#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/04/2012 07:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μήπως τελικά ο Σαμαράς είχε δίκιο;Του Κώστα Ροδινού

Ο πρόεδρος της ΝΔ επικρίθηκε σφοδρά για την απόφασή του να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η μια πλευρά του προσάπτει ό,τι υπέστειλε τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα και προσχώρησε στη  ...μνημονιακή συνταγή.

Η άλλη πλευρά, του καταλογίζει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές τον Δεκέμβριο και να τις κερδίσει με μεγάλη διαφορά απαλλάσσοντας  τη χώρα, μια ώρα αρχύτερα από το ΠΑΣΟΚ. (εκλογές δεν μπορούσαν να προκληθούν χωρίς τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, αλλά εσκεμμένως αποσιωπάται). Όπως εσκεμμένως αποσιωπάται ότι αν ο Σαμαράς ενδιαφερόταν για το πολιτικό ή το προσωπικό συμφέρον του μόνο και πήγαινε τότε για εκλογές θα εξασφάλιζε μια θριαμβευτική νίκη.

Ο ίδιος φωνάζει, εδώ και έξι μήνες, ότι δεν μπορούσε να ρισκάρει τη ανεξέλεκτη χρεοκοπία της χώρας και ότι ήθελε να κερδίσει χρόνο, να διασφαλιστεί το κούρεμα του χρέους και η νέα δανειακή σύμβαση και στη συνέχεια να διεξαχθούν εκλογές και η  νέα κυβέρνηση, με νωπή εντολή, να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο.

Μήπως τελικά ο κ. Σαμαράς είχε δίκιο; Μήπως δικαιώνεται από τις εξελίξεις;

Ας δούμε τα γεγονότα  των τελευταίων ημερών.

Γενική αποδοκιμασία των πολιτικών λιτότητας

-Αργά χθές το βράδυ η S&P  υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες,  με αρνητικές, μάλιστα, προοπτικές, παρά τις προσπάθειες  του Μαριάνο Ραχόϊ να εφαρμόσει ένα αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Τις τελευταίες ημέρες το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας κυμαίνονταν πάνω από το 6%.

-Την Πέμπτη, ανακοινώθηκε ότι στη Γαλλία, η ανεργία σημείωνε άνοδο για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα!

-Από τη Βιέννη, εν μέσω ανησυχιών για την έκθεση των Αυστριακών τραπεζών στην Α. Ευρώπη, ο Joseph Stiglitz, προειδοποιούσε ότι «η Ευρώπη οδεύει σε αυτοκτονία με την εμμονή των ηγετών της στην λιτότητα. Δεν υπήρξε ποτέ κάποιο επιτυχημένο πρόγραμμα λιτότητας σε μια μεγάλη χώρα. "Αν η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ευρώπης που ακολουθούσε τη λιτότητα, τότε θα μπορούσαμε να το αγνοήσουμε, αλλά αν έχεις την Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, όλες τις χώρες σε λιτότητα, είναι σαν μια κοινή λιτότητα και οι οικονομικές συνέπειες από αυτό θα είναι φρικτές".

 -Η Ολλανδική Κυβέρνηση, ο κέρβερος της λιτότητας,  αναγκάστηκε να παραιτηθεί, υπό το βάρος των πιέσεων για ...λιτότητα!  Πρόωρες εκλογές προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο, ενώ οι γνωστοί οίκοι προειδοποιούν με αφαίρεση του «triple A». Xθές άρον-άρον η Βουλή κατέληξε σ΄ένα πρόγραμμα περικοπών, αλλά απομένει να δούμε την εφαρμογή του.

-Η βρετανική οικονομία,  εισέρχεται σε «διπλή ύφεση».

-Τέλος, στην Ιταλία η περίοδος του μέλιτος τελείωσε για τον Μόντι, η δημοτικότητά του μειώνεται, το κόστος δανεισμού  βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και ο ίδιος άρχισε τα ...εκβιαστικά διλήμματα για να περνάει την πολιτική του. Δεν θα μπορέσει να συνεχίσει για πολύ με την ίδια πολιτική!

Η ...επιδημία της ανάπτυξης!

Μέσα σ’ αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, στην Ευρώπη αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι το πρόβλημα δεν ήταν μόνον η «άτακτη και διεφθαρμένη Ελλάδα» και ό,τι οι πολιτικές λιτότητας όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα, αλλά τα επιδείνωσαν κιόλας. Επιπλέον, ειδικά μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, το φάντασμα της ακροδεξιάς αρχίζει να ξυπνάει εφιάλτες.

Αίφνης, άνοιξαν όλα τα στόματα και άρχισαν να μιλάνε για ανάπτυξη!

-Πρώτος, έσυρε  το χορό  Μάριο Ντράγκι, ο οποίος  μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή  της Ευρωβουλής ,  για πρώτη  φορά, είπε συγκεκριμένα: «Έχουμε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο, τώρα θα πρέπει να συμφωνήσουμε και σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης», ενώ  εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα υπάρξει κοινός τόπος στην Ευρωζώνη για το καλό του ευρώ». Την Πέμπτη προχώρησε και σ΄ένα άλλο θέμα που ταλανίζει την Ευρώπη:  "H ιδέα της εποπτείας και διάσωσης τραπεζών σε επίπεδο ευρωζώνης έχει γίνει πιο εύλογη, εξαιτίας της κρίσης". Και η Μέρκελ; Αναρωτήθηκαν οι δύσπιστοι; «Είναι ποτέ δυνατόν ο Μάριο να έκανε τέτοια δήλωση χωρίς τη συγκατάθεση της Μέρκελ;» απάντησαν οι γνώστες. Μάλλον έτσι θα είναι.

-Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Hugh Carnegy ο οποίος εξηγούσε στους Financial Times, το σχέδιο του Ολάντ.

“Το σύμφωνο ανάπτυξης που προτείνει ο κ. Hollande θα εμπεριέχει τέσσερα στοιχεία.

 Ένα, την κοινή έκδοση ευρωομόλογων «όχι για να γίνει αμοιβαίο το χρέος, αλλά για να χρηματοδοτηθούν υποδομές, βιομηχανικές επενδύσεις και απασχόληση».

 Δεύτερον, πρόσθετες επενδύσεις από τον επενδυτικό βραχίονα της ΕΕ, την European Investment Bank.

 Τρίτον την επιβολή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών από τα μέλη εκείνα που θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν για έργα ανάπτυξης.

Τέλος, την πιο αποδοτική χρήση των διαρθρωτικών ή περιφερειακών προγραμμάτων ανάπτυξης. “

Κάτι μου...θυμίζουν όλα αυτά!

-«Δημιουργείται άξονας Ρώμης - Βερολίνου, με στόχο την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης» , έγραφε την  Τετάρτη στην ηλεκτρονική της  έκδοση η εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα. «Κύριο ζητούμενο είναι να ξεπερασθεί η οικονομική κρίση με κατάλληλες πολιτικές, που να μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου του Ιουνίου.»

-Την Τετάρτη, η Wall Street Journal σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, επισήμανε τα  δεινά που επέφερε στην Ευρωζώνη η σκληρή πολιτική λιτότητας  και απεκάλυψε  οτι «σε κύκλους των Βρυξελλών διεξάγονται ήδη «πολιτικώς ευαίσθητες συζητήσεις» για το πώς μπορεί αναθεωρηθεί ο στόχος της «επιστροφής» στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας έως το 2013. ..Αυτό   συνεπάγεται επιπλέον περικοπές των δαπανών, αλλά και αύξηση της φορολογίας», μέτρα τα οποία θα έρθουν σε μία οικονομία ήδη παραπαίουσα από τη λιτότητα και την κρίση δημοσιονομικού χρέους». Ηδη η Ευρωζώνη ισορροπεί στο χείλος της ύφεσης και η ανεργία σημειώνει ρεκόρ», τονίζει  η εφημερίδα.  Αξιωματούχοι ωστόσο των Βρυξελλών οι οποίοι δεν κατονομάζονται, αποκαλύπτουν ότι «με τον ένα τρόπο ή τον άλλο θα αναγκαστούμε να προσαρμόσουμε το δρόμο των δημοσιονομικών περικοπών»

 Επαναδιαπραγμάτευση εν όψει...

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των Γαλλικών εκλογών, η συζήτηση για πολιτικές ανάπτυξης άνοιξε. Η εκλογή  Ολάντ, πιθανότατα θα επιταχύνει τις εξελίξεις. Ας προειδοποιεί άκομψα ο «Economist» ότι ο υποψήφιος των σοσιαλιστών  είναι «κακή προοπτική και για την πατρίδα του, αλλά και για την Ευρώπη».  Αν εκλεγεί, η Μέρκελ ξέρει ό,τι δεν έχει την πολυτέλεια να συγκρουστεί μαζί του γιατί αυτό θα σημάνει επικίνδυνη απομόνωση της Γερμανίας, άρα θα βρεθεί  ένα modus Vivendi. Αν επανεκλεγεί ο Σαρκοζί, η κληρονομιά Ολάντ θα παραμείνει γιατί η συζήτηση  είναι  κοινή απαίτηση.

Για να έρθουμε στα δικά μας. Φαντάζεστε σε ποιά θέση θα ήταν η χώρα μας, αν εξ αιτίας των χειρισμών Παπανδρέου-Βενιζέλου είχε οδηγηθεί σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία;

Χάρη στη στρατηγική Σαμαρά η Ελλάδα κέρδισε χρόνο, απομείωσε σημαντικά το δημόσιο χρέος της, και τώρα βρίσκεται σε μια χρονική συγκυρία που το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου με όρους ανάπτυξης έχει περισσότερες πιθανότητες να αποτελέσει όχι μόνον ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή επιλογή.

Επειδή θα συμφωνήσω με τον κ. Νίκο Παπανδρέου, ότι μέχρι τώρα στέλναμε ....δικηγόρους για να διαπραγματευτούν πολύπλοκα οικονομικά ζητήματα,  καιρός στείλουμε και κάποιον που ....καταλαβαίνει τα θέματα!

Εκείνον,  που από την αρχή,  μας είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους τους προγράμματος.

Εκείνον, που έγκαιρα, είχε καταθέσει μια διαφορετική πρόταση εξόδου από την κρίση η  οποία σήμερα πιά αποτελεί τη βάση των συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Mara avatar
  Mara 27/04/2012 08:18:53

  Αγαπητέ Κώστα Καλημέρα!

  Όχι μήπως ο Σαμαράς είχε δίκιο?
  Δεν χρειάζεται το ερωτηματικό.
  Ο Σαμαράς τελικά είχε δίκιο. Γιατί αυτά που έλεγε εδώ και δύο χρόνια και τον λοιδορούσαν...., τώρα τα ισχυρίζεται ολόκληρη η Ευρώπη.
  Με την συναίνεστη του λοιπόν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, κέρδισε πολύτιμο χρόνο (όπως αποδεικνύεται)
  και πέτυχε κυρίως τις εκλογές.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Mara 27/04/2012 08:35:53

   Καλημέρα Μάρα, Διάβασα το πρωϊ δύο ωραία άρθρα. Στην ηλεκτρονική έκδοση των Νέων "Συνασπισμός της ...Αριστεράς και του Καμμένου" της Μαριας Νταλιάνη Και στο ηλεκτρονικό ΒΗΜΑ, "Ο Πετερ Μπόφιγκερ καταγγέλει τη Μέρκελ για τις σχέσεις του Βερολίνου με τις αγορές", του Γ. Μαλούχου

   • Mara avatar
    Mara @ Κώστας Ροδινός 27/04/2012 09:33:33

    Όντως ωραία άρθρα, ειδικά του Βήματος.

   • Christos Nik avatar
    Christos Nik @ Κώστας Ροδινός 27/04/2012 21:13:29

    Ξέχασες ακόμη έναν λόγο, που είναι ο σοβαρότερος, τουλάχιστον για το εσωτερικό της χώρας: οι κυβερνήσεις συνεργασίας είχαν εξιδανικευθεί στο λαϊκό θυμικό, όπως και ο Παπαδήμος! Έπρεπε λοιπόν να δοθεί η πραγματική εικόνα. Και δόθηκε με το υφιστάμενο μόρφωμα. Σήμερα πιστεύει κανείς στις κυβερνήσεις συνεργασίας ή στην αποτελεσματικότητα του κ. πρωθυπουργού;

  • Διηνεκης avatar
   Διηνεκης @ Mara 27/04/2012 10:51:20

   Αν ο Σαμαρας εχει δικιο ολοι εμεις που τον πιστεψαμε και τον ψηφισαμε και θα τον ψηφισουμε τι εχουμε τοτε γραψε και για μας φιλε κωστα τους απλους πιστους οπαδους του Αντωνη Σαμαρα που δεν θα τον εγκαταληψουμε ποτε

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Διηνεκης 27/04/2012 11:12:45

    Διηνέκη,
    γνωριζόμαστε μεταξύ μας, από τα δύσκολα,όπως είπες.

 2. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 27/04/2012 08:24:26

  Αργούμε ... αλλά σιγά σιγά καταλαβαίνουμε τον Σαμαρά. Κάτι είναι κι΄αυτό, κάλλιο αργά ... παρά ποτέ!
  Ο άνθρωπος είναι 30 χρόνια μπροστά, πάντα έτσι ήταν, αλλά δεν το καταλαβαίναμε.
  Ο Σαμαράς είναι άλλης στάθμης πολιτικό μυαλό, αλλά απευθύνεται σε ακροατήριο που δεν αντιλαμβάνεται , σε ακροατήριο που πέφει στην ¨προπαγάνδα¨της διαπλοκής.
  Είναι απλό άλλωστε, πως να καταλάβεις κάποιον που είναι οραματιστής του ΄αύριο¨, όταν είσαι κολλημένος στο ¨χθες¨, όταν βάζεις τα ατομικά σου μικροσυμφέροντα πιο πάνω από το συλλογικό καλό, όταν αυτό εμποτίζεται στο μυαλό σου από την έντεχνη προπαγάνδα των ΜΜΕ;
  Αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι δεν καταλαβαίνεις, ότι ούτε αυτά τα μικροσυμφέροντά σου εξυπηρετείς, χάφτοντας την προπαγάνδα και διαιωνίζοντας τα στρεβλά - νοσηρά κατεστημένα, στο κράτος , στην διοίκηση, στην οικονομία, στην παιδεία!
  Κανείς μόνος του ατομικά, ή συντεχνιακά δεν μπορεί να πάει καλά , όταν όλα γύρω καταρρέουν.
  Ή όλοι μαζί μπροστά και κανένας μόνος του, ή όλοι μαζί στον γκρεμό!
  Ας σκεφτούμε (επιτέλους ας βγει το μυαλό μας από την αδράνεια), κι΄ας αποφασίσουμε σωστά αυτή τη φορά.

 3. ilektro77 avatar
  ilektro77 27/04/2012 08:26:04

  Το ερώτημα δεν είναι εάν ο Σαμαράς είχε δίκιο. Όποιος γνωρίζει τα στοιχειώδη ξέρει ότι το οριζόντιο κόψιμο μισθών είναι η συντήρηση του σοσιαλιστικού κράτους. Το θέμα είναι ότι στις αρχές μας δεν μπορούμε να υποχωρούμε ακόμα και αν απέναντι έχουμε τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί. Σύμμαχός μας είναι η αλήθεια και ο ορθολογισμός. Αυτό, εάν είχαν καλή προαίρεση οι αντιφρωνούντες πατριώτες μας, θα το είχαν αναγνωρίσει. Γιατί επιμένουν κάποιοι να υποστηρίζουν θέσεις παράλογες. Θα συγκρουστούμε με τους ξένους μόνο όταν έχουμε δίκιο. Εμείς δεν είμαστε η παράταξη του λαϊκισμού. Ελάτε όλοι μαζί μας για να οικοδομήσουμε σύμπνοια, ομόνοια, επιτυχία.

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ ilektro77 27/04/2012 11:35:41

   "...το οριζόντιο κόψιμο μισθών είναι η συντήρηση του σοσιαλιστικού κράτους. ..." Ετσι ακριβώς είναι. Και δυστυχώς πολύ λίγοι έχουν επισημάνει την ιδεολογική χροιά του μέτρου.

 4. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 27/04/2012 08:37:30

  Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται πολύ μπροστά από τους υπόλοιπους πολιτικούς. Και αυτό είναι το μεγάλο τους πρόβλημα. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο Πρόεδρο. Αυτό αποδεικνύεται καθημερινά.

 5. juliet avatar
  juliet 27/04/2012 08:47:45

  Καλημέρα,Κώστα,
  είναι ειρωνεία να παραδέχεται ο Νικολά τ'αυτονόητα όταν επι 2 χρονάκια παίζανε σε βάρος μας.Πιστεύετε ότι οι εκτός τειχών δεν καταλάβαιναν ;το δικό τους παιγνίδι έπαιζαν με τα πουλημένα τσιαράκιά τους εντός των τειχών.Ηθελαν να μας ισοπεδώσουν ,να λεηλατήσουν και μετά να μας μοιράσουν .Απλά πιστεύω ότι αναγκάζονται να πλεύσουν με την γραμμή Σαμαρά .Ολοι αυτοί που εκμεταλεύτηκαν την ''συγκυβέρνηση'',ήξεραν ότι την επομένη θα είχαν έλθει τα χειρότερα . Δεν είχανε ,ούτε θ'έχουν τη τόλμη και τη γενναιότητα να πούνε την αλήθεια ,ότι ο Σαμαράς ήτανε αναγκασμένος να το κάνει, για να οδηγηθούμε ομαλά σ'εκλογές.O παίχτης εκτός απ' απρόσμενος είναι και σκληρός ,γιατί έχει ψυχή Ελληνική!
  Μάρα ,καλημέρα.

  • Mara avatar
   Mara @ juliet 27/04/2012 09:30:28

   Καλημέρα Μάτα...

   Αυτό το "...ομαλά σε εκλογές...", είναι όλη η ιστορία....

   • juliet avatar
    juliet @ Mara 27/04/2012 09:37:54

    Που ήσουνα χθες που το ''φιλοσοφούσαμε'';Oλο το Χολιγουντ ήτανε εδώ ,και εσύ ''κοιμώσουνα'';

    • Mara avatar
     Mara @ juliet 27/04/2012 09:58:55

     Σε ειδική και έκτακτη αποστολή...., ολικής επαναφοράς....

    • tak avatar
     tak @ juliet 27/04/2012 10:16:18

     Καλημέρα! Καλά περνάτε!

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ tak 27/04/2012 10:19:16

      Καλημέρα σ'όλους. Ροδινέ δε θέλω ερωτηματικά!

     • tak avatar
      tak @ Δαναός 27/04/2012 10:38:50

      Μα ... εσείς κ. Δαναέ έχετε τις απαντήσεις a priori έτοιμες!

     • juliet avatar
      juliet @ Δαναός 27/04/2012 11:36:20

      Δαναέ,η υπεράσπιση απορρίφθηκε...

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ juliet 27/04/2012 10:18:39

     Καλημέρα Juliet,
     νομίζω οτι ο Δαναός σας έχει παρασύρει στο δρόμο της ...ακολασίας.
     Σας αφήνει χαλαρούς ο Φάκτορ, λόγω εκλογών, αλλά σας προειδοποιώ οτι επίκειται η λήψη μέτρων για τους ..ατίθασους.!

     • juliet avatar
      juliet @ Κώστας Ροδινός 27/04/2012 10:54:44

      Κώστα μου ,
      μη φοβάσαι ....είμαστε σκληροί όλοι και ειδικά οι νυχτερινοί!παρασύρουμε δεν παρασυρόμαστε!απλά ο Δαναός είναι .......ο αρχηγός.

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ juliet 27/04/2012 11:01:09

      E, τώρα σιγά να μη βγάλουμε λάδι το Δαναό!

 6. franc avatar
  franc 27/04/2012 08:54:07

  Ηταν σωστό και τώρα γίνεται προφανές οτι όταν ο Σαμαράς έλεγε ΟΧΙ στο μνημόνιο διότι είναι αποτυχημένη συνταγή που σκοτώνει τη χώρα, κόντρα στη γνώμη ακόμα και των συναδέλφων του του ΕΛΚ, είχε απόλυτο δίκιο. Οπως και όταν καταψήφισε το Μεσοπρόθεσμο. Επίσης είχε δίκιο όταν παρομοιάζοντας τον εαυτό του με το Γαλιλλαίο στην Ιερά εξέταση, είπε χωρίς να το πιστεύει προσωρινά ΝΑΙ στο μνημόνιο2 και το υπέγραψε. Για να κερδίσουμε χρόνο και τις εκλογές . Τώρα λοιπόν όπως δείχνει και το γενικώτερο κλίμα στην Ευρώπη ήρθε η ώρα να πούμε ΟΧΙ στα μνημόνια και να τα ανατρέψουμε πρίν το καλοκαίρι, γιατί άν τα τηρήσουμε ως το Σεπτέμβριο, δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο στη χώρα. Ενα ισχυρό λαικό ΟΧΙ θα είναι το σημαντικώτερο διαπραγματευτικό όπλο για το Σαμαρά και για κάθε άλλον γνήσιο Ελληνα πατριώτη πολιτικό που θα βοηθήσει στην απελευθέρωση της πατρίδας και της Ευρώπης από τον ζυγό της Goldman Sachs &ΣΙΑ που μας επέβαλλαν οι Μερκοζί.
  (βλ. και χτεσινή ανάρτηση με θέμα "Όμηρος της Goldman Sachs η Ευρώπη"

  • factorx avatar
   factorx @ franc 27/04/2012 10:51:07

   Τεράστιε καλημέρα. ξυπνήσαμε καλά σήμερα; μέχρι χθες δεν έλεγες το αντίθετο;

   • franc avatar
    franc @ factorx 27/04/2012 13:00:25

    Aγαπητέ Φάκτωρ, καλημέρα και σε σένα. (To τεράστιος το αποδέχομαι γιατί έτσι με αποκαλούν πολλοι καλοί φίλοι στους οποίους συγκαταλέγω και εσένα.Αλλωστε ανταποκρίνεται πλήρως και στα κιλά μου...)

    Δεν έλεγα το αντίθετο. ΟΧΙ στο μνημόνιο έλεγα και χθές και σήμερα και στις 6 Μαίου . ΟΧΙ στους Γερμανούς θα πώ για να καταλάβουν οτι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ και να μας λύσουν το πρόβλημα σε 5 λεπτά αφού μπορούν, όπως ομολόγησε ο Πρόντι και τό δείχνει και το παρακάτω κείμενο:

    Μανώλης Στεργίου είπε:
    10/02/2012 στις 4:17 am
    Διαβάστε το παρακάτω κείμενο και πείτε μου γιατί κάτι τέτοιο δεν το σκέφτεται κανένας από τους δικούς μας… ( Συγγνώμη, αλλά είναι στα αγγλικά, γιατί ως συνήθως κάποιοι άλλοι μας σκέφτονται πιο πολύ και από εμάς τους ίδιους ). Όλο το ζουμί, στο τέλος του άρθρου, με τα κεφαλαία γράμματα.
    ====================================================
    SimonThorpe
    5 January 2012 12:56AM
    EUREKA! There is a solution for the Greeks – and all countries that are being hammered by bond markets forcing them to pay interest rates hundreds of times those offered by the Federal Reserve and the ECB to commercial banks.
    As pointed out by Michel Rocard and Pierre Larrouturou in a tribune in Le Monde (that I translated here), the ECB can perfectly well lend money to “publicly-owned credit institutions”, as stipulated by paragraph 2 of Article 123 of the Lisbon Treaty.
    This fact has been (deliberately?) ignored by Mario Draghi, ex-European Director of Goldman Sachs, and recently made head of the ECB. He has publicly refused to consider lending to governments, apparently backed by the German, preferring to lend unlimited amounts of very cheap printed money to commercial banks that they immediately stick under the mattress (they maybe don’t dare pay their bonuses just yet – it would be a bit too obvious).
    At the press conference on the 8th December, when the ECB announced it’s plan to effectively print unlimited amounts of money for any commercial banks (489 billion euros to 523 banks on the 21st December, with a second feeding frenzy planned for the 29th February), he replied as follows:
    Question: Why is it so impossible for the ECB to act like the other central banks, like the Federal Reserve System or the Bank of England? Why do you not act more directly to help European countries by buying up the debt on a massive scale?
    Draghi: As I said before, we have a Treaty and the Treaty states what our primary mandate is, namely to maintain price stability. Also, the Treaty prohibits monetary financing. I am old enough to remember that, when this Treaty was written in the early 1990s, some of the countries around that table were actually doing what you suggest doing now, namely some of the central banks of these countries were financing the government expenditure of their governments through money creation, and the consequences were there for all of us to see. That is why, in a sense, this Treaty embodies the best tradition of the Deutsche Bundesbank, whereby monetary financing has always been prohibited.
    That sounds clear enough. But I just asked the ECB 10 pertinent questions about their policies, and got pretty straight replies – see here.
    Effectively, there is no limit to the amount of money that the ECB is prepared to print for banks:
    “Indeed, according to the Treaty on the functioning of the European Union (Protocol No. 4) the ECB (or, more accurately: the Eurosystem) has the competence to “conduct credit operations with credit institutions and other market participants, with lending being based on adequate collateral.” Please see Article 18 here”
    And to the killer question “9) If a publicly owned credit institution was to supply the money to a government such as the Greek government in order for that government to pay off its debts to the financial markets, would the ECB object?”, here’s the response:
    According to the Treaty – as you have just quoted – such publicly owned credit institutions “shall be given the same treatment by national central banks and the ECB as private credit institutions.” It is up to the banks to decide how to use the money they have borrowed from the central bank system.
    SO THE SOLUTION IS THAT THE GREEK GOVERNMENT NEEDS TO SET UP A “PUBLICLY-OWNED CREDIT INSTITUTION” THAT ASKS FOR 329 BILLION EUROS FROM THE ECB ON THE 29TH FEBRUARY, LOANS THE MONEY ON TO THE GREEK GOVERNMENT, WHO THEN IMMEDIATELY PAY OFF THE 329 BILLION THEY OWE THE MARKETS. THE GREEKS ARE NO LONGER PAYING 18% TO BOND MARKET LOAN SHARKS, THE BANKS HAVE ALL BEEN REPAID, AND THE ENTIRE FIASCO COMES TO AN END.
    LETS DO IT

 7. Δ.Λ. avatar
  Δ.Λ. 27/04/2012 09:17:23

  Όσο περνά ο καιρός όλοι βλέπουμε πόσο δίκιο είχε ο Σαμαράς!Αυτό άλλωστε είναι και το βασικό χαρακτηριστικό του ηγέτη.Η διορατικότητα!

 8. hagan avatar
  hagan 27/04/2012 09:41:32

  Αδέλφια,θα το ξαναπώ,μην υποτιμάτε τον λαό μερικοί.Θυμίζετε κομισάριους του ΚΚ της Ανατολικής Γερμανίας.Ο λαός δεν έχει πάντα δίκιο,όπως μας λένε κάποιοι επαγγελματίες αριστεροί,αλλά ευθύνη έχει και ο πολιτικός όταν δεν πείθει.Παράδειγμα:για το '81 έφταιξε ο λαός που παρασύρθηκε,έφταιξε ο δημαγωγός-απατεώνας που τον ξεγέλασε,έφταιξε όμως και ο αείμνηστος Ράλλης που δεν έπεισε τους ψηφοφόρους.Ο κ.Σαμαράς θα πείσει πάντως,αργά ή γρήγορα.Καλημέρα σε όλους από τη Βέροια.

  • Mara avatar
   Mara @ hagan 27/04/2012 10:36:27

   Σίγουρα χρειάζεται χαρισματικός ηγέτης, αλλά και ο λαός δεν είναι άμοιρος ευθυνών.
   Ειδικά σε αυτές τις εκλογές, που παίζεται το μέλλον της χώρας, οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα...., παραμερίζοντας τα συναισθήματα οργής και τυφλής τιμωρίας....

   Θα πρέπει ο καθένας μας, λίγο πριν φθάσει στην κάλπη να σκεφθεί, πώς άν η δική του ψήφος, ήταν η μία και μοναδική που θα καθόριζε το μέλλον και την τύχη της χώρας, τί θα ψήφιζε????
   Θα ψήφιζε την σοβαρότητα ενός πολιτικού που έχει όραμα για την Ελλάδα, με την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει πραγματικότητα, ή θα ψήφιζε πολιτικούς που κατατρομοκρατούν και σοκάρουν τον κόσμο με ευφάνταστα σενάρια.... οδηγώντας μας στην πολιτική ανωμαλία και καταστροφή????????

   Κατά την γνώμη μου, έτσι θα πρέπει να οδηγηθούμε όλοι μας στην κάλπη.
   Με το βάρος της ευθύνης, ότι η ψήφος μας είναι η μία και μοναδική που θα καθορίσει το μέλλον μας.

 9. Αδέξιος Δεξιός avatar
  Αδέξιος Δεξιός 27/04/2012 10:41:44

  Aπό το Υπουργείο Οικονομικών εκπορεύεται φημολογία οτι κατόπιν διαπραγματεύσεων του κ. Σαχινίδη (παρακαλώ όχι γέλωτες) με το ΔΝΤ θα μας δοθεί....επικήκυνση ενός έτους στο πρόγραμμα!

 10. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 27/04/2012 10:43:52

  Κώστα, καλημέρα.
  Διαφωνώ με το ερωτηματικό. Πάντα φωνάζαμε εδώ και 2,5 χρόνια ως εν τη ερήμω φωνές βοώντων ότι ο Α. Σαμαράς έχει δίκιο. Τα ανδρείκελα που μας οδήγησαν ως εδώ στην τύφλα τους για εξουσία (και έχουν το θράσος να κατηγορούν τον Α. Σαμαρά για -άκουσον-άκουσον- "εμμονή"!!!) πριόνισαν ΟΛΑ τα χαρτιά που είχε η Ελλάδα με αιχμή του δόρατος την συκφαντία της ίδιας της -λέμε τωρα- Πατρίδας τους. Γι' αυτό και ο Α. Σαμαράς έπρεπε να αλλάξει τακτική, γιατί εν αντιθέσει με τους μικρόνοες ΠΑΣΟΚους, προτεραιότητά του είναι η Ελλάδα ΣΥΝΟΛΙΚΑ.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Νίκος Αργεάδης 27/04/2012 10:53:21

   Καλημέρα Νίκο, το ερωτηματικό, όπως γνωρίζεις, έχει πολλές έννοιες...

 11. factorx avatar
  factorx 27/04/2012 10:48:42

  Στις 7 Μαϊου, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του

  • tak avatar
   tak @ factorx 27/04/2012 11:35:24

   Έχουμε πάρει ήδη θέση...

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ factorx 27/04/2012 19:24:27

   Φακτορα,

   Μετα απο πολλα χρονια, βρισκομαι στην Ελλαδα περιοδο εκλογων (αν και δεν θα το ηθελα κατω απο τις συνθηκες που ηλθα). Εκανα τις αναλογες διαδικασιες για να ψηφισω--ΤΟ ΡΙΧΝΩ ΣΟΥΜΠΙΤΟ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ!!!

   Αν σου πω οτι δακρυσα οταν τον ακουσα στο Ζαππειο χθες, μην γελασεις.

   Δυο τα παθη μου, η ΝΔ και ο γυιος μου!

   • Mara avatar
    Mara @ Φωτεινή 28/04/2012 01:13:12

    Καλησπέρα Φωτεινούλα!
    Καλώς όρισες! (άν και ξέρω ότι ο λόγος που είσαι εδώ, δεν είναι ευχάριστος)

    Ελπίζω να σε δώ στο στην μεγάλη συγκέντρωση στο Ζάππειο.

 12. hagan avatar
  hagan 27/04/2012 11:18:58

  Μάρα μου,συμφωνώ απολύτως.Το μόνο που λέω είναι πως δεν πρέπει να φορτώνουμε στον κ.Σαμαρά το σύνδρομο της Κασσάνδρας.Τον αδικεί.

 13. Rob avatar
  Rob 27/04/2012 11:28:58

  Οι συζητήσεις που άρχισαν γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη σε θεσμικό επίπεδο για αλλαγή στο είδος της οικονομικής πολιτικής και ενδεχομένως μια στροφή σε πιο αναπτυξιακές γραμμές οφείλονται μόνο σε δύο παράγοντες που άρχισαν τελευταία να λειτουργούν συνδυαστικά και επομένως με περισσότερη βαρύτητα και που ενδεχομένως να επηρεάσουν το περιεχόμενο των μέχρι τώρα αποφάσεων.

  1.Τα ιδιαιτέρως αρνητικά αποτελέσματα της βαθειάς λιτότητας που για τέσσερα χρόνια τώρα εφαρμόζεται στην Ευρώπη κατ’ απαίτηση κυρίως της Γερμανίας, ανεργία, υψηλή ύφεση, αδυναμία συγκράτησης των ελλειμμάτων, εκτίναξη του χρέους. Μια οιονεί οικονομική διάσπαση της Ευρωζώνης σε φτωχό Νότο και πλούσιο Βορρά.

  2.Επικείμενη αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη Γαλλία υπέρ των Σοσιαλιστών και οι οποίοι προτάσσουν μια καθαρά αναπτυξιακή πολιτική για το σύνολο της Ευρώπης – Η κατάρρευση της κυβέρνησης συνεργασίας της Ολλανδίας, επίσης στενής συμμάχου της Γερμανίας στην επιβολή των πολιτικών λιτότητας - Οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ελλάδα μέχρι στιγμής ήταν ευνοϊκοί για τις πολιτικές της τρόικας. Η ενδυνάμωση των αντιμνημονιακών κομμάτων που δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις και η αναμενόμενη ισχυρή παρουσία τους στην επόμενη Βουλή έχουν προφανώς θορυβήσει την τρόικα και τους δανειστές και που αναμένουν απονομιμοποίηση των πολιτικών τους.


  Όσον αφορά την Ελλάδα, καμιά πολιτική επιρροή δεν είχαν στην τρόικα τα όσα διακήρυττε η ηγεσία της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται ή για ανάπτυξη και ο λόγος είναι απλός. Και τα δύο αυτά κόμματα υπέγραψαν και αποδέχτηκαν τις πολιτικές των Μνημονίων, με το ΠΑΣΟΚ να έχει τα τελευταία δυόμιση χρόνια την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και επομένως να μπορεί να περνά τα μέτρα που ήθελε η τρόικα, και δεύτερον με τη ΝΔ να έχει συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ υπό τον Λ. Παπαδήμο και η οποία ψήφισε το Μνημόνιο 2.

  • Mara avatar
   Mara @ Rob 27/04/2012 11:57:12

   Ποιός μιλούσε για όλα αυτά πριν 2 χρόνια και τον λοιδωρούσαν...???

 14. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 27/04/2012 11:52:00

  Κάνοντας μιά "λοξή" σκέψη, είμαστε σίγουροι για το Ολάντ; Είναι σίγουρο ότι αυτά που λέει δεν είναι η γαλλική εκδοχή του "λεφτά υπάρχουν";. Σοσιαλιστής δεν είναι; Λέω γω τώρα......

  Ο πιό σίγουρος δρόμος για αλλαγή πλεύσης είναι να συνεχίσει το "ξύλο" από τις εταιρείες αξιολόγησης, κυρίως προς αυτούς που το έχουν πολύ εύκολο να κουνάν το δάχτυλο.....

  Θα ήθελα να προσθέσω ότι απ'ότι φαίνεται, η εποχή που γίνονται οι εκλογές είναι τελικά η πιό κατάλληλη. Πιό νωρίς ο Σαμαράς θα πλήρωνε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου ανεξαρτήτως πρόθεσης και στόχευσης, πιό αργά τη διαφαινόμενη μεταστροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής θα την καρπωνόταν το ΠΑΣΟΚ....

  Εγώ μάλλον θα τη ρίξω τη ψήφο μου στο Σαμαρά αν κι όχι δεξιός. Το πρόβλημα είναι κατά τη γνώμη μου οι παραδοσιακοί δεξιοί που αρνούνται να δουν κάποια πράγματα, προσκολλημένοι ακόμη και στη μακρινή κυβέρνηση Μητσοτάκη ( θου Κύριε!) κι αισθανόμενοι ίσως ξανά προδομένοι μετά την τακτική κίνηση Σαμαρά. Αυτούς πρέπει να πείσει ο Σαμαράς όσο έχει ακόμη χρόνο.

 15. Joao avatar
  Joao 27/04/2012 11:56:19

  Δηλαδη αν δεν ειχαμε συγκυβερνηση και δανειακη αυτη τη στιγμη θα ειμασταν εκτος ευρωπης χωρις ευρω μισθους και συνταξεις και η ευρωπη θα μιλαγε για αναπτυξη και οτι η σκληρη πολιτικη λιτοτητας που εφαρμοστηκε ηταν λαθος;
  Αναπτυξη ειναι και το προγραμμα ηλιος;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Joao 27/04/2012 12:29:53

   Τα γεγονότα μπορεί να ερμηνεύει κανένας, όπως θέλει, αλλά δεν μπορεί να τα παραγνωρίζει.

 16. Kanaris avatar
  Kanaris 27/04/2012 12:29:47

  factorx: δεν έλαβα τίποτα. ξαναστείλτο παρακαλώ

 17. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 27/04/2012 12:58:20

  ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΙΑ ΑΣΧΕΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ .
  ΓΙΑΤΙ Η ΛΕΞΗ "ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ" ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ
  ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΩΡΑ ?
  ΜΑ ΤΙ DNA ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ? ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΚΟ ..........................

 18. Γιαννης3 avatar
  Γιαννης3 27/04/2012 13:31:45

  Κωστα καλημερα μια διευκρινηση,τι εννοεις οτι για να παει σε εκλογες επρεπε να ειχε και την συγκαταθεση του Πασοκ?

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Γιαννης3 27/04/2012 14:23:09

   Γιάννη μου,
   το ΠΑΣΟΚ είχε τη δεδηλωμένη, άρα εκλογές μπορούσαν να γίνουν μόνο με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και επίκληση εθνικού θέματος.
   Επειδή κάποιοι λένε ο,τι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ...ανέτρεπαν τάχα το Γιώργο, και αν ακόμα τον ανέτρεπαν η δεδηλωμένη υπήρχε, το οποίο σημαίνει οτι μπορούσαν να ορίσουν κάποιον άλλον επικεφαλής της Κ.Ο οποίος και θα ελάμβανε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
   Και ο Σημίτης οταν έγινε πρωθυπουργός, δεν ήταν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

   • Γιαννης3 avatar
    Γιαννης3 @ Κώστας Ροδινός 27/04/2012 14:57:38

    Κωστα σ'ευχαριστω πολυ,τερμα το πρασινο ψεμα επιτελους

 19. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 27/04/2012 14:05:33

  Καλημέρα σέ ὃλους,ἡ πιστοληπτική ὑποβάθμιση τῆς Ἰσπανίας κατά δύο βαθμίδες,μήπως εἶναι προάγγελος γιά κάτι χειρότερο πού θά συμπαρασύρει πολλούς κάπου μακρυά;

 20. Αφροδίτη avatar
  Αφροδίτη 27/04/2012 23:44:13

  Αγαπητέ Κώστα Ροδινέ, τα άρθρα σου πάντα ξεχωριστά!
  Ξέρεις όμως πως αυτή είναι, ή μάλλον ήταν, η μοίρα του Αντώνη. Κάθε φορά το μόνο του άδικο ήταν πως είχε δίκαιο πολύ νωρίς!
  Αυτή τη φορά όμως θαρρώ, πως οι Έλληνες κατάλαβαν πως η πολιτική δεν είναι πυροτέχνημα, όπως το "λεφτά υπάρχουν", αλλά η τέχνη του εφικτού που εμφορείται από πατριωτισμό και κοινωνική ευαισθησία. Toυ αξίζει αυτή η αναγνώριση, για μένα δικαίωση.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Αφροδίτη 28/04/2012 15:45:17

   Καλημέρα Αφροδίτη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.