#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/01/2012 07:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λύσεις τώρα, δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρίαΗ Ελλάδα δέσμια μιας άπληστης ελίτ

Ποια ομοιότητα μπορεί να έχει ο βιομηχανικός αέρας του Μανχάιμ με τη διαύγεια ενός ηλιόλουστου πρωινού στη Σαντορίνη;  Καμία.

Αυτή η μικρή, πλην ουσιαστική, παραδοχή έχει εφαρμογή σε ένα πλήρες φάσμα της οικονομικής μας δραστηριότητας.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευλογημένη, προικισμένη με όλες τις ομορφιές της γης.  Δεν είναι δυνατόν αυτή η χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία.  Κάτι δεν πάει καλά.

Και όμως.  Η χώρα μας είναι δυστυχώς δέσμια μιας άπληστης ελίτ που καταρρέει και που εκφράζεται κυρίως μέσα από τη διαπλοκή ενός τριγώνου Τραπεζιτών – Εργολαβοκαναλαρχών – Πολιτικών και ενός πεθαμένου οικονομικού μοντέλου που επιμένει να μεταφέρει βίαια πόρους από το κοινωνικό κράτος στις τράπεζες, από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο διεθνές κεφάλαιο.

Διανύοντας τον 5ο χρόνο της ύφεσης, είμαστε πιο ώριμοι από ποτέ, ώστε να διαπιστώσουμε τις προφανείς αδυναμίες και αγκυλώσεις μας.  Δεν θα μπω στον πειρασμό να αριθμήσω τα λάθη της πολιτικής ηγεσίας, ούτε τις πρόδηλες ευθύνες των φαύλων προσώπων που επιλέξαμε για κυβερνήτες.  Θα προσπαθήσω να παραμείνω στους οικονομικούς όρους.

Το πρόβλημα ξεκινάει από 2 σαθρούς πυλώνες:

Το δυσβάσταχτο χρέος που συσσωρεύτηκε αψήφιστα κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης
Το καρκίνωμα των τραπεζών που καταβροχθίζει τα υγιή κύτταρα της οικονομίας (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και απειλεί με ξαφνικό θάνατο τη χώρα

Όσο δεν λύνουμε δυναμικά αυτά τα δύο προβλήματα, η χώρα μας, αν και ευλογημένη, θα είναι δέσμια των ορέξεων του κάθε ξιπασμένου χαρτογιακά, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού.

Το χρέος

Έχουμε κάνει αναρίθμητες συζητήσεις για το πρόβλημα του χρέους και τις πιθανές λύσεις του.  Η γενικότερη αντίληψη, που τελευταία κερδίζει έδαφος ακόμα και σε θεσμικούς κύκλους, είναι ότι το PSI δεν αποτελεί αυτό που λέμε ριζική λύση.  Θα συμφωνήσω απόλυτα.  Το χειρότερο με το PSI δεν είναι, ούτε το Αγγλικό δίκαιο, ούτε το μνημόνιο που συνοδεύει την αποικιοκρατική σύμβαση.  Το χειρότερο είναι ότι θα επιτείνει την αβεβαιότητα γύρω από το χρέος και δεν θα καταφέρει να αναχαιτίσει την ύφεση, που θα συνεχίσει να μας επισκέπτεται με μαθηματική ακρίβεια, για πολλά χρόνια.

Η λύση είναι μια στιβαρή, αποφασιστική αναδιάρθρωση, ένα δομικό Hard Default στο 90% τουλάχιστον όλων των ομολόγων που έχουν εκδοθεί με βάση το Ελληνικό δίκαιο.  Η δυναμική αυτή λύση θα κλείσει τα στόματα των αγορών (οι οποίες θα απευθυνθούν στο επόμενο θύμα) και θα καταστήσει οριστικά και αμετάκλητα το χρέος μας βιώσιμο.  Κάθε συζήτηση περί επιστροφής στη δραχμή ή περί νέας αναδιάρθρωσης θα σταματήσει και η οικονομία θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί και να ανασυνταχθεί.

Φυσικά η λύση αυτή προϋποθέτει παράλληλα μια δυναμική φορολογική πολιτική (αποφορολόγηση) και τη δημιουργία ενός ελλείμματος το οποίο θα κατευθυνθεί στοχευμένα στην ανάπτυξη και θα χρηματοδοτηθεί είτε από τους εταίρους μας, είτε από τη χώρα – στρατηγικό εταίρο που θα επιλεγεί για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων.

Α. Αποφορολόγηση

Μια δυναμική πολιτική, στη βάση των πρόσφατων ανακοινώσεων της Ν.Δ. για τη φορολογία, θα δώσει τις απαραίτητες ανάσες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις και μια μικρή ώθηση στην κατανάλωση.  Επιπλέον η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, ο εξορθολογισμός του (φθηνότερη ενέργεια, φθηνότερος τουρισμός, φθηνότερες μεταβιβάσεις ακινήτων) και η εξάλειψη κινδύνων όπως η επιστροφή στη δραχμή και η πιστωτική συρρίκνωση, θα επαναφέρουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων σε παραγωγικούς τομείς, όπου η Ελλάδα διαθέτει στρατηγικά πλεονεκτήματα (τουρισμός, βιολογική γεωργία, ΑΠΕ, προϊόντα διατροφής κ.α.).

Β. Η σημασία του ελλείμματος στην ανάπτυξη

Όσο προσπαθούμε να μηδενίσουμε ένα μεγάλο έλλειμμα και ταυτόχρονα να επιτύχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, απλώς ματαιοπονούμε.  Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μόνο σε τευτονικά παραμύθια και σίγουρα όχι στις πλάτες ενός λαού με παράδοση στην επιχειρηματικότητα και τη δημιουργική σκέψη (εδώ μετράει και η διαύγεια του τοπίου).  Τα κράτη λειτουργούν όπως οι επιχειρήσεις.  Μια επιχείρηση χρειάζεται να δανειστεί, να επενδύσει σε παραγωγικές δραστηριότητες για να παρουσιάσει στη συνέχεια κέρδη και ανάπτυξη.  Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από μια οποιαδήποτε επιχείρηση να περικόπτει τις δαπάνες της, να μηδενίζει τις επενδύσεις της και να αναμένει θετικά αποτελέσματα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα κράτη.  Πρέπει όμως να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο που θα κατευθύνουμε τα απαιτούμενα δάνεια.  Πρέπει ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε παραγωγικές επενδύσεις στους τομείς που προανέφερα, αλλά και να στηρίξουμε την ιδιωτική κατανάλωση και την εργασία.  Όχι λοιπόν άμεσες απολύσεις στο δημόσιο (αλλά κανόνας 1/5), όχι μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι αύξηση της φορολογίας.

Πολλοί πέφτουν στην παγίδα ότι μετά από ένα βίαιο κούρεμα, η χώρα μας θα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές.  Πράγματι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανόν να συμβεί για τους επόμενους 18 μήνες.  Ωστόσο η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης και έχει προνομιακή πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.  Επίσης ποσά της τάξεως των 20δις ετησίως που θα χρειαστούμε μέχρι την οριστική αναδιάταξη της οικονομίας, δεν είναι δύσκολο να βρεθούν μέσω διακρατικών δανείων ή ακόμα και μέσω εσωτερικού δανεισμού.

Το τραπεζικό καρκίνωμα

Όσο οι τράπεζες δεν κάνουν τη δουλειά για την οποία εφευρέθηκαν, η οικονομία δεν πρόκειται να πάρει μπροστά.  Όσα πακέτα διάσωσης και να έρθουν, όσα PSI, όσες ανακεφαλαιοποιήσεις, το παιχνίδι παίζεται πάντα στην πραγματική οικονομία.  Και η πραγματική οικονομία χρειάζεται ρευστό εδώ και τώρα, όσο ποτέ άλλοτε.

Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε νέες μονάδες παραγωγής ελαιολάδου, χωρίς ένα τέτοιο εγχείρημα να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από υγιείς τράπεζες.  Δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε νέα ξενοδοχεία, μικρά ή μεγάλα, χωρίς τη μετακίνηση πόρων από τους καταθέτες στους επιχειρηματίες.  Και δυστυχώς είναι παγκοίνως γνωστό ότι η κεφαλαιακή ανεπάρκεια των τραπεζών μας, αποτελεί τροχοπέδη για οποιαδήποτε αναπτυξιακή ενέργεια.

Έχουμε σπαταλήσει δισεκατομμύρια για να διατηρήσουμε νεκροζώντανες τις τράπεζες, ενώ θα μπορούσαμε με τα μισά χρήματα να αναδιατάξουμε την οικονομία και να δημιουργήσουμε πλούτο και θέσεις απασχόλησης.

Η λύση βρίσκεται στα πόδια μας, έχει ήδη νομοθετηθεί και αναμένει την πολιτική απόφαση:

Οι τράπεζες θα βάλουν οριστικά λουκέτο, η μία μετά την άλλη, καθώς θα αφεθούν αβοήθητες, όπως οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση.  Καθώς οι μέτοχοι θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις κεφαλαιακές ανάγκες των ιδρυμάτων τους, θα τίθενται στη διάθεση του υπουργείου οικονομικών.  Οι τράπεζες θα τίθενται σε εκκαθάριση, ενώ το υγιές ενεργητικό, καταθέσεις, δάνεια, χρεόγραφα κ.λπ θα μεταβιβάζονται σε μια νέα κρατική τράπεζα.

Η νέα τράπεζα θα είναι απόλυτα υγιής και θα χρηματοδοτεί με κανόνες την αναδιάταξη της οικονομίας.

Παράλληλα θα υπάρξει πλήρης διαγραφή των λιστών του Τειρεσία (αμνηστία)  και σε όλα τα ιδιωτικά δάνεια θα επιβληθεί κούρεμα, ανάλογο με τις νέες οικονομικές δυνατότητες του δανειολήπτη, κάτι σαν μαζική εξωδικαστική εφαρμογή του νόμου Κατσέλη, με προέκταση και στα στεγαστικά δάνεια.

Ειδικό δικαστικό σώμα που θα συσταθεί, θα εξετάσει όλες τις υποθέσεις πλειστηριασμών από τον Οκτώβριο του 2008, αποδίδοντας πίσω στους δικαιούχους ακίνητα και επιχειρήσεις που χάθηκαν λόγω απληστίας των τρωκτικών.

Οι δύο αυτές δυναμικές λύσεις, σε χρέος και τράπεζες,  θα λύσουν δια παντός το οικονομικό πρόβλημα και θα επαναφέρουν πολύ γρήγορα τη χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει και η νέα κυβέρνηση, διδασκόμενη από τα λάθη του παρελθόντος, να διαχειριστεί συνετά την οικονομία, να αποφύγει τις άσκοπες σπατάλες στο δημόσιο τομέα, την πελατειακή νοοτροπία και την αλόγιστη χρήση του εργαλείου που ονομάζεται έλλειμμα.

Μακάρι να μπορούσαμε να φέρουμε το χρόνο πίσω στο 2008 και να διορθώναμε όσα λάθη έγιναν.  Μακάρι να μπορούσαμε να αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, να εξυγιάνουμε τις τράπεζες και να σταθεροποιήσουμε την ανάπτυξη.  Δυστυχώς έγιναν λάθη και παραλείψεις.  Μπλέξαμε στα νύχια του ΔΝΤ και εμπιστευθήκαμε τις συνταγές της Τρόικας.  Σήμερα δεν κινδυνεύει μόνο η υπόσταση της πατρίδας, δεν απειλείται μόνο η εθνική μας ακεραιότητα.  Σήμερα απειλείται πάνω από όλα ο συνεκτικός κρίκος τους έθνους μας, η ελληνική οικογένεια.  Αγγίζουμε επικίνδυνα τα όρια της φτώχειας και της απόγνωσης και η ‘’λύση’’ που μας προσφέρεται είναι ταπεινωτική και μας εξαθλιώνει.  Και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν μας δίνει ούτε μια χαραμάδα ελπίδας για το μέλλον.

Ήρθε η ώρα για λύσεις δυναμικές και αποφασιστικές, δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία.

 Κακοφωνίξ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. 0030salvador avatar
  0030salvador 29/01/2012 08:06:05

  Ορθοφωνίξ φίλε-η μας,όχι κακοφωνίξ.μεστή πολυδιάστατη πρόταση εξόδου απο την κρίση που απο την αρχή φάνηκε ότι είναι κρίση λογικής.
  "Σήμερα απειλείται πάνω από όλα ο συνεκτικός κρίκος τους έθνους μας, η ελληνική οικογένεια. Αγγίζουμε επικίνδυνα τα όρια της φτώχειας και της απόγνωσης και η ‘’λύση’’ που μας προσφέρεται είναι ταπεινωτική και μας εξαθλιώνει. Και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν μας δίνει ούτε μια χαραμάδα ελπίδας για το μέλλον."
  σε πέντε γραμμές περιέγραψες ότι πιο σκοτεινό και σκληρό έχει ζήσει ο Ελληνας μετά την Γερμανική κατοχή,οι γονείς μας έζησαν τον τραγικό χειμώνα του 41 και ήρθε η σειρά μας με τον χειμώνα του 2011,κι αν τότε δεν γνώριζαν ότι θα κρατήσει 4 χρόνια εμείς καλούμαστε να δεχτούμε με την υπογραφή των αθλίων να κρατήσει για πάντα.
  Αντώνη Σαμαρά ιδού η Ρόδος......

 2. Φ. ΓΙΑΝΚΟΥΛΑΣ avatar
  Φ. ΓΙΑΝΚΟΥΛΑΣ 29/01/2012 08:13:30

  ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΚΟΦΩΝΙΞ.......ΜΑ ΤΟ ΘΕΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟΣΟ ΜΕΣΤΟ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ-ΣΧΕΔΙΟ.........ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΑΔΕΡΦΕ.......ΣΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΙΩ ....ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΘΛΙΒΩΜΕ ΠΟΥ ΕΝΩ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΘΕΣΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΕ.......ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΘΟΥΝ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΣΥ.......ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΟΥ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ..

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Φ. ΓΙΑΝΚΟΥΛΑΣ 29/01/2012 09:49:50

   Ποδαρικό!

 3. nikos karas avatar
  nikos karas 29/01/2012 08:34:41

  πολυ καλο . η μονη που μπορει να εφαρμοσει τετοια πολιτικ ειναι η ΝΔ αρκεί να γινει τολμηρη, να θελει.

 4. Ιοκαστη avatar
  Ιοκαστη 29/01/2012 08:37:56

  καλημέρα.
  εξαιρετικός όπως πάντα, Κακοφωνίξ
  σήμερα είναι η μέρα...για λύσεις δυναμικές και αποφασιστικές, δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία.

 5. ΚΜ avatar
  ΚΜ 29/01/2012 08:43:07

  Προσθετω στην πολυ καλη προταση πως αυτο με τις τραπεζες πραγματοποιηθηκε με επιτυχια στην Σκωτια. Ειναι μια εμμεση μορφη κρατικοποιησης.Μπορει να ξεκινησει με ΑΤΕ που εχει σαν εγγυηση δανειων τεραστιο τμημα της αγροτικης γης και που ετσι κι αλλιως δεν ειναι βιωσιμη. Εχουμε χορηγησει εγγυησεις ηδη ανω των 100 δις απο το 2008 για στηριξη τραπεζων ενω με ενα δεκατο θα μπορουσαμε να τις ειχαμε παρει στο κρατος μεχρι να περασει η κριση και μετα να τις επιστρεφαμε. Τελος η χωρα στον πεμπτο χρονο υφεσης δεν διαθετει ουτε προσχεδιο εξοδου προς την αναπτυξη. Μονο κραυγες αναρθρες για ΑΠΕ, τουρισμο και πρωτογενη παραγωγη. Για ολα αυτα ουτε ενα σχεδιο νομου δεν υπαρχει ,ουτε ενα νεο ευελικτο πλαισιο δεν εχει προχωρησει. Τι περιμενουμε? Αυτα ας τα διαβασει και καποιος απο την ΝΔ μηπως και ξεκολλησει απο την μιζερη αριθμομετρια και μας πει πως θα κυβερνησει για να τις πουμε κι εμεις αν θα κυβερνησει...

 6. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 29/01/2012 08:45:30

  Ο Σαμαράς δεν νομίζω ότι μπορεί να επιβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο ένα hard default 90% με ελληνικό δίκαιο που πιθανόν να είναι μια κάποια λύση όσο είμαστε ακόμα στο μεταβατικό στάδιο πριν τις εκλογές. Αυτό που ρεαλιστικά πρέπει και μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή είναι να μην συμφωνήσει σε νέα μέτρα ύφεσης δηλ αύξηση αντικ. αξιών, μείωση δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα (13ος και 14ος "μισθός" που λένε οι άθεοι τραπεζίτες τροικανοί και οι εγχώριοι μεγαλοεργολάβοι καναλάρχες για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι τα παίρνουμε δήθεν χοντρά), μείωση επικουρικών συντάξεων, κατάργηση Εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και μαζικές απολύσεις και να συμφωνήσει να γίνει το psi με κούρεμα 60 με 70% (εκεί πάει) και η δανειακή χωρίς αγγλικό δίκαιο. Μετά, όταν γίνει πρωθυπουργός θα διαπραγματευτεί περαιτέρω και αφού θα έχει πάρει αναπτυξιακά μέτρα και θα έχει κάνει μεγάλα οικονομικά ανοίγματα που θα φέρουν επενδύσεις (ΑΟΖ, ΣΔΙΤ σε λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια κ.α.) με δραστική μείωση φορολογίας και μιζογραφειοκρατίας και με τιμωρία πολιτικών και υπηρεσιακών ενόχων για το πως οδηγηθήκαμε στην σημερινή κατάσταση τότε θα δει αν πράγματι είναι βιώσιμο το χρεός που θα είναι και θα το δουν όλα αυτά τα αρπαχτικά αφήνοντάς μας ήσυχους

 7. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 29/01/2012 08:48:09

  "Η λύση είναι μια στιβαρή, αποφασιστική αναδιάρθρωση, ένα δομικό Hard Default στο 90% τουλάχιστον όλων των ομολόγων που έχουν εκδοθεί με βάση το Ελληνικό δίκαιο."

  Μου αρέσει. Για κάθε ευρώ, πάρε 10 λεπτά και φίλησε μου και το χέρι.

  Βλέπεις όμως κανένα που να έχει τα ούμπαλα για να το κάνει;

  Φίλε Κακοφωνίξ καλημέρα και σταμάτα να ονειρεύεσαι. Ζούμε στην Ελλάδα του 21ου αιώνα και όχι στην Ελλάδα του 19ου, που ο Τρικούπης κήρυξε στάση πληρωμών και δεν έδινε ούτε σέντσι. Αλλά μας έκαναν ένα ηλίθιο πόλεμο, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν είχαμε στρατό. Χάσαμε και πληρώσαμε, και μάλιστα με πανωτόκι.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Αρματιστής 29/01/2012 09:51:54

   Ας μην αφήσουμε την ηττοπάθεια να κυριαρχήσει. Δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Ο Χαρίλαος δεν ήταν μέλος της ευρωπαϊκής ελίτ. Άλλες εποχές, άλλοι συσχετισμοί.

   • coyote avatar
    coyote @ kakofonix 29/01/2012 14:01:38

    Πολυ καλη διατριβη..κακε.
    Στην Αρχιτεκτονικη εχουμε εναν αγραφτο κανονα.
    You design according to Culture.
    Κοντολογις δεν μπορεις να στησεις σκανδιναβικο σπιτι
    στην Σαντορινη η Σαντορινιο στον Βορρα..ολοι καταλαβαινουμε λιγο πολυ τους λογους.
    Σαν προεκταση αυτου του ατυπου κανονα, δεν μπορεις να διοικησεις η να επιβαλλεις τις ιδιες πολιτικες σε διαφορετικες κοινωνιες,ειτε απο την αποψη της κουλτουρας ειτε της απορρεουσας επικρατουσας ψυχοσυνθεσης.
    Οποιαδηποτε σοβαρη συζητηση επι των προτασεων σου θα πρεπει να γινει με διαφορετικο πολιτικο προσωπικο αν προκειται να εχει εστω μια πιθανοτητα υλοποιησης, και διαφορετικης κουλτουρας και εκπαιδευσης λαου για να δεχτει τα αποτελεσματα.
    Ο μονος τροπος για να αλλαξουν ολα ειναι να επελθει ΠΛΗΡΗΣ χρεωκοπια του υπαρχοντος οικονομικοπολιτικου συστηματος.
    Να ελπιζουμε οτι θα μας ΑΦΗΣΟΥΝ να "πεθανουμε" για να ξαναγεννηθουμε.

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ kakofonix 29/01/2012 15:22:14

    Καμιά ηττοπάθεια. Αναφέρομαι σε μια δεδομένη κατάσταση. Με απλά λόγια, λέω ότι δεν υπάρχουν πολιτικά αναστήματα στην Ελλάδα σήμερα. Εσύ μπορεί να πιστεύεις ότι πολιτικό ανάστημα είναι ο Σαμαράς, ή κάποιος άλλος ότι είναι ο Παπανδρέου, ή ένας άλλος ότι είναι ο Τσίπρας. Εγώ λέω ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ηγεσία. Αν υπήρχε κάποιος, τουλάχιστο κάποιος από αυτούς που στηρίζουν το Παπαδήμο, θα έβγαινε μπροστά και θα δήλωνε ότι "η παράδοση της δημοσιονομικής κυριαρχίας και της ασυλίας της χώρας βρίσκονται εκτός διαπραγμάτευσης". "Είναι ζητήματα που δεν συζητιούνται".

    Άκουσες κάποια τέτοια δήλωση;

    Αυτά πιστεύω και νομίζω ότι δεν κάνω λάθος. Μεγάλοι ηγέτες, είναι αυτοί που λένε τα μεγάλα ΟΧΙ

    • Ίλαρχος avatar
     Ίλαρχος @ Αρματιστής 29/01/2012 16:15:09

     Δεν έχεις κουραστεί Αρματιστή να πηγαινοέρχεσαι σε διάφορα μπλογκς και να υπονομεύεις τον Σαμαρά και να προμοτάρεις συνεχώς τον Καρατζαφέρη; Τίποτα συγκεκριμένο έχεις να πεις σε αυτά που γράφει ο Κακοφωνίξ σε ένα site "σαμαρικό" που απηχούν τον προβληματισμό στη ΝΔ; Μπορείς άραγε να καταλάβεις ότι η γενικόλογες επικλήσεις περί "οχι" και "μεγάλων ηγετών" μόνο κακό κάνουν; Μπορείς να ξεφύγεις από τον απόγνωση του συνταξιούχου καραβανά που επειδή η ελευθερία του διαδικτύου του έδωσε το προνόμιο να εκφράζεται ελεύθερα, αυτός νομίζει οτι απευθύνεται σε καραβανάδες της σειράς;

     • Αρματιστής avatar
      Αρματιστής @ Ίλαρχος 29/01/2012 20:28:34

      Και ασφαλώς ήμουν σίγουρος.

      Και επιβεβαιώθηκα.

     • Αρματιστής avatar
      Αρματιστής @ Ίλαρχος 30/01/2012 10:35:04

      Τελικά και μετά τη παρέλευση 14 ωρών, δεν έλαβα απάντηση για το ποια είναι τα διάφορα μπλογκς στα οποία περιφέρομαι κατηγορώντας το Σαμαρά και προμοτάροντας το Καρατζαφέρη, καθώς και ποια είναι τα σχόλια μου στα οποία εκθειάζω τον Καρατζαφέρη. Ειδικά αυτό.

      Ως εκ τούτου δικαιολογούμαι να σε χαρακτηρίσω ως άθλιο υβριστή και συκοφάντη. Και ακόμη δεν έλαβα απάντηση για το αν είσαι κάποιος τακτικός σχολιαστής του antinews.

  • Κώστας Τ avatar
   Κώστας Τ @ Αρματιστής 29/01/2012 12:34:42

   Aγαπητέ Αρματιστή η τελευταία παράγραφος είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί!Δυστυχώς δεν υπάρχει διέξοδος χωρίς κινδύνους,ποιός θα τους αναλάβει;

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Κώστας Τ 29/01/2012 23:14:22

    Εσύ κι εγώ θα τους αναλάβουμε, ΟΛΟΙ οι Έλληνες ΜΑΖΙ, αγαπητέ. Αρκεί όμως να θελήσουμε ν' απαρνηθούμε τη συνήθεια να αλλάζουμε κάθε χρόνο το τελευταίο μοντέλο του iPhone.

 8. Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος avatar
  Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος 29/01/2012 09:05:17

  Τέτοιο μεστό περιεχομένου κείμενο δε διάβασα ποτέ ή σχεδόν ποτέ. Μπράβο στο συγγραφέα. Πράγματι, η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια των τραπεζών -παρά τη συνεχή χρηματοδότηση - να τα βγάλει πέρα με την αιμοδοσία της πραγματικής οικονομίας καταντά προκλητική εξόχως. Κι όλα αυτά μετά την απίστευτη κερδοφορία των προηγούμενων ετών με τα πάσης φύσεως δάνεια, κάρτες , κ.λπ. Αν κάνει κάποιος τον κόπο και διαβάσει ισολογισμούς τραπεζών προ πενταετίας έστω θα εκπλαγεί από τα τεράστια κέρδη που άγγιζαν και το 1200%. Αν συνεχίσουμε έτσι λυτρωμός δεν θα υπάρξει.

 9. Pluto avatar
  Pluto 29/01/2012 09:09:04

  Συγχαρητήρια γιά τις προτάσεις ,γιά το "δέον γενέσθαι" που εισηγείται το άρθρο.
  Οσο γιά το τί όντως θα γίνει,ή μάλλον για το ποιά θα είναι η επιλογή του ΑΣ καί ποιά τύχη θα έχουν οι ελπίδες μας,ισχύει απόλυτα η ρήση: "Κυριακή, κοντή γιορτή!"

 10. firiki2010 avatar
  firiki2010 29/01/2012 09:14:40

  Nα μας χαρίσουν το σύνολο του χρέους, να κουρεψουμε τα ιδιωτικά δάνεια ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του δανειολήπτη, να εξαφανισθεί ο Τειρεσίας , να δημιουργηθεί μια κρατική Τράπεζα, να επιστραφούν ακίνητα και επιχειρήσεις που έχουν κατασχεθεί , να εμφανισθεί κι άλλο χρήμα για επενδύσεις και απο κει και πέρα κάποια νέα κυβέρνηση θα διαχειριστεί ΣΥΝΕΤΑ την οικονομία. Ελεος!!!

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ firiki2010 29/01/2012 09:53:35

   Προφανώς αγαπητέ, είστε υποστηρικτής λύσεων τύπου PSI με Παπαδήμο πρωθυπουργό και Γερμανό επίτροπο. Καμία αντίρρηση, μπορούμε να το συζητήσουμε.

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ kakofonix 29/01/2012 13:30:31

    Στο σχόλιο του 12.15 ο "Ιεροφάντης" βάζει κάποιους προβληματισμούς και ενστάσεις σχετικά με το κατά πόσο υλοποιήσιμο και αποτελεσματικό θα ήταν το σχέδιο σου.
    Προσωπικά είμαι υποστηρικτής λύσεων ρεαλιστικών και οπωσδήποτε σε πλαίσια μιας Δημοκρατίας στην οποία καθένας θα αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεων του δηλ θα υφίσταται τις συνέπειες και θα απολαμβάνει τους καρπούς.
    Το PSI ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΥΣΗ (όπως δεν αποτελούσε λύση η ΕΟΚ, το ευρώκλπ ). Είναι ΚΑΙ αυτό μια ευκαιρία που η κατάληξη της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς. Το να αποτελεί το PSI ευκαιρία δεν αμφισβητώ ότι είναι ΚΑΤΑΝΤΙΑ, αλλά εδώ μας έφεραν οι ηλίθιοι χειρισμοί ενός απελπιστικά ανεπαρκούς Πρωθυπουργού . Εναλλακτικές ομολογώ πως δεν έχω να προτείνω.
    Το ότι το PSI το διαπραγματεύεται ο Παπαδήμος φοβάμαι ότι είναι έδειξη της γενικότερα προβληματικής κατάστασης του πολιτικού συστήματος και των αδιεξόδων που βρήκε μπροστά του.
    Κανένας (ούτε εγώ) δεν γουστάρει Γερμανό Επίτροπο. Ούτε χρειάζεται, ούτε έχει να προσφέρει τίποτα και όσοι το προτείνουν απλά δεν καταλαβαίνουν τι τους γίνεται. (Παρά ταύτα ομολογώ την αμαρτία μου και στην υποθετική περίπτωση που θα είχα να διαλέξω μεταξύ μιας κυβέρνησης "Γιώργου" με Επίτροπο και μιας κυβέρνησης "Γιώργου" ... σκέτης, θα διάλεγα την πρώτη).

    • kakofonix avatar
     kakofonix @ firiki2010 29/01/2012 14:05:45

     Ο Ιεροφάντης έθεσε κάποιους πολύ σοβαρούς προβληματισμούς, που προφανώς σκεφθήκατε και εσείς, πριν βάλετε σκάρτη την πρόταση. Παρακαλώ διαβάστε την απάντηση στον Ιεροφάντη.

     Σας ευχαριστώ που επανήλθατε επεξηγηματικά.

     Συγγνώμη αν άθελά μου σας κατέταξα στους υποστηρικτές Παπαδήμου.

     Αυτά βλέπετε συμβαίνουν πολλάκις, όταν τα σχόλια είναι, πως να το πω, αποσπασματικά

  • Ioustinianos avatar
   Ioustinianos @ firiki2010 29/01/2012 10:08:13

   Μα αυτοί δεν είμαστε οι Έλληνες;;;
   Όλα τα κορόιδα (Γερμανοί, Ολλανδοί, Γάλλοι, Βέλγοι, Ιταλοί, Δανοί, Σουηδοί κλπ) που μας έστελναν ΠΑΚΕΤΑ ΝΤΕΛΟΡ (3 τον αριθμό και 1 ΕΣΠΑ) για 30 χρόνια, να πάρουν τον μπούλο τώρα γιατί εμείς έχουμε τη Σαντορίνη....
   Ένας τύπος μια φορά μου είχε πει ωμά ότι δεν φταίμε εμείς που κατασπαταλήσαμε όλα αυτά τα αναπτυξιακά πακέτα σε BMW και διαμερίσματα, αλλά οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι που μας τα έδιναν γιατί δεν μας ήλεγχαν.... Κατάντια....

   • kakofonix avatar
    kakofonix @ Ioustinianos 29/01/2012 10:22:16

    Το σχόλιό σας απατάται από την τελευταία παράγραφο της ανάρτησης. Φαίνεται ότι η μακρηγορία μου δεν επέτρεψε να το διαβάσετε μέχρι τέλους.

    Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος με την αθέτηση πληρωμών. Το ζητούμενο είναι, όταν φτάνουμε αναγκαστικά σε αυτό το σημείο, ποιές προτεραιότητες πρέπει να προβάλουμε.

    Είμαι ανοιχτός σε εξοντωτικό διάλογο επ' αυτού, όχι όμως σε παρελθοντολογία, πακέτα Ντελόρ, Σημίτιδες, Καραμανλήδες. Γνωστά όλα αυτά και μακάρι να γίνει μια εξεταστική και να αποδοθούν ευθύνες.

    Όταν όμως η εξαθλίωση μας χτυπάει την πόρτα ΣΗΜΕΡΑ, όταν ο επίτροπος ετοιμάζει τις βαλίτσες του, οφείλουμε να προτείνουμε εναλλακτικές.

    Εξ όσων αντιλαμβάνομαι από το σχόλιό σας είστε και εσείς υπέρμαχος της πλήρους εξοφλήσεως των δανειστών στη λογική μιας ηθικής ευθύνης με τιμωριτικά χαρακτηριστικά.

    Κάτι τέτοιο όμως έχει ήδη αποκλειστεί από την πραγματικότητα και οι λύσεις είναι χρεοκοπία ή χρεοκοπία. Ας επιλέξουμε μια που να μας δίνει κάποια προοπτική.

    Επίσης η τεχνική ανάλυση της σύνθεσης των ομολογιούχων καταρρίπτει τον μύθο των πακέτων Ντελόρ και των Mercedes.

    Τα περισσότερα βρίσκονται σε ελληνικά χέρια, άλλα τόσα σε κερδοσκοπικά funds, μεγάλο αριθμό κατέχει η ΕΚΤ αγορασμένα ατο 40% της αξίας τους και ελάχιστα βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια κρατών ή ξένων θεσμικών.

    Επίσης μην ξεχνάτε και τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα οποία θα καλύψουν πολύ μεγάλο μέρος της ζημιάς.

    Εκτός αν ενδιαφέρεστε και για την τύχη της Goldman Sachs, του μεγαλύτερου εκδότη CDS...

    • Ioustinianos avatar
     Ioustinianos @ kakofonix 29/01/2012 10:47:23

     "Εξ όσων αντιλαμβάνομαι από το σχόλιό σας είστε και εσείς υπέρμαχος της πλήρους εξοφλήσεως των δανειστών στη λογική μιας ηθικής ευθύνης με τιμωριτικά χαρακτηριστικά."
     Δεν υπάρχει μόνο ηθική ευθύνη, αλλά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ευθύνη όλων όσων έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στην χρεοκοπία που ήδη έχει συντελεστεί και δεν επίκειται. Και επειδή μυαλό δεν αλλάξαμε ποτέ εμείς οι κάτοικοι της Ελλάδας, η χώρα δεν έχει μέλλον. Π.Χ. 3.000.000 έλληνες ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2009 θέλοντας κι άλλα λεφτά στα πορτοφόλια τους, όταν ο ΚΚ ζητούσε πάγωμα μισθών. Τότε που 1.000.000 δεξιοί ψηφοφόροι (stagiers, ευελπιστούντες πλην όμως μη κάτοχοι θέσεων δημοσίου και οι λεγόμενοι αναποφάσιστοι" που διαμορφώνουν το αποτέλεσμα) προτίμησαν να μην πάνε στην κάλπη, για να μην καταστρέψουν τη χώρα αν ψήφιζαν τον ΚΚ......
     Τώρα όλοι αυτοί (δεν είναι λίγοι) θέλουν να γίνουν πράξη όλα όσα επιγραμματικά αναφέρει το firiki... Μια ζωή τα ίδια. Μπα δεν νομίζω....
     Οι κουτόφραγκοι έχασαν το πρόθεμα και ζητούν γην και ύδωρ για να μας δώσουν τα στοιχειώδη.....
     Και εσείς τι προτείνετε. Μην θεωρείτε πάντως ότι δουλεύω για την Goldman ή για άλλους τοκογλύφους (ρώσους, κινέζους κλπ) που έχουν CDS.

    • Ioustinianos avatar
     Ioustinianos @ kakofonix 29/01/2012 10:49:22

     Κάνεις λάθος στην απάντησή σου.

     • kakofonix avatar
      kakofonix @ Ioustinianos 29/01/2012 10:59:06

      Θα προωθούσε το πνεύμα του διαλόγου, αν καταγράφατε και τα σημεία της διαφωνίας σας.

  • dikefalosaitos avatar
   dikefalosaitos @ firiki2010 29/01/2012 10:29:47

   Αγαπητέ firiki2010, συγγνώμη, μπορεί να διαφωνείς με τον Κακοφωνίξ, αλλά πραγματικά δεν χρειάζεται τίποτα από τα όσα ανωτέρω "ρεαλιστικά" αναφέρει, επειδή η μακράν πιο ρεαλιστική λύση ήδη υπάρχει, οι ΕΛ σχεδόν έφθασαν και έχουν έτοιμο το τσεκ, 400 δις, ώστε να πληρώσουμε τα χρωστούμενα και με τα ρέστα...παγωτά. Πάντα όμως με την προϋπόθεση ότι από κει και πέρα κάποια νέα κυβέρνηση θα διαχειριστεί ΣΥΝΕΤΑ την οικονομία.
   χαχαχαχα τελικά έχει δίκιο ο Λιακόπουλος, ότι μας ψεκάζουν.

   • kakofonix avatar
    kakofonix @ dikefalosaitos 29/01/2012 10:58:22

    Τα ίδια κυκλοφορούσαν σχετικά με το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

    Έστω και ατελής, ως προς τα στεγαστικά, ο νόμος αυτός έχει σήμερα ανακουφίσει χιλιάδες οικογένειες.

    Κάποιοι πίστευαν ότι χρειάζονταν ένα τσεκ για να γλιτώσουν από τα αρπακτικά και τις εισπρακτικές.

    Τελικά διαπίστωσαν ότι το μόνο που χρειαζόταν ήταν μια απόφαση δικαστηρίου, η οποία βασιζόταν στο προφανές:

    Ότι δηλαδή τα εισοδήματα του δανειολήπτη θα κατευθύνονται πρώτα στις ανάγκες διαβίωσής του και όσα περισσεύουν στους δανειστές (για τέσσερα χρόνια).

    Μάλλον θα ψέκασαν και τους δικαστές, δε δικαιολογείται διαφορετικά!

    • Αγρότης avatar
     Αγρότης @ kakofonix 29/01/2012 11:37:04

     Ποία ομοιότητα υπάρχει στα νοικοκυριά και το κράτος? Τα νοικοκυριά χρειάστηκαν την βοήθεια των δανείων άπαξ ενώ το κράτος ή τα κράτη χωρίς δανεικά δεν επιβιώνουν, όπως διαπιστώσαμε.

    • dikefalosaitos avatar
     dikefalosaitos @ kakofonix 29/01/2012 13:40:01

     Φίλε Κακοφωνίξ, ειλικρινά ψάχνω, αλλά δεν μπορώ να βρω, τι σχέση ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με όσα πιο πάνω ανέφερες. Το μόνο που ίσως να εννοείς είναι ότι όπως στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, έβγαλε το κράτος ένα νόμο, κοινωνικής πολιτικής, αλλά με λεφτά άλλων, έτσι και το ευρωπαϊκό δικαστήριο, η Μέρκελ ή ξέρω κι εγώ ποιος, θα κάνουν κοινωνική πολιτική, και θα βγάλουν ένα νόμο για «ένα δομικό Hard Default στο 90% τουλάχιστον όλων των ομολόγων που έχουν εκδοθεί με βάση το Ελληνικό δίκαιο» (240 δις) για τη ψυχή της μανούλας τους και όλα μέλι γάλα. Όμως απαντάς και στους εξυπνάκηδες που δεν αγαπάνε την Ελλάδα και «είναι υποστηρικτές λύσεων τύπου PSI με Παπαδήμο πρωθυπουργό και Γερμανό επίτροπο» γιατί μόνο αυτοί δεν βλέπουν το δικό σου προφανές, λέγοντας « Πράγματι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανόν να συμβεί για τους επόμενους 18 μήνες (;;;;;;). Ωστόσο η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης και έχει προνομιακή πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία».
     Τώρα ειλικρινά τα πιστεύεις αυτά;
     Δεν λέω καλή η επανάσταση επί χάρτου, αλλά φίλε μου υπάρχει κι ένα όριο.

     • Ρομπέν το Γκαρσόν avatar
      Ρομπέν το Γκαρσόν @ dikefalosaitos 29/01/2012 13:47:15

      Η αφέλεια κάποιων που κατά τα άλλα το παίζουν ειδήμονες δεν έχει όρια.
      Πιο πιθανόν είναι να μας σώσουν οι Ελ ή ο Τριανταφυλόπουλος με τις μετοχές που βρήκε στα συρτάρια παρά αυτά που αναφέρει το άρθρο.

     • kakofonix avatar
      kakofonix @ dikefalosaitos 29/01/2012 14:11:13

      Αν διαβάζατε προσεκτικά το άρθρο θα βλέπατε ότι αναφέρεται ο νόμος Κατσέλη, όχι αναφορικά με το Hard Default, αλλά αναφορικά με πράγματα που πρέπει να γίνουν παράλληλα με αυτό. Το άρθρο κάνει λόγο για ανακούφιση των δανειοληπτών και αμνήστευση Τειρεσία, μπας και πάρει μπρος η οικονομία.

      Η επιλογή ενός Hard Default από 75 - 90% είναι πολύ κοντά και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας. Οι λόγοι πολλοί και περίπλοκοι.

      Το να επιμένουμε στην ηττοπάθεια ή στη λογική της κατωτερότητας της φυλής, το μόνο που θα μας προσφέρει είναι κυβερνήτες τύπου Παπαδήμου.

     • dikefalosaitos avatar
      dikefalosaitos @ kakofonix 29/01/2012 15:41:46

      Φίλε Kakofonix, προσπαθώ ειλικρινά, αλλά δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω, έχεις πετάξει τα πάντα μέσα σε μια σούπα, ώστε ότι και να σου πει ο άλλος, βάζεις μέσα το χέρι σου, πιάνεις όποιο υλικό σου κάτσει, και το πετάς.
      Γράφεις "Αν διαβάζατε προσεκτικά το άρθρο θα βλέπατε ότι αναφέρεται ο νόμος Κατσέλη, όχι αναφορικά με το Hard Default, αλλά αναφορικά με πράγματα που πρέπει να γίνουν παράλληλα με αυτό" ;;;;;;;;;; Εδώ θέλω μια απάντηση για το τι θέλει να πει ο ποιητής.
      "Η επιλογή ενός Hard Default από 75 – 90% είναι πολύ κοντά και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας." Το ξεκινάς από 90%, μετά το πας στο 75-90%, ε στο τέλος εάν κάτσει και 50% κοντά έπεσα.
      Φίλε μου ξεμπέρδεψε πρώτα τα πράγματα μέσα στο μυαλό σου και μετά γράψε άρθρο.
      Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

     • Ρομπέν το Γκαρσόν avatar
      Ρομπέν το Γκαρσόν @ dikefalosaitos 29/01/2012 15:49:31

      +10000000
      Καλά τα λες. Αυτό δεν είναι άρθρο, αλλά χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς που περιμένουν να πιαστούν από κάπου για να κάνουν εκ του αφαλούς επανάσταση. Άρες μάρες κουκουνάρες με ολίγη από σεισάχθεια.

     • dikefalosaitos avatar
      dikefalosaitos @ Ρομπέν το Γκαρσόν 29/01/2012 16:19:48

      Με την λογική του Κακοφονίξ θέλω κι εγώ να κάνω τις προτάσεις μου, με τις οποίες όποιος διαφωνήσει είναι τσιράκι της τρόϊκας και διακατέχεται ακόμα από τα σύνδρομα του ραγιά.
      1η) δομικό Hard Default 100%. Εάν με το 90% η δυναμική αυτή λύση κλείσει τα στόματα των αγορών, φαντάσου με το 100%. Στο κάτω-κάτω η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης και έχει προνομιακή πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Επίσης ποσά της τάξεως των 20δις ετησίως που θα χρειαστούμε μέχρι την οριστική αναδιάταξη της οικονομίας, δεν είναι δύσκολο να βρεθούν μέσω διακρατικών δανείων ή ακόμα και μέσω εσωτερικού δανεισμού, π.χ. διπλασιασμός του χαρατσιού της ΔΕΗ, ΦΠΑ στο 68%, μείωση του ΦΠΑ, κατάργηση του χαρατσιού της ΔΕΗ κλπ που εννοούνται. Στο κάτω-κάτω και λίγο τους είναι, με τις μαλ…κίες που έκαναν.
      2η) Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε νέες μονάδες παραγωγής ελαιολάδου, να δημιουργήσουμε νέα ξενοδοχεία, μικρά ή μεγάλα, χωρίς τη μετακίνηση πόρων από τους καταθέτες στους επιχειρηματίες. Γι’ αυτό θα αφαιρεθούν όλες οι καταθέσεις για 30 χρόνια, θα τίθενται στη διάθεση του υπουργείου οικονομικών και θα δίνονται στην πραγματική οικονομία (όπως ορίζεται κάθε φορά από τον ΥΠΕΞ).
      3η) Θα υπάρξει πλήρης διαγραφή των λιστών του Τειρεσία χωρίς προϋποθέσεις (αμνηστία), ώστε οι αεριτζήδες να ξαναβγούν στην αγορά και να κυκλοφορήσει το χρήμα.
      4η) Θα υπάρξει πλήρης διαγραφή των ποινών των φυλακισμένων (αμνησία), για να βοηθήσουν στην ανάταξη της αγοράς.
      Οι δυναμικές αυτές λύσεις, θα λύσουν δια παντός το οικονομικό πρόβλημα και θα επαναφέρουν πολύ γρήγορα τη χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

     • akenaton avatar
      akenaton @ kakofonix 29/01/2012 17:20:08

      Από ποιούς θα πάρει μπροστά η οικονομία αγαπητέ; Από τα λαμόγια που γέμισαν την αγορά με πέτσινες επιταγές και τώρα σιγοτρώνε τα κλεμμένα μυξοκλαίγοντας που είναι στον Τειρεσία; Μου φαίνεται οτι ποτέ δε θα βάλουμε μυαλό. Ότι παθαίνουμε το αξίζουμε. Τέλος!

     • dikefalosaitos avatar
      dikefalosaitos @ akenaton 29/01/2012 17:51:38

      Φίλε μου, μάλλον δεν κατάλαβες το πνεύμα του σχολίου. Διάβασέ το λίγο πιο προσεκτικά.

     • akenaton avatar
      akenaton @ dikefalosaitos 29/01/2012 18:12:04

      Πολύ καλά το κατάλαβα αητέ μου. Η απάντηση ήταν για το σχόλιο του κακοφωνίξ. Τα σέβη μου

 11. Orestios avatar
  Orestios 29/01/2012 09:26:13

  Στην Ελλάδα επείγει η αλλαγή καθεστώτος.
  Το καθεστώς της Μεταπολίτευσης πρέπει να πεθάνει με κάθε τρόπο

 12. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 29/01/2012 09:41:02

  …Ποια ομοιότητα μπορεί να έχει ο βιομηχανικός αέρας του Μανχάιμ με τη διαύγεια ενός ηλιόλουστου πρωινού στη Σαντορίνη; Καμία. Αυτή η μικρή, πλην ουσιαστική, παραδοχή έχει εφαρμογή σε ένα πλήρες φάσμα της οικονομικής μας δραστηριότητας….

  Ερώτηση παγίδα.
  Αν ίσχυε το παράδειγμα, τότε η διαχρονικά πανέμορφη… Χαβάη, ή η ηλιόλουστη Κούβα, θα ήταν οι παγκόσμιοι μοχλοί οικονομικής ανάπτυξης και όχι ο πανάσχημος θλιβερός βιομηχανικό Βορράς, όπως π.χ. το γκρίζο Μάντσεστερ.
  Η παγωμένη Σιβηρία, με το άθλιο τοπίο παράγει πλούτο, η τρισχαριτωμένη Σαντορίνη ούτε φάβα πλέον.
  Οπότε εξαρτάται τι εννοούμε οικονομική ανάπτυξη. Κι από τη στιγμή που ο πλανήτης πέρασε στην βιομηχανική φάση του, τα όμορφα τοπία, και οι χαλαροί χαμογελαστοί ιθαγενείς δεν παίζουν ρόλο. Ρόλο παίζει η βιομηχανική παραγωγή.
  Δυστυχώς. Εκτός κι αν το ένειρό μας συνεχίζει να είναι να γίνουμε τόπος διακοπών των προλετάριων του Βορρά, προσφέροντας ούζο, τζατζίκι, και γκαρσόνια στους κουρασμένους Βόρειους εργάτες που θα έρχονται να ξεκουραστούν και να μεθύσουν στις μπάρες των νησιών μας.
  Πρέπει να αποφασίσουμε τι είδους οικονομική ανάπτυξη θέλουμε (και μπορούμε) να έχουμε ως Ελλάδα.
  Αυτό είναι το ερώτημα.
  Όλα τα άλλα είναι χαϊδέματα στα αφτιά μας.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Strange Attractor 29/01/2012 10:05:52

   Την καλημέρα μου στην αντιπολίτευση!

   Αγαπητέ, αφού έχετε την απαιτούμενη εμβέλεια να κατανοήσετε τη μεταφορά, γιατί δημιουργείτε εντυπώσεις;

   Θα διαφωνήσω κάθετα στα περί βιομηχανικής παραγωγής. Οικονομία και ανάπτυξη μπορούν να προκύψουν και από άλλες μορφές (ενέργεια, τουρισμός, διατροφή είναι μερικά μόνο από αυτά)

   Η Σαντορίνη παράγει καταπληκτική φάβα, ντοματάκια, κρασί και διαθέτει μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου και μία αξιοζήλευτη σεζόν έξι μηνών συν τις χειμερινές κρουαζιέρες.


   Η Ελλάδα αγαπητέ, δεν είναι ακόμα μία κρατική οντότητα της ανατολικής Ευρώπης, όπως θέλουν να τη μετατρέψουν οι φίλοι μας. Έχει πλεονεκτήματα που την καθιστούν ηγέτιδα οικονομική δύναμη, αν διαχειριστεί σωστά τους πόρους της και να φανταστείτε ότι δεν έγραψα καθόλου για αρχαιολογικούς χώρους και ιστορία.

   Πριν βιαστούμε να θάψουμε μοιρολατρικά τη χώρα μας υποκύπτοντας με ηττοπάθεια στους δήθεν συσχετισμούς, ας λάβουμε σοβαρά υπ' όψιν, τι εναλλακτικές έχουμε.

   Το άρθρο αυτό προετοιμάζεται δύο χρόνια και αναρτήθηκε σήμερα, γιατί σήμερα τα περιθώρια στενεύουν.

   Θέλω κριτική, σοβαρή κριτική, να δούμε που πονάνε αυτές οι λύσεις, να τις βελτιώσουμε, να τις προτείνουμε, να μην πέσουμε αμαχητί.

   • αεναον avatar
    αεναον @ kakofonix 29/01/2012 10:32:40

    αγαπητέ κακοφωνίξ, η εγκληματική συμπεριφορά των εγχώριων τραπεζών εκδηλώθηκε με την πλήρη κάλυψη και ανοχή της ΕΚΤ. Οπότε οποιαδήποτε προσπάθεια εθνικοποίησης των τραπεζών και της ΤτΕ βεβαίως μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με έξοδο από την ευροζώνη.

  • Kατερίνα avatar
   Kατερίνα @ Strange Attractor 29/01/2012 12:23:10

   Αχ αυτοί οι καημένοι οι ιθαγενείς...
   Ξερολιθιές έφτιαχναν για να κρατήσουν το λιγοστό χώμα,
   και στάνες είχαν, και οι πιό φτωχοί και τολμηροί, μπάρκαραν στα βαπόρια.
   Δεν λιαζόντουσαν στις ξαπλώστες, με moxito.
   Οταν θα θυμηθούν πως ήταν η ζωή τους πριν 30 χρόνια......
   θα σεβαστούν τον τόπο τους....
   και θα έχουν περισσότερες απαιτήσεις απ τον καθένα στερημένο από ήλιο και φως που πατάει τα χώματά τους.
   Τότε μόνο θα έχουμε αειφόρο ανάπτυξη .

   • Ρομπέν το Γκαρσόν avatar
    Ρομπέν το Γκαρσόν @ Kατερίνα 29/01/2012 12:45:26

    Λες να μην υπήρχαν ξαπλώστρες και ρουμς του λετ επί δραχμής; Νομίζεις ότι η στρεβλή ανάπτυξη και οι απατεωνιές ξεκίνησαν το 2001;
    Πόσο χρονών είσαι;
    Με ξερολιθιές θα κάνεις ανάπτυξη για να ανταγωνιστείς την Βουλγαρία; Ή με μπάμιες εισαγωγής; Δυστυχώς κάποιοι θεωρούν τις εποχές της δραχμής ως ιδανικές σαν να μην υπήρχε τίποτα το κακό αφού όλα τα κακά οφείλονται στο ευρω. Δυστυχώς όμως και φτώχεια υπήρχε και πλούτος και από όλα. Οι δε ξερολιθιές που αναφέρεις ρομαντικά υπήρχαν ως το 1950-60. Μετά πλάκωσαν τα ρουμς τα μοχίτο και οι νεόπλουτοι. Με δραχμές στα πορτοφόλια τους.Τώρα αν ακολουθήσουμε όλα όσα πρεσβεύουν κάποιοι όπως ο συντάκτης, εσυ θα μείνεις με τις δραχμές και τις ξερολιθιές και οι επιτήδειοι με το σκληρό νόμισμα στα χέρια τους αφού φρόντισαν να το φυγαδεύσουν προ πολλού.

    • Kατερίνα avatar
     Kατερίνα @ Ρομπέν το Γκαρσόν 29/01/2012 13:49:28

     Τις δραχμές εσύ τις σκέφτεσαι, εγώ σίγουρα όχι.

     Είπα πως όποιος δεν σέβεται τον τόπο... και τις ξερολιθιές του.... χτίζει σαθρά το μέλλον του.

  • franc avatar
   franc @ Strange Attractor 29/01/2012 15:30:42

   Aγαπητέ Παράξενε Ελκυστή,
   Η Χαβάη, η Κούβα και η Σαντορίνη δεν είναι παγκόσμιοι μοχλοί οικονομικής ανάπτυξης. Είναι απλώς παγκόσμιοι μοχλοί, έστω και περιορισμένου χρόνου, ανθρώπινης ευτυχίας...
   Σκέψου πόσες εκατοντάδες ανθρωποώρες θλιβερής εργασίας θυσιάζει ο εργάτης στο εργοστάσιο της μεγάλης ανταγωνιστικότητας του Μανχάιμ, για"τα λίγα γραμμάρια της ευτυχίας" στο απέραντο γαλάζιο της Σαντορίνης,
   Η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας πρέπει να στηριχτεί στά εξής:
   1. ΠΑΙΔΕΙΑ . Κατ' εξοχήν Ελληνική. Με πλήρη εμβάθυνση στούς Πυθαγόρειους, τους Επικούρειους,τους Στωικούς,τον Αρχιμήδη,τον Δημόκριτο τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη σε νεοελληνική κατανοητή γλώσσα και πλήρη διαλογική συζήτηση σε ανοικτές μάλιστα αίθουσες. Με λειτουργικό μοντέλο το καλύτερο στο σημερινό κόσμο, το Φινλανδικό. Με πλήρη χρήση του internet σε όλα τα επίπεδα.
   2..ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Πρέπει να γίνει το υπ' αρ. 1 εξαγωγικό μας προιόν.
   Βιομηχανία Αρχαιοελληνικού Θεάτρου, χορού, μουσικής,ποίησης, ζωγραφικής, γλυπτικής, αρχιτεκτονικής, κινηματογράφου.
   3.ΕΡΕΥΝΑ-Ηλεκτρονική,υψηλή τεχνολογία, δημιουργία silicon valley.
   4.ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ-DESIGN.Bασισμένα στην αστείρευτη Αρχαιοελληνική αισθητική (κατά το πρότυπο Versatse)
   5.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Nα φτάσει στο 100% των δυνατοτήτων του απο 35% που είναι τώρα.
   6.ΝΑΥΤΙΛΙΑ. YΠΟΥΡΓΕΙΟ,Σίτυ στο Ελληνικό.
   7.ΕΝΕΡΓΕΙΑ .Ηπιες μορφές, ΑΟΖ, ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΤΗΞΗ-ΘΟΡΙΟ
   8.ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
   9.ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ-ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ Κατά τα πρότυπα του Λουξεμβούργου.
   10.Μείωση του αγροτικού τομέα σε εξειδικευμένα ανταγωνιστικά σπάνια και ακριβά γεωργικά-φαρμακευτικά-διαιτητικά προιόντα.
   11.Ελαφρά Βιομηχανία ανταγωνιστική και κατευθυνόμενη αποκλειστικά στη γειτονιά μας και όχι στην Ευρώπη.
   ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΑΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΤΕ, γιατί αυτό θα μας κατέστρεφε.

 13. ΜΠ avatar
  ΜΠ 29/01/2012 10:19:41

  Κακοφωνίξ δεν έχω διαβάσει καλύτερο άρθρο από αυτό, να τα λέει όλα!! Μπράβο!!!
  Μακάρι αυτές να ήταν και οι θέσεις της Ν.Δ.
  Είναι όμως;

 14. kakofonix avatar
  kakofonix 29/01/2012 10:34:57

  Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το PSI δείχνουν μια όψιμη αλλαγή συμπεριφοράς των εταίρων μας.

  Παίρνω αφορμή από την ανακοίνωση της τοκογλυφικής διεθνούς, η οποία λέει ότι ''εντάξει, φαίνεται να συμφωνούμε στις λεπτομέρειες, αλλά πριν συμφωνήσουμε θα πρέπει να αποδεχθείτε τους όρους της νέας δανειακής''

  Από την πλευρά της η Τρόικα τραβάει την κατάσταση στα άκρα, σε τέτοιο σημείο ώστε να εκβιάζει μια ελληνική άρνηση, ιδίως με το απαράδεκτο έγγραφο περί επιτροπείας.

  Φαίνεται ότι μπροστά στη ματαιότητα του PSI, παίζεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων, καθώς η Γερμανία αρνείται να παραδεχτεί τις ευθύνες της και η Ελληνική πλευρά πιέζεται, ώστε να εμφανιστεί ως ο υπαίτιος κατάρρευσης της συμφωνίας του Οκτωβρίου.

  Η μεγάλη αλλαγή που έχει συντελεστεί στην Ευρώπη είναι η παραδοχή ότι μια χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει εντός της ζώνης. Κρίνεται δηλαδή ότι οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας θα είναι μικρότερες από τις συνέπειες μιας πιθανής διάλυσης της ευρωζώνης, λόγω αποπομπής της Ελλάδας.

  Εδώ είναι η μεγάλη ευκαιρία για ριζικές λύσεις.

  Αυτό συνέβη γιατί έγινε αντιληπτό ότι το PSI δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάει να λύσει. Προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με το θεσμό των CDS και που είχαμε εγκαίρως αναλύσει.

  Εν ολίγοις, αν ένα haircut βαφτιστεί εθελοντικό, τινάζει στον αέρα το θεσμό των CDS και απειλεί με εκτίναξη επιτοκίων δανεισμού όλης της ζώνης. Από την άλλη, μια κανονική ελληνική χρεοκοπία, θα έχει βέβαια συνέπειες, αλλά θα απορροφηθεί γρηγορότερα, χωρίς να δημιουργηθούν συστημικοί κίνδυνοι. Εξάλλου εδώ και δύο χρόνια οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ελληνικό haircut και δεν θα αποτελέσει έκπληξη. Όλοι είναι προετοιμασμένοι.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ kakofonix 29/01/2012 17:29:37

   η Γερμανια δεν κραταει πλεον ουτε τα προσχηματα - η καταληξη ειναι δεδομένη και ολες οι δηλώσεις/διαρροες αποσκοπουν στη διαχειριση εντυπώσεων οπως σωστα παρατηρεις

   ο Σαμαράς οφείλει να 'καρφώσει' τη 'μη-επικοδομητικη' σταση 'συγκεκριμενων' εταιρών
   που ανατρεπουν τη συμφωνια του Οκτωβριου για εθελοντικο haircut και αποφυγή στασης πληρωμών. Οφειλει να ξεκαθαρισει οτι οποιαδηποτε μελλοντικη συζήτηση δεν μπορει να γινεται με αναφορες στους εξωπραγματικους 'στοχους' που πρεπει να πιασει η Ελληνικη οικονομια για να 'ικανοποιησει τα κριτήρια για συνεχιση της χρηματοδοτησης απο την Τροικα'. Οφειλει να ζητησει επισπευση εκλογών και επαναδιαπραγματευση...τώρα οχι μετα τη στάση πληρωμών.
   Η Ελλάδα ΔΕΝ θελει σταση πληρωμών η Γερμανια την οδηγει εκει.

 15. τσωφλι πασατεμπου avatar
  τσωφλι πασατεμπου 29/01/2012 10:50:51

  αγαπητε, εσεις πρωτος δημιουργησατε "ευκολουτσικες" εντυπωσεις με τα περι ηλιολοστης Σαντορινης. Κατα τα αλλα, η κριτικη του Στρεηντζ ειναι σοβαροτατη και τα περι φαβας

  • τσωφλι πασατεμπου avatar
   τσωφλι πασατεμπου @ τσωφλι πασατεμπου 29/01/2012 10:52:07

   ...εχουν βαθος και ουσια !

 16. Παύλος avatar
  Παύλος 29/01/2012 10:56:03

  Κακοφωνίξ, δέξου και τα δικά μου συγχατιτήρια, όχι μόνο για την ουσία του άρθρου, αλλά και για το ήθος με το οπίο αντιμετωπίζεις τον αντίλογο !

 17. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 29/01/2012 10:59:48

  Ευχαριστώ!...
  ...“τα ιστολόγια είναι δυναμικά πεδία, που εκτείνονται μεταξύ ιστολόγων και επισκεπτών, ιδιαίτερα αυτών που σχολιάζουν ή είναι και αυτοί ιστολόγοι. Στις δυναμογραμμές τους κυοφορείται ο συλλογικός διανοούμενος, μέσω της συνάντησης αναζητήσεων με κοινούς στόχους”... Πελαγοφύαλος έφα!

  Εξαιρετική ανάρτηση!...

  (h**p://allenaki.wordpress.com/2011/10/02/ο-ελληνικός-γόρδιος-δεσμός-ή-πίσω-στι/ Ο Ελληνικός Γόρδιος Δεσμός ή "Πίσω στις Εστίες μας"

  (h**p://allenaki.wordpress.com/2012/01/29/%CE%B7-%CE%B5ussr-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/ H ΕUSSR και ο Ελληνικός Γόρδιος Δεσμός)

 18. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 29/01/2012 11:04:14

  Καλημέρα
  Για Κακοφωνίξ τα λές πολύ καλά. Και σίγουρα θέλουμε να δούμε την χώρα να ανθίζει και σίγουρα έχουμε προϊόντα που τα ζηλεύει όλη η οικουμένη. Το κυρίαρχο όπλο μας πάντα όμως είναι ο τουρισμός και οι ομορφιά του τοπίου. Και δεν μπορώ να σου πω πόσο περιμένω να δώ να αλλάζει λίγο η νοοτροπία μας και η Ελλάδα να γίνει προορισμός για τους απανταχού πλούσιους αυτού του κόσμου με υποδομές και εξυπηρετήσεις που θα στοχεύουν σε άλλα βαλάντια, όχι μόνο να μου κάνουν τη χώρα μπάχαλο οι έφηβοι της Αγγλίας. Το θέμα του τουρισμού πρέπει να το δούμε απ' την αρχή, το δε υπουργείο να είναι ανεξάρτητο και στελεχωμένο με ότι καλύτερο σε ανθρώπινο δυναμικό με κύριο στόχο όχι μόνο την ανάδειξη της χώρας αλλά και την προσέλκυση ρευστού. Σε προορισμούς όπως η Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ρόδος, Κρήτη κ.α. τουρισμός με απευθείας πτήσεις, διαμονή σε πολυτελή καταλύματα, γεύματα με τα καλύτερα της Ελληνικής γης, διασκέδαση και δραστηριότητες που ο τουρίστας να μην θέλει να φύγει ποτέ. Ξέρω θα μου πείς η χρηματοδότηση, όμως δεν είναι εύκολο να κάνεις πίσω τον Έλληνα άμα πεισμώσει. Το θέμα είναι η αρχή..

 19. Y. avatar
  Y. 29/01/2012 11:04:24

  Καλημέρα σε όσους μας ακούν. Είμαστε στη συχνότητα του αντινιούς, και σας κρατάμε συντροφιά με εκλεκτούς προσκεκλημένους, μέχρι να γίνουν εκλογές και βγει ο Σαμαράς. Στη κονσόλα αυτή τη στιγμή ο Κακοφονίξ, με τις ωραίες μουσικές του!!

  • Ιοκαστη avatar
   Ιοκαστη @ Y. 29/01/2012 11:53:36

   είσαι εκπληκτικός Υ!!

 20. Ρομπέν το Γκαρσόν avatar
  Ρομπέν το Γκαρσόν 29/01/2012 11:15:51

  Αν είχα τα λεφτά μου στο εξωτερικό, αν χρωστούσα και της Μιχαλούς, αν είχα δηλαδή προσωπικό συμφέρον θα συμφωνούσα με τα λεγομένα της ανάρτησης και θα δήλωνα και εγώ αντάρτης εκ του ασφαλούς. Δυστυχώς δεν ισχύει τίποτα απο τα παραπάνω οπότε και διαφωνώ κάθετα με τον κακοφονίξ.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ρομπέν το Γκαρσόν 29/01/2012 12:26:02

   Εσύ πρέπει να είαι στο εξωτερικό ο ίδιος (όχι μόνο τα χρήματά σου) για να τα λες αυτά και να διαφωνείς! Δεν εξηγείται εύκολα άλλωστε το πως εσύ και το σινάφι σου συνεχώς λέτε τα ίδια χωρίς να μπορείτε ποτέ να ορθώσετε επιχείρημα σοβαρό υπέρ των απόψεών σας.

   Μπορείτε όλοι εσείς λοιπόν να μου απαντήσετε τι είναι προτιμότερο για ένα λαό που τον έχουν αρμέξει με τη λιτότητα από το 1990 και μετά με στόχο να τον εγκλωβίσουν στην ΟΝΕ και όταν έγινε αυτό του έριξαν και μια ανάθεση ΟΑ2004 με πληρωμή σε σκληρό νόμισμα και με χάλια ανταγωνιστικότητα στις εξαγωγές πλέον του απογείωσαν το χρέος, τον ανάγκασαν για να χτίσει σπίτι να πάρει υπέρογκα δάνεια που ήξεραν πως σε λίγο δε θα μπορεί να πληρώσει λόγω του μνημονίου που θα του επέβαλαν και της περικοπής του μισθού του και τώρα τον λένε και τεμπέλη και ηλίθιο;

   Τι επιλογές έχει λοιπόν;
   1) Συνεχίζει να σκύβει το κεφάλι στο δήμιο ενώ το σπαθί κόβει το λαιμό λίγο-λίγο και ξέρει πως θα πεθάνει σίγουρα και αργά-αργά από αιμοραγία και όχι από το κόψιμο του κεφαλιού ή
   2) Σηκώνεται όρθιος και πολεμάει σαν άντρας μέχρι τέλους

   Και για να πούμε την καθαρή αλήθεια, το 1938 ο Μεταξάς κύρηξε πάλι στάση πληρωμών και τα δικαστήρια το δέχτηκαν αρκεί να πληρώναμε με διακανονισμό μόνο το
   1/3 του χρέους. Γιατί να μη γίνει και τώρα ενώ ταυτόχρονα στέλνουμε πεσκέσι στη Γερμανία τα χρωστούμενα του Β ΠΠ; Μόνο 1 τρις είναι άλλωστε. Οι έντιμοι φίλοι και εταίροι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ δε θα αρνηθούν να πληρώσουν τα χρέη τους για 20η φορά άλλωστε. Και εμείς ως καλοί άνθρωποι θα τους στείλουμε σε μια κόλλα χαρτί τους πολιτικούς συνεργάτες της SIEMENS στην Ελλάδα.

 21. Kατερίνα avatar
  Kατερίνα 29/01/2012 11:21:54

  Δύο επισημάνσεις-ερωτήσεις στα γραφόμμενα σας με τα οποία συμφωνώ απόλυτα.
  α.Πως στο καλό θα γίνει τέτοια ανατροπή, που είναι απόλύτως αναγκαία αλλά και απολύτως συγκρουσιακή, χωρίς μάχιμους συμμάχους τους πολίτες της χώρας; Εννοώ τη συλλογιστική που θέλει τον Σαμαρά από μηχανής Θεό, αλλά τους πολίτες απέχοντες γιατί αυτή είναι η "παράδοση" της ΝΔ.
  β. Το ζήτημα της μη κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας είναι γρίφος δύσκολος. Δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας που σε τελική ανάλυση ποτέ δεν ήταν μια κατ'εξοχήν βιομηχανική χώρα. Μην ξεχνάμε πως η βιομηχανική παραγωγή της Δ. Ευρώπης έχει μετακινηθεί ανατολικά με ότι αυτό συνεπάγεται....

  Η χώρα μας είναι ένα ακρωτήρι στην άκρη της Ευρώπης. Αυτό σήμερα σημαίνει "χώρος υποδοχής μεταναστών" κάποτε σήμαινε εμπόριο και καραβοκύρηδες.
  Ο φτωχός τόπος, ή θα σε οδηγήσει στη φτωχεία, ή στο να χρησιμοποιήσεις το μυαλό σου για να ξεφύγεις απ΄αυτήν. Ερευνα και καινοτομία μήπως;

 22. Αγρότης avatar
  Αγρότης 29/01/2012 11:26:30

  Καλέ μου Κακοφωνίξ καλημέρα σου
  Διαβάζω ανελλιπώς τα άρθρα σου και σε όλα προτείνεις λύσεις, επί το πλείστον ρεαλιστικές -προσωπική εκτίμηση ενός πτωχού αγρότη- έχοντας πιάσει το σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας και γνωρίζοντας την δυναμική της , άν και βρίσκεσαι εκτός ελληνικής επικράτειας.
  Συμφωνώ ότι το όποιο κούρεμα πρέπει να αφήσει ένα βιώσιμο χρέος.
  Συμφωνώ ότι διαθέσιμο υπάρχει για την Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο για την παραγωγή και ανάπτυξη.
  Δεν πιστεύω όμως ότι το σενάριο που περιγράφεις για τον τραπεζικό τομέα - που θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια καρκινοβατεί και είναι αντιπαραγωγικός περισσότερο και από το δημόσιο- είναι έστω και λίγο ρεαλιστικό.
  Δεν γνωρίζω πως λειτουργούν οι τράπεζες στο εξωτερικό αλλά στην Ελλάδα και σε αυτή τη στιγμή , όχι μόνο δεν επιτελούν το σκοπό για τον οποίο υπάρχουν , αλλά δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην πραγματική οικονομία.

  • Δαναός avatar
   Δαναός @ Αγρότης 29/01/2012 11:39:30

   Bρε Αγρότη εγώ σου έστειλα χθες το βράδυ τραγουδάκι και δεν το είδες; Καλημέρα!

   • Αγρότης avatar
    Αγρότης @ Δαναός 29/01/2012 11:57:30

    Δαναέ μου, αδικαιολόγητη, χίλια συγνώμη. Το ψάχνω ευθύς αμέσως και επανέρχομαι , ευχαριστώ. Το video το είδα, συγκλονιστικό!

    • Αγρότης avatar
     Αγρότης @ Αγρότης 29/01/2012 12:08:58

     Ωραίο! Δεν ανησυχείς όμως.......... μήπως στο τέλος μείνουμε με ένα ΑΝ και ένα ΓΙΑΤΙ?
     Μόλις είδα και τα σχόλιά σου για τον Δήμαρχό σας(?). Ανεκδιήγητος ! Αυτός και ο Καμίνης είναι παραδείγματα προς αποφυγή. Είδες πως οδηγείται η ψήφος μας σε άτομα εντελώς ανίκανα για το ρόλο του Δημάρχου στην προσπάθειά μας να γλιτώσουμε από τους κατ' επέγγελμα "πολιτικούς"?

     • Αγρότης avatar
      Αγρότης @ Αγρότης 29/01/2012 12:16:23

      http://www.youtube.com/watch?v=FLh09U7Oo-A

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ Αγρότης 29/01/2012 12:28:47

      Άριστο! Επιφυλάσσομαι!

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ Αγρότης 29/01/2012 12:22:56

      Ανησυχώ για το ΑΝ γι αυτό το έβαλα!Όσο για τον Καμίνη, τον πρότεινε η ΔΗΜ.ΑΡ. Καταλαβαίνεις τώρα γιατί παίρνει ποσοστά στις δημοσκοπήσεις!

     • Αγρότης avatar
      Αγρότης @ Δαναός 29/01/2012 13:24:16

      Δεν παρακολουθώ ποσοστά και δημοσκοπήσεις. Πόσο καιρό έχεις να κατέβεις στην Αθήνα? Η εικόνα της πόλης μαρτυρά το έργο του κάθε δημάρχου. Εκ του μακρόθεν βεβαίως, νομίζω ότι βρίσκονται στο ίδιο σκαλί για το έπαλθον αναξιότητας.

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ Αγρότης 29/01/2012 13:37:22

      Ετοιμάζομαι να κατέβω.Οπότε θα δω!

  • Y. avatar
   Y. @ Αγρότης 29/01/2012 12:05:20

   Μιλώντας για επενδυτικά κεφάλαια, οι τράπεζες έξω λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Παρουσιάζεις το πρόγραμμά σου αναλυτικά, το επεξεργάζονται, και εφόσον κρίνουν ότι ανταποκρίνεται σε ρεαλιστικά δεδομένα, σου κάνουν τη πρότασή τους, για τους όρους χρηματοδότησης. Έγκαιρα και έγκυρα. Στην Ελλάδα, μέχρι πριν μερικά χρόνια που η εξουσία χρηματοδότησης ήταν στους διευθυντές μεχρι κάποιο όριο, του τά ‘ριχνες, και σου τα ‘ριχνε. Για τα άνω των ορίων, εκεί τ’ άρπαζαν τα υψηλότερα κλιμάκια

 23. τάσος avatar
  τάσος 29/01/2012 11:38:14

  πολύ όμορφα ξεκινάς αδερφέ, η ελλάδα είναι μια χώρα ευλογημένη, προικισμένη με όλες τις ομορφιές της γης, δεν είναι δυνατόν αυτή η χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χρεωκοπία, κάτι δεν πάει καλά. είναι οι θεωρίες χρεωκοπίας. για το λόγο αυτό εσείς στο antinews κάντε την αρχή και βάλτε τέλος στις θεωρίες χρεωκοπίας. αυτές πληρώνουμε. το φάσμα της χρεωκοπίας είναι ό,τι τα όπλα μαζικής καταστροφής του ιράκ. αν αγαπάτε τη χώρα μας και τον κόσμο της με τα ελαττώματά του, λυπηθείτε τους και βάλτε ένα τέλος, κλείστε τα αυτιά σας στις θεωρίες χρεωκοπίας. και όλα θα βρούνε το δρόμο τους. σ'αυτή την κωλολέξη πατήσανε και μας γαμήσανε τα καντίλια.

 24. manos avatar
  manos 29/01/2012 11:38:16

  Αγαπητέ κακοφωνίξ.

  Φοβάμαι ότι το πλάνο είναι πολύ πιό μεγάλο από την Ελλάδα.
  Πραγματικά επικροτώ όλο το κομμάτι που αφορά την εξυγίανση και την επιστροφή στην ανάπτυξη.
  Δεν θα αφήσουν όμως να συμβεί γιατί τους συμφέρει να πορεύομαστε με αυτό τον τρόπο.
  Παράδειγμα: Εχεις στο σπίτι σου, μαζί με την γυναίκα και τα παιδιά, και ένα μπάρμπα 95 χρονών με αλτζχάιμερ, που χέζεται απάνω του, αλλά κάθε μήνα η σύνταξη μπαίνει μπαμ μπαμ μέσα στο σπίτι. Το σπίτι βρωμάει, τα παιδιά και η κυρά διαμαρτύρονται, αλλά το παραδάκι μπαίνει ζεστό.
  Σίγουρα όλοι θέλουν να τα τινάξει ο μπάρμπας, να καθαρίσει το σπίτι από την γεροντίλα, να φέρουν τα παιδιά τους φίλους τους. Ομως την δεδομένη στιγμή της ύφεσης, η σύνταξη είναι ισχυρή και ο πάτερ φαμίλιας κάνει ότι μπορεί να κρατά τον μπάρμπα στη ζωή.
  Οικογένεια= Ευρώπη
  Μπάρμπας= Ελλάδα
  Σύνταξη=Τόκοι δανείων και λοιπά κερατιάτικα.
  Θα μου πεις ότι είναι απλοικό παράδειγμα. Ισως.

  Αλλη περίπτωση. Συμφωνώ απόλυτα με το μέρος που λές για την επανεξέταση περιπτώσεων ακινήτων. Με την επιστροφή τους, στους πραγματικούς ιδιοκτήτες, πραγματικά δημιουργείς προυποθέσεις ανάπτυξης, ασφάλειας και αισιοδοξίας.

  Η πολιτεία της Φλόριδα ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει στάδια και χώρους άθλησης (μπάσκετ, μπέηζμπολ, χαντμπολ, τέννις), ώστε να στεγάσει άστεγους και εξαθλιωμένους. Υπάρχουν σε όλη την πολιτεία περί τους 110.000 άστεγους, και οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά.
  Παρόλ'αυτά οι τράπεζες κατέχουν χιλιάδες σπίτια, και η κυβέρνηση του μπάμια δεν παίρνει κανένα πραγματικό μέτρο. Γιατί δεν εξαλείφουν το πρόβλημα στην πηγή του, παρά μόνο παίρνουν μέτρα ώστε να "ανακουφίσουν¨τους πληγέντες από το πρόβλημα που οι ίδιοι και οι τράπεζες δημιούργησαν?

  Μακάρι όλα αυτά που αναφέρεις να γίνουν, Τότε θα μιλάμε για κράτος δικαίου, και όχι σοσιαλισμού ή κολλεκτιβισμού.
  Αλλά η NWO δεν θέλει ανάπτυξη όπως εννοείται με τον όρο του λεξικού.
  Θέλει ανάπτυξη όπως την εννοούν αυτοί και τα φερέφωνά τους.

  Με εκτίμηση

  Μανος.

 25. Aris. A avatar
  Aris. A 29/01/2012 11:39:56

  Και μόλις έρθουν οι επενδυτές θα πρέπει να περάσουν από κανέναν Παπαχατζή σε δημόσια υπηρεσία και από κανέναν υπουργό σαν τον Χρυσοχοίδη όπου θα περιμένουν στον προθάλαμο του υπουργικού γραφείου μαζί με τους ψηφοφόρους που περιμένουν να διορίσουν τα παιδιά τους.

  Επίσης οι επενδυτές που θα έρθουν για τα ναυπηγεία θα πρέπει να διαπραγματευθούν με έναν Τσοχατζόπουλο .

  Επίσης οι ξένοι που θα θέλουν να δρομολογήσουν γρήγορα πλοία και υδροπλάνα στο Αιγαίο θα πρέπει να μιλήσουν με τον Παυλίδη και τον ιδιαιτερό του ή με κανέναν Βουλγαράκη εάν έχει χρόνο επειδή παράλληλα θα ασχολείται και με το real estate.

  Kakofonix σπάνιε όταν μηδενίσουμε το χρέος θα δεις πάλι κόσμο με πλαστική σημαία στα χέρια να τρέχει πίσω από Για κουμάτους και Κουλούρηδες μπας και διορίσει τα παιδιά του.

  Ποιο πολιτικό σύστημα περιμένουμε να διαχειρισθεί τα κονδύλια που θα έρθουν.

  Αυτό που έπαιρνε δώρο μιξερ από τον Χριστοφοράκο ή αυτό που ξημεροβραδιάζεται στους καναπέδες του Μέγκα γλύφωντας τον απόπατο των ιδιοκτητών.

  Μόλις η χώρα πάρει ανάσα θα ξυπνήσουν και οι νεκροί από το Α νεκροταφείο για να ζητήσουν υπουργεία και να ξανααρχίσουν το κλέψιμο.

  Δεν θέλουμε Γερμανό γκαουλάιτερ με τους τοπικούς ληστές τι θα κάνουμε.

  • Βούρδουλας avatar
   Βούρδουλας @ Aris. A 29/01/2012 12:29:09

   Νομίζω κάτι ανάλογο διάβασα σε δικό σου σχόλιο και χθες σε άλλη ανάρτηση. Πολύ ωραίος, συμφωνώ απόλυτα.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Aris. A 29/01/2012 12:56:56

   Αν μετά από όλο αυτό το χαμό δε βάλαμε μυαλό, θα γίνουμε μετανάστες στη χώρα μας

 26. KA avatar
  KA 29/01/2012 11:50:07

  Τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον Κακοφωνίξ. Εξαιρετικό άρθρο.

  Δυσκολεύομαι να καταλάβω την παρανόηση που υπάρχει σε κάποια σχόλια. Σε μερικά, ανιχνεύω και μία υποψία(;) παραδοχής της ευρύτατα αποδεκτής (στο εξωτερικό) άποψης για μία "διεφθαρμένη" χώρα που έτρωγε τα χρήματα των εταίρων της. Άποψη άδικη στον τρόπο που διατυπώνεται, αν σκεφτεί κανείς πως ταυτίζει μία άθλια, διεφθαρμένη, πολιτική και οικονομική ελιτ με το σύνολο του κοινωνικού σώματος (το οποίο δεν είναι αθώο του αίματος, αλλά δεν είναι και συνυπεύθυνο!).

  Φίλτατε Ιουστινιανέ, προφανώς είναι κατάντια αυτό που σου είπε ο τύπος: ("Ένας τύπος μια φορά μου είχε πει ωμά ότι δεν φταίμε εμείς που κατασπαταλήσαμε όλα αυτά τα αναπτυξιακά πακέτα σε BMW και διαμερίσματα, αλλά οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι που μας τα έδιναν γιατί δεν μας ήλεγχαν…. Κατάντια….), αλλά δεν φαντάζομαι να θεωρείς κατάντια την άποψη πως θα έπρεπε να εξετάσουμε σοβαρά το θέμα συμβάσεων που έγιναν με μίζες, λαδώματα και απερίγραπτη σπατάλη (Ολυμπιακοί Αγώνες, Ζημενς, εξοπλιστικά, αποικιακού τύπου συμβάσεις για αεροδρόμιο, κτλ.), προς όφελος των νυν δανειστών μας. Είναι φανερό πως, ευθύνη έχει και ο διαφθείρων, όχι μόνο ο διαφθειρόμενος. Πόσες τέτοιες συμβάσεις (και τι ποσοστό του χρέους) θα άντεχαν σε έναν αυστηρό νομικό έλεγχο και θα παρέμεναν "ζωντανές";

  Το άρθρο τονίζει μία πικρή αλήθεια, την οποία κάποιο δεν θέλουν να δουν: το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί, είναι η επιμήκυνση αυτού του αργού θανάτου, που διαλύει την κοινωνία ξεκινώντας από τα πολυτιμότερα κύτταρά της. Ανεχόμαστε την εκκρεμότητα με την ελπίδα πως θα μας "διασώσουν" στο πλαίσιο μιάς ευρώπης που θα αναδυθεί από την κρίση. Αλλά αυτό ίσως δεν γίνει, ή ίσως να είναι αργά όταν θα γινει. Θα αφορά μία άλλη Ελλάδα, της οποίας μία καλή και μορφωμένη γενιά θα έχει μεταναστεύσει, και η οποία θα είναι αποθήκη ψυχών από την Ασία και την Αφρική, για να έχουν φθηνό εργατικό δυναμικό οι "επενδυτές".

  Μπράβο Κακοφωνιξ. Άψογος!

 27. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 29/01/2012 11:50:22

  Πάνω σε αυτό, δηλαδή στον ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ που πρέπει να πάρει πλέον η ελληνική οικονομία -ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ RESET ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΚΤΑΙΟ- βάζω και ένα σχόλιο που έκανε ο Αρχαί0s και που εξηγεί πως επικράτησε "ειρηνικά" πλέον η Γερμανία καλυμένη με δαντέλα Βρυξελών μετά τον πόλεμο .

  "Αυτό που δεν πιάνουμε εύκολα είναι πόσο οι “Βρυξέλλες” (βιτρίνα του Βερολίνου με γαλλικό φιόγκο) έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιήσει “αριστερή” γλώσσα και “αριστερά” κανάλια για καθαρά δικούς τους “ιμπεριαλιστικούς” ή ηγεμονικούς ή lebensraum σκοπους. Μα από τον PARVUS το παίζουν το παιχνίδι.

  Και όλη τους η τακτική είναι η επιστροφή σε νεοφεουδαρχία με δουλοπάροικους (ή πιο σωστά είλωτες και περίοικους). Θα μου πεις όλοι το κάνουν αυτό. Μερικοί το κάνουν πιο συστηματικά και αποτελεσματικά.

  Δεν πριμοδοτούν την αριστερά οι Γερμανοί. Φτιάχνουν πολλά κόμματα που να τους εξυπηρετούν, και όπου έχουν πάει οι Υπηρεσίες τους έχει και από ένα Πράσινο κόμμα.

  Είναι τόοοοοσο καλοί; Είναι “καλοί” γιατί έπιασαν το νόημα της καταπίεσης μέσω “κάνοντας καλο”

  Υποχρεωτική η ανακύκλωση (αλλά καλά)
  Υποχρεωτικά τα ενεργειακά πιστοποιητικά (αλλά καλά)
  Υποχρεωτικές οι ΑΠΕ (αλλά καλές — τρομάρα τους)

  Από μία συλλογή “καλών” που πρόθυμα στηρίζουν τα ούφο και τα ζόμπυς είτε αριστερίζουν είτε πρασινίζουν έχουν πέμπτη φάλαγγα που οδηγεί στην υπανάπτυξη και τον εξανδραποδισμό — προς οικονομικό και πολιτικό τους όφελος."

  • coyote avatar
   coyote @ αλλενάκι 29/01/2012 13:39:27

   @ allenaki
   +++
   Δεν ειμαι οπαδος της συνωμοσιας, αλλα εχοντας ζησει τους αγγλοσαξονες
   δεκα χρονια και αλλα 17 τους αμερικανους, ειμαι απολυτως βεβαιος οτι τιποτα δεν κανουν χωρις σχεδιο και τελικο στοχο..το θλιβερο ειναι οτι το πολιτικο προσωπικο της Ελλαδας ειναι απελπιστικα ανεπαρκες για να τους
   αντιπετωπισει και ο Ελληνικος λαος δυστυχως πολυ ανωριμος για να δεχτει
   αλλαγες που με μνημονιο η οχι πρεπει να γινουν.

 28. drider avatar
  drider 29/01/2012 11:55:05

  Μπράβο κακοφωνίξ, παρουσίασες μια πολύ καλή πρόταση. Αναρωτιέμαι γιατί η ΝΔ δεν έχει ακόμα βγει να καταγγείλει το επαίσχυντο σχέδιο ανακεφαλαίωσης των τραπεζών ενόψει κουρέματος.

  Σου φαίνεται σωστό να γίνει αυτό με τύποις κοινές μετοχές που δεν προσφέρουν ούτε δικαίωμα ψήφου αλλά και ούτε τόκους (όπως οι προνομιούχες) στο κράτος;

  Και άλλο δωράκι στους τραπεζίτες μας; Ενώ φορολογείται το σύμπαν για να "σωθεί η χώρα", δηλαδή τα συμφέροντα που αναφέρεις και εσύ στο άρθρο σου;

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ drider 29/01/2012 13:01:47

   Ξέρετε, πάντα φοβόμουν ότι οι φίλοι μας οι τραπεζίτες κινούσαν κρυφίως τα νήματα της οικονομίας. Με την επιβολή Παπαδήμου, σιγουρεύτηκα. Τώρα πρέπει να πέσουν οι μάσκες και κάποιος επιτέλους να τους ξεμπροστιάσει και να αναλάβει το δύσκολο μετά.

   • drider avatar
    drider @ kakofonix 29/01/2012 18:07:27

    Θα σου θέσω ένα ίσως περίεργο ερώτημα αλλά δεν θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση, όπως προγραμματίζεται να γίνει μιας μορφής κρατικής επιδότησης;

    Αν κανείς το δει από αυτήν την πλευρά, τότε διακρίνω τα εξής προβλήματα:
    1. Δεν αλλοιώνει τον ανταγωνισμό με δεδομένο ότι δραστηριοποιούνται και ξένες τράπεζες στην ελληνική αγορά;
    2. Από πότε το κράτος επιδοτεί επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να "εξυγιανθούν" και να προχωρήσουν σε σωρεία απολύσεων;

    Θυμίζω ότι το καινούργιο μνημόνιο προβλέπει την απελευθέρωση των απολύσεων στον τραπεζικό τομέα.

   • drider avatar
    drider @ kakofonix 29/01/2012 23:21:48

    Ενδιαφέρουσα πληροφορία: οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν το 50% των ελληνικών CDS.

    Κάιλ Μπας - BBC (0:40)
    h**p://www.youtube.com/watch?v=4HW8J59rQNQ

    Αν ισχύει αυτή η πληροφορία, ποίες θα είναι οι πραγματικές ανάγκες για ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος;

 29. Lampros avatar
  Lampros 29/01/2012 12:03:47

  Δυστυχως Κακοφωνίξ, συμφωνω μαζί σου. Μακαρι να ειχαμε την δυνατότητα να εξοφλήοσυμε πλήρως τα χρέη μας στους καλοπροέραιτους (με η χωρις εισαγωγικά).
  Όμως,
  τα χρηματα τα έδωσαν κάτω απο Χ οικονομικές συνθήκες, πολιτικές, γεωπολιτικές, ενώ σημερα, τιπτε πλόεν δεν ειναι το ίδιο. Οι συνθήκες εχουν αλλαξει τραγικά, με ευθυνες δικές μας βεβαιως, αλλά και των εταιρων μας. Αν επιμενουν να μην χασουν τιποτε αυτοι και τα πάντα εμεις, αυτό απλά ειναι μια λεόντιος συμφωνία.
  Στο διαταυτα, η μονη διέξοδος πλέον ειναι μια δυναμική και εξωσυμβατική λύση, όπου απλά θα απεικονίσει την πραγματικότητα. 500 δις χρεος δεν εξοφλειται με μειουμενο ΑΕΠ, και συρρικνωση της οικονομιας.

 30. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 29/01/2012 12:15:52

  Αγαπητέ μου Κακοφωνίξ,

  Διάβασα με προσοχή το άρθρο σου, για το οποίο θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια. Δεν σου κρύβω όμως ότι θα ήθελα να σου θέσω κάποιους προβληματισμούς, που μου γεννήθηκαν από τις τοποθετήσεις σου.

  Ως προς το χρέος. Αντιλαμβάνομαι τη λογική του hard default, όπως την αναλύεις. Και για να είμαι ειλικρινής, θα μπορούσα να αναλάβω το ρίσκο να τη δεχτώ, αν και η υπόλοιπη ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση.

  Δυστυχώς όμως δεν είναι. Και αφού αναφέρεις ότι είμαστε σε γεωοικονομικό σύστημα ισχυρό, θα συμφωνείς ότι ομόλογα ελληνικού δικαίου δεν έχουν μόνο τράπεζες, αλλά και κεντρικές τράπεζες κρατών - συμμάχων, ασφαλιστικά ταμεία χωρών - μελών της Ε.Ε., οργανισμοί και μεγάλες επενδυτικές εταιρίες ευρωπαϊκών κρατών και η Ε.Κ.Τ.. Η παραδοχή ότι δίνουμε δέκα σεντ στο ευρώ και τραβάτε οι υπόλοιποι να κουρευτείτε, συνδυαζόμενη με την επίσης παραδοχή ότι τουλάχιστον για 18 - 24 μήνες η χώρα θα μείνει χωρίς εξωτερική πρόσβαση σε οργανωμένη αγορά χρηματοδότησης χρέους αλλά θα πρέπει να αναζητήσει πόρους είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό με διμερή διακρατική συμφωνία, πρακτικά συνιστά και παραδοχή μεταβολής του γεωπολιτικού στατους της χώρας και διάρρηξη των δεσμών της χώρας με αυτό που σήμερα ονομάζουμε δύση και η αναζήτηση της τύχης μας ή της συνεργασίας μας για να το πω πιο σωστά σε άλλα λιμάνια και προορισμούς. Καμία αντίρρηση να το κάνουμε και αυτό. Αλλά νομίζω ότι ελαφρώς (για να μη πω βαρέως) διαλυμένοι μετα από μια τέτοια διαδικασία, η χώρα δεν θα έχει τις αναγκαίες δυνάμεις αλλά και διαπραγματευτική ισχύ για να μπορέσει να στηριχθεί στο διεθνές στερέωμα αναζητώντας απεγνωσμένα ρευστότητα από εναλλακτικές πηγές προκειμένου να στηρίξει την ετέρα πρότασή σου, δηλαδή την έστω και προσωρινά ελλειμματική, χρηματοδότηση της παραπαίουσας οικονομίας της προκειμένου να πάρει μπρος.

  Στην εξίσωση βάλε ότι εκτός από τον αποκλεισμό από τις δυτικές οργανωμένες αγορές χρήματος, θα έχεις μάλλον και παράπλευρη συνέπεια τον αποκλεισμό ή την δυσχέρεια απόκτησης ή εν πάσει περιπτώσει διατήρησης του αξιόμαχου των ενόπλων σου δυνάμεων, οι οποίες ως επί το πλείστον λειτουργούν και βασίζονται σε δυτικά οπλικά συστήματα. Δεν αναφέρω κάποιο άλλο τομέα της οικονομίας της χώρας μας (πχ φάρμακα, μηχανήματα, ορυκτά καύσιμα, ανταλλακτικά). Μένω στα αμυντικά. Εκτός, όπως προείπα, αν γίνεται και από σένα αποδεκτό ότι το hard default συνοδεύεται και από γεωπολιτική μεταβολή της κατεύθυνσης της χώρας, οπότε καλλιστα θα μπορούσες να αναζητήσεις αμυντικό ισοδύναμο αλλού. Το πως θα το αποκτούσες, με ποιους όρους, σε τι βάθος χρόνου και το πως θα ισορροπούσες στην περιοχή σου το όποιο μειονέκτημα στο μεσοδιάστημα, είναι κάτι που θέλει σκέψη.

  Ως προς την αποφορολόγηση δεν έχω κάποια παρατήρηση. Συμφωνώ ότι με το φόρο στο Θεό, όχι επενδυτής αλλά σε λίγο, ούτε Έλληνας δεν θα μείνει στη χώρα.

  Ως προς τη συμμετοχή του ελλείμματος στην ανάπτυξη. Θεωρώ ότι η βάση της σκέψης είναι ορθή, πλην όμως ο συνδυασμός επιδίωξης ανάπτυξης δια της δημιουργίας ελλειμμάτων με την προσδοκία μεταγενέστερων δεικτών ανάπτυξης τέτοιων, ώστε να υπερκαλύψουν το κόστος της χρηματοδότησής της, με το hard default που ανέφερες προηγουμένως, συνιστά εκρηκτικό μίγμα, που τελικά θα οδηγήσει σε πάυση δραστηριοτήτων. Η μηχανή θα κολλήσει διότι στο μεσοδιάστημα από το hard default μέχρι την εξεύρεση ρευστότητας για να κάνεις ελλειμματική ανάπτυξη, θα είναι η χώρα σα μια μηχανή, που ταυτόχρονα της αδειάζεις τα λάδια εντελώς, αφήνεις την τάπα ανοικτή, τη βάζεις μπρος, αλλά ταυτόχρονα, αντί να συμπληρώσεις στο δοχείο λαδιού την πλήρη ποσότητα, συμπληρώνεις μόνο το εν πέμπτο. Κάποια στιγμή θα κολλήσεις και θα καεί η μηχανή. Η λογική της χρηματοδότησης της οικονομίας έστω και με παραγωγή ελλειμμάτων προϋποθέτει σταθερή, σίγουρη και φθηνή χρηματοοικονομική ροή από ασφαλή πηγή για τουλάχιστον 5 χρόνια, ώστε η όποια χρηματοδότηση επένδυσης να ωριμάσει και να αποδόσει. Πολύ φοβούμαι ότι η χώρα μετά από hard default δύσκολα θα μπορέσει να εξασφαλίσει τέτοιες συνθήκες δράσης και άσκησης οικονομικής - αναπτυξιακής πολιτικής.

  Τέλος, στο θέμα των Τραπεζών, μολονότι συμφωνώ ότι δεν είναι και τα καλύτερα παιδιά, εντούτοις δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι στην Ελλάδα οι Τράπεζες δεν δραστηριοποιήθηκαν σε προϊόντα ή χρηματοποικονομικά εργαλεία αμιγώς κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ούτε κινήθηκαν απολύτως έξω από που ονομάζεται banking ethics. Τους δόθηκαν πολλά λεφτά, πλην όμως τα περισσότερα (περίπου το 90% για να μη πω παραπανω) δέν είναι μετρητά αλλά εγγυήσεις.

  Η ουσία είναι ότι είτε με hard default είτε με κούρεμα, οι Τράπεζες θα αναγκαστούν να αναζητήσουν χρηματοδότηση. Φοβούμαι ωστόσο ότι στην περίπτωση που υποστηρίζεις, το hard default δηλαδή, η φυγή κεφαλαίων καταθετών και μικροεπενδυτών θα είναι δραματική, οπότε θα αναγκαστείς να λάβεις αναγκαστικά μέτρα περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, η διαδικασία ενοποίησεων - εκκαθαρίσεων που περιγράφεις, συνιστά dillusion των μετοχικών συνθέσεων των τραπεζών, σε τέτοιο βαθμό, που είναι ένα ζητούμενο κατά πόσο αυτή η διαδικασία είναι σύννομη υπό την έννοια της καταπάτησης της οικονομικής ελευθερίας και της αναγκαστικής απομείωσης ιδιωτικής περιουσίας των μετόχων. Οι αγωγές που θα αρπάξεις σαν χώρα θα είναι χιλιάδες. Βάλε δε και στην εξίσωση ότι αν, ο μη γένοιτο, δεν μπορέσεις να εξασφαλίσεις συντομα ποσά από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης του εξωτερικού, θα αναγκαστείς να καταφύγεις σε εσωτερικό δανεισμό. Πως θα τον κάνεις; Μα με την αναγκαστική κατάσχεση καταθέσεων υπέρ του δημοσίου έναντι ανταλλαγής αυτών με ομόλογα που θα εκδώσει ένα failed state που έχει μια παραπαίουσα οικονομία. Τολμω να πω ότι θα έχεις κοινωνική έκρηξη και φασαρίες.

  Τέλος στην όλη προβληματική μου δεν έχω βάλει καθόλου μέσα την παράμετρο αλλαγής νομίσματος και την εγκατάλειψη του ευρώ. Νομίζω ότι και με αυτή τη συνισταμένη μέσα, τα πράγματα γίνοται έτι δυσκολότερα.

  Συγνώμη για το μακροσκελές του σχολίου. Με χαρά θα ήθελα να ακούσω τον αντίλογο.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Ιεροφάντης 29/01/2012 13:55:29

   Άριστε,

   Αφού σε ευχαριστήσω για το σοβαρό αντίλογο, θα προσπαθήσω να αντικρούσω.

   Πιστεύω ότι οι φόβοι σου περί μεταβολής γεωπολιτικού συστήματος είναι μεν υπαρκτοί, αλλά όχι αναγκαστικοί.

   Έδωσα μεγάλη προσοχή στο άρθρο, ώστε πουθενά μα μην υπονοηθεί ότι υποστηρίζω οποιαδήποτε τέτοια μεταβολή, είτε ως προς το ευρώ, είτε ως προς τις ΗΠΑ. Μάλιστα αντιθέτως πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει καμία τέτοια ανάγκη. Έγραψα για χρηματοδοτικά εργαλεία εντός του συστήματος ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι είμαστε μέλος του. Οι σύμμαχοί μας βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα. Φαίνεται να έχουν κατανοήσει πως η συνέχιση της χρηματοδότησης με τους υπάρχοντες όρους είναι προβληματική. Από την άλλη πλευρά, τυχόν αποπομπή της Ελλάδας από το γεωπολιτικό σύστημα με την υπάρχουσα συγκυρία είναι το λιγότερο επικίνδυνη. Η μεταβολή αυτή παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες και δημιουργεί μια μεγάλη ευκαιρία. Εγώ ο ίδιος έγραφα κατά της οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης, καθώς γνώριζα από πρώτο χέρι το γερμανικό βέτο, ότι χρεοκοπία εντός ευρωζώνης, σημαίνει απευθείας έξοδο από την ευρωζώνη. Η αποτυχία του PSI έχει μεταβάλλει τη γερμανική στάση και πλέον η θέση μας δεν απειλείται. Υπονοώ για κάποια διακρατική συμφωνία, αλλά αυτή δεν είναι κατ ανάγκην με τους Ρώσους ή τους Κινέζους. Π.χ. τυχόν χρηματοδότηση του ελλείμματος μπορεί να προέλθει από συμφωνία με τη χώρα οι εταιρίες της οποίας θα επιλεγούν για τις εξορύξεις. Μπορεί να είναι η Αγγλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, αλλά και η Ρωσία ή η Κίνα. Προσφορά και ζήτηση. Δεδομένου ότι με τις σημερινές συνθήκες αυτό που μας προτείνεται είναι ύφεση, ύφεση και ύφεση (με έλλειμμα που θα μηδενίσουμε και έσοδα που θα πηγαίνουν κατά προτεραιότητα σε αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων), αξίζει τον κόπο να ρισκάρουμε.

   Αναφορικά με το σχόλιό σου για τις ένοπλες δυνάμεις, ισχύουν τα παραπάνω ως προς τη μεταβολή ή μη γεωπολιτικού συστήματος. Όπως αντιλαμβάνεσαι η χρηματοδότηση των ενόπλων δυνάμεων είναι πιο εύκολη όταν εν γνώσει σου δημιουργείς έλλειμμα, παρά σε υφεσιακές συνθήκες μνημονίου. Επιπλέον για τις αγορές οπλικών συστημάτων ισχύει ότι και για τις εξορύξεις. Ότι δηλαδή ο πωλητής οφείλει να βάλει το χέρι στην τσέπη αναφορικά με τη χρηματοδότηση του ελλείμματος.

   Ανησυχείς δικαίως για το μεσοδιάστημα μεταξύ hard default και χρηματοδότησης από τις αγορές. Ποια είναι η εναλλακτική; Αν ακολουθήσουμε τη λογική Παπαδήμου, θα βγούμε στις αγορές το 2020, με οριακά διαχειρίσιμο χρέος. Αν ακολουθήσουμε τη λύση του Hard Default, λογικά θα είμαστε έτοιμοι σε περίπου 18 – 24 μήνες. Στη λύση Παπαδήμου, θα υποχρεωθούμε να μηδενίσουμε το έλλειμμα εντός του 2012. Στη λύση που προτείνουμε, επιδιώκουμε έλλειμμα για μια τουλάχιστον 5ετία. Αναλογίσου πόσο θα είναι το ποσοστό του χρέους σε 5 χρόνια στη μία ή στην άλλη περίπτωση. Πρόσεξε: Δεν θα πρότεινα τη λύση αυτή σε ένα κράτος που θα μπορούσε να έχει κάποιες προοπτικές. Στην περίπτωσή μας η χρεοκοπία είναι βέβαιη, απλά επιλέγουμε τον τρόπο. Κάθε χρεοκοπία είναι επώδυνη, ο ρόλος μας είναι να την κάνουμε λιγότερο επώδυνη και να τη διαχειριστούμε σαν εργαλείο ανάπτυξης (γιατί τέτοιο είναι) και όχι σαν γκιλοτίνα της ελληνικής οικογένειας. Στο χθεσινό σου άρθρο, με το οποίο συμφώνησα πλήρως, ανέφερες με ιδιαίτερα πειστικό τρόπο, γιατί δεν πρέπει να δεχθούμε τα παρεπόμενα της νέας δανειακής. Σήμερα προχωράμε ένα βήμα παραπέρα και δίνουμε τις λύσεις για το ‘’μετά την άρνηση της δανειακής’’. Δεν κάνω λόγο για δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα. Αλλά αντιπαραβάλλοντας με την άλλη εναλλακτική που έχουμε, τον βρίσκω σωστότερο.

   Όσον αφορά τις τράπεζες, οι εκτιμήσεις μας διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό. Πιστεύεις ότι ένα hard default θα έσπερνε τον πανικό στους καταθέτες.

   Απαντώ ότι ένα παρατεταμένο καθεστώς αβεβαιότητας, όπως αυτό που ισχύει σήμερα, θα συνέχιζε να σπρώχνει τις καταθέσεις έξω από τις τράπεζες. Αντίθετα εκτιμώ ότι με την εξυγίανση που προτείνω, βάση της κείμενης νομοθεσίας, οι καταθέσεις θα γυρίσουν πίσω, καθώς θα έχουν εξαλειφθεί οι δύο σοβαρότεροι λόγοι, δηλαδή η αμφιβολία ως προς το ευρώ και ο φόβος ενός ξαφνικού λουκέτου.

   Πιστεύεις επίσης ότι τυχόν κρατικοποίηση θα μοιάζει με κατάσχεση περιουσιών των μετόχων.

   Όχι. Όλα θα γίνουν όμορφα και σωστά. Αρκεί να αφήσεις τις τράπεζες χωρίς βοήθεια για λίγες εβδομάδες και έχεις τη λύση έτοιμη στο πιάτο. Θα γίνει ακριβώς ότι έγινε με Aspis και Proton Bank, σε μεγαλύτερη κλίμακα.

   • Ιεροφάντης avatar
    Ιεροφάντης @ kakofonix 29/01/2012 17:15:44

    Αγαπητέ φίλε,

    Επανέρχομαι αφού διάβασα το απαντητικό σχόλιό σου.

    Η χρεοκοπία με λογική δέκα σεντ στο Ευρώ ειδικά έναντι κατόχων ομολόγων που στην πλειοψηφία τους είναι ευρωπαίοι (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, ασφαλιστικά ταμεία, οργανισμοί κοινωφελείς, κλπ) θα είναι σοκ. Τα δε χρηματοδοτικά εργαλεία εντός ΟΝΕ ή ΕΕ απλώς θα φύγουν απο το τραπέζι για την Ελλάδα όσο οι εταίροι θα προσπαθούν να μετριάσουν το ρίσκο από την δική μας χρεοκοπία και να εξαλείψουν όσο μπορούν τους κιδύνους για τις δικές τους οικονομίες. Τα όποια εργαλεία πολύ φοβούμαι ότι θα διατεθούν για τους σκοπούς αυτούς παρά για τη στήριξη ενός κράτους μέλους που απλώς επιλέγει την βίαιη χρεοκοπία.

    Αλλά ακόμη και να ακολουθήσουμε τη λογική της διακρατικής συμφωνίας, έναντι προσφοράς μεριδίου πχ από την εξόρρυξη υδρογονανθράκων, οι δυνατότητες που έχεις είναι και πάλι περιορισμένες. Είτε θα ζητήσεις ζεστό μετρητό έναντι παραχώρησης οικοπέδων χωρίς συμμετοχή στα κέρδη από τυχόν εξόρρυξη κοιτασμάτων, είτε θα προβείς σε συνεκμετάλλευση, αλλά θες τότε και δικό σου κεφάλαιο για το joint venture, το οποίο δεν έχεις, οπότε πάλι θα το δανειστείς από τον άλλο εταίρο με ενέχυρο τα κέρδη από τη συμμετοχή σου είτε απλά θα προκήρύξεις διαγωνισμό για έρευνα, και αν από αυτή προκύψει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα, την όποια συμμετοχή που θα είχες αν συμμετείχες, την τιτλοποιείς και τη πουλάς στον επενδυτή, ο οποίος αναμένει δια της εμπορίας του προϊόντος της εξόρρυξης που θα κάνει μόνος του να απομειώσει το ρίσκο αγοράς της τιτλοποίησης που έχεις κάνει.

    Στο σχέδιο αυτό δεν έχει σημασία με ποιον την κάνεις. Απλώς έχω μια επιφύλαξη κατά πόσο μπορείς να κάνεις τέτοιες δουλειές με πρώην εταίρους της ΕΕ. Και λέω πρώην, διότι όπως είπα και ανωτέρω για κάποιο χρόνο το σοκ από την άτακτη και βίαιη χρεοκοπία μας θα προκαλέσει αν μη τι άλλο, σοκ και στις διακρατικές μας σχέσεις με τους παραδοσιακούς δυτικούς εταίρους μας. Επομένως έχει νόημα αυτό που λέω για μεταβολή του γεωπολιτικού στάτους της χώρας μας, αφού αναγκαστικά θα αναζητήσεις συνεργασίες και οικονομική προοπτική σε άλλους προορισμούς, μετατοπίζοντας αναγκαστικά τον άξονα της γεωπολιτικής μας αναφοράς σε πεδία που σήμερα μας είναι μεν γνωστά αλλά με τα οποία δεν είμαστε εξοικειωμένοι. Και εκεί δεν ξέρουμε αν, βρίσκοντάς μας στην ανάγκη, μας μεταχειριστούν με τακτ και ως ισότιμους συνεργάτες.

    Ως προς το μεσοδιάστημα μεταξύ hard default και χρηματοδότησης από τις αγορές, με ρωτάς ποια είναι η εναλλακτική.

    Κατά τη γνώμη μου, που μπορεί να είναι και λάθος, η χώρα χρειάζεται τα εξής

    - Πρώτον, κούρεμα στους ιδιώτες πιστωτές μέχρι 50 τοις εκατό μάξιμουμ.
    - Δεύτερον, συμμετοχή στο κούρεμα ιδιωτών, και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κρατικών τραπεζών χωρών μελών της Ε.Ε.
    - Τρίτον, ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για έκδοση Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Ομολόγων για την ολοκλήρωση μεγάλων έργων και υποδομών στη χώρα που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη.
    - Τέταρτον, εξάντληση του αρχικού προγράμματος στήριξης των 110 δις, χωρίς άλλη, νέα δανειακή σύμβαση πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
    - Πέμπτον, μεταβολή των όρων του αρχικού μνημονίου σε όρους που έχουν περισσότερο αναπτυξιακό προσανατολισμό και με σαφή πρωτοβουλία της όποιας ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει επιτέλους και τα 5-10 σωστά πράγματα που λέει το μνημόνιο και τα οποία θα έπρεπε να είχαμε κάνει ούτως ή αλλως, είχαμε ή δεν είχαμε μνημόνιο.
    - Έκτον, ως μέσο τελικής λύσης, έκδοση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ή τον EFSF ή τον ESF, των περιβόητων Ευρωομολόγων με παράλληλη ποσοτική χαλάρωση του ευρωνομίσματος και παράλληλη χαλάρωση των δημοσιονομικών συνθηκών προκειμένου τόσο η Ελλάδα όσο και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. που πλήττονται από την κρίση να μπορέσουν να ελαστικοποιήσουν τις πολίτικές τους και να ανακάμψουν ενδεχομένως πιο γρήγορα.

    Η μη αποδοχή των ακροτήτων της όποιας δανειακής σύμβασης ή της όποιας ρύθμισης στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων δεν σημαίνει κατ' ανάγκη και απόρριψη των εργαλείων αυτών. Η επισήμανση των κινδύνων γίνεται για να μεταβληθούν οι όροι της διαπραγμάτευσης επί των εργαλείων και όχι να αποκλείσουμε άνευ κουβέντας τα όποια εργαλεία από το τραπέζι, τουλάχιστον όχι με δική μας πρωτοβουλία.

    Για τις τράπεζες νομίζω ότι επίσης θα καταγράψω για άλλη μια φορά την επιφύλαξή μου στα όσα προτείνεις. Εκτιμώ ότι η άτακτη, βίαιη χρεοκοπία θα αποτελέσει παράγοντα όχι μόνο πανικού, dillusion των μετοχικών συνθέσεων, περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων, αναγκαστικής χρηματοδότησης εσωτερικού δανεισμού και εν γένει, αναστάτωσης αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσει και παράγοντα εμπλοκης στο όποιο πρόγραμμα εξυγίανσης. Διότι καλώς κάνεις και υπενθυμίζεις το σενάριο Proton Bank & Aspis Bank, αλλά να θυμίσω ότι η διάσωση κατέστη δυνατή από το κράτος διότι το κράτος ανέλαβε τα χρέη επειδή από κάπου είχε την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το κράτος τη διάσωση αυτή. Στο σενάριο της βίαιης χρεοκοπίας του κράτους, με κλειστές τις χρηματαγορές, με τα εργαλεία της Ευρώπης [Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, European Liquidity Assistance (ELA) κλπ] ενδεχομένως όχι τόσο προσιτά, με όλες τις ελληνικές τράπεζες υπό ασφυξία, με τους τίτλους που διακατέχουν ή έχουν δώσει προς αναζήτηση ρευστότητας πλήρως απαξιωμένους και με την εσωτερική κατάσταση περίπου στο έλα να δεις, με καταθέτες να τρέχουν να πάρουν τα ευρώ τους ή να ζητούν αγορά συναλλαγματος (πχ δολάριο ή ελβετικό φράγκο), η λογική ότι θα έρθει ο λευκός ιππότης, το κράτος και θα προβεί σε κρατικοποιήσεις χωρίς να ανοίξει μύτη κατά το πρότυπο που περιγράφεις, μου φαίνεται ολίγο ριψοκίνδυνη και πάντως όχι ασφαλής.

    Εν πάσει περιπτώσει, κουβέντα κάνουμε, κοντός ψαλμός αλληλλούια, σύντομα θα δούμε που οδηγεί το πράγμα.

    Σε ευχαριστώ για τον κόπο που έκανες να απαντήσεις στο αρχικό εκτεταμμένο σχόλιό μου και θα εκτιμήσω ιδιαιτέρως αν και σε αυτό είχα την άποψή σου, που βεβαίως με ενδιαφέρει πολύ.

    Τα σέβη μου

 31. factorx avatar
  factorx 29/01/2012 12:18:49

  Η πρόταση του Κακοφωνίξ δεν εξαντλείται στο σήμερα και είναι ανεξάρτητη από όσα συμβαίνουν περί την σημερινή σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Είναι όμως πολύ επίκαιρη επειδή δεν ξέρω τι συμβαίνει με εσάς, εγώ ξύπνησα το πρωϊ (τέλος πάντων) άνοιξα το παράθυρο να πάρω αέρα (τέλος πάντων) και ΜΟΥ ΜΥΡΙΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΛΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ. Αλλά πάλι μπορείς να εμπιστεύεται κανείς τον μολυσμένο αέρα των Αθηνών;
  Αν όμως διαβάστε τις δηλώσεις του Βενιζέλου που (όπως και το ΒΗΜΑ) μιλάει περί ... εθνικής ανεξαρτησίας, τις παραινέσεις του ...ΓΑΠ προς την Τρόικα (προηγούμενη ανάρτηση) και γενικά τι παίζεται σήμερα το πρωϊ, οι μυρωδιές μπορεί να γίνουν ... άνεμος αισιοδοξίας

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ factorx 29/01/2012 12:39:07

   Εμένα μου μυρίζει από Πέμπτη εκλογές. Αλλά με την απόσταση που μας χωρίζει και με δυτικό άνεμο, λογικό να έφτασε σε σένα σήμερα το άρωμα!

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ factorx 29/01/2012 13:44:01

   Μακάρι...φυσικά ο Βενιζέλος εμμέσως κατηγόρησε το Σαμαρά στο ότι δε συναινεί σε πολλά και γι' αυτό δεν μας εμπιστεύονται οι εισβολείς...

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ ΕΥΑ 29/01/2012 14:29:25

    Ήρθε η ώρα να τους διώξουμε με τις κλωτσιές λέμε... Στο σπίτι σας θα ανεχόσασταν τους τοκογλύφους να σας το παίζουν μάγκες και να ζητούν προσβλητικά ανταλλάγματα για να σου δώσουν βρώμικο και μαύρο (εικονικό στην περίπτωσή μας - το ίδιο κάνει) χρήμα αν ξέρατε πως το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να γαυγίζουν χωρίς να μπορούν να δαγκώσουν; Δε θα έφευγαν κουτρουβαλώντας από τις σκάλες;

    • ΕΥΑ avatar
     ΕΥΑ @ Γεώργιος Τ. 29/01/2012 14:41:21

     Ναι!!! αυτή η εικόνα γίνεται ακόμα πιο ωραία αν στο τέλος του πλατύσκαλου βρίσκεται η....Πετρούλα και ρωτάει: ωωωω mister blue eyes, τσακίσατε τα παϊδάκια σας;;;;;

 32. franc avatar
  franc 29/01/2012 12:29:00

  Πολύ σωστή πρόταση Κακοφωνίξ,
  Ομως ανεφάρμοστη στο σύστημα που ζούμε.
  Σίγουρα αν την υιοθετούσε οΣαμαράς θα είχε έτοιμη ευρεία εθνική συμμαχία με την Αριστερά . Την κρατικοποίηση των Τραπεζών και τη διαγραφή των χρεών την έχει σημαία της χρόνια τωρα..Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν δικαιούμαστε να την εφαρμόσουμε αν κρίνουμε οτι είναι η σωστή λύση. Το επιπεδο των συμμετεχόντων στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε αυτό το site δείχνει οτι δεν πάσχουν απο ιδεολογικές αγκυλώσεις. Μάλιστα αν οι Πασόκοι τώρα που διαλύεται το κόμμα τους και νοιώθουν απειλητική την ανάσα της λαικής οργής-δικαιοσύνης επαναλάβουν στην ψήφιση του PSI το προχτεσινό με τους φαρμακοποιούς, ίσως να είναι η μοναδική λύση που απομένει στον Σαμαρά

 33. Y. avatar
  Y. 29/01/2012 12:39:09

  Από τη Δευτέρα μου μύρισε
  24/1/2012
  “Γαιτί με τρώει από χθες ότι οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα?...γιατί...? ”

 34. karenin avatar
  karenin 29/01/2012 12:42:12

  Για να κατανοήσουμε καλύτερα την αξία των προτάσεων του Κακοφωνίξ,
  πρέπει να παραδεχθούμε ότι απο τον Μαρτιο θα ζούμε σε διαφορετική χώρα. Αυτό που σήμερα πασάρεται σαν λύση θα είναι η δυστυχία μας αύριο. Ξαφνικά θα συνειδητοποιήσουμε απίστευτη πτώση βιοτικού επιπέδου, θα γεμίσουμε απόκληρους, ανεργους και φτωχούς, και άναυδοι θα βλέπουμε, όταν το μπατιρισμένο κράτος δεν μπορεί να ξοφλήσει, τους δανειστές να φθάνουν στο χωράφι μας για τα δανεικά.
  Μερικοί έχουν την αυταπάτη, ότι αν εξαλείψουμε το Πασόκ, θα εξαφανισθούν και όλα τα προβλήματα. Απο αυτή την νοοτροπία όμως, λίγο πολύ έχουμε προσβληθεί όλοι όλα αυτά τα χρόνια. Οι γερμανοί μετά τον πόλεμο, αφου διαπίστωσαν το μάταιο να ξεχωρίσουν ποιός είναι ναζί και ποιός όχι, σταμάτησαν το κυνήγι μαγισών και ανέλαβαν την συλλογική ευθύνη και την εθνική ενοχή. Και έτσι προχώρησαν.
  Είναι αυταπάτη λοιπόν, με τον λαό σαν μαρμαρωμένο βασιλιά , να περιμένουμε απο τους πολιτικούς κάτι άλλο. Χωρίς λαό και κοινωνική στηριξη, και να ήθελαν δεν θα τολμούσαν.
  Ενας λαός που στοιχειοδως σέβεται τον εαυτό του, θα απαιτούσε δημοψήφισμα για ένα τόσο κυρίαρχο ζήτημα. Γιατί απλά, οι εκλογές μετα την υπογραφή και την επικύρωση της συμφωνίας, θα έχουν χάσει την σημασία τους.

 35. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 29/01/2012 12:47:13

  Η μόνη λύση κύρηξη του χρέους παράνομου και απεχθούς,μονομερής διαγραφή του 90%,με ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο από πλευράς δανειστών!Μυστική συμμαχία με Ρωσία και εξόρυξη υδρογονοανθράκων μας!!!

  • franc avatar
   franc @ Κώστας Τ 29/01/2012 13:45:17

   Aυτή είναι η υποχρεωτική έσχατη λύση που θα μας απομείνει αν οι εταίροι μας κόψουν κάποια δόση δεδομένου οτι εφ εξής ξέρουν οτι δεν θα πιάνουμε τους στόχους των μνημονίων, αλλά τα λεφτά θα μας τα δίνουν για "πολιτικούς λόγους", όπως την προηγούμενη φορά. Φαίνεται οτι έχουν προσαρμοστει στην Ελληνική πραγματικότητα και μάλλον μας αποδέχονται σαν "αιώνιους φοιτητές". Ετσι η Τρόικα πριν απο καθε δόση θα βάζει όλο και περισσότερους στόχους, εμείς θα συμφωνούμε, θα παίρνουμε τη δόση και θα "προβιβαζόμαστε" στην επόμενη "μεταφέροντας" και τους αποτυχημένους στόχους. Αν απηυδίσουν και μας πετάξουν έξω, θα εφαρμόσουμε την πρότασή σου και η συμφωνία με τη Ρωσία δεν χρειάζεται να είναι μυστική...

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ franc 29/01/2012 14:30:48

    Μόνη βιώσιμη λύση που μας εξασφαλίζει και από άλλου είδους απειλές από αιώνιους εχθρούς του ελληνισμού...

 36. k avatar
  k 29/01/2012 13:06:20

  ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ. ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΦΤΑΣΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ k 29/01/2012 14:34:42

   Μάλλον δεν ξέρεις καλά το πόσο χρήμα πέταξαν οι τράπεζες στην αγορά χωρίς εξασφάλιση πως θα επιστραφεί (σε τσιγγάνους, αλβανούς εργάτες κλπ.) επειδή ήταν φτηνό το χρήμα της ΕΚΤ και τσέπωνε ο διευθυντής τη μίζα του. Και ξέχασα και τους επαχθείς και καταχρηστικούς όρους των συμβολαίων τους που κρίθηκαν σε δικαστήρια και αρνήθηκαν να επιστρέψουν τα κλεμμένα. Τράπεζες και νομιμότητα είναι αντιδιαμετρικά αντίθετες έννοιες από την αρχική εμφάνισή τους. Μην ανοίξουμε και την υπόθεση Λευρεντιάδη...

 37. undercover gpr avatar
  undercover gpr 29/01/2012 13:07:25

  Γενικά μια χαρά αλλά

  εδώ : "θα χρηματοδοτηθεί είτε από τους εταίρους μας, είτε από τη χώρα – στρατηγικό εταίρο που θα επιλεγεί για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων."

  κι εδώ : "Ωστόσο η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης και έχει προνομιακή πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Επίσης ποσά της τάξεως των 20δις ετησίως που θα χρειαστούμε μέχρι την οριστική αναδιάταξη της οικονομίας, δεν είναι δύσκολο να βρεθούν μέσω διακρατικών δανείων ή ακόμα και μέσω εσωτερικού δανεισμού."

  υπάρχει αντίφαση και ολίγοντι από φρούδες ελπίδες.

  Επειδή γνωρίζω πως γνωρίζεις και τις παγκόσμιες επενδυτικές τάσεις και σίγουρα το παγκόσμιο "πολιτικό κλίμα" εταίρων και επενδυτών προς τη χώρα μας μάλλον πρέπει να αναθεωρήσεις τις χρηματοληπτικές ικανότητες της χώρας σε περίπτωση μονομερών πράξεων από πλευράς μας.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ undercover gpr 29/01/2012 14:22:40

   Δεν υπάρχει αντίφαση και εξηγούμαι:

   Πρόκειται για χρεοκοπία εντός του ευρώ. Συνεπώς η χρηματοδότηση της χώρας με μικρά ασφαλώς ποσά της τάξεως των 15 - 20δις το χρόνο προκειμένου να διατεθούν σε στοχευμένα αναπτυξιακά προγράμματα, δεν είναι καθόλου δύσκολη. Είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Εκτός αν υπονοείται ότι θα θέλουν να μας τιμωρήσουν. Με δεδομένα τα προβλήματα της Ιταλίας, το βλέπω λιγάκι δύσκολο. Μάλλον θα μας βοηθήσουν για να δουν αν πιάσει το πείραμα.

   Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε και εσείς ότι με δέλεαρ τις εξορύξεις, τα συγκεκριμένα ποσά μπορούν να εξασφαλιστούν.

   Προσέξτε όμως το άλλο: Ποιά είναι η εναλλακτική; Ο μηδενισμός του ελλείμματος που προωθεί η νεα σύμβαση; Πώς θα υπάρξει ανάπτυξη; Πόθεν οι επενδύσεις;

   Και μην υποτιμάτε το εξής, μιλώντας για μονομερείς πράξεις: Το PSI είναι μια κανονική χρεοκοπία. Οι συνέπειες θα είναι παρόμοιες. Άρα έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στο σίγουρο θάνατο και ανάμεσα σε μια ευκαιρία διαφυγής. Εσείς τι θα επιλέγατε;

 38. alakran avatar
  alakran 29/01/2012 13:10:04

  Κακοφωνίξ, συμφωνώ με τα γραφόμενά σου ειδικά με όσα γράφεις για τον τραπεζικό τομέα.
  Θα ήθελα όμως ,αν μπορέσεις στο μέλλον, να αρθρογραφήσεις σχετικά με 2 από τα κυριότερα κατά τη γνώμη μου προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας.
  Το πρώτο είναι ο ανοιχτός πόλεμος που έχει κηρύξει το δημόσιο στους επιχειρηματίες (βλέπε το εύστοχο σχόλιο και του aris.A πιο πάνω).
  Το δεύτερο είναι η βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης.

 39. kakofonix avatar
  kakofonix 29/01/2012 14:01:55

  Αγαπητέ,

  Μπορεί πράγματι το κράτος να ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το κατάντημα των τραπεζών, αλλά και οι τράπεζες προέβησαν σε πλείστες κάκιστες επιλογές.

  Μην ξεχνάτε επίσης ότι τα δημόσια έσοδα κατέρρευσαν όταν οι τράπεζες σταμάτησαν να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία.

  Για να μην έχετε αυταπάτες σχετικά με τις δυνατότητες του τραπεζικού μας καρκινώματος, ακόμα και μετά την οποιαδήποτε ανακεφαλαιοποίηση , σας υπενθυμίζω τις τέσσερις πληγές του:

  1. Εκροή καταθέσεων
  2. Αδυναμία είσπραξης απαιτήσεων από δάνεια
  3. Κούρεμα ελληνικού χρέους
  4. Εσωτερική υποτίμηση – πτώση τιμών ακινήτων

  Δρόμος χωρίς επιστροφή.

 40. np_complete_problems avatar
  np_complete_problems 29/01/2012 14:05:49

  Αγαπητέ Κακωφονίξ,
  αν και διαφωνώ ριζικά με την ανάλυση σου, σχετικά με τις αιτίες των προβλημάτων μας, δεν θα σταθώ σε αυτές. Αλλωστε πιστεύω - και μέσα από το antinews - αυτές έχουν πια "περιγραφεί με σαφή τρόπο", πέρα από τις "επιθυμίες μας" και τυχόν "ιδεοληψίες".
  Εκεί που ΔΕΝ συμφωνώ καθόλου μαζί σου, είναι στα Λογικά άλματα που κάνεις για να υποστηρίξεις την προτεινόμενη λύση σου.
  Παραθέτω ορισμένα σημεία από το άρθρο σου:
  1. <>
  Δεν νομίζω ότι αυτή η πρόταση, προσφέρει οτιδήποτε στην επιχειρηματολογία σου. Αλλωστε - από μαθηματική σκοπιά (λογική) - είναι από μόνη της αντιφατική. Το δηλώνει το αποτέλεσμα !!!

  2. <>
  Ξεχνάς ότι ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ η μεταφορά πόρων από το διεθνές κεφάλαιο στο "κοινωνικό" μας κράτος :)

  3. <>
  Πολύ θα ήθελα να μου αναφέρεις ορισμένα τέτοια εργαλεία. Τα μόνα που υπάρχουν στο τραπέζι, είναι αυτά που είναι ΣΥΝΔΕΜΕΝΑ με το PSI και ΤΙΠΟΤΕ άλλο.

  4. <>
  Τον εσωτερικό δανεισμό - με τέτοια μεγέθη - ξέχασε τον. Ακόμη και εάν υπήρχαν αυτά τα ποσά, κανένας Ελληνας μικροκαταθέτης ΔΕΝ θα αγόραζε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Τρελλός είναι ;
  Οσο για τα διακρατικά δάνεια, σε ποιούς αναφέρεσαι ; Στους Ρώσους, στους Κινέζους ή στους Βραζιλιάνους ; Για κοίτα με τι επιτόκιο και για πόσο χρόνο δανείστηκαν οι Κύπριοι από τους Ρώσους ...

  5. <>
  Ακόμη δεν τον είδαμε και Γιάννη τον βαφτίσαμε ....

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ np_complete_problems 29/01/2012 14:37:06

   1. Εικάζω ότι αναφέρεστε στη δημιουργία ελλείμματος μετά το κούρεμα. Νομίζω πως εξήγησα επαρκώς τη χρησιμότητά του.
   2. Όταν λέμε κοινωνικό κράτος δεν αναφερόμαστε μόνο στα προνοιακά επιδόματα. Κοινωνικό κράτος είναι οι τομείς της υγείας, παιδείας, μισθοί, συντάξεις κ.λπ. Συνήθως είμαι επίτηδες σαφής στις διατυπώσεις μου. Ουδέποτε έγραψα για μεταφορά από το κοινωνικό κράτος στο διεθνές κεφάλαιο. Με διαστρεβλώνετε. Έγραψα για μεταφορά από το κοινωνικό κράτος στις τράπεζες. Έχει μια διαφορά, αν θέλετε να τη συζητήσουμε.
   3. Ευρωπαϊκά προγράμμτα, ESM, ΔΝΤ, Μελλοντικό ευρωομόλογο (;). Μην προσπαθείτε να προσδιορίσετε τα παραπάνω με όρους του σήμερα. Προσδιορίστε τις δυνατότητες με χρέος περί του 50% του ΑΕΠ, έλλειμμα 5% και ρυθμό ανάπτυξης 2 – 3%.

   4. Πάλι προσπαθείτε να βγάλετε άκρη με σημερινούς όρους. Σήμερα φυσικά κανένας δεν θα αγόραζε ομόλογα του δημοσίου. Μετά το κούρεμα όμως; Ποιος ο κίνδυνος; Με μερικές δεκάδες δις να έχουν ήδη εγκαταλείψει τις τράπεζες, έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι μέρος αυτών των χρημάτων θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ένα συνετό κράτος που ξέρει τι κάνει.

 41. Φ. ΓΙΑΝΚΟΥΛΑΣ avatar
  Φ. ΓΙΑΝΚΟΥΛΑΣ 29/01/2012 14:23:35

  φιλε μου κακοφωνιξ καλο το ποδαρικο που σου εκανα αν και διαπιστωνω αρκετους γαλατες να θελουν να σε δεσουν πανω στο δεντρο και να σε φιμωσουν........διαβαζω μονο αποψεις και κρισεις πανικου απο ορισμενους και προσπαθειας να εξευμενισουν ολα τα κακα που μας βρηκαν απανωτα και εξηγουμε αμεσως....1)τραπεζες ....επι δεκα χρονια δανειζαν χρημα απο 5 εως και 10 φορες πανω απο αυτο που δανειζωταν αυτες αρα μην κλαιτε τους τραπεζιτες ουτε και τους μετοχους τους......2)ακουσα οικονομολογο να λεει οτι τα λεφτα που εχουμε πληρωσει επι σειρα χρονων ξεπερναν τα 500δις δολαρια και οτι τα πραγματικα χρηματα απο το κουρεμα δεν περναν τα 14 δις ευρω......αρα μιλαμε οτι μας εχουν γδαρει το τομαρι ανευ αναισθητικου και ολα αυτα γινονται οχι γιατι θα χασουν τα λεφτα τους αλλα για αυτα που ηταν σιγουροι οτι θα συνεχιζαν να αρμεγουν απο την ελλαδα.......μην τους κλαιτε λοιπον σε ενα χρονο παλι θα ερθουν να μας δωσουν τον παρα τους να ειστε σιγουροι για αυτο.....3)αναπτυξη θα υπαρξει εξ ορισμου σε ολα τα επιπεδα αρα και θεσεις εργασιας...4).....ειναι τοσα πολλα κακοφωνιξ που θα μπορουσα να γραψω αλλα θα μονοπωλουσα τις αναρτησεις.....ενα μονο θα πω.... δεν χρειαζεται να εχουμε διαβασει τα παντα για την αθηναικη πολιτεια φτανουν οσα μαθαμε στο σχολειο....και τοτε πεσαν σε εξαθλιωση ολων των θεσμων και αναζητησαν καποιον με μεγαλα κακαλα οπως ηταν ο σολωνας ενας τυπος με διαθεση ακρα ριζοσπαστικη για την εποχη του.....τωρα εσας γιατι σας ενοχλει οταν προτεινουν μετρα καποιοι καλοπροαιρετοι οπως ο κακοφωνιξ που βασιζωνται πανω στο πνευμα μιας σεισαχθειας δεν το χω καταλαβει ακομα.....

 42. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 29/01/2012 14:44:56

  Τώρα απαίτηση των 500 δις δολαρίων από χρέος-επανορθώσεις Γερμανών και άμεση εγγραφή τους ως έσοδα στον προυπολογισμό!!!Νομική διεκδίκηση σε συνεργασία με διώκτες Ναζί και Ισραήλ όπως και κάλυψη από Ρωσία!!!Να δω μετά κ. Σόιμπλε ποιός θα απειλεί ποιόν!!!

 43. ΚΩΣΤΑΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ 29/01/2012 15:01:24

  Αδέλφια του ANTINEWS , συγχαίρωντας τον FACTORX,για την καταπληκτική του ανάρτηση, σας στέλνω, ως αντίδωρο ένα κείμενο του φιλόσοφου διανοητή Ζήσιμου Λορεντζάτου , γραμμένο πριν αρκετές δεκαετίες, που ο αντίλαλός του, όμως φτάνει , ως τις μέρες Μας.Και το ζητούμενο είναι οι λύσεις ο λαός μας πρέπει να ξέρει , «πως τις λύσεις θα τις βρεί μόνος του.», όπως προφητικά προειδοποιεί ο Λορεντζάτος. Παθιασμένος άλλωστε μαθητής του εθνικού μας ποιητή , που έγραφε «Δεν είναι εύκολες οι θύρες αν η χρεία τες κουρταλεί».Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο.


  «Εκείνο που θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους και που δεν απασχολεί κανέναν (κανέναν από τους διανοούμενους), είναι πως ζούμε με δανεικά στην κυριολεξία, πως δεν κερδίζουμε τη ζωή μας. Μας ζουν. Αν δεν το καταλάβομε αυτό, δεν κάνομε τίποτα, Από εκεί πρέπει να αρχίσει οποιαδήποτε κίνηση για ενδεχόμενη γενικότερη αλλαγή στην Ελλάδα.
  Όσο ζούμε με δανεικά, όσο χρωστάμε στους άλλους τη ζωή μας, δεν είναι δυνατό να αλλάξομε νοοτροπία. Κανένας άνθρωπος που ζει με δανεικά δεν είναι της προκοπής. Το ίδιο κανένας λαός ή κράτος. Προπαντός με αιώνια δανεικά σαν εμάς¨ (γιατί κάποτε μπορεί να παρουσιαστεί μεγάλη ανάγκη, αν και μια μοναχά φορά μπορεί να σημάνει κακή αρχή).
  Πρέπει να πληρώσομε κάποτε τα χρωστούμενα - τα χρωστουμέικα, όπως λεν οι Μανιάτες - ή να βάλομε σοβαρά πλώρη για την πληρωμή τους και να ξαναρχίσομε από την αρχή, δίχως χρέη. Για να μπορεί να έχει ο λόγος μας πέραση και η υπογραφή μας τιμή, δηλαδή κάποια αξία.
  Πρέπει να καταλάβομε πως οι άλλοι δεν χρωστούν τίποτα να μας ζουν εμάς, και πως κάθε φορά που προσφέρεται η λύση αυτή, να μας ζουν ή να μας δανείζουν, κάθε φορά θάβεται το ενδεχόμενο να βγούμε από τον φαύλο κύκλο στο φως μιας έντιμης και σχετικά ανεξάρτητης ζωής (λέω σχετικά ανεξάρτητης, μια και είμαστε πολύ μικρό κράτος). Δεν μπορούμε ad infinitum να καταναλώνομε περισσότερα από όσα παράγομε, να μπάζομε περισσότερα από όσα βγάζομε.
  Πρέπει να πουλάμε αρκετά στους άλλους, ώστε να αγοράζομε αρκετά - αυτά που μας χρειάζονται ή που μας επιτρέπουν τα οικονομικά μας - από τους άλλους. Είναι κακή συνήθεια τα δανεικά. Και σχετίζεται άμεσα με το πρόσωπο του κάθε λαού, του κάθε ατόμου, όπως το τόνισε μια φορά ο Καβάφης στον E.M. Forster.
  Κάποια μέρα οι δανειστάδες της Ελλάδας που δεν παίρνουν πίσω τα λεφτά τους, αλλά πάντα μοναχά ένα ποσοστό από το χρέος - δανειζόμαστε ακόμα και για τους τόκους από τα δάνεια - μπορεί να μας πουν (αν και αυτό είναι αμφίβολο - για άλλους πάλι λόγους) πως πρέπει να σταματήσει αυτή η ωραία μηχανή και πως να φροντίσομε εμείς για τη σωτηρία μας (όπως και πρέπει να φροντίσομε).
  Εμείς δεν χρειάζεται να περιμένομε τους δανειστάδες να μας το πουν αυτό (αυτοί έχουν το χαβά τους). Πρέπει εμείς να το διακηρύξομε ως άμεσο σκοπό μας, διαφορετικά θα πηγαίνομε στον φούντο. Η σωτηρία μας θα γίνει από εμάς, δε θα γίνει από τους άλλους. Αν ποτέ γίνει.
  ΖΗΣΙΜΟΣ ΛΟΡΕΝΤΖΑΤΟΣ «ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ»(σελ. 88) Ο διανοητής αυτός έχει αποβιώσει από το 1998.

 44. Βαγκούκος avatar
  Βαγκούκος 29/01/2012 15:08:16

  Στις διαπιστώσεις συμφωνώ. Οι προτάσεις πάσχουν :

  -δομικό Hard Default στο 90% = άτακτη χρεοκοπία
  -εξόρυξη των υδρογονανθράκων = άσε να τους βρούμε πρώτα
  -Αποφορολόγηση = Νεοδημοκρατική μπαρούφα (κανένας δεν πρόκειται να επενδύσει όπως δεν επένδυσε με την αποφορολόγηση των μερισμάτων του Αλογοσκούφη που έφυγαν στην Ελβετία και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κρίση).
  -θα επαναφέρουν το ενδιαφέρον των επενδυτών = εδώ χαμογελάμε απλά.
  -Όχι λοιπόν άμεσες απολύσεις στο δημόσιο (αλλά κανόνας 1/5), όχι μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι αύξηση της φορολογίας.= ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ .ΤΙ ΛΟΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ;

  μετά από ένα βίαιο κούρεμα, η χώρα μας θα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές.= ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ Η ΠΕΙΝΑ ΤΟΥ ‘41

  Το ερώτημα είναι απλό :
  Όταν η αξία και υπεραξία της εργασίας κάποιου είναι Α (δεν γράφω νούμερο) μπορεί η πραγματική οικονομία και η επιχείρηση να τον πληρώνει 3xA και τα 2xA να είναι χρήματα από δανεισμό;

  Επειδή κάποιοι μπορεί να το θεωρήσουν δύσκολο το λέω πιο απλά, γιατί ο Βούλγαρος δημόσιος υπάλληλος να έχει μισθό 200Ε το μήνα και ο Έλληνας κηφήνας από 1000 έως 4000 Ευρώ και να διαμαρτύρεται από πάνω;
  Μήπως να απαριθμήσουμε πόσο δουλεύουν και πόσο πληρώνονται διάφορες κατηγορίες κρατικοδίαιτων που παριστάνουν τους εργαζόμενους;

  Η δική μου πρόταση είναι απλή. Το κράτος πληρώνει μόνο από αυτά που εισπράττει αφού εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του από τα δάνεια που ήδη πήρε.
  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ.
  ΔΗΛΑΔΗ ΒΙΑΙΗ ΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Βαγκούκος 29/01/2012 17:47:24

   Συμφωνώ κι επαυξάνω! Η λογική του μπαταχτσή που πέρασε καλά με τα δανεικά των άλλων και μετά κάνει την "κορόϊδα" δε μας ταιριάζει ως έθνος ....

 45. sxolioblog avatar
  sxolioblog 29/01/2012 15:15:30

  Αγαπητε κακοφωνιξ

  Γιατι αυτα τα πειστικοτατα εως προφανη (οχι υποτιμητικα) που λετε δεν ερχονται προφανως στο κεφαλι κανενος απο τους εχοντες και κατεχοντες θεσην στην "οποια" διαπραγματευση διεξαγεται με τους δανειστες ?

  Μηπως ειναι ωρα ν'αναρωτηθουμε αν στο περιφημο τριγωνο "τραπεζιτων - εργολαβοκαναλαρχων - πολιτικων", δηλαδη σ'αυτους που φυσει και θεσει "διαπραγματευονται" με τους δανειστες, υπαρχει εστω δειγμα "εθνικου" ενδιαφεροντος ? κι αν, λεμε αν, προκειται για υπαλληλους των δανειστων ? και μονο ?

  Φιλικα

 46. LEWNIDAS avatar
  LEWNIDAS 29/01/2012 15:35:19

  οτι ποιο σωστο εχετε γραψει εδω και καιρο

 47. στεφανος γραγας avatar
  στεφανος γραγας 29/01/2012 15:53:41

  κοκοφωνιξ, επειδη διαβαζω αρκετα απο τα κειμενα σου σε γενικο πλαισιο συμφωνω, διαφωνω σε καποια επιμερους...δεν προλαβαινω να γραψω αντιλογο, προτασεις και διαφωνιες (ιδιως σε φορολογια) αλλα απλα θελω να τονισω ενα και μονο σημειο, οχι απο το κειμενο αλλα απο τα σχολια...ειναι λυπηρο αντι καποιος να διαβασει, να ενημερωθει, να ανοιξει βιβλια για το χρεος, για το ελλειμμα και αλλα πολλα....απλα γραφει αφου χρωστας τα δανεια, πρεπει να τα πληρωσεις, τι θελετε μισθους 1000 ευρω αντι για 300 οπως σε Βουλγαρια...απιστευτα...ειναι δηλαδη φανερο οτι βρισκουν οι απο πανω και τα κανουν....τελος παντων...το κειμενο ισως και αυριο να χασει το ενδιαφερον του μετα τις εξελιξεις του σημερα...ειναι παντως αξιον αναφορας για οσους εχουν αποψη με επιχειρηματα και οχι οτι του κατεβει...

 48. Ραβινος avatar
  Ραβινος 29/01/2012 16:20:42

  Φοβερη προταση ''Ειδικό δικαστικό σώμα που θα συσταθεί, θα εξετάσει όλες τις υποθέσεις πλειστηριασμών από τον Οκτώβριο του 2008, αποδίδοντας πίσω στους δικαιούχους ακίνητα και επιχειρήσεις που χάθηκαν λόγω απληστίας των τρωκτικών'' Να ενταχθει αμεσα στο ποικονομικο προγραμμα της ΝΔ !Να κατοχυρωθει -δημοσιοποιηθει με copyright αμεσα πριν την σκυλεψει η πασοκαρια τυπου θειας Λουκας με clopyright !

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Ραβινος 29/01/2012 17:41:14

   αλλενάκι είπε:
   11/01/2012 στις 2:42 pm

   Να δώσουν τα κατασχεμένα σπίτια πίσω στους ανθρώπους από τους οποίους τα πήραν οι τράπεζες και το δημόσιο και ας αφήσουν τις κοροϊδιες για κοινωνικές δράσεις (ασπιρίνη στον καρκίνο) (στην ανάρτηση "Νομοθετική Κατοχύρωση των Αστέγων"

 49. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 29/01/2012 16:30:06

  dikefalosaitos είπε:
  29/01/2012 στις 4:19 pm

  Με την λογική του Κακοφονίξ θέλω κι εγώ να κάνω τις προτάσεις μου, με τις οποίες όποιος διαφωνήσει είναι τσιράκι της τρόϊκας και διακατέχεται ακόμα από τα σύνδρομα του ραγιά.
  1η) δομικό Hard Default 100%. Εάν με το 90% η δυναμική αυτή λύση κλείσει τα στόματα των αγορών, φαντάσου με το 100%. Στο κάτω-κάτω η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης και έχει προνομιακή πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Επίσης ποσά της τάξεως των 20δις ετησίως που θα χρειαστούμε μέχρι την οριστική αναδιάταξη της οικονομίας, δεν είναι δύσκολο να βρεθούν μέσω διακρατικών δανείων ή ακόμα και μέσω εσωτερικού δανεισμού, π.χ. διπλασιασμός του χαρατσιού της ΔΕΗ, ΦΠΑ στο 68%, μείωση του ΦΠΑ, κατάργηση του χαρατσιού της ΔΕΗ κλπ που εννοούνται. Στο κάτω-κάτω και λίγο τους είναι, με τις μαλ…κίες που έκαναν.
  2η) Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε νέες μονάδες παραγωγής ελαιολάδου, να δημιουργήσουμε νέα ξενοδοχεία, μικρά ή μεγάλα, χωρίς τη μετακίνηση πόρων από τους καταθέτες στους επιχειρηματίες. Γι’ αυτό θα αφαιρεθούν όλες οι καταθέσεις για 30 χρόνια, θα τίθενται στη διάθεση του υπουργείου οικονομικών και θα δίνονται στην πραγματική οικονομία (όπως ορίζεται κάθε φορά από τον ΥΠΕΞ).
  3η) Θα υπάρξει πλήρης διαγραφή των λιστών του Τειρεσία χωρίς προϋποθέσεις (αμνηστία), ώστε οι αεριτζήδες να ξαναβγούν στην αγορά και να κυκλοφορήσει το χρήμα.
  4η) Θα υπάρξει πλήρης διαγραφή των ποινών των φυλακισμένων (αμνησία), για να βοηθήσουν στην ανάταξη της αγοράς.
  Οι δυναμικές αυτές λύσεις, θα λύσουν δια παντός το οικονομικό πρόβλημα και θα επαναφέρουν πολύ γρήγορα τη χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

  Ένα εξαιρετικό σχόλιο, που πρέπει να διαβαστεί. Για αυτό και το αντιγράφω.
  Διότι κάποιοι πάνε να μας τρελάνουν κυριακάτικα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Strange Attractor 29/01/2012 17:41:16

   Ωραιος φιλε.Το τι παραμυθι πεφτει δεν λεγεται.

 50. panos-1924 avatar
  panos-1924 29/01/2012 16:46:50

  Πιτσιρικάς πάντα θαύμαζα τον Αστερίξ, τον Οβελίξ και τους υπόλοιπους Γαλάτες οι οποίοι πλάκωναν στο ξύλο τους Ρωμαίους - tok tok tok...ils sont fous ces romains!!!- και γελοιοποιούσαν τον Καίσαρα που έβαζε στο κατακτητικό του μάτι μέχρι και το μικρό χαριτωμένο τους χωριό στο οποίο ζούσαν πάντα ειρηνικά και αγαπημένα παρά τις όποιες γκρίνιες και τσακωμούς. Η λύση του διαχρονικού προβλήματος της κρίσης μέσα στην οποία βουλιάζουμε όλο και περισσότερο, μια κρίση που δεν είναι απλά οικονομική αλλά πολύπλευρη και πολυδιάστατη, βρίσκεται πίσω απο το τέλος κάθε τεύχους των καταπληκτικών Γάλλων Γκοσινύ και Ουντερζό. Μετά απο κάθε περιπέτεια τους επανερχόταν εκ νέου η ηρεμία και η τάξη των πραγμάτων. L'ordre du monde était de nouveau établie....
  Το νόημα είναι και παραμένει βαθύτερο...
  " Παγκοσμιοποίηση, Pax Romana, ο Ιούλιος Καίσαρ κυβερνά τον κόσμο. Η δύναμη και η εξουσία των όπλων. Η υποταγή των πάντων. Ένας πολιτισμός. Μία γλώσσα. Μία κυριαρχία. Κι όμως, υπάρχει ένα χωριό, ασήμαντο για την Ιστορία, το οποίο αντιστέκεται. Με αρχηγό τον Μαζεστίξ, ο οποίος κάθεται πάνω σε μια ασπίδα και φοβάται μην πέσει ο ουρανός στο κεφάλι των Γαλατών. Με πρωταγωνιστή τον εκπρόσωπο της θρησκείας, Δρυίδη Πανοραμίξ (μάγο που κάνει τα φίλτρα, αλλά όχι ιερέα των ειδώλων). Με τον εκπρόσωπο της τέχνης Κακοφωνίξ, να δείχνει ότι η διανόηση δεν έχει νόημα όταν δεν προσφέρει ποιότητα στον κόσμο. Δεν αποκλείεται από τη ζωή της κοινότητας, αρκεί να μην τραγουδά (σαρκαστικό σχόλιο για τους Γάλλους κουλτουριάρηδες). Με τον Οβελίξ, «εύσωμο και όχι χοντρό», που έπεσε στη χύτρα με το ζωμό όταν ήταν μικρός και τώρα έχει την τεράστια μυϊκή δύναμη, όχι όμως και την ευφυΐα για να επικρατήσει μόνος του. Με τον Αστερίξ, τον κοντοπίθαρο, τετραπέρατο Γαλάτη, ευφυή και στρατηγικό μυαλό, που όμως χρειάζεται τον μαγικό ζωμό για να γίνει η δύναμή του ακατανίκητη. Το ζωμό της πίστης, το ζωμό της μαγείας, το ζωμό των αξιών που σε κάνουν ανυπότακτο...
  Το Γαλατικό χωριό παραμένει ανυπότακτο στα κελεύσματα της παγκοσμιοποίησης γιατί έχει ως όπλο του το «εμείς». Είναι πρόσωπα τα μέλη του. Τσακώνονται συνεχώς. Άνδρες και γυναίκες βιώνουν τη συμβίωση της καθημερινότητας με τον τρόπο που την βιώνουμε όλοι. Όμως, όταν ο τόπος τους, η πατρίδα τους, αλλά και η ταυτότητά τους απειλούνται, τότε πρυτανεύει η ενότητα. Πρυτανεύει το «εμείς». Και ενωμένοι, υπό την καθοδήγηση του Πανοραμίξ και του ζωμού του, ξυλοφορτώνουν, κυρίως τους Ρωμαίους που νιώθουν ότι τελικά η εξουσία τους δεν είναι άτρωτη.
  Είναι κάτι παραπάνω από κόμικ ο Αστερίξ. Είναι ένα μήνυμα για όλους εμάς ότι όσο κι αν η σύγχρονη παγκοσμιοποίηση επιβάλλεται και επιβάλλει, κυρίως με την τηλεόραση, το στυλ ζωής, με τις καθορισμένες επιλογές, όσο κι αν μας περιφρουρεί, θέλοντας να μας κλείσει στα στενά όρια της πατρίδας μας, της ταυτότητάς μας, της κοινωνίας μας, για να μας αλλοτριώσει με το πρόσχημα ότι δεν μπορούμε να ζούμε εκτός της εποχής, υπάρχει ελπίδα. Αρκεί να μη φοβηθούμε. Αρκεί να κρατήσουμε το μαγικό ζωμό της διαφορετικότητας και της ταυτότητάς μας. Αυτόν που μας δίνει η Ιστορία, η Εκκλησία, η Γλώσσα, η Παράδοσή μας. Και να μην γίνουμε άτομα, κατακερματισμένα «εγώ», αλλά πρόσωπα που ζούνε στην λογική του «εμείς». Που δεν διστάζουν να ενωθούν στις δύσκολες στιγμές. Που δεν φοβούνται να μένουν με ψηλά το κεφάλι και ανυπότακτη καρδιά. Δηλαδή ελεύθεροι σ’ έναν κόσμο που προβάλλει μονότροπες επιλογές. "
  http://paterikos.blogspot.com/2011/06/blog-post_441.html

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ panos-1924 29/01/2012 16:58:58

   Καταπληκτικό!

 51. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 29/01/2012 17:51:04

  To μανιφεστο του μπαταξη μολις ακουσθηκε.Μπαταξης το κρατος ,μπαταξης και οι δηθεν δημιουργικοι ιδιωτες που πρεπει να τους χαρισθουν τα δανεια.
  Μονο που κανετε καποιο λαθος : αυτα δεν εγκρινονται απο τη Γερμανια και καλως δεν εγκρινονται.Δεν θα χαθουν οι καταθεσεις των συνετων για να σβηστουν τα δανεια των ανεπροκοπων δηθεν για να σωθει η "ελληνικη οικογενεια".
  Η ελληνικη οικογενεια εκεινων που δεν δανεισθηκαν και δεν εκαναν ταρζανιες δεν εχει καμμια αναγκη να της χαρισθει τιποτα.
  Υ.Γ. μολις βγηκε ανακοινωση Παπαδημου.Παει με "απολυτη εγκριση" των πολιτικων αρχηγων οποτε οι προτασεις σας πανε στον καλαθο των αχρηστων.
  Οσο για τη "μαγευτικη Σαντορινη" κλπ κοσμητικα επιθετα δεν υπαρχει κανενα λαθος .Οι σπαταλοι και τον παραδεισο να τους δωσεις θα χρωστανε.

  • στεφανος γραγας avatar
   στεφανος γραγας @ ψυχραιμια 29/01/2012 19:13:50

   ευτυχως που ειμαι εγω ψυχραιμος αλλιως εσενα τον οικογενειαρχη θα σου εγραφα ταρτζανιες...αν νομιζεις οτι εσυ εισαι η "ελληνικη οικογενεια"...ζητω που καηκαμε...ακου ψυχραιμια !!!!
   υ.γ. μπραβο σε σενα και στον Παπαδημο...!!!μπραβο σας, ψυχραιμια.!!!

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ στεφανος γραγας 29/01/2012 21:47:12

    Tι να γινει αγαπητε.Χωρις να εχω γεννηθει σε πλουσια οικογενεια δεν πηρα ποτε δανειο ουτε εχω πιστωτικη καρτα.
    Φανταζομαι οτι αν ειχα μια αρρωστια χωρις θεραπεια απο το ΕΣΥ θα το εκανα.Μονο ομως σε αυτη τη περιπτωση.
    Οχι και να χαριστουν τα διακοποδανεια.
    Για τα υπολοιπα οποιαδηποτε προταση που μιλα για "υδρογονανθρακες" ειναι ασοβαρη.
    Τωρα ανακαλυψαν οτι υπαρχουν "υδρογονανθρακες";
    Τοσο καιρο γιατι δεν τους εβγαζαν;
    Ο Σαμαρας δεν ηταν υπουργος Εξωτερικων το 1990-τοτε δεν υπηρχαν "υδρογονανθρακες".
    Αλλα και να υπαρχουν θελει χρονια να αρχισει η εκμεταλλευση.Η Κυπρος ειναι πολυ πιο μπροστα και ακομη δανειζεται απο Ρωσους και παρα τις ερευνες η βαθμολογια της απο τους οικους δεν ανεβαινει.
    Αμεσες λυσεις με "υδρογονανθρακες" δεν υπαρχουν.

    • dikefalosaitos avatar
     dikefalosaitos @ ψυχραιμια 29/01/2012 21:56:57

     Θα κόψουμε μια υποσχετική και καθαρίσαμε γιατί...έχουμε ήλιο.

 52. Εμμ avatar
  Εμμ 29/01/2012 18:01:37

  Δεν θα μπω στον πειρασμό να αριθμήσω τα λάθη της πολιτικής ηγεσίας, ούτε τις πρόδηλες ευθύνες των φαύλων προσώπων που επιλέξαμε για κυβερνήτες.

  Δεν θα συμφωνήσω με την παραπάνω φράση σου φωνιξ, δεν τους επιλέξαμε, έκασταν στον σβέρκο μας ώσπου να δυσαρεστηθούμε από τους προηγούμενους για να γίνουν οι επόμενοι και ου το καθεξής. Διαφωνώ ριζικά με την λογική του άρθρου επειδή επικρωτεί τα ριχτάδικα και το μαύρο χρήμα που έφυγε στο εξωτερικό. Όσον αφορά το 18μηνο κάνεις λάθος ίσως 18 χρόνια!!!!!!
  Ευκαιρίες πάντα θα υπάρχουν αρκεί να υπάρχουν Έλληνες - πατριώτες και όχι λήσταρχοι - απατεώνες!

 53. akenaton avatar
  akenaton 29/01/2012 18:10:25

  Απλουστευτικό και εν τέλει ευχολόγιο το άρθρο σας αγαπητέ βάρδε. Κι εξηγούμαι:
  1. Οποιαδήποτε μονομερής κίνηση εκ μέρους μας για hard default συνεπάγεται άμεση απομάκρυνση από το ταμείο (του ευρωγκρουπ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης οσαύτως). Συνεπώς για τα "εργαλεία" που αναφέρεις μάλλον θα πρέπει να ψάξουμε αλλού (μονάχα τσάπες και σφυριά θα βρίσκονται πρόχειρα). Ολόκληροι τομείς της οικονομίας (Γεωργία) θα βρεθούν προ αδιεξόδου και 1.000.000 ακόμη άνθρωποι που σιτίζονται από τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ και ελπίζουν να σιτίζονται τουλάχιστον μέχρι το 2014 από εκεί, θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο, κάνοντας το καζάνι της κοινωνικής αναταραχής του σήμερα να μοιάζει "παιδικό παιχνίδι".
  2. Σεισάχθεια στα χρέη και αμνηστεία των "μαυρισμένων" του Τειρεσία σημαίνει επιβράβευση των μπαταχτσήδων και επαναφορά της ζούγκλας των πέτσινων επιταγών στην πραγματική αγορά. Μονάχα διευκολύνσεις για όσους έχουν στεγαστικό και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην τρέχουσα δόση θα έπρεπε να συζητάμε.
  3. Αποφορολόγηση = ανέκδοτο με την λογική που διακατέχει ακόμη την κοινωνία μας και κυρίως τους έχοντες (πόθεν;) και κατέχοντες. Αντίθετα ένα συνολικό "πόθεν έσχες" ίσως και να απέφερε πραγματικά έσοδα στα άδεια ταμεία του κράτους. Όποιος το εισηγηθεί αναδρομικά από το 1981 θα έχει προσφέρει σημαντικότατες υπηρεσίες στη χώρα και τους τίμιους Έλληνες.
  4. Κρατικοποίηση των τραπεζών θα γίνει έτσι κι αλλιώς μιας και χρεοκοπήσαμε τελικά. Το θέμα είναι οτι γνωρίζοντας και τη λειτουργία των τραπεζών 'οταν ήταν σχεδόν όλες κρατικές θα όφειλε να κρατά κανείς μικρό καλάθι.
  5. Οι υδρογονάνθρακες θα πρέπει πρώτα να εξευρεθούν και μετά να τους βάλουμε σε σχέδιο ανάπτυξης! Σε κάθε περίπτωση, μικρή μονάχα βοήθεια μπορούν να μας προσφέρουν και αυτή μετά από μια 5ετία τουλάχιστον.
  6. Δεν εξειδικεύσεις καθόλου αυτο το ΣΥΝΕΤΗ διαχείριση που γράφεις στο τέλος του άρθρου σου και εκεί βρίσκεται πολύ "ζουμί" - σχεδόν ολόκληρο μνημόνιο και κάτι ψιλά!
  Αυτά τα ολίγα από μένα, καλή τύχη μας εύχομαι, αλλά χωρίς αλλαγή νοοτροπίας και χωρίς ένα πραγματοποιήσιμο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ δε βλέπω έξοδο από το τούνελ .....

 54. kakofonix avatar
  kakofonix 29/01/2012 19:17:40

  Μάλλον δεν έχετε καταλάβει, αγαπητέ, ότι οι μισές επιταγές σφραγίστηκαν λόγω πιστωτικής ασφυξίας και οι άλλες μισές επειδή δεν πληρώθηκαν οι πρώτες. Εκτός αν ξαφνικά γέμισε η χώρα απατεώνες, έτσι ξαφνικά μέσα σε δύο χρόνια.

 55. kakofonix avatar
  kakofonix 29/01/2012 19:20:45

  Έχετε απόλυτο δίκιο, θυμίζει Σοβιετία!

 56. akenaton avatar
  akenaton 29/01/2012 19:38:13

  Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε! Εδώ και δεκαετίες η αγορά στενάζει από τους τρόφιμους του Τειρεσία. Φυσικά η αύξηση των τελευταίων χρόνων στο φαινόμενο οφείλεται στο κλείσιμο της στρόφιγγας των εύκολων δανεικών. Πολλές επειχειρήσεις βλέπετε του ιδιωτικού τομέα πορεύονταν όπως ακριβώς το ελληνικό δημόσιο. Δανειζόμενοι αενάως. Αυτό όμως δε συνιστά επιχειρηματικότητα αλλά κάτι άλλο. Να είστε βέβαιος οτι η υγιής επιχειρηματικότητα θα επιβιώσει, αρκεί να μην την γονατίσουν εντελώς με επιπλέον παράλογους φόρους και αβάσταχτα χαράτσια....

 57. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 29/01/2012 19:43:55

  Να δώσουν δάνεια για “ξενοδοχειακές μονάδες”; Τι πρωτότυπο! Μέχρι τώρα αυτό δεν γινότανε; Μερικά ήταν δανεικά και αγύριστα. Στους αεριτζήδες του υποτιθέμενου τουρισμού. Ήμουν τις προάλλες σε μία τέτοια “μονάδα” και γελούσα ασταμάτητα με το service και την κακοκογουστιά. Και έμαθα ότι ο “επιχειρηματίας” χρωστάει εκατοντάδες. Αυτό το παραμύθι αυτής της “ανάπτυξης” αλά γκρέκα το δοκιμάσαμε μέχρι τελικής πτώσεως. Οι μισοί να πουλάνε τουρισμό και μπετά στους υπόλοιπους μισούς, και όλοι να δανείζονται. Περίμενα κάτι πιο πρωτότυπο.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Professor Moriarty 29/01/2012 23:08:14

   E,ναι αλλα βλεπεις η Σαντορινη ειναι μαγευτικη και το Μανχαιμ μουντο και γιαυτο ειναι παραξενο που χρεωκοπησαν οι Ελληνες που δεν φτιαχνουν τιποτα που να αξιζει να πουληθει και οχι οι Γερμανοι.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Professor Moriarty 29/01/2012 23:19:05

   Προφέσσορα,

   Δηλαδή, ανάπτυξη βασισμένη στον ποιοτικό τουρισμό είναι, κατά τη γνώμη σου, ανεπαρκής για μια χώρα;

   Αν ναι, τότε κατονόμασέ μου έναν λόγο ύπαρξης για τη Μάλτα λ.χ., που εξ ορισμού δεν θα μπορούσε να αναπτύξει (λόγω μικρής έκτασης και νησιωτικής απομόνωσης) καμία "βαριά" παραγωγική δομή.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Αυριανιστής 30/01/2012 01:16:41

    H Mαλτα και η Κυπρος ειναι μικρες χωρες.Η Ελλαδα εχει 11 εκατομμυρια.Δεν φθανει μονο ο τουρισμος.
    Παντως δεν φθανει για να ζει με 30.000 ευρω κατα κεφαλην.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Αυριανιστής 30/01/2012 03:44:08

    Γιατί δεν αναφέρεις και τον Mauritius, και τα νησιά Τuvalu; Την απάντηση την έδωσες μόνος σου.

    Αλλά για να κάνεις "ποιοτικό τουρισμό" πλέον στην σημερινή Ελλάδα, αντί να χτίζεις, πρέπει να αρχίσεις να γκρεμίζεις. Με αυτή την εικόνα της πλειοψηφίας των πόλεων, ειδικά της ηπειρωτικής Ελλάδας, με την χαοτική δόμηση, την ασχήμια των κτηρίων, την χαοτική κυκλοφορία, τους δρόμους και τα πεζοδρόμια πάρκινγκ αυτοκινήτων, και προπαντός τον θόρυβο που ξεχύνεται το καλοκαίρι από τα υπαίθρια κλαμπ της γυφτογκλαμουριάς, beach bars, σκυλάδικα κλπ, μην περιμένεις να αυξηθούν οι "ποιοτικοί" τουρίστες, όσες ξενοδοχειακές μονάδες κι αν χτίσεις.

 58. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 29/01/2012 20:13:50

  1. Δεν έχω δει άλλη φορά το όνομα Ίλαρχος. Από που ξεφύτρωσες εσύ "Ίλαρχε" που δεν είσαι καραβανάς; Για να μη δουλευόμαστε δηλαδή...

  2. Επειδή βάζεις πληθυντικό, ποια είναι τα διάφορα μπλογκς στα οποία περιφέρομαι κατηγορώντας το Σαμαρά; Μπορείς να τα αναφέρεις για να μη χαρακτηριστείς, τουλάχιστο, για κακοήθεια. (Προχθές μου την έπεσε και κάποιος "Αυτόνομος")!!! Και αυτό το όνομα δεν το έχω ξαναδεί... Τυχαίο;

  3. Πότε εγώ ρε ανόητε και κακοήθη αλητήριε προμοτάρισα το πιο σκοτεινό και απεχθές πρόσωπο της πολιτικής σκηνής της Ελλάδας; Μπορείς να αναφέρεις έστω και μια φορά; Μπορείς να αναφέρεις έστω και ένα σχόλιο μου ευνοϊκό για το καραφύρερ;

  4. Εγώ γνωρίζω ότι ο Σαμαράς, ανεξάρτητα από τις ενστάσεις μου για τη πολιτική που ακολουθεί, είναι ένας δημοκρατικός πολιτικός. Γιατί εσύ ρε ανόητε, θέλεις να τον υποβιβάσεις σώνει και καλά,σε ένα ηγέτη τύπου Κιμ Γιονγκ Ιλ, που διαθέτει ένα χώρο (το antinews) μόνο για να τον γλύφουν και να τον εξυμνούν; Τι διαφορετικό εννοείς για το “σαμαρικό” site.

  5. Διαβάζω και σχολιάζω στο antinews, από τον Μαϊο του 2010. Έχω έρθει και σε σύγκρουση με τους διαχειριστές. Το χώρο όμως το θεωρώ δημοκρατικό. Εσύ γιατί τον υποβιβάζεις;

  6. Και για μα είμαι σωστός. Άκουσα για τις απόψεις που εξέφρασαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη στου Μαξίμου, αναφορικά με την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας που ζητούν οι Γερμανοί. Με ικανοποιούν απόλυτα.

  7. Σε κάθε περίπτωση, επιμένω να μου υποδείξεις έστω και ένα σχόλιο δικό μου, στο οποίο προμοτάρισα τον καραφύρερ. Αν δεν το κάνεις, θα είσαι ένας αισχρός συκοφάντης

 59. O KATALLILOTEROS GIA EPITROPOS ELLADOS avatar
  O KATALLILOTEROS GIA EPITROPOS ELLADOS 29/01/2012 20:40:38

  ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ :


  300 ΒΙΒΛΙΑ "ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ


  http://satira-gr.blogspot.com/

 60. rally monkey avatar
  rally monkey 30/01/2012 00:57:21

  όσο δικαιο ειχαν το αυτοι που έλεγαν πως το μνημονιο είναι 'ευλογία για τη χώρα' αλλα τόσο έχουν και όσοι υποστηριζουν 'δυναμικες λυσεις' του στυλ 'σταση πληρωμών'.
  το τραγικο ειναι ότι δεν αποφύγαμε κανένα απο τα δύο (και ακομα χειροτερο δεν τα επιλέξαμε, και τα δυο θα μας τα επέβαλαν)

  και για να ξεκαθαρίσω ειναι αλλο πραγμα η αποφασιστικοτητα και ο τροπος με τον οποιο διαπραγματευεσαι και άλλο το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  Φαντάζομαι ειναι ένα πραγμα το να κατεβαίνεις στη μαχη αψηφώντας τον προσωπικο κίνδυνο το και άλλο να πας αποφασισμενός να πεθάνεις.
  Ισως να μπορει καποιος να το επιβεβαιώσει.

 61. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 30/01/2012 01:27:33

  Από τις προτάσεις σου αφαίρεσε την διαγραφή (αμνηστία) του "Τειρεσία". Έτσι και "πέσει" ο Τειρεσίας θα πέσει μαζί του και κάθε πίστωση, αφού κανένας δεν θα γνωρίζει τους μπαταχτσήδες. Τέρμα και οι "48 άτοκες δόσεις" και οι μεταχρονολογημένες επιταγές κλπ, συνταγές άρρωστες, αλλά αναγκαίες σε τούτες τις ώρες για την συντήρηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 62. Φ. ΓΙΑΝΚΟΥΛΑΣ avatar
  Φ. ΓΙΑΝΚΟΥΛΑΣ 30/01/2012 09:56:46

  αγαπητε μου γαλατη... οπως βλεπεις ειναι δυσκολο εως ακατορθωτο για τους νεοελληνες να αποβαλουν απο το ντιαινει τους τα βλαβερα γονιδια του ραγια.....ας δωσουμε την κορη μας στον αγα για να μην μας σφαξει τα αλλα......δωστου ολη την σοδεια γιατι θα μας σφαξει ολους και ειναι γνωστο οτι οι πεθαμενοι δεν τρωνε.....τωρα αν ζουμε αλλα παλι δεν θα εχουμε να φαμε αδιαφορο.....τι λετε ρε ζοντοβολα?αν ηταν ετσι σαν και σας και οι προγονοι μας θα ειμασταν ακομα επαρχια της οθωμανικης αυτοκρατοριας ωρε ραγιαδες.........τι νομιζετε οτι δεν υπηρχαν τα γιουσαφακια σαν και σας ?δεν υπηρχαν τα συμφεροντα τα ντοπια?αλλα μια μερα κατι ελαφροπαντιερες μαζευτηκαν και ειπαν καλυτερα νεκροι παρα ξευτελισμενοι .....και τα καταφεραν χωρις να προσδοκουν σε προσωπικα οφελη για να μπορειτε ρε σεις ξευτελισμενοι απογονοι τους να παζαρευτε το μελλον της πατριδας μου των παιδιων μου για να συνεχισετε να εχετε μπεμβε και αιποντ τελευτεα μοντελα.....ακουστε κατι ρε σκυμενοι στα τεσσερα περιμενωντας τους γκεσταπιτες της αγαμητης.....ειστε λιγοι με ισως μεγαλη δυναμη στο λογο και στην τσεπη απεναντι σας εχετε πολλους με αδειες τσεπες αλλα με ατσαλενια δυναμη και θεληση να συνεχισουν να ζουν σε αυτον τον τοπο τον ρημαγμενο με αξιοπρεπεια θα σας πατησουν κατω στο τελος ........ζητω συγνωμη απο το αντινιους για το υφος μου τυχον διαγραφη του σχολιου μου θα την κατανοησω....

 63. karl marx avatar
  karl marx 30/01/2012 22:15:58

  http://satira-gr.blogspot.com/2012/01/blog-post_1941.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.