της 27ης Ιουνίου 1932, επί κυβέρνησης Ελευθέριου Βενιζέλου.
     Η ίδρυση του ΙΚΑ πραγματοποιείται σύμφωνα με τον Νόμο 6298 του 1934.
     Πρώτος πρόεδρος του ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος την περίοδο 1934 – 1935.

    • Γιώργος avatar
     Γιώργος @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 27/10/2011 15:11:32

     Απάντηση σε πλήθος ανακριβειών:
     http://www.special-edition.gr/pdf_dioik_enim/pdf_de_34/teneketz.pdf

    • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
     ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 27/10/2011 15:13:24

     Το ότι ήταν δικτάτορας είναι άσχετο, αυτό είναι επιχείρημα του τύπου "αυτοί είναι κομμουνιστές, μη τους ακούτε". Και ο Στάλιν δικτάτορας ήταν, αλλά έσωσε την χώρα του από την γερμανική εισβολή.

  • ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ avatar
   ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ @ Γιώργος 27/10/2011 16:01:10

   ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ Ή ΑΠΛΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΠΩΣ ΛΕΣ "ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΤΗΜΑΤΙΩΝ" ?

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ 27/10/2011 16:34:23

    Επίσης να μιλήσουμε για την διάλυση των αγροτικών και αλιευτικών συνεταιρισμών προς όφελος συγκεκριμένων εταιριών, τα σάπια κρέατα από την Ροδεσία, την σκανδαλώδη φορολογική ασυλία στους εφοπλιστές, το σκάνδαλο της Esso Pappas κ.α επιτεύγματα της επταετίας.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Κάποιος 27/10/2011 18:30:43

     Για να μην αρχίσουμε τις κλασσικές ρωμέϊκες ανοησίες με απομόνωση φράσεων κλπ:
     Η δημιουργία κοινωνικού κράτους, όπως και η ανάπτυξη της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και της γεωργίας, είναι έργο της ευρύτερης πατριωτικής, ΜΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ, παράταξης, ήτοι των Φιλελευθέρων - Κέντρου και του Λαϊκού Κόμματος - ΕΡΕ. Η Κεντροδεξιά έχτισε την Ελλάδα κι όποιου δεν του αρέσει η αλήθεια, τούμπες να κάνει, η αλήθεια είναι αλήθεια.
     Ειδικότερα για τον δικτάτορα Μεταξά, θα πω ότι είχε την ευφυία να αντιληφθεί πως για να έχει κοινωνική ειρήνη, έπρεπε να δώσει δικαιώματα και μάλιστα ανέθεσε σε πρώην κομμουνιστή να τα υλοποιήσει. Ναι, ήταν δικτάτορας, ο ρόλοςε του ήταν αρνητικός στον Διχασμό αλλά εξιλεώθηκε στην Ιστορία με την αμυντική προπαρασκευή της χώρας, το ΟΧΙ στον Άξονα και την νικηφόρα διεξαγωγή του πολέμου, με μεγάλη λαϊκή στήριξη τότε, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και κομμουνιστών πατριωτών, παρά το κατάπτυστο Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ.
     Ναι, λόγω κακής μνήμης, απέδιδα την ίδρυση του ΙΚΑ στον Μεταξά, ενώ αυτή έγινε το 1934 αλλά η κύρια υτλοποίηση κι ανάπτυξη του έγινε επί Μεταξά, όπως και η θέσπιση του οκταώρου. Η προηγούμενη κύρωση διεθνούς συνθήκης δεν σημαίνει α;πό μόνη της ΄τίποτε. Αν ο Μεταξάς δεν ήθελε, δεν το έκανε. Να μην είμαστε μίζεροι.
     Η άρνηση να του το αναγνωρίσουμε είναι σαν την φανατική κι ανιστόρητη γελοιότητα ορισμένων να αρνούνται στον ΕΛΑΣ δράση κατά των Γερμανών, ενώ φοβερές και μεγάλης έκτασης μάχες όπως του Φαρδύκαμπου, της Άμφισσας κλπ, είναι επαρκείς για την απόσειση της συκοφαντίας. Άλλα μπορείς να πεις αλλά όχι ότι δεν έριξαν ντουφεκιά κατά του Άξονα.
     Να μην φοβόμαστε την αλήθεια. Οι Φιλελεύθεροι, λοιπόν, κι ακόμη κι ο Μεταξάς θεμελίωσαν το κοινωνικό κράτος. Θυμίζω δε ότι αμφότεροι ήταν εξίσου αντικομμουνιστές και εθνικιστές. Αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.

 41. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 27/10/2011 08:23:54

  Θυμό; Για σένα; Μεγαλοπιάνεσαι.

  • rs avatar
   rs @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 27/10/2011 09:19:23

   Αφιππεύστε ή- λαϊκά- ξεπεζέψτε.
   Η πολλή οίηση βλάπτει!

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ rs 27/10/2011 12:48:55

    rs: Κουτσός σε κάμπο έτρεχε να πιάσει καβαλάρη κι ένας μουγκός του φώναζε "που πας, ρε παληκάρι'!

 42. Ίωνας avatar
  Ίωνας 27/10/2011 09:30:17

  Φαήλε, καλημέρα. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ίσως το παρόν, να είναι το καλύτερο κείμενό σου ever! Ορίζεις με κρυστάλλινο τρόπο την ιδεολογική πλατφόρμα του λαϊκού,κοινωνικού,ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού, διαχωρίζοντάς τον από το νεοφιλελεύθερο-μονεταριστικό έκτρωμα, του οποίου θιασώτες, δυστυχώς,απ' ότι διαπιστώνω, είναι αρκετοί συνσχολιαστές. Ορισμένοι ξεχνούν ότι στο συνέδριο, που ακολούθησε την, με κινηματικό τρόπο, πανηγυρική εκλογή του Αντώνη Σαμαρά,στην προεδρία της ΝΔ, το Νοέμβριο του 2009, ο ίδιος ο Πρόεδρος επεσήμανε με τον πιο σαφή τρόπο, ότι το κόμμα επαναπροσανατολίζεται προς τον λαϊκό, κοινωνικό, ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό, αποκηρύσσοντας στην ουσία τον νεοφιλελευθερισμό. Αν ορισμένοι, δεν εννοούν να το καταλάβουν και να το εμπεδώσουν, τόσο το χειρότερο γι' αυτούς. Στο φινάλε, πολιτικοί χώροι, όπου μπορούν να στεγαστούν, υπάρχουν. Αν δεν τους εκφράζει το κόμμα της ΝΔ, μην τους κρατάμε και με το ...ζόρι... Καλά θα κάνουν όμως να καταλάβουν επιτέλους ότι μια Δεξιά, για να είναι ΔΕΞΙΑ, πρέπει να είναι ΚΑΙ Λαϊκή ΚΑΙ Εθνική-Πατριωτική. Δεν ενταχθήκαμε, έφηβοι όντες, στη ΝΔ, λόγω του προσανατολισμού της στην οικονομία των ...αγορών, ούτε για την λαγνεία του χρήματος. Ενταχθήκαμε σ' αυτήν για τον Πατριωτικό της χαρακτήρα ΚΥΡΙΩΣ, αλλά και για το ότι η ιδεολογία που ευαγγελιζόταν,(και που τώρα πια επανευαγγελίζεται), επιτρέπει την ελεύθερη λειτουργία του Ιδιωτικού Τομέα, πάντοτε υπό την υψηλή και διακριτική επίβλεψη του κράτους, με σκοπό την παραγωγή πλούτου, ο οποίος θα μοιράζεται με δίκαιο τρόπο στους Έλληνες πολίτες, εξασφαλίζοντάς τους συνθήκες ευημερίας. Ορισμένοι, δυστυχώς, αυτό το ερμηνεύουν, σαν ροπή προς τον ...Εθνικοσοσιαλισμό(!). Ας ανοίξουν κανένα ιστορικό βιβλίο, δεν βλάπτει. Ίσως έτσι, διαπιστώσουν ότι άλλα είναι τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας... Τώρα, σχετικά με τις κτηνώδεις ειρωνείες ορισμένων, για εφεδρείες και λοιπά χαιρέκακα κομπλεξικά φληναφήματα, είναι καλό να μην στρίβουν το μαχαίρι στην πληγή συνανθρώπων μας, που πετάγονται στον δρόμο και την δυστυχία, ανατρέποντας έτσι, στην δύση της καριέρας τους προγραμματισμούς ζωής. Ας πεταχτούν καμμιά βόλτα από τα γραφεία του κόμματος(!?) της ατυχησάσης κόρης του πατέρα της, κι ας βγάλουν εκεί τα απωθημένα τους. Θα βρουν εκεί πολλούς ομοίους τους. Εξάλλου, υπάρχουν ακόμα, (και μεγαλουργούν), οι κκ Μάνος και Ανδριανόπουλος. Με μεγάλη τους χαρά θα τους υποδέχονταν στις ...στοργικές τους πολιτικές αγκάλες...

 43. Κάποιος avatar
  Κάποιος 27/10/2011 10:05:15

  Και πότε περιμένει, κ.Κρανιδιώτη, η δεξιά να γίνει λαϊκή, μετά τις εκλογές και εφόσον έρθει στην εξουσία ;
  Γιατί ούτε η κυβέρνηση Καραμανλή κατάφερε "πλούσιοι και φτωχοί, εργοδότες κι εργοδοσία, να έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις" αλλά αντιθέτως οι "νταβατζήδες" έπαιζαν μπάλα στην πλάτη του δημοσίου συμφέροντος και του λαού και λίαν προσφάτως το κόμμα του κ.Σαμαρά ψήφισε τα μισά σχεδόν άρθρα του μεσοπρόθεσμου που έφερε το ΠΑΣΟΚ με την τρόικα στην Βουλή και δηλώνει σταθερά ότι θα σεβαστεί τις υπογραφές του ΓΑΠ, του Παπακωνσταντίνου και του Βενιζέλου.

  Καλή η φιλολαϊκή ρητορεία αρκεί να υποστηρίζεται και εμπράκτως από τα έργα και τις ημέρες της εκάστοτε παρατάξεως που την υιοθετεί.
  Γιατί και το ΠΑΣΟΚ σοσιαλιστικό ισχυρίζεται ότι είναι.

  Όσον αφορά τα περί Μεταξά και το αν καθιέρωσε το 8ωρο, την κοινωνική ασφάλιση κτλ, απάντησε άλλος συνομιλητής παραπάνω.
  Εξάλλου έχει ξανανοίξει συζήτηση για το θέμα και παρόλα αυτά αναπαράγονται οι ίδιες ανακρίβειες.

 44. Αξεστος avatar
  Αξεστος 27/10/2011 10:51:04

  ακουω καποιους οπως ο ηθοποιος Λαζοπουλος να περιμενουν ελπιδα και φως απο την νεολαια και την νεοαριστερα ιδεολογια, τι σημαινει αυτο ουτε καταλαβα, προφανως μπουρδες, ο παλαιος αριστερος ηταν ολη μερα στο καφενειο . ο νεος αριστερος ολη μερα μαλλον στο φεισμπουκ , και ειναι λεει και γεματος ονειρα χα χα χα

 45. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 27/10/2011 13:44:24

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ...
  ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ "ΟΧΙ" ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΟ "ΝΑΙ"...
  ΛΥΣΤΕ ΜΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ :
  ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ-2 ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (180 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ) ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΑ 153(ΠΛΕΟΝ) ΕΝΤΡΟΜΑ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥΣ...(Ε ΡΕ ΦΟΥΜΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!!!!!)
  ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΡΑΓΕ, ΕΑΝ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ (Ο ΑΝΤΩΝΗΣ) ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ ΑΠΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ;;;
  ...ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ : ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ.
  ΜΗΠΩΣ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΛΗΘΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ;;;;;
  ...'Η ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΙ΄ΑΥΤΑ ΤΟ ΦΟΥΜΟ;;;;;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 27/10/2011 18:35:08

   Θα ήταν ανόητη μια τέτοια παραίτηση - αποχώρηση. Πρώτον συνταγματικά δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να πάει σε εκλογές και δεύτερον, απλώς θα ήταν μόνοι τους στην Βουλή και θα μας εγκαλούσαν ως λιποτάκτες, φυγόμαχους, ριψάσπιδες και πάει λέγοντας. Όχι, εκεί πρέπει να είναι ο Αντώνης και να τους ανεβάσει την θερμοκρασία ώσπου να καεί ο απαυτός τους. Ο ίδιος δεν φοβάται τίποτα και σίγουρα δεν δίνει δεκάρα, αν τυχόν φοβάται κανένας άλλος.

 46. κωστής avatar
  κωστής 27/10/2011 15:03:18

  κύριε Κρανιδιώτη σε κάθε άρθρο σας, βλέπω τις σκέψεις μου.

 47. ΤΙΤΟΡΜΟΣ avatar
  ΤΙΤΟΡΜΟΣ 27/10/2011 17:30:15

  Προσωπικά, δεν μου λένε τίποτα οι περισπούδαστες αναλύσεις των διαφόρων πολιτικών, κοινωνικο-οοικονομικών και κοινωνιολογικών όρων (π.χ. "λαϊκός) που εντοπίχονται στα παραπάνω σχόλια.

  Εγώ πιστεύω ότι ο Φαήλος έχει αναρτήσει ελληνική σημαία στο μπαλκόνι του για την αυριανή επέτειο. Δεν είμαι βέβαιος, όμως, για πολλούς άλλους...

  Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά...

 48. dracon avatar
  dracon 27/10/2011 19:19:27

  Με παραίτηση 101 βουλευτών η βουλή κλείνει και δεν ψηφίζεται κανένα μνημόνιο μέχρι να γίνουν εκλογές για τη πλήρωση των κενών εδρών
  Θα το άντεχε αυτό το ΠΑΣΟΚ;

 49. Κάποιος avatar
  Κάποιος 27/10/2011 19:39:19

  Η μεγαλύτερη συνεισφορά του Μεταξά στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν ότι έβαλε χέρι στα αποθεματικά του προκειμένου να χρηματοδοτήσει πολεμικούς εξοπλισμούς με τελικό αποτέλεσμα την χρεοκοπία του Ιδρύματος.
  Αυτό δεν ονομάζεται ακριβώς κοινωνική πολιτική ασχέτως με το που κατέληξαν τα χρήματα.
  Επίσης πως νοείται υποτιθέμενος λαϊκός ηγέτης να καταλαμβάνει την εξουσία με βασιλικό πραξικόπημα, να διαλύει βιαίως συνδικάτα, να λογοκρίνει, να φυλακίζει και να βασανίζει έλληνες πολίτες με την ρετσινιά του κομμουνιστή και του αντικαθεστωτικού.
  Το ότι για ξεκάρφωμα είχε έναν ανανήψαντα πρώην κομμουνιστή ως υπουργό εργασίας δεν αλλάζει τα έργα και τις ημέρες του καθεστώτος.
  Η δε Ελλάδα δοξάστηκε το ’40 εξαιτίας του πατριωτισμού εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που πολέμησαν και άφησαν τα κοκκαλάκια τους στο αλβανικό μέτωπο.
  Άλλωστε ο ίδιος ο Ζαχαριάδης είχε προτρέψει τους κομμουνιστές να πολεμήσουν υπέρ της πατρίδας παρά το σύμφωνο μη επίθεσης κομμουνιστικής Ρωσίας - ναζιστικής Γερμανίας όπως σωστά κι ο ίδιος επισήμανες.
  Ο δε Μεταξάς έπραξε το αυτονόητο λέγοντας «όχι» στο ιταλικό τελεσίγραφο.
  Άλλωστε ο Μεταξάς δεν νομίζω να έχει κατηγορηθεί από κάποιον ως προδότης σε αντίθεση με τους Τσολάκογλου και τους Ράλληδες της εποχής και τους σύγχρονους Εφιάλτες που κυβερνούν. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κάθε δικτάτορα που έχει πατριωτικά ιδεώδη μπορούμε να τον αγιοποιούμε και τον προβάλλουμε ως πρότυπο κυβερνήτη.
  Όσον δε αφορά την οικοδόμηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι λογικό οι οποιεσδήποτε κρατικές και κοινωνικές δομές του να οφείλονται σε κεντρώες και δεξιές κυβερνήσεις καθότι στους αριστερούς δεν επετράπει να κυβερνήσουν, είτε με εκλογές βίας και νοθείας, είτε με πραξικοπήματα. Οι δε κομμουνιστές ήταν στην παρανομία με την βούλα του κράτους (ήδη επί Βενιζέλου με το περίφημο Ιδιώνυμον) μέχρι την πτώση της χούντας του Παπαδόπουλου - Ιωαννίδη.
  Το ζήτημα ήταν αν αυτές εξυπηρετούσαν το συμφέρον και τα δίκαια όλου του ελληνικού λαού και όχι κάποιων συγκεκριμένων παρατάξεων, συμφερόντων ή κοινωνικών τάξεων.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Κάποιος 28/10/2011 00:35:18

   Εδώ κανείς δεν εξιδανικεύει κανέναν. Αν χρησιμ,οποίησε τα αποθεματικά για πολεμικούς εξοπλισμούς, τότε πολύ καλά έκανε, διότι όπως απέδειξε η ιταλική επίθεση, ήταν διορατικός. Οι εκατοντάδες χιλιάδες πατριώτες Έλληνες που πολέμησαν είχαν ηγέτη. Κάποιος είχε φροντίσει να φτιάξει τα υποδειγματικά κι εκπληκτικά Οχυρά της Γραμμής Μεταξά. Κάποιος είχε φροντίσει για την εξαιρετική εκπαίδευση του Στρατού μας με τα πενιχρά μέσα που είχε από τρο υστέρημα του Λαού. Τα προσκοπευμένα πυρά του πυροβολικού μας σε όλα τα ορεινά δρομολόγια, γέφυρες, διασταυρώσεις, που έπαιξαν τεράστιο ρόλο στις νίκες μας κατά του ιταλικού φασισμού, ήταν προϊόν σκληρής και επίμονης εκπαίδευσης. Κάποιος τα διάτασσε κι επέβλεπε όλα αυτά. Μην είσαι μίζερος αδερφέ. Μην φτύνεις την Ιστορία του τόπου σου, χάριν κομματικής τύφλωσης. Η Αριστερά που αναφέρεσαι, ότα;ν κι οι δυο παππούδες μου πολεμούσαν στην Μικρά Ασία, υπονόμευε τον αγώνα. Γι' αυτό οι βενιζελικοί ήταν αντικομμουνιστές. Μαζί με τους σκληροπυρηνικούς βασιλόφρονες, οι κομμουνιστές έκαναν προπαγάνδα με το ίδιο σύνθημα: οίκαδε. Πισώπλατη μαχαιριά στο ηθικό του αγωνιζομένου Λαού και Στρατού. Οι αθλιότητες της Φεντερασιόν κι αργότερα του ΚΚΕ για το "Μακεδονικό" ΄΄επαιξαν τεράστιο ρόλο για την περιθβριοποίηση τους. Όταν ξέσπασε ο π0όλεμος το ΚΚΕ ήταν περιθωριακό, σχεδόν διαλυμένο.΄Αν κυβερνούσαν, αν κέρδιζαν, σήμερα τα σύνορα μας θα ήταν στη Λάρισα και θα οργώναμε ακόμη με τα μουλάρια.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Κάποιος 28/10/2011 16:39:44

   O ιδιος ο Ιωάννης Μεταξάς που παρότι ήταν φιλοβασιλικός αρνήθηκε να συμμετάσχει ως αρχιστράτηγος στην μικρασιατική εκστρατεία και μάλιστα είχε σαφώς τοποθετηθεί εναντίον της προβλέποντας ότι θα κατέληγε σε καταστροφή, ήταν μήπως και αυτός εθνικός μειοδότης όπως οι κομμουνιστές;
   Τελικά η ιστορία ποιανών την στάση δικαίωσε ύστερα από το ξεκλήρισμα της τρισχιλιετούς παρουσίας των Ελλήνων στην Μ.Ασία ;

 50. Orestios avatar
  Orestios 27/10/2011 22:37:38

  Η πραγματικότητα είναι πως ο εθισμός στον σοσιαλισμο είναι ισχυρός και τα πάσης φύσεως λαμογια δεν θα εγκαταλείψουν τόσο εύκολα την εξουσία.
  Το επιπλαστο όνειρο των σοσιαλιστών καταρρέει γιατίστηριζόταν στον παρασιτισμό.
  Θα συμφωνήσω μαζί σου Φαηλε, πως η ανατροπή πρέπει να γίνει από όλους μας. Πρώτα ατομικα και κατόπιν συλλογικά . Οι σειρήνες του διχασμού εξυπηρετούν τα παράσιτα.
  Είναι η περίοδος που η Ελλάδα γεννά ήρωες για μια ακόμη φορά στην ιστορία της

 51. ΚΠ avatar
  ΚΠ 28/10/2011 00:32:59

  Κατ’ αρχήν, οι νεοδημοκράτες απέχουν παρασάγγας από το να χαρακτηρίζονται «merciless and unapproachable fascist crowds», δεν διαθέτουν καν την στοιχειώδη σύμπνοια (αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, η έλλειψη φανατίλας είναι και το δυνατό χαρτί των εναπομεινάντων αστών). Η λαϊκή δεξιά ευτυχώς - δυστυχώς και σήμερα εκφράζεται από την ΝΔ. Η δε φιλελεύθερη, από τον τύπο με το νοίκι των 10000ευρώ το μήνα απέναντι από την αμερικάνική πρεσβεία και από την κόρη του καμπινεδάρχη. Από την αριστερή μεριά της γαλέρας, βράστα Φαήλε. Δυστυχώς οι περισσότεροι βολεύονται με την «Ταυτότητα» η οποία μάλιστα τους εξασφαλίζει αναγνωρισιμότητα, αυτοεπιβεβαίωση και απαλλαγή από «περιττές» αμφιβολίες (reason). Το πρόβλημα των από ΄κει κωπηλατών βεβαίως έγκειται στο θέμα του «Αρχηγού». Εξ’ ου κι ο πανικός, κατά Αντόρνο πάντα._Κ.Π.

 52. ΚΠ avatar
  ΚΠ 28/10/2011 00:33:50

  Στα καθ’ ημάς, κάποτε μου προκαλούσε εντύπωση η καψούρα με τον μπεκρούλιακα τον Αντρέα, η γενική... συγκίνηση για την προσχώρηση στο ευρώ, ο επιλεκτικός στ@ρχιδισμός για το καταστροφικό μανατζάρισμα των Ολυμπιακών αγώνων, μέχρι που γέρασα και αντιλήφθηκα το νόημα της λέξης «όραμα». Έστω, σε όρους εικονικής πραγματικότητας (ας όψεται η εξωφρενική προπαγάνδα Συγκροτήματος και αγοραφοβικού Καλαματιανού). Όραμα λοιπόν, το μόνο εμπόρευμα που πουλάει ο Αντώνης και προωθεί ο Φαήλος. Μόνο ο κ. Σ. Πεταλάς το έπιασε/ έθιξε πιο πάνω. Τα υπόλοιπα βαρέθηκα να τα διαβάσω. Δεν έχω και χρόνο διότι ως Βέγγος (πιο χαρακτηριστικό από τα passé «Καίλας» ή «Ξανθόπουλος»), σε 4,5 ώρες θα πρέπει να ξυπνήσω για να συνεχίσω να εργάζομαι»._Κ.Π.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.