#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/10/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λόγια σταράτα: δεν τα φάγαμε μαζί τουςΚάποτε θα πρέπει να πούμε στον λαό την αλήθεια. Είναι παραμύθι και ασύστολο ψεύδος πως για την χρεοκοπία μας φταίνε οι ξένοι, ο ευρωναζί, το ευρώ. Είναι επίσης μέγα παραμύθι πως θα μας δώσουν την λύση στο πρόβλημά μας οι εκλογές οποτεδήποτε και αν αυτές γίνουν. Δεν υπάρχει λύση σε ένα πρόβλημα που δεν έχει αναλυθεί και κατανοηθεί επαρκώς και ειλικρινώς από όλους.

Το πρόβλημά μας σε αριθμούς έχει ως εξής:

το 1981 το χρέος ανήρχετο σε 25% του ΑΕΠ

το 1990 το χρέος ανήρχετο σε 75% του ΑΕΠ

το 2000 το χρέος ανήρχετο σε 110% του ΑΕΠ

Τί μας φταίει λοιπόν το ευρώ στο οποίο εισήλθαμε το 2001, η ευρωζώνη και όλα τα υπόλοιπα ψέματα και λαϊκισμοί που σερβίρονται εν είδει κουτόχορτου στον λαό μας επί τρία συναπτά έτη;

Επί δύο καταστροφικές δεκαετίες, 1981-2000 το χρέος της χώρας σχεδόν πενταπλασιάστηκε, ενώ η παραγωγική της ικανότητα σχεδόν ισοπεδώθηκε. Και βρίσκονται κάποιοι να μιλάνε για «επαχθές χρέος» και άλλες ασυναρτησίες, την στιγμή που η καθαρή αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα έλαβε χώρα η μεγαλύτερη κλοπή και διασπάθιση δημοσίου χρήματος όλων των εποχών. Και αυτή η κολοσσιαία απάτη, σχεδιάστηκε από Έλληνες και πραγματοποιήθηκε μονάχα από Έλληνες! Το δημόσιο χρέος μας, είναι σε μεγάλο βαθμό, τα κλοπιμαία που ανενόχλητοι απεκόμισαν από τα κρατικά ταμεία προστατευμένες συντεχνίες, αγροτικοί συνεταιρισμοί, κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές, επιχειρήσεις του δημοσίου, διαπλεκόμενοι «επιχειρηματίες», πολιτικοί, μιζαδόροι, κρατικοί εργολάβοι και άλλα πολλά λαμόγια που έθαλλαν ανενόχλητα απομυζώντας τους κρατικούς πόρους και ρίχνοντας και κανένα κοκαλάκι στους κομματικούς στρατούς των «ημετέρων».

Αυτή η απίστευτη κομπίνα, στηρίχθηκε σε δύο κυρίως πυλώνες. Ο ένας ήταν οι σκανδαλωδώς μη ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί. Ο άλλος, η ανυπαρξία «οροφής» τόσο στο δημόσιο χρέος όσο και στα ετήσια ελλείμματα. Πολλοί λαϊκιστές πιπιλάνε την καραμέλα πως οι ευρωπαίοι έβλεπαν αυτόν τον κατήφορο και δεν έκαναν τίποτε για να τον σταματήσουν. Το λένε αυτό, ως δικαιολογία μικρών παιδιών που μέμφονται τον επιμελητή της τάξης για τις αταξίες τους. Το λένε, γνωρίζοντας πως δεν έχει καμιά σημασία για την λύση του προβλήματος της χώρας τούτη την ώρα.

Αφού αναγνωρίσαμε το πρόβλημα, καταθέτουμε τρία προαπαιτούμενα ώστε να καταφέρουμε να το λύσουμε στην πράξη και όχι στέλνοντας «γράμματα στον Θεό». Τα έχουμε ξανα-καταθέσει αυτούσια αλλά, «επανάληψη μήτηρ μαθήσεως».

Αρχικά, θα πρέπει να αποκτήσουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και να θέσουμε «οροφή» τόσο στο δημόσιο χρέος όσο και στα ετήσια ελλείμματά μας, όπως ακριβώς προέβλεπε το Μάαστριχτ. Κατόπιν, θα πρέπει να επιχειρήσουμε να «ανακτήσουμε» με όποιο μέσον  τα κλεμμένα από αυτούς που τα ενθυλακώσανε. Με ΟΠΟΙΟ ΜΕΣΟΝ και όχι παίζοντας τις κουμπάρες με τις διάφορες λίστες Λαγκάρντ! Και τέλος, θα πρέπει να τιμωρήσουμε όλους αυτούς που επέτρεψαν για ιδιοτελείς ή κομματικούς λόγους να πραγματοποιηθεί αυτό το COLPO GROSSO στα δημόσια οικονομικά της χώρας όλες αυτές τις δεκαετίες.

Κάποιοι Έλληνες με ονοματεπώνυμο, έχουν σωρεύσει παρανόμως σχεδόν ενάμιση ΑΕΠ της χώρας, το περισσότερο από αυτό σε τράπεζες, ακίνητα και άλλες επενδύσεις στο εξωτερικό και σε εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους. Είναι αυτοί που σπεκουλάρουν για την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, ώστε να αγοράσουν την χώρα μπιρ παρά με τα ίδια τα λεφτά της, που έχουν κλέψει!

Μόνη λύση λοιπόν, αν θέλουμε να καταφέρουμε ποτέ να πατήσουμε ξανά στα πόδια μας είναι να πράξουμε τα δέοντα για να ικανοποιήσουμε αυτά τα τρία προαπαιτούμενα.

Το πρώτο, κάπως το έχουμε βάλει μπροστά, βαδίζουμε αισίως σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και μένει να τιθασεύσουμε το χρέος. Το δεύτερο, απαιτεί άμεσες και αστραπιαίες ενέργειες. Καθολικό ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ και ξετίναγμα λογαριασμών, ακινήτων και επενδύσεων εντός και εκτός της χώρας μέχρι τρίτης γενεάς και σε βάθος τριακονταετίας για όλους όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν δοσοληψίες με το δοβλέτι. Θα αποκαλυφθούν πολύ εύκολα όσοι είχαν συμμετοχή στην «μεγάλη μπάζα».

Χρειάζεται μονάχα ένας νόμος που να προβλέπει πως ό,τι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τους κατόχους του, κατάσχεται αυτομάτως υπέρ του κράτους και οδεύει προς το αναπτυξιακό ταμείο για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας. Το τρίτο τέλος, το έχει ήδη εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός. Μία και μόνη εξεταστική επιτροπή που θα ερευνήσει τις ευθύνες όλων όσων άσκησαν δημόσια αξιώματα στην χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια και ευθύνονται για λάθη, παραλείψεις ή παραβατικές συμπεριφορές με σκοπό το ίδιον όφελος ή εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων, που αθροιστικά και επιμέρους οδήγησαν στην δόλια χρεοκοπία της χώρας. Και τούτο επειδή, η απονομή του δικαίου γίνεται πάντα σε πρόσωπα με ονοματεπώνυμο και συγκεκριμένες διακριτές ευθύνες. Αρχίζοντας από τους Πρωθυπουργούς και προχωρώντας στους Υπουργούς των Οικονομικών και όλους τους « ετέρους Καππαδόκες», είναι βέβαιο πως μιας τέτοια εξεταστική επιτροπή θα έβγαζε «λαυράκια» και θα ικανοποιούσε στο τέλος το κοινό περί δικαίου αίσθημα των απλών πολιτών. Επειδή τελικά, παρόλο που αρκετοί βούτηξαν τα βρώμικα χέρια τους στα κλεμμένα, ΔΕΝ τα φάγαμε μαζί τους οι περισσότεροι εξ ημών των Ελλήνων.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Β. avatar
  Γιάννης Β. 24/10/2013 08:39:48

  «Επαχθές χρέος» , σημαίνει ότι πήρες.....

  =2 δις δάνειο για να πληρώσεις τα υποβρύχια, από τα οποία 60 εκ πήγαν σε αυτούς που υπέγραψαν την σύμβαση ως μίζα, 1.5 δις στην εταιρεία που δεν έχει εκτελέσει το πρόγραμμα,

  =5 δις στην SIEMENS για το C4i, το οποίο ακόμα δεν έχει παραληφθεί,

  =5 δις σε κατασκευαστικές εταιρείες για να φτιάξουν εθνικούς δρόμους που δεν έχουν παραδώσει.

  =5 δις σε ασφαλιστικά ταμεία που πόνταραν ερήμην των ασφαλισμένων ή μετόχων στο Χρηματιστήριο.

  και άλλα πολλά.!!

  Για να χαρακτηριστεί το χρέος ως «επαχθές», αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει Γενικός Λογιστικός Έλεγχος του Χρέους», προκειμένου να μάθουμε που πήγε κάθε σεντ των δανείων.

  • Α3 avatar
   Α3 @ Γιάννης Β. 24/10/2013 10:41:16

   Εγώ δεν ξέρω πού πήγε κάθε σεντ των δανείων αλλά ξέρω που έχουν πάει μερικά δισεκατομμύρια (όχι όλα) από το δημόσιο χρέος:

   Δεδομένο 1ο: το χρέος είναι γύρω στα 320 δισεκ.
   Δεδομένο 2ο: στο δημόσιο υπάρχουν περίπου 800000 υπάλληλοι
   Δεδομένο 3ο: το κόστοσ μισθοδοσίας είναι 15 δισεκ. (σήμερα, μετά τις μειώσεις! Το 2009 ήταν περίπου 20 δισεκ.)
   Δεδομένο 4ο: κάποιοι δ.υ. είναι υπεράριθμοι (π.χ. για κάθε 1 κηπουρό / οδοκαθαριστή κλπ δήμου που πραγματικά εργάζεται, υπάρχουν και: 1 συνδικαλιστής, 1 αποσπασμένος και ένας άεργος-βίσμα που προσλήφθηκαν ως κηπουροί / οδοκαθαριστές κλπ ή και "σύμβουλοι" και δεν έχουν εργασεί ποτέ. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι οι βάρδιες μοιράζονται στη μέση (βλ. π.χ. την αλλαγή των οδηγών λεοφορείων στη μέση της διαδρομής) αυτοί είναι πολύ περισσότεροι)
   Παραδοχή 1: με βάση τα παραπάνω ας υποθέσουμε (συντηρητικά) ότι το 1/8 της μισθοδοσίας είναι περιττό (δηλ. ~2 δισεκ. ευρώ ετησίως)
   Παραδοχή 2: ας υποθέσουμε ότι αυτούς τους πληρώνουμε επί 20 (μόνο) χρόνια χωρίς να πρέπει (είπαμε είναι υπεράριθμοι)
   Παραδοχή 3: δανειζόμαστε το ποσό αυτό γιατί η οικονομία δεν έχει το αντίστοιχο προϊόν (εξ ου και το έλλειμμα)

   Συνεπώς:
   2 δισεκ. Χ 20 χρόνια = 40 δισεκ. ευρώ (δανεισμός),
   40 δισεκ. δανεισμός Χ 5% επιτόκιο Χ 20 χρόνια=40 δισεκ. σε τόκους
   Σύνολο:
   80 δισεκ. ευρώ από χρέος 320 δισεκ. αντιστοιχεί στα ρουσφέτια, τους συνδικαλιστές και τους αραχτούς του δημοσίου.

   Παρεμπιπτόντως μπήκαμε στην κρίση γιατί το χρέος ξεπέρασε το 120% του ΑΕΠ. Όμως, το ΑΕΠ το 2009 ήταν περίπου 220 δισεκ. ευρώ. Άρα αν οι παραπάνω υπερβάσεις για μισθοδοσία λαμόγιων (όχι όλων) δεν υπήρχαν δε θα είχαμε μπει ποτέ στην κρίση γιατί το δημ. χρέος / ΑΕΠ θα ήταν στα επίπεδα του 100-110% (όσο περίπου και του Βελγίου) και όχι >120%.

   Υ.Γ. Προφανώς δε μιλάω για όλους τους δ.υ. αλλά για όσους παραλάμβαναν τη μισθοδοσία σπίτι τους. Επίσης, στα παραπάνω δε συνυπολογίζονται και άλλα πολύ σημαντικά θέματα όπως η υπο-απόδοση ορισμένων δ.υ. ή τα γραφειοκρατικά προσκόμματα στις επενδύσεις.

   • dim avatar
    dim @ Α3 24/10/2013 21:01:15

    Και λίγα λες 2 δις ετησίως. Οι υπεράριθμοι ήταν πάνω από το 40% του συνόλου. Επομένως πάνω από 8 δις ετησίως δίνονταν σε αργόσχολους. Άρα πάνω από το μισό χρέος προέκυψε από αυτούς τους "πελάτες" που στην ουσία δίνανε και τα 45% στο ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα 20 χρόνια διακυβέρνησής του. Και φυσικά δίπλα σε αυτούς, "επωφελήθηκαν" και όλοι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι επιχειρηματίες, που έβλεπαν τη ζήτηση να ανεβαίνει (αφού πέφτανε ζεστά στην αγορά χρήματα που προέρχονταν βέβαια από τα ελλείμματα και τα δανεικά), και έτσι έβγαζαν κέρδη που ήταν πολλαπλάσια της πραγματικής τους παραγωγικότητας και δίνανε έτσι και υψηλές αμοιβές σε ΙΥ. Χώρια τη τεράστια φοροδιαφυγή του ιδιωτικού τομέα (Ελ.Επ., μικροκαταστηματάρχες με τη μη έκδοση αποδείξεων, μεγαλοεπιχειρηματίες με "λογιστικά κόλπα" κλπ)...

    Συμπέρασμα? ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΠΩΦΕΛΗΘΗΚΑΜΕ... Ναι πήγαν σε μίζες και υπερχρεώσεις και 10 και 20 και 40 δις... Αλλά είναι τόσα μα τόσα πολλά τα 320 δις χρέος, που χωράει τα πάντα μέσα... Και τα 160 δις που καρπώθηκαν οι αργόμισθοι "πελάτες" ΔΥ, και άλλα τόσα δις φοροδιαφυγής που καρπώθηκε ο ιδιωτικός τομέας... Και φυσικά οι υψηλές αμοιβές και κέρδη ΙΥ και επιχειρηματιών αντίστοιχα, από την με δανεικά υπερκατανάλωση...

    Η διαφορά ξέρεις πια είναι? Ότι ο πολίτης που έχει φιλελεύθερες και πατριωτικές καταβολές λέει: "ναι, όλοι επωφεληθήκαμε, και τώρα πρέπει να υποστούμε θυσίες, για να "ισοφαρίσουμε" αυτά που βγάλαμε τα προηγούμενα χρόνια και να χτίσουμε επιτέλους μια παραγωγική οικονομία που δε θα στηρίζεται σε δανεικά"... O αριστερός σοσιαλιστής πολίτης λέει: "τα λαμόγια οι μεγαλοκαρχαρίες τα φάγανε, εγώ την άξιζα την αμοιβή μου και τη θέση που είχα... Ναι ψήφιζα ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια, αλλά αφού τώρα λέει ότι έκανε λάθος και πρέπει να μας μειώσει... τον μαυρίζω, και πάω στους άλλους τους ΣΥΡΙΖΑ που μου υπόσχονται ότι δε θα χάσω κανένα προνόμιο και θα συνεχίσω να αμείβομαι όπως στο παρελθόν"... Και ο δεξιός λαϊκιστής τα ρίχνει φυσικά πάντα στους ξένους, τους ελοχίμ, τους εβραίους, στα ψεκάσματα και στους διεθνείς τοκογλύφους, και βγάζει πάντα την ουρά του απέξω, παρότι το προφίλ αυτού του ψηφοφόρου δείχνει ότι ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες που ήταν πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή (ελεύθεροι επαγγελματίες σε τεχνικά επαγγέλματα κυρίως)...

    • Valantis avatar
     Valantis @ dim 25/10/2013 04:42:27

     Πολύ σωστά!

    • A3 avatar
     A3 @ dim 25/10/2013 08:56:34

     Συμφωνώ σε όλα όσα λες. Είναι μεγάλη αδυναμία να μη μπορεί να παραδεχτεί κάποιος ότι έσφαλλε. Και αυτό είναι η εγγύηση ότι θα επαναλάβει το λάθος. Βέβαια, όπως είχε πει ένας φίλος κάποτε: το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα μεγάλα συμφέροντα αλλά τα πολλά μικρά συμφέροντα.
     Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να σταματήσουμε να αφορίζουμε τον ένα και τον άλλο για τα δικά μας λάθη και να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Να θυμηθούμε ότι εμείς έχουμε χρέος προς την πατρίδα και όχι το αντίστροφο. Όπως γράφει και ο Μητροπολίτης Σύρου, στο link που παρέθεσε ο φίλος "Γιαδικιάρογλου" πιο κάτω, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι φταίνε μόνο οι πολιτικοί αυτό πάλι σημαίνει ότι φταίμε όλοι, γιατί τους εκλέγαμε με κριτήρια άλλα από την ηθική και αξιοσύνη τους (βλ. ρουσφέτια).

     Υ.Γ. Εσκεμμένα έκανα τόσο συντηρητικές εκτιμήσεις-και εγώ πιστεύω ότι είναι πολύ μεγαλύτερα τα ποσά που πήγαν σε "πριγκιπικούς" μισθούς (δηλ. σε άεργους) του δημοσίου.

  • Μπόρα avatar
   Μπόρα @ Γιάννης Β. 24/10/2013 11:50:20

   Μπράβο, Γιάννη!
   Όσο υπάρχουν απόψεις σαν τη δική σου, -δηλαδή, πέρα από τη κατανάλωση μασημένης πολιτικής τροφής-, υπάρχει ελπίδα.

   • Γιάννης Β. avatar
    Γιάννης Β. @ Μπόρα 24/10/2013 21:25:30

    Ευχαριστώ Μπόρα.!!!

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 24/10/2013 09:15:22

  Αγαπητέ Ακενατών, ο θανάσιμος εναγκαλισμός με το ΠΑΣΟΚ του 3% θα ροκανίσει -ήδη ροκανίζει-ό,τι αξιοπιστία διέθετε ο Α. Σαμαράς. Ο εναγκαλισμός που απλά αντανακλά την τετραετία ως άλλοθι σταθερότητας σε μια χώρα που καταστρέφεται εκ των ένδον με όλο και πιο δυσβάστακτους φόρους, μόνο περιπέτειες προμηνύει. Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως η στήριξη στον Α. Σαμαρά, πιστεύοντας πως θα έπραττε ριζοσπαστικά και αποφασιστικά να αποκεφαλίσει το τέρας της μεταπολίτευσης, έχει πάει "στράφι".

  Α. Σαμαράς: "Μελέτη, επίβλεψη και εκτέλεση μνημονίου, Βενιζέλος"

  Βενιζέλος: "Ο κ. Σαμαράς ψέυδεται, διότι ψήφισε και στήριξε το μνημόνιο..."

  Δεν έχω τίποτα άλλο να πω: Η πλήρης ανατροπή.

  • Μπόρα avatar
   Μπόρα @ Νίκος Αργεάδης 24/10/2013 11:41:21

   @Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως η στήριξη στον Α. Σαμαρά, πιστεύοντας πως θα έπραττε ριζοσπαστικά και αποφασιστικά να αποκεφαλίσει το τέρας της μεταπολίτευσης, έχει πάει “στράφι”.

   ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ, κ. Αργεάδη, ΚΑΛΙΟΝ ΤΟΎ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ.
   Επιμηθείς πολλοί, προμηθείς ελάχιστοι...

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Μπόρα 24/10/2013 13:53:34

    Αγαπητέ Μπόρα, ξεχνάς κάτι θεμελιώδες: Όσοι ψηφίζουμε ξέρουμε μόνο -δυστυχώς- μόνο ό,τι ακούμε. Επομένως το επιμηθείς-προμηθείς δεν ισχύει στην περίπτωση. Δεν έχουμε την ίδια πρόσβαση στις πληροφορίες που έχουν οι κρατούντες. Ισχύει για ισότιμες σχέσεις, όχι για σχέσεις ανισότιμες. Αυτά...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Νίκος Αργεάδης 24/10/2013 13:04:12

   Καλησπέρα αγαπητέ Αργεάδη! Πεισματικά θα τα γράφουμε μέχρι τέλους ...

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ akenaton 24/10/2013 13:32:04

    Αγαπητέ Ακενατών, δυστυχώς ταυτίζουν την "σταθερότητα" με την δική τους παραμονή και συνέχεια στην καρέκλα. Είναι και αυτό άλλο ένα σύμπτωμα του ακραίου χαρακτήρα τάυτισης του κομματικού κράτους. ΑΝ δεν αλλάξει αυτό -δλδ, ο ΠΛΗΡΗΣ χωρισμός κράτους-κόμματος- τα ίδια θα επαναλαμβάνονται στο διηνεκές.Και δεν περιμένω από τους Βενιζέλους του τόπου αυτού να αλλάξουν εν μια νυκτί.
    Φυσικά και θα επιμένουμε. Καλή σου μέρα.

 3. Δημήτριος ο Μυροβλύτης avatar
  Δημήτριος ο Μυροβλύτης 24/10/2013 10:00:31

  Βέβαια αυτή η μία εξεταστική δεν είναι της παρούσης γιατί προέχει η σωτηρία της παρτίδας. Κάποια στιγμή στο μέλλον όμως, σας διαβαβαιούμε, σας δίνουμε τον λόγο της τιμής μας, σας ορκιζόμαστε ότι μετά και τις επόμενες εκλογές, όταν όλα θα έχουν παραγραφεί, θα κάνουμε και μία εξεταστική για να πάρουν και οι κακόμοιροι βουλευτές καμιά έξτρα αφορολόγητη αμοιβή.

  • Υποψιασμένη avatar
   Υποψιασμένη @ Δημήτριος ο Μυροβλύτης 24/10/2013 12:08:44

   ''Βέβαια αυτή η μία εξεταστική δεν είναι της παρούσης ...''
   Άμα δεν είναι της...παρούσης, άλλη ευκαιρία δε θα' χουν οι προφασιζόμενοι φόρτο εργασίας ...σωτήρες.

 4. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 24/10/2013 10:01:58

  Κανενας πολιτικός δεν θελει να κανει περικοπές.Αλλά οταν δεν υπάρχουν φράγκα,είναι μονόδρομος.Τώρα ομως φτασαμε στο τελος του... μονόδρομου.Καθε κίνηση πρέπει να είναι στοχευμενη και προσεκτική.
  Το χθες δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα.Θα δούμε ποιος φταίει και πόσο.Σημασία εχει το σήμερα και το αύριο.Είναι όσο απλό περιγράφεις...
  Εσοδα-Εξοδα= ? Οσο βγαίνει -(μείον) αυτό το νούμερο θα εχουμε σοβαρό πρόβλημα!!

  • Μονοσάνδαλη avatar
   Μονοσάνδαλη @ Μεγάλες στιγμές 24/10/2013 17:21:51

   Ενώ θα πολεμάς για το παρόν και για το μέλλον, ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζεις άπαξ και με τους λογαριασμούς του παρελθόντος, ώστε να μην υπάρχουνε θολά σημεία. Δεν κουβαλάς τις παρελθούσες ενοχές και τους ενόχους στο άρμα σου, γιατί θα συγκρουστείς με το περί δικαίου αίσθημα και τότε, ίσως πάνε όλοι οι κόποι σου χαμένοι....

 5. Greg avatar
  Greg 24/10/2013 10:34:05

  Ειδικά η τελευταία παράγραφος του κειμένου προτείνει μια εξαιρετική διαδικασία, η οποία όμως είναι αδύνατον να εφαρμοσθεί διότι σκαλώνει στο περίπλοκο σύστημα των παραγραφών, άρα είναι αντισυνταγματική.

  Εκτός όμως αυτού, οι εξελίξεις του τελευταίου διήμερου αποδεικνύουν ότι η σημερινή ηγεσία της ΝΔ ταυτίζεται με καταιγιστικούς ρυθμούς με τη κλεφτοκρατία και αγωνιά για την απόλυτη αθώωσή της και απόδοσή της στη κοινωνία ως αμόλυντης και ηθικότατης.

  Φτάσαμε το 2013 για να δούμε το κόμμα μας να ταυτίζεται με το κόμμα του Ανδρέα, του Σημίτη, του Γιωργάκη, του Άκη, του Βενιζέλου, του Τσουκάτου, του Μαντέλη του Μπόμπολα, του Κόκκαλη και όλων αυτών των "τιμίων" τύπων που ευθύνονται 100% για τη κατάντια της πατρίδας μας.

  Τι εμπόδισε τη παρούσα κυβέρνηση να προχωρήσει τουλάχιστον στην έρευνα και αξιοποίηση των λιστών (Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου κλπ), στην έρευνα για άλλους υπουργούς της κλεφτοκρατίας (πλην Ιφιγενείας - Άκη) για τους οποίους ακούγαμε ότι επίκεινται συλλήψεις, αλλά τίποτε δεν έγινε εν τέλει;

  Συνεπώς εξήγησέ μου αγαπητέ Ακενάτον, από που πηγάζει η αισιοδοξία σου για μια εξέλιξη όπως την περιγράφεις στο άρθρο σου;

  Σίγουρα δεν τα φάγαμε μαζί, αλλά τότε γιατί αυτή η αγωνιώδης προσπάθεια ταύτισης;

  • Μπόρα avatar
   Μπόρα @ Greg 24/10/2013 12:00:41

   @ οι εξελίξεις του τελευταίου διήμερου αποδεικνύουν ότι η σημερινή ηγεσία της ΝΔ ταυτίζεται με καταιγιστικούς ρυθμούς με τη κλεφτοκρατία και αγωνιά για την απόλυτη αθώωσή της και απόδοσή της στη κοινωνία ως αμόλυντης και ηθικότατης.

   ΩΧ! ΩΧ!! ΩΧ!!!
   Λέτε να δούμε και αρχηγό της ΝΔΠΑΣΟΚ τον ...Βενιζέλο;

   • Η καλή Νεράιδα avatar
    Η καλή Νεράιδα @ Μπόρα 24/10/2013 17:27:40

    Είπαμε, αλλά όχι και μέχρι εκεί πια!

 6. Hawk avatar
  Hawk 24/10/2013 10:36:43

  Η μία πλευρά του νομίσματος είναι όπως τα διατυπώνετε κύριε Akenaton η άλλη όμως είναι αυτή της ανασύνταξης της οικονομίας της χώρας, οι νέες επενδύσεις, που για την ώρα δεν έρχονται. Μόνο με επενδύσεις και ανάπτυξη θα παραχθεί χρήμα, θα υπάρξει κατανάλωση και εξαγωγές, κατά συνέπεια αύξηση των εσόδων του κράτους. Με το να δούμε ποιοί ακριβώς κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα (αν και όλοι ξέρουμε) δεν πάμε μπροστά και ίσως ένας από τους λόγους που δεν προχωρούν οι επενδυτές να είναι και αυτός της διαρκούς εσωτερικής διαταραχής και αλληλοαμφισβήτησης. Πολλές φορές σκέφτομαι ότι ίσως να ήταν καλύτερα να τα σβήναμε όλα με ένα σφουγγάρι και να κοιτούσαμε το μέλλον σταθερά μπροστά και να ξαναχτίσουμε την χώρα μας σε καινούργια υγιή θεμέλια αντί να αναμοχλεύουμε τα λάθη του παρελθόντος. Και ο ΄Ακης είναι φυλακή, ε και λοιπόν? Μήπως δεν ξέραμε? Από τα κακώς αποκτηθέντα το κράτος τελικά θα εισπράξει κάτι? Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη καμπή και χρειάζεται πολύ υπομονή και ψυχραιμία από όλους εκτός από την προσπάθεια. Εκείνο όμως που προσωπικά πιστεύω ότι καθόλου δεν χρειαζόμαστε είναι να ξαναχωριστούμε οι Ελληνες και να ξανα-αλληλοσπαραχτούμε, τουλάχιστον ας προσέξουμε για τις επόμενες γενιές.

  • Μπόρα avatar
   Μπόρα @ Hawk 24/10/2013 12:08:55

   @Με το να δούμε ποιοί ακριβώς κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα (αν και όλοι ξέρουμε)

   ΟΧΙ, δεν ξέρουμε όλοι. Για πες μας εσύ που λες ότι ξέρεις.

   και δεν υπάρχει βολικό συγχωροχάρτι για αυτούς που έκαναν βίλες και περιδέραια για γκόμενες τα κλεμμένα, έχοντας τα παιδιά τους "στα όπα όπα", ενώ όλων των άλλων είναι στην πείνα και την ανασφάλεια.

   Το αίτημα παραμένει, πιο ισχυρό από ποτέ: Μια και μόνη εξεταστική, για ΙΣΟΒΙΑ φυλάκιση και δήμευση περιουσιών των ενόχων.

 7. Πλαστήρας avatar
  Πλαστήρας 24/10/2013 10:38:29

  Αγαπητέ Akenaton
  Δεν πρόκειται να ξεχρεώσουμε ποτέ.
  Αυτό το γνωρίζει κι η κουτσή Μαρία.
  Τους νόμους (όπως και το σύνταγμα) δεν τους σέβεται κανείς .
  Οι Έλληνες με ονοματεπώνυμο στήριζαν και στηρίζουν τις κυβερνήσεις μας.
  Είναι αστείο και αφελές να πιστεύει κάποιος ότι η κυβέρνηση θα συγκρουστεί με τα ''δεκανίκια της''.
  Αυτό πάλι για το ξετίναγμα των λογαριασμών και τα παρελκόμενα (ακίνητα, πόθεν έσχες) πιστεύετε ότι είναι εφικτό;
  Εξεταστικές επιτροπές;
  Πιάνω την κοιλιά μου από τα γέλια.
  Θεωρώ τέλος ότι είναι πολλοί αυτοί που τα έφαγαν με τους άλλους.
  Απλώς δε γινόταν ''δίκαιη'' μοιρασιά.

 8. Κωστας avatar
  Κωστας 24/10/2013 10:51:25

  Αυτη η εξεταστικη σε ποια δεκαετια την προσδιοριζεις οτι θα γινει ? Μαλλον οταν θα εχουμε πεθανει ολοι εμεις.

 9. frankly avatar
  frankly 24/10/2013 10:52:16

  Η απόφαση για την ουσιαστική συνένωση της ΝΔ με το απόκομμα που λέγεται Πασόκ ίσως είναι και η τελευταία πράξη του δράματος, καθώς και του κόμματος της ΝΔ όπως το ξέραμε. Κα΄ποιοι θα πουν "και τι άλλο να κάναμε", κάποιοι άλλοι (ίσως και οι περισσότεροι) να πουν "αει σιχτίρ" και να κουνήσουν το μαντήλι. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι η πλήρης διάψευση των προσδοκιών της μεσαίας τάξης των νοικοκυραίων που στήριζε κατ΄εξοχήν την ΝΔ. Πάμε για άλλα, και φυσικά επανενδυνάμωση των "άκρων".

 10. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 24/10/2013 11:05:46

  α3, επειδή επαναλαμβάνεις τα τετριμμένα, θα πω πως το ζήτημα δεν είναι οι απολυτοι αριθμοί των ΔΥ αλλά η δομή του μαφιόζικου κρατους. Και αυτό διότι, αν δεις τους πίνακες με τους εκατοστιαίους αριθμούς ΔΥ κτλ, η Ελλάδα είναι κάπου στη μέση.
  Χώρες όπως η Σουηδία, η Βρετανία κα. έχουν ποσοστιαία πολλαπλάσιους ΔΥ αλλά, και αυτή είναι η διαφορά, δεν έχουν ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ μαφία. Έχουν δομές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και του κράτους και όχι στις ανάγκες τοπικών φεουδαρχών, λαμογιών και της κομματικής τους πελατείας.
  Αυτή, εν ολίγοις, η θεμελιώδης διαφορά, και η δικομματική κυβέρνηση δεν έκανεούτε κάνει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ να αλλάξει τις δομές του Γερμανοκρατούμενου μαφιόζικου κράτους διότι είναι οι ίδιοι που μας κατέστρεψαν. Αυτά για την ώρα.

  • old visitor avatar
   old visitor @ Νίκος Αργεάδης 24/10/2013 11:41:52

   Θα πω και εγώ κάτι τετριμμένο για το σχόλιό σου:

   ΕΥΓΕ!

  • Valantis avatar
   Valantis @ Νίκος Αργεάδης 24/10/2013 13:22:07

   H Ελλάδα είναι πρώτη διότι απασχολεί άνω του 10% του πληθυσμού στο Δημόσιο.
   Πάνω από 20% του εργατικού δυναμικού.

   Η δε μεγαλύτερη πληγή είναι ότι έχουμε τους περισσότερους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους!

   Στις χώρες που ανέφερες, βγαίνουν στη σύνταξη οι Δ.Υ εφόσον έχουν εργαστεί στο Δημόσιο 40 χρόνια.
   Στην Ελλάδα βγαίνουνε μετά από 20!!!

   Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία πληρώνουμε (είτε με σύνταξη είτε με μισθό) για το ίδιο διάστημα δύο δημοσίους υπαλλήλους τη στιγμή που Βρετανία και Σουηδία πληρώνουν έναν!

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Valantis 24/10/2013 15:43:49

    Τα επί μέρους που αναφέρεις είναι σωστά (20 χρόνια/40 χρόνια) αλλά στατιστικά. Αυτά που αναφέρεις είναι ΔΟΜΙΚΑ. Επιδή και μόνο αναφέρονται σε "υπεράριθμους" ΔΥ. Αν ναι, ποιοί τους έμπαζαν με κομματικά κριτήρια στο δημόσιο ; Ποιοί "έτρωγαν" το χρημα ; Ποιοί ρήμαξαν, εν ΄τελει, την χώρα ; οι ΔΥ ή οι "ταγοί" του έθνους, δλδ οι κλεπτοκράτες. Δεν θα ξεφύγουν έτσι αγαπητέ. Δεν ξεχνάμε...

    • chrisss avatar
     chrisss @ Νίκος Αργεάδης 24/10/2013 18:29:36

     Η "λογική του μέσου όρου" θα ίσχυε αν και τα λοιπά οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας ήταν επίσης στον "μέσο όρο των Ευρωπαικών κρατών.
     Πλην όμως δεν είναι .
     Άρα η "λογική" αυτή δεν ισχύει για την Ελλάδα.
     Άρα η Ελλάδα έχοντας το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα από άλλες χώρες , θα έπρεπε ποσοστιαία και εξαιρουμένου του στρατού να έχει τους λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους.
     Αν κάποιος ρωτούσε το πως θα ήταν δυνατόν να λειτουργήσει έτσι το δημόσιο , η απάντηση θα ήταν : μα καλύτερα κατηρτισμένους υπαλλήλους και με απολαβές ίδιες ακριβώς με αυτές του ιδιωτικού τομέα - σίγουρα πάντως όχι μεγαλύτερες.

   • Γιάννης Β. avatar
    Γιάννης Β. @ Valantis 24/10/2013 21:37:35

    Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό δημόσιο είναι στο 11,2%, είμαστε στην 16η θέση στην Ευρωζώνη.
    Δυστυχώς μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, όσο υπάρχει ανεργία κοντά στο 30%, δημογραφικό σε άθλια κατάσταση(οι οικογένειες ούτε ένα παιδί δεν κάνουν πλέον), ποτέ δεν θα ανακάμψουμε ακόμα και εάν φτάσουν τις συντάξεις στα 80.

    • Valantis avatar
     Valantis @ Γιάννης Β. 24/10/2013 22:21:51

     Γιάννη Β,

     κοίτα την απάντησή μου όσον αφορά το χρόνο απασχόλησης!
     Είναι σαν να έχουμε το διπλάσιο προσωπικό από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα!
     Βγάζουμε με 15ετία στη σύνταξη τις μητέρες με ανήλικο τέκνο.
     Μπαίνει δηλαδή η άλλη στα 23 και βγαίνει στα 38 συνταξιούχος!
     Αυτή θα ζήσει άλλα 40 χρόνια (μακάρι να ζήσει 100), ποιός θα την πληρώσει 40 χρόνια με εισφορές 15 ετών;;;
     Βγάζουμε τους υπαλλήλους των σωμάτων ασφαλείας μετά από 20 χρόνια στη σύνταξη!
     Αυτά ΔΕΝ γίνονται σε καμία πολιτισμένη χώρα στην Ευρώπη!

     • Γιάννης Β. avatar
      Γιάννης Β. @ Valantis 25/10/2013 00:55:31

      Καταρχήν οι υπάλληλοι των Σωμάτων Ασφαλείας βγαίνουν στα 20 χρόνια πρόωρα στην Ευρώπη. Ίσως είναι και η μοναδική εργασιακή ομάδα που γίνεται αυτό. Και δεν γίνεται τυχαία αυτό. Καλύτερα αυτούς που δίνουν την ζωή τους σ'εμάς τους πολίτες, να μην τους βάζουμε σε αυτό το λούκι. Ας μείνουν αναπόσπαστοι στο έργο τους. Αν και νομίζω ότι άλλαξε, και πλέον βγαίνουν στα 35 χρόνια.
      Δεύτερο, θα συμφωνήσω ότι δεν γίνεται να βγαίνει κάποια μητέρα στα 15 χρόνια ή στα 20, αν και αυτό το μέτρο έγινε για να βοηθήσει το δημογραφικό.
      Το ασφαλιστικό δεν έχει να κάνει μόνο με τις δαπάνες, αλλά και με άλλα ζητήματα όπως την εισφοροδιαφυγή, την διαχείριση των αποθεματικών και τέλος την ανεργία. Και στα 67 να πάμε όλοι, 300 ευρώ σύνταξη να παίρνουμε, πάλι δεν βγαίνουν τα νούμερα με τέτοια ανεργία, υπογεννητικότητα και εισφοροδιαφυγή. Το ασφαλιστικό δεν είναι οικονομία του νοικοκυριού, όπως κάποιοι "κευνσιανιστές" καθηγητές οικονομίας εφαρμόζουν.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Valantis 26/10/2013 10:15:31

      Δεν φταίει ο ΔΥ αν τα λαμογια της εξουσίας ΔΟΜΗΣΑΝ έτσι το δημόσιο. ΜΗΝ ΡΙΧΝΕΤΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ.

 11. Γιάννης Β. avatar
  Γιάννης Β. 24/10/2013 11:11:37

  Υπάρχει έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης και έλλειμμα γενικής κυβέρνησης.

  Υπάρχει πρωτογενές έλλειμμα και συνολικό έλλειμμα.

  Μπορεί λοιπόν να έχεις πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης(μισθοί ΔΥ και ασφαλιστικές δαπάνες), αλλά να έχεις έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης επειδή πληρώνεις με δανεικά, τις δαπάνες που αφορούν εξοπλισμούς και δημόσια έργα.

  Όλα τα κράτη είναι καταρχήν δυνατό να έχουν για οσοδήποτε μακρά και παρατεταμένα χρονικά διαστήματα δημοσιονομικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους. Αρκεί να τηρούνται συγκεκριμένα ποσοτικά όρια για το πρωτογενές έλλειμμα γενικής κυβέρνησης.

  Σημαντικό επίσης και το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών, όπου διαχρονικά ήταν ελλειμματικό, και έχει άμεση σχέση με το συνολικό έλλειμμα. Είναι τα λεγόμενα δίδυμα ελλείμματα.

  Όλα αυτά τα βρίσκει κάποιος με τον Γενικό Έλεγχο του Χρέους. Άλλα κράτη που έχουν νομοθετήσει τον έλεγχο του χρέους, υποβάλουν μέσω των κατά τόπους οργάνων πλήρη λογιστική αναφορά ΟΛΩΝ των ελλειμμάτων(γενικής κυβέρνησης, κεντρικής κυβέρνησης και εμπορικού ισοζυγίου).

  300 δις χρέος δεν δημιουργείται με μισθούς και συντάξεις.

 12. frankly avatar
  frankly 24/10/2013 11:17:02

  Απο την μια υπεγραψαν νεο συμφωνο αμοιβαιας αγαπης για να επιδοτουν το χρεοκοπημενο δημοσιο, αδιαλλακτοι υπερασπιστες του κρατισμου της πελατοκρατιας & του δικου τους παρασιτισμου, & απο την αλλη πρεπει να το παιξουν σοβαρη δικομματικη κυβερνηση, χωρις να καταργησουν τους 500 φορους υπερ τριτων, διατηρωντας εν ζωη ολες τις υπερχρεωμενες κρατικες επιχειρησεις, βγαζοντας στην συνταξη πενηνταρηδες ΔΥ & δινοντας τον υπερ παντων αγωνα να σωθει το εφ'απαξ.

  Με αλλα λογια: Αλληλοκαλυπτουμε τα σκανδαλα, ξεχναμε τους ενοχους, τις μιζες, τις λιστες, τα υποβρυχια, τις μονές, τα εξοπλιστικα, τους παρατρεχαμενους & αχυρανθρωπους με τις καταθεσεις στην Ελβετια κλπ & κραταμε με οριζοντα τετραετιας την κυβερνηση γδερνοντας φορολογικα τους ιδιωτες ωστε να αποπληρωσουν το χρεοκοπημενο δημοσιο, συμφωνωντας σαν ερωτευμενα πιτσουνακια, με μεθοδευσεις τις κατα παραγγελιαν δημοσκοπησεις που συμπεριλαμβανουν & τις απαντησεις, την επικοινωνιακη καταιγιδα που επιχειρει να πλυνει βιολογικα τα μυαλα των πολιτων, την αιμομικτικη σχεση εξουσιας & ΜΜΕ.
  Εμποροι μιζεριας, που οσο συνεχιζουν αυτη την πολιτικη, το πελατειακο συστημα και ο κρατισμός δεν θα σταματησουν, μέχρι οι φοροι να εξαφανισουν τις καταθεσεις μας και να εκποιησουν την ακινητη περιουσια.

 13. Μπόρα avatar
  Μπόρα 24/10/2013 11:25:07

  @Πολλοί λαϊκιστές πιπιλάνε την καραμέλα πως οι ευρωπαίοι έβλεπαν αυτόν τον κατήφορο και δεν έκαναν τίποτε για να τον σταματήσουν.

  Για πες μας εσύ, ο μη λαϊκιστής, τι έκαναν για να τον σταματήσουν;
  Εμείς, οι ...λαϊκιστές, λέμε ότι το Χρέος μας δεν το αναγνωρίζουμε ως έχει και ότι θέλει επαναπροσδιορισμό.

  Για παράδειγμα: η Ζήμενς, συνετέλεσε στην αύξηση του Χρέους μας και πώς;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Μπόρα 24/10/2013 13:01:28

   Ακόμη κι αν είναι έτσι όπως τα λέτε, που εγώ δεν συμφωνώ, μας βοηθά αυτό στην λύση του προβλήματός μας; Απλώς "γαργαλάει" το θυμικό μας και μας αποπροσανατολίζει από το βασικό μας πρόβλημα.

   • Μπόρα avatar
    Μπόρα @ akenaton 24/10/2013 13:32:53

    @Ακόμη κι αν είναι έτσι όπως τα λέτε, που εγώ δεν συμφωνώ...

    Άμα δεν συμφωνείς, να μας πει πού και γιατί.

    Γιατί με τα "πού" και τα "γιατί" θα καταλάβεις κι εσύ πώς αυτά μάς βοηθούν να μην αποπροσανατολιζόμαστε από το βασικό μας πρόβλημα και, ΑΡΑ, να μην έχουμε ηττοπαθή και ενδοτική αντιμετώπιση του ζητήματος "ΧΡΕΟΣ", όπως κάνεις εσύ, Φαραώ.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Μπόρα 24/10/2013 13:47:26

     Δεν συμφωνώ, γιατί αν έκαναν κάτι δραστικό για να μας σταματήσουν όπως: κάποιου είδους μνημόνιο, κλείσιμο της στρόφιγγας των δανεικών, εξωπέταγμα από την ευρωζώνη, κλπ, θα άκουγαν τα εξ αμάξης. Εδώ μια "τόση δούλα" επιτήρηση μας επέβαλλαν και κοντέψαμε να τους φάμε.

     ΥΓ. Η SIEMENS όπως και κάθε εταιρεία και δη πολυεθνική, δεν έχει ηθική υπόσταση. Θα κάνει την δουλειά της με κάθε τρόπο που θα της προταθεί και θα πληρώσει το τίμημα αν συλληφθεί. Όλες τις αποφάσεις για τις προμήθειες τόσο από την συγκεκριμένη εταιρεία όσο και από όλες τις άλλες, τις πήραν ελεύθερα, ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ και ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ. Οι ίδιοι ενθυλάκωσαν και τις ανάλογες μίζες όπου υπήρξαν. Αυτή είναι η πκρή αλήθεια. Αν κάνετε πως δεν την βλέπετε, δεν φταίνε οι ξένοι ούτε κι εγώ...

 14. Νick63 avatar
  Νick63 24/10/2013 11:27:10

  Για την ανυπαρξία οροφής στο δημόσιο χρέος και στα ελλείμματα, ποιός ευθύνεται;
  Ο χαμηλόμισθος και χαμηλοσυνταξιούχος όχι, πάντως.
  Οι πεφωτισμένοι πρωθυπουργοί και υπουργοί, που μετακυλούσαν το ολοένα και αυξανόμενο χρέος / έλλειμμα στις πλάτες των μελλοντικών εργαζόμενων.
  Είναι αργά για δάκρυα τώρα... Το ελληνικό "θαύμα" το βλέπουν οι γείτονες και γελάνε...

 15. blue nile avatar
  blue nile 24/10/2013 11:29:33

  Συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία παράγραφο.
  Η αλήθεια είναι όμως αγαπητέ Akenaton ότι μας φταίει το ευρώ γιατί παρόλα τα εγκλήματα που είχαμε διαπράξει, εγκλήματα που αποτυπώνονται στους πίνακες αύξησης του εξωτερικού χρέους που ορθώς καταγράφεις, αν είχαμε μείνει στη δραχμή θα μπορούσαμε όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι το 2008 με το λυτρωτικό εργαλείο της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος να αποφεύγαμε τη θεραπεία σοκ του μνημονίου που δημιούργησε αυτή την τραγική ανθρωπιστική κρίση και περιόρισε το ΑΕΠ.
  Βάζοντας σε σπιράλ θανάτου τη χώρα .
  Αυτό δεν σημαίνει ότι θα περνούσαμε μέλι γάλα, πάλι θα θέλαμε διαρθρωτικές αλλαγές που θα ήταν σκληρές καθώς και δημοσιονομική προσαρμογή που θα γινόταν όμως πολύ ηπιότερη.
  Η προσπάθεια για ισοσκελισμένους προυπολογισμούς θα ήταν πολύ ευκολότερη και το αποτέλεσμα πολύ πιο σταθερό γιατί η ισοσκέλιση δεν θα ερχόταν από υπερφορολόγηση αλλά από παραγωγή εθνικού προιόντος που με την ανταγωνιστική δραχμή θα ήταν εφικτή.
  Εφόσον βέβαια επανασχεδιάζαμε αυτή την εθνική παραγωγή.
  Όσο το να θέσουμε «οροφή» τόσο στο δημόσιο χρέος όσο και στα ετήσια ελλείμματά μας, όπως ακριβώς προέβλεπε το Μάαστριχτ μη ξεχνάς ότι κανείς εταίρος ούτε η Γερμανία μπόρεσε να τηρήσει τις δεσμεύσεις του Μάαστριχτ.
  Οπότε γιατί μιλάμε;
  Και άντε να υποθέσουμε ότι η μεταπολίτευση ήταν ένα κακό όνειρο και η Ελλάδα μέχρι το 2008 ήταν μια άλλη Ισπανία.
  Μια χώρα δηλαδή με μικρότερο δημόσιο χρέος από αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου και σχεδόν τόσο πλεονασματική όσο η Γερμανία.
  Όμως έφτασε μια στεγαστική φούσκα για να βρίσκεται η μέχρι πρότινος εύρωστη Ισπανία στην ίδια θέση με την αμαρτωλή Ελλάδα ...
  77 χρόνια πριν ο Κέυνς στο αριστουργηματικό "Γενική Θεωρία της Απασχόλησης του Τόκου και του Χρήματος" (που σου συστήνω ανεπιφύλακτα να διαβάσεις) είχε περιγράψει το πως μέσα σε μια κακοσχεδιασμένη νομισματική ένωση με το που εμφανιστεί μια Κρίση όπως αυτή του 1929 ή του 2008 κονιορτοποιούνται οι οικονομίες.
  Ανεξάρτητα με το αν είναι ελλειμματικές ή πλεονασματικές...

 16. 23 monkeys avatar
  23 monkeys 24/10/2013 11:36:36

  Λανθασμένη η συλλογιστική του άρθρου κατά την γνώμη μου.
  Και εξηγούμαι:

  Καταρχήν γιατί η χρονική παράθεση σταματά το 2000? Αν δεν κάνω λάθος το 2009 το χρέος ήταν 125% του ΑΕΠ και σήμερα (με τα μνημόνια και την λιτότητα) 170%. Πολύ βολικό να τα ρίχνουμε όλα στους πρασινοφρουρούς (τους οποίους κι εγώ αποστρέφομαι) και τις σπατάλες της δεκαετίας του 80, αλλά οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και το διαψεύδουν.
  Επίσης παρόμοια πορεία με την ελληνική ακολούθησε και το χρέος όλων των ευρωπαικών χωρών και κυρίως (αλλά όχι μόνο) του νότου. Δεν γνωρίζω να έπεσε επιδημία κλεφτών και λαμογιών ξαφνικά, άρα μάλλον κάτι συστημικό θα φταίει.
  Τρίτον, η επίδραση ενός σκληρού και ακριβού νομίσματος στην καταβαράθρωση της ανταγωνιστικότητας της νότιας ευρώπης, είναι αδιαμφισβήτητη ακόμα και από τους οικονομικούς αναλυτές που είναι φίλα προσκείμενοι στο ευρώ. Ιδιαίτερα μάλλιστα που οι χώρες του βορρά (βλ. γερμανία) αρνούνται πεισματικά να ανακυκλώσουν τα συσσωρευόμενα πλεονάσματα έστω και μέσω μιας έμμεσης μείωσης της ανταγωνιστικότητας τους π.χ. μέσω αύξησης μισθών. Η λύση αντιθέτως που προτείνουν είναι απλώς η εσωτερική υποτίμηση (μισθών κλπ.) στις νότιες χώρες (δηλαδή βουλγαροποίηση...) ώστε να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους εντός ευρώ. Αυτό δηλαδή ακριβώς που βιώνουμε εδώ και 3,5 χρόνια.

  Όσον αφορά τα πρόσωπα με μαύρους λογαριασμούς και περιουσίες δις, εδώ θα συμφωνήσω αλλά αυτό είναι το μόνο το οποίο βλέπουμε δυστυχώς την κυβέρνηση να ΜΗΝ κάνει. Αντιθέτως όλο το πλαίσιο της εσωτερικής υποτίμησης προωθείται χωρίς αναστολές παρόλο το τεράστιο πολιτικό κόστος που έχει οδηγήσει το πασόκ και την νδ να αθροίζουν 25-30% από εκεί που άθροιζαν 80%. Και δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να σνομπάρουμε τις λίστες λαγκαρντ και αν αναφερόμαστε σε αυτές είναι λαϊκισμός. Έχεις λίστα με 4 δις και δεν παίρνεις ούτε μισό ευρώ? Από που θα ξεκινήσουμε να βάζουμε χέρι στις μαύρες περιουσίες τότε?

  Συμπέρασμα το πρόβλημα είναι συστημικό, αφορά κατεξοχήν την δομή της ευρωζώνης και με την κυρίαρχη φιλοσοφία εντός αυτής, χώρες όπως η ελλάδα έχουν 2 επιλογές. Βουλγαροποίηση ή εθνικό νόμισμα. Η επικληση δε συνεχώς λαμογιών, κλεφτών, τεμπέληδων κλπ. είναι ο ορισμός του λαικισμού αντίθετα με την επίκληση των λιστών που όχι μόνο δεν είναι λαϊκισμός, αλλά θα έπρεπε ήδη να έχουν καταστεί πηγή φορολογικών εσόδων όπως έγινε και σε άλλες χώρες.

  • akenaton avatar
   akenaton @ 23 monkeys 24/10/2013 12:59:07

   Σταματώ στο 2000 για να δείξω πως το έγκλημα είχε ήδη συντελεσεί προ ευρώ.
   Δεν προσέξατε το εξής: "Επί δύο καταστροφικές δεκαετίες, 1981-2000 το χρέος της χώρας σχεδόν πενταπλασιάστηκε, ενώ η παραγωγική της ικανότητα σχεδόν ισοπεδώθηκε." Αυτό αγαπητέ μου δεν συνέβει σε καμιά χώρα του νότου συνδυαστικά. Αν η αύξηση του χρέους μας συνδυαζόταν με αύξηση της παραγωγικής μας ικανότητας, τότε ελάχιστη σημασία θα είχε και δεν θα βιώναμε την κρίση όπως την βιώσαμε. Έτχι, ενώ τις πρώτες δύο δεκαετίες (1981-2000) γίνανε εγκληματικές πράξεις, την επόμενη δεκαετία (2000-2010) γίνανε εγκληματικές παραλείψεις! Και ακολούθησε το τεράστιο κενό του ΓΑΠ για να ολοκληρωθεί η καταστροφή.

 17. Ρηνα avatar
  Ρηνα 24/10/2013 11:48:12

  Συμπερασμα οχι μονο απο τα σχολια στο παρον αρθρο αλλα και απο αλλα προσφατα αρθρα : ακομα και οι "παροικουντες", οι πιστοι τελος παντων, ειναι στα καγκελα, γι αυτα που ζουνε και γι αυτα που ερχονται. Κανεις δε πιστευει στην ανακαμψη κι ας εχουν περασει 5 χρονια λιτοτητας. Η αρχικη ελπιδα οτι μπορα ειναι και θα περασει, αντικαθισταται με μελλον τουλαχιστον 2 γενεων.
  Επειδη καμια χωρα δε μπορει να το αντεξει αυτο, ιδιως για τα παιδια της, το διακυβευμα ειναι θα κυβερνησουν οι φαυλοι του παρελθοντος η οι εκκολαπτομενοι νεοφαυλοι για να παρουν και αυτοι την ετικετα; Η κατι αλλο που δεν παει ακομα το μυαλο μας, που εχει σχεδιαστει απο χρονια; Θα υλοποιηθει αραγε η θα μας προλαβουν απροβλεπτα γεγονοτα οπου μπροστα τους καθε οικονομικη αναλυση θα ωχρια;

 18. nikos avatar
  nikos 24/10/2013 12:03:06

  Η εξεταστική επιτροπή θα αναζητήσει ευθύνες και για τις 302.151 προσλήψεις που έγιναν την περίοδο ΝΔ 2004 - 2009 (προκύπτει από πρόσφατο πόρισμα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης) )

 19. Υποψιασμένη avatar
  Υποψιασμένη 24/10/2013 12:10:19

  Αγαπητέ Ακενατών, ωραία μας τα λέτε όλα σήμερα. Μου φέρατε όμως στη μνήμη, εκείνο το θαυμάσιο-πικρό τραγουδάκι των Κατσιμιχαίων. Αφιερωμένο :
  Η συνέλευση των ποντικών
  Σ' ένα υπόγειο στην πλατεία Αβησσυνίας
  συγκεντρωθήκαν τα ποντίκια μια φορά
  για να σκεφτούν πώς θα γλυτώσουν μια για πάντα
  από του γάτου τον αιώνιο βραχνά.
  Το συζητάγανε ημέρες και ημέρες
  μα τελικά δεν καταλήξανε πουθενά
  και είχαν όλοι πια συνειδητοποιήσει
  ότι κομπλάρισε η συνέλευση γερά.
  Τότε πετάγετ' ένας νεαρός και λέει:
  «βρήκα τη λύση του προβλήματος, παιδιά,
  θα πλησιάσουμε την ώρα που κοιμάται
  και θα του δέσουμε κουδούνα στην ουρά».
  Κι όλοι φωνάξαν: «μπράβο, αυτό είναι, συμφωνούμε»
  και πέρασε η πρότασή του παμψηφί
  μα ένας γέρος ποντικός τους λέει: «δικαίωμα»
  και θέτει την εξής ερώτηση:
  «Άμα μου λύσετε αυτή την απορία,
  τότε δε θα 'χω αντίρρηση καμιά.
  Ποιος από σας τολμάει το γάτο να ζυγώσει
  να του κρεμάσει την κουδούνα στην ουρά;»
  Και από τότε έχουν περάσει χίλια χρόνια
  και ακόμα ο γάτος τα ποντίκια κυνηγά
  που πα να πει ότι δε βρέθηκε κανένας
  να του κρεμάσει την κουδούνα στην ουρά.
  Όλες οι λύσεις είναι φίνες και ωραίες
  τότε και μόνο όταν είναι εφικτές.
  Μα σαν δεν έχεις κότσια να τις εφαρμόσεις
  άσε καλύτερα καθόλου μην τις λες.

 20. Hawk avatar
  Hawk 24/10/2013 12:25:02

  Δίκιο έχεις αλλά έως ότου γίνει αυτή η περίφημη εξεταστική, όλα τα σκάνδαλα θα έχουν παραγραφεί, εδώ τίνει προς παραγραφή η υπόθεση Παπακωνσταντίνου της λίστας, θα βγει άκρη με υποθέσεις 15 χρόνια πριν? Είπαμε το παιγνίδι είναι στημένο καλά εξ αρχής, γι αυτό αν ο Σαμαράς θέλει να προσφέρει θετικές υπηρεσίες στην πατρίδα να καταργήσει ΣΗΜΕΡΑ τον νόμο περί (ΜΗ) ευθύνης υπουργών. Δεν βλέπω όμως καμία διάθεση, άρα τι σε κάνεις να πιστεύεις ότι με μιά εξεταστική θα σου πουν την αλήθεια ή ότι κάποιοι θα πάνε φυλακή.

 21. BLACK CAVIAR avatar
  BLACK CAVIAR 24/10/2013 12:29:46

  Αγαπητέ Akenaton όπως τα λέτε είναι, με την προσθήκη ότι οι περισσότεροι Έλληνες συμμετείχαν στο φαγοπότι, όχι βέβαια στο βαθμό που το έκαναν όσοι αναφέρετε στο άρθρο σας. Η σιωπή και η συνενοχή του Έλληνα αγοράστηκε με διορισμούς υπεράριθμων δημοσίων υπαλλήλων από όλα τα κόμματα (και αυτά που υποτίθεται ότι δεν κυβέρνησαν, αλλά που οι πολιτικές που υποστήριζαν τόσα χρόνια "έσπρωχναν" την οικονομία προς το γκρεμό και που οι εκλεκτοί τους έκαναν όργια στους ΟΤΑ), με τα στραβά μάτια στη φοροδιαφυγή σχεδόν όλων μας και με τις παροχές που δεν είχαν αντίκρυσμα στον παραγόμενο από τη χώρα πλούτο. Είναι βολικό να το ξεχνάμε αυτό και να μας φταίνε πάντα "οι άλλοι".

  • Γιαδικιάρογλου avatar
   Γιαδικιάρογλου @ BLACK CAVIAR 24/10/2013 17:04:10

   Πάνω σ΄αυτό που αναφέρεις εξαιρετικό το άρθρο του Μητροπολίτου Σύρου Δωροθέου περί "συνευθύνης πολιτικών και πολιτών"

   http://www.romfea.gr/foni-ierarxon/12153-arthro-siroy-politika-themata

   • BLACK CAVIAR avatar
    BLACK CAVIAR @ Γιαδικιάρογλου 24/10/2013 20:17:08

    Όντως εξαιρετικό.

   • Α3 avatar
    Α3 @ Γιαδικιάρογλου 24/10/2013 22:35:26

    Πολύ καλή η παράθεση-υπενθυμίζει πολλά.

 22. Greg avatar
  Greg 24/10/2013 12:31:22

  ποτέ μη λες ποτέ.

 23. AndreNik avatar
  AndreNik 24/10/2013 12:36:31

  Εμπόριο ναρκωτικών = 12 δισ ΕΥΡΩ ετησίως
  Εμπόριο λευκής σαρκός =10.5 ΕΥΡΩ ετησίως
  Εμπόριο όπλων = 9.5 δις ΕΥΡΩ ετησίως
  Εμπόριο βρεφών = 9 δις ΕΥΡΩ ετησίως

  και όλα για την Ελλάδα μόνο.

  Σύνολο 41 δις ΕΥΡΩ ετησίως Χ 20 έτη = 820 δις ΕΥΡΩ ...

  What are we talking about now... What crisis???

  Άναυδος στα γεγονότα...

 24. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 24/10/2013 12:39:52

  Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 81 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΕΠ ΑΟΡΙΣΤΟΝ......ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΒΕΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΤΡΩΕΙ Ο ΛΥΚΟΣ Ο ΚΑΚΟΣ. ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ??? ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ 100 ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ.....ΞΥΠΝΑΤΕ ΠΡΟΒΑΤΑ....ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΦΑΜΕ-ΟΤΙ ΠΙΟΥΜΕ- ΚΑΙ ΟΤΙ ΧΩΡΤΑΣΕΙ Ο Κ@@@Σ ΜΑΣ.

 25. akenaton avatar
  akenaton 24/10/2013 12:52:40

  Είχα στο μυαλό μου άποιον που θα μπορούσε να περάσει την "κουδούνα" στην ουρά του γάτου. Φαίνεται όμως πως στις εκλογές δεν του δώσαμε την πρέπουσα εξουσιοδότηση. Ακόμη περιμένω όμως έστω κι έτσι να κάνει την υπέρβαση.

  • Υποψιασμένη avatar
   Υποψιασμένη @ akenaton 24/10/2013 14:35:34

   :-)

   • Υποψιασμένη avatar
    Υποψιασμένη @ Υποψιασμένη 24/10/2013 14:36:33

    ''Φαίνεται όμως πως στις εκλογές δεν του δώσαμε την πρέπουσα εξουσιοδότηση.'' Ωραίο, χιλιοειπωμένο, αλλά είναι η μία μόνο ανάγνωση των γεγονότων.....
    Υπάρχει και η άλλη (που είναι και η δική μου) ανάγνωση (χιλιοειπωμένη κι αυτή) που λέει, πως την πιό κρίσιμη στιγμή αυτός που και οι δυό εννοούμε δυστυχώς δίστασε, οπισθοχώρησε και δεν κατάφερε τελικά να κερδίσει την εξουσιοδότηση (εμπιστοσύνη), που κανένας μας ΔΕΝ του χρωστούσε..... Τώρα δεν ξέρω πια ούτε τι θέλει, ούτε τι μπορεί. Ας το αποδείξει.....

    • Realist avatar
     Realist @ Υποψιασμένη 24/10/2013 20:49:27

     Aς το αποδείξει πρώτα και την επόμενη φορά θα τον ψηφίσουμε αν και δεν θα έπρεπε να το έχει ανάγκη...

 26. Δημήτριος ο Μυροβλύτης avatar
  Δημήτριος ο Μυροβλύτης 24/10/2013 13:20:41

  Έχετε δίκιο κ. akenaton δεν τα φάγαμε μαζί.

  http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=67482&category_id=88

 27. ορεσέιβιος avatar
  ορεσέιβιος 24/10/2013 13:25:47

  Χωρίς πολλές αναλύσεις και υπολογισμούς.
  Στην χώρα του όλοι μαζί τα φάγαμε αλλά όχι όλοι ίσα και όμοια, είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο κλέβαμε ,άλλος ένα δισεκατομύριο μαζεμένο και άλλο ένα εκατομύριο πολίτες απο χίλια ευρώ (πάλι ένα δισεκατομύριο μας κάνει), περίπου δέκα δίς.
  Απο τα διπλούς υπαλλήλους, διπλά βιβλία, διπλές μίζες, μηδέν φόρους, μηδέν εισφορές, μαύρες πληρωμές και λευκές απεργίες ,τελειωμό δεν έχει.
  Σε 20 χρόνια μας κάνουν 200 δισ.
  50 δις τουλάχιστον είναι σε μετρητά έξω στις τράπεζες έφυγαν μετά το μνημόνιο.
  50 δις είναι η κατανάλωση που έχει χαθεί
  100 δις είναι οι υποδομές σπίτια,αυτοκίνητα,κότερα πισίνες εδώ ,στο μόντε κάρλο , στα λόντρας κλπ.
  Αυτά είναι τα κλεμμένα.
  Δεν μπορούν να μαζευτούν όλα.
  Αλλά καμιά 50 δις μπορούν να βρεθούν στα επόμενα 20 χρόνια για να μπορέσει το μαγαζί να ζήσει χωρίς να δανείζεται 50 δισ κάθε χρόνο για κατανάλωση.
  Δεν το θέλει κανείς..
  Ολοι ελπίζουμε στους νεφελίμ, στον δραχμαζανη,στους ρώσους και σε όποιον χρωσταμε για να μας χαρίσουν ακόμη 200 δισ στα επόμενα χρόνια που θα σκορπίσουμε πάλι με τον ίδιο τρόπο.
  Μας το φωνάζουν ότι το πάρτυ τελείωσε αλλά αρνούμαστε να το παραδεχτούμε.
  Οταν το πραδεχτούμε, και στρωθούμε στην σοβαρή δουλειά, σε 2-3 χρόνια το μαγαζί ελλάδα στρώνει και παράγει και κέρδη γιατί έμπαινε και μπαίνει μέσα απο κακοδιαχείριση .
  Τζάμπα φωνάζει ο ακενατόν για το ΑΕΠ και πόσο το φορτώσαμε...
  Κανείς δεν μπορεί να το δεί ....
  Δε θέλει να το δεί.
  Αν ένας γύφτος μπορούσε να δουλεύει το κράτος και να ζεί χωρίς να δουλεύει και να μην πληρώνει φόρους,με εικονικά παιδιά,γυναίκες,σπίτια κλπ φανατστείτε τι καταφέρνει ένας σοβαρός καταφερτζής με λογιστές,δικηγόρους, βουλευτές στην δούλεψη του.
  Και μας φταίει η μέρκελ που δεν μας δείνει λεφτά.
  Φταίει φυσικά.Οπως φταίει και αυτή η εισαγγέλέας που είδε το κοριτσάκι στο τσαντήρι.Ξέρετε τι βρισίδια έχει φάει η εισαγγελέας αυτή απο τους γύφτους?
  Σχεδόν τα ίδια που ρίχνουμε εμείς στην μέρκελ...
  Ασε κυρά μου τα πολλά,ρίξε το χρήμα και τι ψαχνεις γωνίες στο δίευρο?

  • Δημήτριος ο Μυροβλύτης avatar
   Δημήτριος ο Μυροβλύτης @ ορεσέιβιος 24/10/2013 14:07:13

   Όποιος αισθάνεται ότι τα έφαγε μαζί τους, στο ταμείο της Δ.Ο.Υ. του τάχιστα.

   • ορεσείβιος avatar
    ορεσείβιος @ Δημήτριος ο Μυροβλύτης 24/10/2013 15:23:09

    ..Με μια υπεύθυνη δήλωση και φορολογική ενημερότητα....
    Δεν υπάρχει φορολογικός έλεγχος στο ελλαδιστάν...Και οι εφορίες που συνενώθηκαν δεν μπορούν να δούν στον διπλανό υπολογιστή τους ..στό ίδιο τραπέζι είναι και δεν επικοινωνούν..
    Οτι δηλώσεις είσαι εν ελλάδι.Υπευθύνως πάντα και νομίμως

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ ορεσείβιος 24/10/2013 16:37:38

     «Οτι δηλώσεις είσαι εν ελλάδι.Υπευθύνως πάντα και νομίμως»
     Τό όλο σκηνικό μού θυμίζει τό παλαιό ανέκδοτο μέ τόν Κέννεντυ καί Κρούτσεφ. Γιά όσους δεν το ξέρουν:

     Επίσκεψη Κρούτσεφ στόν Λευκό Οίκο. Οι δύο πρόεδροι περπατούν συζητώντας στόν κήπο τού Λευκού Οίκου. Πάνω στούς αστεϊσμούς πέφτει η ιδέα από τόν Κέννεντυ νά τρέξουν μιά απόσταση. Τελικά ο Κρούτσεφ δέχεται, τρέχουν καί φυσικά ο γυμνασμένος Κέννεντυ τερματίζει άνετα πρώτος από τόν ευτραφή καί αγύμναστο Κρούτσεφ.
     Την άλλη μέρα το σοβιετικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερτάς μεταδίδει: Σέ αγώνα δρόμο αρχηγών κρατών πού έγινε στόν Λευκό Οίκο ο σύντροφος Κρούτσεφ τερμάτισε δεύτερος. Ο αμερικάνος πρόεδρος πρότελευταίος.

     Όλα είναι θέμα οπτικής. Δέν λένε ψέματα οι δηλώσεις.
     Τά δηλώνουμε με τόν σοβιετικό τρόπο.

    • Valantis avatar
     Valantis @ ορεσείβιος 24/10/2013 19:12:19

     ΜΠΡΑΒΟ!

   • dim avatar
    dim @ Δημήτριος ο Μυροβλύτης 26/10/2013 14:10:56

    Για χάρη της κουβέντας ας πούμε ότι καμία μικρή επιχείρηση, ή ελεύθερος επαγγελματίας δεν "έφαγε", αφού σε όλη του τη επαγγελματική δραστηριότητα έκοβε πάντα όλες τις αποδείξεις... Υπάρχει έστω και ένας όμως από αυτούς που δεν συμφωνεί ότι δεν "επωφελήθηκε" από αυτή τη κατάσταση? 1 εκατ. δημόσιοι υπάλληλοι αμοίβονταν τουλάχιστον 50% πάνω από αυτό που αναλογούσε στη παραγωγικότητα τους. Και τουλάχιστον το 40% δεν θα έπρεπε καν να αμείβεται αφού αποτελούσε ρουσφετολογική πρόσληψη και πλεονάζον προσωπικό. Όλα αυτά τα 160 δίς στην εικοσαετία τι γίνανε? Δεν γίνανε κατανάλωση, σπίτια, αυτοκίνητα κλπ κλπ κλπ? Άρα πολλοί του ιδιωτικού τομέα δεν είδαν τη ζήτηση για τα προϊόντα τους ή τις υπηρεσίες τους να αυξάνονται γεωμετρικά, και πάντως πολύ παραπάνω από αυτό που θα ήταν το λογικό αν δραστηριοποιούνταν σε μια οικονομία που δεν παράγει ελλείμματα, και άρα δεν στηρίζεται σε κατανάλωση με δανεικά?

    Για το πώς φθάσαμε εδώ έχουμε όλοι ευθύνη, απλά δεν έχουμε όλοι την ίδια ευθύνη. Αρχιστράτηγος ο ΑΓΠ, που εκπαίδευσε το λαό στη λογική του πελατειακού κράτους και του «τσοβόλα δώστα όλα»... Στρατηγοί οι υπουργοί (τύπου Ακη, Λαλιώτη κλπ) και οι σύμβουλοι (τύπου Τσουκάτου, Σμπώκου κλπ)....... Και απο κάτω τα τάγματα, με ταγματάρχες τους βολευτές που φρόντιζαν για το τάγμα τους (την πελατεία τους), με λογαγούς τους συνδικαλιστές που αντιδρούσαν σε κάθε αλλαγή και απειλούσαν για να μη χάσουν τα προνόμια, και φυσικά τους πελάτες – στρατιώτες (το τάγμα ΔΥ ψήφιζε τον ταγματάρχη του για να βγαίνει και να τον βολεύει στο δημόσιο, το τάγμα Ελ.Επ. δε πολυαντιδρούσε γιατί έβλεπε ότι ωφελείται και αυτό έμμεσα από αυτή τη κατάσταση μέσω της υψηλής ζήτησης που είχε δημιουργηθεί από τα πολλά χρήματα που έπεφταν στην αγορά κλπ κλπ κλπ)

    Δεν θέλαμε να κάνουμε παραγωγικές επενδύσεις. Μόνο το εύκολο θέλαμε. Να παίρνουμε τις επιδοτήσεις και τα υπερκέρδη από τα λεφτά που μοίραζε το κράτος και να τα ψοδεύουμε σε διαρκή αγαθά ή διασκέδαση... Τώρα ήρθε η ώρα να προσαρμοστούμε... Η οικονομία μας είχε "100 ευρώ να δώσει σε βάθος 40ετίας". Ας ξοδεύαμε 2,5 ευρώ ανά έτος... Εμείς ξοδέψαμε 3 ευρώ ανά έτος τα πρώτα 20 χρόνια, και τώρα πρέπει να μάθουμε να ξοδεύουμε 2 ευρώ για τα επόμενα 20 χρόνια.... Εκτός κι αν φτιάξουμε ένα πολύ παραγωγικό οικονομικό μοντέλο, και αυξήσουμε τη "πίτα"... Και από εκεί που με το παρόν, μας μένουν μόνο 40 ευρώ για τα επόμενα 20 χρόνια, να τα κάνουμε 60 τα ευρώ μέσω της παραγωγικότητα και της ανταγωνιστικότητας, και έτσι να αυξήσουμε σε 3 ευρώ το αναλογούν μας εισόδημα και για τα επόμενα χρόνια... Αλλά αυτό θέλει σοβαρότητα, σταθερότητα, απομόνωση των άκρων και των λαϊκιστών, μείωση και εξορθολογισμό του δημοσίου, κίνητρα στους ιδιώτες και σπάσιμο της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας (τουρισμός, αγροτική παραγωγή, ναυτιλία, πολιτισμός κλπ)

 28. Πέτρος avatar
  Πέτρος 24/10/2013 15:15:57

  "Είναι αυτοί που σπεκουλάρουν για την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, ώστε να αγοράσουν την χώρα μπιρ παρά με τα ίδια τα λεφτά της, που έχουν κλέψει!"

  Ενώ τώρα που είμαστε στο ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία που το 70% του πληθυσμού δεν θα έχει να πληρώσει την φορολογία του, δεν πρόκειται να την αγοράσουν;

 29. cresswell avatar
  cresswell 24/10/2013 15:22:37

  Eίναι πάρα πολλά τα σημεία που δεν με βρίσκουν σύμφωνο σε αυτή την ανάρτηση, αλλά θέλω να υποβάλω ερώτηση μόνο σε ένα από αυτά. Επειδή θεωρώ πως το σχετικό επιχείρημα απευθύνεται σε ηλίθιους και έχει σκοπό να συσκοτίσει οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση περί παραμονής στην ευρωζώνη ή επιστροφής σε εθνικό νόμισμα (θέμα το οποίο κατα τη γνώμη μου θα τεθεί εκ των πραγμάτων και η απάντηση είναι εξαιρετικά δύσκολη):

  Το χρησιμοποιείτε στην αρθρογραφία σας ευθέως: "Κάποιοι Έλληνες ..... σπεκουλάρουν για την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, ώστε να αγοράσουν την χώρα μπιρ παρά με τα ίδια τα λεφτά της, που έχουν κλέψει!"

  Δηλαδή, μας λέτε, αυτοί θα την αγοράσουν αν γυρίσουμε στη δραχμή. Γιατί δεν θα την αγοράσουν σε λίγο καιρό, εντός ευρώ, όταν θα παρακαλάμε να πουλήσουμε τα ακίνητά μας στο 20% της "αντικειμενικής" τους αξίας για να πληρώσουμε τράπεζες, εφορία και λογαριασμούς; Τι θα τους εμποδίσει να το κάνουν;

  Και ερωτώ, επειδή η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα σημάνει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ (εκτός πολλών άλλων) και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, προς πάσα κατεύθυνση (και αυτό το καταλαβαίνουν ακόμη και τα νήπια ...).

  Πιό εύκολο θα είναι να αγοράσουν εντός ευρώ, σε μία διαλυμένη κοινωνία, οικονομία και κτηματαγορά, και ενώ (όλοι ξέρουν πως) υφίστανται (ακόμη ...) μηχανισμοί "παράκαμψης" του πόθεν έσχες (με τις εξωχώριες εταιρείες, κτλ.)

  Αυτό το θλιβερό παραμύθι περί αυτών που θέλουν " ... να αγοράσουν την χώρα μπιρ παρά με τα ίδια τα λεφτά της, που έχουν κλέψει" όταν επιστρέψουμε στη δραχμή, είναι καιρός να λάβει τέλος. Το ίδιο (αν όχι περισσότερο) εύκολα θα το κάνουν εντός ευρώ, και πιθανώς φθηνότερα θα τους έλθει! Έλεος πια με τους κακούς δράκους!!!

  • akenaton avatar
   akenaton @ cresswell 24/10/2013 21:06:56

   1. Οι περιορισμοί κεφαλαίων θα έχουν μια κρίσιμη ΕΞΑΙΡΕΣΗ. Την εισαγωγή "συναλλάγματος", ελπίζω να μην έχετε ξεχάσει τον όρο!
   2. Οι τιμές των ακινήτων ακόμη κρατάνε. Και δεν προβλέπεται εντός ευρώ να πέσουν πάνω από 50% περίπου πριν "διορθώσει" η αγορά. Δηλαδή με 1000 ευρώ θα αγοράζετε στο τέλος της κρίσης ένα ακίνητο που έκανε 2000 ευρώ στην αρχή της το 2008 και αυτό θα είναι όλο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι θα αγοράζετε με 1000 ευρώ μετά από κανα χρόνο σε εθνικό νόμισμα. Πάντως σίγουρα πολλαπλάσιο των 2.000 ευρώ!

   • transcedental avatar
    transcedental @ akenaton 25/10/2013 01:06:08

    είστε εκτός πραγματικότητος! μάλλον ζείτε κάπου ξεχωρα από την υπόλοιπη κοινωνία!

    Πρώτον, εισαγωγή συναλλάγματος θα γίνεται με όρους σχετικά αυστηρούς και σίγουρα διαφορετικούς από τους σημερινούς. Δεν καταλαβαίνει κανείς (πλην υμών) γιατί θα είναι ευκολότερο -διαδικαστικά - να αγοράσει κανείς με εθνικό νομισμα και όχι με ευρώ (όπου πρακτικά, δεν υπάρχε καμμία δυσκολία). Σε απλά ελληνικά, για να καταλαβαινόμαστε: αυτή τη στιγμή, εμποδίζει κανείς κάποιον που έχει χρήματα να αγοράσει ό,τι θέλει, όπου θέλει;

    Δεύτερον: περί τιμών. Εδώ και αν έχετε επεαφή με την πραγματικότητα! Λυπηθείτε μας! Εντός του 2011, στο στενό μου κύκλο, αντελήφθην δύο αγοραπωλησίες, ΚΑΤΩ της αντικειμενικής αξίας, σε καλή περιοχή (εκτίμηση: στο 60 με 65% της τιμής που θα είχαν το 2008). Σήμερα; Απλά, σε οποιοδήποτε πωλητήριο, δεν χτυπάει το τηλέφωνο. ΑΠλά. Μέχρι να πέσουν στο 30% της αντικειμενικής ....

    Βλέπω με χαρά πως χρησιμοποιείτε τον όρο "διόρθωση" αντι κατάρρευσης .... Τελικά, είστε ΠΑΣΟΚ και δεν το έχετε καταλάβει ....

    • akenaton avatar
     akenaton @ transcedental 25/10/2013 11:11:10

     Έχω άλλες πληροφορίες για τις τιμές των ακινήτων και μάλιστα από μεσιτικά γραφεία που δεν υποστηρίζουν τα λεγόμενά σας. Όταν η πραγματική πτώση τους φτάσει στο 50% θα υπάρξουν αγοραστές. Η αγορά των ακινήτων δυστοκεί επίσης λόγω της έκρηξης της φορολογίας των ακινήτων. Αυτό είναι επιλογή της κυβέρνησης, όχι απευθείας απότοκο της κρίσης.
     ΥΓ. Μάλλον είστε μικρός στην ηλικία και δεν έχετε αναμνήσεις από την εποχή που το σκληρό νόμισμα απεκαλείτο "συνάλλαγμα". Καθένας μπορούσε να φέρει όσο ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ήθελε στην χώρα, κανείς δεν ρωτούσε που το βρήκε, ακόμη και αν είχε σκοτώσει για να το αποκτήσει! Το να βγάλεις βέβαια "συνάλλαγμα" εκτός της χώρας, ήταν μια άλλη πονεμένη και δακρύβρεκτη ιστορία ....

 30. helios avatar
  helios 24/10/2013 15:28:40

  αγαπητέ akenaton και φίλοι διαβάστε παρακαλώ τα δύο παρακάτω άρθρα για να καταλάβουμε γιατί φτάσαμε εδώ(και δεν βλέπω να διορθώνονται):
  http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1894910
  http://www.capital.gr/stoupas/?i=i24102013


  υ.γ. μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί πολλές φορές τα σχόλια μου δεν δημοσιεύονται.άλλες φορές δημοσιεύονται ετεροχρονισμένα,άλλες φορές θα δημοσιευτούν αφού τα έχω στείλει 100 φορές και πολλές φορές δεν δημοσιεύονται καθόλου.

 31. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 24/10/2013 15:29:14

  Παπαπέμπω:
  http://infognomonpolitics.blogspot.de/2013/10/h-m-1981-2011.html#more

  καί αντιγράφω:
  ... Το μνημόνιο, εκτός από το δανεισμό της Ελλάδος για την διάσωση των βορειοευρωπαϊκών τραπεζών, προέβλεπε και κάποιες δομικές βελτιώσεις του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η ελληνική οικονομία. Το ότι δεν έχουν γίνει, είναι επιλογή των εκάστοτε κυβερνώντων.

  Από αυτές δεν έγινε σχεδόν καμία, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν πραγματικό χρηματικό κόστος. Μόνον για τις συντεχνίες που θα ξεβόλευαν. Δεν έγινε τίποτε όμως!

  - Το ότι ανέβηκε ο ΦΠΑ από το 18% στο 23%, κατακρυμνίζοντας το σύνολο της οικονομίας σε ύφεση, ήταν επιλογή!

  - Το ότι οι τράπεζες ετέθησαν εκτός διεθνών αγορών για 4 χρόνια, στραγγαλίζοντας την ελληνική οικονομία από ρευστότητα, και εκτινάσσοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ανοίγοντας τρύπες στο παθητικό τους, είναι επιλογή!

  - Το ότι εδώ και 2,5 χρόνια δεν έχουμε ακόμα εκδόσει τα καλυμένα Αναπτυξιακά Ομόλογα Ειδικού Σκοπού, για να ξεκινήσουμε την ανάπτυξη των υποδομών μας και να τονώσουμε τη ρευστότητα της οικονομίας, είναι επιλογή!

  - Το ότι παραμένουν εξίσου κλειστά 150 επαγγέλματα όσο ήταν το 2009 είναι επιλογή!

  - Το ότι παραμένουν οι 300 φόροι υπέρ τρίτων που στρεβλώνουν την οικονομία είναι επιλογή!

  - Το ότι δεν έχει απολυθεί ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος, ούτε κατάδικος, ούτε κλέφτης, ούτε κοπανατζής, είναι επιλογή!

  - Το ότι συνεχίζει το ελληνικό κράτος να έχει 80.000 κηπουρούς και απορριματοσυλλέκτες με μισθούς μεγαλύτερους από καθηγητές πανεπιστημίων, είναι επιλογή!

  - Το ότι δεν έχει εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο ακόμη, είναι επιλογή!

  - Το ότι συνεχίζουν να πληρώνονται 100.000 απτυχίωτοι με πλαστά πτυχία στο ελληνικό δημόσιο, είναι επιλογή!

  - Το ότι οι νομαρχίες και οι δήμοι συνεχίζουν να έχουν τριπλάσιο προσωπικό απ΄ όσο πραγματικά χρειάζεται, ή εργάζεται, είναι επιλογή!

  - Το ότι παραμένει η κρατική διαφθορά ανέγγιχτη σε επίπεδα παγκόσμιου ρεκόρ, είναι επιλογή!

  - Το ότι συνεχίζουν να λαμβάνουν σύνταξη άνθρωποι 45 και 50 και 55 ετών ενόσω το 40% των Ελλήνων ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, είναι επιλογή!

  - Το ότι καταστράφηκε με εργαλείο την φορολόγηση, ολόκληρος ο κλάδος του αυτοκινήτου στην Ελλάδα, είναι επιλογή!

  - Το ότι παραμένουν τα νησιά εκτός διασύνδεσης με κόστος €500 εκατομμύρια ετησίως για όλους μας, όσο δηλαδή το χαράτσι, είναι επιλογή!

  - Το ότι ο ΟΑΕΕ καθημερινά καταστρέφει ζωές ανθρώπων που είναι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι, γιατί επιβάλλει να πληρωθεί για κάτι που δεν τους παρέχει, είναι επιλογή!

  - Το ότι με μοχλό την υπερφορολόγηση περιουσιών που αποχτήθηκαν με φορολογημένο πλούτο, δημεύοντας τις καταθέσεις και κατάσχοντας τις περιουσίες των Ελλήνων, είναι επιλογή!

  - Το ότι έχει χαθεί το 30% της οικονομίας σε 6 χρόνια ύφεσης, εξαθλιώνοντας το σύνολο του πληθυσμού, πλην προνομιούχων και κομματικών στρατών, είναι επιλογή!

  - Το ότι 4 εκατομμύρια Έλληνες είναι ανασφάλιστοι, άρα χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι επιλογή!

  - Το ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια Έλληνες είναι στο περιθώριο της ζωής με μοχλό την ανεργία, είναι επιλογή!
  .........
  Απόσπασμα από άρθρο του Άγη Βερούτη στό Capital.

  • George avatar
   George @ Ιαπετός 24/10/2013 21:31:08

   Ακριβώς! Μόνο που είναι μια αδιέξοδη επιλογή μια και χρειάζεται να πετάς στην πυρά όλο και πιό πολλούς για να διασωθείς εσύ. Στο τέλος κάνεις το καρπούζι που σκάει στο έδαφος.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Ιαπετός 24/10/2013 23:28:27

   σ'αυτό με τις τραπεζες και τα ομόλογα δεν ειμαι σιγουρος τι θελει να πει ο ποιητής ..αλλά το ο'τι δεν βγαινει ένας απο τους αρμοδιους της ΝΔ που παρακολουθούν να αντικρουσει με επιχειρήματα τουλάχιστον ένα απο τα παραπάνω .. τι είναι ..?
   το να σε έχουν γραμμένο είναι αυτό κια άν είναι ..επιλογή αλλά είναι γελασμένοι αν πιστεύουν ο'τι η οργή χρειάζεται την Χ.Α για να εκδηλωθεί

 32. DeFacto avatar
  DeFacto 24/10/2013 15:49:01

  Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί τους, αλλά σίγουρα τα έφαγαν πάρα πολλοί και ήταν και πολλά. Έτσι τώρα προσπαθούν ν΄αποδώσουν ...συλλογικές ευθύνες για να θολώσουν το τοπίο και να γλιτώσουνε οι σουπιές. Δεν τσιμπάμε. Να ερευνηθούν όλοι, ν΄αποδωθούν ευθύνες και να δημευθούν τα κλοπιμαία. Ας αναλάβει η Δικαιοσύνη. Όχι οι αστείες ...εντεταλμένες ν΄αθωώνουν, Κοινοβουλευτικές τους εξεταστικές.

 33. MCA avatar
  MCA 24/10/2013 16:06:58

  Το πραγματικό εισόδημα των περισσοτέρων, μειώθηκε μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ.
  Εάν δεν μπαίναμε στην ευρωζώνη,ανεξαρτήτως κακοδιαχείρησης,ποτέ δεν θα είχαμε κρίση τέτοιου μεγέθους.
  Ας πληρώσουν τώρα λοιπόν, αυτοί που ωφελήθηκαν από την είσοδο της χώρας στο εννιαίο νόμισμα.

  • Μαύρο τζατζίκι avatar
   Μαύρο τζατζίκι @ MCA 24/10/2013 16:33:40

   Κι όσο θυμάμαι τους πανηγυρισμούς του ...Τάπερμαν για την τεράστια επιτυχία, τόσο καταλαβαίνω οτι αξιότερος αυτού δεν υπάρχει, για Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Έτσι, σαν αναγνώριση της προσφοράς του!

 34. George avatar
  George 24/10/2013 17:22:51

  "Κάποιοι Έλληνες με ονοματεπώνυμο, έχουν σωρεύσει παρανόμως σχεδόν ενάμιση ΑΕΠ της χώρας" Αυτό από που βγαίνει Acenaton? Μιλάμε για 300 δις, λίγο δύσκολο να περάσουν απαρατήρητα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ George 24/10/2013 21:11:09

   Μιλάμε για 250 δις και βρίσκονται τα μισά εκτός της χώρας και τα άλλα μισά σωρευμένα τριγύρω μας. Αν ανοίξουμε καλά τα μάτια μας θα τα δούμε σε όλη την δόξα τους!

 35. Αβαδδών avatar
  Αβαδδών 24/10/2013 18:39:32

  Δεδομένου ότι μεταρρύθμιση της οικονομίας δεν προβλέπεται να γίνει σύντομα, για το άμεσο μέλλον έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο σενάρια, δύο μονοπάτια:
  1) Διατήρηση στρεβλώσεων + ευρώ = Σλοβακία
  2) Διατήρηση στρεβωσεων + δραχμή = Αλβανία

  Αν λάβουν χώρα δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις τότε το νόμισμα δεν έχει σημασία. Όμως το ευρώ είναι πάνω από όλα και πολιτικό εγχείρημα άρα καλύτερα
  να μέναμε και πάλι στο ευρώ.

  • Realist avatar
   Realist @ Αβαδδών 25/10/2013 11:50:57

   Και ποός θα διαλύσει το Γερμανικό Ευρώ για να απελευθερωθούμε φίλε Αββαδών? Η Μαρίν Λεπέν? Δεν το διαλύουμε μόνοι μας καλύτερα, αφούΟΛΟΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ συμφωνούν οτι είναι ΛΑΘΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑ χωρίς FED για να μην δημιουργεί δούλους (εμάς) και ελεύθερους (Γερμανοί+δορυφόροι)?...

 36. νικος avatar
  νικος 24/10/2013 18:53:29

  ''7) Αντικατάσταση του χαρατσιού από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ, υποφερτό για όλους.'' ενα απο τα 18 σημεια του αντωνη σαμαρα. ο νεος νομος για τα ακινητα δεν ειναι ενα υποφερτο διευρυμενο ΕΤΑΚ ,αλλα ξεσκισμα του πολιτη αυτης της χωρας.μας κοροιδεψες και μας εξαπατησες σαμαρα και θα το πληρωσεις.

 37. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 24/10/2013 18:59:32

  Καθόλου, διότι αν αυξανόταν η παραγωγική ικανότητα, θα σήμαινε ότι τα χρήματα επενδύονταν παραγωγικά. Το ΑΕΠ αυξάνει όταν δανείζεσαι. Δεν σημαίνει τίποτε αυτό.

  Όμως, η είσοδός μας στην ΟΝΕ μάς βρήκε εντελώς απροετοίμαστους, με τον παραγωγικό ιστό της χώρας κατεστραμμένο. Γι αυτό άλλωστε χρειάστηκαν και τα μαγειρεμένα στοιχεία. Επειδή δεν πληρούσαμε τα κριτήρια. Ο Σημίτης διέπραξε έγκλημα. Εκτέλεσε την Ελλάδα εν ψυχρώ, για να ικανοποιήσει τους Γερμανούς εντολοδότες του.

  Ο akenaton έχει δίκιο.

 38. Zugzwang avatar
  Zugzwang 24/10/2013 19:45:35

  "Το πρόβλημά μας σε αριθμούς έχει ως εξής:
  το 1981 το χρέος ανήρχετο σε 25% του ΑΕΠ
  το 1990 το χρέος ανήρχετο σε 75% του ΑΕΠ
  το 2000 το χρέος ανήρχετο σε 110% του ΑΕΠ"

  Δεν πρωτοτυπησε η Ελλαδα τοτε. Μεχρι το 2000, η Ελλαδα ακολουθουσε την οικονομικη πολιτικη των δυτικων χωρων που ειχαν καταχρεωθει ολες. Καποιες μαλιστα περισσοτερο και απο εμας. Η Ελλαδα πρωτοτυπησε απο το 2000 και μετα, με τους πρωτοφανεις χειρισμους του Σημιτη και του ΓΑΠ. Τοτε σπασαμε ολα τα ρεκορ και μας εβλεπε ολος ο κοσμος σαν φαινομενα.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Zugzwang 24/10/2013 23:49:37

   ..κανονικά ίσως πέφταμε σε μια κρίση σαν αυτη που έχει η Πορτογαλία και η Ισπανία..
   η κρίση που περνάει σήμερα η Ελλάδα είναι τελείως άλλης τάξης μεγέθους απο την κριση οποιασδήποτε άλλης χώρας.. 1) δεν μας άξιζε (ακομα και μετά απο όλες τις ανωμαλιες που βγηκαν στον αέρα) 2) είναι 100% έργο Γιωργάκη Παπανδρέου και συνεργών -αυτοί μας μετέτρεψαν σε φαινόμενο

   καμμια φορά σκεφτομαι ο'τι σαν Ελληνες την αντιμετωπίζουμε μάλλον γενναία, τί θα γινοταν πχ στην Αμερική αν είχε 30% κατω στο ΑΕΠ, 30% ανεργία και 80% κατω στο χρηματηστηριο..ασύληπτο..

 39. cp avatar
  cp 24/10/2013 19:53:56

  Φυσικά και σχηματίστηκαν περιουσίες με ανήθικο τρόπο .
  Κατά την γνώμη μου όμως φταίει το σύστημα ,που τις δημιούργησε και τις επαυξάνει. Το σύστημα που ξεκίνησε με δάνεια και χωματερές .Που πληρωνόσουν για να καταστρέψεις το προιόν σου .(Είδες η ΕΟΚ ?) ,ότι ποιό ποταπό έχει σκεφθεί ο ανθρώπινος νούς.
  Υπενθυμίζω ότι και χώρες με μηδενική διαφθορά ,'οπως η Αλβανία επί Χότζα κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος και οι υπουργοί πουλάγαν λουλούδια στην Ομόνοια.(Ο ΥΕΘΑτης Αλβανίας μάλιστα ,το αντίθετο του Ακη).
  Το ευρώ τύφλωσε το σύστημα ,με τα χαμηλά επιτόκια ,'εκανε τον γκρεμό μη ορατό , πολλαπλασίασε την ταχύτητα καταβαράθρωσης μας και εμπόδισε οποιαδήποτε τρόπο διαφυγής.Μην ξεχνάς ότι όλα τα σημερινά προβλήματα που βιώνει η χώρα είχαν περιγραφεί με ακρίβεια από έλληνες και ξένους οικονομολόγους-εκτός συστήματος- 13 χρόνια πρίν!

 40. Dal avatar
  Dal 24/10/2013 20:57:47

  Προς τον αρθρογράφο.
  Η ερμηνεία που δίνετε σχετικά με την κρίση είναι η καθεστωτική. Όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Και τα επιχειρήματα είναι άπειρα.

  Δεν θέλετε να παραδεχθείτε το απλούστατο. Ότι είναι αδιανόητο η χώρα μας να μην διαθέτει , όχι μόνον το εργαλείο της νομισματικής πολιτικής, αλλά να έχει το ισχυρότερο νόμισμα του πλανήτη, δηλαδή ισχυρότερο από το δολάριο των ΗΠΑ(πρώτη οικονομία του πλανήτη) πολύ ισχυρότερο από το Κινέζικο γουάν(δεύτερη οικονομία), και το ίδιο με την Γερμανία(τέταρτη οικονομία). Η καθεστωτική ερμηνεία της κρίσης έχει μεταξύ των άλλων ανατρέψει την οικονομική επιστήμη και φυσικά και την λογική.

  Δεν υφίσταται άλλη εξήγηση εκτός από ευθύνης του ΕΥΡΩ , για να ερμηνεύσει το γεγονός ότι μετά από την έλευση 6ετιας η κρίση στην ΕΖ καλά κρατεί (χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα πρόβλεψη πόσο ακόμα θα διαρκέσει)το δημόσια χρέος της από 66% προ κρίσης ανέρχεται φέτος στο 92%, η ανεργία από 7% πήγε στο 12% και το έλλειμμα προυπολογισμού από 0,6% του ΑΕΠ(προσοχή δε είναι τυπογραφικό λάθος ) μετά από απίστευτη λιτότητα θα κλείσει φέτος στο 3%. Εαν δεν φταίει το ΕΥΡΩ τι φταίει?. Αναμένω

  Τελειώνοντας με την Ελλάδα. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ήταν την περίοδο 1994-2000 2,6% του ΑΕΠ μέση τιμή(υποφερτό και μέσα στα όρια) . Την περίοδο (2000-2012) εκτινάχθηκε στο 10%. Πολλαπλασίασε με την μέση τιμή του ΑΕΠ την ίδια περίοδο και θα βρείς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους(είναι πάνω από 200 δισ).
  Βλέπε
  http://www.tradingeconomics.com/greece/current-account-to-gdp

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Dal 25/10/2013 01:28:20

   ..αυτό το τελευταιο με το (έλλειμα Τ/Σ 10%) x (μεση τιμη του ΑΕΠ) = 150..200δις είναι ώραιο και παραστατικό - με απλα λογια μας λές ο'τ ι δανειζόμασταν για να εισάγουμε και να καταναλώνουμε
   - αλλά γιατί να πρεπει να ειναι υποχρεωτικά αντιθετο με την 'καθεστωτική' ερμηνεία..? να δουμε τι θα σου πει και ο ακενατον..
   ΄
   Το ο'τι 2 χωρες πρεπει να κάνουν τα ίδια πραγματα για να βγουν απο την κρίση δεν σημαινει οτι βρεθηκαν στην κριση για τους ίδιους λόγους.
   Αυτό μπερδεύει πολύ κόσμο.
   Η δική μας κριση δεν ήταν κριση balance of payments που διαβαζουμε στα βιβλία για τις αναδυόμενες αγορές
   ήταν κριση εμπιστοσύνης και την δημιουργησε ξεκάθαρα ο Γ.Παπανδρέου μαγειρεύοντας τα στοιχεία του ελλείματος - ωθώντας στην κυριολεξία της αγορές στο να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους σε 1η φάση - και θετοντας σε αμφισβήτηση τη θεση της χωρας στην Ευροζώνη σε 2η φάση.(..μετά έφυγε και άντε βγες απο εκεί που σε άφησε)

   τα υπολοιπα ισχύουν τοσο για μας όσο και για τους άλλους - σκληρό Ευρώ ειναι αλυσίδα για τις χώρες που ειναι σε κρίση.
   Εξοδος μονο με δημοσιονομικά μετρα χωρίς το εργαλείο της νομισματικης πολιτικη δεν πρεπει να το έχει επιχειρήσει ποτέ καμμία άλλη χώρα μερι σημερα ..
   Και ειναι αξιο περιέργειας γιατί κανείς -(απο τις χώρες που έχουν προβλημα ..προφανώς όχι τη Γερμανία) - δεν αναφέρει καν σαν προοπτική εξόδου επεκτατική νομισματική πολιτική α λα QE, δηλ. ό'τι ακριβώς εκαναν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.. το θέμα ειναι ταμπού..εννοειται πως το θεμα ειναι 100% πολιτικο και δεν εχει να κανει με το κατατατικό της ΕΚΤ

  • akenaton avatar
   akenaton @ Dal 25/10/2013 11:02:38

   Αγαπητέ μου, εκείνο που προσπάθησα να δείξω, ήταν πως η χώρα είχε ήδη χρεοκοπήσει ΠΡΙΝ μπει με τα μαγειρεμένα ελλείμματα (που κι εσείς επικαλείστε) στην ΟΝΕ. Και είχε χρεοκοπήσει όχι μονάχα οικονομικά και όχι μονάχα επειδή πενταπλασίασε το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ της, αλλά κυρίως επειδή κατέστρεψε σιγά-σιγά την παραγωγική της μηχανή προκρίνοντας ένα μοντέλο αύξησης του ΑΕΠ που στηρίχτηκε στην διόγκωση του δημοσίου τομέα με δανεικά, στην κατανάλωση και στην ανακύκλωση υπηρεσιών προς το εσωτερικό της χώρας.
   Φυσικά και μια τέτοια παρασιτική οικονομία δεν είχε καμιά θέση στην ΟΝΕ!!
   Από την στιγμή που μπήκαμε όμως, αντί να εκμεταλλευτούμε το φθηνό και άφθονο χρήμα για να αποκαταστήσουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας, εμείς υπονομεύσαμε και ό,τι είχε απομείνει από δαύτον, οδηγώντας και πάλι τα φθηνά δανεικά στην κατανάλωση. Κάποια στιγμή, μετά τους καταστροφικούς ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ, η εξυπηρέτηση των χρεών άρχισε να απαιτεί όλο και περισσότερα δανεικά, με αποτέλεσμα θηριώδη ελλείμματα που πλέον ήταν δύσκολο να ελεγθούν. Όχι όμως και αδύνατον! Δυστυχώς ο ΓΑΠ δεν επιχείρησε καν να τα ελέγξει, διαλαλώντας ανά την υφήλιο το ναυάγιο του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ και την θεωρία της χρεοκοπημένης χώρας με τους τεμπέληδες κατοίκους. Και μετά, ήρθαν φυσιολογικά οι μέλισσες!

   • dal avatar
    dal @ akenaton 25/10/2013 19:25:04

    Το στοιχείο που καθορίζει την έκθεση της χώρας είναι το εξωτερικό χρέος. Το 2000 ήταν μόλις 30% του ΑΕΠ σήμερα είναι 175%. Άρα το 2000 δεν είχαμε χρεοκοπήσει καίτοι το υψηλό κρατικό χρέος. Όλα χειροτέρευσαν με το ΕΥΡΩ. Και επειδή με βάση τα στοιχεία που προ ανέφερα χρέος-ανεργία επιδεινώνονται σε ολόκληρη την ΕΖ,άρα πρέπει να υπάρξει αλλαγή πορείας διαφορετικά οδεύουμε προς τον γκρεμό.

    Τα υπόλοιπα είναι ερμηνείες συμπεριφορισμού των λαών που δεν έχουν ουδεμία σχέση με την οικονομική.

    • akenaton avatar
     akenaton @ dal 25/10/2013 19:30:05

     Κάποιο νούμερο πρέπει να γράψατε λάθος. Δεν βγάζω άκρη δυστυχώς. Το 2000 τι ακριβώς ήταν 30% του ΑΕΠ;

     • Dal avatar
      Dal @ akenaton 25/10/2013 21:21:53

      To εξωτερικό χρέος ήταν περίπου 42 δισ δολάρια σε ΑΕΠ 125 δισ. Αυτά το 2000.

      http://www.tradingeconomics.com/greece/gdp

     • Dal avatar
      Dal @ Dal 25/10/2013 21:24:53

      Για την ακρίβεια το εξωτερικό χρέος ως προς το αεπ ήταν 33%.

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ akenaton 26/10/2013 01:09:25

    - η παραγωγική βαση της χώρας καταστράφηκε με την εισοδο στο ευρώ - αναμενομενο μιας και η ανταγωνιστικότητά μας χαθηκε.
    Βεβαια κατα ποσο θα μπορουσε να διατηρηθει η ανταγωνιστικότητα εκτός ευρώ ειναι συζητήσιμο σε περιβάλον παγκοσμιοποιησης με την επέλαση της Κίνας. Φυσικα υπήρχαν και παργοντες που αντισταθμιζαν το αρνητικά του σκληρου νομισματος (χαμηλοτερο κοστος δανεισμου, οχι συναλλαγματικος κινδυνος)

    - την ανεργία που θα ακολουθούσε απο το κλεισιμο των επιχειρήσεων δεν θα μπορουσε να την αντεξει κανένας πολιτικός και καμια κυβερνηση - και επρεπε να την ξορκισουν με καθε τροπο - το 'καρεκλα στο δημοσιο' - ήταν η ντε φακτο επιλογη για τη επιβιωση του πολιτικου συστηματος. Raise the debt ceiling η πολιτική αυτοκτονία.. διαλέχτε.. δεν ειναι Ελληνικό φαινόμενο

    - κλεισαν επιχειρήσεις αλλά επεκταθηκαμε και σε τομεις οπως οι τραπεζες.. δεν θα γινω περισσοτερο δημοφιλής αλλά.. οι τραπεζεσ ηταν πραγματική επιχειρηματικότητα, κερδοφορα, εξωστρεφής - τάιζε πολύ κόσμο και σε αλλους κλαδους, απέφυγαν την κριση του '08 και πληρωσαν το γεγονος οτι ήταν Ελληνικές ..

 41. roadrunner avatar
  roadrunner 24/10/2013 21:57:45

  Καλησπέρα akenaton. Ολόσωστα τα όσα μας έγραψες, μακάρι να τα δούμε να υλοποιούνται.
  Πάντως, σε σχέση με το δεύτερο από αυτά που προτείνεις,
  (δηλαδή, να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί νόμος,
  που θα "ξεψαχνίζει" τους πρώην ή και νυν διοικούντες ),
  θα έλεγα ότι η αρχή θα έπρεπε να γίνει από τα κάτω, των διαφόρων ιεραρχιών (και όχι αποκλειστικά, από τις κορυφές).

  • akenaton avatar
   akenaton @ roadrunner 25/10/2013 14:37:57

   Καλησπέρα σας έστω και καθυστερημένα!
   Ας ξεκινήσει ο έλεγχος από όπου νάναι. Τρώγοντας (και μαζεύοντας τα κλεμμένα) έρχεται η όρεξη!

 42. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 24/10/2013 22:34:37

  Ἀγαπητέ akenaton,αὐτή ἡ ἐξεταστική ἐπιτροπή θά μποροῦσε νά ξεκινήσει ἀπό πιό ταπεινά πράγματα,ὄχι κατευθείαν ἀπό πρωθυπουργούς.
  Θά μποροῦσε νά βάλει μπρός ἀπό τό πάρτυ τῶν Ὀλυμπιακῶν τοῦ 2004 γιά παράδειγμα...
  Καί καλά,θά ξεκινήσει ἄς ποῦμε,κάποτε αὐτή ἡ ἐξεταστική,τό θέμα εἶναι πῶς,πότε καί ἄν θά τελειώσει...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Κυθήριος 25/10/2013 14:36:39

   Η εξεταστική θα δει τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων. Για τους άλλους, έπρεπε ήδη να λειτουργούν τα δικαστήρια υπερωρίες!

 43. Χωρις Μασκα avatar
  Χωρις Μασκα 24/10/2013 22:51:37

  Μπορεί να μην τα φάγαμε μαζύ,αλλά έτσι όπως πάμε θα φορτωθούμε όλες τις αμαρτίες τους.Μα τι λέω "θα".Πες πως τις φορτωθήκαμε κι όλας.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Χωρις Μασκα 24/10/2013 23:54:03

   Ἠδη τίς πληρώνουμε καί πολύ βαριά...

 44. Καβαλιώτης avatar
  Καβαλιώτης 24/10/2013 22:59:01

  "... εξεταστική επιτροπή που θα ερευνήσει τις ευθύνες όλων όσων ... ευθύνονται για ... που οδήγησαν ... στη ΔΟΛΙΑ χρεοκοπία της χώρας".

  Aντώνης Σαμαράς (Απρίλιος 2010): "To ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε μια ελεγχόμενη κρίση ελλείμματος σε κρίση δημοσίου δανεισμού".

  α. Ερώτημα (όχι άνευ σημασίας, κατά την ταπεινή μου γνώμη):
  Την δέχονται αυτήν τη διαπίστωση, σήμερα, οι όψιμοι (οπωσδήποτε μετά τον Νοέμβριο του 2011, για να μην πω μετά το Μάιο του 2012) "υποστηρικτές" (τρομάρα τους ...) του -πρώην "εραστές" του Σημίτη, του ΓΑΠ, του Τζήμερου, του Μάνου και της Ντόρας-, κάποιοι από τους οποίους (έχουν το θράσος να) μας δίνουν "μαθήματα" πολλάκις (και εδώ μέσα)?
  β. Μια σοβαρή εξεταστική είναι εθνική ανάγκη και θα προσέφερε μέγιστη υπηρεσία. Δεν έχει σημασία αν δεν θα μπορούσαν να προκύψουν ενδείξεις ποινικής ευθύνης. Ούτε καν έχει σημασία, αν θα κατέληγε σε κοινό πόρισμα (απολύτως βέβαι0 ότι δεν θα κατέληγε). Αν έστω και ένα από τα περισσότερα πορίσματα ήταν επαρκώς θεμελιωμένο, θα ήταν και πειστικό και θα βοηθούσε, έτσι, το λαό (ή, εν πάση περιπτώσει, το μη φανατισμένο και μη εξαρτημένο από τα κόμματα -πολύ μεγαλύτερο- τμήμα του), να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα και να αποδώσει τις αναλογούσες πολιτικές ευθύνες. Το έχει ήδη κάνει, σε μεγάλο βαθμό -άλλοι λόγω ορθής κρίσης, άλλοι από ένστικτο, πολλοί για λάθος λόγους. Στην περίπτωση αυτή, θα ήταν για τους σωστούς λόγους -και θα συνιστούσε, κατά τη γνώμη μου, μια πραγματική και οριστική πολιτική νέμεση. Αναγκαία πρoϋπόθεση για να πάμε παρακάτω, ως χώρα, με "υγεία".
  γ. Ο κατά πολλούς απαραίτητος (όπως και νά ΄χει, θανάσιμος) "εναγκαλισμός" με το ΠΑΣΟΚ, όμως, αφαιρεί το νόημα από τη συζήτηση.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Καβαλιώτης 25/10/2013 09:32:57

   Φυσικα και τη δεχονται.Ομως η μετατροπη της κρισης σε κριση δανεισμου δεν ειναι αναστρεψιμη.Οι αγορες εκλεισαν και δεν ξανανοιγουν ευκολα.

   • Realist avatar
    Realist @ ψυχραιμια 26/10/2013 10:37:11

    Αρα πρέπει να γίνει η εξεταστική.
    Μέχρι να ξανανοίξουν οι αγορές έχουμε όλο το χρόνο...

 45. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 24/10/2013 23:16:18

  > Χρειάζεται μονάχα ένας νόμος που να προβλέπει πως ό,τι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τους κατόχους του, κατάσχεται αυτομάτως υπέρ του κράτους και οδεύει προς το αναπτυξιακό ταμείο για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας

  Μέχρι πότε νομίζετε ότι είναι δίκαιο/λογικό να ελέγχεται ο πολίτης για το φορολογικό παρελθόν του και να διατηρεί τα σχετικά στοιχεία/παραστατικά κ.λπ. Ουσιαστικά προτείνετε τη μετάθεση του βάρους της απόδειξης από το κατηγορών κράτος της φοροδιαφυγής, στον κατηγορούμενο πολίτη για την απόδειξη τής μη φοροδιαφυγής.

  Αυτό - εκτός από το ότι είναι αντίθετο με τον νομικό πολιτισμό μας (αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου) - είναι πρακτικά αδύνατο για υποθέσεις άνω -ας πούμε- της δεκαετίας. Μετρώντας πέντε χρόνια ύφεση ήδη, το παράθυρο για έλεγχο της παρελθούσας φοροδιαφυγής στενεύει στα πέντε χρόνια.

  Για την οικονομία της συζήτησης, αποδέχομαι την λογική σας (απόδειξε ότι είσαι αθώος, αφού εγώ δεν μπορώ να αποδείξω ότι είσαι ένοχος και για περισσότερα από δέκα έτη) και φαντασθείτε ότι προσπαθείτε να συγγράψετε έναν τέτοιο νόμο. Εκτιμώ ότι θα βρεθείτε αντιμέτωπος (τουλάχιστον) με τα παρακάτω:

  - διαφορετικά νομίσματα (π.χ. εμβάσματα στο εξωτερικό, δραχμές, εισαγωγές αγαθών πολυτελείας), υπολογισμός της πραγματική σημερινής αξίας των και της αξίας των κάθε ημέρα της ελεγχόμενης περιόδου

  - αποτίμηση αξιογράφων (σε ποια τιμή; τη σημερινή, αυτή της ημερομηνίας αγοράς/ρευστοποίησης του στοιχείου, πριν ή μετά το PSI, πριν ή μετά τη συγχώνευση εταιρειών ή την έξοδό των από το χρηματιστήριο)

  - πληθωρισμός, μεταβολή δείκτη τιμών καταναλωτή, υπολογισμός αποπληθωρισμένης αξίας (και σε άλλο νόμισμα) για διαρκή καταναλωτικά αγαθά και εξοπλισμό επιχειρήσεων

  - "αντικειμενικές" αξίες γεωτεμαχίων, κτισμάτων, εξοπλισμού αυτών για όλα τα υπό έλεγχο έτη καθώς και κόστους κατασκευής των κάθε λογής κτισμάτων (απλές/πολυτελείς κατοικίες, παραθεριστικές κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, είδη πολυτελείας) και όλα τα παραπάνω χωρίς ψηφιακές συντεταγμένες των ακινήτων και χωρίς ολοκληρωμένο κτηματολόγιο

  - φορολογικές περαιώσεις συγκεκριμένων περιόδων, δικαστικές και διοικητικές αποφάσεις για τιμωρία κάποιων πράξεων από τις ελεγχόμενες για φοροδιαφυγή και συνεπώς υποχρέωση για απαλλαγή του "οφειλέτη" για τα αντίστοιχα, αφού έχει ήδη τιμωρηθεί/πληρώσει

  - καταστροφή φορολογικών στοιχείων από επιχειρήσεις που έπαυσαν την λειτουργία των ή για περιόδους για τις οποίες επήλθε φορολογική αμνηστία

  - καταστροφή/απώλεια στοιχείων από δημόσιες υπηρεσίες που καταργήθησαν ή συγχωνεύθησαν

  Η καταγραφή της περιουσίας "που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τους κατόχους της" πρέπει να είναι σχολαστική και η χρήση καθενός από τα παρατεθέντα ανωτέρω στοιχεία πρέπει να είναι αποκλειστικώς με αναφορά σε πρωτότυπα επίσημα έγγραφα, αλλιώς η όποια απόφαση τιμωρίας θα αίρεται από τα δικαστήρια.

  Αν νομίζετε ότι το εγχείρημα είναι απλό να εφαρμοσθεί οριζοντίως, ετοιμασθείτε για δεκαετίες δικαστικών διενέξεων. Αν πάλι επιλεγεί ( με ποια κριτήρια άραγε; ) η στοχευμένη δίωξη μόνον μερικών, όλοι θα ομιλούν για πολιτικές διώξεις.

  Ειλικρινά πιστεύετε ότι το πολιτικό σύστημα και ο διοικητικός και φορολογικός μηχανισμός της χώρας είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας το προτεινόμενο μέτρο; Εδώ αδυνατούν να εφαρμόσουν την απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και να υπολογίσουν με ακρίβεια τον Φ.Π.Α. της αλμυρής μπουγάτσας και την φορολογική έδρα της επιχείρησης. Δεν ομιλώ για πιο πολύπλοκα έργα, όπως τον ετήσιο υπολογισμό του μη αναλωθέντος εισοδήματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη πόθεν έσχες σε μελλοντικές χρήσεις, τον οποίο μεταθέτει σαδιστικά στους ώμους των φορολογουμένων (τους οποίους υποτίθεται ότι υπηρετεί)...

  Κλείνοντας, να αναφέρω ότι προσθέτοντας επιπλέον αβεβαιότητα στο σύστημα ιδιοκτησίας (ακόμη και μετά από 5-10-20 έτη να χρειάζεται να αποδείξεις ο,τιδήποτε), αποθαρρύνεται ο οποιοσδήποτε από την παραγωγή της. Χώρα με ύφεση σαν την δική μας δεν έχει την πολυτέλεια για κάτι τέτοιο. Η ηθική προκρίνει ξεκάθαρα το κυνήγι για την συλλογή των διαφυγόντων φόρων, αλλά δυστυχώς η οικονομία και η διαμορφωθείσα κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα στερούνται ηθικής. Έστε ρεαλιστής. Είναι πλέον αργά για να γυρίσουν (συντεταγμένα και με δικαιοσύνη) τα κλεμμένα στα δημόσια ταμεία, πριν λίγων οφθαλμοφανών περιπτώσεων, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα θα είναι πτωχό (σε σχέση με το χρέος μας). Με επαναστατικές πρακτικές βεβαίως και μπορούν να γυρίσουν πολύ περισσότερα, αλλά αυτό είναι μάλλον κουβέντα για άλλο σχόλιο. Η έλλειψη κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας, διακομματικής συμφωνίας και προσήλωσης στον στόχο (απαραίτητες για λεπτομερή έλεγχο περιουσιών που θα διαρκέσει αρκετά έτη) κάνουν το προτεινόμενο εγχείρημα ακόμη περισσότερο ουτοπικό.

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ Αντίθεσις 25/10/2013 14:53:05

   Το

   πριν λίγων οφθαλμοφανών περιπτώσεων

   έπρεπε να είχε γραφεί

   πλην λίγων οφθαλμοφανών περιπτώσεων

 46. παραμεθόριος avatar
  παραμεθόριος 25/10/2013 00:07:42

  Τα κεφάλαια των πολυεθνικών ποτε και που θενά δεν φορολογήθηκαν πάνω από 3%. Παρκάρονται στους φορολογικούς παραδείσους, και μετά ξεκινάει η κοινωνική τους προσφορά. Δανείζουν κυβερνήσεις επενδύουν κλπ. Βγάζουν κέρδη χάνουν σε αυτή την λογική κτυπάει το εκρεμες τους. Τα περισσότερα το 2008 σε αυτούς χρωστάγαμε, χαρτάκια του λότο είχαν στα χέρια που αν η χώρα αποφάσιζε κάτι άλλο, η μισή ντροπή δική τους η μισή δική μας, και με τα χαρτάκια στον κουβά οι κύριοι. Τώρα ποιοι φωστήρες και για ποιανού αλήθεια συμφέρον αντάλαξαν κερδοσκοπικό χρεος αέρα πατέρα των αγορών, με διακρατικό και να χρωστάμε στους γείτονες πια, ακόμη και σε λαούς σε πιο δύσκολη θεση απο εμάς, και με όρους όχι μόνο απώλειας εθνικής κυριαρχίας, αλλα και σε αυστηρή επιτήρηση μεχρι να πληρωθει αυτό που είναι αδύνατο να ξεπληρωθεί.
  Ε για αυτό και μόνο θα ήθελα την μόνη εξεταστική επιτροπή.
  ΥΓ Εχει κανείς υπόψη τι σημαίνει πλεόνασμα σε συνθήκες ύφεσης, και χωρίς δικια σου νομισματική πολιτική, και τι μας περιμένει για να το διατηρήσουμε;

  • BLACK CAVIAR avatar
   BLACK CAVIAR @ παραμεθόριος 25/10/2013 11:36:34

   Το θεωρείτε απλό πράγμα αυτό που προτείνατε να είχε γίνει;

 47. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 25/10/2013 09:39:08

  Σωστα ολα αυτα που εγραφησαν αλλά υπαρχουν και άλλα.Το χρεος εως το 2001 ναι μεν ηταν υπερογκο αλλά ηταν σε δραχμες.Αυτο εσημαινε οτι πληθωριζοταν ευκολα και οτι ηταν σε νομισμα που ελεγχοταν απο το κρατος.Απο το 2001 το χρεος μετετραπη σε ευρω.
  Η ανατιμηση του ευρω λογω των ισχυρων οικονομιων που εκφραζει προκαλεσε τεραστιο ελλειμμα στο ισοζυγιο της Ελλαδος που το 2009 εφθασε το 15% του ΑΕΠ.
  Συνηθως οταν εφθανε το 6-7% γινοταν υποτιμηση της δραχμης.Με αδυναμια υποτιμησης η μονη λυση ηταν η εσωτερικη υποτιμηση που ακολουθηθηκε δηλαδη η προκληση υφεσης για να πεσει η καταναλωση και οι εισαγωγες.
  Το σχεδιο "πετυχε".Φετος θα εχει η χωρα πλεονασμα στο ισοζυγιο πρωτη φορα μετα τη δεκαετια του 60.

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ ψυχραιμια 25/10/2013 13:05:31

   Μέρος των εισαγωγών αφορούσε πάντοτε παραγωγικό εξοπλισμό επιχειρήσεων. Η κατακρήμνιση της κατανάλωσης και ο μαρασμός της όποιας παραγωγής υφίστατο ακόμη έχουν περίπου μηδενίσει το σχετικό ποσοστό (ελλείψει παραγωγικών ή εκσυγχρονιστικών επενδύσεων), το οποίο με τη σειρά του θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε οξεία μείωση της παραγωγικότητας της χώρας.

 48. Νηλέας avatar
  Νηλέας 25/10/2013 17:46:25

  Για το χρέος παραπέμπω στο Δρετάκη http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=237134 .Τι λέει : το 74 20,8%, το 81 26,5% -το 89 64,3% , το 93 98,3% (το 99 93,9% το 2003 97,4% ) το 2004 98,9% το 2009 126,,8% . .Αλλά οι πίνακες δε λένε και πολλά πράγματα αν δε συνοδεύονται και από άλλα στοιχεία. Ύφεση,ανάπτυξη,κοινωνικές δαπάνες ,αυξηση φοροδιαφυγής? Δημόσιες δαπάνες? Η μια κυβέρνηση κάνει μεγάλες παραγγελίες όπλων αλλά η καταγραφή γίνεται σε εποχή άλλης κυβέρνησης,"ποιά τα χρεώνεται?"

 49. akenaton avatar
  akenaton 25/10/2013 18:38:36

  Δείτε τα ισοζύγια εμπορικών συναλλαγών ανά δεκαετία και θα καταλάβετε αφού θέλετε νούμερα. Κυρίως δείτε το νούμερο που λέει "εξαγωγές" σε σταθερές τιμές. Δείτε ακόμη το δελτίο της βομηχανικής παραγωγής της χώρας ανά δεκαετία. Δείτε επίσης τον αριθμό των βιομηχανικών επιχειρήσεων και των βιομηχανικών εργατών. Δείτε τον αριθμό των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των βιοτεχνιών ανά δεκαετία. Δείτε το ισοζύγιο προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Θέλετε κι άλλα νούμερα;

  ΥΓ. Ειρωνεύεστε, αλλά η "παραγωγική ικανότητα" ή το "παραγωγικό δυναμικό" μιας ορισμένης οικονομίας ΔΕΝ είναι μια αφηρημένη έννοια ξέρετε! Όσοι νόμιζαν πως είναι, φούσκωναν τόσα χρόνια την φούσκα της δανεικής ευημερίας, χτυπούσαν την σφυρίχτρα της οικοδομής - "ατμομηχανής" της οικονομίας και φρόντιζαν να κλείνουν σωρηδόν οι παραγωγικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες της χώρας και να σταματήσουν να παράγουν οι αγρότες-αλιείς-κτηνοτρόφοι μπουκώνοντάς τους με εφήμερες επιδοτήσεις. Πάρε κόσμε, τζάμπα χρήμα, το αφεντικό τρελάθηκε! Ε, τώρα ήρθε ο λογαριασμός ....

 50. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 25/10/2013 20:36:28

  Δέν έγραψε κανένα νούμερο λάθος Ακετατών.
  Το 2000 ήταν το ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ μόλις 30% του ΑΕΠ. Τό 70% ήταν εσωτερικό χρέος. Δηλαδή μπορούσαμε τό 70% νά τό κοινωνικοποιήσουμε. Δηλαδή εκτυπώναμε χρήμα καί το πλήρωνε ο αιώνια αφελής πολίτης. Πώς τό λέμε, τό χρωστούσανε οι υπήκοοι στούς ντόπιους φυλάρχουν πού τό κόβανε κατά τό δοκούν. Σήμερα είναι 175% καί τό χρωστάμε στά μεγάλα αφεντικά τού εξωτερικού. Είναι πιό σφιχτά στό κόψιμο νέου χρήματος καί δέν είναι σάν τούς ντόπιους κουτσαβάκηδες. Πρώτα σέ πυροβολούν καί μετά σέ ανασταίνουν μέ τό στανιό γιά νά τούς πληρώσεις τά δανεικά. Δέν παίζουμε πιά σέ ερασιτεχνική κατηγορία. Ευρωλίγκα καί βάλε.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ιαπετός 25/10/2013 23:40:26

   Αν εννοούσε αυτό, ήταν λιγότερο από 30%, ήταν κοντά στο 26%. Και; Αν υπαινίσσετε ο φίλος αυτό που γράφετε κι εσείς, τότε που είναι το πρόβλημα; Κοινωνικοποιούμε την ακίνητη περιουσία των πολιτών (πόσα δις έλεγε ο Αντιπρόεδρος ότι είναι;) και καθαρίζουμε. Μας περισσεύουν και κάτι ψιλά να δανείσουμε στους Πορτογάλους. Δεν θεωρείται χρεοκοπία δηλαδή είναι όταν δεν πληρώνεις τους ιθαγενείς που σε εμπιστεύτηκαν, αρκεί να πληρώσεις του ξένους; Ξέρετε τι θα συνέβαινε σε αντίστοιχη περίπτωση; Ίσως λάβω τον κόπο να το περι-γράψω κάποια άλλη φορά, επειδή χρειάζεται πολύς χρόνος και χώρος για να το αναλύσουμε.

   • akenaton avatar
    akenaton @ akenaton 25/10/2013 23:51:56

    Εννοώ το 26% του συνολικού δημοσίου χρέους, συνεπώς όντως κοντά στο 30%, για την ακρίβεια περίπου 28,6% του ΑΕΠ.

    • Dal avatar
     Dal @ akenaton 26/10/2013 10:24:53

     Να γίνει πιο λιανά.

     1.Με 30% χρέος ως προς το ΑΕΠ η Ελλάς δεν ήταν εκτεθειμένη στις « αγορές» άρα δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας.

     2.Η κατάσταση κατέστη μη διαχειρίσιμη ένεκα του ευρώ για δύο λόγους:
     α. Εκτόξευσε το έλλειμμα στο ισοζύγιο στις εξωτερικές συναλλαγές.
     β.Αυξήθηκε το κρατικό χρέος καθώς και το εξωτερικό και τελευταία το κόστος δανεισμού.

     3.Μη διαθέτοντας δικό μας νόμισμα δεν πρόκειται να βρεθεί λύση(όπως η 4χρονη εμπειρία δεικνύει). Η φτωχοποίηση της χώρας θα είναι διαρκής. Όταν εμείς κάνουμε εσωτερική υποτίμηση οι άλλες κάνουν υποτίμηση του νομίσματος, και αυτό που επιδιώκουμε σε χρόνια οι άλλοι το πράττουν σε ένα σ/κ.

     4. Είναι άστοχος ο παραλληλισμός μια χώρας με εσωτερικό χρέος με μια με εξωτερικό. Στη μια περίπτωση το χρέος είναι διαχειρίσιμο, έστω επιρρίπτοντας τα βάρη στους ιθαγενείς , στην άλλη γίνεται ακριβώς το ίδιο και χειρότερα, χάνοντας όμως την κυριαρχία , την δημοκρατία και η λιτότητα θα είναι διαρκής.Ακόμη και μια για το πλέον απλό πράγμα απαιτείται η άδεια των δανειστών.

     5.Μέσα σε 12 χρόνια το εξωτερικό χρεός σε απόλυτες τιμές είχε αύξηση 1400%!!!. Από 42δις είχε εκθετική αύξηση και ανήλθε σε 580δις. Εαν αυτό δεν αποδεικνύει κάτι λυπάμαι.

     6. Τέλος ανάλογα προβλήματα έχουν και άλλες χώρες που οφείλονται στα δομικά της ΕΖ , η οποία στην περίοδο που οι πιστώσεις έρεαν (άρα τα χρέη εκτοξεύονταν) παρουσίασε ανάπτυξη το πενιχρό 1,4%(μέση τιμή) τα δε τελευταία 6 χρόνια μέση ύφεση -0,3% . Το παρελθόν προδικάζει το μέλλον. Το ευρώ είναι υφεσιακό νόμισμα.

 51. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 26/10/2013 02:51:46

  Δεν μπορώ να καταλάβω, ούτε τον αρθρογράφο, ούτε πολλούς από τους σχολιαστές, όταν προτείνουν ελέγχους, επιτροπές, καταλογισμούς κλπ. Ποιοί ΑΚΡΙΒΩΣ θα ελέγχουν ποιούς; Έχουμε, κάπου εκεί έξω, καμμιά μηχανή ελέγχου, αδέκαστη, αποτελεσματική, ευφυή (λέξη ασύμβατη με τον Δημόσιο χαρακτήρα, γενικώς), που μένει να την καλέσουμε να δράσει; Έχουμε κάπου μέσα τους Νέστορες, τους Δράκοντες, τους Αριστείδηδες, που θα καλέσουν τους απέξω να βάλουν τάξη στους μέσα;
  Γιατί, μέχρι τώρα, ότι χαρακτηρίζει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι η δική τους διαπλοκή, η δική τους ανικανότητα, η δική τους αδιαφορία. Και ότι χαρακτηρίζει τους μηχανισμούς Πολιτικής Αποφάσεως, είναι η ακόμα μεγαλύτερη διαπλοκή, ακόμα πιό συγκαλυπτική συμπεριφορά, ακόμα μεγαλύτερη αυθαιρεσία. Και ότι χαακτηρίζει τους "εντολείς" ψηφοφόρους είναι η ακόμα μεγαλύτερη αμετροέπεια, ακόμα μεγαλύτερη ρουφετολογία, ακόμα μεγαλύτερη ανοησία.
  Ποιός, λοιπόν θα καλέσει ποιούς, να τον σώσουν από ποιόν;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.