#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/06/2012 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μήπως να καταργήσουμε το μάθημα της Ιστορίας, μπας και συνέλθουμε;Όταν τελείωσε η σχολική περιπέτεια και η βάσανος των πανελλαδικών, οι περισσότεροι συμμαθητές μου ουδέποτε ασχολήθηκαν περαιτέρω με την ιστορία και τα συναφή της θέματα. Ουδείς ψόγος, γιατί διαφορετικές οι προτεραιότητες του κάθε ανθρώπου, ειδικά σε τέτοιες ηλικίες. Και διαφορετικά τα ενδιαφέροντά του. Επειδή, λοιπόν, ο Θωμάς Μαύρος είχε κρεμάσει τα παπούτσια, άρχισα να μελετάω ιστορία. Στην αρχή από συνοπτικά συγγράματα. Αργότερα από πιο σύνθετα ιστορικά έργα, και τέλος από τη μόνη πηγή που μπορεί κανείς να σχηματίσει άποψη. Από τις πρωτότυπες πηγές. Διαπίστωσα λοιπόν, όπως και τόσοι άλλοι πριν από μένα, ότι άλλο αυτά που μας ψευτομαθαίνανε στα σχολειά, κι άλλο η πραγματικότητα. Χώρια που η λογοτεχνία την οποία επίσης δε μας διδάσκανε σωστά στο σχολείο, επιβεβαίωνε τις υποψίες μου.

Οι πιο πολύ πιστεύουν, π.χ., ότι η επανάσταση του 1821 ξεκίνησε έτσι ξαφνικά, από μια χούφτα τρελλούς αρματωλούς που κάθονταν σε μια ραχούλα και τους την έδωσε επειδή ο Σουλτάνος ήταν τύρρανος και τους τσαλαπάτησε το εθνικό φιλότιμο. Ρε παιδιά δεν κάνουμε μια επανάσταση να τελειώνουμε με δαύτονε; Και πότε να την ορίσουμε καπετάνιο; Του Βαγγελισμού στις 25! Άλλοι πιστεύουν επίσης ότι λ.χ. ο Ρήγας, εκτός απ’ το πιο δυνατό χαρτί στην τράπουλα, ήταν κι ένας τύπος από τη Θεσσαλία που έγραφε ποιήματα και Θούρια κάπου στη Βιέννη. Κι επειδή δεν αρέσανε στους Αυστριακούς τον πνίξανε στο Δούναβη. Και η ιστορία του σχολειού πεταγότανε σαν αητόπουλο από τα Δεβενάκια, στο Μανιάκι. Τσιμουδιά για τα ενδιάμεσα.

Το ίδιο γινότανε και με την αρχαία Ιστορία. Όλοι θαυμάζουνε το Λεωνίδα και θέλουνε να γίνουν σαν κι αυτόν επειδή έπεσε τοις κείνων ρήμασι. Δεν αναρωτήθηκε ποτέ κανείς ότι ναι μεν οι Σπαρτιάτες έπεσαν αλλά οι Πέρσες πέρασαν. Ποιος ήταν ο στρατηγικός στόχος της εκούσιας θυσίας. Η αναπτέρωση του ηθικού; Παραμύθια. Χρόνο ήθελαν να κερδίσουν οι άνθρωποι για να δουν πως θα συνασπισθούν με τους υπόλοιπους για να αντιμετωπίσουν τον υπέρτερο εχθρό. Όσο για το ελληνικό πνεύμα αντίστασης, αποσιωπάται το γεγονός ότι η μισή Ελλάδα είχε μηδίσει και ότι απέναντι από τους Αθηναίους στις Πλαταιές ήταν Θηβαίοι. Και πως οι εθνικά υπερήφανοι Σπαρτιάτες έκλεισαν τη διαβόητη Ανταλκίδειο Ειρήνη, 150 χρόνια αργότερα;

Και βέβαια, με τα μέτρα της εποχής, οι ελληνικές πόλεις κράτη, ιδίως η Αθήνα και η Σπάρτη, ήταν κράτη πανίσχυρα, οργανωμένα με βαθείς εμπεδωμένους θεσμούς, με πολιτεύματα που λειτουργούσαν.  Και με οπλίτες-πολίτες που πολεμούσαν ακατάπαυστα. Όχι σαν τους δικούς μας τους κουραμπιέδες.

Τέλος αν ρωτήσετε ένα μέσο Έλληνα ποιος είναι ο Εφιάλτης θα σας απαντήσει αυθόρμητα ο προδότης που πρόδωσε τους Σπαρτιάτες. Καμμία νύξη για τον Εφιάλτη, τον μέντορα του Περικλή, ο οποίος επέφερε σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργία της Αθηναϊκής πολιτείας. Ποιος είπατε ότι ήταν ο αρχηγός των Θεσπιέων; Δεν σας ακούω. Μάνα δεν τους έκανε κι εκείνους; Ή το δικό τους αίμα ήτανε λιγότερο ελληνικό;

Για να μην αναφερθούμε στην ιστορική περίοδο της Ρωμανίας γιατί εκεί θα χάσουμε τη μπάλλα (και την ανάρτηση!).

Φλυάρησα και πρέπει να καταλήξω. Η φολκλορική αντίληψη της εθνικής μας Ιστορίας οδηγεί σε απλουστεύσεις οι οποίες δημιουργούν στο συλλογικό υποσυνείδητο φανταστικές καταστάσεις. Θαρρεί, λοιπόν, κάποιος ότι επειδή ο Λεωνίδας τάβαλε με τον Ξέρξη αφού ήτανε μάγκας και επειδή είχε παλληκάρια σαν το Διηνέκη, θα φορέσει κι αυτός τα φυσεκλίκια, θα πιάσει τ’ άρματα και θα κατατροπώσει ναούμε τους εχθρούς της πατρίδος άμα λάχει. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κάθεσαι να τρως τις φάπες του κάθε Τούρκου, Γερμανού, Αμερικανού, Κινέζου ή εξωγήινου. Για να μπορείς όμως να αρθρώσεις αντίσταση έναντι της επιβουλής οποιουδήποτε εξωτερικού εχθρού, πρέπει να έχεις φροντίσει από πριν να έχεις σοβαρή διοίκηση, σοβαρή παραγωγική διάρθρωση που θα σου εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου σου και ανθρώπους έτοιμους να πολεμήσουν, όχι στα λόγια, αλλά με έργα. Εκεί χρειάζεται η μελέτη της Ιστορίας για να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη.

Όταν έχεις αφήσει να ληστεύουν την πατρίδα σου, που διατείνεσαι ότι αγαπάς και λατρεύεις, τα διάφορα λαμόγια, οι οργανωμένες ληστρικές μειοψηφίες, όταν ανέχεσαι να μολύνει ο συνάνθρωπός σου την ελληνική φύση, όταν ανέχεσαι την  οικοδομική αυθαιρεσία, όταν ανέχεσαι να σκοτώνονται στην πατρίδα σου 1500 συμπολίτες σου από τροχαία, όταν κάθεσαι σαν ηλίθιος και πληρώνεις 15 ευρά για να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα και να πιεις ένα κακοφτιαγμένο καφέ, όταν τρέχεις όπου ακούς τζάμπα, όταν δε δηλώνεις στην εφορία τα απαιτούμενα και τα τρως στην παραλιακή με τα μωρά, όταν πιστεύεις ότι όλοι σου χρωστάνε επειδής ο Αριστοτέλης έδωκε τα φώτα στους Βησιγότθους κι ο Μιλτιάδης ναούμε έσωσε το Δυτικό πολιτισμό, και οι ρουφιάνοι οι Εγγλέζοι μας βάλανε να φαγωθούμε,  για αυτό κι αυτοί πρέπει να σου στέλνουνε ΜΟΠ, πακέτα Ντελόρ, επιδοτήσεις, κοινοτικά πλαίσια, ΕΣΠΑ, με συγχωρείς φιλαράκι αλλά αργά ξύπνησε ο πατριωτισμός σου.

Εσύ φιλαράκι είσαι ο εχθρός της πατρίδας και όχι ο Σόιμπλε. Τόσα χρόνια κρυβόσουνα στο πράσινο και στο γαλάζιο σκάφος. Σκαφάτος μικροκοτζάμπασης.

Σε θυμάμαι με τη Βραδυνή το 70, με την Αυριανή το 80, με το Νίτρο το 90, με τον Επενδυτή το 2000.

Σε θυμάμαι στα αμφιθέατρα να ζητάς υπογραφή ψηφισμάτων για τη Νικαράγουα και μετά να διορίζεσαι στο ΥΠΕΧΩΔΕ σύμβουλος του υπουργού.

Σε θυμάμαι να τρώς τα λεφτά των συγχωριανών σου στο συναιτερισμό. Κοινωνιστή μου!

Σε θυμάμαι στις εκκλησίες να κάνεις μεγάλους σταυρούς και να προσεύχεσαι με κατάνυξη και κατόπιν να τρως το χωραφάκι του αδερφού σου με κατεργαριές. Χριστιανέ μου εσύ!

Σε θυμάμαι που έπαιξες την προίκα της γυναίκα σου στο χρηματιστήριο για να τα κονομήσεις. Και μετά ξαναψήφισες Σημίτη για να τα ξαναπάρεις πίσω! Πανέξυπνε!

Σε θυμάμαι να κηρύττεις υπέρ του συνδικαλισμού και να τα «βρίσκεις» από πίσω τον εργοδότη. Λαοπλάνε εργατοπατέρα!

Σε θυμάμαι να ανεβαίνεις την κοινωνική ιεραρχία, κάνοντας τη «διαφορά», πουλώντας μούρη στην Ελιά και στην Ψαρού. Επαρχιώτη κοσμοπολίτη!

Σε θυμάμαι στο πανηγύρι του χωριού να σκορπάς τα ευρώ στα κλαρίνα, βασιλιά της χαρτούρας. Φαντασμένε!

Σε θυμάμαι που δεν πήγες στη σχολική γιορτή του παιδιού σου γιατί είχες meeting με το Γενικό Διευθυντή για να πιάσεις τους στόχους για το μπόνους. Καριερίστα!

Σε θυμάμαι να διπλοπαρκάρεις στη μέση του δρόμου και να κλείνεις την κυκλοφορία για να κάνεις τη δουλειά σου. Ατομιστή!

Σε θυμάμαι να φωνάζεις για αυτούς τους άπλυτους που βρωμίσανε τη χώρα και να νοικιάζεις με το κεφάλι το δυαράκι στην Πατησίων. Υποκριτή!

Σε θυμάμαι να ωρύεσαι τη νύχτα των Ιμίων, εσύ που έβαλες βύσμα να υπρετήσεις στο Φρουραρχείο Αθηνών.Δειλέ!

Σε θυμάμαι Δεξιέ πατριώτη να πηγαίνεις στην Ανάσταση δώδεκα παρά δέκα με τη λαμπάδα Μπούρμπερυς και να φεύγεις δώδεκα και πέντε σαν τον κλέφτη να πας να περιδρομιάσεις μαγειρίτσα.

Σε θυμάμαι αριστερέ επαναστάτη Μεγάλη Παρασκευή να σουβλίζεις αρνί για να τη σπάσεις στους πιστούς που είναι με την αντιδραστική Δεξιά και τους φασίστες.

Σε θυμάμαι στο τμήμα private banking να κανονίζεις τις επενδύσεις σου από τα κλεμμένα και τώρα σου φταίνε οι τοκογλύφοι τραπεζίτες.

Σε θυμάμαι να κάνεις επανάσταση αγοράζοντας τα αυτοκίνητα με το σήμα της ειρήνης.

Σε θυμάμαι με τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια στα χέρια να πηγαίνεις από σπίτι σε σπίτι για να βγάλεις τον εκλεκτό σου και τώρα μου το παίζεις Μπολιβάρ κατά του δικομματισμού που σε κορόιδευε.

Τώρα που το πάρτυ σου - το δικό σου πάρτυ - τελείωσε, την είδες αντάρτης της πορδής, επειδής να πούμε με το Μνημόνιο και η Δανειακή  εκχωρούμε την εθνική κυριαρχία μας, το γύρισες το Ροζ. Και θυμήθηκες το ΕΑΜ, τον Άρη και τους Κορυσχάδες, τον Κολοκοτρώνη και το Νικηταρά. Εσύ φίλε το έφερες το Μνημόνιο κι εσύ υπέγραψες τη Δανειακή. Και την πρώτη και τη δεύτερη.  Τη δικιά σου υπογραφή έχουν από κάτω. Φαρδιά, πλατιά. Άνευ όρων. Όχι επειδή τις προηγούμενες φορές ψήφισες ότι λεφτά υπάρχουν ή ότι θα επανιδρυθεί το κράτος. Όχι επειδή σε κορόιδεψαν οι πολιτικοί σου ηγέτες (που το κάνανε). Αλλά επειδή επί τόσα χρόνια εσύ και οι όμοιοί σου τρώγατε τις σάρκες αυτού του τόπου αφήνοντάς τον γυμνό κι ανυπεράσπιστο για να τα κονομήσετε. Και πας να τη σκαπουλάρεις πάλι, σκαλίζοντας την Ιστορία όπως σε συμφέρει, μπας και σώσεις τα προνόμια. Και μπορεί κα να τα καταφέρεις πάλι. Έχεις τρόπο!

Εσύ είσαι ο δικός μου ο  εχθρός μαζί με τους πολιτικούς σου προστάτες. Οποιουδήποτε χρώματος. Μη μου επικαλείσαι, λοιπόν, την Ιστορία αυτού του τόπου της οποίας δε αξίζεις να είσαι ούτε υποσημείωση παραρτήματος. Ούτε καν σχόλιο στο περιθώριο. Άστην ήσυχη.

Γι’ αυτό σας λέω. Μήπως να την καταργήσουμε την Ιστορία από τα σχολειά, μπας και συνέλθουμε;

Γιάννης φαίλτωρ

ΥΓ. Συγχωρήστε με για τη φλυαρία και για την «υπερβολική αυθαιρεσία» του τίτλου

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/06/2012 14:06:10

  Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με ένα φίλο μου, τον οποίο προσπαθούσα επί μία ώρα να πείσω για την κρισιμότητα της κατάστασης, και για την ανάγκη στήριξης του Σαμαρά, απέναντι στη λαίλαπα των συνιστωσών, που απειλούν να κάνουν την Ελλάδα Σομαλία.
  Όχι μόνο δεν πείστηκε, όχι μόνο δεν αμφιταλαντεύτηκε, αλλά έκλεισε τη συζήτηση, λέγοντας ωρυόμενος πως θα ψηφίσει Τσίπρα με δέκα χέρια!
  Και αυτό θα ήταν μια φυσιολογική άποψη, μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής πολυφωνίας, που θα την δεχόμουν ανεπιφύλακτα, αν δεν ήξερα το συγκεκριμένο άτομο για περισσότερα από 30 χρόνια.
  Μιλάμε για άνθρωπο που γλέντησε στο φουλ τη ζωή του, υπακούοντας πιστά στο νεοελληνικό αξίωμα «όσα φάμε, κι όσα πιούμε, κι όσα αρπάξει ο κώλος μας».
  Μια ζωή στην τούφα, ακόμη και όταν στα 35 του κατάφερε να τρουπώσει (με μέσο) στο δημόσιο, ως καθηγητής Μ.Ε., ωρομίσθιος στην αρχή, συμβασιούχος μετά, και μόνιμος αργότερα.
  Μια ζωή βαρέθηκα να τον ακούω να μου λέει πόσο μάγκας είναι που δεν πατάει στο (νυχτερινό) λύκειο όπου διορίστηκε, και πως τους έχει γραμμένους όλους, και ο μισθός να πέφτει, και δεν πα να καεί το σύμπαν, αυτός να είναι καλά, και άντε και σ άλλα με υγεία, εφόσον υπάρχουν κορόιδα που εργάζονται για αυτόν!
  Με αυτά και με αυτά πέρασε μια ζωή χαρισάμενη, ζώντας λάθρα, δηλώνοντας Πασόκ, ΝΔ, ή όποιος ήταν στη κυβέρνηση τέλος πάντων, απολαμβάνοντας την αργομισθία και την ατιμωρησία του δημοσίου, παίρνοντας κάθε είδους δάνειο τις καλές εποχές, παίζοντας Λαναρά στο χρηματιστήριο, και γενικά ζώντας μια ζωή χαρισάμενη, μετακινούμενος από παραλία σε παραλία, και από σκυλάδικο σε σκυλάδικο.
  Οικογένεια δεν έκανε, διότι «δεν είναι κορόιδο», και από κάποια φάση και μετά χρωστούσε της παναγιάς τα μάτια σε κάρτες, καταναλωτικά, διακοποδάνεια, μαϊμού, επισκευαστικά, νοίκια, κλπ κλπ.
  Ένας κλασικός νεοέλληνας δηλαδή, που ανδρώθηκε στην πασοκική εποχή της πλήρους ισοπέδωσης, που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το σύστημα Σημίτη, και που όλα αυτά τα χρόνια ζούσε μια ζωή σικέ, βασισμένη στην γρηγοράδα, στην λούφα, και στην αρπαχτή.
  Είχα χάσει για κάποιο καιρό τα ίχνη του, και τελικά τον είχα βρει πριν από καιρό εγκατεστημένο σε αντίσκηνο μπροστά στον Λευκό Πύργο, τότε που θέριευε το κίνημα των αγανακτισμένων.
  Ο συγκεκριμένος την είχε καταβρεί, δηλώνοντας ακτιβιστής, και όπως μου είχε πει, «το κίνημα αυτό είναι ότι καλύτερο. Διασκεδάζουμε όλη μέρα και όλη νύχτα με τις κιθάρες μας, τρώμε πίνουμε δωρεάν στα μαγαζιά της παραλίας, κοιμόμαστε στο γρασίδι, και από γκομενάκια, άλλο τίποτα. Γράφουμε και ιστορία!!!!».
  Όπως μου έλεγε, την κρίση πρέπει να την πληρώσουν τα μεγαλόσχημα λαμόγια, οι κεφαλαιοκράτες, και όχι οι αθώοι μισθωτοί (όπως αυτός) που μια ζωή ταλαιπωρούνται, και που όλοι τους εκμεταλλεύονται.
  «Ήρθε η ώρα να ξεσηκωθούμε…», φώναζε!
  Σήμερα, ο άνθρωπος αυτός είναι φανατικός υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύοντας πως μέσα στον γενικό χαμό που θα ακολουθήσει μια τυχόν εκλογή του, θα σβήσουν όλα τα χρέη του, θα ξεχαστούν όλες οι αμαρτίες του, και μέσα στο μεγάλο καζάνι, στο οποίο θα βράζουμε όλοι μαζί, αθώοι και ένοχοι, αυτός θα κάνει μια φρέσκια αρχή.
  Βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι σαν την κολυμβήθρα του Σιλωάμ δηλαδή, στην οποία θα ξεπλυθούν όλες οι αμαρτίες του, και θα ξαναγεννηθεί άσπιλος και αμόλυντος… για να τις ξανακάνει από την αρχή.
  Το αν αυτό θα καταστρέψει την χώρα, ή τα εκατομμύρια των «κορόιδων» που δεν φταίξανε σε τίποτα, και που έχουν οικογένειες να θρέψουν, δεν τον πολυνοιάζει.
  «Ας πρόσεχαν», λέει.
  «Δραχμή και ξερό ψωμί» είναι το μότο του, αφού όπως ισχυρίζεται δεν έχει ούτε ένα ευρώ στο όνομά του, ενώ ελπίζει και πως τα χρέη του θα σβήσουν ελέω Τσίπρα!
  Άσε που με την φθηνή δραχμή, θα πλακώσουν οι επενδυτές, και οι τουρίστες, και θα πάρει μπρος η οικονομία μας!
  Ακόμη και στο θέμα των λαθρομεταναστών έχει άποψη: «Τα βάλατε όλοι με τους φουκαριάρηδες, που ήρθαν εδώ να βρουν ένα κομμάτι ψωμί…. παλιοφασίστες του κερατά», με κατακεραύνωσε όταν τόλμησα να του θίξω το ζήτημα της εγκληματικότητας, που ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει.
  Το κεφάλι μου ακόμη πονάει.
  Με αυτά και με αυτά, απογοητεύομαι όλο και περισσότερο.
  Τα χαστούκια είναι αλλεπάλληλα, και καθημερινά.
  Και περιέργως, ο συγκεκριμένος δεν είναι ο μόνος που πιστεύει αυτά που πιστεύει, και που δυστυχώς έχει δικαίωμα ψήφου.
  Τα ακούω συχνά και από πολλούς. Σαν να είναι ψεκασμένοι...
  Είναι πολλοί οι πράκτορες του χάους, και ο καθένας για δικούς του λόγους, για τη δική του προσωπική ατζέντα, μας παρασύρει όλους στον γκρεμό.
  Αλίμονο μας δηλαδή…

  • partyman avatar
   partyman @ Strange Attractor 16/06/2012 15:03:12

   δηλαδή, εν ολίγοις, ο φίλος σου είναι ο αγανακτισμένος πράκτωρ του Χάους James SirizBond 007 με δέκα χέρια & προυπηρεσία σαν Greek Δ.Υ.

   wow

   δεν είναι λίγο περίεργο όμως να εξακολουθείς να δηλώνεις φίλος του?

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ partyman 16/06/2012 15:19:09

    Δηλαδή εσύ τους φίλους σου τους επιλέγεις με κομματικά κριτήρια;

   • marios avatar
    marios @ partyman 16/06/2012 15:28:32

    Από όλη αυτήν την παραστατική περιγραφή του παράξενου, εσυ μόνο εκεί κόλησες; Ότι είναι φίλος του ο χαοτικός δραχμολάγνος τυπακος;

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/06/2012 14:11:43

  Εξαιρετικός ο Φαίλτωρ!

 3. usound avatar
  usound 16/06/2012 14:37:49

  Είναι φίλος σου είπες,παράξενε;

 4. Nik avatar
  Nik 16/06/2012 14:55:25

  Απόλυτα κατανοητή η ωραιοποίηση της ιστορίας και η στάση ζωής του φίλου του Ατράκτορα.

  Αλλά, γιατί ταλαιπωρούν εμάς τους υπόλοιπους που δεν μοιραζόμαστε αυτή την άποψη; Αυτό είναι το gamoto σε αυτή τη χώρα. Πας να φτιάξεις κάτι δημιουργικό και σου την πέφτουν όλοι οι αργόσχολοι προσπαθώντας να συνδέσουν το βαγόνι τους στην δική σου ατμομηχανή.

  Αν αύριο δεν δω αλλαγή σε αυτή την ιστορία, η επιχείρηση μετοικεί στην άλλη εναλλακτική λύση. Δηλαδή οπουδήποτε εκτός από εδώ. Φτάνει πια ηρωισμοί.

  • GreekInLux avatar
   GreekInLux @ Nik 16/06/2012 15:26:47

   και ξέρεις τι σκέφτομαι αγαπητέ Nik; ότι τελικά αν όλα πάνε κατά διαόλου, οι πρώτοι που θα την κάνουν τρέχοντας γι άλλες πολιτείες είναι οι σημερινοί fake επαναστάτες ροζ απόχρωσης. Και τα παιδιά τους. Και πλάκα - πλάκα ξέρεις ποιος είναι, κατά πλειοψηφία, ο πρώτος πόλος έλξης των σύγχρονων Ελλήνων μεταναστών; Η Γερμανία. Ειρωνικό ε;

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 16/06/2012 15:04:37

  «Ὦ ὡραῖε Θεὲ τῆς Ἑλλάδος. Μίαν μοναδικὴν φορὰν τὰ χείλη μου ἐκινήθησαν εἰς δέησιν, μίαν μοναδικὴν φορὰν ἐπρόφεραν αἴτησιν, νὰ εἶναι ὥρα παρομοία καὶ παρόμοιον τὸ θέαμα, ἡ ὥρα ποὺ θὰ κλείουν οἱ λατρεύοντες ὀφθαλμοί μου καὶ μία μόνη ἰδέα ἐκφράσεως τῆς ἱερᾶς γοητείας ὑπερισχύει νὰ κύψῃ κανεὶς καὶ νὰ φιλήσῃ τὸ γενέθλιον χῶμα νὰ ἐγερθῇ καὶ νὰ κάμῃ ἐν βαθυτάτῃ εὐλαβείᾳ τὸν σταυρόν του, λατρεύων τὸ χῶμα καὶ τὸ ὕδωρ καὶ τὸ χρῶμα καὶ τὸν οὐρανὸν καὶ τὸν ἀέρα τῆς ἱερᾶς Ελλάδος.» ~Περικλής Γιαννόπουλος (1871-1910) «ὁ πατέρας του ἐλληνοκεντρισμοῦ», «ὁ ἑλληνολάτρης διανοητής», «ὁ ἐξοχώτερος τῶν νέων Ἑλλήνων», «ὁ μεγαλείτερος, ὁ εὐγλωττότερος καὶ ὁ φωτεινότερος ἀπόστολος τοῦ κατὰ φύσιν ἑλληνικοῦ ζῆν», «ὁ ἀρχαιολάτρης ἀλλὰ καὶ Ὀρθόδοξος καὶ Βυζαντινὸς μαζί».

  «Περικλής Γιαννόπουλος – Σοφία Λασκαρίδου: Μια τραγική ιστορία αγάπης» (Φρέντυ Γερμανός, 1961) http://ithaque.gr/periklis_giannopoulos/


  Γιάννη, το άρθρο σου χτυπάει νεύρο. Eξοχο.

 6. Δαναός avatar
  Δαναός 16/06/2012 15:32:18

  Jonius Feltorius Britanius ave!!!!!

 7. partyman avatar
  partyman 16/06/2012 15:59:17

  εννοείται πως όχι.. αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά προφανώς στο τι θεωρούμε φιλία.. τέλοσπαντων..

  με διάθεση χιούμορ ήταν η απάντηση μου..μου φάνηκε λίγο υπερβολική η περιγραφή του Συριζαίου φίλου σου.. όλα τα "στραβά" του σύχρονου νεοέλληνα "αριστερού" έχει αυτός ο άνθρωπος βρε παιδί μου!!!

  και από την άλλη, όλοι οι γνωστοί μου ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ, που τείνουν προς τα αριστερά, δεν θα έλεγα ότι ταιρίαζουν στην περιγραφή αυτή!!! :-)

 8. Δώρα Γκανούλη avatar
  Δώρα Γκανούλη 16/06/2012 16:19:36

  Φαίλτωρα υποκλίνομαι...

 9. Ελενα Κανελοπούλου avatar
  Ελενα Κανελοπούλου 16/06/2012 16:21:49

  .......Τα ακούω συχνά και από πολλούς. Σαν να είναι ψεκασμένοι…
  strange attractor δυστυχώς έχω συνατήσει κι εγώ εκπροσώπους αυτής της "φυλής", ίσως λιγότερο γραφικούς από τον φίλο σου αλλά πάντως στην ίδια γραμμή ζωής , grosso modo . Ωστόσο δεν συμφωνώ με την εξήγηση οτι είναι "ψεκασμένοι".Η αλήθεια είναι πολύ πιό σκληρή : οι "κύριοι" αυτοί είναι βαθύτατα αμοραλιστές , δεν έχουν εθνική συνείδηση και είναι αντικοινωνικά όντα .Τόσο απλά ..

 10. kvs avatar
  kvs 16/06/2012 17:08:50

  Έξοχο το κείμενο.

  Όσο για τον φίλο του προλαλλήσαντα, δυστυχώς όλοι ξέρουμε κάποιον τέτοιο ο οποίος ακόμα και σήμερα μπορεί να τον δεις με την πρώτη ευκαιρία να περηφανεύεται για την τάχα μαγκιά του.

  Μου θύμησε αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=VrFRMakeL1w

 11. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 16/06/2012 17:55:02

  Μου θύμισε το μαζί τα φάγαμε! Δεν τα φάγαμε μαζί.
  Ωστόσο μετά από δυό χρόνια δεν έχει αλλάξει κάτι. Ούτε στο ρημάδι το κράτος, ούτε και στην ακόμη χειρότερη νοοτροπία του νεοέλληνα.
  Ακόμη κι αν εμείς τους ψηφίζουμε κι είναι σάρκα από τη σάρκα μας,που δεν είναι, τουλάχιστον όχι οι πρωτοκλασσάτοι κάθε κόμματος, το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.

  Ισως ο Σαμαράς να έχει την ευκαιρία να κυβερνήσει. Αν δεν κάνει όμως αμέσως πράξη όσα έχει εξαγγείλει ο χρόνος του θα είναι λιγότερος κι από του ΓΑΠ. Τον πιστεύουμε, αλλά χρόνος ανοχής δε θα υπάρξει. Δεν υπάρχει χρόνος! Κάθε μέρα που χάνεται πλέον είναι ακόμη ένα βήμα προς το γκρεμό.

 12. αγθ avatar
  αγθ 16/06/2012 18:20:47

  Η παρουσία τέτοιων τύπων (και χειρότερων...) δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταστραφεί η χώρα με το μνημόνιο που κάποιοι υπέγραψαν με χέρια και πόδια και τώρα, μετά τα χαστούκια, "ανακάλυψαν" τη μαγική "διαπραγμάτευση", τάχα για την ...ανακούφιση(!!! ...πονόδοντο έχουν ή ...κόψιμο;), μόνο των "ασθενέστερων"(!!! ...μέχρις ότου γίνουν όλοι ...ασθενείς...)
  Σε ό,τι αφορά στην Ιστορία, ΟΥΔΈΠΟΤΕ ήταν ούτε πλήρως προετοιμασμένοι, ούτε ομόνοοι, ούτε με ενάρετο ή απλά όμοιο πρότερο βίο, όσοι, στο κάλεσμα της Ιστορίας, αποφάσισαν να αντισταθούν! Η ώρα της απόφασης για αντίσταση ...αποφασίζεται από την Ιστορία, ΠΟΤΈ από τους ...συντελεστές της! Αν ήταν να τα είχαν όλα (και όλους) κανονίσει ...ρολόι, για να ...αρχίσει η Σαλαμίνα, ο Μαραθώνας, κλπ., ...ακόμη θα ...διαπραγματεύονταν!
  Η αυριανή μέρα, είναι ιστορική, γιατί πρέπει να ακουστεί, απ´ άκρου σε άκρο, με ακέραια σαφήνεια, το ΤΈΛΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΊΟΥ! Και θα ακουστεί, σε πείσμα όλων των ...σοφρόνων και νουθετών! Γιατί είναι ένα αναπόφευκτο βήμα για να συνεχίσει η χώρα (και παράλληλα η Ευρώπη) να υπάρχει!
  Σε μια τέτοια στιγμή, δεν έχει σημασία ούτε η προετοιμασία, ούτε ο ...πρότερος βίος, αλλά μόνο η ΠΑΡΡΗΣΊΑ... έτσι, μόνο, βαδίζει η ανθρωπότητα μπροστά!

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ αγθ 16/06/2012 19:14:03

   Για να αρχίσει η Σαλαμίνα χριεάστηκε ένα τέχνασμα από το Θεμιστοκλή για να παρασυρθεί ο εχθρικός στόλος στα στενά. Αν δεν είχε γίνει αυτό το πιθανότερο είναι να μην είχε αντέξει η εύθραυστη συμμαχία των ελληνικών πόλεων με πιαθνότερη την επικράτηση των Περσών.
   Οι Μαραθωνομάχοι ουδεμία σχέση έχουν με τους σημερινούς Μνημονιομάχους. ήταν ανώτεροι στρατιωτικά από τους αντιπάλους τους, είχαν ικανότατη ηγεσία και πόλη με δυνατούς και φρέσκους θεσμούς. Επέλεξαν αυτοί το πεδίο της μάχης και ήξεραν οτι μπορούν να νικήσουν. Κι αν δεν έπειθε ο Μιλτιάδης τον Καλλίμαχο ουδείς γνωρίζει τι θα είχε γίνει.
   Οι νίκες αυτές δεν επιτεύχθηκαν από τακτική «λεβέντικου γιουρουσιού» αλλά από πολιτείες που είχαν θεσμούς και ήταν ισάξιες με τους αντιπάλους τους. Το θάρρος και η τόλμη είναι άχρηστα όταν δεν υπάρχουν τα ανωτέρω. Η σύγκριση με τα μας είναι τελείως άστοχη.

 13. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 16/06/2012 19:20:42

  Δεν τα φάγαμε μαζί. Αλλά αυτή η νοοτροπία που περιγράφω εγώ και ο Strange ήταν διάχυτη σε πολλούς. Αυτή η νοοτροπία και αυτό το πρότυπο έφεραν τα Μνημόνια μαζί με το τρομακτικό έλλειμα ηγεσίας. Τώρα παλεύουμε στην άκρη της αβύσσου

 14. EVANGELOS avatar
  EVANGELOS 16/06/2012 20:13:19

  δηλαδή να αλλάξουμε την ιστορία για να μη βγεί ο Τσίπρας ???

  η Ελλάδα είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ χώρα που έχει ως εθνικούς ήρωες κατα βάση ΗΤΤΗΜΕΝΟΥΣ αγωνιστές ...

  η Ελληνική ιστορία είναι γεμάτη από ήρωες που κόντρα σε όλα τα δεδομένα πολέμησαν ΑΝ και ήταν προδιαγεγραμμένη η ήττα ... που αψήφησαν την τότε "λόγικη" και εναντιώθηκαν γνωρίζοντας ότι στο μέλλον η θυσία τους θα πιάσει τόπο

  και όσο οι Έλληνες μεγαλώνουν με ΑΥΤΟΥΣ τους ήρωες ... θα είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να τους πείσεις να κάνουν "την πάπια" και να συνετιστούν ώστε να "τη βγάλουμε καθαρή"

  είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ περίπτωση η Ελλάδα ... καμία άλλη χώρα δεν έχει δώσει τόσους πολλούς αγώνες σε τόσο λίγο χρόνο σην σύγχρονη ιστορία

  η μοναδική σχεδόν χώρα που επαναστάτησε εναντίον της Οθωμανίκης αυτοκρατορίας και σενέταξε κράτος αντί να περιμένει την κατάρρευση του "μεγάλου ασθενή" όπως μας "συμβούλευαν" οι τότε μεγάλες δυνάμεις

  το ίδιο και με την Κρήτη και τα νησία και την υπόλοιπη Ελλάδα που απελευθερώθηκε μετά με αγώνες που έμοιαζαν χαμένοι και με πλήθος ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ ηρώων ... μέχρι την ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ και τους 2 νικηφόρους βαλκανικούς

  το ίδιο και το 40 που με εξάιρεση την τότε κραταιά Γαλλία , η Ελλάδα είναι η ΜΟΝΗ χώρα που αντιπαρατέθηκε συντεταγμένα (σε επίπεδο εθνικού στρατού) με τον άξονα ... πάλι πλήθος νεκρών ηρώων σε έναν ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ αγώνα ... που όμως το συλλογικό εθνικό υποσυνείδητο τον έκρινε ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ

  σε ποιά άλλη χώρα θα ήταν 1οι στο πάνθεον των ηρώων οι "ηττημένοι" Λεωνίδας , Παλαιολόγος , Ρήγας , Διάκος , Μελάς , Πλαστήρας , οι υπερασπιστές των οχυρών ή οι Κρήτες στο Μάλεμε (για να αναφέρω ελάχιστους) ... οι Έλληνες δεν είναι κεντροευρωπαίοι να συνθηκολογούν στις υπερτερες δυνάμεις ώστε να διαφυλάξουν την ευμάρεια τους ...

  ΚΑΛΩΣ Ή ΚΑΚΩΣ με αυτούς τους ήρωες και αυτές τις πρακτικές μεγαλώσαμε ... πείτε το παραμύθι , αλλά ο Έλληνας έτσι έμαθε ... η Ελλάς κόντρα σε υπερτερες δυνάμεις ΠΑΝΤΑ αντιστέκεται και τις περισσότερες φορές νικά ... αλλά και όταν ηττάται η παρακαταθήκη των νεκρών ηττημένων είναι το εφαλτήριο για τη νέα εθνική προσπάθεια ...

  Ίσως δεν είναι ότι καλύτερο ... αλλά ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΑΦΗΓΗΜΑ ...

  και για αυτό αδυνατούν να καταννοήσουν ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ οι ξένοι ... γιατί ο Έλληνας σήμερα δεν τρομάζει από τα μύρια όσα κακά του διατυμπανίζουν ότι έρχονται ...

  αν θέλετε τη γνώμη μου ... η βαθιά αιτία της συμπεριφοράς ων Ελλήνων σήμερα δεν είναι άλλη παρά τα "παραμύθια" του παππού και της γιαγιας , για τις Θερμοπύλες , το Μπιζάνι , το Αφιόν Κραχισάρ , το Ρούπελ , την ΕΛΔΥΚ

  εκεί βρίσκεται ο σπόρος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΠΗΘΕΙΑΣ προς τις μεγάλες δυνάμεις και θέλει πολύ προσπάθεια (αν κάποτε επιτευχθεί) να αλλάξει αυτό

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ EVANGELOS 17/06/2012 08:21:48

   Ο σπόρος της εθνικής μας αλήθειας είναι ακόμα στο Μαντζικέρτ, στο Σαγγάριο, στο Μυριοκέφαλο, στην Πύδνα (ποιος την θυμάται αυτή άραγε;), στην Κερύνεια, στο Πέτα, στο Βελεστίνο. Δεν λέμε να ξαναγράψουμε την Ιστορία, αλλά να διδαχτούμε από τα λάθη του πραγματικού παρελθόντος και όχι των μύθων που κουβαλάμε στο κεφάλι μας. Οι μύθοι μας οδήγησαν πολύ συχνότερα σε οδυνηρές καταστροφές απ' ότι σε νίκες. Μάχες χωρίς οργάνωση και δομές, χωρίς προετοιμασία, παρά μόνο με θάρρος είναι χαμένες.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ EVANGELOS 17/06/2012 08:31:06

   Αυτό που δεν μπορείτε να καταλάβετε είναι πως όλοι αυτοί οι "ηττημένοι" ήρωες δεν ήταν χαζοί ονειροπόλοι, δεν αναζητούσαν απλά μια γραμμή για αυτούς να γραφτεί στα κιτάπια της ιστορίας. Επέλεξαν να αγωνιστούν για να δώσουν λίπασμα για την Ελευθερία. Κανείς τους δεν αγωνίστηκε με την προοπτική να "χάσει", να "ηττηθεί", όπως μας ωθούν παιδαρέλια στυλ Τσίπρα και Καμμένου σήμερα, και καλά για να την πούμε στους ξένους! Οι Έλληνες αγωνίζονται για να κερδίσουν, έστω και μια σπιθαμή ανά ένδοξο νεκρό είναι για μας μια μικρή νίκη. Οπότε κάτι ψευτοηρωικές "αποστολές αυτοκτονίας" για τις οποίες έχουνε μερικοί ονειρώξεις δεν πρέπουν στον Έλληνα. Ο Έλληνας θυσιάζεται, δεν χαραμίζεται!!!

 15. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 16/06/2012 22:29:00

  Ή την τηλεόραση θα κλείσουμε και θα αρχίσουμε να μιλάμε στα παιδιά ή επειδή η κατάστασή μας μάλλον είναι ανίατη θα τους δίνουμε λέξεις κλειδιά να ψάχνουν στο διαδίκτυο μόνα τους...

 16. ΤΑΣΟΣ ΚΩΤΣΗΣ avatar
  ΤΑΣΟΣ ΚΩΤΣΗΣ 17/06/2012 11:23:29

  [Γιάννη, μικρή συνεισφορά στο λαμπρό σου κείμενο]

  Ήταν κάποτε μια ομάδα ανθρώπων, που όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων μάλλον δεν είχε σοβαρούς συνεκτικούς δεσμούς, επειδή αρκετά από τα μέλη αυτής της ομάδας, τα ισχυρότερα, με τις καλλίτερες προσβάσεις και με τις συμμαχίες τους, είχαν σκοπούς και προσωπικούς στόχους, ενώ κάποια άλλα είχαν ιδέες! Όσοι λοιπόν είχαν σκοπούς και στόχους, φρόντισαν να τους πραγματοποιήσουν, ενώ οι άλλοι έμειναν με τις ιδέες τους και παραμένουν στο διηνεκές.
  Όπως αντιλαμβάνεσθε δεν τίθεται θέμα επιλογής μεταξύ των ιδεών και των σκοπών, επειδή όλοι όσοι έχουν εντρυφήσει και έχουν μπολιασθεί καταλυτικά στο θέμα των ιδεών ούτε μπορούν να τις αλλάξουν ούτε να τις μετατρέψουν σε σκοπούς και στόχους. Οι σκοποί και οι στόχοι ενέχουν πάντα το στοιχείο του προσωπικού ενώ οι ιδέες είναι ένας ωκεανός που πρέπει να κολυμπήσεις και δεν ξέρεις εκ των προτέρων ούτε που θα φτάσεις ούτε κι αν θα τα καταφέρεις. Όσοι διατηρούν τις ιδέες τους, μπορεί να παραμένουν ρομαντικοί και ονειροπόλοι, αιθεροβάμονες έστω, εξακολουθούν όμως κρατούν ζωντανή την ελπίδα, τα όνειρα τα οράματά τους και την ψυχή τους αλώβητη. Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και από κανέναν, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για τα … συμβόλαιά τους για τις παράκτιες εταιρείες τους για τις καταθέσεις τους και για το πολιτικό τους κόστος και κυρίως το μέλλον. Επειδή «Αρετής προπάροιθε ιδρώτα θεοί αθάνατοι θήκαν. (Μπροστά στην αρετή οι αθάνατοι θεοί έβαλαν τον ιδρώτα - Ησίοδος».
  Ασφαλώς θυμόμαστε το παρελθόν και πολύ καλά μάλιστα. Άλλωστε όταν έχεις δώσει μεγάλο κομμάτι από τη ζωή σου σε μια υπόθεση την οποία την είδες να υλοποιείται μεν ως προς τους τύπους αλλά να κινδυνεύει να ναυαγήσει στην ουσία, οι μνήμες επιστρέφουν καταλυτικές και βασανιστικές συνάμα, θέτοντας ερωτηματικά, στα οποία πρέπει να απαντήσεις και μάλιστα με την υποχρέωση να πείσεις πρώτα από όλα και πάνω από όλους τον ίδιο σου τον εαυτό. Τι μπορείς να απαντήσεις λοιπόν στα ερωτηματικά, που είναι σαν διαρκείς τρικλοποδιές σε κάθε σου βήμα και τι να πεις σε όσους περιμένουν αυτονόητα απαντήσεις, όταν δεν μπορείς να βρεις μια πειστική απάντηση για σένα τον ίδιο;
  Η ζωή μερικές φορές είναι σαν παραμύθι, με πρίγκιπες και βασιλιάδες, με παλάτια και όλα τα καλά του Θεού και αρκείσαι, έχοντας το «γνώθι σ’ αυτόν», σε όποιο ρόλο σου επιφυλάσσει ή έχει αποφασίσει η μοίρα για σένα. Όμως το χειρότερο είναι να «μπαίνεις» στο παραμύθι με … παραμυθένιες προϋποθέσεις και στην εξέλιξή του να το βλέπεις να μεταβάλλεται σε εφιάλτη! Σε εφιάλτη με δράκους και «βαμπίρ», με ξεδοντιασμένες μάγισσες και «Κόμηδες», όχι απαραίτητα από τα Καρπάθια… Δεν ξέρω ούτε και μπορώ να υποθέσω για το πόσους «δράκους» έχει το «παραμύθι», αλλά από όσα και ότι αντιλαμβάνομαι, μάλλον θα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός! Το χειρότερο; Είναι να μην είσαι δράκος ούτε και «βαμπίρ» και να προσπαθείς να επιβιώσεις ανάμεσά τους, ενώ ταυτόχρονα είσαι υποχρεωμένος να δίνεις απαντήσεις, οι οποίες είτε θα αρνούνται την ύπαρξη τους είτε θα αποσιωπούν την κάθε περί του θέματος ιδέα είτε εν τέλει –και αυτό είναι το χειρότερο- να αναγκάζεσαι να τους υπερασπίζεσαι, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορείς να κάνεις κάτι το διαφορετικό. Επειδή νοιώθεις πως ο χώρος σου ανήκει και δεν έχεις το δικαίωμα εν όψει των επιγενόμενων, να τον εκχωρήσεις σε περαστικούς, που θα τον χρησιμοποιούν ως πρόσχημα, ενώ το αληθινό τους ενδιαφέρον είναι στις παράκτιες και στις ανά την Ελλάδα Μονές…

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ ΤΑΣΟΣ ΚΩΤΣΗΣ 17/06/2012 13:40:41

   Καλημέρα Τάσο. Ο λόγος σου συμβολικός μα αληθινός. Καλή δύναμη από έναν "απόντα-παρόντα".

   • ΤΑΣΟΣ ΚΩΤΣΗΣ avatar
    ΤΑΣΟΣ ΚΩΤΣΗΣ @ Γιάννης Φαίλτωρ 17/06/2012 13:49:17

    Γεια σου Γιάννη! Όταν ψήφιζα, σε είχα κατά νου. Μακάρι να πάνε όλα καλά!

    • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
     Γιάννης Φαίλτωρ @ ΤΑΣΟΣ ΚΩΤΣΗΣ 17/06/2012 14:08:47

     Το ελπίζω φίλε μου. Το ελπίζω.

 17. victoria (true) avatar
  victoria (true) 17/06/2012 17:44:53

  Γιάννη εξαιρετικός.
  Μακάρι να ξέραμε έτσι ιστορία. Γιατί και οι ήρωες μας χρειάζονται και η παράλληλη με αυτούς ιστορία... Όχι για να τους αποδομούμε, αλλά για να ξέρουμε ότι δεν αρκεί μία ηρωική στιγμή, θέλει αλλιώς να τιμάται η κληρονομιά της.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ victoria (true) 17/06/2012 18:56:54

   Ευχαριστώ Victoria. Ο αγώνας συνεχίζεται...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.