#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/04/2013 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λιοντάρια στην αρέναΠροχθές κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου απαξάπας ο περίγυρος Άκη Τσοχατζόπουλου, οικογένεια και φυσικοί συνεργοί – όχι όμως και πολιτικοί συνεργοί. Με την έναρξη της δίκης διατυπώθηκαν στον δημόσιο σχολιασμό εκκλήσεις, η δικαστική διαδικασία να μην μετατραπεί σε ρωμαϊκή αρένα παρά να επικεντρωθεί στο ποινικό της περιεχόμενο.

Η δίκη όμως αυτή έχει αποκλειστικά πολιτικό περιεχόμενο.

Δεν δικάζεται ένοπλος ληστής. Δικάζεται ληστής ενόπλων.

Η ληστεία έγινε εφικτή από την ισχύ που παρείχε η λαϊκή εντολή, μέσω της εκλογικής διαδικασίας του αντιπροσωπευτικού πολιτεύματος, η οποία βεβαίως δεν περιλάμβανε εξουσιοδότηση για τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Συνεπώς η δράση Τσοχατζόπουλου οφείλει να κριθεί για τις βαρύτατες εθνικές συνέπειες που προκάλεσε :

α) διέβρωσε το πολίτευμα, αφού παραβιάστηκε η λαϊκή εντολή

β) έθεσε την εθνική ύπαρξη σε κίνδυνο, αφού υποβάθμισε το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας

γ) διέσπασε την κοινωνική συνοχή, αφού ως πολιτικός ταγός παρέσχε το χείριστο παράδειγμα στον πολίτη.

Αλήθεια, τι άλλο συνιστά «εσχάτη προδοσία»;

Μπορεί τελευταία η κατηγορία να εκτοξεύεται δημοσίως κατά δικαίων και αδίκων, ενίοτε με ελαφρότητα, αλλά η απαγγελία της αποτελεί για μια κοινωνία την ύστατη εκδήλωση αυτοάμυνας απέναντι στην υπέρτατη απειλή : τη διάλυση μέσω υπονόμευσης.

Ιδιαίτερα σε μια περικυκλωμένη από επίβουλους εχθρούς χώρα, το ταμείο της εθνικής άμυνας είναι ιερό. Αντιπροσωπεύει ό,τι αντίστοιχα για τον συνταξιούχο το «κομπόδεμα» που κρατάει για μια αρρώστια ή για τον οικογενειάρχη ο λογαριασμός για τις σπουδές του παιδιού.

Όταν ο εκλεγμένος εκπρόσωπος και υπουργός «βάζει χέρι» στο ιερότερο κονδύλι των δημοσίων χρημάτων, αυτό που συναρτάται με την εθνική συνέχεια, πώς μπορεί κατόπιν να απαιτηθεί φορολογική συνέπεια από τον μέσο πολίτη;

Η εθνική συνοχή βασίζεται στην κοινοκτημοσύνη των πόρων και σε μια ενιαία κουλτούρα. Όταν στη συνείδηση των πολιτών η συγκέντρωση φόρων από την κρατική εξουσία απονομιμοποιείται, η ευρέως συζητούμενη κοινωνική συνοχή πηγαίνει περίπατο.

Έτσι, ακυρώνεται η βαρύτητα της ηθικής παραίνεσης προς τους πολίτες που ισχύει σε μια ευνομούμενη πολιτεία : μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για σένα αλλά τι μπορείς να κάνεις  εσύ για την πατρίδα σου.

Μετά τον Άκη, η απάντηση των πολιτών στο παραπάνω είναι ένα «βγάλσιμο της γλώσσας».

Με «Τσοχατζοκεντρική» όμως προσέγγιση στεκόμαστε στην επιφάνεια.

Το μείζον είναι το ότι το αστικό καθεστώς αδυνατεί για άλλη μια φορά να υποστηρίξει δυναμικά την ύπαρξή του. Δεν έχει το σθένος να ψηφίσει νομοθεσία περί «εθνικής αναξιότητας» και να δικάσει αντίστοιχα. Έτσι μένει να πλατσουρίζει στα ρηχά των ποινικών καταλογισμών.

Η αστική πολιτική τάξη δεν τόλμησε διότι θα ήταν σαν να δίκαζε τον διαχρονικό εαυτό της.

Που δεν μπόρεσε να τιθασεύσει και να δικάσει ήδη προδικτατορικά τον Ανδρέα  Παπανδρέου για την συνωμοσία του ΑΣΠΙΔΑ.

Που τον ανέχθηκε να οδηγεί με την ατιμώρητη εξαλλοσύνη στη δικτατορία.

Που τον εξέθρεψε μεταδικτατορικά σαν πολιτικό επίγονο, με ασκέρι πιστών στην εγγενή του φαυλότητα ακολούθων, επίλεκτο μέλος των οποίων υπήρξε ο σήμερα δικαζόμενος.

Που στην από πολιτικής απόψεως φαρσοκωμωδία («ωσεί παρών»…) του Ειδικού Δικαστηρίου το 1991 πάλι έμεινε σε δικαστικά χωράφια ποινικής προσέγγισης, αντί να εισχωρήσει βαθιά στις πολιτικές ευθύνες, ενώ επικρεμόταν άνωθεν ο χρησμός «οι πρωθυπουργοί δεν δικάζονται…».

Την ίδια αδυναμία επέδειξε το αστικό καθεστώς και στη δίκη της «17 Νοέμβρη». Ψοφοδεές, δεν τόλμησε να πει σε Κουφοντίνα και σία : «είστε οι εχθροί μου, έχω το ηθικό πλεονέκτημα να εκπροσωπώ την θεώρηση για μια πιο δίκαιη από αυτή που πρεσβεύετε εσείς κοινωνία, έχω την ισχύ που μου παρέχει η νομιμοποίηση από την πλειοψηφία και σας δικάζω επειδή επιδιώξατε και προτίθεστε να με ανατρέψετε βίαια».

Αλλά αυτό δεν μπορούσε να το πει μια, ουσιαστικά, κλεπτοκρατία, που οφείλει, λιγότερο ή περισσότερο, κάθε ηδονιστική απόλαυση που δίχως ενοχή τα μέλη της απολαμβάνουν στην εκμετάλλευση του δημόσιου ταμείου.

Μη μπορώντας λοιπόν να επιδείξει στέρεο ηθικό πλεονέκτημα δίκασε για δολοφονίες και ληστείες αντί για ανατρεπτική πολιτική δράση. Προκαλώντας μειδιάματα με το να μοιράζει χιλιάδες χρόνια ποινής που όλοι γνωρίζουν ότι στην πράξη έχουν αποτέλεσμα στην χειρότερη περίπτωση ισόβια και στην καλύτερη μια, κάποτε, αποφυλάκιση ανθρώπων που καμία δεν θα έχει ή δεν μπορεί να γίνει προσπάθεια να νουθετηθούν.

Τουλάχιστον το μεταπολεμικό καθεστώς υπήρξε ξεκάθαρο στην αντιμετώπιση αυτών που επιχείρησαν να το ανατρέψουν. Έκτακτα στρατοδικεία και ιδιώνυμα. Πλην όμως κυοφόρησε ενοχή για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε, η οποία έδωσε στους πολιτικούς επιγόνους εκείνων των ανταρτών, του Άκη συμπεριλαμβανομένου, την αφορμή να θεμελιώσουν ένα καθεστώς λεηλασίας των κοινών πόρων με άλλοθι την κατάλυση του «κράτους της Δεξιάς».

Η δίκη Τσοχατζόπουλου αναδεικνύει την παθογένεια του σημερινού πολιτικού σκηνικού: η βούληση κολασμού εκπορεύεται από μια κυβέρνηση την οποία στηρίζουν οι συνυπαίτιοι, συνοδοιπόροι (ή και συνεταίροι…) του κατηγορουμένου.

Η κα Φώφη Γεννηματά, πολιτικό πριγκηπόπουλο που οφείλει το ευ ζην στο πασοκικο καθεστώς και σημερινή του εκπρόσωπος, αποκάλεσε τον Άκη «ντροπή για το κόμμα».

Μάλλον δεν αντιλαμβάνεται ότι εκτός από την νοημοσύνη μας προσβάλλει και τη μνήμη του πατέρα της, ο οποίος επί σχεδόν 20ετία συναποτελούσε με τον Άκη και το Λαλιώτη την ισχυρή εσωκομματική «πράσινη» τρόικα.

Συνεπώς η κα Γεννηματά μάς λέει ότι ο Γιώργος Γεννηματάς είτε επί 20 χρόνια δεν μπόρεσε να αντιληφθεί το ποιόν του Άκη είτε ότι το αντελήφθη και σιώπησε.

Τι να περιμένουμε λοιπόν από τη δίκη; Με το Δημόσιο να δηλώνει παράσταση πολιτικής αγωγής για υψηλό ποσό και μέχρι πλήρους κάλυψης της βλάβης του, ίσως η υπόθεση φτάσει στην κατάσχεση όσων περιουσιακών στοιχείων των κατηγορούμενων βρεθούν, πρώην πενήτων.

Παρακάμπτοντας την πολιτική διάσταση, σε αυστηρά νομικό επίπεδο, νομικοί κύκλοι εκφράζουν επιφυλάξεις. Εάν δεν είχαν υπάρξει οι εξωχώριες εταιρείες, με βάση τις οποίες παραπέμπεται για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», κοντολογίς εάν ο Άκης έβαζε τα λεφτά μετρητά σε μπαούλα, η παθητική δωροδοκία, χωρίς αλλαγή νομοθεσίας περί ευθύνης υπουργών έχει παραγραφεί. Και σε μια «δίκη εγγράφων», όπως χαρακτηρίζεται, χωρίς πολλές μαρτυρίες, πολλά επαφίενται στην ικανότητα των δικαστών αλλά και αυτή των συνηγόρων.

Πλανάται η εντύπωση ότι η μπάλα αφήνεται στα πόδια των δικαστών, να επιδείξουν εκείνοι την αυστηρότητα που το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να επιδείξει, φέροντας τις γνωστές δεσμεύσεις από τον τρικομματικό  χαρακτήρα της διακυβέρνησης.

Εκτός από λίγους με έμφυτη ευγένεια πνεύματος και ήθος, όχι φυσικά εξ αίματος, η πλειοψηφία οδηγείται στη χρηστή συμπεριφορά πλέον μόνο από φόβο για το σαρκίο, δεδομένου ότι ο φόβος Θεού εξέλειπε από την επελαύνουσα αθεΐα.

Έτσι, αφού στη δίκη δεν μπορεί να συζητηθεί και απαντηθεί το θεμελιώδες ερώτημα που υποδηλώνεται από την περίπτωση Τσοχατζόπουλου «πρέπει να επιτρέπεται στους πληβείους να αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση μιας κοινωνίας;», φρονώ ότι μια δίκη σε ρωμαϊκή αρένα, ας την απορρίπτει η πολιτική ορθότητα, θα ήταν ο μόνος πρέπων κολασμός. Με πραγματικά λιοντάρια.

Και για ευχαρίστηση του λαού αλλά και για κοινωνικό παραδειγματισμό, όπως στις εκτελέσεις κατά τον Μεσαίωνα. Τότε οι βασικοί κατηγορούμενοι θα εγκατέλειπαν την οίηση με την οποία αντιμετωπίζουν τις διωκτικές αρχές αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, που τους κατηγορεί. Οίηση από την ασφάλεια που τους παρέχει η προοπτική, ουσιαστικά, ατιμωρησίας σε σχέση με την βαρύτητα των αδικημάτων που διέπραξαν.

Τότε ο κ. Τσοχατζόπουλος θα έπαυε να παριστάνει δήθεν άφοβα το αρσενικό που προστατεύει το θηλυκό. Και θα συναισθανόταν το συντριπτικό βάρος που φέρει η αιώνια αλήθεια στο στίχο του Μενάνδρου :

Γέρων εραστής, εσχάτη κακή τύχη

Προφήτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας Σταματάκης avatar
  Κώστας Σταματάκης 25/04/2013 08:42:17

  Μπράβο ρε προφήτη. Η καλύτερη ανάλυση και το καλύτερο
  κείμενο για την κατάντια αυτής της χώρας.

  • nikias avatar
   nikias @ Κώστας Σταματάκης 25/04/2013 13:47:20

   Έξοχο !
   Καθαρή ανάλυση,λόγια σταράτα !

   Αν όμως, Προφήτη μου, δοθεί διάσταση πολιτική στη δίκη πρέπει να πέσουν στην αρένα και πολλοί άλλοι ληστές που καταχράσθηκαν το δημόσιο χρήμα...
   Δια τούτο και πολλοί των πολιτικών...σωτήρων σιωπούν...

   Και για να θυμηθούμε, μέρες που έρχονται, τη συμπεριφορά των Φαρισαίων:

   ἦν δὲ Καϊάφας ὁ συμβουλεύσας τοῖς Ἰουδαίοις ὅτι συμφέρει ἕνα ἄνθρωπον ἀπολέσθαι ὑπὲρ τοῦ λαοῦ. ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ 18:14

 2. αργατεία avatar
  αργατεία 25/04/2013 09:04:45

  ζω για να δω στο εδώλιο τον "αλάνθαστο" Σημίτη και την παρέα του, αμήν και πότε....

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ αργατεία 25/04/2013 18:25:37

   Και εγω το ιδιο!
   Μπραβο Προφητη!

 3. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 25/04/2013 09:26:10

  Δέν πληρώνουν οι ένοπλοι τήν κακοδιαχείριση (μίζες, όφσετ κτλ) τής Αμυνας αλλά οι φορολογούμενοι πολίτες, λάθος λοιπόν ο τίτλος "ληστεία τών ενόπλων" καί όχι τυχαία αφού, αμέσως μετά, εύχεστε νά κατασπαραχθεί ο Ακης, στά γρήγορα καί σέ δημόσια θέα, "για ευχαρίστηση του λαού αλλά και για κοινωνικό παραδειγματισμό, όπως στις εκτελέσεις κατά τον Μεσαίωνα, οι βασικοί κατηγορούμενοι θα εγκατέλειπαν την οίηση, ο κ. Τσοχατζόπουλος θα έπαυε να παριστάνει δήθεν άφοβα το αρσενικό που προστατεύει το θηλυκό".
  Είστε βέβαιος ότι αυτά αρκούν γιά νά καθαρίσει ο τόπος από τήν κόπρο τού Αυγείου;

 4. Ρηνα avatar
  Ρηνα 25/04/2013 09:38:38

  Αυτα εμαθε απο τον αρχηγο του, αυτα εκανε....

 5. πολιτης avatar
  πολιτης 25/04/2013 09:44:22

  ευτυχως που υπαρχουν ακομη σκεπτομενοι πολιτες με ευθυκρισια και ιστορικη μνημη.
  θα σταθω λιγο στη ρηση του "οι πρωθυπουγοι δεν δικαζονται".
  ιδιαιτερα οι πρωθυπουργοι πρεπει να κρινονται και να δικαζονται και να καταδικαζονται, γιατι οι αποφασεις τους κρινουν τη ζωη και μελλον εκατομμυριων ανθρωπων.....

 6. Ανδρεας45 avatar
  Ανδρεας45 25/04/2013 09:49:30

  Καημενη πατριδα που σε καταντησαν τα λαμογια του ΠΑΝΤΑΣΟΚ.

 7. μετανάστης 7 avatar
  μετανάστης 7 25/04/2013 10:10:03

  ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ.ΔΕ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Ο ΑΚΗΣ.ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΤΟ 'ΟΛΟΝ' ΠΑΣΟΚ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΕΘΡΙΑ ΠΤΩΣΗ ΑΞΙΩΝ ΣΤΗΝ .ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΜΩΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΣΟΚ,ΑΠΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΙΥΣ ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΡΕΝΑ

 8. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 25/04/2013 11:02:57

  Εύστοχη ανάλυση, συμπυκνωμένη και πλήθος σημείων για περαιτέρω προβληματισμό.
  Ένα από αυτά είναι η διαδικασία δόμησης μεταπολεμικά της αστικής πολιτικής τάξης. Οι ενδογενείς συγκρούσεις της οποίας είναι έκφραση της αδυναμίας της ελληνικής αστικής τάξης να αναδείξει ηγεμονική μερίδα που θα ηγείτο της παραγωγικής διαδικασίας και των πολιτικών εξελίξεων.
  Η αστική τάξη έμαθε να τρέφεται απομυζώντας το Κράτος, γεγονός που απέτρεψε τον εξορθολογισμό των λειτουργιών του και τη θεσμοποιημένη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
  Το πολιτικό σύστημα διαμορφώθηκε σε πεδίο οικοδόμησης πλέγματος διαπλοκής και συνδιαλλαγής προσωπικών σχέσεων.
  Οι βίαιες συγκρούσεις μέσα στην πολιτική ελίτ ήταν και είναι απόρροια των προσωπικών συμφεροντολογικών συγκρούσεων στην οικονομική ελίτ με λάφυρο
  το Κράτος. Κι όχι λόγω διαφορετικών στρατηγικών συμφερόντων.
  Η πολιτική ελίτ απέφυγε συστηματικά να αναδείξει θεσμοποιημένη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, ανεξάρτητη από προσωπική και αυταρχική παρεμβολή.

  Δυστυχώς, το πολιτικό μας σύστημα έμεινε λες και πέτρωσε στο 1827, στη δολοφονία του Καποδίστρια.

 9. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 25/04/2013 11:56:55

  Ο Κος Γεννηματάς σε ότι αφορά την παρουσία του στα τοτε κυβερνητικά σχήματα είναι γνωστό πως ανέλαβε πλήρως την απολειστική ευθύνη για μια συγκεκριμένη αμέλεια κιας μην του αναλογουσε .Για τα υπόλοιπα ναι παρέμεινε πιστός στον πειθαρχικό κανονα του κομματος ενθυμουμενος ισως την πρωτη διαγραφη του και δεν αντεταξε το ηθικό του ανάστημα απέναντι στην σήψη

  Για τον Κο Τσοχατζόπουλο αξίζει να τονιστεί πως δεν είναι τυχαία η ανέλιξη του μεχρι να λαβει την υπουργική του ιδιότητα και επίσης ειναι κοινό μυστικό η σχέση που συνέδεε την γερμανική σοσιαλδημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ

  Υπήρξε πριν λίγες μέρες ένα καταπληκτικό άρθρο του Κου Αυγερινού στα Νέα
  (http://www.tanea.gr/news/politics/article/5013353/to-1981-teleiwse-to-komma-twn-oramatwn/) Παρασκευάς Αυγερινός: Το 1981 τελείωσε το κόμμα των οραμάτων
  ..«Το 1981 τελείωσε το κόμμα των οραμάτων, της αμφισβήτησης και της ανατροπής. (...) Περάσαμε στην κυβερνητική λογική, στη λογική της εξουσίας. Από 'δώ και πέρα στόχος μας θα είναι να κερδίζουμε τις επόμενες εκλογές κι αυτό βέβαια θα μας υποχρεώνει σε συνεχείς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Προσαρμοστήκαμε στο "άσ' το γι' αργότερα" και στο "να μην ενοχλήσουμε", να τα 'χουμε καλά με όλους».

  Ας το έχουν κατά νού όσοι οδηγουνται σήμερα απο τα μεγάλα πνεύματα του τοτε ΠΑΣΟΚ

 10. η Dimi avatar
  η Dimi 25/04/2013 14:04:33

  Ο Μένανδρος, προφανώς ήταν αδύνατον να προβλέψει την εξέλιξη
  της επιστήμης της κοσμετολογίας, καθώς σήμερα, τα παλαιά 60’ς = τα νέα 40’ς.

 11. Διογένης avatar
  Διογένης 25/04/2013 16:07:59

  Αγαπητέ Προφήτη, έχετε την εξαιρετική ικανότητα να φεύγετε από την κομφορμιστική θεώρηση των πραγμάτων και να αναδεικνύεται την ουσία, την προφανή, καθώς θα έπρεπε, ουσία, που όμως κρύβεται από τα μάτια των πολλών.

  Πολλά θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς στο κείμενό σας, αλλά θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο ζήτημα της συνωμοσίας του ΑΣΠΙΔΑ και του ρόλου του Ανδρέα Παπανδρέου στα Ιουλιανά. Η ανατροπή Γ. Παπανδρέου, με τον τρόπο που ακολούθησε (αποστασία) λειτούργησε μέχρι σήμερα ως ηθική δικαίωση και του Ανδρέα Παπανδρέου, παρά τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες του για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Η δράση του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρα ανατρεπτική έναντι του τότε καθεστώτος (βασιλευομένη δημοκρατία με ισχυρή παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα). Και δεν ήταν κάποιος τυχαίος, αλλά ήταν ο γιος του τότε πρωθυπουργού. Οι σχέσεις Παπανδρέου-παλατιού ήταν καλές, μέχρι που ήρθε η υπόθεση του Ανδρέα στη μέση. Εν συνεχεία έπαιξε σοβαρό ρόλο η απειρία του νεαρού Κωνσταντίνου, καθώς και η παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα στην αποστασία.

  Εδώ έρχεται να τεθεί το ερώτημα του αμερικανικού παράγοντα γενικότερα: Εφόσον θεωρείται ιστορικά τεκμηριωμένο ότι η αποστασία ήταν εν πολλοίς έργο των ΗΠΑ και εφόσον υπάρχουν επίσης αξιόπιστα ιστορικά στοιχεία (άλλο ότι δεν έχουν καταστεί, ακόμη, κοινή συνείδηση στον λαό) ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου (πρώην Αμερικανός υπήκοος) έπαιζε ενεργό ρόλο στα αμερικανικά σχέδια, τότε υπάρχει σημαντική πιθανότητα, η κρίση του ΑΣΠΙΔΑ να ήταν μια "στημένη" προβοκάτσια με σκοπό την αποσταθεροποίηση για την επιβολή δικτατορίας ώστε να "επιλυθεί" ευκολότερα το Κυπριακό με τον τρόπο που "επιλύθηκε" το 1974.

  Είναι πάντως εντυπωσιακή η μετάλλαξη του ευγενικού και καθώς πρέπει καθηγητή οικονομικών σε συνωμότη παραστρατιωτικών οργανώσεων και δεν εξηγείται εύκολα με τη λογική, ειδικά στις δεδομένες συγκυρίες της εποχής...

 12. Γιώργος Γκ. avatar
  Γιώργος Γκ. 25/04/2013 18:08:27

  Μπράβο !!!!!!!!

 13. καπτεν avatar
  καπτεν 25/04/2013 21:41:00

  Ειναι ολοφανερο οτι στη Δικη Ακη επρεπε να δικαζεται το συστημα ΑΣΠΙΔΑ-ΠΑΚ -ΠΑΣΟΚ-ΤΣΙΡΙΖΑ, δηλ μια ομας ανθρωπων που θεωρει οτι μπορει να ανατρεψει δια πολιτικης κινητοποιησης και περιστασιακης πλειοψηφιας το φιλελευθερο και δημοκρατικο καθεστως της Επιδαυρου και του Αστρους (οι ριζοσπαστες συνταγματικοι πατερες του Εθνους μας κατεδειξαν τα "ορια" και ουδεις νεοφωτιστος σκοταδιστης Μαξιμος, Γλυνος, Παρτσαλιδης, Ανδρεας, Κατσελη, Αλεξης εχει δικαιωμα ακομα και να διανοηθει οτι μπορει να τα ξεπερασει). Σε άλλες χωρες σεβονται τους συνταγματικους πατερες, εδω ισχυει οτι πει το συνεδριο του καθε πεζοδρομιακια.

 14. rally monkey avatar
  rally monkey 26/04/2013 01:05:28

  αντι για 'προβοκατσια', πιο λογικο ακουγεται να ειχε συσταθεί ως αντιθετος πόλος στην αλλη οργανωση που δρούσε στο στρατευμα και που τελικά έδωσε και το πραξικόπημα

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ rally monkey 26/04/2013 09:20:49

   Η "άλλη οργάνωση" ήταν στην ουσία όλο το μεταπολεμικό παρακράτος. Πολεμάς το παρακράτος με δεύτερο παρακράτος; Δεν ρισκάρεις εμφύλιο; Δεν προετοιμάζεις εμφύλιο με αυτόν τον τρόπο; Με δεδομένους τους αμερικανικούς δεσμούς του ΑΓΠ, πιθανότερο όμως είναι το σενάριο της προβοκάτσιας, παρά το σενάριο της "ειλικρινούς" προετοιμασίας παράλληλου, "ανδρεϊκού" παρακράτους.

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Διογένης 27/04/2013 02:32:43

    νομιζω πως η ερώτηση που πρεπει να απαντηθει πρωτα ειναι το 'αν επιτρέπεις στο παρακρατος να κυβερνά' απο τη στιγμη που εισαι δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ rally monkey 27/04/2013 14:56:04

     Σύμφωνοι, αλλά ακριβώς το θέμα είναι ότι ο Ανδρέας δεν πήγε να καταργήσει το παλιό παρακράτος, αλλά να βάλει το δικό του στη θέση του παλιού, κάτι που εν πολλοίς τα κατάφερε τελικά.

 15. theo1 avatar
  theo1 26/04/2013 08:00:18

  ''Συνεπώς η δράση ................... οφείλει να κριθεί για τις βαρύτατες εθνικές συνέπειες που προκάλεσε :
  α) διέβρωσε το πολίτευμα, αφού παραβιάστηκε η λαϊκή εντολή
  β) έθεσε την εθνική ύπαρξη σε κίνδυνο, αφού υποβάθμισε το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας
  γ) διέσπασε την κοινωνική συνοχή, αφού ως πολιτικός ταγός παρέσχε το χείριστο παράδειγμα στον πολίτη.''
  Δηλαδή πιστεύετε ότι στα αποσιωπητικά δεν μπορούν να μπουν πλείστοι όσοι είναι σήμερα (ή μέχρι και χθες αν προτιμάτε) κυβερνώντες;
  Και για τα τρία από αυτά θα μπουν στο δικαστήριο της Ιστορίας οι ΄΄κορυφαίοι ΄΄ της τελευταίας δεκαπενταετίας.

 16. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/04/2013 08:36:47

  Kαημενε Προφητη γραφεις αλλα δεν εχεις εντοπισει τη ριζα της αμφισβητησης του αστικου καθεστωτος στην Ελλαδα που ξεκιναει απο τα βαθη της κοινωνιας και ειναι υπευθυνη για ολα αυτα τα ενοχικα και τα παρομοια.
  Ξερεις μηπως καμμια χωρα ορθοδοξης χριστιανικης προελευσης που να μην χτυπηθηκε απο τον ιο του σοσιαλκομμουνισμου;Απο την πρωτη και μεγαλυτερη,τη Ρωσια εως ολες τις βαλκανικες;
  Στη Δυση εχουν κανει τους λογαριασμους τους με τη συγκρουση των πολιτισμων και ξερουν τι συμβαινει.Εμεις εδω κανουμε οτι δεν καταλαβαινουμε.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ψυχραιμια 26/04/2013 13:10:01

   Καλώς τα παιδιά ...
   Η Κίνα, το Βιετνάμ, η Κούβα έγιναν κομμουνιστικές προφανώς λόγω χριστανορθόδοξης παράδοσης, μου διέφυγε.

   Η αδυναμία του αστικού καθεστώτος στην Ελλάδα εκτός από ενδογενείς φαυλότητες έχει ρίζα την ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ.
   Όταν οι ηγέτες έχουν περιορισμένο βαθμό άσκησης ανεξάρτητης εθνικής πολιτικής, διότι οφείλουν να συμορφώνονται προς τα υποδείξεις, δεν μπορεί να αναδειχθεί σοβαρή, εθνική, αστική ηγεσία.

   Οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί (μπορώ να σου σύρω πολύ χειρότερα) δείχνουν αδυναμία επιχειρημάτων.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Προφήτης 26/04/2013 16:53:08

    Αγαπητέ Προφήτη, ο Ψυχραιμία ρωτάει: "Ξερεις μηπως καμμια χωρα ορθοδοξης χριστιανικης προελευσης που να μην χτυπηθηκε απο τον ιο του σοσιαλκομμουνισμου;Απο την πρωτη και μεγαλυτερη,τη Ρωσια εως ολες τις βαλκανικες;"
    Κι εσείς απαντάτε: "Η Κίνα, το Βιετνάμ, η Κούβα έγιναν κομμουνιστικές προφανώς λόγω χριστανορθόδοξης παράδοσης, μου διέφυγε."

    Εγώ διακρίνω λογικό κενό στην απάντησή σας. Εσείς αν την καλοκοιτάξετε, σας φαίνεται εντάξει;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Προφήτης 27/04/2013 08:17:32

    To ότι υπάρχουν και άλλοι πολιτισμοί που ρέπουν προς το σοσιαλκομμουνισμό δεν αναιρεί την τάση αυτή στις δικές μας χώρες.
    Ο 20ος αιώνας ήταν ενδεικτικός επί αυτού.Στον χριστιανικό κόσμο η τάση ήταν ισχυρότατη - μέχρις επικρατήσεως - στον ορθόδοξο κόσμο,ισχυρή στον καθολικό όπου όμως αντιμετώπισε τη φασιστική αντίδραση και στις περισσότερες περιπτώσεις απέτυχε και ανύπαρκτη στον προτεσταντικό κόσμο.
    Μία μελέτη της ιστορίας δείχνει σαφώς τις γραμμές.
    Η άλλη πολιτισμική περιοχή της γης όπου ήταν επιτυχής ήταν η βουδιστική περιοχή της Απω Ανατολής που ανέφερες και εσυ.Πολύ ασθενής αντίθετα στον ισλαμικό κόσμο και ανύπαρκτη στην Ινδία όπου οι φτωχοί θεώρούν καλό να πεινάνε για να ζουν οι αγελάδες.
    Όλα αυτα δεν αλλάζουν τη πρωτοκαθεδρία του ορθόδοξου κόσμου που μόλις εκκοσμικεύεται εμφανίζει άμεση ροπή προς τα αριστερά.Το φαινόμενο αυτό σε κάποια στιγμή έγινε και αντικείμενο μελέτης από τους νεοορθόδοξους.
    Δεν είναι μόνο ότι όλες οι ορθόδοξες χώρες έγιναν κομμουνιστικές πλην Ελλάδος λόγω Τσώρτσιλ,είναι και το ότι στις χώρες αυτές δεν υπήρχαν σοβαροί αντιφρονούντες.
    Εξεγέρσεις και αντιδράσεις κατά του κομμουνισμού υπήρξαν μόνο στις καθολικές Ουγγαρία,Πολωνία και Τσεχοσλοβακία και την προτεσταντική Αν.Γερμανία.
    Σε Ρωσία και ορθόδοξα Βαλκάνια ο σοσιαλισμός βασίλευσε ανενοχλητος μέχρι να έλθει ο Γκορμπατσώφ και να τους πει ότι απέτυχε.
    Η απροκατάληπτη μελέτη του εαυτού μας δεν πρέπει να μας αναστατώνει.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Προφήτης 27/04/2013 08:34:13

    Kαι εαν ο λογος της φοβικοτητος ηταν η υποτελεια πως ο πλεον φοβικος ηταν ο μη - υποτελης με τα ανοιγματα Καραμανλης Β΄που "σεβοταν και τιμουσε αγωνες" και αφηνε αριστεριστες να καινε με την αμυντικη σταση της αστυνομιας;
    Mυστηρια του μεσαιου χωρου.

 17. Ελισάβετ avatar
  Ελισάβετ 26/04/2013 15:48:23

  Πραγματικά θαυμάζω τον τρόπο γραφή σας! Διαβάζω το antinews καιρό χωρίς να σχολιάζω και κατά καιρούς πραγματικά μάθαινα και μαθαίνω. Τα άρθρα σας Προφήτη είναι κόσμημα της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας. Σας ευχαριστώ βαθύτατα για την ανάγνωση το κειμένου σας καθώς όμως και πολλών από τους σχολιαστές.

 18. Vee avatar
  Vee 27/04/2013 19:06:18

  Πράγματι πολύ καλό άρθρο. Να προσθέσω μόνο ότι δεν είναι το λεγόμενο (σύστημα) ΠΑΣΟΚ αυτό στο οποίο πρέπει να ψάξουμε τους ενόχους, αλλά στο ίδιο το κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας μέσα στο οποίο το ΠΑΣΟΚ "άνθισε". Το ΠΑΣΟΚ απλώς λειτούργησε ως "ξενιστής" αυτού του "ιού". Όταν το σώμα του ξενιστή διαλύθηκε ο ιός μεταφέρθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ. "Σκοτώστε" τον ιό και το πρόβλημα θα τελειώσει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.