#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/01/2013 11:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέχρι πότε οι Αμερικανοί θα τυπώνουν άφθονο χρήμα;Από το τέλος του έτους 2006 ως σήμερα, οι έξι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως έχουν τυπώσει περί τα 12 τρισεκατομμύρια δολάρια νέο χρήμα.

Μεγάλο κατόρθωμα δεδομένου ότι ξεκίνησαν με έναν συνολικό ισολογισμό 5 τρις δολάρια. Και δεν έχει τελειώσει ακόμα το ταύπωμα χρήματος, ούτε κατά διάνοια.

Ο Brian Pretti, διευθυντής του ContraryInvestor.com, αναλύει τι σημαίνει αυτό.

Μια ερώτηση που ακούγεται ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι «πού είναι ο πληθωρισμός»;  Ακαδημαϊκά, η εκτύπωση χρήματος είναι η υποτίμηση του νομίσματος.

Ίσως θα θυμάστε από το πανεπιστήμιο τον ορισμό του πληθωρισμού: Ότι είναι η κατάσταση όταν πάρα πολλά χρήματα «κυνηγούν» πολύ λίγα αγαθά. Αυτό ακριβώς συμβαίνει, επειδή η εκτύπωση χρήματος ιστορικά έχει συσχετιστεί με την έννοια και συχνά την πραγματικότητα του πληθωρισμού των τιμών.
Ένας τελευταίος χαρακτηρισμός του πληθωρισμού ακολουθεί.

Φταίει πραγματικά το ότι η τιμή των υλικών περιουσιακών στοιχείων έχει αυξηθεί ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κατά τη διάρκεια περιόδων εκτύπωσης χρήματος από την κεντρική τράπεζα; Είναι αυτό μια μεγάλη σύμπτωση;

Φυσικά όχι. Η υποτίμηση οποιουδήποτε νομίσματος σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερα από αυτό το νόμισμα για να αγοραστούν τα ίδια υλικά αγαθά, καθώς το νόμισμα πλέον "αξίζει λιγότερο", από ό,τι θα πριν εκτυπωθεί νέο χρημα.  Έτσι, σε μια πολύ πραγματική έννοια, δεν είναι το γεγονός ότι οι τιμές αυξάνονται ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, αλλά περισσότερο ότι οι αξίες του νομίσματος πέφτουν – επομένως σε αυτή την περίπτωση περισσότερα χρήματα επιδιώκουν να αγοράσουν την ίδια ποσότητα αγαθών. Αλλά η αντίληψη μπορεί να είναι ότι οι τιμές αυξάνονται. Μπορούμε να πούμε ότι η όλη ιδέα του πληθωρισμού είναι αναπόσπαστα συνυφασμένη με τις ανθρώπινες αντιλήψεις; Νομίζω ότι είναι μια πολύ δίκαιη δήλωση.

Αν λέγατε σε κάποιον στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας το γενικό επίπεδο των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ θα αυξανόταν σε διψήφιο αριθμό, πιθανότατα θα νομίζανε ότι χάσατε το μυαλό σας.

Μέχρι το 1980, μια γενική αντίληψη ήταν ότι ο πληθωρισμός που έτρεχε ασταμάτητα δεν θα μπορούσε να σταματήσει. Ως άνθρωποι, είμαστε επιρρεπείς σε αυτό που ονομάζεται «προκατάληψη πρόσφατης εμπειρίας», καθώς έχουμε την τάση να ρίχνουμε περισσότερο βάρος όταν σκεφτόμαστε στη λήψη αποφάσεων κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Χρειάστηκαν χρόνια ανόδου των τιμών στη δεκαετία του 1970 προτού ο πληθωρισμός γίνει μια ευρέως αποδεκτή πεποίθηση. Χρειάστηκαν χρόνια πτώσης του ποσοστού του CPI (δείκτης αντίληψης διαφθοράς) στη δεκαετία του 1980 για να αντιληφθεί ο γενικός πληθυσμός επιτέλους ότι ο πληθωρισμός είχε πράγματι «σπάσει».

Το βασικό σημείο εδώ είναι ότι οι αντιλήψεις είναι εξαιρετικά σημαντικές στην ανθρώπινη διαδικασία λήψης αποφάσεων (για να μην πούμε πόσο σημαντικές είναι για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων) και αυτές οι αντιλήψεις μπορούν να αλλάξουν πολύ αργά, πολύ πιο αργά από την πραγματική αλλαγή στην πραγματική οικονομία.
Ας επιστρέψουμε γρήγορα στο σήμερα. Όπως αναφέρθηκε, έχουμε βομβαρδιστεί από το τυπωμένο χρήμα των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως κατά το πρόσφατο παρελθόν (τα τελευταία πέντε χρόνια). Ο καθένας έχει πλήρη επίγνωση ότι η αμερικανική Fed και οι παγκόσμιοι ομόλογοί της πολεμούν τώρα τον αποπληθωρισμό.

Ένας πιστωτικός κύκλος που ξέσπασε σε παγκόσμιο επίπεδο άφησε τα περιουσιακά στοιχεία του χρέους που το επιαβρύνουν να είναι ευάλωτα στις πραγματικές αξίες, και ακόμα πιο επικίνδυνα όταν οι τιμές αγοράς των εν λόγω στοιχείων πέσουν κάτω από το επίπεδο του χρέους τους που τα υποστηρίζει.

Ο τομέας ακινήτων των ΗΠΑ δεν ήταν ένα παράδειγμα; Και, φυσικά, πριν από την πραγματική ύφεση των ακινήτων, η λαϊκή αντίληψη ήταν ότι «οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν πάντα», καθώς πολύ λίγοι είχαν βιώσει μια αρνητική αγορά στον τομέα. Η εκτύπωση  2 τρις δολαρίων από την αμερικανική Fed από το 2009 έχει αντισταθμίσει αρκετή από την υποχώρηση στις αξίες ενεργητικού του ιδιωτικού τομέα, αφήνοντας την αίσθηση ότι υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις πολύ υποτονικές.

Μετά από 12 χρόνια που παρακολουθούμε τις χρηματιστηριακές αξίες να πηγαίνουν στο… πουθενά, η λαϊκή αντίληψη σήμερα δεν είναι μία που αφορά την αύξηση των τιμών των μετοχών.

Ο καθένας πιστεύει πλέον ότι «οι τιμές των ακινήτων δεν ανεβαίνουν πάντα». Και αφού είδαμε τους κεντρικούς τραπεζίτες παγκοσμίως να εκτυπώνουν 12 τρις δολάρια σε έξι χρόνια χωρίς αρνητικές συνέπειες στον πληθωρισμό, οι αγορές δεν αντιδρούν αρνητικά όταν ανακοινώνονται επιπλέον και τόσο συχνά άνευ προηγουμένου προγράμματα νομισματικής επέκτασης.
Γιατί είναι όλα αυτά σημαντικά; Ζούμε σε έναν κόσμο πολύ αντισυμβατικών δράσεων από τους κεντρικούς τραπεζίτες όλων των χωρών. Ο πρωθυπουργός Άμπε που εξελέγη πρόσφατα στην Ιαπωνία έχει υποσχεθεί απεριόριστη εκτύπωση χρήματος. Αυτή η επιτάχυνση στην πολιτική έρχεται τώρα μετά από δύο δεκαετίες αποπληθωριστικών επιπτώσεων στην Ιαπωνία. Αφού τριπλασίασε τον ισολογισμό της από το 2009, η αμερικανική Fed τώρα εκτυπώνει απεριόριστα χρήμα μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της για την ανεργία και τον πληθωρισμό. Και γνωρίζουμε ότι η αφθονία των μέτρων τόνωσης του νομίσματος του ευρώ βρίσκεται μπροστά στην Ευρώπη, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος δεν έχει καν αρχίσει. Εάν λέγατε σε κάποιον πριν από δέκα χρόνια ότι οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να τυπώνουν δολάρια σε απεριόριστη βάση, και να μην επηρεάζονται από πιθανές πληθωριστικές επιπτώσεις, θα νόμιζαν ότι χάσατε τις αισθήσεις σας. Και όμως, να που γίνεται.
Η ουσία αυτής της συζήτησης είναι ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την αλλαγή αντίληψης του πληθωρισμού και του αποπληθωρισμού από το 2013 και πέρα. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι θα μπορούσε να συμβεί ως αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου δράσης των κεντρικών τραπεζιτών, και όχι να ασχολούμαστε με το τι έχει συμβεί ήδη ως σημείο αναφοράς για το τι πρόκειται να γίνει.  Το πρόβλημα με την αντισυμβατική νομισματική πολιτική είναι ότι όταν κάποιος αρχίζει, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει. Μπορείτε να φανταστείτε την αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών, αν αύριο η Fed ανακοινώσει ότι «δοκιμάσαμε την εκτύπωση χρήματος για τέσσερα χρόνια και πλέον δεν λειτουργεί, οπότε θα πρέπει να σταματήσουμε»; Στην πραγματικότητα στην Ιαπωνία αυτή τη στιγμή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Έχουν δοκιμάσει την εκτύπωση για δεκαετίες, δεν λειτούργησε, και έτσι τώρα πρόκειται να σταματήσουν.
Τα οφέλη από την εκτύπωση χρήματος είναι συχνά βραχυπρόθεσμα, αλλά οι πιθανές συνέπειες αργούν. Στην Ιαπωνία, τα μηδέν τοις εκατό επιτόκια επέτρεψαν στην ιαπωνική κυβέρνηση να δανείζεται και να ξοδεύει για δεκαετίες. Το ιαπωνικό δημόσιο χρέος υπερβαίνει το ΑΕΠ κατά περισσότερο από 200%. Θα θυμάστε ότι η Ελλάδα κατέρρευσε με χρέος πάνω από 100%.

Οι πολιτικοί στις ΗΠΑ έχουν επίσης μερίδιο ευθύνης στο γεγονός ότι το αμερικανικό ομοσπονδιακό χρέος έχει διπλασιαστεί από το 2006! Ηταν εύκολο να γίνει με το κόστος του χρήματος κοντά στο 0%.

Στην πραγματικότητα, όσο πιο πολύ διατηρεί η αμερικανική Fed τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια (το κυβερνητικό κόστος χρηματοδότησης) κοντά στο μηδέν, απλά δεν υπάρχει κίνητρο για να σταματήσει ο δανεισμός και οι δαπάνες, ούτε υπάρχει κίνητρο για την αναδιάρθρωση. Η αποπληθωριστική νοοτροπία εξακολουθεί να κυριαρχεί στις αντιλήψεις. Ίσως το βασικό ερώτημα για τους επενδυτές στο εξής, θα είναι πότε θα γίνει αυτή η αλλαγή και πώς θα την δούμε;
Παρά το γεγονός ότι δεν φτάσαμε ακόμα σε αυτό το σημείο, κάποια στιγμή αυτή η νοοτροπία αποπληθωρισμού θα αρχίσει να μετατοπίζεται και αυτή η αλλαγή θα είναι εξαιρετικά σημαντική για τους επενδυτές. Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, η αλλαγή στο spread είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για τους επενδυτές. Προσπαθώντας να "δούμε" μια πολύ σημαντική αλλαγή πριν αυτή να γίνει, είναι κάτι που σχεδόν μοιάζει με το Άγιο Δισκοπότηρο στον τομέα της διαχείρισης επενδύσεων. Κανονικά, θα περιμέναμε να δούμε να γίνεται πραγματικότητα η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων κατά τη διάρκεια της αύξηση των εγχώριων επιτοκίων. Αυτή ήταν ακριβώς η έκφραση δυσαρέσκειας της αγοράς με τον πληθωρισμό τη δεκαετία του 1970. Αλλά, δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν πρόκειται να το δούμε αυτό ακόμη και αν η αποπληθωριστική νοοτροπία αλλάξει τελικά σε μια πληθωριστική προκατάληψη, καθώς η Fed ελέγχει τα μικρής διάρκειας επιτόκια και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μοναδικός αγοραστής των μεγαλύτερης διάρκειας κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην τεχνητή διατήρηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων χαμηλά.

Όπως ο Jim Grant έχει αποφανθεί, τα φανάρια στην διαχείριση κινδύνου επιτοκίων δεν λειτουργούν. Μην περιμένετε να δείτε την απόλυτη τοποθέτηση των πληθωριστικών πιέσεων στα επιτόκια των ομολόγων.
Η πρότασή μου είναι ότι θα πρέπει να "διαβάσουμε" τις αγορές, προκειμένου να προβλέψουμε μια αλλαγή στις αντιλήψεις του αποπληθωρισμού. Το πρώτο και ίσως πιο απλό που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθήσουμε τις διαφορές των επιτοκίων Δημοσίου και των αποδόσεων των TIPS. Αυτή η εξάπλωση σημαίνει ότι τα TIPS υπονοούν οριακά ποσοστά πληθωρισμού. Πολύ κομψά, η διαφορά μεταξύ της απόδοσης για τα ομόλογα και τα παρόμοια TIPS μας αφήνει με την "τιμολόγηση" της αγοράς για τις πληθωριστικές προσδοκίες.
Το γεγονός είναι ότι η Fed ανακοίνωσε 3ο τρίμηνο και ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 45 δισ. δολαρίων μηνιαίως, στο υψηλότερο επίπεδο του ισοσκελισμένου πληθωρισμού, στον τρέχοντα κύκλο. Δεν θα χρειαστεί πολύ περισσότερη ανοδική κίνηση ώστε να ανέβει αυτό το ποσοστό σε νέα ύψη. Θα επιταχύνει κάτι τέτοιο την αλλαγή στις αντιλήψεις;
Αλλά επιπλέον, ορισμένα πρότυπα συμπεριφοράς που έχουν προκύψει όχι μόνο από την περίοδο του 2009, αλλά πραγματικά πολύ πίσω στο 2000, αντανακλούν την αποπληθωριστική νοοτροπία ή αντίληψη. Οι μετοχές συνδέονται άμεσα με την εκτύπωση χρήματος της Federal Reserve. Κάθε φορά που ξεκινά ένα πρόγραμμα η Fed, οι μετοχές έχουν αυξηθεί και τα υψηλότερα επιτόκια έχουν μειωθεί. Ο χρυσός συνήθως απαντά αυξάνοντας την τιμή του, όπως έγινε και πριν από το ευρωχάος, το δολάριο θα απαντήσει επίσης, καθώς κάποιος θα πίστευε σε μια επιτάχυνση της εκτύπωσης χρήματος, μειώνοντας την αξία σε σχέση με τα ξένα νομίσματα.
Και πάλι, ο λόγος που επαναφέρω το θέμα των δυνατοτήτων για μια μετατόπιση προς τις αντιλήψεις του αποπληθωρισμού και τις πληθωριστικές προκαταλήψεις είναι ότι αυτό που θα περίμενε κανείς να συμβεί με την οικονομική αντίδραση της αγοράς στην ποσοτική χαλάρωση και το ακόλουθο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δεν έγινε. Προς το παρόν, οι τιμές των μετοχών κορυφώθηκαν όταν ανακοινώθηκε το QE3 τον Σεπτέμβριο και δεν ήταν σε θέση να κινηθούν υψηλότερα από τότε. Την ημέρα που η Fed ανακοίνωσε την αγορά 45 δις δολαρίων ομολόγων το μήνα, τα επιτόκια αυξήθηκαν. Ο χρυσός διορθώνει από την ανακοίνωση αγοράς ομολόγων και το δολάριο προς το παρόν έχει αυξηθεί έναντι μεγάλων ξένων νομισμάτων. Αν και αυτή είναι η βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της αγοράς, συλλογικά μιλούν για μια οικονομική αγορά που προσπαθεί να εκτιμηθεί με μια πληθωριστική προκατάληψη, σε αντίθεση με ένα αποπληθωριστικό αποτέλεσμα. Όλα είναι πολύ βραχυπρόθεσμα, αλλά το έργο μας σε μια περίοδο όπου τα φανάρια της διαχείρισης κινδύνου (δωρεάν επιτόκια της αγοράς) αποδείχθηκε ότι είναι σε επιφυλακή για την ουσιαστική οικονομική αλλαγή της αγοράς στο περιθώριο. Αυτό μπορεί πράγματι να είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα για το 2013.
Επί αρκετούς μήνες, προτρέπω τους επενδυτές να κοιτάξουν πέρα ​​από το οικονομικό γκρεμό, στον χαρακτήρα της πραγματικής παγκόσμιας οικονομίας. Γνωρίζουμε ότι τα παγκόσμια εταιρικά έσοδα επιβραδύνονται σε μια εποχή που τα περιθώρια κέρδους βρίσκονται ιστορικά σε υψηλά επίπεδα. Ο δημοσιονομικός γκρεμός, κατά μία έννοια, δεν μπορεί να έχει ένα "θετικό" αποτέλεσμα για όλους, καθώς θα υπάρξουν αυξήσεις των φόρων και πιθανότατα περικοπές δαπανών. Αυτά είναι ανασταλτικά στην πραγματική οικονομία. Η αντιστάθμιση σε όλα αυτά είναι ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά και θα συνεχίσει την εκτύπωση χρήματος. Υπάρχει μια αίσθηση της ισορροπίας αντίληψης για όσο διάστημα οι επενδυτές έχουν μια αποπληθωριστική νοοτροπία. Όταν οι αντιλήψεις τελικά μετατοπιστούν από μια πληθωριστική προκατάληψη, τότε οι χρηματοοικονομικές αγορές θα έχουν μια μικρή δυσπεψία. Και πάλι, δεν βρισκόμαστε εκεί προς το παρόν, αλλά θα δούμε το 2013 μια περίοδο προσαρμογής της αντίληψης, σχετικά με τις επικρατούσες αποπληθωριστικές προκαταλήψεις; Θα παρακολουθώ τις εξελίξεις και πιστεύω ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσουμε το Νέο Έτος.

http://www.financialsense.com/contributors/brian-pretti/mind-over-matter

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 04/01/2013 13:00:03

  Μιλάτε για το άχρηστο χαρτί που το λένε δολάριο ;
  Ούτε σαν κολόχαρτο δεν έχει αξία.
  Είναι πληθωρικό , όπως τα δις δραχμές στην κατοχή, χωρίς αντίκρυσμα .
  Μόνο τα Χρυσά, το ΓΟΥΑΝ και το Ελβετικό έχουν αξία.

  • Tsaros avatar
   Tsaros @ ΠΕΛΙΑΣ 05/01/2013 18:29:52

   Ναι ρε, αμα στο χαρίσουνε μην το πάρεις...

   Λες και πέρασαν πολλά απ τα χέρια σου και ξέρεις.

   Άσε το άλλο, ότι αν "πάει" το δολλάριο παει και το Γουαν, αφου οι Κινεζοι εχουν τρις και τρις επενδύσεις σε δολλάρια και ΗΠΑ...

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ Tsaros 06/01/2013 22:49:02

    +1

    Επισης, το γουαν ειναι κλειδωμενο στο δολλαριο.

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ ΠΕΛΙΑΣ 06/01/2013 23:14:42

   Το γουαν ειναι κλειδωμενο στο "αχρηστο" και πληθωριστικο (οχι πληθωρικο) παγκοσμιο αποθεματικο νομισμα, δολλαριο ΗΠΑ, κυριε. Αρα και το γουαν αχρηστο και πληθωριστικο, ιδιως οταν το ελεγχουν απολυτα οι Κινεζοι για να εχει την ισοτιμια που τους βολευει για να ειναι πολυ ανταγωνιστικοι μαζι με τους πολυ ανταγωνιστικους εργαζομενους της. Αραγε να το ξερετε οτι το γουαν δεν διαπραγματευεται ελευθερα στις αγορες;

   Οσο για το ελβετικο, ειναι κλειδωμενο στο ακομη πιο αχρηστο ευρω που θελει καθε 2 εβδομαδες σωσιμο. Αγανακτησαν οι Ελβετοι οταν εφτασε το φραγκακι τους σχεδον 1:1 με το ευρω τον Ιουλιο του 2011, καταλαβαν οτι θα καταληξουν κι αυτοι να μην μπορουν να πουλησουν τιποτα πουθενα. Και εχουν και πολλες εξαγωγες οι ατιμοι.

   Στο μονο που συμφωνω μαζι σας ειναι για τον χρυσο. Ο χρυσος ειναι το μοναδικο πραγματικο νομισμα. Με εξαιρεση το ασημι.

   • MCA avatar
    MCA @ Φοιτητης 06/01/2013 23:30:04

    Το ότι το γουάν δεν διαπραγματεύεται ελεύθερα στις αγορές είναι το κλειδί της επιτυχίας της Κίνας.Εμείς τα χαϊβάνια οι Δυτικοί έχουμε τα νομίσματα ελεύθερα στις αγορές.Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα ανταγωνισμού με την Κίνα.

    • Φοιτητης avatar
     Φοιτητης @ MCA 07/01/2013 23:20:56

     Συμφωνω οτι ειναι πολυ σημαντικο για την Κινα να θετει η ιδια την αξια του νομισματος της, αλλα γενικως ο ανταγωνισμος μεταξυ Δυσης και Ανατολης ειναι ατοπος γιατι δεν ειναι επι ισοις οροις. Ανταγωνισμος ειναι αυτος μεταξυ πχ. Γερμανιας και Τσεχιας ή Ολλανδιας με Βελγιο.

     Το οτι οι δυτικοι θελουν τα νομισματα τους ανεξαρτητα και να τα οριζουν οι αγορες το κανουν για να δειχνουν στους απανταχου πλουσιους οτι αυτοι (οι πλουσιοι) θα θετουν την αξια του νομισματος που θελουν να εχουν τα λεφτα τους και δεν θα βγει κανενας πολιτικος που θα τους κανει πχ. μιση την περιουσια τους. Τωρα ποια ειναι η αξια καποιοι να εχουν τα εικονικα τους λεφτα στο δικο σου νομισμα (λες και κανει τα λεφτα τους δικα σου), δεν ξερω... Ποτε μου δεν χωνεψα το θεμα των αποθεματικων νομισματων. Αλλωστε, φανηκαν οτι ολοι προδωσαν τους πλουσιους και αναγκαστηκαν να επεμβουν στα νομισματα τους. Και οι ΗΠΑ και η Ιαπωνια και η Ελβετια... Μονο η Ευρωζωνη δεν το εχει κανει γιατι φροντισε ο Γερμανος πατερας του ευρω να μην γινεται. Ουσιαστικα, μπορει στο μελλον και εφοσον επιζησει το ευρω να ειναι σε αυτο το νομισμα ενα μεγαλο κομματι του παγκοσμιου πλουτου αλλα η Ευρωζωνη δεν θα εχει πραγματικη οικονομια. Κατι σαν τα Κεϋμαν δηλαδη...

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ ΠΕΛΙΑΣ 06/01/2013 23:19:16

   Α, και κατι ακομη, για να μην σας μεινει η περιεργια...

   Τα αγαπημενα μου νομισματα (πλην χρυσου/ασημιου) ειναι το γιεν Ιαπωνιας, το γουον Ν.Κορεας, η κορωνα Σουηδιας, η κορωνα Νορβηγιας, η κορωνα Ισλανδιας και το δολλαριο Αυστραλιας.

 2. Γεωργία avatar
  Γεωργία 04/01/2013 13:20:43

  Όσο χρειαστεί......γι'αυτό οι Αμερικανοί αναχαίτισαν την ύφεση και περιόρισαν την ανεργία. Το νεοτυπωμένο χρήμα τους έπεσε στην αγορά, και όχι στις τράπεζες.
  Για το δε έλλειμμα και το χρέος, είναι ζήτημα διαδικαστικό.
  Μακάρι να έκαναν το ίδιο και οι Ευρωπαίοι.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Γεωργία 07/01/2013 20:10:52

   Μας δουλεύεις; Αφού για να σώσουν τις τράπεζες έδωσαν πριν λίγα χρόνια και σε μια στιγμή -χρεώνοντας το λαό τους εννοείται- 700 δις πράσινα.

 3. δημητρης avatar
  δημητρης 05/01/2013 00:16:16

  τυπωμα (με μετρο, οσο χρειαζεται) = ρευστοτητα = εργασια
  μη τυπωμα = υφεση = κεφαλαιουχοι δεν χανουν την αξια του πλουτου τους = ευρωπη εξαθλιωμενη = ευρωπαιοι μεταναστες ή μισθοι κινας

  μαθετε λιγο πριν μιλατε για πραγματα που δεν ξερετε και βαλτε στην ακρη τον αντιαμερικανικο οιστρο σας, αντε βαλτε κανενα καρεκλοποδαρο στο τζακι τωρα...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ δημητρης 07/01/2013 20:12:09

   Και που είναι η ανεργία στις ΗΠΑ; 10% μήπως; Και οι άστεγοι πόσοι; 20 εκταομμύρια μήπως; Περίεργο! Έτσι που τα λες θα νόμιζα πως είναι παράδεισος...

 4. ΨΧ avatar
  ΨΧ 05/01/2013 02:49:21

  Αν δεν απατώμαι, CPI = Consumer's Price Index = δείκτης τιμών καταναλωτή και όχι ... «δείκτης αντίληψης διαφθοράς»!

  • 3V4NG3L05 avatar
   3V4NG3L05 @ ΨΧ 05/01/2013 14:34:25

   Λατρεμενα αρτικολεξα

   Since 1995, Transparency International (TI) publishes the Corruption Perceptions Index (CPI) annually ranking countries "by their perceived levels of corruption, as determined by expert assessments and opinion surveys.

 5. αννίβας1 avatar
  αννίβας1 05/01/2013 20:26:37

  Το είπε και ο Μπερνανκι το λέει και ο Κρούγκμαν. Τύπωμα μέχρι να υπάρξει ανάκαμψη με εξάλειψη της ανεργίας. Πληθωρισμός δεν υπάρχει όσο υπάρχει ύφεση, απλά γιατί η ύφεση τον "τρώει". Κόβεις χρήμα, πάνε ν΄ανέβουν οι τιμές, έρχεται η ύφεση και τις ρίχνει. Το τυπωμένο χρήμα απλά προστίθεται στο "Εικονικό' που κατακλύζει τις παγκόσμιες αγορές και έναι το 98,5%!!!!!!!!!του συνολικού ετήσου χρήματος που 'παράγεται' μέσω των παγκοσμίων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (περίπου 4 τετράλκις εκατομμύρια δολλάρια!!!!).
  Το πραγματικό χρήμα που παράγει η παγκόσμια οικονομία, περί τα 60 τρις, είναι μόλις 1,5% του συνολικού!!! Εξ' ού και οι leehman brothers που σκάζουν διεθνώς και την πληρώνουν τα κράτη, δηλαδή οι φτωχοί των κρατών...Δεν δημιουργεί τις κρίσεις του καπιταλισμού ο ΓΑΠ. Αλλο αν τις επιταχύνει αφού πρώτα έχουν ξεσπάσει...

 6. MCA avatar
  MCA 05/01/2013 21:58:57

  Το θέμα είναι πως χρησιμοποιούνται αυτά τα χρήματα και από ποιούς;Εάν π.χ.γίνονται επενδύσεις σε ξένες Χώρες τότε η Η.Π.Α επιταχύνουν την καταστροφή τους.Το γιέν είναι πιό δύσκολο να κυκλοφορήσει εκτός Ιαπωνίας οπότε οι Ιάπωνες ανακυκλώνουν το χρήμα τους εντός της χώρας τους και διατηρούν την οικονομία τους ζωντανή.Το δολάριο όμως κυκλοφορεί παντού.Οπότε μεγάλο μέρος των χρημάτων που τυπώνουν φεύγει εκτός Η.Π.Α και επενδύεται σε ανταγωνιστικές χώρες.Καθαρή αυτοκτονία δηλαδή!!!

  • αννίβας avatar
   αννίβας @ MCA 07/01/2013 19:24:40

   Αν αυτοκτονήσουν οι ΗΠΑ δεν θα ζούμε να τις θρηνήσουμε γιατί θα έχουμε ήδη πεθάνει πρώτοι φίλε MCA...

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ αννίβας 07/01/2013 20:13:49

    Θα διαψευστείς παταγωδώς! Όχι για το ευρώ αλλά για την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ θα γίνουν Χ(ωρισμένες)ΠΑ οσονούπω. Ότι ετοιμάζουν για την Ελλάδα θα πάθουν δηλαδή...

 7. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 06/01/2013 18:09:23

  Πολύ δύσκολα κάποιος προσποιείται τον Αρχιτέκτονα χωρίς να είναι, το ίδιο με τον Γιατρό ή τον Δικηγόρο.
  Τον οικονομολόγο όμως πολύ εύκολα τον υποδύεται ο καθένας και όχι μόνο στην παρούσα ανάρτηση αλλά και στην πραγματική ζωή με σπουδές στην Νομική και στο Πολυτεχνείο ή ακόμα και σε Οικονομικές Σχολές (με ειδικότητα στη Λογιστική).
  Κάτι τέτοιοι εθήτευσαν κατά καιρούς και ως Υπουργοί Οικονομικών Υπουργείων.
  Να και ένας ακόμα λόγος που τα κάναμε μπάχαλο!!!

  • αννίβας avatar
   αννίβας @ ΝΤΙΝΟΣ 07/01/2013 19:26:37

   To ποιό ωραίο ήταν εκείνος ο ανεκδιήγητος Υφυπουργός οικονομικών και νύν γενικός γραμματέας της ΝΔ που πίστευε οτι ο Πωλ Κρούγκμαν είναι γυναίκα!!!

 8. Zame avatar
  Zame 06/01/2013 20:13:23

  από πού προκύπτει πως τα παγκόσμια εταιρικά έσοδα επιβραδύνονται ..? μάλλον το ΑΝΤΙΘΕΤΟ συμβαίνει..

  Ειναι ξεκαθαρο & επιεικώς ..τουλαχιστον εξοργιστικο.. το τυπωμένο χρήμα να προστίθεται στο ΑΧΡΗΣΤΟ συσσωρευμένο & “Εικονικό’ που κατακλύζει τις παγκόσμιες αγορές και έναι το 98,5%... και που το κατέχει το 10% του πληθυσμού..
  - πού ούτε φόρους δεν πληρώνει- & ουτε θελει..
  ..τόσο χρήμα που ΑΝ κυκλοφορούσε όλοι αντιλαμβανόμαστε την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ του & χρησιμότητα ..
  εύρυθμης λειτουργίας στην ευρύτερη κοινωνία..
  πού προσπαθεί με το εναπομείναντα 1,5%...του πραγματικού παραγόμενου πλούτου να αυτοσυντηρηθεί..

 9. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 06/01/2013 23:05:01

  Οπως ειπανε και σχολιαστες παραπανω, το εικονικο χρημα, δημιουργημενο ειτε απο τραπεζικα δανεια με το συστημα των κλασματικων αποθεματων ειτε με την λειτουργια των χρηματιστηριων αποτελει το 98% σχεδον του χρηματος που υπαρχει. Τωρα αν στο 2% προσθεσεις και λιγο παραπανω, σιγα τα ωα.

  Αυτο που λεει το αρθρο για τον πληθωρισμο ειναι καθαρα θεωρητικο και δεν υφισταται. Θα ηταν αληθινο αν οι κεντρικες τραπεζες τυπωναν και χαριζαν λεφτα στις κυβερνησεις ωστε αυτες να τα σπαταλησουν. Τοτε θα αυξανοταν ο πληθωρισμος. Ομως, οι κεντρικες τραπεζες δανειζουν τις εμπορικες τραπεζες για να δανεισουν κι αυτες τα δεκαπλασια απο αυτα που δανειζονται απο την κεντρικη που στο τελος γινονται εκατοσταπλασια μεσω του συστηματος κλασματικων αποθεματων. Ομως, το χρημα αυτο ειναι πρωτον εικονικο (ακομη κι αν η κεντρικη τραπεζα δανεισε τυπωμενο χρημα στις εμπορικες) και δευτερον και ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ειναι ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ. Οταν αποπληρωθει (με τους τοκους να μπορουν να αποπληρωθουν μονο με νεο δανειο αφου το τυπωμενο χρημα που δεν το χρωσταμε σε καποιον παιζει να ειναι το 0,0001% του συνολικου), το χρημα "χανεται" αφου η τραπεζα οπως μας το εδωσε, μας το πηρε και μετα θα το δωσει στην κεντρικη τραπεζα. Ειναι κατι σαν το εκκρεμες του Νευτωνα. Η πρωτη μπιλια, η κεντρικη τραπεζα, δινει μια ωθηση στην 2η μπιλια, η εμπορικη τραπεζα που θα δωσει ωθηση στην 3η που ειναι η επιχειρηση ή ενα ατομο. Ουσιαστικα, με αυτο το γραφειοπαιχνιδο προσπαθουν να ξαναβαλουν μπροστα την παγκοσμια οικονομια. Αλλα η 2η μπιλια ειναι κολλημενη, δεν θελει να δωσει ωθηση στην 3η.

  • αννίβας avatar
   αννίβας @ Φοιτητης 07/01/2013 19:34:06

   Με τα πολλά χτυπήματα θα ξεκολλήσει φίλε Φοιτητή. Αν πάψουμε να την χτυπάμε για κάνουμε οικονομία, θα μείνουμε με τις μπίλιες στο χέρι. Ενώ κτυπώντας και ξανακτυπώντας με τυπωμένο χρήμα, και βάσιμες ελπίδες έχουμε να την ξεκολλήσουμε και μετέχουμε στο παιχνίδι. Η "άλλη λύση" των Γερμανοτραπεζιτών που ποτέ δεν πέτυχε ούτε μια φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μας βγάζει σιγά σιγά εκτός παιχνιδιού και στοιβάζει τις μάρκες στα μπαούλα των Κέυμαν να τα θαυμάζουν οι Τραπεζίτες και να αποχαυνώνονται σαν τον Σκρούτζ-Μακ-Ντάκ....

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ αννίβας 07/01/2013 23:13:03

    Ηρεμηστε, δεν ειπα οτι ειναι σωστο αυτο που κανουνε. Αλλα ειναι το μονο "πολιτικα ορθο" και μονο για το φαινεσθαι ενδιαφερεται η πλειοψηφια των πολιτικων σε Δυση και Ανατολη. Ποτε για το ειναι.

    • αννίβας avatar
     αννίβας @ Φοιτητης 08/01/2013 16:48:06

     Πολύ σωστά αγαπητέ Φοιτητή. Ο Χέλμουτ Σμίτ περιέγραψε με τον εναργέστερο τρόπο τους πολιτικούς της Δύσης:
     «Δεν είναι δουλειά του ηγέτη να ευχαριστεί τις αγορές, αλλά να τους αφαιρέσει δύναμη τους και να την ξαναδώσει στο κράτος», δήλωσε ο Σμιτ. Σύμφωνα με τον πρώην Καγκελάριο, οι αρχηγοί των χωρών της Ευρώπης απέτυχαν ως προς τη διαχείριση της κρίσης. Σήμερα οι τραπεζίτες κυριαρχούν και πάλι στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

     «Είναι γελοίο να κυβερνάται ο κόσμος με βάση τις διαθέσεις των αγορών, από 35χρονους νεαρούς οι οποίοι αυτοθεωρούνται μάνατζερ τραπεζών», δήλωσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας.

 10. Zame avatar
  Zame 08/01/2013 00:18:47

  το αίσθημα δικαίου κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί ως μια χαζομάρα που δύναται ακομα και να ποινικοποιηθεί. .ελέω βέβαια.. των αλαζονικα ανηθικων απληστων αλλα & ΑΧΡΗΣΤΩΝ κερδων.. των original τζαμπατζηδων του πλανητη μας.

  Οι ΗΠΑ θα τυπωνουν χρημα να μέχρι να αποζημιώσουν ολοκληρωτικά ..& ηδη 10 τραπεζες Aurora,
  Bank of America,
  Citibank,
  JPMorgan Chase,
  MetLife Bank,
  PNC,
  Sovereign,
  SunTrust,
  US Bank
  Wells Fargo,
  που υποχρεούνται να καταβάλλουν 8,5 δισ. δολάρια σε πελάτες τους στα ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ που έπεσαν ΘΥΜΑΤΑ των κερδοσκοπικών πρακτικών που εφάρμοσαν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης των στεγαστικών δανείων..

  Οσο για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ είναι προφανώς αδύνατον να επιτευχθεί εκτός εάν αυξηθεί βέβαια πληθωριστικά η ποσότητα του χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες. . & η ρευστότητα να κατευθύνεται στην πραγματική οικονομία
  γιατι η αύξηση της ποσότητας του χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες, δεν οδηγήθηκε στην πραγματική οικονομία.. παραμένουν ανέπαφα στους λογαριασμούς που έχουν οι εμπορικές τράπεζες σε αυτές, είτε οδηγούνται στα χρηματιστήρια – δημιουργώντας τεράστιες και εξαιρετικά επικίνδυνες φούσκες στις μετοχές, στα εμπορεύματα κοκ..αυτό αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη αύξηση των δεικτών όλων σχεδόν των χρηματιστηρίων του πλανήτη -
  σε πλήρη σχεδόν αναντιστοιχία με την κερδοφορία, καθώς επίσης με τις μελλοντικές προοπτικές των επιχειρήσεων της πραγματικής οικονομίας..που θα αναγκαστούν να συρρικνώσουν τις παραγωγές τους..
  Όσο αυξάνονται οι δείκτες βέβαια, τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται μία ενδεχόμενη κατάρρευση τους (κραχ)
  – αφού οι αλλαγές στα χρηματιστήρια, σε αντίθεση με την πραγματική οικονομία, είναι ξαφνικές, απρόβλεπτες, απότομες, μαζικές (αγελαίες) και ραγδαίες.
  Η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει τεκμηριώσει το ότι,
  τα μη εξυπηρετούμενα, τα επισφαλή δηλαδή σε μεγάλο βαθμό δάνεια, μειώνουν ουσιαστικά την ταχύτητα κυκλοφορίας χρήματος -
  με αποτέλεσμα να εμποδίζουν τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων, όπως συμβαίνει σήμερα,
  παρά την αύξηση της ποσότητας χρήματος από όλες σχεδόν τις κεντρικές τράπεζες της Δύσης.

  Ο πληθωρισμός στην πραγματική οικονομία παρέμεινε σταθερός
  Ο πληθωρισμός στην «κερδοσκοπική οικονομία» (μετοχές, παράγωγα κλπ.) ΜΕΓΕΘΥΝΘΗΚΕ σε ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ βαθμό –
  και απειλείται άμεσα με υπερπληθωρισμό..αλλα ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕ το βιοτικό μας επίπεδο..
  Ειναι απολύτως βεβαιον πως ο μοναδικός δρόμος εξόδου από την τεράστια κρίση χρέους που βιώνουμε,
  είναι αν οχι Σεισαχθεια..τοτε κάποιου είδους «ΑΤΟΚΟ ΠΑΓΩΜΑ» τόσο των δημοσίων, όσο και των ιδιωτικών χρεών –

 11. αννίβας avatar
  αννίβας 08/01/2013 17:06:51

  Φίλε Zame θέτεις τον δάκτυλο επι των τύπον των ήλων. Παρεμπιπτόντως έχω διαβάσει οτι οι 10 Υπερτράπεζες που αναφέρεις, "συμπτωματικα?"ελέγχονται απο τρείς οικογένειες: Rotchild, Rocfeller, Paulson.
  H λύση της "σεισάχθειας" είναι το κοινό σημείο συνάντησης όλων των έγκυρων οικονομολόγων που δεν ανήκουν στη "σχολή του Σικάγο" του νεοφιλελεύθερου Μίλτον Φρήντμαν. 'Οπως και ο φόρος Τobin 1/1000 επι των Παγκοσμίων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που θα μπορούσε σε ένα χρόνο να διαγράψει τα χρέη όλου του τρίτου κόσμου!!! Και η τρίτη βασική πρόταση είναι η καθολική εφαρμογή του νόμου Volker για απαγόρευση στις τράπεζες να έχουν παρατραπεζικά προιόντα-τζόγο.
  Αυτά όμως για τους Υπερτραπεζίτες είναι "Κομμουνιστικά ουτοπικά μανιφέστα" και οι εισηγητές τους "άσχετοι στα οικονομικά"...

 12. AthanT avatar
  AthanT 09/01/2013 02:36:55

  Διαβαζοντας το αρθρο, και τα σχολια σας, καταλαβα οτι αν και φοιτητης οικονομικου τμηματος(ΑΠΘ), στο 2ο ετος, δεν εχω ιδεα απο οικονομικα, αυτα που ξερω ειναι μπουρδες μπροστα σε ολα αυτα που αναπτυσσετε εσεις. Μπορειτε να μου πειτε τι σκατα κανω λαθος 2 χρονια τωρα σε αυτη τη σχολη ή τουλαχιστον να με συμβουλεψετε ως προς τον τροπο που πρεπει να αντιμετωπιζω τα οικονομικα ή και τι να διαβασω για να αποκτησω βαθυτερες γνωσεις στον τομεα, παρεπιπτοντως, στο 3ο ετος στη σχολη μου, επιλεγουμε εναν απο τους παρακατω τομεις, α) γενικης οικονομικης θεωριας και πολιτικης, β) αναπτυξης και προγραμματισμου και γ) οικονομικης των επιχειρησεων. Σκεφτομαι να επιλεξω τον πρωτο διοτι δεν εχω σκοπο να γινω σκυλακι των τραπεζων και των επιχειρησεων. Προτιμω να μαθω οικονομικα απο σωστη οπτικη κι ας εχω και σαντουιτσαδικο..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.