#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/07/2012 11:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μάθε παιδί μου γράμματα κι ας γίνεις πιτσαδόρος…Το μεγαλύτερο βάσανο του Έλληνα γονιού είναι να περάσει το παιδί του στο πανεπιστήμιο, για να μπορέσει αργότερα να βρει μια καλή δουλειά.

Η αρχή του Γολγοθά είναι  τα έξοδα  για φροντιστήρια, ξένες γλώσσες κλπ.

Στη συνεχεία, εάν το παιδί   περάσει  σε κάποια σχολή, ο γονιός συνεχίζει να «αιμορραγεί» λόγω των δαπανών σε ενοίκια, μετακινήσεις κλπ.

Φυσικά τα έξοδα του γονιού συνεχίζονται, καθώς επιλέγεται η μετάβαση στο εξωτερικό , προκειμένου να αποκτηθεί κανένα μεταπτυχιακό, για ένα καλύτερο μέλλον.

Ωστόσο,  στο τέλος της μακράς αυτής πορείας εξόδων, στερήσεων και αγωνίας, το αποτέλεσμα είναι η ανεργία, ή στην καλύτερη μία δουλεία κατώτερη των ικανοτήτων του παιδιού του, π.χ. πιτσαδόρος.

Κάτι ανάλογο όμως, συμβαίνει και στην Αμερική, εκεί όπου φιλοδοξούν να μεταναστεύσουν πολλοί Έλληνες πτυχιούχοι, για να … δικαιωθούν.

Και εκεί όμως, τα πράγματα είναι σκούρα όσον αφορά την απασχόληση των νέων πτυχιούχων, σύμφωνα με άρθρο  της εφημερίδας  Washingtonpost.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο  αμερικανός  πρόεδρος Ομπάμα,  επιμένει πως το μέλλον της χώρας του βασίζεται στην επιστήμη.  Μάλιστα προτρέπει τους νέους να στραφούν προς τις θετικές επιστήμες και την έρευνα.

Στη πραγματικότητα όμως, τα διδακτορικά που παράγουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι πολύ περισσότερα από τις διαθέσιμες θέσεις απασχόλησης στην αμερικανική αγορά.

Από την πλευρά του, ο εκδότης του Science Careers, δηλώνει πως, «όποιος ξεκινάει να σπουδάζει, περιμένοντας πως οι εργοδότες θα τον περιμένουν με χαρά, θα απογοητευτεί».

Και αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί καθόλου έκπληξη, μετά από χρόνια περικοπών δαπανών για την παιδεία και ενός  αντιεπιστημονικού  κλίματος  που καλλιεργείται στην Αμερική.

Όπως άλλωστε τονίζει σκωπτικά το Next New Deal, οι Ελβετοί και όχι οι Αμερικάνοι είναι αυτοί που ανακάλυψαν το μποζόνιο Higgs. Τυχαίο;

Προς το παρόν, οι θετικοί επιστήμονες αντέχουν κάπως. Οι φυσικοί και οι γιατροί δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, με ανεργία κάτω του 2% για τις ειδικότητες τους.

Στους άλλους όμως κλάδους, όπως στη βιολογία, οι κάτοχοι PhD βρίσκουν θέση σε πανεπιστήμιο μόνο σε ποσοστό 14% στα πρώτα πέντε χρόνια μετά τη αποφοίτησή τους.

Και μπορεί το ποσοστό ανεργίας για τους κατόχους διδακτορικών να είναι κάπως χαμηλότερο από τον γενικό μέσο όρο στις ΗΠΑ, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι πολλοί απασχολούνται σε άλλα πεδία από το αντικείμενο τους, ή σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις μεταδιδακτορικών ερευνητών.

Ακόμη και οι φαρμακοβιομηχανίες, που κάποτε αποτελούσαν το αποκούμπι για τους άνεργους διδάκτορες, έχουν κόψει πάνω από 300.000 θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ, από το 2000.

Πρόκειται για σφαγή, λένε κάποιοι. Ακόμη και ένας χημικός με PhD από το περίφημο Stanford, δύσκολα θα βρει δουλειά!

Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος1 avatar
  Γιώργος1 09/07/2012 12:27:48

  Γινόμαστε πιτσαδόροι και χωρίς πτυχία, έτσι γλιτώνουμε χρήμα και κόπο.

  • Ιππολάριος avatar
   Ιππολάριος @ Γιώργος1 09/07/2012 14:10:28

   «Γινόμαστε πιτσαδόροι και χωρίς πτυχία, έτσι γλιτώνουμε χρήμα και κόπο.»

   Γιώργος1...

   σωστό αυτό που γράφεις αλλά με αυτό τον τρόπο δεν κατέχει η κοινωνία που ζεις
   την γνώση. Αποξενώνεται και δεν μπορεί να προοδεύσει.Αναγκάζεται να ακολουθήσει
   τις επιταγές τών άλλων συνόλων -κοινωνιών- που κατέχουν την γνώση.

   Σκοπός της μορφώσεως δεν είναι να γίνει ο πτυχιούχος μισθοσυντήρητος.

   Γράφει το κείμενο

   «...Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, επιμένει πως το μέλλον της χώρας του βασίζεται στην επιστήμη. Μάλιστα προτρέπει τους νέους να στραφούν προς τις θετικές επιστήμες και την έρευνα. ...»

   Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι τέτοια προτροπή δεν είναι τυχαία.

   Πιθανώς «χωρίσανε» τον κόσμο σε χώρες «βιομηχανικές» και χώρες «μετά βιομηχανικές».

   Οι πρώτες θα παράγουν τα προιόντα που θα καταναλώνουν οι δεύτερες.
   Προιόντα πού θα σχεδιάζονται και θα αποφασίζεται η έναρξη παραγωγή τους στις
   «μετά βιομηχανικές χώρες».

   Με τόν όρο προιόντα δεν εννοώ την «παντόφλα-καρφίτσα...»αλλά αυτά πού θα
   εμπεριέχουν «γνώση».

   Είναι θέμα διαλογής τι είδους κοινωνία επιθυμούμε να είμαστε.

   Εαν διαλέξουμε να είμαστε «μετά βιομηχανική» κοινωνία θα πρέπει να αναπτύξουμε
   και να επενδύσουμε στο «ανθρώπινο κεφάλαιο» (Πανεπιστήμια,ερευνητικά κέντρα,
   υπηρεσίες υψηλής αποδώσεως, συναγωνισμός με ανάλογες κοινωνίες κλπ)

   Εάν όχι και διαλέξουμε την άλλη περίπτωση θα πρέπει να μειώσουμε το βιοτικό
   μας επίπεδο με ότι αυτό σημαίνει.

   Δεν είναι τυχαίο που γράφει το άρθρο

   «Προς το παρόν, οι θετικοί επιστήμονες αντέχουν κάπως. Οι φυσικοί και οι γιατροί δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, με ανεργία κάτω του 2% για τις ειδικότητες τους.»

   Όλα αυτά κατά την ταπεινή μου άποψη.

 2. anonymous avatar
  anonymous 09/07/2012 12:34:50

  Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά πανευρωπαϊκά. Ο λόγος είναι ότι η παραγωγή έχει μεταφερθεί στην Κίνα. Στην Ασία παράγονται περισσότερα διδακτορικά από ότι στη Δύση. Εκεί οι πάντες προσλαμβάνονται.

 3. Εύα avatar
  Εύα 09/07/2012 12:51:21

  Βρίσκω σωστή τη φράση της κ. Κανέλλη..η λέξη δουλειά αντικαταστάθηκε από τη λέξη ευκαιρία..και το κοινωνικό κράτος από τη λέξη λαχείο..

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Εύα 10/07/2012 00:01:01

   Εύα, εσύ σωστά συμφωνείς. Ομως "η κόκκινη" Λιάνα της Εκάλης, μέσω του δημοσίου payroll, και με δικές μας στερήσεις, 16 (δέκα έξι) ετήσιους μισθούς αμοίβεται και γι' αυτό, ως πολιτικός, γιά τις πράξεις και τις συμπεριφορές της ελέγχεται. Θα μπορούσε λοιπόν, να γίνει περισσότερο συμπαθής και πιστευτή, αν προσπαθούσε πρώτα η ίδια τον εαυτό της ν' αλλάξει, από την αφόρητη λογοδιάρροια-θέσφατο να μας απαλλάξει και χωρίς τις περί πατρικής κατοικίας δικαιολογίες, σ' ένα λιγότερο "glam" τόπο διαμονής να μετακομίσει. Και τότε, οι ηχηρές ατάκες γιά δουλειά, ευκαιρία, λαχείο..., πολύ περισσότερα ευήκοα ώτα θ' άγγιζαν, κατά τη γνώμη μου πάντα.

   "Δεν είναι δίκαιο να ζητάμε από τους άλλους αυτό που εμείς οι ίδιοι είμαστε απρόθυμοι να κάνουμε." http://www.flickspire.com/m/WalkTheTalk/ChangeTheWorld?lsid=5dafdf352d05bb20a286b16d8b4e3bc3

   "It is not fair to ask of others what you are unwilling to do yourself." ~Anna Εleanor Roosevelt

   • Εύα avatar
    Εύα @ η Dimi 10/07/2012 12:44:40

    Πάρα πολύ σωστά όσα γράφεις Dimi! Απλά, επειδή η φράση αυτή αντικατοπτρίζει ένα μεγάλο μέρος της σημερινής πραγματικότητας, θεώρησα σωστό να αναφέρω και το όνομα της συγκεκριμένης Βουλευτού..

    • η Dimi avatar
     η Dimi @ Εύα 10/07/2012 20:26:09

     Εύα, καλησπέρα και πολύ σωστά θεώρησες. Σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας, είμαστε πωλητές ή/και αγοραστές. Η Επιστήμη της Διαφήμισης, της Εμπορίας και των Πωλήσεων, βασίζεται σε πολύ απλές, βασικές αλήθειες τις οποίες η μεγάλη πλειοψηφία των εμπόρων, των πολιτικών, των πολιτών.. αγνοούν, όπως γιά παράδειγμα:

     Οι σύγχρονοι πελάτες (*) ΔΕΝ αγοράζουν πλέον μόνον αυτό που τους πουλάμε. Αγοράζουν κυρίως, αυτό που Είμαστε! (δηλαδή, η Προστιθέμενη Αξία του είδους που πουλάμε).

     (*) πολιτικοί, ψηφοφόροι, έμποροι, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι.. (οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και καταναλωτές)

     Σ' αυτή την απλή αλήθεια βασίζεται και το video που σου έστειλα χθες. Με τη δική μας αυτοβελτίωση, επηρεάζουμε το άμεσο περιβάλλον μας, του προσδίδουμε Προστιθέμενη Αξία και γινόμαστε ενεργό μέρος της αλλαγής που θέλουμε να δούμε στη κοινωνία μας, στη πόλη μας, στη χώρα μας.. Η Λιάνα είναι νομικός, πολυμαθεστάτη, πολύγλωσση, πιανίστα, εύστροφη και με μεγάλη ευφράδεια-ετοιμολογία, πολιτικός. Χάνει όμως στα σημεία. Δεν αντέχει τον αντίλογο και τη καλόπιστη κριτική. Και γίνεται επιθετική. Και ασεβής προς το εκλογικό σώμα που της πληρώνει τα πάντα. Ακόμα και τα τσιγάρα που καπνίζει αβασάνιστα στην οθόνη, αδιαφορώντας γιά το κάκιστο μήνυμα που εκπέμπει στα μικρά παιδιά (μεταξύ αυτών και στο γυιό της), που ψάχνουν για “πρότυπα” να μιμηθούν. Θεωρεί ότι έχει το λεγόμενο παπικό αλάθητο. Κι αυτό από μόνο του, είναι το μεγαλύτερο ανθρώπινο λάθος και προκαλεί αντιδράσεις. Εφόσον η Λιάνα μάς διαβάζει και το ολιγόλεπτο video δει, αισιοδοξώ ότι θα προβληματιστεί και προς χάριν των ψηφοφόρων που τη τίμησαν, θ’ αυτοβελτιωθεί. Και όλα θα πάνε καλά!

     • Εύα avatar
      Εύα @ η Dimi 10/07/2012 20:50:17

      Εξαιρετικό βίντεο κι εξαιρετικό σχόλιο Dimi..!
      Καλησπέρα!

 4. ab-normal avatar
  ab-normal 09/07/2012 13:26:33

  Ζητειται χημικός με PhD από το περίφημο Stanford,για να μοιραζει φυλλαδια στην τσιμισκη...

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 09/07/2012 14:30:20

  Η νέα τάση είναι πτυχίο ...όχι και απαραίτητο και διαρκή εξειδίκευση (πιστοποίηση) στο εξωτερικό.

  -Κολλητός έχει βρει δουλειά σε κολοσσό με πιστοποιήσεις Cisco
  -άλλος με SAP
  -και άλλος σε Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

  ενώ δύο φίλοι με μεταπτυχιακά μοιράζουν πίτσες...

  Καθώς έξω οι κουτόφραγκοι κοιτούν η γάτα να πιάνει ποντίκια και όχι από που αγόρασε πτυχίο...

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Ο Ιθαγενής 10/07/2012 21:05:54

   Ακριβώς. Όταν ο άλλος σου μοστράρει μεταπτυχιακό και με το ζόρι σου συντάσσει μια έκθεση δυο σελίδων, τίγκα ανορθόγραφη, τι να τον κάνεις?

 6. Κυριακος avatar
  Κυριακος 09/07/2012 20:09:46

  Η Δυση τιγκαρε στα πτυχιουχα διποδα. Η Ελλαδα σιγουρα ειναι γεματη πτυχιουχους που εαν τους ρωτησεις ΤΙ μπορεις να κανεις, θα σου απαντησουν πες μου και θα σου πω! Ο κοσμος δε καταλαβαινει οτι τα περισσοτερα ειναι νωθρα πνευματα σμιλεμενα στα σπιτια ΔΥ που μονο να αρμεξουν την αγελαδα ξερανε. Συν το καλο μαρκετινγκ απο τα πανεπιστημια, και ετσι γεμισαμε απο στοκους με γνωμη.

 7. η Dimi avatar
  η Dimi 10/07/2012 21:34:29

  Kαλησπέρα Eύα, θα υπάρξουν κι άλλα εξαιρετικά. Stay tuned!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.