#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/08/2009 22:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαθήματα τακτικής και στρατηγικής από το Σαρκοζί

Νικολά Σαρκοζί, το καλύτερο «παιδί» του Φρανσουά Μιττεράν

 Τα Champs Elysee προσπαθούν να πουλήσουν τον τελευταίο καιρό ένα «νέο Σαρκοζί»,. Ένα Σαρκοζί που νιώθει βεβαίως πάντα «δεξιός», αλλά αρνείται το σεκταρισμό. Ένα Σαρκοζί μεταμορφωμένος από τη μούσα του, την Κάρλα Μπρούνι. Ένα Σαρκοζί που αναγνωρίζει τα χαρίσματα του απέναντι στρατοπέδου. Ένα Σαρκοζί, άξιο «γιο» εντέλει του Φρανσουά Μιτεράν. Ίσως και μοναδικός.

Δεν είναι, άλλωστε,  τυχαίο το γεγονός πως όσοι τον περιβάλλουν είναι πρώην συναγωνιστές και συνεργάτες του Μιτεράν  (π.χ. Benhamou, Seguela, Attali, Tapie, Hanin, Charasse, Kouchner ... ). Ενώ η τοποθέτηση του ανιψιού του  Μιτεράν στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού , είναι ένα καταπληκτικό κλείσιμο του ματιού εκ μέρους του προέδρου, συνειδητά ή ασυνείδητα.

Ο Νικολά Σαρκοζί χρησιμοποιεί τέσσερα εργαλεία: το άνοιγμα, το σκιάχτρο, τον τριγωνισμό και το στραγγαλισμό.

Άνοιγμα (απαλό, αν είναι δυνατόν)

 

Ήταν ο Μιτεράν που έκανε δημοφιλή τη λέξη «άνοιγμα» στη γαλλική πολιτική ορολογία, το 1988. Ο σκοπός ήταν εξίσου απλός: να αποδυναμωθεί το UDF πιστός κεντρώος σύμμαχος του RPR. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 1988, ο Γάλλος πρόεδρος προσέλκυσε τα μεγάλα ψάρια των κεντρώων (Stasi, Barrot, Veil, Méhaigneire, Durafour, Pelletier, Soisson). Από αυτή τη λίστα μόνο οι τρεις  τελευταίοι απέφυγαν τις σειρήνες των Ηλυσίων Πεδίων  και ο Μιτεράν συμπλήρωσε την παλέτα του με προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών (Kouchner, Tapie)

Κατά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου, ο Νικολά Σαρκοζί χρησιμοποίησε την ίδια διαδικασία: μην επιδιώκεις το άνοιγμα, αλλά να δώσεις μια ισχυρή γεύση. Γι αυτό  και η υπουργοποίηση του Φρεντερίκ Μιτεράν, που είναι θαυμαστής του θείου του, αλλά ψηφοφόρος του Σιράκ (1995).

Γι αυτό και η επιλογή του Ροκάρ για να συμπροεδρεύσει με τον Αλέν Ζουπέ στην Εθνική Επιτροπή Οικονομικών, μία επιλογή που δεν του τρώει ψωμί. Και ο Σαρκοζί μπορεί να επιβεβαιώσει με ηρεμία: «Η στρατηγική ανοίγματος που ακολουθεί η γαλλική κυβέρνηση δε θα σταματήσει». - « La stratégie du gouvernement français de l'ouverture ne s'arrêtera pas»

Τακτική Συμμαχιών: ανάμεσα σε αυτούς και εμένα, δεν υπάρχει τίποτα!

Το γεγονός ότι ο Φρανσουά Μιτεράν ενθάρρυνε την ανάδειξη του Εθνικού Μετώπου μπορεί ελάχιστα να αμφισβητηθεί. Στις αρχές του 1980 άσκησε πίεση ώστε το Εθνικό Μέτωπο να αποκτήσει συχνότητα και να εκπέμπει σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Έπειτα η εισαγωγή της ποσοστιαίας συμμετοχής στο κοινοβούλιο το 1985 έκανε όλα τα υπόλοιπα (μαζί με την εκλογή 35 μελών του Μετώπου το 1986).

Αυτός ο τύπος συμμαχίας δεν είναι μια εφεύρεση του Μιτεράν, κάθε άλλο. Ο ίδιος ο Ντε Γκωλ αρέσκετο να δίνει έμφαση στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλία: «Ανάμεσα στους κομμουνιστές και σ΄ εμένα, δεν υπάρχει τίποτα» έλεγε.

Ο Νικολά Σαρκοζί, με το δικό του τρόπο, προσπαθεί επίσης να φουσκώσει την αριστερά της αριστεράς. Μία ημέρα του Ιουνίου του 2008  σε μία πτήση επιστροφής από τη Βηρυτό, έστειλε το εξής μήνυμα στον Φρανσουά Ολάντ, γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος: «θα σας κάνουμε μαζί με τον Besancenot το χτύπημα που μας κάνατε εσείς με τον Λε Πέν» - Ο Besancenot είναι ο ηγέτης της γαλλικής άκρας αριστεράς, υποψήφιος πρόεδρος με την Ligue Communiste Révolutionnaire (LCR)

Ενώ η Le Canard μετέφερε, τον περασμένο Μάρτιο, τις παρακάτω λέξεις δανεισμένες από τον Πρόεδρο: πρέπει να ανάψεις τη φωτιά στην αριστερά για να αξιολογήσεις τον Besancenot. Το PS έχει την τάση να συμμαχεί με την άκρα αριστερά.

Για τον Νικολά Σαρκοζί το «να ανάψει κανείς τη φωτιά» στην αριστερά σημαίνει να διαιρέσει την αριστερά, αλλά επίσης και το συνδικαλιστικό κίνημα. Επιπλέον ο Olivier Besancenot είναι πιθανό να φοβίσει τους πιο ηλικιωμένους ψηφοφόρους, που είναι η πιο στέρεα βάση ψηφοφόρων του προέδρου.

Ο Σαρκοζί σε κάθε περίπτωση έχει ένα πρόβλημα: το στοίχημα δε λειτουργεί τόσο καλά μέχρι στιγμής. Παρά τη βία της οικονομικής κρίσης, ο Besancenot και το Nouveau Parti Anticapitaliste στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές δεν αποδοκιμάστηκαν, αλλά ούτε κατέκτησαν το όνειρο. Σύμφωνα με το Europe 1, το ένα τρίτο των 9.000 μελών του NPA στρατολογήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Τριγωνοποίηση: Οι καλές μέθοδοι του θείου Μπιλ

Η τριγωνοποίηση ανακαλύφθηκε από τους spin doctors του Μπιλ Κλίντον και την εμπέδωσε ο Τόνι Μπλερ. Στόχος της είναι να στερήσεις τον αντίπαλο από τους μύθους του, την αντιπροσώπευσή του, τα ισχυρά στελέχη του και τις δυνατές του ιδέες, χωρίς να θυσιάσεις τα βασικά. Η αποτελεσματικότητά της έχει αποδειχθεί, εάν κρίνουμε από την πολιτική μακροζωία των Κλίντον και Μπλερ.

Ο Σαρκοζί πήρε αυτό το εργαλείο και άρχισε να παίζει μαζί του από την προεκλογική εκστρατεία του 2007. Ας θυμηθούμε την επίκληση μεγάλων ονομάτων από το πάνθεον των σοσιαλιστών, Jaurès και Blum ...

Συνεχίζει μέχρι και σήμερα, τριγωνοποιώντας τα πάντα. Όταν δηλώνει «έχουμε χρησιμοποιήσει το καλό κομμάτι του καπιταλισμού», ή ότι «οι φυλακές μας είναι ντροπή», όταν αποκηρύσσει τον κοινωνικό αποκλεισμό και όταν ασκεί κριτική στον ορθοδοξία του προϋπολογισμού και της σκέψης, αδειάζει μία προς μία όλες τις κριτικές της αντιπολίτευσης.

Προφανώς,  αυτές οι τακτικές έχουν αντικειμενικό σκοπό να προκαλέσουν σύγχυση στο πολιτικό παιχνίδι. Κατά βάθος ο Σαρκοζί παραμένει πάντα πιστός στις δεξιές ιδέες του, από το φορολογικό σύστημα μέχρι τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλά για την αριστερά  είναι πολύ πιο δύσκολο σήμερα να ξεχωρίσει στο δρόμο προς την εξουσία.

Στραγγαλισμός: Πώς να βάλεις στο κενό το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Αυτή η τριγωνοποίηση συνοδεύεται επίσης από έναν στραγγαλισμό της αριστεράς. Διεξάγοντας κάθε πολιτική συζήτηση εντός της κυβερνητικής παράταξης ο Νικολά Σαρκοζί και η κυβέρνησή του, της στερούν το απαραίτητο πολιτικό οξυγόνο.

Παραδείγματα: Ανοίγοντας μέσα στην κυβερνητική παράταξη ιδεολογικές και πολιτικές συζητήσεις για θέματα - αιχμές της γαλλικής Αριστεράς, όπως ο έλεγχος του οικοσυστήματος, η φορολογία της παραγωγής άνθρακα, τα τεστ DNA, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και η κυριακάτικη εργασία , κάνει να μοιάζουν οι αντιπαραθέσεις γι αυτά τα θέματα σαν μια οικογενειακή διαμάχη της κεντροδεξιάς, που είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από την κλασική διαμάχη αριστεράς-δεξιάς. Έτσι οι συζητήσεις αυτές καταλήγουν στο να στερούν λίγο ακόμη από τον αέρα της αριστεράς…

http://www.rue89.com/2009/07/07/nicolas-sarkozy-ou-le-dernier-des-mitterrandiens

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GRECO MASCARA avatar
  GRECO MASCARA 03/08/2009 07:16:08

  Καιρός είναι οι κυρίες ΟΜΠΡΥ ΚΑΙ ΣΕΓΚΟΛΕΝ να καστέβουν απο το καλάμι.
  Αλλο Γαλλία.
  Αλλο Φιλιππίνες.

 2. nikiplos avatar
  nikiplos 03/08/2009 10:33:43

  Επειδή οι έλληνες κολλούμε παραδοσιακά στις ταμπέλες και χάνουμε συνήθως την ουσία, επιτρέψτε μου μια διευκρινησούλα...

  Ο Σαρκουτζής είναι πολιτικά (και σε ιδέες και στην πράξη) Δημοκρατικότερος της Παπαρήγα των ΚΚΕδων και λοιπών αριστερών. Δεν συζητάω ολοσδιόλου για ΚΑΚ που ανεξαρτήτως σκανδάλων κυβέρνησε τη χώρα σχεδόν μοναρχικά με λογικές πολιτικής μαυρογιαλούρου και του 60. Όσο για τους ΠΑΣΟΚους και τη "δημοκρατικότητά" τους και την "δημοκρατική" παράταξη τους φάγαμε στη μάπα αρκετά χρονακια...

  Οι Έλληνες δεν έχουμε και μεγάλη σχέση με τη δημοκρατία αφού "παίζουν" μαζί της μόλις 35 χρόνια ύστερα της μεταπολίτευσης. Πρέπει πολλά βήματα να διανύσουμε μέχρι να φθάσουμε όχι στη Γαλλία, αλλά τουλάχιστον σε χώρες όπως η πορτογαλλία κλπ.

  Όσο για τον Σαρκουτζή, επαναλαμβάνω ότι είναι δημοκρατικότατος με αίσθηση παραδοσιακά τι σημαίνει Δημοκρατία, και όχι ίσιωμα ή ρεμπέτ ασκέρ, όπως την εννοούμε στην Ελλάδα.

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 03/08/2009 11:24:51

  τι τα θες τώρα αυτά και θα τους βάλεις να αποστηθίζουν σεμινάρια καλοκαιριάτικα ...

 4. Tηλέμαχος avatar
  Tηλέμαχος 03/08/2009 12:14:51

  Γιατί και σε μας τα ΠΑΣΟΚομέσα δεν προβάλλουν τον Καρατζαφέρη νυχθημερόν;

  Και για να το θέσουμε σε υπερεθνικό επίπεδο αντί να το πω με δικά μου λόγια ψάρεψα το παρακάτω σχόλιο του "ψυχραιμία" που εδράζεται στην ίδια λογική πάνω-κάτω. Φάκτορες, κάντε το ποστ αν σας αρέσει:


  ψυχραιμια says:
  01/08/2009 at 12:34 pm
  Επειδη το ζητημα εχει ξεφυγει απο το γεγονος του Παρθενωνα και αναγεται στη διαμαχη αρχαιολατρων – χριστιανων θα αναφερω ορισμενες παρατηρησεις για τη γεωπολιτικη διασταση του θεματος οπως τη βλεπουν ….αυτοι που ενδιαφερονται.Οι παρατηρησεις αυτες δεν εχουν σχεση με τις πεποιθησεις των ανθρωπων που ειναι σεβαστες αλλα με την πιθανη εκμεταλλευση των πεποιθησεων αυτων.Ελπιζω οτι μπορει να γινει αυτη η διακριση απο ολους.
  Το αρχαιοελληνικο ρευμα ξεκινησε με την εκδοση του περιοδικου “Δαυλος” το 1982.Για πολλα χρονια ενα απο τα λιγα μερη που μπορουσε να βρει καποιος το περιοδικο αυτο ηταν η βιβλιοθηκη της Ελληνομαερικανικης Ενωσης μαζι με αλλα αντικομμουνιστικα κυριως περιοδικα.
  Η επεκταση ομως του ρευματος εγινε μετα το 1990,την καταρρευση του ανατολικου στρατοπεδου και τη διατυπωση της θεωριας του Σαμουελ Χαντιγκτον περι συγκρουσης των πολιτισμων οπου οι πολιτισμοι χαρακτηριζονται απο τη θρησκεια τους.Ο Χαντιγκτον στο βιβλιο του κατα λεξη ισχυριζεται οτι η Ελλαδα δεν ανηκει στη Δυση επειδη εχει ως επικρατουσα θρησκεια την ορθοδοξια και μαλλον ανηκει στο στρατοπεδο της Ρωσιας.Αφηνει ομως ενα παραθυρο.Σε αντιθεση γραφει με τους αλλους σλαβικους βασικα ορθοδοξους λαους οι Ελληνες εχουν μνημες και επιρροες απο την αρχαια Ελλαδα,πραγμα που τους ωθει προς τη Δυση.Επομενως συμφωνα με την αποψη του πλεον επισημου θεωρητικου των ΗΠΑ για τη μετακομμουνιστικη εποχη η αυξηση της επιρροης των αρχαιοελληνιστων στην Ελλαδα ευνοει τα δυτικα συμφεροντα ενω η ορθοδοξια ειναι κινδυνος επειδη συνδεει την Ελλαδα με τη Ρωσια.
  Οι θεωριες ελαβαν και πρακτικη εφαρμογη.Ο πρωην πρεσβευτης Ναιλς φοραγε χλαμυδα και ετρεχε ο ιδιος στα Νεμεα,μια αποπειρα αναβιωσης των αρχαιων αγωνων.Ο επομενος πρεσβευτης Μπερνς εδωσε συνεντευξη στο “Δαυλο” οπου δηλωσε λατρης της αρχαιοτητας.Οι ΗΠΑ υποστηριξαν το αιτημα να ανατεθουν οι Ολυμπιακοι Αγωνες του 2004 στην Αθηνα ελπιζοντας σε αυξηση του ενδιαφεροντος για την αρχαια Ελλαδα.Οι οποιες εθνικιστικες τασεις των αρχαιοελληνιστων δεν τους ενδιαφερουν ή μαλλον θεωρουνται προτιμοτερες απο τυχον συμπορευση με τους Ρωσους σε ενα πανορθοδοξο σχημα.
  Ολα αυτα συνεβαιναν τη δεκαετια του 90 με τον πολεμο της Γιουγκοσλαβιας οπου φοβουνταν οτι η θρησκευτικη επιρροη θα οδηγουσε την Ελλαδα πιο κοντα στη Σερβια.Μετα τη ληξη του πολεμου και τη μετατοπιση της προσοχης μετα τις 11/9 στη Μεση Ανατολη και το Ισλαμ το ενδιαφερον τους ατονησε.
  Οσοι λοιπον ασχολουνται με το ζητημα αυτο ας λαβουν υποψι τους οτι εχει και μια διασταση πολιτιστικων επιρροων μεγαλων δυναμεων.Δεν σημαινει οτι πρεπει γιαυτο να αλλαξουν γνωμη και ιδεες αλλα ας προσεξουν τα πολιτικα αποτελεσματα τυχον επιλογων τους.

  • Ανώνυμος avatar
   Ανώνυμος @ Tηλέμαχος 03/08/2009 12:29:02

   Αν είναι για να γίνω μεγάλος και τρανός, να πρέπει να προσκυνήσω (εκ νέου) τη χριστιανοσύνη ως χώρα και να την αγκαλιάσω με θέρμη, γνώμη μου είναι πως καλύτερα να πέσω να γκρεμοτσακιστώ ομαδικά σαν τους Σουλιώτες. Πολύ μεγάλη ηθική έκπτωση και πνευματικό πισωγύρισμα.
   Χίλιες φορές αυτοκαταστροφικός, παρά να πριμοδοτώ θεσμικά την αγιαστούρα με νύχια και με δόντια προκειμένου να μπορώ να υπάρχω. Αν ο μόνος τρόπος να υπάρχω είναι αυτός –κι εύχομαι οτι δεν είναι έτσι- καλύτερα να πάψω να υπάρχω εντελώς. Αλλιώς να κόψω το λαιμό μου να βρω έναν λογικό πλέον κώδικα εθνικής συνοχής και αξιοπρεπές κεντρικό σημείο αναφοράς. Δεν μπορεί, όλο και κάτι θα υπάρχει, όρεξη να έχουμε να ψαχνόμαστε. Σταδιακά και με ρέγουλο.
   Και δεν είναι απαραίτητο οτι όποιος σκέφτεται έτσι είναι χλαμυδόμυαλος.

   • tiramola avatar
    tiramola @ Ανώνυμος 03/08/2009 13:06:21

    Εσένα και μένα στα απαυτά μας , ο πολιτικός καριέρας όμως πρέπει να τα λαμβάνει όλα υπόψιν του και φυσικά της παντοδύναμης Ελληνικής εκκλησίας....
    Ετσι νομίζεις ότι κάνεις πολιτική καριέρα στο Ελλάντα?
    Και με τις κάμερες θα πας να υπογράψεις για τις ταυτότητες και θα ρωτήσεις πρώτα αν τους ενοχλεί κάτι προκειμένου να το κόψεις...
    Γιατί μετά θα σε συμπεριλάβει στο κύρηγμα της Κυριακής και συγκεκριμένα στην ενορία σου....

   • Tηλέμαχος avatar
    Tηλέμαχος @ Ανώνυμος 03/08/2009 13:14:22

    Και ποιος σου είπε πως αυτό που θα κάνεις ή δεν θα κάνεις εσύ προσωπικά, ανώνυμε, θα το κάνει και η χώρα ολόκληρη. Άκου "ως χώρα"! Πολύ μεγάλη ιδέα έχεις για τον εαυτό σου φίλε.

    "Ως χώρα" λοιπόν αν έχεις μάτια βλέπεις. Βλέπεις τον τόπο γύρω σου, βλέπεις τους ανθρώπους γύρω σου και, άμα λάχει, βλέπεις και μέσα σου. Αν εσύ δεν βλέπεις τίποτα εντάξει. Κάτσε να ψάχνεις σταδιακά και με ρέγουλο και όλο και κάτι θα βρεις. Το πιθανότερο βέβαια να βρεις καμιά Κόκα-κόλα και κανένα ευρωδόλλαρο. Εμείς όμως οι υπόλοιποι βλέπουμε άλλα πράγματα γύρω μας, το κατάλαβες; εσύ είσαι οφφ-σάϊντ, όχι εμείς.

   • Ανώνυμος avatar
    Ανώνυμος @ Ανώνυμος 03/08/2009 13:57:12

    Μοναδικό αντίδοτο στην κόκα-κόλα λέει ο μάστορας, είναι τα λουμίνια, ο ψάλτης με το νύχι το δεκάποντο (πολιτισμική κληρονομιά speaking), το καρβουνάκι και η λαδωμένη εικόνα της παναγίας. Ή είσαι με το τελευταίο, ή αρχαιόπληκτος, ή με την κοκα-κόλα. Άλλες επιλογές δεν υπάρχουν, μόνο ότι ορίσουν οι Τηλέμαχοι αυτής της χώρας. Οι "είμαστε πλειοψηφία, άρα βούλω".

   • Tηλέμαχος avatar
    Tηλέμαχος @ Ανώνυμος 03/08/2009 15:49:32

    Τι ωραία που τα λες βρε Ανώνυμε. Και τι ωραία που με ερμηνεύεις. Είσαι το αντίδοτο στη ζέστη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.